Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά και Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σχολίασε
του υπεύθυνου οικονομικών θεμάτων της Λέγκα, Κλάουντιο Μπόργκι, ότι «αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, θα ζητήσει να εξέλθει, η
της ΕΕ».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βγούμε από την Ευρώπη. Θέλουμε να τη βελτιώσουμε, να την αλλάξουμε, αλλά όχι να την εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Σαλβίνι από την Καλαβρία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές ο γραμματέας της Λέγκα θα είναι ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, πολλών ευρωσκεπικιστικών και εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων.
Διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε είχε αργά χθες το βράδυ στο Παλέρμο της Ιταλίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Παλέρμο για να λάβει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Λιβύη και παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Σήμερα Τρίτη στις 11:00, τοπική ώρα, αρχίζουν οι εργασίες της Διάσκεψης στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ των άλλων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Από λιβυκής πλευράς συμμετέχει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράζ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 12.10.18
«Εντολή» να το «πάνε μέχρι τέλους» με τις Βρυξέλλες έλαβε η Κυβέρνηση της Iταλίας σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στην χώρα.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίνουν το «πράσινο φως» στην ιταλική κυβέρνηση να υποστηρίξει και να διαφυλάξει μέχρι τέλους τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας με 67%, ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Σαλβίνι συγκεντρώσει ποσοστό 57%, ενώ ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Ντι Μάιο 52%.
Τρομακτικά ποσοστά, αν τα συγκρίνει κανείς π.χ. με την Ελλάδα, όπου Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν ξεπερνούν σε αποδοχή ο πρώτος το 20% και ο δεύτερος το 25%!
Ταυτόχρονα η αριστερή αντιπολίτευση της Ιταλίας είναι…εξαφανισμένη!
Όταν ο Τζουζέπε Κόντε χρίστηκε πρωθυπουργός τον Ιούνιο, ελάχιστοι Ιταλοί είχαν ποτέ ακούσει το όνομά του, ωστόσο τα ποσοστά αποδοχής του αυξήθηκαν σταθερά και πλέον είναι ο δημοφιλέστερος ενεργός πολιτικός της χώρας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Μια σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ipsos, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, έδωσε ποσοστά αποδοχής 67% στον Κόντε, ποσοστό πάνω από όσο είχαν καταγράψει πρόσφατοι προκάτοχοί του στο πρωθυπουργικό θώκο, και επίσης πάνω από τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς – με περισσότερη απήχηση – Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Σαλβίνι συγκεντρώσει ποσοστό 57%, ενώ ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Ντι Μάιο 52%.
Η κυβέρνησή τους παράλληλα αυξάνει τα ποσοστά αποδοχής.
Άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Demos & Pi και GPF κατέγραψαν παρόμοια αποτελέσματα, που φανερώνουν ότι οι Ιταλοί «λατρεύουν» την κυβέρνησή τους και την στηρίζουν περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση της Ευρώπης.
«Ο Κόντε ήταν ο Κύριος Κανένας όταν ανέλαβε αλλά διαμόρφωσε έναν θεμελιώδη ρόλο πολιτικού γεφυροποιού», ανέλυσε ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων πολιτικού ρίσκου, Policy Sonar.
«Κατόρθωσε να χτίσει μια ισορροπία μεταξύ θεσμικών ‘πρέπει και δεν πρέπει’ από την μια πλευρά και αντισυστημικών ‘ζωικών ενστίκτων’ του κυβερνώντος συνασπισμού από την άλλη», πρόσθεσε.
Η σφυγμομέτρηση Ipsos έδειξε ότι ο Κόντε είναι περισσότερο δημοφιλής από την κυβέρνηση στο σύνολό της, που εξακολουθεί να χαίρει υψηλών ποσοστών αποδοχής, ύψους 64%.
Η στήριξη των ψηφοφόρων συνδυαστικά της Λέγκα και των των Πέντε Αστέρων ανέρχεται σε 62,3%, ενώ και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας παραμένει στο χαμηλό 17,1%.
«Πάνω από 100 μέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, η περίοδος της χάριτος κατοχυρώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής της Ipsos Italia Νάντο Παγκοντσέλι.
«Αυτή η κατοχύρωση δεν βασίζεται αποκλειστικά στα μέτρα (της κυβέρνησης) αλλά στο συναίσθημα των ψηφοφόρων σε μια αλλαγή διάθεσης στη χώρα», πρόσθεσε.
Δεν θα προδώσουμε τους Ιταλούς, λέει η κυβέρνηση της χώρας
Οι ηγέτες των ιταλικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να αψηφούν για άλλη μία φορά τις πιέσεις των αγορών και την κριτική από τις εποπτικές αρχές του κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, δηλώνοντας ότι δεν θα υπαναχωρήσουν από τα σχέδιά τους για αύξηση των ελλειμμάτων.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, δήλωσε ότι»δεν θα προδώσει» τους Ιταλούς αλλάζοντας το σχέδιο για τον προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Λέγκας, M.Σαλβίνι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RAI, προειδοποίησε τους «κερδοσκόπους» να μην ποντάρουν στο ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει.
Ο Σαλβίνι τόνισε ότι «ορισμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ποντάρουν ότι η Ιταλία θα κάνει πίσω στον προϋπολογισμό. Κάνουν λάθος».
Επίσης, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους Ιταλούς να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα, μέσω φοροαπαλλαγών.
Τόνισε πως ένα σχήμα που προσφέρει φοροαπαλλαγές σε πολίτες οι οποίοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα, «βρίσκεται στην σύμβαση του κυβερνώντος συνασπισμού».
Μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση, τόνισε πως «υποστηρίζουμε την ιδέα να βοηθούμε επενδυτές που επενδύουν σε κρατικό χρέος για χρόνια».
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε και πάλι στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.
«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα αρέσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».
Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό-τονίζει- «δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».
Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.
Από πλευράς του, Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου βάσει των οποίων η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος.
«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι- ενώ ο Ντι Μάιο τόνισε πως ««δεν ξέρω ποιος μπορεί να έδωσε άδεια για αυτή την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία», προσθέτοντας πως «θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εγώ θεωρώ ότι για γίνουν τέτοια πράγματα, χρειάζονται συμφωνίες».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου βάσει των οποίων η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος.
«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
NEWSBEAST.GR
O αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι παρομοίασε τους αφρικανούς μετανάστες με σκλάβους σήμερα, στη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής συνάντησης, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Ο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται του κόμματος Λέγκα και τάσσεται κατά της μετανάστευσης, πήρε τον λόγο στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, στο πλαίσιο διάσκεψης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια με οικοδεσπότη την Αυστρία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.
«Άκουσα κάποιον να λέει πως χρειαζόμαστε τη μετανάστευση επειδή ο πληθυσμός γερνάει. Βλέπω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά», είπε ο Σαλβίνι κατά τη συνεδρίαση.
«Πληρώνομαι από τους πολίτες για να βοηθήσω τους νέους μας να αρχίσουν να κάνουν και πάλι παιδιά, όπως έκαναν πριν από λίγα χρόνια, και όχι για να ξεριζώσω τον ανθό της αφρικανικής νεολαίας για να αντικαταστήσει Ευρωπαίους που δεν κάνουν πια παιδιά... Ίσως στο Λουξεμβούργο να υπάρχει αυτή η ανάγκη, στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε».
Καθώς τα σχόλια μεταφράζονταν από τους διερμηνείς, ο υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος θύμωνε φανερά καθώς ο Σαλβίνι μιλούσε, τελικά διέκοψε τον Ιταλό λέγοντας αγανακτισμένος στα γαλλικά «Allez, allez, allez» (άντε, άντε, φτάνει!) για να επισημάνει ότι ο συνάδελφός του το πήγε πολύ μακριά.
«Στο Λουξεμβούργο είχαμε δεκάδες ιταλούς μετανάστες. Ήρθαν ως πρόσφυγες και εργάσθηκαν στο Λουξεμβούργο ώστε να μπορείτε εσείς στην Ιταλία να έχετε χρήματα για να πληρώσετε για τα παιδιά σας», είπε στα γαλλικά και τελείωσε αναφωνώντας «Merde alors!» (σ.σ: διάολε!, στα γαλλικά).
Ο Άσελμπορν αναφερόταν προφανώς στις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν μετανάστες εργάτες για να καλύψουν τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό στη διάρκεια μιας παρατεταμένης οικονομικής άνθησης.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σε «ναυάγιο» κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, καθώς η Ιταλία μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».
Ετσι, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική, αύριο, μετά το πέρας της συνόδου. Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό. Σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ιταλικές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ», κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του προέδρου του πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησε για την ασφάλεια και την άμυνα, την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τα ψηφιακά και άλλα θέματα.
Posted by IGOR στο Ιουνίου 5, 2018
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία της Ρώμης με 171 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές. Αύριο αναμένεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής, όπου η κυβέρνηση της Λέγκα και Πέντε Αστέρων διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.
Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, ενώπιον του νομοθετικού σώματος, παρουσίασε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίοι εκτείνονται από την περικοπή των φόρων έως την αύξηση των δημόσιων δαπανών.
Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.
Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα το απόγευμα στις 4 ώρα Ιταλίας (5 ώρα Ελλάδος).
Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.
Ακολουθεί η σύνθεση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, της 65ης της Δημοκρατίας της Ιταλίας από το 1946:
Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε
Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι
Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι
Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε
Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία
Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα
Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο
Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο
Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι
Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι
Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα
Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα
Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι
Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.
Posted by infiltr8or στο Μαΐου 21, 2018
Posted by netakias.com στο Μαρτίου 5, 2018
Italy, SWG Exit Poll:
M5S-EFDD: 29-31%
PD-S&D: 21-23%
FI-EPP: 14-16%
LN-ENF: 12-14%
LeU-S&D: 4-5%
FdI-*: 4-5%
+E-*: 3%
Φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ φέρεται να στέλνει η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO "Sea Guardian" στην Ανατολική Μεσόγειο και, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.
Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο Ντεσκλάζι δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί", τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιλυθεί άμεσα η αντιπαράθεση που εμποδίζει την ιταλική εταιρεία στις ερευνές της. Η Ιταλία "αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων" τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ.
Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται στο Κουβέιτ σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS, συμφώνησαν ότι η σχέση εμπιστοσύνης των δύο χωρών δεν πρέπει να διακυβευθεί λόγω και πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα.
Στη Ρώμη μεταβαίνει την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν: ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, κ. Μαριάνο Ραχόι, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, κ. Τζόζεφ Μουσκάτ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Αντόνιο Κόστα.
Σύμφωνα με τo πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις 16.00 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Μετά το πέρας της Συνόδου θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται διακήρυξη για πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.
Αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιχειρί να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Επίσης αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.
NEWSBEAST.GR 10/1/2018
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, το οποίο συνεδρίασε πριν λίγο, επέλεξε και επίσημα την ημερομηνία της 4ης Μαρτίου του 2018 για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία.
Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το διάταγμα για τη διάλυση της βουλής και της γερουσίας.
Όπως σχολιάζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με τον τρόπο αυτό διαψεύδονται οριστικά διάφορα σενάρια περί αναβολής των εκλογών.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απαντώντας σε χθεσινή έκκληση μέρους των κεντροαριστερών βουλευτών και γερουσιαστών, υπέρ της έγκρισης του νόμου που θα έδινε το δικαίωμα πιο εύκολης απόκτησης της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε σήμερα ότι:
«δυστυχώς, στο κοινοβούλιο ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε η αναγκαία συναίνεση».
Συμπεριέλαβε, όμως, τον νόμο αυτό, στα μέτρα που θα πρέπει να ψηφισθούν κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο.
NEWSBEAST.GR 28/12/2017
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25.8.17
Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπογράμμισε χθες ότι ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφθασαν στις ακτές της χώρας διά θαλάσσης αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον, επικρίνοντας εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αρνούνται να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους.
Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μεταναστευτική κρίση, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν διασωθεί στη θάλασσα 71.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας διότι επιμένουν να αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν το 2015 για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, την Ιταλία και την Ελλάδα.
«Λυπάμαι διότι δεν έδειξαν οι πάντες (...) την ίδια προθυμία να υποδεχθούν τους ανθρώπους αυτούς» με την Ιταλία, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι σε ένα μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων.
Πάνω από 190.000 αιτούντες άσυλο ζουν σήμερα σε κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτεί το ιταλικό δημόσιο.
«Το ζήτημα των προσφύγων διαπερνά τα εθνικά σύνορα, αφορά ολόκληρη την ΕΕ και αποτελεί, σε τελευταία ανάλυση, ένα παγκόσμιο φαινόμενο», επισήμανε ο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Τουρκία εμποδίζει τους μετανάστες να επιβιβάζονται σε μικρά πλεούμενα και να αναχωρούν προς τις ελληνικές ακτές αφότου υπέγραψε μια συμφωνία με την ΕΕ πέρυσι. Αυτό μετέτρεψε την Ιταλία στον σημαντικότερο προορισμό των μεταναστών και των προσφύγων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια και προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές διαμέσου της Μεσογείου φέτος και τουλάχιστον 130 χάθηκαν στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο, σε τρία χωριστά ναυάγια, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Υπήρξε εξάλλου μείωση του αριθμού των διασώσεων από πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού Λιμενικού Σώματος: το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και το ιταλικό Λιμενικό Σώμα διέσωσαν το 41% των ανθρώπων στη θάλασσα πέρυσι, πλοία των ΜΚΟ το 26%, και σκάφη της επιχείρησης Σοφία το 25%. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 ιταλικά πλοία περισυνέλεξαν το 33% των ανθρώπων που διασώθηκαν, πλοία των ΜΚΟ το 35% και τα σκάφη της επιχείρησης Σοφία 16%.
NEWSBEAST.GR 21/6/2017
Ο 62χρονος νέος πρωθυπουργός είναι σημαντικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη μετά την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που είχε συναρτήσει με την παραμονή του στην πρωθυπουργία.
«Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα αποτελέσουν τη βάση της δουλειάς μου για να καθορίσω τη σύνθεση της κυβέρνησης», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός ΠάολοΤζεντιλόνι, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, η οποία διήρκεσε περίπου πενήντα λεπτά.
Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσει να διευκολύνει το έργο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, για τον γρήγορο καθορισμό του εκλογικού νόμου» και πως «από τις διαβουλεύσεις προέκυψε η βούληση του Ματέο Ρέντσι να μην δεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας συνοχή με τα όσα είχε δηλώσει κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος».
Ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεδομένης της αρνητικής στάσης των μεγαλύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ως προς την παροχή στήριξης στη νέα κυβέρνηση», με αίσθημα ευθύνης θα κινηθεί «εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Σε σχέση με τις κύριες προτεραιότητες, τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «γνωρίζει πως πρέπει να δοθεί στη χώρα άμεσα νέα κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες και να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς προτεραιότητες, αρχίζοντας, όμως, από την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών».
Είναι πιθανόν η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης να παρουσιαστεί στον Ιταλό πρόεδρο, το αργότερο, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Η αντιπολίτευση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, στις πρώτες αντιδράσεις της, κρίνει αρνητικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζεντιλόνι και ζητά, και πάλι, άμεση προκήρυξη εκλογών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 11/12 18:48
Σε ανακοινωθέν της η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ματταρέλλα ζήτησε από τον Ματτέο Ρέντσι να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την έγκριση του προυπολογισμού από την γερουσία. Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματταρέλλα, ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός επέστρεψε στο κυβερνητικό μέγαρο για να συνομιλήσει με τους υπουργούς του. Η τελική ψήφιση του προυπολογισμού αναμένεται για την ερχόμενη Παρασκευή .
Μετά τη συνάντησή του με τον Ρέντσι, οι υπηρεσίες του Ματαρέλα σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν μπορεί πλέον να μείνει στην εξουσία. Ο πρόεδρος απάντησε ότι θα πρέπει να μείνει στον θώκο ωσότου εγκριθεί οριστικά από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου. Ο Ματαρέλα διευκρίνισε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έφθασε νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο προκειμένου να υποβάλει την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του.
Ο Ρέντσι είχε ανακοινώσει νωρίς το πρωί ότι θα παραιτηθεί, μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπέρ της οποίας έκανε εκστρατεία επί μήνες.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο δημοσίευαν από νωρίς σενάρια σύμφωνα με τα οποία η παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού δεν θα γίνει δεκτή αμέσως, αλλά η εξέλιξη θα «αναβληθεί» για κάποιες ημέρες, ώστε να υπάρξει η οριστική επικύρωση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 από το κοινοβούλιο.
Μετά την παραίτηση του Ρέντσι, ο πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως μοιάζει πιθανότερο το σενάριο να προτείνει αντίθετα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.
Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.
Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 5/12 21:23
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ιταλία.
Είναι και αυτό ένα πλήγμα για τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Κύπρου) έδιναν νίκη στο «όχι», με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%.
Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22 ώρα Τόκιο (01.22` ώρα Κύπρου) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.
Μοσκοβισί: «Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα»
Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
«Είναι μια ισχυρή χώρα, με ισχυρές αρχές και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «η χώρα είναι εξαιρετικά σταθερή, είναι μια μεγάλη οικονομία, είναι μια χώρα πολύ προσηλωμένη στην Ευρώπη».
Αντιδράσεις Γερμανών Πρασίνων, γερμανικής Αριστεράς και υπουργού Εξωτερικών Λουξεμβούργου
O συμπρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμίρ φοβάται «περιττές αναταράξεις» για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. «Ορισμένα θέματα ήταν αμφιλεγόμενα στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» έγραψε στο τουίτερ.
Ο Ρέντσι έθεσε του ψηφοφόρους προ ενός λανθασμένου διλήμματος, να παραιτηθεί δηλαδή, σε περίπτωση ήττας του, έγραψε στο τουίτερ η επίσης συμπρόεδρος των Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ.
Η πρώην υπουργός και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής του ίδιου κόμματος Ρενάτε Κίναστ έγραψε στο τουίτερ: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πριν 20 χρόνια ότι η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση με την οποία μεγάλωσα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ χαρακτήρισε το Ματέο Ρέντσι συνυπεύθυνο, διότι συνέδεσε το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση του δημοψηφίσματος: «Ο πρωθυπουργός Ρέντσι ήθελε να προωθήσει τη μείωση της δημοκρατίας με το δημοψήφισμα για να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Οι θεατρινίστικες βροντές, τα σενάρια καταστροφής όπως επίσης και ο αφανισμός του τραπεζιτικού τομέα, η απειλή εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη συνέβαλαν στη μεγάλη πόλωση» δήλωσε.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ έκανε έκκληση να μην ερμηνευτεί το «Όχι» των Ιταλών ως όχι για την Ευρώπη: «Μην τα ανακατεύουμε όλα. Επρόκειτο για ψηφοφορία περί συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, όχι για την Ευρώπη»
Η υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει στο ορατό μέλλον σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση από το όχι των Ιταλών. «Δεν διακρίνω καμιά ήττα της Ευρώπης. Η Ιταλία ψήφισε για μια μεταρρρύθμιση του Συντάγματος. Θα ήταν λάθος να μεταφερθεί το αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια εσωτερική αντιπαράθεση στην Ιταλία».
Τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων μετά το «όχι»
Η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θα προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία. Βάσει του συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που ορίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια και έχει πολλές επιλογές.
Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία
Μετά την παραίτησή του, την οποία ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ματαρέλα ενδέχεται να του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Όμως μετά την ανακοίνωση που έκανε σήμερα τα ξημερώματα ο Ρέντσι, αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει πιθανό. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε. Επίσης η συντριπτική νίκη του «όχι», με 60% σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, απομακρύνει την πιθανότητα αυτή.
Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών
Είναι το πιθανότερο σενάριο. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών.
Όμως θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ζητά να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου
Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων , ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Προτιμούν να προηγηθεί η τροποποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.
Ο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τελικό σενάριο. Πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών αν επιθυμεί, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.
sigmalive Posted by netakias.com στο Δεκεμβρίου 5, 2016
Posted by netakias.com στο Οκτωβρίου 28, 2016
Η προκλητική δημόσια ομιλία του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος και η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά (22 Νοεμβρίου 1940)
Στις 18 Νοεμβρίου 1940 ο Μουσολίνι εκφώνησε ένα δημόσιο λόγο στον οποίο ανάμεσα στα υπόλοιπα παράλογα και ανερμάτιστα, κατηγορούσε την Ελλάδα σαν υπεύθυνη για την εισβολή των Ιταλών, ενώ απέδωσε την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα στην φύση του εδάφους της Πίνδου.
Η ομιλία αυτή είχε το εξής περιεχόμενο:
«Αφού εκάμαμεν υπομονήν επί μακρόν αφηρέσαμεν το προσωπείον από μιαν Χώραν εγγυημένης από την Μεγάλην Βρετανίαν, από έναν ύπουλον εχθρόν: την Ελλάδα. Ήταν ένας λογαριασμός που περίμενε την εξώφλησιν του. Πρέπει να είπω ένα πράγμα που ίσως θα ξενίση μερικούς Ιταλούς φίλους της Κλασσικής Εποχής αλλά καθυστερημένους για την ιδική μας: Οι Έλληνες μισούν την Ιταλία όπως κανείς άλλος λαός. Το μίσος αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανεξήγητον, είναι όμως γενικόν, βαθύ, άσβεστον εις όλας τας τάξεις, εις όλας τας πόλεις, εις τα χωριά, είς τα άνω, εις τα κάτω, παντού! Το διατί είναι μυστήριον. ϊσως διατί ο Σανταρόζα εκκίνησε από την Χώρα του το Πεδεμόντιοδια να μεταβεί και να πεθάνει ηρωικά στην Σφακτηρία δια την Ελλάδα. Ίσως διατί ένας Γαριβαλδινός από το Φορλί, ο Αντώνιος Φράττι, επανέλαβε την αυτή χειρονομίαν υπερόχου απλοικότητος μετά εβδομήντα έτη πίπτων εις το Δομοκόν. Μυστήριον αλλά το γεγονός υπάρχει.
Επί του μίσους αυτού, που δύναται να χαρακτηριστεί γελοίον, εβασίσθη η ελληνική πολιτική των τελευταίων ετών. Η πολιτική της πλήρους συννενοχής με την Αγγλίαν. Δεν ήταν δυνατόν να είναι άλλως, αφού ο Έλληνας Βασιλιάς είναι Άγγλος, η πολιτική τάξις Αγγλική. Η καταφανής και πολύμορφος αυτή συννενοχή ήτο πράξις συνεχούς έχθρας κατά της Ιταλίας. Από έγγραφα ανακαλυφθέντα από το Γερμανικόν επιτελείον εμφαίνεται πως από τον Μάιο η Ελλάς είχε προσφέρει στους Αγγλογάλλους όλας τας ναυτικάς της βάσεις. έπρεπε να τεθεί ένα τέρμα εις αυτήν την κατάστασιν. Όπερ και εγέννετο τηςν 28η Οκτωβρίου, όταν τα στρατεύματα μας διέβησαν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Αι τραχείαι οροσειραί της Πίνδου και αι λασπώδεις χαράδραι της δεν είναι κατάλληλοι δια τον αστραπιαίον πόλεμον που ηξίουν οι αδιόρθωτοι πιστοί της στρατηγικής με τας επί καρφίδος μικράς σημαίας εις τους χάρτας. Καμμία πράξις, κανείς λόγος ιδικός μου η της κυβερνήσεως μου δεν είχεν εξαγγείλει τοιούτον αστραπιαίον πόλεμον. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπον να διαψεύσω όλας τας πληροφορίας της Ελληνικής προπαγάνδας και των αγγλικών μεγαφώνων της.
Είχα είπη ότι θα ετσακίσαμεν τα πλευρά του Νέγκους. Τώρα με την ίδια απόλυτον βεβαιότητα σας λέγω ότι θα τσακίσωμεν τα πλευρά της Ελλάδος. Εις δύο είς τρεις εις δώδεκα μήνας, αδιάφορον. Ο πόλεμος μόλις άρχισεν. Έχουμε μέσα και άνδρας δια να εξουθενώσωμεν κάθε ελληνικήν αντίστασιν. Η Αγγλική βοήθεια δεν θα δυνηθή να εμποδίση την πραγμάτωσιν της σταθεράς αυτής αποφάσεως, ούτε να σώσει τους Έλληνας από την καταστροφήν που ηθέλησαν και που αποδείχθηκαν άξιοι να υποστούν. Το να σκεφθή κανείς διαφορετικά η να αμφιβάλλει θα εσήμαινεν ότι δεν με γνωρίζει. Άπαξ ξεκινήσω δεν σταματώ πλέον μέχρι τέλους. Τους 372 νεκρούς, τους 1082 τραυματίες, τους 650 εξαφανισθέντας κατά την διάρκειαν των δέκα πρώτων ημερών του αγώνος εις το Ηπειρωτικών μέτωπον, θα τους εκδικηθώμεν».
Μπενίτο Μουσολίνι
Ο λόγος αυτός έκανε τον γύρο του κόσμου και δημιούργησε εντυπώσεις. Συνεργάτες του Ιωάννη Μεταξά του συνέστησαν να απαντήσει αμέσως για να μην αποκτήσει ο εχθρός το παραμικρό ψυχολογικό πλεονέκτημα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε και περίμενε τέσσερις μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση και της Κορυτσάς που ήταν τότε επικείμενη, ώστε να αποκτήσει ένα επιπλέον προβάδισμα στην απάντηση του. Σε εκείνη την λαμπρή χρονική στιγμή απάντησε με διάγγελμα του στον Μουσολίνι ως εξής:
Ο Ιωάννης Μεταξάς αναγγέλει στο πλήθος την απελευθέρωση της Κορυτσάς. Δίπλα του ο Αρχιστράτηγος Παπάγος
«Προ είκοσι ημερών ένας ύπουλος και δόλιος εχθρός μας επετέθη, χωρίς καμίαν αιτίαν, με μόνον σκοπόν να μας αρπάσει ότι πολυτιμότερον έχωμεν, εκείνο που δίδει αξίαν στην ζωήν μας: την ελευθερίαν μας, την εθνική μας ανεξαρτησίαν και την τιμήν μας. Ολόκληρος η Ελλάς εσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος σαν μια μάζα συμπαγής, και εις την έκκλησιν του Βασιλέως έλαβε τα όπλα. Σκληροί αγώνες διεξήχθησαν ευθύς εξ αρχής και την πρώτην κρούσιν υπέστη η στρατιά μας της Ηπείρου, της οποίας η σθεναρά αντίστασις εκάλυψε την επιστράτευσιν και την συγκέντρωσιν των πολεμικών μας δυνάμεων.
Έκτοτε και εφ΄ όσον συνεκεντρούτο ο στρατός μας, και μετά την συγκέντρωσιν του, αι επιτυχίαι και αι νίκαι διαδέχωνται αλλήλας. Στρατός, αεροπορία, ναυτικόν αμμίλωνται εις ανδρείαν και ανταγωνίζονται εις ανδραγαθήματα που δοξάζουν εσαεί το Ελληνικόν όνομα. Εκ μέρους ολοκλήρου του Έθνους, εκφράζω την βαθυτάτην μου ευγνωμοσύνην εις τον θρυλικόν μας στρατόν, εις την ηρωικήν μας αεροπορίαν, εις το αδάμαστον ναυτικόν μας δια τας ενδόξους σελίδας που προσθέτουν εις την χιλιάδων ετών Ιστορίαν μας. Αποτίω επίσης φόρον τιμής στους κατοίκους των πόλεων και των χωρίων, οι οποίοι με θάρρος και μεγαλοψυχίαν υπέστησαν τους βομβαρδισμούς του Εχθρού.
Αι μάχαι υπήρξαν σκληραί και αδιάκοποι καθ΄όλας αυτάς τας ημέρας και κατέληξαν, μετά την πτώσιν του ορεινού προπυργίου της Μοράβας, εις την κατάληψιν, που έλαβε χώραν σήμερον, της Κορυτσάς και εις την φυγήν του εχθρού καθ΄όλον το μέτωπον της δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Όταν ο Ιταλός δικτάτωρ απήγγελε τον τελευταίον του λόγον, τον τόσον γεμάτον από χολήν και οργήν κατά της Ελλάδος, δεν εφαντάζετο βεβαίως ότι ο Ελληνικός στρατός θα του έδιδε τόσον ταχείαν απάντησιν. Μετά την απάντησιν ταύτην, την οποίαν δεν θα λησμονήσει ποτέ, δεν έχω παρά ολίγας λέξεις να είπω. Ο κ. Μουσσολίνι ο οποίος με την θέλησιν του να υποδουλώσει την Ελλάδα επροκάλεσε κατ΄αυτού το μίσος του Ελληνικού λαού , έθεσεν ως σκοπόν του πολέμου που ανέλαβεν η Φασιστική Ιταλία την εξόντωσιν της Ελλάδος. Τον διαβεβαιούμεν ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην αφίσωμεν να εξοντωθώμεν, ότι είμαστε αποφασισμένοι να μείνωμεν έθνος ισχυρόν και ανεξάρτητον.
Ποίαι θα είναι αι συνέπειαι της νίκης μας δια την Ιταλίαν, ας το κρίνει ο Ιταλικός λαός όταν μιαν ημέραν κανονίσει τους λογαριασμούς του με τον δικτάτορα του. Και τώρα ημείς, έλληνες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, επιστρατευμένοι και μη, ας σφίξωμεν τα δόντια και τους γρόνθους, ας χαλυβδώσωμεν τας ψυχάς μας, ας αγωνισθώμεν με όλην την λύσσαν που προκαλεί αυτή η ανίερος, αυτή η αισχρά επίθεσιςεναντίον μας.
Αγωνιζόμεθα όχι μόνον δια την ύπαρξιν μας, αλλά και για τους άλλους Βαλκανικούς λαούς και για την απελευθέρωσιν της Αλβανίας. Αγωνιζόμεθα δι΄ αγαθά των οποίων η σπουδαιότης, ξεπερνά τα συνορα μαςκαι τα όρια της Βαλκανικής και εκτείνεται εις ολόκληρον την Ανθρωπότητα. Οφείλομεν να ευχαριστώμεν τον Θεόν, διότι η Πρόνοια του έθεσε και πάλιν την Ελλάδα πρωτοπόρον ενός τόσον ευγενούς Αγώνος».
Ιωάννης Μεταξάς
(για την αντιγραφή Ι. Β. Δ.)
Posted by netakias.com στο Οκτωβρίου 28, 2016
Die Welt: Απελπιστική η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας – Θέμα χρόνου η έξοδος από την Ευρωζώνη
Η κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου, κατά τον γνωστότερο οικονομολόγο της Γερμανίας, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο λόγος για την κρίση της οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.
«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» είπε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Welt. «Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική».
«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη γερμανική εφημερίδα.
H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» ανέφερε.
Ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της. Επίσης, σημείωσε ο κ. Ζιν, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ηδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί».
Μάλιστα, από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία, σημειώνει η Welt, η οποία υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη, ότι δηλαδή η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ίδια και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς στις αρχές Οκτωβρίου.
Posted by netakias.com στο Οκτωβρίου 17, 2016
Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, μιλώντας στη RaiNews24, αποκάλυψε ΚΑΘΑΡΑ, πως τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό τις ιταλικές τράπεζες.
«Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με εντελώς διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος.
«Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχότερη, η πλούσια χώρα πλουσιότερη» δηλώνει ανοιχτά ο Ντ’ Αλέμα.
«Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές.
Διακόσια είκοσι δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ βοήθειας πήγαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες» σημειώνει το στέλεχος της ιταλικής κεντροαριστεράς και υπογραμμίζει συγκεκριμένα: «Στην πραγματικότητα, όταν λέγεται ότι εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων -όχι, εμείς πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες.
Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Είναι χρήματα κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες δεν οσφραίνονται ούτε καν την μυρωδιά τους».
teleytaiaexodos (link is external) Πηγή (link is external) Υποβλήθηκε Τεταρτη, 08/10/2016 - 12:51.
Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως στη σύνοδο της Βιέννης, στη στάση της Τουρκίας και στην έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει:
«Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στον (Έλληνα) θυρωρό. Παρακολουθήσαμε ακόμη και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί το τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα, χωρίς η Ελλάδα να κληθεί να πάρει μέρος σε αυτή.
Θέλω, παρά ταύτα, να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη μια δυνατότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός από τους στυλοβάτες της ενωμένης Ευρώπης, της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών. Αυτή η δυνατότητα βασίζεται σε τρεις ελάχιστες, απαραίτητες προϋποθέσεις.
Πρώτον, κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει μονομερείς μη ανατρέψιμες αποφάσεις: διότι η προσωρινή επαναυιοθέτηση των ελέγχων στα σύνορα είναι κάτι το διαφορετικό από το πραγματικό κλείσιμό τους. Αν κάποιος αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα, θα αναλάβει μια φοβερή ευθύνη απέναντι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είπαμε με σαφήνεια στους γείτονές μας.
Δεύτερον, η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια που έλαβε από την Ένωση για να μειώσει τα προσφυγικά κύματα που εισέρχονται στη χώρα αυτή. Πριν λίγες ημέρες το επανέλαβα στους ανώτατους ιθύνοντες της Άγκυρας, τα αποτελέσματα είναι απαραίτητα.
Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιταχύνει την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου, εκείνων που επιρρίπτουν κάθε ευθύνη στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ένωση και να διακηρυχθεί και πάλι η αρχή μιας κοινής προσπάθειας των 28, όπως η Ιταλία ζήτησε ανέκαθεν.
Φτάνει να δει, κανείς, τις σκηνές στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 28/2 17:59
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης Σε ένα νέο σκάνδαλο φέρεται να μπλέκεται η οικογένεια Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera», ο υιός του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ Ερντογάν, καλείται από την ιταλική δικαιοσύνη σε ανάκριση με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε ιταλικές τράπεζες.Yπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο γιος του Τούρκου προέδρου εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Έχει κατηγορηθεί πρόσφατα και από μερίδα του τουρκικού τύπου, με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις περιοχές των τζιχαντιστών.Η είδηση αυτή έγινε γνωστή από έναν δικηγόρο της Φλωρεντίας, τον Μασιμιλιάνο Ανέτα. Ο δικηγόρος αποκάλυψε ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν κλήθηκε από τον εισαγγελέα της Μπολόνιας για ανάκριση σχετικά με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.(O δικηγόρος Massimiliano Annetta)Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε βάρος του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, του Μπιλάλ Ερντογάν, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζητά με καταγγελία του στην Εισαγγελία της Μπολόνιας επιχειρηματίας και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας.(Ο Μπιλάλ Ερντογάν)Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει μετακομίσει οικογενειακώς από τον Οκτώβριο στην Ιταλία, με το τουρκικό καθεστώς να διαψεύδει τότε φημολογία ότι επρόκειτο περί «φυγής». Όμως, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, «σύμφωνα με ορισμένα “βαθιά λαρύγγια” και συγκεκριμένα τον αντικυβερνητικό λογαριασμό στο Twitter “Fuat Avni”, ο Μπιλάλ θα πετούσε για Ιταλία στα τέλη Σεπτεμβρίου με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, στο πλαίσιο σχεδίου διαφυγής. »Προβλέπουν να κρατήσουν τον Μπιλάλ στην Ιταλία μέχρι τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Θα αποφασίσουν αν πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία ανάλογα με την κατάσταση την επομένη των εκλογών».Οι ισχυρισμοί αναφέρονται στην καταγγελία του επιχειρηματία, επί του παρόντος με το καθεστώς πρόσφυγα σε ευρωπαϊκή χώρα, ο οποίος δηλώνει θύμα πολιτικών συμφερόντων του Ερντογάν, με το τουρκικό κράτος να έχει κατασχέσει την οικογενειακή του εταιρεία.(Δημοσίευμα στην εφημερίδα «La Repubblica»)Στην ίδια καταγγελία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Corriere della Sera», ο επιχειρηματίας μιλά και για ένα άλλο περιστατικό: «Ο Μπιλάλ Ερντογάν έφθασε στην Ιταλία με ένοπλους σωματοφύλακες, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην Ιταλία από τις Αρχές. Λίγες ώρες αργότερα ήλθαν γι' αυτούς τουρκικά διπλωματικά διαβατήρια».(Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano»)(Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Il Giornale») zougla.gr
Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι πέρυσι έφτασαν στην Ιταλία 170.000 μετανάστες,ενώ φέτος,μέχρι τα τέλη Αυγούστου,ο ανάλογος αριθμός ήταν 116.131. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει ότι πάνω από πενήντα χιλιάδες θα πρέπει να ανακατανεμηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά «η δέσμευση αυτή πρέπει να γίνει πράξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα το πρωί συνομίλησε τηλεφωνικά με την 'Αγκελα Μέρκελ για το μεταναστευτικό, καθιστώντας σαφές ότι «σε θέματα σαν και αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί σε πολιτικές παρατάξεις».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε, παράλληλα, ότι «η οικονομία της χώρας αρχίζει να βρίσκεται σε ανάκαμψη και πρέπει να σταλούν καθησυχαστικά μηνύματα: μετά από τρία χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ ξανάρχισε να αυξάνεται».
Ο Ματτέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι από το 2016 η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον φόρο πρώτης κατοικίας, εξηγώντας ότι θα «το κράτος θα καλύψει την οικονομική απώλεια των διαφόρων δήμων της χώρας, εξαιτίας της κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου».
Σε σχέση με την Συρία, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε: «δεν θα πάρουμε μέρος σε πρωτοβουλίες σαν και αυτές που η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι μελετούν. Χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο της διεθνούς κοινότητας».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 8/9 2:01 pm
Ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν είναι η κατάργηση του φόρου στην πρώτη κατοικία, ένα από τα μέτρα που είχαν προκαλέσει την εντονότερη δυσφορία σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα. Εκτιμάται ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από το φόρο ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία βεβαίως θα πρέπει να καλυφθούν από άλλη πηγή. Όπως ανέφερε ο Ρέντσι, η κυβέρνηση προτίθεται από το 2016 να καταστήσει παρελθόν το φόρο πρώτης κατοικίας: «Οι άλλοι το έλεγαν, εμείς το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει από το 2017 τη φορολογία στις επιχειρήσεις και από το 2018 το φόρο εισόδημάτος. Ο στόχος του Ρέντσι, όπως είπε, είναι σε ορίζοντα πέντε χρόνων οι φοροελαφρύνσεις να έχουν φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν, υποστήριξε ο ιταλός πρωθυπουργός, με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Η" 19/7 11:42
«Η ψήφος αυτή έχει τοπικό χαρακτήρα, οι Ιταλοί δεν καλούνται να επιδοκιμάσουν το έργο μου», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σπάζοντας την καθιερωμένη σιωπή που πρέπει να τηρείται την ημέρα πριν από τις εκλογές.
Το ίδιο έπραξε και ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, γράφοντας στο διαδίκτυο ότι «όποιος δεν πάει να ψηφίσει πρέπει να θεωρείται συνένοχος της εισβολής των μεταναστών».
Οι κάλπες στήθηκαν στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μπάρι, τη Φλωρεντία, τη Γένοβα, τη Βενετία, την Περούτζια, την Ανκόνα και τη Νάπολη.
Η κεντροαριστερά έχει πολλές πιθανότητες να υπερισχύσει στην Τοσκάνη (Φλωρεντία), στην Απουλία (Μπάρι), στην Ανκόνα (Μάρκε) και στην Περούτζια (Ούμπρια).
Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στην Καμπανία (με πρωτεύουσα τη Νάπολη), όπου ο απερχόμενος κεντροδεξιός περιφερειάρχης, Στέφανο Καλντόρο, επιχειρεί να επανεκλεγεί, με αντίπαλο τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, Βιντσέντο Ντε Λούκα.
Η επιλογή του Ντε Λούκα, από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, προκάλεσε σημαντικές αμφισβητήσεις, διότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος και πρώην δήμαρχος της πόλης Σαλέρνο, έχει καταδικασθεί από την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας και πρέπει να αντιμετωπίσει δίκη για υπεξαίρεση.
Στο Βένετο, παράλληλα, τις περισσότερες πιθανότητες εκλογικής επικράτησης συγκεντρώνει ο απερχόμενος περιφερειάρης, Λούκα Τζάια, της Λέγκα του Βορρά. Υπάρχουν, όμως, κάποια περιθώρια αβεβαιότητας, από τη στιγμή που το πρώην στέλεχος της Λέγκα, Φλάβιο Τόζι, διεκδικεί τη θέση του περιφερειάρχη ως αυτόνομος υποψήφιος. Από την «έριδα» αυτή, ελπίζει να ευνοηθεί η κεντροαριστερή Αλεσσάντρα Μορέττι, του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στη δε Λιγουρία, το τοπικό πολιτικό ματς είναι εντελώς ανοιχτό: αρχικά, φαβορί ήταν η Ραφφαέλλα Πάιτα, των «Δημοκρατικών». Η υποψηφιότητα, όμως, του Λούκα Παστορίνο (ο οποίος στηρίζεται από δυνάμεις της αριστεράς) θα μπορούσε να στερήσει αρκετές ψήφους από την Πάιτα, βοηθώντας, έμμεσα, τον Τζοβάννι Τότι, της Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μέχρι πρότινος, φερόμενο ως «δελφίνο» του.
Αν η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην Καβαλιέρε λάβει, συνολικά, λιγότερες ψήφους από τη Λέγκα του Βορρά, είναι σαφές ότι ο γραμματέας της, Ματτέο Σαλβίνι, θα διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης.
Σε ό,τι αφορά το κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέππε Γκρίλλο, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές ελπίδες να εκλέξει περιφερειάρχη, αλλά τα στελέχη του κάνουν σαφές ότι θέλουν να διατηρήσουν, κατά μέσο όρο, τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014, στις οποίες η πολιτική αυτή δύναμη έλαβε το 21,1% των ψήφων. "Η" Online 31/5 12:40
Το δείγμα των αναγνωστών που συμμετείχε στην έρευνα αυτή της ιταλικής κεντροαριστερής εφημερίδας μέσω Διαδικτύου ανήλθε σε 7.000 πρόσωπα.
Πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, το οποίο ανατρέπει την οπτική του Βερολίνου και περιχώρων», αναφέρει στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. Προσθέτει δε ότι «οι Ιταλοί είναι πολύ πιο πρόθυμοι να στηρίξουν την χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα από ό,τι οι Γερμανοί, λόγω και των κοινών καταβολών του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού».
«Πρόκειται για αποτέλεσμα ακριβώς αντίθετο από εκείνο του γκάλοπ που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild. Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία ηττήθηκε με σκορ 2-0», σχολίασε η ιταλική εφημερίδα. ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η"
Online 1/3 20:18
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Το μυστικό σχέδιο του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, είναι η απόσυρση από τη ατλαντική συμμαχία, απειλώντας να αλλάξει έτσι ολόκληρη η πορεία του διεθνούς γεωπολιτικού παιχνιδιού , αναφέρει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Giornale.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η βάση του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Σούδα, έχει τεράστια στρατιωτική και στρατηγική σημασία για την συμμαχία, και η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο.
Εν τω μεταξύ, τονίζει το δημοσίευμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Ελλάδος, και την απόσυρση της χώρας από το ΝΑΤΟ. «Αυτό το σχέδιο είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στο διεθνές γεωπολιτικό παιχνίδι», γράφει η ιταλική εφημερίδα.
«Αν ο Τσίπρας επιμείνει, είναι πιθανό ότι θα έχουμε μια μικρή Κούβα ακριβώς έξω από τις πόρτες μας», τονίζει το άρθρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα που ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα , περιλαμβάνει και άλλη «ανάληψη κινδύνων», όπως η αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια, η κατάργηση των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, η προώθηση της δημιουργίας του παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, καθώς και συζητήσεις με την Τουρκία.
«Το σύνολο των σκληρών ενεργειών δείχνουν την επιθυμία της Αθήνας να αποκοπεί από την δύση», γράφει η Il Giornale, σημειώνοντας ότι, παράλληλα, δημιουργείται ένας νέος άξονας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,η Ελλάδα αυτήν την δεδομένη στιγμή ευρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της . Όπως και το 1940 που ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης η οποία τα « έβαλε» και με Γερμανούς αλλά και Ιταλούς ταυτόχρονα», έτσι και τώρα προσπαθεί να αφυπνίσει όλη την γηραιά ήπειρο από τον «βαθύ ύπνο» που κοιμάται.
Δεν γνωρίζουμε το τι μέλλει γενέσθαι , αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι όταν περάσει αυτή η μπόρα, και από την Ευρώπη, η Ελλάδα θα μνημονεύεται και πάλι ως φάρος της ανθρωπότητας. Το πρόβλημα θα είναι με τι κόστος……
pentapostagma.gr Posted: Φεβρουαρίου 8, 2015 at 9:58 μμ