Σάββατο, Μάιος 25, 2019

Κοντονής

 

 

 

 

 

 

 

Οι μολότοφ και σκοτώνουν και έχουν σκοτώσει

 

 

 

 

 

 

Κοντονής: Οι μολότοφ και σκοτώνουν και έχουν σκοτώσει

O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για τις υπό συζήτηση αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σημειώνοντας πως η τροποποίηση της διάταξης για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα επηρεάσει την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Διαφώνησε με τη δήλωση Κυρίτση περί μολότοφ και τάχθηκε υπέρ του Κώστα Βαρώτσου στην υπόθεση με τον "Δρομέα".

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής συνέδεσε ο Σταύρος Κοντονής τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Όπως είπε στον News 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, η έκβαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή θα επηρεαστεί εάν αλλάξει ο νόμος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και μειωθούν οι ποινές.

Μίλησε για προβληματικές διατάξεις που δεν έπρεπε να τεθούν σε διαβούλευση χωρίς να έχει γίνει επεξεργασία πρώτα από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ο κ. Κοντονής διαφώνησε επίσης με τη δήλωση Κυρίτση περί μολότοφ, ενώ τάχθηκε υπέρ του Κώστα Βαρώτσου στην υπόθεση με τον Δρομέα.

"Αδύνατο να τα έχει βγάλει απο το κεφάλι του ο Βαρώτσος" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τη σύγκλιση του προοδευτικού πόλου, σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη κεντρο-δεξιά.

news247 14 Μαρτίου 2019 11:12

 

 

 

Κοντονής: Τον Μάιο ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής EUROKINISSI

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τη προστασία των τούρκων αξιωματικών, ενώ, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 αναφέρθηκε στην υπόθεση Δημάκη, και την επίθεση Πολάκη κατά του ΣτΕ

Το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται μέσα στον Μάιο και τότε θα αφεθούν ελεύθεροι τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την φύλαξή τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποιον, όπως συνέβη με τις απαγωγές των φερόμενων ως στελέχη του δικτύου Γκιουλέν στο Κόσοβο, προσθέτοντας ότι ανησυχούν αυτοί "οι οποίοι παρέδωσαν τον Οτσαλάν".

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη για τους προς έκδοση καταδικασθέντες, είπε ότι δεν παρατείνεται η κράτηση πέρα από το 18μηνο, αλλά δεν δίνονται οι γνωστές ολιγοήμερες άδειες σε καταδικασθέντες από ελληνικό ποινικό δικαστήριο, εάν έχει ζητηθεί και αποφασιστεί η έκδοσή τους.

Στην υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, που έχει καταδικαστεί για ένοπλες ληστείες, λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται το υπουργείο στο θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο σωφρονιστικός κώδικας, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι υπέβαλε αίτηση θεραπείας στο συμβούλιο φυλακής για απόφαση που είχε λάβει το συμβούλιο σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ και την ανάρτηση Πολάκη στο Facbook ότι "'Εξεστέλιωσε το ΣτΕ... στο τέλος θα βγαλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση" ο κ. Κοντονής είπε ότι ο κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις.

news247 16 Απριλίου 2018 10:53

 

 

 

 

10.12.17

Καταπέλτης ο Κοντονής για «πόθεν έσχες» διακαστικών και καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης

Καταπέλτης ο Κοντονής για «πόθεν έσχες» διακαστικών και καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στη 33η τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πρόβλημα το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του «πόθεν έσχες», ενώ νωρίτερα ο υπουργός έκανε λόγο για καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, υπονοώντας την καθυστέρηση της έκδοσης του βουλεύματος με εμπλεκόμενο τον Ευάγγελο Μαρινάκη.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, σήκωσε τους τόνους και κατήγγειλε από το βήμα της συνέλευσης τον υπουργό Δικαιοσύνης για ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη».
Αντιπαράθεση υπήρξε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα, όταν ο υπουργός έκανε λόγο για καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, υπονοώντας την καθυστέρηση της έκδοσης του βουλεύματος με εμπλεκόμενο τον Ευάγγελο Μαρινάκη.
Ο κ. Ασπρογέρακας ισχυρίστηκε ότι «Δεν υπήρξε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως…Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και μειοψηφία. Υπήρξε και η άλλη άποψη».
Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε: «Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για τους δικαστικούς. Δεν είπε η κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων, ούτε είπαμε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι μακριά από την κυβέρνηση».
tribune.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 10.12.17

 

 

 

«Απόλυτη η προστασία της πρώτης κατοικίας»

«Σε αντίθεση με όσα σκοπίμως διακινούνται ως υποτιθέμενα γεγονότα, η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ή πρόκειται να ενταχτούν είναι απόλυτη και διασφαλισμένη και θα παραμένει σε ένα καθεστώς πλήρους προστασίας έως την 31/12/2018». Αυτό τόνισε μιλώντας απόψε στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κέρκυρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Η κυβέρνηση, τόνισε, «παρότι κληρονόμησε ένα ανοχύρωτο θεσμικό περιβάλλον, εισήγαγε μια δέσμη μέτρων που διασφαλίζουν επαρκώς το δικαίωμα της κατοικίας».

Συνεχίζοντας ο κ. Κοντονής απέδωσε ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με τις ανεπαρκείς στρατηγικές τους στο πολιτικό επίπεδο δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, να δημιουργηθούν στην Ελλάδα οι συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα, ενώ οι χειρισμοί των κυβερνήσεων του 2009-2015 «οδήγησαν σε δυσθεώρητη πτώση του ΑΕΠ κατά 25%, εκτόξευση της ανεργίας, αποανάπτυξη, μαρασμό των υποδομών, φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, λιτότητα και διεύρυνση της ταξικής ανισότητας, απορρύθμιση και αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Αυτή ήταν η προσφορά του ΠΑΣΟΚ και της Δεξιάς στη χώρα, που κατά τα άλλα, κόπτονται σήμερα για την ανάπτυξη».

«Το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που ακολουθήσαμε από το 2015 και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, οδήγησε τη χώρα σε μια σταδιακή ανάκαμψη των δεικτών, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη του 2016 και του 2017, η μικρή αλλά υπαρκτή μείωση της ανεργίας, η πτώση των spreads των ομολόγων, οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο τουρισμός που σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ, η προστασία των αδυνάμων με θεσμικές λύσεις και οικονομικές παρεμβάσεις, η στήριξη και η αποκατάσταση της υγείας και της παιδείας προς όφελος των πολλών, συγκροτούν την κοινή συνισταμένη: η χώρα ανακάμπτει, στέκεται ξανά στα πόδια της», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε πως «η κυβέρνηση με πολύ κόπο, σε ένα δύσκολο και πολλαπλά ναρκοθετημένο περιβάλλον, κατορθώνει την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς να αφήνει πίσω συντρίμμια και καμένη γη».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «αναγκαία» τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική γιατί, όπως είπε, «η προηγούμενη απέτυχε. Απέτυχε να προστατέψει τους αδύναμους, να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, να στηρίξει την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Απέτυχε, επίσης, να προστατέψει το περιβάλλον, καθώς υπέταξε τα πάντα στη λογική του κέρδους, στις στοχεύσεις ενός αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, σε ένα σύστημα διαφθοράς που κατέστρεψε την οικονομία και συνολικά άφησε πίσω ερείπια».Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 5, 2017

Διαδώστε το!

 

 

Μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»

Απέσυρε ο Κοντονής την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Xρήστος Μπόκας19/09/201722:4219/09/201722:57
Απέσυρε ο Κοντονής την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά - Οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, ωστόσο, είχαν ήδη διαφωνήσει και του είχαν ζητήσει να την αποσύρει - Και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, δεν επρόκειτο να την στηρίξει - Η αντιπολίτευση είχε διαμηνύσει ότι «δεν ξαναβάζει πλάτη, αν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη»

Σε απόσυρση της τροπολογίας που άνοιγε τον δρόμο για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» υποχρεώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, την ξεκάθαρη στάση των ΑΝΕΛ ότι θα την καταψήφιζαν, αλλά και την διαφωνία που φαίνεται να εξέφρασαν για το περιεχόμενό της ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να προσδώσει «ηρωική» διάσταση στην απόσυρση των ρυθμίσεων, ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, όσοι επέκριναν την διάταξη, «προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα».
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε ως «καραγκιοζιλίκια» την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξε σοβαρότητα, ψηφίζοντας νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά, με τα οποία συμφωνούσε!

«Έχουν βάση οι γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες (σ.σ. ΧΑ) ότι με αυτό τον τρόπο επιβάλλουμε αναγνώριση τουρκικών συλλόγων; Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Επομένως, εγκαθιδρύεται δικαίωμα επανεξετάσεως χωρίς τίποτε άλλο. Τα δικαστήριά μας θα αποφασίσουν χωρίς τίποτε άλλο. Όλες αυτές οι ερμηνείες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και την πατρίδα. Ανοίγετε εσείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη» είπε ο κ. Κοντονής.

Και προσέθεσε: «Γι' αυτό και οι νεοναζί έλεγαν αυτά που έλεγαν. Σε αυτό το φασιστικό παραλήρημα ποιος απαντά; Η κυβέρνηση απαντά. Προς όλους λέει η κυβέρνηση πως το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις, τις οποίες η χώρες τις κάνει σημαία. Με αυτές τις αποφάσεις που κατά συνθήκη μπορεί να μην βολεύουν την Ελλάδα τι θα κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα το ’68 που αποβλήθηκε; Λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της να σέβεται ότι πρέπει να μετέχει στα όργανα και να σέβεται τις αποφάσεις τους και να δίνει δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες επανεξέτασης της υπόθεσης όταν πετυχαίνουν θετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Πού είναι όλα αυτά για τα τουρκικά σωματεία;».

Προκειμένου, δε, να υποστηρίξει την απόσυρση των διατάξεων, είπε: «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη. Επαναλαμβάνω. Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στην χώρα. Ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου να δοθεί χρόνος μίας εβδομάδας-δέκα ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν, δεν θα τις απέσυρα».

Σε άλλο σημείο, δε, και προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία, είπε: «Προ 2,5 ετών είχαμε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούσαν τα κόμματα που την στήριζαν σε όλα τα νομοσχέδια;».

Και συνέχισε «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφερε ο κ. Ρουπακιώτης νομοσχέδιο για ναρκωτικά, εμείς το στηρίξαμε. Δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που εσείς κάνετε σήμερα. Τι είστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή λέτε "συμφωνούμε με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά δεν τα ψηφίζουμε, για να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα". Εμείς τότε τα υπερψηφίσαμε όσα συμφωνούσαμε. Όπου εμείς συμφωνούσαμε με κάτι καλό, το ψηφίζαμε».

Υπενθυμίζεται ότι την επίμαχη τροπολογία έφερε στο φως την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα».

Όσο και αν προσπάθησε, δε, να πείσει περί του αντιθέτου, ο κ. Κοντονής αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη, καθώς τόσο οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ του ζήτησαν να το κάνει, δια του ειδικού αγορητή τους, Θανάση Παπαχριστόπουλου, όσο και γιατί η αντιπολίτευση απειλούσε να καταψηφίσει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξαναβάζει πλάτη, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη» -εάν, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν εμφανίζονται να συμπλέουν στην ψήφιση νομοσχεδίων.

Η τροπολογία φέρεται επίσης να είχε προκαλέσει την αντίδραση της βουλευτή Β' Πειραιά του κυβερνώντος κόμματος, Νίνας Κασιμάτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούσε και δεν επρόκειτο να στηρίξει τη ρύθμιση.

Η νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή για την απόσυρση της τροπολογίας

Κοντονής: Υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών

«Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός πρόσληψης 4.000 δικαστικών υπαλλήλων»

Κοντονής: Υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας είχε σήμερα, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης του στην Ηλεία, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Πύργου κ. Δήμητρης Δημητρολόπουλος, ενώπιον αρκετών συναδέλφων του, αφού προσφώνησε τον Υπουργό και συνάδελφο του κ. Κοντονή, του έθεσε το σημαντικό θέμα, της 20μηνης αναστολής λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Πύργου και της αναστολής λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι σοβαρό, με διαστάσεις που ξεπερνούν αυτές που έκ πρώτης όξεως φαίνονται ως προφανείς και αυτονόητες, διότι δεν είναι μόνο η ανασφάλεια που δημιουργείται στις συναλλαγές -διότι δεν μπορούν να καταχυρωθούν πράξεις, που γίνονται για μεταβίβαση ακινήτων ή να διασφαλισθούν εμπράγματα δικαιώματα- δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τίθεται θέμα ασφάλειας των βιβλίων που φυλάσσονται επί δεκαετίες στα γραφεία. Είναι ότι μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες δεν μπορούν να εξελιχθούν κατά τρόπο ομαλό, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Ακόμα ο κ. Δημητρουλόπουλος, έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης το πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πρωτοδικείο Πύργου τονίζοντας τα πολλά οικοδομικά θέματα που έχει το κτίριο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου έθεσε στον Υπουργό το θέμα του Ειδικού Καταστήματος Προσωρινής Κράτησης Νέων στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, δηλώνοντας ότι «έγιναν οι απαλλοτριώσεις στο οικόπεδο και δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, προκειμένου να εξαφαλισθεί η οδική σύνδεση και υπήρξε μια αρχική θεμελίωση. Αλλά μετά το έργο εγκαταλήφθηκε. Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Κοντονής, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, θέλησε να ξεκινήσει την ομιλία του, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Ηδη στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, υπήρχαν σημαντικές διατάξεις, οι οποίες τροποποιούν τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και επιταχύνουν τις διαδικασίες ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, διαδικασίες οι οποίες ήταν απολύτως προβληματικές» επεσήμανε ο κ. Κοντονής, ο οποίος στην συνέχεια της ομιλίας έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το θέμα των παραβόλων και τόνισε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συμπολιτών μας που έχουν οικονομικό πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όσο αφορά στα δικαστικά ένσημα και τα παράβολα».

Ο κ. Κοντονής, στην συνέχεια αναφέρθηκε στη μη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας, επησημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό «σηματοδότησε μία εκτεταμένη ανασφάλεια Δικαίου και συναλλάγων, αλλά ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, πήρε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και είχε συνταχθεί νομοσχέδιο από τον κ. Παρασκευόπουλου, το οποίο επέλυε το σύνολο των προβλήματων των υποθηκοφυλακείων. Αλλά προέκυξε πρόβλημα με τους θεσμούς που ζήτησαν μια συνολική ρύθμιση υποθηκοφυλακείων και κτιματολογικών γραφείων. Είχαμε καθυστερήσεις επί του θέματος, διότι οι προτάσεις που δεχτήκαμε ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, στο οποίο δεν θα προϊστατο υποχρεωτικά νομικός. Η άποψη μας είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα διευθύνεται από νομικό. Θέλω να σας υποσχεθώ ότι μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης, οι διαδικασίες που προβλέπονται στο νομοθετικό κείμενο θα γίνουν άμεσα».

Όσον αφορά στα θέματα των κτιριακών υποδομών, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για «μια μόνιμη πληγή» και δήλωσε ότι «τα κτίρια πάρα πολλών ειρηνοδικείων της χώρας καταρρέουν και το γεγονός ότι η ΘΕΜΗΣ Κατασκευαστική συγχωνεύθηκε με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η νέα εταιρεία υπάγεται σε άλλο υπουργείο και όχι σε αυτό της Δικαιοσύνης».

Σημαντική αναφορά στη στελέχωση των Δικαστηρίων έκανε κατά την διάρκεια της ομιλίας τους, κ. Κοντονής, δηλώνοντας ότι «ήδη έχουν διοριστεί αρκετοί υπάλληλοι, στα Ειρηνοδικεία της χώρας και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός πρόσληψης 4.000 δικαστικών υπαλλήλων». Επίσης, τόνισε ότι «βάλαμε μια τελεία στη διαδικασία αποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών και πλέον βλέπουμε τη στελέχωση τους και με δικαστικούς υπαλλήλους και με δικαστικους λειτουργούς».

newsbeast.gr  11/2/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided