Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Αυστρία

Η Αυστρία κλείνει τζαμιά και διώχνει ιμάμηδες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Αυστρία κλείνει τζαμιά και διώχνει ιμάμηδες

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button

Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση

κλείνει ένα σκληρότατο τουρκικό εθνικιστικό τζαμί στη Βιέννη και διαλύει μια ομάδα που ονομάζεται Αραβική θρησκευτική κοινότητα που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία έξι ακόμα τζαμιών

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα

κλείσει επτά 7τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε από την πλευρά του ο Κικλ.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Η απόφαση, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Όταν ήταν υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση ο Κούρτς επέβλεψε το 2015 την υιοθέτηση ενός αυστηρού «νόμου για το Ισλάμ», ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικών θρησκευτικών ομάδων και απαιτεί από τις μουσουλμανικές ενώσεις «να έχουν μια θεμελιωδών θετική άποψη απέναντι στο αυστριακό κράτος και την κοινωνία».

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα 30/09/2019 - 19:05

Αυστρία:

Την άλλη εβδομάδα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Την άλλη εβδομάδα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σεμπάστιαν Κουρτς από τον πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντε Μπέλεν.

Ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος ήταν ο μεγάλος νικητής στις χθεσινές πρόωρες εκλογές στην Αυστρία. Ο Αυστριακός πρόεδρος πρόκειται να δεχθεί μεθαύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, διαδοχικά σε διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα του υποβάλει αύριο, Τρίτη, τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προφανώς θα αναμένει πρώτα να λάβει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο και κατόπιν να αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 23 Οκτωβρίου.

Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησαν το απόγευμα διαδοχικές συνεδριάσεις του προεδρείου και της διοικούσας επιτροπής τους, ενώ νωρίτερα, το μεσημέρι, την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Ντρόζντα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών, που καταγράφηκε στις χθεσινές εκλογές (ποσοστό 21,7%, έναντι του 26,9% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017).

 

 

 

 

 

Αυστρία-Εκλογές:

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Αυστρία-Εκλογές: Ο Σεμπάστιαν Κουρτς νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών
Ενημερώθηκε: 29/09/19

Εκλογές στην Αυστρία:

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται τόσο από τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.

Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μείωσε αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες για το τρίτο Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο βρισκόταν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνησή τους διαλύθηκε εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,2% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,8 % (26,9% το 2017), ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14,3%, αυξημένο κατά 10,5 μονάδες.

Βελτιωμένο κατά 2,1 μονάδες στο 7,5% είναι το ποσοστό για το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ εκτός Βουλής, με ποσοστό 1,9% φαίνεται να παραμένει το κόμμα "Τώρα" (πρώην "Λίτσα Πιλτς") που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή.

Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, "Αριστερή Πλατφόρμα" που συγκεντρώνει ποσοστό 1% και "Αλλαγή" με ποσοστό 0,4%.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη και τις πρώτες καταμετρημένες ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να διαθέτει στην μελλοντική Βουλή 71 έδρες, μία αύξηση κατά εννέα έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμη του κατά 11 έδρες σε 41 έδρες, οι Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 30 έδρες (μείον 21 έδρες), ενώ με 27 έδρες εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες κατά 4 περισσότερες.

 

 

 

 

 

Αυστρία: Τέσσερις κυβερνήσεις σε δύο εβδομάδες

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

Με τη χθεσινή ανάθεση από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εντολής σχηματισμού οριστικής υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία θα ηγηθεί ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της χώρας, η Αυστρία βιώνει πλέον την τέταρτη κατά σειρά κυβέρνησή της μέσα σε δύο εβδομάδες, κάτι που αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου «ρεκόρ».

Πριν από 14 ημέρες τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ο συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που βρίσκονταν στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2017.

Μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας της αποκάλυψης της «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο στην κυβέρνηση και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο, ακολούθησε μία πρώτη μεταβατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος.

Τις κενές θέσεις των υπουργών, μελών του Κόμματος των Ελευθέρων που είχαν αποπεμφθεί η παραιτηθεί, ανέλαβαν τεχνοκράτες, ωστόσο την κυβέρνηση αυτή υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέτρεψε, την περασμένη Δευτέρα, με πρόταση δυσπιστίας η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής.

Στη συνέχεια, ο Αυστριακός πρόεδρος, επικυρώνοντας την ανατροπή της κυβέρνησης και ζητώντας από τα μέλη της να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι τον σχηματισμό μίας καθαρά υπηρεσιακής κυβέρνησης, όρκισε εκ νέου το παλιό-νέο κυβερνητικό σχήμα με προσωρινό καγκελάριο τον έως τότε υπουργό Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ.

Χθες, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, έπειτα από σειρά διερευνητικών επαφών του με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων και με μία σειρά προσωπικότητες, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού της οριστικής πλέον υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, στην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Η εντολοδόχος καγκελάριος, η οποία έως την Δευτέρα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησής της - της υπ΄ αριθμόν τέσσερα μέσα σε δύο εβδομάδες - που πιθανόν να ορκιστεί την ίδια ημέρα, παρουσίασε ήδη χθες τα δύο πρώτα μέλη της.

Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ που θα αναλάβει αντικαγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης και για τον έως τώρα προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Καγκελαρία -και θεωρούμενο από τους πλέον έμπιστους του πρώην καγκελάριου Κουρτς- Αλεξάντερ Σάλενμπεργκερ, ο οποίος θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

 

 

 


Κουρτς στην Ιταλία:

«Μη γίνετε δεύτερη Ελλάδα»


O αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

O αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση λαϊκιστών στη Ρώμη να μη γίνει η Ιταλία μια δεύτερη Ελλάδα ακολουθώντας μια «ανεύθυνη πολιτική χρέους» έστειλε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί με μία νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο Κουρτς σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, την οποία αναπαράγουν αυστριακά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «μόνον τότε θα απαλλαγούμε από την κρίση, όταν υπάρξουν σαφείς κυρώσεις κατά χωρών-μελών της ΕΕ που δημιουργούν χρέος, και όλοι πρέπει να εργαστούμε για τη μείωση του ελλείμματος και για την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ».

Ο Κουρτς ζητά επείγουσα ανανέωση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς -ο οποίος είχε ασκήσει παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, επανειλημμένα κριτική στην Ελλάδα σε σχέση τόσο με την οικονομική κατάσταση όσο και με το προσφυγικό-, «μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει εγγύηση πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένη και σταθερή, όπως επίσης μόνον έτσι μπορεί να αποφευχθεί να θέσει η Ιταλία σε κίνδυνο ολόκληρο τον χώρο του ευρώ».

Ο Κουρτς επισημαίνει ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ανανέωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, «η διαπραγμάτευση της οποίας είχε γίνει το 2007 και είχε τεθεί σε ισχύ το 2009», καθώς, όπως παρατηρεί, «από το 2009 έχουν αλλάξει οι βασικές οικονομικές προϋποθέσεις στην Ευρώπη και η συμφωνία αυτή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις».
Αυστηρότερη ΕΕ στη μετανάστευση θέλει ο Κουρτς

Ο Κουρτς ζητά στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα να υπάρξουν σαφείς ρυθμίσεις στην πολιτική της μετανάστευσης, αναφέροντας πως «όποιος έρχεται παράνομα στην Ευρώπη, δεν επιτρέπεται να φτάνει στην Κεντρική Ευρώπη» και πως είναι αναγκαίες «σαφείς κυρώσεις» για εκείνες τις χώρες-μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να αφήνουν ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα, να συνεχίζουν με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη. Ταυτόχρονα ο Κουρτς προσθέτει πως «η ΕΕ πρέπει πάντως να υποστηρίξει χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», και επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει αφρικανικές χώρες και να προωθήσει προγράμματα ένταξης, ενώ στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνονται δεκτοί μόνο πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές.

Στη συνέντευξή του στην La Stampa, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαναλαμβάνει τις θέσεις του περί μείωσης του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περί διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου μόνο στις Βρυξέλλες και όχι και στο Στρασβούργο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σεμπάστιαν Κουρτς
Ιταλία
Ελλάδα
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/koyrts-stin-italia-mi-ginete-deyteri-ellada

 

 

 

 

 

 

Ωμή παρέμβαση Χαν σε ΠΓΔΜ:

Όχι εκλογές

- Προχωρήστε τώρα τη συνταγματική αλλαγή στη Βουλή

720_161098_3d3643e974-98ba1a5e24fe237f

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ζητά την άμεση επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - Χαρακτηρίζει ανώριμη την στάση του VMRO και προσθέτει: «Εάν καθυστερήσετε ίσως η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα»

Να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος, ζητά από τα μέλη της Βουλής της ΠΓΔΜ ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές για απειλές κατά βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αποκλίνουν από την κομματική γραμμή και θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Βουλή. Μέλη του κόμματος που τάχθηκαν κατά της γραμμής του αρχηγού του κόμματος υπέστησαν γι αυτό κυρώσεις, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, ο οποίος απολύθηκε, αναφέρει.

Όπως τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό, και ο ίδιος ελπίζει τώρα σε μία διαδικασία διαλόγου, "γιατί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση , που τώρα έχει πλησιάσει επιτέλους πολύ κοντά στην επίτευξή της με την λύση της διαφοράς για την ονομασία, αναφέρεται ως στόχος και από το VMRO-DPMNE. Όμως αυτό το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και να καταστήσει δυνατή την έγκριση της Συμφωνίας. Όλα τα άλλα είναι αναξιόπιστα".

Ο Γιοχάνες Χαν ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων".

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

"Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίες και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος", σημειώνει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρατηρεί ότι το δημοψήφισμα είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, εκείνο που μετρά είναι, όπως σημειώνει, η αναμφισβήτητη ετυμηγορία υπέρ της Συμφωνίας, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 94 % με το οποίο οι πολίτες υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος, το κάλεσμα για μποϋκοτάρισμα, το οποίο ζήτησαν μερικοί στο VMRO, δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας.

Ο ίδιος απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : "αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα".

Επίσης, κατά την άποψή του, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν στην κυβέρνηση την επιθυμητή πλειοψηφία των δύο τρίτων, που σημαίνει, ότι τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης.

Ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ακόμη στις δηλώσεις του πως ένα κόμμα, το οποίο εμποδίζει για κομματικούς λόγους αυτή την σημαντική, όχι μόνον για την χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή, Συμφωνία, θα φέρει πλήρη ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.

8/10/2018

 

 

 

 

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Η Αυστρία θα απελάσει ιμάμηδες και θα κλείσει 7 τεμένη


Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

Η απόφαση αυτή, διευκρίνισε ο Κουρτς, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο Αυστριακός καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

iefimerida.gr

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ούτε η Αυστρία θέλει "πρόσφυγες"!

Η Ευρώπη «γυρνάει την πλάτη της» στην Ατζέντα 2030

Η Αυστρία θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, όπως ανέφερε ο Αυστριακός Καγκελάριος σήμερα, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη λάβει το μερίδιο που της αναλογεί στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε πως μία εξαίρεση είναι απαραίτητη για την Αυστρία η οποία έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστιαν Κερν. «Θα στείλουμε μια επιστολή το ταχύτερο δυνατό και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε συζητήσεις», είπε.

Τα σχόλια της Αυστρίας είναι ένα νέο πλήγμα στο σύστημα μετεγκατάστασης που θα καλύψει μόνο ένα μέρος των αφίξεων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή του είναι ουσιαστικά πολύ περιορισμένη λόγω της αντίθεσης χωρών της ανατολικής Ευρώπης περιλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
el.gr  29/3/2017

 

 

 

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Αυστρία κλείνει 300 τζαμιά και διακόπτει την χρηματοδότηση σε ισλαμικά ιδρύματα

Η Αυστρία φοβούμενη τις επιπτώσεις της παράφρονας πολιτικής της πολυπολιτισμικής κοινωνίας πήρε την απόφαση να κλείσει 300 τζαμιά στην χώρα, να κόψει τις οικονομικές επιχορηγήσεις σε ισλαμικά ιδρύματα, και να επιβάλλει την ανάγνωση του Κορανίου υποχρεωτικά μόνο στην γερμανική γλώσσα και να απαγορευθεί αυστηρά η ανάγνωση σε άλλη γλώσσα όπως αραβικά ή τουρκικά.

Φοβούμενοι για τις Πύλες του «Άδη» που ανοίξανε στην Βιέννη εισάγοντας αθρόα λαθρομετανάστες, και «χαιδεύοντάς» τους για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, κατάλαβαν ότι εξέθρεψαν μια «Λερναία Ύδρα» που απειλεί να εξαφανίσει την χριστιανική λευκή Αυστρία. Συνειδητοποίησαν επίσης ότι η ανάγνωση του Κορανίου στα αραβικά ή στα τουρκικά επιτρέπει στους ιμάμηδες να κατευθύνουν νεαρούς τζιχαντιστές σε παράνομες πράξεις, αφού μπορούν να δίνουν ότι ερμηνεία θέλουν στα εδάφια του Κορανίου χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Ένα καινούργιο νομοσχέδιο προωθείται στην αυστριακή βουλή σύμφωνα με το οποίο η αυστριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο περίπου 300 παράτυπων μουσουλμανικών τζαμιών που λειτουργούν στην αυστριακή επικράτεια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ισλαμικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, το αυστριακό κόμμα «Νέα Αυστρία» προωθεί στην αυστριακή βουλή ένα καινούργιο νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κλείσιμο 300 τζαμιών που σήμερα λειτουργούν στην Αυστρία, ενώ θα κόψει κάθε εξωτερική οικονομική επιχορήγηση σε ισλαμικά ιδρύματα.

Εκείνο όμως που εξόργισε τους Τούρκους, είναι ότι σύμφωνα με το νέο αυστριακό νόμο το Κοράνι όταν αναγιγνώσκεται δημόσια στην Αυστρία, θα αναγιγνώσκεται υποχρεωτικά μόνο στην τοπική γερμανική γλώσσα και απαγορεύεται αυστηρά η ανάγνωση του Κορανίου σε άλλη γλώσσα όπως αραβικά ή τουρκικά.

Οι βίαιες διαδηλώσεις πριν από λίγες μέρες στην Κολωνία της Γερμανίας κατά των Σαλαφιστών και κατά της προβολής των ισλαμικών πρότυπων στην καθημερινή ζωή των Γερμανών, καθώς και οι αντιδράσεις κατά της προώθησης του Ισλάμ σε μια σειρά άλλων χωρών όπως το Βέλγιο, Αγγλία ακόμα και πέρα του Ατλαντικού στον Καναδά, σκιαγραφούν ένα άκρως εύφλεκτο τοπίο που έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα τους θιασώτες της προώθησης του Ισλάμ στην Δύση.

Μόνο που οι θιασώτες δεν είναι μόνο Τούρκοι και Σαουδάραβες αλλά ως επί το πλείστον Νεοταξίτες που επιθυμούν την διάλυση των δυτικών κοινωνιών,των εθνώ και των θρησκειών μέσω συγκρούσεων που θα διεξάγονται σε ανομοιογενείς γειτονιές και συνοικιές τις δυτικές πρωτεύουσες. Τότε θα είναι έυκολο να παρουσιαστεί η λύση της μιας θρησκείας, του ενός κράτους, και της μιας οικονομίας σε Ευρώπη – ΗΠΑ στην αρχή και στον υπόλοιπο κόσμο αργότερα. Μετά το σοκ που υπέστει η ευρωπαϊκή Κοινή Γνώμη βλέποντας τα εγκλήματα των ισλαμιστών απαιτέι να παρθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Η απαγόρευση της αναγνωσης του Κορανίου στα τουρκικά ή αραβικά αποσκοπεί στο να εμποδιστεί ο οποιοσδήποτε ιμάμης να μπορέι να δώσει ερμηνείες σε εδάφια του Κορανίου που να προτρέπουν το λιγότερο σε εγκληματικές πράξεις, ή σε εξεργέσεις εναντίον των «απίστων» αυτοχθόνων. Πια οι ιμάμηδες θα καταγράφονται για αυτά που λένε και θα διώκονται ποινικά.

Η χρηματοδότηση στα ισλαμικά ιδρύματα καταργείται γιατί αυτά με τη σειρά τους χρηματοδοτούν οργανώσεις τύπου ISIL και Αλ Νούσρα, κάτι το οποίο οι Δυτικοί το γνώριζαν αλλά έκαναν πως δεν το ήξεραν. Τώρα όμως που όλα έχουν αποκαλυφθεί προσπαθούν να αποδεσμευθούν τάχιστα. Η απαγόρευση των 300 παράτυπων τζαμιών (ακριβώς όπως στην Ελλάδα) αποσκοπεί στην κατάργηση των κέντρων στρατολόγησης των τζιχαντιστών τους οποίους μετά τους διοχετεύουν τα ισλαμικά δίκτυα σε Συρία και Ισλάμ.

Σημειώνεται ότι εδώ στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει βίντεο -«ντοκιμαντέρ» το οποίο κατηγορεί τους Έλληνες για θρησκευτικό φανατισμό και ότι η Ελλάδα εμποδίζει τους παράνομους λαθρομετανάστες να έχουν τους χώρους λατρείας τους.

Υπενθυμίζουμε την φοβερή δήλωση Ε.Βενιζέλου όταν είχε πει στον Α.Νταβούτογλου ότι στη Θράκη εφαρμόζεται ο νόμος της Σαρίας. Ναι το ακούσαμε και αυτό…! Στην Αυστρία ξύπνησαν, και προφανώς έγκαιρα, και περνάνε στην αντεπίθεση. Εδώ αντίθετα έχουμε «προοδευτικούς» που εκστασιάζονται με την ιδέα ότι, θα φτιάξουμε τζαμιά με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ λαθρομετανάστες μουσουλμανικού θρησκεύματος. Ο Έλληνας έχει γαλουχηθεί με την Ορθοδοξία και το Μέτρο και την Διαλεκτική των Αρχαίων Ελλήνων όπως και την Ελληνική μυθολογία όπου τους έχει μάθει να έιναι ελεύθεροι και να σέβονται το άβατον του διπλανού. Κάτι που το Ισλάμ δεν το κάνει.

Φανταστείτε ένα πλάνο με τον Λυκαβηττό και ηχητική υπόκρουση τον ιμάμη να καλεί σε προσευχή τους μουσουλμάνους, μια εικόνα που στους Έλληνες προκαλεί αποστροφή, αφού δημιουργεί συνειρμούς με την οθωμανική κατοχή. Ακόμα και οι καλοπροαίρετοι και νόμιμοι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες κατανοούν την ευαισθησία του ελληνικού λαού και δεν παίζουν με το υποσυνείδητό του.

Ακολουθεί το βίντεο με την απίστευτη δήλωση Ε.Βενιζέλου περί…Σαρίας…!https://www.youtube.com/watch?v=p260olo7HOM
ellhnikhkosmokratoria  katohika.gr  21/2/2017

 

 

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

Αυστρία: Τα hotspots έπρεπε να είχαν εξ αρχής

εγκατασταθεί εκτός ευρωπαϊκού εδάφους και όχι στην Ελλάδα!!!!!!!!

Αυστρία: Τα hotspots έπρεπε να είχαν εξ αρχής εγκατασταθεί εκτός ευρωπαϊκού εδάφους και όχι στην ΕλλάδαΑπό σημερινή σκοπιά και με το βλέμμα στο μέλλον, δεν ήταν σωστή η περυσινή εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων hotspots, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, με τον οποίο, όπως σημείωσε, συμφώνησαν πως τέτοια κέντρα πρέπει να δημιουργηθούν εκτός Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, θα πρέπει να εξεταστεί ποια στάση θα κρατηθεί κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής της Μεσογείου, και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε να υπάρχουν κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων εκτός της ΕΕ, ενώ οι σχετικές συνεννοήσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά την άποψή του, σημαντικός παράγοντας είναι, όχι μόνον η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και το πώς λειτουργεί όλο το σύστημα, πώς εξελίσσεται το σύστημα στο χώρο της μετανάστευσης και του ασύλου, όπως επίσης ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανθρωπιστικές πτυχές.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας, σύντομα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτό είναι δυνατό ήδη στη Συρία ή σε κοντινές περιοχές όπου υπάρχουν εστίες κρίσης, όπου υπάρχουν ανθρωπιστικές καταστροφές, εάν είναι δυνατή η δημιουργία ζωνών, ζωνών ειρήνευσης, για να μπορεί να παρέχεται εκεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως σημείωσε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κατά τις «ιδιαίτερα σημαντικές» συνομιλίες του με τον Πάνο Καμμένο, των οποίων κεντρικό σημείο υπήρξε η κατάσταση στο Προσφυγικό, ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας ως προς τις θέσεις των ομολόγων του της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις, και συγκεκριμένα για τους σχεδιασμούς και αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αποτυχία της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Σε μία επόμενη φάση και με τη συμμετοχή και των υπουργών Εσωτερικών, θα εξεταστεί ανάλογα το ζήτημα για να υπάρξει προετοιμασία ως προς τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, σε ποια συγκεκριμένα σύνορα, και θα πρέπει να υπάρξει μία λύση, όχι μόνον στα σύνορα της ΕΕ, αλλά μία συνολική λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις χώρες των Βαλκανίων «και φυσικά την Ελλάδα».

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε πως η κεντροευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία θα συντονίζεται με την Ελλάδα, και πως οι χώρες της περιοχής μέχρι την Ελλάδα, θα επεξεργαστούν μία κοινή θέση στο πλαίσιο και της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας που θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 15/12 22:30

 

 

 

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Νίκη Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με 6,6 μονάδες κατά του ακροδεξιού υποψηφίου

Νίκη Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με 6,6 μονάδες κατά του ακροδεξιού υποψηφίουΈπειτα από έναν προεκλογικό αγώνα σχεδόν δώδεκα μηνών, τον μακρύτερο σε διάρκεια στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, τον οποίο η Ακροδεξιά προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα, και έπειτα από τρεις προσφυγές στις κάλπες μέσα σε ένα οκτάμηνο, ανακούφιση επικρατεί απόψε, όχι μόνον στην Αυστρία, αλλά -κυρίως- και στην Ευρώπη, μετά τη σαφέστατη νίκη, με διαφορά 6,6 μονάδων, του 72χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους, καθηγητή πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος, σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, απέσπασε ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

Ενώ κατά τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει οριακά με ποσοστό 50,3% έναντι του 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, και αυτό μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων την επόμενη ημέρα, τώρα χρειάσθηκε μόνο μισή ώρα μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) για να καταγραφεί σαφώς η εκλογική νίκη του και ο ακροδεξιός αντίπαλός του να παραδεχθεί την ήττα του.

Το σημαντικότερο κίνητρο για τους ψηφοφόρους του Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε, σύμφωνα με τις πρώτες εκλογικές αναλύσεις, η αποτροπή μίας ακροδεξιάς στροφής στη χώρα, ενώ για τους ψηφοφόρους του Νόρμπερτ Χόφερ ήταν «η κρίση του ασύλου- η μετανάστευση».

Νίκη Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με 6,6 μονάδες κατά του ακροδεξιού υποψηφίουΟ σημερινός επαναληπτικός γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών, οκτώ μήνες μετά από τον πρώτο γύρο τους με έξι τότε υποψήφιους στις 24 Απριλίου, κατέστη αναγκαίος έπειτα από την έντονα αμφιλεγόμενη απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την 1 Ιουλίου, με την οποία αυτό, αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων, ακύρωσε στο σύνολό του τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 22ας Μαΐου, ορίζοντας επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Στις πρώτες αποψινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε ως λόγους της εκλογικής νίκης του το «πολύ ευρύ κίνημα για αλληλεγγύη, ελευθερία και ισότητα, αξίες που συνυπογράφει η πλειοψηφία των Αυστριακών».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, εκφράζοντας τη χαρά του και συγχαίροντας τον Βαν ντερ Μπέλεν για τη νίκη του, δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία απέκτησε έναν Πρόεδρο ο οποίος θα την εκπροσωπεί με εξαιρετικό τρόπο στο εξωτερικό.

Τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρο συνεχάρη για τη νίκη του και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Ράινχολντ Λοπάτκα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Νόρμπερτ Χόφερ, μαζί με σειρά κορυφαίων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Αυστρία, για την οποία είναι μία καλή και σαφής ετυμηγορία», τόνισε στις δηλώσεις της η αρχηγός του κόμματος των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, της οποίας ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε προκάτοχος επί ένδεκα χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένη ότι ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει να δημιουργήσει γέφυρες και να θεραπεύσει τις πληγές από τον προεκλογικό αγώνα.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -το οποίο εδώ και πάνω από έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%- Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στις αποψινές δηλώσεις του προσπάθησε να ανάγει την εκλογική ήττα του υποψηφίου του και υπαρχηγού τού κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ, σε μία, όπως διατεινόταν, «καμπάνια φόβου» και ένα «μαζικό οδοστρωτήρα του συστήματος εναντίον του Νόρμπερτ Χόφερ».

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας στη μεταπολεμική ιστορία της, ο οποίος δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊικό Κόμμα.

Ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού Προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές.

Κανονικά η ορκωμοσία του νέου ομοσπονδιακού Προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παραμένει για πάνω από έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης -ελέω Ακροδεξιάς- του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Καθήκοντα Προέδρου ασκούν στο διάστημα αυτό συλλογικά, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροί της, ένας εκ των οποίων είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος εξακολουθεί κατά παράδοξο τρόπο, να διατηρεί το αξίωμά του, παρά την υποψηφιότητά του από τις αρχές της χρονιάς στις προεδρικές εκλογές.

Νίκη της φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας

Τη χαρά του για τη νίκη της «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας» εξέφρασε ο 72χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος αναδεικνύεται νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας.

«Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση –σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο- ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν, δηλώνοντας ότι θα προασπίσει τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν αναμένεται πως θα συγκεντρώσει ποσοστό 53,3%, ενώ ο κ. Χόφερ 46,7%, με ποσοστό σφάλματος 1%.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι πιθανότητες για ανατροπή του αποτελέσματος είναι μηδαμινές, δεδομένου ότι ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν εμφανίζεται ισχυρότερος στο πεδίο των εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων, η ενσωμάτωση των οποίων στο εκλογικό αποτέλεσμα θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ

Το κόμμα της ακροδεξιάς FPÖ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ απόψε στην κούρσα για την αυστριακή προεδρία, στην οποία επικράτησε ξεκάθαρα ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, ο 72χρονος οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

"Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση.

Μήνυμα Χόφερ στο Facebook

Ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία Νόρμπερτ Χόφερ συνεχάρη τον οικολόγο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την "επιτυχία του" και κάλεσε "όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού" σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook.

"Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού", τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα "βαθιά λυπημένος" για την ήττα του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ και γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του FPÖ μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ORF.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 4/12 21:27

 

 

 

 

 

Αυστριακός καγκελάριος: Δεν γίνεται να συλλέγουμε τους πρόσφυγες σε ελληνικά νησιά

Για κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική μίλα ο Κρίστιαν Κερν

Αυστριακός καγκελάριος: Δεν γίνεται να συλλέγουμε τους πρόσφυγες σε ελληνικά νησιά

Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Ο ίδιος εκτιμά πως τώρα η ενσωμάτωση προηγείται της μετανάστευσης, η οποία, όπως σημειώνει, πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα βοήθειας για τις χώρες προέλευσης.

«Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε ένα "φρούριο Ευρώπη" και να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στα σύνορά μας, για το οποίο φέρουμε και εμείς ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουν ταχύτερα τα προγράμματα βοήθειας και τα κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα «γιατί στη Βόρεια Αφρική και όχι στην Ευρώπη», ο ίδιος απαντά πως «ακριβώς στη Βόρεια Αφρική, κατά το τουρκικό πρότυπο», συμπληρώνοντας πως «μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή».

Κατά την άποψη του αυστριακού καγκελάριου, πρόσφυγες οι οποίοι διασώζονται στη θάλασσα θα πρέπει να επιστρέφονται μόνον σε ασφαλείς χώρες, κάτι που, όπως παρατηρεί, δεν είναι ίσως πάντα εύκολο, ωστόσο είναι εφικτό.

Ο Κρίστιαν Κερν απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς την παρατήρηση της εφημερίδας ότι αυτό δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο», επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς, όπως παρατηρεί, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αξιών το να απωθούνται βάρκες, το να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους άνθρωποι, το να κατασκευάζονται καταλύματα-στρατόπεδα όπου ακρωτηριάζονται παιδιά.

1:02 29/08/2016

 

 

 

Σ. ΚΟΥΡΤΣ

Πολεμικό κλίμα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας

Πολεμικό κλίμα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε να μπλοκάρει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή από την Άγκυρα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, που έχει υπογράψει με τις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του ΥΠΕΞ της Αυστρίας δημοσιεύονται σήμερα συντηρώντας το κλίμα έντασης στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Τουρκίας.

Η διπλωματική ένταση πυροδοτήθηκε μετά τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου, Κρίστιαν Κερν την προηγούμενη εβδομάδα και αναφορικά με την ολική διακοπή των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, εξαιτίας των υστερήσεων που καταγράφονται στην Άγκυρα, σε δημοκρατικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο από την έναρξή τους, το 2005, ενώ έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα κεφάλαιο, από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια που απαιτούνται συνολικά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 7/8 13:59

 

 

 

Παρασκευη, 5 Αυγούστου 2016

Αυστριακός καγκελάριος: «Πρέπει να μπει τέλος εδώ και τώρα στις συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»

kristian-kern_0
Ο Κ.ΚΕΡΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ

Τερματισμό των συνομιλιών με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι θα ανοίξει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες μια τέτοια συζήτηση λόγω των σοβαρών ελλείψεων της χώρας στη δημοκρατία και την οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Κερν ανέβασε τους τόνους της κριτικής του σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αυστριακό σταθμό ORF. «Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί 'Reset'» (επανεκκίνησης), είπε, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ένταξης «διπλωματική μυθοπλασία».

«Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας).... Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή», πρόσθεσε ο Κρίστιαν Κέρν.

Όταν ερωτήθηκε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία «θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα».

Καλό όμως είναι ο Αυστριακός καγκελάριος να τα πεί και στην Άνγκελα Μέρκελ αυτά που στήριξε τον Ρ.Τ. Ερντογάν και τον βοήθησε να αποθρασυνθεί και να συμπεριφέρεται ως Σουλτάνος στην περιοχή προκαλώντας στο Αιγαίο και θεωρώντας πώς μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ με το άνοιγμα μάλιστα και συγκεκριμένων κεφαλαίων που βρίσκονται "παγωμένα" εδώ και χρόνια εξαιτίας της πολιτικής στην Τουρκία η οποία δεν συνάδει με το ευρωπαικό όραμα. 5/8/2016

 

 

 

 

 

Αυστριακή πόλη λέει «όχι» σε «αδελφοποίηση» με τουρκική πόλη

Στη Χόενεμς των 16.000 κατοίκων, οι 315 κατάγονται από την Αγιαντσίκ

Αυστριακή πόλη λέει «όχι» σε «αδελφοποίηση» με τουρκική πόλη

Τη σχεδιαζόμενη εδώ και πολύ καιρό «αδελφοποίησή» της με την τουρκική πόλη Αγιαντσίκ, από την οποία κατάγονται αρκετοί δημότες της, απέρριψε με απόφαση του δημοτικού της συμβουλίου η αυστριακή πόλη Χόενεμς, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή τον 20ο αιώνα από τη διοργάνωση εκεί, εδώ και δεκαετίες, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ «Σουμπερτιάδα» που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο αυστριακό μουσουργό Φραντς Σούμπερτ.

Η πρόταση για αδελφοποίηση, την οποία είχαν καταθέσει οι Πράσινοι και το Κίνημα Πολιτών, καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο για διαφορετικούς λόγους. Ο δήμαρχος και αρχηγός της μεγαλύτερης παράταξης - του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - αιτιολόγησε την καταψήφιση επικαλούμενος το γεγονός ότι υπάρχουν από το παρελθόν αδελφοποιήσεις της Χόενεμς με δύο πόλεις στο εξωτερικό, αδελφοποιήσεις που θα πρέπει να «αναζωογονηθούν», πριν η πόλη προχωρήσει σε νέες.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στο δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε κατά της αδελφοποίησης διότι, όπως επισήμανε, με αυτή ουσιαστικά θα «ξεπλένονταν» οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων, όπως επίσης και η ολοένα αυξανόμενη καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης στην Τουρκία.

Στη Χόενεμς των 16.000 κατοίκων, 315 από αυτούς κατάγονται από την τουρκική πόλη Αγιαντσίκ, την οποία είχε επισκεφθεί πριν από τρία χρόνια επίσημη αντιπροσωπεία του Δήμου Χόενεμς, δρομολογώντας τη διαδικασία για αδελφοποίηση τους, την οποία προωθούσαν οι τουρκικής καταγωγής δημότες του, ενώ τελευταία, τον περασμένο Μάιο, στην αυστριακή πόλη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο δήμαρχος της Αγιαντσίκ επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας.

0:24  14/07/2016

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΦΙΣΕΡ - Αυστρία:

Προεδρικές εκλογές την Κυριακή

Αυστρία: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι -- όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει το 16 ο έτος της ηλικίας τους -- καλούνται αύριο Κυριακή στην Αυστρία στις κάλπες για να εκλέξουν από συνολικά έξι υποψήφιους (τέσσερις από τους οποίους στηρίζονται από πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής και οι άλλοι δύο είναι ανεξάρτητοι), το διάδοχο του νυν ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004-2016) στο ύπατο αξίωμα, δεν μπορεί να είναι πλέον υποψήφιος για μία τρίτη φορά.

Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από την καθιέρωση της εκλογής του προέδρου της χώρας απευθείας από το λαό το 1951, που ο αριθμός των υποψηφίων είναι τόσο μεγάλος, όπως είναι και η πρώτη φορά, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο μελλοντικός πρόεδρος της χώρας μπορεί να μην προέρχεται ή να μην στηρίζεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν μεταπολεμικά στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό.

Επιπλέον είναι η πρώτη φορά που δεν αποκλείεται πως ο μελλοντικός πρόεδρος μπορεί να είναι ο σημερινός υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα.

Καθώς κανένας των πέντε υποψηφίων και της μίας υποψήφιας, δεν έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει αύριο την απόλυτη πλειοψηφία, καθίσταται αναγκαίος ένας δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου και σε αυτόν θα βρεθούν οι δύο επικρατέστεροι της αυριανής αναμέτρησης, με τον υποψήφιο των Ελευθέρων να έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ένας εκ των δύο.

Bασιζόμενοι στα ευρήματα δημοσκοπήσεων των περασμένων εβδομάδων, από τα οποία δεν διαφέρουν εκείνα των δύο πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αναλυτές και δημοσκόποι προβλέπουν για αύριο μία «μάχη στήθος με στήθος» ανάμεσα σε τρεις από τους έξι υποψήφιους για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης.

Ο εμφανιζόμενος ως ανεξάρτητος υποψήφιος - ο οποίος όμως υποστηρίζεται από το κόμμα του - πρώην αρχηγός των Πράσινων της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, διατηρούσε σταθερό προβάδισμα και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό γύρω στο 25 -26%, ενώ ακολουθούσε, με σχετικά μικρή διαφορά, ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με ποσοστό 24%.

Τρίτη των δημοσκοπήσεων ήταν η ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις εμφανιζόμενη με ποσοστό 20 - 21% , ενώ σε αρκετή απόσταση από τους τρεις, βρίσκονται οι υποψήφιοι των δύο συγκυβερνώντων σήμερα στην Αυστρία κομμάτων, ο Ρούντολφ Χούντστορφερ, του Σοσιαλδημοκρατικού, με 15 - 16% και ο Αντρέας Κολ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με ποσοστό γύρω στο 11% και να έπεται με μόλις 3%ο έκτος υποψήφιος, ο ανεξάρτητος Ρίχαρντ Λούγκνερ.

Δημοσκόποι και αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας πως η μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση και των έξι υποψηφίων το βράδυ της Πέμπτης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επηρέασε σε κάποιο βαθμό το μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων που φέρεται να υπάρχουν μέχρι το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν τις κάλπες.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών , ο 64χρονος Χούντστορφερ, ήταν έως τώρα υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, ο οποίος στον προεκλογικό αγώνα είχε να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια από το κυβερνητικό έργο του κόμματός του, όπως συνέβη και με τον 74χρονο υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος, Αντρέας Κολ.

Αρκετοί από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών φέρονται να εκφράζουν συμπάθεια για τον 71 ετών υποψήφιο των Πρασίνων Βαν Ντερ Μπέλεν, που είχε διατελέσει επί σειρά ετών αρχηγός του κόμματος και μπορεί να αποσπάσει μέρος των σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόρων, όπως μπορεί να συμβεί το ίδιο και με ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος.

Ο έως τώρα υπαρχηγός των Ελεύθερων και δεύτερος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής, ο 45χρονος Χόφερ, είναι ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος αυτού, το οποίο για πρώτη φορά βρίσκεται τόσο κοντά στο ύπατο αξίωμα της χώρας, το οποίο βέβαια οι ίδιοι επανειλημμένα έχουν επικρίνει ως περιττό - γι' αυτό και αρκετά μεγάλη μερίδα του δεν συμμετείχε καν στις προεδρικές εκλογές στο παρελθόν.

Στον προεκλογικό του αγώνα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την προσφυγική κρίση, όπως έκανε το Κόμμα των Ελευθέρων σε δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Ανω Αυστρίας και της Βιέννης, όπου ξεπέρασε ή άγγιξε, αντίστοιχα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 30%.

Ανεξάρτητη υποψήφια, με συντηρητικό πολιτικό πρόγραμμα, είναι η πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, η 69χρονη Γκρις, όπως επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο 84χρονος εκκεντρικός μεγαλοεργολάβος και επιχειρηματίας Ρίχαρντ Λούγκνερ.

Αναλυτές παρατηρούν πως η συμμετοχή στον αυριανό πρώτο γύρο των εκλογών θα εξαρτηθεί από τον καιρό και το βαθμό δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων με την κυβέρνηση που βέβαια θα είναι καθοριστική και για την επιλογή τους, με μία μικρή συμμετοχή, όπως σημειώνουν να ευνοεί τον υποψήφιο των Πράσινων όπως επίσης τον Ρίχαρντ Λούγκνερ που αναμένεται να αφαιρέσει κάποιες ψήφους από τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Σημειώνεται πως από το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα προέρχονταν όλοι οι πρόεδροι της Αυστρίας από το 1918 μέχρι και το 1986, όταν «έσπασε» η παράδοση με την εκλογή σε πρόεδρο της χώρας, του συντηρητικού και αμφιλεγόμενου εξαιτίας του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βάλντχαιμ, τον οποίο διαδέχθηκε το 1992 ο Τόμας Κλέστιλ, ο οποίος επανεξελέγη το 1998, για να ακολουθήσει κατόπιν, με τις εκλογικές του νίκες το 2004 και το 2010, ο σημερινός ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 23/4 23:23

 

 

Πολύ καλά κάνει η Αυστρία! Εσείς θα αφήνατε ποτέ ανοικτές την αυλόπορτα, την κύρια είσοδο και τις μπαλκονόπορτες;

Του Στρατή Μαζίδη

Από χθες επικρατεί στα ΜΜΕ μια πολεμική σε βάρος της Αυστρίας ότι καταργεί μονομερώς τη συμφωνία των Βρυξελλών. Αλλά για ποια συμφωνία μιλάμε; Την προφορική; Πάλι η κυβέρνηση δεν πήρε το περυσινό μάθημά της όταν στη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015 είχε λάβει προφορικές δεσμεύσεις που απλά...λησμονήθηκαν;

Τι θέλουμε δηλαδή να κάνει μια Αυστρία με έναν πληθυσμό αντίστοιχο του δικού μας; Να τα έχει όλα ανοικτά; Να μην αντιδράσει στον ισλαμικό κίνδυνο και την πιθανότητα αλλοίωσης του πληθυσμού της;

Πολύ καλά κάνει και κλείνει τα σύνορα και δέχεται έως 80 πρόσφυγες την ημέρα. Όπως πολύ καλά έκαναν και τα Σκόπια με τους αφγανούς..πρόσφυγες! Από που κι ως που πρόσφυγες οι Αφγανοί;

Γιατί παραξενευόμαστε επειδή οι άλλες χώρες διαβλέπουν εθνικούς κινδύνους και δε λαμβάνουν τα μέτρα τους;

Δεν ήταν δική τους υπουργός μετανάστευσης η Τασία Χριστοδουλοπούλου που είπε ότι όποιος περνά τα σύνορα και δηλώνει πρόσφυγας θα λαμβάνει άδεια παραμονής για έξι μήνες και μετά θα λιάζεται, εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη των ροών από την Τουρκία.

Δεν ήταν δικός τους υπουργός άμυνας ο Πάνος Καμμένος που απείλησε ότι θα γεμίσει το Βερολίνο με τζιχαντιστές και λίγους μήνες μετά ακολούθησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Να είμαστε δίκαιοι. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι άλλοι για αυτό που εμείς προκαλέσαμε. Ο πόλεμος της Συρίας έχει ξεκινήσει από το 2011 ενώ τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη καμπή αφού καθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο. Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος ούτε ακολούθησε κάποιο ειδικό γεγονός στη Συρία στις αρχές του 2015 που να δικαιολογεί τις ροές αυτές, των οποίων η σύνθεση δεν αποτελείται μόνο από πρόσφυγες.

Το ζήτημα είναι ότι ενώ αρχίζει η Σένγκεν να διαλύεται στην πράξη καθώς πολλές χώρες επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους κλείνοντας τα σύνορά τους, εμείς ακόμη παραμένουμε απαθείς, έχουμε έναν πρωθυπουργό να κλαίγεται στα τηλέφωνα, έναν υπουργό με ωραία φουλάρια να κάνει φιλοσοφικές διαπιστώσεις κι ένα συνάδερφό του να παρακαλά τους ξένους να φυλάξουν τα νησιά του.


Εν κατακλείδι ας θέσουμε ένα ερώτημα στον εαυτό μας. Εμείς αφήνουμε ποτέ ανοικτές την αυλόπορτα, την κύρια είσοδο, τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες των σπιτιών μας; Δεν τα προστατεύουμε; Ή μήπως κράζουμε το γείτονα που δεν κάνει το ίδιο με μας και δεν έρχεται παράλληλα να φυλά την πόρτα μας;

Τέλος, το θέμα δεν είναι γενικά εκατομμύρια άνθρωποι να περιφέρονται υπό άθλιες συνθήκες ανά την οικουμένη, αλλά να βοηθηθούν στον τόπο τους να ζήσουν χαρούμενοι.
http://www.freepen.gr/2016/02/blog-post_2690.html
http://kyklwpas.blogspot.gr/  26/2/2016  11:45 μ.μ.

 

 

 

 

Οργή για την Αυστρία που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε προσφυγικό καταυλισμό

Οργή για την Αυστρία που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε προσφυγικό καταυλισμό

«Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον, σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων για τους Αφγανούς.

Μιλώντας στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, και αναφερόμενος στη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να θέσει ημερήσιο όριο εισόδου προσφύγων στα 80 άτομα, ο κ. Γιόχανσον δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει προς το κοινοτικό δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει προς την αυστριακή πλευρά.

Έχοντας μόλις συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, ανέφερε ότι οι Γερμανοί είναι έξαλλοι με τους Αυστριακούς.

Προσέθεσε επίσης ότι ενώ η προσφυγική ροή στη Σουηδία έχει μειωθεί δραστικά, αντιθέτως στη Γερμανία δεν παρατηρείται ύφεση.

«Οι Γερμανοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πιέζονται να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση για να σταματήσει η ροή. Τον Ιανουάριο είχαν 90.000 αφίξεις, 3.000 άτομα την ημέρα. Ταυτόχρονα ήρθαν περισσότεροι από 90.000 στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να παραμείνουν εκεί» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός στο ΤΤ, σύμφωνα με ανάρτηση του msn.se.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Από την αρχή του έτους ήρθαν 98.000 από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί», δήλωσε επίσης ο υπουργός σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηelsingborgs Dagblad.

24 Φεβρουαρίου 2016, 17:26

 

 

 

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Αυστρία προς ΠΓΔΜ: Προετοιμαστείτε να κλείσετε τα σύνορα με Ελλάδα


Η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα της με την Ελλάδα, ...δεδομένου ότι μετά την Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεταναστευτικές ροές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι.

«Συμφωνήσαμε ότι η Αυστρία θα στηρίξει τη χώρα σας, όχι μόνο με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, αλλά και με εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει η Μακεδονία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε ο κ. Κουρτς.
Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας ανέφερε ότι η χώρα του δέχτηκε πέρυσι περίπου 90.000 πρόσφυγες και πως ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στους 37.500 για φέτος.
«Πιθανότατα το όριο αυτό θα έχει καλυφθεί σε μερικούς μήνες και τότε η Αυστρία θα αναγκαστεί να σταματήσει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της» δήλωσε ο κ. Κουρτς, σημειώνοντας πως μία τέτοια απόφασή σίγουρα θα επηρεάσει τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου που ακολουθούν οι πρόσφυγες και αυτές είναι η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία.
Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ανάπτυξη ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επικαλούμενος την «άσχημη εμπειρία με την Ελλάδα, η οποία αρνείται κάθε βοήθεια».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το 2016 θα διέλθουν από τη χώρα τόσοι πρόσφυγες, όσους δεχτούν οι χώρες της Ε.Ε. και ανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα σχετικά με τις διελεύσεις.
Ο κ. Πόποσκι συμπλήρωσε ότι η ΠΓΔΜ θα συντονίσει τις προσπάθειές της με τις άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και τα μέτρα που θα λάβει η χώρα του προς την κατεύθυνση αυτή θα αντανακλούν τις όποιες αποφάσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. που αποτελούν τον τελικό προορισμό των προσφύγων.

12/2/2016 στις 11:07 μ.μ.

 

 


Η Αυστρία ζητεί προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έκανε σήμερα λόγο για έναν "προσωρινό αποκλεισμό" της Ελλάδας από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, αν η Αθήνα δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων της αντιμετωπίζοντας την εισροή των προσφύγων.

"Αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν", δηλώνει η Μικλ-Λάιτνερ στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

"Όταν ένα κράτος του (χώρου) Σένγκεν δεν εκπληρώνει για μεγάλο διάστημα τις υποχρεώσεις του και δεν δέχεται βοήθεια παρά μόνον απρόθυμα, τότε δεν απαγορεύεται να το σκεφτούμε", πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας "μύθο" την ιδέα ότι "τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν". "Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη", επέμεινε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σενάριο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν. "Δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλεισθεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν", είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε τότε την προεδρία του Συμβουλίου.

23 January 2016 - 4:40 pm

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided