Πέμπτη, Οκτώβριος 22, 2020

Μέρκελ

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίβελοι Α.Μέρκελ κατά Ελλάδας & έπαινοι υπέρ Τουρκίας: «Εξαιρετικό το έργο της Άγκυρας - Ντροπή όσα είδαμε στην Λέσβο»

 

 

 

 

 

Λίβελοι Α.Μέρκελ κατά Ελλάδας & έπαινοι υπέρ Τουρκίας:

«Εξαιρετικό το έργο της Άγκυρας

- Ντροπή όσα είδαμε στην Λέσβο»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ στηρίζει απροκάλυπτα την Τουρκία για την οποία θεωρεί ότι «εκτελεί θαυμαστό έργο» στο μεταναστευτικό και την ίδια στιγμή μιλάει για «φρικτές εικόνες στην Μόρια» αναφερόμενη υποτιμητικά στην Ελλάδα!

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων»!

Αναφορικά με την ολική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, από φωτιά που έβαλαν οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί, εκτόξευσε λίβελους κατά της Ελλάδας:

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Από το Βερολίνο κάποιοι στην κυβέρνηση περιμένουν στήριξη έναντι της Τουρκίας...

Οι δηλώσεις της Α.Μέρκελ έρχονται μια μόλις ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία υποτίθεται θα συζητηθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Επίσης, στην πρόσφατη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Από τη μία πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Σοβαρή ένταση… Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Όπως πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά στην ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων. Θα πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

Κατά την άποψη της, το μεταναστευτικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, για αυτό και είναι αναγκαία πλέον η αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε, επίσης, την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας: «Το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης. Εάν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ».

ksipnistere 30/9/2020

 

 

 

 

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Ερντογάν από τη

Μέρκελ για την απομάκρυνση Oruc Reis

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ για την απομάκρυνση Oruc Reis
Σκληρά παζάρια έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζοντας το χαρτί της απομάκρυνσης του Oruc Reis από τη Μεσόγειο κατά την 2ωρη τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι απέσυρε το Ορούτς Ρέις, όπως εκείνη του ζήτησε, και «τώρα ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε τα πάντα στο τραπέζι ζητώντας ανταλλάγματα για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα και την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δηλαδή αιτήθηκε χρήματα για τους πρόσφυγες και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε μια «περιφερειακή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν όλες τις παράκτιες χώρες της περιοχής αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, παρόλο που δεν αναγνωρίζονται ως κρατική οντότητα.

 

 

 

 

Η κυβέρνηση της Μέρκελ χρηματοδοτεί τους «Γκρίζους Λύκους» με 4.000.000 ευρώ!

twitter sharing button
email sharing button

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία έχει συμφέροντα στην Τουρκία. Αυτό ίσως εξηγεί και την διαλλακτική στάση του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να συνεργάζονται πρωτοκλασάτα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης με τους ακραίους εθνικιστές και ισλαμιστές «Γκρίζους Λύκους».

Παρά ταύτα η συνεργασία αυτή υφίσταται. Και αυτό διότι το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Γερμανίας ελέγχεται από τους «Γκρίζους Λύκους». Και αυτό είναι γνωστό στην γερμανική κυβέρνηση. Το έχει επισημάνει η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος BfV. Και αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο διατηρεί δεσμούς στενής συνεργασίας με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επί χρόνια επικεφαλής του αδελφού κόμματος της Μέρκελ, Χριστιανοκοινωνιστών.

Ο Ζεεχόφερ την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε με το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γερμανίας στο Βερολίνο. Τρεις ημέρες αργότερα η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος BfV παρουσίασε την έκθεσή της για το έτος 2019, στην οποία αναφέρεται πως η «Ακροδεξιά» αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη Γερμανία. Στην πρόσφατη αυτή ετήσια έκθεση της BfV, κατατάσσεται για πρώτη φορά στους ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους» και η Ένωσις ATIB (Ένωσις Τουρκο-Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη). Σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η ATIB είναι ιδρυτικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας και μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος σε μέλη Σύλλογός του.

Να σταματήσουν οι συνεργασίες και οι συνομιλίες

Η εκπρόσωπος της γερμανικής αριστεράς Ούλλα Ζέλπκε μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραδέχεται επιτέλους ανοικτά πως η ATIB αποτελεί μέλος των Γκρίζων Λύκων», επισημαίνοντας όμως ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να επιφέρει συνέπειες και να σταματήσουν οι συνεργασίες και συνομιλίες τόσο με την ίδια την ATIB, όσο και με το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων, όσο αυτό δεν διαφοροποιείται από αυτήν.

Επισημαίνεται ότι οι σχέσεις της ATIB με το Κίνημα Ülkücü, δηλαδή τους Γκρίζους Λύκους παραμένουν στενότατες. Η ATIB ιδρύθηκε το έτος 1987, ως αντιπροσωπεία των Γκρίζων Λύκων στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες όπου υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες. Όπως αναφέρει η BfV, το Κίνημα των «Γκρίζων Λύκων» προωθεί ένα κίνημα ισχυρά προσανατολισμένο στο Ισλάμ. Το 2016 η ATIB διέψευσε την όποια «οργανωτική και ιδεολογική» σχέση της με τους Γκρίζους Λύκους χωρίς βεβαίως να γίνεται πιστευτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η ATIB μαζί με τους Γκρίζους Λύκους ασκούν επιρροή σε πολυάριθμους πολιτιστικούς Συλλόγους, Συλλόγους Γονέων, επιχειρηματικές Ενώσεις, Οργανώσεις Νεολαίας, ποδοσφαιρικούς Συλλόγους και τεμένη στην Γερμανία.

«Σε αντίθεση με αυτό που προβάλει προς τα έξω η ATIB, προωθείται ένας τουρκικός εθνικισμός με ακροδεξιά επιρροή», αναφέρει η BfV στην έκθεσή της και συνεχίζει χαρακτηριστικά: «Οι Γκρίζοι Λύκοι υποστηρίζουν την υπεροχή του τουρκικού κράτους και της ιστορίας του και υποτιμούν άλλα έθνη και εθνότητες. Εχθροί της ιδεολογίας τους θεωρούνται για παράδειγμα Κούρδοι, Αρμένιοι, Αλεβίτες και Εβραίοι. Το ιδανικό των υποστηρικτών τους είναι η ίδρυση ενός εθνικώς ομογενοποιημένου κράτους όλων των τουρκόφωνων λαών, υπό την ηγεσία της Τουρκίας».

Προγράμματα του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων

Βάσει της έρευνας που διεξήγαγε η Die Welt, πολλά γερμανικά ομοσπονδιακά υπουργεία και υπηρεσίες χρηματοδοτούν προγράμματα του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων χρηματοδότησε κατά το διάστημα 2017 με 2019, με περισσότερα από 3,7 εκατ. ευρώ, προγράμματα του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων.

Για το πρόγραμμα «Αδελφοποίησις Εκτοπισμένων και Ιθαγενών» χορηγήθηκαν εντός του έτους 2020, περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Πάντως μετά την παρουσίαση της ετησίας εκθέσεως της BfV, αυξήθηκαν οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις Γερμανών πολιτικών για την συνεργασία της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης με το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων, ζητώντας εξηγήσεις από τον Ζεεχόφερ. Το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων, που ρωτήθηκε από την Die Welt για την άποψή του σχετικά με τις ακροδεξιές πεποιθήσεις της ATIB και τις σχέσεις της με τους «Γκρίζους Λύκους», αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Αναπάντητο έμεινε και το ίδιο ερώτημα που ετέθη στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών για την συνεργασία του με τις εν λόγω οργανώσεις.

www.newsbreak.gr  infognomonpolitics.gr  Triklopodia 17/7/2020

 

 

 

Α.Μέρκελ: Θέλουμε να μοιράσουμε δίκαια με την Τουρκία τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο

Η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας την Τετάρτη στη βουλή στο πλαίσιο της Ώρας της Καγκελαρίου, ανέπτυξε την γερμανική και ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει το μοίρασμα των κοιτασμάτων της Μεσογείου!

Η Γερμανίδα καγκελάριος αφού αρχικά επισήμανε τις «στρατηγικές σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας» πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι.

Όσον αφορά τη Μεσόγειο και τις τουρκικές γεωτρήσεις η Καγκελάριος δήλωσε πως η Γερμανία θέλει να είναι δίκαιη με την Τουρκία, ενώ επιβεβαίωσε και γερμανική διαμεσολάβηση για το πρόσφατο τηλεφώνημα Κ.Μητσοτάκη- Ρ.Τ.Ερντογάν.

«...Τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση, εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξουν πάλι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016», είπε η κ. Μέρκελ, 

«Η Γερμανία προσπαθεί να φανεί δίκαιη σε όλες τις πτυχές της σχέσης της με την Τουρκία, αλλά λειτουργούμε σε συνεργασία με τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Καγκελάριος, κρατώντας ίσες αποστάσεις, ούτε πρόφερε τις λέξεις «ελληνική υφαλοκρηπίδα» και «κυπριακή ΑΟΖ» και αρκέστηκε σε γενικούς όρους, δίχως κανένα περιεχόμενο, όπως το «ανοιχτά» και το «υπάρχει αντιπαράθεση» για να περιγράψει τόσο τα σημεία όσο και την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Παράλληλα, η αναφορά σε προσπάθεια για συνομιλίες μεταξύ των μερών αλλά και στη «δικαιοσύνη» όσον αφορά την ευρωτουρκική σχέση, συνθέτουν ένα ανησυχητικό τοπίο σχετικά με τις πιέσεις που θα δεχθεί ή ήδη δέχεται η ελληνική πλευρά για μία «win-win» συμφωνία εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας με την Άγκυρα.

ksipnistere.com 1/7/2020

 

 

 

 

Η Μέρκελ απαγόρευσε τη θεία κοινωνία στους ορθοδόξους!

Τι σχέδιο έχουν ;

Με πόνο ψυχής συμμετείχαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Γερμανίας στην κυριακάτικη θεία λειτουργία, η οποία πλέον επιτρέπεται, όχι όμως και η θεία ευχαριστία, επειδή η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτήν υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός. Την απαγόρευση δέχτηκε ο μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, με την απόφασή του να προκαλεί αίσθηση.

Σε εγκύκλιό του ο κ. Αυγουστίνος καλεί τους ιερείς να μην κοινωνήσουν τους πιστούς επειδή «εν όψει του ανοίγματος των ιερών ναών στη γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν νομοθετικά διατάγματα τα οποία, εκτός των υπόλοιπων μέτρων ασφαλείας που αυτονοήτως ήδη υιοθετήσαμε, φτάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της θείας μετάληψης, να απαγορεύουν δηλαδή τη θεία κοινωνία από το Άγιο Ποτήριο με τη χρήση Αγίας Λαβίδας».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση όταν σε τοπικό μέσο ενημέρωσης προβλήθηκε φωτογραφία ορθόδοξου ιερέα να μεταλαμβάνει πιστό στην Ελλάδα, με τη λεζάντα «Ελληνας παπάς βουτάει ψωμί στο κρασί και το δίνει σε χριστιανό που το καταπίνει». Έτσι, διαμήνυσε πως η μετάληψη δεν θα ήταν αποδεκτή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το Φανάρι

Ο κ. Αυγουστίνος δηλώνει ότι δεν καταργεί τη θεία κοινωνία, όπως τον κατηγορούν, απλώς δεν μπορεί να αντιδράσει στις αποφάσεις του κράτους, γιατί θα κλείσουν και πάλι οι εκκλησίες. Μάλιστα, ενημέρωσε το Φανάρι, αλλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης αρκέστηκε να εκδώσει μια χαλαρή ανακοίνωση, με την οποία η Εκκλησία αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους να διαχειρίζεται τα του οίκου του, αλλά διατηρεί για την ίδια το ιερό και απαράγραπτο δικαίωμα να διαφυλάσσει αμετακίνητα όσα παρέλαβε, να οργανώνει την εκκλησιαστική ζωή και να τελεί τα άγια μυστήρια.

«Το γεγονός ότι η Εκκλησία μας αποδέχτηκε την προσωρινή απαγόρευση της τελέσεως των ιερών ακολουθιών στους ναούς με τη συμμετοχή των πιστών δεν σημαίνει ότι μπορεί και επιθυμεί να διαπραγματεύεται για την όρθόδοξη ευσέβεια και ιδίως για το μυστήριο των μυστηρίων της ζωής της, τη θεία ευχαριστία, και για τον τρόπο μετάδοσής της» αναφέρει η ανακοίνωση.

https://www.vimaorthodoxias.gr ksipnistere.com 25/5/2020

 

 

 

 

Η Μέρκελ στέλνει στον Ερντογάν 6 επιθετικά υποβρύχια

-Σχεδόν τέλεια όπλα


Υποβρύχια κλάσης 214 (Φωτογραφία: ΑΡ)

Έξι υποβρύχια ετοιμάζεται να παραδώσει στην Τουρκία η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (ΤΚΜS) όπως αποκαλύπτει το ARD, εκφράζοντας την έκπληξή του για τη χρονική συγκυρία της κίνησης αυτής.

«Τον Φεβρουάριο ένα περιστατικό στη Μεσόγειο κατέστησε γι’ άλλη μια φορά σαφές πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση εκεί: ένα πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε ελληνικό περιπολικό σκάφος», σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, προσθέτοντας: «Σε αυτή την περιοχή της έντασης παραδίδει η γερμανική επιχείρηση TKMS υποβρύχια στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Έξι υποβρύχια συμπαραγωγής με τουρκική επιχείρηση».

Επικαλούμενο την απάντηση σε επερώτηση της ΚΟ του Αριστερού Κόμματος (die Linke) το ARD αναφέρει ότι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είχε δώσει την έγκρισή της για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων κλάσης 214 και ότι το 2011 το γερμανικό κράτος έλαβε εγγυήσεις εξαγωγής ύψους σχεδόν 2,5 δισ ευρώ.

Ανά τον κόσμο υπηρετούν 4 υποβρύχια τύπου 214 στην Ελλάδα (τύπου «Παπανικολής»), 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD, τα έτη 2015, 2016 και 2017 -δηλαδή και μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά αντιφρονούντων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος- ξεκίνησε η ναυπήγηση τριών υποβρυχίων.

«Τα υποβρύχια που εξάγονται από τη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία είναι σχεδόν τέλεια επιθετικά όπλα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», επισημαίνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του Αριστερού Κόμματος Σεβίμ Ντάγκντελεν, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή συνδέεται και με μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πώς ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά κανονικά», αναφερόμενη στο συμβόλαιο αναβάθμισης αρμάτων μάχης Leopard το οποίο «πάγωσε» όταν ήρθαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφάνιζαν τα γερμανικής κατασκευής άρματα να χρησιμοποιούνται κατά την τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ  η TKMS σχεδιάζει την ναυπήγηση υποβρυχίων μαζί με τουρκική επιχείρηση για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας. H ThyssenKrupp Marine Systems δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία τονίζοντας διά εκπροσώπου της ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Ινδονησία.

Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα επιδιώκει μακροπρόθεσμα μια «αυτονομία στην εξοπλιστική τεχνολογία». Εδώ και δεκαετίες η στρατηγική της Τουρκίας στις διεθνείς συνεργασίες είναι να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Εκπρόσωπός του είπε ότι «η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τους δύο Νατοϊκούς εταίρους, Ελλάδα και Τουρκία, να διατηρήσουν μια εποικοδομητική συνεργασία στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/414712/i-merkel-stelnei-ston-erntogan-6-epithetika-ypovryhia-shedon-teleia-opla

Υποβρύχια κλάσης 214 (Φωτογραφία: ΑΡ) Greek News 14/3/2020

Διαφωνία Μέρκελ για σφράγισμα των ελληνικών συνόρων

– Ο Μητσοτάκης επικοινωνεί με διεθνείς παράγοντες!

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με διεθνείς παράγοντες έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός προκειμένου να λάβει.... πράσινο φως για το σφράγισμα των συνόρων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του PIPERATA.GR, η Άνγκελα Μέρκελ έχει διαφωνήσει κάθετα “με τα ακραία μέτρα” πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την αποσυμπίεση της κατάστασης και συνεννόησης με τον Ερντογάν.
Ο Μητσοτάκης έχει εντελώς διαφορετική άποψη, ωστόσο δεν μπορεί να την επιβάλλει και γιατί 
οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συγκρουστούν με χιλιάδες άμαχους
στα σύνορα και γιατί 
η Ευρώπη θα “περιθωριοποιήσει” εντελώς την Ελλάδα, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2015-2016.
Σημειώνεται ότι
εκτός από τους 120 000 χιλιάδες μετανάστες
που κατευθύνονται προς τις Καστανιές, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που καταφθάνουν στα Τουρκικά παράλια και ετοιμάζονται να περάσουν απέναντι..
Μιχ. Ι. Βασιλάκης

Μέρκελ:

Απορρίπτει άμεσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ- Βόρειας Μακεδονίας

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019
REUTERS/AXEL SCHMIDT

Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται στη Γερμανία μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να απαντά αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sueddeutsche Zeitung και του οικονομικού ειδησεογραφικού ιστότοπου finanzen.de, η κ. Μέρκελ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ (SPD), προς τη Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους». Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.

Χθες, πάντως, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Η Μέρκελ οι Πρέσπες και το “καυτό παιχνίδι” στα Βαλκάνια

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στη χώρα μας και τη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ ότι, «στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεσή της με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα», θα πρέπει να δούμε, ευρύτερα, Βαλκανικά, το διακύβευμα αυτής της συμφωνίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης πρώτα από το Κοινοβούλιο της π. Γ.Δ. Μακεδονίας και αμέσως μετά από το Ελληνικό, δεν αποτελεί μια τεχνοκρατική συμφωνία μεταξύ δυο γειτονικών κρατών, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μία σημαντική διακρατική συμφωνία, με αμφίδρομη πολιτική επιρροή στις κυοφορούμενες εξελίξεις στα κεντροδυτικά Βαλκάνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι αλλαγές που εκ των πραγμάτων επιφέρει, ξεπερνούν τα όρια των δυο εμπλεκομένων κρατών (Ελλάδα και FYROM ή «Βόρεια Μακεδονία») και διαχέονται με δυναμικό τρόπο στα ασταθή και εκρηκτικά Βαλκάνια.

Η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) υποστηρίζει απροκάλυπτα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, είναι ο βασική αιτία της υποστήριξης της Δύσης στην Συμφωνία των Πρεσπών. Η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, το συντομότερο και αργότερα στην Ε.Ε., αποτελεί προτεραιότητα για την Δύση, για λόγους γεωπολιτικούς (περιορισμός της πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια ) και γεωοικονομίας και ενέργειας (έλεγχος των αγωγών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη).

Ωστόσο, η Συμφωνία των Πρεσπών, εντάσσεται, εμμέσως ή αμέσως, στα γεγονότα που θα προκαλέσουν , το πιθανότερο με βίαιο τρόπο, τη νέα Βαλκανική πραγματικότητα ή πιο απλά τον νέο γεωπολιτικό και γεωγραφικό χάρτη (αλλαγή συνόρων) της Βαλκανικής. Διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Σερβία και η Ρωσία. Μάλιστα η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει έντονα, στην προοπτική ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, διότι, όπως υποστηρίζει, απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας. Επισημαίνουμε ότι, στο Κόσσοβο, βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι αμερικανοί μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ ( Camp Bondsteel ), που διαθέτει υπερεξελιγμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα , για κάθε μορφή πολέμου, όπως συμβατικού , κυβερνοπολέμου και «άλλα» …

Είναι σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Ε.Ε., για το Κόσσοβο, που θα επιφέρει αναπότρεπτα ντόμινο αλλαγής συνόρων. Οι πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και του Κοσόβου-Μετόχια Χασίμ Θάτσι διαπραγματεύονται, υπό την εποπτεία της Ε.Ε., την ανταλλαγή περιοχών. Οι Σέρβοι διεκδικούν την ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος του Κοσσόβου (δηλαδή βόρεια του ποταμού Ιμπάρ) και οι Κοσοβάροι τη νότια Σερβία (δηλαδή της κοιλάδας του Πρέσεβο και των βορειότερων πόλεων του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντα, σερβικές επαρχίες, όπου όμως κυριαρχούν πληθυσμιακά οι αλβανόφωνοι). Και ακόμη, οι Σερβοβόσνιοι απαιτούν την ενσωμάτωσή τους (ανήκουν σήμερα στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη), στη Σερβική Δημοκρατία. Βέβαια, ισχύει τυπικά η απόφαση 1244 του ΣΑ/ΟΗΕ του 1999, σύμφωνα με την οποία το Κόσσοβο ως χώρος ανήκει στην Σερβία. Και παρόλα αυτά, το Κόσσοβο, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γερμανίας (αγνόησαν την προειρημένη απόφαση του ΟΗΕ) προχώρησε στην μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος 78 χώρες του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών και η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία .Κάθε μία για τους δικούς της εθνικούς λόγους (πχ η Ισπανία λόγω Βασκονίας και Καταλονίας).

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και αναταράσσει τα Βαλκάνια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα ανακοίνωσε την κατάργηση των συνόρων Αλβανίας- Κοσσόβου, που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τα σχέδια των αλβανών εθνικιστών , οι αλβανόφωνες περιοχές της νότιας Σερβίας και οι αλβανόφωνες περιοχές της «Βόρειας Μακεδονίας» ή FYROM, που συνορεύουν με το Κόσσοβο (Τέτοβο). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, αναβάθμισε την παρουσία Κοσοβάρων στελεχών σε επίπεδο υπουργών. Επίσης στο νέο κυβερνητικό σχήμα της Αλβανίας, περιλαμβάνονται Υπουργοί, που πρωτοστατούν σε ενέργειες σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και ειδικά των ελλήνων της Χειμάρας.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, έχουν αφυπνιστεί εθνικισμοί, αλυτρωτισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί , λαών, φυλών και μειονοτήτων της Βαλκανικής, που δυνητικά, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το συσσωρευμένο μισαλλόδοξο εκρηκτικό μείγμα.
Το ερώτημα που παραμένει έωλο και θα πρέπει όμως να απαντηθεί, είναι, αν η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλει ή όχι, στην αποκατάσταση της σταθερότητας και στην εδραίωση της Ειρήνης στα κεντροδυτικά βαλκάνια. Αν υποδαυλίζει ή όχι, εθνικιστικά και αλυτρωτικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς, που στοχεύουν στην αλλαγή των εθνικών συνόρων των κρατών της Βαλκανικής. Για παράδειγμα, γιατί η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι Μακεδονική νοτιοσλαβικής προέλευσης (όπως προβλέπεται στην Συμφωνία) και όχι βορειομακεδονική; Από την άλλη πλευρά όμως, ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι επιβάλαμε το «erga omnes», δηλαδή ότι καταφέραμε να επιβάλουμε σε μια άλλη χώρα να αλλάξει την ονομασία της, που παρότι ήταν προϊόν υποκλοπής και παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας, είχε όμως την αναγνώριση από 140 κράτη του ΟΗΕ. Ασφαλώς, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας συμβιβασμός με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Και επισημαίνουμε ότι, εφόσον καταψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, τότε, η γειτονική χώρα θα αποκαλείται διεθνώς, όχι FYROM, αλλά με το νυν συνταγματικό της όνομα δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, αποτελεί στοιχείο προβληματισμού, το γεγονός ότι, πρωτοστατούν στην καταψήφιση και απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών , ακραίοι σοβινιστικοί κύκλοι της μισαλλόδοξης Ακροδεξιάς που ψηφοθηρώντας καπηλεύεται την ευαισθησία του Λαού στα Εθνικά και πατριωτικά θέματα. Ασφαλώς και έχει πολλές και σημαντικές αδυναμίες η Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν κρίσιμα σημεία που θα πρέπει είτε να διορθωθούν ή να επαλειφθούν, ως «αγκάθια», που εμποδίζουν την ισότιμη συνεργασία και ειρηνική συμβίωση των Κρατών – Λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου , που δεν χρειάζεται την παρουσία ξένων προστατών για να ευημερήσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνέχεια , δηλαδή τα παραγόμενα γεωπολιτικά και διπλωματικο-στρατιωτικά αποτελέσματα από την Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις και με πιθανές τις οδυνηρές εκπλήξεις.

militaire.gr

 

 

 

 

«Η Μέρκελ σε δύσκολη αποστολή στην Αθήνα», γράφει η Tagesspiegel

MERKEL_TSIPRAS
08/01/2019

Το ταξίδι Μέρκελ στην Αθήνα την Πέμπτη, κατά το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συζητήσει το ονοματολογικό και το φιλόδοξο εγχείρημα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές στον γερμανικό Τύπο

Στη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» σε σχετικό άρθρο της με τίτλο «Η Μέρκελ σε δύσκολη αποστολή».

Οπως αναμεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο: «Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί: «Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν το επιβεβαιώνει, ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το ονοματολογικό θα συζητηθεί στις επαφές της Άνγκελα Μέρκελ με Έλληνες πολιτικούς. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την συμφωνία και ελπίζει στην επίλυση μιας διένεξης που μετρά πλέον δεκαετίες».

«Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «ελπίζει ότι η επίσκεψη Μέρκελ, καθώς και η συναίνεση της Γερμανίας στη συμφωνία, θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση. Ας μην ξεχνάμε ότι Νέα Δημοκρατία και τα αδελφά συντηρητικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. […]

Στο μεταξύ τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέα Δημοκρατίας όσο και το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Έλληνες απειλούν με αποχώρηση σε περίπτωση που η βουλή επικυρώσει τη Συμφωνία. Οι ΑΝΕΛ ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης μορφής, την οποία το πιθανότερο είναι να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία».

Πηγή:DW

 

 

 

 

30/10/2018

13 χρόνια Μέρκελ,

6 Ελληνες πρωθυπουργοί

- Η πολύπαθη σχέση της με τους ηγέτες της Ελλάδας

Η απόφαση της να αποχωρήσει από την πολιτική, μας έκανε να θυμηθούμε πόσους Έλληνες πρωθυπουργούς έχει δει να έρχονται και να φεύγουν αυτά τα 13 χρόνια

EUROKINISSI

Αν σκεφτείτε ότι ένα 13χρονο παιδί στη Γερμανία δεν έχει δει στην εξουσία της χώρας του άλλη Καγκελάριο από την Άνγκελα Μέρκελ, κάποιος θα έλεγε ακόμη και ιστορική την απόφασή της να αποσυρθεί -σταδιακά- από την πολιτική.

Βλέποντας σιγά-σιγά την πολιτική φθορά της και το ψαλίδισμα των ποσοστών του CDU σε σημαντικά κρατίδια (πρώτα στη Βαυαρία και μετά στην Έσση), ανακοίνωσε ότι μετά από 13 χρόνια στην καγκελαρία και 18 χρόνια στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, αποσύρεται από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά δεν θα θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο (που γίνεται σε έξι εβδομάδες), ενώ από το 2021 και μετά, οπότε ολοκληρώνεται η θητεία της στην Καγκελαρία, δεν θα την δούμε σε κανένα πολιτικό αξίωμα.

Η απόφαση της να αποχωρήσει από την πολιτική, μας έκανε να θυμηθούμε πόσους Έλληνες πρωθυπουργούς έχει δει να έρχονται και να φεύγουν αυτά τα 13 χρόνια που η Μέρκελ βρίσκεται στην κεφαλή της γερμανικής κυβέρνησης. Και είναι αρκετοί. Έξι για την ακρίβεια.

Κώστας Καραμανλής

STRINGER via Getty Images

Πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, που εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2004 και έμεινε στην εξουσία έως το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να χτυπά και την πόρτα μας.

Η σχέση των δύο είχε ξεκινήσει πολύ πριν η Μέρκελ αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία, το 2005. Ήδη από το 2000 καθόντουσαν δίπλα-δίπλα (λόγω αλφαβητικής αλληλουχίας Germany-Greece) στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου η Μέρκελ συμμετείχε ως αρχηγός του CDU.

Οι σχέσεις τους ήταν καλές. Τόσο καλές που η ίδια τον είχε επισκεφθεί μέχρι και στο σπίτι του στη Ραφήνα, τον Ιούλιο του 2007, δείχνοντας ανοιχτά την στήριξή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις οποίες και κέρδισε.

Γιώργος Παπανδρέου

ASSOCIATED PRESS

Δεν συνέβη το ίδιο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το 2009 η Γερμανίδα Καγκελάριος αποχαιρετά τον Κώστα Καραμανλή και «υποδέχεται» τον Γιώργο Παπανδρέου, σε μια από τις πιο τεταμένες περιόδους που έζησε η Ελλάδα. Ήταν η περίοδος που έγινε πρωτοσέλιδο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας μας, ακολούθησε το Νταβός και η πίεση στον Παπανδρέου για μέτρα, τα οποία και ελήφθησαν. Η συνέχεια γνωστή: Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο, έγιναν πολλά Eurogroup και Σύνοδοι Κορυφής, τόνοι μελανιού χύθηκαν για το πόσο αναποτελεσματική και ατίθαση είναι η Ελλάδα. Ύστερα ήρθαν οι Κάννες και η ιδέα του Παπανδρέου για δημοψήφισμα, που σήμανε και την αρχή του τέλους του στην εξουσία.

Λουκάς Παπαδήμος

EUROKINISSI

Η τεταμένη περίοδος που ακολούθησε έφεραν στην εξουσία τον Λουκά Παπαδήμο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2011 με τη συμμετοχή 35 στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία και τεσσάρων από το ΛΑΟΣ.

Βασική αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θεωρήθηκε μεταβατική, ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα για το δεύτερο πρόγραμμα, το δάνειο και την ολοκλήρωση του PSI.

Η θητεία της έληξε στις 17 Μαΐου 2012.

Παναγιώτης Πικραμένος

Eurokinissi

Η -μεταβατική- κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ολοκλήρωσε το έργο της και στις 6 Μαΐου του 2012 έγιναν εκλογές. Οι οποίες όμως δεν έβγαλαν κυβέρνηση και έτσι σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον Παναγιώτη Πικραμένο. Η διάρκεια της θητείας ήταν εξαιρετικά σύντομη (17 Μαΐου- 21 Ιουνίου). Τόσο σύντομη που δεν βρήκαμε ούτε μια φωτογραφία με την Μέρκελ.

Αντώνης Σαμαράς

EUROKINISSI

Ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς (2012-2015), με τον οποίο είχε και τις περισσότερες συναντήσεις (σε επίπεδο επίσημων επισκέψεων).

Οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ρόδινες. Τα Ζάππεια του Σαμαρά και η έντονη αντιμνημονιακή ρητορική του (προ πρωθυπουργίας φυσικά), δεν είχαν εκτιμηθεί ούτε από την Μέρκελ ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σε μια κρίση ειλικρίνειας στο Γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ είχε πει επί λέξη: «Ακόμα πιο πικρό για μένα είναι ότι είναι ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα που αρνείται να συγκατανεύσει στη συμφωνία». Βέβαια μετά την πρωθυπουργία του ήρθαν οι επίσημες επισκέψεις και τα επίσημα δείπνα με κατσικάκι και σφυρίδα στη σκιά της Ακρόπολης.

Αλέξης Τσίπρας

ASSOCIATED PRESS

Και ερχόμαστε στον έκτο, τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και μια σχέση που πέρασε από 40 κύματα. Από το «Go back, Mrs Merkel», πήγαμε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του 2015 για το τρίτο Μνημόνιο και τελικά στην στενή συνεργασία και τα χαμόγελα στην κάμερα.

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη για τη Γερμανίδα πολιτικό, ήδη από την πρώτη τους συνάντηση, τον Φεβρουάριο του 2015, ακόμη κι αν δεν ενέκρινε την πολιτική της λιτότητας. Η προσφυγική κρίση τους έφερε ακόμη πιο κοντά, με τις δύο πλευρές να παραδέχονται ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες και η επικοινωνία μόνιμη.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει μέχρι το 2021 που θα παραμείνει στην εξουσία η Μέρκελ.

 

 

 

 

 

Ποιοι είναι οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ

Η εκλεκτή της καγκελαρίου «Μίνι-Μέρκελ» και ο νεαρός ομοφυλόφιλος Σπαν

Ποιοι είναι οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ

Η επικείμενη αποχώρηση της 'Ανγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανοίγει τον δρόμο για την διαδοχή της. Δύο από τα μέλη του Προεδρείου του κόμματος ανακοίνωσαν ήδη την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου, ενώ ένα παλιό στέλεχος φέρεται διατεθειμένο να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα.

Η ίδια η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ορίσει τον διάδοχό της, ωστόσο η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, Γενική Γραμματέας του κόμματος, θεωρείται ούτως ή άλλως η εκλεκτή της, καθώς υπήρξε προσωπική της επιλογή για το υπ'αριθμόν 2 αξίωμα στην ιεραρχία του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο. Η «μίνι - Μέρκελ», όπως την αποκαλεί συχνά ο γερμανικός Τύπος λόγω του πολιτικού της στιλ, εξελέγη με ποσοστό 99% από το κόμμα της, το οποίο αναγνωρίζει τόσο την επιτυχία της να εκλεγεί Πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ όσο και την σοβαρή, πραγματιστική και αντικειμενική προσέγγισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν οι δημοσιογράφοι, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο ατύχημα.

Παρότι επελέγη από την Καγκελάριο, η 56χρονη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν θεωρεί απαραίτητο να ταυτίζεται μαζί της και σε ό,τι αφορά τις απόψεις της. Αφοσιωμένη Καθολική, μητέρα τριών παιδιών, φαν της χαρντ-ροκ μπάντας AC/DC, ήταν διάσημη στο κρατίδιό της μεταξύ άλλων και επειδή κάθε χρόνο στο Καρναβάλι εμφανιζόταν ως «Γκρέτελ», η καθαρίστρια του Κοινοβουλίου και έδινε συνεντεύξεις υποδυόμενη τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ως Πρωθυπουργός διοργάνωνε συχνά τον «πρωινό καφέ με την Ανεγκρέτ», στον οποίο οι πολίτες μπορούσαν να συζητήσουν μαζί της τα προβλήματά τους.

Ακόμη και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της απόψεις, η Γενική Γραμματέας του CDU δεν ήταν πάντα στην γραμμή της κυρίας Μέρκελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει λάβει αποστάσεις από την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Καγκελαρίου στο μεταναστευτικό, ενώ έχει ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου νεαρών μεταναστών οι οποίοι ζητούν άσυλο και ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών. Είναι ωστόσο πιστή στις αρχές του πολιτικού κέντρου, όπως και η 'Ανγκελα Μέρκελ και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να μετακινηθεί προς τα δεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι ταμπέλες «συντηρητικός» ή «φιλελεύθερος» δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμες στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. Έτσι, όπως η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται μετριοπαθής παρότι απορρίπτει π.χ. τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και δηλώνει ανοιχτά ότι δεν είναι φεμινίστρια, ο ανθυποψήφιος της Γενς Σπαν, αν και είναι μόνο 38 ετών και παντρεμένος με άνδρα, ανήκει στην πιο σκληρή γραμμή του CDU, υποστηρίζει σαφώς συντηρητικότερες πολιτικές σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και υπήρξε εκ των βασικών επικριτών της αντίστοιχης πολιτικής της Καγκελαρίου. Αυτή η στάση πιθανότατα του εξασφάλισε και μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τις εκλογές του 2017. Ως υπουργός Υγείας, έχει αναδείξει σε βασική του προτεραιότητα την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς της επιλογής τους και τον περιορισμό των μεγάλων διαστημάτων αναμονής για ραντεβού. Η κριτική όμως που του ασκείται από στελέχη του ίδιου του κόμματός του είναι ότι ο συγκρουσιακές του πρακτικές δεν θα διευκολύνουν την πολυπόθητη ενότητα του κόμματος. Ο Γενς Σπαν θεωρείται αγαπημένος του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, αν όμως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Φρίντριχ Μερτς να επιστρέφει στην ενεργό πολιτική, μάλλον θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιον πολύ εμπειρότερο και με πολύ πιο στενές διασυνδέσεις με τον πανίσχυρο κλάδο της οικονομίας.

Ο 62χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 που αποχώρησε από την πολιτική δηλώνοντας ότι χρειάζεται «ένα διάλειμμα», ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του, φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Οι δυο τους διατηρούσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον κ. Μερτς να ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να κατηγορεί την 'Ανγκελα Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU. Στις εκλογές του 2009 δεν ήταν υποψήφιος και έκτοτε δραστηριοποιείται ως δικηγόρος, ενώ έχει διαγράψει αξιοσημείωτη διαδρομή ως σύμβουλος επιχειρηματικών κολοσσών. Από το 2016 είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων Blackrock, ενώ είναι και Πρόεδρος της «Ατλαντικής Γέφυρας» (Atlantik Bruecke), γερμανικής μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Εδώ και έναν χρόνο είναι επίσης άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ - το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την διαδοχή της 'Ανγκελα Μέρκελ - για θέματα οικονομίας και Brexit.

Ο κ. Μερτς θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά και έγινε γνωστός για την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα σου-βερ μπίρας. Οι απόψεις του εν πολλοίς ταυτίζονται με αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα και ιδίως την Ελλάδα. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε τον Ιανουάριο του 2017 και, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια κεντρικού τραπεζίτη, προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί είτε θα πληρώνουμε για πάντα». Ο ίδιος εξέφραζε ταυτόχρονα την ανησυχία ότι «το κοινό νόμισμα θα γίνει η εκρηκτική ύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αν και αρχικά ήταν υπέρ της εισαγωγής του. Κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και να αποχωρήσουν από την ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, υποστηρίζει την ένταξη τόσο της Τουρκίας όσο και της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Αν πάντως ο κ. Μερτς επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, θα έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την δραστηριότητά του στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο - τουλάχιστον στην Γερμανία - δεν συνηθίζεται να επιστρέφει κανείς στην πολιτική.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR   29/10/2018

 

 

 

 

 

 

Η διαφωνία Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα σε ένα νέο ντοκιμαντέρ

«Η καγκελάριος είχε πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη»

Η διαφωνία Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα σε ένα νέο ντοκιμαντέρ

«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου -και εγώ- ήμασταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν αποφάσιζε έναν άλλον δρόμο», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και παραδέχεται ότι την ίδια ώρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «είχε πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη».

Η διαφωνία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού της των Οικονομικών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τη διάσωσή της αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε χθες το βράδυ από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με θέμα την πορεία των δύο υποψήφιων καγκελάριων προς τις εκλογές. Ένας από τους «σταθμούς» στους οποίους εστιάζει η έρευνα είναι και η ελληνική κρίση.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι οι σχέσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικά τεταμένες. «Αν η Ελλάδα δεν καταβάλει για μεγάλο διάστημα εξαιρετικές προσπάθειες, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου -και εγώ- ήμασταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν αποφάσιζε έναν άλλον δρόμο. Αλλά η καγκελάριος είχε πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο ARD, ενώ η κ. Μέρκελ απαντά: «Διακυβευόταν η σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και το εάν εμείς με τη δική μας άποψη θα μπορούσαμε να επιβάλουμε ότι στήριξη και βοήθεια υπάρχουν μόνο όταν οι χώρες κάνουν μεταρρυθμίσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει πάντως συνειδητά να επικρίνει τον υπουργό της: «Εν τέλει, και μέσω της σκληρής γραμμής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών κοίταξε φυσικά και τα γεγονότα, καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και η Ελλάδα θα βοηθηθεί μεσοπρόθεσμα», επισημαίνει.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μεταφέρει τη δική του εμπειρία. «Η αλήθεια είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να ωθήσει τους Έλληνες έξω από την ευρωζώνη και ότι εμείς, με ενωμένες δυνάμεις, τον εμποδίσαμε. Η πολιτική του δεν πέρασε, επίσης έναντι της Άνγκελα Μέρκελ», δηλώνει και προσθέτει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε και πάλι στο τέλος του έτους να προωθήσει την άποψή του, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Ανησυχούσα πολύ ότι μετά οι αγορές θα στοιχημάτιζαν εναντίον της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και θα διαλύονταν όλα γύρω μας, και ζήτησα από τη Μέρκελ να παρέμβει επειγόντως, διότι έπρεπε να σταματήσει τον Σόιμπλε. Και αυτό έκανε», τονίζει ο κ. Γκάμπριελ.

Μιλώντας στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει ότι ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει το θέμα της Ελλάδας στη δημοσιότητα καθώς προτιμά την διαφάνεια, ενώ, όπως λέει, ο κ. Σόιμπλε «αγαπά τις αποφάσεις στα πίσω δωμάτια».

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  13/9/2017

Γιουχαϊσματα και αποδοκιμασίες από υποστηρικτές του AfD εναντίον της Μέρκελ

Φώναζαν αντιμεταναστευτικά συνθήματα και της ζητούσαν να φύγει

Γιουχαϊσματα και αποδοκιμασίες από υποστηρικτές του AfD εναντίον της Μέρκελ

Υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) άρχισαν να γιουχάρουν και να σφυρίζουν αποδοκιμαστικά κατά της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ σήμερα σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ενόψει της αναμέτρησης της 24ης Σεπτεμβρίου όπου η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στοχεύει σε μια τέταρτη θητεία.

Μια ομάδα περίπου 100 οπαδών του AfD, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν στα ρούχα τους αυτοκόλλητα με το λογότυπο του κόμματος και κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν «η μετανάστευση χρειάζεται σαφείς κανόνες» φώναζε και διέκοπτε την καγκελάριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της διάρκειας 33 λεπτών σε μια πλατεία στην πόλη Γκελνχάουζεν στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Συνθήματα όπως «AfD» και «η Μέρκελ πρέπει να φύγει» ακούγονταν ενώ η πολιτικός, που πρόσφατα επέστρεψε από τις τριών εβδομάδων διακοπές της, επιχειρούσε να εκφωνήσει μια ομιλία όπου αναφερόταν σε θέματα όπως η ασφάλεια, το προσφυγικό, η οικονομία και το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων που έπληξε την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας.

Η Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απάντησε στους διαδηλωτές ότι η Γερμανία είναι «μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι μπορούν να δείχνουν τη δυσφορία τους».

Ωστόσο συμπλήρωσε: «μερικές φορές το να ακούει κανείς δεν είναι κακό».

Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις, γιουχαϊσματα από τη μία χειροκροτήματα από την άλλη, όταν η Άγγελα Μέρκελ ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους επαγγελματίες που βοήθησαν τους 890.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στη Γερμανία το 2015.

«Φυσικά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα έτος σαν το 2015 να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο» σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος, όπως το να ενθαρρύνει την ανάπτυξη στις χώρες της Αφρικής.

NEWSBEAST.GR  15/8/2017

Όταν η Μέρκελ υποκλίθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο

Posted by olympiada στο Αύγουστος 12, 2017

Η μεγάλη ΣΥΓΝΩΜΜΗ στην Ελλάδα και η αναγκαίοτητα επιστροφής της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες! Στην έναρξη μάλιστα της προεκλογικής εκστρατείας!

Η Καγκελάριοε υιοθέτησε πλήρως και επανέλαβε λέξη προς λέξη τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, όπως τις ορίζει εδώ και χρόνια στα βιβλία του και στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Έλληνας ΠτΔ.  Τοποθετήσεις, για τις οποίες ο εδώ εσμός νεοφιλελεδων, οι Μπάμπηδες, οι Αρούληδες και όλο το συφερτό, έφταναν στο σημείο να τον κατηγορούν ως λάτρης της δραχμής!

«ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», οι αξίες της Ευρώπης κατά την Μέρκελ. Όπως τις είχε απαριθμήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος στην προπσφατη συνάντηση τους.

Διότι αυτή είναι η πρώτιστη προσφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Να υπενθυμίζει τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού ως κύρια, διαχρονική παραγωγός αυτών.

Αυτό είναι και το υπέρτατο καθήκον κάθε έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας. Το οποίο ο νυν πρόεδρος Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, φέρει εις πέρας ακούραστα και αξία ως Έλλην.

Ξεκινώντας σήμερα από το Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας τον προεκλογικό της αγώνα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΕΕ και την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Ζήτησε να σταματήσει η στοχοποίηση λαών στην Ευρώπη, λέγοντας: «Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε […] οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια»

Μπορεί παλαιότερα να ήταν η ίδια που προωθούσε στερεότυπα, όπως αυτό που υποστηρίζει πώς οι Έλληνες είναι «τεμπέληδες» και εργάζονται λιγότερο από τους συμπατριώτες της, Γερμανούς, όμως πλέον φαίνεται πώς, διαβλέποντας τους κινδύνους για τη συνοχή της ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών.

Έτσι, ξεκινώντας σήμερα από το Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας τον προεκλογικό της αγώνα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΕΕ και την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Εκτός από τα θέματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία. Η ενίσχυση της, τόνισε, συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας.

«Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο» επισήμανε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας -που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο και αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ -«ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»- η καγκελάριος ζήτησε απ’ όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες.

Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», όπως ανέφερε.

Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες όσο και εργατικοί» κατέληξε.

Μιλώντας στους προσκεκλημένους, η καγκελάριος εστίασε την προσοχή της στις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που αφορούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών.

Η Μέρκελ εξήρε το γεγονός ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της ως καγκελάριος επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας. Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλε, σύμφωνα με την καγκελάριο, το νομικό πλαίσιο, που όμως δεν είναι τέλειο. Ένα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι, επεσήμανε, ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, αναφέρθηκε στο γνωστό σκάνδαλο παραποίησης ρύπων στους κινητήρες ντίζελ και ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες – προπαντός σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψε πάντως την καθιέρωση ποσοστώσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν δέκα χρόνια με τους Σοσιαλδημοκράτες και η οποία έχει οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις των εσόδων των συνταξιούχων. Η καλύτερη αντιμετώπιση για την μείωση της φτώχειας στους ηλικιωμένους, υποστήριξε, είναι η μείωση της ανεργίας.

Διαδώστε το!

Χάος μεταξύ Μέρκελ και Τραμπ: Ακύρωσαν τις συνεντεύξεις τύπου!

Posted by olympiada στο Μαΐου 27, 2017

Το χάος που χωρίζει την Γερμανία με τις ΗΠΑ είναι πλέον φανερό, και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το Ολυμπία είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή την σκληρή γραμμή που θα ακολουθούσε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Γερμανίας και όχι μόνο για την οικονομική της πολιτική. Ενδεικτικό του χάους που χωρίζει τις δύο ηγεσίας, είναι η ταυτόχρονη ακύρωση των συνεντεύξεων τύπου αμέσως μετά το πέρας της διάσκεψης των G7.

Διαδώστε το!

Η Μέρκελ “απείλησε” τον Ερντογάν ότι θα πάρει τους γερμανικούς στρατιωτικούς από Τουρκία

Το Βερολίνο ενδέχεται να μεταφέρει τα στρατεύματά του σε κάποια άλλη χώρα εάν η Άγκυρα αρνηθεί να δώσει την άδεια σε μέλη της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, να επισκεφθούν τα στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην αποστολή του NATO στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, διεμήνυσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η Μέρκελ επέμεινε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι γερμανοί κοινοβουλευτικοί να μπορούν να επισκεφθούν τους περίπου 270 γερμανούς στρατιωτικούς στο Ιντσιρλίκ, που συμμετέχουν στην αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου η οποία στοχοθετεί την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να εκπληρώσουμε την εντολή μας», σημείωσε η Μέρκελ. «Αυτό σημαίνει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις πέραν του Ιντσιρλίκ, και μια από τις εναλλακτικές μεταξύ άλλων είναι η Ιορδανία».
Η Μέρκελ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Άγκυρας. Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στην οργάνωση επισκέψεων των μελών της Μπούντεσταγκ στο Ιντσιρλίκ.
«Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι αυτές δεν είναι οι πρώτες δυσκολίες: η Μπούντεσβερ (σ.σ. ο γερμανικός στρατός) είναι ένας στρατός που ελέγχεται από το κοινοβούλιο και άρα είναι απολύτως απαραίτητο οι βουλευτές μας να μπορούν να επισκέπτονται τις στρατιωτίνες μας και τους στρατιώτες μας στις εγκαταστάσεις τους», επέμεινε η Μέρκελ, αναφερόμενη στο ιδιαίτερο καθεστώς των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες δεν μπορούν να επεμβαίνουν σε θέατρα μαχών παρά μόνο αφού το εγκρίνουν με ψηφοφορία οι κοινοβουλευτικοί.
Οι αντιλογίες και οι διπλωματικές κρίσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, με την Τουρκία να καταγγέλει συχνά τις επεμβάσεις της Γερμανίας στα εσωτερικά της ή την υποστήριξη που προσφέρει κατά την άποψή της σε οργανώσεις που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η νέα διένεξη σημειώνεται εξάλλου αμέσως μετά τη βαθιά κρίση της άνοιξης, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για «ναζιστικές» πρακτικές, μετά την απαγόρευση πολλών συγκεντρώσεων υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.
Η Τουρκία είχε ήδη αναβάλει πέρσι για πολλούς μήνες μια προηγούμενη επίσκεψη γερμανών κοινοβουλευτικών στο Ιντσιρλίκ, αφού η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα. Το Βερολίνο υποψιάζεται πως η Άγκυρα επιδιώκει να την τιμωρήσει αυτή τη φορά για το ότι χορήγησε άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς που το ζήτησαν εξαιτίας των διωγμών που εξαπολύθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
«Ίσως (η απαγόρευση να αποφασίστηκε) λόγω των αποφάσεων ανεξάρτητων γερμανικών αρχών που αφορούν μέλη του (τουρκικού) στρατού», εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας. Πολλές εκατοντάδες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αιτήματα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.
Από τον Ιανουάριο, η Άγκυρα πιέζει το Βερολίνο να απορρίψει τις αιτήσεις αυτές και αξιώνει παράλληλα την απέλαση φερόμενων ως πραξικοπηματιών οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια. Σύμφωνα με τον Σέφερ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα θίξει το ζήτημα της βάσης του Ιντσιρλίκ στους τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα γίνει μια σύνοδος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ. Εάν το Βερολίνο πράγματι μετακινήσει τα στρατεύματα και τα αεροσκάφη Tornado που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού πάνω από εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στη Συρία, η Ιορδανία προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές γι’ αυτό. «Η Ιορδανία διαθέτει τις καλύτερες συνθήκες, παρότι δεν είναι συγκρίσιμη με το Ιντσιρλίκ σε ότι αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας και τον συντονισμό με τους συμμάχους μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 15.5.17

 

 

 

 

Τόλμα η Γερμανία της Μέρκελ και του Χόνεκερ

να κατηγορεί ότι οι έλληνες συνταξιούχοι αμείβονται πλουσιοπάροχα!!!

Posted by olympiada στο Απρίλιος 1, 2017

Αποκαλύπτουμε τη μεγαλύτερη απάτη που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και την οποία επιχειρεί η Ανγκέλα Μέρκελ, υπήκοος του Έρικ Χόνεκερ της Ανατολικής Γερμανίας :

Κατηγορεί η Μέρκελ και ο Σόιμπλε τους έλληνες συνταξιούχους — οι οποίοι έχουν χάσει πάνω από το 50% των συντάξεων τους – ότι παίρνουν υψηλές συντάξεις και βγαίνουν γρήγορα στη σύνταξη! Ξεχνά η κυρία Μέρκελ,  υπήκοος του Χόνεκερ, οτι όταν ήρθε στην εξουσία συνταξιοδότησε όλους τους Ανατολικογερμανούς. Αυτοί δεν είχαν καταβάλει ούτε 1 € στα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας.

Την συνταξιοδότηση λοιπόν όλων αυτών των λαμογιών η Αγκέλα Μέρκελ την πέτυχε μέσω των πλεονασμάτων που αποκόμισε η Γερμανία απομυζώντας τους λαούς της Ευρώπης, και ιδίως τους λαούς του νότου. Ας μην ξεχνάμε ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας σήμερα είναι 365 δις ευρώ το οποίο προέρχεται από το στράγγισμα των υπολοίπων λαών της Ευρώπης.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κυριαρχεί ακόμα στη Γερμανία. Δηλαδή στραγγίζει τους λαούς της Ευρώπης για να βγαίνει καγκελάριος. Κοντά σε αυτήν και ο Σόιμπλε. Ευτυχώς που τους έχει πάρει χαμπάρι ο Τραμπ και  Θα τους διαλύσει όλα τα πλεονάσματα.

Αναγνώστες του Ολυμπία πέστε μας ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε αυτή την νοοτροπία των Μέρκελ – Σόιμπλε και την νοοτροπία των ναζί για καταναγκαστική εργασία όλων των λαών τους οποίους καταλαμβάνουν διά των όπλων. Απλά οι ναζί τους καταλάμβαναν δια των όπλων ενώ η Ανγκέλα και ο Σόιμπλε τους καταλαμβάνουν με τις ερπύστριες της οικονομίας λιτότητας, τύπου Σόιμπλε.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Η Μέρκελ ζητά χειραψία από τον Τραμπ και εκείνος την αγνοεί

Το στιγμιότυπο από το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο

Η Μέρκελ ζητά χειραψία από τον Τραμπ και εκείνος την αγνοεί

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ανάμεσα στους δύο ηγέτες υπήρξε χειραψία, η οποία όμως δεν επαναλήφθηκε όταν εμφανίστηκαν λίγη ώρα αργότερα μαζί μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ένας δημοσιογράφος ζήτησε αρκετές φορές από τους δύο ηγέτες μια χειραψία, χωρίς καμία αντίδραση από κανέναν τους.

Στη συνέχεια, η καγκελάριος απευθύνεται προς τον αμερικανό πρόεδρο και του κάνει μια ερώτηση, για να μην υπάρξει καμία αντίδραση από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η καγκελάριος ρώτησε τον Τραμπ αν θέλει να δώσουν τα χέρια.

Τότε οι κάμερες καταγράφουν μια γκριμάτσα στο πρόσωπο της Μέρκελ.

Δείτε το βίντεο από το στιγμιότυπο…

newsbeast.gr  17/3/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided