Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020

ΓΑΛΛΙΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αποσύρει το αμφιλεγόμενο μέτρο για εργασία έως τα 64

 

 

 

 

 

Γαλλία: Η κυβέρνηση αποσύρει το αμφιλεγόμενο μέτρο για εργασία έως τα 64

Στην προσπάθεια να μπει τέλος στην απεργία που παραλύει τις μεταφορές εδώ και πέντε εβδομάδες.

Γαλλία: Η κυβέρνηση αποσύρει το αμφιλεγόμενο μέτρο για εργασία έως τα

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους πολίτες να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών, το οποίο απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, σε επιστολή που απηύθυνε το Σάββατο, σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι θα προέβαινε σε μια ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία που παραλύει τις μεταφορές, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, εδώ και πέντε εβδομάδες.

Ο Εντουάρ Φιλίπ διευκρινίζει, ωστόσο, στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 – σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.

Το μέτρο αυτό ήταν το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Είχε σκοπό να παράσχει προοδευτικά κίνητρα στους Γάλλους προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη, επιβάλλοντας μια επιβάρυνση – η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τώρα τα 62 έτη.

Το μέτρο αυτό είναι κόκκινη γραμμή για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το CFDT, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της μεταρρύθμισης που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων.

Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σήμερα σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».

Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα πολλά διαφορετικά ανά τομέα συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ένα ενιαίο στη βάση ενός συστήματος πόντων.

Κατά τη διαδήλωση σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες.

PARIS - La manifestation est à peine partie que des incidents éclatent.

PARIS - La manifestation est à peine partie que des incidents éclatent.

???? [DIRECT] ROUEN - 11 JANVIER - CHARGE ET GAZ LACRYMOGÈNE AU ABORD DU CENTRE VILLE

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση στην επιθυμία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ  11/01/2020 19:49 EET | Updated

 

 


Μακρόν:

Στηρίζουμε την Ελλάδα -

Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα

Μακρόν: Στηρίζουμε την Ελλάδα - Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα

Τη στήριξή του στην Ελλάδα αναφορικά με το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

"Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ.

Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Δήλωση, ακόμη, πως η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι εναλλακτική επιλογή ως προς το ΝΑΤΟ αλλά ένας πυλώνας μέσα στη Συμμαχία.

 

 

 

 

 

 

Μακρόν:

«Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση κλιμάκωσης;»

– «Η Τουρκία προκαλεί»

– Έμμεση αναφορά σε Ελλάδα

Έριξε βόμβα ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του.
Εμμέσως, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, δήλωσε πως η χώρα μας δέχεται απειλές από την Τουρκία και διερωτάται, εάν τελικά υπάρχει το ΝΑΤΟ.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε έναν εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist και συνέχισε ότι «οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στην Ευρώπη.
Είναι η ώρα να ξυπνήσουμε».
«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.
Κανένας.
Υπάρχει μία ασυντόνιστη επιθετική κίνηση από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε περιοχή μάλιστα όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου αναφέρεται ότι
«η επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ,
αποτελεί επίθεση σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας».

Δεν γνωρίζω, σημείωσε, αλλά τι θα σημαίνει το άρθρο 5 αύριο», αναρωτήθηκε.

Γνωρίζει κάτι ο Γάλλος πρόεδρος;
Μίλησε ξεκάθαρα για το άρθρο 5, σε μια δύσκολη συγκυρία σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με την Τουρκία να απειλεί συνεχώς τον Ελληνισμό
https://www.enoplos.gr/

Αναρτήθηκε από EFENPRES  8/11/2019

 

 

 

 

 

Γιατί ο Μακρόν είπε «όχι» στα Σκόπια

makron
Μίνα Αγγελίνη    18/10/2019

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη διαδικασία της διεύρυνσης  - Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο σχετίζεται με το καυτό θέμα του μεταναστευτικού

Παγώνει η διαδικασία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ καθώς, με το βέτο της Γαλλίας, αναβάλλεται επ' αόριστον η διαδικασία. 

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει  το «όχι» του Παρισιού , ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή του δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την γηραιά ήπειρο κι ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως τόνισε, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία διεύρυνσης».

Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, η διαδικασία της διεύρυνσης είναι σήμερα «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

«Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημοσίως» , υποστηρίζει διπλωματική πηγή από το Παρίσι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Για το Παρίσι, πρώτα θα πρέπει να γίνουν ευρωπαικές μεταρρυθμίσεις καθώς η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.

Όμως, για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται ως εξής: Ο Μακρόν είπε «non » στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων όπως επίσης και της Αλβανίας για λόγους που έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική, και πιο συγκεκριμένα για το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

Υπό τον φόβο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μακρόν θα πρέπει να  υποδεχθεί  και αυτός στη χώρα του μετανάστες.

«Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Aλβανία;».

Στόχος του ένοικου των Ηλυσίων είναι η ενίσχυση της δημοτικότητάς του αφού στις τελευταίες ευρωεκλογές, το ξενοφοβικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός» τον πλησίασε απειλητικά.

Με αδιαμφισβήτητο κεντροδεξιό πολιτικό στίγμα, ο Μακρόν προσπαθεί να διεμβολίσει- προβάλλοντας το ευρωπαικό του όραμα - την εκλογική βάση του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν με τη συνταγή που χρησιμοποίησε ο Σαρκοζί το 2007 απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν, γράφει ο γαλλικός Τύπος.

 

 

 

 

 

Γαλλία:

Κατηγορούμενος για υπερβολικές δαπάνες,

ο υπ. Οικολογικής Μετάβασης υπέβαλε την παραίτησή του

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019,
Γαλλία: Κατηγορούμενος για υπερβολικές δαπάνες, ο υπ. Οικολογικής Μετάβασης υπέβαλε την παραίτησή τουΟ υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί, που βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων για τις υπερβολικές δαπάνες του, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη γαλλική κυβέρνηση σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι είναι θύμα ενός «μιντιακού λιντσαρίσματος».

«Οι επιθέσεις και το μιντιακό λιντσάρισμα σε βάρος της οικογένειάς μου με οδήγησαν σήμερα στην απόφαση να κάνω ένα βήμα πίσω (…) υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ σήμερα το πρωί» σημειώνει ο υπουργός σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του ενημερωτικού ιστότοπου Mediapart, που είχε αποκαλύψει την οργάνωση «χλιδάτων ιδιωτικών δείπνων» από τον ντε Ρουζί και πολυδάπανες ανακαινίσεις στην κατοικία του, όταν ήταν πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης το 2017 και το 2018.

Ο ιστότοπος δημοσίευσε φωτογραφίες που, σύμφωνα με τους συντάκτες, προέρχονταν από τα γεύματα που οργάνωνε ο υπουργός με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων, όπου σερβίρονταν αστακός και κρασί κόστους 100-550 ευρώ το μπουκάλι.

Ο παραιτηθείς πολιτικός κατηγορεί το Mediapart «ότι μου επιτέθηκε βασιζόμενο σε κλεμμένες φωτογραφίες, κουτσομπολιά, προσεγγίσεις και πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον ρόλο μου».

Σε μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ο ντε Ρουζί έγραψε μεταξύ άλλων ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι «η προσπάθεια που απαιτείται για να δώσει μάχη εναντίον όσων του προσάπτουν» σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί τα υπουργικά καθήκοντά του «ήρεμα».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου» τονίζει ο ντε Ρουζί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επίμαχα δείπνα διεξάγονταν μαζί με άλλες πολιτικές, επιχειρηματικές και μιντιακές προσωπικότητες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Η διαμάχη για τον ντε Ρουζί επέτεινε τις επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι δηλαδή δεν έχει καμία επαφή με τους απλούς πολίτες και είναι ελιτιστική.

Ο ντε Ρουζί είναι ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός που παραιτείται, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε καθήκοντα το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019,

 

 

 

 

 

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι

Παρόντες ήταν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο
PHILIPPE LOPEZ via Getty Images

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, ένα από τα βασικά αιτήματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ήταν φέτος στο επίκεντρο των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης, στις οποίες παρόντες ήταν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Μπροστά στο Brexit και τις δύσκολες σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο Μακρόν έχει αναγάγει την άμυνα της Ευρώπης σε ένα από τα βασικά ζητήματα που επιθυμεί να προάγει καθώς θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη Γηραιά Ήπειρο να ενισχύσει τη στρατηγικής της αυτονομία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο
LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

«Ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη. Η δημιουργία μιας αμυντικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία, τα 70 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε, αποτελεί για τη Γαλλία προτεραιότητα» και «το βασικό θέμα της παρέλασης», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν μεταξύ των 11 Ευρωπαίων προσκεκλημένων του Μακρόν. Μετά την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση γευμάτισαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο.

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο
LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Τη Βρετανία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Εγγραφείτε και ακολουθήστε ΔΙΕΘΝΕΣ

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας και τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στο e-mail σας. Μάθετε Περισσότερα

Ο Μακρόν έφτασε περίπου στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με στρατιωτικό όχημα και στην συνέχεια ανέβηκε στον προεδρικό εξώστη που είχε στηθεί στην πλατεία Κονκόρντ.

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο

ZAKARIA ABDELKAFI via Getty Images

Οι εννέα χώρες που συμμετέχουν μαζί με τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (IEI), που δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και στόχο έχει την ανάπτυξη «μιας κουλτούρας κοινής στρατηγικής», εκπροσωπήθηκαν στην παρέλαση, είτε από τους ηγέτες τους είτε από τους υπουργούς άμυνας. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Συνολικά περίπου 4.300 στρατιώτες, 196 οχήματα, 237 άλογα, 69 αεροσκάφη και 39 ελικόπτερα συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Η παρέλαση αποτέλεσε ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα άλλο αγαπημένο θέμα του Μακρόν: η καινοτομία στην Άμυνα.

Στην έναρξη της παρέλασης drones και ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν την εμφάνιση τους στην πλατεία Κονκόρντ, όπως και το Flyboard Air, μια ιπτάμενη πλατφόρμα που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης αέρα, εφευρέτης του οποίου είναι ένας Γάλλος, ο Φρανκί Ζαπατά, ο οποίος πέταξε αρκετές δεκάδες μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με ένα κολάζ από τις φωτογραφίες Γάλλων στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια αποστολών τους στο εξωτερικό, από τη Μέση Ανατολή ως το Σάχελ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  14/7/2019

 

 

 

 

 

11/04/2019

Γαλλία &

Ιταλία

υπέρ της αναγνώρισης την γενοκτονίας των Αρμενίων

Η Τουρκία καταδίκασε και τις δύο αποφάσεις.

Γαλλία και Ιταλία υπέρ της αναγνώρισης την γενοκτονίας των

Maja Hitij via Getty Images

Η Τουρκία καταδίκασε εντόνως τις αποφάσεις Γαλλίας και Ιταλίας να αναγνωρίσουν επισήμως τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων το 1915 ως μια γενοκτονία, ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε χθες την απόφαση να θεσπίσει την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την απόφαση του αυτή στις αρχές Φεβρουαρίου και η οποία αποτελούσε, μία προεκλογική του δέσμευση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε αυτή την υπόσχεση για να κερδίσει τις ψήφους των Αρμενίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η στάση της Γαλλίας, που απέχει πολύ από το να είναι φιλική, θα έχει συνέπειες στις σχέσεις της με την Τουρκία με αρνητικό τρόπο», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Χθες, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικό καταδίκασε και την ιταλική κίνηση, χαρακτηρίζοντας αυτήν ως παράδειγμα χρησιμοποίησης των ισχυρισμών των Αρμενίων για εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα.

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτό το ψήφισμα συντάχθηκε από το κόμμα της Λέγκας, του οποίου ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει αφοσιωθεί να σαμποτάρει τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Η Γαλλία

«μπλοκάρει» Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γαλλία «μπλοκάρει» Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ενημερώθηκε: 20/03/19

Η ομάδα χωρών που «μπλοκάρει» την έναρξη τον Ιούνιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας -όπως και της Αλβανίας– με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλή είδηση για την κυβέρνηση στα Σκόπια. Οι χώρες που δεν δίνουν «πράσινο φως» είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βόρειας Μακεδονίας, της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και του αρμόδιου Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Κατά την εισαγωγική τους τοποθέτηση τόσο η Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο Επίτροπος Χαν αναφέρθηκαν στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις γειτονικές τους χώρες, εστιάζοντας κυρίως στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισαν ιστορική.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναγνώρισε τις ηγετικές ικανότητες και του Έλληνα Πρωθυπουργού, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της Συμφωνίας.

Αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε από την πλευρά του και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σημείωσε ότι μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστική η προοπτική μίας θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι θα γίνει με τη Γαλλία;

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν διατυπώθηκε καταρχάς η ανησυχία για τη στάση ορισμένων κρατών μελών και ιδιαίτερα της Γαλλίας, η οποία τίθεται ξεκάθαρα κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Μογκερίνι σημείωσε ότι το πράσινο φως του Συμβουλίου τον Ιούνιο αποτελεί κοινό στόχο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με τη σημειωθείσα πρόοδο, η οποία θα καταγραφεί στην έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιευθεί στα τέλη Μαΐου και θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί η Επιτροπή με το Συμβούλιο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι την απόφαση θα λάβει συνολικά το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο αναφορικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Η ίδια αναμένει ότι το Συμβούλιο θα θελήσει να καλωσορίσει το πολύ σημαντικό βήμα που έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και για ποιο λόγο θα έπρεπε η κυβέρνηση των Σκοπίων να πληρώσει το τίμημα για τη μη επίδειξη της απαραίτητης διάθεσης συνεργασίας από πλευράς του VMRO, η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που συνιστούν εκπεφρασμένο εθνικό στόχο και κοινή επιδίωξη των πολιτών και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων, για αυτό και ο καθένας θα κληθεί να φέρει εις πέρας το κομμάτι που του αναλογεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Δυτικά Βαλκάνια

Ερωτηθείσα σε σχέση με τη δριμεία κριτική που διατυπώνεται σε πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για το γεγονός ότι η ΕΕ εμφανίζεται ανεκτική σε φαινόμενα παραβίασης του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών αρχών, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή, η Μογκερίνι απάντησε ότι αντιθέτως η ΕΕ θεωρείται υπερβολικά αυστηρή σε τέτοια ζητήματα, ίσως είναι μάλιστα η μόνη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο που επιδεικνύει τόση αυστηρότητα όσον αφορά τις αρχές και τις αξίες της.

Σε ερώτηση τέλος αναφορικά με τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, δείχνοντας τον δρόμο στους άλλους ηγέτες της περιοχής για το πώς επιλύονται οι περίπλοκες καταστάσεις.

Το παράπονο της Ράντμιλα Σεκερίνσκα

Χωρίς την προοπτική προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, «η συμφωνία αλλαγής της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα (Συμφωνία Πρεσπών) θα είχε πεθάνει».

Και αυτό γιατί, «η ευρωπαϊκή πλευρά δεν τήρησε τις υποσχέσεις της», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της χώρας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Όπως μεταδίδει το Euractiv, μιλώντας σε εκδήλωση του «German Marshall Fund» στις Βρυξέλλες, η Ράντμιλα Σεκερίνσκα, στενός σύμμαχος του Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί αν η ΕΕ θα άνοιγε τις ενταξιακές πύλες στα Σκόπια, ανταποκρινόμενη στη συμφωνία αλλαγής της ονομασίας.

«Η μεγάλη αδυναμία κατά τις διαπραγματεύσεις της περασμένης χρονιάς ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πώς θα ανταποκρινόταν η ΕΕ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

»Και αν θα τηρούσαν ισχυρή στάση προκειμένου να λάβουν μια απόφαση για την Ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων», είπε.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ουγγαρίας, χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ράντμιλα Σεκερίνσκα, πρακτικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση της ΕΕ.

Ενώ τα Σκόπια προσκλήθηκαν αμέσως να γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν ήταν τόσο γρήγορη έναντι των υποσχέσεών της, να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο.

Παρά τη στήριξη της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, μια ομάδα Ευρωπαϊκών χωρών όπως Γαλλία, Ολλανδία και Δανία φαίνονται απρόθυμες να δώσουν το πράσινο φως στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Υπό την πίεση αυτών των χωρών, η Κομισιόν ανέβαλε τις εκθέσεις της ετήσιας δέσμης εγγράφων που αφορούν την διεύρυνση για μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές.

«Αν δεν υπήρχε η ευκαιρία προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είχε μείνει νεκρό γράμμα.

»Εξαιτίας αυτής της έλλειψης αποτελεσμάτων από την πλευρά της ΕΕ», είπε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

«Γι’ αυτό, όταν αναλύουμε τις δύσκολες επιλογές στην περιοχή μας, στη Γεωργία, στην Ουκρανία, πρέπει να έχουμε ισχυρές και όχι αμφίβολες ελπίδες […] γι’ αυτό η πολιτική των ανοιχτών θυρών είναι κάτι απαραίτητο, κάτι που ο καθένας θα μπορεί να βασίζεται σε αυτό», είπε.

Πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν περίμενε ποτέ να της χαριστεί οτιδήποτε και γνωρίζει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ δεν βασίζεται μόνο στη συμφωνία με την Ελλάδα.

Πηγή: tribune.gr

 

 

 

 

Γαλλία:

300.000 διαδηλωτές και «κίτρινα γιλέκα» σε 200 πόλεις κατά του Μακρόν

000_1CY85P
05/02/2019

Το έναυσμα έδωσε το συνδικάτο CGT - Ποια είναι τα αιτήματα των διαδηλωτών

«Περίπου 300.000 άνθρωποι» διαδήλωσαν σήμερα σε περίπου 200 πόλεις της Γαλλίας με αιτήματα μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, έπειτα από έκκληση κυρίως του συνδικάτου CGT, αλλά και με συμμετοχή για πρώτη φορά "κίτρινων γιλέκων" που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τα συνδικάτα, ανέφερε το CGT.

Με ανακοίνωσή του το συνδικάτο, που καλεί σε μια νέα μέρα κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα μια "επιτυχία" και υπογράμμισε ότι ήδη βρίσκονται συναντήσεις εντός συνδικάτων για συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της οικονομικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.

Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

 

 

 

 

02/02/2019

Νέες διαδηλώσεις από τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία

ASSOCIATED PRESS

Χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας σήμερα, στο 12ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, αλλά και για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται μεταξύ 10.000 και 13.800 στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία και τις εκτιμήσεις ΜΜΕ.

Στο Παρίσι, σημειώθηκαν συμπλοκές. Οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών προχώρησαν σε ρίψεις δακρυγόνων για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών, που έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πυρπόλησαν ένα μηχανάκι.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη λεωφόρο Σεν Μαρτέν, περιμετρικά της Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να κρατήσουν σε απόσταση τους διαδηλωτές, που εκτόξευαν αντικείμενα εναντίον τους.

 

Συμπλοκές υπήρξαν κατόπιν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

«Όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» φώναζαν πολλοί διαδηλωτές. Ένας εξ αυτών απομακρύνθηκε με τη βοήθεια πυροσβεστών, αφού τραυματίστηκε στο πρόσωπο από σφαίρα LBD, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν καλύμματα ματιού για να αποτίσουν φόρο τιμής, σε εκείνους που τυφλώθηκαν από τις πλαστικές σφαίρες ή άλλα βλήματα― συνολικά 14 από την έναρξη των κινητοποιήσεων του κινήματος στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό της εφημερίδας Liberation.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε, επίσης, τους δρόμους πόλεων όπως της Τουρ, της Μασσαλίας και του Μπορντό.

GEORGES GOBET via Getty Images

GEORGES GOBET via Getty Images

ZAKARIA ABDELKAFI via Getty Images

Στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατηρήσει τη χρήση των αμφιλεγόμενων όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών (LBD) στις διαδηλώσεις, η «μεγάλη πορεία των τραυματιών» που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα είχε αίτημα την απαγόρευση του «LBD-40 και των βομβίδων GLI-F4 και GMD», δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος.

«Ζερόμ κουράγιο. Ζερόμ σε αγαπάμε. Ζερόμ είμαστε στο πλευρό σου» φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο ηγετικό στέλεχος των κίτρινων γιλέκων Ζερόμ Ροντρίγκες, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι το περασμένο Σάββατο.

Philippe Wojazer / Reuters

Jean-Paul Pelissier / Reuters

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ

Γιάννης Σάκαρος, ο 26χρονος Έλληνας που ηγείται των Κίτρινων Γιλέκων στη

 

 

 

 

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Η Ευρώπη κάποτε είχε ηγέτες με κάκαλα

- Τώρα έχει κάκαλα ηγέτες

- Μιτεράν:

Να πάρουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το Μακεδονία (Βίντεο)


Η Ευρώπη κάποτε είχε ηγέτες με κάκαλα - Τώρα έχει κάκαλα ηγέτες - Μιτεράν: Να πάρουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το Μακεδονία

 

 

 

 

 

Αρνείται να θέσει τη Γαλλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Μακρόν

- Ζητά βοήθεια από Πρωθυπουργό και κόμματα

Πρόωρες εκλογές ζήτησαν Λεπέν και Μελανσόν.

Veronique de Viguerie via Getty Images

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί ”τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών”, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο της κινητοποίησης των ”κίτρινων γιλέκων”.

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο ”συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο”, σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης ”ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα”.

Ο Μακρόν ”χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει ”η ομάδα των ‘κίτρινων γιλέκων’ που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση”, όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης ”το συντομότερο δυνατόν”. Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι, από το 1968.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγή των Ηλυσίων Πεδίων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι υπουργοί του, δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά την σημερινή κυβερνητική σύσκεψη μετά τις χθεσινές ταραχές στο Παρίσι, παρόλο που πολλά γαλλικά μέσα μετέδιδαν πληροφορίες για το αντίθετο.

Η ίδια πηγή είπε ότι συζήτησαν την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούσε και το αστυνομικό συνδικάτο Alliance.

Ο Μακρόν με την πλάτη στο τοίχο;

Το βέβαιο είναι πως ο Μακρόν βρίσκεται σε δυσχερή θέση αφού αναζητά λύσεις για να εκτονωθεί η κρίση αλλά δεν παύει να υπογραμμίζει ότι παραμένει σταθερός στους στόχους: «η πορεία δεν αλλάζει... όπως και η φορολογία στα καύσιμα», τόνισε.

Πολλοί ωστόσο παρατηρούν πως το βασικό πρόβλημα του Μακρόν είναι ότι ο λόγος του, όσο φροντισμένος και αν είναι, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Δεν περνάει πλέον στην μεγάλη μάζα του γαλλικού λαού που θέλει «πράξεις και όχι λόγια» και τον θεωρεί «αποσυνδεμένο» από την δική του, δύσκολη πραγματικότητα.

’Αλλωστε, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία επιχειρούν από πλευράς τους να οργανωθούν ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν. Μια πρώτη προσπάθεια με 8 εκπροσώπους από διάφορες περιοχές δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Μια δεύτερη προσπάθεια επιχειρείται εκ νέου με κάλεσμα που υπογράφουν 10 «κίτρινα γιλέκα» μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche. Αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» εξηγώντας ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη».

Τι ζητούν τα «κίτρινα γιλέκα»

 • Τα κίτρινα γιλέκα ζητούν να ανοίξει μια συζήτηση για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.

 • Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.

 • Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.

 • Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.

 • Επιπλέον, άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις ζητούν:

 • Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.

Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».

Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διάλογου με την κυβέρνηση καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».

Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

«Δράση Νο 3»

Τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν το Σάββατο σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.

Την έχουν ονομάσει «Etoile» (Ετουάλ), την πλατεία γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου. Σημαίνει «αστέρι» γιατί ακτινωτά καταλήγουν στην Αψίδα 12 παρισινές λεωφόροι, ανάμεσα στις οποίες η Λεωφόρος των Ηλύσιων, διαμετρικά απέναντι η αριστοκρατική Λεωφόρος Φος και παράπλευρα οι εξίσου αριστοκρατικές Μακ-Μαόν, Φρίντλαντ, Ος, Κλεμπέρ κ.α.

Χάρις στην ακτινωτή διάταξή τους, οι λεωφόροι προσέφεραν χθες ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης στα «κίτρινα γιλέκα» για κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, που με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την Αψίδα.

Με ιδιαίτερη κινητικότητα, όταν υποχρεώνονταν να υποχωρήσουν σε μία Λεωφόρο, περίμεναν να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα και επέστρεφαν στην Αψίδα από τις παράπλευρες λεωφόρους.

«Μακρόν, τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν» είναι το μήνυμα για τον πρόεδρο που με μαύρο μελάνι έγραψαν πάνω στον δεξιό πυλώνα της Αψίδας.

Stephane Mahe / Reuters

Stephane Mahe / Reuters

«Επαγγελματίες ταραχοποιοί»

Η ένταση των συγκρούσεων κορυφώθηκε το Σάββατο το βράδυ, όταν έφθασαν στην περιοχή, πολύ καλά προετοιμασμένα για την περίσταση άτομα ― με αντιασφυξιογόνες μάσκες, κιάλια, κουκούλες και, βέβαια, κίτρινα γιλέκα. ’Αρχισαν να φτιάχνουν οδοφράγματα, σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, αναποδογυρίζοντας παρκαρισμένα αυτοκίνητα, βάζοντας φωτιές, ξηλώνοντας τα πράσινα παγκάκια ή ακόμα κουβαλώντας κορμούς δένδρων στη λεωφόρο Φος.

Η εικόνα ήταν ανάμεικτη. Η πόλη θύμιζε πεδίο μάχης, κάποιοι περιφέρονταν με επαναστατική διάθεση αλλά γενικά επικρατούσε μια εικόνα χάους. Πολλά «κίτρινα γιλέκα» δεν δίστασαν να καταγγείλουν τις βιαιότητες αυτές, αναρωτώμενοι παράλληλα κατά πόσο επρόκειτο για προβοκάτορες ντυμένους στα κίτρινα...

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα άτομα αυτά ήταν γύρω στα 1.500. και «πρόκειται για επαγγελματίες ταραχοποιούς καμουφλαρισμένους με κίτρινα γιλέκα» δήλωσε ο υπουργός Κριστόφ Καστανέρ.

Ο πρόεδρος Μακρόν όμως, δεν φάνηκε να τους διαφοροποιεί ιδιαίτερα από τα «κίτρινα γιλέκα». Από το Μπουένος Άιρες όπου ήταν για τη συνάντηση κορυφής G20, δήλωσε ότι «δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη βία», ότι τα άτομα αυτά «θα ταυτοποιηθούν και θα τιμωρηθούν» και πρόσθεσε: «Οι υπεύθυνοι αυτών των βιαιοτήτων δεν θέλουν την αλλαγή, δεν θέλουν καμία καλυτέρευση, θέλουν το χάος, προδίδουν τους λόγους που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν, χειραγωγούν».

Charles Platiau / Reuters

Charles Platiau / Reuters

«Θέλουν το χάος...καμία ανοχή στη βία»

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν και βιτρίνες και τα ΑΤΜ γίνονται κομμάτια στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ′ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Charles Platiau / Reuters
Stephane Mahe / Reuters

Η στάση της αντιπολίτευσης

Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

ABDULMONAM EASSA via Getty Images
Etienne De Malglaive via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Etienne De Malglaive via Getty Images
ABDULMONAM EASSA via Getty Images

https://www.youtube.com/watch?v=GPFoK81eloA

(με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

Η Νέα Καληδονία είπε «Όχι» στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Εξασφάλισε το 56,4% των ψήφων έναντι 43,6% του «Ναι»

Η Νέα Καληδονία είπε «Όχι» στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Το «Όχι» στην ανεξαρτησία της Νέας Kαληδονίας από τη Γαλλία εξασφάλισε το 56,4% των ψήφων έναντι 43,6% του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Το ποσοστό του «Όχι» είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Η συμμετοχή ήταν μαζική και έφθασε το 80,63%.

Ο Μακρόν αισθάνεται μεγάλη «περηφάνια»

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «τεράστια περηφάνια που περάσαμε μαζί αυτό το ιστορικό στάδιο», μετά την επιλογή της Νέας Καληδονίας σε δημοψήφισμα να παραμείνει στη Γαλλία.

«Θέλω επίσης να πω για την περηφάνια που αισθάνεται ο αρχηγός του Κράτους για το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Καληδονίας επέλεξαν τη Γαλλία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε τηλεοπτικό διάγγελμα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου».

«Οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν κυρίαρχα γνωρίζοντας πλήρως τη σχέση ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλία. Εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής της Νέας Καληδονίας στη Γαλλία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είδε στο αποτέλεσμα αυτό «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της, και στις αξίες της: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να μοιραστεί αυτή την περηφάνια».

«Ο μοναδικός ηττημένος είναι ο πειρασμός της περιφρόνησης της διαίρεσης, της βίας, του φόβου», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο μοναδικός νικητής, είναι η διαδικασία υπέρ της ειρήνης που φέρει η Νέα Καληδονία εδώ και 30 χρόνια, το πνεύμα του διαλόγου το οποίο τίποτα πλέον δεν θα διασπάσει», πρόσθεσε.

«Σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του διαλόγου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση θα προτείνει στις πολιτικές δυνάμεις της Νέας Καληδονίας να συναντηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να μεταβεί στο αρχιπέλαγος τη Δευτέρα (αύριο).

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

 

 

Η Γαλλία ετοιμάζεται για πόλεμο στο διάστημα

«Δεν θα διστάσω να προτείνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ισχυρές αποφάσεις» δήλωσε η υπουργός Άμυνας

Η Γαλλία ετοιμάζεται για πόλεμο στο διάστημα

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, δεν μασάει τα λόγια της, αποκαλύπτοντας στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, την οποία θα παρουσιάσει στο τέλος του έτους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από ένα χρόνο, Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos. «Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η υπουργός Άμυνας.

Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη γη (λέιζερ, πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας» γράφει η εφημερίδα. Η υπουργός, συνεπώς, έχει τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέσα σχετικά με τον έλεγχο του διαστήματος, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη και τη διεξαγωγή εθνικών σχεδίων για λόγους κυριαρχίας.

Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 3,6 δισ. ευρώ στην ανανέωση των δορυφόρων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο πρώτος δορυφόρος παρατήρησης CSO νέας γενιάς θα εκτοξευτεί στο τέλος του έτους. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα εκτοξεύσει τρεις ηλεκτρομαγνητικούς δορυφόρους CERES το 2020 για την ανίχνευση εχθρικών κέντρων. Και «το τρίτο δορυφορικό δορυφόρο Syracuse 4 θα παραγγελθεί το 2023», μετά την κυκλοφορία των δύο πρώτων μέχρι το 2022, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Γαλλία θα αυξήσει τη δορυφορική δύναμή της, «αλλά η πρόκληση είναι να παρακολουθήσουμε το διάστημα» δήλωσε η κ. Παρλί. Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι εντελώς αυτόνομη στον τομέα αυτό . «Έχω αποφασίσει να ενισχύσουμε την εθνική μας ικανότητα για την επιτήρηση του διαστήματος» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας, η οποία θέλει να «παρακολουθεί το διάστημα από το διάστημα», ενώ σήμερα η Γαλλία παρακολουθεί από τη Γη.

«Δεν θα διστάσω να προτείνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ισχυρές αποφάσεις» δήλωσε η υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «δεν σκεφτόμαστε πλέον την κρατική χρηματοδότηση ως τον μόνο τρόπο για να πραγματοποιήσουμε έργα», σύμφωνα πάντα με τη Les Echos.

NEWSBEAST.GR   10/9/2018

 

 

 

 

26.8.18

«Κεραυνοί» από τον ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς:

«Απειλή η μετανάστευση

- Δε θα γίνουμε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα»

Μετά τις χώρες του λεγόμενου Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία.), την Ιταλία, την Αυστρία, τις χώρες των Βαλκανίων (πλην Ελλάδας) ακόμη αι τη Γερμανία τώρα το κίνημα κατά της παράνομης μετανάστευσης εξαπλώνεται και στη Γαλλία.

Ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς Λοράν Βοκιέ σε μια ξεκάθαρη δήλωσή του σήμερα είπε ότι η «μαζική μετανάστευση συνιστά πολιτιστική απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» και ότι οι Γάλλοι αρνούνται «να γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα».
«Πώς να μην καταλάβει κανείς ότι βρισκόμαστε στα όρια της δυνατότητας ενσωμάτωσης και ότι αυτή η σημερινή μαζική μετανάστευση συνιστά μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων (LR) ενώπιον 1.500 υποστηρικτών του στο Οτ Λουάρ.
«Οι Γάλλοι αρνούνται να γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα» και «πρέπει να φροντίσουμε να απομείνει κάτι από τον πολιτισμό», επέμεινε, υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.
«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε πλέον σε αυτά τα πλοία (των ανθρωπιστικών οργανώσεων) να μπαίνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια», συνέχισε ο Βοκιέ, το κόμμα του οποίου σκοπεύει να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προσεχείς ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.
Πλέον ουσιαστικά η μονή χώρα στην Ευρώπη που αρνείται πεισματικά να δει τους κινδύνους από την παράνομη μετανάστευση είναι η Ελλάδα η οποία και  βαδίζει ολοταχώς προς την αυτοκαταστροφή της.
https://www.youtube.com/watch?v=r1cODFZ2nkI
Στην Ιταλία ο Σαλβίνι μετά την παρέμβαση από την εισαγγελία του Ακραγάντα, αναφορικά με το θέμα των 150 παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti με κατηγορίες που φλερτάρουν με το γελoίο όπως  στέρηση ατομικής ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη, αντεπιτέθηκε λέγοντας:
«Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν’ τόνισε.
«Ας έλθουν να με πάρουν, τους περιμένω”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν διεξάγεται καμία έρευνα σε βάρος όσων ευθύνονται για την κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα, αλλά οι εισαγγελείς ασχολούνται με εμένα».
Τόνισε, δε, ότι «η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές» και ότι «δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας”.
https://www.youtube.com/watch?v=mb3rNkkCAJY
https://www.youtube.com/watch?v=Z1Js8wntdk4
https://www.youtube.com/watch?v=xmUSYg_yD48
pronews
H Δεξιά στη Γαλλία αντιδρά. Η δική μας δήθεν δεξιά που θέλει να κυβερνήσει τι κάνει; Εμείς τι θα κάνουμε, θα ψηφίσουμε αυτούς που αδιαφορούν (πιθανότατα με εντολές από το ίδιο αφεντικό) ή αυτούς που θα απελάσουν όλους τους παρείσακτους;
Juan

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.8.18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει το όραμα μίας Ευρώπης τριών ομόκεντρων κύκλων

ΚΌΣΜΟΣ /Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, 19:59:28 / / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν οραματίζεται μία Ευρώπη των τριών κύκλων εντός των επομένων 10 - 15 ετών. Το όραμά του παρουσίασε κατά την διάρκεια μίας συζήτησης με πολίτες, από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στην Λισαβόνα, όταν ερωτήθηκε για το όραμά του για την Ευρώπη.

«Βλέπω έναν ευρύ κύκλο που επεκτείνεται ενδεχομένως και πέραν των 27, κάτι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το σημερινό Συμβούλιο της Ευρώπης» που να σχηματίζει «μία μεγάλη Ευρώπη, λιγότερο ολοκληρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά περισσότερο απαιτητική ως προς τις αξίες». Θα περιλαμβάνει «είτε στους κόλπους της, είτε μέσω συμφωνιών στενής σύνδεσης, την Τουρκία και την Ρωσία», διότι «εάν θέλουμε την ειρήνη, πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις δύο αυτές δυνάμεις».

Ο δεύτερος κύκλος θα είναι χωρίς αμφιβολία «κάτι ανάμεσα στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη», σύμφωνα με τον Μακρόν. Θα αντιπροσωπεύει «μία ισχυρή ενιαία αγορά, κοινή κυριαρχία, κοινή πολιτική εμπορίου, έρευνας, καινοτομίας και μία πραγματικά ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της».

Ο τρίτος κύκλος, στον οποίο ο Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα συμμετέχει η Γαλλία, θα είναι «η καρδιά του αντιδραστήρα», με «κοινό νόμισμα, πιο ολοκληρωμένη αγορά απασχόλησης και μία πραγματική κοινωνική συνοχή». Οι χώρες που θα συμμετέχουν «θα έχουν φθάσει στο τέλος της λογικής της ευρωζώνης».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν περί τους 500 άνθρωποι, μεταξύ τους και πολλοί νέοι, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η τύχη της Ευρώπης θα παιχτεί τα επόμενα πέντε χρόνια». «Είτε μεταρρυθμίζουμε εις βάθος την Ευρώπη, είτε αποδεχόμαστε το status quo της σταδιακής διάλυσης».

 

 

 

 

 

Την αναθεώρηση του συντάγματος προτείνει ο Μακρόν

Απολογισμός του πρώτου έτους της προεδρίας του

Την αναθεώρηση του συντάγματος προτείνει ο Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει μια πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να επιτρέπεται στο εξής στον αρχηγό του κράτους να απαντά στις ερωτήσεις που θα του θέτουν οι κοινοβουλευτικοί στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία του στις Βερσαλλίες, στην οποία κάνει τον απολογισμό του πρώτου έτους της προεδρίας του και παρουσιάζει το πολιτικό πρόγραμμά του για το επόμενο έτος.

«Ζήτησα από την κυβέρνηση να υποβάλει αυτήν την εβδομάδα μια πρόταση αναθεώρησης που θα επιτρέπει, στο επόμενο Κογκρέσο, να παραμείνω όχι μόνο για να σας ακούσω, αλλά επίσης και να σας απαντήσω», είπε ο Μακρόν.

Η αναθεώρηση αυτή θα εξεταστεί σε πρώτη ανάγνωση αύριο Τρίτη από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

ΜΑΚΡΟΝ

Η συνταγματική αναθεώρηση του 2008 προσέφερε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να λαμβάνει τον λόγο ενώπιον του Κογκρέσου. Όμως το άρθρο 18 του Συντάγματος ορίζει ότι μετά την ομιλία του μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση «χωρίς την παρουσία του».

Η ομιλία του Μακρόν ενώπιον του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από τους 577 βουλευτές και τους 348 γερουσιαστές της Γαλλίας, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 16.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας). Αφού ο πρόεδρος του Κογκρέσου και της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρουζί κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ο Γάλλος πρόεδρος μπήκε στην αίθουσα και ανέβηκε αμέσως στο βήμα, για την δεύτερη ομιλία της θητείας του ενώπιον του Κογκρέσου.

ΜΑΚΡΟΝ

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ξεχάσει «τους φόβους, την οργή που συσσωρεύτηκε επί χρόνια» και οδήγησαν στην εκλογή του πέρσι, τονίζοντας επίσης ότι γνωρίζει πως «δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα».

ΜΑΚΡΟΝ

«Δεν έχω ξεχάσει τίποτα από τους φόβους, τη συσσωρευμένη οργή που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτήν την επιλογή. (Οι φόβοι και ο θυμός) δεν θα εξαφανιστούν σε μία ημέρα, δεν εξαφανίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Ξέρω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα, ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρω όλα», επέμεινε.

NEWSBEAST.GR  9/7/2018

 

 

 

Μακρόν:

Θέλω να έχω έναν στρατηγικό και ιστορικό διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Επισκέπτεται τη Ρωσία στις 24-25 Μαΐου

Μακρόν: Θέλω να έχω έναν στρατηγικό και ιστορικό διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την πρόθεσή του να έχει έναν «στρατηγικό και ιστορικό» διάλογο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

«Θέλω να έχω έναν στρατηγικό και ιστορικό διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη και να δεν θα επιτρέπει η Ρωσία να απομακρύνεται», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ρωσία αποτελεί τμήμα της Ευρώπης παρότι «σχεδόν ποτέ δεν γνώρισε τη δημοκρατία στην οποία ζούμε».

Μιλώντας για την ανάμειξη τρίτων χωρών στα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας, ο Μακρόν επισήμανε ότι το Παρίσι δεν θα επιτρέψει να γίνουν τέτοιες απόπειρες.

Η συνέντευξή του δημοσιεύεται ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία στις 24-25 Μαΐου.

NEWSBEAST.GR  6/5/2018

 

 

 

 

 

Ο Μακρόν ζητά την οριστική εξαίρεση της Ευρώπης από τους δασμούς

«Δεν κάνεις πόλεμο με τους συμμάχους σου»

Ο Μακρόν ζητά την οριστική εξαίρεση της Ευρώπης από τους δασμούς

Την παραμονή της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντοναλντ Τραμπ, να εξαιρέσει οριστικά την Ευρώπη από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.«Ελπίζω (...) ότι θα αποφασίσει να εξαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. «Δεν κάνεις πόλεμο με τους συμμάχους σου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

Στις 8 Μαρτίου, ο Τραμπ επικύρωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, εξαιρώντας προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, τις δύο χώρες που μετέχουν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA. Λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εξαίρεσε προσωρινά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είπε (ο Τραμπ) ότι οι εξαιρέσεις ισχύουν μέχρι την 1η Μαΐου. Θα δούμε τι θα αποφασίσει την 1η Μαΐου. Απλώς αναρωτιέμαι: ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;» σχολίασε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Αν κάνουμε πόλεμο με όλον τον κόσμο, εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, πόλεμο με τη Συρία, πόλεμο με το Ιράν, αυτό το πράγμα δεν λειτουργεί» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σύμμαχοι».

Την Παρασκευή, ο Λε Μερ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Μακρόν αναχωρεί αύριο το πρωί για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

NEWSBEAST.GR  22/4/2018

 

 

 

 

 

ΣΑΦΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΚΡΟΝ!

«Η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ελλάδα εάν απειληθεί από την Τουρκία»

Posted by netakias.com στο Απρίλιος 18, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=K8JimtZbL6E

subscribe https://tinyurl.com/hellenicnewsfeed

Εμμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ελλάδα εάν απειληθεί από την Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα μιλώντας στην Ευρωβουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ας μην ξεχνάμε ποιος έθεσε τις βάσεις για την σημερινή δικαίωση της Ελλάδας στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Μακρόν, η χώρα του θα είναι ανά πάσα στιγμή συμπαραστάτης κάθε κράτους μέλους όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.

«Θέλω να τονίσω ότι η Γαλλία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό οποιασδήποτε χώρας – μέλους, η κυριαρχία της οποίας δέχεται επίθεση. Είναι μια θέση που πήραμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή για τη Βρετανία σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, είναι η θέση που έχουμε διαρκώς για την Ελλάδα για τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είπα πριν από λίγες μέρες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή απευθύνθηκε προς τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται μόνο από Γάλλους και Γερμανούς, αλλά και από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία και τόνισε πως στην Ελλάδα, «έχουμε μια κυβερνητική συνεργασία χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, όπως και σε άλλες χώρες». «Εσείς ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το ιδεολογικό αντίδοτο σε αυτό, και ποια η πολιτική οικογένεια που θα επιλέξετε, έτσι ώστε να πάμε μπροστά μαζί με αξίες και αρχές πραγματικά προοδευτικές;» ρώτησε τον Γάλλο Πρόεδρο υπογραμμίζοντας : «Ελπίζουμε στην Γαλλία και σε εσάς για μια καλύτερη Ευρώπη για όλους τους πολίτες της».

Ο Μακρόν ανέφερε ότι υπάρχει η Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά μέλημά του είναι η προστασία όλων των ευρωπαίων πολιτών και σκοπός είναι να μην αποκλειστούν μέλη από τις συζητήσεις της Ένωσης σε επίπεδο χωρών, και αυτό αποδεικνύεται στο εδώ και τώρα, από την ίδια την παρουσία και δράση των ευρωβουλευτών στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες, για να ξεπεραστεί η «τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

macron

«Προτείνω τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες που υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι τα θέματα αυτά επιβάλλουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση για τον κανονισμό του Δουβλίνου και τις μετεγκαταστάσεις, αλλά επίσης να ξεπεραστεί η συζήτηση αυτή με την οικοδόμηση της εσωτερικής και της εξωτερικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η Ευρώπη, είπε.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση για τη σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

18/4/2018   Διαδώστε το!

 

 

 

Ο ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΜΕΝΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ…ΚΑΓΚΕΛΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Κυριολεκτικά έξαλλη η Άγκυρα από τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στο πρακτορείο Reuters μετά την συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο των Κούρδων ότι θα στείλει στρατιωτικές δυναμεις για να στηρίξουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν κατά της πιθανής τουρκικής εισβολής στον κουρδικό θύλακα.

Έτσι ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται να μην είναι διατεθειμένοι να αντιταχτούν στους Τούρκους αν προελάσουν ανατολικότερα προς το Menbiç, ένας καινούργιος παράγοντας μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο κατά των Τούρκων, προκαλώντας την έντονη οργή της Άγκυρας.
Το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας είχε ήδη χειροτερέψει μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν προς τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το ότι ο Μακρόν δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο των αρχηγό των Κούρδων της Συρίας, Salih Müslim, που καταζητείται σαν τρομοκράτης από την Άγκυρα. Ο Μακρόν κατέκρινε έντονα τον Ερντογάν για την εισβολή του στη Συρία και το πιο εξωφρενικό για την Άγκυρα, του ζήτησε να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα του από την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Γάλλια έχει ιστορικά προηγμένα με την Συρία καθώς η περιοχή ήταν γαλλική περιοχή μέχρι το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και μάλιστα μετά την αποχώρηση των Γάλλων οι Τούρκοι είχαν βρει την ευκαιρία να καταλάβουν την περιοχή του Hatay, κάτι που ποτέ δεν το αναγνώρισε η Δαμασκός.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Αναρτήθηκε από στις 31/3/2018

 

 

 

 

 

 

 

Και ο…Μιττεράν, όπως ο Πάνος Καμμένος!

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!»

[ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ]

Posted by netakias.com στο Ιανουαρίου 24, 2018

François Mitterrand«Θα πρέπει να αναγνωριστεί με μια ονομασία, που θα αποφασίσουν οι ίδιοι, στην οποία όμως δεν θα αναφέρεται η λέξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Αυτή είναι η οριστική απόφαση την οποία εγώ προσωπικά βρίσκω καλή. Λογική. Δεν θα αφήνει περιθώρια να θιγεί η Εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων, που είναι φίλοι μας, μέλη της Κοινότητας. Επίσης δεν αφήνει περιθώρια που να αποκλείουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης σε μια χώρα που επιθυμεί να την αποκτήσει.»

«Ειναι πολύπλοκο. Αυτό που θέλω να σας πως είναι ότι η Κοινότητα δεν θα αναγνωρίσει μια Δημοκρατία με την ονομασία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Η Γαλλία χαιρετίζει τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

«Σημαντική για τη σταθερότητα και το μέλλον των γαλλο-γερμανικών σχέσεων η συμφωνία»

Η Γαλλία χαιρετίζει τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Καλωσορίζει η Γαλλία τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν

Άνγκελα Μέρκελ,

Χορστ Ζεεχόφερ και

Μάρτιν Σουλτς

στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

«Καλά νέα φαίνεται να έρχονται από τη Γερμανία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό» προσθέτοντας πως η Γαλλία είχε την ελπίδα όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποδεχθούν τη συμφωνία. «Είναι σημαντική για τη σταθερότητα και το μέλλον των γαλλο-γερμανικών σχέσεων, αλλά ειδικά για την Ευρώπη» τόνισε.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, οι Συντηρητικοί Μέρκελ - Ζέεχόφερ συμφώνησαν με τον Σουλτς σε προσχέδιο επίσημων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

NEWSBEAST.GR  12/1/2018

 

 

 

 

Γαλλία:

Μετά την Μέρκελ και τη Λαγκάρντ, ο Τσίπρας θα τιμηθεί με το βραβείο πολιτικού σθένους

Γαλλία: Μετά την Μέρκελ και τη Λαγκάρντ, ο Τσίπρας θα τιμηθεί με το βραβείο πολιτικού σθένουςΣτο Παρίσι θα μεταβεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός - Θα τιμηθεί από την επιθεώρηση Politique Internationale - Θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου και θα έχει συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες

Στο Παρίσι μεταβαίνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να βραβευθεί από την επιθεώρηση Politique Internationale και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παραλάβει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique) από την επιθεώρηση Politique Internationale. Με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου από τον οποίο θα λάβει το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l'Engagement européen).

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.  
Η βράβευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η ημερομηνία ορίστηκε για τις 23 Νοεμβρίου.  

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ   21/11/201722:22

 

 

 

 

 

8.9.17

Αναχώρησε από την Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Αναχώρησε λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για το Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας
αποχαιρέτισε με θερμό εναγκαλασμό στο αεροδρόμιο
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μακρόν και την Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έως τη σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους.

Λίγο πριν από την αναχώρηση,
οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν
είχαν κατ' ιδίαν σύντομη συνομιλία σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος με τη σύζυγό του παρέτειναν για λίγο διάστημα την παραμονή τους στην Αθήνα, κάνοντας μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

https://www.youtube.com/watch?v=SMN8OxMYEfc
zougla.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 8.9.17

 

 

 

 

Μακρόν: Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Μακρόν: Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό συναντώνται με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.

Ο κ. Μακρόν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

NEWSBEAST.GR  8/9/2017

 

 

 

Μακρόν: Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει την οικονομική της κυριαρχία

«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες»

Μακρόν: Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει την οικονομική της κυριαρχία

Ο Εμάνουελ Μακρόν στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του τόνισε πως τον συνοδεύουν επιχειρηματίες που πιστεύουν στην Ευρώπη και «ήρθαν εδώ να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει». Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι «να βρει η Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία της και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη».

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή η στρατηγική συνεργασία θέλουμε να πετύχει προς όφελος όλων. Θέλουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι».

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γάλλος Πρόεδρος στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε επίσης πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.

«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών» σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που «στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν».

NEWSBEAST.GR

 

Το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Φθάνει στην Ελλάδα το μεσημέρι της Πέμπτης

Το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γάλλος Πρόεδρος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 19.00 το απόγευμα ο κ. Μακρόν θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πνύκας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις 21.00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

NEWSBEAST.GR  5/9/2017

 

 

 

 

Οι επιχειρηματίες που φέρνει στην Ελλάδα ο Μακρόν

Η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά

Οι επιχειρηματίες που φέρνει στην Ελλάδα ο Μακρόν

Εκπρόσωποι τουλάχιστον 15 γαλλικών πολυεθνικών επιχειρήσεων θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Η Γαλλία είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, όντας μεταξύ των δέκα κορυφαίων πελατών της χώρας.

Ειδικότερα, στο α' εξάμηνο του 2017, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία ανήλθαν σε 390,3 εκατ. ευρώ έναντι 333,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από την Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε 1,01 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2017 έναντι 962,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις, κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση, τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Η επιχειρηματική αποστολή:

 • Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Total (πετρελαϊκή εταιρεία) Πατρίκ Πουϊγιάν
 • Ο γενικός διευθυντής της BPI (Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας) Νικολά Νταφούρκ
 • Ο συνιδρυτής της εταιρείας Kiss Kiss Bank Bank (πλατφόρμα χρηματοδότησης media, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και μουσικής) Αντριέν Ομόν
 • Ο πρόεδρος του ομίλου Roullier (λιπάσματα και ζωοτροφές) Ενί Μπουαγιέ
 • Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Saur (εταιρεία υδάτων) Λουί-Ρος Μπουργκάρντ
 • Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής των εργαστηρίων Ineldea (καλλυντικά, βιταμίνες κ.λπ.) Νικολά Καπελέρ
 • Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Suez Environnement (εταιρεία νερού και περιβάλλοντος) Ζαν Λουίς Σοσό
 • Ο γενικός διευθυντής της Cooperl (εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος) Εμανουέλ Κομόλ
 • Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Biocodex (φαρμακευτική εταιρεία) Ζαν-Μαρί Λεφέβρ
 • Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Sanofi (φαρμακευτική εταιρεία) Γκιγιόμ Λερουά
 • Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Orchestra (εταιρεία παιδικού ενδύματος) Πιέρ Μεστρ
 • Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Vinci (τεχνική εταιρεία) Νικολά Νοτεμπέρ
 • Ο πρόεδρος της Aerospace Valley (αεροδιαστημική εταιρεία) Αγκνές Παϊγιάρ
 • Ο πρόεδρος του ομίλου BPCE (χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) Φρανσουά Περόλ
 • Ο γενικός διευθυντής της Alstom (τρένα, μέσα μαζικής μεταφοράς) Ανρί Πουπάρτ - Λαφάρζ

NEWSBEAST.GR  5/92017

 

 

 

 

Μακρόν: Τίποτα δεν θα χωρίσει τη Γαλλία από τις ΗΠΑ

«Η παρουσία του Τραμπ και της συζύγου του είναι ένδειξη φιλίας»

Μακρόν: Τίποτα δεν θα χωρίσει τη Γαλλία από τις ΗΠΑ

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως

«τίποτε δεν θα χωρίσει ποτέ»

τη Γαλλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη σύντομη ομιλία που εκφώνησε δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης της 14ης Ιουλίου.

Η Γαλλία βρήκε στην ιστορία της

«σίγουρους συμμάχους, φίλους που έσπευσαν να μας βοηθήσουν» και οι

«Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκει σ' αυτούς, γι' αυτό τίποτε δεν θα μας χωρίσει ποτέ»,

τόνισε ο Μακρόν μιλώντας από το επίσημο βήμα.

«Η παρουσία σήμερα δίπλα μου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του είναι η ένδειξη μιας φιλίας που διατρέχει τον χρόνο»

πρόσθεσε.

NEWSBEAST.GR  20:05 14/07/2017

 

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ HANDELSBLATT

Πρόταση - έκπληξη από Εμ. Μακρόν για το ελληνικό χρέος

Πρόταση - έκπληξη από Εμ. Μακρόν για το ελληνικό χρέοςΗ οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt τέλος επικεντρώνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.

Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει. «Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ.

Βάσει πηγών της εφημερίδας το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση.»                                                                                                                                                      ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line"Η" Online 1/6 0:28

 

 

 

 

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

Θα αποτελείται από 22 άτομα

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα μια κυβέρνηση ίσης εκπροσώπησης, αποτελούμενη από 18 υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς.

Ο γερουσιαστής-δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ (προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα) αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, ο δημοφιλής, πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης και ακτιβιστής για το περιβάλλον Νικολά Ιλό υπουργός Οικολογίας και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, ο ηγέτης του κόμματος MoDem, υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακολουθεί κατάλογος με τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ:

Υπουργός Επικρατείας, υπουργείο Εσωτερικών: Ζεράρ Κολόμπ.

Υπουργός Επικρατείας, υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης: Νικολά Ιλό.

Υπουργός Επικρατείας, γενικός εισαγγελέας, υπουργείο Δικαιοσύνης: Φρανσουά Μπαϊρού.

Υπουργός Άμυνας: Σιλβί Γκουλάρ.

Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων: Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών: Ρισάρ Φεράν.

Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας: Ανιές Μπουζέν.

Υπουργός Πολιτισμού: Φρανσουάζ Νισέν.

Υπουργός Οικονομίας: Μπρουνό Λε Μερ.

Υπουργός Εργασίας: Μιριέλ Πενικό.

Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων: Ζακ Μεζάρ.

Υπουργός Προϋπολογισμού: Ζεράλ Νταρμαμέν.

Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας: Φρεντερίκ Βιντάλ.

Υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών: Ανίκ Ζιραρντέν.

Υπουργός Αθλητισμού: Λορά Φλεσέλ.

Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, αρμόδια για τις Μεταφορές, στο υπουργείο Επικρατείας: Ελιζαμπέτ Μπορν.

Υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Υφυπουργος, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Κριστόφ Καστανέ.

Υφυπουργός ισότητας ανδρών-γυναικών: Μαρλέν Σκιαπά.

Υφυπουργός ΑΜΕΑ: Σοφί Κλουζέλ.

Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Μουνίρ Μαζουμπί.

NEWSBEAST.GR   17/5/2017

 

 

 


Ανακοινώνεται σήμερα η κυβέρνηση Μακρόν

Ο νέος πρόεδρος «ξεψάχνισε» τη φορολογική εντιμότητα των υπουργών του

Ανακοινώνεται σήμερα η κυβέρνηση Μακρόν

Ανακοινώνεται σήμερα το απόγευμα, μετά από καθυστέρηση 24 ωρών, η σύνθεση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, που θα αποτελείται από 15 υπουργούς.

Ο Μακρόν θέλει την κυβέρνησή του «καθαρή» γι' αυτό το λόγο χθες προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο για τη φορολογική κατάσταση, το ποινικό μητρώο και την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων για κάθε μέλος τη κυβέρνησης.

Λόγω της καθυστέρησης των ελέγχων το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που προβλεπόταν για σήμερα, θα γίνει τελικά αύριο Πέμπτη. Ο πρώτος νόμος που προβλέπεται να εξετασθεί από το υπουργικό συμβούλιο είναι ο νόμος για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής».

Στην εξακρίβωση των στοιχείων συμμετέχει ενεργά η «Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας ζωής», που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από το σκάνδαλο του τότε υπουργού (για τον προϋπολογισμό) Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμούς σε «φορολογικούς παραδείσους» παρότι το είχε αρνηθεί και ενώπιον της Βουλής.

Το όνομα του Καϊζάκ συνδέεται στη μνήμη των Γάλλων και με το όνομα του Τομά Τεβενού, του υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου (Αύγουστος 2014), που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι «λόγω φοβίας» δεν πλήρωνε για χρόνια τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις αμαύρωσαν ιδιαίτερα τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ, αποτέλεσαν όμως μάθημα για τον Μακρόν, το περιβάλλον του οποίου υπογραμμίζει ιδιαίτερα την προσπάθεια ελέγχου που γίνεται αυτές τις ώρες ώστε να μην υπάρξουν εκ των υστέρων δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θέλουν μια υποδειγματική κυβέρνηση. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι εκπλήξεις αλλά και για να σηματοδοτηθεί η πενταετία από διαφάνεια», εξήγησε ο εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα με τον έλεγχο από την Ανώτατη Αρχή τα μέλη της κυβέρνησης έχουν να υπογράψουν και μια Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν συμμετέχουν στην όποια δραστηριότητα που θα μπορούσε να κριθεί μη νόμιμη ή αντίθεση με την αρχή της εντιμότητας.

NEWSBEAST.GR  17/5/2017

 

 

 


Αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Ορκίστηκε πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν - Δείτε τις φωτογραφίες

Αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε σήμερα και επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αφού περπάτησε πάνω στο κόκκινο χαλί, πέρασε μπροστά από την Προεδρική Φρουρά και έγινε δεκτός από τον χαμογελαστό Φρανσουά Ολάντ.

AP_17134372877586(1)

Κάτω από τα φλας των εκατοντάδων δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός οι δύο άνδρες πήγαν στο προεδρικό γραφείο, όπου είχαν τετ α τετ συζήτηση. Ο Ολάντ ενημέρωσε τον Μακρόν για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

AP_17134372187042exo

Κατά την πρώτη ομιλία του αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο Μακρόν υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη» δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελα

στική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα είπε ότι η «καινοτομία» θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε με την εμφάνισή της και σύζυγος του Μακρόν, Μπριζίτ Τρονιέ, η οποία επέλεξε να φορέσει γαλάζιο φόρεμα και σακάκι, ενώ οι γόβες και η τσάντα της ήταν στο χρώμα του δέρματος.

AP_17134357953860

AP_17134372305513

AP_17134361343622

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEWSBEAST.GR  14/5/2017

 

 

 

 

Υπό το βλέμμα 1.500 αστυνομικών η παράδοση Ολάντ στον Μακρόν

Τι προβλέπει το επίσημο πρόγραμμα

Υπό το βλέμμα 1.500 αστυνομικών η παράδοση Ολάντ στον Μακρόν

Σχεδόν 1.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την παράδοση της εξουσίας από τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον εκλεγμένο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

Οι εκδηλώσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο της χώρας θα ξεκινήσουν στις 10.00 το πρωί ώρα Γαλλίας, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα απαγορευτεί από τις 09.45 σε μια μεγάλη περίμετρο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, την Αψίδα του Θριάμβου και το Μέγαρο των Ηλυσίων, εξηγούν οι αρχές σε ένα δελτίο τύπου.

Σημεία ελέγχου προβλέπονται επίσης από τις αρχές στον ίδιο τομέα, όπου θα αναπτυχθούν 1.500 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Επιπλέον, προβλέπεται να επιβληθούν περιορισμοί στη στάθμευση των οχημάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Βάσει του επίσημου προγράμματος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα φθάσει στις 10.00 στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Φρανσούα Ολάντ θα τον υποδεχθεί και οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν για περίπου 20 λεπτά στο γραφείο του προέδρου. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών ο απερχόμενος ηγέτης θα αποκαλύψει ορισμένα κρατικά μυστικά στον διάδοχό του, όπως τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων. Κατόπιν θα αποχωρήσει γύρω στις 10.30 τοπική ώρα.

Έπειτα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει το πρώτο διάγγελμα στο γαλλικό λαό ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου θα διεξαχθεί μεταξύ 12.15 και 12.35.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στις 17.00 στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα τον υποδεχθεί η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

NEWSBEAST.GR  13/5/2017

 

 

 

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι και επισήμως ο πρόεδρος της Γαλλίας

Συγκέντρωσε ποσοστό 66,10% των ψήφων έναντι 33,90% της αντιπάλου του Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι και επισήμως ο πρόεδρος της Γαλλίας

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίσημα σήμερα τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 66,10% των ψήφων έναντι 33,90% της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν είναι επομένως ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Συγκέντρωσε 20.743.128 ψήφους στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου έναντι 10.638.475 ψήφων για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς ενώπιον δημοσιογράφων.

Η αποχή ανήλθε σε 25,44%, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3% σε σύγκριση με το πρώτο γύρο (22,23%) της 23ης Απριλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον ανακηρύσσει "εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας"», είπε ο Φαμπιούς. Θα αναλάβει καθήκοντα αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ την 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.

Τα ποσοστά που ανακοίνωσε σήμερα το Συνταγματικό Συμβούλιο δεν διαφοροποιούνται από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκ των 47.568.693 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο αριθμός όσων ψήφισαν ανέρχεται σε 35.467.327. Ο αριθμός των λευκών είναι 3.021.499, ενώ των έγκυρων είναι 31.381.603, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε 16.467 ψηφοδέλτια «εξαιτίας παρατυπιών που διαπιστώθηκαν σε 38 εκλογικά κέντρα» εκ των συνολικά 69.242 εκλογικών κέντρων «ήτοι το 0,05% των συνόλου των ψήφων» διευκρίνισε ο Φαμπιούς.

«Επί του συνόλου, οι κανονισμοί που διέπουν την εκλογική διαδικασία έγιναν σεβαστοί» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Καζνέβ υπέβαλε επίσημα την παραίτησή της

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του και αυτή της κυβέρνησής του στον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά την πολιτική παράδοση στη χώρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Συνταγματικό Συμβούλιο της εκλογής του Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Ολάντ αποδέχεται τυπικά την παραίτηση, «όπως ορίζει η δημοκρατική παράδοση», και ζητεί από τον Καζνέβ να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο για να «χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

NEWSBEAST.GR  21:34 10/05/2017

 

 

 

Σαρωτική η επικράτηση του Μακρόν που έγινε ο νεότερος Πρόεδρος της Γαλλίας

Καταγράφηκε το μεγαλύτερο, ιστορικά, ποσοστό αποχής

23:1907/05/2017

Σαρωτική η επικράτηση του Μακρόν που έγινε ο νεότερος Πρόεδρος της Γαλλίας

Το νεανικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίσθηκε στις τηλεοράσεις στις οκτώ ακριβώς ώρα Γαλλίας, εν μέσω αλαλαγμών των οπαδών του, που έχουν δώσει ραντεβού στον περίβολο του Λούβρου. « Η Γαλλία μπορεί να είναι περήφανη», φωνάζει μια νεανική παρέα, «θα έχουμε το νεότερο και τον καλύτερο Πρόεδρο στην Ευρώπη », «ο Μακρόν θα πετύχει ότι δεν πέτυχε ο Ολάντ, θα την αλλάξει αυτήν την Ευρώπη».

Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%.

makron

Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Γάλλοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι ο κόσμος όλος και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, παρακολούθησαν με προσοχή την έκβαση αυτής της προεδρικής εκλογής. Η νίκη του Μακρόν αντιμετωπίζεται με ανακούφιση από πολλούς, οι οποίοι την εκλαμβάνουν και ως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα «υποχώρησης» του ακροδεξιού λαϊκισμού.

AP_17127390146095

«Η Γαλλία τα κατάφερε», ο Μακρόν, τα κατάφερε με 65,9% έναντι 34,1% για την Λεπέν με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από την αντίπαλό του, σε μια εκλογή όμως, με το υψηλότερο ποτέ ποσοστό αποχής σε προεδρική εκλογή.

Very subdued speech by Macron. He got so much rap for premature victory speech a fortnight ago, almost sounded like he lost tonight

Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια: Πρώτ' απ' όλα στην χωρίς προηγούμενο πολιτική προσφορά του δεύτερου γύρου: με ένα Εθνικό Μέτωπο που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και έναν Εμανουέλ Μακρόν που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων. Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα «χαμηλά» εκλεγμένος πρόεδρος. Πολλοί τον ψήφισαν όχι για το πρόγραμμα, αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν. Ήταν ψήφος κρίσης, ψήφος δυσαρέσκειας. Η Γαλλία έχει βγει θρυμματισμένη από τη φετινή εκστρατεία και ο Μακρόν θα πρέπει να επιδείξει ταλέντα μεγάλου «μαέστρου», για να επανενώσει τα κομμάτια της χώρας που προέρχονται από τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ του πρώτου γύρου: Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν. Τέσσερα πολιτικά μπλοκ που έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.

The main differences between the two candidates for the French presidency

Όση δυναμική πάντως έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη σημερινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο» των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.

Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).

Συμφωνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ σε ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τους ψηφοφόρους χρονολογείται από το 1969 και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τότε, όπου το 6,42% των ψηφοφόρων είχε αρνηθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ζορζ Πομπιντού και Αλάν Ποέ.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με το 2012 όπου 2,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι (5,82% των ψηφοφόρων) δεν θέλησαν να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.

AP_17127605958042

Το 1995 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 6%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ipsos-Stéria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων, το 51% εκείνων που επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, τους οποίους «απέρριψαν πλήρως».

Για το 39% αυτή η ψήφος δεν ισοδυναμεί με απόρριψη αλλά «κανείς δεν αντιπροσωπεύει τις ιδέες τους». Για το 10% μια ψήφος δεν θα χρησίμευε σε τίποτα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν βέβαιη.

newsbeast.gr

 

 

 

 

Ενώπιος ενωπίω Μακρόν-Λεπέν στο τελευταίο ντιμπέιτ

Ο 39χρονος προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 60%

Ενώπιος ενωπίω Μακρόν-Λεπέν στο τελευταίο ντιμπέιτ

Σε μία κρίσιμη τηλεμαχία αναμένεται να αντιπαρατεθούν σήμερα το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν, τέσσερις μέρες πριν το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Με στόχο να πείσουν τους αναποφάσιστους και όσους σκοπεύουν να απόσχουν προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές, οι δύο φιναλίστ δεσμεύονται να δώσουν σκληρή μάχη στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Ο Μακρόν παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου στο 60%, όμως η διαφορά του φαίνεται να μειώνεται με τη Λε Πεν, η οποία διεξάγει μια πολύ σκληρή μάχη.

Η αποχή, που για πολλούς ενδέχεται να ωφελήσει την άκρα δεξιά, εκτιμάται μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Elabe.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς δεν έχει σταματήσει να φλερτάρει τους ψηφοφόρους του υποψήφιου της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, τουλάχιστον το 20% των οποίων αναμένεται να στραφούν προς εκείνη, ενώ σχεδόν οι μισοί θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Στη σημερινή τηλεμαχία ο 39χρονος Μακρόν, του οποίου είναι η πρώτη προεκλογική εκστρατεία, έχει δεσμευθεί να δώσει μάχη «σώμα με σώμα» με την αντίπαλό του, η οποία «έχει ένα πρόγραμμα το οποίο θεωρώ επικίνδυνο», όπως είχε πει. «Θέλω να ακολουθήσω την τακτική σώμα με σώμα στη μάχη για τις απόψεις για να καταδείξω ότι πρόκειται για ψευδείς λύσεις», εξήγησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του στόχος του Μακρόν θα είναι να «προτάξει την ασάφεια του προγράμματος (της Λε Πεν), όπως για παράδειγμα αυτή η πλήρης οπισθοχώρηση σχετικά με την αποχώρηση από την ευρωζώνη», που πλέον δεν είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της ακροδεξιάς υποψήφιας.

Από την πλευρά της η Λε Πεν επιτέθηκε και πάλι χθες μέσω του λογαριασμού της στο Twitter στον Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει «εχθρό του λαού» και κληρονόμο του αντιδημοφιλή, σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Αν ο Μακρόν «δεν αισθάνεται άνετα» στη διάρκεια της τηλεμαχίας, «μπορεί πάντα να ζητήσει από τον Φρανσουά Ολάντ να έρθει να του κρατήσει το χεράκι», ειρωνεύτηκε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.

newsbeast.gr  3/5/2017

 

 

 

Ελιγμός Μαρίν Λεπέν: Κατεβαίνει ως ανεξάρτητη υποψήφια στο β΄γύρο των γαλλικών εκλογών

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Αιφνιδιαστικά η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την ηγεσία του κόμματός της.
Ετσι θα μπορέσει και αυτή να κατέβει στον β΄γύρο των γαλλικών εκλογών ως ανεξάρτητη υποψήφια.
Η πολιτικός, πέρασε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας το 21,30% στον α' γύρο πίσω από τον Εμάνουελ Μακρόν, που πήρε το 24,01%.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της  πολιτικού ελήφθη προκειμένου να εμφανιστεί ως ανεξάρτητη υποψήφια ενόψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στης 7 Μαΐου και να προσελκύσει μεγαλύτερο μερίδιο ψηφοφόρων κυρίως από την δεξιά.
“Από απόψε δεν είμαι πλέον πρόεδρος του Εθνικού μετώπου. Είμαι υποψήφια πρόεδρος είπε η Λεπέν. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.
Η Μ.Λεπέν μάλιστα, επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Μακρόν, αποκαλώντας τον «υστερικό, ακραίο Ευρωπαίο» και αδύναμο απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 24.4.17

 

 

 

 

Τα τελικά ποσοστά που εξασφάλισαν οι δύο μονομάχοι στις γαλλικές εκλογές

Τηλεμαχία Μακρόν και Λεπέν την 3η Μαΐου

Τα τελικά ποσοστά που εξασφάλισαν οι δύο μονομάχοι στις γαλλικές εκλογές

Τα τελικά αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι Μακρόν και Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 24,01% των ψήφων, ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν 20,01% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,58%. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό 6,36% και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν Ενιάν 4,7%.

Στο μεταξύ, ο Μακρόν και η Λεπέν, που πήραν το εισιτήριο για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την 3η Μαΐου στο πλαίσιο μιας τηλεμαχίας, έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του υποψηφίου.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον αντίπαλο όπως είχαμε δηλώσει καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας» επισήμανε στενός συνεργάτης του Μακρόν σχετικά με την τηλεοπτική αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα τέσσερις ημέρες πριν από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου.

Το περιβάλλον του νεαρού υποψηφίου είχε ήδη «ζητήσει να γίνει μια τηλεμαχία με τη Μαρίν Λεπέν τον Φεβρουάριο, ένα αίτημα που είχε απορριφθεί» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Τώρα, θα γίνει» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν, επισήμανε ότι αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση «πρέπει να διεξαχθεί», καθώς αποτελεί μια ευκαιρία οι Γάλλοι ψηφοφόροι «να δουν απόλυτα ξεκάθαρα τις δύο επιλογές της κοινωνίας που προτείνει ο ένας και ο άλλος υποψήφιος».

Ο 39χρονος κεντρώος και η 48χρονη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου επικράτησαν στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, εξουδετερώνοντας τις υποψηφιότητες των παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του κεντροδεξιού κόμματος οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι δυο τους παρουσιάζονται ως η ενσάρκωση της ανανέωσης της πολιτικής τάξης που βρίσκεται σε παρακμή, προτείνοντας ωστόσο διαμετρικά αντίθετα προγράμματα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters, Γαλλικό και Αθηναϊκό.

Το ένα είναι φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο, τόσο σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Το δεύτερο υπεραμύνεται της εξόδου από την ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπόσχεται μορατόριουμ στη μετανάστευση.

Μεγάλη παράδοση της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, η τηλεμαχία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αποτελεί ένα "υποχρεωτικό" στάδιο για τους υποψηφίους εδώ και δεκαετίες.

Μοναδική εξαίρεση εκείνη του δεξιού προέδρου Ζακ Σιράκ που αρνήθηκε το 2002 να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με τον συνιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη καθώς είχε καταφέρει να περάσει στον τελικό γύρο, μια πρωτιά για αυτό το κόμμα που ιδρύθηκε το 1972.

Διαβάστε ακόμα

newsbeast.gr

 

El Pais: Ρήξη στο πολιτικό σύστημα ο τελικός Μακρόν-Λεπέν

El Pais: Ρήξη στο πολιτικό σύστημα ο τελικός Μακρόν-Λεπέν  Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα είναι διαφανής ως προς τους στόχους του, χωρίς φόβο δυσδιάκριτου νοήματος στην πολιτική των δύο μονομάχων, ούτε με σημεία επαφής μεταξύ του προγράμματός τους.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής του νέου κινήματος En Marche! Έλαβε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου. Τον ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν ,επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Αμφότεροι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την τελική νίκη στις 7 Μαΐου. Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι είτε ένας πρώην τραπεζίτης με λιγοστή πολιτική εμπειρία κι ένα φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο μήνυμα, είτε η διάδοχος της ακροδεξιάς, που υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ. Ο Μακρόν φαντάζει μακράν ως ο επικρατέστερος για τη νίκη στον β’ γύρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κι ήδη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του ο σοσιαλιστής κι ο συντηρητικός αντίπαλός του. Ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν ακόμη δεν έχει ταχθεί υπέρ του.

Η πρόκριση του 39χρονου Μακρόν και της 48χρονης Λεπέν στον β’ γύρο άφησε εκτός νυμφώνος για πρώτη φορά από συστάσεως της 5ης Δημοκρατίας τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας—Σοσιαλιστές και Γκωλλικούς. Φέρει αντιμέτωπους δύο υποψήφιους που διαρρήδην απορρίπτουν την ετικέτα αριστερά/δεξιά και επιδιώκουν να θεωρηθεί πως το μήνυμά τους διεμβολίζει και διαπερνά τις παρατάξεις. Ακόμη κι η Λεπέν εντάσσεται στην παράδοση και στη φιλοσοφία της αυτόχθονου γαλλικής ακροδεξιάς. Αλλά κι ο Μακρόν—παρ’ όλο που πολιτικά ανδρώθηκε μέσα στο περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ—η παράταξή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με την κεντροαριστερά, προτείνοντας κατ’ ουσίαν έναν τρίτο δρόμο.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων , ο Μακρόν άρχισε να λαμβάνει έναν καταρράκτη από μηνύματα συμπαράστασης, που προέρχονταν τόσο από την αριστερά, αλλά κι από τον μεγάλο ηττημένο του α! γύρου, τον Ρεπουμπλικανό Φρανσουά Φιγιόν. Ο ίδιος ο Φιγιόν, οι πρώην ΥΠΕΞ Αλαίν Ζιπέ και Ζαν –Πιερ Ραφαρέν, η περιφερειακοί ‘βαρόνοι’ της δεξιάς παράταξης, όπως ο Κριστιάν Εστροζί, έσπευσαν να δηλώσουν πως ψηφίζουν τον Μακρόν, προκειμένου να αναχαιτισθεί η Λεπέν. Η κινητοποίηση υπέρ του υποψηφίου της En Marche! Προοιωνίζει τον σχηματισμό ενός δημοκρατικού μετώπου—μία πλατιά συμμαχία δεξιάς, κέντρου και αριστεράς—κατά της ακροδεξιάς.

Η τελική αναμέτρηση μεταξύ Λεπέν και Μακρόν ενισχύει επίσης και την αμφιβολία γύρω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα διαθέτει ο επόμενος πρόεδρος. Γιατί όποιος και να κερδίσει τον Μάιο, είναι άδηλο εάν το κόμμα του θα καταφέρει στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου τέτοια αποτελέσματα ώστε να διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Συνεπώς ξεκινούν δύο εβδομάδες έντονης προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία θα συγκρουσθούν δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το μέλλον της Γαλλίας, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο παλμός της ομοιάζει με την ένταση του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία, όταν οι πολίτες έπρεπε ν’ αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας, ή όχι, στην ΕΕ, αλλά και στην αναμέτρηση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ.

Είναι η ίδια ψυχολογία και συμπεριφορά που διαπνέει όλες τις δυτικές κοινωνίες σε τούτην την περίπλοκη δεκαετία μετά την βαθιά οικονομική κρίση. Ανάλογα βέβαια με τη χώρα, σύμφωνα με το ιδεολογικό πρόσημο όποιου κάνει την ανάλυση, υιοθετεί πάντα και έναν διαφορετικό ορισμό, όμως οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν οι ίδιες: Λαός εναντίον Ελίτ. Οι χαμένοι εναντίον των κερδισμένων από την παγκοσμιοποίηση. Η επαρχία εναντίον των πόλεων. Οι άνθρωποι χωρίς ανώτερη μόρφωση ενάντια των προνομιούχων της γνώσης. Εθνικισμός κατά Διεθνισμού. Η αναδίπλωση απέναντι στο άνοιγμα. Ο οικονομικός παρεμβατισμός κατά της βελούδινης φιλελευθεροποίησης.

Τα προγνωστικά έδιναν σε περίπτωση πρόκρισης των Λεπέν και Μακρόν στον β’ γύρο μία πλατιά νίκη του Μακρόν. Όμως η κατάταξη αμφοτέρων μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως τη φύση της εκστρατείας, καθώς στον α! γύρο οι διεκδικητές ήσαν ένδεκα. Οι Μακρόν και Λεπέν θα χρειασθεί να καταβάλουν μεγάλες δυνάμεις για να διευρύνουν την εκλογική τους βάση, να σαγηνεύσουν τους ψηφοφόρους των άλλων για να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 50% +1 για την εκλογή τους. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέρ της ψήφου στον Μακρόν και τους άλλους υποψηφίους να εκφράζονται, αλλά και πιθανώς να λάβουν προσωπικά μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, υπέρ του προσώπου που θα στηρίξουν.

Η Λεπέν βρίσκεται ήδη σε μία μειονεκτική θέση. Τα προγνωστικά την ήθελαν ως πρώτη στην κατάταξη στον α! γύρο: η δεύτερη θέση είναι ήδη μία προσωπική ήττα. (…) Το δράμα του Εθνικού Μετώπου (του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν και που τόσο η ίδια πάσχιζε να αποσείσει από πάνω το στίγμα που έφερε στην κοινωνία της Γαλλίας) σε όλες τις τελευταίες εκλογές είναι πως μολονότι ήταν εκείνο με τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές και δημοτικές εκλογές, στον β’ γύρο όλα τα άλλα κόμματα συνασπίζονταν για να το κερδίσουν. (…) Το σύστημα με τους δύο γύρους, ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές, το καταδικάζει σε ήττα. Και τούτο παραμένει πλέον το μεγάλο του εμπόδιο: να σπάσει στις 7 Μαΐου την προκατάληψη «όλοι εναντίον της Λεπέν».

Ο Μακρόν λόγω της θέσης του στο κέντρο της πολιτικής κονίστρας έχει ευκολότερη αποστολή στη συλλογή ψήφων, τόσο από την αριστερά, όσο κι από δεξιά του. Θα στηριχθεί στην υποστήριξή του από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο κι από την μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων που βλέπουν στο πρόσωπο της Λεπέν το φάσμα του φασισμού. Όταν το 2002 ο πατέρας Λεπέν πέρασε απροσδόκητα στον β’ γύρο, εκατομμύρια ψηφοφόροι της Αριστεράς ψήφισαν τον δεξιό Ζακ Σιράκ και του έδωσαν την μεγαλύτερη νίκη πολιτικού στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας—και τούτη τη φορά κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο τελικός Μακρόν-Λεπέν αποτελεί μία ρήξη με το σύστημα, είναι μία απόρριψη—υπό διαφορετικό πρίσμα βέβαια για τον καθένα—με την πολιτική τάξη που δεσπόζει στη χώρα επί δεκαετίες. Πριν έναν χρόνο διαφαινόταν ότι στις προεδρικές εκλογές θα έρχονταν αντιμέτωποι υποψήφιοι όπως ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ή ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί. Τελικά θα είναι υποψήφιοι που σηματοδοτούν μία αλλαγή φρουράς στο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας. Ο Ο Μακρόν ένας άγνωστος έως τώρα, που υπερπήδησε όλα τα απαιτούμενα στάδια για να φθάσει στην διεκδίκηση της προεδρίας, σε περίπτωση που νικήσει θα είναι ο νεώτερος πρόεδρος στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας και αυτό θα σηματοδοτούσε μία γενεαλογική ανανέωση, ένα νέο στιλ. Η νίκη του Μακρόν, ενός φιλοευρωπαίου, πρώην τραπεζίτη, υπέρμαχου της παγκοσμιοποίησης, φιλελεύθερου και αγαπητού στο σύστημα της χώρας, θα μας ανάγκαζε να μεταβάλουμε το αφήγημα περί καλπασμού του λαϊκισμού στις δυτικές κοινωνίες.

Η Λεπέν, μόλο που το επώνυμό της υπενθυμίζει μία πολιτική παρουσία από τη δεκαετία του '50 και μολονότι χαίρει της υποστήριξης εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων, είναι για χρόνια αποκλεισμένη από τους κύκλους της εξουσίας. Εάν κερδίσει, η αλλαγή φρουράς θα είναι λιγότερο σημαντική. Με μία πρόεδρο που επιζητεί την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, που θέλει να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες, η Γαλλία κι η Ευρώπη θα εισέλθουν σε άγνωστες περιοχές.

Πηγή: El Pais

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί άναψε φωτιές ο εορτασμός του Μακρόν σε διάσημη μπρασερί του Παρισιού

 

 

 

 

Μεγάλη Νίκη των Πατριωτικών Δυνάμεων στην Γαλλία - Η Λεπέν διεκδικεί την Γαλλική Προεδρία

Μεγάλη Νίκη των Πατριωτικών Δυνάμεων στην Γαλλία - Η Λεπέν διεκδικεί την Γαλλική Προεδρία!
Οι Γάλλοι Πατριώτες σημείωσαν σήμερα μία μεγάλη Νίκη. Μία Νίκη της Ευρώπης των Εθνών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την ισλαμοποίηση και την λαθρομετανάστευση.
Μία Νίκη που αποτελεί προάγγελο της επικράτησης όλων των Εθνικών Κινημάτων στην Ευρώπη και πρώτα απ' όλα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα exit poll η Μαρίν Λεπέν περνά στον δεύτερο γύρο και διεκδικεί με αξιώσεις την Γαλλική Προεδρία.

"Καταλαβαίνω τι αντιμετωπίζει η Χρυσή Αυγή γιατί έχω κυνηγηθεί, και έχω υποστεί αδικίες. Αλλά θα σας πω κάτι. Ο δικαστής που με δίκασε, κατηγορείται τώρα για απάτη ως μέλος εγκληματικής οργανώσεως. Τους Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής τους γνωρίζω. Τους σφίγγω το χέρι. Ξεχωρίζουν. Και χαίρομαι γιατί όταν χαιρετάω τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι άλλοι εκνευρίζονται. Η Χρυσή Αυγή είναι ο μοχλός που θα θέσει σε κίνηση όλη την Ευρώπη".
Γραφείο Τύπου Χρυσής Αυγής

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 23.4.17

Προηγείται η Μ.Λεπέν με 24,4% στον β' γύρο αλλά το κέντρο, οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί καλούν σε καταψήφισή τηςΜονομαχία ανάμεσα στον άνθρωπο των
Βρυξελλών Εμανουέλ Μακρόν και της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν
δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τη Γαλλία:
Με την ενσωμάτωση στο 5,2%, η Μαρίν Λε Πεν προηγείται με 25,2% - Δεύτερος με Μακρόν με 21,1% και τρίτος ο Φιγιόν με 19,7%.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με καταμετρημένες 20 εκατ. ψήφους:

Εκλογές - Γαλλία: Exit poll - Μακρόν 23,7%, Λε Πεν 21%, Φιγιόν και Μελανσόν 19,5%

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ-LIVE

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 23.4.17

 

 

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις γαλλικές εκλογές από τα υπερπόντια εδάφη

Πρώτοι στις κάλπες οι ψηφοφόροι του συμπλέγματος νησίδων Σεν Πιερ και Μικελόν

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις γαλλικές εκλογές από τα υπερπόντια εδάφη

Ξεκίνησαν το Σάββατο να ψηφίζουν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού -μεταξύ των οποίων και σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως η Χαβάη- μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο μιας διαδικασίας που μπορεί να αλλάξει το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.

Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων γάλλων ψηφοφόρων, υπάρχουν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική.

Αυτοί ψηφίζουν νωρίτερα ώστε να μην επηρεαστούν από τα αποτελέσματα στην ηπειρωτική Γαλλία που αναμένονται αύριο το απόγευμα γύρω στις 1800 GMT, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ψηφοφόροι στη μικρό σύμπλεγμα νησίδων Σεν Πιερ και Μικελόν, νότια του καναδικού Νιουφάουντλαντ στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να ψηφίζουν σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, τα ψηφοδέλτια από τη σημερινή διαδικασία στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη θα παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι αύριο το απόγευμα αφού κλείσουν οι κάλπες στην ηπειρωτική Γαλλία.

Από τον πρώτο γύρο δύο από τους 11 υποψήφιους θα πάνε στον δεύτερο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Γαλλίας--σημαντικού μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η ψηφοφορία έχει τεράστια σημασία για το διεθνές πολιτικό κατεστημένο και τις αγορές καθώς δύο από τους τέσσερις υποψηφίους που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και η πολιτική τους μπορεί να διασπάσει την ΕΕ.

Έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία και την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα να αποχωρήσουν από την ΕΕ, λίγοι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο έκπληξης και κάθε πιθανό αποτέλεσμα θα οδηγήσει τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως επικρατέστερο τον κεντρώο και φιλοευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν έχει δικό του κόμμα και είναι σχετικώς άγνωστος ως πολιτικός.

Οι τρεις κυριότεροι αντίπαλοί του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία ζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος θέλει να βγάλει τη Γαλλία από τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες και το ΝΑΤΟ και ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, το όνομα του οποίου έχει αμαυρωθεί από το πρόσφατο σκάνδαλο.

«Η εκλογή είτε της Λεπέν είτε του Μελανσόν θα θέσει το Παρίσι σε τροχιά σύγκρουσης με τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τζέιμς Σιλντς, καθηγητής Γαλλικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Aston της Βρετανίας.

«Η εκλογή της Μαρίν Λεπέν θα κάνει το Brexit να φαντάζει τετριμμένο μπροστά της».

Παρότι η Λεπέν έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τον Μακρόν για τον πρώτο γύρο, οι δημοσκόποι θεωρούν απίθανο να αναδειχθεί νικήτρια. Αντίθετα, ο Μελανσόν, μπορεί να κερδίσει την προεδρία, σύμφωνα με κάποια σενάρια.

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου εμφανίζουν όλους τους υποψήφιους ανάμεσα στο ένα πέμπτο και ένα τέταρτο της ψήφου με περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες να τους χωρίζουν, δηλαδή εντός του περιθωρίου σφάλματος για κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής και οι αναποφάσιστοι επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν κινητοποιηθεί εκτάκτως λόγω των εκλογών.

Τα μέτρα αυξήθηκαν στον ύψιστο βαθμό μετά και τον θάνατο ενός αστυνομικού την Πέμπτη από την επίθεση ένοπλου τζιχαντιστή στο Παρίσι.

Η εφημερίδα Le Parisien έγραψε ότι η κυβερνητική αρχή ασφαλείας DCSP κυκλοφόρησε σημείωμα το οποίο χαρακτηρίζει «διαρκή και μεγάλη» στη διάρκεια των εκλογών την απειλή ένοπλης επίθεσης σαν εκείνες που στοίχισαν τη ζωή σε 230 ανθρώπους την τελευταία διετία στη Γαλλία. Τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

newsbeast.gr  22/4/2017

 

 

 

 

Τζιχαντιστές γάζωσαν αστυνομικούς στο Παρίσι – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

21Paris1Sub

Τζιχαντιστές γάζωσαν αστυνομικούς στο Παρίσι – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Χτύπημα στα Ηλύσια Πεδία, την «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα – Η επίθεση έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το προεδρικό ντιμπέιτ – Γνωστός στις αρχές ο ένας δράστης – Ανθρωποκυνηγητό για συνεργούς

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι καθώς χθες το βράδυ ένας τζιχαντιστής, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, επιτέθηκε σε αστυνομικούς στα Ηλύσια Πεδία. Το αιματηρό περιστατικό σημειώνεται στο παρά πέντε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων!

Σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, ο δράστης που έπεσε νεκρός, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του στην πιο διάσημη λεωφόρο του Παρισιού, και  άνοιξε πυρ κατά ριπάς με το καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικό, ενώ είχαν σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο απολογισμός της επίθεσης, εκτός από το νεκρό δράστη, είναι και ένας αστυνομικός νεκρός και δύο σοβαρά τραυματισμένοι. Εις εκ των τραυματιών αστυνομικών είναι βαρύτατα τραυματισμένος και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στην επίθεση στη λεωφόρο Champs Elysées, εκτός των αστυνομικών τραυματίστηκε και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Το βίντεο-ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα η Daily Mirror και δείχνει τη στιγμή της επίθεσης του 39χρονου τζιχαντιστή κατά αστυνομικών το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι είναι συγκλονιστικό.

Οι αστυνομικοί φαίνονται στο βίντεο να απαντούν στα πυρά του «Αμπού Γιουσέφ του Βέλγου», ο οποίος σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος ήταν αυτός που πραγματοποίησε την επίθεση,όπως αναφέρεται στην ανάληψη ευθύνης που δημοσιοποιήθηκε στο πρακτορείο Amaq. Μάλιστα πρόκειται για άτομο που ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Τι έχει γίνει γνωστό για τον δράστη

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το όνομα του δράστη είναι Karim C και είχε καταδικαστεί το 2003 σε 20ετη κάθειρξη για επίθεση κατά αστυνομικών που είχε τότε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο ενστόλων. Όμως λίγα χρόνια αργότερα είχε αποφυλακιστεί μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε.

Η Le Parisien γράφει ότι ο Karim C. είχε γεννηθεί στη Γαλλία και ζούσε στο Σελ, μια επαρχιακή πόλη κοντά στο Παρίσι.

Στο όνομα του τζιχαντιστή ήταν καταχωρημένο και το γκρι Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Τετάρτης.

Με αυτό πλησίασε ο 39χρονος τους αστυνομικούς και άνοιξε πυρ εναντίον τους με καλάσνικοφ με το νεκρό αστυνομικό, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, να δέχεται τα φονικά πυρά την ώρα που έτρωγε ένα σνακ.

Το γαλλικό κανάλι BFMTV υποστήριξε ότι είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την οποία χρησιμοποιούν τρομοκράτες λόγω της κρυπτογράφησής της, προκειμένου να εκφράσει την πρόθεσή του να σκοτώσει αστυνομικούς.

Μετά την επίθεση και την ταυτοποίηση του 39χρονου ως δράστη της επίθεσης, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Υπάρχει και δεύτερος δράστης

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερος δράστης, ο οποίος είναι επίσης γνωστός στις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος δράστης φέρεται να έφθασε νωρίτερα στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuter’s, μάλιστα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σε δήλωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της επίθεσης

-Η επίθεση έγινε περίπου στις 9 το βράδυ, τοπική ώρα.Αμέσως, η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή και να κλείσει η λεωφόρος Champs Elysées, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι πολίτες βρίσκονταν σε μεγάλη ακτίνα από το αιματηρό περιστατικό.

-Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη μεταφορά των θυμάτων.

-Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με Καλάσνικοφ, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.

-Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο δράστης κατέβηκε από αυτοκίνητο και ο αστυνομικός που δέχθηκε τον πρώτο πυροβολισμό και κατέληξε, βρισκόταν μέσα στο περιπολικό, το οποίο είχε σταματήσει στο φανάρι που ήταν κόκκινο.

-Στην επίθεση συμμετείχε σίγουρα ένα ακόμη άτομο, ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγουν και άλλοι συνεργοί, για τον εντοπισμό των οποίων η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

-Αναφορές κάνουν λόγο και για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς, κοντά στο σημείο της αρχικής επίθεσης, πιθανότατα από τον συνεργό του δράστη τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Οι αναφορές αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια ως «ψεύτικος συναγερμός».

-Με εντολή της αστυνομίας αποκλείεται και το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας. Με τα νεώτερα στοιχεία, η αστυνομία κάνει λόγο για σημαντική πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία.

-Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι είναι νωρίς να διευκρινιστεί το κίνητρο της επίθεσης, ζητώντας λίγο χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και να εκτιμηθούν από τους αρμόδιους.

-Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, με δεδομένο ότι σε ελάχιστα 24ωρα θα ξεκινήσει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί πιθανοί δράστες σε διάφορα σημεία και είχαν αντιμετωπιστεί.

-Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, ο νεκρός δράστης ήταν γνωστός και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, δίχως να διευκρινίζεται αν τον παρακολουθούσαν ως υποψήφιο τρομοκράτη ή ως εγκληματία. Η πλάστιγγα των πιθανοτήτων, πάντως, γέρνει προς την τρομοκρατική ενέργεια.

-Γαλλικά Μέσα μετέδωσαν ότι έχει εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αρχές. Κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής διεξάγουν έλεγχο στο αυτοκίνητο του δράστη, είτε για τη συγκέντρωση στοιχείων, είτε για τον εντοπισμό πιθανού εκρηκτικού μηχανισμού.                             22/4/2017

 

 

 


Η Γαλλία φλέγεται η Λεπέν έρχεται; 900 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σ΄ένα βράδυ!

Το μέλλον της ΕΕ για πολλούς είναι πια προδιαγεγραμμένο. Οδηγείται στη διάλυση. Τον ερχόμενο Μάϊο ενδέχεται οι προβλέψεις αυτές να επαληθευτούν. Οι Γαλλικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης. Αν η Μαρί Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές, η ΕΕ δεν θ΄ αποφύγει την κατάρρευση. Η Λεπέν είναι βέβαιο ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με άνεση. Αν θα καταφέρει να κερδίσει την προεδρία είναι ένα ερώτημα.

Δεν μοιάζει πια καθόλου απίθανο να το δούμε κι αυτό. Η Γαλλία φλέγεται. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το θέμα της μετανάστευσης απασχολεί τους Γάλλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στη Γαλλία είναι μεγάλες και διαρκώς διευρύνονται. Τα όσα έγιναν τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ πάνω από 900 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές λόγω εμπρησμών στη Γαλλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσαν σήμερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι 650 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο αριθμός των εμπρησμών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όμως σήμερα η εφημερίδα Le Parisien γράφει –επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ-Ανρί Μπραντέ– ότι συνολικά 945 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) την 31η Δεκεμβρίου ως τις 05:00 της 1ης Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επεισοδίων αυτού του είδους αντιθέτως αυξήθηκε κατά 17,5% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει μετατραπεί σε κάτι σαν «παράδοση» στα προάστια των γαλλικών πόλεων μετά τις ταραχές του 2005.

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided