Παρασκευή, Οκτώβριος 19, 2018

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

 

 

 

 

 

 

 

Δηλώσεις - Απαντήσεις, Δελτία  Τύπου & Ομιλίες του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

 

 

 

Κοζάνη 01 02 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Με το κλείσιμο των Μονάδων της ΔΕΗ η περιοχή μας θα χάνει κάθε χρόνο 845 εκ €. Αυτό θα αρχίσει το 2019, σ' ένα χρόνο δηλαδή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, στο οποίο συμφώνησε, και ¨έβαλε πλάτη¨ για να ολοκληρωθεί, η σημερινή Περιφερειακή αρχή χωρίς να εξασφαλίσει ούτε μια νέα επένδυση. Έτσι, στα επόμενα 7 χρόνια θα χαθούν για την περιοχή μας 6 δις ευρώ, μια τεράστια απώλεια.

Η άποψη πως ¨θα σωθούμε απ' το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης¨ που στην καλύτερη περίπτωση θα μας δώσει συνολικά 200 εκ €, δείχνει πόσο ο κ. Καρυπίδης και οι συνεργάτες του σέβονται πραγματικά τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και κατανοούν την αγωνία τους για το μέλλον".

Αυτό τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζητήθηκε ο απολογισμός της Περιφερειακής αρχής.

Ένας απολογισμός που είναι γεμάτος "δυστυχώς" λόγω των χαμένων ευκαιριών, των απίστευτων λαθών και των ατελείωτων παραλείψεων της Περιφερειακής αρχής, που αν διακρίθηκε σε κάτι αυτό είναι το άθλημα των... απευθείας αναθέσεων έργων και της αδιαφάνειας, όπως κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε.

Φυσικά, υπήρξε και πάλι φιλότιμη, πλην αποτυχημένη, προσπάθεια να γίνει το μαύρο άσπρο και η νύχτα μέρα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ανεργίας, που αντί να απολογηθούν γιατί δημιούργησαν 5.500 νέους άνεργους, αναλογικά οι περισσότεροι που προστέθηκαν στη χώρα και μας έκαναν πρώτη Περιφέρεια στην ανεργία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσίασαν άλλα αντί άλλων αποδεικνύοντας πως ούτε να διαβάζουν σωστά τους επίσημους πίνακες δεν μπορούν (σ. σ. εκτός και αν το κάνουν για να παραπλανήσουν).

Γι' αυτό ο απολογισμός τους είναι σε όλα τραγικός.

Στο ΕΣΠΑ τελευταίοι. Αντί η περιφέρεια να είναι εργοτάξιο και οι επιχειρήσεις μας να τρέχουν να προλάβουν για να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους Σχέδια, μας οδήγησαν στον πάτο. Αξιοποίησαν μόλις 30 εκ € από τα 330 εκ €

Ο τοπικός πόρος αντί να είναι  πολύτιμο εργαλείο, κατασπαταλάτε με πρωτοφανείς αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς σχεδιασμό και  χωρίς στόχευση.

Ο πλούτος της Περιφέρειας σε πτώση. 5,1% το 2015, η μεγαλύτερη απ' όλες τις Περιφέρειες. Χαμένα άλλα 203 εκ €.

Στην ανεργία πρώτοι στην Ευρώπη. Λογικό, δυστυχώς.  Όταν χάνεις πόρους που είναι για επενδύσεις και σπαταλάς αυτούς που έχεις χωρίς σχέδιο, τότε δεν μπορείς να περιμένεις να μειωθεί η ανεργία.

Στην ενέργεια η... αποεπένδυση ολοκληρώνεται. Σε λίγους μήνες από τώρα το τραγικό φινάλε. Η ΔΕΗ ξεπουλιέται και καμιά επένδυση δεν προβλέπεται για να αποτρέψει την καταστροφή της περιοχής. Πήραμε όμως 17,5 εκ € ως υπόσχεση για το φθηνό ρεύμα.  Ο κ. Καρυπίδης ξεπούλησε τα ασημικά της περιοχής και πήρε... χάντρες και καθρεφτάκια.

Στο θέμα του Σκοπιανού. Για να μη δυσαρεστηθεί ο κ.  Κοτζιάς, φτάσαμε στο σημείο να μην βγάλουμε ούτε ψήφισμα. Από... μακεδονομάχος, όταν έκανε τηλεοπτικά κηρύγματα, κωλοτούμπας σε ένα ακόμα θέμα.

Στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν λειτούργησαν ποτέ τα υπηρεσιακά συμβούλια και αξιοποιήθηκαν όχι οι άξιοι αλλά οι «βολικοί» .

Ένας απολογισμός με πολλά "δυστυχώς", γιατί αυτή η λέξη ταιριάζει καλύτερα στη θητεία αυτής της Περιφερειακής αρχής. Από την ημέρα που ανέλαβαν μέχρι σήμερα - είναι κρίμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του - αλλά έχει αποδειχθεί ένα δυστύχημα.

Υ.Γ. Για το "φθηνό ρεύμα" και το φυσικό αέριο θα τα πούμε σύντομα με επιπλέον στοιχεία.

Γραφείο Τύπου

 

 

 

Έργο συντήρησης κτιρίου «Αγ. Όλγας» στη Φλώρινα

Με τη νόμιμη οδό το έργο θα 'χε τώρα τελειώσει με λιγότερα χρήματα!

Στις 1-12-2017 συνεδρίασε εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από κοινό αίτημα της Αντιπολίτευσης και των Ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων, για τις απευθείας αναθέσεις ποσών του Τοπικού Πόρου για την ανακατασκευή του κτιρίου της Αγ. Όλγας που θα στεγάσει την Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης αφού αρχικά διέψευσαν τα πάντα, όπως άλλωστε  συνηθίζει αυτή η Περιφερειακή Αρχή, στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία και μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, αναγκάστηκαν υπό το βάρος της αλήθειας σε άτακτη υποχώρηση.

Για να καταλάβουν καλύτερα οι πολίτες το μέγεθος της ζημιάς που έγινε εξ αιτίας της παράνομης μεθόδου που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

Το επίμαχο έργο είναι τμήμα μιας μελέτης που αφορά τη συντήρηση του κτιρίου της Παιδόπολης της Αγ. Όλγας με προϋπολογισμό 825.000€.

Αρχικά, μέρος της μελέτης, προϋπολογισμού 110.000€, δημοπρατήθηκε από τις υπηρεσίες της ΠΕ Φλώρινας, τον Απρίλιο του 2016, πήρε έκπτωση 61% και πέντε μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2016,  το έργο ολοκληρώθηκε. Συνολικός χρόνος (διακήρυξης - υλοποίησης) οκτώ μήνες!

Άρα αν το έργο, μετά την ομόφωνη ένταξη του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δημοπρατούνταν στο σύνολό του από τις υπηρεσίες της ΠΕ Φλώρινας τον Απρίλιο του 2016, θα έπαιρνε την ίδια, περίπου, έκπτωση, θα κατασκευαζόταν νόμιμα, με ένα ποσό γύρω στα 400.000€, και θα ήταν ήδη στη διάθεση φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου.

Όμως ο Αντιπεριφερειάρχης δεν ήθελε να κάνει κανέναν διαγωνισμό. Έτσι για να το υλοποιήσει με απευθείας ανάθεση, πρότεινε να το υλοποιήσει ο Σύλλογος στον οποίο ανήκει το κτίριο, γνωρίζοντας ότι δεν έχει καν Τεχνική Υπηρεσία.

Ο Σύλλογος δέχτηκε μεν να είναι Φορέας Υλοποίησης του έργου, ζήτησε δε από τον Αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει την επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου!

Με τον Σύλλογο ως Φορέα Υλοποίησης μπορούσαν πλέον να γίνουν απευθείας αναθέσεις.

Το έργο ανατέθηκε απευθείας με τέσσερις (4) συμβάσεις.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο σκοτεινό σημείο σε αυτή την υπόθεση.

Το άλλο σκοτεινό σημείο είναι τι ακριβώς ανατέθηκε. Αν και το κόστος του έργου εγκρίθηκε στα 300.000€ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφαιρέθηκαν κρίσιμες εργασίες που θα οδηγούσαν σε ένα προβληματικό, μη λειτουργικό, κτίριο που θα ήθελε πολλές χιλιάδες ευρώ επιπλέον για να γίνει όπως πρέπει.

Προφανώς έτσι εξηγείται το ότι ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε επιπλέον 100.000€ και προετοίμαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο και για τα επόμενα. Στην εισήγηση για την αύξηση αυτή του προϋπολογισμού αναφέρεται «…η συγκεκριμένη δράση είναι έργο συντήρησης κτιρίου, όπου η προμέτρηση των εργασιών είναι δύσκολο να είναι ακριβής με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για αύξηση των ποσοτήτων των εργασιών που πρόκειται να εκτελεστούν αυξάνοντας τελικά το κόστος των εργασιών για την έντεχνη ολοκλήρωσή του.»

Πρωτοφανές! Δεν ξανάγινε, να ΜΗΝ μπορείς να μετρήσεις την αύξηση αντικειμένου, και δη σε οικοδομικό έργο, όπου όλα είναι μετρήσιμα και δεν υπάρχουν αφανείς εργασίες!

Ακόμη ποιο αδιανόητο είναι ότι, ενώ ζητούν αύξηση προϋπολογισμού αφαιρούν εργασίες!

Έτσι ενώ το έργο έχει πλέον προϋπολογισμό 400.000€, αφαιρούνται, το περιμετρικό στραγγιστικό δίκτυο , η διοχέτευση των κατακόρυφων απολήξεων σε κεντρικό αγωγό όμβριων, η ράμπα για τα ΑμΕΑ, που μαζί με το στραγγιστικό είναι επιβεβλημένη υποχρέωση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Για έγγραφα που να εξηγούν και να δικαιολογούν τα πώς και τα γιατί, ούτε λόγος.

Τίποτα, παρόλο που οι  προμετρήσεις που συνόδευαν τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας είναι από τις αρτιότερες και ακριβέστερες που έχουμε δει

Από δε τις συμβάσεις του Συλλόγου με τους ιδιώτες και σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας προκύπτουν τα παρακάτω:

Στα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ καταργούνται εργασίες που προβλέπονται στη μελέτη της Υπηρεσίας, η οποία έχει τύχει έγκρισης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Επίσης:

·         ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται ΚΑΝ στη σύμβαση οι παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο:

·         ΔΕΝ εκτελούνται οι επεμβάσεις στον περιμετρικό περίβολο (καθαιρέσεις – επισκευές περίφραξης)

·         ΔΕΝ  συντηρούνται - επισκευάζονται  μεταλλικές θύρες

·         ΔΕΝ πλακοστρώνεται υπαίθριος χώρος έκτασης 1.500 m2

·         Στους χρωματισμούς και τα επιχρίσματα επιλέγονται άλλα άρθρα, άλλα εμβαδά και άλλα υλικά από εκείνα της μελέτης, τροποποιώντας αυθαίρετα το αντικείμενο της

·         Στη μελέτη της Υπηρεσίας η αποξήλωση και κατασκευή εκ νέου τμήματος μωσαϊκού δαπέδου κοστολογείται 4.046,39€, στη σύμβαση με τον ιδιώτη κοστολογείται 7.248,00 € !

·         ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται κατασκευές ερμαρίων κουζίνας και πάγκων

·         ΔΕΝ εκτελείται συντήρηση ελαιοχρωματισμών

Στη ΘΕΡΜΑΝΣΗ τροποποιούνται αυθαίρετα οι προδιαγραφές της μελέτης όσον αφορά τη θερμική απόδοση (ισχύ) του θερμαντικών σωμάτων από 190.000 kcal σε 55.000 kcal που επακόλουθα θα οδηγούσε σε αδυναμία θέρμανσης του κτιρίου … με τον γνωστό χειμώνα της Φλώρινας!

Στα ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ καταργούνται ως δια μαγείας όλες οι εργασίες ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης, που προβλέπονται από τη μελέτη! Ως προς τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τροποποιούνται αυθαίρετα οι προδιαγραφές των φωτιστικών σωμάτων, των γραμμών κλπ

Στα ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ τροποποιούνται αυθαίρετα οι προμετρήσεις των κουφωμάτων, χωρίς κανένα στοιχείο για τα επιπλέον τ.μ. ενώ η προμέτρηση της μελέτης της Υπηρεσίας είναι απολύτως αναλυτική

Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε να δαπανήσει πάνω από 500.000€ για να καταλήξει σε ένα προβληματικό κτίριο;

Ποιος αποφάσισε μια διαδικασία όπου δεν θα υπήρχε ΚΑΝΕΙΣ που να παρακολουθεί τις συμβάσεις που χρηματοδοτούνταν με δημόσιους πόρους. Ούτε ποιοτικοί έλεγχοι, ούτε ποσοτικοί. Εκτέλεση – Επίβλεψη – Πιστοποίηση, από ένα Σύλλογο.

Ρωτάμε, λοιπόν:

 • Ποιος αποφάσισε τόσο δραστικές αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο; Ο εξουσιοδοτηθείς δικηγόρος του Συλλόγου και ο Αντιπεριφερειάρχης;

 • Ποιος τις ενέκρινε; Οι ίδιοι;

 • Ποιος θα πιστοποιούσε τις τμηματικές πληρωμές;

 • Ποιος θα παραλάμβανε στο τέλος το έργο ως λειτουργικό;

 • Ποιος θα εισηγούνταν επιπλέον ποσά στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να γίνει λειτουργικό το κτίριο;

 • Ποιος θα απολογούνταν στην κοινωνία και στο βαριά φορολογούμενο πολίτη για το γεγονός ότι θα ξοδεύονταν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να μην υπάρχει πάλι κτίριο κατάλληλο για να στεγάσει τη Σχολή Καλών Τεχνών;

Τι θα έλεγε τότε ο Πρύτανης στους φοιτητές του;

Ειπώθηκε ότι η Επιτροπή Ελέγχου του Πόρου επέστρεψε το φάκελο του έργου. Αυτό ελέγχεται βέβαια, καθώς:

1ο : Ενώ το έγγραφο της Επιτροπής Ελέγχου δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου παρά μόνο ημερομηνία (8.8.2017).

2ο Ένα μήνα μετά ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου. Πώς είναι δυνατόν αυτό αφού ο Φάκελος, υποτίθεται πως, είχε επιστραφεί.

Συμπέρασμα.

Αν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, θα τηρούνταν οι αρχές της ισονομίας, του υγιούς ανταγωνισμού, της χρηστής διαχείρισης δημόσιων πόρων και φυσικά το Πανεπιστήμιο θα στεγαζόταν ήδη σε ένα λειτουργικό κτίριο που θα είχε ήδη ολοκληρωθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος..

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν και θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην αξιοποίηση των μαρμάρων

Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, «Το συμπόσιο Γλυπτικής σε μάρμαρο Τρανοβάλτου», συμμετείχε ο συνδυασμός μας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Το συμπόσιο διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία, το σωματείο μαρμάρων Τρανοβάλτου σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της σχολής καλών τεχνών Φλώρινας

Τα πολύ όμορφα δημιουργήματα Γλυπτών με ταλέντο, αξιοσύνη και μεράκι, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, κοσμούν πλέον την πλατεία Τρανοβάλτου και μπορούν να αποτελέσουν μια μόνιμη έκθεση που πρέπει να επισκεφθούν τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και οι Σχολές καλών Τεχνών της Χώρας.

Κυρίως όμως αυτή η πρωτοβουλία οφείλει να κρατήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης το Μάρμαρο.

Τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στην οικονομία της περιοχής η σωστή αξιοποίησή του, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, που με πολύ στοχευμένες και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενέργειες, πρέπει να λυθούν.

Δράσεις όπως:

-          Η ανανέωση των αδειών των υφιστάμενων επιχειρήσεων με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, για να δίνεται η δυνατότητα παράτασης της εκμετάλλευσης των λατομείων μαρμάρου, με κίνητρα για ορθολογική εκμετάλλευση. Είναι  δράση πρώτης προτεραιότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και κατατεθειμένο στο αρμόδιο Υπουργείο για πάνω από ένα χρόνο τώρα. Η πίεση για την ψήφισή του είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει και πάλι η εκκίνηση της λατομικής δραστηριότητας.

- Η θεσμοθέτηση της περιοχής Τρανοβάλτου ως λατομικής περιοχής, όπως προβλέπεται και από το χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας, είναι το βήμα που η υλοποίησή του θα απλουστεύσει όλες τις νέες αδειοδοτήσεις τόσο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και για τα απαραίτητα έργα υποδομής στην περιοχή των λατομείων.

-        Η ορθολογική εκμετάλλευση που θα πρέπει να γίνει συνολικά, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των μαρμάρων, μια και η σημερινή κατάσταση – αποσπασματική και μεμονωμένη – αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη λατομείων, διότι η ανάπτυξη του κάθε λατομείου  εξαρτάται από την ανάπτυξη του άλλου λόγω της γειτνίασης και της επάλληλης καθ’ ύψος χωροθέτησής τους στο βουνό. Με τον ενιαίο και ορθολογικό σχεδιασμό, θα μπορεί να επιτευχθεί ενιαία εξόρυξη, με διαβαθμίσεις, που να οδηγήσουν στη μέγιστη και καλύτερη εκμετάλλευση αλλά και αποκατάσταση της περιοχής στο τέλος της εκμετάλλευσης.

-          Το Master plan που είναι σε εξέλιξη, μετά από ομόφωνη έγκριση της χρηματοδότησής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί έγκαιρα για να μη χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης των έργων που θα αυτό θα προβλέπει από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το ΕΣΠΑ λήγει το 2021 και είναι σαφές ότι κανένα χρηματοδοτικό πλάνο δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί αν δεν έχει μπροστά του μια διετία, τουλάχιστον, και πολύ περισσότερο που αυτή τη στιγμή τα 60εκ€ του ΕΣΠΑ που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι παγωμένα με μηδενική απορρόφηση και κινδυνεύουν να χαθούν.

- Το άνοιγμα της εκμετάλλευσης  σε νέους επιχειρηματίες που πρέπει να στηριχθούν από το ΕΣΠΑ για να μπουν στο κλάδο δυναμικά,

- η μετεξέλιξη του Σωματείου σε ένα σύγχρονο Συνεργατικό Σχήμα

και

- η πιστοποίηση του μαρμάρου, για την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά,

Αν αυτά γίνουν τότε μπορεί όντως να ξεκινήσει μια νέα καλή εποχή για τους ανθρώπους ενός τόπου που κράτησαν ζωντανή την τέχνη του μαρμάρου Τρανοβάλτου και το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Για να γίνουν όμως υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση.

Δίπλα στο Σωματείο των επιχειρηματιών μαρμάρου να υπάρξει μια ομάδα τεχνοκρατών (οπωσδήποτε με έναν νομικό και εξειδικευμένους στον κλάδο μηχανικούς) που θα παρακολουθούν βήμα - βήμα αυτή την προσπάθεια και θα ενημερώνουν τη Διοίκηση. Αυτή τηνΤεχνική Υποστήριξη των μαρμαράδων οφείλει να καλύψει ως κόστος η Περιφέρεια είτε από τις Δημόσιες Επενδύσεις, είτε από τον Τοπικό Πόρο, είτε ακόμα καλύτερα από την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ (ΕΣΠΑ).

Αν η Περιφερειακή Αρχή δεν γνωρίζει πώς να το κάνει μπορούμε να την ενημερώσουμε σχετικά γιατί για μας δεν προέχει ποιος θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά να ωφεληθούν οι άνθρωποι του μαρμάρου και κατ’ επέκταση όλη η περιοχή μας.

Θερμά συγχαρητήρια, στους Καλλιτέχνες, τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα και στο Σωματείο που έκαναν πράξη ένα δύσκολο και ελπιδοφόρο εγχείρημα

Γραφείο Τύπου 21/11/2017

Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

 

Κρίσιμα ερωτήματα για απευθείας ανάθεση έργου στην Π.Ε. Φλώρινας

ζητούν απαντήσεις.

Μια σειρά κρίσιμων και καίριων ερωτημάτων προκαλούν αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής για την απευθείας ανάθεση έργου στην Π.Ε. Φλώρινας.

Ερωτήματα που ο συνδυασμός μας απηύθυνε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ελπίζοντας να απαντηθούν, καθώς πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από τον Τοπικό Πόρο και ο τρόπος με τον οποίο η Περιφερειακή Αρχή το προώθησε προς υλοποίηση, πρέπει άμεσα και απόλυτα τεκμηριωμένα να διευκρινιστεί και να αποσαφηνιστεί.

Αναμένουμε, λοιπόν...

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2016 αποφασίσθηκε μετά από Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κου Μπίρου, οµόφωνα η ένταξη στο ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος) 2012-2016 του έργου «Επισκευή κτιρίου Παιδόπολης «Αγία Όλγα» στη Φλώρινα, με προϋπολογισμό 300.000€.

Η ιστορικότητα του κτιρίου, η πολιτισμική του αξία κι η ανάγκη να συντηρηθεί για να αναδειχθεί και να διατηρηθεί, οδήγησαν στην ομόφωνη υπερψήφιση της πρότασης.

Στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου 2017, το έργο ήρθε και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο με νέα Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, προκειμένου αυτή τη φορά να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 100.000€ και το συνολικό κόστος να διαμορφωθεί πλέον στα 400.000€.

Ο Συνδυασμός μας καταψήφισε την Εισήγηση (τη δεύτερη) καθώς αυτό το πρόσθετο κόστος των 100.000€  δεν τεκμηριωνόταν από κάποια υπηρεσιακή τεχνική έκθεση.

Η ασάφεια, όμως, αλλά και το ύψος του προϋπολογισμού του έργου μας οδήγησαν να εξετάσουμε εκ νέου τα στοιχεία του έργου για να διαπιστώσουμε γιατί και πώς δημιουργούνταν αυτή η καθόλου αμελητέα διαφορά.

Δύο ήταν τα στοιχεία που μας προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση και προκάλεσαν ανάλογα ερωτήματα:

1ο Η αιτιολογία της Εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη, ότι η συγκεκριµένη δράση «είναι έργο συντήρησης κτιρίου όπου η προµέτρηση των εργασιών είναι δύσκολο να είναι ακριβής µε αποτέλεσµα να υπάρχει ανάγκη για αύξηση των ποσοτήτων των εργασιών που πρόκειται να εκτελεστούν αυξάνοντας τελικά το κόστος των εργασιών για την έντεχνη ολοκλήρωσή του». Αιτιολογία που προκάλεσε το εξής ερώτημα: Αν η προσμέτρηση των εργασιών είναι δύσκολο να είναι ακριβής τότε πώς και με εισήγηση τίνος ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε 400.000€;

2ο Στην εισήγηση αναφέρεται ότι Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι με απευθείας ανάθεση ο «Σύλλογος προς διάδοση των Ελληνικών Γραµµάτων». Έτσι προέκυψε το δεύτερο ερώτημα: Είναι γνωστό ότι η λειτουργία του Φορέα αυτού δεν υπόκειται στον έλεγχο του Επιτρόπου και της Υπηρεσίας Εντελλομένων και επειδή ο εν λόγω φορέας δεν υποχρεούται να αναρτά στη Διαύγεια τις αποφάσεις που αφορούν στην υλοποίηση του Έργου, πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός ειδικά όταν το ύψος της ανάθεσης ανέρχεται σε 400.000€;

Με βάση τα παραπάνω καταθέτουμε την παρούσα Ερώτηση σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα εξής:

1ο Επειδή στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν παρουσιάσθηκε εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΠΕ Φλώρινας, από την οποία να προκύπτει η κοστολόγηση και το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κος Μπίρος, θα παρακαλούσαμε αυτή να μας δοθεί επίσημα με την απάντησή σας στο ερώτημά μας.

2ο Με ποιες διαδικασίες υλοποιεί το έργο ο εν λόγω Φορέας; Ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες με τι είδους δημοσιοποίηση και ποιοι/ποιος είναι οι ανάδοχοι που προέκυψαν;

3ο Η απευθείας ανάθεση δράσεων του ΕΑΠ (Τοπικού Πόρου) σε φορείς που δεν διέπονται από το δημόσιο λογιστικό πώς διασφαλίζει την διαφάνεια διαχείρισης; Ποιος κάνει την εισήγηση για το κόστος των εργασιών και ποιος πιστοποιεί τις δαπάνες;

4ο Τι τεχνική υπηρεσία έχει ο εν λόγω φορέας που μπορεί να υλοποιεί έργο τέτοιου προϋπολογισμού;

5ο Έχουν ορισθεί ως φορείς υλοποίησης του ΕΑΠ (Τοπικού Πόρου) και άλλοι φορείς που δεν διέπονται από το δημόσιο λογιστικό; Αν ναι ποιοι και σε ποια έργα και σε ποιες μελέτες; Η διαδικασία αυτή ακολουθείται εκτός από την Περιφέρεια και από τους ΟΤΑ ως δικαιούχους του Τοπικού Πόρου;

Θα παρακαλούσαμε για την απάντηση να τηρηθούν τα όσα ορίζει ο Κανονισμός ως προς τον χρόνο, καθώς αυτό έχει καταστρατηγηθεί σε ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει.

Με εκτίμηση

Γεωργία Ζεμπιλιάδου  Κοζάνη 7.9.2017

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Αγ. Ανάργυροι

Κραυγή αγωνίας των κατοίκων που έμειναν αβοήθητοι                                                                                                   Κοζάνη  21/8/ 2017

Την εύλογη και δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων που ο οικισμός τους επλήγη από την κατολίσθηση εξέφρασε πρόσφατα με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Aγώνα.

Αγωνία που οφείλεται στο γεγονός πως παρά τις υποσχέσεις Υπουργού και Περιφερειάρχη για άμεση και ταχύτατη αντιμετώπιση του προβλήματος τους δύο μήνες μετά φαίνεται να μην έχει γίνει τίποτα και οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα που δεν θα αργήσει.

Για το λόγο αυτό ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετική επερώτηση και δηλώνει πως δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί αλλά θα αγωνιστεί δίπλα στους κατοίκους για να δοθούν άμεσες και πειστικές λύσεις.

Η επερώτηση που καταθέσαμε έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 10 Ιουνίου 2017 η πρωτοφανής κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου μετατοπίσθηκαν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εδάφους, τρομοκράτησε τους κατοίκους των Αγ. Αναργύρων που συνειδητοποίησαν πως ο κίνδυνος αφανισμού του οικισμού τους ήταν πλέον στο κατώφλι των σπιτιών τους.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα και την επαγγελματική ζωή των κατοίκων του οικισμού. Οι άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, οι αγρότες έχασαν τις καλλιέργειές τους και οι επαγγελματίες τη δουλειά τους.

Οι εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησαν την ελπίδα στους κατοίκους πως σε εύλογο χρονικό διάστημα ο εφιάλτης θα αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά και η ζωή τους θα ξανάμπαινε σε κανονικούς ρυθμούς.

Στις 11 Ιουνίου 2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, δήλωνε χαρακτηριστικά πως: «Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» και διευκρίνιζε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης».

Στις 14 Ιουνίου 2017 ο Περιφερειάρχης με Δελτίο Τύπου, (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου) μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Υπουργό κ. Σταθάκη, δήλωνε ότι προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες για τους Αναργύρους τονίζοντας συγκεκριμένα «Οι εξαγγελίες έχουν δρομολογηθεί και με τη συνεργασία σας οδεύει προς το Κοινοβούλιο η τροποποίηση του άρθρου 28 για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων. Δηλώνω ικανοποιημένος, επίσης, για το γεγονός  ότι στο Π.Δ. θα είναι και η Ακρινή. Αυτό που μένει είναι να αποκατασταθούν οι άνθρωποι, για να συνεχίσουν τις ζωές τους».

Όλα τα παραπάνω βέβαια ήρθαν να διαψευστούν στην πράξη καθώς με ανακοίνωση- διαμαρτυρία που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων το Δεκαπενταύγουστο, μάθαμε πως δύο μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος στο θέμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της τροποποίησης του άρθρου 28! Κι αυτό συνέβη παρότι στο ίδιο διάστημα κατατέθηκαν πολλά Νομοσχέδια στη Βουλή και μαζί τους υπερψηφίστηκε πλήθος τροπολογιών από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μάθαμε ακόμα από την ίδια ανακοίνωση- διαμαρτυρία πως

 • κανένα μέτρο διασφάλισης της οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών και των επιχειρηματιών του οικισμού δεν έχει ληφθεί, και

 • καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για το σύνολο του πληθυσμού προκειμένου να γνωρίζει πού θα μείνει το αμέσως επόμενο διάστημα και πώς θα μπορέσει να επαναδιοργανώσει τη ζωή και την καθημερινότητα του.

Γι' αυτό καταθέτουμε την παρούσα επερώτηση, σε εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 1 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να έχουμε απαντήσεις για τα παρακάτω ερωτήματα:

1ο Πότε προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροποποίηση του άρθρου 28 του Ν3937/2011, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αγ. Αναργύρων, το οποίο ο Υπουργός είχε δηλώσει στις 11 Ιουνίου, ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός της πρώτης εβδομάδας και λογικά έπρεπε να έχει βγει ήδη το σχετικό ΦΕΚ;

2ο Ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης; Εξακολουθεί να ισχύει η δήλωση του Υπουργού ότι το Δημόσιο το οποίο θα την κάνει διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια;

3ο Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν και ποια θα είναι τα μέτρα για την διάσωση της Επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας που είχε αναπτυχθεί στον οικισμό και έχει διακοπεί λόγω της κατολίσθησης;

4ο Πότε προβλέπεται να κατατεθεί το Π.Δ. που αφορά στις Μετεγκαταστάσεις Αγ. Αναργύρων και Ακρινής και το οποίο ο Υπουργός στις 11 Ιουνίου διαβεβαίωνε ότι θα προωθηθεί άμεσα καθώς ήταν στο τελικό στάδιο προετοιμασίας;

5ο Με δεδομένο ότι η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης θα διαρκέσει 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και το ίδιο φυσικά και η μετεγκατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του Προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και υπάρχει ο κίνδυνος τους χειμερινούς μήνες με τις βροχοπτώσεις οι υφιστάμενες ρωγμώσεις να διευρυνθούν απειλώντας ακόμα περισσότερο τον οικισμό και τις κατοικίες, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν έχει ήδη εγκριθεί ή αν πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η σχετική χρηματοδότηση για ενοικίαση διαμερισμάτων, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη θα έπρεπε να γίνει πριν το φθινόπωρο.

6ο Ποια προβλέπεται να είναι τα μέτρα που θα παρθούν για την προστασία των όμορων οικισμών των Αναργύρων που έχουν επίσης πληγεί από την κατολίσθηση;

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

 

 

Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας   και Καινοτομίας

Όταν δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

Συνεχίζει τα "θαύματα" της η Περιφερειακή αρχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή τη φορά σειρά είχε η συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, όπου παραβιάστηκε κάθε έννοια δικαίου και αξιοκρατίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν "τα δικά μας παιδιά" αφήνοντας έξω εκπροσώπους φορέων, και αντί να δοθεί προτεραιότητα στα επιστημονικά ιδρύματα της περιφέρειας μας δόθηκε σε ανάλογα του κέντρου.

Γι'  αυτό ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ κατέθεσε και γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για να δοθεί επίσημη απάντηση. Η ερώτηση μας αναφέρει τα εξής:

Κοζάνη 21 Ιουλίου 2017

Κύριε Πρόεδρε,

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 19/7/2017 ένα από τα θέματα ήταν η Συγκρότηση του 11μελούς Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας   (ΠΣΕΚ) της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Συμβούλιο συγκροτείται, όπως ο Νόμος ορίζει, από:

Α) καθηγητές A.E.I, ή ερευνητές που   προέρχονται   από   ερευνητικά   κέντρα   που   εποπτεύονται   από   τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και

Β) μέλη  επαγγελματικών επιμελητηρίων   και   επιστημονικών   συλλόγων,   πολιτιστικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και από παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Μετά από ανοιχτή και δημόσια πρόσκληση, πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν (σ. σ. όπως ο Νόμος, επίσης, ορίζει) και υπέβαλλε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση, τη λίστα των ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες, έχοντας κάνει και την ανάλογη κατάταξη, όπως αυτή προέκυπτε απ'  την αξιολόγηση των προσόντων του καθενός.

Η επιλογή όμως των προσώπων που θα στελεχώσουν το εν λόγω Συμβούλιο δημιούργησε δύο καίρια ερωτήματα, τα οποία θέσαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χωρίς να πάρουμε ικανοποιητική απάντηση και γι'  αυτό επανερχόμαστε ζητώντας και γραπτή απάντηση, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η αιτιολόγηση θα είναι επαρκής και πειστική.

1ο Γιατί δεν επελέγησαν στην Α΄ κατηγορία καθηγητές που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στα ερευνητικά ιδρύματα της Περιφέρειας αλλά καθηγητές με κύρια δραστηριότητα σε άλλα ανταγωνιστικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Βασικό έργο αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι η υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας:

 • με μελέτες πεδίου, καταγραφές, αξιολογήσεις και συγκριτικές εκτιμήσεις, για την προώθηση της καινοτομίας, τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω θα υλοποιούν κατά κύριο λόγο οι ερευνητικοί φορείς στους οποίους ανήκουν τα μέλη της Επιτροπής αυτής και οι οποίοι φυσικά βρίσκονται εκτός της Περιφέρειας μας;

 • με εισηγήσεις των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για την αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την παροχή ενισχύσεων για ερευνητικές υποδομές, κλπ.

Ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων. Σε πρόσφατη προκήρυξη κατατέθηκαν 2.500 προτάσεις συνολικού ύψους 1 δις 600 εκ € όταν ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι μόλις 126 εκ €!

2ο Γιατί στην Β΄ κατηγορία παραβιάστηκε η σειρά αξιολόγησης με αποτέλεσμα η επιλεγείσα πεντάδα να προκύπτει με άλματα από τον τρίτο στον …δεκατοτρίτο και στον δεκατοτέταρτο, αφήνοντας εκτός εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων όπως του μαρμάρου και εκπροσώπους περιοχών όπως οι Πρέσπες που και προηγούνταν στην κατάταξη και θα πρόσφεραν την απαραίτητη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την  παραγωγική δραστηριότητα της Περιφέρειας μας;

Μήπως, όπως και στο Περιφερειακό Συμβούλιο επισημάναμε, επειδή η 13η τυχαίνει να είναι αιρετή, μέλος του Συνδυασμού της πλειοψηφίας και η 14η μέλος της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Δημοσίων Υπαλλήλων και εργαζόμενη σε κεντρικό Υπουργείο στην Αθήνα;

Αν, λοιπόν, θέλατε να λειτουργήσατε με αυτού του είδους τα «κριτήρια», γιατί μπήκατε στον κόπο και συστήσατε την Επιτροπή Αξιολόγησης;

Με εκτίμηση

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» 

Αναμένοντας τα καλά νέα

που θα μας φέρει ο κ. Πρωθυπουργός.

Ο ερχομός του Πρωθυπουργού σε μια περιοχή, κάθε Πρωθυπουργού, είναι πάντοτε ένα ξεχωριστό γεγονός. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτός συνοδεύεται από το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τον ερχομό του κ. Α. Τσίπρα στην περιοχή μας, τον οποίο φυσικά καλωσορίζουμε και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του, όπως και των διάφορων Υπουργών.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Τσίπρας έρχεται με την πώληση του 17% της ΔΕΗ σε εξέλιξη (έστω και αν παγώνει προσωρινά για να προηγηθεί η πώληση του 40%), με τα ΝΟΜΕ να χαρίζουν το πελατολόγιο της ΔΕΗ σε ιδιώτες και με το ΦΕΚ της  πώλησης του 40% της ΔΕΗ, που η Κυβέρνησή του θεσμοθέτησε, να προχωράει,

 • χωρίς να έχει διασφαλισθεί νομοθετικά η επιστροφή της ΓΗΣ μας στο Δημόσιο, και με τα ΝΕΡΑ μας να είναι βρίσκονται ένα βήμα πριν το ξεπούλημα τους.

 • χωρίς να προβλέπονται επενδύσεις για νέες σύγχρονες λιγνιτικές Μονάδες, κάτι που  αποκλείεται αφού ο λιγνίτης εγκαταλείπεται όπως προκύπτει από τον Κυβερνητικό Σχεδιασμό που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο λιγνίτης της περιοχής θα καεί σε παλιές μονάδες, που θα αναβαθμιστούν εν μέρει, αλλά με χαμηλή απόδοση. Έτσι στα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια θα κλείσει το κεφάλαιο Λιγνίτης στη Δυτικής Μακεδονία, με την 5η Μονάδα να μας τον θυμίζει απλά. Το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της Μελίτης ΙΙ και του Αγίου Δημητρίου VI, βρίσκεται έξω απ’ το σχεδιασμό της σημερινής Κυβέρνησης.

 • Χωρίς να διασφαλίζονται οι Μετεγκαταστάσεις που μένουν παγωμένες 2,5 χρόνια τώρα.

 • Χωρίς να διασφαλίζονται η Βιωσιμότητα της Επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις, οι τηλεθερμάνσεις

Βέβαια ο κ. Πρωθυπουργός όλο και κάτι νέο θα μας φέρει και όπως λένε οι διαρροές πληροφοριών των τελευταίων ημερών αυτό θα είναι το φθηνό ρεύμα.

Να θυμίσουμε πως προεκλογικά, ένα από τα προτάγματα του κ. Περιφερειάρχη ήταν το φθηνό ρεύμα, το οποίο μάλιστα προσδιόριζε με την έκπτωση στο 50% για τις Επιχειρήσεις και στο 30% για τα Νοικοκυριά, κάτι που και ο ίδιος ο κος Ταίπρας είχε υποσχεθεί σε επισκέψεις του στον τόπο μας.

Θα είναι άραγε τόσο, ή αντί γι’ αυτό θα πάρουμε την «κάρτα ενεργειακής φτώχειας»;

Ή μήπως ο κ. Τσίπρας εξαγγείλει ως «φθηνό ρεύμα» τις συμβάσεις που έχουν ξεκινήσει να υπογράφουν Δήμοι της Χώρας με αγορά ρεύματος από ιδιώτες, οι οποίοι για να προσελκύσουν πελατεία έχουν ξεκινήσει εκπτώσεις της τάξης του 10 έως 15%;

Περιμένουμε και θα δούμε…

Κατά τα άλλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλα όσα εξαγγελθούν, θα γίνουν στο πλαίσιο αυτού που ονομάστηκε «Αναπτυξιακό Συνέδριο», το οποίο πρέπει να θυμίσουμε πως πήρε ως αντάλλαγμα ο… επαναστάτης κ. Καρυπίδης για να υποστείλει τη σημαία του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, μαζί με το κομματικό χρίσμα βέβαια.

Για ποια ανάπτυξη όμως θα μιλήσουμε;

Γι’ αυτή που θα ξεκινήσει, όταν με το καλό ξεκινήσει, έχοντας ως… προίκα 11.000 επιπλέον ανέργους λόγω της κατάρρευσης της ΔΕΗ και μια τοπική οικονομία αποδεκατισμένη;

Η απώλεια του αναπτυξιακού πυλώνα της ενέργειας σημαίνει για τη Δυτική Μακεδονία την απώλεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο!

Χωρίς χρήματα, χωρίς τη γη μας, χωρίς τα νερά μας, για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε;

Φυσικά υπάρχει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης που βέβαια για να λειτουργήσει θα πρέπει να πάρει χρήματα από τον Τοπικό Πόρο, ο οποίος είναι το ανταποδοτικό τέλος για την παραγωγή λιγνίτη. Χωρίς λιγνίτη όμως ποιος θα μας τον δώσει; Η συρρικνωμένη και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ΔΕΗ ή ο κάθε ιδιώτης;

Με το καλό να μας έρθει ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του και μακάρι όσα θα πει να προσφέρουν κάτι στον τόπο.

Μακάρι να εξαγγείλει και να εφαρμόσει άμεσα την όποια μείωση στην τιμή του ρεύματος.

Θα είναι σίγουρα μια ανακούφιση και μια παρηγοριά για τους πολίτες της περιοχής και ειδικά τους ανέργους. Γιατί άλλο είναι να έχεις μηδενικά εισοδήματα και να πληρώνεις ολόκληρο το ρεύμα και άλλο να το πληρώνεις μειωμένο κατά 30 ή 50%.

Σε κάθε περίπτωση κ. Τσίπρα εμείς σας καλωσορίζουμε στη Δυτική Μακεδονία, σεβόμενοι το ρόλο και την ιδιότητα σας.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

10/6/2017

Υπουργείο και Περιφερειακή αρχή αδιαφόρησαν επί ενάμιση χρόνο

για τους Αγ. Αναργύρους.

Τους καλούμε να κινηθούν άμεσα!

Η σημερινή καταστροφική κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου και η κήρυξη του οικισμού των Αγίων Αναργύρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν.

Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων είχε γίνει το τελευταίο διάστημα κραυγή τρόμου.

Το χωριό τους μέρα με τη μέρα βούλιαζε και τα ρήγματα σε σπίτια και δρόμους πολλαπλασιάζονταν.

Πριν ενάμιση χρόνο το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε τη χρηματοδότηση των μελετών και ένα χρόνο πριν στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον τότε αρμόδιο Υπουργό κ. Σκουρλέτη ο τελευταίος υποσχέθηκε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος- «το αμέσως επόμενο διάστημα»-  για τη Μετεγκατάσταση  των Αγ. Αναργύρων.

Έκτοτε, τίποτα δεν έγινε, δυστυχώς, και το θέμα μπήκε στην κατάψυξη.

Το Προεδρικό Διάταγμα δεν υπογράφηκε ποτέ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έγινε καμιά απολύτως ενημέρωση για την πορεία των μελετών, τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και τα συμπεράσματα της ομάδας που  θα διερευνούσε τις δυνατότητες χρηματοδότησης και αυτής της μετεγκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ.

Ως Συνδυασμός, καταγγείλαμε την πρόσφατη απόφαση της  Κυβέρνησης ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΔΕΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, εξέλιξη που ήρθε για να ερμηνεύσει και το γιατί δεν υπογράφηκε μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα για τις Μετεγκαταστάσεις της Ακρινής και των Αναργύρων.

Η Κυβέρνηση έχοντας αποφασίσει να κατεβάσει το διακόπτη στο Ενεργειακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, ουσιαστικά ακυρώνει και τις μετεγκαταστάσεις.

Μπροστά σε αυτή την προοπτική το σύνολο των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουμε.

Η αρχή έγινε στις 10 Μαΐου στην πύλη του ΑΗΣ Αγ, Δημητρίου με τη συμμετοχή της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και 25 εκπροσώπων φορέων.

Σήμερα, με τους κατοίκους των Αγ. Αναργύρων να ξεσπιτώνονται και να αναγκάζονται να κοιμηθούν έξω από τα σπίτια τους, όσο τους αφήσει η αγωνία για το μέλλον τους να κοιμηθούν, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και συγκροτημένα.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να συγκαλέσει άμεσα, τη Δευτέρα, έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο,  με τη συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού, του Προέδρου της ΔΕΗ και όλων των Βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας, με ένα και μοναδικό θέμα: Την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων και Ακρινής και την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσής τους με αυστηρά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

 

 

26/5/2017 11:58 μμ

Ο κ. Καρυπίδης αντάλλαξε το χρίσμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

με την εκποίηση της ΔΕΗ!

Τα έδωσε όλα, τελικά, ο κ. Καρυπίδης για να πάρει απλώς το χρίσμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η σημερινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό έγινε απλώς για το θεαθήναι και για να βγει ο κ. Περιφερειάρχης απ’ το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες λόγω των γεγονότων που επιβεβαίωσαν πως δρομολογήθηκε ήδη με Νόμο το ξεπούλημα της ΔΕΗ από τη σημερινή κυβέρνηση και ο ίδιος ήταν μόνο θεατής.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, και επειδή το ένα ψέμα φέρνει πάντα το άλλο, τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σήμερα στο Μαξίμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια ακόμα προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών και των θεσμικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Καρυπίδης είχε μαζί του μία και μόνη απόφαση- εντολή: Να πει στον κ. Τσίπρα πως δεν ξεπουλάμε τη ΔΕΗ.

Αυτό, δηλαδή, που υποτίθεται πως και ο ίδιος υποστήριζε από τις εξέδρες και τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν διακατέχονταν από αγωνιστικό οίστρο.

Τι έκανε αντί γι’ αυτό;

Δέχθηκε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αρκεί να μην πουληθούν οι υδροηλεκτρικές!

Με μια απλή ανάγνωση, όμως, των όσων αναφέρονται στο Φ.Ε.Κ. της 19ης Μαΐου, φαίνεται καθαρά πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της πώλησης των υδροηλεκτρικών και όλα θα εξαρτηθούν απ’ το πώς θα εξελιχθεί η πώληση των λιγνιτικών.

Μια τρύπα στο νερό κάνατε κ. Καρυπίδη, επειδή προφανώς πήγατε αδιάβαστος!

Αποτράπηκε, μας λένε, η Μικρή ΔΕΗ, που αφορούσε την πώληση του 30% της ΔΕΗ.

Ναι, αλλά έχει ήδη δρομολογηθεί με Νόμο η πώληση του 40% ! Απλή αριθμητική είναι κ. Καρυπίδη και όχι εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Διασφαλίστηκε η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Πώς είπατε; Με ποιο τρόπο;

Η κυβέρνηση σας κ. Καρυπίδη έχει ήδη παραχωρήσει το 51% (17% ΤΑΙΠΕΔ και 34% ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ) της Επιχείρησης. Έτσι προστατεύετε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ;

Και επειδή το χάπι έπρεπε κάπως να χρυσωθεί, όπως μας πληροφόρησε το Μαξίμου «ο Πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Περιφερειάρχη, να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε τέτοιου είδους συμπράξεις.»

Μιλάτε σοβαρά; Και πώς θα γίνει αυτό; Παρανομώντας; Στο Φ.Ε.Κ. της 19ης Μαΐου (στο σημείο β) αναφέρεται ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή ή σύνδεση με οποιοδήποτε στοιχείο της αποεπένδυσης. Για να το πούμε απλά, ο Τοπικός Πόρος που προέρχεται απ’ το ταμείο της ΔΕΗ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό, επειδή το απαγορεύει το εν λόγω σημείο β. Και όπως ξέρουμε, άλλους ανάλογους πόρους για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια μας δεν έχει.

Όσο για τη δέσμευση του Πρωθυπουργού που απέσπασε ο κ. Καρυπίδης ότι το 1ο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας θα γίνει εδώ, τι να πούμε;

Ανταλλάξατε το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, καταδικάζοντας το μέλλον των παιδιών μας, με ένα συνέδριο;

Αλήθεια, εξασφαλίσατε τουλάχιστον το catering ή θα μας στείλουν εταιρεία απ’ την Αθήνα;

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

3/2/2017    9:26 πμ

Συνεχίζοντας τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών της Περιφέρειας που από την αρχή της θητείας μας καθιερώσαμε, σας προσκαλούμε σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα:

«Οι θέσεις του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ για τον ετήσιο Απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2016».

Η Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων ως εξής:

Γρεβενά  :     Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ στο κτίριο της  ΠΕ Γρεβενών

Καστοριά:     Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ στο κτίριο της   ΠΕ Καστοριάς

Φλώρινα :     Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ στο κτίριο της    ΠΕ Φλώρινας

Κοζάνη  : Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΕ Κοζάνης

Γραφείο Τύπου

του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

"Κερνάμε Ελλάδα"

Όταν ο κ. Περιφερειάρχης κρύβεται (πάλι) πίσω απ΄ το δάχτυλο του!

Μέχρι πότε θα κρύβεστε κ. Καρυπίδη πίσω απ΄ το δάχτυλο σας και θα αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας;

Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε η ερώτηση μας σχετικά με το "Κερνάμε Ελλάδα" και τα όσα αποκαλύψαμε καταθέτοντας και αδιάσειστα στοιχεία.

Τι απάντηση πήραμε;

Την ίδια που είχε δώσει στις 13-12-2016 η εταιρεία τουρισμού (γνωστή πλέον και ως εταιρεία... θαυμάτων), παρότι έκτοτε βρέθηκαν και νέα στοιχεία που αύξησαν τον αριθμό των κρίσιμων ερωτημάτων για αυτή την υπόθεση που έχει έντονη οσμή σκανδάλου.

Εκτός του ότι στα ερωτήματα μας απάντησαν πάλι με γενικότητες και αοριστίες, η Περιφερειακή αρχή "κρύφτηκε" πίσω από υπηρεσιακούς παράγοντες, βάζοντας τους εκείνους να βγάλουν "το φίδι από την τρύπα".

Και αναρωτιόμαστε. Πού πήγε η... παλικαριά σας κ. Καρυπίδη την οποία συχνά πυκνά επιδεικνύατε από τηλεοράσεως όταν δηλώνατε έτοιμος να προτάξετε τα στήθη σας και να κατανικήσετε τη διαφθορά και τη σήψη, προκειμένου να ανθίσει το καινούργιο και το διαφανές που θα φέρνατε;

Δυόμιση χρόνια τώρα που ασκείτε τα καθήκοντα σας ως Περιφερειάρχης δεν μάθατε πως η άσκηση εξουσίας δεν είναι μόνο δηλώσεις, δεξιώσεις, χαιρετισμοί και πανηγύρια, αλλά κυρίως και πάνω απ΄ όλα ανάληψη ευθυνών;

Ακόμα και αν υποθέσουμε, κάτι που βέβαια δεν ισχύει, πως για όλα φταίνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες, εσείς τι κάνατε για να φανείτε συνεπής, έστω για μια φορά, στα όσα διακηρύττατε στους τηλεοπτικούς μονολόγους σας;

Με τη στάση σας και τη συμπεριφορά σας κ. Καρυπίδη δεν εκθέτετε μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους ανθρώπους που πίστεψαν σε σας και είχαν την ελπίδα πως εννοούσατε τα όσα υποσχόσασταν.

Μην έχετε όμως αυταπάτες πως θα καταφέρετε να κρύψετε και όλα αυτά, τα άσχημα και δυσάρεστα, που συνθέτουν τα έργα και τις ημέρες σας. Πόσα ποια να χωρέσουν πίσω από το δάχτυλο, όταν διαρκώς κάτι νέο αποκαλύπτεται αποδεικνύοντας ότι μπορείτε και χειρότερα;

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Δυτική Μακεδονία

Το 2016 προστέθηκαν 1.957 νέοι άνεργοι!

Από το ΕΣΠΑ χάθηκαν 230 εκατ. ευρώ!

Η ανικανότητα Καρυπίδη μας στοιχίζει πολύ ακριβά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Δυτική Μακεδονία, μόνο το 2016 προστέθηκαν 1.957 άνεργοι!

Ο κ. Καρυπίδης αναλαμβάνοντας την Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε την ανεργία  στο 26,7%.  Σήμερα είναι στο 30,3%!

Το σύνολο των ανέργων φτάνει τους 30.612 και απ΄ αυτούς οι 16.070 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Ο κ. Περιφερειάρχης δεν έφερε την κρίση, αλλά με την ανικανότητα του επιδείνωσε την κατάσταση καθώς ΕΧΑΣΕ 230 εκ € του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Και ο κατήφορος συνεχίζεται. Ούτε ένα ευρώ δεν πήραμε από το πακέτο Γιούνκερ ως Περιφέρεια, όταν από όλη τη Χώρα έχουν ενταχθεί έργα 42 δις € στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχήμα.

Ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, ούτε ένα έργο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα ακόμη και ο Τοπικός Πόρος χρησιμοποιείται για να γίνει αρεστός ο κ. Καρυπίδης στην Κυβέρνηση καλύπτοντας τις δικές της υποχρεώσεις σε τομείς όπως αυτός της Υγείας.

Όλα αυτά τα χρήματα που χάθηκαν θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας;

Φυσικά και θα δημιουργούσαν και θα μπορούσαν επίσης να διαμορφώσουν για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου ένα καλύτερο και φιλικότερο περιβάλλον για να μπορέσουν όχι απλά να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και να αναπτυχθούν και άλλο.

Ο κ. Καρυπίδης εκτός των πόρων που ΕΧΑΣΕ δεν τα κατάφερε καλύτερα και στα προγράμματα ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ της ανεργίας, όπου είμαστε ο φτωχός συγγενής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουμε 30.612 ανέργους. Πόσες θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης πήραμε ως Περιφέρεια στα 2,5  χρόνια της θητείας του;  Μόλις 596 θέσεις, από τις 18.052 συνολικές θέσεις ωφελουμένων του προγράμματος!

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο 2ο κύκλο που ακολουθεί καθώς παίρνουμε 621 θέσεις από τις 24.251 συνολικά!

Αυτά απέδωσαν οι εναγκαλισμοί και οι πανηγυρικές υποδοχές κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή μας.

Για όλα αυτά είναι περήφανος ο κ. Καρυπίδης, όπως είπε ο ίδιος στον απολογισμό των 2,5 χρόνων της θητείας του (όχι, απέφυγε να χειροκροτήσει τον εαυτό του λόγω σεμνότητας).

Υ.Γ. Πατήστε εδώ για να διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση της επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ κ. Ζεμπιλιάδου, στη συνεδρίαση του Π.Σ. για τον απολογισμό της Περιφερειακής αρχής

Πατήστε εδώ για να διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση της επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ κ. Ζεμπιλιάδου, στη συνεδρίαση του Π.Σ. για τον απολογισμό της Περιφερειακής αρχής σε powerpoint

 

 

 

ΕΛΠΙΔΑ: "Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του"

 

ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

Όσο και αν προσπαθούν να βγάλουν έξω απ΄ το κάδρο τον κ. Καρυπίδη, νέο έγγραφο-στοιχείο ζητά απαντήσεις και όχι σχόλια.

Με το γνωστό πλέον ύφος και ήθος που εισήγαγε στο δημόσιο βίο μας η "περίοδος Καρυπίδη", απάντησε στα ερωτήματα που θέσαμε για το ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ η Εταιρεία Τουρισμού.

Δεν μας εκπλήσσει το ότι δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει, ούτε βέβαια θεωρούμε ως ένα ακόμα "θαύμα" της την εμφανή προσπάθεια να βγάλει απ΄ το κάδρο της υπόθεσης αυτής τον κ. Περιφερειάρχη. Αυτή είναι η πάγια τακτική στα έργα και τις ημέρες της σημερινής Περιφερειακής αρχής, της οποίας ηγείται ένας άνθρωπος που "ο λόγος του είναι συμβόλαιο" και "η διαφάνεια οδηγεί κάθε του βήμα".

Και μιας και στην ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ της εταιρείας γίνεται λόγος για λαγούς, τους αφιερώνουμε τη γνωστή παροιμία "Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του", μαζί με το έγγραφο που εστάλη στις 23 Μαΐου 2016  στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων, πέντε μήνες πριν το "διαφανή διαγωνισμό",  από το γραφείο του μη γνωρίζοντα τίποτα κ. Καρυπίδη, με το όνομα του από κάτω, και προφανώς την έγκριση και την υπογραφή του, στο οποίο αναφέρεται ότι:

(πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό έγγραφο) (οι υπογραμμίσεις - επισημάνσεις στο έγγραφο είναι δικές μας)

Μετά και απ΄ αυτό δικαίως ο κάθε πολίτης μπορεί να αναρωτηθεί: Μήπως πρέπει να επέμβουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση;

Υ.Γ. Το γεγονός πως μετά τη δημοσίευση της ερώτησης μας κάποιοι έσπευσαν να σβήσουν αναρτήσεις απ΄ τη σελίδα τους στο facebook ως τι πρέπει να το εκλάβουμε; 18/1/2017

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Δείτε σαν σήμερα      
         
τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβή 19 Οκτωβρίου στον 21ο αιώνα
Δωρεάν εισιτήρια               για ταξίδια στην Ευρώπη σε 12.000 νέους
ΟΑΕΔ:               Τα τελικά αποτελέσματα για προσλήψεις στα ΙΕΚ
Παραγράφονται στο τέλος του έτους 3.979               υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής
Πότε θα ισχύσουν               οι νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ
image Δείτε σαν σήμερα
image Δωρεάν εισιτήρια
image ΟΑΕΔ:
image Παραγράφονται στο τέλος του έτους 3.979
image Πότε θα ισχύσουν

Αθλητικά

Top Headline

Αθλητισμός 10ος

Αθλητισμός 10ος

              Οι όροι του Mayweather για τη μάχη με τον Nurmagomedov είναι αλαζονικά ειλικρινείς

Read More...

Αθλητισμός 9ος

Αθλητισμός 9ος

              Έπιασε κορυφή με μεγάλο διπλό στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ

Read More...

Αθλητισμός 8ος

Αθλητισμός 8ος

              σαν σήμερα:31/8

Read More...

Μηχανοκίνηση

Top Headline

Rally

Rally

              Έτοιμα τα… γκάζια για την 20η Ανάβαση Μοσχοκαρυάς

Read More...

Μιχανοκίνηση 10ος

Μιχανοκίνηση 10ος

  Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει χειροποίητες ρέπλικες...

Read More...

Formula 1

Formula 1

              Οι οδηγοί των ομάδων για το 2019

Read More...

Πολιτική

Top Headline

Κοτζιάς

 Κοτζιάς

              Φαρμακερό tweet του Νίκου Κοτζιά: Βαθιά να με θάψουν θέλησαν

Read More...

Τσίπρας

Τσίπρας

Δεσμευτείτε ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10ος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10ος

              Η συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει σοβαρά το Κυπριακό κι ανοίγει το δρόμο , τα Βαλκάνια να γίνουν η νέα Συρία

Read More...

Κόσμος

Top Headline

Ιταλια

  Ιταλια

              ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΛΒΙΝΙ ΠΡΟΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ: ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΕΣ – ΑΙΣΧΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ...

Read More...

Σκόπια

Σκόπια

              ΕΚΤΑΚΤΟ - Σκόπια: Τέλος η Συμφωνία των Πρεσπών - Δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία ο Ζ.Ζάεφ στη Βουλή... (για την ώρα)

Read More...

Αρμενία

Αρμενία

              Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν

Read More...

Ελλάδα

Top Headline

EΛΛΑΔΑ 10ος

EΛΛΑΔΑ 10ος

              ΟΧΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ...

Read More...

EΛΛΑΔΑ 9ος

EΛΛΑΔΑ 9ος

           
Συνταξιούχοι εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς

Read More...

EΛΛΑΔΑ 8ος

EΛΛΑΔΑ 8ος

              Απάντηση Αρχιεπισκοπής για το γκρέμισμα ναού δίπλα στο τζαμί: Δεν υφίσταται ...

Read More...

Οικονομία

Top Headline

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10ος

              Συντάξεις: Κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση για την επιστροφή δώρων και επιδομάτων

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 8ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 8ος

              Προς πλήρη κατάργηση των capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου

Read More...

Δωρεάν Μαστογραφίες

Δωρεάν Μαστογραφίες

            στα Ιωάννινα

Read More...

Περιβάλλον

Top Headline

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 10ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 10ος

              Τα τρένα και το χιόνι δημιουργούν έναν εντυπωσιακό συνδυασμό

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 8ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 8ος

              Κρακατόα 1883 -Η πιο δυνατή ηφαιστειακή έκρηξη στη νεότερη ιστορία του κόσμου

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 6ος

		ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 6ος

              Φαράγγι της Σαμαριάς:

Read More...

Παράξενα

Top Headline

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 10ος

		ΠΑΡΑΞΕΝΑ 10ος

              Το ηφαίστειο της Αίτνα καταρρέει γλιστρώντας προς τη θάλασσα του Ιονίου με τον κίνδυνο να προκαλέσει τσουνάμι

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 9ος

		ΠΑΡΑΞΕΝΑ 9ος

              Κόκκινος συναγερμός στην Ισλανδία: Ηφαίστειο απειλεί να φέρει τον όλεθρο στη βόρεια Ευρώπη

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 8ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 8ος

              Το ιταλικό χωριό που… δεν υπάρχει

Read More...

Τοπικά Νέα - Περιφέρεια

Top Headline

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

              27η, 28η , 29η 30η , 31η...

Read More...

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

              16η, 17η, 18η,...

Read More...

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

              27η, 28η , 29η Πρόσκληση

Read More...

Τοπικά Νέα - Νομοί

Top Headline

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης

                  O Δήμος μας

Read More...

ΠΡΕΣΠΕΣ

 ΠΡΕΣΠΕΣ

              Από που προέρχεται το όνομά τους Ολα τα ΝΕΑ των Πρεσπών

Read More...

Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

		Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

              Διακοπή τηλεθέρμανσης σε οδούς της Κοζάνης, Τρίτη 17-4-18, για την αποκατάσταση διαρροής.

Read More...

Νέα - Αστ. Δελτίο

Top Headline

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/2018

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/10/2018

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/9/2018

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/9/2018

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/8/2018

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/8/2018

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

Νέα - Διάφορα

Top Headline

Διάφορα

		Διάφορα

...

Read More...

http://www.koultoura.com/

http://www.koultoura.com/

              www.koultoura.com

Read More...

Στέλιος Καζαντζίδης

Στέλιος Καζαντζίδης

              Νο 1 στην Ελλάδα και στον ΚΟΣΜΟ!!

Read More...

Νέα - Συνδικαλιστικά

Top Headline

Παμμακεδονικές Ενώσεις 2

Παμμακεδονικές Ενώσεις 2

...

Read More...

Παμμακεδονικές Ενώσεις 1

Παμμακεδονικές Ενώσεις 1

              Βροντερό ΟΧΙ στην προδοσία

Read More...

Tα ΝεΑ των ΝεΩν

Tα ΝεΑ των ΝεΩν

              Μητρετώδης-Κούκλατζης εξηγούν πώς τους συνέλαβαν οι Τούρκοι - Δείτε βίντεο μέσα από το Embraer

Read More...

Νέα - Πολιτικά

Top Headline

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ

              ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ

Read More...

Zougla.gr

Zougla.gr

              Zougla.gr

Read More...

ΑRΤ

ΑRΤ

              Αρτ TV Live - Αρτ τηλεόραση ραδιόφωνο Art tv Live

Read More...

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided