Τρίτη, Ιούλιος 16, 2019

Ισπανία

 

 

 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

 

 

 

 


30/04/2019

Τέσσερα ελληνικά μαθήματα από τις Ισπανικές εκλογές

Mηνύματα που αφορούν την Ευρώπη. Μας αφορούν κι εμάς.

Τέσσερα ελληνικά μαθήματα από τις Ισπανικές
ASSOCIATED PRESS

Ένα μόλις μήνα πριν τις ευρωεκλογές, η Ισπανία ήταν στις κάλπες. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι άραγε μια καθαρά ισπανική υπόθεση ή ένα πρόδρομο σημάδι της κίνησης του πολιτικού εκκρεμούς στην Ευρώπη;
Ο Τιπ Ο’ Νιλ, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Τζων Κένεντυ στην έδρα του της Βόρειας Βοστώνης και την διατήρησε επί 25 χρόνια, Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ επί 10 χρόνια, έμεινε στην ιστορία για μια διάσημη φράση: All politics is local! Οι πολιτικές μάχες κρίνονται πάντα σε τοπικό επίπεδο, με τοπικά, προπάντων, κριτήρια. Και οι εκλογές στην Ισπανία έχουν ασφαλώς ειδικά, συγκεκριμένα εθνικά χαρακτηριστικά. Προκλήθηκαν άλλωστε και- σε κάποιον βαθμό- κρίθηκαν από μια εθνική κρίση: την απειλή απόσχισης της Καταλονίας.
Αλλά η Πολιτική, ιδίως στην Ευρώπη, είναι όλο και λιγότερο μια αυστηρά τοπική υπόθεση. Και οι πασχαλινές εκλογές στην Ισπανία κρύβουν αναμφισβήτητα κάποια μηνύματα που αφορούν την Ευρώπη. Μας αφορούν κι εμάς.

-Το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο είναι η μετεωρική άνοδος και η είσοδος στην Βουλή (με 10%) του Vox, ενός κόμματος που αμφισβητεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μετα-Φρανκικής δημοκρατίας- της ισότητας των γυναικών, της αυτονομίας των περιοχών, της ανεκτικότητας. Η Ισπανία προστίθεται έτσι στον μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών που σημαδεύονται από αυτό το κύμα ανόδου ενός ακροδεξιού εθνικισμού. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, όπου μια περιθωριακή συμμορία τραμπούκων εξελίχθηκε σε κοινοβουλευτικό κόμμα, το κύμα αυτό απλώνεται πια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (εκτός μιας: της Πορτογαλίας) και σε δύο από αυτές (Ιταλία, Αυστρία) μετέχει στην κυβέρνηση. Το γεγονός ότι αυτό το κύμα έσπασε ένα ισχυρό ταμπού δεκαετιών και εμφανίστηκε σε δύο χώρες, στις οποίες η ιστορία είχε προσφέρει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, την μετά τον εφιάλτη του Χίτλερ Γερμανία και την μετά την δικτατορία του Φράνκο Ισπανία, έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Τέσσερα ελληνικά μαθήματα από τις Ισπανικές
ASSOCIATED PRESS

Η νίκη των Σοσιαλιστών, για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια, έχει και αυτή την σημασία της. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η δύναμη των Ισπανών Σοσιαλιστών κατέρρευσε από το 44% στο 22% και έμοιαζε να ακολουθεί μια πανευρωπαϊκή μοίρα παρακμής. Η εκλογική τους νίκη έρχεται μετά από αντίστοιχες επιτυχίες στην Σουηδία και την Φινλανδία, την επιτυχή διακυβέρνηση των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία και την διαφαινόμενη ανάκαμψη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν μια συγκρατημένη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Και, αντίστοιχα, η κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, από το 45% του 2011 στο 17% της περασμένης Κυριακής, μοιάζει να επιβεβαιώνει εκείνους (όπως οι Financial Times) που υποστηρίζουν ότι η υπαρξιακή κρίση που έπληττε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία τα προηγούμενα δέκα χρόνια, μετακομίζει στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Η επίδοση των Ποδέμος είναι ένα τρίτο σημάδι. Το κόμμα αυτό γεννήθηκε από το κίνημα των Indignados, που ξέσπασε στις Ισπανικές πόλεις τον Μάιο του 2011, λίγο πριν μεταφυτευθεί και στις ελληνικές πλατείες. Μετέτρεψε την αντίδραση στις πολιτικές λιτότητας των χρόνων της κρίσης σε ένα νέο, για την Ευρώπη, πρότυπο ριζοσπαστικής Αριστεράς, με κάποια χαρακτηριστικά λατινοαμερικάνικου ποπουλισμού. Στην πρώτη τους εκλογική εμφάνιση το 2015 ισοφάρισαν τους Σοσιαλιστές και στις επόμενες απείλησαν να τους υπερκεράσουν. Η πτώση τους, από το 21% στο 14%, περιορίζει την απήχησή τους στα όρια σχεδόν της παραδοσιακής Αριστεράς και τις φιλοδοξίες τους στην υποστήριξη ή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών, όπως στην Πορτογαλία. Αν προστεθεί σε αυτό και ο μαρασμός του «αριστερού λαϊκισμού» των Ιταλικών Πέντε Αστέρων, μετά την απομυθοποιητική συμμετοχή τους στην εξουσία, πολλοί αναλυτές συμπεραίνουν ότι το φαινόμενο ίσως κλείνει τον κύκλο του.

Τέσσερα ελληνικά μαθήματα από τις Ισπανικές
Europa Press News via Getty Images

Υπάρχει κι ένα τελευταίο συμπέρασμα από τις ισπανικές εκλογές, που ίσως έχει πανευρωπαϊκή σημασία. Ο παλιός δικομματισμός- όπου υπήρχε- δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης και έπαψε να λειτουργεί. Αλλά δεν αντικαθίσταται από κάποιον νέο δικομματισμό. Το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο είναι κατακερματισμένο. Στην Ισπανία, ο Πέδρο Σάντσεζ πρέπει να επιδοθεί σε μια δύσκολη επιχείρηση ισορροπιών για να σχηματίσει πλειοψηφία στα Κορτές. Η διακυβέρνηση είναι μια υπόθεση δύσκολων και εύθραυστων συμμαχιών και συμβιβασμών. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό- καθώς όλες οι προβλέψεις μας προειδοποιούν πως στην επόμενη ευρωβουλή η παραδοσιακή συνεννόηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών δεν θα αρκεί, για πρώτη φορά από το 1979, για να σχηματιστούν πλειοψηφίες.

 

 

 

 

 

 

Ισπανία – Εκλογές:

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές

– Μπαίνει στη Βουλή η ακροδεξιά

28/04/2019

Το κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, την ώρα που όλα δείχνουν ότι μπαίνει στη Βουλή και το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, αφού το κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση του κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου, κατέδειξε ότι κανένα κόμμα δεν καταφέρνει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: www.newsit.gr

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Μήπως να ξυπνήσουμε επιτέλους και να οργανωθούμε μέχρι το επόμενο συλλαλητήριο;


ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ...

Βίντεο: "ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ"

Μήπως να ξυπνήσουμε επιτέλους και να οργανωθούμε μέχρι το επόμενο συλλαλητήριο;

ΙΣΠΑΝΙΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΙΓΟ...ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΙΜΟΙΡΙΕΣ..
You might also like:

 

 

 

 

 

Ορκίσθηκε η νέα ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

ΚΌΣΜΟΣ /Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, 11:50:18 / Τελευταία Ενημέρωση: 12:38 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, η οποία περιλαμβάνει τις περισσότερες γυναίκες που είχε ποτέ κυβέρνηση στην Ισπανία και έχει υπογραμμισμένο τον φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα της, ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του βασιλιά Φελίπε 6ου.

Η κυβέρνηση αυτή περιλαμβάνει 11 γυναίκες υπουργούς, κυρίως σε σημαντικά υπουργεία (Οικονομίας, Οικονομικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης), και έξι άνδρες, συν τον Σάντσεθ. Είναι επίσης η περισσότερο μειοψηφική μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία και δύσκολα θα φθάσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας το 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=lXNF4mIy-Is

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

 

 

 

 

ΥΠΟΙΚ Ισπανίας:

Ξεκινήσαμε την ανάλυση για το ελληνικό χρέος

– Δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη

Ντε Γκίντος: Σε εξέλιξη η τεχνική ανάλυση για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη» ξεκαθάρισε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin. Μπορεί στην χθεσινή ατζέντα, οι υπουργοί Οικονομιών να είχαν πρώτο θέμα τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, αλλά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απασχόλησε την συνέντευξη, με τον Ισπανό υπουργο, να επισημαίνει ότι ήδη «Έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια ακόμη και το κεφάλαιο συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ».

Στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μιλώντας στο γερμανικό RTL ο κ. Χούκστρα επισήμανε ότι «υπάρχει λόγος για αισιοδοξία και δικαιωματικά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν διότι τα επίπεδα του χρέους είναι πολύ υψηλά».

Τρίτη 23/01/2018 - 22:15

 

 

 

 

Πιθανόν να πρόκειται για υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών

Η ισπανική αστυνομία πυροβόλησε Γάλλοαφρικανό που φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

18/11/201716:553
Η ισπανική αστυνομία πυροβόλησε Γάλλοαφρικανό που φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

Ισπανός στρατιώτης εντόπισε στο αυτοκίνητο του δράστη, σε συνοριακό σημείο ελέγχου, ένα ύποπτο αντικείμενο και αφού προειδοποίησε τον άντρα, τον τραυμάτισε στο πόδι

Σοβαρό επεισόδιο, το οποίο κατέληξε στον τραυματισμό και τη σύλληψη του επίδοξου τρομοκράτη, σημειώθηκε στα σύνορα της Ισπανίας με τη Γαλλία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Γαλλοαφρικανός φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», κινητοποιώντας άμεσα τις ισπανικές δυνάμεις, οι οποίες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι το νεαρό άντρα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε συνοριακό σημείο ελέγχου μεταξύ των δύο κρατών και θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό, καθώς, όπως αποδεικνύεται, η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί βάση εξάπλωσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Ο νεαρός άντρας, που μιλούσε και απειλούσε στα αραβικά, τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με αναφορές των ισπανικών μέσων, ο Ισπανός στρατιώτης τον διέταξε να βγει από το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε και αφού πρώτα είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στη θέση του οδηγού, στη γυναίκα που τον συνόδευε και οδηγούσε το όχημα. Ο στρατιώτης διέκρινε ένα ύποπτο αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητο και τότε διέταξε τον συνοδηγό να βγει εκτός για έλεγχο.

Τότε ξεκίνησε το επεισόδιο. Ο άντρας άρχισε να φωνάζει «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και ο Ισπανός στρατιώτης, αφού τον προειδοποίησε, τον πυροβόλησε δύο φορές στο πόδι και τον έριξε στο έδαφος. Αμέσως περικυκλώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας και σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούσε ένα αδιευκρίνιστο αντικείμενο στο ένα του χέρι.

Η αστυνομία πιστεύει ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική υπόθεση, αλλά για μεταφορά ναρκωτικών. Η δε αντίδραση του άντρα λογίζεται, προς το παρόν και ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ως «θεατρική παράσταση».

 

 

 

 

 

 

Ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας

«Κρίθηκε άκυρη και αντισυνταγματική»

Ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ενέκρινε την 27ης Οκτωβρίου το περιφερειακό κοινοβούλιο, έγινε γνωστό από μια εκπρόσωπο Τύπου.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 27ης Οκτωβρίου κρίθηκε άκυρη και αντισυνταγματική» δήλωσε η αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση του δικαστικού αυτού σώματος.

Το Δικαστήριο συστηματικά ακυρώνει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου με τις οποίες επιχειρήθηκε να οδηγηθεί η περιφέρεια προς τη μονομερή απόσχιση.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής όπου ζει το 16% των Ισπανών πολιτών, κρίνοντας ότι εναπόκειται στο σύνολο του ισπανικού λαού να εκφραστεί επί ζητημάτων που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία.

Όμως οι υπέρμαχοι της αυτονομίας, αδιαφορώντας για αυτήν την απόφαση, διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Κατόπιν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας επικράτησε με ποσοστό 90% και με τη συμμετοχή στο 43%, ψήφισαν την 27η Οκτωβρίου υπέρ της δημιουργίας στην Καταλονία ενός «Ανεξάρτητου Κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

NEWSBEAST.GR  8/11/2017

 

 

 

Μήνυμα Φελίπε: Η Καταλονία είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας

20/10/201721:59
Μήνυμα Φελίπε: Η Καταλονία είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας
«Δεν μπορούμε να αποκηρύξουμε όσα έχουμε χτίσει όλοι μαζί» τόνισε ο Ισπανός βασιλιάς κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των βραβείων «Πριγκίπισσα των Αστουριών» Μήνυμα για ενότητα της Ισπανίας έστειλε ο βασιλιάς Φελίπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή απονομής των βραβείων «Πριγκίπισσας των Αστουριών», στο Οβιέδο.

Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «πίστη», ο Φελίπε απευθύνθηκε στο σύνολο των Ισπανών, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκηρύξουμε ε όλα όσα έχουμε χτίσει όλοι μαζί». 

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η «Καταλονία είναι και θα εξακολουθήσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας του 21ου αιώνα». 
«Όλοι πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Το μήνυμα του Ισπανού βασιλιά έρχεται την ώρα που οι εντάσεις στη χώρα κλιμακώνονται μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

«Τις πρόσφατες δεκαετίες οι Ισπανοί συνέχισαν την ιστορία, τιμώντας την κυρίαρχη απόφασή μας να ζούμε μαζί υπό συνθήκες δημοκρατίας. Ζήσαμε και μοιραστήκαμε επιτυχίες, αποτυχίες, θριάμβους και θυσίες, που μας ενώσανε σε χαρές και δεινά. Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Όλοι οι πολίτες (...) είχαν την ευκαιρία να βρουν τη θέση τους μέσα σε ένα καθεστώς ειρήνης και ελευθερίας, χωρίς φόβο, ή το φόβο αυθαιρεσιών, μακριά από μνησικακίες και ρήξεις».

«Τα κατορθώματα της Ισπανίας κατέστησαν εφικτά από μια αγνή επιθυμία συνύπαρξης και κατανόησης σε συμφωνία με τους δημοκρατικούς κανόνες» κατέληξε.

Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να σταματήσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το δημοψήφισμα για την οποία κρίθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο Οβιέδο ταξίδεψαν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να παραλάβουν το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω βραβεία απονέμονται σε άτομα από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με διακρίσεις στις επιστήμες, στον ανθρωπισμό και στα κοινά.

 

 

 

 

 

Ολονύχτιο θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

image.jpeg

-Καθαρά πρώτος ο Ραχόι με 31,32% μέχρι στιγμής, όμως δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση
Με καταμετρημένο το 71% των ψήφων, οι Podemos βρίσκονται πίσω από τους Σοσιαλιστές στην 3η θέση.

Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είναι πρώτο (32,16%) και μάλιστα ενισχυμένο καθώς παίρνει 135 έδρες 12 παραπάνω από τον περασμένο Δεκέμβρη, όμως και πάλι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρει σύμμαχο για να σχηματίσει πλειοψηφία 176 εδρών στη Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές ακολουθούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23,38% και 89 έδρες, 1 λιγότερη από τον Δεκέμβρη. Τρεις παραπάνω έδρες (72) και ποσοστό 21,32% καταγράφουν οι Podemos, ενώ οι Ciudadanos χάνουν σημαντικές δυνάμεις και μειώνουν από τις 40 στις 29 έδρες και ποσοστό 12,40%.

27/6/2016

 

 

 

Νέος «σεισμός» στην «γερμανική» Ευρώπη;

- Στις κάλπες σήμερα οι Ισπανοί για να την αποτελειώσουν (βίντεο)

H ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ PODEMOS ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
της Μαρίνας Νικολάκη
Οι Ισπανοί  πολίτες με δεδομένο πλέον τον «σεισμό» που προκάλεσε το Brexit και όντας οργισμένοι από την πολιτική «άδειες τσέπες» που έχουν ακολουθήσει έως σήμερα τα παραδοσιακά κόμματα, προσέρχονται ξανά στις κάλπες, μετά από έξι μήνες, για τις βουλευτικές εκλογές. Την ώρα που το οικοδόμημα της «γερμανικής» ευρώπης έχασε πανηγυρικά ένα σημαντικό κομμάτι του και που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ντόμινο αποχωρήσεων από την ΕΕ, οι Ισπανοί φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να δώσουν τη χαριστική βολή και να την αποτελειώσουν.
Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ισπανία καλούνται σήμερα να αποφασίσουν αν επιθυμούν την παραμονή στην εξουσία της δεξιάς ή θέλουν μια αλλαγή, την οποία ενσαρκώνει κυρίως ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidos Podemos.Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.
H συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο βρισκόταν στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ενόψει των σημερινών εκλογών της προσεχούς Κυριακής στην Ισπανία αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Unidos Podemos να συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως να μπορεί να εκλέξει περισσότερους βουλευτές. Εάν το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας (παρακάτω η συνεχής ενημέρωση).
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Unidos Podemos είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που έχει δυναμική και γι αυτό ξεπέρασε τους σοσιαλιστές και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ανοδικές τάσεις.
Οπως μάλιστα εκτιμά η El Pais μαζί με τους σοσιαλιστές(PSOE), είναι δυνατόν να έχουν απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο και να μπορούν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ξεπερνώντας το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.
Ωστόσο τυχόν συνεργασία του PSOE με τους Unidos-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις όπως έδειξε και η εμπειρία από τις προηγούμενες  για σχηματισμό κυβέρνησης που κόλλησε μεταξύ άλλων και στις μεγάλες διαφορές στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Στο θέμα αυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές, καθώς το PSOE προτείνει μια νέα πολιτική συμφωνία Μαδρίτης-Βαρκελώνης, με περισσότερες εξουσίες, αλλά εντός Ισπανίας ενώ οι Podemos δείχνουν διάθεση να συζητήσουν το θέμα με τους Καταλανούς.
Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, επικεφαλής της-Izquierda Unida-, κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία, δίνει στη συμμαχία ποσοστό στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου».
Αλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MyWord, δείχνει ότι η πλειονότητα των Ισπανών, θα προτιμούσε μετά την 26η Ιουνίου μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Unidos Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Η δημοσκόπηση με προσωπικές συνεντεύξεις 1.500 πολιτών διενεργήθηκε 13-16 Ιουνίου και δείχνει ότι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (PP), με 28,9% των ψήφων, ποσοστό ανάλογο με αυτό που πέτυχε στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 118-123 έδρες.
Αντίστοιχα οι Unidos Podemos φαίνεται να λαμβάνουν το 24,8% των ψήφων και 87-90 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 20,4% και 75-80 έδρες (κατά 10-15 λιγότερες από αυτές του Δεκεμβρίου).
Οι Πολίτες (Ciudadanos) διατηρούν την τέταρτη θέση με 14,4% και 38 ή 39 έδρες, έναντι 40 σήμερα.
Την Παρασκευή, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, με τις οποίες πάντοτε θέλουν να επιδείξουν ότι έχουν ρεύμα, παλμό κι αποφασιστικότητα. Ό,τι χαρακτήρισε την τωρινή προεκλογική εκστρατεία, φάνηκε επίσης και την ύστατη στιγμή στις εκδηλώσεις αυτές. Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να μεταφέρω ένα μήνυμα θεσμικής και οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά το Brexit. «Δεν είναι η στιγμή να τροφοδοτήσουμε ή να αυξήσουμε την αβεβαιότητα».
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
Οσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit στην εκλογική συμπεριφορά των Ισπανών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι αμελητέες αν και ο Ραχόι προσδοκά οφέλη από την αβεβαιότητα που γεννά η βρετανική έξοδος. Ωστόσο το πραγματικό ζήτημα είναι η ίδια η ΕΕ και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει αξιόπιστη και  ελκυστική για τους πολίτες.
«Χρησιμοποιούν το Brexit ως όπλο για να μας χτυπήσουν στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.ν«Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή θα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο ηγέτης των Podemos που εμφανίζεται να προσεγγίζει την σοσιαλδημοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Podemos απέσυραν τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα-σύμβολα της Ενωμενης Αριστεράς, διακριτικά από το πολιτικό προσκήνιο και τις συγκεντρώσεις.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Και υποκλοπές στο προεκλογικό μενού
Αίσθηση προκάλεσαν στη προεκλογική περίοδο οι αποκαλύψεις, μέσω υποκλοπών, ότι ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ραχόι έψαχνε το παρελθόν των πολιτικών απο την Καταλονία με σκοπό να τους προκαλέσει βλάβη στις εκλογές. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία και έρχεται να προστεθεί στο βουνό σκανδάλων που ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού.
Η εφημερίδα Politico αποκάλυψε τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ με τον επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς της Καταλονίας.
Ο υπουργός ενδιαφερόταν για το αν υπάρχουν ατασθαλίες κατά συγκεκριμένων πολιτικών της Καταλονίας, προφανώς αντιπάλων του Λαϊκού Κόμματος, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς.
Οι συνομιλίες είχαν γίνει πριν από δύο περίπου χρόνια στο γραφείο του υπουργού.
Ο επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς, Ντανιέλ ντε Αλφόνσο, περιγράφεται από τα ισπανικά ΜΜΕ ως άτομο ικανό στις δημόσιες σχέσεις και ακόμα πιο ικανό στο να διατηρεί φιλίες με πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Πώς οι Ισπανοί έφτασαν σε δεύτερες εκλογές μέσα σε 6 μήνες
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.
Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.
Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τις ακτές, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην Ισπανία αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πρόσκεινται ως επί το πλείστον στην αριστερά, σε μια στιγμή μάλιστα που ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει τη μορφή μιας αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους συντηρητικούς και το Podemos, παραμερίζοντας ντε φάκτο τους Σοσιαλιστές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές του Podemos υποστήριζαν χθες το βράδυ το "#Breyxit", αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι που είναι Μπρέι.
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Unidos Podemos μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας για τη έκβαση των εκλογών στην Ισπανία.
Το εντυπωσιακό κλείσιμο της προεκλογικής καμπάνιας των Unidos Podemos χθες στην Μαδρίτη. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Unidos Podemos μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας για τη έκβαση των εκλογών στην Ισπανία. Να σημειωθεί ότι η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά και στην Ισπανία.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.6.16

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ 17 ΑΤΟΜΑ

Ισπανία: Στο εδώλιο για φοροδιαφυγή η πριγκίπισσα Κριστίνα - Πρώτη δίκη... γαλαζοαίματου

Ισπανία: Στο εδώλιο για φοροδιαφυγή η πριγκίπισσα Κριστίνα - Πρώτη δίκη... γαλαζοαίματουΑρχισε σήμερα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα η δίκη της πριγκίπισσας της Ισπανίας Κριστίνα και 17 ακόμη προσώπων, η πρώτη δίκη για υπόθεση διαφθοράς στην οποίας εμπλέκεται μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας.

Η Κριστίνα ντε Μπουρμπόν, αδελφή του βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄, κατηγορείται μαζί με άλλα 17 άτομα, ανάμεσά τους και ο σύζυγός της Ινιάκι Ουρντανγαρίν, σε υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 11/1 11:42

 

 

 

10 Ιανουαρίου 2016 17:24

Ισπανία: Πυροσβέστης αρνείται να κάνει έξωση σε 85χρονη (vid)

Ισπανία: Πυροσβέστης αρνείται να κάνει έξωση σε 85χρονη (vid)

Ο πυροσβέστης Ρομπέρτο Ρίβας, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο.

Ο Ρομπέρτο Ρίβας, πυροσβέστης από τη Λα Κορούνια στην Ισπανία, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Ο Ρίβας τιμωρήθηκε από την πολιτεία με πρόστιμο 600 ευρώ για την άρνησή του να υπακούσει στις διαταγές να σπάσει το λουκέτο της εισόδου, αλλά επιβραβεύτηκε από τον κόσμο και από συναδέλφους του σε Μαδρίτη, Βαλένθια, Καταλονία και άλλες περιοχές που ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Οταν βρέθηκε στο δικαστήριο, αποθεώθηκε με χειροκροτήματα από τους συναδέλφους του και τους παρευρισκόμενους. «Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες» δήλωσε ο πυροσβέστης. Τα μέλη του «Συνδέσμου θυμάτων στεγαστικών δανείων» ήταν επίσης με το μέρος του, παλεύοντας να σταματήσουν τις εξώσεις.

Δείτε το βίντεο


Los bomberos se niegan a colaborar en el desahucio de Aurelia en La Coruña

 

 

 

 

 

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρωτιά για το Λαϊκό Κόμμα, προβάδισμα Podemos για τη δεύτερη θέση

Πρωτιά για το Λαϊκό Κόμμα, προβάδισμα Podemos για τη δεύτερη θέση
Τα πρώτα exit polls των ισπανικών εκλογών επιβεβαιώνουν την ανατροπή του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού και του δικομματισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κυβερνόν δεξιό κόμμα θα κερδίσει ποσοστό γύρω στο 28% και 115-125 έδρες στην 350μελή βουλή, έναντι 75-85 των Σοσιαλιστών (20-21%) και 70-80 του Podemos (21-22%). Κατέρρευσε, όπως αναμενόταν, η εκλογική επίδοση του κόμματος των Ciudadanos σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις (14-15% και 40-50 έδρες).

Όπως φαίνεται από τις εκτιμήσεις των περισσότερων εκλογικών αναλυτών στην Ισπανία, είναι πολύ πιθανό το κόμμα των Podemos να έχει συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους από τους Σοσιαλιστές, αλλά να υπολείπεται σε έδρες, λόγω του εκλογικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα προδιαγράφουν ένα μετεκλογικό θρίλερ όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια επανάληψη του σεναρίου της γειτονικής Πορτογαλίας. Τα σενάρια του "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές και μιας συμμαχίας ανάμεσα στους Σοσιαλιστές με τους Podemos και τους Ciudadanos είναι αυτή τη στιγμή τα πιθανότερα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη συμμετοχή στην ψηφοφορία, φαίνεται πως ήταν τελικώς υψηλότερη του 2011, καθώς η προσέλευση στις κάλπες έφθανε το 58,36% στις 19:00 ώρα Ελλάδας, συγκριτικά με 57,65% την ίδια ώρα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφονταν μέχρι εκείνη την ώρα στις (κατά παράδοση συντηρητικές) περιφέρειες της Βαλένθια (63,40%), της Μαδρίτης (63,37%), της Καντάμπρια (62,30%) και της Ριόχα (60,62%), ενώ τα χαμηλότερα στην ηπειρωτική Ισπανία καταγράφονται στις Αστούριες (56,97%) και τις περιφέρειες  της Καταλωνίας (56,63%), της Εστρεμαδούρα (56,37%), της Ανδαλουσίας (55,81%) και των Βαλεαρίδων (52,19%).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 20/12 21:08

 

 

 

Στις κάλπες την Κυριακή οι Ισπανοί

epa05074708 Spanish Prime Minister and Popular Paty (PP) candidate Mariano Rajoy (L) at the end of the national election last rally in Madrid, Spain, on 18 December 2015. Spanish general election will be held next 20 December.  EPA/JUANJO MARTIN
epa05074708 Spanish Prime Minister and Popular Paty (PP) candidate Mariano Rajoy (L) at the end of the national election last rally in Madrid, Spain, on 18 December 2015. Spanish general election will be held next 20 December. EPA/JUANJO MARTIN

Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών διεξάγεται την Κυριακή στην Ισπανία. Μεγάλη αναμένεται να είναι η στήριξη που θα λάβουν νεόκοπα κόμματα, σηματοδοτώντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών το τέλος του δικομματισμού που επικρατεί στη χώρα από το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Πρώτος στόχος των κομμάτων είναι οι αναποφάσιστοι, που σύμφωνα με πρόσφατα γκάλοπ ξεπερνούν το 40%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής αλλά δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας διακομματικής συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας σε βάθος τετραετίας, αλλά τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής τους σε ένα συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, 2015

 

 

 

Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία

Ομιλίες Ραχόι, Ριβέρα και Ιγκλέσιας


0:14  14/12/2015
Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία
Με τις σημερινές ομιλίες των τριών κύριων διεκδικητών ενώπιον χιλιάδων ψηφοφόρων τους στη Μαδρίτη και εν αναμονή της μεγάλης τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ το βράδυ της Δευτέρας, εισέρχεται στην τελική της ευθεία η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο Ραχόι στην αποψινή του ομιλία στην Πλάθα ντε Τόρος δεν κατόρθωσε να γεμίσει τις κερκίδες της περίφημης αρένας, παρά την παρουσία της εμβληματικής πρώην κυβερνήτου της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε και του πατέρα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες Χιλ.

Ο Ραχόι στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους ν’ αγνοήσουν τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων (εννοώντας ιδίως εκείνων της Αριστεράς) για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας πως μόνον τους στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το οποίο προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι με διαφορά που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ο ηγέτης του νεόκοπου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπερτ Ριβέρα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, υποστήριξε τα «οράματά» του (όπως υπογραμμίζει το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του), και ισχυρίσθηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης «Μεταπολίτευσης» στην Ισπανία (μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975).

Ο Ριβέρα συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, επιχειρηματολογώντας πως το 2008 και ο ηγέτης των ΗΠΑ λοιδορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας.

Ο Πάβλο Ιγκλέσιας, από τη μεριά του, έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία το Podemos με μία μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα προάστια της Μαδρίτης. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα γιορτής κι ενθουσιασμού, το πολυπληθές ακροατήριο χαιρέτισε με συνθήματα που φανέρωναν πίστη κι αισιοδοξία για τη νίκη, τις πύρινες ομιλίες που ξεδίπλωσαν τα ηγετικά στελέχη που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην επικείμενη αναμέτρηση, αλλά και η εξαιρετικά δημοφιλής ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης στην Ισπανία, δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία μάλιστα κατόρθωσε και συγκίνησε το πλήθος, υπενθυμίζοντας πέρα από τα σημαντικά επιτεύγματά της για την αναμόρφωση της καταλανικής πρωτεύουσας και τον προηγούμενο καθημερινό αγώνα της κατά των εξώσεων και υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην επιβεβλημένη από τα δάνεια και την καλπάζουσα ανεργία και τις απολύσεις, εξαθλίωσή του.

Η παρουσία του Πάβλο Ιγκλέσιας στο βήμα των ομιλητών συνάρπασε το πλήθος που διαρκώς τον παρότρυνε με συνθήματα, που υπερτόνιζαν την πολιτική «πλημμυρίδα» (remontada) και προμηνύει, όπως υποστήριζαν, μία επικείμενη εκλογική επιτυχία των Podemos. Φανερά συγκινημένος ο Ιγκλεσιας από τη θερμή υποδοχή του κόσμου, έστρεψε τα βέλη του κατά της διαφθοράς στη διοίκηση και στα σκάνδαλα που έχουν στιγματίσει το ισπανικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Στον λόγο του ο Ιγκλέσιας περιέγραψε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, με φανερό προσανατολισμό προς τη μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων την εμπιστοσύνη των οποίων αγωνίζεται να κερδίσει (γυναίκες, ηλικιωμένους, πολίτες των Αυτονομιών που ψηφίζουν τοπικά κόμματα) κι από την οποία εν πολλοίς θα κριθεί το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Ισπανία ζει τις τελευταίες ημέρες στον αστερισμό της πολυαναμενόμενης τηλεμαχίας ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό Μαριανο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), και στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ραχόι είχε επικριθεί ιδιαίτερα από τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απουσία του από τις προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις και στην εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας θα πασχίσει ν’ αναστρέψει την πτωτική τάση που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν για το κόμμα του, που όμως εξακολουθεί να προηγείται. Το διακύβευμα για τον Ραχόι είναι η αυτοδυναμία, ενώ για τον Σοσιαλιστη αντίπαλό του είναι απεναντίας η ανάσχεση της δημοσκοπικής καθόδου, που το φέρουν στην τρίτη θέση, μετά και το κεντροδεξιό κόμμα των «Πολιτών» (Ciudadanos), με το Podemos να ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

 

 

 

ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Διαδηλώσεις

κατά της εμπλοκής της Ισπανίας στον πόλεμο σε Συρία-Ιράκ

Διαδηλώσεις κατά της εμπλοκής της Ισπανίας στον πόλεμο σε Συρία-ΙράκΠολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ενδεχόμενο μιας εμπλοκής της Ισπανίας στον πόλεμο στη Συρία, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα λάβει καμία βεβιασμένη απόφαση, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

"Όχι στον πόλεμο" φώναζαν οι διαδηλωτές- 5.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών- οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μουσείο Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη σήμερα το μεσημέρι. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ νέες κινητοποιήσεις αναμένονται αργότερα σήμερα, κυρίως στη Βαρκελώνη.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε ένα κίνημα πολιτών, που φέρει τον τίτλο "όχι στο όνομά μας" το οποίο έχουν ιδρύσει καλλιτέχνες και έχει λάβει σε λιγότερο από μία εβδομάδα 34.000 υπογραφές επιδοκιμασίας στο Διαδίκτυο, μεταξύ αυτών τις υπογραφές των δημάρχων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, ενώ υποστηρίζει θέσεις κατά της τρομοκρατίας και μιας στρατιωτικής εμπλοκής, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους την 13η Νοεμβρίου.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά της δείχνει να αποφεύγει κάθε είδους πρωτοβουλία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου. "Τις αποφάσεις, κι αυτό ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής, πρέπει να τις σκεφτόμαστε καλά" δήλωσε σήμερα ο Ραχόι. Η κυβέρνηση "συνομιλεί με τους συμμάχους (της), αναμένει την έγκριση ενός σχεδίου".

Τον Μάρτιο του 2004 οι συντηρητικοί του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η κυβέρνηση του οποίου είχε υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, έχασαν τις βουλευτικές εκλογές, τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Μαδρίτης που είχαν αποδοθεί σε ισλαμιστές (191 νεκροί).

Λιγότερο από ένα μήνα προτού οι Ισπανοί πάνε στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου ο Μαριάνο Ραχόι, η κυβέρνηση του οποίου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένο αίτημα από τη Γαλλία, επιχειρεί να αποφύγει την παγίδα στην οποία είχε πέσει ο προκάτοχός του σε μια χώρα οι πολίτες της οποίας ιστορικά είναι ειρηνιστές.

Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά από την πλευρά ότι "η ανάπτυξη των στρατευμάτων στο Ιράκ θα ήταν ένα σφάλμα", ενώ ο ηγέτης των αριστερών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τάσσεται υπέρ της ιδέας ενός δημοψηφίσματος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 28/11 20:33

 

 

 

Προκλητικός ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών:

Αν δεν είχαμε δανείσει την Ελλάδα θα είχαμε αυξήσει τις συντάξεις!!!

Προκλητικός ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών: Αν δεν είχαμε δανείσει την Ελλάδα θα είχαμε αυξήσει τις συντάξεις

Ιδιαίτερα προκλητική και σκληρή χαρακτηρίζεται η στάση της Ισπανίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλο, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» για την Ελλάδα και το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας σε συνέντευξή του στην ισπανική τηλεόραση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα θα είχε κατά 50% βελτιώσει την ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%».
Στη συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή του TVE, ο Μαργκάλο επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογουμένων πριν το επόμενο δάνειο, καθώς η Ισπανία έχει υπάρξει περισσότερο από κάθε άλλο υποστηρικτική προς την Ελλάδα.

«Το πρόβλημα με τους Έλληνες είναι ότι χρησιμοποιούν με επικίνδυνο τρόπο λέξεις όπως κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Ολοι μας στην ΕΕ συμφωνήσαμε να τηρούμε κάποιους κανόνες, το να τους αποφεύγεις είναι πολύ επικίνδυνο» πρόσθεσε.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/02/blog-post_663.html#ixzz3RdEFpD24  13/2/2015

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided