Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Διαφορα

 

 

 

 

 

 

 

Πως βάφτισαν δημόσιο χρέος τις ζημιές των τραπεζών

 

 

Πως βάφτισαν δημόσιο χρέος τις ζημιές των τραπεζών

Του Σπύρου Λαβδιώτη

Υπάρχει μια διάχυτη ελληνική και διεθνής γνώμη, η οποία είναι άκρως εσφαλμένη και παραπλανητική, ότι η Ελληνική χρεοκοπία οφείλεται αποκλειστικά στην κρατική ασυδοσία που οδήγησε στον εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους.

Η λανθασμένη αυτή γνώμη που επικρατεί και προωθείται ένθερμα από τα ΜΜΕ, συνεχίζει να είναι εμπεδωμένη στο μυαλό του απλού πολίτη ακόμη και σήμερα. Το παράδοξο είναι ότι ενώ έχουν περάσει σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα μέρα της 10ης Μάιου 2010- ημέρα της υπογραφής του Α’ Μνημονίου της εθνικής υποτέλειας- το κοινό εξακολουθεί να θεωρεί ως δεδομένο ότι το «κρατικό» χρέος προήλθε από την κραιπάλη του δημοσίου.

Η αλήθεια είναι ότι, στην πραγματικότητα ως δημόσιο χρέος βαφτίστηκαν οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών που καταστράφηκαν από το ευρωσύστημα. Το ποσό των ζημιών και υποχρεώσεων αρχικά είχε εκτιμηθεί στα € 240 δις. Εξ ου και το σύνολο των δανειακών συμβάσεων του Α’ Μνημονίου (€ 110 δις) και Β’ Μνημονίου(€130 δις), με το περιβόητο PSI. Σε πρόσφατη δημόσια ομιλία μου για το ίδιο θέμα.

Οι περισσότεροι ακροατές εξεπλάγησαν. Μάλιστα, ένας αναφώνησε «μα τόσο απατεώνες είναι», ενώ ορισμένοι ρωτούσαν εάν υπήρχε βίντεο της παρουσίασης. Διότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι πολιτικοί από κοινού με την τρόικα απέκρυβαν επί τόσα χρόνια την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Ήταν αδύνατον να διανοηθούν ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου αντί να σώσει το λαό που εκπροσωπεί έσωσε τις τράπεζες και το ευρώ και χρεοκόπησε το λαό!

Η μετονομασία του χρέους των ιδιωτικών τραπεζών σε δημόσιο χρέος και η μεταβίβασή του στους προϋπολογισμούς του κράτους, αποτελεί μία από της πιο μελανές σελίδες της χρηματοπιστωτικής ιστορίας της Ελλάδος. Αυτοί που διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικονομικά εγκλήματα αντί να λογοδοτήσουν, χωρίς αισχύνη, απαίτησαν με την αχρεία σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας να πληρωθεί ο λογαριασμός από τους πολίτες, με περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικής πρόνοιας και αυξήσεις πάσης φύσεως φόρων.
Όλη αυτή η συμφορά της ελληνικής κοινωνίας θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη αυτών που τη βιώνουν και για τους νεωτέρους που θα τη διδαχθούν, γίνεται για να παραμείνει η χώρα μας στον τοκογλυφικό μηχανισμό του ευρώ και να διασωθούν οι ξένης ιδιοκτησίας τράπεζες εις βάρος του ελληνικού λαού.

Η σκληρή πραγματικότητα καταδεικνύεται στους σχετικούς νόμους (ΦΕΚ) που παρατίθενται κατωτέρω. Εκεί, με απίστευτες μεθοδεύσεις οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης με αδιαφανή τρόπο περνούσαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεκάδες δισεκατομμύρια € ζημιές των τραπεζών σε άσχετα ΦΕΚ, που αφορούσαν ρυθμίσεις ΦΠΑ, περιηγητικά πλοία και λιμάνια και, βοσκοτόπια. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, οι έλληνες βουλευτές υπέγραφαν και λευκές σελίδες στους κρατικούς προϋπολογισμούς (2012, 2013), γιατί η μεταφορά των χρεών των τραπεζών στην πλάτη του λαού γίνονταν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Η ανείπωτη αυτή ιστορία του βαπτίσματος των ζημιών και υποχρεώσεων των ιδιωτικών τραπεζών σε ελληνικό δημόσιο χρέος,[2] ξεκινάει ευθύς αμέσως μετά την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος του 2008. Ο νόμος της 9ης Δεκεμβρίου 3723/2008 αποτελεί την αφετηρία: ‘ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας’, για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, κεφαλαίων κίνησης για μικρομεσαίες και επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας. Και τον Μάρτιο του 2009, η κυβέρνηση αποφασίζει να ενισχύσει τις τράπεζες με € 28 δις, ένα μεγάλο ποσό για το μέγεθος της οικονομίας (12% του τότε ΑΕΠ).[3]

Ακολουθούν οι νόμοι που καταγράφουν τα ποσά που χορηγήθηκαν στις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέχρι το 2012. Τα στοιχεία δεν είναι νέα, έχουν δημοσιοποιηθεί σε διάφορα blogs καθ’ ολοκληρίαν ή μερικώς και στα άρθρα του blog μου http://spiros26.wordpress.com από τις αρχές του 2012. Αξίζει όμως να τα επαναφέρουμε στη μνήμη μας για να επιλυθεί η απορία γιατί το ελληνικό χρέος αποτελεί έναν Leviathan που εκτείνεται μέχρι το 2060.

Ν. 3845/2010 (άρθρο 4 παράγραφος 8) 15 δις ευρώ

Ν.3864/2010 (άρθρο 3 παράγραφος 1 ) 10 δις ευρώ

Ν.3872/2010 (άρθρο 7 ) 25 δις ευρώ

Ν.3965/2011 ( άρθρο 19 παράγραφος 1) 30 δις ευρώ

Ν.4031/2011 (άρθρο 1 παρ. 1 & άρθ. 2 ) 60 δις ευρώ

Ν.4056/2011 ( άρθρο 21 ) 30 δις ευρώ

Ν.4079/2012 (άρθρο 1 παράγραφος 1 ) 40 δις ευρώ
Το συνολικό άθροισμα ανέρχεται στα € 238 δις και υπερβαίνει τα € 250 δις, διότι έγιναν περαιτέρω χορηγήσεις. Οι μαύρες τρύπες όμως δεν έκλεισαν και το Eurogroup επιζητεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για να κλείσουν. Άρα τι σχέση έχουν τα bail outs της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που ανέρχονται στα € 78 δις και € 86 δις αντίστοιχα, για να ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα δεν επέτυχε στις ‘μεταρρυθμίσεις’ εξ ου και δεν εξήλθε από τη δύνη των Μνημονίων!

Καταλήγοντας συμπεραίνεται ότι, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους της τάξης των 250 δις είναι πλασματικό, αφού οφείλεται στη μεταφορά τραπεζικών ζημιών στον κρατικό προϋπολογισμό με εντολή της ευρωζώνης.Και επι πλέον,οι ελληνικές τράπεζες αφού εκκαθαρίστηκαν από ζημιές και βάρη, ξεπουλήθηκαν-στην πραγματικότητα υφαρπάστηκαν- από ξενους τραπεζικούς Γύπες σε τιμές ευτελιστικές. Με άλλα λόγια, τραπεζικό χρέος της τάξης των 250 δις ευρώ που δημιουργήθηκε μέσα στην ευρωζώνη, «ξεπλύθηκε» με τη μεταβίβασή του στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και βαφτίστηκε δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες υφαρπάστηκαν από τους ξένους κατακτητές.Αυτή είναι απίστευτη όσο και τραγική αλήθεια.
………………………………………………………………..
[1] Ομιλία για βιβλίο Μιχάλη Κάχρη,» Η Αναγκαία Μετάβαση στο Εθνικό μας Νόμισμα», η οποία έγινε στο Πολεμικό Μουσείο την Τρίτη 10-10-17 στις 7 μμ., με ομιλητές τους Θεόδωρο Κατσανέβα, Διονύση Χιώνη, και Σπύρο Λαβδιώτη.

[2] Η ιστορία της μεταβίβασης των χρεών των τραπεζών στους προϋπολογισμούς του κράτους και η κοινωνικοποίηση τους είναι περίπλοκη και αδιαφανής, διότι το 2010 το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα ήταν στο όριο της κατάρρευσης τον Μάιο του 2010. Το ευρώ κινδύνευε και έπρεπε πάση θυσία να σωθεί για χάρη της παγκοσμιοποίησης και οι πραγματικοί λόγοι της υπαγωγής της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της τρόικα ( ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έπρεπε να συγκαλυφθούν. Πολύ αργότερα το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει (Οκτώβριος 2013) μέσω της Wall Street Journal, το άκρως εμπιστευτικό κείμενο (Office Memorandum, May 10, 2010),όπου διαφαίνεται όλη η εμπλοκή των Γαλλικών, Γερμανικών και Ολλανδικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και τη χρηματοδότηση των ‘ελληνικών’ τραπεζών. Σ’ αυτό το κείμενο ο αναγνώστης διαπιστώνει, γιατί δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τότε και ότι το bail – out των € 110 δις της δήθεν σωτηρίας της Ελλάδος από τη χρεωκοπία, υπήρξε το άλλοθι της σωτηρίας των τραπεζών του ευρώ, που οι τράπεζες των ΗΠΑ ήταν τρις $ εκτεθειμένες.

[3] Το πακέτο των € 28 δις συνίστατο από α) € 8 δις ελληνικές ομολογίες, β) € 5 προνομιούχες μετοχές και € 15 δις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Το ποσό των € 28 δις αντί για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς πήγε για να κλείσει μερικώς στις τεράστιες τρύπες των υποχρεώσεων τους.

Πηγή: hassapis-peter  24/10/2017

 

 

 

 

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Οι κίνδυνοι του wi-fi για την υγεία των παιδιών μας

Στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό τα τελευταία χρόνια υπάρχει σίγουρα ένα wi-fi router, ένας φούρνος μικροκυμάτων και τουλάχιστον δύο κινητά τηλέφωνα. Η ασύρματη τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, σε κάθε γωνιά του σπιτιού, και δεν είναι παράλογο να αναρωτιέται κανείς αν όλη αυτή η ακτινοβολία που δεχόμαστε μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία μας –και δη για αυτή των παιδιών μας που την εισπράττουν από την πρώτη κιόλας στιγμή που έρχονται στον κόσμο.
Τι πραγματικά ισχύει, όμως; Έχουν βάση οι ανησυχίες μας; Υπάρχει κάποιο προληπτικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε ή ο κίνδυνος είναι μηδαμινός, συγκριτικά με το πόσο διευκολύνουν τη ζωή μας οι ασύρματες συσκευές; Ψάξαμε τις έρευνες και αναζητήσαμε απαντήσεις:
Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού ΤΙΜΕ, το οποίο βασίζεται σε επίσημα στοιχεία που φέρνει στο φως ο John Moulder, επίτιμος καθηγητής ογκολογίας και ακτινοβολίας στο Medical College του Wisconsin, στις υψηλές συχνότητες, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων και καρκίνου. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου που προκαλούν καρκίνο του δέρματος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ακόμη και σε χαμηλότερες συχνότητες, όμως, τα πολύ υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί να μας βλάψουν. «Αλλά μιλάμε για εγκαύματα στο δέρμα, όχι για καρκίνο ή όγκους», λέει ο Kenneth Foster, καθηγητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και συνεργάτης του Moulder.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι με βάση την τρέχουσα κατανόηση των δυνατοτήτων και των κινδύνων των ραδιοκυμάτων, οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές έχουν ορίσει πρότυπα ασφαλείας για όλες τις συσκευές και τις συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: από τα κινητά τηλέφωνα και τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι το ασύρματο κλειδί του αυτοκινήτου μας. «Η ακτινοβολία που δέχεστε από το Wi-Fi router σας, είναι πολύ-πολύ μικρότερου μεγέθους ακόμα και από αυτά τα όρια ασφαλείας», εξηγεί και συμπληρώνει, ότι σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, οι περισσότερες συσκευές wi-fi είναι κατά κανόνα σχεδόν ανενεργές –εκτός π.χ. αν «κατεβάζουμε» κάτι, αλά και πάλι η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι ελάχιστη.
Η ακτινοβολία που το σώμα μας δέχεται μειώνεται ακόμα περισσότερο, όσο απομακρυνόμαστε από το router του wi-fi. «Για να το πω σχηματικά, όταν μιλά κανείς στο κινητό, η ακτινοβολία είναι 100 φορές πιο έντονη από αυτή που δέχεται από το router –και μάλιστα εισέρχεται απευθείας στο κεφάλι του. Και πάλι, όμως, δεν έχουν ακόμα διαπιστωθεί συγκεκριμένοι κίνδυνοι στην υγεία από αυτή την έκθεση.»
Από την άλλη, βέβαια, άλλοι ερευνητές δηλώνουν πολύ πιο σκεπτικιστές. Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το Διεθνές Πρακτορείο Μελέτης κατά του Καρκίνου, έχουν καταχωρήσει τα κινητά τηλέφωνα ως «δυνητικά καρκινογόνα» που στην πραγματικότητα σημαίνει, ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές έρευνες σε ανθρώπους για να επαληθεύσουν αν τελικά προκαλούν ή όχι καρκίνο –μελέτες που έχουν γίνει σε τρωκτικά πάντως, έχουν δείξει, ότι η έντονη έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για όγκους στον εγκέφαλο και την καρδιά, αλλά και για ορμονικές αλλαγές και οξειδωτικό στρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες λίγο έως πολύ συμφωνούν μεταξύ τους, ότι η ποσότητα ακτινοβολίας από ραδιοκύματα που δέχονται σήμερα οι άνθρωποι -και κυρίως τα παιδιά- διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό αναπόφευκτα εγείρει νέες ανησυχίες. Έτσι, αναφορικά με τη μακροχρόνια έκθεσή μας στην ακτινοβολία «κινούμαστε στα τυφλά», όπως οι ειδικοί λένε.

Τι θα μπορούσαμε, ωστόσο, να κάνουμε προληπτικά; Να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση σε ραδιοκύματα είναι σχεδόν αδύνατο, εφόσον ζούμε στη σύγχρονη κοινωνία. Δεδομένου, όμως, ότι έστω θεωρητικά μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία μας, μπορούμε να κρατάμε τις ασύρματες συσκευές όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα μας  -και δη των παιδιών- και να τις απενεργοποιούμε όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Έτσι:
-αποφύγετε να έχετε το wi-fi router στο παιδικό δωμάτιο –κι αν το έχετε φροντίστε να το κλείνετε κάθε βράδυ που τα παιδιά κοιμούνται.
-όταν ο φούρνος  μικροκυμάτων βρίσκεται σε λειτουργία, ζητήστε από τα παιδιά να απομακρύνονται από κοντά του.
-παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα πρέπει να έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο και αν έχουν, η χρήση του θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
-για τις εγκύους απαιτείται η ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, προσοχή, όπως για τα παιδιά, με την έννοια ότι η έντονη ασύρματη τεχνολογία μπορεί  να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου, προκαλώντας αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.
Οι ειδικοί καταλήγουν, ότι κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε, το καλύτερο που έχουμε προς το παρόν να κάνουμε, είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν την έκθεσή μας -και κυρίως των παιδιών- στις ασύρματες συσκευές.

infokids.gr

 

 

 

Αι Ελληνικοί Δυνάμεις εισέρχονται στην Κοζάνη μετά από 500χρόνια 11 Οκτωβρίου 1912

Posted by netakias.com στο Οκτώβριος 11, 2017

EC3DFA28-5B46-4318-8DF8-D9F63AC809F8

Μετά την μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου του 1912, που υπήρξε η πρώτη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και θρίαμβος πραγματικός του ελληνικού στρατού, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Σαραντάπορο και τα Σέρβια, αφού πρώτα τα έκαψαν.

Η Κοζάνη εγκαταλείφθηκε αμαχητί. Πανικόβλητος ο κύριος όγκος της Τούρκικης φρουράς της πόλης εγκατέλειπε τα όπλα, αρπάζοντας ψωμιά, τρόφιμα και κρέατα από φούρνους, μαγαζιά και κρεοπωλεία σπάζοντας τις πόρτες τους.

Στο μεταξύ οι Κοζανίτες έτρεξαν στους τούρκικους στρατώνες κι άρπαξαν όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα, φάρμακα κι ότι άλλο υπήρχε μέσα σ’αυτές. Από όλες τις γειτονιές κατέβηκαν οπλισμένοι κάτοικοι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι τοποθέτησαν στο καμπαναριό τη γαλανόλευκη και το σταυρό της ορθοδοξίας. Αυτά όλα έγιναν το απόγευμα γύρω στις 3 με 4.

Ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, ο λαός δεν άργησε να βρεθεί στην έξοδο της πόλης με τα βλέμματα προσηλωμένα στο μέρος απ’ όπου θα έφταναν οι ελευθερωτές. Μόλις οι Κοζανίτες αντίκρισαν τους στρατιώτες καβαλάρηδες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η δουλεία των 459 ετών είχε υποχωρήσει.

Οι σκηνές αυτές εξελίχτηκαν στις 11 Οκτωβρίου 1912, 5 η ώρα το απόγευμα κατά μήκος της οδού από τον σημερνό κόμβο Θεσσαλονίκης – Αθηνών μέχρι την είσοδο της πόλης σημερινό κτίριο τεχνικού του Ο.Τ.Ε., που από τότε ονομάστηκε οδός 11ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

Διαδώστε το!

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided