Κυριακή, Μάιος 26, 2019

Βουλή

 

 

 

 

 

 

 

Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το ν/σ για τις 120 δόσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το ν/σ για τις 120 δόσεις

Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το ν/σ για τις 120 δόσεις
Ενημερώθηκε: 09/05/19 - 11:01

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», το καλούμενο και ως νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Στη 3η κατά σειρά συνεδρίαση, που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα το πρωί, και εξελίσσεται αυτή την ώρα, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ αν και δήλωσε ότι «έχει τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, θα κρατήσει συνολικά επιφύλαξη».

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι «έστω και ένα ευρώ να πάρει ένας αδύναμος πολίτης είναι θετική εξέλιξη». Το ΚΙΝΑΛ είπε όμως ότι περιμένει από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές προτάσεις και παρατηρήσεις προκειμένου να βελτιωθεί το νομοσχέδιο.

Η Χρυσή Αυγή εξέφρασε επιφυλάξεις για την ολομέλεια.

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» επί της αρχής του σχεδίου νόμου.

Το Ποτάμι δήλωσε ότι ψηφίζει επί της αρχής, αλλά τόνισε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για πολλές πλευρές και για πελατειακού τύπου διατάξεις του νομοσχεδίου.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων.

 

 

 

 

 

17/04/2019

Είναι επίσημο:

Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Ομόφωνη απόφαση στην ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

Eurokinissi

Την έναρξη των επίσημων διαδικασίων για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων  από την ελληνική κυβέρνηση σηματοδοτεί η σπουδαία  απόφαση της Βουλής, που ελήφθη ομόφωνα μετά από μια ιστορική συνεδρίαση.

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Η απόφαση

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

Η απόφαση που ψηφίσθηκε, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την από 16 Απριλίου 2019 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία έγινε δεκτή, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό).

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα - Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα - Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

- το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

- οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,

- το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

- δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τσίπρας: Ιστορικό και ηθικό χρέος η διεκδίκηση των απαράγραπτων αξιώσεων της χώρας

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Το ελληνικό κράτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας” ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

- τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

- Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί . ”Η ελληνική διοίκηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν κάνει μια επίπονη νομική και τεχνική δουλειά προσδιορισμού των ελληνικών αξιώσεων και καταγραφής του νομικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να κινηθούμε και να ενεργήσουμε, για να μην είναι η διεκδίκηση μας γράμμα κενό. Και ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι”. Σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν φορείς της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός  διευκρίνισε ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. ”Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημείωσε ότι λόγω της ιδιαίτερης θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ πολλά από όσα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, χρεώθηκαν στην γερμανική αδιαλλαξία. Καθώς η Ελλάδα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα προς την γερμανική κυβέρνηση με διάθεση αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος. Απαντώντας όμως σε προκλήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή διευκρίνισε: ”Μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την χώρα. Το θέμα που συζητάμε τώρα δεν αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική με όλα τα άλλα ζητήματα: εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι”. Συνεχίζοντας απάντησε σε κριτική που δέχθηκε γιατί έθεσε το ηθικό ζήτημα των επανορθώσεων λέγοντας: ”Όταν πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε στο Βερολίνο ουδείς αναμάρτητος, εγώ ήμουν ο πρώτος που το έθεσε στη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ, πάει πολύ να μας λέτε γιατί είπαμε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό”. Και παρέπεμψε στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου ”και ένα ευρώ να ήταν”.

Χαρακτήρισε σταθμό την σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή και εξήγησε: Πρώτα και κύρια είναι φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και σε όσους πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα το ναζισμό και αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ελληνικής εθνικής αντίστασης, στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι ”σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε γιατί η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών”.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

Στο θέμα του κατοχικού δάνειου, ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, ξεκαθάρισε όμως πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτα. Όπως είπε η ΝΔ θα υπερψηφίσει το υπερκομματικό κείμενο που ετοίμασε το προεδρείο, και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις.

Ανέφερε επίσης ότι αν και το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή το 2016 η κυβέρνηση επέλεξε να το συζητήσει λίγο πριν τις εκλογές κατηγορώντας την πως επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και επισημαίνοντας πως η ΝΔ ως κυβέρνηση χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια και ρεαλισμό αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπήρξε καταγραφή όλου του υλικού και αργότερα συντάχθηκε έκθεση προς το ΥΠΕΞ, η οποία τον Απρίλιο του 2013 διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο το Κράτους. Προσέθεσε πως στις αρχές του 2014 και μετά από νέο αίτημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να υπάρξει ποσοτικός προσδιορισμός των αξιώσεων συστάθηκε νέα επιτροπή και το πλήρες πόρισμα υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα και είναι έργο της ΝΔ» είπε για να προσθέσει πως και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η ΝΔ ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέμα, καθώς τον Μάρτιο του 2014 αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Τζαβάρα, μια επιτροπή -όπως είπε- που συνεδρίασε επανειλημμένα, συναντήθηκε με φορείς, μελέτησε το υλικό ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει και μια επικοινωνιακή προώθηση του θέματος. «Η επιτροπή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της για τους γνωστούς λόγους. Τα συμπεράσματα όμως είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που υπάρχουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως από το 2015, παρά τα μεγάλα λόγια, τις θεατρικές κινήσεις και την επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση απουσίαζε τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια αυτή. «Η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στο Βερολίνο είναι η μόνη που υπάρχει. Είναι η τελευταία πρωτοβουλία» είπε, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση «ξέχασε τους παλικαρισμούς». «Και στο ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα» ανέφερε υπενθυμίζοντας τα όσα είχε δηλώσει δημόσια για το θέμα στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. «Ο ίδιος ο Τσίπρας που στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς και λεονταρισμούς τί είχε να πει στη Μέρκελ όταν συναντήθηκαν; Είπε ”η πρωτοβουλία δεν είναι κάτι καινούργιο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Το θέμα είναι διμερές και έχει πρωτίστως ηθική αξία”. Εσείς ξεσπαθώνατε ως αντιπολίτευση να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση λέτε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν έχει οικονομικό αντίκτυπο;» τόνισε συνεχίζοντας την κριτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, λέγοντας πως «η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των κρατών ήταν η βαθιά πίστη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Το πείραμα, μιας συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών ήταν απολύτως επιτυχημένο. Όλοι στενοχωρηθήκαμε όταν είδαμε την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι μαζί μας. Πλέον το χρέος περνά στη δική μας γενιά. Η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή- και καλούμαστε και εμείς να γράψουμε τη δική μας ιστορία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δένδιας: Καμία ενέργεια χωρίς την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης

Να μην προβεί σε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση και σε οποιαδήποτε ενέργεια, σε σχέση με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό μιας απερχόμενης κυβέρνησης, να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που ανέβηκε στο βήμα, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και την δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε, να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιήσουμε μαζί, στο σχέδιο μιας εθνικής πολιτικής, τη διεκδίκηση αυτού που ο ελληνικός λαός, το ελληνικό έθνος και η ιστορία αυτού του λαού δικαιούται και επιβάλλει. Δεν πρέπει όμως να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας επί τη βάσει άλλων και όχι εθνικών σκοπιμοτήτων» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Βούτσης: Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να τηρηθούν από όλους

«H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. «Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση της ευθύνης μας, να μιλήσουμε και με την Ιστορία και να πούμε όλοι μαζί, ‘Όχι. Ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη’», ανέφερε συγκινημένος ο πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την ιστορική συζήτηση για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

«Αυτά τα χρόνια ακούγαμε συνεχώς για κανόνες. Κανόνες, κανόνες, κανόνες. Ότι για να είμαστε στην Ευρώπη, στην ΕΕ και όπου αλλού, υπάρχουν οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έζησε δυστυχώς, το πώς εννοούν ορισμένες πλευρές τους κανόνες. «Το ζήσαμε με το Προσφυγικό. Όλοι εισπράξαμε την εξαίρεση από τους κανόνες, διότι η ειλημμένη απόφαση για να αναλάβουν μέρισμα της ευθύνης όλες οι χώρες για το Προσφυγικό, δεν εφαρμόστηκε ποτέ επί της ουσίας. Και αυτό έγινε ανεκτό. Ζήσαμε και τους κανόνες σε σχέση με τα δημοσιονομικά», παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να επισημάνουμε - διότι μας ακούνε και στο εξωτερικό - ότι υπάρχει και εδώ ένα θέμα κανόνων. Είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι οι κανόνες της αλληλεγγύης για να υπάρχει μια υπερεθνική ένωση. Είναι κανόνες απαράγραπτοι, οι οποίοι δεν μπορούν από καμία χώρα, κατά μόνας, να αρθούν, να μην τηρηθούν ή να αποσιωπηθούν».

Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε στο σημείο αυτό, ότι και στην ίδια τη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια διαφορετική οπτική για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, που η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει. Είναι απόψεις που, όπως είπε, έχουν φύγει από τον κυνισμό του παρελθόντος και «αισθάνονται την ανάγκη, έστω και ηθικά, να κλείνουν το γόνυ». Όπως άλλωστε έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Βουλής, η παρούσα περίοδος είναι μια εξαιρετική συγκυρία για το ζήτημα της διεκδίκησης, γιατί υπάρχει «ωρίμανση και στο εσωτερικό της χώρας, και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα που βρίσκεται αντιμέτωπη με δυνάμεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το ναζισμό, το φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία».

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο κ. Βούτσης άνοιξε την ομιλία του με αναφορά σε όλους όσους διεκδίκησαν ενεργά, ενημέρωσαν, αντιπαρατέθηκαν για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενημέρωσαν για τα μαρτυρικά χωριά. Ιδιαίτερη αναφορά, φανερά συγκινημένος, επεφύλασσε για τον Μανώλη Γλέζο, που για δεκαετίες διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της διεκδίκησης και που σήμερα δεν ήταν δυνατό να παρίσταται στη συνεδρίαση για λόγους υγείας. «Ο Μανώλης αυτή τη στιγμή μας ακούει», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω την υπόσχεσή μου: Είμαι σίγουρος ότι ο Μανώλης Γλέζος θα είναι μαζί μας πάλι σε λίγο καιρό και θα είναι δίπλα μας όταν η Βουλή θα κάνει την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος. Θα είναι μαζί μας. Αυτή την υπόσχεση του την δίνουμε από αυτό το βήμα και νομίζω ότι είναι υπόσχεση ομόφωνη».

Ο Νίκος Βούτσης απάντησε σε όσους είπαν ότι η Βουλή καθυστέρησε να λάβει απόφαση και τη φέρνει παραμονές εκλογών: «Η Βουλή ήταν παρούσα επί 3,5 χρόνια για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Η διεκδίκηση ήταν ζωντανή», είπε και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Βουλή (έκδοση βιβλίων σχετικών με το θέμα, ημερίδες, δημοσιεύσεις, συνεργασία με Γερμανούς νομικούς κλπ). Ενημέρωσε ταυτόχρονα την εθνική αντιπροσωπεία, ότι με έξοδα της Βουλής εγκαινιάζεται στις 2 Μαΐου, έκθεση για τους Έλληνες - θύματα του ολοκαυτώματος, στον μαρτυρικό τόπο του Άουσβιτς Μπίλκενάου.

Προκλήσεις από τη Χρυσή Αυγή

Σε μείζονα πρόκληση προχώρησε  ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949. «Δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες..», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς.

Η παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα και την αντίδραση του προεδρεύοντος Γιώργου Λαμπρούλη. «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω!», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης ακούγοντας βουλευτές από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής να συνεπικουρούν τον Ευάγγελο Καρακώστα όρθιοι.

«Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ανέβηκε στο βήμα εκείνη την ώρα.

Οι βουλευτές της ΧΑ επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις κατά βουλευτών που διαμαρτύρονταν για όσα είπε ο Ευ. Καρακώστας, με φράσεις όπως «είσαι Καραγκιόζης», «είστε δολοφόνοι».

«Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Υπάρχουν δικογραφίες...» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ιωάννης Λαγός. «Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!», επέμεινε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. «Τι περάστε έξω; Στο σπίτι σου είμαστε;», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Με τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος, τόνισε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

Eurokinissi

Ταυτοχρόνως, είπε ο κ. Μηταφίδης, δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.

«Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις. Μελανή σελίδα η κυβέρνηση της χούντας, που στις 15 Νοεμβρίου 1967 καταψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν παραγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σήμερα η ΝΔ έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα, τόνισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανήγαγε το θέμα, σε εθνικό ζήτημα.

Ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα με 200 εκατ. που πήρε για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Τουλάχιστον, αν είναι κάτι που προέκυψε με τον πιο μεγαλόστομο τρόπο από της ενέργειες και τις μελέτες της Επιτροπής είναι ότι η συκοφαντία που διατυπώθηκε και έχει ανακυκλωθεί περί του ότι δήθεν ο αείμνηστος εθνάρχης Κ. Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα των αποζημιώσεων με 200 εκατ. που είχε πάρει για τα εγκλήματα του ναζισμού, αποδείχθηκε ότι είναι φενάκη και ψεύδος που διακινείτο μόνο και μόνο για να πλήττει την φιλελεύθερη παράταξη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζαβάρας.

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

Eurokinissi

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με βασανιστήρια, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και στη λαϊκή περιουσία».

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».

«Ήταν οι συνήθεις κάλπικες υποσχέσεις προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των αγωνιστών της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης και των οικογενειών τους. Καπηλευόμενος τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες και την ιστορία τους αυτοπροβάλλεται ως δήθεν συνεχιστής τους, πασχίζοντας έτσι να δώσει αγωνιστικό άλλοθι στην άθλια πολιτική του που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, που τους εμπλέκει όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση ξεπλένοντας τους δολοφόνους των λαών», πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Προσπαθεί να λεηλατήσει ψήφους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα  στη συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και απέδωσε το χρόνο που επελέγη για τη διεκδίκηση σε «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες.

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει ψήφους από τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Κουτσούμπα, την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα», είπε ειδικότερα ο Βασίλης Λεβέντης και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα. «Είστε 4 χρόνια κυβέρνηση. Το θέμα αυτό θα μπορούσατε να το έχετε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Ποιος εμπόδιζε να το φέρετε προς ψήφιση;», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και προσέθεσε: «έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση. Σε αυτές τις δεκαετίες κάποιοι κυβερνούσαν στην Ελλάδα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ποιος εμπόδιζε τον Καραμανλή, τον Σαμαρά που κυβέρνησαν εκ δεξιών; Η Γερμανία δεν ανησυχεί καθόλου. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Συνήθως όταν υπάρχει απαίτηση εγείρεται ανησυχία. Αλλά δεν βλέπω να ανησυχούν οι Γερμανοί. Θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει με ένα δάνειο 160 εκατομμυρίων μάρκων που έλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με την παραμονή 400.000 εργαζομένων στη Γερμανία».

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα που δικαιώνει τους αγώνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπογράμμισε στην ομιλία της στη Βουλή, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι στο παρελθόν χαρακτήρισαν ‘ανεδαφική’ την πάγια απαίτηση των ΑΝΕΛ για αποζημιώσεις, που το γερμανικό κράτος οφείλει στην πατρίδα μας”.

«Σας καταλαβαίνουμε γιατί είναι φυσικά ανεδαφικό να ζητάς δικαιοσύνη από εκείνους με τους οποίους έχεις δεσμεύσεις και σε δένουν συμφέροντα» είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν χρωστούν κανένα γραμμάτιο σε κανένα συμφέρον».

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά απέδωσε την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του γερμανικού κράτους προς την Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμού «συνεννοήσεις με εξωγενείς παράγοντες ‘κάτω από το τραπέζι’ που βγαίνουν στο φως τα τελευταία χρόνια και αποτελούν ένα βασικό στοιχείο για τις οικονομικές κρίσεις που τραυμάτισαν τη χώρα μας».

Επισήμανε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν θα μπορούσαν να απαιτηθούν ποτέ, αν η Ελλάδα δεν γινόταν «ξανά ισχυρή στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό υλικό, αν δεν έβγαινε με τους καλύτερους όρους από τα μνημόνια και αν δεν γινόταν αναπόσπαστος κρίκος των πλανητικών ενεργειακών διαδρομών».

Η βουλευτής τόνισε, ότι κεντρικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Είπε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά στην έντοκη επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου των ετών 1941-1944:

Το ποσό του δανείου ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με γερμανικά έγγραφα «η Γερμανία όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου 1945 να επιστρέψει το ποσό του κεφαλαίου το οποίο ποτέ δεν έκανε», ενώ όπως πρόσθεσε, το ύψος του επιτοκίου πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με τις διεθνείς συναλλακτικές οικονομικές πρακτικές, ενώ για τα κριτήρια καθορισμού του ύψους του επιτοκίου πρέπει να υπολογιστούν η χρησιμότητα και η ωφέλεια του χρήματος γι′ αυτόν που το δανείζει και γι′ αυτόν που το δανείζεται.

Είπε ότι άλλο κριτήριο (καθορισμού του ύψους του επιτοκίου) είναι η ζημιά που υφίσταται αυτός που δανείζει, ενώ τρίτο, ασφαλέστερο αλλά και επιεικέστερο κριτήριο για τον προσδιορισμό του μεσοσταθμικού επιτοκίου για το κατοχικό δάνειο, είναι αυτό των επιτοκίων/κουπονιών που έδιναν τα κράτη στις διεθνείς τράπεζες ή σε άλλα κράτη, ως εγγύηση προκειμένου να δανειστούν, με το ύψος του να ανέρχεται σε ποσοστά από 3%-5% ετησίως.

«Με το κεφάλαιο του κατοχικού δανείου, με ετήσιο επιτόκιο περίπου 3% και με διάρκεια υπερημερίας της Γερμανίας, 74 χρόνια, η συνολική οφειλή της Γερμανίας στο κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα σε 83 δισ.191 εκ. ευρώ» είπε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Καταλήγοντας, είπε ότι η δεύτερη κατηγορία αφορά στο θεμελιώδες είδος απαιτήσεων της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει άσκηση ενός ένδικου μέσου και για τις δύο περιπτώσεις».

Είναι επίσημο: Η Βουλή ενέκρινε την διεκδίκηση των γερμανικών

Fabrizio Bensch / Reuters

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε τονίσει πως «το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», ενώ σε σχετική ερώτηση δεν θέλησε να αξιολογήσει τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω σήμερα να το αξιολογήσω», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουνε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών. Για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

 

Βουλή LIVE:

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

17/04/2019 10:43

Στη Βουλή συζητιέται σήμερα Τρίτη (17/04), το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, με στόχο να εγκριθεί το σχετικό ψήφισμα.

Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας, καθώς θα προσδιορίζει και τα πρώτα βήματα για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης.

Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν ενεργές και εκκρεμείς, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση αυτή γίνεται, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, γιατί το διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 21:00, ενώ το λόγο αναμένεται να λάβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Αρχικά θα συζητηθεί το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το βράδυ η ολομέλεια θα κληθεί να εγκρίνει ψήφισμα.

Μετά την έγκρισή του, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Στο πόρισμα αναφέρεται ενδεικτικά:

«1945- Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

1952-Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του “Κατοχικού Δανείου”.

1966-υπ. αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι “οι πληροφορίες της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το “Κατοχικό Δάνειο” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την υπ. αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωση της απάντησε ότι “ουδέποτε συνήγαγε… ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Αρνήθηκε πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.

1995-Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεων της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του “Κατοχικού Δανείου”. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση Τύπου του υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.

1944-Υπηρεσιακή έκθεση Ι. Λαμπρούκου, τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

1946-Υπηρεσιακή έκθεση Αθανασίου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.

1963-Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».

Πέραν των προαναφερομένων, η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στο πόρισμα της, και στο κεφάλαιο για τη νομική τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, τονίζει ότι «αναγκαίο όρο για τη νομική τεκμηρίωση του όλου ζητήματος αποτελεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2014 και η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014. Εκ προοιμίου δε τονίζεται, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ότι η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄και Β΄).

Ιδίως για τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων webtv

Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων

επιλογές

Πηγή

 

 

 

Βουλή: Την  Παρασκευή η συζήτηση άρσης ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά, Πολάκη και Καμμένου

12 Απριλίου 2019
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την Παρασκευή αποφασίζει η Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου μετά το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση Novartis.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Βουλή καλείται να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, μετά το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Επίσης η Ολομέλεια καλείται να λάβει απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση και, επίσης, θα κριθεί ένα ακόμη αίτημα, αυτή τη φορά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατέστησε σαφές - συνομιλώντας με δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα - ότι την Παρασκευή η συζήτηση για την άρση ασυλίας, θα είναι αυτή και μόνο αυτή που υποδεικνύει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, 18 Απριλίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας προσδιορίστηκε την προσεχή Πέμπτη, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει άδεια απουσίας από τη Βουλή και θα βρίσκεται στο εξωτερικό μέχρι και την Τετάρτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την α΄κατοικία

Πρώτη καταχώρηση:  26 Μαρτίου 2019
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την α΄κατοικία

Παρά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το Euroworking Group όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας και των επιχειρηματικών δανείων αποφασίστηκε η εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή έτσι ώστε να έχουν νομοθετηθεί οι διατάξεις που αφορούν το ζήτημα αυτό πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στη βάση αλληλο - υποχωρήσεων.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και προβλέπεται ότι η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν θα υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο : «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016) - Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις».

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι τα εξής:

- Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

- Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η συνεισφορά (επιδότηση) του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης (έως 25 χρόνια) στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με ΚΥΑ το επόμενο διάστημα.

- Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους.

- Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα πληρώνουν το 120% της εμπορικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας, με διάρκεια 25 ετών - επιτόκιο euribor τριμήνου +2%

- Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου

- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές που ρυθμίζονται περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) τις 250.000 ευρώ.

- Ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει λοιπή οικογενειακή περιουσία έως 80.000,00 και επιπλέον καταθέσεις έως 15000 ευρώ

- Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

- Σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση: «Μολονότι τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί αρκετά ικανοποιητική πρόοδος στο θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δάνεια με υποθήκη ή προσημείωσης στην κύρια κατοικία του οφειλέτη αποτελούν μία κατηγορία δανείων που, όταν είναι μη εξυπηρετούμενα, αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσχέρειες στη διαχείρισή τους. Αφενός ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν προσφέρεται για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των φυσικών προσώπων με εμπορική ιδιότητα, λόγω οργανωτικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην ενιαία ρύθμιση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Αφετέρου ο ν. 3869/2010 στερείται αυτοματισμών, με αποτέλεσμα η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω αυτού του νόμου να παρουσιάζει ακόμα καθυστερήσεις, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Τα προβλήματα αυτά φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες εισάγουν κοινό πλαίσιο τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, με αυτοματισμούς που θα επιταχύνουν τη διαδικασία και με συνεισφορά του Δημοσίου στη ρύθμιση».

Οι προϋποθέσεις

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην τροπολογία:

- Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

- Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

- Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

- Αν υπάρχουν καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή πολύτιμα μέταλλα, η συνολική αξία αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

- Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

- Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα παραπάνω είναι ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Όροι προστασίας της κύριας κατοικίας

- Για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο αιτών καταβάλλει το 120% της αξίας αυτής σε μηνιαίες ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με επιτόκιο ίσο με το Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%. Αν το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας υπερβαίνει το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στην αίτηση, τότε καταβάλλεται το σύνολο των οφειλών σε αντίστοιχες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

- Το ποσό καταβάλλεται σε χρονικό διάστημα 25 ετών, το οποίο όμως δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του αιτούντος, εκτός εάν συμβληθεί εγγυητής, αποδοχής των πιστωτών, ευθυνόμενος ως αυτοφειλέτης.

- Αν ρυθμίζονται περισσότεροι από ένας πιστωτές, τότε η μηνιαία δόση, που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ των ρυθμιζόμενων πιστωτών, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε πλειστηρίασμα που θα προέκυπτε, αν η κύρια κατοικία πλειστηριαζόταν χωρίς έξοδα εκτέλεσης και χωρίς κατάταξη λοιπών πιστωτών, που δεν αναφέρονται στην αίτηση.

Συνεισφορά Δημοσίου

Το Δημόσιο συνεισφέρει στις μηνιαίες καταβολές και η συνεισφορά του καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη. Η συνεισφορά αυτή δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Για την έγκριση και καταβολή της συνεισφοράς δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του οφειλέτη.

Για να συνεισφέρει το Δημόσιο, πρέπει να ρυθμιστούν, συναινετικά ή δικαστικά, όλες οι οφειλές που είναι επιδεκτικές ρύθμισης.

Η συνεισφορά του Δημοσίου διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση. Οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε έτος. Ο δικαιούχος μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισμό ή την τελευταία αναπροσαρμογή της συνεισφοράς να ζητήσει μεταρρύθμιση του ποσοστού συνεισφοράς, αν εξαιτίας μεταβολής των εισοδημάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναμία του να καταβάλει τη δική του συνεισφορά.

Μέχρι την αποδοχή της αίτησης για αναπροσαρμογή της συνεισφοράς ο οφειλέτης οφείλει να συνεχίζει να καταβάλλει το ποσό που τον βαρύνει σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση περί συνεισφοράς. Η αναπροσαρμογή της συνεισφοράς δεν επηρεάζει τη μηνιαία δόση που λαμβάνουν οι πιστωτές.

Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο. Αν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως το ποσό που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής υποχρεούται να ενημερώσει, εγγράφως ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα, το όργανο που είναι αρμόδιο να αποφασίζει για τη συνεισφορά του Δημοσίου. Αν ο πιστωτής παραλείψει την σχετική ενημέρωση και ασκηθούν από τον πιστωτή τα δικαιώματά του, τότε ο πιστωτής υποχρεούται να επιστρέψει στο Δημόσιο με το νόμιμο τόκο τα ποσά που αυτό κατέβαλε από το χρόνο κατά τον οποίο ο πιστωτής όφειλε να είχε ενημερώσει το Δημόσιο.

Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντα, μόνο εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία εννέα μηνιαίων δόσεων συνεισφοράς και ο πιστωτής έχει ενημερώσει τον οφειλέτη ως προς την υπερημερία του Δημοσίου το αργότερο έως τον έκτο μήνα υπερημερίας.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό μέσο, μέσω πλατφόρμας η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.). Ήδη μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που θεσπίστηκε με το ν. 4469/2017, αναπτύχθηκε στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. από την Γ.Γ.Π.Σ. η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία για πρώτη φορά συγκεντρώνει ηλεκτρονικά τις οφειλές προς το δημόσιο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι διαδικασίες υποβολής αίτησης στο νέο πλαίσιο προστασίας

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τα πρόσωπα, που πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου 2019. Η πρόβλεψη προθεσμίας δικαιολογείται από την ανάγκη να μην υπάρχει παρατεταμένη αβεβαιότητα των πιστωτών και του Δημοσίου ως προς τις περιπτώσεις που εν τέλει θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, η προθεσμία κρίνεται αρκετά μεγάλη, ώστε και οι οφειλέτες να προλάβουν να ενημερωθούν για το νέο πλαίσιο και οι υποθέσεις να μη συγκεντρωθούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα υποβολής μίας μόνον αίτησης στο παρόν πλαίσιο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών.

Προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής και ταυτόχρονης επανυποβολής της αίτησης, όταν υπάρχουν ελλείψεις ή σφάλματα, που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να διορθωθούν ενώ σημειώνεται ότι επιδιώχθηκε ο περιορισμός των στοιχείων της αίτησης στα απολύτως απαραίτητα για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας και τον καθορισμό του περιεχομένου της ρύθμισης. Διευκρινίζεται ότι οι μη επιδεκτικές ρύθμισης οφειλές περιλαμβάνονται αποκλειστικά για πληροφόρηση των πιστωτών και όχι επειδή η διάρκεια της ρύθμισης επηρεάζεται από την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Προβλέπει ηλεκτρονική συνυπογραφή της αίτησης από το σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους και ως προς τα δικαιολογητικά, που συνυποβάλλονται περιορίζονται στα ελάχιστα απαραίτητα. Τα περισσότερα θα λαμβάνονται από τις βάσεις δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης και των πιστωτικών ιδρυμάτων, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση του αυτοματισμού και της απλοποίησης της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία παρέχεται από τον οφειλέτη, αποκλειστικά για τους σκοπούς της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών υπό το παρόν πλαίσιο, άδεια για κοινοποίηση σε όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των συμμετεχόντων πιστωτών. Η άδεια αυτή συνεπάγεται την άρση τόσο του τραπεζικού όσο και του φορολογικού απορρήτου. Συγκεκριμένα, για το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο προβλέπεται πενταετής άρση, που εκκινεί πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και η άρση του απορρήτου έναντι του Δημοσίου εκτείνεται σε όλη τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης. «Η άρση του απορρήτου αποσκοπεί στον ευχερέστερο έλεγχο επιλεξιμότητας από τους πιστωτές και το Δημόσιο και επιπλέον αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από την ένταξη στο νέο πλαίσιο».

Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του οφειλέτη για την ακρίβεια και την πληρότητα του περιεχομένου της αίτησης και των υποβληθέντων εγγράφων και, πέραν των ποινικών συνεπειών, προβλέπεται αυτοδίκαιη ακυρότητα της ρύθμισης, εφόσον το ψεύδος της δήλωσης επιδρά στην επιλεξιμότητα του οφειλέτη και αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα. Περαιτέρω, προβλέπεται ανάκληση της επιδότησης που στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.

Τέλος, προβλέπεται αυτόματος τερματισμός της διαδικασίας σε πρώιμο στάδιο, αν από τα δεδομένα που μεταφορτώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκύπτει ότι ο αιτών δεν είναι επιλέξιμος.

Διαδικασία συναινετικής ρύθμισης

Μόλις υποβληθεί οριστικά η αίτηση, η πλατφόρμα κοινοποιεί την αίτηση και τα συνοδευτικά της έγγραφα στους πιστωτές, των οποίων οι απαιτήσεις ζητείται να ρυθμιστούν.

Μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της αίτησης κάθε πιστωτής μπορεί να υποβάλλει πρόταση για ρύθμιση της απαίτησής του. Αν ο πιστωτής αρνηθεί την υποβολή πρότασης,ισχυριζόμενος ότι ο αιτών είναι μη επιλέξιμος, προσδιορίζει το λόγο της μη επιλεξιμότητας και μεταφορτώνει το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο, αν αυτό υπάρχει.

Οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων, μπορούν να διατυπώσουν προς τον οφειλέτη μία κοινή πρόταση ή τις επιμέρους προτάσεις τους μέσω εκπροσώπου τους.Ως εκπρόσωπος ορίζεται ο εμπραγμάτως ασφαλισμένος δανειστής, ο οποίος προηγείται στην υποθηκική τάξη, και σε κάθε άλλη περίπτωση ο δανειστής με την υψηλότερη απαίτηση.

Μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων των πιστωτών, ο αιτών δηλώνει ποιες από τις υποβληθείσες προτάσεις αποδέχεται και ποιες απορρίπτει. Αν η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, λογίζεται ότι ο αιτών απέρριψε την υποβληθείσα πρόταση ή τις υποβληθείσες προτάσεις.

«Θα υπάρξουν εξελίξεις για την α' κατοικία», σημειώνεται πως είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο του χθεσινού Euro-working Group, που ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα.

Στο χθεσινό (25/3) Euroworking group η ελληνική αποστολή περιορίστηκε στο να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Με αυτό το δεδομένο, τα μέλη του EWG ανέβαλαν τη γνωμοδότησή τους για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας ζητώντας γρήγορη συμφωνία και ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, αν θέλει η Αθήνα να πάρει την δόση από το επόμενο Eurogroup.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο οποίο κατατίθεται η τροπολογία θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, εκτός κι αν κριθεί ότι πρέπει να δοθεί κι άλλος χρόνος συζήτησης, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.

Τι αναφέρει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και τα 175.000 ευρώ για τα επαγγελματικά είναι τα όρια αξίας της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, σύμφωνα με την τροπολογία για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

Η τροπολογία προβλέπει πως το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας:

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, ενώ το ποσό του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα παραπάνω είναι ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε εδώ τη ρύθμιση

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση.

 

 

 

 

 

Ποιες διατάξεις του Συντάγματος οδεύουν προς αναθεώρηση

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία   14/03/2019

Ποιες διατάξεις του Συντάγματος οδεύουν προς αναθεώρηση

Με την Ολομέλεια να εγκρίνει τις 32 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις 4 της ΝΔ συν τις έξι που αφορούν κατάργηση μεταβατικών διατάξεων, και τις επτά συμπληρωματικές προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών, ολοκληρώθηκε η δεύτερη κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ψηφοφορία δεν είχε εκπλήξεις, ενώ παρόντες ήταν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως και της ΝΔ, εκτός του Αθανάσιου Καββαδά που είναι άρρωστος. Από τη ΔΗΣΥ είχαν αποχώρησαν οι 18 βουλευτές της και ψήφισε μόνο ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκφράζοντας τη γραμμή του κόμματος.

Η σημερινή Βουλή, παραδίδει πλέον τη σκυτάλη στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, έχοντας δώσει στη δεύτερη τελική της ψηφοφορία, το πράσινο φως για συνταγματικές αλλαγές σε κρίσιμες διατάξεις.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, έλαβε 224 ψήφους, δηλαδή τρεις περισσότερους ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία.

Επίσης το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο κράτος, εγκρίθηκε με 156 ψήφους, ενώ στην πρώτη ψηφοφορία είχε ψηφιστεί οριακά από 151 βουλευτές.

Ειδικότερα, μεταξύ των σημαντικών αναθεωρητέων διατάξεων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και εγκρίθηκαν είναι:

-Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.

-Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

-Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

-Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

-Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από τις προτάσεις της ΝΔ εγκρίθηκαν:

- Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο εξεταστικές επιτροπές.

- Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

- Παπαραπομπή εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου

- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος

Το «πράσινο φως» πήραν επίσης και άλλες εξίσου σημαντικές προτάσεις που είχαν καταθέσει μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:

-Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

-Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.

-Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Διαβάστε ακόμα

 

 

 


Συνταγματική Αναθεώρηση:

H δεύτερη ψηφοφορία και οι κρίσιμες διατάξεις

Συνταγματική Αναθεώρηση: H δεύτερη ψηφοφορία και οι κρίσιμες διατάξεις
Ενημερώθηκε: 13/03/19 - 08:52

Αύριο θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή που θα κρίνει ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσες ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας -που στη πρώτη ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου πήραν το «πράσινο φως»- θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Βουλή.

Η συζήτηση θα είναι περιορισμένη, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημείο αιχμής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αναμένεται να είναι εκ νέου, η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ν.Δ. υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.
Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:

Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.
Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.
Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Τι κατέγραψε η πρώτη ψηφοφορία

Στην πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν από τις 36 προτάσεις του οι 4, ενώ η Ν.Δ. από τις 59 που είχε προτείνει υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους καθώς το στήριξε και η Ν.Δ..

Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε η πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι 6 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών, αφού δεν στηρίχτηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας έτσι μόλις 148 ψήφους.

Η Ν.Δ. κατάφερε και πέρασε με πάνω από 180 ψήφους:

Το άρθρο 68, για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
Το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια
Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.
Πάντως, μεταξύ των προτάσεων τής αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε κρίσιμες και δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως, αφορούσαν:

Το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
Το άρθρο 79 των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Το άρθρο 2 για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας
Το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τη προστασία των δασών
Το άρθρο 110 για τον τρόπο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Διακομματική στήριξη διατάξεων

Υπήρξαν όμως διατάξεις που είχαν υπερκομματική στήριξη και ψηφίστηκαν με πάνω από 180 ψήφους όπως:

Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας.
Ο περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών.
Η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα.

Οι διατάξεις που πέρασαν στη δεύτερη ψηφοφορία

Με πάνω από 180 ψήφους εγκρίθηκαν:

Άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής,
Άρθρο 62, για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας
Άρθρο 68 για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές (ΝΔ)
Άρθρο 86, περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών
Άρθρο 96, εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά (ΝΔ)
Άρθρο 101Α, εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα
Με πάνω από 151 ψήφους:

Άρθρο 3, κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους
Άρθρα 13, 33 και 59, κατοχύρωση του πολιτικού όρκου
Άρθρο 21, κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών
Άρθρο 22, κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων
Άρθρο 28, κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα
Άρθρο 37, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού
Άρθρο 44, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
Άρθρο 54, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου ελληνισμού
Άρθρο 56, περιορισμός σε τρεις κοινοβουλευτικές θητείες εκλογής βουλευτών
Άρθρο 73, καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
Άρθρο 84, καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου
Άρθρο 102, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εγκρίθηκαν επίσης οι μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που αφορούν:

Άρθρο 5, απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
Άρθρο 25, καθιέρωση της αρχής της επιείκειας και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
Άρθρο 38, αναπλήρωση του Πρωθυπουργού για λόγους υγείας
Άρθρο 96, επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές
Άρθρο 101, ορισμός του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

08/02/2019

Βουλή: Κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή, σε ονομαστική ψηφοφορία, με 153 ψήφους υπέρ, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε και η «κόντρα» του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο- την οποία ακολούθησε η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, με τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που είχε προαναγγείλει ο Πάνος Καμμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Αναλυτικότερα, υπέρ του σχεδίου νόμου «κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης. «Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

 

 

 

Τετάρτη 02/01/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Έτσι, όταν ανοίξει η Βουλή, η αρμόδια Επιτροπή θα προχωρήσει στην τελική του επεξεργασία.

Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο θα «πάρει το δρόμο» προς την Ολομέλεια και την ψήφισή του μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

 

 

 

 

Ξεκίνησε η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Βουλευτική ασυλία και σχέσεις κράτους-εκκλησίας στην έναρξη της συζήτησης 29/11/2018

Ξεκίνησε η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με την συζήτηση των άρθρων 62 και 86 που αφορούν την βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών, άνοιξε η αυλαία της συνταγματικής αναθεώρησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στο επίκεντρο της επιτροπής Αναθεώρησης βρέθηκε και το άρθρο 3 που εντάσσεται στην ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος και αφορά τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας.

Από τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα αλλαγών στα άρθρα 62 και 86, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενο τους, ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικές γραμμές και κατευθύνσεις ενώ το ΚΚΕ ζήτησε πλήρη διαχωρισμό των λειτουργιών τους.

Ειδικότερα για τα άρθρα 62 και 86, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για καλό κλίμα που ανέδειξε η συζήτηση για την αναθεώρηση. «Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κατάργησης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας στα αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον γενικό εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Τασσούλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις συγκλίσεις και περιμένει την εξειδίκευση των προτάσεων του κόμματος του.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας, άφησε ανοιχτό να υπάρξουν προσθήκες και βελτιωτικές αλλαγές πάνω στο κυρίως σώμα των προτάσεων της ΝΔ.

Όπως είπε, το κόμμα του «συμφωνεί στο να υπάρξει δραστική μείωση αυτών που θεωρούνται προνόμια του πολιτικού προσωπικού, χωρίς όμως η αναθεώρηση να φθάσει στο άλλο άκρο και να ριφθεί η υπουργική ιδιότητα βορρά στην επιπολάζουσα δικομανία».

«Κυρίως δεν πρέπει να καταλήγει στην απελπιστική κατάσταση επιβολής πλήρους ευθυνοφοβίας» συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Τασσούλας δήλωσε θετικός στη πρόταση, ορισμένες προβλέψεις του «νόμου Καστανίδη» να γίνουν συνταγματικές διατάξεις, τονίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ιδέα αυτή.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλόγισε στη κυβέρνηση «απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 86 κατά το δοκούν» και πρόσθεσε ότι «με κυνισμό και με πολιτικές σκοπιμότητες, αναθεώρηση του συντάγματος δεν γίνεται».

«Έχει οργανωθεί και αναπαράγεται τελευταία το μεγαλύτερο fake news της χώρας, που το καλλιέργησε συστηματικά λέγοντας ενσυνείδητα ψέματα ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος, για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της προηγούμενης αναθεώρησης του άρθρου 86, τονίζοντας ότι επί 6 χρόνια, από το 1995 έως το 2001, συζητήθηκε και έγιναν δεκτές όλες οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης - για αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε με 268 ψήφους, ενώ όταν ήρθε ο εκτελεστικός νόμος το 2003, ψηφίστηκε ομόφωνα, και από το ΚΚΕ και από το Συνασπισμό.

«Τότε έγινε δεκτή η πρόταση της ΝΔ που προέβλεπε ότι η Βουλή επιλαμβάνεται μέχρι το τέλος της δεύτερης συνόδου, και διπλασιάστηκε ο χρόνος παραγραφής. Το άρθρο 86 δεν παρεμπόδισε τη δίωξη των κυρίων Τσοχατζόπουλου, Μαντέλη, Παπαντωντίου αλλά υπήρξαν δίκες και καταδίκες», τόνισε. Αντίθετα, με την νεωτερική ερμηνεία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, περί αδικημάτων επ΄ ευκαιρία και όχι κατά την εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων, οδηγηθήκαμε σε παρωδίες, όπως στο φιάσκο της «Νοβάρτις», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. «Αυτή είναι η διαφορά, και σημειώστε το καλά, όταν θα μπούμε με άλλο συσχετισμό κοινοβουλευτικό την επόμενη περίοδο. Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός για τα εγκλήματα. Είναι διαρκή», υπογράμμισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι η αναθεώρηση πρέπει να βρει τον τρόπο να απαντήσει στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, γιατί ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία.

«Σε κρίσιμα ζητήματα πρέπει με πνεύμα ευρύτερης συνεννόησης να προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Στο πυρήνα της αναθεώρησης του άρθρου 86, υπάρχει ευρύτατη συμφωνία ότι πρέπει να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία. Όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να λειάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στον πολιτικό κόσμο και να μην υπάρχει η εντύπωση ότι προστατεύεται. Μέσα από την εμπειρία μας, καταλάβαμε ότι δεν την έχει ανάγκη σε υπερβολικό βαθμό την προστασία ο πολιτικός, και για αυτό βρίσκει τόση μεγάλη ανταπόκριση αυτή η διάταξη», υπογράμμισε.

Για το άρθρο 62, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι, «κατά καιρούς έγινε υπερβολική κατάχρηση από το Κοινοβούλιο σε ζητήματα που οι βουλευτές δεν έπρεπε να τύχουν κάποιας προστασίας, είτε εντός είτε εκτός Βουλής».

«Με την επερχόμενη τροποποίηση, σε συνδυασμό με το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη Βουλή και να καταστήσουμε σαφές ότι η ασυλία περιορίζεται στα καθαρά κοινοβουλευτικά καθήκοντα του βουλευτή και τον αφήνουμε στη κοινή δικαστική διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι τα άρθρα 62 και 86 έχουν να κάνουν με ζητήματα που έχουν άμεση επίδραση στο δημόσιο βίο, υποστήριξε ότι το ακαταδίωκτο έχει περισσότερη κοινοβουλευτική προστασία από την επιβαλλόμενη, σε σχέση με την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών - και τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή τους.

Ωστόσο, «η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται μέσα σε ένα συγκρουσιακό κλίμα με όρους τοξικότητας» ανέφερε.

«Το άρθρο 62 δεν έχει να κάνει τόσο με την προβληματική του διατύπωση, όσο με την προβληματική εφαρμογή του που συνίσταται στην στρεβλή καταχρηστική ασυλία. Επί 100 αιτήσεων για άρσεις ασυλίας, είχαμε άρσεις μόνο σε πέντε περιπτώσεις. Από την άλλη, η Βουλή πρέπει να είναι το θεσμικό πλέγμα για να μην είναι έρμαιο οι βουλευτές σε αυθαίρετες σκοπιμότητες ή καταχρηστικές κακόπιστες και αστήρικτες αναφορές», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο άρθρο 86, ο κ. Παναγιώτοπουλος συμφώνησε στην κατάργηση της αποδεσμευτικής προθεσμίας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί σε σύντομο διάστημα το αξιόποινο των πράξεων ενός υπουργού.

Ωστόσο, όπως είπε, όταν ακούς από κυβερνητικά στόματα για αναδρομικές υποθέσεις από το 2000 που θα ερευνηθούν σε βάθος το 2018, το κόμμα του ανησυχεί και είναι δύσπιστο.

Παράλληλα ζήτησε να γίνει εξειδίκευση των αδικημάτων που τελούνται υπό δημόσια υπηρεσία. Διαφορετικά όμως, είπε, δεν θα αποφύγουμε στο μέλλον καταχρηστικές διώξεις σε κλίμα έξαρσης.

«Ο δημόσιος βίος δεν είμαι σίγουρος ότι θα αναβαθμιστεί ποιοτικά όταν στο μέλλον οι μισοί διατελέσαντες υπουργοί θα διώκονται, και το σύνολο των υπουργών θα αδρανούν λόγω ευθυνοφοβίας», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να αρχίσει η συζήτηση αναθεώρησης με τα άρθρα 86 και 62, γιατί όπως είπε, «ένας βαθμός συναίνεσης πρέπει να καταγράφεται και σε αυτήν και στην επόμενη Βουλή».

«Είναι ζητούμενη η συναίνεση πάνω σε ζητήματα που είναι ώριμα πια. Ωστόσο, ενώ συμφωνούμε και συμπίπτουμε κάπως στη αυστηροποίηση με την αποσβεστική προθεσμία, δεν φροντίσαμε να μιλήσουμε για την πρόληψη. Γιατί έχουμε συνεχώς εγκλήματα και παρατηρούμε φαινόμενα διαφθοράς», σημείωσε.

«Όταν συζητούμε πώς θα καταστείλουμε τα φαινόμενα χρηματισμού από επιχειρηματίες, πρέπει να σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο πρέπει και να τα αποτρέψουμε» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση, και μόνο για να αλλάξουν τα άρθρα 86 και 62 θα έχει δικαιωθεί σαν πρωτοβουλία, πολύ περισσότερο αν υπάρξει και για άλλα άρθρα. Θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι να συμβάλουμε στην πρόληψη για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, για να είμαστε αντάξιοι μιας αναθεώρησης που μόλις ξεκίνησε» εκτίμησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης, τόνισε την ανάγκη διευκρινήσεων στην συνταγματική διάταξη για την διεύρυνση των αδικημάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπουργών, σημειώνοντας ότι «αν διευκρινιστεί ότι περιλαμβάνονται η δωροληψία, η δωροδοκία ή το ξέπλυμα χρήματος, αυτό θα επέτρεπε στη Βουλή να είναι πεντακάθαρη».

Πάντως, επεσήμανε ότι το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας και παραγραφής του αδικήματος, θα πρέπει να εξεταστεί χωρίς λαϊκισμό, ώστε να προστατεύονται τα πολιτικά πρόσωπα από ενδεχόμενο κακόβουλο διασυρμό τους. Όπως είπε, θα μπορούσε να ισχύσουν στο σύνταγμα ορισμένες διατάξεις που προβλέπονται στο «νόμο Καστανίδη», ενώ τόνισε την ανάγκη ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο κ. Φορτσάκης, τόνισε ακόμα, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την επόμενη Βουλή ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις, καθώς μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά για ορισμένες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, έκανε λόγο για «αδήριτη ανάγκη να αλλάξουν οι συνταγματικές διατάξεις 62 και 86, ήσυχα και με ωραίο τρόπο».

Ταυτόχρονα, απέρριψε τα περί κυνισμού που καταλόγισε ο κ. Βενιζέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι κανένας στο κόμμα του δεν έχει επιδείξει τέτοια συμπεριφορά, αντίθετα όλα τα στελέχη έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία.

Ο κ. Συρίγος τάχθηκε υπέρ της απάλειψης της αποσβεστικής προθεσμίας και τόνισε ότι «η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός πραγματικότητας, ισορροπημένη και δίνει απαντήσεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, υπογράμμισε ότι η προτείνουσα αναθεωρητέα Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή. Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των άρθρων 62 και 86, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων, να προβλεφθούν συνταγματικά ορισμένες διατάξεις του νόμου Καστανίδη, και η ποινική δίωξη να ασκείται από την εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Έχουμε την άνεση να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας και μέσα από τον διάλογο να βρούμε τη συναίνεση που απαιτείται. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε ο κ. Τραγάκης.

Την στήριξή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ασφυκτικής προθεσμίας που οδηγεί σε ατιμωρησία, εξέφρασε και ο εισηγητής του κόμματος Χάρης Τζαμακλής.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο για άκρατο μελάνι λαϊκισμού που χύθηκε, ενώ χαρακτήρισε άδικη την κριτική για την αναθεώρηση του άρθρου 86 το 2001, καθώς, όπως είπε, η τότε αναθεώρηση διεύρυνε τον έλεγχο για τους υπουργούς.

«Αυτό το οποίο οφείλουμε, πέραν από την κατάργηση της ασφυκτικής προθεσμίας για την παραγραφή, είναι να εξετάσουμε να περιοριστεί ο διπλός ρόλος της Βουλής, να σταματήσουμε να κάνουμε το ρόλο του δικαστή και να αφεθεί η κρίση στη Δικαιοσύνη για όλη την εξέλιξη της υπόθεσης. Χρειάζεται να δίνεται η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ελέγχει την βασιμότητα των κατηγοριών σε μεγαλύτερο βαθμό πριν αποστείλει την υπόθεση στη Βουλή, και να αποδίδεται γρήγορη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, τόνισε ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις για αλλαγές στο άρθρο 86, μακριά από λαϊκισμούς».

«Το άρθρο 86 δεν επινοήθηκε για να καλύψει υπουργούς. Σκοπός ήταν να ασκούν τα καθήκοντα τους χωρίς να φοβούνται την υπογραφή τους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί κλίμα ευθυνοφοβίας στους υπουργούς και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας.

«Εμείς θα συμβάλουμε στα μέγιστα για να συμφωνήσουμε και οι αλλαγές να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης για αυτόν τον τεράστιο θεσμό, μακριά από πολιτικά συμφέροντα και λαϊκισμούς», κατέληξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι πολύ σοφά το άρθρο 110 ορίζει την αναθεώρηση σε δύο Βουλές.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, χαρακτήρισε «μετέωρο βήμα που κινδυνεύει να γκρεμιστεί» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 86, ενώ και για το άρθρο 62 μίλησε για κινδύνους που υπάρχουν.

«Οι ΑΝΕΛ πιστεύουν ότι αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας θα καταλήξει αλυσιτελής», τόνισε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Κώστας Κατσίκης.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε «αναγκαίο τον έλεγχο των μελών της κυβέρνησης απευθείας από τη δικαιοσύνη σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα».

Υποστήριξε επίσης, ότι για τα αδικήματα φοροδιαφυγής, δωροδοκίας, δωροληψίας ή ξεπλύματος χρήματος, θα πρέπει αμελλητί να εξετάζονται από τη τακτική Δικαιοσύνη, ενώ τόνισε ότι αποτελεί ύψιστο πολιτικό καθήκον η ανάγκη απάλειψης της σύντομης προθεσμίας για τη διαγραφή του αδικήματος κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε την ανάγκη κατάργησης της ατιμωρησίας του πολιτικού προσωπικού και αποτοξίνωσης της πολιτικής ζωής, σημειώνοντας ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες. Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη «να βρεθεί η χρυσή τομή για να μην προκληθεί φοβία διώξεων» και πρότεινε την απεμπλοκή της διαδικασίας από τη Βουλή και τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου διευρυμένης σύνθεσης, με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων και συμμετοχή βουλευτών.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ -ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ 'ΑΡΘΡΟ 3

Αναγκαία τομή χαρακτήρισε την τροποποίηση του άρθρου 3 του συντάγματος ο υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι ήδη απορρέει από το σύνολο της έννομης τάξης η ρητή πρόβλεψη περί του ουδετερόθρησκου.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργεί το προοίμιο του συντάγματος που αναφέρεται στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Δεν προτείνουμε τη απάλειψή του - κρατάμε το προοίμιο, γιατί αυτό ήταν παρόν σε όλα τα επαναστατικά συντάγματα και είναι μέρος της Ιστορίας μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά τα άλλα, υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματός του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η συνταγματική αναθεώρηση που είναι αναγκαία στο άρθρο 3 παρερμηνεύθηκε - και πρόσθεσε ότι «αποδεσμεύουμε νομικά την πολιτεία από μεταφυσικά ή θρησκευτικά κριτήρια».

«Οι δημοκρατίες βασίζονται στη λαϊκή κυριαρχία. Απελευθερώνουμε την εκκλησία από τον εναγκαλισμό του κράτους που τις αφαιρεί ελευθερία», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στη κριτική της ΝΔ ότι οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν με νόμο.

«Έχουμε τις προτάσεις μας, θα αναζητήσουμε συναινέσεις είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, αλλά είμαστε σαφείς ότι δεν θα έρχεστε υποκριτικά και να μιλάτε για διαφορετικό ιδεολογικό πρόσημο», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τασσούλας επέμεινε ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση επί του άρθρου 3 για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, αλλά ανάγκη εξορθολογισμού των λειτουργιών τους, που μπορεί να γίνει με νομοθετική παρέμβαση.

«Το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι μεγαλύτερο και πληρέστερο από το ζήτημα της ανεξιθρησκίας, και κατοχυρώνεται πλήρως από το σύνταγμα με το άρθρο 13, το οποίο απαιτεί από την πολιτεία, όχι απλώς την ανεξιθρησκία, αλλά την ενεργητική προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας», τόνισε.

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και ατελέσφορη πρόταση, τονίζοντας ότι εκ του περισσού μιλά για ανάγκη διάκρισης των ρόλων κράτους-εκκλησίας.

Ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παπάς, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια πρόταση για αλλαγή του άρθρου 3 που επιβουλεύεται όσους έχουν πίστη, και πρόσθεσε ότι είναι το πρώτο πλήγμα σε ένα πυλώνα ύπαρξης του ορθόδοξου ελληνικού γένους. Παράλληλα κατηγόρησε και τη ΝΔ για υποκρισία.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, ότι 100 χρόνια μετά, έρχονται με τις προτάσεις τους να διατηρήσουν την επικρατούσα θρησκεία στο σύνταγμα.

«Δεν μπορείτε, δεν θέλετε, φοβάστε, δεν τολμάτε να κάνετε τον πλήρη διαχωρισμό» ανέφερε ο κ. Γκιόκας απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ,

και τον κατηγόρησε, ότι όχι μόνο δεν λύνει το περιουσιακό ζήτημα, αλλά δίνει το δικαίωμα στην εκκλησία να διεκδικεί και αμφισβητούμενες εκτάσεις με αμφισβητούμενους τίτλους.

«Επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το περιουσιακό ζήτημα. Καμία ιστορική εκκρεμότητα δεν λύνει. Αντίθετα διαιωνίζει τον επιχειρηματικό εναγκαλισμό της εκκλησίας με τον ενεργοποίηση του Ταμείου Εκκλησιαστικής Περιουσίας», τόνισε ο κ. Γκιόκας.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του πιστεύει στους διακριτούς ρόλους κράτους-εκκλησίας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά ούτε και θα ξεριζωθεί η πίστη των Ελλήνων.

 

 

 

 

Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

Βουλή Βουλή EUROKINISSI

"Ναι" στην μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή φορολογίας, στην τροπολογία για το Μάτι και το κοινωνικό μέρισμα από την πλειοψηφία των κομμάτων.

news247 28 Νοεμβρίου 2018 18:50
Adtech Ad

Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η τροπολογία για το Μάτι.

Στην ψηφοφορία που έγινε, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "όχι" και το Ποτάμι που δήλωσε "παρών".

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών" και το Ποτάμι που δήλωσε "παρών"

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "όχι" και το Ποτάμι που ψήφισε "παρών".

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε "παρών".

 

 

 

 

 

Προϋπολογισμός:

Λιγότερα για συντάξεις, περισσότερα για φόρους και εισφορές το 2019

4586702
Κωστής Πλάντζος   26/11/2018

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή αναδρομικών, ενώ αποκαλύπτεται αύξηση δαπανών του Δημοσίου κατά ένα δισ. ευρώ

Προϋπολογισμό... εκλογών (τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας) εισάγει στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώτος ελληνικός «μεταμνημονιακός» Προϋπολογισμός, είναι ταυτόχρονα και ο τελευταίος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία τον συνδιαμόρφωσε, αλλά ο βίος της τερματίζεται μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο «πατάει στον αέρα» καθώς, παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης για τις συντάξεις, κόβει ξανά κονδύλια από τους συνταξιούχους, ούτε προβλέπει τίποτα για επιστροφές αναδρομικών που αυτοί ζητούν (με βάση και όσα επιδικάζουν σωρηδόν πια τα δικαστήρια). Αποκαλύπτει επίσης ότι οι δαπάνες μισθών στο δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το 2018 αλλά υπόσχεται –παρά τις εξαγγελίες για νέες προσλήψεις- ότι θα τις περικόψει κατά μισό δισ. ευρώ το 2019! Και παράλληλα στηρίζεται στην υπόθεση για μεγαλύτερη Ανάπτυξη το 2019, προεξοφλώντας εκτόξευση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ «παγώνει» τις δημόσιες.

Τα στοιχεία Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας) δείχνουν ότι:

1. Παρότι πρόκειται να ακυρωθούν οι περικοπές 2,8 δισ. για το 2019 στους παλαιούς συνταξιούχους και ο πρωθυπουργός μιλά για αυξήσεις σε 500.000 συνταξιούχους (το υπουργείο Εργασίας τους ανεβάζει και στις 620.000), το κονδύλι για παροχές συντάξεων μειώνεται ακόμα περισσότερο για το 2019. Από 29 δισ. που ήταν το 2017, μειώθηκαν σε 28,8 δισ. το 2018 και θα μειωθούν σε 28,5 δισ. το 2019.

2. Παρά τις ελαφρύνσεις κατά 30% στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν και άλλο, από 20,7 δισ.ευρώ το 2017 και 21,4 δισ. ευρώ το 2018, σε 21,6 δισ. το 2019. Και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται για τα έσοδα αυτά τω Ταμείων το 2019, καμία επιπλέον «αιμοδότηση» από τον ΑΚΑΓΕ (τον «κουμπαρά» των συντάξεων των επομένων γενεών) από τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση αντλούσε περί τα 400 εκατομμύρια ετησίως. Βέβαια στην κυβέρνηση προεξοφλούν επιπλέον έσοδα από μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, βάσει των νέων συλλογικών συμβάσεων, που σημαίνει ότι το κράτος θα βάζει «πιο βαθιά» το χέρι στην τσέπη των μισθωτών, για κάθε αύξηση που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες, εμποδίζοντας έτσι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και η ιδιωτική κατανάλωση.

3. Οι μισθοί των υπαλλήλων στο δημόσιο θα μειωθούν σε σχέση με φέτος, παρά τις προσλήψεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Το οξύμωρο είναι ότι από 12,5 δισ. ευρώ το 2017, οι δαπάνες για αποδοχές εργαζομένων στο Δημόσιο αυξήθηκαν το 2018 στα 13,5 δισ. (+1 δισ. ευρώ) αλλά για το 2019 προβλέπεται να μειωθούν σε 13,0 δισ. ευρώ. Όπως και με το κονδύλι για τις συντάξεις δηλαδή, οι δαπάνες εμφανίζονται να μειώνονται χωρίς να μειώνονται ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε οι απολαβές που λαμβάνουν από το κράτος.

4. Παρά την συνεχή μείωση του ποσοστού της ανεργίας (με ελαστικές μορφές απασχόλησης κυρίως) κατά την 5ετία 2013-2018, οι παροχές του ΟΑΕΔ αυξάνονται διαρκώς, από 2,3 δισ. το 2017 σε 2,4 δισ. φέτος και σε 2,6 το 2019.

5. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα του Κράτους από φόρους αυξάνονται συνεχώς κατά 1-1,5 δισ. το χρόνο. Από 44 δισ. τα 2017 σε 45,4 δισ.φέτος και με πρόβλεψη να φτάσουν στα 46,4 δισ. ευρώ το 2019 (+1 δισ. ευρώ).

6. Ωστόσο το "υπερπλεόνασμα" του Προϋπολογισμού για παροχές (πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον αναγκαίο στόχο 3,5% του ΑΕΠ) μειώνεται συνεχώς. Από 4,2 δισ.το 2017, σε 885 εκατ. φέτος και σε μόλις 199 εκατ. ευρώ το 2019. Με άλλα λόγια, από το 2019 δεν προβλέπεται να δοθεί ξανά Κοινωνικό Μέρισμα, όπως γινόταν από το 2014 και μετά.

7. Όλα αυτά πάντως θα πρέπει να συνδυαστούν και με ρυθμούς Ανάπτυξης που αυξάνονται από +1,5% το 2017, σε +2,1% φέτος και +2,5% του ΑΕΠ το 2019.

8. Για να έρθει η Ανάπτυξη, για το 2019 προβλέπεται αλματώδης αύξηση στις συνολικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου): μετά την δύσκολη διετία 2015-2016, το 2017 οι δημόσιες και ιδιωτικές Επενδύσεις ανέκαμψαν σημειώνοντας αύξηση 9,1%. Το 2018 αυξήθηκαν μόλις 0,8% αλλά για το 2019 προβλέπεται «άλμα» + 11,9%. Ωστόσο και για φέτος η περσινή πρόβλεψη της κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό ήταν να αυξηθούν κατά 11,4%, αλλά τελικά δεν αυξήθηκαν ούτε 1% (μόλις 0,8% για την ακρίβεια, όπως αναφέρθηκε).

Η όποια αύξηση των επενδύσεων πάντως το 2019, θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό και όχι από τον δημόσιο τομέα, αφού για το 2019 προβλέπονται δαπάνες ΠΔΕ 6,750 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς δηλαδή προβλέπονται και για φέτος (καμία αύξηση). Ωστόσο πριν 5 μήνες, τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση προϋπολόγιζε ότι το 2019 οι δαπάνες Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξηθούν στα 7,3 δισ. ευρώ, αλλά για να βγουν οι αριθμοί τελικά «θυσίασε» 550 εκατομμύρια ευρώ από τις Επενδύσεις του 2019.

Κατά συνέπεια, οι μόνοι που θα διαπιστώσουν πού θα οδηγήσει τελικά και τι αποτελέσματα θα έχει ο νέος Προϋπολογισμός σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα (και μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη), θα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες που θα τον «αιμοδοτήσουν».

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

2017 2018 2019

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 29 δισ. 28,8 δισ. 28,5 δισ.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ 20,7 δισ. 21,4 δισ. 21,6 δισ.

ΜΙΣΘΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 12,5 δις. 13,5 δισ. 13,0 δισ.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΑΕΔ 2,3 δισ. 2,4 δισ. 2,6 δισ.

ΦΟΡΟΙ 44 δισ. 45,4 δισ. 46,4 δισ.

"ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ" 4,2 δισ. 885 εκατ. 199 εκατ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΑΕΠ) +1,5% +2,1% +2,5%

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ + 9,1% + 0,8% + 11,9%

Πηγή: www.newmoney.gr

 

 

 

 

Βουλή: Στο αρχείο η υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη

Βουλή: Στο αρχείο η υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ενημερώθηκε: 17/07/18 - 17:13

Στο αρχείο τίθεται η υπόθεση της εταιρείας του αντιπροέδρου της ΝΔ,

Άδωνι Γεωργιάδη,

στην Κύπρο, με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Η Επιτροπή έλαβε αυτήν την απόφαση, καθώς διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία ήταν αδρανής και δεν προέκυψε κίνηση στον λογαριασμό της κατά το διάστημα που ο κ. Γεωργιάδης έχει τη βουλευτική ιδιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

 

 

 

 

 

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ενημερώθηκε: 08/06/18 - 23:37

Στη Βουλή κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το Πολυνομοσχέδιο περιέχει 120 άρθρα σε 120 σελίδες, ενώ οι συνοδευτικές εκθέσεις είναι άλλες 500 σελίδες. Θα αναρτηθεί στο site της Βουλής στις 20:00 περίπου.

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου θα ξεκινήσει -με τη διαδικασία του επείγοντος- η συζήτησή του στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Το πρωί της Τρίτης, 12 Ιουνίου, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές. Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 15:00, με την ψήφισή του.

Τι προβλέπει για τις μονάδες της ΔΕΗ και τις χρεώσεις προμηθευτή για τις ΑΠΕ

Τη σταδιακή κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, καθώς και της χρέωσης των προμηθευτών ρεύματος υπέρ του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπουν οι διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκαν απόψε στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο.

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των δανειστών.

Ειδικότερα, η σταδιακή κατάργηση των ΝΟΜΕ συνδέεται με την πρόοδο στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι προς δημοπράτηση ποσότητες ενέργειας (που καθορίζει η ΡΑΕ με γνώμονα την επίτευξη του τελικού στόχου για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020) μειώνονται κατά 50 % με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για πώληση των μονάδων (που έχει ήδη γίνει). Όταν υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας των μονάδων, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τοποθετείται τον Οκτώβριο, τότε ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας καταργείται. Στο ενδιάμεσο θα ενσωματωθεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα έχει τεθεί σε λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά τη χρέωση προμηθευτή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία έχει μειωθεί από τον περασμένο Απρίλιο στο 65% της αρχικής τιμής, θα μειωθεί στο 50% από την 1η Ιανουαρίου 2019, στο 30% από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα καταργηθεί τη χρονιά αυτή. Η διάταξη προβλέπει επίσης ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών για τα έτη 2018, 2019 και 2020 πρέπει να διατηρεί αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ. Τυχόν πλεόνασμα πέραν του αποθεματικού θα διανέμεται στους προμηθευτές.

Τέλος, οι διατάξεις ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

 

 

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

Πεδίο μάχης η Βουλή για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis

Νίκος Φελέκης19/02/201814:0442
Πεδίο μάχης η Βουλή για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis

Η πυρκαγιά που άναψε η υπόθεση της Novartis σε συνδυασμό με το Σκοπιανό αλλά και το θέμα των Ιμίων βάφουν γκρίζο όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο - Κόλαση η Τετάρτη με τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής

Δεν μας έφτανε το Μακεδονικό, ήρθε η Novartis και αμέσως μετά ο τουρκικός τσαμπουκάς στα Ιμια και η χώρα έγινε άνω κάτω. Εκεί που, μετά το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, υπήρχε ηρεμία και λέγαμε ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και ετοιμάζεται να θέσει, τον Αύγουστο, τέρμα στην άτεγκτη μνημονιακή επιτροπεία, το σκηνικό πήρε φωτιά. Πλέον, η πυρκαγιά απλώνεται και απειλεί να κάψει πολιτικούς, κυβέρνηση, κομματικό σύστημα, τράπεζες, αλλά και Δικαιοσύνη και Στρατό, δηλαδή τους πυλώνες ευστάθειας του κράτους.

Η ως άνω εκτίμηση είναι ανώτερου κυβερνητικού στελέχους με την οποία συμφωνούν αρκετοί, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη, πολιτικοί, καθώς και σοβαροί οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που με τις δραστηριότητες και τον λόγο τους διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τον δημόσιο βίο. Ο προβληματισμός και στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσον αφορά τις εξελίξεις είναι έντονος - ειδικότερα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντέξει (και πόσο;) μια παρατεταμένη περίοδο έντασης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διπλωματικό - στρατιωτικό πεδίο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της αιφνίδιας πολιτικής όξυνσης στα θέματα των τραπεζών, των ξένων επενδύσεων και του προγράμματος δανεισμού από τις αγορές που έχει εκπονηθεί και στο οποίο στηρίζουν πολλές από τις ελπίδες τους για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Ενώ μέχρι πρότινος κοινοτικοί αξιωματούχοι, ξένοι αναλυτές και διεθνής Τύπος εκφράζονταν με θετικά σχόλια για την εικόνα οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης που εμφάνιζε η χώρα μας μετά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και μικρότερα ή μεγαλύτερα funds διερευνούσαν τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, το κλίμα στράβωσε.

Οπως μας λέει θεσμικός παράγοντας της Ε.Ε. που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, «η εικόνα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, λόγω του ονόματος των Σκοπίων, του σκανδάλου Novartis και της επίθεσης των Τούρκων στα Ιμια, δυστυχώς εντείνει τη risk-off διάθεση των επενδυτών στα ελληνικά assets». Το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου», της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και της προσφυγής στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας (ή έστω τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές) αιφνιδίως απέκτησε γκρι χρώμα, όπως αυτό των Ιμίων, προτού οι Τούρκοι τα ανακηρύξουν σε δικά τους νησιά. 

Κάτι που άλλωστε παραδέχονται και επίλεκτα μέλη της συμπολίτευσης, τα οποία μάλιστα, από τη στιγμή που η δικογραφία (Novartis) για τα πολιτικά πρόσωπα εμφανίζει κενά και χτυπητές αδυναμίες, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το αν μπορεί να αντέξει η χώρα 7-8 μήνες πολιτικής οξύτητας χωρίς να υπονομευτεί η έξοδος από την ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία. «Εκεί που ήμασταν καβάλα στ’ άλογο ήρθαν η Τουλουπάκη, το FBI, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ο Παπαγγελόπουλος και μας έριξαν στο καναβάτσο - και μάλιστα να απολογούμαστε αν η Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία», μας είπε πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως δικαιολογεί την οργισμένη αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων. «Το ίδιο θα έκανα κι εγώ αν ήμουν αθώος. Βέβαια», προσθέτει, «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μήπως όντως υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις χρηματισμού ή αδικαιολόγητου πλουτισμού». 
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία οργιάζουν οι φήμες και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα στοιχεία. Ωστόσο οι κυβερνητικοί, υποστηρίζουν ότι «η υπόθεση είναι δεμένη και είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η ενοχή», ενώ κάποιοι εξ αυτών λένε ότι «υπάρχουν κι άλλα έγγραφα» - είτε του FBI τα οποία έχει στην κατοχή της η εισαγγελέας, είτε κινήσεις λογαριασμών που ελέγχονται και δεν έχουν περιληφθεί στην αποσταλείσα στη Βουλή δικογραφία επειδή η έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος είναι ανεξάρτητη και συνεχίζεται αφού δεν υπόκειται σε παραγραφή. Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι πολιτικοί, και ιδιαίτερα οι Αντώνης Σαμαράς (κατέθεσε ήδη μήνυση κατά των Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη), Αδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Αβραμόπουλος λένε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, όλα είναι σκευωρία» και απειλούν θεούς και δαίμονες, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή η κυβέρνηση θέλει να τον διώξει από διοικητή της ΤτΕ. Το σίγουρο είναι ότι η ερχόμενη εβδομάδα -αρχής γενομένης από το Κοινοβούλιο που θα αρχίσει να συζητά την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής- θα είναι κόλαση.

Η αντιπαράθεση δεν θα είναι απλώς σε πολύ υψηλούς τόνους, αλλά βασίμως πιθανολογείται ότι όσα θα ακουστούν, ένθεν κακείθεν, θα είναι, όπως μας λέει γλαφυρά  παλαιός κοινοβουλευτικός, «μαχαιριές στο στήθος της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και αδιανόητα για τα πολιτικά ήθη μιας πολιτισμένης χώρας της Δύσης». Και οπωσδήποτε η συζήτηση στη Βουλή και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής ουσιαστικά ανατινάζει κάθε γέφυρα συνεννόησης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), τα οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο παιχνίδι της διακυβέρνησης, ιδιαίτερα εάν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. 
Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι δεν έπρεπε να υπάρξουν τόσο υψηλοί τόνοι.

«Θα έπρεπε, αντί να λέμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, να πούμε ότι αφ' ης στιγμής εστάλη στη Βουλή, είμαστε υποχρεωμένοι να το ερευνήσουμε και θα το κάνουμε με αποκλειστικό γνώμονα την εξεύρεση της αλήθειας και όχι για να σπιλώσουμε υπολήψεις ή να ρίξουμε στην αρένα ενοχλητικούς μας αντιπάλους. Ετσι δεν θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κανένας, ενώ θα κρατούσαμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε, λόγω Μακεδονικού, με το Κίνημα Αλλαγής», μας λέει ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοιο προβληματισμό λέγεται ότι έχουν και προβεβλημένα στελέχη όπως οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης κ.ά., ενώ σε ορισμένους κάνει εντύπωση το γεγονός της απουσίας του Νίκου Παππά στο εξωτερικό την περίοδο που Μακεδονικό και Novartis εισέβαλαν με ένταση στο πολιτικό προσκήνιο.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πάντως, ακόμη και όσοι συμφωνούν με τη στρατηγική της έντασης, παραδέχονται ότι η Προανακριτική για τη Novartis είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία, εφόσον δεν παράξει τα αναμενόμενα για την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελέσματα, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα του Μαξίμου. «Η στρατηγική της έντασης είναι καλή όταν πας για εκλογές. Αν ο σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν, όπως λέει ο Τσίπρας, το 2019, όλα αυτά τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς θα έπρεπε να αφεθούν για αργότερα και πάντως αφού βγάλει τη χώρα, όπως έχει υποσχεθεί, από τα μνημόνια. Τώρα με την οξύτητα και τον διχασμό που θα υπάρξουν είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τον Αύγουστο. Το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές -και μάλιστα εσπευσμένα- δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε», μας λέει υψηλόβαθμος πολιτικός παράγοντας που στο παρελθόν κατείχε και σημαντικό πολιτειακό πόστο. 

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της έντασης όχι μόνο είναι επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά αναμένεται να γίνει εναργέστερη τις επόμενες εβδομάδες, όταν εκτός από τη Novartis θα υπάρξουν πολιτικο-δικαστικές εξελίξεις και σε υποθέσεις που αφορούν τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και media. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένος από μια μετωπική αναμέτρηση με τους «βρώμικους» του παλαιού συστήματος, όπως χαρακτηρίζει το σύστημα διακυβέρνησης πριν από αυτόν.

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές

Το σενάριο της εξ ανάγκης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες κερδίζει συνεχώς οπαδούς παρά τη δηλωμένη και πραγματική, όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, πρόθεση του Τσίπρα να στήσει κάλπες το νωρίτερο τον Μάιο του 2019. Και ο λόγος είναι ότι στην κυβέρνηση φοβούνται -κατ' άλλους, τους διαμηνύθηκε και από τον Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε προσφάτως στη χώρα μας- πως η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια δεν είναι μπορετή. Θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ δύσκολα η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την ιδιωτικοποίηση (έστω με την παραχώρηση στην αρχή του μάνατζμεντ) των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, την πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή τους πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν σε φουλ ρυθμό τον Μάιο, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι οι εταίροι-δανειστές, σε αντάλλαγμα για τη διευθέτηση του χρέους, δεν θα ζητήσουν να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, αλλά και να ληφθούν επιπλέον μέτρα αν, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που ενέσκηψε, υπάρξει απόκλιση από τους συμφωνηθέντες στόχους. 
Αυτή είναι και η μεγάλη αντίφαση του Τσίπρα και των συνεργατών του.

Ενώ θέλουν να παραμείνουν, ει δυνατόν μέχρι και το τέλος της τετραετίας στην εξουσία -όχι μόνο εγωιστικά, όπως τους κατηγορούν οι αντίπαλοί τους, αλλά και επειδή η πολιτική που ασκούν και τα μέτρα που παίρνουν χρειάζονται χρόνο για να παράξουν αποτελέσματα-, κάνουν επιλογές που ουσιαστικά υπονομεύουν το βασικό τους αφήγημα: την έξοδο από τα μνημόνια. 
Οπως μας λέει ένας εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας, «η εμπιστοσύνη κερδίζεται πολύ δύσκολα και χάνεται εύκολα», ενώ η γενική απαξίωση της πολιτικής, των πολιτικών και των κομμάτων που προκαλείται από την ανακίνηση δύσοσμων θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλες καταστάσεις.

Προφίλ Μητσοτάκη

Μια άλλη παρενέργεια από τον αιφνίδιο πολιτικό εμφύλιο που ξέσπασε -αρχικά λόγω Μακεδονικού και στη συνέχεια λόγω Novartis-, και ο οποίος μπορεί να πάρει απρόβλεπτες ακόμη και ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν οι κινήσεις κατευνασμού των Τούρκων από τους Αμερικανούς δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα- είναι και η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί που ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε βρεθεί να «καθοδηγείται» στο Μακεδονικό πρωτίστως από τον Σαμαρά και δευτερευόντως από τον Καραμανλή, τώρα εμφανίζεται ως ο «πατερούλης» της παράταξης που παρέχει την προστασία, την οποία είναι λογικό να αποζητούν από το κόμμα τους τα στελέχη που διώκονται. 

Επιπροσθέτως, αρκετός κόσμος, ιδίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που στην υπόθεση του Μακεδονικού συμπαρατάχθηκε με τον Τσίπρα, τώρα εμφανίζεται να παίρνει εκ νέου αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η δικογραφία για την παραπομπή των 10 πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis δεν είναι, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα, πειστική -έχει κενά, προκαλεί απορίες-, ενώ λόγω και των ισχυρών πολιτικών αντανακλαστικών που επέδειξαν οι έξι από τους δέκα κατηγορούμενους υπάρχει, ακόμη και σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η αίσθηση της ύπαρξης σοβαρών κενών που δεν δικαιολογούν τη δίωξη προσώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επετηρίδας.

Το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με το Μακεδονικό άλλαξε την ατζέντα και με τη συμπαράταξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΚΚΕ στην εθνική γραμμή έσπασε την πολιτική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει, με τη Novartis το μόνο που καταφέρνει είναι να συσπειρώσει ένα σημαντικό τμήμα των οπαδών του , που όμως δεν είναι αρκετό, αν γίνουν εκλογές, να του δώσει τη νίκη ή ποσοστό που να τον αναδείξει πρωταγωνιστή στο παιχνίδι της επόμενης μέρας και, κυρίως, να επιβάλει την απλή αναλογική. Κινδυνεύει μάλιστα, αν η ένταση στο Αιγαίο δεν αποκλιμακωθεί σύντομα και με όρους σύμφωνους με τα εθνικά συμφέροντα, να μπλέξει σε μια περιπέτεια που η κατάληξή της είναι άγνωστη όχι μόνο για την κυβέρνηση και τη χώρα, αλλά και για τον ίδιο...

 

 

 

12.1.18

Βουλή: Στην ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο - Κορυφώνονται οι αντιδράσεις (Live)

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων webtv

Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 12.1.18

 

 

 

 

Τα νέα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος

Κατατέθηκαν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Τα νέα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος

Νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, κατατέθηκαν στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής...

Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

 • Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
 • Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
 • Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
 • Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
 • Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
 • Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
 • Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  20/11/2017

 

 

 

 

 

Η Ελληνική Βουλή βοηθάει την Τουρκία να τοποθετήσει τούρκους στη Θράκη!

Posted by Φαίη στο Οκτώβριος 12, 2017

Με ελληνική πρωτοβουλία, κίνηση που θα την ζήλευε και ο Ερντογάν, το Ελληνικό Κοινοβούλιο παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης!
Έλληνες πολιτικοί κάνουν τα πάντα για να εμφανίσουν εθνική «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και την Ελλάδα…
Η Τουρκία κινείται παράλληλα και προετοιμάζει την αχρήστευση της Συνθήκης της Λωζάνης…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Αφού οι βουλευτές του Κοινοβουλίου, προφανώς ως ειδικοί επί του θέματος, ψήφισαν και έκαναν νόμο του κράτους την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών, έκαναν και το βήμα παραπέρα αφού προχώρησαν και στην ψήφιση υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά την αναγνώριση τουρκικών σωματείων και συλλόγων στην Ελλάδα. Κι ενώ το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου επισημοποιήθηκε με 148 ψήφους (κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150), βρέθηκαν 248 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συζήτησης περί της έμμεσης πλην σαφούς έμμεσης αναγνώρισης τουρκικής (δηλαδή εθνικής) μειονότητας εντός της Ελληνικής Επικράτειας!!!

Το συγκεκριμένο θέμα (που αφορά την λειτουργία των τουρκικών σωματείων – συλλόγων με τον προσδιορισμό «τουρκικός») τέθηκε από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε και διέταξε την αναγνώρισή τους. Χωρίς να λάβει υπόψη του τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, αγνοώντας και διαγράφοντας την τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Ελληνικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου και, επιπλέον, χωρίς να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που η απόφασή του εισάγει σε εσωτερικά, εθνικής βαρύτητας, ζητήματα.

Ο λόγος που προτάθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους η συζήτηση – επανεξέταση αυτή (ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας), είναι η απειλή επιβολής προστίμου (ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ) από την Ευρώπη, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με βάση την οποία καταπατείται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης στο να εμφανίζονται ως τούρκοι!!! Στην πραγματικότητα, η Ελληνική Βουλή, αποδέχθηκε σιωπηρά και χωρίς ιδιαίτερες αναστολές, την αναγνώριση τουρκικής εθνότητας εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Και με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα –δια των βουλευτών της- καταπατά την Συνθήκη της Λωζάνης και εισάγει σειρά από προβληματικές συνθήκες στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Για να συζητήσει – επανεξετάσει το θέμα του όρου «τουρκικός» στην Θράκη και με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταπατήσει, να ισοπεδώσει και να διαγράψει τους Πομάκους και τους Ρομά της Θράκης, οι οποίοι με πολιτικές τακτικές fast track «ενσωματώνονται» στην έννοια του όρου τουρκικός! Και αυτό, φυσικά, γίνεται μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!!! Αυτή είναι η «λογική» της συζήτησης – επανεξέτασης ενός θέματος που όχι μόνο έχει καταλήξει οριστικά και αμετάκλητα δικαστικά, αλλά δεν υφίσταται καν με βάση τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης…

Η πρόσφατη παρέλαση μουσουλμάνων μαθητριών στην επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης (4 Οκτωβρίου), που για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν με μαντήλες (συγκεκριμένα με χιτζάμπ, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μαντήλα κεφαλής), ακολουθώντας τα ισλαμιστικά πρότυπα που επιβάλει στην γείτονα Τουρκία ο ισλαμιστής Ερντογάν, είναι ένα σαφέστατο μήνυμα που οι εθνικοί σωτήρες (ή ολετήρες;) δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν. Και πολύ περισσότερο, δεν στάθηκαν ικανοί να κατανοήσουν την χρονική συγκυρία του συγκεκριμένου «τολμήματος» με τα όσα περί ανεξαρτησίας άρχισαν να συζητούνται στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Φυσικά οι μουσουλμάνες μαθήτριες φυσικά έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και να φορούν μαντήλες, αλλά οι «φωστήρες» του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν αναρωτήθηκαν καν γιατί αυτή η εμφάνισή τους συνέβη τώρα και ποιος ή ποιοι αποφάσισαν να διαταράξουν την ελευθερία στην εμφάνιση των μαθητριών, όπως αυτή εκφραζόταν μέχρι τώρα, εμφάνιση χωρίς μαντήλες για την οποία δεν υπήρξε ποτέ καμία ένσταση ή διαμαρτυρία;

Τι, άραγε, θα συμβεί αρχικά στις 28 Οκτωβρίου και κατόπιν στις 25 Μαρτίου εάν στις παρελάσεις (στην Θράκη) για την εθνική γιορτή, εμφανιστούν και άλλα σχολεία, τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή, με μαθήτριες που θα φορούν μαντήλες, χιτζάμπ ή οτιδήποτε άλλο άμεσα ή έμμεσα συσχετιζόμενο με το τουρκικό «δόγμα» εμφάνισης των γυναικών;

Τι θα πούνε οι «αρμόδιοι», οι «υπεύθυνοι» και οι λοιποί ασχολούμενοι με την περιοχή και ειδικά με θέματα που έχουν κατηγοριοποιηθεί αυστηρά ως εθνικά; Θα ψάξουν άραγε για δικαιολογίες και υπεκφυγές, θα δηλώσουν (κατόπιν εορτής) πως «η δική τους αίσθηση δημοκρατίας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κέντρα που λειτουργούν εις βάρος των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων» ή μήπως θα επικαλεστούν το ανθρώπινο και πολιτικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό των πολιτών, αποδεχόμενοι στο έπακρο την αρνητική κατάληξη της προσωπικής τους συναυτουργίας στην επιδείνωση των όσων συμβαίνουν στην Θράκη;

Να υποθέσουμε πως οι «σωτήρες» μας δεν έχουν χρόνο να σκεφθούν όσον αφορά τον τομέα πρόληψης καταστάσεων ή να θεωρήσουμε πως εκείνοι που κυβερνούν τη χώρα θεωρούν «εθνικά επικίνδυνο» οτιδήποτε και οποιονδήποτε επιχειρεί να διαταράξει την επιλεκτική «νιρβάνα» τους;

Οι γνωρίζοντες και έχοντες γνώμη για τα πάντα βουλευτές (και κόμματα) της χώρας, δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της πράξης τους και τους εθνικούς κινδύνους που «φύτεψαν» στην Θράκη και την Ελλάδα με την ψήφο τους;

Δεν κατανοούν ότι δημιουργούν μια πρώτη επίσημη βάση στήριξης των τουρκικών επιχειρημάτων και τις συνθήκες εκείνες πάνω στις οποίες η τουρκική εξωτερική πολιτική πρόκειται να στηρίξει τα ό,ποια παράλογα αιτήματα ή απαιτήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας;

Πέρα όμως από το «συμβάν στην παρέλαση της Ξάνθης», τι θα πράξει η κυβέρνηση (και η συμπλέουσα με αυτήν στα εθνικά θέμα αντιπολίτευση) με το άλλο σοβαρότατο θέμα, που αφορά αιτήσεις τούρκων πολιτών για επιστροφή σε αυτούς της Ελληνικής υπηκοότητας; Πρόκειται για 52 περίπου χιλιάδες, οι οποίοι περιμένουν να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα (ανθρώπινο και πολιτικό, σύμφωνα με αυτούς) επιστροφής της υπηκοότητας που απώλεσαν (οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους) στις δεκαετίες μεταξύ 1960 και 1970.

Όλα τα προηγούμενα αφορούν Έλληνες πολίτες της Θράκης, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα ή άλλους που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Όμως, υπάρχει και ένας σεβαστός αριθμός (επίσης) Ελλήνων μουσουλμάνων, οι οποίοι κατεγράφησαν να έχουν καταθέσει αιτήσεις απόκτησης υπηκοότητας στις τουρκικές αρχές, μέχρι τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα που διανύουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για μερικές χιλιάδες, στους οποίους η Τουρκία –παίζοντας τότε το δικό της «ευρωπαϊκό» παιχνίδι- δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει, εκτός από ελάχιστες «ειδικές» περιπτώσεις.

Εκτός όμως από αυτά, σύμφωνα με δικές μας, αδιαμφισβήτητες, πληροφορίες, κατά το διάστημα των τελευταίων χρόνων, υπάρχει μια νέα έντονη «τάση» κατάθεσης -από μουσουλμάνους της Θράκης- αιτήσεων απόκτησης της τουρκικής υπηκοότητας προς τις τουρκικές αρμόδιες αρχές. Δική μας έρευνα στον χώρο της μειονότητας, καταγράφει πως οι αιτήσεις αυτές είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με ένα κλίμα τρομοκρατίας που μέχρι στιγμής επιτυχώς επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στην Θράκη, είτε μέσω των ανά χωριό τοποθετημένων εκλεκτών και «εκπροσώπων» του τουρκικού προξενείου, οι οποίοι απεύχονται αλλά και υπενθυμίζουν είτε την πιθανότητα να αναφερθεί το όνομα κάποιου σε «κύκλωμα γκιουλενιστών στην Θράκη», είτε «το παιδί που σπουδάζει στην Τουρκία να βρεθεί μπλεγμένο με φιλο-γκιουλενιστές»… Παρόμοιες συζητήσεις αναπτύσσονται από ζευγάρια τούρκων τουριστών (που έχουν πανάκριβα αυτοκίνητα πολυτελείας μεγάλου κυβισμού και συνήθως μαύρου ή άσπρου χρώματος, κινούνται ανά ζεύγη αυτοκινήτων και αναφέρονται σε άνδρες επιβάτες άλλους τουρκικού πολυτελούς αυτοκινήτου που κυκλοφορεί με πινακίδες Κωνσταντινούπολης), οι οποίοι τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να μην χαρακτηριστεί κάποιος φιλο-γκιουλενιστής στη σημερινή Τουρκία…!

Τι πρόκειται να πράξει η σημερινή κυβέρνηση σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή μαζικής αποδοχής αιτήσεων απόδοσης τουρκικής υπηκοότητας σε έλληνες πολίτες; Θα τις αποδεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός ή θα αντιδράσει; Άραγε, θα τολμήσουν οι σημερινοί (ή και οι αυριανοί) κυβερνώντες να προχωρήσουν σε νομοθέτηση ακύρωσης της ελληνικής υπηκοότητας σε όσους έχουν διπλή υπηκοότητα με όμορες χώρες;

Με απλά μαθηματικά, ένας αριθμός που κυμαίνεται μεταξύ 30 έως και 90 χιλιάδων μουσουλμάνων, ενδέχεται να «αναγνωριστεί» ως τουρκική εθνική μειονότητα εντός της Ελληνικής Θράκης. Εάν σε αυτό το «χαρακτηριστικό» προσθέσουμε και την συνδεδεμένη γεωγραφικά αυτοδιοικητική περιοχή, η οποία αφορά τους Δήμους Μύκης, Ιάσμου και Αρριανών (αφορά σχεδόν το σύνολο του ορεινού όγκου της Θράκης), τότε έχουμε και μια έτοιμη (αυτο)διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά, και θρησκευτικά περιοχή, η οποία ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις για ανεξάρτητους μηχανισμούς ή ακόμη (συνεργαζόμενη και με όμορα στοιχεία της νότιας Βουλγαρίας) και για πλήρη ανεξαρτησία.

Αυτό το έχουν σκεφτεί οι διάφοροι πολιτικοί που δεν διστάζουν να προχωρούν σε αποφάσεις αντικρουόμενες με το εθνικό συμφέρον και την εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια; Ή οι επιλογές τους αγνοούν το γενικό και εθνικό συμφέρον και κινούνται αυστηρά μεταξύ κομματικού και προσωπικού συμφέροντος;

Μήπως αυτές οι επιλογές τους αντανακλώνται στην απόφαση πιλοτικής λειτουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων (πάγιο αίτημα του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και των περί αυτού σιτιζομένων), τα οποία αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε μουσουλμανικά χωριά που κατοικούνται από Πομάκους και δεν έχουν καμία απολύτως γλωσσική σχέση με την επιβαλόμενη -από την Ελληνική κυβέρνηση- τουρκική γλώσσα;

Αυτό, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταναγκασμός και αποκαλείται εκτουρκισμός ή γενιτσαρισμός. Δεν το γνωρίζουν οι έλληνες βουλευτές; Ή, μήπως, δεν γνωρίζουν πως απώτερος στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο εκτουρκισμός των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης και οι συγκεκριμένες πολιτικές και κυβερνητικές αποφάσεις λειτουργούν προς ικανοποίηση της Άγκυρας και του Ερντογάν (ο οποίος ονειρεύεται την επαναφορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας);

Η Τουρκία, ήδη ετοιμάζει την δική της κίνηση, και χωρίς να παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, πρόκειται να επιχειρήσει να εμφανίσει «τούρκους» στην Θράκη. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, από τη δική του πλευρά, κινούμενο ενάντια στην λογική, αλλά και ενάντια στην κρισιμότητα και την βαρύτητα ενός εθνικού ζητήματος, προλαμβάνει την Τουρκία και αναγνωρίζοντας το ζήτημα ως θέμα που άπτεται συζήτησης επί της Βουλής των Ελλήνων, προσπερνά την Τουρκία και παραβιάζει μια Διεθνή Συνθήκη εις βάρος της ίδιας της Ελλάδας!

Ποιος και πως θα δικαιολογήσει, άραγε, αυτή την παράλογη ενέργεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η οποία κινούμενη σε ένα θέατρο του παραλόγου, αποφασίζει σχεδόν σύσσωμη να συμπλεύσει ενάντια στα εθνικά συμφέροντα, αλλά και ενάντια στις σαφείς επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο επιβάλει ως κυριαρχικό σκοπό την προστασία της χώρας από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς;

Όλα αυτά ανατρέπουν άρδην την υπάρχουσα κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δημιουργούν νέες συνθήκες για την διπλωματία, ενώ εισάγουν «καινά δαιμόνια» σε ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Ταυτόχρονα και σε διεθνές επίπεδο οικοδομούν ένα απολύτως νέο σκηνικό, στο οποίο η Ελλάδα αφού χειροκροτηθεί για το «μεγαλείο του ανθρωπισμού» της θα βρεθεί σε δεινότατη θέση και πλέον χωρίς κανέναν σύμμαχο θα πρέπει να αντιμετωπίσει συντονισμένες επιθέσεις όλων των φιλοτουρκικών λόμπι. Πρόκειται για μία ανατροπή που θα δημιουργήσει -σχεδόν άμεσα- πλείστα όσα ζητήματα στο σύνολο των εθνικών θεμάτων, ενώ οι τουρκικές πιέσεις σε Αιγαίο, Ρόδο (αλλά και Κύπρο) θα αυξηθούν κατακόρυφα.

To ίδιο σχεδόν «σκηνικό» ισχύει (ελέω άφθονων χρηματοδοτήσεων και διαφόρων πολυεπίπεδων βοηθημάτων της Τουρκίας) και για την περιοχή της Φλώρινας (με τους περίφημους «μακεδόνες»), και για την Θεσπρωτία (με του γνωστούς Τσάμηδες) και με τα Δωδεκάνησα (με τη γνωστή και σχετικά πρόσφατη χρονικά «τουρκική μειονότητα Δωδεκανήσων)…

Εϊναι γνωστό πως επί σειράς δεκαετιών η Τουρκία μεταχειριζόμενη κάθε μέσο και επιχειρώντας με κάθε τρόπο, προσπαθεί να εισάγει τον όρο «τουρκικός» στην ελληνική πραγματικότητα. Από την ελληνική πλευρά έχει καταγραφεί σειρά λανθασμένων ενεργειών και παραλείψεων, στοιχεία τα οποία έχουν συντελέσει στην ισχυροποίηση των θέσεων της Τουρκίας, η οποία προσφάτως έχει καταστεί άτυπη συγκυρίαρχος στην Ελληνική Θράκη. Και αυτή η άτυπη, υπαρκτή όμως, τουρκική θέση ισχύος εντός της Ελληνικής Επικράτειας καταγράφεται και με την πρόσφατη έμμεση αναγνώριση του όρου «τουρκικός» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου αποφασίστηκε να συζητηθεί ένα θέμα που μέχρι σήμερα ήταν μη παραδεκτό και νοούνταν ως ανύπαρκτο.

Όμως ο παραλογισμός αυτός έχει και τις αιτιάσεις του. Οι οποίες χαρακτηρίζονται ως διαχρονικές και περιορίζονται στην αγωνία των κομμάτων για το αποτέλεσμα της κάλπης «στις επόμενες εκλογές». Αποτέλεσμα αυτής της «πολιτικής φιλοσοφίας» είναι τα πολιτικά κόμματα να συνωστίζονται στο ποιός θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις θέσεις που προβάλουν οι τουρκόφρονες της Θράκης.

Με απλά λόγια, όλα σχεδόν τα σημερινά κόμματα αναγνωρίζουν ως ισχυρότερο – υπέρτερο στοιχείο τη θέση και το συμφέρον του κόμματος έναντι των εθνικών θέσεων και συμφερόντων. Και αυτό ακριβώς θεωρείται ως προάγγελος εξελίξεων που μόνο αρνητικές μπορούν να είναι, με δεδομένη την «εξάρτηση της κάλπης», όπως αυτή έχει καταγραφεί από τους έως σήμερα ιθύνοντες και εμπλεκόμενους πολιτικούς (φορείς και πρόσωπα). Αν αυτή η καταγεγραμμένη πολιτική βούληση συνδυαστεί και με την αποδυνάμωση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών (σε επίπεδου υποδομών, υλικού και στελεχών), τότε εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται πως οι πραγματικά δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα δεν έχουν καν έλθει. Γιατί, μια κακή οικονομία μπορεί να επανέλθει με κόπους σε τροχιά ανάπτυξης. Μια κακή ή αρνητική κατάληξη χείριστων πολιτικών αποφάσεων επί εθνικών θεμάτων που άπτονται γεωγραφικών περιοχών δεν μπορεί να αναστραφεί παρά μόνο με συνθήκες που δεν έχουν να κάνουν με την φυσιολογική ειρηνική λειτουργία μιας χώρας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Το παρόν πολιτικό σκηνικό, παραβιάζει (συστηματικά και χωρίς τον φόβο της τιμωρίας) το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, «εξυπηρετώντας» συμφέροντα τα οποία είναι αντίθετα με την έννοια της ασφάλειας και της ακεραιότητας της Ελλάδας. Είτε για λόγους ιδεοληψίας, είτε για λόγους αδιαφορίας, είτε -ακόμη- για λόγους κομματικού και εκλογικού συμφέροντος, η παρούσα Βουλή και κυβέρνηση δεν εκπροσωπούν τον θεσμικό τους ρόλο, ενώ οι βουλευτές φαίνεται να παραβιάζουν τον λόγο ή τον όρκο που έδωσαν πριν την έναρξη του «εθνοσωτήριου» έργου τους. Και θα είναι οι ίδιοι -σχεδόν στο σύνολό τους- που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ζητήσουν την ψήφο των Ελλήνων για να συνεχίσουν το επαρκώς κατανοητό από όλους «έργο» τους, αναφερόμενοι με γενικόλογα σε μια Ελλάδα και στου Έλληνες. Το περιεχόμενο και ποιά θα είναι στην πραγματικότητα η Ελλάδα και ποιοί ακριβώς θα είναι οι Έλληνες δεν τους ενδιαφέρει…, αφού αρκούνται στο να αντιλαμβάνονται μόνο αριθμούς… Και η ευθύνη απόδειξης του αντιθέτου βρίσκεται στην δική τους πλευρά.

ΥΓ1: Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία χάνει σημαντικό γεωπολιτικό έδαφος, φίλους και συμμάχους*, τότε δικαίως μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναρωτηθεί: Γιατί τα κάνουν όλα αυτά οι πολιτικοί της Ελλάδας; Για να ικανοποιήσουν τους σχεδιασμούς, τις απαιτήσεις και τις βλέψεις μιας χώρας που μένει τραγικά μόνη και προβλέπεται λίαν συντόμως να βρεθεί αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της;

ΥΓ2: Από σεβασμό στους θεσμούς, αλλά και για λόγους που εξαναγκάζουν σε γεωγραφικό προσδιορισμό, οι αναφορές γίνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους Βουλευτές του.

ΥΓ3: Το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του Rodop Ruzgari είναι σαφές. Αφορά μια εκδήλωση σουνιτών-τουρκόψυχων που έγινε στο Μεγάλο Δέρειο στις 7/10/2017. Εκεί λοιπόν ανάμεσα στις ¨υψηλές¨ παρουσίες ήταν και ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς.
Στην ομιλία λοιπόν που έκανε εκεί, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε: «Αυτή η περιοχή για αιώνες ήταν τουρκική και αύριο θα παραμείνει ως τουρκική».
Η φράση αυτή παραπέμπει ευθέως στην φράση που φώναζε ο όχλος στην Τουρκία όταν έσπαζε τα μαγαζιά των Ελληνων το 1955.
Φώναζαν τότε «Kıbrıs Türktür, Türk kalacak». Δηλαδή «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».
Φαίνεται ότι το δήθεν αστείο του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο οποίος το 2016 είχε ευχηθεί δημόσια στον Τσαβούς «να γίνει ο Ντενκτάς της Θράκης», δεν ήταν και τόσο αστείο… άσχετα με το αν οι εξ Αθηνών (και με εντολές Βρυξελλών) κυβερνώντες λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε άλλη χώρα, χωρίς καμία ενσυναίσθηση περί των ευθυνών των αποφάσεών τους…

* Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip Gordon, σε συνέντευξη στην τουρκική εκπομπή του BBC και που δημοσιεύτηκε στις Financial Times, αναφερόμενος στην τελευταία μεγάλη κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο πως η Τουρκία δεν είναι πλέον ο παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά έχει γίνει ένα από τα προβληματικά κράτη της Μέσης Ανατολής και με αυτή την ιδιότητα θα αντιμετωπίζεται από τούδε και στο εξής από τις ΗΠΑ.

Πηγή Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Share this:

 

 

 

 

Με μία διαρροή πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ο Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε το άρθρο που προβλέπει την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου

Με μία διαρροή πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Μία απώλεια είχε η κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία, καθώς ο νέος αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 προβλέπει την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» σε όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και υπερψήφισε.

Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στα άρθρα 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο 34. «Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας:

Άρθρο 3 ναι: 148, όχι: 98, παρών: 12

Άρθρο 15 ναι: 149, όχι: 89, παρών: 20

Άρθρο 32 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 5

Άρθρο 34 ναι: 163, όχι: 74, παρών: 21

Άρθρο 36 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 5

Η τροπολογία 1177/119 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 6

NEWSBEAST.GR   3/8/2017

 

 

 

 

Άγρια κόντρα στη Βουλή για Καμμένο και Noor1

Άγρια κόντρα στη Βουλή για Καμμένο και Noor1

Σφοδρή αντιπαράθεση για ακόμα μία μέρα προκάλεσε στη Βουλή η υπόθεση Noor 1, όταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, κληθείς να απαντήσει για το γεγονός ότι δεν θα διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος για τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη για την εν λόγω υπόθεση ανέβασε τους  τόνους.

Έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ο κ. Σαντορινιός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι για όσα δεν είπατε. Δεν είπατε ότι η υπόθεση είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες που έφερε η ελληνική ακτοφυλακή, στέλεχος της οποίας είναι ο άνθρωπος που κατηγορείτε, δεν είπατε ότι  πρωτόδικα καταδικάστηκαν πρόσωπα γνωστά, φίλοι γνωστών μιντιαρχών, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε πληροφορία πρέπει να διερευνηθεί».Και πρόσθεσε: «μετά τις αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια στο κόμμα σας και όσα είπε ο Μαρτίνης για τους υπουργούς σας και όσα προκύπτουν για Παπαντωνίου, το μόνο που βρίσκεται να σχολιάσετε είναι γιατί δεν έγινε πειθαρχική έρευνα. Μάλλον είστε με αυτούς που θέλουν να κρύψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχετε πρόβλημα με το χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα και την άνοδο του δείκτη στο Χρηματιστήριο».
Όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας προκάλεσαν την έκρηξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος  χαρακτήρισε τον κ. Σαντορινιό θρασίμι. «Να πας στο βούρκο σου, θρασίμι! Αντί να απαντάς, μας κάνεις και υποδείξεις», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Αντιπαράθεση όμως είχε ο κ. Κεγκέρογλου και με τον Νίκο Παππά.  Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε στον κ. Κεγκέρογλου: «Όπως εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα ακόμα και όταν έρχονται αποφάσεις που τις θεωρούμε ανεξήγητες, όπως αυτή των τηλεοπτικών αδειών, έτσι κι εσείς να αναγνωρίσετε τι συμβαίνει στην οικονομία και στις νέες θέσεις εργασίας». «Εσείς είστε ο κανονικός υπουργός προπαγάνδας», του απάντησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τζανακόπουλος: Aντιπερισπασμός ΝΔ

«Η ΝΔ έχει επιλέξει, μετά τις 15 Ιουνίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της οικονομίας, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της καθημερινότητας, να προχωρήσει σε έναν πολιτικό αντιπερισπασμό φτιάχνοντας ένα θέμα εκ του μη όντως. Εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αντιπερισπασμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον realfm.

«Για όλα τα ζητήματα πραγματικής διαφθοράς, για όλα τα πραγματικά σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όλο το τελευταίο διάστημα, η ΝΔ δεν έχει να πει τίποτα κι αυτό στο οποίο βασίζει αυτή τη στιγμή την αντιπολιτευτική της τακτική είναι μία υπόθεση η οποία στην κυριολεξία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί σκάνδαλο, παρά μόνο αν τραβηχτούν τα γεγονότα από τα μαλλιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αρνείται και δεν θέλει να πέσει φως στην υπόθεση και ο υπουργός Αμυνας να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις είπε: «Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να σας πω εγώ αυτή τη στιγμή. Το πρώτο σχόλιό μου είναι ότι η ΝΔ έχει επιλέξει, μετά τις 15 Ιουνίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της οικονομίας, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο πεδίο της καθημερινότητας, να προχωρήσει σε έναν πολιτικό αντιπερισπασμό φτιάχνοντας ένα θέμα εκ του μη όντος. Εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αντιπερισπασμό».Στην επισήμανση γιατί κάνει λόγο για θέμα εκ του μη όντος από τη στιγμή που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός ότι συνομίλησε με τον ισοβίτη ο υπουργός ανέφερε: «Και; Γι’ αυτό πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή; Νομίζω ότι ο υπουργός έχει απαντήσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Αυτό το οποίο έκανε ο υπουργός ήταν ότι όταν του ζήτησε ένα πολίτης, διότι πολίτης είναι, την στήριξή του διότι φοβόταν –φοβόταν για τη ζωή του ο άνθρωπος αυτός, έτσι τουλάχιστον ισχυριζόταν- ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Και τόνισε: «Δεν ήταν ο κ. Καμμένος αυτός ο οποίος επιδίωξε να έρθει σε επαφή με τον κ. Γιαννουσάκη. Ο κ. Γιαννουσάκης επιδίωξε να έρθει σε επαφή με τον κ. Καμμένο». Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη γι’ αυτές τις επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, από κει και πέρα, έκανε αυτό που το θεσμικό του καθήκον του επιβάλλει. Δηλαδή, ενημέρωσε την εισαγγελία».

Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η ΝΔ επιμένει στο να φέρνει στο προσκήνιο και να βάζει ως κύριο θέμα στη δημόσια συζήτηση όλη αυτή την υπόθεση και η απάντησή μου είναι σαφής και συγκεκριμένη: Η ΝΔ το επιλέγει αυτό ως αντιπερισπασμό. Για όλα τα ζητήματα πραγματικής διαφθοράς, για όλα τα πραγματικά σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όλο το τελευταίο διάστημα, η ΝΔ δεν έχει να πει τίποτα κι αυτό στο οποίο βασίζει αυτή τη στιγμή την αντιπολιτευτική της τακτική είναι μία υπόθεση η οποία στην κυριολεξία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί σκάνδαλο, παρά μόνο αν τραβηχτούν τα γεγονότα από τα μαλλιά. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι της ΝΔ. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθεί το κοινοβούλιο από το να ασχολείται με τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη».

 

 

 

 

 

Τετάρτη 05/07/2017 - 11:58

Δείτε ζωντανά στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου (Live)

Δείτε ζωντανά στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Παρακολουθήστε

σε απευθείας σύνδεση με τη

Βουλή τη συζήτηση στην

Ολομέλεια για το πόρισμα της

Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για το ενδεχόμενο ευθυνών του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα

Πέντε τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης και αφορούν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, την Παρασκευή στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στον τρόπο που νομοθετεί» η κυβέρνηση και ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι και τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν επίσης αρνητικά.

Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο, τις αλλαγές στο εργασιακό, στις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου, στη χρηματοδότηση κομμάτων και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των συντάξεων, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», αναφέρεται ότι «μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). «Από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ».

Την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την υπόψη τροπολογία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 1. Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.
 2. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
 3. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς κα κάθε άλλο συναφές θέμα.

Για τα εργασιακά αναφέρεται στην τροπολογία ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):

 1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και
 2. Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Δύο ακόμη τροπολογίες αφορούν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

NEWSBEAST.GR  21:17 08/06/2017

 


Η Βουλή παραπέμπει τον Παπαντωνίου στην Δικαιοσύνη! Τι βρέθηκε

Χτύπημα - σοκ από τον Εισαγγελέα Πεπόνη: Το όνομα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου περιλαμβάνεται στην λίστα Λανγκάρντ!Κόλαφος για τον Γιάννο Παπαντωνίου φαίνεται ότι είναι τα στοιχεία που διαθέτει η Βουλή με αποτέλεσμα ο υπουργός του Σημίτη και «προστατευόμενος» σήμερα της ΝΔ του Μητσοτάκη να στέλνεται στη Δικαιοσύνη. Η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής συνεδριάζει αύριο και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του avantipopolo.gr, η απόφαση θα είναι η παραπομπή του στον φυσικό του δικαστή δηλαδή την Δικαιοσύνη για ξέπλυμα.

Τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της Προκαταρκτικής είναι αποκαλυπτικά – και ακόμη δεν έχουν έρθει τα στοιχεία από την Ελβετία για τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς και για το ασφαλιστήριο του Παπαντωνίου. Η Προκαταρκτική Επιτροπή αναμένεται αύριο να αποφασίσει την σύνταξη παραπεμπτικού πορίσματος.

Επισημαίνεται ότι η Προκαταρκτική έχει στα χέρια της τα στοιχεία που περιλαμβάνονται

-στην από 29.10.2013 πληροφοριακή έκθεση ελέγχου εισοδήματος, η οποία διενεργήθηκε από τους υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε. Στέλιο Παπαδάκη και Γιάννη Ιωαννίδη με ελεγχόμενους τους Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

-την από 23.1.2013 έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών.

-στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Γ. Παπαντωνίου από το 2000 έως το 2008 )(ημερομηνίες κατάθεσης: 27.4.2000, 18.5.2001, 31.5.2002, 2.7.2003, 17.4.2004, 27.6.2005, 28.6.2006, 29.6.2007, 26.6.2008).

-έγγραφο του προέδρου της Επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής Θανάση Νάκου με αριθμ. πρωτ. 5481/11.2.2013.

Από την αντιπαραβολή που έγινε στα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση προκύπτει ότι τα εισοδήματα του Γ. Παπαντωνίου δεν καλύπτουν την αύξηση της περιουσίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκαν μη δικαιολογημένες αγορές που έγιναν από το 1998 και μετά. Μία από αυτές είναι η αγορά οικοπέδου στην Κηφισιά στο οποίο κατασκευάσθηκε οικία 550 τ.μ. Για να δικαιολογήσει την αγορά ο Γ. Παπαντωνίου παρουσίασε ένα δάνειο που πληρώθηκε σχεδόν αμέσως (γεγονός που εγείρει υποψίες ότι τα λεφτά υπήρχαν) την πώληση περιουσίας στην Κηφισιά και τις φορολογικές δηλώσεις του. Όμως αυτά δεν επαρκούν.

Σημειώνεται ότι προβληματικά είναι

-οι αγορές δύο ΙΧ και του ακινήτου στη Σύρο.

-το 1,3 εκατ. ευρώ στη λίστα Λαγκάρντ που είναι μετά την αποχώρησή του από το ΥΕΘΑ.

avantipopolo.gr  Posted by netakias.com στο Ιουνίου 1, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

 

ΒΟΥΛΗ

Πέρασε το μνημόνιο με 153 ψήφους

- Τσίπρας σε Μητσοτάκη:

Χωρίς ΔΝΤ και χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Πέρασε το μνημόνιο με 153 ψήφους - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Χωρίς ΔΝΤ και χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, πέρασε το πολυνομοσχέδιο με την ψήφο 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σε σύνολο 281 παρόντων (απουσίαζαν 19) όχι στο νέο μνημόνιο είπαν 128 βουλευτές.

Μόνη διαφοροποίηση το παρών της Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε άρθρο για τις απολύσεις εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν πάρουμε το χρέος, τότε τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμοστούν, το είπα και σε Λαγκάρντ, το είπα και σε Μέρκελ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο ως κρίσιμο βήμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την επιτροπεία και ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ υπεραμύνθηκε της εφαρμογής των αντιμέτρων.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «δεν έφερε τίποτα καινούργιο στα επιχειρήματα που εδω και καιρό αναπαράγει παρά την υπεροπλία που έχει στα συστημικά μέσα επικοινωνίας». «Η υπεροπλία αυτή δεν αρκεί γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Θέλει και μυαλό και ψυχή η πολιτική» σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Χασατε την ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα σήμερα».

Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρνει, όχι γιατι δεν το έχει όπως θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Είστε ως ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ». «Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός» είπε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».

«Αέρας κοπανιστός» τα αντίμετρα

Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.΄Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός».

Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.

Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειροτερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κουίζ δημοτικού

«Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο:Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκαστε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 


Ψηφίζονται το βράδυ της Πέμπτης τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές

Ψηφίζονται το βράδυ της Πέμπτης τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Στην Ολομέλεια εισάγεται, σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Πριν από την ψηφοφορία επί των άρθρων, ο Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών (άρθρο 71) και το άρθρο 70 (το άρθρο με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

Κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών και για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς

Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε χθες το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αναφορά που γίνεται πλέον στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ΄ αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές

Αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Δευτέρα και την Τρίτη, 15 και 16 Μαϊου, με την διαδικασία του επείγοντος και αφού ολοκληρωθεί η συζήτησή του, εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

NEWSBEAST.GR  13/5/2017

 

 

 

 

Αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα της συμφωνίας

Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της Δευτέρας

Αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα της συμφωνίας

Αύριο, Σάββατο 13 Μαϊου, το μεσημέρι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν σήμερα τα κόμματα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο προγραμματισμός της συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», έχει, ήδη, ανακοινωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και σύμφωνα με αυτόν το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές Δευτέρα και Τρίτη, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη συζητείται στην Ολομέλεια.

Οι τέσσερις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση το μεσημέρι της Δευτέρας, 15 Μαϊου, για την έναρξη της συζήτησης.

NEWSBEAST.GR  12/5/2017

 

 

 

Καίγεται το σενάριο των 180 βουλευτών και επανέρχεται η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Ο προβληματισμός αυξάνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική διαχείριση των μέτρων

Καίγεται το σενάριο των 180 βουλευτών και επανέρχεται η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

«Κάηκε» στο σενάριο σενάριο των 180 βουλευτών για την ψήφιση του επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές.

Ο προβληματισμός αυξάνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική διαχείριση των μέτρων που θα φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το σενάριο των πρόωρων εκλογών επανέρχεται.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης ευρείας πλειοψηφίας όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν τα όποια επιπλέον μέτρα από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση».

Ο υπουργός διεμήνυσε σε όλους τους τόνους μεν, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη, αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις έσπευσαν να τοποθετηθούν. Ενώ όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες λίγο αργότερα, «πρόκειται για θέματα που τα έχουμε συζητήσει», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως οι ίδιοι δεν αιφνιδιάστηκαν.

Στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης φαίνεται να ενισχύεται και το μέτωπο εκείνων που δεν βλέπουν αρνητικά ως επιλογή την προσφυγή στις κάλπες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Σκουρλέτη, είπε μεν ότι δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για πλειοψηφία μεγαλύτερη της κυβερνητικής των 153 βουλευτών, ωστόσο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να υπερβεί τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσει».

«Ο κ. Σκουρλέτης αυτό το οποίο είπε αφορούσε ένα πολιτικό κάλεσμα δεν έθεσε καμιά νομική ή θεσμική προϋπόθεση για την ισχύ των μέτρων. Είπε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που προσδοκούσε ή -θα έλεγα εγώ-ήλπιζε, διότι ήλπιζε να έχουμε μια κακή συμφωνία έτσι ώστε να πανηγυρίσει πάνω στα συντρίμμια, έτσι όπως θεωρούσε ότι θα κάνει πριν κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Επειδή η συμφωνία θα είναι καλύτερη από αυτή που ήλπιζε η Ν.Δ. ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί από το σύνολο. Και, επίσης, το έθεσε ως ένα ζήτημα δημοκρατικής ευαισθησία» ανέφερε.

Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα και από τα υπόλοιπα κόμματα οι αντιδράσεις στο προσκλητήριο Σκουρλέτη ήταν κάθε άλλο παρά θετικές. «Μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κόλασης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ από την ηγεσία του κόμματος παρέπεμπαν σε ανακοίνωσή τους της περασμένης Παρασκευής, με την οποία ξεκαθάριζαν ότι «δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε ότι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να διαπραγματευθεί, τώρα ας ψηφίσει μόνη της και τα μέτρα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν τα μέτρα έρθουν ένα ένα, θα μελετηθούν και θα ψηφιστούν ανάλογα, αλλά «αν τα φέρουν όλα μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ψηφίσουμε».

newsbeast.gr  1432017

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Τι ορίζει το άρθρο 110 και ποιες διατάξεις δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Τα βήματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιγράφει το άρθρο 110 και ορίζει ποιες είναι οι διατάξεις που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

Η ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον πενήντα βουλευτών (ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή το φθινόπωρο), με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της, σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους, τουλάχιστον έναν μήνα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Όπως ειδικότερα ορίζει το άρθρο 110 του Συντάγματος:

 1. Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26.
 2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
 3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
 4. Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.
 5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.
 6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

Οι διατάξεις που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση είναι εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και οι διατάξεις:

Άρθρο 2: (Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας)

1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Άρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)

1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

4. Mόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.

7. Tίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.

Άρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)

1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.

Άρθρο 13: (Θρησκευτική Ελευθερία)

1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

Άρθρο 26: (Διάκριση των εξουσιών)

1. H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Bουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

3. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια• οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού.

newsbeast.gr  7/3/2017

 

 

 

 

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» το άρθρο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας

Όχι από Χρυσή Αυγή, «παρών» από ΝΔ και Ένωση Κεντρώων - Πυρά Φίλη για τους «ρασοφόρους που εκπροσωπούν τον μεσαίωνα»

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» το άρθρο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Το άρθρο 29 του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» αναφορικά με τη διαδικασία κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο αλλοδαπό λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, σύμφωνα με τις λοιπές οριζόμενες προϋποθέσεις, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία του άρθρου 29 ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ ψήφισαν «υπέρ». «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Στην ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπήθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παπαχριστόπουλο και απουσίασε ο εισηγητής Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Παράλληλα, πυρά για τους «ρασοφόρους που εκπροσωπούν τον μεσαίωνα», για τις «αντιδραστικές δυνάμεις που εμποδίζουν προοδευτικές αλλαγές» και εκείνους που επιδιώκουν να ακυρώσουν τον σημαντικό ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης και υπονομεύουν την αποστολή της, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια.

«Εμείς έχουμε την περηφάνια και πολιτική επιλογή να επαναλάβουμε ότι "ναι" είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Το άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Η καταληκτική φράση είναι και προσταγή: τη διάπλαση των πολιτών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Λέει το Σύνταγμα για την εκπαίδευση ότι πρέπει να προχωρήσει τον ανταγωνισμό; Ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση; Ότι πρέπει να προωθήσουμε την θρησκοληψία; Τον εθνικισμό; Τη ξενοφοβία; Την αρχαιοπληξία; Όχι, τίποτε απ' όλα αυτά. Αυτά που λέει και ερμηνεύει είναι η διάπλαση των πολιτών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Και είναι κρίμα όταν μερικοί επιχειρούν επιλεκτική αναφορά στο άρθρο του συντάγματος μόνο στο εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και συρρικνώνουν και αλλοιώνουν και συκοφαντούν την έννοια της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι αριστερό ιδεολογικό πρόσημο στο οποίο αναφερόμαστε. Είναι ένα πρόσημο μιας παιδείας ποιότητας και ισότητας. Σε συνθήκες δύσκολων δημοσιονομικών καταναγκασμών είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να προωθούμε κάθε λέξη του Συντάγματος για την Παιδεία, πρώτα να αναβαθμίζουμε με έργα το δημόσιο σχολείο το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού το απαξίωσαν, με απολύσεις και με μια δυσφήμιση σε οτιδήποτε συνολικά είναι δημόσιο».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε παρά την πολιτική των μνημονίων να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο από την πρώτη ημέρα με όλους τους εκπαιδευτικούς, με τα βιβλία και όλες τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες.

«Η συνείδηση ότι ενισχύεται το δημόσιο σχολείο, δεν είναι τυχαίο ότι εντυπώνεται και στις έρευνες κοινής γνώμης», είπε και πρόσθεσε ότι το 2015 και 2016 μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πολλά μπρος-πίσω, η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης στη συνείδηση των πολιτών και, όπως σημείωσε, «αυτή τη μάχη που είναι μάχη ουσίας και δημοκρατίας, αυτή τη μάχη, είμαστε υποχρεωμένοι να τη δώσουμε απέναντι στις σειρήνες που μας λένε ότι το δημόσιο σχολείο καταρρέει και πρέπει να γίνουν όλα ιδιωτικά, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν τα κουπόνια στην εκπαίδευση, απέναντι σε αυτούς που έδωσαν υστερική μάχη εναντίον του νομοσχεδίου για την εποπτεία του κράτους στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή λέγοντας ότι ενώ «ήταν μια ξεχασμένη στο μισοσκόταδο της εκπαίδευσης υπηρεσία που αφορούσε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, παρά τις δυσκολίες μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας», και για πρώτη φορά υλοποιούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών ειδικών σχολείων με μαθητές γενικής εκπαίδευσης και σπάνε τα γκέτο.

Για τη θεματική εβδομάδα, ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι ενώ δυστυχώς έχει προγραμματιστεί με μεγάλη επιμέλεια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να συζητηθούν στο σχολείο ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και οι οικογένειες είναι αμήχανες μπροστά σε αυτά, δηλαδή τη διατροφή, τους εθισμούς και το θέμα της σεξουαλικής ενημέρωσης, μεγάλα προβλήματα που η ελληνική οικογένεια στέκει αμήχανη, σημειώθηκαν αντιδράσεις.

«Ακούσαμε αντιδράσεις. Μερικές από διάφορους ρασοφόρους που εκπροσωπούν το μεσαιωνικό κλίμα στη χώρα τις περιμέναμε. Από άλλους όμως που γράψανε άρθρα δεν το περιμέναμε, όπως για παράδειγμα στο Ριζοσπάστη. Τόσο επίμονο είναι το μέτωπο του κοινωνικού συντηρητισμού, των αντιδραστικών αντιλήψεων μέσα στην κοινωνία. Η ΟΛΜΕ είπε όχι γιατί δεν είμαστε έτοιμοι. Θολά πράγματα. Εμείς ξέραμε τους δασκάλους πρωτοπόρους σε αυτά τα πράγματα», είπε ο Νίκος Φίλης.

newsbeast.gr  9/2/2017

 

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Live: Συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Live: Συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕΜαραθώνια αναμένεται η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στην Ολομέλεια.

Στη συνεδρίαση, που γίνεται με τη διαδικασία γενικευμένης συζήτησης, μπορεί να λάβουν το λόγο, εκτός από τους εισηγητές των κομμάτων, και οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, βουλευτές και υπουργοί. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής, από τους υπουργούς αναμένεται να πάρουν το λόγο οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Στ. Κοντονής, Δ. Παπαγγελόπουλος και Σ. Φάμελλος. Η διαδικασία δεν προβλέπει ψηφοφορία και η ολοκλήρωση της συζήτησης τοποθετήθηκε από τον κ. Βούτση κοντά στα μεσάνυχτα, εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι των ομιλιών.

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 1/2 13:38

 

 

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με «εκρηκτικό μείγμα» στη Βουλή

«Όλα στο φως» λένε κυβερνητικοί κύκλοι - Θέμα αξιοπιστίας Τσακαλώτου θα θέσει η ΝΔ

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με «εκρηκτικό μείγμα» στη Βουλή

Το πόρισμα ή μάλλον καλύτερα τα πορίσματα που έβγαλε το κάθε κόμμα και η κυβέρνηση στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ σε συνδυασμό με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής και την επανεμφάνιση της συζήτησης για Grexit, έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα που ο χαρακτηρισμός «εκρηκτικός» είναι μάλλον επιεικής.

Αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα θα τεθεί στο τραπέζι στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα διεξαχθεί το μεσημέρι στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr, η κυβέρνηση θα πάει στην Βουλή με το σύνθημα «όλα στο φως» και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει κατευθείαν από το αεροδρόμιο όπου θα φτάσει επιστρέφοντας από την Σερβία, στη Βουλή, εξαπολύοντας μια σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πλήξει την ΝΔ μέσα από την στάση που κρατάει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης την στιγμή που η χώρα δέχεται επίθεση από τους σκληρούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής λέγοντας ότι «δεν ήταν σαν αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έγιναν έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος» και προέκυψαν στοιχεία που αποτελούν «ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων».

Το σίγουρο είναι επίσης πως η κυβερνητική πλευρά θα προσπαθήσει να αποδομήσει όλα τα πεπραγμένα και τις εξαγγελίες της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Από την πλευρά της η ΝΔ και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην συζήτηση με τον αέρα των 14 μονάδων διαφοράς που του δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η ΝΔ θα εστιάσει σε όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών και κυρίως τα θέματα που αφορούν στην διαπραγμάτευση.

Το αρχηγείο της Πειραιώς έχει αποφασίσει να μην εστιάσει στο πόρισμα της εξεταστικής παρά τα όσα σχόλια μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο και να επιχειρήσει να επικεντρώσει στα θέματα της αξιολόγησης. Ειδική μνεία θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες και στις δηλώσεις Ξυδάκη και τα περί δραχμής ενώ θα ζητηθεί και πάλι η προσφυγή στις κάλπες, ειδικά αν η κυβέρνηση χάσει το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα προσπαθήσει να θέσει και θέμα αξιοπιστίας υπουργών όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο επικεφαλής της ΝΔ θα εστιάσει στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς στην οποία παραδέχεται ότι μόνο το 30% των προαπαιτουμένων έχει ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση κάτι που χθες το βράδυ παραδέχτηκε με non paper και το Μέγαρο Μαξίμου.

newsbeast.gr   1/2/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided