Σάββατο, Μάρτιος 23, 2019

Πολωνία

 

 

 

 

 

 

 

Πολεμικές επανορθώσεις 685 δισεκ. ευρώ ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία. Έχει λάβει 1,6δισεκ. ευρώ

 

 

 

 

 

08/03/2018 11:46

Πολεμικές επανορθώσεις 685 δισεκ. ευρώ ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία.

Έχει λάβει 1,6δισεκ. ευρώ

Heritage Images via Getty Images

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που συνεχίζει να θέτει πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία. Στην περίπτωση της Πολωνίας μάλιστα, η οποία για πρώτη αφορά αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό, αυτό φτάνει με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PiS) Μούλαρτσικ τα 685δισεκ ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος των καταστροφών και απωλειών που προκάλεσαν οι ναζί.

Οι νέες αυτές εκτιμήσεις βασίζονται σε υπολογισμούς της πολωνικής Υπηρεσίας Πολεμικών Ζημιών από το 1947, οι οποίοι και επικαιροποιήθηκαν. «Μιλάμε για τεράστια, αλλά δικαιολογημένα ποσά αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου, κατεστραμμένες πόλεις και χωριά και το χαμένο δημογραφικό δυναμικό της χώρας μας», είπε ο Μούλαρτσικ- ο οποίος ηγείται της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής- στον πολωνικό σταθμό PolsatNews.

Σημειώνεται πως το 1989, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είχε δρομολογηθεί μια διαδικασία συμφιλίωσης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle ενώ στο πλαίσιο συμφωνιών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Βερολίνο κατέβαλε στην Βαρσοβία εν είδει επανορθώσεων 1,6 δις ευρώ. Οι αξιώσεις για την καταβολή περαιτέρω επανορθώσεων ήρθαν στο προσκήνιο για πρώτη φορά το 2005 όταν ανέλαβε το PiS. Το θέμα όμως βρέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όταν ο αρχηγός του κόμματος επανέφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, κάνοντας λόγο για «τεράστιες απώλειες» και προαναγγέλλοντας μια «ιστορική αντεπίθεση». «Η Πολωνία δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις της. Όποιος το πιστεύει αυτό πλανάται πλάνην οικτράν» είχε πει.

wikimedia commons

Το Βερολίνο από την πλευρά του απέρριψε και επιχείρημα και άρα αξίωση. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ντέμερ, η Γερμανία αναλαμβάνει την πολιτική, ηθική και πολιτική ιστορική της ευθύνη, ωστόσο το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει πολιτικά και νομικά. Η δε επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής είχε στηρίξει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, καταλήγοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, στο συμπέρασμα ότι με την υπογραφή της «Συνθήκης 2 + 4» που υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου του 1990 έχασαν την ισχύ τους όλες οι αξιώσεις που απορρέουν από τα γερμανικά εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη γερμανική ανάγνωση, η συμφωνία του ’90 «διευθετεί τελεσίδικα το θέμα των επανορθώσεων». Πέραν αυτού, όπως διατείνεται το Βερολίνο, η Πολωνία είχε υπογράψει ήδη δήλωση παραίτησης το 1953.

Η Βαρσοβία όμως επιμένει και ειδικοί αμφισβητούν τη νομιμότητα της τότε πολωνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ούσα στην σοβιετική ζώνη επιρροής εκτελούσε απλώς διαταγές της Μόσχας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της χώρας.

«Οι Πολωνοί έχουν λάβει μόλις το 1% από αυτά που έχουν λάβει οι πολίτες χωρών της Δύσης ή το Ισραήλ» και αυτό παρότι «είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες», είχε δηλώσει ο πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι στο Spiegel. Στα μέσα Ιανουαρίου όμως ο νέος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους. Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο επισήμανε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις των δυο κυβερνήσεων. Πράγματι, μέχρι στιγμής η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επισήμως οποιοδήποτε αίτημα προς το Βερολίνο.

wikimedia commons

Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα τις ανομολόγητες απώλειες και καταστροφές που βίωσε η Πολωνία κατά τη διάρκεια του ολέθριου Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έχασαν η ζωή τους περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί, αριθμός που αντιστοιχούσε στο ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού. Η πρωτεύουσα Βαρσοβία είχε σχεδόν ισοπεδωθεί και μεγάλα τμήματα της χώρας είχαν καταστραφεί και λεηλατηθεί.

Γερμανοί αναλυτές ωστόσο εικάζουν ότι πίσω από τη νέα αυτή στρατηγική του PiS κρύβονται περισσότερο εσωπολιτικοί λόγοι. «Στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι τα αδιαμφισβήτητα εγκλήματα της Βέρμαχτ και των SS στην Πολωνία», επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Die Welt Φέλιξ Κέλερχοφ. «Το ζητούμενο είναι περισσότερο να προκληθούν αντιγερμανικά αισθήματα, γι΄ αυτό και αυτός ο υπερβολικός αριθμός (σσ. 685 δις)». O Μίχαελ Τούμαν, που αρθρογραφεί στην Die Zeit, συμφωνεί με αυτή την ανάγνωση, εκτιμώντας ότι «το PiS χρησιμοποιεί το θέμα εν είδει εκδίκησης κάθε φορά που επιπλήττεται από Βρυξέλλες και Βερολίνο για τις αυταρχικές δομικές μεταρρυθμίσεις».

Στο ερώτημα γιατί δεν αξιώνει επανορθώσεις και από τη Ρωσία, ο Μούλαρτσικ απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι είναι «πιο ρεαλιστικό» να πληρώσει η Γερμανία. Η Ρωσία, όπως λέει, είναι μια χώρα που δεν σέβεται, αλλά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο ίδιος σκοπεύει να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Βερολίνο για να μεταπείσει τους γερμανούς βουλευτές για τις γερμανικές ευθύνες.

Πηγή: Deutsche Welle  8/3/2018


Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας o Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο πρώην υπ. Οικονομικών πήρε τη θέση της Μπεάτλα Σίντλο

Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας o Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας

Ματέους Μοραβιέτσκι

ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου

Αντρέι Ντούντα

νέος πρωθυπουργός της χώρας, αντικαθιστώντας την Μπεάτα Σίντλο, που ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) απομάκρυνε την προηγούμενη εβδομάδα την Σίντλο από τη θέση του επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Πολωνίας και για την προετοιμασία των συντηρητικών ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  11/12/2017

 

 

 

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Πολωνίας

Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Ματέους Μοραβιέτσκι

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας

Ματέους Μοραβιέτσκι

θα αντικαταστήσει την

Μπεάτα Σίντλο

στη θέση του επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, έγινε σήμερα γνωστό από την εκπρόσωπο τύπου του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

«Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο υπέβαλε την παραίτησή της στην πολιτική επιτροπή (του PiS), η παραίτησή της έγινε δεκτή» δήλωσε σε δημοσιογράφους η Μπεάτα Μαζουρέκ.

«Η επιτροπή πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι» συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

NEWSBEAST.GR   7/12/2017

 

 

 

Η Πολωνία επαναφέρει τo ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων

Ανήμερα της 78ης επετείου από την επέλαση των Ναζί στη χώρα, η πολωνική κυβέρνηση επανέλαβε το αίτημά της

Η Πολωνία επαναφέρει τo ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων

Το 2004 ήταν η τελευταία φορά που το κυβερνητικό κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» (PiS) απηύθυνε αίτημα αποζημιώσεων προς τη Γερμανία για τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα δεν επέτρεψε να προχωρήσει αυτό το αίτημα και έτσι η Πολωνία παραιτήθηκε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα από κάθε αίτημα για πολεμικές επανορθώσεις. Τώρα όμως οι πολιτικοί του PiS επιμένουν να απολογηθούν ο Μ. Μπέλκα και άλλοι υπεύθυνοι για αυτό ενώπιων δικαστηρίου.

Έτσι το θέμα, το οποίο στο παρελθόν είχε θεωρηθεί λήξαν, έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο βουλευτής του PiS Αρκάντιους Μουλάρτσικ ζήτησε από το πολωνικό κοινοβούλιο μια επίσημη εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Η απάντηση εκκρεμεί ακόμη λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

Οι συμφωνίες του παρελθόντος

Ωστόσο υφίσταται μια δήλωση παραίτησης της Πολωνίας από το 1953, η οποία όμως αμφισβητείται από τα ηγετικά στελέχη του PiS και μάλιστα και από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο. Υποστηρίζουν ότι η δήλωση εκείνη προέκυψε κατόπιν πιέσεων της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως σύμφωνα με το Βερολίνο το αίτημα της Πολωνίας έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τη λεγόμενη «Συνθήκη 2 + 4» που υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της πρώην Ανατολικής Γερμανίας καθώς και των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Η συνθήκη αυτή αντικατέστησε την Συνθήκη Ειρήνης που υπεγράφη μετά την κατάρρευση του τρίτου Ράιχ και απέκλεισε τους 65 πολεμικούς αντιπάλους, μεταξύ αυτών και την Πολωνία, από μελλοντικά αιτήματα για πολεμικές αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα στους κύκλους του PiS γίνεται λόγος για αποζημιώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 845 και 5500 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο την αποκατάσταση υλικών ζημιών αλλά και τον θάνατο περίπου 6 εκατομ. Πολωνών.

Εσωκομματικά ζητήματα

Η επιλογή της χρονικής συγκυρίας όμως που επέλεξε το κυβερνών κόμμα για να θέσει το αίτημα δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, από τη μια πλευρά αντιμετωπίζει δυσκολίες και αντιδράσεις στο εσωτερικό του μετά την αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η Γερμανία βρίσκεται εντός προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία θέλει να αποφύγει κάθε προστριβή.

Σήμερα, ημέρα μνήμης της επέλασης των Γερμανών στη Πολωνία, η επικεφαλής της κυβέρνησης Μπεάτα Σίντλο θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Γκαντσνκ, όπου πριν 78 χρόνια ξεκίνησε ο πόλεμος. Αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

NEWSBEAST.GR  2/9/2017

 

 

 

 

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Η Πολωνία αποστέλει μαχητικά F-16 στο Ινσιρλίκ,

για να προστατέψουν την Τουρκία απο τους Ρώσους!!!

0Blp_qpeRU0Όλοι οι εχθροί της Ορθοδοξίας τρέχουν να προστατέψουν τους Οθωμανούς!!!

Με έκτακτη ανακοίνωση που αναρτήθηκε πριν λίγο,σε εξειδικευμένο στρατιωτικό σάιτ του εξωτερικού,γίνεται γνωστό,πως η Πολωνία με εντολή των Αμερικανών,αποστέλλει στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην βάση του Ινσιρλίκ,τουλάχιστον τέσσερα,απο τα υπερσύγχρονα F-16 που διαθέτει,για να δείξει όπως λένε οι πληροφορίες,την αλληλεγγύη της προς την Τουρκία!!!

Έτσι λοιπόν,οι Πολωνοί τα καλύτερα παιδιά του Βατικανού,κατεβαίνουν και αυτοί στην Συρία,για να πουλήσουν τσαμπουκά στην Ορθόδοξη Ρωσία.Τώρα το αν τα μαχητικά τους και οι πιλότοι τους γυρίσουν πίσω είναι ένα άλλο θέμα.
Απλά για την ιστορία να υπενθυμίσουμε πως οι Πολωνοί,πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς,όπλισαν τις παραστρατιωτικές ναζιστικές ομάδες των ουκρανοφασιστών και τις εξαπέλυσαν στην ανατολική Ορθόδοξη Ουκρανία,όπου και έσπειραν τον όλεθρο,ενώ ακόμη και σήμερα,ειδικές μονάδες του Πολωνικού στρατού,προκαλούν με καθημερινά επεισόδια τους Νεορώσους.
Αυτά τα παπικά κοπέλια,εκπαίδευσε σε τακτικές αεροπορικής μάχης με τα F-16,η Ελληνική πολεμική αεροπορία,επί σειρά ετών,για να είναι πανέτοιμοι οι κατόλυκοι,να υπερασπιστούν την Τουρκία.Από καρδιάς ευχόμαστε οι ρωσικοί S-400,να κάνουν αυτό που πρέπει…
dioptra-news
Αναρτήθηκε από 17/2/2016 στις 12:00 π.μ.

 

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Η Πολωνία σήκωσε κεφάλι: Δε δεχόμαστε υποδείξεις από τη Γερμανία!!!!

http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2016/01/gwssgs-735x441-630x400.jpgΓερμανία και Πολωνία βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση, με αφορμή σειρά νόμων που προωθεί η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας.
Η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συνεχίσει για πολύ να δέχεται τη γερμανική κριτική σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόβσκι κάλεσε τον Γερμανό Πρέσβη στη Βαρσοβία Ρολφ Νίκελ, με στόχο να συζητήσουν, όπως έγινε γνωστό από τη γερμανική πρεσβεία στην πολωνική πρωτεύουσα.

Διευκρινίζεται δηλαδή από τη γερμανική πρεσβεία πως δεν πρόκειται για μια «τυπική» πρόσκληση αλλά «αναμένουμε μια συζήτηση μεταξύ εταίρων» όπως δήλωσε ο Λούκας Βασιλιέβσκι εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής πρεσβείας.

Θέμα πάντως σε κάθε περίπτωση των συζητήσεων θα είναι «οι αντιπολωνικές δηλώσεις Γερμανών πολιτικών» σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Τις προηγούμενες ημέρες πολλοί Γερμανοί πολιτικοί άσκησαν κριτική για μια σειρά από νόμους που προωθεί η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης Φόλκερ Κάουντερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Πολωνίας εάν αυτή επιμένει στη γραμμή της. Την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα ασχοληθεί με την περίπτωση της Πολωνίας.

Κριτική ασκείται κυρίως διότι η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προωθώντας δικούς της ανθρώπους.

Επίσης το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης ενέκρινε, με την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει, νόμο σύμφωνα με τον οποίο, η ίδια μπορεί να διορίζει απευθείας όσους θα καταλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις στα κρατικά ΜΜΕ.
Διαδηλώσεις και στην Πολωνία

Η κριτική όμως δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό. Και στην Πολωνία χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε όλη τη χώρα για τον νέο νόμο που αφορά τα ΜΜΕ και για τις πρώτες απολύσεις δημοσιογράφων.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Αντόνι Μασίρεβιτς επέρριψε πάντως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες ότι αναμειγνύονται σε εθνικά θέματα. «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας από τη Γερμανία» δήλωσε.

Όσο για τις διαδηλώσεις στην Πολωνία εναντίον του νέου νόμου για τα ΜΜΕ δήλωσε πως «πρόκειται για μια διαδήλωση των προηγούμενων ελίτ εναντίον αυτών που κέρδισαν τις εκλογές».

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις και για τις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Έντνγκερ να τεθεί η Πολωνία υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο παρέπεμψε στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία και έκανε λόγο για λογοκρισία εκ μέρους των γερμανικών ΜΜΕ.

tribune.gr  11/1/2015

 

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΙΤΕ τι είπε Πολωνός Ευρωβουλευτής και “ΣΟΚΑΡΕ” το Ευρωκοινοβούλιο… (ΒΙΝΤΕΟ)

meta«Η Πολωνία δεν έχει πρόβλημα με τους μετανάστες.
Η Πολωνία έχει πρόβλημα με τους μετανάστες οι οποίοι εξ αιτίας του παράλογου  δόγματος του Δουβλίνου [«Δουβλίνο ΙΙ»] αναγκάζονται να μείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θέλουν να φύγουν από την Πολωνία και να πάνε στην Γερμανία, στην Αυστρία και σε άλλες χώρες.
Γιατί; Επειδή η Πολωνία έχει σημαντικά χαμηλότερα επιδόματα πρόνοιας. Αν θα καταργούσαμε τα επιδόματα πρόνοιας, δεν θα υπήρχαν άνθρωποι που θα έρχονταν στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο και μόνο για να ζουν από ελεημοσύνες.
Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να εργαστούν είναι πολύτιμοι, αλλά αποστέλλονται πίσω στις χώρες τους και παίρνουμε όσους δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν.
Αυτό είναι μια γελοία πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στο να πλημμυρίσει με ανθρώπινα σκουπίδια. Ας το δηλώσω αυτό ξεκάθαρα: ανθρώπινα σκουπίδια που δεν θέλουν να εργαστούν.
Η Αμερική έχτισε την δύναμή της, γιατί δέχτηκε μετανάστες πρόθυμους να εργαστούν και δεν έδωσε ελεημοσύνη. Εμείς καταστρέφουμε την Ευρώπη και η πολιτική αυτή είναι η αιτία της πτώσης της Ευρώπης. Ευχαριστώ».
Αξίζει να προσέξετε τα πρόσωπα των γυναικών. Είναι το πρόσωπο μιας Ευρώπης που καταρρέει.
Janusz Korwin-Mikke, Πολωνός ευρωβουλευτής (KORWiN):

The truth about Muslim immigration - Janusz Korwin-Mikke (Polish MEP)

Αναρτήθηκε από 15/11/2015  στις 10:30 μ.μ.

 

 

 

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 - 22:21 από Gazzetta team

Πολωνία:

Δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα εφαρμογής του σχεδίου μεταφοράς μεταναστών

Ο μελλοντικός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη δέσμευση που ανέλαβε η χώρα να δεχθεί το μερίδιό της στην επανατοποθέτηση μεταναστών.

Πολωνία: Δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα εφαρμογής του σχεδίου μεταφοράς μεταναστών
ADVERTISEMENT

Η Πολωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί μετανάστες παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από όσα συνέβησαν στο Παρίσι δήλωσε ο μελλοντικός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι.

Στη δήλωσή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα wPolityce.pl ο Σιμάνσκι είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη δέσμευση που ανέλαβε η Πολωνία να δεχθεί το μερίδιό της στην επανατοποθέτηση μεταναστών και τώρα «στη σκιά των τραγικών ενεργειών στο Παρίσι δεν βλέπουμε τις πολιτικές πιθανότητες εφαρμογής (σ.σ. αυτού του σχεδίου)».

Ο Σιμάνσκι θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα ως μέλος της κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τη νίκη του συντηρητικού και του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη».

Πηγή: protothema.gr  14/11/2015

 

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Βαρσοβία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα της ακροδεξιάς

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι –25.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές– κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρσοβίας μετά από κάλεσμα της εθνικιστικής ακροδεξιάς να διαδηλώσουν με σύνθημα «η Πολωνία στους Πολωνούς, οι Πολωνοί για την Πολωνία».

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την ανεξαρτησία της Πολωνίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε αυτήν την «Πορεία της Ανεξαρτησίας» συμμετείχαν κυρίως νέοι, όπως επίσης και ολόκληρες οικογένειες κρατώντας σημαίες της χώρας τους.
Το πλήθος των συμμετεχόντων διήνυσε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και κατόπιν διέσχισε μια γέφυρα που χωρίζει το κέντρο της πόλης από το εθνικό στάδιο φωνάζοντας μεταξύ άλλων τα συνθήματα «Δόξα και σεβασμός στους ήρωες», «Θεός, τιμή, πατρίδα» ή επίσης «Μεγάλη Πολωνία των Καθολικών».
REUTERS/AGENCJA GAZETA
Αεροφωτογραφία δείχνει τους διαδηλωτές πάνω στη γέφυρα.
Κάποια στιγμή ορισμένοι από τους διαδηλωτές ποδοπάτησαν και έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες προσέδιδε επιπλέον έναν αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα: «EU macht frei, Konzentrationslager Europa» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν (η Ευρωπαϊκή Ένωση απελευθερώνει, στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης), όπως ακριβώς η επιγραφή των ναζί στην είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς Arbeit macht frei (η εργασία απελευθερώνει).
Σε ένα άλλο πανό μπορούσε να διαβάσει κανείς «Σταματήστε τον εξισλαμισμό», ενώ μια ομάδα διαδηλωτών φώναζε «χθες ήταν η Μόσχα, σήμερα είναι οι Βρυξέλλες που μας στερούν την ελευθερία».
Η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια, πού και πού μόνο διαδηλωτές έριχναν κροτίδες και καπνογόνα, ενώ τους παρακολουθούσαν στενά πολλές χιλιάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που δεν χρειάστηκε να επέμβουν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
- See more at: http://dynamikeseidhseis.blogspot.com/2015/11/blog-post_332.html#sthash.Oe29CkM9.dp

 

Πολωνία:

Θρίαμβος για τους ευρωσκεπτικιστές

– Θα βγει η χώρα από την Ε.Ε.;

25 Οκτωβρίου 2015, 23:35 | Γράψτε το σχόλιο σας

Πολωνία: Θρίαμβος για τους ευρωσκεπτικιστές – Θα βγει η χώρα από την Ε.Ε.;

Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Πολωνία,

Οι συντηρητικοί καθολικοί του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στην Πολωνία.

Σύμφωνα με έξιτ πολ, το PiS κερδίζει το 39,1% των ψήφων, ποσοστό που του δίνει τις 242 από τις 460 έδρες στο κοινοβούλιο και τη δυνατότητα να κυβερνήσει μόνο του χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές.

Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες, το κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.

Η νίκη του PiS πιστεύεται πως θα βάλει τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Πολωνία και μπορεί να απομακρύνει τη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού που ένα κόμμα θα κυβερνήσει μόνο του αυτή τη χώρα και είπε πως θα «τείνει χείρα» στα κόμματα που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.

Όσο για την αριστερά, η οποία εκπροσωπούνταν από δύο αντίπαλους σχηματισμούς, δεν εκλέγει βουλευτές για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, αφού δεν κατάφερε να υπερβεί το εκλογικό όριο.

 

 

 

Βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 07:24 UPD:16:26
EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Οι Πολωνοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, φέρνοντας στην εξουσία ένα συντηρητικό ευρωσκεπτιστικό κόμμα, οι πολιτικές του οποίου αποκλίνουν από τις πολιτικές πολλών κυβερνήσεων των Ευρωπαίων συμμάχων της Πολωνίας.

Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το κεντρώο κυβερνών κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα χάσει την εκλογική αναμέτρηση από το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο PiS, αναδεικνύοντάς το πρώτο κόμμα με 30% των ψήφων, ενώ το PO συγκεντρώνει μόλις 20%.

Με δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζοντας μια ισχυρή συνεργασία με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διαφορών με τη Μόσχα, το PiS έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην Ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον και υπόσχεται περισσότερη ευημερία για τα φτωχά οικονομικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλει νέα φορολογία στις τράπεζες.

Παράλληλα αντιτίθεται στην εγκατάσταση στη χώρα μεταναστών από υη Μέση Ανατολή, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον τρόπο ζωής των Καθολικών πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κατσίνσκι και άλλα στελέχη του PiS προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θυμό των πολιτών, ισχυριζόμενοι ότι τα κέρδη της οικονομικής επιτυχίας δεν κατανέμονται με ισοδύναμο τρόπο, ανακινώντας παράλληλα το εθνικιστικό αίσθημα που προκαλείται από τους φόβους έναντι στη μετανάστευση, ειδικά στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Ο Κατσίνσκι δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από μέσα ενημέρωσης για ρατσιστική ρητορική όταν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα στους πολίτες της Πολωνίας.

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης, εξαρτάται από την επίδοση πολλών μικρών σχηματισμών που κινούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γύρω από το εκλογικό όριο, το οποίο ανέρχεται σε 8% για τους συνασπισμούς και σε 5% για τα κόμματα.

Το PiS ακόμη και αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε ψήφους στις σημερινές εκλογές θα χρειαστεί πιθανότητα να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό το σενάριο στο PO να παραμείνει στην εξουσία, αν το PiS αποτύχει να σχηματίσει πλειοψηφική συμμαχία στο κοινοβούλιο, καθώς το κεντρώο κόμμα φαίνεται να έχει διασφαλισμένη την υποστήριξη αριστερών κομμάτων όπως του συνασπισμού της Ενωμένης Αριστεράς (ZL) ή του νεοφιλελεύθερου κόμματος Nowoczesna (Μοντέρνο).

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided