Δευτέρα, Αύγουστος 10, 2020

Ιερώνυμος:

 

 

 

 

 

 

 

 

Οσα πρέπει να γνωρίζεις για τον  Αρχιεπίσκοπο μας...............

 

 

 

Ἱερώνυμος σὲ Μητσοτάκη: Ἡ Ἐκκλησία βρίσκεται στὸ πλευρὸ τῆς Πολιτείας – Ἀκολουθεῖ τὶς ὑποδείξεις

email sharing button

Τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία εἶχε σήμερα ὁ Πρωθυπουργὸς μὲ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν, Ἱερώνυμο, ἐπ’ εὐκαιρίᾳ τῶν ἑορτῶν.
Σύμφωνα μέ κυβερνητικὴ ἐνημέρωση, ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης εὐχήθηκε χρόνια πολλὰ καὶ Καλὴ Ἀνάσταση στὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος, ἐνῶ τὸν ρώτησε πῶς ἐξελίσσεται ἡ κατάσταση τῆς ὑγείας του, μετὰ τὴν τοποθέτηση βηματοδότη στὴν ὁποία ὑποβλήθηκε.

Ὁ κ. Ἱερώνυμος ἐνημέρωσε τὸν Πρωθυπουργὸ ὅτι τὰ πράγματα ἐξελίσσονται πολὺ καλὰ καὶ ὅτι θὰ λειτουργήσει κανονικὰ ἀπὸ σήμερα στὸν Καθεδρικὸ Ναὸ Ἀθηνῶν.

Ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης ἐνημέρωσε τὸν κ. Ἱερώνυμο γιὰ τὴν ἐξέλιξη τῆς πανδημίας τοῦ κορονοϊού καὶ εὐχαρίστησε τὴν Ἐκκλησία γιὰ τὴν σημαντικὴ βοήθειά της στὴ…
συλλογικὴ αὐτὴ προσπάθεια.

Ἀπὸ τὴν πλευρά του, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπογράμμισε ὅτι ἡ Ἐκκλησία ἐμπιστεύεται τὸ ἔργο τῆς κυβέρνησης καὶ τὸν δύσκολο καὶ ἀποτελεσματικὸ ἀγῶνα ποὺ ὁ ἴδιος ὁ Πρωθυπουργὸς ἔχει ἀναλάβει γιὰ τὴν προστασία τῆς δημόσιας ὑγείας.
Ἐπίσης, σύμφωνα μέ τὶς ἴδιες κυβερνητικὲς πηγές, ἐπισήμανε ὅτι ἡ Ἐκκλησία βρίσκεται διαχρονικὰ στὸ πλευρὸ τῆς Πολιτείας γιὰ ὅλα τὰ ζητήματα ἐθνικῆς σημασίας, ὅπως εἶναι αὐτὴ ἡ δοκιμασία, καὶ ἀκολουθεῖ τὶς ὁδηγίες καὶ τὶς ὑποδείξεις τῶν ἁρμοδίων ἀρχῶν της, καθὼς αὐτὸ ποὺ προέχει εἶναι ἡ ὑγεία ὅλων τῶν συμπολιτῶν μας.

enikos   orthodoxia-ellhnismos.gr/2020/04/blog-post_113.html 16 Απρ 2020 - 21:28

Ο Αρχιεπίσκοπος "υιοθέτησε" τους αστέγους του Κεραμεικού


Ρεπορτάζ: Έλενα Καραθάνου
Αμέσως μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο του πρωτοσέλιδου του zougla.gr με στοιχεία και λεπτομέρειες για την «οδύσσεια» του ζευγαριού των αστέγων της εκκλησίας Άγιος Γεώργιος στον Κεραμεικό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους δύο ηλικιωμένους. Χωρίς φανφάρες, δελτία Τύπου, κάμερες, ο αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Συνομίλησε με το ηλικιωμένο ζευγάρι, άκουσε με προσοχή την ιστορία τους και αποφάσισε να δράσει. Τους ξεκαθάρισε πως, εάν επιθυμούν να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα, θα πληρώνει ο ίδιος το ενοίκιο καθώς και τις δαπάνες για ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση και μάλιστα όχι από το ταμείο της Εκκλησίας αλλά από την τσέπη του.
Αμέσως μετά την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στον Άι-Γεώργιο στον Κεραμεικό, το ζευγάρι μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, όπου πλέον διαμένει σε έναν χώρο με διασφαλισμένη ιδιωτικότητα και στον οποίο παρέχεται ιατρική περίθαλψη.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο zougla.gr επεσήμανε πως «το ηλικιωμένο ζευγάρι μένει στη δομή γνωστή ως "ξενοδοχείο των αστέγων''.
Πρώτο μέλημα των αρμοδίων είναι να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη, κυρίως στη γυναίκα που αντιμετωπίζει ιατρικά προβλήματα.
Επίσης, έχουν ανάγκη από επιστημονική υποστήριξη και τη βοήθεια ψυχολόγων, αφού οι δυο τους έμειναν 44 ημέρες στον δρόμο...η δομή βρίσκεται στην οδό Χαλκοκονδύλη και φιλοξενεί 100 ανθρώπους, προσφέροντάς τους καθημερινά, εκτός από στέγη, τροφή και φροντίδα...».
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και συγκίνησε τους συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Όσοι βρέθηκαν στην περιοχή ήρθαν αντιμέτωποι με μία τραγική κατάσταση την οποία βίωναν καθημερινά οι δύο ηλικιωμένοι.
Μαζί τους είχαν και τα λιγοστά πράγματά τους, μερικές κουβέρτες για να προφυλαχθούν από το κρύο και ελάχιστα σκεύη τα οποία χρησιμοποιούσαν για την καθημερινή τους σίτιση.
zougla.gr  Αναρτήθηκε από EFENPRESS 28.11.19

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

ΑΙΣΧΟΣ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ, ΓΙΑ

ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ,

ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΙ

ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ... ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ...

(και στο βάθος ΕΒΡΑΪΚΗΣ, γιατί είναι γνωστό πως το Ισλάμ, είναι δημιούργημα των Εβραίων)...;;;


Γράφει η Καλλιόπη Σουφλή


Ο Αρχιεπίσκοπος που δήλωσε πως:

"Δεν ενδιαφέρει την Ιερά Σύνοδο το όνομα

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

για την γειτονική χώρα, ούτε ενδιαφέρει η Ελληνική Ιστορία...

σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει...

δεν χρειάζονται άλλα συλλαλητήρια...

ας νομασθούν όπως θέλου...

αυτό είναι έργο της Βουλής...

ας αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει το έργο της...

μην δημιουργείτε διχόνοιες, πρέπει να είμαστε όλοι αγαπημένοι"...

... Ο Αρχιεπίσκοπος

που κατά δήλωσή του σε ερώτηση μαθητών, κατά την επίσκεψή του στην

"Ελληνογερμανική Αγωγή", δήλωσε πως... "ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ"...


... Ο Αρχιεπίσκοπος που τα λόγια του Χριστού:

"αν θες να είσαι τέλειος, πούλα τα υπάρχοντά σου, και δώστε στους

φτωχούς", είπε πως... ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ, ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ...

... Ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας,

"ξαφρίζει τα παγκάρια των εκκλησιών, για να τα δίνει στους Μασσόνους"...

... Ο Αρχιεπίσκοπος που επί ηγεσίας Χριστόδουλου, είχε μιλήσει για ...

"ΕΩΣΦΟΡΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ"...... Ο Αρχιεπίσκοπος που

φωτογραφίζεται περήφανος με ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ...... Ο Αρχιεπίσκοπος που προσκάλεσε και τάϊσε λαθροεισβολείς, αλλά ΔΕΝ

ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ...


...Ο Αρχιεπίσκοπος που συνεργάστηκε  και συνεργάζεται στενά με τους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

... Σήμερα, προσπαθεί , να επιβάλλει στον Ελληνικό λαό τους λαθροεισβολείς

Με την παραβολή του... "Καλού Σαμαρείτη", (εγκύκλιο που λέγεται πως έφτασε σε όλες τις εκκλησίες) επιχειρεί να προπαγανδίσει να να στηρίξει τους λάθρο, με κηρύγματα στους ναούς, που τους έχει μετατρέψει σε ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ, ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ... ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ...(και στο βάθος ΕΒΡΑΪΚΗΣ, γιατί είναι γνωστό πως το Ισλάμ, είναι δημιούργημα των Εβραίων)...;;;

ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ... ;;;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΕΡΟΝΥΜΟ, ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ, ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΙΦΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ;;;


ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ, ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ;;;

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΡΑΣΟ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΡΑΣΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ...;

ΤΥΧΑΙΟ, ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΩΝ;;;

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ, ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ" ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Επόμενος Αρχιεπίσκοπος ο Δανιήλ της “κόκκινης” Καισαριανής;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου*

Την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018 στο πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας, αναδεικνύαμε κατ΄ αποκλειστικότητα, πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είναι το “σωσίβιο” του Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνήσεώς του στην εθνοκτόνο πολιτική τους, διά μέσω μιας διαμορφωμένης προπαγάνδας επηρεασμού του πιστού λαού μας από του Ιερού Βήματος των εκκλησιών στην ελληνική Επικράτεια!

Προπαγανδιστής της ΕΕ, του ευρώ και των δανειστών μας ο Ιερώνυμος…

Έγραφα συγκεκριμένα στο άρθρο μου – ρεπορτάζ με τίτλο: “Ο Ιερώνυμος είναι το σωσίβιο του Τσίπρα” ότι, πριν από ένα μήνα, τον Μάιο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε τη γνωστή μηνιαία της έκδοση – εγκύκλιο με τίτλο “Προς τον Λαό”, η οποία μοιράζεται σε όλες τις Εκκλησίες και διαβάζετε από του Ιερού Βήματος από τους Ιερείς στο Χριστεπώνυμο λαό. Γράφεται λοιπόν μεταξύ πολλών άλλων στην εγκύκλιο με αριθμό 50:

« … Αλλά και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων οκτώ ετών, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.(Ευρωπαϊκής Ένωσης) επέδειξαν την αλληλεγγύη τους, το καθένα ξεχωριστά, προς την Ελλάδα με τον δανεισμό του πρωτοφανούς ποσού των 300 και πλέον δισ. ευρώ, του μεγαλύτερου διακρατικού δανείου που χορηγήθηκε ποτέ στη νομισματική ιστορία της ανθρωπότητας, υπό όρους πιο ευνοϊκούς από αυτούς που η Ελλάδα μόνη της μπορούσε να επιτύχει στη διεθνή χρηματαγορά. Τελικά δε σήμερα, με επιτόκια που δεν υπερβαίνουν τη μονάδα, με μοναδική απαίτηση τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς οι διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και επιστημονικές εξελίξεις επιβάλλουν επιτακτικά την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων…»!

Παρακάτω επίσης διαβάζουμε στην ίδια εγκύκλιο:

«…Άλλη μεγάλη επιτυχία της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποτελεί η υιοθέτηση του ευρώ του κοινού νομίσματος, που είναι ένα από τα δύο σταθερότερα νομίσματα του πλανήτη…».

Βέβαια, το τραγικό είναι ότι αυτό τον μήνα (Ιούνιο), στην επόμενη δηλαδή εγκύκλιο

(αρ.51) η Εκκλησία παρουσιάζει το ομολογουμένως σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο κατά το έτος 2017, που σημαίνει ότι αποδέχεται τη φτώχια που βιώνει ο λαός μας ως επακόλουθο της καταστροφικής πολιτικής της Ε.Ε. προς την Ελλάδα με το πολιτικό νόμισμά της, το ευρώ (σ.σ. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επανειλημμένα έχουν παραδεχτεί την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ε.Ε. για την Ελλάδα)!

Και τα ερωτήματα που θα θέλαμε να υποβάλλουμε προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, είναι τα εξής:

Ποιος ο λόγος να αναπτύξετε αυτό το τόσο σημαντικό φιλανθρωπικό έργο;

Δεν σας έφθανε η τόσο σημαντική αλληλεγγύη, που σύμφωνα με όσα γράφετε στην εγκύκλιο επέδειξε η Ευρώπη προς την Ελλάδα;

Μετά την “πρώτη φορά αριστερά”, έχουμε δυστυχώς και την πρώτη φορά γελοιοποίηση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος; Από αυτή την εγκύκλιο, που την χαρακτηρίζει μια αφάνταστη δουλοπρέπεια και μια χονδροειδής αλλά και αφελής υμνολογία της Ευρώπης της Μέρκελ;

Δίγλωσσος και επικίνδυνος ο Αρχιεπίσκοπος…

Προφανώς, η Ιερά Σύνοδος πάσχει από αμνησία εκτός εάν διαφωνεί με τα όσα δήλωνε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στα τέλη του 2012 στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά του τουρκολάγνου τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Και περιοριζόμαστε σε ένα μόνο παράδειγμα των όσων είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος:

«… Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μιας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας…. Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα αποτελεί εκτροπή από τις ρίζες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης…»!

Πότε λοιπόν έλεγε αλήθεια ο Αρχιεπίσκοπος; Τότε ή τώρα; Τι ακριβώς άλλαξε από τότε, πού όλοι θα παραδεχτούμε ότι τα έξη (6) αυτά χρόνια πού μεσολάβησαν από το 2012, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα;

Άραγε αντιλαμβάνονται οι συνοδικοί ότι με εγκυκλίους όπως αυτή, πλήττουν την Εκκλησία περισσότερο από τους εχθρούς της;

Αντιλαμβάνονται ότι η εικόνα της δουλοπρέπειας και της χονδροειδούς παραποιήσεως της πραγματικότητας δεν αρμόζει σε Ορθόδοξους Ιεράρχες;

Η Εκκλησία μας βρέθηκε υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες και δεν υπέκυψε σε πιέσεις έσωθεν ή έξωθεν και υποκύπτει σήμερα υπό την κυβέρνηση των πρώην κομμουνιστών, που παραχωρούν – εκτός των άλλων – τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδος μας;

Σωσίβιο της εγκληματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αρχιεπίσκοπος…

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σήμερα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανερυθρίαστα δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα της Ελλάδος, αγνοώντας την αντίθετη γνώμη του Αρείου Πάγου, γίνεται σωσίβιο του πνιγμού της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Γίνεται ο ναυαγοσώστης όλων των Μπολσεβίκων – κομμουνιστών αυτής της κυβέρνησης και κάποιων δεξιούληδων που πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο, συνεργαζόμενοι μαζί του!

Ωστόσο, εμείς αντιλαμβανόμεθα με αμέριστη πικρία, την απλόχερη βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία σε αυτούς τους άθεους και εν πολλοίς αντίχριστους κυβερνώντες!

Μέσω της άθλιας προπαγάνδας, εκδίδοντας αυτή την εγκύκλιο του Μαΐου του 2018, κάτι που δεν είχε τολμήσει να πράξει επί οκτώ ολόκληρα χρόνια η Ιεραρχία της Εκκλησίας! Από τότε δηλαδή, που άρχισε η οικονομική κρίση που ταλανίζει και αφανίζει την Πατρίδα μας!

Εκείνοι – οι Ιεράρχες – αντιλαμβάνονται ότι μέσω αυτής της εγκυκλίου πού διαβάστηκε σε όλες της Εκκλησίες της Ελληνική Επικράτειας, τρομοκράτησαν τον λαό μας για να μην αντιδράσει;

Αντιλαμβάνονται ότι προπαγάνδισαν υπέρ μιας εθνοκτόνου κυβερνήσεως πού προσπαθεί με βίαιο τρόπο να αποκόψει τον ελληνικό λαό από τον Κύριο Χριστό του, με όλες τις σατανικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις;

Με τελευταίο κρούσμα, την ρητορική κυβερνητικών αξιωματούχων περί του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας;

Θεωρούν λοιπόν οι Ιεράρχες – όχι όλοι ευτυχώς – της Εκκλησίας μας, πώς έχουν καθαρή τη συνείδησή τους και θα λάβουν την άφεση των αμαρτιών, όταν φθάσει η ώρα της Κρίσης τους;;;»!

Συντάκτης της προπαγανδιστικής εγκυκλίου ο Άγιος Καισαριανής;

Όλα τα παραπάνω έγραφα στην Ελεύθερη Ώρα της περασμένης Κυριακής και επανερχόμουν στη στήλη μου “Κόκκινο Πιπέρι της Τρίτης 3 Ιουλίου 2018” της ίδιας εφημερίδας, αναφέροντας επιπρόσθετα:

«Την “μυστήρια και ύποπτη” αυτή εγκύκλιο 51 την συνέταξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ! Δεν το πιστεύω, ειλικρινά! Γιατί γνωρίζω, ότι ο σεβασμιότατος Δανιήλ ήταν στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και κατά το παρελθόν είχε εκρηκτικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε πολλά θέματα! Και γνωρίζαμε τις θέσεις του μακαριστού Χριστοδούλου για τη ΝΤΠ και την Παγκοσμιοποίηση!

Εάν λοιπόν αληθεύει αυτή η πληροφορία, τι πράγματι συνέβη; Απλά, καλοπροαίρετα ερωτάμε και θα περιμένουμε πειστικές απαντήσεις»!

Ο …τρόμος φυλάει τα έρημα…

Φίλες και φίλοι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι φοβερές αποκαλύψεις έκαναν πολύ μεγάλη αίσθηση και προκάλεσαν πολύ μεγάλη ανησυχία στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου!

Για τις αποκαλύψεις μας λάβαμε πολλά καταγγελτικά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα, που όμως μας ενημέρωναν ότι δεν υπήρχε καμιά ανάρτηση στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας!

Πράγματι, δεν υπήρχε καμιά ανάρτηση, ούτε της εγκυκλίου 50 (Μαΐου), αλλά ούτε της εγκυκλίου 51 (Ιουνίου)!

Τι άραγε συνέβαινε; Γιατί απέκρυπταν από το επίσημο σάιτ της Εκκλησίας τις δυο αυτές εγκυκλίους;

Αλλά, ως εκ θαύματος και μετά από πολλές οχλήσεις, στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας, την Τετάρτη (4 Ιουνίου) το μεσημέρι αναρτήθηκαν και οι δυο επίμαχοι εγκύκλιοι!

Έτσι, πληκτρολογώντας στην Google: ecclesia.gr και ακολούθως κάνοντας κλικ στη θεματική ενότητα: “Ιερά Σύνοδος”, και στη συνέχεια: “Προς τον λαό”, θα βρούμε τις επίμαχες εγκυκλίους!

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/prostolao/50.pdf

Οι φιλοδοξίες του Μητροπολίτη Καισαριανής…

Αλλά, επειδή δεν πιστεύουμε, πως θα λάβουμε κάποια απάντηση από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, για το αν είναι ο συντάκτης της προπαγανδιστικής εγκυκλίου 50, θα σας αποκαλύψουμε τα νεώτερα από το ρεπορτάζ μας:

Στους διαδρόμους της Ιεράς Συνόδου, κάποιες “κακές γλώσσες” λένε πως, ο Μητροπολίτης Καισαριανής χτίζει το εγχώριο και διεθνές προφίλ του, προκειμένου να γίνει εφαλτήριο για το μέλλον του!

Το οποίο μέλλον του, δεν είναι άλλο από τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο!

Που για χάρη του, προφανώς ξέχασε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, τα όσα του έμαθε και με τα οποία τον γαλούχησε η μεγάλη προσωπικότητα της νεώτερης Εκκλησίας μας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος!

Παρ΄ όλα ταύτα εμείς καλοπροαίρετα θα περιμένουμε την απάντηση του Μητροπολίτης Καισαριανής!

Να διαψεύσει δηλαδή, τις “κακές γλώσσες” της Ιεράς Συνόδου, που μας έδωσαν αυτές τις πληροφορίες!!

*της “Ελλήνων Πολιτείας” – αρθρογράφος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

egerssi.gr

 

 

 

Στον Ιερώνυμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Το Σκοπιανό και οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Αδριανούπολη στην ατζέντα της συζήτησης

Στον Ιερώνυμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε σήμερα στις 10:00 στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το θέμα του ναού στο Κτήμα Προμπονά, η Σχισματική Εκκλησία της πΓΔΜ, το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία και άλλα που απασχολούν την εκκλησιαστική επικαιρότητα συζητήθηκαν από τους Προκαθημένους της Ορθοδοξίας και της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Επιπρόσθετα συνομίλησαν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Επί της υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών.

NEWSBEAST.GR  4/6/2018

 

 

 

 

Μετά το Χριστός Ανέστη ο Ιερώνυμος έψαλε τον Εθνικό Ύμνο

μαζί με το στρατιωτικό άγημα

Συγκίνηση επικράτησε στη Μητρόπολη

Μετά το Χριστός Ανέστη ο Ιερώνυμος έψαλε τον Εθνικό Ύμνο μαζί με το στρατιωτικό άγημα

Συγκίνηση επικράτησε κατά τη χθεσινή τελετή της Ανάστασης στη Μητρόπολη. O αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έψαλε μαζί με το στρατιωτικό άγημα τον Εθνικό Ύμνο.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προσέθεσε τη φωνή του στο τιμητικό άγημα που αμέσως μετά την ανάκρουση Σημαίας, ξεκίνησε να τραγουδά τον εθνικό ύμνο.

https://www.youtube.com/watch?v=rhWu_rVLRhc

NEWSBEAST.GR

 

 

 

7.2.18

Εξέγερση και του Ιερώνυμου: «Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και δεν δέχεται άλλη εξαθλίωση ειδικά σε εθνικό επίπεδο»

«Γυρίζει σελίδα» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο απέναντι στην κυβέρνηση, μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας στο οποίο εν τέλει έδωσε την «ευλογία» του:
«Ο ελληνικός λαός δεν θα αντέξει ούτε και θα δεχθεί άλλη επιπλέον εξαθλίωση και ταλαιπωρία, ειδικά σε επίπεδο εθνικό»
είπε στην προσφώνησή του κατά την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας στη σκιά του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.
«Ο περήφανος ελληνικός λαός καθ’όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως υπέδειξε και συνεχίζει να υποδεικνύει θαυμαστή δύναμη, ιώβια υπομονή, αλλά και μία ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς «συστάσεις» και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που απαιτεί και ζητά είναι ο εύλογος σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματά του και η πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων, το οποίο και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την «άρτια και σωστή διαχείριση στο ευαίσθητο αυτό μείζονος εθνικής σημασίας θέματος».
Επανέλαβε, δε, ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή και απαθής «όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδος μας. Άλλωστε, η Εκκλησία ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα εθνικά ή και κοινωνικά ζητήματα της κάθε ιστορικής περιόδου, αλλά βοήθησε άμεσα η έμμεσα στην συνειδητοποίηση και εν τέλει στην επίλυσή τους» αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά της να διοργανώνει συλλαλητήρια.
Με αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση 10 ετών από τη στιγμή της εκλογής του στη θέση του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο τρίπτυχο «ενότητα», «αγάπη» και «προσφορά».
Όλη η προσφώνηση του κ. Ιερώνυμου έχει ως εξής:
Σεβασμιώτατοι Αγιοι Αρχιερείς
«Ο Χριστός εν τω μέσω ημών»
Συνερχόμασθε σήμερα χάριτι του Παναγάθου Τριαδικού Θεού σε μία ακόμη έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, του ανωτάτου Συνοδικού θεσμού της Αγίας Εκκλησίας μας που αποτελεί την πρώτη για το νέο έτος. Δόξα και αίνον αναπέμπωμεν στον Κύριο και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστό, την Κεφαλή της Εκκλησίας μας και διά πρεσβειών του Αγίου ενδόξου Λουκά του εν Στειρίω, του οποίου σήμερα τιμάται η σεπτή μνήμη, Τον παρακαλούμε όπως μας βοηθήση και μας φωτίση τις δύο αυτές ημέρες.
Προσευχόμασθε για την ανάπαυση της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου, ο οποίος εκοιμήθη αιφνιδίως κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης Λακωνίας και παρακαλούμε τον έχοντα την εξουσία ζώντων και τεθνεώτων Κύριο του παντός να αναπαύση στους κόλπους Αυτού τον αείμνηστο κεκοιμημένο αδελφό ημών.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος υπήρξε ένας ταπεινός, ευσεβής και διακριτικός Ιεράρχης, με γνήσιο και απαράμιλλο εκκλησιαστικό φρόνιμα και ήθος. Ήταν Ιεράρχης της αγάπης, της προσευχής και της υπακοής, ένθερμος υπερασπιστής των ιδανικών της πατρίδος μας καθώς και ιδιαίτερα προσφιλής στον πιστό λαό του Θεού, αφού εκτελούσε τα ποιμαντικά καθήκοντά του με πραότητα και σύνεση, αγωνιζόμενος πάντοτε για το μείζον αγαθό και την πνευματική ενότητα της Αγίας Εκκλησίας μας. Ευχόμασθε ολοψύχως στην κεφαλή της θεοσώστου Μητροπόλεως Μάνης και στην θέση του αοιδίμου Μητροπολίτου να εκλεγή ένας άξιος διάδοχος με πνεύμα υπακοής, ταπεινώσεως και διακονίας στην Εκκλησία δίχως επιρροές και επενέργειες από εξωγενείς κοσμικές φωνές και απαιτήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την θεματολογία της Ημερησίας Διατάξεως θα προβούμε στην εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής διά τας προς τον Τύπον ανακοινώσεις και εν συνεχεία θα επακολουθήσει η πλήρωσις της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης καθώς και η πλήρωσις δύο (2) κενών θέσεων βοηθών Επισκόπων παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί Ανάγνωσις και Επικύρωσις των Πρακτικών της προηγούμενης Συνεδρίας και κατόπιν θα επακολουθήσει συζήτηση και ψήφιση δύο νέων Κανονισμών υπό των τίτλων: «Τροποποίησις Κανονισμού περί Εφημερίων και Διακόνων», τον οποίο και θα εισηγηθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και «Σχέδιον Κανονισμού περί Διοικητικής Διαδικασίας», την εισήγηση του οποίου θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Λόγω του ότι η συνεδρίαση αυτή πραγματοποείται στον απόηχο των μεγάλων εκδηλώσεων που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα ήθελα και από το βήμα αυτό να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τα σεπτά μέλη της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τόσο για την άψογη μεταξύ όλων συνεργασία και συνεννόηση, όσο για την άρτια και σωστή διαχείριση στο ευαίσθητο αυτό μείζονος εθνικής σημασίας θέματος.
Βεβαίως, η Εκκλησία σε όλη αυτή την τρικυμία των ραγδαίων εξελίξεων και ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να μένει σιωπηλή και απαθής, πολλώ δε βεβαίως όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδος μας. Άλλωστε, η Εκκλησία ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα εθνικά ή και κοινωνικά ζητήματα της κάθε ιστορικής περιόδου, αλλά βοήθησε άμεσα η έμμεσα στην συνειδητοποίηση και εν τέλει στην επίλυσή τους.
Η Εκκλησία ως Σώμα του σαρκωθέντος Θεού Λόγου έχει λόγο και γνώμη για την σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας, διότι δεν επαψε να αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας. Αναμφισβήτητα, ο ρόλος της δεν είναι να οργανώνη συλλαλητήρια.
Η Εκκλησία αγρυπνεί και προσεύχεται, έχει ρόλο ενωτικό, δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και επιθυμεί με οδηγό το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού να συμβάλη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ώστε να επικρατήση στον κόσμο η ειρήνη του Θεού «η πάντα νουν υπερέχουσα», η καταλλαγή και η αγάπη.
Σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ιστορική στιγμή και για την μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση χρειάζεται από όλους μας οπωσδήποτε σύνεση, νηφαλιότητα και ομοψυχία, προκειμένου να αντιμετωπισθή το κρίσιμο αυτό θέμα εποικοδομητικά και ειρηνικά.
Άλλωστε, βασική επιδίωξή μας πάντοτε, απέναντι σε ανάλογες δύσκολες καταστάσεις που βίωνε η πατρίδα μας ήταν η διατήρηση και η φροντίδα της κοινωνικής συνοχής.
Μολονότι η ενεργή παρουσία της Εκκλησίας στην κοινωνική ζωή απομακρύνει τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και της αναρχίας, εντούτοις, χρέος της Εκκλησίας είναι να αγωνίζεται για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης του Θεού. Μέλημά μας είναι πρωτίστως ο άνθρωπος, αφού «ουδέν γαρ όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός».
Πράγματι, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας δεν μπορεί να δεχθή ή και να αντέξη άλλη επιπλέον εξαθλίωση και ταλαιπωρία, ειδικά σε επίπεδο εθνικό.
Ο περήφανος Ελληνικός λαός καθ’όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως υπέδειξε και συνεχίζει να υποδυκνείη θαυμαστή δύναμη, ιώβια υπομονή, αλλά και μία ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς «συστάσεις» και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό που απαιτεί και ζητά είναι ο εύλογος σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματά του και η πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων, το οποίο και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του.
Ασφαλώς, ο ρόλος της Εκκλησίας δεν έχει ουδεμία σχέση με τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων. Η Εκκλησία δεν δύναται να ταυτίζεται με την πολιτική εξουσία δίχως να έρχεται σε αντίθεση με την φύση και την ιερή αποστολή της και βεβαίως δεν μπορεί να κομματικοποιείται. Άλλωστε, η Εκκλησία δεν περιορίζεται στην εγκοσμιότητα, που περιορίζει την ελευθερία της και απομονώνει τον σκοπό της, αλλά επεκτείνεται στην αιωνιότητα.
Δεν ορθώνει λόγο, δεν διατυπώνει πρόταση, προκειμένου να ασκήσει μία ανούσια, άσκοπη ή και ανώφελη αντιπολίτευση. Σκοπός της ήταν και είναι να είναι δίπλα στον κόσμο, δίπλα στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί ζώσα εικόνα του ζώντος Θεού, προσκαλώντας τον σε ενότητα, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ι. Χρυσόστομος η Εκκλησία είναι «ενώσεως και συμφωνίας όνομα». Όσο η Εκκλησία διατηρεί την ταυτότητά της, δεν μερίζεται, ούτε μερίζει, αλλά ενοποιεί και μεταμορφώνει.
Με την χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού συμπλήρωσα δέκα έτη στην θέση ευθύνης και διακονίας του Αρχιεπισκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του πρώτου μεταξύ ίσων στην Αυτοκέφαλη και ζωντανή Εκκλησία μας. Σας ευχαρίστησα πριν, αισθάνομαι την ανάγκη να το πράξω και τώρα, διότι είμαστε ένα σώμα και μία φωνή.
Πράγματι, καθ’ όλη την δεκαετή αυτή και ιδιαίτερα κοπιαστική περίοδο πάσχισα να διακονήσω: τον άνθρωπο, την συνοδικότητα, τις ορθές σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές συγκυρίες, την παρατεινόμενη κρίση αρχών, θεσμών και αξιών, την φτώχεια, την δημιουργία κοινωνικού προσώπου της Εκκλησίας μας, τιμώντας τους προκατόχους μου, την εκκλησιαστική περιουσία, την εκκλησιαστική εκπαίδευση, προσπάθησα να δημιουργήσω πρόσθετο κύρος στην Εκκλησία με την ανάδειξη άξιων επισκόπων-ποιμένων, να προασπίσω τα δίκαια της Εκκλησίας μας, να προβάλλω την ενότητα και όχι τις αντιπαραθέσεις, να υπερβώ τις όποιες μικρότητες και διαφορές μας, γεφυρώνοντας το όποιο χάσμα των μεταξύ μας αδελφικών σχέσεων.
Βεβαίως, με τη χάρη και την βοήθεια του Θεού καταφέραμε να δημιουργήσουμε πολλές κοινωνικές και ποιμαντικές δομές με πολλές προνοιακές δραστηριότητες, στοχεύοντας πρωτίστως στην παροχή βοήθειας, στήριξης και φροντίδας, οικονομική και ηθική, προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητος και θρησκεύματος.
Εκ βάθους καρδίας εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου προς όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα προς την επίτευξη και ολοκλήρωση του θεάρεστου και πολυδάπανου αυτού έργου.
Βεβαίως, δεν σταματούμε εδώ. Η Εκκλησία δεν σταματά ποτέ να εργάζεται, να διακονεί και να υπηρετεί τον άνθρωπο.
Αποτελεί πρώτιστη ανάγκη να εντατικοποιήσουμε το έργο της Εκκλησίας, να συνεχίσουμε άοκνα να αναδεικνύουμε τον κοινωνικό της χαρακτήρα και πρόσωπο, να πλησιάσουμε τον άνθρωπο που υποφέρει, πονάει, αισθάνεται ξεχασμένος ή είναι απογοητευμένος, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την πολύτιμη βοήθειά μας και στήριξη στον ιδιαίτερα καταπονημένο λαό μας, διατηρώντας ακέραια την κοινωνική συνοχή και εφαρμόζοντας την θεϊκή εντολή της αγάπης.
Συνεπώς, σε αυτο το τρίπτυχο εργάσθηκα και αυτό επιθυμώ να συνεχίσω να υπηρετώ, το οποίο βασίζεται στην «ενότητα», στην «αγάπη» και στην «προσφορά».
Σε αυτό το τρίπτυχο, που αποτελεί στέρεα βάση, καλώ όλους Εσάς, ανιδοτελώς και με πνεύμα αυτοθυσίας, εντατικά να εργασθούμε, υπηρετώντας τον άνθρωπο και τις άξίες του.
Σας λέγω ειλικρινά ότι κανείς μας δεν περισσεύει. Όλοι μαζί, εμείς που αποκαλούμασθε «άγιοι αδελφοί», ενωμένοι, σε μία κοινή πορεία να αναδείξουμε την δύναμη και την ενότητα της Εκκλησίας μας, που χαρακτηρίζεται από την θυσιαστική αγαπη και τη χάρη.
Σας χρειάζομαι όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, ο λαός μας χρειάζεται ολους, η πατρίδα μας χρειάζεται ενωμένους για να προσφέρουμε ευαγγελική αγάπη, στήριξη και ελπίδα στο λαό μας, γινόμενοι εμείς άξια πρότυπα και φωτεινά παραδείγματα.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.2.18

 

 

 

 

Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από τον Ιερώνυμο

Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την κοίμησή του

Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από τον Ιερώνυμο

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την κοίμησή του, τέλεσε σήμερα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών.

«Ήρθαμε και εμείς, όπως πολλοί φίλοι και πνευματικά παιδιά του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, να τελέσουμε το τρισάγιο και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δοθείσης, μάλιστα, της ευκαιρίας απηύθυνε έκκληση ενότητας του ελληνικού λαού και ευχήθηκε «να δώσει ο Θεός σε όλους μας υγεία, δύναμη, φώτιση, ώστε να συνεχίσουμε να τον αγαπάμε και ό,τι καλά έργα έχει αρχίσει να τα προχωρήσουμε».

Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης, ενώ στο Α' Κοιμητήριο τον ανέμεναν ο μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός και ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρυσόπουλος.

NEWSBEAST.GR  27/1/2018

 

 

 

«Εγώ προτιμώ τα δύσκολα» είπε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα, ούτε τα παράγωγα της λέξης «Μακεδονία»

22/01/201812:41193
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα, ούτε τα παράγωγα της λέξης «Μακεδονία»Μόνο 9 από τους 82 Ιεράρχες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος - Ζήτησε σύνεση, ομοψυχία και νηφαλιότητα «για να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Με την παρατήρηση ότι από τους 82 ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο το «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής έδωσαν μόνο 9 επέλεξε να τοποθετηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την παρουσία ιεραρχών στο συλλαλητήριο της Κυριακής.
«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας «εγώ προτιμώ τα δύσκολα», κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της ,που είναι ότι η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’. Αλλά όμως πρέπει με σύνεση ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω. Αυτό με εκφράζει. Δεν λέω τίποτα άλλο περισσότερο αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους από την Οδησσό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».
Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Κυριακής, εξέφρασε την άποψη μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει με βάση τα νέα δεδομένα τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια για το όνομα των Σκοπίων.

 

 

 

 

Η επιστολή του Ιερώνυμου στον Γαβρόγλου για την εικόνα στα σκουπίδια

«Δυσάρεστο συμβάν σε βάρος των δικαιωμάτων εργαζομένων, πού είναι μέλη της Εκκλησίας μας»

Η επιστολή του Ιερώνυμου στον Γαβρόγλου για την εικόνα στα σκουπίδια

Τη λύπη του και τη διαμαρτυρία του για το «δυσάρεστο συμβάν σε βάρος των δικαιωμάτων εργαζομένων, πού είναι μέλη της Εκκλησίας μας» εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Η επιστολή εστάλη μετά το θέμα που ανέκυψε με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσώπων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), Ελένη Γιαννακοπούλου, η οποία σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον Οργανισμό, πέταξε εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια, παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος και τυχόν άλλα αδικήματα.

Το κείμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, που δημοσιεύει η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», έχει ως εξής:

1/9/2017

Πρός
Τόν Ἀξιότιμο
κ. Κωνσταντῖνο Γαβρόγλου
Ὑπουργό Παιδείας, Ἔρευνας
καί Θρησκευμάτων
Εἰς Ἀμαρούσιον

Ἀξιότιμε κ. Ὑπουργέ,

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κατά τήν σημερινή Της Συνεδρία ἔλαβε γνώση τῶν ἀναφορῶν δύο ὑπαλλήλων τοῦ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οἱ ὁποῖες, κατόπιν τῆς ἀρνητικῆς ἀντιδράσεως τῆς Διευθύνουσας Συμβούλου, ζήτησαν ἀπό τό Διοικητικό Συμβούλιο τοῦ Ὀργανισμοῦ καί τό ἐποπτεῦον Ὑπουργεῖο σας νά τούς ἀπαντήσει, ἐάν ἀπαγορεύεται νά φέρουν τά θρησκευτικά σύμβολα τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ ἤ νά ἔχουν ἱερές εἰκόνες ἐπάνω στό γραφεῖο ἐργασίας τους.

Η Δ.Ι.Σ. ἀπεφάσισε τήν ἀποστολή τῆς παρούσας, προκειμένου νά δηλώσει τήν λύπη καί διαμαρτυρία Της γιά τό δυσάρεστο συμβάν σέ βάρος τῶν δικαιωμάτων ἐργαζομένων, πού εἶναι μέλη τῆς Ἐκκλησίας μας.

Προκαλοῦνται εὔλογες ἀπορίες: ἀπό τήν ἀπαγόρευση νά ὑποχρεωθεῖ κανείς νά ἀποκαλύψει, παρά τή θέλησή του, τά θρησκευτικά του φρονήματα, θά φθάσουμε στήν ἀντίστροφη ἀπαγόρευση τοῦ δικαιώματος νά καθιστᾷ ὁ καθένας ἐμφανές τό θρησκευτικό του συναίσθημα στό δημόσιο χῶρο;

Ἡ διαμαρτυρία καί ἡ λύπη μας, ὡστόσο, δέν σημαίνει ὅτι θά παρασυρθοῦμε σέ ἐπίδειξη ἐμπάθειας. Ἡ ἠθική διαφορά τοῦ μηνύματος τῆς Ἐκκλησίας ἔγκειται στό ὅτι εὔχεται καί προσεύχεται «ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς».

Θεωροῦμε, γιά τόν λόγο αὐτόν, ἀξιέπαινη καί χριστιανική τήν στάση τῶν θιγόμενων ἐργαζομένων, οἱ ὁποῖες δέν ζήτησαν τήν ἄσκηση διώξεως κατά τῆς προϊσταμένης τους, εἰ μή μόνον νά ἀναγνωρισθεῖ ρητῶς ἀπό τόν ἐργοδότη τους ἡ ἐλευθερία ἐκδηλώσεως τῆς θρησκευτικῆς πίστεώς τους στόν χῶρο ἐργασίας τους. Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ὡς κοινότητα κλήρου καί λαοῦ, συμπαρίσταται στό δίκαιο καί δημοκρατικό αἴτημα τῶν ἐργαζομένων καί ἀναμένει τήν ἀπάντηση τῆς ἐργοδοτικῆς πλευρᾶς καί τοῦ ὑμετέρου Ὑπουργείου.

Θά ἀποτελοῦσε ὠφέλιμη ὑπηρεσία στόν τόπο, ἐάν τό Ὑπουργεῖο σας μέ τήν παροῦσα εὐκαιρία ἀπεδείκνυε ὅτι εἶναι ἄξια προστασίας ἡ θρησκευτική ἐλευθερία γιά ὅλους, τόσο γιά τήν πλειοψηφία τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν, ὅσο καί γιά τίς μειοψηφίες τῶν ἑτεροδόξων, ἐτεροθρήσκων ἤ τῶν μή θρησκευόντων.

Θά ἐνθυμεῖσθε πώς τόν Μάιο τοῦ 2009 στό ἄκουσμα τῆς εἰδήσεως ὅτι κατά τή διάρκεια σωματικοῦ ἐλέγχου ἀπό ἀστυνομικό σέ μουσουλμάνο καταστράφηκαν σελίδες τοῦ Κορανίου, πού εἶχε μαζί του ὁ ἐλεγχόμενος, εἶχαν προκληθεῖ βίαια ἐπεισόδια στό κέντρο τῆς Ἀθήνας, πρίν κἄν ἐξακριβωθοῦν οἱ συνθῆκες τοῦ περιστατικοῦ.

Οἱ κρατικοί κανόνες λοιπόν, πού προστατεύουν τήν κοινωνική εἰρήνη ἀπό τίς προσβολές τοῦ ἑνός τῆς θρησκευτικῆς πίστεως τοῦ ἄλλου, ἔχουν παρόντα καί ἰσχύοντα λόγο ὑπάρξεως.

Καί ἡ δική μας ἀνεκτική στάση ὡς ὀρθοδόξων χριστιανῶν δέν ἀπαλλάσσει τήν Πολιτεία ἀπό τό λειτούργημά της νά παρεμβαίνει καί νά προστατεύει.

Κλείνοντας θά μᾶς ἐπιτρέψετε μία διαπίστωση γιά τόν φανατισμό.

Στήν Ἑλλάδα οἱ ἀπόπειρες ἀπό πολιτικές τάσεις, ἀκτιβιστικές ἑνώσεις ἤ δημόσια πρόσωπα γιά τήν προβολή καί ἀναγνωρισιμότητα τῆς ἀθεΐας συνήθως ἐξαντλοῦνται σέ μονοσήμαντη ἀντιπαράθεση μέ τήν ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.

Ἡ ἔλλειψη νηφαλιότητας, ἡ ἐπιθετικότητα, οἱ διακωμωδήσεις καί οἱ προσβολές, πού ἐκδηλώνουν κατά τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν δίδουν τήν ἐντύπωση ὅτι πρόκειται μᾶλλον γιά ἀπογοητευμένους χριστιανούς, παρά γιά συνειδητοποιημένους ἄθεους, πού σέβονται τήν θρησκευτική πίστη τοῦ ἄλλου.

Προκαλεῖ βεβαίως ἔκπληξη πῶς εἶναι δυνατόν τόση ἐμμονή γιά τήν ἐξαφάνιση εἰδικά τῆς ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας ἀπό τή δημόσια ζωή νά προέρχεται ἀπό ἀνθρώπους, πού ὑποτίθεται ὅτι ἐμφοροῦνται ἀπό θρησκευτική ἀδιαφορία.

Εἶναι καί αὐτή μία κατηγορία θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ μᾶλλον ἀπειλητικότερη γιά τήν κοινωνική συνοχή ἀπό τήν ἀτομική θρησκοληψία.

Τό φαινόμενο τοῦ ἐπιθετικοῦ ἀντιχριστιανισμοῦ, πού διεκδικεῖ καί ἐπαίνους προοδευτικότητας, ἀξίζει προσοχῆς ἀπό τό Ὑπουργεῖο σας, ἐπειδή ἀμφισβητεῖ τόν ἴσο σεβασμό τῶν δικαιωμάτων, μέ τό διχαστικό ἐπιχείρημα ὅτι ἡ πλειοψηφία εἶναι ἀπειλή γιά τίς μειοψηφίες καί, ἑπομένως, δέν ἀξίζει προστασίας.

Μέ τήν πεποίθηση ὅτι τυγχάνει τῆς κατανοήσεώς σας ἡ σημασία τῶν ὡς ἄνω ἐκτεθέντων, καί μέ τήν ἐλπίδα ὅτι στόν σχεδιασμό καί στίς ἀποφάσεις σας θά συνεξετάσετε τίς σχετικές θέσεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, σᾶς ἀπευθύνουμε τήν εὐχή ὁ Θεός νά σᾶς εὐλογεῖ καί νά σᾶς ἐνισχύει στά εὐθυνοφόρα καθήκοντά σας.

Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ,

Πρόεδρος.

NEWSBEAST.GR  1/9/2017

 

 

 

 

Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεχόμαστε πόλεμο, είμαστε υπό εξόντωση

«Κάποιοι δεν θέλουν την ανάσταση της κοινωνίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε ότι η Εκκλησία δέχεται πόλεμο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «πετούν φωτοβολίδες εκείνοι που δεν θέλουν την Ανάσταση της κοινωνίας μας, της Πολιτείας μας και του Έθνους μας. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε κάποτε η Πολιτεία μας να αποδεσμεύσει τις μυστικές υπηρεσίες για να ενημερώσουν το λαό μας ποιοι είναι εκείνοι που δουλεύουν εναντίον μας με διάθεση αντεθνική και τι επιδιώκουν για να μπορέσουμε κι εμείς να ξυπνήσουμε επιτέλους».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης ότι «δέχεται τέτοιο πόλεμο, που αισθανόμαστε ότι είμαστε υπό εξόντωση».

Ο Αρχιεπίσκοπός Ιερώνυμος, μίλησε και για την πολιτική αλλά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ λυπάμαι τον Τσίπρα και λέω λυπάμαι για όλα αυτά που τραβάει. Λένε ότι αυτός ο παπάς σήμερα έπεσε στα βάτα, ξέρετε τι είναι τα βάτα; Έτσι έπεσε ο Τσίπρας, έχει διάθεση, θέλει , αλλά...» αναφέρει.

Για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας και την δήλωσή του ότι από την πλευρά της Εκκλησίας προήλθε ο πολιτικός του θάνατος, ο Αρχιεπίσκοπός δήλωσε πως ο κύριος Φίλης, ξέρει πολύ καλά τα πράγματα, έκανε επένδυση πάνω σε αυτό το θέμα και θα φανεί στην πορεία.

Για το θρησκευτικό όρκο λέει ότι συνιστά μια παράδοση, η οποία έμεινε μέχρι τις μέρες μας και έχει ιεροποιηθεί.
Για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας διερωτήθηκε: «αφού είναι διακριτοί οι ρόλοι γιατί μας αφαιρούν την περιουσία όποτε θέλουν;

newsbomb.gr  9/4/2017

 

 

 

Ιερώνυμε σήκω φύγε.

Posted by Φαίη στο Φεβρουαρίου 3, 2017


Οι ευγένειες τέλος.

‘Μακαριώτατε’, ‘Σεβασμιώτατοι’, ‘Παναγιώτατε’ και όποιοι άλλοι ξέχασα. Στην ψευδοσύνοδο κριθήκατε για το τι ποιμένες της Εκκλησίας είστε και βγήκατε, το λιγότερο, θλιβερά ελλιπείς, τώρα κρίνεστε για το πόσο άντρες είστε γι’ αυτό οι ευγένειες τέλος.

Η διοικούσα εκκλησία διαθέτει τον πιο οργανωμένο, τον πιο ισχυρό και πολυπληθέστερο οργανισμό σε όλη την Ελλάδα. Έναν οργανισμό ο οποίος μπορεί να τα βάλει με όλα τα πολιτικά κόμματα μαζί ανά πάσα στιγμή και με το ένα μάτι κλειστό. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατεβάσει στους δρόμους ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ανθρώπους, κυριολεκτικά με το νεύμα ενός χεριού και με μηδαμινά έξοδα.

Την ώρα λοιπόν που το κράτος ετοιμάζεται να φυτέψει τον σπόρο της ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ στα μικρά παιδιά των Ελλήνων και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός των ενεργειών για την πλήρη ανατροπή αυτού του εγκλήματος που πάει να γίνει, έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο. Ο Ιερώνυμος αναρωτιέται για το «τι πατρίδα και τι οικογένεια θέλουμε επιτέλους», μία Μητρόπολη βγάζει ανακοίνωση και μοιράζει φυλλάδια αποχής από τη θεματική ενότητα, μία άλλη Μητρόπολη βγάζει ανακοίνωση και ζητά δημοψήφισμα, ένας άλλος Μητροπολίτης κάνει μία ομιλία, δεν ξέρω κι εγώ που, και αναφέρεται στο θέμα ζητώντας από τους πολίτες να κινητοποιηθούν οργανωμένα, και ούτω καθεξής …  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Ιερώνυμε παρ’ το αλλιώς.

Ιερώνυμε το όνομά σου θα γραφτεί με τα μελανότερα χρώματα στην ιστορία. Στη δική σου ‘σκοπιά’ έγινε η χειρότερη προδοσία κατά της πίστεως και τότε μας πέταγες κάτι εξυπνάδες του στυλ, «οι επόμενες γενιές θα είναι σε θέση να κρίνουν». Τώρα που πάνε να σακατέψουν τα παιδιά εσύ μας λες «ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε». Όταν υπέγραψες στην ψευδοσύνοδο έβγαλες απ’ έξω τη συνείδηση της Εκκλησίας, κλήρο και λαό, κρίνοντάς μας ακατάλληλους κι έκανες του κεφαλιού σου. Τώρα που ΔΕΝ είσαι διατεθειμένος να κάνεις τίποτα μας ξαναθυμήθηκες και λες: «ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε». Η μπόχα που έχει αφήσει η εξουσία πάνω σας, φαίνεται στην πονηρή γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Βρωμάει από χιλιόμετρα μακριά. Εμείς λοιπόν Ιερώνυμε έχουμε διερωτηθεί και λέμε ΟΧΙ (και) σε αυτό που πάει να γίνει, εσύ τί είσαι (αυτή τη φορά) διατεθειμένος να κάνεις;;; Δεν μπορείς συνέχεια να παίζεις το «εδώ παπάς εκεί παπάς που είναι ο παπάς». Τη μία να δηλώνεις παρών και να αναφέρεσαι σε ένα μελλοντικό ποίμνιο, την άλλη να δηλώνεις απών και να μας θυμάσαι για να ‘κλάψεις’ μαζί μας.

Η δουλειά σου Ιερώνυμε δεν είναι ούτε να πετάς τα σκουπίδια σου στις επόμενες γενιές, ούτε να κλαίγεσαι και να αναρωτιέσαι γενικώς και αορίστως. Η δουλειά σου είναι ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΣ, και να πράττεις το σωστό για την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ΣΗΚΩ ΦΥΓΕ.

Ιερώνυμε παρ’ το αλλιώς.

Μετά την ψευδοσύνοδο κάλεσες έκτακτη σύνοδο και συσπείρωσες μονομιάς την διοικούσα εκκλησία στο δόγμα «βουλώστε το». Τώρα που πάνε να διαλύσουν τις ψυχές των παιδιών η διοικούσα εκκλησία συμπεριφέρεται σαν ξεχαρβαλωμένο αυτοκίνητο διότι εσύ ρεμβάζεις και το γύρισες στο μελό. Τι συμβαίνει Ιερώνυμε; Αν νομίζεις ότι αγοράσαμε το παραμύθι με τον Φίλη ‘που έφαγε πόρτα’, γελιέσαι. Το ‘σου δίνω, δώσε μου κι εσύ κάτι για να φανώ νικητής’ το γνωρίζουμε Ιερώνυμε. ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ;;;

Ιερώνυμε. Η Εκκλησία δεν είναι παραμάγαζο της Μασονίας, ούτε υποκατάστημα της εξουσίας. Σύνελθε και ΠΡΑΞΕ. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ΣΗΚΩ ΦΥΓΕ.

Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ

***

Λευτερωθήκαμε από τον αγαρηνό και πρώτη μας πράξη στο δρόμο της λευτεριάς ήτανε να κλείσουμε το στόμα της αλήθειας. Να ψευτίσουμε τη ζυγαριά της πίστης. Να λησμονήσουμε πως τα μοναστήρια, στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, φυλάξανε και την πίστη και την παιδεία, και πως όσοι μάθανε γράμματα στα μοναστήρια τα μάθανε. Εκεί πρωτοσυλλάβησε το χωριατόπουλο και κει ακόνισε το νου του ο γραμμματισμένος. Λίγο ο μακαρίτης, ο κυβερνήτης, λίγο η αντιβασιλεία, λίγο οι προεστοί, λίγο οι δεσποτάδες, όλοι τους βοηθήσανε το κράτος να γίνει η κεφαλή της εκκλησίας. Έτσι η εκκλησία έπαψε πια νάναι το πνευματικό μας κεφάλι, κι έγινε όμοια με τον έφορο ή τον χωροφύλακα. Ένα παρακλάδι στο δέντρο της πολιτείας κι ο πιο ασήμαντος τροχός στη μηχανή.
– Και ποιά είν’ η ζυγαριά που ψεύτισε;
– Η ιεραρχία, αποκρίθη με δάκρυα στα μάτια ο Ιγνάτιος. Απαράτησε τα δικά της ζύγια, τα ζύγια του Χριστού και ζυγιάζει με τα ψευτισμένα ζύγια που της έδωκεν η εξουσία. Έτσι το Έθνος γελιέται, χωρίς να του το λένε κι ο σατανάς χασκογελά κρυμένος σ’ όλα τα ισκιερά μέρη του δρόμου μας.

ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ
του ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ

 

Ιερώνυμος: Ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε τι πατρίδα και τι οικογένεια θέλουμε

«Χωρίς να καταλάβουν οι άλλοι ότι είμαστε ενωμένοι, δεν μπορεί να γίνει τίποτε»

Ιερώνυμος: Ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε τι πατρίδα και τι οικογένεια θέλουμε

Την επισήμανση πως «ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε τι πατρίδα και τι οικογένεια θέλουμε, επιτέλους» έκανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προς τους δημοσιογράφους μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Με αφορμή, μάλιστα, τη σημερινή ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, πρόσθεσε ότι «αυτή η ημέρα των γραμμάτων και των παιδιών είναι αφορμή να προβληματιστούμε πού πάμε».

Ωστόσο, κατόπιν ερωτήσεων των δημοσιογράφων, έκανε λόγο και για τη χθεσινή τουρκική πρόκληση στην περιοχή των Ιμίων: «Είναι φυσικό όταν ένα κράτος βρίσκεται σε αδυναμία και ακαταστασία, και εννοώ το γειτονικό κράτος, την Τουρκία, να βρίσκει τρόπους για να δείχνει προς τα έξω τη δύναμή του και να κρατάει μέσα τη συνοχή. Έφτασε η ώρα να καταλάβουμε πως χωρίς την ενότητα, χωρίς να καταλάβουν οι άλλοι ότι είμαστε ενωμένοι, δεν μπορεί να γίνει τίποτε», υπογράμμισε.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών γέμισε σήμερα το πρωί με παιδιά όλων των ηλικιών, στη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε την ευλογία του και την ευχή για καλή πρόοδο στους μαθητές.

newsbeast.gr  30/1/2017

Διαβάστε ακόμα

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ιερώνυμος για τις αλλαγές Φίλη στα Θρησκευτικά: «Απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα»

Ιερώνυμος για τις αλλαγές Φίλη στα Θρησκευτικά: «Απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα»
Στις αλλαγές που προωθεί το υπ. Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα».

«Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας», είπε ο κ. Iερώνυμος, μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος», κατέληξε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 20/9 21:19

 

 

 

 

13.6.16

Η Εκκλησία για τη κυβέρνηση: «Ας τολμήσουν διαχωρισμό Εκκλησίας

-Κράτους - Σκοπός είναι η αλλοίωση του λαού» [φωτό, βίντεο]

«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ»
Αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, έστειλε από τις ακριτικές Οινούσσες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Σε επίσκεψή του, στο νησί που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των γειτόνων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε αυτό, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και τις αρχές της Χίου και των Οινουσσών ο κ. Ιερώνυμος έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, τους μαθητές, τη λιμενική αρχή αλλά και τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.
«Δεν μας φοβίζουν τα μνημόνια»
Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στο νόημα των μνημονίων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φοβηθεί, αφού η λέξη «μνημόνιο» δεν είναι πρωτάκουστη. Όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος, και στο παρελθόν αρκετή προσπάθησαν να υποθηκεύσουν τη χώρα όμως οι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
«Είναι ένα μικρό σύννεφο, όπως αυτά που στο παρελθόν το έθνος μας έχει ξεπεράσει. Έτσι θα ξεπεράσουμε κι αυτό και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να ζούμε», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
Κράτος και εκκλησία
Αναφερόμενος στο ζήτημα του διαχωρισμού του κράτους και της εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε με νόημα ότι ενώ παλαιότερα δεν νοείτο εκπαίδευση μακριά από τη θρησκεία, στην εποχή μας αυτό αποτελεί βασική επιδίωξη ορισμένων.
«Υπάρχουν προτάσεις, όχι μόνο από ένα πολιτικό κόμμα αλλά από πολλά, να απαλειφθεί από τον τίτλο του Υπουργείου το «θρησκευμάτων», να λέγεται κάτι άλλο, όπως Υπουργείο Πολιτισμού. Ας το τολμήσουν, ας το κάνουν, θα υποφέρουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Η εκκλησία θα πορευθεί αλλά το έθνος θα ταλαιπωρηθεί.
Χρειάζεται προσοχή γιατί όλα αυτά είναι σχεδιασμένα και εν πολλοίς αποφασισμένα. Ο σκοπός είναι αυτός ο  λαός να αλλοιωθεί, και στην πίστη και στην ιστορία και στις παραδόσεις για να μπορούν εύκολα να μας διαφεντεύουν», είπε ο ίδιος.
Ανέφερε μάλιστα την προτροπή του πρώτου Υπουργού των Εκκλησιαστικών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Ιωσήφ Ανδρούση, προς εκκλησίες και μοναστήρια, προκειμένου να λιώσουν τα ασημικά και τα χρυσαφικά, ώστε να δοθούν στον αγώνα για την επανάσταση και τους πεινασμένους Έλληνες.
Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα αργότερα, από το Στρατιωτικό Φυλάκιο των Οινουσσών σημείωσε:
«Δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν τα ασημικά και τα χρυσά της εκκλησίας σε δύσκολες στιγμές να μην υπάρχουν. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες. Η εκκλησία έχει μία συγκεκριμένη περιουσία, μικρή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αυτό προϋποθέτει ένα ειλικρινή διάλογο με το κράτος, μία συζήτηση που θα βασίζεται σε διακριτο
ύς και καθαρούς ρόλους. Χρειάζεται λοιπόν ειλικρίνεια και προσπάθεια χωρίς φωνές».
Ο κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και την ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών όπου έγινε θερμά αποδεκτός από τον διοικητή Γ. Μάργαρη αλλά και τους σπουδαστές.
Φωτογραφήθηκε μάλιστα μπροστά στη γιγαντιαία ελληνική σημαία, που όπως είπε ο Μητροπολίτης Χίου, βρίσκεται εκεί για να θυμίζει ότι οι Οινούσσες δεν είναι γκρίζα ζώνη, αλλά έχουν χρώμα και είναι γαλανόλευκο.
Πηγή: politischios.gr, PRONEWS

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 13.6.16

 

 

 

Σάββατο, 28 Μάιος 2016 16:34  Από  ecclesia.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος για την παρουσία Πούτιν και Κύριλλου στο Άγιο Όρος

-Παιδικός σταθμός από την Αρχιεπισκοπή (ΦΩΤΟ)

Ο Αρχιεπίσκοπος για την παρουσία Πούτιν και Κύριλλου στο Άγιο Όρος-Παιδικός σταθμός από την Αρχιεπισκοπή (ΦΩΤΟ)

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία πλήθους κόσμου έθεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το «θεμέλιο λίθο» του παιδικού σταθμού της Αρχιεπισκοπής στην περιοχή των Κάτω Πατησίων (επί της οδού Ράμφου 11), πολύ κοντά στον ιερό ναό του αγίου Ελευθερίου (οδού Αχαρνών).

Ο παιδικός σταθμός θα φιλοξενεί 34 παιδιά, ενώ θα διαθέτει χώρους προσωρινής διαμονής 6 ατόμων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρώτο υπόγειο θα κατασκευασθούν χώροι στάθμευσης και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ στο δεύτερο (υπόγειο) αποκλειστικά χώροι στάθμευσης.

«Πρόκειται για ένα ωραίο έργο που θα ωφελήσει και θα βοηθήσει τα παιδιά μας, τις οικογένειες, την πατρίδα μας και θα είναι ένα ‘‘κόσμημα’’ για την περιοχή» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους συμπληρώνοντας πως «γίνεται με τη συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η Περιφέρεια συνεργάστηκαν και θα συνεργαστούν, ώστε να γίνει ένα έργο- πρότυπο. Είμαστε σε μία εποχή που πρέπει να αναζητούμε τα πρότυπα σε όλους τους χώρους και προπαντός στην Παιδεία», ανέφερε, ενώ όσον αφορά στην παρουσία στη χώρα μας και στο Άγιο Όρος του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και τη συνεργασία των δύο Εκκλησιών προσέθεσε, «Είμαστε σε μία εποχή που έχει πολλές δυσκολίες και πολλές διαιρέσεις. Πρέπει από κάθε ‘‘σκοπιά’’, από κάθε μέρος να καταβάλλονται προσπάθειες για την ενότητα των λαών. Έχουμε ιστορία πολλών αιώνων που συνεργαζόμαστε, είμαστε ομόδοξοι λαοί και σε αυτή την εποχή είναι ένα παρήγορο και αισιόδοξο φαινόμενο αυτή η προσέγγιση και συνεργασία».

Στη θεμελίωση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, οι ιερείς της Η’ (ογδόης) Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας καθώς και πολλοί πιστοί.

Το εν λόγω έργο συγχρηματοδοτείται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής. Σε περιοχές που αρκετοί τις θεωρούν «υποβαθμισμένες», η Εκκλησία δημιουργεί υποδομές που στηρίζουν τον μεγάλο κοινωνικό θεσμό της οικογένειας, ενώ παράλληλα τις «αναβαθμίζει» κατασκευάζοντας νέους όμορφους χώρους φιλοξενίας.

Σάββατο, 28 Μάιος 2016 16:34  Από  ecclesia.gr

 

 

 

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Ιερώνυμος: Συγκλονίστηκα από το δράμα της προσφυγιάς

Ιερώνυμος: Συγκλονίστηκα από το δράμα της προσφυγιάςΤα συναισθήματα που βίωσε από την επαφή που είχε με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Λέσβο, μία επαφή που τον συγκλόνισε, όπως παραδέχεται, αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega και την Κλέλια Κλουντζού.

Με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μίλησε για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, που αποτέλεσε δική του πρωτοβουλία, και εξέφρασε την οργή του για τη στάση των Ευρωπαίων που “κλείνουν πόρτες και φράζουν δρόμους”, με αποτέλεσμα “η θάλασσα να ξεβράζει παιδιά πεθαμένα”.

Δακρύσαμε σε πολλές περιπτώσεις, εξομολογείται ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος ειδικά στα μικρά παιδιά και τους ανθρώπους που ήταν καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια που προσέγγισαν τους τρεις Ιεράρχες κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο.

“Ήταν από τις λίγες στιγμές της ζωής μου που ένιωσα τέτοια ένταση, τέτοιο συγκλονισμό, τέτοια συγκίνηση. Και σκεφτόμουν, βλέποντας αυτές τις εκατοντάδες των ανθρώπων πώς ξεκίνησαν εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, έχοντας στο μυαλό τους μια ελπίδα, ένα όραμα και να είναι κλεισμένοι σε ένα περιτείχισμα και να εκλιπαρούν, να κλαίνε, να πέφτουν στα πόδια μας και να μας λένε 'δώστε μας λύση, βοηθήστε μας'”, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Προσθέτει, δε, ότι αυτό που τον συγκλόνισε περισσότερο ήταν η επαφή και η επικοινωνία που είχαν με αυτούς τους ανθρώπους: “Μιλήσαμε, απευθύναμε λόγους, ακούσαμε τον καθένα που όλη του η ζωή περικλειόταν σε ένα αίτημα να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πάνε εκεί που έχουν συγγενείς. Είναι οικογένειες διαλυμένες, που έχουν συγγενείς στην ξενιτιά και τους περιμένουν”.

Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους και καταλόγισε ευθύνες σε εκείνους που έχουν δημιουργήσει όλο αυτό το πρόβλημα και οι οποίοι κλείνουν τις πόρτες και φράζουν τους δρόμους, “βλέποντας τους πονεμένους ανθρώπους που τους κατάντησαν σε αυτή την κατάσταση να τρέχουν προς αυτούς για προστασία”.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στις “γιαγάδες της Λέσβου”, τονίζοντας ότι αυτή η εικόνα των ηλικιωμένων γυναικών που τάιζαν με μπιμπερό ένα βρέφος που μόλις είχε βγει από τη θάλασσα, “αυτό είναι η Ελλάδα, αυτό είναι η ανθρωπιά της Ελλάδας. Μέσα σε τόσες δυσκολίες και τόση φτώχεια συνεχίζει να έχει ανθρωπιά”.

 

 

 

9:22 15/04/2016

Στη Λέσβο ο Ιερώνυμος

Ετοιμάζεται για την υποδοχή του Πάπα

Στη Λέσβο ο Ιερώνυμος

Έφτασε γύρω στις 8.30 το πρωί στη Λέσβο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος θα υποδεχθεί αύριο στο νησί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Να ευχηθούμε αυτήν την πρωτοβουλία που αναπτύξαμε να την καταφέρουμε να την προωθήσουμε, να κινηθούμε σωστά και πρακτικά με ένα σκοπό. Το πρόβλημα που έχουμε όλοι μας αυτόν τον καιρό να το διεθνοποιήσουμε... Να γίνει πρόβλημα όλων των ανθρώπων», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος κατά την άφιξή του.

Ο κ. Ιερώνυμος θα εγκαινιάσει σήμερα στην Καλλονή το κοινωνικό παντοπωλείο.

Η υποδοχή του Πάπα θα γίνει αύριο στις 10.20 το πρωί στη Μυτιλήνη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί μαζί με τους κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια, όπου αναμένεται να χαιρετίσουν έναν προς έναν 500 μετανάστες.

Newsbeast.gr - Ο Ιερώνυμος έφτασσε στη Μυτιλήνη

9:22 15/04/2016

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ιερώνυμος: Η ποιμαντική του Ορθόδοξου παπά προς τον

άνθρωπο που δοκιμάζεται απαιτεί απλότητα και διάκριση

Ιερώνυμος: Η ποιμαντική του Ορθόδοξου παπά προς τον άνθρωπο που δοκιμάζεται απαιτεί απλότητα και διάκρισηΣε ανακοίνωση προέβη η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με αφορμή την αναπαραγωγή κυρίως στο διαδίκτυο «της δήθεν είδησης ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ‘’επέλεξε να μη φέρει σταυρό και εγκόλπιο’’ στο πλαίσιο της επίσκεψης αγάπης και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που πραγματοποίησε πρόσφατα στον Πειραιά, ώστε ‘’να μη θίξει το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων’’».

Σχετικά, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Είναι λυπηρό και θλιβερό ταυτόχρονα να διακινούνται με τέτοια ευκολία ως ειδήσεις επικίνδυνες και νοσηρές φαντασιώσεις και εικασίες αρρωστημένων και σκοτεινών εγκεφάλων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία μας.

- Σε τέτοιες μάλιστα τραγικές για κάθε εμπερίστατο και χειμαζόμενο συνάνθρωπό μας περιστάσεις, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βαθύτατα πιστεύει ότι η παρουσία του με το απλό ράσο του Ορθόδοξου κληρικού αρκεί για να δώσει ξεκάθαρη μαρτυρία Χριστού και Εκκλησίας. Η ποιμαντική, άλλωστε, του Ορθόδοξου παπά προς τον άνθρωπο που δοκιμάζεται, απαιτεί απλότητα και διάκριση και δεν πραγματοποιείται με την επίδειξη σε τόπους δυστυχίας των διακριτικών του αξιώματός του. - Κατά τα λοιπά, όπως ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε στο πλαίσιο της προσφώνησής του προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η σύμφωνα με την αποστολή της Εκκλησίας και τη διδασκαλία του Χριστού αρωγή προς τον εμπερίστατο πρόσφυγα συνάνθρωπό μας, ούτε καταργεί ούτε μετακινεί στο ελάχιστο την «κόκκινη γραμμή» που είναι η πρόασπιση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πατρίδας μας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 26/3 20:25

 

Απάντηση Ιερώνυμου για την απουσία σταυρού κατά την επίσκεψη στους πρόσφυγες στον Πειραιά

«Λυπηρό και θλιβερό να διακινούνται με τέτοια ευκολία ως ειδήσεις επικίνδυνες και νοσηρές φαντασιώσεις

Απάντηση Ιερώνυμου για την απουσία σταυρού κατά την επίσκεψη στους πρόσφυγες στον Πειραιά

Σε ανακοίνωση προέβη η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με αφορμή την αναπαραγωγή κυρίως στο διαδίκτυο «της δήθεν είδησης ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ‘’επέλεξε να μη φέρει σταυρό και εγκόλπιο’’ στο πλαίσιο της επίσκεψης αγάπης και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που πραγματοποίησε πρόσφατα στον Πειραιά, ώστε ‘’να μη θίξει το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων’’».

Σχετικά, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Είναι λυπηρό και θλιβερό ταυτόχρονα να διακινούνται με τέτοια ευκολία ως ειδήσεις επικίνδυνες και νοσηρές φαντασιώσεις και εικασίες αρρωστημένων και σκοτεινών εγκεφάλων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία μας.

- Σε τέτοιες μάλιστα τραγικές για κάθε εμπερίστατο και χειμαζόμενο συνάνθρωπό μας περιστάσεις, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βαθύτατα πιστεύει ότι η παρουσία του με το απλό ράσο του Ορθόδοξου κληρικού αρκεί για να δώσει ξεκάθαρη μαρτυρία Χριστού και Εκκλησίας. Η ποιμαντική, άλλωστε, του Ορθόδοξου παπά προς τον άνθρωπο που δοκιμάζεται, απαιτεί απλότητα και διάκριση και δεν πραγματοποιείται με την επίδειξη σε τόπους δυστυχίας των διακριτικών του αξιώματός του.

- Κατά τα λοιπά, όπως ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε στο πλαίσιο της προσφώνησής του προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η σύμφωνα με την αποστολή της Εκκλησίας και τη διδασκαλία του Χριστού αρωγή προς τον εμπερίστατο πρόσφυγα συνάνθρωπό μας, ούτε καταργεί ούτε μετακινεί στο ελάχιστο την «κόκκινη γραμμή» που είναι η πρόασπιση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πατρίδας μας.

22:18  26/03/2016

 

 

 

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΕΝΕΚΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ «ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»???

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μας έστειλαν μια φωτογραφία η οποία πράγματι μας γεννά πολλά ερωτηματικά, για να μην προχωρήσουμε αμέσως σε αισθήματα αγανάκτησης και οργής.
Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε τα περίφημα Hotspot των προσφύγων, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και την βοήθεια της εκκλησίας και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων είναι μουσουλμάνοι, έβγαλε τον παραδοσιακό αρχιεπισκοπικό του σταυρό ή τηνχριστιανική εικόνα που συνήθως φέρει στο στήθος για να… μην τους προκαλέσει!!!
Αν αλληθεια είναι αυτός ο λόγος που δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος, τότε ντροπή!
Αυτοί δεν είναι Ιεράρχες της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά μελη μη κυβερνητικών παγκοσμιοποιητικών οργανώσεων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προωθηθεί η πολυπολιτισμική Νέα Τάξη, ενώ για τα σχέδια ισλαμοποίησης της χώρας,… σκασίλα τους!

Και εις ανώτερα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ   Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος  www.nikosxeiladakis.gr

3/09/2016 11:00:00 μ.μ.

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ

Ηχηρή παρέμβαση Ιερώνυμου για το Προσφυγικό με αιχμές για οργανωμένο σχέδιο

Ηχηρή παρέμβαση Ιερώνυμου για το Προσφυγικό με αιχμές για οργανωμένο σχέδιοΑνήσυχος και προβληματισμένος για το προσφυγικό ζήτημα εμφανίστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε μια σπάνια βραδινή έξοδό του στο θέατρο Άνεσις, προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν και θα παραμείνουν εδώ. Αυτά τα πράγματα είναι δυστυχώς σχεδιασμένα», δήλωσε και επανέλαβε ότι «αγαπάμε και βοηθάμε όλους τους ανθρώπους και το έχει δείξει αυτό η Εκκλησία. Πρέπει κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να αναζητήσουμε και τα αίτια. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έφυγαν από τα σπίτια τους γιατί δεν τους άρεσε. Έφυγαν γιατί βομβάρδισαν τα σπίτια τους και αυτοί που τους βομβάρδισαν είναι αυτοί που τους κλείνουν την πόρτα», συμπλήρωσε.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση, τη συνοδεία του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τα παιδιά των ιερέων της Αρχιεπισκοπής.

Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «Πνευματική επένδυση» και εξήρε τους ηθοποιούς που συμμετέχουν για τις ερμηνείες τους.

Ανέλυσε πως προβάλλει την κατάκριση, η οποία σήμερα είναι μια μεγάλη πληγή. «Η παράσταση που είδαμε του μεγάλου Ντοστογιέφσκι ήταν μια βασική και ουσιαστική διδασκαλία σε μια εποχή που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη», συμπλήρωσε και μίλησε για τον λόγο του Χριστού που τον είδαμε στην πράξη, «μας είπε ότι οι Τελώνες και οι πόρνες μπορεί να πηγαίνουν πιο μπροστά από όλους εμάς». Σε ερώτηση για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «η Εκκλησία πήρε ξεκάθαρη θέση. Δεν είναι η διδασκαλία της αυτή. Ο άνθρωπος, όμως, είναι ελεύθερος και κάνει τις επιλογές του, αλλά αναλαμβάνει και τις ευθύνες του». Επιπρόσθετα, όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, είπε πως «δεν επιτρέπεται να δημιουργούμε προβλήματα σε νέα παιδιά. Έχουν και αυτά δικαιώματα στη ζωή. Δεν πρέπει να κάνουμε το δικό μας κέφι εις βάρος των δικαιωμάτων των παιδιών». Τέλος, αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας με την επισήμανση ότι «σήμερα, όπως και κάθε ημέρα, μόνο στην Αρχιεπισκοπή προσφέρθηκε φαγητό σε 53.000 ανθρώπους».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 14/2 21:34

 

 

Αρχιεπίσκοπος: Θα γίνουν τα τζαμιά σχολεία Τζιχαντισμού;

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό ΣΚΑΪ εχθές το βράδυ.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο προσφυγικό, στην καύση νεκρών, αλλά και στις ακραίες αντιδράσεις κάποιων Μητροπολιτών.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΖΑΜΙΩΝ

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των Μητροπολιτών για την ανέγερση μουσουλμανικών τζαμιών ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνον εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του, αλλά δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το μεταναστευτικό ζήτημα προβαίνοντας μάλιστα την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν τελικά στην χώρα. Μεταξύ άλλων είπε:

Η Εκκλησία το έχει μελετήσει το θέμα. Επί του προκατόχου μου Μακαριστού Χριστόδουλου είχε ληφθεί και απόφαση να γίνει το τζαμί. Μάλιστα η Εκκλησία έδωσε και μια μεγάλη έκταση στο Σκαραμαγκά για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι στις ανάγκες τους. Κι εγώ όταν είχα ερωτηθεί στην αρχή, είχα πει να προχωρήσουμε. Τώρα όμως μετά απ όλα αυτά που ζούμε και γίνονται οφείλω να πω ότι επιφυλάσσομαι. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Διότι σας θέτω για παράδειγμα ένα ερώτημα: σε ποιους θα κάνουμε τζαμί; Στους Σουνίτες ή στους Σιίτες που σφάζονται μεταξύ τους;  Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Προσευχή ή θα γίνουν τα τζαμιά σχολεία Τζιχαντισμού και φονταμενταλισμού; Και ποιος θα τα ελέγξει αυτά τα πράγματα;

Δεν ξέρω λοιπόν αν πρέπει να κάνουμε 2 τζαμιά ή 120 που προτείνει ο Δήμαρχος, αλλά  επιμένω ότι θέλει μελέτη όλο το ζήτημα καθώς είμαι επιφυλακτικός και για έναν επιπλέον λόγο.

Πιστεύετε άραγε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα; Εγώ δεν το πιστεύω. Όλα αυτά τα πράγματα μου φαίνονται σχεδιασμένα. Όταν κλείνουν τώρα τα σύνορα στο Βορρά, εσείς περιμένετε ότι θα φύγουν; Πού θα πάνε;

Θα έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τη Συρία και πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου. Ποιοι φταίνε που έφυγαν; Ποιοι τους βομβάρδισαν; Ποιοι και γιατί κάνουν τον πόλεμο; Κλαίμε όλοι γιατί πνίγηκαν τα παιδιά όταν οι ίδιοι που έκαναν τον πόλεμο βάζουν παλούκια και φτιάχνουν σύνορα για να μην πάνε στις χώρες τους. Θέλετε μια πρόβλεψη; Θα πάνε επιλεγμένα κάποιοι (μετανάστες) για να γίνουν εργατικά χέρια αυτών που έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια. Γι αυτό επιμένω ότι δεν πρέπει να κλεινόμαστε μόνο στο συναίσθημα. Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι σχεδιασμένα για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
– Λέτε δηλαδή ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο με αποκλειστικό στόχο την χώρα μας;
Σας λέω απόψεις που είναι προσωπικές και προκύπτουν από αυτά που έχω διαβάσει κι από αυτά που ξέρω για την μετακίνηση των λαών. Και γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Πραγματικά θα ήθελα να κλείσουμε ένα ραντεβού μετά από πέντε χρόνια, αν ζω, για να δείτε αν έχω δίκιο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Η διατύπωση αυτή δεν είναι ούτε δική μου, ούτε της εκκλησίας (σ.σ. περί συσχετισμού καύσης νεκρών με την ανακύκλωσης απορριμάτων). Η θέση της Εκκλησίας είναι Θα πρέπει να θέλετε και εσείς οι χριστιανοί, η αστυνομία να μην είναι ο αστυφύλακας, ο βούρδουλας. Ο Χριστός είπε «Όποιος θέλει πίσω μου ελθείν». Η Εκκλησία πρέπει να ακολουθεί τη διδασκαλία του Χριστού μας. Έχει όμως κανόνα, καταστατικό, διδασκαλία, δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας όπως θέλει, δεν είναι μπαλόνι. Ο δήμαρχος, ή όποιος άλλος φορέας, μπορεί να πάρει ένα κτήμα, να κάνει το αποτεφρωτήριο και όσοι θέλουν να καούν, να ακολουθηθεί η επιθυμία τους. Δεν μπορεί όμως να έρθει μέσα στο χριστιανικό κοιμητήριο να μας φτιάξει εκεί το αποτεφρωτήριο και να υπάρξει σύγχυση.

Είδα ένα σχέδιο νόμου που λέει ότι ο μελλοθάνατος μπορεί να γράψει στη διαθήκη του ότι εγώ θέλω να καώ, αλλά θέλω να μου κάνουν και θρησκευτική ακολουθία. Το περνάει ο νομοθέτης. Είναι δυνατόν να μου δώσει εντολή ο νομοθέτης για να πάω εγώ να κάνω ακολουθία; Είναι λογικά πράγματα αυτά; Δεν μπορεί να είμαστε και χριστιανοί και κάτι άλλο. Ή είμαστε ή δεν είμαστε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει μ’ αυτό τον τρόπο, έξω απ’ αυτά που λέει η εκκλησία, η εκκλησία έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, πορείας, έχει κανονίσει τα όρια της. Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει διαφορετικά, δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε της πορείας του. Εδώ έχει όμως μια διαφορά το θέμα. Άλλο πράγμα αυτή η συμβίωση και άλλο η υιοθεσία των παιδιών. Σας ερωτώ. Το δικαίωμα του παιδιού μέχρι που εξαντλείται; Αυτό το παιδί που θα μεγαλώσει ανάμεσα σε ένα τέτοιο ζευγάρι αυτή της μορφής δεν έχει δικαιώματα; Αυτά τα δικαιώματα ποιος θα τα υπερασπιστεί;

-Το αντεπιχείρημα της κοινωνίας εν προκειμένω είναι προτιμάτε αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα ορφανοτροφείο;
Μα δεν έχουν παιδιά. Να τα πάρει μια φυσιολογική οικογένεια. Εγώ έρχομαι στη θέση του παιδιού. Αυτό το παιδί δεν έχει δικαιώματα; Η μελαγχολία, τα ψυχολογικά προβλήματα ποιος θα τα αντιμετωπίσει. Επανέρχομαι. Είμαι κατά της υιοθεσίας. Η Εκκλησία δεν χρησιμοποιεί βία.

-Μακαριώτατε, ακούσαμε και φωνές από Μητροπολίτες που παρότρυναν σε προπηλακισμό. Φτύστε τους έλεγαν. Εσάς δεν σας ενοχλούν αυτές οι φωνές;
Δεν είναι Εκκλησία αυτό. Κάνετε λάθος.
-Είναι ένας Μητροπολίτης.
Αν ένας βουλευτής πει κάτι είναι το κράτος; Εδώ είναι η διαστροφή που κάνουν τα ΜΜΕ. Ένας αδελφός μας Μητροπολίτης, βλέπει το θέμα με τον τρόπο αυτό και το αντιμετωπίζει. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς σαν Εκκλησία; Να τον μαλώσουμε; Δεν έχει αυτός ο άνθρωπος ελευθερία γλώσσας; Εδώ έχουμε ανθρώπους που ψηφίζουν ανθρώπους που είναι υπέρ της βίας.
– Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι προτροπή σε βία. Δεν σας ενοχλεί εσάς;
Δεν είναι μόνο αυτό που ενοχλεί, είναι και άλλα πολλά. Εγώ όμως τα βλέπω και από μια άλλη πλευρά. Δεν είναι μόνοι τους αυτοί, εκφράζουν έναν κόσμο και αν δεν τον εξέφραζαν, ο τάδε και ο τάδε Μητροπολίτης, θα ήταν έλλειμμα για την Εκκλησία.

-Δεν νομίζετε ότι οι ακραίες φωνές δίνουν ένα συντηρητικό στίγμα στην Εκκλησία;
Οι ακραίες φωνές θα βρουν τους ακραίους ακολούθους. Οι κανονικές φωνές θα βρουν τους κανονικούς ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους.

-Έχετε πάρει καμιά φορά τηλέφωνο σε κάποιον απ’ αυτούς να του πείτε το παράκανες;
Αυτά είναι διοικητικά θέματα…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Έχω πει πολλές φορές ότι όλη αυτή η περιουσία της Εκκλησίας είναι άνθραξ. Κάρβουνο και το έχουν ειρωνευτεί. Με ποια έννοια; Γιατί είναι δεσμευμένη, είναι ανύπαρκτη.

Τι σημαίνει να έχεις στα χαρτιά το οικόπεδο μπροστά από τον Ευαγγελισμό, 12 στρέμματα επί της Βασ. Σοφίας, αλλά να μην μπορείς να κόψεις ούτε ένα κλαράκι εκεί; Τέτοια οικόπεδα έχουμε πολλά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, που φαντάζουν μεγάλης αξίας, αλλά είναι δεσμευμένα με τόσους νόμους και τέτοιες υποχρεώσεις που είμαστε ακίνητοι.

Αυτή η ρημάδα η μισθοδοσία που δημιουργεί τόσα θέματα δεν είναι χάρες, υπάρχει νόμος του 1834 που έρχεται το κράτος και λέει δεν έχουμε λεφτά, παίρνει την περιουσία και κάνει νόμο που λέει ότι εσαεί θα πληρώνονται οι παπάδες από το ταμείο του κράτους και τα σχολεία που ετοιμάζουν κληρικούς. Η εκκλησία βοηθά κάθε μέρα 53 χιλιάδες ανθρώπους. Βρείτε μου έναν οργανισμό στην Ελλάδα που βοηθά κάθε μέρα τόσους ανθρώπους.
ΠΗΓΗ 12/2/2016  στις 10:02 μ.μ.

 

 

 

Ιερώνυμος: Η καύση της σορού είναι επιλογή του καθενός

ieronimos-i-kafsi-tis-sorou-ine-epilogi-tou-kathenos
Αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης ΕκκλησίαςΕίναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση της σορού του, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη διευκρίνιση ωστόσο ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων. Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τη συχνότητα του Mega, τόνισε σήμερα πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το Κοινοβούλιο και να γίνει νόμος και διερωτήθηκε: «Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;».
Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και εξήγησε πως πρώτα ήρθε η πνευματική κρίση, ακολούθησε η ηθική και στο τέλος η οικονομική. Υπογράμμισε μάλιστα πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, έχει αγκαλιάσει χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες και ότι δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων, αλλά του λαού, που ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων. Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης, ότι «αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλώς τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί», διευκρίνισε.
Πρόβλημα του αιώνα χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ο κ. Ιερώνυμος και αναφορικά με τα αίτια που την προκάλεσαν είπε:
«Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;».
Εξάλλου, επιφυλακτικός εμφανίστηκε για την κατασκευή και τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, αν και όπως είπε αποτελεί δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τελεί τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις. Υπογράμμισε, όμως, πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και προσέθεσε: «Κάτω από το σημερινό καθεστώς, θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός».
Τέλος, σε ερώτηση για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απάντησε πως παρά τις διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν, τον τίμησε με τη γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ κομμάτων και Εκκλησίας, καθώς ο σκοπός είναι κοινός και έχει να κάνει με το να βοηθηθεί ο πολίτης.

Πηγή: protothema.gr Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 στις 12:52 π.μ.

 

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ…ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ!

ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

«ΠΑΡΤΕ ΖΒΑΡΑ ΟΛΑ ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΒΡΕ»
Φαίνεται ότι φοβούνται ή μάλλον πιο σωστά τρέμουν την οργή του ελληνικού λαού διότι δεν εξηγείται αλλιώς η παρέμβαση που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό για την οικονομική κρίση…
Στηρίζοντας απροκάλυπτα την δωσίλογη κυβέρνηση του Τσίπρα που ως » Ράλλης » της ψευτοαριστεράς, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δια της τοκογλυφίας κατακτητών γερμανών και εξαχνώνει τον πλούτο των Ελλήνων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι»Ο λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει και δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει ότι επαναστατεί.»…
Ερώτηση προς αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο:

Όταν ο λαός ψήφιζε 62,5% ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ήταν κυρίαρχος ναι ή όχι;

Παραθέτουμε αμέσως όλα τα ανήκουστα που είπε σχολιάζοντάς τα. Τα σχόλια είναι τονισμένα με το χρώμα της Ελλάδας, σαν να μιλάει ο Ελληνικός λαός :
αρχ. Ιερώνυμος:«Είναι δύσκολα. Αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε».

Κι εσείς μακαριώτατε είστε οπαδός του δόγματος ΤΙΝΑ;(There Is No Alternative, Δεν υπάρχει εναλλακτική) της Θάτσερ που το χρησιμοποίησε πρώτος ο ΓΑΠ μετά ο Παπαδήμος, ύστερα ο Σαμαράς και τώρα ο Τσίπρας; Μα με αυτό το δόγμα φτάσαμε ως εδώ!!! Εσείς ως πνευματικός πατέρας ξεχάσατε τι είπε ο Κύριός μας στον διάβολο όταν τον πείραξε στην έρημο;»Ουκ επ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» του είπε και τον αποστόμωσε.
Άρα ας έχουμε την πατρίδα μας κι ας δυσκολευτούμε. Γι αυτό είναι η Εκκλησία και ο πλούτος, για να βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή την πατρίδα!

αρχ. Ιερώνυμος:«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε όλες μας τις πλάτες ενωμένοι να βοηθήσουμε και ο λαός δεν πρέπει να αγανακτεί… με ποια έννοια, του δίνεται η δυνατότητα, στο χέρι του, να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μια μέρα και την άλλη μέρα να λέει «επαναστατώ». Έχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Δεν είναι υπεύθυνος ο λαός;»

Πρώτα απ΄όλα πλάτες βάζει μόνον ο λαός που αφαιμάσσεται συνεχώς (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι Έλληνες είναι αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε ότι αφορά στον ατομικό τους πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης την περίοδο 2009-2013 χάνοντας 17000 ευρώ κάθε ένας. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, καναλάρχες, εφοπλιστές και γενικά οι πάμπλουτοι ελληνόφωνοι έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια!
Δεύτερον για ποια δύναμη του λαού μιλάτε μακαριώτατε; Όταν ψήφισε με κλειστές τράπεζες 62,5% ΟΧΙ στα μνημόνια γιατί δεν τον έλαβαν υπ΄όψιν και τώρα που οι μισοί Έλληνες αηδιασμένοι από την προδοσία της ψήφου τους δεν πήγαν να ψηφίσουν και ο Τσίπρας πήρε το 36% του 50% δηλαδή το 18% των Ελλήνων, η ψήφος είναι κυρίαρχη;
Φοβάστε την επανάσταση του λαού και πιο πολύ την φοβούνται οι κυβερνώντες που στηρίζετε, γι αυτό τα λέτε αλλά ο λαός πραγματικά δεν έχει άλλη λύση από το να εξεγερθεί!

αρχ. Ιερώνυμος:«Επομένως πρέπει όλα αυτά να τα σκεφτούμε καλύτερα και γενικότερα να σοβαρευτούμε και να δούμε τα πράγματα με την εικόνα που έρχονται, με την πραγματική διάσταση που έχουν, αλλά και με τη σκέψη πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση τη δύσκολη»,

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν αυτήν την λύση των μνημονίων δήθεν μη έχοντας άλλη λύση και ενώ αντικρύζουμε με αυτόν τον «ρεαλισμό» την κρίση, το χρέος μεγαλώνει κι εμείς γινόμαστε φτωχότεροι! Άρα η μόνη σκέψη μας για το πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση είναι ακριβώς αυτή από την οποία εσείς θέλετε να μας αποτρέψετε, δηλαδή η ΕΞΕΓΕΡΣΗ!

αρχ. Ιερώνυμος:«Προσωπικά, συνιστώ να μην μας πιάσει πανικός, δυσκολίες περάσαμε πάρα πολλές φορές και κρίσιμες εποχές σε αυτό τον τόπο. Λίγο αγώνα περισσότερο, μια προσπάθεια όλων μας, με υπομονή περισσότερη πιστεύω ότι και τώρα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Εδώ πραγματικά μακαριώτατε μιλάτε στο απόλυτο κενό! Διότι αν και πράγματι έχουμε περάσει πολλές και εξοντωτικές δυσκολίες στο παρελθόν όπως π.χ. στην ένοπλη γερμανική κατοχή (διότι τώρα έχουμε δανειακή κατοχή). Όμως τότε δεν κάναμε μια προσπάθεια (όπως προτείνετε εσείς) να υπομείνουμε την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και εν τέλει το ολοκαύτωμα της χώρας αλλά κάναμε ένοπλη αντίσταση και τελικά απότινάξαμε τον γερμανικό ζυγό!
Αντί λοιπόν να μας εμπνεύστε έναν υπέρ πάντων (κυρίως των πνευματικών αξιών) αγώνα μας ωθείτε να μείνουμε σιωπηλοί ραγιάδες μέχρι την τελική μας εξόντωση;

ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΝ ΣΥΧΡΟΝΟ ΗΧΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΕΛΩΔΙΑ:

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ Ο,ΤΙ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΖΒΑΡΑ (Η ΖΒΑΡΝΑ ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ)

ΖΒΑΡΑ

(Villagers of Ioannina City)

Πάρτε ζβάρα τα βουνά τις κορφές
νησιά και πόλεις, τα χωριά, γιοφύρια
άιντε πάρτε τα βρε


Πάρτε ζβάρα τα βουνά τις κορφές
νησιά και πόλεις, τα χωριά, γιοφύρια
και αλωνίστε τα βρε


Πάρτε ζβόρα και άντε πιάστε τα βρε
πιάστε δρόμους, πλατείες, τα στενά στη γύρα
άιντε πιάστε τα βρε


Πάρτε ζβόρα και άντε πιάστε τα βρε
πιάστε δρόμους, πλατείες, τα στενά στη γύρα
και πατήστε τα βρε


Πάρτε τα ζβάρα όλα κάψτε τα βρε
βρείτε κάθε παλιό, κάθε σάπιο και μαύρο
και άιντε κάψτε το βρε


Πάρτε τα ζβάρα όλα κάψτε τα βρε
κάψτε κάθε παλιό, για να βγει από μέσα

ο πιο όμορφος ανθός

 

 

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ : ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΑΜΙ...

Την ταυτόχρονη αναστήλωση του ναού της Παναγιάς στο Μοναστηράκι και του τζαμιού που βρίσκεται ...στο ίδιο σημείο και χτίστηκε πάνω στην παλιά ορθόδοξη εκκλησία, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος τού επισημαίνει ότι "σας ετοιμάζουν μία έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά σας με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του".

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει πως στέλνει την επιστολή διότι πληροφορήθηκε από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι "ελήφθη η απόφαση, κατά την επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;) να προχωρήσετε στην αναστήλωση του τζαμιού στο Μοναστηράκι. Επιστράτευσα κάθε αρχαιολογική μου γνώση. Προσπάθησα να συγκεντρώσω επιστημονικά στοιχεία από αξιόλογους ερευνητές. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα". Όπως μάλιστα σημειώνει ο μακαριώτατος, οι Τούρκοι κατακτητές κατέστρεψαν την πρώτη Εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειραν το σωζόμενο τζαμί. "Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά".

Ακολούθως, προτείνει "να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες".

Επιπρόσθετα, επισημαίνει: "Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο. Πολλοί, ευελπιστώ οι περισσότεροι, να στηρίξουν την πρότασή μου. Αν όμως δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ' τη Χώρα".

Αναλυτικά, η επιστολή του Αρχιεπισκόπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Εκκλησία:

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σχετικά με την αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι. Ολόκληρη η επιστολή του Μακαριωτάτου έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχαμε μία σύντομη μεν, ωστόσο έντιμη και συνεπή συνεργασία. Σήμερα, με την ιδιότητα πια του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αγαστής επικοινωνίας και συνεργασίας που είχαμε, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι: Σας ετοιμάζουν μία έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά σας με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του.

Προτού σας εκφράσω τον προβληματισμό μου θα ήθελα να σας αφηγηθώ ένα προσωπικό βίωμα. Όταν υπηρετούσα στη Βοιωτία, αρκετές δεκαετίες πριν, και ακόμη τα αρχαιολογικά μου ενδιαφέροντα παρέμεναν ζώπυρα, ταλαιπωρούσα με τις ερωτήσεις μου τους γέροντες μοναχούς. Μου έλεγαν, θυμάμαι, ότι ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης, κατά την παράδοση της Μονής, έγινε πολύ νέος μοναχός στην Εκκλησία της όμορφης Παναγιάς στο Μοναστηράκι της Αθήνας, όχι όμως εκείνης που σώζεται και λειτουργεί σήμερα.

Επανέρχομαι στο σήμερα. Σε ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη "Διαύγεια" (στοιχεία ΑΔΑ: 76Γ5465ΦΘ3-684) διαπίστωσα ότι ελήφθη η απόφαση, κατά την επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;), να προχωρήσετε στην αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι. Επιστράτευσα κάθε αρχαιολογική μου γνώση. Προσπάθησα να συγκεντρώσω επιστημονικά στοιχεία από αξιόλογους ερευνητές. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο κατακτητής μας μέσα στην αλαζονεία της νίκης, κατέστρεψε την πρώτη Εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειρε το σωζόμενο Τζαμί. Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά.

Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες Τζαμιού. Στις ημέρες μας, εν τούτοις, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η αναστηλωτική επιστήμη. Υπάρχουν, ακόμη, πολλοί και άριστοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αναστηλωτές και συντηρητές.

Μία πρόταση που σας καταθέτω, λοιπόν, είναι να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο Τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες.

Κύριε Υπουργέ η πρωτοβουλία είναι στο χέρι σας. Δεν θα στερεώσετε απλώς σε έναν χώρο δύο μνημεία. Θα αναδείξετε την πορεία και την τραγικότητα της ιστορίας του τόπου.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ήδη θα έχουν αρχίσει τα σχετικά "νεύματα" για να εξαφανισθούν "οι λίθοι οι κράζοντες". Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο. Πολλοί, ευελπιστώ οι περισσότεροι, να στηρίξουν την πρότασή μου.

Αν όμως δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: "Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ' τη Χώρα".
Με εκτίμηση και ευχές".

 

 

05 Οκτωβρίου 2015 12:11

Ιερώνυμος:

Ο Μανώλης Γλέζος μου ζήτησε εκκλησιαστική κηδεία (vid)

Ιερώνυμος: Ο Μανώλης Γλέζος μου ζήτησε εκκλησιαστική κηδεία (vid)

Μιλώντας στη Ναύπακτο, όπου βρέθηκε για να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο Μανώλης Γλέζος, όχι μόνο του αποκάλυψε πως θέλει να κηδευτεί και ταφεί χριστιανικά, αλλά του ζήτησε να φροντίσει ο ίδιος ώστε να μη συμβεί κάτι διαφορετικό.

«Όταν πεθάνω θα αναλάβετε εσείς υπεύθυνα και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμιχθούν σε αυτό το θέμα», φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο Μανώλης Γλέζος.

Δείτε το βίντεο...

Nafpaktia news:Δηλωσεις Ιερωνυμου 4/10//2015 ΓΙΑ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΙΕΑΣ

 

 

Δεν είναι απόφαση του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της, δήλωσε δηκτικά ο αρχιεπίσκοποςΤη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν, σχολίασε καυστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.


«Δεν είναι του υπουργείου (Σημ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε αναφερόμενος στην κυρία Αναγνωστοπούλου ο κ.Ιερώνυμος, αμφισβητώντας εάν έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε πως το σημερινό Σύνταγμα καθορίζει και την πορεία της χώρας και το είδος της παιδείας που ακολουθείται. «Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό, την ιστορία μας κτλ. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος τότε τα κουβεντιάσουμε» κατέληξε ο κ.Ιερώνυμος, που είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές που παρεμβαίνει δημόσια, σχολιάζοντας ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, βρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών,

προσκεκλημένος του εκεί μητροπολίτη κ.Μακαρίου, όπου το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησε την φιλανθρωπική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος. Σήμερα το πρωί ο ίδιος τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Ύψωσης Τιμίου Σταυρού στη θέση Παπαδοπούλες στην κορυφή του Μπέλες, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Βουλγαρία. Το παρεκκλήσι κτίστηκε με δαπάνες του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, ως εκπλήρωση τάματος όταν το 1962 υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο ίδιο ακριβώς σημείο και σώθηκε από βέβαιο θάνατο μετά από έκρηξη χειροβομβίδας.

Δείτε το Βίντεο Πηγή Θέματος..

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

Στην Κεφαλλονιά η σορός του μακαριστού μητροπολίτη

Γερασίμου - Τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Στην Κεφαλλονιά η σορός του μακαριστού μητροπολίτη Γερασίμου - Τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα Έφτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, η σορός του μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Γεράσιμου.

Στο λιμάνι του Πόρου, πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τη σορό του εκλιπόντος ιεράρχη και την ακολούθησε, ως το Μητροπολιτικό Ναό Αργοστολίου, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως και αύριο στις 17:00 το απόγευμα που θα μεταφερθεί στη Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών.

Εκεί, θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη στις 13:00, όπου και θα ψαλλεί η νεκρώσιμος Ακολουθία, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 22/6 22:07

 

 

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Ήρθε ο καιρός να φτιάξουμε την Ελλάδα που θέλουν τα παιδιά μας για να ριζώσουν στον τόπο τους

Παρέμβαση Ιερώνυμου: Ήρθε ο καιρός να φτιάξουμε την Ελλάδα που θέλουν τα παιδιά μας για να ριζώσουν στον τόπο τουςO Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλεί όλους, Έλληνες και Ευρωπαίους να εργαστούν ουσιαστικά για το καλό αυτού του τόπου. Με παρέμβασή του λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ιερώνυμος μιλά για την ενότητα στην Ευρώπη και δηλώνει προβληματισμένος ως ιερέας και απλός πολίτης.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Αρχιεπισκόπου στην “Καθημερινή της Κυριακής” με τίτλο “Έλληνες και Ευρωπαίοι να κάνουμε πράξη την ενότητα”, το οποίο δημοσιεύει η Romfea.gr:

Στον ποταμό της ιστορίας, σε μία γωνιά ακουμπισμένες, βρίσκονται δύο μεγάλες πέτρες. Όμορφα λαξεμένες από το νερό που κυλά ανά τους αιώνες, σμιλεύτηκαν τόσο πολύ, που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, θεωρήσαμε πως έγιναν ένα.

Ευρώπη και Ελλάδα, δύο αναπόσπαστες όψεις της ίδιας πέτρας που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε ακατόρθωτο, να σπάσει στα δύο.

Με πρωτογενή υλικά την ελληνική παιδεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τον χριστιανισμό, η Ευρώπη διαμόρφωσε την ταυτότητά της και απέκτησε την σημερινή της δομική υπόσταση. Έχοντας ως βασική της μαγιά τον χριστιανισμό και προέλευση τις ελληνικές ρίζες.

Κι όταν γεννήθηκε το όραμα για τη διαμόρφωση στους κόλπους της Ευρώπης μίας οικογένειας λαών και πολιτισμών, η Ελλάδα ήταν παρούσα. Δε θα μπορούσα να λησμονήσω τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, Φεβρουάριο του 1979, λίγο πριν η χώρα υπογράψει τη συνθήκη ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο οποίος είχε εκφράσει την προσδοκία “να κάνει η Ευρώπη πράξη τη χριστιανική ενότητα, να φέρει και την ουσιαστική ενότητα των λαών”.

Πέρασαν τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια από τότε που παρακολουθούσα τα γεγονότα από τη θέση του Αρχιγραμματέα. Σήμερα, γράφω με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκφράζω όμως προβληματισμούς όχι ενός Αρχιεπισκόπου, αλλά ενός απλού ιερέα και Έλληνα.

Ενός ανθρώπου, που ως παλιός δάσκαλος, είχε την εντύπωση πως η κοινή βάση που ενώνει την ευρωπαϊκή οικογένεια είναι στέρεη και δεν αποσαρθρώνεται.

Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται, χρόνια τώρα, ένα αφήγημα που βρίθει από διαφωνίες, διαπραγματεύσεις, εντάσεις και ρήξεις. Σκληρότερες, ακόμη, εκφράσεις και πράξεις που δεν ταιριάζουν στο λεξιλόγιο μελών της ίδιας οικογένειας. Ανακαλώ στο μυαλό μου εκείνη τη δήλωση περί ενότητος.

Πώς είναι δυνατόν να απειλούνται οι συνεκτικοί δεσμοί ανάμεσα σε ανθρώπους που αφομοίωναν για δεκαετίες το ίδιο όραμα; Τί τάραξε συθέμελα τον βυθό του ποταμού και η πέτρα δεν κύλησε μόνο, αλλά κοντεύει να διαλυθεί;

Ποια πολιτικά και οικονομικά σταθμά και αποφάσεις που φαίνονται να οδηγούνται από το θυμικό των ανθρώπων, είναι τόσο δυνατά για να ταράξουν την ταυτόσημη πορεία λαών και πολιτισμών;

“Ανεξαρτήτως εάν κάποιος πιστεύει ή όχι”, έγραφε ο Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ, “η ευρωπαϊκή αντίληψη έχει βαθειές τις ρίζες της στη χριστιανική παράδοση”.

Κι όμως αυτή η κοινή ευρωπαϊκή καταγωγή, το όραμα και οι στόχοι για το μέλλον των παιδιών μας, καταρρέουν μεμιάς, όταν δεν υπακούν σε όσα οι αριθμοί επιτάσσουν.

Η κόπωση είναι μεγάλη. Όσων διαπραγματεύτηκαν και εξακολουθούν να το κάνουν. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα και εχθές. Θέλει αγώνα με το μέσα μας για να ξεπεράσουμε εγωισμούς και ανθρώπινες αδυναμίες και να βρούμε την κοινή συνιστώσα που θα μας φέρει ένα βήμα πιο πέρα.

Μπροστά όμως στην κόπωση και όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τόσα χρόνια, όλες αυτές οι δυσκολίες είναι μηδαμινές. Κι αυτό θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλοι όσοι έχουν τη δύναμη να αποφασίζουν για το μέλλον του.

Ο ελληνικός λαός έχει την ικανότητα να σταθεί στα πόδια του. Έχει το κουράγιο να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί, διπλά και τριπλά αν χρειαστεί, για να αποκτήσει η χώρα “νοικοκυριό”.

Αρκεί να πειστεί μέσα του πως δεν υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του, δεν δίνει έναν σκληρό αγώνα, χωρίς νόημα, χωρίς να επιστρέφει αενάως στο μηδέν.

Δεν είναι δουλειά ενός παπά να μπλέκει στα χωράφια των πολιτικών. Δεν φεύγει όμως από το μυαλό μου η προσπάθεια των Ελλήνων όλες αυτές τις δεκαετίες.

Οι κόποι τους και οι αγώνες που έκαναν για να μπει η χώρα σε έναν δρόμο. Και αυτή την προσπάθεια δεν μπορώ να μην την υπογραμμίσω.

Λάθη έγιναν πολλά. Από όλους. Από εκείνους που έκαναν δεκαετίες τώρα όσα μετέωρα βήματα, άλλαξαν τη ρότα της Ελλάδας και την έφεραν ενώπιον αδιεξόδων.

Από τους υπόλοιπους που δείξαμε, μάλλον, περισσότερη ανοχή απ’ όση έπρεπε μπροστά στα ψεγάδια των πράξεων των ανθρώπων. Από τους Ευρωπαίους που θα έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση μπροστά στα δεινά που περνούν τα αδέλφια τους.

Είναι όμως ικανή μία κακή “στροφή” του ποταμού, μία τόσο μικρή διαδρομή μέσα στους αιώνες, να αλλάξει τη ροή και τη σύσταση της πέτρας; Ασφαλώς και όχι. Όλα μπορούν να διορθωθούν. Γιατί στον ορίζοντα του ποταμού υπάρχει κάτι που μας ενώνει: η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτή η ενότητα που ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνουμε πράξη. Έλληνες και Ευρωπαίοι.

Ήρθε ο καιρός να φτιάξουμε την Ελλάδα που θέλουν τα παιδιά μας για να ριζώσουν στον τόπο τους. Ακόμη και αν χρειαστεί να βάλουμε για θεμέλια σε όσα χτίζουν, τους κόπους και τα δικά μας όνειρα.

Ήρθε ο καιρός να κάνουμε το ακατόρθωτο, εφικτό. Το έχουμε ξανακάνει, άλλωστε, στο παρελθόν.

Ας φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των γονέων μας. Ας δώσουμε στις επόμενες γενιές έναν ακόμη λόγο να μας αναφέρουν όχι ως τους Έλληνες που έζησαν μία μεγάλη κρίση, αλλά τους Έλληνες που αναγέννησαν τον τόπο τους από τις στάχτες. Ας δείξουμε πως το κράμα μας όσες φορές και αν λιώσει, παραμένει πάντοτε ένα άριστο υλικό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 21/6  στις 9:37 μ.μ.

 

 

 

Ιερώνυμος:

Να δώσουμε στους δανειστές πνεύμα και όχι αίμα (vid)

Κυρ. 7 Ιουν. 2015 - 17:52
Θέση στις πολιτικές εξελίξεις πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από την Λιβαδειά όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής.

Θέση στις πολιτικές εξελίξεις πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Από την Λιβαδειά όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, σχολιάζοντας την ασφυκτική πίεση που μάς ασκούν οι δανειστές ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι πρέπει να τους δώσουμε πνεύμα και όχι αίμα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Να δώσουμε πνεύμα στους δανειστές

 

 

 

Το «ιερό» ξέσπασμα Ιερώνυμου κατά των ευρωπαίων

ηγετών για τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Ντροπή!

Με ιερά οργή καταφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά των ηγετών της Ε.Ε. μετά την ασύλληπτη νέα ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου εκφράζονται φόβοι για 700 νεκρούς.
«Αρκετά!» λέει ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες σε «όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις». Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα καυστική γλώσσα, ο Αρχιεπίσκοπος μετρά τους τελευταίους νεκρούς και τονίζει ότι δεν πρόκειται για δισεκατομμύρια που πρέπει να ανευρεθούν αλλά για ανθρώπινες ψυχές.
«Πόσοι ξαγρύπνησαν σε ΄συνόδους κορυφής΄ για να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και να εξετάσουν τρόπους να φιλοξενήσουν ανθρώπους που φεύγουν με σαπιοκάραβα από την αφρικανική ήπειρο για την ευρωπαϊκή γη;» διερωτάται ο κ. Ιερώνυμος και επισημαίνει οργίλα:
«Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και “ισορροπίες” για βάρκες που πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ψυχές και δεν προφταίνουν καν να απομακρυνθούν από τις ακτές της Μεσογείου».
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:
“Τριακόσια, τετρακόσια… επτακόσια. Δεν πρόκειται για δισεκατομμύρια που πρέπει να ανευρεθούν. Ούτε αριθμούς που αφορούν εθνικές οικονομίες ή όσα καθημερινά καθορίζουν οι “αγορές”.
Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Για ανθρώπους, πατεράδες, μανάδες, παιδιά, ακόμη και βρέφη που πνίγηκαν, μόλις πριν λίγες ώρες, στη θάλασσα της Μεσογείου. Ανθρώπους που έψαχναν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Γιατί γνώριζαν, είχαν ακούσει, τους είχαν υποσχεθεί αυτοί οι δουλέμποροι, ότι εκεί που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός η ανθρώπινη ζωή είναι σεβαστή και προστατεύεται και, μάλιστα, της δίδεται απόλυτη προτεραιότητα.
Τι απ’ όλα συνέβη προχθές; Πρόσφατα στο Αιγαίο; Πριν από μερικούς μήνες στη Λαμπεντούζα; Τίποτα. Απολύτως τίποτα.
Αρκετά! Η αγανάκτηση μας συμπυκνώνεται σε αυτή τη λέξη.Η ευθύνη για όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις, είναι τεράστιες.
Σταματήστε τους δουλεμπόρους κύριοι ηγέτες της ΕΕ
Ποια έκτακτη σύνοδος έγινε για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στις θάλασσες της Μεσογείου; Πόσοι αρχηγοί κρατών μέσα στο σαββατοκύριακό τους ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτή την τραγωδία; Πόσοι επικοινώνησαν μεταξύ τους, πόσοι ξαγρύπνησαν σε “συνόδους κορυφής” για να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και να εξετάσουν τρόπους να φιλοξενήσουν ανθρώπους που φεύγουν με σαπιοκάραβα από την αφρικανική ήπειρο για την ευρωπαϊκή γη; Οι δηλώσεις συμπάθειας, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, τα ρεπορτάζ των διεθνών Μ.Μ.Ε. δεν αρκούν, δεν σώζουν ζωές.
Ήρθε ο καιρός να σηκώσουμε όλοι μας τα μανίκια, να βρούμε όλοι μαζί τη λύση που απαιτείται για να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες.
Σταματήστε τους δουλέμπορους που υπόσχονται ταξίδια χωρίς επιστροφή σε γονείς που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα βρέφη τους. Σταματήστε τους πολέμους που προκαλούν τα κύματα προσφύγων. Σταματήστε όσους κερδοσκοπούν στην πλάτη απελπισμένων φτωχών ανθρώπων που επενδύουν το βιος τους για μία ελπίδα που καταλήγει να μην έχει αντίκρυσμα και τους κοστίζει τη ζωή τους.
Δεν ψάχνουν πλούτη αυτοί οι άνθρωποι. Δεν αναζητούν ανέσεις. Ελπίζουν σε μία ήρεμη ζωή, μακριά από το κυνήγι που περνούν στις πατρίδες τους. Μία ζωή με ασφάλεια, χωρίς κινδύνους. Αυτά τα “λίγα” ζητούν. Έστω, το ένα δέκατο, της φυσιολογικής και ήρεμης ζωής που ζούμε εμείς οι Ευρωπαίοι. Με τα καθημερινά μας άγχη και με τις αγωνίες μας.
Ούτε ένα πιάτο φαγητό, ούτε μία κουβέρτα αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών.
Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και “ισορροπίες” για βάρκες που πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ψυχές και δεν προφταίνουν καν να απομακρυνθούν από τις ακτές της Μεσογείου.
Χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και να αναληφθεί δράση από όλους όσοι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που συνιστά, πια, ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Ενώνουμε τις προσευχές μας για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των θυμάτων. Ας ενώσουμε, επιτέλους, και τις προσπάθειές μας για να είναι τα τελευταία θύματα που χάνονται σε αυτό το ταξίδι. Για ένα καλύτερο αύριο αυτών των ανθρώπων, ώστε στην αντίπερα όχθη να τους περιμένει η ελπίδα και να μην καραδοκεί ο θάνατος».
Πηγή:  iefimerida.gr 20/4/2015   στις 12:06 π.μ.

 

 

 

ΜΗΝΥΜΑ

Ιερώνυμος:

Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην ελπίδα

Ιερώνυμος: Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην ελπίδαΓεύμα αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση προσέφερε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις  στο 'Αλσος του Ελληνικού Στρατού στου Γουδή.

Το τραπέζι της Λαμπρής ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στο μήνυμα του προς τους παρευρισκομένους ο κ. Ιερώνυμος αφού υπενθύμισε ότι Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από το σκοτάδι στο φως, από το ψέμα στην αλήθεια, από το άσχημο στο όμορφο, ευχήθηκε όλοι αγωνιζόμενοι με ενότητα να περάσουμε από τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα στη δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη, καλύτερη.

Το μήνυμα της Ανάστασης, το μήνυμα της ελπίδας, όσο και αν θέλουν δεν μπορούν να το σβήσουν.

«Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην ελπίδα και με αυτή την πίστη στην ελπίδα και στο Φως της Αναστάσεως θα προχωρήσουμε στο αύριο», επισήμανε στη δήλωση του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους εργάσθηκαν για την εκδήλωση και ευχήθηκε «του χρόνου όλοι όσοι είναι σήμερα εδώ να μπορούν να το κάνουν στο σπίτι τους».

«Ο κόσμος πλέον μπορεί να αρχίζει να χαμογελά. Αλλάζουν οι ημέρες και οι εποχές για την πατρίδα μας. Νομίζω ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για την αναγέννηση και τις ελπίδες του λαού μας», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται αρωγοί τη στιγμή της ανθρωπιστικής κρίσης, παρέχοντας αυτή την ελάχιστη δυνατότητα σε όλους τους συμπατριώτες μας που είναι εδώ και μπορούν να έρθουν να διασκεδάσουν την εορταστική αυτή ημέρα, σύμφωνα με τις παραδόσεις μας και σύμφωνα με ό,τι κάναμε πάντα για το Πάσχα, δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας τσούγκρισαν το πασχαλινό αυγό -νικητής βγήκε ο κ. Καμμένος- συνομίλησαν με πολίτες και όλοι μαζί άκουσαν τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας από τη μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και από τον Θανάση Πολυκανδριώτη και την κ.  Ψυχογιού.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έδωσε 5νθήμερη τιμητική άδεια σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Μέχρι τη μία το μεσημέρι είχαν διανεμηθεί 1880 μερίδες και η πρόβλεψη ήταν να προσφέρουν περισσότερες από 3.000 μερίδες.

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

Στη διάθεση του κράτους η εκκλησιαστική περιουσία για την αποπληρωμή του χρέους

Έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Αξιοποίηση, όχι πώληση

Όπως διευκρίνισε, δεν μιλά για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδά που θα προκύψουν, θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.
Επεσήμανε παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «δεν έχω διαφορές μαζί της, αλλά ότι μπορεί να γίνει υπέρ του ελληνικού λαού, θα ήταν ευπρόσδεκτο».
Τέλος επεσήμανε ότι η Αγκελα Μερκελ απέστειλε τον Γιοακίμ Φούχτελ, εκπρόσωπο της καγκελαρίας για την ελληνογερμανική συνεργασία, στην Αρχιεπισκοπή, για να συζητήσει μαζί του.

11/4/215  ΠΗΓΗ στις 6:30 μ.μ.

 

 

Οκτ. 28 2012

Η Ελλάδα θύμα τραγικής τοκογλυφίας;

“Δήλωση – βόμβα” του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου οτι η Ελλαδα έχει πέσει θύμα μιας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας.

”Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας” δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον ΣΚΑΙ.

Σε λίγο θα μας πει ότι έγινε παιχνίδι με θα ομόλογα της χώρας και ότι υπήρχαν άνθρωπο που ήταν μέρος του συστήματος.

Πηγή:olympia.gr

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided