Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Αίγυπτος

 

 

 

 

 

 

 

Κάιρο-Άμπου Ντάμπι πήραν αποφάσεις για Α. Μεσόγειο-Λιβύη - Βάση-''μαμούθ'' χτίζουν τα ΗΑΕ στην Αίγυπτο

 

 

 

 

 

Κάιρο - Άμπου Ντάμπι πήραν αποφάσεις για

Α. Μεσόγειο - Λιβύη - Βάση -''μαμούθ'' χτίζουν τα ΗΑΕ στην Αίγυπτο

Newsroom Newsroom 09.03.2021

Μια ''ανάσα'' από Κρήτη τα Εμιράτα

Νέα τροπή παίρνει η κατάσταση στη Λιβύη, μετά την απόφαση των Εμιράτων να μετακινήσουν δυνάμεις και υλικό στην αιγυπτιακή βάση του Σίντι Μπαρανί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύφθηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ''άδειασαν'' τη στρατιωτική βάση τους στην Ερυθραία, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στην αιγυπτιακή στρατιωτική βάση του Σίντι Μπαράνι, μια αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με τη Λιβύη, μόλις 240 χλμ. από το Τομπρούκ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το Αμπού Ντάμπι μετέφερε περισσότερα από 1.300 στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot μαζί με μαχητικά αεροσκάφη από τη βάση Assab στην Ερυθραία απευθείας στην Αλεξάνδρεια, για να μεταφερθούν στη συνέχεια περαιτέρω με τρένο στην αεροπορική βάση Sidi Barrani.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από δορυφορικές εικόνες και βίντεο.

Η βάση ιδρύθηκε στα τέλη του 2015 για να χρησιμεύσει ως βάση και κέντρο εφοδιασμού για τις δυνάμεις των Εμιράτων που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 09.03.2021 - 12:27 106

Ελλάδα-''Αραβικός Σύνδεσμος'' συμμαχούν κατά Ερντογάν

Έτσι με την παρουσία τους τα ΗΑΕ θα κάνουν πράξη τέσσερα τουλάχιστον πράγματα στην περιοχή μας:

Α. Την αμυντική συμμαχία με Αίγυπτο και Ελλάδα στην πράξη με πληθώρα ασκήσεων και δράσεων.

Β. Θα ελέγχουν και αυτοί από πλευράς ασφαλείας την περιοχή της Α.Μεσογείου συμμετέχοντας πιθανόν σε ενεργειακά σχέδια όπως για παράδειγμα ο αγωγός East Med κά.

Γ. Θα ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τις τουρκικές ενέργειες στην Λιβύη, εφοδιάζοντας τον Χαφτάρ με όπλα και δυνάμεις.

Δ. Θα διευκολύνουν εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες ακόμα και την παρουσία σαουδαραβικών αεροσκαφών F-15, σε συνεννόηση με την Αίγυπτο, παρουσιάζοντας στην πράξη τον άξονα Αράβων, Αιγύπτου, Ελλάδος στην περιοχή έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Όσο ο Ερντογάν κινείται με νεο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις στην Μεσόγειο, τόσο θα γιγαντώνονται οι αντιδράσεις κατά της Τουρκίας, η οποία πλέον κινείται ως περιφερειακή δύναμη απειλώντας πλέον τους πάντες.

Ουσιαστικά, λαμβάνει χώρα μία αδυσώπητη μάχη μεταξύ του συνασπισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου εναντίον του άξονα Κατάρ-Τουρκίας.

Μαζί τους είναι επίσης  η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες απειλούνται από αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη από την Τουρκία, η οποία επεκτείνει τα συμφέροντα της σε περιφερειακά ύδατα πλούσια σε αέριο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα. Βλέπει το ‘’άνοιγμα’’ της Αθήνας η οποία εμφανίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή ενώ αντίθετα η Τουρκία απομονώνεται ακόμα και από μουσουλμανικές χώρες.

 

 

 

 

 

"Πατάει πόδι" η Αίγυπτος στη Λιβύη:

S-300 φέρεται να αναπτύσσει το Κάιρο

- Στήνουν "παγίδα" στους Τούρκους

Ένοπλες Συρράξεις 07.08.2020 - 21:02 61

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης

Η Αίγυπτος φέρεται να ανέπτυξε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 (SAM) στη Λιβύη. Φωτογραφίες του εξοπλισμού στην πόλη Ras al-Anuf, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, φαίνεται πως κάνουν την εμφάνισή τους σε κοινωνικά δίκτυα.

Παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πού βρίσκεται το σύστημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κάιρο θα συνεχίσει να στέλνει επίμονα μηνύματα στους περιφερειακούς αντιπάλους του σχετικά με την ανάγκη τερματισμού της κλιμάκωσης στη Λιβύη. Όπως έγινε γνωστό, πριν δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε και αποστολή του Su-35 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Πιθανώς, το σύστημα που εμφανίστηκε κοντά στο λιμάνι αποδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις (AF) της Αιγύπτου, οι οποίες υποστηρίζουν τον  Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), και τον Khalifa Haftar. Είναι αλήθεια, μέχρι στιγμής το Κάιρο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την είσοδό του στο έδαφος της Λιβύης - υπήρξαν αναφορές μόνο για τη συγκέντρωση του εξοπλισμού του στα σύνορα με την πρώην Jamahiriya.

Στα τέλη Ιουλίου, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπολοχαγός Μωάμεθ Φαρίντ, πραγματοποίησε ανασκόπηση των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή που συνορεύει με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας, συνταγματάρχη Tamer Rifai, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της “ετοιμότητας μάχης των ενόπλων δυνάμεων προς τη δυτική στρατηγική κατεύθυνση ως μέρος του γενικού σχεδίου της Γενικής Διοίκησης για τη διασφάλιση αυστηρών μέτρων για την προστασία των συνόρων του κράτους και της εθνικής του ασφάλειας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με την αλληλεπίδραση όλων των κύριων πολεμικών όπλων και τακτικών σχηματισμών.”

Αναφέρθηκε ότι ο στρατηγός συζήτησε με το προσωπικό διοίκησης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας σχετικά με  “την πρόοδο των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί και την τακτική της ανταπόκρισης σε μια ταχεία και απότομη αλλαγή στην κατάσταση κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.”

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι έχει ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι δεν αποκλείει το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα για να «τερματίσει την αιματοχυσία και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων». Το Κάιρο επιμένει στη νομιμότητα μιας τέτοιας εκστρατείας σε σχέση με την επίσημη εντολή των αρχών της Ανατολικής Λιβύης.

Σε συνομιλία με το NEWS.ru, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Λυαμίν, είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνουμε την παρουσία του S-300 στη Λιβύη από τις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Πριν λίγες ημέρες, στρατιωτικές πηγές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα μετά το "πράσινο φως" του αιγυπτιακού κοινοβουλίου για επέμβαση στη Λιβύη και τις τουρκικές κινήσεις για επίθεση σε αυτές τις περιοχές. Μάλιστα όπως φαίνεται υπάρχουν και δορυφορικές εικόνες.

Pentapostagma 7/8/2020

 

 

 

 

"Αραβικό στρατό" ετοιμάζει η Αίγυπτος:

Προσέγγιση και με Ιορδανία & Παλαιστινιακή Αρχή

Σίσι στρατός

Newsroom Newsroom  23.07.2020 - 18:24

Μεγάλο "παιχνίδι" από το Κάιρο κατά της Τουρκίας

Μεγάλο "παιχνίδι" ετοιμάζει το Κάιρο κατά της Τουρκίας, καθώς δημιουργεί ένα αραβικό μέτωπο σε περίπτωση σύκγρουσης με την Άγκυρα.

Καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί προς την ανατολική Λιβύη και όπως όλα δειχνούν ετοιμάζουν ναυτικό επεισόδιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος παίρνει τα μέτρα της.

Η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους της Αιγύπτου, καθώς μετά την πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το Κάιρο.

Μετά τη Συρία που υποστηρίζει ανοικτά το σύμμαχο της Αιγύπτου στη Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ, το Κάιρο συνεχίζει να προσεγγίζει αραβικές δυνάμεις με σκοπό την από κοινού αντεπίθεση σε μια τουρκική προώθηση.

Η Αίγυπτος ζητά υποστήριξη από ορισμένους Άραβες γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών  Σαμέχ Σούκρι πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, εστιάζοντας στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η επίσκεψη του Σούκρι περιελάμβανε συζητήσεις για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Λιβύη.

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος έχει ζητήσει την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλων αραβικών χωρών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής που έχουν εκφράσει ανησυχία για την αποτυχία της Αιγύπτου να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους, αντιτίθενται στα σχέδια του Ισραήλ και στην αμερικανική «Συμφωνία του Αιώνα».

Πριν από τη Ραμάλα, ο Σούκρι επισκέφθηκε την Ιορδανία, όπου έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Αμπντουλάχ και τον Υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι  [Ayman Safadi] ξεχωριστά.

Το Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις αφορούσαν τη σημασία της διατήρησης του συντονισμού και της διαβούλευσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η συνάντηση με τον βασιλιά «αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως το παλαιστινιακό ζήτημα». Η επίσκεψη του Σούκρι στο Χασεμιτικό Βασίλειο είχε επίσης σημεία για την αναζήτηση υποστήριξης εναντίον της Τουρκίας.

Τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του στο ανάκτορο Σαντάι, στο Αμμάν, ότι η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Λιβύης «συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των Αράβων και της Αιγύπτου» και ότι η Αίγυπτος θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να διασφαλίσει την ακεραιότητά της.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προκειμένου να υποστηρίξει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ εναντίον της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Όπως είναι γνωστό το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε στρατιωτική δράση στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προτεινόμενης επέμβασης στη Λιβύη, προς υποστήριξη του σχεδίου του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι να εμποδίσει την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας να επεκταθεί ανατολικά και να καταλάβει τις μεγάλες πόλεις της Λιβύης Σύρτη και Τζούφρα.

Ο Σαφάντι επέμεινε στη σημασία της πολιτικής διαδικασίας και όχι στη στρατιωτική επιλογή. Είπε: «Η περιφερειοποίηση της λιβυκής κρίσης θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και περίπλοκα.

Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που να εγγυάται την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, καθώς και την αποτροπή της μετατροπής της Λιβύης  σε χώρο για περιφερειακές συγκρούσεις.

Μετά τη συνάντηση στο Αμμάν και το Σαφάντι, κατανοώντας τις εκφράσεις του Σούκρι εναντίον της Τουρκίας, η λιβανική εφημερίδα «Al-Akhbar» ανέφερε ότι η Ιορδανία μπορεί να παρέμβει για να μεσολαβήσει μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις εντός της Λιβύης. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επαληθευτεί.

Pentapostagma 23/7/2020

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ

– Μπαίνουν Λιβύη οι αιγυπτιακές ΕΔ:

Εντολής της Βουλής στον Σίσι για αποστολή στρατευμάτων

“Πράσινο φως” στον Σίσι από την πλειοψηφία της Βουλής

Αιγυπτιακά στρατεύματα αναμένεται από ώρα σε ώρα να κινηθούν προς τη Λιβύη, αφού εγκρίθηκε από την αιγυπτιακή Βουλή η αποστολή στρατευμάτων με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας απέναντι στη νεο-οθωμανική παράνοια που εξαπλώνεται στην περιοχή.

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου εξέδωσε εντολή στον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη ενόψει της επέκτασης της φιλοτουρκικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία προωθεί τις πολιτοφυλακές να καταλάβουν τη στρατηγική παράκτια πόλη Σύρτη, μια κίνηση που το Κάιρο θεωρεί σημαντική απειλή για την εθνική του ασφάλεια, αναφέρει η αιγυπτιακή Ahram.

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Σίσι με τους Λιβύους ηγέτες φυλών στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις «να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου».

Στη συνάντηση, ο Ελ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της παραβίασης του άξονα Σύρτης-Αλ Τζούφρα.

Η Σύρτη και η στρατιωτική βάση της Αλ Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη χαλίφα Χαφτάρ, αφού υποχώρησαν προς ανατολικά μετά από μια σειρά νικών της κυβέρνησης στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη αφού εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα κηρύξει πόλεμο ή θα αναπτύξει στρατεύματα εκτός της χώρας χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης κάλεσε την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα να επέμβει άμεσα στη σύγκρουση της χώρας για να αντιμετωπίσει αυτό που ονόμασε τουρκική «κατοχή».

Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν τη GNA που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η GNA, με την υποστήριξη της Τουρκίας, επέκτεινε πρόσφατα τον έλεγχο στα περισσότερα εδάφη που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, απωθώντας μια επίθεση 14 μηνών από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για να ανακαταλάβει την Τρίπολη, αναγκάζοντάς τες να επιστρέψουν ανατολικά προς τη Σύρτη. Ορκίστηκε να προχωρήσει για να καταλάβει τη Σύρτη και την στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα.

Η Τουρκία από τις αρχές του έτους μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη για να ενισχύσει την κυβέρνηση της GNA.

Οι τελευταίες εντάσεις έρχονται ένα μήνα μετά την προειδοποίηση του Ελ-Σίσι ότι το Κάιρο έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη γειτονική χώρα και αφού τόνισε ότι ο άξονας Σύρτης-Αλ Τζούφρα είναι «μια κόκκινη γραμμή» για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Είπε ότι οποιαδήποτε αιγυπτιακή επέμβαση στη γειτονική χώρα θα στοχεύει στη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, της Λιβύης και της περιοχής συνολικά, διασφαλίζοντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου και αποκαθιστώντας τη σταθερότητα στη Λιβύη.

pentapostagma.gr  Triklopodia 20/7/2020

 

 

 

 

Αλ Σίσι:

"Μπαίνουμε στη Λιβύη με εντολή του λιβυκού λαού"

Λιβύη, Αίγυπτος, Τουρκία

Νέες δηλώσεις από τον Αιγύπτιο πρόεδρο - Πλησιάζει η σύγκρουση;

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι με τους ηγέτες των φυλών της Λιβύης την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής» στις απειλές κατά της ασφάλειας της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Αυτή η δήλωση ήρθε δύο ημέρες μετά την έκκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) για την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη για «την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας» και των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής της στις προσπάθειες για τη «νίκη του Τούρκου κατακτητή».

«Η Αίγυπτος θα παρέμβει μετά από αίτημα των Λιβυών και θα αποσυρθεί μετά από εντολή τους… Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει η Λιβύη να γίνει νέα εστία για τρομοκρατία ή παράνομα στοιχεία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος πρέπει να επέμβει άμεσα στη Λιβύη», δήλωσε ο Αλ Σίσι.

Μετά τις δηλώσεις του αιγύπτιου Προέδρου, ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι «οι πρεσβύτεροι των φυλών της Λιβύης εξέφρασαν την πλήρη εντολή τους στον Πρόεδρο και τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν στη Λιβύη για να υπερασπιστούν την κυριαρχία της και αποδέχονται τη χρήση κάθε μέσου για την προστασία των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου».

Η ανακοίνωση του Ράντι πρόσθεσε ότι «αυτό επιβεβαιώθηκε από το αίτημα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Κάιρο για άμεση στρατιωτική παρέμβαση».

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε ΜΜΕ την Πέμπτη ότι η κατάσταση στη Λιβύη ήταν περίπλοκη σε διεθνές επίπεδο λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων.

Τόνισε ότι η ομιλία του Προέδρου Αλ Σίσι επιβεβαιώνει τη νομιμότητα μιας αιγυπτιακής στρατιωτικής επέμβασης για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 10.000 SUV στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης φορτωμένα με τρομοκράτες και μαχητές σε βάθος 6 χρόνων… Με περίπου τέσσερις τρομοκράτες σε κάθε αυτοκίνητο, περίπου 40.000 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Ο Ράντι είπε ότι η Αίγυπτος εξασφάλισε τα σύνορά της 1.200 χιλιομέτρων με τη Λιβύη ανεξάρτητα, χωρίς υποστήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στις 20 Ιουνίου, ο Αλ Σίσι προειδοποίησε τις πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία ότι η Αίγυπτος θα επέμβει στρατιωτικά στη σύγκρουση. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε σε ομιλία του σε μια στρατιωτική βάση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη δυτική Αίγυπτο ότι «ο άξονας Σύρτης και Αλ Τζούφρα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο».

Σχολίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Πέμπτης ότι «οι κόκκινες γραμμές που ανακοινώσαμε είναι έκκληση για ειρήνη και τερματισμού της σύγκρουσης στη Λιβύη».

Στις 11 Ιουλίου, ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που ονομάστηκαν «Hasem 2020», οι οποίες περιελάμβαναν σχηματισμούς του ναυτικού, της αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων στις περιοχές των δυτικών συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε έναν κυκεώνα βίας μεταξύ ανταγωνιστικών δυνάμεων, πολιτοφυλακών και εξτρεμιστών μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Pentapostagma17/7/2020

 

 

 

Αίγυπτος: Εκτόξευση πυραύλου από υποβρύχιο ανοικτά της Λιβύης

Αιγυπτιακός Στρατός

Ηχηρά μηνύματα από τα όπλα των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων

Σε συνεχή ετοιμότητα για πόλεμο παραμένει η Αίγυπτος, καθώς σε μια σειρά ασκήσεων και επίδειξης πολεμικής ισχύος του στρατού, προσομοιάζονται σενάρια επιχειρήσεων κατά τουρκικών στόχων και εδαφών που παραπέμπουν σε αυτά της Λιβύης.

Το Κάιρο έχει θέει τις "κόκκινες γραμμές" του και πλέον φροντίζει καθημερινά να επιδεικνύει ετοιμότητα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω προώθησης της GNA και των Τούρκων προς την ανατολική Λιβύη, και άρα τα αιγυπτιακά σύνορα.

Ένα βίντεο που "διέρρευσε" δείχνει την εκτόξευση πυραύλου απο αιγυπτιακό υποβρύχιο (δείτε το βίντεο εδώ) στα ανοικτά της Λιβύης, γεγονός που έγινε και θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ όπως αναφέραμε νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε και βύθιση εχθρικού πλοίου", ως ένα ακόμα μήνυμα από το Κάιρο στον υπερφίαλο Ερντογάν.

Ο αιγυπτιακός στρατός συνέχισε το Σάββατο τις ασκήσεις Hasm 2020, οι οποίες περιλαμβάνουν ασκήσεις που εκτελούνται από ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις στη δυτική στρατιωτική περιοχή, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου σε ανακοίνωση.

Τις ασκήσεις του Σαββάτου παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Στρατού Στρατηγός Μοχάμεντ Φαρίντ. Το αρχικό στάδιο των ασκήσεων αφορούσε τη στοχοποίηση εχθρικών διοικητικών θέσεων με εντατικές αεροπορικές επιθέσεις σε σε συνδυασμό με πτώσεις αλεξιπτωτιστών για να ασφαλίσουν τις παραλίες.

Οι ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν αρκετές αμφίβιες επιχειρήσεις εναντίον μη τυπικών επιφανειακών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των βολών πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και τη χρήση εκρηκτικών βάθους εναντίον εχθρικών υποβρυχίων.

Ειδικές ναυτικές δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν να επιτεθούν σε παράκτιους στόχους χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη που αποστέλλονται από ελικοπτεροφόρο Mistral. Φρεγάτες εκτόξευσαν πυραύλους επιφανείας, ενώ μονάδες Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν απόβαση σε ακτή υπό εναέρια προστασία.

Οι ασκήσεις, που ξεκίνησαν την Τρίτη, έρχονται εν μέσω των συνεχιζόμενων και ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή, ανέφερε η στρατιωτική ανακοίνωση.

Η Τουρκία μετέφερε 1.400 εξτρεμιστές από την Τυνησία στη Λιβύη

Πάνω από χίλιοι εξτρεμιστές από την Τυνησία μεταφέρθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφερόμενη σε έναν ανώνυμο αξιωματικό ασφαλείας από τη Μισράτα, η Σαουδαραβική εφημερίδα Al-Sada ανέφερε ότι οι Τυνήσιοι εξτρεμιστές πέταξαν με λιβυκά και τουρκικά αεροσκάφη από τις συριακές πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ στην Κωνσταντινούπολη και, στη συνέχεια, στη Μισράτα.

Οι εξτρεμιστές χωρίστηκαν σε ομάδες και τους δόθηκε ελάχιστη ποσότητα όπλων, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Άγκυρα παρενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη μετά την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας με την Εθνική Συμφωνία (GNA) με έδρα την Τρίπολη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα τουρκικά στρατεύματα καθώς και οι συριακοί μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Άγκυρα αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν τη GNA σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στη δυτική Λιβύη.

Προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι πολλοί Σύριοι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω των σφοδρών επιθέσεων του LNA και την αποτυχία της Άγκυρας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σε αυτούς.

Περισσότεροι από 400 Σύριοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στη Λιβύη μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Pentapostagma.gr  13/7/2020

 

 

 

 

Σε πολεμική ετοιμότητα οι Αιγυπτιακές ΕΔ

- Πλοία, υποβρύχια & μαχητικά θα αναπτυχθούν στα σύνορα με Λιβύη

Μήνυμα σε Ερντογάν

Απάντηση στην Τουρκία δίνει ο Σίσι. Πριν λίγο το Κάιρο αποφάσισε να βγάλει τον Στόλο και τον ΣΞ για ασκήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μονάδες επιφανείας και υποβρύχια θα αναπτυχθούν κοντά στις ακτές τις Λιβύης, ενώ εντολή έχουν πάρει & οι μονάδες του ΣΞ και της ΠΑ για ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Λιβύη.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα, με τον Σίσι να δηλώνει έτοιμος για όλα.

Ήδη όπως σας ενημέρωσε πρώτο χθες το Πενταπόσταγμα, ο τουρκικός στόλος θα μεταβεί στα ανοιχτά της Λιβύης για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ασκήσεις θα συμμετέχουν 17 μαχητικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα συνεχίζει την αποστολή όπλων στη Λιβύη, καθώς δύο στρατιωτικά  μεταγωγικά αεροπλάνα με όπλα και πυρομαχικά κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, της Τρίπολης.

Tην ίδια στιγμή το τουρκόφιλο καθεστώς της Τρίπολης στέλνει στην Τουρκία στελέχη του GNA (190 συνολικά) για να εκπαιδευτούν.

Egyptian Army now #حسم_2020 pic.twitter.com/yE1vOyZgDv

— no Erdoğan (@MaoMax14) July 9, 2020 Pentapostagma 9/7/2020

 

 

 

Τελεσίγραφο Σίσι σε Ερντογάν:

”Να φύγουν Τούρκοι & μισθοφόροι από την Λιβύη”

Kαταιγιστικές οι εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χαφτάρ-Σίσι πριν από λίγο. Όπως σας αναφέραμε πρώτοι νωρίτερα, ο διοικητής του LNA ζήτησε την βοήθεια της Αιγύπτου.

Πριν λίγο ο Αιγύπτιος πρόεδρος έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα, καθώς ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, οι αρμόδιες αρχές πρότειναν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουνίου, στις 4.00 τα ξημερώματα (GMT).

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρήνης στη βορειοαφρικανική χώρα σκοπεύει στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος.

Η πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης.

Η πρόταση, παράλληλα, προβλέπει νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Σαλέχ

Νωρίτερα, ανώνυμη πηγή γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί την Κυριακή στη Μόσχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις για τον τερματισμό της πολυετούς κρίσης.

Στα τέλη Απριλίου, ο Σαλέχ είχε προωθήσει μια νέα πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση της κρίσης, προτείνοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Προέλαση GNA

Eν τω μεταξύ πριν από λίγο, ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Κανούνου, εκπρόσωπος των δυνάμεων της υποστηριζόμενης στρατιωτικά από την Τουρκία Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, 6/6/2020, ότι επόμενος στόχος είναι οι θέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) γύρω από το στρατηγικό λιμάνι της Σύρτης.

Ο Κανούνου επιβεβαίωσε ακόμη σε δήλωσή του σήμερα το πρωί  πως «η αεροπορία  του GNA πραγματοποίησε πέντε επιδρομές νότια της Σύρτης με στόχο στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων των τρομοκρατών και μισθοφόρων του Χάφταρ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Άχμεντ Αλ-Μισμάρι, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι ασκείται μεγάλη διεθνής πίεση στον στρατό του Χάφταρ, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει διεθνή αιτήματα για υποχώρηση 60 χλμ. από στα σύνορα της Τρίπολης.

Ανέφερε ακόμη πως οι δυνάμεις του LNA βομβαρδίστηκαν ενώ υποχωρούσαν, περιγράφοντας τους Τούρκους ως «εισβολείς που δεν συμμορφώθηκαν σε καμία υποχρέωση» κατά την απόσυρση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Σύρτη στις 7 Ιανουαρίου.

Η κατάληψη της Σύρτης αποτελούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν μέχρι τότε από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

pentapostagma.gr  Triklopodia 6/6/2020

 

 

 

 

Ιστορική στιγμή:

Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

27/09/2019

Με δορυφορική σύνδεση σε κάθε γωνιά της γης, θα γίνει η απευθείας μετάδοση των θυρανοιξίων του Ιερού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αύριο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, που θα γίνουν από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, η δορυφορική μετάδοση θα γίνει από τις 11.30 μέχρι 14.00 ώρα Ελλάδος (10.30 – 13.00 τοπική ώρα) στην ΕΡΤ2 και παράλληλα στο ERT World και στο WEB TV της ΕΡΤ.

AύριοΣάββατο 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο (08.00 – 11.00). Αμέσως μετά ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος θα τελέσει τα Θυρανοίξια (11.00 – 12.30).

Η ανακαίνιση του ναού που έχει συνδεθεί με την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της μεγάλης ευεργέτιδας κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Πηγή

 

 

 

 

 

Λουτρό αίματος με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 235 τα θύματα από την επίθεση ενόπλων σε τέμενος - Δείτε βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Λουτρό αίματος με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες στην Αίγυπτο

Φριχτό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 235 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, όταν ένοπλοι τους γάζωσαν, στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 235 και οι τραυματίες στους 130. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς.

Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν. Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Αλ Αρίς.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία AFP, Sputnik, Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ καταδίκασε το «φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα» και ότι άλλοι είναι εκείνοι που «υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την «κυνική επίθεση», ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «θρασύδειλη» πράξη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να νικήσουμε στρατιωτικά" τους τρομοκράτες, τόνισε στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση των ενόπλων στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ στόχευε «αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε επίσης την επίθεση ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για «αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια».

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Οι τζιχαντιστές στρέφονται επίσης, ολοένα και περισσότερο, εναντίον αμάχων: βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο χριστιανούς και σουφιστές αλλά και τους βεδουίνες του Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον στρατό. Τον Φεβρουάριο, οι χριστιανοί της πόλης Αλ Αρίς έφυγαν μαζικά από την περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς τους.

Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών στην Αίγυπτο. Πέρσι, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν έναν ηλικιωμένο ηγέτη των σουφιστών, που τον κατηγόρησαν ότι ασκούσε «μαγεία». Την ίδια περίοδο απήγαγαν και πολλούς πιστούς σουφιστές, αλλά τους απελευθέρωσαν αφού τους έπεισαν να «μετανοήσουν».

https://www.youtube.com/watch?v=V0i1JTqBAsc

NEWSBEAST.GR  24/11/2017

 

 

 

 

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πράκτορες με ΜΚΟ στην Αίγυπτο τρώνε 25 χρόνια φυλακή... στην Ελλάδα ...κυβερνούν!

Πράκτορες με
ΜΚΟ
που έπαιρναν λεφτά από ξένες χώρες...
στην Αίγυπτο
απειλούνται με
25 χρόνια φυλακή.
Στην προοδευμένη και πολιτισμένη Ελλάδα,
οι πράκτορες υπαγορεύουν νόμους,
ελέγχουν τη μισή κυβέρνηση και μπορούν να
κάψουν
το κέντρο της Αθήνας
χωρίς να κινδυνέψουν ούτε να συλληφθούν.

 

 

 

 

Αίγυπτος καλεί Ελλάδα για εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης

της Τουρκίας και στα  Βαλκάνια!

Image
H ειδησεογραφική ιστοσελίδα ONAEG.COM ανάρτησε ανάλυση του Dr. Shaker Mousa, καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Al-Azhar, στο οποίο υποστηρίζει ότι οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο θα πρέπει να τοποθετηθούν στις στρατηγικές προτεραιότητες της Αιγυπτιακής πολιτικής, διότι έχουν κοινά σύνορα με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την ανάλυση, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά που επιδιώκει να προσχωρήσει σε ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τις δύο αυτές χώρες και αυτή είναι η σιωνιστική οντότητα. Το γεγονός αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις αρμόδιες αρχές, καθότι η Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την Αίγυπτο στο πλαίσιο της ΕΕ, ιδίως το τελευταίο διάστημα, που η Αίγυπτος έχει αρχίσει να τις υποστηρίζει σε κάποια από τα ζητήματα που τις αφορούν.

Φαίνεται όμως ότι η Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάποιους φόβους για το άνοιγμα προς την Αίγυπτο. Ίσως να θεωρούν ότι η διαφορά μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας αποτελεί προσωρινή υπόθεση και σύντομα οι τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις θα επιστρέψουν στη φυσική τους πορεία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία συνδέονται με πολλούς θρησκευτικούς, ιστορικούς και άλλους δεσμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δυο χώρες δεν παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων και την ένταση που κλιμακώνεται μεταξύ τους. Φαίνεται ότι η Κύπρος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει ένα ισχυρό στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή, το αιγυπτιακό κράτος, που θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη τουρκική ισχύ, με την άποψη ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Για να αξιοποιηθούν όμως οι σχέσεις αυτή και να αναπτυχθούν, θα πρέπει να δημιουργηθεί από τις τρείς χώρες ένα στρατηγικό συμβούλιο μια Τρόικα, ώστε να σχεδιάσει μια νέα μορφή αυτής της συμμαχίας για να εξυπηρετεί τα θέματα των χωρών αυτών σε όλους τους τομείς.
Αυτή η στρατηγική συμμαχία θα είναι το κλειδί για την Αίγυπτο, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα Βαλκάνια, ειδικότερα υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή και δημιουργεί συμμαχίες, ειδικά με ορισμένες αραβικές χώρες, εκμεταλλευόμενη τις διαφορές απόψεων μεταξύ της Αιγύπτου και ορισμένων Αραβικών χωρών.

Ως εκ τούτου, ο συντάκτης θεωρεί ότι η συμμαχία αυτή θα εδραιώσει τη θέση της Αιγύπτου στα Βαλκάνια, που αποτελούν ελεύθερο πεδίο για το τουρκικό κράτος και το οποίο εκμεταλλεύεται την ύπαρξη των μειονοτήτων σε αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, ως μέσον πίεσης. Εδώ έγκειται η σημασία του αιγυπτιακού ρόλου, που αντιπροσωπεύει μια συνετή δύναμη που δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων χωρών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες των Βαλκανίων.

Το διεθνές βάρος της Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, που θα συνάδει με τα στρατηγικά της συμφέροντα και η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης που ασκείται από την Τουρκία στην Αίγυπτο σε διεθνή φόρα. Υπάρχουν δυνάμεις που η Αίγυπτος μπορεί να χρησιμοποιήσει σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, όπως εκείνη του Al-Azhar, που αντιπροσωπεύει την ήπια ισχύ του αιγυπτιακού κράτους. Το Al-Azhar χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας στον μουσουλμανικό κόσμο και αντιπροσωπεύει το μετριοπαθές σημείο αναφοράς για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Al-Azhar μπορεί να δημιουργήσει ιδρύματα στις χώρες αυτές, τα οποία και να διαχειρίζεται. Οι χώρες αυτές έχουν ήδη την ανάγκη για την παρουσία του Al-Azhar, διότι αυτό πρόκειται να αλλάξει τη στερεότυπη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάζει το τουρκικό κράτος στις μειονότητες που ζουν σε αυτές τις κοινωνίες, δια της οποίας η Τουρκία εμφανίζεται ως ο πρώτος υπερασπιστής του Ισλάμ και των θεμάτων του.

Ο Dr. Mousa διαπιστώνει ότι η Αίγυπτος έχει αμελήσει σημαντικά αυτόν τον τομέα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχολείο για τα παιδιά της αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα, πόσο μάλλον για τους άλλους μουσουλμάνους.
Τέλος, ο συντάκτης καλεί για την παροχή ευρύτερου πεδίου δράσης στο θεσμό «Οίκος της Αιγυπτιακής οικογένειας» με τη δημιουργία μιας Επιτροπής διαθρησκευτικού διάλογου που θα περιλαμβάνει το Al-Azhar ως ισλαμική μετριοπαθής δύναμη την αιγυπτιακή και την ελληνική Εκκλησία.

Η επιτροπή αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας κατάστασης, σύμφωνα με την κρατική πολιτική, που επιδιώκει να διορθώσει τις παρανοήσεις στη Δύση για το Ισλάμ, θα παρουσιάσει μια καλύτερη εικόνα του Άραβα-Μουσουλμάνου, αλλά και θα εργασθεί για την εδραίωση της αιγυπτιακής παρουσίας στις χώρες των Βαλκανίων.  18/1/2016

 

 

 

Αιγυπτος-Αρχες του 2016 συμφωνίας 26δις με τον Πούτιν.

Moscow, Cairo to ink $26bn nuclear plant construction deal in Q1 2016

Η μεγάλη στρατηγική σημασίας συμμαχία Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου που ξεκίνησε το καλοκαίρι διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα οχι μόνον οικονομίκα, αλλά και οικονομικά.

Οπως ανακοινώθηκε, εντός του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της Ρωσο-Αιγυπτιακής συνεργασίας για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών αξίας 26δις

Rosatom to build two reactors based on ‘Russian technology’, – chief http://t.co/mJMRntVrOo pic.twitter.com/Ivu3pN65de

Posted by netakias.com στο Δεκεμβρίου 28, 2015

 

 

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ιμπραχίμ Μεχλέμπ, η οποία έγινε ...δεκτή από τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνει σε ρόλο προσωρινής κυβέρνησης μέχρι να σχηματιστεί νέα, ανέφερε η ανακοίνωση της προεδρίας.

Αναρτήθηκε 12/9/2015  στις 9:34:00 μ.μ.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided