Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Φινλανδία:

 

100 χρόνια Φινλανδία: Από τη φτώχεια στην ευημερία

 

 

 

 

 

 

 

Εκδήλωση από την πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα

100 χρόνια Φινλανδία: Από τη φτώχεια στην ευημερία

18/10/201709:326
100 χρόνια Φινλανδία: Από τη φτώχεια στην ευημερία

Πώς η σκανδιναβική χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1917, κατάφερε να γίνει κράτος-μοντέλο με αξιοζήλευτες επιδόσεις στην οικονομία, πρότυπο για την εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη και να φιγουράρει σχεδόν σε όλες τις λίστες με τα least failed states του κόσμου

Πολλές φορές όταν μιλάμε για τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αναφερόμαστε στις ώριμες δημοκρατίες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία που έχουν υπερ-εκατονταετή παράδοση με θεσμούς-πρότυπο για την εγκαθίδρυση της αστικής δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη. Πλάι σε αυτές τις χώρες υπάρχουν κι άλλες, όπως οι σκανδιναβικές, που θεωρούνται παράδειγμα προς μίμηση, ιδίως σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος, την εκπαίδευση, την περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό σύστημα.


Η Φινλανδία, μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που θεωρείται μοντέλο και της οποίας οι οικονομικές επιδόσεις συναγωνίζονται αυτές της Γερμανίας, είναι ένα κράτος που δημιουργήθηκε μόλις πριν από 100 χρόνια… Και μάλιστα αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Ρωσία πέρασε μία διετή περίοδο σκληρού εμφύλιου πολέμου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 40.000 άνθρωποι  και ακολούθησαν δεκαετίες φτώχειας, όπου το μόνο εξαγώγιμο προϊόν για την ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων ήταν η ξυλεία που κατευθυνόταν κυρίως προς την χαρτοποιία. Η Φινλανδία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η ηγετική τάξη της χώρας δεν επαναπαύεται, αλλά μονότονα επαναλαμβάνει ότι είναι ένα κράτος με υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, που δεν έχει περιθώρια για λάθη, αντίθετα πρέπει διαρκώς να αναπτύσσει τις εξωστρεφείς και εξαγωγικές δραστηριότητές της προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα καλό επίπεδο ζωής.Για τη Φινλανδία του χθες και του σήμερα, την ιστορική της πορεία τα τελευταία 100 χρόνια και την οικονομική της ανάκαμψη από τη φτώχεια στην ευημερία μίλησαν δύο διακεκριμένοι Φινλανδοί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια και ο καθηγητής Οικονομικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι Σάκαρι Χεϊκίνεν, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Αθήνα κ. Γιούχα Πούκιου ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η γνωριμία με τη φινλανδική ιστορία θα έδινε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να αναλογιστεί τις ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.Ο καθηγητής Χεϊκίνεν θύμισε ότι η Φινλανδία έγινε μέλος της ΕΕ μόλις το 1995 και σχεδόν αμέσως αποφάσισε να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, εγκαταλείποντας το νόμισμά της μάρκα και υιοθετώντας το ευρώ. Το 1990 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Φινλανδία ήταν 3 φορές μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η οικονομική επιτυχία της χώρας βασίστηκε στην αύξηση της παραγωγικότητας με βάση τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, τις συνεχείς διαρθρωτικές αλλαγές και τις επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι Φινλανδοί επαίρονται ότι παρ ότι έχουν περάσει πολλά οικονομικά σοκ κατάφερναν να βγαίνουν πιο δυνατοί από κάθε κρίση. Στις αρχές του 1990, εξήγησε ο κ. Χεϊκίνεν, η φινλανδική οικονομία χτυπήθηκε από μία κρίση πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη μετά το 1918, ακόμη και σε σύγκριση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πυροδοτήθηκε από την τραπεζική κρίση και την εκμηδένιση του εμπορίου με την καταρρέουσα τότε Σοβιετική Ενωση. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 11%, η ανεργία αυξήθηκε στο 16% και χρειάστηκαν 7 χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση. Η εταιρεία NOKIA, που πέτυχε έκρηξη στις εξαγωγές, ήταν η ατμομηχανή της ανάκαμψης. Η κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ του 2008 επηρέασε και τη Φινλανδία και μέχρι σήμερα το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν την κρίση.  Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών, το ερώτημα για το μέλλον είναι πώς η Φινλανδία θα καταφέρει να παραμείνει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών. Η απάντηση που δίνουν οι Φινλανδοί είναι η διατήρηση μίας ανοιχτής οικονομίας που θα καταφέρνει να επωφελείται από την παγκοσμιοποίηση, επενδύοντας κυρίως στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

«Σε αντίθεση με τους Ελληνες, οι Φινλανδοί δεν έχουν ιστορία αιώνων και ακόμη και σήμερα ανάλογα με τις συνθήκες εμφανιζόμαστε είτε ως Βίκινγκς, είτε ως τα θύματά τους» παρατήρησε ο Ερκι Τουομιόγια, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.  Ωστόσο, όπως επισήμανε ο έμπειρος πολιτικός «οι Φινλανδοί δεν εγκατέλειψαν τη δημοκρατία και με επιτυχία αντιστάθηκαν σε φασιστικά κινήματα και αυταρχικά πραξικοπήματα της δεκαετίας του 30, τα οποία σημειώθηκαν σχεδόν σε όλα τα καινούρια κράτη που δημιουργήθηκαν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό διότι οι πληγές του εμφυλίου πολέμου επουλώθηκαν με την ενότητα των αντιφασιστικών δυνάμεων». Σήμερα η Φινλανδία μαζί με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες είναι πάντοτε μεταξύ των 10 πρωταθλητών παγκοσμίως με βάση τα επιτεύγματά τους στην εκπαίδευση, την ισότητα, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, το προσδόκιμο ζωής, την έλλειψη διαφθοράς την ανταγωνιστικότητα και τον δείκτη ευτυχίας του γενικού πληθυσμού, είπε ο κ. Τουομιόγια και συμπλήρωσε ότι ανάμεσα σε όλες τις βαθμολογίες θεωρεί προνόμιο ότι η Φινλανδία θεωρείται το «λιγότερο αποτυχημένο κράτος στον κόσμο». «Το ιδανικό μιας ισότιμης και δίκαιης κοινωνίας που σε συνδυασμό με τις δημοκρατικές ελευθερίες και την τήρηση των νόμων εγγυώνται ίσα κοινωνικά, οικονομικά δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, δεν είναι μία ανακάλυψη των Σκανδιναβών» είπε ο υπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα τα προνόμια για τα παιδιά, τα οποία απολαμβάνουν όλοι οι Φινλανδοί ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Όπως σημείωσε, παρά τις αποτυχίες της Ευρώπης, οι περισσότεροι Φινλανδοί συνεχίζουν να βλέπουν την ΕΕ όχι ως τον δημιουργό των σημερινών προκλήσεων αλλά σαν ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπισή τους, και κατέληξε ότι το πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο για οποιαδήποτε επιτυχία είναι η ισότητα των φύλων και η ίση συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών με τους άντρες και τα αγόρια σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, είτε πρόκειται για την οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική ή τη δημόσια διοίκηση.

Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Φινλανδίας που πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, ομιλία εκφώνησε και η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Η κ. Κατσέλη συνέκρινε το ελληνικό με το φινλανδικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Όπως είπε, η Φινλανδία κατάφερε να βγει από τις κρίσεις λόγω της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, των διαρθρωτικών αλλαγών και της κοινωνικής της πολιτικής.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο συντόνισε η αρχισυντάκτρια του protothema.gr Ματίνα Νταλλαρή.


18/10/2017

 

 

 

 

 


Πατέρας στα 69 του ξανά ο πρόεδρος της Φινλανδίας

Ο Σάουλι Νιινίστο έχει δύο γιους από τον πρώτο του γάμο

Πατέρας στα 69 του ξανά ο πρόεδρος της Φινλανδίας

Πατέρας θα γίνει ξανά ο 69χρονος πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η 40χρονη σύζυγός του Γένι Χαούκιο όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο.

«Θέλουμε να ανακοινώσουμε ευχάριστα νέα: αν όλα πάνε καλά, η οικογένειά μας θα μεγαλώσει τον Φεβρουάριο του 2018» αναφέρει το προεδρικό ζεύγος στην ανακοίνωση.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2009, τρία χρόνια πριν από την εκλογή του Νιινίστο στην προεδρία της Φινλανδίας. Η πρώτη του σύζυγος, με την οποία απέκτησε δύο γιους, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1995 σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Περιμέναμε και επιθυμούσαμε ένα παιδί για αρκετά χρόνια. Αυτά τα χρόνια περάσαμε πολλές δυσκολίες. Γι’ αυτό, εκτός από την ευτυχία μας, υπήρξε κάποια ευαισθησία στην αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο.

Ο Σάουλι Νιινίστο τον επόμενο χρόνο θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και θα διεκδικήσει δεύτερη εξαετή θητεία.

NEWSBEAST.GR  10/10/2017

 

 

 

 

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Βόρειο σέλας στη Φιλανδία: Ενα εντυπωσιακό «σόου» της φύσης [εικόνες]

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/se-708_19.jpg?itok=UyVGZpasΠοικιλία χρωμάτων και σχεδίων αλλά και αιφνίδιες εμφανίσεις και γρήγορες μεταμορφώσεις κατατάσσουν το
Βόρειο Σέλας
στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα.
Την
aurora borealis,
αυτό το εκπληκτικό «σόου» της φύσης στο
κατώφλι της Γης,
απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή ο φωτογράφος
Joni Niemelä
και το αποτέλεσμα ήταν εξωπραγματικό.

 


Μεταρρυθμίσεις - σοκ στο εργασιακό

Φινλανδία:

Η κυβέρνηση κόβει άδειες,

ασθένειες,

αργίες και την αμοιβή της Κυριακής στο Δημόσιο!!!!!!!

Φινλανδία: Η κυβέρνηση κόβει άδειες, ασθένειες, αργίες και την αμοιβή της Κυριακής στο ΔημόσιοΣτόχος να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα κατά 5% - Το 2017 θα επανεξετάσουμε τα αποτελέσματα των κινήσεών μας, λέει ο πρωθυπουργός Σιπίλα - «Επίθεση στο κοινωνικό κράτος» χαρακτηρίζουν τα μέτρα τα συνδικάτα Σε δραστικές περικοπές σε άδειες, αργίες και αμοιβές στο Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Φινλανδίας, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα. Αιτία της νέας μεταρρύθμισης - σοκ στο σκανδιναβικό κράτος είναι η πτώση της ανταγωνιστικότητας που από το 2007 έχει παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 10-20%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σιπίλα ανακοίνωσε τις αλλαγές ως μέτρο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ αν εφαρμοστούν, υπολογίζεται πως θα φέρουν άνοδο ύψους 5% μέχρι το 2017, όταν και τα μέτρα θα επανεξεταστούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, περικόπτονται οι ημέρες ετήσιας άδειας για τους δημοσίους υπαλλήλους από 38 σε 30, καταργούνται δύο από τις επίσημες αργίες του φινλανδικού κράτους (τα Θεοφάνεια και της Αναλήψεως), ενώ περικόπτεται κατά ένα ποσοστό, που δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν, και οι αμοιβές των εργαζομένων για την Κυριακή. Ακόμα, η πρώτη μέρα που κάποιος δηλώνει ασθένεια δεν θα πληρώνεται, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες απουσίας θα καταβάλλεται το 80% της αμοιβής, 

Οι περικοπές αναμένεται να αποφέρουν στο φινλανδικό κράτος έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ ετησίως.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των συνδικάτων της χώρας, καθώς ήδη ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου ο Αντι Παλόλα του STTK, αποκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης «επίθεση στο φινλανδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους» και πρόσθεσε πως «μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της φινλανδικής κοινωνίας».

Η οικονομία της Φινλανδίας, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, συρρικνώνεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της ασθενούς ζήτησης από την ευρωπαϊκή και τη ρωσική αγορά, ενώ τα προβλήματα αντανακλώνται και στην κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της τεχνολογίας.

9/9/2015   1:35 πμ

 

 

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Έτοιμη για βέτο η Φινλανδία

– Εμπλοκή στο Eurogroup

Έτοιμη για βέτο η Φινλανδία –  Εμπλοκή στο Eurogroup - MediaΣοβαρά προβλήματα στην επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί η στάση της Φινλανδίας, ή οποία απειλεί στο Eurogroup να ασκήσει βέτο σε νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Αιτία φαίνεται να είναι τα προβλήματα κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας..., στην φιλανδική κυβέρνηση συνασπισμού, από την οποία απειλεί να αποχωρήσει ο υπερσυντηρητικός μικρός κυβερνητικός εταίρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει βέτο.
Αναρτήθηκε από Kafeneio™ + στις 7/11/2015 11:07:00 μ.μ.

Η χώρα με το πιο επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης, η Φινλανδία πρωτοτυπεί για ακόμη μια φορά. Από το φθινόπωρο του 2016 το μάθημα της ταχύτερης πληκτρολόγησης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα προστεθεί ως υποχρεωτικό στα σχολεία όλης της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Savon Sanomat.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, θα αντικαταστήσει το μάθημα της καλλιγραφίας, δεδομένου ότι πλέον όλο και λιγότερο νέοι γράφουν με μολύβι.

"Η γρήγορη πληκτρολόγηση είναι σημαντική δεξιότητα" τονίζει η Μίνα Χαρμάνεν του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Φινλανδίας.

"Πρόκειται για κάτι που πρέπει να αναπτύξει κάθε παιδί" προσέθεσε η ίδια και κατέληξε λέγοντας: "Στόχος μας είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε παιδιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε έξυπνες συσκευές".

28/12/2014

σημαντικότερα

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided