Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Ο Πανάγιος Τάφος

 

 

 

 

 

 

 

Πανάγιο Τάφο:

Ολα τα άρθρα και οι ειδήσεις από τον χώρο του Πανάγιου Τάφου:, διάβασε περισσότερα !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί κλειδοκράτορες του Ναού του Παναγίου Τάφου είναι μουσουλμάνοι;Ο Πανάγιος Τάφος είναι το ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης εκεί που όπως εύστοχα έγραψε η Washington Post «εκατομμύρια προσκυνητών έχουν γονατίσει και προσευχηθεί, εκεί που το αλάτι τον δακρύων και ο ιδρώτας έχουν λειάνει την πιο σκληρή πέτρα».

Από τις λιγότερο, σε πολλούς τουλάχιστον, πτυχές της ιστορίας του είναι αυτές που σχετίζονται με τις αντιπαλότητες, τα μίση και τα πάθη που έχει προκαλέσει.

Η ιστορία του Ναού

Ο πρώτος ναός χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τον 4ο αιώνα, αφού κατέστρεψε τον προϋπάρχοντα ναό του Αδριανού που είχε χτιστεί προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης.

Ο Πανάγιος Τάφος διασώθηκε από τον μουσουλμάνο κατακτητή Ομάρ το 638 μ.Χ,
αλλά καταστράφηκε από τον Αιγύπτιο χαλίφη Αλ-Χακίμ το 1009.

Ακολούθησε η ανέγερση ενός ακόμη ναού από τους Σταυροφόρους και ξανά τέθηκε υπό την προστασία των μουσουλμάνων και συγκεκριμένα του διάσημου κατακτητή Σαλαντίν για να καταστραφεί όμως στη συνέχεια το στρατό της Δυναστείας των Χωρεσμίων, που εισέβαλαν έφιπποι στην εκκλησία ενώ αποκεφάλιζαν στο πέρασμά τους, τους μοναχών που προσεύχονταν.

Όπως τονίζει όμως η Washington Post, ακόμη και όταν ο ναός δεν βρίσκεται εν μέσω του χάους που προκαλούν μικρής ή μεγάλης έκτασης εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή, οι θρησκευτικές εντάσεις είναι πάντα παρούσες.

Εδώ και αιώνες τη «διαχείριση» του Ναού έχουν από κοινού έξι χριστιανικές Εκκλησίες. Η Ρωμαιοκαθολική, η Ελληνική Ορθόδοξη, η Αρμένικη Αποστολική, των Σύριων Ορθοδόξων, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας και αυτή των Αιγυπτίων Κοπτών.Οι διαφορές των ομόθρησκων

Οι διαφορές μεταξύ των Εκκλησιών έχουν προκαλέσει πολλές και συχνά μεγάλης έντασης ταραχές που δεν έχουν περιοριστεί σε αίθουσες συνεδριάσεων, αλλά έχουν βάλει «φωτιά» και στους δρόμους της Ιερουσαλήμ.

Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα, ότι οι κληρικοί διαφόρων ταγμάτων έχουν δώσει «μάχες» ακόμη και για πράγματα, όπως για την τοποθέτηση χαλιών μπροστά από τους βωμούς έως για το δικαίωμα συμμετοχής σε ιερή πομπή προς το Ναό.

Οι εχθρότητες επιβιώνουν μέχρι και σήμερα και «είχαν την ευθύνη» και για την καθυστερημένη απόφαση να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης.

Για παράδειγμα το 2009, ξέσπασε μια ακόμη αιματηρή συμπλοκή μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων Ορθοδόξων ιερέων και τελικά η εκκλησία «πλημμύρισε» από τις ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις.

Περί ασήμαντης αφορμής

Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα Loweringthebar.net κάποιες από τις αφορμές για την έναρξη των εχθροπραξιών ήταν από ανούσιες έως και αστείες.

Για παράδειγμα το 2002 ένας Κόπτης μοναχός που η δουλειά του ήταν να κάθεται στην οροφή για να υπενθυμίζει τη διεκδίκηση των Κοπτών στο τμήμα της οροφής που διεκδικούσαν οι Αιθίοπες, μετακίνησε την καρέκλα του στη σκιά. Οι Αιθίοπες διαμαρτυρήθηκαν, ξέσπασε καβγάς και 11 μοναχοί κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Το 2004 ένας Ορθόδοξος μοναχός φέρεται πως άφησε ανοιχτή την πόρτα που οδηγεί στο παρεκκλήσι των Φραγκισκανών μοναχών. Οι Φραγκισκανοί εξέλαβαν αυτή την πράξη ως ένδειξη ασέβειας, ήρθαν στα χέρια και ακολούθησαν συλλήψεις.

Το 2008, την Κυριακή των Βαΐων, ξέσπασε ένας ακόμη καβγάς αφού ένας Ορθόδοξος μοναχός βρέθηκε εκτός του ναού. Όταν άνδρες της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο οι εμπλεκόμενοι μοναχοί κυνήγησαν και αυτούς. Και φυσικά υπάρχουν πάντα οι εντάσεις κατά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Οι φύλακες του Ναού από τον 12ο αιώνα

Η διαιώνιση των αντιπαλοτήτων οδήγησε σε μια μάλλον περίεργη όσο και μοναδική «διευθέτηση» του ζητήματος που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Τότε που ένας Άραβας κουρασμένος από τις χριστιανικές έριδες, αποφάσισε να αναθέσει σε δύο μουσουλμανικές οικογένειες το ρόλο του φρουρών του ναού.

Πρόκειται για την οικογένεια Joudeh που κρατά το κλειδί του ναού, και την οικογένεια Nuseibeh που έχει την ευθύνη να ανοίγει την πόρτα της εκκλησίας κάθε πρωί και να κλειδώνει το βράδυ.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNN παλαιότερα ο Adeeb Joudeh, ο οποίος είναι και ο σημερινός κάτοχος του κλειδιού, θεωρεί το καθήκον που του έχει ανατεθεί ως οικογενειακή κληρονομιά.

Εκλαμβάνει δε την όλη «ρύθμιση» ως μια αλληγορία για την θρησκευτική ανοχή. «Για μένα, πηγή της συνύπαρξης για την ισλαμική και χριστιανική θρησκεία είναι η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου».

Ο δε Wajeeh Nuseibeh, μιλώντας στο San Francisco Chronicle το 2005, περιέγραψε το ζωτικό ρόλο αυτών των δύο μουσουλμανικών οικογενειών. «Όπως όλα τα αδέλφια, έτσι και αυτοί έχουν μερικές φορές προβλήματα», είπε, αναφερόμενος στις διενέξεις μεταξύ των Χριστιανών.

«Τους βοηθάμε να επιλύσουν τις διαφορές τους. Είμαστε ουδέτεροι. Είμαστε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της ειρήνης σε αυτό το ιερό μέρος».

Πηγή: mixanitouxronou.gr   ksipnistere 31/10/2020

 

 

 

 

 

Ισραήλ:

Ανοίγει και πάλι από αύριο ο Ναός της Αναστάσεως, αφού έμεινε κλειστός για δύο μήνες λόγω κορονοϊού

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 16.600 μολύνσεις από τον ιό και 279 νεκροί

Ισραήλ: Ανοίγει και πάλι από αύριο ο Ναός της Αναστάσεως, αφού έμεινε κλειστός για δύο μήνες λόγω κορονοϊού

Αφού παρέμεινε κλειστός για δύο μήνες λόγω της πανδημίας, ο Ναός της Αναστάσεως θα ξανανοίξει από αύριο Κυριακή τις πύλες του, ανακοίνωσαν σήμερα το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Κουστωδία της Αγίας Γης των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων που τον διαχειρίζονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19, η βασιλική θα δέχεται αρχικά μόνο 50 επισκέπτες κάθε φορά, υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν πυρετό, ούτε άλλα συμπτώματα. Επισκέπτες και προσκυνητές θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να τηρούν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους, ενώ συνιστάται να αποφεύγουν κάθε λατρευτική εκδήλωση που μπορεί να ενέχει σωματική επαφή, όπως να μην αγγίζουν τις εικόνες, τα άμφια και τους εργαζόμενους στον ναό.

Ο Πανάγιος Τάφος έκλεισε στις 25 Μαρτίου, λίγο πριν από το Πάσχα, στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων που ελήφθησαν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 16.600 μολύνσεις από τον ιό και από τους ασθενείς αυτούς οι 279 πέθαναν. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τα κρούσματα επισήμως ανέρχονται σε 368 και οι νεκροί στους 2.

Οι ισραηλινές αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα που είχαν λάβει για να ανακόψουν την επιδημία και οι χώροι λατρείας επιτράπηκε να επαναλειτουργήσουν από την Τετάρτη, αλλά με περιορισμένη πρόσβαση για τους πιστούς. Η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ θα ξανανοίξει μετά το Αΐντ αλ Φιτρ, τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού, αύριο.

NEWSBEAST.GR  23/5/2020

 

 

 

Δέος:

Η στιγμή που ανοίγουν τον τάφο του Ιησού Χριστού! Βραχυκύκλωσαν τα μηχανήματα!

iisous

«Έχω μείνει άφωνος… Τα γόνατά μου τρέμουν, γιατί δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρθει αυτή η στιγμή», δηλώνει μπροστά στην κάμερα ο αρχαιολόγος Fredrik Hiebert, σε αυτό το συγκλονιστικό βίντεο που δίνεται στη δημοσιότητα από το National Geographic και στο οποίο αποτυπώνεται η στιγμή που για πρώτη φορά μετά από αιώνες, επιστήμονες ανοίγουν τον τάφο στον οποίο πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωση.

«Δεν μπορούμε να πούμε με 100% βεβαιότητα, αλλά φαίνεται ότι πλέον έχουμε ορατή απόδειξη ότι η τοποθεσία του τάφου δεν έχει μετατοπιστεί ούτε ελάχιστα μέσα στο χρόνο, κάτι για το οποίο επιστήμονες και ιστορικοί είχαν αναρωτηθεί για δεκαετίες».

Μέρος του αρχικού σπηλαίου επίσης αποκαλύφθηκε, καθώς η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε άνοιγμα στην πλευρά του τάφου. «Αυτός είναι ο Ιερός Βράχος που λατρεύεται εδώ και αιώνες, αλλά μόλις τώρα για πρώτη φορά μπορεί κάποιος πραγματικά να τον δει», δήλωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής των έργων αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου.

«Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου μετακινήθηκε προς τα πίσω και έκπληκτοι ανακαλύψαμε μεγάλη ποσότητα (αδιευκρίνιστων) υλικών», δήλωσε από την πλευρά του ο Fredrik Hiebert του National Geographic Society, ο οποίος συμμετέχει στο έργο αποκατάστασης του Ναού.

«Η ανακάλυψη των υλικών απαιτεί μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά τελικά θα είμαστε σε θέση να αντικρύσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού», επισήμανε ο αρχαιολόγος.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του Ιησού τοποθετήθηκε σε ένα «νεκρικό κρεβάτι», διαστάσεων 2,07 x 1,93 μ., λαξευμένο από ασβεστόλιθο στο τοίχωμα της σπηλιάς, στην οποία μεταφέρθηκε μετά τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους, από όπου και αναστήθηκε τρεις ημέρες αργότερα το 30 ή ενδεχομένως, το 33 μ.Χ.

Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και είχε καλυφθεί από μαύρη μαρμάρινη επένδυση τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ. Ο ναός θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο τάφος του Χριστού βρισκόταν κοντά στο σημείο της σταύρωσης: «ἦν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν, ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη• 42 ἐκεῖ οὖν διὰ τὴν παρασκευὴν τῶν ᾿Ιουδαίων, ὅτι ἐγγὺς ἦν τὸ μνημεῖον, ἔθηκαν τὸν ᾿Ιησοῦν.» Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον ιθ’ 41-42.

Κατασκευάστηκε αρχικά από την Αγία Ελένη την μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα. Στον ναό που έχτισε η Αγία Ελένη συμπεριέλαβε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Γολγοθά και το Σπήλαιο. Από τότε πέρασε μεγάλες περιπέτειες και καταστροφές, ενώ στην σημερινή του μορφή κατασκευάστηκε το 1810 έπειτα από μία μεγάλη πυρκαγιά.

Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε φάση συντήρησης και αποκατάστασης από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου.

Οι εργασίες αποκατάστασης προσφέρουν την πρωτοφανή ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν την επιφάνεια που θεωρείται η ιερότερη του Χριστιανισμού. Μια ανάλυση του αρχικού πετρώματος μπορεί να τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα, όχι μόνο την αρχική μορφή του νεκρικού θαλάμου, αλλά και πώς ενδεχομένως εντοπίστηκε από την Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ.

«Βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο της αποκατάστασης του Τάφου», δήλωσε η κα. Μοροπούλου. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή του μοναδικού αυτού μνημείου θα επιτρέψει στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας, σαν να στέκονταν οι ίδιοι μπροστά στον τάφο του Χριστού», δήλωσε στο National Geographic.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης, με τη συμμετοχή περίπου 50 εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησε το 2016 μετά τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από δωρητές, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα του συνιδρυτή της Atlantic Records, η οποία προσέφερε 1,3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τεράστια χρηματικά ποσά δόθηκαν και από τα τρία χριστιανικά δόγματα των Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Αρμενίων, που διαχειρίζονται τον Ιερό χώρο από κοινού. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017.

ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης (30.10.2016), η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας εργασιών στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης της μαρμάρινης πλάκας που εδώ και αιώνες κάλυπτε το σημείο ταφής του Ιησού, τα ειδικά μηχανήματα καταγραφής βραχυκυκλώθηκαν. Και σημείωσε με νόημα ότι ο τάφος του Χριστού είναι ζωντανός!!!

https://www.youtube.com/watch?v=nkmx_k9wVs0

https://www.youtube.com/watch?v=6aFWSltYWEk 30|12|2018 Scarface

 

 

 

Ο Φύλακας του Παναγίου Τάφου εξηγεί τί έγινε με τον αιρετικό ‘επίσκοπο’ των Αρμενίων που βλασφήμησε το Άγιο Φως.

Posted by Φαίη στο Απρίλιος 17, 2018

σ.σ. Παραμονές της εορτής του Αγίου Τούνομ (εορτάζει αύριο 18 Απριλίου) ο αμετανόητος αιρετικός ηγούμενος των Αρμενίων Σαμουήλ βγήκε σε ισραηλινό κανάλι να αμφισβητήσει το Άγιο Φως. Η Μαρία Γιαχνάκη πήρε συνέντευξη από τον Φύλακα του Παναγίου Τάφου που ήταν παρών εκείνη την στιγμή. Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση του πρώτου μέρους στο οποίο ο
Φύλακας Μοναχός Θεόφιλος εξηγεί τί έγινε εκείνη την ημέρα και μας δίνει μία σύντομη περιγραφή της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι λιγοστοί Ορθόδοξοι Φύλακες όπου με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να κρατήσουν τα προσκυνήματα από τα νύχια των Αρμενίων. Οι Αρμένιοι υπενθυμίζω είναι Μονοφυσίτες «Αντιχαλκηδόνιοι», τους οποίους οι οικουμενιστές ταγοί της Εκκλησίας έχουν αποδεχθεί ως «Ορθοδόξους» στο ΠΣΕ. Είναι αυτοί οι αιρετικοί που κάποιοιεπίσκοποιτους αναγνωρίζουν και μπροστά στο ποίμνιο ως «Ορθοδόξους» και ενίοτε τους μπάζουν και μέσα στο Ιερό της Εκκλησίας σα να μην συμβαίνει τίποτε! Δείτε όμως παρακάτω, πως οι Φύλακες, με Φ κεφαλαίο και με κίνδυνο της ζωής τους, κρατούν Θερμοπύλες. Ποιός τελικά είναι ο πραγματικός εχθρός; Όταν όλα αυτά που με τόση παρρησία ομολογεί ο Μοναχός Θεόφιλος έχουν αναιρεθεί στο Σαμπεζύ, στο Μπαλαμάντ, στη Ραβέννα, στο Πόρτο Αλέγκρε, στο Τορόντο, στο Πουσάν και έχουν επισφραγισθεί οι ανομίες στην ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου από τους οικουμενιστές ταγούς της Εκκλησίας. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ;;

***

Μαρία Γιαχνάκη: Θα ήθελα τώρα να μου διηγηθείτε, να μεταφερθούμε λίγο καιρό πριν, που υπήρξε ένα περιστατικό με μία συνέντευξη που είχε δώσει ο επίσκοπος ο Αρμένης στον Πανάγιο Τάφο, στα πλαίσια κάποιας συνέντευξης ενός Ισραηλινού – Εβραϊκού συνεργείου, για το Άγιο Φως. Τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνη την ημέρα; Εσείς είχατε βάρδια στον Πανάγιο Τάφο, έτσι δεν είναι;

Μοναχός Θεόδουλος: Ναι. ‘Ημουνα πρωινός φύλακας, αυτό έγινε τις πρωινές ώρες. Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω τον λόγο μου με αυτόν τον τρόπο και να πω σε όσους με ακούνε, ότι ο Χριστός είπε στο Ευαγγέλιο ότι αυτός ο οποίος δεν είναι άξιος να του δοθούν τα λίγα, δεν είναι άξιος να του δοθούν ούτε και τα πολλά και αυτός που δεν αξίζει να του εμπιστευτούν τα μικρά, δεν αξίζει να του εμπιστευτούν ούτε και τα μεγάλα. Κι εγώ θα κάνω μία συμπλήρωση: εκείνος που είπε το μικρό ψέμα εκτός του Παναγίου Τάφου, όταν εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο είπε και το μεγάλο ψέμα.

Και τί εννοώ; Αυτός ο επίσκοπος, ο Σαμουήλ, είναι ο ηγούμενος των Αρμενίων. Όπως γνωρίζετε στον Πανάγιο Τάφο υπάρχουνε οι Ορθόδοξοι, οι Καθολικοί και οι Αρμένιδες. Οι Κόπτες, οι οποίοι όμως δεν έχουνε δικαιώματα εντός του Παναγίου Τάφου. Η κάθε αδελφότητα έχει τον ηγούμενό της ο οποίος είναι σεβαστό πρόσωπο από τους υπόλοιπους και αποδεκτό. Είναι ο ηγούμενος της εκάστοτε αδελφότητος. Ήρθε λοιπόν αυτός ο δεσπότης, ο πάτερ Σαμουήλ ο ηγούμενος των Αρμενίων, ήρθε με το κανάλι. … Εμείς ξέρετε για να αφήσουμε κάποιο κανάλι να τραβήξει πλάνα μέσα στον Ναό πρέπει να έχει άδειες και από τα τρία Πατριαρχεία, έγγραφες άδειες. Έρχεται και μου λέει ότι έχουνε άδειες και από τα τρία Πατριαρχεία, έχουνε χαρτιά, και θέλουνε να τραβήξουνε πλάνα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

Εγώ τον εμπιστεύτηκα γιατί είναι ο ηγούμενος των Αρμενίων. Όμως δεν είχανε άδειες. Μου είπε ψέματα. Γιατί εγώ, αν δεν μου έλεγε και ζήταγα τις άδειες και έβλεπα ότι δεν έχουν, δεν θα τους άφηνα να μπούνε μέσα στο Κουβούκλιο να κάνουνε συνέντευξη.

Μαρία Γιαχνάκη: Οπότε μπήκαν.

Μοναχός Θεόδουλος: Μπήκανε λοιπόν. Μου είπε αυτό το ψέμα και μετά μπήκε στον Πανάγιο Τάφο και άρχισε να λέει όλα αυτά τα ασεβή και τα βλάσφημα περί του Αγίου Φωτός. Αυτό το θαύμα της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες το οποίο έχει γραφτεί και στην ιστορία. Γνωρίζετε το θαύμα το οποίο είναι στην Κολόνα βγαίνοντας από τον Πανάγιο Τάφο, στο οποίο έχουνε καταισχυνθεί οι Αρμένιδες και έχει γραφτεί στην ιστορία. Και όχι μόνο αυτά. Έχουμε και τον μουσουλμάνο που ήτανε επάνω στον μιναρέ εκείνη την ώρα, ο οποίος είδε το θαύμα, ομολόγησε ότι ο αληθινός Θεός είναι των Χριστιανών ο Ιησούς Χριστός, πιστεύω στον Ιησού Χριστό, τον πιάσαν, τον αποκεφάλισαν. Βαπτίστηκε στο αίμα του και μαρτύρησε και έγινε άγιος. Τα λείψανά του τα έχουμε στο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας. Είναι ο άγιος Τούνομ. Λοιπόν όλα αυτά είναι γραμμένα στην ιστορία.  Το 1579 επί Μουράτ του Β’ έγιναν αυτά.

Μαρία Γιαχνάκη: Οπότε εσείς τον ακούσατε να λέει ότι δεν υπάρχει Άγιο Φως.

Μοναχός Θεόδουλος: Τον άκουσα να λέει, τον άφησα λίγο να δω που θα φτάσει. Μετά κι εγώ ε δεν άντεξα. … Είμαστε οι φύλακες, οι προστάτες του Κουβουκλίου, του Παναγίου Τάφου, οι Ορθόδοξοι, και να μπαίνει μέσα ένας αιρετικός ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι τρεις φορές λέει προσπάθησε να δει το Άγιο Φως και δεν το είδε. Μα βεβαίως και δεν μπορεί να το δει γιατί είναι αιρετικός. Πως θα το δει; Το Πνεύμα το Άγιο δεν ευλογεί τις αιρέσεις. Το Πνεύμα το Άγιο ευλογεί την Αλήθεια και όσους μένουν πιστοί στην Αλήθεια.

Ακούγοντας λοιπόν εγώ να λέει όλα αυτά τα ψέμματα, ε κι εγώ εξανέστην και τον σταμάτησα. Βέβαια δεν είχα πολύ χρόνο να αποκαταστήσω και να πω πολλά πράγματα περί της αληθείας. Είπα μόνο ότι ο Πατριάρχης ο δικός μας προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, ο Αρμένης κάθεται έξω στο Παρεκκλήσι του Αγγέλου -εκεί στέκεται ο Αρμένης, δεν μπαίνει μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Και προσευχόμενος ο Πατριάρχης, διαβάζοντας την Ευχή του Αγίου Φωτός, κατέρχεται θαυμαστώ τω τρόπω το Πνεύμα το Άγιο, ανάβει τις δάδες του Πατριάρχη και μετέπειτα ο Πατριάρχης το δίνει στον Αρμένη. Ο Αρμένιος το δίνει στους δικούς του -έχουν την τρύπα οι Αρμένιοι την δική τους, ξέρετε, γνωρίζετε- και μετά βγαίνει πρώτος ο Πατριάρχης ο δικός μας από το Ιερό Κουβούκλιο. Διότι για χάρη του Ορθοδόξου Πατριάρχου κατήλθε το Άγιο Φως, για κανενός άλλου, ούτε για Αρμένη, ούτε για Κόπτη, ούτε για Προτεστάντη, για κανενός άλλου. Μόνο για χάρη του Ορθοδόξου Πατριάρχου που διατηρεί την αλήθεια των δογμάτων, που δεν έχει παρεκκλίνει η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τους αιώνες.

Βγαίνει λοιπόν πρώτα ο Πατριάρχης ο δικός μας, προχωράει προς το Καθολικό για να μπει στο Ιερό και μετά βγαίνει ο Πατριάρχης των Αρμενίων. Δεύτερος, ουραγός. Επομένως η αλήθεια είναι σε εμάς, αυτοί που βγαίνουν πρώτοι.

Και θέλω να πω και το εξής, ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει αυτοδύναμη προσευχή. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας συμπαρασταθεί στην προσευχή μας για να βγάλουμε Άγιο Φως ή για να γίνει ένα θαύμα. Η προσευχή μας έχει αυτοδυναμία διότι έχουμε μείνει πιστοί στα δόγματα του Ευαγγελίου και των Πατέρων απαρασάλευτοι. Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα. Δεν έχω εγώ την ανάγκη του Αρμένη ή του Κόπτη ή του Καθολικού ή του Προτεστάντη, να προσευχηθώ για να με ακούσει ο Θεός. Όχι. Από την στιγμή που είμαι μέλος της Εκκλησίας και διατηρώ τα δόγματα της Πίστεως, η προσευχή μου είναι αυτοδύναμη. Όχι ότι εγώ προσωπικά έχω δύναμη αλλά ο Θεός ακούει την προσευχή μου και μου δίνει τα αιτήματά μου. Δεν θα πάω να συμπροσευχηθώ με έναν αιρετικό επειδή θα αισθάνομαι ότι η προσευχή μου είναι αδύναμη για να μου κάνει ο Θεός το θαύμα. Δεν θα θαυματουργήσει ο Θεός. Δεν δέχεται ο Θεός τις συμπροσευχές.

Και όταν ο Αρμένης και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης είναι μέσα στο Κουβούκλιο ή στην τελετή του Αγίου Φωτός -υπάρχουν και Αρμένιδες και Κόπτες και Ορθόδοξοι- δεν συμμιγνύονται οι προσευχές εκεί, δεν είναι συμπροσευχή. .. Οι Αρμένιδες προσεύχονται γιατί είναι Αρμένιδες και προσεύχονται εκείνη την ώρα. Εμάς η προσευχή μας είναι αυτοδύναμη και ξεχωριστή. Δεν ενώνουμε την προσευχή μας με τους αιρετικούς και δεν τους έχουμε ανάγκη να προσευχηθούμε μαζί τους για να γίνει κάποιο θαύμα ή για να λάβουμε τα αιτήματά μας από τον Χριστό. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι τις προσευχές των ομοδόξων μας, τον Ορθοδόξων, για να δυναμώσει η προσευχή μας.  Αυτό το ζητάμε. Τους αιρετικούς δεν τους ζητάμε, ούτε τους θέλουμε, ούτε τους προσκαλούμε.

Και να σας πω και το τελευταίο, επειδή εμείς εδώ ζούμε με τις κοινότητες και με τους Αρμενίους. Οι Αρμένιδες έχουν μεγάλο φθόνο για εμάς, πολύ μεγάλο φθόνο και ζηλεύουν πάρα πολύ τους Έλληνες. Διότι βλέπουνε την συμπεριφορά μας με τον κόσμο, βλέπουνε ότι όλα τα φώτα πέφτουνε πάνω μας. Αλλά να σας πω και κάτι όμως; Εμείς δεν τα πήραμε τα Πανάγια προσκυνήματα, μας τα ‘δωσε ο Θεός. Ο Θεός μας τα έδωσε εμάς, δεν τα πήραμε από μόνοι μας. Αυτοί όμως θέλουν από μόνοι τους να τα πάρουνε από εμάς και γίνονται Θεομάχοι με αυτόν τον τρόπο. Εκτός του ότι είναι αιρετικοί, δεν σέβονται ότι ο Θεός μας τα έδωσε. Τα έδωσε στους Έλληνες, τα εμπιστεύθηκε.

Δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, [ότι] οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι λαοί είναι κάτι μειονεκτικότερο. Όχι. Είναι θέμα διαχείρισης όπως σε μία επιχείρηση. Υπάρχει ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, τα στελέχη. Έτσι είναι και στην Ορθοδοξία, υπάρχουν διαβαθμίσεις αλλά όμως όλοι είμαστε το ίδιο οι Ορθόδοξοι. Ο Θεός δεν διακρίνει Ορθοδόξους από Ορθοδόξους. Όποιος αγωνίζεται να ακολουθεί το θέλημα του Θεού, να πράττει τις εντολές του Θεού, να αγωνίζεται στον καθημερινό του βίο με την βοήθεια του Θεού και με τα μέσα της Εκκλησίας να προοδεύει στην αρετή ολίγον κατ’ ολίγον, αυτός ο Χριστιανός Ορθόδοξος θα δεχθεί κάποια στιγμή την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και θα αγιάσει. Δεν στερεί ο Θεός την αγιότητα από κανέναν· Ορθόδοξο βεβαίως, μόνο οι Ορθόδοξοι μπορούμε να φτάσουμε στην αγιότητα.

Εμάς λοιπόν μας ζηλεύουν και θα σας πω και το τελευταίο, συγχωρέστε με αν έχω λίγο παρατείνει τον χρόνο. Πριν από λίγους μήνες -γιατί διατείνεται αυτός ο δεσπότης ότι δεν υπάρχει Άγιο Φως και πως θα προσευχηθούν να ρθει Άγιο Φως- αφού έκλεισε η πόρτα του Ναού το απόγευμα, πήγα εγώ να κάνω κάποια καθαριότητα μέσα στο Κουβούκλιο, την οποία δικαιούμαι να την κάνω. Και μπαίνοντας στο Ιερό Κουβούκλιο έρχονται δύο Αρμένιδες απ’ έξω και αρχίζουνε ουρλιάζοντας και ωρυόμενοι να μου φωνάζουν να βγω έξω. Λέω, δεν βγαίνω έξω, θα τελειώσω την δουλειά μου και μετά θα βγω. Μπήκανε μέσα με τη βία. Επί ένα τέταρτο μέσα στον Πανάγιο Τάφο με τραβολογούσανε, μου κάνανε μώλωπες. Τρεις φορές ο ένας από τους δύο πήγε να με χτυπήσει, σήκωνε το χέρι του με τέτοια οργή και τέτοιο μίσος κι εκεί που πήγαινε να με χτυπήσει κάτι τον σταμάταγε. Σταματάει την πρώτη φορά, με τραβολογούσανε να βγω. Δεν βγαίνω, ξαναεπιχειρεί δεύτερη φορά, πάλι κάτι τον σταματάει. Μετά ξανά, να με απειλούν, το ένα το άλλο, να ξαναμπαίνουν μέσα, να με τραβάνε. Δεν έβγαινα, τρίτη φορά, κάτι τον σταμάτησε πάλι. Αφού λοιπόν είδαν και απόειδαν, λίγο πριν τελειώσει το σκηνικό πήγανε και οι δύο να με πνίξουνε μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Πήγανε να με πνίξουνε. Υπάρχει κατάθεση καταγγελία στο Κισλά. Δύο ώρες έδωσα κατάθεση στην αστυνομία. Και με βρίσανε με τον χυδαιότερο τρόπο, με την πιο χυδαία έκφραση που υπάρχει, μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Λοιπόν, πως αυτοί οι άνθρωποι μετά έχουνε ελπίδες και προσδοκούν να δούνε το Άγιο Φως και να δούνε θαύματα;

Και να μας κατηγορούνε εμάς, για τί; Εγώ σε όλο αυτό το σκηνικό , το χέρι μου έτσι δεν το έκανα να τους κάνω έτσι. Καθόμουνα και τα δεχόμουνα όλα. Ούτε ένα άγγιγμα δεν τους έκανα. Ούτε ένα άγγιγμα δεν τους έκανα. Ούτε τους απάντησα σε οτιδήποτε με βρίζανε. Καθόμουνα και απλά προσπαθούσα να προστατεύσω τον εαυτόν μου, χωρίς να χρησιμοποιήσω ούτε μία κίνηση βίας εναντίον τους. Και όταν με πιάνανε και με τραβολογούσαν τους λέω, άφησέ με, μην με αγγίζεις. Δεν έκανα κίνηση να του διώξω το χέρι. Λοιπόν αυτά πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος διότι είναι βίαιοι αυτοί οι άνθρωποι.

Πριν δυο χρόνια στην Λειτουργία την νυκτερινή του Αγίου Φωτός, της Αναστάσεως. Αφού τελειώσουνε οι Ορθόδοξοι μετά είναι οι Αρμένιδες. Στην λιτανεία τους πετάξανε με βία.. Είναι δικαίωμα του Ορθοδόξου φύλακα να κάθεται στην λιτανεία. Για να ξέρετε λίγο, όταν παραλαμβάνουν οι Αρμένιδες στρώνουνε τον Τάφο για την ακολουθία τους και γίνεται λιτανεία τρεις φορές από το Ιερό Κουβούκλιο, όπου είναι πρώτοι οι Αρμένιδες, πίσω οι Κόπτες οι Αιγύπτιοι και πιο πίσω οι Κόπτες οι Συριάνοι και ο ένας μετά τον άλλον έρχεται επί το μέτωπο του Ιερού Κουβουκλίου. Τρεις φορές κάνουνε την λιτανεία. Όμως στην τρίτη φορά, όταν γίνεται η τρίτη φορά αφού περάσουνε οι Αρμένιδες, οι Αιγύπτιοι μπαίνουνε μέσα στον Τάφο, κάνουνε κάποια προσευχή, διαβάζουν το Ευαγγέλιο, φεύγουνε, μετά μπαίνουνε οι Συριάνοι, φεύγουνε και μετά παραλαμβάνουνε οι Αρμένιδες. Όταν λοιπόν στην τρίτη γύρα φεύγουνε οι Αρμένιδες, εκεί είναι δικαίωμα, δικαίωμα αιώνων, ο Ορθόδοξος φύλακας που είναι παρών, μπαίνει μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο. Ο οποίος έχει το δοχείο με την κολόνια και βάζει στα χέρια των Αιγυπτίων Κοπτών και των Συριάνων Κοπτών μπαίνοντας μέσα προσευχόμενοι. Και έχει και την επίβλεψη του Κουβουκλίου, να επιβλέπει τί κάνουνε. Διότι οι φύλακες είμαστε οι Ορθόδοξοι, εμείς έχουμε την επίβλεψη του Κουβουκλίου.

Λοιπόν, στην γύρα αυτή τον μοναχό Ιουβενάλιο τον πετάξανε έξω. Με το που πήγε να μπει τον περίμενε ο Αρμένης μέσα και έρχονται δέκα Αρμένιδες που υποτίθεται προσευχόντουσαν αυτοί. Φεύγουνε δέκα Αρμένιδες, από την σχολή των Αρμενίων, και τον πιάσανε και τον κάνανε μπάλα του ποδοσφαίρου. Έφαγε τέτοιο ξύλο. Μπουνιές, κλωτσιές. Εγώ τον έχασα. Ήμουν απέναντι και δυστυχώς την ώρα την επίμαχη γύρισα το κεφάλι μου έτσι, και με το που γυρίζω δεν τον βλέπω και λέω, μα τί γίνεται; Και βλέπω μια οχλαγοή. Τον είχανε βάλει κάτω, κλωτσιές, μπουνιές, μπάλα του ποδοσφαίρου τον είχανε κάνει. Παρούσης και της αστυνομίας. Και δεν συνέλαβαν ούτε έναν. Κάναμε καταγγελίες και δεν θέλανε να προχωρήσουν το θέμα.

Λοιπόν, αυτοί είναι οι Αρμένιδες. Χρησιμοποιούν βία. Είναι βίαιοι, αιμοβόροι άνθρωποι, να το ξέρει ο κόσμος. Δεν είναι τα θύματα που έρχονται και παρουσιάζονται [ως] θύματα. Θύματα είμαστε εμείς που είμαστε δύο, πέντε άνθρωποι εδώ και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τα προσκυνήματα με τρόπο ειρηνικό. Ποτέ δεν τους δημιουργήσαμε πρόβλημα. Ποτέ δεν τους προκαλέσαμε. Αυτοί συνεχώς θέλουνε να διεκδικήσουν και να πάρουνε από εμάς. Και έστω ένα τόσο να πάρουνε, για εμάς είναι χάσιμο γιατί το παίρνουνε από τα δικά μας. Εμείς ποτέ δεν πήραμε από τα δικά τους, αυτοί πήρανε από τα δικά μας. Από αυτά που είχαμε εμείς πήρανε.

Μας τα ‘δωσε ο Θεός. Έτσι ήθελε.

***

Απομαγνητοφώνηση Φαίη για το Αβέρωφ.

Το βίντεο το είδα ΕΔΩ.[Κανάλι iEllada News]

Το Α’ Μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=Exd1MuxVB-s

Το Β’ Μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=LQzzDFqGntI

Το Γ’ Μέρος

Μοναχός Θεόδουλος, φύλακας Πανάγιου Τάφου (α μέρος)

Advertisement

 

 

 

 

 

 

Στους τόπους των Παθών του Ιησού

– Δείτε τον Γολγοθά και τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και

ακούστε την περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στους Αγίους Τόπους.

30122034_10215868716854725_778340172_o

Στους τόπους των Παθών του Ιησού – Δείτε τον Γολγοθά και τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και ακούστε την περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στους Αγίους Τόπους.

Βρεθήκαμε μέσα στον Πανάγιο Τάφο , προσκηνύσαμε τον Γολγοθά, την αποκαθήλωση και καταγράψαμε την περιγραφή των Παθών του Ιησού, με την βοήθεια του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιου, Πατριαρχικού Επιτρόπου.
Αποστολή Ιεροσόλυμα: Μαρία Γιαχνάκη
Κάθε χρόνο σε αυτούς τους τόπους συρρέουν χιλιάδες άνθρωποι για να ζήσουν τις στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας και τις αναπαραστάσεις των Παθών εις ανάμνηση της Σταυρικής Πορείας του Θεανθρώπου .
Στην παρακάτω περιγραφή ακούστε πως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναβιώνεται το Πάθος και η Ανάσταση μέχρι και η Αφή του Αγίου Φωτός.

iellada.gr/

 

 

 

 

 

Γιατί η Ισραηλινή αστυνομία σφράγισε τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα

Γιατί η Ισραηλινή αστυνομία σφράγισε τον Πανάγιο Τάφο στα ΙεροσόλυμαΣτο πόδι οι αγιοταφίτες για διαμαρτυρία
– Παρέμβαση στα τυπικά της Ορθόδοξης εκκλησίας χωρίς να ενημερώσουν.
Ομάδα της Ισραηλινής αστυνομίας στην
Ιερουσαλήμ
έφθασε χθες Τρίτη στις 10 το πρωί
στον Πανάγιο Τάφο
κι έκλεισε την πόρτα απαγορεύοντας σε χιλιάδες προσκυνητές να μπουν στο κουβούκλιο και να προσκυνήσουν.
Άνδρες της αστυνομίας μάλιστα έδιωξαν τον κόσμο που περίμενε να μπει στο κουβούκλιο.
Δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο
ναό
και χωρίς να ενημερώσουν κανέναν ούτε καν το
Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο
προχώρησαν σε αποκλεισμό και
απαγόρευση των επισκεπτών που βρισκόταν στην περιοχή.

giahnaki1

Αμέσως ο αγιοταφίτης που φύλαγε το ναό ειδοποίησε το Πατριαρχείο και ευθύς ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με αγιοταφίτες πατέρες κατέβηκαν στο ναό για να δουν τι συμβαίνει.
Η ισραηλινή αστυνομία τους ενημέρωσε ότι δε μπορεί κανείς να μπει στον Πανάγιο Τάφο ούτε να προσκυνήσει ούτε καν να τελέσει κάποια θεία τελετή.

giahnaki2

Οι πατέρες απεγνωσμένα απαιτούσαν να μάθουν το γιατί και το πως πάρθηκε τέτοια απόφαση χωρίς να την ξέρει το Πατριαρχείο. Η αστυνομία τους παρουσίασε χαρτιά της εβραϊκής αρχαιολογικής υπηρεσίας που έλεγε ότι πριν από ένα μήνα είχαν περάσει υπάλληλοι της Δημαρχίας και της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Ισραήλ και είχαν κρίνει ότι ο Τάφος έπρεπε να σφραγισθεί γιατί θα πέσει.

giahnaki3
Όμως οι αρμόδιοι του Πατριαρχείου παρουσίασαν γνωμοδοτήσεις καθηγητών και πανεπιστημίων καθώς και αρχιτεκτόνων που με τις πραγματογνωμοσύνες τους αποδείκνυαν τα αντίθετα από όσα υποστήριζαν οι αρχές του Ισραήλ. Μάλιστα έδωσαν χαρτιά τα οποία αποδεικνύουν ότι για 100 χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και συνεννοήσεις οι αρχές αποχώρησαν για να βρεθεί μια λύση.
Το αξιοπερίεργο είναι πως ξαφνικά αποφάσισαν οι Εβραίοι να σφραγίσουν τον τάφο χωρίς να ειδοποιηθεί το πατριαρχείο και χωρίς να έχουν οι ίδιοι κάποια έρευνα κάνει πριν .
giahnaki4
Η έντονη προσπάθειά τους να παρεμβαίνουν κατά διαστήματα στο τυπικό του Πατριαρχείου έχει πραγματικά προκαλέσει πολλές σκέψεις στο Πατριαρχείο στους διπλωμάτες αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο Πανάγιος Τάφος παρόλα αυτά έμεινε κλειστός για όλη τη μέρα χθες.
hellasforce.com
Αναρτήθηκε από στις 9:04 μ.μ.

 

τρισδιάστατα στον υπολογιστή σας


Στο πιο ένδοξο μνημείο της χριστιανικής πίστης μπορούν να περιηγηθούν οι πιστοί μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μας ξεναγεί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ,εκεί όπου σύμφωνα με τις Γραφές έγινε η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.

Με την τεχνολογία του σήμερα μπορούμε να επισκεφθούμε αυτόν τον Άγιο Τόπο, μέσω του υπολογιστή μας, βλέποντάς τον σε τρισδιάστατη μορφή

Δείτε εδώ

Πηγή: Δείτε τον Πανάγιο Τάφο τρισδιάστατα στον υπολογιστή σας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/103504#ixzz2SGlxVNL7

4/5/2013   στις 1:03 ΠΜ


Κλείνει ο Ναός του Πανάγιου Τάφου λόγω χρεών;


Με «λουκέτο» απειλείται λόγω χρεών, το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, ο ναός του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων!

Ο Πανάγιος Τάφος, που παρά τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή δεν έχει κλείσει ποτέ ώς σήμερα στη μακραίωνη ιστορία του, μπορεί να κλείσει για πρώτη φορά, και να πάψει να δέχεται προσκυνητές και τουρίστες, εξαιτίας χρεών στην ισραηλινή εταιρεία παροχής ύδρευσης.

Πρόκειται για την εταιρεία Hagihon, η οποία εξέδωσε τιμολόγιο για την πληρωμή των υπηρεσιών της συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ για τα τελευταία 15 χρόνια (συν τους τόκους), με τον τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος να παγώνει.

Κατά παράδοση ο ναός ποτέ στην ιστορία του και υπό οποιαδήποτε εξουσία δεν πλήρωνε για την παροχή ύδρευσης και άλλες κοινόχρηστες υπηρεσίες, αλλά πριν 2 χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να ακυρώνει τα προνόμιά του.

Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ απέστειλε όπως αναφέρει το skai.gr, στους ηγέτες ξένων χωρών επιστολή σε δραματικούς τόνους ώστε να γνωρίσει όλος ο κόσμος «τι συμβαίνει με το πιο ιερό σημείο στη Γη, το οποίο επισκέπτονται προσκυνητές και τουρίστες, ξοδεύοντας εκατομμύρια, τα οποία εισπράττονται από το Ισραήλ».

«Αν δεν αλλάξει τίποτε, προτιθέμεθα να ανακοινώσουμε σε μερικές ημέρες ότι για πρώτη φορά μετά από αιώνες ο ναός του Πανάγιο Τάφου θα κλείσει» σημείωσε.  tsantiri.gr 3.11.12

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου του Χριστού ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ για πρώτη φορά!

Posted by infiltr8or στο Νοέμβριος 29, 2017

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του Πανάγιου Τάφου, καθώς η χρονολόγηση του έδειξε ότι, παρά τις δεκάδες φορές που καταστράφηκε ανά τους αιώνες, στηρίζεται στο πρώτο εκείνο μνημείο που στήθηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου για τον Χριστό.

Το National Geographic αποκαλύπτει ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το εσωτερικό του Τάφου και τα μυστικά του σε ένα εντυπωσιακό βίντεο.

Την επιστημονική επιβεβαίωση ότι ο Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ είναι ο αυθεντικός, εκείνος δηλαδή που έστησαν οι Ρωμαίοι περί τα μέσα του 4ου αιώνα, έχει το περιοδικό National Geographic, μετά την εργασία των στελεχών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που άνοιξαν τον Πανάγιο Τάφο τον Οκτώβριο του 2016. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν ότι τα πιο αρχαία υλικά της κατασκευής χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους, παρά τις δεκάδες καταστροφές, αλλά και την ολοκληρωτική διάλυση που υπέστη το μνημείο το 1007.

Πολεμικές επιδρομές, φωτιές και σεισμοί που συνέβησαν στην περιοχή ανά τους αιώνες οδήγησαν πολλούς σύγχρονους μελετητές στην αμφισβήτηση της αυθεντικότητας του σημείου που είχε ταφεί ο Ιησούς. Πλέον όμως, τα αποτελέσματα των επιστημονικών δοκιμών που δημοσιεύει το National Geographic επιβεβαιώνουν πως τα ερείπια του σπηλαίου που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία στους Άγιους Τόπους, είναι μέρος του αρχικού ταφικού μνημείου που είχαν πρώτοι κατασκευάσει οι Ρωμαίοι.

Ειδικότερα, η επιστημονική χρονολόγηση έδειξε ότι τα πετρώματα του μνημείου ανήκουν στο 345 μΧ, την ώρα που γνωρίζουμε από ιστορικές πηγές ότι οι Ρωμαίοι είχαν εντοπίσει το ακριβές σημείο της ταφής του Ιησού το 326.

Μέχρι τώρα, επιστημονικά είχε επιβεβαιωθεί ότι ο Τάφος του Ιησού ήταν έργο της περιόδου των Σταυροφόρων, περί το 1000 μΧ δηλαδή. «Αν και είναι αρχαιολογικά αδύνατον να επιβεβαιωθεί ότι ο τάφος είναι το σημείο ταφής ενός Εβραίου που ήταν γνωστός ως Ιησούς από την Ναζαρέτ και ο οποίος σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 30 ή το 33 μΧ, οι νέες επιστημονικές χρονολογήσεις επιβεβαιώνουν πως η πρώτη κατασκευή του ταφικού μνημείου έγινε την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Τάφος του Ιησού ανοίχτηκε για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προέβη σε εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. Τότε ελήφθησαν αρκετά δείγματα, προκειμένου οι επιστήμονες σήμερα να οδηγηθούν στο συμπέρασμα της χρονολόγησης.

Όταν οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ περί το 325 μΧ με σκοπό να εντοπίσουν το σημείο ταφής του Χριστού, εστίασαν από την πρώτη στιγμή σε έναν ναό που είχε χτιστεί περίπου 200 χρόνια νωρίτερα. Τον αναστήλωσαν και άρχισαν τις ανασκαφές, ανακαλύπτοντας έναν τάφο, σκεπασμένο από μια «σπηλιά» ασβεστόλιθου. Η κορυφή του σπηλαίου αυτού είχε αφαιρεθεί, προκειμένου να αποκαλύπτεται το εσωτερικό του τάφου, ενώ το Άγιο Κουβούκλιο ήταν χτισμένο γύρω – γύρω.

Στο εσωτερικό του τάφου, όπως αποκαλύφθηκε από τις πρόσφατες έρευνες του Πολυτεχνείου, βρίσκεται ένα μακρόστενο ξύλινο «ταφικό κρεβάτι», όπου πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά την Σταύρωση, ενώ το μάρμαρο που το καλύπτει πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε εκεί το αργότερο το 1555 μΧ.

Όταν ο Πανάγιος Τάφος ανοίχτηκε την νύχτα της 26ης Οκτωβρίου 2016, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τα ευρήματα κάτω από το μάρμαρο αυτό. Ένα παλιότερο, σπασμένο μάρμαρο με έναν σταυρό πάνω της, βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ταφικό κρεβάτι.

Οι επιστήμονες διαφώνησαν για την χρονολόγηση της δεύτερης αυτής μαρμάρινης πλάκας, καθώς άλλοι την τοποθετούν την περίοδο των Σταυροφορειών και άλλοι θεωρούν ότι είναι πρωθύστερη. Κανείς πάντως δεν τόλμησε μέχρι τώρα να ισχυριστεί ότι αυτή ήταν η πρώτη εκείνη πλάκα που τοποθετήθηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Χριστό.

Αυτό ακριβώς είναι όμως που επιβεβαίωσαν σήμερα οι μελέτες χρονολόγησης: Εκείνη η πλάκα που εντόπισαν οι επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου όταν άνοιξαν τον Πανάγιο Τάφο είναι η πρώτη πλάκα που είχε στηθεί επί Ρωμαϊκής εποχής, υπό τις εντολές του Μέγα Κωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του Αγίου Κουβουκλίου από την ομάδα του ΕΜΠ, οι επιστήμονες ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσουν ότι μεγάλο μέρος της ταφικής σπηλιάς παραμένει περικλεισμένο μέσα στα τοιχώματα του ιερού. Τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από υπολείμματα του νότιου τοίχου της σπηλιάς χρονολογούνται από το 335 έως και το 1570, γεγονός που έδωσε ακόμα περισσότερα στοιχεία για την κατασκευή της ρωμαϊκής περιόδου, αλλά και την αποκατάσταση του 16ου αιώνα, που ήταν άλλωστε γνωστή. Το κονίαμα που ελήφθη από την είσοδο του τάφου χρονολογείται στον 11ο αιώνα και είναι σύμφωνο με την ανακατασκευή του Αγίου Κουβουκλίου, μετά την καταστροφή του το 1009.

«Είναι ενδιαφέρον το πώς αυτά τα κονιάματα όχι μόνο παρέχουν στοιχεία για το αρχαιότερο ιερό στο χώρο, αλλά και επιβεβαιώνουν την ιστορική ακολουθία κατασκευής του Αγίου Κουβουκλίου», είναι η χαρακτηριστική δήλωση της επικεφαλής των ερευνών του ΕΜΠ Καθηγήτριας Τόνιας Μοροπούλου.

Τα δείγματα κονιάματος προσδιορίστηκαν σε δύο ανεξάρτητα εργαστήρια, με την χρήσης οπτικά διεγερμένης φωταύγειας (OSL), μια τεχνική που καθορίζει πότε το ίζημα χαλαζία εκτέθηκε στο φως. Τα επιστημονικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν από την κυρία Μοροπούλου και την ομάδα της αναλυτικά σε προσεχές τεύχος του αρχαιολογικού περιοδικού «Reports».

https://www.youtube.com/watch?v=nkmx_k9wVs0

Πηγή: National Geographic, protothema.gr

infiltr8or  29/11/2017

Διαδώστε το!

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided