Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Ελενα Κουντουρά:

 

 

 

 

 

 

 

Δε δικαιολογείται η στάση εργασίας στους αρχαιολογικούς χώρους το Μ. Σάββατο

 

 

 

 

 

 

Κουντουρά: Δε δικαιολογείται η στάση εργασίας στους αρχαιολογικούς χώρους το Μ. Σάββατο

«Δυσφημεί την εικόνα της χώρας στο πολύ δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου διεθνώς»

Κουντουρά: Δε δικαιολογείται η στάση εργασίας στους αρχαιολογικούς χώρους το Μ. Σάββατο

«Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετράωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), το Μεγάλο Σάββατο (07/04), χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δεν δικαιολογείται ως προς την ημέρα και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και δυσφημεί την εικόνα της χώρας στο πολύ δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου διεθνώς», τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

«Οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία ειδικά σε μία ημέρα που το ωράριο λειτουργίας είναι ήδη περιορισμένο εν όψει της αργίας του Πάσχα δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν», σημείωσε η κα Κουντουρά και πρόσθεσε: «Θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους της ΠΕΦΥΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πλήγμα στην εικόνα της χωράς στο εξωτερικό.

Όπως ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, έτσι και ο πολιτισμός και η ιστορία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πεδίο αντιπαραθέσεων, γιατί είναι τα σημαντικότερα αγαθά της Ελλάδας».

NEWSBEAST.GR  5/4/2018

 

 

 

 

Κουντουρά: Συνεχίζεται και το 2018 το succees story του ελληνικού τουρισμού

Τα μηνύματα για τη νέα τουριστική χρονιά είναι ιδιαίτερα θετικά

Κουντουρά: Συνεχίζεται και το 2018 το succees story του ελληνικού τουρισμού

Συνεχίζεται το succes story του ελληνικού τουρισμού και το 2018, καθώς τα μηνύματα για τη νέα τουριστική χρονιά είναι ιδιαίτερα θετικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ2 η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι το 2018 οι προκρατήσεις κινούνται με άνοδο 15% έως 30% ανάλογα την αγορά, γεγονός που βάζει τις βάσεις για νέα χρονιά- ρεκόρ.

Η υπουργός επισήμανε ότι η νέα στρατηγική του υπουργείου εστιάζεται στην προσπάθεια για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο και αναφέρθηκε στις δράσεις για προσέλκυση νέων αεροπορικών πτήσεων προς την Ελλάδα. Για το 2017 οι αφίξεις συνολικά ανήλθαν σε 30 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα στα 14,7 δισ. ευρώ με την κ. Κουντουρά να σημειώνει ότι μέσω του τουρισμού όλος ο κορμός της οικονομίας λαμβάνει μέρισμα της παρούσας ανάπτυξης.

NEWSBEAST.GR  28/1/2018

 

 

 

 

 

Κουντουρά: Σημαντική αύξηση των γάλλων τουριστών στην Ελλάδα

Αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,9 εκατομμύριο μέχρι το τέλος της χρονιάς

Κουντουρά: Σημαντική αύξηση των γάλλων τουριστών στην Ελλάδα

Στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ «Τουρισμός: Στρατηγικός Τομέας Ανάπτυξης» που διοργάνωσε το Ελληνο-Γαλλικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, παραβρέθηκε και μίλησε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία στάθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης νέων συνεργασιών και επενδύσεων στον τουρισμό. Όπως είπε, Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύνης και μακρόχρονης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Στο σημείο αυτό, η υπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από τη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι το 2017 καταγράφεται αύξηση μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με το 2016 στις αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,9 εκατομμύριο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συνολικά, όπως είπε, την τελευταία τριετία, η αύξηση στην τουριστική κίνηση από τη Γαλλία ξεπέρασε το 30%, που αντιστοιχεί σε 500.000 επιπλέον αφίξεις Γάλλων στην Ελλάδα. Για τη φετινή χρονιά εκτίμησε ότι οι συνολικές αφίξεις στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 30 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Παράλληλα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτενή αναφορά έγινε στη σημαντική αύξηση των τουριστικών επενδύσεων τα δύο τελευταία χρόνια και στο φιλικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για νέες επιχειρηματικές κινήσεις, συνέργειες και συνεργασίες στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Η υπουργός σημείωσε ότι οι επενδυτικές προτάσεις για τον κλάδο του τουρισμού ανέρχονται σε 300, εκ των οποίων οι 254 εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και απλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΕΟΤ, ως φορέας υλοποίησης της επικοινωνιακής στρατηγικής, έχει υλοποιήσει ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παγκόσμιας προώθησης και προβολής, με ενισχυμένη παρουσία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προβολή στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, στα παραδοσιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση, διοργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης και σειράς προωθητικών δράσεων.

Κλείνοντας η υπουργός αναφέρθηκε στις συστηματικές προσπάθειες που οδήγησαν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τουρισμού και την ισχυροποίηση της διεθνούς εικόνας της χώρας, μέσα από σημαντικές κατακτήσεις που περιλαμβάνουν την ενεργή θεσμική εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς, τη συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις για τον τουρισμό παγκοσμίως και τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα.

Η τουριστική εμπειρία μεγάλου αβαντάζ της χώρας

Στην παρέμβασή του, το μέλος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Στυλιανόπουλος, εστίασε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και την τουριστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή και, όπως είπε ο κ. Στυλιανόπουλος, οι δυο αυτοί τομείς είναι εξαιρετικά κρίσιμοι πυλώνες για τον εμπλουτισμό της προσφερόμενης εμπειρίας. «Η διασύνδεση, όχι μόνο αυξάνει δυνητικά τις ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, δημιουργία νέων αγορών και ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών, μέσω της δημιουργικής παραγωγής, της διάθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της βιωματικής εμπειρίας», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον παγκόσμιο τουρισμό

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος Temes, επεσήμανε ότι το Costa Navarino κάνει πράξη την επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν, τονίζοντας ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές λειτουργούν ήδη 10 μήνες, ενώ από το 2018 και το 2019 θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον παγκόσμιο τουρισμό ο κ. Θεοδωρίδης έθεσε στο συνέδριο το ζήτημα της εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη που, όπως είπε, θα αλλάξει τα δεδομένα στον εισερχόμενο τουρισμό και στην Ελλάδα. Για τα επόμενα χρόνια ανάφερε ότι οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο.

NEWSBEAST.GR  24/11/2017

 

 

 

Συνάντηση της Έλενας με την Ρωσική ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού

Η επίσκεψή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κας Κουντουρά, σε στενή συνεργασία με τον κ. Βασιλειάδη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του  Έτους Τουρισμού 2017-2018 Ελλάδας Ρωσίας, και στον ευρύτερο  υλοποιούμενο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού  για την ανάπτυξη  του θεματικού τουρισμού όλο το χρόνο στην Ελλάδα.

Τη Ρωσική Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος και επικεφαλής προπονητής της Εθνικής Ομάδας της Ρωσίας, κ.YuryBorzakobskiy, ο Διευθυντής Αθλητισμού κ. AndreiKruporushnikov,ο συντονιστής του προγράμματος κ. AndreyShlyapnikov, και ο επικεφαλής του τμήματος Υποστήριξης της Εθνικής Ομάδας της Ρωσίας κ.NikolaiLukashkin.

Η κα Κουντουρά  αναφέρθηκε στην στοχευμένη προσπάθεια τα τελευταία δυόμισι χρόνια  για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο. Τόνισε ότι ο αθλητικός και προπονητικός τουρισμός συμβάλει στην επιμήκυνση της περιόδου και   μπορεί να αποφέρει σημαντικά τουριστικά, αθλητικά και οικονομικά οφέλη,  στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίας.

«Από την πλευρά μας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχευμένες ενέργειες και προγράμματα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη αυτή, και με  τη φιλοξενία που μπορούμε να παρέχουμε στους αθλητές, τις οικογένειές τους, τις ομάδες και όσους θέλουν να επισκεφθούν την πατρίδα μας για αθλητικό τουρισμό

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης δήλωσε: «Συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη φιλοξενία εθνικών ομάδων της Ρωσίας στη χώρα μας για προετοιμασία. Αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο και μια νέα στρατηγική που θέλουμε να χαράξουμε στον ελληνικό αθλητισμό. Γεγονός που θα φέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και για τους αθλητές μας, αλλά και θα βοηθήσει και την οικονομία της χώρας μέσω της ανάπτυξης των δράσεων του αθλητικού τουρισμού».

Σε δηλώσεις του ο  Διευθυντής Αθλητισμού κ. Kruporushnikov τόνισε ότι στόχος είναι «να επενδύσουμε από κοινού στην συνεργασία των δύο χωρών».

Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σε πρώτη φάση  αθλητικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα (ΟΑΚΑ), Καλαμάτα και Κρήτη.

«Θεωρούμε ότι κατάλληλες υποδομές υπάρχουν στην Κρήτη στην Ρόδο και σε άλλες περιοχές.  Οι μήνες Μάρτιος- Απρίλιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος είναι ιδανικοί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών για τις προπονήσεις των Ρώσων αθλητών».

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε εξετάζονται και άλλες δυνατότητες με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις  για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, την επιμόρφωση των  προπονητών, και την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 20, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

Πέμπτη 12/10/2017 - 18:03

Κουντουρά: Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα και βασικός πυλώνας ανάπτυξης

Κουντουρά: Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα και βασικός πυλώνας ανάπτυξης

«Ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα και βασικός πυλώνας ανάπτυξης για όλη τη χώρα», δήλωσε η  υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που πραγματοποιείται στη Λάρισα, όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη Θεσσαλία που μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και  να εξασφαλίσει  διαρκή τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας.

Η υπουργός, κάλεσε το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη, θέτοντας τα ζητήματα που τους απασχολούν και τις προτάσεις τους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει κατευθύνσεις όπως :

 • Η επιμήκυνση  της θερινής τουριστικής περιόδου και η στήριξη της τουριστικής κίνησης όλο το χρόνο,
 • Η  ανάπτυξη και προώθηση  νέων προορισμών και των θεματικών εμπειριών, και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας
 • η ανάδειξη των δυνατοτήτων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

Η κυρία Κουντουρά, αναφέρθηκε στην σημασία της διασύνδεσης  του τουρισμού  με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα ως προτεραιότητα της τουριστικής πολιτικής, και τόνισε την εξαιρετική δυναμική  που παρουσιάζει η Θεσσαλία, λόγω της υψηλής παραγωγικής αγροτικής δραστηριότητας και των ξεχωριστών προϊόντων της που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Οι στρατηγικές κινήσεις του υπουργείου για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας.

«Με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις και στοχευμένες συνεργασίες  με διεθνείς tour operators και αεροπορικές εταιρείες  ώστε να  ενισχύσουμε τη συνδεσιμότητα στα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου και τους προορισμούς της Θεσσαλίας», δήλωσε η υπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκαινιάστηκαν το 2017 νέες αεροπορικές συνδέσεις, μεταξύ των οποίων, η νέα σύνδεση Λονδίνου- Σκιάθου. Συνολικά καταγράφεται έως τον Σεπτέμβριο αύξηση άνω του 5% στις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και οι νέες συνδέσεις της Ν. Αγχιάλου με Τελ- Αβίβ, Βρυξέλλες, και Μόναχο, με αποτέλεσμα τη σύνδεση του αεροδρομίου με 8 διεθνείς προορισμούς, την  άνω του  30% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις έως τον Σεπτέμβριο, και το ισχυρό ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση το 2018.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας για τουρισμό όλο το χρόνο

Μεταξύ άλλων η υπουργός, κατά την τοποθέτησή της, ανέφερε τα εξής:

 • ως δημοφιλή  προορισμό για τον ήλιο και τη θάλασσα στα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος, και με ταυτόχρονη δυναμική προώθηση και ανάδειξη  της  παραλιακής ζώνης της Μαγνησίας και της ακτογραμμής άνω των 30 χλμ.  της Λάρισας.
 • η περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού  με επίκεντρο την κρουαζιέρα στα  λιμάνια Βόλου, Σκιάθου και Σκοπέλου, το γιώτινγκ και ο  καταδυτικός τουρισμός,  όπως η προωθούμενη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.
 • Η έμφαση στο χειμερινό τουρισμό,  με  επίκεντρο τα χιονοδρομικά του Πηλίου και του Περτουλίου, τους ορεινούς όγκους,  τους παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά.
 • Τον τουρισμό υπαίθρου με σειρά εναλλακτικών δραστηριοτήτων  στις λίμνες και τα ποτάμια της Θεσσαλίας, την  αναρρίχηση και πεζοπορία στα μυθικά βουνά του Ολύμπου (από τη μεριά της Ελασσόνας) και του Πηλίου, στον Κίσσαβο και στην Πίνδο.
 • Τον περιηγητικό και θρησκευτικό- προσκυνηματικό  τουρισμό,  με τα Μετέωρα να βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας και  ειδικά από αγορές όπως η Ρωσία.
 • Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών, σε αξιοθέατα όπως  τα αρχαία θέατρα, οι  νεολιθικοί οικισμοί, σπήλαια και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
 • Ο αθλητικός και ποδηλατικός τουρισμός, ο τουρισμός  υγείας και ευεξίας, ο συνεδριακός και ο εκθεσιακός.
 • Η προώθηση της γαστρονομίας και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των προορισμών.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές και ευκαιρίες για νέες επενδύσεις στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, με στόχο την  ενίσχυση της διαθεσιμότητας και την βελτίωση της ποιότητας. Για τη Θεσσαλία ειδικότερα, την τελευταία διετία υποβλήθηκαν ή βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων:

 • 8 επενδύσεις στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ, μεταξύ  άλλων για τη δημιουργία παραθεριστικού χωριού, σύνθετου τουριστικού καταλύματος, επεκτάσεις ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών κατηγοριών, κάμπινγκ και ειδικών τουριστικών υποδομών
 • αδειοδοτήσεις 189 τουριστικών επιχειρήσεων
 • 131 μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία εντάχθηκαν στον προσωρινό κατάλογο των  δικαιούχων του προγράμματος μέσω του ΕΠΑΝΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) για την ενίσχυση έως 50% των επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης τουριστικών μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια άνω των 22 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων στη Θεσσαλία.
12/10/2017

Κουντουρά: Ο τουρισμός ωθεί προς συνεργασία, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία

Ξεκίνησε η Σύνοδος της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ

Κουντουρά: Ο τουρισμός ωθεί προς συνεργασία, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, Ελληνίδα υπουργός Έλενα Κουντουρά κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Επιτροπής, με ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα προς τους συμμετέχοντες. «Η παρουσία σας σήμερα αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τον τουρισμό και τη δέσμευση για έναν ανοιχτό διάλογο, συνεργασία και συντονισμό για καλύτερες τουριστικές πολιτικές, για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», σημείωσε η Κουντουρά απευθυνόμενη στο πολυπληθές ακροατήριο.

Με τη φράση «καλύτερες πολιτικές για καλύτερη ζωή» η Κουντουρά θέλησε να σηματοδοτήσει τους στόχους και τη σημασία της σημερινής «υψηλού επιπέδου» 100ης συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ. Εξήγησε ότι από το 1948 που δημιουργήθηκε η Επιτροπή αυτή, έχει αναλύσει και παρακολουθήσει πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές, που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγχώριου και παγκόσμιου τουρισμού, ενώ συγχρόνως προωθεί ενεργά την αειφόρο ανάπτυξη.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της ο τουρισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα κάθε χώρας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρεία και πέρα από κάθε προσδοκία συμμετοχή, πράγμα που έδωσε «μοναδικό χαρακτήρα» στη σημερινή συνάντηση.

Αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός στις κοινωνίες, η Κουντουρά τόνισε ότι «είναι η γέφυρα που ενώνει ανθρώπους και έθνη, φέρνει πιο κοντά πολιτισμούς, προωθεί τη ροή και την ανταλλαγή ιδεών. Ο τουρισμός ωθεί προς συνεργασία, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία. Κάθε πολίτης έχει λόγο, είναι στην καρδιά του καθενός από εμάς».

Ο τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένος και με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει «κινητήρια δύναμη» είπε η υπουργός και προσέθεσε: «Μπορεί να συμβάλλει «στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην υποδομή ποιότητας, στη μετάβαση σε δρόμους πράσινης ανάπτυξης, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στη δημιουργία εσωτερικής προστιθέμενης αξίας και βεβαίως στη δημιουργία εσόδων από τις εξαγωγές».

Σύμφωνα με την υπουργό, «ο εγκάρσιος χαρακτήρας του τουρισμού απαιτεί ολοκληρωμένες προσεγγίσεις ολόκληρης της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα, αλλά και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Να διερευνήσουμε με ποιο τρόπο τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται για τη διαμόρφωση πολιτικών που σχετίζονται ή επηρεάζουν την αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη του τουρισμού».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη οικοδόμησης ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να μελετηθούν οι ταχείες αλλαγές στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με τις νέες τεχνολογίες, τις νέες τάσεις στη δημογραφία, το μεταναστευτικό, την ψηφιοποίηση, που αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις είναι ακόμα ένα κεφάλαιο που έθιξε η Κουντουρά, λέγοντας ότι ο τουρισμός χωρίς βιωσιμότητα ή επενδύσεις ποιότητας, δεν μπορεί να παραμείνει επίκαιρος και να ακολουθήσει τις τάσεις.

«Οι επενδύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός ανταγωνιστικού τουριστικού τομέα και τη στήριξη της διαφοροποίησης της αγοράς, ιδίως σε περιόδους περιορισμένων δημόσιων προϋπολογισμών. Για το σκοπό αυτό, θα εξετάσουμε όχι μόνο τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά τις προκλήσεις και τους φραγμούς που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. (...) Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να συζητηθούν οι επενδύσεις με μοχλό για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη του τουρισμού», κατέληξε η υπουργός δίνοντας το λόγο στους επόμενους ομιλητές.

Ελληνική προεδρία

oosa

Σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ.

Λοιπόν ξεκινά από σήμερα υπό την ελληνική προεδρία το διήμερο των εργασιών της 100ης Συνόδου της Επιτροπής Τουρισμού στον ΟΟΣΑ.

Πρόκειται για μια «υψηλού επιπέδου» συνάντηση, για την αναζήτηση πολιτικών που στοχεύουν σε μια «βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» στον τουριστικό τομέα.

Αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί τουρισμού, αλλά και άλλοι παράγοντες του τουριστικού τομέα, από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού καθώς και από συνεργαζόμενα κράτη.

2/10/2017

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα «ψηφίζουν» και για το 2018 οι Γάλλοι

Σε διεθνή τουριστική έκθεση η Έλενα Κουντουρά

Ελλάδα «ψηφίζουν» και για το 2018 οι Γάλλοι

Συνεχίζεται και για το 2018 η ισχυρή ζήτηση των Γάλλων τουριστών για την Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διεθνή τουριστική έκθεση IFTM- TopResa, όπου η ελληνική πλευρά, παρουσία και της Ελληνίδας υπουργού Τουρισμού, δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης IFTM- TopResa στο Παρίσι, η Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Γαλλίας και διαπιστώθηκε ότι το 2017 θα κλείσει με αύξηση 15% των αφίξεων σε σχέση με το 2016, ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα θα αγγίξει τα 2 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, αύξηση 10% καταγράφεται ήδη στις προκρατήσεις για το 2018.

Η Ελλάδα αποτελούσε στο παρελθόν τον τέταρτο και πέμπτο δημοφιλέστερο προορισμό των Γάλλων τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού. Μετά από τις στοχευμένες συμφωνίες και προωθητικές ενέργειες την τελευταία διετία, το 2016 αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση και το 2017 κατέχει τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι κορυφαίων τουριστικών πρακτόρων, μεταξύ των οποίων οι TUI Γαλλίας, Thomas Cook, και Κaravel, τόνισαν στην κα Κουντουρά ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μία πολύ δυναμική τουριστική αγορά για τους Γάλλους. Ως εκ τούτου, με ζητούμενο την ενίσχυση της παρουσίας και δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα, και με την αποτελεσματική συνεργασία που έχουν καθιερώσει με τον ΕΟΤ Γαλλίας, διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα νέων ελληνικών προορισμών, στην ανάπτυξη νέων τουριστικών συνεργασιών και νέων επενδυτικών κινήσεων.

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των αερομεταφορέων της Γαλλίας, ανέφεραν ότι το 2016 ήταν μία εξαιρετική χρονιά, μετά από τη συμφωνία στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης TOPRESA, για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους και η συνδεσιμότητα ενισχύεται για το 2018 με περισσότερες πτήσεις.

NEWSBEAST.GR  29/9/2017

 

 

 

 

Κουντουρά: Στόχος μας οι 35 εκατ. τουρίστες το 2018

«Ενωθήκαμε όλοι μαζί για να έχουμε σαν προτεραιότητα τον τουρισμό μας»

Κουντουρά: Στόχος μας οι 35 εκατ. τουρίστες το 2018

Ανανεωμένη και δυναμική είναι η φετινή παρουσία του ελληνικού περίπτερου στην 39η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού που εγκαινιάσθηκε χθες στο Παρίσι και θα διαρκέσει για ένα τετραήμερο, έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις για τον τουρισμό, με την παρουσία 1.600 περιπτέρων, ενώ αναμένονται φέτος πάνω από 30.000 επισκέπτες, επαγγελματίες του τομέα.

Παρ' ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, οι ευκαιρίες είναι παράλληλα μεγάλες, για τον κάθε εκθέτη όπως και για την Ελλάδα, ως προς την προβολή της χώρας και τη σύναψη συμφωνιών, με τα τουριστικά πρακτορεία, «tour operators» ή άλλους επαγγελματίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι παράγοντες του τουρισμού, στην ειδική εκδήλωση προώθησης και προβολής της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του ΕΟΤ στην έκθεση.

Στους γαλάζιους τοίχους του ελληνικού περιπτέρου, το βίντεο «Ελλάδα, 365 ημέρες το χρόνο», που οι Γάλλοι έχουν ήδη θαυμάσει στις τηλεοράσεις τους, μαγνητίζει τους περαστικούς που κοντοστέκονται. Μόλις στις 17 Σεπτεμβρίου άλλωστε, το βίντεο αυτό κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, αλλά και στο διεθνές φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ όπου συμμετείχαν 63 χώρες.

Με ιδιαίτερα ενεργή παρουσία, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν κρύβει την ικανοποίησή της, τόσο για την κεντρική θέση που εξασφάλισε φέτος στην έκθεση το ελληνικό περίπτερο, όσο και για τα αποτελέσματα της στρατηγικής της τα δύο τελευταία χρόνια από το 2015.

Για τον θετικό απολογισμό της διετίας η υπουργός, μετέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχόλιο του ΓΓ του Παγκοσμίου Οργανισμό Τουρισμού Τάλε Μπριφάι: «Τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει ένα μικρό θαύμα και να έχει ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης 7% διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσον όρο που είναι 3-4%, πράγμα που κάνει τη χώρα, παράδειγμα προς μίμηση».

Η υπουργός Τουρισμού εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το 2017 θα ξεπεράσει η Ελλάδα τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της κρουαζιέρας. Έχοντας δείγματα ότι και για το 2018 η αύξηση θα είναι σημαντική (διψήφιο ποσοστό), εκφράζει την εκτίμηση πως μέχρι το 2020 οι τουρίστες θα φθάσουν τα 35 εκατομμύρια τουρίστες.

Στο ερώτημα, που εστιάζει την αισιοδοξία της για τόσο μεγάλη αύξηση, η Κουντουρά ανέφερε την ιδιαίτερα «στενή συνεργασία, με τις περιφέρειες, τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα».

«Ενωθήκαμε όλοι μαζί για να έχουμε σαν προτεραιότητα τον τουρισμό μας και ακολουθήσανε τη στρατηγική μας, την εθνική περιφερειακή πολιτική. Η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας μας στήριξε και πετύχαμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα» υπογράμμισε. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ώστε να διαχυθούν τα οφέλη σε όλες της περιφέρειες, έχει προωθηθεί σε βασικό στόχο της κυβέρνησης, ανέφερε.

Για την τετραετία, η διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στις αφίξεις και τη διαθεσιμότητα παραμένει βασικό μέλημα της υπουργού. Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας δεν επαναπαύει την Κουντουρά, η οποία υπογραμμίζει ότι το άλλο μεγάλο μέλημα είναι η ανάπτυξη και του ποιοτικού θεματικού τουρισμού, όπως τα συνέδρια, ο γαμήλιος τουρισμός, ή ο καταδυτικός, που θεωρούνται «πλούσιοι» τουρισμοί.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

 

 

Κουντουρά: Στόχος μας ο τουρισμός 365 ημερών

«Με τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης έχουμε ισχυροποιήσει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας»

Κουντουρά: Στόχος μας ο τουρισμός 365 ημερών

«Στόχος μας είναι οι αφίξεις τουριστών το 2020 να ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια» δηλώνει η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά σημειώνοντας ότι η φιλοδοξία της είναι τουρισμός 365 ημερών.

«Το 2017 είναι η καλύτερη χρονιά που διανύουμε σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Έπειτα από συνεχόμενα ρεκόρ διεθνών αφίξεων την τελευταία διετία, 26 εκατ. το 2015 και 28 εκατ. το 2016 θεωρούμε εφικτό να αγγίξουμε τις 30 εκατ. αφίξεις το 2017» αναφέρει σε συνέντευξή της στη Real News.

Η υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση για να προσθέσει: «Η συνεργασία μου με όλους τους υπουργούς είναι εξαιρετική και με τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης έχουμε πετύχει να ισχυροποιήσουμε τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας και προχωράμε στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

NEWSBEAST.GR   13/8/2017

Διαβάστε ακόμα

 

 

 

 

 


Συντονισμός ενεργειών για τον τουρισμό στο νησί της Κω από την Έλενα Κουντουρά

«Η κατάσταση στην Κω έχει ομαλοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει στην κανονικότητα»

Συντονισμός ενεργειών για τον τουρισμό στο νησί της Κω από την Έλενα Κουντουρά

Σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού υπό τον πρωθυπουργό για την επιχειρησιακή διαχείριση στην Κω, είναι η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Το υπουργείο και ο ΕΟΤ ήρθαν σε επαφή με τις πρεσβείες και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού για την ενημέρωση των tour operators (διοργανωτών ταξιδιών), των ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κατάσταση στην Κω έχει ομαλοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της τουριστικής κίνησης.

Το υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) για την προώθηση των ενεργειών με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Σημειώνεται, ότι οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους, ενώ μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί:

- το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς

- αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά. Η κίνηση θα εξυπηρετείται προσωρινά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου

- αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικού προβλήτα κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Κω

- αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Κω

Η υπουργός Τουρισμού συνομίλησε με τα μέσα ενημέρωσης, ύστερα από έκκληση όλων των φορέων του τουριστικού κλάδου, της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών του νησιού, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες προστασίας της εικόνας του νησιού διεθνώς.

Επίσης, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς του νησιού, την Ένωση Ξενοδόχων Κω, τον τοπικό σύνδεσμο των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών επιχειρήσεων έχοντας και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες με τα εξής αποτελέσματα:

- τα προγράμματα των tour operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών.

- η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις -έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια- διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.

- οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αμέσως ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διασφάλισαν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και φιλοξενία των επισκεπτών.

- ο μηχανισμός του υπουργείου και του ΕΟΤ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και οι προσπάθειες συνεχίζονται έως την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους.

NEWSBEAST.GR  21/7/2017

 

 

 

 

 

Κουντουρά: Στόχος η προσέλκυση 500.000 - 600.000 Κινέζων τουριστών τον χρόνο

Κουντουρά: Στόχος η προσέλκυση 500.000 - 600.000 Κινέζων τουριστών τον χρόνοΣτοχεύουμε στην προσέλκυση 500.000- 600.000 Κινέζων τουριστών κατ’ έτος στην χώρα μας, την επόμενη διετία" δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε ομιλία της στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Alitrip, προσθέτοντας ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στο 1 εκατομμύριο.


Στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που συνδιοργανώνει με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, με τίτλο: "Η Alitrip στην Ελλάδα: Ενισχύοντας τον εισερχόμενο τουρισμό από την Κίνα στην Ελλάδα" η υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι να κεφαλαιοποιήσουμε τις επαφές της ελληνικής με την κινεζική κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της χώρας, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τα επιμελητήρια και τους ίδιους τους επιχειρηματίες της χώρας μας.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλατφόρμα Alitrip, του κινεζικού κολοσσού της Alibaba, από τον Kai Cui, αντιπρόεδρο της Alitrip, υπεύθυνο για την αγορά της Ευρώπης, σε 50 κορυφαίες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία) και φορείς του ελληνικού τουρισμού και της επιχειρηματικότητας (σύνδεσμοι, επιμελητήρια).

"Με δεδομένο ότι το οικοσύστημα της Alibaba έχει σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. Κινέζους χρήστες και το ότι η πλατφόρμα Alitrip αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες για τον τουρισμό στην Κίνα, ο κοινός στόχος του 1.000.000 Κινέζων τουριστών ετησίως είναι εφικτός σε διάστημα τριετίας" θεωρούν οι Κινέζοι επιτελείς του κινεζικού κολοσσού.

Η κ. Κουντουρά επεσήμανε ότι πριν το 2015 οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν μεταξύ 15.000 - 20.000, νούμερο που έχει ανέβει στις 150.000 και πλέον: "Είναι μία σημαντική αύξηση, έστω κι αν το νούμερο ακόμη δεν μας ικανοποιεί, αν ληφθεί υπόψη ότι οι Κινέζοι που ταξιδεύουν στην Ευρώπη είναι 15 εκατομμύρια.

Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και θέλουμε να έχουμε αμοιβαία οφέλη, κάτι το οποίο έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ισχυρή βούληση για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων σε τουριστικό κι επενδυτικό επίπεδο. Το 2017 είναι μία χρονιά σημαντικών διεργασιών των μεταξύ μας σχέσεων κι εργασιών που ανοίγουν τον δρόμο για νέες συνεργασίες.

Κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη θα αποτελέσει και η επικείμενη έναρξη, από το φθινόπωρο, της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας- Πεκίνου" ανέφερε η υπουργός.

Η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανοίξουν νέες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Μέση Ανατολή, η Ινδία, η Βραζιλία "και να αναθερμάνουμε άλλες αγορές, όπως η Ρωσία και η Αμερική. Τα δύο τελευταία χρόνια η ανάπτυξη στον ελληνικό τουρισμό ήταν στο 7% ετησίως, διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 2016 είχαμε περίπου 28 εκατ. αφίξεις (μαζί με την κρουαζιέρα) και αυξήσαμε τον τουρισμό πολυτελείας πάνω από 10%. Το ξεκίνημα του 2017 είναι θεαματικό, με πάνω από κάθε προσδοκία για τις προκρατήσεις και τις πληρότητες των ξενοδοχείων από όλες τις αγορές".

Ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αναφέρθηκε στη δυναμική της τουριστικής ταυτότητας της χώρας το 2017 και σύμφωνα με τις προκρατήσεις, όπως είπε, φαίνεται ότι ο τουρισμός θα τρέξει με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο τουρισμό και θα έρθουν στη χώρας μας 30 εκατ. τουρίστες κι αυτό θα βάλει την Ελλάδα στην δεκάδα του παγκόσμιου τουρισμού, μέσα στην επόμενη διετία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι οι μήνες αιχμής για τους Κινέζους που ταξιδεύουν, είναι ο Μάιος και ο Οκτώβριος: "Χρειάζεται κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά, συντονισμένη εκστρατεία προβολής της Ελλάδας ως προορισμού και στοχευμένη προώθηση.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε, ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι από τους λίγους που αυξάνουν τις τουριστικές τους δαπάνες κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε σχέση με τις αγορές αφορολόγητων ειδών, είναι ενδεικτικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 επισκέπτες από την Κίνα πραγματοποίησαν το 31% των συνολικών συναλλαγών, με μέσο όρο αγορών τα 330 ευρώ.

Επίσης είπε, ότι είναι σημαντική για τη χώρα μας η εποχικότητα του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα και η αξιοποίηση του διαδικτύου από τους τουρίστες υψηλού εισοδήματος από την Κίνα, ενώ πρόσθεσε: "Από τους 10 εκατομμύρια Κινέζους που ταξίδεψαν στην Ευρώπη το 2016, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τις 50.000. Ο αριθμός αυτός σαφώς δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας της Ελλάδας στην Κίνα. Υπάρχουν, λοιπόν, μεγάλα περιθώρια για την αύξησή του.

Η Ελλάδα έχει προφανώς κάθε λόγο να επιδιώκει και να στηρίζει την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα.

Ο εξερχόμενος από την Κίνα τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 20 εκατομμύρια Κινέζους επισκέπτες στην Ευρώπη μέχρι το 2025".

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε στην ομιλία του ότι οι η ενεργοποίηση της Alitrip στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς τη χώρα μας, αξιοποιώντας τα τεράστια περιθώρια που σήμερα εντοπίζονται στο πεδίο αυτό.

Ακόμη ανέφερε, ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη σήμανση σε κινέζικα σε βασικούς δημόσιους χώρους, ενώ πρόσθεσε ότι η διευκόλυνση έκδοσης της βίζας, η απευθείας αεροπορική σύνδεση και η διευκόλυνση πληρωμών μέσω alipay θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.
Ακόμη σημείωσε ότι η συνεργασία όλων είναι καθοριστική για την έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους επιτελείς του Alibaba Group, η Kίνα είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού διεθνώς, με 120 εκατ. τουρίστες που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους και με προοπτική να φθάσουν τα 220 εκατ. έως το 2025.

Όπως είπε ο Albert Antonini Mangia, marketing manager Alibab Group, οι Κινέζοι ταξιδεύουν στις πιο κοντινές τους χώρες, ωστόσο ταξιδεύουν και στην Ευρώπη, με προοπτική το 2025 να είναι πάνω από 20 εκατ. αυτοί που θα ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι επίσης ξοδεύουν και τα περισσότερα στον κόσμο, με δαπάνες ύψους 261 δισ. δολαρίων το 2016, με δεύτερους τους Αμερικανούς με 122 δισ. δολάρια, τους οποίους ακολουθούν οι Γερμανοί, με 81 δισ. δολάρια.

Ο αντιπρόεδρος της Alitrip, υπεύθυνος για την αγορά της Ευρώπης, Kai Cui, που παρουσίασε την πλατφόρμα, είπε ότι οφείλει και η ελληνική τουριστική αγορά να επενδύσει στη διαμόρφωση μιας φιλικότερης προς τους Κινέζους τουρίστες πρότασης, τόσο σε επίπεδο προσέλκυσης όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το εμπόδιο της γλώσσας, με την κατάλληλη εκπαίδευση στελεχών και με την ανάπτυξη ιστοσελίδων και υλικού προβολής στα κινεζικά. Όπως επίσης και η προσαρμογή στα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες των Κινέζων τουριστών, για παράδειγμα μέσα από την παροχή επιλογών κινεζικής κουζίνας, οδηγών αγορών κτλ.

Για το κόστος και τις διαδικασίες, προκειμένου να υπαχθεί κάποια ελληνική επιχείρηση στην πλατφόρμα, έγιναν κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ    ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 26/5 18:04

Κουντουρά: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού

«Επιδιώκουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ταξιδεύουν στην πατρίδα μας»

Κουντουρά: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού

Στο στόχο για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο που υλοποιείται μέσα από την επιτυχημένη εθνική τουριστική πολιτική με ορίζοντα τετραετίας, και στη στρατηγική επιλογή ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εγκαινιάζοντας σήμερα την 1η έκθεση Greek Travel Show στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών Helexpo Maroussi σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε νέα τουριστική δραστηριότητα, πρόσθετα έσοδα και απασχόληση, και νέα έργα και επενδύσεις σε δημοφιλείς και σε νέους ελληνικούς προορισμούς που προωθούμε, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα και όλο το χρόνο», επισήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2017,  με θεαματική αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, και μετά από δύο χρονιές ρεκόρ.

Για τον εσωτερικό τουρισμό, που έχει ανακάμψει από το 2016, υπογράμμισε τη συμβολή του στενού συντονισμού, στην προώθηση και προβολή, του υπουργείου και του ΕΟΤ με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

«Επιδιώκουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ταξιδεύουν στην πατρίδα μας. Να γνωρίζουν όσο καλύτερα τον κάθε τόπο, την ιστορία του, τους ανθρώπους του, τα τοπικά προϊόντα. Και φυσικά να απολαμβάνουν αυτήν την απίστευτη ομορφιά και την ασύγκριτη φιλοξενία της χώρας μας», είπε η κ. Κουντουρά, τονίζοντας παράλληλα ότι το  υπουργείο και ο ΕΟΤ στέκονται αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει και προωθεί το τουριστικό προϊόν, ενώ εξήρε τη συμβολή των τουριστικών και ταξιδιωτικών εκθέσεων.

NEWSBEAST.GR   20:15 20/05/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided