Πέμπτη, Φεβρουάριος 22, 2018

Σκόπια

 

 

 

 

 

 

 

Ομολογία Του Δημάρχου Σκοπίων – «Ο Μέγας Αλέξανδρος Δεν Ήταν Ποτέ Κομμάτι Της Ιστορίας Μας»

 

 

 

Ομολογία Του Δημάρχου Σκοπίων

– «Ο Μέγας Αλέξανδρος Δεν Ήταν Ποτέ Κομμάτι Της Ιστορίας Μας»

silegof-768x450-750x430

«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια» τονίζει ο δήμαρχος των Σκοπίων και στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο Σιλέγκοφ εξηγώντας την άποψή του, λέει πως όταν μιλά κάποιος για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεται στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν, και υπογραμμίζει πως ο ίδιος προτιμά να τον βλέπει περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.

Ο δήμαρχος των Σκοπίων και αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών στην πΓΔΜ εκφάζει τη βούληση τόσο του ίδιου όσο και του φίλου του, όπως τον αποκαλεί, Ζόραν Ζάεφ, να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν. «Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, διέκρινε διάθεση και βούληση να λυθεί το ζήτημα και από τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας.

«Εθνικιστής ο Γκρούεφσκι»

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε τον λόγο του εθνικιστικό και σημείωσε πως ίσως στην αρχή της πολιτικής του καριέρας να φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός, αλλά σύντομα κατάλαβαν ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό τους πρόβλημα που πρέπει να λύσουν.

Ερωτηεθείς για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της πΓΔΜ, ο δήμαρχος των Σκοπίων υποστηρίζει πως η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμα όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992 και ότι δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, προσθέτει, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες και συμπαιρένει πως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί απειλή για κανένα στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σιλέγκοφ αναφερόμενος στα οφέλη από την εξεύρεση λύσης στο ονοματολιγικό με την Ελλάδα, τόνισε πως θα βοηθήσει τη χώρα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.  12/2/2018

 

 

 

 

Μια “λύση” με Σκόπια μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις και να πλήξει το ΝΑΤΟ

Η αναγνώριση από την πλευρά της Ελλάδας των Σκοπίων με ονομασία που θα περιέχει στο συνθετικό «Μακεδονία» ενδέχεται να αποδειχθεί μια από τις πιο λανθασμένες ενέργειες των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών από καταβολής του ελλαδικού κράτους. Συγκεκριμένα, θα προκύψει μια σειρά από δυνάμει αρνητικές συνέπειες. Πάνω απ’ όλα, ενδέχεται να προκύψει ένας επικίνδυνος ακρωτηριασμός της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδας.
Του Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΡΙΒΑ*
ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Επίκαιρα» (αριθμός τεύχους 391, σελ. 40-41)
Δεδομένου ότι τα Σκόπια επιδιώκουν να επιβάλουν μια ανάγνωση της Ιστορίας που θέτει την αρχαία Μακεδονία εκτός του πλαισίου της αρχαίας ελληνικής ταυτότητας και πολύ περισσότερο της διαχρονικής ελληνικής Ιστορίας, η αποδοχή από πλευράς της Ελλάδας του όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων συνεπάγεται αναγνώριση της μη ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας. Για να το πούμε απλά, η επίσημη Ελλάδα θα εμφανιστεί να αμφισβητεί ακόμη και την ελληνικότητα του Αριστοτέλη.
Κάπου στο ψευτο-κρατίδιο των Σκοπίων…
Η υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας αυτή την ιστορική περίοδο, όπου το διεθνές σύστημα μετατρέπεται σε πολυπολικό, άρα και εθνοκεντρικό, και οι περισσότερες χώρες του κόσμου επενδύουν σε στρατηγικές που εδράζονται σε ενισχυμένες εθνικές ταυτότητες, θα περιορίσει τις ήδη εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες της Ελλάδας να διεκδικήσει το μέλλον της ως βιώσιμο γεωπολιτικό μέγεθος στις επόμενες δεκαετίες.
Επιπροσθέτως, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών, μετά τα αρχικά χαριεντίσματα, που θα υπάρξουν σε περίπτωση «συμβιβασμού» και αποδοχής από πλευράς της Ελλάδας σύνθετης ονομασίας, ενδέχεται να οξυνθεί και να περάσει σε πιο επικίνδυνα στάδια, με δεδομένο ότι για τα Σκόπια το όνομα «Μακεδονία» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου «πακέτου» αμφισβήτησης της ελληνικής ιστορικής συνέχειας, της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας.
Άρα, ο ανταγωνισμός Ελλάδας – Σκοπίων, που σήμερα παραμένει «εγκιβωτισμένος» στο ζήτημα του ονόματος, μετά την «επίλυση» του εν λόγω ζητήματος ενδέχεται να ξεφύγει και να καταστεί ανεξέλεγκτος. Αντιθέτως σήμερα, με «ανεπίλυτο» το πρόβλημα της ονομασίας, οι δύο χώρες συνυπάρχουν σχετικώς αρμονικά και έχουν πολλαπλά συνεργατικά στοιχεία στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο ρόλος της Ελλάδας και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που θα προκύψει περίπου αναπόφευκτα μετά την «επίλυση» του ονόματος, θα απομονώσει περαιτέρω τη Σερβία, θα περιορίσει τη δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας και θα μειώσει τα απομεινάρια των ελληνορωσικών σχέσεων σχεδόν μέχρι εξαλείψεως.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αντίληψη πως με την «επίλυση» του ζητήματος της ονομασίας και της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενισχύονται δραστικά οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι απλώς λανθασμένη.
Αντιθέτως, αν η Ελλάδα έχει όντως επιλέξει να επενδύσει σε μια στιβαρή ελληνοαμερικανική γεωπολιτική σύζευξη, το απόλυτο και ολοκληρωτικό της συμφέρον είναι να αποτελεί η ίδια τον «άνθρωπο των Αμερικανών» στη Βαλκανική.
Και αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να βρίσκονται εκτός της αμερικανικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής ή ακόμη να είναι και εχθρικά έναντι των ΗΠΑ, έτσι ώστε να ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας.
Παρεμπιπτόντως, αυτό συνέβαινε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ελλάδα εξασφάλιζε τη γεωπολιτική της σπουδαιότητα στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δύσης, ακριβώς γιατί αποτελούσε ένα είδος «νησιού» στα κομμουνιστικά Βαλκάνια.
Αν και άλλες χώρες των Βαλκανίων ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ, τότε ο ρόλος της Ελλάδας θα περιοριζόταν. Τόσο απλά. Φυσικά, για τις ΗΠΑ θα ήταν πολύ προτιμότερο να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους στην περιοχή και όχι μόνο την Ελλάδα.
Όμως αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, στο πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε, μιας άκρως φιλοαμερικανικής πολιτικής. Άρα, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ μιας φιλοαμερικανικής πολιτικής, με εθνικά όμως κριτήρια, και μιας πολιτικής που λειτουργεί ως προέκταση της πολιτικής των ΗΠΑ.
Για την πρώτη μπορεί μεν να ασκηθεί εντονότατη κριτική, αλλά εν πάση περιπτώσει εδράζεται σε μια στοιχειωδώς ρεαλιστική και ορθολογική βάση. Η δεύτερη είναι απλώς μια πολιτική που στρέφεται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και την ίδια την εθνική υπόσταση.
Και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συμβαίνει σήμερα. Με άλλα λόγια, η υποβοήθηση της ενσωμάτωσης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στρέφεται ενάντια στον ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας αυστηρά και απόλυτα φιλοαμερικανικής πολιτικής.
Ένα πιο εύθραυστο ΝΑΤΟ
Παρεμπιπτόντως, η αμερικανική στρατηγική να εντάξει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να κλείσει το κενό ασφαλείας που θεωρεί ότι υπάρχει στην περιοχή και να περιορίσει τη ρωσική επιρροή, δεν διεκδικεί και κανένα βραβείο υψηλής στρατηγικής. Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον απλοϊκή και έχει λογική μόνο ως σχήμα πάνω σε κάποιον χάρτη.
Στην πραγματικότητα, αυτό που θα προκύψει θα είναι ένα ακόμη πιο εύθραυστο ΝΑΤΟ, με πολλά αντιφατικά έως εχθρικά στοιχεία στις σχέσεις μεταξύ των μελών του. Και αν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούν να ελέγξουν τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, είναι άραγε σίγουροι ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών σε βάθος χρόνου;
Και αν προκύψει μια βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των δύο, πόσο αξιόπιστες θα είναι, για παράδειγμα, η συνοχή και η συνεπακόλουθη αποτρεπτική λειτουργία της Συμμαχίας έναντι τυχόν ρωσικών κεραυνοβόλων επιχειρήσεων στην περιοχή της Βαλτικής;
Ιδιαίτερα δε αν οι επιχειρήσεις αυτές κινούνται «κάτω από το κατώφλι της πολεμικής αναμέτρησης», όπως αναφέρει το κείμενο για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2017.
Εν κατακλείδι, λοιπόν, η «επίλυση» του ονόματος των Σκοπίων με την αποδοχή από πλευράς της Ελλάδας του όρου «Μακεδονία» δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλύσει το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αντιθέτως, μπορεί να το επιδεινώσει.
Θα ακρωτηριάσει την αίσθηση εθνικής συνοχής της χώρας μας, υπονομεύοντας τη δυνατότητα διαμόρφωσης εθνοκεντρικών στρατηγικών που ταιριάζουν στο νέο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Θα περιορίσει και δεν θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της αμερικανικής γεωστρατηγικής, θα αποδυναμώσει τις ήδη άκρως αποδυναμωμένες σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ μάλλον θα δυσκολεύσει τις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας.
Επιπροσθέτως, ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα εύθραυστο και αναξιόπιστο ΝΑΤΟ. Άρα, λοιπόν, τα μέλη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των ελίτ της χώρας, που θα συνδέσουν το όνομά τους με αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να αναρωτηθούν πολύ σοβαρά για τη σοφία των επιλογών τους.
* Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκει Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
defence-point

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5.2.18

 

 

 

 

 

1.2.18

Kαι το Σκοπιανό λήγει εδώ:

«Δεν αλλάζουμε Σύνταγμα, γλώσσα και ταυτότητα» είπε ο Ντιμιτρόφ (βίντεο)

Περιττή πλέον καθίσταται η όποια διαπραγμάτευση με τα Σκόπια αφού πριν από λίγο ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν.Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι:
«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα».

Η αλυτρωτική αυτή δήλωση που έδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της «χαμογελαστής» κυβέρνησης Ζ.Ζάεφ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.
Eπί της ουσίας η στάση αυτή καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ο ελληνικός λαός να σπεύσει κατά εκατομμύρια στο συλλαλητήριο της Κυριακής καθώς είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα σπεύσουν να πιέσουν τον συνήθη αδύναμο κρίκο που είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών»,δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και πέσανε και τα «ντουβάρια»
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.
Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες ...» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μ.Nίμιτς από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης (γιατί άραγε;).«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».
Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα.
Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».
Να εξηγήσει κάποιος στον κύριο Νίμιτς ότι δεν «καίγεται» η Ελλάδα για το σκοπιανό και ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα που πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια είναι αυτά που έχουν πρόβλημα επιβιωσιμότητας και πέραν αυτού δεν θα έχουν οι Αμερικανοί που τα θέλουν πάση θυσία για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα να ενταχθούν στην Συμμαχία, ας φροντίσουν να τους αλλάξουν και τα «μυαλά».
Ο Τ.Πάιατ, ο Αμερικανός πρεσβευτής, στη συνέντευξή του πήρε ολοφάνερα το μέρος των Σκοπιανών και των θέσεων του Μ.Νίμιτς που είναι φιλοσκοπιανές.
Οι ΗΠΑ δεν κρύφτηκαν έδειξαν από την αρχή ότι δεν στηρίζουν την σύμμαχό τους Ελλάδα διότι απλούστατα την θεωρούν «δεδομένη» ότι θα υποχωρεί στις δικές τους απαιτήσεις.
Σφάλλουν, ο ελληνικός λαός θα δώσει και πάλι βροντερό «όχι» την Κυριακή στις 4 Φεβρουαρίου.


https://www.youtube.com/watch?v=Xl1dIp2zWME
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 1.2.18

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Στα Σκόπια ο Νίμιτς - «Gorna Makedonija» θέλει η ελληνική κυβέρνηση.


Στα Σκόπια στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το ονοματολογικό, ενώ δεν χωράει αμφιβολία ότι έχουμε εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης...

Στα Σκόπια ο Νίμιτς - «Gorna Makedonija» θέλει η ελληνική κυβέρνηση ...

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος χώρα.

Ο Μάθιου Νίμιτς έφυγε, μάλιστα, από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που του παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Ο ίδιος, εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του, δηλώνοντας "θετικός" ως προς αυτές.

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων- όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών- είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το όνομα που προωθεί η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και δεν έχουν βγει από το τραπέζι ακόμα το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνάντησή του με τον ειδικό μεσολαβητή ξεκαθάρισε την διάθεση της Ελλάδος να κινηθεί με τον επαρκή εθνικο-γεωγραφικό προσδιορισμό και ιστορικό διαχωρισμό της Μακεδονίας από την κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε εντός του γεωγραφικού χώρου, πλην όμως δεν έχει ιστορική σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Επίσης θα προσδιοριστεί η γλώσσα, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα. Τη στιγμή, όμως, που ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίζεται βιαστικός, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις εκλογές το 2019. Η λεπτομέρεια αυτή δεν φαίνεται να άρεσε ιδιαίτερα στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών έχει πέσει και ένα Plan B, το οποίο δεν προβλέπει λύση μέχρι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ακριβώς το ίδιο είπε και στις δηλώσεις και ο Πάνος Καμμένος. «Δεν πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις», είχε σχολιάσει προχθές ο υπουργός Άμυνας.

Όπως και να έχει, τα επόμενα βήματα είναι η κατάρτιση του συμφώνου με τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία τη συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο και συμφωνημένο κείμενο. Για να γίνει αυτό αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η κάθε πλευρά, μαζί με ομάδες εργασίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ θα μεταφέρει σήμερα στον διαμεσολαβητή Νίμιτς τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεών. Μέχρι στιγμής, αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο περιέχει και τα επίμαχα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις και αναφορές. Εκτός αυτού, μάλιστα, ενοχλημένο παρουσιάζεται το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά την συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην κρατική τηλεόραση και την περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη λύση. Όπως ανέφερε στο κρατικό σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, το γραφείο του Νικολά Ντιμιτρόφ «τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες. Από την πλευρά μας, υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. Τα κόμματα σχολίασαν την επίσκεψη Νίμιτς, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης, με το Μαξίμου να παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση. Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ.Νίμιτς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας». Επέμεινε ότι μόνη εγγύηση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού και για μια κοινά αποδεκτή ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, είναι η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος.

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος, αλλά δεν πρόκειται -όπως είπε-να ρίξουμε την κυβέρνηση.

Η Εκκλησία «ευλογεί» το συλλαλητήριο

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για την ονομασία της πΓΔΜ υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του.
Η συνέντευξη του πρεσβευτή των ΗΠΑ
Μεταξύ όλων των άλλων, αίσθηση προκάλεσε, με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, και η δήλωση στήριξής του από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Η κίνηση φαίνεται να απαντά στην αμφισβήτηση που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Μάθιου Νίμιτς, λόγω εκφράσεων που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της πΓΔΜ.

Παρέμβαση Σημίτη

Δήλωση - παρέμβαση υπέρ της λύσης του ονοματολογικού με τα Σκόπια είχαμε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία».

protothema

 

 

 

 

 

Αλλαγή ονόματος σε αεροδρόμιο και λεωφόρους της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο Ζάεφ

«Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας»

Αλλαγή ονόματος σε αεροδρόμιο και λεωφόρους της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο Ζάεφ

«Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών».

«Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

NEWSBEAST.GR   24/1/2018

 

 

 

 

 

Σκόπια: Φωνάζει ο κλέφτης

22/01/2018 13:12 EET | Updated 9 ώρες πριν
Radu Sigheti / Reuters

Δεν είναι καθόλου εύκολο να χρησιμοποιήσει κανείς την κοινή λογική και να ξεφύγει από τους παραλογισμούς που δημιουργούν καταστάσεις στις οποίες συνυπάρχουν τεράστια γεωπολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και στρατηγικά συμφέροντα. Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για τα Βαλκάνια, «την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης»!

Πάρτε παράδειγμα τα Σκόπια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 356 π.Χ. στην Αρχαία Πέλλα και πέθανε τον Ιούνιο του 323 π.Χ. στην Βαβυλώνα (σημερινό Ιράκ).

«Η Μακεδονία υπήρξε ένα βασίλειο της Βορείου Ελλάδας, που κατοικείται από ανθρώπους που μιλούν την ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα, έχουν το ελληνικό ημερολόγιο και λατρεύουν τους Θεούς των Ελλήνων. Εκείνοι που ζουν στα Σκόπια και υποστηρίζουν ότι εκεί είναι η Μακεδονία, η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αμαθείς και αποτρόπαιοι. Είναι σαν να λέει κανείς ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει τις ρίζες του στη Λευκορωσία κι ότι η Οξφόρδη ήταν το Μινσκ!».

Αυτά δεν τα λέει ο υπογράφων, αλλά ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους μελετητές της Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της ΟξφόρδηςRobin Lane Fox!

Επί πλέον, οι Σλάβοι (με το όνομα Άντες ή Σκλαβηνίες) εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας 1.000 περίπου χρόνια μετά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (έκτος αιώνας μ.Χ) και καταγράφονται για πρώτη φορά σε βυζαντινά έγγραφα από ιστοριογράφους της περιόδου του Ιουστινιανού του Α΄ (527-565) σαν εισβολείς στην περιοχή των Καρπαθίων, του κάτω Δούναβη και του Εύξεινου Πόντου.

Πολλούς αιώνες αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Στρατάρχης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (1892 – 1980), αμέσως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με την πλήρη υποστήριξη του Ιωσήφ Στάλιν (1878 – 1953), έφτιαξε μέσα στην τότε Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ένα ομόσπονδο «κρατίδιο» στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Αξιού με πρωτεύουσα τα Σκόπια, το οποίο ονόμασε «Μακεδονία».

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Άρχισε να δημιουργεί μεθοδικά και με σχολαστική συνέπεια ένα κάλπικο όραμα, μια μελλοντική υποθήκη αλυτρωτισμού και επεκτατισμού, εναντίον της Ελλάδος (κυρίως) αλλά και άλλων γειτόνων της περιοχής. Οι νέες γενιές των Σκοπιανών άρχισαν να διδάσκονται πως «είναι γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και να φανατίζονται με απίθανες και «ιερές» ψευδαισθήσεις αλυτρωτισμού.

11 χρόνια μετά τον θάνατο του Στρατάρχη Τίτο η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας διαλύθηκε και χωρίστηκε σε 6 διαφορετικά, ανεξάρτητα κράτη. Άλλωστε, το «Διαίρει και Βασίλευε» του διάσημου Νικολό Μακιαβέλι αποτελεί το καλύτερο, διαχρονικό όπλο των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν να ελέγχουν χώρες και λαούς με κατακερματισμένη την δύναμη τους, ώστε να «επιβάλλονται» ευκολότερα.

Μεταξύ των «ανεξάρτητων» κρατών της πρώην Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ξεπήδησε και εκείνο της περιοχής του Άνω Αξιού με πρωτεύουσα τα Σκόπια, το οποίο αυτό-προσδιορίστηκε σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αν και κατέχει μόλις το 37% της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατέχει το 51% μαζί με σχεδόν ολόκληρη την Αρχαία Μακεδονία, η Βουλγαρία το 11% και η Αλβανία το 1% περίπου.

Η ευαισθησία της Ευρώπης στον «αυτοπροσδιορισμό» είναι γνωστή και δεδομένη. Η ευαισθησία αυτή της Ευρώπης ήταν η ευκαιρία για το γειτονικό κρατίδιο των 2.000.000 ανθρώπων (Σέρβων, Σλάβων, Αλβανών, Ρομά, Τούρκων, Ελλήνων κ.ο.κ.ε) να «αυτό - προσδιοριστεί» αυθαίρετα αρπάζοντας, με την πρόφαση της γεωγραφικής του τοποθεσίας, ένα όνομα το οποίο κατά 63% ανήκει σε άλλους και με το οποίο δεν είχε καμιά απολύτως ιστορική σχέση!

Το γειτονικό όμως κρατίδιο είχε τις αχυρένιες πλάτες των Τούρκων στρατηγών και πολιτικών που έσπευσαν να το εντάξουν στην νέο – οθωμανική τους επιρροή και το «μουσουλμανικό τόξο» που δημιουργούν μεθοδικά γύρω από την Ελλάδα, όπως ακριβώς έκαναν και με την Αλβανία, ξοδεύοντας απλόχερα χρήμα και όμορφα λόγια. Δίπλα τους Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Ρώσοι, επιδιώκοντας μερίδια πολιτικής επιρροής στο κέντρο των Βαλκανίων.

Προφανώς, τα πρόσωπα που απέκτησαν τον έλεγχο της εξουσίας αμέσως μετά την ίδρυση του κρατιδίου το 1991 «καβάλησαν το καλάμι», έχοντας την ψευδαίσθηση ότι εξασφάλισαν εσαεί σίγουρη υποστήριξη από την Τουρκία αλλά και όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Έτσι, δεν παρέλειψαν καμιά απολύτως πρόκληση που να μην έκαναν εναντίον της Ελλάδος, θυμίζοντας έντονα πολύ συνηθισμένες «Τουρκικές πρακτικές»:

Έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση, να τυπώσουν και να μοιράσουν ανά τον κόσμο χάρτες που περιλαμβάνουν και την αρχαία Μακεδονία, δηλαδή την Ελλάδα.

Τύπωσαν και μοίρασαν χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο, το έμβλημα της Θεσσαλονίκης – της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος.

Δημιούργησαν σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, το σύμβολο που βρέθηκε πάνω στον τάφο του Φιλίππου στην Βόρεια Ελλάδα.

Γέμισαν σταδιακά χώρους και πλατείες με τεράστια, κακέκτυπα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ «βάφτισαν» με το όνομα του, το αεροδρόμιο των Σκοπίων και άλλα σημεία.

Και άρχισαν να χύνουν ποταμούς από κροκοδείλια δάκρυα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς επειδή η Ελλάδα αντιδρούσε στον «αυτό – προσδιορισμό» με την απροκάλυπτη κλοπή του ονόματος ολόκληρης της Μακεδονίας!

Οι ισχυροί «προστάτες» του γειτονικού κρατιδίου κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του κάλπικου ονόματος από 160 χώρες του κόσμου οι οποίες είναι απόλυτα φυσικό να μην γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του θέματος της ονομασίας. Όχι όμως της Ελλάδος η οποία το 2008 πρόβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – φυσικά ούτε λόγος για πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πως θα μπορούσε άλλωστε η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 65 χρόνια, να δεχτεί σαν «σύμμαχο», τους πιο ακραίους εχθρούς της ειρηνικής συνύπαρξης των Βαλκανικών λαών, οι οποίοι μάλιστα διαφημίζουν τον επεκτατισμό τους εναντίον της Ελλάδος – και όχι μόνο!

Συμπέρασμα: Η λέξη «Μακεδονία» αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία, μια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος. Οι Σκοπιανοί τυμβωρύχοι της ιστορίας και οι αμαθείς συνοδοιπόροι τους, εμπλουτίζουν την απροκάλυπτη κλοπή με αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδος, θυμίζοντας έντονα «τα σύνορα της καρδιάς» του Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα μας λέει ότι «παραδίδει μαθήματα ιστορίας» - φυσικά, προς τους όπου γης αμόρφωτους πληθυσμούς!

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Σκοπιανοί:Παριστάνουν τους «διαδόχους» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δημιουργούν συνεχώς από τα σχολεία νέες «φουρνιές» ανθρώπων που «μαθαίνουν» ανύπαρκτη ιστορία και εκπαιδεύονται σε αλυτρωτικά όνειρα εναντίον της Ελλάδος. Η «διαδικασία» αυτή που άρχισε από την εποχή του Τίτο, συνεχίζεται μέχρι σήμερα τοποθετώντας μεθοδικά υπόγειες νάρκες, οι οποίες υποθηκεύουν επικίνδυνα το ειρηνικό μέλλον των Βαλκανίων.

Κατά καιρούς, οι διάφοροι «Διεθνείς Μεσολαβητές» τύπου Ανάν ή Νίμιτς, αποτελούν εκτελεστικά όργανα σκοτεινών κέντρων που επιχειρούν να επιβάλλουν «λύσεις» οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εντολέων τους και όχι τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.

Μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις που διαμορφώνονται, στις πολύπλοκες και πολύ – επίπεδες καταστάσεις που δημιουργούνται, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία την υποθήκευση της ειρηνικής συμβίωσης των επόμενων γενεών των Βαλκανίων.

Ένα όνομα που πρότειναν εύστοχα για τα Σκόπια οι Παμμακεδονικές Ενώσεις της Υφηλίου, είναι «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία». Ανταποκρίνεται πλήρως στην γεωγραφική, ιστορική και τρέχουσα πληθυσμιακή «σύνθεση» του γειτονικού κρατιδίου και τερματίζει μια διένεξη η οποία δημιουργήθηκε από την υστεροβουλία κάποιων ηγετών του περασμένου αιώνα.

Οδηγεί το γειτονικό κράτος με ασφάλεια προς το μέλλον χωρίς αιματοχυσία, πολεμικές περιπέτειες ή διαμελισμούς. Και φυσικά, χωρίς ανατολίτες «προστάτες» που υποθάλπουν συνεχώς αντιθέσεις και έριδες, την ίδια στιγμή που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της περιοχής.

Εμείς, χωρίς καμιά επιφύλαξη, προσυπογράφουμε για τα Σκόπια το όνομα «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία» θεωρώντας ότι αποτελεί «καθαρή λύση» για το γειτονικό κράτος, έναντι οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει την λέξη «Μακεδονία». Εσείς;

PLUS: 22/1/2018

 

 

 

 

 

Απείχε από την ψηφοφορία η αντιπολίτευση

Σκόπια: Με νόμο η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια

11/01/2018 20:193
Σκόπια: Με νόμο η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της κυβέρνησης Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, που προβλέπει την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 69 βουλευτές (προερχόμενοι από την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ), ενώ από αυτήν απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που προκάλεσαν υποστηρικτές του VMRO-DPMNE, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε το νέο νόμο ως αντισυνταγματικό και προειδοποίησε ότι με την υιοθέτησή του η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Επιφυλάξεις για το νόμο εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις προηγούμενες ημέρες, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και να αναπέμψει το νόμο στη Βουλή.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ με την ευρωπαϊκή πρακτική και είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας.

Την ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

 

 

 

 

 

 

Επόμενο βήμα η ανακοίνωση του ονόματος της ΠΓΔΜ

Στην Αθήνα σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι

Επόμενο βήμα η ανακοίνωση του ονόματος της ΠΓΔΜ

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τις συζητήσεις για τα Σκόπια να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Ο σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Μία ημέρα νωρίτερα ενδέχεται να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, για επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η επίλυση του ονοματολογικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις και ζητούμενο για την Κουμουνδούρου τη «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», ο κ. Ζάεφ διαμήνυσε πως οι αναφορές περί «κόκκινης γραμμής» δεν θα αποτελέσουν αιτία ή δικαιολογία ώστε να μπουν περιορισμοί στις συνομιλίες.

Ερωτηθείς αν θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, απάντησε ότι του είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του ζητήματος.

Θέλησε να απευθύνει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Ελλάδας, ότι «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση, ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι ένας ηγέτης ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύει και ο ίδιος. «Έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ' ό,τι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

NEWSBEAST.GR  8/1/2018

 

 

 

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Οι Σκοπιανοί είναι βέβαιοι ότι θα παραμείνουν "μακεδόνες"


Τονίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τη συνταγματική ονομασία, όμως είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα

Ο πρωθυπουργός, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, σε επανειλημμένες δηλώσεις τους τονίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τη συνταγματική ονομασία της χώρας τους [με κάποιο παραθετικό στον όρο Μακεδονία], όμως είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Η Σεκερίνσκα μάλιστα, ήταν πολύ σαφής: «Οι περισσότεροι [σ.σ. Σκοπιανοί] θα αποδεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον θεωρούν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον, ότι δεν απειλεί την ταυτότητα, την εθνική υπερηφάνεια ή τα εθνικά μας χαρακτηριστικά», είπε.

Επομένως, για να διατηρήσουν οι Σλάβοι των Σκοπίων την υπερηφάνειά τους διατηρώντας το ψευδώνυμο Μακεδόνες, πρέπει να την χάσουμε εμείς. Είναι σαφές ότι αυτό δεν ενοχλεί ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γνωρίζουν αυτό οι Σκοπιανοί, η δε εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια», είχε άρθρο με τίτλο: «Όταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ μας αποκαλούσε «Μακεδονία».

Ανέφερε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά καιρούς έχουν ταχθεί υπέρ της θέσης των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας. Στη λίστα, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος, Κ. Γαβρόγλου, Ε. Αχτσιόγλου, η βουλευτής Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Ν. Καρανίκας και πολλοί άλλοι.

Σημειώνει δε: «Οι ίδιοι τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας», της γλώσσας και της ταυτότητάς μας. Εάν το νόμιζαν και το δήλωναν τότε, γιατί να μη το πιστεύουν και να το δηλώνουν και σήμερα που είναι στην κυβέρνηση»;

Προφανώς και δεν έχουν αλλάξει γνώμη, απλώς προκειμένου να διατηρηθούν στην καρέκλα σιωπούν, όπως και σε μύρια άλλα. Όμως, προδίδονται. Προ ημερών, ο Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ότι τον ενοχλεί: «Η αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απόγονους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αλυτρωτική ρητορική».

Δεν προσέχθηκε ιδιαιτέρως, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενοχλείται από την αλυτρωτική ρητορική, όχι από την αλυτρωτική πολιτική που ασκούν οι Σκοπιανοί. Να μη δημοσιοποιούν δηλαδή τον αλυτρωτισμό, όχι να μη τον ασκούν. Η ρητορική, ενοχλεί τον Α. Τσίπρα. Ότι μιλούν, δηλαδή. Αν πράττουν, χωρίς να μιλούν, κανένα πρόβλημα.

Κι αν πει κάποιος ότι ίσως πρόκειται για λάθος, μια και ο πρωθυπουργός δεν διακρίνεται για την παιδεία του, σημειώνω ότι η ομιλία ήταν γραμμένη. Ο λογογράφος είχε τον χρόνο να διατυπώσει την κάθε έννοια με τον σωστό όρο. Δεν ενοχλεί επομένως την κυβέρνηση η αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων, αλλά μόνον η δημοσιοποίησή της.

Και αν αποδεχθούν μάλιστα οι Σλάβοι των Σκοπίων, ότι δεν είναι οι μοναδικοί Μακεδόνες, αλλά υπάρχουν και άλλοι, τότε όλα καλά. Απαράδεκτες για υπερήφανη ελληνική εξωτερική πολιτική, να τους χαρίζει ο πρωθυπουργός την ονομασία Μακεδόνες, αρκεί α ομολογήσουν πως δεν είναι οι μόνοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά και μη, βρίσκονται στον χώρο την Αριστεράς που υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Σλάβων να αποκαλούν εαυτούς «Μακεδόνες», η δε Νεολαία του κόμματος συμμετείχε στα Σκόπια σε Συνέδριο, καθήμενη κάτω από πανό που έγραφε Μακεδονία, χωρίς να ενοχληθεί βεβαίως. Ενώ ενοχλείται με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίον -γραπτώς- αποκάλεσε μαύρο πρόβατο της ιστορίας μας, επειδή ήταν… ιμπεριαλιστής.

Αν σ’ αυτά προσθέσω, και ότι -εκτός από μια φορά- ο Ν. Κοτζιάς δεν υποστήριξε σθεναρώς, ότι είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να δοθεί η ονομασία «Μακεδόνες» σε Σλάβους, δεν αντιλαμβάνομαι την ευφορία του υπουργού Εξωτερικών για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Δεν λαμβάνει υπόψη, ότι ο ομόλογός του Ντιμιτρόφ ανέφερε πως η χώρα του έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας πρέπει να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης και ότι αν αυτή αισθάνεται να απειλείται «σε σχέση με το ποιοι είναι», τότε δεν θα υπάρξει λύση.
voria.gr

 

 

 

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων αναγνώρισε

ότι οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι (βίντεο)

Ο Ζόραν Ζάεφ αναγνώρισε για μια ακόμη φορά ότι οι Σκοπιανοί βουλγαρόφωνοι είναι Βούλγαροι, εγκαταλείποντας κατά τα φαινόμενα πλήρως τα μυθεύματα Γκρουέφσκι περί καταγωγής των Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι σύμφωνα με τις σκοπιανές παλαβομάρες δεν ήταν Έλληνες.

Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας (958-1014), του εθνικού ήρωα των Βουλγάρων.

Το μνημείο που ο Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε στεφάνι έχει επιγραφή που αναφέρει: «Σαμουήλ Τσάρος της Βουλγαρίας».

Φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνου δημοσιεύτηκαν τόσο στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης όσο και στα σλαβικά των Σκοπίων, χωρίς να σχολιάζουν περισσότερο την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού.

Όμως, στις κοινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη (20 Ιουνίου) με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο Σκοπιανός αναφέρθηκε στο σχέδιό του για κοινές εορτές και εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στην «κοινή ιστορία» της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Δείτε τις δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί με αγγλικούς υπότιτλους:
https://www.youtube.com/watch?v=TxiBsF9PREs

tribune.gr Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

 

 

 


Αυτή είναι η διχοτόμηση που τρέμουν τα Σκόπια

– Συνέβη το 1941 και μπορεί να συμβεί ξανά

Το κρατίδιο στα βόρεια σύνορά μας που παριστάνει τη «Μακεδονία» ονομαζόταν στα χρόνια του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας «Βαρδαρία».
Η Μπανόβινα [επαρχία] του Βαρδάρη [Βαρντάρσκα Μπανόβινα] ήταν μια επαρχία ή μπανόβινα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των ετών 1929 και 1941.
Πρωτεύουσα της επαρχίας ήταν τα Σκόπια και περιλάμβανε το έδαφος που σήμερα ανήκει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και περιοχές που υπάγονται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιοα και τη Σερβία. Το όνομα στην επαρχία δόθηκε από τον ποταμό Αξιό, που είναι γνωστός στα βαλκανικά κράτη και ως «Βαρδάρης».
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1941, οι Δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν την Μπανόβινα του Βαρδάρη.
Η επαρχία ως διοικητική δομή καταργήθηκε και η επικράτειά της διαμοιράστηκε στο Βασίλειο της Βουλγαρίας, στην Σερβία που ήταν κατειλημμένη από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα και στην Αλβανία που ελέγχονταν ως προτεκτοράτο από την Φασιστική Ιταλία.
Μετά τον πόλεμο, η περιοχή διαχωρίστηκε ανάμεσα στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας, ομόσπονδων δημοκρατιών της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Όπως βλέπετε και στην εικόνα, στον χάρτη της διχοτόμησης των Σκοπίων από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, το κίτρινο χρώμα είναι η βουλγαρόφωνη περιοχή που είχε προσαρτηθεί στη Βουλγαρία και το πράσινο η αλβανόφωνη.
Από τότε μέχρι σήμερα λίγα έχουν αλλάξει. Μπορεί η ψευδομακεδονική ταυτότητα να έχει επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του βουλγαρόφωνου πληθυσμού, οι Αλβανοί των Σκοπίων όμως δεν τη δέχονται.
Αντίθετα με ό,τι ίσως νομίζουν τα Σκόπια, δεν είναι πλέον χρήσιμα και αναγκαία στις ΗΠΑ. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και από τον νότο η Ελλάδα η ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ. Η Σερβία επίσης έχει αρχίσει να φλερτάρει έντονα με τη Δύση.
Άρα η ανάγκη τους ως «μπάφερ» κράτος είναι πλέον περιττή. Οι Αμερικανοί δεν θα είχαν πρόβλημα να μοιραστούν οι ΝΑΤΟϊκές χώρες της περιοχής τα εδάφη ενός προβληματικού κράτους, που είναι διαρκής εστία αστάθειας και εθνοτικών παθών.
Οι σχεδιασμοί διαμελισμού των Σκοπίων έχουν ανασταλεί εξαιτίας της ελληνικής παρέμβασης που δεν θέλει να δει «μεγάλωμα» της Αλβανίας και της Βουλγαρίας στα βόρεια σύνορά της, αν και στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα διεκδικούσε την προσάρτηση της περιοχής του Μοναστηρίου όπου ζουν και 200.000 Έλληνες μειονοτικοί, μη αναγνωρισμένοι ως ελληνική μειονότητα επίσημα, αλλά υπαρκτοί και καταμετρημένοι από τις ελληνικές υπηρεσίες.
Οι δυνάμεις στα Σκόπια που επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητο κράτος έχουν μόνο ένα σύμμαχο, την Ελλάδα. Για αυτό και οφείλουν να ικανοποιήσουν τις ελληνικές προτάσεις, που σύντομα θα πληροφορηθούν αναλυτικά, και να σταματήσουν να παριστάνουν το ποντίκι που βρυγχάται, διότι τότε θα αφεθούν στον σχεδιασμό διαμελισμού τους για να βρει η περιοχή μας την ησυχία της από αυτό το κακό σπυρί, που μπορεί όμως να είναι και «δώρο των θεών». Οι Σκοπιανοί θα αποφασίσουν τι θέλουν να είναι: Ένα πρόβλημα που θα σβηστεί από τον χάρτη, ή μια δυτική χώρα με την υποστήριξη της Ελλάδας.
tribune.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 20.6.17

 

 

 

 

Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

«Ερχεται διάλυση των Σκοπίων και επέκταση της Ελλάδας μέχρι το Μοναστήρι»

- Ποιος ξένος διπλωμάτης το λέει

«Οι Αλβανοί του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος του κρατιδίου. Στην συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο θα πραγματοποιηθεί» και συνεχίζει ο Βρετανός διπλωμάτης Τίμοτι Λες σε βιβλίο του: «Η ασθενής δυτική επιρροή στα Βαλκάνια θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα συγκρούσεων που θα προκύψουν από τις μετατοπίσεις των υπαρχόντων συνόρων. Νέα κύματα προσφύγων, όπως εκείνα της δεκαετίας του ’90 θα παρουσιασθούν πάλι στα Βαλκάνια.

Σε όλα αυτά, για τμήματα εδαφών θα "τρέξουν" η Ελλάδα και η Βουλγαρία, σε ό, τι θα έχει απομείνει από το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων. Η Ελλάδα έχει δηλωμένο ενδιαφέρον για τα νότια Σκόπια, μέχρι το Μοναστήρι που παλαιότερα πλειοωηφούσε το ελληνικό στοιχείο και μέχρι το 1995 200.000 Σκοπιανοί δήλωναν ότι είναι "ελληνικής συνείδησης"».

Αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Τίμοτι Λες, πρώην επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας στη Μπάνια Λούκα και διευθυντής του οργανισμού «New Europe» που ασχολείται με την αξιολόγηση των κινδύνων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι η περιοχή μέχρι το Μοναστήρι είναι η αρχαία Πελαγονία, έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας.

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι το χάος θα δημιουργηθεί με την έναρξη αντάρτικου, αλλά και την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και με δημοψήφισμα θα ενωθεί με τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο αυτό το σενάριο θα δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να εισέλθει στην περιοχή, αφού βλέπει την αποδυνάμωση της επιρροής της Δύσης, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Τίμοτι Λες θα ενθαρρύνει το φαινόμενο του ντόμινο. Οι Κροάτες από τη Βοσνία θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στην Κροατία που θα βοηθήσει σε αυτό με κάθε τρόπο.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μεγάλο μέρος της χώρας. Στη συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την υποτιθέμενη αυτή εξέλιξη, ο φιλοσερβικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου θα ζητήσει ένωση με τη Σερβία.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντέινα Ρορομπάκερ, σε δηλώσεις του στην αλβανική τηλεόραση πρότεινε όπως «Οι Αλβανοί των Σκοπίων αποτελέσουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το υπόλοιπο έδαφος ας το πάρει η Βουλγαρία, ή «οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται οι κάτοικοι των Σκοπίων» εννοώντας την Σερβία και την Ελλάδα.

Ο διαμοιρασμός του κράτους των Σκοπίων αποτελούσε το αντικείμενο της βαλκανικής διάσκεψης του 1993 με την συμμετοχή της τότε Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας που είχε διοργανώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 1993. Οι ΗΠΑ σαμποτάρισαν την διάσκεψη η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού Βουλγαρία και Αλβανία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

pronews.gr   5/6/2017

 

 

Ανέλαβε καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων

Ο Ταλάτ Τζαφέρι δεν έχει αναγνωριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γκρούεφσκι

Ανέλαβε καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων

Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απαρχή εξελίξεων στην προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, ο νεοεκλεγείς κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της βουλής την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στα Σκόπια.

Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, δεν έχουν αναγνωρίσει τον Τζαφέρι ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή πρόεδρο.

Ωστόσο ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Χόιτ Γι κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στα Σκόπια, σε μια μεσολαβητική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουάσιγκτον για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο , συναντήθηκε με τον Τζάφερι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορεί και πρέπει να σχηματισθεί «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατόπιν αυτών και με την ρητορική του Γκρούεφσκι και του κόμματός του να «χαμηλώνει», εκφράζονται ελπίδες ομαλοποίησης της κατάστασης.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών στα Σκόπια, είναι πολύ πιθανό ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφία Ζόραν Ζάεφ, να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και αν ο πρόεδρος Ιβάνωφ επιμένει να μην την αναγνωρίζει.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι εγκαταστάθηκε κανονικά στο γραφείο του προέδρου της βουλής χωρίς, όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Αναμένεται ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη σύγκληση του κοινοβουλίου από τον Τζαφέρι, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του Γκρούεφσκι ή θα επιμένουν να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν στη βουλή.

newsbeast.gr   23:16  3/5/2017

 

 

 

 

Σκόπια: Πολιορκείται το Κοινοβούλιο - Συνάντηση του Τ.Τζαφέρι με τον Αλβανό μακελάρη του ISIS (φωτό, βίντεο)

ΕΚΤΡΑΧΥΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στα Σκόπια καθώς πληροφορίες ότι θα υπάρξει νέα εισβολή στο Κοινοβούλιο της χώρας, κινητοποίησε σώματα ασφαλείας και ένπλες δυνάμεις. Αυτή την στιγμή περίπου 1200 αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την Βουλή των Σκοπίων και σήμερα το κτίριο έμεινε κλειστό, ενώ στους δρόμους περιπολούν αστυνομικά και στρατιωτικά τζιπ.
Στο διάγγελμα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ τονίστηκε πώς "Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή η εκλογή ενός πολέμαρχου του UCK – του Τζαφέρι- στο αξίωμα του προέδρου του Κοινοβουλίου.
Ο Ταλάτ Τζαφέρι διεύθυνε μονάδες του UCK και πληροφορίες τον φέρουν να έχει συναντηθεί με τον Αλβανός ισλαμιστής της ISIS Λαβντρίμ Μουχατζέρι ή αλλιώς τον Κοσοβάρος «χασάπης των Βαλκανίων» με μεγάλη δράση σε σφαγές κατά Χριστιανών στην Συρία
Ο Μουχατζέρι απειλεί να σφάξει όλους τους χριστιανούς σε Αλβανία, Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή στην ευαίσθητη γραμμή των βορείων συνόρων της χώρας μας.Οι άντρες του, οι οποίοι έχουν ορκιστεί πίστη τόσο στην ISIS όσο και σε εκείνον, βεβηλώνουν σχεδόν καθημερινά εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.4.17

 

 

 

Πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Μπόικο Νόεφ

- «Τα Σκόπια τέλειωσαν

- Το θέμα είναι εάν θα διαμελιστούν ειρηνικά ή βίαια»

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, εξέφρασε την άποψη ότι τα Σκόπια είναι «τελειωμένα» και το θέμα τώρα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά.

«Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει πια μέλλον ως ένα ενιαίο κράτος, στην πράξη η καντονοποίησή της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το θέμα τώρα είναι εάν η οριστική διαίρεση θα γίνει βίαια ή ειρηνικά», δήλωσε στην συνέντευξή του για το Πρακτορείο FOCUS.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Ιβάν Κόστοφ και πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, πρόσθεσε ότι η πολιτική κρίση που παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό, κλιμακώνεται στον βαθμό που η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χάνει πια στην πράξη της εθνική κυριαρχία της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστολή του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους «στρατηγικούς εταίρους» της χώρας του αποτελεί ιδιόμορφο μήνυμα SOS προς τη διεθνή κοινότητα, στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το «ναυάγιο του πλοίου των Σκοπίων».

Κατά την άποψη του Νόεφ, οι αιτίες γι’ αυτό είναι κυρίως εσωτερικές.

«Οι αιτίες είναι περίπλοκες, αλλά με δύο λόγια η πολιτική ελίτ της χώρας εκμεταλλεύθηκε όλη την ενέργεια της χώρας και της κοινωνίας στη δημιουργία ενός φαντασιακού, τεχνητού παρελθόντος αντί να οικοδομήσει το μέλλον των πολιτών της χώρας.

»Η πολιτική ελίτ που κυβερνούσε βυθίζει τη χώρα λόγω συμπλεγμάτων κατωτερότητας, έλλειψης γεωπολιτικής διορατικότητας, επαρχιωτισμού και προσωπικής απληστίας», σχολίασε εύστοχα ο Νόεφ.

ΠΗΓΗ Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

 

 

 

 

 

 

Σκόπια: Ολομέτωπη σύγκρουση Γκρούεφσκι κατά του Τζορτζ Σόρος

Σκόπια.
Ο αρχηγός του σλαβικού κόμματος  VMRO–DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία ‘Ρεπούμπλικα’ („Република“) έχει ως κύριο θέμα τις δραστηριότητες του Αμερικανού προπαγανδιστή Τζορτζ Σόρος στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, τη δυναμική
του να συγκεντρώνει πολιτικές δυνάμεις στην υπηρεσία της ιδεολογίας του, μέσω των ‘ανοικτών κοινωνιών’ και όπως ο ίδιος είπε με τα εκατομμύρια που ‘χύθηκαν’ για το σκοπό αυτόν στα Σκόπια.

«Ήταν μια δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα χρονιά. Ναι, είχαμε έναν σκληρό αντίπαλο και δεν σκέφτομαι την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- SDSM,  αυτή ήταν απλά το κάλυμμα, το εργαλείο, η λαβίδα…  Πίσω τους βρίσκονταν ο Τζορτζ Σόρος με τα εκατομμύρια του που χύνονταν στη χώρα, μέσω του δικτύου των ΜΚΟ, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η επιρροή των πιο ισχυρών κρατών του κόσμου, που αποτελούσαν μια αποφασιστική επιρροή για μια μικρή χώρα όπως είναι η δική μας.
Όλα αυτά δεν θα γίνονταν με τόση ευκολία, εάν είχαμε μια οικονομία ισχυρότερη,  που θα πρόσφερε νέες θέσεις εργασίας. Παρά το γεγονός αυτό, έχουμε επιτυχία και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Η συνέντευξή του που είχε τίτλο:  «Η Κοινωνία των Πολιτών δεν πρέπει να παραμείνει στο μονοπώλιο του Σόρος»,  είχε τον υπότιτλο «γιατί ο Σόρος εστιάζει την προσοχή του στα Σκόπια», ο Γκρούεφσκι δηλώνει ότι το ενδιαφέρον του Σόρος δεν είναι νέο, αλλά επί 25 χρόνια αναμιγνύεται στην πολιτική των Σκοπίων, «αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει ενταθεί».
«Υπάρχει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στα Σκόπια, είναι η «Open Society Institute», που χρηματοδοτείται  απευθείας από τον Σόρος ή από μέσα τα οποία ελέγχει. Αυτό έχει καταδικασθεί από το VMRO-DPMNE. Αντίθετα δεν υπάρχει παρόμοια κίνηση από το SDSM”.
«Έτσι, ό, τι κάνουμε εμείς είναι κακό και ό, τι κάνει το SDSM είναι καλό ή υπάρχει σιωπή. Ο άνθρωπος, που επί 25 χρόνια ήταν επικεφαλής του «Ινστιτούτου  Ανοικτής Κοινωνίας» στα Σκόπια, είναι μέλος  του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του SDSM.
Πέρυσι, φαινομενικά, συνταξιοδοτήθηκε, αλλά στην πραγματικότητα τοποθέτησε ένα μέλος στη θέση του που είναι δούλος του και δεν γνωρίζουμε ούτε το όνομά του,  αλλά καθοδηγεί  στην ίδια πολιτική του προκατόχου του. Δεν χρειάζεται να κρύβεται ότι είναι μέλος  του SDSM. Οι άνθρωποι του Σόρος έχουν μιλήσει ανοιχτά εναντίον μας στις πολιτικές συγκεντρώσεις του SDSM. Έτσι το κόμμα μας έχει καθορίσει και λέει ότι SDSM=SOROS», είπε χαρακτηριστικά ο Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, στόχος του Σόρος είναι η χρησιμοποίηση του πλούτου του, προκειμένου να ασκήσει επιρροή σε δύο κατευθύνσεις: να δημιουργήσει ‘ιδεολογικό στρατό’ και μέσα από την χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία – γνωστά τα αποτελέσματα σε ορισμένες χώρες- να επωφεληθεί από την χρηματιστηριακή αγορά.
«Ο Σόρος στα Σκόπια έχει κάνει έναν σύγχρονο στρατό. Πέρα από τον κλασικό στρατό. Οι ΜΚΟ του Σόρος έχουν δημιουργήσει έναν στρατό χωρίς τουφέκια και πιστόλια, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, τώρα ο στρατός αποτελείται από ιδεολογική διάβρωση που ελέγχει ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης με διεφθαρμένους δημοσιογράφους και επιρροή των ισχυρών ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης σε θέματα της χώρας μας καθώς και κατευθύνσεις ξένων κυβερνήσεων με τις πολιτικές τους στη χώρα μας».
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς έτσι ενεργεί ο Σόρος και στη συνέχεια κάνουν ότι θέλουν. Μπορούν να μας συνθλίψουν και να μας ζυμώνουν σαν ζύμη. Θα μας πούνε εγκληματίες, κλέφτες, προδότες, ηλίθιους και ανίκανους, ότι είμαστε τέρατα και έτσι οδηγούμαστε στις εκλογές. Εφευρίσκουν ένα σωρό ψέματα και παραπληροφορούν, θα πει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μεταξύ των άλλων.
Ο ίδιος θα επισημάνει, ως κατακλείδα της συνέντευξής του, ότι η ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση.
«Διάβασα το βιβλίο του Τραμπ που λέει για μια ένδοξη Αμερική, είναι σημαντικό βιβλίο με νέες ιδέες και ελπίζω στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης», είπε.
echedoros-a.gr
Αναρτήθηκε από στις   5/1/2017   12:30 π.μ.

 

 

 

 

Σκόπια: «Ποιοι είναι οι Έλληνες κατά το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας»

macΟι αγαπητοί γείτονες μας, Σλάβοι των Σκοπίων,  έχουν μια ιστοσελίδα στο Facebook στην οποία εκφράζουν όλα τα αγνά αισθήματά τους για τους Έλληνες. 
Η σελίδα αυτή που καθορίζεται ως «κυβερνητική οργάνωση» έχει τίτλο :
« Η Αθήνα είναι ‘μακεδονική’ γη (σλαβική υπονοεί ο παραχαράκτης)  και οι ‘Έλληνες’ είναι Αφρικανοί που ήρθαν στη ‘Μακεδονία’ (Athens is Macedonian land, «greeks» are Afrikans who came in Macedonia).
Αυτή, λοιπόν, η ξεχωριστή ιστοσελίδα, ανασκαλεύει το πρώτο σύνταγμα των, εξεγερμένων υπόδουλων επί 400 χρόνια Ελλήνων,  κατά της Οθωμανικής Κυριαρχίας, που έγραψαν στη Τροιζήνα, στα σπάργανα, δηλαδή, της δημιουργίας  του ελληνικού κράτους,  που ξεπήδησε μέσα από τη μαυρίλα της Οθωμανικής Κατοχής, που  προσπαθεί να καθορίσει τους Έλληνες ως συνέχεια του Βυζαντίου,   μέσα στην οθωμανική ασάφεια.
Γράφουν οι συντάκτες του σλαβοβουλγάρικου δημοσιεύματος, διακόσια περίπου χρόνια μετά την «αφύπνισή» τους από την ελληνική επανάσταση:
«Το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα υπογράφηκε και επικυρώθηκε τον Ιούνιο του 1827 στην Γ΄ Εθνική Συνέλευση στην Τροιζήνα , μετά την ελληνική εθνική εξέγερση για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Δείτε τα άρθρα που σχετίζονται με το πρώτο ελληνικό σύνταγμα που ουσιαστικά καθορίζει τον χαρακτήρα του κράτους, το έδαφος του και τους κατοίκους του.
Στο άρθρο 4 λέει:
«Επαρχίαι της Ελλάδος είναι  όσαι έλαβον και θα λάβουν τα όπλα κατά της οθωμανικής δυναστείας»
Και ακολουθεί η απάντηση το ερώτημα  πως καθορίζονται οι Έλληνες:
«Έλληνες είναι:
εξΌσοι αυτόχθονες της ελληνικής επικράτειας πιστεύουν εις Χριστόν.
Όσοι από τους υπό τον οθωμανικόν ζυγόν πιστεύοντες εις Χριστόν, ήλθαν και θα έλθουν εις την ελληνική επικράτεια  δια να συναγωνισθώσιν ή να κατοικήσουν εις αυτήν.
Όσοι εις ξένας επικρατείας είναι γεννημένοι από πατέρα Έλληνα.
Όσοι, αυτόχθονες και μη και οι τούτων ακούγοντες , πολιτογραφηθέντες εις ξένας επικρατείας προ της δημοσιεύσεων του παρόντος Συντάγματος έλθωσιν εις την ελληνικήν επικράτειαν και ορκισθώσι τον ελληνικόν όρκον.
Όσοι ξένοι ελθώσι και πολιτογραφηθώσιν
Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον των νόμων
Όλοι οι Έλληνες είναι δεκτοί , έκαστος κατά το μέτρον της προσωπικής του αξίας, εις όλα τα δημόσια επαγγέλματα, πολιτικά, στρατιωτικά.
Δηλαδή, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα, «για να είσαι Έλληνας ήταν αρκετό να είσαι Χριστιανός!» Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι οι Έλληνες έχουν πολύ μικρή μνήμη. Ξέχασαν πως δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος  και οι σύγχρονοι Έλληνες.
Γιατί, λοιπόν, εμείς οι Σλάβοι πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, όταν οι Έλληνες δεν έχουν απολύτως τίποτε που να μπορούσε να αποδείξει  ότι είναι συνέχεια και απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων!
συνΤο γεγονός ότι πριν από 190 χρόνια ο κάθε χριστιανός στο ελληνικό κράτος γινόταν αυτόματα και ‘Έλληνας’, πως πρέπει να φαντασθούμε την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες;
Κατά συνέπεια, κάθε Εβραίος ή Μουσουλμάνος, εγκαταλείφθηκε από το ελληνικό κράτος και σήμερα αναζητούμε τα αίτια της καταγωγής του ελληνικού ρατσισμού;
Χωρίς καμία μεροληψία, το έγγραφο αυτό δείχνει την υψηλότερη επίσημη σημασία της ελληνική ταυτότητας  και πως συνειδητά έχει παραχθεί.
Αυτό το παράδοξο , τονίζεται ακόμη περισσότερο στους ‘Έλληνες’ από τον πρώτο πρόεδρό τους τον Γιώργη Κουντουριώτη ((1782-1858), ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα της Βαυαρίας, ως βασιλιάς της Ελλάδας και είχε γίνει ο πρώτος  πρόεδρος του ελληνικού κράτους (1823-1826).
Ο Κουντουριώτης προέρχονταν από την περίφημη αλβανική οικογένεια του Ζέρβα που αναμφίβολα η συμβολή της στην ελληνική επανάσταση ήταν μεγάλη.
Το (όνομα) Κουντουριώτης προέρχονταν από ένα από τους προγόνους του που καταγόταν από το χωριό Κούντουρα της Μεγαρίδας.
Ο αδελφός του Λάζαρος  Κουντουριώτης πολέμησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ονομάσθηκε «πατέρας του Έθνους».
Ο Γιώργος Κουντουριώτης ήταν ένας Αλβανός που ήξερε μόνο αλβανικά και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ελλάδας.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, ο αλβανικός χαρακτήρας του ελληνικού κράτους επιβεβαιώνεται και από άλλους ονομαστούς επαναστάτες που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, που ήταν Αρβανίτες και δεν μιλούσαν ελληνικά.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Μάρκος και Κίτσος Τζαβέλας και ο Ανδρέας Μιαούλης, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.
echedoros-a.gr
Αναρτήθηκε από στις 7/6/2016 12:50 π.μ.

 

 

 

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ!

«Πέταξαν» πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες και τα ξανά έκλεισαν! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ! «Πέταξαν» πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες και τα ξανά έκλεισαν! (ΒΙΝΤΕΟ)Ένα νέο περιστατικό ήρθε για να «φουντώσει» την ήδη τεταμένη κατάσταση στα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του MEGA, σήμερα το πρωί, οι Σκοπιανοί άνοιξαν για λίγα λεπτά τα σύνορα και επαναπροώθησαν στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα 25 αυτά άτομα, Συριακής και Ιρακινής καταγωγής είχαν καταφέρει να περάσουν νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση. Όμως στην πορεία τους προς την κεντρική Ευρώπη εγκλωβίστηκαν στα σύνορα με την Σερβία.
Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ τους συνέλαβαν και μετά από αρκετές μέρες, και με ενδιάμεση στάση στα Σκόπια τους έφεραν και πάλι στα σύνορα με την Ελλάδα, όπου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και διεργασίες τους εξώθησαν να επιστρέψουν πίσω στην χώρα μας.
Μάλιστα όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ του καναλιού, η κίνηση αυτή έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς οι συνοριακοί αστυνομικοί των Σκοπίων… σήκωσαν κάποια στιγμή τον φράχτη και εξώθησαν τους συγκεκριμένους πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στο έδαφος της Ελλάδας!

crashonline.gr
Αναρτήθηκε από στις 9/4/2016 9:04 μ.μ.

 

 

 

 

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

ΕΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, (βίντεο)

αλβανοι σκοπιωνΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Φωτιές άναψε η απόφαση του πρόεδρου των Σκοπιανών της Διασποράς, Todor Petrov, να αναγείρει ένα μεγάλο σταυρό ύψους 55 ποδών, δηλαδή περίπου 17 μέτρα, σε κεντρικό σημείο των Σκοπίων.
Μόλις έγινε γνωστή αυτή η απόφαση, τότε μουσουλμάνοι κυρίως Αλβανοί των Σκοπίων, συγκεντρώθηκαν στον τόπο όπου θα υψώνονταν ο σταυρός και με βία αφού κατέλαβαν την τοποθεσία έκλεψαν μια μπουλντόζα και έσκαψαν με μανία το μέρος καταστρέφοντας την βάση του σταυρού.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν από οργισμένους μουσουλμάνους προκαλώντας μεγάλη ένσταση στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να ηρεμίσει τα πνεύματα.
Μια καλή «γεύση» από θρησκευτικές ταραχές που αύριο με την πλημμύρα όλων αυτών των μουσουλμάνων στην χώρα μας, να είστε σίγουροι πως θα τις έχουμε και μέσα στα σπίτια μας.
Και εις ανώτερα!


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Αναρτήθηκε από στις    6/3/2016  10:00 μ.μ.

 

 

 

 

Οι πρόσφυγες έκαναν «ντου» στα Σκόπια

– Σκηνές πολιορκίας, χάος με δακρυγόνα (βίντεο)!!!!!!

Οι πρόσφυγες έκαναν «ντου» στα Σκόπια – Σκηνές πολιορκίας, χάος με δακρυγόνα (βίντεο)

Επεισόδια προκλήθηκαν τη Δευτέρα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα όταν απελπισμένοι

πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να μπουν με το ζόρι στα Σκόπια και

ακολούθησαν σκηνές που θύμιζαν πολιορκία.

Η Αστυνομία των Σκοπίων απάντησε ρίχνοντας δακρυγόνα και επικράτησε πραγματικό

χάος.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, δείτε τι συνέβη στο ρεπορτάζ του Russia Today:

Chaos as police teargas migrants tearing down fence at Greek-Macedonian border

29 Φεβρουαρίου 2016, 16:34

 

 

 

Τα Σκόπια βάζουν και δεύτερο φράχτη στην Ειδομένη

Στόχος οι αυστηρότεροι έλεγχοι στη διέλευση προσφύγων

Τα Σκόπια βάζουν και δεύτερο φράχτη στην Ειδομένη

Στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των αναγγελιών για αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη διέλευση προσφύγων.

Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν από χθες τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΠΓΔΜ προχώρησε στην τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Ο φράχτης αυτός έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μήκος του επεκτείνεται στα περίπου 35 χλμ.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ έχει προμηθευτεί το σύρμα του φράχτη από την Ουγγαρία.

23:17 07/02/2016  newsbeast.gr

 

 

 

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΗ

Γκρούεφσκι: Αλλάζουμε το όνομα «Μακεδονία» αν εγκριθεί από δημοψήφισμα

Γκρούεφσκι: Αλλάζουμε το όνομα «Μακεδονία» αν εγκριθεί από δημοψήφισμαΟ σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στην αλλαγή ονομασίας της χώρας του, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για επίλυση του διπλωματικού αδιεξόδου μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΔΓΜ, που κρατά 24 χρόνια.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι σε συνέντευξη του στην Guardian, υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα την ονομασίας υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους, και να βρούμε κάποια λύση".

Η διαφορά για την ονομασία αποτελεί το "αγκάθι" για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τουλάχιστον έως ότου επιλυθεί η διαφωνία.

Μετά από χρόνια αδιαλλαξίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι έτοιμος να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. Ωστόσο, η προϋπόθεση του δημοψηφίσματος που θέτει είναι μάλλον άλλος ένας διπλωματικός ελιγμός, αφού οι πολίτες των Σκοπίων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αρνηθούν.

"Θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να πάμε σε διάλογο με την Ελλάδα για να βρούμε μια λύση, και αν βρούμε μια λύση, πρέπει να πάμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε δημοψήφισμα", δήλωσε ο Γκρουέφσκι. "Μέσω του διαλόγου θα πρέπει να βρούμε κάποια λύση, και μετά από αυτό να ζητήσουμε από τους πολίτες να μας πουν: είναι σωστό αυτό ή δεν είναι σωστό;"

Και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια διαμάχη θα μπορούσε να λυθεί.

Πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι, εξέφρασε αισιοδοξία, μιλώντας σε ελληνική εφημερίδα, ότι "οι συνθήκες είναι περισσότερο από ώριμες" για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνέβαλαν στη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Ο τερματισμός του 11χρονου εμπάργκο ήρθε με την επίσκεψη στα Σκόπια, τον Ιούνιο, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε : "Θέλουμε όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... επειδή η δική μας χώρα, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στα Βαλκάνια στο σύνολό τους. "

"Έχουμε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα", δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. "Έχουμε προτείνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις."

Το ζήτημα της ονομασίας θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες της Πέμπτης. Μια άμεση λύση είναι μάλλον απίθανη, αλλά η επίσκεψη Ποπόσκι - και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν άλλα πιο πιεστικά ζητήματα - μπορεί κάλλιστα να προοιωνίζει την αρχή του τέλους αυτής της διπλωματικής διαφοράς.

πηγή: cnn.gr   ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 16/12 13:50

 

 

 

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επιταχύνει την κατασκευή φράχτη στα σύνορα η πΓΔΜ

Επιταχύνει την κατασκευή φράχτη στα σύνορα η πΓΔΜΣυρμάτινο φράχτη στα νότια σύνορα με την Ελλάδα άρχισε να στήνει ο στρατός της πΓΔΜ, προκειμένου να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που υπάρχαν εδώ και αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε φωτογράφος του Reuters, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή,
στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν μεταλλικούς στύλους στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας φράχτη παρόμοιο με αυτόν που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των προσφύγων. Πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην πΓΔΜ κυρίως από την ουδέτερη ζώνη στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής και σχεδόν όλοι κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Σερβία.

Το ενδεχόμενο τοποθέτησης του φράχτη αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας πριν δύο εβδομάδες. Δόθηκε, μάλιστα, εντολή στον στρατό της χώρας να αρχίσει τις προετοιμασίες για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του εδάφους στο τμήμα των συνόρων που θα τοποθετηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο φράχτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 28/11 12:13

 

 

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Κάτι Πολύ Σπάνιο…

Φοιτήτρια στα Σκόπια Δηλώνει Δημόσια την Ελληνική της Ταυτότητα (Βίντεο)

Σε μια κατάσταση, όπου οι Έλληνες στην ΠΓΔΜ καταπιέζονται, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μια νεαρή γυναίκα, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο UKIM των Σκοπίων είναι περήφανη για την
ελληνική εθνικότητα της. Αυτή η παρουσίαση της αλήθειας κατέστη δυνατή σε ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera στα Σκόπια.
Αυτό το σύντομο βίντεο είναι μια μαρτυρία, που ακόμη και κάτω από μεγάλη πίεση (το οποίο με χιούμορ αναφέρθηκε από τις συνεντεύξεις των δημοσιογράφων), κάποιος αποδέχθηκε θαρραλέα και με υπερηφάνεια την ελληνική καταγωγή αλλά και την ελληνική εθνική συγγένεια. Κάτι που θα ήταν φυσιολογικό για τον Ελεύθερο Κόσμο, είναι ένα έγκλημα της σκέψης στην ΠΓΔΜ. Αλλά τουλάχιστον, αυτή η αξιοσημείωτη μαρτυρία καταγράφηκε από ένα ξένο, διεθνές και επαγγελματικό σπίτι τηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-XI-2015
Δημοσιογράφος-Ερευνητής: Γκόραν Μίλιτς, Κροατία
Γλώσσες: Κροατικά και Ψευδο-«Μακεδονικά»

Δείτε το Βίντεο (Βίντεο) hellasforce.com  22/11/2015 11:21 π.μ.

 

 

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Εκλεισαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί. 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Η απόφαση να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί άνοιξε τον ασκό του Αιόλου - Συρματοπλέγματα «δεσμά» κρατούν πίσω χιλιάδες μετανάστες - Ένταση μετά τον αποκλεισμό προσφύγων στην περιοχή.
«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην ...
Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.

Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Η νύχτα στην Ειδομένη είναι δύσκολη. Η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες ώρες το μηδέν. Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες (και) χθες το βράδυ στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν σήμερα τα σύνορα. Ακόμα όμως και αν τους επιτρέψουν οι αρχές των Σκοπίων τη διέλευση, δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν, αφού η δίοδος έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες Ιρανούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς, κ.ά οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι απειλούν να την κρατήσουν επ’ αόριστον κλειστή εάν δεν επιτραπεί και στους ίδιους να περάσουν.

Τρεις χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν από χθες το μεσημέρι τα σύνορα και άλλες πέντε χιλιάδες αναμένονταν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη.

seleo.gr 20/11/2015 στις 12:11 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Προκλητικός ο Γκρουέφσκι: Είμαστε Μακεδόνες

Ιδιαίτερες αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ... Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Πρόσθεσε ότι τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο (σ.σ. κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια), αποτελούν ένα θετικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την υπέρβαση των διαφοράς σχετικά με το όνομα.
Ωστόσο, περιγράφοντας τις θέσεις της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι φάνηκε να μην αφήνει κανένα περιθώριο μετατόπισης από αυτές.
«Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε Μακεδόνες, ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.
Η παραπάνω αναφορά του κ. Γκρούεφσκι αποτελεί και τον κύριο τίτλο των περισσότερων σχετικών δημοσιευμάτων του σημερινού Τύπου των Σκοπίων.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.
«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και όχι περιστασιακά. Ως εκ τούτου και η απόφαση του ΔΔΧ προς όφελος της χώρας μου πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέλη αυτού του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα σώματα και όργανά του θα μειώνεται» σημείωσε.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι- Μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Σχετικά με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το επιβεβλημένο εκ μέρους της Ελλάδας ζήτημα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να αρθεί η στασιμότητα και αυτό να οδηγήσει προς μεγαλύτερες δυνατότητες για εξεύρεση λύσης. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμπεριφέρεται με προσήλωση και υπευθυνότητα ως προς αυτό το ζήτημα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

3/10/2015 στις 9:04 μ.μ.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided