Τετάρτη, Μάιος 27, 2020

Πανελλαδικές - Πανελλήνιες

 

 

 

 

 

 

 

Πανελλήνιες 2018, προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις για τα Αρχαία

 

 

 

Πανελλήνιες 2018, προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις για τα Αρχαία

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου

Πανελλήνιες 2018, προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις για τα Αρχαία

Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στη συνέχεια, από τις 11 μέχρι και τις 15 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού.

Αναλυτικότερα, στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Το newsbeast.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο δημοσιεύει σειρά προτεινόμενων θεμάτων καθώς και τις απαντήσεις.

Δείτε εδώ τα θέματα για τα Αρχαία και εδώ τις απαντήσεις.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

Τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις στα Νέα Ελληνικά και τη Γλώσσα

Ξεκίνησαν οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ

Τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις στα Νέα Ελληνικά και τη Γλώσσα

Άρχισαν σήμερα οι Πανελλήνιες 2018 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας.

Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα στα Νεα Ελληνικά για τα ημερήσια και εδώ για τα εσπερινά.

Συγκεκριμένα σε ένα κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα κλήθηκαν να εξεταστούν στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, με το οποίο έγινε η πρεμιέρα των Πανελλαδικών, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014.

Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε κείμενο του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, συνολικά, θα είναι 104.040 οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.

Η είσοδος στο υπουργείο Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών θα επιτρέπεται από τις 12:00 μέχρι και τις 14:00.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από την πτέρυγα Δ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν από τις 12.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα παραπάνω θα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 7 Ιουνίου, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα από τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

ιαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  7/6/2018

 

 

 

 

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Κλειδώνουν» τα μηχανογραφικά

«Κλειδώνουν» τα μηχανογραφικά

Από αύριο έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου, θα μπορούν όλοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να «κλειδώσουν» τα μηχανογραφικά δελτία με τα τμήματα και τις σχολές προτίμησής τους, αφού χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις και για τους περίπου 12.000 υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, και φέτος τα ποσοστά αποτυχίας αυτής της κατηγορίας υποψηφίων ήταν υψηλά. Είναι ενδεικτικό ότι στα δύο βασικά μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση ήταν 50,69% και 73,77% αντιστοίχως. Άριστα (από 18-20) έγραψε μόλις το 0,23% στη Νεοελληνική Γλώσσα και το 3,56% στα Μαθηματικά.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογίες που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προβλέπεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά (2016-2017) εκπαιδευτικοί θα μπορούν να διδάσκουν μαθήματα και ως τρίτη ανάθεση με προφανή στόχο την κάλυψη των κενών χωρίς επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών. Με αυτή την απόφαση, ένας εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει όχι μόνο το βασικό μάθημα της ειδικότητάς του ή ένα δεύτερο σχετικό μάθημα, αλλά και ένα τρίτο. Η ανάθεση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, θα πραγματοποιείται με βάση επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία αποφασίσθηκε οι εκπαιδευτικοί γονείς ενός ανάπηρου τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% να εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.

 

 

 

 

 

 

TI ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ

Στα ύψη οι βάσεις σε Ιατρικές Σχολές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές

Στα ύψη οι βάσεις σε Ιατρικές Σχολές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές

 

Της Χαράς Καλημέρη

Στα «ύψη» αναμένεται να διαμορφωθούν και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να σπάσει το περσινό «φράγμα» των 18.924 μορίων στην Αθήνα. Στον αντίποδα, καθοδική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές, με την πτώση να είναι μικρότερη στην Αθήνα και μεγαλύτερη στην περιφέρεια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η «βουτιά» στα Παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως της περιφέρειας για την εισαγωγή στα οποία θα αρκούν περί τα 10.000 μόρια. Όσο για τις Νομικές, αυτές φαίνεται ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα με πτωτική τάση.

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για τις βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Στα ύψη οι βάσεις σε Ιατρικές Σχολές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές

Tα συμπεράσματα
Αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη στην «ΗτΣ», τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:

• 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς πτωτικά αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες Νομικές Σχολές του πεδίου. Πέρυσι, η βάση εισαγωγής στη Νομική Αθήνας είχε διαμορφωθεί στα 18.223 μόρια. Αντίθετα, άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής του πεδίου. Σημειώνεται ότι στα Αρχαία προσανατολισμού, το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου, αυξήθηκε φέτος το ποσοστό των αριστούχων (με βαθμολογίες από 18-20) αφού διαμορφώθηκε στο 2,78% έναντι 0,95% πέρυσι, αλλά και το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση (52,65% φέτος έναντι 49,66% πέρυσι). Στην Ιστορία προσανατολισμού, οι αριστούχοι μειώθηκαν (11,65% φέτος έναντι 13,38% πέρυσι), ενώ αυξήθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (47,77% φέτος έναντι 41,15% πέρυσι).

Στα ύψη οι βάσεις σε Ιατρικές Σχολές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές

• 2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Πτωτική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές τις οποίες φέτος διεκδικεί μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι περί τους 50.000 ήταν οι εν δυνάμει υποψήφιοι από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση όταν φέτος οι υποψήφοι των θετικών σπουδών είναι λιγότεροι από 20.000. Η πτώση αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές της Αθήνας και μεγαλύτερη στις Σχολές της περιφέρειας. Στα Μαθηματικά, το πρώτο μάθημα βαρύτητας, αρίστευσε φέτος το 6,6% έναντι 4,53% πέρυσι, ενώ στη Φυσική τα εύκολα θέματα εκτόξευσαν τον αριθμό των αριστούχων που εξαπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στο 27,88% έναντι 5,18% πέρυσι.

• 3ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας: Οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τη Χημεία αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές και στις υπόλοιπες Σχολές των Επιστημών Υγείας, όπως Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, χωρίς να αποκλείεται να παρουσιάσουν οριακή άνοδο. Εκτιμάται ότι περί τους 9.000 είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία, διεκδικώντας με υψηλές βαθμολογίες την εισαγωγή τους σε τμήματα των Επιστημών Υγείας. Ενδεικτικά, άριστες βαθμολογίες συγκέντρωσε στη Βιολογία το 22,65% φέτος έναντι 20,05% πέρυσι και στη Χημεία το 35,34% φέτος έναντι 34,93% πέρυσι. Την ίδια ώρα, μεγάλη άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις στα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου τα οποία φέτος διεκδικούν οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών, ενώ μέχρι πέρυσι «μονοπωλούσαν» οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που παραδοσιακά συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Στα ύψη οι βάσεις σε Ιατρικές Σχολές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές

• 4ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης: Οι βάσεις αναμένεται να κάνουν «βουτιά», η οποία θα είναι εντυπωσιακή στην περιφέρεια όπου θα αρκούν για την εισαγωγή μερικά χιλιάδες μόρια μόνο. Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν πλέον απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών. Έτσι, φέτος, μόλις 8.500 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις περίπου 5.000 διαθέσιμες θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας, με βαθμολογίες ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιστορία γενικής παιδείας το 53,99% έγραψε από 0-5, ενώ στα Μαθηματικά γενικής παιδείας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47,72%.

• 5ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας - Πληροφορικής: Παρά τις καλύτερες, φέτος, επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, η παταγώδης αποτυχία των υποψηφίων στο μάθημα των Μαθηματικών προσανατολισμού -το 77,89% έγραψε κάτω από τη βάση- πιέζει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις Οικονομικές Σχολές. Η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στην περιφέρεια.

Ν. ΦΙΛΗΣ: ΠΡΩΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Αναβάλλεται η αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

Σε βάθος χρόνου μετατόπισε το φλέγον ζήτημα της αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση πριν ληφθούν οιεσδήποτε αποφάσεις αποτελεί η αναμόρφωση της δομής των Λυκείων, αλλά και των Πανεπιστημίων.

«Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συζήτηση δεν γίνεται βιαστικά, γίνεται με όρους σεβασμού στην αγωνία και τον κόπο των παιδιών και των οικογενειών τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων. Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι και χρήματα πολλά ξοδεύονται μέσα από τα φροντιστήρια, αλλά και μεγάλη αγωνία δημιουργείται μέσα από ένα σύστημα το οποίο είναι μεν αξιόπιστο, αλλά από την άλλη όμως είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις των παιδιών για υψηλότερου επιπέδου μόρφωση».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, η οποία προβλέπει ότι το Εθνικό Απολυτήριο θα αποτελεί το «κατώφλι» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα καθιερωθεί συντελεστής βαρύτητας που, ουσιαστικά, θα «επιβραβεύει» με διαφοροποιημένο ποσοστό τη σειρά επιλογής των σχολών που δηλώνει ο υποψήφιος, ο υπουργός Παιδείας σχολίασε: «Έχουμε πει ως υπουργείο ότι συζητάμε, δεν βιαζόμαστε, προκειμένου να προχωρήσουμε στην αλλαγή του συστήματος επιλογής των παιδιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει διατυπωθεί μια άποψη από την Επιτροπή Διαλόγου υπό τον κ. Λιάκο. Συζητάμε. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα επιλογής των παιδιών για τα πανεπιστήμια, προϋποθέτει αλλαγή του Λυκείου, αλλά και των πανεπιστημίων σε κάποιες πλευρές. Γι’ αυτό δεν προτάσσουμε το ζήτημα της επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά έπεται των αλλαγών που θα γίνουν και στο λύκειο, αλλά και σε κάποιο βαθμό στα πανεπιστήμια».

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες για τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι στοίχημα αποτελεί η ομαλή έναρξη των μαθημάτων χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία. «Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας, απαντάμε με έργο• Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία», υπογράμμισε.

Η «αριθμητική» των πανελλαδικών εξετάσεων
Περίπου 35.000 ήταν οι εμπλεκόμενοι (εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό) στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για τις οποίες δήλωσαν συμμετοχή συνολικά 103.402 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, με το Νέο και το Παλαιό Σύστημα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν 34.188 βαθμολογητές, επιτηρητές και μέλη Λυκειακών Επιτροπών, 472 ήταν τα μέλη των Εισηγητικών Ομάδων που εξέτασαν μαθήματα του Νέου και του Παλαιού Συστήματος και έστειλαν θέματα, ενώ 185 ήταν οι διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολήθηκαν στις Κεντρικές Επιτροπές Εξετάσεων. Επίσης, συνολικά λειτούργησαν 1.024 εξεταστικά κέντρα και 104 βαθμολογικά κέντρα.

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Αγωνία τέλος και για τους διαγωνιζόμενους υποψήφιους

- Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελληνίων

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς θα αναρτηθούν σταδιακά μέχρι το μεσημέρι στα Λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες, ενώ στις 14:00 τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Στο Αγρίνιο και στα άλλα Λύκεια της περιχής μας, οι βαθμολογίες των γραπτών του κάθε διαγωνιζόμενου έχουν ήδη αναρτηθεί. Δεκάδες μαθητές και γονείς συρρέουν την τελευταία μιάμιση περίπου ώρα έξω από  τα Λύκεια. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: χαρά, συγκίνηση, απογοήτευση.......


Σύμφωνα με το newsbomb.gr , σε πανελλαδικό επίπεδο, ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

Με μια πρώτη ματιά τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις για το που θα κινηθούν οι βάσεις. Οι ιατρικές θεωρείται βέβαιο ότι θα πιάσουν (στην Αθήνα για παράδειγμα) τα 19.000 μόρια. Οι Νομικές την ίδια ώρα αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αντίθετα οι Παιδαγωγικές σχολές θα κινηθούν σημαντικά προς τα κάτω.
Μεγάλη θα είναι η μείωση και στις οικονομικές σχολές αλλά και στις σχολές της πληροφορικής, όπου και εδώ τα μαθηματικά και τα ποσοστά άνω του 70% κάτω από τη βάση θα φέρουν σημαντική πτώση της βάσης εισαγωγή.
Στη φυσική οι αριστούχοι πολλαπλασιάστηκαν, όμως σε μαθηματικά και αρχαία οι υποψήφιοι σε ποσοστό 50% έγραψαν κάτω από τη βάση. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν τις πολυτεχνικές σχολές (λόγω φυσικής) προς τα επάνω, ακόμη και 1.000 μονάδες υπολογίζεται ότι θα είναι οι άνοδος των βάσεων.
Σε ό,τι αφορά στις σχολές ψυχολογίας και κοινωνιολογίας της Αθήνας αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων, ενώ ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης πολλά περισσότερα (ακόμη και 1.000) θα είναι τα μόρια που θα απαιτηθούν φέτος για την εισαγωγή σε σχολές όπως η οδοντιατρική, η κτηνιατρική ή τα ΤΕΙ των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

http://www.agriniopress.gr/

Αναρτήθηκε από στις 6/17/2016

 

 

 

ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών

- Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες

Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών - Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

«Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών. Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας, απαντάμε με έργο. Θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ήταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν. Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Επίσης, ήταν θέματα διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους. Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ήταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών» συμπλήρωσε.

Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία όπως τονίστηκε «ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας».

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμολογίες για περίπου 80.000 υποψήφιους, οι οποίοι από το μεσημέρι θα έχουν πρόσβαση στους βαθμούς τους και διαδικτυακά. Οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθούν στις 22 Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα στατιστικά στοιχεία εδώ: http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/21645-16-06-16-statistika-stoixeia-panelladikon-2016.

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 - 12:22

Πανελλαδικές: ΑΥΤΑ είναι τα σημερινά θέματα των ΕΠΑΛ

Πανελλαδικές: ΑΥΤΑ είναι τα σημερινά θέματα των ΕΠΑΛ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

 

Δείτε αναλυτικά τα θέματα:

Καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών (νέο σύστημα) και Ανθοκυπευτικές Καλλιέργειες (παλιό σύστημα)

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ (παλιό σύστημα)

Εγκαταστάσεις κλιματισμού (παλιό σύστημα)

Ηλεκτρικές μηχανές (νέο και παλιό σύστημα)

Τεχνολογία εκτυπώσεων (παλιό σύστημα)

 

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 - 12:22

 

 

 

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εξετάσεις μόνο σε 4 ή 5 «κύρια» μαθήματα

Στο πλαίσιο των αλλαγών, θα μειωθεί η διδακτέα ύλη σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου
Στο πλαίσιο των αλλαγών, θα μειωθεί η διδακτέα ύλη σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου

Της Χαράς Καλημέρη

Εξετάσεις μόνο σε τέσσερα ή πέντε «κύρια» μαθήματα -μεταξύ των οποίων θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά- αντί 13 εξεταζομένων μαθημάτων σήμερα- θα δίνουν από τη νέα σχολική χρονιά (2016-17) οι μαθητές των Γυμνασίων.

Στα υπόλοιπα «δευτερεύοντα» μαθήματα οι εξετάσεις θα καταργηθούν και θα εφαρμοστεί σύστημα «περιγραφικής αξιολόγησης» κατά τη διάρκεια της χρονιάς που θα κρίνει ποιοτικά στοιχεία και δεξιότητες των μαθητών, όπως προσοχή, κατανόηση, προφορική και γραπτή έκφραση, συνεργατικότητα κ.ά. Το σύστημα «περιγραφικής αξιολόγησης» θα εφαρμοστεί πιλοτικά τη νέα σχολική χρονιά και στόχος είναι από την επόμενη (2017-18) να γενικευθεί σε όλα τα μαθήματα.

Νέο πρόγραμμα
Παράλληλα, το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια θα μειωθεί κατά τρεις ώρες εβδομαδιαίως (από 35 που είναι σήμερα σε 32). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος διδασκαλίας θα περικοπεί στα Αρχαία Ελληνικά κατά μία ώρα, στην Ερευνητική Εργασία (project) κατά μία ώρα στην Α΄ και τη Β΄ τάξη και κατά δύο ώρες στη Γ΄ τάξη, ενώ αναζητάται η τρίτη ώρα που θα κοπεί από το πρόγραμμα της Α΄ και Β΄ τάξης. Παράλληλα, το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει να καταργήσει το τρίωρο των εργαστηρίων Φυσικής και Πληροφορικής, εξοικονομώντας -σύμφωνα με εκτιμήσεις- περί τις 600 θέσεις εκπαιδευτικών.

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στα Γυμνάσια από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης χθες στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ανοίγοντας νέο «μέτωπο» αντιδράσεων.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία δύο κατηγοριών μαθημάτων και, κατά συνέπεια, δύο κατηγοριών εκπαιδευτικών. Εάν αυτό ισχύσει, τότε θα έχουμε 'ανθρωποφαγία' στα σχολεία», τόνισε χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου. Υποστήριξε δε, πως «η μείωση του ωρολόγιου προγράμματος κατά τρεις ώρες δεν αποφασίστηκε με παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά στη βάση της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού», αφού το υπουργείο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τεκμηριωμένη πρόταση για τα μαθήματα στα οποία θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος διδασκαλίας.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, θα μειωθεί επίσης η διδακτέα ύλη σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου με την άρση επικαλύψεων και την αφαίρεση όσων ενοτήτων κριθούν ως λιγότερο αναγκαίες, ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο. Εξάλλου, στόχος είναι το σχολικό έτος να ολοκληρώνεται στο τέλος και όχι στα μέσα Μαΐου όπως συμβαίνει σήμερα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Η" 5/6

 

 

 

 

 

 

ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ

Λιγότερα μαθήματα στις εξετάσεις

Λιγότερα μαθήματα στις εξετάσεις Μείωση του αριθμού των μαθημάτων στις εξετάσεις των Γυμνασίων και Λυκείων και, παράλληλα, περιορισμό της διδακτέας ύλης περιλαμβάνει το «πακέτο» των αλλαγών που θα γίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τη νέα σχολική χρονιά.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης θα ανοίξει τα «χαρτιά» του για το θέμα στη σημερινή συνάντησή του με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ με τη συνέντευξή του στην «ΗτΣ» (με ημερ. 28/5/2016) προϊδέασε για τις αλλαγές λέγοντας: «Επιδίωξή μας είναι τόσο η ποσοτική διεύρυνση του διδακτικού χρόνου στη Μέση Εκπαίδευση με τον περιορισμό του αριθμού των μαθημάτων που θα περιλαμβάνονται στις προαγωγικές και στις απολυτήριες εξετάσεις όσο και η ποιοτική εμβάθυνση στα διδασκόμενα μαθήματα. Η επιδίωξη καλλιέργειας της κριτικής σκέψης των μαθητών προϋποθέτουν τον περιορισμό της έκτασης της διδακτέας ύλης, με την άρση επικαλύψεων και την αφαίρεση όσων ενοτήτων κριθούν ως λιγότερο αναγκαίες...».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εν τω μεταξύ, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ προκειμένου να εξετασθούν τα πορίσματα του διαλόγου για την Παιδεία. Ήδη, όμως, με ανακοίνωσή της η τριμελής γραμματεία της συνόδου χαρακτηρίζει ως «μονόπλευρο» το πόρισμα, σημειώνοντας ότι καμία από τις εισηγήσεις των μελών από τα ΤΕΙ που συμμετείχαν στην Επιτροπή δεν ελήφθη υπόψη. Επίσης, επισημαίνει ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός των τμημάτων των ΤΕΙ σε τέσσερις κατηγορίες, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η θέση τους στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι «αυθαίρετος, υποβολιμαίος και ουσιαστικά αντισυνταγματικός». Καταλήγει δε, πως η μόνη εφικτή πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί είναι τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα να γίνουν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

 

 

 

Πανελλαδικές: Τα σημερινά θέματα των ΕΠΑΛ

math_high.jpgΣτη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Αναλυτικά τα θέματα έχουν ως εξής:

Ψηφιακά Συστήματα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Μηχανές Πλοίου ΙΙ

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Αυλαία με εύκολα θέματα στη Βιολογία

Αυλαία με εύκολα θέματα στη ΒιολογίαΜε εύκολα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας έπεσε χθες η «αυλαία» των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄) που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, «τα θέματα χαρακτηρίζονται ως σαφή, καλύπτουν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης και απαιτούν σύντομες απαντήσεις. Θεωρούμε θετικό ότι υπήρχαν θέματα που βασίζονται όχι μόνο στην απλή ανάκληση αλλά και στην εφαρμογή των βιολογικών γνώσεων. Οι μαθητές με γνώση και κατανόηση της εξεταζόμενης ύλης μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης». Φέτος, εκτιμάται ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι λόγω των ευκολότερων θεμάτων, με αποτέλεσμα να δοθεί σκληρή μάχη για την εισαγωγή στις πρωτοκλασάτες πανεπιστημιακές σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές.

 

 

 

 

 

 

Πανελλήνιες 2016: Θέματα και απαντήσεις

math_high.jpg

 

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016 κορυφώνονται σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου με τα μαθήματα της Βιολογίας, Χημείας – Βιοχημείας Τεχνολογικής Ι & ΙΙ Κατ. (παλαιό σύστημα),Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλήνιες 2016 και τα εξεταζόμενα μαθήματα. Δείτε τις προτεινόμενες απαντήσεις.

Στο δρόμο για τις Πανελλήνιες 2016, θα πρέπει να ακολουθήσετε στρατηγική για την σωστή κατανομή του χρόνου σας, και κάποιους βασικούς κανόνες, που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους βαθμολογητές, ώστε να μην θεωρήσετε κατόπιν ότι αδικηθήκατε. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.

Το e-dimosio.gr θα σας παρουσιάζει τις εκφωνήσεις των θεμάτων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς θα δημοσιεύει τις προτεινόμενες απαντήσεις – λύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΈΣ ΟΡΓΆΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΊΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΈΣ ΟΡΓΆΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΊΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

Πανελλαδικές 2016: Δείτε τα θέματα και τις απαντησεις σε λατινικά και χημεία

apospaseis-dimosio-ypallhlloi.jpg

 

Με την εξέταση των Λατινικών και της Χημείας ξεκίνησε η τρίτη εβδομάδα των πανελλαδικών εξετάσεων, για τους υποψήφιους που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδες προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Θετικών Σπουδών) και τους υποψήφιους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα (θεωρητικής και θετικής κατεύθυνσης).

Όσον αφορά στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, η τρίτη εβδομάδα των Πανελλαδικών θα ξεκινήσει την Τρίτη, 31 Μαΐου, με τα μαθήματα: Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Μηχανές εσωτερικής καύσης ΙΙ και Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών. Την ίδια ημέρα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α’ του παλιού συστήματος, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων, Φυτική Παραγωγή και Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

Δείτε τα θεματα των λατινικών

Δείτε τις απαντησεις των λατινικών

Δείτε τα θεματα της χημείας

Δείτε τις απαντησεις της χημείας

 

 

 

Πανελλήνιες 2016: Θέματα Ανάπτυξης Εφαρμογών και απαντήσεις

panellinies-26-4-708.jpg

 

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016 συνεχίζονται σήμερα (27/05) με τα μαθήματα Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής, Βιολογία Θετική Κατ. (παλαιό σύστημα) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογική Ι & ΙΙ Κατ. (παλαιό σύστημα). Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλήνιες 2016 και τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Στο δρόμο για τις Πανελλήνιες 2016, θα πρέπει να ακολουθήσετε στρατηγική για την σωστή κατανομή του χρόνου σας, και κάποιους βασικούς κανόνες, που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους βαθμολογητές, ώστε να μην θεωρήσετε κατόπιν ότι αδικηθήκατε. Κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.

Σήμερα, Παρασκευή 27 Μαϊου, οι Πανελλήνιες – Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 συνεχίζονται με τα μαθήματα Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής, Βιολογία Θετική Κατ. (παλαιό σύστημα) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογική Ι & ΙΙ Κατ. (παλαιό σύστημα).

Το e-dimosio.gr, λίγο μετά τις 10.00, θα σας παρουσιάζει τις εκφωνήσεις των θεμάτων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς.

ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

Πανελλήνιες 2016: Θέματα Βιολογίας και απαντήσεις

pyretodeis_oi_proves_sto_ypoyrgeio_paideias_gia_tis_panelladikes.jpg

 

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016 συνεχίζονται σήμερα (27/05/2016) με τα μαθήματα Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής, Βιολογία Θετική Κατ. (παλαιό σύστημα) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογική Ι & ΙΙ Κατ. (παλαιό σύστημα). Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλήνιες 2016 και τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Στο δρόμο για τις Πανελλήνιες 2016, θα πρέπει να ακολουθήσετε στρατηγική για την σωστή κατανομή του χρόνου σας, και κάποιους βασικούς κανόνες, που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους βαθμολογητές, ώστε να μην θεωρήσετε κατόπιν ότι αδικηθήκατε. Κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.

Σήμερα, Παρασκευή 27 Μαϊου, οι Πανελλήνιες – Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 συνεχίζονται με τα μαθήματα Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής, Βιολογία Θετική Κατ. (παλαιό σύστημα) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογική Ι & ΙΙ Κατ. (παλαιό σύστημα).

Το e-dimosio.gr, λίγο μετά τις 10.00, θα σας παρουσιάζει τις εκφωνήσεις των θεμάτων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς.

ΘΕΜΑΤΑ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

 

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Προς κατάργηση πανελλαδικές, παρελάσεις και προσευχή

Προς κατάργηση πανελλαδικές, παρελάσεις και προσευχήΤης Χαράς Καλημέρη

Ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως είναι η κατάργηση των παρελάσεων, του εκκλησιασμού και της προσευχής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εισηγείται η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου στο πόρισμά της, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτείνει τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο με την καθιέρωση ισχυρού Εθνικού Απολυτηρίου που θα αποτελεί το «κατώφλι» για την εισαγωγή ΑΕΙ, ΤΕΙ. Εισηγείται δε, την καθιέρωση συντελεστή βαρύτητας που, ουσιαστικά, θα «επιβραβεύει» με διαφοροποιημένο ποσοστό τη σειρά επιλογής των σχολών που δηλώνουν οι υποψήφιοι.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Παιδείας, αλλά θα μελετηθούν και θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας στο πλαίσιο του διαλόγου, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και ποιες από αυτές θα υιοθετηθούν. Ήδη, πάντως, κάποιες από τις προτάσεις, όπως είναι η καθιέρωση τετραετούς Γυμνασίου και διετούς Λυκείου, χαρακτηρίζονται ως «ανεδαφικές» από την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ άλλες, π.χ. η κατάργηση της προσευχής, προκαλούν την οξύτατη αντίδραση της Εκκλησίας.

Στον απόηχο αυτών των προτάσεων, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης συναντήθηκε χθες με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «σε εγκάρδιο κλίμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, και υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση μαθητών και των οικογενειών τους, μέσω προγράμματος διατροφής και σίτισης. Τα βασικά σημεία των προτάσεων του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, Αντώνη Λιάκου προβλέπουν τα εξής:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών, του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της υποχρεωτικής προσευχής.

Άμεσος περιορισμός της ύλης κατά τουλάχιστον 20%-30%.

Κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο - αντικατάστασή τους με εργασίες (και εξετάσεις κατά τη διάρκεια του έτους).

Θεσμοθέτηση των ομαδικών εργασιών ως τρόπου εξέτασης.

Ενοποίηση των κατευθύνσεων των μαθημάτων και αντίστοιχη ενοποίηση των ειδικοτήτων που διδάσκουν τα μαθήματα.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αναδιοργάνωση σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο και αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Η πρόταση, βέβαια, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, απαιτεί τη διοικητική ανασυγκρότηση των σχολικών μονάδων.

Οι μαθητές προτείνεται να διαμορφώνουν το πρόγραμμα το οποίο θα παρακολουθούν κατά τη διετία του Λυκείου, επιλέγοντας μαθήματα από τέσσερις ομάδες μαθημάτων.

Η διαδικασία στην Α΄ και Β΄ Λυκείου είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν εξετάσεις στην Α' Λυκείου, ούτε απορρίψεις, ούτε μετεξεταστέοι. Η επίδοση κρίνεται στις τελικές εξετάσεις και το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου αποτελεί το «κατώφλι» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Εθνικό Απολυτήριο χορηγείται μετά από γραπτές εξετάσεις στο τέλος της Β’ Λυκείου. Στον βαθμό του Απολυτηρίου προσμετράται με σοβαρό ποσοστό η επίδοση σε εκτεταμένο δοκίμιο το οποίο θα συγγράφουν οι μαθητές. Επίσης, συμμετοχή έχει η αξιολόγηση εργασιών κατά τη διάρκεια της Γ' Λυκείου.

Καθιέρωση συντελεστή βαρύτητας επί του Εθνικού Απολυτηρίου ώστε, όπως αναφέρει η πρόταση, «να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην ιστορία». Ο συντελεστής βαρύτητας, ουσιαστικά θα επιβραβεύει με διαφοροποιημένο ποσοστό το πλήθος των 10 πρώτων επιλογών των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ όπως αναφέρεται στην πρόταση «η υιοθέτησή του μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Η" 27/5 ενημερώθηκε 10:48

10:02

 

 

 

Διευκρινίσεις για τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

382080.jpg

 

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ έτους 2016 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατόπιν ερωτημάτων που δέχθηκε από της Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

α) Το διάστημα των τριών ημερών, στο οποίο πρέπει το αργότερο να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, υπολογίζεται σε εργάσιμες ημέρες από την επομένη της ημέρας εξέτασης του μαθήματος από το οποίο απουσίασαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους.

β) Τα δικαιολογητικά και των δύο περιπτώσεων (ασθένεια ή σοβαρό κώλυμα που συνιστά ανωτέρα βία) προσκομίζονται στο Διευθυντή του σχολείου που λειτουργεί ως Εξεταστικό Κέντρο. Τα δικαιολογητικά αυτά εξετάζονται και κρίνονται από την οικεία Λυκειακή Επιτροπή (για τα ΓΕ.Λ) ή την επιτροπή εξέτασης (για τα ΕΠΑ.Λ.), με την επιφύλαξη της περίπτωσης του σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία όπου απαιτείται και επικύρωση από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. Κατόπιν μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία, που θα οριστεί σε εγκύκλιο που θα ακολουθήσει, πρέπει να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε.

Στην περίπτωση που το σχολείο προέλευσης (σχολείο υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης), δεν είναι Εξεταστικό Κέντρο, αυτό ενημερώνεται από το Εξεταστικό Κέντρο για την απουσία των υποψηφίων του και το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

γ) Για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά σε Β.Κ. ή Ε.Ε.Κ. και απουσιάσαν ή διέκοψαν την εξέτασή τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προσκομίζονται στον Πρόεδρο του Β.Κ. ή του Ε.Ε.Κ. από τον οποίο εξετάζονται και κρίνονται με την επιφύλαξη της περίπτωσης του σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία όπου απαιτείται και επικύρωση από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. Κατόπιν πρέπει να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και να ενημερώσουν τα οικεία σχολεία για την απουσία των υποψηφίων τους και το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

δ) Αν κάποιος υποψήφιος απουσιάσει σε περισσότερα από ένα συνεχόμενα μαθήματα, μπορεί να προσκομίσει ένα δικαιολογητικό συνολικά για όλες τις απουσίες του.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος μετά τη διακοπή της εξέτασής του σε κάποιο μάθημα, απουσιάσει σε επόμενα συνεχόμενα μαθήματα, προκειμένου να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις και στο μάθημα που διέκοψε την εξέτασή του (να μην αποσταλεί δηλαδή από το Ε.Κ. το τετράδιό του για βαθμολόγηση) θα πρέπει η κατάθεση του δικαιολογητικού να γίνει εντός των τριών (3) ημερών από την ημέρα εξέτασης του μαθήματος στο οποίο διέκοψε την εξέτασή του και από το οποίο μπορεί να προκύπτει η αδυναμία του να συμμετάσχει στην εξέταση τόσο του μαθήματος στο οποίο διέκοψε όσο και στα υπόλοιπα μαθήματα που απουσίασε.

ε) Σύμφωνα με τις διατάξεις των αριθμ. 34293/03-04-2002 (ΦΕΚ 457τ.Β΄/2002) και Φ.253.2/62767/Α5/13-04-2016 (ΦΕΚ 1063 τΒ΄/2016) Υπουργικών Αποφάσεων, οι υποψήφιοι –αθλητές που θα απουσιάσουν σε ένα ή περισσότερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων που αφορούν:

  • Πανελλήνια πρωταθλήματα
  • Διεθνείς διοργανώσεις ενταγμένες στο καλεντάρι της Διεθνούς ομοσπονδίας
  • Βαλκανικούς αγώνες
  • Πανευρωπαϊκούς αγώνες
  • Παγκόσμιους αγώνες
  • Προπονήσεις μόνο με την εθνική ομάδα του αντίστοιχου αθλήματος
  • Προπονήτικα κάμπινγκ μόνο με την εθνική ομάδα για συμμετοχή σε παγκόσμια-πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα

μπορούν σε αυτά τα μαθήματα που απουσίασαν, να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις εφόσον προσκομίσουν στο Διευθυντή του Εξεταστικού Κέντρου βεβαίωση από την οικεία ομοσπονδία του αθλήματος Θεωρημένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη συμμετοχή του υποψήφιου στα αντίστοιχα πρωταθλήματα ή προπονητικά κάμπινγκ και προπονήσεις με την εθνική ομάδα, με πιστοποίηση ημερομηνίας.

 

 

Συνεχίζονται οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ

panellinies-26-4-708.jpg

 

Πανελληνίων συνέχεια σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα, οι οποίοι σήμερα εξετάζονται στα μαθήματα της Τεχνολογίας Δικτύων και Επικοινωνιών, των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, των Στοιχείων Ψύξης και Κλιματισμού και της Δενδροκομίας.

Αύριο οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα (θετικής κατεύθυνσης και τεχνολογικής κατεύθυνσης – κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας και το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Την ίδια ημέρα οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης του κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής (των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ομάδα Β’, που δίνουν με το παλιό σύστημα), θα εξεταστούν στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας.

 

 

 

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ  Πανελλαδικές:

Στα αναμενόμενα πλαίσια τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας!!!!!

Πανελλαδικές: Στα αναμενόμενα πλαίσια τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας Με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας συνεχίστηκαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων που διαγωνίζονται με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), καθώς επίσης και οι υποψήφιοι των Γενικών αλλά και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια, με κυμαινόμενο βαθμό δυσκολίας ανάλογα με το θέμα.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Πέμπτη, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ με τα μαθήματα: Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού και Δενδροκομία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 25/5 11:52

 

 

 

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Περισσότερος χρόνος, λιγότερες εξετάσεις

Περισσότερος χρόνος, λιγότερες εξετάσεις Τη διεύρυνση του διδακτικού χρόνου με την κατάργηση των πολλών εξετάσεων, αλλά και την αναμόρφωση των Θρησκευτικών και των Μαθηματικών από τη νέα σχολική χρονιά, προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, σε «δεύτερη φάση» μελετά τα κριτήρια για την εισαγωγή, χωρίς εξετάσεις, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος πρότεινε να καθιερωθεί βαθμολογικό όριο εισαγωγής, π.χ. το 15 για την «ελεύθερη» εισαγωγή στις καθηγητικές σχολές υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν πρώτη προτίμηση των υποψηφίων, αλλά και «συντελεστής τοπικισμού» που θα πριμοδοτεί όσους επιλέγουν περιφερειακή σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή επί του πορίσματος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έγινε εν τη απουσία των βουλευτών της Ν.Δ. οι οποίοι δεν συμμετέχουν στον διάλογο για την Παιδεία, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σκιαγράφησε τις αλλαγές που θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε, με νομοθετική πρωτοβουλία τα δημόσια σχολεία θα μπορούν να παρέχουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αλλά και βασικών γνώσεων πληροφορικής, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας των Μαθηματικών και των Θρησκευτικών.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στα Θρησκευτικά, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης είπε ότι από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας, που έχει τον τελικό λόγο σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα προχωρήσει μαζί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων τα οποία -όπως είπε- θα «απομακρύνουν το μάθημα από τον κατηχητικό χαρακτήρα του».

Σε γραπτή απάντησή του, ο υπουργός διαβεβαίωσε για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ορθόδοξη θρησκευτική και πολιτισμική ιδιοπροσωπία του λαού μας, τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις και ορισμένα άλλα θρησκεύματα, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία από ιστορική και πολιτισμική άποψη.

Τέλος, αναφερόμενος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο θέμα των εξετάσεων, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «το ελληνικό σχολείο δυστυχώς στενάζει κάτω από τις εξετάσεις» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αναζητήσουμε προγράμματα που θα δίνουν μεγαλύτερο χρόνο στον ωφέλιμο χρόνο, που είναι ο χρόνος διδασκαλίας».

Χαρά Καλημέρη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  "Η" 25/5

 

 

Πανελλαδικές 2016: Σε ποια μαθήματα διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι

panell.jpgΞεκινά η δεύτερη εβδομάδα εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα. Σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου, οι υποψήφιοι «δίνουν»: Κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Βοοτροφία-Αιγοπροβατοτροφία.

Αύριο Τετάρτη 25 Μαΐου, θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) καθώς επίσης και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

Στις 10.00 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων, και αμέσως μετά, το e-dimosio.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς θα δημοσιεύσει τις προτεινόμενες απαντήσεις- λύσεις για τα θέματα ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ II, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ – ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ των ΕΠΑΛ 2016.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εύκολα στη Φυσική, δύσκολα στην Ιστορία

Εύκολα στη Φυσική, δύσκολα στην Ιστορία Εύκολα, μετά από πολλά χρόνια, ήταν τα θέματα στο μάθημα της Φυσικής προσανατολισμού στα οποία διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στον αντίποδα, απαιτητικά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της Ιστορίας προσανατολισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), τα θέματα στη Φυσική ήταν «σαφή, κάλυπταν ικανοποιητικό μέρος της ύλης και περιείχαν πολλές αναφορές σε ερωτήσεις και ασκήσεις του σχολικού βιβλίου». Ωστόσο, «δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας με συνέπεια να μην μπορέσει να υπάρξει διάκριση για τον άριστο μαθητή». Η ΕΕΦ διευκρίνισε, επίσης, ότι «η πλήρης εξήγηση της ερώτησης Α2 υπάρχει στη σελίδα 65 του σχολικού βιβλίου στη διάθλαση, ενώ στο Θέμα Γ η μη επίλυση του Γ2 ερωτήματος δεν επιτρέπει την απάντηση στα Γ3 και Γ4».

Σε ό,τι αφορά την Ιστορία, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) σχολίασε ότι τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους σε δύο σημεία: α) στον εντοπισμό του Σωστού ? Λάθους στο θέμα Α2 και β) κατά τη σύνθεση του κειμένου τους στην απάντηση Δ1 (πηγή) αφού απαιτείται συνδυασμός γνώσεων από την παλιά και τη νέα ύλη.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών στο Δημοτικό θα πραγματοποιηθούν από 1ης έως 21 Ιουνίου. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα λήξει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου και θα αποσταλούν οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ’ τάξης για την εγγραφή τους στα Γυμνάσια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Η" 24/5

 

 

 

 

Πανελλαδικές 2016: Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στο μάθημα της Ιστορίας

math_high.jpg

Στο μάθημα της Ιστορίας και της Φυσικής θα εξεταστούν σήμερα, αντίστοιχα, οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του νέου συστήματος, θεωρητικής κατεύθυνσης του παλιού συστήματος και της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών του νέου συστήματος και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης του παλιού συστήματος.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα θεματα της Ιστορίας.

Ιστορία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών

Ιστορία Θεωρητικής Κατ. (παλαιό σύστημα)

Εξάλλου, αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου, η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών θα ξεκινήσει για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, με την εξέταση στα μαθήματα: Κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Βοοτροφία-Αιγοπροβατοτροφία.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της ομάδας Α’ του παλιού συστήματος, οι εξετάσεις θα συνεχιστούν από το Σάββατο, 28 Μαΐου.

Δείτε εδω τις απαντησεις των θεμάτων

Απαντησεις Ιστορία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών

Απαντησεις Ιστορία Θεωρητικής Κατ. (παλαιό σύστημα)

 

 

panellinies.jpg

Πανελλαδικές 2016: Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στο μάθημα της Φυσικής

Στο μάθημα της Ιστορίας και της Φυσικής θα εξεταστούν σήμερα, αντίστοιχα, οι υποψήφιοι …

23 Μάϊος, 2016 Περισσότερα
140114132843_3412.jpg

Με Ιστορία και Φυσική συνεχίζονται οι Πανελλαδικές

Στο μάθημα της Ιστορίας και της Φυσικής θα εξεταστούν, αντίστοιχα, οι υποψήφιοι της …

23 Μάϊος, 2016 Περισσότερα

 

Πανελλήνιες 2016:

Οι απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών γενικής παιδείας

lykeio-paneladikes.jpgΣυνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 20 Μαϊου, η μάχη για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016 με τα μαθήματα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορίας. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλήνιες 2016 και τα εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Βιολογία και Φυσική. Το newsit.gr θα δημοσιεύσει τα θέματα και τις προτεινόμενες απαντήσεις. Δείτε τα θέματα.

Στο δρόμο για τις Πανελλήνιες 2016, θα πρέπει να ακολουθήσετε στρατηγική για την σωστή κατανομή του χρόνου σας, και κάποιους βασικούς κανόνες, που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους βαθμολογητές, ώστε να μην θεωρήσετε κατόπιν ότι αδικηθήκατε. Κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.

Το e-dimosio.gr θα σας παρουσιάζει τις απαντησεις των θεμάτων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς θα δημοσιεύει τις προτεινόμενες απαντήσεις – λύσεις. Σήμερα Παρασκευή 20 Μαϊου 2016 εξετάζονται τα μαθήματα: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Βιολογία και Φυσική.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗapergia-mesa-stis-panelladikes-zitoun-oi-anaplirwtes_1.w_l.jpg

Πανελλαδικές 2016: Δείτε τα θέματα της Ιστορίας

Με το μάθημα των Μαθηματικών και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορίας και τα δύο μαθήματα …

20 Μάϊος, 2016 Περισσότερα
pyretodeis_oi_proves_sto_ypoyrgeio_paideias_gia_tis_panelladikes.jpg

Πανελλαδικές 2016: Δείτε τα θέματα των στοιχείων στατιστικής

Με το μάθημα των Μαθηματικών και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορίας και τα δύο μαθήματα …

20 Μάϊος, 2016 Περισσότερα

 

Τα θέματα των Μαθηματικών στις Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ

Κρίνονται αναμενόμενα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες

Τα θέματα των Μαθηματικών στις Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ

Στα Μαθηματικά εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλαιού συστήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα θέματα στα Μαθηματικά για τα Ημερήσια ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα κρίνονται αναμενόμενα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι:

Τα θέματα των Μαθηματικών Ημερήσιων ΕΠΑΛ Νέου Συστήματος
Τα θέματα των Μαθηματικών Εσπερινών ΕΠΑΛ Παλαιού Συστήματος
Τα θέματα των Μαθηματικών Ημερησίων ΕΠΑΛ Παλαιού Συστήματος

11:25 19/05/2016

 

 

 

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Απίστευτο περιστατικό στις Πανελλαδικές: Πώς μηδενίστηκε γραπτό;

Μια αδιαθεσία υποψήφιας και ένας μηδενισμός γραπτού, λόγω...κινητού τηλεφώνου, καταγράφηκαν τη δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το περιστατικό της αδιαθεσίας σημειώθηκε στο νομό Ηρακλείου, ενώ του μηδενισμού στο νομό Λασιθίου. Στην πρώτη περίπτωση υποψήφια ανέφερε στους επιτηρητές του εξεταστικού κέντρου ότι δεν ένοιωθε καλά. Τα συμπτώματα ήταν αδιαθεσία με τάση λιποθυμίας.

Τελικά το ΕΚΑΒ δε χρειάστηκε να επιστρατευτεί, ούτε η μαθήτρια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Με τη συνοδεία επιτηρητή, βγήκε για λίγο από την αίθουσα της εξέτασης. Πήρε αέρα και μετά από λίγη ώρα επέστρεψε στο θρανίο της.   Δυστυχώς, δεν είχε ανάλογο αίσιο τέλος η περίπτωση του υποψήφιου με το κινητό στο νομό Λασιθίου. Παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός είναι πολύ αυστηρός και παρά το ότι οι αρμόδιοι των εξεταστικών κέντρων τους το υπενθυμίζουν ξανά και ξανά, ένας μαθητής ξεχάστηκε και εισήλθε στην αίθουσα της εξέτασης μαζί με το κινητό του τηλέφωνο.

Όταν σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή το κοίταξε και αυτό έγινε αντιληπτό η κόλλα του μηδενίστηκε, ακριβώς όπως προβλέπει ο κανονισμός, ακόμα και για τις περιπτώσεις που το κινητό δεν είναι ανοιχτό.   Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συνεπώς, καλούνται οι υποψήφιοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη ρισκάρουν το μηδενισμό του γραπτού τους, εξαιτίας της κακιάς συνήθειας που θέλει το κινητό προέκταση του χεριού τους.

Αναρτήθηκε στις 19/5/2016 11:28:00 π.μ.

 

 

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αρχαία και Μαθηματικά χωρίς εκπλήξεις στις πανελλαδικές εξετάσεις

Αρχαία και Μαθηματικά χωρίς εκπλήξεις στις πανελλαδικές εξετάσεις  Θέματα χωρίς εκπλήξεις και βατά για τους προετοιμασμένους μαθητές κρίνονται σε γενικές γραμμές αυτά των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις και για τα θέματα των Μαθηματικών, τα οποία μάλιστα θεωρούνται σε γενικές γραμμές πιο εύκολα από πέρυσι.

Οι υποψήφιοι στα Αρχαία Ελληνικά εξετάστηκαν στο διδαγμένο κείμενο στην τρίτη και τέταρτη ενότητα των «Ηθικών Νικομαχείων», ενώ το αδίδακτο ήταν από τον «Ευθύδυμο» του Πλάτωνα. Τόσο οι ερμηνευτικές και αξιολογικές ασκήσεις του διδαγμένου κειμένου όσο και τα ζητούμενα του αδίδακτου, τα οποία καλύπτουν μια αρκετά ευρεία γκάμα της γραμματικής, θεωρείται ότι δεν κρύβουν παγίδες. Μια κάποια προσοχή - λένε οι ειδικοί - χρειάζεται μόνο στην ανάλυση της υποθετικής μετοχής.

Στα Μαθητικά, όλα τα θέματα κρίνονται απλά και αναμενόμενα - και πάντως ευκολότερα από πέρυσι - εκτός από το τέταρτο που απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία. Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά είναι δύο μαθήματα κατεύθυνσης με ιδιαίτερη βαρύτητα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

Αύριο Πέμπτη, 19 Μαΐου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών. Οι εξετάσεις θα συνεχισθούν την Παρασκευή με την εξέταση στα Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής και την Ιστορία και τα δύο μαθήματα γενικής παιδείας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 18/5 12:20

Τα θέματα και οι απαντησεις της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ

apergia-mesa-stis-panelladikes-zitoun-oi-anaplirwtes_1.w_l-1.jpg

 

Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, οι νέες μορφές επικοινωνίας, αλλά και η αποξένωση από τη φύση ήταν τα σημερινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα κλήθηκαν να επεξεργαστούν απόσπασμα ομιλίας του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef, Ηλία Λυμπέρη από το 2013 σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Στους υποψήφιους των ΕΠΑΛ της ομάδας Α΄του παλιού συστήματος δόθηκε κείμενο των Γαβριήλ Ξανθόπουλου και Ίριδας Τσεβρένη με τίτλο «Θεραπεύοντας την αποξένωση των νέων από τη φύση».

Αύριο, Τετάρτη 18 Μαΐου, είναι η σειρά των μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Ειδικότερα, αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης).

Είναι, άλλωστε γνωστό, ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

Το e-dimosio.gr θα σας παρουσιάζει τις εκφωνήσεις των θεμάτων και σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς δημοσιεύει τις προτεινόμενες απαντήσεις – λύσεις για τις Πανελληνιες εξετασεις 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

 

Πρεμιέρα Πανελλαδικών στα ΕΠΑΛ

panellinies-26-4-708.jpg

 

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αρχίζουν σήμερα τις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α΄ του παλιού συστήματος.

Την Τετάρτη είναι η δεύτερη ημέρα εξέτασης για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων, οπότε και θα εξεταστούν τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Ειδικότερα, στις 18 Μάιου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης).

Είναι, άλλωστε γνωστό, ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

Χθες, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε κείμενο του Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και δοκιμιογράφου Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία.

Οι μαθητές καλούνταν σε ομιλία 500-600 λέξεων που θα γράψουν για να εκφωνήσουν σε εκδήλωση του σχολείου με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή να «εκθέσουν:

α) τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε και

β) την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας».

 

 

 

 

16 Μαίου 2016 11:49

Πανελλήνιες 2016: Οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλήνιες 2016: Οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας για τις Πανελλήνιες 2016 από το Newsbomb.gr και τα Φροντισήρια ΝΕΟ - Θέμα για τη φιλία από κείμενο του Παπανούτσου

Οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας κλήθηκαν να αναπτύξουν τη σκέψη τους σε κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου, του Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και δοκιμιογράφου, με θέμα τη φιλία από το βιβλίο «Πρακτική Φιλοσοφία».

AdTech Ad

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας από τα φροντιστήρια «ΝEO»

Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας:

Εκτός από τις ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν και ένα κείμενο: "Σε ομιλία 500-600 λέξεων που θα γράψετε για να εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, να εκθέσετε:

α) τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε

και

β) την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής
δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας"

Κατεβάστε ΕΔΩ τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Η εκπομπή των θεμάτων έγινε κανονικά και διεξήχθη χωρίς απρόοπτα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Newsbomb.gr μπαίνει δυναμικά στη μάχη των εξετάσεων με συνεχή ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2016.

Επίσης, το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2016 και για τις απαντήσεις τους, καθώς και για τις Βάσεις 2016 μόλις ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές 2016.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 18/05 και οι μαθητές θα διαγωνιστούν (τόσο με το παλαιό όσο και με το νέο σύστημα) σε δύο μαθήματα Κατεύθυνσης: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2016

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του εθνικού κέντρου βιβλίου «ο παιδαγωγός-φιλόσοφος-δοκιμιογράφος ακαδημαϊκός Ευάγγελος Π. Παπανούτσος γεννήθηκε το 1900 στον Πειραιά. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Βερολίνου, Τυβίγγης και Παρισίων. Διετέλεσε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας, του γερμανικού Πανεπιστημίου της Τυβίγγης. Και "τιμής ένεκεν" διδάκτωρ του Δικαίου, του σκωτικού Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέου. Υπηρέτησε την εκπαίδευση από το 1920, και ως εκπαιδευτικός πέρασε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, έως ότου (μετά την απελευθέρωση της χώρας) διορίστηκε γενικός διευθυντής και αργότερα (1950 και 1963) γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας. Δίδαξε επί 20 χρόνια φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στον μορφωτικό σύλλογο "Αθήναιον". Διετέλεσε αντιπρόεδρος του "Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου" και βουλευτής επικρατείας στην πρώτη Δημοκρατική Βουλή. Με τη διεύθυνσή του δημοσιεύτηκαν 15 τόμοι του Περιοδικού "Παιδεία" (1946-1961) και 100 τόμοι Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων, έκδοση Ι. Ζαχαρόπουλου (1954-1958). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη γερμανική, την αγγλική και τη γαλλική. Πέθανε το 1982.»

 

 

 

11:17 16/05/2016

Μαθητές κρίνουν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

«Το θέμα ήταν για τη φιλία. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κάποιο θέμα»

Μαθητές κρίνουν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Βατό χαρακτηρίζει το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, ο οποίος κλήθηκε –μαζί με χιλιάδες άλλους υποψήφιους- να διαγωνιστεί σε κείμενο του Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και δοκιμιογράφου Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία.

«Πιστεύω, κατά τη δική μου κρίση, ότι δεν έκρυβε κάποιες παγίδες και ότι το θέμα ήταν βατό», σημείωσε ο μαθητής.

«Το θέμα ήταν για τη φιλία.

Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κάποιο θέμα», ανέφερε ακόμη και εξήγησε το θέμα στο οποίο εξετάστηκε…

Μία ακόμη μαθήτρια, η οποία έχει βάλει ως στόχο της να περάσει στην Ιατρική, αναφέρει για το θέμα: «Έγραψα ότι η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, ότι δεν πρέπει να έχουμε φίλους με σκοπό να αποκτήσουμε διάφορες ηθικές και υλικές ωφέλειες και ότι η γνήσια φιλία χαρακτηρίζεται από πραγματική αγάπη για τον φίλο μας, είναι πολύ σταθερή και δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες».

«Παρόλο που είχα πολύ άγχος, το θέμα το αντιμετώπισα πάρα πολύ καλά… Καλά τα πήγα…», σημείωσε ακόμη.

Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

 

 

 

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πανελλαδικές:

Κείμενο του Παπανούτσου για τη φιλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Πανελλαδικές: Κείμενο του Παπανούτσου για τη φιλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Κείμενο του παιδαγωγού, φιλοσόφου και δοκιμιογράφου, Ευάγγελου Παπανούτσου, με θέμα τη φιλία ήταν το θέμα των εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, σήμερα, Δευτέρα. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Πρακτική Φιλοσοφία».

Η έκθεση, την οποία κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, είχε θέμα τα χαρακτηριστικά της φιλίας, αλλά και τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.

Με το ίδιο μάθημα, αύριο Τρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α') που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Ήδη από τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, έχουν προμηθευτεί το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

 

 

 

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Τι έγραψε ο Τσίπρας για τις Πανελλαδικές 2016;

Μήνυμα προς τους μαθητές για τις φετεινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ανέβασε...ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην σελίδα του στο facebook.
Έγραψε:

«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή των μαθητριών και των μαθητών που κοπίασαν για να φτάσουν ως εδώ. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμιά μάχη, κερδισμένη ή χαμένη, δεν ορίζει, από μόνη της, τη συνολική πορεία της ζωής μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα όνειρα μας όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά που μπήκαν σήμερα στη δοκιμασία των εξετάσεων και στις οικογένειες τους. Είναι οι πρωταγωνιστές του αγώνα όλων μας για το μέλλον».

Αναρτήθηκε στις 11:50:00 π.μ.

Δείτε σαν σήμερα          
τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβή  27 Μάη, στον 21ο αιώνα
Ξεσκεπ@στηκαν τα Κυβερνητικά Ν@ζίδια.               Η απ@τη στου Κορωνοιού στο ΦΩΣ!!!
Covid-19 -Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ               - ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ
Γιατροί της Ιταλίας:            
Ο Π.Ο.Υ εξαπάτησε τον κόσμο…Η αυτοψία σε νεκρούς από covid19 έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από βακτήρια που επιφέρουν εγκεφαλικό….
Τους πήραν στο κυνήγι οι Έλληνες...!!!               Σκληρές αερομαχίες στη Λέσβο - Βίντεο Ντοκουμέντο...!!!
image Δείτε σαν σήμερα
image Ξεσκεπ@στηκαν τα Κυβερνητικά Ν@ζίδια.
image Covid-19 -Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
image Γιατροί της Ιταλίας:
image Τους πήραν στο κυνήγι οι Έλληνες...!!!

Αθλητικά

Top Headline

Αθλητισμός 5ος

Αθλητισμός 5ος

              Η Βόλφσμπουργκ έκανε «πάρτι», 4-1 στο Λεβερκούζεν

Read More...

Αθλητισμός 4ος

Αθλητισμός 4ος

              Εuroleague: Τις τελευταίες έξι αγωνιστικές και το final 8 της φετινής διοργάνωσης διεκδικεί η Θεσσαλονίκη

Read More...

Αθλητισμός 3ος

Αθλητισμός 3ος

              Να τελειώσει η Bundesliga ακόμα και τον Σεπτέμβρη, πρέπει να περιοριστεί η οικονομική ζημιά

Read More...

Μηχανοκίνηση

Top Headline

Formula 1

Formula 1

              Φελίπε Μάσα: Έχω πληροφορίες για την υγεία του Σουμάχερ

Read More...

Μιχανοκίνηση 5ος

Μιχανοκίνηση 5ος

              Πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει η πρώτη McLaren P1;

Read More...

Αυτοκίνητο

Αυτοκίνητο

Πώς παίρνεις ένα κλασικό 2CV και το κάνεις «αγρίμι»

Read More...

Πολιτική

Top Headline

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

  Κυρ. Μητσοτάκης στην Bild: Θα ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την...

Read More...

Νέα Δημοκρατία

Νέα Δημοκρατία

                «Έτσι υποχρεώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές…»

Read More...

ΣΥΡΙΖΑ:

ΣΥΡΙΖΑ:

              Με βολές κατά της κυβέρνησης η παρουσίαση του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» από τον Αλ. Τσίπρα

Read More...

Πολιτισμός

Top Headline

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5ος

              «Οι αρχαίοι Έλληνες άλλαξαν τον κόσμο»: To ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ για τα 5.000 χρόνια Ελληνικού πολιτισμού (Bίντεο)

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4ος

              Πώς δημιουργήθηκε το Άγιο Όρος

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3ος

              Εταιρία μετατρέπει πλαστικά μπουκάλια σε άσφαλτο που αντέχει 3 φορές περισσότερο από την κανονική

Read More...

Κόσμος

Top Headline

Λιβύη - Χαλίφα Χαφτάρ

Λιβύη - Χαλίφα Χαφτάρ

              Στρατηγός του Χάφταρ αποκαλύπτει: Έτσι θα κερδίσουμε τον Ερντογάν

Read More...

Μέρκελ

Μέρκελ

                Η Μέρκελ απαγόρευσε τη θεία κοινωνία στους ορθοδόξους! Τι σχέδιο έχουν ;

Read More...

ΗΠΑ

		ΗΠΑ

  Ντ. Τραμπ προς κυβερνήτες: Ανοίξτε τις εκκλησίες αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες…

Read More...

Ελλάδα

Top Headline

EΛΛΑΔΑ 5ος

		EΛΛΑΔΑ 5ος

              ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ: Ο ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ...

Read More...

EΛΛΑΔΑ 4ος

EΛΛΑΔΑ 4ος

              ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Read More...

EΛΛΑΔΑ 3ος

EΛΛΑΔΑ 3ος

              Στο «Ελ. Βενιζέλος» 1,7 εκατ. μάσκες και υγειονομικό υλικό από την Κίνα

Read More...

Οικονομία

Top Headline

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5ος

              ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 300.000€ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΗΡΥΞ) ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ !!!

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4ος

ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ! ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΩΣ ΚΑΙ 0,60 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΟΤΙ...

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 3ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 3ος

              ΠΡΟΣΕΞΤΕ! Η ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 20ου αι. ( μέρος Β΄)

Read More...

Περιβάλλον

Top Headline

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 5ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 5ος

              Μουσείο της φύσης: Το μεγαλύτερο ελατοδάσος της Ελλάδας βρίσκεται στην Δράμα και είναι 700.000 στρέμματα

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 4ος

		ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 4ος

              Εξερράγη το ηφαίστειο Κρακατόα εκτοξεύοντας στάχτη σε ύψος 14 χλμ

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 3ος

		ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 3ος

              Το σπίτι που φωτίζει το δάσος

Read More...

Παράξενα

Top Headline

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 5ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 5ος

              Κανένα άλλο έθνος στην Ευρώπη δεν έχυσε τόσο αίμα για τον αγώνα της ελευθερίας: Από το 1821 μέχρι το 1933 έχουμε 5.000.000 Έλληνες...

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 4ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 4ος

              Μυστήρια αιώνων πίσω από τα πέτρινα κτίρια στη Νότια Εύβοια

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 3ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 3ος

              Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία - Σύννεφο τέφρας υψώθηκε στα 6 χιλιόμετρα (φώτο-βίντεο)

Read More...

Τοπικά Νέα - Περιφέρεια

Top Headline

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

              22η , 21η , 20η ,19η ,18η ,17η ,16η ,15η ,14η ,13η ,12η ,11η ,10η , 9η , 8η , 7η , 6η , 5η , 4η , 3η , 2η , 1η,  Πρόσκληση

Read More...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

              39η...

Read More...

Τοπικά Νέα - Νομοί

Top Headline

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης

              O Δήμος μας

Read More...

ΔΕΣΚΑΤΗ

ΔΕΣΚΑΤΗ

              Ο Δημος μας

Read More...

Σερβια - Διάφορα

Σερβια - Διάφορα

              Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο στο Παλαιογράτσανο. Ολα τα Νέα...

Read More...

Νέα - Αστ. Δελτίο

Top Headline

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/2020

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ  26/05/2020

                Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/2020

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/2020

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/2020

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/2020

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

Νέα - Διάφορα

Top Headline

COVID-19

COVID-19

          Κορονοϊός: Ρωσικό εμβόλιο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπους

Read More...

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

              Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

Read More...

ΟΧΙ στον εποικισμο - ΟΧΙ στη ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ

ΟΧΙ στον εποικισμο - ΟΧΙ στη ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ

              Σκοπιανός διάσημος youtuber: Η Μακεδονία είναι Ελληνική, είμαστε Βούλγαροι (ΒΙΝΤΕΟ)

Read More...

Νέα - Συνδικαλιστικά

Top Headline

Tα ΝεΑ των ΝεΩν

Tα ΝεΑ των ΝεΩν

           
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ... ΒΙΝΤΕΟ: «Ελλάδα να πεθάνεις να ζήσουμε εμείς...» φωνάζουν τα ΑΠΛΥΤΑΡΙΑ στο κέντρο της Αθήνας...!!!

Read More...

Παμμακεδονικές Ενώσεις

Παμμακεδονικές Ενώσεις

              Συμφωνία των Πρεσπών – Η Βουλγαρία στο πλευρό των Ελλήνων – Οι Έλληνες πολιτικοί ακούνε;….

Read More...

Δωρεές

Δωρεές

              στη...

Read More...

Νέα - Πολιτικά

Top Headline

ELLHNES.net

ELLHNES.net

              Βίντεο: Ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Best tv για την ίδρυση του νέου κόμματος

Read More...

19 Μαΐ:

19 Μαΐ:

              Γενοκτονία Ποντίων:

Read More...

Χρυσή Αυγή

		Χρυσή Αυγή

             
  Κασιδιάρης: Διάγγελμα ίδρυσης νέου κόμματος Ελλήνων

Read More...

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided