Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2019

Κατρούγκαλος

 

 

 

 

 

 

 

Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα

 

 

 

 

 

Κατρούγκαλος: Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα

Ο ΥΠΕΞ απάντησε σε ερώτηση της ΝΔ για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί όσον αφορά το «Μακεδονία ξακουστή»

Κατρούγκαλος: Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα

«Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το «Μακεδονία ξακουστή».

«Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα. Άλλωστε το άσμα στο οποίο αναφέρεται η ερώτησή σας, κάνει αναφορά στην ιστορική Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας», αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η λακωνική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν γίνεται αναφορά σε άσματα στην Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια, δεν καθησυχάζει διόλου τους φόβους μας ότι το “Μακεδονία ξακουστή” δεν βρίσκεται σε σχετικό κατάλογο υπό απαγόρευση ασμάτων», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνοντας: «Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, μας αναγκάζουν να αναμένουμε με αυξημένο ενδιαφέρον και την απάντηση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Διότι μπορεί το άσμα αυτό να ακούστηκε σε όλη την ελληνική επικράτεια από χιλιάδες Έλληνες που το τραγούδησαν, μπορεί να το έπαιξαν και αρκετές μπάντες, ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις, όπως στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, που οι μπάντες δεν το παιάνισαν, χωρίς να μάθουμε αν αυτό έγινε κατόπιν εντολών και από ποιους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη, για τον ελληνικό λαό το συγκεκριμένο εμβατήριο κατέστη σύμβολο αντίθεσης εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με την ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Χαρακόπουλος, ζητούσε να ενημερωθεί αν αληθεύει ότι επιτιμήθηκε ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επειδή η μπάντα του Λιμενικού έπαιξε το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» στην πλατεία Συντάγματος, συνοδεύοντας το άγημα των ευζώνων, στις 20 Ιανουαρίου 2019, αν αληθεύει ότι έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι μπάντες των Σωμάτων Ασφαλείας να μην παίζουν πλέον το άσμα «Μακεδονία Ξακουστή» και αν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών άσματα όπως το «Μακεδονία Ξακουστή» θα απαγορευτούν από κάθε επίσημη εκδήλωση.                                                                                    26/3/2019

 

 

 

 

Αναμένουμε από την πΓΔΜ πλήρη σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών

Posted by kalinda στο Δεκέμβριος 3, 2018

B03D5F92-6945-4676-B395-8ED43E242C52Σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης (του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ), αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

Αδιαπραγμάτευτη η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι’ αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά είχαμε δυστυχώς συμβάν Κατσίφα».

«Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια κοινή βούληση και των δύο χωρών να προωθήσουν αυτά τα θέματα.

Για τις δηλώσεις Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος της συνάντησης και προσέθεσε: «Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο (της συνάντησης) αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών για να μπορέσουν να ξεπεράσουν και τα προβλήματα που δημιούργησε ο θάνατος Κατσίφα».

Η αυριανή συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Η πραγματοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι συχνές οι επαφές μεταξύ των δύο αρχηγών, και για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας που θα αποτρέψουν δυσάρεστη κλιμάκωση, ακόμα και ένα ατύχημα στο Αιγαίο, και γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος» εξήγησε. Παράλληλα, επισήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε η συνάντηση αυτή να γίνει με όρους τέτοιους που θα επιτρέψουν να είναι παραγωγική».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας, είπε ότι υπάρχει και δεν πρόκειται να πάει πολύ αργότερα από το άμεσο μέλλον. Σημείωσε πως «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα».

Μιλώντας για την αυριανή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και επίσης θα εξετάσει ανοικτά θέματα «που έχουμε, που πιστεύουμε εμείς ότι μπορούν να προωθηθούν μέσω του διαλόγου και όχι μέσω μονομερών ενεργειών που αντανακλούν μια πολιτική αναθεωρητισμού του διεθνούς δικαίου».

Εστιάζοντας στα θέματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συζητήσει με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως ένα από τα πάγια ζητήματα που επιδιώκονται είναι να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «γιατί η δική μας αντίληψη για την προώθηση των θεμάτων αυτών είναι μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και γιατί θεωρούμε ότι η διαρκής διατήρηση καθεστώτος έντασης στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον των διμερών μας σχέσεων».

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της προηγούμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, κατέστησε σαφές πως «δεν περιμέναμε μαγικές λύσεις ούτε περιμένουμε τώρα, αλλά θέλουμε να εκτονώνουμε τις εντάσεις και να δημιουργούμε τους διαύλους επικοινωνίας που θα επιτρέψουν κάποια στιγμή να πλησιάσουμε στη λύση».

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Η μπάλα στα Σκόπια για erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος

«Πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά»

Κατρούγκαλος: Η μπάλα στα Σκόπια για erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος

«Τα δυο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος». Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

«Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας πως «για εμάς είναι ουσιώδη ζητήματα και προϋποθέσεις για να υπάρχει λύση, πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά».

«Θέλουμε το erga omnes » εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός «για να μην υπάρχουν ουρές, που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προοπτικές αλυτρωτισμού και θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι η λύση μόνιμη, άρα και τα δύο είναι αναγκαία, αν και κατά κάποιον τρόπο ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες της διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και έγκρισής της από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι «επειδή η συμφωνία είναι προφανές ότι θα είναι εθνικά επωφελής και στη Βουλή και στην κοινωνία θα τύχει μεγάλης υποδοχής και αναγνώρισης».

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «η στάση της χώρας μας είναι σταθερά υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην περιοχή, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος».

«Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή γιατί δεν θα τη ζητήσουμε»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία προς το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «έχουν μείνει μία σειρά από προαπαιτούμενα, που έχουν όχι πολιτική δυσκολία, όπως στο παρελθόν, αλλά τεχνικές δυσκολίες»,

«Δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν στην Ευρώπη για τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η χώρα μας και για το ότι έρχεται το τέλος των προγραμμάτων και μάλιστα με μία καθαρή έξοδο» είπε.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόβλεψης προληπτικής γραμμής στήριξης διευκρίνισε:

«Ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει -η ΝΔ κατεξοχήν και ορισμένοι άλλοι στην Ευρώπη, μειοψηφικά σε σχέση με τους υπόλοιπους- αναγνωρίζουν ότι αυτό εξαρτάται απολύτως από το αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να το ζητήσουμε, ακριβώς γιατί θέλουμε την καθαρή έξοδο, να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα και να ξανακερδίσουμε εκείνο το κομμάτι της δημοκρατικής μας κυριαρχίας που χάσαμε. Αν δεν το ζητήσει η κυβέρνηση λοιπόν -και δεν θα το ζητήσει- δεν πρόκειται να υπάρχει προληπτική γραμμή».

Σχετικά με τη διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «η μεταπρογραμματική επιτήρηση, που προβλέπει ο κανονισμός, ο οποίος εφαρμόζεται τώρα στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο έχει τον χαρακτήρα της υποβολής εκθέσεων, όπως άλλωστε υποβάλλονται κάθε εξάμηνο και από όλες τις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου».

«Ενδεχομένως για τη χώρα μας», πρόσθεσε, «αντί να είναι δύο αυτές οι εκθέσεις να είναι τρεις ή τέσσερις, αυτός ο αριθμός όμως των εκθέσεων δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τον ασφυκτικό έλεγχο της μνημονιακής περιόδου».

Αναφορικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός χώρος, ο οποίος να είναι αντίθετος, γιατί είναι προφανές ότι είναι τεράστια περιφέρεια και είναι κοινωνικά ανομοιογενής».

«Όντας τόσο μεγάλη δημιουργεί και τόσο μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτών, ειδικά στα λεγόμενα παραδοσιακά αστικά κόμματα, που είναι εκτροφείο διαφθοράς» είπε.

«Πρόσφατα καταδικάστηκε βουλευτής της περιοχής αυτής για τα χρήματα τα οποία πήρε για να ανταποκριθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Επομένως είναι κάτι που πρέπει να συμβεί η κατάτμηση. Για να ισχύσει από τις επέμενες εκλογές χρειάζεται 200 ψήφους στη Βουλή [...] θα μπορούσε να τις πάρει».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές επισήμανε:

«Φεύγουμε από τα προγράμματα με μία καθαρή έξοδο, η ανεργία μειώνεται, χωρίς να θέλει κανείς να εξωραΐσει την κατάσταση [...] Κανείς από τους Έλληνες δεν θα έπρεπε να θέλει να διακινδυνεύσει την εξέλιξη αυτή της θετικής προόδου στην οικονομία. Προφανώς οι εκλογές ζητούνται γιατί αυτοί που τις ζητούν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019 και θα τις ξανακερδίσουμε εμείς».

NEWSBEAST.GR  15/5/2018

 

 

 

 

Μας αναγκάζουν να πάρουμε μέτρα, είναι πολιτικός εκβιασμός

«Οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές»

Κατρούγκαλος: Μας αναγκάζουν να πάρουμε μέτρα, είναι πολιτικός εκβιασμός

«Κανένας συνταξιούχος δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τις συντάξεις που παίρνει. Οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο κανάλι «Ε».

Στη συνέχεια είπε «ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει το πρόγραμμα το 2018, για να φύγουμε από την επιτροπεία. Για το θέμα των συντάξεων χηρείας, δεν ήταν στο νόμο όπως τον καταθέσαμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε «ότι τα μέτρα δεν είναι υπό αίρεση. Τα μέτρα θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν. Αν δεν ληφθούν μέτρα για το χρέος, τότε θα τα καταργήσουμε».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε «ότι τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα είναι παράλογα. Μας αναγκάζουν να πάρουμε μέτρα. Είναι πολιτικός εκβιασμός».

«Ο στόχος του 2,7% δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.Το 2,2% είναι πιο ρεαλιστικός στόχος. Από φέτος αρχίζουμε να βλέπουμε φως. Είναι συσσωρευμένα 7 χρόνια μαυρίλας» τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε «ότι στις τουρκικές προκλήσεις, πρέπει να απαντάμε με νηφαλιότητα. Λαμβάνουμε μέτρα,ώστε να αποφύγουμε μετακίνηση πολιτών από τα Σκόπια».

newsbeast.gr  6/5/2017

 

 

 

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 8/2 20:16

Συναντήσεις Κατρούγκαλου στις Βρυξέλλες με επιτρόπους και ευρωβουλευτές

Συναντήσεις Κατρούγκαλου στις Βρυξέλλες με επιτρόπους και ευρωβουλευτές Με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί και Χρήστο Στυλιανίδη συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επικεντρώθηκε στην πορεία των διεργασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση, στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, με έμφαση στον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, ανέφεραν ελληνικές πηγές.

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης υπήρξε ιδιαίτερα θετικός σε θέματα συνεργασίας για προγράμματα στον τομέα αρμοδιότητος του, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής o Γ. Κατρούγκαλος, αφού τον ευχαρίστησε για τη σταθερή του θέση όσον αφορά το μεταναστευτικό και την αλληλεγγύη, επανέφερε το θέμα της ανανέωσης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων για υπηκόους Τουρκίας, προκειμένου να διευκολύνονται στις επισκέψεις τους στα νησιά του Αιγαίου. Τέλος, υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Τέλος ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε σήμερα τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τις ελληνικές προτεραιότητες κατά το τρέχον εξάμηνο στην ΕΕ και κυρίως, για το μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό.

Συζητήθηκε, επίσης, η οργάνωση του συντονισμού με τα λοιπά υπουργεία, προκειμένου να ενημερώνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση προ του εορτασμού των 60 ετών από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, τον προσεχή Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα της βίζα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Κατρούγκαλος:

Εξετάζεται μείωση του ΕΚΑΣ - Τι λέει για την παρακράτηση του 6% στις συντάξεις

Κατρούγκαλος: Εξετάζεται μείωση του ΕΚΑΣ - Τι λέει για την παρακράτηση του 6% στις συντάξεις«Έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και το πραγματικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι δίκαιη για όλους», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σημειώνει ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική, προκειμένου να αναστραφεί η γενικευμένη απορρύθμιση που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος, στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί μείωσης των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αναστροφή της πραγματικότητας, διευκρινίζοντας ότι η παρακράτηση υπέρ υγείας, ύψους 6% θα βοηθήσει τους πολλούς, καθώς όσοι παίρνουν μια μόνο κύρια σύνταξη -οι περισσότεροι δηλαδή- θα δουν αυξήσεις με την εφαρμογή του μέτρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κύριε υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες σας κατηγόρησαν ότι επιχειρείτε να "κόψετε" τις συντάξεις με την εισφορά για την υγεία. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πρόκειται για πλήρη αναστροφή της πραγματικότητας. Γι' αυτό και κάναμε λόγο για παραπληροφόρηση και γκρίζα προπαγάνδα. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί αντανακλά τη γενικότερη λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Βοηθάμε τους πολλούς και εισάγουμε κανόνες ισονομίας. Πώς βοηθάμε τους πολλούς; Οι συνταξιούχοι πάντα πλήρωναν 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ. Όχι, όμως, επί του πραγματικού ποσού που εισέπρατταν, αλλά επί του εικονικού ποσού που αντιστοιχούσε στη σύνταξή τους, πριν από τις μνημονιακές κρατήσεις. Αυτό το διορθώνουμε, και στο εξής το 6% θα πληρώνεται επί του ποσού που πηγαίνει στην τσέπη του συνταξιούχου. Άρα, οι περισσότεροι θα δουν, όταν υλοποιηθεί το μέτρο -τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο γιατί οι υπηρεσίες καμιά φορά καθυστερούν-, μικρές αυξήσεις στη σύνταξη τους, λόγω αυτού του γεγονότος. Επίσης, το δεύτερο που κάναμε ήταν το 6% να μην το πληρώνουν μόνον αυτοί που έχουν μία σύνταξη -που είναι και οι περισσότεροι- αλλά και αυτοί που έχουν πάνω από μία.

Τι είδους μέτρα λαμβάνετε προκειμένου να βοηθηθούν όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ;

Όπως γνωρίζετε, το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διότι είχε ψηφιστεί η κατάργησή του ήδη από τον Ιούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Δεν μπορέσαμε να το σώσουμε. Ήταν από τις αναγκαστικές παραχωρήσεις που κάναμε εξαιτίας της συντριπτικής σε βάρος μας υπεροχής των δανειστών στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου. Τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε λίγο αυτούς που θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέχρι να έρθει το τέλος του 2018, οπότε θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους, και με την εθνική σύνταξη η κατάσταση θα ισορροπήσει. Τα πρώτα μέτρα που λάβαμε ήταν να παράσχουμε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους το χάνουν, να προβλέψουμε μια κάρτα αλληλεγγύης που αναπληρώνει το 30% της απώλειας του εισοδήματος, ενώ μεριμνήσαμε να μην πληρώνουν την εισφορά υπέρ υγείας.

Το 2017 ωστόσο, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές, διότι αυτό προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν όλες οι δυνάμεις που ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Όμως, αντί να προχωρήσουμε σε περικοπές, να πάψουν να το λαμβάνουν εντελώς οι δικαιούχοι που εξακολουθούν και το παίρνουν, σκεφτόμαστε ως εναλλακτική λύση τη μείωση του ύψους του επιδόματος έτσι ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη.

Έχετε όμως και κάποια πρόταση για τα επαγγελματικά ταμεία...

Στο πλαίσιο των κανόνων ισονομίας ό,τι ποσοστό επί του εισοδήματός τους πλήρωναν οι μισθωτοί, θα πληρώνουν στο εξής και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με ειδικές, βέβαια, μεταβατικές περιόδους, ούτως ώστε αυτή η αλλαγή να μην είναι δραματική. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των μεταβατικών περιόδων το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει στην πραγματικότητα λιγότερη εισφορά απ' ό,τι θα πλήρωναν με το παλαιό σύστημα.

Επειδή, παρόλα αυτά, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι πράγματι πολύ υψηλό -φτάνει στο 38%- είχα προτείνει από την αρχή στους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, το εφάπαξ για την επικουρική εάν το επιθυμούν να μην το πληρώνουν υποχρεωτικά στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος. Να φτιάξουν επαγγελματικά ταμεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν έως και στο 27% το αντίστοιχο ποσοστό. Κατέθεσα, λοιπόν, μια αντίστοιχη πρόταση στη συνάντηση που είχα μαζί τους. Πρόταση, η οποία έγινε καταρχήν θετικά δεκτή και πρόκειται να είναι ένα από τα αντικείμενα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

Μιας και πήγαμε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ακριβώς εννοούσατε όταν κάνατε λόγο περί απομόνωσης του ΔΝΤ;

Τo ΔΝΤ είναι απομονωμένο από την ίδια τη φύση των προτάσεών του, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που το χαρακτηρίζει. Ακριβώς διότι αυτός έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως, εκείνο που είπα είναι ότι οι απόψεις αυτές πρέπει να απομονωθούν. Και όπως απομονώθηκαν στη φάση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, πιστεύω έτσι θα γίνει και τώρα. Και γιατί λέω ότι απομονώθηκαν στη φάση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό; Διότι και τότε το ΔΝΤ επέμενε να γίνουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις για να μην υπάρξει, έστω και μικρή, μείωση των εισφορών. Απομονώσαμε αυτήν την ακραία άποψη που θα οδηγούσε σε μια 13η μείωση, και μάλιστα μεγάλη, όλες τις συντάξεις, όλων των συνταξιούχων. Καταλήξαμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία -πέρα από τις γενικές αρχές που θέτει για το μέλλον- προστάτεψε και το εισόδημα του 80% των συνταξιούχων που έχουν μικρές και μεσαίες συντάξεις, όλους όσοι παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ σύνταξη.

Όσον αφορά τα εργασιακά, τι πρόκειται να γίνει; Θα παραμείνουν όσα ισχύουν σήμερα;

Κοιτάξτε, για πρώτη φορά δεν κινούμαστε αμυντικά για να αποκρούσουμε αυτά που θέλουν οι δανειστές, διότι είναι τόσο γενικευμένη η απορρύθμιση, που η κατάσταση στην εργασία σήμερα είναι πράγματι ζούγκλα. Για πρώτη φορά, θετικά και επιθετικά, εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ακριβώς επ΄ αυτού του προγράμματος -που δεν είναι αμυντικό, είναι επιθετικό- ζήτησα τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, αυτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και την έλαβα. Έχουμε επομένως κοινωνικό μέτωπο. Στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου κάνουμε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, στο οποίο θα έρθουν υπουργοί χωρών της ΕΕ και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να δείξουμε αυτό που είπα προηγουμένως: ότι υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, καταγράφονται πτωτικές τάσεις;

Έχουμε μια μείωση της τάξης του 2,1% τα δυο τελευταία χρόνια. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί γιατί υπάρχουν οι γνωστές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, μια μελέτη ελληνικού ιδιωτικού φορέα δείχνει ότι περίπου οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν να κάνουν προσλήψεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Επομένως, έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και το πραγματικό στοίχημα είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για όλους.

Θεωρείτε εφικτό τον στόχο για 300.000 θέσεις εργασίας μέσω του αναπτυξιακού νόμου;

Εξαρτάται σε πιο χρονικό ορίζοντα. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια φάση που φαίνεται ότι αφήνουμε πίσω τις πιο μαύρες μέρες της κρίσης. Για μένα χαρακτηριστικό μέγεθος είναι ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ έπεσε κάτω από το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου. Επομένως θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και ξαναλέω: εμείς δεν θέλουμε οποιοδήποτε είδους ανάπτυξη, θέλουμε μια ανάπτυξη για όλους, και ένα από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δίκαιης ανάπτυξης θα είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το τέρας της ανεργίας.

Προκάτοχός σας, κύριε υπουργέ, σας κατηγόρησε ότι φορολογείτε ακόμη και τα οικογενειακά επιδόματα...

Υπάρχει μια πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ερμηνεύει, όχι δικό μας νόμο, αλλά νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαν φροντίσει να εξαιρέσουν από τη μη παρακράτηση χαρτοσήμου τα επιδόματα, και τώρα απλώς το Νομικό Συμβούλιο είπε να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε. Όμως, είναι κλασσικό παράδειγμα της δημαγωγίας και της υποκρισίας της αντιπολίτευσης. Όπως μας κατηγορεί ότι τάχα εμείς καταργήσαμε το ΕΚΑΣ, ενώ ξέρουν ότι είχαν προαναγγείλει, ήδη από το e-mail Χαρδούβελη, την κατάργησή του και με τις δικές τους ψήφους καταργήθηκε τον Ιούλιο. Μας κατηγορούν για τις συνέπειες των δικών τους νομοθετικών πράξεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 14/8 13:30

 

 

 

 

 

Γέρων Ευδόκιμος προς Κατρούγκαλο..

τι είναι αυτά που κάμετε μωρέ και στέλνετε τον κόσμο στους κάδους των σκουπιδιών; γιατί ;;

ΑΦΩΝΟΣ, ΆΛΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΥΔΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΥΔΟΚΙΜΟ! ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙOΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΨΑΛΕ! (ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ!
αλλά και εκείνος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο μήνυμα και την αγωνία του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Προσκυνηματική, αιφνιδιαστική (προφανώς διακριτική) επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος στην Ιερά Μονή Παναχράντου ανήμερα-σήμερα 6 Αυγούστου- της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε την Ιερά μονή αιφνιδιαστικά και χωρίς να ειδοποιήσει ή να ζητηθεί εκ μέρους των συνεργατών του να τηρηθεί κάποιο ανάλογο (επίσημο) του αξιώματος του πρωτόκολλο κατά τις μεσημεριανές ώρες και ενώ οι μοναχοί όσοι δεν αναπαύονταν, βρίσκονταν ο καθείς στα διακονήματα του λίγο προ της ενάρξεως της Παρακλήσεως. Προσήλθε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, που είναι αφιερωμένο στην θαυματουργή εικόνα της Παναχράντου Παναγίας προσκύνησε όντως με σεμνότητα και λιτότητα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα.

Τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο ιερομόναχος Αέτιος δεύτερος τη τάξει στην Ιερά μονή με τον ιερομόναχο π. Φιλάρετο, αφού τους είπε -στον υπουργό και την συνοδεία του που αποτελούταν από φίλους και στενά μέλη της οικογένειας του- την μεγάλη υπέρ 1000χρονη ιστορία της Μονής η οποία χτίστηκε το 961 από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά- τον προσκάλεσαν στο αρχονταρίκι της Μονής να τους προσφερθεί το γνωστό κέρασμα της Ιεράς Μονής στο αρχονταρίκι της Μονής.

Ο Ηγούμενος Γέροντας Ευδόκιμος μόλις ειδοποιήθηκε καθώς βρισκόταν σε μεσημεριναή κατάκλιση, με απλότητα –και χωρίς να αλλάξει ή να βάλει τα επίσημα του (πανωκαλύμαυχο ή έστω επίσημο καθαρό εξώρασο ή να τρέξει προς υποδοχή τους) τον υποδέχθηκε με απλότητα και λιτότητα στο αρχονταρίκι της Μονής. Οι μοναχοί αφού πρόσφεραν στον κ. Κατρούγκαλο το γνωστό παναχραντινό κέρασμα –λουκούμι καφέ και παξιμαδάκι άνδρου- ο ηγούμενος μετά τις συστάσεις και αφού του εξήγησαν ποιους είχε ενώπιον του άρχισε να τους μιλάει με λόγο ελέγχου και σε αυστηρό ύφος. «τι είναι αυτά που κάνετε κύριε υπουργέ μου; Πεινά ο κόσμος! Αυτά είπατε στον κόσμο και σας ψήφισε; Γιατί στεναχωράτε τον Ελληνικό λαό που σας εμπιστεύτηκε; Γιατί τόσο ψέμα;; γιατί άλλα είπατε και άλλα κάνετε; Ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό. Τα παιδιά μας φεύγουν γιατί δεν έχουν τόπο και χώρα να ζήσουν! Έτσι είπαμε; Επιτρέπετε να είναι πρωθυπουργός της Ορθόδοξης Ελλάδος ο νεαρός πρωθυπουργός μας και να μην κάνει σταυρό; Να μη μιλά για το θεό; Βγάζετε βρε παιδί μου την προσευχή από τα σχολειά !»

Ο υπουργός –όχι και τόσο αιφνιδιασμένος αλλά ωστόσο φανερά σε δύσκολη θέση – προσπάθησε να αρθρώσει μια κουβέντα μα ο γέρων Ευδόκιμος δεν του έδωσε το περιθώριο καθώς μιλούσε σε τόνο αυστηρό ελέγχοντας τον Υπουργό και δια αυτού κυβέρνηση και πρωθυπουργό για τα έργα και τις ημέρες τους όλο αυτό το διάστημα από της εκλογής τους.

« ο λαός ψήφισε όχι ! πώς βγήκε ναι; μπορείτε να μας ειπείτε; τι θέλατε να κάνετε ; θα μας ειπεί κανείς την αλήθεια; Μα γιατί μωρέ Υπουργέ μου ας στεναχωράτε τόσο; Γιατί ; τι είναι αυτά που κάνετε ; γατί; Η Ελλάδα είναι χώρα Ορθοδόξων Ελλήνων τώρα θα φύγει και αυτό! Κάνατε τον κόσμο να θέλει την χούντα! Με τούτα που κάμετε θα δυναμώσετε την χρυσή αυγή! Θα έρθουν γιατί ο κόσμος θα πάει τώρα σε εκείνους να βρει αυτό που δεν τους δώκατε εσείς που τους το υποσχεθήκατε ! ελπίδα και αξιοπρέπεια. Ο κόσμος δε μιλεί μα θα το ρίξει δαγκωτό σε εκείνους. Άκου με που σου λέγω. Γιατί ; δεν του αφήκατε άλλα περιθώρια και τους στέλνετε κατευθείαν στην χρυσαυγή!» ο Λόγος του Γέροντος Ευδόκιμου ποτάμι τρεχούμενο ορμητικό που δεν σταμάταγε μπρος σε τίποτα. Φουρτούνα τα λόγια του και βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων μα τα όσα έλεγε δεν άρεσαν στον υπουργό Γιώργο Κατρούκαλο ο οποίος όμως ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την αγωνία και τα λόγια του Γέροντα στους κυβερνώντες.

Ο Ηγούμενος Γέροντας Ευδόκιμος, παρά την συνεχή διακριτική προτροπή του π. Αέτιου να ηρεμήσει, καθώς υπερβαίνει το 82έτος της ηλικίας του να μην προκαλέσει έξαψη μη γνωρίζοντας και τις αντιδράσεις του υπουργού αλλά και της συνοδείας του, συνέχισε να ομιλεί λέγοντας στον κ. Κατρούκαλο για όλα αυτά που του εκμυστηρεύεται με πόνο αλλά και οργή ο λαός και οι 100αδες προσκυνητές που προσέρχονται στην Μονή άλλος για την χάρη Της Παναγιάς και άλλοι για τα θαύματα του Αγίου Παντελεήμονα. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν και ο γέρων Ευδόκιμος, αφού δεν είχε αντίλογο από κανέναν από τους παριστάμενους που άκουγαν άφωνοι και άναυδοι, μη μπορώντας να εκφέρουν αντίλογο μπρος σε όσα τους είπε επί σχεδόν ένα 20λεπτο που μιλούσε αδιάκοπα απευθύνοντας τον λόγο προς τον υπουργό, ζητώντας εξηγήσεις για το κατάντημα της χώρας «έχετε κάνει τους ανθρώπους γουρούνια να πηγαίνουν να τρώνε στους κάδους των σκουπιδιών!! Επιτρέπεται, μωρέ, και είσαστε και καλά παιδιά όσους ξέρουμε δηλαδή γιατί για να έρχεσαι να προσκυνήσεις -ξέρω εγώ- καλός θα πρέπει να είσαι και να έχεις φόβο Θεού πιστεύω…».

Ο Υπουργός φανερά ή μάλλον κυριολεκτικά αλλά και λόγω ευγένειας δεν διέκοψε τον Γέροντα Ευδόκιμο αρκέστηκε μόνο αρκετές φορές να πει και να δεσμευθεί ότι θα μεταφέρει το μήνυμα και την αγωνία σας στον πρωθυπουργό. Αλλά σας διαβεβαιώνω κάνουμε ότι μπορούμε! Όμως είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα να απαλύνουμε τον πόνο του λαού μας- έλεγε απευθυνόμενος προς τον Γέροντα Ευδόκιμο ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και την αδελφότητα που άκουγε συνεπαρμένη τον γέροντα τους να ελέγχει αυστηρότατα την κρατική εξουσία όπως στο παρελθόν οι πατέρες της Εκκλησίας ήλεγχαν αυτοκράτορες και δομέστιχους- θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε…»

«Πώς; -αντέτεινε το ερώτημα ο Γέρων Ευδόκιμος και συνέχισε – εσείς θα κάνετε πολύ δυνατή την χρυσή αυγή. Δεν έχω τίποτα ούτε με αυτούς ούτε με εσάς! με το τρισκατάραατο ΠΑΣΟΚ τα έχει ο λαός και όλοι μας που κατ΄στρεψαν την Ελλάδα και ξερίζωσαν ότι υπήρχε από παράδοση ήθη και έθιμα…»

«Αυτό μη το πιστεύετε… δεν πρόκειται να συμβεί μην ανησυχείτε… »

-δεν ανησυχώ καθόλου! Ίσως χρειάζεται ένα τράνταγμα και ίσως το δώσουν αυτοί το μάθημα σε όλους που εξαπάτησαν τον λαό!

– όχι γέροντα Ευδόκιμε δεν θα γίνει αυτό θα κάνουμε κάθε καλό που μπορούμε. Προσπαθούμε όσο μπορούμε.

-Μακάρι παιδί μου αλλά αν συνεχίσετε έτσι θα πάτε ρίξετε την χώρα στα βράχια. Είμαστε σα να πέφτουμε στον γκρεμό. ο κόσμος πονά και πεινάει. Τα ξέρει αυτά ο πρωθυπουργός; Του τα λέτε ή τον γεμίζετε ψέματα; Γιατί κι αυτός νέο παιδί είναι που να ξέρει…

«τι είναι αυτά τα πράγματα; μας έχετε καταστεναχωρέσει…»

-«Μη στεναχωριέστε… θα κάνουμε το καλύτερο για την χώρα και εμείς αγαπάμε την χώρα.» είπε στην κατακλείδα ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και καθώς ο χρόνος έτρεχε…»

«προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τα ασθενή λαϊκά στρώματα γέροντα μου αυτό πρέπει να μας το αναγνωρίσετε… κάνουμε και καλά πράγματα αλλά πολλά χάνονται μέσα στα υπόλοιπα …» έλεγε καθώς οι μοναχοί τον ξεπροβόδιζαν και εκείνος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Ιερά Μονή Παναχράντου η οποία εδώ και δεκαετίες διακριτικά και σχεδόν «μυστικά» αποτελεί τον μαγνήτη, πόλο έλξης και σχεδόν την πνευματική κυψέλη 100αδων προσωπικοτήτων της λεγόμενης «δημόσιας ζωής» της Ελλάδος αλλά και άλλων χωρών όπου, προσωπικότητες του δημοσίου βίου αξιωματούχοι και άλλοι πολλοί, προσέρχονται ως απλοί ταπεινοί προσκυνητές στην Χάρη της Παναγίας, είτε γιατί έχουν κάποιο κρυφό τάμα στον Άγιο Παντελεήμονα. Οι περισσότεροι όμως προσέρχονται κυρίως για να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τον γέροντα Ευδόκιμο η φήμη του οποίου έχει περάσει τα σύνορα της χώρας λόγω της απλότητας του. Της σεμνότητας, της κουζίνας και της μοναχικής καλογερικής μαγειρικής αλλά και λόγω του λόγου που έχει για τον κάθε ένα να πει. Ανάλογα με το τι έχει ο καθείς να εκμυστηρευτεί στους καλόγερους –και μοναχούς – της Ιεράς Μονής που ταπεινά τους υποδέχονται χωρίς ποτέ –πράγματι παράδοξο για μοναστήρι- να κλείνουν οι πόρτες της μονής. Η Μονή έχει γίνει επίσης πόλος έλξης καθώς το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της παρόλο που με αυστηρότητα ο ηγούμενος της Γέρων Ευδόκιμος έχει δώσει αυστηρές εντολές και οδηγίες να μην κοινοποιείται και δημοσιοποιείται τίποτα απολύτως για όσα προσφέρει το μοναστήρι σε φτωχές οικογένειες όχι μόνο στην Άνδρο αλλά και από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα πλέον είναι κοινό μυστικό τα δώρα και οι ανώνυμες προσφορές προς αναξιοπαθούντες, πάσχοντες, πονεμένους αλλά και χτυπημένους από την μεγάλη οικονομική κρίση και ύφεση που γνωρίζει η χώρα, που αντίστοιχα η (κυριολεκτική και ουσιαστική αγάπη) των πιστών –είτε έχουν είτε από το υστέρημα τους – προσφέρουν καθημερινά σε είδη αφού γνωρίζουν πως οι μοναχοί με την καθοδήγηση του ηγούμενου Ευδόκιμου διαμοιράζουν αυτές τις προσφορές δίκαια προς κάθε ένα που έχει ανάγκη αλλά και αξιοπρέπεια.
Ο κ. Κατρούγκαλος συνοδευόταν από τον προσωπικό του φίλο και πρώην ΥΦ/υπουργό Λουκά Αποστολίδη ο οποίος τον φιλοξενεί στο σπίτι του στο όμορφο κυκλαδονήσι στην Άνδρο.
*το Ελληνοαμερικανικό πρακτορείο / Greekamericannewsagencyβρίσκεται στην ιερά μονή για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ που γυρίζει εδώ και τρία χρόνια για τα 1000 χρόνια της Ιεράς Μονής και έτσι βρεθήκαμε αυτοίκοοι μάρτυρες όσων με την άδεια και του Ηγουμένου αλλά και του Υπουργού Γεώργιου Κατρούγκαλου μεταφέραμε στο ρεπορτάζ μας…
greekamericannewsagency   7/8/2016 Kapa News Κυριακή, Αυγούστου 07, 2016

 

 

 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ - Κατρούγκαλος:

Εθνικό μέτωπο για τα εργασιακά - Οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση

Κατρούγκαλος: Εθνικό μέτωπο για τα εργασιακά - Οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέσηΤην ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού μετώπου για το εργασιακό, μέσα από την υποστήριξη του κοινού ανακοινωθέντος των κοινωνικών εταίρων επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας, με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική» καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση επί του θέματος αυτού, ώστε να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει, ακόμη, πως δεν τον αιφνιδίασε το γεγονός ότι, μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του ΣΕΒ που ήταν «σε διαφορετικό ύφος», καθώς, όπως επισημαίνει, «ο ΣΕΒ, με την τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση».

Πηγή: http://www.voria.gr/article/katrougkalos-i-politikes-dinamis-na-paroun-thesi-gia-to-ergasiako

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 25/7 10:55

 

 

 

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Η δήλωση του Κατρούγκαλου: "Αποκλείεται η περικοπή του..."

Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί...ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Σε συνέντευξή του και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω συνέντευξής του, τάσσεται υπέρ της «απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής».

Αναρτήθηκε στις 12:47:00 π.μ.

 

 

 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ «MINI JOBS» - Κατρούγκαλος:

Συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Κατρούγκαλος: Συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης«Στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά συζητάμε μόνο τρία θέματα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή.

«Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο που έχει θέσει η άλλη πλευρά, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συζήτηση για την θεσμοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας όπως τα "mini jobs", ή περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η τακτική της κυβέρνησης θα είναι η απομόνωση των ακραίων θέσεων του ΔΝΤ, όπως έγινε και κατά τη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

«Με την αποδοχή, ακόμη και από τις εργοδοτικές οργανώσεις, της αύξησης των εισφορών, πετύχαμε την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε τις επικουρικές συντάξεις σε μειώσεις της τάξης του 30% με την περιορισμένη αναπροσαρμογή που επιτύχαμε», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 4/7 23:20

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Ο Γ. Κατρούγκαλος στην «Η»: Τι θα αλλάξει σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις

Ως προς τα συνδικάτα, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός εθνικός διάλογος για να ξαναβρούν τη σχέση τους με την κοινωνία, τα μέλη τους και όσους είναι σήμερα αόρατοι γι' αυτά, όπως όλοι όσοι εργά
Ως προς τα συνδικάτα, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός εθνικός διάλογος για να ξαναβρούν τη σχέση τους με την κοινωνία, τα μέλη τους και όσους είναι σήμερα αόρατοι γι' αυτά, όπως όλοι όσοι εργάζονται σε άτυπες μορφές εργασίας.

Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νέα «χάρτα» για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις και περισσότερες εγγυήσεις (αντί του υπουργικού «βέτο» που όλα δείχνουν ότι θα χαθεί) για τους ομαδικά απολυόμενους, «υπόσχεται» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος ενόψει της έναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΤΟ

Στην κορυφή της ατζέντας των ελληνικών θέσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά έχετε θέσει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, μετά τις ανατροπές που έγιναν από το 2012 και μετά (υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών, μη επέκταση των τελευταίων, κυριαρχία των ατομικών). Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε;

Πράγματι, το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Η γενικευμένη απορρύθμιση της περιόδου 2010-2015 ανέτρεψε τις περισσότερες εγγυήσεις του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου. Ισοδυναμούσε με ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, μετέτρεψε δε την αγορά εργασίας σε ζούγκλα. Πρωταρχική μας επιδίωξη είναι η αποκατάσταση όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις κλαδικές, που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις περίπου 200 κλαδικές συμβάσεις πριν από την κρίση, τώρα υφίστανται, κουτσουρεμένες, λιγότερες από δέκα. Ιδιαίτερη σημασία έχει εδώ η επεκτασιμότητα των εν λόγω συμβάσεων, ώστε να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο παρέχουν ελλιπέστατη προστασία, αλλά ουσιαστικά νοθεύουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που τις εφαρμόζουν και των άλλων, που ασκούν κοινωνικό dumbing.

Ποιες θα είναι οι άλλες «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς; Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορέσετε να τις... υπερασπιστείτε αν το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής των (ξένων, στην πλειοψηφία) εμπειρογνωμόνων καταλήξει σε διαφορετικές, από τις ελληνικές, θέσεις;

Για να αποφύγουμε παρόμοιους κινδύνους ενισχύουμε ταυτόχρονα το εσωτερικό μέτωπο και τις διεθνείς μας συμμαχίες.

Στο πρώτο επίπεδο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εργασίας κάλεσα όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ για να υπάρξει κοινή θέση κατά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας. Ακόμη και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Οι ιδεοληπτικές θέσεις του ΔΝΤ, συνεπώς, δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συνέβη και με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες ζητούσαμε ως αντίβαρο στη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σε διεθνές επίπεδο εξασφαλίσαμε ήδη από τη συμφωνία του Ιουλίου ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η προστατευτικότερη προς τα κοινωνικά δικαιώματα διεθνής οργάνωση, θα επεξεργαστεί το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών σύμφωνα με τις αρχές της, πριν από την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Θυμίζω επίσης ότι εξασφαλίσαμε διαρκή παρακολούθηση της όλης διαδικασίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Απασχόλησης του, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι πλήρως συμβατές με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Άλλωστε, η έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αν συμφωνηθεί εδώ ότι «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές» είναι η απορύθμιση χωρίς δικαιώματα, αυτή θα είναι αύριο η συνταγή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Την προοπτική να γίνει η Ελλάδα ένα είδος νεοφιλελεύθερης Ευρώπης σε fast forward θα την αποτρέψουμε πάση θυσία.

Τι «αντίβαρα» θα βάζατε για την προστασία των απολυομένων αν, όπως όλα δείχνουν (μετά και την πρόσφατη πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), χάσετε το υπουργικό ? διοικητικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις;

Το βασικό επί του προκειμένου είναι οι ουσιαστικές εγγυήσεις. Να μην αυξηθεί, δηλαδή, το ποσοστό των απολύσεων που επιτρέπεται και να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.

Η αύξηση των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία μπαίνει στο τραπέζι;

Είναι, όπως προανέφερα, από τα θέματα αυτά που εμείς θα δώσουμε μάχη για να μην επιδεινωθεί η υφιστάμενη προστασία.

Σας έχει τεθεί θέμα περαιτέρω αλλαγής του καθεστώτος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης;

Δεν έχει τεθεί παρόμοιο θέμα.

Πριν και μετά τις εκλογές η κυβέρνηση υποσχόταν την επαναφορά (δια νόμου) του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του χαμηλότερου μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Ο κατώτατος μισθός θα εξακολουθήσει να ορίζεται νομοθετικά (ο ν. 4172/13 δεν έχει καταργηθεί), θα είναι «γυμνός» ή θα περιλαμβάνει και επιδόματα, όπως το επίδομα πολυετίας και γάμου, όπως ήταν με την ΕΓΣΣΕ;

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ήταν μεταξύ εκείνων των σημείων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που δεν μπορέσαμε να διασώσουμε στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του Ιουλίου του 2016.

Δεν ήταν συνεπώς, μεταξύ των δεσμεύσεων μας ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Η βασική μας επιδίωξη σήμερα, επί του προκειμένου, είναι τα θέματα αυτά να αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης της ΕΓΣΕΕ, αντικείμενο συμφωνίας δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών.

Στο καθεστώς για τις απεργίες, τη διαιτησία και τα συνδικάτα θα πρέπει να αλλάξει κάτι;

Εμείς επιδιώκουμε η διαιτησία και οι εν γένει αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ να μην είναι το αποστεωμένο κέλυφος που προέκυψε από την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου, αλλά να επανέλθουν εκεί που προδιαγράφει το Σύνταγμα και απαιτεί η νομολογία.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να θιγεί το δικαίωμα στην απεργία, που αποτελεί το έσχατο όπλο του αδύναμου μέρους της εργασιακής σχέσης και το σημαντικότερο όπλο της εργατικής τάξης. Ως προς τα συνδικάτα, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός εθνικός διάλογος για να ξαναβρούν τη σχέση τους με την κοινωνία, τα μέλη τους και όσους είναι σήμερα αόρατοι για αυτά, όπως όλοι όσοι εργάζονται σε άτυπες μορφές εργασίας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Υπάρχει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου «γύρου» για το Ασφαλιστικό τον Οκτώβριο; Π.χ. νομοθέτηση όσων τυχόν δεν νομοθετήθηκαν (καθεστώς εισφορών για επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων) ή νέων αλλαγών σε όσα νομοθετήθηκαν;

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί να συζητήσουμε επιμέρους αλλαγές, ενόψει της εμπειρίας εφαρμογής διατάξεων του νόμου 4387/2016 ή κοινωνικών αναγκών που αυτός δεν αντιμετώπισε. Μεταξύ των τελευταίων συγκαταλέγεται ιδιαιτέρως η θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου ρύθμισης των συσσωρευμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΩΡΙΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Μοντέλο... Ελβετίας στα δημοψηφίσματα

Πρόσφατα αναλαμβάνοντας ρόλο για τη διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ταχθήκατε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για περισσότερα θέματα που αφορούν τον λαό. Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου έχετε κάποιο σχετικό «πρότυπο» ευρωπαϊκής χώρας;

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης εμπιστεύονται τον λαό τους και έχουν συχνά δημοψηφίσματα, με εμβληματικές περιπτώσεις την Ελβετία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα, βεβαίως, οι πολιτικές ελίτ πάντοτε είχαν μια αλλεργία απέναντι στους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, απότοκη της αποξένωσης τους από τον λαό.

Θεωρείτε ότι οι πολιτικές συνθήκες και οι συσχετισμοί των δυνάμεων των κομμάτων επιτρέπουν σήμερα να υπάρξουν αυξημένες πλειοψηφίες για να γίνει μια Συνταγματική Αναθεώρηση;

Ορισμένα θέματα είναι υπερώριμα και θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατων συναινέσεων, όπως η κατάργηση της ειδικής ποινικής μεταχείρισης του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Υπάρχουν και άλλα όμως που οι συγκρούσεις είναι βαθύτατες, γιατί αντανακλούν θεμελιώδεις αντίθετες πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές. Για παράδειγμα, θα αποδεχθούμε το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που απαιτεί να καταργηθούν τα κοινωνικά δικαιώματα και να συνταγματοποιηθεί ο περιβόητος χρυσός κανόνας δημοσιονομικής πειθαρχίας, ή θα υπερασπίσουμε και θα διευρύνουμε τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος δύο αιώνων; Να γιατί η τελική λέξη θα πρέπει να ανήκει στο λαό και όχι στους πολιτικούς. Θεωρώ ότι η απάντηση σε παρόμοια διλήμματα συνιστά «κρίσιμο εθνικό θέμα» για το οποίο μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην «Ημερησία», αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την επαναφορά του καθεστώτος καθορισμού του κατώτατου μισθού από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις (μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι δια νόμου, όπως ισχύει σήμερα) καθώς και των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες τείνουν να εξαφανιστούν μαζί με τα συνδικάτα.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ
Ο υπουργός Εργασίας προβλέπει «μάχη» για τα όρια και το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων σχεδιάζοντας, παράλληλα, «αντίβαρα» μέτρα προστασίας υπέρ των απολυομένων.

«ΛΟΚ ΑΟΥΤ»
Θέτει ως «κόκκινες γραμμές» την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών («λοκ άουτ») και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Τέλος, προαναγγέλλει ότι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τους Θεσμούς έναν νέο τρόπο ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

 

 

 

TWITTER

Ειρωνικός Κατρούγκαλος για τους «Παραιτηθείτε»: Πού είναι ο κύριος με τη σαμπάνια;

Ειρωνικός Κατρούγκαλος για τους «Παραιτηθείτε»: Πού είναι ο κύριος με τη σαμπάνια; Ενα ειρωνικό σχόλιο για την αντικυβερνητική συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος​ μέσω Twitter.

«Πού είναι ο κύριος με τη σαμπάνια; Λειψανδρία στους "Παραιτηθείτε" ή θα κάνει εμφάνιση αργότερα;», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Η αναφορά του υπουργού αφορά στιγμιότυπο συγκέντρωσης του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» το καλοκαίρι του 2015 λίγο πριν το δημοψήφισμα.

 

 

 

Κατρούγκαλος:

Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι μισθοί όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

«Κανένας δεν έχει ζητήσει κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού»

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι μισθοί όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Για τον κατώτατο μισθό μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι: «Στόχος μας, ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι μισθοί όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

Μιλώντας στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι  «η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή μοιάζει με ζούγκλα γιατί έχουν διαλυθεί όλες οι εγγυήσεις που εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε. Η κυβέρνηση επιθυμεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

Για τον 13ο και τον 14ο μισθό ο υπουργός Εργασίας επισήμανε, ότι «κανένας δεν έχει ζητήσει κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού».

Για τις απεργίες ανέφερε ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε».

Σχετικά άρθρα

12:30 14/06/2016

 

 

 

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - Κατρούγκαλος:

Προτείνουμε τη μετάβαση στην Δ' Ελληνική Δημοκρατία

Κατρούγκαλος: Προτείνουμε τη μετάβαση στην Δ' Ελληνική ΔημοκρατίαΣαρωτικές αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει «την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος», προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και συντονιστής της επιτροπής της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Κάνει μάλιστα λόγο για μετάβαση στη Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία «με νέους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυσης των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση».

Χαρακτηρίζει την «επανεκκίνηση και ανάταξη του πολιτικού συστήματος» ως κατεξοχήν «κρίσιμο εθνικό θέμα», για το οποίο το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος, προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επίισης, τάσσεται υπέρ της «απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής», ενώ υπογραμμίζει ότι εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, «τότε θα πρέπει να έχει άμεση πολιτική νομιμοποίηση».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας απορρίπτει το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, λέγοντας ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «γκεμπελική κατασκευή ειδήσεων από το σύστημα διαπλοκής των ΜΜΕ», που αποτελεί «δείγμα πανικού όσων νόμιζαν ότι θα παραμείνουν αιώνιοι ζιγκολό της κυβερνητικής εξουσίας - με το αζημίωτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απίστευτη δήλωση: Συσχετίζει τους δολοφόνους του Λαμπράκη με τις διαδηλώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

Αγριο κράξιμο του Γ. Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο Κρήτης

Αγριο κράξιμο του Γ. Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο ΚρήτηςΜετά την Καλαμάτα

ο Γιώργος Κατρούγκαλος

έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών και

στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Υπουργός Εργασίας

βρέθηκε στο νησί όπου τα...

άκουσε από συγκεντρωμένους που έδειξαν με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια τους για τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης...

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι φορέων επιφύλαξαν "θερμή υποδοχή" στον Υπουργό Εργασίας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατα της μνημονιακής πολιτικής: "Εεε, ωωω πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω" ήταν ένα από αυτά...

Ακολούθησαν αποδοκιμασίες και γιούχα...

Ενδεικτικό του... κλίματος ήταν το γεγονός ότι μόλις ο κ. Κατρούγκαλος πλησίασε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στέλιο Βοργιά και τού άπλωσε το χέρι να τον χαιρετίσει ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, επιδεικτικά, απέφυγε να σφίξει το χέρι του Υπουργού. Ακολούθησε έντονος διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες...

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αποτελεί ταφόπλακα για όλους τους Έλληνες με τον υπουργό Εργασίας ν’ ανταπαντά πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Συγκεκριμένα, η απάντηση του υπουργού που άναψε τα αίματα ήταν: "το ασφαλιστικό είναι νόμος του κράτους, τέλος",

Ο κ. Βοργιάς ανέφερε ότι με τέτοιες νοοτροπίες δεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ενώ την ίδια ώρα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για "μαύρη πληροφόρηση" αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης, και για ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για την αλήθεια των μέτρων που θα φέρουν άνοδο της οικονομίας, όπως ισχυρίστηκε.

Για την ανεργία, παραδέχτηκε πως είναι πολύ υψηλή, αλλά είπε ότι στόχος των μέτρων είναι η μείωσή της.

Ερωτώμενος για το κίνημα "#Παραιτηθείτε", ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κάποιους οι οποίοι ενώ παλαιότερα λοιδορούσαν τα κινήματα, τώρα θέλουν οι ίδιοι να γίνουν "κατσαρολάκηδες"...

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου

Νωρίτερα, απο την Λότζια ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου καλοσωρίζοντας τον κ.Κατρούγκαλο, τον κάλεσε να συμβάλλει στην λήψη μέτρων που να μειώνουν τις επιπτώσεις των "μνημονίων" για τους ασθενέστερους.

Ο Δήμαρχος και ο Υπουργός συζήτησαν σε θετικό κλίμα για εργασιακά θέματα και ειδικότερα για θέματα προσλήψεων και για προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου.

Εκτός από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό και τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.  Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Απόλλωνας Φιλιππής , ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Παυλιδάκης και η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Καλουδιώτη

Ο Υπουργός Εργασίας θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ απόψε στις 8:00 μ.μ στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου με θέμα: «Τρέχουσες Πολιτικές Εξελίξεις»

Πληροφορίες, φωτογραφίες: flashnews, ekriti, cretapost  11/6/2016

 

 

«ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»

Κατρούγκαλος για ομαδικές απολύσεις: «Θα εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία»

Κατρούγκαλος για ομαδικές απολύσεις: «Θα εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία»Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά, σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

«Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων ανακινήθηκε μετά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα που ουσιαστικά κρίνει το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις υπερβολικά προστατευτικό.

Στις προτάσεις του, ο εισαγγελέας Νιλς Βαλ επισημαίνει ότι οι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση - έγκριση που εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας- δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε απάντηση ερωτημάτων σχετικών με τις προτάσεις αυτές, ο κ. Κατρούγκαλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η Ελληνική όμως Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Επισημαίνεται πάντως ότι: α) Οι Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο. Β) Οι Προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις».

 

 

 

ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κατρούγκαλος: Καμία σύνταξη, από 1.380 ευρώ και κάτω, δεν κινδυνεύει

Κατρούγκαλος: Καμία σύνταξη, από 1.380 ευρώ και κάτω, δεν κινδυνεύει«Η κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει περισσότερα από τους πλουσιότερους και να ανακουφίσει τους πολλούς, που έγιναν φτωχότεροι» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούκαλος, σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Κρήτη» ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Για το θέμα των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι καμία σύνταξη, από 1.380 ευρώ και κάτω δεν κινδυνεύει. Αναφορικά με την κατώτατη σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το ποσό πολύ μικρό αλλά έκανε λόγο για αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της φτώχειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

«Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα προστατευθούν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό» δήλωσε ακόμα  υπουργός Εργασίας. Όπως είπε, στο μνημόνιο, υπάρχει η πρόβλεψη για συγκρότηση επιτροπής από ανεξάρτητους ειδικούς και το πόρισμά τους θα αποσταλεί για να ελεγχθεί στη διεθνή οργάνωση εργασίας.

Πηγή: ekriti

 

 

 

10:35 02/06/2016

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν με τη σύνταξη του Ιουνίου

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τις εργασίες της συνδιάσκεψης του ΟΟΣΑ, παρενέβη τηλεφωνικά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ που κατατέθηκε στη Βουλή με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι αυτό που κατόρθωσε η Κυβέρνηση είναι να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ, για τους συνταξιούχους που δεν πληρούν πλέον τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από την 1/1/2016, αλλά από την 1/6/2016 και κατά συνέπεια δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που έχουν λάβει για τους πρώτους 5 μήνες του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι οι συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος Μαΐου, την σύνταξη Ιουνίου, θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που έλαβαν μαζί με τη σύνταξη τους.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξη πριν την συμπλήρωση του 65ουέτους της ηλικίας τους –αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65-και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πάλι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχει μπροστά του το κείμενο της νομοθεσίας.

Υπογράμμισε δε ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, η απώλεια του ΕΚΑΣ θα εξισορροπηθεί με άλλα μέτρα, όπως αυτό της καθιέρωσης της Εθνικής Σύνταξης η οποία θα αφορά και ευρύτερες ομάδες.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου εφέτος. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται ανά έτος, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσά για τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσά του επιδόματος.

 

 

 

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ»

Κατρούγκαλος: Λογιστικό τρικ για το ΕΚΑΣ - Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό

Κατρούγκαλος: Λογιστικό τρικ για το ΕΚΑΣ - Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό Αd hoc (επί τούτω) επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν τα αναδρομικά ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι θεσμοί διαφωνούν.

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε» ανέφερε μάλιστα.

Όσον αφορά τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις offshore που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί γιατί οδηγεί σε ανεπιτυχή αποτελέσματα φέρνοντας ως παράδειγμα τον Παύλο Χαϊκάλη. «Του στοίχισε τη θέση του στη Βουλή, δεν είχε εξωχώριο εταιρεία, είχε εταιρεία στην Κύπρο για να διαχειρίζεται τα κέρδη από τη δραστηριότητά του εκεί» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς... Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε» επισήμανε, και πρόσθεσε για την κυβερνητική απόφαση να επιβάλει φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις μου είπαν δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 30/5 12:22

 

 

 

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Κατρούγκαλος για ΕΚΑΣ: Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα

Κατρούγκαλος για ΕΚΑΣ: Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα Με τροπολογία θα γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός για τη μη καταβολή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μην ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι, «προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι η επίσπευση της επιβολής φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και της αύξησης της φορολογίας στην μπίρα έγινε ως ισοδύναμο για την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία επίσης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης για τις πληγές που ανοίγουν «όλα αυτά τα αναγκαία και άδικα μέτρα» και διευκρίνισε ότι, το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ.

«Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα», τόνισε.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι, η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.

«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, που αφορά όλους τους συνταξιούχους», είπε ζητώντας «να κρίνετε τα μέτρα που πήραμε σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το πότε θα βγει η πρώτη σύνταξη με το νέο σύστημα και πότε θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.

«Όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

 

 

 

 

Την ακύρωση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ εξετάζει η κυβέρνηση

Την ακύρωση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ εξετάζει η κυβέρνηση Σε προαναγγελία ότι ο πρωθυπουργός θα πει στη Βουλή πως δεν θα χρειαστεί οι δικαιούχοι να επιστρέψουν πίσω τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι "και ένα ευρώ να χάνει κάποιος πολίτης από το επίδομα, είναι πολύ κακό".

Ο ίδιος, τόνισε σχετικά: "Υπογράφω και με τα δύο χέρια μου ότι δεν είναι φοροφυγάδες οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ", ενώ επισήμανε ότι ακόμα και χάνοντας το ΕΚΑΣ, διατηρείται το δικαίωμα των δικαιούχων για φθηνότερα φάρμακα.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός σημείωσε ότι οι χαμηλές θα ανέβουν στο τέλος του έτους, ενώ έκανε γνωστό ότι τα 384 ευρω της εθνικής σύνταξης θα καταβάλλονται με 20 χρόνια ασφάλισης. Πρόσθεσε δε, ότι από το Ιούλιο θα γίνουν οι 'λίγες' -όπως τις χαρακτήρισε- μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. "Δεν θα πέσουμε έξω. Δεν θα υπάρχει 'κόφτης' σε μισθούς και συντάξεις", υπογράμμισε. "Βασικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η φτώχεια των ανέργων των μονογονεϊκών οικογενειών και της παιδικής φτώχειας", τόνισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε επιπλέον ότι, εφόσον από το επόμενο εξάμηνο υπάρξει επιστροφή στην Ανάπυξη, το Ασφαλιστικό θα είναι βιώσιμο. "Μέχρι το 2060 θα πάμε με αυτό το ασφαλιστικό μοντέλο" δήλωσε, τονίζοντας ότι "η γενιά των πενηντάρηδων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο".

Για τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το μυστικό είναι να έχεις θέσεις, ενώ σημείωσε ότι για τις ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ είναι απομονωμένο. "Δεν θα πάμε σε χειρότερο από αυτό του ευρωπαϊκού μοντέλου", σημείωσε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 22/5 12:00

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Με 30 ευρώ το μήνα, ως το τέλος του 2018 η επιστροφή του ΕΚΑΣ από συνταξιούχους

Με 30 ευρώ το μήνα, ως το τέλος του 2018 η επιστροφή του ΕΚΑΣ από συνταξιούχουςΤη βαθμιαία εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου, "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις". Σύμφωνα με την τροπολογία, η πρώτη φάση της εφαρμογής θα ξεκινήσει τον Ιούλιο σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, και από το 2017 θα εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επιδιώκεται η θεσμική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ.

Δεδομένου ότι από την 1/1/2016 επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ και επομένως μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων με την τροπολογία προβλέπονται μέτρα για την συμπληρωματική προστασία των συνταξιούχων έως την αντικατάσταση του επιδόματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύσουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έως την οριστική κατάργηση του επιδόματος.

Επίσης για όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αλλά έχουν εισπράξει τη σχετική παροχή προβλέπεται ο συμψηφισμός του ποσού έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018, με ανώτατο ποσό της δόσης τα 30 ευρώ.

Απαντώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που είχε αναφέρει ότι η "κυβέρνηση ζητά πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους", ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι και από την αντιπολίτευση.

"Απέναντι σε μια μνημονιακή δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες του μέτρου, όπως η προστασία αυτών που δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι με τη χαμηλότερη συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και με τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχιας συνολικά και όχι μόνο για τους συνταξιούχους, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ - Κατρούγκαλος:

To ΔΝΤ ζητά ομαδικές απολύσεις - Δεν πρόκειται να γίνουν!!!!!!

Κατρούγκαλος: To ΔΝΤ ζητά ομαδικές απολύσεις - Δεν πρόκειται να γίνουνΤη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο «εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα».

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για τον ίδιο είναι θέση αρχής η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων στον ενιαίο φορέα. «Είχα πει, όμως ότι το αγγελιόσημο θα προσπαθούσαμε, μέχρι το τέλος, να το προστατεύσουμε, γιατί μοιράζει τη διαφημιστική δαπάνη και βοηθάει μικρά και μεσαία έντυπα σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ζωντανά. Το αγγελιόσημο θεωρήθηκε από τους εταίρους κοινωνικός πόρος και, μολονότι προσπαθήσαμε να το υπερασπίσουμε στη διαπραγμάτευση, δεν το πετύχαμε» σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικά με τον αυτόματο ρυθμιστή, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι αυτός θα διαρκέσει, μέχρι το 2018. «Έρχεται, λοιπόν, να δει, αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, μέχρι το 2018. 'Αρα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά, γιατί δεν έχει μέτρο αναφοράς» εξήγησε.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που ψηφίσαμε.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να μοιράζεται σε όλους, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του «στρατιώτη» σε αυτό που θεωρεί ότι έχει ανάγκη ο τόπος.

Κληθείς να σχολιάσει το «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Πιστεύαμε ότι ο ελληνικός λαός, λέγοντας «όχι» στο δημοψήφισμα, θα ακουγόταν δυνατά. Δεν ακούστηκε». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «αρχίζουν να αλλάζουν σταθερά οι μακροπρόθεσμοι πολιτικοί συσχετισμοί. Αρχίζουν να μιλάνε χώρες υπέρ μας σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς για τον τρόπο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει προβλεφθεί σε ένα άρθρο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού εισφορών.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως ο κόσμος κατανοεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που δεν δημιούργησε, αλλά την κληρονόμησε «και την αντιμετωπίζει με τους όρους και την ιδεολογία της αριστεράς».

 

 

 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ - Ασφαλιστικό:

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος, όλες οι αλλαγές στις συντάξεις (pdf)

Ασφαλιστικό: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος, όλες οι αλλαγές στις συντάξεις (pdf)Σε ισχύ τέθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης πολλές από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στη Βουλή. Οι 76 σελίδες του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες που προστέθηκαν σε αυτό δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες εκ των διατάξεών του τίθενται σε άμεση εφαρμογή.

Θέμα έχει προκύψει πάντως με όσους έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης. Αν δηλαδή όσοι κάνουν αίτηση σήμερα το πρωί θα... πιαστούν στα δίχτυα του νέου νόμου ή θα έχουν προλάβει.

Από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ.

Στο νομοσχέδιο περιελήφθη και τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διάταξη για την ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση.

Οι αλλαγές στις συντάξεις είναι μεταξύ άλλων:

  • Εθνική σύνταξη: Από εδώ και στο εξής όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης θα εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (για 40 χρόνια η αναπλήρωση φτάνει στο 40,7%).
  • Επικουρικές: Σε ελεύθερη πτώση οι επικουρικές, καθώς η μείωση τους με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει το 70%.  Οι μειώσεις θα γίνουν μέσω του επαναϋπολογισμού με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%). Οι μειώσεις συνδυάζονται με αυξήσεις εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 και κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%) από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική θα υπολογιστούν με τις παλιές διατάξεις αλλά στη συνέχεια οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν όπως και οι υπόλοιπες.
  • Εφάπαξ: Περίπου 62.000 δικαιούχοι θα δουν μειώσεις 12-15% στο εφάπαξ. Στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%. Τυχεροί είναι οι ένστολοι που διασώζονται.
  • ΕΚΑΣ: 120.000 συνταξιούχοι φέτος και 200.000 το 2017 χάνουν το επίδομα
  • Συντάξεις ΟΓΑ: Οι αγρότες θα έχουν μία μακρά μεταβατική περίοδος μέχρι και το 2030 κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα. Συγκεκριμένα ένα τμήμα με τον παλιό τρόπο και ένα δεύτερο τμήμα που προοδευτικά θα αυξάνεται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.
  • Μέρισμα: προβλέπεται μείωση κατά 33%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμη και 50%. Στους μεγάλοι χαμένους όσοι έφυγαν πριν τις 19/4/2005. Οι περικοπές υπολογίζονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
  • Πλαφόν: Ορίζονται νέα πλαφόν για την μια κύρια σύνταξη στα 2.000 μεικτά (1.820 καθαρά) και για το άθροισμα συντάξεων στα 3.000 (καθαρό ποσό). Από την ψήφιση του νόμου και μέχρι 31/12/2018 «ψαλιδίζεται» κάθε παροχή που υπερβαίνει αυτά τα ποσά.
  • Συντάξεις χηρείας: Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας στα 55 (όσοι είναι 52-55 θα την λαμβάνουν για τρία χρόνια και μετά δια βίου στα 67).
  • Απασχόληση συνταξιούχων: Μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι ξεκινήσουν στο εξής να εργάζονται.

 

Ποιές εισφορές αυξάνονται
Οι κύριες αυξήσεις των εισφορών που επιβάλλονται, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο έχουν ως εξής:

[1] Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (αγρότες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων) αυξάνονται αναδρομικά από την 1/7/2015 έως τις 31/12/2016 οι εισφορές στον κλάδο της σύνταξης κατά 42,8% (θα καταβάλλουν το 10% αντί του 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών) και για ασθένεια το 3,61% από φέτος. Σταδιακά οι εισφορές για τη σύνταξη και την ασθένεια θα αυξάνονται έτσι ώστε, μετά τη σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα (από 1/1/207) και με ελάχιστο ασφαλιστέο «μισθό» τα 410,20 ευρώ επί του οποίου θα υπολογίζεται η ελάχιστη εισφορά, να διαμορφωθούν στο 20% το 2022 και στο 6,95%, για σύνταξη και ασθένεια, αντίστοιχα.

[2] Για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες (περιλαμβανομένου του Δημοσίου) που έχουν ασφάλιση για επικουρική σύνταξη οι εισφορές αυξάνονται από 1/6/2016 μέχρι τις 31/5/2019 σε 3,5% + 3,5% (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη) ενώ από 1/6/2019 έως 31/5/2022 θα είναι 3,25% και 3,25% (άρθρο 97). Στο 7% ορίζεται και η εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Στο νέο νόμο προβλέπεται, ωστόσο, (άρθρο 97 παράγραφος 3) πως «με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί εντός των έξι ετών (1/6/2016- 31/5/2022) να μειώνεται το ύψος των εισφορών μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων για την επικούρηση, ανάλογα με την εισπραξιμότητα...

[3] Τυχόν υψηλότερα ή χαμηλότερα των οριζομένων στο νέο ασφαλιστικό νόμο ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν σε διάφορους κλάδους αναπροσαρμόζονται ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1/1/2017 και εφεξής έτσι ώστε από 1/1/2020 να διαμορφωθούν στο 20% για τη σύνταξη (6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και 13,33% σε βάρος του εργοδότη). Αντίστοιχα για την ασθένεια, «όπου το ποσοστό των εισφορών είναι χαμηλότερο του 7,10% για μισθωτό (2,55% καταβάλλει ο ασφαλισμένος και 4,55% ο εργοδότης) και 6,95% για αυτοαπασχολούμενο, αναπροσαρμόζεται ισόποσα ετησίως μέχρι τις 31/12/2019».

[4] Για τους παράλληλα ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση (δηλαδή αν είναι πριν ή μετά την 1/1/93) επιβάλλονται διπλές εισφορές αν απασχολούνται ως μισθωτοί και ταυτόχρονα έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.

[5] Για τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισφορές θα αυξηθούν από την 1/1/2017 για όσους θα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ έως 1.800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία και τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλλουν σήμερα. Για τον περιορισμό του βάρους προβλέπονται για μεν τους επιστήμονες έκπτωση από την 1/1/2017 έως 31/12/2020 ύψους 50% για εισόδημα από 7,033, 01 ευρώ έως 13.000 ευρώ (η έκπτωση θα μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος έως τις 58.000 ευρώ) για δε τους νέους επιστήμονες και αποφοίτους ανώτατων σχολών μεταβατική περίοδος (θα καταβάλλουν το 14% τα πρώτα 2 έτη, το 17% τα επόμενα 3 έτη, με υποχρέωση να επιστρέψουν τη διαφορά αν έχουν καθαρό φορολογητέο κέρδος άνω των 18.000 ευρώ και πάντως πριν συμπληρώσουν 15ετία). Για την ασθένεια οι νέοι θα πληρώνουν το 4,87% τα δύο πρώτα χρόνια και το 5,91% τα επόμενα τρία χρόνια. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζονται τα ασφάλιστρα, θα είναι τα 410,20 ευρώ για αγρότες και νέους και τα 5.860 ευρώ, το ανώτατο.

 

 

 

ΔΙΕΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Κατρούγκαλος: Αν ήταν νόμος - λαιμητόμος, θα έτρεμε η Γη έξω από τη Βουλή

Κατρούγκαλος: Αν ήταν νόμος - λαιμητόμος, θα έτρεμε η Γη έξω από τη ΒουλήΔιεκρινίσεις για τις πτυχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

«Θα έτρεμε η Γη έξω από τη Βουλή, αν το νομοσχέδιό μας ήταν ‘νόμος λαιμητόμος’, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Εξαφανίζουμε τις αιτίες των ελλειμμάτων, ακριβώς επειδή το προηγούμενο διάστημα το σύστημα έδινε, έδινε, έδινε» είπε ο Υπουργός Εργασίας.

«Αυτοί που έχουν πάνω από 30.000 – 40.000 εισόδημα πρέπει να πληρώσουν» είπε, συμπληρώνοντας ότι «ακούγονται αλχημείες για το νούμερο», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει φορολογούμενος που να παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα και να πλήττεται».

Αναφορικά με τη διαμόρφωση της σύνταξης, εξήγησε ότι, η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει του συνόλου του εργασιακού βίου, διευκρινίζοντας ότι «επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία στο σύστημα, έχουμε υπολογίσει από το 2002».

«Το μπλοκάκι δεν θα δίνει ασφαλιστική εισφορά στο 20%, όπως οι υπόλοιποι» είπε ο Υπουργός Εργασίας σχετικά με όσους εργάζονται με μπλοκάκι και ξεκαθάρισε ότι, «κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία θα αποδίδει 20% εισφορά»,

«Το ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε να καταργηθεί με ψήφους όλων των κομμάτων και η αντικατάσταση έρχεται για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σημείωσε σχετικά με την περικοπή του ΕΚΑΣ και διευκρίνισε ότι, «όσων οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις μελλοντικές, κρατούν την προσωπική διαφορά, μέχρι να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο όλες οι συντάξεις».

«Ο χαμηλοσυνταξιούχος που παίρνει ΕΚΑΣ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει με τα ποσοστά αναπλήρωσης» τόνισε.

«Πετύχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τους προηγούμενους, γιατί αυτός ο νόμος γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας ήρθε απ’έξω» είπε τέλος ο Υπουργός Εργασίας.

 

 

Ο Κατρούγκαλος πανηγυρίζει γιατί βάζει χαράτσι σε όλους

Ο ίδιος είπε ότι «τηρήσαμε τις δεσμεύσεις στους συνταξιούχους και δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη. Προβλέπουμε προσωρινή αναστολή...και όχι διακοπή των πολύ υψηλών συντάξεων εως το 2018»


Τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις των τελευταίων έξι ετών επικαλέστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για να εξισορροπήσει την κοινωνική και πολιτική κατακραυγή που προκαλούν οι «αιματηρές» διατάξεις του δικού του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός επέλεξε να τοποθετηθεί στην αρχή της συζήτησης της Ολομέλειας – παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα - προκειμένου να τροφοδοτήσει με επιχειρήματα αλλά και να εμψυχώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εμφανίζει σημάδια εκνευρισμού και αναστάτωσης.

«Διαλύσατε τα δημόσια οικονομικά, εκτοξεύσατε το χρέος και τσακίσατε τον συνταξιούχο» είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη για να υποστηρίξει ότι «Η δική μας μεταρρύθμιση έχει 2 χαρακτηριστικά: ισονομία καθώς όλοι - όχι μόνο οι μισθωτοί - θα έχουν επιβάρυνση επι τους πραγματικού τους εισοδήματος 20% για σύνταξη και 7% για φαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, θα υπάρχει μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις γι αυτό και έχουμε την εθνική σύνταξη και ειδική πρόνοια για αγρότες».

Την ώρα ωστόσο που υπογράμμιζε ότι οι προωθούμενες διατάξεις δεν θα φέρουν επιβάρυνση παραδεχόταν πως «Η τριμερής χρηματοδότηση των προηγούμενων νόμων προέβλεπε επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων  1% του ΑΕΠ. Εμείς προβλέπουμε χρηματοδότηση από φορολογία ύψους 6,5% του ΑΕΠ».

Ο ίδιος είπε ότι «Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις στους συνταξιούχους και δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη. Προβλέπουμε προσωρινή αναστολή και όχι διακοπή των πολύ υψηλών συντάξεων εως το 2018»

Στον κοινωνικό αυτοματισμό «πόνταρε» ο Γ. Κατρούγκαλος

- «Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»

Νωρίτερα, κατά την συζήτηση της αίτησης συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που κατέθεσε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να «αποδράσει» από τις «καραμπινάτες» αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του, τις οποίες εκτός της αντιπολίτευσης έχει επισημάνει και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κατέθεσε το αίτημα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. «Για ποιους κατατέθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας; Ο μισθωτός των 1.000 ευρώ θα πάρει ίδια παροχή με τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει εισόδημα 500.000 ευρώ» ειπε για να προσθέσει «αν έπρεπε να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα από τον μισθωτό των 500 ευρώ δεν θα ήταν βιώσιμο. Αρα πρέπει να συνεισφέρει και αυτός που παίρνει 5.000 ευρώ το μήνα. Αλλωστε, το ίδιο κρεβάτι και φάρμακα θα πάρουν και οι δύο, όμως, δεν έχουν και οι δύο την ίδια δυνατότητα προσφοράς». Ο ίδιος δε κατέφυγε και σε λεκτικές «ντρίπλες» για να μην παραδεχθεί ευθέως την επιβάρυνση που θα επιφέρουν οι ρυθμίσεις.  «Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσω των εισφορών» είπε για να προσθέσει «Αυτό πρέπει να κάνουμε για να μην μειώσουμε τις συντάξεις»
Αναρτήθηκε στις 7 Μαΐου 2016 11:49:00 μ.μ.

 

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Κατρούγκαλος:

Κλείσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές

Κατρούγκαλος: Κλείσαμε τη συμφωνία με τους δανειστέςΣυμφωνία με τους δανειστές με βάση την ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Χίλτον.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος «κλείσαμε για τις επικουρικές, δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μένουν μόνο περίπου 70 εκατ. Ευρώ, για τα οποία πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν σε συμφωνία». Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τα τρία πρώτα χρόνια και μισή μονάδα για τα επόμενα τρία. Εκτός νομοσχεδίου μένουν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση δεν κράτησε ούτε 1 ώρα.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι "Έχουμε σχεδόν συγκλίνει στο πεδίο του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων", ενώ παραδέχτηκε ότι στο αφορολόγητο υπάρχουν ακόμα  αποστάσεις. Ειδικά για το ασφαλιστικό επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου περί κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που απομένουν να συμφωνηθούν.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα, άλλη κυβερνητική πηγή, έδινε ειδική σημασία στην σημερινή επιβεβαίωση από τις κοινοτικές αρχές της ύπαρξης (με βάση τα προσωρινά στοιχεία) πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ το 2015. Εξηγούσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι προέρχεται από υπεραπόδοση των μέτρων που θεσπίστηκαν πέρυσι και επισήμανε ότι επιχειρείται από σήμερα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που μένουν στην Αθήνα, να γίνει αποδεκτό ότι λόγω υπεραπόδοσης πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε γύρω στις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Lin  "Η" Online 21/4 16:26

 

 

 

Στις 15:00 το νέο ραντεβού του Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο

Συντάξεις: Έως 40% κάτω οι επικουρικές, έως 20% οι νέες

Μαίρη Λαμπαδίτη07/04/201605:4007/04/201612:54  (upd)
Όλα κρίνονται στην αύξηση εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης - Όριο ηλικίας 57 ετών στις συντάξεις χηρείας ζητούν οι δανειστές

Στον τελικό γύρο βρίσκεται η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές για το ασφαλιστικό με ανοιχτά φλέγοντα θέματα όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά εν αναμονή της επόμενης συνάντησης πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Απριλίου καθώς οι αποκλίσεις θα γεφυρωθούν. Πολλά θα κριθούν από τη σημερινό ραντεβού που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις 15:00 με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να κλείσουμε» σχολίαζαν, χαρακτηριστικά, χθες κυβερνητικές πηγές

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν αιφνιδιαστικά θέμα ορίου ηλικίας στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας. Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο-58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία. Σήμερα χορηγείται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται χορηγείται το 70% για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη μειώνεται στο 50% μέχρι να συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Αν ο επιζών είναι δημόσιος υπάλληλος και ο θανών συνταξιούχος του δημοσίου, τότε η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί στο 25% της σύνταξης του θανόντος.

Τη θέσπιση ορίου ηλικίας  56-60 ετών είχαν ζητήσει οι δανειστές  και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό το 2010.

Τα θέματα που έχουν κλειδώσει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι:

-Η εθνική σύνταξη  που διατηρείται στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345,6 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης.

- Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχει συμφωνηθεί να ξεκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και να καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης. Αποκλίσεις υπάρχουν ακόμα στις ενδιάμεσες  κλίμακες των 15-39 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές πιέζουν για  μείωση των συντελεστών ώστε να «θυσιαστούν» οι συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις όσων θα φεύγουν με πολλά χρόνια.

Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές.

-Το εύρος του κουρέματος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%). Πάντως από τις περικοπές  θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας από τους 1,2 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, μόνο 125.000 με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα θιγούν από τη μείωση των επικουρικών. Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, των τραπεζών (Εθνικής ,Alpha και πρώην ΕΤΒΑ), των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% (μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000  εκκρεμείς αιτήσεις).

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσάρτηση των 37 κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας  στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) και όχι στο νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς  και οι δύο παροχές στο εξής θα διέπονται από το ασφαλιστικό δόγμα « ό,τι έχεις δίνεις».

- Δεκτό έγινε από τους δανειστές  και το σχέδιο  ελάφρυνσης των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες, η δυνατότητα μόνιμης εισφοράς στο 16% για τους αγρότες και οι εκπτώσεις μέχρι 50% για την τριετία 2017-2019 για τους αυτοαπασχολούμενους.

- Οι  θεσμοί εντείνουν τις πιέσεις και για περικοπή των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει σταδιακά το πολύπλοκο σύστημα επιδοματικής πολιτικής   από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συγκεκριμένα  τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

 

 

 

 

ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ - Κατρούγκαλος:

«Εκλεισαν» η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων!!!!!

Κατρούγκαλος: «Εκλεισαν» η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.

Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.

 

 

 

 

Κατρούγκαλος:

Άνθρωποι σαν εμένα που έβγαζα 60.000 ευρώ θα δυσκολευτούν να πληρώσουν - ΒΙΝΤΕΟ!!!!

Κατρούγκαλος: Άνθρωποι σαν εμένα που έβγαζα 60.000 ευρώ θα δυσκολευτούν να πληρώσουν - ΒΙΝΤΕΟ

«Η πολιτική μου αίσθηση είναι ότι με τα ανώτερα μεσαία κοινωνικά στρώματα, με ανθρώπους σαν και εμένα, που έβγαζαν 60.000 και πάνω, γιατί τόσα έβγαζα πριν ασχοληθώ με την πολιτική, έχουμε όντως ένα θέμα», είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Και αυτό γιατί θίγουμε τα συμφέροντά τους», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από το STAR:

Δείτε επίσης:

Κατρούγκαλος: 10 ευρώ παραπάνω το μήνα δεν θα καταστρέψουν κανένα αγρότη - ΒΙΝΤΕΟ

Κατρούγκαλος: Δεν θα κοπούν κύριες και επικουρικές συντάξεις - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 02/02/2016 - 01:21 π.μ.

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ

Την Πέμπτη η συνάντηση Κατρούγκαλου - δανειστών για το ασφαλιστικό

Την Πέμπτη η συνάντηση Κατρούγκαλου - δανειστών για το ασφαλιστικό Το πρώτο τετ - α - τετ με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου θα έχει την Πέμπτη ο Γιώργος Κατρούγκαλος με στόχο να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις στο εσωτερικό καθώς γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν και αύξηση εισφορών.

Χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Μάλιστα εξερχόμενοι του μεγάρου Μαξίμου και οι τρεις πρόεδροι αν και έκαναν λόγο για καλές προθέσεις από όλες τις πλευρές ζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις - διορθώσεις ώστε να επανεξετάσουν το θέμα των κινητοποιήσεών τους.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες κλιμακώνουν και εκείνοι τις κινητοποιήσεις και όπως αναφέρουν τα μπλόκα αυξάνονται, ενώ στα ήδη υπάρχοντα προστίθενται και άλλα τρακτέρ.

Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επ' αόριστον αποκλεισμούς τελωνείων αλλά και εθνικών οδών, ενώ αποκλείουν προς το παρόν το ενδεχόμενο να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 26/1 10:51

 

 

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γιατροί μετά τη συνάντηση με Κατρούγκαλο!!!!!

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γιατροί μετά τη συνάντηση με ΚατρούγκαλοΣε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γιατροί μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

Οι γιατροί, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, απορρίπτουν τις διορθωτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πρώτη πενταετία, υποστηρίζοντας «ότι αυτό δεν αφορά τον ιατρικό κόσμο, για τον οποίο μετά το αγροτικό και την ειδικότητα θα έχει παρέλθει η ευνοϊκή πενταετία», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτείνει για τους νέους επιστήμονες τις εξής βελτιώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 25/1 20:20

 

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλου με ελεύθερους επαγγελματίες

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλου με ελεύθερους επαγγελματίεςΣε ναυάγιο οδηγήθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει τεράστια απόσταση και αυτό φέρνει πιο κοντά τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και την διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων.

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, γιατροί, φδικηγόροι αλλά και οι δημοσιογράφοι και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου αλλά και σε απεργίες που θα ανακοινώσουν σύντομα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε "σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα" και ήταν "ιδιαίτερα παραγωγική".

"Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους, θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων όπως το βλέπουμε εμείς για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιοι κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών", ανέφερε.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, συμφωνήθηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής από εμπειρογνώμονες στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, που ήταν σήμερα στη συνάντηση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή και φορέων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς η σκέψη είναι να αθροιστεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση "ούτως ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια".

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της "την ερχόμενη εβδομάδα γιατί έρχονται οι θεσμοί".

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις.

"Προφανώς θέλουμε η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική. Να το πω με απλό τρόπο, υπολογίζουμε ότι για την μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις. Εφόσον ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτή η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστική, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει, απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα. Αρκεί να μην φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα". εξήγησε.

Για το εάν η χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση μπορεί να ισχύει και γι αυτούς που αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο της Επιτροπής που αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 13/1 14:10

 

 

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατρούγκαλος: Κόκκινη γραμμή να μην μειωθούν οι συντάξεις

Κατρούγκαλος: Κόκκινη γραμμή να μην μειωθούν οι συντάξειςΟι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με τη συρρίκνωσή της, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» να μη μειωθούν οι συντάξεις.

«Ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση».

«Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η συνεχόμενη φορά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40% κατά μέσο όρο από την έναρξη των μνημονίων το 2010.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι η μόνιμη επωδός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη, εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές», είπε ο υπουργός, αλλά αναγνώρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που δίνουν σε αυτήν.

Αναδιανομή πλούτου, εγγυημένες συντάξεις και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι οι βασικοί άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δήλωσε  νωρίτερα στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης είναι να παρέμβει και να δημιουργήσει κοινωνική δικαιοσύνη, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

"Δεν μπορεί μόνο οι μισθωτοί να σηκώνουν το βάρος του ασφαλιστικού" είπε και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό "άλυτο πρόβλημα", αν δεν υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

"Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα· να εξυπηρετήσουμε τον άνεργο και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας" είπε χαρακτηριστικά και επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι θα περικοπούν οι συντάξεις.

"Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης. Το έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους και ο πρωθυπουργός" κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 12/1 12:46

 

 

 

Κατρούγκαλος: Εισφορές από όλους ανάλογα με το εισόδημα - ΒΙΝΤΕΟ

Κατρούγκαλος: Εισφορές από όλους ανάλογα με το εισόδημα - ΒΙΝΤΕΟ

«Στο μέλλον όλοι οι Έλληνες θα δίνουν εισφορές ανάλογες με το εισόδημά τους. Και θα παίρνουν σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχουν δώσει» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για  «δύο βασικές καινοτομίες της μεταρρύθμισής μας» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτον, θα έχουμε πια ενιαίους κανόνες για όλους, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη, και δεύτερον καθιερώνουμε τον νέο τύπο σύνταξης, που δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία».

«Οι κύριες συντάξεις, όπως καταβάλλονται σήμερα, θα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουμε το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά» σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «η πρότασή μας είναι να τις διατηρήσουμε στο ύψος που είναι σήμερα».  Ερωτηθείς αν δεν καταφέρει να κατοχυρώσει το σύνολο των επικουρικών, ο υπουργός τόνισε ότι «για να καλύψουμε την αναγκαία χρηματοδότηση των επικουρικών, η πρότασή  μας είναι να υπάρχει μία μικρή αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις ώστε να τις σώσουμε».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

enikos.gr - Κατρούγκαλος: Εισφορές από όλους ανάλογα με το εισόδημα - ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε επίσης:  Πρώτη καταχώρηση: 04/01/2016 - 22:09

Το... φαρμακερό tweet της Κωνσταντοπούλου για το ασφαλιστικό

Αυτά ζητάει η τρόικα για το ασφαλιστικό - ΒΙΝΤΕΟ

 

 

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Σκηνικό σύγκρουσης για τις συντάξεις - Ποια είναι η τελική πρόταση της Αθήνας

Σκηνικό σύγκρουσης για τις συντάξεις - Ποια είναι η τελική πρόταση της ΑθήναςΤο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θέτει, ξανά, στο ...τραπέζι με τους αρχηγούς των κομμάτων η κυβέρνηση πριν από την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα,  από τις 11 το πρωί, στους αρχηγούς των κομμάτων και στις 6 το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού είναι να αποσπάσουν μια "μίνιμουμ" πολιτική συναίνεση που, όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, "θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση απέναντι στους Θεσμούς ιδιαίτερα για την αποφυγή νέων μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις".

Πάντως, αποφάσισμενη για σκληρή κόντρα με τους δανειστές δηλώνει η κυβέρνηση ώστε να μην μειωθούν ξανά οι συντάξεις παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της άφιξης των δανειστών στην Αθήνα έχει δώσει σαφή εντολή στον υπουργό Εργασίας να μην υπάρξει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις υπάρχει προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το τι θα συμβεί κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος σε συνέντευξή του στη Real News, οτι το νομοσχέδιο οχι απλώς θα ψηφιστεί απο τους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά θα υπάρξουν και άλλοι που θα το ψηφίσουν.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζει και ο Γ. Κατρούγκαλος στο Έθνος της Κυριακής ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης τόνισε στο "MEGA Σαββατοκύριακο" ότι εάν το ασφαλιστικό δεν ρυθμιστεί δεν θα είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων σε ένα χρόνο.

Σε έρευνα πάντως της ΚΑΠΑ RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής, οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη νέα χρονιά. Το 57,7% των νοικοκυριών εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει, το 25,5% ότι θα παραμείνει ίδια, ενώ μόνο το 12,1% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί.

Προτεινόμενες αλλαγές της ελληνικής πρότασης

Σύμφωνα με το Mega, στην ελληνική πρόταση, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης και για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει τη διαφορά.

* Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ' οτι για τις υψηλές, δηλαδή αν κάποιος έχει μισθό 800 ευρώ θα έχει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης απο κάποιον που εχει μισθό 2.500 ευρω. Με το νέο σχεδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.

* Θα χορηγείται εθνική σύνταξη 384 ευρω στα 67 έτη, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας.

* Προτείνεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, αλλά και επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φθάσει και το 0,1%.

* Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις αλλά εάν οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές, τότε θα προστατευτούν μόνο όσες είναι κάτω από 170 ευρώ.  ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 4/1 1:32

 

 

 

Ολοκληρώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο- Εισφορές, εθνική σύνταξη και ενοποίηση Ταμείων στο τραπέζι.

Ολοκληρώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο- Εισφορές, εθνική σύνταξη και ενοποίηση Ταμείων στο τραπέζι

Ολοκληρώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (υπουργός Αν. Ξάνθος, αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης), ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτάς.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Σχετικά Άρθρα

30/12/2015

 

 

 

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γ. Κατρούγκαλος: Συστήνεται διυπουργική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό

Γ. Κατρούγκαλος: Συστήνεται διυπουργική Επιτροπή για το ΑσφαλιστικόΤη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα συσταθεί για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τα γραφεία της αντιπροεδρίας όπου συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι σε μάκρος χρόνου, ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα ασφαλιστικά της ταμεία δεν έχουν αποθεματικά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 16/12 13:17

 

 

ΜΕΣΩ ΤΗΣ...ΟΚΕ "ΠΙΕΖΕΙ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Μετατίθεται για τον Ιανουάριο η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού

Μετατίθεται για τον Ιανουάριο η ψήφιση του νέου ΑσφαλιστικούΓια τον Ιανουάριο του  2016 μετατίθεται η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού καθώς η κυβέρνηση, "εκμεταλλευόμενη" τα χρονικά περιθώρια που της δίνουν οι Θεσμοί, αποφάσισε να βάλει  - μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) - στη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων όχι μόνο  τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά,  και τα...κόμματα με δικούς τους εμπειρογνώμονες.

Παρά την  επεκφρασμένη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, αντίθεση των αρχηγών των κομμάτων να παράσχουν  οποιαδήποτε σχετική στήριξη στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, παραδίδοντας χθες στον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο το κυβερνητικό πλαίσιο των  "γενικών αρχών" της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ζήτησε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, να υπάρξει διαβούλευση και γνωμοδότηση με τη συμμετοχή όχι μόνο των φορέων που εκπροσωπούνται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά, και εμπειρογνωμόνων των κομμάτων.
Η πρώτη γνωμοδότηση της ΟΚΕ επί των "γενικών αρχών" της μεταρρύθμισης που κατέθεσε ο υπουργός,  συμφωνήθηκε να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσει, τις ημέρες που απομένουν μέχρι τα τέλη του χρόνου, και...δεύτερη για  την εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Δηλαδή, η όλη διαδικασία σχεδιάζεται να  "τρέξει" σε μια ...παράλληλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εσωτερικό - με όσους ανταποκριθούν - και στο εξωτερικό με τους Θεσμούς και άλλους φορείς και Οργανισμούς και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου. 
Πολιτικοσυνδικαλιστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως "επικοινωνιακό τακτικισμό"  την "πρωτοβουλία" εμπλοκής των κομμάτων στη διαδικασία της γνωμοδότησης της ΟΚΕ. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν, επιπλέον,  το γεγονός ότι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν οδηγήσει τη ΓΣΕΕ να αποσύρει τους εκπροσώπους της από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με αποτέλεσμα να καλείται η...ΑΔΕΔΥ (που μετέχει κανονικά) να διατυπώσει γνώμη για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν ή όχι οι εισφορές στον...ιδιωτικό τομέα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 3/12 01:53

 

 

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα μειώνονται αυτομάτως οι συντάξεις χωρίς κυβερνητική απόφαση

Βαρύ είναι το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό.
Έρχονται ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις από 3% έως 12% με κριτήριο την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά και με μια ανατροπή που καταργεί χρόνο ασφάλισης από τους εργαζομένους.
Το νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις σχετικές διατάξεις.
Σε αυτές, πέρα από τις μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων μέσω επανυπολογισμού όλων των ποσών -και κάτω από τα 1.000 ευρώ- περιλαμβάνεται και μια ανατροπή που αφορά στους σημερινούς εργαζομένους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από το χρόνο της ασφάλισής τους ή ακόμη και να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν δεν έχουν πληρωθεί στα Ταμεία όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο νομοσχέδιο εξετάζεται να μπει πλήρως σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου 4175/13 που προβλέπει ότι ο συντάξιμος χρόνος των ασφαλισμένων θα είναι αυτός για τον οποίο έχουν πραγματικά πληρωθεί εισφορές.
Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η ασφάλιση «επί πιστώσει» και πλέον τόσο οι συντάξεις όσο και οι παροχές Υγείας θα υπολογίζονται και θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές του εργαζομένου.
Οι συντάξεις θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχει καταβληθεί το σύνολο των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου).
Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας ασφαλισμένος εργάζεται για 30 χρόνια, αλλά οι εισφορές καλύπτουν τα 25 ή τα 28 έτη της ασφάλισής του, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν συμπληρώνουν τα 15 ελάχιστα έτη καταβολής εισφορών για την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.
Ταυτόχρονα θα θεσπιστεί μόνιμος σταθεροποιητής στα ταμεία κύριας ασφάλισης ώστε να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις όταν υπάρχουν ελλείμματα.
Στην πράξη αυτή η ρήτρα θα φέρνει μειώσεις κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο αν πέφτουν έξω τα οικονομικά των ταμείων.
Η μείωση θα επιβάλλεται και θα επανεξετάζεται αυτόματα ανάλογα με τα ελλείμματα.

Αναρτήθηκε από 8/11/2015  στις 11:55 π.μ

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»

Αποκάλυψη από Κατρούγκαλο:

Ολοι οι ασφαλισμένοι σε τρία ταμεία!

Αποκάλυψη από Κατρούγκαλο: Ολοι οι ασφαλισμένοι σε τρία ταμεία!Γιώργος Κατρούγκαλος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης -το ΙΚΑ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΟΓΑ για τους αγρότες και το ΝΑΤ για τους ναυτικούς- προβλέπει το τελικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.  Αυτό αποκαλύπτει στην «Ημερησία» ο υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι θα ισχύουν ενιαίοι, για όλους, κανόνες   τόσο για τις παροχές - συντάξεις όσο και για τις εισφορές οι οποίες, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, θα είναι ανάλογες με το πραγματικό (φορολογούμενο) εισόδημα.

Ποιο είναι το plan B στην περίπτωση που το «κουαρτέτο» των θεσμών δεν συμφωνήσει, στα εναπομένοντα στενά... χρονικά περιθώρια, με το σχέδιό σας για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ως «γενικού ισοδύναμου» των πρόσθετων μέτρων που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο;

Αποκάλυψη από Κατρούγκαλο: Ολοι οι ασφαλισμένοι σε τρία ταμεία!Υπάρχει ήδη μία καταρχήν συμφωνία ότι η πρότασή μας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα χρησιμεύσει ως γενικό ισοδύναμο σε επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου. Δεν μπορεί να προεξοφληθεί, βεβαίως, η τελική συμφωνία σε ειδικότερα θέματα και επ’ αυτών θα έχουμε εναλλακτικές προτάσεις. Το βασικό διακύβευμα, πάντως, παραμένει το ποσοστό αναπλήρωσης που θα συμφωνηθεί. (Όσο υψηλότερο, τόσο κοντύτερα στον μισθό θα είναι η τελική σύνταξη). Για το σκοπό αυτό, έχουμε ζητήσει τεχνική βοήθεια και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ώστε οι προτάσεις μας να έχουν την υποστήριξη της τεχνογνωσίας και των αρχών του Διεθνούς αυτού οργανισμού.

Η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει με όρους δημοσιονομικούς («κάλυψη» του ελλείμματος 4% του ΑΕΠ που έχετε προσδιορίσει ότι είναι το πραγματικό «άνοιγμα» στο Ασφαλιστικό) ή και κοινωνικοασφαλιστικούς (διαγενεακή αλληλεγγύη, κρατική συμμετοχή σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, την απασχόληση, τις αμοιβές κ.λπ.);

Όχι, η μεταρρύθμιση έχει πρωταρχικά κοινωνικές, όχι δημοσιονομικές προτεραιότητες. Είναι αλήθεια ότι πρέπει παράλληλα να συμμαζέψουμε τη μαύρη τρύπα που περιγράψατε, είναι όμως αδύνατο να εξισορροπηθεί άμεσα έλλειμμα αυτής της τάξης χωρίς να κατακρεουργηθούν οι συντάξεις. Είναι, επιπλέον, και αδύνατη άσκηση, όσο η ανεργία είναι στα ύψη και μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολουμένων δεν μπορεί να καταβάλει τις εισφορές του. Η δημοσιονομική διόρθωση που επιδιώκουμε απορρέει από τη μνημονιακή μας υποχρέωση να μειώσουμε την επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 1% για το έτος 2016. Ήδη, με τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε καλύψει άνω του 60% του στόχου αυτού.

Σε ποια σημεία διαφοροποιείται το κυβερνητικό σχέδιο από το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» - που επικρίθηκε για τον νεοφιλελεύθερο «προσανατολισμό» ορισμένων προτάσεων - και, στην πράξη, θα δώσει «κοινωνικό» πρόσημο στη μεταρρύθμιση;

Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών. Η προσωπική μου εισήγηση προς την κυβέρνηση κρατά τις δύο βασικές ιδέες της Επιτροπής, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν όχι απλώς προτάσεις εξορθολογισμού αλλά κοινωνικής δικαιοσύνης: την καταβολή εθνικής σύνταξης με χρηματοδότηση από τη φορολογία σε όλους τους πολίτες, και την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για τις εισφορές και για τις συντάξεις σε όλους. Διαφωνώ απολύτως με σκέψεις της επιτροπής να συνδυαστεί η καταβολή της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Τι απαντάτε σε όσους -«εντός» και «εκτός» ΣΥΡΙΖΑ- σας κατηγορούν ότι με την ενσωμάτωση της κύριας και της επικουρικής επιδιώκετε να «κόψετε» τις συντάξεις αθροιστικά, να απαλλοτριώσετε τα αποθεματικά 2,1 δισ. των επικουρικών και να καταργήσετε τον δεύτερο «πυλώνα» της ασφάλισης;

Δεν έχουμε καταλήξει σε τίποτα άλλο σε σχέση με τις επικουρικές παρά στο ότι θέλουμε να τις προστατεύσουμε, είτε αυτοτελώς είτε ως τμήμα του συνολικού συνταξιοδοτικού εισοδήματος. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το μνημόνιο μάς απαγορεύει να ενισχύσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Συνεπώς, αν δεν βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδά τους με άλλους πρόσθετους πόρους, οι επικουρικές συντάξεις αναγκαστικά θα μειωθούν πολύ, κάτι που θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου θεωρείτε δίκαιο το μέτρο του «εκ των υστέρων» επανυπολογισμού των συντάξεων που νόμιμα απονεμήθηκαν και καταβάλλονται «κουρεμένες» στους συνταξιούχους; Με ποια κριτήρια το σχεδιάζετε, έτσι ώστε να είναι «δίκαιο» το μέτρο;

Θεωρώ άδικες και αντισυνταγματικές τις οριζόντιες και αυθαίρετες μειώσεις. Δεν ήθελα, όμως, να βασιστώ στην προσωπική μου επιστημονική ειδίκευση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό φρόντισα το ένα τρίτο των μελών της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος να είναι ανώτατοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι εξέτασαν αυτό το θέμα αναλυτικά και ειδικά. Η γενική άποψη που επικράτησε είναι ότι ένα σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού που θα βασίζεται στον μισθό, σε ένα δίκαιο ποσοστό αναπλήρωσης (δίκαιο με την έννοια της αποκατάστασης εισοδήματος συγκρίσιμου με αυτό του μισθού) και στα συνολικά έτη καταβολής εισφορών ανταποκρίνεται πλήρως στη συνταγματική επιταγή για ισότητα και στις συνταγματικές προβλέψεις του άρθρου 25 για την κοινωνική ασφάλιση.

Ποιο ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού εκτιμάτε ότι δίνει πραγματικό κίνητρο ασφάλισης στους «εν ενεργεία» και είναι ικανοποιητικό για τους σημερινούς και αυριανούς «απόμαχους» της εργασίας;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση ποσοτικής ανάλυσης των δεδομένων και καθορισμού των ποσοστών αυτών, που θα αποτελέσουν και το βασικό θέμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Δεν μπορώ, συνεπώς, να σας πω αριθμούς. Θα πρέπει, πάντως, να είναι υψηλότερο για τους χαμηλόμισθους και να εξασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπή σύνταξη, όχι σύνταξη φιλοδώρημα.

Θα προβλέπεται η ανασύσταση του αποθεματικού που έχουν «χάσει» πριν και μετά την κρίση τα Ταμεία; Αν ναι, ποιοι θα πληρώσουν;

Οπωσδήποτε πρέπει να ξαναδημιουργηθούν τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία ληστεύθηκαν από την κακοδιαχείριση του παλαιοκομματισμού και το PSI. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη, θα πρέπει να βρεθούν νέοι πόροι και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, κυρίως της ακίνητης, που έχει μείνει εν πολλοίς αναξιοποίητη. Υπάρχουν πολλές σχετικές προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την Επιτροπή που θα εξετασθούν στο άμεσο μέλλον.

Πόσα Ταμεία θα μείνουν; Θα δοθεί δυνατότητα αυτοτελούς λειτουργίας όσων τυχόν θα μπορούσαν, από ίδιους πόρους, να απονέμουν στο μέλλον παροχές χωρίς κρατική χρηματοδότηση;

Επιδίωξή μου θα είναι να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία σε όσα επικουρικά ταμεία θελήσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, προφανώς μετά από πλήρη αναλογιστική μελέτη και κάλυψη της δαπάνης καταβολής των συντάξεων των νυν συνταξιούχων. Τα κύρια ταμεία όμως θα ενοποιηθούν. Θα προτείνω όμως στην τελική κυβερνητική απόφαση να προβλεφθεί η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Θα υπάρχει μεταβατική περίοδος για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ή θα επηρεαστούν και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, όπως συνέβη με τα «κλειδωμένα» ηλικιακά όρια που ήταν χαμηλότερα από το 62ο και το 67ο;

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι μακρές μεταβατικές περίοδοι των προηγούμενων νόμων είναι προφανές ότι επιδίωκαν να στείλουν τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά. Εγώ είμαι καταρχήν υπέρ της εφαρμογής ενιαίων κανόνων σε όλους όσοι βρίσκονται σε όμοια κατάσταση. Όλα όμως τελούν υπό εξέταση.

Καθορισμός εισφορών με κοινά κριτήρια

Τι  θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές που σε άλλους κλάδους είναι υψηλές (και λειτουργούν ως αντικίνητρο ασφάλισης) και σε άλλους χαμηλές (π.χ ΟΓΑ);

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα. Για παράδειγμα, ενδεχόμενη μερική αναστροφή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη, θα επέτρεπε η προσαρμογή του δημοσιονομικού κόστους να μη θίξει τις συντάξεις. Ακούω όμως με προσοχή τις σχετικές ενστάσεις φορέων, όπως η ΕΣΕΕ, που συμμετέχει δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες. Το μόνον που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή για τις εισφορές είναι ότι μετά τη μεταρρύθμιση θα είναι πλέον ευθέως ανάλογες με το εισόδημα (όπως άλλωστε και οι συντάξεις) και θα καθορίζονται με κοινά κριτήρια για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και προνόμια. Ειδικά για τις εισφορές των αγροτών θα ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν κλίμακες που να αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να φτάσουν στο τελικό τους ύψος σταδιακά, όχι άμεσα.

31/10/2015

 

Το σχέδιο Κατρούγκαλου για την ισοπέδωση του Ασφαλιστικού


Δύο βασικά σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο...
Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους και η καταβολή εθνικής σύνταξης, είναι οι δύο βασικοί άξονες της εισήγησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, του υπουργού Εργασίας.

«Σε περίπτωση που δεν συγχωνευτούν με την κύρια ασφάλιση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα φέρει μειώσεις (...) Το άλλο σενάριο αντιμετωπίζει την κύρια και την επικουρική σύνταξη ως ενιαίο σύνολο, με σκοπό να προστατεύσει το άθροισμά τους ως συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, όσο μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην «Real».

Η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. «Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος», σημείωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

Οταν ρωτήθηκε για το αν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, απάντησε: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διαφόρων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχη της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται».

Σχετικά με το ΕΚΑΣ, σημείωσε ότι θα εξεταστεί πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμών των συντάξεων. Ακόμη, ανέφερε ότι υπολογίζει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων σε 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημείωσε ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ.

Για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, επισημαίνει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τονίζει ότι οι δανειστές «κατ΄αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων. Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία».
25/10/2015 στις 7:33 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος:

Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς (Video)

«Η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με τη δική του πρόταση, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, εν ενεργεία και μελλοντικούς. Αποκάλυψε ότι θα βασίζεται στο τρίπτυχο «τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».
«Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» συμπλήρωσε και σημείωσε: «Θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις. Αυτό είναι δική μου πρόταση. Αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε». Τόνισε πως «όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%», ενώ εκτίμησε πως «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».  «Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ο σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με τη μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας». Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι, με 15 χρόνια εργασιακού βίου».  «Η κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις των προηγούμενων γενιών, έτσι είναι το σύστημά μας. Αλλά από τις εισφορές της δημιουργείται ένα αποθεματικό, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί κουρεύτηκε στο PSI. Εμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να φτιάξουμε το ασφαλιστικό. Δεν είναι τόσο ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι στο μνημόνιο, που είναι, αλλά πρέπει να το κάνουμε για τη βιωσιμότητα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης».  «Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα» σημείωσε, λέγοντας ότι «αναπηρικές, θανάτου, κτλ» θα υπολογίζονται διαφορετικά.  «Από ό,τι γνωρίζω τα οικογενειακά επιδόματα θα δοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου» ανέφερε, τέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την καταβολή των επιδομάτων, σημειώνοντας ότι υπήρξε διήμερη καθυστέρηση λόγων της κατάληψης του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ και τόνισε ότι η καταβολή θα γίνει «οπωσδήποτε πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ».
Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/10/video_184.html#ixzz3pI0dd0Yw

 

 

Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 20/10/2015 - 00:44

Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις - ΒΙΝΤΕΟ

«Τέλος οι επικουρικές συντάξεις» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές».

«Η πρόταση η δική μου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» σημείωσε.

Δείτε το βίντεο από το STAR

enikos.gr - Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Θα προτείνω μια βελτιωμένη έκδοση του σουηδικού συνταξιοδοτικού μοντέλου - BINTEO

 

 

 

«ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Κατρούγκαλος:

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα!!!!

Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα

«Η όλη μας προσπάθεια είναι να καταστήσουμε το θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές» δήλωσε αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization - ILO), Guy Ryder, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

«Είμαστε ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης, γιατί ανάλογα πώς θα ερμηνευτεί το τι είναι καλή ευρωπαϊκή πρακτική, θα δοθεί ένας αντίστοιχος προσανατολισμός και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, εμείς πετύχαμε, αφενός, να έχουμε τη συμμετοχή της ILO στην πορεία των διαπραγματεύσεων για να ενισχύσει σε επίπεδο διμερές, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τη διαπραγματευτική μας θέση, αλλά, επίσης, για να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, αφορά συνολικά την Ευρώπη το τι θα γίνει στο μέλλον, εάν θα έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη ή μια Ευρώπη της λιτότητας» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας, η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει, πέρα από την κατάθεση προτάσεων από τους ανεξάρτητους ειδικούς που θα προταθούν από τα δύο μέρη, με τη συμμετοχή και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

«Επομένως, έχοντας έναν τρίτο - και μάλιστα όχι απλώς έναν τρίτο - τον κατεξοχήν «παίκτη» στα σχετικά με τα δρώμενα στην εργασία, πετυχαίνουμε να μην περιοριστεί το ζήτημα απλώς στις απαιτήσεις, τις τεχνικές, αλλά να 'αγκυροβοληθεί' με αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, οι καλές διεθνείς πρακτικές, σε ό,τι αφορά τη ILO» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ερώτηση για το πόσο ουσιαστική μπορεί να αποδειχθεί αυτή η συμμετοχή της ILO στη διαπραγμάτευση και στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Ανέκαθεν, η ILO έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, ακριβώς γιατί θεωρεί ότι προστατεύει με αυτό τον τρόπο ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων που πρέπει να υπερασπίσει. Συμφωνήσαμε, σε αρκετά πράγματα, θα έρθει (ο επικεφαλής της ILO) να επισκεφθεί την Ελλάδα και όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρωθυπουργό, κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος Νοεμβρίου και θέλει προφανώς να μην παίξει ένα συμβολικό, αλλά πραγματικά ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ο ίδιος έχει κληθεί από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής πλευράς για τις εργασιακές σχέσεις και θα την καλέσει, όπως είπε, να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Σημείωσε, επίσης, ότι την προηγούμενη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, από κοινού με την Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. υποστηρίχθηκε να υπάρξει «Γιουρογκρουπ» των υπουργών Εργασίας, κατά το πρότυπο του «Γιουρογκρουπ» των υπουργών Οικονομικών, που θα παρακολουθεί και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Επομένως, υπάρχει ένα σύνολο πρωτοβουλιών με μια ιδιαίτερα εντατική διεθνή διπλωματία, η οποία κινείται στο επίπεδο του να καταστήσει σαφές ότι ό,τι συμβεί σήμερα στην Ελλάδα, θα συμβεί αύριο στην Ευρώπη, άρα η διαπραγμάτευση δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο της εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τις προβλέψεις για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε στη συζήτηση που θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα για το θέμα αυτό και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε να γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Θέλουμε να υπάρχει ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που να εξασφαλίζει επίσης και την αναδιανομή, δηλαδή, μεταφορά πόρων συνολικά σε επίπεδο κοινωνίας προς φτωχότερους, δεν εννοούσα - και μην παρεξηγηθεί - διανομή πόρων μεταξύ των συνταξιούχων. Όταν μιλάμε για αναδιανεμητικό σύστημα σύνταξης, λέμε, ότι το σύνολο της πολιτικής θα πρέπει να κατευθύνει στο να ενισχύει τους πιο αδύναμους».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 8/10 21:25

 

 

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ,

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ...

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ! Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ, δήλωσε...ο υπουργός Εργασίας Γιώργος
Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη
Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι στοχεύει όχι μόνο στη
βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αλλά και σ' ένα σύστημα που είναι ικανό να δίνει συντάξεις που δεν θα είναι συντάξεις – φιλοδωρήματα».
Είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προστατεύσει αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως η Αθήνα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους-δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με «κοινωνικό πρόσημο».
Παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.
Αναφερόμενος στη συνένωση των ασφαλιστικών Ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα πρέπει υπάρξει και ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, κι όχι να διατηρούνται εκατοντάδες διαφορετικοί κωδικοί υπολογισμού ακόμα και μετά την ενσωμάτωση οργανισμών στο ΙΚΑ
Via spitikomas.blogspot.gr

 

 

 

 

Κατρούγκαλος:

Το εργασιακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα!!!

Κατρούγκαλος: Το εργασιακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα - Κεντρική Εικόνα

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου με φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος έκανε την εξής δήλωση:

«Κάλεσα τις οργανώσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών, που συμμετέχουν στο διάλογο για τη σύναψη της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αφενός για να χαιρετήσω τη συμφωνία μεταξύ τους προκειμένου να παραταθεί η ισχύς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους εργασίας. Είναι όπως ξέρετε ένα από τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους που ξεκινά και ο δεύτερος λόγος της σημερινής συνάντησης. Η πρόθεση μας είναι το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Άρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι. Γι’ αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα έχω συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία πετύχαμε να αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και στις 12 Οκτωβρίου με έχει καλέσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσω τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσω, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Απασχόλησης να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Παράλληλα, όπως ξέρετε, εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό ούτως ώστε να έχουμε ένα πλήρη δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα, για να επιστρέψουμε σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό»

29 Σεπτεμβρίου 2015 7:19 μ.μ.

 

 

 

Προκαλεί ο Κατρούγκαλος:

Δηλώσεις για... αναστροφή των μνημονίων, ενώ συζητά

περικοπές των συντάξεων!

Συναντήθηκε σήμερα «οικειοθελώς» με τους Θεσμούς, που επιμένουν να μπει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Ζητούν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται έως και δύο χρόνια ανά έτος και να κλείσει η δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν τα 62 - Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται η «ρήτρα» για τις επικουρικές και ανακοινώθηκαν οι περικοπές στις κύριες από ΣεπτέμβριοΤην ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εφαρμόσει το πιο άγριο Μνημόνιο και οι δανειστές πιέζουν για νέα προαπαιτούμενα, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι διαπραματεύεται μαζί τους, προκειμένου να... απαλύνει τις επιπτώσεις των προηγούμενων μνημονίων στις εργασιακές σχέσεις.
Με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέφουν με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις, πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει «εδώ και τώρα» στον τερματισμό του καθεστώτος των πρόωρων συντάξεων, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.
Τονίζει, ωστόσο ότι ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της αύξησης του «βηματισμού», αν, δηλαδή, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνεται έως και δύο χρόνια επιπλέον, αντί για έξι μήνες, ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έτη.
Ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, με δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από τη συνάντηση, διάρκειας 1,5 ώρας, που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στο υπουργείο του, επιχείρησε να... πείσει ότι συζητά με τους επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να πετύχει την... αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας!
«Οι επικεφαλής των Θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».
Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στο σχετικό διάλογο».
Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε το σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία όχι μόνο του διεθνούς γραφείου εργασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικά τα Μνημόνια.
Κύκλοι του υπουργείου άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές χαρακτηρίζουν μονομερείς ενέργειες ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εννοώντας πιθανότατα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ξεχώρισε η Βελκουλέσκου

Οι τέσσερις επικεφαλής, με προεξάρχουσα την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, έφτασαν το πρωί στο υπουργείο Εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργου Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Οι τέσσερις ελεγκτές μαζί με τους συνεργάτες τους έφτασαν στην οδό Σταδίου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς για λίγα λεπτά χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία προκειμένου να μπουν με ασφάλεια στο κτήριο.

 

Πιέζουν για συντάξεις και εργασιακά
Οι δανειστές ασκούν πιέσεις για εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θέτοντας ουσιαστικά και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων για την υπογραφή της συμφωνίας.
Προτού ακόμα αρχίσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις, τα τεχνικά κλιμάκια δυναμιτίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα και διαμηνύουν ότι η ρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οι δανειστές ζητούν η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει από 1/7/2015 και όχι από 1/1/2016, εγκλωβίζοντας όσους ασφαλισμένους θα είχαν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, στο κάδρο της διαπραγμάτευσης μπαίνουν όλα τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συνδικαλιστικός νόμος), καθώς τίποτα δεν θεωρείται οριστικά κερδισμένο.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι οι αλλαγές στα Εργασιακά που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα συζητηθούν το φθινόπωρο, με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο δεν θα ασκηθούν έντονες πιέσεις, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Ο διεθνής οργανισμός που στήριξε τις ελληνικές θέσεις ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει αμφισβητήσει, πάντως, το αξίωμα των βέλτιστων πρακτικών, τονίζοντας ότι μια συγκεκριμένη βέλτιστη πρακτική στο γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμη στην ελληνική πραγματικότητα.
Η αναμέτρηση στα μέτωπα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών αναμένεται σκληρή, καθώς όσοι έχουν γνωρίσει τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε. και την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ τους χαρακτηρίζουν αμείλικτους και αριθμολάγνους τεχνοκράτες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή Θέματος..  3/8/2015  10:43 μ.μ.

 

 

ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΣΕ.. Ανδρέα:

«Αυτά να τα πεις στις οροθετικές»

Ο υπουργός με το μαντιλάκι ( Κατρούγκαλος)

έλιωσε τον όμορφο Ανδρέα Λοβέρδο!!!

(BINTEO)

katrougalos-loverdos
Απίστευτοι διάλογοι και  ένταση στον αέρα του MEGA στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με την Ολγα Τρέμη εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
Πρωταγωνιστές του επεισοδίου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς.


Αναρτήθηκε από στις 12:40 μ.μ.

 

 

 

Κατρούγκαλος:

«Οι καθαρίστριες νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν»!!!!

Posted by netakias.com στο Μαΐου 11, 2015

newego_LARGE_t_1101_54457354

Στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών βρέθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ώστε να συγχαρεί τις απολυμένες καθαρίστριες που γιορτάζουν την επαναπρόσληψή τους.

«Οι καθαρίστριες νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν. Χωρίς αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είχε θερμό τετ α τετ με τις εργαζόμενες.

 

 

 

 

Άγρια κόντρα Κατρούγκαλου

- Μητσοτάκη στη Βουλή [ΒΙΝΤΕΟ]

Από το TVXS

Αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη πυροδότησε την Τρίτη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.
Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση του Γ. Κατρούγκαλου λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού: «Κάποιος που στο παρελθόν υπηρετούσε συμφέροντα εργαζομένων μπορεί να γίνει Υπουργός; Διαπλεκόμενος με καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, απολυμένους; Όταν εκπροσωπούσα τους ανθρώπους αυτούς εκπλήρωνα ένα πολιτικό ρόλο που εκπληρώνω και σήμερα. Δεν υπάρχει αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, γιατί το συμφέρον των πολλών είναι και γενικό συμφέρον. Τώρα το δίκιο των πολλών μπορεί να γίνει και θετικό δίκαιο. Τους ίδιους εξυπηρετούσαμε και τότε, τους ίδιους και τώρα».
«Για άλλο σας ασκήσαμε κριτική και σ’ αυτό δεν έχετε απαντήσει. Είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Επαναλαμβάνεται μια βρωμερή συκοφαντία για σύγκρουση συμφερόντων που κανείς άλλος δεν είχε επαναλάβει εδώ μέσα», είπε από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος για να του ανταπαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ: «Σας σέβομαι ως πολιτικό αντίπαλο, ως δικηγόρο, επισημαίνω την σύγκρουση συμφερόντων. Προφανώς και η σύγκρουση συμφερόντων δεν ενέχει προσωπικό, πολιτικό είναι το ζήτημα».
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι σήμερα το βράδυ, ενώ η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Κόντρα Γ. Κατρούγκαλου - Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή   5/5/2015

 

 

 

Δήλωση καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου,  αν. Υπουργού

Η συνέντευξη τύπου, που είχα αναγγείλει για σήμερα λόγω της έντασης της επίθεσης εναντίον μου, έκρινα ότι είχε μικρότερη σημασία από το μείζον γεγονός της ημέρας, τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας και το μεγάλο αγώνα του για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αποφάσισα λοιπόν να ματαιώσω αυτή τη συνέντευξη, για να μην αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, πράγμα που θα ήταν μια μικρή νίκη για τους συκοφάντες και παραχαράκτες, μετά τις συντριπτικές ήττες που έχουν υποστεί το τελευταίο διήμερο οι διαδοχικές προσπάθειες τους να πλήξουν την τιμή και την υπόληψή μου.

Ακριβώς όμως περί αυτού πρόκειται. Ο στόχος δεν είμαι εγώ. Η εκστρατεία αυτή σκοπό έχει να πλήξει την κυβέρνηση σε εκείνο το σημείο που αποτελεί το βασικό της πλεονέκτημα: την ηθική υπεροχή έναντι των κυβερνήσεων του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η στιγμή που επιλέχθηκε για να εκδηλωθεί: την παραμονή της πιο σημαντικής ίσως στιγμής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και όταν η πολυτιμότερη αποσκευή του Πρωθυπουργού είναι η δέσμευση του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Bildαναπαρήγαγε αμέσως το συκοφαντικό δημοσίευμα του Βήματος με τίτλο «Σκάνδαλο διαφθοράς του υπουργού κατά της διαφθοράς»!  Τα δε κόμματα του μνημονίου, με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία, πρωταγωνιστούν στη σκευωρία πλειοδοτώντας, μην αφήνοντας αμφιβολία για το ποιος είναι ο βασικός ηθικός αυτουργός της. Υπάρχουν άλλωστε ήδη αναρτημένα σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο.

Η αλήθεια για την υπόθεση:

1.       Ο βρώμικος πόλεμος ξεκίνησε με το γνωστό δημοσίευμα που καταγγέλει: «Ο υπουργός προσλαμβάνει και διεκδικεί προμήθεια 12%», γιατί τάχα, 26 και 27 Ιανουαρίου υπέγραφα συμφωνητικά με απολυμένους και διαθέσιμους. Ο ισχυρισμός αυτός ήταν από μόνος του εξωφρενικός. Δεν υφίσταται τέτοια συμφωνία. Άλλωστε, εφόσον, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τις εξαγγελίες τις δικές μου, όλοι οι απολυμένοι και διαθέσιμοι θα επέστρεφαν νομοθετικά στη δουλειά τους, γιατί να πληρώσουν σε οποιονδήποτε προμήθεια για την επιστροφή τους; Η πλήρης απόδειξη της πλεκτάνης όμως προκύπτει από το ίδιο το συμφωνητικό που, κατά την εφημερίδα, στήριζε τον εξωφρενικό αυτό ισχυρισμό και που παρουσιάστηκε με την μέθοδο της κοπτορραπτικής μισό:  δεν αφορούσε απολυμένο και διαθέσιμο, αλλά  εντελώς άλλη υπόθεση, μια μισθολογική διαφορά ανθρώπου που ήδη υπηρετεί στο δημόσιο.

2.       Εφόσον η πρώτη και βασική κατηγορία κατέπεσε, τα χαλκεία άρχισαν να κατασκευάζουν άλλες «ειδήσεις».  Ότι, τάχα, ο Δήμος της Λάρισας μου είχε αναθέσει το Φεβρουάριο του 2015 υπόθεσή του, ενώ σαφώς προκύπτει από την ανακοίνωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ανάθεση στην δικηγορική εταιρία μου είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014. Οτι, τάχα, ήμουν σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας το 2012 και το 2013, ενώ καλά ξέρουν οι συκοφάντες (γιατί είναι αναρτημένο στο βιογραφικό μου σημείωμα στο ιντερνετ) ότι τέτοια σχέση είχα πολύ παλαιότερα, πριν από το 2002. Είναι αλήθεια ότι η δικηγορική εταιρία στην οποία συμμετείχα πριν από την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή είχε συμβάσεις παροχής νομικής υποστήριξης σε φορείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας. Ακριβώς όμως αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησα από την εταιρία αυτή, στην οποία ήμουν μειοψηφικός εταίρος, καθώς το σύνταγμα απαγορεύει στο βουλευτή τη συμμετοχή σε εταιρία που έχει παρόμοιες συμβάσεις.

3. Όταν και αυτές οι χαλκευμένες ειδήσεις διαψεύστηκαν, το τροπάρι άλλαξε: άρχισαν να θέτουν  θέμα ηθικής τάξης και μάλιστα σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ήμουν αντιμνημονιακός πολυτελείας, με αμοιβή. Δεύτερον, έχω δεσμεύσεις από τη δικηγορική μου δραστηριότητα, οι οποίες τελούν σε σύγκρουση καθηκόντων με την υπουργική μου ιδιότητα, γιατί προσδοκώ οφέλη από εκκρεμείς δίκες. Η ανασκευή της πρώτης κριτικής είναι εύκολη: η πολιτική και νομική μου δράση κατά του μνημονίου είναι αδιαχώριστες και ποτέ δεν εκκινούσαν από οικονομικά κίνητρα. Για το λόγο αυτό τις σχετικές υποθέσεις που χειριζόμουν μόνος μου τις ανελάμβανα με την ελάχιστη αμοιβή ή και χωρίς αμοιβή, όταν υπήρχε πραγματική αδυναμία του εντολέα μου. Θεωρώ  τίτλο τιμής την δικηγορική αυτή δραστηριότητα. Μόνο όταν εμπλέκονταν και άλλοι συνεργάτες μου, σε δίκες σε πολιτικά δικαστήρια, είχα συνάψει ελάχιστα εργολαβικά συμφωνητικά και αυτά στο όνομα της παλαιάς μου εταιρίας, στην οποία συμμετείχα πριν από την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή. Αυτά, όπως προκύπτει από τη σχετική δήλωση της συγκεκριμένης εταιρίας και το καταστατικό της είναι πλέον περιουσία δική της, όχι δική μου. Σε κάθε περίπτωση προβλέπουν ότι θα εισπραχθεί αμοιβή μόνο σε περίπτωση ευδοκίμησης της δίκης, όχι σε περίπτωση νομοθετικής επίλυσης του θέματος.

4.       Μήπως όμως περιμένω  «φράγκα» από την εκδίκαση άλλων εκκρεμών υποθέσεων με το δημόσιο, σε τομείς που έχω αρμοδιότητα; Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι αναλυτική. Κατ’αρχάς σήμερα έστειλα επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας ζητώντας να κοινοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εργολαβικά συμφωνητικά της εταιρίας που είχα μέχρι την υπουργοποίηση μου, σε μια κίνηση πρωτοφανούς, νομίζω, διαφάνειας. Τα συμφωνητικά αυτά αφορούν τις εξής ομαδικές αγωγές:

1)      Αγωγή για μισθολογικές διαφορές με δημόσια εταιρία, όχι με το δημόσιο, σε συνεργασία με δικηγόρο Ηρακλείου, με εργολαβικά της 7/11/2014.

2)      Αγωγές για διεκδίκηση διαφορών εφάπαξ των εξής ημερομηνιών: 19/9/2014, 2/10/2014, 9/10/2014, 7/11/2014, 4/12/2014, 11/12/2014, 19/12/2014 και 23/12/2014.

3)      Αγωγή για μισθολογικές διαφορές με το δημόσιο με εργολαβικά της 26/1/2015 και 27/1/2015. Εδώ ανήκει και το επίδικο συμφωνητικό της λαθροχειρίας του Βήματος. Όπως πληροφορήθηκα όμως από την πρώην συνεταίρο μου μετά τις αρχικές δηλώσεις μου επί του θέματος, οι εργαζόμενοι στους οποίους αφορά το εν λόγω συμφωνητικό δεν επιθυμούν τη συνέχιση της σχετικής αγωγής, όπως μας πληροφόρησαν με το από 2/2/2015 έγγραφο τους. Η υπόθεση αυτή, συνεπώς, δεν είναι πλέον ενεργή.

Πάντως, για να υπάρχει μέτρο κρίσης του συνολικού τζίρου της νέας εταιρίας, αναφέρω ότι ήταν για το 2014 18.681 ευρώ και για τους δύο εταίρους της. Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να μου προτείνει την υπουργοποίηση μου, δεν σκέφτηκα ούτε τα χρήματα της δικηγορίας, ούτε το μισθό του ευρωβουλευτή, γιατί ήθελα να προσφέρω ό,τι μπορώ για να αλλάξουν τα πράγματα.

5.       Συνοψίζοντας: δεν έχω δικαίωμα είσπραξης ούτε ενός ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων, γιατί ανήκουν στην παλαιά μου εταιρία. (Ούτε αυτή, βεβαίως, θα εισπράξει τίποτα, γιατί τα εργολαβικά ισχύουν μόνο σε περίπτωση δικαστικής νίκης.) Δεν έχω δικαίωμα είσπραξης ούτε ενός ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις της νέας εταιρίας, η οποία έχει ήδη λυθεί, γιατί με το από 28 Ιανουαρίου συμφωνητικό παραιτήθηκα από κάθε σχετική αμοιβή. Ούτως ή αλλως δεν θα δικαιούμουν σχετική αμοιβή, παρά την πρόβλεψη που είχαν ορισμένα από αυτά καθώς είμαι σε αυτοδίκαιη αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας. Και αυτό γιατί κάθε μεταβίβαση σχετικού δικαιώματος προϋποθέτει ενεργή δικηγορία.

Σε ό,τι με αφορά, τα θέματα ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας είναι σημαντικότερα από την νομιμότητα. Αισθάνομαι περήφανος, όχι υπόλογος, για τη μέχρι σήμερα πολιτική και νομική μου δράση. Διπλά περήφανος, γιατί εμένα επέλεξαν ως πρώτο στόχο τα κέντρα της διαπλοκής που τρέμουν για το μέλλον τους. Δικαίως τρέμουν. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της και θα διαλύσει τα κυκλώματα συμφερόντων και την ανομία που τα προστατεύει. Και εγώ δεν θα συνεχίσω τον διάλογο με τους συκοφάντες μου. Προχωρώ άμεσα στην άσκηση αγωγής κατά του συκοφάντη δημοσιογράφου, του Βήματος και της Bild.

Δεν θα τους περάσει!

Δείτε το δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ydmed.gov.gr   23/3/2015

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Σοκ στο Μαξίμου

- Ο Κατρούγκαλος υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%!

Σοκ στο Μαξίμου - Ο Κατρούγκαλος υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%!

Σαν βόμβα έσκασε στην κυβέρνηση το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούκαγλος, είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνικά με απολυμένους ή σε διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους έναντι αμοιβής.

Η είδηση προκάλεσε πολιτικό σάλο με τον υπουργό να απαντά σε υψηλούς τόνους και να ανακοινώνει συνέντευξη Τύπου στις 19:00 το απόγευμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και του ζήτησε εξηγήσεις. Του είπαν να δώσει απαντήσει δημόσια και να κλείσει το θέμα άμεσα. Μετά την παροχή απαντήσεων το Μαξίμου παρείχε πλήρη στήριξη στον κ. Κατρούγκαλο θεωρώντας ότι κάλυψε τον εαυτό του.

Στη συνέντευξη ο υπουργός είπε ότι αν ίσχυε το ρεπορτάζ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα. Εκανε λόγο για «προβοκάτσια» και «πλαστογραφία». Αφού τόνισε ότι βάσει των πληροφοριών που είχε «την περίμενε την επίθεση», σημείωσε πως όλες οι «σχετικές αγωγές είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014. Κανένας δικηγόρος δεν έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά το 2015».

Επεσήμανε πως «εάν είχα κάνει το συμφωνητικό, θα έπρεπε όχι μόνο να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα ή να αυτοκτονήσω». Όπως σημείωσε, το επίμαχο συμφωνητικό που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα είναι άσχετο με με την επιστροφή διαθέσιμων υπαλλήλων στο δημόσιο και έχει να κάνει με μισθολογική διαφορά.

«Δεν έχω οποιαδήποτε προσδοκία από εργολαβικά από τα συμφωνητικά με την εταιρεία, καθώς αποχώρησα το 2014 και σύστησα τη δική μου εταιρεία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε πως εάν κοίταζε τι τον συμφέρει προσωπικά, θα έμενε στις Βρυξέλλες, και δεν θα αποδεχόταν τη θέση.

To ρεπορτάζ

«Υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015, όταν ορίστηκε υπουργός.

Τα συμφωνητικά αυτά φέρονται να προβλέπουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έπαιρνε ως προμήθεια το 12% των ακαθάριστων ποσών που θα επιδικάζονταν τους απολυμένους ή διαθέσιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, τα συμφωνητικά είχαν υπογραφεί όταν ήταν σαφές πως ο κ. Κατρούγκαλος θα ήταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναφέρεται επίσης ότι ο νυν υπουργός διέλυσε τη δικηγορική εταιρία στην οποία μετείχε αλλά πριν είχε κατοχυρώσει τα δικαιώματά του ώστε να μπορεί να τα διεκδικήσει όταν κι αν επιστρέψει στη δικηγορία.

Με βάση τα στοιχεία του Βήματος, προκύπτει ότι όσον αφορά στα δικαιώματα των αμοιβών «φρόντισε ο ίδιος να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».

Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγείλει την επιστροφή 3.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο, ήταν άμεση. Μέσω twitter ανέβασε δήλωση με την οποία απαντά στα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, μιλά για λογοκρισία, συκοφαντία και ενορχήστρωση βρώμικης επίθεσης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως τα δικαιώματα για ζητήματα αμοιβών τα έχει εκχωρήσει στη δικηγορική εταιρεία της οποίας ήταν μέλος μέχρι τα μέσα του 2014 και ότι ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2014, όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως έκτοτε δεν έχει καμία σχέση ή επικοινωνία με τους υπαλλήλους αυτούς.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου

«Επ' ευκαιρία δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην δικηγορική μου δραστηριότητα σε υποθέσεις διαθέσιμων υπαλλήλων, θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μια για πάντα:

Η πολιτική και η δικηγορική μου δραστηριότητα είχαν πάντα κοινή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Χειρίστηκα πολλές «μνημονιακές» υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή: τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του Μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων.

Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης. Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο την δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρία αυτή και έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση.

Περαιτέρω, για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου.

Συνεπώς, η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψη μου. (Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλωστε, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα είχα μείνει στις Βρυξέλλες.) Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης.

Δεν θα τους περάσει».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αποκαλύψεις εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν του έφθανε το ότι οικοδόμησε την πολιτική του καριέρα στην ωμή αντιμνημονιακή δημαγωγία παίζοντας με την υπόσταση της χώρας, χωρίς ίχνος επιστημονικής συστολής. Την έκανε και προσοδοφόρο επάγγελμα. Και τώρα ανέλαβε στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες του. Χωρίς να δηλώσει τουλάχιστον κώλυμα στην διαχείριση των υποθέσεων που χειρίστηκε ως δικηγόρος, με ενεργό προσδοκία εργολαβικής αμοιβής για την δικηγορική εταιρεία του!

Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση και να αποδοθεί στους πελάτες του, από τους οποίους σίγουρα θα λείπει.

Το πρόσθετο ερώτημα είναι: υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 21/3 20:09

 

 


Κατρούγκαλος: «Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων»

Posted on 1 Φεβ, 2015 in ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | 0 comments

Κατρούγκαλος: «Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων»

Θα καταργηθεί ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Προανήγγειλε προσλήψεις σε βασικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια -

«Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. Εμείς τις κάνουμε για τον λαό και το κράτος μας, όχι για τους δανειστές μας» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το σχέδιο της δικής μας μεταρρύθμισης είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα τον υπηρεσιών προς τον πολίτη, να οργανώσουμε έτσι τη διοίκηση ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι απειλείται, κανείς να μην έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση που θα κάνουμε θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς αν θα καταργηθεί ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει: «Φυσικά. Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί νόμοι, να μην υπερβάλω, θα υπάρχουν και καλά πράγματα, που θα τα κρατήσουμε. Με την αξιολόγηση, αυτοί που δίνουν παραπάνω από τον εαυτό τους στην δουλειά τους να μπορούν να έχουν μια πιο γρήγορη εξέλιξη, να μπορούν να επιλέγονται πιο δικαιοκρατικά στις θέσεις των προϊσταμένων» σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Στο θέμα της αξιολόγησης, που ξέρω ότι η ΑΔΕΔΥ έχει διαφορετική άποψη, τους κάλεσα για να τους πω ότι για μένα αυτοί είναι οι φυσικοί μου συνομιλητές και δεν θα κάνω μια διοίκηση χωρίς τη δική τους συνεργασία, αλλά στο τέλος εγώ θα νομοθετήσω. Επομένως, τους παρακάλεσα θερμά να μου πουν τις απόψεις τους για την αξιολόγηση. Αν επιμείνουν και δεν έρθουν με καμία πρόταση για την αξιολόγηση, μοιραία θα πρέπει να κάνω ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που σας είπα, χωρίς να έχω πρόθεση να τους τιμωρήσω, γιατί τους θεωρώ πραγματικά δικούς μου συνεργάτες… ‘Οταν θα καταλάβει ο δημόσιος υπάλληλος ότι δεν πρόκειται αυτός ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του να πάθει τίποτα, ότι ακόμα και ο μέτριος θα βοηθηθεί, δεν έχουμε σκοπό να τον διώξουμε, τότε οι πραγματικοί λουφαδόροι, αυτοί που έχουν μπει στη Δημόσια Διοίκηση για να κάνουν και μία άλλη δουλειά δίπλα ή αυτοί που βλέπουν τον πολίτη αφ’ υψηλού θα καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αν δεν το καταλάβουν, εντάξει, αυτοί δεν θα φύγουν από την αξιολόγηση, θα φύγουν ακριβώς με αυτά που προβλέπονται».

Play Button

Αναφορικά με τους επίορκους, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «θα επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες μόλις ανασυγκροτήσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια. Και τελειώνουν για δύο λόγους: αφενός για να φύγουν αυτοί που έχουν βάλει πράγματι το δάκτυλο στο μέλι και αφετέρου να πάψουν να ταλαιπωρούνται και οι αθώοι άνθρωποι».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. «Ακόμα όμως δεν ξέρουμε πώς θα κατανεμηθούν. Αυτό είναι ένα ζήτημα συνολικό της κυβέρνησης» σημειώνει. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Αν χρειαστεί, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσω ένα μικρό κομμάτι όμως από την ήδη προϋπολογισθείσα δαπάνη για την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό χρειάζεται, να υπάρχει δηλαδή μια ένεση νέου αίματος στη Διοίκηση. Και γιατί μετά τις αιματηρές περικοπές του τελευταίου διαστήματος, μίκρυνε κατά το 1/3 το κράτος, δεν μίκρυνε γιατί έγιναν απολύσεις, αλλά γιατί αποκαρδιωμένοι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι φεύγανε εθελοντικά στη σύνταξη εσπευσμένα. Αυτό δεν είναι μόνο αιμορραγία αριθμητική. Επειδή αυτοί που φεύγανε είναι τα στελέχη της Διοίκησης, αυτοί που είχαν τη θεσμική μνήμη, η Διοίκηση αυτή τη στιγμή έχει πέσει πάρα πολύ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει τέλος ότι θα κρατήσει την tasc force στο υπουργείο. «Ως σύμβουλο όμως και όχι αφεντικό. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Εμείς είμαστε τα αφεντικά των μεταρρυθμίσεών μας και όποιος θέλει να μας βοηθήσει ως υπηρέτης του δικού μας σχεδίου και όχι ανάποδα. Γιατί το άλλο ούτε καν στις τριτοκοσμικές χώρες δεν θα έπρεπε να γίνεται. Κι όμως γίνεται δυστυχώς Οταν είμαστε εμείς που σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις και όταν θέλουμε να έχουμε τεχνικό σύμβουλο που για εμάς θα δουλεύει, θα μας συμβουλεύει, δηλ. θα μας δίνει τις καλές πρακτικές άλλων κρατών, είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε» επισημαίνει.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided