Πέμπτη, Οκτώβριος 22, 2020

Μαξίμου

 

 

 

 

 

 

 

Επιχείρηση «διευθέτησης κρίσεων» από το Μαξίμου

 

 

 

 


Επιχείρηση «διευθέτησης κρίσεων» από το Μαξίμου

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει το πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Φωτ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει το πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Φωτ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Να βάλει σε τροχιά επίλυσης ή τουλάχιστον ευνοϊκότερης διαχείρισης την τετραπλή κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, επιχειρεί με συντονισμένες ενέργειες τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά στα ελληνοτουρκικά, που όπως όλα δείχνουν μπαίνουν σε κάποιες ράγες, καθώς ακόμα και εντός της εβδομάδας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να οδηγήσουν σύντομα, ίσως και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σε κάποιο πρώτο ραντεβού μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στην κυβέρνηση μπορεί να κρατάνε χαμηλούς τόνους, αλλά είναι σαφές ότι θεωρούν πως τα πρώτα βήματα μετά την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα έχουν γίνει, και σε κάθε περίπτωση η έναρξη διαλόγου με την Αγκυρα θα οδηγήσει σε μείωση των τουρκικών προκλήσεων που αναπόφευκτα ξόδευαν πολιτικό κεφάλαιο το προηγούμενο διάστημα. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ προσεκτικά δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι την απειλή κυρώσεων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορεί να τραβήξει κάποιο χαρτί ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Το στοίχημα

Ακολούθως, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα του κορωνοϊού. Η τελευταία σύσκεψη για το θέμα την Παρασκευή που μας πέρασε και η σαφής τοποθέτηση του πρωθυπουργού για «άμεσα μέτρα», τα οποία θα εφαρμοστούν από αύριο Δευτέρα, δείχνουν τη βούληση να ελεγχθεί η πανδημία με κάθε κόστος, σε ένα χρονικό σημείο που αρχίζει να πιέζεται και το σύστημα υγείας. Η φιλοσοφία άλλωστε του πρωθυπουργού στο εν λόγω ζήτημα είναι καθαρά «επενδυτική». Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή, γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως η φετινή χρονιά είναι έτος διαχείρισης κρίσεων, θέλει να κερδίσει το στοίχημα ώστε να πάρει τους τόκους το 2021. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική βούληση είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα –ακόμα και lockdown στην Αττική αν κριθεί απαραίτητο– προκειμένου η χώρα να μη χάσει το πλεονέκτημα «της καλής διαχείρισης» που μπορεί να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως –τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο brand– μόλις περάσει η υγειονομική κρίση.

Κωδικός «μεσαία τάξη»

Αμεσα εξαρτώμενη με την πανδημία είναι η οικονομική κρίση. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσουν. Γι’ αυτό και από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επανειλημμένως για «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» που έχει κρατήσει για το μέλλον. Ακριβώς επειδή κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη και το τέλος της πανδημίας –οι προβλέψεις πάντως το τοποθετούν την άνοιξη– ο πρωθυπουργός με όσα εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ δημιούργησε ένα πρώτο και βασικό πλέγμα προστασίας για τη μεσαία τάξη, η οποία δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η μεσαία τάξη είναι μακράν η πιο αδικημένη της τελευταίας πενταετίας, καθώς σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξέρουν παράλληλα πως και λόγω της μεγάλης ύφεσης, η κριτική ακουμπά πλέον και την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Με δεδομένο πως η μεσαία τάξη και ο ιδιωτικός τομέας, για τον οποίο επίσης εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, αποτελούν την εκλογική ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός έστειλε και πολιτικό μήνυμα μέσω της στήριξής τους.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν άλλωστε πως με τις 12 κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, απομείωσε κατά 5,5 δισ. ευρώ φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη από τη μεσαία τάξη, με τα οποία είχαν επιβαρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλέγμα προστασίας της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα δώσει τη δυνατότητα, όταν τελειώσει η πανδημία, η οικονομία να πάρει εκ νέου τον δρόμο της ανάπτυξης.

Πολλαπλά καμπανάκια

Τελευταίο στην ιεράρχηση είναι το θέμα του προσφυγικού. Το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την καταστροφή της Μόριας, χτύπησε πολλαπλά καμπανάκια στο Μαξίμου πως το πρόβλημα δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από το χαλί. Οι πολλαπλές επικοινωνίες του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και η ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει το πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Την ίδια ώρα, η άμεση δημιουργία της δομής στον Καρά Τεπέ, που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες, δείχνει την ενεργοποίηση για το θέμα και πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει άμεσα πράξη τη φράση που είπε μετά την πυρκαγιά της 9ης Σεπτεμβρίου: «Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί».

 

 

 


Υπουργικό συμβούλιο:

Τα ν/σ που συζητήθηκαν

- Τι αποφασίστηκε

Μια σειρά νομοσχεδιών τέθηκαν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο, τα οποία -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα- αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο για να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας» τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης, σημείωσε πως η πρόθεσή του «ήταν να μην κάνουμε αυτό το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως για λόγους συμβολισμού και λαμβάνοντας υπόψη και τη σημασία που αποδίδουμε στο να τηρούνται απόλυτα τα μέτρα, τα οποία μας έχει εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων, έκρινα ότι θα κρατήσουμε ακόμα τα υπουργικά συμβούλια για το επόμενο διάστημα με αυτήν τη μορφή. Και βέβαια θα πρέπει και εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα, όποτε βρισκόμαστε σε συνθήκες συγχρωτισμού και σε εσωτερικούς χώρους να φοράμε τη μάσκα, όπως ήδη το κάνουμε στο Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο:

1. Παρουσίαση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

 • Επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα. Εφεξής, οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.
 • Εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας, ενώ παράλληλα τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.
 • Προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», σε διάφορες πόλεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο υποστηρικτικό πλέγμα, με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.
 • Αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των Καταστημάτων Κράτησης.
 • Εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του Α.Σ.Ε.Π., αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων».

2. Παρουσίαση νομοσχεδίου για την επιτάχυνση δικών ν. 3869/2010, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

«Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της Χώρας.
Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας έξι μηνών από τη συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας».

3. Προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Πέραν της θέσπισης νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, που θα ακολουθείται κατά τη θέσπιση νέων κανόνων δικαίου, ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πρόκειται για εγχείρημα θεμελιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας και κατ’ επέκταση τόσο για τη θεσμική όσο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Έχει ήδη συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ). Επίσης, καταρτίστηκε διεξοδικό εγχειρίδιο που περιέχει τη μεθοδολογία κωδικοποίησης και τους νομοτεχνικούς κανόνες για τη σύνταξη των κωδίκων και την αναμόρφωση της νομοθεσίας.

Η διαδικασία κωδικοποίησης ξεκινά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων Υπουργείων, ή της ΚΕΚ. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως επίσης της νομοθεσίας αρμοδιότητας των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού. Σχεδιάζεται η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για τη δασική νομοθεσία, τη νομοθεσία για τον πολιτισμό, τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και ς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

4. Παρουσίαση του Παρατηρητήριου COVID-19 με θέμα «Αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα», από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο.

«Σύμφωνα με τη μελέτη του Παρατηρητηρίου Covid-19 ως προς τους άξονες Υγείας και Οικονομίας για το διάστημα που συντελέστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, δηλαδή από τις 4 Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου, σημειώνονται τα εξής:

Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν περιορίσει τη διασπορά του ιού σε παρεμφερή επίπεδα και πραγματοποίησαν αντίστοιχες στρατηγικές για τη σταδιακή άρση των μέτρων, διαπιστώνεται πως ο αντίκτυπος στο επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας ήταν σαφώς μικρότερος. Κατά αντιπαραβολή, η Αυστρία για το ίδιο διάστημα σημείωσε αύξηση 300%, από τα 30 κρούσματα τη μέρα στα 119, η Τσεχία 230%, από 71 σε 234, η Ελβετία 100% από τα 53 στα 102, το Ισραήλ 3.400% από 48 σε 1699. Σημειώνεται και η επιβαρυμένη εικόνα που επιδεικνύουν οι βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία κ.λ.π.

Η τρίμηνη αυτή περίοδος (04.05 - 30.07), συνοδεύτηκε από μια σχετικά περιορισμένη επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος και από μια εξίσου περιορισμένη βελτίωση στο οικονομικό. Η επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος οφείλεται στα «εισαγόμενα κρούσματα» στις πύλες εισόδου της χώρας και σε εσωτερική διασπορά λόγω χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε ημερήσια βάση εντοπίζεται σταθερά ανοδικός αριθμός κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και τα κρίσιμα περιστατικά, όμως, βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, ήδη από τον Απρίλιο και η τάση αυτή επικράτησε έντονα το Μάιο, όπου και περιορίστηκε στις 10 νοσηλείες ΜΕΘ αρχές Ιουνίου έναντι 35 την 4η Μαϊου (-70%). Έκτοτε, η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχει οδηγήσει σε διατήρηση ενός σταθερού μέσου όρου 10 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ δίχως ενδείξεις περαιτέρω μείωσης. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται και αυξημένη ροή νοσηλειών σε απλές κλίνες, δίχως μέχρι στιγμής αυτή να λογίζεται ως υπέρμετρα υψηλή. Θετική εξέλιξη είχε και η πορεία των θανάτων των οποίων ο μέσος όρος από 2 την ημέρα προ της άρσης των μέτρων πρακτικά μηδενίστηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνεται πως και στην Ελλάδα η αύξηση των κρουσμάτων δε συνοδεύτηκε, μέχρι στιγμής, από αντίστοιχη αύξηση θανάτων. Αυτό μπορεί να αποδίδεται και στους εξής λόγους: διασπορά του ιού σε μικρότερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες, εντοπισμός περισσότερων ασυμπτωματικών φορέων μέσω στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ, καθώς και βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ο  μέσος όρος των κρουσμάτων επιδεινώθηκε τροφοδοτούμενος κυρίως από τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν κατά μέσο όρο 31 κρούσματα στις 30 Ιουλίου, από 14 κρούσματα που ήταν κατά μέσο όρο στις 4 Μαΐου. Στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες, η εικόνα είναι μεικτή: Ο δείκτης μετάδοσης (Rt) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (0,4), ενώ ο ρυθμός θετικότητας αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες - λόγω και της αύξησης των στοχευμένων τεστ σε ομάδες υψηλού κινδύνου - και έκτοτε παραμένει σταθερός στο 0,9.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, μετά τον σχεδόν μηδενισμό του αριθμού των επιβατών που διακινήθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) από τις 23 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, παρουσιάστηκε μια μικρή ανάκαμψη μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας για αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα, η οποία επιταχύνθηκε τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών διεθνών πτήσεων στο ΔΑΑ από μόλις 828 τον Μάιο ενισχύθηκε σε 3.944 τον Ιούνιο και σε 15.341 τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, η μέση κίνηση του Ιουλίου καταγράφει μείωση 71% σε σύγκριση με πέρυσι.
Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, καταγράφηκε μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (κατά -11% τον Απρίλιο, -11,8% τον Μάιο και -17,1% τον Ιούνιο). Τον Ιούλιο παρατηρείται μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης, με την ζήτηση να αυξάνεται κατά 1% στο πρώτο μισό του μήνα και να επιταχύνεται σε +14% στη συνέχεια. Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφει αύξηση συνεχώς από τον Μάρτιο με τον ρυθμό να ξεπερνά το +20% τους δύο τελευταίους μήνες.

Επισημαίνεται, τέλος, η σημαντικά μικρότερη έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, οι αυξημένες καταθέσεις και η θετική καθαρή χρηματοδότηση επιχειρηματικών δανείων στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της μείωσης των εισαγωγών, ενώ παρατηρείται αύξηση  της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο».

5. Επιλογή Αντιπροέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε την Νομική Σύμβουλο του Κράτους κα. Νίκη Μαριόλη, ως Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

6. Διορισμός Προέδρου και μελών Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε ως Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τον κ. Μενέλαο Τσουπλάκη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και ως μέλη την κα. Μαρία Γαβουνέλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Βασίλειο Κουγέα, Καθηγητή στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου,  τον κ. Ανδρέα Παπαστάμου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, και τον κ. Νικόλαο Δουλαδίρη, ειδικό επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη».

7. Επιλογή Αντιπροέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Σε συνέχεια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον Διορισμό του κ. Θεόδωρου Πελαγίδη, Καθηγητή στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στη θέση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για εξαετή θητεία».

8. Σύσταση θέσεων συνεργατών για άτομα με αναπηρία κατ’ εφαρμογή του ν. 4488/2017

«Ενεργοποιείται για πρώτη φορά ο ν.4488/2017 με τη σύσταση δύο (2) θέσεων συνεργατών στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας Γεωργίου Γεραπετρίτη, εξειδικευμένων σε θέματα αναπηρίας, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑμΕΑ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 31/7/2020

 

 

 

 

Νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό

Θα συζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

Μασκοφόροι επιβάτες...

Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty ImagesΜασκοφόροι επιβάτες σε πτήση της Olympic Air προς τις Κυκλάδες.

Σε συνεχή συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο για το θέμα του κορονοϊού. Η μελέτη και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τους λοιμωξιολόγους είναι πιθανό να φέρει και νέα περιοριστικά μέτρα. Γιατί σίγουρα τα 58 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 14 Ιουλίου, δεν τα λες και λίγα. Ειδικά όταν μόλις την προηγούμενη μέρα ήταν λιγότερα από τα μισά (24).

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, όπως η ακύρωση των πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου, δεν είναι σίγουρο ότι θα περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Πάντως σήμερα άνοιξαν και οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και στις 22 του μήνα ανοίγουν οι πτήσεις από την Σουηδία, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η λήψη αποφάσεων βασίζεται στη γνώμη των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώνονται στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση ώστε να αναπροσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα με τις εξελίξεις», τονίζουν από την κυβέρνηση και θυμίζουν ότι όταν διαπιστώνεται μία αρνητική εξέλιξη, λαμβάνονται ανάλογα μέτρα. Για παράδειγμα, όταν διαπιστώθηκε έξαρση στα Βαλκάνια,  η κυβέρνηση έβαλε υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία.

Έτσι πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Πάνος Τουμάσης HuffPost 15/7/2020

 

 

 


Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για

τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, γίνεται από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

PESS ROOM  11/7/2020

 

 

 

 

Κορονοϊός:

Διαψεύδουν εκλογές,

εξετάζουν τρία σενάρια για οικονομία,

τι θα γίνει με διόδια και εκκλησίες το Πάσχα

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη για την οικονομία

- Όχι σε νέα μέτρα

- Τι θα γίνει αν Κυριακή των Βαΐων συγκεντρωθεί πλήθος σε εκκλησίες

Κορονοϊός: Διαψεύδουν εκλογές, εξετάζουν τρία σενάρια για οικονομία, τι θα γίνει με διόδια και εκκλησίες το Πάσχα

Σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη ημέρα μετά την κρίση του κορονοϊού καταρτίζει η κυβέρνηση εξετάζοντας τρία σενάρια: Το σενάριο η κατάσταση να μην καλυτερέψει ούτε να χειροτερέψει σε σχέση με τη σημερινή εικόνα. Το καλύτερο σενάριο, η εξάπλωση του κορονοϊού να σταματήσει όσο γρηγορότερα. Και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η πανδημία να διαρκέσει περισσότερους μήνες από το αναμενόμενο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ήταν σαφές εξάλλου το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη χθεσινή δήλωση του, η οποία όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ήταν μία έμμεση απάντηση στο πρωτοσέλιδο της Αυγής και στις δηλώσεις του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες το πρωί στο ΑΠΕ ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισης της κρίσης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα. «Η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας κινείται γρήγορα και αποφασιστικά μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της «επιστρεπτέας προκαταβολής») και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, το Σάββατο.

Τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τις κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ούτε τις αρχικές παρεμβάσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εγκρίθηκε από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα την Παρασκευή.

Παρεμβάσεις οι οποίες, όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, θα ενισχύονται όσο βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση, έχοντας «καύσιμα» και για την μετα-κορονοϊό εποχή.

Κυβερνητικά στελέχη ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι το restart της οικονομίας θα γίνει χωρίς εκλογές, διαψεύδοντας σενάρια και ερωτήματα για το ενδεχόμενο ο κ.Μητσοτάκης να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες μόλις ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού και εφόσον όλα πάνε καλά, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη διαχείριση, να συντρίψει το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα εφόσον οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν, καθώς και να “κάψει” με διπλές εκλογές την απλή αναλογική.

«Δεν μας ψήφισε ο κόσμος για να πάμε τόσο γρήγορα σε εκλογές» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδοντας κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εξάλλου, τα σενάρια αυτά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής, υπήρχαν εξαρχής στο τραπέζι του Μαξίμου, είχαν όμως ήδη μπει στο συρτάρι λόγω προσφυγικής κρίσης, έντασης με την Τουρκία και ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις πρόωρων εκλογών. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Κυβερνητικά στελέχη εν τω μεταξύ ξεκαθαρίζουν ότι δε θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά εξετάζεται μόνο η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, αν και στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες είχαν πέσει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το Σαββατοκύριακο δεν συζητήθηκε στο Μαξίμου το ενδεχόμενο χρονικού περιορισμού στις μετακινήσεις ή περιορισμού στον αριθμό των SMS.

Ανοιχτό είναι όμως να διεξάγονται αυξημένοι έλεγχοι στα διόδια ενόψει του Πάσχα, με ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας, καθώς και ο διπλασιασμός των προστίμων για απείθαρχους εκδρομείς.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα- Ορόσημο η Κυριακή των Βαΐων

Ανοιχτά είναι επίσης όλα τα ενδεχόμενα, στην περίπτωση που την Κυριακή των Βαΐων συγκεντρωθεί πλήθος πιστών έξω από τις εκκλησίες, παρά τους περιορισμούς. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία είχε προτείνει οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε χαρακτηρίσει μετρημένη τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχε επιφυλαχθεί για την απάντηση της πολιτείας. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε ο φόβος συγκέντρωσης πιστών ή περιπτώσεων ιερέων που θα αψηφούσαν τις οδηγίες, όπως ήδη έχουν κάνει.

Σημειωτέον ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε πριν και μετά την επέμβαση που υπέστη για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση, με δηλώσεις του το Σάββατο στον Ant1 έδειξε να κατανοεί την ανάγκη για περιορισμούς στις λειτουργίες το Πάσχα και να εκτιμά ότι αυτό θα ήταν απολύτως σύμφωνο με την ορθόδοξη πίστη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ειδικότερα κάλεσε τους πιστούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε εκκλησίες, παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού, «είσελθε εις το ταμείο σου».

«Εκκλησία και Πολιτεία, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει, χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής.

Δήλωσε επίσης ότι «Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη» και τόνισε πως ό,τι γίνει, δε θα γίνει από φόβο ή ευχαρίστηση, αλλά από αγάπη για το συνάνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα έκοψε κάθε αντίδραση στο γεγονός ότι εφέτος δε θα έρθει το Άγιο Φως με ειδική πτήση από τα Ιεροσόλυμα. Ερωτηθείς για το ζήτημα καθώς και για το φόβο συναθροίσεως πιστών με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, θύμισε ότι παλιότερα, το Άγιο Φως προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας, κι αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Για αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο από τη ΝΔ

Κυβερνητικά στελέχη εν τω μεταξύ δεν σχολίαζαν το άρθρο του Θανάση Καρτερού στην Αυγή με τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας» και το σχόλιο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Μυρσίνης Βουνάτσου, η οποία συνέκρινε τον αριθμό νεκρών από κορονοϊό με αυτούς στο Μάτι.

Έκαναν απλώς λόγο για αθλιότητες και επισήμαιναν ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε προβλέψεις για τον αριθμό νεκρών που θα είχε η Ελλάδα εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα και εάν είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με βάση επιδημιολογικά επιστημονικά μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και για να προβλέψουν την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, τις ανάγκες, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κλπ.

NEWSBEAST.GR 6/4/2020

 

 

 

 

Μέριμνα από το Μέγαρο Μαξίμου για

την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον κορονοϊό

Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Αθηναίων,

Κώστα Μπακογιάννη, και την Υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μέριμνα από το Μέγαρο Μαξίμου για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Μπακογιάννη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος για την προστασία των αστέγων και των χρηστών ναρκωτικών και από την κ. Μιχαηλίδου για τις ενέργειες του Υπουργείου ώστε τα γηροκομεία να στελεχωθούν με επιπλέον υπαλλήλους και για τις αποφάσεις όσον αφορά την τρίμηνη παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι και ο Δήμος έχει αγκαλιάσει πλήρως τη λογική των τηλεδιασκέψεων. Νομίζω θα τις καθιερώσουμε και μετά, αφού τελειώσει αυτή η κρίση.

Αλλά θέλαμε να ακούσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες τις οποίες έχετε αναλάβει στο ζήτημα της προστασίας των αστέγων, των τοξικοεξαρτημένων. Το τι κάνετε και το τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε στο ζήτημα των γηροκομείων, καθώς υπάρχει πάντα μία έντονη ανησυχία ότι εκεί μπορεί να υπάρχουν εστίες διασποράς της νόσου, τις οποίες και θα πρέπει να ελέγξουμε.

Το ενδιαφέρον σας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας είναι δεδομένο και πιστεύω ότι ο Δήμος της Αθήνας έχει τις υποδομές για να ανταποκριθεί και με το παραπάνω στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που βιώνουν αυτοί οι συμπολίτες μας. Ισως είναι και μία ευκαιρία, όπως έχουμε συζητήσει, να προικοδοτήσουμε τον Δήμο της Αθήνας, αλλά και το ελληνικό κράτος, με κάποιες πιο μόνιμες δομές, οι οποίες να μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά και όταν θα παρέλθει η μεγάλη θύελλα την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα».

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Μπακογιάννη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος για την προστασία των αστέγων και των χρηστών ναρκωτικών. Εγινε αναφορά στη μέριμνα του Δήμου για την παράδοση προμηθειών στους δικαιούχους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και γενικότερα σε όλους όσους έχουν ανάγκη λόγω των ειδικών συνθηκών. Συζητήθηκε επίσης η φροντίδα που παρέχεται από τον Δήμο στους τρόφιμους του Γηροκομείου Αθηνών.

Η κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο ώστε τα γηροκομεία να στελεχωθούν με γρήγορους ρυθμούς με 500 επιπλέον υπαλλήλους και για τις αποφάσεις όσον αφορά την τρίμηνη παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Η Υφυπουργός παρουσίασε ακόμα υπό κατάρτιση πρόγραμμα που προβλέπει την παροχή κουπονιών για αγορές τροφίμων στις οικογένειες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτο μέλημα σε όλα τα γηροκομεία της χώρας πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των συστάσεων του ΕΟΔΥ. Προσέθεσε πως οποιαδήποτε ηλικιωμένος εμφανίζει συμπτώματα που παραπέμπουν σε νόσο του αναπνευστικού θα πρέπει να μην έρχεται σε επαφή με άλλους έως ότου διαπιστωθεί εάν είναι φορέας του νέου κορονοϊού.

Πάνος Τουμάσης Updated 31/3/2020

 

 

 

Εντείνονται τα μέτρα θωράκισης

- Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου

Οπως τονίζεται από το Μαξίμου, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν:

- Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.

- Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.

- Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.

- Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.

- Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.

- Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου

Οπως σημειώνει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την αποφυγή του συνωστισμού σε super market και λαϊκές αγορές.

Οπως τονίζεται από το Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουν και οι πολίτες να δείξουν την μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα, συμπληρώνεται.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης μετείχαν μέσω βιντεοκλήσης ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

 

 


Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊο

– Επιπλέον 929 γιατροί και νοσηλευτές από βδομάδα

- Αυστηροί έλεγχοι

Αποφασίστηκε αύξηση του προσωπικού στο 1135 και καθημερινή ενημέρωση των πολιτών

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊο - Επιπλέον 929 γιατροί και νοσηλευτές από βδομάδα- Αυστηροί έλεγχοι

Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον κορονοϊό εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,  ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.

Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του  προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος 'Βοήθεια στο Σπίτι" προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

NEWSBEAST.GR 14/3/2020

 

 

 

Μαξίμου: Αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό

Στον Εβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Στο Αιγαίο ο υπουργός Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού.Newsroom HuffPost Greece

Μαξίμου: Αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αυστηροποίηση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε στεριά και θάλλασα προανήγγειλαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις εξείξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας και τις απειλές του Ερντογάν να γεμίσει με πρόσφυγες την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλιμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά τις εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Η ενίσχυση των συνόρων με πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις αποφασίστηκε το πρωί, σε σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κ. Φλώρος, μεταβαίνει εκτάκτως στον Εβρο.

Την ίδια ώρα, τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Και στα τρία νησιά ο υπουργός θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του λιμενικού σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ηδη με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται.

Η Ε.Ε. φοβάται μια «μεγάλη διεθνή σύγκρουση»

Η ένταση στην Ιντλίμπ της Συρίας θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη διεθνή σύγκρουση, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας του.

«#Idlib - Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην περιοχή πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μια μεγάλη ανοικτή διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση. Προκαλεί επίσης αφόρητα ανθρωπιστικά δεινά και θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους» δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές για ταχεία αποκλιμάκωση και εκφράζει τη θλίψη της για κάθε απώλεια ζωής» πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters) Updated 28/2/2020

 

 

 

24/08/2018 16:37 EEST | Updated 1 ώρα πριν

Aνασχηματισμό και στο Μαξίμου σχεδιάζει ο Τσίπρας

Και εντός του Μαξίμου έρχονται αλλαγές... Ποιά είναι η πιθανότερη ημέρα. Ποιά γενιά θα εμφανιστεί στο υπουργικό συμβούλιο περισσότερο. Ποιά ονόματα ακούστηκαν και αποκλείστηκαν

Αλλαγές που θα αιφνιδιάσουν και θα επηρεάσουν συνολικά τις ισορροπίες στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός θα αφορούν και την κυβέρνηση, και το κόμμα, ενώ θα φτάσουν έως και το Μαξίμου!

Η πιθανότερη ημέρα ανακοίνωσης του ανασχηματισμού είναι η Τρίτη, ενώ σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει νέο, ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχήμα μέσα στον Αύγουστο.

Δεν αποκλείεται όμως και η Δευτέρα να έχουμε μία πρώτη καθαρή εικόνα για τα πλάνα του Πρωθυπουργού, καθώς θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - την επιλογή νέου Γραμματέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Παρασκευή τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις προθέσεις του, ενώ έγινε ήδη η πρώτη αναλυτική συζήτηση για τον ρόλο του κόμματος στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, αλλά και για τις προτεραιότητες της χώρας.

Στο σκεπτικό του πρωθυπουργού φέρεται να περιλαμβάνεται η ενίσχυση της οργανωτικής πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ με νέα πρόσωπα και νέες δομές, ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί το μοντέλο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού και αυτό θα καταστεί σαφές από τις επιλογές των προσώπων που θα το στελεχώσουν – ειδικά για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Είναι βέβαιο ότι θα υπουργοποιηθούν στελέχη της «γενιάς των 40».

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν με κριτήριο την διεύρυνση του ακροατηρίου της κυβέρνησης στον χώρο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

Έχουν πάντως αποκλειστεί οι περιπτώσεις των Γιάννη Ραγκούση και Ευάγγελου Αντώναρου, σενάρια για τις οποίες κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα.

 

 

 

Ανασχηματισμός ακόμα και μέσα στην εβδομάδα

-Το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τρίτη

Ανασχηματισμός ακόμα και μέσα στην εβδομάδα-Το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τρίτη
Ενημερώθηκε: 19/08/18

Μπορεί η χώρα να είναι στον αστερισμό της καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου οι μηχανές δουλεύουν πάση δυνάμει. Την Τρίτη, ημέρα που η χώρα θα βγει και επίσημα από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στον Ελληνικό λαό για να τον ενημερώσει για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή για την οικονομία, την κοινωνία και ιδιαίτερα για εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για πανηγυρικές εκδηλώσεις. Η φονική φωτιά στην Ανατολική «έκαψε» τα σχέδια για φιέστες στο Καστελόριζο.

Στόχος η προσπάθεια για αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Και αν το πρώτο βήμα για το πετύχει αυτό η κυβέρνηση είναι η αλλαγή των όρων του παιχνιδιού στην οικονομία, λόγω της εξόδου από τα μνημόνια, το δεύτερο είναι η αλλαγή εκείνων που σήμερα εφαρμόζουν τις πολιτικές αυτές. Με μια λέξη: Ανασχηματισμός!

Μια κίνηση, που σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών μπορεί να γίνει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Η λέξη που θα τον χαρακτηρίζει θα είναι «στοχευμένος», δηλαδή συγκεκριμένες αλλαγές σε θέσεις «κλειδιά» του κυβερνητικού οργάνου.

Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο, ότι ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και από νέους υπουργούς.

Σύμφωνα πάντα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στο πλαίσιο αυτό τα όσα ακούγονταν περί απομάκρυνσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών δεν ισχύουν. Θα παραμείνει «τσάρος» της Οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται επίσης αμετακίνητος, μια και η δουλειά που έκανε στο κομμάτι της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι κινήσεις του στα θέματα με την Αλβανία, αλλά και τελευταία με τη Ρωσία, αποδεικνύουν ότι δύσκολα θα βρεθεί άλλο στέλεχος από τον «πάγκο» με τέτοια ικανότητα στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Από εκεί και πέρα, κάθε σενάριο για αλλαγές σε υπουργεία, όπως το Εθνικής Αμυνας, το Δικαιοσύνης, το Περιβάλλοντος, το Πολιτισμού, φαίνεται πως είναι ανοιχτό, είτε στο πλαίσιο ανταλλαγής χαρτοφυλακίων είτε στο πλαίσιο ευρύτερων μετακινήσεων.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τους Πάνο Καμμένο και Ελενα Κουντουρά να είναι οι μοναδικοί που θα διατηρήσουν υπουργικές θέσεις, αν και στην περίπτωση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αυτή η θέση ίσως να μην είναι στο Άμυνας.

Αλλαγές και στο κόμμα

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του thepressroom.gr στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι να στείλει στη Κουμουνδούρου έμπειρα στελέχη καθώς από το φθινόπωρο μπαίνουμε σε προεκλογικό χρόνο και μάλιστα τριπλών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θέμα των αλλαγών στο κόμμα θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν από τη ΔΕΘ, που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου εκεί θα δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας.

Στόχος να αποκτήσει το κόμμα ξανά επαφή με την κοινωνία, πράγμα που έχει χάσει.

Δεν λίγοι αυτοί στο Μαξίμου που θεωρούν τον Νίκο Παππά ή τον Πάνο Σκουρλέτη μια καλή λύση για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνος Σκουρλέτης ή Νίκος Παππάς είναι αμφότεροι ιδανικές λύσεις για να συμμαζέψουν το κόμμα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων.

Η γενιά των σαραντάρηδων...

Ήδη από τον προηγούμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά εκπροσώπους της γενιάς των σαραντάρηδων,όπως τον Δημήτρη Λιάκο, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο,τον Αλέξη Χαρίτση και οι πληροφορίες του thepressroom.gr θέλουν να αναλαμβάνουν υπουργείο κι άλλοι νέοι, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Στάικος και η Ράνια Σβίγκου.

Άλλο ένα πρόσωπο που έχει καλή εικόνα του υπουργείου και προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ είναι ο νυν γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Τέλος, πολύ πιθανή θεωρείται και η υπουργοποίηση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

 

 


Στροφή 180 μοιρών από Μαξίμου για το Σκοπιανό:

Απομακρύνεται η συμφωνία

Ούτε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ, ούτε και συμφωνία, λέει το Μαξίμου - «Η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες»
Ενημερώθηκε: 01/06/18 - 16:37

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, με πολλές ανατροπές με την τελευταία από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικού αξιωματούχου απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Σκοπιανό τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας έκπληξη την ώρα που αναμενόταν μέσα στο σαββατοκύριακο τηλεφώνημα συμφωνίας Ζάεφ-Τσίπρα.

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού αξιωματούχου είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το πρωί, σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά που τις τελευταίες ημέρες εμφανιζόταν βέβαιος για την ύπαρξη συμφωνίας,  επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή» και τελικά επιβεβαιώθηκε.

 

 

 

Μαξίμου προς Ζάεφ:

Όχι σε "Μακεδονία του Ίλιντεν"

- Καλωσορίζουμε το erga omnes

Μαξίμου προς Ζάεφ: Όχι σε "Μακεδονία του Ίλιντεν" - Καλωσορίζουμε το erga omnes

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απορρίπτει ουσιαστικά και "επισήμως" την πρόταση για "Μακεδονία του Ίλιντεν". Τονίζει το θετικό της αποδοχής, για πρώτη φορά, της χρήσης έναντι όλων και υπενθυμίζει ότι αναγκαία είναι και η αλλαγή Συντάγματος

Βούλα Κεχαγιά
19 Μαΐου 2018 20:12

Επισήμως αρνητική είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ilindenska Makedonija που αποτέλεσε την τελευταία πρόταση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ενθαρρύνει τους γείτονές μας ώστε να συνεχιστεί από κοινού η συνεργασία για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση απορρίπτει την τελευταία σκοπιανή πρόταση και ζητά η συζήτηση να επανέλθει στις προηγούμενες προτάσεις δηλαδή στις πέντε ονομασίες που έχουν κατατεθεί υπό την επίβλεψη του κ. Νίμιτς.

Η αντίδραση του Μαξίμου συνδέεται με τις επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις αντιδράσεις τους στο Ilindenska Makedonija μετά και την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου θεωρεί ως τεράστιο βήμα το γεγονός πως για πρώτη φορά επισήμως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχεται μία λύση erga omnes.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου καλωσορίζεται η αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ζάεφ: Αποδεκτή η ονομασία "Republika Ilindenska Makedonija" erga omnes

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας αποδέχεται την ονομασία "Republika Ilindenska Makedonija" erga omnes.

Ακόμη, σημείωσε ότι η εφαρμογή της ονομασίας "Republika Ilindenska Makedonija" στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά.

Μάλιστα, είπε, ότι εάν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

 

 

 

Μαξίμου:

Πρώτα συμφωνία για erga omnes-Σύνταγμα και μετά το όνομα

Μαξίμου: Πρώτα συμφωνία για erga omnes-Σύνταγμα και μετά το όνομα
Ενημερώθηκε: 18/05/18 - 18:41

Δυο βασικές προϋποθέσεις απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί".

Διαβάστε ακόμα: «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» η νέα πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».

Πηγή: Μαξίμου για «Μακεδονία του Ιλιντεν»: Πρώτα συμφωνία για erga omnes-Σύνταγμα | iefimerida.gr

 

 

 

Μαξίμου: Για πρώτη φορά σαφές μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία

Μαξίμου: Για πρώτη φορά σαφές μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία

«Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Ντόναλντ Τουσκ και

ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Δευτέρα 26/03/2018 - 23:37

 

 

ΜΑΞΙΜΟΥ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: Με Το Βλέμμα Στις Κάλπες

tzipras-300

Σε οιονεί προεκλογική περίοδο εισέρχεται η χώρα από τις αρχές του έτους. Η αίσθηση εντείνεται από μια σειρά παραμέτρους, αλλά και από ένα στοιχείο το οποίο διαπιστώνεται για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων μηνών: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά και κοινοβουλευτικά, όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, δεν το απορρίπτουν, όπως συνήθιζαν να κάνουν έως πρόσφατα.

Αντιθέτως, επιδεικνύουν έναν προβληματισμό για το κατά πόσο ένας εκλογικός ελιγμός θα ήταν μια λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων της φθοράς και των πολλαπλών αδιεξόδων της κυβέρνησης.

Τέτοιες σκέψεις προέρχονται κατά βάση από τη λεγόμενη ομάδα των 53+ και τους συνοδοιπόρους τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του εσωκομματικού παιχνιδιού στον ΣΥΡΙΖΑ, «το θέμα δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε»». Επιβεβαιώνουν έτσι ότι η συζήτηση είναι υπαρκτή και ότι μια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση μελετάται ή πάντως έχει τεθεί υπ” όψιν του Αλέξη Τσίπρα.

Συνοδεύεται δε αυτή η ανησυχία των συγκεκριμένων προσώπων και από μια αγωνία για το διάστημα των πρώτων μηνών του 2018. Κατά την περίοδο εκείνη, όπως λένε, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ενώπιον οριστικών διλημμάτων, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, κυρίως στο πεδίο των δημοσιονομικών, της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου και άλλων περικοπών, της διασφάλισης ενός χρηματοδοτικού «μαξιλαριού» άνω των 12 δισ. ευρώ, της απόπειρας δανεισμού της χώρας και του καθορισμού του πλαισίου επιτήρησης έπειτα από το τέλος του σημερινού Μνημονίου. Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας παράμετρος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η πρόσφατη ματαίωση των προσδοκιών της περί της έναρξης μιας συζήτησης για το χρέος από τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον Μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν πάντως έναν άλλο σχεδιασμό: Διεξαγωγή εθνικών εκλογών το νωρίτερο την άνοιξη του 2019 και μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Στόχος μιας τέτοιας μεθόδευσης είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολιτικής αστάθειας, με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και με κατάληξη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα μπορεί να «παίξει» και πάλι, όπως το 2014-2015.

Παροχολογία, πόλωση και… παράπονο για ΚΚΕ

Η αίσθηση περί της έναρξης μιας άτυπης και άγνωστης διάρκειας προεκλογικής περιόδου εντείνεται και από έναν άλλο συνδυασμό παραγόντων, όπως:

 • η αγωνιώδης παροχολογία της κυβέρνησης, εν πολλοίς ερήμην των δανειστών, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα το επίδομα των 400 ευρώ στους ανέργους 18-24 ετών, το νέο επίδομα στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, η εξαγγελία για ίδρυση πανεπιστημίου στην ίδια περιοχή κ.ά.
 • η σφοδρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης με προσωπικά χαρακτηριστικά, στην οποία καταφεύγει ο κ. Τσίπρας.
 • το νέο μέτωπο με το ΚΚΕ, υπό τον φόβο διαρροών ψηφοφόρων προς τα αριστερά.

Αυτό έγινε σαφές στην παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στη Βουλή την προηγούμενη Τρίτη, όταν, απευθυνόμενος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και… εγκαλώντας τον Περισσό για τις αντικυβερνητικές αντιδράσεις, είπε:

«Πέστε μου μια φορά που το κάνατε αυτό με την κυβέρνηση Σαμαρά. Χρωστάτε απαντήσεις, όχι σε εμάς, αλλά στον κόσμο της εργασίας, που δεν βρήκατε τίποτα να τους πείτε για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφηκαν για πρώτη φορά. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος απομονώνει μια πλευρά της Αριστεράς». Η απάντηση ήλθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη: «Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος, διαστημικό, να φέρνεις τη νύχτα σαν τον κλέφτη τροπολογία για να καταργείς την απεργία και να έχεις στείλει με τις πολιτικές σου στον Καιάδα τον κόσμο, να κατηγορείς αυτούς που προσπαθούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά του όταν κάνει μια διαμαρτυρία».

Υπό το πρίσμα αυτό, μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης, προκλήθηκε αίσθηση από τον τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θέλησε, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού την προηγούμενη Τρίτη, να υπενθυμίσει και πάλι τη συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία των εκλογών: «Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, και γνώση, και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά. Αυτή ήταν η αιτία. Γνωρίζει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: «Και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».

Το ότι οι εκλογές διεξάγονται (θεωρητικώς) κάθε τέσσερα έτη είναι γνωστό σε όλους. Το ότι ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να το επαναλαμβάνει πυροδοτεί σενάρια για δύο λόγους: α) επειδή, σύμφωνα και με συντρόφους του, φανερώνει μια αγωνία και β) επειδή όλοι γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωνε να παραμείνει στην εξουσία έως τον Σεπτέμβριο του 2019, θα πήγαινε στις εκλογές έχοντας εφαρμόσει έναν νέο γύρο περικοπών σε συντάξεις και αποδοχές, τις οποίες έχει ήδη ψηφίσει από την προηγούμενη άνοιξη. Συνεπώς, με ακόμη μεγαλύτερη φθορά.

Μία επιπλέον παράμετρος η οποία εντείνει την εκλογολογία είναι πάντοτε ο Πάνος Καμμένος. Η κινητικότητα στο Σκοπιανό και η ρητή δήλωση του υπουργού Αμυνας πως δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία που να περιέχει καθ” οιονδήποτε τρόπο το συνθετικό «Μακεδονία» καθιστούν σαφές ότι ο χρόνος δεν θα τρέχει προς όφελος της κυβερνητικής συνοχής – στον βαθμό βεβαίως που ο κ. Καμμένος εμφανιστεί συνεπής προς τις δημόσιες δηλώσεις του…

Ποιοι υπουργοί αναμένεται να μετακινηθούν ή να απομακρυνθούν

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στον προγραμματισμό του Αλέξη Τσίπρα επανέρχεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αναμένεται προς τα τέλη Ιανουαρίου, όμως οποιαδήποτε κίνηση θα τελεί υπό την αίρεση (και) των εσωκομματικών συσχετισμών. Αλλαγές στα βασικά υπουργεία (Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών) θεωρείται δύσκολο να γίνουν. Και αυτό, μεταξύ των άλλων, επειδή καθεμία περίπτωση θα δημιουργούσε εστίες τριβών.

Προς μετακίνηση ή απομάκρυνση θεωρούνται πιθανοί υπουργοί ο Γ. Σταθάκης από το Ανάπτυξης, με γνωστή τη φιλοδοξία του Ν. Παππά να αναλάβει κάποιο από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, ο Ι. Μουζάλας από το Μεταναστευτικής Πολιτικής, με πιθανό αντικαταστάτη τον Δ. Βίτσα, η Λυδία Κονιόρδου από το Πολιτισμού, όπου υπό συνθήκες και προϋποθέσεις θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο Ν. Φίλης.

Πηγή: Το Βήμα  27/12/2017

 

 

 

Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε

«Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Eurogroup»

Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές για την απόφαση του Eurogroup και επισημαίνουν:

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.

3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.

4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.

5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

 

 

 

Μαξίμου για δημοψήφισμα: Στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα

Η πρώτη αντίδραση μετά το οριακό «ναι»

Μαξίμου για δημοψήφισμα: Στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα

Μήνυμα υποστήριξης της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην Τουρκία στέλνει η Αθήνα μέσω κυβερνητικών πηγών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία αρωγό στο διάλογο και τη συνεργασία, στη βάση του αλληλοσεβασμού.

Αναλυτικά το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών έχει ως εξής:

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές. Εμείς στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και τη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού» καταλήγει το σχόλιο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

newsbeast.gr  17/4/2017

 

 

 

«Βαριά σύννεφα» στο Μαξίμου: Mε παραίτηση απειλεί ο ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτος (βίντεο)

της Μαρίνας ΝικολάκηΟργιάζουν οι φήμες το τελευταίο διάστημα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είτε λόγω μεγάλης κόπωσης από το βάρος του ελληνικού ζητήματος, είτε λόγω της εμφανής δυσαρέσκειας του από τη πορεία της διαπραγμάτευσης, είτε λόγω συνειδησιακών προβλημάτων απειλεί όλο και πιο συχνά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα... με παραίτηση! 
Η αλήθεια είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και από την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί για «εξαφάνιση» μετά το Eurogroup της Δευτέρας σε σημείο που εχθές απάντησε σε ειρωνικό τόνο μέσα στη Βουλή: «Πρέπει να πως σε όλους και σε όλες ότι είναι πολύ συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε, διότι σας έλειψα. Θέλω να ευχαριστήσω και τη ΝΔ που μου έδωσε συγχαρητήρια για τα ελληνικά μου, ότι βελτιώνονται και γι' αυτό τούς ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ε.Τσακαλώτος απείλησε το Μαξίμου με παραίτηση την Τρίτη το βράδυ, πράγμα το οποίο ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε καν να το συζητήσει, αν και η σχέση των δύο αντρών το τελευταίο διάστημα είναι εμφανώς διαταρραγμένη.
Αναλυτικά, μετά την έντονη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 21/02/2017, αργά το βράδυ (συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγουμένη) υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ των μελών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε με παραίτηση τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Κύρια αιτία ήταν η κριτική που του ασκήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, του μονίμως «αντιδραστικού» (χωρίς νόημα θα λέγαμε) μετά τον ανασχηματισμό Ν. Φίλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας που διαρκώς «επεμβαίνει» αδιακρίτως σε όλα τα θέματα είπε στην Π.Γ. χαρακτηριστικά πως: «αυτά που συμφωνήθηκαν είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε μια αξιοπρεπή τελική συμφωνία, με βάση την οποία θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, και πως έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για τη μη νομοθέηση μέτρων λιτότητας», κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών.
Η απάντηση του Ε.Τσακαλώτου ήταν με επιχειρήματα υπέρ των κατ’ αρχήν συμφωνηθέντων, αλλά και με τη σοβαρή επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι συλλογικές και όχι δικές του. Το σίγουρο είναι πως ως επικαφαλής των «53» σίγουρα δεν θέλει να φορτωθεί μια τυχόν κακή συμφωνία και να στιγματιστεί από αυτήν ως πολιτικός.
Από τη Δευτέρα, όταν ο Έλληνας υπουργός απέφυγε να κάνει τη συνήθη δήλωση μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup, παρά το ότι είχε προαναγγελθεί από το Ebs, η «σιωπή» του πλέον δεν πέρασε απαρατήρητη.
Οι πληροφορίες περί διαφορετικών απόψεων για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των πιέσεων των δανειστών επιβεβαιώνονται εδώ και εβδομάδες από ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, οι οποίες ακολούθησαν το Eurogroup του Ιανουαρίου.
Επιπλέον, φούντωσε η φημολογία ότι οι απόψεις των δύο βασικών στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας -του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη- δεν ταυτίζονται. Οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα, μάλλον ενίσχυσε παρά άμβλυνε την αίσθηση ότι η στρατηγική εντός του οικονομικού επιτελείου δεν είναι απολύτως «καθαρή».
Yπάρχει δηλαδή μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να επιστρέψουν τόσο γρήγορα οι Θεσμοί στην Αθήνα, σε αντίθεση με τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος ήταν της άποψης ότι πρέπει αυτό να γίνει άμεσα, στάση που υιοθέτησε και το Μαξίμου. Ο υφέρπον ανταγωνισμός Τσακαλώτου-Χουλιαράκη κρύβει και ιδεολογικές προεκτάσεις του ζητήματος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την αριστερή πτέρυγα.
Παράλληλα, πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα όταν το Μαξίμου έσπευσε να βγάλει non paper για το Eurogroup, ενώ ο ίδιος δεν είχε κάνει δήλωση.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του μπροστά σε δημοσιογράφους, που περίμεναν να ακούσουν την τοποθέτησή του έπειτα από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Δεν θα κάνω δήλωση. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ήδη μία ανακοίνωση που εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε», τους είπε το απόγευμα της Δευτέρας εξερχόμενος από το Eurogroup και έφυγε δίχως να δεχθεί ερωτήσεις.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο παραίτησής του Ε.Τσακαλώτου. Και πέρυσι τέτοια εποχή η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε πως δεν επιθυμεί να υπογράψει το νέο πακέτο μέτρων και ως εκ τούτου, εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση.
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να αναζητήσει σύντομα άλλον υπουργό Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί», ανέφεραν τότε τα δημοσιεύματα.
ο εκνευρισμός του μέσα στη Βουλή από τις ανακοινώσεις της ΝΔ ότι ήταν «άφαντος» μετά τις 20 Φεβρουαρίου:
pronews
https://www.youtube.com/watch?v=d-t_Tclk5B8

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25.2.17

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ «ΑΦΗΓΗΜΑ» ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο τελικός λογαριασμός θα κρίνει το «αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο τελικός λογαριασμός θα κρίνει το «αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ Του Ηλία Μπενέκου

Αγωνία στο Μαξίμου και γενικευμένη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η παράταση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση έχουν πειστεί πλέον ότι η επίτευξη μιας επί της αρχής -τουλάχιστον- συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι επιβεβλημένη και υπό την πίεση των υποχωρήσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, αναζητούν το επικοινωνιακό αφήγημα που θα μετριάσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία αλλά και στους βουλευτές του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η επαναφορά τα τελευταία 24ωρα, της ρητορικής περί μη αποδοχής μέτρων «ούτε ενός ευρώ», αλλά και οι δημόσιες αναφορές στελεχών σε «συμφωνία - πακέτο» κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Με απλά λόγια στο Μαξίμου ελπίζουν -με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν πιέζει μόνο την ελληνική πλευρά αλλά και τους Eυρωπαίους- καθώς ξεκινά το προσεχές διάστημα εκλογικός κύκλος σε σειρά κρατών - ότι τελικώς θα βρεθεί η χρυσή τομή σε μια συμφωνία που θα περιέχει μεν βασικές παραχωρήσεις από την Αθήνα, αλλά και θα προσφέρει και «ανταλλάγματα» τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επικοινωνιακό αντίβαρο.

Το μείγμα που θα συγκροτήσει το «φύλλο συκής» είναι αυτό που έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, αν η επικείμενη μείωση του αφορολόγητου μπορούσε να συνδυαστεί με φοροελαφρύνσεις (μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) ή ακόμη και με ορισμένες παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών στα εργασιακά, τότε, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, ο τελικός «λογαριασμός» θα ήταν ευκολότερο να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη και να επιβεβαιωθεί η δέσμευση περί συμφωνίας «χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Κατά συνέπεια, το μόνο που απομένει να ελπίζει το Μαξίμου είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, τότε είναι φανερό ότι θα έχει ξεπεραστεί ένας εξαιρετικά δύσκολος κάβος ανανεώνοντας τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης και απομακρύνοντας προσώρας τα σενάρια πρόωρων εκλογών και πολιτικής αστάθειας.

Παραφωνίες στο εσωτερικό
Την ίδια ώρα πάντως που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ευρώπη, στο εσωτερικό μέτωπο τα προβλήματα και οι γκρίνιες παραμένουν, καθώς οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν και σε κάθε κρίσιμη περίσταση αναβιώνουν με έντονο τρόπο. Η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων είχε ως συνέπεια την εκδήλωση αρκετών τέτοιων φαινομένων, με βουλευτές να διαφοροποιούνται, να υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν έχουν δώσει «λευκή» επιταγή και να προειδοποιούν ακόμη και με μη ψήφιση των μέτρων που έρχονται. Η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εξάλλου, αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημόσια (και όχι μόνο) διατύπωση επιφυλάξεων και ενστάσεων, και παρά τις ελπίδες της ηγεσίας ότι ο «προβληματισμός» θα περιοριζόταν μόνο στα κομματικά όργανα, το «γαϊτανάκι» των διαφοροποιήσεων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες μέσα από τα τηλεοπτικά «παράθυρα». Κάποιες από τις διαφωνίες δε -όπως εκείνες που διατυπώνει ο Ν. Φίλης- κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, αφού οι πραγματικές αιτίες τους είναι πολύ βαθύτερες από την πορεία της διαπραγμάτευσης, αγγίζοντας ζητήματα συνολικότερης στρατηγικής και πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια την «επιδημία» των τάσεων και ομάδων εντός του κόμματος.

Στο Μαξίμου αν και επισήμως αποφεύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Παιδείας, γνωρίζουν πως ο κ. Φίλης δεν έχει «ξεχάσει» τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, και με δεδομένη την αυξημένη επιρροή που διαθέτει, θα «υπενθυμίζει» από καιρού εις καιρόν τις θέσεις και τις απόψεις του, κρούοντας τον «κώδωνα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από τις βασικές αρχές του. Η κίνηση εξάλλου του Ν. Φίλη να φέρει στη Βουλή ερώτηση για το Ελληνικό -αν και αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα θα ήταν τα εξοπλιστικά, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τον Π. Καμμένο- την οποία μάλιστα συνυπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών που ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα των «53», αποδεικνύει εν τοις πράγμασι την πρόθεσή του να παραμείνει ενεργός και με ισχυρή παρουσία στο εσωκομματικό γίγνεσθαι.

«Ελεύθεροι σκοπευτές»
Σε κάθε περίπτωση το θέμα με τους «53», αν και αποτελεί τη σημαντικότερη «αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου αυτό τον καιρό, καθώς η κριτική τους δεν εκφράζεται ως «συντεταγμένη» διαφωνία, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι στους κόλπους τους υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις. Αντιθέτως, υπάρχουν μεμονωμένοι βουλευτές, οι οποίοι με τις διαφωνίες που διατυπώνουν κατά διαστήματα, «σηκώνουν σκόνη», προκαλώντας ανησυχία ότι σε μια κρίσιμη στιγμή θα μπορούσαν να τραβήξουν το σχοινί. Μεταξύ αυτών, ο Ν. Μανιός, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γ. Θεωνάς, ή ακόμη και ο συνεργαζόμενος βουλευτής των Οικολόγων Γ. Δημαράς. Στο «μικροσκόπιο» πάντως έχουν μπει και βουλευτές των ΑΝΕΛ, καθώς η ομαλή σύμπραξη με τον κυβερνητικό εταίρο είναι και εκείνη που διασφαλίζει την παραμονή στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η σαφής προειδοποίηση του βουλευτή Κ. Κατσίκη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το αφορολόγητο, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ωστόσο, το γεγονός ότι από τους εννέα βουλευτές του Π. Καμμένου, οι πέντε έχουν αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια, εκτιμάται ότι λειτουργεί... καταπραϋντικά, και μπορεί να κρατήσει ενωμένη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, όπως αποδείχθηκε σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, η ομάδα του Π. Καμμένου λειτούργησε απολύτως συντεταγμένα χωρίς διαρροές και αποχωρήσεις.

«Μασάζ» και διαβεβαιώσεις δια παν ενδεχόμενο

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν διαρκώς -στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση- ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους βουλευτές και η κοινοβουλευτική ομάδα είναι «ενιαία και συμπαγής». Ελπίζουν δε πως το τελικό «πακέτο» θα είναι... εύπεπτο και θα «οπλίσει» τα στελέχη με τα απαραίτητα επιχειρήματα, προκειμένου να το υποστηρίξουν τόσο εντός Βουλής με την ψήφο τους, όσο και στις επαφές με τους ψηφοφόρους τους. Για παν ενδεχόμενο όμως, το «μασάζ» συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή και κορυφαίοι υπουργοί αναλαμβάνουν «αποστολή» να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για τους επιμέρους τομείς πολιτικής.

Ολα θα κριθούν βεβαίως από το πακέτο των μέτρων που θα έρθει στη Βουλή, αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν στην παρούσα φάση «αντάρτες», εκτός κι αν είναι μέτρα που κρίνονται σκληρά. Οι γκρίνιες, φυσικά δεν θα λείψουν, καθώς η ρητορική «ούτε ένα ευρώ μέτρα» θα πλανάται πάνω από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν δοθούν ανταλλάγματα. Αλλωστε, η μείωση του αφορολόγητου δύσκολα μπορεί να καλυφθεί με μειώσεις φόρων.

Αντίμετρα
Το μείγμα που θα συγκροτήσει το «φύλλο συκής» είναι αυτό που έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

Τι θα κάνουν οι «53»
Σε κάθε περίπτωση το θέμα με τους «53», αν και αποτελεί τη σημαντικότερη «αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου αυτό τον καιρό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ"Η" 19/2ενημερώθηκε

 

 

 

Το Μαξίμου καλεί ΔΝΤ και Σόιμπλε να επιστρέψουν στο ρεαλισμό

Τζανακόπουλος: Συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας

Το Μαξίμου καλεί ΔΝΤ και Σόιμπλε να επιστρέψουν στο ρεαλισμό

«Δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε πως ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ' όψιν της ελληνικής πλευράς.

Πρόσθεσε πως η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών, πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σημείωσε πως «κλειδί για θετική εξέλιξη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς γερμανικού ΥΠΟΙΚ».

«Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ για τον κ. Σόιμπλε είπε πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές απόψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία» σημείωσε και επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Διαβάστε ακόμα

newsbeast.gr  16/2/2017

 

 

 

Στο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης ο Μοσκοβισί

Θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11:00 το πρωί

Στο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης ο Μοσκοβισί

Συνάντηση με τον

Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων,

Πιέρ Μοσκοβισί,

θα έχει το πρωί της Τετάρτης

ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ.

στο Μέγαρο Μαξίμου.

newsbeast.gr

 

 

 

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα για να περάσει τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα για να περάσει τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς γίνονται κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζητάει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να υποχωρήσει στο αφορολόγητο στην περιοχή των 6.000 ευρώ και τα εργασιακά, με τις μειώσεις στις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

 • Το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του με βάση την υπεραπόδοση του συνόλου του 2016, καθώς βασίζει τα συμπεράσματά του στα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως το τέλος του Νοεμβρίου.
 • Η πρόταση των θεσμών αφορά ουσιαστικά σε δύο πακέτα μέτρων. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην υπάρξει ρύθμιση για συντάξεις που θα έρθει στην Βουλή.
 • Πακέτο μείωσης φορολογικών συντελεστών για να περάσουν  τα μέτρα.
 • Το οικονομικό επιτελείο θέλει να υπογράψει μία συμφωνία η οποία θα ανοίγει από τώρα ξεκάθαρα τον δρόμο προς το QE και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τους χρέους.

Πάντως βολές κατά του ΔΝΤ, και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν προσωπικά, εξαπέλυσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση. «Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε δε, και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτησή του στην Κ.Ε., ανέφερε ότι το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. «Κι αυτό, όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό» πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του και έκανε ειδική αναφορά στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώντας, εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. «Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

newsbeast.gr  13/2/2017

 

 

 

Μαξίμου: Εθνική επιτυχία η απόφαση του Eurogroup

«Το χρέος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ»

Μαξίμου: Εθνική επιτυχία η απόφαση του Eurogroup

Εθνική Επιτυχία χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Eurogroup , το οποίο συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το χρέος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός», όπως επισημαίνουν, εξίσου σημαντικ ό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων.

«Η κυβέρνηση», καταλήγουν, «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τηρώντας σταθερή στάση στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά».

Σχετικά άρθρα

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided