Τρίτη, Ιούνιος 02, 2020

Ισραήλ

 

 

 

 

 

 

 

Επίθεση κατά της Τουρκίας “στο ψαχνό” από το Ισραήλ… «Ο Ερντογάν σφάζει Κούρδους»

 

 

 

 

 

6.11.19

Επίθεση κατά της Τουρκίας

“στο ψαχνό” από το Ισραήλ…

«Ο Ερντογάν σφάζει Κούρδους»


Η Τουρκία είναι “περιφερειακός κόμβος για την τρομοκρατία”, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρέσβης Ντάνι Ντάνον αντάλλαξε βαριές κουβέντες με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον οποίο και έβαλε στη θέση του. Ο Ισραηλινός μόνιμος αντιπρόσωπος τόνισε ότι «εδώ και χρόνια ο Ερντογάν αποσταθεροποιεί την περιοχή μέσω της βίας και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Ο Σινιρλίογλου, απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι “έχει απαχθεί στην κατάσταση της κρατικής τρομοκρατίας”. Ο Ντάνονν, ο οποίος πήρε αρχικά τον λόγο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «σέρνει την χώρα του σε ένα επικίνδυνο, νεο-οθωμανικό, ιμπεριαλιστικό μονοπάτι» και πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακό κόμβο για την τρομοκρατία».

Ο Ισραηλινός πρέσβης καταδίκασε τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και τις επιθέσεις της στους Κούρδους και κατηγόρησε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ενισχύσει το ISIS. “Δεν ήταν αρκετό για τον Ερντογάν να διώξει τους Κούρδους πολίτες της χώρας του. Στέλνει τώρα τα στρατεύματά του για να σφάξουν τους Κούρδους της Συρίας. Είναι υπεύθυνος για το θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και για τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων “, δήλωσε ο Ντάνον.

“Ενώ ήταν απασχολημένος δολοφονώντας εκείνους που βοήθησαν να κρατηθεί ο κόσμος ασφαλής από την απειλή του ISIS, επέτρεψε στα μέλη του ISIS να ξεφύγουν από τη φυλακή και να υποτάξουν τον κόσμο σε μελλοντικές επιθέσεις. Και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς ο Ερντογάν έχει μακρά ιστορία υποστήριξης της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Ντάνον. Ομοίως, ανέφερε, ο Ερντογάν έχει παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. “


Έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες της Χαμάς και ένα οικονομικό κέντρο για τη διοχέτευση χρημάτων για την επιδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων”, δήλωσε ο Ντάνον. Μίλησε επίσης για τον ρόλο του Ιράν στην προώθηση και προαγωγή της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής του στη Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισημάνει δημόσια τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να σταματήσει τη χρηματοδότησή τους. Οι χώρες υποδοχής πρέπει να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές ομάδες και εάν αποτύχουν πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα εναντίον τους, δήλωσε ο Ντάνον.

Πηγή: hellasjournal.com/ infognomon politics

Αναρτήθηκε από EFENPRESS

 

 

 

 

 

Σε πολεμικό τοπίο οι εκλογές στο Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
Σε πολεμικό τοπίο οι εκλογές στο ΙσραήλΕν μέσω βαθιάς κρίσης στη Μέση Ανατολή διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για την πιθανότητα να εμπλακεί σε μια αμερικανική-ιρανική σύγκρουση ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Aramco.

Οι 6,4 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου ΑπριλίουΟι πολίτες προσέρχονται, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται μια «μάχη στήθος με στήθος» μεταξύ του Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι 6,4 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου.

Τότε, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, με τον 69χρονο «Μπίμπι» να μην καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα - Λικούντ και Καχόλ Λαβάν - 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, - σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου - και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου επειδή λαμβάνουν χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών». Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, έχει καλλιεργήσει παράλληλα μια εικόνα «γερακιού» στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας». «Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μονόδρομους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στα Εβραϊκά σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη αυτόν.

Εκλογές εν μέσω κρίσης

Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται στη σκιά της πετρελαϊκής κρίσης που καταγράφηκε μετά την επίθεση με drone στις εγκαταστάσεις της Aramco της Σ. Αραβίας.

Πρόκειται για ένα πλήγμα στην «καρδιά» της πετρελαϊκής παραγωγής καθώς οι εν λόγω εγκαταστάσεις θεωρούνται τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο. Εκ προϊμίου καθίσταται σαφές πως η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε νέα και επικίνδυνη περίοδο.

Με το Bloomberg να προειδοποιεί για αύξηση έως και 10% της τιμής του πετρελαίου, τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση καταγράφηκε το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα, φόβοι εγείρονται για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.

Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές η επίθεση είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στον Κόλπο για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εκ μέρους των δύο αντίπαλων πλευρών, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον πλην της πολεμικής σύρραξης.

Αλλά οι πιθανότητες να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφική σύγκρουση μειώνονται κάθε φορά που σημειώνονται τέτοια περιστατικά, εκτιμούν.

Πολλοί εξέλαβαν την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας ως μοχλό πίεσης του Ιράν, καθώς σε περίπτωση που η παραγωγή σταματήσει για μακρύ χρονικό διάστημα στη Σ. Αραβία τότε οι αγοραστές δεν αποκλείεται να αναζητήσουν νέους παρόχους, στρεφόμενοι και προς το Ιράν το οποίο είναι αποκλεισμένο λόγω του εμπάργκο.

Άλλοι αναλυτές σχολιάζουν σχετικά πως: «Εάν όντως η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις προέρχεται από την Τεχεράνη, το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της εν λόγω επιχείρησης αποτυπώνουν την αποφασιστικότητά της  να πιέσει τις ΗΠΑ αλλά και τη Σ. Αραβία στον πόλεμο με την Υεμένη».

Μια γενικότερη στασιμότητα πάντως στην αγορά πετρελαίου και ένα ενδεχόμενο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού θα συνεπαγόταν άμεσα στην μείωση της ζήτησης και άρα σε μια πιο ευρεία πετρελαϊκή κρίση.

Η Landeszeitung σχολίασε σχετικά: «Η πύρινη λαίλαπα που παρέλυσε τη μισή παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζει την ανάγκη να απεξαρτηθεί η Δύση ταχύτερα από το ναρκωτικό που λέγεται πετρέλαιο. Το μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου μαύρου χρυσού βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο φονικότερος θρησκευτικός πόλεμος της ιστορίας, αυτός μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Στην παρούσα φάση ο ενδομουσουλμανικός εμφύλιος βάζει φωτιά στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας».

Προς το παρόν οι ΗΠΑ διά στόματος Τραμπ διαμηνύουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αντίποινα οποιασδήποτε μορφής,  εάν πρώτα δεν λάβουν μια σαφή και εμπεριστατωμένη εκτίμηση από το Ριάντ σχετικά με την προέλευση των drones.

Oι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, διαμηνύοντας πως  τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, 11:52

 

 

 

 

15.6.19

Ισραήλ:

«Η Αγκυρα δεν είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ

- Νέα Συνθήκη "Sykes-Picot" στη Μ.Ανατολή εις βάρος της Τουρκίας»

Ισραήλ: «Η Αγκυρα δεν είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ - Νέα Συνθήκη
Δραματικές στιγμές αναμένεται να ζήσει η ευρύτερη περιοχή μας καθώς σε συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο Μ.Νετανιάχου εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Ισραήλ-ΗΠΑ, η Τουρκία και το μέλλον της ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Για πρώτη φορά ισραηλινοί ανώτατοι αξιωματούχοι μίλησαν δημόσια πριν λίγες ώρες για την Τουρκία, τα F-35 και το μέλλον της ενώ η "βόμβα" που θα πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις ήταν η παραδοχή για νέα Συνθήκη Σαικς-Πικό (!) εναντίον της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή!
Τα όσα είπαν ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, το μέλος του ισραηλινού συμουλίου ασφαλείας, Zeev Elkin, τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να τελειώνουν με την Τουρκία καθώς η Αγκυρα δεν πρέπει να αποκτήσει τα υπερσύγχρονα F-35.
Oμως δεν έμεινε εκεί. Είπε μια φράση στο ισραηλινό ραδιόφωνο που δείχνει την εδραιωμένη οπτική για το μέλλον της Τουρκίας.
Είπε συγκεκριμένα:
"Aν ΝΑΤΟ-ΗΠΑ μπορούσαν κάποτε να εμπιστευθούν τυφλά την Τουρκία, αυτό στις μέρες μας δεν μπορεί να γίνει και δεν γίνεται η Αγκυρα να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό.
Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν είναι πια η Ευρώπη.
Η Αγκυρα δεν είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως είναι ακόμη μέλος της Συμμαχίας.
Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι μια ανεξάρτητη πολιτική ως μια ισλαμική χώρα που ψάχνει την ηγετική της θέση μέσα στον Ισλαμικό κόσμο".
Από το σημείο αυτό και μετά, παρατηρείται ένας ασυνήθιστος βομβαρδισμός ισραηλινών δημοσιευμάτων κατά της Τουρκίας στο σύνολο των ΜΜΕ της χώρας.
"Η στροφή της Τουρκίας προς την Δύση βρίσκεται στα τελευταία της, πεθαίνει, καθώς ο Ατατούρκ παραβιάζεται" τονίζει ο Amotz Asa-El στην Jerusalem Post.
"H στροφή αυτή προς την Δύση ξεκίνησε μετά τον πόλεμο ανεξαρτησίας της χώρας τον προηγούμενο αιώνα και τώρα βρίσκεται στα τελευταία της.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει στρέψει πλέον την Τουρκία ανατολικά ξανά, μια πολιτική που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, παραβιάζοντας την θέληση του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της σύγχρονης Τουρκίας.
O Aτατούρκ είχε επιλέξει να αποφύγει την Μέση Ανατολή καθώς προσπαθούσε να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σύγχρονο κράτος με ευρωπαϊκή τεχνολογία, εκπαίδευση και διακυβέρνηση.
Ο Ερντογάν όμως ξεκίνησε μια ισλαμική επανάσταση απορρίπτοντας την Δύση αγκαλιάζοντας το Οθωμανικό παρελθόν της χώρας.
Ο Ερντογάν είναι στην καλύτερη αδιάφορος, στην χειρότερη εχθρικός προς την κληρονομιά του "πατέρα" της Τουρκίας. Θα συνεχίσει να καταστρέφει την κληρονομιά αυτή καθώς θα μεγαλώνουν οι ισλαμικές απαιτήσεις όσο οι περιστάσεις το επιτρέπουν.
Οι αποδείξεις της εγκατάλειψης της Δύσης από τον Ερντογάν είναι πολλές. Δεν καταστρέφει μόνο την κληρονομιά του Ατατούρκ εκδιώκοντας τους κεμαλιστές στρατιωτικούς και απαγορεύοντας αλκοόλ κτλ. Αυτό φαίνεται και σε όλες τις κρίσεις της Τουρκίας με παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην εμπιστεύονται τον Νο2 Στρατό του ΝΑΤΟ.
Η ανατολική στροφή της Τουρκίας φαίνεται από την αγορά των S-400.
Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν έναν κοινό στρατηγικό εχθρό: Τους ισλαμιστές που απειλούν ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια.
"Η θέση του Ατατούρκ απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, αν ήταν μαζί μας, θα ήταν προφανής: θα βρισκόταν μαζί μας σε αυτή την πλευρά του χάσματος - και ο Ερντογάν στο άλλο», είπε ο Ασα-Ελ.
Νέα Συνθήκη Σαικς Πικό εις βάρος της Τουρκίας!
Για πρώτη φορά ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια νέα Συνθήκη Σαικς Πικό με δημιουργία κουρδικού κράτους (ο γράφων έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό την μεγάλη αυτή "σεισμική" κίνηση).
Τέλος του μήνα θα γίνει η τριμερής συνάντηση των συμβούλων ασφαλείας των προέδρων Νετανιάχου, Πούτιν, Τραμπ. Την συνάντηση θα προετοιμάσουν αξιωματούχοι των τριών χωρών που θα συναντηθούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα ειδικά για το σκοπό αυτό.
Οι John Bolton, Nikolay Patrushev και Meir Ben-Shabbat θα συναντηθούν στις 24 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Ισραήλ για να συζητήσεις για το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής.
"Αυτό είναι ένα απίθανο γεγονός, δεν έχω τις κατάλληλες λέξεις για να το περιγράψω.
Είναι αλήθεια πως σε αυτό το στάδιο αυτό που μετρά είναι η θέληση και των τριών μας για ανταλλαγή απόψεων αλλά σκεφτείτε το: 52 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ φέρνουμε μαζί τους συμβούλους ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας για να σηζητήσουμε όλοι μαζί το μέλλον της Συρίας.
"Αυτό μπορείτε να το εκλάβετε ως μια νέα συνθήκη "Sykes-Picot"" είπε ο ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
"Αυτό είναι ένα στρατηγικό μήνυμα του Μ.Νετανιάχου στο Ιράν και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή πως το Ισραήλ είναι τμήμα του άξονα των χωρών που εργάζονται μαζί για μια "νέα τάξη" στην Μέση Ανατολή" είπε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η "Συμφωνία του Αιώνα" θα δημιουργεί μια νέα Συνθήκη "Σάικς Πικό" που θα χωρίζει την αραβική περιοχή σε ανατολή και Δύση και θα δημιουργεί κουρδικό κράτος. Aυτό επιβεβαίωσαν πριν λίγο και ανώτατες πηγές του Μαρόκου που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων για την "Συμφωνία του Αιώνα"
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Tamir Heyman, είπε με την σειρά του:
"Αν ψάχνετε για έναν παγκόσμιο ηγέτη που μιλά με όλους, να κοιτάξετε τον ρωσικό παίκτη.
Η κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη. Η Ρωσία σχεδόν επίτηδες προκαλεί αστάθειες και τότε ψάχνει με μαεστρικό τρόπο να τις επιλύσει μέσω της παρουσίας της την πετριοχή"
"Όσο αφορά τα F-35 θα αναλάβουμε εμείς την θέση των τουρκικών εταιρειών" αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ελ Μπεν-Νταχάν, δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ και να ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35.
“Θα μπορούσε επίσης το κράτος του Ισραήλ να πάρει μια άλλη μερίδα στο πλαίσιο των F-35 και πρόσθετα πράγματα που, εν μέρει, προορίζονταν να μεταφερθούν σε εργοστάσια στην Τουρκία”, δήλωσε ο κ. Μπεν-Νταχάν.

Israel's Haaretz newspaper has done an analysis of Turkey-F-35
If the TR is removed from the F-35 projectIsraeli firms can fill the production area which will be discharged from Turkish companies

Removal of TR from the project The military superiority of Israel in the region is

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη kemal bekdaş

İsrail Güvenlik Kabinesi:
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına işaret ederek, ABD ve NATO’ya, “gelişmiş silahlara sahip olmaya çalışan Türkiye’ye güvenmeme” çağrısında bulundu.
pronews.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.6.19

 

 

 

 

10.4.19

Μπ.Νετανιάχου:

«Ήταν μια μεγάλη και φανταστική νίκη»

- Τι σημαίνει η επικράτησή του για την Ελλάδα (φωτο)

Ως άκρως ευνοϊκά για την Ελλάδα μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών.
«Ήταν μια μεγάλη και φανταστική νίκη», ήταν τα πρώτα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τους υποστηρικτές του μετά την διαφαινόμενη νίκη του.

Μια νίκη η οποία σημαίνει πολλά για την Ελλάδα καθώς εξασφαλίζει την συνέχεια της γεωπολιτικής΄συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου αλλά και την κόντρα Ισραήλ-Τουρκίας.
Ο Μ.Νετανιάχου έχει προσωπική αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, με έναν άλλον Ισραηλινό ηγέτη στο «τιμόνι» του Τελ Αβίβ, κανείς δεν γνωρίζει τι θα σήμαινε αυτό για μια πιθανή επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ.
Με τα μέχρι στιγμής προσωρινά αποτελέσματα και έξιτ πολ ο Νετανιάχου προηγείται του κυριότερου αντιπάλου του, του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για τη «νύχτα μιας μεγάλης νίκης» έχοντας στο πλευρό του στο Τελ Αβίν τη σύζυγό του Σάρα η οποία ήταν συγκινημένη.
«Είμαι πολύ συγκινημένος αυτή τη νύχτα» και συνέχισε: «Θα είναι μια δεξιά κυβέρνηση. Αλλά σκοπεύω να είμαι πρωθυπουργός όλου του Ισραήλ, δεξιά και αριστερά, Εβραίοι και μη-Εβραίοι».
Οριακό προβάδισμα στον Νετανιάχου
Νωρίτερα και μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι πιθανότητες που είχε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη ήταν ενισχυμένες.
Το Λικούντ προηγείται οριακά
Η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση μετέδιδε ότι μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων, το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, εξασφαλίζει 40 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής.
Ο συνδυασμός του Μπένι Γκαντς, του στρατηγού ε.α. ο οποίος μολονότι εντελώς νέος στην πολιτική κονίστρα μπόρεσε να αναδειχθεί στον κύριο αντίπαλο του πρωθυπουργού, κατακτά 35 έδρες.
Παράλληλα, νεότερα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις εξόδου φέρουν το Λικούντ να προηγείται οριακά του Μπλε και Λευκού ψηφοδελτίου του Γκαντς με 35 έδρες έναντι 34.
Παλαιστινιακή αντίδραση: Οι Ισραηλινοί ψήφισαν υπέρ της «ατελείωτης κατοχής»
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ έκρινε, αφού μεταδόθηκαν τα έξιτ πολ, μετά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ ότι οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του status quo σε ό,τι αφορά «την κατοχή της Παλαιστίνης».
«Υπέρ του απαρτχάιντ»
Τα έξιτ πολ υποδεικνύουν πως οι Ισραηλινοί «ψήφισαν υπέρ του απαρτχάιντ», υπέρ της «ατελείωτης κατοχής», υποστήριξε ο Ερεκάτ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Με βάση τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα, εξήγησε, «μόλις 18 μέλη από τα 120 της Κνέσετ (της ισραηλινής Βουλής) τάσσονται υπέρ (της λύσης) των δύο κρατών στα σύνορα του 1967».
Ο δεύτερος τη τάξει στην ΟΑΠ προφανώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αθροίζοντας τις έδρες του κόμματος των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Ταάλ, του Μερέτς και των Εργατικών.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 10.4.19

 

 

09/04/2019

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο Ισραήλ

Στις κάλπες 6,3 εκατ. Ισραηλινοί και ο Νετανιάχου παλεύει για την πολιτική του επιβίωση.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο

ASSOCIATED PRESS

Ημέρα εκλογών για το Ισραήλ, όπου πάνω από 6,3 εκατ. ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση.

Αυτά είναι τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να  γνωρίζετε για τις εκλογές του Ισραήλ, όπως τα καταγράφει το BBC.

1. Η πρώτη αβέβαιη εκλογική μάχη εδώ και χρόνια

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μάχεται για την πέμπτη επανεκλογή του. Εάν κερδίσει τις εκλογές, θα σπάσει το ρεκόρ του Μπεν Γκουριόν -του ιδρυτή του ισραηλινού κράτους- και θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Όμως ο Νετανιάχου σε αυτές τις εκλογές δεν αντιμετωπίζει μόνο κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για διαφθορά, αλλά και τον σκληρότερο αντίπαλο που είχε ποτέ, τον πρώην αρχηγό του στρατού, Μπένι Γκαντζ, που είναι επικεφαλής του κόμματος Αντοχή.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο

ASSOCIATED PRESS

Ο Γκαντζ μπορεί να ανταγωνιστεί τον Νετανιάχου στα θέματα ασφάλειας -ένα από τα βασικά ζητήματα των εκλογών- και υπόσχεται καθαρότερη πολιτική.

Η κεντρώα συμμαχία που έχει δημιουργήσει μαζί με άλλους πρώην αρχηγούς του στρατού και έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή που έγινε πολιτικός, αρχικά πήγαινε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχουν, αν και από τότε η κατάσταση έχει αντιστραφεί.

Αυτή η αβέβαιη μάχη οδήγησε σε μια επιθετική και συχνά βρώμικη προεκλογική εκστρατεία. Οι Ισραηλινοί τείνουν να αποφασίζουν ποιον να υποστηρίζουν στις εκλογές, βάσει της προσωπικότητας του υποψηφίου, παρά τις πολιτικές του ή εάν τους θεωρούν ισχυρούς ηγέτες.

2.  Ο επικεφαλής του κόμματος με τις περισσότερες έδρες δεν γίνεται απαραίτητα και ο πρωθυπουργός

Ποτέ κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Η χώρα είχε πάντα κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρωθυπουργός δεν γίνεται απαραίτητα εκείνος που το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά εκείνος που θα καταφέρει να πετύχει τη συνεργασία όσων κομμάτων χρειάζονται για να ελέγχει τουλάχιστον τις 61 από τις 120 έδρες της Κνέσετ.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο

ASSOCIATED PRESS

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νετανιάχου είναι πιο πιθανό να μπορέσει να σχηματίσει συνεργασίες πιο εύκολα από τον αντίπαλό του Γκαντζ, λόγω της στενής του σχέσης με άλλα δεξιά κόμματα.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι δεξιοί υποψήφιοι, ο Νετανιάχου έκανε μια συμφωνία όπου καθιστά πιο εύκολο για υποψηφίους της άκρας δεξιάς να σχηματίσουν κόμμα. Μια κίνηση που δέχθηκε πολλές κριτικές για άνοιγμα του κοινοβουλίου σε ρατσιστές.

3. Οι Παλαιστίνιοι

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναζωπυρωθεί οι εντάσεις στη Γάζα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι μετά τις εκλογές θα παρουσιάσει το σχέδιό του για να τερματιστούν οι μακροχρόνιες διαμάχες μεταξύ παλαιστινίων και του Ισραήλ.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο

Amir Cohen / Reuters

Ωστόσο, το ζήτημα της Παλαιστίνης και η ειρηνευτική διαδικασία δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Ίσως γιατί οι Ισραηλινοί δεν έχουν πολλές ελπίδες ότι η προτεινόμενη φόρμουλα των δύο κρατών θα μπορέσει να φέρει ειρήνη στην περιοχή.

Μέλη της κυβέρνησης του Νετανιάχου έχουν ταχθεί κατά της λύσης των δύο κρατών και ζητούν προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο συνασπισμός του Γκαντζ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Γιες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, αναφέρεται στον «διαχωρισμό» από τους Παλαιστίνιους, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά την ύπαρξη ξεχωριστού κράτους. Υποστηρίζει επίσης μια «ενωμένη» Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρόλο που και οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ιερουσαλήμ για μελλοντική πρωτεύουσά τους. Ζητά επίσης ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τμήμα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και στα μπλοκ των εβραϊκών οικισμών και στο σύνολο της Ιερουσαλήμ. Στο παρελθόν, ο Μπένι Γκαντς είχε ταχθεί υπέρ της εκκένωσης ορισμένων οικισμών.

4. Η σημασία των δημογραφικών στοιχείων

Συνολικά οι ψηφοφόροι είναι 6,3 εκατομμύρια άτομα και εκτιμάται ότι οι κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την ψήφο τους την ημέρα των εκλογών.

Οι υπερορθόδοξοι Χαρεντί είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Παραδοσιακά, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι ευρωπαϊκής και ανατολικής καταγωγής συμβουλευόντουσαν τους ραβίνους και ψήφιζαν κόμματα αφοσιωμένα στις αρχές τους.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι πλέον ψηφίζουν πιο mainstream κόμματα, κυρίως της δεξιάς. Ένα από τα πιο βασικά θέματα για αυτούς είναι η απαλλαγή των υπερορθόδοξων από τον στρατό.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο

ASSOCIATED PRESS

Οι Άραβες του Ισραήλ  αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς θα ψηφίσουν.

Η προσέλευση των Αράβων είχε ενισχυθεί το 2015, όταν τα αραβικά κόμματα είχαν κατέβει στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο και είχαν πετύχει ρεκόρ με 13 έδρες στην Κνεσέτ. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και σε αυτές τις εκλογές.

5. Ο αδύναμος που μπορεί να αναδειχθεί ρυθμιστής

Ο Μοσχε Φέιγκλιν, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Ζεχούτ, μπορεί να αναδειχθεί ο καθοριστικός παίκτης στις συνομιλίες για μια κυβέρνηση συνεργασίας, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον τέσσερις έδρες.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο

THOMAS COEX via Getty Images

Ο Φέιγκλιν λέει ότι δεν έχει κάποια προτίμηση μεταξύ του Νετανιάου ή του Γκαντζ για τη θέση του πρωθυπουργού.

Διατηρεί σκληρή στάση για το θέμα των Παλαιστινίων και θέλει να φύγουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Θέλει, επίσης, να ανεγερθεί τρίτη συναγωγή στον αμφισβητούμενο ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ, το Όρος του Ναού (Haram al-Sharif για τους μουσουλμάνους), που είναι η θέση του τέμενος al-Aqsa.

 

 

 

 

15.3.19

«Κεραυνοί» από τον γιο του Νετανιάχου κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν:

«Η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική»

Έξαλλος ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιάρ Νετανιάχου, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με την Αγία Σοφία, εκτόξευσε «κεραυνούς» κατά της Τουρκίας μιλώντας με θερμά λόγια για την Ορθοδοξία και την Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε σημείο που κανείς Έλληνας δεν τολμά (πλέον) να πει.
Και όμως τα λέει ο γιός του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε πως
"η Κωνσταντινούπολη είναι Eλληνική"! Είναι η δεύτερη φορά που το ακούμε αυτό σήμερα, αυτή τη φορά από τη σωστή πλευρά.
Πιο συγκεκριμένα ο Γιάρ Νετανιάχου έγραψε στο twitter απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο:
«Θα του θυμίσω τη γενοκτονία που έγινε κατά Ελλήνων, Κούρδων και Αρμενίων. Έκαναν εθνοκάθαρση διώχνοντας ολόκληρο το χριστιανικό πληθυσμό από τη Μικρά Ασία.
Και να του υπενθυμίσω ότι η “Ιστανμπούλ” στην πραγματικότητα είναι μια πόλη με το όνομα Κωνσταντινούπολη.
Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού για περισσότερα από χίλια χρόνια πριν από την τουρκική κατοχή», έγραψε ο Γιάρ Νετανιάχου κάτω από σχόλιο του πατέρα του.

Ο γιός του Νετανιάχου όμως δεν σταμάτησε. Με νέο του tweet συμπλήρωσε:
«Ξέχασα ακόμη να πω ότι η Τουρκία αυτό το διάστημα πραγματοποιεί γενοκτονία κατά των Κούρδων και κατέχει παράνομα την βόρεια Κύπρο».
And I will remind him that Istanbul is actually a city called Constantinople! The capital of the Byzantine empire and center of orthodox Christianity for more then a thousand years before Turkish occupation!

Ο γιος του Νετανιάχου απάντησε με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά που είχε κάνει νωρίτερα αντιδρώντας στην επίθεση στη Νέα Ζηλανδία.
Νωρίτερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε πει:
«Τi λέει; Δεν θα μας αφήσουν να περάσουμε δυτικά του Βοσπόρου, δηλαδή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλιώς τί θα γίνει; Θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη και θα μας σκοτώσει όλους, θα μας διώξει από τα εδάφη μας και θα απαλλάξει την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες. Πόθοι που κρατούν ζωντανούς στα κεφάλια και τις καρδιές τους».
«Ο τρομοκράτης στη Νέα Ζηλανδία αποκάλεσε την Ιστανμπούλ "Κωνσταντινούπολη" και έγραψε ότι θέλει να διώξει τους μιναρέδες και να μετατρέψει την Αγία Σοφία. Όσο υπάρχει αυτό το έθνος, αυτή η ψυχή, αυτό το δέρμα δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο»
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, o 26χρονος γιος του Βενιαμίν Νετανιάχου, Γιάρ προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, ενώ με ανάρτησή του στο Instagram χθες για λίγο διάστημα έγραψε “FuC*k Turkey” σε κόκκινο χρώμα. Ο υιός Νετανιάχου είχε προκαλέσει παρόμοιο επεισόδιο πέρυσι με ανάρτησή του τον Σεπτέμβριο εναντίον του εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου έγραψε τις προηγούμενες ημέρες εναντίον του Ερντογάν, κατηγορώντας τον για την κατοχή της Κύπρου και τη γενοκτονία των Κούρδων.

«Ο Ερντογάν, ο δικτάτορας που στέλνει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή, διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και κατέχει τη Βόρεια Κύπρο, κάνει κήρυγμα σε εμένα, στο Ισραήλ και στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις Άμυνας, τη δημοκρατία και την ηθική του πολέμου. Είναι αστείο».
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.3.19

 

 

 

 

 

 

Νετανιάχου: Θα ήταν καλύτερο οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα

«Πολλές άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ»

Νετανιάχου: Θα ήταν καλύτερο οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν του «προκάλεσε έκπληξη» η ανακοίνωση των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών που κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, έπειτα από την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που διεξήχθη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Όλες αυτές οι ανακοινώσεις δεν μας προκαλούν έκπληξη», τόνισε ο Νετανιάχου, σε μια ομιλία του έπειτα από αυτό το κάλεσμα των μουσουλμανικών χωρών στη διεθνή κοινότητα, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ Εμανουέλ Ναχσόν χαρακτήρισε «προκλητικό» το τελικό ανακοινωθέν του OIC.

«Θα ήταν καλύτερο οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να δράσουν για την ειρήνη, όχι με εξτρεμισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ένα ακόμη γεγονός για την Ιερουσαλήμ: δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά επίσης έχουμε ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας στην Ιερουσαλήμ για όλες τις θρησκείες και είμαστε εμείς που το εφαρμόζουμε στην Μέση Ανατολή, όπως κανείς άλλος», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος, η αλήθεια θα επικρατήσει και πολλές άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερή Πόλη», προέβλεψε.

NEWSBEAST.GR  13/12/2017

 

 

 

 

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Όταν ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι πρέπει να εκδιωχθούν οι λαθρομετανάστες από το Ισραήλ

«δεν τρέχει κάστανο».


Όταν όμως το υποστηρίζει ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, τότε τα διάφορα «σκυλιά» του Σόρος «γαυγίζουν» όσο το δυνατόν πιο δυνατά για να ακουστούν από το αφεντικό τους και να δικαιολογήσουν τον μισθό τους.

Όταν το Ισραήλ μιλάει για επιλογή είτε αιώνιας κράτησης ή άμεση απέλασης των λαθρομεταναστών «δεν κουνιέται φύλλο» από τα διάφορα θρασύδειλα «νούμερα» τύπου Μούιζνιεκς και τους εγχώριους μιμητές του. Εάν τα ίδια τα πει κάποιος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, τότε η… αγανάκτηση περισσεύει στους κάθε λογής «δικαιωματάκηδες».

Ευστρατια Σουραβλα

 

 

 

 

Μήνυμα Τελ Αβίβ προς Ρ.Τ.Ερντογάν για... Λωζάνη: Ισραηλινά μαχητικά «βομβάρδισαν» τουρκικές θέσεις στην Κύπρο!

Την στιγμή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητάει από ελληνικό έδαφος την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επικαλείται τον όρο «τροποποίηση» θέτοντας απειλές για τον Ελληνισμό και επισκέπτεται την Θράκη με σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις, το ίδιο το Ισραήλ του αποστέλλει ηχηρότατο μήνυμα και για το φλέγον ζήτημα της Ιερουσαλήμ αλλά και για την αμφισβήτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού προχωρώντας σε μεγάλη κοινή άσκηση μαζί με την κυπριακή Εθνοφρουρά στό όρος Τρόοδος με σενάριο την καταστροφή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων!
Ακόμα και Ισραηλινός αξιωματικός ο οποίος συμμετείχε στην νέα αυτή κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο συμμάχων χωρών, επί κυπριακού εδάφους, χαρακτήρισε το αντικείμενό της ως "ασυνήθιστο", καθώς αναφέρεται στην συνεργασία με αεροπορικά μέσα, που σημαίνει κατάδειξη στόχων υψηλής στρατηγικής αξίας (λέιζερ) επί του εδάφους για ενάεριο βομβαρδισμό.
Άρα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ δεσμεύεται για χρήση της ισραηλινής Αεροπορίας προς προστασία της Κύπρου και εξουδετέρωσης της αντίστοιχης τουρκικής αλλά και των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων και φυσικά και του τουρκικού Ναυτικού.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ισραηλινά μέσα Ισραηλινός αξιωματικός η άσκηση είχε σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρξει στενή συνεργασία των δυο χωρών σε συνεργασία και με τις αεροπορικές δυνάμεις κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αφού το μεγάλο μειονέκτημα της κυπριακής Εθνοφρουράς απέναντι στους Τούρκους είναι η έλλειψη αεροπορικής προστασίας.
Η εκπαίδευση γίνεται σε σύνθετες συνθήκες, δηλαδή με βροχή και κρύο, προκειμένου να προσαρμοσθούν σε δύσκολες συνθήκες οι στρατιώτες.
Κλείνοντας, ο αξιωματικός ανακοίνωσε ότι διεξήχθη ένα πρακτικό τεστ έναντι στις προκλήσεις.
Η άσκηση έγινε στα πλαίσια της συμμαχίας του Ισραήλ με τα δύο ελληνικά κράτη της Ελλάδας και της Κύπρου αφού τα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα ένώνουν τις τέσσερις χώρες μαζί με την Αίγυπτο ενάντια στα αντίρροπα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 8.12.17

 

 

 

 

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΙΣΡΑΗΛ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Φωτο2Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
«Χαστούκι» στην Άγκυρα αλλά και δυσάρεστη έκπληξη στην ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε μια απόφαση του Ανωτάτου Ισραηλινού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου γιατί είναι αντίθετη με την ισραηλινή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, το φυσικό αέριο που βρέθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του θαλασσίου οικοπέδου Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκαν το 2009, σύμφωνα με τα σχέδια της τουρκικής εταιρείας Zorlu ve Turcas-EnerjisiSA προβλέπονταν μέχρι το 2019 μέσω ενός ενεργειακού αγωγού να μεταφερθεί στην Τουρκιά και από κει θα διοχετεύονταν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μετά όμως από παρέμβαση της ισραηλινής αντιπολίτευσης που κατέθεσε ένσταση στον Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, η απόφαση που βγήκε τώρα με ψήφους 4 έναντι μιας, απαγορεύει την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι το Δικαστήριο επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας για να εκδώσει την ανωτέρω απόφαση.
Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου, αλλά σίγουρα βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στο να προχωρήσει η συνεργασία Ισραήλ Τουρκίας για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού που θα συνδέει το οικόπεδο Λεβιάθαν με το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, όπως προέβλεπε το τουρκικό σχέδιο.
Μετά την απόφαση αυτή όλη η υπόθεση της ενεργειακής σύνδεσης Ισραήλ Τουρκίας τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα, όπως επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Αναρτήθηκε από στις  31/3/2016 12:30 π.μ.

 

 

 


Νέο πρόγραμμα εποικισμού προωθεί το Ισραήλ

Σχεδιάζει να ανεγείρει πάνω από 55.000 νέες οικιστικές μονάδες στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη

Νέο πρόγραμμα εποικισμού προωθεί το Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να ξαναρχίσει και να επεκτείνει τα σχέδια κατασκευής οικισμών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως κοντά στην Ιερουσαλήμ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας περιοχή των παλαιστινιακών εδαφών, κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα, η οποία τάσσεται εναντίον των εποικισμών.

Η ισραηλινή ΜΚΟ, σε έκθεσή της που βασίζεται σε έγγραφα και πληροφορίες της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνει ότι οι αρχές επιδιώκουν την κατασκευή 55.000 και πλέον νέων οικιστικών μονάδων σε προϋπάρχοντες εποικισμούς, ανάμεσά τους πάνω από 8.300 στην περιοχή που είναι γνωστή με την ονομασία E1, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τον εποικισμό Μααλέ Αντουμίμ.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι έχει στόχο να κόψει στα δύο τη Δυτική Όχθη κι ότι για τον σκοπό αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει μια εδαφική συνέχεια διαμέσου των κατασκευών στην περιοχή E1, προκειμένου να ακυρωθεί de facto το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος.

Συνολικά το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ επιδιώκει την ανέγερση 55.548 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, σε προϋπάρχοντες εποικισμούς και δύο νέους εποικισμούς, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η ΜΚΟ.

«Η περιοχή του (εποικισμού) Μααλέ Αντουμίμ και της E1 είναι μια από τις πιο ευαίσθητες όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών», του παλαιστινιακού και του ισραηλινού, τονίζει η Ειρήνη Τώρα στην έκθεσή της.

«Για αυτόν τον λόγο, κάθε φορά που ένας Ισραηλινός ηγέτης προσπαθεί να προωθήσει εκ νέου τα σχέδια (ανέγερσης εποικισμών) στην E1, η διεθνής κοινότητα τα καταδικάζει σθεναρά», προσθέτει η ΜΚΟ.

«Τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τα σχέδια εποικισμού, να στραγγαλίσει τον παλαιστινιακό λαό και (να υφαρπάξει) τη γη του, οδηγούν στο τέλος της λύσης των δύο κρατών», εκτίμησε από την πλευρά της η Χανάν Ασράουι, μέλος της παλαιστινιακής ηγεσίας, αντιδρώντας στην έκθεση της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί την κατασκευή ισραηλινών εποικισμών παράνομη και ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη ειρήνης. Σήμερα στη Δυτική Όχθη ζουν σχεδόν 400.000 έποικοι και άλλοι 200.000 στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, κάτι που καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

Το 2013, αντιμέτωπος με έντονες διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προβάλει βέτο στην ανέγερση 1.200 οικιστικών μονάδων στην περιοχή E1, αλλά η Ειρήνη Τώρα αποκαλύπτει πως το υπουργείο Στέγασης της κυβέρνησής του ανέθεσε, χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς, σε αρχιτέκτονες να καταρτίσουν και να του υποβάλουν νέα σχέδια.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι είχε εκτιμήσει ότι «η αύξηση των εποικισμών η οποία συνεχίζεται εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τις προθέσεις του Ισραήλ μακροπρόθεσμα» και καθιστά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ακόμη πιο δύσκολη.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Στέγασης του Ισραήλ για να σχολιάσει τις πληροφορίες της οργάνωσης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου.  0:59  29/12/2015

 

 


Κατάρριψη SU-24: Ισραήλ αδειάζει Τουρκία!

Image
Την αποκάλυψη πως ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος προερχόμενο από τη Συρία μπήκε πρόσφατα "κατά λάθος" στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν γυρίσει πίσω, έκανε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν. "Ρωσικό αεροσκάφος από τη Συρία μπήκε στον εναέριο χώρο μας σε βάθος ενός μιλίου (1,6 χλμ.), αλλά όλα ρυθμίστηκαν αμέσως και το ρωσικό αεροπλάνο επέστρεψε προς τη Συρία", δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Πρόκειται προφανώς για λάθος του πιλότου που πετούσε κοντά στο Γκολάν", είπε ο Γιααλόν. Το Ισραήλ προσάρτησε μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν (βορειοανατολικά) το 1981, μετά την κατάληψή του στον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν επίσημα σε κατάσταση πολέμου.
Υπάρχει μια "γραμμή επικοινωνίας και συντονισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων στη Συρία μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έχουν πρόθεση να μας επιτεθούν, γι’ αυτό δεν πρέπει η αντίδρασή μας να είναι αυτόματη και να τα καταρρίπτουμε μόλις γίνει ένα λάθος", πρόσθεσε.
Ο Γιααλόν υπενθύμισε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, το Σεπτέμβριο, να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό συντονισμού στρατιωτικής δράσης των χωρών τους προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το 2013, κυρίως για να πλήξει μεταφορές όπλων που προορίζονταν για τη σιϊτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι επιδρομές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την ισραηλινή πλευρά.
Τον Σεπτέμβριο 2014 το Ισραήλ κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής, ένα Sukhoi 24, που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο στα υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

29.11.2016

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided