Σάββατο, Μάιος 25, 2019

Bloomberg:

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ζάεφ πιέζει ώστε να ολοκληρώσει εγκαίρως τη συμφωνία

 

 

 

 

 

Bloomberg: Ο Ζάεφ πιέζει ώστε να ολοκληρώσει εγκαίρως τη συμφωνία

Πώς βλέπουν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ Telegraph και Irish Times

Bloomberg: Ο Ζάεφ πιέζει ώστε να ολοκληρώσει εγκαίρως τη συμφωνία

«Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Zόραν Ζάεφ του οποίου τα σχέδια για ένταξη στους δυτικούς θεσμικούς οργανισμούς έχουν ενοχλήσει τη Ρωσία, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο την Παρασκευή για να αρχίσει τη διαδικασία αλλαγής της ονομασίας της σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Η Αθήνα θα άρει το βέτο της στις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών» αναφέρει για τις εξελίξεις στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής το Bloomberg.

«Με την ψηφοφορία "θα έχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχουμε μια ταυτότητα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Nικόλα Ντιμιτροφ στους βουλευτές στα Σκόπια πριν από την ψηφοφορία» συμπληρώνει το δημοσίευμα, κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην σφαίρα της πρώην επιρροής της και στην αλλαγή ονόματος. Συγκρότησε μέτωπο με την εθνικιστική αντιπολίτευση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, η οποία μποϊκόταρε το δημοψήφισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κόμμα VMRO-DPMNE και ο Πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανοφ αποκάλεσαν το δημοψήφισμα "αποτυχία" αφού η προσέλευση ήταν μόλις 37% και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης. "Είναι ώρα να φύγει ο Zόραν Ζάεφ", ανέφερε το κόμμα σε δήλωσή του την Πέμπτη. "Έχει σπαταλήσει δύο χρόνια των πολιτών υπογράφοντας επιζήμιες συμφωνίες και ταπεινώνοντας το κράτος". Εντούτοις, η ψηφοφορία με ψήφους 80-37 στο 120μελές κοινοβούλιο έδειξε ότι ο Zάεφ, ο οποίος είχε απειλήσει ότι θα προκαλούσε πρόωρες εκλογές αν αποτύγχανε, κατάφερε να προσελκύσει κάποιους βουλευτές του VMRO-DPMNE υπέρ του. Τώρα θα ξεκινήσει μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες πριν από την τελική ψηφοφορία στην βουλή η οποία θα απαιτήσει νέα πλειοψηφία δύο τρίτων. Η κυβέρνηση του Zαεφ πιέζει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, όταν ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποτρέψει το σχέδιο ευρωπαϊκής ένταξης για τη χώρα του. Μόλις αλλάξει το σύνταγμα, η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο της».

Telegraph: Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη του αδιεξόδου με την Ελλάδα

Για «σημαντικό βήμα» προς την λήξη ενός «αδιεξόδου με την Ελλάδα» κάνει λόγο η Telegraph. «Οι βουλευτές της "Μακεδονίας" ψηφίζουν για να αλλάξουν το όνομα της χώρας, χαλαρώνοντας την ένταση με την Ελλάδα. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την Παρασκευή για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε "Βόρεια Μακεδονία", κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και ανοίγοντας μια πόρτα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Η αναγκαία πλειοψηφία επετεύχθη ύστερα από μια εβδομάδα τεταμένων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων στο Σκόπια, όπου δεν ήταν σαφές μέχρι την τελευταία στιγμή αν η κυβέρνηση μπορούσε να εξασφαλίσει τις ψήφους από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα προωθηθούν οι τροποποιήσεις για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα, μετά τις οποίες θα απαιτηθεί μια ακόμα άλλη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να κατοχυρωθούν οι αλλαγές» γράφει ακόμη η Telegraph.

«Παρόλο που υφίστανται επιπλέον νομοθετικά εμπόδια, η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μια κρίσιμη νίκη για τον Πρωθυπουργό Zοραν Ζάεφ, ο οποίος έπρεπε να κερδίσει τις ψήφους βουλευτών του δεξιόστροφου κόμματος VMRO-DPMNE που ήταν σταθερά αντίθετο στη συμφωνία. Με τη συμφωνία, την οποία ο Ζάεφ συνήψε με τον Έλληνα ομόλογό του τον Ιούνιο, το βαλκανικό κράτος θα μετονομαστεί σε "Βόρεια Μακεδονία" σε αντάλλαγμα της υπόσχεσης της Αθήνας να σταματήσει να εμποδίζει την είσοδό του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι επικριτές της συμφωνίας στα Σκόπια την έχουν χαρακτηρίσει ως "εξευτελιστική παραχώρηση στην Αθήνα".

"Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους βουλευτές του VMRO-DPMNE που έβαλαν τα συμφέροντα του κράτους πάνω από τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα, παρά την πίεση που χωρίς να χρειάζεται τους ασκήθηκε", δήλωσε ο Zαεφ μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι θα "εγγυηθεί" την ασφάλειά τους. Μεταξύ των βουλευτών που ψήφισαν θετικά ήταν τρεις πολιτικοί του VMRO-DPMNE στους οποίους χορηγήθηκε εγγύηση αυτήν την εβδομάδα ενώ βρίσκονταν σε κατ 'οίκον περιορισμό. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει την Παρασκευή εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ενδεχόμενη αμνηστία τους. Επίσης, αρνήθηκε τις κατηγορίες από το VMRO-DPMNE ότι η κυβέρνησή του προσέφερε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο».

Irish Times: Η ψηφοφορία ήταν κρίσιμη για τη συμφωνία, αλλά πρέπει να υπερνικηθούν περαιτέρω νομοθετικά εμπόδια για την επικύρωσή της

«Το κοινοβούλιο της "Μακεδονίας" εγκρίνει τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα» γράφουν στο αντίστοιχο ρεπορτάζ τους οι «Irish Times».

«Εθνικιστές βουλευτές αλλάζουν στάση για να περάσουν την αμφισβητούμενη συμφωνία που υποστηρίζει η Δύση. Μετά από πολλές ώρες καθυστερήσεων και σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις 80 ψήφους που χρειαζόταν για να έχει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, έχοντας πείσει αρκετούς βουλευτές του δεξιόστροφου VMRO-DPMNE να αλλάξουν στρατόπεδο. Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει μια εξαγριωμένη αντίδραση από τους εθνικιστές, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε δωροδοκίες και απειλές για να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών, οι οποίοι δέχθηκαν έντονες πιέσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ για την υποστήριξη της συμφωνίας. Η ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ ήταν κρίσιμη για τη συμφωνία, αλλά πρέπει να υπερνικηθούν περαιτέρω νομοθετικά εμπόδια για την επικύρωση της συμφωνίας, μετά την οποία πρέπει να εγκριθεί και από ένα διχασμένο κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Τα γειτονικά κράτη στα Βαλκάνια συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι η "Μακεδονία" θα μετονομαστεί σε "Βόρεια Μακεδονία" με αντάλλαγμα η Ελλάδα να άρει το βέτο της στην προσπάθεια της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο Zαεφ και οι δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν τη συμφωνία ως μια ιστορική ευκαιρία για την "Μακεδονία" να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αντίθετα οι επικριτές της συμφωνίας και στις δύο χώρες την αποκαλούν προδοσία των αντίστοιχων εθνικών τους συμφερόντων. "Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές όλων των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν τις τεράστιες ευκαιρίες και τις ευθύνες που αντιμετωπίζουν σήμερα”, δήλωσε χθες σχετικά ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν» καταλήγει το ρεπορτάζ της ιρλανδικής εφημερίδας.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  21/10/2018

 

 

 

 

 

 

 

Bloomberg: Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο

Bloomberg: Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο 
Ενημερώθηκε: 09/10/18 - 11:24

Bloomberg:

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

 

 

 

 

Bloomberg: Ο «θησαυρός» που θα εκτοξεύσει την οικονομία της Ελλάδας και τι έλεγαν οι Αρχαίοι (φωτό)


Τα εγκώμια της Ελλάδος πλέκει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τονίζοντας ότι αυτό το προϊόν μπορεί ν' ανανεώσει την παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδος.
Αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και εκλεπτυσμένα υλικά της παγκόσμιας γαστρονομίας και μάλιστα λίγο καιρό πριν είχε ανακαλυφθεί στην χώρα μας η μεγαλύτερη λευκή τρούφα (Tuber magnatum) βάρους 510 γραμμαρίων με τιμή άνω των 330.000 δολαρίων.
Ο Πλούταρχος και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούσαν ότι η τρούφα είναι αποτέλεσμα του φωτός, της ζέστης και του νερού στο υπέδαφος.
Ο Κικέρωνας ονόμαζε τις τρούφες παιδιά της γης, ο Διοσκουρίδης, πίστευε ότι ήταν οι κόνδυλοι της ρίζας των δέντρων, ενώ ο Αριστοτέλης τις ανέφερε πολύ συχνά στα γραπτά του.
Η τρούφα είναι ο ακριβότερος μύκητας στον κόσμο
'Όπως και να 'χει.. η τρούφα είναι ο ακριβότερος μύκητας, για τον οποίο, μερικά από τα διασημότερα εστιατόρια και καταστήματα ειδών διατροφής στον κόσμο, πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα κονδυλόσχημα μανιτάρια.
Η Ιταλία είναι η χώρα, όπου «κρατά τα ινία» με την καλύτερη τρούφα στον κόσμο, ενώ οι Ιταλοί θεωρούν ότι η τρούφα τους είναι το πιο πολυτελές τους προϊόν.
Η Ιταλία έχει 25 είδη τρούφας, η πώληση των οποίων καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το 99% της λευκής τρούφας που πωλείται παγκοσμίως προέρχεται από τη χερσόνησο.
Καθώς η τρούφα και η συλλογή της συνδέονται άμεσα με μια παράδοση και μυστικά καλά φυλαγμένα μέσα στις οικογένειες, η Ιταλία ζήτησε από την Unesco η καλλιέργειά της να συμπεριληφθεί στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Η καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα
Παρ' όλα αυτά, όμως, αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι οι  λευκές τρούφες Alba τρούφες-κονδύλου magnatum pico - μεγαλώνουν επίσης εξαιρετικά καλά και στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με τις τρούφες της Ιταλίας, που έχουν εκσκαφεί και τρώγονται εδώ και αιώνες, οι τρούφες της Ελλάδας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητες. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία εξαγωγών Eklekto, με βάση την Αθήνα, είδε τις δυνατότητές τους για την αγορά των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος για να δοκιμάσει κάποιος τις ελληνικές τρούφες. Συνήθως, αμέτρητοι μεσάζοντες αγγίζουν μια ιταλική τρούφα προτού φτάσει στην κουζίνα κάποιου εστιατορίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ο καταναλωτής να μην γευτεί όλη την ένταση του προϊόντος.
Οι ιδρυτές όμως της εταιρείας Eklekto, Πίτερ Βέλτμαν και Γιώργος Αθάνας, λένε ότι εργάζονται μόνο με μια μικρή ομάδα και γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται το προϊόν. Εκτός από το άτομο που εργάζεται με το πιστό του σκυλί στην αναζήτησή τους, ο Βελτμαν και ο Αθάνας, είναι οι μόνοι άνθρωποι που αγγίζουν τις τρούφες πριν από την εξαγωγή τους, λέει η εταιρεία.
Η τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας
Για το 2017, η τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα 60 ετών. Και χάρη στο γεγονός πως οι τιμές της ιταλικής τρούφας ανεβαίνουν λόγω ξηρασίας, η περίοδος για την ελληνική τρούφα είναι εξαιρετική. Πέρυσι, οι ιταλικές τρούφες πωλούνταν για 3.5000 δολάρια το μισό κιλό χονδρικής.
Οι ελληνικές τρούφες είναι ελαφρώς φθηνότερες, με κόστος 3.150 δολάρια το μισό κιλό. Αλλά και οι μαύρες τρούφες Perigord, που είναι εξίσου νόστιμες αλλά όχι τόσο σπάνιες, έφτασαν τα 840 δολάρια.
«Οι άνθρωποι πληρώνουν πολλά χρήματα για να την γευτούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διάσημος σεφ, Michael Tusk στο εστιατόριο Quince του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Tusk, ο οποίος χρησιμοποιεί χρόνια την ιταλική τρούφα στα πιάτα του, ανέφερε ότι δοκίμασε την ελληνική τρούφα μην μπορώντας να πιστέψει ότι ένα «προϊόν μιας άλλης χώρας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ιταλία».
Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος επέλεξε να δοκιμάσει το ελληνικό προϊόν, κυρίως λόγω της εκτοξευμένης τιμής της ιταλικής τρούφας.
«Ήταν ένα δύσκολο έτος με πολλά έξοδα και σκέφτηκα ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να ρίξω μια ματιά», λέει ο Tusk, ενώ μόλις έφτιαξε και δοκίμασε ένα ριζότο με άφθονη ελληνική τρούφα από πάνω, κατέληξε:
«Τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση ήταν πολύ καλές».


https://www.youtube.com/watch?v=Z8jjhUfFogM

https://www.youtube.com/watch?v=0Tq1fSosikw

pronews  24/2/2018

 

 

 

 

 

«Βόμβα»

Από Bloomberg:

Γιατί «Λυσσάει»

Ο Ερντογάν Στο Αιγαίο Και Την Κύπρο

petrelaio_160416_120221-750x430

Τι αποκαλύπτει ο αντιστράτηγος Λάμπρος Τζούμης

Γιατί έχει “αγριέψει” τόσο πολύ ο Ερντογάν; Γιατί δείχνει να αδιαφορεί τελείως για τις πιθανές αντιδράσεις της Δύσης -που δεν τις βλέπουμε ακόμη- και στέλλνει πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ; Γιατί απειλεί Θεούς, Δαίμονες και την Ελλάδα;

Μια πειστική απάντηση δίνει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα. Επικαλούμενο τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, το Bloomberg κάνει λόγο για 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου,στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Αιγύπτου.

Το ΚΥΠΕ που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών. Αυτό όμως, επισημαίνει το Bloomberg μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και συγκρούσεις ,όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Παράλληλα προς επίρρωση των παραπάνω ο αντιστράτηγος Λάμπρος Τζούνης επισημαίνει:

Πριν ένα χρόνο περίπου, στις 12 Απριλίου 2017 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή (που φαίνεται στη φωτογραφία), προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, προβάλλοντας την τουρκική πολιτική διεκδίκησης σχεδόν όλης της υφαλοκρηπίδας της Ν.Α. Μεσογείου, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος και πάγια επιδίωξη της Άγκυρας, είναι η διατήρηση ή ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας νήσου Κύπρου, παράλληλα με τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ν.Α. Μεσογείου, όπως διατυπώθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος».

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα με NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους) δεσμεύει περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και πολύ συχνά το θαλάσσιο χώρο του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης.

Η περιοχή αυτή έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, καθόσον αποτελεί σημείο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Σύμβαση του 1982 στο Montego Bay για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρεται, ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται, διαθέτουν ΑΟΖ. Άρα αυτό ισχύει και για το Καστελόριζο. Η Τουρκία ισχυρίζεται ειδικά για την περίπτωση του Καστελόριζου, ότι δεν είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό νησί μπροστά από τις τουρκικές ακτές, να έχει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ.

Για τους ισχυρισμούς της προβάλει το επιχείρημα ότι το σύμπλεγμα των νησίδων-βραχονησίδων της περιοχής του Καστελόριζου, διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Άρα, τα νησιά αυτά υποστηρίζει η Άγκυρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Αν η Τουρκία δεχτεί ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε το Καστελόριζο αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να συμπεριληφθεί και αυτή στη διαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.

Πηγή: militaire.gr  22/2/2018

 

 

 

 

 

 

Bloomberg: Η Ελλάδα ανακτά το σεβασμό που της αξίζει στην Ευρώπη

Posted by infiltr8or στο Νοέμβριος 6, 2017

Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για να αποσπάσει από την Ευρώπη τον σεβασμό που της αξίζει, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg. Τα spreads των κρατικών ομολόγων, που έχουν ήδη μειωθεί πολύ φέτος, σημείωσαν νέο χαμηλό αυτή την εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πουλά ομόλογα στο μέλλον και θα βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησής της από την γενναιοδωρία των πιστωτών.

Οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη κατά τους πρόσφατους μήνες, με τα spreads των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων να σταθεροποιούνται έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Η ήπια περιστολή από την ΕΚΤ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθησύχασε τους επενδυτές, που γνωρίζουν πλέον ότι ο αγοραστής της έσχατης καταφυγής δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερες επιδόσεις από τα ιταλικά και πορτογαλικά αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, μέχρι τουλάχιστον το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τότε θα έχει επανέλθει στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις αρχές του 2018, θα παράσχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον το εμπόδιο που ήταν. Δεν παρενέβη τον Ιούλιο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αυξήσει το συνολικό χρέος της, ενώ μετρίασε και τις απαιτήσεις για τα stress tests και τον έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Η εσωτερική πολιτική δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν, καθώς η οικονομία βελτιώνεται.

Εύλογο είναι ότι η καμπύλη των αποδόσεων πρέπει να απλοποιηθεί, ώστε να προσελκύσει η χώρα περισσότερους επενδυτές. Αυτό θα είναι σημαντικό όχι μόνο για την ΕΚΤ, αλλά και για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας. Η Ελλάδα ευελπιστεί να αντλήσει τουλάχιστον έξι δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» με τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον η ανταλλαγή ομολόγων αποδειχθεί επιτυχής, θα ακολουθήσει και άλλη έξοδος στις αγορές, με την άδεια των πιστωτών. Για το 2018, η Ελλάδα ελπίζει σε μια μόνιμη μεταμόρφωσή της από ημιαπομονωμένο «τρελοκομείο» σε αναπόσπαστο μέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Πηγή: zougla.gr  6/11/2017

 

 

 

 

 

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP

Αποκάλυψη Bloomberg: Νέο Μνημόνιο για το 2018 ύψους 5,2 δισ. ευρώ

Αποκάλυψη Bloomberg: Νέο Μνημόνιο για το 2018 ύψους 5,2 δισ. ευρώ

Σχέδια επί σχεδίων και σενάρια επί σεναρίων για το μέλλον της Ελλάδας, έρχονται στο φως από τα ξένα ΜΜΕ την ίδια στιγμή που τα περισσότερα αμφισβητούν τη δυνατότητα να υπάρξει κατάληξη στο Eurogroup της Δευτέρας και βλέπουν ξανά οικονομικά δράματα. Το βράδυ του Σαββάτου το Bloomberg διέρρευσε προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018, το οποίο προτίθεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και να μετατεθεί το νέο μνημόνιο για το 2018. Μια πρόταση που όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.

Με την πρόταση αυτή αποδεσμεύεται επί της ουσίας η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τη συζήτηση για το χρέος κάτι όμως που εμμέσως πλην σαφώς είχε αποκλείσει ο Γ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.
Τον Ιούνιο επίσης, θα γίνει έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.
Επίσης, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στη λίστα της οποίας θα ενταχθούν όσοι οφείλουν ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το Κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 7/5 23:45

 

 

 

 

 

 

ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Bloomberg: Υποχωρούν οι Γερμανοί για το «τσεκούρι» στις συντάξεις;

Bloomberg: Υποχωρούν οι Γερμανοί για το «τσεκούρι» στις συντάξεις;Ενα ευνοϊκό σενάριο για το ασφαλιστικό, φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πυρετός διαβουλεύσεων για να γεφυρωθεί το χάσμα με το ΔΝΤ, η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να δείξει ευελιξία σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, φοβούμενη ότι το Προσφυγικό μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Συγκεκριμένα η Γερμανία προτίθεται να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο ασφαλιστικό, που παραμένει σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή εξοικειωμένη με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε μειώσεις συντάξεων, τώρα θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων τα οποία θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ικανοποιώντας παράλληλα και τους όρους των δανειστών.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται μείωση του προνοιακού κράτους, ωστόσο την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δε θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε «λογική λύση» η οποία εξασφαλίζει βιώσιμους προϋπολογισμούς για το ελληνικό κράτος.

Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του προσφυγικού, ωστόσο οποιαδήποτε ελάφρυνση των οικονομικών απαιτήσεων θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την Αθήνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 1/3 23:04

 

 

 

EΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Bloomberg: Συνέχιση των πιέσεων προς την Αθήνα, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία από την ΕΕ

Bloomberg: Συνέχιση των πιέσεων προς την Αθήνα, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία από την ΕΕ Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σε άρθρο του την Τρίτη.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ζητούνται από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει το τελευταίο δύσκολο σημείο – την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην «εντατική» και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0.7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1.9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η πίεση προς την Ελλάδα να επιμείνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες, όμως η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν.

Είναι αλήθεια ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην είσπραξη των φόρων δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Εντούτοις, εφ 'όσον το σύστημα κινείται προς μια δημοσιονομική σταθερότητα, οι πιστωτές οφείλουν να κάνουν πίσω. Θα πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα πως θα πρέπει να κατανέμεται το κόστος μεταξύ των φορολογουμένων και των συνταξιούχων της.

Τέλος, οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει να μιλήσουνε – επιτέλους - για νέα ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά της Ελλάδας δεν μπορούν να διορθωθούν χωρίς μια ελάφρυνση του χρέους, συνεπώς αυτή η συζήτηση έχει αργήσει. Οι λεπτομέρειες της διαγραφής [μέρους του χρέους] ή όποιες άλλες παραχωρήσεις δεν χρειάζεται να αποφασιστούν τώρα, αλλά οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτό θα δώσει στους Έλληνες ψηφοφόρους ένα ακόμη λόγο για να αντέξουν το επόμενο στάδιο της λιτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε πέρσι τον Τσίπρα να παραδοθεί με μεγάλο και αδικαιολόγητο κόστος. Αν δεν θέλει μια επανάληψη αυτού του καταστροφικού επεισοδίου, θα πρέπει να είναι φερθεί με ευγένεια στη νίκη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 2/2 22:58

 

 

Bloomberg:

Πρώτα η τήρηση των υποσχέσεων, μετά η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

Bloomberg: Πρώτα η τήρηση των υποσχέσεων, μετά η εκταμίευση της δόσης στην ΕλλάδαΗ επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μια «κινητή εορτή» εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κατορθώσει να πείσει τις αρχές της ευρωζώνης ότι τηρεί τις υποσχέσεις του, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Όλοι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Rimantas Sadzius σε συνέντευξή του την Παρασκευή.

«Είμαστε έτοιμοι να απαιτήσουμε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν στο 100 τοις εκατό» συνέχισε ο Λιθουανός ΥΠΟΙΚ, υποστηρίζει το Bloomberg, που υπογραμμίζει στην συνέχεια ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν σε πρόσθετες εκταμιεύσεις μέχρι ο Τσίπρας να τιμήσει στις υποσχέσεις του για την διόρθωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, την επικαιροποίηση της αγοράς εργασίας και το κλείσιμο των φορολογικών κενών.

Η αργή προσέγγιση επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έχει ήδη ωθήσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα αντίστοιχα του περασμένου Αυγούστου και η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να επανέλθει το λίμα ρήξης του περασμένου έτους που παρ’ ολίγο να κοστίσει την συμμετοχή της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 4 δισεκατομμύρια ευρώ ($ 4 δισεκατομμύρια) από τους πιστωτές της εφόσον ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιο πρόσφατης διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη. Εάν ωστόσο η Ελλάδα δεν ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση ρευστότητας από τα μέσα του έτους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 26/1 13:22

 

 

 

Bloomberg:

Για την Ελλάδα ο Τσίπρας είναι η καλύτερη λύση (αφού μπορεί μέσα σε 7

μήνες να αλλάζει εντελώς θέσεις και όμως να παραμένει δημοφιλής)

Η επιστροφή του Τσίπρα θα ήταν καλή για την Ελλάδα

Του Leonid Bershidsky
Μόλις μέσα σε επτά μήνες, ο πρώην- και πιθανώς ο μελλοντικός- Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δείχνει να έχει να έχει περάσει από μια αξιοθαύμαστη εξελικτική διαδικασία. Στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί να υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που υπερασπιζόταν τον Ιανουάριο, όταν ήρθε στην εξουσία . Ίσως αυτές του οι δεξιότητες που έκαναν κάτι τέτοιο πιθανό, να είναι αυτές που θα τον κάνουν έναν καλό ηγέτη, έτσι ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.

Η πορεία του Τσίπρα τον πήρε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οδήγησε στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας που κατέληξε στο πρόγραμμα διάσωσης, μια πράξη οικονομικής συνθηκολόγησης που δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκασε τον Τσίπρα σε παραίτηση. Τα δύο γεγονότα είναι εντελώς αντίθετα από άποψη ιδεολογίας και ελάχιστοι πολιτικοί έχουν καλύψει αυτή την τεράστια απόσταση που τα χωρίζει τόσο γρήγορα όσο ο Τσίπρας.

Εδώ είναι η πορεία του Τσίπρα μέσα από τα tweets του:

22 Ιανουαρίου: "Στις 25 Ιανουαρίου η δημοκρατία θα επιστρέψει στην Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη ο #ΣΥΡΙΖΑ # εκλογές 2015 # Αλλάζει την Ευρώπη".

11 Φεβρουαρίου: "Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των πολιτικών μας& είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουμε σε συμβιβασμό με τους ΕΕ εταίρους μας".

15 Μαΐου: "Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση δεν θα αθετήσει τις δεσμεύσεις στο θέμα των μισθών και των συντάξεων @TheEconomist #Greece".

24 Ιουνίου: "Η επαναλαμβανόμενη απόρριψη των ισοδύναμων μέτρων από συγκεκριμένους θεσμούς δεν έχει ξαναγίνει, ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Πορτογαλία. #Greece (1/2). Αυτή η περίεργη στάση φαίνεται να καταδεικνύει ότι ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συμφωνία ή ότι υποστηρίζονται ειδικά συμφέροντα.  #Greece (2/2)".

28 Ιουνίου: "Κάποιοι νομίζουν ότι αυτά τα ζητήματα στην # Ελλάδα είναι παιχνίδι. Η αξιοπρέπεια του λαού μας δεν είναι παιχνίδι. # Βουλή # δημοψήφισμα".

28 Ιουνίου: "Πολλοί ρωτούν: τι θα συμβεί μετά το # δημοψήφισμα; Με ένα καθαρό "ΟΧΙ" θα έχουμε μια πολύ πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. # Ελλάδα # Βουλή".

1 Ιουλίου: "Είναι απαράδεκτο στην Ευρώπη της αλληλεγγύης να επιβάλλεται κλείσιμο των τραπεζών, ως αντίδραση στην κυβέρνηση που άφησε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει # ελληνικό δημοψήφισμα".

5 Ιουλίου: " Ο λαός της Ελλάδας έκανε μια ιστορική και γενναία επιλογή. Η απάντηση του θα αλλάξει τον υφιστάμενο διάλογο στην Ευρώπη. # Ελλάδα # ελληνικό δημοψήφισμα".

13 Ιουλίου: "Η δήλωση μου για την κατάληξη της συνόδου της Ευρωζώνης Summit #Greece #EuroSummit . Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα υποστηρίξει την προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη. Γνωρίζουν ότι πολεμήσαμε για ένα δίκαιο σκοπό, πολεμήσαμε μέχρις εσχάτων, διαπραγματευτήκαμε όλη τη νύχτα  και ασχέτως ποια θα είναι τα βάρη, αυτά θα κατανεμηθούν- το εγγυόμαστε αυτό- με κοινωνική δικαιοσύνη".

20 Αυγούστου: "Η λαϊκή εντολή που έλαβα στις 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τη πορεία της. Τώρα ο κυρίαρχος λαός της # Ελλάδος πρέπει να αποφασίσει".

Αυτό το συναρπαστικό ταξίδι από την ελπίδα στην παραίτηση θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένα μονοπάτι μιας αυτό- εξυπηρετούμενης προδοσίας (σύμφωνα με την εκδοχή της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ). Ένας νέος, χωρίς εμπειρία ηγέτης που βαδίζει τον δύσκολο δρόμο της ωριμότητας (μπορώ να φανταστώ τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean- Claude Juncker, να σκέφτεται κάτι ανάλογο) ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ταξίδι προς το αναπόφευκτο (ο ίδιος ο Τσίπρας θα ήθελε να το παρουσιάσει με αυτόν τον τρόπο).

Η τρίτη εκδοχή είναι πιθανώς και η πλησιέστερη προς την πραγματικότητα: Ο Τσίπρας και η ομάδα των ριζοσπαστών του, προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να βγάλουν την Ελλάδα από τη οδό της λιτότητας, αλλά κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατο η Ελλάδα να μπορέσει να συντηρηθεί μόνο με τις δυνάμεις της. Τον Ιούλιο η ΕΚΤ σταμάτησε να αυξάνει την βοήθεια προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση του Τσίπρα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, η Ελλάδα δεν είχε τα εφόδια για να μπορέσει να επαναφέρει τη δραχμή για να αντικαταστήσει το ευρώ, και οι προσπάθειες για να εξευρεθεί ένα βιώσιμο Plan B ήταν αδύναμες.

Ο Τσίπρας κοίταξε την άβυσσο και δεν του άρεσε αυτό που είδε. Ο πρώην υπουργός τους Ενέργειας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρέμεινε παρόλα αυτά απτόητος και τώρα είναι ο αρχηγός μιας ομάδας που αποσχίστηκε και ονομάζεται Λαϊκή Ενότητα, και είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην ελληνική Βουλή. Το κόμμα του είναι ταγμένο στο να "καταστρέψει τη δικτατορία της ευρωζώνης", όπως το θέτει ο Λαφαζάνης, και παράλληλα στο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Ο Τσίπρας έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις. Στο παρελθόν ήταν μέλος της νεολαία του ΚΚΕ, αλλά επέλεξε να παραμείνει στον Συνασπισμό, την ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία, μετά τη διάσπαση των κομμουνιστών το 1991, όπως συμβαίνει τώρα με την φράξια του Λαφαζάνη που αποσχίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ενδιέφερε να μάχεται από το περιθώριο, αντίθετα ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο αριστερό κόμμα που θα υπερκερνούσε το κεντρώο ΠΑΣΟΚ, ως το κύριο κόμμα της αριστεράς. Παρακολουθούσε και έλαβε μέρος σε αυτή την σύνθετη διαδικασία των εσωτερικών του Συνασπισμού, με τις πολλές και αντιμαχόμενες φατρίες.

Ο Τσίπρας ανέβηκε στην ηγετική επιτροπή του Συνασπισμού το 2004, λίγο μετά τον σχηματισμό μιας εκλογικής συμμαχίας με άλλα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων ξανά και των κομμουνιστών. Αυτή η συμμαχία ονομάστηκε ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ηγέτης του Συνασπισμού το 2008, την ώρα που μαίνονταν εσωτερική διαμάχη αναφορικά με το αν θα πρέπει να διαλυθεί ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατάφερε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο παρά την εκλογική ήττα, για να κερδίσει τελικά το 2015. Η ταραχώδης ιστορία του Συνασπισμού περιγράφεται σε μια δημοσίευση του 2009, του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Ελευθερίου, και μας δίνει μια ιδέα για το είδος των δεξιοτήτων που απέκτησε ο Τσίπρας μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Μάλλον δεν έχει μάθει το είδος των διαπραγματευτικών ικανοτήτων που απαιτούνται για να κυριαρχήσει επί των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, αλλά ξέρει την ελληνική αριστερά και είναι master στις πολιτικές μανούβρες. Είναι επίσης δημοφιλής και οι δημοσκοπήσεις- παρά την διάσπαση- δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη υποστήριξη του σχεδόν ενός τρίτου των Ελλήνων ψηφοφόρων. Ο Τσίπρας πιθανώς να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Και παρότι η εκλογή του τον Ιανουάριο ήταν αδιαμφισβήτητα μια καταστροφή για την Ελλάδα, αυτή την φορά πιθανώς να είναι μια ευλογία.

Και αυτό διότι η συμφωνία διάσωσης έχει αφαιρέσει από τα χέρια της κυβέρνησης τις αποφάσεις διαμόρφωσης της οικονομίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Τσίπρας είναι το ιδανικό άτομο για να κυβερνήσει, όπου το χάρισμα του να διαχειρίζεται τις πολιτικές φατρίες και να ελέγχει τα εκρηκτικά ταπεραμέντα, θα είναι ουσιαστικό. Θα κρατήσει ήρεμο τον λαό, με την προφανή και ειλικρινή συμπάθεια του για τα δεινά των Ελλήνων. Θα διαβεβαιώσει- τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα- ότι το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί και τα Ευρωπαϊκά χρήματα θα συνεχίσουν να ρέουν. Σίγουρα αυτό δεν είναι ένα ιδιαίτερα οξυδερκές σενάριο, αλλά οι επτά μήνες που βρέθηκε στην εξουσία ο Τσίπρας έχουν αποδείξει ότι είναι τακτικιστής και όχι στρατηγικός.
*Ο Leonid Bershidsky είναι αρθοργράφος του Bloomberg View. Έχει έδρα το Βερολίνο και είναι ο συγγραφέας τριών διηγημάτων και δύο βιβλίων.
πηγή

Αναρτήθηκε από wolf 29/8/2015 στις 12:58 π.μ.

 

 

 

Bloomberg:

Η ώρα του πολέμου Μέρκελ-Λαγκάρντ για την Ελλάδα έφτασε

Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2015, 3:42 μμ

Η Ελλάδα έχει ξανά τη δυνατότητα να αναζητήσει πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να προηγηθεί «η ώρα της αλήθειας» ως προς το τι επιδιώκουν η Ανγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg

Μέρκελ - Λαγκάρντ

Το πακέτο των 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε η χώρα και οι Ευρωπαίοι εταίροι προϋποθέτει συμμετοχή του ΔΝΤ και αίτηση από την ελληνική πλευρά, μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα το Μάρτιο. Ωστόσο, το ΔΝΤ που απαιτεί το χρέος των δανειοληπτών να είναι βιώσιμο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητήσει από τα υπόλοιπα 187 μέλη του να εγκρίνουν μία νέα συμφωνία δανειοδότησης, πριν οι χώρες της Ευρωζώνης ελαφρύνουν δραστικά τους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

Ετσι, είτε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είτε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να υποχωρήσουν, ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από το Ταμείο, την ώρα που η πρώτη έχει δηλώσει ρητά ότι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας και η δεύτερη αντιτίθεται σθεναρά σε μία τέτοια κίνηση.

«Εντός του επόμενου τριμήνου θα έρθει η στιγμή της σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας … Βασικά το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν χωρίς αναδιάρθρωση χρέους», αναφέρει ο Στέφεν Τζεν, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. «Εχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μία ελάφρυνση είναι απαραίτητη», σημείωσε μόλις την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Οι πιέσεις της πρώην ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Λαγκάρντ έχουν αφήσει στη Μέρκελ μόνο μία επιλογή, να δεχθεί τους όρους του ΔΝΤ ή να το οδηγήσει σε αποχώρηση από τη διάσωση της Ελλάδας. Η ειρωνία είναι ότι ήταν η καγκελάριος που επεδίωξε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και η Μέρκελ δεν βάζει την υπογραφή της ακόμη στην ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, δεν την αποκλείει πλήρως. Μιλώντας την Κυριακή στο ARD είπε ότι «όταν η υλοποίηση του πρώτου μέρους του προγράμματος που συζητείται τώρα ολοκληρωθεί» θα συζητήσει θέματα επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και της μείωσης των επιτοκίων, αν και απέκλεισε την προοπτική απευθείας «κουρέματος» του συνολικού του ύψους.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις και η Ευρώπη δεν συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους ή προτείνει όρους λιγότερο γενναιόδωρους από αυτούς που ζητά το ΔΝΤ, η απόφαση θα είναι πλέον θέμα της Κριστίν Λαγκάρντ. Το 2010, το ΔΝΤ παρέκαμψε τους κανόνες του δανείζοντας την Ελλάδα, καθώς στελέχη του αμφισβητούσαν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λόγω της απειλής μετάδοσης της ελληνικής κρίσης. Μόλις πριν λίγες ημέρες, νέα ανάλυσή του υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση «πολύ πέρα» από όσα έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν σήμερα οι Ευρωπαίοι δανειστές, με επέκταση κατά δεκαετίες και δραστικό «κούρεμα».

Ετσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακαδημαϊκών των διεθνών οικονομικών που επικαλείται το Bloomberg, το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους της τρίτης ελληνικής διάσωσης, αλλά εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όσα ανέλαβε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν σε κάποιου είδους νέα ελάφρυνση χρέους, τότε θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει κεφάλαια το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Τελικά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι για την Ελλάδα και την εφαρμογή των μέτρων χωρίς να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει ο Μάρτιν Εντουαρτς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Σέτον του Νιου Τζέρσι, «ο Τσίπρας πρέπει να κάνει κάτι για να ενισχύσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του … μπορεί πλέον να έχει ξοδέψει την πολιτική του δυναμική, μετά από όσα πέρασε το τελευταίο διάστημα και τους χειρισμούς που επέλεξε».
Πηγή ethnos.gr  24/7/2015 στις 9:59 μ.μ.

 

 

Bloomberg:

Ο Ντράγκι εξέπληξε με την αύξηση του ELA!!!

Ο Mario Draghi εξέπληξε τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη πιέζοντας για μια αύξηση του ορίου...χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης ELA, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Στη γνωμοδότησή του προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο τασσόταν την Τετάρτη υπέρ της διατήρησης του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, παρά το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για μια επιπλέον αύξηση της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η παρέμβαση του Draghi ακολούθησε μετά την ψήφιση των μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και μετά την έγκριση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης των 7 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι "ενέσεις" ρευστότητας λογικά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη που λήγουν άμεσα, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής της ΕΚΤ τη Δευτέρα, να ανοίξει ξανά τις τράπεζές της και να αρχίσει να "επισκευάζει" την οικονομία της, σχολιάζει το Bloomberg.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε ότι ο ELA αυξάνεται κατά 900 εκατ. ευρώ.
"Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει", είπε.
"Είχαμε μια σειρά εξελίξεων, με την έγκριση του δανείου-γέφυρα, με τις ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια –πρώτα από όλα στο ελληνικό κοινοβούλιο- που έχουν αποκαταστήσει τις συνθήκες για αύξηση του ELA".
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Draghi φημίζεται για την ικανότητά του να πείθει το διοικητικό συμβούλιο –το οποίο περιλαμβάνει τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης- να λαμβάνουν αποφάσεις που αντιτίθενται στην προγραμματισμένη πορεία δράσης της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται, ότι στην πρώτη του συνεδρίαση ως πρόεδρος το Νοέμβριο του 2011, όταν οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας είχαν συμβουλεύσει να μην μεταβληθούν τα επιτόκια, εκείνος εξέπληξε τους αναλυτές αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου στρέφοντας τη συζήτηση υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25%.

17/7/2015 στις 10:49 μ.μ.

 

 

 Bloomberg: Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο θέλει ο Γιούνκερ

Bloomberg: Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο θέλει ο Γιούνκερ

Ελλάδα | 13/06/2015 - 23:04
Bloomberg: Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο θέλει ο Γιούνκερ
Σε νέο γύρο συζητήσεων έχουν εμπλακεί η Ελλάδα και η πιστωτές της, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zαν Κλοντ Γιούνκερ να προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία μέσα στο σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες με ένα νέο πλαίσιο προτάσεων για να κλείσει τις διαφορές στις συντάξεις, τους φόρους και τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνει το πρακτορείο.

Με όλες τις πλευρές να σκληραίνουν τις θέσεις τους, οι συνομιλίες είναι η τελευταία προσπάθεια του ΓΙούνκερ να πετύχει έναν συμβιβασμό όλων των πλευρών, αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιμένουν για να συμμετάσχουν στις συζητήσεις εάν σημειωθεί πρόοδος μεταξύ της ελληνικής αποστολής και του επικεφαλής του επιτελείου του Γιούνκερ, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Και οι δύο πλευρές είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν τις συνομιλίες την Κυριακή.

Στο μεταξύ το Bloomberg αναφέρεται σε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung σύμφωνα με το οποίο μια προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν να πετύχει έναν συμβιβασμό επιτρέποντας στην Ελλάδα να αναβάλει 400 εκατ. ευρώ περικοπών σε μικρές συντάξεις εάν μειώσει ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες απορρίφθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η γερμανική εφημερίδα επικαλείται άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων. Εκπρόσωπος της ΕΕ δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.


0
Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr
- See more at: http://www.creteplus.gr/news/bloomberg-sumfonia-mesa-sto-sabbatokuriako-thelei-o-giounker-131382.html#sthash.xght3zlF.dpu

Bloomberg:

Επείγον τηλεφώνημα Τσίπρα σε Λαγκάρντ!!!

7 Ιουλίου 2015, 12:23 π.μ.

Bloomberg: Επείγον τηλεφώνημα Τσίπρα σε Λαγκάρντ

Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το απόγευμα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, την οποία επικαλείται το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ πρόσφερε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια, ενώ κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα προς τη χώρα, λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής της 30ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλε – ως όφειλε – 1,53 δισ. στο ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου. Το Ταμείο κήρυξε άμεσα την οφειλή ως ληξιπρόθεσμη, «παγώνοντας» κάθε οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Εντός της ημέρας, η διευθύντρια του Ταμείου είχε δηλώσει ότι «το ΔΝΤ λαμβάνει υπ” όψιν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν αυτό μας ζητηθεί».

 

 

ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Bloomberg: Αμεσα 3,35 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα, αν υπάρξει συμφωνία

Bloomberg: Αμεσα 3,35 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα, αν υπάρξει συμφωνίαΠοσό ύψους έως 3,35 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) μπορεί να επιστραφεί στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, εφόσον η χώρα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιστροφή μέρους των κερδών αυτών , εάν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις αξιωματούχους. Τα κέρδη από το SMP μπορεί να διατεθούν γρήγορα, επειδή οι υπουργοί δεν χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Τα κέρδη αυτά μεταφέρονται από τις χώρες σε έναν λογαριασμό στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) - το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης -, το οποίο μπορεί να τα διαθέσει στην Ελλάδα μόλις το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις αν αυτή θα ήταν σωστή στρατηγική, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Το ποσό από κέρδη του SMP στο 2014, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα εάν ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέρχεται σε 1,85 δις. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες επιπλέον 1,5 δις. ευρώ από κέρδη στο 2015, τα οποία επίσης μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, εάν το Eurogroup θελήσει να τα αποδεσμεύσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στην Ελλάδα επεστράφησαν τον Ιούλιο του 2013 κέρδη 1,5 δις. ευρώ από το SMP, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ESM.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 25/6 3:31μ.μ.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

Bloomberg:

Οι ηγέτες της ευρωζώνης σταθμίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Οι ηγέτες της ευρωζώνης σταθμίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέουςΟι ηγέτες της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή μετά από μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο: «Οι ηγέτες της Ευρωζώνης σταθμίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως δεύτερο βήμα στις συζητήσεις για τη βοήθεια».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης ότι οι πιστωτές πρέπει να δεσμευθούν να συζητήσουν τις αλλαγές στο χρέος ως «δεύτερο βήμα» μετά την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες για τον προϋπολογισμό, την οικονομία και τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Όσον αφορά την επιμήκυνση ή τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους, αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε ένα δεύτερο βήμα. Πρέπει να υποδειχθεί ως ένα επόμενο βήμα, αλλά δεν θα είναι στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ έλαβε παρόμοια θέση. Αν και ένα τρίτο πρόγραμμα δεν υπάρχει τώρα στο τραπέζι, είπε, η βιωσιμότητα του χρέους είναι μέρος των συζητήσεων για τη βοήθεια (στην Ελλάδα). «Όσον αφορά το θέμα της ικανότητας της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται και της βιωσιμότητας του χρέους, αυτό δεν συζητήθηκε λεπτομερώς, αλλά κατέστη σαφές ότι το θέμα αυτό της δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης πρέπει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος έχει ήδη εστιασθεί. «Υπάρχει μία δέσμευση στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής. Το κούρεμα φαίνεται να μην είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε, ενώ τρία στοιχεία της ατζέντας είναι η διάρκεια του χρέους, η περίοδος χάριτος για τη μη καταβολή τόκων και η μείωση του επιτοκίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 23/6 1:15 μ.μ.

 

BLOOMBERG

Ευ. Τσακαλώτος:

"Ο άνθρωπος

- κλειδί που θα κλείσει τη συμφωνία"!!!!!

Ευ. Τσακαλώτος:  Ο άνθρωπος-κλειδί που θα κλείσει τη συμφωνία Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το «κλειδί» για την επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι ο άνθρωπος, ο οποίος αφενός, μπορεί να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές και αφετέρου, δύναται να «πουλήσει» αυτή τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να περιστοιχίζεται από τα πλέον έμπιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να περιορίσει το ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, προσδίδοντας πρόσθετη βαρύτητα στον Ευ. Τσακαλώτο.
«Όσο οι προθεσμίες λήγουν, ο Τσίπρας χρειάζεται κάποιον στο πλευρό του, ο οποίος είναι αποδεκτός από τους πιστωτές» επισημαίνει το πρακτορείο.
«Ο Τσακαλώτος είναι αυτή τη στιγμή, το άτομα που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» παρατηρεί η Teneo Intelligence, συμπληρώνοντας πως είναι χρήσιμο για τον Τσίπρα να έχει ένα έμπιστο άτομο στις Βρυξέλλες, το οποίο παράλληλα, θα καθίσταται ικανό να «πουλήσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τελευταίες εξελίξεις, προστίθεται, θέτουν στο Τσίπρα το δίλημμα μεταξύ της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων και της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις παραμένουν τα μέτρα λιτότητα, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.
«Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει το Bloomberg, ενώ εστιάζει στις δηλώσεις στελεχών του κόμματος, τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για υπαναχώρηση.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος διαμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία υποστηρίζοντας το 70% του μνημονίου.
«Ο συμβιβασμός σε κάποια από τις κόκκινες γραμμές πρέπει να πωληθεί ορθά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πρέπει να γίνει από έναν έμπιστο συνεργάτη του Τσίπρα. Αυτός είναι ο Τσακαλώτος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Σκιαγραφώντας το προφίλ του, το αμερικανικό πρακτορείο κάνει λόγο για ένα βετεράνο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο να επικοινωνεί τα μηνύματά του.
Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, ο Τσακαλώτος βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2012.
Γεννημένος στην Ολλανδία το 1960, ο Τσακαλώτος έζησε στο Λονδίνο και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Oxford και του Sussex.
To 1994 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ομοίως με τον Βαρουφάκη, έχει εκδώσει μία σειρά βιβλίων, με πιο πρόσφατο το «Το χωνευτήρι της αντίστασης – Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομική κρίση».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 3/6 22:35

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Bloomberg:

Για την Ελλάδα να ακούτε μόνο Τσίπρα, Μέρκελ και Ντράγκι!

Bloomberg: Για την Ελλάδα να ακούτε μόνο Τσίπρα, Μέρκελ και Ντράγκι!Δύσκολο να κρίνει κανείς ποιανού δηλώσεις θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη σε σχέση με την Ελλάδα, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.

Την μια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επηρεάζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λέγοντας πως επίκειται συμφωνία. Αμέσως μετά, οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κρίση.

Το κόλπο, λένε οικονομολόγοι από τη Φρανκφούρτη έως το Λονδίνο, είναι να επικεντρώνεται κανείς σε ανθρώπους που ασκούν πραγματικά την εξουσία στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή: στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Bloomberg: Για την Ελλάδα να ακούτε μόνο Τσίπρα, Μέρκελ και Ντράγκι!

«Από αυτούς τους τρεις πρέπει να παίρνει κανείς γραμμή» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba Κάρστεν Μπρζέσκι σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Η Μέρκελ, αν και κρατά χαμηλό προφίλ με τα σχόλιά της, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο».

Ευρισκόμενη στο τιμόνι της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία, η Μέρκελ είναι στα πράγματα από τότε που ξεκίνησε η ελληνική κρίση και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην τελευταία πράξη του έργου, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ την κόπωσης των ψηφοφόρων για την στήριξη προς την Ελλάδα και της επιθυμίας να αποφευχθεί η διάσπαση του ευρώ.

Στο απέναντι στρατόπεδο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που παίζει σκληρό παιχνίδι για να δώσει τέλος στη λιτότητα, την ταπείνωση και τα βάσανα του ελληνικού λαού. Και στη μέση βρίσκεται ο ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ που κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το ευρώ.

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ακόμα και οι βουλευτές κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση με τα προγνωστικά τους για το πού πηγαίνουν οι συνομιλίες, αυτή η τριάδα είναι που καθορίζει τα πράγματα.

Την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει το μεγαλύτερο ντόρο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που αποφασίζει. Όταν τον Ιανουάριο δήλωσε ο Βαρουφάκης πως η Ελλάδα εγκαταλείπει το πρόγραμμα διάσωσης, ο Τσίπρας μίλησε για μια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία.

Η επιρροή του Αλέξη Τσίπρα στις αγορές έγινε αντιληπτή από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή που οδήγησε τελικά σε πρόωρες εκλογές. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε 13% την ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής – η μεγαλύτερη πτώση του εδώ και τουλάχιστον 27 χρόνια.

Από την άνοδο του Τσίπρα και μετά, ο Ντράγκι έχει παροτρύνει τους επενδυτές να μην ακούν τις περισσότερο ριζοσπαστικές απόψεις, αλλά να διατηρούν την πίεση στην Ελλάδα μέσω της κατανομής της έκτακτης χρηματοδότησης που συντηρεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η Μέρκελ, αν και στο παρελθόν έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές ομολόγων, μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη σε αυτή τη φάση της ελληνικής κρίσης.

«Είναι σημαντικό να πει κάτι η Μέρκελ τώρα» είπε ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel. «Έχουν ακουστεί πολλά αλλά τώρα βλέπουμε αυτούς που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις να αρχίζουν να κινούνται». ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 22/5 15:13


Bloomberg:

Απίθανη η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους διεθνείς πιστωτές της μοιάζει απίθανη μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist, σημειώνει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Περισσότερες από 110 ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου στο πρακτορείο, δεν στάθηκαν ικανές για να υπάρξει μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει περαιτέρω χρήματα από το πακέτο διάσωσης της χώρας.
«Η τελική ανάλυση είναι ότι η πίεση που δέχεται η Ελληνική πλευρά, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία, αυξάνεται», δηλώνουν οι αναλυτές της JPMorgan Chase, Malcolm Barr και David Mackie, σε memo προς τους πελάτες τους. «Οι πιέσεις στην ρευστότητα της κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα- όλα αυτά συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.  Σε αυτό το σημείο κάποιου είδους συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος τελειώνει», αναφέρουν.
«Νομίζω ότι μια τρίτη συμφωνία είναι απλά απαραίτητη, και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί» δηλώνει από την πλευρά του ο Carsten Brzeski,-επικεφαλής οικονομολόγος της ING Germany, στο Bloomberg. «Θα είναι ή ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή ένα Grexit», λέει, και προσθέτει: «δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέση λύση».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.
Παράλληλα, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου που δεν θέλησε να κατονομαστεί, επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Eurogroup στις 21 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας, θα αναφερθεί στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
16/5/2015

 

"Η Apple θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα"

- Διαβάστε τι αναφέρει το Bloomberg.

Από τη μία, η Ελλάδα που φλερτάρει με τη χρεοκοπία. Από την άλλη, αμερικανικές εταιρείες που μαζεύουν δισ. σε ρευστό και δεν ξέρουν τι να το κάνουν. Θα μπορούσαν η μία πλευρά να βοηθήσει την άλλη;


Σύμφωνα με τον Λέονιντ Μπερσίντσκι, η απάντηση είναι καταφατική και αναλύει τη συγκεκριμένη ιδέα σε άρθρο του στο Bloomberg. Σε αυτό, εξηγεί πώς η Apple και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και σε αντάλλαγμα να πάρουν χαμηλή φορολογία.

Οτι η Apple θα έπρεπε να αγοράσει την Ελλάδα, με όλα αυτά τα άχρηστα μετρητά που έχει στη διάθεσή της, είναι ένα αστείο που δεν παλιώνει. Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια ότι αν μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν ελάχιστη φαντασία, θα μπορούσαν πιθανότατα να καταλήξουν σε ένα σχέδιο διάσωσης για τη σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα, με όρους που θα ωφελούσαν τους πάντες, γράφει ο Μπερσίντσκι.

Το 2012, στη γενική συνέλευση της Apple, ένας επενδυτής ρώτησε τον Τιμ Κουκ αν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τα αυξανόμενα μετρητά της εταιρείας- έφταναν στα 97,6 δισεκατομμύρια τότε- για να αποκτήσει την Ελλάδα. «Εχουμε εξετάσει πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό», είχε απαντήσει ο Κουκ.

Βέβαια, δεν μπορούν να αγοραστούν ολόκληρες χώρες, οπότε όλοι γέλασαν και συνέχισαν. Τα πράγματα σύντομα άλλαξαν προς το καλύτερο για την Ελλάδα, όταν έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία και ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν σε «κούρεμα». Ομως, η οικονομία της απέτυχε να αναπτυχθεί και το χρέος της- στο 175% του ΑΕΠ- παρέμεινε μη βιώσιμο. Στο μεταξύ, η Apple υπερδιπλασίασε το «θησαυρό» της, που σήμερα φτάνει στα 194 δισεκατομμύρια σε μετρητά.

Η εταιρεία καταβάλει γενναία μερίσματα και επαναγοράζει μετοχές, αλλά τα μετρητά συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεν υπάρχει τρόπος να επενδυθούν όλα. Για χρόνια, ο Κουκ συζητά για προϊόντα που... παίρνουν το μυαλό, τα οποία έχει στα σκαριά η εταιρεία του, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν σταδιακή βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων, μία μέτρια υπηρεσία μουσικής και ένα υπερτιμημένο smartwatch. Και αυτά δεν απαίτησαν μεγάλο κεφάλαιο. Αν η Apple δεν αρχίζει να φτιάχνει αυτοκίνητα- ή ίσως διαστημόπλοια- θα συνεχίσει να συσσωρεύει ρευστό.

Το ίδιο ισχύει και με άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Οι μη χρηματοπιστωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις διαθέτουν 1,73 τρισεκατομμύριο σε ρευστό, 4% πάνω από αυτό που διέθεταν πριν από ένα χρόνο, ενώ 1,1 τρισ. από αυτό ανήκει στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Moody's. Οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα βρίσκονται εκτός των συνόρων, γιατί αν επαναπατριστούν θα υπόκεινται σε φόρο 35%. Το να ξοδευτούν ή να επιστραφούν στους κατόχους μετοχών είναι πρόβλημα. Κανείς δεν περιμένει να μεταρρυθμίσουν σύντομα οι ΗΠΑ το φορολογικό τους σύστημα και να λύσουν αυτό το θέμα.

Οπότε η ιδέα των πέντε μεγαλύτερων κατόχων μετρητών που θα μπορούσαν τώρα να σώσουν την Ελλάδα και να ωφεληθούν από τη διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα.

Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ για να ρίξει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Αυτό είναι περίπου το 48% του συνολικού ρευστού που έχουν οι πέντε εταιρείες. Για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβραβεύσει αυτές τις εταιρείες με μία ειδική συμφωνία για εταιρικούς φόρους, περίπου σαν αυτούς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία τώρα. Αυτή η συμφωνία είναι υπό διερεύνηση από την ΕΕ και πιθανότατα είναι καταδικασμένη. Ομως, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να είναι διατεθειμένη να κάνει μία ειδική απαλλαγή για τις ελληνικές εταιρείες για τη βοήθεια που θα παρείχαν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κάποιες ενστάσεις, αλλά- ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ- θα έχαναν χρήματα αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και η αποσταθεροποίηση που θα έφερνε ένα Grexit σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα για λιγότερα από τα μισά μετρητά τους- και μόλις 13% πάνω από ότι θα τους κόστιζε να πληρώσουν τους αμερικανικούς φόρους- οι εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν μία επ' αόριστον εγγύηση για χαμηλή φορολογία. Δεν είναι κακή συμφωνία.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, θα είχε ανακούφιση χρέους αλλά και την ευρωπαϊκή έδρα των εταιρειών. Πολλά στελέχη ίσως να καλωσόριζαν τη μετακίνηση σε ένα ζεστό παραλιακό μέρος και η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την αρχή μίας δυναμικής τεχνολογικής συγκέντρωσης, που θα μπορούσε να έλξει και άλλες εταιρείες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Με τέτοια βοήθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανότατα να έχει λιγότερη λιτότητα από ό,τι απαιτούν οι δανειστές της. Αλλά θα χρειαζόταν ακόμη να μεταρρυθμίσει τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, ή θα κινδύνευε να αποκλειστεί από τα προφανή οφέλη τις συνεργασίας με τους τιτάνες της τεχνολογίας.

«Είμαι σίγουρος ότι μία τέτοιου είδους διάσωση θα είχε την έγκριση των Ελλήνων, σε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg. Το μόνο που θα χρειαζόταν για να γίνει θα ήταν ευελιξία. Δυστυχώς, τονίζει, αυτή είναι μία αξία δεν φαίνεται να διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική κρίση σήμερα. «Οπότε, αντί για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να σκοντάφτει προς την πτώχευση και οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ρευστό που δεν ξέρουν πώς να το ξοδέψουν», καταλήγει.

Πηγή Αναρτήθηκε   11/5/2015  στις 11:35:00 μ.μ.

 

 

Bloomberg:

Ενοχλημένη η Μέρκελ από τα ξεσπάσματα Σόιμπλε κατά της Ελλάδας

 

μέρκελ-σοιμπλεΣύννεφα φαίνεται πως υπάρχουν στις σχέσεις της Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα Καγκελάριος από ορισμένους βουλευτές της να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, η ίδια είναι ενοχλημένη που ο υπουργός της επαναφέρει σενάρια περί χρεοκοπίας, τι στιγμή που η ίδια κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Σόιμπλε έχει δείξει επανειλημμένα τη δυσαρέσκεια του με την κυβέρνηση Τσίπρα. Και τα ξεσπάσματά του δεν είναι λίγα. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις 12 Μαρτίου στην Αυστριακή τηλεόραση ότι θα μπορούσε να «δει» μια έξοδο της Ελλάδας από την Ζώνη του ευρώ. Και μόλις το Σάββατο προειδοποιούσε για μια πιθανή αιφνίδια χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη της Μέρκελ που μιλά στο Bloomberg, η Καγκελάριος δεν είναι καθόλου χαρούμενη με αυτό το ξέσπασμα. Ο λόγος που ακόμη δεν τον έχει απομακρύνει ή επιπλήξει είναι γιατί το αποδίδει στην ιδιότροπη ιδιοσυγκρασία του.

Δέχεται πιέσεις να «εγκαταλείψει» την Ελλάδα

Οι πιέσεις που δέχεται η Μέρκελ έρχονται από στελέχη του κόμματός της, του CDU που της ζητούν να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μάλιστα μέλη του CDU κριτικάρουν ανοικτά πλέον τη στάση της Μέρκελ να «κρατήσει την υπερχρεωμένη Ελλάδα στην Ευρωζώνη». «Το ευρώ θα ενισχυθεί εάν φύγει η Ελλάδα», υποστηρίζει ο Alexander Radwan, βουλευτής του CDU καθώς «οι υπόλοιπες χώρες θα έρχονταν πιο κοντά και θα εφάρμοζαν τους κανόνες με πιο “σφιχτό’ τρόπο».

http://www.avantipopolo.gr/  Posted by netakias.com στο Μαΐου 11, 2015

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided