Δευτέρα, Σεπτέμβριος 28, 2020

REUTERS :

 

 

 

 

 

 

 

Την Πέμπτη οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης

 

 

 

 

 

 

Reuters:

Την Πέμπτη οι συνομιλίες Ελλάδας

- Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης

Επί τάπητος η τουρκική επιθετικότητα στο αυριανό συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Reuters: Την Πέμπτη οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για αποκλιμάκωση της

ASSOCIATED PRESS

Οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πώς να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο πήραν αναβολή δύο ημερών για τις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις τουρκικές πηγές, η διήμερη καθυστέρηση ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε συνομιλίες για την αποφυγή ατυχήματος εν μέσω της κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με ζητήματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αθήνα, πάντως, είχε διαψεύσει τα περί συμφωνίας με την Αγκυρα για συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας όλο το προηγούμενο διάστημα πως δεν θα προβεί σε κανένα διάλογο μαζί της όσο συνεχίζει τις προκλήσεις και τα τουρκικά πλοία παραμένουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κυβερνητικές πηγές: Συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα την Τετάρτη στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Και στο Ευρωκοινοβούλιο η τουρκική προκλητικότητα

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την Πέμπτη, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο», όπως ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα

«Τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με τις αυξανόμενες και αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή ως ένδειξη ισχύος, δημιουργώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τα ζητήματα αυτά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια μέρα, στις 18:45, οι ευρωβουλευτές θα συνομιλήσουν με τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία  Παναγιωτόπουλου - Παρλύ

Την Τρίτη, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλύ, με την οποία εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

 

 

 

 

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα

«Θα αποδεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες»

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά πιθανότατα θα αποδεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο ανώτατες πηγές.

Εδώ και ένα χρόνο, αναφέρει το Reuters, το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Πλέον το Ταμείο υποχωρεί στην αντίσταση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται έναν νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα.

«Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας», σημειώνει η μια πηγή.

«Με αυτόν τον τρόπο, αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"», εξηγεί.

Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά θα έχει μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν ενός απλού συμβούλου και για παράδειγμα θα καταρτίζει προτεινόμενες συμφωνίες και διαπραγματευτικά έγγραφα καθώς και τον συντονισμό μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαίων.

«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι απλά τεχνικοί σύμβουλοι», δηλώνει η δεύτερη πηγή στο πρακτορείο Reuters.

reut

9/10/2016

 

 

 

ΒΟΗΘΕΙΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Reuters: Οι Τούρκοι θέλουν ανταλλάγματα για να βοηθήσουν με τους πρόσφυγες

Reuters: Οι Τούρκοι θέλουν ανταλλάγματα για να βοηθήσουν με τους πρόσφυγεςΗ Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

"Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους", αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς.

Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 29/11 16:09

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Reuters:

πρώτη φορά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται και καταρρίπτει ρωσικό στόχο από το 1950

Reuters: πρώτη φορά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται και καταρρίπτει ρωσικό στόχο από το 1950Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Σύμφωνα με το Reuters πρώτη φορά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται και καταρρίπτει ρωσικό στόχο από το 1950.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".

"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το European Leadership Network είχε δημοσιεύσει λεπτομερή έκθεση με σχεδόν 70 περιστατικά που ρωσικά πολεμικά έχουν αποφύγει επαφή με δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή πολιτικά αεροσκάφη των χωρών μελών του, με 3 απο αυτά να χαρακτηρίζονται «πολύ επικίνδυνα» και 13 ως πολύ σοβαρά».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας είχε και αυτός δηλώσει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του... ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

«Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 

 

Reuters:

Η αποπομπή Βαρουφάκη άλλαξε θεαματικά την πορεία των διαπραγματεύσεων;

«Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μια απολύτως διαφορετική στάση στις συνομιλίες από τον προηγούμενο. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές» αναφέρει πηγή του πρακτορείου....
Καθοριστική όπως όλα δείχνουν για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων ήταν η αποπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όπως αποκαλύπτουν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς που θα εξασφαλίσει στη χώρα ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνες συζητήσεις οι οποίες ωστόσο, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Το κλίμα όμως άλλαξε μετά τον διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργό Οικονομικών στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη στις αρχές του περασμένου μήνα.
«Υπήρξε μια θεαματική αλλαγή στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά μια από τις πηγές της ΕΕ.
«Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μια απολύτως διαφορετική στάση στις συνομιλίες από τον προηγούμενο. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές» προσθέτει η πηγή.
Ο Γιάνης Βαρουφακης ήρθε σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη τους, και κυρίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει ένα εντελώς διαφορετικό στυλ. Μάλιστα ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών τον περιέγραψε τον περασμένο μήνα λέγοντας:
«Είναι πολύ καλύτερος από τον Βαρουφάκη. Πιο διαλλακτικός, εποικοδομητικός και μετριοπαθής».

στις 11:13 μ.μ.

 

 

 

Reuters:

Η Μέρκελ συνεχίζει να υποστηρίζει την συζήτηση για Grexit

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 22:00

«Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μας να εξετάζουμε κάθε δυνατή επιλογή», φέρεται να είπε στους βουλευτές της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU/CSU), αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

«Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μας να εξετάζουμε και να συζητούμε κάθε δυνατή επιλογή για μία τέτοια κατάσταση», διαμήνυσε η Καγκελάριος, σύμφωνα με στέλεχος του CDU/CSU, το οποίο συμμετείχε στις διεργασίες του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη για τη δημιουργία του σχεδίου περί προσωρινού Grexit, το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Κυριακής, αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ REUTERS

Αυτά είναι τα νέα μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές:

Κατάργηση ΕΚΑΣ,

επιπλέον ΦΠΑ,

αύξηση εισφορών (όλη η λίστα -pdf);

Αυτά είναι τα νέα μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, επιπλέον ΦΠΑ, αύξηση εισφορών (όλη η λίστα -pdf)

 

Νέες προτάσεις κατέθεσαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία και να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση, μετά την απόρριψη μέρους των ελληνικών προτάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι διαφωνίες των δύο πλευρών επικεντρώνονται στις αυξήσεις φόρων και στην αύξηση των εισφορών. Η αντιπρόταση που κατατέθηκε από τους θεσμούς στην ελληνική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ένα πεντασέλιδο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία.

Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Στο συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους, οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ζητούν να μεταφερθεί η εστίαση στο 23%.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η  Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, αλλά οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Τα μέτρα αυτά απορρίπτονται από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Τι ζητούν τώρα οι δανειστές

Δημοσιονομικά

 • Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
 • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
 • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
 • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
 • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
 • Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
 • Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
 • Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

 • Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
 • Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
 • Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
 • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
 • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
 • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
 • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
 • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
 • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

24/6/2015 στις 6:50 μ.μ.

 

 

 

 

 

ΤΡΙΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ

Reuters:

Νέα αύξηση του ELA από την ΕΚΤ!!!

Reuters: Νέα αύξηση του ELA από την ΕΚΤ

Αύξηση της χορήγησης ρευστότητας, μέσω ELA, προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ, όπως δήλωσε τραπεζική πηγή στo Reuters - αποφεύγοντας πάντως να αποκαλύψει το ακριβές ποσό.

Αυτή είναι η τρίτη αύξηση μέσα σε έξι ημέρες.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεδρίασει εκ νέου ανά πάσα στιγμή εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», αναφέρει η πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η νέα ένεση ρευστότητας θα δώσει στις τράπεζες τα απαραίτητα «πυρομαχικά» για να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε τους τραπεζίτες να προετοιμαστούν για μια «δύσκολη ημέρα» την Τρίτη, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης σήμερα.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν μίλησε για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, αλλά κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 22/6 12:16 μ.μ.

 

 

 

 

 

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Reuters: Μέρκελ και Ολάντ έχουν επίτηδες τον Τσίπρα στο... «περίμενε»

Reuters: Μέρκελ και Ολάντ έχουν επίτηδες τον Τσίπρα στο... «περίμενε»

 

Ενα βήμα πιο κοντά στο... «γκρεμό» έφτασαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές την Τετάρτη, αναφέρει το Reuters, μετά το «θρίλερ» των τελευταίων ωρών για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά ή όχι η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν σκόπιμα τον Ελληνα πρωθυπουργός στο... περίμενε, προκειμένου να πετύχουν περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση των τριών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά από το πρωί τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την πραγματοποίησή της εναλλάσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Τσίπρα ούτε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κύκλοι του οποίου αφήνουν τα τελευταία 24ωρα να διαρρεύσει η έντονη δυσφορία του απέναντι στην ελληνική πλευρά και τον Ελληνα πρωθυπουργό προσωπικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μέρκελ: Αν ο Τσίπρας θέλει να μιλήσει με εμένα και τον Ολάντ, θα γίνει η συνάντηση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 10/6 17:21 μ.μ.

 

 

 

 


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΗΓΗ

Reuters: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ-Τσίπρα σήμερα

Reuters: Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ-Τσίπρα σήμερα

Δεν υπάρχει προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, δηλώνει γαλλική πηγή που μίλησε στο Reuters.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line   "Η" Online 10/6 11:56

ΒΟΜΒΕΣ REUTERS κατά της κυβέρνησης:

Είναι εξτρεμιστές, εξαγριώνουν τους συμμάχους τους!!!!!!

Σφοδρή επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως κατά του πρωθυπουργού, εξαπολύει το πρακτορείο Reuters το οποίο αναφέρει ότι η Αθήνα έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων και ότι η υπομονή τους και η συμπάθειά τους έχει στερέψει.
Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου χώρας του Νότου, ο οποίος χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα ως “εξτρεμιστές”, με τους οποίους κανείς δεν θέλει να συνδεθεί.
Το Reuters αναφέρει, δε, ότι “ιδεολογικές επιθέσεις, αντιφατικές δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και σκληρές διαπραγματευτικές τακτικές «έκαψαν» πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που στην αρχή είχαν θετική διάθεση έναντι των νεοφερμένων από την Αθήνα”.
Όταν εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ένα μικρό ίνδαλμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, σημειώνει το δημοσίευμα, η γαλλική Liberation έκανε λόγο "για το νέο πρόσωπο της Ευρώπης", ενώ όλοι ήθελαν μια φωτογραφία με τον Έλληνα πρωθυπουργού και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
“Μόλις 100 ημέρες αργότερα, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί”, τονίζει.
Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
"Νομίζαμε ότι αυτό θα κάνει επιτέλους τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών", δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας του Νότου. "Αλλά ο τρόπος που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν, κανείς δεν θέλει να συνδεθεί μαζί τους", αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι συμπεριφορές που εξαγρίωσαν τους άλλοτε συμμάχους της Ελλάδας
Και εξηγεί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαγρίωσε τον Ματέο Ρέντσι όταν δήλωσε: "ας το παραδεχτούμε, η κατάσταση του ιταλικού χρέους δεν είναι βιώσιμη", με αποτέλεσμα ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ να ανταπαντήσει ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν "εκτός τόπου".
Το πρακτορείο αναφέρεται στη δήλωση του Ποτρογάλου πρωθυπουργού Πέδρο Κοέλιο που χαρακτήρισε το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα "παραμύθι για τα παιδιά", ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε Λισαβόνα και Μαδρίτη ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις.
Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, σημειώνει το Reuters, όταν παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του σοσιαλιστικού κόμματος ξεκαθάρισε ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις χώρας όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος.
Ακόμη και το άλλοτε “αδελφό κόμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos στην Ισπανία έχουν σιωπηρά αποστασιοποιηθεί από το ελληνικό κόμμα, υποστηρίζει το πρακτορείο, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ιγκλέσιας που αναγνώρισε ότι “οι δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της έδειξαν ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες να αλλάξει η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη”.
Από τη στιγμή που οι σύμμαχοι του νότου έχουν χάσει τη συμπάθεια που έτρεφαν στην Ελλάδα, οι χώρες της Βαλτικής, που υπέμεναν σκληρή λιτότητα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, τη συμπαθούν ακόμη λιγότερο, καταλήγει το Reuters.

12/5/2015  στις 12.5.15

REUTERS : ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ EUROGROUP
«Το Eurogroup θα εκδώσει σύντομη ανακοίνωση που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης...
«Το Eurogroup θα καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας για επιτάχυνση, αλλά θα προειδοποιεί ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών με τους πιστωτές», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. «Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε τελειώνει η παράταση», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεΐσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους έλληνες πολιτικούς.
«Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Ντεϊσελμπλουμ, πρόσθεσε πως περιμένει να ακούσει τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά και το τι θα πρέπει «να αναμένουμε για τις επόμενες εβδομάδες». Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν υπάρχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα το οποίο μπορούν να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο στόχος θα είναι να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σημείωσε πάντως, πως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις να είναι σε πιο θετική κατεύθυνση από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απολύτως ανεξάρτητη και το Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να στείλει σήμα στην ΕΚΤ για το τι θα κάνει.
Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ, πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα κάνει χρήση αυτή τη στιγμή της ευελιξίας που της εχει προσφερθεί σχετικά με το πρόγραμμα, κάνοντας νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες. Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε πως σε πολιτικούς όρους η προθεσμία για την Ελλάδα είναι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος και στις εκταμιεύσεις.
11/5/2015

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided