Τετάρτη, Μάρτιος 21, 2018

EΛΛΑΔΑ 8ος

 

 

 

 

 

 

 

ΣΜΥΡΝΗ,ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922. ΒΙΑΖΟΥΝ,ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ,ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ

 

 

 

 

 

 

 

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

ΣΜΥΡΝΗ,ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922. ΒΙΑΖΟΥΝ,ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ,ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ

Ξημερώνοντας η Δευτέρα, στη Σμύρνη και τα περίχωρα υπήρχαν παντού τα ίχνη της βίας που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη ημέρα.
Στα προάστια της πόλης και την αρμένικη συνοικία η καταστροφή ήταν
απερίγραπτη.
Σπίτια και επαύλεις, καταστήματα, εργοστάσια, σχολεία και νεκροταφεία είχαν λεηλατηθεί, πτώματα παρέμεναν σε κοινή θέα, γυναίκες και κορίτσια, θύματα ομαδικών βιασμών, περιφέρονταν σαν φαντάσματα.

Ο ανθρώπινος θάνατος και τα λάφυρα αναμεμειγμένα, σε κοινή θέα.
Ο διευθυντής του αμερικανικού κολεγίου ΜακΛάχλαν πηγαίνοντας από τον Παράδεισο στη Σμύρνη περιγράφει τα πολλά πτώματα που υπήρχαν στην άκρη του δρόμου και τα παρατημένα λάφυρα που είχαν κλαπεί από λεηλατημένα σπίτια και εργοστάσια: «Ανάμεσα σε διάφορα οικιακά σκεύη, είδα κάποια στιγμή στο χαντάκι πολλές ραπτομηχανές».

Ο Λεβαντίνος Φερνάντ ντε Κράιμερ, βρετανικής καταγωγής, πήγε από τη Σμύρνη στον Μπουρνόβα και περιέγραφε στη θεία του:
«Με λίγα λόγια, όλα τα σπίτια μέχρι τον σταθμό έχουν λεηλατηθεί, και στα περισσότερα, αν εξαιρέσουμε τη συνολική λεηλασία, έχουν συμβεί ανείπωτοι βανδαλισμοί.
Όλα τα ελληνικά σπίτια ―μικρά και μεγάλα― ως τη Χαβούζα δεν είναι παρά ερείπια».
Ο Φερνάντ σοκαρίστηκε ακόμα περισσότερο όταν πέρασε από τις διάφορες εκκλησίες και τα νεκροταφεία που υπήρχαν διάσπαρτα σε όλο τον Μπουρνόβα.
Η εκκλησία των Ουίτταλ είχε λεηλατηθεί και το νεκροταφείο τους είχε συληθεί.
«Όλα τα μνήματα και οι σταυροί έχουν γίνει κομμάτια, τα έσπασαν σε ένα ξέσπασμα οργής.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι καταστροφές είναι έργο αυτών των βρωμιάρηδων [Τουρκο-] Κρητικών!
Το ζωγραφισμένο τέμπλο της εκκλησίας έχει συντριβεί και τα επενδεδυμένα στασίδια είναι σκισμένα» [Μίλτον: 2008, σ. 310].

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο αφανισμός της αρμένικης κοινότητας συνεχίζεται συστηματικά.
Ο Αμερικανός πρόξενος G. Horton δεν φείδεται περιγραφών:
Το κυνηγητό και η σφαγή των Αρμενίων με τσεκουριές, με ξυλοδαρμό ή με τουφεκισμό κατά ομάδες στην εξοχή, είχε δημιουργήσει αφάνταστο πανικό. Βοήθεια δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα.
Τα πολεμικά πλοία των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανόμενης της Αμερικής, δεν ήταν σε θέση να επέμβουν για διάφορους λόγους.
Στο ανθρωποκυνηγητό αυτό συμμετείχαν τώρα και αποσπάσματα του τουρκικού στρατού. […]
Όταν το κυνηγητό των Αρμενίων στους δρόμους της Σμύρνης δεν απέδιδε πια, η πρόσβαση στην περιοχή τους αποκλείστηκε για όλους εκτός από τους Τούρκους, από στρατιώτες που φρουρούσαν τις εισόδους των δρόμων. Τότε άρχισε η μεθοδική λεηλασία και σφαγή.
Το μεγαλύτερο δράμα, όμως, συνέχιζε να διαδραματίζεται στην παραλία της Σμύρνης, όπου οι πολλές χιλιάδες των προσφύγων από την ενδοχώρα που είχαν καταλύσει εκεί βρίσκονταν στο έλεος των απείθαρχων Τούρκων στρατιωτών.
Η πειθαρχία στο στράτευμα του Κεμάλ είχε πλέον καταρρεύσει και η πόλη βρισκόταν στο έλεος αποκτηνωμένων στρατιωτών και ατάκτων, που τα ένστικτά τους πυροδοτούσαν το αλκοόλ και οι βιασμοί.
Οι ναυτικοί των ξένων δυνάμεων που βρίσκονταν στα πολεμικά πλοία του κόλπου υπήρξαν μάρτυρες απάνθρωπων περιστατικών το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας.
Οι πρόσφυγες προσπαθούν εναγωνίως να επιβιβαστούν σε κάποιο πλωτό μέσο, προσφέροντας ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει ο καθένας, αλλά μάταια.
Τα πλοία των ξένων δυνάμεων δεν μπορούν να υποστηρίξουν το πλήθος των προσφύγων.
Ο κόλπος όλο και γεμίζει από τουμπανιασμένα κουφάρια και ανθρώπινα μέλη…

Ο Κεμάλ παρέμενε στη Σμύρνη και το ίδιο απόγευμα επισκέφτηκε το πολυτελές ξενοδοχείο και σύμβολο της ζωής της Σμύρνης «Γκραντ Οτέλ Κράιμερ Πάλας». Παρήγγειλε ένα ρακί και ρώτησε τον σερβιτόρο:
Ήρθε ποτέ εδώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος για να πιεί ένα ποτήρι ρακί;

πηγή
George Horton, Η μάστιγα της Ασίας, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα, 2007
Γκάιλς Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος. Σμύρνη 1922. Η καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού,
μτφρ. Αλ. Καλοφωλιάς, Μίνωας, Αθήνα, 2008
Δημήτρης Φωτιάδης, Σαγγάριος: Εποποιία και Καταστροφή στη Μικρά Ασία,
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αθήνα, 2011
Καραμπέτ Χατζεριάν, Στη Σμύρνη το 1922. Μεταξύ πυρός, ξίφους και θαλάσσης,
μτφρ. Ν. Πρωτοπαπάς, Πατάκης, Αθήνα, 2008
Ηλίας Βενέζης, Μικρασία χαίρε, διήγησις συμβάντων, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα, 1974

Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη ιστορικός

ΠΗΓΗ  29/8/2017

 

 

 

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Η ΕΛΛΑΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΕΣ (Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΜΑΚΡΟΝ)

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμ. Μακρόν , γνωστός ως το παιδί του Σιωνιστή Κοσμοκράτορα ΡΟΤΣΙΛΝΤ, έρχεται στην Ελλάδα, ως ατζέντης του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, για πάρει για λογαριασμό του χρυσοθήρα Σιωνιστή Κοσμοκράτορα ΡΟΤΣΙΛΝΤ, τα κάτωθι περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, δήθεν σαν επενδυτής.

Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι «Πιρ-παρά».
1.-Το Νερό των Ελλήνων, (ΕΥΔΑΠ Αθηνών+ΕΥΘΑΠ Θεσσαλονίκης).
2.-Το Φώς των Ελλήνων, (ΔΕΗ)
3.-Το ΧΡΥΣΟ της Μακεδονίας, για λογαριασμό του χρυσοθήρα ΡΟΤΣΙΛΝΤ.
4.-Τα Πετρέλαια + Φ.Α. για λογαριασμό της Γαλλικής TOTAL – (ROTHSCHILD.)
5.-Για να κάνει την Ελλάδα Πατρίδα των Ισλαμιστών λαθρομεταναστών.
6.-Για να προσφέρει Πανεπιστήμια στην Ελληνική Νεολαία, προς αιμοραγία της Ελλάδος, ώστε να την βρούν έτοιμη οι Ισλαμιστές, να ξεψυχήσει………….

Οι πολιτικοί μας, -γνωστοί ως προδότες,- είναι έτοιμοι να προσφέρουν τα πάντα, αρκεί να μην χάσουν τις πολυθρόνες, και τα πλούτη τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΥΠΑΙΟΣ
Ομάδα Διεθνών Σχέσεων & Γεωπολιτικής.

hellasforce.com

Δείτε επίσης:

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ…. Γι’ αυτό Έρχεται το «ΠΑΙΔΙ του ΡΟΤΣΙΛΝΤ» στην Ελλάδα… Τα υπόλοιπα είναι για τους Χαζ@@@ς!!!

 

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Προσφυγή της Ελλάδας στην Χάγη για τον αλυτρωτικό χάρτη των Σκοπίων που φτάνει μέχρι την ... Λάρισα (φωτό)

Το διπλωματικό «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων συνεχίζεται μετά τις πράξεις αλυτρωτισμού από την γείτονα χώρα. Η εμφάνιση του γενικού προξένου των Σκοπίων σε εκδήλωση με χάρτη της ΠΓΔΜ με ελληνικά εδάφη «ξεχείλισε» το ποτήρι.
Η λεγόμενη οργάνωση «Ενωμένοι Μακεδόνες» έδωσε έναν «διπλωματικό άσο» στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όταν στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε σε πάρκο του Τορόντο του Καναδά για να εισάγει τα παιδιά και τα εγγόνια των μελών τους στον«μακεδονικό» αλυτρωτισμό εν τύποις υποστήριζε τις θέσεις της Ελλάδας για την πρακτική των Σκοπίων.
Εκατοντάδες Σκοπιανοί του Καναδά μαζεύτηκαν στις 6 Αυγούστου με την ευκαιρία, όπως ανέφερε η διαφήμισή τους στην εφημερίδα «Toronto Star», του εορτασμού της «Εθνικής Ημέρας της Μακεδονίας» (Ilinden) και, βεβαίως, για να εξαπολύσουν άθλια επίθεση εναντίον της Ελλάδας, η οποία δήθεν τους κλέβει την Iστορία και τον πολιτισμό τους. Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης χαρακτηρίζονται από αρρωστημένο εθνικισμό και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν την αιχμή του αλυτρωτισμού που πηγάζει από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.
Ο επίμαχος χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας» που φτάνει μέχρι τη Λάρισα
Στην αλυτρωτική εκδήλωση, όπου κυριαρχούσε η ιδέα της «Μεγάλης Μακεδονίας» η οποία φτάνει μέχρι και τη... Λάρισα, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, που υποτίθεται ότι είναι λιγότερο εθνικιστές από τους προηγούμενους, και οι οποίοι διαβεβαίωσαν την αμερικανική κυβέρνηση και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι θα τερματίσουν πάραυτα την προπαγάνδα του αλυτρωτισμού.
Το φωτογραφικό υλικό που σας είχαμε δείξει και οι νέες φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, όπως και η ομιλία του γενικού προξένου και των υπόλοιπων ομιλητών, αποτελούν πλέον στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο στην προηγούμενη απόφασή του δεν αποδέχθηκε την ελληνική παρέμβαση ότι η εθνικιστική κυβέρνηση του Γκρουέφσκι έχει ως κορμό της πολιτικής της τον αλυτρωτισμό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εθνικισμός των Σκοπιανών ανάγκασε τους Αμερικανούς να αλλάξουν άρδην την πολιτική τους στο εθνικό θέμα.
Ενώ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος με τη συνταγματική του ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η αδιάλλακτη στάση του Γκρουέφσκι τούς ανάγκασε να ταχθούν εναντίον του. Οπως μας είπε ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος, οι Αμερικανοί -και ειδικά η Βικτόρια Νούλαντ που ήταν απέναντι στην Ελλάδα σε όλα τα εθνικά θέματα- σταμάτησαν να ενοχλούν την Αθήνα όταν η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών διέκοψε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων φεύγοντας έντονα εκνευρισμένη.
Η κυρία Νούλαντ ήταν αυτή που έστησε διάφορα σκηνικά εναντίον της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και στο Βουκουρέστι, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τους Σκοπιανούς. Και ήταν η ίδια που σχεδίασε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πρωτεύουσα την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, όταν αναγκάστηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να θέσουν το βέτο που τάραξε την αμερικανική διπλωματία.
Ο χάρτης και τα αλυτρωτικά σύμβολα
Η εκδήλωση των Σκοπιανών στο Τορόντο είχε ως guest star τον πρόξενο Γιόβιτσα Παλατσέφσκι, ο οποίος παραβίασε την εντολή της νέας κυβέρνησης για τερματισμό δηλώσεων υπέρ των εδαφικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Και η συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά κυρίως η συμμετοχή του γενικού προξένου που της έδωσε επίσημο χαρακτήρα, παραβίασαν για μία ακόμη φορά την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία η Αθήνα τηρεί με ακρίβεια.
Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, κάτι που κατήγγειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «ο κ. Παλατσέφσκι απηύθυνε χαιρετισμό από εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη των Σκοπίων στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη». Η Αθήνα εγκάλεσε τη νέα κυβέρνηση, η οποία σε επίπεδο του πρωθυπουργού από τον Ζόραν Ζάεβ με τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίκο Κοτζιά δήλωσε ότι «θέλει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».
Η Αθήνα θεωρεί ότι η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια και οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζάεβ και του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, οι οποίοι φάνηκε να παίρνουν αποστάσεις από τις δημαγωγικές κορόνες και τους αλυτρωτισμούς του καθεστώτος Γκρουέφσκι, προφανώς αποτελούν πρόοδο για την εξωτερική πολιτική των Σκοπίων και τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.
Ο κ. Ζάεβ μάλιστα ενημέρωσε ότι είναι πρόθεσή του να τερματίσει τις «προβοκάτσιες» εναντίον της Ελλάδας και παραδέχθηκε τις γελοιότητες με τα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου και τα ιστορικά εκτρώματα κάκιστης αισθητικής που συναντά κανείς παντού στα Σκόπια.
Όμως, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός στον κ. Ντιμιτρόφ, οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν μεταφραστεί σε έργα. Μετά από εκείνες τις δηλώσεις, ακολούθησε η αναγκαστικήαποχώρηση της Εθνικής Ελλάδος Χάντμπολ των Νεανίδων από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ορίζει σαφώς ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς ομοσπονδίες μπορεί να γίνει μόνο με την προσωρινή της ονομασία.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενημερώθηκε με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τα περιστατικά Σκοπιανών διπλωματών που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, όπου αναρτώνται όχι μόνο ο ήλιος και της Βεργίνας, αλλά και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», στους οποίους περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη μέχρι τη Λάρισα!
Ο κ. Κοτζιάς είπε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι «θα πρέπει να δείξει περισσότερη προσοχή στο ζήτημα αυτό αν θέλει να πείσει για τις καλές του προθέσεις».

pronews.gr

 

 

 

 


Βρετανία:

Αποκαλύφθηκε χάρτης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ορυκτών στην ελληνική ΑΟΖ!

- Απίστευτος πλούτος!

Σε υποθαλάσσιο χάρτη-απεικόνιση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και διάφορων άλλων ορυκτών της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτονται τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και διαφόρων σπάνιων μετάλων (ασήμι, χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο, τελλούριο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες) κ.λπ. στην, δυνητική, ελληνική ΑΟΖ!
Η ΑΟΖ της Ελλάδας στον επίσημο διαδραστικό χάρτη της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών παρουσιάζεται όπως ακριβώς τη διεκδικεί η Ελλάδα…
Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 τα τρυπάνια θα τρυπήσουν το βυθό στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου η Βασιλική Εταιρεία Επιστημών, μιλάει για δυνατότητα άντλησης 150-250 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Μόνο το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να συνεισφέρει  συνολικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά  0,5% για 25 χρόνια, που σημαίνει ότι μόνο από το πετρέλαιο του Πατραϊκού αλλάζουν τα δεδομένα για την εκτίμηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και όπως είναι φυσικό αυτό μειώνεται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Με βάση τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, από το 2018 και για την επόμενη 5ετία αναμένεται να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις σε 6 τουλάχιστον θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές, με τα εκτιμώμενα αποθέματα να ξεπερνούν –με βάση τα στατιστικά μοντέλα αλλά και τις ενδείξεις από τις σεισμικές καταγραφές– τα 2,2 δισ. βαρέλια.
Εκτός από τις έξι δρομολογημένες γεωτρήσεις, ήδη προετοιμασίες γίνονται και για τα επόμενα βήματα, που θα περιλαμβάνουν περιοχές με εξαιρετική προοπτική, όπως το Λιβυκό Πέλαγος στα νοτιοδυτικά της Κρήτης ή την Κυπαρισσία.
Ποιες είναι, όμως, οι περιοχές όπου θα φτάσουν πρώτα τα γεωτρύπανα για έρευνες;
Πρίνος
Η πρώτη νέα εξέδρα γεώτρησης στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια θα εγκατασταθεί στο μοναδικό ενεργό κοίτασμα της χώρας, στον Πρίνο, από την εταιρεία Energean. Πρόκειται για την εξέδρα Lamda, που θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε. Στόχος είναι να φτάσει σε ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών στα τέλη του 2018. Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 350 εκατ. δολάρια και τα εκτιμώμενα αποθέματα φτάνουν τα 40 εκατ. βαρέλια.
Ερώτημα είναι πότε θα μπορέσει να "τρυπηθεί" το κοίτασμα του Μπάμπουρα που διεκδικεί και η Τουρκία στα... ανοικτά της Καβάλας! Το συγκεκριμένο κοίτασμα πρέπει να έχει 10-20 φορές μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου από τον Πρίνο και ήταν η αιτία της κρίσης του 1987.
Πατραϊκός
Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι δύο έως τρεις ερευνητικοί στόχοι στην παραχώρηση των Ελληνικών Πετρελαίων σε μια θαλάσσια έκταση 1.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Αμέσως μετά ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την προετοιμασία της υποδομής και τις υπογραφές των περίπου 40 συμβάσεων με τους εργολάβους. Η προετοιμασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017 και αρχές του 2018 προβλέπεται η έλευση του γεωτρύπανου που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες. Ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί και, εφόσον περιέχει πετρέλαιο, θα αναφέρεται σε κοίτασμα τουλάχιστον 150 εκατ. απολήψιμων βαρελιών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναλύσεις που έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ και τους τεχνικούς τους συνεργάτες.
Κατάκολο
Εντός του 2018 αναμένεται από την Energean η γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 35-40 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων απολήψιμα είναι τα 10 εκατ. περίπου. Η εταιρεία εκπονεί σχέδιο εκμετάλλευσης του διαπιστωμένου κοιτάσματος, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της παραχώρησης. Οι εργασίες στο Κατάκολο θεωρούνται κομβικής σημασίας, καθώς μπορούν να δώσουν ένα σαφές στίγμα για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας και του Ιονίου.
Ιωάννινα - Δ. Ελλάδα
Για το 2019-2020 τοποθετούνται χρονικά οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων από την Energean. Η εταιρεία προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τις γεωφυσικές-σεισμικές έρευνες, η έναρξη των οποίων πιθανότατα να γίνει μετά το Πάσχα. Οι νέες έρευνες θα γίνουν με τη χρήση νέας προηγμένης τεχνολογίας και αναμένεται να χαραχτούν συνολικά 400 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, με στόχο να προσδιοριστεί στόχος για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, περίπου δύο χρόνια μετά. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναμένεται να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ακόμα μία περιοχή στο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο άδειες. Προϋπόθεση να υπογραφούν οι συμβάσεις με το Δημόσιο.
Κέρκυρα
Πρόκειται για μια από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές, όπου, παρά το μεγάλο βάθος, υπάρχει αναλογικότητα με την ιταλική ζώνη και οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακαλύψεις. Η αισιοδοξία αυτή ενθαρρύνεται και από το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η γαλλική Total, έδειξε ενδιαφέρον για την περιοχή και έχει τεθεί επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση ενός θαλάσσιου οικοπέδου στα ανοιχτά της Κέρκυρας.
Η μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Οικοπέδου 2 ανοίγει τον δρόμο ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα για τις έρευνες στην πολλά υποσχόμενη περιοχή, από την κοινοπραξία στην οποία επίσης μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison. Η σύμβαση αναμένεται να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να επικυρωθεί από τη Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση νέων πυκνότερων σεισμικών καταγραφών, που θα εντοπίσουν τους γεωτρητικούς στόχους. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποιήση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα, το 2020. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις, με βάση τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές, μιλούν για πιθανό κοίτασμα της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.
Δ. Ελλάδα - Κυπαρισσιακός
Αντίστοιχα, εξελίξεις αναμένονται και για τρεις άλλες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ: το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και τις περιοχές Άρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησος. Για το Οικόπεδο 10 αναμένεται η έγκριση και υπογραφή της σύμβασης, ενώ για τις άλλες περιοχές αναμένεται η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ε. Κρήτη
Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα!
Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν: 1) νοτιοδυτικά της Γαύδου, 2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς), 3) στον κόλπο της Μεσαράς και 4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας - λεκάνη του Ηροδότου».
Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρισ. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού. Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.
Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 21.8.17

 

 

 

 

Ας μιλήσουμε για τη δραχμή…- Το ημερολόγιο του παλιού μας νομίσματος

draxmais1.medium

Ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί απάντηση είναι το πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ένταξή της στο ευρώ. Είτε καλύτερη είτε χειρότερη, η κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η ελληνική οικονομία παραμένει άγνωστη, ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων και πολύ περισσότερο μετά τη… γνωριμία μας με τα μνημόνια, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που επαναφέρουν στο προσκήνιο τη λέξη: «Δραχμή!».

Έχουν περάσει 13 χρόνια από την απόσυρση της δραχμής και τις πρώτες μας συναλλαγές με το ευρώ. Την 1η Μαρτίου του 2002 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση που έγινε ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο! Η δραχμή αποσύρεται από την κυκλοφορία και μαζί με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη οι Έλληνες είπαν «αντίο» στο παλιό τους νόμισμα και γέμισαν τα πορτοφόλια τους με τα νέα τραπεζογραμμάτια.

Αρκετά χρόνια αργότερα, είναι πολλοί εκείνοι που μπορεί να μη θυμούνται τη δραχμή και να μην έχουν κάνει ποτέ συναλλαγές με αυτό το νόμισμα. Σίγουρα όμως την έχουν ακουστά. Είναι, άλλωστε, ένα από τα αρχαιότερα νομίσματα του κόσμου και αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία της…

Η δημιουργία της δραχμής

Τον 7ο αιώνα π. Χ. ο Φείδων εισήγαγε στην αρχαία Ελλάδα τη δραχμή όταν την αντικατέστησε με τον οβολό. Η «ισοτιμία» καθορίστηκε ως εξής: 1 δραχμή προς έξι οβολούς. Ακολούθησε έκτοτε μια ιστορία αιώνων κατά την οποία το ιστορικό νόμισμα στήριξε το νομισματικό σύστημα του ελληνικού κόσμου.

Η λέξη «δραχμή» προέρχεται από το «δράττω» που σημαίνει μπορώ να πράξω ή όσα μπορεί να περιλάβει το χέρι μας. Τότε, στην παλάμη δεν χωρούσαν παρά μόνο έξι οβολοί οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από το νέο νόμισμα. Το αθηναϊκό τετράδραχμοαποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα την περίοδο της ακμής της Αθήνας τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γινόταν δεκτό στις συναλλαγές σε όλο τον ελληνικό κόσμο, ακόμα και στις πόλεις εκείνες οι οποίες δεν κρατούσαν φιλική στάση προς την Αθήνα.

Η κατάργηση και η επαναφορά από τον Όθωνα

Σταδιακά η δραχμή αρχίζει να ατονεί καθώς επικράτησε το ρωμαϊκό νόμισμα, το δηνάριο, το οποίο διαδέχτηκε αργότερα ο σόλιδος, το χρυσό νόμισμα του Βυζαντίου, το οποίο κυριάρχησε για 800 περίπου χρόνια στις αγορές του κόσμου.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους από την Τουρκία συνδυάστηκε από μια προσπάθεια να επιτευχθεί η οικονομική τους αυτονομία. Η ανάγκη να υπάρξει ελληνικό εθνικό νόμισμα διαπιστώθηκε από την αρχή της επανάστασης του 1821. Η έλλειψη πολύτιμων μετάλλων όμως και η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού που να γνωρίζει τη νομισματοκοπία ήταν τα δύο βασικά προβλήματα για να κοπεί εθνικό νόμισμα. Το 1828 ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για κοπή νομίσματος και καθιέρωσε ως νομισματική μονάδα τον αργυρό Φοίνικα.

Τον Ιανουάριο του 1833 ο βασιλιάς Όθωνας καταργεί τον Φοίνικα – 10 μόλις μέρες μετά την άφιξή του στο Ναύπλιο – και επαναφέρει τη δραχμή ως το νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η τελευταία αργυρή ελληνική δραχμή έφερε τη χρονολογία 1911. Η δραχμή της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας το 1926 παρέμεινε σε χρήση έως τη Γερμανική Κατοχή και επανήλθε το 1954 μετά από εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.

Το 1944 τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν να αποχωρούν από την Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση του ελεύθερου κράτους επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση, που τελικά αποτυγχάνει. Αρχίζει ο εμφύλιος και αποτυγχάνει κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Σε κυκλοφορία τίθεται η νέα δραχμή που ισούται με 50 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές.

Τέσσερις υποτιμήσεις και μια υπερτίμηση μέσα σε 20 χρόνια

Η δραχμή έχει μια ιστορία άνω των 2.700 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές φορές υποτιμήθηκε, περισσότερες διολίσθησε ενώ μόνο μία ανατιμήθηκε. Στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, τα τελευταία 20 χρόνια της παρουσίας της, υποτιμήθηκε τέσσερις φορές και ανατιμήθηκε μόλις μία φορά, πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.Τον Μάρτιο του 1983
η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Γεράσιμο Αρσένη αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής περίπου 15,5%, για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου.

Στις 15 Οκτώβρη του 1985 και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κώστα Σημίτη επέβαλε εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15%, με αφορμή και πάλι την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισοζυγίου.

Στις 18 Μάρτη του 1998
και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό αυτή τη φορά τον Κώστα Σημίτη, αποφάσισε την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμή κατά 12,3% και την παράλληλη ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του ευρώ.Το 1999
για πρώτη φορά το 19ο αιώνα γίνεται υπερτίμηση της δραχμής με την ένταξη στο δεύτερο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της ΕΕ, ολοκληρώνοντας την τρίτη και τελευταία φάση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2000
η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την ισοτιμία της δραχμής απέναντι στην κεντρική ισοτιμία του ευρώ κατά 3,5%.

Από τη δραχμή στο ευρώ – Οι χρονολογίες σταθμοί


18-03-1998:
Η δραχμή εντάσσεται στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ένα από τα κριτήρια για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

09-03-2000: Κατατίθεται η επίσημη αίτηση της Ελλάδας για την ένταξη στην ΟΝΕ.

19-06-2000: Λαμβάνεται η επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Ecofin) για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

21-12-2000: «Κλειδώνει» οριστικά και αμετάκλητα η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ (1 ευρώ = 340,75 δραχμές).

01-01-2001:
Η δραχμή εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ. Κυκλοφορεί αλλά δεν υφίσταται παρά ως υποδιαίρεση του ευρώ. Η ισοτιμία με τα άλλα νομίσματα προσδιορίζεται μέσω του κοινού νομίσματος. Ορίζεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η διπλή αναγραφή των τιμών και των ποσών γίνεται υποχρεωτική.

01-01-2002: Παράλληλα με τη δραχμή κυκλοφορεί και το ευρώ. Η διπλή αναγραφή των τιμών σε δραχμές και σε ευρώ παραμένει υποχρεωτική.

28-02-2002: Αποσύρεται η δραχμή, όπως και τα άλλα εθνικά νομίσματα των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Η δραχμή παύει να γίνεται δεκτή στο εμπόριο και στις χρηματικές συναλλαγές.

01-03-2002: Κυκλοφορεί μόνο το ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου του 2002 η δραχμή μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το πέρασμά της όμως στους αιώνες και οι θαυμάσιες απεικονίσεις στα νομίσματα ζωντανεύουν σημαντικές στιγμές του ελληνικού πολιτισμού.

newsbeast.gr  19/8/2017

 

 

 

 

Ενεργειακοί κολοσσοί στήνουν «βάσεις» στην Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Η Αθήνα «κέντρο επιχειρήσεων» των Total, ExxonMobil, Repsol
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από την υπόθεση της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, η οποία, ασφαλώς, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειακών projects της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρος - Ισραήλ).
Ανεξαρτήτως του τελικού ποσοτικού και ποιοτικού αποτελέσματος, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι επενδύσεις αυτού του είδους απαιτούν πολλά χρόνια για να αποδώσουν καρπούς στους εμπλεκόμενους ιδιώτες, πολλώ δε μάλλον στα κράτη -συνυπολογιζομένου του μόνιμου ρίσκου, που συνδέεται με τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού»-, «κάτι μεγάλο γίνεται», όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη…
Από τις παλαιότερες, μάλλον υπερβολικές, προβλέψεις περί πλημμυρίδας δισεκατομμυρίων, που θα μας καθιστούσαν Σαουδάραβες, μέχρι τη θεμιτή πολιτική κεφαλαιοποίηση ενός success story, τη στιγμή που θα βγει στην επιφάνεια το πρώτο βαρέλι, η απόσταση είναι ούτως ή άλλως μεγάλη.
Ωστόσο, η ελπίδα της παραμικρής θετικής οικονομικής επίπτωσης στη χώρα της πολυετούς κρίσης και το ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας, της σταθερότητας και της ασφάλειας, από γεωπολιτική άποψη, αρκούν, ως ικανές συνθήκες επισταμένης παρατήρησης.
Στήνουν «στρατηγεία»

Η επίσημη διαδικασία διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του φθινοπώρου (στην καλύτερη περίπτωση).
Την ίδια ώρα, η Total και η ExxonMobil, που συμπράττουν με τα ΕΛΠΕ, επί του προκειμένου, έχοντας καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως ενδιαφερόμενη κοινοπραξία για τις εν λόγω περιοχές (έτσι ακολούθησε προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες, όπως προβλέπεται) βρίσκονται σε αναζήτηση γραφείων όπου θα στηθεί το «στρατηγείο» τους.
Στο ΦΕΚ της 11ης Αυγούστου 2017 δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Η σύμβαση βασίζεται στο μοντέλο της μίσθωσης, όπως, άλλωστε, αναμενόταν. Παράλληλα, η φορολογία ανέρχεται σε 20% φόρο εισοδήματος συν 5% περιφερειακό φόρο και το σχέδιο ερευνών της κοινοπραξίας θα αποτελείται από τρεις φάσεις.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η αξιολόγηση θα διαρκέσει 60 ημέρες και η σύναψη της σύμβασης θα ακολουθήσει 60 ημέρες έπειτα από αυτή την ημερομηνία. Συνεπώς, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει στα τέλη του έτους-αρχές του 2018, εφόσον δεν σημειωθούν καθυστερήσεις.

Απαραίτητη είναι η δημοσίευση της προκήρυξης και στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Μόνον από εκείνη τη στιγμή και μετά οι τρεις ενδιαφερόμενοι και τρίτες εταιρείες θα πρέπει εντός 90 ημερών να καταθέσουν τις τελικές προσφορές τους. Σημειώνεται πως, στην παρούσα περίοδο, οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι κλειστές λόγω των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η απαραίτητη μετάφραση της προκήρυξης σε όλες τις επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες, προκειμένου να συντελεσθεί και η δημοσίευση.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία ενδιαφέρεται η Energean Oil and Gas, το πιθανότερο σε συνεργασία με την ισπανική Repsol. H τελευταία έχει, ήδη, βρει γραφεία στην Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην αγορά του 60% των παραχωρήσεων της Energean στα χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας.
«Σπουδή» για τη διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο ΚΥΣΟΙΠ, που συνεδρίασε προ ημερών, ενέκρινε τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις έρευνες νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δίχως αλλαγές στους όρους των συμβάσεων παραχώρησης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε ανακοινώσει τότε ότι θα προκηρυσσόταν άμεσα η παραχώρηση και θα δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - αυτό και έγινε λίγες, μόλις, ημέρες μετά.
Κρίσιμο στοιχείο, εδώ, η σπουδή του υπουργείου -παρά τη λογική καθυστέρηση που θα υπάρξει από τις Βρυξέλλες-, καθώς αποκαλύπτει πως η νυν πολιτική ηγεσία θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό timing για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα -απόρροια των σημαντικών ανακαλύψεων σε γειτονικές θαλάσσιες περιοχές-, αλλά και να καθησυχάσει τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά, διαψεύδοντας τα προηγηθέντα σενάρια περί ανατροπών στο καθεστώς που διέπει τις παραχωρήσεις υδρογονανθράκων. 
Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η προκήρυξη είχε αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάφραση και δημοσίευση, πριν καν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
Ενδιαφέρον για τις ζώνες
Τα όρια των θαλασσίων ζωνών που προκηρύσσονται περιλαμβάνουν σε ό,τι αφορά την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης 19.863,37 τ.χλμ. και δυτικά της νήσου 20.058,4 τ.χλμ., με προσδιορισμένα στοιχειώδη ορθογώνια βάσει συγκεκριμένων γεωγραφικών συντεταγμένων. Στους ενδιαφερομένους παρέχονται και όλα τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα για τα μπλοκ (υπάρχει συνάφεια με τα νέα προς παραχώρηση) που είχαν τεθεί προς παραχώρηση νοτίως της Κρήτης στον διαγωνισμό του 2014. Ήτοι, εκτεταμένη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χλμ. νέων γραμμών που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε από την PGS, όπως και 9.727 χλμ. ιστορικών σεισμικών γραμμών τα οποία έχουν υποστεί επανεπεξεργασία και επιπλέον δεδομένων τα οποία έχουν προσαρμοσθεί με τις διαθέσιμες θαλάσσιες γεωτρήσεις. Είναι διαθέσιμες, ειδικότερα, όλες οι πληροφορίες από γεωτρήσεις εκτός των περιοχών που έχουν, ήδη, παραχωρηθεί. Οι θαλάσσιες γεωτρήσεις Πάτρα 1, Δυτ. Κατάκολο 1, 1Α και 2, οι χερσαίες γεωτρήσεις Κατάκολο 101-105, εντός των περιοχών που έχουν παραχωρηθεί δεν είναι εμπορικά διαθέσιμες, αλλά είναι δυνατό να ανασκοπηθούν στην αίθουσα δεδομένων της ΕΔΕΥ Α.Ε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) βρίσκεται σε επαφές με τουλάχιστον 10 πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να κινητοποιήσει και άλλους υποψήφιους στον διαγωνισμό (με προαγορά των δεδομένων). Έχει δημοσιευθεί σε διεθνή εξειδικευμένα περιοδικά ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών, κυρίως νότια και δυτικά της Κρήτης, καθώς και νότια της Πελοποννήσου, ενώ ανανεώθηκε η σύμβαση με την νορβηγική PGS για τη διενέργεια των νέων σεισμικών ερευνών, που με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Ιανουάριο 2018, λόγω της καταλληλότητας των συνθηκών στις ελληνικές θάλασσες, της απουσίας θηλαστικών το χειμώνα και της διαθεσιμότητας ερευνητικών σκαφών. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο η εταιρεία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ξανά τα σεισμικά δεδομένα έκτασης 26.000 τ.χλμ., στο Ιόνιο με διαφορετικό αλγόριθμο (σύμφωνα με την τεχνική ορολογία). Σκοπός είναι να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια πετρελαιοπιθανές περιοχές. Οι νέες σεισμικές έρευνες θα γίνουν νότια της Κρήτης με σκοπό να ληφθούν καινούργια δεδομένα στα ήδη των 46.000 τ.χλμ., με αλλαγή διεύθυνσης των γραμμών. Οι προηγούμενες ήταν διαγώνιες και τώρα θα είναι από κάθετες (Βορράς - Νότος). Με τον τρόπο αυτό η ΕΔΕΥ θέλει να έχει πληρέστερη εικόνα του υπεδάφους του Λιβυκού πελάγους. Πυκνότερες γραμμές 11.000 τ.χλμ. θα χαραχθούν, επίσης, και ανάμεσα στη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Οι προηγούμενες ήταν αραιές και δεν έδιναν καλή εικόνα. Στην πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων που έλαβε χώρα από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, εφαρμόσθηκε η τεχνολογία GeoStreamer GS.
Προάγγελος «σταθερότητας» για Ελλάδα και Κύπρο
Η γεωπολιτική παράμετρος του ενδιαφέροντος των υπερατλαντικών παικτών του πετρελαϊκού κλάδου για τα ελληνικά και τα άλλα γειτονικά κοιτάσματα δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Μόλις προ λίγων μηνών η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας (Ενεργειακή Διπλωματία του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Depatment), Robin Dunnigan, μας είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο - κλειδί στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ν.Α Ευρώπης και της λεκάνης της Ν.Α Μεσογείου. Eπαναβεβαίωσε, δε, από την Αθήνα την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της προώθησης του Νοτίου Διαδρόμου και την πιστοποίηση της διάθεσης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, με «προμετωπίδα» την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής.
H κα Dunnigan και κατ’ επέκταση η Ουάσιγκτον θεωρεί «στρατηγική προτεραιότητα» τον Νότιο Διάδρομο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ε.Ε.
Ο αμερικανικός παράγων αισιοδοξεί ότι όλα τα ενεργειακά project, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑΡ) και ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός (IGB) θα εξελιχθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Κατέγραψε, μάλιστα, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου του ΤΑΡ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020 - οπότε και θα περάσει το αέριο στην Ιταλία.
Σημειώνεται πως η ίδια είχε συναντηθεί και με τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, με αξιωματούχους του ελληνικού ΥΠΕΞ και του Γραφείου του Πρωθυπουργού, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο (για το πλωτό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και πιθανές αμερικανικές επενδύσεις, γενικότερα, στα ενεργειακά), ενώ, τόσο η ίδια όσο και ο οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Steve Bitner, επέμειναν στο διαρκές ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική συμμετοχή του fund Third Point στην Energean Oil & Gas. Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Dunnigan επισκέφθηκε στη συνέχεια την Κύπρο για να παραστεί στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Exxon Mobil για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες.
Η Λευκωσία είχε χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης και απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας την παρουσία της, καθόσον η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, μπορεί να διαδραματίσει.
Τα «καυτά» μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κυπριακή ΑΟΖ, αξίζει να αναφερθεί πως σε πρόσφατη ανάλυσή τους ο Η. Κονοφάγος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Τ. Φωκιανού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της FLOW Energy S.A. και ο Α. Φώσκολος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος της FLOW Energy S.A. υπογράμμισαν πως κατά κανόνα και σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρείες πετρελαίου αποφεύγουν να δίνουν προσφορές για ερευνητικά μπλοκ, όπου υπάρχουν διενέξεις γειτονικών κρατών. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΤOTAL και ENI ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους παραχωρηθεί το Μπλοκ 6, γνωρίζοντας τις τουρκικές αξιώσεις ερευνητικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ του Μπλοκ αυτού.
Με βάση το παραπάνω, εξέφρασαν τη θέση ότι στο πλαίσιο της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από το Μπλοκ 6 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία -με βάση το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο- να προστατέψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή αυτή και να αναδείξουν το συντομότερο δυνατό τον πιθανό, αλλά τεράστιο πλούτο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να περιέχει το Μπλοκ 6. Οι ίδιοι σημείωσαν, μάλιστα, πως με βάση τις εικόνες που παρουσίασε η εταιρεία PGS δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τη σπουδαιότητα του Μπλοκ 6, όπου σύμφωνα με τις καταγραφές πετρελαιοπιθανών ιζημάτων, «4 γλώσσες τουρβιδιτών μεγάλου μεγέθους του παλαιο-Νείλου ποταμού καταλήγουν ή διέρχονται μέσω αυτού, οι οποίοι από παλαιογεωγραφική άποψη έχουν βάσιμες πιθανότητες να έχουν δημιουργήσει γιγαντιαίους ταμιευτήρες στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ψαμμιτικού τύπου».
Τέλος, υπενθυμίζεται πως δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκκίνηση της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ του πλοίου-γεωτρύπανου «West Capella» για λογαριασμό της Total. Το γεγονός επέφερε έντονη κινητικότητα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, στο φόντο σημαντικών επενδυτικών κινήσεων. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο. Τα πρώτα αποτελέσματα των γεωτρήσεων θα γίνουν γνωστά αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

http://www.naftemporiki.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 16.8.17

 

 


Η Σφαγή των Ελληνων του Κομμένου Άρτας από τους ΝΑΖΙ 16 Αυγούστου 1943

Posted by netakias.com στο Αύγουστος 16, 2017

ΟΣΟ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

image

Η Σφαγή του Κομμένου

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου

16 Αυγούστου 1943

Στις 24 Απριλίου 1941 η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας υπέγραψε την παράδοση της χώρας στο ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας και το φασιστικό της Ιταλίας. Στις 30 Απριλίου γερμανικά άρματα μάχης μπαίνουν στην Αθήνα. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή των Γερμανών, των Ιταλών και των συμμάχων τους Βουλγάρων, που διεκδικούν να συμπεριλάβουν στα εδάφη τους την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, μαζί με τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ελληνικός λαός, αφού απέκρουσε την Ιταλική επίθεση, που εκδηλώθηκε από την Αλβανία στις 28 Οκτωβρίου 1940 και κράτησε μέχρι το Μάρτη του 1941, και τη Γερμανική, που εκδηλώθηκε στις 6 Απριλίου από τη Βουλγαρία, βρέθηκε κουρασμένος και εξαντλημένος μέσα σε μια βάρβαρη κατοχή, που τον λήστευε και τον αφάνιζε χωρίς έλεος. Αμέσως μόλις ξεπέρασε τον πρώτο αιφνιδιασμό και τους αρχικούς του δισταγμούς, εγκαταλειμμένος από το βασιλιά Γεώργιο και την πολιτική, που βρήκαν καταφύγιο στο υπό τον έλεγχο της Μεγάλης Βρετανίας Κάιρο, αναζήτησε αποτελεσματικούς τρόπους αντίστασης στην τριπλή κατοχή.

Το Σεπτέμβρη κιόλας του 1941 ιδρύονται οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις, ο Ενιαίος Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (Ε.Δ.Ε.Σ.), η Εθνική και Κοινωνική Αλληλεγγύη (Ε.Κ.Κ.Α.) και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.), με κοινό σκοπό την απελευθέρωση της χώρας και την εξασφάλιση για το μέλλον της των δημοκρατικών θεσμών που θα εγγυούνταν τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το Φλεβάρη του 1942 δημιουργούνται και τα ένοπλα τμήματα των αντιστασιακών οργανώσεων, από τα οποία σημαντικότερη δράση ανέπτυξε ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (Ε.Λ.Α.Σ.) που τον καθοδηγούσε το Ε.Α.Μ. και οι Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (Ε.Ο.Ε.Α.), που τις καθοδηγούσε ο Ε.Δ.Ε.Σ.

Έτσι, τόσο το 1942 όσο, πολύ περισσότερο, το 1943 εντείνεται ο απελευθερωτικός και ο αντιστασιακός αγώνας με σαμποτάζ, με συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατακτητών, με εκτελέσεις Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών, με δημιουργία ελεύθερων ζωνών τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις ορεινές, κατεξοχήν, περιοχές, με προκηρύξεις, με απεργίες, με ίδρυση οργανώσεων νέων, με ραδιοφωνικά μηνύματα, με την τέχνη. Το Γερμανικό μέτωπο αρχίζει να καταρρέει.

Μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση οι Γερμανοί θέτουν σε εφαρμογή, ανάμεσα στ’ άλλα, και τη χιτλερική αρχή της «αλληλέγγυας ευθύνης», εκτελώντας για κάθε σκοτωμένο συμπατριώτη τους εκατό άμαχους. Παράλληλα, επειδή αδυνατούν να συγκρουστούν με τους αντάρτες και να τους εξοντώσουν, στρέφονται εναντίον πόλεων και χωριών και διαπράττουν φρικιαστικά εγκλήματα, μετατρέποντάς τα σε ολοκαυτώματα, με στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό και αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων. Σκοπός τους ήταν να διαλύσουν τις αντιστασιακές οργανώσεις και με τα αντίποινα για τις απώλειές τους να σπείρουν τον τρόμο στις πόλεις και τα χωριά, έτσι ώστε να σβήσει κάθε εστία αντίστασης.

Το Κομμένο ήταν ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Αράχθου. Πεδινό έδαφος, πνιγμένο στα νερά, τα έλη και την πυκνή βλάστηση, δεν ανέπτυξε κάποια αξιόλογη αντιστασιακή δράση, συμμετείχε απλά στον αγώνα εξασφαλίζοντας τρόφιμα για τα ένοπλα τμήματα των ανταρτών, που η έδρα τους βρισκόταν στις ορεινές περιοχές. Αν και λειτουργούσαν οι υπεύθυνοι και των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων, του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Α.Μ., ωστόσο, μεγαλύτερη επιρροή και ουσιαστικότερο έλεγχο ασκούσε, όπως και σε όλα τα χωριά της πεδινής περιοχής, ο Ε.Δ.Ε.Σ. Τον Αύγουστο, ωστόσο, του 1943 σημειώνεται μια περίεργη κινητικότητα, καθώς ένα τμήμα του Ε.Λ.Α.Σ. έρχεται στο Κομμένο και ζητά απ’ τις αρχές να μεριμνήσουν για την τροφοδοσία του με μεγάλες ποσότητες αγαθών.

Οι αρχές αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά του, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι δε διαθέτουν τόσο μεγάλες ποσότητες αγαθών, καθώς παράλληλα τροφοδοτούσαν και τις δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. Μπροστά στην επιμονή των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ., οι υπεύθυνοι του Ε.Δ.Ε.Σ. ζήτησαν υποστήριξη και ενίσχυση από τις δικές τους δυνάμεις, οι οποίες δεν καθυστέρησαν να εμφανιστούν στο χωριό και να απαιτούν από τους άλλους να αποχωρήσουν χωρίς τα τρόφιμα που είχαν παραγγείλει. Οι συζητήσεις και οι διενέξεις δεν έφερναν αποτέλεσμα, ενώ οι μέρες περνούσαν και τα πράγματα γίνονταν επικίνδυνα για το Κομμένο.

Στις 12 Αυγούστου, λίγο πριν το μεσημέρι, ένα γερμανικό αυτοκίνητο έφτασε στο Κομμένο, για να ερευνήσει αν πράγματι στο Κομμένο δρούσαν ομάδες ανταρτών, όπως έλεγαν οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει. Φαίνεται όμως πως οι γερμανικές αρχές γνώριζαν πως στην περιοχή του Κομμένου λάβαινε χώρα ένα ιδιότυπο είδος εμπορίου ή λαθρεμπορίου. Έμποροι από τη Λευκάδα μετέφεραν με τις βάρκες τους λάδι, πατάτες, σταφύλια κλπ. και τα προωθούσαν στους πληθυσμούς των χωριών που γειτόνευαν με τον ποταμό Άραχθο, στις όχθες του οποίου αγκυροβολούσαν και διανυκτέρευαν. Ένα μέρος από τα προϊόντα τους κατέληγε στους αντάρτες, είτε με αμοιβή είτε με εξαναγκασμό.

Ακριβώς τη μέρα και την ώρα εκείνη στην πλατεία του χωριού αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Λ.Α.Σ. είχαν στήσει τα όπλα τους και κάθονταν κάτω απ’ τα δέντρα. Όταν οι Γερμανοί αξιωματικοί βρέθηκαν μπροστά στην εικόνα αυτή, έκαναν αμέσως στροφή και έφυγαν από το χωριό, με τη βεβαιότητα πως οι πληροφορίες τους ήταν βάσιμες και αναμφίβολες. Κάποιες γυναίκες, μάλιστα, έσπευσαν από φόβο να μαζέψουν και να κρύψουν τα όπλα, αλλά φαίνεται πως η κίνησή τους αυτή έγινε αντιληπτή από τους Γερμανούς. Κάποιος απ’ τους σκοπούς ετοιμάστηκε να πυροβολήσει εναντίον τους, αλλά εμποδίστηκε από κάποιον ανώτερό του, ενδεχομένως για να μην εκληφθεί η ενέργεια αυτή από τους γερμανούς ως εχθρική πράξη ή για να αποφευχθούν τυχόν αντίποινα σε βάρος του χωριού.

Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει για τους κατοίκους του Κομμένου ο τρομερός εφιάλτης. Έντρομοι οι κάτοικοι κουβάλησαν τ’ αγαθά τους και τα ‘κρυψαν στα χωράφια τους, στα οποία διανυκτέρευαν και οι ίδιοι, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Λάμπρος Ζορμπάς ζήτησε την άλλη κιόλας από τις Ιταλικές και τις συνεργαζόμενες με τους κατακτητές αρχές της πόλης Άρτας να πληροφορηθεί σχετικά με την τύχη του χωριού. Οι αρχές τον διαβεβαίωσαν πως το χωριό του δεν είχε να φοβηθεί τίποτε, γιατί οι αντάρτες δεν ήταν κάτοικοι του Κομμένου. Στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου, γιόρταζαν το πανηγύρι τους.

Τα χαράματα, ωστόσο, της 16 Αυγούστου εκατό άντρες, κατά τον Άγγλο ιστορικό Mark Mazower, 400 κατά τον Κομμενιώτη γυμνασιάρχη Στέφανο Παππά, του 12 λόχου του 98 Γερμανικού Συντάγματος, το οποίο έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας, μια μικρή κωμόπολη 10 περίπου χιλιόμετρα Βόρεια της Άρτας, σταθμεύουν έξω από το Κομμένο. Αποστολή του 12 λόχου ήταν η εξόντωση των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή και η εξαφάνιση του χωριού που τους υποστήριζε και τους προμήθευε με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για την αντίστασή τους εναντίον των Γερμανών. Διοικητής του 98 Συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, που παινευόταν πως μετέτρεψε το 98 σε σύνταγμα για τον Χίτλερ. Αυτός την προηγούμενη μέρα συγκέντρωσε τους γερμανούς στρατιώτες για να τους ανακοινώσει πως Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Κομμένο και όφειλαν, γι’ αυτό, να δράσουν αμέσως για σκληρά μέτρα εναντίον των ανταρτών και ξεκλήρισμα του χωριού που είχαν το λημέρι τους.

Διοικητής του 12 λόχου ήταν ο υπολοχαγός Ρέζερ, πρώην στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ. Οι στρατιώτες ήταν στο σύνολό τους κληρωτοί.

Με την ανατολή του ήλιου, αφού πρώτα πήραν το πρωινό τους και κύκλωσαν το χωριό, οι μονάδες εφόδου έλαβαν με δύο φωτοβολίδες το σύνθημα και άρχισαν να βάλλουν με όπλα, με πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφηναν τίποτε όρθιο. Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με μιαν απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους, πριν ακόμη ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. Άλλοι έτρεχαν στους δρόμους να σωθούν και έπεφταν από τις σφαίρες που θέριζαν το χωριό. Ανθρώπινα σώματα κόπηκαν στα δυο ή διαλύθηκαν και δε βρέθηκαν ποτέ. Φαίνεται πως η διαταγή ήταν σαφής: να μη μείνει τίποτε ζωντανό σ’ ένα χωριό που αποτελούσε φωλιά των ανταρτών.

Έξι ώρες κράτησε η σφαγή. Δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό γέμισε πτώματα, που μερικά έμεναν άθαφτα για αρκετές μέρες, αφού δεν απέμεινε κανείς ζωντανός απ’ τους συγγενείς για να τους θάψει. Πρόχειρα και στον τόπο ακριβώς της σφαγής άνοιξαν λάκκους κι έριξαν τους νεκρούς μέσα, για να μην τους φάνε τα σκυλιά και τα όρνια και να μην πέσουν αρρώστιες αγιάτρευτες στο χωριό. Όσοι σώθηκαν έπρεπε ν’ αντέξουν και ν’ αφήσουν γι’ αργότερα τα δάκρυα και τον πόνο.

Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος τη κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν. Τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που είχαν φύγει μόλις πριν λίγα λεπτά για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα. Οι ναζί δε σεβάστηκαν και δε λογάριασαν τίποτε και κανέναν. Σκότωσαν και τη νύφη την Αλεξάνδρα και το γαμπρό το Θεοχάρη.

Όσοι πρόλαβαν και πετάχτηκαν έξω απ’ τα σπίτια τους, έτρεχαν να σωθούν στα χωράφια ή να κρυφτούν χωμένοι στα βαθιά χαντάκια. Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς το ποτάμι. Πλήθος κόσμου έτρεχε κατά εκεί. Άλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν. Άλλοι κρέμονταν απ’ τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ’ τον εφιάλτη. Κι εκεί πνίγηκαν σχεδόν όλοι όσοι μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου, σχεδόν είκοσι άτομα. Κι ο θρήνος κι οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το Κομμένο.

Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι πως οι γερμανικές υπηρεσίες, στα επίσημα έγγραφά τους, έκαναν λόγο για ληστές και αντάρτες στο Κομμένο και προετοίμασαν τους στρατιώτες για μια μεγάλη αναμέτρηση με τις δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων. Και το τραγικό πως εδώ μέσα δε βρήκαν την παραμικρή αντίσταση, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός εναντίον τους, παρά μόνο ακούγονταν τα βογκητά, οι λυγμοί και οι θρήνοι των έντρομων άμαχων κατοίκων του χωριού από τους δικούς τους μονάχα πυροβολισμούς και το δικό τους θανατικό.

Μέσα σ’ ένα πρωί το Κομμένο μέτρησε 317 θύματα μιας θηριωδίας και μιας βαρβαρότητας που δεν την αντέχει ακόμη και να την ακούει κανείς. Εξοντώθηκαν 20 οικογένειες, εκτελέστηκαν 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, θανατώθηκαν 119 γυναίκες.

Το Κομμένο το εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι ναζί και το παρέδωσαν στις φλόγες χωρίς έλεος. Η τραγική σελίδα του Κομμένου μένει ζωντανή και καίει άσβηστη φλόγα στη μνήμη των 100 περίπου κατοίκων του που έζησαν τη φρίκη και βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Το Κομμένο είναι μια διαρκής καταγγελία της βίας και της βαρβαρότητας. Είναι ένας ασίγαστος πόνος και μια διαμαρτυρία εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού.

Απ’ τα χείλη και την ψυχή των λίγων πλέον επιζώντων βγαίνει αβίαστα ένα σύνθημα: «όχι άλλη βία κι όχι άλλη αγριότητα στον πλανήτη».

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Καίγεται η Ελλάδα από άκρη σε άκρη λίγες εβδομάδες πριν την οριστική ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Κατάλαβες τώρα;;

Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου.

Με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει παραταθεί η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Τονίζεται, ότι η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.

Ενώ η κατάρτισή τους προβλεπόταν ήδη από το Σύνταγμα του 1975 και ο σχεδιασμός τους ξεκίνησε το 1999, οι χάρτες που έχουν κυρωθεί ως σήμερα αντιστοιχούν μόλις στο 0,56% της ελληνικής επικράτειας

Οι εκατοντάδες πυρκαγιές που κατακαίουν εδώ και ημέρες πολύτιμες δασικές εκτάσεις επαναφέρουν με τον πιο επώδυνο τρόπο την ανοιχτή πληγή των Δασικών Χαρτών.

Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα πληρώνει με ανθρώπινες ζωές, χαμένες περιουσίες και καταστροφικές πλημμύρες την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την ατολμία των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, να ολοκληρώσουν το έργο της οριοθέτησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.

Η ολοκλήρωσή του σχεδίου - η κατάρτιση Δασικών Χαρτών προβλεπόταν ήδη από το Σύνταγμα του 1975 - και θα μπορούσε να καταφέρει γερό πλήγμα στους δασικούς εμπρησμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 30% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε κακόβουλο εμπρησμό που έχει ως στόχο την οικοπεδοποίηση, ενώ ένα επιπλέον 10% αφορά καύση βοσκοτόπων. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του WWF Ελλάς, τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλείται από ανθρώπινο χέρι ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70%, αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως.

Η κύρωση των Δασικών Χαρτών θα έβαζε φρένο ακόμη και στην επέκταση όσων οικισμών έχουν χτιστεί, αυθαίρετα ή με ευθύνη της Διοίκησης, μέσα σε δάση.

Οι Δασικοί Χάρτες όμως παραμένουν ευχολόγιο εδώ και χρόνια και πάμε από παράταση σε παράταση.

Η κατάρτισή τους ξεκίνησε το 1999 βάσει του πρώτου νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο -, ωστόσο κανένας δεν κυρώθηκε τη δεκαετία που ακολούθησε. Τη διαδικασία επανεκκίνησε το 2010 η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, με μια ρύθμιση που προέβλεπε και τη μερική κύρωσή τους, ώσπου να εξεταστούν οι αντιρρήσεις των πολιτών που θα ανακύψουν.

Οι πρώτες αναρτήσεις αφορούσαν την πολύπαθη περιοχή της Αττικής: Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη. Πέντε χρόνια μετά οι χάρτες για τις συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν ακόμη οριστική κύρωση (έχουν κυρωθεί μόνο τα τμήματα για τα οποία δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις). Το ίδιο έχει συμβεί και για τους χάρτες της Κηφισιάς, της Φυλής και της Δροσιάς. Συνολικά για την υπόλοιπη περιοχή της Αττικής, αν και έχουν καταρτιστεί 137 χάρτες, κανένας δεν έχει αναρτηθεί.

Κρατήστε τις περιοχές γιατί μας χωρίζουν μερικές εβδομάδες μέχρι την οριστική ανάρτηση και κύρωση...

Ετσι σήμερα η τέταρτη σε δασικό πλούτο χώρα της Ευρώπης ακόμη δεν διαθέτει δασικούς χάρτες, παρότι η σύνταξή τους αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, καθώς θεωρούνται σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Απαιτείται σαφής οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν πού μπορούν να επενδύσουν, σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η πολεοδόμηση, ποιες εκτάσεις είναι ιδιωτικές και ποιες δημόσιες. Με τη χαρτογράφησή τους εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο και οι κακόβουλοι εμπρησμοί.

Ίδωμεν...
unpolitical.gr  15/8/2017

 

 

 

Κυριακή 13/08/2017 - 21:53

Καίνε την Ελλάδα οι εμπρηστές

Καίνε την Ελλάδα οι εμπρηστές

Ύποπτες οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Αττική, σύμφωνα με αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας

Αντιμέτωπες με ένα εγκληματικό δίκτυο εμπρηστών που θέλουν να κάψουν όλη την Ελλάδα βρίσκονται οι Αρχές τα τελευταία 24ωρα, αφού οι δεκάδες εστίες φωτιάς που μαίνονται ταυτόχρονα στη Ζάκυνθο, στον Κάλαμο Αττικής και σε άλλα σημεία της επικράτειας μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας κάνουν λόγο για ύποπτες πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν παράλληλα σε ζώνες του λεγόμενου υψηλού κινδύνου και κάτω από πολύ περίεργες «μη φυσιολογικές συνθήκες».

Πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης βλέπουν «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου».

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι φωτιές μάλιστα ξεσπούν λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα σε συνδυασμό με την πύρινη κόλαση που κατέκαψε χθες τον Κάλαμο.

Εκεί οι πύρινες γλώσσες έκαναν την εμφάνισή τους στις 4 το απόγευμα στο πευκοδάσος κοντά στους Αγίους Αποστόλους αλλά έλαβαν γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που άλλαζαν συνεχώς διευθύνσεις, με αποτέλεσμα να περάσουν στον οικισμό, φτάνοντας στις αυλές των σπιτιών.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 6-8 σπίτια καμένα ολοσχερώς ενώ οι κατοικίες που υπέστησαν ζημιές ανέρχονται σε 15 - 20, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στο χωριό υπολογίζεται ότι βρίσκονταν την ώρα της φωτιάς σχεδόν 4.000 άτομα. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν άρον – άρον τις εστίες τους ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους οι παιδικές κατασκηνώσεις «Κinderland» και «Αναγέννηση».

Τα 320 παιδιά είναι όλα καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχείο στην παραλία του Καλάμου, που ήταν μακριά από το πύρινο μέτωπο.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν όλη τη νύχτα 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, οχήματα και υδροφόρες των ΟΤΑ και ιδιωτών, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο ελικόπτερα και 1 καναντέρ.

Κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας επιχείρησης ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας, που συντόνιζε την κατάσβεση, μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας με αδιαθεσία εξαιτίας της μεγάλης έντασης, όμως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει περαιτέρω ανησυχία.

Κάτοικοι του Καλάμου καταγγέλλουν ότι η καταστροφική πυρκαγιά είναι προϊόν εμπρησμού, αφού ξεκίνησε από 2-3 διαφορετικά σημεία μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενώ μαρτυρίες μιλούσαν για εκρήξεις από γκαζάκια.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην Αττική, στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα, σε περισσότερα από δέκα ανέρχονται τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, παραδομένη στις ορέξεις αδίστακτων εμπρηστών.

Εφιαλτικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού που φλέγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Πριν προλάβει να σβήσει μια φωτιά ξεπηδά μια νέα, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.

Μετά από το δραματικό βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του οποίου οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 20 μέτρων από τα σπίτια του χωριού Αγαλάς, οι Ζακυνθινοί είδαν χθες να ξεσπούν νέες πυρκαγιές στον Άγιο Νικόλαο, στο Βασιλικό και σε δασική έκταση ανάμεσα στο Λαγανά και στο Καλαμάκι.

Οι πύρινες γλώσσες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και στο Καταστάρι, το Κοιλιωμένο αλλά και στις Βολίμες Ζακύνθου.

Συνολικά,  μέσα σε μόλις 48 ώρες εκδηλώθηκαν 12 πυρκαγιές περιμετρικά του νησιού, γεγονός που εντείνει τις υποψίες των Αρχών για οργανωμένο σχέδιο.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο.  Το έργο των πυροσβεστών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στο Ιόνιο, που φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

Στο νησί έχει επιστρατευτεί και μη στελεχωμένο αεροσκάφος (drone) του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως για τον άμεσο εντοπισμό νέων πύρινων μετώπων.

Επιτόπου έχει σπεύσει και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ώστε ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν ή και για τους εμπρηστές που βρίσκονται από πίσω.

Το ευτύχημα είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια παρά μόνο σε μεμονωμένες αγροικίες ενώ και ο τουρισμός δείχνει να μένει αλώβητος από την πύρινη λαίλαπα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στη Ζάκυνθο έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Τέλος, συνεχίζονται οι προσπάθειες δυνάμεων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που από χθες το πρωί καίει μεγάλη έκταση με πουρνάρια στην Παλαιά Καβάλα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και ο στόχος είναι ο σταδιακός περιορισμός της.

Επικοινωνία Τσίπρα – Τόσκα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.

Εικόνες σοκ

Τη στιγμή που οι κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες έδιναν τη δική τους μάχη, για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που κατέκαψε σπίτια και δασικές εκτάσεις στον Κάλαμο, ο φωτογραφικός φακός κατέγραφε απίστευτες εικόνες από τους καπνούς που υψώνονταν στον αττικό ουρανό.

Στις εικόνες φαίνονται από το κέντρο της Αθήνας οι πυκνοί καπνοί που αναδύονται από τις καμένες περιοχές του Καλάμου.

111111111111111;11

14/8/2017

 

 

 

 

 

 

 

10 Αυγούστου – Η συνθήκη των Σεβρών 1920 Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Posted by netakias.com στο Αύγουστος 10, 2017

imageΗ συνθήκη των Σεβρών 1920

Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

36Στις 28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου 1920 στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου των Σεβρών, ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα υλοποιήσει τ’ όνειρο του Ελληνισμού, θα μετουσιώσει τις προσδοκίες τόσων χρόνων σε θρύλο, θα μεταφράσει τη Μεγάλη Ιδέα στη δημιουργία της χώρας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
Δύσκολα, πολύ δύσκολα θα βρεθεί πολιτικός -που μέσα στις ίδιες αναλογίες- να ’χει πετύχει διπλωματική νίκη τόσο μεγάλη όσο εκείνης της 10ης Αυγούστου του 1920. Θα ζυγιστεί το πραγματικό ποσοστό της προσωπικής συμβολής του Βενιζέλου σ’ αυτήν την ιστορική επιτυχία του Έθνους. Θα εκτιμηθεί επάξια η απίθανη επίδοση του Έλληνα πολιτικού στον διεθνή διπλωματικό στίβο. Ανεκτίμητη θα παραμείνει η προσφορά του, που αργότερα θα ναυαγήσει για τον ελληνισμό ολόκληρο. Το προικισμένο μυαλό του Κρητικού άντρα θ’ αφήσει άναυδους όλους τους ομοτράπεζούς του, αφού πρώτα θα τους ξεγελάσει να υπογράψουν, χωρίς να κατανοούν τι σημασία είχε η υπογραφή τους. Ο Βενιζέλος, αυτός ο ονειροπόλος ρεαλιστής, θα φθάσει στο αποκορύφωμα της πολιτικής καριέρας του, παραδίδοντας μαθήματα πολιτικής σ’ Ευρωπαίους διπλωμάτες. Γοητευμένος ο Ουΐλσον, όταν επιστρέψει στην Αμερική, θα πει στους δημοσιογράφους: «Με ρωτάτε τι μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην Ευρώπη. Θα σας πω. Ο πρωθυπουργός του μικρότερου κράτους. Λέγεται Βενιζέλος».
Η επιτυχία του Βενιζέλου οφείλεται στον εθνικό ενθουσιασμό του, στο χάρισμα της διπλωματικής μεγαλοφυΐας του, στην ώριμη σκέψη του, αλλά και στο εξαίρετο ήθος του. Δε ζητούσε ούτε προς στιγμή πράγματα, τα οποία ενδεχόμενα θα προκαλούσαν αισθήματα έντονης και ιδιαίτερα δικαιολογημένης αντίδρασης. Δε διακινδύνευε τη φήμη της μετριοπάθειάς του, δεν πρόβαινε σε ακρότητες. Κινιόταν με γνώμονα τον χρυσό κανόνα του μέτρου. Χαρακτηριστικά, διπλωμάτης του Συνεδρίου θα εξάρει την πολιτική βούληση του θεόσταλτου, για τον ελληνισμό, άνδρα με τη φράση: «Ο Βενιζέλος διαρκώς λαμβάνει και, λαμβάνων, παρουσιάζεται σαν να μας κάμνη θυσίας». Η ηθική στάση του θα υπογραμμισθεί στο Συνέδριο των Παρισίων με το «γνώθι σ’ αυτόν», που διαθέτει. Θα τονίσει χαρακτηριστικά: «Αι μεγάλαι χώραι επιβάλλονται εις τας διεθνείς διασκέψεις διά το ειδικόν βάρος, το οποίο διαθέτουν αι ιδίαι, αι μικραί διά το ειδικόν βάρος των εκπροσώπων τους». Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα στείλει από το Παρίσι διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό: «Είμαι ευτυχής, αναγγέλλων προς υμάς ότι σήμερον, εβδόμην επέτειον της υπογραφής της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, υπεγράφη η Συνθήκη Ειρήνης μετά της Τουρκίας, η συνθήκη δι’ ης αι κυριώταται Συμμαχικαί Δυνάμεις μεταβιβάζουσιν προς την Ελλάδα την κυριαρχίαν επί της Δυτικής Θράκης, ήτις είχε παραχωρηθή προς αυτάς υπό της Βουλγαρίας, διά της Συνθήκης του Νεϊγύ και η Συνθήκη μετά της Ιταλίας, δι’ ης αυτή μεταβιβάζει προς ημάς τα Δωδεκάνησα. Καθ’ ην στιγμήν το έργο, όπερ διεξηγάγομεν εν μέσω τοσούτων δυσχερειών, στεφανούται διά τοιαύτης επιτυχίας, αισθάνομαι το καθήκον να εκφράσω προς τους συμπολίτας μου την βαθείαν ευγνωμοσύνη μου διά την σταθεράν εμπιστοσύνην με την οποίαν με περιέβαλον εν τόσα έτη, καταστήσαντες ούτως δυνατούς τους εθνικούς θριάμβους, τους οποίους πανηγυρίζομεν σήμερον. Η αυταπάρνησις, η εθελοθυσία, η ανδρεία, η καρτερία εν πάση του λαού, όπως αντιμετωπίση πάντα κίνδυνον μάλλον, παρά ν’ αθετήση τον δοθέντα λόγον του και ν’ απιστήση προς τας εθνικάς μας παραδόσεις, του προσθέτουσιν εις την μακράν εθνική μας ιστορίαν λαμπροτάτας σελίδας, διά τας οποίας η σημερινή γενεά δικαιούται να ’ναι υπερήφανος. Η δική μου υπερηφάνεια είναι ότι είχον την ύψιστην τιμήν να ηγηθώ τοιούτου λαού, τοιαύτα εγκλείοντος ζωηρά αισθήματα ως και ικανού να διαπράξη έργα τοσούτο μεγαλοφυή, εάν μόνον καλώς οδηγήται».
Οι σημαντικοί όροι της Συνθήκης των Σεβρών αναμφισβήτητα είναι συνυφασμένοι με το όραμα κάθε Ελληνα. Η Θράκη, εξαιρουμένου του σαντζακίου της Τσατάλτζας, παραχωρούνταν στην Ελλάδα. Τα ελληνικά σύνορα προς μια κατεύθυνση προωθούνταν μέχρι σημείου που απείχε είκοσι μίλια από την Κωνσταντινούπολη και προς άλλη κατεύθυνση μέχρι την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η βόρεια παραλία της Θάλασσας του Μαρμαρά, περιλαμβάνουσα το σύνολο της Χερσονήσου της Καλλίπολης ως και προς την πόλη και τμήμα του Βιλαετίου της Ανδριανούπολης, περιερχόταν στην ελληνική κυριαρχία. Εξάλλου στην Ελλάδα περιέρχονταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος μαζί με τ’ άλλα νησιά του Αιγαίου, που κατείχε η Ελλάδα. Η Τουρκία υποχρεωνόταν ν’ αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα. Αμέσως μετά την υπογραφή της συνθήκης, τα Δωδεκάνησα, μ’ εξαίρεση τη Ρόδο, θα μεταβιβάζονταν από την Ιταλία στην Ελλάδα.
Ο Βενιζέλος βρίσκεται στο ζενίθ της διπλωματικής επιτυχίας του. Το 1913 είχε προωθήσει με τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου τα σύνορα της Ελλάδας πολύ βαθιά μέσα στη Μακεδονία και την Ήπειρο κι είχε εξασφαλίσει την Κρήτη. Κατόπιν, το 1920, στη Συνθήκη των Σεβρών, περιορίζει την Τουρκία σε μικρόκοσμο. Δίνει στην Ελλάδα τη Θράκη και τη Χερσόνησο της Καλλίπολης και την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Τέλος, δημιουργούσε βάσιμες προϋποθέσεις για την παραχώρηση τμήματος της Μ. Ασίας στην ελληνική επικράτεια μετά την παρέλευση πενταετίας.
Ο Βενιζέλος, αγωνιζόμενος να επιβάλλει τις αξιώσεις του απέναντι στους μεγάλους ομοτράπεζούς του, κατόρθωσε να εξασφαλίσει για την Ελλάδα καταπληκτικά επιτεύγματα. Δεν περιορίστηκε το γόητρό του σε γόητρο εκπροσώπου, αλλά επεκτάθηκε και γιγαντώθηκε σε γόητρο εθνικού αναδημιουργού. Ο Πρόεδρος της Αμερικής εκτίμησε την προσπάθεια του Έλληνα πολιτικού όχι μόνο στο μένος που πάλεψε τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και στο θέμα του σχηματισμού της Κοινωνίας των Εθνών.
Ο Λόυντ Τζωρτζ όχι μόνο τον θεωρούσε ανυπέρβλητο διπλωμάτη και τον θαύμαζε, αλλά τον εκτιμούσε κι ως καλό φίλο. Ο Κλεμανσώ σ’ επιστολή του στις 12 Νοεμβρίου 1919 θα γράψει: «Ο Βενιζέλος έγινε εμπόδιον εις τα υπερφίαλα ιταλικά όνειρα, κατορθώσας ν’ αποσπάση από το Ανώτατον Συμβούλιον την κατάληψιν της Ιωνίας από τον ελληνικόν στρατόν, εις πείσμα των λυσσωδών αντιδράσεων της Ιταλίας. Ο Έλλην πρωθυπουργός ανέτρεπε το σχέδιο υπούλου διεισδύσεως της Ιταλίας εις τα περιοχάς αυτάς».
Γεγονός αναμφισβήτητο, πάντως, είναι ότι όλες οι επιτεύξεις του και ακόμη η μνημειώδης Συνθήκη των Σεβρών ήταν προϊόντα ακατάπαυστου μόχθου κι εργασίας του Ελληνα ηγέτη. Ο Βενιζέλος κατέβαλε εξαντλητική προσπάθεια. Τριάντα δύο μήνες επέδειξε υπεράνθρωπη εργατικότητα, θεόπνευστο και εργώδη ζήλο και θαυμαστή αντοχή. Δημοσιογράφος της εποχής θα επισημάνει: «Ας είναι μέτρον συγκρίσεως, διά τους μεταγενέστερους, που θα τους υπενθυμίζη αιωνίως ότι, αν ο ερασιτεχνισμός και η ραστώνη είναι ίσως δικαίωμα του ανθρώπου εις τον ιδιωτικόν βίον, αποτελούν αδίκημα κατά του συνόλου εις τον βίον τον δημόσιον».

Η αμαύρωση του πολιτικού θριάμβου από το πολιτικό πάθος
Ενώ ο Ελληνας πολιτικός είχε αφήσει στο Συνέδριο της Ειρήνης, με την παρουσία και τους άθλους του, άφωνους όλους τους Συμμάχους, ενώ είχε εκπληρώσει τα καθήκοντά του, με πλήρη ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα κι ενώ είχε αναμορφώσει την “Ψωροκώσταινα” Ελλάδα σε παγκοσμίως υπολογίσιμη δύναμη με τα νέα εδάφη, βρέθηκαν οι “Λακεδαιμόνιοι” ν’ αμαυρώσουν διεθνώς τη χώρα μ’ ένα πρωτοφανές γεγονός, την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δύο μέρες μετά την υπογραφή – θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών. Οι βασιλόφρονες αξιωματικοί δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν εν ψυχρώ τον Έλληνα πολιτικό στον σταθμό της Λυών στο Παρίσι, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα. Και ο Βενιζέλος τραυματίστηκε στο χέρι, όχι σοβαρά. Η πληγή του κορμιού θα επουλωθεί γρήγορα. Η πληγή, όμως, που άνοιξε στην ψυχή του η απόπειρα εκείνη, δε θα κλείσει ποτέ.
Η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου άφησε άφωνο ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη ιδιαίτερα στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Ακόμη και το στρατόπεδο του Κεμάλ, απορούσε για την ενέργεια αυτή των Ελλήνων, αλλά ένιωσε ιδιαίτερη ανακούφιση και ικανοποίηση μια και διατελούσε «εν πλήρει απογνώσει» τις ακριβώς προηγούμενες μέρες, λόγω των διπλωματικών και στρατιωτικών επιτυχιών της Ελλάδας. Ανεθάρρησαν οι Τούρκοι και ή Κυβέρνηση της Άγκυρας, έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευθεί το γεγονός αυτό εξαπολύοντας μεγάλη προπαγάνδα. Οι τουρκικές εφημερίδες θα γράψουν: «Επίκειται πτώση του Βενιζέλου στις προσεχείς εκλογές που σημαίνει και πτώση της Ελλάδος στη Μικρά Ασία».
Οι σφαίρες των δυο Ελλήνων απότακτων στρατιωτικών κατά του Βενιζέλου ουσιαστικά είχαν ριφθεί εναντίον της καρδιάς της Ελλάδας.
Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας προκάλεσε την άλλη μέρα, 31 Ιουλίου, στην Αθήνα σειρά λυπηρών επεισοδίων, που έμειναν γνωστά στην ιστορία ως Ιουλιανά, από φανατικά στοιχεία του βενιζελικού κόμματος. Διαδηλωτές κατέστρεψαν γραφεία αντιβενιζελικών εφημερίδων κι επιτέθηκαν ακόμη και σε κατοικίες πολιτικών. Το πιο γνωστό, όμως επεισόδιο των Ιουλιανών είναι η εκτέλεση του Ίωνα Δραγούμη από άνδρες του Τάγματος Ασφάλειας. Ο Σεφέρης, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, γράφει: «Θυμάμαι την ηθική εξουθένωση, που ένιωσα, όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στον σταθμό της Λυών, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης, που πραγματοποιούσε όνειρα εκατοντάδων χρόνων».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΕΝΤΗΡΗΣ, Γ., Ελλάς 1910-1920, 4 τομ., Αθήνα 1931.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», 29 Ιουλίου 1920.
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ελευθέριος Βενιζέλος ο Εθνικός Ηγέτης, εκδ. Αστερίας, Αθήνα 2008.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, τόμ. ΙΔ΄-ΙΕ΄ εκδοτικής Αθηνών 1980.
ΚΑΡΓΑΚΟΣ, Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ, Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 – Από το έπος στην τραγωδία.
ΚΑΨΗΣ, Γ., «Λήμμα «Ελευθέριος Βενιζέλος»», ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, τομ. 8, σελ. 286.
ΚΛΕΑΝΘΗΣ, ΦΑΝΗΣ, Έτσι χάσαμε την Μικρά Ασία, εκδ. Ίκαρος.
ΚΟΡΔΑΤΟΣ, Γ., Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας 1821-1932, τομ. 13, σελ. 323.
ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΔΗΜ., Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, 2 τομ., Αθήνα 1959-1960, σελ. 113.
ΡΟΔΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ, Απομνημονεύματα, Η Ελλάς στην Μικράν Ασία, Αθήνα 1950.
ΡΟΥΣΣΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Νεώτερη Ιστορία Ελληνικού Έθνους, 1826-1974, Αθήνα 1975.
ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ, «Η απόφαση για την επέκταση της Ελληνικής κυριαρχίας στην Μικρά Ασία», εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 2009.
ΣΕΦΕΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ, Πολιτικό Ημερολόγιο, επιμ. Ξύδη Αλεξάνδρου, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1972.

Διαδώστε το!

 

 

 

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – Αυτό που δεν έπραξε ποτέ καμιά ελληνική κυβέρνηση

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας και τα πολυετή μνημόνια.

Ο δικηγόρος Πέτρος Μηλιαράκης εξηγεί πως η ΑΟΖ συνδέεται με την εθνική κυριαρχία και πως η εθνική κυριαρχία θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα. Ακολουθεί η ανάλυση:

Το κείμενο αυτό προκύπτει ως προβληματισμός με βάση αυτό που ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης δημοσίως διακήρυξε στην ομιλία του στην Αθήνα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην παρουσία του βιβλίου του ” η ΑΟΖ της Ελλάδας” (2014, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ , προλογίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου). Ο Θεόδωρος Καρυώτης τοποθετήθηκε με την άποψη ότι: “εάν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει ΑΟΖ πριν μία δεκαετία… και είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και τη Λιβύη… θα διέθετε ένα προστατευτικό δίχτυ, και θα είχε αποφύγει τα μνημόνια”!

Ο κύριος Καθηγητής με τον λόγο του αυτό έθετε κατ’ ουσίαν θέμα κυριαρχίας ως προς το ζήτημα της ΑΟΖ με επιπτώσεις και σε ζητήματα εσωτερικής κυριαρχίας λόγω των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων συνεννόησης και συνεργασίας που επακολούθησαν με πράγματι επαχθείς δεσμεύσεις για την εσωτερική έννομη τάξη , καθόσον οι δεσμεύσεις αυτές επέφεραν πλήγμα στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο επίπεδο της εσωτερικής κυριαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί πέραν από τις προβλεπόμενες από το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα στη νομική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δανειακές συμβάσεις και τα συναφή με αυτές μνημόνια, βρήκαν την Ελλάδα χωρίς το συγκεκριμένο δίχτυ προστασίας με συνέπεια άμβλυνση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε ζητήματα εσωτερικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και εθνικής πολιτικής λόγω επιβολής περιορισμών και σε ζητήματα στρατιωτικών-αμυντικών κονδυλίων! Το ερέθισμα επίσης που μου προκλήθηκε για το κείμενο αυτό, περαιτέρω αιτία του έχει και το εξαιρετικό δοκίμιο του Tom Binghman, που από τον Chris Patten χαρακτηρίστηκε ως το βιβλίο για τους νομικούς επιστήμονες του έτους 2011. Είμαι δε τυχερός καθόσον (και) το βιβλίο αυτό, που το αναζητούσα, το έχω ήδη στην κατοχή μου.

Το εντόπισα στο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Επηρεασμένος δε από τις απόψεις των Θεόδωρου Καρυώτη και Tom Binghman θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω τα εξής:

Η πολιτειακή αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει «επανατοποθετηθεί» αρκετές φορές, με κυρίως αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν, όπου τέθηκε το κυρίως ερώτημα εάν θα παρέμενε το «πιλοτικό σύστημα», δηλαδή εάν θα παρέμεναν ως «σύστημα διακυβέρνησης» οι τρεις Πυλώνες που αφορούσαν: α) στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, β) στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, και γ) στη Δικαιοσύνη και στις Εσωτερικές υποθέσεις. Η αρχιτεκτονική των Πυλώνων εξασφάλιζε μια ιδιότυπη-παράλληλη ύπαρξη αφενός των Κοινοτήτων και αφετέρου της Ένωσης. Δηλαδή η Ένωση εμφανιζόταν ως η ομπρέλα ή άλλως η κοινή στέγη των τριών προαναφερόμενων Πυλώνων, όπου το κυρίως σκέλος που αφορούσε στις Κοινότητες ήταν κατ’ ουσίαν η βάση του όλου οικοδομήματος, με κυρίως Αρχή Ασφάλειας Δικαίου το «κοινοτικό κεκτημένο» (aquis communautaire).

Οι άλλοι Πυλώνες ήταν οι ασταθείς εστίες του όλου συστήματος με πολύπλοκες και αλυσιτελείς (σε πολλές περιπτώσεις) διαδικασίες. Η «κοινή αυτή συγκρότηση» αφορούσε ένα «ενιαίο μόρφωμα» που δεν διέθετε νομική προσωπικότητα, ενώ η εκχώρηση εξουσίας από τα κράτη-μέλη στο συγκεκριμένο μόρφωμα, δημιουργούσε το παράδοξο να λειτουργούν άλλα Όργανα για την Ένωση και άλλα για τις Κοινότητες! Αυτή η πρακτική εύρισκε έρεισμα στη «θεωρία και πράξη» του «δανεισμού των Οργάνων». Την ιδιότυπη και περίεργη αυτή κατάσταση, της οποίας οι λειτουργίες ήταν σαφείς κυρίως στους ειδικούς, κατάργησε η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας δηλαδή, κατάργησε τους Πυλώνες, ίδρυσε νομική προσωπικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέσπισε: ότι η Ένωση αντικαθιστά και διαδέχεται την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως καθολικός διάδοχος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας δεν διαλύεται, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται με ειδικό Πρωτόκολλο. Παραλλήλως με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και ειδικότερα με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), θεσπίστηκε το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η άσκηση της οικονομικής πολιτικής, με βάση την οποία «τα κράτη-μέλη ασκούν την οικονομική τους πολιτική με σκοπό να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ένωσης, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)».

Επίσης με τη Συνθήκη της Λισαβόνας επαναβεβαιώθηκαν τα κριτήρια σύγκλισης για την εισαγωγή του ευρώ, κριτήρια που επέβαλαν τη δημιουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ ήδη από το 1997 με αντίστοιχο Ψήφισμα. Η σημασία δε του Συμφώνου αυτού επιβεβαιώθηκε με τη «Δήλωση 30», που έχει επισυναφθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Κυρίαρχη όμως σημασία αποκτά για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών η δημοσιονομική πειθαρχία. Η δημοσιονομική πειθαρχία εισάγει απαγορεύσεις που στο περίγραμμα αυτό μπορεί να αναφερθεί μόνο ότι: στα κράτη-μέλη επιβάλλεται κατάργηση πρακτικών κυρίως όσον αφορά στο δημόσιο τομέα.

Η δημοσιονομική δε πολιτική κυρίως εστιάζει: α) στην απαγόρευση πιστωτικών διευκολύνσεων από την ΕΚΤ ή από τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών, και β) στο κατ’ αρχήν ανεύθυνο της Ένωσης και των κρατών-μελών για υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις ενός κράτους-μέλους. Δηλαδή, ενώ η δημοσιονομική πολιτική εισάγει αφόρητες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη, επί των παρεκκλίσεων όμως δεν υπάρχουν κατ’ αρχήν πρόνοιες διάσωσης. Τούτο όμως αναθεωρήθηκε. Ήδη φορέας αντιμετώπισης κρίσης είναι ο ESM.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της κυριαρχίας

Τα προαναφερόμενα, λόγω της κατάργησης των Πυλώνων και της ανασυγκρότησης του όλου συστήματος σε νομική προσωπικότητα, τείνουν να δημιουργήσουν την εντύπωση του ασφυκτικού περιορισμού της κυριαρχίας κράτους-μέλους. ΩΣΤΟΣΟ: Η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης διέπεται από την Αρχή της δοτής αρμοδιότητας. Σύμφωνα με την Αρχή αυτή η Ένωση ενεργεί μόνο εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που της απονέμουν τα κράτη-μέλη με τις Συνθήκες. Ταυτοχρόνως, η Ένωση σέβεται την ισότητα των κρατών-μελών, την εθνική ταυτότητα τους και τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή και τάξη. Σέβεται δε τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους στις οποίες ρητώς περιλαμβάνονται κατ’ αποκλειστικότητα: α) η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, β) η διατήρηση της δημόσιας τάξης και γ) η προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ειδικότερα οι πρόνοιες για την εθνική ασφάλεια παραμένουν ινγ στην αποκλειστική ευθύνη κάθε κράτους-μέλους.

Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να τελεί σε καθεστώς προτεκτοράτου

Ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα εάν και κατά πόσο στην περίπτωση αυτή που έχει περιέλθει η Ελλάδα καταργείται η νομικοπολιτική υπεροχή των άρθρων 4 και 5 ΣΕΕ. Εγείρεται δηλαδή μείζον ζήτημα εσωτερικής και εξωτερικής κυριαρχίας σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τελεί υπό το καθεστώς δανειακής σύμβασης. Εγείρεται ειδικότερα το ζήτημα της «αρνητικής όψης της κρατικής εξουσίας», όπου με βάση την «Αρχή της Αποκλειστικότητας» είναι ανεπίτρεπτο να ασκηθεί άλλου είδους εξουσία σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ανατρέπεται η νομικοπολιτική βάση των άρθρων 4 και 5 ΣΕΕ. Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχεται σε «καθεστώς προτεκτοράτου» ή επί του οποίου ασκείται εξουσία σε τέτοιο βαθμό που να αφορά dominium επί πραγμάτων και imperium επί προσώπων δεν συμβιβάζεται με τη νομικοπολιτική προσωπικότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερη ακραία έκφραση της φαλκίδευσης της νομικοπολιτικής σημασίας των άρθρων 4 και 5 ΣΕΕ είναι οι παραχωρήσεις που έχουν λάβει χώρα δυνάμει των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων συνεργασίας και συνεννόησης που αφορούν ακόμη και παρέμβαση στο ύψος των αμυντικών δαπανών της Ελληνικής Δημοκρατίας-ως έχει προεκτεθεί!

Κυρίαρχος είναι όποιος αποφασίζει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με τούτα τα δεδομένα εγείρεται το μείζον ζήτημα της κυριαρχίας το οποίο η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να θέσει σε κάθε περίπτωση σε επίπεδο Κορυφής. Θα πρέπει δηλαδή η Ελλάδα να καταστήσει σαφές ότι είναι μια κυρίαρχη χώρα και ότι χώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να περιέρχεται σε καθεστώς προτεκτοράτου. ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ είναι ζήτημα πάντα επίκαιρο! Ας ακουσθεί επιτέλους ο Θεόδωρος Καρυώτης! Να μην λησμονείται δε ποτέ ότι: «κυρίαρχος είναι όποιος αποφασίζει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

Πηγή: mignatiou.com ΠΗΓΗ  8/8/2017

 

 

 

 

Κανένας εκκλησιασμός δεν καταργείται!

Έλεος με τους απατεώνες των ΜΜ»Ε» που ξαφνικά θυμήθηκαν σημαία και Ορθοδοξία!

Posted by olympiada στο Αύγουστος 7, 2017

ΟΙ ΥΜΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»!

Με αφορμή δημοσίευμα σε ιστότοπο που αναφέρει ψευδώς ότι καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του δημοτικού, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει:

Η δημοσιογραφική αγυρτεία συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού.

Το ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου. Αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του Υπουργείου.

Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998.

Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς.

Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία.

Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους.

Διαδώστε το!

 

 

 

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

ΦΑΛΜΕΡΑΫΕΡ, KALERGI, ΚΙΣΙΝΚΕΡ!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!

ΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΊ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ...

Φαλμεράυερ – Καlergi – Κίσινγκερ – Σιωνισμός- Χριστιανισμός, μισάνθρωποι, δεν είναι τυχαίο ότι ήταν και εβραίοι , που ανέλαβαν ..

εργολαβικά την διάλυση και μπάσταρδοποίηση της Ευρώπης και ιδιαίτερα τον αφανισμό των Γηγενή Ελλήνων, που είναι ο τροφοδότης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού τα τελευταία 5.000 χρόνια Τα στοιχεία όλο και μεγαλώνουν επιστημονικά τον χρονικό ορίζοντα της ύπαρξης των γηγενή Ελλήνων στον Ελλαδικό χώρο.

Γιατί;;;; Γιατί αυτά τα αποβράσματα ανήκουν θρησκευτικά και Ιδεόπολιτικά σε συγκεκριμένο χώρο!

Για να μπορεί ο αναγνώστης να έχει άποψη για αυτά τα τρία ανθελληνικά τομάρια, πρέπει να έχει το πλήρες βιογραφικό τους, τα θρησκευτικά και πολιτικά τους πιστεύω και την κοινωνική τους ένταξη στην κοινωνία!
Παρακάτω θα σας παρουσιάσω στις τελευταίες έρευνες, την γνησιότητα των γηγενή Ελλήνων, όχι γιατί έτσι μου αρέσει, ή όπως με κατηγορούν για σωβινιστή, αλλά για την αδικία και τον φρικιαστικό διωγμό που έχει υποστεί όσο κανένας λαός.

Γιατί;;;;; Γιατί οι Έλληνες μιλούν για ελευθερία, πολιτισμό και ελεύθερο θρησκευτικό πιστεύω!

Η θεωρία του Φαλμεράυερ περί των νεοελλήνων διατυπώθηκε κυρίως στα δυο βιβλία του «Ιστορία της χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους», όπου-μεταξύ άλλων- συνοψίζει την ανθελληνική του ψυχική ανωμαλία και το αστείρευτο μίσος κατά των Ελλήνων με συνεργασία στρατιάς ανθελλήνων και γενιτσάρων υπό την καθοδήγηση αυτών, που επί 2.500 χρόνων έσφαζαν και κατέστρεφαν οτιδήποτε Ελληνικό, δηλαδή των αγίων χριστιανών!

Γιατί;;; Γιατί ο χριστιανισμός 2.500 χρόνια εργαζόταν, έσφαζε, σκότωνε, έκαιγε, αφάνιζε, για να επιβάλει το σκύψιμο και την δουλεία και οι Έλληνες θέλουν να το γκρεμίσουν!

Συκοφάντησε την ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι και τα τέλη του μεσαίωνα και των γηγενή πληθυσμό των Ελλήνων, με ακροβατισμούς σαλτιμπάγκου, με χωρίς επιστημονική βάση, με δοσμένες και επεξεργασμένες πληροφορίες από ανθελληνικά γνωστά και άγνωστα κέντρα του ( σιωνισμού και χριστιανισμού ) αυτές τις δυο λέξεις όταν τις αναφέρεις, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι, ο πατέρας και ο γιος!

Γιατί;;; Απλά θέλουν την εξουσία επάνω στον άνθρωπο!

Για να μπορέσει ο κάθε καλόπιστος, αλλά και κακόπιστος να μάθει την αλήθεια, θα πρέπει να στηριχτεί σε έρευνες που έγιναν επιστημονικά, αλλά και από ανθρώπους που έχουν καταρτίσει επιτροπές όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων επάνω σε αυτό το θέμα και που είναι από όλα τα επιστημονικά επιτελεία της γης, μαζί με Έλληνες που τους αφορά, για να μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κινεί απόφαση, θετική ή αρνητική!
Για να δούμε ποιος ήταν ο (Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ) που ανέλαβε εργολαβικά την συκοφάντηση του Ελληνισμού;
Γέννηση 10 Δεκεμβρίου 1790 Μπρεσανόνε. Θάνατος 26 Απριλίου 1861 Μόναχο. Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο της Βαυαρίας. Σπουδές Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ιδιότητα εξερευνητής, ιστορικός, καθηγητής πανεπιστημίου και δημοσιογράφος!!!

Έχει ιδιαίτερη σημασία το δημοσιογράφος!

ΦΛΑΜΦΑΟΥΕΡ

Για να δούμε με ποιους βολτάριζε ο ανθέλληνας και με ποιους έκανε κακές παρέες;;;

Ο Φαλμεράυερ καταγόταν από φτωχούς γονείς και φέρεται ότι κατά την παιδική του ηλικία ήταν βοσκός. Αργότερα φοίτησε στην εκκλησιαστική σχολή του Μπρίξεν και στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, όπου (σπούδασε θεολογία), έχει ιδιαίτερη σημασία τι σπούδασε;;;

(Η Θεολογία (σύνθετη από τις λέξεις θεός και λόγος) είναι η μελέτη της θρησκευτικής πίστης, πρακτικής και εμπειρίας αλλά και της μερικής κατανόησης των άκτιστων ενεργειών του Θεού.

Ειδικότερα χαρακτηρίζεται ως η λογική και συστηματική μελέτη του Θεού και της σχέσης του με τον κόσμο και η μελέτη που διαπραγματεύεται την ύπαρξη, τη φύση και τις ιδιότητες του Θεού, τις αρχές και την εξουσία του, (τα δόγματα που ορίζουν την ορθότητα της πίστης και τα λατρευτικά καθήκοντα προς το Θεό). Επιπλέον μπορεί ως όρος να εκφράζει μια (θεολογική θεωρία ή σύστημα ή μία ειδική κατηγορία θεολογικού δόγματος).

Ακόμη θεολογία, από τις χαλκηδόνιες εκκλησίες, χαρακτηρίζεται η ιδιαίτερη κατάσταση του ανθρώπου, ο οποίος δεχόμενος την αγιαστική χάρη (φωτισμό) του Αγίου Πνεύματος, εκφράζει με τη μαρτυρία του το λόγο, την επιθυμία ή τη γνώση των ενεργειών (τη δυνατή δηλαδή από τον άνθρωπο κατανόηση) του Θεού)?????????.

Οι σπουδές του στην θεολογία μας οδηγεί στο μίσος του και στις ρητές εντολές από τον δογματικό χριστιανισμό- σιωνισμό κατά των Ελλήνων, τι θα έγραφε, ένας τέτοιος άνθρωπος για τους Έλληνες;;;

Ποιοι είναι αυτοί που τα βιβλία του τα έκαναν ευαγγέλια;;;;

(ανατολικές γλώσσες και ιστορία. Αργότερα σπούδασε τη νομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Λάντσχουτ, για να αφοσιωθεί τελικά στην κλασική φιλολογία και τη γλωσσολογία.

Ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία στο βαθμό του υπολοχαγού, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γαλλία με το σύνταγμά του, ως δάσκαλος στο Άουγκσμπουργκ.

Αργότερα διετέλεσε καθηγητής στο φιλολογικό λύκειο του Λάντσχουτ.

Από το 1831 έως το 1834 περιηγήθηκε με τον Ρώσο στρατηγό Όστερμαν-Τολστόι την Αίγυπτο, τη Νουβία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την ηπειρωτική Ελλάδα – όπου φέρεται ότι συναντήθηκε με τον αρχαιολόγο Κυριάκο Πιττάκη – και αργότερα την (Κωνσταντινούπολη) κρατήστε την (Κωνσταντινούπολη)???????.

Το 1835 έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Μονάχου και το 1836 εγκατέλειψε την πόλη για να περιηγηθεί τη νότια Γαλλία και την Ιταλία με τον φίλο του πλέον Όστερμαν-Τολστόι.

Στην Ιταλία παρέμεινε τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα στη Γένοβα, και από εκεί επιχείρησε μια δεύτερη περιηγητική εκστρατεία στην Ανατολή, διαπλέοντας τον Δούναβη μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και από εκεί στην Τραπεζούντα και την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Πάλι Τραπεζούντα και την (Κωνσταντινούπολη), κρατήστε πάλι την (Κωνσταντινούπολη)?????????

Ο τάφος του Φαλμεράυερ στο Παλαιό Νότιο Νεκροταφείο του Μονάχου (Alter Südlicher Friedhof)
Στην τρίτη περιήγησή του στην Ανατολή επισκέφθηκε και πάλι την (Κωνσταντινούπολη), τη Μικρά Ασία, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Τις περιηγήσεις διέκοψε ο διορισμός του ως τακτικού καθηγητή της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Και πάλι η (Κωνσταντινούπολη)??????????.

Καλά σοβαρολογούμε ότι αυτός δεν ήταν ένας από μεγαλύτερους εκτελεστές του Ελληνισμού, με ρητές εντολές, από την μεγάλη πύλη, τον σιωνισμό και τον χριστιανισμό και την Βαυαρία;;;;

Κάθε άνθρωπος έχει την ταυτότητα του, αρκεί να μην παρασύρεσαι εύκολα και να μπορείς να ενημερώνεσαι πολύπλευρα!

Αρκετά ασχοληθήκαμε με αυτό το μίασμα, ή Ελληνικά βδέλυγμα!

Γιατι;;;;;; Για να δούμε έναν άλλο δολοφόνο του Ελληνικού πολιτισμού τον Περιβόητο Callergi?????
Το σχέδιο COUDENHOVE-KALERGI:

Η Γενοκτονία των λαών της Ευρώπης!

Η μαζική μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο του οποίου τα αίτια εξακολουθούν να κρύβονται έξυπνα από το σύστημα, και η πολυπολιτισμική προπαγάνδα προσπαθεί ψευδώς να την παρουσιάσει ως αναπόφευκτη.

Με αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να αποδείξουμε μια για πάντα, ότι δεν είναι ένα αυθόρμητο φαινόμενο. Αυτό που θέλουν να εμφανίσουν ως ένα «αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ιστορίας», είναι στην πραγματικότητα ένα σχέδιο μελετημένο γύρω από ένα τραπέζι και προετοιμασμένο εδώ και δεκαετίες, για να καταστρέψει εντελώς το πρόσωπο της Γηραιάς Ηπείρου.

Το άρθρο που ακoλουθεί μεταφράστηκε από τα Ιταλικά.

Είχε αναρτηθεί στο σάιτ «Identità» . Μετάφραση -επιμέλεια: Ελευθέριος Αναστασιάδης

Η μαζική μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο του οποίου τα αίτια εξακολουθούν να κρύβονται έξυπνα από το σύστημα, και η πολυπολιτισμική προπαγάνδα προσπαθεί ψευδώς να την παρουσιάσει ως αναπόφευκτη.

Με αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να αποδείξουμε μια για πάντα, ότι δεν είναι ένα αυθόρμητο φαινόμενο.

Αυτό που θέλουν να εμφανίσουν ως ένα «αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ιστορίας», είναι στην πραγματικότητα ένα σχέδιο μελετημένο γύρω από ένα τραπέζι και προετοιμασμένο εδώ και δεκαετίες, για να καταστρέψει εντελώς το πρόσωπο της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Πανευρώπη του δόγματος καθολικών χριστιανών με πολιτική εφαρμογή για την μετά τον μεσαίωνα Ευρώπη και η συνέχιση του σκοταδισμού που θα εξασφάλιζε τον χριστιανισμό και θα απέκλειε τον Ελληνικό πολιτισμό, που έκαναν τα μύρια οι χριστιανοί για τον αφανίσουν!!!!

Όμως τα χριστιανικά ζόμπι δεν θέλουν να δουν ότι ο Καλλέργης δεν ήταν μόνο ένας πολιτικός αναλυτής, αλλά κυρίως ήταν το κρυφό χαρτί του δογματικού σιωνιστικού χριστιανισμού!

Δηλαδή πρέπει να έχουν δυο προσόντα, να είναι δούλοι και πιστοί στον χριστιανισμό,
Οι Ευρωπαίοι δούλοι θα φυλάνε και θα κατευθύνουν βάση τις εντολές των εξουσιαστών τους αλλόφυλους δούλους!!!!

Το πνεύμα ότι οι άνθρωποι είναι καταναλώσιμοι, αναλώσιμοι πέρα από τις φράξιες των ευγενών που έχουν γαλάζιο αίμα, οι άλλοι είναι δούλοι που πρέπει να καθοδηγούνται και να οδηγούνται ανάλογα με την ζήτηση της μαύρης εργασίας και να αναφωνούν σε όποια θρησκεία θέλουν, ( ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ)!

Γιατι;;;;;; Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένας από τους βασικούς εμπνευστές της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ήταν επίσης ο άνθρωπος που σχεδίασε την προγραμματισμένη γενοκτονία των λαών της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό πρόσωπο, του οποίου οι μάζες αγνοούν την ύπαρξη, αλλά οι ισχυροί τον θεωρούν ως τον ιδρυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ

Το όνομά του είναι Richard Coudenhove Kalergi.

Ο πατέρας του ήταν ο Αυστριακός διπλωμάτης Heinrich vonCoudenhove-Kalergi (με κάποιες ρίζες από την βυζαντινή οικογένεια των Καλλέργηδων) και η μητέρα του η Γιαπωνέζα Mitsuko Aoyama.

Ο Kalergi λοιπόν, έχοντας στενές επαφές με όλη την ευρωπαϊκή αριστοκρατία και τους Ευρωπαίους πολιτικούς, εξ αιτίας των διασυνδέσεων του αριστοκράτη -διπλωμάτη πατέρα του, κινούμενος στα παρασκήνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κατάφερε να προσελκύσει στα σχέδιά του τους πιο σημαντικούς αρχηγούς κρατών, κάνοντάς τους υποστηρικτές και συνεργάτες του στο «έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Σχ. ΚΟ: Ο Richard Nikolaus Eijiro von Coudenhove-Kalergi γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1894 και πέθανε στις 27 Ιουλίου 1972.

Ήταν ο ιδρυτής και ο πρόεδρος για 49 χρόνια, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης.

Θρησκευτικά, ανατράφηκε ως Καθολικός.

Όπως λέει η βιογραφία του, ο πατέρας του – που στα νιάτα του ήταν «αντισημίτης», αλλά μετά άλλαξε και έγινε ένθερμος υποστηρικτής των Εβραίων – τον πήγαινε κάθε Κυριακή στην εκκλησία.

Μια Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που ακουγόταν στην καθολική Θεία Λειτουργία η προτροπή «oremus et pro perfidis Judaeis» («Ας προσευχηθούμε επίσης για τους άπιστους Εβραίους»), ο Richard σηκώθηκε και αποχώρησε από την εκκλησία, ως διαμαρτυρία εναντίον αυτής της δήθεν έκφρασης «αντισημιτισμού».
Το 1922 ίδρυσε το κίνημα «Πανευρώπη» στη Βιέννη, που στόχευε στη δημιουργία μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης, βασισμένης σε μια ομοσπονδία των εθνών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

Μεταξύ των πρώτων οπαδών του, συγκαταλέγονται οι Τσέχοι πολιτικοί Tomáš Masaryk και Edvard Beneš καθώς και ο τραπεζίτης Max Warburg, ο οποίος διέθεσε τα πρώτα 60.000 μάρκα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Ignaz Seipel και ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας Karl Renner ανέλαβαν στην συνέχεια υπεύθυνοι για την καθοδήγηση του κινήματος της «Πανευρώπης».

Αργότερα θα προσφέρουν την βοήθειά τους Γάλλοι πολιτικοί, όπως ο Léon Bloum, ο Aristide Briand, ο Ιταλός πολικός Alcide De Gasperi και άλλοι.

Με την άνοδο του Φασισμού στην Ευρώπη, το σχέδιο τίθεται υπό νάρκωση, και η «Πανευρωπαϊκή» κίνηση αναγκάζεται να διαλυθεί, αλλά μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Kalergi , χάρη σε μία ξέφρενη και ακούραστη δραστηριότητα, καθώς και την υποστήριξη του Winston Churchill, της ιουδαϊκής μασονικής στοάς B’nai B’rith και σημαντικών εφημερίδων, όπως οι New York Times, καταφέρνει το σχέδιο του να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην συνέχεια η CIA αναλαμβάνει την αποπεράτωση του σχεδίου της ενωμένης Ευρώπης.

Η πεμπτουσία του σχεδίου Kalergi.

Στο βιβλίο του «Praktischer Idealismus», ο Kalergi δηλώνει ότι οι κάτοικοι των μελλοντικών «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» δεν θα είναι οι παλαιοί λαοί της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά ένα είδος υπανθρώπων που θα προέρχονται από επιμιξία.

Δηλώνει ξεκάθαρα, ότι θα πρέπει οι λαοί της Ευρώπης να διασταυρωθούν με ασιατικές και έγχρωμες φυλές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πολυεθνικό κοπάδι χωρίς ποιότητα και εύκολα ελεγχόμενο από την άρχουσα τάξη.

Ο Kalergi διακηρύσσει την κατάργηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών και, στη συνέχεια, την εξάλειψη των εθνών μέσω των εθνοτικών αυτονομιστικών κινημάτων ή την μαζική μετανάστευση.

Προκειμένου η Ευρώπη να είναι ελεγχόμενη από μία ελίτ, θέλει να μετατρέψει τους ομοιογενείς λαούς σε μία μικτή φυλή μαύρων, λευκών, και Ασιατών.

Ποια όμως είναι αυτή η ελίτ;

Ο Kalergi είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός επ” αυτού:

«O άνθρωπος του μέλλοντος θα είναι μικτής φυλετικής καταγωγής.

Οι φυλές και οι τάξεις του σήμερα θα εξαφανισθούν σταδιακά λόγω της εξάλειψης του χώρου, του χρόνου και της προκατάληψης.

Η ευρωασιατική-νεγροϊδής φυλή του μέλλοντος, όμοια στην εμφάνιση της με τους αρχαίους Αιγύπτιους, θα αντικαταστήσει την διαφορετικότητα των λαών και την διαφορετικότητα των ατόμων.

Αντί της καταστροφής του ευρωπαϊκού ιουδαϊσμού, η Ευρώπη, ενάντια στην θέλησή της, εξευγένισε και μόρφωσε αυτόν τον λαό, οδηγώντας τον στο μελλοντικό του στάτους ως ηγετικό έθνος διαμέσου αυτής της τεχνητής εξελικτικής διαδικασίας.

Δεν προξενεί κατάπληξη ότι αυτός ο λαός που δραπέτευσε από τα Γκέττο-φυλακές, εξελίχθηκε σε μία πνευματική αριστοκρατία της Ευρώπης.

Συνεπώς η ευσπλαχνική πρόνοια έδωσε στην Ευρώπη μια νέα φυλή αριστοκρατίας με τη χάρη του πνεύματος.

Αυτό συνέβη τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή φεουδαλική αριστοκρατία κατέπεσε, λόγω της χειραφέτησης των Ιουδαίων [εννοείται με τις διαταγές και τα μέτρα που πήρε η γαλλική επανάσταση]».

Αν και κανένα σχολικό βιβλίο δεν μιλά για τον Kalergi, οι ιδέες του είναι οι κατευθυντήριες αρχές της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πεποίθηση ότι οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αναμιχθούν με Αφρικανούς και Ασιάτες, για να καταστραφεί η ταυτότητα και να δημιουργηθεί μια ενιαία φυλή μιγάδων, είναι η βάση όλων των κοινοτικών πολιτικών που στοχεύουν στην ένταξη και την προστασία των μειονοτήτων.

Islam Προπύλαια 2

Αυτό ζούμε σήμερα το φρικιαστικό σχέδιο του Καλλέργη!!!

Αυτό δεν γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά εξαιτίας οδηγιών που έχουν εκδοθεί με αδίστακτη αποφασιστικότητα, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία.

Προς τιμήν του ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο Coudenhove- Kalergi, με το οποίο βραβεύονται κάθε δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν διαπρέψει στην προώθηση του εγκληματικού σχεδίου του. Μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν είναι η Angela Merkel και ο Herman Van Rompuy.

Η προτροπή σε γενοκτονία, αποτελεί επίσης την βάση των συνεχών εκκλήσεων των Ηνωμένων Εθνών, για να γίνουν δεκτά εκατομμύρια μεταναστών, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές της νέας χιλιετίας, τον Ιανουάριο του 2000, στην αναφορά «Population division» των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Μετανάστευση αντικατάστασης:

Μία λύση για την μείωση και γήρανση του πληθυσμού», η Ευρώπη θα έχει ανάγκη έως το 2025 από 159.000.000 μετανάστες.

Αναρωτιέται κανείς, πώς θα ήταν δυνατό να γίνουν τόσο ακριβείς εκτιμήσεις για τη μετανάστευση, αν δεν ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο.

Είναι βέβαιο ότι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί μέσω των κατάλληλων μέτρων για την στήριξη των οικογενειών. Είναι εξίσου σαφές, ότι δεν είναι με τη συμβολή ξένων γονιδίων που θα προστατευθεί η γενετική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξαφάνισή της.

Ο μοναδικός σκοπός αυτών των μέτρων είναι να στρεβλώσει εντελώς έναν λαό, να τον μετατρέψει σε ένα σύνολο ατόμων χωρίς καμία εθνική, ιστορική και πολιτισμική συνοχή .

Εν ολίγοις, οι θέσεις του σχεδίου Kalergi ήταν και εξακολουθούν να είναι, η βάση των επισήμων πολιτικών των κυβερνήσεων που αποσκοπούν στην γενοκτονία των λαών της Ευρώπης, μέσω της μαζικής μετανάστευσης.

Ο G. Brock Chisholm, πρώην διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), αποδεικνύει ότι έχει μάθει καλά το μάθημα του Kalergi όταν λέει:

«Αυτό που σε όλους τους τόπους οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν είναι να εφαρμόσουν τον περιορισμό των γεννήσεων και να τελούν μικτούς γάμους (μεταξύ διαφορετικών φυλών), και αυτό με σκοπό να δημιουργηθεί μια ενιαία φυλή σε ένα κόσμο που θα κατευθύνεται από μια κεντρική αρχή.»
Συμπεράσματα
Αν κοιτάξουμε γύρω μας, το σχέδιο του Kalergi φαίνεται να υλοποιείται πλήρως. Είμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματική τριτοκοσμοποίηση της Ευρώπης.

Η μάστιγα της επιμειξίας παράγει κάθε χρόνο χιλιάδες νέα άτομα μιγάδες:

«Τα παιδιά του Kalergi».

Υπό τη διπλή πίεση της παραπληροφόρησης και την ανθρωπιστική αποβλάκωση που καλλιεργείται από τα μέσα μαζικής πληροφόρησης, διδάσκεται στους Ευρωπαίους να απαρνηθούν την καταγωγή τους, να απαρνηθούν την εθνική τους ταυτότητα.

Οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να μας πείσουν ότι το να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας, είναι μια προοδευτική και ανθρωπιστική πράξη, ότι ο «ρατσισμός» είναι λάθος, αλλά μόνο και μόνο επειδή θέλουν να μας κάνoυν όλους τυφλούς καταναλωτές.

Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο σε αυτούς τους καιρούς να αντιδράσουμε στα ψέματα του συστήματος, να αφυπνιστεί το πνεύμα της εξέγερσης στους Ευρωπαίους.

Θα πρέπει να τεθεί μπροστά στα μάτια όλων το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένταξη, ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, η εναλλακτική λύση είναι η εθνική αυτοκτονία.

Σημείωση του μεταφραστή:

Αν και τα αίτια των προσωπικών επιλογών του Kalergi, δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα, που σίγουρα θα διαμορφώθηκε στο μυαλό των αναγνωστών:

Γιατί ένας Ευρωπαίος αριστοκράτης με Φλαμανδικές, Πολωνικές, Ελληνικές- Βυζαντινές ρίζες, ακόμη και με αίμα Σαμουράι στις φλέβες του (από την μητέρα του) έγινε φορέας τέτοιων σχεδίων και όργανο στα χέρια σκοτεινών δυνάμεων;

Οι λόγοι, κατά την γνώμη μας, είναι πολλαπλοί: ιδιοσυγκρασικοί, ψυχολογικοί και…γυναικείων επιδράσεων.

Παρατηρούμε λοιπόν μία προσωπικότητα με έντονα σνομπ συμπεριφορές, υπεροψία, και έναν, ας μου επιτραπεί ο όρος, «εκφυλισμένο ελιτισμό».

Επίσης, το γεγονός ότι η μητέρα του ήταν Ασιάτισσα, ίσως του δημιούργησε εσωτερικές συγκρούσεις και απωθημένα, κάτι που μπορεί να συμβεί σε άτομα με τέτοια ιδιοσυγκρασία.

Όμως ο πιο αποφασιστικός παράγοντας, πρέπει να ήταν η «κατάλληλη έφηβη», που όλως τυχαίως φυσικά, βρέθηκε δίπλα του, και έγινε η πρώτη γυναίκα του (σε ηλικία 13 ετών): η ιουδαία Ida Roland, (φώτο) που αργότερα θα γίνει φημισμένη ηθοποιός.

Περιβάλλοντα και επιρροές, πολύ ιδιαίτερες…

Από την ιστοσελίδα του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

Απονομή του ευρωπαϊκού βραβείου Coudenhove-Kalergi 2012 στον Πρόεδρο Van Rompuy

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy το ευρωπαϊκό βραβείο Coudenhove-Kalergi 2012, σε ειδικό συνέδριο στη Βιέννη, για τον εορτασμό των 90 χρόνων του πανευρωπαϊκού κινήματος.

Το βραβείο απονέμεται ανά διετία σε ηγετικές προσωπικότητες, για την εξαίρετη συμβολή τους στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Αποφασιστικός παράγοντας για την απονομή του βραβείου ήταν ο ισορροπημένος τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Van Rompuy άσκησε τα καθήκοντά του στη νέα θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

0007

Στον λόγο αποδοχής του, ο κ. Van Rompuy περιέγραψε την ενοποίηση της Ευρώπης ως έργο ειρήνης. Η σημασία της εν λόγω ιδέας, η οποία ήταν επίσης στο επίκεντρο του έργου του Coudenhove-Kalergi, παραμένει το ίδιο επίκαιρη ύστερα από 90 έτη.
Το βραβείο φέρει το όνομα του κόμη Richard Nicolaus von Coudenhove-Kalergi (1894-1972), φιλοσόφου, διπλωμάτη, εκδότη και ιδρυτή του πανευρωπαϊκού κινήματος (1923).

Ο Coudenhove-Kalergi υπήρξε πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και διέδωσε την ιδέα μιας ομοσπονδίας ευρωπαϊκών κρατών στα έργα του.
Από το 2000, μεταξύ των νικητών του βραβείου συγκαταλέγονται η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Angela Merkel (2010) και ο Πρόεδρος της Λετονίας Vaira Vike-Freiberga, (2000

ΚΙΣΣΙΓΓΕΡ

Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ
Υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ

Περίοδος
22 Σεπτεμβρίου 1973 – 20 Ιανουαρίου 1977 Αναληρωτής Κυβερνήτης Κένεθ Ρας Ρομπερτ Ίνκερσολ Τσαρλς Ρόμπινσον Προκάτοχος Ουίλιαμ Ρότζερς Διάδοχος Σάιρους Βανς Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ
Περίοδος 20 Ιανουαρίου 1969 – 3 Νοεμβρίου 1975 Προκάτοχος Ουόλτ Ρόστοου Διάδοχος Μπρεντ Σκόουκροφτ
Προσωπικά στοιχεία
Καταγωγή γερμανοεβραϊκή,
Γέννηση 27 Μαΐου 1923 (94 ετών)
Βαυαρία, Γερμανία
Εθνικότητα Γερμανική
Υπηκοότητα Αμερικανική
Πολιτικό κόμμα Ρεπουμπλικάνος
Σύζυγος Ανν Φλάισερ (1949–1964)
Νάνσυ Μάτζινς
(1974 – σήμερα)
Σπουδές Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Υπογραφή Henry Kissinger Signature
Henry Kissinger, at the World Economic Forums India Economic Summit 2008, New Delhi.jpg
Το 1994 σε μια συνάντηση υψηλά ισταμένων σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον.

Η διαβόητη υποτιθέμενη δήλωση ήταν:

«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί.

Γι” αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες.

Τότε ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί.

Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας».

Βιογραφία
Ο Κίσινγκερ γεννήθηκε στη Γερμανία ως Χάιντς Άλφρεντ Κίσινγκερ (Heinz Alfred Kissinger) από Γερμανοεβραίους γονείς.

Ο πατέρας του Λούις Κίσσινγκερ (αγγλ. Louis Kissinger, 1887-1982) ήταν δάσκαλος και η μητέρα του Πάουλα (Στερν) Κίσσινγκερ (1901-1998) νοικοκυρά.

Μαζί με τους γονείς του, το 1938 διέφυγαν ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη υπό την απειλή του ναζιστικού καθεστώτος.

Εκεί φοίτησε στο Λύκειο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, κατόπιν, σπούδασε λογιστικά στο Σίτυ Κόλλετζ Νέας Υόρκης, συνεχίζοντας παράλληλα να εργάζεται.

Το 1943 οι σπουδές του διακόπηκαν, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό. Κατά την ακόλουθη περίοδο συμμετείχε σε επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων σε αποστολή στο Κρέφελντ και Ανόβερο της Γερμανίας.

Μετά τον πόλεμο συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. ;Elabe didaktorik;o d;iplvma Politik;vn Episthm;vn ap;o to X;arbarnt to 1954Q h diatrib;h toy e;ixe t;itlo «A World RestoredQ Metternich, Castlereagh and the Problems of Peace 1812-1822».

Το θέμα της διατριβής του -οι διασκέψεις και τα συνέδρια που οδήγησαν στην σχεδίαση και κατοχύρωση του νέου διεθνούς συστήματος μετά την ήττα του Ναπολέοντα – προκάλεσε μεγάλη εντύπωση καθώς εκείνη την εποχή (απόγειο του Ψυχρού Πολέμου) όλοι σχεδόν οι Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες ασχολούνταν με θέματα όπως ο κομμουνισμός, τα πυρηνικά όπλα, οι τεχνικές ανταρτοπολέμου κτλ.

Το 1957, με την έκδοση του βιβλίου «Nuclear Weapons and Foreign Policy» έγινε για πρώτη φορά γνωστός ως αξιόπιστος σχολιαστής σε θέματα διεθνών σχέσεων. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στο Χάρβαρντ, αλλά παράλληλα συμμετείχε σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και επιτροπές που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εξωτερική Πολιτική

Μετά το 1969, ο Κίσινγκερ ήταν υπεύθυνος για το «άνοιγμα» των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ και την ύφεση (détente) της ψυχροπολεμικής ρητορικής και έντασης με τη Σοβιετική Ένωση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Ως αποτέλεσμα των επαφών του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Τσου Ενλάι, συμφωνήθηκε μία ενιαία αμερικανοκινεζική αντισοβιετική στρατηγική στα πλαίσια κοινών κρατικών συμφερόντων.

Ο Κίσινγκερ υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί απόδειξη της υπεροχής των συμφερόντων έναντι της ιδεολογίας στην χάραξη διεθνούς πολιτικής.

Λόγω δε της συμβολής του στην κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1973 –αν και η κατάπαυση πυρός δεν είχε τελικά διάρκεια.

Ταυτόχρονα, όμως, υπό την καθοδήγησή του η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε αποφασιστικά διάφορα αυταρχικά καθεστώτα, μεταξύ των οποίων η ελληνική Χούντα των Συνταγματαρχών και η χούντα του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή.

Πολυγραφότατος, ο Κίσινγκερ είναι από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της σχολής του ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις, η οποία υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους πρέπει να χαράσσεται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αγνοώντας παράγοντες όπως οι ηθικο-φιλοσοφικές πεποιθήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι, έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής από πολλους λαους, λόγω της υποστήριξής του προς δικτατορικά καθεστώτα εφόσον αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και από νεοσυντηρητικούς, τις προσπάθειες των οποίων για «ανθρώπινα δικαιώματα» και «παγκόσμια εξάπλωση της δημοκρατίας» ο Κίσινγκερ αντιμετωπίζει ως επικίνδυνες αφέλειες που φανερώνουν άγνοια για το πως λειτουργεί ο κόσμος.

Έντονες επικρίσεις κατά της πολιτικής του Κίσσινγκερ έχει εκφράσει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς στο βιβλίο του «Η Δίκη του Χένρυ Κίσσινγκερ, όπου διατείνεται ότι θα έπρεπε να δικαστεί για «εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και άλλα.

Ο συγγραφέας δίνει στοιχεία για την εγκληματική, κατά τον ίδιο, ανάμειξή του στα πολεμικά και δικτατορικά δρώμενα στην Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, τη Χιλή, την Κύπρο και το Ανατολικό Τιμόρ.
Στάση στο Κυπριακό

Επί υπουργίας του, μεταξύ άλλων έλαβε χώρα το πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και η πολύνεκρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Από τους πρώτους που αποκάλυψε ότι Κίσσινγκερ και Στέητ Ντηπάρτμεντ ήταν εκ των προτέρων ενήμεροι για το επικείμενο πραξικόπημα της χούντας ήταν ο πολιτικός ανταποκριτής των Νιου Γιορκ Τάιμς, σε φύλλο της εφημερίδας του Αυγούστου του 1974.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, κατά την επίσημη εκδοχή του Στέητ Ντιπάρτμεντ, έκρινε ότι έπρεπε να προειδοποιήσει το στρατιωτικό καθεστώς να μη πραγματοποιήσει το πραξικόπημα, το οποίο και έγινε έως την 9η Ιουλίου, σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις από τις υπηρεσίες του στην Αθήνα, δηλαδή την Αμερικανική πρεσβεία και τον εκεί πρέσβη κ. Τάσκα.

Προχωρώντας παραπέρα, ο τότε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, Ιωάννης Ζίγδης δηλώνει σε αθηναϊκή εφημερίδα της εποχής ότι ο Κίσσινγκερ «όχι μόνο εγνώριζε το πραξικόπημα για την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου πριν από τις 15 Ιουλίου αλλά και το είχε ενθαρρύνει, αν όχι παρακινήσει».

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι, όπως δημοσίευσε τότε η ίδια εφημερίδα, έως και ανήμερα της έναρξης της εισβολής (20 Ιουλίου 1974) ο υφυπουργός του Κίσσινγκερ, Τζόσεφ Σίσκο βρισκόταν στην Άγκυρα σε επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ετζεβίτ και Υπ. Εξ. Γκιουνές.

Την ίδια ημέρα μετέβη, καθ’ υπόδειξιν του Κίσσινγκερ, στην Αθήνα, για να αναχωρήσει και πάλι για την Άγκυρα, το μεσημέρι της επομένης ημέρας.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών δεν εξαιρούνταν από το αντι-αμερικανικό μένος που διακατείχε μεγάλο μέρος της τότε ελληνικής κοινής γνώμης, και ιδίως των νέων, το οποίο δεν αμφέβαλε για τον αρνητικό ρόλο των ΗΠΑ. Σε αντιαμερικανική διαδήλωση φοιτητών στο Ηράκλειο, λίγο μετά τη β’ φάση της τουρκικής εισβολής , ακούγονταν συνθήματα όπως «Δολοφόνε Κίσσινγκερ», «Έξω οι Αμερικανοί» και «Όχι Διχοτόμηση».
Ύστερη πορεία

Ο Κίσινγκερ, μετά την εκλογή του Κάρτερ στην προεδρία, ίδρυσε εταιρεία παροχής συμβουλών και συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Φημολογούμενες δηλώσεις

Ο Κίσινγκερ έκανε το 1994 σε μια συνάντηση υψηλά ισταμένων σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον την διαβόητη δήλωση, που ήταν:
«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί.

Γι” αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί.

Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας».

Και τώρα ας πάμε στην γνησιότητα των Ελλήνων επάνω στην γη Ελλάδα από αρχής κόσμου!

Το άν το DNA των αρχαίων ελλήνων και των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας είναι παλαιολιθικής προέλευσης!
Ο κορυφαίος Έλληνας γενετιστής παγκόσμια, Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, μίλησε στη ΚΡΗΤΗ TV και τον Γιώργο Σαχίνη, από το Σιάτλ των ΗΠΑ, για την νέα γονιδιακή έρευνα, που συνδέει σε γραμμική συνέχεια το DNA, των Μινωιτών και Μυκηναίων για 5.000 χρόνια με τους σύγχρονους Έλληνες σε κοινά κατά 70% χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας αρχαιολογικούς και ιστορικούς μύθους και θεωρίες.
Παγκόσμιας εμβέλειας γενετιστής ξεσκεπάζει τους αποδομητές του ελληνικού έθνους: Οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε απόγονοι των Aρχαίων Ελλήνων (βίντεο)

Ο κορυφαίος Έλληνας γενετιστής παγκόσμια, Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, μίλησε στη ΚΡΗΤΗ TV και τον Γιώργο Σαχίνη, από το Σιάτλ των ΗΠΑ, για την νέα γονιδιακή έρευνα, που συνδέει σε γραμμική συνέχεια το DNA, των Μινωιτών και Μυκηναίων για 5.000 χρόνια με τους σύγχρονους Έλληνες σε κοινά κατά 70% χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας αρχαιολογικούς και ιστορικούς μύθους και θεωρίες.

Όπως είπε, «κανένας λαός δεν έχει καθαρότητα αίματος, επιμειξίες υπάρχουν παντού, αλλά η γραμμική συνέχεια του DNA στον Ελλαδικό χώρο, επί 5.000 χρόνια είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, 35 κορυφαίων παγκόσμια ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων».

Συνάμα, αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι κοινωνικές και ταξικές διαφορές μεταξύ αρχαίων αρχόντων και λαού, έχουν ως αναφορά ότι όλοι προέρχονται από το ίδιο DNA, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι Έλληνες ως φύλο ήταν μία μειοψηφία επιβολής σε άλλα φύλα της περιοχής.

Δείτε δημοσιευμένη την έρευνα του κ. Σταματογιαννόπουλου στα βιντεο.

iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/AygcAfT_WXE» frameborder=»0″ allowfullscreen>

Ανάλυση DNA Μυκηναίων και Μινωιτών αποκαλύπτει μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους
Νέα έρευνα αναφέρει πως οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους
03/08/2017

110
Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είχαν μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους παρά τις όποιες διαφορές τους, κατάγονταν και οι δύο κυρίως από τους πρώτους νεολιθικούς γεωργούς στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι σε μεγάλο βαθμό με τους Μυκηναίους.

Αυτά είναι τα κυριότερα ευρήματα μιας νέας πρωτοποριακής έρευνας ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτοι φορά ανέλυσαν το αρχαίο DNA Μυκηναίων και Μινωιτών και το συνέκριναν με άλλους πληθυσμούς και με τους σύγχρονους Έλληνες.

Η αρχαιογενετική μελέτη, με επικεφαλής δύο Έλληνες γενετιστές του εξωτερικού, τον Ιωσήφ Λαζαρίδη του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης και τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», εστίασε στην εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.).
Η προέλευση των Μυκηναίων και των Μινωιτών απασχολεί τους αρχαιολόγους για πάνω από έναν αιώνα και οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονταν έως τώρα κυρίως σε αρχαιολογικά και γλωσσολογικά δεδομένα.

Η νέα μελέτη ρίχνει πλέον νέο γενετικό φως στην καταγωγή τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες -οι δημιουργοί της πρώτης ευρωπαϊκής γραφής (της Γραμμικής Α, που δεν έχει ακόμη διαβασθεί)- είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και δεν προέρχονταν από κάποιον άλλο μακρινό εξελιγμένο πολιτισμό εκτός αιγαιακού χώρου.

Η γενετική ανάλυση συμπεραίνει ότι οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήσαν κατά βάση ντόπιοι γεωργικοί πληθυσμοί από τη νεολιθική Δυτική Ανατολία, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Για πρώτη φορά μελετήθηκαν δείγματα αρχαίου DNA από οστά και δόντια 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων δέκα Μινωιτών από την Κρήτη, από τις τοποθεσίες της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας στα νότια του νομού Ηρακλείου και του σπηλαίου του Αγίου Χαραλάμπους στο οροπέδιο του Λασιθίου (2900-1700 π.Χ.), τεσσάρων Μυκηναίων από την Αργολίδα της Πελοποννήσου και τη Σαλαμίνα (1700-1200 π.Χ.) και τριών κατοίκων της νοτιοδυτικής Ανατολίας στην Τουρκία (2800-1800 π.Χ.). Αυτά τα αρχαία γονιδιώματα συγκρίθηκαν με το αρχαίο DNA 332 ανθρώπων από γειτονικές χώρες και 2.616 συγχρόνων (μεταξύ των οποίων δύο σημερινών Κρητών).

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Ι. Λαζαρίδης, «οι πρώτοι Νεολιθικοί πληθυσμοί της δυτικής Ανατολίας και της Ελλάδας ήσαν εξαιρετικά ομοιογενείς, απόγονοι ενός κοινού πρωτο-γεωργικού πληθυσμού που εξαπλώθηκε από την 7η χιλιετία π.Χ. ανά την Ευρώπη.

Τα νέα δεδομένα της μελέτης μας αποδεικνύουν πως τόσο οι Μυκηναίοι όσο και Μινωίτες προέρχονται κατά βάση, σε ποσοστό 75% έως 85%, από αυτό τον πρωτο-γεωργικό πληθυσμό».

Η ανατολική και η βόρεια γενετική συνεισφορά
Η έρευνα δείχνει ότι τόσο στους Μυκηναίους όσο και στους Μινωίτες υπάρχει επίσης μια μικρότερη ανατολική γενετική επιρροή, σε ποσοστό 10% έως 15%, από τη Δυτική Ασία, η οποία σχετίζεται με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας και του Ιράν.

Όμως οι Μυκηναίοι διέφεραν από τους Μινωίτες, επειδή είχαν στο DNA τους και μια βόρεια γενετική «συνεισφορά» από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας.

Αντίθετα, οι Μινωίτες δεν εμφανίζουν τέτοια γενετική κληρονομιά από τους πληθυσμούς των βορείων στεππών.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι οι μετανάστες-επιδρομείς από το Βορρά εξαπλώθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν έφθασαν έως τη μινωική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «οι Μυκηναίοι είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μινωίτες, αλλά έχουν κι ένα μικρό ποσοστό προέλευσης, της τάξης του 5% έως 15%, από βόρειους αρχαίους πληθυσμούς της ανατολικής Ευρώπης και Σιβηρίας, το οποίο δεν έχουν οι Μινωίτες.

Αυτή η γενετική συνιστώσα φαίνεται πως εξαπλώθηκε μετά το 3.000 π.Χ. δυτικά σε όλη την Ευρώπη, μέσω ποιμενικών πληθυσμών από τις στέπες, που βρίσκονταν βόρεια από τον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία».
Όπως αναφέρει ο Έλληνας επιστήμονας, «η ακριβής γεωγραφική προέλευση και η διαδρομή αυτών των βορείων και ανατολικών επιρροών θα διευκρινιστεί καλύτερα στο μέλλον, με δειγματοληψία περισσοτέρων γειτονικών αρχαίων πληθυσμών.

Υποδεικνύει πάντως κάποιο βαθμό πληθυσμιακής μετακίνησης προς τον Αιγαιακό χώρο, ένα αρκετά εύλογο συμπέρασμα, αφού η Ελλάδα είναι η γεωγραφική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία».

Η μελέτη δείχνει ότι ‘μετανάστες” από περιοχές βόρεια και ανατολικά του Αιγαίου μπορεί να συνέβαλαν στην ανάδυση των μεγάλων Αιγαιακών πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού κατά τη δεύτερη και τρίτη χιλιετία π.Χ.
Όμως η έρευνα δεν διαπίστωσε κάποιο διακριτό γενετικό «αποτύπωμα» ούτε των Αιγυπτίων ούτε των Φοινίκων στο DNA των Μινωιτών ή των Μυκηναίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτό οδηγεί σε απόρριψη της υπόθεσης ότι οι πολιτισμοί του Αιγαίου δημιουργήθηκαν από μετανάστες που προέρχονταν από παλαιούς πολιτισμούς εκείνων των περιοχών (Μέσης Ανατολής ή Αφρικής)».

Η γενετική συνέχεια των Ελλήνων
Όσον αφορά τους σημερινούς Έλληνες, η έρευνα δείχνει ότι είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μυκηναίους, οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι που έγραψαν την Ελληνική γλώσσα με τη Γραμμική Β.

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017 – 15:50

Ένα ακόμη ράπισμα στους πολιτικούς απόγονους του Φαλμεράυερ δίνει η μελέτη δύο Ελλήνων γενετιστών, η οποία αποκαλύπτει μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ Μυκηναίων και Μινωιτών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είχαν μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους κατάγονταν και οι δύο κυρίως από τους πρώτους νεολιθικούς γεωργούς στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά παρόμοιοι σε μεγάλο βαθμό με τους Μυκηναίους.

Αυτά είναι τα κυριότερα ευρήματα μιας νέας πρωτοποριακής έρευνας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτοι φορά ανέλυσαν το αρχαίο DNA Μυκηναίων και Μινωιτών και το συνέκριναν με άλλους πληθυσμούς και με τους σύγχρονους Έλληνες.

Η αρχαιογενετική μελέτη με επικεφαλής δύο Έλληνες γενετιστές του εξωτερικού, τον Ιωσήφ Λαζαρίδη του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης και τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», εστίασε στην εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.). Η προέλευση των Μυκηναίων και των Μινωιτών απασχολεί τους αρχαιολόγους για πάνω από έναν αιώνα και οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονταν έως τώρα κυρίως σε αρχαιολογικά και γλωσσολογικά δεδομένα.

Η νέα μελέτη ρίχνει πλέον νέο γενετικό φως στην καταγωγή τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες -οι δημιουργοί της πρώτης ευρωπαϊκής γραφής (της Γραμμικής Α, που δεν έχει ακόμη διαβασθεί)- είχαν βαθιές ρίζες στο Αιγαίο και δεν προέρχονταν από κάποιον άλλο μακρινό εξελιγμένο πολιτισμό εκτός αιγαιακού χώρου.

Η γενετική ανάλυση συμπεραίνει ότι οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήσαν κατά βάση ντόπιοι γεωργικοί πληθυσμοί από τη νεολιθική Δυτική Ανατολία, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Για πρώτη φορά μελετήθηκαν δείγματα αρχαίου DNA από οστά και δόντια 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων δέκα Μινωιτών από την Κρήτη, από τις τοποθεσίες της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας στα νότια του νομού Ηρακλείου και του σπηλαίου του Αγίου Χαραλάμπους στο οροπέδιο του Λασιθίου (2900-1700 π.Χ.), τεσσάρων Μυκηναίων από την Αργολίδα της Πελοποννήσου και τη Σαλαμίνα (1700-1200 π.Χ.) και τριών κατοίκων της νοτιοδυτικής Ανατολίας στην Τουρκία (2800-1800 π.Χ.).

Αυτά τα αρχαία γονιδιώματα συγκρίθηκαν με το αρχαίο DNA 332 ανθρώπων από γειτονικές χώρες και 2.616 συγχρόνων (μεταξύ των οποίων δύο σημερινών Κρητών).

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Ι. Λαζαρίδης, «οι πρώτοι Νεολιθικοί πληθυσμοί της δυτικής Ανατολίας και της Ελλάδας ήσαν εξαιρετικά ομοιογενείς, απόγονοι ενός κοινού πρωτο-γεωργικού πληθυσμού που εξαπλώθηκε από την 7η χιλιετία π.Χ. ανά την Ευρώπη. Τα νέα δεδομένα της μελέτης μας αποδεικνύουν πως τόσο οι Μυκηναίοι όσο και Μινωίτες προέρχονται κατά βάση, σε ποσοστό 75% έως 85%, από αυτό τον πρωτο-γεωργικό πληθυσμό».

Η ανατολική και η βόρεια γενετική συνεισφορά

Η έρευνα δείχνει ότι τόσο στους Μυκηναίους όσο και στους Μινωίτες υπάρχει επίσης μια μικρότερη ανατολική γενετική επιρροή, σε ποσοστό 10% έως 15%, από τη Δυτική Ασία, η οποία σχετίζεται με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας και του Ιράν.

Όμως οι Μυκηναίοι διέφεραν από τους Μινωίτες, επειδή είχαν στο DNA τους και μια βόρεια γενετική «συνεισφορά» από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας.

Αντίθετα, οι Μινωίτες δεν εμφανίζουν τέτοια γενετική κληρονομιά από τους πληθυσμούς των βορείων στεππών.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι οι μετανάστες-επιδρομείς από το Βορρά εξαπλώθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν έφθασαν έως τη μινωική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «οι Μυκηναίοι είναι γενετικά παρόμοιοι με τους Μινωίτες, αλλά έχουν κι ένα μικρό ποσοστό προέλευσης, της τάξης του 5% έως 15%, από βόρειους αρχαίους πληθυσμούς της ανατολικής Ευρώπης και Σιβηρίας, το οποίο δεν έχουν οι Μινωίτες.

Αυτή η γενετική συνιστώσα φαίνεται πως εξαπλώθηκε μετά το 3.000 π.Χ. δυτικά σε όλη την Ευρώπη, μέσω ποιμενικών πληθυσμών από τις στέπες, που βρίσκονταν βόρεια από τον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία».

Όπως αναφέρει ο Έλληνας επιστήμονας, «η ακριβής γεωγραφική προέλευση και η διαδρομή αυτών των βορείων και ανατολικών επιρροών θα διευκρινιστεί καλύτερα στο μέλλον, με δειγματοληψία περισσοτέρων γειτονικών αρχαίων πληθυσμών.

Υποδεικνύει πάντως κάποιο βαθμό πληθυσμιακής μετακίνησης προς τον Αιγαιακό χώρο, ένα αρκετά εύλογο συμπέρασμα, αφού η Ελλάδα είναι η γεωγραφική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία».

Η μελέτη δείχνει ότι ‘μετανάστες” από περιοχές βόρεια και ανατολικά του Αιγαίου μπορεί να συνέβαλαν στην ανάδυση των μεγάλων Αιγαιακών πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού κατά τη δεύτερη και τρίτη χιλιετία π.Χ.

...το διαβάσαμε στο arxaiaithomi.gr

 

 

 

 

Αποζημιώσεις για τις θηριωδίες του Β' ΠΠ ζητά η Πολωνία απ' την Γερμανία

- Πως η Ελλάδα πρέπει να παίξει το «χαρτί» της

Μετά τις σκέψεις για αποζημιώσεις της Ναμίμπια από την Γερμανία για αποζημιώσεις για την περίοδο της αποικιοκρατίας φαίνεται ότι σειρά παίρνει και η Πολωνία για τις ναζιστικές θηριωδίες.
Η εντολή του Αδόλφου Χίτλερ να εισβάλει στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 — η ημερομηνία που και επίσημα αρχίζει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος — έφερε την Πολωνία στο κέντρο της τότε επικαιρότητας.
Ο ηγέτης του πολωνικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), Γιαροσλάβ Κακζίνσκι, τονίζει ότι πρόκειται για «ιστορική αντεπίθεση» η μελέτη του πολωνικού Κοινοβουλίου για το εάν πρέπει η χώρα του να αιτηθεί νέων πολεμικών επανορθώσεων για τις μαζικές απώλειες που υπέστη κατά τον Β’ ΠΠ.
Είναι ένα θέμα εξαιρετικά «φλέγον» για την ελληνική εξωτερική πολιτική καθώς η Ελλάδα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων και η περίοδος της Κατοχής κατέστρεψε όχι μόνο την οικονομία της χώρας αλλά της δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις υποδομές της που έκαναν δεκαετίες να ξεπεραστούν.
Πρόκειται για ένα θέμα προφανούς ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς η χώρα μας έχει το «προνόμιο» να έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από αυτές τις αποζημιώσεις ιστορικά, όπως και η Πολωνία, η κομουνιστική κυβέρνηση της οποίας ψήφισε το 1953 παραίτηση από το δικαίωμα στο πλαίσιο της επίλυσης του «γερμανικού προβλήματος» στο πνεύμα της δημοκρατίας και της ειρήνης…
Στις 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο πολωνικό Κοινοβούλιο η έκθεση της ερευνητικής του υπηρεσίας για το θέμα, μια μελέτη που θα έχει προφανές ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, αφού τα ευρήματά της θα μπορούν να συγκριθούν με αυτά της ελληνικής έκθεσης για το θέμα.
Μπορεί η Γερμανία να έτυχε αυτής της ευνοϊκότατης ρύθμισης εκείνη την εποχή η οποία συνέβαλε στο μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της χώρας, όταν όμως έχει σωρεύσει σε βάρος όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών κολοσσιαία πλεονάσματα, είναι λογικό να «ξυπνούν μνήμες»…
Και στο πολιτικό επίπεδο όμως υφίσταται μια «ποιοτική διαφοροποίηση», αφού άλλο είναι να αποσπάς χρήμα από μια χώρα κατεστραμμένη από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, έστω κι αν η ίδια τον προκάλεσε και άλλο να την αφήνεις να σταθεί στα πόδια της και να ζητάς να καρπωθείς μέρος της οικονομικής της επιτυχίας.
Φυσικά, όχι με τρόπο που να ξυπνούν μνήμες και από την άλλη πλευρά και να αντιμετωπίσει η Ευρώπη μια άνοδο της επιρροής ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στη Γερμανία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κορυφαίο πρόβλημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, προερχόμενο όχι από τη Ρωσία.
Όσον αφορά τη δικαιολογητική βάση προβολής του αιτήματος, για παράδειγμα, ο υπουργός Άμυνας, Άντονι Μασιέρεβιτς, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καταβολής γερμανικών αποζημιώσεων, δήλωσε ότι η Πολωνία τότε ήταν κράτος-μαριονέτα της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα η απόφαση αυτοεξαίρεσης να έχει ληφθεί καθ’ υπόδειξη -και λαμβάνοντας υπόψη τα γεωστρατηγικά συμφέροντα- άλλων.
Υπάρχουν βέβαια και πολιτικοί που προβάλλουν άλλο ένα επιχείρημα που «ξύνει πληγές», υποστηρίζοντας ότι αν οι Εβραίοι -ορθώς- έλαβαν αποζημιώσεις για την απώλεια περιουσίας, γιατί δεν δικαιούνται και όλοι οι υπόλοιποι, ένα επιχείρημα επίσης ελληνικού ενδιαφέροντος.
Τα ποσά είναι κολοσσιαία, αν κανείς λάβει υπόψη ότι οι Πολωνοί έχασαν έξι εκατομμύρια από τον πληθυσμό τους ενώ και οι καταστροφές στη χώρα ήταν τεράστιες, με την Ελλάδα να είναι στην ίδια μοίρα αναλογικά με το μέγεθος και την απώλεια πληθυσμού και όχι μόνο.
Η Γερμανία ασφαλώς και πατάει στη συμφωνία του 1953 για να δηλώσει ότι δεν χρωστάει τίποτα – κάτι παρόμοιο κάνει και με την Ελλάδα – κι ας έχει 90 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα μηνιαίως από τις εξαγωγές της βιομηχανίας της. και προβάλλει το ολίγον αστείο, ότι η Γερμανία ανέλαβε την πολιτική, ηθική και οικονομική ευθύνη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρνούμενη σε εκατομμύρια θύματά της ή τις χώρες που κατέστρεψε να τις αποζημιώσει.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.8.17

 

 

 

 

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη


Το ανάκτορο του Οδυσσέα στην ΙθάκηΑναπαράσταση του ανακτόρου του Οδυσσέως στην Ιθάκη


Τι λέει ο αρχαιολόγος Θανάσης Παπαδόπουλος
και η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων


Η επιστολή του πρύτανη Τρ. Αλμπάνη
προς την γγ του υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη


Η αρχαιολόγος Σπυριδούλα (Λίτσα) Κοντορλή-Παπαδοπούλου


ΑΚΟΥΣΤΕ και την ραδιοφωνική μας εκπομπή: Η καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων της Ιθάκης, με καλεσμένο τον τ. δήμαρχο Ιθάκης και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Ομήρου, Σπύρο Αρσένη:
arxeion-politismou.gr  2/8/2017

 

 

 

Πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα τέσσερεις φορές σ΄ έναν αιώνα

cf84cf81cebfcf8acebaceb1-ceb5cebbcebbceacceb4ceb1 (Custom)

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την παγκόσμια πρωτιά σε δύο κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής. Κατάφερε να κάνει εμφύλιους πολέμους και να χρεοκοπήσει πριν γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Η ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίστηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 1830. Αλλά οι Έλληνες αγωνιστές ξεκίνησαν τους εμφύλιους πολέμους ήδη από το 1823-1825, ενώ η χώρα χρεοκόπησε ήδη από το 1827.

Συνολικά η Ελλάδα σε λιγότερο από δύο αιώνες ιστορία κατάφερε να χρεοκοπήσει τέσσερεις (4) φορές, ενώ αυτή η ουσιαστική χρεοκοπία είναι η πέμπτη και η χειρότερη.

Τις προηγούμενες φορές η πτώχευση είχε κάποια δικαιολογία σοβαρή. Για την τελευταία (2010) πτώχευση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ήταν μια χρεοκοπία νεόπλουτων μικροαστών για χάρη των οποίων το κράτος και οι κυβερνήσεις του δανείστηκαν για ν΄ αποκτήσουν οι κομματικοί στρατοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις και να σκορπάνε το χρήμα σαν άρχοντες στα ….σκυλάδικα.

1) Τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας.
Το 1824 και το 1825 η επαναστατημένη Ελλάδα δανείστηκε από τράπεζες του Λονδίνου 2.800.000 στερλίνες με υποθήκη τις «Εθνικές γαίες». Το δάνειο ήταν ληστρικό, όπως και τα δάνεια που δόθηκαν την ίδια περίοδο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι Έλληνες εξαγόρασαν έτσι την υποστήριξη της Αγγλίας στην ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ένα μεγάλο μέρος το δανείου το άρπαξαν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι του Λονδίνου, ένα μικρό μέρος το έφαγαν (μίζες) οι Έλληνες διαπραγματευτές. Το 20% του δανείου που έφτασε στην Ελλάδα χρηματοδότησε τον εμφύλιο πόλεμο και την κάθοδο των Ρουμελιωτών στην Πελοπόννησο. Το 1827 ο Ι. Καποδίστριας που είχε ήδη εκλεγεί κυβερνήτης, πριν κατέβει στην Ελλάδα, προσπάθησε να διαπραγματευτεί νέο δάνειο και ρύθμιση των παλιών δανείων, αλλά απέτυχε κι έτσι υπήρξε η πρώτη πτώχευση.

2) Η πτώχευση του Οθωνα (1843).
Η έλευση της αντιβασιλείας των Βαυαρών και του Οθωνα στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από ένα δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων που εγγυούνταν οι Μεγάλες Δυνάμεις: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία από 20 εκατ. η κάθε μία.
Το 1833 είχαν δοθεί τα 40 εκατ. φράγκα αφού κρατήθηκαν τα τοκοχρεολύσια των προηγούμενων δανείων. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των μισθών των 5.000 Γερμανών αξιωματικών και στρατιωτών, αλλά και της γραφειοκρατίας του κράτους και τα έξοδα της Αυλής και των Ανακτόρων, της Φάλαγγας των διακεκριμένων κλπ.
Το 1843 ο Οθων ζήτησε τα υπόλοιπα 20 εκατ. φράγκα αλλά οι Μεγάλες Δυνάμεις αρνήθηκαν. Έτσι συνέβη η δεύτερη χρεοκοπία και επιβλήθηκε ένας πρωτόγονος διεθνής οικονομικός έλεγχος που επέβαλε περικοπές δαπανών και μισθών και στον οποίο εκχωρήθηκαν όλοι οι εθνικοί πόροι για την εξυπηρέτηση των δανείων. Αποτέλεσμα όλης αυτής της αναταραχής ήταν η εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για τη θέσπιση Συντάγματος. Το Σύνταγμα ψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση της Αθήνας τον Μάρτιο του 1844.

3) Η πτώχευση του 1893.
Οι κυβερνήσεις Χαρίλαου Τρικούπη δανείστηκαν από το εξωτερικό 630 εκατ. δραχμές για να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας: Διάνοιξη Διώρυγας Κορίνθου, αποξήρανση Κωπαΐδας, δημιουργία σιδηροδρόμων, κατασκευή οδικού δικτύου 2.600 χιλιομέτρων, γεφυρών, λιμανιών, κλπ. Ενίσχυσε την παραγωγική και οικονομική κατάσταση της χώρας κι ανασυγκρότησε τον στρατό και τον στόλο ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι, εν αναμονή εξελίξεων.
Η παράταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η σταφιφική κρίση στην Ελλάδα έριξαν έξω τα οικονομικά του κράτους που πλήρωνε το 40% του προϋπολογισμού για τόκους. Το 1892 ο Χ. Τρικούπης επανήλθε στην κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών και λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα άρχισε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αρνήθηκε να υπογράψει το Βασιλικό Διάταγμα και η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος μάλιστα μπήκε επικεφαλής διαδήλωσης κατά του Τρικούπη στο Πεδίον του Άρεως και ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Ο βλακώδης πόλεμος της Εθνικής Εταιρείας το 1897 έφερε τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ) το 1898, επειδή δανειστήκαμε 170 εκατ. χρυσά φράγκα για να πάρουμε πίσω τη Θεσσαλία.

4) Η χρεοκοπία του 1932.
Με την επάνοδό του στην κυβέρνηση το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατάρτισε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να βάλει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά και να αποκαταστήσει 1,2-1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες (στέγη, εργασία, υποδομές κλπ). Το εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκε από 27,8 δισ. δραχμές το 1928 σε 32,7 δις. δραχμές το 1932. Η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική το 1929, η μείωση των εξαγωγών κάποιων γεωργικών προϊόντων, η μείωση των εμβασμάτων από Αμερική κλπ. έφεραν την πτώχευση της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1932. Τον επόμενο μήνα παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι αποχώρησε στο Παρίσι.

Στις ρυθμίσεις που έγιναν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το σχέδιο Μάρσαλ κλπ., το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος διαγράφηκε κατά 93%. Το υπόλοιπο 7% εξοφλήθηκε από τις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Παπανδρέου.

Το 1967 που ανέλαβε η χούντα με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το δημόσιο χρέος ήταν 31,2 δισ. δραχμές και το 1974 παρέδωσε δημόσιο χρέος 114 δισ. δραχμές.

Τα τελευταία χρόνια η χούντα δεν μπορούσε να δανειστεί εύκολα κι αναγκάστηκε να  βάζει την Τράπεζα της Ελλάδος, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, να δανείζονται  για λογαριασμό της. Συμπέρασμα: η χούντα πενταπλασίασε το Δημόσιο Χρέος μέσα σε 7 χρόνια και 4 μήνες.

Όπως γίνεται φανερό, οι τέσσερεις πτωχεύσεις του ελληνικού κράτους έγιναν για σπουδαίους εθνικούς και άλλους λόγους. Τα Δάνεια του Αγώνα έγιναν και για να μπει η Αγγλία στο παιχνίδι της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκαν στους εμφύλιους πολέμους. Τα δάνεια του Οθωνα έγιναν για να συγκροτηθεί όπως-όπως το ελληνικό βασίλειο. Τα δάνεια του Χ. Τρικούπη έγιναν για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό κράτος και να την αναπτύξουν. Τα δάνεια του Ελ. Βενιζέλου έγιναν για να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και ν΄ αναπτυχθεί η χώρα. Μόνο τα δάνεια της χούντας δεν έχουν δικαιολογία….

Υστερόγραφο: Να τι πάθαμε, κ. Ξυδάκη, με τη δραχμή: Τέσσερεις πτωχεύσεις πάθαμε με τη δραχμή και τα γρόσια!
Στο επόμενο: «Η πέμπτη χρεοκοπία ήταν η χειρότερη από όλες»

http://www.protothema.gr

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ανοικτή συνάντηση εργασίας – ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 στις 11 το πρωί, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στο κτίριο της ΠΕ Φλώρινας, με συμμετοχή αγροτών, καλλιεργητών, κτηνοτρόφων, αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, στελεχών οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεωπόνων και ενδιαφερομένων πολιτών με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του Καλαθιού, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων για τους στόχους και τα προσδοκώμενα οφέλη από την υλοποίηση του «καλαθιού των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας».

Στα πλαίσια της ανοικτής διαβούλευσης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει αναρτήσει στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς, Γρεβενών και στην ιστοσελίδα της ΑΝΚΟ, κείμενο βασικών θέσεων επί του οποίου ζητούνται οι παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων παραγωγικών φορέων, των μεμονωμένων παραγωγών, ερευνητικών αγροτικών ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, επιμελητηρίων, ξενοδόχων καθώς και η γνώμη των εξαγωγέων

Η ανοικτή διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τις 30 Οκτωβρίου 2011. Μπορείτε να αποστέλλετε τις απόψεις στα email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided