Παρασκευή, Οκτώβριος 19, 2018

Σκουρλέτης,

Ενισχύσεις σε δήμους ενέκρινε ο Σκουρλέτης

 

 

 

 

 

 

Ενισχύσεις σε δήμους ενέκρινε ο Σκουρλέτης

Το ποσό φτάνει τα 1,6 εκατ. ευρώ

Ενισχύσεις σε δήμους ενέκρινε ο Σκουρλέτης

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 1.679.574,00 ευρώ, σε δήμους και στις δομές τους ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν 60.000 ευρώ για τον Δήμο Τυρνάβου και 150.000 ευρώ για τον τον Δήμο Αποκορώνου για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές τους, ενώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους εγκρίθηκαν 451.878 ευρώ στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, 91.826 ευρώ στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και 925.870 στον Δήμο Μαρκόπουλου.

NEWSBEAST.GR  6/12/2017

 

 

 

 

 

Σκουρλέτης: Η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυτόνομος θεσμός

«Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία μας φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ριζοσπαστική ανασύνταξη του χώρου»

Σκουρλέτης: Η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυτόνομος θεσμός

Για τις προωθούμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία και τη Χρηστή Διακυβέρνηση (CDDG), στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ριζοσπαστική ανασύνταξη του χώρου της αυτοδιοίκησης. Ο δρόμος της υπέρβασης του σκληρού μηχανισμού της επιτροπείας, που ορίζεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, προϋποθέτουν διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που να επαναθεμελιώνουν τη Δημοκρατική συγκρότηση της Αυτοδιοίκησης, τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τη κυβέρνηση μας, η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυτόνομος θεσμός πολιτικής δημοκρατίας, εντός του ενιαίου πολιτικό-διοικητικού μας συστήματος, με ρόλο εγγυητή των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, με αποκλειστικές αρμοδιότητες στην κλίμακα της τοπικότητας και εγγυημένους δημόσιους πόρους.

Είναι τοπική εξουσία, η οποία πρέπει να ενεργεί εκ μέρους των δημοτών της. Πρέπει να έχει έναν αυτόνομο ρόλο διαμόρφωσης της καθημερινής πολιτικής και των προτεραιοτήτων για το χώρο ευθύνης της, ρόλο που θα βασίζεται σε μια καθολική πολιτική αποκέντρωσης, αποφάσεων και πόρων στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη «να συγκεκριμενοποιούνται και να κατοχυρώνονται νομικά, υλοποιώντας τις συνταγματικές επιταγές, το «τεκμήριο αρμοδιότητας» για τις τοπικές και υπερτοπικές υποθέσεις και οι αρχές:

  • της εγγύτητας, με την οποία η διοίκηση ασκείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον πολίτη,
  • της επικουρικότητας, ως προς την κατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων, όπου η ψηλότερη βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης ασκεί μόνο εκείνες τις διοικητικές αρμοδιότητες που η χαμηλότερη βαθμίδα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά,
  • της τοπικής αυτονομίας, όπου κάθε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρέπει να λειτουργεί με πλήρη αυτοτέλεια».

Στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjorn Jagland, με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Ρομά, Valeriu Nicolae και με τη γενική διευθύντρια Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Snezana Samardzic-Markovic, καθώς και με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης της Σλοβενίας, Δρ Nejc Brezovar.

NEWSBEAST.GR  12/5/2017

 

 

 

Η απάντηση Σκουρλέτη για τα περί τέταρτου μνημονίου

«Αυτοί που το επιθυμούν είναι το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε και η Νέα Δημοκρατία»

Η απάντηση Σκουρλέτη για τα περί τέταρτου μνημονίου

Για δήθεν πρόβλεψη εκ μέρους ενός τέταρτου μνημονίου κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα όσα δήλωσε σε εκδήλωση.

«Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με την τρόικα εσωτερικού, το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε προσπαθούν να κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Αυτό το επιχειρούν με μια αποσπασματική αναφορά 30 δευτερολέπτων, από μια ομιλία διάρκειας 52 λεπτών και με μια υπερβολική δόση αυθαίρετης ερμηνείας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτοί που επιθυμούν ένα 4ο μνημόνιο είναι το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε και η Νέα Δημοκρατία», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης.

«Ακούγεται, αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο μνημόνιο. Μα αυτό δεν λέγαμε; Αυτό το 2010, το 2011, ότι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννά την ανάγκη για μια νέα συνταγή, ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, για ένα νέο μνημόνιο;», διερωτήθηκε νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «οι νέες προκλήσεις, για την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη στιγμή. Δεν το γνωρίζαμε όταν αναλαμβάναμε την κυβέρνηση; Βεβαίως το γνωρίζαμε», συμπλήρωσε ο υπουργός.

newsbeast.gr  6/4/2017

 

 

 

 

Σκουρλέτης: Είμαστε όλο και πιο κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία «στάση εθνικά επιζήμια»

Σκουρλέτης: Είμαστε όλο και πιο κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Όλο και πιο κοντά σε λύση βρίσκεται η Ελλάδα, όπως δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανοίγοντας τα χαρτιά του για το θέμα της διαπραγμάτευσης δύο 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup. «Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά» (σε λύση) δηλώνει, χωρίς να αρνείται ότι μία διαφωνία μπορεί να σταθεί ικανή για να μην κλείσει η αξιολόγηση. Από την άλλη πάντως, χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, αδιέξοδη μια συμφωνία που θα αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία, μια συμφωνία που δεν θα δίνει την ελπίδα να βρεθεί η Ελλάδα εκτός λιτότητας.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά, αλλά εξίσου θα έλεγε κανείς μακριά από τη στιγμή που δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία. Με την έννοια ότι και μια διαφωνία σε ένα μέρος αυτής της συμφωνίας-«πακέτο» μπορεί να σταθεί ικανό να μην κλείσει τελικά. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, γίνονται βήματα, άρα θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, επειδή θέλει να συντηρεί το θέμα των εκλογών χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας. «Με τη στάση της ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά, όχι απέναντι στην κυβέρνηση μόνο, απέναντι σε μια εθνική προσπάθεια, απέναντι σε μια προσπάθεια που θέλει να κατοχυρώσει κάποια από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια εκτός από ανεύθυνο και πολιτικάντικο αυτό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το θεωρώ ταυτόχρονα και εθνικά επιζήμιο» αναφέρει.

Στο θέμα των συμβασιούχων, ο υπουργός Εσωτερικών προσβλέπει, όπως διαφαίνεται από όσα λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε μια λύση που θα ισορροπεί ανάμεσα στο ελληνικό Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και την πραγματικότητα. Και ζητά συνεννόηση με όλα τα κόμματα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ομηρίας που υφίστανται οι συμβασιούχοι.

«Μιλάμε για ανθρώπους που ήδη απασχολούνται στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο. Άρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να δούμε με ένα συστηματικό τρόπο, είναι ποιες από αυτές τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας, περιπτώσεις συμβασιούχων, καλύπτουν κάποιες πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τους έχουν κακώς ονοματίσει ως συμβασιούχους, ενώ έχουμε με αυτό τον τρόπο υποπέσει σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Οδηγία ονομάζει κατάχρηση της σύμβασης. Πράγμα που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σεβαστούμε και το ελληνικό Σύνταγμα το οποίο απαγορεύει την μετατροπή σχέσεων σύμβασης συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Πρέπει, λοιπόν, να καθίσουμε κάτω και με έναν αντικειμενικό τρόπο να αποκαταστήσουμε τις πραγματικές σχέσεις εργασίας που υφίστανται σήμερα στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Αυτό είναι μια αναγκαία, πιστεύω, πρωτοβουλία, που πρέπει να πάρουν όλα τα κόμματα. Όλοι μαζί να καθίσουμε, να συζητήσουμε, να βρούμε τα αντικειμενικά κριτήρια για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το καθεστώς της ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επί χρόνια δουλεύουν -γιατί μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν 8, 10, 12 χρόνια και παραπάνω ίσως- σε διάφορες θέσεις και αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται και δεν τους αναγνωρίζεται αυτό που πραγματικά κάνουν. Θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε με έναν ψύχραιμο και συστηματικό τρόπο το αμέσως επόμενο διάστημα» καταλήγει.

newsbeast.gr 18/2/2017

 

 

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Σκουρλέτης: Προς όφελός μας η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Σκουρλέτης: Προς όφελός μας η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα«Υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα», τιτλοφορείται η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Η Εποχή». Επιπλέον και ενώ υπάρχει ο κίνδυνος επιμήκυνσης των συζητήσεων, «αυτό το γεγονός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια άτακτη υποχώρηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Ως προς τη συμμετοχή ή μη, του ΔΝΤ ο υπουργός έχει την πεποίθηση ότι «πολιτικά είναι προς όφελός μας η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διότι θα αδυνάτιζε το μέτωπο των δυνάμεων που προωθούν σκληρές απόψεις και επιζητούν σκληρά μέτρα από την Ελλάδα εδώ και τώρα». Επιπροσθέτως, «η αναφορά του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους περιορίστηκε σε θεωρητικό επίπεδο, διότι όταν καλείτο να τοποθετηθεί, ζητούσε μέτρα που ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του χρέους».

Ούτε στους σχεδιασμούς ούτε στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ για το θέμα της νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, αναφέρει πως αυτό ανέκυψε «όχι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή στελεχών της», με τον ίδιο να χαρακτηρίζει γεγονός με ενδιαφέρον, αν διαπιστωνόταν συναίνεση. Τελικώς όμως «έσπευσαν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να το αποκλείσουν, οπότε το θέμα θεωρείται λήξαν, διαπράττοντας για δεύτερη φορά το ίδιο πολιτικό λάθος».

Στη συνέχεια και στο ερώτημα για τις διεργασίες στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ο Π. Σκουρλέτης σημειώνει: «Ένας στρατηγικός επαναπροσδιορισμός που θα έπαιρνε αποστάσεις από το νεοφιλελευθερισμό θα ήταν πολύ ενδιαφέρων και θα δημιουργούσε πια έναν εν δυνάμει χώρο, με τον οποίο θα μπορούσαμε να ανοίξουμε διάλογο. Προς το παρόν αυτό δεν έχει προκύψει, σε αντίθεση με προβληματισμούς που διαπιστώνει κανείς στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αντίθετα η εικόνα των παλαιών και φθαρμένων προσώπων του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων κυβερνήσεων που ξαναβρέθηκαν, θύμισε μνημόσυνο», καταλήγει στην απάντησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   22/1/2017

 

 

 

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»

«Βόμβα» Σκουρλέτη: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι βγαίνει το πρόγραμμα

«Βόμβα» Σκουρλέτη: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι βγαίνει το πρόγραμμαΑναφερόμενος στην πυκνή, σχεδόν διετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτη, ανέφερε ότι «φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις, φλερτάραμε με την τυφλή σύγκρουση», για να τονίσει πως όμως είναι «βαθιά πεισμένος ότι την κρίσιμη στιγμή κάναμε τη σωστή επιλογή, που αντιστοιχεί σε μια Αριστερά που δεν δραπέτευσε, που εννοεί να μάχεται, να ξέρει πότε κανει συμβιβασμούς, αλλά να μην χάνει τον ορίζονα του κοινωνικού μετασχηματισμού και της υπέρβασης».

Ο κ. Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ότι όσα θα έλεγε στη συνέχεια δεν έχουν να κάνουν «με μια προσωποποιημένη κριτική αλλά με μια συλλογική αυτοκριτική που είναι αναγκαίο να κάνουμε για να φωτίσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να τα αποφύγουμε από εδώ κι εμπρός», είπε ότι στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης «κάναμε λάθη ως προς την οργάνωση αυτή της δουλειάς». Συγκεκριμένα, είπε ότι έλειψε το πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο σε κρίσιμες αποφάσεις, έναν ρόλο που θα έπρεπε να τον είχε το κόμμα. Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και ότι έχουν να δοθούν ακόμα πολλές μάχες: «Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διακριτό ρόλο του κόμματος, να έχει το ειδικό βάρος σ' αυτή την υπόθεση των μεγάλων επιλογών. Μας έλειψε όμως η αλληλεγγύη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πολλές μάχες στο πλαίσο της διαπραγμάτευσης τις έδωσε ο καθένας μόνος του και όχι όλοι μαζί - και αυτό φάνηκε από την έλλειψη πολιτικών δηλώσεων συμπαράστασης σε διαφορές μάχες, που άλλες κερδήθηκαν και άλλες χάσαμε, και που σε αυτές που έχουμε μπροστά μας δεν πρέπει να το επαναλάβουμε».

Ο κ Σκουρλέτης είπε ότι πέρα από αυτά «πολλές φορές ζήσαμε και αστείες επιπόλαιες καταστάσεις, μέσα από διαρροές από δικά μας κέντρα που δημιουργούσαν τελικά εικόνα απαξίωσης των στελεχών μας, που ήταν βορά στους ορκισμένους αντιπάλους μας των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης». Είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, ότι χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά πολιτικά κέντρα. «Δεν προχωρά έτσι το μαγαζί», σχολίασε. «Και το κέντρο αυτό πρέπει να είναι στο κόμμα». «Προφανώς δεν θα υποκαταστήσει την κυβέρνηση και την καθημερινή κυβερνητική λειτουργία, αλλά υπάρχει ανάγκη οι μεγάλες επιλογές να συζητούνται εδώ» υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι όσα είπαμε στον λαό τον Σεπτέμβριο». «Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση αμυντικά, και να μη θέσουμε εμείς το θέμα να φύγει το 17% (της ΔΕΗ) από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν μέσα σ' αυτά που υπογράψαμε το Σεπτέμβριο». Συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε εργαλεία για το δικό μας πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αυτές οι μάχες δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών, είναι μάχες βαθιά πολιτικές».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε λέγοντας ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πορευόμαστε ανάμεσα σε αντιφάσεις, γιατί ακόμα και αυτό που επιζητούμε και σωστά το έχουμε βάλει ως προμετωπίδα στην πολιτική μας - που είναι το θέμα του χρέους - βλέπετε πώς τελικά αυτή η συζήτηση γίνεται με έναν αντιφατικό και επικίνδυνο τρόπο. Γιατί αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημα «πού βαδίζουμε», θα πρέπει να απαντηθεί». Ανέφερε επίσης, ότι κανείς με βεβαιότητα σήμερα - και αυτό πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό γιατί εκτιμά την ειλικρίνεια - δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. «Ένα πρόγραμμα», όπως συνέχισε, «που εμείς πρώτοι είχαμε πει ότι δεν είναι μόνο ένα αντικειμενικό πρόγραμμα λιτότητας, είναι ταυτόχρονα και η προσπάθεια να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία το καθεστώς του μνημονίου». «Σύντροφε Γιάννη Δραγασάκη, νομίζω ότι εσύ είχες χρησιμοποιήσει αυτή την πολύ εύστοχη παρατήρηση», πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε φορείς μια αντίληψης ακραίας νεοφιλελεύθερης, η οποία θέλει να κάνει την υγεία και την παιδεία εμπόρευμα, να διαλύσει τη χωροταξία». Σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μην το ομολογούμε, ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να κυβερνά μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας. Και ενώ συνειδητοποιούμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επώδυνους συμβιβασμούς, δεν θα πρέπει ούτε μια στιγμή να λέμε ότι εμείς το υιοθετούμε το πρόγραμμα».

Σχετικά με τη συζήτηση για τις τάσεις, χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικό το να τίθενται λάθος διλήμματα, «ναι ή όχι στις τάσεις». Το κόμμα είναι ενιαίο, τόνισε, «θα έχουμε αποκαταστήσει τον πραγματικό προωθητικό ρόλο των τάσεων στην υπόθεση ενός εσωκομματικού διαλόγου, όταν δεν είναι εκεί τα κέντρα των αποφάσεων, αλλά είναι στα συλλογικά όργανα, αυτά που προβλέπει το καταστατικό μας».

«Το μεγαλύτερο όπλο μας, από εκεί που μπορούμε να εμπνεόμαστε, είναι οι ίδιες οι αξίες της αριστεράς», τόνισε. Κλείνοντας, είπε ότι βλέποντας χτες τους αγωνιστές που ήταν παρόντες στην έναρξη του συνεδρίου, «θα ήθελα μετά από χρόνια να βλέπουν τον Φίλη, τον Λάμπρου και να αισθάνονται οι τότε αριστεροί, όπως εμείς αισθανόμαστε για τον Τάκη Μπενά».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 14/10 20:41  ενημερώθηκε 21:34

 

 

 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Περισσότερα από μισό δισ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ από τη ρύθμιση των 36 δόσεων

Περισσότερα από μισό δισ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ από τη ρύθμιση των 36 δόσεων   «Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, έχουν εισρεύσει στα ταμεία της ΔΕΗ, με τη ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή. Η ρύθμιση αυτή και τον κόσμο ανακούφισε και τη ρευστότηα της ΔΕΗ ενίσχυσε» ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Σκουρλέτης αμφισβήτησε τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει τα 3,1 δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω πως μετράτε» ανέφερε, για να προσθέσει ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι το αποτύπωμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για τη μικρή ΔΕΗ, το οποίο έθεσε ο κ. Μανιάτης -που υποστήριξε ότι εάν εφαρμοζόταν ο προηγούμενος νόμος, η ΔΕΗ θα εισέπραττε συνολικά 5 δισ. ευρώ από την πώληση του 30% και την επένδυση στη Φλώρινα- ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια «είναι γνωστό και το ψηφίσαμε από κοινού» ενώ κατηγόρησε τον κ. Μανιάτη ότι είναι φανατικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

«Στη δική μας αντίληψη για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας, ο ισχυρός παίκτης πρέπει να είναι το Δημόσιο» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται σε συνθήκες δημοσιονομικής αγχόνης αποτυγχάνουν γιατί ο αγοραστής το γνωρίζει εκ των προτέρων και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε, τέλος, ότι στον σχεδιασμό της ΔΕΗ είναι η διείσδυση στην ενεργειακή αγορά των βαλκανικών χωρών και η επέκτασή της σε άλλα πεδία όπως είναι οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 29/7 11:51

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΑΘΑΚΗ - ΧΑΡΙΤΣΗ

Σκουρλέτης - Γκάμπριελ υπογράφουν κοινή διακήρυξη προθέσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σκουρλέτης - Γκάμπριελ υπογράφουν κοινή διακήρυξη προθέσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΣειρά συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, θα έχει μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αναλυτικά, την Πέμπτη ο κ. Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στη συνέχεια ο κ. Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο επίσης θα κάνουν δηλώσεις, ενώ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των Ελλήνων υπουργών, κ.κ. Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη και του αντικαγκελάριου, κ. Γκάμπριελ, με στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων και εκπροσώπους ελληνικών θεσμικών φορέων ενέργειας.

Επιπλέον, την Παρασκευή 1η Ιουλίου οι κύριοι Σταθάκης και Γκάμπριελ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, θα συμμετάσχουν στο Ενεργειακό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των κ.κ. Σκουρλέτη και Gabriel.

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σκουρλέτης: Παραπάνω από «κόκκινη γραμμή» τα εργασιακά

Σκουρλέτης: Παραπάνω από «κόκκινη γραμμή» τα εργασιακάΤην πεποίθησή του ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «διαμορφώνονται συνθήκες μετά από χρόνια έτσι ώστε η οικονομία να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης» εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορα. Ο υπουργός αναφερόμενος στα εργασιακά τονίζει ότι  «το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή».

Επίσης, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση στο τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ» και προσθέτει ότι «στον τομέα της ενέργειας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη ιδιωτικοποίηση εκτός του ΔΕΣΦΑ».

Για το θέμα των offshore ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι «η τροπολογία βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου» και επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά «μάλλον αυτό που ακούγεται ανάμεσα στον κόσμο έχει βάση, πως είναι δηλαδή το κόμμα των offshore».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 4/6 11:59

 

 

 

Σκουρλέτης: Σημαντικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ

«Ως το τέλος του έτους θα έχει κλείσει η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ»

Σκουρλέτης: Σημαντικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ

Σημαντικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, διαπιστώνεται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απειροελάχιστη την πιθανότητα να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών, από τη ΔΕΗ, στο Δημόσιο και τη διάθεση του υπόλοιπου 49% σε στρατηγικό επενδυτή και μικρομετόχους. Εκτίμησε δε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για όλους και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικές επενδύσεις τις συμμετοχές στους διαχειριστές, όχι μόνο από οικονομικής αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένας κατάλογος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ανανεώνεται αλλά το τι θα ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός επεσήμανε ότι ο όμιλος αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις του 2015 και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, την περασμένη χρονιά ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό εξαγωγών και αποτελεσμάτων EBITDA ενώ η εσωτερική αγορά υποχωρεί λόγω της κρίσης. Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, στην πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει επιπτώσεις στον ενεργειακό κλάδο αλλά και στο γεγονός ότι τα μισά διυλιστήρια της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση ή κλείσιμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, σημείωσε ότι η αύξηση των αποτελεσμάτων εκτός από διεθνείς παράγοντες όπως τα περιθώρια διύλισης και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου οφείλεται και στην βελτίωση της αξιοποίησης των διυλιστηρίων και των προμηθειών αργού, αλλά και στην επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων των capital controls. Μίλησε για ενθαρρυντικά σημάδια αναφορικά με την κατανάλωση και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2016 λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά. Ανήγγειλε ότι εξετάζεται επέκταση σε νέες αγορές, όπου τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία σήμερα και όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.α. ενώ αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι μεγάλοι «παίκτες» ζητούν συνεργασία με την εταιρεία για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ελλάδα όπου οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικές.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία με το Ιράν λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που συνήψε συμφωνία με τη χώρα αυτή για την προμήθεια αργού αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη ρωσική ROSNEFT που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα, μπορεί επίσης να αποδώσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον τομέα της προμήθειας αργού αλλά και στη διαχείριση των προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας υπενθυμίζοντας το σοκ που υπέστη ο όμιλος πέρυσι λόγω του δυστυχήματος που συνέβη στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

13:17 02/06/2016

 

 

 

ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ: Κατάληψη αντιεξουσιαστών ακύρωσε εκδήλωση
στην οποία θα μιλούσε ο Σκουρλέτης;;;;
Κατάληψη αντιεξουσιαστών ακύρωσε εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε ο ΣκουρλέτηςΚατάληψη στο δημοτικό κινηματογράφο «Λουίζα» στο Βύρωνα πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο προγραμματισμένη εκδήλωση στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι καταληψίες αναφέρουν ότι στόχος τους ήταν να εμποδιστεί η είσοδος του υπουργού Περιβάλλοντος στο χώρο.

«Οι γειτονιές δεν σας χωράνε, ανεπιθύμητοι παντού» ολοκληρώνει λέγοντας η σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

ΒΟΥΛΗ  Σκουρλέτης:    Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές

- Είναι όμως προϊόν ενός άγριου εκβιασμού

Σκουρλέτης: Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές - Είναι όμως προϊόν ενός άγριου εκβιασμού  «Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές, όμως δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού. Θα προσπαθήσουμε, μέσω αξιολόγησης, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε παραγωγική ώθηση στην οικονομία. Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα. Δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε την αλήθεια στον λαό».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, στη συζήτηση κατ' άρθρον του πολυνομοσχεδίου από τις συναρμόδιες επιτροπές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για πολιτική σαμποτάζ και απουσία κάθε εναλλακτικής πρότασης. «Με αυτό το μείγμα νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού, με στοιχεία χουλιγκανισμού, δεν τιμάτε τις παραδόσεις του χώρου σας. Έχετε, όμως, υποστηρικτές τα ΜΜΕ με τις σχέσεις και τη διαπλοκή που κάνουν τη νύχτα μέρα», σημείωσε.

Για το «ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση, με σαφείς καθαρούς και όρους, και καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. «Συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι και αυτό το αναγνωρίζει η αγορά» επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς της ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε δύο σημαντικές πολιτικές επιτυχίες. Την ακύρωση με νόμο της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» και της δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Ακολούθως, είπε ότι στη ΔΕΠΑ «μετά από χρόνια υλοποιείται ένα ολόκληρο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου» και συμπλήρωσε ότι τα κέρδη των ΕΛΠΕ έχουν φθάσει σε ύψος ρεκόρ».

«Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών, και παρά της δυσκολίες, μας χαρακτηρίζουν οι κοινωνικές ευαισθησίες και οι πολιτικές της αναδιανομής και της προστασίας των κοινωνικά αδύναμων» κατέληξε ο υπουργός.

 

 

 

ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ Η ΧΩΡΑ

Σκουρλέτης: Ώθηση στην οικονομία της χώρας από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Σκουρλέτης: Ώθηση στην οικονομία της χώρας από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση συνολικά για την οικονομία. Το έργο αυτό αποτελεί μια ισχυρή ώθηση για να πάμε μπροστά» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στον αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σκουρλέτης, υπενθύμισε ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων που θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα απασχολήσει περί τα 8.000 άτομα και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του (τέλη του 2019 με αρχές 2020, όπως είπε) θα δημιουργηθούν και άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας.

«Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο και το γεγονός ότι εισέρχεται κατά περίπου 500 χιλιόμετρα από τη χώρα μας αναδεικνύει και τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό χαρακτήρα που έχει η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το Βούλγαρο ομόλογό του, Τεμενούσκα Πέτκοβα, θα συζητήσουν το ζήτημα της επικείμενης κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος θα αποτελέσει ουσιαστικά κάθετο άξονα πάνω στον TAP και θα επεκταθεί προς τη βόρεια Ευρώπη. Ακόμα, θα εξεταστεί και η πορεία ενός τρίτου μεγάλου ενεργειακού έργου για την Ελλάδα, του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου, που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. «Είναι δύο έργα συνοδά του αγωγού TAP που η καρασκευή τους επιβεβαιώνει τον ρόλο της χώρας ως ισχυρό ενεργειακό κόμβο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Εξάλλου, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κατασκευή του ΤΑΡ σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο αγωγός TAP εντάσσεται στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης και υπενθύμισε ότι στη σύμβαση που υπογράφηκε επί ΝΔ δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία καμία ελληνική εταιρεία.

 

 

 

 

ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Σκουρλέτης: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων

Σκουρλέτης: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρωνΜια ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ για τη λήψη των προληπτικών μέτρων θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των δανειστών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

«Θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, μιας και θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», προσθέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τις εσωκομματικές τάσεις με αφορμή τους «53», ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι η ύπαρξη τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτή, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι τάσεις και τα ρεύματα εντός του κόμματος για να συμβάλουν σε έναν γόνιμο και προωθητικό προβληματισμό πρέπει να δομούνται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και αναλύσεων. «Ομαδοποιήσεις, οι οποίες συγκροτήθηκαν στην προηγούμενη φάση και δυσκολεύονται να επικαιροποιήσουν τις αναλύσεις τους ουσιαστικά μετατρέπονται σε απλούς και στείρους μηχανισμούς. Από αυτή την επισήμανση δεν εξαιρείται κανείς», επισημαίνει ο υπουργός.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 30/4 1:44

 

 

 

 

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΣΕΙΣΜΟ» ΜΟΥΖΑΛΑ

Σκουρλέτης: Δεν έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ

Σκουρλέτης: Δεν έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ «Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από μια εντιμότητα, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν. Δεν βλέπω να συντρέχουν αυτή τη στιγμή οι λόγοι για να πούμε ότι έχει κλείσει ο κύκλος αυτής της συνεργασίας».

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος χαρακτηρίζει «πολιτικά αστεία» το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Γιάννη Μουζάλα. «Δεν υπήρξε κανένας προβληματισμός ότι μπορεί ένα τέτοιο γεγονός να θέσει σε αμφισβήτηση τη συνοχή της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν συνέβαινε ή συμβεί κάτι τέτοιο, να είστε σίγουρος ότι θα σχετίζεται με πολύ βαθύτερα και σοβαρότερα προβλήματα από το να υπάρξει μία αναφορά εν τη ρύμη του λόγου σε μία υπόθεση που ούτως ή άλλως έχει ταλαιπωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα μας», σχολιάζει.

Σχετικά με το προσφυγικό, τονίζει ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και προσθέτει: «Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι θα φανεί αν τελικά η Ευρώπη θα ακολουθήσει τον δρόμο της αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αξιών ή θα κάνει επιλογές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων και ακροδεξιών φωνών και ενδεχομένως και στην αποδόμησή της».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι ενδεχομένως και μέσα στον Μάρτιο η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει και εμφανίζεται καθησυχαστικός για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ότι παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος. «Η αλήθεια είναι ότι η ένταση και η πυκνότητα των θεμάτων που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση, εκ των πραγμάτων, δημιουργούν μια δυσκολία στο να παρθούν μέτρα και ν’ ασκηθούν πολιτικές που είναι έξω από το πεδίο της συμφωνίας του Αυγούστου. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, άρα και με την ολοκλήρωση των θεμάτων που σχετίζονται με το 70% - 80% του τελευταίου προγράμματος, που είναι εμπροσθοβαρές ως γνωστόν, απελευθερώνεται χώρος, δυνάμεις για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι το κυβερνόν κόμμα πρέπει να επιχειρήσει άνοιγμα «σε συγκεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες και κοινωνικές δυνάμεις που σηματοδοτούν ορισμένα πράγματα και φάνηκε ότι παίζουν έναν ρόλο στις σημερινές συνθήκες», τονίζοντας ωστόσο, ότι ταυτόχρονα, το συνέδριο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον διακριτό ρόλο του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση και απέναντι στα κινήματα. Επίσης, κάνει λόγο για νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικό από το κυβερνητικό. «Δεν πιστεύω ότι μας καλύπτουν οι προγραμματικές επεξεργασίες που είχαμε μέχρι το 2012 ή το 2015.  Αυτό βέβαια για να γίνει πράξη  χρειάζεται μια αντίστοιχη ενδυνάμωση του κόμματος  με  έμψυχο δυναμικό, με  στελέχη, διότι  μετά την  ανάληψη της κυβέρνησης  το κόμμα έχει αποψιλωθεί», προσθέτει.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει προφανώς προς αναλογικότερη κατεύθυνση» και εκτιμά ότι θα βοηθήσει στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 20/3 1:09

 

 

 

ΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Eldorado Gold μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Eldorado Gold μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Λεωφ. Μεσογείων εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ζητώντας την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Στις 14:30 ο υπουργός Π.Σκουρλέτης συναντάται με την διοίκηση της Eldorado Gold.

Χθες, η εταιρία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην περιοχή ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 13/1 13:51

 

 

 

Ο Σκουρλέτης υπογράφει τη συμφωνία

για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Στη Σόφια ταξιδεύει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas

FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas

Στη Σόφια θα βρίσκεται την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης για την τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Σκουρλέτης θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.

Ο Σκουρλέτης υπογράφει τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

23:32 - 9 Δεκ 2015 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Σκουρλέτης υπογράφει τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας
- See more at: http://www.tsantiri.gr/oikonomia/skourletis-ipografei-simfonia-agogo-fisikou-aeriou-elladas-voulgarias/#sthash.sPh9kZBE.dpuf

9/12/2015

 

 

 

«ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΚΟΒΕΤΑΙ»

Διαψεύδει ο Σκουρλέτης ότι θα κοπεί το ρεύμα σε 700.000 νοικοκυριά

Διαψεύδει ο Σκουρλέτης ότι θα κοπεί το ρεύμα σε 700.000 νοικοκυριάΑπόλυτα ψευδή χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα κοπεί, από τη ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα σε 700.000 νοικοκυριά που έχουν οφειλές.

«Κανένα κοινωνικό τιμολόγιο δεν κόβεται, κανένας συμπολίτης μας που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης δεν πρόκειται να μείνει χωρίς ρεύμα. Είναι απόλυτα ψευδές αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επικύρωσης της συμφωνίας για το Κιότο.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι για κανέναν αγρότη που έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

«Βεβαίως, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΗ, ύψους 2 δισ. 200 εκατ., χρειάζεται, όμως, και η απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που έχουν. Δεν μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές ή δημοτικές, που από το 2012 δεν πλήρωσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ, μόλις πήγε για να κόψει το ρεύμα σε 12 επιχειρήσεις, βρήκαν τα λεφτά και πλήρωσαν αμέσως», επεσήμανε ο υπουργός.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 13/11 11:38

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ - ΧΟΚΣΤΑΙΝ

Αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας

Αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειαςΑλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας καταγράφηκε από τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης με τον  ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein.

“Φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποτελεσματικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χοκστάιν μετά το τέλος της διμερούς συνάντησης που είχε με τον κ. Σκουρλέτη αλλά και της τριμερούς μεταξύ των δύο αντρών και της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.

Στις επαφές κυριάρχησαν τα επενδυτικά σχέδια των αγωγών TAP και του IGB (ελληνοβουλγαρικού αγωγού). Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ τόνισε πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή”, ενώ σε ό,τι αφορά τον TAP προέτρεψε την κοινοπραξία των εταιριών και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν γρήγορα τις συζητήσεις και να συμφωνήσουν. Σε σχέση με τον αγωγό IGB διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες (Ελλάδα και Βουλγαρία) να συνάψουν συμφωνία πολύ σύντομα.

Ο κ. Σκουρλέτης σε σχέση με τον αγωγό TAP επισήμανε ότι “πρόκειται για έργο με τεράστια στρατηγική σημασία” και δήλωσε πως “η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση του έργου”.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι το έργο βρίσκεται σε “οριακό σημείο”, σημειώνοντας πως “η ελληνική πλευρά θέλει να βελτιώσει όσο δυνατό μπορεί τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διέλευση του αγωγού”.

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να θέλει να επιλύσει τα ζητήματα της αποζημίωσης της γης, της διέλευσης του αγωγού από τις δασικές εκτάσεις και της εταιρικής ευθύνης της κοινοπραξίας. Πηγές φέρουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη και ιδίως αποζημιώσεις για τις εκτάσεις από όπου θα περάσει ο αγωγός. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν στη σύμβαση να μην υπήρχε τέτοια πρόβλεψη με αποτέλεσμα να θεωρείται ως κρατική ενίσχυση.

Σε σχέση με τον IGB ο κ. Σκουρλέτης συζήτησε με την κ. Petkova το θέμα της χρηματοδότησης και της οικονομικής βιωσιμότητας του αγωγού, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Σόφια για τη συνέχιση των συζητήσεων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 14/10 13:59

 

 

 

VIDEO- Π. Σκουρλέτης:

«Θα διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ»

  • Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 - 13:32
VIDEO- Π. Σκουρλέτης: «Θα διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ»

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε μεταξύ άλλων στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ότι κύριο μέλημά του είναι να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

"Η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας το δημόσιο χαρακτήρα της" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Νομίζω έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας με γοργά βήματα ανταποκρινόμενοι στη εντολή του ελληνικού λαού" τόνισε ο υπουργός.

Aναφορικά με το φλέγον θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε με γνώμονα προεκλογικές σκοπιμότητες στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι υπεράνω όλων είναι το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση του νόμου. «Όλα τα αλλα στοχεύουν στην δημιουργία εντυπώσεων», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργατών στα μεταλλεία, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης παραδέχθηκε ότι κατά την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση έκανε λάθη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «πλέον έχουμε εικόνα που δεν είχαμε πριν, κυρίως από οικονομική άποψη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το περιβάλλον κρατά τα κλειδιά της ανάπτυξης, προσθέτοντας:

«Ολοι θεωρούν ότι το Μνημόνιο σηματοδοτεί την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά ζητήματα στην παραγωγική διαδικασία που θα κρίνουν αν η χώρα θα πάει μπροστά».

Σκουρλέτης: Να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Δείτε το video που δημοσιεύει το enikos.gr

 

 

 

 

«Υπό δημόσιο έλεγχο ο ΑΔΜΗΕ!»

Posted by netakias.com στο Ιουλίου 29, 2015 11:28 π.μ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)
επεσήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επιδικώκει η κυβέρνηση με το σχετικό θέμα να εντάσσεται σήμερα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης που είχε την Τρίτη με το προεδρείο του ΣΕΒ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το δημόσιο θα έχει τον έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, χωρίς να διευκρινίσει το ποσοστό της συμμετοχής του. Τόνισε ωστόσο ότι θα διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός με ισότιμη πρόσβαση όλων των παραγωγών ενέργειας στα δίκτυα.

Το θέμα του ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητήσουν στελέχη του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Οι συζητήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη.

Όσον αφορά τα πάγια του ΑΔΜΗΕ και αν αυτά θα παραμείνουν στη ΔΕΗ όταν τα δίκτυα δεν θα ανήκουν πλέον στην επιχείρηση, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη ΔΕΗ. Όπως είπε ο ίδιος, πιθανώς θα ανήκουν στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί. Το θέμα του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται ότι θα έχει κλείσει έως τις 16 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης εκτός εάν βρεθούν εναλλακτικά μέτρα που οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό.

Στη συνάντηση με τον ΣΕΒ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Συνδέσμου κ. Θόδωρος Φέσσας, συζήτησαν θέματα που αφορούν το κόστος της ενέργειας, αλλά και ζητήματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. Όπως τόνισε ο ίδιος, στη συνάντηση επικράτησε ένα κλίμα συνεργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, ο ΣΕΒ επεσήμανε στον κ. Σκουρλέτη ότι «καθόμαστε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού» και ότι όλα τα μέλη του είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της διακοψιμότητας (επιτρέπει στις βιομηχανίες να διακόπτουν σε περιόδους αιχμής τη λειτουργία τους, προκειμένου να μειώνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης).

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Σκουρλέτης θα έχει συνάντηση και με τους Αζέρους για το θέμα τόσο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ όσο και για το ζήτημα πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, το οποίο έχει κολλήσει στην Κομισιόν.

Εκλογές μέσα στο 2015

Όσον αφορά στο θέμα των εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015 και σίγουρα μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ερωτηθείς για το φερόμενο σχέδιο (Plan Β) του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι ούτε τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζαν τίποτα, επισημαίνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης για παραμονή στο ευρώ ήταν και είναι δεδομένη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι μελέτες δεν συνιστούν σχέδιο. Αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν από το 2012, σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης από τα συστημικά μέσα διαπλοκής που έχουν πάρει διαζύγιο από τη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σκουρλέτης: Ερωτηματικό η βιωσιμότητα της συμφωνίας

Σκουρλέτης: Ερωτηματικό η βιωσιμότητα της συμφωνίαςΣυνέντευξη του Υπουργού ΠΑΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Αγορά» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλειφερόπουλο

- Η συμφωνία «ξηλώνει» σχεδόν στο σύνολό του το πρόγραμμα της ΔΕΘ και βάζει τέλος στις προγραμματικές σας δεσμεύσεις. Είναι τελικά οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά διαχειρίσιμη;

Π. Σκουρλέτης: Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό η βιωσιμότητα της συμφωνίας, η οποία δεν έχει άλλωστε «κλειδώσει». Και όταν αναφέρομαι στην έννοια της βιωσιμότητας εννοώ τόσο  σε σχέση με την οικονομική αλλά και την κοινωνική της διάσταση. Πρόθεση μας είναι να την καταστήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τους όρους της απεμπλοκής από τις πολιτικές της λιτότητας. Μέσα από αυτό το πρίσμα προσεγγίζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες όμως δεν ακυρώνονται. Δεν υιοθετούμε τη συμφωνία, την αποδεχόμαστε κάτω από το βάρος των περιστάσεων και των δεδομένων συσχετισμών.

- Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να «τραυματίζεται» σε κάθε ψηφοφορία που αφορά προαπαιτούμενα του μνημονίου, είναι λύση η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο; Ή μπορεί να συνεχίσετε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης;

Π. Σκουρλέτης: Αν η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τραυματίζεται σε κάθε ψηφοφορία, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να μείνουν ανεπηρέαστες η παρουσία  και η πορεία της κυβέρνησης. Όσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμφωνία, εκκινούν από μια εντελώς διαφορετική αφετηρία από εμάς. Αυτοί πιστεύουν στη συμφωνία, βλέπουν το εαυτό τους σε αυτήν, κάποιοι δε από αυτούς έλεγαν πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Με αφορμή, όμως, το ερώτημα σας,  θέλω να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι πως η δραματική αλλαγή των συνθηκών και η εξαναγκασμένη συμφωνία, αναδεικνύουν την ανάγκη μιας σε βάθος συζήτησης για το σχέδιό μας, τη στρατηγική μας, αυτήν όμως τη  συζήτηση πρέπει να την κάνουμε με όρους ενότητας και να μην αφήσουμε το θυμικό να υπερισχύσει της λογικής. Θα βοηθούσε, λοιπόν, σε μια τέτοια συζήτηση αν όσοι καταψήφισαν τη συμφωνία, αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα της διαφοροποίησης, να δηλώσουν πως στις από εδώ και πέρα ψηφοφορίες θα υπερψηφίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης μέχρι να κλειδώσει η συμφωνία. Μια τέτοια στάση θα σταματούσε τη δυναμική της διάσπασης που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

- Ανησυχείτε για έναν πιθανό διχασμό, διαίρεση ή μετάλλαξη του κόμματος;

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια ισχυρή  παράδοση ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών την οποία πρέπει να επιβεβαίωσει σε αυτή την ιστορική και  κομβική συγκυρία. Θεωρώ πως στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση  της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας σε μια νέα πολιτική βάση, που θα λαμβάνει υπόψη της την εμπειρία των τελευταίων μηνών. Το βέβαιον είναι πως το πολιτικό υποκείμενο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί το 36% του Γενάρη του 2015 και η ακόμα μεγαλύτερη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές να μη βρίσκει την αντανάκλασή της στον κομματικό κορμό.

- Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικά μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό. Ποια είναι η επιλογή σας; Και ποιά μέτρα θα ληφθούν αν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση;

Π. Σκουρλέτης: Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχους τομείς. Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο ρόλος και τα πάγια της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, είναι ανεκτίμητης αξίας.

- Θα προχωρήσουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας;

Π. Σκουρλέτης: Πρόθεσή μας είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ,  καθώς και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

- Θα συνεχίσετε την πολιτική του προκατόχου σας σε ό,τι αφορά στον ελληνικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ;

Π. Σκουρλέτης: Η συμφωνία για τον «ρωσικό» αγωγό αποτελεί, αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη, με απόλυτα θετικές προοπτικές. Η μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της προσδίδει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και οφέλη.

25/7/2015 στις 6:47 μ.μ.

 

 

«Κλείδωσε ο Σκουρλέτης στη θέση του Λαφαζάνη

 

skourletis

Σύμφωνα με το Reuters

Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να μετακινηθεί ο νυν υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού ο κ. Σκουρλέτης θα αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, διαδεχόμενος τον Π. Λαφαζάνη.

17/7/2015 στις 1:23 μ.μ.

 

 

Διαπραγματεύσεις

- Π. Σκουρλέτης: Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο γράφτηκε ιστορία;

Διαπραγματεύσεις - Π. Σκουρλέτης: Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο γράφτηκε ιστορία
«Χτες (09/07/2015) στο Ευρωκοινοβούλιο γράφτηκε ιστορία με την παρουσία του πρωθυπουργού», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη πορεία των διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλει, εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση, θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Θανάση Βάρδαλη για εργασιακά ζητήματα, και επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους το δημοψήφισμα και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι παραμένει περιχαρακωμένο και δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που πρέπει να παίρνει. Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ερμηνεύει λάθος και κατά το δοκούν το 61% των πολιτών που ψήφισαν "όχι".

"Το 61% του "Όχι" η κυβέρνηση το άθροισε με το ποσοστό του "Ναι" που ψήφισαν βιομήχανοι, ξενοδόχοι, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ και πηγαίνει έτσι στην ΕΕ να διαπραγματευτεί την κόλαση των εργαζομένων" ανέφερε ο κ. Κατσώτης.

"Με το δημοψήφισμα δεν κάναμε γάμο. Σύγκρουση κάναμε. Και αυτό θα το διαπιστώσετε και εσείς, ότι θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας" αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: "Δεν αντιλαμβάνεστε αυτήν την ώρα, αλλά και όλους τους προηγούμενους πέντε μήνες, τι προσπάθειες καταβάλαμε και που οδήγησαν. Οδήγησαν σε μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη που ηγεμονεύεται από κάποιους. Μετά από δεκαετίες, χτες, γράφτηκε ιστορία με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομα τους και αναγκάστηκαν ηγεσίες να τοποθετηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο".

Και ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε στο σημείο αυτό: "Ας αφήσουμε τις ιστορικές παρατηρήσεις αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Αυτή είναι η πρόκληση και για εσάς και για εμάς. Δεν ξέρω αν τα αντιλαμβάνεστε εσείς και το κόμμα σας τα μηνύματα που πρέπει να παίρνετε. Δεν νομίζω ότι είναι ενθαρρυντικά. Δεν ταιριάζει σε αυτό το κόμμα της αριστεράς, η περιχαράκωση".

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις τονίζοντας ότι "η συμφωνία εάν και εφόσον επιτευχθεί τις προσεχείς ώρες, θα δώσει τη δυνατότητα στο αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προηγούμενου μνημονιακού καθεστώτος".

"Ότι έχει ειπωθεί δεν έχει χαθεί, είναι πάνω στο τραπέζι, γνωρίζουμε ότι είμαστε η αδύνατη πλευρά, αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις προθέσεις μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ των άλλων, να καταφέρει μια αναφορά μέσα στη συμφωνία να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που να αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις" κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αποσύρεται η πρόταση για αύξηση των εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

- Αναζητούνται μέτρα για να κλείσει η «τρύπα»

Αποσύρεται η πρόταση για αύξηση των εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις - Αναζητούνται μέτρα για να κλείσει η «τρύπα»Αποσύρει η κυβέρνηση - σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- την πρότασή της αύξηση της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης.

Η πρόταση -που έφερνε κρυφές μειώσεις στις συντάξεις- αφορούσε 2.700.000 συνταξιούχους, το σύνολο δηλαδή των συνταξιούχων της χώρας.

Της απόσυρσης προηγήθηκε συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Σκουρλέτη και Στρατούλη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με ποια ισοδύναμα μέτρα θα καλυφθεί η "τρύπα" που προκύπτει.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 24/6 22:50

 

 

 

Καταγγελια-Βομβα Σκουρλετη:

Τραπεζιτες καλουν καταθετες να βγαλουν τα λεφτα τους εξω!!!

Όλοι το υποψιαζόμασταν......Αλλά σήμερα ήρθε να επιβεβαιωθεί απόν τα πιο επίσημα χείλη, τα κυβερνητικά, και συγκεκριμένα από αυτά του Πανου Σκουρλετη. Οπός κατήγγειλε ο Υπουργός διευθυντές κάποιων τραπεζών, με εντολές.......Καλούν καταθέτες να βγάλουν τα χρήματα τους έξω, σε Λουξεμβούργο και άλλες χωρες.

Ντραγκι, Στουρναρας κάνουν την δουλειά τους μια χώρα.....Να υπονομεύουν την νέα κυβέρνηση!

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015  12:17 π.μ.

 

 

 

«Λεφτά υπάρχουν» για... ανακαίνιση:

Έξι χιλιάδες ευρώ για διακόσμηση στο γραφείο του Σκουρλέτη!

- Προκλητική σπατάλη 6.088 ευρώ ενώ ακυρώνονται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

«Λεφτά υπάρχουν» για... ανακαίνιση: Έξι χιλιάδες ευρώ για διακόσμηση στο γραφείο του Σκουρλέτη!Πόσα λεφτά είναι τα 6.088,50 ευρώ; Με μια απλή προσέγγιση στις μέρες που ζούμε, τα 6.088,50 ευρώ είναι 17 επιπλέον μηνιαία επιδόματα των 360 ευρώ για 17 περισσότερους ανέργους. Είναι επίσης 30 μηνιαία επιδόματα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) των 200 ευρώ για 30 χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι, τέλος, επιδόματα σίτισης των 120 ευρώ το μήνα για 50 απόρους. Είναι και πολλά άλλα αυτά τα 6.088,50 ευρώ.
Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρουμε ενδεικτικά (17 άνεργοι, 30 χαμηλοσυνταξιούχοι και 50 άποροι) δεν πήραν ούτε σεντ από τα 6.088,50 ευρώ. Και δεν πήραν γιατί το υπουργείο Εργασίας προτίμησε να τα διαθέσει για την ανακαίνιση των γραφείων της πολιτικής του ηγεσίας! Αυτή η αιτιολογία περιγράφεται στην απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 21956/4096 η οποία εγκρίνει τη δαπάνη των 6.088,50 ευρώ.
Τι κι αν οι συνταξιούχοι πάνε με την πίεση στο… 25 για να δουν αν μπήκαν τα λεφτά τους στην τράπεζα, τι κι αν οι νέοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2015 περιμένουν έξι μήνες και δεν έχουν δει τίποτε από το ΕΚΑΣ, τι κι αν οι άνεργοι περιμένουν έναν και πλέον μήνα τον ΟΑΕΔ να ανακοινώσει αν πέτυχαν στο διαγωνισμό της κοινωφελούς εργασίας. Αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να περιμένουν, αρκεί να διακοσμηθούν κατάλληλα τα γραφεία της ηγεσίας. Όλα αυτά σε μια στιγμή που η χώρα απειλείται με χρεοκοπία!

Ο πρωθυπουργός, να θυμίσουμε, ζήτησε να μην έχει ούτε αστυνομικούς. Δεν φαίνεται να βρήκε μιμητές όμως. Δυστυχώς, τη στιγμή που η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, υπάρχουν Λουδοβίκοι και Αντουανέτες της εξουσίας που αγοράζουν καινούργια επίπλωση! Έτσι, φαίνεται, θα υπερασπιστούν καλύτερα τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους απόρους.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ / e-typos.com

Αναρτήθηκε από 29/5/2015   στις 4:17 μ.μ.

 

 

 

Π. Σκουρλέτης: Απαιτείται πρωτοβουλία από τον Πρωθυπουργό «Σχεδόν μάταιο» το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών

«Εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας «σχεδόν μάταιο» το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών.
«Το καινούργιο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του "mail Χαρδούβελη" αλλά υπάρχει μια παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και σε ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.
«Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα - που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός - ή όχι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, δεν θέλει κανείς - προφανώς ούτε και η κ. Μέρκελ - να αναλάβει το κόστος μιας ρήξης με την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας όμως πως «από την άλλη, στο επίπεδο του Eurogroup, εμφανίζεται η πιο άτεγκτη λογική, εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη...».
Πρέπει να «επιμείνουμε στις κόκκινες γραμμές και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
3/5/2015   στις 11:16 μ.μ.

 

 

 

VIDEO- Ο Σκουρλέτης ΚΟΒΕΙ ΤΗ ΦΟΡΑ του Άδωνι: «Είστε αχάριστος!»

VIDEO- Ο Σκουρλέτης ΚΟΒΕΙ ΤΗ ΦΟΡΑ του Άδωνι: «Είστε αχάριστος!»

"Κύριε Γεωργιάδη είστε αχάριστος διότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται με κάποιους κανόνες, τους οποίους εσείς -τουλάχιστον για το δικό μου σύστημα κανόνων -δεν σεβαστήκατε"

είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ.

"Γι'αυτό προσωπικά σας επεφύλαξα την εξής συμπεριφορά: Είχα πει σε όλα τα κανάλια και ευτυχώς το σεβάστηκαν ότι εγώ διάλογο με Γεωργιάδη δεν μπορώ να κάνω" τόνισε.

"Μιλήσατε για πλουραλισμό. Ποιον πλουραλισμό εννοείτε; Είχα την τύχη να συναλλάσσομαι επί πέντε χρόνια καθημερινά με καναλάρχες και με media. Είναι ο πλουραλισμός των τηλεφώνων των κυβερνητικών σας εκπροσώπων καθημερινά στις συσκέψεις των συντακτών για να τους υποβάλετε με απειλές τι θα έγραφαν και τι θα έλεγαν. Αυτός είναι ο πλουραλισμός", σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει επί προσωπικού στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σκουρλέτης:Κύριε Γεωργιάδη είστε αχάριστος

voicenews.gr  Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 - 22:21

 

 

 

 

Δεν αποκλείει εκλογές ή δημοψήφισμα ο Σκουρλέτης


Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης το ενδεχόμενο...εκλογών ή δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, προσθέτοντας ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικές εάν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν δώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης καταλόγισε ακαμψία ιδεολογικού χαρακτήρα στην πλευρά των δανειστών. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής και δεν προσπαθεί να συγκαλύψει κάτι όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή. Ο λαός μάς ψήφισε για μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος, εξαντλείται. Το πρόγραμμα - γέφυρα τελειώνει, βρίσκεται προς το τέλος του. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός, θα έχει στοιχεία που λέγαμε προεκλογικά» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι αποκαθίσταται σταδιακά το περιβάλλον στο οποίο θα διαπραγματευθούν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες, ενώ χαρακτήρισε τα εργασιακά κεκτημένα σημείο πολιτισμού.
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι οι συλλογικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υποστήριξε πως αρκετοί έχουν ζητήσει την επίσπευση της αύξησης, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη του κόσμου.

22/4/2015  στις 2:26 μ.μ.

 

 

ΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ολο το νομοσχέδιο για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις

Ολο το νομοσχέδιο για τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσειςΤο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τους μισθούς παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας

Αναλυτικά, όλα τα άρθρα έχουν ως εξής:

«Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου 1876/1990 – Αποκατάσταση και Αναμόρφωση του πλαισίου περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, Μεσολάβησης και Διαιτησίας και άλλες διατάξεις»

Άρθρο 1

Το άρθρο 2 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης εργασίας

Η συλλογική σύμβαση εργασίας μπορεί να ρυθμίζει:

1. Ζητήματα σχετικά με τη σύναψη, τους όρους και τη λήξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας που εμπίπτουν στο πεδίο ισχύος της.
2. Ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στην επιχείρηση, στην παροχή συνδικαλιστικών διευκολύνσεων και στον τρόπο παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών και της απόδοσής τους στις δικαιούχες οργανώσεις.
3. Ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από τα συνταξιοδοτικά, εφ' όσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματική τάξη και την πολιτική των δημόσιων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και ζητήματα της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του νόμου 3029/2002.

Στην έννοια των συνταξιοδοτικών θεμάτων, που δεν μπορεί να αποτελέσουν περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας, περιλαμβάνονται και η μεταβολή, αμέσως ή εμμέσως της σχέσης ασφαλίστρου εργαζόμενου και εργοδότη, η μεταβίβαση του βάρους εν όλω ή εν μέρει τακτικών εισφορών ή εισφορών για αναγνώριση προϋπηρεσιών από τον ένα στον άλλο καθώς και η σύσταση ειδικών ταμείων ή λογαριασμών, που χορηγούν περιοδικές παροχές συντάξεων ή εφάπαξ βοήθημα με επιβάρυνση του εργοδότη.

4. Ζητήματα σχετικά με την άσκηση της επιχειρηματικής πολιτικής στο μέτρο που αυτή επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις.
5. Ζητήματα που αφορούν στην ερμηνεία των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
6. Ζητήματα που προβλέπονται στο άρθρο 12 του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ Α' 63) με επιφύλαξη και των αρμοδιοτήτων των συμβουλίων των εργαζομένων.
7. Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.
8. Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες και τους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης, μεσολάβησης και διαιτησίας.
9. Η συλλογική σύμβαση εργασίας μπορεί να περιέχει ρήτρα ειρήνης σχετικά με τα ζητήματα που ρυθμίζει.
10. Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ζητήματα σχετικά με την επαναρρύθμιση ή συμπλήρωση των διατάξεων των παραγράφων 1 έως 6 του άρθρου 38 του νόμου 1892/1990 για τη μερική απασχόληση, καθώς και των παραγράφων 1, 2, 3 και 7 του άρθρου 40 του νόμου 1892/1990 για τις πρόσθετες ομάδες εργασίας.

Άρθρο 2

Το άρθρο 3 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Είδη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αρμοδιότητα σύναψής τους

1. Είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ιδίως τα εξής:

α.  Η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, που αφορά τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

β. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας.

γ. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης ή επιχείρησης ή ιδρυμάτων, οργανισμών, σωματείων, συλλόγων και λοιπών νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

δ. Οι ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζομένους ομίλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού συνδεδεμένες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις εκείνες, μεταξύ των οποίων υπάρχει σχέση μητρικής επιχείρησης προς θυγατρική. Σχέση μητρικής επιχείρησης προς θυγατρική υπάρχει όταν μία επιχείρηση (μητρική):

δα) έχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης (θυγατρικής) επιχείρησης, έστω και αν η πλειοψηφία αυτή σχηματίζεται ύστερα από συνυπολογισμό των τίτλων και δικαιωμάτων που κατέχονται από τρίτους για λογαριασμό της μητρικής επιχείρησης

δβ) ή ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης (θυγατρικής) επιχείρησης ύστερα από συμφωνία με άλλους μετόχους ή εταίρους της επιχείρησης αυτής,

δγ) ή συμμετέχει στο κεφάλαιο μιας άλλης επιχείρησης και έχει το δικαίωμα είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών των οργάνων διοίκησης της επιχείρησης αυτής (θυγατρικής)

δδ) ή έχει την εξουσία να ασκεί ή πράγματι ασκεί κυριαρχική επιρροή ή έλεγχο σε άλλη επιχείρηση (θυγατρική επιχείρηση).

ε. Οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος και των συναφών ειδικοτήτων όλης της χώρας.

στ. Οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος ή και των συναφών ειδικοτήτων συγκεκριμένης πόλης ή περιφέρειας.

2. Οι κλαδικές, επιχειρησιακές, ομιλικές και εθνικές ή τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επιτρέπεται να περιέχουν όρους αμοιβής και εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους αμοιβής και εργασίας των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και τις αναγνωριζόμενες ως ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης οργανώσεις των εργοδοτών.
4. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλύπτουν εργαζόμενους ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την ειδικότητά τους, ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου και από εργοδοτικές οργανώσεις ή και από εκπροσώπους των εργοδοτών, κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 6.
5. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους  ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα και, εφ' όσον ελλείπουν τέτοιες, από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις ή ελλείψει τέτοιων, από τις δευτεροβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.
6. Οι ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τη μητρική εταιρεία, κατά την έννοια της παραγράφου 1 περιπτώσεις δα’ έως δδ’ ή από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους όλων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων του ομίλου και, από την πλευρά των εργαζομένων, από την πλέον αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων σε επίπεδο ομίλου και, εφόσον ελλείπει τέτοια, από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον όμιλο. Αν ελλείπει και αυτή, αρμόδια από πλευράς εργαζομένων είναι η δευτεροβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση. Οι λοιπές συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου, δικαιούνται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση.
7. Οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από δευτεροβάθμιες ή πρωτοβάθμιες ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλήνιας έκτασης των εργαζομένων και από ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης εργοδοτικές οργανώσεις.
8. Οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες, τοπικού χαρακτήρα και από εργοδοτικές οργανώσεις.

Άρθρο 3

Το άρθρο 4 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαδικασία διαπραγματεύσεων - Δικαίωμα και υποχρέωση για διαπραγμάτευση

1. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών και οι μεμονωμένοι εργοδότες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διαπραγματεύονται για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας.
2. Η πλευρά που ασκεί το δικαίωμα για διαπραγμάτευση είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί στην άλλη πλευρά με έγγραφο τον τόπο των διαπραγματεύσεων και τα υπό διαπραγμάτευση θέματα. Το έγγραφο αυτό κοινοποιείται στο κατά τόπο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.
3. Στις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το έγγραφο της παραγράφου 2 κοινοποιείται επιπλέον σε όλες τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης. Στις ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το έγγραφο κοινοποιείται επιπλέον σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων του ομίλου και σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου.
4. Με το ίδιο έγγραφο γνωστοποιούνται τα εξουσιοδοτημένα για διαπραγμάτευση πρόσωπα.
5. Η άλλη πλευρά οφείλει να προσέλθει σε διαπραγμάτευση μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από τη γνωστοποίηση των θεμάτων και να ορίσει τους αντιπροσώπους της.  Η προθεσμία αυτή περιορίζεται σε 24 ώρες, εφ' όσον πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν από τη φύση τους άμεση αντιμετώπιση.
6. Ο ορισμός των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διαπραγμάτευση γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, εκτός εάν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.
7. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καλόπιστα και με πρόθεση να επιλυθεί η συλλογική διαφορά. Τα μέρη οφείλουν να αιτιολογούν τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις τους.
8. Η εργατική πλευρά δικαιούται να αξιώσει από την εργοδοτική πλήρη και ακριβή πληροφόρηση, καθώς και την παροχή όλων των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων των υπό συζήτηση θεμάτων και αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση, την οικονομική πολιτική και την πολιτική προσωπικού, ανάλογα με το επίπεδο διαπραγμάτευσης. Στις επιχειρησιακές συλλογικές διαπραγματεύσεις, πλέον των ανωτέρω γενικών στοιχείων, η εργοδοτική πλευρά υποχρεούται να παράσχει ακριβή πληροφόρηση και τα πλήρη στοιχεία αναφορικά με το συνολικό μισθολογικό κόστος (ανά εκμετάλλευση ή υπηρεσιακή μονάδα και ανά ειδικότητα εργασίας), τις λειτουργικές δαπάνες και τον ισολογισμό της επιχείρησης. Στις ομιλικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, η εργοδοτική πλευρά υποχρεούται να παράσχει ακριβή πληροφόρηση και τα πλήρη στοιχεία που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, για κάθε μία από τις επιχειρήσεις του ομίλου.
9. Στοιχεία που η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε, κατά παράβαση της υποχρέωσης της προηγούμενης παραγράφου, δεν μπορεί να τα επικαλεστεί το πρώτον κατά τις διαδικασίες της μεσολάβησης και διαιτησίας των άρθρων 14 έως 16.
10. Οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 13 του ν. 1767/1988 εφαρμόζονται ανάλογα στην περίπτωση του άρθρου αυτού.
11. Οι δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν τις εξελίξεις της Εθνικής Οικονομίας, καθώς και στοιχεία για τους τομείς απασχόλησης, τιμών και μισθών.
12. Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, του ομίλου, του κλάδου ή επαγγέλματος δικαιούνται να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις που τους αφορούν. Εφ' όσον συνυπογράφουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, δεσμεύονται από αυτήν.
13. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων διατηρούν το δικαίωμα της απεργίας, εκτός αν αυτό έχει αποκλειστεί από προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας.
14. Κατά τις διαπραγματεύσεις τηρούνται πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τους αντιπροσώπους των μερών.

Άρθρο 4

Το άρθρο 5 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαδικασία υπογραφής και θέση σε ισχύ της συλλογικής σύμβασης εργασίας

1. Εφ' όσον οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή καταρτίζεται εγγράφως σε τρία πρωτότυπα, τα οποία υπογράφονται από τους αντιπροσώπους των μερών.
2. Από την 1.10.2015, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν ρητά το περιεχόμενο των κανονιστικών και ενοχικών όρων που διατηρούνται σε ισχύ.
3. Από την 1.10.2015, σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις οποίες ρυθμίζονται όροι αμοιβής προσαρτάται υποχρεωτικά, ως αναπόσπαστο τμήμα, παράρτημα «Πίνακας Αποδοχών», στο οποίο αποτυπώνονται αναλυτικά, οι τιθέμενοι με τη συλλογική σύμβαση όροι αμοιβής, μισθοί, επιδόματα και κάθε είδους χρηματικές προσαυξήσεις ή παροχές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι ανά ειδικότητα, εξειδίκευση, χρόνο προϋπηρεσίας, κατηγορία, θέση, συνθήκες εργασίας.
4. Στο έγγραφο της συλλογικής σύμβασης εργασίας πρέπει να αναφέρονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμβλήθηκαν και οι εκπρόσωποί τους, η χρονολογία της κατάρτισης και η έκταση της εφαρμογής της.
5. Το ένα από τα πρωτότυπα κατατίθεται από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο στο κατά τόπο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων όπου καταρτίστηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας. Ειδικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές και εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατατίθενται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο αρμόδιος υπάλληλος συντάσσει πράξη κατάθεσης επάνω στο πρωτότυπο έγγραφο, η οποία υπογράφεται από αυτόν και από τον καταθέτη.
6. Σε κάθε κατά τόπο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, τηρείται ειδικό βιβλίο συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, όπου καταγράφονται όλα τα βασικά στοιχεία της συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς και οι προσχωρήσεις, οι επεκτάσεις, οι καταγγελίες και οι συμφωνίες από μεσολάβηση. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταχωρούνται στο βιβλίο αυτό την ίδια μέρα που κατατίθενται.
7. Η υπηρεσία χορηγεί αντίγραφο της συλλογικής σύμβασης εργασίας σε κάθε ενδιαφερόμενο εφ' όσον υποβάλλει σχετική αίτηση.
8. Στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρείται γενικό μητρώο, στο οποίο καταχωρίζονται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατά είδος και τα κείμενα αυτά αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
9. Ο εργοδότης οφείλει να κοινοποιεί στο Συμβούλιο Εργαζομένων της επιχείρησης ή του ομίλου κάθε επιχειρησιακή ή ομιλική συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς και κάθε τροποποίησή της.
10. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  καιΚοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Άρθρο 5

Το άρθρο 6 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

1. Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν:

α. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών όλων των βαθμίδων στο πεδίο της δραστηριότητάς τους. Η ικανότητα των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή μη σχετικής ή αντίθετης πρόβλεψης στο καταστατικό τους.

Ειδικότερα για την παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου αυτού, από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Για τις υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας του άρθρου 3 αυτού του νόμου, από την πλευρά των εργαζομένων, ικανότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στο πεδίο ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

β. Κάθε εργοδότης, για τους εργαζομένους που απασχολεί στην επιχείρησή του ή, στην περίπτωση των ομιλικών συμβάσεων, η μητρική επιχείρηση ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, για τους εργαζομένους που απασχολούνται στον όμιλο.

γ. Για τους εργαζόμενους σε δικηγορικά, σε συμβολαιογραφικά και άλλα γραφεία η σχετική συλλογική σύμβαση θα υπογράφεται ή η διαιτητική διαδικασία θα διεξάγεται μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και του οικείου Ν.Π.Δ.Δ. στο οποίο υπάγονται οι εργοδότες.

δ. Ως προς τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, από μεμονωμένους εργοδότες ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους τους, εφ' όσον αυτοί οι εργοδότες καλύπτουν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο και μέχρι δέκα (10) εργοδότες.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις καλείται σε διαπραγμάτευση η υπερκείμενη εργοδοτική οργάνωση που καλύπτει τον κλάδο. Σε περίπτωση άρνησης προσέλευσης, σύμφωνα με ανωτέρω, των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις ή αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 14, 15 και 16.

2. Κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας είναι ο αριθμός των εργαζομένων που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη διοίκησης. Ειδικά για τις επιχειρησιακές και τις ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ως αντιπροσωπευτικές νοούνται μόνον οργανώσεις που δύνανται να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης ή του ομίλου ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα.
3. Αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας μπορεί να εγερθεί με προσφυγή συνδικαλιστικής οργάνωσης, αρμόδιας να υπογράψει αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση σε αυτήν του εγγράφου που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2, οπότε και αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις.
4. Η προσφυγή κρίνεται από την επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/1982, η οποία αποφασίζει μέσα σε προθεσμία 10 ημερών. Σε περίπτωση που δεν εκδίδεται απόφαση μέσα στην παραπάνω προθεσμία, ο πρόεδρος της επιτροπής υποχρεούται να εκδώσει μόνος του απόφαση μέσα σε 48 ώρες. Κατά της απόφασης αυτής της επιτροπής δεν χωρεί άσκηση εφέσεως. Η διάταξη αυτή ισχύει ανάλογα και όταν προκύψει περίπτωση αμφισβήτησης της αρμοδιότητας εργοδοτικής οργάνωσης κατά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
5. Για τη νομιμοποίηση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των καταστατικών τους.

Άρθρο 6

Το άρθρο 8 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Δέσμευση

1. Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Στους εργαζόμενους αυτούς περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Οι υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεσμεύουν τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τον εργοδότη που συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας ατομικά και τους εργοδότες που συνάπτουν συλλογική σύμβαση εργασίας, κατά τις διατάξεις των άρθρων 3 παράγραφος 6 και 6 παράγραφος 1 περίπτωση δ’.
3. Εφ' όσον ο εργοδότης ή οι εργοδότες δεσμεύονται από επιχειρησιακή ή ομιλική συλλογική σύμβαση εργασίας, οι κανονιστικοί όροι της ισχύουν υποχρεωτικά και στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων που απασχολούνται από τον εν λόγω εργοδότη ή εργοδότες αντίστοιχα.

Άρθρο 7

​Το άρθρο 9 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Χρόνος ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας

1. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Η διάρκεια της ισχύος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος.
2. Η ισχύς της συλλογικής σύμβασης εργασίας αρχίζει από την ημέρα της κατάθεσής της στο κατά τόπο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και λήγει με την πάροδο του χρόνου που συμφωνήθηκε ή με καταγγελία σύμφωνα με διατάξεις του νόμου αυτού.
3. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να ορίσουν για τη συλλογική σύμβαση εργασίας αναδρομική ισχύ έως την ημέρα της λήξης ή της καταγγελίας της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας, από την οποία αρχίζει να υπολογίζεται η διάρκειά της και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
4. Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Η προσφυγή στη διαδικασία της Μεσολάβησης, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2, επιφέρει την αυτοδίκαιη παράταση της κανονιστικής ισχύος του προηγούμενου εδαφίου μέχρι την υπογραφή συλλογικής σύμβασης ή μέχρι το πέρας της διαδικασίας της μεσολάβησης, κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 15. Σε περίπτωση προσφυγής στη διαδικασία της Διαιτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 16, η παράταση του προηγούμενου εδαφίου επεκτείνεται μέχρι την έκδοση διαιτητικής απόφασης.
5. Μετά την πάροδο του εξαμήνου ή των τυχόν παρατάσεων της προηγούμενης παραγράφου, οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.

Άρθρο 8

Συρροή

Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Κλαδική, ομιλική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Άρθρο 9

Το άρθρο 11 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Προσχώρηση και επέκταση εφαρμογής

1. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες που δεν δεσμεύονται από συλλογική σύμβαση εργασίας μπορούν να προσχωρήσουν από κοινού σε συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά την κατηγορία τους. Συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων μπορεί να προσχωρήσει σε συλλογική σύμβαση εργασίας, από την οποία δεσμεύεται ήδη ο εργοδότης.
Η προσχώρηση γίνεται με ιδιωτικό έγγραφο, που γνωστοποιείται στα μέρη που έχουν συνάψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και κατατίθεται στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. Στην περίπτωση της προσχώρησης ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5, 6, 8 και 10 του άρθρου 5.

Προσχώρηση σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας δεν είναι δυνατόν να γίνει από εργοδότη ή συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων άλλης επιχείρησης.

2. Με απόφασή του, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51 % των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος. Ειδικότερα η επέκταση ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης εργασίας δεσμεύει όλους τους εργαζόμενους του επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 10.
3. Την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτησή της, που υποβάλλει στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η επέκταση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Για τους εργαζομένους στην γεωργία, κτηνοτροφία και συναφείς εργασίες, καθώς και για τους κατ' οίκον εργαζόμενους, οι παραπάνω διατάξεις για την προσχώρηση και επέκταση συλλογικής σύμβασης εργασίας ισχύουν για τις συμβάσεις που συνάπτονται αντίστοιχα στους κλάδους αυτούς.

Άρθρο 10

Το άρθρο 14 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Τον ορισμό μεσολαβητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα μέρη.
2. Η διαδικασία της μεσολάβησης αρχίζει με την κατάθεση σχετικής αίτησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη, που υποβάλλεται από κοινού ή χωριστά. Η αίτηση, στη δεύτερη περίπτωση, κοινοποιείται και στο κατά τόπο αρμόδιο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και στο σύνολο των αρμόδιων, κατά το άρθρο 3, συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και τωνεργοδοτικών οργανώσεων ή μεμονωμένων εργοδοτών. Στην αίτηση αναφέρονται η πρόσκληση που απευθύνει το ένα μέρος στο άλλο, τα στοιχεία των μερών και των οριζόμενων εκπροσώπων τους, οι προτάσεις ή τα αιτήματα, οι λόγοι που τα δικαιολογούν, οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις και αντιπροτάσεις και οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
3. Ο μεσολαβητής επιλέγεται από τα μέρη από ειδικό κατάλογο μεσολαβητών. Σε περίπτωση ασυμφωνίας των μερών ο μεσολαβητής ορίζεται με κλήρωση. Για τον σκοπό αυτόν, ύστερα από 48 ώρες από την υποβολή της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΜΕΔ καλεί τα μέρη να προσέλθουν σε καθορισμένο τόπο και ώρα για την επιλογή μεσολαβητή και σε περίπτωση διαφωνίας για την ανάδειξή του με κλήρωση.
4. Η κλήρωση διεξάγεται ενώπιον του Προέδρου του ΟΜΕΔ ή του οριζόμενου από αυτόν εκπροσώπου του και κάθε μέρος έχει το δικαίωμα για μια φορά να εκφράσει την άρνησή του για το κληρωθέν πρόσωπο. Με την ίδια διαδικασία ορίζεται και ο αναπληρωματικός του μεσολαβητή. Μετά τον ορισμό του μεσολαβητή συντάσσεται πρακτικό ανάληψης της μεσολάβησης. Ο μεσολαβητής οφείλει να αναλάβει τα καθήκοντά του εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών το αργότερο από τον ορισμό του.
5. Ο μεσολαβητής δύναται, εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, να απευθύνει σχετικά ερωτήματα στο Σώμα Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 17 παράγραφος 10, με σκοπό τη σύνταξη έκθεσης, η οποία υποβάλλεται σε αυτόν εντός οκτώ (8) ημερών από την υποβολή των ερωτημάτων. Ο μεσολαβητής καλεί τα μέρη σε συζητήσεις, προβαίνει σε κατ' ιδίαν ακρόαση των μερών, σε εξετάσεις προσώπων καιλαμβάνει υπόψη την έκθεση του Σώματος Εμπειρογνωμόνων, την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά, το πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την εν γένει οικονομική κατάσταση των μερών.
6. Η εργοδοτική πλευρά και κάθε αρμόδια υπηρεσία έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στο μεσολαβητή κάθε απαραίτητη πληροφορία ή στοιχείο και να υποβοηθήσουν το έργο του. Σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία ή πληροφορίες, πλέον των προβλεπομένων στην παράγραφο 9 του άρθρου 4 συνεπειών, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ύστερα από πρόταση του μεσολαβητή, επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται το ύψος των κυρώσεων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, σχετική με την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
7. Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, από την επομένη της ημέρας ανάληψης των καθηκόντων του μεσολαβητή, ο μεσολαβητής κοινοποιεί στα μέρη την πρότασή του. Με συμφωνία των μερών, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παρατείνεται κατά μέγιστο για δέκα (10) ημέρες.
8. Στην πρόταση μεσολάβησης αναφέρονται: α) τα μέρη που θα δεσμεύονται από την προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας και οι εκπρόσωποι αυτών που μετέχουν στη διαδικασία μεσολάβησης, β) ο τρόπος προσφυγής στη μεσολάβηση, γ) σύνοψη των θέσεων των μερών, δ) η έκθεση του Σώματος Εμπειρογνωμόνων, εφόσον υπάρχει, ε) τα ζητήματα στα οποία επήλθε συμφωνία, στ) η αιτιολογία των προτεινόμενων ουσιαστικών ρυθμίσεων και ζ) οι όροι της προτεινόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 5.
9. Εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της πρότασης του μεσολαβητή,καθένα από τα μέρη μπορεί να υποβάλλει αιτιολογημένη τροποποιητική πρόταση, την οποία κοινοποιεί και στο άλλο μέρος. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία της μεσολάβησης παρατείνεται για πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες, μετά την παρέλευση των οποίων ο μεσολαβητής υποχρεούται να κοινοποιήσει στα μέρη την οριστική πρότασή του.
10. Η πρόταση του μεσολαβητή είναι δυνατό να δημοσιεύεται από αυτόν στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο.
11. Αν τα μέρη δεν γνωστοποιήσουν εγγράφως την αποδοχή της πρότασης του μεσολαβητή μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την κοινοποίησή της, θεωρείται ότι την απέρριψαν.
12. Η αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης κοινοποιείται και στο άλλο μέρος.
13. Εφ' όσον η πρόταση γίνεται δεκτή, ο μεσολαβητής καλεί τα μέρη για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Άρθρο 11

Το άρθρο 16 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαιτησία

1. Η προσφυγή στη Διαιτησία γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών.
2. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, β) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος απέρριψε την πρόταση μεσολάβησης.
3. Η διαιτησία διεξάγεται από έναν διαιτητή ή από Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας.Αν το ζητήσει ένα εκ των μερών ή σε περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, σύμφωνα με την παραγράφου 2 αυτού του άρθρου, η διαιτησία διεξάγεται από την Τριμελή επιτροπή Διαιτησίας. Δεν ορίζεται ως διαιτητής και δεν συμμετέχει στην Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας, όποιος έχει ασκήσει καθήκοντα μεσολαβητή στην ίδια συλλογική διαφορά.
4. Ο διαιτητής ή οι διαιτητές της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, ο ορισμός ενός εκ των διαιτητών ως προέδρου της Επιτροπής, καθώς και οι αναπληρωτές τους, επιλέγονται με συμφωνία των μερών από τον κατάλογο διαιτητών του Ο.ΜΕ.Δ. και σε περίπτωση ασυμφωνίας με κλήρωση. Εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την προσφυγή στη διαιτησία, η αρμόδια υπηρεσία του Ο.ΜΕ.Δ. καλεί τα μέρη να προσέλθουν σε καθορισμένο τόπο και ώρα για την επιλογή διαιτητή ή Επιτροπής Διαιτησίας και του προέδρου της, καθώς και των αναπληρωτών τους. Η επιλογή ή η κλήρωση διεξάγεται ενώπιον του προέδρου του Ο.ΜΕ.Δ. ή του οριζομένου από αυτόν εκπροσώπου του. Κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να εκφράσει μία φορά άρνηση για το κληρωθέν πρόσωπο. Ο διαιτητής και η Τριμελής Επιτροπή Διαιτησίας οφείλουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τον ορισμό τους.
5. Ο διαιτητής και η Επιτροπή Διαιτησίας έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον μεσολαβητή. Μελετούν όλα τα στοιχεία, τα πορίσματα, την έκθεση του Σώματος των Εμπειρογνωμόνων, της παραγράφου 10 του άρθρου 17 του παρόντος νόμου και κάθε στοιχείο ή πληροφορία σχετικά με την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά, το πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την εν γένει οικονομική κατάσταση των μερών, που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της μεσολάβησης ή κατά τη διαδικασία της διαιτησίας.
6. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του διαιτητή ή της Επιτροπής Διαιτησίας αν προηγήθηκε μεσολάβηση και σε τριάντα πέντε (35) ημέρες αν δεν προηγήθηκε. Η απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας λαμβάνεται κατά πλειοψηφία.
7. Η αρμόδια υπηρεσία του Ο.ΜΕ.Δ. κοινοποιεί τη διαιτητική απόφαση στα δεσμευόμενα από αυτήν μέρη εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από εκδόσεώς της και καταθέτει ένα από τα πρωτότυπα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
8. Η διαιτητική απόφαση πρέπει να περιέχει πλήρη και τεκμηριωμένη αιτιολογία σχετικά με τους όρους που τίθενται σε αυτή. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 5, ισχύουν και για τις διαιτητικές αποφάσεις.
9. Η απόφαση της διαιτησίας εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και ισχύει από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση ή της προσφυγής στη διαιτησία, εφόσον δεν προηγήθηκε μεσολάβηση, εκτός εάν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.
10. Σε περιπτώσεις προσφυγής στη διαιτησία αναστέλλεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας για διάστημα δέκα (10) ημερών από την ημέρα προσφυγής.
11. Οι διαφορές για το κύρος των διαιτητικών αποφάσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου, κατά το άρθρο 16 στοιχείο 5 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκδικάζονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 663 επόμενα του ίδιου Κώδικα. Η σχετική αγωγή εγείρεται από τα συμμετέχοντα στη συλλογική διαφορά μέρη, η δε εκδοθησόμενη απόφαση ισχύει για όλα τα δεσμευόμενα από τη διαιτητική απόφαση μέρη. Η δικάσιμος ορίζεται υποχρεωτικά εντός σαράντα πέντε (45) ημερών. Η έφεση ασκείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της απόφασης και η δικάσιμος της έφεσης ορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή της, η επίδοση της οποίας γίνεται δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη συζήτηση.

Άρθρο 12

Το άρθρο 17 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας", με έδρα την Αθήνα. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) είναι ανεξάρτητος φορέας και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, των προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων, που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 18 παρ. 2 του νόμου 1876/1990, καθώς και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του κατά παρέκκλιση των διατάξεων που αφορούν το δημόσιο τομέα.
2. Σκοπός του Ο.ΜΕ.Δ. είναι η υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την παροχή υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς τις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις και μεμονωμένους εργοδότες. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, ιδίως: α) οργανώνει υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, β) διεξάγει ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται κυρίως σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεις εργοδοτών για θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων, εργασιακών σχέσεων και οικονομίας της εργασίας, γ) συμβουλεύεται το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της παρ. 10 του άρθρου 17 του παρόντος νόμου δ) εκπονεί επιστημονικές έρευνες και μελέτες για θέματα συναφή με τους σκοπούς του και ε) συντάσσει ετήσια έκθεση του έργου του, η οποία υποβάλλεται προς τα Διοικητικά Συμβούλια των: α) Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), β) Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), γ) Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ,) δ) Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ε) Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) καθώς επίσης προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
3. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από:

α) έναν εκπρόσωπο του ΣΕΒ, έναν της ΓΣΕΒΕΕ, έναν της ΕΣΕΕ και έναν του ΣΕΤΕ με τους αναπληρωτές τους,

β) τέσσερεις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, με τους αναπληρωτές τους.

γ) τον Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του, που επιλέγονται με απόφαση των 2/3 των μελών των περιπτώσεων α` και β, η οποία απόφαση λαμβάνεται σε συνεδρίαση, η οποία συγκαλείται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πριν τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα. Ο Πρόεδρος και ο αναπληρωτής του πρέπει να είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και έμπειρα σε θέματα εργασιακών σχέσεων ή οικονομίας της εργασίας ή του εργατικού δικαίου ή της κοινωνιολογίας της εργασίας.

4. Στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας συμμετέχει ως παρατηρητής και χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον αναπληρωτή του, κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου με εμπειρία στα εργασιακά θέματα.
5. Για τις περιπτώσεις α/ και β/ της παραγράφου 3, η υπόδειξη από τους αρμόδιους φορείς γίνεται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
6. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο αναπληρωτής του από τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
7. α) Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Ο επαναδιορισμός των τακτικών μελών είναι δυνατός για μία ακόμη συνεχόμενη τριετία.

β) Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε νόμιμη συγκρότηση και είναι δυνατή η συμμετοχή του αναπληρωματικού μέλους ως τακτικού. Εάν ελλείπει τακτικό μέλος, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλεί με τη διαδικασία της παραγράφου 5 αυτού του άρθρου, το φορέα από τον όποιο προέρχεται το ελλείπον μέλος να ορίσει άλλο πρόσωπο για το υπόλοιπο της θητείας του ελλείποντος μέλους.

8. α) Οι μεσολαβητές και οι διαιτητές αποτελούν ενιαίο σώμα.  Ο ανώτατος αριθμός θέσεων μεσολαβητών και διαιτητών για όλη τη χώρα είναι πενήντα (50) εκ των οποίων οι είκοσι (20) είναι και διαιτητές. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες μπορεί να αυξομειώνεται ο αριθμός των μελών του σώματος, χωρίς υπέρβαση του ανωτάτου ορίου των πενήντα (50) θέσεων.

β) Οι μεσολαβητές και οι διαιτητές ασκούν δημόσιο λειτούργημα χωρίς να έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα οποία οφείλουν να εκτελούν με αντικειμενικότητα και έχουν υποχρέωση να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας του Σώματος Μεσολαβητών Διαιτητών, που εκδίδεται με ομόφωνη απόφαση των εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

9. α) Οι υποψήφιοι μεσολαβητές πρέπει:

αα) να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, νομικών ή οικονομικών επιστημών ή συναφών σπουδών,

αβ) να έχουν επταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή και ερευνητική εμπειρία σε θέματα οικονομίας της εργασίας, εργατικού δικαίου ή κοινωνιολογίας της εργασίας.

β) Οι υποψήφιοι διαιτητές πρέπει:

βα) να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, νομικών ή οικονομικών επιστημών ή συναφών σπουδών,

ββ) να έχουν δεκαετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα οικονομίας της εργασίας, εργατικού δικαίου ή κοινωνιολογίας της εργασίας.

γ) Κατά την επιλογή των μεσολαβητών και διαιτητών, συνεκτιμώνται πρόσθετα προσόντα των υποψηφίων, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και σχετικές δημοσιεύσεις, ιδίως σε θέματα οικονομίας της εργασίας, εργατικού δικαίου ή κοινωνιολογίας της εργασίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με κανονισμό να καθορίσει επιπλέον προσόντα από όσα αναφέρονται.

10. Ιδρύεται Σώμα Εμπειρογνωμόνων υπαγόμενο στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ο ανώτατος αριθμός των εμπειρογνωμόνων είναι τριάντα (30).
11. Οι εμπειρογνώμονες ασκούν δημόσιο λειτούργημα χωρίς να έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα οποία οφείλουν να εκτελούν με αντικειμενικότητα και έχουν υποχρέωση να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας του Σώματος Εμπειρογνωμόνων, που εκδίδεται με ομόφωνη απόφαση των εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
12. Οι υποψήφιοι εμπειρογνώμονες πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου νομικών ή οικονομικών επιστημών. Συνεκτιμώνται πρόσθετα προσόντα των υποψηφίων, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, σχετικές δημοσιεύσεις και επαγγελματική εμπειρία σε θέματα οικονομίας της εργασίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με κανονισμό να καθορίσει επιπλέον προσόντα από όσα αναφέρονται.
13. Οι μεσολαβητές, οι διαιτητές και οι εμπειρογνώμονες προσλαμβάνονται με τριετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι τρεις συνολικά θητείες με οποιαδήποτε από τις δύο ιδιότητες. Προκειμένου να ανανεωθεί η θητεία τους επανακρίνονται σύμφωνα με όσα ορίζει ειδικός κανονισμός με αιτιολογημένη απόφαση των 2/3 των εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται και για την απόκτηση της ιδιότητας του διαιτητή από τους υπηρετούντες ήδη ως μεσολαβητές.
14. α) Ο διορισμός γίνεται μετά από δημόσια προκήρυξη των θέσεων των μεσολαβητών, των διαιτητών και των εμπειρογνωμόνων. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν βιογραφικά σημειώματα, τίτλους σπουδών, σχετικές δημοσιεύσεις, καθώς και ό, τι άλλο καθορίζεται με την προκήρυξη.

β) Το Διοικητικό Συμβούλιο επιλέγει τους διοριστέους, μετά από μελέτη των φακέλων των υποψηφίων και δημόσια προφορική συνέντευξη, με αιτιολογημένη απόφασή των 2/3 των μελών του.

15. Με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΜΕ.Δ. ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, περιλαμβανομένου του ανώτατου αριθμού των θέσεων μεσολαβητών, διαιτητών και εμπειρογνωμόνων και του διοικητικού ή άλλου προσωπικού του Ο.ΜΕ.Δ.

Άρθρο 13

Το άρθρο 18 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Πόροι – Κανονισμοί

1. Οι πόροι του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας είναι:

α. Ως τακτικός πόρος, ποσοστό υπολογιζόμενο κατ’ ίσα μέρη επί των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 32 παράγραφος 1 εδάφιο α’ του Ν.Δ. 2961/1954, όπως ισχύουν. Το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ.

β. Τακτική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

γ. Ποσά που εισπράττονται από τους ενδιαφερόμενους που προσφεύγουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού, μέσα από την καταβολή παραβόλου στον Οργανισμό.

δ. Έσοδα από δωρεές, δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.λπ.

2. Το διοικητικό συμβούλιο καταρτίζει κανονισμούς, που δημοσιεύονται, με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικά για την (γ) περίπτωση και του Υπουργού Οικονομικών, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είναι οι εξής:

α. Κανονισμός για την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού.

β. Κανονισμός για προσλήψεις, κρίσεις και πειθαρχικές ποινές, δικαιώματα και υποχρεώσεις, για το προσωπικό, τους μεσολαβητές, τους διαιτητές και τους εμπειρογνώμονες.

γ. Κανονισμός προμηθειών, αμοιβών και λοιπών δαπανών και γενικά διαχείρισης των πόρων και καθορισμού του ύψους του παραβόλου της (γ) περίπτωσης.

δ. Κανονισμός για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση μεσολαβητών, διαιτητών, εμπειρογνωμόνων και προσωπικού.

Άρθρο 14

Το άρθρο 20 του νόμου 1876/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

Ποινικές κυρώσεις

1. Εργοδότης ή εκπρόσωποι αυτού, που παραβιάζουν όρους ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης ή υπουργικής απόφασης των άρθρων 11 παράγραφος 2 του νόμου αυτού και του άρθρου μόνου του νόμου 435/1968, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Η διαπίστωση παράβασης γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιθεώρησης εργασίας, ο οποίος και υποβάλλει τη σχετική έκθεσή του στον εισαγγελέα προς άσκηση της ποινικής δίωξης.
2. Ειδικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που προβλέπουν βαρύτερη ποινική μεταχείριση εξακολουθούν να ισχύουν.

Άρθρο 15

Αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου των υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών της Χώρας

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 8 παράγραφος 1 του νόμου 1876/1990 και εφόσον η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν ορίσει ευνοϊκότερα, ο νόμιμος κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών της Χώρας καθορίζεται ως εξής:

α) Μέχρι την 30.9.2015, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου διατηρούνται στο ύψος που ορίζεται από τις περιπτώσεις α’ και β’ της παραγράφου 3 της υποπαραγράφου ΙΑ 11 του άρθρου μόνου του νόμου 4093/2012, λαμβανομένων υπόψη των προσαυξήσεων που ορίζονται, στην περίπτωση γ’ της παραγράφου 3 της υποπαραγράφου ΙΑ 11 του άρθρου μόνου του νόμου 4093/2012, με βάση την προϋπηρεσία, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/2012.

β) Από την 1.10.2015 οι μισθοί των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, που υπολείπονται των 650 ευρώ, ορίζονται στα 650 ευρώ.

γ) Από την 1.10.2015, τα ημερομίσθια των εργατοτεχνιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, που υπολείπονται των 29,05 ευρώ, ορίζονται στα 29,05 ευρώ.

δ) Από την 1.7.2016, οι μισθοί των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, που υπολείπονται των 751,39 ευρώ, ορίζονται στα 751,39 ευρώ.

ε) Από την 1.7.2016, τα ημερομίσθια των εργατοτεχνιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, που υπολείπονται των 33,57 ευρώ, ορίζονται στα 33,57 ευρώ.

Άρθρο 16

1. Στο άρθρο 8 του Προεδρικού Διατάγματος 240/2006 (ΦΕΚ Α’ 252/16.11.2006) «Περί θεσπίσεως γενικού πλαισίου  ενημερώσεως και διαβουλεύσεως των εργαζομένων» προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Αποφάσεις του εργοδότη, που έχουν ουσιώδη επίπτωση στην υπόσταση και το περιεχόμενο ατομικών συμβάσεων εργασίας και ελήφθησαν κατά παράβαση των υποχρεώσεων του άρθρου 4 του παρόντος είναι άκυρες».
2. Η προηγούμενη παράγραφος αφορά αποφάσεις που λαμβάνονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Άρθρο 17

Καταργούμενες – Μεταβατικές Διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθμός 6/2012 (ΦΕΚ Α’ 38/28.2.2012). Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις που έληξαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 δεν αναβιώνουν. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος εξακολουθούν να ισχύουν για την περίοδο ισχύος που καθεμία ορίζει. Κανονισμοί Εργασίας και Οργανισμοί Προσωπικού, που καταρτίστηκαν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες έληξαν ή καταργήθηκαν σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθμός 6/2012, αναβιώνουν και επαναφέρονται σε ισχύ ως συλλογικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται η παράγραφος 7 του άρθρου δεύτερου του νόμου 3845/2010, το άρθρο 15 του νόμου 3899/2010, η παράγραφος 6 του άρθρου 37 του νόμου 4024/2011, οι παράγραφοι 1, 3 περ. ε’ και στ’ και 4 της υποπαραγράφου ΙΑ 11 του άρθρου μόνου του νόμου 4093/2012, το άρθρο 31 του νόμου 3846/2010, το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013, το άρθρο 4 του νόμου 4303/2014, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά από τον παρόντα νόμο καταργούνται.
3. Η θητεία του υπηρετούντος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας λήγει αυτοδίκαια με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 3 έως 6 του άρθρου 17 του νόμου 1876/1990, η οποία ολοκληρώνεται το αργότερο ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
4. Η θητεία των υπηρετούντων μεσολαβητών και διαιτητών συνεχίζεται μέχρι τον προβλεπόμενο χρόνο λήξης αυτής. Η διαδικασία διορισμού μεσολαβητών, διαιτητών και εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 13 και 14 του άρθρου 17 του νόμου 1876/1990, ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 21/4 11:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided