Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Βίτσας

 

 

 

 

 

 

 

Η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή

 

Παραδοχή Βίτσα: Η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή

Παραδοχή Βίτσα: Η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή
Ενημερώθηκε: 05/10/18 - 13:38

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (ΚΥΤ) στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στα νησιά και ιδίως στην Μόρια και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει βούληση για δημιουργία άλλων κέντρων καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμβλυνσης των προβλημάτων, ο κ. Βίτσας δήλωσε εμφατικά: «Δεν σκεφτόμαστε να υπάρχει και άλλο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είτε στη Λέσβο είτε στα άλλα νησιά».

Απεναντίας, εξήγησε ότι αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι να κλείσει το Κέντρο στη Σάμο (και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο) και να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι - ωστόσο, που, όπως είπε ο υπουργός συνδέεται μεν με τις ροές, αλλά "πρέπει να φτάσουμε στο σημείο μηδέν", "εκεί δηλαδή που θα αντιστοιχείται η δυναμικότητα του ΚΥΤ με τους ανθρώπους που θα διαμένουν σε αυτό".

«Προτιμώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνέχεια Κέντρα. Εκτός από την Σάμο, όπου το Κέντρο ήταν για 700 ανθρώπους και το οποίο θα κλείσει, τα άλλα είναι αρκετά μεγάλα», εξήγησε ο κ. Βίτσας και δήλωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρώνεται η ταχεία διαδικασία παροχής ασύλου (η πρώτη και δεύτερη εξέταση ασύλου) σε 90 μέρες.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε ότι μέσα στο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου, κατά 50% οι επιδόσεις, που ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, και πλέον συναποφασίστηκε δύο Επιτροπές να ασχολούνται μόνο με τα νησιά, ενώ μόλις έρθουν οι καινούργιες (επιτροπές) στις 15 του μήνα, να έχουμε Επιτροπές μόνο για την Λέσβο και καθένα από τα υπόλοιπα νησιά. «Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα φτάνουμε στο να έχουμε πάρει όλους τους ανθρώπους, που έχουν αυτή τη στιγμή άρση του γεωγραφικού περιορισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πάντως σημείωσε ο κ. Βίτσας, «Στο βαθμό που δεν υπάρχει ένα σχέδιο ανακατανομής του βάρους στην Ευρώπη, αυτή η διαδικασία για τις πέντε χώρες πρώτης υποδοχής (Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος) έχει κοντά ποδάρια» και προσέθεσε πως ένα νέο μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι η Κύπρος, η οποία μπορεί μεν να έχει έναν μικρό αριθμό (μικρότερο από την Μόρια) αλλά δυσβάσταχτο για την χώρα και τις υποδομές της.

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι στόχος είναι αφενός να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές - μάλιστα ενημέρωσε ότι μίλησε με τον υπουργό του Αφγανιστάν για αυτό το ζήτημα - και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των Επιτροπών Προσφυγών ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σε σχέση με την κοινή δήλωση των επιστροφών ΕΕ - Τουρκίας. «Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο» είπε και για να γίνει αυτό αντιληπτό ο κ. Βίτσας ανέφερε το παράδειγμα με την Γερμανία, κατά το οποίο, δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έχουν επιστραφεί μόλις δύο άνθρωποι.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε πάντως ότι η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Σάμο και στη Λέσβο είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή. Παραθέτοντας τους λόγους, οι οποίοι διαμόρφωσαν την κατάσταση, ο κ. Βίτσας είπε ότι είναι οι αυξημένες ροές του 2018 (κατά 50% περισσότερες στα νησιά το καλοκαίρι του 2018), επίσης το γεγονός ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς Βορρά (ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είτε μετεγκατάστασης, είτε μεταφοράς) όπως και το ότι μια σειρά προγραμματισμοί από την άνοιξη του 2018, καλύφθηκαν από τις πολύ αυξημένες ροές του Απριλίου, από τον Έβρο.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2016 από τον Έβρο πέρασαν 3.300, το 2017, 5.500, και το 2018 έως τώρα περίπου 12.000 άνθρωποι.

Πρόσθεσε δε, ότι το 2017 μετακινήθηκαν εκτός Λέσβου 4.365 άνθρωποι, ενώ μέχρι στιγμής το 2018, μετακινήθηκαν 5.441, και μόνον τον μήνα Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν 2.214 άνθρωποι από την Λέσβο.

Από την Μόρια - είπε ο υπουργός - πήραμε 2.200 άτομα, (τον Μάιο ήταν 2.000) τώρα είναι λιγότεροι από 7.500 και μέχρι τις 15 του μήνα θα πάρουμε άλλους 1.030 από εκεί και θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα ώσπου να φτάσουμε στο σημείο "μηδέν".

Τέλος, δίνοντας τα στοιχεία αυτά, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βίτσας δεν παρέλειψε να εκφράσει τον φόβο του διότι - όπως χαρακτηριστικά είπε - «μας παρακολουθούν οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες των διακινητών».

 

 

 

 

Δ. Βίτσας: Ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Δ. Βίτσας: Ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό
Ενημερώθηκε: 05/07/18 - 10:38

Ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Όπως επισήμανε δε, 151 βουλευτές αρκούν για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αντιτασσόμενος στην επιθυμία των ΑΝΕΛ για κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές.

«Εμείς με τους ΑΝΕΛ έχουμε κάνει μια συμφωνία. Η συμφωνία έχει δύο πολύ μεγάλα κομμάτια… Το ένα είναι να φύγει η χώρα με τη διαδικασία των μνημονίων και να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης και το δεύτερο να χτυπηθεί η διαφθορά, ένα ουσιαστικό κομμάτι που έχει να κάνει και με την ανάπτυξη. Σε άλλα ζητήματα έχουμε σοβαρές διαφορές. Μια από τις διαφορές είναι και η συμφωνία των Πρεσπών», διευκρίνισε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Δ. Βίτσας.

«Είναι καλή η συμφωνία, λύνει (το Σκοπιανό) με βάση την εθνική γραμμή όπως διαμορφώθηκε στο διάβα των χρόνων από το ’90», εξήγησε ο υπουργός.

«Άκουσα τι είπε ο κ. Ζάεφ, καταλαβαίνω ότι λέγονται πράγματα για εσωτερική κατανάλωση», σχολίασε, αναφερόμενος στα περί «μακεδονικού στρατού» από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. «Διαφωνούμε με τη θέση των ΑΝΕΛ αλλά είναι δική τους», σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ξεκαθάρισε δε, απαντώντας στη δήλωση τoυ Γιώργου Μαυραγάνη στον ΣΚΑΪ, ότι «είναι ισχυρότατες οι υπογραφές για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς Μητρετώδη και Κούκλατζη, ο υπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να συνεχίζεται η κράτησή τους στην Τουρκία».

«Πρέπει να κρατάμε το θέμα ψηλά, και πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της νομικής τους υποστήριξης για να επιτευχθεί η ταχύτερη επιστροφή τους στην Ελλάδα», σημείωσε. «Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό Άμυνας στο ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό στην ΕΕ. Εμείς πρέπει να λειτουργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κ. Βίτσας.

«Εμείς δεν έχουμε συλλάβει τρομοκράτες», σχολίασε εν συνεχεία, ενώ διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν συνδέει με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών τα μέλη του DHKP-C που συνελήφθησαν στην Αθήνα για σχέδιο δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να λύνονται με παζάρι, ανατολίτικο μάλιστα, αλλά με βάση το δίκαιο τις διεθνείς συμφωνίες και τις διεθνείς συνθήκες», τόνισε.

 

 

 

 

 

 

 

Βίτσας: Μειώνονται οι ροές στον Έβρο αλλά δεν εφησυχάζουμε

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Βίτσας
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Βίτσας EUROKINISSI

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ανακοίνωσε σχέδιο για να ισοσταθμιστεί έως τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των αιτούντων άσυλων με τη δυναμικότητα των δομών φιλοξενίας στα νησιά

Μειωμένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ο οποίος, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού για αυτό το φαινόμενο.

«Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο είναι πολύ καλύτερη» ανέφερε ο κ. Βίτσας και σημείωσε ότι αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των συνεννοήσεων της Ελλάδας με την Κομισιόν αλλά και την Τουρκία. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι στις 24 Απριλίου 2018 υπήρχαν 1270 πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο ενώ χθες ήταν 119. «Έχουν πέσει οι ροές στον Έβρο. Αν με ρωτήσουν όμως “Είστε σίγουρος ότι αυτό θα διατηρηθεί;” Θα πω πρέπει να προσέχουμε και να μη χαλαρώνουμε» είπε ο κ. Βίτσας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε, όμως, και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και συμμερίστηκε τις ανησυχίες των κατοίκων για τις ροές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης ασύλου ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων ώστε να φτάσει στο επίπεδο της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το 38% των αιτούντων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής καταδίκασε, όμως, για μια ακόμη φορά τις φασιστικές επιθέσεις κατά των προσφύγων στη Λέσβο και ξεκαθάρισε ότι δεν συνομιλεί με τέτοιες ομάδες. «Δεν πρόκειται να συνδιαλλαγώ με τις φασιστικές ομάδες που θέλουν να πατήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα για να επηρεάσουν» είπε.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

11 Μαΐου 2018 11:46

 

 

 

Βίτσας: Η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν είναι πυροτέχνημα

«Στην Ευρώπη δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για αλλαγή των συσχετισμών για αλλαγή της πολιτικής πλεύσης»

Βίτσας: Η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν είναι πυροτέχνημα

«H έξοδος της χώρας στις αγορές δεν έρχεται ως πυροτέχνημα αλλά γίνεται με βάση μια σειρά αποφάσεις που έχουν ληφθεί και στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή κέντρα σε σχέση με την ίδια την οικονομία της χώρας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». «Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να είναι ένα προσθετικό στοιχείο στην όλη προσπάθεια, ώστε το καλοκαίρι του 2018 η χώρα να βγει από την επιτροπεία που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε έναν δρόμο να βγούμε από την κρίση», παρατήρησε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το κράτος, δια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, προσπαθεί να ελέγξει το πώς συναλλάσσονται οι ιδιώτες, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι η δουλειά τού υπουργείου ΨΗΠΤΕ είναι να ψηφιοποιεί τη λειτουργία των κοινωνικών και των κρατικών σχέσεων, ώστε να υπάρχει αυτή η διαφάνεια. Άρα συνεργάζεται με όλα τα άλλα υπουργεία αλλά και με τους κοινωνικούς θεσμούς σε αυτή την κατεύθυνση».

«Όσοι ασχολούνται με τη διαφήμιση, γνωρίζουν ότι ο χώρος πρέπει να τακτοποιηθεί. Από τις επιστροφές των πιστωτικών, από το μαύρο χρήμα, το εκτός συναλλαγής χρήμα, το οποίο διακινείται μέσω της διαφημιστικής αγοράς. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο πώς τοποθετεί νόμιμα ο καθένας τα χρήματά του», κατέστησε σαφές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή ανάρτηση στο twitter του Γιάνη Βαρουφάκη που αναφέρει «η ζητήστε συγνώμη από Σαμαρά, Στουρνάρα ή σταματήστε τους πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «οι πολιτικές επιλογές που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του είναι ξεκάθαρες και τις ξέρει όλος ο κόσμος. Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Το να προσπαθεί κάποιος να ξαναδικαιώσει τον εαυτό του, μιλάω για τον Γιάννη Βαρουφάκη, δικαίωμά του είναι, αλλά κρίνεται γι' αυτό που κάνει».

«Στην Ευρώπη δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για αλλαγή των συσχετισμών για αλλαγή της πολιτικής πλεύσης. Αυτό είναι όμως το πεδίο εντός του οποίου δίνουμε τη μάχη. Δεν καταδικάζω άλλα κόμματα τα οποία λένε θέλουμε να φύγουμε εκτός Ευρώπης», υπογράμμισε, και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά «τώρα εδώ έχουμε μια διαδικασία που περισσότερο μοιάζει με διαφήμιση προϊόντων που έχουμε βγάλει και μοιάζει ότι «θέλουμε να δικαιωθούμε», μου θυμίζουν κάτι μονογραφίες την περίοδο του εμφυλίου πολέμου που όλοι είχαν πάντα δίκιο».

Τέλος, στα θέματα Δικαιοσύνης, επανέλαβε ότι «το κράτος έχει βασικές αρχές και βασικές λειτουργίες. Και οι τρεις ανεξάρτητες λειτουργικά εξουσίες συγκροτούν το κράτος και επ' αυτού πρέπει να συμφωνούμε. Η κριτική μπορεί να γίνεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι στο σύνολο των λειτουργιών του κράτους».

NEWSBEAST.GR  26/7/2017

 

 

 

 

Βίτσας: Δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2017 και το 2018

«Υπάρχει πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας για την αξιολόγηση»

Βίτσας: Δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2017 και το 2018

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2017 και το 2018 έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν στη συνέχεια θα ψηφιστούν μαζί στη Βουλή και ενώ θα έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «η χρονική ακολουθία έχει ως εξής: Τα τεχνικά κλιμάκια λύνουν τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης -κάτι που δεν είναι δύσκολο αφού τα περισσότερα ζητήματα έχουν λυθεί από τον περασμένο Νοέμβριο- οριστικοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση, τελειώνουμε με τη μεγάλη δόση τον Ιούλιο του 2017 και μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη».

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είναι πακέτο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας για την αξιολόγηση.

Ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στη Βουλή θα ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα μαζί ενώ δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα χρηματοδοτήσει με δανεισμό 3 δισ. ευρώ πρόγραμμα για την ανεργία είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη μείωση της ανεργίας, αλλά προσέθεσε ότι την ώρα που βγαίνεις από προγράμματα δεν είναι ανάγκη να φορτωθείς και άλλες δεσμεύσεις αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

newsbeast.gr  18/4/2017

 

 

 

 

Βίτσας: «Δεν αφήνουμε ακάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Για πλήρη ετοιμότητα απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο, που θα πυροδοτήσει πιθανή ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ανέφερε πως πρέπει να θέτουμε τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις: “ Τα συμπεράσματα που εξάγουμε πατάνε σε συγκεκριμένα δεδομένα και πολύ περισσότερο η δική μας στάση, είναι σοβαρή και πάνω από όλα αποτελεσματική. Το τι θεωρούν ως σοβαρό οι Τούρκοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να το περνάμε από διπλό πρίσμα, το ένα είναι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και το άλλο η κατάσταση στο περίγυρό της».
Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης μια κρίσης με την Τουρκία, ο ΑΝΥΕΘΑ ανέφερε κατηγορηματικά:

«Ένα ατύχημα στο Αιγαίο δεν μπορεί να πυροδοτήσει από μόνο του ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, παρά μόνο αν το ατύχημα το επιζητούσαν κάποιοι. Άρα εμείς πρέπει να είμαστε, και είμαστε, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο έντασης, όχι γιατί αυτή θα προκληθεί από ένα ατύχημα αλλά γιατί το όποιο ατύχημα μπορεί να ενταχθεί σε στρατηγική έντασης στο Αιγαίο. Βέβαια, εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ακάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και έχει αποτέλεσμα»

Αναφορικά με το ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών ο κ Βίτσας τόνισε τα εξής:

«Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαστε έτοιμοι αλλά το θέμα των ειδικών μισθολογίων είναι ευρύτερο και εντάσσεται σε ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερες δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Αυτό που μπορώ να σας πω, από τη θέση που βρίσκομαι, είναι ότι όσοι σήμερα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα δουν περαιτέρω μειώσεις. Αντίθετα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε τις μη μισθολογικές απολαβές των στελεχών, που όμως έχουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, όπως ο εξορθολογισμός του συστήματος μεταθέσεων, η διεύρυνση των προγραμμάτων στέγασης και διακοπών των στελεχών και των οικογενειών τους».

Στο φλέγον ζήτημα της εξηγυανσης της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και το σχεδιασμό για τα ΕΑΣ, την ΕΑΒ, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ο ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε:
«Για εμάς η προσέγγιση του όλου θέματος της αμυντικής βιομηχανίας ξεκινάει από την ανελαστική παραδοχή, ότι δεν μπορεί να υπάρχει επαρκής αμυντική κάλυψη της χώρας χωρίς εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είτε αυτή είναι κρατική, είτε υπό κρατικό έλεγχο είτε είναι ιδιωτική. Η αμυντική βιομηχανία αποτελεί παράγοντα της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτο μας μέλημα, που ήδη το έχουμε πετύχει, είναι η αποτροπή του ξαφνικού θανάτου. Για τα ΕΑΣ εξασφαλίσαμε ανακεφαλαίωση των χρεών ώστε με λυμένα χέρια να βγουν στη διεθνή αγορά. Για την ΕΑΒ εξασφαλίσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το Πολεμικό Ναυτικό τα κρατάει ζωντανά ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, όταν λυθούν τα άλλα ζητήματα. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επίσης το Πολεμικό Ναυτικό έχει καθοριστική συμβολή στη συνέχιση της λειτουργίας τους. Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία έχει λαμπρές προοπτικές και βλέπω πως τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ελπιδοφόρα».

Τέλος αναφορικά με το δημοσιονομικό ζήτημα ο κ. Βίτσας ανέφερε:

«O στόχος μας είναι σαφής. Το 2018 να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η χώρα να έχει βγει από την επιτροπεία και να υπάρχει για την Ελλάδα ευρωπαϊκή “κανονικότητα”. Σε χρόνο παρόντα αυτό σημαίνει: να κλείσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς νέα επώδυνα μέτρα για τον λαό και με ανοιχτό μονοπάτι για την ρύθμιση-απομείωση του χρέους. ‘Αρα το μεν ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα και οι δανειστές από την Ευρώπη ή μέρος των δανειστών που στέκεται αρνητικά, να αποδεχθούν την έως τώρα επιτυχημένη πορεία και να μην σύρουν την Ευρώπη σε μια νέα κρίση. Τα έως τώρα επιχειρήματα που έχω ακούσει, βρίθουν αντιφάσεων και δεν δικαιολογούνται με βάση τα τεχνοοικονομικά δεδομένα. Άρα θεωρώ πως το ζήτημα δεν αφορά «συμπεριφορά» αλλά πολιτικο-οικονομικές στοχεύσεις. Λύση, απάντηση και δικλείδα ασφαλείας σ’ αυτό αποτελεί η παραπομπή του θέματος σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και αυτό επιδιώκουμε».
onalert

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 18.2.17

 

 

 

Βίτσας: Ανοιχτή η σύγκρουση με τον εθνικισμό και το ρατσισμό

Εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Βίτσας: Ανοιχτή η σύγκρουση με τον εθνικισμό και το ρατσισμό

«Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι η βάση του ναζισμού ιδεολογικά, πολιτικά, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής. Και, δυστυχώς, αναγκάζομαι να πω είναι και όχι ήταν γιατί αυτή η σύγκρουση παραμένει στα χρόνια μας ανοιχτή», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση μνήμης για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως παραμένει η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, που δεν παραγράφεται, όπως παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων. «Με τη σημερινή μας παρουσία δηλώνουμε ένα μεγάλο "παρών" στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με συστηματικές και απάνθρωπες διώξεις και εξοντώσεις από τους Ναζί», είπε στην ομιλία του ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Συγχρόνως, όμως, υπογραμμίζουμε πως έχουμε διαλέξει πλευρά στην ανοιχτή σύγκρουση. Είμαστε με τον άνθρωπο, είμαστε με τη ζωή, είμαστε με τις αξίες της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης, τον αλληλοσεβασμό, αξίες που συγχρόνως είναι στη βάση του πραγματικού πατριωτισμού».

Αναφέρθηκε στην εξόντωση των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ήταν η μαζικότερη εκδήλωση αντισημιτισμού στα Βαλκάνια, και στο πως η Ισραηλιτική Κοινότητα κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να είναι σήμερα «μια ζωντανή πραγματικότητα που επηρεάζει και επηρεάζεται από την όλη κοινωνική ζωή της πόλης». Έκανε αναφορά στο "ναζιστικό μόρφωμα" της Χρυσής Αυγής και για τη σημερινή εποχή παρατήρησε: «Ζούμε σε μια περίπλοκη και αντιφατική εποχή, σε ένα σταυροδρόμι της Ιστορίας. Παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, η δημοκρατία ενάντια στο φασισμό, το κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια στην ιδιώτευση και την ατομική συμφεροντολογική αλαζονεία, ο πατριωτισμός και ο πατριωτικός διεθνισμός ενάντια στο ρατσιστικό εθνικισμό. Είναι η περίοδος που ο καθένας και η κάθε μία διαλέγει πλευρά. Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού και των διαφόρων μορφωμάτων του. Είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει σήμερα και η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ευρώπη».

Σχετικά με την εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε: «Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς από εκείνη την εποχή και αναφέρομαι στην εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών. Η κυβέρνηση μας, έβαλε το θέμα στο τραπέζι με πολύ σαφή τρόπο και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που δεν συμψηφίζεται και που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας. Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει παραγραφή. Είναι μια εκκρεμότητα που η τακτοποίηση της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη. Μέσα σε αυτή την εκκρεμότητα, αλλά και αυθύπαρκτα, παραμένει το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της ελληνικής Βουλής το καλοκαίρι του 2016».                                                                                                                                  29/01/2017

ΥΕΘΑ

Υπαινιγμοί Βίτσα για Παρασκευόπουλο - Ο «κόφτης» δεν θα χρησιμοποιηθεί

Υπαινιγμοί Βίτσα για Παρασκευόπουλο - Ο «κόφτης» δεν θα χρησιμοποιηθεί  Υπαινιγμούς κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου για έλλειψη συνεννόησης στο ζήτημα των εγκαταστάσεων του beach volley στην Καλλιθέα άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Πραγματικά χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη συνεννόηση και συντονισμός πριν προχωρείς. Γιατί υπάρχει μια ανάγκη να βρεθούν μεγάλες αίθουσες, γιατί υπάρχουν δικές που τραβάνε σε μακρός (...) και δεν υπάρχει αίθουσα να γίνει η δική... Αυτή η ανάγκη για δεν πρέπει να μας κάνει να προχωράμε χωρίς να έχουμε την απαραίτητη συνεννόηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ .

«Τώρα με συνεννόηση με την περιφέρεια Αττικής θα λύσουμε το ζήτημα πάρα πολύ εύκολα» σχολίασε με σημασία.

«Ο δημοσιονομικός ‘‘κόφτης’’ είναι ένας μηχανισμός που δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί» επέμεινε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup. «Κάναμε μια προσπάθεια να μην υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στους ‘‘πιο κάτω’’» είπε ο υπουργός Άμυνας.

Σχολιάζοντας εξάλλου την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη συμφωνία του Eurogroup για περικοπές δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι δαπάνες δεν είναι μόνο όπλα, ενώ επισήμανε και την ανάγκη αποπληρωμής και εκσυγχρονισμού παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο «δεν είναι συγχωνεύσεις και καταργήσεις (στρατοπέδων), έχουν ξαναγίνει κι άλλες».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι σήμερα υπάρχουν στρατόπεδα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν πια γιατί είχαν αναφορές σε άλλες ανάγκες (εμφύλιος, Ανατολικό μπλοκ κλπ.), αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει λόγο για ενδεχόμενο «λουκέτων» σε στρατόπεδα. «Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή μείωση θητείας, δεν είναι αυτό το επίδικο» διευκρίνισε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι το ΥΕΘΑ έχει ιεράρχηση προβλημάτων. Όπως ανέφερε, στην Ειδομένη έχουν αποχωρήσει 2.000 με 3.000 μετανάστες. «Άκουσα τον αρμόδιο υπουργό και συμφωνώ μαζί του ότι το επόμενο διάστημα η Ειδομένη θα εκκενωθεί» παρατήρησε, αναφερόμενος στον Γιάννη Μουζάλα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείριση της καθημερινότητας, με θέματα όπως αναθεώρηση των συμβάσεων με κέιτερινγκ και σύναψης νέων συμβάσεων για να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των μουσουλμάνων (κρέας χαλάλ).

Επιτέθηκε δε στον Γιώργο Στασινό, λέγοντας πως «ο πρόεδρος του ΤΕΕ δεν έχει καταλάβει ότι έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, απειλή σε βουλευτές (σ.σ μηχανικούς επειδή ψήφισαν το φορολογικό και ασφαλιστικό ν/σ) δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 11/5 9:45
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ...

Βίτσας: Μπορούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης

Βίτσας: Μπορούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης Aισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δ. Βίτσας. Μιλώντας στο Mega, διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ "παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση" της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

Ερωτηθείς για το συμβάν με τη Γερμανίδα υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έκανε λόγο για "απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας" και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες".

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Επισήμανε ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και συμπλήρωσε ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες.

Το ποσοστό αμφισβήτησε η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη η οποία συμμετείχε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ενώ πρότεινε διαχωρισμό μεταναστών- προσφύγων στην "πηγή".

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και άρνηση της πραγματικότητας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αποτύχει.

Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και «βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

«Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό, θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες» εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 2/3 10:00

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided