Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Καταλονία

 

 

 

 

 

 

 

Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί, αποφασίζουν για το μέλλον τους

 

 

 

 


Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί, αποφασίζουν για το μέλλον τους

Οριακό αποτέλεσμα με προβάδισμα στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις κάλπες σήμερα οι Καταλανοί, αποφασίζουν για το μέλλον τους

Κάλπες στήνονται σήμερα στην Καταλονία, για τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Την εκλογική νίκη διεκδικούν κόμματα που θέλουν η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη και κόμματα που επιθυμούν να παραμείνει ημιαυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το BBC, όλα δείχνουν πως η διαφορά τους θα είναι οριακή. Ωστόσο, ανταποκριτής του δικτύου εκτιμά πως είναι μικρή η προοπτική οι εκλογές να λύσουν την πολιτική κρίση στην περιοχή.

Στο πρωτοσέλιδό της η El Pais γράφει σήμερα πως ένα εκατομμύριο αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν την τελευταία λέξη.

Η συμμετοχή πάντως αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης του 80%.

bcbc

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ERC, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να έχει ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στους Ciudadanos, που θέλουν η Καταλονία να παραμείνει περιφέρεια της Ισπανίας. Το κόμμα JxCat του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση. Ο Πουτζντεμόν, έκανε την προεκλογική εκστρατεία του από ένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, όπου έχει βρει καταφύγιο. Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους.

NEWSBEAST.GR  21/12/2017

 

 

 

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Σκηνες εμφυλιου στην Βαρκελωνη...

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας (vid)


Αγριες σκηνές διαδραματίστηκαν στην κεντρική πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης το απόγευμα της Πέμπτης, την ημέρα που η Ισπανία γιορτάζει την Εθνική της Ημέρα...
Διαδηλωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν την ενωμένη Ισπανία, συγκρούστηκαν με άλλους που ζητούν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.


https://www.youtube.com/watch?v=-d7bCWU2rfg
Τα επεισόδια ήταν ιδιαίτερα βίαια, με τους διαδηλωτές να πετούν καρέκλες και τραπέζια.
https://twitter.com/_/status/918475555170848768
iefimerida.gr  13/10/2017

 

 

 

 

Στην Καταλονία ετοιμάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους

Όπως όλα δείχνουν η ερχόμενη Τρίτη θα είναι η «ημέρα της κρίσης» - Συγγνώμη από τη Μαδρίτη για τη βια

Στην Καταλονία ετοιμάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας εργάζονται πυρετωδώς πάνω στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, το κείμενο της οποίας θα μπορούσε να εγκριθεί από τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα, αψηφώντας τη δικαστική απόφαση κατά της σύγκλησης του κοινοβουλίου και τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις της Μαδρίτης.

Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, που είχε οριστεί για την προσεχή Δευτέρα- και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της περιφέρειας- το κοινοβούλιο έκανε γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Ένας Καταλανός βουλευτής, τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα El Mundo, είπε ότι τα κόμματα υπέρ της απόσχισης στο καταλανικό κοινοβούλιο συζητούν το ενδεχόμενο το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του σώματος την επόμενη Τρίτη.

«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου, γραμμένου σε χαρτί με μολύβι, σχετικά με την ανεξαρτησία το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη» δήλωσε ο Κάρλος Ριέρα, βουλευτής του κόμματος CUP, υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Κανείς δεν έχει διατυπώσει κάποιο σενάριο καθυστέρησης, αμφισημίας ή σύγχυσης. Δεν εργαζόμαστε επί αυτού του σεναρίου» τόνισε.

Ο Ραούλ Ρομέβα, υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας στην κυβέρνηση της Καταλονίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC νωρίτερα σήμερα ότι το κοινοβούλιο σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συνεδρίαση και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο Ρομέβα.

Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της καταλανικής κυβέρνησης σήμερα, καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη, ωστόσο, η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά σήμερα για τη χρήση βίας κατά την προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε κρίνει παράνομο.

Η συγγνώμη αυτή διατυπώθηκε αφού η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia επικαλέστηκε πηγές από το κόμμα του Πουτζντεμόντ σύμφωνα με τις οποίες μια μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα καθυστερούσε εάν η Μαδρίτη προχωρούσε σε μια «κίνηση», όπως το να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις που εστάλησαν στην περιοχή.

NEWSBEAST.GR  7/10/2017

 

 

 

 

Εταιρίες και τράπεζες «εγκαταλείπουν» την Καταλονία

Η Μαδρίτη ετοιμάζεται να τις διευκολύνει νομοθετικά

Εταιρίες και τράπεζες «εγκαταλείπουν» την Καταλονία

Άγνωστος παράγοντας παραμένει η μονομερής ανακήρυξη της Καταλονίας ως αυτόνομη περιοχή από το Κοινοβούλιο της περιοχής την προσεχή Δευτέρα, μετά την απαγόρευση της ολομέλειας του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ήδη πάντως αρχίζουν να φυλλορροούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες από την βορειοανατολική επαρχία και η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να τις διευκολύνει νομοθετικά.

Στο σημερινό, εβδομαδιαίο, υπουργικό συμβούλιο η συντηρητική κυβέρνηση θα εξετάσει τα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η μονομερής πορεία της Καταλονίας προς την ανεξαρτησία, με κυριότερο αυτό της μεταβολής του νόμου περί εταιρειών, ώστε να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις (και ιδίως οι τράπεζες) να αλλάζουν την έδρα τους χωρίς να χρειάζεται να την υποβάλουν πρώτα για έγκριση στους μετόχους.

Μία τέτοια απόφαση θα έλυνε τα χέρια στην μεγάλη καταλανική τράπεζα La Caixa να μεταφέρει την έδρα της στην Πάλμα της Μαγιόρκας, έπειτα κι από την αποδημία στο Αλικάντε της έτερης μεγάλης τράπεζας Sabadell, της οποίας όμως το καταστατικό ήδη είχε ενσωματώσει μία σχετική τροποποίηση του νόμου περί κεφαλαιακών επιχειρήσεων που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 2015 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Άλβαρο Ναδάλ δήλωσε χθες πως η προκλητική στάση των Καταλανών αυτονομιστών «εξαναγκάζει» τις μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν έδρα, εξαιτίας της «μεγάλης αβεβαιότητας» που δημιουργείται στην περιοχή, κάτι που αποτελεί «ζοφερό» παράγοντα για όλη την οικονομία, καθώς «βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια και την δουλειά που έχουν βάλει ολάκερες γενιές» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ισπανία, στην οποία ξεκίνησαν με αργοπορία οι επαναστάσεις σε πολλούς τομείς της παραγωγής, που σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου ήδη έχουν ολοκληρωθεί.

Η προβλεπόμενη νομοθετική τροποποίηση για την αλλαγή έδρας κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί από το ΔΣ της εταιρείας και δε χρειάζεται η άμεση επικύρωσή της από την συνέλευση των μετόχων, η οποία μπορεί να συγκληθεί σε βάθος χρόνου. Με βάση αυτήν την τροποποίηση δίνεται η ευκαιρία στην Caixa, αφενός να αλλάξει έδρα κι αφετέρου να μπορέσει να μεταβάλει το εσωτερικό της καταστατικό με βάση την αλλαγή τούτη, προτού συγκαλέσει την συνέλευση των μετόχων.

Εκτός όμως από τις τράπεζες και άλλες μεγάλες καταλανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη φυγή τους, ή ότι την ετοιμάζουν. Η μεγάλη ασφαλιστική Catalana Occident ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με «προσοχή» τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις «με γνώμονα την πορεία των γεγονότων», ενώ ήδη η πρωτοπόρα μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας Oryzon ανακοίνωσε πως μεταφέρει την έδρα της στο Κορνελιά της Μαδρίτης. Τη Μαδρίτη επέλεξε για να μεταφέρει την έδρα της και η ιστορική κλωστοϋφαντουργία DOGI, leader στον τομέα της στην Ευρώπη.

Παράλληλα, άλλοι τομείς της καταλανικής βιομηχανίας, όπως ο αγροτοδιατροφικός και η οινοποιεία φοβούνται το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ τους στην υπόλοιπη Ισπανία (όπως είχε συμβεί με σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα του 2014). Ήδη η μεγάλη οινοποιεία Codorniu (έτος ίδρυσης το 1551) με σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως είναι ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να «προσμετρήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που υπάρχει» και να λάβουν αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη θλίψη της γιατί στην παρούσα πολιτική κρίση είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα. Η ίδια η εταιρεία δηλώνει πως είναι μία «καταλανική κι επίσης ισπανική» επιχείρηση και θλίβεται που οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έδρασαν σάμπως κανείς άλλος δεν ενεπλέκτο και δεν θα επηρεαζόταν από τη διαδικασία τούτη.

Απέναντι στην απειλή για επιχειρηματική αιμορραγία, η καταλανική κυβέρνηση τηρεί στάση υποβάθμισης των εξελίξεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύμβουλος (υπουργός) Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας αρκέσθηκε να απαντήσει ένα απλό «θα δούμε», στην ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις, ενώ ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Τεχνογνωσίας Σάντι Βίλα συγκάλεσε εκτάκτως τους συνεργάτες του για να συσταθεί μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της διαφυγής επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε έναν μαραθώνιο επαφών με όλες τις εταιρείες που φοβούνται την πτώση των πωλήσεών τους και το μποϊκοτάζ, που ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ως ιδέα μεταξύ των χρηστών στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στην υπόλοιπη Ισπανία.

Την ίδια στιγμή έχει πολλαπλασιασθεί από την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων που ζητούν συμβουλές από δικηγορικά γραφεία σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες περιοχές, αλλά και από άλλες εταιρείες που έχουν τον κύκλο δραστηριοτήτων τους στην Καταλονία και θέλουν να πληροφορηθούν τι σημασία μπορεί να έχει από νομικής κι επιχειρηματικής πλευράς γι' αυτούς η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μετά το δημοψήφισμα.

NEWSBEAST.GR  6/10/2017

 

 

 

 

 

Η ιστορία της Καταλονίας

ImageHandler (1)

Το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία τον 19ο αιώνα – Η ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας – Η κατάργηση του κράτους από τον Φράνκο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία, παρακολουθούμε τις σημερινές δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία. Είναι πραγματικά θλιβερά όσα διαδραματίζονται στην περιοχή αυτή της Ισπανίας.Κάποιοι, ως συνήθως, έπεσαν από τα σύννεφα, κάποιοι άλλοι όχι.

Η Καταλονία έχει μακρά ιστορία όπως και το ζήτημα της αυτονομίας – ανεξαρτησίας της. Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα, πιστεύουμε, στοιχεία γι’ αυτήν.

Καταλονία – Γεωγραφικά Στοιχεία

Η Καταλονία (ή Καταλωνία), βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρα. Έχει έκταση 32.114 τ.χλμ. και πληθυσμό, γύρω στα 7.350.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι η Βαρκελώνη. Η Καταλονία χωρίζεται σε 4 επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις μεγαλύτερες πόλεις της: Βαρκελώνη, Λέ(ρ)ιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα (ή Χιρόνα).

Η ιστορία της Καταλονίας

Η Καταλονία, ήταν μία από τις πρώτες ρωμαϊκές κτήσεις στην Ισπανία. Τον 5ο αιώνα καταλήφθηκε από τους Γότθους, το 712 από τους Μαυριτανούς και στα τέλη του 8ου αιώνα από τον Καρλομάγνο που την ενέταξε στο βασίλειό του ως παραμεθόρια περιοχή διοικούμενη από κόμη. Η κυριαρχία των Φράγκων στην Καταλονία, τελείωσε στα χρόνια της βασιλείας του κόμη Μπορέλ (ο οποίος πέθανε το 991).

Η Καταλονία, ενώθηκε με την Αραγόνα, υπό τον ίδιο βασιλιά, το 1137. Το Generalitat de Catalunya, που ιδρύθηκε το 1289, υπερασπίστηκε τις παραδοσιακές καταλανικές ελευθερίες. Οι Καταλανοί, κυριαρχούσαν στην ένωση με την Αραγόνα ως το 1410. Η αραγονική δυναστεία Τρασταμάρα που ανέβηκε στον θρόνο, αντιμετώπισε τη μεγάλη δυσαρέσκεια των Καταλανών.

Αποκορύφωμά της, ήταν μια μεγάλη αλλά αποτυχημένη εξέγερση, στη διάρκεια της βασιλείας του Ιωάννη Β’ (1462 – 1472). Με τον γάμο του Ιωάννη Β’ με την Ισαβέλα της Καστίλης, η Ισπανία ενοποιήθηκε και η Καταλονία συμπεριλήφθηκε σ’ αυτή. Ωστόσο, μεταξύ 1640 και 1653, διακήρυξε την ανεξαρτησία της και εντάχθηκε στο κράτος των Αψβούργων, μετά από εγγυήσεις που έλαβε για την αυτονομία της. Όμως, η αυτονομία της καταργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1716.

Το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία, αναθερμάνθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ενισχύθηκε μετά το 1876, όταν η Εκκλησία οδηγήθηκε σε υποστήριξή του. Νέο δυναμισμό, απόκτησε ο καταλανικός εθνικισμός με τη νίκη (1901) του νέου, τότε, κόμματος Lliga Regionalista. Ως το 1913, είχε κατακτηθεί μικρός βαθμός αυτοδιάθεσης. Η εμφάνιση του Πρίμο δε Ριβέρα στην πολιτική σκηνή (1923), οδήγησε στον σχηματισμό της αριστερής συμμαχίας Esquerra Republicanna, η οποία θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές του 1931.

Αμέσως μετά, ο Πρίμο δε Ριβέρα, ανακήρυξε την Καταλανική Δημοκρατία. Ακολούθησαν συμβιβαστικές διαβουλεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση και τον Σεπτέμβριο του 1932, αναγνωρίστηκε με νόμο του ισπανικού κράτους η αυτονομία της Καταλονίας, Ο Φράνκο, κατάργησε τη Δημοκρατία της Καταλονίας το 1938. Η καταλανική κυβέρνηση, εξόριστη πλέον, είχε έδρα στο Παρίσι (1945-1947) και αργότερα στο Μεξικό.

Μετά τον θάνατο του Φράνκο (1975) και την επάνοδο της Ισπανίας στη δημοκρατία, με το Σύνταγμα του 1978, η Καταλονία ανέκτησε τη δική της πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα.
Το 2006, τροποποιήθηκε το Σύνταγμα του 1978, μετά από διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και επικύρωσή του με δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει σημαντικές αρμοδιότητες σε 33 τομείς. Το Καταλανικό Κοινοβούλιο αποτελείται από 135 βουλευτές, ενώ ο πρόεδρος της Καταλονίας (σήμερα τη θέση αυτή κατέχει ο Κάρλες Πουτζδεμόν) εκλέγεται από το Κοινοβούλιο.

Να αναφέρουμε τέλος, τρία έργα, το «Χρονικό» του Bernat Desclot που γράφτηκε κατά το β’ μισό του 13ου αιώνα και τα «Lo Crestia» και «Regiment de la Cosa Publica» του Fransesc Eixemenis (περ. 1327-1409), τα οποία έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του καταλανικού εθνικισμού.

Και να μην ξεχνάμε, τη φοβερή Καταλανική Εταιρεία, με έντονη δράση και παρουσία στο Βυζάντιο και, κυρίως, στη Νότια Ελλάδα, μετά τη μάχη της Κωπαΐδας το 1311

http://www.protothema.gr

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια «ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ», τόμος 28, έκδοση 2007.

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

Καταλονία: Ο νέος υποψήφιος πρόεδρος καλεί σε ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία

Καταλονία: Ο νέος υποψήφιος πρόεδρος καλεί σε ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλς Πουιγκντεμόντ δήλωσε σήμερα ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ότι η Καταλονία πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

"Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες", δήλωσε υπό τις επευφημίες των βουλευτών, λίγες ώρες πριν το καταλανικό κοινοβούλιο τον εκλέξει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και αντικαταστάτη του Αρτούρ Μας, ο οποίος απέσυρε χθες τη υποψηφιότητά του για την προεδρία ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, που θα έθεταν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι αυτονομιστές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η παραίτησή του επέτρεψε τον σχηματισμό μίας καταλανικής κυβέρνησης, όπου συμμετέχουν παρατάξεις που εκκινούν από τους φιλελεύθερους συντηρητικούς και φθάνουν μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στόχος της, η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εντός 18 μηνών.

Ο 53χρονος, αυτονομιστής, καταλανόφωνος δημοσιογράφος, είναι μέλος του κόμματος του Αρτούρ Μας και δήμαρχος της Χιρόνα από το 2001. Η υποψηφιότητά του αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο.

Στη Μαδρίτη "χαίρονταν τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η Καταλωνία έχει κολλήσει. Από χθες, σημαίνουν και πάλι συναγερμό", δήλωσε σήμερα ο Αρτούρ Μας, ενώπιον μελών του κόμματός του.

Οι καταλανοί αυτονομιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους τη στιγμή που στη Μαδρίτη οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει κατακερματισμό του κοινοβουλίου, όπου το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αναζητεί εις μάτην διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απέναντι στην αυτονομιστική πρόκληση της Καταλονίας, ο Μαριάνο Ραχόι, ελπίζει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και του Ciudadanos, που αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φλερτάρει με τους Podemos και εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων, όμως η κατάσταση στην Βαρκελόνη περιπλέκει τα πράγματα.

Ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Χερνάνδο απέφυγε σήμερα να μιλήσει για συνασπισμούς, αλλά, ενώπιον των δημοσιογράφων, εξέφρασε την υποστήριξή του προς την προσωρινή κυβέρνηση ως προς την αποστολή "της τήρησης του νόμου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 10/1 20:55

 

 

 

Η Βουλή της Καταλονίας ψήφισε για την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης

Η Βουλή της Καταλονίας ψήφισε για την έναρξη της διαδικασίας απόσχισηςΒαρκελώνη, Ισπανία
Αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα-διακήρυξη απόσχισης που θέτει σε εφαρμογή τον «οδικό χάρτη» για ανεξαρτησία από την Ισπανία με ορίζοντα το 2017. Προσφεύγει άμεσα στο Συνταγματικό Δικαστήριο η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή Δημοκρατίας».

Οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το Ναι).

«Έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε» είπε ο βουλευτής στη συνεδρίαση που αναμεταδόθηκε ολόκληρη από το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVE 24 horas.

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, συγκροτήθηκε από τις κάλπες της 27ης Σεπτεμβρίου που επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της απόσχισης.

Στις εκλογές επικράτησαν οι αυτονομιστές, οι οποίοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).

Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα ως «το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια», συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το κείμενο, μία «ρήξη», σύμφωνα με την Άνα Γκαμπριέλ του αυτονομιστικού αριστερού κόμματος CUP (Υποψηφιότητα λαϊκής ενότητας), ξεκινά έναν «οδικό χάρτη» προς τον χωρισμό.

Το «κυρίαρχο» περιφερειακό Κοινοβούλιο δεν θεωρεί στο εξής πως «υπόκειται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα εκείνων του Ανώτατου Δικαστηρίου», αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα προβλέπει επίσης την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών προκειμένου να συσταθεί ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Αναρτήθηκε από 10/11/2015 στις 02:07

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided