Παρασκευή, Σεπτέμβριος 25, 2020

Τουρκία:

 

 

 

 

 

 

Πατούν "επί πτωμάτων" για να προωθήσουν τη "Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης"

 

 

 

 

 

 

Πατούν "επί πτωμάτων" για να προωθήσουν τη "Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης"

κανάλι Κωνσταντινούπολης

Newsroom Newsroom  6/8/2020

Απάντηση στις εθνικιστικές "ιαχές" της Άγκυρας, είχαν δώσει ρώσοι αξιωματούχοι, τονίζοντας πως αν φτάσουν σε σημείο να περάσει τα Στενά με τη "βία" ο ρωσικός στόλος, αυτό θα γίνόταν με έναν ή δύο πυραύλους.

Ως αποτέλεσμα όμως μιας τέτοιας περίπτωσης δεν θα στοχοποιούνταν μόνο ο Βόσπορος, αλλά και ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη. Εάν η Άγκυρα ξεχάσει αυτή την «προειδοποίηση», θα το θυμηθεί με άσχημο τρόπο, έχουν τονίσει Ρώσοι ειδικοί.

Χρησιμοποιούν την τραγωδία στο Λίβανο για να προωθήσουν τα ...φαραωνικά σχέδια του Σουλτάνου

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό, για την προώθηση του “μεγαλόπνοου” έργου του Ερντογάν στο κανάλι της Κωνσταντινούπολης.

"Οι πάνω από 2700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ευθύνονται για την έκρηξη και σκότωσαν πάνω από 100 άτομα στην Βηρυτό, μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μέσω του Στενού του Βοσπόρου πριν από έξι χρόνια", δήλωσε ο Varank στο Twitter

«Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο δίνει έμφαση ο αξιότιμος πρόεδρός μας, δεν είναι ένα απλό θέμα, αλλά ένα στρατηγικό ζήτημα ασφάλειας», πρόσθεσε ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης μήκους 50 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά μέσω της Κωνσταντινούπολης, θα μειώσει την κυκλοφορία στο πολυσύχναστο στενό του Βοσπόρου, παρέχοντας μια προτιμώμενη εναλλακτική διαδρομή για διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες.

Ωστόσο, επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντολόγων και των ειδικών, υποστηρίζουν ότι το AKP διακινδυνεύει μη αναστρέψιμες οικολογικές ζημιές σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τον παραμορφωτικό κατασκευαστικό τομέα και να προσφέρει μετρητά για τους συμμάχους και τους πελάτες του.

Οι δηλώσεις του Varank δέχτηκαν δριμεία κριτική στο τουρκικό twitter, με πολλούς χρήστες να καταδικάζουν τον υπουργό για τη σύνδεση των δύο ζητημάτων και να ρωτούν πώς θα αποφευχθούν ζημιές σε περίπτωση έκρηξης στο προβλεπόμενο κανάλι.


Ο Ερντογάν ανακοίνωσε σχέδια για το έργο το 2011 πριν εκλεγεί πρωθυπουργός για τρίτη θητεία, αλλά η κυβέρνησή του απέτυχε να ξεκινήσει το έργο τεχνητής πλωτής οδού εν μέσω αυξανόμενης αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της αντιπολίτευσης της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ İμαμόγλου.

Σε δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το… φαραωνικό έργο, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τονίσει πως “στα Στενά με την Συνθήκη του Μοντρέ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Σκεφτείτε χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζετε τίποτα. Όμως με το Καναλ Ιστάνμπουλ (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα, όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ. Εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό”.

Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ

Το διεθνές νομικό καθεστώς που διέπει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά, έχει αλλάξει πάμπολλες φορές τα τελευταία διακόσια χρόνια. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, μια πρώτη απόπειρα να τακτοποιηθεί το θέμα έγινε με τη συνθήκη των Σεβρών, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το ζήτημα ξαναμπήκε στη συνθήκη της Λοζάννης (Ιούλιος 1923). Εκεί, ορίστηκε πως Δαρδανέλια και Βόσπορος έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθούν (εκτός από τη θάλασσα του Μαρμαρά), όπως αποστρατιωτικοποιημένα έπρεπε να είναι και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος (και Λήμνος και Σαμοθράκη από την ελληνική πλευρά). Η διέλευση των πλοίων θα ήταν ελεύθερη, ενώ μια Διεθνής Επιτροπή για τη Ναυσιπλοΐα στα Στενά θα επιτηρούσε την τήρηση των συμφωνιών.

Το καθεστώς αυτό ίσχυε πάντοτε, όταν οι τρέχουσες μεγάλες δυνάμεις δεν ήθελαν να εξοντώσουν τη Ρωσία. Δεκατρία χρόνια αργότερα, στα 1936, στη θέση της Ρωσίας ορθωνόταν ισχυροποιημένη η Σοβιετική Ένωση. Ο Κεμάλ Ατατούρκ φλερτάριζε μαζί της αλλά και καλλιεργούσε το κλίμα για την τροποποίηση της συνθήκης. Τον ίδιο καιρό, οι παραδοσιακοί «μεγάλοι» έβλεπαν τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι να μπλέκεται στα πόδια τους και να αποζητά μερίδιο στα πράγματα της Ανατολικής Μεσογείου. Μόλις είχε λήξει η ιταλοτουρκική διαμάχη για τα Δωδεκάνησα, με πλήρη νίκη της ιταλικής διπλωματίας. Και οι Ιταλοί ήδη είχαν μπει στην Αιθιοπία, θίγοντας πολλά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Αφρική. Ο Κεμάλ έθεσε ωμά το ζήτημα. Οι Αγγλογάλλοι συναίνεσαν.

Η διάσκεψη στήθηκε στην ελβετική πόλη Μοντρέ με διαπραγματευτές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τις τότε χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Στις 20 Ιουλίου 1936, υπογράφτηκε η συνθήκη. Η Τουρκία αποκτούσε πάλι το δικαίωμα να οχυρώσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Την ίδια μέρα, 30.000 Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις επίμαχες περιοχές.

Νέοι κανονισμοί καθόρισαν το συνολικό εκτόπισμα των πολεμικών πλοίων που τα περνούν σε καιρό ειρήνης, ενώ ειδικά η Σοβιετική Ένωση δεν χρειαζόταν άδεια για τα δικά της πλοία, εκτός από τα αεροπλανοφόρα και τα υποβρύχια. Σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία μπορεί να απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων. Αν, όμως, δε μετέχει στον πόλεμο, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση ναυτικών δυνάμεων που εκτελούν απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών (του ΟΗΕ πλέον) ή δυνάμεων που ανήκουν σε κράτος με το οποίο έχει υπογράψει συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας (π.χ. χώρας μέλους του κατοπινού ΝΑΤΟ).

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος βρήκε την Τουρκία ουδέτερη ως μόλις λίγες μέρες πριν να λήξει, οπότε κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη μεριά των νικητών. Η συνθήκη παρέμεινε σε ισχύ, καθώς ήδη οι ΗΠΑ ξεκινούσαν τον ανταγωνισμό με τη Σοβιετική Ένωση. Μια απόπειρα της τελευταίας, τον Αύγουστο του 1946, να ζητήσει αλλαγή των όρων της συνθήκης, έπεσε στο κενό.

Στα όρια Ρωσία-Τουρκία για τα Στενά

Η Τουρκία, έχει απειλήσει αρκετές φορές να κλείσει τα Στανέ του Βοσπόρου για ρωσικά πολεμικά πλοία, που έστελναν δυνάμεις στη Συρία, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, καθώς βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα στην περιοχή. Κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν έγινε, αφού η ρίξη μεταξύ των δύο χωρών θα ήταν ολοκληρωτική. Και εάν αυτό το περιστατικό αφορούσε στα Στενά του Βοσπόρου, που δεν είναι υπό τον Τούρκο πρόεδρο, τί θα γινόταν σε ένα αντίστοιχο περιστατικό, στην ιώρυγα της Κωνσταντινούπολης που τόσο λαχταρά ο Ερντογάν;

Απάντηση στις εθνικιστικές "ιαχές" της Άγκυρας, είχαν δώσει ρώσοι αξιωματούχοι, τονίζοντας πως αν φτάσουν σε σημείο να περάσει τα Στενά με τη "βία" ο ρωσικός στόλος, αυτό θα γίνόταν με έναν ή δύο πυραύλους.

Ως αποτέλεσμα όμως μιας τέτοιας περίπτωσης δεν θα στοχοποιούνταν μόνο ο Βόσπορος, αλλά και ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη. Εάν η Άγκυρα ξεχάσει αυτή την «προειδοποίηση», θα το θυμηθεί με άσχημο τρόπο, έχουν τονίσει Ρώσοι ειδικοί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Άγκυρα σε Αθήνα:

«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα ανατολικά της Καρπάθου»!

- Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικό

Ξεπερνά πλέον κάθε όριο η τουρκική επιθετικότητα η οποία εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σε δύο «μέτωπα» ταυτόχρονα: Σε Αιγαίο και Κύπρο.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ανοικτά της Καρπάθου και ο μόνος αρμόδιος για τον έλεγχο της περιοχής είναι η… ίδια!
Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η σημερινή ανταλλαγή NAVTEX για τις 8 και 9 Οκτωβρίου, μέσω των οποίων και οι δύο χώρες έχουν εξαγγείλει ασκήσεις με την χρήση πραγματικών πυρών.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, με νεότερη αγγελία προς ναυτιλομένους που φέρει τον αριθμό 1117/19, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με αριθμό ΗΑ13-543.2019 που εμπίπτει μέσα σε περιοχή τουρκικής NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή.
Ο σταθμός του Ηρακλείου δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX», όπως χαρακτηρίζει την περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.
Το δεδομένο είναι ότι από τις 8 μέχρι και τις 9 του μήνα οι δύο χώρες έχουν δεσμεύσει την ίδια περιοχή -η Τουρκία παράνομα- για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, τις ίδιες ώρες.
Την ίδια ώρα το αντιτορπιλικό του 6ου Στόλου USS Gonzalez (DDG-66) κλάσης Arleigh Burke αναφέρουν πληροφορίες ότι στέλνει το αμερικανικό Ναυτικό στη «διακεκαυμένη» περιοχή ανατολικά της Καρπάθου, όπου στις 13 Οκτωβρίου το ρωσικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή όπου πλήρως αρμόδια είναι η Ελλάδα.
Το αντιτορπιλικό βρίσκεται στην Λάρνακα όπου κατέπλευσε προχθές στο πλαίσιο της  «υποστήριξης των αμερικανικών συμφερόντων» στον χώρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού Στόλου που έχει έδρα την Νάπολη της Ιταλίας.
Το γεγονός της παρουσίας του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή δείχνει ότι οι ΗΠΑ συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μοναδικού δικαιώματος  της Ελλάδας να  εκδίδει σχετικές άδεις από τον Σταθμό Ηρακλείου  για την συγκεκριμένη περιοχή.
Η επιλογή εκ μέρους της Τουρκίας της περιοχής ανατολικά Καρπάθου-νότια Ρόδου για την άσκηση του ρωσικού Ναυτικού δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς η Άγκυρα  έχει δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της φθάνει μέχρι εκεί, αλλά και ότι το απώτατο όριό της θα ορισθεί μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και μεταξύ των άλλων χωρών της περιοχής!
Με βάση αυτή τη δήλωση, αφήνει το «παράθυρο» ανοικτό για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, με την Ελλάδα να είναι περίπου απούσα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη!
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε όλη αυτή την περιοχή, φυσικά, η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων και της Έρευνας και Διάσωσης ανήκει μόνο στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη NAVTEX έχει στόχο να ακυρώσει ακριβώς την ελληνική παρουσία στην περιοχή.
Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την παρουσία ρωσικών πολεμικών σκαφών πλησίον της Κρήτης, δηλαδή πλησίον της Σούδας όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική διευκόλυνση, την επέκταση χρήσης της οποίας θα υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μάικ Πομπέο, ο οποίος φθάνει σήμερα το απόγευμα στη χώρα μας.
Η υπογραφή της νέας συμφωνίας που θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο- είναι, ουσιαστικά, στενό «μαρκάρισμα» της Ουάσινγκτον ανατολικά και βόρεια των ελληνικών συνόρων.
Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ, θα υπογραφεί η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, καθώς στην ουσία η Αμερική μέσα από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις -πλην της Σούδας όπου έτσι και αλλιώς υφίσταται- στρέφει τα «ραντάρ» της προς Ρωσία και Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Αμερικανών έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας και αίφνης της Ρωσίας.
Η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει, εκτός της βάσης της Σούδας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου θα υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα -στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης- και στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει η σχολή ελικοπτέρων για κοινή εκπαίδευση.
Είναι σίγουρο ότι το θέμα της τουρκικής NAVTEX και η ρωσικά άσκηση θα συζητηθούν κατά τις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, με τις ΗΠΑ να διαβεβαιώνουν ότι τάσσονται με την πλευρά της Ελλάδας στο θέμα των αρμοδιοτήτων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
PRONEWS

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.10.19

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ρεζιλεύεται διεθνώς η Τουρκία:

Aποσύρει τα γεωτρύπανα από τη Μεσόγειο μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ

– Αλλάζουν τα δεδομένα

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά από το εμπάργκο των ΗΠΑ, η Τουρκία αναγκάζεται να αποσύρει ένα ένα τα γεωτρύπανά της από την κυπριακή ΑΟΖ. Χωρίς την τεχνολογική υποστήριξη από τρίτες χώρες τα τουρκικά γεωτρύπανα καθίστανται άχρηστα, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να σκύψει το κεφάλι και να αποχωρήσει από την περιοχή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποχωρεί και από τις μονομερείς παράνομες διεκδικήσεις της. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη μορφή προκλήσεων που θα υιοθετήσει η Τουρκία καθώς και περαιτέρω αύξηση της επιθετικής της ρητορικής.

Αποκαλυπτικό το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», σχετικά με την πορεία των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο και την προσωρινή (;) αποχώρηση των γεωτρύπανων Πορθητή και Γιαβούζ από τα ανοιχτά της Κύπρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό «φωνάζει» ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κάνει τίποτα στην ανατ. Μεσόγειο, παρά το τεράστιο κόστος που ξοδεύει για τις γεωτρήσεις.

Με αφορμή αυτή την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα η εφημερίδα, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποκαλύπτει ότι ένα άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία προς την Τουρκία για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της, είναι ο λόγος που έχει αναγκάσει την Άγκυρα να αποσύρει και καθηλώσει τα πλοία της στο λιμάνι της Μερσίνας με τη δικαιολογία του… ανεφοδιασμού.


Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι, που υπογράφει το σημερινό ρεπορτάζ, έχει διατελέσει για μεγάλο διάστημα κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές για δημοσιεύματα της «Τζουμχουριέτ», ωστόσο εξακολουθεί να μέμφεται τον πρόεδρο Ερντογάν για την πολιτική του και δη στην ανατ. Μεσόγειο. Ο Μουσταφά Μπαλμπάι με σκωπτικό ύφος αναφέρεται στα οθωμανικά ονόματα που έχουν δοθεί στα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα από την κυβέρνηση Ερντογάν, ονόματα βαριά σαν ιστορία, όπως λέει, που δεν έχουν καταφέρει ωστόσο να βγάλουν κανέναν… λαγό, πολλώ δε μάλλον φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο.

«Τα ονόματα των πλοίων που επιχειρούν στην ανατ. Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας το καθένα κι από ένα κεφάλαιο ιστορίας… Πορθητής, Γιαβούζ, Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά, Ορούτς Ρέις. Ωστόσο, οι έρευνες που γίνονται υποβρυχίως και δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και είναι πολύ δαπανηρές».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το κόστος ενός ξένου γεωτρύπανου φτάνει το 1 εκατ. δολάρια καθημερινά, ενώ των τουρκικών, που διαθέτει πλέον η χώρα, κατεβαίνει αυτομάτως στις 300 χιλιάδες δολάρια ημερησίως το καθένα. Κι ο λόγος του τεράστιου οικονομικού μεγέθους των γεωτρήσεων είναι το υψηλό κόστος των μηχανικών και χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές. Ένας άλλος παράγοντας επίσης για το υψηλό κόστος είναι το μονοπώλιο των προμηθευτών-εταιρειών. Τα κεντρικά γραφεία των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτουν συνεργάτες στη Βρετανία και τη Γαλλία.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) όσο επιχειρούσε στην αρχή στα ανοιχτά της Μεσογείου δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με υλικό εξοπλισμό, όταν όμως άρχισε να πλησιάζει στην Κύπρο, η κατάσταση άλλαξε και έγινε πολύ σοβαρή, σύμφωνα με τη «Τζουμχουριέτ».

«Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Εδώ και 2 μήνες περίπου δεν προμηθεύουν την Τουρκία με τα απαραίτητα χημικά υλικά και παράγωγα. ‘Μα θα πληρώσουμε…’, τους λέμε. ‘Όχι’, απαντούν. Αν και οι εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα αυτά και αποτελούν μονοπώλιο, είναι ιδιωτικές. Αλλά μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, σταμάτησαν την πώληση. Και η απόφαση για το εμπάργκο αυτό εφαρμόζεται και από τις βρετανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική. Όταν οι Τούρκοι αρμόδιοι ενημερώθηκαν για την απόφαση, άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές. Μία από αυτές ήταν η Κίνα, που παράγει παρόμοια υλικά, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας των ερευνών στη Μεσόγειο, δυστυχώς τα υλικά αυτά αποδείχθηκαν… κινέζικα. Ξανα-απευθύνθηκαν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και παράλληλα προσπαθούν να βρουν μια προσωρινή λύση στη διεθνή αγορά, αλλά η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών.

Ειδικά για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα τεμάχια Finike-1 (Πορθητής – δυτικά της Πάφου) και Karpaz-1 (Γιαβούζ – στον κόλπο της Καρπασίας) οι εταιρείες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford (ΗΠΑ), Geo-log (Ιταλία) ακύρωσαν τις συμφωνίες και δήλωσαν ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά για αυτά τα πηγάδια γύρω από το νησί. Αν και οι ίδιες εταιρείες συνδράμουν με υλικό αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά», αποκαλύπτει ο Μουσταφά Μπαλμπάι της «Τζουμχουριέτ», ο οποίος κάνει λόγο για ανάγκη πλέον επαναπροσδιορισμού της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» μετά από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για την Τουρκία.

Οι αμερικανικές Exxon, Noble, η βρετανική BG, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η νοτιο-κορεατική Kogas, η ισραηλινή Delek Drillinig Group, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, το Λίβανο, η Ελλάδα έχουν όλες υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο και έχουν ιδρύσει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατ. Μεσογείου. Η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει πουθενά, καταγγέλλει ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ».

«Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική χώρα έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά ούτε και αυτό της το επιτρέπουν. Μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική «Γαλάζιας Πατρίδας», καταλήγει.

pentapostagma.gr

 

 

 

 

 

Τουρκία - εκλογές:

Προβάδισμα Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη

- Ανατροπή στην Άγκυρα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019,
Τουρκία - εκλογές: Προβάδισμα Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη - Ανατροπή στην Άγκυρα

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με 50,1% έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα προηγείται με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Μπιναλί Γιλντιρίμ
Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με καταμετρημένο κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων.

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αττάλεια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Αιματηρές εκλογές: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε επεισόδια έξω από τις κάλπες

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι την ημέρα των εκλογών σκοτώθηκαν δύο άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει τη ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνολικά στους τέσσερις ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και πέντε πριν την ημέρα των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από διαπληκτισμό σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία και έχει συλληφθεί ένας άνδρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού ψήφισε, δήλωσε ξαφνιασμένος από το περιστατικό που ερευνάται. Υπολογίζεται ότι περίπου 553.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καβγά, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε από μαχαίρι σε καβγά 15 ατόμων στην συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Οι εκλογές σε αριθμούς

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμενόταν να ψηφίσουν στα 142,777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ακόμη 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονταν στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες της Τουρκίας.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα πένε χρόνια.

Στις κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψήφισαν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019, 21:53

 

 

 

 

«Έχω μετανιώσει που κατέβασα την ελληνική σημαία στα Ίμια»

Ο πρώην δημοσιογράφος της Χουριέτ που μαζί με τους συνεργάτες του κατέβασαν την ελληνική σημαία πριν από 23 χρόνια θεωρείται στη χώρα μας persona non grata – Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν να στήνουν σκηνικά έντασης με «κυνηγητά» σκαφών στην περιοχή

Πριν από 21 χρόνια κατέβασε την ελληνική σημαία και ύψωσε την τουρκική στα Ιμια, οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Σήμερα δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντας «αστεία» την ενέργειά του και ζητώντας παράλληλα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει ώστε να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα των ανεπιθύμητων στη χώρα μας.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 1996. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη Τζεσούρ Σερτ, μαζί με έναν συνάδελφό του και έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού σταθμού Canal D, που επίσης ανήκει στον όμιλο Dogan, αποβιβάζονται στα Ιμια

και κατεβάζουν την ελληνική σημαία. Η συνέχεια είναι γνωστή… Σήμερα, 21 χρόνια μετά, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο Σερτ δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντας «αστεία ανάμνηση» την ενέργειά του.Εχοντας εγκαταλείψει πλέον τη δημοσιογραφία, ο πάλαι ποτέ μάχιμος ρεπόρτερ της «Χουριέτ» -και εθνικός ήρωας στην Τουρκία λόγω σημαίας- αποφεύγει σήμερα να μιλάει για όσα συνέβησαν στα Ιμια. Ωστόσο, και τα λίγα που λέει έχουν το δικό τους νόημα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τον κάλεσε εκείνο το πρωινό εσπευσμένα ο διευθυντής της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκόκ προκειμένου να του αναθέσει μια δημοσιογραφική αποστολή που θα τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα. Κρατώντας μια μεγάλη τουρκική σημαία στα χέρια -όπως έγινε γνωστό αργότερα, του την έδωσαν από τα γραφεία της «Χουριέτ» στη Σμύρνη- επιβιβάστηκε με έναν δημοσιογράφο και έναν εικονολήπτη του Canal D στο ελικόπτερο και πέταξαν για τα Ιμια κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπου και κατάφεραν να προσγειωθούν μετά τις επίμονες προσπάθειες του πιλότου. «Καταδρομικά» -χωρίς να σβήσει η μηχανή του ελικοπτέρου και με τον έλικα να γυρίζει- δημοσιογράφοι και εικονολήπτης πήδηξαν στο έδαφος και κινήθηκαν αστραπιαία προς τον ιστό, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και ανεβάζοντας στη συνέχεια την τουρκική, πυροδοτώντας την κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Την επόμενη μέρα η «Χουριέτ» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος σημαιών».

Οπως λέει ο Σερτ, δεν πίστευε πως η προκλητική του ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αποφεύχθηκε στο πάρα πέντε, αλλά με τρεις Ελληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού νεκρούς και «γκριζάρισμα» των βραχονησίδων. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της “Χουριέτ”… Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει», λέει χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός.

Η «ιστορική» φωτογραφία από την έφοδο των Τούρκων δημοσιογράφων στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996. Στο μέσον ο Τζεσούρ Σερτ που τώρα δηλώνει μετανιωμένος

Η ελληνική σημαία των Ιμίων

Τι απέγινε όμως η ελληνική σημαία που κατέβασε από τον ιστό και πήρε μαζί του επιστρέφοντας με το ελικόπτερο στη Σμύρνη ο Σερτ; Πρόκειται για τη σημαία που είχαν υψώσει δύο ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 1996, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μαζί με λίγους συμπατριώτες του ως απάντηση στις εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας στις βραχονησίδες Ιμια.

Οπως λέει, η σημαία παραδόθηκε από τον ίδιο στον διευθυντή της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν για ευνόητους λόγους.
«Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ιμια. Ετσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της “Χουριέτ”», θυμάται ο Σερτ. «Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει» λέει, χωρίς να αποκαλύπτει τι προτίθεται να κάνει αν η ελληνική σημαία που κάποτε υψώθηκε στα Ιμια έρθει στην κατοχή του.

«Persona non grata» και γράμμα στον Αλέξη Τσίπρα

Το 1996 ο Σερτ ταξίδεψε στην Ελλάδα με την παρθενική πτήση της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus (δρομολόγιο Σμύρνη-Αθήνα) με βίζα που είχε εξασφαλίσει από το ιταλικό προξενείο της Σμύρνης. Οταν η τότε Ελληνίδα πρόξενος Χαρά Σκολαρίκου, που ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στην πανηγυρική πτήση, αντιλήφθηκε την παρουσία του Σερτ στο αεροπλάνο, διαμαρτυρήθηκε χωρίς να εισακουστεί, με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψει. Μετά το περιστατικό αυτό ο Σερτ χαρακτηρίστηκε και επίσημα από τις ελληνικές αρχές «persona non grata» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
«Πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Εχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να μου το έχουν συγχωρήσει. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορώ», λέει, ενώ ταυτόχρονα ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δει με ενδιαφέρον το θέμα του. «Δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος.

Η οικογένειά μου κι εγώ μένουμε στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα… Μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική». Μάλιστα ο Σερτ δηλώνει και θαυμαστής του κ. Τσίπρα. Πιστεύει πως θα βρει τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας: «Πιστεύω πως ο κ. Τσίπρας ακολουθεί σωστή πολιτική και είναι καλός σ’ αυτό που κάνει. Πραγματικά τον παρακολουθώ με ενδιαφέρον και τον θαυμάζω».

Σχολιάζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στα Ιμια και το Αιγαίο γενικότερα, ο Σερτ τις αποδίδει σε μια προσπάθεια «επίδειξης ισχύος για εσωτερική κατανάλωση», αφήνοντας εμμέσως μομφές κατά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στη χώρα, εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, το οποίο πιθανόν να δώσει στον Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν προνόμια σουλτάνου… «Θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε ως επίδειξη ισχύος, ή μια προσπάθεια προβολής της δύναμής μας για εσωτερική κατανάλωση, ή ίσως για τη διαμόρφωση της εσωτερικής ατζέντας με σκοπό την αντιστροφή των αρνητικών δεδομένων τη συγκεκριμένη στιγμή. Τελικά πιστεύω πως είναι ανούσιο, αφού σύντομα θα εκτοπιστεί από την ατζέντα».Σχολιάζοντας τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δηλώνει αισιόδοξος πως θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική, «Υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα-δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις».

Ο Τζεσούρ Σερτ με τη γυναίκα τουΑτζέντης

Εδώ και 6 χρόνια και ύστερα από μια σημαντική πορεία αρχικά στη «Χουριέτ» και στη συνέχεια στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News Agency, ο Σερτ εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία. Ταυτόχρονα απαρνήθηκε το χαρακτηριστικό του look με τα μακριά μαλλιά και την κοτσίδα, θέλοντας να περνάει απαρατήρητος. Καλλιτεχνικός ατζέντης, πλέον, από το 2011 ασχολείται με τη διοργάνωση συναυλιών γνωστών Τούρκων καλλιτεχνών, όπως οι Εμπρού Γκιουντές, Ντέρια Ουλούγκ, Ασένα, Ογιούκ Σερτέρ, Βόλκαν Κονάκ, στα δημοφιλή night clubs της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στο εξωτερικό, π.χ. σε Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.

Οπως λέει ο Σερτ, έχει φίλους στην Αθήνα και στα νησιά, του αρέσει να ακούει Ελληνες τραγουδιστές, όπως η Αννα Βίσση, η Χάρις Αλεξίου, η Ελενα Παπαρίζου, ο Μάριος Φραγκούλη κ.ά.
Αν και για χρόνια περιζήτητος εργένης, ενέδωσε στην αγαπημένη του Ζεϊνέπ Ζεϊρέκ με την οποία πρόσφατα απέκτησαν μία κορούλα που, όπως λέει ο ίδιος, του έχει αλλάξει τη ζωή. Θιασώτης των social media, τα χρησιμοποιεί για να προβάλλει τα διάφορα events που διοργανώνει.

Στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook δεν υπάρχουν αναρτημένες φωτογραφίες από την εποχή της μάχιμης δημοσιογραφίας, ούτε βέβαια οι γνωστές σκηνές από τα Ιμια την ώρα που κατεβάζει την ελληνική σημαία που τον έκαναν πρωτοσέλιδο και εθνικό ήρωα στην Τουρκία. Είναι εμφανές ότι θέλει να ξεχάσει όσα συνέβησαν τότε και ότι παραλίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε πόλεμο. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα μένουν ακόμη αναπάντητα.

Το δημοσίευμα της «Χουριέτ»

2/2/2019

 

 

 

 

 

26/11/2018

Τέλος στο ίδρυμα του Τζώρτζ Σόρος στην Τουρκία μετά τις καταγγελίες Ερντογάν

HERBERT NEUBAUER via Getty Images

Το ίδρυμα Open Society του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές του στην Τουρκία, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του Αμερικανού μεγιστάνα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Σόρος ότι στηρίζει τον Τούρκο φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, που φυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από έναν χρόνο και πλέον, καθώς βαρύνεται με υποψίες ότι «χρηματοδότησε» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κατηγορίες που αρνείται κατηγορηματικά.

«Ποιος κρύβεται πίσω από εκείνον (τον Οσμάν Καβαλά); Ο διάσημος Ούγγρος εβραίος Σόρος. Αυτό το πρόσωπο στέλνει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για να διχάσει και να διαλύσει τα έθνη και χρησιμοποιεί τα χρήματα που διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες για αυτόν τον σκοπό» είχε πει ο Ερντογάν από την Άγκυρα.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, το ίδρυμα του Σόρος περιγράφει μια «συντονισμένη προσπάθεια» να τον συνδέσουν με τις διαδηλώσεις του 2013 καταφεύγοντας σε «αβάσιμες καταγγελίες στα ΜΜΕ».

«Η αύξηση του αριθμού των αθεμελίωτων κατηγοριών και των μεροληπτικών εικασιών στα ΜΜΕ σε βάρος του ιδρύματος Open Society τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο να καταλήξει στην απόφαση ότι η συνέχιση της εργασίας του Ιδρύματος έχει καταστεί αδύνατη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εμμένοντας στο γεγονός ότι λειτούργησε πάντα σε συμφωνία με το τουρκικό δίκαιο, το ίδρυμα εξηγεί ότι θα καταθέσει «αμέσως» το αίτημά να κλείσει ενώπιον δικαστηρίου.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

13/09/2018 17:46

Απορρίφθηκε το αίτημα να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Chris McGrath via Getty Images

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Συνδέσμου Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, στην οποία υποστήριζε ότι η παραμονή της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο και όχι τέμενος παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία του Συνδέσμου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή γιατί έκρινε ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος, χωρίς να εξετάσει το περιεχόμενο της προσφυγής. Σημειώνεται πως ο νόμος για τις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προβλέπει πως για προσφυγή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, δηλαδή νομικών προσώπων, πρέπει η πράξη για την οποία γίνεται η προσφυγή να στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του φορέα.

Ο εν λόγω Σύνδεσμος για πρώτη φορά είχε προσφύγει το 2004 με αίτηση του στην κυβέρνηση όπου ζητούσε την άρση της απόφασης με την οποία η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, το 2005, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείς το οποίο και απέρριψε επίσης τότε την προσφυγή.

Ο Σύνδεσμος μετά από περίπου μια δεκαετία, όταν με νέο νόμο επετράπησαν στην Τουρκία οι προσωπικές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2015 προσέφυγε σ′ αυτό υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του σωματείου.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

16.8.18

Η Τουρκία αναγνωρίζει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία!

- Ενώνονται ακτοπλοϊκά

Η Τουρκία αναμένεται να συνδεθεί ακτοπλοϊκά με την κριμαϊκή χερσόνησο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, μέσω γραμμής που θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας που θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.
Την εν λόγω σύνδεση  επέτρεψε το τουρκικό κράτος και αυτό αυτομάτως συνιστά έμμεση αναγνώριση της ένωσης Ρωσίας- Κριμαίας απο την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Sputnik ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Crimean Sea Ports Αλεξέι Βολκόφ, η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει τα δρομολόγια προς την Τουρκία το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς εμπορευμάτων έχουν γίνει. Τα λιμάνια που θα συμμετέχουν στην ακτοπλοϊκή γραμμή θα ανακοινωθούν αργότερα», δήλωσε ο Βολκόφ.
Η συγκεκριμένη σύνδεση θα είναι η δεύτερη μεγάλη σύνδεση της χερσονήσου με τον υπόλοιπο κόσμο που θα έχει γίνει φέτος.
Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε η οδική σύνδεση της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ρωσία, μέσω της γέφυρας που εγκαινίασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη και ήδη την έχουν διασχίσει 1,6 εκατομμύρια οδηγοί. Το σιδηροδρομικό σκέλος της γέφυρας αναμένεται να κατασκευαστεί το 2019.
Η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας, ωστόσο επανενώθηκε με τη Ρωσία το 2014, ύστερα από ένα δημοψήφισμα που επικρίθηκε σφοδρά από το Κίεβο.
Αρκετές δυτικές χώρες επέβαλαν μάλιστα κυρώσεις στη Μόσχα για την «προσάρτηση», όπως έλεγαν, της Κριμαίας, ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία έγινε σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 16.8.18

 

 

 

 

 

 

Ερντογάν, ο πρώτος σουλτάνος της Τουρκίας

Από τη Δευτέρα η Τουρκία μετατρέπεται επισήμως σε «προεδρική δημοκρατία». Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν αποκτά μεγαλύτερες εξουσίες από όλους τους προκατόχους του στη σύγχρονη Τουρκία.

Μόλις 13 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κυβερνών «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ) του Ερντογάν δρομολογούσε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τη στήριξη της κοινής γνώμης. Την εποχή εκείνη φαινόταν ότι εδραιώνονται στην Τουρκία η δημοκρατία, η ελευθερία της γνώμης και η κοινωνική συμφιλίωση. Κι όμως σήμερα, η Τουρκία παραχωρεί υπερεξουσίες σε έναν πρόεδρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ακολουθεί μία πολιτική ατζέντα όλο και πιο ισλαμιστική, εθνικιστική, αυταρχική. Από τη στιγμή που δεν θα είναι υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν θα έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Θα ελέγχει όμως και τη δικαστική εξουσία, καθώς αποκτά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τους ανώτατους δικαστές.

Ο ίδιος απορρίπτει την κριτική και υποστηρίζει ότι προεδρική δημοκρατία έχουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Ερσίν Καλασίογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Σαμπάντσι της Κωνσταντινούπολης «δεν έχει γίνει συζήτηση μαζί μας για το νέο πολιτειακό σύστημα, παρά μόνο σε πολύ γενικές γραμμές, οπότε λεπτομέρειες δεν γνωρίζουν ούτε η κοινή γνώμη, ούτε η επιστημονική κοινότητα. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές με άλλες χώρες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει το Κογκρέσσο και να προκηρύξει εκλογές, ενώ στη Γαλλία τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου ορίζονται από το Κοινοβούλιο».

Αμέτοχη η «κοινωνία των πολιτών»

Ο Ερσίν Καλασίογλου επισημαίνει τα στοιχεία αυταρχισμού στο νέο πολιτειακό σύστημα της Τουρκίας. «Τόσο στο αμερικανικό, όσο και στο γαλλικό σύστημα πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών. Κάτι τέτοιο σε μας δεν υπάρχει. Μία άλλη εξέλιξη είναι ότι εφεξής ο Ερντογάν θα ελέγχει τη νομοθετική εξουσία κυβερνώντας με προεδρικά διατάγματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε, παρά μόνο επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακόμη ισχύει στην Τουρκία». Παρόμοια άποψη εκφράζει ο πολιτικός επιστήμων Ντογκού Εργκίλ, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά καταργούνται η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά σε μία δημοκρατία».

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο λόγω της συμμαχίας του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πολλοί φοβούνται ότι η σκληρή στάση του MHP σε μία σειρά ζητημάτων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο εθνικιστικές αντιλήψεις, δυσχεραίνοντας τόσο την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, όσο και την προσέγγιση με την ΕΕ. Ήδη από το 1999 η Άγκυρα είχε υποβάλει αίτηση ένταξης. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 3 Οκτωβρίου 2005, αλλά μέχρι σήμερα δεν σημειώνουν θεαματική πρόοδο και ουσιαστικά έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια, μετά την επιβολή «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία. Μιλώντας στην Deutsche Welle η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ζητεί μάλιστα την επίσημη αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Ένταση με τις ΗΠΑ

Παράλληλα, κρισιμη περίοδο διέρχονται και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό για πολλούς λόγους: Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ερντογάν θεωρεί υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, εξακολουθεί να ζει ανενόχλητος στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, παρά τις τουρκικές ενστάσεις. Και επιπλέον η Άγκυρα θέλει να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ. «Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι ΗΠΑ είναι λιγότερο δημοφιλείς από το Ιράν στην Τουρκία», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμων Ντογκού Εργκίλ. «Στην τουρκική κοινωνία εξαπλώνεται μία νοοτροπία εχθρική απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολιτική Ερντογάν», συμπληρώνει.

[DW]  Posted by IGOR στο Ιουλίου 8, 2018

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Τουρκία:

Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας

- Διέκοψαν την ομιλία Ιντζέ τα κανάλια, για να δείξουν... Ερντογάν!

erdogan00
Πέτρος Κράνιας
23/06/2018, 19:17 6

«Πώς έγινε αυτός υποψήφιος για την προεδρία;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και καυχήθηκε για την ανάπτυξη 7,4% που σημείωσε η χώρα - Τέλος στις διακρίσεις, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας και τις υποκλοπές, υποσχέθηκε ο Μουχαρέμ Ιντζέ

Έπεσε και επισήμως σήμερα η αυλαία των προεκλογικών εκδηλώσεων που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται ήδη το τελευταίο δεκαήμερο πριν την εκλογική διαδικασία.

Αύριο, Κυριακή, οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα, όπως αποφάσισε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πολίτες ψηφίζουν σε δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τον πρόεδρο και ένα για την Βουλή.

Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε επτά ομιλίες και έδωσε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, τα γκάλοπ κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

Δεν είναι σαφές, όμως, αν ο κ. Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5% ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Επιπλέον, αύριο φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή.

Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

Τελευταία ομιλία Ερντογάν

Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του AKP και ο μεγάλος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP, εκφώνησαν τις τελευταίες ομιλίες τους πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση στους Τούρκους πολίτες ανεξαρτήτων του κόμματος που ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες και αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο, που έκανε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως εκείνος τουλάχιστον ισχυρίζεται. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι του δεν έχουν όραμα για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου οι εκλογές της Κυριακής να είναι αδιάβλητες. Με την ευκαιρία βρήκε και την αφορμή να επιτεθεί και στον βασικό του αντίπαλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου: «Κύριε Μουχαρέμ ζούμε σε ένα κράτος δικαίου». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και μια αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον οδηγίες.

«Αν ζούσε ο Ερμπακάν θα έκανε το κράτος πρώτο»

Δεν είμαστε στους G20; Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι 17η χώρα. Φέτος σημειώσαμε ανάπτυξη ρεκόρ με 7,4%, μόλις δεύτεροι πίσω από την Ινδία και νούμερο ένα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν ζούσε ο δάσκαλος Ερμπακάν θα μας είχε πάνω σε ένα πολύ γρήγορο τρένο.

Είπα, «ο Θεός να μας δείξει αυτές τις μέρες».

Αναφερόμενος σε μια φωνητική καταγραφή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης του Muharrem İnce, ο Ερντογάν είπε: «Είμαι δάσκαλος φυσικής, λέει ο κ. Muharrem». Δεν είχατε ποτέ τάξη, δεν πληρώσατε ασφάλιστρα SSK για δέκα δασκάλους, τότε τα κοινωνικά μέσα την "έπεσαν" στον δημόσιο υπάλληλο. Πώς έγινε, αυτός, υποψήφιος για την προεδρία;».

Τι είπε ο Ιντζέ

Από την πλευρά του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι την Κυριακή θα μπει τέλος στις διακρίσεις, τις σπατάλες δημοσίου χρήματος και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Κάνοντας ειδική αναφορά στη Συρία, τόνισε πως στα άμεσα σχέδια του είναι η αποστολή πρεσβευτή στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς του, που τον υποστήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Ιντζέ υποσχέθηκε πως θα επανέλθει η ιδιωτικότητα και θα επαναλειτουργήσουν οι στρατιωτικές σχολές: "Θα τελειώσουμε αύριο με τις διακρίσεις και θα σταματήσουμε αύριο να ξοδεύουμε τα χρήματα του κράτους. Αυτή είναι η 107η συγκέντρωση σε 50 ημέρες. Ο πρόεδρος τους αγκαλιάζει όλους. Δεν υπάρχει κανένας αριστερός, δεξιός, οπαδός του AKP ή του CHP. Θα είμαι πρόεδρος όλων. Αγία Κωνσταντινούπολη σε κοιτάζω από μια σκηνή στο Maltepe, φαίνεσαι τόσο όμορφη. Η Κωνσταντινούπολη είναι σαν πεδιάδα με παπαρούνες. Ήταν υπέροχα στη Σμύρνη, στην Άγκυρα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ήρθαν 5 εκατομμύρια. Ο Yahya Kemal είναι δικός μας, ο Necip Fazıl είναι δικός μας, ο Nazım Hikmet είναι δικός μας".

«Ευχαριστώ όλους για τον κόπο τους μέχρι σήμερα»

Αύριο προειδοποιώ όλους τους κυβερνήτες και τους δημάρχους, μη κάνετε άλλο ρεζίλι την Τουρκία. Εσείς είστε η κυβέρνηση της Τουρκίας, όχι ο Ερντογάν. TRT αν δεν ήρθες εσύ στην ομίλία μου τι θα γίνει, τι θα γίνει κι αν ερχόσουν;» είπε στο ξεκίνημα ης ομλίας του ο Ιντζέ και τόνισε ότι η πρώτη του κίνηση ως πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι να σταματήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θα τελειώσω τη δουλειά των πρώτων 100 ημερών μέσα σε μία βδομάδα και σε 500 μέρες τη δουλειά πέντε ετών.

«Θα κάνω ό,τι πρέπει να γίνει χωρίς διακρίσεις»

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και η διοίκησή του θα είναι αυτόνομοι. Θα αγωνιστούμε χωρίς έλεος ενάντια στην τρομοκρατία, όπως το PKK, όπως το ISIS και οι FETO...

Θα διορίσω έναν πρέσβη στη Συρία εντός 100 ημερών. Πρέπει να έρθει η ειρήνη στην Τουρκία, στην περιοχή ευρύτερα, στον κόσμο. Θα κάνω το πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων. 4 εκατομμύρια Σύροι θα πάνε σπίτια τους με νταούλια και ζουρνάδες.

Θα δουλέψουμε για την κάθαρση στον αθλητισμό. Δεν θα παρέμβουμε στις επιλογές των ομάδων. Δεν θα τρέξουμε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Θα κάνω αυτό που χρειάζεται με αμερόληπτη κρίση. Μια ανεξάρτητη κρίση είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θα ξεκινήσουμε πρώτα εκεί.

«Δεν θα υποκλέπτεται κανενός το τηλέφωνο»

Μέσα σε 100 ημέρες, κανείς δεν θα μπορεί να αγγίξει την ιδιωτική ζωή σας. Κανένα από τα τηλέφωνά σας δεν θα υποκλέπτεται. Όποιος ακούει τα τηλέφωνα του Προέδρου μπορεί να είναι διεστραμμένος.

Με τη δικαιολογία πως υπάρχουν σχολεία γκιουλενιστών, κλείνουν όλες οι στρατιωτικές σχολές. Γιατί οι δικαστές δεν έκλεισαν μία στις τρεις νομικές σχολές των γκιουλενιστών;. Θα ανοίξουμε αμέσως νέες στρατιωτικές σχολές.

Ξεδιάντροποι κόλακες, ακόλουθοι ΜΜΕ. Θα προβούμε αμέσως σε νομικές κινήσεις για τα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ο Ιντζέ, όταν τα παρευρισκόμενα ΜΜΕ διέκοψαν για να μεταδώσουν την ομιλία του Ερντογάν που ξεκινούσε την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλεγεί αύριο το βράδυ, ο πανικός θα αυξηθεί στις αγορές, τα επιτόκια θα αυξηθούν, η ισοτιμία με το δολάριο και το ευρώ θα αυξηθεί. Οι Σύροι θα συνεχίσουν να έρχονται. Το κράτος θα συνεχίσει να πέφτει. Τα τηλέφωνά σας θα συνεχίσουν να υποκλέπτονται.

Εάν κερδίσει ο Ιντζέ, η παραγωγή θα αυξηθεί, το δολάριο θα πέσει, τα επιτόκια θα πέσουν, το ευρώ θα πέσει. Η μετανάστευση των Σύρων θα σταματήσει, θα γίνουν ανεξάρτητα δικαστήρια, το κρέας θα μπει στις κατσαρόλες. Αν κερδίσω λεπτό, ο αδελφός μου από το ΑΚΡ, ο αδελφός μου του CHP, ο αδελφός τοου MHP, ο αδελφός του HDP, ο αδελφός του Καλού Κόμματος, 81 εκατομμύρια, το κόμμα Saadet, ο αδελφός του Δημοκρατικού Κόμματος, ολόκληρη η Τουρκία θα κερδίσει.

Προς το παρόν υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Maltepe, αλλά καμία τηλεόραση δεν μεταδίδει ζωντανή μετάδοση. Η ηθική σας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στον κόσμο. Θα κρίνουμε εκείνους που μπλοκάρουν αυτή τη ζωντανή μετάδοση σήμερα. Είναι ανηθικότητα. Ό,τι κι αν κάνετε, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.

23/6/2018

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

«Kαρφί» για κατάρρευση η Τουρκία

Ξεκίνησε η διαδικασία χρεοκοπίας


Έρχονται capital controls και προσφυγή στο ΔΝΤ

Η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει. Μετράει αντίστροφα λοιπόν ο χρόνος για την Τουρκία, καθώς είναι ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Από την μία ο οικονομικός Αρμαγεδδώνας και από την άλλη ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ανοίξει με το Ισραήλ, συνθέτουν ένα σκηνικό απόλυτης κόλασης.
O οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

O Ρ.Τ. Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.


Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογαν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.

Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογαν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν, καταλήγει το Bloomberg .

Η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Τουρκία, η οποία αφορά το έτος του 2018 και εκδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας λίγο πριν τις από πρόωρες εκλογές. Στην εν λόγω έκθεση το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται κατά τα τελευταία 15 χρόνια η κυβέρνηση του ΡετζέπΤαγγίπ Ερντογάν.

Το ΔΝΤ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με το σκεπτικό ότι επιλέγει τον λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις απέναντι σε μια «οικονομική καταιγίδα» η οποία επιδεινώνεται με την κάθε ημέρα που περνάει. Το ΔΝΤ προτείνει την άμεση δρομολόγηση μέτρων λιτότητας. Διαφορετικά, η έκθεση εκτιμά ότι κατά το επόμενο έτος η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ και των ξένων δανειστών.

Πώς εξηγείται η κρίση
Μόλις μέσα σε λίγες ημέρες, η αντιστοιχία του Αμερικανικού Δολαρίου έναντι της Τουρκικής Λίρας έχει σκαρφαλώσει στο 4,40. Πριν από περίπου ένα έτος, 1 Δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχούσε περίπου σε 3,50-3,60 Τουρκικές Λίρες.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτή η δραματική επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Πέραν των διάφορων εξωγενών παραγόντων, τα λάθη της κυβέρνησης του ΑΚΡ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη.

Ποια είναι τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης τα οποία ευθύνονται για την κορύφωση της κρίσης; Σύμφωνα με το ΔΝΤ η εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από τα ξένα δάνεια και οι παρεμβάσεις του κρατικού μηχανισμού σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι εξελίξεις που συνδράμουν στην μεγέθυνση της κρίσης.

Το 2017 ο πληθωρισμός κατέγραψε ανοδική πορεία και η κινητήρια δύναμη της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή ο τομέας των οικοδομών, παρουσίασε σημάδια κόπωσης, με αποτέλεσμα νέες οικιστικές μονάδες να παραμένουν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρίχνοντας το βάρος της στα δημόσια έργα. Ωστόσο, τέτοιου είδους παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανάγκης για νέα δάνεια από το εξωτερικό, αλλά και το άνοιγμα της ψαλίδας στο ισοζύγιο ξένων δανείων-ΑΕΠ.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα μπορούσε να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή της κυβέρνησης κατά το επόμενο έτος», τονίζει ο έγκριτος αναλυτής Μποράταβ. Σύμφωνα με τον ίδιον, το αντίτιμο μιας τέτοιας επιλογής θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Τουρκία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Άγκυρα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να περιορίσει τις κρατικές χορηγήσεις, την εκτέλεση μεγάλων κρατικών έργων, να επιβάλει την διαφάνεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας και να περιορίσει τα δικαιώματα των εργατών. «Εναλλακτικά υπάρχει και η οδός των ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών», τονίζει ο κ. Μποράταβ, ο οποίος θεωρεί ότι αυτός ο δρόμος θα μπορούσε να ανοίξει μόνο με την απομάκρυνση του ΑΚΡ από την εξουσία και την αντικατάστασή του στο τιμόνι της χώρας από μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία.

Επιπροσθέτως, αναμένεται ότι εάν κατά την επόμενη περίοδο αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του πετρελαίου και εάν σημειωθεί μια αυστηρή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, τότε τα χρέη της Τουρκίας έναντι των ξένων δανειστών ενδέχεται να εκτροχιαστούν.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικονομίας και το ξένο κεφάλαιο αποχωρεί από τις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών. «Πρόκειται για μια καταστροφική εικόνα που άρχισε να απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη κυρίως στις αρχές του Μαρτίου.

Τον δε Απρίλιο ακολούθησε η κορύφωση του δράματος», τονίζει ο Τούρκος οικονομολόγος Κορκούτ Μποράταβ, ο οποίος μας επισημαίνει ότι το ΔΝΤ προβλέπει την επιδείνωση της συνολικής εικόνας της τουρκικής οικονομίας κατά την διάρκεια του 2019. Τότε, η Τουρκία ενδέχεται να μην έχει άλλη επιλογή παρά να προσφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ αιτούμενη την σύναψη νέων δανείων.

Υπάρχουν έντονες πληροφορίες πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κληθεί πολύ σύντομα να βρει «λύση» στον κατήφορο της τουρκικής οικονομίας με προσφυγή είτε στο ΔΝΤ κάτι που σημαίνει αιχμαλωσία από Δύση-ΗΠΑ είτε να ενεργοποιήσει συμφωνίες και συζητήσεις με ένταξη του στους BRICS.

Κυκλοφορούν ευρύτατα οι φήμες, που αναδημοσιεύθηκαν από τη Φωνή της Αμερικής, ότι ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στο Κίνημα των Αδεσμεύτων κάτι που σημαίνει έξοδος από το ΝΑΤΟ. Στη ουσία ο Ερντογάν θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Η οριστική του απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί αμέσως μετά τις εκλογές αν και εφόσον κερδίσει. Μέχρι τότε το οικονομικό κλίμα θα έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προς το παρόν εμφανίζεται εντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει την πίεση, ιδιαίτερα καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω εκλογικής διαδικασίας.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει άμεσα την τουρκική οικονομία στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ.

πηγη

ellinilatris

Ο Ερντογάν ξεφτιλίζει Σημίτη, Πάγκαλο και

την συμμοριά του εκσυγχρονισμού

Posted by olympiada στο Μαΐου 7, 2018

Στην προσπάθειά του να αποδόμηση τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν είπε την αλήθεια για τη συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη της Λωζάνης θωρακίζει τα ελληνικά νησιά και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες. Με αυτόν τον τρόπο όμως, ο τούρκος πρόεδρος ξεφτιλίζει τον Σημίτη, τον Πάγκαλο και όλη τη συμμορία του εκσυγχρονισμού, οι οποίοι αποδέχτηκαν τις γκρίζες ζώνες επισήμως σε Ελσίνκι και Μαδρίτη, αντί να κάνουν χρήση της συνθήκης της Λωζάνης όπως έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Διότι είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό το ολίσθημα του Ερντογάν έγινε μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα και την απάντηση που πήρε από τον έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν τόλμησε να θέσει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης. Επίσκεψη που τα ορφανά του εκσυγχρονισμού, του Σκάι και του ΕΛΙΑΜΕΠ, μαζί με την παρέα του Μητσοτάκη τόλμησαν να επικρίνουν. Σήμερα όλοι αυτοί, δηλαδή ο Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν.

Σε ομιλία του λοιπόν σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη; Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ:

Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Θα ξεσπάσει στο Αιγαίο για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων;

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου όπως ανακοίνωσε

ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε μια ακόμη προκλητική, για τον Ελληνισμό, ενέργεια προσανατολίζονται οι «συνέταιροι» Ρ.Τ.Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί οι οποίοι θέλουν να προκηρύξουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα

Ο Ερντογάν απείλησε τον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό:

«Έχεις τελειώσει»

– Θα σε αναλάβουν οι «αδελφοί μου»

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Φάτμιρ Λίμαϊ αντέδρασε έντονα στις απειλές που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό του ΚοσόβουΡάμους Χαραντινάι, επειδή καθαίρεσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της Μυστικής Αστυνομίας μετά την απαγωγή την Πέμπτη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έξι Τούρκων γκιουλενιστών που ζούσαν και εργάζονταν στο Κόσοβο και τη μεταφορά τους στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν διαμήνυσε στον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό ότι «τελείωσε» και ότι οι «αδελφοί» του θα τον κάνουν να λογοδοτήσει.
«Δεν είμαστε υποτελείς κανενός. Το μήνυμά μου είναι ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύει απειλές.
»Ο πρωθυπουργός έλαβε την εντολή διακυβέρνησης από τον λαό και μόνον αυτός μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του και όχι κάποιο ξένο κράτος», απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Φάτμιρ Λίμαϊ σε συνέντευξη Τύπου, από την πόλη Πρίζρεν.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι το Κόσοβο είναι δυτικοευρωπαϊκό κράτος και η κυβέρνηση υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τα συμφέροντα της χώρας ενώ, σε έντονο ύφος, διεμήνυσε ότι «όποιος το αμφισβητήσει αυτό θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».
Η κρίση στις σχέσεις της Πρίστινας με την Άγκυρα εκδηλώθηκε εξαιτίας της απαγωγής στο Κόσοβο και της μεταφοράς τους στην Τουρκία, έξι Τούρκων υπηκόων, οπαδών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιούλ, την περασμένη Πέμπτη σε κοινή επιχείρηση της τουρκικής ΜΙΤ και της μυστικής αστυνομίας του Κοσόβου.
Το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την έκδοσή τους αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής Τούρκων πρακτόρων στην επιχείρηση, εξόργισαν τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι ο οποίος έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον διοικητή της μυστικής αστυνομίας.
Διατάχθηκε επίσης εισαγγελική έρευνα για να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε άμεσα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας το Σάββατο σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη εξαπέλυσε μύδρους κατά του Χαραντινάι.
«Ε, πρωθυπουργέ του Κοσόβου, με τίνος τις οδηγίες τα έκανες αυτά;
»Από πότε προστατεύεις εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα στην Τουρκία;
»Δεν ξέρεις ότι αναγνωρίσαμε την ανεξαρτησία σας αμέσως μετά την Αμερική;
»Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι τους πραξικοπηματίες και η Τουρκία σ’ έχει αγκαλιάσει ως αδερφό; Θα το πληρώσεις αυτό. Η καριέρα σου τελείωσε.
»Οι αδελφοί μου στο Κόσοβο δεν πρέπει να παρέχουν εμπιστοσύνη σε έναν πρωθυπουργό όπως εσύ.
»Οι αδελφοί μου του Κοσόβου, οι Κοσοβάροι που γνωρίζω, θα ζητήσουν να λογοδοτήσεις για αυτό που έκανες», προειδοποίησε σε έντονο ύφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όταν λέει «αδελφοί» του σε ποιους αναφέρεται; Στους τζιχαντιστές του Κοσόβου ή στη Μουσουλμανική Αδελφότητα;
tribune

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 1.4.18

 

 

 

 


Αποκάλυψη από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Σημίτης δέχθηκε τις θέσεις μας για τα Ίμια το 1998!

Posted by olympiada στο Μαρτίου 31, 2018

Σε μία απίστευτη αποκάλυψη προέβη το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο αποκαλύπτει ότι επί Κώστα Σημίτη έκανε ανενόχλητο διαβήματα στην ευρωπαΐκή ένωση και διεκδικούσε τα Ίμια! Είναι αυτό που όλοι γνώριζαν από τις συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι, ακριβώς την ίδια εποχή, αλλά κανένας δεν τολμούσε να ομολογήσει δημόσια. Οι τούρκοι λοιπόν σήμερα διαμαρτύρονται γιατί η Ελλάδα επανέφερε τα Ίμια υπό την φυσιολογική της κυριαρχία, εισάγοντας στα πάλι στις ευρωπαϊκές συνθήκες!

Αναλυτικά στη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Υπάρχουν αναφορές για υιοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας του νόμου 4519 στον οποίο περιλαμβάνονται 446 περιοχές σε θάλασσα και ξηρά στο πρόγραμμα Natura 2000.

Η χώρα μας δεν έχει ενστάσεις στους γενικούς κανόνες και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Natura 2000, Corine Bird Directive κλπ.

Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και πολύ καιρό τις διατάξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων με σεβασμό στα ζητήματα του Αιγαίου. Και στην τωρινή περίπτωση η Ελλάδα επιλέγει την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για το πρόγραμμα Natura 2000.

Η Ελλάδα σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις συγκεκριμένες βραχονησίδες καθώς και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου των οποίων η κυριότητα δεν της ανήκει από καμία διεθνή συμφωνία.

«Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος»

Μεταφέραμε τις τουρκικές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη πρακτική από την πλευρά της Ελλάδας στην Κομισιόν το 1998. Ξεκαθαρίσαμε τις τουρκικές θέσεις τόσο μέσω της επίσημης τοποθέτησης του τότε Υπουργού Εξωτερικών στις 29 Απριλίου 1998 όσο και με αντίστοιχη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Πολλές αντίστοιχες δηλώσεις και επίσημα διαβήματα έγιναν καθ’ όλη την περίοδο που ακολούθησε προς την Ευρώπη από την πλευρά της Τουρκίας.

Με αφορμή τη νέα υιοθέτηση του προγράμματος θα θέλαμε να προσκαλέσουμε την Ελλάδα να πράξει με γνώμονα την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση πως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε όργανο των πολιτικών επιδιώξεων της Ελλάδας μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Εκμεταλλευόμενοι τη συγκεκριμένη ευκαιρία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Επιπλέον δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο από την πλευρά της Ελλάδας σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Διαδώστε το!  31/3/2018

 

 

 

Ο Ερντογάν θέτει εμμέσως θέμα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους

Τι φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τη Βάρνα

Ο Ερντογάν θέτει εμμέσως θέμα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους

Την τύχη των δύο ελλήνων προφυλακισμένων στρατιωτικών με την έκδοση των οκτώ Τούρκων στην Άγκυρα φέρεται να συσχέτισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο της Βάρνας.

«Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο έλληνες στρατιώτες ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των τούρκων πραξικοπηματιών» φαίνεται πως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας προσχηματικά ότι δεν συσχετίζει τις δύο υποθέσεις.

Το θέμα φιλοξενείται την Τετάρτη στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Hurriyet με τίτλο: «Δεν είμαι υπεράνω της τουρκικής δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, τις οποίες έκανε σε τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή».

«Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν, εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες. Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της Δικαιοσύνης. Δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους δύο Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτών, που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία, μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς, δε συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία, βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν, ενώ τους ζητήσαμε».

NEWSBEAST.GR   28/3/2018

 

 

 

 

 

ΣΟΚ στην Τουρκία από την ομόφωνη καταδίκη τους από την ΕΕ

Ο Ερντογάν σκέφτεται να ακυρώσει τη Βάρνα

Posted by olympiada στο Μαρτίου 23, 2018

Η Τουρκία απέρριψε την Παρασκευή ως «απαράδεκτες» τις επικρίσεις των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδίκασαν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών που κρατά ο Ερντογάν , συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», το τουρκικό καθεστώς επιστράτευσε παρεμβάσεις, διαβήματα και προειδοποιήσεις, επιχειρώντας την υστάτη να ανατρέψει τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η επικριτική στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, μέσω των επιδιωκόμενων Συμπερασμάτων, ενδέχεται να θέσει εν αμφιβόλω τη πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας και τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο της προσεχούς Δευτέρας, στη παραλιακή πόλη της Βουλγαρίας.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των διαβημάτων της Τουρκίας προς σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε. τέθηκαν, αφενός, οι αναφορές του προσχεδίου για «ισχυρή καταδίκη» των τουρκικών «παράνομων ενεργειών» στην κυπριακή ΑΟΖ και, αφετέρου, η δρομολογούμενη δέσμευση των «28» για παρακολούθηση των εξελίξεων, κάτι που θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα υπό το μικροσκόπιο της Ένωσης σε ένα διαρκές πλαίσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι «μαέστρος» αυτής της ιστορικής καταδίκης της Τουρκίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όταν έχει γήπεδο παίζει εξαιρετική μπάλα.

http://m.tribune.gr/politics/news/article/449128/sok-stin-toyrkia-apo-tin-omofoni-katadiki-toys-apo-tin-ee-o-erntogan-skeftetai-na-akyrosei-ti-varna.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Κόσμος

 

Οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Άγκυρα κατά Μέρκελ: Είσαι λάθος πληροφορημένη για το Αφρίν, απαράδεκτη η δήλωσή σου

Άγκυρα κατά Μέρκελ: Είσαι λάθος πληροφορημένη για το Αφρίν, απαράδεκτη η δήλωσή σου
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την τουρκική εισβολή στη συριακή πόλη

Οργισμένη ήταν η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ για την εισβολή της Τουρκίας στη συριακή πόλη Αφρίν.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» (σ.σ. αυτή είναι η κωδική ονομασία που έχει δώσει η Άγκυρα στις επιχειρήσεις της στη Συρία), μιλά για ατυχή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και προσθέτει ότι η κυρία Μέρκελ είναι λάθος πληροφορημένη για όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
«Η επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" είναι μια επιχείρηση που θέτει προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς να πλήττονται πολίτες. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο Αφρίν και ανακοινώνονται συχνά αποκαλύπτουν το μέγεθος και την ανυπόστατη φύση της μαύρης προπαγάνδας κατά της επιχείρισης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απειλή για το λαό του Αφρίν εκτός από τις νάρκες και τα εκρηκτικά του PYD/YPG (σ.σ. οι Κούρδοι). Όταν ολοκληρωθεί τάχιστα η εκκαθάριση, η ασφάλεια και η σταθερότητα θα αποκατασταθεί και η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε απαράδεκτη την ατυχή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή, που βασίστηκε αμιγώς στην παραπληροφόρηση χωρίς να έχει να κάνει κάτι με την πραγματικότητα. Με την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας", η Τουρκία στοχεύει στη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας μέσα από το δικαίωμα της αυτοπροστασίας αλλά και στην διάσωση του Αφρίν από τους τρομοκράτες προκειμένου να επιστραφεί στους αληθινούς ιδιοκτήτες της.  Παρά το σκεπτικό μας παραξενεύει ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας συνεχίζουν να εξετάζουν τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Καλούμε τους συμμάχους μας να προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Συρία σε στενή συνεργασία και συζήτηση με τη χώρα μας, αντί να βάζουν τους εαυτούς τους σε θέση υποστηρικτή των τρομοκρατικών οργανώσεων με το να δίνουν κύρος στις εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Τουρκίας».

22/03/201812:172

 

 

 

 

 

15.3.18

Ο Ερντογάν πήρε 3 δις και πρόσθεσε 30.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ σ΄ένα 24ωρο! Μπράβο Ευρώπη

Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι άμαχοι έχουν καταφύγει κυρίως στις κοινότητες Νόμπολ και Ζάχρα, που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Αφρίν, η μεγαλύτερη πόλη του ομώνυμου κουρδικού θύλακα, έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών δυνάμεων από τις 20 Ιανουαρίου, που επιδιώκουν να εκδιώξουν από την περιοχή της πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η πόλη Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, έχει περικυκλωθεί σχεδόν πλήρως από τον τουρκικό στρατό και οι κάτοικοι φεύγουν φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν εκεί.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι πολλές οικογένειες, κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, φεύγουν με φορτηγά, παίρνοντας μαζί τους στρώματα και κουβέρτες. Όσοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη σχηματίζουν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν ψωμί ενώ προμηθεύονται νερό από υδροφόρες. Η πόλη δεν έχει νερό αφότου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το φράγμα της περιοχής.
Η Άγκυρα διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ότι η Αφρίν “θα εκκαθαριστεί σύντομα” από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή.
Turkey's bombardment of densely civilian populated Afrin city continues.https://anfenglishmobile.com/rojava/turkish-airstrikes-on-afrin-continue-25490

πηγη: militaire

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.3.18

 

 

 

 

 

12.3.18

Οι Τούρκοι απειλούν για τις ΝΟΤΑΜ σε Αιγαίο και για τον «Ηνίοχο»: «Οι Έλληνες προκαλούν»!


Για… ελληνικές «προκλήσεις» κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος με εκτενή ρεπορτάζ με αφορμή τις αεροναυτικές ασκήσεις που πρόκειται να διεξάγει η Ελλάδα στο Αιγαίο.
Χαρακτηριστικά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα και πιστό έντυπο του Ερντογάν «Ακσάμ»  αναφέρει:
«Η Ελλάδα που δεν μπορεί να πάρει ό,τι θέλει, επιχειρεί να δημιουργήσει  μία καινούρια κρίση στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας  ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.»
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης ο εμβολισμός του σκάφους του ΛΣ από τουρκικό της Ακτοφυλακής λέγοντας:
«Περίπου 2 μήνες πριν και με σκοπό να προκαλέσει ένα ελληνικό πλοίο πλησίασε τα Ίμια, αλλά  τελικά απομακρύνθηκε από την περιοχή όταν η τουρκική Ακτοφυλακή το εμβόλισε»
Αμέσως μετά αναφέρεται στην άσκηση Ηνίοχος, κάνοντας λόγο για ελληνική προβοκάτσια! Μάλιστα αναφέρει πως η Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει τους σκοπούς της μέσω των στρατιωτικών προκλήσεων.

Η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2018» ξεκίνησε σήμερα. Θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών από σήμερα, Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 23 Μαρτίου. Η Τουρκία ανησυχεί για τη συγκεκριμένη άσκηση καθώς είναι σίγουρο ότι μεγάλο μέρος της θα διεξαχθεί στο Ν.Α.Αιγαίο, ενώ θα υπάρξουν και πτήσεις στην περιοχή της Μεγίστης.
https://www.youtube.com/watch?v=AbXrVm6hOQg
Tarihi şaşıran Yunanistan, Türkiye sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikat yapacağını açıkladı http://bit.ly/2tFgYMg
PRONEWS

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 12.3.18

 

 

 

12.1.18

400 τόνους οστών Ελλήνων πούλησε ο Κεμάλ για … σαπούνι

«…400 τόνους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν…»
Τις ημέρες του 1922 γραφόταν δύο από τις τελευταίες πράξεις της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου. Μία ήταν καταστροφή της Σμύρνης και η άλλη η ανακωχή των Μουδανιών, με την οποία ο Ελληνισμός υποχρεώθηκε σε φυγή και από τη Θράκη.
Από τον όμορφο αυτό λιμένα όμως της Θρακικής ενδοχώρας, δεκαπέντε μήνες αργότερα θα διαδραματιζόταν η τελευταία και πιο φρικιαστική πράξη του Ελληνικού Ολοκαυτώματος. Μπορεί οι Νεότουρκοι, Τζεμάλ, Ενβέρ και Ταλαάτ πασά και ο Μουσταφά Κεμάλ, να δολοφόνησαν 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά φρόντισαν να τα εξαφανίσουν τα ίχνη τους, με ένα τρόπο που αφού δεν τιμωρήθηκε. επαναλήφθηκε από τον πιστό τους μαθητή Χίτλερ, λίγα χρόνια αργότερα.
Ο Χ. Αγγελομάτης στο βιβλίο του «Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας» (Αθήνα 1924) αναφέρεται στο μέγεθος του εγκλήματος, τους θύτες και τους συνεργάτες τους: «Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την δημοσιευθείσαν είδησιν εις τα αθηναϊκάς εφημερίδας, μίαν ημέρα του Φεβρουαρίου του 1924. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον “Ζαν”, μετέφερε 400 τόννους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, εμπόδισαν το πλοίον να αποπλεύσει, επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους» .
Έτσι όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν, Χαΐκ Ντεμογιάν, στην ομιλία του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων (Αθήνα, Μάιος 2014) “η τουρκική πολιτική της γενοκτονίας, κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αφού παρέμεινε ατιμώρητη, έχει γεννήσει νέο κακό για την ανθρωπότητα. Η ατιμωρησία και η απροκάλυπτη εύνοια εκ μέρους των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων προς ένα κράτος-διάδοχο και συνεχιστή της οθωμανικής παράδοσης, δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος ώστε να φυτρώσουν σε αυτό νέα σχέδια για τη διάπραξη γενοκτονίας. Η ατιμωρησία και ως επακόλουθο η επιθετική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, οδήγησαν σε νέα εγκλήματα”.
Μπροστά στο έγκλημα κανείς δεν έχει δικαιώμα να σιωπήσει, πόσο μάλλον να το αρνείται. Μπροστά στην σύληση των οστών των δικών μας ανθρώπων, από εκεί απ΄ όπου είναι βγαλμένη η ελευθερία των Ελλήνων, όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός “εμείς οι απόγονοι αυτών που βίωσαν τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, όπως λέει ο Αρμένιος συναγωνιστής Χ. Ντεμογιάν, “δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε και να ανεχόμαστε την εγκληματική άρνηση των διαπραχθέντων φρικαλεοτήτων και των συνέπειών τους. Το ηθικό χρέος της νέας γενιάς των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων δεν είναι μόνο να τιμά και να θυμάται, αλλά από κοινού, χέρι-χέρι, να συνεχίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
Πρέπει να πιστεύουμε και να είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει, αν είμαστε μαζί στον αγώνα μας και αν είμαστε γεμάτοι πίστη στην επιτυχή κατάληξή του. Η Πατρίδα των προγόνων μας – είναι και δική μας Πατρίδα, ανεξάρτητα από το πού και πότε εμείς και οι απόγονοί μας θα ζήσουν. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τον πόνο, τους καημούς και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των προγόνων μας και μαζί να σηκώσουμε το λάβαρο του αγώνα για να θριαμβεύσει το δίκαιο και η αλήθεια”.
Υ.Γ. Οι 400 τόνοι οστών που μετέφερε το πλοίο από τα Μουδανιά στη Μασσαλία, είναι πολλές χιλιάδες πρόγονοί μας. Πέρα από το σεβασμό,οφείλουμε και την αλήθεια σ΄ αυτούς για τη Γενοκτονία, αυτή που δυστυχώς πολλοί ψευτοπολιτικοί, ψευτοκαθηγητές και ψευτοδιανοούμενοι την αρνούνται και την τοποθετούν μέσα σε εισαγωγικά!
Πηγή: Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών
(pronews)

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 12.1.18

 

 

 

 

Απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη Δύση

Του Κώστα Μπετινάκη

Την ίδια μέρα που το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσιζε την παράταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Τουρκία προχωρούσε στη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την είδηση για την αγορά του προχωρημένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος επιβεβαίωσε το Bloomberg, αναφέροντας πως δύο πυροβολαρχίες S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία, μαζί με το τεχνολογικό υλικό υποστήριξης.

«Επιπλέον των δύο πυροβολαρχιών S-400 που θα κατασκευασθούν στη Ρωσία για να παραδοθούν στην Τουρκία, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα της Άγκυρας να συναρμολογήσει δύο πυραυλικά συστήματα με ίδια μέσα» σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο πληροφορίες Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.


Πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «παρόλο που η Μόσχα έως τώρα δεν κατασκευάζει παρόμοια πυραυλικά συστήματα στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στο μέλλον».

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο σε πόσο καιρό θα εγκατασταθούν τα αντιαεροπορικά συστήματα στο τουρκικό έδαφος, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία δεν έχει διαθέσιμα συστήματα για αποστολή, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να τα κατασκευάσει.

Ανάλογες συμφωνίες για την αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων έχει κάνει η Ρωσία με την Κίνα και την Ινδία.

Επισημαίνεται ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τo ΝΑΤΟϊκό υλικό που είναι ήδη εγκατεστημένο στην Τουρκία. Ήδη το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών οπλικών συστημάτων. Και ήδη η αεροπορική αυτή βάση χρησιμοποιείται για τις επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία.
Όπως επισημαίνουν ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι, τα προβλήματα που εντοπίζονται αφορούν στο ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί στις δομές του ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Συμμαχία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık διαβεβαίωνε από τον Μάρτιο ότι η Άγκυρα δεν σκέφτεται να εντάξει το ρωσικό σύστημα στις υπάρχουσες δομές του ΝΑΤΟ.

Εξηγώντας την απόφαση της Άγκυρας να στραφεί στη Μόσχα, παρά τις ΝΑΤΟϊκές επικρίσεις, ο Tούρκος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει: «Οι εταίροι στη Συμμαχία δεν είχαν κάνει στην Τουρκία ανάλογα ικανοποιητική οικονομική προσφορά».

Υπενθυμίζεται πως το 2015 η Τουρκία είχε ακυρώσει συμφωνία 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για ανάλογο αντιαεροπορικό σύστημα, το FD-2000, επειδή το Πεκίνο είχε αρνηθεί να μοιρασθεί με τους Τούρκους το τεχνολογικό «know-how».

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑΔεν είναι μόνο η κρίση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ που έχει προκαλέσει η αγορά των S-400 από την Τουρκία.

Είναι και η τουρκική δυσαρέσκεια για τη στρατιωτική ενίσχυση που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.

Το τουρκικό κράτος θεωρεί πως οι Σύροι Κούρδοι του YPG συνεργάζονται με τους αυτονομιστές Κούρδους του ΡΚΚ της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας και τις δύο οργανώσεις «τρομοκρατικές».

Επίσης, το καθεστώς Ερντογάν επανειλημμένα έχει απαιτήσει από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί εμπνευστή του πραξικοπήματος.
Ενδιαφέρον έχει η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του Ερντογάν στις δυτικές συμμαχικές χώρες, αλλά και λόγω του ανελέητου κυνηγητού των πολιτικών του αντιπάλων, με τη βοήθεια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» που εφαρμόζει στη χώρα του εδώ κι έναν χρόνο.

«Τα δυτικά κράτη δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να ακολουθεί στα τυφλά τις οδηγίες τους από δω και πέρα» τόνισε την Τρίτη μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τους αξιωματούχους της Ε.Ε., τα δυτικά σχόλια εν γένει για την αυταρχική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τους S-400, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια «S-300» (*).

«Με Θεού θέληση θα δούμε τους πυραύλους αυτούς στη χώρα μας σύντομα» είπε σύμφωνα με το Bloomberg. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ανάλογη συμφωνία είχε προσπαθήσει να κάνει με τις ΗΠΑ, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι επισημάνσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Joseph Dunford, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ότι «Τουρκία και Ρωσία δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην αγορά αυτού του πυραυλικού συστήματος».

«Θα δημιουργηθεί ανησυχία όταν γίνει η συμφωνία, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη» δήλωσε ο στρατηγός στις 23 Ιουλίου. Ο Dunford είχε χαρακτηρίσει τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο «λανθασμένες».
Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους συμμάχους της Τουρκίας να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά της χώρας, χαρακτηρίζοντας όσους έχουν συλληφθεί «ξένους πράκτορες».

«Η Δύση θέλει την Τουρκία να υπακούει στις απαιτήσεις της χωρίς ερωτήσεις… Λυπάμαι, αλλά αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια» είπε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Associated Press την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντιόταν με αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαίος επίτροπος επικεφαλής της διαδικασίας Ένταξης, υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τoν πυρήνα των δημοκρατικών αξιών, που είναι η ελευθερία του Τύπου, «προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε.».
(*) Υπενθυμίζεται ότι οι S-300 είχαν παραγγελθεί και πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.


pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 27.7.17

 

 

 

«Χαστούκι» Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Ερντογάν

– Τελεσίγραφα και όροι για Ελλάδα και Κύπρο

«Χαστούκι» ‘έδωσε το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο στον Ρετζέπ Ερντογάν αφού με 51 ψήφους υπέρ, 3, κατά και 14 αποχές υπερψηφίστηκε πριν από λίγο από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, η έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία συνέταξε η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες).
Η έκθεση παραπέμπεται τώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.
Η έκθεση ζητά, επιστροφή των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, τερματισμό του εποικισμού, για να μη διαταραχθεί η δημογραφική ισορροπία της Κύπρου και ζητά από την Τουρκία να συμβάλει σε δίκαιη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Το κείμενο πλέον κάνει αναφορά σε “δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη σε μια διζωνική, διακοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και στη βάση του σεβασμού των αρχών επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Άγκυρα “να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην “διαρκή διαδικασία εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων”.
Το αρχικό κείμενο που συνέταξε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, επί της ουσίας ανετράπη στο μεγαλύτερο μέρος του και προσετέθησαν μια σειρά από συμβιβαστικές τροπολογίες, οι οποίες στην πράξη επανεισήγαγαν το μια σειρά ειδικές αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.

Το βασικό κείμενο

Το βασικό κείμενο: Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα πρέπει να ανασταλούν εάν προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως πρότειναν οι ευρωβουλευτές. Εξωτερικές υποθέσεις Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στην ετήσια εκτίμησή τους για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία το 2016 ήταν ένα δύσκολο έτος για την Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία, της εισροής προσφύγων, μιας σειράς σκληρών τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας προσπάθειας πραξικοπήματος.
Καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Τουρκίας. Το ψήφισμα αναγνωρίζει τη σημασία των καλών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τη διατήρηση ενός εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου, ο οποίος είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια ή η τρομοκρατία. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθιστώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μέρος μιας νέας συμφωνίας.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος είναι δυσανάλογα, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων σε μεγάλη κλίμακα, την παύση των μέσων ενημέρωσης, τη σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΕΚ για το αποτέλεσμα.

Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό αίρεση

Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό αίρεση: Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος της Τουρκίας και την επέκταση των προεδρικών εξουσιών, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ “να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί αμετάβλητα”.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αποχή της Τουρκίας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Καταδικάζουν την επανειλημμένα δηλωμένη υποστήριξη για την επανεισαγωγή της θανατικής ποινής από τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ένταξη της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα οδηγήσει σε άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. “Παρά τις εσωτερικές διαφορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιλάει με μία φωνή όταν καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Η συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στην τουρκική κοινωνία και η αυθαίρετη σύλληψη χιλιάδων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών και των δημάρχων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε σχετικά η Ολλανδή Ευρωβουλευτής που εισηγήθηκε το βασικό κείμενο.
“Δεδομένου ότι η προτεινόμενη δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι σύμφωνη με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, η έκθεση ζητά την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών, εάν οι συνταγματικές τροποποιήσεις εφαρμοστούν αμετάβλητες. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, καθώς και το γεγονός ότι το ήμισυ του τουρκικού πληθυσμού ψήφισε εναντίον του στο δημοψήφισμα”, σημειώνει η Κάτι Πίρι.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 21.6.17

 

 

 

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της με τη Συρία, οι πρόσφυγες συρρέουν κατά χιλιάδες στη Συρία! ...και κλάμα οι ΜΚΟ...


...των επαγγελματιών "αντιρατσιστών" της ιμπεριαλιστικής "αριστεράς". Τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους "πρόσφυγες";

Μόνον ως "κίνηση" απειλή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει επενδύσει στη μεγάλη μπίζνα των "προσφύγων"-μεταναστών μπορεί να εκληφθεί η απόφαση Ερντογάν ν' ανοίξει τα σύνορα με τη Συρία και χιλιάδες Σύροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι όμηροι της ευρωπαϊκής πολιτικής στο "μεταναστευτικό" κι η σημερινή απόφαση της Τουρκίας σηματοδοτεί κάτι που σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα...

ΠΗΓΗ  18/6/2017

 

 

 

 

 

 

Τη Δευτέρα οι Τούρκοι περικυκλώνουν το Καστελόριζο – Η Ελλάδα έτοιμη για όλα!

Το Καστελόριζο ετοιμάζονται να περικυκλώσουν τη Δευτέρα οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, λόγω της διαρκούς έντασης με τη γειτονική χώρα κάνει λόγο ο Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του, στις «Ειδήσεις» του Σαββατοκύριακου.

Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια, καταδρομικά και πλοία υποστήριξης…. περικυκλώνουν το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ναυτικό και η Αεροπορία της γειτονικής χώρας, πρόκειται να διευρύνουν τη συμμετοχή τους στην άσκηση, με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πλοίων και αεροσκαφών, αντιδρώντας στην επιστολή του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που έχουν προσκληθεί, να μην παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης.
«Πράγματι, ανησυχούμε για ένα ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο, όταν επικρατεί ένταση και κινητικότητα στρατιωτικών μέσων», λέει ο Δημήτρης Βίτσας, αποκαλύπτοντας πως απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα «έχει…. σενάρια για όλα!»
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, τα συμβάντα παραβίασης των εθνικών μας χωρικών υδάτων, από 90 που ήταν το 2009, πέρυσι … έφτασαν τα 414.
Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 594 παραβιάσεις από πλοία του ναυτικού της γειτονικής χώρας.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα περισσότερα αφορούν παραβιάσεις από την τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία μετά την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, αποτελεί ένα «δεύτερο» ναυτικό στόλο!
Αυτοί οι αριθμοί, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να «χτίσουν» αίσθημα νίκης στο Αιγαίο, επισημαίνει ο επίτιμος Αρχηγός /ΓΕΝ , Κοσμάς Χρηστίδης σε συνέντευξή του στο Militaire.gr
«Το χτίσανε εδώ και μία δεκαετία, με τις περιπολίες που κάνανε, πρόσφατα με τα πυρά εντός χωρικών υδάτων, δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν, με τις αβλαβείς διελεύσεις, οι οποίες δεν είναι και αβλαβείς. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν μια κουλτούρα νίκης. Δεν λέω ότι έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση νίκης», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιλιγγιώδης αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα, αποδίδεται κυρίως στη δράση της ακτοφυλακής, που ενισχύει συνεχώς το στόλο της με κοινοτικά κονδύλια, τα οποία προέρχονται από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
militaire

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 21.5.17

 

 

 

 

Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Νοθεία στο δημοψήφισμα Ερντογάν: Ψηφίζουν σε διάδρομο χωρίς εκλογικούς καταλόγους (φωτο)

Το πρώτο κρούσμα απροκάλυπτης νοθείας στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Τουρκία φωτογραφήθηκε και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που ακολουθεί, έβγαλαν τραπεζάκι και ψηφοδέλτια στον διάδρομο του σχολείου Σερίφ Οζντέν (Şerif Özden School) στην Ούρφα (Έδεσσα) της νότιας Τουρκίας, δηλαδή εκτός εκλογικού καταλόγου και εκλογικού τμήματος και όποιος ήθελε ψήφιζε «ανοιχτά».
Δηλαδή όχι ακριβώς όποιος ήθελε, όποιος φορούσε μαντίλα, όπως οι κυρίες στη φωτογραφία.
Στο TRIBUNE δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι ένα δημοψήφισμα νοθείας, αφού ο Ερντογάν γνωρίζει πως έτσι κι εάν χάσει στις κάλπες θα χάσει και το κεφάλι του.
Αλλά πραγματικά εντυπωσιάζει η τουρκική ηλιθιότητα.
Εάν ήθελαν να κάνουν νοθεία αρκούσε ένας να ρίξει πολλά ψηφοδέλτια του «ναι» σε μια κάλπη, δεν χρειάζονταν και ψηφοφόρους σε διάδρομο για να το κάνουν.


tribune.gr  16/4/2017

 

 

 

Άλλος πονοκέφαλος για την Άγκυρα! Οι Κούρδοι του Ιράκ θα κάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους

(Φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Μετά την κουρδική σημαία που κυματίζει πλέον στο Κιρκούκ και σε ορισμένες περιοχές της Μοσούλης, οι Κούρδοι πάτησαν το κουμπί για την ανεξαρτησία. Την εξέλιξη αυτήν ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν (ΑΠΔΚ) Μεσούτ Μπαρζανί.
Ο Μπαρζανί είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά την υποδοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και της επιτροπής που ήταν μαζί του. Στη συνάντηση ο Γκουτιέρες και ο Μπαρζανί συζήτησαν για το «δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» που θα καθορίσει τη μοίρα της ΑΠΔΚ.
«Να το πληροφορηθείτε από εμάς»
Ο Μπαρζανί κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την επιτροπή που ήταν μαζί του για την κίνηση ανεξαρτησίας λέγοντας «Να το πληροφορηθείτε από εμάς», και τους το ανακοίνωσε με τα εξής λόγια: «Σύντομα θα διεξαγάγουμε δημοψήφισμα. Να μάθει όλος ο κόσμος για το αίτημα του κουρδικού λαού και την απόφασή του να ορίσει το μέλλον του».

(Φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Ανακοίνωση από κουρδική ιστοσελίδα
Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), Χεμίν Χαουράμι, σε δήλωση που έκανε στο δίκτυο Rûdaw, ανέφερε ότι ο Μπαρζανί είπε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ τα εξής: «Θέλω να το μάθετε από εμάς, θα κάνουμε δημοψήφισμα το συντομότερο. Θα μας χαροποιήσει αν δείξετε κατανόηση σε αυτό το αίτημά μας».
Αγγλία: Οι Κούρδοι ζητούν την ανεξαρτησία τους
Καθώς οι Κούρδοι ετοιμάζονται να κάνουν το πρώτο βήμα για ανεξάρτητο κράτος, πήραν και τη στήριξη της Αγγλίας. Ο Τσαρλς Τάνοκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι «Αν υπάρχει ένας λαός που του αξίζει να ορίσει το μέλλον του και να ιδρύσει ανεξάρτητο κράτος, είναι ο ανθεκτικός κουρδικός λαός».
infognomon politics
Σάββας Καλεντερίδης
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 1.4.17

 

 

 

 

 

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Την ολλανδική σφαλιάρα στους Τούρκους την έδωσε ένας...μουσουλμάνος!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το βροντερό όχι στην πρόθεση των Τούρκων να μετατρέψουν την Ολλανδία σε αρένα της προεκλογικής διαμάχης για το δημοψήφισμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία, το είπε ένας… μουσουλμάνος, ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb.

Συγκεκριμένα ο μαροκινής καταγωγής δήμαρχος της πόλης του Ρότερνταμ, αρνήθηκε με έντονο τρόπο στην πρόθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, του οποίου τον… τσαμπουκά έσπασε με χαρακτηριστικό τρόπο, να κάνει προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του ναι στην πόλη του.

Ο Ahmed Aboutaleb, τον οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει για ρατσισμό ή ισλαμοφοβία, είναι μουσουλμάνος, είναι από 15 χρονών μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας και εκλέχτηκε δήμαρχος του Ρότερνταμ με την σημαία αριστερού κόμματος.
Μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει την Τουρκία ότι δεν έχει δημοκρατία και ότι κυβερνά ένα αυταρχικό δικτατορικό καθεστώς.
Όπως ήταν φυσικό μετά από αυτό η Άγκυρα… στα κάγκελα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Δείτε επίσης:

 

 

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Πρώτα θα μας κτυπήσει σαν σουλτάνος, μετά θα εξαφανιστεί σαν Ερντογάν και μετά η Ιστορία θα ξεχάσει την Τουρκία

%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1-1Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Βρείτε έναν καλό Ψυχίατρο να μας πει τι σκοπεύει να κάνει τις επόμενες ημέρες ο Ερντογάν στο ΑΙΓΑΙΟ,την Κύπρο, τι θέση σχέσης θα πάρει με την Ρωσία και τις ΗΠΑ;
Στα χέρια του ο σουλτάνος φαίνεται να κρατάει το τέλος της Ελληνικής Μεταπολίτευσης με τα ¨τυχερά¨ και τα άσχημα της.

Πριν μιλήσει για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης κάποιοι κύκλοι του έταξαν αντιπαροχή αλλά ο σουλτάνος ζήτησε μεγαλύτερο ποσοστό εκμετάλλευσης επί του τεράστιου υποθαλάσσιου ενεργειακού οικοπέδου με αποτέλεσμα η συμφωνία των συμβαλλομένων μερών να βρίσκεται σήμερα στον αέρα και ο Ερντογάν βγήκε στη πιάτσα των δηλώσεων και ζητάει ότι του κατέβει.
Η υπόσχεση αντιπαροχής δόθηκε για να τον κατευνάσουν λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Ποτέ του ο Ερντογάν δεν διέκοψε σχέσεις με την Δύση και αν κάτι τέτοιο φαίνεται σήμερα το έκανε για να έχει ισχυρά επιχειρήματα στο παζάρι του με τους Ρώσους, οι οποίοι νύκτα –μέρα λογικό είναι να παρακολουθούν από απόσταση την ψυχοπαθολογική του κατάσταση.
Ας μην γελιόμαστε, το καλοκαιρινό πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν εικονικό, απλώς κάποιοι επιδίωξαν να δρομολογηθούν εξελίξεις που ακουμπούν δυστυχώς και εμάς και το πέτυχαν εν μέρει, ερεθίζοντας το νεοθωμανικό προφίλ αυτής της χώρας.
Και σήμερα βλέπουμε αντιφατικά και κραυγαλέα πράγματα, η τρομοκρατία του ISIS να τρομοκρατεί τον πρώην γαλαντόμο χορηγό της μέσα στις μεγαλουπόλεις της Τουρκίας και να ρέει το αίμα αθώων
ανθρώπων.
Ο κ. Ερντογάν είναι άσειστος από την εξουσία διότι η λαική πλατφόρμα του νεοθωμανισμού του δίνει τον αέρα της επιβολής και άλλων αντιδημοκρατικών μέτρων στην γείτονα χώρα.
Για να ταρακουνηθεί ο σουλτάνος επάνω στο γεωπολιτικό ρήγμα της Ανατολίας γίνονται στοχευόμενοι προσεισμοί .
Α. του τύπου των τρομοκρατικών ενεργειών από τον ISIS.
Β. των τυφλών επιθέσεων από τους Κούρδους αυτονομιστές
Γ. το βάλτωμα των τουρκικών επιχειρήσεων ένθεν και ένθεν της υδάτινης γραμμής του Ευφράτη ποταμού
και
Δ. από την αποτυχία της συμφωνίας της ενεργειακής αντιπαροχής στο Δυτικό μέτωπο της Τουρκίας.
Εδώ λοιπόν αρχίζουν και τα δικά μας
Εδώ λοιπόν αρχίζουν και τα σενάρια της διαχείρισης των επερχομένων κρίσεων από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τα γεωλογικά –ενεργειακά αντίκλινα της Λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου , βλ. Κύπρος και επίλυση του Κυπριακού.
Αν ο σουλτάνος δεν τα πάρει με το καλό θα τα πάρει με το στανιό και είναι αποφασισμένος πάνω σε αυτό βλέποντας μάλιστα τις εν γένει δυσκολίες που διέρχεται η χώρα μας εξ αιτίας της πρόθεσης κάποιων πάλαι ποτέ δημοφιλών πολιτικών μας να σημαδέψουν τις ζωές μας με μνημόνια.
Αυτή φαίνεται ότι μπορεί να είναι και η πρώτη εμπλοκή με την Τουρκία παρόντος του Ερντογάν που μακάρι να μην μας στερήσει ζωτικό εθνικό χώρο, τον οποίο ο σουλτάνος φευ θα τον χρησιμοποιήσει για τις διαπραγματεύσεις επί του ποσοστού του στο ενεργειακό οικόπεδο.
Σε αυτήν την φάση πολύ πιθανόν να δούμε φοβερά πράγματα μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Ο αρνητικός αντίκτυπος αυτής της μονομερούς του ενέργειας θα έχει καταιγιστικές συνέπειες στις Ρωσο-τουρκικές σχέσεις, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να θυμηθεί την παλιά του τέχνη, δηλ. να πουλήσει τους όψιμους φίλους Ρώσους στο λεπτό.
Και θα στραφεί πάλι προς την Δύση επικαλούμενος εθνικούς λόγους στο εσωτερικό του , θα το επιδιώξει μάλιστα αυτό για να ισχυροποιήσει επ όφελος του τις γενόμενες διαπραγματεύσεις εκεχειρίας μετά την εμπλοκή.
Σε αυτό το πάρε-δώσε με τους πρώην φίλους και συμμάχους του Δυτικούς μπορεί να κάνει και την τελευταία εκδούλευση της πολιτικής διαδρομής του… να κλείσει τα ΣΤΕΝΑ.
ΑΥΤΉ η ανισορροπία των ενεργειών του θα αποδυναμώσει το ισλαμικό του προφίλ στις φανατικές μάζες που τον υποστήριζαν και μαζί με την βίαια κάθοδο των Αερομεταφερόμενων Ρωσικών Μεραρχιών από την πλησιέστερη Κριμαία για να ανοίξουν τα ΣΤΕΝΑ από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα Δαρδανέλια, θα γίνουν η αιτία ο σουλτάνος να δηλώνει εξαφανισμένος.
Με λίγα λόγια οι μεν Ρώσοι Στρατηγοί θα αποφασίζουν ότι το ειδύλλιο Ρωσίας-Τουρκίας τετέλεσται , οι δε τούρκοι στρατηγοί θα προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και λόγω της εξαφάνισης από το προσκήνιο του Σουλτάνου.
Όλα αυτά είναι ένα πιθανό σενάριο που μεν στην αρχή του δεν θα είναι καθόλου καλό για την πολύ –αδικημένη πατρίδα μας αλλά σε λίγο διάστημα και εκεί που δεν θα το περιμένουνε θα δούμε το ΧΕΡΙ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ.
Ήδη ο ΟΥΡΑΝΟΣ συνωμοτεί από σήμερα για την ΣΩΤΗΡΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ.
%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1-2
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ δεν θα βγάλει ψεύτες του ΑΓΙΟΥ του.
Το προφητευόμενον φυγείν αδύνατον διότι το άδικον δεν ευλογείται εσαεί.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΜΟΝΕΣ
Με πίστη και ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αναρτήθηκε από στις 11:30 π.μ.

 

 

 

Δείτε γιατί αγρίεψε ο Ερντογάν - Οι τέσσερις συνεχόμενες στρατηγικές-προσωπικές ήττες του Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Ερντογάν προσωπικά υπέστη τρεις συνεχόμενες ήττες, στρατηγικής σημασίας, όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος του τρεις στόχους που είχε βάλει, με τις εξελίξεις να τον διαψεύδουν, αφού δεν πέτυχε καμία. Ο πρώτος στρατηγικός στόχος που είχε θέσει, ήταν η Τουρκία να συμμετέχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απελευθέρωσή της, για την τύχη της Περιφέρειας Νινευί, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη. Η Τουρκία διεκδικούσε ρόλο και στην επιχείρηση και στην διοίκηση της περιφέρειας την επόμενη μέρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι η περιοχή αυτή ήταν «τουρκική» μέχρι το 1926, που παραχωρήθηκε στο Βασίλειο του Ιράκ, αλλά και τους τουρκομανικούς πληθυσμούς που κατοικούν εκεί, κυρίως στην πόλη Τελαφάρ. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει: «Θα συμμετέχουμε είτε το θέλουν είτε όχι και στην επιχείρηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επιχείρηση απελευθέρωσης και κατά τα φαινόμενα, δεν θα συμμετέχει ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στη διοίκηση της περιοχής. Άρα, το σκορ μέχρι τώρα είναι 0-1. Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος, ήταν να μην καταληφθεί η πόλη Τελαφάρ από σιίτες, αλλάζοντας τη δημογραφική δομή και τις ιστορικές ισορροπίες στην πόλη και την περιοχή. Η πόλη αυτή κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους, σουνίτες και σιίτες. Οι δεύτεροι έχουν εκδιωχθεί από τους σουνίτες και από το Ι.Κ., που κατέχει την πόλη τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Και είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, γιατί η Άγκυρα έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, τη στρατολόγηση και τον εξοπλισμό σουνιτών Τουρκομάνων, για να απαιτήσουν την επόμενη μέρα αυτονομία για την πόλη και την περιοχή τους. Σ’ αυτήν την αυτόνομη περιοχή, σχεδιάζει να κάνει «κουμάντο» η Άγκυρα. Για να δηλώσει μάλιστα την αποφασιστικότητά της να πετύχει το στόχο αυτό, μετακίνησε την 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την Άγκυρα στη Σιλώπη, στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση 70 χλμ από την Τελαφάρ, δηλώνοντας επίσημα σε όλους τους τόνους, ότι αν οι σιίτες επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη, η Τουρκία θα εισβάλει και θα την καταλάβει στρατιωτικά. Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπάντι, δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ότι «Αν η Τουρκία εισβάλει στο έδαφός μας, θα θεωρηθεί εχθρός και θα την απωθήσουμε. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι μια τέτοια επίθεση, θα σημάνει και τον διαμελισμό της Τουρκίας». Οι σιίτες πριν λίγες μέρες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και περικύκλωσαν την Τελαφάρ. Η Τουρκία όχι μόνο δεν εισέβαλε, αλλά δηλώνει μέσω της πρόσφατης απόφασης του ΣΕΑ, ότι θα επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Το σκορ μέχρι στιγμής 0-2. Ο τρίτος διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος, ήταν να μην εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην επαρχία Σιντζάρ, των Κούρδων Γεζιντί, που είναι όμορος της Τελαφάρ. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι αν εγκατασταθούν, η Τουρκία θα εισβάλει στην περιοχή, για να προστατέψει τα στρατηγικά της συμφέροντα. Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση του Ιράκ, νομιμοποίησε τις ομάδες των μαχητών που οργανώθηκαν από το ΡΚΚ, παρέχοντας επίσημα οπλισμό και μηνιαίο μισθό. Η Τουρκία, δεν εισέβαλε στο Σιντζάρ. Το σκορ 0-3. Ο τέταρτος στόχος, ήταν η «κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, με κάθε κόστος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Όχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή «κατραπακιά» από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτίριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας. Την ίδια επιχείρηση δήλωσαν επίσημα ότι δεν υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Το σκορ είναι 0-4 και δεν είναι τελικό. Λεπτομέρειες για τον… αγώνα, στο άρθρο μας της Κυριακής. Όμως, να υπογραμμίσουμε κάτι, που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ως συμπέρασμα, για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει ο Ερντογάν στην Κύπρο και τα σύνορα της ψυχής του. Κανέναν στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει την σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης!
Η διαπίστωση αυτή πρέπει να είναι οδηγός για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την εθνική μας άμυνα.
infognomon politics Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 3.12.16

 

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Οι Τούρκοι βγήκαν στο Αιγαίο…Αλλά οι Πολεμιστές τους Περίμεναν!

Ενέδρα στον Αέρα είχαν στήσει τα Ελληνικά Μαχητικά και περίμεναν τα Τούρκικα που εισέβαλαν στο Ελληνικό FIR στο Βορειοανατολικό Αιγαίο !

Τα Ελληνικά Μαχητικά της ετοιμότητας από την νήσο Σκύρο ….Δύο Οπλισμένα F-16 ήταν ήδη στον Αέρα όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν και κόλλησαν στην ουρά τους ,μην αφήνοντας τους οπλισμένους Τούρκους την δυνατότητα για Ελιγμούς !

Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να εμπλακούν σε Αερομαχίες !

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 2η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (2 α/φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 ε/π

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 3

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 3

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
veteranos.gr

 

 

 

Έρχεται το τέλος της Τουρκίας

Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 25, 2016

turkey ah 1w super cobra which was shot down by pkk 1

Βγήκε ο τουρκος πρωθυπουργος και απείλησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες. Λαγός την φτέρην έσειε…

Η Τουρκία λοιπόν βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της, αυτή που κατάφερε να αποτρέψει ο Κεμάλ την τελευταια στιγμή. 100 χρόνια μετά φαίνεται πως η ιστορική αυτή νομοτέλεια την οποία είχε περιγράψει γλαφυρά ο Δαρβίνος, έρχεται ως αναγκαιότητα για την Δύση.

Διότι οι Τούρκοι παράφρονες δεν έχουν αντιληφθεί πως η Ευρώπη θα κλονιστεί μεν, αλλά θα αντέξει και ένα και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Τουρκία όμως εάν το αποτολμήσει, θα βρει ξαφνικά απέναντι της όχι μόνον την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, την Ρωσία και το Ισραήλ.

Τις χώρες που ο Ερντογάν έχει εξοργίσει σε επίπεδο κοινής γνώμης με την συμπεριφορά του, δημιουργώντας κλίμα που κανένα λόμπι με διανομή βρώμικων εκατομμυρίων δεν μπορεί να το αναχαιτίσει.

Και φυσικά δεν τον εμπιστεύεται κανείς. Η Ελλάδα έχει κερδίσει με το σπαθί της την θέση της ως φάρος σταθερότητας, «τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα» όπως είπε ο Μέισον. Ήδη οι ΗΠΑ θεωρούν τους Κούρδους απαραίτητους και σταθερούς συμμάχους. Το Ισραήλ θεωρεί την Τουρκία ως απειλή για την ίδια του την ύπαρξη. Το μίσος του μέσου Ρώσου για τους τουρκους ελχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό. Και η ΕΕ με απόφαση – σταθμό εξοβελίζει την Τουρκία στέλνοντας την πίσω στις στέπες.

Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από 100 χρόνια, η Τουρκία έχει μόνον εχθρούς. Ακόμα και η παραδοσιακή της συμμάχους Γερμανία, ξέρει πως εάν ο Ερντογάν και η Τουρκία επιβιώσει, αυτό θα σημάνει την καταστροφή της Γερμανίας. Μέσω του κύματος της μετανάστευσης αλλά και της βίζας τόσο επιθυμεί ο Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει φτιάξει έναν εκρηκτικό μηχανισμό και κάθεται πάνω του. Απομένει να ανάψει η ίδια το φυτίλι. Και τότε κανένας δεν θα φροντίσει να την ράψει. Αντίθετα όλοι θα τρέξουν να μαζέψουν τα κομμάτια της. Αυτό που δεν έκαναν το 1915.

 

 

 

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ! ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ: "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ...


...ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ" ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ! ΤΕΤΟΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ!
Τους έβγαλε ανιστόρητους τους ο βουλευτής...
του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ενκού Φερχάτ σε ομιλία του στην τούρκικη Βουλή στις 04 Μαΐου 2016.
«Η Τουρκία δεν είναι τίποτα παρά κλεμμένη γη Ελλήνων, Αρμένιων και Κούρδων», τόλμησε να φωνάξει με θάρρος, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP, Ενκού Φερχάτ.
Η ομιλία του Κούρδου βουλευτή συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ενώ προκάλεσε και μια αίσθηση δικαιοσύνης τόσο στον λαό του, όσο και σε Έλληνες και Αρμένιους.
Παρότι οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν ζητούσαν την εκτέλεση του Κούρδου βουλευτή, εντός της Βουλής, εκείνος δεν δείλιασε και συνέχισε να παραθέτει παραδείγματα για τις αποτρόπαιες πράξεις των Τούρκων.
«Εμείς οι Κούρδοι ζούμε στο Κουρδιστάν, και όταν ζούσαμε σε αυτή τη γη, οι Τούρκοι ήσασταν στη Μογγολία απασχολημένοι με τα άλογα σας, αυτή είναι η γη μας και εμείς θα μείνουμε εδώ.
Η σύγχρονη Τουρκία είναι μικρότερη των 100 ετών, ενώ το Κουρδιστάν είναι πάνω από 5000 ετών και υπάρχουν δεκάδες αρχαία ελληνικά κείμενα που αναφέρουν το όνομα των Κούρδων και του Κουρδιστάν, ενώ το όνομα των Τούρκων εμφανίστηκε μόνο στο βιβλίο της ιστορίας λιγότερο από 1000 χρόνια πριν» είπε ο Φερχάτ.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Κούρδοι, αποτελούν κυνηγημένο λαό από τους Τούρκους, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί ανελλιπώς να πείσει την Διεθνή Κοινότητα, ότι πρόκειται για τρομοκράτες.
Ο αγανακτισμένος λοιπόν Κούρδος βουλευτής αποφάσισε να βάλει στην «θέση» του τον τούρκο πρόεδρο και να αποκαταστήσει έστω και για λίγα λεπτά, την ελευθερία λόγου εντός της τουρκικής βουλής.
Δείτε το βίντεο φωτιά από την Τούρκικη Βουλή με ελληνικούς υπότιτλους:


https://youtu.be/Lxlh4DjqSn4

fourtounis.gr (τίτλος: τροποποιημένος από εμάς)

indobserver.blogspot.gr  19/11/2016

 

Σκληρές ελληνοτουρκικές αερομαχίες στο Αιγαίο ενώ ο Μ.Ομπάμα προσγειωνόταν στην Αθήνα

ΤΡΕΙΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΔΥΤΙΚΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΥ
Τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά την ώρα που το Air Force One το οποίο μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα προσγειωνόταν στην Αθήνα
Μετά τη χθεσινή εμπλοκή σήμερα τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τρεις εμπλοκές με τα μαχητικά της Πα που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν την ώρα που παραβίαζαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) μεταξύ Χίου και Σάμου.
Έτσι την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωνε τον αμερικανό Πρόεδρο για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης ελληνικά F-16 Adv. που είχαν απογειωθεί από την Σκύρο εμπλέκονταν με οπλισμένα τουρκικά F-16.
Πιο συγκεκριμένα ένα ζεύγος οπλισμένων F-16 της ΤΗΚ εισήλθε παραβιάζοντας τον ΕΕΧ μεταξύ Χίου και Σάμου. Αμέσως ένα ζεύγος από F-16 της ΠΑ έσπευσε να τα αναχαιτίσει.
Τα τουρκικά μαχητικά αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των πιλότων  της ΠΑ ξεκινώντας την πρώτη εμπλοκή δυτικά της Χίου στις 13:35.
Στη συνέχεια τα τουρκικά αεροσκάφη έδειξαν να αποχωρούν από τον ΕΕΧ όμως λίγα λεπτά  αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 13:40   ενεπλάκησαν πάλι με τα F-16 του ίδιου ζεύγους δυτικά της Λέσβου αυτή τη φορά και αμέσως μετά ξανά στις 13:45 στην ίδια περιοχή.
Στη συνέχεια το τουρκικό οπλισμένο ζεύγος αποχώρησε από τον ΕΕΧ.
Εκτός από τα τουρκικά μαχητικά παραβάσεις του FIR και παραβιάσεις πραγματοποίησαν και δύο CN-235. Συνολικά τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του ΕΕΧ.
Είναι η δεύτερη συνεχή ημέρα που τουρκικά προχώρησαν σε εμπλοκές στο Αιγαίο αντί να δεχθούν να αποχωρήσουν χωρίς περαιτέρω προκλήσεις.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.11.16

 

 

 

 

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Ολόκληρη η φρίκη του ολοκληρωτισμού σε μία εικόνα!

Η σύλληψη της
Τουντζέλ
(βουλευτής τους κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία),
όπως φαίνεται στη φωτογραφία, δεν έγινε επειδή ενοχλούν οι πράξεις της.
Ενοχλεί το φρόνημά της και ο λόγος της.
Γι' αυτό και το πλέον σοκαριστικό σημείο της φωτογραφίας είναι η βιαιότητα με την οποία μια Τουρκάλα αστυνομικός της κλείνει το στόμα.
Η μορφή του ολοκληρωτισμού στην πράξη...
ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ HURRIYET

Αρθρο καταπέλτης: Μήπως η Κωνσταντινούπολη είναι Ελληνική;

Αρθρο καταπέλτης: Μήπως η Κωνσταντινούπολη είναι Ελληνική;Με ένα άρθρο καταπέλτης απαντά σε σημερινό του άρθρο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Μπουράκ Μπεκντίλ, στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Ερντογάν αναφορικά με τα σύνορα τις χώρας και τη συνθήκη της Λωζάνης. Στο άρθρο του με τίλτο «Άρα, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική;» ο δημοσιογράφος αναφέρει:

«Ορισμένοι παρατηρητές έχουν τον τελευταίο καιρό συμβουλεύσει τις ξένες κυβερνήσεις να μην ανησυχούν και πάρα πολύ για τις επιθετικές αλυτρωτικές δηλώσεις της Τουρκίας (μέσω του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), διότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και όχι για το ξένο κοινό. Λοιπόν, και ναι και όχι.

Είναι αλήθεια πως η αναθεωρητική / εθνικιστική ρητορική πουλάει πολύ καλά στην ιδεολογική αγορά της Τουρκίας (και όλο και περισσότερο και σε άλλες χώρες). Είναι, επίσης, αλήθεια, πως τα σχόλια του Ερντογάν στοχεύουν στον μέσο ψηφοφόρο – τον Τούρκο ψηφοφόρο που μπορεί να πείσει πιο εύκολα με την αλυτρωτική ρητορική του που περιλαμβάνει δηλώσεις όπως «το ένδοξο παρελθόν μας», «η μεγάλη αδικία που υπέστη το μεγάλο έθνος μας πριν από έναν αιώνα», «τι χρειάζεται για να διορθώσουμε τη λάθος ροή της ιστορίας» ή «μια μέρα θα αναβιώσουμε την αυτοκρατορία μας». Προσθέστε σε αυτά την ρητορική «είμαστε οι πιο ευσεβείς Μουσουλμάνοι» και δε θα κερδίσετε απλά έναν ψηφοφόρο αλλά έναν αφοσιωμένο οπαδό που θα είναι προετοιμασμένος να πεθάνει ή να σκοτώσει για σας.

Όμως, το γεγονός πως η κύρια ομάδα – στόχος του Ερντογάν είναι ο μέσος Τούρκος ψηφοφόρος, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο ίδιος ολόψυχα πιστεύει σε ό,τι λέει, ή ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τη ρητορική του σε μια παράλογη δράση κάποια μέρα εάν νομίζει, σε μία στιγμή εσφαλμένου υπολογισμού, πως η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να «διορθώσει τη λάθος ροή της ιστορίας», σύμφωνα και με τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επιπλέον ,τροφοδοτώντας με τέτοια συνθήματα μια κοινωνία γνωστή για την ξενοφοβία της, την νοοτροπία του αυτό-απομονωτισμού και την συλλογική επιθυμία να επιστρέψει στις ημέρες της δόξας, είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι πολιτικά επικίνδυνο δεδομένου ότι οι 18άρηδες σημερινοί «στρατιώτες» του Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να γίνουν, σε μερικές δεκαετίες, ο Τούρκος ηγέτης – ένας άλλος και πολύ πιο άγριος Ερντογάν

Το πιο σημαντικό, η ρητορική του κου Ερντογάν δεν στερείται μόνο του απλούστερου κανόνα της λογικής, αλλά είναι επίσης ασυνεπής. Ξεχάστε την τελευταία αλυτρωτική του ομιλία, που υποτίθεται πως η Τουρκία θα μπορούσε να είχε σήμερα 3,5-4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης αντί για τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της. Θα μπορούσε να έχει. Αλλά δεν έχει. Γιατί, στον μυαλό των ισλαμιστών, μετράει το μέγεθος; Είναι η Τουρκία, με οποιοδήποτε αξιόπιστο διεθνές κριτήριο, μια χώρα καλύτερη ας πούμε, από την Ελβετία – η οποία εκτίνεται σε 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή στο 5% της τουρκικής γης;

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. «Αυτά τα νησιά κάτω από την μύτη μας ήταν δικά μας» είπε. «(Σε αυτά τα νησιά) υπάρχουν μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας…» Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εφαρμόζοντας την ίδια λογική σε αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία, μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε αξιώσεις που σίγουρα δεν θα αρέσουν στον κ. Ερντογάν.

Εάν το «έχουν χώρους λατρείας, την ιστορία και τα μνημεία (από το παρελθόν)» σε χώρες του εξωτερικού θα μπορεί να δώσει σε ξένες χώρες το δικαίωμα να διεκδικούν εδάφη, τότε εμείς οι Τούρκοι θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να υπομείνουμε τις δυσκολίες ενός μακρινού ταξιδιού σε κάποια μακρινή στέπα. Ξεχάστε τα αμέτρητα μνημειακά και ιστορικά σημάδια στα εδάφη της Ανατολίας που ανήκουν στην προ-τουρκική εποχή, σημειώστε μόνο το γεγονός πως, πρώτον η πατριαρχική μητρόπολη των Ελληνορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη, που οι οπαδοί του Ερντογάν με τόσο πάθος θέλουν να μετατρέψουν σε τζαμί, χτίστηκε το 537 μ.Χ. ή 816 χρόνια προτού χτιστεί το πρώτο τζαμί στην πόλη και δεύτερον, επειδή ο κος Ερντογάν μιλά συχνά για τον «στόχο 2071», συνδυάζοντάς το με το έτος 1071, που σηματοδοτεί την έλευση των Τούρκων στις περιοχές της Ανατολίας, παραδέχεται ότι υπήρχαν μη τουρκικοί πολιτισμοί, τόποι λατρείας και ιστορίας στα εδάφη που είναι σήμερα η Τουρκία.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως αυτοί οι μη τουρκικοί πολιτισμοί έχουν σήμερα κάποια νόμιμη διεκδίκηση επί του τουρκικού εδάφους σήμερα. Όπως η οθωμανική ιστορία ή τα τζαμιά σε γειτονικές χώρες δε θα έπρεπε να δώσουν νόμιμη αξίωση στην Τουρκία να διεκδικεί αυτό που σήμερα είναι μια ξένη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι παραδίδει μαθήματα ιστορίας σε όλους. Θα πρέπει όμως πρώτα να μάθει πως η ιστορία δεν ξεκίνησε το 1071 ή το 1453».

Πηγή: Εθνος    ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line  "Η" Online 4/11 20:34

 

 

 

 

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΥΔΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ… ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ!!!

avcilarda-1400-yillik-depresyon-ilaclari-bulundu-4039Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Άναυδοι έμειναν οι
Τούρκοι
όταν στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγουν στην περιοχή
Küçükçekmece
και στην τοποθεσία
Göl Havzası,
βρέθηκαν προς ενός οργανωμένου βυζαντινού φαρμακείου που περιείχε πολλούς αμφορείς και δοχεία με σπάνια φάρμακα της εποχής, την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι άνθρωποι πέθαιναν σαν τα σπουργίτια από τις διάφορες επιδημίες και ο πολιτισμός τους ήταν ακόμα ο πολιτισμός της τρώγλης.

33
Συγκριμένα στις ανασκαφές που διεξάγει το αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστήμιου Kocaeli της Κων5803bb8567b0a90cb4def7a9σταντινούπολης, ανασκαφές που άρχισαν από το 2007 και μετά από μια μικρή διακοπή συνεχιστήκαν το 2009, βρέθηκαν αυτές τις μέρες εκατοντάδες φαρμακευτικά δοχεία σε μια σπάνια ανακάλυψη που δείχνει για άλλη μια φορά το μεγάλο πολιτιστικό – ιατρικό επίπεδο του Βυζαντίου.

Όπως αναφέρεται, ανακάλυψαν ένα οργανωμένο βυζαντινό φαρμακείο που πρέπει να είχε δημιουργηθεί την περίοδο 620 με 640 μ Χ, όταν την Κωνσταντινούπολη πολιορκούσαν τότε οι Αβάροι και οι Βούλγαροι και στον βυζαντινό στρατό  υπήρχαν αυξημένες ιατρικό-φαρμακευτικές ανάγκες.
page
Ο ίδιος ο καθηγητής του Αρχαιολογικού τμήματος, Sengül Aydıngün, ομολόγησε ότι έχει μείνει έκπληκτος από την οργανωμένη σειρά των αμφορέων που περιείχαν σπάνια φάρμακα της εποχής, τα οποία και σήμερα αναδίδουν χαρακτηριστικές οσμές, για πολλά προβλήματα υγείας και που δείχνουν το πολύ ανώτερο επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης που παρείχε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή, έχουν μέχρι τώρα ανακαλυφθεί και συλλεχτεί περί τα 7000 δοχεία με φάρμακα, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακεία της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι έρευνες, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, θα συνεχιστούν καθώς υπάρχει προσδοκία; για περισσότερες ανακαλύψεις στην περιοχή όπου ανέτειλε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του Βυζαντίου, δηλαδή της μεγάλης Ανατολικής Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας.
Σκεφτείτε την Ρωμιοσύνη του τότε και τον… Νεοελληνισμό του σήμερα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Αναρτήθηκε από στις   20/10/2016   11:00 π.μ.

 

 

 

 

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα:

«Διαμοιρασμός των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αν θέλετε ειρήνη αλλιώς πόλεμος»

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα και τη Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι «Ή Τουρκία  παρέχει την πιο βιώσιμη οδό για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο»ενώ ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak τόνισε ότι θα παρουσιαστεί  στο  23ο παγκόσμιο συνέδριο ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη «η πλήρη δέσμευση της Άγκυρας για τη φιλοσοφία διαμοιρασμού των κοιτασμάτων για την ειρήνη στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης», τονίζει
Προφανώς όλες αυτές οι δηλώσεις υποκρύπτουν αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο , για τις οποίες οι νέο-οθωμανοί είναι σίγουροι ότι θα τις επιτύχουν απέναντι σε μια αδύναμη ελληνική κυβέρνηση.
Τίποτα και σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο από τις προκλήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά αεροσκάφη, έως τις δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης.
Όταν διαβάζουμε ειδικά στον  τουρκικό τύπο ότι  ο  Τούρκος υπουργός στην επίσημη εναρκτήρια ομιλία του την Κυριακή, υπογράμμισε τις «ευκαιρίες  και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλλουν  στην περιφερειακή σταθερότητα», το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο κακό και όχι άδικα.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα δύο τρίτα των πόρων φυσικού αερίου στον κόσμο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει ανοικτά  πολλά έργα για τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου .
Περισσότεροι από 250 υπουργοί και  διευθύνοντες σύμβουλοι μαζί με τέσσερις ηγέτες  κυβερνήσεων και κρατών θα λάβουν μέρος στο 23ο  Παγκόσμιο συνέδριο για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει η εφημερίδα Sabah.
Το συνέδριο αυτό , σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφώσει τον «ενεργειακό χάρτη», ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου , συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.
Η χώρα μας μαζί με την Κύπρο δεν συμμετέχουν στα κέντρα λήψεων αποφάσεων, σε αντίθεση με τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους που ορέγονται τα «ελληνικά και ελληνοκυπριακά κοιτάσματα υδρογοναθράκων».

Το συνέδριο  συγκεντρώνει τέσσερις ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Προέδρου  του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο , μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί από τις  9-13 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 265 ομιλητών  από 82 χώρες , ενώ θα  πραγματοποιηθούν πάνω από 60 συναντήσεις.
Η όρεξη της Άγκ
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα: «Διαμοιρασμός των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αν θέλετε ειρήνη αλλιώς πόλεμος» - Εικόνα0
υρας μετά την Συρία και το Ιράκ έχει ανοίξει  ειδικά στο Αιγαίο αλλά και την Κύπρο. Τα θέλουν όλα οι Τούρκοι σε ένα ριμέικ της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η στάση της Ελλάδος  για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να είναι αταλάντευτη και κυρίως δυναμική, διότι η απόφαση των Τούρκων είναι ειλημμένη και δεν πρόκειται να αλλάξει σε καμία περίπτωση , ότι  και να γίνει.
Μόνο η σθεναρή αντίσταση της χώρα μας από την υγιή μερίδα του πολιτικού κόσμου όλων των παρατάξεων και σύσσωμοι όλοι οι Έλληνες   θα πρέπει να δώσουμε την «μπουνιά» που αναζητούν οι Τούρκοι , ειδικά  μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.


pentapostagma katohika.gr  11/10/2016

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Η Τουρκία έχει παραιτηθεί από την Κύπρο με τα άρθρα 20 & 27 της Συνθήκης της Λωζάνης

γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης  Συγγραφέας

Και ξαφνικά σεισμός: Ο ψευτο-χαλίφης Ερντογάν δήλωσε πως δεν του αρέσει πλέον η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί η Τουρκία «ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923», γιατί «μας ανάγκασαν να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης» και γιατί «Παραχωρήσαμε τα νησιά μας» (εννοεί τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου). Έτσι απλά.

Μετά από ένα σχεδόν αιώνα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) – μια πολυμερή Διεθνή Σύμβαση, η οποία τίθεται υπό την προστασία της Τουρκίας από την μια μεριά και υπό την προστασία της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδος από την άλλη.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία, μόνη αντισυμβαλλόμενη απέναντι σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, άρπαξε όσα εδάφη εξασφάλισε με την υπογραφή της συνθήκης (Ανατολική Θράκη, τα Ελληνικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία και «φουσκωμένα» σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ), «απαλλάχτηκε» από εκατομμύρια χριστιανών της Μικράς Ασίας, υποχρέωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να εγκαταλείψει την επίσημη ιδιότητα του Εθνάρχη των Ελλήνων, «μάντρωσε» πολλά εκατομμύρια Κούρδων και άλλων εθνοτήτων μέσα στην «Τουρκική ταυτότητα», κατεξευτέλισε συστηματικά όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε από την Συνθήκη, αλωνίζει προκλητικά μέσα στο Αιγαίο, καθοδηγεί με εντεινόμενη επιθετικότητα τους πράκτορες της ΜΙΤ τους οποίους έχει σκορπίσει μέσα στην Ελληνική Θράκη, δεν έχασε ευκαιρία πισώπλατης μαχαιριάς όταν αισθανόταν ασφαλής και μετά από όλα αυτά, και πάρα πολλά άλλα, έρχεται ο ψευτο-χαλίφης της Άγκυρας ένα πρωινό του Σεπτεμβρίου 2016 και μας λέει τώρα πως δεν «συμφέρει» πλέον στην Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης!!

Η επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας και η ξαφνική έκρηξη του ψευτο-χαλίφη της Άγκυρας μόνο τυχαία δεν είναι.

Η ανατολίτικη πονηριά του γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει παραιτηθεί πανηγυρικά, με τα άρθρα 20 και 27 της Συνθήκης της Λωζάνης, από κάθε δικαίωμα στην μαρτυρική Κύπρο ενώ η λύση του Κυπριακού πλησιάζει, με ορατό το ενδεχόμενο απόσυρσης των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής αλλά και σημαντικού αριθμού εποίκων.

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η Συνθήκη της Λωζάνης επιβάλλει στην Τουρκία αποστρατικοποίηση της ζώνης των στενών, κάτι που της φάνηκε ιδιαίτερα επώδυνο της περίοδο της κρίσης των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας μετά την κατάρριψη του Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Τέλος –και πιο σημαντικό- γνωρίζει πως η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας η οποία επιβάλλει τον συνυπολογισμό της επήρειας του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες. Το γεγονός αυτό βάζει ταφόπετρα στα όνειρα της Τουρκίας να καταστεί αυτόκλητος συνέταιρος της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 το άρθρο μας «Η «προσέγγιση» Ρωσίας – Τουρκίας» κατέληγε με την πρόβλεψη πως «η ώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν την «κατάλληλη ευκαιρία» να αντιμετωπίσουν άπαξ διαπαντός την διαρκή νέο-οθωμανική επιθετικότητα και τον παράλογο επεκτατισμό της Ισλαμικής Τουρκίας, πλησιάζει. Και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα «μέτωπα» που η Τουρκία κρατάει ανοιχτά με την απειλή χρήσης βίας εδώ και δεκαετίες».

Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης, η απόπειρα «εξαγωγής κρίσης» προς την Ελλάδα και «συσπείρωσης» του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας με ένα διαχρονικά δημοφιλή «στόχο» ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενος από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Άλλωστε η γενικότερη κατάσταση του γειτονικού γίγαντα με τα γυάλινα πόδια είναι σε όλους γνωστή:

Η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη από εχθρούς και φίλους. Οι γερές «πλάτες» των «συμμάχων» μας που της επέτρεψαν να εισβάλλει εκ του ασφαλούς στην μαρτυρική Κύπρο, δεν υπάρχουν πλέον.

Επί πλέον, αντιμετωπίζει ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες νέων, αθώων, ανθρώπων.

Μπήκε στην κόλαση της Συρίας ελπίζοντας σε εδαφικά και πολιτικά οφέλη, παραγνωρίζοντας όμως τους τεράστιους κινδύνους να εγκλωβιστεί με δυσανάλογα μεγάλες απώλειες.

Η Τουρκική οικονομία μετά το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την αστάθεια από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, υποβαθμίζεται συνεχώς από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η εσωτερική κατάσταση οδεύει επικίνδυνα σε μια ολοκληρωτική δικτατορία με συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων Τούρκων κάθε «επαγγέλματος» – από στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς μέχρι δημοσιογράφους, δημόσιους υπάλληλους ή υπαλλήλους της ΜΙΤ.

Ένας Τούρκος πολιτικός που μπήκε στην πολιτική πριν από 20 περίπου χρόνια «ξυπόλητος», σήμερα θεωρείται από τους πλουσιότερους πολιτικούς του κόσμου (περιοδικό Forbes), έχοντας μετατρέψει ολόκληρη την Τουρκία σε μια προσοδοφόρα οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς να μπορεί να τον καταγγείλει κανείς.

Συνεπώς όλες οι γενικότερες συνθήκες είναι ώριμες και κατάλληλες από κάθε άλλη φορά.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν έχουμε προετοιμαστεί σωστά ώστε να βάλουμε επί τέλους ένα τέλος στην διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας που εγκαινιάστηκε μετά την εισβολή στην Κύπρο του 1974.

Ευχόμαστε ολόψυχα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας να αποδειχτούν άξιοι των περιστάσεων που παρουσιάζονται όχι συχνότερα από κάθε 100 χρόνια.

Ευχόμαστε ολόψυχα να αξιοποιήσουν με επιτυχία την θετική συγκυρία που βρίσκεται διαμορφωμένη. Αυτό άλλωστε, είναι κάτι που θα το ανακαλύψουμε στην πράξη πολύ σύντομα…
ΠΗΓΗ στις  2/10/2016  1:28 π.μ.

Τούρκος πρέσβης: Η Ελλάδα στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες στην Τουρκία

«Οι διακινητές εκτιμούν πως η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει»

Τούρκος πρέσβης: Η Ελλάδα στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες στην Τουρκία

Την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι η μη άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα καταστήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό «νεκρό γράμμα», επαναλαμβάνει ο τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη βελγική εφημερίδα De Morgen με θέμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τις «κακές» σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως εξηγεί ο τούρκος πρέσβης, σε περίπτωση που μπει ταφόπλακα στη συμφωνία, «δεν πρόκειται, βέβαια, την επόμενη ημέρα να επιτραπεί σε καραβάνια από πρόσφυγες να εισέλθουν εκ νέου στο ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να φυλάξει τα σύνορά της».

«Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της κανενός πρόσφυγα από την Ελλάδα», προσθέτει, σημειώνοντας: «Για να είμαι ειλικρινής, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, δεν στέλνουν και πάρα πολλούς πρόσφυγες πίσω σε μας».

Επίσης, αποδίδει την αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα στο γεγονός ότι οι διακινητές εκτιμούν πως η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η Ελλάδα «στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία».

Παράλληλα, επίθεση κατά της βελγικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα De Tijd, κατηγορώντας την για «υποκρισία» σε ό,τι αφορά τον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας, καθότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στους «κούρδους τρομοκράτες».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί με το συνέδριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και κατηγορούν τη βελγική κυβέρνηση ότι παρέχει στήριξη σε «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις.

22:21 28/09/2016

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

«Σκάβουν» συνεχώς οι νέο-οθωμανοί στην Μικρά Ασία και ανακαλύπτουν ότι είναι «μουσαφιραίοι» και δεν τους ανήκει τίποτα

Ψηφιδωτό με πορτρέτο του αρχαίου θεού της Θάλασσας Ποσειδώνα, ανακαλύφθηκε στην κεντρική Τουρκία, κάνοντας τους Τούρκους να κατανοούν κάθε μέρα,  ότι πατάνε ξένα προς αυτούς εδάφη, καις ας μην το ομολογούν .
Ένα ψηφιδωτό με μια εικόνα που απεικονίζει τον Ποσειδώνα, το αρχαίο «Θεό της Θάλασσας»,  ανακαλύφθηκε  στην περιοχή Yumurtalik της κεντρικής επαρχίας Αδάνων το Σάββατο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών από  φοιτητές του Πανεπιστημίου Αρχαιολογίας στην περιοχή αυτή .
Υπήρχε μάλιστα και  ένα απόσπασμα γραμμένο στα ελληνικά στο ψηφιδωτό, το οποίο αναφέρει τα εξής: «. Χαίρε σε όλους εκείνους που πλένουν».
Επίσης στην επαρχία της  Μπούρσα ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο  αρχαίο ελληνικό βάζο   1500 ετών  προκαλώντας την κινητοποίηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας .

Σύμφωνα με το  ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ,  ένας  γεωργός ο οποίος εργαζόταν με το τρακτέρ  στην  περιοχή Karacabey της Προύσας,  ανακάλυψε όλως τυχαίως το βάζο.
Σύμφωνα με την έκθεση αρχικά πορίσματα και έρευνας, το 1,5 μέτρο ψηλό βάζο πιστεύεται ότι είναι ελληνικό  και κατασκευάστηκε την ρωμαϊκή περίοδο .
Επί του παρόντος, η αρχαιολογική έρευνα διεξάγεται σε τέσσερις περιοχές με ψηφιδωτά , στην πλευρά του Αιγαίου και στην Κιλικία.
Η περιοχή της αρχαίας Φώκαιας στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας θεωρείται  ως ένα  από τα παλαιότερα πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Στον αρχαιολογικό χώρο διενεργούνται έρευνες από διεθνείς επιστήμονες εδώ και 90 χρόνια και τα ευρήματα είναι πάρα πολλά και ανεκτίμητης αξίας.

Αφού  ανακαλύπτουν  τα περίτεχνα ελληνικά γλυπτά και άλλα ευρήματα οι Τούρκοι , στην συνέχεια λένε στους ξένους επισκέπτες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες τους ελληνικούς  αρχαιολογικούς  χώρους  ότι όλα  αυτά είναι «τουρκικά» και ότι  «Τούρκοι »  κατοικούσαν στην περιοχή αυτή εδώ και αιώνες. Παραμύθια της Χαλιμάς με τα οποία πολλοί ξένοι τουρίστες γελάνε κρυφά.
Οι Τούρκοι εφαρμόζουν σαφέστατα  την μακιαβελική μέθοδο » πες πες κάτι θα μείνει στο τέλος».
Μέσα τους όμως τους τρώει το σαράκι διότι κάθε μέρα ανακαλύπτουν ότι είναι πραγματικά  μουσαφιραίοι» στην Μικρά Ασία και δεν τους ανήκει απολύτως  τίποτα .

Από τις ακτές , στην Σμύρνη , έως την Κωνσταντινούπολη, την Μαύρη Θάλασσα και τον Πόντο έως τα βάθη της Ανατολίας είναι «γεμάτα» με ελληνική παρουσία αιώνων όχι μόνον από την αρχαία εποχή , αλλά και στο Βυζάντιο έως το 1922 αλλά και σήμερα.

ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Πως σκοπεύει να «γονατίσει» την Κύπρο

erdogan12-600x276
Το σχέδιο του Ερντογάν για την Κύπρο αποκαλύπτουν οι κινήσεις του Σουλτάνου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των Αρχών, 450 μετανάστες αναμένουν στη Μερσίνα της Τουρκίας για να έρθουν στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι η πληροφορία προήλθε από μετανάστες που έφθασαν στην περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, στις αρχές της εβδομάδας.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι η άφιξη δύο ταχύπλοων σκαφών με μετανάστες από τη Μερσίνα δεν ήταν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά μέρος οργανωμένης προσπάθειας των διακινητών.
Γι’ αυτό, ανέφερε, έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για επισήμανση των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες με τον ελλιμενισμό περιπολικού της ναυτικής αστυνομίας στην περιοχή Κάτω Πύργου, κοντά στο θύλακα των Κοκκίνων.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided