Παρασκευή, Οκτώβριος 19, 2018

Κοτζιάς

 

 

 

 

 

 

 

Σύγκρουση Ζουράρι-Κοτζιά για το Σκοπιανό

 

 

Σύγκρουση Ζουράρι-Κοτζιά για το Σκοπιανό

zouraris-kotzias_main01
19/07/2018, 21:50 27

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ διέκοψε την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών και πήρε τον λόγο με το έτσι θέλω

- Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής με τη συμφωνία, είπε

- «Εδώ δεν είναι Βουλή», απάντησε ο Κοτζιάς

Νέα σύννεφα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων προκλήθηκαν μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Κώστα Ζουράρι και του Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας Ενημέρωσης που διοργάνωσε το υπουργε΄πιο Εξωτερικών για το Σκοπιανό ζήτημα.

«Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής», δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις σε ημερίδα για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ημερίδα ο κ. Ζουράρις πήρε το λόγο από τον Νίκο Κοτζιά με το ζόρι, αφού δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

«Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Το στραβό όνομα, προειδοποίησε ο Κώστας Ζουράρις, προκαλεί δυστυχίες.

Τη στιγμή που πήρε το λόγο ο κ. Ζουράρις, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν έτοιμος να κλείσει η συζήτηση.

Ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ», και τονίζοντας ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε. «Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί έκταση στην αντιπαράθεση.

Θέμα αλλαγής συνόρων με τα Σκόπια «έθιξε» ο Κοτζιάς

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε αναπτύξει τις απόψεις του για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, το οποίο και χειρίστηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε και... έκλεισε αμέσως θέμα αλλαγής συνόρων με τα Σκόπια! Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τίθεται «τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων» και επανέλαβε το ίδιο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, λέγοντας πως «το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν μειονοτήτων».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό» και «κέρδη και για τις δύο πλευρές». «Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η συμφωνία θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων. Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν «μειονοτήτων». Επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την γείτονα. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει πλήρως το σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας της πΓΔΜ».

«Στις διεθνείς σχέσεις οι συμφωνίες δεν επιβάλλονται δια της βίας. Αυτή είναι συνταγή για αναζωπύρωση αναθεωρητισμών. Εμείς θέλουμε να κερδίσουν όλες οι πλευρές και να αναπτυχθούν τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, με τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο τους. Επιδιώκουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να τα διαιωνίζουμε. Και επιδιώκουμε λύσεις με προοπτική», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιθαγένειας, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η ιθαγένεια και η εθνότητα είναι διακριτές έννοιες. Αν ταυτίζονταν, μήπως αυτό θα σήμαινε ότι οι ομογενείς στην Αλβανία δεν είναι Έλληνες; Ή ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης δεν ανήκει στο Γένος;», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αξιοποίησε τις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να επιτύχει μια καλή συμφωνία με την πΓΔΜ. Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας από πλευράς της γείτονος».

Και συνέχισε:
«Ο φυσικός χώρος της ανάπτυξής μας είναι τα Βαλκάνια. Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η περιοχή μπαίνει κι αυτή σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της τόσο θα αφήνει άλλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ακολουθεί μια πολιτική αδράνειας. Είναι μια δημιουργική εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που ανοίγει δρόμους για τη χώρα».

20/7/2018

 

 

 

 

 

Τα Σκόπια να πουν επιτέλους δημόσια ποιο θα είναι το επίθετο στη σύνθετη ονομασία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει λύση, ενώ κάνει λόγο για παραλογισμό από όσους κουνούν το δάχτυλο, ενώ «έχουν κάνει συμφωνίες για χρήση του ονόματος Μακεδονία στο παρελθόν»
news247
Φεβρουαρίου 05 2018 21:14

Σε συνέντευξή του στο Euronews, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι το συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση δημοκρατικής βούλησης η οποία λαμβάνεται υπόψη, ωστόσο «δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε προβλήματα». Επίσης, εκφράζει προβληματισμό για το ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει κάνει αρκετά για να προετοιμάσει την κοινή της γνώμη εν αντιθέσει με την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για το θέμα της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία". Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους», τονίζει ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι «εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο στην κοινή γνώμη, δεν βλέπω να κάνει η άλλη πλευρά την ίδια προετοιμασία- και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ενόχλησή του, κάνοντας λόγο για "παραλογισμό", για εκείνους που, εδώ και 25 χρόνια, ενώ έχουν δεχθεί όλοι τη σύνθετη ονομασία με τον όρο "Μακεδονία", «έχουν κάνει συμφωνίες για χρήση του ονόματος Μακεδονία στο παρελθόν», να «έχουν σηκώσει το δάχτυλο και να μας κατηγορούν που ενσωματώνουμε έναν όρο που τον βρήκαμε», παριστάνοντας «σαν να μην υπήρξε καν το όνομα Μακεδονία».

Πώς είδε το συλλαλητήριο

Ερωτηθείς σχετικά με το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του», τονίζοντας ότι ήταν "απογοητευτικό" για την ΝΔ καθώς «ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει» η ίδια. Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν «μια μεγάλη συγκέντρωση», «120.000 με 140.000 κόσμου», «μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους αλλά από τους περισσότερους», η οποία «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σχετικά με το "βαρύ κλίμα" μεταξύ Αθήνας και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, εξήγησε ότι έπρεπε να υπενθυμίσει στον κ. Νίμιτς ότι «όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους». «Στο Νταβός» επισήμανε «συμφωνήσαμε ένα πράγμα, ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά υπό την δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού κάνανε δεύτερες σκέψεις τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς, και έπρεπε να του θυμίσω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς, θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Αυτές ήταν οι δυο μου παρατηρήσεις».

Όχι διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία για το εύρος χρήσης του ονόματος, αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται «διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση», εξηγώντας ότι «οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί». Τόνισε ότι εμείς «δεν έχουμε ούτε βιασύνη, ούτε είναι δικό μας κύριο θέμα, εκείνοι θέλουν εμείς το υποστηρίζουμε» προσθέτοντας ότι «για να το κάνουν αυτό πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένους όρους».

Εμείς θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα, και γι' αυτό κάθε τι που συμφωνούμε στη διαπραγμάτευση, θεωρούμε ότι είναι ένα το κρατούμενο

«Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε είμαστε σύμφωνοι σε αυτό και εκ των υστέρων διάφοροι κύκλοι λένε ότι ίσως δεν χρειάζεται, ίσως βρούμε μία άλλη διαδικασία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα γι' αυτό είπα πως ό,τι έχουμε συμφωνήσει πρέπει να το κρατούμε. Δεν έχει κανένα νόημα μία διαπραγμάτευση που αφού συμφωνήσουμε στο Α μετά το αναιρούμε για να το ξαναδιαπραγματευτούμε. Αυτό είναι διαπραγμάτευση για την διαπραγμάτευση. Εμείς θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα, και γι' αυτό κάθε τι που συμφωνούμε στη διαπραγμάτευση, θεωρούμε ότι είναι ένα το κρατούμενο», τόνισε.

Σχετικά με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι μία σημαντική ευκαιρία να αντιστοιχηθούν οι διεθνείς συμφωνίες που θα κάνει η χώρα αυτή με το ίδιο της το Σύνταγμα, γιατί αργότερα μπορεί να έρθουν άλλες δυνάμεις και να κατηγορούν την σημερινή ηγεσία ότι παραβίασε το Σύνταγμα κάνοντας μία διεθνή Συμφωνία μαζί μας». Ερωτηθείς αν στη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνεται και το όνομα τόνισε ότι «έτσι θα έπρεπε».

Σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά προκρίνει το Gorna Makedonyia, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες, ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους, αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το πουύ θα συμφωνήσουμε».

Για τον Καμμένο

Τέλος κληθείς να απαντήσει "σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος, επενδύει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φτάσει το θέμα στη Βουλή" και να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Καμμένου για το συλλαλητήριο πως "ήταν η ψυχή των Ελλήνων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί" ο κ. Κοτζιάς είπε:

εντός της κυβέρνησης υπάρχει η πλειοψηφία που αποφασίζει, υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών

«Την ψυχή των Ελλήνων όλοι την σέβονται, τώρα εάν η ψυχή των Ελλήνων ήταν στο ένα ή στο άλλο συλλαλητήριο να το συζητήσουμε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχει η πλειοψηφία που αποφασίζει, υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι δυνατόν κάποιος άλλος υπουργός που προέρχεται μάλιστα από άλλο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ούτε εγώ ανήκω, να έχει διαφορετική γνώμη; Απορώ γιατί γίνεται θέμα» τόνισε.

Εξήγησε με παραδείγματα ότι «είναι φυσιολογικό, να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες σε μία κυβέρνηση», και μάλιστα –όπως είπε, «αν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες σε μία κυβέρνηση ενός κόμματος είναι αφύσικο να απαιτείται να μην δικαιούται να έχει διαφορετική γνώμη ένα κόμμα σε μία πολυκομματική κυβέρνηση».

θα το πάμε μέχρι τέλους, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί μέχρι τέλους σε αυτό το ιστορικό καθήκον

«Σας θυμίζω», κατέληξε, «ότι στην Ελλάδα του 1991-1993 υπήρχε ένα κόμμα, που ήταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, και είχε εντός της τον κ. Σαμαρά με διαφορετικές απόψεις- που έφυγε θα μου πείτε, αλλά είχε εντός και την τριανδρία Έβερτ, Κανελλόπουλου και Δήμα, οι οποίοι είχαν επίσης διαφορετικές απόψεις και γι' αυτό δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πάρει το πολιτικό βάρος και να οδηγήσει τη χώρα σε μία συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Αντίθετα εμείς, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα το πάμε μέχρι τέλους, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί μέχρι τέλους σε αυτό το ιστορικό καθήκον. Διότι αυτό διασφαλίζει την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις».

Δείτε τις δηλώσεις του:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 


ΧΑΣΤΟΥΚΙ Κοτζιά σε Νιμιτζ

«Ο κ. Νίμιτς δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική των Αθηνών»

Posted by netakias.com στο Φεβρουαρίου 3, 2018

ERT-KOTZIAS-NIKOS01Με μία αυστηρή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παίρνει θέση, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού και ειδικότερα τη στάση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Σε μία μακρά συνομιλία που είχε μαζί του το βράδυ της Παρασκευής, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρετίζει τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, «ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Κοτζιάς: Σύντομα η λύση του Σκοπιανού

Το προσχέδιο του συμφώνου θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου από την Αθήνα ενώ η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών
news247
Φεβρουαρίου 01 2018 21:05
Adtech Ad

"Ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε", αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με το προσχέδιο Συμφώνου το οποίο θα καταθέσει σύντομα η Αθήνα στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Το προσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, η δε συμφωνία, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι «στη πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα».

Σε ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαφωνία με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «θα διευθετηθεί». Υπογράμμισε δε, πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην πΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια κα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιo όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο 'Μακεδονία', συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.  2/2/2018

 

 

 


Σκληρή απάντηση Κοτζιά στην Αλβανία

IMG_7045

«Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε πρόσφατη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών και ειδικότερα για το «τσάμικο», που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες «εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια» και εκτιμά ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει μία «θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις», που είναι «αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών» και «πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις». Στο πλαίσιο αυτό, κάνει αναφορά στην αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τα στρατιωτικά κοιμητήρια για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία και ειδικότερα στην ψήφιση των δύο εκτελεστικών νόμων σχετικών με τη συμφωνία του 2009, επισημαίνοντας ότι η δρομολόγηση για τη διευθέτηση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος – «το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν υψηλά στις προτεραιότητες προηγούμενων κυβερνήσεων» – «βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχο την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας», πραγματοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη.

«Χαιρετίζω», γράφει ο κ. Κοτζιάς, «την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας αναφορικά με την κατηγορία διεξαγωγής «μυστικής διπλωματίας και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία», τονίζει ότι συγχέονται «εσκεμμένα οι θεσμικές διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των οποίων, βεβαίως, δεν μπορεί να ανακοινωθεί, έως ότου υπάρξει ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τη «μυστική διπλωματία»», υπενθυμίζοντας στον κ. Κουμουτσάκο ότι «ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΝΔ ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διεξήγαγαν με τη γείτονα επί 20 χρόνια».

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επίσημων, θεσμικών, πολιτικών και διπλωματικών διαύλων», αφήνει αιχμές για την εμπλοκή «»μυστικών απεσταλμένων», όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης και ο εξωθεσμικός παράγοντας Άλεξ Ρόντος», διερωτώμενος εάν «ενημερώθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το τι έκαναν αυτοί οι δύο, τι επαφές είχαν, ποια ήταν τα «αποτελέσματα» τους και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση των Σκοπίων». Και προσθέτει: «Πότε θα απολογηθούν επιτέλους τα δύο κόμματα γι’ αυτό; Λόγος για μυστική διπλωματία γίνεται επίσης στην υποθετική περίπτωση που δύο κράτη συνωμοτούν εις βάρος τρίτου με απώτερο σκοπό το διαμελισμό του και τη διαμοίραση των εδαφών του. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι, σε πραγματικά μυστική διπλωματία επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και μάλιστα με ολέθρια αποτελέσματα».

Τέλος, καλεί τη ΝΔ να «ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι από τα δύο επιθυμεί τελικά: την τηλεοπτική διπλωματία, υπό τις κάμερες, ή τη θεσμική, ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία;» Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανατρέχει στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ευκαιρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, ότι «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», χαρακτηρίζοντας την ως «μια έκλαμψη υπευθυνότητας».   Posted by kalinda στο Ιανουαρίου 29, 2018

Διαδώστε το!

 

 

 


Νέα συνάντηση Κοτζιά για την ονομασία των Σκοπίων

Στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ

Νέα συνάντηση Κοτζιά για την ονομασία των Σκοπίων

Με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναγγέλλοντας την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση».

NEWSBEAST.GR  11/1/2018

 

 

 

 

«Δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος» λέει ο υπουργός Εξωτερικών

Κοτζιάς:

Ο Καμμένος δεν συμφωνεί με τον όρο «Μακεδονία» στα ελληνικά - Θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή

Κοτζιάς: Ο Καμμένος δεν συμφωνεί με τον όρο «Μακεδονία» στα ελληνικά - Θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αναστολή να λύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών

«Εμείς θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία» δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Επανέλαβε ότι επιδίωξη της Αθήνας είναι μια  σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις και ερωτηθείς σχετικά με τις  απόψεις του Πάνου Καμμένου για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι είναι φυσιολογικό στους κόλπους μιας κυβέρνησης να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. 

«Ο κ. Καμμένος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία» στα ελληνικά» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι η συμφωνία θα είναι καλή.
Ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη του δεν παρέλειψε να ασκήσει εντονότατη κριτική στη ΝΔ για την στάση της στο θέμα της ονομασίας λέγοντας ότι η ΝΔ αποδείχθηκε ανίκανη ως κυβέρνηση γιατί δημιούργησε το πρόβλημα και αποδεικνύεται επίσης ανίκανη ως αντιπολίτευση γιατί δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα.

«Η αντιπολίτευση της ΝΔ αρχίζει και τελειώνει στο αίτημα για εκλογές. Αυτό δείχνει μια φτώχεια» είπε ο Νίκος Κοτζιάς και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία αναστολή να λύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «σήμερα δεν είμαστε στα βαφτίσια της ΠΓΔΜ. Είναι 25 ετών νεαρά κυρία. Την σύνθετη ονομασία την έχει δώσει η Ελλάδα από το 1995».

Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας και ότι χωρίς λύση η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 

 

 

Κοτζιάς: «Χωρίς λύση στο όνομα τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ»

Posted by IGOR στο Ιανουαρίου 8, 2018


Τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέπτυξε ο ΥΠΕΞ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ποια είναι η ελληνική πρόταση.

Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τόνισε ότι το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών. Πρόσθεσε ότι αναμένεται αύριο στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης.

Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.

Επεσήμανε, δε, ότι «ως κυβέρνηση τολμούμε να πάρουμε ιστορικές ευθύνες – εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά». Η επίλυση του σκοπιανού θα κάνει καλό στις δυο χώρες, συμπλήρωσε, ο κ. Κοτζιάς

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση. Ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».

«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση. Η ΝΔ δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

https://www.youtube.com/watch?v=7pqK8lsR3nQ

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Κοτζιάς: Θα λύσουμε το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία

Κοτζιάς: Θα λύσουμε το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία

Ένα βήμα πίσω από Καμμένο: «Ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι μια πάγια θέση και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα» - «Θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες» προανήγγειλε ο Κοτζιάς

Για μια χρονιά που θα είναι χρονιά που «θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις» έκανε λόγο σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.


«Η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις λύσεις κάτι που είχε προβάλει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι» είπε ο κ. Κοτζιάς λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι «υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κόμματα που θέλουν λύσεις στα προβλήματα που απασχόλησαν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν αυτόν το τόπο».
Σε ερώτηση, δε, για το αν είναι αισιόδοξος για λύση, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε χαμογελαστός ότι «πάντα είμαι αισιόδοξος εγώ».

Δείτε τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την κυβερνητική σύσκεψη για το Σκοπιανό:Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος που έκανε δηλώσεις αμέσως μετά τον Νίκο Κοτζιά τόνισε δύο φορές ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών κάνοντας λόγο για δύο αποφάσεις σταθμό όσον αφορά το θέμα: την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η δεύτερη το Βουκουρέστι.

Στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού» ενώ συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι «ο Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά όπως ο Σαμαράς ή από αυτούς που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η κυρία Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

«Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν θα έρθει η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

«Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδος να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων τα οποία ταλαιπωρούν για πάρα πολλά χρόνια την περιοχή» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Σε ερώτηση για το αν επιμένει στη θέση του για τον όρο Μακεδονία ο υπουργός Άμυνας είπε: «Εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια πάγια θέση και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

«Η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ, άρα χαίρομαι που μου εναποθέτει τις ευθύνες της παρατάξεως» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την κυβερνητική σύσκεψη για το Σκοπιανό:

 

 

 

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης η αλβανική υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου αλλά και ως μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς χαρακτηρίζει με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα στον ελληνορθόδοξο ιερωμένο.

Χαιρετίζω την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ενα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενισχυσης της εμπιστοσύνης αναμεσα στους λαούς μας.

"Χαιρετίζω" γράφει ο Ν. Κοτζιάς "την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ένα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας".

 

 

 

 

 

Κοτζιάς: Ιταλία και Ελλάδα οι χώρες που βιώνουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομικής μετανάστευσης

Με τον Ιταλό ομόλογό του συναντήθηκε στη Ρώμη ο υπουργός εξωτερικών

Κοτζιάς: Ιταλία και Ελλάδα οι χώρες που βιώνουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομικής μετανάστευσης

Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό, Αντζελίνο Αλφάνο, είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη Ρώμη. Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης υπεγράφησαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο στον τομέα των πολιτικών διαβουλεύσεων και το δεύτερο στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

«Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ενεργειακή μας συνεργασία. Μιλήσαμε και για τη μελλοντική δυνατότητα συμφωνίας πάνω σε θέματα των θαλάσσιων ζωνών» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση. «Αναφερθήκαμε διεξοδικά και στις διεθνείς εξελίξεις. Ρωτήθηκα από την ιταλική πλευρά, πέρα από τα διμερή μας ζητήματα, να αναφερθώ αναλυτικά στη θέση μας πάνω στις διεθνείς αλλαγές, πώς βλέπουμε τη νέα διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τον μελλοντικό ρόλο της Κίνας» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη της Ευρώπης και το κοινωνικό πρόσωπό της, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Νομίζω ότι οι δύο χώρες είναι κοντά, και επειδή με δική μου πρωτοβουλία και οργάνωση της Ουγγαρίας έγινε η συνάντηση των 10 στη Βουδαπέστη, πριν από δύο εβδομάδες, που ήταν οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, τα τέσσερα βαλκανικά κράτη-μέλη της Ένωσης, η Σλοβενία και η Σερβία, οργανώνουμε σε τρεις μήνες από τώρα, στην Ελλάδα, μία συνάντηση αυτών των εννέα ευρωπαϊκών κρατών, συν όλων των υποψηφίων χωρών (που είναι τόσο τα δυτικά Βαλκάνια, όσο και η Τουρκία), και κάλεσα και τον Ιταλό συνάδελφο -αν ενδιαφέρεται, και ενδιαφέρεται- να έρθει να πάρει μέρος στην συνάντηση των Αθηνών».

Σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου και με τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Νομίζω ότι Ιταλία και Ελλάδα είναι οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία και βιώνουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομικής μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Νομίζω ότι η θέση μας είναι κοντά. Θέλω να επαναλάβω κάτι που λέω πάντα: Άλλοι βομβαρδίζουν και άλλοι πληρώνουν τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών».

Τέλος, σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά σημαντική. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την Ελλάδα για την υποστήριξη στη διεκδίκηση της έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Η σχέση των δύο χωρών μας είναι ιστορικού χαρακτήρα και η Ιστορία δημιουργεί μία κοινή μοίρα, υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η σημασία της σημερινής συνάντησης και της συμφωνίας ενισχυμένης συνεργασίας που οι δύο χώρες μας υπέγραψαν στην Κέρκυρα».

NEWSBEAST.GR   20/12/2017

 

 

 

Ο Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας! (Βιντεο)

Posted by kalinda στο Δεκέμβριος 20, 2017

IMG_4402

https://www.youtube.com/watch?v=KuCLITJe2Bs

Τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων προανήγγειλε ο Κοτζιάς

Διαδώστε το!

 

 

 

 

15.12.17

Ο Ν.Κοτζιάς «βγάζει στην σέντρα» τον υπουργό Παιδείας Κ.Γαβρόγλου για την Λωζάνη - Ή «μας δουλεύουν» όλοι μαζί;

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «άδειασε» τον υπουργό Παιδείας για το θέμα της εκλογής των μουφτήδων ή «μας δουλεύουν» όλοι μαζί στα πλαίσια του «εκσυγχρονισμού»
Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία».
Σημειώνεται ότι το θέμα άνοιξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Κ.Γαβρόγλου* υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις του Τούρκου προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει το «ασύμμετρο» της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη σε σχέση με τον μουφτή.
Εκτός από το αδιανόητο της σύγκρισης του Οικουμενικού Πατριάρχη με έναν απλό μουφτή (Επίσκοπος μιας περιοχής ας πούμε) ο Κ.Γαβρόγλου ξεχνάει ότι ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Άλωση της Πόλης και εποχής Γεννάδιου, με σουλτανικό φιρμάνι και δεν εμπίπτει στην Συνθήκη της Λωζάνης η οποία προσδιορίζει περιφερειακά θέματα του Πατριαρχείου και όχι την εκλογή του Πατριάρχη αυτή καθεαυτή.
Όλα αυτά προέκυψαν στα πλαίσια του «εκσυγχρονισμού» που είχε προαναγγείλει ο Α.Τσίπρας και της νέας «ερμηνείας» που είχε προαναγγείλει ο ΠτΔ Π.Παυλόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ανακλήθηκε έγγραφο του τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, το οποίο είχε αποσταλεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ζητώντας προσωπικά στοιχεία καθηγητών του Πανεπιστημίου που… ασχολούνται «επιστημονικά» με τον όρο «τουρκική μειονότητα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μήνυση από πολίτη για χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» και, στο πλαίσιο προκαταρτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, εστάλη το έγγραφο (κάτω) με το οποίο ζητούνται «πλήρη στοιχεία ταυτότητας - μαζί με διευθύνσεις κατοικίας – του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου». 
Μετά από τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε από διαφόρων αποχρώσεων «προοδευτικούς» η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης».
Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.
»Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».
Δηλαδή η «καούρα» του υπουργείου ήταν η «προστασία» της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι των εθνικών συμφερόντων. Οπότε σήμερα αναρωτιόμαστε, όντως «άδειασε» ο Ν.Κοτζιάς τον Κ.Γάβρογλου ή μήπως υπάρχει συγκεκριμένη «παράσταση» και όλα γίνονται για το «θεαθήναι»; Ένας «εκσυγχρονισμός» χρήζει πάντα πολλών και διαφορετικών «ερμηνειών» και ο νοών νοείτω.
pronews
*Να τον στείλετε σπίτι του.Juan/efenpress

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.12.17

 

 

 

Ο Ν. Κοτζιάς αύριο στις Βρυξέλλες

Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση θα εστιασθεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο κ. Κοτζιάς θα λάβει επίσης μέρος στην κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με την περιοχή του Sahel, ενώ θα γίνει και μία αποτίμηση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Αφρικανικής Ένωσης.

Ο υπουργός θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις Ε.Ε. - Ισραήλ.

Κυριακή 10/12/2017 - 15:59

 

 

 

Ο Κοτζιάς καταγγέλλει στον λαό τον Κουμουτσάκο: «Δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική»

Με σκληρή ανακοίνωσή του, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Νίκος Κοτζιάςκατήγγειλε τον Γιώργο Κουμουτσάκο ως «προβοκάτορα» και «συκοφάντη». Μάλιστα ο χαρακτηρισμός του προβοκάτορα δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικός. Ο Νίκος Κοτζιάς καταγγέλλει ότι ο «κ. Κουμουτσάκος εδώ και καιρό δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική».
Από το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ισχυριζόταν σχετικά με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, ότι «ο κ. Κοτζιάς γνώριζε πλήρως τι συνέβαινε, τι εισηγείτο και τι πληροφορίες μετέδιδε η πρεσβεία μας στο Ριάντ και ποιες είναι οι αντιδράσεις των διπλωματικών υπαλλήλων σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Επομένως γνώριζε. Έπραξε κάτι; Από ό,τι φαίνεται δεν έχει κάνει τίποτε για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, που στο παρά ένα, επειδή σηκώθηκε ένα καπάκι, σταμάτησε».
Ο Νίκος Κοτζιάς με tweet του από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, απάντησε: «Στήνουν μια ανύπαρκτη ιστορία και για να γίνουν πειστικοί με εμφανίζουν ως γνώστη της από πέρσι. Αυτό λέγεται πολιτική αλητεία».
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε με αυτή του δήλωση τα όσα διέδιδε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε τα ίδια και το μεσημέρι από το βήμα της Βουλής σαν να μην είχαν απαντηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών περίμενε να τελειώσει η συνεδρίαση της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέρριψε όλες τις συκοφαντίες γύρω από το υποτιθέμενο σκάνδαλο [Διαβάστε εδώ: Κατέρρευσε η ΝΔ στη Βουλή – Πώς ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τη σκευωρία και «πάγωσε» την αντιπολίτευση] και στη συνέχεια εξέδωσε την ακόλουθη σκληρή ανακοίνωση για τον Γιώργο Κουμουτσάκο:

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε απάντηση ψεμάτων του κ. Γ. Κουμουτσάκου

«Ορισμένοι αντιλαμβάνονται τη στάση ευθύνης που κρατώ, έχοντας θέσει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα, ως αδυναμία.
»Νομίζουν ότι μπορούν να με υβρίζουν, όπως καθημερινά κάνουν, άνευ απαντήσεων. Αλλά όλα έχουν τα όριά τους.
»Ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα στη Βουλή εψεύσθη συνειδητά και συκοφάντησε σκοπίμως. Η αμετροέπειά του ξεπέρασε κάθε όριο.
»Το να ψεύδεται κάνεις για λόγους εντυπωσιασμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ένα πράγμα. Το να ψεύδεται από το βήμα της Βουλής είναι άλλο.
»Ο κ. Κουμουτσάκος εδώ και καιρό δρα ως προβοκάτορας στην εξωτερική πολιτική απαιτώντας να ανακοινώσω πριν από κάθε διαπραγμάτευση την διαπραγματευτική στρατηγική, τις θέσεις και την τακτική της χώρας.
»Ακόμα, επικαλείται ανύπαρκτες δηλώσεις ξένων αρχηγών κυβερνήσεων, προκειμένου η χώρα να μην προχωρήσει στη λύση προβλημάτων.
»Στη συνέχεια, επικαλούμενος τα ψεύδη του, προσπαθεί να στηρίξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του.
»Σήμερα δε, ξεπερνώντας κάθε όριο, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζω ανύπαρκτα πράγματα για να μου αποδώσει ευθύνες που δεν υπάρχουν.
»Τον καλώ να αποδείξει όλα όσα ισχυρίστηκε. Αλλιώς θα έχει ομολογήσει ότι είναι ένας κοινός συκοφάντης».
tribune

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 27.11.17

 

 

 

 

 

Κοτζιάς: Αυτό λέγεται πολιτική αλητεία

Το tweet του Νίκου Κοτζιά

Κοτζιάς: Αυτό λέγεται πολιτική αλητεία

Λίγη μόνο ώρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία και λίγα λεπτά μετά το tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δική του ανάρτηση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «στήνουν μια ανύπαρκτη ιστορία».

Ολόκληρη η ανάρτηση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Στήνουν μια ανύπαρκτη ιστορία και για να γίνουν πειστικοί με εμφανίζουν ως γνωστη της από πέρσι. Αυτό λέγεται πολιτική αλητεία. Μπερδεύουν δε, επίτηδες, το δημοκρατικό μέτρο κοινοβουλευτικού ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων με τη παράνομη δημοσίευση από τη διαπλοκή απόρρητων εγγράφων».

Στήνουν μια ανύπαρκτη ιστορία και για να γίνουν πειστικοί με εμφανίζουν ως γνωστή της απο πέρσι. Αυτό λέγεται πολιτική αλητεία.Μπερδευουν δε,επίτηδες,το δημοκρατικό μέτρο κοινοβουλευτικού ελέγχου των απορρητων κονδυλίων με τη παρανομη δημοσίευση από τη διαπλοκή απόρρητων εγγράφων

NEWSBEAST.GR  27/11/2017

 

 

 

 

 

26.11.17

Ο Νίκος Κοτζιάς σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα για να «ανοίξει» δουλειές και να φέρει επενδύσεις

Στην Ασία περιοδεύει ο Νίκος Κοτζιάς από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.
Στόχος της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ, σε χώρες με τις οποίες ο διάλογος δεν είναι τόσο συχνός, είναι αφενός μεν να αναθερμανθεί ο πολιτικός διάλογος μαζί τους και αφετέρου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον επενδύσεων προς την χώρα μας από τις μεγάλες αυτές -αναδυόμενες και μη- αγορές.

Η αρχαιότερη δημοκρατία του κόσμου συναντά τη μεγαλύτερη δημοκρατία παγκοσμίως

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Νίκου Κοτζιά είναι η Ινδία (27/28 Νοεμβρίου 2017).
Το ταξίδι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, που συνιστά υποήπειρο, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας ως της αρχαιότερης δημοκρατίας του κόσμου και της Ινδίας ως της μεγαλύτερης δημοκρατίας παγκοσμίως, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, παρουσιάζοντας, ωστόσο, ευρείες προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και εμπλουτισμού τους.
Ως εκ τούτου, το ήδη ευρύ διμερές συμβατικό πλαίσιο, αναμένεται να διευρυνθεί με την υπογραφή Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών και της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Νέο Δελχί, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με την ομόλογό του, Σούσμα Σουαράζ, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Observer Research Foundation, ενός forum εγνωσμένου κύρους όπου πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών επεξεργάζονται και υποβάλουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων προς τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ινδίας, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο της ρόλο (G20, BRICS) τον οποίο και επιδιώκει να αναβαθμίσει.
Την επομένη θα συναντηθεί και με τον αναπλ. υπουργό Εξωτερικών, Μομπασάρ Τζαουέντ Ακμπάρ Mobashar και ακολούθως ο Νίκος Κοτζιάς θα αποτίσει φόρο τιμής στον «πατέρα του ινδικού έθνους» Μαχάτμα Γκάντι, επισκεπτόμενος το Gandhi Smritiτο οποίο είναι αφιερωμένο στην ζωή του εμβληματικού Ινδού ηγέτη, το οποίο είναι επίσης ο τόπος όπου δολοφονήθηκε το 1948.
H θεματολογία κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών θα εστιαστεί στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, όπου η Ινδία ως μέλος της G4 (ομού με Γερμανία, Ιαπωνία και Βραζιλία) διεκδικεί –με τη στήριξη και της Ελλάδας- θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (υπό το φως και της πρόσφατης υποστήριξης της Ελλάδας στην υποψηφιότητα του Ινδού Δικαστή για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) αλλά και πρωτοβουλίες της ινδικής πλευράς, όπως η International Solar Alliance, στην οποία συμμετέχουν ήδη 121 χώρες, καθώς και η επιτυχημένη πολιτική της επί των νέων τεχνολογιών με τις πρωτοβουλίες της digital India, start upIndia, Smart Cities και το Σχέδιο Blue Economy.
Από πλευράς του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει τις θέσεις μας επί ζητημάτων της περιοχής μας και της ΕΕ (Brexit, PESCO κ.α.), τις διεθνείς πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας (Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, Διαθρησκειακός Διάλογος, Συναντήσεις της Ρόδου), καθώς και την αρχιτεκτονική δημιουργίας τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας με τους περιφερειακούς μας εταίρους και με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Τέλος, δεδομένου του εντεινόμενου ενδιαφέροντος που εκδηλώνει για τη χώρα μας η διαρκώς αυξανόμενη ινδική μεσαία αλλά και επιχειρηματική τάξη, αναμένεται να συζητηθεί η εν εξελίξει προσπάθεια διεύρυνσης τηςσυνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στην προσέλκυση επενδύσεων προς τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά Έλληνας ΥΠΕΞ στη Σιγκαπούρη

Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στη Σιγκαπούρη στις 29 Νοεμβρίου, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, Δρ. Βιβιάν Μπαλακρισνάν, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο.
Αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών, ναυτιλιακών, επενδυτικών και τουριστικών ροών, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών-υποδομών και συνδεσιμότητας υπό το φως της δυναμικής που προσδίδουν συναφείς πρωτοβουλίες όπως το, κινεζικής επίνευσης, OneBelt One Road, οι νέες τεχνολογίες/τηλεπικοινωνίες, θέματα φορολογικής πολιτικής, η αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Σιγκαπούρη και πραγματοποιείται υπό το φως της συμπλήρωσης 50 και πλέον ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1966, καθώς και των σταθερών επαφών κατά τα δύο προηγούμενα έτη, τόσο στο περιθώριο της 11ης Συνόδου Κορυφής ASEM στο Ουλάν Μπατόρ (2016), όσο και της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών ASEM στο Λουξεμβούργο (2015).
Ορόσημο στην πορεία ωρίμανσης των διμερών σχέσεων συνιστά η επικείμενη έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σιγκαπούρη, η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα με στόχο να ανοίξουν δουλειές

Η, επίσης, πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Δημοκρατία της Κορέας στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιείται σε μία περίσταση κατά την οποία, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Νότιος Κορέα, επιζητούν την εμβάθυνση και συστηματοποίηση των διμερών τους σχέσεων.
Η υποστήριξη της χώρας μας προς τη Νότιο Κορέα συνεχίζεται βεβαίως μέχρι σήμερα, με τη σταθερή δημόσια καταδίκη της Ελλάδος των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών της Πιονγκ Γιανγκ.
Από την πλευρά της, η Σεούλ υποστηρίζει τη χώρα μας στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης, ιδίως μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προσφέροντας 3,1 εκατ. δολάρια κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Κατά την επίσκεψή του, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με την ομόλογό του, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, ενώ, στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Λι Νακ Γιον.
Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας, κ. Αμβρόσιο.
Οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών θα περιστραφούν γύρω από τις εξελίξεις στα κύρια διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ, ως προς τα διμερή θέματα, αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές ενίσχυσης των νοτιοκορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα υποδομών, τουριστικής βιομηχανίας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από αμφότερες πλευρές στη συνεργασία στον τομέα ναυτιλίας και της ναυπηγικής.
Επιπλέον, η χώρα μας επιδιώκει την αξιοποίηση της νοτιοκορεατικής τεχνογνωσίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θεσμοθετήθηκε ιδίως μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας τον Οκτώβριο 2017, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού στην Αθήνα για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.
Αναφορικά με τον τουρισμό, το ανοδικό τουριστικό ρεύμα από την Νότια Κορέα στην Ελλάδα καταδεικνύει τα περιθώρια συνεργασίας στον εν λόγω τομέα στο πλαίσιο και της υλοποίησης της τροποποιημένης Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών.
Περαιτέρω, αναμένεται να διερευνηθούν τρόποι αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, δεδομένης και της ολοένα διευρυνόμενης νοτιοκορεατικής αγοράς στον αγροδιατροφικό τομέα.
tribune

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.11.17

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Κοτζιάς: Γελασμένοι οι Αλβανοί αν νομίζουν

ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει δεύτερο βέτο μετά τα Σκόπια για τα σύνορα στο Ιόνιο

Οι Αλβανοί κινούμενοι στη δική τους «λογική» ζήτησαν  διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα νομίζοντας , λανθασμένα, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να προβάλει  βέτο για την είσοδο τους την ΕΕ  στο θέμα της χάραξης των θαλάσσιων συνόρων , λόγω των Σκοπίων και του πρώτου ελληνικού βέτο.

Πρόκειται για λογική που δεν έχει καμία βάση και αφήνει μετέωρη την οποία καλή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς με τέτοιους «παραδόπιστους γείτονες».

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην Ελούντα της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, έχει  αισιοδοξία, αλλά είναι γενικόλογη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία».
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ανοιχτά διμερή θέματα και έγινε ουσιαστική δουλειά, ενώ οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα της εφημερίδας,  ο κ.Κοτζιάς έχει την άδεια από την κυβέρνηση….. να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας , κάτι που γνωστοποίησε  στον συνομιλητή του για όλα τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα.

Όπως τον αλβανικό αλυτρωτισμό,το θέμα της Τσαμουριάς, το τα  σχολικά βιβλία , το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ , τα ζητήματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας , τις  κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα και φυσικά το ζήτημα των άταφων Ελλήνων πολεμιστών του 1940.
O Μπουσάτι από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της καταργήσεως το εμπολέμου που δεν έχει αρθεί αλλά και της οριοθετήσεως των συνόρων κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου με αναφορά στην Χάρτα του Ελνσίνκι.

Με βάση όμως ισχύουσα συμφωνία του 1925 τα σύνορα δεν είναι οριστικά.
Ο ελληνικός στρατός δεν χαράζει σαφώς τα σύνορα στην περιοχή, καθώς υπάρχει θεωρητικώς η δυνατότης να επεκταθούν αυτά μέσα στην Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος) κατά 5 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε στον Αλβανό ΥΠΕΞ  ότι κάνει  λάθος εάν  εκτιμά ότι η Ελλάς δεν μπορεί να θέσει και δεύτερο βέτο σε εθνική υπόθεση,  την στιγμή που έχει ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων. «Εάν η Αλβανία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα το κάνει», τονίζει η πηγή.
Άλλωστε πριν μερικές ημέρες «κατά λάθος»….. υπήρξε τεχνική βλάβη στο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στην Κακαβιά που είχε ως αποτέλεσμα να σχηματισθούν ολόκληρες ουρές αυτοκινήτων πολλών χιλιομέτρων, και οι Αλβανοί κυβερνητικοί να τρέχουν και να μην φτάνουν  .

Ο κ. Κοτζιάς έθεσε στον ομόλογο του χρονικό όριο να αντικατασταθούν τα σχολικά βιβλία παρουσιάζουν  τα σύνορα της Αλβανίας μέχρι τα Ιωάννινα.

Η  ελληνική πλευρά θα επιμείνει επίσης στο ζήτημα της ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να επαναφέρει την Συμφωνία που ακύρωσε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν παρασκηνιακής υποκίνησης  του Ερντογάν.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η εν λόγω συμφωνία επί Υπουργίας Ν.Μπακογιάνη η οποία ακυρώθηκε διότι υπήρξε   και ιταλικός «δάκτυλος».

Όπως και να έχει οι αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας, Αλβανών και  Σκοπιανών αλλά και προσφάτως των Βουλγάρων που θέλουν την Μεγάλη Βουλγαρία» της συνθήκης του Αγ.Στεφάνου , πιστοποιούν ότι περιτριγυριζόμαστε από πολλούς «λύκους»….που αναμένουν μία ευκαιρία για να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη πολλά ύποπτα σχέδια που έχουν  .

 

 

 

 

 

 

 

Κοτζιάς: Θέλουμε και η Αλβανία να γίνει κράτος-μέλος της ΕE

Συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του έχει το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών στην Κρήτη

Κοτζιάς: Θέλουμε και η Αλβανία να γίνει κράτος-μέλος της ΕE

Συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, έχει ξεκινήσει από χθες το πρωί στην Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο, πριν πετάξουν για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συζητάμε ζητήματα που είναι ανοικτά και θέλουμε να τα λύσουμε σήμερα για να αναπτύξουμε προοπτικές για το αύριο. Στο πλαίσιο αυτής της πολύ εντατικής και χωρίς διαλείμματα εργασίας, πήραμε την απόφαση να έρθουμε να επισκεφτούμε τον τόπο, όπου γεννήθηκε ο Δίας και όπου απήγαγε την όμορφη Ευρώπη», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Στον τόπο, όπου ουσιαστικά γεννήθηκε η Ευρώπη, δουλεύουμε με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας. Θέλουμε και η Αλβανία να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ».

«Μας τιμά το γεγονός ότι μας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι μας θα επισκεφθούν τη σπηλιά του Δία. Κατόπιν, θα γευματίσουμε εδώ στο οροπέδιο και θα επιστρέψουμε για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», ανέφερε ακόμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

NEWSBEAST.GR  11/11/2017

 

 

 

 

 

Ο Κοτζιάς γύρισε στα δημόσια ταμεία 3,6 εκ. ευρώ που είχαν δοθεί πριν δέκα χρόνια στην Αφρικανική Ένωση

Στο πλαίσιο της ανάκτησης ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε και εξασφαλίστηκε η επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 3 Νοεμβρίου 2017, του ποσού των 3.590.957,27 Ευρώ.
Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ένωσης στις 22/9/2008 για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων.
Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας.
Ως αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, το ποσό αυτό επεστράφη από την Αφρικανική Ένωση.
Οι προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διεκδίκηση πόρων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις και, συχνά, προς αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα, έχουν καρποφορήσει.
Σήμερα, μαζί με το ως άνω ποσό και την πρόσφατη ανάκτηση 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περιόδου 2008-2009), απέφεραν, μετά από μακρά και επίμονη έρευνα, ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 14 εκ. ευρώ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή χρημάτων της χώρας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.
tribune

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.11.17

 

 

 

 

 

 

 

4.11.17

Απάντηση-κεραυνός ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Δεν σας αφορά η στρατικοποίηση των Δωδεκανήσων γιατί δεν συμμετείχατε στον Β΄ΠΠ»

Σκληρή απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφορικά με την ανακοίνωση περί παραβίασης της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 από την διεξαγωγή της ελληνοαιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» στην περιοχή της Ρόδου.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε για πρώτη φορά με σαφήνεια ότι η Συνθληκη του 1947 σε ότι αφορά το άρθρο περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσσων δεν αφορά την Τουρκία καθότι δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.
Με απλά λόγια είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα τίθεται το αυτονόητο για τα Δωδεκάννησα καθώς μέχρι στιγμής «οχυρονώμασταν» μόνο πίσω από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ περί του δικαιώματος της αυτοάμυνας
«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.»
Το τουρκικό ΥΠΕΞ όπως ήδη σας ενημέρωσε έγκαιρα το pronews.gr είχε εκδόσει προκλητική ανακοίνωση στην οποία επικαλούνταν την Συνθήκη των Παρισίων παρότι δεν συμμείχε σε αυτήν
Το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι «η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή» επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που και ότι «απαγορεύεται η στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».
«Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πολιτική ηγεσία αποφάσισε να πει το αυτονόητο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ μια Συνθήκη της οποίας ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΡΟΣ.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.11.17

 

 

 

 

 

Τι απάντησε ο Κοτζιάς στον Τσαβούσογλου από την Άγκυρα για όσους ζήτησαν άσυλο

Διαφωνίες αλλά και θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Τι απάντησε ο Κοτζιάς στον Τσαβούσογλου από την Άγκυρα για όσους ζήτησαν άσυλο

Τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και την ύπαρξη μιας θετικής ατζέντας επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο των δηλώσεων που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα

«Είναι σπουδαίο να είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας σε ένα κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες, αλλά να υπάρχει αυτή η σταθερή σχέση φιλίας με ειλικρίνεια. Έχουμε και διαφορές έχουμε και διαφωνίες, αλλά έχουμε και μία θετική ατζέντα μπροστά μας για να προχωρήσουμε. Εμείς υποστηρίζουμε, με πάθος θα έλεγα, επειδή έχουμε περάσει και προσωπικές δοκιμασίες, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της δημοκρατίας στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα και σε κάθε είδους πραξικόπημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο Έλληνας υπουργός απεύθυνε επίσημη πρόσκληση τόσο στο ομόλογό του όσο και στον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκ μέρους του Έλληνα προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Από την δική του πλευρά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν μάλλον δηκτικός καθώς αναφέρθηκε στους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα λέγοντας «Δυστυχώς, τα ελληνικά δικαστήρια δεν εξέδωσαν και αυτό μας έχει απογοητεύσει πολύ». Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η Τουρκία δεν θέλει να καταστεί η Ελλάδα καταφύγιο για τους πραξικοπηματίες και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί αν οι αιτούντες άσυλο έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά ο οποίος δήλωσε πως οι αποφάσεις αναφορικά με τη χορήγηση ασύλου λαμβάνονται από την ελληνική Δικαιοσύνη και θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη και «αν δεν ευχαριστούν κάποιους».

NEWSBEAST.GR  11:21 •25/10/2017

 

 

 

 

 

Στην Άγκυρα για επαφές με Ερντογάν ο Κοτζιάς

Στην ατζέντα βρίσκονται διμερή και περιφερειακά θέματα

Στην Άγκυρα για επαφές με Ερντογάν ο Κοτζιάς

Στην Άγκυρα έφτασε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για διήμερη επίσκεψη εργασίας και σήμερα το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου και στην συνέχεια ο κ.Κοτζιάς θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα βρίσκονται διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι. Στην συνέχεια θα γίνει η συνάντηση των αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί μετά το γεύμα εργασίας.

NEWSBEAST.GR   19:36 23/10/2017

 

 

 

 

Τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας που αλλάζουν τα σύνορα και η απάντηση της Αθήνας

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους χάρτες της γεωγραφίας

Τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας που αλλάζουν τα σύνορα και η απάντηση της Αθήνας

«Απαράδεκτους για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τους χάρτες της γεωγραφίας στα σχολεία της Αλβανίας, που συμπεριλαμβάνουν και περιοχές της Ελλάδας, και υπενθύμισε ότι αυτούς τους χάρτες τους έχει δείξει ήδη στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε, όμως, ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις με την αλβανική πλευρά για το θέμα των χαρτών στα σχολικά βιβλία, έχουν τελειώσει όλοι και μένουν μόνο αυτοί στα βιβλία της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου.

Εξαιρετικά αιχμηρός κατά της αλβανικής ηγεσίας εμφανίστηκε νωρίτερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης που είχε κληθεί να απαντήσει επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου σχετικά με τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας που διδάσκονται στην Αλβανία και έστειλε μήνυμα στη γείτονα να εγκαταλείψει εθνικιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις.

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και στην κατοχύρωση, στην πράξη, όλων των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Συναρτώνται όλα τα ζητήματα των δικαιωμάτων της μειονότητας, με την κατάσταση του κράτους δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης και με την υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Επίσης δήλωσε πως «Έχουμε πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, στα βιβλία της 9ης και 12ης τάξης στο σχολείο στην Αλβανία, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κεφάλαιο «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδος».

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της Τσαμουριάς, από το διαμοίρασμα της Β. Ηπείρου, περιοχές όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, ολόκληρη η Ήπειρος, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα. «Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες βλέπουμε ότι οι Αλβανοί επιμένουν και ενώ εμείς, ως δείγμα καλής θελήσεως έχουμε αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον ελληνισμό της Β. Ηπείρου. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση», είπε ο Δ. Καμμένος.

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι ο συνδυασμός της ευρωπαϊκής προοπτικής και της περιφερειακής συνεργασίας στη νότια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας.

«Το μέλλον της Ελλάδας και των άλλων τριών χωρών (Αλβανία, Βουλγαρία, πΓΔΜ) βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά σε μια Ευρώπη που θα συνεργαζόμαστε», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αφού σημείωσε ότι η 2η Υπουργική Συνάντηση ήταν «ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και της φιλίας», πρόσθεσε: «Αυτό που βασικά θέλουμε είναι να συμφωνήσουμε, να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε το τι μας συνδέει, ποιο είναι το μέλλον της περιοχής και κύρια - αυτό που κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική σήμερα - πως θα λύσουμε τα προβλήματα μας και πως θα προωθήσουμε μια θετική ατζέντα».

Υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνεργασία είναι μία από τις 15 μορφοποιήσεις διεθνούς συνεργασίας που έχει κάνει η ελληνική διπλωματία τα περίπου τρία τελευταία χρόνια και η δεύτερη στη Ν.Α. Ευρώπη, όπου υπάρχει και η συνεργασία τεσσάρων χωρών μελών της Ε.Ε. (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα) και στόχος της είναι να συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Παρατήρησε ότι η ελληνική διπλωματία πήρε το μάθημα της από την αλαζονική στάση της Ελλάδας στη δεκαετία του 1990 και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια υποτιμημένη, όλοι αναγνωρίζουν ότι παρά την κρίση που πέρασε είναι η μεγαλύτερη οικονομία και η εξωτερική πολιτική της είναι μιας αναβαθμισμένης πλέον χώρας

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η 2η Υπουργική Συνάντηση έδειξε ότι:

  • Οι κοινωνίες μας, παρά τα όσα λέγονται, βρίσκονται σε μια πορεία και αλληλοκατανόησης και φιλίας.
  • Υπάρχει η θέληση να δούμε όλα τα προβλήματα που κουβαλάμε από το παρελθόν στη βάση της αρχής ότι η Ιστορία δεν πρέπει να είναι η φυλακή μας, αλλά πρέπει να είναι το σχολείο από το οποίο βγάζουμε συμπεράσματα και διδάγματα για το μέλλον.

Σε ερώτηση για τα ακανθώδη ζητήματα στην περιοχή μας ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ο ρόλος της διπλωματίας είναι να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα και σημείωσε: «Υπάρχουν θετικά μηνύματα. Κάθε μέρα μικρά βήματα, κουβεντιάζονται τα ζητήματα αυτά και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αποτελέσματα. Οι σχέσεις ανάμεσα στις κοινωνίες και στους λαούς μας είναι πολύ καλύτερες από ότι περιγράφονται στο δημόσιο λόγο».

Σε ερώτηση για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είπε ότι θα γίνει κάποια στιγμή μια ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα της ονοματολογίας και ό,τι συνδέεται με αυτό.

Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό της πΓΔΜ και σε ερώτηση αν θα ανοίξει νέα συνοριακή διάβαση Ελλάδας-πΓΔΜ στην περιοχή ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι έχουν βρει λύση με τον Σκοπιανό ομόλογο του και θα κάνουν κάτι ωραίο γι αυτό.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο της Συνθήκης Σένγκεν και από αλληλεγγύη και για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου και γιατί αυτό συμφέρει και τη χώρα μας.

Στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και των συνεπειών από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν:

  1. Να γίνει στη Θεσσαλονίκη συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας των τεσσάρων χωρών.
  2. Να γίνει συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών της Πυροσβεστικής στην Πτολεμαϊδα, όπου λειτουργεί από εφέτος η Σχολή Πυροσβεστών και γίνεται συζήτηση για την εκπαίδευση σε αυτή πυροσβεστών από τις άλλες τρεις χώρες.
  3. Να υπάρχει ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές από τζιχαντιστικές ομάδες στην εν λόγω περιοχή και στη Συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη των υπουργών για την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική προστασία. Βρέθηκαν κοινοί τόποι στο μεταναστευτικό και για το προσφυγικό υπάρχει η στήριξη στην υλοποίηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας η συζήτηση είχε να κάνει κυρίως με τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις δυνατότητες διασύνδεσης με τις χώρες της περιοχής.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης έγιναν διμερείς συναντήσεις υπουργών και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ.

Η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα γίνει σε έξι μήνες στη Θεσσαλονίκη και θα ασχοληθεί με τη συνεργασία σχετικά με τα ταμεία και τα κονδύλια συνοχής, που συνδέονται με τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Brexit, και υπάρχει το αίτημα να μην μειωθούν τα κονδύλια προς τις χώρες του νότου της Ευρώπης.

Για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι η «φυσική απόληξη» όλης της περιοχής για την οποία γίνονται οι συζητήσεις και οι υπουργοί που συμμετέχουν στη Συνάντηση την αγαπάνε και θέλουν να την επισκέπτονται.

Το καλό κλίμα της Συνάντησης φάνηκε και στις παρέες υπουργών που αξιοποίησαν την ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα για καφέ και κουβέντα έξω από τις αίθουσες των συνεδριάσεων.

Για την 4η Υπουργική Συνάντηση έχει διατυπωθεί η πρόταση να γίνει στα Τίρανα.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν από την Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, Εσωτερικών Ροβένα Βόντα, Ενέργειας Κόλι Μπέλε, από τη Βουλγαρία οι υπουργοί Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, Ενέργειας Ρόσεν Σιμίτσιεφ, από την πΓΔΜ οι υπουργοί Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι, Ενέργειας Κρέσνικ Μπέκτεσι και από την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματείας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

NEWSBEAST.GR  5/10/2017

 

 

 

 

 


Δεύτερη υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ

Συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών

Δεύτερη υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ

Τετάρτη και Πέμπτη, 4-5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Δεύτερη Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών, καθώς και αξιωματούχων των υπουργείων Ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών των νοτίων Βαλκανίων και αποτελεί συνέχεια της τετραμερούς Υπουργικής Συνάντησης του 2016.

Βασική θεματική της συνάντησης αποτελούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και η περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Εξάλλου, θα τεθούν θέματα ασφάλειας, πυρόσβεσης και ενέργειας.

Από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα προεδρεύσει των εργασιών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας και, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΓΓ, Μ. Βερροιόπουλος.

Με τη λήξη των εργασιών, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, περί ώρα 17:00.

NEWSBEAST.GR  3/10/2017

 

 

 

 

Από το βήμα της 72ης Γενικής Συνέλευσης

Νίκος Κοτζιάς στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

23/09/201714:012
Νίκος Κοτζιάς στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχήΜε στόχο την ανάπτυξη ατζέντας συνεργασίας, η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο έχουν δημιουργήσει μια σειρά τριμερών συνεργασιών με κράτη όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ευρισκόμενη σε μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, διαμήνυσε από το βήμα της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και τόνισε πως με την ανασφάλεια και την αστάθεια στον κόσμο σήμερα, η Ελλάδα διαμορφώνει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. 


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η Ελλάδα προωθεί μια θετική ατζέντα συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις και ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και σταθερότητα, στη Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο νεοσύστατο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. 

Επισήμανε, μάλιστα, πως με βασικό στόχο την ανάπτυξη μια θετικής, πολύπλευρης ατζέντας συνεργασίας με έμφαση σε συνέργειες και κοινές δράσεις, ιδίως μέσω του Πολιτισμού, η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο προκειμένου να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια σειρά τριμερών συνεργασιών με κράτη όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.
Στην κατεύθυνση αυτήν, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε και την ελληνική πρωτοβουλία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με τη σύσταση τετραμερών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. 

«Καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις και ενισχύουμε τη συνεργασία μας με όλα τα όμορά μας κράτη, για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή μας και της ευημερία των λαών μας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται πράξεις και δηλώσεις που υπονομεύουν τις καλές σχέσεις γειτονίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ονομασία, σημειώνοντας πως διατηρεί μια φιλική προσέγγιση. Ξεκαθάρισε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: Ένα αμοιβαίο αποδεκτό όνομα erga omnes. Διαπίστωσε επίσης πως «η ελληνική πρωτοβουλία σχεδιασμού των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της εφαρμογής τους, έχει ενισχύσει τις σχέσεις μας και διευκολύνει τις προσπάθειες που κάνουμε για να αντιμετωπιστεί το άλυτο ακόμα πρόβλημα του ονόματος».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα. Τόνισε ακόμα πως «έχουμε επανειλημμένα σημειώσει πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να προωθούνται με μια συνεχή αμφισβήτηση συνόρων από τη γείτονα ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς εξέπεμψε το μήνυμα ότι «ο στόχος μας συνοψίζεται σε μια έννοια την οποία υιοθέτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία: Να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. «Ένα κράτος χωρίς κατοχή, χωρίς εξωτερικές εγγυήσεις και χωρίς οποιοσδήποτε να έχει παρεμβατικά δικαιώματα» ξεκαθάρισε. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, σημειώνοντας πως «δυστυχώς τερματίστηκε τον Ιούλιο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία επειδή η τούρκικη πλευρά και αυτή των τουρκοκυπρίων ήταν οι μόνοι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που δεν θέλανε να γίνει ένα ουσιαστικά κανονικό κράτος η Κύπρος, χωρίς παρεμβάσεις και ξένη κατοχή».

Δήλωσε, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη συζήτηση επί του βασικού διεθνούς ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων μόλις η Τουρκία επιδείξει σαφή βούληση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στο πλαίσιο των παραμέτρων που όρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντανά.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς καταδίκασε απερίφραστα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την τελευταία δοκιμή και το παράνομο πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το πρόγραμμα αυτό, προσέθεσε, υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, καθώς και ασφάλεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ, ώστε ο Οργανισμός να παραμείνει επίκαιρος σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες και επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στο έργο του.

https://www.youtube.com/watch?v=Mdu-sDSF6pA

24/9/2017

 

 

 

 

Κοτζιάς: Η Δημοκρατία στην Κύπρο θα λειτουργήσει όταν καταργηθεί η στρατοκρατία των Τούρκων

«Νιώθω να έχω δύο πατρίδες: τη μητέρα μου Ελλάδα και την αδερφή μου Κύπρο»

Κοτζιάς: Η Δημοκρατία στην Κύπρο θα λειτουργήσει όταν καταργηθεί η στρατοκρατία των Τούρκων

Από την Νέα Υόρκη που βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς για την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε η Παναμερικανική Ένωση Κυπρίων έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το Κυπριακό.

«Οι βαρβαρότητες σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων δεν θα περάσουν» τόνισε, χθες το βράδυ.

Στο πλαίσιο της τιμητικής βραδιάς του απονεμήθηκε το «Βραβείο Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, για τον πατριωτισμό και το κύρος του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καθώς και για την στάση που έχει δείξει στο κυπριακό.

«Νιώθω να έχω δύο πατρίδες: τη μητέρα μου Ελλάδα και την αδερφή μου Κύπρο» δήλωσε συγκινημένος ο υπουργός Εξωτερικών  στον χαιρετισμό που απηύθυνε παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε άτομα με «παραδειγματική προσφορά στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου», αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στους αποδέκτες του  συμπεριλαμβάνονται, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τσαρλς Σούμερ κ.α.

Η εκδήλωση τελεί υπό την τιμητική προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, οι οποίοι βεβαίως ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Όπως, επίσης, παρόντες ήταν στην τιμητική βραδιά, και o Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας και της Κύπρου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, στον χαιρετισμό που απηύθυναν στην εκδήλωση, εξήραν τη στάση και τις θέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και συνεχάρησαν την Ομοσπονδία των Κυπρίων αποδήμων για την απόφασή τους να τιμήσουν επάξια με το σύμβολο της Ελευθερίας τον Νίκο Κοτζιά. «Έναν καταξιωμένο πολιτικό της Ελλάδας» όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, «έναν άνθρωπο με τον οποίο δώσαμε μαζί τις μάχες στο Κραν Μοντανά και ξεπεράσαμε τα προβλήματα που δημιούργησαν όχι μόνο η τουρκική αδιαλλαξία αλλά και κάποιοι άλλοι "φίλοι" που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία».

«Οι απόψεις που επανειλημμένα εκφράζει, ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να σταθεί, σταθερά και με αποφασιστικότητα, στο πλευρό της Κύπρου, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση και στήριγμα του αγώνα μας» τόνισε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού, επισημαίνοντας ότι οι Κύπριοι της Αμερικής τιμούν τον Ν. Κοτζιά επίσης «για τη στάση που κράτησε στις τελευταίες συνομιλίες στην Ελβετία, επιμένοντας πως δεν υπάρχει λύση με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εστιάζοντας στις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις στην Κύπρο, ούτε και να παραμείνει η ίδια εγγυήτρια δύναμη στη Μεγαλόνησο.

«Η Δημοκρατία σε όλη την Κύπρο- και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους- θα λειτουργήσει μόνον όταν καταργηθεί η στρατοκρατία των Τούρκων» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε κάθε ευκαιρία, υπογράμμιζα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη μία πραγματική λύση. Μία λύση που θα την κάνει κανονικό κράτος του 21ου αιώνα με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία».

Παράλληλα,  ανέλυσε τις ελληνικές προτάσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων από ένα Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. Επιπλέον, υπογράμμισε την υιοθέτησή τους από τον γγ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τις χρησιμοποίησε ως βάση της πρότασής του το τελευταίο βράδυ των συνομιλιών στην Ελβετία.

Τόνισε δε, ότι η άρνηση της Τουρκίας να παραιτηθεί από τα όποια εγγυητικά και παρεμβατικά της «δικαιώματα», είχε σαν αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης. «Ήταν όμως μία διάσκεψη, στην οποία καθιερώθηκε ως κομβικό το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων» αποσαφήνισε  ο κ. Κοτζιάς.

Επικριτικός ήταν και απέναντι σε όσους του προσάπτουν «εθνικισμό» στο Κυπριακό, αποσαφηνίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. «Ο εθνικισμός» είπε «δεν σέβεται το διαφορετικό και θεωρεί τη δική του ταυτότητα ολοκληρωτικά ανώτερη κάθε άλλης. Αντίθετα, ο πατριωτισμός συνδέεται μεν με ένα αίσθημα αγάπης προς τον πάτριο χώρο, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον πάτριο πολιτισμό, συνδυάζεται όμως και με έναν βαθύ διεθνισμό, καθώς αναγνωρίζει την αξία και των άλλων "πατρίδων"».

Στην περίπτωση της Κύπρου καταγράφηκε «η πιο ανόητη, αλλά και πιο ακραία περίπτωση εθνικισμού στην περιοχή μας». «Το ερώτημα είναι απλό: η πάλη για την κατάργηση των εγγυήσεων είναι μία μάχη προς τα πίσω; Είναι μία μάχη εθνικιστική; Η μετεξέλιξη της Κύπρου σε φυσιολογικό, σε κανονικό κράτος είναι ένα άδικο, ακόμα και αφύσικο αίτημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς. Χαρακτήρισε μάλιστα ορισμένους, σε Ελλάδα και Κύπρο, ως «υποστηρικτές των απαιτήσεων της Τουρκίας», καθώς θεωρούν ως αυτονόητη τη θέση της Τουρκίας για τη συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο. «Η υιοθέτηση ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων τρίτων είναι η χειρότερη μορφή άρνησης του πατριωτισμού» συμπέρανε ο yπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα καυτηρίασε και τη μεροληπτική στάση του Νορβηγού διαμεσολαβητή Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «η κριτική στον Άιντε δεν είναι πολεμική προς τον ΟΗΕ». «Συνολικά» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς «η συμπεριφορά του κ. Άιντε δεν ήταν ενός ανθρώπου που αναζητούσε έντιμους συμβιβασμούς στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, τις οποίες συχνά αγνοούσε, αλλά ενός παράγοντα που ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και αδίκως, περισσότερο απ' ό,τι την Τουρκία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς ήταν ξεκάθαρος ως προς την στάση της ελληνικής πλευράς και του ιδίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού: «Εμείς θα εξακολουθούμε να παλεύουμε εκεί όπου ταχθήκαμε. Οι βαρβαρότητες σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων δεν θα περάσουν».

Όσο για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε με αισιοδοξία. «Η Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Κύπρος θα ζήσει και θα συνεχίσει να πορεύεται περήφανη, με την ομορφιά της Αφροδίτης μέσα στη Ιστορία. Και εγώ θα είμαι περήφανος που υπήρξα κομμάτι αυτής της ιστορίας» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, προκαλώντας ένα ξέσπασμα συγκίνησης στο ακροατήριό του που σηκώθηκε όρθιο για να τον χειροκροτήσει όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

NEWSBEAST.GR  22/9/2017

 

 

 

 

Τι συζήτησε στον ΟΗΕ για τα Σκόπια και το Κυπριακό ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Τι συζήτησε στον ΟΗΕ για τα Σκόπια και το Κυπριακό ο Νίκος Κοτζιάς

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ήταν τα τρία θέματα που συζητήθηκαν το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια συζήτηση την οποία ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», σημειώνοντας ότι ο κ. Γκουτέρες επίσης εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ειδικότερα όσον αφορά το ονοματολογικό, στο πλαίσιο της συζήτησης -παρόντος του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς- ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».

Ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». «Υπογραμμίσαμε», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Γκουτέρες ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσε την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΗΕ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με απουσία δυσμενών αντιδράσεων προς την Ελλάδα στο θέμα της παραλαβής των αντιπυραυλικών συστημάτων S300, σε αντίθεση με την Τουρκία τώρα και την αγορά των S400, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την Ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω σήμερα τον χρόνο να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε (...)».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την περαιτέρω πορεία επίλυσης του Κυπριακού τόνισε τη σημασία του «open ended», μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας, μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας από την αρχή των διαπραγματεύσεων το 2016, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές. Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά» επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων- και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».

Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωση τύπου του ΟΗΕ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο ΓΓ με τον Ν. Κοτζιά, ο κ. Γκουτέρες «επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη την οποία έχει επιδείξει η Ελλάδα και οι πολίτες της απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», ενώ «άκουσε τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την σημερινή κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό» και τέλος καλωσόρισε τις νέες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ «διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις δύο χώρες σε αυτή την προσπάθεια».

NEWSBEAST.GR  18/9/2017

 

 

 

Στη Γ.Σ του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη ο Κοτζιάς

Θα έχει μαραθώνιο επαφών

Στη Γ.Σ του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη ο Κοτζιάς

Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της Συνόδου, από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, θα έχει μαραθώνιο επαφών τόσο με ξένους ομολόγους του όσο και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ θα μετάσχει στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, σε ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου, με την εκφώνηση της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών-μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (21/9), το οποίο συστάθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου θα λάβουν χώρα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου στις 22/9, καθώς και τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας- Ρουμανίας, στις 22/9. Συναντήσεις που αποτελούν συνέχεια των σχετικών ελληνικών πρωτοβουλιών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλίες σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του το Παγκόσμιο Κογκρέσο Εβραϊκών Οργανώσεων (World Jewish Congress, στις 18/9) και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (21/9), κατά τις οποίες θα βραβευθεί για τη συνεισφορά του αφενός στην προοπτική ειρήνης στη Μέση Ανατολή και αφετέρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αντίστοιχα.

NEWSBEAST.GR  15/9/2017

 

 

 

 

Κοτζιάς: Να καταδικάζουμε και τις χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Κορέα

Κοτζιάς: Να καταδικάζουμε και τις χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Κορέα

Την ανάγκη να μην καταδικάζουμε μόνο τη Βόρειο Κορέα αλλά και εκείνες τις χώρες οι οποίες την τροφοδοτούν με γνώση, τεχνολογία και υλικά, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε επί ένα διήμερο στο Ταλίν στο πλαίσιο της εσθονικής Προεδρίας στην Ένωση. Μάλιστα, κατονόμασε τις χώρες αυτές και απέσπασε την υπόσχεση ότι θα εξεταστεί το ζήτημα από την Επιτροπή.

Ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, χαρακτήρισε ως παραγωγικό και δημιουργικό το διήμερο των συζητήσεων τόσο τις χθεσινές συνεδριάσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Βόρεια Κορέα μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, όσο και τις σημερινές που εστιάστηκαν στις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και -στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των υποψηφίων χωρών- στην πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Ειδικότερα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στο συμβούλιο συζητήθηκε η ανάγκη της συμβολής της ΕΕ στην ειρήνη και στη επίτευξη λύσης δύο κρατών, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε αφενός ότι πρέπει «να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη Συρία» και αφετέρου ότι «η ΕΕ θα πρέπει να διατυπώσει μία συνολική άποψη για την περιοχή, σε ζητήματα όπως είναι αυτό της συνοχής της Συρίας και του Ιράκ, καθώς η προστασία των Κούρδων».

Σχετικά με τις μεθόδους εργασίας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπόκεινται στην πολιτική ευθύνη και να μην έχουν τον πρώτο λόγο οι διάφοροι γραφειοκράτες της Επιτροπής, καθότι δεν μπορούν ζητήματα τα οποία συμφωνούνται σε επίπεδο υπουργών να ανακινούνται και να ξανατίθονται από τη σκοπιά κάποιων γραφειοκρατών της ΕΕ. Όσο δε για τα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά», αναφέροντας και μια σειρά από παραδείγματα που καταδεικνύουν το πώς γίνεται η κατάχρησή τους.

Στο πλαίσιο μιας συζήτησης με επίκεντρο τη Βενεζουέλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδέονται με διπλωματικές ενέργειες και διαμεσολαβήσεις. Μια θέση που την στήριξε και η Πορτογαλία όπως και άλλες χώρες.

Στο Συμβούλιο ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις και με τις χώρες της ανατολικής γειτονίας, όπως επίσης και με τις υποψήφιες χώρες, τέσσερις από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, ενώ στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε διμερές επίπεδο με μία σειρά από υπουργούς και επιτρόπους, όπου κατέστη σαφές κάτω από τι όρους και προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες.

Τέλος, ο κ. Κοζιάς ερωτηθείς σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και τις φωνές που υψώνονται υπέρ της διακοπής της, επισήμανε ότι όντως «υπάρχουν φωνές που μιλάνε για διακοπή και φωνές που μιλάνε για αναβολή, αλλά υπάρχει και μία συμφωνία, πως πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

9/9/2017

 

 


ΒΕΤΟ στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

θέτει η Ελλάδα για τους διωγμούς στην Β. Ήπειρο!

Posted by olympiada στο Αύγουστος 31, 2017

Σκληρή στάση του Υπουργείου Εξωτερικών

απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις

της αλβανικής κυβέρνησης

της βάρος των Βορειοηπειρωτών,

που παραπέμπουν στις σκοτεινές οι μέρες του καθεστώτος Αλία.

«Εάν δεν συμμορφωθείτε, ξεχάστε την Ευρώπη» είναι το μήνυμα που εστάλη από την Ελληνική πλευρά, με αυστηρή απαίτηση παύσης κάθε δίωξης κατά του ελληνικού στοιχείου της Αλβανίας και πλήρη σεβασμό σε περιουσίες και δικαιώματα.

Αναστάσιος Αλβανίας: «Δεν με φοβίζουν οι απειλές»

Posted by arch στο Δεκέμβριος 29, 2012

Αναστάσιος Αλβανίας: «Δεν με φοβίζουν οι απειλές»
«Δεν με φοβίζουν οι απειλές» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

Αναφέρεται φυσικά στις επιθέσεις και απειλές ακόμα και κατά της φυσικής του ακεραιότητας, από ακραίες ομάδες και συγκεκριμένα από το κόμμα της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, το οποίο τον καλεί να εγκαταλείψει την Αλβανία.

newsbomb.gr

Άστραψε και βρόντηξε ο Αναστάσιος!

Posted by arch στο Φεβρουαρίου 5, 2013

Άστραψε και βρόντηξε ο Αναστάσιος !

«Όσοι θέλουν να προσβάλουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, προσβάλουν τη νοημοσύνη του αλβανικού λαού και εν τέλει τον εαυτό τους» είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Εκανε λόγο για την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, από χώρο της «τέχνης», των ΜΜΕ και εθνικιστικών κύκλων κ.α. Οι πιστοί που βρέθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, αμέσως μετα τη το κήρυγμα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την συμπαράσταση τους στον φωτισμένο ιεράρχη

Στα Σκόπια σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ

Στα Σκόπια σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς

Η περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας στην πορεία εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης με έμφαση στην εφαρμογή και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι περιφερειακές εξελίξεις και η διερεύνηση των προθέσεων περί του ονοματολογικού, θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα αυθημερόν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο Ν. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία ξεκίνησε σήμερα το πρωί οδικώς από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τα Σκόπια όπου ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει αρχικά συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και στη συνέχεια σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόρκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

NEWSBEAST.GR  31/8/2017

 

 

 

 

 

Οργή Κοτζια για μία ακόμα παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια

Posted by netakias.com στο Αύγουστος 16, 2017

greek_flagΟργή της Αθήνας για μία ακόμα παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια
Για μία ακόμη φορά η πΓΔΜ παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία προκαλώντας την οργή της Αθήνας. Η οργή αυτή εκφράστηκε με μια ανακοίνωση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων. Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη. Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα. Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ».

Διαδώστε το!

 

 

Κοτζιάς: Σχέδιο υπονόμευσης του Κυπριακού από τον Άιντε

«Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες»

Κοτζιάς: Σχέδιο υπονόμευσης του Κυπριακού από τον Άιντε

Δριμεία επίθεση στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντε, εξαπολύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις​ διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, την οποία παραχώρησε από κοινού στη​«Νέα Σελίδα» και στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών χρεώνει στον ειδικό διαμεσολαβητή προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο κ. Άιντε πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας. «Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που, όπως φάνηκε, συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό.

Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι μας πήγε ο κ. Άιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον, του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα. Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφό τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Άγκυρας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα».

NEWSBEAST.GR  22/7/2017

 

 

 

 

Με αιχμές το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την Άγκυρα για αδιαλλαξία

Με αιχμές το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Με αιχμές κατά της Τουρκίας την οποία κατηγορεί για «αδιαλλαξία» στέλνει το δικό του μήνυμα για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου» για την 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 1974.

«Η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν ενωμένες τον τιτάνιο αγώνα τους για τα δίκαια του ελληνισμού, της Κύπρου και του κυπριακού λαού, και για την αποκατάσταση της ελευθερίας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να απαλλαγεί η Κύπρος από τα τουρκικά στρατεύματα, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ζήσουν σε ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς την μπότα των τουρκικών στρατευμάτων» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

«Το οφείλουμε ως φόρο τιμής στους πεσόντες αδελφούς μας, Κυπρίους και Ελλαδίτες, και όλους τους ηρωικούς υπερασπιστές της Κύπρου, που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974» συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισημαίνει πως «η σημερινή θλιβερή επέτειος συμπίπτει με μια χαραμάδα ελπίδας. Ελπίδα όχι για άμεση λύση του Κυπριακού, την οποία δυστυχώς η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία δεν καθιστά δυνατή ακόμα, αλλά ελπίδα γιατί η διεθνής κοινότητα φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί το αυτονόητο, που αποτυπώνεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ότι δηλαδή η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό σύγχρονο κράτος, πλήρως κυρίαρχο, πλήρως ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο» και προσθέτει: «Σε ένα τέτοιο κράτος δεν έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικές δουλείες του παρελθόντος, όπως ο "εγγυητικός" ρόλος τρίτων κρατών, που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να κατέχει έκτοτε, με στρατεύματα, το 37% του εδάφους της».

Ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του κάνει επίσης μία αναδρομή στα σαράντα τρία χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 «που ακρωτηρίασε εδαφικά την Κύπρο, άφησε πίσω της πολλά θύματα, προκάλεσε το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, οδήγησε στον ξεριζωμό και την προσφυγιά 200.000 Κυπρίους, προκάλεσε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σύληση του ελληνικού και χριστιανικού ορθόδοξου ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της Κύπρου, ενώ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα το έγκλημα του τουρκικού εποικισμού».

Σημειώνει δε ότι «από τότε έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας, διαρκών και κατάφωρων τουρκικών παραβιάσεων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή της, απαιτούν τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και καταδικάζουν την παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα, καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να μην την διευκολύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο».

NEWSBEAST.GR   9:46 20/07/2017

Διαβάστε ακόμα

 

 

 

 

Κοτζιάς: Ο Τσαβούσογλου συνηθίζει να με ακολουθεί

«Σοβαρή και ενδιαφέρουσα» η συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς για το θέμα της ΠΓΔΜ

Κοτζιάς: Ο Τσαβούσογλου συνηθίζει να με ακολουθεί

Σοβαρή και ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ για το θέμα της ΠΓΔΜ Μάθιους Νίμιτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια.

«Με ενημέρωσε για το κλίμα που βρήκε. Από την πλευρά μου, τον ενημέρωσα για το πώς σκεφτόμαστε εμείς, μετά από τις συναντήσεις που κάναμε με την καινούργια κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας. Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή και να αναζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης», δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι από επικοινωνιακής τουλάχιστον απόψεως υπάρχουν ενδείξεις εποικοδομητικής συμπεριφοράς από την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι οποίες θα πρέπει ωστόσο, όπως είπε, να γίνουν ουσιαστικές.

Κληθείς να σχολιάσει, προ της αναχωρήσεώς του από τις Βρυξέλλες για τη Λευκωσία, το γεγονός ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα, ο Ν. Κοτζιάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε τα εξής:

«Έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο. Συνηθίζει να με ακολουθεί. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους. Εμείς πάμε στην Κύπρο να συζητήσουμε τη συνέχεια της Διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία, τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στις διμερείς [σχέσεις], αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη την τελωνειακή ένωση».

Την άποψη ότι υπάρχουν κάποιες νέες ευκαιρίες για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αναζήτηση πιθανών λύσεων ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξέφρασε με δήλωσή του και ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Νίμιτς μολονότι δήλωσε εκ φύσεως αισιόδοξος, επικαλούμενος ρεαλισμό, επισήμανε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο». Υποσχέθηκε όμως ότι ο ίδιος θα κάνει «το καλύτερο δυνατό για να επανενεργοποιήσω σοβαρές συζητήσεις και να αναζητήσω πιθανές λύσεις».

NEWSBEAST.GR  17/7/2017

Διαβάστε ακόμα

 

 

 

Τους διέλυσε ο Κότζιας! Σήμερα κάνουν παραβιάσεις, αλλά ακόμη να χωνέψουν την ήττα στην Γενεύη! (βίντεο)

Αφήνω εδώ το βίντεο με το Χρονικός της Διαπραγμάτευσης που θα μείνει στην Ιστορία για το ξεφτίλισμα των Τούρκων

Τους διέλυσε ο Κότζιας με ουσιαστική επιχειρηματολογία και τακτική.

Μέχρι και στις αρχές που καθόρισαν τον δυτικό πολιτισμό αναφέρθηκε..

Όσοι στην Κύπρο επιμένουν να υπογράψουμε λύση δίδοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά στην Κύπρο ή/και να διατηρεί στρατεύματα, είναι βλάκες, επικίνδυνοι και ανεύθυνοι.

Ας μην θεωρούμε επίσης ότι γνωρίζουμε τα πάντα ενώ είμαστε παντελώς αχάπαροι.

Σήμερα και ο τελευταίος γνωρίζει τι εστί Τουρκία.

Τα γεγονότα των τελευταίων ετών στην Τουρκία πότισαν με γνώση τους αχάπαρους που το μόνο που γνωρίζουν είναι να επαναλαμβάνουν ποιήματα χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική γνώση περί γεωπολιτικής κτλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2004 μας έλεγαν να εμπιστευτούμε την Τουρκία ότι θα εφαρμόσει υποσχέσεις σε βάθος χρόνου όπως π.χ. αποχώρηση στρατευμάτων!

Σήμερα ευτυχώς δεν συζητάμε μεταξύ μας με τέτοιους όρους και επίπεδο.

Posted by netakias.com στο Ιουλίου 14, 2017

Διαδώστε το!

 

 

Ν.Κοτζιάς σε Αγκυρα:

«Ελπίζω να καθίσετε φρόνιμα»!

- Η Αθήνα ετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο» στην Α.Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ήταν αυτός που πήρε την τελική απόφαση στη διάρκεια του δραματικού δείπνου, που τελείωσε στις 2 το πρωί (τοπική ώρα) της Παρασκευής, με την κατάρρευση των συνομιλιών, όταν κατάλαβε ότι η Ελλάδα δεν είχε πέσει στην παγίδα και δεν θα πήγαινε στην ελβετική πόλη ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας για να δώσει «γη και ύδωρ».
Όταν έγινε γνωστή η τουρκική απόφαση, οι παρευρισκόμενοι στο δείπνο πάγωσαν καθώς είχαν προηγηθεί οι πολύ οδυνηρές υποχωρήσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παραχωρούσε στην Τουρκία δικαιώματα εις βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Πίστευαν ότι ο πικρός συμβιβασμός που πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης, ελπίζοντας ότι θα εξασφάλιζε τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, θα ανάγκαζε τους Τούρκους να δεχθούν τη συμφωνία για τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Εκείνη τη στιγμή της κατάρρευσης ο κ. Κοτζιάς πήρε τον λόγο και είπε ότι εύχεται «να... καθίσει φρόνιμα» η Τουρκία και να μην προκαλέσει κρίσεις είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις συζητήσεις της γαλλικής TOTAL, είτε στο Αιγαίο, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ελλάδα μες στο καλοκαίρι.
Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν το τελεσίγραφο του Αυγούστου του 1974, όταν και η Τουρκία προχώρησε στη δεύτερη εισβολή.
Ο Τούρκος υπουργός είπε στον κ. Κοτζιά ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η Διάσκεψη με επιτυχία, «τότε το σκηνικό αλλάζει. Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι γεωτρήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ηταν μία καθαρή απειλή. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας τού είπε, ενώπιον και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ότι θα αποτελέσει εχθρική ενέργεια οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε να αντιμετωπίσει περισσότερα και μεγαλύτερα θέματα από το Κυπριακό, είχε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ωμά παραδέχθηκε στον Νίκο Κοτζιά και στον Νίκο Αναστασιάδη ότι τα τουρκικά στρατεύματα -τα οποία, όπως ωμά παραδέχθηκε, θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά τη λύση- θα χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία θεωρήσει ότι κινδυνεύει έστω και ένας Τούρκος ή Τουρκοκύπριος.
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε:
Υποπτες μεθοδεύσεις με φόντο το Ενεργειακό
Γνώστης του παρασκηνίου είπε ότι ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου και κατέρρευσαν τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου.
Ο λόγος της ανησυχίας του κ. Κοτζιά ήταν μία άλλη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου και αφορούσε τα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ανύποπτο χρόνο οι Βρετανοί, που παίζουν τον πιο βρώμικο ρόλο στο Κυπριακό, ξεκίνησαν να μουρμουράνε για την ανάγκη να αναβάλει το ενεργειακό της πρόγραμμα η Κύπρος.
Ο κ. Αναστασιάδης και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αποφάσισαν να αγνοήσουν τις βρετανικές παρεμβάσεις, αν και ο κ. Κοτζιάς θέλησε να στείλει το μήνυμά του. Στράφηκε προς τον υπουργό Ευρώπης της Βρετανίας, σερ Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος επιχείρησε επίσης να φορτώσει ευθύνες στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το αδιέξοδο, και του είπε: «Αυτό που ανέφερες, θα το θυμάμαι για πάντα. Θα το θυμάμαι κατά τις συζητήσεις για το Brexit».
Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών και του τόνισε μία-μία τις λέξεις: «Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε δύο ψήφους στην Ε.Ε. Θα ήθελες να σου φερθούμε ανάλογα;». Ο κ. Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί στον κ. Κοτζιά ότι οι θέσεις των πολιτικών διαφέρουν από αυτές των γραφειοκρατών.
Είναι σημαντικό ότι ο σερ Ντάνκαν με τους Τούρκους και τον κ. Αϊντα είχαν κανονίσει να φέρουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας για να υπογράψουν τη συμφωνία. Οταν το πληροφορήθηκε ο κ. Κοτζιάς από τους Ελβετούς, συμφώνησε με τον κ. Τζόνσον να μιλήσει ο κ. Τσίπρας με την κυρία Τερέζα Μέι στο τηλέφωνο. Ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι οργανώθηκε και το «σκότωμα» της Πενταμερούς στο υψηλότατο επίπεδο. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας άκουσε τα επιχειρήματα του Ελληνα ομολόγου της, ότι «δεν υπάρχει πρόοδος, γιατί να πάμε;», και του απάντησε: «Συμφωνώ, Αλέξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος».
Η Τουρκία απειλεί την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο
Πλέον σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Ουδείς εμπιστεύεται τον Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε, «ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι τα προβλήματά του με τους Κούρδους, μέσα στην Τουρκία, στη Συρία και το Ιράκ έχουν πολλαπλασιαστεί». Ηταν διάχυτη η εντύπωση στο Κρανς-Μοντάνα ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι «ένα πληγωμένο θηρίο» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει εναντίον των αδυνάτων.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μας μίλησε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, «ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβητεί τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και τις καλές υπηρεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ, παραπέμπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις του σε σχέδιο β', το οποίο εφαρμόζει η Τουρκία».
Η πηγή μας αναφέρθηκε στη μεταφορά νερού και σύντομα και ηλεκτρισμού, από την Τουρκία, στα Κατεχόμενα. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα εκφράζουν φόβους ότι ο Τ. Ερντογάν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στη συνέχεια σε ενσωμάτωση με την Τουρκία. Σκέφτεται επίσης και την «ταϊβανοποίηση» των Κατεχομένων ή μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους, η οποία θα συνιστά αναβάθμιση του οικονομικού πρωτοκόλλου που υπογράφουν κάθε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με την πηγή μας, «μεγάλοι χαμένοι από το φιάσκο της Πενταμερούς είναι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται πλέον τον κίνδυνο απορρόφησής τους από την Τουρκία. Η ηγεσία τους, ωστόσο, στο Κρανς-Μοντάνα έπαθε αφωνία. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλούσε μόνο όταν το επέτρεπε ο Τσαβούσογλου».
Τι έδωσε ο Αναστασιάδης
Όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ άρχισε να διαβάζει τις γραπτές προτάσεις του κ. Αναστασιάδη διαπίστωσε το πρόβλημα της «κότας και του αυγού» («the problem of the chicken and the egg», είπε). Ακολούθησαν συζητήσεις που κράτησαν ώρες και πολλές συναντήσεις, στην προσπάθεια του κ. Γκουτέρες να φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα.
Οι υποχωρήσεις του προέδρου της Κύπρου χαρακτηρίστηκαν δραματικές και οδυνηρές, όμως οι Τούρκοι και οι Βρετανοί δεν εντυπωσιάστηκαν ακόμα και όταν τους χάρισε την εκ περιτροπής προεδρία. Ετσι, ο γ.γ. του ΟΗΕ προσπάθησε να δώσει στον κ. Αναστασιάδη την κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά να αποδεχθεί την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.
Ο κ. Αναστασιάδης άστραψε και βρόντηξε. Δεν μπορούσε να δεχθεί άλλες υποχωρήσεις διότι θα έχανε το δημοψήφισμα, ενώ θεωρούσε ότι «τον έριξαν». Σε δύο περιπτώσεις τον είδαμε να μιλά στον Βρετανό ύπατο αρμοστή στη Λευκωσία με έντονο και εκνευρισμένο ύφος.
Αμέσως μετά ήταν η προκαθορισμένη συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο κ. Κοτζιάς έφτασε στον χώρο της Διάσκεψης και, ενώ πάντα χαιρετούσε τους δημοσιογράφους, προχώρησε με βλοσυρό ύφος και χωρίς να τους δώσει σημασία. Ηταν μία πολύ σύντομη συνάντηση λίγων λεπτών.
Όπως ομολογούν πηγές και από τις δύο πλευρές, ο κ. Κοτζιάς είπε στον Πορτογάλο διπλωμάτη: «Η ελληνική πρόταση δεν αλλάζει. Θέλουμε κατάργηση των εγγυήσεων, τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. Να κάνετε το καθήκον σας και να προστατέψετε ένα κράτος-μέλος σας».
Ο κ. Κοτζιάς προχώρησε λέγοντας ότι «εσείς ο ίδιος, ως επικεφαλής του ΟΗΕ, έπρεπε να υποβάλετε αυτή την πρόταση». Η συνέχεια δόθηκε δύο ώρες μετά, στο δείπνο. Ο κ. Γκουτέρες, πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας, ετοιμάστηκε για... τον θρίαμβό του.
Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά περισσότερο για την Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου «τού έκανε πλάκα», όπως το έθεσε διπλωματική πηγή. Οταν ήρθε η στιγμή του «πάρε-δώσε», μαζί με το επιδόρπιο, ο Τούρκος υπουργός έκλεισε το θέμα και τη Διάσκεψη. «Δεν σας δίνουμε τίποτα», είπε...
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 10.7.17

 

 

Οι Νταβατζηδες ειναι με τους Τουρκους κατα του Κοτζια οταν σημερα όλος ο Γερμανικός γράφει

«Η Τουρκία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό»

Nikos Kotzias

Handelsblatt: Η Τουρκία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό

Handelsblatt: Η Τουρκία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό
Για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνεται «κατά κύριο λόγο η Τουρκία», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει, «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα», δεδομένου ότι «παρά τη σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, σημαντικά επίμαχα θέματα παρέμειναν άλυτα.

«Το ζήτημα ‘ασφάλεια και εγγυήσεις’ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν ο γόρδιος δεσμός που απέτρεψε μια συμφωνία. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου και ότι πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».
Σύμφωνα με την Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».
«Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη. Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτυχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης», σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Tagesspiegel του Βερολίνου. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το διχοτομημένο νησί και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων μπορεί να συνεχιστεί η διαμάχη για τα πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».
«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά», τονίζει το Spiegel Online, παρατηρώντας ότι «οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι και η Τουρκία επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλο» για την κατάληξη.
Για «ολοκληρωτικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau και εκτιμά ότι «έτσι απέτυχε η μέχρι σήμερα πιο πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Η διχοτόμηση του νησιού εδραιώνεται».
Τέλος, η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επειδή διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων». Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η επανένωση δεν είναι ορατή».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsche Welle Posted by netakias.com στο Ιουλίου 9, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

Ο Κοτζιάς πέτυχε εθνική νίκη: Λύση πλέον μόνο με αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και άρση των εγγυήσεων!

Posted by olympiada στο Ιουλίου 5, 2017

Κάναμε συζήτηση για Συνθήκη Εγγυήσεων & αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί 1/3 -@NikosKotzias http://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/delose-upourgou-exoterikon-kotzia-se-demosiographous-kata-ten-exodo-tou-apo-ton-khoro-tes-diethnous-diaskepses-gia-to-kupriako-crans-montana-04072017.html …

Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA

@NikosKotzias Υποβάλαμε 10 ερωτήματα για Συνθήκη Συμμαχίας & παρουσία κατοχικών στρατευμάτων 2/3 -@NikosKotzias

 

 

Νίκος Κοτζιάς σε Νίκολα Ντιμιτρόφ:

Θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες στα Σκόπια αφού λύσουμε το ονοματολογικό!!!!!!!!

Πρόταση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, να επισκεφθεί τα «όμορφα Σκόπια» αποδέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, όπως έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του που επέλεξε το πρώτο του ταξίδι να είναι στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της Αθήνας που η γειτονική μας χώρα βρήκε το δρόμο της σταθερότητας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τάσσεται αταλάντευτα υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της πΓΔΜ όπως και της μη επέμβασης τρίτων στα εσωτερικά της.
Αναφερόμενος στο όνομα του κρατιδίου, ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή να υποστηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, με την προϋπόθεση ότι θα έχει λυθεί το ονοματολογικό.
«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέρος του ευρωατλαντικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, κραδαίνοντας κλάδο ελαίας, διαβεβαίωσε ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε «να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας» και ότι η χώρα του δεν έχει αλυτρωτικές διαθέσεις.
Προηγουμένως ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), είπε ότι βρισκόμαστε σε πορεία υλοποίησης των υπαρχόντων και ανάπτυξης καινούργιων, που θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφερόμενος με τη σειρά στα ΜΟΕ είπε ότι τα έχει μελετήσει καλά και επιθυμία του είναι να συνεχιστούν.
tribune.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 14.6.17

 

 

 

 

Κοτζιάς: Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα για την προστασία των συνόρων

Τι απαντά ο υπουργός στις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών

Κοτζιάς: Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα για την προστασία των συνόρων

«Tο υπουργείο Εξωτερικών είναι αναρμόδιο, το ίδιο ισχύει και για εμένα ως υπουργό Εξωτερικών». Αυτό τονίζει με επιστολή του ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση των 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απηύθυναν στους υπουργός Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής καλώντας τους να αποσαφηνίσουν τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών.

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν τις καταγγελίες, εξηγεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την προστασία των συνόρων, καθώς η διεύθυνση Γ4 ασχολείται με τα θέματα της μετανάστευσης επικουρικά και μόνο ως προς δύο πτυχές: την παροχή βίζας και τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, αρμοδιότητες που υπάγονται στον εκάστοτε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και όχι στον ίδιο.

Εκφράζει δε την απορία του αφενός πώς είναι δυνατόν να του απευθύνουν την ερώτηση δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών που ήταν αρμόδιοι για τα θέματα Γ4 Διεύθυνσης, όταν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το ΥΠΕΞ δεν εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις και αφετέρου το να υποβάλλεται αυτή η ερώτηση μία μέρα μετά από επίσημη και δημόσια διάψευση του ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς υπενθυμίζει την αυστηρή απάντηση που έδωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με συκοφαντικά δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον υπουργό Εξωτερικών σε ζητήματα φύλαξης συνόρων, όπου τονιζόταν: «Το υπουργείο και ο υπουργός Εξωτερικών προσωπικά, έχουν γίνει στόχος μεθοδευμένης και ανήθικης επίθεσης από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ουδεμία αρμοδιότητα και πρακτική εμπλοκή έχει σε ζητήματα προστασίας, ασφάλειας και φύλαξης συνόρων. Είναι ολοφάνερο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η προσπάθεια αυτή επιχειρείται από γνωστά κυκλώματα που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των ελληνικών θέσεων σε σειρά επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων».

Και καταλήγει: «Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα του υπουργείου Εξωτερικών και της θέσης που έχει σε σειρά διαπραγματεύσεων. Ελπίζω σε αυτό να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις».

NEWSBEAST.GR  13/6/2017

 

 

 

 

Βραβεύθηκε για την προσφορά του από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ο Νίκος Κοτζιάς

Xάρη στον Νίκο Κοτζιά έχουμε ένα μεγάλο αγαθό που λέγεται ασφάλεια, τόνισε ο κοσμήτορας Άγγελος Κότιος

Βραβεύθηκε για την προσφορά του από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ο Νίκος Κοτζιάς

Με ένα βραβείο, ένα επασημωμένο στεφάνι ελιάς, τίμησε σήμερα το μεσημέρι το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του στο υπουργείο Εξωτερικών και τη συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη του πανεπιστημίου. Μία σημαντική διττή αναγνώριση, για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και το έργο που επιτελεί, αλλά και τον ακαδημαϊκό, τον καθηγητή που επί πολλά χρόνια μεταλαμπάδευσε τη γνώση εκεί.

«Xάρη στον Νίκο Κοτζιά έχουμε ένα μεγάλο αγαθό που λέγεται ασφάλεια» τόνισε ο κοσμήτορας Άγγελος Κότιος, επισημαίνοντας ότι παρά την ελληνική κρίση ο υπουργός Εξωτερικών αναβάθμισε την ελληνική διπλωματία.

«Σε δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες που δοκιμαζόμαστε οικονομικά, η εξωτερική μας πολιτική τολμά και παίρνει πρωτοβουλίες, λέει όχι και δεν υποχωρεί: αυτό μας κάνει περήφανους» είπε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, εξηγώντας τον βασικό λόγο για την ομόφωνη, όπως είπε, απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου να τιμήσει τον Νίκο Κοτζιά.

Με την έννοια της ελευθερίας ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών τη διάλεξή του για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο τόσο οικείο και αγαπημένο σε αυτόν περιβάλλον, απέναντι σε φοιτητές και καθηγητές, αναλύοντας τα στοιχεία που πρέπει να διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε, πρέπει να είναι ενεργητική, πατριωτική και πολυδιάστατη, να προσπαθεί να καταλάβει τι έρχεται και πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό που έρχεται, ιδίως σε μία εποχή, όπως αυτή που ζούμε, μεγάλων αλλαγών που δημιουργούν ανασφάλεια και αναταράξεις, επισημαίνοντας ότι με την αδράνεια και την παθητικότητα, όπως απεδείχθη, δεν κερδίζεις τίποτα.

Η εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε, χρειάζεται χωρητικότητες, θεσμούς και ανθρώπινους πόρους, νηφαλιότητα, υπομονή, αποφασιστικότητα και κόκκινες γραμμές, υποχωρήσεις συντεταγμένες και όχι άτακτες. «Απαιτεί ειλικρίνεια και ευθύτητα για να σε σέβονται, αλλά και σχέδιο δράσης, εναλλακτικά σενάρια, αίσθηση της ισορροπίας ισχύος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι είναι μία νευρική, αναθεωρητική δύναμη με πολλές αντιθέσεις, εξήρε τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις τονίζοντας ότι είναι παράδειγμα για την Ευρώπη, ενώ για τα Σκόπια είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνοχή της χώρας, καταπολεμά τη δυσπιστία με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τονίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι αλυτρωτισμοί και οι μεγαλοϊδεατισμοί. Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Αλβανία, τόνισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η οποία όμως θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι πρωτίστως, πρόκειται για πρόβλημα κατοχής, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, και επανέλαβε την πλήρη στήριξή της Ελλάδας προς την κυπριακή κυβέρνηση. Τονίζοντας την αξία των συμμαχιών ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο, εκπέμποντας κύματα σταθερότητας προς όλο τον περίγυρό της και μίλησε για τη θετική ατζέντα συνεργασίας της ελληνικής διπλωματίας με όλες τις γειτονικές χώρες, τη δημιουργία νέων δομών διαλόγου και συνεργασίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, τα τριμερή σχήματα στην ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο, τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας και τα διακυβερνητικά συμβούλια συνεργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΕ έκανε ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας στις ερωτήσεις των φοιτητών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και για την αδυναμία της να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις. Μίλησε για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, όπως η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των  τελευταίων 10 ετών, επισημαίνοντας ότι παρά τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Συνθήκης του Άμστερνταμ και της Συνθήκης της Νίκαιας, δόθηκε προσφάτως χώρος για την ανάπτυξη εξωθεσμικών μορφωμάτων, όπως το Εurοgroup, των οποίων η λειτουργία δεν υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν επηρεάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει τις αξίες της και να ανακτήσει τη στρατηγική της σκέψη για να υπερβεί τις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.

NEWSBEAST.GR  31/5/2017

 

 

 

 

Κοτζιάς: Η Άγκυρα δεν θέλει να εισέλθει σε διάλογο για ασφάλεια- εγγυήσεις

«Η ΑΟΖ είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»

Κοτζιάς: Η Άγκυρα δεν θέλει να εισέλθει σε διάλογο για ασφάλεια- εγγυήσεις

Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδος για το ζήτημα (ασφάλεια - εγγυήσεις) στο οποίο της πέφτει λόγος, δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και κάνει σαφές: «Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του Κράτη με διαφορετικές αφετηρίες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο «η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο».

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας , κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα «δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου- Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. «Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

NEWSBEAST.GR  21:56 21/05/2017

 

 

 

Κοτζιάς @NikosKotzias: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να τεθεί από τον οποιονδήποτε θέμα συνόρων στα Βαλκάνια

Posted by netakias.com στο Μαΐου 8, 2017

ΚΥΠΡΟΣ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στον Βασίλη Σκουρή

Πολλαπλά μηνύματα και προς πολλές κατευθύνσεις αποστέλλει με συνέντευξή του στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς:

– «Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε στη διάθεσή της. Η Άγκυρα εκβιάζει στο θέμα των κοιτασμάτων. Όμως, μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», επισημαίνει με αφορμή τις απειλές της Άγκυρας προς τη Λευκωσία.

– «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να τεθεί από τον οποιονδήποτε θέμα συνόρων», τονίζει και προειδοποιεί όσους σχεδιάζουν τη «Μεγάλη Αλβανία»: «Κάποιοι ονειρεύονται “ψευδομεγαλεία”. Όμως, η Ε.Ε. και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες».

– «Τις κόκκινες γραμμές μας δεν μπορεί να τις πάρει κανένα αεράκι», υπογραμμίζει, απευθυνόμενος στην Άγκυρα. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει αν θέλει να είναι ή να μην είναι».

– «Όποιος θέλει να παραδοθεί αμαχητί του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν. Όποιος θεωρεί τον τουρκικό σοβινισμό δίκαιη υπόθεση αναγνωρίζει στον ελληνικό πατριωτισμό τον εχθρό του», απαντά σε όσους τον χαρακτηρίζουν «σκληρό» και «εθνικιστή».

Ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει πως στο Αιγαίο ανησυχεί «για κάποιο ατύχημα εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς», ενώ αίσθηση προκαλεί η απάντησή του για τον υπουργό Άμυνας: «Ο Πάνος δέχεται επιθέσεις διότι κόβει μεγάλο μέρος της “καραμανλικής πλευράς” της Ν.Δ., άρα και την όποια πιθανότητα νίκης της. Αυτό τρελαίνει κάποιους».

Πατήστε εδώ και εδώ για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Realnews.

Διαδώστε το!

 

 


Αυστηρό μήνυμα Ν.Κοτζιά στη Τουρκία: «Όποιος παίζει με τη φωτιά... στο τέλος καίγεται»

«ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ»
Αυστηρό μήνυμα σε όσους ονειρεύονται ψευδομεγαλεία στέλνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του. «Όποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος -ας το θυμούνται πολλοί- είναι εκείνος που καίγεται. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να τεθεί, από τον οποιονδήποτε, θέμα συνόρων. Καταδικάζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όποιον τυχόν έχει τέτοιες επιδιώξεις», τονίζει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του που ξεκάθαρα αφορούν στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Ο κ.Κοτζιάς διαμηνύει ότι «τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες», καθώς και ότι «η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε». Σημειώνει δε, ότι η ελληνική διπλωματία δεν πιέζεται και δεν κάνει πίσω από αυτό που θεωρεί ορθό για τα συμφέροντα του λαού της και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Απευθυνόμενος στην Τουρκία υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια καταστραμμένη χώρα», ούτε «ένα εύκολο πεδίο βολής», καλώντας τους γείτονές μας «να σταματήσουν να αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», «να αποδεχτούν τις πραγματικότητες και να επιστρέψουν σε έναν παραγωγικό διάλογο». Προσέθεσε ότι από την πλευρά μας «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και αμυντικά».
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη» που έχει μπει σε «μία διαδικασία αδιέξοδης εθνικιστικής πλειοδοσίας», εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της δείχνει αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας».
Ένα αντιφατικό μείγμα που χρειάζεται πάντα προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην παρασυρθεί κανείς προς την «εύκολη φορά» των πραγμάτων, αλλά να επιδιώξει ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας που θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της άλλης πλευράς, αλλά και τη δέουσα αυστηρότητα όπου και όποτε χρειαστεί.
Ο κ. Κοτζιάς προτάσσει ως καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία με την οποία «θα αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε όλα τα πεδία», καθώς, όπως λέει, «είναι η πολιτική αρχών μας, αλλά και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών», ωστόσο «εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει αν θέλει να είναι ή να μην είναι».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λέει ότι περισσότερο τον ανησυχεί «κάποιο ατύχημα εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς», ενώ σχετικά με την ελληνική ανοχή υπογραμμίζει ότι έχει ξεκαθαρίσει τόσο τις θετικές ελληνικές πρωτοβουλίες ως προς τη γειτονική χώρα, όσο και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες, όπως αναφέρει «δεν μπορεί να πάρει …κανένα αεράκι».
Όσο για τις απειλές της 'Αγκυρας ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων στη Κύπρο τονίζει ότι «μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», εξηγώντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά. Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της».
Απαντώντας για το Κυπριακό τονίζει ότι η λύση του σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας.
Ερωτηθείς ειδικότερα για τον κ. 'Αιντε αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ «υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς».
«Και, μάλιστα», προσθέτει ο κ. Κοτζιάς  ότι ο κ. 'Αιντε «προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του»» εκφράζοντας την απορία του, «που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε φτάσει κοντά στη λύση».
Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του λέει ότι είναι λογικό να ενοχλεί όποιον είναι «νενέκος και βολεψάκιας», όποιον θέλει να παραδοθεί αμαχητί και του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν, όποιον θεωρεί τον τουρκικό σωβινισμό δίκαιη υπόθεση και αναγνωρίζει στον ελληνικό πατριωτισμό τον εχθρό του. Και προσθέτει «εκείνο που εντυπωσιάζει για τον αμοραλισμό κάποιων είναι ότι δικαιολογούν ποικιλότροπα την κατοχή της Μεγαλονήσου. Ότι θέλουν την Κύπρο να είναι ένα Β' κατηγορίας κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ διαμαρτύρονται διότι η Ελλάδα δεν είναι άφωνη στον ΟΗΕ, ένα μέλος Β' Κατηγορίας σε αυτόν. Η ουσία, βέβαια, παραμένει η ίδια: πάνω από 90% του κυπριακού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που έχω διατυπώσει ως προς τη διεθνή πτυχή του κυπριακού».
Αναφορικά με τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη κουλτούρας, συνεννόησης και συμβιβασμών στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να λειτουργήσει η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την οποία εκφράζει η χώρα μας ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.
Ως προς την Αλβανία ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία» που δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα, υπενθυμίζει ότι «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος» και επισημαίνει ότι ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ «περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας».
Προσθέτει δε, ότι «ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας και η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών».
Απαντώντας σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει η ελληνική διπλωματία στην παρούσα δύσκολη κατάσταση ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι πρέπει να μιλά λίγο, να σκέφτεται, να μελετά, να σχεδιάζει με νηφαλιότητα και να προωθεί με υπομονή τις απαιτούμενες επιλογές. «Δική μου δουλειά είναι και στις πιο δύσκολες καταστάσεις να βρίσκω κανάλια επικοινωνίας με τις άλλες πλευρές, να χρησιμοποιώ και αξιοποιώ σταθερά και επίμονα τα μέσα της διπλωματίας», αναφέρει.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την άποψη ότι ο κ. Καμμένος δέχεται επιθέσεις διότι κόβει μεγάλο μέρος της «καραμανλικής πλευράς» της ΝΔ, άρα και την όποια πιθανότητα νίκης της. Αυτό τρελαίνει κάποιους….» σχολιάζει.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.5.17

 

 

 

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Επικρίσεις στον Άιντα ότι ενεργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούρατζιτς, επιβεβαίωσε ότι παραλήφθηκε από τον γ.γ. του ΟΗΕ η επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στη Λευκωσία ο κ. Ντούρατζιτς δήλωσε: «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, καθοδηγούνται από τους δύο ηγέτες, και διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντα», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Άιντα, συνέχισε ο κ. Ντούρατζιτς, «έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του γενικού γραμματέα για την εκτέλεση της εντολής του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Καταλήγοντας, ο κ . Ντούρατζιτς σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός σύμβουλός του βρίσκονται σε συχνή επαφή με όλους τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς μια ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του επέκρινε τον κ. 'Αιντα ότι «ενεργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς, αντί να ενεργεί ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ».

newsbeast.gr 26/4/2017

 

 

 

 

 

Κοτζιάς: Οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας είναι μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον

Τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Κοτζιάς: Οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας είναι μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον

Τις στενές σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον. Σε μία ιδιαίτερα εγκάρδια κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία ξεπέρασε το δίωρο, οι δύο υπουργοί είχαν μία εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις στην μετά Brexit εποχή, το Κυπριακό, τη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιστορικές, είναι σχέσεις μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού και θέλουμε να διαμορφώσουμε ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ την κάλλιστη δυνατή συμφωνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές με φιλία και όχι εκδικητικότητα».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το ΗΒ όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ΕΕ και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Προσδιορίζουμε όχι την κατάργηση των σχέσεων αλλά τις σχέσεις μας σε νέα πλαίσια. Γι' αυτό το σκοπό κάνουμε έντιμες και ανοιχτές συζητήσεις. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΕΕ και τη Βρετανία να είναι έξυπνες και να γίνουν με τρόπο ψύχραιμο. Γνωρίζουμε ότι πάντα τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας συνοδεύονται και από υποχρεώσεις. Και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο πλευρές σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς τομείς, με όσο το δυνατόν πιο μεγάλο βάθος, προστατεύοντας βέβαια τα δικαιώματα των πολιτών μας».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά στα τρία θέματα που απασχολούν τη χώρα μας: την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Eλλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο ΗΒ και το αντίστοιχο των Βρετανών- γύρω στις 45.000- που ζουν την Ελλάδα καθώς και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο εμπόριό μας, σε αγαθά, αλλά και στις υπηρεσίες, και βεβαίως στον τουρισμό καθώς η χώρα μας κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατομμύρια Βρετανούς.

Το Brexit, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς «δεν οφείλεται μόνο στην απόφαση του βρετανικού λαού αλλά και στο πως αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η ΕΕ. Μία ΕΕ που έχει κρίσεις αλλά και κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού λύσης αυτών των κρίσεων. Μία ΕΕ που δεν έχει επάρκεια σε οράματα, που δεν έχει επαναπροσδιορίσει τις αξίες τις δικές της και πως τις βλέπει να λειτουργούν στον 21ό αιώνα» σημειώνοντας ότι «συχνά είμαστε μία ΕΕ που περιορίζουμε το είναι μας σε ορισμένα εργαλεία της διπλωματίας και μάλιστα ορισμένα από αυτά αρνητικά»

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συζητήθηκε αναλυτικά: «Είμαστε δύο άνθρωποι που θέλουμε να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις» είπε και αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της Ελλάδας ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις εγγυητικά δικαιώματα παρεμβάσεων, ή στρατό στην Κύπρο.

Παράλληλα συζητήθηκε, όπως είπε, και η κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται στην Συρία, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε διεθνείς οργανισμούς γι αυτό το ζήτημα. «Είμαστε ενάντια στους άδικους πολέμους και στην τρομοκρατία και έχουμε καταδικάσει και οι δύο χώρες την πολύνεκρη επίθεση στην Συρία» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και πως μπορούν να στηριχθούν στην ανάπτυξη τους ήταν επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης καθώς και η ανάγκη να βρεθούν τρόποι για την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον κ. Τζόνσον να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Νοτιο- ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών στη Ρόδο που με χαρά, όπως είπε ο ίδιος ο Βρετανός ομόλογός του, αποδέχτηκε την πρόσκληση εκτιμώντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι στο σωστό δρόμο.

«Η δίωρη συζήτησή μας δε μας απογοήτευσε, κάθε άλλο μάλιστα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον. Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Συρία τόνισε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον συλλογικό αποτροπιασμό τους «γιατί το καθεστώς 'Ασαντ συνεχίσει να μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο τους πολίτες της χώρας».

Μολονότι, όπως εξήγησε δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το Brexit τόνισε τη σημασία που έχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, όπως οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας της Ελλάδος και του ΗΒ, που «προηγούνται και βεβαίως θα παραμείνουν ως έχουν και θα συνεχίσουν στο ίδιο πλαίσιο και μετά της έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

newsbeast.gr  6/4/2017

 

 

 

Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ κατάλαβαν την ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα αυξηθεί η στήριξη στην Ελλάδα

Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ κατάλαβαν την ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας

«Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας, είναι ένας ρόλος ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, στην Ουάσιγκτον. Μια συνάντηση προγραμματισμένη για 40 λεπτά, η οποία διήρκεσε τελικά μιάμιση ώρα.

Ο ρόλος της Ελλάδας σε μια εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία και σε ένα περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας, καθώς και τα θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η χώρα μας στην περιοχή και στις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της. «Έχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που έχουμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Έχουμε τις τετραμερείς στα Βαλκάνια και τη Διασυνοριακή, είμαστε σε μία διαδικασία με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτήσουμε καινούργια τετραμερή και όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Κυπριακό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα στη συζήτηση πέρα από το ότι εξήγησε ο ίδιος «ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση που θα το αφορά, ο ορισμός του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή, η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητά ειδικά προνόμια, όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει»

Σχετικά με το πως βλέπει τις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή μας ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «η αμερικανική διοίκηση αναζητεί τους δρόμους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν φιλικές σχέσεις». Ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση της Τουρκίας με χώρες της Ευρώπης επανέλαβε ότι «η Τουρκία εξάγει τη νευρικότητάς της», επισημαίνοντας ότι «ίσως ορισμένοι κύκλοι της Τουρκίας να θεωρούν ότι μια τέτοια σύγκρουση στα λόγια να βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν». Σχετικά με το ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με πιθανές επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν του τεθούν συγκεκριμένα αιτήματα και διαδικασίες».

Ο κ. Κοτζιάς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν πολύ πετυχημένη» είπε, για να συμπληρώσει: «Συναντήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και την αναπληρώτριά του, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, είχαμε συναντήσεις με γερουσιαστές καθώς και με δημοσιογραφικά team, θα έλεγα το πιο ενδιαφέρον ήτανε σήμερα το πρωί με το Reuters».

Πράγματι, πριν από την συνάντησή του με τον κ. Μακμάστερ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γερουσιαστή, του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Βαν Χόλεν, κατά την οποία συζητήθηκαν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το Κυπριακό αλλά και θέματα ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς είχε συναντηθεί επίσης και με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπομπ Μενέντεζ στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξή του σε σειρά εθνικών θεμάτων. Υπογράμμισε δε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το πώς η χώρα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, συμβάλλει στη σταθερότητα όλης της περιοχής σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης σε θέματα οικονομίας, στον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν όμως και η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρον Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και τη Συνεργασία για την Περιφερειακή Ασφάλεια (Chairman of the Homeland Security and Governmental Affairs Committee & the Subcommittee on Europe & Regional Security Cooperation), με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αμερικής.

Επίσης, χθες ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις όπου και τέθηκαν τα ζητήματα της συνεργασίας και του συντονισμού για την καλύτερη προβολή των ελληνικών θέσεων αλλά και η συνεργασία με άλλα lobby. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομογενείς για τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τις επαφές γενικότερα της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική ενώ τέλος, συμφωνήθηκαν βήματα καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ομογενειακών οργανώσεων.

newsbeast.gr  15/3/2017

 

 

 

ΜΕΓΑΛΗ Διπλωματία από τον Νίκο Κοτζιά @NikosKotzias

-Για τις δυνάμεις που αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια, ρώτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Κοτζιά

Posted by netakias.com στο Μάρτιος 13, 2017

kotzias-nikos-afstriaΣυνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον. Τι δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς για Ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια, ενεργειακά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, πως πήγε η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό σας;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έκανα στον κ. Tillerson μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα…..;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι, στο ρόλο της Ελλάδας, τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την Τουρκία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αντέδρασε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έθεσε καθόλου ζήτημα για τη Σούδα….;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν είχαμε τέτοια συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ή επιμέρους ερωτήματα. Περισσότερο άκουσε. Κάτι το οποίο είναι και γνωστό: περισσότερο αυτή την περίοδο ακούει. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου, κ.ο.κ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για το Κυπριακό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε κάτι για το ζήτημα της οικονομίας ή περιμένουν να το θέσετε αύριο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας. Αυτό που εγώ θέλω να θέσω είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ενέργεια έγινε κάποια συζήτηση;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξήγησα ότι είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό που μας λέτε είναι ότι σε γενικές γραμμές άκουσαν αυτά που είχατε να πείτε.
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έκανε και στο τέλος ένα ενδιαφέρον σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για βαλκάνια μιλήσατε, για τα Σκόπια;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, για Σκόπια ειδικότερα όχι, αλλά όταν εξηγούσα τα ζητήματα σταθερότητας στην περιοχή, έκανα αναφορά στην αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και στην προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτός σε τι εστίασε το ενδιαφέρον του;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτός εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά την γνώμη μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιες είναι;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά είναι για εξετάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με Ισραήλ και Αίγυπτο;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφερθήκαμε στις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους και φαντάζομαι ότι αυτό το άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να σας πω ότι μετά από μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον οποίο είχα και μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ενδιάμεσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν άπτεται της συνάντησης, αλλά θέλετε να σχολιάσετε αυτά που γίνονται στην Ευρώπη με την Ολλανδία και την Τουρκία;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες. Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Επίθεση Τούρκων στον Νίκο Κοτζιά για τα Ίμια

«Κλασικής ελληνικής νοοτροπίας, αβάσιμες και απευθύνονται στην εσωτερική κοινή γνώμη οι δηλώσεις του

Επίθεση Τούρκων στον Νίκο Κοτζιά για τα Ίμια

Επίθεση στον Νίκο Κοτζιά για τη δήλωση του περί της «βόλτας» του στρατηγού Ακάρ εξαπέλυσαν στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας. Φαίνεται πως αυτό που «πείραξε» τους γείτονες είναι η αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πως «ακόμη και να ήθελαν οι Τούρκοι να ανέβουν στα Ίμια, δεν θα μπορούσαν γιατί ήμασταν έτοιμοι».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1,  έβαλαν στο στόχαστρο τον υπουργό Εξωτερικών μέσω της εφημερίδας, Hurriyet αναφέροντας ότι «οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά είναι της κλασικής ελληνικής νοοτροπίας, αβάσιμες και απευθύνονται στην εσωτερική κοινή γνώμη. Ο στρατηγός Ακάρ αφού επισκέφθηκε τις βραχονησίδες Ίμια από κοντινή απόσταση και για όσο διάστημα χρειαζόταν στη συνέχεια αποχώρησε.

Δεν υπήρξε καμία δύναμη για να σταματήσει το στρατηγό Ακάρ να επισκεφθεί την περιοχή. Εκτός αυτού, βρισκόταν εκεί το Τουρκικό ναυτικό και η αεροπορία και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για κάθε ενδεχόμενο. Ο εν λόγω υπουργός ούτε ήταν παρών στο περιστατικό, ούτε προσπάθησε να είναι. Ίσα ίσα φαίνεται να μη γνωρίζει αν για τους ναυτικούς του που το έσκασαν

newsbeast.gr  24/2/2017

Διαβάστε ακόμα

 

 

Ο Κοτζιάς έστειλε στον εισαγγελέα 43 ΜΚΟ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ

Ο Κοτζιάς έστειλε στον εισαγγελέα 43 ΜΚΟ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έκανε λόγο για λαϊκισμό και τόνισε ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν έξω από το πεδίο αντιπαράθεσης.

Έμφαση στον ρόλο των εμπειρογνώμων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα παρέχουν συμβουλές και δεν θα αποφασίζουν και απορρίπτοντας αιτιάσεις για υποβάθμιση των Ελλήνων διπλωματών, έδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι φέρνει νομοσχέδιο που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των υπαλλήλων του υπουργείου, αλλά δημιουργεί παράλληλες δομές με μη υπαλλήλους.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρουσφετολογικό, άνευρο, και χωρίς κατεύθυνση» και για «αδιαφανή απόρρητα κονδύλια».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο για μερικούς ακόμα διορισμούς», ενώ έκανε λόγο για θετικό βήμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ειδικών δαπανών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος υποστήριξε ότι «και αυτό το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης», ενώ ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τα μυστικά κονδύλια.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο ΥΠΕΞ και να βάλει τέρμα σε χρονίζουσες κακές πρακτικές».

Θετικός εμφανίστηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χάραξη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Για αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Τέλος, σημειώνεται ότι στον εισαγγελέα έχει στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς 43 υποθέσεις με ΜΚΟ για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. «Εμείς παίρνουμε λεφτά πίσω. Σε νησί της Κεντρικής Αμερικής λεφτά που υποτίθεται ήταν για έργα αναπτυξιακά ήταν σε τράπεζα τοκισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, προαναγγέλλοντας συνέντευξη Τύπου το επόμενο διάστημα στην οποία, όπως είπε, θα αποκαλύψει στοιχεία.

Παράλληλα, ο ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση σε όσους επέκριναν το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γαλλία και τις επαφές που είχε με εκπροσώπους επενδυτικής τράπεζας, τονίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ανακοινώνονται δημόσιες επαφές ελλήνων πολιτικών παραγόντων και άτυπες συναντήσεις τους στο εξωτερικό, «που γίνονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαλόγου και διαπραγμάτευσης και όχι για να κάνουμε πρωτοσέλιδα».

«Είναι υποχρεωτικό να ανακοινώνονται και να δημοσιοποιούνται όλες οι επαφές που έχει η Ελλάδα και οι έλληνες πολιτικοί παράγοντες στο εξωτερικό; Δεν υπάρχουν άτυπες συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαλόγου και διαπραγμάτευσης και όχι για να κάνουμε πρωτοσέλιδα; Είναι υποχρεωτικό εγώ ως υπουργός Εξωτερικών να ανακοινώνω δημόσια όλες τις επαφές που κάνω; Η διπλωματία δεν είναι μέσα ενημέρωσης. Εγώ κάνω τόσα ταξίδια και δεν τα δημοσιοποιώ», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

newsbeast.gr  7/2/2017

 

 

 

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία για την Κω

Δεν δεχόμαστε μαθήματα από έναν «σταθερό παραβάτη του διεθνούς δικαίου»

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία για την Κω

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ' εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με σημερινή δήλωση του τούρκου ομολόγου του ότι «η στρατιωτική άσκηση στην Κω αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, «δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της».

«Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».

Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή άσκηση που πραγματοποίησαν αλεξιπτωτιστές του ελληνικού στρατού στην περιοχή της Κω, η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, υποστηρίζοντας ότι βάση της συμφωνίας αυτής απαγορεύεται κάθε στρατιωτική άσκηση πάνω από το νησί. Προειδοποιεί, παράλληλα, την Ελλάδα ότι από τούδε και στο εξής με βάση τις πολιτικές και διεθνείς θέσεις της στο Αιγαίο, δεν θα αποποιηθεί του δικαιώματός της να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλεί την Ελλάδα «να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες από τις οποίες, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να υπερισχύσει και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

newsbeast.gr   3/2/2017

 

 

 

 

 

Κοτζιάς: Αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να καταργηθεί η παράνομη κατοχή

«Δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις»

Κοτζιάς: Αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να καταργηθεί η παράνομη κατοχή

Την ευθύνη και την αδιαλλαξία της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού καταδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA.

«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει καταργήσουμε τις αιτίες του. Σε διαφορετική περίπτωση, για ποιο πράγμα συζητάμε; Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου», τονίζει ο κ. Κοτζιάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να επιλυθεί το Κυπριακό, «διότι, μέχρι στιγμής», όπως προσθέτει, «η Τουρκία συνδυάζει την επιθυμία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της στην περιοχή. Θέλουμε όμως να λύσουμε το Κυπριακό και όχι να ασχοληθούμε με τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης».

«Δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θέλουμε, επίσης, να είμαστε εγγυήτρια δύναμη», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνει ότι «το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» και παραθέτει την πρότασή του για σύναψη μιας συνθήκης Ειρήνης, Συνεργασίας και Ασφάλειας, όπου οι τρεις χώρες, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού απειλές όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Τουρκία επιμείνει στα δικαιώματά της ως εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι «θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας», «αν επιτρέψουμε το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων», καθώς «σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Ρωσία να έρθει και να πει: "Θέλω να έχω δικαίωμα επέμβασης στα κράτη της Βαλτικής για να προστατέψω τον ρωσόφωνο πληθυσμό"». Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Κοτζιάς, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κυρίαρχη Κύπρος. Διαφορετικά, η Τουρκία θα μπορούσε, μέσω του καθεστώτος των εγγυήσεων, να έχει επίσης λόγο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί κανείς να εγγυηθεί τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Επεξεργαζόμαστε μία συνθήκη για μια ομοσπονδιακή Κύπρο. Και οι δύο εθνοτικές ομάδες θα έχουν ίσα δικαιώματα. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικό τους ομόσπονδο κρατίδιο ή καντόνι, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Εκεί θα είναι μόνοι τους και θα μπορούν να διαχειρίζονται τη δική τους ασφάλεια, καθώς θα έχουν τη δική τους αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία θα αποτελείται κατά 50% από Τουρκοκύπριους και κατά 50% από Ελληνοκύπριους. Πέρα από την ομοσπονδιακή αστυνομία θα υπάρχει μια διεθνής αστυνομική δύναμη που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση που οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν επαρκούν».

Σχετικά με την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα. Σε όλα τα σημαντικά ζητήματα θα διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας. Και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από τέσσερις δικαστές από κάθε εθνοτική ομάδα. Πρόκειται για μια ισότητα πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στα συνήθη ομοσπονδιακά κράτη».

Διαβάστε ακόμα

21/1/2017

 

 

 

 

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια

«Εγκατέλειψαν τη Γενεύη λέγοντας ότι είχαν και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνουν»

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά στην πρόκληση του Ερντογάν ο οποίος τόνισε ότι οι Έλληνες φταίνε και η Ελλάδα αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Μάλιστα προειδοποίησε τη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», απάντησε από τη Γενεύη ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως είπε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

14:54 13/01/2017

 

 

 

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Πρόταση Κοτζιά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ

Πρόταση Κοτζιά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού υπό την ομπρέλα του ΟΗΕΤην ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν - ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες - να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είδηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ στο πνεύμα της θετικής κατεύθυνσης για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

«Πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα, ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχάς συμφωνία μας για τη δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς οι οποίοι θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου θα γίνει στις 23 του Γενάρη συνάντηση των ΥΠΕΞ με βάση αυτά τα ερωτήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι επικεφαλής από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διάσκεψης, τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα, και θέλει αποχώρηση του στρατού».  ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 12/1 22:56

 

 

 

Βέτο της Αθήνας: «Λύση στην Κύπρο μόνο αν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και αλλάξει η Ζυρίχη»

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΧΩΡΙΣ «ΕΓΓΥΗΤΕΣ»
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Mε μία σαφή δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής δηλαδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, θα δεχθεί λύση στο Κυπριακό εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και της αλλαγής του όρου της Συνθήκης της Ζυρίχης που έδινε το δικαίωμα στην Τουρκία να επεμβαίνει στρατιωτικά.
Ακολουθεί η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ μετά το πέρας της συνεδριάσεως:
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα ενημέρωσα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, αυτή τη φορά σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που είναι η δεύτερη συνεδρίαση που κάνουμε για την Κύπρο.
Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις.
Συμφωνήσαμε, επίσης, να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και στους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας.
Η λύση του Κυπριακού στηρίζεται και πρέπει να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας που στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή Κυβέρνηση.
Συζητήσαμε, επίσης, για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ανέλυσα τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο που μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στη γείτονα ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς θέλουμε πάντα ένα γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. Θέλουμε έναν γείτονα, ο οποίος να μην είναι νευρικός και ν’ αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται κι εκείνος στο Διεθνές Δίκαιο και να μην το ανατρέπει.
Σας ευχαριστώ.
Οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου σύμφωνα με την Wikipedia, που υπογράφηκαν το 1959 μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, ήταν οι Συνθήκες με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος.
Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου είχαν υπογραφεί η μεν πρώτη στο ξενοδοχείο Ντόλτερ της Ζυρίχης στις 11 Φεβρουαρίου του 1959 από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αντνάν Μεντερές, πρωθυπουργό της Τουρκίας, η δε δεύτερη στο Λάνκαστερ Χάουζ του Λονδίνου στις 19 Φεβρουαρίου του 1959, από τους δύο προαναφερθέντες συν τον Βρετανό ομόλογό τους Χάρολντ Μακμίλαν, ενώ κάποια συνημμένα κείμενα είχαν υπογραφεί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ' και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ, οι οποίοι είχαν γνώση του συνόλου των συμφωνιών.
Η συνθήκη κατοχύρωνε την ανεξαρτησία της Κύπρου, καθόριζε το Σύνταγμα του νέου κράτους και τα δικαιώματα κάθε εθνοτικής κοινότητας όσον αφορά το κράτος και τη διακυβέρνηση. Η πολιτειακή οργάνωση του νεοσύστατου κράτους ήταν πολύπλοκη και απαιτούσε ομοφωνία και των δύο κοινοτήτων σε μια σειρά από θέματα. Ο πρόεδρος θα ήταν Ελληνοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος.
Στις συμφωνίες περιλαμβανόταν "Συνθήκη Εγγυήσεων" μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Κύπρου με την οποία, σε περίπτωση διασάλευσης της συνταγματικής τάξης, μια από τις τρεις πρώτες «εγγυήτριες δυνάμεις» θα μπορούσε να προβεί σε μονομερή δράση, αφού προηγουμένως είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τις άλλες δυο.
Aυτόν τον όρο η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να καταργηθεί

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 23.12.16

 

 

 

Γι’ αυτό τρέμουν τον Νίκο Κοτζιά!

Posted by olympiada στο Δεκεμβρίου 17, 2016

img_2595

91 φακέλους με σκάνδαλα ΜΚΟ και με βίζες στέλνει στον εισαγγελέα ο Νίκος Κοτζιάς όπως αποκαλύπτει αύριο το Παρόν. Γι’ αυτό η Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη στην εξωτερική πολιτική τα χρόνια του μνημονίου, αφού από τον Παπανδρεου και μετά το ΥΠΕΞ είχε μετατραπεί σε αγελάδα για άρμεγμα αντί να είναι η ασπίδα της πατρίδας.

Διαβάστε επίσης:

Ενδεικτικό το ότι σε φυλλάδες διεφθαρμένων εμφανίζονται άρθρα – λίβελοι κατά του Κοτζιά. Τρεις τουλάχιστον Φάκελοι εμπλέκουν και λαμόγια των ΜΜ»Ε».

Το Documento τιμά τον μεγάλο ευεργέτη, Μπάμπη Παπαδημητρίου

Posted by olympiada στο Δεκεμβρίου 18, 2016

Είχαν κάψει ζωντανούς Κούρδους αμάχους οι Τούρκοι φασίστες που εκτελέστηκαν από το PKK σήμερα στην Καισάρεια!

Posted by olympiada στο Δεκεμβρίου 17, 2016

 

 

 

Έξω από τα δόντια ο Κοτζιάς για την Αλβανία και τις αβάντες της Ντόρας…

kotzias-nikos-afstria«Η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων για την Αλβανία» απαντά με επιστολή του σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Ντόρας Μπακογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη στη Βουλή σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής περί ετοιμότητας της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Διαβεβαιώνω τους ερωτώντες» τονίζει ο κ. Κοτζιάς «ότι σε αντίθεση με τα πεπραγμένα προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων κατά τη θητεία των οποίων η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ άνευ ανταλλαγμάτων και έλαβε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, χωρίς να έχει εκπληρωθεί το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων- και πρωτίστως εκείνη οποία αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων- η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να υπενθυμίσει, όπως αναφέρει, επίσης ότι «τα προβλήματα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων συνεχίζουν να αποτελούν εκκρεμότητα, που η Αλβανία είχε κληθεί να αντιμετωπίσει, ήδη πριν από την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας». Και επισημαίνει ότι «το καθεστώς αυτό απεδόθη τον Ιούνιο του 2014, κατά τη περίοδο συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την προτεραιότητα αυτή να παραμένει σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, από τις δώδεκα καίριες προτεραιότητες που είχαν, από το 2010, τεθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκείνη της ενίσχυσης της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί μία από τις πέντε, πλέον, καίριες προτεραιότητες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει επίσης ότι Συμβούλιο είναι αυτό που επιβλέπει και αποφασίζει ομόφωνα σε κάθε στάδιο της Διαδικασίας Διεύρυνσης, ενώ οι εκθέσεις Προόδου της Επιτροπής δεν δεσμεύουν, σε κανένα βαθμό, το Συμβούλιο ούτε επηρεάζουν τις αποφάσεις του για την Πολιτική Διεύρυνσης.

Συνεπώς, όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η φετινή εισήγηση της Επιτροπής περί ετοιμότητας της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποτελούν μόνο εκτίμηση της Επιτροπής χωρίς κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα για το Συμβούλιο. Προσθέτει δε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους και οι πέντε καίριες προτεραιότητες, που έχουν τεθεί ως βασικές προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Αλβανίας, κατά άρτιο και βιώσιμο τρόπο. Σε αυτές συγκαταλέγονται η προστασία των ανθρωπίνων και, ειδικότερα, των μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων, όπως και οι σχέσεις καλής γειτονίας για την οποιαδήποτε πρόοδο της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογούνται θετικά από ελληνικής πλευράς οι παρατηρήσεις της Έκθεσης, για τις ελλείψεις στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός Αλβανίας, όσο και η επισήμανση περί ανάγκης εξασφάλισης της πρόσβασης των μειονοτήτων στα δικαιώματά τους, όπως και η αναφορά στα προβλήματα αποκατάστασης των περιουσιών με ειδική μνεία στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς, εξακολουθεί να προωθεί στους κόλπους της ΕΕ τις ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε.-Αλβανίας με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα σημαντικές διατυπώσεις στα Συμπεράσματά του, καθ’ ύλην, αρμοδίου, Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, και έτι περαιτέρω στις Κοινές Θέσεις της Ε.Ε. για το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που αποτελεί το ανώτατο όργανο του διάλογου Ε.Ε.-Αλβανίας έως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εισαχθεί αναφορές τόσο για την αποφυγή δηλώσεων που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, όσο και για την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά προστατεύονται, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μάλιστα, τόσο τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όσο και οι Κοινές Θέσεις κάνουν λόγο για προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι εντός ορισμένων, μόνο, περιοχών. Παράλληλα, τα κείμενα αυτά υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της Αλβανίας τόσο για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, όσο και για την κάλυψη των νομοθετικών κενών στην προστασία των μειονοτήτων, επί τη βάσει των αλβανικών δεσμεύσεων.

Posted by olympiada στο Δεκεμβρίου 7, 2016

 

 

 

 

 

Κοινό μήνυμα προς στην Άγκυρα από Κοτζιά και Σταϊνμάγερ

«Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα»

Κοινό μήνυμα προς στην Άγκυρα από Κοτζιά και Σταϊνμάγερ

Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. «Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ακόμα και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται». «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε έναν γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει, η χώρα μας πάντα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και οράματα του 21ου αιώνα» υπογράμμισε.

Τις κοινές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα εξέφρασαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ καθώς και την υποστήριξή τους στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ. «Ελλάδα και Γερμανία είναι πολύ κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε η συμφωνία, η Ελλάδα θα έπρεπε να φέρει ολόκληρο το βάρος του προβλήματος με τον κίνδυνο να λυγίσει» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι Γερμανοί στηρίζουμε πραγματικά τη δέσμευση που έχουμε ότι θα δεχόμαστε 500 πρόσφυγες κάθε μήνα».

Αισιοδοξία εξέφρασαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι μία λύση θα είχε θετικές επιπτώσεις για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ. Βεβαίως μία λύση η οποία θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δεν θα υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ, κάτι που χρειαζόμαστε επιτακτικά» είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια λύση μόνο για το Κυπριακό.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης για τη συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας σε πολλούς τομείς, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

22:09  04/12/2016

 

 

 

Κοτζιάς: Οποιαδήποτε παραμονή στρατού κατοχής πάνω στην Κύπρο δεν αποτελεί λύση

«Η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού: την κατοχή»

Κοτζιάς: Οποιαδήποτε παραμονή στρατού κατοχής πάνω στην Κύπρο δεν αποτελεί λύση

«Στον ορισμό μιας πραγματικής και αυθεντικής λύσης δεν συμπεριλαμβάνονται δικαιώματα της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά «προβλέψεις συνεργασίας της Κύπρου με τις γείτονες χώρες και μια σχέση φιλίας. Αποκλείονται, όμως, σε κάθε περίπτωση, παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί εντέλει: την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων ή τη διασφάλιση δικών της γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων. Ως προς την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων, πάντα θα υπάρχει ένας καλός και δημιουργικός συμβιβασμός. Για τα στενά συμφέροντα της 'Αγκυρας, όχι».

Ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζει ότι η διατήρηση οποιασδήποτε μορφής αναχρονιστικών εγγυήσεων αποτελεί ομολογία αποτυχίας για λύση στο Κυπριακό, καθώς και ομολογία ότι η επιζητούμενη λύση δεν έχει ως πρώτιστο κριτήριο τους Κύπριους, ούτε καν ειδικότερα τους Τουρκοκύπριους, αλλά τις γεωστρατηγικές βλέψεις τρίτων. «Η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού: την κατοχή», επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι «ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει όλος, στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος», καθώς «η θεωρία ότι πρέπει να μείνει προκειμένου να εγγυηθεί τη λύση, αποτελεί στην πραγματικότητα απόδειξη και ομολογία μη επίλυσης του κυπριακού».

Διότι, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «οποιαδήποτε παραμονή στρατού κατοχής πάνω στο κορμί της Μεγαλονήσου δεν αποτελεί λύση, καθώς αναπαράγει το πρόβλημα που καλείται να λύσει, έστω και με νέα ενδυμασία», εφόσον «σημαίνει ότι η κατοχή μονιμοποιείται και νομιμοποιείται σε μια περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και μετασχηματίζεται από προσωρινή και υπό διαπραγμάτευση σε μόνιμη, ενώ αποκτά και δικαιώματα κυριαρχίας στα ίδια τα εδάφη της Κύπρου». «Δεν αναλύω τους κινδύνους μελλοντικής αποσταθεροποίησης της Κύπρου που μπορούν να προέλθουν από μια τέτοια βάση», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την άποψη ότι «αν η Τουρκία συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα, απ' ότι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας», προσθέτοντας ότι «επιπλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις, προκειμένου να ακολουθήσει η 'Αγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού». «Η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού στα μέτρα της. Αυτά τα «μέτρα», πρέπει να τα επηρεάσουμε, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι για «τις ορθές επιλογές χρειάζεται η άλλη μεριά να δείξει επιμονή σε αρχές και σε πολιτική αξιών. Ιδιαίτερα, δε, χρειάζεται να μην ενθαρρύνονται αναχρονιστικές και ανιστόρητες αιτιάσεις και απαιτήσεις από τρίτους και μάλιστα από κάποιους ισχυρούς».

Σχετικά με τις δυνάμεις που επιθυμούν λύση του Κυπριακού ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι «καμιά φορά βιάζονται και ξεχνούν ότι η ποιότητα και δικαιότητα μιας λύσης δεν είναι ευθεία ανάλογη με την ταχύτητα αναζήτησής της». «Στη ζωή μου», τονίζει, «έχω μάθει ότι πραγματική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει, όταν και οι δύο πλευρές θα έχουν κόστος από τη μη λύση ενός προβλήματος. Μερικοί πιέζουν μονόπλευρα και θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από κάθε κόστος από την παράνομη κατοχή εδαφών τρίτου κράτους. Ακόμα και να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων αυτή την κατοχή. Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, οι εν γένει σχέσεις της Τουρκίας με σειρά δυνάμεων, αλλά η τυχόν ανεκτικότητα και «κατανόηση» που δείχνουν αυτές οι δυνάμεις στις παρανομίες της Τουρκίας».

Αναφορικά με το αν επηρεάζει το πραξικόπημα, το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν δυνάμεις του πραξικοπήματος στην Κύπρο και μάλιστα στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες του στρατού κατοχής, αποδεικνύει ότι αυτός ο στρατός δεν μπορεί να είναι εγγύηση για τα δικαιώματα οποιουδήποτε στη κατεχόμενη Κύπρο, και πολύ λιγότερο σε μια ενιαία ελεύθερη Κύπρο». Και προσθέτει: «Από την άλλη, μερίδα του τουρκικού κατεστημένου πιστεύει ότι τμήματα ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί στο πραξικόπημα, ή έστω το είχαν ανεχθεί. Σε αυτή τη βάση παίζει με τις τύψεις ορισμένων παικτών της εξωτερικής πολιτικής τρίτων κρατών, παρόλο που είναι σαφές ότι αυτά ήταν αμέτοχα. Παίζουν, ακόμα, και με το δίλλημα ορισμένων δυτικών στρατιωτικών ανάμεσα στην υποστήριξη της τουρκικής πολιτικής στο συριακό και τη στήριξη των κούρδων της Συρίας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μη θεωρηθεί ως λύση αυτής της αντίφασης κάποια «προσφορά» στο Κυπριακό».

9/10/2016

 

 

 

 

Σκληρή επίθεση Κοτζιά στον Γιοχάνες Χαν που ανοίγει ζήτημα τσάμηδων

«Να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του»

Σκληρή επίθεση Κοτζιά στον Γιοχάνες Χαν που ανοίγει ζήτημα τσάμηδων

Την έντονη ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σε πρόσφατη απάντησή του στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των τσάμηδων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την απάντηση του επιτρόπου «αναληθή και απαράδεκτη», καθότι η Αθήνα δεν θεωρεί ότι υφίσταται τσάμικο ζήτημα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τα Τίρανα.

Η ελληνική πλευρά κατηγορεί τον επίτροπο διεύρυνσης ότι με την απάντησή του δεν σέβεται την αρχή της αμεροληψίας ή τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας για το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι έχει ζητήσει από τον αυστριακό επίτροπο να δώσει «άμεσα πειστικές απαντήσεις» σχετικά με το «απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο» της επιστολής του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη.

Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του.

12:08  29/09/2016

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided