Την
Κυριακή 28 Μαρτίου
θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ώρας σε θερινή, γυρίζοντας τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.
Τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00 (σε κινητά και υπολογιστές η διαδικασία είναι αυτόματη).
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.
Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.
Ξημερώματα Κυριακής 25 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα αλλάξουν, θα γυρίσουν μια ώρα πίσω. Η αλλαγή ώρας από θερινή, σε χειμερινή, γίνεται όπως πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. φέρνουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, στην τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975.
Μην ξεχαστείτε! Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.
Θυμάστε που η Κομισιόν είχε κάνει μια δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή ώρας στην Ευρώπη και το 84% των πολιτών που ζήτησαν να καταργηθεί; Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2018 και η Κομισιόν έλαβε 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απαντήσεων που έχουν ληφθεί σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μετά από αυτή τη διαβούλευση, η Κομισιόν κατέθεσε νομοθετική πρόταση για κατάργηση της αλλαγής της ώρας η οποία μάλιστα θα ίσχυε από το 2019.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη μέλη είχαν την ευχέρεια να αποφασίσουν μια για πάντα εάν επιθυμούν να εφαρμόζουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Όσα κράτη ήθελαν να μείνουν στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιούσαν την τελευταία υποχρεωτική αλλαγή την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, ενώ όσα ήθελαν να διατηρήσουν τη χειμερινή, θα μπορούσαν να κάνουν μια ακόμη αλλαγή την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.
Όμως αυτή τηνΚυριακή, 27 Οκτωβρίου, που καλούμαστε για ακόμη μια φορά να γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 4 τα ξημερώματα μια ώρα πίσω, δεν θα είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε. Μαντέψτε γιατί.
Γιατί, όπως σε όλα, η Ευρώπη θέλει κι άλλο χρόνο να στο σκεφτεί. Κυρίως τις επιπτώσεις.
Έτσι, όταν έφτασε το θέμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέρασε μεν η πρόταση της κατάργηση της εποχικής αλλαγής της ώρας, αλλά με εφαρμογή δύο χρόνια μετά από την αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Έτσι, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Ενώ αυτές που προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.
Ο λόγος της παράτασης; Οι ανησυχίες ότι θα διαταραχθεί η εσωτερική αγορά. Γι’ αυτό και έχει ζητηθεί από τις χώρες της ΕΕ και την Κομισιόν να συντονίσουν τις αποφάσεις τους (άλλο ένα δύσκολο θέμα) έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στην Κομισιόν να αποφασίσει νέα αναβολή της εφαρμογής της απόφασης, εάν διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Άρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το κλειδί λοιπόν, και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι ο συντονισμός. Γιατί αν δεν υπάρχει συντονισμός, το μπάχαλο που θα επικρατήσει με τις ώρες που θα επιλέξει κάθε κράτος μέλος, θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της αλλαγής της ώρας.
Φανταστείτε δηλαδή να είναι 11 το πρωί στην Ιταλία και 1 το μεσημέρι στην Ελλάδα. Ή στη Γερμανία να καθιερωθεί η θερινή ώρα, και να πρέπει να αλλάζουμε ώρα όταν πεταγόμαστε στις Βρυξέλλες γιατί θα έχει καθιερώσει την χειμερινή ώρα. Και μετά όταν μπαίνουμε στη Γαλλία να αλλάζουμε και πάλι ώρα.
Όσον αφορά στο πότε θα πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η απάντηση είναι: άγνωστο. Σε επικοινωνία που είχε η HuffPost Greece με εκπρόσωπο του Συμβουλίου, μας ενημέρωσε ότι το Συμβούλιο δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα τη θέση του επί της πρότασης και άρα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συζήτηση.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θέσπισαν τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα τον περασμένο αιώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου ή κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Ήθελαν με απλά λόγια να εκμεταλλευτούν περισσότερο το φως του ήλιου.
Όμως στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι η εναλλαγή της ώρας δεν ωφελεί τόσο όσο νόμιζαν. Για παράδειγμα, στη Γερμανία μπορεί το καλοκαίρι που νυχτώνει αργά να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, αλλά η όποια εξοικονόμηση αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι τον χειμώνα καταναλώνουμε περισσότερο πετρέλαιο για θέρμανση.
Επιπλέον ολοένα και συχνότερα οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Η HuffPost UK έκανε μια λίστα με τους τρόπους που μας επηρεάζει η αλλαγή ώρας.
1. Ύπνος
Μπορεί η αλλαγή του Οκτωβρίου να μας δίνει μια ώρα επιπλέον ύπνου (αυτή που μας έκλεψε τον Μάρτιο) ωστόσο διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός, το «ρολόι» μας δηλαδή, όταν ξυπνάς στις 10 και αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά είναι 9.
2. Ορμόνες
Η αλλαγή των ωρών που κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει και την λειτουργία των ορμονών μας.
3. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών
Έρευνα που μελέτησε το ιστορικό 43.000 ασθενών έδειξε ότι κατά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη καταγράφεται αύξηση των καρδιακών επεισοδίων, ενώ μείωση καταγράφεται στην αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο.
4. Κίνδυνος εγκεφαλικού
Επίσης έρευνα που έγινε στη Φινλανδία έδειξε ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού, επειδή διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός. Τα προβλήματα και εδώ παρουσιάζονται τις δύο πρώτες ημέρες της αλλαγής.
5. Αυξάνονται τα τροχαία
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι στην αλλαγή της ώρας αυξάνονται και τα τροχαία, κυρίως τη Δευτέρα μετά την αλλαγή.
6. Χαλάει η διάθεση
Έχει να κάνει με τον ύπνο που χαλάει. Μια έρευνα του 2016 σε δικαστές, έδειξε ότι επέβαλαν πιο αυστηρές ποινές, λόγω της έλλειψης ύπνου.
7. Μας κοστίζει περισσότερα χρήματα
Και αυτό έχει να κάνει με την ενέργεια. Μια έκθεση του Policy Studies Institute του 1999 υπολόγισε ότι οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 260 εκατ. λίρες το χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος, εάν δεν άλλαζε η ώρα. Ερευνητές του Cambridge βρήκαν επίσης ότι μια επιπλέον ώρα από το φως του ήλιου τον χειμώνα, εξοικονομεί 485 εκατ. λίρες τον χρόνο, αφού θα χρησιμοποιείται λιγότερο το φως και η θέρμανση.
Ξημερώματα Κυριακής 27 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.
Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε θα σε ισχύ η θερινή (δηλαδή μία ώρα μπροστά).
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2021, δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόταση της Ε.Ε.
Με ψήφους 410 έναντι 192 η Ευρωβουλή τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής της αλλαγής ώρας.
Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο εν λόγω ζήτημα, αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της Ε.Ε. για να προκύψει η τελική νομοθεσία.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019, 10:21
Μπαίνουμε για τα καλά σε... mood καλοκαιριού, αφού από αύριο, με την αλλαγή της ώρας, μεγαλώνει και η μέρα!
Τα ξημερώματα της Κυριακής όλοι θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μας ώστε να δείχνει 04:00.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το σχέδιο κατάργησης της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή στην Ευρώπη από το 2021.
Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε από την ευρωβουλή, οι κυβερνήσεις που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα θα αλλάξουν τα ρολόγια τους οριστικά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021, ενώ εκείνες που επιθυμούν να κρατήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα αλλάξουν τα ρολόγια τους για στερνή φορά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.
«Εκατομμύρια πολίτες είπαν ότι δεν θέλουν άλλο να συνεχίσουν να αλλάζουν την ώρα στα ρολόγια τους. Η Κομισιόν θα κάνει αυτό που ζητούν» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Morgenmagazin του ZDF. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία. Η τελική απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν θα προτείνει την κατάργηση των δύο αλλαγών της ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.
«Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα...» δήλωσε ο Βιντερστάιν και πρόσθεσε ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.
«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές», δήλωσε από την πλευρά της στις Βρυξέλλες η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ. «Θα ετοιμάσουμε μια νομοθετική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη), που θα αποφασίσουν στη συνέχεια μαζί»,
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Westfalenpost, το 80% των πολιτών της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Το ζήτημα είχε τεθεί σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση από τις 4 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου, και ελήφθησαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις.
«Έπειτα από σειρά αιτημάτων που απηύθυναν πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τη λειτουργία των ισχυουσών ρυθμίσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα και να εκτιμήσει κατά πόσον πρέπει να αλλάξουν.Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα ήθελε να συγκεντρώσει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών, των ενδιαφερόμενων φορέων και των κρατών μελών σχετικά με τις ισχύουσες ρυθμίσεις της ΕΕ για τη θερινή ώρα, καθώς και για την ενδεχόμενη τροποποίησή τους» αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της Κομισιόν.
Από πότε ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και γιατί
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, η ώρα πρέπει να αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται η διαθέσιμη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου.
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, οι οποίες χρονολογούνται, ως επί το πλείστον, από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Την εποχή εκείνη, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στόχευαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ή απλά η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.
Οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα σε επίπεδο ΕΕ ισχύουν από τη δεκαετία του 1980. Η οδηγία θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να περνούν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επανέρχονται στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Στόχος της νομοθεσίας της ΕΕ για τη θερινή ώρα ήταν να ενοποιηθούν οι διαφορετικές εθνικές ημερομηνίες μετάβασης στη θερινή ώρα, ώστε να διασφαλιστεί με τον τρόπο μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αλλαγή της ώρας εντός της ενιαίας αγοράς.
Ποιοι θέλουν να αλλάξουν τον χρόνο
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων σχετικά με τη θερινή ώρα στην ΕΕ, όσον αφορά στους τομείς της εσωτερικής αγοράς, της ενέργειας, της υγείας, της γεωργίας και της οδικής ασφάλειας. Επίσης, το θέμα έχουν θίξει και κάποια κράτη μέλη: Η Φινλανδία ζήτησε να καταργηθεί η εξαμηνιαία αλλαγή της ώρας και η Λιθουανία ζήτησε να επανεξεταστεί το ισχύον σύστημα ώστε να λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές και γεωγραφικές διαφορές.
Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας από την Κομισιόν να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση της οδηγίας και, εάν είναι αναγκαίο, να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της. Ταυτόχρονα, το ψήφισμα επιβεβαίωσε ότι «είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός ενιαίου καθεστώτος όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, ακόμη και μετά την κατάργηση των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας».
.@JunckerEU @morgenmagazin “Millions of citizens said they don’t want keep changing the clocks anymore. @EU_Commission will do what they say.” Legislative proposal to follow. #summertime #Sommerzeit
Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου, η ώρα αλλάζει και το θερινό ωράριο τίθεται σε ισχύ.
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή, και οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μια ώρα μπροστά!
Η μέρα ήδη έχει αρχίσει να μεγαλώνει και ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά όλοι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.
Πότε θα συμβεί αυτό;
Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου.
Στις 03:00 θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00).
Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη – μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.
Επομένως, η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.
Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.
Εξαιρετικά πιθανό να καταργηθεί η θερινή ώρα, μετά από 42 χρόνια, μετά από ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο. Η συζήτηση για τη χρησιμότητα της θερινής ώρας στην Ευρώπη έχει ανοίξει εδώ και καιρό, με τις φωνές για τις αρνητικές συνέπειες στην αλλαγή της ώρας να πληθαίνουν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη με αυτό το θέμα και υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. «Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.
Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για να υποδεχθούμε την χειμερινή ώρα. Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.
Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, και θα πρέπει να θυμηθούμε στις 04:00 τα ξημερώματα να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία πίσω και να δείχνουν 03:00.
Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 όπου και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή στις 26 Μαρτίου.
(2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου 2017)
Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί συμβαίνει αυτό;
Η ιδέα λοιπόν, να γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε προταθεί ήδη το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όμως εφαρμόστηκε μόνο κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο πρώτος έλεγχος για το αν εξοικονομείται πράγματι ενέργεια με τη θερινή ώρα έγινε το 1970 από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξοικονομείται γύρω στο 1% σε σχέση με τη χρήση της χειμερινής ώρας.
Στη συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να... μείνει.
Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973.
Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις. Σήμερα περίπου στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.
Έως το 1996 στην Ε.Ε. κάθε χώρα εφάρμοζε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τα δικά της «θέλω», ώσπου οι Βρυξέλλες ...ανέλαβαν και οι αλλαγές της ώρας, πλέον, γίνονται ως εξής:
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
Μια ώρα ώρα λιγότερου... ύπνου από αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.
Συγκεκριμένα, στις 3 τα ξημερώματα τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείξουν 4.
Η επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα γίνει και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Την ερχόμενη Κυριακή 26 Μαρτίου υποδεχόμαστε τη θερινή ώρα και γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά (από 3 θα δείξουν 4). Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και η αλλαγή στη χειμερινή γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπου βάζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω.
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.
Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον William Willett στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και πραγματοποιήθηκε τελικά η ιδέα του, τελικά δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (παλιό ημερολόγιο)/28 Ιουλίου (νέο ημερολόγιο) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.
Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.
Στις 3:00 απόψε τα ξημερώματα (Κυριακή 27 Μαρτίου) θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 4:00) καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας.
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.
Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.
Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε το πρωινό της Κυριακής 26 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα.
Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03:00.
Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.
Για να ξέρετε πάντα πότε αλλάζει η ώρα
Αν πολλοί από εσάς αναρωτιέστε πότε αλλάζει η ώρα, είναι καιρός να μάθετε ένα απλό κολπάκι!
Χειμερινή αλλαγή ώρας
Η ώρα λοιπόν για το χειμώνα, αλλάζει ΠΑΝΤΑ την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου, όταν θα περάσει τις 12 το βράδυ (άρα είναι Κυριακή), όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, το κάνουμε 03:00.
Ενδεικτικές προσεχείς χειμερινές αλλαγές ώρας:
2015: Αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου
2016 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου
2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου
Θερινή αλλαγή ώρας
Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τηθερινή αλλαγή ώρας, αλλά λίγο διαφορετικά, ως εξής:
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πάλι Σάββατο περασμένες 12 μεσάνυχτα (ξημερώματα Κυριακής δηλαδή), όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.
Ενδεικτικές προσεχείς θερινές αλλαγές ώρας:
2015: Αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Μαρτίου
2016: Αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 27 Μαρτίου
2017: Αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 26 Μαρτίου
Πηγή: Foititikanea.gr
Σε «μέγγενη» η ΝΔ στη Μακεδονία - Από την μία ο covid-19 και από την άλλη τα Πρωτόκολλα προδοσίας με τα Σκόπια
Read More...Συμβούλιο της Ευρώπης: «Απαγορεύεται η οποιαδήποτε διάκριση κατά πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν»
Read More...Ευδοξία Καλπατσινίδου: Από τη Γαλίαινα του Πόντου αγωνίζεται ανάδειξη προσφυγικών κειμηλίων
Read More...O Eλληνικός Στόλος ''απλώνεται'' στη Μεσόγειο: Φρεγάτες, υποβρύχια & πυραυλάκατοι σε ετοιμότητα
Read More...Η Συνθήκη που ανάγκασε τους μπαρουτοκαπνισμένους αντάρτες του ΕΛΑΣ να καταθέσουν τα όπλα
Read More...5.119 επιχειρήσεις και 3.281 πολίτες οφείλουν στην Εφορία 86,6 δισ. ευρώ που δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ !!!
Read More...Χάνουν τεράστια ποσά οι μέτοχοι και οι Έλληνες φορολογούμενοι από τη νέα ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς - Δείτε πως
Read More...Ο Χ. Θεοχάρης επικαλείται τη «σπατάλη» σε τεστ για να πείσει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Read More...Το πιο εντυπωσιακό κάστρο της Ελλάδας, 1000 κάτοικοι, καταγάλανα νερά: Σ’ αυτό το «κρυφό» μέρος απλά πρέπει να πας
Read More...Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν και «καίνε» χιλιάδες περιουσίες!
Read More...Ε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript...
Read More...Απο 10 χιλιαδες ευρω ενίσχυση σε καθε λαθρομετανάστη για την αντικατάσταση του Ελληνα..Μεινε Λοκ νταουν εσυ!!!
Read More...Ο Δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης καταγγέλλει λυσσαλέα αντίδραση του συστήματος στις νεκροψίες ανθρώπων που πέθαναν από…κορωνοϊό!
Read More...Η Dominion ζητά 1,6 δισ. δολ. από το Fox News για τη νοθεία στις εκλογές των ΗΠΑ - Τι σχέση έχει με Κίνα και... Ελλάδα;
Read More...ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 – ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Read More...