Τετάρτη, Μάιος 27, 2020

ΚΙΝΑΛ

 

 

 

 

 

 

 

Τηλεδιάσκεψη Φώφης Γεννηματά με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ

Τηλεδιάσκεψη Φώφης Γεννηματά με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον δημοσιογραφικό κλάδο

Τηλεδιάσκεψη Φώφης Γεννηματά με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ

Tα προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου, το κρίσιμο ζήτημα της πολυφωνίας και οι προτάσεις του δημοσιογραφικού κόσμου για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Φώφης Γεννηματά, με την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου, η Β’ Αντιπρόεδρος Αγγελική Γυπάκη, ο Γεν. Γραμματέας Σταύρος Καπάκος, ο ταμίας Μάκης Διόγος και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, Νίκος Καρούτζος και Γιώργος Μηλιώνης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι με δεδομένο ότι εφημερίδες αντιμετωπίζουν κρίση και η ανεργία των δημοσιογράφων διευρύνεται χρειάζονται στήριξη γιατί «η στήριξή τους είναι και θέμα δημοκρατίας» και τόνισε; «Επισημαίνουμε την ανάγκη μεγάλων αλλαγών με πρωτοβουλία τους για να ξανακερδίσουν το αναγνωστικό κοινό. Με ενίσχυση της ποιότητας, της πολυφωνίας, της αξιοπιστίας. Με αποκατάσταση της ανεξαρτησίας τους από κυβέρνηση και κόμματα. Με άνοιγμα στις νέες αντιλήψεις και ιδέες. Με αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων. Η νέα εποχή επιβάλλει καθαρές κουβέντες από όλους και για όλους».

Η κ. Γεννηματά δεσμεύτηκε στο επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής να οργανώσει μια ανοιχτή συζήτηση, για όλα αυτά τα θέματα και πρότεινα άμεσα τα εξής μέτρα:

1) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων από το κράτος. Μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για τους όρους και τις προϋποθέσεις. Με διαφάνεια και λογοδοσία.

2) Κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου με κριτήρια και έλεγχο. Με μέριμνα και για τα Περιφερειακά ΜΜΕ. ΟΧΙ με την ευθύνη ιδιωτικής εταιρείας, όπως πράττει η κυβέρνηση.

3) Πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων από τον χώρο του Τύπου για το 2020.

4) Επιδότηση εργασίας και για τους εργαζομένους στις εφημερίδες, αλλά με όρο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω, με την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με θέμα τις προτάσεις του δημοσιογραφικού κόσμου για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου.

Η στήριξή τους είναι και θέμα δημοκρατίας. Οι προτάσεις μας  https://bit.ly/365ljI4

NEWSBEAST.GR 16/5/2020

 

 

 

 

Γεννηματά: Η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο της αλαζονείας και του αυταρχισμού

«Ένας νέος διχασμός είναι προ των πυλών» λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Γεννηματά: Η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο της αλαζονείας και του αυταρχισμού

Ανεβάζοντας του τόνους της αντιπολιτευτικής της κριτικής προς την κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προειδοποιεί για το κίνδυνο ενός νέου διχασμού που είναι προ των πυλών με συνέπεια την πόλωση και νέα έξαρση του λαϊκισμού ενώ τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα απαιτούν διάλογο και συνεννόηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση πως εμφανίζει όλο και περισσότερο τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού «με επικοινωνιακή εκμετάλλευση κάθε γεγονότος, με τη βοήθεια όσων, με το αζημίωτο, τη λιβανίζουν», όπως αναφέρει, «με πελατειακές λογικές, χωρίς προσχήματα, που οδηγούν σε εξυπηρετήσεις ημετέρων, αδιαφανείς συμβάσεις, προκλητικές αποφάσεις στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στο περιβάλλον, στον κατώτερο μισθό χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο και με ανεπαρκή μέτρα που αφήνουν το βάρος της κρίσης στους πιο αδύναμους και με αδικαιολόγητη συχνά βία στις πλατείες, χωρίς μέτρα πρόληψης».

Σύμφωνα με την κ. Γεννημάτα η πολιτική αυτή είναι στη φύση της συντηρητικής παράταξης, που «κάθε φορά που αισθάνονται ισχυροί, λόγω συγκυρίας, εγκαταλείπουν το προσωπείο της συναίνεσης και του φιλελευθερισμού», και της αποδίδει ότι για δεύτερη φορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, ακολουθεί δρόμο πόλωσης και διχασμού. «Βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών. Τα φαινόμενα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους λαϊκιστές να επαναφέρουν πολωτικές λογικές από το παρελθόν της οικονομικής κρίσης. Την πόλωση που πληρώσαμε ακριβά» υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «δεν ήταν τυχαίο ότι δεν ήμασταν όλοι μαζί για να τιμήσουμε τα θύματα στη Marfin. Μόνο που δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές που καβάλησαν το κύμα του λαϊκισμού, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Προειδοποιεί ότι πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού δεν γίνονται ανεκτά, ούτε παιχνίδια σε βάρος της Δημοκρατίας. «Σε μια εποχή που περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ο διάλογος, η συνεννόηση, οι ουσιαστικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε εδώ και δουλεύουμε για τα βήματα μπροστά, για τη νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Να μην επαναλάβουμε ως χώρα τα ίδια λάθη. Στην πολιτική είμαστε αντίπαλοι όχι εχθροί. Το "ποτέ ξανά" το τιμάμε στην πράξη», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

NEWSBEAST.GR 11/5/2020

 

 

 

 

Γεννηματά:

Επιβεβλημένη η παρέμβαση της Πολιτείας για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Γεννηματά: Επιβεβλημένη η παρέμβαση της Πολιτείας για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020

Επιβεβλημένη κι ολοκληρωμένη παρέμβαση της Πολιτείας, τόσο για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020 όσο και για την ανταγωνιστική προσαρμογή του στη συνέχεια, στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, προτείνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό και Άρη Σουλούνια, αντίστοιχα.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετείχαν ο υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα τουρισμού Γιώργος Φραγγίδης και ο γραμματέας του Τομέα Γιώργος Νικητιάδης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης με πολλές προαναγγελίες προθέσεων, αλλά χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επανεκκίνησης επισημαίνοντας ότι η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ και το αντίστοιχο ποσοστό της απασχόλησης.

«Είναι σαφές ότι αν δεν στηριχθεί το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι μόνο για μια χρονιά. Μάλιστα μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων στήριξης, θα επιστρέψει στο κράτος μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα που θα επιφέρει (φόροι, εισφορές, κατανάλωση)», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ήδη στη Βουλή (κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης) ολοκληρωμένη πρόταση για τις κατευθύνσεις ενός Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση και δεσμεύτηκε να θέσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές το θέμα της στήριξης των χωρών του Νότου για τον τουρισμό.

Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τους βασικούς στόχους όπως εξειδικεύονται στο Εθνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη του Τουρισμού οι οποίοι είναι:

 • Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων. Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν από το άνοιγμα και κατά τη λειτουργία των μονάδων.
 • Στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δύο χρόνια, στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής. Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020. Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους. Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
 • Στηρίζουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους. Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40%, για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές, χωρίς όμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά. Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών. Με κατεύθυνση τη στήριξη και μικρών, μεσαίων μονάδων.
NEWSBEAST.GR 6/5/2020

 

 

 

 

Γεννηματά:

Υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν ακάλυπτοι

Τηλεδιάσκεψη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου

Γεννηματά: Υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν ακάλυπτοι

H Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές, με αιχμή την κρίση στον τουρισμό. Η κ. Γεννηματά δήλωσε με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης πως σταθερός στόχος είναι να μην καταρρεύσει σε αυτή την κρίση, η παραγωγική βάση και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι αδύναμοι. «Παρά τις πιέσεις μας και τις διορθωτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που οδηγεί σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά» τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές χιλιάδες απασχολούμενοι που είναι ακάλυπτοι από τα μέτρα στήριξης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων που έχουμε προτείνει για μικρομεσαίους, τουρισμό και αγρότες, προτεραιότητα είναι η προστασία εργαζομένων και ανέργων με συγκεκριμένες προτάσεις όπως:

 • Επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων από το κράτος ,ως κίνητρο για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία διακοπών. Υπό τον όρο ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν.
 • Συνέχιση του επιδόματος ανεργίας για όλο το 2020, για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν κλειστά. Ανεξαρτήτως αριθμού ενσήμων.
 • Κάλυψη για όλο το φθινόπωρο /χειμώνα με επίδομα ανεργίας, όλων όσων δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Λόγω της μικρής τουριστικής περιόδου, άμεση ένταξη στο επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, που έχουν εξαιρεθεί.
 • Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 2020,2021 με κατεύθυνση τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά κίνητρα για τη μετακίνηση οικογενειών.
 • Παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή θα λήξουν και της μετενέργειας τους για ένα χρόνο
 • Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 του θεσμού της εισαγόμενης μαθητείας
 • Ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, με αιχμή τον κατασκευαστικό τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι:

 • Στέλιος Βοριάς Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου
 • Γιάννης Μανωλικάκης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χανίων
 • Γιώργος Λιολάκης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου
 • Μανώλης Πεπόνης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
 • Παναγιώτης Εγγλέζος Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου
 • Γιώργος Χότζογλου Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τουρισμό/Επισιτισμό
 • και ο Βασίλης Κεγκέρογλου βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης και Γραμματέας ΚΟ Κινήματος Αλλαγής.
NEWSBEAST.GR 16/4/2020

 

 

 

 

Το ΚΙΝΑΛ καταλογίζει ανεθυνότητα στο υπουργείο Παιδείας για

την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμο στα σχολεία

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

Το ΚΙΝΑΛ καταλογίζει ανεθυνότητα στο υπουργείο Παιδείας για την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμο στα σχολεία

Έκπληξη, ανευθυνότητα και απορία καταλογίζει το ΚΙΝΑΛ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επειδή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση με τη στάση του «αναθέτει στους Διευθυντές των σχολείων μια ευθύνη, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν».

Ενώ στη συνέχεια, προσθέτει: «να προσδιορίσουν δηλαδή ποιοι μαθητές και ποιοι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη τεχνολογικής υποστήριξης, και καταδεικνύει στην καλύτερη περίπτωση ασχετοσύνη και προχειρότητα!»

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. δεν έχει κανένα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πνεύμα. «Αρχικά, ζητά από τους διευθυντές να καταθέσουν τις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών, μετά αναφέρεται στις ανάγκες των σχολείων και «επ' ουδενί φυσικών προσώπων, εκπαιδευτικών ή μαθητών, στη συνέχεια ανακοινώνει ότι θα υπάρχει μία συσκευή ανά 50 μαθητές και στο τέλος σημειώνει ότι η όλη υπόθεση δεν αφορά τις ανάγκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αλλά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει σχέση γενικά με τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Δηλαδή τίποτα το συγκεκριμένο!», τονίζει.

Επικρίνει παράλληλα, ως υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ισχυρισμό του περί εισβολής ιδιωτικών εταιρειών στην ψηφιακή εκπαιδευτική πολιτική που ασκεί η Ν.Δ.. Τον κατηγορεί διότι άφησε ανενεργό το πεδίο στις δημόσιες πλατφόρμες του Ψηφιακού σχολείου, που είχε διαμορφώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2011.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ στο υπουργείο Παιδείας

1.Να προχωρήσει σε άμεση λύση του τεχνολογικού προβλήματος με τη στήριξη σοβαρής κρατικής χρηματοδότησης - αφού αναγκαστικά θα είναι ευρείας κλίμακας - και με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

2.Να διαμορφώσει σχέδιο ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του Ψηφιακού σχολείου καθώς στο σύνολό του η εισαγωγή της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή θα πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

NEWSBEAST.GR 11/4/2020

 

 

 

 

Γεννηματά για Πανελλήνιες:

"Να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέσα στον Ιούλιο"

Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά YOUTUBE / @ΚΙΝΗΜΑ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε με δήλωσή της από την Κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών, για να μη χαθεί η σχολική χρόνια.

Nα διευκολύνει η κυβέρνηση το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να μη χαθεί η σχολική χρόνια προσδιορίζοντας πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει συγκεκριμένα: "Στηρίζουμε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών να κρατήσουν "ζωντανή" τη λειτουργία της μάθησης, να μη χαθεί η χρονιά. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να διευκολύνει το έργο τους και να βάλει τώρα τέλος στην αβεβαιότητα.

Να ανακοινωθεί επίσημα ότι οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέσα στον Ιούλιο. Και να ανακοινωθεί η απαραίτητη πια μείωση της εξεταστέας ύλης, γιατί χάθηκαν πολλές διδακτικές ώρες.

Χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει το ψηφιακό σχολείο. Σχέδιο που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ και πάγωσε μετά το 2012".

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ  news247 03 Απριλίου 2020 15:05

 

 

 

 

Φώφη Γεννηματά::

Δεν φτάνουν μόνο οι αγορές. Χρειάζονται πολιτική και ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή κινήθηκε σε συναινετικούς τόνους, δείχνοντας συναίσθηση για τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα λόγου κορονοϊού.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση». 
«Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» συνέχισε η κ. Γεννηματά, «έχω να παρατηρήσω ότι πραγματικά χαίρομαι που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια».
«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά», είπε η Φ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε», ανέφερε στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε και κατέθεσε χρονολογικά όλες τις έγκαιρες προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της για την κρίση, από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, για την βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του ΕΣΥ, καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις». 
Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι η ναυαρχίδα, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρόσθεσε ότι «ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές κι ο ρόλος μας είναι να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις κι αυτό συνιστά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης». 
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις τις οποίες επισημαίνει και στην εφαρμογή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε, ότι στηρίζει πλήρως από την αρχή τις υποδείξεις και τα μέτρα της επιστημονικής Επιτροπής και ανέπτυξε προτάσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και συγκεκριμένα:
-Να γίνει πράξη η πρότασή μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι, όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ.
-Τεστ. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση.
-Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών. 
-Να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση μας για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Και να επεκτείνει το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή. Είναι η ώρα η τροπολογία που τρεις φορές καταθέσαμε να γίνει αποδεκτή.
Σχετικά με τα μέτρα για τις οικονομικές συνέπειες που έχουν ληφθεί, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας. Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή». Υποστήριξε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την έκδοση «κορονο-ομολόγου» και τον κάλεσε να μην υποχωρήσει.
Επεσήμανε ότι «υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον, συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ».
Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει να σταματήσουν οι χρεώσεις από τις Τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Διατύπωσε προτάσεις στοχευμένες για επιχειρήσεις και ανθρώπους που δοκιμάζονται. Όπως είπε η κ. Γεννηματά:
Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. 
Οι αγρότες έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Η εξαγγελία για 150 εκατ. ευρώ συνολικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι απαράδεκτη.
Επιπλέον δημιουργούνται μεγάλα θέματα με το κυβερνητικό αλαλούμ για την ένταξη επιχειρήσεων στους ΚΑΔ που προστατεύονται. «Κάποιοι αγνοούν φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία», τόνισε.
Σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ζήτησε να αποφασισθεί ότι θα μειωθούν δραστικά τα ένσημα που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζομένους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επίσης, υπογράμμισε ότι το «μάρμαρο» δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας από κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων. «Ζητήσαμε και ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 9 της ΠΝΠ με το οποίο ευνοείται η εργοδοτική ασυδοσία και οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι διορθώσεις που έγιναν δεν αρκούν, οι ερμηνείες πολλές, ο αρνητικός συμβολισμός είναι ισχυρός», υποστήριξε και επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί καμία παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών.

 

Δεν φτάνουν μόνο οι αγορές. Χρειάζονται πολιτική και ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας

https://www.youtube.com/watch?v=ZyHrXFPFWPI&feature=emb_logo
ΑΠΕ-ΜΠΕ. 2/4/2020

 

 

 

 

 

Γεννηματά: Η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά

«Υπάρχει απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας το μεσημέρι στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε, αφορμή γι αυτή την διαπίστωση «είναι ουρές στις τράπεζες για τις οποίες βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμό τους, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει το «Μένουμε Σπίτι» και όλες τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν δείξει ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη να μη διακοπεί η παραγωγική διαδικασία, γιατί αν κάτι τέτοιο συμβεί, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει εκ νέου καθώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν επαρκούν. ««Η κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό το συνολικό σχέδιο, απαιτείται διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς. Απαιτείται μία συμφωνία ευρύτερη, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών», είπε και τόνισε ότι ενόψει του Πάσχα θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Για παράδειγμα εκτός από το να συμπεριλάβει στους ΚΑΔ, τις ρυθμίσεις στα δάνεια και να δώσει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, θα μπορούσε να βρει τρόπο με κοινοτικούς πόρους να πάρει από τους παραγωγούς προϊόντα και να τα διαθέσει στις ευπαθείς ομάδες. Αν η Κυβέρνηση άνοιγε το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και τα κόμματα, υπάρχουν τρόποι. Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου να διατηρήσουμε ενεργείς παραγωγικές διαδικασίες, να μη κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα το μάρμαρο και τις επιπτώσεις της κρίσης της υγείας. Να το συμφωνήσουμε όλοι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο επίπεδο της ΕΕ η Φώφη Γεννηματά με επέμεινε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός του κορονο-oμόλογου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια. «Θέλω να αναφερθώ στο ρόλο της Ευρώπης και στο πως θα την πιέσουμε. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα μέσα από ένα κορονο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων. Τη σημαία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογράφοντας την επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών να μην την υποστείλει, να δείξει ότι την πιστεύει, να αγωνιστεί να γίνει πράξη τώρα, να πιεστεί τώρα η Γερμανία. Είναι σημαντικό ότι αυτή την επιστολή την έχουν υπογράψει και πρωθυπουργοί από το σοσιαλιστικό κόμμα και από το λαϊκό και από το νότο και από το βορρά. Αρχίζει και δημιουργείται μία ομάδα πίεσης για την επόμενη ημέρα και θα πρέπει η φωνή μας να γίνει πιο ισχυρή».

Ζήτησε να μην καθυστερήσει η διενέργεια των τεστ με «κινητά κλιμάκια να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, να κάνουν τεστ εφόσον προμηθευτούμε και να δίνουν οδηγίες για την περίθαλψη. Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ, αλλά και στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσο κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Είναι κρίσιμο για να εξαχθούν συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε περά από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την προετοιμασία για την επόμενη φάση».

Επίσης η κ. Γεννηματά επανέλαβε την άμεση ανάγκη να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές του δημοσίου τομέα, και να δοθεί το βοήθημα για το Πάσχα σε αστυνομικούς και ένστολους.

Τέλος, σημείωσε πως η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ θα δώσει στο ΕΣΥ ειδικά κρεβάτια ΜΕΘ με τον εξοπλισμό τους «Το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα προετοιμασία για να κάνει δωρεά απευθείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικά με ειδικά κρεβάτια για κλίνες και εξοπλισμό» είπε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας «αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται κεντρικά και θεσμικά και να μην μπαίνουμε σε κριτική περί εντυπωσιασμού και πλειστηριασμού». Επίσης ανέφερε ότι αναμένει την Πέμπτη την απάντηση του προέδρου της Βουλής στη διάσκεψη των Προέδρων, στη σχετική πρότασή της την οποία γνωστοποίησε στον κ.Τασούλα.

Press24.gr 1/4/2020

 

 

 

Γεννηματά σε Μητσοτάκη για κορονοομόλογο:

Ακόμα και βέτο στη Μέρκελ

Γεννηματά σε Μητσοτάκη για κορονοομόλογο: Ακόμα και βέτο στη Μέρκελ

Χωρίς το οµόλογο η Ευρώπη θα µπει σε πολύ άσχηµα µονοπάτια.
Τολµώ να πω ότι θα θέσει το µέλλον της σε πολύ µεγάλο κίνδυνο

Να κρατήσει ψηλά τη σηµαία στην εκστρατεία για την έκδοση κορονοοµολόγου καλεί η Φώφη Γεννηµατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη µετά το «όχι» της Ανγκελα Μέρκελ. Η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής, όπως από την πρώτη στιγµή έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2010, στηρίζει σθεναρά τις εισηγήσεις για ευρωοµόλογο που µπορεί να αναχαιτίσει την εµβάθυνση της οικονοµικής κρίσης σε µια εξαιρετικά δύσβατη συγκυρία.

Γι’ αυτό και η κυρία Γεννηµατά, εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής, θα συνεχίσει τις κρούσεις προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να πιέσει µαζί µε τους άλλους 7 Ευρωπαίους ηγέτες τη Γερµανίδα καγκελάριο ώστε να αλλάξει άµεσα στάση.

«Περιµένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σηµαία και ότι την επόµενη φορά η Ελλάδα θα έχει συµµετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να µην υπάρξει απόφαση, αν δεν είναι η απόφαση που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη και η πατρίδα µας» λέει η κυρία Γεννηµατά, εννοώντας, κατά τους γνωρίζοντες, ότι η άσκηση βέτο και από τον κ. Μητσοτάκη θα είναι ίσως εκείνη την ώρα η ενδεδειγµένη κίνηση. Οπως επιµένει στις συνοµιλίες µε συνεργάτες της, αυτήν την ώρα χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήµατα µε την έκδοση του κορονοοµολόγου, το οποίο και θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους.

«∆εν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σηµαίνει νέα µνηµόνια και νέους περιορισµούς για τα κράτη. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα µπει σε πολύ άσχηµα µονοπάτια. Τολµώ να πω ότι θα θέσει το µέλλον της σε πολύ µεγάλο κίνδυνο» αναφέρει, προβλέποντας τους κινδύνους για το οικοδόµηµα της Ευρώπης µετά την κρίση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν αποφεύγει να µιλήσει και δηµοσίως για τις «δύσκολες συζητήσεις» που άρχισαν να εξελίσσονται στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος -πριν ακόµη ξεσπάσει η κρίση µε τον κορονοϊόµε αφορµή την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισµού.

Η ίδια στηρίζει και προτείνει πολιτικές για «περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», για ένα «νέο κοινωνικό συµβόλαιο» που θα υποστηρίξει ανέργους, εργαζόµενους και συνταξιούχους. Θεωρεί λοιπόν ότι ο κορονοϊός θα αντιµετωπιστεί στο οικονοµικό επίπεδο µόνο µε τολµηρές και γενναίες κινήσεις από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό η κυρία Γεννηµατά δείχνει να κινείται στη λογική ότι αυτήν ειδικά την ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για άγονη λαϊκίστικη αντιπολίτευση, αλλά για σοβαρές προτάσεις που θα συµβάλουν αποφασιστικά στην ενδυνάµωση του ΕΣΥ για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η Χαριλάου Τρικούπη εντοπίζει «τρύπες» στον κυβερνητικό σχεδιασµό και σκοπεύει να επανέλθει µε επικαιροποιηµένες προτάσεις για αλλαγή της ΠΝΠ στο σηµείο για τα εργασιακά και για τις «επιστρατεύσεις» ιδιωτικών νοσοκοµείων στη µάχη εναντίον του κορονοϊού.

ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Ethnos.gr 29/3/2020

Φώφη Γεννηματά:

Η ναυαρχίδα του πολέμου κατά του κορονοϊού είναι το ΕΣΥ

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. στράφηκε εναντίον όσων είναι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της υγείας

Φώφη Γεννηματά: Η ναυαρχίδα του πολέμου κατά του κορονοϊού είναι το ΕΣΥ

«Είναι προφανές πως η ναυαρχίδα του πολέμου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας είναι το ΕΣΥ» υποστήριξε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «όσοι είναι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της υγείας θα πρέπει τώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η πολιτική αρχηγός εκτίμησε ότι μετά το τέλος της πανδημίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ζούμε, όπως υπογράμμισε, πρωτόγνωρες καταστάσεις, «διανύουμε τον μαύρο κύκλο της ιστορίας και είναι επιτακτική η ανάγκη να ηττηθούν ο λαϊκισμός και ο κυνισμός».

Κατά την ίδια δεν υπάρχει χώρος αυτή τη στιγμή για στείρα αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί το προσεχές διάστημα ιδιαίτερο βάρος στην οικονομία. «Οι όποιες αποφάσεις όμως θα πρέπει να ληφθούν σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και όχι μονομερώς από την κυβέρνηση».

NEWSBEAST.GR 27/3/2020

 

 

 

Φ.Γεννηματά:

«H κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ευρώπη οριστικές λύσεις και

όχι να πανηγυρίζει για τα αυτονόητα»

Φ.Γεννηματά: «H κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ευρώπη οριστικές λύσεις και όχι να πανηγυρίζει για τα αυτονόητα»

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει όλες τις προτάσεις που εισηγούνται οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές, σημείωσε η Φώφη Γεννήματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι αν και σε κανέναν δεν αρέσει ο περιορισμός της ελευθερίας, πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και κυρίως τους πιο ευάλωτος και για αυτό το λόγο πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.  «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως αντιπολίτευση είναι να παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Όπως αντιμετωπίστηκε το θέμα των νησιών και χαίρομαι γι’ αυτό. Είχαμε πει ότι δεν μπορούν να έρχονται τουρίστες από χώρες που έχουν προβλήματα σε μικρά νησιά γιατί το υγειονομικό τους σύστημα δεν έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Όπως επισήμανα ότι υπάρχει ζήτημα στη Δ. Μακεδονία και πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό σχέδιο. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μάλιστα με ένα μονάχα κέντρο που κάνει ελέγχους σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Εντοπίζουμε λοιπόν τα προβλήματα για να διορθώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η Φώφη Γεννήματα σημείωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη αδικία η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. «Διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κίνημα στο διαδίκτυο, μακριά από τα κόμματα, που στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, νέοι άνθρωποι συγκεντρώνουν υπογραφές και μαζί με το χειροκρότημα χρειάζεται και η έμπρακτη στήριξη αυτών των ανθρώπων, που δίνουν τη μάχη κάθε ημέρα».

Γεννηματά: Η Ευρώπη καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις

Παράλληλα, η κ. Γεννήματα υποστήριξε ότι η προσπάθεια κατά του κορωνοϊού ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη «Για άλλη μία φορά η Ευρώπη καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις. Δεν επέλεξε να δώσει κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν μία κοινή στάση. Δεν επέλεξε να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα. Πάλι καθυστερεί, πάλι η αλληλεγγύη είναι σε δεύτερη μοίρα. Θα ήθελα από τον Πρωθυπουργό να δείξει ακόμα μεγαλύτερη πυγμή να μην δέχεται απλώς τα αυτονόητα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ευρώπη, αλλά να διεκδικήσει αυτά που πρέπει για την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ευρώπη οριστικές λύσεις και όχι να περιορίζεται να πανηγυρίζει για τα αυτονόητα. Αλίμονο αν δεν είχαμε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί. Βλέποντας την οικονομία της Γερμανίας και της Ελλάδας είναι σαν να δίνει τη μάχη με τον κορωνοϊο ένας 20χρονος, που είναι η Γερμανία και ένας 80χρονος, που είναι η Ελλάδα. Δυστυχώς η Ευρώπη είναι πίσω από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Γεννηματά: Να υπάρχει ενημέρωση για τη στήριξη του ΕΣΥ

Η Φώφη Γεννήματα υπογράμμισε, επίσης, ότι η στήριξη του ΚΙΝΑΛ δεν σημαίνει ότι δεν εντοπίζει προβλήματα και ότι δεν θα επισημαίνει τα κενά σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις και τις ανάγκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Έχουμε πει ότι συμβάλλουμε. Βάζουμε πλάτη γιατί πάνω απ’ όλα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εντοπίζουμε τα προβλήματα, ότι δεν επισημαίνουμε τα κενά, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και μπορούμε να τα καλύψουμε, να τα αντιμετωπίσουμε. Ρωτάμε και θέλουμε καθημερινή ενημέρωση τι γίνεται με τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν σήμερα τα γάντια, οι μάσκες, οι ποδιές που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους; Ανοίγουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν εξοπλισμένα, αλλά δεν είχαν προσωπικό; Προχωρούν οι προσλήψεις οι προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού; Ζητάμε ενημέρωση και δεν την έχουμε προ το παρόν. Καλό θα ήταν να μπορεί να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός πως προχωρά η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας γιατί είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να αντέξουμε».

Στήριγμα ο Σωτήρης Τσιόδρας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η κ. Γεννήματα χαρακτήρισε τον Σωτήρη Τσιόδρα στήριγμα και άνθρωπο που εμπνέει σιγουριά. « Ο κ. Τσιόδρας όσο μπορώ να καταλάβω από τις συζητήσεις που έχω με πολλούς ανθρώπους είναι ένα στήριγμα αυτή τη στιγμή. Εμπνέει σιγουριά. Κοντά στην επιστημονική γνώση δείχνει άνθρωπος και αυτό εγώ το υπολογίζω πολύ σοβαρά σε τέτοιες κρίσιμες ώρες. Εμείς θα πιέζουμε την κυβέρνηση να υλοποιεί τις αποφάσεις του κ. Τσιόδρα και των ειδικών επιτροπών, χωρίς κενά στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», κατέληξε.

ProNews.gr  23/3/2020

 

 

 

Γεννηματά:

«Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για

την εφαρμογή των μέτρων είναι υποχρέωση της κυβέρνησης»

Γεννηματά: «Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή των μέτρων είναι υποχρέωση της κυβέρνησης»«Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία εφαρμογής των μέτρων είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και συμβάλλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης και του ηθικού. Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε δήλωσή της.

Η κ. Γεννηματά συγκεκριμένα επισημαίνει ότι χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

 • Έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις, πόσοι νεοπροσληφθέντες ιατροί και νοσηλευτές εργάζονται ήδη στα Δημόσια Νοσοκομεία;
 • Πόσες κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άνοιξαν ως τώρα στο κέντρο και στην περιφέρεια;
 • Παραλήφθηκαν τα μέσα προστασίας των εργαζομένων, μάσκες, ποδιές, γάντια;
 • Προχωρούν τα απαραίτητα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό ώστε να αποφεύγεται η εκ των υστέρων καραντίνα και να περιορίζεται η διασπορά του ιού; Επισημαίνω ότι σε όλη την Β. Ελλάδα που δοκιμάζεται, υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο όπου διεξάγονται έλεγχοι.
 • Πότε ξεκινούν τα κινητά συνεργεία τους ελέγχους στα σπίτια;

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει ότι είναι καθημερινή ανάγκη, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις εξελίξεις, άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ.

«Πέρα από τις αποφάσεις για μέτρα, εκείνο που προέχει είναι η εφαρμογή τους χωρίς καμιά καθυστέρηση. Από τις δυνατότητες του ΕΣΥ και την ατομική ευθύνη των πολιτών θα εξαρτηθεί και η ανάγκη ή όχι λήψης πρόσθετων δραστικών και περιοριστικών μέτρων. Αυτό απαιτεί επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης και παρακολούθησης», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020, 17:02

 

 


Φώφη Γεννηματά:

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους υγειονομικούς»

Συγχαρητήρια στους υγειονομικούς

για τη μάχη που καθημερινά δίνουν επέδωσε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη βραδινή έκφραση αλληλεγγύης των πολιτών.

«Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη.

Εκτός από το χειροκρότημα χρειάζονται πολλά μπράβο στην πράξη.

Μη ξεχνάμε ότι οι νοσηλευτές θα πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά», αναφέρει η κ. Γεννηματά με ανάρτηση στο twitter

Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη.
Εκτός από το χειροκρότημα χρειάζονται πολλά μπράβο στην πράξη.
Μη ξεχνάμε ότι οι νοσηλευτές θα πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά.

16 Μαρ 2020

 

 

 

Γεννηματά: Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την ανάρτηση από τον ΟΗΕ του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης για την ΑΟΖ.

.

Επιβεβλημένη είναι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υποστηρίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ του μνημονίου Τουρκίας -Λιβύης για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι «η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται με την ανάρτηση από τον ΟΗΕ του παράνομου μνημονίου με τη Λιβύη».

Την επικρίνει ακόμη ότι καθυστέρησε να καταλάβει το πρόβλημα και σέρνεται πίσω από τα γεγονότα.

«Οφειλόμενη ενέργεια είναι η παρέμβαση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να χαράξει άμεσα εθνική γραμμή», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)  17/02/2020 Updated

 

 

 

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2017

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  για το θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων Aξιωματικών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με πυξίδα το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Τουρκία.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα μας περήφανη, ευρωπαϊκή και αξιοπρεπή.

Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την ολοκλήρωση της τελετής Αγιασμού των υδάτων, στο λιμάνι του Πειραιά:

Εύχομαι το φως της ημέρας να ζεσταίνει τις καρδιές μας και να μας δείξει επιτέλους το δρόμο της συνεννόησης, για να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια που ζούμε τόσα χρόνια οριστικά πίσω μας. Ας είναι το 2017 η τελευταία δύσκολη χρονιά. Χρόνια πολλά σε όσους σήμερα γιορτάζουν με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!

Αθήνα 5 Ιανουαρίου 2017

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: "ΕΛΤΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την ασφυκτική οικονομική κατάσταση και την απόφαση αλλαγής διοίκησης στα ΕΛ.ΤΑ., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι οικονομικές καταστάσεις για το 2015, τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2016, τα ταμειακά ελλείμματα, η αδυναμία είσπραξης κρατικών οφειλών και η μείωση μεριδίων στην αγορά που ήρθαν στην δημοσιότητα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καθώς και οι τελευταίες αποτυχίες συμμετοχής σε μεγάλους διαγωνισμούς επιβεβαιώνουν  ότι «το καράβι πάει για φούντο» εδώ και καιρό κι ο καπετάνιος – Κυβέρνηση και Διοίκηση - για αλλού αρμενίζει, με μόνο λιμάνι το βόλεμα κολλητών, κομματικών και ανίκανων.

Η απόφαση αλλαγής διοίκησης ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό… Σε μια υγιή επιχείρηση έως το 2014 με κέρδη 3,2 εκατ.€, τώρα τα ταμεία είναι άδεια και οι προμηθευτές κάνουν ουρά για να πάρουν τα χρεωστούμενα.… Άλλη μια δημόσια επιχείρηση στα χέρια ενός δήθεν αριστερού κόμματος, που η μόνη του ικανότητα είναι να γκρεμίζει ό,τι καλό βρήκε…

Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα και την κοινωνία.»

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2017

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά θα παραστεί αύριο, 6 Ιανουαρίου στις 11 π.μ., στην τελετή Αγιασμού των υδάτων, στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Στις 12 μ.μ. θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις

Μόνο φρίκη και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η σειρά των χθεσινών δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ιδρύματος Τσατσου, του Καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη και του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου. Επιθέσεις που πρόσφατα είχαν γίνει και κατά άλλων επιστημόνων και ειδικών, οι οποίοι  μετείχαν σε γνωμοδοτικές επιτροπές για την Κοινωνική Ασφάλιση (και μάλιστα εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις).

Μια επίθεση άνανδρη και ύπουλη, που λίγο έλειψε να κοστίσει ανθρώπινες ζωές κι έβαλε στο στόχαστρο την ακαδημαϊκή κι επιστημονική ελευθερία.

Η ευθύνη πέφτει βαριά σε όλους εκείνους που συνέλαβαν, ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν το εγκληματικό σχέδιο. Και πρέπει να αποδοθεί.

Όμως επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για μια ακόμη φορά έδειξε ανικανότητα στην πρόληψη των οργανωμένων και σχεδιασμένων επιθέσεων κατά των μελών της επιστημονικής κοινότητας.  Γιατί αυτές  εξελίσσονται για αρκετές ημέρες, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να συνειδητοποιήσουν την αλληλουχία και τον ενιαίο στόχο τους.

Το δικό μας μήνυμα προς την επιστημονική κοινότητα κι όσους επιμένουν να συλλογούνται ελεύθερα σε αυτό τον τόπο είναι κατηγορηματικό:

Όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν και το σχεδιάζουν, η επιστημονική σκέψη και έρευνα θα παραμείνει ελεύθερη. Η δημοκρατία θα νικήσει.

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   1. τον Υπουργό Υγείας

 1. Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα από τις δημόσιες συμβάσεις της εταιρίας «Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Άρτας Κ. Αλεξίου-Ο. Γεροβασίλη Ο.Ε.»»

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγα Γεροβασίλη, κατείχε κατά τρόπο αντισυνταγματικό τη βουλευτική της έδρα από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Κατά το διάστημα αυτό ήταν εταίρος της εταιρίας με την επωνυμία «Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Άρτας Κ. Αλεξίου-Ο. Γεροβασίλη Ο.Ε.», η οποία είχε συνάψει «Σύμβαση Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών» με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με πενταετή διάρκεια από 8/4/2011 έως 7/4/2016.

Παρά την ανακήρυξή της ως βουλευτού στις εκλογές της 6ης  Μαΐου και 17ης  Ιουνίου 2012, καθώς και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η κ. Γεροβασίλη δεν υπέβαλε δήλωση για την επιλογή μεταξύ της βουλευτικής έδρας και της συμμετοχής της στην εταιρεία. Η συνδρομή του ασυμβιβάστου έχει ως συνέπεια εκ του Συντάγματος την αυτοδίκαιη ακυρότητα των συμβάσεων που έχουν συναφθεί (άρθρο 57 παρ. 1 εδ. τελ. Συντ.).

Περαιτέρω, η κ. Γεροβασίλη φέρεται να εκχώρησε με γονική παροχή στις 30 Ιουλίου 2015 ολόκληρο το εταιρικό της μερίδιο στον υιό της.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, που με περισσή υποκρισία ταυτίζονταν κατά λεγόμενά τους με κάθε γράμμα του Συντάγματος,  επιδεικνύουν προκλητική ανοχή στην κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από μέλος της Κυβέρνησης.

Επειδή οι «πρακτικές Γεροβασίλη» εγείρουν μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα, και πρέπει αυτονοήτως να επιφέρουν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

Επειδή το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν συμβιβάζεται με την ύπαρξη απευθείας συμβάσεων δημοσίων φορέων υγείας με επιχείρηση συμφερόντων εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η σύναψη συμβάσεων από εταιρίες συμφερόντων εν ενεργεία βουλευτών με δημόσιους φορείς προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Ερωτάστε:

 1. Υπάρχουν εν ενεργεία συμβάσεις της ως άνω εταιρίας με δημόσιους φορείς και εάν ναι, ποιες, με ποια διάρκεια και με ποιο οικονομικό αντικείμενο;
 2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε σχέση με την συνταγματικώς  προβλεπόμενη ακυρότητα των καταρτισθεισών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ ή με άλλους φορείς του Δημοσίου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιάννης Κουτσούκος

 

Αθήνα 4 Ιανουαρίου 2017

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤ-1 «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 1. Υγεία: Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν και όχι να χτίζουν.

Ο κ. Πολάκης δεν έχει μάθει να ακούει. Και από ότι φαίνεται έχει μάθει μόνο να γκρεμίζει. Κι αυτό είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα να μην ξέρεις να χτίζεις, ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες εποχές και σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία.

Δεν υποστηρίζω ότι τα πράγματα στην υγεία ήταν όλα ρόδινα. Ήταν όμως σαφώς καλύτερα από αυτό που συμβαίνει σήμερα, γιατί πρώτα απ’ όλα σήμερα, έχουν πολλαπλασιαστεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχειώδη στα νοσοκομεία, να στέλνουν τους ασθενείς να αγοράσουν ράμματα, γάζες, απλά πράγματα καθημερινά.

Φέραμε το θέμα, κάναμε επερώτηση στη Βουλή. Είπα από το βήμα της Βουλής ότι πια όποιος δεν έχει χρήματα στην Ελλάδα, κινδυνεύει να πεθάνει. Έχουμε επιστρέψει σε εποχές πριν από το ’81.

Είναι η πρώτη χρονιά μετά από χρόνια που έχει μειωθεί η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ. Και μιλάμε για αυξήσεις; Για αυξήσεις που πληρώνουν οι συνταξιούχοι υπέρ υγείας που δεν έχουν φτάσει ακόμα στον ΕΟΠΥΥ και μιλάμε για ασθενοφόρα όταν απεντάχθηκαν 110 ασθενοφόρα;

Και μιλάμε για περιπτώσεις όπου πέρυσι είχαμε ρεκόρ θανάτων λόγω της γρίπης γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις έγκαιρα και δεν άνοιξαν κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν πλήρως εξοπλισμένα και μπορούσαν να λειτουργήσουν; Λίγη ταπεινότητα, λίγη σεμνότητα. Να μάθουν να σκύβουν και το κεφάλι στα προβλήματα, γιατί εάν δεν αναγνωρίσουν σήμερα τα προβλήματα, δεν θα τα λύσουν ποτέ.

Για την αξιολόγηση : Είναι ψεύτες, αναποτελεσματικοί, θέλουν μόνο να κρατήσουν την καρέκλα τους.

Το ότι είναι ψεύτες έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Όμως σήμερα όλοι επίσης κατανοούν, ότι είναι και αναποτελεσματικοί. Ότι δεν έχουν και σχέδιο. Δεν έχουν όραμα για τον τόπο. Κοιτάνε μόνο πώς θα κρατήσουν την καρέκλα τους.

Εδώ τώρα δέχτηκαν και το μόνιμο κόφτη. Μόνιμος κόφτης. Άδικα. Οριζόντια. Παντού, σε συντάξεις, σε επιδόματα αναπηρικά, σε μισθούς. Στα τυφλά. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι έχουν υποθηκεύσει το μέλλον. Βάζουν νάρκες μπροστά και είναι τρομερά επικίνδυνο. Και κανένας μόνος του δεν μπορεί να σταματήσει αυτό τον κατήφορο.

Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Έγιναν μεν λάθη, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο έργο, που όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου διαπιστώνεις ότι είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι αδικήθηκε η παράταξή μας και αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε είναι να ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας σιγά – σιγά.

Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει ομοψυχία. Δεν υπάρχουν κόμματα στα οποία να μην υπάρχουν πολλές φωνές, διαφωνίες. Υπάρχει όμως σύνθεση στο τέλος. Ψηφίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο όταν πρέπει να ψηφίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι αναγκαίο παντού να υπάρχει πειθαρχία κομματική στη Βουλή. Οι βουλευτές έχουν την δική τους προσωπικότητα.

Για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ δεν άφησε τραύματα. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο έχουμε τις καλύτερες των σχέσεων και έχουμε άριστη συνεργασία και γι’ αυτό έχουμε δεθεί και έχουμε μια δυναμική Κοινοβουλευτική Ομάδα που στην ουσία είναι η αξιωματική  αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Νέα Δημοκρατία: Ούτε κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Έχουμε φτάσει στο αυτομαστίγωμα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα που να έχει κάνει τέτοια κριτική. Ακούσατε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη να λέει μια κουβέντα, για να έρθω και στη Ν.Δ., να λέει μια κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009;

Ποιος εκτόξευσε το χρέος; Ποιος εκτόξευσε το έλλειμμα; Πώς φτάσαμε να έχουμε τέτοιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα και να μας λένε ότι είναι θωρακισμένη η οικονομία. Ποιος έλεγε τα ψέματα; «Δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μας αγγίζει η διεθνής κρίση». Δεν λέμε τίποτα για όλα αυτά.

Απαλλάξαμε τη Ν.Δ. από τις ευθύνες της και σηκώσαμε όλα τα βάρη τότε μόνοι μας και ήταν μεγάλο λάθος. Αλλά βλέπετε πως όλοι αυτοί που έσκιζαν τα μνημόνια, σήμερα σκίζουν τον ελληνικό λαό. Και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί.

Έκαναν ποτέ αυτοκριτική γιατί αυτοί ξεκίνησαν το αντιμνημόνιο και μαζί ήταν στις πλατείες με το ΣΥΡΙΖΑ και δηλητηρίαζαν την εθνική προσπάθεια τα πρώτα χρόνια που παλεύαμε μόνοι μας;

Ακούσατε ποτέ τον κ. Τσίπρα να μιλάει για τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. από το 2004 έως το 2009; Γιατί δεν δέχονται να γίνει η εξεταστική που ζητήσαμε, να δούμε τέλος πάντων ποιες είναι ευθύνες όλων των κομμάτων από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ μέχρι σήμερα; Τι φοβούνται;

Εθνική γραμμή για τη χώρα.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχω κουραστεί και δεν θα σταματήσω να μιλάω, για την ανάγκη εθνικής γραμμής για τη χώρα, δηλαδή τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε; Ποιοι είναι οι στόχοι που πρέπει να πετύχουμε, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε σε όλους τους τομείς για εθνική συνεννόηση που αυτό κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει και συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Αλλά να αποφασίσουμε όλοι μαζί, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, τι πρέπει να γίνει επιτέλους σε αυτό τον τόπο. Ένα δικό μας σχέδιο, μια δική μας εθνική στρατηγική παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Εάν δεν το πετύχουμε αυτό και περιοριστούμε σε ένα δήθεν δίπολο που πάνε να χτίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για να κρατήσουν τα ποσοστά τους, τότε οδηγούμαστε σε άλλη μια χαμένη χρονιά. Το 2017 δεν πρέπει να είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τον τόπο. Δεν αντέχουμε.

Μίλησα χθες για το μαρτύριο του Ταντάλου. Είναι καταδίκη αυτό  που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ελληνικό λαό.

Η δική μας η ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει στην εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό μιλάμε για αλλαγή συσχετισμών. Όσο στηρίζονται τα δυο αυτά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι φανερό.

Μίλησα γι’ αυτό τόσες φορές. Ζήτησα στη Βουλή την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης από την άνοιξη του 2016 πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, γιατί έβλεπα πως θα πάει η κατάσταση. Έτσι έκλεισε το πακέτο της πρώτης αξιολόγησης με όλα αυτά τα μέτρα που θα πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός.

Κάνω σκληρότατη κριτική στην κυβέρνηση. Σκληρότατη κριτική και βεβαίως από την άλλη μεριά στη ΝΔ.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετεκλογικά.

Έχω πει πάρα πολύ απλά σε όλους τους τόνους και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Τα δυο πρώτα κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όποια και αν είναι τα δυο πρώτα κόμματα.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του ελληνικού λαού, των υπογραφών που έχουν βάλει, των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. Δεν μπορεί κανένας να μείνει απ’ έξω και να πετάει πέτρες.

Η ΝΔ δεν έχει αναλάβει σήμερα καμία δέσμευση για την επόμενη μέρα. Σφυρίζουν αδιάφορα.

Και στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, μιλάνε μόνο για την αγορά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εμείς βγήκαμε και είπαμε ο συντελεστής 29 να πάει 20 στις επιχειρήσεις σε βάθος τριετίας και μια εβδομάδα μετά βγήκε η Ν.Δ. και είπε να γίνει στη διετία.

Εμείς έχουμε αρχίσει και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί οι άνθρωποι πια θέλουν να ακούνε συγκεκριμένα πράγματα.

Η κοινωνία θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Έχει χαθεί η αξιοπιστία. Έχει χαθεί η σημασία της λέξεως ελπίδα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχασαν και το νόημά τους οι λέξεις. Αυτά όλα πρέπει να τα ξαναβρούμε.

Και εμείς αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ότι με εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που ζούνε τα προβλήματα και έχουμε άποψη για το πώς πρέπει να λυθούν, συζητούμε και διαμορφώνουμε αυτό που λέμε εθνική γραμμή. Δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

Αυτό που επιτέλους πρέπει να κάνουμε εμείς για τον τόπο μας. Αυτές τις μέρες κ. Παπαδάκη και το λέω με πόνο ψυχής και μιλάω και ως γυναίκα και ως μητέρα. Ως την Κυριακή σχεδόν δεν υπάρχει σπίτι που δεν αποχαιρετά ένα δικό του άνθρωπο, ένα παιδί του. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Αιμορραγούμε. Έχουμε ρεκόρ μετανάστευσης. Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους. Εάν δεν το καταλαβαίνουν …

Έχουν γίνει πάρα πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να πάνε χαμένες.

Αθήνα 4 Ιανουαρίου 2017

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μορφή σκανδάλου παίρνει πια η για δύο ολόκληρα χρόνια παράνομη παρακράτηση των 20.000.000€ που έπρεπε να έχουν πιστωθεί από το Φεβρουάριο του 2015 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των 50.000 οικογενειών των 272 ορεινών χωριών της χώρας, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα. Χαρακτηριστικά, προβλέπονται για Κάρυστο 1,5 εκατ.€, Αργολίδα 1,3 εκατ.€, Ροδόπη 1,3 εκατ.€, Σητεία 1,0 εκατ.€ κ.ά. Με δικές μας αποφάσεις ήδη από το Δεκέμβριο του 2014 προβλέφθηκαν όλες οι διαδικασίες για την άμεση κατανομή των ποσών αυτών.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με διαρκείς ψεύτικες υποσχέσεις, οι αρμόδιοι Υπουργοί αναβάλουν την κατανομή αυτή. Ακόμα και τον Ιούλιο του 2016, ο τότε Υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Π. Σκουρλέτης, δεσμευόταν ότι η κατανομή θα γινόταν τις αμέσως επόμενες μέρες!

Στο ξεκίνημα του 2017, με τις τεράστιες επιβαρύνσεις σε όλα τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση άμεσα να αποδώσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα 20 εκατ.€ στις 50.000 οικογένειες των ορεινών χωριών μας. Τα χρήματα είναι των πολιτών, όχι δικά τους!

Σχετική επίκαιρη ερώτηση καταθέτουμε σήμερα στη Βουλή.»

 

Αθήνα,  2 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Θα ξανασυναντηθούμε με τους πολίτες» - Επίσκεψη στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Πολιτική εξόρμηση στις γειτονιές της Αττικής, ξεκινά η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί το δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

« Ξεκινάμε με ένα μεγάλο οδοιπορικό , μια μεγάλη συνάντηση με τους πολίτες της Β’ Αθήνας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συζητά  με τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας  ένα προοδευτικό και δίκαιο εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Δημιουργούμε  με μια ευρεία συμμαχία για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, να υπερβούμε την κρίση και να γυρίσουμε σελίδα σημειώνει σε δήλωση της η Φώφη Γεννηματά.

«Είναι ώρα για μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής. Κι αυτή τη σχέση μπορούμε να τη χτίσουμε και να την καταστήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Θα ξανασυναντηθούμε με τους πολίτες στους δρόμους, στα καταστήματα, στις επιχειρήσεις, στις πλατείες, στους δημόσιους χώρους. Ξανά μαζί μπορούμε!»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους θα συναντηθούν   με το Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου  Ανδρέα Ευθυμίου στις 18:30 (Δημαρχείο, Κοραή και Ιθάκης 36, Μοσχάτο) και στις 19.00 θα ακολουθήσει σύσκεψη με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς του Δήμου (Αθλητικοί, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ένωση Γονέων, Σύλλογοι Εργαζομένων Δήμου, κα) στην Αίθουσα του ΔΣ στο πρώην Δημαρχείο Ταύρου. (Πειραιώς & Επταλόφου, Ταύρος)

Στην επίσκεψη στο δήμο Μοσχάτου - Ταύρου θα συμμετέχει και  ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Μιχάλης Τζελέπης με αφορμή τη συζήτηση στην Βουλή για τα «προαπαιτούμενα» προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κυβέρνηση αναιρεί τον εαυτό της, ξεψηφίζοντας τον Ν. 4387/15 και καταργεί το μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των εισφορών υγείας που ψήφισε. Αντί το 2019 να φτάσουν στο 6.95%, εφαρμόζεται από 1-1-2017.

Επισημαίνουμε ότι για το 2017 η εισφορά για σύνταξη από το 10% γίνεται 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Σ’ αυτά να προσθέσουμε και την εισφορά υπέρ Αγροτικής Εστίας που υπολογίζεται όμως στο 0.25% του εισοδήματος πλέον.

Έτσι για το 2017, αγρότης με 8000 ευρώ εισόδημα θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές συνολικά ετήσιες 1696 ευρώ. Και αν είναι και η γυναίκα του ασφαλισμένη θα πληρώσει επιπλέον 1043,4 ευρώ.

Έναντι των ασφαλίστρων συνολικά που πλήρωνε έως την 3η κατηγορία

 • 954,12 το 2014
 • 1084,81 το 2015
 • 1215,50 το 2016
 • 1696 το 2017

Οι αγρότες θα καταβάλλουν άμεσα από το 2017 400 εκατομμύρια περισσότερες εισφορές για συντάξεις και υπέρ υγείας. Και έπεται και συνέχεια έως το 2022.

 

 

Αθήνα,  8 Σεπτεμβρίου 2016

Απόφαση της κοινής συνεδρίασης των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

1. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διακήρυξε από την ίδρυσή της την βαθειά πίστη της στην αναγκαιότητα έκφρασης και συγκρότησης του νέου μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Στην βάση αυτή στήριξε την πρωτοβουλία της η Φώφη Γεννηματά, (τον Ιανουάριο του 2016) και τη συγκεκριμένη πρόταση που αυτή περιείχε για την προώθηση του κοινού μας στόχου.

Με τις πρωτοβουλίες μας συμβάλλαμε στην δημιουργία της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου και με τις προσπάθειες όλων στο σημαντικό πόρισμά της, το οποίο αποτελεί την βάση του Προγραμματικού πλαισίου για την παράταξη.

Στην συνέχεια προχωρήσαμε με τόλμη, ευθύνη, ειλικρίνεια και σοβαρές υποχωρήσεις κατά τις συζητήσεις με το Ποτάμι, στην διατύπωση –με γραπτό κείμενο- ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη με 9 σημεία, με στόχο την εκλογή από την βάση εντός του 2016 του(της) επικεφαλής της παράταξης και στις αρχές του 2017 την πραγματοποίηση του  Συνεδρίου  του νέου ενιαίου φορέα.

2. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας με το Ποτάμι αντιμετώπισαν κωλυσιεργία, διγλωσσία, ανοιχτή αμφισβήτηση, με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Και το κυριότερο στην ανοιχτή επιστολή τους, αλλοιώνουν  το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσημο που πρέπει να  έχει ο νέος ενιαίος φορέας.

Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να είναι ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αποτελεί τον αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει  στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε.

Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές  και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς .

3. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς παραμένει ζωντανό, Αυτό επιθυμούν και απαιτούν οι πολίτες του χώρου μας.

Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση και συμφωνία μεταξύ όσων συμμετέχουν.

Εμείς προχωρούμε.

Μέσα και μαζί με την κοινωνία, μέσα από τις πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας την συσπείρωσή μας, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Ξεκινάμε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:

 • Διάλογο με την κοινωνία. Την συζήτηση με πρωτοβουλία μας του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.Kαι εκεί μέλη της Επιτροπής θα μπορούν να συμβάλλουν με την ανάλυση των προτάσεών τους.
 • Τη συγκρότηση και ενεργοποίηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ενδυνάμωση και μαζικοποίηση της προσπάθειάς μας.
 • Την διοργάνωση ειδικών θεματικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των θέσεών μας με την συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου που θέλουν να ενισχύσουν τον εγχείρημα.

Αθήνα,  8 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ  ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας

Η συνάντησή μας αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την παράταξη.

Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την προσπάθεια αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι πάνω από πρόσωπα και φιλοδοξίες. Η επιτυχία του συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας.

Χωρίς δική μας ευθύνη η τροπή που πήρε η διαδικασία συζήτησης με το Ποτάμι δημιούργησε τον κίνδυνο να πλήξει την καρδιά, την ουσία της προσπάθειάς μας. Κανένας από εμάς που συμμετέχουμε όλο αυτό το διάστημα, σε αυτό εγχείρημα και πολύ περισσότερο εγώ ως επικεφαλής, δεν έχουμε το δικαίωμα να συντηρήσουμε μια αρρωστημένη κατάσταση, που μπορεί να αποβεί γάγγραινα για την παράταξή μας και τελικά να αποδειχθεί δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί και είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

 1. Η κατάσταση στη χώρα

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία γίνεται όλο και δυσμενέστερη Η Κυβερνητική ανικανότητα, οι ιδεοληψίες, η προσκόλληση στο πελατειακό κράτος, ο καθεστωτισμός, η απουσία στρατηγικής και σχεδίου για την Ανάπτυξη, τροφοδοτούν το  φαύλο κύκλο της κρίσης και οδηγούν την χώρα σε θεσμική, πολιτική οικονομική υποχώρηση καθώς και την κοινωνία σε απόγνωση.

Τα αδιέξοδα είναι εδώ: Η Κυβέρνηση αδυνατεί να ολοκληρώσει τα συμπληρωματικά μέτρα της Α’ αξιολόγησης που η ίδια ψήφισε. Η Β’ αξιολόγηση φαίνεται ότι θα «τραβήξει» πολλούς μήνες, στέλνοντας την προοπτική της ανάπτυξης στις καλένδες.

Τα προβλήματα είναι εδώ: Η νέα ύφεση, η ανεργία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα  ξεπεράσουν σύντομα  τα 100 δις ευρώ, η απειλή για 18.000 νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις (σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕ), ο κίνδυνος πλειστηριασμού της κατοικίας των πολιτών.

Στην κοινωνία η κατάσταση χειροτερεύει.

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται υπέρ των αδύνατων, οι συντάξεις κόβονται, το ΕΚΑΣ καταργείται, οι μερικώς απασχολούμενοι αυξάνονται ραγδαία εις βάρος της πλήρους απασχόλησης, 40.000 παιδιά μη προνομιούχων πολιτών μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το Εθνικό σύστημα Υγείας καταρρέει.

Με τις σημερινές συνθήκες και πολιτικές, ακόμη και αν εφέτος πετύχουμε λόγω της υπερφορολόγησης τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο το 2017,όσο και  την τριετία 2018-2020 θα οδηγηθούμε στον «κόφτη» και σε νέες δυσμενείς επιπτώσεις για το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οδηγούμαστε σε επικίνδυνη στασιμότητα.

Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των κυριών Τσίπρα - Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες η αλήθεια βγαίνει στην φόρα. Τι είδους εξυγίανση έκαναν; Πιστεύει κανείς ότι μπήκε τάξη  όταν δεν υπήρχε κανένα ποιοτικό κριτήριο σε αυτό το διαγωνισμό. Το μόνο κριτήριο που τέθηκε είναι ότι όποιος έχει γερό πορτοφόλι και μάλιστα ανεξαρτήτου προέλευσης, μπορεί να πάρει και ένα κανάλι.

Άρα το πρώτο κριτήριο που για μένα είναι η ποιότητα και η εξασφάλιση της πολυφωνίας και άρα της δημοκρατίας, δεν ικανοποιείται. Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί υπήρξε τόση βιασύνη και δεν περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ; Μήπως τελικά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να αποκτήσουν ένα δικό τους κανάλι και γρήγορα; Και ταυτόχρονα να κάνουν και ένα σώου στη ΔΕΘ ότι εισέπραξαν κάποια χρήματα που θα δώσουν δήθεν στους φτωχούς που αυτοί δημιούργησαν;

Εδώ αμφισβητείται και εάν θα εισπράξουν τα χρήματα και πότε θα τα εισπράξουν και επιπλέον αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα από το μνημόνιο που έχουν υπογράψει για δημοσιονομικούς λόγους.

Και δεν μπορούν να τα δώσουν πουθενά έτσι απλά με μια δική τους απόφαση. Ακόμα και εάν τα πάρουν.

Άρα ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οδηγούμαστε σε Ολιγοπώλιο και κομματικό έλεγχο. Με θύματα την πολυφωνία τη Δημοκρατία και χιλιάδες εργαζόμενους. Για μας το σημαντικότερο είναι νομιμότητα, πλουραλισμός, διαφάνεια και όλα αυτά με ευθύνη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και όχι με μονομερείς ενέργειες, με αποφάσεις Υπουργών.

Και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι πολύ καθαρά και πολύ απλά τα πράγματα.

 1. Από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη»

Η κατάσταση αυτού το φαύλου κύκλου δεν ανατρέπεται με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Με τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάθε προοπτική εξόδου από την ύφεση και τα μνημόνια χάνεται, το όνειρο που αφηγήθηκαν  μεταβάλλεται σε εφιάλτη για τη χώρα, την κοινωνία μας.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ. «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ –ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!». Αυτή η Κυβέρνηση, όσο παραμένει, κάνει ζημιά στον τόπο. Ζημιά, που όσο παραμένει μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο.

Και επειδή ο κ. Τσίπρας μιλά όψιμα  σε σημερινή συνέντευξη του για τον «δημιουργικό διάλογο» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να βγούμε από την κρίση, του απαντάμε:

Προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση που είναι δική  μας θέση και πρόταση είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό.

Η συντηρητική παλινόρθωση που ονειρεύεται η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα  στον τόπο.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Και δεν αντέχει η χώρα άλλο γύρο ψευδαισθήσεων. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό  πρόσημο της. Αλλά και δεν την απομακρύνει ούτε την απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες ούτε της  καταστροφικής διακυβέρνησης 2004-2009 ούτε τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό των Ζαππείων.

Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο». Αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος της χώρας και των πολιτών. Κανένας μόνος του ή με τσόντα δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Όποιος δεν έχει κατανοήσει αυτό το απλό πράγμα, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την οδύσσεια όλων αυτών των ετών. Ή απλά έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

 1. Όμως η Ελλάδα μπορεί

Η πατρίδα μας δεν είναι καταδικασμένη. Έχει τις δυνάμεις, τον πλούτο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το ανθρώπινο δυναμικό για να βγει από τα αδιέξοδα.

Χρειάζεται όμως να αλλάξουμε τις πολιτικές. Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άλλη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις Αξιοπιστία, Εμπιστοσύνη, Μεταρρυθμίσεις, Προοπτική, Ελπίδα, Αλλαγές.

Απαράβατος όρος είναι η Εθνική Συνεννόηση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Θα μείνουμε σταθερά σ’ αυτή την απόφαση. Διεκδικώντας όμως για να το πετύχουμε: την Αλλαγή των Συσχετισμών. Με την καθοριστική δική μας ενίσχυση.

Με την εξέλιξή μας σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτή την Δύναμη θα ζητήσουμε να μας δώσει ο Ελληνικός λαός.

Θα έχω την ευκαιρία τη Δευτέρα το βράδυ να αναφερθώ στην ΔΕΘ στην εναλλακτική πρότασή μας που  βασίζεται στις 50 θέσεις της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης, στο κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, αλλά και στη δουλειά που έχουν κάνει όλα μας τα στελέχη (η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και οι Τομείς) και έχει πυλώνες:

 1. Τη διεκδίκηση  μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους μας, που θα βασιστεί σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που θα διασφαλίσει την έξοδό μας από την κρίση, αλλά θα αποτελέσει και σταθεροποιητικό παράγοντα για το ευρώ σε μια ταραγμένη περίοδο, αλλά και βήμα αναβάθμισης του ρόλου της Ε.Ε. στην ΝΑ Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
 1. Τις προϋποθέσεις και τους όρους και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα προκαλέσουν ένα Αναπτυξιακό σοκ, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας
 1. Τη δίκαιη κατανομή του οφέλους της Ανάπτυξης, με συγκεκριμένα ρεαλιστικά μέτρα για την στήριξη του Πολίτη, του μη Προνομιούχου Έλληνα, και την αποτροπή της φτωχοποίησης της Μεσαίας τάξης.
 2. Την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς εκείνους που έχουν ανάγκη και την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, δημιουργώντας πραγματικό δίχτυ προστασίας.
 3. Τέλος, την Αναπτυξιακή Συμμαχία, στην συνεργασία κράτους-ιδιωτών-κοινωνίας, για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

Αυτή η εναλλακτική πρόταση αποτελεί την βάση για Εθνική συνεννόηση και διαμόρφωση της  Εθνικής γραμμής για την οριστική έξοδο από την κρίση και την πραγματική ελπίδα για πρόοδο και προκοπή στον τόπο.

Αυτή την Εθνική γραμμή μπορεί να την υπηρετήσει μόνο μια κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτά τα αυτονόητα αν δεν κάνει απλά λάθος βάζει άλλες προτεραιότητες, προσωπικές και κομματικές μπροστά από το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων  πολιτών.

 1. Ισχυρή, αυτόνομη Κεντροαριστερά

Από το καλοκαίρι του 2015, μόλις ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πήραμε την πρωτοβουλία και  με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις πολιτών τον Αύγουστο του 2015  και ιδρύσαμετην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είπαμε «δεν μας αρκεί να είμαστε μόνο εμείς, μπορούμε να κάνουμε ένα ρεύμα πλειοψηφικό». Κάναμε το πρώτο βήμα   για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, πρότεινα τον Ιανουάριο του 2016  προς όλους τους φορείς και τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την προώθηση του κοινού μας στόχου.

Καταφέραμε με την δική μας καθαρή γραμμή, να δημιουργηθεί, η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, και να καταλήξει πριν 2 μήνες σε ένα σημαντικό πόρισμα που για μας αποτελεί την βάση του Προγραμματικού πλαισίου για την Δημοκρατική παράταξη.

Προχωρήσαμε με ανοιχτή ατζέντα στα διαδικαστικά, σε συζητήσεις με το Ποτάμι, επιδιώκοντας με τόλμη, χωρίς εμμονές, ευθύνη και ειλικρίνεια, και σοβαρές υποχωρήσεις, την συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη που θα οδηγούσε  μέσα στο 2016 στην εκλογή του επικεφαλής και στις αρχές του 2017 στο Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα. Βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο.

Αυτό το καταστήσαμε  απόλυτα σαφές και με το γραπτό κείμενο που αποστείλαν  πριν λίγες ημέρες οι  εκπροσώπους μας, στην αντιπροσωπεία του Ποταμιού. Δυστυχώς επί μήνες αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία, διγλωσσία και μια ανοιχτή αμφισβήτηση από τον την ηγεσία του Ποταμίου, με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των  ΜΜΕ.

Έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και  το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες. Και το κυριότερο στην «ανοιχτή επιστολή» τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ.

Νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας. Όπως και υπενθυμίζω ότι ανάλογα αρνηθήκαμε και την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για να συμπεριλάβουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Όμως το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά!

Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω.

Θα συνεχίσουμε το εγχείρημα με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην κοινωνία, μέσα από πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας την συσπείρωσή μας, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Θα πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέλος στους δήθεν και τα δήθεν.

Ναι οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα:

 • Τι λέμε για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας;
 • Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών;
 • Ποιες κοινωνικές ΑΝΑΦΟΡΕΣ οφείλουμε να έχουμε;
 • Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο;
 • Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ;

Ξεκινάμε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:

 • Διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
 • Συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ανάπτυξη δικτύων σε όλη την Ελλάδα.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν  την κοινή προσπάθεια, πάνω από επί μέρους σκοπιμότητες, εγωισμούς, μικροσυμφέροντα.

Αθήνα,  8 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι αδιαφανείς διαδικασίες στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών συνεχίζονται με χονδροειδείς και απαράδεκτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη αλλά και στο δικαίωμα των υποψηφίων να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του διαγωνισμού. Η σημερινή εμπλοκή στο αίτημα του ALPHA να παραλάβει το οπτικοακουστικό υλικό που ζήτησε μετά από προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου, δείχνει ποσο θολό είναι το τοπίο και πόσο η Κυβέρνηση φοβάται την κατοχύρωση της ασφάλειας δικαίου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ό,τι και αν κάνει ο κ.Παππάς η αλήθεια θα λάμψει και θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με την ανάληψη της ευθύνης της εποπτείας της διαδικασίας από το ΕΣΡ, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.

 

Αθήνα,  7 Σεπτεμβρίου 2016

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, για  τις φυσικές καταστροφές στην Καλαμάτα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα στη Μεσσηνία που μετράει τις πληγές της.

Ο νομός, αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση βιβλικής καταστροφής έχει ανάγκη για αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών, κτηνοτρόφων, οικογενειών.

Στην περιοχή που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η συμβολή της Πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεση και πλήρης. Δεν επιτρέπεται να παρουσιαστεί το γνωστό κυβερνητικό φαινόμενο, πολύ λίγο, πολύ αργά. Πρέπει να εξαντληθεί η ταχύτητα της κρατικής μηχανής στη στήριξη των πρωτοβουλιών των τοπικών και περιφερειακών φορέων.

Θα ζητήσουμε την πλήρη ενημέρωση του εθνικού κοινοβουλίου.

Αθήνα,  7 Σεπτεμβρίου 2016

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή το περιστατικό με το 11χρονο κοριτσάκι που διακομίσθηκε στην Αθήνα από το Γ.Ν. Θήρας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ΠΟΕΔΗΝ συστηματικά αναδεικνύει σειρά περιστατικών που δεν μπόρεσαν να τύχουν έγκαιρης περίθαλψης από το άδειο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό Γ.Ν. Θήρας, με τελευταίο το σημερινό περιστατικό με το 11χρονο κοριτσάκι.

Υπενθυμίζει έμμεσα στον ελληνικό λαό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, με φανφάρες και φαρισαϊσμούς εγκαινίασε το κτίριο και όχι το ολοκληρωμένο  Γ.Ν. Θήρας.

Είμαστε σίγουροι ότι ο ίδιος ο κος Τσίπρας θα προτιμούσε να ξεχάσει αυτά τα εγκαίνια.

Αθήνα,  7 Σεπτεμβρίου 2016

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Σήμερα, όπως και από προηγούμενες μαρτυρίες στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ιδιοκτητριών εταιρειών Μ.Μ.Ε, έχει προκύψει μια αλήθεια.

Η περίπτωση του mail Χαρδούβελη και η δημοσίευση του στην εφημερίδα Καθημερινή, η στάση των εφημερίδων του Δ.Ο.Λ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική και μετεκλογική περίοδο, η περίπτωση της Πήγασος Εκδοτικής Α.Ε με όλα όσα ειπώθηκαν στην Εξεταστική, η περίπτωση του κ. I. Κουρτάκη της εφημερίδας Παραπολιτικά,  που ο ίδιος λέει για τη μεγάλη του κόντρα με την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οι πρωινές ζώνες όλων των τηλεοπτικών καναλιών ( Mega, ΑΝΤ1, Skai ) την περίοδο 2010 - 2014, αποδεικνύουν πως τα μέλη των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαμε υποστεί τρομακτική φθορά στη σχέση μας με τους πολίτες.

Το παραμύθι ότι εμείς και τα κόμματα μας είμαστε οι ευνοημένοι των Μ.Μ.Ε έχει πεθάνει. Όσοι αξιόπιστοι άνθρωποι παρακολουθούν την Εξεταστική το έχουν καταλάβει.

Ποτέ δεν ζητήσαμε προνομιακή μεταχείριση, αντίθετα είχαμε δυσμενή αντιμετώπιση την οποία και ανεχόμασταν γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία.

Ποτέ δεν είπαμε ύποπτο δημοσιογράφο που μας χτύπησε, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.

Ποτέ δεν είπαμε ύποπτες τις συγκεντρώσεις των πολιτών, όπως σημερινοί υπουργοί.

Αυτή είναι η αλήθεια κι όσο περνούν οι μήνες στην Εξεταστική, η αλήθεια αυτή αποκαλύπτεται.

 

 

 

 

 

Αθήνα,  6 Σεπτεμβρίου 2016

Η Συνοδευτική επιστολή και οι προτάσεις που απέστειλαν ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, και ο Χρήστος Πρωτόπαπας προς το Ποτάμι χθες:

Σας στέλνουμε γραπτώς τις προτάσεις μας για τα «επόμενα βήματα» προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου.

Επιλέγουμε το γραπτό κείμενο ώστε ουδείς κακοπροαίρετος να έχει την δυνατότητα να δυναμιτίσει την προσπάθειά μας.

Έχουμε καταβάλλει προσπάθεια να συμπεριλάβουμε και τα σημεία που διαφάνηκαν συγκλίσεις, ιδιαίτερα κατά την συνάντησή μας της περασμένης Παρασκευής, και να βρούμε λύσεις εκεί που υπήρξαν διαφορετικές οπτικές.

Κατανοείτε ότι η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί.

Αυτό προσδοκά ο ευρύτερος χώρος μας, πράξεις και όχι λόγια απαιτούν οι πολίτες που στηρίζουν το εγχείρημά μας.

Και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη τους απογοητεύσουμε.

Αναμένουμε κατά την νέα συνάντησή μας την Τετάρτη 7/09 (όπως από κοινού έχουμε προσδιορίσει), τις παρατηρήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις σας στο σχέδιο που σας αποστείλαμε. Είναι ώρα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Να βρούμε την «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει.

Α) Στόχος μας είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου.

Το νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, δεν περιοριζόμαστε στην άθροιση των ποσοστών μας.

Ένας νέος πολιτικός φορέας, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. και τον Εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ενεργή συμμετοχή όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Β) Η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει.

Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Στην πρώτη - μεταβατική φάση, συνυπάρχουμε στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα που συμμετέχει στο εγχείρημα.

Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στην Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην Κοινωνία , δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου.

Τα επόμενα βήματα

1) Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)

(Σεπτέμβριος 2016)

2) Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.

(Σεπτέμβριος 2016).

3) Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης.

Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν  και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι.

Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες-νομούς της χώρας. Εξ αυτών για το Λεκανοπέδιο Αττικής τίθεται ως  ανώτατο όριο το 50% του συνολικού αριθμού,  (500 υπογραφές), για την Θεσσαλονίκη ως ανώτατο όριο το 20% (200 υπογραφές), και για κάθε άλλο νομό-εκλογική περιφέρεια το 10%(100 υπογραφές).

(Οκτώβριος 2016)

4) Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές-πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.

Η εφορευτική επιτροπή σε συνεργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί)θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής.

(Οκτώβριος 2016)

5) Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.

Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής ώστε να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση.

(Οκτώβριος 2016).

6) Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

Προκαταβολική σαφής δέσμευση όλων των υποψήφιων για την αυτονόητη ενεργή υποστήριξη τόσο στο πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και στην συνέχιση του συλλογικού εγχειρήματος και της προοπτικής του.

(Οκτώβριος 2010).

7) Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο.

Όσοι(ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι).

Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή.

Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία.

(Α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).

8) Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική-οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον(την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.

Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) Επικεφαλής της Παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας.

(Δεκέμβριος 2016).

9) Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου .

(Απρίλιος 2017).

 

Αθήνα,  6 Σεπτεμβρίου 2016

Η υπεύθυνη του Τομέα Αθλητισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου σχετικά με την επανεκλογή του Γ. Βασιλακόπουλου στην Ε.Ο.Κ., έστειλε την ακόλουθη συγχαρητήρια επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θερμά συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών και η δυναμική συμμετοχή των σωματείων στη διαδικασία αποδεικνύουν ότι η αξιοσύνη των προσώπων σε θέσεις ευθύνης, αναγνωρίζονται και τιμώνται .

Σας εύχομαι ολόψυχα και σε αυτή τη θητεία σας να έχετε όραμα και δύναμη να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας ώστε η Καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα να έχει το αύριο που της αξίζει.

Από την πλευρά μου ως υπεύθυνη του τομέα Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για κάθε ζήτημα που θα μπορούσα να συνδράμω στο έργο σας.

Με εκτίμηση

Χαρά Κεφαλίδου

Αθήνα,  6 Σεπτεμβρίου 2016

Από τον Τομέα Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με την απόσυρση της τροπολογίας-ρουσφέτι 16 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγούσε σε κλείσιμο 32.000 ψιλικατζίδικα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέδειξε την απάτη πίσω από το πρόσχημα της δημόσιας υγείας»

Μετά από την έντονη διαμαρτυρία και τις αιχμές προς την κυβερνητική πλειοψηφία που προήλθαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με πρωτοβουλία του βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αποσύρθηκε εν μία νυκτί η τροπολογία 16 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό από την πώληση προϊόντων καπνού 32.000 μικρών επιχειρήσεων (ψιλικατζίδικα), με πρόσχημα δήθεν «την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως την υγεία των ανηλίκων», ενώ παράλληλα έδινε το δικαίωμα να πωλούνται στις υπεραγορές τροφίμων – super market. Με την τροπολογία αυτή θα οδηγούνταν σε κλείσιμο 32.000 ψιλικατζίδικα.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τη νομιμότητα, ας προχωρήσει ξανά στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, προστατεύοντας όσους δεν πρέπει ή δεν θέλουν να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Ας φροντίσει να ενισχύσει με κάθε διαθέσιμο μέσο την αντικαπνιστική καμπάνια σε σχολεία και χώρους ψυχαγωγίας των νέων. Ας ενισχύσει την κουλτούρα του αθλητισμού, της υγιεινής διατροφής, ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα φαίνεται καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με πάθος τα μονοπώλια και τις υπεραγορές τροφίμων – super market.

 

Αθήνα,  5 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ  ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

H κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα προσβάλλοντας όλη την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται στα μίντια και τους ιδιοκτήτες τους, λέγοντας ότι τα κανάλια δεν πλήρωναν ποτέ και θα πληρώσουν τώρα 246 εκατομμύρια ευρώ. Το ψέμα έγκειται στο γεγονός ότι τα κανάλια όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν: ένα μικρό ποσό για ενοικίαση συχνότητας, τεράστια ποσά για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης. Εκατοντάδες εκατομμύρια ο καθένας, για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης. Κι ακόμη, φόρο ως εταιρίες και οπωσδήποτε εκατοντάδες εκατομμύρια εισφορών.  Οι ψεύτες της Κυβέρνησης πρέπει να ντρέπονται για τα ψέματα που διακινούν. Έκαναν έναν διαγωνισμό παρωδία, ασύμβατο για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έναν διαγωνισμό που δεν χρειάστηκε να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, που έκανε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ή το Υπουργείο Υγείας, όταν ήμουν εγώ Υπουργός παλαιότερα και έκανα ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Η τεχνολογία τα επιτρέπει αυτά. Έκαναν, όμως, αυτή την ύποπτη παρωδία. Ύποπτη γιατί εξερχόμενος της Γραμματείας Ενημέρωσης ο κ. Σαββίδης περίπου είπε ότι λειτούργησε ως λαγός και υπέδειξε στην Κυβέρνηση να κάνει τον ψευτορομπέν των δασών. Αυτός ήταν υποψήφιος ή «λαγός»; Τι έκανε στη δημοπρασία; Και είναι αδιάβλητη μία διαδικασία όταν ένας εκ των προσφερόντων τιμές βγαίνει έξω και λέει αυτά που είπε ο κύριος Σαββίδης;  Έχουμε μία επικοινωνιακή νίκη της Κυβέρνησης που θα την χρησιμοποιήσει στη ΔΕΘ, λέγοντας πόσα χρήματα πήρε. Αλλά ο ψευτορομπέν των δασών Πρωθυπουργός ξεχνάει ότι έχει δεσμεύσει στο μνημόνιο τα χρήματα αυτά για αλλότριους σκοπούς. Και αν και πάλι πει ψέματα για δήθεν παράλληλα προγράμματα και ισοδύναμα, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι επιπροσθέτως υπάρχουν τρεις σοβαρές αμφισβητήσεις. Αντί για έναν ασφαλή δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε το δρόμο της ανασφάλειας και του επικοινωνιακού τρικ. Ιδού οι αμφισβητήσεις:

 1. Τι θα αποφασίσει το ΣτΕ; Θα αλλάξει την επί σειρά ετών νομολογία του ότι τις άδειες χορηγεί το ΕΣΡ και κανείς άλλος; Θεωρώ δύσκολο αυτή η νομολογία να αλλάξει αν φυσικά φτάσει το δικαστήριο να κρίνει τον λόγο ακυρώσεως αυτών.
 1. Γιατί, όμως, τέσσερις άδειες και όχι όσες επιτρέπει η τεχνολογία, όπως διατείνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη δύο σχετικές οδηγίες; Υπάρχει κι εδώ εκκρεμότητα και ας θυμηθούμε τι σημαίνει εκκρεμότητα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα της ενημέρωσης και ας θυμηθούμε τι έγινε πρόσφατα στην Πολωνία για να ξέρουμε τι θα περιμένει την Κυβέρνηση.
 2. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους; Ακούστηκε στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή ένας καναλάρχης να λέει ότι εφόσον τα χρήματα είναι το μόνο κριτήριο για την άδεια  δεν θα τα δώσει. Είπε οτι επειδή δεν χρωστά σε κανέναν και η εταιρία του δουλεύει και πληρώνονται οι εισφορές και οι εργαζόμενοι παίρνουν τους μισθούς τους και επειδή δεν θέλει να κλείσει τον σταθμέ, αλλά τον κλείνουν, θα πρέπει αυτοί που τον κλείνουν να αποζημιώσουν τους εργαζομένους. Η εμπλοκή που αφορά πάνω από όλα τον ανθρώπινο πόνο και εν συνεχεία το ποιος θα αποζημιώσει τους εργαζομένους, έχει νομικά προβλήματα και θα φανεί πως αυτά είναι αξεπέραστα.

Τέλος, διακινείται ένα ηχηρό ψέμα. Ότι το ΣτΕ θα συνεκτιμήσει πως η Κυβέρνηση δεν ήθελε να πάρει την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, όπως είπε ο κ. Παππάς, αλλά επειδή τα κόμματα δεν συμπλήρωναν τον αριθμό μελών του ΕΣΡ στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υπήρξε έκτακτη ανάγκη και εξ αυτής μετέφερε η Κυβέρνηση την αρμοδιότητα στον κ. Παππά. Ουδέν ψευδέστερο και αυτού. Διότι εμείς λόγω  ακριβώς της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων από το συνταγματικώς αρμόδιο να χορηγεί άδειες ΕΣΡ, δεν επιτρέψαμε να συμπληρωθεί το ΕΣΡ. Διότι η νομοθεσία ήταν απολύτως αντισυνταγματική. Και λέγαμε στην Κυβέρνηση ότι είμαστε  έτοιμοι αν οι αρμοδιότητες παραμείνουν στο ΕΣΡ να διορίσουμε μέλη και είχαμε δώσει στον κ. Βούτση και τα ονόματα. Αλλά η Κυβέρνηση διάλεξε το δρόμο της λαθροχειρίας την οποία δεν θέλαμε να διευκολύνουμε. Να ξέρουν λοιπόν οι δικαστές, να ξέρουν οι πολίτες, να ξέρουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ότι αυτή η κατάσταση ήρθε  ως  αποτέλεσμα της ειδικής πολιτικής επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ. ΕΛ να ελέγξουν την ενημέρωση και να δημιουργήσουν δικά τους κανάλια.

 

 

 

Αθήνα,  1 Σεπτεμβρίου 2016

Δήλωση Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προχωρά αύριο σε εγκαίνια τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, ενώ ταυτόχρονα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης σχεδιάζει την αύξηση των τελών και τoν πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων. Στην ουσία ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει ένα έργο που είναι ακόμα εργοτάξιο,  σ’ ένα δρόμο που έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια πολίτες που διέρχονται τόσα χρόνια από αυτόν. Η αύξηση των διοδίων και η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των πολιτών ζημιώνει τον Πατραϊκό λαό και δυσχεραίνει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του Υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζη δεν αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, αφού δεν μας έχουν ακόμα ’’αποκαλύψει’’ ούτε πότε θα τελειώσει το έργο  ούτε αν θα ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός με βάση τον αρχικό της σχεδιασμό (Κόρινθος - Πάτρα , Πύργος – Τσακώνα). Οι πολίτες δεν έχουν πια αυταπάτες ούτε πείθονται από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Κυβερνητικού επιτελείου.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided