Κυριακή, Οκτώβριος 25, 2020

Μόσχα

 

 

 

 

 

 

 

Μόσχα: «Κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως 12 ν.μ.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόσχα: «Κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως 12 ν.μ.»


Η Μόσχα διαμέσου της πρεσβεία της στην Αθήνα πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας και την στηρίζει σε μια επέκταση των εθνικών χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Με ανάρτησή της στο twitter, η πρεσβεία της Ρωσίας σημειώνει ότι θεωρεί το Δίκαιο της Θάλασας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς δικαίου καθεστώτος των θαλασσών και σημειώνει ότι προβλέπεται ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

Φυσικά με την αναγνώριση του Δίκαιου της Θάλασσας του 1982 η Μόσχα αναγνωρίζει και την δυνητική ελληνική ΑΟΖ όπως αυτή ορίζεται από τον περιβόητο «Χάρτη της Σεββίλης».

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», σημειώνει σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία και προσθέτει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση.

@RFEmbassyGr
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
332
145 people are Tweeting about this
ksipnistere 15/10/2020 

 

 

EKTAKTO:

Η Μόσχα αιφνιδιάζει την Άγκυρα

– «Κατέβασε» ναυτική αρμάδα για ασκήσεις με την Αίγυπτο στην Α. Μεσόγειο!

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την Μόσχα. Την στιγμή που λαμβάνουν χώρα προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο, η Ρωσία κατέβασε αρμάδα με πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Το σημαντικό όμως στην είδηση βρίσκεται αλλού. Η άσκηση λαμβάνει χώρα με την Αίγυπτο. Η άσκηση διεξάγεται σε περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία και αυτό έχει τον δικό του συμβολισμό.

Έτσι λοιπόν Μόσχα και Κάιρο στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Μπορεί Ερντογάν και Πούτιν να τα βρίσκουν σε μία σειρά θεμάτων, όμως στο ζήτημα της Λιβύης υπάρχουν διαφορές. Η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ, ενώ έχει στείλει και 800 άτομα της περίφημης ομάδας Wagner στο πλευρό του LNA.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος ζαλίζουν και κανείς από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θα άφηνε τον Ερντογάν να κάνει μόνος του παιχνίδι.

Η ναυτική στρατιωτική άσκηση θεωρείται από τις μεγαλύτερες, με φρεγάτες και τμήματα των ειδικών ναυτικών δυνάμεων από τις δύο πλευρές λαμβάνουν μέρος στα ναυτικά γυμνάσια.

Η Αίγυπτος μάλιστε χθες έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα. Ο πρώην ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Χουσείν Χάρινι και σύμβουλος του Σίσι, δήλωσε πως εάν η Τουρκία παραβιάσει τα Αιγυπτιακά κυριαρχικά δικαιώματα, τότε το Κάιρο θα απαντήσει δυναμικά!

Μπορεί να μίλησε με διπλωματικό τρόπο, όμως το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, θα «μιλήσουν» τα όπλα!

«Τα μνημόνια συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας-Τρίπολης δεν έχουν ισχύ. Δεν υπάρχει νομική βάση σε διεθνές επίπεδο καθώς η Βουλή της Λιβύης δεν τα εγκρίνει,» δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Το Κάιρο διαθέτει μία τεράστια δύναμη πυρός αυτή την στιγμή. 240 μαχητικά F-16, 1.200 άρματα μάχης M1A1 Abrams, καθώς και 1.700 παλαιότερά άρματα M60 που είχαν παραδοθεί από τις ΗΠΑ, αλλά και με διάφορα υποσυστήματα που παραμένουν από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει δυνατότητες να ασκεί επιρροή στη Μέση Ανατολή, έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και είχε συμφωνήσει για βάση με τον Μπεσίρ στο Σουδάν, θέλοντας να περικυκλώσει την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Α.Μεσογείου, γνωρίζει επακριβώς τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Κύπρο και την Α.Μεσόγειο γνωρίζοντας ότι έρχεται η σειρά της και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Εδώ και μήνες ο Σίσι προετοιμάζει εντατικά τον αιγυπτιακό στρατό να αντιμετωπίσει την Τουρκία, γνωρίζοντας τα σχέδια του Ερντογάν. Σίγουρα αυτή την εξέλιξη με την άσκηση δεν την περίμενε ο Ερντογάν!

Δείτε βίντεο με ασκήσεις του Αιγυπτιακού ΠΝ με το Ελληνικό

 

 

 

 

 

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

EKTAKTO:

Θέση Μόσχας υπέρ Λευκωσίας

– Ρώσος πρέσβης: «Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ»

– «Βόμβα» από Υποναύαρχο ΠΝ

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου στο ζήτημα των ερευνών και της τουρκικής προκλητικότητας πήρε και η Μόσχα. Χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ ανέφερε πως είναι «δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ», προκαλώντας περαιτέρω προβληματισμούς στην Άγκυρα.

Παράλληλα, στον απόηχο της διαθνούς κατακραυγής για τις τακτικές Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο Υποναύαρχος ΠΝ Κώστας Φυτίρης προειδοποίηση πως βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Στην επίσηµη καταδίκη των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αναµένεται να προχωρήσουν σήµερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Χθες πραγµατοποιήθηκε στο Λουξεµβούργο το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Κύπριος οµόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενηµέρωσαν την Κοµισιόν και τους 26 υπουργούς των κρατών-µελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν στη λήψη συγκεκριµένων µέτρων και κυρώσεων στη διήµερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέµπτη στις Βρυξέλλες. Τότε λήγει -έτσι κι αλλιώς- το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει οι ηγέτες στην Αγκυρα για να περιορίσει την προκλητικότητά της. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη δίνει περιθώριο για επιβολή συγκεκριµένων µέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Η θέση της Ρωσίας
Υπέρ του δικαιώµατος της Κύπρου να εκµεταλλεύεται την ΑΟΖ της τάχθηκε χθες ο Βλαντιµίρ Τσιζόφ, πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ. Ο Τσιζόφ, που έχει υπηρετήσει στην Κύπρο, είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού και µιλάει ελληνικά, θεωρείται διπλωµατικό κεφάλαιο στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας δήλωσε: «Η ρωσική θέση είναι γνωστή και είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουµε το δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να εκµεταλλευτεί την ΑΟΖ της. Οπότε οτιδήποτε κι αν συµβεί στην περιοχή θα πρέπει να λυθεί µε πολιτικά µέσα».

Κ. Φυτιρής: Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο
Οι απειλές του Ερντογάν άρχισαν από το 2011 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε ο Υποναύαρχος Π.Ν και πρώην Διοικητής Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Κώστας Φυτιρής, στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο τουλάχιστον μέχρι να γίνει η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο Ερντογάν παίζει τα χαρτιά του πιέζοντας και τη δική μας την πλευρά και τις χώρες και τις εταιρείες, δεν είναι τυχαίο το σημείο που επέλεξε για να κάνει ή εικονικά ή πραγματικά την πρώτη γεώτρηση, επέλεξε αυτή την περιοχή όπου το πρόβλημα παραμένει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα και προς την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Φυτιρής.

Όσον αφορά την αντίδραση της ΕΕ για τις εξελίξεις, ο κ. Φυτιρής σημείωσε πως αυτή θα περιοριστεί σε αυτή τη φάση, σε αυστηρές προειδοποιήσεις, μέχρι τα πράγματα να φτάσουν σε μια κατάσταση που να έχει πολύ μεγάλο κόστος η πρακτική της Τουρκίας και σε άλλα κράτη μέλη.

Επιδίωξη της Τουρκίας είπε, είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να πετύχει ο στόχος της εξόρυξης σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί, μόνο εάν φτάσουμε σαν τελευταία λύση στην στρατιωτική αντιπαράθεση θα αντισταθούμε με ό,τι έχουμε στη διάθεση μας, μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση όλοι να αγωνιστούμε για να πετύχει ο στόχος, κατέληξε.


https://www.youtube.com/watch?v=2co-B_JdSKw
ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσφεύγει η Μόσχα για

την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων


«Η συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο»

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προσφεύγει η Ρωσία για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο πρεσβευτής της Ρωσίας  στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντνίκιν.

«Ξεκινάμε από το γεγονός, ότι το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1993, περιέχει απευθείας αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα της ονομασίας της FYROM.
Όταν συμβεί αυτό, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και οργανωτικών», εξήγησε.

-
Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της «Μακεδονίας» απείχαν από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018.

"Αυτό δείχνει ότι η διαίρεση της κοινωνίας σε αυτήν τη χώρα έχει ενταθεί.
Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να μην δεν έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε μια τόσο εκρηκτική περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια¨, συμπλήρωσε ο Ρώσος πρεσβευτής για να συνεχίσει:

«Η Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν να την κατηγορήσουν, σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη “Μακεδονία” ή στα Βαλκάνια».

«Ωστόσο» έσπευσε να συμπληρώσει:
«Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει με μια σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, δηλαδή εκτός του νομικού πλαισίου, όπως υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρόεδρος της “Μακεδονίας”, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αντί να λύσει ένα παλιό πρόβλημα, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα», κατέληξε ο Μπαζντνίκιν.

-
https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/750181_sto-symvoylio-asfaleias-toy-oie-prosfeygei-i-mosha-gia-tin-allagi-toy

epilekta

Τελεσίγραφο Μόσχας σε Ουάσιγκτον & Αθήνα για την Συμφωνία Πρεσπών:

«Δεν ισχύει αν δεν λάβει έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ»


Η Ρωσία έθεσε πλέον καθαρά το ζήτημα της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή την «Βόρεια Μακεδονία» στον ΟΗΕ και επικρίνει τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο όλο θέμα. Να σημειώσουμε ότι η Μόσχα ρίχνει το βάρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι εκεί μπορεί να προβάλλει βέτο και μπλοκάρει την ένταξή της ως «Βόρεια Μακεδονία».
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» εδω και 29 χρόνια, αλλά δέχεται την ύπαρξη αυτού του κράτους στον ΟΗΕ ως «FYROM», όπως προέβλεπε η ελληνοσκοπιανή ενδιάμεση συμφωνία.
«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών.Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
“Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της ‘μακεδονικής’ νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της FYROM και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Aξίζει να επισημανθεί ότι στην
Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών προωθούν, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας,
ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος».
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».
«Η απόφαση της Bουλής της ΠΓΔΜ που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ. Η θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, «το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν η Ρωσία θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα Σκόπια, που τώρα είναι ενταγμένα ως FYROM στον ΟΗΕ, δεν θα μπορούν να ενταχθούν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Η ρωσική στόχευση: Να μην καταστεί δυνατή η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» από την στιγμή που δεν θα τεθεί εντός ΟΗΕ το κράτος με τη νέα ονομασία!
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.1.19

Αθήνα προς Μόσχα για την εκχώρηση της Μακεδονίας:

«Μην παρεμβαίνετε στα εσωτερικά μας

- Θα την δώσουμε όπου θέλουμε»!!!

Tο θράσος σου δεν έχει όρια "ηγέτη" του
18 - 20% !!!

Σε ποιον νομίζεις ότι απευθύνεσαι;

Στον Αλβανό , ή νομίζεις ότι θα σε στηρίξει ο Τράμπ ή  μήπως σε έπιασε κρίση Εθνικής υπερηφάνειας, ξαφνικά; Juan

Απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας με την οποία καταγγέλλεται η συμφωνία των Πρεσπών που εκχωρεί της Μακεδονία στα Σκόπια (γλώσσα, εθνικότητα, όνομα) έδωσε η κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (υπουργός Α.Τσίπρας), στο οποίο περιφραστικά τονίζεται «Να μην παρεμβαίνει η Ρωσία στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας και το πού θα δοθεί η Μακεδονία είναι εσωτερικό μας ζήτημα».!!!

Η Αθήνα καλεί τη Μόσχα να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά και... της ΠΓΔΜ, ενώ ζητεί «σεβασμό στο σύνταγμα της χώρας».
Αφορμή για την εν λόγω αποστροφή της ελληνικής ανακοίνωσης ήταν η αναφορά του Ρωσικού ΥΠΕΞ περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.
Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.
Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα», σημειώνει αρχικά το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε και καλεί στη συνέχεια τη Μόσχα να σεβαστεί το Σύνταγμα της Ελλάδας, με αφορμή τις αναφορές σε δημοψήφισμα αλλά και στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση:
«Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας.
Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων».
«Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τα Σκόπια θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα απόσχει από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.1.19

 

 

 

 

 

Σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας

-Πεκίνου με… υψηλές ταχύτητες

«Ο πρόεδρος Πούτιν για μένα είναι ο πιο καλός και πιο κοντινός φίλος»

Σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου με… υψηλές ταχύτητες

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η ηγεσία της Κίνας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο στην πλατεία η οποία βρίσκεται μπροστά από το Μέγαρο της Λαϊκής Συνέλευσης, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έφθασε με μια λιμουζίνα μάρκας Mercedes, ενώ η στρατιωτική μπάντα του Στρατού της Κίνας, αφού έπαιξε του εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, έπαιξε, ειδικά για τον πρόεδρο Πούτιν τον γνωστό ρωσικό τραγούδι «Κατιούσα» όπως και άλλα τραγούδια. Αυτό ήταν το προοίμιο της θερμής αυτής υποδοχής, προτού οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις επίσημες συνομιλίες.

Ωστόσο η κινεζική ηγεσία δεν περιορίστηκε στην θερμή αυτή υποδοχή. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, εξαίροντας την συμβολή του Πούτιν στην οικοδόμηση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων του απένειμε το παράσημο της Φιλίας της Κίνας, καθιστώντας έτσι τον πρώτο ξένο ηγέτη που παρασημοφορείται με την ανώτατη αυτή τιμητική αυτή διάκριση

«Αρχίζοντας από το 2000 ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα 19 φορές, είτε πραγματοποιώντας επίσημες επισκέψεις είτε συμμετέχοντας σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις. Μεταξύ των ξένων ηγετών κρατών είναι ο ηγέτης που επισκέφθηκε περισσότερες φορές την Κίνα, είναι ο πιο γνωστός και πιο αξιοσέβαστος στην Κίνα» υπογράμμισε ο Σι Τζιπίνγκ, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν για μένα είναι ο πιο καλός και πιο κοντινός φίλος».

Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση αποτελούμενη από 15 σελίδες και αναφέρεται στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας όπως και σε διεθνή ζητήματα.

ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Η κινεζική ηγεσία, επιδιώκοντας μια πιο στενή συνεργασία, δεν αγνόησε το ενδιαφέρον του Ρώσου προέδρου για τα τρένα υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσει η Κίνα, το οποίο είχε εκδηλώσει δημόσια χθες κατά τη διάρκεια της «απευθείας γραμμής» όταν εξέφρασε την επιθυμία να ταξιδέψει με μια τέτοια υπερταχεία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.

Μάλιστα όταν ένας Κινέζος μαθητής του ζήτησε να αξιολογήσει τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα αυτό, ο πρόεδρος Πούτιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη ως προς την συνεργασία για την κατασκευή μια σιδηροδρομικής αρτηρίας υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει το Πεκίνο με την Μόσχα. Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτή η σύνδεση θα συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση και ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα

Στο Πεκίνο η επιθυμία του να ταξιδέψει με την υπερταχεία «Φουσίν» εκπληρώθηκε. Μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος ήθελε να δείξει στον «καλύτερο του φίλο» τα πλεονεκτήματα των μέσων ταχείας κυκλοφορίας που διαθέτει η χώρα του, αναχώρησαν από την κινεζική πρωτεύουσα για την πόλη Τιαντζίν που βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, στον κόλπο Μποχάι.

Οι δύο ηγέτες με την κινεζική υπερταχεία έκαναν περίπου μισή ώρα να φθάσουν στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, τη στιγμή που οι οδηγοί αυτοκινήτων χρειάζονται μιάμιση με δύο ώρες για να διανύσουν την ίδια απόσταση. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε την ευκαιρία να πεισθεί, για τα πλεονεκτήματα αυτά. Άλλωστε η Κίνα η οποία σήμερα είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο με τρένα υψηλών ταχυτήτων, που φθάνει τα 22.000 χιλιόμετρα, τα οποία αποτελούν το 60% του αντίστοιχου παγκόσμιου δικτύου.

Το τρένο «Φουσίν» που σημαίνει «αναγέννηση» είναι το εκσυγχρονισμένο μοντέλο του τρένου «Χάσε» (αρμονία), αλλά η διαφορά τους συνίσταται στο ότι έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με κινεζική τεχνολογία. Το «Φουσίν» καταναλώνει 17% λιγότερη ενέργεια ανά 100 χιλιόμετρα από το «Χάσε» όταν κινείται με ταχύτητα 350 χιλιομέτρων ανά ώρα, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου αυτού ταξιδιού από το Πεκίνο με προορισμό την πόλη Τιαντζίν, οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» και της κινεζικής εταιρείας «Κινεζικοί σιδηρόδρομοι» πάνω στην κινεζική υπερταχεία και παρουσία των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικών μεταφορών που θα πραγματοποιούνται από την Κίνα προς την Ευρώπη μέσω Ρωσίας με ταχείες και υπερταχείες αμαξοστοιχίες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής υπογράφηκαν διάφορες σημαντικές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μια από αυτές υπήρξε η συμφωνία που υπέγραψε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία «Roskosmos» με την κινεζική Διαστημική Υπηρεσία για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Διαστήματος, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμφωνία που υπέγραψε η Rosatom με την Κίνα για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο πυρηνικούς σταθμούς της Κίνας, την οποία θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά η κινεζική πλευρά. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Αλεξέι Λιχατσόφ, το κόστος του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί στην πρώτη φάση φθάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνεται ότι προτίθενται να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε όλες τις κατευθύνσεις. Έδωσαν έμφαση και στη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα, όπως και στο να υποστηρίξουν τις αναγκαίες και λογικές μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ποδόσφαιρο. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η έναρξη του Μουντιάλ 2018 θα είναι μια παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού, ένα φεστιβάλ φιλίας μεταξύ όλων των αθλητών όλων των ηπείρων. Επισήμαναν ότι οι διεθνείς οργανώσεις δεν πρέπει να δεινοπαθούν από εξωαθλητικούς παράγοντες. Επιπλέον, η Ρωσία δήλωσε πρόθυμη να παράσχει κάθε υποστήριξη προς την Κίνα όσον αφορά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο.

Το πλήθος των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, δείχνουν σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «το υψηλό επίπεδο των κινεζο-ρωσικών σχέσεων και θα αποτελέσει μια σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς»

Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνα Σι Τζιπίνγκ επισήμανε την σταθερή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία όπως είπε έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

NEWSBEAST.GR   8/6/2016

 

 

 

 

Αμετακίνητη η στάση της Μόσχας στο θέμα της Κριμαίας

Σαφής τοποθέτηση του εκπροσώπου του Πούτιν

Αμετακίνητη η στάση της Μόσχας στο θέμα της Κριμαίας

Όλα δείχνουν πως Μόσχα και Ουάσιγκτον τραβάνε το σχοινί με επίκεντρο το θέμα της Κριμαίας, παρά τα όσα είχαν ειπωθεί για την καλές προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα της Κριμαίας ή της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Αυτή ήταν στην ουσία η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της νέας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία κατά την πρώτη της ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Ρωσία και οι οποίες σχετίζονται με την Κριμαία θα παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου η χερσόνησος της Κριμαίας επιστρέψει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

«Δεν συμφωνούμε με αυτή την διατύπωση και θα συνεχίσουμε με συνέπεια και επιχειρήματα να εκθέτουμε τις θέσεις μας σε όλους όσοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους εταίρους μας, περιλαμβανομένης και την μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ποτέ δεν μας είχε κυριεύσει η υπέρμετρη αισιοδοξία όσον αφορά την στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των κυρώσεων και αυτό το έχουμε πει ευθύς εξαρχής».

Χθες αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς που αφορούσαν την ρωσική FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και την αγορά αμερικανικών προϊόντων τεχνολογιών πληροφορικής Συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου, επισημαίνεται ότι τώρα πλέον επιτρέπεται στην ρωσική FSB «να παραγγέλνει, να αποκτά, να χρησιμοποιεί και να πληρώνει για πνευματικά δικαιώματα, άδειες και πιστοποιητικά» που αφορούν «προϊόντα τεχνολογιών πληροφορικής». Παράλληλα, αναφέρονταν ότι το ποσό της πληρωμής δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 5 χιλιάδες δολάρια ετησίως, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το είδος των τεχνολογιών.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε, στους δημοσιογράφους ότι «ο ίδιος δεν χαλάρωσε τίποτα » ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στο θέμα της ‘χαλάρωσης’ των περιορισμών σε σχέση με την FSB, δήλωσε ότι «δεν τείνουμε να θεωρήσουμε ότι το βήμα αυτό αποτελεί κάποια χαλάρωση των κυρώσεων. Περισσότερο πρόκειται για μια έκφραση του αμερικανικού πραγματισμού» καθώς «όπως γνωρίζετε οι Αμερικανοί για όλους τους τομείς στους οποίους έχουν συμφέρον, δεν τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι κυρώσεις κι έχουν την τάση να κάνουν το σύστημα πιο ευέλικτο».

newsbeast.gr  3/2/2017

 

 

 

 

Θρήνος στην κηδεία Καρλόφ - Παρών ο Πούτιν (video)

Σε κλίμα βαθύτατου πένθους, τελέστηκε το πρωί στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, η κηδεία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ τη Δευτέρα, από Τούρκο αστυνομικό.
Ο Ρώσος διπλωμάτης ανακηρύχθηκε ήρωας και κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, επιστήθιου φίλου του εκλιπόντος, καθώς και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Της κηδείας προηγήθηκε ειδική τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μελών του διπλωματικού σώματος και συγγενών του Καρλόφ.
Απευθύνοντας το ύστατο χαίρε, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκαμε λόγο για έναν εξαιρετικό διπλωμάτη και φίλο, ο οποίος έπεσε θύμα μιας αποτρόπαιας και αισχρής τρομοκρατικής ενέργειας.
Στο μεταξύ, στην Τουρκία, εντατικοποιούνται οι έρευνες για τη δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ.
Οι Αρχές εξετάζουν κατά πόσον ο Τούρκος αστυνομικός που σκότωσε τον διπλωμάτη ανήκει στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπαίτιο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Το CNN Türk μετέδωσε ότι τα μέλη της οικογένειας του δολοφόνου αφέθηκαν τελικά ελεύθερα.
Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος, Ανδρέας Κωνσταντίνου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://riknews.com.cy/

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22.12.16

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Μήνυμα Μόσχας προς Αθήνα: «Μην εμπλακείτε»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Σούδα μετά τον αρχηγό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρωσία καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Κρήτη θα αποτελέσει την κύρια βάση των ΗΠΑ στην Μεσόγειο από όπου θα εξορμούν αμερικανικά αεροσκάφη κατά του συριακών και ρωσικών δυνάμεων. Ο νέος Αμερικανός πρέσβης έχει μεταβεί εσπευσμένα στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας ενώ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, και ο αρχηγός των δυνάμεων ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι επισκέφθηκε την ίδια βάση.

Τονίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα καταφθάνει και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ.Λαβρόφ προφανώς για να μεταφέρει «μήνυμα» από τον Ρώσο πρόεδρο προς την ελληνική κυβέρνηση στο οποίο θα τονίζει να μην εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο.

Πρόκειται για δύο σημαίνουσες επισκέψεις την ίδια ακριβώς περίοδο κατά την οποία οι «διαξιφισμοί» των δύο υπερδυνάμεων πάνω από το συριακό έδαφος έχουν φτάσει σχεδόν στην κορύφωσή τους.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ Jeffrey Payette επισκέφθηκε τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο ακρωτήρι της Σούδας, επιθεωρώντας όλες τις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν μια απλή εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη , αλλά προετοιμασία για «μελλοντικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει ο ίδιος από την Ουάσιγκτον.

«Ο Αμερικανός διπλωμάτης κάτω από άκρα μυστικότητα, επισκέφθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι, και συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ , λίγο πριν την αναχώρηση για την Αθήνα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε ισχυρή συνοδεία και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας επισκέφθηκε στην παλιά πόλη των Χανίων».

Επίσης σήμερα το πρωί το αμερικανικό υπουργείο άμυνας με ανακοίνωση του «απάντησε» στην μετακίνηση ρωσικών πυραύλων S-300 στη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στην ρωσική κίνηση με την αποστολή πυραύλων στην ναυτική βάση της Ταρτούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των ΗΠΑ Peter Cook.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας σχετικά με τη μεταφορά των συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας στην Συρία.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου άμυνας Igor Konashenkov, είχε τονίσει ότι οι S-300V4 θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών στις βάσεις Hmeymime και Ταρτούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι θα καταρρίψουν κάθε «ιπτάμενο αντικείμενο» αγνώστου σκοπού. Αυτό στην στρατιωτική ορολογία ερμηνεύεται πως «ότι κινείται στον εναέριο χώρο της Συρίας και δεν είναι ρωσικό ή συριακό θα καταρρίπτεται».

Η Ελλάδα όμως το επόμενο διάστημα ελέω της βάσεως στην Σούδα και ενδεχομένως και άλλων υποδομών να αποτελέσει , σύμφωνα με τους Ρώσους, την κύρια βάση των ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ρωσία στην Συρία.


pentapostagma.gr triklopodia.gr  7/10/2016

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided