Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Ρωσία:

 

 

 

H αιτία της ελληνορωσικής κρίσης - Σ.Λαβρόφ προς Ν.Κοτζιά: «Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει η συμφωνία με τα Σκόπια»

 

 

11.7.18

H αιτία της ελληνορωσικής κρίσης

- Σ.Λαβρόφ προς Ν.Κοτζιά:

«Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει η συμφωνία με τα Σκόπια»

Οι Έλληνες είναι με τους Ρώσους. Μόνο η "κυβέρνηση" είναι αντίθετη! ΑΛΕΞ
Η ρωσική «υπόσχεση» που δόθηκε δια του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά ότι η Μόσχα θα αποτρέψει με κάθε τρόπο την συμφωνία Τσίπρα-Σκοπίων για την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια είναι η βασική αιτία της ελληνορωσικής κρίσης και της ανταλλαγής απελάσεων διπλωματών.
Οι Τσίπρας-Κοτζιάς ενθαρρυμένοι από την στήριξη που τους παρείχε η αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα προχώρησαν στις απελάσεις των 2 Ρώσων συμβούλων πολιτικών θεμάτων πιστεύοντας ότι απενεργοποιούν τα «βασικά εργαλεία» της ρωσικής πολιτικής στην Αθήνα και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας του Μαξίμου νΑ προστατευσει την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας
Το ελληνικό ΥΠΕΞ βλέπει παντού «φαντάσματα» ειδικά μετά την τελευταία συνάντηση Λαβρόφ-Κοτζιά στην Μόσχα και οι Αμερικανοί εύκολα έπεισαν Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας να προχωρήσουν σε μια πρωτοφανή ενέργεια η οποία δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στα τελευταία 33 χρόνια στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης φαίνεται ότι έχει η ρωσική πρεσβεία και ο επικεφαλής της Α.Μασλόφ ο οποίος πίστευε μέχρι χτες ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι φιλική προς την Ρωσία και ουδέποτε θα προχωρήσει σε τόσο δραστικά μέτρα «αποκοιμίζοντας» με αυτόν τον τρόπο την Μόσχα.
Απομένει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η Ρωσία σε ότι αφορά τις απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών αν και αυτό είναι το λιγότερο.
Τα σοβαρότερα προβλήματα θα παρουσιαστούν σε άλλα επίπεδα...
Να σημειώσουμε ότι η Μόσχα έχει ήδη αναγνωρίσει από το 1992 τα Σκόπια ως «Μακεδονία» αλλά τότε το έκανε στα πλαίσια της σλαβικής αλληλεγγύης και στο πλαίσιο μιας άλλης εποχής και όχι για να μπουν 26 χρόνια μετά στο ΝΑΤΟ. Βέβαια οι γεωπολιτικές ανοησίες πληρώνονται όπως πληρώθηκε και το φοβερό ρωσικό λάθος της παραχώρησης της Αλάσκα στις ΗΠΑ το 1849 της οποίας η διατήρηση υπό ρωσικό έλεγχο πέρα των πλουτοπαραγωγικών πόρων, θα έδινε στην Ρωσία τη δυνατότητα να «στραγγαλίζει» τις ΗΠΑ έξω από τα σύνορά τους.
Η αντίδραση των Ρώσων στο Σκοπιανό δεν έχει να κάνει με τα ελληνικά συμφέροντα και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά με τα δικά τους συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη διπλωματική κρίση από τον καιρό της υπόθεσης Μποχάν, όταν ακόμα η Ρωσία αποτελούσε τον πυρήνα μιας άλλης κρατικής οντότητας, της Σοβιετικής Ένωσης.
«Αφετηρία» της η διαφυγή στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1985, του διπλού, όπως αποδείχθηκε, πράκτορα Σεργκέι Μποχάν, πρώτου γραμματέα της Σοβιετικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Φθάνοντας στα άδυτα της CIA στο Λάνγκλεϊ ο Σεργκέι Μποχάν «αποκαλύπτει» ότι δύο Έλληνες, οι κ.κ. Μεγαλοοικονόμου και Πιπιτσούλης, και ένας απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, ο κ. Σερεπίσιος, δήθεν διοχέτευσαν στους Σοβιετικούς «συνδέσμους» τους πληροφορίες για τους Stinger.
Τις πληροφορίες τις είχαν ως στελέχη ελληνικής εταιρείας που συμμετείχε σε ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ, το οποίο θα κατασκεύαζε το σύστημα.
Οι άνθρωποι κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, έγινε ντόρος, αλλά αργότερα, λόγω προφανώς έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν τους παρέπεμψε στο ακροατήριο ­ ο κ. Σερεπίσιος, που δικάστηκε, αθωώθηκε αργότερα.
Στο ίδιο όμως διάστημα, όπως αποκαλύπτει ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Νίκος Κουρής, εκκρεμούσε η παροχή άδειας εξαγωγής των πρώτων F-16 στην Ελλάδα και η υπογραφή μιας συμφωνίας για την προστασία των αμερικανικών τεχνολογικών μυστικών (GSOMIA), μερικοί απ' τους όρους της οποίας εθεωρούντο απαράδεκτοι απ' την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.
Το πώς πίεζε και απειλούσε τότε η Ουάσιγκτον την Αθήνα φαίνεται καθαρά σε ένα non paper που είχε επιδώσει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ο τότε πρέσβης κ. Ρόμπερτ Κήλυ.
Το αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Ελλάδα - Τουρκία, ο Πεντηκονταετής "Πόλεμος"» (Εκδόσεις Λιβάνη): «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι» για την αθώωση, «η Ελλάδα υπήρξε περισσότερο ελαστική απ' ό,τι αναμενόταν», ώστε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν σε δίκη, και κατέληγε:
«Η έλλειψη σοβαρής αντίδρασης έχει ήδη σημειωθεί στην Ουάσιγκτον και είναι βέβαιο πως θα έχει συνέπειες στις μελλοντικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όταν συνδέονται με ευαίσθητες πληροφορίες ασφάλειας...»
Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει συνέχεια. Όμως λίγο καιρό μετά, όπως αναφέρει ο κ. Κουρής, κυκλοφόρησαν φήμες στην Ουάσιγκτον και γράφτηκαν στον ξένο Τύπο διάφορες εκδοχές για τον Μποχάν και τις δήθεν «διαρροές» μυστικών σχεδίων των Στίνγκερ.
Eίναι σαφές λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κάνει το «καλό παιδί» στους Αμερικανούς μετά την άρνηση της απέλασης Ρώσων διπλωματών για την υπόθεση Σκριπάλ.
Σημειώνεται ότι μόνο 4 χώρες αρνήθηκαν να το κάνουν: Ελλάδα, Κύπρος, Ουγγαρία και Τουρκία.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 11.7.18

 

 

 

 

 

25.5.18

Ρωσία προς Ελλάδα:

«Η χρήση της Λάρισας για τα αμερικανικά UAV είναι παράνομη»

- Τι οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα

Διαμαρτυρία ότι η χρήση του MQ-9 Reaper από την 110 ΠΜ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα αεροχήματα εισέρχονται σε εθνικούς εναέριους χώρους ξένων κρατών πρόκειται να καταθέσει η Ρωσία στην ελληνική κυβέρνηση.
Θεωρητικά τα MQ-9 Reaper επιχειρούν εντός του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στα απώτερα νοτιοδυτικά όρια του FIR Αθηνών παρακολουθώντας... τα ψάρια κολυμπάνε στα ανοιχτά της Λιβύης γιατί τίποτε άλλο να παρακολουθήσουν από αυτή την απόσταση.
Η ρωσική πλευρά υπενθυμίζει ότι «είναι παραβίαση διεθνών συνθηκών η παραχώρηση χρήσης μιας βάσης για την διενέργεια  παράνομων αποστολών όπως είναι η εισβολή σε εθνικό εναέριο χώρο τρίτου κράτους και σε αυτή την παρανομία είναι συνυπεύθυνη και η Αθήνα»
Βέβαια, από ελληνικής πλευράς αυτό που είναι πιο σημαντικό ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει η Μόσχα είναι να εκτιμήσουν οι Αμερικανοί την ελληνική προσφορά και να υπάρξει διευκόλυνση στην ικανοποίηση των κρίσιμων αμυντικών αναγκών της χώρας και όχι με παραχώρηση αρχαίων Μ-113 αλλά με την χρηματοδότηση μέρους προμήθειας F-35 κάτι που απαιτεί συνεχώς και μετ'επιτάσεως ο ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένος εδώ και δύο χρόνια.
Pronews
Πάλι για ψιλικατζίδικο μιλάμε!
Με τόσες βάσεις  (μία με πυρηνικά όπλα) θα μιλάμε για χρηματοδότηση...μέρους προμηθείας F35; Να μας δώσουν δωρεάν 100 F35 , να εγγυηθούν τα σύνορά μας για 100 χρόνια και να μας βοηθήσουν σημαντικά στην  εξόφληση του χρέους. Αν δεν θέλουν, να πάμε σε "άλλες πορτοκαλιές". Οι Αμερικανοί μόνο εκβιασμούς - σαν των Τούρκων- λαμβάνουν υπ όψιν.
ΑΛΕΞ/Efenpress

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25.5.18

 

 

 

 

 

 

Πούτιν: Ο ρωσικος στρατός δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην Ντούμα

«Απαράδεκτες προβοκάτσιες και φήμες τα όσα λέγονται και ακούγονται»

Πούτιν: Ο ρωσικος στρατός δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην Ντούμα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί για «προβοκάτσιες και φημολογία», τις οποίες θεωρεί «απαράδεκτες», αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Αλλά, ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη», μεταδίδει το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.

Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Πιτί, γιατρό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο, ίσως αέριο σαρίν, για να κατασκευασθεί ένα ισχυρό θανατηφόρο κοκτέιλ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Ασαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή και οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού. Αντ΄αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα, στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν και αυτό το περιστατικό, το πιο πρόσφατο μίας μακράς σειράς χημικών επιθέσεων στον συριακό πόλεμο.

NEWSBEAST.GR   9/4/2018

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη 22/03/2018 - 18:03

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα στη Ρωσία

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα στη Ρωσία

Ο Αλέξης Τσίπρας, το πρωί της Πέμπτης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν και αλλο την συνεργασία Ρωσίας Ελλάδας. Τόνισαν επίσης την ικανοποίηση τους για την αυξανόμενη συνεργασία στον εμπορικό τον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα.

Ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα ο προεδρος της Ρωσίας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντοναλντ Τραμπ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και την κατάσταση μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας μετά το περιστατικό στο Σαλισμπουρι. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσκάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

 

 

20.3.18

ΕΚΤΑΚΤΟ

- Ρωσία προς ΗΠΑ:

«Κτυπήστε τη Δαμασκό και θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνετε»

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν κτυπήσουν στην Συρία και ειδικά την Δαμασκό "Θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν".
Ο διευθυντής επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου αντιστράτηγος Sergey Rudskoy επανέλαβε σε δραματικούς τόνους ότι εάν οι ΗΠΑ κτυπήσουν κυβερνητικές θέσεις στη Δαμασκό όπου υπάρχουν όχι μόνο Ρώσοι στρατιωτικοί αλλά και διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί σύμβουλοι αλλά και το κέντρο της συμφιλίωσης για τη Συρία τότε "Αυτό θα είναι και το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν οι ΗΠΑ",προειδοποιώντας με απευθείας προσβολή των αμερικανικών πλατφορμών εκτόξευσης της επίθεσης, θαλάσσιων ή εναέριων.
Όπως είπε ο Rudskoy επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Valery Gerasimov τότε η Ρωσία θα απαντήσει όχι μόνο καταρρίπτοντας όχι μόνο τους πυραύλους που θα στείλουν αλλά και καταστρέφοντας και τους φορείς τους όποιοι και αν είναι αυτοί.
Oπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr to ρωσικό Ναυτικό κατόπιν εντολής του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν ανέπτυξε εκτάκτως τρεις φρεγάτες στην Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του εν όψει πιθανής επίθεσης των ΗΠΑ στην Συρία.
Επίσης οι αεροπορικές βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας στη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση (με αεροσκάφη Tu-22M, Tu-160 και Tu-95) τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 20.3.18

 

 

 

 

 

 

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ !!! Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις στον Καύκασο για να κατέβουν εν όψει πρόκλησης στο ΑΙΓΑΙΟ... ΗΓΓΙΚΕΝ!!!

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Φωτιά πάει να πάρει το ΑΙΓΑΙΟ την στιγμή που στον γεωπολιτικό αυχένα του ΚΑΥΚΑΣΟΥ συνωστίζεται μεγάλη δύναμη πυρός.
Ένα πράγμα δεν αποδέχονται οι ξανθοί Ρώσοι, το δούλεμα.
Άκουσαν εχθές τον Γιλντιρίμ να λέει  η  Τουρκία υπερασπίζεται τα σύνορα του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Συρία.
Οπωσδήποτε με τον τρόπο τους μπορεί να έμαθαν στις 15 Φεβρουαρίου 2018 και τι συζητήθηκε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο και πήραν φωτιά.
«Συνάντηση σχεδόν τρεισήμισι ωρών με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Άγκυρα, κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η συνάντηση ήταν θετική και αποδοτική.
Σε σύντομη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται πως κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία και διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας.
Για παραγωγική συζήτηση μιλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνταξιδεύει με τον Τίλερσον, ο αμερικανός υπουργός Ρεξ Τίλερσον και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν «παραγωγική και ανοιχτή συζήτηση» για έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων» http://www.in.gr/
Με αυτά και άλλα δεδομένα για τις τουρκικές παλινωδίες οι Ρώσοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν θρασύτατη  πρόκληση στο ΑΙΓΑΙΟ, που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους διαδρόμους ναυσιπλοίας στο Αρχιπέλαγος και στα κρίσιμα  ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου…
"Πανίσχυρο σχηματισμό ταχείας επέμβασης από 4 Μ/Κ Μεραρχίες φτιάχνουν στον Καύκασο στην νότια Ρωσία ..."
Σχηματισμό ταχείας επέμβασης δημιουργεί ο ρωσικός Στρατός στα νοτιανατολικά του σύνορα με τον μετασχηματισμό της πανίσχυρης 58ης Στρατιάς.
Αυτό έγινε γνωστό απο ρωσικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με αυτά η περιοχή του Καυκάσου ενισχύθηκε με νέες μεραρχίες και το ίδιο αναμένεται να γίνει με την νότια στρατιωτική Διοίκηση.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Ισβέστια το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου αναδιοργάνωση της κύριας δύναμης κρούσης που διαθέτει στη νότια Ρωσία της 58ης Στρατιάς.
Αυτή θα ενισχυθεί σημαντικά με το σχηματισμό δύο νέων μηχανοκίνητων Μεραρχιών εξοπλισμένων με το ΤΟΜΑ BMP-3, αλλά και το νέο εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης T-72B3, το οποίο θεωρείται εφάμιλλο εκδόσεων του T-80.
Για να γίνει δυνατή η φιλοξενία των μονάδων νέες εγκαταστάσεις στο Mozdok και το Vladikavkaz πρόκειται να δημιουργηθούν ή να επανεργοποιηθούν παλαιότερες.
ΒΙΝΤΕΟ

https://www.youtube.com/watch?v=klfEBgNpDEw

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή Nikolai Surkov η δύναμη πρόκειται να λειτουργήσει ως ένας σχηματισμός ταχείας  επέμβασης απέναντι στο ΝΑΤΟ

Με το καφέ χρώμα η περιοχή από την οποία θα ενεργούν οι σχηματισμοί ταχείας επέμβασης των Ρώσων.
Ταυτόχρονα η 19η ανεξάρτητη Μ/Κ θα συμπληρώσει τη δύναμη της σε πλήρη επάνδρωση όπως ήταν πριν το 2008.
Σε ότι αφορά την 136η Μ/Κ Μεραρχία η οποία είναι ανεπτυγμένη στο Νταγκεστάν θα ενισχυθεί επίσης στην προβλεπόμενη δύναμη μιας πλήρους Μεραρχίας.
Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές η 58η Στρατιά θα αποτελέσει τον πυρήνα του νέου σχηματισμού κρούσης στη νότια στρατιωτική Διοίκηση, ικανή να επεμβαίνει σε πολύ μικρό χρόνο σε οποιαδήποτε περίοδο κρίσης.» http://www.pronews.gr/ 17 Φεβρουαρίου 2018
Το ΞΑΝΘΟ ΓΕΝΟΣ κατεβαίνει οσονούπω, η τουρκική αλεπού στα δόκανα!!!
Οι Προφητείες έμπροσθεν μας!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!
Με Πίστη και Ελπίδα Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδάκας
shmantikanea

 

 

 

 

Η Ρωσία παρεμβαίνει στο θέμα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω κορύφωση της έντασης»

Η Ρωσία παρεμβαίνει στο θέμα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ

«H Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω κορύφωση της έντασης», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi.

Απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του Agi, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, τονίζει: «Θεωρούμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων που ήδη υφίστανται στην ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκοντας την κατάσταση στην περιοχή.

Ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να δράσουν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ζητάμε από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά και μόνον ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους».

NEWSBEAST.GR   14/2/2018

 

 

 

 

 

25.1.18

Ρωσική προειδοποίηση σε Ρ.Τ.Ερντογάν:

«Θα ηττηθείς στη Συρία, θα σε ανατρέψουν και θα διαλύσουν την Τουρκία οι ΗΠΑ»

Σε συμπεράσματα σοκ καταλήγουν Ρώσοι ειδικοί αναλυτές σε θέματα γεωπολιτικής αναφορικά με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που έχει εξαπολύσει η Τουρκία στην βόρεια Συρία και πως συνδέεται ακόμη και με την μελλοντική διάλυση της χώρας.
Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία με την ονομασία «Κλάδος ελαίας», αλλά και η απόφαση της να μην εγκρίνει τη συμμετοχή των Κούρδων στο ειρηνευτικό συνέδριο του Σότσι έχει αρχίσει να προβληματίζει την Μόσχα και τους Ρώσους ειδήμονες σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Τους προβληματισμούς αυτούς διατύπωσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος αναφερόμενος στην επιχείρηση της Άγκυρας, δήλωσε ότι η επιχείρηση «μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες στην έναρξη του ενδοσυριακού διαλόγου» χαρακτηρίζοντας τα όσα συμβαίνουν ένα «οδυνηρό θέμα».
Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός υπογράμμισε ότι η Μόσχα «προέβη σε όλες τις δυνατές πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες (σε σχέση με τα σχέδια της Άγκυρας) και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια μετά από όλα αυτά».
Ποια όμως θα είναι η συνέχεια αυτή, είναι κάτι το οποίο προβληματίζει όπως φαίνεται σοβαρά την Μόσχα, αφού όπως είπε ο κ. Σαμάνοφ, «γι' αυτό είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς, επειδή αυτό ήταν ένα ανεπιθύμητο προηγούμενο παραμονές του προγραμματισμένου ειρηνευτικού συνεδρίου για τη Συρία».
Ωστόσο οι προβληματισμοί αυτοί με διάφορες προεκτάσεις απασχολούν και διάφορους Ρώσους ειδήμονες σε θέματα Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του ερευνητικού Κέντρου για την «Μέση Ανατολή και τον Καύκασο» Στανισλάβ Ταράσοφ, ο οποίος δεν αποκλείει την εμπλοκή της Τουρκίας σε ένα παρατεταμένο πόλεμο, ούτε ακόμα και την ανατροπή του Ερντογάν με νέο πραξικόπημα.
Ο Στανισλάβ Ταράσοφ είναι πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν ξεκίνησε ένα επικίνδυνο παιγνίδι, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και να πάρουν την πρωτοβουλία στα χέρια τους.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Vzgliad» εκτιμά ο τουρκικός Στρατός ενδέχεται να έχει μεγάλες απώλειες στη Συρία καθώς οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει πολύ καλά τους Κούρδους για μια τέτοια επίθεση.
Ο Ρώσος ειδήμονας σε θέματα Μέσης Ανατολής δηλώνει ότι «δημιουργείται η αίσθηση ότι οι Αμερικανοί υπονομεύουν τον Ερντογάν οδηγώντας τον σε μοιραία έκβαση για να τον εμπλέξουν σε πόλεμο».
Εκτιμά ότι «δεν θα είναι μια επιχείρηση που θα διαρκέσει μια ημέρα» όπως και ότι «θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες».
«Φοβάμαι στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα στην ίδια την Τουρκία», λέει ο Ταράσοφ.
Πού στηρίζει τους φόβους του όμως ο ρώσος ειδήμονας; «Ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι» υποστηρίζει ο Ταράσοφ και προσθέτει «ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, δεν έχει συμφωνήσει πλήρως με το Ιράν και την Ρωσία.
Οι φιλόδοξοι τακτικοί του ελιγμοί μπορούν να καταρρεύσουν, με τις πρώτες συγκρούσεις με τα ένοπλα τμήματα των κούρδων μαχητών, οι οποίοι όπως επεσήμαιναν και οι ρώσοι στρατιωτικοί είναι πολύ ικανοί στην μάχη».
Ο Ταράσοφ υπογράμμισε ότι οι πενιχρές επιτυχίες κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης η «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα του τουρκικού Στρατού.
Παραδέχεται ότι «είναι νωρίς προς το παρόν να βγουν συμπεράσματα», αλλά όπως λέει
«είναι γεγονός ότι η Τουρκία η οποία μέχρι πρόσφατα σήκωνε τις σημαίες του νεοοθωμανισμού, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει συγκρούσεις όχι μόνο κοντά στα σύνορα της, αλλά βρίσκεται ενώπιον της απειλής να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Αν αυτό συμβεί -πιστεύει ο Ταράσοφ- αυτή θα είναι η δεύτερη γεωπολιτική καταστροφή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».
Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα θεωρεί ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» είναι πολιτικό λάθος του Ερντογάν, που δείχνει απειρία στο επίπεδο κρατικής ηγεσίας.
Αναφερόμενος μάλιστα γενικά στον τρόπο που ενεργεί η τουρκική ηγεσία ο Ταράσοφ λέει ότι «αυτό είναι ένα αίνιγμα για όλους τους ερευνητές της Μ. Ανατολής» και αυτό γιατί «σε αντίθεση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Τουρκία ήταν μια σχετικά ανοιχτή χώρα, ενσωματωμένη στη Δύση.
Θα έλεγε κανείς ότι θα διέθεταν εμπειρογνώμονες που καταλαβαίνουν καλά αυτή την περιοχή. Όμως πραγματοποιούν ασυγχώρητα λάθη. Είναι ακατανόητο γιατί οι Αμερικανοί υπονομεύουν κατ' αυτόν τον τρόπο τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τα σενάρια της αραβικής άνοιξηςοδεύοντας ανοιχτά σε τμηματοποίηση της Τουρκίας, όπως έκαναν στο παρελθόν με το Ιράκ και τη Λιβύη.
Πολύ περισσότερο που με τις πλάτες των Κούρδων μπορούν να διεισδύσουν στο Ιράν. Μπορεί κανείς να δει με πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις τις ενέργειες των Αμερικανών στην περιοχή αυτή, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι οι ενέργειες τους έχουν κάποια λογική σειρά»,
καταλήγει ο Ρώσος ειδήμων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25.1.18

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Μπαρουταποθήκη τα Βαλκάνια…

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

egerssi.gr

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι ραγδαίες και τείνουν να μεταβάλλουν – για άλλη μια φορά - τα
Βαλκάνια σε μπαρουταποθήκη, έτοιμη να εκραγεί, αφού ηχούν πάλι τα τύμπανα του πολέμου! Όλα βρίσκονται επάνω σε μια τεντωμένη κλωστή που είναι έτοιμη να σπάσει, μετά την άνανδρη και εν ψυχρώ δολοφονία του ηγέτη της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο Όλιβερ Ιβάνοβιτς! Από τη στιγμή που πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή στη δολοφονία, UCKάδων (σ.σ. Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου – αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση που ζητούσε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και την ενδεχόμενη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας)! Γι΄ αυτό τα επόμενα 24ωρα λογίζονται πολύ κρίσιμα, αφού άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση σερβικών Ένοπλων Δυνάμεων στην περιοχή! Από αυτή την ευρύτερη ανησυχία, δεν θα μπορούσε να λείψει η ανησυχία των ΗΠΑ. Έτσι, εξέδωσαν (σ.σ. προχθές) μέσω του Υπουργείου των Εξωτερικών τους ειδική ταξιδιωτική οδηγία για όσους Αμερικανούς πολίτες θα μετακινηθούν στο Κοσσυφοπέδιο και διακινήθηκε από την Πρεσβεία τους στην Πρίστινα!
Στα Σκόπια ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ…

Ωστόσο, αυτή η δολοφονία του Σέρβου ηγέτη στο Κόσσοβο, έρχεται την ίδια ακριβώς στιγμή που τα Σκόπια επισκέπτεται ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Σκοπίων! Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα συναντήσει κατά σειρά την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, την Υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι! Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις συναντήσεις κυρίαρχο θέμα θα είναι το ζήτημα της ονομασίας της γείτονας χώρας! Αφού, το όνομα είναι η προϋπόθεση για να λάβει η χώρα των Σκοπίων πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για είσοδο στην ΕΕ! Στο τέλος των επαφών του ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων!
Ηχηρή ρωσική παρέμβαση…

Έτσι, σύμφωνα με ακριβέστατη πηγή μας, υπήρξε προχθές πολύ σοβαρή Ρωσική παρέμβαση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για το οριστικό όνομα της γείτονας χώρας των Σκοπίων! Όπου διαβιβάστηκε δεόντως ότι, η Ρωσία δεν επιθυμεί την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ! Όπως επίσης ότι, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε Διεθνείς Οργανισμούς και λοιπά fora, εάν και όταν αυτό απαιτηθεί! Δηλαδή, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως, η Ρωσία παίρνει θέση επί του οριστικού ονόματος των Σκοπίων δια της ατόπου, αναθεωρώντας την κατά το παρελθόν αναγνώριση του κρατιδίου των Σκοπίων με την ονομασία “Μακεδονία”! Βεβαίως τούτο ήταν αναπόφευκτο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που παραπάνω σας ανέφερα!
Βήμα να μην κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση…

Γι΄ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει επ΄ ουδενί να υποχωρήσει από την ιστορική διατυπωμένη απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Απριλίου του 1992 και η οποία διατυπώθηκε από την Προεδρεία της Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Σε καμιά περίπτωση η Ελλάς δεν πρέπει να αποδεχτεί τον όρο “Μακεδονία” στο οριστικό όνομα της γείτονας χώρας! Εκείνοι θέλουν να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, άρα εκείνοι να δώσουν τη λύση αφήνοντας κατά μέρος τις αλυτρωτικές τους θέσεις! Επίσης, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θέλουν να τους εντάξουν στους κόλπους τους, ας τους πιέσουν ικανοποιώντας τις δίκαιες ελληνικές θέσεις! Η κυβέρνηση ας καταλάβει επιτέλους πως, έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι κι ας σταθεί στο ύψος των ιστορικών στιγμών του Έθνους!!

 

 

 

 

«Κυρίαρχη νίκη» για τον Πούτιν θέλει ο Ρώσος πρωθυπουργός

Τον Μάρτιο οι εκλογές στη Ρωσία

«Κυρίαρχη νίκη» για τον Πούτιν θέλει ο Ρώσος πρωθυπουργός

«Κάθε δυνατή υποστήριξη»

θα παρέχει το κυβερνών κόμμα της

Ενωμένης Ρωσίας

στον Ρώσο πρόεδρο

Βλαντιμίρ Πούτιν

για την επανεκλογή του, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της χώρας

Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κάτι, μάλιστα, που θα κάνει τόσο τώρα, όσο και στο μέλλον, όπως διευκρίνισε.

Το ίδιο κόμμα επιθυμεί μία «κυρίαρχη νίκη» για τον Πούτιν στην εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018.

NEWSBEAST.GR  23/12/2017

 

 «Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Ρωσία»

Στη Μόσχα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας

«Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Ρωσία»

Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει τον Μάιο στη Ρωσία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία δεν πρέπει να γίνεται όμηρος των πολιτικών προβλημάτων» είπε ο Λε Μερ, τονίζοντας ότι θέλει «να προχωρήσει προς τα εμπρός» και επισημαίνοντας τη «νέα ώθηση» στις γαλλορωσικές σχέσεις μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες, τον περασμένο Μάιο.

Ο Λε Μερ έφτασε την Δευτέρα στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη. Σήμερα προήδρευσε στο γαλλορωσικό Οικονομικό, Βιομηχανικό και Εμπορικό Συμβούλιο (Cefic) μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Μαξίμ Ορέσκιν. Στο ίδιο Συμβούλιο είχε προεδρεύσει και ο Μακρόν όταν ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, το 2016.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια πάσχουν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισε στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στις συγκρούσεις μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το 5% στο μερίδιο της αγοράς στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή είμαστε κάτω από το ποσοστό αυτό», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ. Πρόσθεσε ότι θέλει επίσης να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της επίσκεψης του Μακρόν στην Αγία Πετρούπολη, τον Μάιο του 2018.

Η Μόσχα προσκάλεσε τον Μακρόν ως επίτιμο καλεσμένο στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που συνιστά το σημαντικότερο «ραντεβού» των επιχειρηματικών κύκλων της Ρωσίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Γάλλοι παρατηρούν τις θετικές εξελίξεις στη ρωσική οικονομία» είπε από την πλευρά του ο Ορέσκιν, χαιρετίζοντας «την επιστροφή του ενδιαφέροντος για τη ρωσική αγορά».

NEWSBEAST.GR   19/12/2017

 

 

 

 


Το Κρεμλίνο μιλά για πιθανή συνάντηση Πούτιν με Τραμπ

«Δεν αποκλείουμε μια τέτοια συνάντηση, όντως συζητείται τώρα»

Το Κρεμλίνο μιλά για πιθανή συνάντηση Πούτιν με Τραμπ

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ίσως συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC), ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Επισήμανε ακόμη ότι διεξάγονται συζητήσεις για τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του Sputnik, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τραμπ και Πούτιν συναντήθηκαν στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Αμβούργο τον Ιούλιο, οπότε συζήτησαν τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όμως συμφώνησαν να επικεντρωθούν στη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, αντί να διαφωνούν για το παρελθόν.

Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί έκτοτε. Όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν και ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθούν στη σύνοδο της APEC στο Βιετνάμ την επόμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο. «Δεν αποκλείουμε μια τέτοια συνάντηση, όντως συζητείται τώρα και θα σας ενημερώσουμε όταν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

NEWSBEAST.GR   03/11/2017

 

 

 

 

 

 

Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενε μεγάλο ερώτημα πλανάται αυτές τις μέρες στην Άγκυρα για τον ρόλο της Ρωσίας και του ίδιου του Πούτιν στο δημοψήφισμα των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ένα γεγονός που έχει ανησυχήσει την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Zeynep Gürkanlı, της εφημερίδας Sözcü, η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει κρατήσει πολύ χαλαρή στάση έναντι των Κούρδων παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, ακόμα και των ΗΠΑ, που ζητούσαν αναβολή του δημοψηφίσματος.
Αλλά το πιο ενδιαφέρων στοιχείο σε αυτό το ζήτημα είναι, όπως αποκαλύπτει η Τουρκάλα αρθρογράφος, ότι τον τελευταίο χρόνο και ενώ οι Ρώσοι γνώριζαν ότι ο Μπαρζανί θα πάει στο δημοψήφισμα είχαν υπογράψει τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Μάλιστα όπως αναφέρεται, η Ρωσία υπέγραψε τον Φεβρουάριο συμφωνία να αγοράσει το πετρέλαιο του Μπαρζανί στην περίπτωση μποϋκοτάζ από την Τουρκία, μια συμφωνία σε πρώτη φάση ύψους 1,2 δις δολαρίων.
Στη συνέχεια στις 2 Ιουνίου του 2017 και ενώ είχε ανεβεί η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ερμπίλ, ο πρωθυπουργός των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Neçirvan Barzani, (υιός του Μεσούντ), υπέγραψε με την μεγάλη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, την πώληση των κουρδικών πετρελαίων στην Ρωσία για τα επόμενα 20 χρόνια.
Αλλά δεν σταμάτησαν εδώ. Στις 18 Σεπτεμβρίου, λίγες δηλαδή μέρες πριν από το δημοψήφισμα και οι απειλές της Άγκυρας είχαν κορυφωθεί, υπογράφεται νέα συμφωνία μεταξύ των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την Ρωσία, αυτή την φορά για το φυσικό αέριο των κουρδικών επαρχιών ύψους 4δις δολαρίων.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Άγκυρα και στην επικείμενη συνάντηση αυτές τις μέρες του Πούτιν με τον Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα θα τεθεί το ζήτημα αυτό.
Από την άλλη μεριά οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ προσβλέπουν προς την Μόσχα για στενότερη οικονομική συνεργασία, αφού με τον μέχρι τώρα συνεταίρο τους στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, την Τουρκία, έχει ανοίξει μεγάλο χάσμα
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Αναρτήθηκε από στις  26/9/2017 10:13 μ.μ.

 

 

 

Έσπασε η πολιορκία της Deir Ez Zor - Tα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη (βίντεο) - Συγχαρητήρια Β.Πούτιν

Ιστορική νίκη στη Συρία: Τα συριακά και ρωσικά στρατεύματα έσπασαν την πολιορκία της Deir Ez Zor σηματοδοτώντας την αντίστροφή μέτρηση για τη οριστική εκδίωξη της ISIS από την Συρία και το τέλος του πολέμου.
Η πολιορκία της πολύπαθης πόλης της Deir Ez Zor έσπασε ύστερα από 3 ολόκληρα χρόνια όταν η ISIS κατέλαβε το σύνολο της επαρχίας εκτός από το μέρος της πόλης που είχαν τον έλεγχό τους τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Στις 14.00 το μεσημέρι στοιχεία από την 5η Λεγεώνα, των μονάδων των Τίγρεων και δύο μονάδων Ρώσων ειδικών δυνάμεων με ΤΟΜΑ BTR-82A συναντήθηκαν με τους υπερασπιστές της πόλης σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή, για τον συριακό λαό αλλά και για τον πόλεμο συνολικά στην Συρία.
Χθες οι Ρώσοι μέτρησαν τους τελευταίους νεκρούς τους στην επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης, όταν όλμος σκότωσε δύο στελέχη των ειδικών δυνάμεων έξω από την Deir Ez Zor.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τους Σύρους και Ρώσους στρατιώτες μιλώντας για «στρατηγική νίκη» επί των τρομοκρατών του ISIS στην συριακή πόλη Deir Ezzor και επικοινώνησε τηλεφωνικά  με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασάντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγχαίρει τη διοίκηση της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας καθώς και τη διοίκηση του Στρατού της Συρίας με μια τέτοια στρατηγικά σημαντική νίκη επί των ισλαμιστών για την απελευθέρωση της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος», Δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Ο Πρόεδρος Β. Πούτιν απέστειλε στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασάντ ένα τηλεγράφημα στο οποίο αξιολόγησε ιδιαίτερα αυτή τη στρατηγική νίκη και συγχαίρει τον πρόεδρο της Συρίας για το τόσο σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση της Συρίας από την τρομοκρατία.»
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ με μήνυμά του συνεχάρη τους ηρωικούς υπερασπιστές της πόλης ενώ μίλησε τηλεφωνικά  με τον θρυλικό στρατηγό Issam Zahreddine (πολεμούσε καθημερινά στην πρώτη γραμμή!) ο οποίος είχε την ευθύνη της άμυνας της πόλης.
Ο στρατηγός Issam Zahreddine υποδέχεται τις πρώτες μονάδες του ρωσικού και συριακού Στρατού.
https://www.youtube.com/watch?v=V_5Sj5GBFm0
https://www.youtube.com/watch?v=m6RXhbqoU1c
Δείτε παρακάτω ένα εξαιρετικό βίντεο από την δραστηριότητα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Συρία (καλύτερα με κλειστό τον ήχο καθώς η μουσική υπόκρουση είναι μάλλον ατυχής):
https://www.youtube.com/watch?v=GeS9TT3vWbY
Video of the tense moments before breaking Daesh (ISIS) siege on Deir Ez Zor as the defenders waited for the advancing Syrian Army heroes pic.twitter.com/kgu4jydU55
Pure joy- Watch General Issam Zahreddine wait for the advancing Syrian Army forces & his reaction when he sees the first approaching pickup pic.twitter.com/MqlVTHutLX

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided