Τετάρτη, Μάιος 27, 2020

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία αμφισβητεί τις Πρέσπες ενώ οι ξενόδουλοι Ελληνες πολιτικοί αλληθωρίζουν…

Η Βουλγαρία αμφισβητεί τις Πρέσπες ενώ οι ξενόδουλοι Ελληνες πολιτικοί αλληθωρίζουν


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 Μαϊου:
Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα της “Εστίας” στο τέλος της ανάρτησής μας.
Του Νίκου Σταματάκη
Αποπληξία πάθαμε όσοι διαβάσαμε πρωί-πρωί το πρωτοσέλιδο της έγκυρης “Εστίας” με τον τίτλο να φωνάζει: “Η Βουλγαρία αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών” και τον υπέρτιτλο να εξηγεί ότι η κυβέρνηση του κ.Μπορίσοφ απειλεί τα Σκόπια με βέτο στην ένταξή τους στην Ε.Ε. εάν δεν σταματήσουν να αναφέρονται σε “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα!! Η αντίδραση της
Βουλγαρίας αφορά την νοτιοδυτική της επαρχία, την λεγόμενη “Μακεδονία του Πιρίν”, για την οποία δικαίως φοβούνται ότι τα Σκόπια θα δείξουν στο μέλλον επεκτατικές διαθέσεις.
Το κύριο άρθρο της “Εστίας”, το οποίο θα αναδημοσιεύσουμε αυτολεξεί αύριο, μιλά για την τεράστια διαμάχη στο εσωτερικό των Σκοπίων που έχει ενταθεί χάρη στις αντιδράσεις της Βουλγαρίας και οδηγεί τα Σκόπια στον κατήφορο…
Φαντασθείτε εάν οι Βούλγαροι είχαν να υπερασπισθούν το ίδιο το όνομα της Μακεδονίας και την ελληνική της ταυτότητα, όπως και την κληρονομιά του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου, ανάμεσα σε πολλά άλλα…  Ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αποτελείται από ξενόδουλους και μειοδότες… Σηκώνονται το πρωί και προτού μιλήσουν για την πατρίδα τους πρέπει να πάρουν γραμμή από τον Αμερικανό ή τον Γερμανό πρέσβη… Πότε θα σηκωθεί ο ελληνικός λαός να τους εκτελέσει σε ένα Νέο Γουδί;  Πότε η Ομογένεια σε όλο τον κόσμο θα τινάξει από πάνω της τα λαμόγια “τύπου Διαματάρη” και “τύπου Καρλούτσου” και θα βαδίσει στον δρόμο μια νέας Ελληνικής Αναγέννησης;

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια εναντίον του Ζάεφ

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ αδιέξοδο οδηγούνται τα Σκόπια καθώς οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Ζόραν Ζάεφ και Κρίστιαν Μιτσκόφσκι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών που έχουν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού. Στην τελευταία όμως συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, το χάσμα διευρύνθηκε, καθώς ο Μιτσκόφσκι επετέθη εναντίον του Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι απέφυγε να θέσει το ζήτημα που έχει εγείρει η Βουλγαρία, η οποία απειλεί να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, θέτοντας όρους που αμφισβητούν την «μακεδονική» γλώσσα και την «μακεδονική» ταυτότητα, κατά τρόπο μάλιστα που καταρρίπτουν τις παραδοχές της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα ζητήματα αυτά.
Να θυμίζουμε ότι οι όροι τους οποίους έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόϋκο Μπορίσωφ στα Σκόπια περιλαμβάνουν μεν την απόλυτη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και της συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας Σκοπίων – Βουλγαρίας, αλλά ζητούν να παύσει να αποκαλείται η γλώσσα «μακεδονική». Η Σόφια τονίζει ότι το γλωσσικό ιδίωμα που ομιλείται στα Σκόπια αποτελεί διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσης και ζητεί από την γειτονικής της χώρα να χρησιμοποιεί το όρο «επίσημη γλώσσα της Βορείου Μακεδονίας».
Και ενώ τα περί γλώσσης και ταυτότητος, συνιστούν αμφισβήτηση αυτών που συνεφώνησε ο Ζάεφ με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες, οι Βούλγαροι ζητούν και άλλα, τα οποία άπτονται διμερών θεμάτων τους. Ζητούν συγκεκριμένα να σταματήσει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητος στο έδαφος της Βουλγαρίας και να επαναλάβει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα. Η επιτροπή αυτή, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας Σκοπίων-Βουλγαρίας, περιήλθε σε τέλμα πριν καν προχωρήσει στην συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων και απέτυχε να συμφωνήσει στην εθνική καταγωγή του κομμιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ. Οι Σκοπιανοί επιμένουν να τον θεωρούν δικό τους, ενώ η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δεν χάνει ευκαιρία να φωνάζει ότι ο ίδιος ο Ντέλτσεφ δήλωνε ότι είναι Βούλγαρος.

Η ίδια η Ζαχαρίεβα έχει χαρακτηρίσει την γλώσσα των Σκοπίων «δυτική βουλγαρική διάλεκτο με σερβικά στοιχεία». Μάλιστα είχε προχωρήσει, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικώς για μία κατασκευασμένη γλώσσα: «Άρχισε να γράφεται πριν 45 χρόνια και είναι βασισμένη στην δυτική βουλγαρική διάλεκτο. Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία και πρόσθεσαν λέξεις από την σερβική γλώσσα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) και το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσης, έχει ανακοινώσει: «Πιστεύουμε ότι η θέση των Σκοπίων είναι ψευδής, απαράδεκτη και επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η θέση της BAS παραμένει αμετάβλητη -η επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσης».
Την ίδια ώρα ο Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, επί κεφαλής του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος BΜΡΟ, απέδωσε εύσημα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ντένκο Μαλέβσκι, που πρόσφατα παρεδέχθη ότι στο παρελθόν Βούλγαροι και Σκοπιανοί ήταν «ένα». Δηλαδή ίδια εθνική καταγωγή.
Όμως γενικώτερα τα Σκόπια απορρίπτουν τους όρους της Βουλγαρίας με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Δημητρώφ να δηλώνει πως η χώρα του δεν θα δεχθεί την εισαγωγή «αντιευρωπαϊκών διμερών όρων» που θέτουν την εθνική της ταυτότητα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει: «Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά» αν και αναγνωρίζει ότι «είμαστε μια πολυεθνική χώρα».
Η σταθερότης με την οποία η βουλγαρική κυβέρνησις επιμένει στις εθνικές θέσεις αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των Σκοπίων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, όσον αφορά στην ευκολία με την οποία η Κυβέρνησις του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποχωρήσει αποδεχομένη τους ισχυρισμούς αυτούς τους οποίους περιέλαβε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς και η σημερινή ελληνική Κυβέρνησις δεν έχει εγείρει φωνή αμφισβητήσεως της ψευδεπίγραφης αυτής συμφωνίας. Ούτε για τα ζητήματα τα οποία θεωρούν οι Βούλγαροι απαράδεκτα…


May 14, 2020, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. www.helleniscope.com

Αναρτήθηκε από Στίλπων ο Μεγαρεύς στις 18/5/2020

 

«Ο Βούλγαρος πρόεδρος

δεν δέχεται την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας εις βάρος της ιστορίας»

Ο επόμενος μήνας μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να ανοίξει συνομιλίες για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ κατά την έναρξη της συνάντησης του με Βουλγάρους εκπροσώπους της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Εκπαιδευτικές  και Ιστορικές Υποθέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.   Ο πρόεδρος Ράντεφ πρόσθεσε ότι εάν μέσα σε ένα μήνα, τα μέλη της Επιτροπής βεβαιώσουν ότι θα επιλυθούν όλα τα αμφιλεγόμενα θέματα- ιστορικά γεγονότα, προσωπικότητες, διόρθωση σχολικών βιβλίων, επιγραφές σε μουσεία,  μνημεία, αναφορές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τότε η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πολιτικής της άνευ όρων στήριξης  για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την ανάπτυξη μια νέας εθνικής θέσης με σαφείς απαιτήσεις και κριτήρια για την υποστήριξη του εθνικού συμφέροντος της Βουλγαρίας,  και αυτό θα πρέπει  να συμπεριληφθεί ρητά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ.
Το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να γνωρίζει και αυτή τη νέα θέση, πρόσθεσε ο Ράντεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι ανησυχητική.   Ο πρόεδρος είναι της γνώμης ότι ο ρυθμός προόδου της Επιτροπής υστερεί πολύ από την εξέλιξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. dnes.dir.bg Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

29 Ιουλίου 2019

Βουλγαρική Τραγωδία.

Οι «Αρχαίοι» στην Φιλιππούπολη μιλούσαν και έγραφαν Ελληνικά!

Στην αυλή της Επισκοπικής Βασιλικής, στο «Πλόβντιβ», κατά την διάρκεια έργων συντήρησης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινη Ελληνική Επιγραφή που εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» των αρχαίων κατοίκων της Φιλιππουπόλεως προς τους αυτοκράτορες Βαλεριανό και Γαλλιηνό, για την σωτηρία των κατοίκων της Φιλιππουπόλεως από μια επιδρομή Γότθων.
Η επιγραφή λέει:
«Για την νίκη, την υγεία και την αιώνια ύπαρξη των αυτοκρατόρων Βαλεριανού και (του γιού του) Γαλλιηνού και για όλο τους τον οίκο, για την ιερά γερουσία και για τον ρωμαϊκό λαό και για το Συμβούλιο του κοινοβουλίου της Φιλιππούπολης και στον αρχηγό των Θρακών Διονυσιο, αφιέρωσαν οι επιζήσαντες μύστες, όταν των μυστηρίων ηγούταν ο εφ όρου ζωής ιερέας, Αυρήλιος Μουκιανίδης, γιος του Μουκιανού.»

Ακολουθούν 44 ελληνικά ονόματα μυστών από την θρησκευτική κοινότητα των Θρακών.

http://deltio11.blogspot.com/2019/07/blog-post_25.html

"Ιωάννης Καποδίστριας"

odysseiatv

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019

Ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ απειλεί με "βέτο" στην ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και NATO

Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια εξέπεμψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ στο βουλγαρικό Focus Radio, δηλώνοντας ότι "αν πΓΔΜ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας".

Πρόσθεσε ότι η συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και, αντιστοίχως, εκείνη με την Ελλάδα περιλαμβάνει την εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και των παραποιήσεων της ιστορίας.


Ο Καρακατσάνοφ πρόσθεσε ότι μόνο όταν η πραγματική ιστορία της Μακεδονίας αντικαταστήσει την 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία, θα ήταν πεπεισμένη η Βουλγαρία ότι τα πράγματα πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση.

"Η πΓΔΜ βιάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύει αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά της. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία από πλευράς της πΓΔΜ κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τα λύσει - ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας ", δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Επιπλέον, ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι αν η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν πειστούν για την πρόθεση της πΓΔΜ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ένταξη της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Πηγή Focus Information Agency, onalert.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5:09 π.μ.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ:

«Δεν υπάρχει "Βόρεια Μακεδονία"

- Δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα»


H Βουλγαρία, τελικά εξελίσσεται (ή μπορεί να εξελιχθεί αφού φαίνεται ότι υπάρχει έντονος διχασμός) σε αστάθμητο παράγοντα γα το Σκοπιανό και την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας που υπέγραψε στην Πρέσπες ο Α.Τσίπρας με τον ομόλογό του των Σκοπίων Σ.Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο.     Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά της συμφωνίας και επέκρινε τον πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ (και θεωρούμενο ως «άνθρωπο των ΗΠΑ») που εκφράστηκε θετικά γι αυτήν.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι     «Οι δραστηριότητες της βουλγαρικής κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα και εις βάρος της χώρα του.  Τα προβλήματα τα οποία έχουν  δημιουργηθεί εδώ και αιώνες, ίσως είναι δύσκολο να επιλυθούν μέσα σε έξι μήνες. Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την πΓΔΜ χωρίς να μιλήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση είναι ανεξήγητες».     Και κατέληξε ότι «Ως πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα". Αυτό είναι ότι χειρότερη για την σταθερότητα στα Βαλκάνια».     Είχε προηγηθεί - δύο φορές - ανάλογη δήλωση του Βούλγαρου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, λέγοντας ότι η Βουλγαρία θα προβάλει βέτο για να αναγνωριστεί ως «επίσημη γλώσσα» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ η «μακεδονική»...     Και εξήγησε ότι «Ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία, που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και αύριο μπορεί ο κ. Ζάεφ να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό.  Η "ιστορία της Μακεδονίας" που προβάλλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν ίσχυε έως το 1944 και γι αυτό τον λόγο του ζητήσαμε να υπογραφεί μεταξύ μας συνθήκη καλής γειτονίας, την οποία όμως δεν δέχεται. Εάν αρνηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας», κατέληξε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας Κ.Καρακατσάνοφ.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 12:12 μ.μ.

 

 

 

 

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019

Βούλγαρος αναλυτής:

«Πως μια μη γλώσσα δημιουργεί ένα φανταστικό έθνος»


Ιανουάριος 3, 2019. 09:02

Το ιδιωτικό βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Fokus’ δημοσιεύει άρθρο του πολιτικού αναλυτή Άλεξ Αλεξίεφ, ο οποίος είναι γιος του διάσημου Βούλγαρου συγγραφέα και σκιτσογράφου Ράικο Αλεξίεφ και εγγονός του Νίκολα Αλεξίεφ, ακτιβιστή της «Μακεδονικής Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης»- VMRO Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες από τις γλώσσες που ομιλούνται στον κόσμο προέρχονται από αλλού και αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν.

Εκατομμύρια μιλούν αγγλικά ως μητρική γλώσσα στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κλπ., αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αποκαλέσει τη γλώσσα αυτή ως αμερικάνικη, καναδική, αυστραλιανή και ούτω καθεξής.

Ακόμη και οι Ιρλανδοί, οι οποίοι έχουν λόγους να μην είναι πολύ ικανοποιημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τους Βρετανούς ιστορικούς, δύσκολα πιστεύουν ότι η γλώσσας τους είναι διαφορετική από τα αγγλικά.

Στη Λατινική Αμερική η γλώσσα που ομιλείται ως επί το πλείστον δεν είναι ούτε αργεντίνικη, κολομβιανή, αλλά η ισπανική, η γλώσσα που μιλούσαν οι κατακτητές τους που δεν ήταν πολύ ευγενικοί μαζί τους.

Στην Ευρώπη, υπάρχει μια μικρή ευημερούσα χώρα, η Ελβετία, η οποία επί αιώνες έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες, καμία δεν αποκαλείται ελβετική.

Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά αξίζει να αναφερθεί και πάλι μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιοποιηθεί τη γλώσσα και ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του γείτονα που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η FYROM υποψήφια χώρα Θα ονομάζεται...... ‘Μακεδονία’ ή ‘Βόρεια Μακεδονία’ εάν ενταχθεί..... στην ΕΕ.

Η γλώσσα της είναι βουλγαρική, η ‘Σλαβική’ είναι μια τοπική διάλεκτος και η ιστορία της είναι αυτή της Βουλγαρίας, μέχρι που έγινε μέρος της Γιουγκοσλαβίας το 1945.

Αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανοιχτή πλαστογράφηση της ιστορίας που ανήκει σε ένα μέλος της ΕΕ και η ιδιοποίηση της γλώσσας του.

Όλα αυτά αποτελούν, ήδη, τετελεσμένα γεγονότα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι κλείνοντας τα μάτια τους, ότι εάν αυτή η βαλκανική επαρχία εισέλθει στην Ένωση θα εκπολιτισθεί κατά κάποιον τρόπο.

Άλλοι επιμένουν ότι εάν η Βουλγαρία δεν δώσει προσοχή σε παραποιήσεις και προσβολές και κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την οικονομική ενσωμάτωση της πΓΔΜ, τα πράγματα μελλοντικά θα διευθετηθούν.

Ίσως, αυτή του είδους η συμπεριφορά έχει προκαλέσει στο παρελθόν ορισμένους πολέμους και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα ξαναγίνουν.

Το στοιχειώδες ερώτημα που αξίζει να αναρωτηθεί κανείς είναι γιατί οι επικεφαλής της πΓΔΜ δεν μπορούν απλώς να παραδεχθούν ότι η γλώσσα τους είναι βουλγαρική, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών υποστηρίζει για να σώσουν όλους αυτούς τους πονοκεφάλους.

Για να απαντήσουμε όμως στην ερώτηση αυτή, πρέπει να εισέλθουμε σύντομα στην τραγική ιστορία των Βαλκανίων.

Πριν από αυτό, χρειάζονται μόνο λίγα λόγια για τη βουλγαρική γλώσσα.

Είναι μία από τις λίγες γλώσσες της σλαβικής οικογένειας, η οποία είναι αρκετά διαφορετική, καθιστώντας την δύσκολη την παραποίησή της. Η βουλγαρική και η ‘σλαβική’  ως διάλεκτος, είναι η μόνη σλαβική γλώσσα που οι γλωσσολόγοι χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερη σλαβική των Βουλγάρων.

Τι συνέβη όμως σε αυτήν τη φτωχή βαλκανική επαρχία που την έκανε να συμπεριφέρεται με τρόπο ώστε να προτάσσεται ως ξεχωριστή;

Αυτό που συνέβη ονομάζεται κομμουνισμός που έχει παίξει έναν τυπικό καταστροφικό ρόλο τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στη Βουλγαρία.

Αυτή τη στιγμή ξεχνάμε το καυτό ψήφισμα του Στάλιν το 1948. Ο Τίτο δεν ήταν λιγότερο σατράπης ( με το δικό του Γκούλαγκ) και ως «ηγέτης των εθνών». Όσο για τους Βούλγαρους κομμουνιστές ήταν ποτέ οι υπάκουοι υπολοχαγοί του Κόμματος των Μπελσεβίκων και η ίδια η Γιουγκοσλαβία, παρά τις απαιτήσεις της «αδελφοσύνης και ενότητας» ήταν πάντοτε μια Σερβική Ομοσπονδία, όπως έγινε γνωστό έμπρακτα όταν άρχισε να καταρρέει μετά το θάνατο του Τίτο το 1980.


Η Σερβική κυριαρχία στα Σκοπια άρχισε πολύ νωρίτερα, όταν τον Φεβρουάριο του 1934 η Κομιντέρν ονομάστηκε χαριτολογώντας ως «Σοβιετικό Επαναστατικό Υπουργείο», κρίνοντας ότι υπάρχει ‘Σκόπια’ έθνος και ‘Σλαβικη’ γλώσσα.

Λίγο αργότερα οι Γιουγκοσλάβοι Κομμουνιστές (που υποστηρίζονταν από τους υπάκουους στη Μόσχα, Βουλγάρους) ανακοίνωσαν ότι το σύνολο της γεωγραφικής Σκοπιας, ένα κομμάτι της Βουλγαρίας και η ελληνική Μακεδονία, ήταν τα μέρη που πρέπει να περιλαμβάνονται στη χώρα που θα εγγυάται η Σοβιετική Ένωση, και έτσι ανοιχτά ανακοινώθηκαν οι εδαφικές απαιτήσεις έναντι αυτών των χωρών.
Μια ιστορία που δεν πρέπει να λησμονείται.
focus-news.net echedoros-a.gr

 

 

 

 

 

 

Η Σόφια μπλοκάρει τα Σκόπια;

- Βούλγαρος αντιπρόεδρος κυβέρνησης:

«Θα θέσουμε βέτο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»!

H Βουλγαρία φαίνεται ότι αναθεωρεί την στάση της σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών (αν και αυτό απομένει να καταδειχθεί με σαφήνεια στην πράξη όταν θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση) και ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, μετά την προ εβδομάδος
δήλωση-προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να παύσει να λέει ότι υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα, διότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τώρα επανέρχεται ακόμα πιο σκληρός:
Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος βουλγαρικού VMRO, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι ‘Νόβα’ είπε ότι στην Κοινή Επιτροπή Σκοπίων- Βουλγαρίας ότι η Βουλγαρία θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στους δύο οργανισμούς από την στιγμή που εμμένουν με αλαζονεία σε πλαστά ιστορικά γεγονότα!
Και διέψευσε ότι έχει επέλθει συμφωνία Σόφιας-Σκοπίων: «Διαφωνώ με τα Σκόπια ότι έχουμε καταλήξει σε συμβιβασμό σχετικά με αμφισβητούμενα ιστορικά ζητήματα. Και αν δεν βρούμε λύση θα προβάλουμε βέτο. Μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει», είπε ο Καρακατσάνοφ με λόγια που θα μπορούσε κάλλιστα να τα πει Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά τέτοιος δεν υπάρχει...
Και συνέχισε ο Καρακατσάνοφ λέγοντας: «Η λεγόμενη μακεδονική γλώσσα είναι ένα φάντασμα,που σχηματίστηκε με ξένες παρεμβάσεις το 1944».
Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, καταδίκασε τη δήλωση του Καρακατσάνοφ, ενώ ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε «Είμαι... Μακεδόνας και μιλάω μακεδονικά».
Αναμένεται πάντως και η θέση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ.

pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 17.12.18

 

 

 

 

 

 

9.12.18

«Δεν υπάρχει καμία Μακεδονική γλώσσα»

- Οι Βούλγαροι απειλούν στα ίσα τα Σκόπια με βέτο σε ΝΑΤΟ

Η βουλγαρική κυβέρνηση απειλεί στα ίσια χωρίς περιστροφές με βέτο τον Ζάεφ, για την «μακεδονική γλώσσα», που η ελληνική πλευρά παρέδωσε  στους Σκοπιανούς.
«Η ΠΓΔΜ μπορεί να αποκλειστεί από τη Βουλγαρία με βέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης, διότι προσπαθεί να καταχραστεί το θέμα της δήθεν «Μακεδονικής γλώσσας», δήλωσε ο Krasimir Karakachanov, Αναπληρωτής Υπουργός Ασφάλειας και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.
«Κ. Ζάεφ μην καταχραστείτε το θέμα της «μακεδονικής γλώσσας». Θα μπορούσε να σας κοστίσει την ένταξη σας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος, σχολιάζοντας δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού ότι «η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και πλέον δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αμφισβητήσει αυτό».
Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να καθιερώσει κρυφά μια τέτοια γλώσσα.
Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ Karakachanov έγραψε ότι «τα εδάφη της πΓΔΜ ήταν βουλγαρικά, κάτι που είναι ένα ιστορικό γεγονός και ως εκ τούτου δεν θα επιτραπούν συμβιβασμοί με την ιστορία της Βουλγαρίας»!
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια γεωγραφική ονομασία που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Ο Ζάεφ μπορεί να θέλει υφαρπάξει αύριο μια παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για πρόκληση», δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική ιστορία» που σήμερα διαλαλείτε από τους Σκοπιανούς δεν ισχύει μέχρι το 1944, και ως εκ τούτου ο ίδιος ζήτησε υπογραφή παραρτήματος Συνθήκης καλής γειτονίας, που από την πλευρά της πΓΔΜ δεν γίνεται αποδεκτό.
«Εάν αντιταχθούν, δεν θα λάβουν την υποστήριξή μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας», έγραψε ο κ. Krasimir Karakaçanov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και υπουργός Άμυνας.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 9.12.18

 

 

 

 

05/12/2018

Κλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες και η Βουλγαρία

Ποιες άλλες χώρες έχουν αντιδράσει στο περιεχόμενο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση

Την άρνησή της να συμμετέχει στο παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βουλγαρία. Έτσι, η χώρα προστίθεται σε αυτές που αντιδρούν στο περιεχόμενο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση που έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα στη σύνοδο του Μαρακές την ερχόμενη εβδομάδα.

«Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε πως η απόφασή μας είναι να μην ενταχθούμε στο παγκόσμιο σύμφωνο για την ασφαλή μετανάστευση προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας μας», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το σύμφωνο έχουν απορρίψει μεταξύ άλλων οι  Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστραλία, Βραζιλία και Βέλγιο εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την άρνησή τους να ανοίξουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη από το 2015.

Το μη δεσμευτικό σύμφωνο επιδιώκει να καλύψει όλες τις διαστάσεις της διεθνούς μετανάστευσης. Εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εκτός από τις ΗΠΑ. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές - προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας - και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης κ.λπ...

Οι χώρες που αντιδρούν

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποχώρησαν πέρσι το Δεκέμβριο από τις συνομιλίες για το σύμφωνο. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, από το βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέρριψε το «δόγμα της παγκοσμιοποίησης» και περιέγραψε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως απειλή για την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε με τα πιο μελανά χρώματα στις συμμορίες που διακινούν παράνομα ανθρώπους και ναρκωτικά κάνοντας λόγο για έναν «φαύλο κύκλο εγκλήματος, βίας και φτώχειας», που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενίσχυση των εθνικών συνόρων.

Αυστραλία

Η χώρα τον περασμένο μήνα προστέθηκε στον κατάλογο των ολοένα αυξανόμενων χωρών οι κυβερνήσεις των οποίων ανακοινώνουν πως δεν θα υπογράψουν τελικά το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον και η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν τόνισαν ότι δεν θεωρούν πως αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας.

Ουγγαρία

Τον Σεπτέμβριο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απέρριψε το Σύφωνο αυτό. «Το Σύμφωνο αυτό είναι αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον», σημείωσε ο Ούγγρος υπουργός. «Διατείνεται ότι η μετανάστευση είναι ωφέλιμη», «διατείνεται ότι μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι καλύτερη από μια ομογενή κοινωνία», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στην αντίθεση της χώρας του στην μετανάστευση. «Εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν» και «εμείς καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην ενθαρρύνει τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά να δώσει ένα τέλος σε αυτά», υπογράμμισε.

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ. «Έδωσα οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να μην υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση. Έχουμε δεσμευτεί να επιτηρούμε τα σύνορά μας εναντίον της άφιξης παράτυπων μεταναστών. Αυτό κάναμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του το προηγούμενο διάστημα.

Ελβετία

Στον κατάλογο των χωρών που αρνούνται να υπογράψουν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, προστέθηκε και η Ελβετία.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας διευκρίνισε ότι «επιθυμεί να αναβάλει την οριστική της απόφαση ως την αποπεράτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου».

Μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στο Σύμφωνο, είναι το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και κεντροδεξιές και φιλελεύθερες παρατάξεις που υποστηρίζουν ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.

Αυστρία

Η Αυστρία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που δεν στηρίζουν το Σύμφωνο αυτό, με το σκεπτικό ότι «συγχέει» τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση. Ένας υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας έχει επίσης προτείνει να αποσυρθεί η χώρα του από το Σύμφωνο.

Βέλγιο

Οι Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, παράταξη που αποτελεί τον έναν πυλώνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014 στο Βέλγιο, απείλησαν πρόσφατα μέσω του προέδρου τους Μπαρτ Ντε Βιβέρ  να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το Παγκόσμιο Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση.

«Αν η κυβέρνηση στηρίξει αυτό το Σύμφωνο, αυτή θα είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα είναι αδύνατο να έχουμε θέση», δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντε Βιβέρ, επικεφαλής του κόμματος Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA). «Δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση να μεταβεί στο Μαρακές», διεμήνυσε.

Σλοβακία

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας είχε εξαρχής επιβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση τον Δεκέμβριο. «Ως πρωθυπουργός, απορρίπτω το κείμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και απορρίπτω κάθε ενδεχόμενο να ισχύσει στη Σλοβακία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι στην εφημερίδα Sme.Ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ απείλησε να παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση απόσχει από την επικύρωση του Συμφώνου του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις ακροδεξιών λαϊκιστών. Ο Πελεγκρίνι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Λάιτσακ για την απόφασή του, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα την αποδεχθεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του παρά τις προσωπικές του διαφωνίες. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνει στο αξίωμά του», διαβεβαίωσε ο Πελεγκρίνι.

Τσεχία

Και η τσεχική κυβέρνηση είχε επισημάνει την αντίθεσή της στο σύμφωνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα εντασσόμενη στις τάξεις των όλο και περισσότερων χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση.

Βραζιλία

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αδιάκριτη είσοδο όλων εκείνων που έρχονται εδώ, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να έρθουν», έχει διαμηνύσει πολλάκις ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ο οποίος προεκλογικά έκανε λόγο για ”ανθρώπινα σκουπίδια” που κατέκλυσαν την Ευρώπη. Μετά τη νίκη του ο ακροδεξιός απόστρατος λοχαγός και θαυμαστής του Τραμπ δεν άφησε αμφιβολία για τις προθέσεις στο μεταναστευτικό δηλώνοντας ότι θα αλλάξει το νόμο των προκατόχων του γιατί ”έκανε τη Βραζιλία μια χώρα χωρίς σύνορα”.

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Βούλγαρος στρατηγός Ιβανώφ:

Όλα τα είχα προβλέψει, τα είχα σκεφθεί, όλα εκτός από την τρέλα των Ελλήνων


Μάχη του Κιλκίς: ανύπαρκτη για τα σχολικά βιβλία Ιστορίας

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

«Όλα τα είχα προβλέψει, τα είχα σκεφθεί, όλα εκτός από την τρέλα των Ελλήνων». (Ν. Ιβανώφ, Βούλγαρος στρατηγός, στη μάχη του Κιλκίς).

Έχω ενώπιόν μου τρεις, ας το ονομάσουμε έτσι, γενεές βιβλίων ιστορίας της Στ΄Δημοτικού. Το πρώτο, το οποίο μόρφωνε τους μαθητές μας ως το σχολικό έτος 2005-2006, με τίτλο «Στα νεότερα χρόνια» και είχε πρωτοεκδοθεί το 1983, αν θυμάμαι καλά. Το δεύτερο είναι το "κοπρώνυμον", το βιβλίο της κ. Ρεπούση, μνημείο γραικυλισμού, το οποίο-ευτυχώς- μόλις για έναν χρόνο μόλυνε με τις αναθυμιάσεις του τις σχολικές αίθουσες. Το τρίτο, με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», είναι αυτό που διδάσκουμε.

Από τα τρία, ή μάλλον δύο βιβλία, το καλύτερο, που αναδίδει και την ευωδία της ιστορικής μας παρουσίας και το καταλληλότερο, για την ηλικία των παιδιών λόγω γλώσσας και ιστορικών πηγών, είναι το πρώτο. Το τιμώ δεόντως. Πολλές φορές φωτοτυπώ σελίδες του και τις μοιράζω στους μαθητές μου. (Μακάρι να βρεθεί τρόπος να εκτυπώσουμε μερικές χιλιάδες αντίτυπα, γιατί θα χρειαστούν σίγουρα. Με τούτους τους καντιποτένιους εθνομηδενιστές που μπλέξαμε, το μάθημα της Ιστορίας, από «πολύτιμος φύλακας της πείρας του παρελθόντος», όπως έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής Απ. Βακαλόπουλος, θα καταντήσει μέσο προπαγάνδας και επιβολής της νεοταξικής ανομίας και πλάνης).

Αυτό όμως που προκαλεί κακή, χειρίστη εντύπωση είναι ότι και στα τρία βιβλία -χάριν... «οικονομίας» συμπεριλαμβάνω και το ρεπούσειον άγος, μιας και φέρει «σφραγίδα» του υπουργείου Παιδείας -απουσιάζει, έστω και ως απλή αναφορά και νύξη, η φονικότερη, κρισιμότερη και ενδοξότερη μάχη της νεοελληνικής ιστορίας: η μάχη του Κιλκίς.

Στο πρώτο βιβλίο ιστορίας, στο οικείο κεφάλαιο, με τίτλο «Οι Βαλκανικοί πόλεμοι», σελ. 195, διαβάζουμε: "Η Βουλγαρία δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα εδάφη που πήρε, γι’ αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τους πρώην συμμάχους της, Έλληνες και Σέρβους. Οι Έλληνες σημείωσαν επιτυχίες εναντίον των Βουλγάρων και πήραν την Ανατ. Μακεδονία". Στην σελ. 196 παρατίθεται ένας χάρτης, όπου καταγράφονται τα σπουδαιότερα πεδία των μαχών, με το Κιλκίς προκλητικά να απουσιάζει και στην επόμενη σελίδα το γράμμα ενός πολεμιστή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Στο δεύτερο, της Ρεπούση το «κατόρθωμα», στο κεφάλαιο για τους «Βαλκανικούς πολέμους», διαβάζουμε στην σελίδα 94: « Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει εδάφη της Μακεδονίας και της Ηπείρου...». (Η κυρα-Μαρία και οι ομοϊδεάτες της αφού "λιώσαν τα νιάτα τους" στις καταλήψεις, εξέλαβαν τις απελευθερωτικές μάχες του στρατού μας ως κάτι παρόμοιο. Το κακό είναι ότι επανακάμπτουν και ... καταλαμβάνουν τις ποικιλώνυμες επιτροπές και «συναγωγές» αναθεώρησης-καρατόμησης των σχολικών βιβλίων. Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης...

Στις επόμενες δύο σελίδες που αφιέρωνε στους βαλκανικούς πολέμους, φιλοξενούνται, στην πρώτη, χάρτες που δείχνουν την Ελλάδα μετά τις «καταλήψεις» εδαφών. Στην τελευταία, σελ. 96 περιέχονται δύο φωτογραφίες. Το «Γενί τζαμί» και το «Μπέη χαμάμ» της Θεσσαλονίκης. (Ας κάνουν μια βουτιά στο Αιγαίο και ας περάσουν απέναντι όλοι αυτοί οι ισλαμολάγνοι, να χορτάσει το μάτι τους τζαμιά και... χαμάμια. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά μια νέα ανταλλαγή, όχι πληθυσμών, αλλά ιστορικών. Όταν γράφεις, για παράδειγμα, «συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης», πρέπει να σε δει ένας καλός... ιστορικός. Αυτό ούτε Τούρκος ιστορικός δεν διανοήθηκε να το γράψει).

Το τρίτο βιβλίο, το τωρινό, στο ίδιο κεφάλαιο, για το οποίο αφιερώνονται τέσσερις σελίδες (186-189), γράφει:

«Η ρύθμιση των συνόρων ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη προκάλεσε τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, τον Ιούνιο του 1913... Ο ελληνικός στρατός κέρδισε σημαντικές νίκες και κατέλαβε (δυστυχώς και εδώ το ίδιο απαράδεκτο ρήμα και όχι απελευθέρωσε), την υπόλοιπη κεντρική καθώς και την Ανατολική Μακεδονία...». Πουθενά στις τέσσερις σελίδες δεν θα βρεις την λέξη Κιλκίς. Καμμία αναφορά στην τριήμερο εποποΐα!!

Στην σελίδα 188, έχει μια ακατανόητη και εντελώς άσχετη με τους Βαλκανικούς Πολέμους παραπομπή. Γράφει για τα δικαιώματα των γυναικών και για τις λεγόμενες «σουφραζέτες» της Βρετανίας.

Έχω στην κατοχή μου ένα βιβλία σπάνιο και δυσεύρετο. Τιτλοφορείται: «Αθάνατη Ελλάς» και υπότιτλο «Επικαί συρράξεις των Ελλήνων και των Βουλγάρων». Συγγραφέας του ο Δ. Καλλίμαχος, εθελοντής ιεροκήρυκας της Ε΄ Μεραρχίας Πεζικού, που αρίστευσε με τον ηρωϊσμό της κατά την μάχη του Κιλκίς-χωρίς καμμιά να υστερήσει. Ο εθελοντής ιεροκήρυκας συμμετείχε, όχι με το καριοφίλι αλλά με το πετραχήλι, στις μάχες του στρατού, ιδίως στο Κιλκίς, και το 1942 εξέδωσε το βιβλίο στην Νέα Υόρκη, σε έκδοση του «Εθνικού Κήρυκος» της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας. Το βιβλίο είναι συγκλονιστικό, το μελετάς με δάκρυα, μελετάς τα λαμπρά παλληκάρια... Στην σελ. 83 διαβάζω στις σημειώσεις του μετά την μάχη:
«Ο απέραντος χώρος του θεάτρου της μάχης ωμοίαζε προς μακελλείον. Και όταν αντίκρυσα την φρικιαστικήν εικόνα καμμένων σπαρτών και ψημένων σωμάτων και είδα σκοτωμένους με την λόγχην στα χέρια και με αποκρυσταλλωμένην εις το πρόσωπον την ψυχολογίαν της ορμής και της χαλυβδίνης αποφασιστικότητος, εδάγκασα ασυναισθήτως τα χείλη αποθαυμάζων.

Αγγελιαφόρος της Δ ΄Μεραρχίας εστάθη και ήκουσα να απαγγέλη:

«Στου Κιλκίς την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο απ’ ολίγα χαρτάρια

πούχαν μείνη στην έρημη γη».

(Η μάχη διεξήχθη 19-21 Ιουνίου 1913 εν μέσω φοβερού καύσωνος. Τα σιταροχώραφα του Κιλκίς, εξαιτίας των οβίδων, πήραν φωτιά. Πολλοί βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μας ανήμποροι να κινηθούν, ήταν και σε νηπιώδη κατάσταση το σώμα τραυματιοφορέων, κάηκαν ζωντανοί).

Πόσα ήταν τα λαμπρά παλληκάρια που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας; 8.828 αξιωματικοί και στρατιώτες μεταξύ αυτών εννέα διοικητές ταγμάτων και συνταγμάτων που πήγαιναν μπροστά για να εμψυχώσουν τους μαχητές.

Μεταξύ αυτών και ο συνταγματάρχης Καμάρας, «ευσεβής, φιλεύσπλαχνος, αγαθώτατος ευθύς και ειλικρινής και πράος». Τραυματίζεται θανασίμως από βλήμα οβίδας. Διαβάζω:

«Γονατίζει ο ευγενικός συνταγματάρχης και με το λάμπον ξίφος του ακόμη εις τα χέρια απευθύνει προς τους άνδρας του τον τελευταίον χαιρετισμόν:

-Θάρρος, παιδιά, θάρρος, γενναίοι μου!

Το αίμα τρέχει κρουνηδόν από το τραύμα και ο Καμάρας σωριάζεται. Όταν μετεφέρετο προς τα χειρουργεία, ατενίσας διά τελευταίαν φοράν τους άνδρας του εδάκρυσε και είπε:

-Αχ, που σ’ αφήνω σύνταγμά μου! Σας χαιρετώ καλά μου παλληκάρια και με την ευχή μου όλοι εμπρός να δοξάσετε την τιμημένη μας πατρίδα». (σε. 71).

‘Ιδια περιγραφή και μάλιστα γραμμένη από τον γιο του, στρατιώτη τότε, έχουμε και για τον ηρωϊκό θάνατο του συνταγματάρχη Καμπάνη. Και για τον σχη Παπακυριαζή που ήταν σύγγαμβρος του άλλου αετού, του ήρωα των ηρώων, Ιωάννη Βελλησαρίου, που και αυτός σε λίγες μέρες σκοτώθηκε. Παραθέτω τα ονόματα και των άλλων επτά αθανάτων ηρώων συνταγματαρχών, διοικητών μονάδων: Καραγιαννόπουλος, Κορομηλάς, Διαλέτης, Κουτήφαρης, Κατσιμήδης, Ιατρίδης, Χατζόπουλος. Και αναγκάστηκε το στρατηγείο να διατάξει να βγάλουν τα διάσημα, γιατί δεν θα έμενε κανείς ζωντανός. Οι Βούλγαροι σκοπευτές αυτούς σημάδευαν.

Την ίδια ανδρεία έδειξαν και οι απλοί στρατιώτες. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή που περιγράφει ο Καλλίμαχος. Στρατιώτης του 22ου Σ.Π. τραυματίζεται στο χέρι. Του λένε να φύγει για το χειρουργείο.

«-Τι έκανε, λέει; Για μια τσουγκρανιά να φύγω; Το παλιοτόμαρό μου βαστάει ακόμη. Και συνεχίζει τον αγώνα. Παίρνει δεύτερο βόλι και εξακολουθεί να μάχεται και το δεύτερο τραύμα γίνεται τρίτο και έπεται συνέχεια.

Όταν δεν ήτο δυνατόν πλέον να συνεχίσει τον αγώνα, λέει:

«-Μωρέ δεν μπορούσα να είχα κι άλλο παλιοτόμαρο, να βγάλω αυτό το τρυπημένο και να βάλω το καινούργιο;». (σελ. 76).

Με εκείνα τα ηρωικά... παλιοτόμαρα είναι ραμμένη η γαλανόλευκη. Τα τωρινά όντως παλιοτόμαρα την μαγαρίζουν, σβήνοντας το «ελευθερία ή θάνατος» των εννέα λωρίδων και βάζοντας στην θέση τους τις πολύχρωμες μπογιές της διαστροφής...

Η μάχη του Κιλκίς έκρινε την τύχη της Μακεδονίας, της Ελλάδος όλης. Χάθηκε ο ανθός τότε του Γένους. Μια ελάχιστη μνημόσυνη αναφορά στα βιβλία ιστορίας του δημοτικού σχολείου δεν αξίζουν τόσοι ήρωες; Οι σουφραζέτες της Αγγλίας είναι σπουδαιότερες; Ζω στο Κιλκίς και ντρέπομαι, όταν έρχεται η ώρα να διδάξω τους Βαλκανικούς Πολέμους. Λέω στους μαθητές μου ότι αν σκάψουμε την αυλή του σχολείου μας θα βρούμε κόκκαλα Ελλήνων ιερά. Τονίζω την σπουδαιότητα της μάχης, διαβάζουμε μεγαλειώδεις σκηνές θυσίας και αντρειοσύνης. Και πας στο βιβλίο και αντικρίζεις την σιωπή και την περιφρόνηση. Γιατί;

Τους διαβάζω ένα ωραίο,παλιό κείμενο, μαθητή σε σχολείο του Κιλκίς λίγα χρόνια μετά την μάχη:

«Ένα απέραντο "Εθνικό Νεκροταφείο", που κρύβει στα σπλάχνα του τα κορμιά χιλιάδων παλληκαριών, είναι ο τόπο μας. Και πάνω στα κορμιά αυτά στήθηκαν τα θεμέλια αυτής της πόλης. Και το σιτάρι που φτιάχνει το ψωμί μας θεριεύει και μεστώνει ρουφώντας από τη γη αίμα αντί για νερό.

Κάθε λόφος γύρω μας κι ένας "κρανίου τόπος". Κάθε χωράφι κι ένας «αγρός αίματος» για να χρησιμοποιήσω τους χαρακτηρισμούς του Ευαγγελίου που τόσο ταιριάζουν στην περίπτωση.

Τα πρώτα χρόνια, τ’ αλέτρια που όργωναν τη γη, έφερναν στην επιφάνεια λευκά κόκκαλα, "κόκκαλα Ελλήνων ιερά", αντάμα με σκουριασμένες ξιφολόγχες και δερμάτινες παλάσκες περασμένες σε ζωστήρες που έζωναν, κάποτε, λυγερά σώματα παλληκαριών. Κι όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε να θυμόμαστε πως κάποτε, σκάβοντας τις αυλές των σπιτιών μας είχαμε βρει σκουριασμένα όπλα κι ανθρώπινα κόκκαλα.

Σαν στοιχειωμένος έμοιαζε το τόπος μας και τα παιδιά φοβόταν να βγούν το βράδυ από τα σπίτια τους.

Θυμάμαι τους πρώτους περιπάτους που κάναμε με το νηπιαγωγείο, εκεί κοντά στους πρόποδες του Άη-Γιώργη. Η δασκάλα μας έλεγε ότι οι παπαρούνες στον τόπο μας είναι πιο κόκκινες από αλλού "γιατί παίρνουν το χρώμα τους από το αίμα των σκοτωμένων παλληκαριών". Κι εμείς διστάζουμε να τις κόψουμε, από φόβο, μήπως και ματώσουμε τα χέρια μας».

(Στ. Λίβα «Η παλιά, μικρή μας πόλη», σελ. 179, Αθήνα 1988).

Αυτή είναι η πατρίδα μας, λέω των παιδιών. Ένας «αγρός αίματος». Αυτός ο αγρός, η Ιστορία και η Πίστη μας, είναι γεμάτος άνθη μυρίπνοα, οι άγιοι και οι ήρωές μας. Τέτοια άνθη, σαν αυτά που φυτρώνουν στην ματοθρεμμένη γη της Μακεδονίας μας, δεν τα κόβεις, τα καμαρώνεις και τα στολίζεις στο Εικονοστάσι του Γένους και της Εκκλησιάς, "εκεί να λειτουργιώνται".

freepen.gr

 

 

 

 

Παρασκευή 16/02/2018 - 21:19

Πρόεδρος Βουλγαρίας:

Όχι σε ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, αν...

Πρόεδρος Βουλγαρίας: Όχι σε ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, αν...

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Σόφια στηρίζει λύση στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

«Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μην εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας» ανέφερε ο Ρούμεν Ράντεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και για την ΠΓΔΜ και για την Ελλάδα, η οποία λύση ωστόσο δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε πως στο πλαίσιό τους «η "μακεδονική" πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση, η οποία αφενός δεν θα θίγει τρίτες πλευρές και αφετέρου δεν θα τις εμπλέκει στη διαδικασία».

 

 

 

 

«Η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ να μην περιλαμβάνει τμήματα της Βουλγαρίας»

Δεν πρέπει να θίγονται τρίτες πλευρές, δηλώνει ο βούλγαρος πρόεδρος

«Η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ να μην περιλαμβάνει τμήματα της Βουλγαρίας»

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Σόφια στηρίζει λύση στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

«Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μην εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας» ανέφερε ο Ρούμεν Ράντεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και για την πΓΔΜ και για την Ελλάδα, η οποία λύση ωστόσο δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε πως στο πλαίσιό τους «η "μακεδονική" πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση, η οποία αφενός δεν θα θίγει τρίτες πλευρές και αφετέρου δεν θα τις εμπλέκει στη διαδικασία».

NEWSBEAST.GR  16/2/2018

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Πομάκοι της Βουλγαρίας προς δήμαρχο Αρριανών: «Εδώ απαγορεύονται τα τουρκικά!»

http://zagalisa.gr/sites/default/files/%20%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C%20%CE%91%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%BD%20%CE%A0%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B1.jpg

Στο Πομακοχώρι Αβρέν Πόρτα της Βουλγαρίας γιορτάζεται με επισημότητα η επέτειος της σφαγής άμαχων Βουλγάρων και Πομάκων από τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912), ο τουρκικός στρατός πίεζε σλαβόφωνους πληθυσμούς προς την πλευρά των Πομακοχωριών της σημερινής νότιας Βουλγαρίας, ενώ άλλοι Βούλγαροι ανέβαιναν προς τα μέρη εκείνα προερχόμενοι από την Ελλάδα. Στη θέση Ντουμανλί, η οποία βρίσκεται λίγο μετά το Αβρέν Πόρτα και κοντά στα ελληνικά σύνορα (όπου βρίσκονται τα Πομακοχώρια της πρώην κοινότητας Οργάνης), ο τουρκικός στρατός προέβη σε σφαγή των σλαβόφωνων αμάχων.

Κάθε χρονιά, λοιπόν, αρχές Σεπτεμβρίου γίνεται ο εορτασμός. Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες από την πλευρά της Βουλγαρίας να έρθουν σε επαφή οι Πομάκοι της περιοχής του Κρούμοβγκραντ με τους Πομάκους της ελληνικής Ροδόπης (οι οποίοι έχουν συγγενείς στα χωριά αυτά). Έγινε μάλιστα και καινούριος δρόμος από βουλγαρικής πλευράς που φτάνει μέχρι τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, έχουν γίνει επισκέψεις σχολείων, κλιμάκια Πομάκων έχουν επισκεφτεί το Αβρέν Πόρτα κτλ.

Πέρυσι το Σεπτέμβριο, τα σύνορα άνοιξαν για δύο ημέρες για να μπορέσουν οι κάτοικοι των ορεινών του ν. Ροδόπης να επισκεφτούν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας, το ωραίο αυτό κλίμα χάλασε η επίσκεψη του δημάρχου Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν. Ενώ λοιπόν είχε έρθει η ώρα των ομιλιών των επισήμων, θέλησε ο δήμαρχος Αρριανών να ομιλήσει στην τουρκική γλώσσα. Ενοχλημένοι οι διοργανωτές από την προκλητική στάση του ... «Έλληνα» δημάρχου (χαιρετισμός στα τουρκικά, στη γλώσσα δηλαδή του Τούρκου αποικιοκράτη, κατακτητή της περιοχής και σφαγέα) του απάντησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Στην επίμονη απαίτηση του δημάρχου δόθηκε η περήφανη απάντηση: «Εδώ είναι βουλγαρική εορτή, απαγορεύονται τα τουρκικά»! Ο δήμαρχος, που δεν περίμενε τέτοια στάση, αφού οι τουρκόφωνοι εθνικιστές είναι συνηθισμένοι στην ελληνική Θράκη στη ραγιάδικη στάση των ελληνόφωνων τοπικών αρχόντων και αξιωματούχων, αποχώρησε χολωμένος.

Μάλιστα, λέγεται ότι σε άτυπη συζήτηση μελών του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών αποφασίστηκε ότι δεν θα ξαναζητηθεί να ανοίξουν τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα για τις ημέρες της εορτής.

Ο δήμαρχος θα θυμάται για πολλά χρόνια πως έφαγε... πόρτα στο Αβρέν Πόρτα!

Τεύχος 83, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2016

zagalisa.gr   13/7/2016

 

 

 

BILD

Βουλγαρία: Φράχτες και τάφροι στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία;

Βουλγαρία: Φράχτες και τάφροι στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία;Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράχτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στο έδαφός της, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Kοινής Aνάλυσης και Στρατηγικής της Παράτυπης Μετανάστευσης (GASIM), «εξαιτίας των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί στο Αιγαίο, οι παράνομοι διακινητές μεταναστών εστιάζουν περισσότερο στον διάδρομο από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και προς την Δυτική Ευρώπη». Εκεί «δραστηριοποιούνται ενεργά ανάλογα δίκτυα διακίνησης εδώ και χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αριθμοί των προσφύγων και μεταναστών προς τη Βουλγαρία παραπέμπουν σε σημαντικά «κενά ελέγχου κατά την είσοδο» στη χώρα και σε έντονες «δραστηριότητες διακινητών», όπως αναφέρει η έκθεση, στην οποία επίσης τονίζεται ότι ιδίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας υφίσταται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος «να επιβαρυνθεί υπέρμετρα» η βουλγαρική αστυνομία, η οποία έχει ήδη ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με την έκθεση του GASIM, «την κατασκευή ενός φράχτη στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα», έστω και τμηματικά. Επιπλέον υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστούν και άλλοι φράχτες στα βουλγαροτουρκικά σύνορα έως το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για μια επέκταση συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων .

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα θεωρούνται κατά την Bild αποτέλεσμα των έντοντων αντιδράσεων Βουλγάρων πολιτών στα σύνορα.

 

 

 

 

Βουλγαρία:

Ένα εκατομμύριο η μουσουλμανική κοινότητα

- αγώνας κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ

Ένα από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που βρίσκεται ενώπιον της μουσουλμανικής θρησκείας είναι η ενότητα των μουσουλμάνων και η εμπέδωσή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα στους μουσουλμανικούς κύκλους.

Αυτό δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής Δρ Μουσταφά Χατζή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ισλάμ 2016-2021», στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειακών μουφτήδων.
Ο Μεγάλος Μουφτής δήλωσε ότι η μουσουλμανική κοινότητα στη Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη σε πιέσεις και ζήτησε από τους μουσουλμάνους να υπερασπίζονται τις μουσουλμανικές αξίες:
«Εμείς οι μουσουλμάνοι καλούμαστε να εξηγήσουμε τις αρχές και τις αξίες του Ισλάμ», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό απαιτεί το Ισλάμ να ξεκινήσει πιο εντατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μεταξύ των Μουσουλμάνων, ώστε ο πιστός να κατανοήσει τη θρησκεία και να αντικρούσει ισχυρισμούς που ξεφεύγουν από το Ισλάμ.
«Όσοι κρύβουν τα διαβολικά σχέδιά τους με το Ισλάμ, μέσω τζιχάντ, δημοσιεύουν τις ιδέες τους στο διαδίκτυο, το οποίο είναι διαθέσιμο σε κάθε νεαρό άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισλάμ πρέπει να διδάσκεται από ανθρώπους που είναι ειδικοί σε αυτό και οι οποίοι σέβονται τον Παντοδύναμο και δεν επιτρέπουν το Κοράνι να ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από είναι αναγνωρισμένα γνωστό», είπε ο επικεφαλής μουφτής.
Στο συνέδριο έγινε σαφές ότι περίπου 200 τζαμιά στη Βουλγαρία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τον Μουφτή οι μουσουλμάνοι στη χώρα είναι ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Υπάρχουν 300 ισλαμικά σχολεία καθώς και Τριτοβάθμιο Ισλαμικό Ινστιτούτο που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της ισλαμικής ηθικής.
Ο Μεγάλος Μουφτής τόνισε ότι το Ισλάμ πρέπει να λειτουργεί ως συνεργάτης του κράτους. «Είμαστε αλληλέγγυοι με την πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι το Ισλάμ επιδιώκει μια υπεύθυνη πολιτική για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας.
Ο Μουφτής ανακοίνωσε την προτεραιότητα για δημιουργία από την Ισλαμική Κοινότητα μιας τηλεόρασης και ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου που θα διαδίδουν την ηθική του Ισλάμ.
Τόνισε, ακόμη,  ότι η Ισλαμική Κοινότητα είναι υπέρ του διαθρησκευτκού διαλόγου στη χώρα.
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Αναρτήθηκε από στις 30/3/2016 1:30 π.μ.

 

 

 

13.3.16

H Βουλγαρία μας έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια

Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε προς τις ελληνικές αρχές για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων προσφύγων η βουλγαρική κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Βουλγαρία στην Ελλάδα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μετά από εισήγηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, και σε συντονισμό από την πρεσβεία και το γενικό προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη, εστάλησαν επτά φορτηγά με προμήθειες που περιείχαν 4.850 κουβέρτες, 155 σκηνές, 500 στρώματα, 150 κρεβάτια, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, το ένα από τα φορτηγά παρέδωσε για τους πρόσφυγες καυσόξυλα, τα οποία προσέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα.
Την αποστολή συνόδεψαν η επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Αντζελίνα Τότεβα, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρασφάλειας και Προστασίας του πληθυσμού Νικολάι Νικόλοφ και ο περιφερειάρχης του Μπλαγόεβγραντ Μπίσερ Μιχαίλοβ, οι οποίοι και επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη για να ενημερωθούν επί τόπου για την κατάσταση.
pronews______________________________
Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ούτε τους Βούλγαρους ούτε τους Σκοπιανούς κ.λ.π. που έκλεισαν τα σύνορα. Απλά κάνουν αυτό που ο δικός μας "εκμοντερνισμός" δεν μπορεί να καταλάβει: Προστατεύουν τη πατρίδα τους από την άλωση αλλοφύλων. Ας κάναμε και εμείς το ίδιο με οποιοδήποτε τρόπο.
Εμείς διά στόματος ΗΛΙΘΙΩΝ και ανοϊκών "πολιτικών" της κακιάς ώρας τους καλέσαμε να έλθουν στην Ελλάδα!!! Αυτό έκαναν και αυτοί. Μας ήλθαν!
JUAN Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 13.3.16

 

 

 

Αιφνίδιο κλείσιμο των συνόρων Βουλγαρίας-Τουρκίας! (βίντεο)

bulgaria_synora_turkey_oures_fortiga

Η Βουλγαρία έκλεισε το μεθοριακό σταθμό της με την Τουρκία, καθώς συνελήφθησαν 33 τελωνειακοί υπάλληλοι σε ξαφνική έφοδο της Επιτροπής Διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Σωτήρ Τσατσάροφ.
«Όλοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι της πρωινής βάρδιας, οι οποίοι ελέγχουν...την είσοδο στο μεθοριακό σταθμό ‘Kapitan Andreevo’, συνελήφθησαν για συνεργασία με λαθρέμπορους», είπε ο Τσατσάροφ στο δημόσιο ραδιόφωνο της βουλγαρικής ραδιοφωνίας.

«Ζητούμε συγνώμη από τους ταξιδιώτες για το κλείσιμο των συνόρων προς τη Βουλγαρία», ενώ το ρεύμα από τη Βουλγαρία προς την Τουρκία κινούνταν κανονικά. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό, μια ουρά δεκαπέντε χιλιομέτρων από φορτηγά σχηματίστηκε στην τουρκική πλευρά.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας (Dans) είχε πραγματοποιήσει 100 εφόδους σε πέντε πόλεις κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον Τσατσάροφ, ο οποίος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Το ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι η σύλληψη των τελωνειακών έγινε για παρατυπίες στην είσοδο τουρκικών φορτηγών που ήταν γεμάτα με παράνομα τσιγάρα.
Σημειώνεται ότι και πάρα πολλοί μετανάστες που κρύβονται μέσα στα τούρκικα φορτηγά προσπαθούν να περάσουν τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα με την ‘ανοχή’ των ελεγκτών. Ίσως και αυτός να ήταν ένας λόγος για τη σύλληψη των τελωνειακών, σημειώνει το δημοσίευμα.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Масови арести на митничари при спецакция на Капитан Андреево - Новините на Нова (13.12.2015)

Αναρτήθηκε από kentriPotideas στις Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2015

 

 

 

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

ΤΩΡΑ. ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Άγνωστοι άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους

Police officers in Sofia (archive)
voulgariaΤρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά σε εμπορικό κέντρο στο κέντρο της Σόφιας στην  Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar Tass που επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, οι αστυνομικές αρχές της βουλγαρικής πρωτεύουσας έλαβαν τηλεφώνημα για την επίθεση.
Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της αστυνομίας και ασθενοφόρα, ενώ οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Το σημείο που σημειώθηκε η επίθεση έχει αποκλειστεί και οι τοπικές αρχές διενεργούν έρευνα.
http://tass.ru/en/world/842124

7/12/2015 στις 22:26

 

 

 

 

«Κόβει την διέλευση των λαθρομεταναστών»

στα σύνορά της η Βουλγαρία11;;;;

bulg1

Η Βουλγαρία αύξησε τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα της και έκοψε την διέλευση των συνόρων της σε επάνω απο 300 πρόσφυγες!

Την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα και των κριτηρίων για την παροχή νόμιμης άδειας διέλευσης από τα εδάφη της χώρας προς τους πρόσφυγες γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει την πολιτική της στο προσφυγικό, μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές της Βουλγαρίας «έκοψαν» 315 πρόσφυγες, στους οποίους δεν έδωσαν νόμιμη άδεια διέλευσης από τη χώρα, καθώς δεν πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις, ενώ έντεκα άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της διακίνησης λαθρομεταναστών.

Η Βουλγαρία αύξησε τα μέτρα φύλαξης στα σύνορά της μετά την επίθεση στο Παρίσι, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, με το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και λαθρομεταναστών μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις δηλώσεις του αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση σην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό είναι η νέα 11η Σεπτεμβρίου. Κάθε σινεμά, κέντρο διασκέδασης ή δημόσιος χώρος, είναι υποψήφιος στόχος. Ελπίζω η Ευρώπη να ακολουθήσει μία νέα πολιτική στο θέμα των προσφύγων».

Τα δύσκολα φαίνεται ότι αρχίζουν δυστυχώς από πολύ νωρίς για την Πατρίδα μας …Το πώς θα διαχειριστεί η Ελληνική Κυβέρνηση το νέο μεγάλο πρόβλημα με τον συνωστισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών στα βόρεια σύνορά μας, ουδείς γνωρίζει!

Posted by Cassandra στο Νοεμβρίου 17, 2015      17/11/2015

 

 

Πρόκληση!

Οι Βούλγαροι απαντούν στον Πατριάρχη:

«Να μας επιστρέψετε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Δράμα»

Πρόκληση! Οι Βούλγαροι απαντούν στον Πατριάρχη:«Να μας επιστρέψετε  Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Δράμα»Ο  διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, με αφορμή τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, για επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων από ελληνικές μονές της βόρειας Ελλάδας, έκανε μία προκλητική δηλωση.
«Τι θα συμβεί, εάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής μας στην Ελλάδα, ζητήσουμε να γυρίσει πίσω (στη Βουλγαρία) η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Δράμα;»
Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου στη βουλγαρική τηλεόραση BTV σε σχέση με το σκάνδαλο που προκλήθηκε με το αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Ελληνική Εκκλησία και υπεραμύνθηκε τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη .
Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε, ακόμη, ότι οι αξιώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι αβάσιμες. «Αυτός δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτά τα πράγματα», είπε.
56941e7bb610b585a919e87116dc333d L 1
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα κειμήλια που αφαιρέθηκαν από τις μονές και τις εκκλησίες με την αποχώρηση των Βουλγάρων από τη Μακεδονία, έχουν διασωθεί και δεν αποτελούν θύματα πολεμικών δράσεων.
«Περίπου 800 εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία και λειτουργικά αντικείμενα έχουν αποθηκευθεί. Μερικά από αυτά εκτίθενται στην έκθεση «Βουλγαρική Αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας». Η αποκατάσταση και η διατήρηση ορισμένων από αυτά συνεχίζεται», είπε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα θέσει ζήτημα των κειμηλίων αυτών, τότε η Βουλγαρία θα ζητήσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, τα οποία θα ενταφιάσει στη Βουλγαρία.
πηγη ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ  15/11/2015

 

 

 

07 Νοεμβρίου 2015 00:31  newsbomb

Βουλγαρία:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητά την επαναλειτουργία ελληνικών εκκλησιών

Βουλγαρία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητά την επαναλειτουργία ελληνικών εκκλησιών
Τη λειτουργία των ελληνικών ναών στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να ζητήσει ο Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄, κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, στις 8 με 10 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες θα ζητήσει την απομάκρυνση του μνημείου του Άνθιμου του Α΄ από τη Βουλγαρική εκκλησία του «Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης» στην Αδριανούπολη και η βουλγαρική εκκλησία να αποκηρύξει τη χρήση ορισμένων τίτλων.

Ο λόγος του αιτήματος για το μνημείο του Άνθιμου του Α΄, είναι ότι το 1868 διαχώρισε τη θέση του από το ελληνικό Πατριαρχείο που οδήγησε σε σχίσμα και σε μια ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία.

Πέρα από αυτά τα αιτήματα, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί μια συνήθης επίσκεψη μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο πατριάρχη πριν από δύο χρόνια.

Στον Βαρθολομαίο θα απονεμηθεί ο τιμητικός ακαδημαϊκός τίτλος του «επίσημου διδάκτορα» στη Μεγάλη Αίθουσα της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα τελεσθεί λειτουργία στον μνημειώδες ναό του «Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι» με τον Βούλγαρο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί στη συνέχεια μοναστήρι της περιοχής.

Θα έχει επίσης συνάντηση με τα παιδιά των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στο καθήκον και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

 

 

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Βουλγαρία:

Διαδήλωση εκατοντάδων αστυνομικών για τις περικοπές στις συντάξεις

Βουλγαρία: Διαδήλωση εκατοντάδων αστυνομικών για τις περικοπές στις συντάξεις

Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και υπάλληλοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων διαδήλωσαν σήμερα σε κεντρικές δρόμους της Σόφιας και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα τους που σχεδάζει η κυβέρνηση, με αίτημα τους την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Ρουχμάνα Μπαχβάροβα.

Οι αστυνομικοί – οι μισθοί των οποίων καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών – δεν έχουν το δικαίωμα απεργίας, δεύτερης δουλειάς ή συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα. Ως αντάλλαγμα απαλλάσσονται από τις καταβολές εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Όμως οι αστυνομικοί απειλούν να συνεχίσουν σε καθημερινή βάση τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δεν κατόρθωσαν να οδηγήσουν στην απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2016, που περιλαμβάνει την περικοπή της εφάπαξ πληρωμής συνταξιοδότησης με υπολογισμό τον καθαρό μισθό 10 μηνών.

Τα νέα μέτρα επίσης θα περικόψουν την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών σε 20 από 30 μέρες και θα μειώσουν τις υπερωρίες συγκριτικά με τα χρόνια υπηρεσίας.

«Ξεπέρασαν τα όρια και μας έκρυψαν το σχέδιο τους», δήλωσε ένας αστυνομικός που διαδήλωνε κοντά στο κοινοβούλιο. «Δεν μπορείς απλά να περικόπτεις με χασαπομάχαιρο, χωρίς να προβλέπεις τις συνέπειες», είπε, επισημαίνοντας πως αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα θα οι μηνιαίες απολαβές του θα περικοπούν άνω του 30%.

Τα συνδικάτα των αστυνομικών αναφέρουν πως περισσότερα από 250 μέλη του προσωπικού που υπόκεινται στο υπουργείο Εσωτερικών – ανάμεσα τους και δύο διευθυντές – παραιτήθηκαν τις τελευταίες μέρες και εκατοντάδες σκέφτονται να υποβάλλουν παραίτηση.

«Συζητάμε για να βρούμε την καλύτερη επιλογή σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Μπαχβάροβα, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας πως θα έχει αύριο πρωί έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον υπουργό Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει τους περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα, με 50.000 στην μισθοδοσία του. Ο Γκοράνοφ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 25 εκατομμύρια λέβα (14 εκατομμύρια δολάρια) το χρόνο από τις περικοπές.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 4/11 00:43

 

 

Η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορά της για τους μετανάστες

Image

Η Βουλγαρία αποφάσισε να “σφραγίσει” τα σύνορά της . Ο πρωθυπουργός της Μπόϊκο Μπορίσοφ ανακοινωσε το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες.

“ Όποιος θέλει να περάσει νόμιμα θα περάσει, οι υπόλοιποι όχι», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Οι Βούλγαροι έχουν στείλει 1.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, φθάνουν σε κράτη - μέλη της στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.
Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν τη Βουλγαρία ως χώρα εισόδου στην Ε.Ε. για να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο.  20.09.2015 | 10:10

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided