Κυριακή, Οκτώβριος 25, 2020

Επιβραδύνει τη γήρανση η διατροφή με λιγότερες θερμίδες

 

 

 

 

 

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν

Είχε από χρόνια αποδειχθεί στα τρωκτικά. Τώρα όμως αποδεικνύεται για πρώτη φορά και σε θηλαστικά: 20ετής έρευνα σε μαϊμούδες έδειξε πως η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά το ένα τρίτο επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και απομακρύνει το αναπόφευκτο του θανάτου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον μελέτησαν 76 μαϊμούδες που ζουν στο Εθνικό Κέντρο Πρωτευόντων Θηλαστικών του Ουισκόνσιντις 30 από το 1989 και τις υπόλοιπες 46 από το 1994.
Οι μισές από αυτές ακολουθούσαν μια φυσιολογική διατροφή για μαϊμού σε αιχμαλωσία, ειδικό φαγητό εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μερικά φρούτα.
Οι υπόλοιπες ακολουθούσαν διατροφή μειωμένη κατά 30% σε θερμίδες, με όλα όμως τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Λιγότεροι καρκίνοι και καρδιοπάθειες
Μέχρι σήμερα, έχει πεθάνει το 37% των μαϊμούδων που διατήρησαν την κανονική διατροφή τους - και το 13% των μαϊμούδων που ακολούθησαν την ειδική, μειωμένη σε θερμίδες διατροφή.
Επιπλέον, μεταξύ των τελευταίων, η συχνότητα καρκινικών όγκων και καρδιοπάθειας ήταν κατά 50% χαμηλότερη· οι μαϊμούδες αυτές διατήρησαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν μικρότερη, σχετιζόμενη με την ηλικία, συρρίκνωση.
Άραγε μπορεί να ισχύσει το ίδιο και στον άνθρωπο; Στις ΗΠΑ ήδη έχει αρχίσει, με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, μια μικρή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατ΄ αρχήν αν ένας υγιής άνθρωπος με φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να αντέξει μείωση 25% όσον αφορά τη θερμιδική πρόσληψη για δύο χρόνια, και στη συνέχεια τι επίδραση θα έχει αυτό στην υγεία του.

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided