Σάββατο, Νοέμβριος 28, 2020

Κυβέρνηση

 

 

 

 

 

 

 

Υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας

Τη σημασία της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Πορτογαλίας, που υπεγράφη στη Λισαβόνα, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε, «είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και απειλές ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και με την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για την προστασία των χωρών και των λαών μας».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε: «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην αμυντική εταιρική μας σχέση. Συμφωνήσαμε επίσης να οργανώσουμε επιχειρηματικά φόρουμ αμυντικών βιομηχανιών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λισαβόνα, με στόχο τη δημιουργία στενών συνεργειών στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, αλλά και στο πλαίσιο των αμυντικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε., όπως η PESCO και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας».

Από την πλευρά του, ο Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου τόνισε ότι η διμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας «μας προσφέρει ένα επί πλέον εργαλείο που θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας».

«Παρά το κλίμα έντασης», είπε ο Πορτογάλος υπουργός, «που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός διατήρησε τη βούλησή του και πραγματοποίησε την επίσκεψη με στόχο να υπογράψει τη διμερή συμφωνία και να προαγάγει τον διμερή μας διάλογο».

«Ταυτόχρονα», συμπλήρωσε ο ίδιος, «μοιραζόμαστε και πολλές ανησυχίες, είτε σε θέματα που αφορούν περιφερειακές απειλές, είτε σε θέματα ευκαιριών ανάπτυξης της συνεργασίας των αμυντικών μας βιομηχανιών.

«Για τους λόγους αυτούς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό ‘Αμυνας, με την πεποίθηση ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας στον αμυντικό τομέα», κατέληξε ο Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

 

 

 

 

 

“ΒΑΤΕΡΛΩ ΚΟΡΥΦΗΣ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

– ΣΕ “ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ” ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΑ! Βίντεο

“Χωρίς κυρώσεις και ακυρώσεις της Τουρκικής Επιθετικότητας έληξε η έκτακτη ή ειδική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.” αναφέρει σε αναλυτική Ανακοίνωσή του και βίντεο το Μακεδονικό Κόμμα του Ελληνισμού και συνεχίζει:

“Το κείμενο συμπερασμάτων αποτελεί δε “Βατερλώ” για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διότι:

1. Δεν αναφέρεται ούτε καν η λέξη “κυρώσεις”

2. Δεν υπάρχει αναφορά και περιφρούρηση του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΑΟΖ της Σεβίλλης, όπου καταγράφονται απόλυτα τα πραγματικά θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η ΑΟΖ της Τουρκίας, που δεν έχει  καμία σχέση με την “Γαλάζια Πατρίδα”.

3. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ακριτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη) και στην πλήρη και ισότιμη επήρεια που αυτό έχει στον καθορισμό των ΑΟΖ

4. Δεν υπάρχει καν αναφορά στο ρητό Δίκαιο της Θάλασσας, παρά μόνο γενικά και αόριστα σε “Διεθνές Δίκαιο”, που είναι ασαφές και περιέχει πλέον και αποφάσεις αλλοπρόσαλλες ή και δυσμενείς των Διεθνών Δικαστηρίων, που πάντα κοιτούν να συμβιβάσουν τις δύο πλευρές ανάλογα με το “εκτόπισμά” τους και όχι να εκδικάσουν με την ζυγαριά στο χέρι…

5. Δεν υπάρχει ακόμη ως προαπαιτούμενο του “Διαλόγου” η αναγνώριση από την Τουρκία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας

6. Δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο η αποδοχή από την Τουρκία των Ελλαδικών και Κυπριακών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.

7. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο!

8.  Δεν υπάρχει καμία αναφορά για συγκρότηση Ευρωπαϊκού Στόλου Ανατολικής Μεσογείου, που θα προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών και την ομαλή ροή του Φυσικού Αερίου προς την Ε.Ε.

9. Δεν υπάρχει αναφορά στον ευρωπαϊκό αγωγό East Med της Ανατολικής Μεσογείου, που θα μεταφέρει υποθαλάσσια το φυσικό αέριο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ε.Ε.

10. Το χειρότερο δε όλων, είναι ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε εγκληματικά την απαίτηση Ερντογάν για Πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία σαφέστατα θα παρακαμφθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και θα αναγνωρισθούν με Διεθνή Συμφωνία οι παράνομες και αυθαίρετες απαιτήσεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν ακριβώς το Διεθνές Δίκαιο, αφού η Άγκυρα θέλει προς το παρόν να αποφύγει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επειδή φοβάται ότι θα της δώσει πολύ λιγότερα από όσα με μια παρακαμπτική του Διεθνούς Δικαίου Πολυμερή Διάσκεψη, τάζοντας στις χώρες συμφωνίες, αγορές, εξαγορές και κέρδη “καζάν – καζάν”…

Αποδοχή “Πολυμερούς Διάσκεψης” σημαίνει αυτόματα αναγνώριση “δικαίων, δικαιωμάτων και απαιτήσεων” της Άγκυρας και αποτελεί διπλωματική και εθνική τραγωδία!

Άραγε, ποια σοβαρή χώρα στον κόσμο θα παρέπεμπε τα απολύτως νόμιμα κατοχυρωμένα εθνικά της δίκαια και δικαιώματα σε “Πολυμερή Διάσκεψη”; Δηλαδή σε διεθνές “παζάρι”, όπου οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι δίνουν και πέρνουν;

Όταν μάλιστα εμφανής στόχος της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την “Πολυμερή Διάσκεψη” σε νέα, ευνοϊκή για αυτήν “Συνθήκη της Λωζάνης”;

Το Μακεδονικό Κόμμα, διαφωνεί απολύτως με το νέο ευρωπαϊκό και κυβερνητικό “χάδι” που δίνεται στην Τουρκία, την στιγμή ακριβώς που βομβαρδίζει αλύπητα μέσω Αζέρων τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει μετατρέψει την χριστιανική Αγια-Σοφιά της Πόλης σε ισλαμικό τζαμίπαραβιάζει αδιάκοπα τον εναέριο χώρο των 10 μιλίων της Ελλάδας, ενώ διατηρεί ακόμη Στρατό Κατοχής στην Κύπρο.

Η “Πολυμερής Διάσκεψη” θα μετατραπεί λοιπόν σε εργαλείο νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών της Τουρκίας και αρπαγής ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ, πέραν της νομιμοποίησης της εισβολής και κατοχή της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα θα προσπαθήσει να επιβάλει συμμετοχή και των λεγόμενων “Τουρκοκυπρίων”, δηλαδή της Κατοχικής Τουρκικής Κυβέρνησης του Ψευδοκράτους…

Η “Πολυμερής Διάσκεψη” είναι μια θανάσιμη παγίδα, την οποία αποδέχθηκε σε Ευρωπαϊκό Κείμενο δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να καταλαβαίνει τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της τεράστιας διπλωματικής και εθνικής στροφής”!

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές σχέσεις, 1η Οκτωβρίου 2020

II. Εξωτερικές σχέσεις

Ανατολική Μεσόγειος

15. Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

16. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

17. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, αμέσως μετά την επανέναρξή τους, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

19. Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας.

20. Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

21. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτησηη ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία“.

"ΒΑΤΕΡΛΩ ΚΟΡΥΦΗΣ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

- Σε "Πολυμερή Διάσκεψη" τα εθνικά μας δίκαια!

https://www.youtube.com/watch?v=MAuBl-t5HDE&feature=emb_logo

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ 6/10/2020

 

 

 

 

 

Πώς απάντησε η κυβέρνηση στην ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex

Newsroom eleftherostypos.gr

Άμεσα απάντησε η κυβέρνηση στην νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας να παρατείνει μέχρι τις 27 Αυγούστου την παράνομη Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονό που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Όπως αναμένονταν από τους Ελληνες επιτελείς δεν υπήρξε καμία διάθεση για αποκλιμάκωση από την Τοτρκία και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανανέωσε την παράνομη Navtex που έχει εκδοθεί για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα τουρκική Navtex έχει ως εξής:

TURNHOS N/W : 1062/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 23-08-2020 19:24)
TURNHOS N/W : 1062/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN EXTENDED UNTIL 272059Z AUG 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 272059Z AUG 20.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 24/8/2020

 

 

 

 

 

Η κυβέρνηση «κλειδώνει» πάλι τους Έλληνες:

Δείτε τους νέους περιορισμούς που αποφασίζονται την Δευτέρα

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους θέλουν να επιβάλλουν από τη Δευτέρα περιορισμούς σε όλη την επικράτεια, για λόγους «δημόσιας υγιεινής», βυθίζοντας κατ’αυτό τον τρόπο για ακόμα μία φορά τους Έλληνες στην οικονομική απελπισία και κατάθλιψη.

Τη βαρύτητα της μεθαυριανής τηλεδιάσκεψης ενόψει του Δεκαπενταύγουστου επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δείχνοντας την 10η Αυγούστου ως ημέρα αποφάσεων για τον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής.

Επιπλέον, ως κρίσιμη ημέρα για τους περιορισμούς στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ήδη η 10η Αυγούστου, μετά και την τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες ο υφυπουργός, Ν.Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σ.Τσιόδρας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων έχει πέσει τις τελευταίες ώρες η επέκταση του «μοντέλου Πόρου» και σε άλλες περιοχές της χώρας, εστιάζοντας σε εκείνες που τα επιδημιολογικά φορτία παραμένουν σταθερά ανοδικά επί ημέρες.

Αν και ανακοινώθηκαν χθες νέα μέτρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δεν είναι ικανοποιημένοι και τη Δευτέρα θα αποφασίσουν σε ποια μέρη της επικράτειας θα επιβληθούν περιορισμοί όπως στον Πόρο οι οποίοι περιλαμβάνουν:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ήδη, η ανακοίνωση νέων μέτρων από πλευράς του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά σχεδόν αιφνιδιαστικά, αποτυπώνει την επιθυμία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε χθες, για να καταλήξει στους εξής περιορισμούς:

· Οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονωϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

· Αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις, μετά και από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

· Επεκτείνεται ως τις 31 Αυγούστου το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
pronews.gr  9/8/2020

 

 

 

 

Ανασχηματισμός:

Αυτά είναι τα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Newsroom Newsroom

Αύριο το μεσημέρι η ορκωμοσία

Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό, όπου στο πλαίσιο της βελτίωσης των στρατηγικών πυλώνων της χώρας ο Πρωθυπουργός αποφάσισε αναβάθμιση κάποιων μελών της κυβέρνησης και τοποθέτηση βουλευτών στο επιτελείο.

Ο ανασχηματισμός είναι πλέον γεγονός με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση, κάτι που αναμενόταν από τα μέσα Ιουνίου και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου ο ίδιος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση.

Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

 • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
 • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 • Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
 • Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας “με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται: Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων. Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος. Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας.

Με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται:

 • Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
 • Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
 • Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
 • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία.
 • Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας.
 • Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Live Streaming

https://www.youtube.com/watch?v=Fuy1ErT55eY&feature=emb_logo

Η σύνθεση της κυβέρνησης (υπουργοί και υφυπουργοί)

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΟΜΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΧΡΗΣΤΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Zougla 4/8/2020

 

 

 

Ανησυχία στην κυβέρνηση:

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα με θέμα τον κορονοϊό

Newsroom Newsroom 2/8/2020

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα

Η αξιολόγηση των νέων δεδομένων αναμένεται να γίνει το πρωί της Δευτέρας κατά την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, για όλο τον Αύγουστο, κατά πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ από αύριο τίθεται σε ισχύ το νέο μέτρο στα μπαρ.

Στόχος της αυριανής τηλεδιάσκεψης  είναι να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν χαλαρώνει και ότι επιτηρεί συνεχώς την κατάσταση.

Δεν αποκλείεται να έχουμε και κάποιο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμός:

Τα πρόσωπα

- κλειδιά και όλες οι αλλαγές που έρχονται

Newsroom Newsroom 31/7/2020

H συνεδρίαση της Παρασκευής 31 Ιουλίου του Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμη μία μέσω τηλεδιάσκεψης, πιθανώς να είναι για ορισμένα μέλη του οργάνου…αποχαιρετιστήρια, καθώς ο Αύγουστος θα είναι, όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, ο μήνας των προαναγγελθεισών διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Παρά τον χθεσινό προς στιγμήν συναγερμό, που σήμανε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ο χρόνος ενεργοποίησης του επικείμενου ανασχηματισμού θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από την προσεχή Δευτέρα, όπως ανέφεραν αργά το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Αυτό, που μένει να αποσαφηνιστεί είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από την θερινή ανάπαυλα ή ακριβώς μετά την επιστροφή του από τις ολιγοήμερες διακοπές, που έχιε προγραμματίσει στην Κρήτη.

Τα «ωφέλιμα» 24ωρα την επόμενη εβδομάδα είναι κατ ουσίαν τρία, καθώς την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε Ρόδο και Χάλκη και ακολούθως θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου θα περάσει τις ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Επιχειρήματα υπέρ και κατά αναπτύσσονται και για τις δύο εναλλακτικές: υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, που τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης ανασχηματισμού μετά την θερινή ανάπαυλα, επιμένοντας ότι πρόκειται για μείζονος σημασίας κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία, όπως λέγεται, δεν πρέπει να…χαθεί εν αναμονή του Δεκαπενταύγουστου. Στον αντίποδα, πολλά κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σοβαρή επιβράδυνση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου εξ αιτίας της παρατεταμένης αναμονής των κυβερνητικών αλλαγών.

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν δύο γνωρίσματα των επικείμενων αλλαγών, τις οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχει «κλειδώσει» εδώ και ημέρες ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.  Πρώτον, οι προωθούμενες αλλαγές, που είναι σαφές πως καθυστέρησαν και λόγω της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης της προηγούμενης εβδομάδος, υπαγορεύονται και άρα περιστρέφονται γύρω από την δομή, που θα κληθεί να διαχειριστεί το μείζονος σημασίας project της απορρόφησης και κατ επέκταση αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης. Δεύτερον, πρόκειται για σημειακού χαρακτήρα παρεμβάσεις – σε καμία περίπτωση για ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, καθώς το κεντρικό μήνυμα είναι πως οι επιδόσεις του κυβερνητικού σχημάτος, που συγκροτήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2019 είναι θετικές – εξ ου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευδαν και χθες να μετριάσουν τις όποιες προσδοκίες, καλλιεργούνται γύρω από τον ανασχηματισμό.

Η κεντρική διαχείριση του πακτωλού των κοινοτικών πόρων, που θα εισρεύσουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια θα έχει έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι…συνήθεις ύποπτοι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος – έχει ακουστεί ότι δεν αποκλείεται να επιβραβευθεί μέσω της αναβάθμισης του σε Υπουργό Επικρατείας – θα λειτουργήσουν εν είδει διευθυντηρίου, προκειμένου να συντονίσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Διακριτό και άκρως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, που ούτως ή αλλως λειτουργεί εδώ και καιρό ως ο συνδετικός κρίκος ή η γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαικής Επιτροπής, ούτως ώστε τόσο το masterplan, που θα κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όσο και η δομή, που θα συγκροτηθεί να απαντούν επαρκώς στην πρόκληση της αξιοποίησης των ευρωπαικών χρημάτων. Βαρύνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα θα διαδραματίσει από το Υπουργείο Οικονομικών, ο νυν Υφυπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναμένεται να προβιβαστεί σε Αναπληρωτή Υπουργό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θέσεις των Υφυπουργών στο εν λόγω υπουργείο αναμένεται να μειωθούν κατά μία, ωστόσο, δεν αποκλειεται να αναβαθμιστεί σε μία από αυτές ο νυν ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ενώ σε θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδεύει κατά τα φαινόμενα η νυν ΓΓ, Αλεξάνδρα Σδούκου.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβιβάζεται ο νυν Υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Βάσει των ίδιων πηγών, η ισορροπία ανάμεσα σε τεχνοκράτες και κοινοβουλευτικούς αναμένεται να διασαλευθεί υπέρ των δεύτερων, με τα ονόματα των Σπήλιου Λιβανού – έχει ακουστεί για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου – Χρήστου Ταραντίλη να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πρόσωπο να πληρώσει θέση Υφυπουργου αναζητείται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και στο Υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε επίπεδο Υπουργών δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πρόκειται να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο. Πιθανώς, η μοναδική εκκρεμότητα του επικείμενου ανασχηματισμού είναι το πρόσωπο, που θα κληθεί να αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, εφ όσον τελικώς αναβαθμίστεί ο Στέλιος Πέτσας, κάτι, που πιθανώς να προκαλέσει καραμπόλες αλλαγών είτε στο Υπουργείο Εργασίας, είτε λιγότερο πιθανά στο Υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, υπάρχει και σενάριο αναβάθμισης του Στέλιου Πέτσα, ως νέου Υπουργού Επικρατείας και ταυτόχρονης διατήρησης του τρέχοντος χαρτοφυλακίου του.

Μεγάλη ανησυχία για τον κορονοϊό – Νέα τηλεδιάσκεψη υπο τον Μητσοτάκη
Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου από την…ανιούσα, που έχουν πάρει εσχάτως τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας. Στην κυβέρνηση συλλέγουν συνεχώς πολύτιμα στοιχεία από τους στοχευμένους ελέγχους, που γίνονται και εμφανίζονται έτοιμοι να λάβουν κάθε επιπρόσθετο περιοριστικό μέτρο, προκειμένου να διασφαλισθεί πάση θυσία το υγειονομικό κεκτημένο της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό το πλαίσιο και πιο συγκεκριμέα μέτρα, όπως η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, αλλά και ο καλύτερος δυνατός συντονσιμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη  υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

 

 

 

 

 

Αιφνιδιασμός Μητσοτάκη;

Προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησις;

Κυβέρνηση

Έναν «ουδέτερο χρόνο» αναζητά ο πρωθυπουργός προκειμένου να προχωρήσει στον ανασχηματισμό

Κάτι η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο συναγερμός στο Αιγαίο, πήγαν πίσω τις διορθωτικές αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες που έρχονται, τόσο για το χρόνο του ανασχηματισμού, όσο και για το ποια πρόσωπα θα αλλάξουν, είναι διφορούμενες.

Π.χ. κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι αυτός θα γίνει μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Άλλο στέλεχος έλεγε ότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ενώ έτερο στέλεχος του Μαξίμου τόνιζε ότι ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να πάει και μετά τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο δηλαδή.

Όμως, η παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος (λόγω αναβάθμισής του φυσικά) ξαναφούντωσε τα σενάρια.

Από την άλλη, επιτακτική –και επικοινωνιακά και ουσιαστικά- κρίνεται η ανάγκη να γίνουν οι όποιες αλλαγές, κυρίως αυτές που συνδέονται με το πακέτο των 72 δις ευρώ. Ιδιαίτερα με τα 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργηθεί μια πολύ διακριτική δομή εντός υφισταμένου υπουργείου, που θα διαχειριστεί το πακέτο. Που θα συντάξει τα σχέδια τα οποία θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες ώστε να έρθει το χρήμα από το 2021 και μετά», λένε πηγές εντός της κυβέρνησης.

Μια άλλη πληροφορία που έχει το ενδιαφέρον της είναι ότι η Βουλή θα κλείσει για το καλοκαίρι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, και θα λειτουργεί με τα θερινά τμήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη του μήνα θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα όχι δια ζώσης αλλά από μακριά.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα είναι ένα ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο, αφού γίνει εντός της εβδομάδας ο ανασχηματισμός.

Η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία δίνει αυτόν τον «ουδέτερο χρόνο», αν και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση.

Ή θα μπορούσε να είναι οι τελευταίες οδηγίες του κ. Μητσοτάκη στην παρούσα κυβέρνηση και οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν για το φθινόπωρο.

Όλα για το Ταμείο

Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», αναφορικά με τις αλλαγές έως τώρα αυτά που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι πρώτα απ΄ όλα οι αλλαγές αυτές θα είναι προσθετικές και αφαιρετικές. Προσθετικές με την έννοια ότι θα προστεθούν υπουργεία ή υφυπουργεία και αφαιρετικές ότι θα αφαιρεθούν υπουργεία (κυρίως υφυπουργεία). Για παράδειγμα, όπως ειπώθηκε ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση των πόρων από τον Ταμείο Ανάπτυξης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο ειδικά για το Ταμείο αυτό, αλλά θα υπάρξει μια «νέα δομή μέσα σ΄ένα υπουργείο», το οποίο θα είναι το Οικονομικών. Αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστεί αυτή την «δομή» είναι ο Θ. Σκυλλακάκης.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» και το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα το πρότζεκτ «μεταρρυθμίσεις». Το σενάριο υπουργοποίησης του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, όπως ψιθυρίζεται ανάμεσα σε «γαλάζιες» πηγές, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στον αντίποδα θα καταργηθούν ορισμένα υφυπουργεία. Και τούτο επειδή οι αρμοδιότητες συγκεκριμένων υφυπουργών διασταυρώνονται με άλλες άλλων υφυπουργών ή υπουργών. Στόχος άλλωστε του Πρωθυπουργού είναι η ευελιξία του κυβερνητικού σχήματος και όπου υπήρξαν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, είναι ευκαιρία τώρα να διορθωθούν.

Άρωμα γυναίκας

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, στις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι γυναίκες, καθώς και στελέχη που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα.. Ανάμεσά τους και γυναικεία εξωκοινοβουλευτικά στελέχη όπως η γγ Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, αλλά και η γγ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του προσφάτως παραιτηθέντως υφυπουργού.

Μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένονται. Ενδεχομένως να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο Νίκος Παπαθανάσης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Θολό τοπίο παραμένει το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζει καλά το περίπλοκο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ως πιθανός αντικαταστάτης του έχει ακουστεί ο Στέλιος Πέτσας. Ερωτήματα υπάρχουν και για την παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού – να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε προσφάτως τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας ενισχύοντας παρά καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των δύο υπουργών.

ορκωμοσία στη βουλή

Δεν θα απέκλειε κανείς να δει τον κ. Πέτσα στη θέση του κ. Σκυλλακάκη, αν το τελευταίος πάει στο νέο φορέα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα επιθυμούσε να αφήσει το υπουργείο Υγείας και ισχυρός μετά την κρίση του κοροναϊού να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ισως πάλι η πρόκληση της «ανάστασης» του τουρισμού να τον οδηγούσε προς τα εκεί.

Δεν αναμένονται αλλαγές, όπως όλα δείχνουν στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όπως δεν αναμένονται και αλλαγές στο δίδυμο της οδού Νίκης, Χρ. Σταϊκούρα, Αδ. Γεωργιάδη.

Ούτε ο Μ. Βορίδης φαίνεται να αποχωρεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που ενδεχομένως να μην ισχύει για τους υφυπουργούς, Φ. Αραμπατζή και Κ. Σκρέκα.

Μυστήριο τι θα γίνει με το υπουργείο Παιδείας κι αν θα υπάρξουν αλλαγές, όπως και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που μάλλον θα παραμείνει ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ειλημμένη είναι η απόφαση για νέο επικοινωνιακό team, με τη μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε γνώριμα «λημέρια» του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή παραγωγικό υπουργείο. Στην επικοινωνία παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη ωστόσο συζητούνται έντονα και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ανάμεσά τους «φρέσκα» πρόσωπα, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Ενισχυμένο είναι πάντως και το σενάριο εισόδου στην κυβέρνηση για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιο Λιβανό, για τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Βασίλη Οικονόμου αλλά και για τον βουλευτή Βορείου τομέα Αθηνών Θοδωρή Ρουσόπουλο που είναι κοντά στο να μπει στην κυβέρνηση.

Pentapostagma 26/7/2020

 

 

 

Η Άγκυρα ”κάρφωσε” την Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Στο Βερολίνο λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις” …

Πάμε προς συνδιαχείριση του Αιγαίου

Συνεχίζονται οι αναταράξεις, με τους Τούρκους να ”καρφώνουν” την Ελληνική Κυβέρνηση. Όπως φαίνεται στο παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσεις κάποιες διαπαραγματεύσεις, με το ερώτημα που προκύπτει να είναι το εξής: Τι συζητάει η Αθήνα; Γιατί μπαίνει σε διάλογο με την Άγκυρα;

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, πριν λίγες ημέρες είχε λάβει χώρα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας  στο Βερολίνο.

Οι Γερμανοί όπως φαίνεται και πιέζουν για συμβιβασμό στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση στο γερμανικό έδαφος πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

To Βερολίνο με πρόσχημα την αποκλιμάκωση πιέζει την Αθήνα για συμβιβαστική λύση και άρα, παραχωρήσεις στους Τούρκους που παράνομα διεκδικούν ελληνικά εδάφη με στόχο την υφαρπαγή του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Οι συμμετέχοντες στην τριμερή ήταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι και εξ’ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, – επηρεάζει κατά πολύ την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας -, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Οι δηλώσεις Καλίν:

Υπήρξε μια κινητικότητα μετά από μια περίοδο σιωπηρής διπλωματίας. Στις 26 Ιουνίου, αν δεν κάνω λάθος, ο πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη. Φυσικά πριν από αυτό είχαν προηγηθεί διεργασίες. Και μετά τη συνομιλία (με Μητσοτάκη) -στο πλαίσιο των εντολών που λάβαμε- ξεκινήσαμε κάποιες επαφές. Και στόχος μας εκεί ήταν να επιλύσουμε τα διμερή μας ζητήματά μας με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Σημαντικό βήμα η συνάντηση στο Βερολίνο

Ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας και προανήγγειλε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας.

Έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε υπέρ της συνέχισής τους εμείς. Δηλαδή να το πω έτσι, θα συνεχιστούν μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνήσαμε. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

Αν θυμάστε, ο πρόεδρός μας είχε πει και κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, “εμείς θα είμαστε διπλωματικά πάντοτε ένα βήμα μπροστά”. Και σε αυτό το θέμα, η αντίληψη του προέδρου μας είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτό τί σημαίνει; Να είμαστε εποικοδομητικοί. Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες. Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, αρκεί να υπάρχουν ηγέτες με όραμα και ισχύ, όπως πρόσθεσε «Το να είμαστε δέσμιοι τρίτων παραγόντων, όπως είναι η Ε.Ε. ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει όφελος’‘, δήλωσε απορρίπτοντας την παρέμβαση τρίτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων όρων, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε. Κι εμείς τις ξεκινήσαμε υπό αυτό το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα, στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα δια της διπλωματίας.

Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα και με μία ισχυρή ηγεσία με όραμα, μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα.”

pentapostagma.gr Triklopodia 20/7/2020

 

 

 

 

Κορονοϊός:

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

σύσκεψη στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συζητήθηκαν σήμερα στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην έναρξη της σύσκεψης:

“Ο σκοπός της συνάντησης είναι πολύ συγκεκριμένος: Να κάνουμε μια εξέταση του τρόπου λειτουργίας και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και των συστάσεων που έχουν γίνει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με τον Covid. Είμαστε, μαζί, όλοι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών σωμάτων. Έχω μια εικόνα από τους ελέγχους οι οποίοι έχουν γίνει και από την Ελληνική Αστυνομία και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από το Υφυπουργείο Εμπορίου, από το ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου).

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται.

Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, προφανώς, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Εχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπάρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις.   

Επομένως, θέλω να ακούσω σύντομα από όλους πως σκέφτεστε να αναδιατάξετε τις δυνάμεις σας ενόψει των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων αναγνωρίζοντας απολύτως ότι, προφανώς, δεν είναι το αποκλειστικό αντικείμενό σας. Πλην, όμως, αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις. 

Αυτό είναι ένα ζήτημα -και γι’ αυτό κάλεσα και τον Υπουργό Εσωτερικών- το οποίο αφορά και τους Δήμους. Δεν μπορεί Περιφέρειες και Δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε”.

Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνικη Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

 

 

 

 

Eκτός τόπου & χρόνου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Περιμένει βοήθεια από τις Βρυξέλλες!

Σε πανικό το Μ. Μαξίμου

Σε άλλο ''κόσμο'' βρίσκεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μάλλουν πήρε στα ''χαλαρά'' την απόφαση Ερντογάν. Την στιγμή που η Άγκυρα διαπράττει την μέγιστη ιεροσυλία πάνω στο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, κάποιοι στην Αθήνα εξακολουθούν να περιμένουν την βοήθεια της ΕΕ!

Μήπως πρέπει κάποιοι να σοβαρευτούν στο Μ. Μαξίμου; Για ποιά βοήθεια μιλάμε και από ποιούς; Από τις Βρυξέλλες που στηρίζουν την Άγκυρα; Οι δηλώσεις Μπορέλ πριν λίγες ημέρες ήταν ξεκάθαρες: ''Βρείτε τα με την Τουρκία!''

Άρα είτε βρίσκεται σε ''βέρτιγκο'' ο Μητσοτάκης, είτε είναι ανίκανος να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα.

Τι αναφέρουν Κυβερνητικοί ''κύκλοι''

''Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ειλημμένη από την τουρκική πλευρά και «διαβάζεται» από την Αθήνα ως ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επιβεβαιώνει, ωστόσο, αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό: ότι το πρόβλημα πλέον δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό κι ότι απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται η Ευρώπη. 

Ούτως ή άλλως, ο κ. Έρντογαν φαίνεται πως χρησιμοποιεί (και) την Αγιά Σοφιά ως όχημα για τις επιδιώξεις του απέναντι στην Ευρώπη, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε «ανατολίτικο παζάρι».

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, ήτοι την «εξαγωγή» του ζητήματος από τα σύνορα της Ελλάδας στην ΕΕ και γενικότερα τη διεθνοποίησή του, θα επιχειρήσει ν’ αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση η οποία ήδη, πριν από τη χθεσινή απόφαση στην Τουρκία, έχει προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες για την προστασία των κεκτημένων στην Αγιά Σοφιά, όπως η επιστολή προς την UNESCO για τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η ενέργεια της Άγκυρας αποτελεί προσβολή κατά του ευρωπαϊκού και γενικότερα του διεθνούς πολιτισμού και δημιουργεί ένα μεγάλο θρησκευτικό χάσμα ανάμεσα στον χριστιανικό και τον μωαμεθανικό κόσμο.

Στο προσκήνιο επανέρχεται έτσι το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να βάζει το θέμα για την Αγιά Σοφιά ως την κορωνίδα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (17-18/7).''

Αυτά πιστεύει η Κυβέρνηση. Ποιά UNESCO και ποιά ΕΕ; Είμαστε σοβαροί; Εάν οι Βρυξέλλες ήθελαν τα ''τιμωρήσουν'' τον Ερντογάν θα τον κατέστρεφαν εν μία νυκτί μέσω οικονομικού ''πολέμου''. Εμπάργο στα προιόντα από Τουρκία, κυρώσεις σε εταιρείες του Ερντογάν και πολλά άλλα!

Η Δύση υποκλίνεται στη τούρκικη χατζάρα.

Pentapostagma.gr 11/7/2020

 

 

 

 

Συμμαχίες για τα εθνικά θέματα, αναμονή για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και την στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση.

O Κυριάκος Μητσοτάκης,...

ASSOCIATED PRESSO Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε παρουσία του σε διεθνή φόρα, θα αναδεικνύει την προκλητική στάση της Άγκυρας (AP Photo/Markus Schreiber).

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εστιάσει τις κινήσεις της σε δύο μέτωπα: αυτό της τουρκικής προκλητικότητας και βέβαια της οικονομικής ύφεσης που είναι συνέπεια της πανδημίας. Το πως σχεδιάζει να σταθεί απέναντι στη διπλή πρόκληση, το έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η εβδομάδα που πέρασε.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τα μηνύματα που στάλθηκαν στην Άγκυρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και η έναρξη των συζητήσεων με το Κάιρο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, είναι κινήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία συμμαχιών.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι όσο περισσότερο η Αθήνα «χτίζει» σχέσεις και προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες, τόσο θα μπαίνει κάποιο «φρένο» στις προθέσεις της Άγκυρας.

Αποδοτική επίσκεψη

Ειδικά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ κρίνεται ιδιαίτερα αποδοτικό καθώς Ελλάδα και Ισραήλ ήρθαν πιο κοντά, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Εκτός από τις υπογραφές που «έπεσαν» για συνεργασία σε θέματα όπως Τουρισμό, Γεωργία, κυβερνο-ασφάλεια, Άμυνα, φάνηκε ότι υπάρχει κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παράγοντας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε παρουσία του σε διεθνή φόρα θα αναδεικνύει την προκλητική στάση της Άγκυρας, καθώς όπως έχει τονίσει συνιστά απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τελευταία αναφορά του ήταν κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης, την Παρασκευή. Ενώ το βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της Τουρκίας: «Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας μάλιστα το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Η μάχη της ύφεσης

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της Τουρκίας που αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου, αλλά και αυτό της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Μπορεί μέχρι τώρα η στρατηγική της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού να έχει κριθεί ως επιτυχημένη, στο Μέγαρο Μαξίμου όμως γνωρίζουν καλά ότι τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση που δεν είναι άλλη από το να σταθεί όρθια η χώρα μπροστά στην ύφεση που έρχεται.

Σε αυτή τη μάχη σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα «πολεμοφόδια» που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα κονδύλια που περιμένει η χώρα από την Ε.Ε.

Οπότε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική πλευρά. Αυτό που προσδοκούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να περάσει η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και στο θέμα του ύψους του ποσού που θα διατεθεί στα κράτη-μέλη (750 δισ. ευρώ είναι η αρχική πρόταση), αλλά και στην κατανομή του. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Εφόσον τελικά βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες και υπάρξει οριστική συμφωνία των εταίρων για το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε θα είναι και πιο εύκολος ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για το πως ακριβώς θα διατεθεί στην ελληνική οικονομία η ενίσχυση από την Ευρώπη. Αυτό που απεύχονται στην κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει οριστική συμφωνία και να χαθεί κι άλλος χρόνος σε συσκέψεις και Συνόδους. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου.

Ο Ιούλιος, πάντως, μπορεί να είναι μήνας γενικότερων εξελίξεων καθώς σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό να γίνουν και οι «διορθωτικές κινήσεις» από τον Πρωθυπουργό. Όπως είπε σε συνεργάτες του πριν από λίγες μέρες, για κάποιες εβδομάδες δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές της κυβερνητικής σύνθεσης. Από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε τον αριθμό των εβδομάδων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να κάνει τις «διορθώσεις» που θέλει την περίοδο που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που κέρδισε τις εκλογές.

HUFF POST Πάνος Τουμάσης 21/6/2020

 

 

 

 

Κόντρα κυβέρνησης-

ΣΥΡΙΖΑ για την καμπάνια προβολής του ελληνικού τουρισμού

Για «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» και «φιέστα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέτσας: Fake αντιπολίτευση και ψέματα. ΣΕΤΕ: Συκοφαντικά και πρωτοφανή ψεύδη τα περί ανάληψης κονδυλίων από τον ΕΟΤ.

Για «κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και διεθνή διασυρμό της χώρας» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με αφορμή την καμπάνια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού και αποδίδει «την αποκλειστική ευθύνη στον πρωθυπουργό».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες φιέστα για να παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες το ”μεγαλειώδες” project του για τον ελληνικό τουρισμό. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέκαμψε τον ΕΟΤ και έδωσε με απευθείας ανάθεση 32 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για να μας παρουσιάσει τελικά ως καμπάνια προώθησης του ελληνικού τουρισμού την διαφήμιση που χρησιμοποίησε πριν από δύο μόλις μήνες γνωστή εταιρεία καλλυντικών! Ελπίζουμε να μην έχουν το θράσος να ρίξουν σήμερα το φταίξιμο για το πρωτοφανές φιάσκο στον κ. Θεοχάρη. Την αποκλειστική ευθύνη έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το «επιτελικό κράτος» του που μας επιστρέφει στις χειρότερες μέρες της ρεμούλας, της τσαπατσουλιάς, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Του διεθνούς διασυρμού τελικά της χώρας μας».

Πέτσας: Εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα

Απαντώντας σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να είναι fake αντιπολίτευση και να «υιοθετεί οτιδήποτε ψεύτικο διακινούν τα trolls των 0,60 ευρώ του διαδικτύου».

«Τελευταίο ατόπημα ο εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα ότι η καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και των φορέων του τουρισμού μέσω της Marketing Greece θα κοστίσει δήθεν 32 εκατ. ευρώ. Μα δεν μπορούν να δουν ότι όλος ο Προϋπολογισμός του ΕΟΤ είναι 32 εκατ. ευρώ; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτογελοιοποιούνται; Κρίμα, γιατί η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής Αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προβολή της χώρας μας αυτό το Καλοκαίρι:

- Η εποπτεία και η αρμοδιότητα ανήκει και παραμένει στον ΕΟΤ και η στρατηγική του μάρκετινγκ στο Υπουργείο Τουρισμού.

- Η Marketing Greece δεν είναι ιδιωτική διαφημιστική εταιρία. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ, ενός από τους κοινωνικούς εταίρους, και του ΞΕΕ.

- Η Marketing Greece αποφάσισε να υλοποιήσει την παραγωγή της καμπάνιας με δικά της έξοδα και να δώσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. Δεν κοστισε λοιπόν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ.

- Η μόνη ανάθεση που έχει κάνει ο ΕΟΤ στην Marketing Greece είναι 99 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, για πληρωμή της διαφήμισης του “GreeceFromHome” στο Facebook και Instagram κάτι που δεν είχε νομική δυνατότητα να κάνει ο ΕΟΤ. Ενώ η Marketing Greece όχι μόνο δε θα έχει όφελος, αλλά θα προσθέσει άλλα 15 χιλ. ευρώ στον ιδιο σκοπό, για μια δράση που έχει ανάγκη ο τουρισμός της χώρας.

Επομένως, τα υποτιθέμενα 32 εκατ. ευρώ αποτελούν μια από τις πλέον επιπόλαιες προσπάθειες κατασκευής fake news από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Η Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Δημιουργία και συνέπεια που είναι άγνωστες λέξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΕΤΕ: Συκοφαντικά και πρωτοφανή ψεύδη τα περί απευθείας ανάθεσης έναντι 32 εκατ.

Για συκοφαντικά και πρωτοφανή ψεύδη κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφορικά με τα παραπλανητικά, όπως σημειώνει, δημοσιεύματα και τις ανυπόστατες δηλώσεις, ότι η Marketing Greece (MG) και ο ΣΕΤΕ ανέλαβαν την καμπάνια προώθησης του ελληνικού τουρισμού, με απευθείας ανάθεση από τον ΕΟΤ, έναντι 32 εκατ. ευρώ.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο ΣΕΤΕ, και η MG, δεν διεκδίκησε ποτέ στο παρελθόν, δεν ανέλαβε και ούτε σκοπεύει να το κάνει σήμερα ή στο μέλλον, καμία διαχείριση κονδυλίων του υπουργείου Τουρισμού ή του ΕΟΤ», τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Η μοναδική ανάθεση που έχει υπάρξει και είναι αναρτημένη στη Διαύγεια είναι το ποσό των 99.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για να μπορέσει η καμπάνια #greecefromhome -η εξαιρετική προωθητική ενέργεια της χώρας κατά τη διάρκεια του lockdown- να ”τρέξει” στις διαδικτυακές πλατφόρμες του εξωτερικού». Το διαχειριστικό όφελος της εταιρείας από αυτήν τη δράση επανεπενδύθηκε στην ενέργεια, μαζί με κεφάλαια της εταιρείας, για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα της καμπάνιας. Όλα τα αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία της δράσης θα είναι αναρτημένα στο site της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.

Όπως επισημαίνεται, η Marketing Greece δεν έχει κανένα όφελος από την ανάθεση των 99.000 ευρώ, αλλά προσθέτει και δικά της κεφάλαια. «Για όσους δεν γνωρίζουν, η MG, στα επτά χρόνια της λειτουργίας της, έχει επενδύσει για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού διεθνώς πάνω από 8,5 εκατομμύρια ευρώ, των μετόχων της και των εταιρειών που τη στηρίζουν, στο σύγχρονο πεδίο του digital marketing. Και φυσικά, έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με το ελληνικό Δημόσιο, το 2015, εν μέσω capital controls και το 2019, προσφέροντας και πάλι δωρεάν υλικό και καμπάνιες», υπογραμμίζει ο ΣΕΤΕ.

Σε ό,τι αφορά το βίντεο για τη καμπάνια της χώρας στο εξωτερικό, το οποίο προβλήθηκε την Πέμπτη, 4 Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνεται ότι δημιουργήθηκε από τη Marketing Greece, τον Στηβ Βρανάκη και τον ΕΟΤ, πληρώθηκε εξ′ ολοκλήρου από την MG και παραδόθηκε δωρεάν στην κυβέρνηση, ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων. Το κόστος του ελληνικού Δημοσίου για την καμπάνια είναι μηδενικό.

Επίσης, διευκρινίζεται πως ό,τι έχει να κάνει με το εάν υπάρχει ή όχι και σε ποιο ύψος διαφημιστικός προϋπολογισμός για την προβολή της χώρας το 2020 είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι «ο ελληνικός τουρισμός, οι επιχειρήσεις του, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πλήττονται σφοδρά από την υγειονομική κρίση, δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν το πεδίο σύγκρουσης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων».

ΣΥΡΙΖΑ: Έκαναν φιέστα με κλεμμένη καμπάνια ή όχι;

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πολλά, δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα. Ας απαντήσει λοιπόν στο απλό: Έκαναν φιέστα με κλεμμένη καμπάνια από εταιρεία καλλυντικών; Ναι ή όχι;», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Κάνει λόγο για «χυδαία ψέματα» του κυβερνητικού εκπροσώπου και αναφέρει ειδικότερα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε στο σχέδιό της την ενίσχυση εκτάκτως στα κονδύλια του ΕΟΤ με επιπλέον 23 εκατ. ευρώ». Επιπλέον, ότι «υποβαθμίζει τον ΕΟΤ, νομοθετώντας, ώστε η αποκλειστική αρμοδιότητά του για την τουριστική προβολή της χώρας να περάσει με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Marketing Greece, κατά παρέκκλιση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου και παρά την απόφαση καταπέλτη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων». Επίσης ότι «δεν έχει πει ακόμα κουβέντα για τη θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και από τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΤ που η ίδια διόρισε και τα οποία αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτές τις σκανδαλώδεις αναθέσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «μετά από όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την καμπάνια μιας εταιρείας καλλυντικών ως το όραμά του για τον ελληνικό τουρισμό, ανοίγοντας και επίσημα τον κύκλο του σκανδάλου των απευθείας αναθέσεων» και πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να εκτίθεται, θα μπορούσε απλά να ζητήσει μία συγγνώμη για το πρωτοφανές φιάσκο και το όργιο αδιαφάνειας».

 • Newsroom HuffPost Greece (με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 6/6/2020

 

 

 

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού

«Έχουμε σχέδιο για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Θα αξιοποιήσουμε και την τελευταία ευκαιρία, με τήρηση όμως των υγειονομικών κανόνων», ανέφερε μιλώντας χθες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν φέτος συγκρίσεις με πέρυσι:

* Υγειονομικός άξονας. Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες, το yachting, για τις μεταφορές στα τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ. Είναι ρεαλιστικά, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι όροι θα είναι τέτοιοι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε η υγεία των πολιτών ούτε η φήμη των προορισμών ούτε η υγεία των επισκεπτών. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στις πρώτες χώρες με οριστικοποίηση πρωτοκόλλων», είπε ο υπουργός.

* Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται συγκεκριμένα και κοστολογημένα πακέτα που θα παρουσιαστούν την τρέχουσα εβδομάδα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας. Θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την οικονομική πραγματικότητα. Η ζήτησε δεν θα είναι αρκετή για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους εργαζόμενους. Τα νούμερα δεν θα είναι θετικά αλλά δεν είναι θετικά και για καμία χώρα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και θα είναι παρούσες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στηρίζοντας το τουριστικό προϊόν, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση, είπε επίσης και τόνισε ότι θα στηριχθεί και η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

* Διπλωματικός άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική κυβέρνηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δεν θα έρθει κανένας τουρίστας. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις», είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι ήδη εργάζονται ομάδες εργασίας με συγκεκριμένες χώρες για να είναι δυνατό να ανοίξουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατό. «Όμως δεν μπορούμε να αναγκάσουμε και κανένα. Θα επιδιώξουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Κινούμαστε σε πολλά επίπεδα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέτρα θα ληφθούν και για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

* Προβολή της χώρας. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη καμπάνια για την προβολή της χώρας.

* Διεθνείς επαφές. Ενίσχυση επαφών με τους tour operator και τα διεθνή μέσα ώστε να κρατηθεί η χώρα μας σε πρώτη επαφή με τους δυνητικούς επισκέπτες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στην ψηφιακή λειτουργία του υπουργείου. «Μετά το τέλος αυτής της κρίσης θα παραδώσουμε ένα ψηφιακό υπουργείο», είπε. «Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε τετραψήφιος που απαντά στις ερωτήσεις του Έλληνα ξενοδόχου, του εργαζόμενου, του επιχειρηματία και θα είναι η καρδιά της στήριξης και υποστήριξης των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα και αυτό και τα επόμενα καλοκαίρια», πρόσθεσε.

Επίκαιρη ερώτηση για τη στήριξη και επανεκκίνηση του τουρισμού απηύθυνε στον υπουργό ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης σημειώνοντας ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας στην Ελλάδα αλλά πλήττεται βάναυσα και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Είπε ότι απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και επανεκκίνησης του τουρισμού αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν υπάρχει πλάνο και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ανέφερε επίσης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό και να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

PRESSROOM 5/5/2020

 

 

 

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ:

«ΚΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»!

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ: «ΚΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»! ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ:
«ΚΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»!
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ...ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!


Είναι ξεκάθαρο πως πολλοί από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, ξένων χωρών, που έχουν στόχο και σκοπό να δημιουργήσουν εσωτερική αποσταθεροποίηση.

H κατάσταση ''μυρίζει'' μπαρούτι και όπως φαίνεται το σχέδιο είναι οργανωμένο.

Tαυτόχρονα, πέρα από τις απειλές, υπάρχει και μία υγειονομική-''βόμβα'' στα θεμέλια της χώρας, καθώς πολλοί από τους

αλλοδαπούς είναι φορείς και του ιού Covid-19, οπότε όπως καταλαβαίνουμε, η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Παραλήρημα και απειλές

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκτεταμένα επεισόδια στη ΒΙΑΛ το βράδυ της Ανάστασης, ένας λογαριασμός, ζητούσε να κάψουν τους καταυλισμούς & την Ελλάδα, κάτω απο μία ενημερωτική ανάρτηση ομάδας με χιλιάδες άραβες μέλη.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός φαίνεται πως δεν είναι τυχαίος, σύμφωνα με τον λογαριασμό Stavroforos.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό, ο εν λόγω ''κύριος'' είναι άριστος γνώστης των διαδικασιών και όλων των τεχνικών λεπτομερειών που άπτονται του δουλεμπορίου.

Επίσης μεταφέρει χρήματα απο την Ελλάδα στην Τουρκία και κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους. Δηλώνει θαμώνας ενός πολυχώρου "πολιτισμού" σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.

Και όλα αυτά, την στιγμή που η ΕΕ βοηθάει με κονδύλι μόνο τους μετανάστες στη χώρα μας, καθώς πυροτέχνημα δίχως κανένα αντίκρισμα η εξαγγελία οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 700 εκατ. ευρώ, από την Κομισιόν.

Το κονδύλι υπάρχει και θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αλλά αποδέκτης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα είναι το ελληνικό κράτος.

Ούτε βεβαίως αυτή η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί σε δράσεις για τη θωράκιση των συνόρων και την ενίσχυση των αποτρεπτικών μηχανισμών κατά της παράνομης μετανάστευσης, όπως αρχικά είχε αφεθεί να εννοηθεί.

Στην πραγματικότητα το μισό από το σύνολο του ποσού(350 εκ. ευρώ)θα εκταμιευθεί άμεσα, αλλά θα διατεθεί αμιγώς για σκοπούς βελτίωσης της διαμονής και φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ ένα σημαντικό τμήμα θα δοθεί υπό την μορφή επιδομάτων σε 90.000

«αιτούντες άσυλο» που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Τα επιδόματα αυτά θα δοθούν ως... «βοήθεια σε μετρητά», όπως αποκάλυψε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Από την δεύτερη μελλοντική δόση ένα ποσό 50 εκ. ευρώ (μόλις το 14% του συνόλου) προορίζεται για την «κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συνοριοφυλάκων και αστυνομικών» (δεν διευκρινίζεται ποιας εθνικότητας) και αφορά τη μεθόριο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Σχέδιο εσωτερικής αποσταθεροποίησης: Αλλοδαποί στη Χίο απειλούν την Ελλάδα καίγοντας σκηνές & αμάξια - Βίντεο

Επωφελείται δηλαδή και η γειτονική βαλκανική χώρα, ενώ, κατά δήλωση των επίσημων αρχών της, την περίοδο της κρίσης στον Εβρο δεν υπήρξε ούτε μία απόπειρα παράνομης εισόδου σε βουλγαρικό έδαφος.

Από την δεύτερη δόση επίσης, ένα...συμβολικό ποσό 10 εκ,. ευρώ κατευθύνεται στις υπηρεσίες της Frontex, ενώ η μερίδα του λέοντος(220 εκ) θα διατεθεί για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά. Αλλα 50 εκατομμύρια θα δοθούν για τον εφοδιασμό των hotspots με είδη έκτακτης ανάγκης και τρόφιμα, αλλά και για την πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού προσωπικού(από ΜΚΟ)και υπαλλήλων της υπηρεσίας ασύλου.

pentapostagma.gr 26/4/2020

 

 

 

 

Κυβέρνηση για εκκλησίες:

Αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας...

– Μητροπολίτης Κερκύρας:

Ο Χριστόδουλος δεν θα κρυβόταν

Κυβέρνηση για εκκλησίες: Αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας... –Μητροπολίτης Κερκύρας: Ο Χριστόδουλος δεν θα κρυβόταν

Οργή για το χθεσινό σόου Πρωτοψάλτη
-Μητροπολίτης Νεκτάριος: Ο λαός μας υφίσταται bullying γιατί θέλει να κοινωνά
-Πληροφορίες για “ιερές” επιστολές στην κυβέρνηση για να ανοίξουν οι ναοί

Η χθεσινή εικόνα με την “παρέλαση” της Πρωτοψάλτη ξεχείλισε το ποτήρι! Απαγόρευσαν τους Επιτάφιους πριν από μια εβδομάδα, κυνηγούσαν παπάδες και πιστούς λες και ήταν εγκληματίες, και άφησαν το βλαχομπαροκ σόου στους δρόμους της Αθήνας.

Το γράψαμε και προχθες πως το ζήτημα με τις απαγορεύσεις του κορονοϊού που κρατούν τις εκκλησίες κλειστές είναι ξεκάθαρα ένα πρόσχημα.

Και όχι μόνο στην χώρα μας.

Στην Ελλάδα ακούμε τόσες μέρες για το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα εμπορικά καταστήματα, οι παραλίες κλπ αλλά για τις εκκλησίες πότε θα ανοίξουν ούτε φωνή ούτε ακρόαση!!

Αλλά η κυβερνηση έχει επιλέξει την μέθοδο “αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας”

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει πάλι η Ιερά Σύνοδος με τον ίδιο τρόπο όπως τη ντελευταία φορά με τηλεδιάσκεψη. Ο Αρχιεπίσκοπος παρά την στήριξη στην κυβέρνηση μετά και το πρόσφατα τηλεφώνημα με τον Μητσοτάκη αισθάνεται πλέον “στα σχοινιά”!

Η Ιερά Σύνοδος πιέζεται πέραν από την οργή των πιστών και από τους ιερείς. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με επιστολή του έθεσε τα πράγματα στην πραγματικη΄τους βάση και από πνευματικής αλλά και από οικονομικής πλευράς για τους ναούς. “Τα έσοδα των ιερών ναών μηδενίστηκαν” ανέφερε ο ΙΣΚΕ υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί οι Μητροπόλεις να λειτουργούν σαν φοροεισπράκτορες!

Πληροφορίες στα εκκλησιαστικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “ιερές” επιστολές προς την κυβέρνηση με το αίτημα να ανοίξουν οι ναοί.

O Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος, ο οποίος από την αρχή έχει προβεί σε αρκετές παρεμβάσεις, έστειλε νέο μήνυμα σήμερα με το κήρυγμά του: "Η Εκκλησία από αγάπη στα παιδιά Της και, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συγκατατέθηκε εις την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασίας της υγείας των πιστών. Μέτρα τα οποία πλήγωσαν τον λαό του Θεού καθώς την ιερότερη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στερήθηκε την συμμετοχή του εις την λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Μέτρα, τα οποία οδήγησαν σε ακρότητες και υπερβολές με πρόστιμα, προσαγωγές, συλλήψεις και στοχοποιήσεις σεβάσμιων Αρχιερέων, ευσεβών Ιερέων και πιστών. Με κλείσιμο όχι μόνον των θυρών των Ναών αλλά και των μεγαφώνων. Σαν όλος ο κορωνοϊός της Ελλάδας να μαζεύτηκε μέσα στους Ναούς! Σαν ο Υιός να είναι απειλή και η αιτία διασποράς του.. ιού! Μέτρα που μοιάζει να στοχοποιούν όχι μόνον την πίστη, αλλά και το συσταστικό μυστήριο της Εκκλησίας, την Θεία Ευχαριστία! Την ίδια ώρα που οι πιστοί, πολίτες της Πατρίδας μας, είχαν και συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ένα σωρό άλλους χώρους στην καθημερινότητα του βίου τους. Και καλώς έχουν! Παρακαλούμε λοιπόν την Παναγία μας να φωτίσει τους αρμοδίους να κατανοήσουν ότι η πλειονοψηφία αυτού του λαού δεν αγωνιά μόνο για την σωματική του υγεία, αλλά και για την ψυχική και πνευματική του κατάσταση. Ότι καθ΄ όλη αυτή την περίοδο η ψυχή υποφέρει, πάσχει. Μένει νηστική και πεινασμένη και ότι δεν φτάνει μόνον να χορταίνει το σώμα, χρειάζεται να χορτάσει και η ψυχή. Ότι η στέρηση της Θείας Λειτουργίας, της Θείας Κοινωνίας, οδηγεί, για όσους έχουν μέσα τους πίστη και φόβο Θεού, οδηγεί σε πνευματική ατροφία, σε αυτοκτονία. Ότι παρατεταμένη στέρηση συμμετοχής των πιστών στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας επιβαρύνει τις ψυχικές αντοχές των, εγκυμονώντας κινδύνους για αύξηση άλλων φαινομένων και συμπεριφορών.Ότι, τέλος, είναι αδιανόητο να αίρονται τα μέτρα για διάφορους άλλους χώρους που έχουν σχέση με την αισθητική του σώματος και του προσώπου και να παραμένουν κλειστοί οι Ναοί, που τρέφουν και αναπαύουν την ψυχή του ανθρώπου. Ο λαός του Θεού έχει ανάγκη πνευματικής και ψυχικής στήριξης και αυτή την ανάγκη μόνον η Εκκλησία μπορεί να του προσφέρει. Αυτήν εμπιστεύεται και σε Αυτήν προστρέχει και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί άλλο να το στερείται”, κατέληξε

Άστραψε και βρόντηξε

Σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος στην εφημερίδα “Δημοκρατία” επισήμανε μεταξύ άλλων: “Αρκετοί Μητροπολίτες βεβαίως και μου τηλεφώνησαν και με στήριξαν στην μικρή αυτή περιπέτεια και τους ευχαριστώ. Έδειξαν το φιλάδελφο, καθώς και την δική τους αγωνία για την κατάσταση. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, θα περίμενα η Ιεραρχία να εφιστήσει την προσοχή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα ΜΜΕ, με κάθε δυνατό τρόπο και όχι μόνο λεκτικά και τυπικά, για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, αλλά και της υπεράσπισης του πιστού λαού μας, ο οποίος υφίσταται ένα άνευ προηγουμένου bullying γιατί θέλει να κοινωνά, γιατί θέλει να ανάβει το κερί του στην Εκκλησία, γιατί θέλει να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο και τον Επιτάφιο, γιατί θέλει να προσκυνήσει τόν Άγιό Του. Θα περίμενα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο εκπρόσωπός της να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία έξω από τους ναούς. Δεν έγινε. Θα περίμενα να πούνε μία κουβέντα συμπάθειας προς τον λαό μας, στήριξης, αγάπης, ίσως και κατανόησης σε όσους, ακόμη και αν ο νόμος δεν το επέτρεπε, θέλησαν να εφαρμόσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.”

Και συνέχισε: “ενώ η πολιτεία αρχικά έδειξε να το σέβεται αυτό και μάλιστα με παράδειγμα τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι πήγαινε στην εκκλησία να ανάψει διακριτικά το κερί και να κάνει την προσευχή του, μόλις έγινε η απαγόρευση κυκλοφορίας, για λόγους που οι κυβερνώντες γνωρίζουν και που δυστυχώς και η Ιερά Σύνοδος δεν θέλησε δημόσια να αποκαλύψει, διέγραψαν την επιλογή της ατομικής έστω προσευχής. Όλα αυτά ο λαός τα αντιλαμβάνεται, γιατί τα ζει”.

Στο ερώτημα αν υπάρχει σχέδιο κατά της πίστεως, απάντησε:“Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι. Ιδίως με στενοχώρησε η δημόσια σιωπή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, ως η καθ’ ύλην αρμόδια, να πει έναν λόγο εξηγητικό, έναν λόγο παρηγορητικό, να δώσει μία ελπίδα από την πλευρά της πολιτείας, ωσάν η πίστη να μην αφορά κανέναν στον δημόσιο χώρο. Αλλά και η αστυνομοκρατία μας κάνει να αισθανόμαστε εν διωγμώ. Επειδή η πατρίδα μας και συνταγματικά, αλλά και ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας, οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα στην θρησκευτική λατρεία, κάτι που παραβίασε πάντως κατά τη γνώμη έγκριτων νομικών με την ΚΥΑ, θέλω να ελπίζω ότι θα πρυτανεύσουν πιο σώφρονες σκέψεις στο επιτελείο του πρωθυπουργού και θα αναστοχαστούμε όλοι μας τα λάθη που έγιναν. Ελπίζω να βγούμε σοφότεροι”.

Και τέλος σε ερώτημα “αν ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος, τι στάση θα κρατούσε άραγε για τις σημερινές απαγορεύσεις;” ήταν σαφέστατος!!“Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα είχε άποψη και θα την έλεγε δημοσίως εξ αρχής. Δεν θα κρυβόταν”.

Pentapostagma Enimerosis 26/4/2020

 

 

 

 

Πακέτο προστασίας για τους μακροχρόνια ανέργους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο Θ. Σκυλακάκης επεσήμανε παράλληλα ότι «κρατάμε αποθέματα προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση»

Πακέτο προστασίας για τους μακροχρόνια ανέργους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πακέτο για τους μακροχρόνια ανέργους αλλά και επιμέρους πακέτα για τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση ετοιμάζει η κυβέρνηση όπως τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το μέλος της κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ατέλειες στα υπάρχοντα μέτρα, ωστόσο επεσήμανε ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε αποθέματα προκειμένου να υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε με νόημα ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη το σημείο εξόδου απ' αυτή την κρίση και δεν γνωρίζουμε και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον τουρισμό. Μπορεί να έχουμε ελάχιστο τουρισμό το καλοκαίρι, πρέπει να κρατήσουμε αποθέματα. Πρέπει να δούμε τις συνέπειες στον τουρισμό για να αποφασίσουμε για τους εποχικούς υπαλλήλους».

Όπως είπε ξεκινά σύντομα σύστημα από την ΑΑΔΕ για άμεση επικοινωνία όσων πλήττονται και δεν έχουν κλειδάριθμο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού, μέσω email.

NEWSBEAST.GR 7/4/2020

 

 

 

 

Κορονοϊός:

Απομακρύνεται το σενάριο πιο «σκληρών» μέτρων από την κυβέρνηση

Κορονοϊός: Απομακρύνεται το σενάριο πιο «σκληρών» μέτρων από την κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σωτήρης Τσιόδρας (Πηγή: Facebook) 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον λοιμωξιολογο έγινε επισκόπηση της αποδοτικότητας των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση

Με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες έκαναν μία επισκόπηση της αποδοτικότητας των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού και εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η πορεία των αριθμητικών δεδομένων δείχνει να βγάζει προς το παρόν από το τραπέζι το σενάριο της λήψης επιπλέον μέτρων. Η λύση που προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη έξοδο το Πάσχα με μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα απειθαρχίας τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όμως, όπως και να έχει και όπως τονίζουν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες και θα καθορίσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινείται και η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι και τις 27 Απριλίου. «Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνίας, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες», σημείωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε σε εθνικές οδούς αλλά και στους παράδρομους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι επιμένουν σε τεχνάσματα υπονομεύοντας την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών.

Newsroom  4/4/2020

 

 

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ συγχαίρει τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

 

Το γύρο των κοινωνικών δικτύων κάνει το tweet του  Υπουργείου Εξωτερικών που καλωσορίζει τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και ξυπνά μνήμες από την πρόσφατη περίοδο που η ΝΔ πρωταγωνιστούσε στους «μακεδονομάχους» των πλατειών.

Σε μήνυμά του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Συγχαίρουμε τη  Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου έγινε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων στα social media. Εξάλλου ήταν περίπου ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωτοστατώντας στις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για ψηφοθηρικούς λόγους, δήλωνε σε σύσκεψη με τους τομεάρχες του κόμματός του πως η ΝΔ «θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως «κυβέρνηση κουρελού», υποστήριζε πως η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση «δεν απεμπολεί και το δικαίωμα βέτο για την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ». Σημειώνεται πως χτες Πέμπτη, 26 Μαρτίου, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμφώνησαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: «Θετικό πως παραδέχεται ότι κορόιδευε όλη την Ελλάδα»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτησή του αναφέρει: «Κάλιο αργά, παρα ποτε. Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο μέτωπο της λογικής και του πατριωτικού συμφέροντος που χάραξε η συμφωνία των Πρεσπών».

«Ειναι θετικό ότι έστω και τώρα παραδέχεται πως κορόιδευε όλη την Ελλάδα όταν υποδαύλιζε το μίσος και τον εθνικό διχασμό για μικροκομματικά συμφέροντα.  Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας είναι πια σαφές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε τα εθνικά μας συμφέροντα στο Βορρά και εγγυήθηκε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Tags: Βόρεια Μακεδονία, Υπουργείο Εξωτερικών  tvxs.gr  28/3/2020

 

 

 


Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 5 για τον κορωνοϊό

- Τι θα αναγγείλει

Μητσοτάκης

Διάγγελμα προς τους πολίτες θα αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις 17:00.

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για τις εξελίξεις στο σοβαρό πρόβλημα του κορωνοϊού θα απευθύνει σήμερα στις 17:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, ωστόσο θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει τις οδηγίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολίτες στο διάγγελμά του ότι θα πρέπει οι ίδιοι να είναι προσεκτικοί και να προστατευθούν. Θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες τους απέναντι στην πανδημία.

Pentapostagma 17/3/2020

 

 


Σε ισχύ από αύριο νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

- 190 τα κρούσματα

 • oldphotosmegaro_maximou1422342980-thumb-large--3-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large--2-thumb-large-thumb-large--2Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο για:

• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

• Κέντρα διασκέδασης

• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

• Βιβλιοθήκες

• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

• Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

• Λαϊκές αγορές

• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

• Φαρμακεία

• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Στα 190 τα κρούσματα

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 190, τα 11 κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού, και εννέα από αυτά είναι από την Αττική.

Πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι.

47 ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Καθημερινή  13/3/2020

 

 

 


Ασύμμετρη απειλή κατά της Ελλάδας

Ασύμμετρη απειλή κατά της Ελλάδας

Η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Οι ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

"Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.

Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν δια της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.
Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.
Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της".

Τα πέντε μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:
-Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

-Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

-Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

-Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.ouZu

Zougkla 1/3/2020

Η απάντηση της Αθήνας στην οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων

«Κανείς δεν θα περάσει στα ελληνικά εδάφη», το μήνυμα της κυβέρνησης.

Μετανάστες προσπαθούν...

Anadolu Agency via Getty ImagesΜετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Τη φόρα σε όσους σκοπεύουν να φύγουν από την Τουρκία και να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα, με την πεποίθηση ότι θα τα περάσουν, θέλει να κόψει η κυβέρνηση.

Όπως εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα, από την Πέμπτη το βράδυ έχει ξεκινήσει στην Τουρκία μία ξεκάθαρη παρότρυνση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν οργανωμένα προς την ελληνική συνοριακή γραμμή, ενώ υπάρχουν και ασφαλείς πληροφορίες για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού και στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε και από θαλάσσης μία μεγάλη επιχείρηση παράνομης εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οφείλεται αποκλειστικά στις κακές καιρικές συνθήκες. Αν αυτές βελτιωθούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσπάθεια να περάσει μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα ελληνικά παράλια. Γι΄αυτό και ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι επιχειρούν στο Αιγαίο συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Και βέβαια, πολλοί που θέλουν να αφήσουν την Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, κάτι που επίσης επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι όσο γίνεται γνωστό ότι τα ελληνικά σύνορα –χερσαία και θαλάσσια- είναι απαραβίαστα, θα αποθαρρύνονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς αυτά. Όσοι επιχειρήσουν να το κάνουν, θα κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν σε κάποια «νεκρή ζώνη» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού για την διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης που ξεκινά η ελληνική πλευρά σχετικά με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της.

Και αυτή η ενίσχυση θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ώρες καθώς περισσότεροι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας θα συνδράμουν τις ήδη αυξημένες δυνάμεις στα χερσαία σύνορα, ενώ θα μεταβεί στην περιοχή του Έβρου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ή ο Λευτέρης Οικονόμου, δηλαδή ένα μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι στα νησιά βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους και τους ευρωπαίους εταίρους. Η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα σημαίνει παράνομη είσοδος στην Ευρώπη. Και είναι σίγουρο ότι οι διπλωματικές επαφές του Μαξίμου προς αυτή την κατεύθυνση και οι επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με ευρωπαίους ηγέτες που ξεκίνησαν από χθες, θα συνεχιστούν.

Χρυσοχοϊδης: «Δεν θα περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα»

«Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει από μόνοι τους. Τους απωθεί η γείτονος χώρα, η Τουρκία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα τα φυλάμε», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τον Εβρο.

Πάνος Τουμάσης  Updated 29/2/2020

 

 

 

Τι σχολιαζουν κυβερνητικες πηγες

Προϋπολογισμός 2020:

Επίδομα γέννας 2000 ευρώ από τον Ιανουάριο και αλλαγές στη χρήση πλαστικού χρήματος

07/10/19 • 16:59 | UPD 07/10/19 • 16:59

Newsroom eleftherostypos.gr

Με βασικό στόχο την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020

Με βασικό στόχο την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020, που προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8% του ΑΕΠ, μείωση της φορολογίας και αύξηση των επενδύσεων.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας, προχωρούμε τις μειώσεις φόρων και εγγυόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» και εξηγούν: «Σε συνέπεια με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέχεια των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο ίδιος στη ΔΕΘ, η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη της προηγούμενης κυβέρνησης. Και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σημαντικά αυξανόμενες ξένες και εγχώριες επενδύσεις».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν, για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο 2,8% για το 2020.

Το γεγονός αυτό στρέφει την οικονομική πολιτική από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για κάθε πολίτη. Κλειδί για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι η μεγάλη άνοδος των επενδύσεων που επιτυγχάνεται με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η σημαντικά θετική συμβολή οφείλεται στους διψήφιους ρυθμούς αύξησης πραγματικών επενδύσεων, τόσο στις κατοικίες και τις λοιπές κατασκευές, όσο και στον εξοπλισμό.

Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση το 2020 αναμένεται να αποτυπώσει τα οφέλη από την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και τον διπλάσιο ρυθμό αύξησης του μέσου μισθού έναντι του 2019. Ειδικότερα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6%, καθώς και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 1,8%, και των επενδύσεων, κατά 13,4%.

Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.

Αφήνοντας πίσω την υπερφορολόγηση, την διαρκή αποεπένδυση και την αχρείαστη περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2016-2018, ο Προϋπολογισμός του 2020 δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την ισχυρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας και την αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Ενίσχυση της Οικογένειας και κίνητρα κατά της Υπογεννητικότητας

– Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

– Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Μείωση των φόρων & εισφορών για τα Φυσικά Πρόσωπα

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Μείωση των φόρων για τις Επιχειρήσεις

– Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

– Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Ενίσχυση της Οικοδομικής Δραστηριότητας

– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

– Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Παρεμβάσεις βελτίωσης δημοσιονομικού αποτελέσματος

Αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό κράτος

*Δραστική αναπροσαρμογή των ορίων δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, με σκοπό τον περιορισμό της υποεκτέλεσης που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα έτη και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών (δημοσιονομικό όφελος 500 εκατ. ευρώ).

*Θεσμοθέτηση νέου ειδικού αποθεματικού για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας που αφορούν, κυρίως στους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών. Το ειδικό αποθεματικό θα χρησιμοποιείται για τη συστηματική ενίσχυση των υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αναδιαμόρφωση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

*Μεταφορά 250 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο, ενισχύοντας τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας (δημοσιονομικό όφελος περίπου 170 εκατ. ευρώ).

Επισκόπηση δαπανών και εσόδων και αύξηση αποτελεσματικότητας Γενικής Κυβέρνησης

*Επισκόπηση δαπανών και εσόδων με σκοπό οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. Ειδικότερα, η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.ά. Επίσης βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής

*Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επισημαίνεται στο προσχέδιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών (επιπλέον έσοδα 642 εκατ. ευρώ).

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων

*Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που έως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας (έσοδα 142 εκατ. ευρώ).

*Ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. Airbnb), με επιπλέον έσοδα 60 εκατ. ευρώ

Επιτάχυνση επίλυσης εκκρεμών φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια

*Η ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, καθώς και στην αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων (επιπλέον έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

Μοιράσου το άρθρο μέσω:

 

 

 

Υπουργικό Συμβούλιο:

Κέντρα κλειστού τύπου,

αποτρεπτικές διαδικασίες ασύλου και στόχος 10.000 επιστροφές ως το τέλος του 2020

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου EUROKINISSI

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπάρχει πλέον προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό και προχωρά με το νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, σε αποτρεπτική λογική, καθώς και σειρά άλλων μέτρων για αύξηση των επιστροφών και αποσυμφόρηση των νησιών. Απόφαση για 10.000 επιστροφές μέχρι τέλος του 2020 και λίστα "ασφαλών χωρών", οι οποίες δεν έχουν διευκρινιστεί

Βίκυ Σαμαρά
30 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου, η οποία θα ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες και εν συνεχεία μεταφορά όσων η αίτηση τους απορρίπτεται ή κρίνεται ότι έχουν “εισέλθει παράνομα” στη χώρα σε κλειστά κέντρα, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προβλέπει την κατάργηση του τέταρτου βαθμού προσφυγής και μόνο τρία στάδια διαδικασιών.

Αποφασίστηκε επίσης η κατάρτιση λίστας “ασφαλών χωρών” για την επιστροφή προσφύγων, χωρίς επί του παρόντος να διευκρινίζεται ποιες είναι οι χώρες αυτές, με στόχο να αυξηθούν οι επιστροφές σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Ενδεικτικό πάντως της αντίληψης που επικρατεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα, είναι ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας τα μέτρα που συζητήθηκαν στο υπουργικό δήλωσε ότι: “Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.” Ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για πάταξη της αναρχίας, για ιδεοληψία του μέχρι σήμερα ισχύοντος συστήματος ασύλου και για παρελκυστικές τακτικές αιτούντων.

Με δεδομένη λοιπόν αυτή την αντίληψη της κυβέρνησης, η λογική του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου είναι εν πολλοίς αποτρεπτική, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται το νομοθετικό πλαίσιο άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο με αποτέλεσμα να “φρακάρει” το σύστημα και να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Προβλέπεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και θα ξεκινούν οι διαδικασίες επιστροφής τους, με ρητό στόχο την εξασφάλιση της “συνεργασίας” τους.

Ταυτόχρονα στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθεί η Μόρια και γενικότερα τα νησιά μέσα σε δύο μήνες, με προγράμματα μεταφοράς στην ενδοχώρα ιδίως ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αν και στις επίσημες ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες. Πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι θα τρέξουν δύο προγράμματα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, το ένα εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορά συνολικά 40.000 ευάλωτα άτομα και το έτερο θα αφορά στη μεταφορά 16.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και δομές ανά την επικράτεια. Το τι όμως σημαίνει ευάλωτο άτομο αλλάζει και το σχετικό πλαίσιο αυστηροποιείται, με το μετατραυματικό στρες να παύει να θεωρείται λόγος ευαλωτότητας.

Ειδικότερα ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

“Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.”

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι οι “ασφαλείς χώρες”, που θα συμπεριληφθούν στη λίστα αυτή. Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί επί του παρόντος πόσοι ακριβώς και σε ποιες δομές θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, πέραν της αναφοράς σε μεταφορά 16 χιλιάδων ατόμων σε ξενοδοχεία.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Στόχοι του νομοσχεδίου είναι σύμφωνα με τον κ.Πέτσα:

“Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός. Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης. Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, και να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.”

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου, πρόσθεσε ο κ.Πέτσας, είναι:

“Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο. Απαίτηση οι αιτούντες να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές. Ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. Γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.”

Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου.

“Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων” δήλωσε επίσης ο κ.Πέτσας.

Πιο αναλυτικά με το σχέδιο νόμου για τη διαδικασία αίτησης και χορήγησης ασύλου:

- Επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης (ή απόρριψης) της αίτησης ασύλου, με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης, και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο.

- Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης. “Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια μελέτης των στατιστικών δεδομένων τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου, όσο και της Αρχής Προσφυγών και των Δικαστηρίων. Αλλάζουμε την σύνθεση των επιτροπών (δύο δικαστές και ένα μέλος από Ύπατη Αρμοστεία) και προβλέπουμε τρεις δικαστές”, δήλωσε ο κ.Πέτσας.

-Προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις. Και αυτό διότι όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά των δικαστηρίων ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.”

- Προβλέπεται για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. “Στόχος μας να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται” δήλωσε ο κ.Πέτσας, δείχνοντας έτσι την πρόθεση της κυβέρνησης.

-Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών. “Και αυτό διότι συνάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους. Σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει συνέπειες”, προειδοποίησε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

-Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί, όπως γινόταν με την προηγούμενη διακυβέρνηση, ανακοίνωσε επίσης ο κ.Πέτσας.

-Μάλιστα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά.

-Μεταφέρονται επίσης οι ορισμοί της οδηγίας ως προς το τι συνιστά «μέλη οικογένειας» και απαλείφεται ο προηγούμενος ορισμός ο οποίος είχε εντάξει στην έννοια πρόσωπα που δεν προέβλεπε η Οδηγία. Ευάλωτοι πλέον είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρές ως λόγος ευαλωτότητας, ενώ αυστηροποιείται η έννοια της ευαλωτότητας.

- Διορθώνεται ο ορισμός για το τι συνιστά τελεσιδικία και ιδίως τι συνιστά μεταγενέστερο αίτημα που δημιούργησε μέχρι σήμερα σωρεία προβλημάτων και παρελκυστικών αιτημάτων.

- Θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου. Τα Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής αμέσως μετά την κατάταξη της αίτησης ενημερώνουν τον αιτούντα για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του. Έτσι ο αιτών ενημερώνεται ότι η αίτηση του μπορεί να απορριφθεί πολύ γρήγορα και θα υποχρεωθεί άμεσα σε επιστροφή.

- Μπαίνει τάξη στη διαδικασία της προκαταγραφής και της καταγραφής και προβλέπονται πλέον συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται, ή για όσους δεν συνεργάζονται για να γίνει η καταγραφή τους, όπως ανέφερε ο κ.Πέτσας.

- Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς. Ενώ παράλληλα εφαρμόζεται η νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων στο άσυλο και οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση ως προς τα ευρήματά τους.

- Προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τη στελέχωση και τη στήριξη των υπηρεσιών μας.

- Προτείνεται «Κατάλογος ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Μία γενναία πολιτική απόφαση επιβεβλημένη από την πραγματικότητα αλλά και σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρις να ξεκαθαρίζει ποιες εν τέλει θα είναι οι χώρες αυτές.

- Προβλέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια.

- Προβλέπεται πως οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο στους αιτούντες αλλά και στους πληρεξούσιους δικηγόρους τους που καθίστανται αυτοδικαίως και αντίκλητοι.

- Προβλέπεται ότι η διάρκεια του δελτίου αιτούντος άσυλο είναι πλέον εννεάμηνης διάρκειας, προκειμένου να έρχονται πιο τακτικά σε επαφή με τις αρχές και να καθίσταται ακόμα πιο ευχερής ο εντοπισμός τους. Ενώ εξάλλου για πρώτη φορά συνδέεται η διάρκεια των δελτίων με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση όπως συνέβαινε έως σήμερα.

- “Σταματάει η «μηχανή παραγωγής προσφυγών» που έως σήμερα λειτουργούσε λόγω των κακών νομοθετικών επιλογών” δήλωσε τέλος ο κ.Πέτσας, αναφέροντας ότι η προσφυγή στις Επιτροπές προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους, και όχι ένα προεντυπωμένο έγγραφο που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες. Γεγονός βεβαίως που σημαίνει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των δικηγόρων.

Ενέργειες για τη διεθνοποίηση του προβλήματος

Στο υπουργικό αποφασίστηκαν επίσης τέσσερις ενέργειες για διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

 

 

 

 

ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ!

Την σφοδρή αντίδραση των κατοίκων στο Κυψελοχώρι Τεμπών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης των αμερικανοκομμουνιστών να στήσουν hot spot στην περιοχή τους.

Σύσσωμοι οι κάτοικοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο στρατόπεδο «Ζώγα Αργυρίου», κι έκλεισαν για λίγο συμβολικά τον δρόμο στη διασταύρωση Καλοχωρίου..

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα αναγράφονταν στα πανό όπως το «Κοινότητα Κυψελοχωρίου – 100 κάτοικοι 1000 πρόσφυγες, ελληνική μειονότητα στην Ελλάδα».

Αυτό ακριβώς είναι και το σχέδιο των αμερικανοκομμουνιστών: να μετατρέψουν τους Έλληνες σε μειονότητα μέσα στην ίδια τους τη χώρα! Κάτι που μπορεί να αποτραπεί μόνο με ισχυρή Χρυσή Αυγή – για να μείνει η Ελλάδα μας ελληνική!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

 

 


ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΑμφικτύων

Το κοινοβουλευτικό καθεστώς Σύριζα θεωρεί τον Ελληνικό λαό κρετίνο και αμνήμονα και προσπαθεί με την προπαγάνδα του το μαύρο να το κάνει άσπρο και την εθνική προδοσία της Μακεδονίας μας διπλωματική επιτυχία. Επι πλέον κατηγορεί το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων πατριωτών  που αντιτίθενται στην προδοτική συμφωνία σαν ακροδεξιούς και  φασίστες για να κρύψει το δικό του ανθελληνικό και φαυλοκρατικό  προσωπείο . Για να κρύψει τα σκάνδαλα της  τώρα προεκλογικά ανακάλυψε   τα σκάνδαλα των άλλων κομματικών συμμοριών που  χρεοκόπησαν τη χώρα. Και τούτο   όχι για να κάνει κάθαρση αλλά για να ισοφαρίσει με τους αντιπάλους της και να μειώσει το ποσοστό συντριβής της στις προσεχείς  εκλογές  . Και αντί τα κόμματα να κάνουν διάλογο επάνω σε προεκλογικά προγράμματα για την επίλυση των καυτών προβλημάτων  της χώρας όπως : 1/ Την κατάργηση ή βελτίωση της ανθελληνικής και ετεροβαρούς   συμφωνίας των Πρεσπών 2/Το σταμάτημα της μεταναστευτικής ροής και το διώξιμο των λαθρομεταναστών 3/ Την επίτευξη ασφάλειας και τάξης στους πολίτες που φοβούνται και μέσα στα σπίτια τους 4/  Την οικονομική ανάπτυξη(προσέλκυση επενδύσεων, μείωση φορολογίας κ.α) 5/ Απαλλαγή της χώρας από την οικονομική κατοχή των δανειστών(μείωση δυσβάστακτου χρέους) 6/ Την αντιμετώπιση  των εθνικών θεμάτων  σε μια εποχή επαναχαράξεως των συνόρων στην Βαλκανική και δημιουργίας διεθνούς ενεργειακού άξονα στην Ανατ. Μεσόγειο. Η κυβέρνηση ασχολείται με τα σκάνδαλα που έχουν ήδη παραγραφεί για να ισοφαρίσει τα δικά της σκάνδαλα και να κρύψει την προδοσία της Μακεδονίας . Δυστυχώς στο γαϊτανάκι των κομματικών συγκρούσεων συμμετέχει και η αντιπολίτευση  η οποία καίτοι προηγείται στις δημοσκοπήσεις- όχι διότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον αδύναμο αρχηγό της Ν.Δ αλλά  διότι θέλουν να διώξουν τον κ. Τσίπρα . Ένα μεγάλο όμως μέρος δεν απαντά στις δημοσκοπήσεις και ένα άλλο   απαντά αλλά δεν παίρνει θέση υπέρ των κομμάτων . Γενικώς ο λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στα κόμματα τα οποία ενεργούν σαν συμμορίες και βγάζουν τα σκάνδαλα τους στις οθόνες όπως οι κουτσομπόλες της γειτονιάς. Είναι λυπηρόν ότι ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων δεν τον εκφράζουν τα κόμματα εξουσίας , ούτε και τα μικρότερα που ψήφισαν ομαδόν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχουν ένα   πολιτικό φορέα να τους εκφράσει στο Κοινοβούλιο. Ακόμη και τώρα εν όψει εκλογών δεν μπορούν τα κομματίδια, οι ομάδες, οι  κινήσεις και οι ανεξάρτητες προσωπικότητες να ενταχθούν κάτω από ένα φορέα και να αντιπροσωπευτούν στο κοινοβούλιο διότι όλοι θέλουν να  είναι αρχηγοί. Τα δύο κόμματα εξουσίας παίρνουν τις εντολές τους όχι από το εκλογικό σώμα και την λαϊκή εντολή αλλά από τις Βρυξέλλες,  τους δανειστές και το Βερολίνο. Εξ αυτού και η απογοήτευση των πολιτών  , η απομάκρυνση τους από την πολιτική , διότι βλέπουν ότι  η ψήφος τους ουδεμία έχει αξία και αυτή είναι αιτία της διαμαρτυρίας των πολιτών προς τους πολιτικούς . Στο μεταξύ η χώρα έχει βαλτώσει και αποτελματωθεί. Κατά την κυβέρνηση οι αριθμοί   και  οι  αξιωματούχοι  ευημερούν,  αλλά οι πολίτες πένονται και πεινούν. Μόνο οι ταυτόχρονες τετραπλές εκλογές τον Μάιο μπορούν να δώσουν κάποια λύση στην τραγωδία του λαού μας.

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών http://amphiktyon.blogspot.com/ http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 21/4/2019

 

 

 

Παρασκευή 01/03/2019 - 08:29

Νομοσχέδια

για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και

ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νομοσχέδια για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δύο ξεχωριστά νομοσχέδια για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο τα εν λόγω νομοσχέδια να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς και η ψήφισή τους στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, «δεν θα αργήσει πολύ», όπως ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, η έκδοση ενός νέου ομολόγου, πολύ πιθανόν δεκαετούς διάρκειας, αν και η διάρκεια και ο ακριβής χρόνος της έκδοσης θα «κλειδώσουν» οριστικά ανάλογα με την πορεία των αγορών. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, δεν υπάρχει σύνδεση της απόφασης με το επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Καθώς «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους για τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην έκθεσή της ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των πλαισίων ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία». Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εταίρους στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου πως «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει «οριζόντιο χαρακτήρα», αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής, με στόχο αφ' ενός να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, και, αφ' ετέρου, να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ήτοι, όσο συνεπέστερος θα είναι ο οφειλέτης στην αποπληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο. Με το όλο ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σύνθετο σε τεχνικό επίπεδο», η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων.

Παράλληλα, στους θεσμούς έχει ήδη αποσταλεί το κείμενο του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας, μετά και από τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την κυβέρνηση. Στο κείμενο η κυβέρνηση απαντά ουσιαστικά σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους εταίρους και στοχεύει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη, και αφού έχει προηγηθεί συζήτηση τουλάχιστον δύο ημερών στο Κοινοβούλιο. Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της πρώτης κατοικίας, κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε την αυστηρότητα αλλά και τον αριθμό των ενστάσεων (σ.σ. συνολικά υπήρχε κατάλογος 9 αιτιάσεων στην έκθεση της Κομισιόν) στο γεγονός πως η ενημέρωση των θεσμών αφορούσε προγενέστερο σχέδιο σε σχέση με αυτό στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες την περασμένη Τετάρτη.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) και πιστεύουν ότι θα υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του APS υπολογίζεται σε περίπου σε 4-5 δισεκ. ευρώ. Με βάση την ελληνική πρόταση, εκτιμάται ότι δεν θα προκύπτει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι όποιες απώλειες από ενδεχόμενη κατάπτωση εγγυήσεων θα αντισταθμίζονται σε όρους καθαρής παρούσας αξίας από τα «κουπόνια» που θα καταβάλουν οι τράπεζες για τη χρήση των εγγυήσεων. Όσον αφορά στο σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα έχει αναθέσει σε εξωτερικό οίκο να εντοπίσει τα σημεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σχέδιο του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα για το ίδιο θέμα εργάζεται και κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει και αυτό το σχέδιο στην DGcomp. Επισημαίνεται πως ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου της ΤτΕ φτάνει στα 1-2 έτη, γεγονός, ωστόσο, που δεν χαρακτηρίζεται ως αρνητικό, καθώς θα εξασφαλίσει έναν ξεκάθαρο «χάρτη» για την πορεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Στον κυβερνητικό προγραμματισμό περιλαμβάνεται και η κατάθεση 18 νομοσχεδίων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα νομοσχέδια καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής, από την οικονομία (π.χ. Αναπτυξιακή Τράπεζα, μικροπιστώσεις, ρυθμίσεις οφειλών), έως την Παιδεία και την Πολιτική Προστασία.

Ο μεγάλος όγκος κοινοβουλευτικού έργου που πρέπει να υλοποιηθεί συνιστά και την «απάντηση» του οικονομικού επιτελείου στο ερώτημα σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Για το οικονομικό επιτελείο ισχύει ο κανόνας «όσο αργότερα, τόσο το καλύτερο».

Επισημαίνεται ότι στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την εκταμίευση προς την Ελλάδα ποσών συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα πως τα capital controls θα αρθούν πλήρως όσο συντομότερα γίνεται, χωρίς βέβαια να αναμένεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Εντός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου υπάρχει η εκτίμηση, σε ευθυγράμμιση και με την άποψη του ΔΝΤ, ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε τελικά ως θετικό σήμα για την οικονομία.

 

 

 

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

– Την Δευτέρα η ορκωμοσία

– Δύο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (video)

Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην κεντροαριστερά - Ποια τα νέα

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο ανασχηματισμός στο Υπουργικό Σχήμα, με βασική αλλαγή, την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, αφού, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. ‘Εξι συνολικά είναι οι αλλαγές. Δύο πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, και δύο νέα πρόσωπα που δεν είχαν μπει ποτέ στην κυβέρνηση.

Με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για το Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το Δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τα νέα πρόσωπα:

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.( βουλευτής Μεσσηνίας)

Το 2014 ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκλέχθηκε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και από τον Ιούλιο του 2105 Υπουργός Εργασίας. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

 • Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 17 Ιουλίου κατά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε ορίστηκε Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών.
Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 επανεκλέγεται βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, ορίζεται Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 • Στο Υπουργείο Εσωτερικών στη θέση της κυρίας Νοτοπούλου, αναλαμβάνει Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην κεντροαριστερά - Ποια τα νέα

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Από το 2004 ως και το 2007 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2007 ως το 2010 εργάστηκε ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2010 έως το 2015 εργάστηκε ως συνεργάτιδα του Αντιπροέδρου της Βουλής, Α. Κουράκη, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έως και σήμερα ήταν Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου.

 • Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Υφυπουργός Εργασίας

Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην κεντροαριστερά - Ποια τα νέα

Γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1981, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος δημοσιογράφος του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας ενώ σπούδασε και αποφοίτησε από την Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου.
Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και του Σεπτέμβρη του 2015. Υπήρξε υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες. Είναι Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη θέση του κ. Μαυραγάννη (ΑΝΕΛ) υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης, στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Υφυπουργός Μεταφορών

 • Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην κεντροαριστερά - Ποια τα νέα

Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 (1ος σε σταυρούς) και 2009. Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

 • Τέλος, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας, επίσης στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην κεντροαριστερά - Ποια τα νέα

Η ορκωμοσία των Υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Μόναχο.

Το νέο Υπουργικό Σχήμα:

Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Υφυπουργός αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη

Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός Γιάννης Δραγασάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας

Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός Νίκος Παππάς

Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Παναγιώτης Ρήγας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Κωνσταντίνος Φωτάκης

Υφυπουργός Μερόπη Τζούφη

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος

Υφυπουργός Κωνσταντίνος Μπάρκας

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Σία Αναγνωστοπούλου

Υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς-Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός Μιχάλης Καλογήρου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Γιώργος Χουλιαράκης

Υφυπουργός αρμόδια για τη Δημόσια Περιουσία Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό Γιώργος Βασιλειάδης

Υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για το Περιβάλλον Σωκράτης Φάμελος

Υφυπουργός Γιώργος Δημαράς

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός Δημήτρης Βίτσας

Υφυπουργός Άγγελος Τόλκας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός Φώτης Κουβέλης

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Νησιωτική Πολιτική Νεκτάριος Σαντορινιός


Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης

Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης

Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη

Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Δημήτρης Λιάκος

Σχετικές ειδήσεις: Επιμένουν για ημερομηνία εκλογών στη ΝΔ

Το ΚΙΝΑΛ για την είσοδο Μωραΐτη και Τόλκα στην κυβέρνηση

ΚΚΕ: Στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου

Η Ένωση Κεντρώων περιμένει εκλογικό αιφνιδιασμό

Ποτάμι: Ρεύμα υπέρ του κ. Τσίπρα εντός του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ  15/2/2019

 

 


Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

- Το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή

Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή
Ενημερώθηκε: 30/12/18 - 22:41

Στην τελική ευθεία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μπαίνουν Ελλάδα και ΠΓΔΜ με την είσοδο του νέου χρόνου και ορίζοντα τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες, ο Ζόραν Ζάεφ μετά από αρκετούς και αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς, μάλλον να έχει εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Ο πρωθυπυοργός των Σκοπίων μάλιστα, σήμερα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του έκανε λόγο για «παγκόσμια Μακεδονία» η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και κάλεσε τους συμπολίτες του να στηρίξουν τη συμφωνία.

«Υπάρχουν απολύτως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η Συμφωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η πλειοψηφία έχει βρεθεί από το 2017!!! «Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν την συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία», δηλώνει στο «Έθνος» ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι οι βουλευτές «δεν θα διακινδυνεύσουν το διασυρμό της πολιτικής τους αξιοπρέπειας» καταψηφίζοντας τη Συμφωνία.

Το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Γενάρη. Πρόσφατα, κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα στην Ελληνική Βουλή. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί  αυτό το σενάριο, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ελλάδας ακόμα και εντός του Γενάρη και όχι το Μάρτη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

«Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Γενάρη και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στο «Κontra». Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως το Μάρτη, απάντησε ότι «δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη Συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας». Πάντως,  δήλωσε πως κατά την εκτίμηση του «αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει σε δεύτερο χρόνο, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αρχικά στη Συμφωνία προβλεπόταν ταυτόχρονη κύρωση των δύο κειμένων, αλλά η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών του ΝΑΤΟ, θα καταθέσει το πρωτόκολλο σε χρονική στιγμή που θα επιλέξει, ανάλογα και με τον εκλογικό της σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

 

 

 

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης την Παρασκευή (31/8)

Μετά τον ανασχηματισμό, έρχεται και η ώρα για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης
Ενημερώθηκε: 29/08/18 - 23:08

Μετά τον ανασχηματισμό, έρχεται και η ώρα για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει την Παρασκευή (31/8), το νέο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στη Βουλή.

 

 

 

28/08/2018 18:09 EEST | Updated 52 λεπτά πριν

Η νέα κυβέρνηση

Menelaos Myrillas / SOOC

Τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, απαρτίζεται από 53 στελέχη.

Τα νέα μέλη είναι 13: Μιχάλης Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Σταύρος Αραχωβίτης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Μυρσίνη Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού), Παναγιώτης Ρήγας (αναπληρωτής υπουργός Άμυνας), Κατερίνα Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Λευτέρης Κρέτσος (υφυπουργός ΨΗΠΤΕ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Στάθης Γιαννακίδης (υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), Ολυμπία Τελιγιορίδου (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος), Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων).

Τόσες είναι και γυναίκες: οι υπουργοί Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Έλενα Κουντουρά, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και οι υφυπουργοί Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Μερόπη Τζούφη και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνουν γυναίκες την προστασία του Πολίτη και την δημόσια τάξη: Το δίδυμο Όλγα Γεροβασίλη - Κατερίνα Παπακώστα.

Ποιοι έφυγαν

Δεδομένης της μετακίνησής του στην κομβική θέση του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη χθεσινή εκλογή του στην ΚΕ του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός κυβέρνησης έμειναν ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ο οποίος θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Τσιρώνης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

 • Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

 • Υφυπουργός : Μαρίνα Χρυσοβελώνη

 • Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Κατερίνα Νοτοπούλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

SOOC

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

SOOC

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

 • Υπουργός: Ιωάννης Δραγασάκης
 • Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας: Στέργιος Πιτσίορλας
 • Υφυπουργός: Στάθης Γιαννακίδης

Eurokinissi Στάθης Γιαννακίδης

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

 • Υπουργός: Νικόλαος Παππάς
 • Υφυπουργός: Λευτέρης Κρέτσος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Παναγιώτης Ρήγας

Υφυπουργός : Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Eurokinissi Πάνος Ρήγας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 • Υπουργός: Κώστας Γαβρόγλου
 • Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
 • Υφυπουργός: Μερόπη Τζούφη

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 • Υπουργός: Εφη Αχτσιόγλου
 • Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
 • Υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης: Αναστάσιος Πετρόπουλος
 • Υφυπουργός: Αθανάσιος Ηλιόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών

 • Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
 • Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Γιώργος Κατρούγκαλος
 • Υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων: Μάρκος Μπόλαρης
 • Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τερενς - Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 • Υπουργός: Μιχάλης Καλογήρου
 • Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Eurokinissi Μιχάλης Καλογήρου

Υπουργείο Οικονομικών

 • Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
 • Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργιος Χουλιαράκης
 • Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

 • Υπουργός : Ανδρέας Ξανθός
 • Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Eurokinissi

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 • Υπουργός: Μυρσίνη Ζορμπά
 • Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιώργος Βασιλειάδης
 • Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Στρατής

Eurokinissi Μυρσίνη Ζορμπά

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 • Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
 • Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελλος
 • Υφυπουργός: Γιώργος Δημαράς

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

 • Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
 • Υφυπουργός: Νίκος Μαυραγάνης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 • Υπουργός: Φώτης Κουβέλης
 • Αναπληρωτής Υπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 • Υπουργός: Σταύρος Αραχωβίτης
 • Υφυπουργός : Βασίλης Κόκκαλης
 • Υφυπουργός: Ολυμπία Τελιγιορίδου

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Ελενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη:

Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου:

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτρης Λιάκος

Επίσης νέος Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης ορίζεται ο Ακρίτας Καϊδατζής

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός θα προτείνει στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

 

 

 

 

 

 

28/08/2018 07:27 EEST | Updated 3 ώρες πριν

Προεκλογικός σχηματισμός:

Ποια πρόσωπα έρχονται με «αέρα» κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς,

ποιοι μετακινούνται και ποιοι αναβαθμίζονται

Μετά τον «ανασχηματισμό» του κόμματος θέμα ωρών είναι πλέον και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν και δεν έχει πάρει μολύβι και χαρτί, ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει τις επιλογές του. Στόχος είναι να βγάλει μπροστά νέα πρόσωπα (της γενιάς των σαραντάρηδων) και να διευρύνει την πολιτική απήχηση της κυβέρνησης στο χώρο του κέντρου ή ακόμη και της κεντροδεξιάς.

Το άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς εκτιμάται ότι θα προσωποποιηθεί στον Χάρη Παμπούκη. Ο πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε κοντά με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και είναι ένας από τους συγγραφείς της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα είναι και ένας από τους πανεπιστημιακούς που την έχουν υποστηρίξει ευθαρσώς και δημόσια.

Για το χώρο της κεντροδεξιάς κατάλληλο πρόσωπο θεωρείται η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία όμως θέλει να συμμετάσχει ως πρόεδρος του κόμματός της ΝΕΟ.

Σημαντική για την διεύρυνση της κυβέρνησης (αλλά και για την σταθερότητά της!) είναι η τύχη του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες που και οι δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον δύο φορές έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μετακίνησης του Π. Καμμένου από το Πεντάγωνο και εξόδου του από την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έχει επισημάνει τα οφέλη που θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Π. Καμμένος, όμως δεν έχει πείσει….

Δύο από τους γενικούς γραμματείς υπουργείων θεωρούνται «υπουργίσιμοι»: ο γ. γρ. Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, και ο γ. γρ. του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μετακινούνται οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη. Και για τους δύο (όπως προ ημερών και για τον Χρήστο Σπίρτζη) ακούγεται το υπουργείο Εσωτερικών. Όποιος το πάρει θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του πολιτικού σχεδιασμού των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρείται ακλόνητο, καθώς υλοποίησε το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις και έχει καλές σχέσεις με τους θεσμούς, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει μία αλλαγή.

Στη νέα κυβέρνηση θα έχει θέσει ο απελθών γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγας και βουλευτές όπως οι Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Χρήστος Μαντάς.

 

 

 

 

 

 

Κυβέρνηση: Τι έχει γίνει στο Μάτι ένα μήνα μετά

Υλοτόμος κόβει με αλυσοπρίονο καμένα δέντρα στο Μάτι Αττικής

Υλοτόμος κόβει με αλυσοπρίονο καμένα δέντρα στο Μάτι Αττικής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 31 ημερών από τη φονική φωτιά, ο Τζανακόπουλος απαριθμεί τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη στήριξη των πληγέντων και την υλοποίηση μέτρων ανακούφισης τους

news247 23 Αυγούστου 2018 17:49
Adtech Ad

Τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη στήριξη των πληγέντων από τη φονική φωτιά στο Μάτι και την υλοποίηση μέτρων ανακούφισης τους απαριθμεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 31 ημερών από την τραγωδία, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά.

Ειδικότερα, ο κ.Τζανακόπουλος ανέφερε ότι:

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει, μέχρι στιγμής, προβεί στις κάτωθι ενέργειες.

Έως την Κυριακή 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 4.925 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί. Στις αυτοψίες χαρακτηρίστηκαν κόκκινα 1.241 κτίρια, κίτρινα 1.012 κτίρια και πράσινα 2.672.

Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου εκδόθηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των επιδομάτων και παράλληλα οργανώθηκαν οι τέσσερεις χώροι υποδοχής των πολιτών για κατάθεση αιτήσεων στους Δήμους Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, καθώς και στο κτίριο του ΥΠΥΜΕ, με την υποστήριξη και των αντίστοιχων Δήμων.

Μέχρι εχθές είχαν κατατεθεί 4.328 αιτήσεις, είχαν πληρωθεί 1.710 νοικοκυριά - δικαιούχοι και 43 επιχειρήσεις - δικαιούχοι.

Από την Κυριακή 12 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αυτοψίες των τριμελών επιτροπών μηχανικών για τον οριστικό χαρακτηρισμό των χαρακτηρισμένων ως κόκκινα κτίσματα στην 1η αυτοψία. Ήδη, έχουν εξετασθεί 567 από τα 1.241 και οριστικά κατεδαφιστέα έχουν χαρακτηρισθεί τα 292 και για αυτά έχουν εκδοθεί ήδη 85 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Το ΥΠΥΜΕ έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από τεχνικές εταιρείες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες, με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες. Ήδη από 20 Αυγούστου ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις και έχουν, συνολικά, πραγματοποιηθεί 4 και υπάρχουν ακόμη 8 αιτήσεις συναίνεσης, με τις οποίες συνεχίζεται εντατικά η διαδικασία.

Παράλληλα, το ΥΠΥΜΕ προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Ιουλίου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια, στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, ενώ θα συνεχιστεί και στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση, καθώς και σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα, όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση.

Στις 8 Αυγούστου εκδόθηκε η ΚΥΑ οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμεύσει 132 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και οι μελέτες επισκευής γίνονται αδαπάνως από το ΥΠΥΜΕ, ενώ δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν συναίνεσης των ιδιοκτητών, να γίνουν αδαπάνως και οι μελέτες ανακατασκευής για πρώτη φορά.

Έως την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα εκδοθεί η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου, ενώ έως το τέλος της άλλης εβδομάδας θα εκδοθεί και η απόφαση για τις μελέτες και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου κτιρίων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική, με συμβάσεις που συνάπτει το ΥΠΥΜΕ με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το Υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στον χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Για τη διευκόλυνση της υλοτόμησης διατίθενται δωρεάν καύσιμα από τα ΕΛΠΕ, κατόπιν σχετικής δωρεάς προς το ΥΠΥΜΕ, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προσφέρει τη διαμονή και διατροφή των υλοτόμων με ευθύνη του Α/ΓΕΣ.

Σε συνεργασία με το Α/ΓΕΣ προχωρούν, επίσης, οι διαδικασίες καθαρισμού των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εξέδωσε στις 10 Αυγούστου ΚΥΑ για το επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών και υπογράφηκε η συμφωνία με το ΥΠΥΜΕ για χορήγησή του από τον ίδιο μηχανισμό ελέγχου και πληρωμών. Στις 11 Αυγούστου έγινε η μεταφορά πιστώσεων στο ΥΠΥΜΕ και από 12 Αυγούστου καταβάλλεται μαζί με το επίδομα των 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις, και το ετήσιο επίδομα των 1.200 ευρώ για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τις δημοτικές αρχές των Δήμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, ώστε να επικουρήσει το έργο τους για τη γρήγορη αποκατάσταση τόσο των βλαβών στις βασικές υποδομές τους όσο και στην κάλυψη των άμεσων δαπανών τους. Δίνονται ενδεικτικά δυνατότητες χρηματοδότησης για πρόσληψη προσωπικού έως 8 μήνες όλων των ειδικοτήτων, ανάθεση συμβάσεων έργου και μελετών, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, πληρωμή διαμονών των πληγέντων σε ξενοδοχεία, προμήθεια φαρμάκων κλπ.

Α. Δήμος Μαραθώνα – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000,00

Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 12944/24-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 700.000,00 € με την υπ’ αριθμ. 38359/25-07-2018.

Ο Δήμος επανήλθε με συμπληρωματικό αίτημα στις 07-08-2018 για να λάβει 300.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 08-08-2018.

Β. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000,00

Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 9486/25-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 700.000,00 € με την υπ’ αριθμ. 38364/25-07-2018.

Ο Δήμος έλαβε πλέον 300.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 08-08-2018 (κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο).

Γ. Δήμος Μεγαρέων – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 800.000,00

Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 13638/24-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 600.000,00 € με την υπ’ αριθμ. 38377/25-07-2018.

Ο Δήμος έλαβε πλέον 200.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 09-08-2018 (κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο).

Επιπλέον, το ΥΠΕΣ έχει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από θεομηνίες για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών (επίδομα 586,94 ευρώ) και για την επισκευή της πληγείσας οικίας (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση της οικοσκευής της (επίδομα 5869,41 ευρώ).

Το Υπουργείο κατέθεσε τροπολογία (η οποία εντάχθηκε στο ν. 4559/2018, άρθρο 43), ώστε οι ανωτέρω οικονομικές ενισχύσεις να αφορούν σε όλες τις πληγείσες κατοικίες των παθόντων (όχι μόνο στις κύριες) και να είναι ακατάσχετες, καθώς και για την απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας της υποβολής των δικαιολογητικών για την αποζημίωση της οικοσκευής.

Οι πολίτες απευθύνονται στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που υπάγονται και υποβάλλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Κατόπιν τούτου, οι Δήμοι αποστέλλουν αίτημα επιχορήγησης στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής/Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, όπου αναγράφεται το συνολικό ποσό της απαιτούμενης επιχορήγησης και ο αριθμός των δικαιούχων ανά κατηγορία οικονομικής ενίσχυσης.

Ο Δήμος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης απέστειλε το σχετικό αίτημα επιχορήγησης προς το ΥΠΕΣ την Πέμπτη 16/8 για 1400 δικαιούχους επιδόματος άμεσων βιοτικών αναγκών, συνολικού ποσού αποζημίωσης 821.716 ευρώ και για 500 δικαιούχους οικοσκευής, συνολικού ποσού 2.934.705 ευρώ, ενώ ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου απέστειλε το σχετικό αίτημα την Παρασκευή 17/8 για 1096 δικαιούχους επιδόματος άμεσων βιοτικών αναγκών, συνολικού ποσού αποζημίωσης 743.648,10 ευρώ. Θα ακολουθήσουν και επόμενα αιτήματα, κατόπιν συγκέντρωσης και επεξεργασίας από τους δήμους των σχετικών δικαιολογητικών.

Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στις σχετικές διαδικασίες έκδοσης απόφασης ανάληψης και έγκρισης δαπάνης των σχετικών ποσών, καθώς και απόφασης επιχορήγησης των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, και σήμερα Πέμπτη 23/8/18 δίνεται χρηματική εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη μεταφορά των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς των δήμων, ώστε στη συνέχεια εκείνοι να το διανείμουν στους δικαιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί σειρά μέτρων για τη στήριξη των κατοίκων, των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και των προστατευόμενων τέκνων θανόντων στις πυρκαγιές της Αττικής.

Μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης

1. Καταβλήθηκαν 668 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και μερισμάτων, συνολικού ύψους 938.997 ευρώ σε πυρόπληκτους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ).

2. Καταβλήθηκαν 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων. Συνολικού ύψους 64.344 ευρώ σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες.

3. Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.

4. Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) συνολικού ύψους 19.400 ευρώ σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Μέτρα στήριξης οικογενειών θανόντων

5. Χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 340.000 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Η διαδικασία συνεχίζεται.

6. Χορηγείται μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Το επίδομα θα καταβάλλεται έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης

7. Χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους πυρόπληκτους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη.

8. Επισπεύστηκαν, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 30/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

9. Επιμηκύνθηκαν οι δόσεις οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται - αποπληρώνονται μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής μέτρα:

10. Ανεστάλη έως 31/12/2018 η καταβολή τρεχουσών εισφορών και η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

11. Κεφαλαιοποιήθηκαν οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

12. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

13. Διατηρήθηκε η ρύθμιση, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

14. Ανεστάλη η καταβολή δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.

15. Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

16. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Μέτρα στήριξης δανειοληπτών τ.ΟΕΚ

17. Ανεστάλησαν οι υποχρεώσεις καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ' ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.

18. Παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ, όπως έχουν ορισθεί με βάση τη σχετική Υ.Α., για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.

Από το υπουργείο Οικονομικών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 26/7/2018 τέθηκαν σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:

1. Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

2. Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών και νομικών προσώπων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

3. Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστέλλεται έως την ίδια ημερομηνία η καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών των φορολογούμενων που έχουν την κύρια κατοικία ή την έδρα τους πληγείσες περιοχές ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της επικράτειας (πλην των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

4. Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019, για όσες έχουν επιβληθεί σε βάρος των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους) και η μη επιβολή νέων κατασχέσεων στα ίδια πρόσωπα.

5. Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών των φορολογούμενων με κύρια κατοικία ή έδρα στη χωρική αρμοδιότητα Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της επικράτειας (πλην των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

6. Παράταση υποβολής δηλώσεων εισοδήματος και καταβολής φόρου από φορολογούμενους των Δ.Ο.Υ Παλλήνης και Ελευσίνας. Επίσης, παράταση βεβαιωμένων και αναστολή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Για θέματα ποιότητας περιβάλλοντος το ΥΠΕΝ στην Ανατολική Αττική παρακολουθεί τις κάτωθι δραστηριότητες.

Δειγματοληψίες για την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων Βορειοανατολικής Αττικής

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα θαλάσσιων υδάτων στην παράκτια ζώνη των πληγεισών, από την πρόσφατη πυρκαγιά, περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής (Άγιος Ανδρέας έως και Ραφήνα) επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε στις 02/08/2018 δειγματοληψία θαλασσινού νερού, και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες ελληνικές θάλασσες. Δεν ανιχνευτήκαν οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Αναμένονται τα αποτελέσματα βαρέων μετάλλων.

Μετρήσεις για την ποιότητα πόσιμου νερού πληγεισών περιοχών

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα υδάτων πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιήθηκαν δώδεκα (12) δειγματοληψίες ύδατος στις 26/07/2018, σε δημόσιες και ιδιωτικές βρύσες, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και οι τιμές των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων βρέθηκαν εντός των ορίων που απαιτούνται για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017).

Αποτελέσματα από τον ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Δέκα Δειγματοληψίες στις 26/7/2018 - Οι τιμές των αποτελεσμάτων βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων για νερό ύδρευσης - Τα αποτελέσματα είναι στο site του δήμου.

Έγιναν αντίστοιχες δειγματοληψίες στις 20/8/2018 – Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο.

Μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και του εδάφους πληγεισών περιοχών

Προκειμένου να μετρηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η ποιότητα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, έχει ενεργοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Κ. Φωτάκη, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τον άμεσο προγραμματισμό και την ανάλυση δειγμάτων, καθώς και για την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει εγκαταστήσει από 10/8/2018 εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι Αττικής.

Δειγματολήπτη ΑΣ10 (αιωρούμενα σωματίδια 10 μm), σε κυλιόμενη 24ωρη διάρκεια.

Τα δείγματα θα μετρηθούν: 1) για τη συγκέντρωση μάζας σωματιδίων ΑΣ10 (PΜ10), 2) για την περιεκτικότητα ενδεικτικά των παραπάνω σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο), 3) για την περιεκτικότητα ενδεικτικά των παραπάνω σε πολυχρωματικούς υδρογονάνθρακες (Βενζο-α-πυρενιο)

Αιθαλόμετρο για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων μαύρου άνθρακα (αιθάλης).

Οπτικό ανιχνευτή κατανομής μεγέθους για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων.

Οι συγκεντρώσεις θα συγκρίνονται με αυτές που μετρώνται ταυτόχρονα στο αστικό υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής.

Διαχείριση καμμένων δασικών εκτάσεων

Η Δασική Υπηρεσία, με βάση εγκυκλίους, στο επόμενο δίμηνο θα έχει ανακηρύξει την περιοχή ως αναδασωτέα, για τις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εξαιρώντας τις περιοχές που δεν διέπονται από αυτή. Αυτές οι περιοχές θα καθορίζονται, σαφώς, στην πράξη αναδάσωσης.

Διαχείριση καμμένης ξυλείας

Έγινε επίσκεψη από τον Αν. Υπ. ΠΕΝ και συσκέψεις με τους Δημάρχους και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες για τη διαχείριση της καμένης ξυλείας (26/7/2018 και 03/08/2018 στο Ανατολικό μέτωπο και 06/07/2018 στο Δυτικό Μέτωπο).

Άμεση έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων από τα Δασαρχεία Πεντέλης και Μεγάρων, ώστε να είναι δυνατή η συλλογή και κάρπωση των καμένων δέντρων και της κατακείμενης ξυλείας. Οι αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί.

Ήδη έχουμε δασικούς συνεταιρισμούς που βοηθάνε στην απόληψη της ξυλείας. Από τις 30 Ιουλίου ξεκίνησαν υλοτομίες στη ζώνη απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνα και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, ενώ έγινε υλοτομία των καμένων δέντρων σε 2 οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων.

Τα καμένα κλαδιά μεταφέρονται σε ορισμένο κοινό χώρο που έχει οριστεί από τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, έναντι της 1ης εισόδου Ν. Βουτζά, όπου και θρυμματίζονται.

Το Δασαρχείο Πεντέλης έχει υποδείξει περιοχές όπου αποθέτονται τα θρυμματισμένα, μετά και τα έγγραφα της Δ/νσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, με τα οποία διευκρινίστηκε ότι είναι δυνατή η διασπορά του υλικού που θα προκύψει από τον θρυμματισμό τους στις καμένες δασικές εκτάσεις των ιδίων πυρκαγιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις ως προς τις θέσεις διασποράς και την καθοδήγηση ως προς τον τρόπο διασποράς, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Έως το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την υλοτόμηση. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι συνεταιρισμοί που θα αναλάβουν τις εργασίες, καθώς και σε ποια οικοδομικά τετράγωνα θα επιχειρούν.

Υπογράφηκε πρωτόκολλο εγκατάστασης του Δήμου Μεγάρων από το Δασαρχείο Μεγάρων και στις εκτάσεις όπου υπάρχει δόμηση και κατ’ επέκταση καμένα κτίρια, την υλοτομία των καμένων δέντρων αναλαμβάνει το ΥΠ.Υ.ΜΕ., το οποίο θα λειτουργήσει στα πρότυπα της περιοχής Ραφήνας. Αναμένεται η εγκατάσταση των δασικών συνεταιρισμών που θα προβούν στις εργασίες υλοτόμησης από Δευτέρα.

Αντιπλημμυρική προστασία

Εχθές 21-8-2018 προωθήθηκε με υπογραφή του Υπ. ΠΕΝ στο ΓΛΚ η «Τροποποίηση προϋπολογισμού εξόδων υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΕΦ 31/130 (Υπηρεσίες Δασών) για την έναρξη σύνταξης μελετών αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης των περιοχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής», μετά από αίτημα που έχει υποβληθεί από τη Δ/νση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής με το 172914/2797/9-8-2018 έγγραφο, προκειμένου να διατεθεί το ποσό των 150.000,00€ στη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, για την ανάθεση σύνταξης μελετών αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Τα στελέχη της υπηρεσίας της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής εργάζονται εντατικά και ανελλιπώς, βάσει του μοντέλου του 2017 που εφαρμόστηκε στην περιοχή του Καλάμου.

Από τις 26/07/2018, μετά από συσκέψεις στο Δημαρχείο Ραφήνας και στο ΔΔ Νέας Μάκρης, παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ, υλοποιούνται μέτρα καθαρισμού από καμένη ξυλεία στον αστικό χώρο. Έχει εκδοθεί σχετική διάταξη από το Δασαρχείο Πεντέλης, έγινε πρόσκληση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, σήμανση δέντρων από δασικούς υπαλλήλους, επιλογή περιοχών και ρεμάτων πρώτης παρέμβασης, φιλοξενία υλοτόμων και συνεταιρισμών, έγινε κοπή των δέντρων επί της ζώνης απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου, υλοτομία των καμένων δέντρων σε δύο (2) οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας, υλοτόμηση των ιστάμενων καμένων δέντρων εντός της κοίτης του ρέματος Καβουνίδου, εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Ραφήνας από το Μάτι προς την Κυανή Ακτή από τον Δασικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και η δημιουργία κορμοδεμάτων στα καθαρισμένα ρέματα του οικιστικού ιστού Ραφήνας, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Διαχείριση αποβλήτων

Το ΥΠΕΝ είχε εκδώσει άμεσα

• Οδηγό Διαχείρισης Αποβλήτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

• Οδηγίες για αμιαντούχα υλικά-κατευθύνσεις για την προστασία από τον αμίαντο.

• Οδηγίες για συλλογή πόρτα-πόρτα αποβλήτων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Δ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΤΙ, ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ, Π.Ε ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ.

• Παρουσία επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τις 24/7 σε καθημερινή βάση για τον έλεγχο διαχείρισης και μεταφοράς αποβλήτων.

• Συντονισμός με τους ΟΤΑ σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων με εστίαση σε ΑΕΚΚ, ΑΗΗΕ, μέταλλα και επικίνδυνα απόβλητα όπως απόβλητα αμιάντου, παρακολούθηση της εξέλιξης της διαχείρισής τους από τους Δήμους.

• Συνεργασία με ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την παροχή και την οργάνωση μετρήσεων από τις περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να καταγραφεί η όποια επιβάρυνση στο περιβάλλον.

• Έλεγχοι καταγγελιών για παράνομη διαχείριση των αποβλήτων από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή για εντοπισμό τυχόν παράνομης συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης επικινδύνων και μη αποβλήτων.

Επίσης, στο πρόγραμμα Επιθεώρησης έχουν ενταχθεί, αυτοψίες στις εταιρείες που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής.

Αυτοψίες επιθεωρητών Δόμησης από τις 24/7 σε καθημερινή βάση, με πρώτη αυτοψία στο οικόπεδο που έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι. Οι αυτοψίες έγιναν στο πλαίσιο εφαρμογής της κείμενης πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας (δίοδοι προσπέλασης προς τον αιγιαλό, περιτοιχισμένα κατά μείζον ή περιφραγμένα γήπεδα πλησίον του αιγιαλού), αλλά και στη διερεύνηση του δασικού χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς και στον αιγιαλό και την παραλία. Ανελλιπώς συνεχίζεται η διερεύνηση του τρόπου δόμησης της περιοχής διαχρονικά σε συνδυασμό με το δασικό χαρακτήρα και τον χρόνο κατασκευής τους και πραγματοποιείται έλεγχος οικοδομικών αδειών και των υπαγωγών τακτοποίησης νομιμοποίησής τους που έγιναν διαχρονικά στους αντίστοιχους νόμους.

Έλεγχος ποιότητας περιβάλλοντος

Σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος με εγκατάσταση εξοπλισμού δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι 150 μέτρα από την ακτή, αναλύσεις με αιθαλόμετρο για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων αιθάλης και οπτικό ανιχνευτή για συνεχή καταγραφή συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων. Σύγκριση των συγκεντρώσεων με ταυτόχρονες μετρήσεις συγκεντρώσεων στο αστικό υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής. Επιπρόσθετα επιλέχθηκαν 5 σημεία δειγματοληψίας για τον αέρα, 10 σημεία για το έδαφος και 5 σημεία για τα υπόγεια νερά από γεωτρήσεις ή πηγάδια.

O ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης την Τρίτη 24 Ιουλίου και μέχρι την Πέμπτη 26 Ιουλίου είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 2.700 καταναλωτές και είχαν τεθεί σε λειτουργία 20 υποσταθμοί. Μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 3.700 καταναλωτές και είχαν τεθεί σε λειτουργία 34 υποσταθμοί, ενώ μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου είχε αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στο Δίκτυο (υποσταθμοί, καμένοι στύλοι κλπ).

Tη Δευτέρα 30 Ιουλίου, ο ΔΕΔΔΗΕ μετά από τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας από το ΥΠΕΝ ύψους 1 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε την κάλυψη του κόστους του επανελέγχου των εγκαταστάσεων των κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές και της έκδοσης της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) από αδειούχους ηλεκτρολόγους, ξεκινώντας ταυτόχρονα τη λειτουργία κινητής μονάδας στο Μάτι, αλλά και ειδικής τηλεφωνικής γραμμής αποκλειστικά για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Κυβέρνηση, ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 

 

 

 • 20|08|2018 19:59  /296 views

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ! Αποκάλυψη:

Οι 11 υπουργοί που είναι υποψήφιοι για αντικατάσταση

”’Õ≈ƒ—…¡”« ‘œ’ ’–œ’—√… œ’ ”’윒À…œ’ (EUROKINISSI/√…Ÿ—√œ”  œÕ‘¡—…Õ«”)

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ στην κυριολεξία ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να πάρει τολμηρές αποφάσεις, με αποτέλεσμα ο επικείμενος ανασχηματισμός να κινδυνεύει να εξελιχτεί σε παρωδία.

Οι πιέσεις για συγκρότηση του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου που προέρχονται από τους Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Παππά δεν φαίνεται να συγκινούν τον ρεαλιστή Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι αν θυσιάσει τον Πάνο Καμμένο τότε θα απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα συρθεί σε εκλογές, όπου θα υποστεί ταπεινωτική ήττα.

Η περιβόητη διερεύνηση θα εξαντληθεί σε κάτι άεργους πρώην κηπουρούς του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι όμως προκαλούν αλλεργία στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται πάντως η λεγόμενη «προοδευτική διερεύνηση» να γίνει με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Κώστα Κατσίκη, για να αρχίσουν να κόβουν φλέβες ομαδικά στην Κουμουνδούρου.

Στα αρχικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο δομικός ανασχηματισμός με την απομάκρυνση των Πάνο Σκούρλετη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι οποίοι βρίσκονται στο κάδρο των υπευθύνων για τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Πάντως το όνομα του Δημήτρη Τζανακόπουλου παίζει τις τελευταίες ώρες δυνατά και για την θέση του Γραμματέα του κόμματος…

Για διαφορετικούς λόγους, είχε αποφασίσει να απομακρύνει τον Γιώργο Σταθάκη, τον Σταύρο Κοντονή, τον Ευάγγελο Αποστόλου, τη Λυδία Κονιόρδου, τον Γιάννη Τσιρώνη, τον Νίκο Μαυραγάνη, τον Παύλο Πολάκη και την Κατερίνα Παπανάτσιου.

Τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωράει σε έναν ανασχηματισμό που δεν θα διαταράσσει τις ισορροπίες ούτε με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο ούτε με τους βαρόνους του κόμματος.

Δεν αποκλείεται στο τέλος να προκύψει μια σούπα που θα έχει στόχο τη διαχείριση της κατάστασης μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

 

 

 

Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό

- Εκτός κυβέρνησης οι ΑΝΕΛ;

0A17EC12-3293-EAB7-EA1F-A872B4F2055F

Το ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά ανασχηματισμού δεν αποτελεί μυστικό. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί πως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Το ερώτημα που διατυπώνεται όμως είναι άλλο:

Διαθέτει ο κ. Τσίπρας το περιθώριο των κινήσεων και των επιλογών προκειμένου να ανατρέψει το βεβαρημένο κλίμα των ημερών για την κυβέρνησή του τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει σε επίπεδο προσώπων; Μία από τις πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο πρωθυπουργός πριν δημοσιοποιήσει τις όποιες αποφάσεις του είναι οι σχέσεις του με τον κυβερνητικό του εταίρο. Μία σχέση που έχει περάσει από σαράντα κύματα και που το τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίστηκε από μία επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τον στενό πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού.

O Πάνος Καμμένος στον απόηχο των δραματικών γεγονότων της Ανατολικής Αττικής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπενθύμισε πως είναι εκείνος που κρατά στο χέρι του την κυβερνητική ενότητα.

Ο υπουργός Άμυνας σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση προσπαθούσε να συνέλθει από τα δύσκολα 24ωρα της φονικής πυρκαγιάς, «πάτησε» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πονάει, στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Όποτε έρθει η συμφωνία στη Βουλή, εάν περάσουν όλες οι διαδικασίες από τη μεριά των Σκοπίων, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Εμείς το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, δεν μπορώ να συναινέσω σε οποιαδήποτε λύση που θα παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας χωρίς να πάρει τον λόγο ο ελληνικός λαός. Θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Θα πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι δέσμευση μου. Εάν φέρουν αυτή τη συμφωνία στη Βουλή εγώ θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ.Καμμένος στις 8 Αυγούστου.

Η επιλογή αυτή του υπουργού Άμυνας δεν «ακούστηκε» όμορφα στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι τόσο ως προς την ουσία της, μια και η θέση του είναι γνωστή, αλλά κυρίως ως προς το timing που επέλεξε.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που έχει στη διάθεσή του το liberal.gr, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισήγηση, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το υπουργικό σχήμα όπως και των υπολοίπων μελών των ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού. Σύμφωνα με το πολιτικό σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης προς τον πρωθυπουργό, μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε το προφίλ του κ.Τσίπρα και θα διέλυε κάθε υπόνοια περί πολιτικής «ομηρίας» από την πλευρά των ΑΝΕΛ προς το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το Σκοπιανό.

Εφόσον η συγκεκριμένη εισήγηση υιοθετηθεί  αυτομάτως θα πετάξει την μπάλα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που η απόφασή τους είναι αρνητική τότε η κυβέρνηση θα μετατρεπόταν σε μειοψηφίας. Σε αντίθετη περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα στήριζαν τον κ.Τσίπρα, μια και πρόταση μομφής δεν μπορεί να κατατεθεί εκ νέου, αφού το συνταγματικό όριο των έξι μηνών εκπνέει στα μέσα Δεκεμβρίου από την προηγούμενη.

Την ίδια ώρα  στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίαρχη είναι η πεποίθηση πως κανένας ανασχηματισμός δεν πρόκειται να την βοηθήσει, μια και ο χρόνος του βίου της μετρά απλώς αντίστροφα, όπως επισημαίνουν.

«Η χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτα πια από τον κύριο Τσίπρα. Απολύτως τίποτα. Ούτε από τον κύριο Τσίπρα, ούτε από τους Υπουργούς του, ούτε από τους μελλοντικούς Υπουργούς του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο οποίος θα γίνει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Athens Voice, αποτυπώνοντας την εικόνα που υπάρχει στην ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Πειραιώς προετοιμάζονται για ένα «θερμό» φθινόπωρο. Μπορεί οι μέρες που διανύουμε να αποτελούν ουσιαστικά το καλοκαιρινό διάλειμμα για τα γαλάζια στελέχη, όμως από τις 20 Αυγούστου το πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη είναι γεμάτο με πρώτο μεγάλο ραντεβού αυτό της ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

liberal.gr

 

 

Ανασχηματισμός:

Τα σενάρια, τα ονόματα και οι αμετακίνητοι (;)

Εισήγηση για να γίνει άμεσα η αναδόμηση της κυβέρνησης αλλά το πιο πιθανό είναι να αποφασιστεί προς το τέλος του Αυγούστου και πριν από τη ΔΕΘ

Φουντώνουν ξανά, εν καύσωνος, τα σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μάλιστα σε χρόνο που μπορεί να αιφνιδιάσει τους πάντες.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι του πρωθυπουργού έπεσε μια νέα πρόταση: Να προχωρήσει σε αναδόμηση της κυβέρνησης πριν από τη φιέστα της Πνύκας, πριν δηλαδή την ημερολογιακή έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα.
Βεβαίως η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει πριν από τη ΔΕΘ με τη νέα κυβέρνηση να ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα και να ανακοινώνει ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και ανάκαμψης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ένα σχέδιο που οι πολιτικοί αντίπαλοι χαρακτηρίζουν νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» θυμίζοντας τις υποσχέσεις του 2014 που έγιναν φτερό στον άνεμο με την ανάληψη της εξουσίας.
Οποτε κι αν γίνει ο ανασχηματισμός, πάντως, όλοι εκτιμούν ότι θα είναι εκλογικός με την έννοια ότι ο κ. Τσίπρας θα τοποθετήσει «Ταλιμπάν» στην κυβέρνηση, δηλαδή ανθρώπους που θα τρέξουν τα πράγματα ταχύτατα ώστε να εμφανιστεί στις κάλπες με μεγαλύτερη δυναμική.

Τα ελληνορωσικά και ο Κοτζιάς

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις ελληνορωσικές σχέσεις ενδεχομένως να έβαλαν τον πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις ως προς το χρόνο των αλλαγών καθώς και ο ίδιος διαπιστώνει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς.
Αν και κάποιοι επιμένουν ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά περνούν κρίση, μια απόφαση για απομάκρυνση του τελευταίου από το υπουργείο Εξωτερικών θα εκλαμβανόταν ως αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής, συνολικά της κυβέρνησης.
Ακόμη κι αν δεν είναι λίγοι ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει λάθη και έχει αυτονομηθεί, θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο, ειδικά τώρα που οι σχέσεις με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένο σκοινί ενώ «τρέχουν» τους επόμενες μήνες και οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» που ο κ. Κοτζιάς διαχειρίστηκε αυτούς τους μήνες.
Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και οι σκέψεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ενδεχόμενη φυγή του από το κτίριο της πλατείας Συντάγματος θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο υπουργός διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αλλωστε, μια απομάκρυνσή του θα θεωρούταν «τιμωρία» κι όχι επιβράβευση για το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε εις πέρας την αποστολή που του είχε ανατεθεί.
Αν ο ίδιος ζητήσει να αποχωρήσει – επειδή ενδεχομένως να μη συμφωνία με την ακατάσχετη παροχολογία και τις φιέστες – τότε είναι σίγουρη η αναβάθμιση του Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης, τόσο του πρωθυπουργού όσο και των δανειστών.

Η τύχη του Καμμένου

Με δεδομένο ότι στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών δεν θα υπάρξουν αλλαγές, το βλέμμα στρέφεται στην τύχη του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Αμυνας έχει πολλούς εχθρούς στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο έναν σύμμαχο (τον κ. Τσίπρα).
Ένα σενάριο λέει ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Τσίπρα αλλά δεν θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να θελήσει να έχει πιο «ελεύθερο» ρόλο, να σηκώσει πιο άνετα την μακεδονική σημαία, μιας και αυτή του αντιμνημονιακού αγώνα υπεστάλη προς πολλού.
Στα υπόλοιπα υπουργεία όλα είναι ανοικτά και όλοι είναι υπό κρίση. Αν και κάποιοι μιλούν για αμετακίνητους και βάζουν μέσα στη λίστα τους Πάνο Σκουρλέτης, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρη Τζανακόπουλος, Δημήτρη Βίτσας Γιώργο Σταθάκη, Γιάννη Δραγασάκη, τίποτε δεν είναι σίγουρο.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές και να μπουν στην κυβέρνηση αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί, κυρίως από το χώρο του κέντρου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει έμπρακτα την διεύρυνση που πραγματοποιεί. Και βεβαίως δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ξεχάσει τους «53+» και κυρίως τον Νίκο Φίλη.
Τα ονόματα που ακούγονται πιο έντονα για είσοδο στην κυβέρνηση από την κεντροαριστερά είναι αυτά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση ενώ δεν αποκλείουν στο Μαξίμου εκπλήξεις από τον πανεπιστημιακό χώρο και τα κοινωνικά κινήματα με σκοπό την επανασύνδεση του κόμματος με το αριστερό του ακροατήριο.
Όλα και όλοι είναι υπό κρίση αυτές τις ημέρες με τον Αλέξη Τσίπρα να γράφει και να σβήνει λίστες στο Σούνιο όπου βρίσκεται με την οικογένειά του.
in,gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 20.7.18

 

 

 

Μεταμεσονύχτια

«μαγειρέματα»

τριπλών εκλογών από μία Κυβέρνηση σε πλήρη πανικό (έγγραφα)

Την εργαλειοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές που οδεύουν για τις 19 Μαΐου του 2019.

Τροπολογία που υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετούνται στον πυρήνα των λεγόμενων «προεδρικών», ζητά την χρονική εναρμόνιση της διεξαγωγής των αναμετρήσεων για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με την Κυριακή των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλειθένη» και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αν και στις προωθούμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου όριζε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι βασική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διεξαγωγή τριπλής εκλογικής αναμέτρησης -εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές- για την καλύτερη ανταπόκριση και απόδοση των κομματικών μηχανισμών, αλλά και για το βέλτιστο εκλογικό αποτέλεσμα που μπορούν να αποφέρουν οι διακομματικές συνεργασίες.

Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μετά την κατάρρευση των ΑΝΕΛ υπήρξαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζει τους εκλογικούς του σχεδιασμούς, θέτοντας τον Μάιο εως την ιδανική περίοδο για προσφυγή στις κάλπες.

Η ρύθμιση, που υπογράφουν οι Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας, προτείνει την «κατ’ εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε την τροπολογία, την οποία υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

ΘΕΜΑ: «Ημερομηνία Αυτοδιοικητικών Εκλογών κατά την πρώτη εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διαμορφώνονται όροι δημοκρατικότερης συγκρότησης και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών και αναλογικότερης εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος, των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών στους οργανισμούς και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα διευρύνεται η συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και της λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών προτείνεται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η επαναφορά της δημοτικής – περιφερειακής περιόδου στα τέσσερα (4) έτη, η αποσύνδεση της εκλογής των δημοτικών – περιφερειακών αρχών από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

«Άρθρο ….

Η προτεινόμενη με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου παράγραφος 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 64 του ν. 3852/2010».

Η προτεινόμενη με το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου παράγραφος 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 139, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 165 του ν. 3852/2010».

α. Στην παρ. 3 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

β. Στο άρθρο 48 του σχεδίου νόμου προστίθεται ο αριθμός «1.» πριν από τη φράση «Το άρθρο 116 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:» και στο τέλος του άρθρου προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία της παρ. 6 του άρθρου 116 του ν. 3852/2010 ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

α. Στο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης Οκτωβρίου 2019» της παρ. 9 του άρθρου 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 4 του άρθρου 9».

β. Στην παρ. 3 του άρθρου 44 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης και 20ης Οκτωβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010».

γ. Στο άρθρο 50 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης Οκτωβρίου 2019» της παρ. 7 του άρθρου 117 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 6 του άρθρου 114».

δ. Στην παρ. 2 του άρθρου 67 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης και 20ης Οκτωβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010».

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2018

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Στέφος Ιωάννης
Αντωνίου Χρήστος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βέττας Δημήτριος
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Καστόρης Αστέριος
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Ριζούλης Ανδρέας
Τσίρκας Βασίλειος
Τσόγκας Γεώργιος

lykavitos.  12/7/2018

 

 

 

Η κυβέρνηση με σχέδιο βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια οριστικά

ΠΟΛΙΤΙΚΉ /Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, 17:39:04 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:38 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία τετραετίας. Η κυβέρνηση αυτή είναι μια συμμαχική κυβέρνηση η οποία έχει περάσει πολλές δύσκολες φάσεις και προχώρησε, παρά το ότι αυτό δυσαρέστησε πολλούς που ήλπιζαν και που προσπάθησαν με διάφορους τρόπους και όχι πάνω από το τραπέζι πάντα, να διαλύσουν αυτή τη συμμαχία. Προσπάθησαν δηλαδή και τα φαινόμενα αυτά τα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο αυτή η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento.

Στην ερώτηση αν μιλάει και για επιχειρηματικά συμφέροντα απάντησε πως εννοεί όλα αυτά τα συμφέροντα που δεν είναι κατ΄ανάγκην μόνο επιχειρηματικά που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση διότι δεν αντέχουν άλλο εκτός εξουσίας.

Για τη συμφωνία για το ονοματολογικό ανέφερε πως «από πλευράς μας αντιμετωπίστηκε με πλήρη ευθύνη και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, με την από πολλά χρόνια διατυπωμένη εθνική θέση. Δυστυχώς, δεν είδαμε αντίστοιχη σοβαρότητα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ένα χειρισμό με άρωμα λαϊκισμού».

«Η κυβέρνηση αυτή με σχέδιο βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια οριστικά . Αυτό σημαίνει ότι η δέσμευση της χώρας είναι να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους με μείγμα πολιτικής δικής της ιδιοκτησίας. Πρόσφατα, το διατύπωσε αυτό και ο κ. Μοσκοβισί, δυσαρεστώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τον επέπληξε για αυτό και η οποία ομολόγησε ότι χρειάζεται ένα διαρκές μνημόνιο, γιατί μόνο έτσι διευκολύνεται να ξεδιπλώσει το πραγματικό της πολιτικό πρόγραμμα», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Ο κ .Γεροβασίλη έκανε λόγο για ιδεολογική ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με ακροδεξιούς ηγέτες αναφέροντας το παρακάτω παράδειγμα: «Θα σας πω μια θέση που διατυπώθηκε από τον κ. Κουρτς ο οποίος μίλησε για κατάργηση του οκταώρου, για ελαστικές σχέσεις με 12ωρο . Ο κ. Μητσοτάκης είπε πριν από λίγες ημέρες ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο. Πρόκειται για μια σημαντική ιδεολογική ταύτιση. Αντίστοιχης ιδεολογίας θέσεις έχει διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης και για το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης, συχνά και σε άλλα θέματα, ακολουθεί θέσεις ακροδεξιών εμπνεύσεων της ηγεσίας της ΝΔ».

Για την αποχώρηση του Ποταμιού από το κίνημα Αλλαγής και το ενδεχόμενο νέων συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «οι συνεργασίες υποδεικνύονται από τη βάση . Οι συνεργασίες υποδεικνύονται από την κάλπη και δημιουργούνται με προγραμματικές συγκλίσεις.Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας και είναι συγκυβέρνηση τριών πολιτικών σχηματισμών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι) με προγραμματική σύγκλιση. Οποιαδήποτε σύγκλιση στο πολιτικό σκηνικό, οποιοσδήποτε διάδρομος διαλόγου είναι στοιχεία Δημοκρατίας και δεν μπορεί παρά να είναι προωθητική δύναμη».

 

 

 

Κυβέρνηση:

Παίρνουμε πίσω το "Μακεδονία"

- Μητσοτάκης:

Περιφρόνησε το λαό ο Τσίπρας

Το άγαλμα του Αλεξάνδρου του Μέγα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το άγαλμα του Αλεξάνδρου του Μέγα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης AP

"Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια", αναφέρουν μεταξύ άλλων κυβερνητικές πηγές. Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία

news247 12 Ιουνίου 2018 20:10

«Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αποτιμώντας την συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα.

Υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία - αλλά και την ελληνική κοινωνία - για πάνω από 25 χρόνια. Παράλληλα, προωθεί τη σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

- θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της δικής μας χώρας

- θα ενίσχυε των ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας

- θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.

Ωστόσο, σημειώνουν, «η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση, δεν λύνει μόνο οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ονομασίας, διασφαλίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζοντας ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας».

Τα κέρδη από τη συμφωνία

Ειδικότερα, οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εξηγούν αναλυτικά ποια είναι τα κέρδη από τη συμφωνία:

1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.

2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν, αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό, ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας, όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes, αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.

5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.

6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση, μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των ελλήνων μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).

8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.

9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).

10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών, είτε προέρχονται από δημόσιους, είτε από ιδιωτικούς φορείς.

11. Εξασφαλίσθηκε η απαλειφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο ελληνικό σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία «μακεδονικών μειονοτήτων»' σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του συντάγματος.

12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.\u000B

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).

13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον δήμο της Θεσσαλονίκης, ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία, ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων, θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας - πΓΔΜ).

14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας», με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».

16. Καθιερώνεται ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Το διεθνές περιβάλλον

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν και ποιο ήταν το διεθνές περιβάλλον εντός του οποίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση σε ένα διεθνές status quo στο οποίο ο όρος «Μακεδονία» ήδη περιλαμβανόταν στο όνομα της γείτονος όπως αυτό χρησιμοποιούνταν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα διεθνή fora, όπως προέκυπτε εξάλλου και από τη δεσμευτική ενδιάμεση συμφωνία του 1995, σύμφωνα με την οποία η ονομασία της γείτονος ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέραν τούτου πάνω από 140 κράτη (της Κίνας, της Ρωσίας και των Η.Π.Α συμπεριλαμβανομένων) αναγνώριζαν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας, τους δε πολίτες της πΓΔΜ ως Μακεδόνες.

Το Διεθνές Δικαστήριο του Ο.Η.Ε, το 2011 είχε εκδώσει μία απόφαση με δυσμενείς πτυχές για την Ελλάδα, ως προς τις ενέργειες που οδήγησαν στην μη αποστολή πρόσκλησης στην πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό το διεθνές περιβάλλον ήταν δυσμενέστερο από αυτό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις στις όποιες απόπειρες διαπραγμάτευσης», υπογραμμίζουν.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 7(2).

4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

5. Τίποτα στην παρούσα συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.

Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του και μιλάει για προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του».

Μάλιστα ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτηρίζει θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο. Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοί δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Απάντηση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού

"Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα", ήταν η απάντηση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

 

 


Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή με «φόντο» το μεταναστευτικό

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή με «φόντο» το μεταναστευτικό

Άναψαν τα αίματα στη βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την μεταναστευτική πολιτική, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει δύο ευρωπαϊκές οδηγίες με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση ασύλου και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η ψήφιση του οποίου αναμένεται απόψε το βράδυ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζοντας επί του θέματος της Ολομέλειας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι είναι προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης η θέσπιση μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με την ενσωμάτωση των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών και με γνώμονα τις ανθρώπινες αξίες.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε μια εξίσωση με πολλούς άγνωστους παράγοντες. Καμία ρύθμιση δεν μπορεί να συγκρούεται με τη διεθνή έννομη τάξη», τόνισε και προσέθεσε: «Θα μπορούσε ένα νομοσχέδιο να σταματήσει τους πολέμους και τη φτώχεια ή να ωθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη; Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα δώσει σε όλα τα προβλήματα λύσεις αλλά θα είναι η κατεύθυνση μας».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε τη συνολική διαφωνία του κόμματος του με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο έχει τη διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, όμως δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εμείς λέμε όχι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταναστευτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ευθύνη ώστε η Ελλάδα να μην είναι παρειά, αλλά θα επιβάλει τον σεβασμό της αλληλεγγύης στις άλλες χώρες που λένε δεν κάνουμε τίποτα», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Υπερψηφίζουμε την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά δεν στηρίζουμε τη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής για καθαρά πολιτικούς λόγους. Θα είχαμε καταψηφίσει αν δεν υπήρχαν οι δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Με τη πολιτική σας μετατρέπεται τα νησιά και τις περιοχές πρώτης εισόδου σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών», τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη πολιτική των ανοιχτών συνόρων οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες της σε πλήρη εξαθλίωση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καταδίκασε, κατά την ομιλία της, την επίθεση ισραηλινών κατά παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτη το Ισραήλ που δολοφονεί παιδιά και βρέφη», ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν βρήκε μια λέξη για να την καταδικάσει και πρόσθεσε ότι με τη στάση της αυτή φαίνεται να εξισώνει το θύμα με το θύτη.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε απάνθρωπο, και είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει, καθώς -όπως υποστήριξε- όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα οδηγεί στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, περιορίζει την προσωπική ελευθερία ενώ καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικά μέτρα τα οποία το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, υποστήριξε ότι με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών βελτιώνεται σημαντικά η εσωτερική νομοθεσία, ωστόσο είπε ότι ίσως ορισμένες προβλέψεις διατάξεων να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με κίνδυνο να βρεθεί να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο. Η δουλειά μας είναι δύσκολη γιατί δεν θέλουμε μια Ευρώπη φρούριο αλλά και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δανέλης.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του «ψηφίζει "παρών" επί της αρχής σε ένα κατά τα λοιπά χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο που έλειπε από το ελληνικό οπλοστάσιο». Μίλησε ακόμα για «πολλές ασάφειες του νομοσχεδίου, με λογική "βλέποντας και κάνοντας"» και προσέθεσε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δική μας ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία και κατάλληλα εργαλεία.

Μπαλάφας: Το νομοσχέδιο προσπαθεί να βελτιώσει τη διαχείριση ενός προβλήματος, που δεν έχει λύση

Για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που ενισχύει, μεταξύ άλλων, το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και επιταχύνει τις διαδικασίες. Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων κι επιπλέον χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τις λοιμώξεις και τις επιδημίες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τίποτα από τα καταστροφολογικά, που ακούγονταν, δεν συνέβη».

Όπως είπε, με την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας έγιναν 80.000 εμβολιασμοί σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων προσελήφθησαν 140 άτομα για να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες, 633 γιατροί και νοσηλευτές και πληρώματα ΕΚΑΒ από τους οποίους οι 200 υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου και οι 433 στην ηπειρωτική χώρα. «Δώσαμε ένα σήμα και το στίγμα ότι σε ζητήματα υγείας δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, αποκλεισμοί, ανισότητες, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες, έγκυες, παιδιά και υπερήλικες» είπε.

Τόνισε ότι το Προσφυγικό είναι μεγάλη πρό κληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, αποτελεί τη διαιρετική τομή ανάμεσα στις ακροδεξιές δυνάμεις και τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να βελτιώσει τη διαχείριση ενός προβλήματος για το οποίο δεν υπάρχει λύση, ενώ αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επικρίνουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι όταν κάνουν (σσ. τα κόμματα) προτάσεις, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως τα σύνορα είναι κλειστά και δεν υπάρχει αλληλεγγύη από πολλές χώρες της ΕΕ.

«Απαιτείται ένα καθαρό μέτωπο των καθαρών προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου, για να αποτραπούν φαινόμενα νεοναζιστικής ρητορικής και πρακτικής» κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.  16/5/2018

 

 


Η κυβέρνηση ετοιμάζει 850.000 ελληνοποιήσεις μεταναστών!

850.000 ελληνοποιήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από ένα μπαράζ αλλαγών στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρώσει τον ερχόμενο Ιούνιο! Σύμφωνα με το Capital.gr, οι αλλαγές αυτές, τις οποίες έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εσωτερικών, απλουστεύουν και επισπεύδουν σε εξαιρετικό βαθμό σε νομικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο (π.χ. ακόμα και με τη δραστική μείωση του παράβολου που πρέπει να πληρώσει ο αιτών/η αιτούσα ιθαγένειας), τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας.

Οι αλλαγές αυτές πάντως είναι τόσο μεγάλες όσον αφορά στην απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση κύκλων της αντιπολίτευσης με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr, καθώς εκτιμούν πως αυτή έχει σαφέστατο προεκλογικό χαρακτήρα, με δύο μάλιστα τρόπους.
Αφενός γιατί έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει, το συντομότερο δυνατό, να εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους όσους λάβουν ιθαγένεια και αφετέρου γιατί ελπίζει ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας από μέρους της θα αποτελέσει λόγο εκλογικής στήριξής της από όσους μετανάστες τη λάβουν.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr πως η αλλαγή που αφορά στους όρους απόκτησης ιθαγένειας για όσους μετανάστες έχουν κλείσει 12 χρόνια στην Ελλάδα έχει περάσει μέσω διάταξης. Ετσι, εφεξής, όποιοι μετανάστες κλείνουν 12 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα, θα μπορούν να αιτηθούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Εκτιμάται ότι γύρω στους 250.000 μετανάστες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Γύρω στους 150.000 είναι υπήκοοι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τουλάχιστον 50.000 διαμένουν στη χώρα με διάφορες ειδικές άδειες παραμονής, ενώ 50.000 περίπου είναι ομογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και έχουν ή αιτούνται άσυλο.

Δηλαδή πρόκειται για τουλάχιστον 800.000 με 850.000 μετανάστες που διαμένουν νομίμως στη χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

 

 

 

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη με τον Καμμένο για το όνομα των Σκοπίων

Καθορίζονται τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη με τον Καμμένο για το όνομα των Σκοπίων

Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός για την ονομασία των Σκοπίων και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να λύσει τα εσωτερικά της θέματα για να προχωρήσει το ζήτημα μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, των υπουργών Επικρατείας και των υπουργών κ. Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, o κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν θα φέρει τελικά αντίρρηση στην επίλυση, εάν υπάρξει πολιτική συναίνεση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πολύ υπεύθυνη» τη στάση του κ. Καμμένου, επισημαίνοντας ότι παρά τις επιφυλάξεις του, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση.

Στις 19 Ιανουαρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

NEWSBEAST.GR 4/1/2018

 

 

 

Πέμπτη 28/12/2017 - 21:52

Κυβέρνηση: Η ΝΔ θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα

Κυβέρνηση: Η ΝΔ θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα

Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και το ενδεχόμενο το πολιτικό σύστημα να κληθεί να πει ναι ή όχι σε λύση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κατακεραυνώνουν την αξιωματική αντιπολίτευση και την κατηγορούν για ανεύθυνη στάση με αιχμή τις χθεσινές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης, «η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».Οι ίδιες πηγές τονίζουν «την διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».Η πρώην ΥΠΕΞ και  βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φέρει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος, «θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει».

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ αντί να θέτει θέμα δεδηλωμένης να μας πει τη θέση της

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ».

Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας συμπληρώνοντας πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους. «Είναι άλλο πράγμα να λύσεις ένα πρόβλημα και άλλο, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις μεγαλύτερα» σημείωσε με νόημα.

Επιτέθηκε μάλιστα εκ νέου στην ΝΔ τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τοποθέτησή της «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης». «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση, να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο μάτι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά.«Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Σπυράκη: «Εμείς έχουμε θέση. Η κυβέρνηση έχει;»

«Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989».Επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων τοποθετήθηκε έγκαιρα και με την ευθύνη που της αναλογεί. Και ζήτησε από την κυβέρνηση που, όπως είπε, βασίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ – να παρουσιάσει μια επίσημη, ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ.«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και το Βαγγέλη Μεΐμαράκη υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τα εξής δύο: «Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο να τοποθετηθούν».

ΚΚΕ: Το όνομα Μακεδονία μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός

«Η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ' όλες τις πλευρές, δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ήταν κι είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων κι αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ σχετικά με την αντιπαράθεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.«Το ΚΚΕ», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση, «σ' αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα του ΣΥΝ, που φιγουράριζε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, είναι το μόνο κόμμα που εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρη θέση: Σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός».Το σχόλιο του κόμματος, καταλήγει ως εξής: «Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών».

 

 


Πόλεμος κυβέρνησης – Στουρνάρα για το προληπτικό μνημόνιο

Νέος κύκλος έντασης

Πόλεμος κυβέρνησης - Στουρνάρα για το προληπτικό μνημόνιο

Τα πυρά του Μεγάρου Μαξίμου δέχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη δημοσίευση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική της ΤτΕ και την πρόταση που διατύπωσε για τη δημιουργία ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώνεται το μνημόνιο.

«Ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας.

Οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσαν συναγερμό στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές ως απάντηση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρει κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE),» καταλήγει η Έκθεση.

NEWSBEAST.GR   22/12/2017

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided