Κυριακή, Νοέμβριος 17, 2019

Παυλόπουλος

Παυλόπουλος: Αιχμές του ΠτΔ για τη γερμανική κυβέρνηση – “Δεν αποδεχόμαστε την άρνησή τους για τις αποζημιώσεις”

Παυλόπουλος:

Αιχμές του ΠτΔ για τη γερμανική κυβέρνηση

– “Δεν αποδεχόμαστε την άρνησή τους για τις αποζημιώσεις”

Ευσεβείς πόθοι...
Juan
Το μήνυμα, «ποτέ ξανά ναζιστική θηριωδία», έστειλε από το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης των Τζουμέρκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμά με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Οκτώβριο του 1943, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων Καταρρακτινών δήλωσε
«Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη των τραγικών Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Μαρτυρικό Χωριό του Καταρράκτη, εκείνο τον σκληρό Οκτώβριο του 1943. Και δεσμευόμαστε, τιμώντας και με τον τρόπο αυτόν την Θυσία τους, ότι εμείς, οι Έλληνες, θ΄ αγωνιζόμαστε πάντα, και μόνοι αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην συμβεί, ποτέ ξανά, παρόμοια θηριωδία, η οποία πλήττει βάναυσα τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό μας.
Είναι δε ακριβώς το χρέος μας έναντι των τραγικών Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας το οποίο, μακριά από κάθε έννοια αντεκδίκησης και αποκλειστικώς και μόνο για λόγους Δικαιοσύνης, μας υποχρεώνει να εγείρουμε, ως την τελική δικαίωση, τις νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της εποχής της ναζιστικής κατοχής.
Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, για τις οποίες ουδένα ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής τίθεται, είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου, όπως άλλωστε αποφάνθηκε προσφάτως και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag).
Κατά τούτο δε, η από 18.10.2019 απόρριψη της πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας από την πλευρά της Γερμανικής Κυβέρνησης εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη. Υπό τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ως άνω άρνηση και θα επανέλθει στο δίκαιο αίτημά της, επικαιροποιώντας και ενισχύοντας τα επιχειρήματά της.
Αιωνία η Μνήμη των τραγικών Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Μαρτυρικό Χωριό του Καταρράκτη».

Αναρτήθηκε από EFENPRESS  https://www.onalert   4/11/2019

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2019

Ο Π.Παυλόπουλος δεν υπογράφει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

- Γιατί δεν έκανε το ίδιο και με τη συμφωνία των Πρεσπών;


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,δεν θα υπογράψει τα διατάγματα για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αφήσει τα διατάγματα για τον ορισμό νέου Εισαγγελέα και Πρόεδρου του Αρείου Πάγου στο συρτάρι έως ότου τελειώσουν οι εκλογές και βγει η νέα κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλαδή δεν θα τα υπογράψει, θα τα αφήσει «ανενεργά», ακυρώνοντας στην πράξη την επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε πρόωρα να επιλέξει νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη, παρά τις αντιδράσεις. Με τη στάση της η Προεδρία της Δημοκρατίας θα δώσει τη δυνατότητα στην νέα κυβέρνηση να ορίσει τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η απόφαση προκαλεί ερωτήματα και για τη στάση του ΠτΔ στη συμφωνία των Πρεσπών, αφού τότε, όπως και τώρα ήταν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρούσε χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση.
Η άρνηση να υπογράψει αποδεικνύει πως αν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Στις Πρέσπες μάλλον δεν υπήρχε... θέληση.
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς μια σοβαρή απόφαση της θα ακυρωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μη υπογραφή των διαταγμάτων θα αδειάσει την κυβέρνηση σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, όπως η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Τα διατάγματα έχουν σταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας από καιρό, όμως σήμερα 30 Ιουνίου, λήγει η θητεία της ηγεσίας της δικαιοσύνης και φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας.


Ως την αποχώρηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει, όπως είχε κάνει άλλωστε και το 2016, όταν είχε και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόωρα, πριν φύγει η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επιλέξει ως νέα Εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 2:27 π.μ.

 

 

 

 

 

Πάλι δικαιώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις προκλήσεις του παραχαράκτη Ζάεφ.

Posted by olympiada στο Νοέμβριος 8, 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έγκαιρα και ξεκάθαρα έθεσε τόσο το θέμα της ρήτρας εξόδου από το ΝΑΤΟ όσο και τις δύο ερμηνευτικές πάνω στην συμφωνία των Πρεσπών, που θα ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε «μακεδονική» εθνότητα, ούτε «μακεδονική» γλώσσα.

Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θεσμικό αντίβαρο και θα αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή εάν δεν έχουν γίνει αυτές οι ξεκάθαρες τροποποιησεις στο κείμενο της τελικής συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον συμφωνούν όλοι και το έχουν κατανοήσει ότι το κείμενο που υπέγραψε ο Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του δεν είναι οριστικό και έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει. Έτσι, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζάεφ, Μέσω της οποίας καταστρατηγεί την ουσία της συμφωνίας μιλώντας για «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» ταυτότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει τέτοιο κείμενο στην ελληνική Βουλή χωρίς τις τελικές διευκρινήσεις. Και εγγυητής γι’ αυτό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Ζάεφ από την αλλά, απλώς επιβεβαιώνει ότι είναι κι αυτός παραχαράκτης της ιστορίας.

 

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση για τη διευκρινιστική δήλωση

Προκόπης Παυλόπουλος

Προκόπης Παυλόπουλος EUROKINISSI

Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων δικαιώνει τις επιφυλάξεις του Προκόπη Παυλόπουλου για την εκ μέρους του Ζάεφ αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης των Πρεσπών.
Βασίλης Σκουρής
03 Νοεμβρίου 2018 14:16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην Κέρκυρα, στις 6 Σεπτεμβρίου, στους απανταχού Απόδημους Επτανησίους είχε, για πρώτη φορά, εκφράσει μια σημαντική επιφύλαξη: Επειδή ο Ζόραν Ζάεφ, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, είχε αρχίσει να υπονοεί, προφανώς για μικροκομματικούς εσωτερικούς του λόγους, ότι η Συνθήκη των Πρεσπών κατοχυρώνει, δήθεν, «μακεδονική εθνότητα», ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να θεωρείται οριστικοποιημένη δίχως, τουλάχιστον, την διευκρίνιση ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται με αυτήν «μακεδονική εθνότητα».

Ούτε, άλλωστε, η Συνθήκη των Πρεσπών θα μπορούσε να το κάνει, αφού το διεθνές δίκαιο, όπως υποστηρίζουν παγκοσμίως όλοι οι διεθνολόγοι, δεν ρυθμίζει το ζήτημα της «εθνότητας». Γι’ αυτό και πάγια είναι η θέση όχι μόνον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και της Κυβέρνησης και ιδίως του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία ο όρος «nationality» στην Συνθήκη των Πρεσπών δεν σημαίνει «εθνότητα» αλλά απλώς «υπηκοότητα» («citizenship»).

Μετά την Κέρκυρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επαναλάβει τις επιφυλάξεις του αυτές πολλές φορές, με κορυφαία ομιλία του εκείνη στη Λέσχη του Γ΄ Σώματος Στρατού στην Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου.Και να που η όλη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων έρχεται να δικαιώσει τις επιφυλάξεις του Προκόπη Παυλόπουλου που είναι και επιφυλάξεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον εκφράζεται και ως Υπουργός Εξωτερικών. Αιτία είναι ιδίως η ερμηνεία ορισμένων άρθρων του συντάγματος των Σκοπίων, όπως π.χ. το άρθρο 36, όπως τα ερμηνεύει ο Ζόραν Ζάεφ, ενδίδοντας κυρίως στις εθνικιστικές «κορώνες» των βουλευτών του VMR, οι οποίοι αποσκίρτησαν και στηρίζουν τον Ζάεφ στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ. Και τούτο διότι έτσι όπως είναι διατυπωμένα ορισμένα άρθρα του σκοπιανού συντάγματος αφήνουν, στηριζόμενα δήθεν στην Συνθήκη των Πρεσπών, περιθώρια ισχυρισμών ότι η τελευταία όταν μιλάει για «nationality» εννοεί «εθνότητα», και όχι μόνον «υπηκοότητα».

Και αν τούτο ήταν απλώς μια αυθαίρετη συνταγματική θέση της Βουλής της πΓΔΜ δεν θα έπεφτε λόγος στην Ελλάδα. Πλην όμως, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, όταν κάτι τέτοιο θεωρείται από πλευράς Ζάεφ πως στηρίζεται στην Συνθήκη των Πρεσπών -ενόψει της οποία γίνεται η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων- τότε υπάρχει μείζον θέμα όχι μόνο παρερμηνείας της Συμφωνίας αυτής αλλά ακόμη και παραβίασής της.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο επισημαίνουμε μολονότι ξεκαθαρίστηκε πριν: Όσοι θεωρούν ότι η άποψη αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σε άλλη γραμμή από εκείνη του Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ Αλέξη Τσίπρα, μάλλον κάνουν μεγάλο λάθος. Η κοινή στάση Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα είναι δεδομένη και η μεταξύ τους συνεννόηση από καλή ως πολύ καλή.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

Τριπλή παρέμβαση του ΠτΔ για την συμφωνία των Πρεσπών.

Τό μονογραφέν κείμενο ἀπό τούς Κοτζιᾶ – Ντιμιτρώφ δέν λογίζεται ὡς τελικό!

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 31, 2018

Οι Σκοπιανοί θα υποχρεωθούν να συνυπογράψουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας ότι:

1. Δεν υπάρχει «Μακεδονικό Έθνος» άρα δεν υφίσταται αναγνώριση του.

2. Δεν υπάρχει «Μακεδονική γλώσσα» αλλά ιδίωμα σλαβικής προέλευσης.

3. Ρήτρα ἐξόδου ἀπό τήν Συμμαχία γιά τά Σκόπια σε περίπτωση μελλοντικής παραβίασης, ακόμα και μέσω συνταγματικής αλλαγής.

Όλο το άγνωστο παρασκήνιο της ρήξης κ. Προκόπη Παυλόπουλου – Νίκου Κοτζιά και η καταλυτική στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:

Ἠχηρή παρέμβασις τοῦ Προκόπη Παυλόπουλου – Ἄν στό μέλλον ἀλλάξουν τό Σύνταγμά τους

ΔΕΝ ΟΜΙΛΕΙ τυχαίως ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ὅταν στίς δημόσιες τοποθετήσεις του ἐδῶ καί καιρό κάνει ἀναφορά στήν «ὁριστικοποίηση τοῦ περιεχομένου τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν», καθώς τό ὑπάρχον μονογραφέν κείμενο ἀπό τούς ὑπουργούς Κοτζιᾶ – Ντιμιτρώφ δέν λογίζεται ὡς τελικό. Σέ συνεννόηση μέ τήν Κυβέρνηση καί μέ τά πολιτικά κόμματα ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας θέτει τίς προϋποθέσεις πού πρέπει νά ἐκπληρωθοῦν προκειμένου ἡ Ἑλλάς νά δώσει, ἐάν δώσει, τό τελικό «Ok» γιά τήν ἔνταξη τῆς χώρας αὐτῆς στό ΝΑΤΟ.

Στόν προηγούμενο γῦρο τῆς διαπραγματεύσεως ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας ἔθεσε ὡς ὅρο γιά τήν πλήρη ἐφαρμογή τοῦ erga omnes στό ἐσωτερικό τήν ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος τῶν Σκοπίων καί τήν κατάργηση τῶν ἀλυτρωτικῶν ἀναφορῶν πού διατρέχουν τό προοίμιό του καί ἐπί μέρους διατάξεις του. Ἄν καί ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Κοτζιᾶς διαφώνησε τότε ἔντονα μαζί του στό παρασκήνιο, ὁ Πρωθυπουργός ἀνεγνώρισε ὅτι ὁ Πρόεδρος ἔχει δίκιο καί ἀπαίτησε νά ἐνσωματωθεῖ στήν Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν ἡ τροποποίησις συγκεκριμένων διατάξεων τοῦ Σκοπιανοῦ Συντάγματος. Πρᾶγμα τό ὁποῖο συνέβη –τήν ἀναγκαιότητά του ἀνεγνώρισε καί ὁ Ζάεφ ὅπως προκύπτει ἀπό τά πρακτικά τῶν πολιτικῶν ἀρχηγῶν τῆς πΓΔΜ– καί ἔν τινι μέτρω συνιστᾶ ἐθνική ἐπιτυχία: νά ἐπιβάλει ἕνα κράτος σέ ἕνα ἄλλο νά ἀλλάζει Σύνταγμα. Σύνταγμα τά κράτη ἀλλάζουν μόνο μετά ἀπό πόλεμο, συνήθως! Δύσκολα στήν εἰρήνη.

Γράφουμε ἔν τινι μέτρω, διότι δυστυχῶς μέ τήν συμφωνία παραχωρεῖται τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας. Τώρα καθώς εἰσερχόμεθα στόν τελικό γῦρο τῆς διαπραγματεύσεως καί οἱ σύμμαχοι «καίγονται» γιά τήν ἐπικύρωση τῶν Πρεσπῶν ἀπό τό Ἑλληνικό Κοινοβούλιο, ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας ἑτοιμάζει νέα διπλή παρέμβαση προκειμένου νά περιορίσει ὅσο εἶναι δυνατόν τίς ἀπώλειες ἀπό τήν Συμφωνία Κοτζιᾶ – Ντιμιτρώφ.

Ὅπως πληροφορεῖται ἡ «Ἑστία», ὁ κ. Παυλόπουλος ἑτοιμάζει νέα παρέμβαση –δημόσια ἤ παρασκηνιακή δέν ἔχει ἀποφασισθεῖ ἀκόμη– προκειμένου νά ζητήσει ἀπό τό ΝΑΤΟ νά θεσπίσει ρήτρα ἐξόδου ἀπό τήν Συμμαχία γιά τά Σκόπια σέ περίπτωση πού μελλοντική κυβέρνησις τοῦ κρατιδίου αὐτοῦ θελήσει ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς νά ἀναθεωρήσει ἐκ νέου τό Σύνταγμά της καί νά ἐπαναφέρει σέ αὐτό τόν «μακεδονισμό» καί τόν ἀλυτρωτισμό. Ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας διαβάζοντας στόν Τύπο τίς καταγγελίες γιά τίς μεθόδους μέ τίς ὁποῖες γίνονται οἱ ἀναθεωρήσεις τοῦ Συντάγματος στήν γειτονική χώρα (τυχόν δωροδοκίες), δέν αἰσθάνεται καθόλου ἀσφαλής πώς οἱ Σκοπιανοί θά τηρήσουν τήν συμφωνία μετά τήν ἀπομάκρυνση ἐκ τοῦ ταμείου. Γι’ αὐτό καί θά ἀπαιτήσει νά προβλεφθεῖ εἴτε στήν Πράξη προσχωρήσεώς τους στό ΝΑΤΟ, εἴτε στήν Συνθήκη τῶν Πρεσπῶν, εἴτε στό κείμενο τῶν συμπερασμάτων τῆς Συνόδου Κορυφῆς τοῦ ΝΑΤΟ, πρόνοια γιά ..πέναλτυ ἐξόδου ἀπό τήν συμμαχία σέ περίπτωση ἀθετήσεως τῶν συμφωνηθέντων.

Πέραν αὐτῶν, ὅπως ἔχει πράξει ἤδη μέ διαβήματά του τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν σέ διεθνεῖς ὀργανισμούς, θά ζητήσει πρίν ὁριστικοποιηθεῖ τό κείμενο πού θά τεθεῖ ὑπ’ ὄψιν τῆς Βουλῆς νά διευκρινίσουν οἱ Σκοπιανοί πώς μέ τήν συμφωνία δέν ἀναγνωρίζεται μακεδονικό ἔθνος καί ὅτι ἡ γλῶσσα τους εἶναι σλαβική. Καί τοῦτο, διότι ὁ Πρωθυπουργός τῶν Σκοπίων οὐκ ὀλίγες φορές, κατά τήν διάρκεια τῆς προεκλογικῆς ἐκστρατείας γιά τό δημοψήφισμα, ἔκανε ἀναφορά σέ «μακεδονική ἐθνικότητα», «μακεδονικό λαό» κ.λπ. Εἶναι δέ χαρακτηριστικό ὅτι αὐτό πού ἀναγνωρίζουν οἱ Πρέσπες στούς Σκοπιανούς μέ τήν ὑπογραφή τῆς ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως –«μακεδονική ἰθαγένεια» δηλαδή, δέν τούς τό ἀναγνωρίζει οὔτε τό Σκοπιανό Σύνταγμα πού ὁμιλεῖ γιά «πολῖτες» πού φέρουν τήν ἰθαγένεια τοῦ κράτους αὐτοῦ! Οἱ διευκρινίσεις αὐτές γιά τίς ὁποῖες εἶναι ἤδη ἐνήμερος καί ὁ Γενικός Γραμματεύς τοῦ ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ καθίστανται ἐπιβεβλημένες γιά δύο λόγους.

Πρῶτον, διότι οἱ ὀκτώ ἀποστάτες βουλευτές τοῦ VMRO ἀπαιτοῦν ἀπό τόν Ζάεφ νά ἐνισχύσει μέ τό νέο Σύνταγμα τήν …«μακεδονική ταυτότητα» προκειμένου νά ψηφίσουν τίς τροπολογίες.

Δεύτερον, διότι ὁ ἴδιος ὁ Σκοπιανός Πρωθυπουργός ἑρμήνευε κατά τόν δοκοῦν στό δημοψήφισμα τούς ὅρους αὐτούς μέ συνέπεια νά ἐκθέσει ἀνεπανόρθωτα τόν φίλο του κ. Τσίπρα: Ὁ Ἕλλην Πρωθυπουργός τόν ἀπεδοκίμασε χλιαρά στήν ΔΕΘ, τοῦ τηλεφώνησε μέ ὀργή ὅταν ἐκεῖνος διεκδίκησε τήν μοναδικότητα τῆς «Μακεδονίας», ἐνῶ τέλος ἔδωσε τήν ἔγκρισή του στό ΥΠΕΞ γιά διαβήματα σέ διεθνεῖς ὀργανισμούς. Στό πλαίσιο αὐτό ἡ παρέμβασις Παυλόπουλου δέν εἶναι ἁπλῶς εὐκταία. Κρίνεται ἐπιβεβλημένη. Εἴθε.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Εστία.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

«Αποφασισμένοι ν'αγωνισθούμε

εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων» (βίντεο)

Την αποφασιστικότητα των δύο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, να αγωνισθούν εναντίον «όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Πρ. Παυλόπουλος από την Κεφαλονιά, όπου από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του, Sergio Mattarella, απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui. «Για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», τόνισε συμπερασματικά ο κ. Παυλόπουλος.

Στη δήλωσή του, αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Με τον τρόπο αυτόν», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος, «αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία "νοσταλγούν" το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».

Στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας κατέθεσε ο Sergio Mattarella

Στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας, στον Κήπο του Λαού, στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στο νησί, επ' ευκαιρία της 75ης επετείου σφαγής της «Μεραρχίας Acqui».

Ο κ. Mattarella προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο που τον υποδέχθηκε στην Κεφαλονιά. Τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, υποδέχθηκαν οι Διοικητικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Μνημείο Πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, όπου τον περίμενε και μία Ιταλική Διμοιρία.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Sergio Mattarella κατέθεσε στεφάνι στους πεσόντες, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Να σημειωθεί ότι τον περσινό Σεπτέμβριο, σε μία σεμνή τελετή που είχε πραγματοποιηθεί στο μνημείο των πεσόντων της Μεραρχίας Acqui στον Κήπο του Λαού, απέδωσε τιμή και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η 33η Μεραρχία πεζικού με την επωνυμία Acqui υπήρξε μονάδα του Ιταλικού Στρατού κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μεραχία Acqui έλαβε κανονικά μέρος στην εισβολή των Ιταλών εναντίον της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1940 ενώ από τον Μάη του 1943 αποτελούσε την φρουρά του νησιού της Κεφαλλονιάς. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους οι Ιταλοί υπέγραψαν ανακωχή με τις συμμαχικές δυνάμεις. Το σύνολο σχεδόν των ιταλικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην Ελλάδα παρέδωσαν τα όπλα τους στους Γερμανούς πλην της Μεραρχίας Acqui η οποία προσπάθησε να προβάλλει αντίσταση. Δίχως την κάλυψη αεροπορίας και ναυτικού, η μάχη μεταξύ Γερμανών και Ιταλών ήταν μάλλον άνιση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηττημένων παραδόθηκε περιμένοντας αντιμετώπιση αιχμαλώτων πολέμου. Αντ' αυτού, έπειτα από εντολή του Χίτλερ, το σύνολο των ανδρών της Μεραρχίας - περίπου 9.000 άνδρες - εξοντώθηκε με εκτέλεση στο απόσπασμα.

Στο νησί της Κέρκυρας - όπου υπηρετούσε τμήμα της 33ης Μεραρχία Πεζικού, ως φρουρά του νησιού - στήθηκε το 2008, αναθηματική στήλη σε ανάμνηση των σφαγιασθέντων.

Πάνω σε ένα σωρό από βράχους βρίσκεται τοποθετημένη μια μαρμάρινη στήλη στα ιταλικά, ενώ υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις πλάκες, οι οποίες αναγράφουν στα ελληνικά, τα παρακάτω: Νέε που στέκεσαι μπροστά σ' αυτό το μνημείο, κάνε σκοπό της ζωής σου να μη σκορπίσουν άλλοι πόλεμοι τον πόνο. Στη μνήμη των Κερκυραίων που έπεσαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας τους. Τους πρέπουν τιμές, όχι δάκρυα.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας του Πιεμόντε, στη μνήμη της ένδοξης Μεραρχίας «'Ακουι» που είναι και έδρα της.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την Ιταλική αντιπροσωπεία, αναχώρησε για τη Ρώμη, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν Ιταλοί, μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας, τον πλησίασαν έξω από το μνημείο της Ελληνοϊταλικής Φιλίας και του εξέφρασαν τη συγκίνηση τους για την επίσκεψή του στο νησί.

Σ. Ματταρέλα: Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση σε ναζισμό-φασισμό

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, σε δήλωση του που μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής του παρουσίας στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και στην Κεφαλονιά.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε:

«Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση στον ναζιφασισμό (σ.σ. ναζισμό-φασισμό) και αποκήρυξαν τον πόλεμο. Μετά από τους τρομερούς πολέμους του περασμένου αιώνα, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαναν την έναρξη μιας πορείας για ένα κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών, εγγυώμενες ειρήνη, φιλία και συνεργασία. Η σημερινή ημέρα θέλει να επιβεβαιώσει την βούληση για συνέχιση της πορείας αυτής και για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος επανάληψης των λαθών του παρελθόντος».

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.youtube.com/watch?v=93sm8xUyj08

Διαβάστε επίσης:

Η Rai για την κοινή παρουσία Παυλόπουλου-Ματαρέλλα στις τελετές μνήμης για την 28η Οκτωβρίου

Το ΟΧΙ του '40 εμπνέει τον αγώνα απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού

 

 

 

 

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

Κάποιος… φούρνος θα γκρέμισε σήμερα και ο πρόεδρος… Νοτίου Ελλάδος (είχε να περάσει τα Τέμπη από τότε που ο άνθρωπος που τον μάζεψε από τα αζήτητα της πολιτικής και τον έκανε πρόεδρο, υπέγραψε την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών!), εμφανίστηκε σήμερα στην δοξολογία που έγινε στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, στην Λέσχη Αξιωματικών….

Ασφαλέστατοι βεβαίως και οι δύο χώροι, μακριά απ’ τον «εχθρό-λαό», ενώ επιπροσθέτως δεν υπήρξε καμμιά αναγγελία της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη… Είναι αυτό που λέει ο «εχθρός-λαός»: πήγες σαν τον κλέφτη!

Μιλώντας στην δεξίωση, εμφανίστηκε προς τιμήν ως κήρυκας της εθνικής ενότητας των Ελλήνων, δηλώνοντας πως «η ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει έναν νέο διχασμό». Αμέσως μετά… συνήλθε και φερόμενος ως κομματάρχης και εθνικός διχαστής, άρχισε να πολιτικολογεί ακατάσχετα, λέγοντας  πως «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τον φασισμό και το ναζισμό», ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές που δημιούργησαν τα μορφώματα» και άλλα τέτοια τσιπροκαμμενικά!

Τέλος, περιφρονώντας την θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού –που γίνεται συντριπτική πλειοψηφία στην Μακεδονία- πήρε θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, κι άρχισε τις… νουθεσίες προς τους Σκοπιανούς, να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών!

Ωστόσο, όλα έχουν ένα τέλος σ’ αυτή τη ζωή και τελειώνει η αλήστου μνήμης προεδρία του κι επιστρέφει στα αζήτητα της πολιτικής και της ιστορίας! Μιας ιστορίας, που θα είναι πολύ σκληρή μαζί του!                                           27/10/2018

 

 

 

Το δημοψήφισμα και ο Πρόεδρος

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια οδηγεί μάλλον σε ματαίωση της συμφωνίας των Πρεσπών
Ενημερώθηκε: 04/10/18 - 23:50
Του Αντώνη Αντωνάκου

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια οδηγεί μάλλον σε ματαίωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι δύσκολο, με τους κανόνες που διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας, να καταλάβουμε ποιοι είναι πραγματικά απογοητευμένοι και ποιοι χαρούμενοι από αυτήν την εξέλιξη. Επιφανειακά μόνο μπορούμε να υποθέσουμε, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις τους, ότι η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη και η αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποιημένη.

Παρά τις εκτεταμένες συζητήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ελάχιστοι ασχολήθηκαν με μια καθοριστική πτυχή του θέματος η οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγεί τη συμφωνία σε ναυάγιο. Η προσφυγή της γειτονικής χώρας σε δημοψήφισμα δεν ήταν δεδομένη. Την κατέστησε αναγκαία η απαίτηση της Ελλάδας για συγκεκριμένες αλλαγές στο σύνταγμα της Π.Γ.Δ.Μ., απαίτηση η οποία επεβλήθη στην κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γράφει για το θέμα ο Αλέξης Παπαχελάς(Καθημερινή, 2-10-18):

«Η αναγκαστική συνταγματική αναθεώρηση, την οποία επέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κυβέρνηση ως μέρος της συμφωνίας, απεδείχθη η πιο κρίσιμη δικλίδα ασφαλείας.». Για όσους προσέχουν τα σημαινόμενα ήταν εμφανές από το περασμένο Φθινόπωρο το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος στις δημόσιες δηλώσεις του επαναλάμβανε την απαίτηση για την τροποποίηση του συντάγματος της FYROM. Ήταν επίσης εμφανές ότι αποδέκτης του μηνύματος δεν ήταν η κυβέρνηση των Σκοπίων αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ενώ το γεγονός αυτό είναι αναμφισβήτητο δημιουργεί απορίες η σιωπή επί του θέματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του φίλα προσκείμενου σε αυτήν τύπου. Γιατί αρνούνται να αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο του Προέδρου όταν μάλιστα φαίνεται να οδηγεί στο επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα της μη υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν θα έπρεπε να αναδεικνύεται αυτό το γεγονός όχι μόνο επειδή ο Πρόεδρος αποτέλεσε ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της παράταξης, αλλά ταυτόχρονα και γιατί ο συγκεκριμένος όρος ήταν μέρος των προϋποθέσεων που η Ν.Δ. είχε θέσει το 2008;

Αντί γι’ αυτό παρατηρείται «αιδήμων σιωπή» από όλους εκείνους που δεν χάνουν ευκαιρία για να υπονομεύσουν το κύρος του -ταυτίζοντάς τον με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ - ενώ όπως γράφει ο Μανώλης Κοττάκης(ΕΣΤΙΑ 2-10-18): «Ό Παυλόπουλος σε σύγκριση με τόν προκάτοχό του είναι ή μέρα με την νύχτα». Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπόγειος πόλεμος εναντίον του –και εναντίον του Καραμανλή- διεξάγεται από συγκροτήματα που με πάθος και αφοσίωση στήριξαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ και (κατ’ ανάγκη;) την Ν.Δ.. Γιατί λοιπόν η φιλελεύθερη παράταξη αντί να αντιταχθεί στην υπονόμευση την υποθάλπει ακόμα και μέσα στα σπλάχνα της;

 

 

 

 

Παυλόπουλος:

Αδιαπραγμάτευτη η συστράτευση όλων για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Χώρα Σφακίων, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης

Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η συστράτευση όλων για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

«Εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα μορφώματα του ρατσισμού και του ναζισμού να βρουν τροφή για να επιβιώσουν, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Μεσοπόλεμο, όπου οι συνθήκες τότε το επέτρεψαν».

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Χώρα Σφακίων, όπου σήμερα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Και αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, πριν ακόμα και από τις ευρωεκλογές, διότι θα είναι αργά εάν θα φτάσουμε στην περίοδο των ευρωεκλογών. Όλα αυτά τα μορφώματα αποκτούν οντότητα και ουσία μέσα στο ιερό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτές οι αλλαγές πιστεύω ότι θα γίνουν σύντομα, εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε αλαζόνες, αλλά δεν υποτιμούμε τις δυνατότητές μας και τον ιστορικό μας ρόλο και πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρώτον, να πείσουμε εκείνους τους εταίρους που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και δεύτερον και το κυριότερο να διδάξουμε ότι η πραγματική ευημερία δεν είναι κατά ανάγκη εκείνη που σημαίνει σώρευση πλούτου. Πραγματική ευημερία είναι εκείνη που αποκαθιστά την έννοια της ισότητας και της δικαιοσύνης», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένος και σημείωσε ότι έρχεται συχνά σε τούτο τον τόπο διότι πέραν των άλλων, μαθαίνει και διδάσκεται.

«Όλοι είμαστε ενωμένοι και η Βουλή των Ελλήνων θα κάνει τη δουλειά της με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες... » τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Σφακίων, Ιωάννη Ζερβό, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τον Πρόεδρο με το υψηλό φρόνημα και το μεγαλειώδες έργο, που βοηθάει στη ρύθμιση του πολιτεύματος, αλλά και στην ενότητα του κράτους και του λαού.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ιερής μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σε εμάς τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας:

«Οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου». Και αυτή η θέση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι κυριολεκτικά εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη.

NEWSBEAST.GR 3/10/2018

 

 

 

 

 

Προκόπης Παυλόπουλος.

Οιαδήποτε στήριξη της διαστρέβλωσης της ιστορίας επηρεάζει καθοριστικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Posted by kalinda στο Σεπτεμβρίου 29, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=3XN7XsqeQME

Στην Παραμυθιά για τις εκδηλώσεις μνήμης ο Π. Παυλόπουλος

Αυστηρή προειδοποίηση στην Αλβανία, «να αποδεχτεί την τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια, του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων», εάν θέλει την ελληνική στήριξη στη ευρωπαϊκή της προοπτική, έστειλε από την Παραμυθιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί σε συνεργασία με τους Αλβανο-τσάμηδες, στις 29 Σεπτέμβρη του 1943.

Οφείλει η γειτονική μας χώρα, η Αλβανία, για την οποία τρέφουμε φιλικά αισθήματα, αλλά ως προς την οποία θα είμαστε πάντοτε ειλικρινείς, (να γνωρίζει ότι) όλα περνούν από τον σεβασμό της αλήθειας και της ιστορίας.. Πρέπει να ξέρει λοιπόν, πως το λεγόμενο Τσάμικο είναι ζήτημα γιατί έγιναν συνεργάτες των Ναζί. Και όσο το στηρίζει, είναι σαν να υπερασπίζεται τους εγκληματίες εκείνους που αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη και να μην υπολογίζει, ότι η Ευρώπη στην οποία προσδοκά να μπει, είναι το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά τα εγκλήματα, αυτή την θηριωδία. «Της λέμε απόλυτα ειλικρινά. Εάν θέλει την φιλία μας και την καλή γειτονία, τη στήριξη μας για την ευρωπαϊκή της πορεία που είναι απαραίτητη άλλωστε, οφείλει αμέσως να αποδεχτεί την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων και να μην το αναφέρει ποτέ ξανά στις μεταξύ μας σχέσεις. Κάθε φορά που το αναφέρει, είναι ζήτημα τιμής για μας. Όχι πια, ποτέ ξανά. Ας το καταλάβουν. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Είναι θέμα δικαιοσύνης, το οφείλουμε στις ψυχές όλων εκείνων, που σήμερα είναι κοντά μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αναφορά στα γεγονότα της θηριωδίας, είπε πως οι Τσάμηδες, συμπεριφέρθηκαν ως κατακτητές και συνεργάτες των Ναζί, και επισήμανε, πως δεν μπορεί ιστορικά να αμφισβητηθεί η ολέθρια εγκληματική τους δράση τότε. Παραφράζοντας τον Έλιοτ, θα μπορούσα να πω ότι εκείνος ο Σεπτέμβρης του 1943 ήταν και παραμένει, ο πιο σκληρός μήνας στην ιστορία τούτης της περιοχής, της Παραμυθιάς. Ο τόπος γνώρισε μια ανείπωτη θηριωδία των Ναζί και των «συμμάχων τους της εποχής εκείνης Τσάμηδων. Με αυτήν την αναφορά, δεν σκοπεύω, δεν είναι ο ρόλος μου, δεν είναι ο χαρακτήρας μου, να προκαλέσω διχασμούς, αλλά οφείλω, είναι στοιχειώδες χρέος μου, γιαυτό να αποκαταστήσω την ιστορία, ως έχει, λέγοντας στους γείτονες, τι είναι εκείνο που μπορεί να μας κάνει να πορευτούμε μαζί, αλλά και τι είναι εκείνο το οποίο αδιαπραγμάτευτα θα αρνηθούμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Παράλληλα τόνισε πως από την Θεσπρωτία, δεν έφυγαν κυνηγημένοι, όπως θέλουν να ισχυρίζονται, «αλλά για να μην δικαστούν ως συνεργάτες των Ναζί, γιατί έπρεπε να δικαστούν, γιατί έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, πως τα ζητήματα που θέτουν οι αυτοαποκαλούμενοι Τσάμηδες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τότε την περιοχή για να μην λογοδοτήσουν στα Δικαστήρια δοσίλογων, προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων και επηρεάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε: «..ακόμη και σήμερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζουν ότι, δήθεν, αγωνίσθηκαν κατά των Γερμανών και ότι δεν υπήρξαν συνεργάτες τους. Πρόκειται για κατάφωρη και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που προσβάλλει βάναυσα την μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής της Παραμυθιάς», ενώ διεμήνυσε στη γείτονα χώρα: «Επαναλαμβάνω ότι οιαδήποτε στήριξη της διαστρέβλωσης αυτής, από την γείτονα Αλβανία, επηρεάζει, και μάλιστα καθοριστικώς, τις μεταξύ μας σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε στη συνέχεια, πως σ’ ένα πλαίσιο Ιερής Μνήμης των θυμάτων αυτής της θηριωδίας και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, εντάσσονται και οι έναντι της Γερμανίας απαιτήσεις της χώρας μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, ενώ σημείωσε πως είναι θέμα δικαιοσύνης και νομικού πολιτισμού της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι σαφές, με νομικά επιχειρήματα πως οι αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής, και είναι δικαστικώς επιδιώξιμες. Μάλιστα ανέφερε, πως δεν υπήρξε ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που να απεμπόλησε αυτό το ιερό δικαίωμα και απευθυνόμενος «στην φίλη Γερμανία», ζήτησε με βάση τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να αποδεχτεί το αυτονόητο, και συνέχισε: «Πρέπει να βρεθεί ένα αρμόδιο, κατάλληλο Δικαστικό Forum, να εκθέσουμε τις απόψεις μας και εκείνο να αποφασίσει».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, με αφορμή την θηριωδία των ναζί στην Παραμυθιά, όπως είπε, θέλησε για ακόμη μια φορά να τονίσει «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων, που είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για τον άνθρωπό, την Δημοκρατία για όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Να σταματήσει η δράση τους εδώ και τώρα. Οφείλουμε ως Ευρωπαίοι, εν ονόματι της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού μας, να αλλάξουμε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος. Όταν αποδώσουμε κοινωνική δικαιοσύνη του λαού μας αυτοί δεν έχουν θέση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σύντομα, για λόγους εθνικής μνήμης, και επίσημα θα ανακηρυχθεί η περιοχή σε μαρτυρικό τόπο, με την δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος.

Στις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ παρέστησαν κάτοικοι που έζησαν τη θηριωδία, πλήθος κόσμου καθώς και οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλειος Γιόγιακας (ΝΔ), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κκ Τίτου. Το χρονικό της θηριωδίας παρουσίασε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, Γιώργος Λαζουράς.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Τα μαζεύουν τώρα οι Σκοπιανοί,

αλλά δεν ξέρουν τι τους περιμένει,

μετά το δημοψήφισμα τους,

από την Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Posted by olympiada στο Σεπτεμβρίου 21, 2018

Σε ένα κρεσέντο μεγαλοϊδεατισμού, ο πρόεδρος των Σκοπίων Ζάεφ, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις για «μία και μόνη Μακεδονία», χαρακτηρίζοντας τους Σκοπιανούς ως «εθνικά Μακεδόνες». Μετά από λίγες ώρες όμως, αναδιπλώθηκε διαψεύδοντας τις δηλώσεις του με τον πλέον επίσημο τρόπο, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Φαίνεται ότι ο κύριος Ζάεφ, προσγειώθηκε απότομα ενθυμούμενος την επίσημη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την ομιλία του στο πρώτο συνέδριο των αποδήμων Επτανησίων. Όπως επίσης και την ασφαλιστική δικλείδα του άρθρου7, που ξεκαθαρίζει ότι οι κάτοικοι του κρατιδίου είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους είναι σλαβική. Ας θυμηθούμε είχε διαμηνύσει ξεκάθαρα σε Σκοπιανούς και συμμάχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Τέλος, ως προς το ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την γειτονική μας χώρα, την ΠΓΔΜ:  Και εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  από το ΝΑΤΟ και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών  – πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, και πρωτίστως στο σύνταγμά της. Γιατί το σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά – δεν πρόκειται σ΄ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις – όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. Σπεύδω δε, με απόλυτη ειλικρίνεια, να επισημάνω ότι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΠΓΔΜ που ερμηνεύουν αυθαιρέτως και κατά το δοκούν την Συμφωνία των Πρεσπών δεν συμβάλλουν, το αντίθετο μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση. Παρακολουθούμε την συμπεριφορά τους ως το τέλος και, ανάλογα με αυτήν, θα συναγάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα, με βάση τα οποία θα πάρουμε, ως Ελλάδα, τις τελικές μας αποφάσεις.»

Και σημειώστε αυτό: Μετά το δημοψήφισμα, τον Ζάεφ και τους Σκοπιανούς τους περιμένει πολύ μεγάλη έκπληξη. Τεράστια έκπληξη. Διά χειρός πάλι του κορυφαίου γνώστη του διεθνούς δικαίου, ακαδημαϊκού και Προέδρου της Δημοκρατίας, κύριου Προκόπη Παυλόπουλου. Κρατήστε το αυτό που σας λέμε.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Συγχαρητήρια Παυλόπουλου στην Άννα Κορακάκη

Συγχαρητήρια Παυλόπουλου στην Άννα Κορακάκη
Ενημερώθηκε: 04/09/18 - 12:04

Τα θερμά του συγχαρητήρια απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Άννα Κορακάκη «για τη νέα παγκόσμια επιτυχία σας, η οποία επισφραγίζει την συνεχή και εντυπωσιακή άνοδό σας κατά την επίτευξη των στόχων σας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

 

 

 

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Ενημερώθηκε: 02/09/18 - 13:35

Στον Χορτιάτη βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Προκόπης Παυλόπουλος,

όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος που συντελέστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα

για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Π. Παυλόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της ημέρας σημειώνοντας ότι η σημερινή 74η επέτειος του Ολακαυτώματος είναι ημέρα αφενός διδαχής, αφετέρου μνήμης.

Διδαχής, καθώς όπως υπογράμμισε «ο μαρτυρικός θάνατος τόσων ανθρώπινων ψυχών μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, με όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» και αν εμφανισθούν οι εχθροί της Δημοκρατίας στο μέλλον. Τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού στον Κόσμο».

Στο πλαίσιο της μνήμης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις οι οποίες όπως τόνισε παραμένουν ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

p

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές–πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», σημείωσε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στην επανεμφάνιση των λαϊκιστικών και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων, λέγοντας ότι το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη εκπέμπει ένα ηχηρό SOS ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί η τάση αυτή που καταγράφεται για την σημερινή Ευρώπη. «Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς Λαούς που την συγκροτούν. Ιδίως δε, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των Ευρωπαϊκών κοινωνιών», είπε ο Πρόεδρος της Δημολρατίας.

«Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική –και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως δε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την κατεδάφισή του», κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

p

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Με αισθήματα ειλικρινούς συγκίνησης βρίσκομαι σήμερα εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου ν’ αποτίσουμε, από κοινού, φόρο τιμής στην Μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, που συντελέσθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944. Μιας πραγματικής θηριωδίας, που αποδεικνύει περίτρανα τον «απανθρωπισμό» και την «εξαγρίωση», στην οποία οδηγούν τον άνθρωπο αδιανόητες «ιδεολογίες», όπως ο ναζισμός. «Ιδεολογίες» απεχθείς, οι οποίες συντίθενται από ένα απροκάλυπτο κήρυγμα μίσους προς τον Συνάνθρωπο.

Ι.Επιτρέψατέ μου, όμως, στο σημείο αυτό ν’ αναφερθώ, δι’ ολίγων, στα δραματικά γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας:

A.Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου 1944, μια διμοιρία του ΕΛΑΣ  μ’ επικεφαλής τον Βάιο Ρικούδη, η οποία ανήκε στον λόχο του Αντώνη Καζάκου (Καπετάν Φλωριά), επιτέθηκε με πυρά, στην θέση «Καμάρα», έξω από τον Χορτιάτη, σε δύο αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στον οικισμό. Πρώτα χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο, που ανήκε στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Υ.Θ.) και,στην συνέχεια, ένα γερμανικό αυτοκίνητο που ακολουθούσε.

Β.Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, έφθασαν στον Χορτιάτη περίπου είκοσι φορτηγά με Γερμανούς στρατιώτες και άνδρες του Αποσπάσματος Καταδίωξης Ανταρτών του Φριτς Σούμπερτ  («JagdkommandoSchubert») και περικύκλωσαν τον οικισμό.

1.Αφού συγκέντρωσαν, στην κεντρική πλατεία, τους κατοίκους που βρήκαν, άρχισαν να λεηλατούν και να πυρπολούν τα σπίτια.

2.Κατόπιν, οδήγησαν πολλούς κατοίκους στο σπίτι του Ευάγγελου Νταμπούδη και τους έκαψαν ζωντανούς, ενώ όσους συνάντησαν μπροστά στο καφενείο της πλατείας τους έκλεισαν στον φούρνο του Στέφανου Γκουραμάνη. Κατά την μεταφορά τους, ένας από τους άνδρες του Σούμπερτ έπαιζε έναν χαρούμενο σκοπό στο βιολί! Αφού τους έκλεισαν στον φούρνο, οι άντρες του Σούμπερτ έστησαν ένα πολυβόλο και άρχισαν να τους πυροβολούν, από ένα παραθυράκι της πόρτας. Ύστερα, έβαλαν φωτιά για να κάψουν ζωντανούς όσους δεν είχαν σκοτωθεί από τις ριπές του πολυβόλου. Όσοι από τους εγκλωβισμένους προσπάθησαν να διαφύγουν από το κτίριο που καιγόταν, μαχαιρώθηκαν από τους στρατιώτες, οι οποίοι περίμεναν έξω. Μόνο δύο κάτοικοι κατάφεραν να γλυτώσουν από αυτό το μαρτύριο.

3.Εκτός από τους κατοίκους που δολοφονήθηκαν στα δύο προαναφερθέντα σημεία του οικισμού, άλλοι δολοφονήθηκαν έξω από τα σπίτια τους και ένδεκα καταδιώχθηκαν και εκτελέσθηκαν έξω από τον οικισμό, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν. Επίσης, γυναίκες, κάτοικοι του Χορτιάτη, έπεσαν θύματα βιασμού, πριν δολοφονηθούν από τους άνδρες του Σούμπερτ. Συνολικά, σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα 147 κάτοικοι του Χορτιάτη, ανάμεσά τους 109 γυναίκες και κορίτσια, και κάηκαν, περίπου, 300 σπίτια. Εξ αιτίας του φόβου ότι οι Γερμανοί θα επέστρεφαν, αλλά και της δυσοσμίας από τα καμένα πτώματα που είχαν μείνει άταφα, οι κάτοικοι, οι οποίοι κατάφεραν να σωθούν, επέστρεψαν αρκετές μέρες αργότερα στον Χορτιάτη.

Γ. Στις 4 Σεπτεμβρίου οι άνδρες του Σούμπερτ επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν την λεηλασία των σπιτιών, που είχαν ξεκινήσει δύο μέρες πριν.

Δ. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού έμαθαν για την σφαγή του Χορτιάτη στις 5 Σεπτεμβρίου, και κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια για να μπουν στον οικισμό μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ε. Όπως είναι γνωστό, ο Φριτς Σούμπερτ, μετά τον πόλεμο, δικάσθηκε και εκτελέσθηκε στην Αθήνα.   Το 1998, η σφαγή του Χορτιάτη αναγνωρίσθηκε ως «μαρτυρική», με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 399.

ΙΙ.Η 74η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, είναι ημέρα μνήμης και διδαχής:

Α. Πριν απ’ όλα, μνήμης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας και του μαρτυρικού τέλους των θυμάτων της.

Β. Αλλά και διδαχής. Με την έννοια ότι ο μαρτυρικός θάνατος τόσων ανθρώπινων ψυχών μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, με όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» και αν εμφανισθούν οι εχθροί της Δημοκρατίας στο μέλλον. Τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού στον Κόσμο.

ΙII. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές–πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη.

ΙV. Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη εκπέμπει, όμως, και ένα ηχηρό SOS ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων.

Α. Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς Λαούς που την συγκροτούν. Ιδίως δε, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Β. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική –και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως δε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την κατεδάφισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις

 

 

 

 

 

Πρ. Παυλόπουλος:

Ο ρόλος μου είναι να κρατήσω αρραγή την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων,

ιδίως στα εθνικά μας θέματα.........

Πρ. Παυλόπουλος: Ο ρόλος μου είναι να κρατήσω αρραγή την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, ιδίως στα εθνικά μας θέματα

«Δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, στους μεγάλους στόχους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και ιδίως στα εθνικά μας θέματα. Εκεί η ενότητα είναι και θα παραμείνει αρραγής. Και αυτός είναι ο ρόλος μου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η εκκλησιαστική επιτροπή του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάρπαθο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας.

Στο θρησκευτικό πνεύμα της ημέρας τόνισε ότι «πάντα είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός σ’ όλους τους αγώνες», για να προσθέσει ότι «στους αγώνες τούτους τους καιρούς, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο θάρρος, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, και μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ μας».

Εμμένοντας στην αναγκαιότητα της ενότητας, σημείωσε ότι «εμείς οι Έλληνες ό,τι σημαντικό καταφέραμε στην ιστορία μας, το καταφέραμε ενωμένοι, ενώ οι διχόνοιες και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμα και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

Σε μια ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή συγκυρία υπογράμμισε ότι «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις είναι απόλυτα φυσικό να έχουν τις διαφορές τους. Είναι απόλυτα φυσικό να στηρίζουν τις απόψεις τους και την ιδεολογία τους. Αλλά σε ένα πράγμα δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, στους μεγάλους στόχους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και ιδίως στα εθνικά μας θέματα. Εκεί η ενότητα είναι και θα παραμείνει αρραγής. Και αυτός είναι ο ρόλος μου».

Μάλιστα προειδοποίησε ότι «το Δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει ποτέ στο μέλλον, κανενός είδους διχόνοια και διχασμό μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά».

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε συγκίνηση για την παρουσία του στο νησί αυτή την ημέρα, τονίζοντας ότι αντλούμε από σας δύναμη «για να υπερασπισθούμε αυτόν τον Τόπο για την Ιστορία μας, για την μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, και για την Διεθνή Κοινότητα».

Η Ελλάδα πρόσθεσε είναι «χώρα σταθερότητας και Δημοκρατίας», ενώ «ο ελληνικός πολιτισμός διαλέγεται με όλους τους πολιτισμούς», προάγοντας μέσα απ’ αυτόν τον διάλογο την ειρήνη.

Απευθύνθηκε δε στους ιερωμένους, με το απόσπασμα ύμνου της Παναγίας: «Θεοτόκε η ελπίς, πάντων των Χριστιανών, Σκέπε, φρούρει, φύλαττε τους ελπίζοντας εις Σε», που όπως είπε, «ταιριάζει στους καιρούς και στον τόπο μας».   19/8/2018

 

 

 

 

 

 

Παυλόπουλος:

Οι Σκοπιανοί ομολογούν ότι είναι Σλάβοι

«Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τούς ανήκει, εσενα ποιά»

Παυλόπουλος: Οι Σκοπιανοί ομολογούν ότι είναι Σλάβοι

Την υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων μας να ανταποκριθούν στο δικό τους ευρωπαϊκό καθήκον έναντι της Ελλάδας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη τού παρελθόντος που οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε τεράστιες θυσίες, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Υποδεχόμενος, για τρίτη φορά, στο Προεδρικό Μέγαρο τους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε έναν διπλό απολογισμό της τελευταίας τριετίας, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρώτη συνάντησή τους, σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, τους είχε διαβεβαιώσει ότι πρώτον η χώρα θα προχωρήσει αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και θα είναι αξιόπιστος και συνεπής Σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, ότι θα υπερασπισθούμε τα εθνικά μας θέματα με συνέπεια και πίστη, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς να διεκδικούμε κάτι που δεν μας ανήκει, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε οτιδήποτε, έστω και μία κεραία απ' αυτό που πράγματι μας ανήκει.

Ως προς το πρώτο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, πράγματι, έχει σταθεροποιήσει πλήρως την πορεία της και τον ρόλο της μέσα στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. «Και όχι μόνον αυτό, αλλά μέσα από τις δυσκολίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, με τις οποίες επιτύχαμε αυτό το αποτέλεσμα, οι εταίροι μας μας αναγνωρίζουν τούτο, που είναι και αυτονόητο: Είμαστε από τους πιο συνειδητοποιημένους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξ ου και ο σεβασμός, εξ ου και η δύναμη της Ελλάδας εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το τρέχον πρόγραμμα έληξε μετά την τελευταία αξιολόγηση. Επετεύχθη συμφωνία και σε ό,τι αφορά τη διαχειρισιμότητα -προσέχω τον όρο που χρησιμοποιώ- του χρέους της Ελλάδας και, πλέον, μπαίνουμε στη φάση ενός άλλου προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία απ' αυτήν που είχαν τα προηγούμενα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες, π.χ. με την Πορτογαλία και την Κύπρο» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις γιατί, όπως είπε, για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα της σταθεροποίησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, η συμπαράσταση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, από την πρώτη στιγμή, από το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, από τον Αύγουστο του 2015, ήταν συνεπής. «Παρά τις επί μέρους διαφορές, που είναι απόλυτα θεμιτές σε μία Δημοκρατία, οι πολιτικές δυνάμεις στον βασικό μας στόχο, τον στόχο της πορείας μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, υπήρξαν συντεταγμένες, ενωμένες και συνεπείς. Και γι' αυτό τις ευχαριστώ για μίαν ακόμη φορά δημόσια» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους εταίρους μας, ενόψει του νέου προγράμματος, το οποίο -όπως είπε- θα έχει μία διαφορετική νοοτροπία και ένα διαφορετικό περιεχόμενο από τα προηγούμενα προγράμματα, επισήμανε ότι εδώ πρέπει να λάβουν υπόψη τους, κατά την κατάρτιση αυτού του προγράμματος, που επίκειται άλλωστε, ότι αυτές οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να παραμείνουμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, αποδίδονται και σε λάθη που δεν είναι δικά μας. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, υπήρξαν λάθη εκείνων οι οποίοι διαμόρφωσαν τα πρώτα προγράμματα και, ιδίως, το πρώτο μνημόνιο. Είχε πολλά σφάλματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της ύφεσης.

«Αυτές οι εσφαλμένες εκτιμήσεις που οδήγησαν, το τονίζω, σε θυσίες που δεν οφείλονται σε λάθη του ελληνικού λαού, πρέπει να ληφθούν υπόψη. Γιατί πρέπει να υπάρξει, κατά την κατάρτιση αυτού του προγράμματος, ένα είδος επανόρθωσης για τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά. Επειδή είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τους εταίρους μας, επειδή -θυμίζω- ότι ισχύει σε όλα αυτά τα πράγματα η αρχή της αλληλεγγύης και ο κανόνας pacta sunt servanda, γι 'αυτό στην όλη προσπάθεια που θα γίνει είμαι βέβαιος ότι και εκείνοι θ' ανταποκριθούν στο δικό τους, από τη δική τους πλευρά, ευρωπαϊκό τους καθήκον έναντι της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την πΓΔΜ ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχει μία σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο.

«Για να γίνει αυτό -όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την ΕΕ και επίσης από το ΝΑΤΟ και από τα Ηνωμένα Έθνη- πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμα, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται -σε καμία περίπτωση- σ' αυτές τις προϋποθέσεις» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης.

Μάλιστα, διεμήνυσε πως «μόνο όταν τελειώσει και τελειώσει οριστικά- δεν πρόκειται σε αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- μόνο μετά το πέρας όλης αυτής της διαδικασίας και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή η αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και βεβαίως έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων» παρατήρησε.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εύχεται αυτή η διαδικασία να έχει ευνοϊκή κατάληξη και συμπλήρωσε ότι η ευθύνη ανήκει στη γειτονική χώρα, ενώ σημείωσε ότι μέσα από αυτήν τη συμφωνία προκύπτουν, όπως η ίδια η ΠΓΔΜ ομολογεί, η ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το γειτονικό κράτος έχει έναν λαό, ο οποίος είναι σλαβικός, μία γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητήσουν σε αυτήν τη σλαβική καταγωγή τους, τη σλαβική προέλευσή τους, ό,τι σημαντικό έχουν προσφέρει οι Σλάβοι γενικότερα και, ιδίως, στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν. «Το κρατάμε αυτό εμείς, οι Έλληνες. Γιατί είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που το αποδέχτηκαν ύστερα από την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ. Αλλά επαναλαμβάνω: Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τούς ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά -και το τονίζω- να μην παραχωρήσουμε οτιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει, σύμφωνα με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας» επισήμανε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνοκυπριακό ή πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. «Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα. Επιδιώκουμε, πάντα, μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς» υπογράμμισε. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «η λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Τούτο σημαίνει, με βάση μάλιστα το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, ότι δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αδιανόητο με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία. Το τονίζω, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν, δε, τούτου, αν αποδεχόμασταν κάτι τέτοιο για την Κύπρο, φανταστείτε πόσο καταστροφικό προηγούμενο, για την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, θα εδημιουργείτο. Τι άλλα προβλήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν στο μέλλον. Αυτό είναι, πλέον, κοινός κανόνας στο πλαίσιο της ΕΕ και μία σημαντική επιτυχία σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση αυτού του μεγάλου θέματος. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή, πλέον, είναι κοινή γραμμή όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ. Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει στην καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της ΕΕ, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.

Τους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές συνόδευαν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

NEWSBEAST.GR  2/7/2018

 

 

 

 

 

Για πρώτη φορά Από ήττα σε ήττα η Τουρκία στο

Αιγαίο και δεν είναι τυχαίο, είναι νίκη της Ελληνικής Διπλωματίας

Posted by netakias.com στο Ιουνίου 7, 2018

netakias

Οσο κι αν δεν θέλουν να το δείξουν τα Ελληνικά ΜΜΕ, όσο κι αν η Τουρκία κάνει τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις (για πρώτη φορά αναφέρει κι επωνύμως τον ΠτΔ Π.Παυλόπουλο), η διπλωματία της χώρας μας έχει στριμώξει την Αγκυρα τα τελευταία χρόνια

Ακόμη κι οι τελευταίες γνωστές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίον, ακόμη και στις νησίδες Μαυρία που είναι στο Natura, αλλά έγιναν σε υψόμετρο πάνω από 20.000 κι ο νοών νοείτω.

https://www.youtube.com/watch?v=QHfQFaVWpXw

Οπως εξήγησε κι ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στην ενημέρωση που είχε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, μέσω της «Natura» η Ελλάδα κέρδισε ακόμη ένα πλεονέκτημα που καταρρίπτει τα περί γκρίζων ζωνών που μας είχαν κληρονομήσει οι Σημίτης και Πάγκαλος.

Ο λόγοι της διπλωματικής νίκης, συνοπτικά, είναι κατά πρώτον, τα νησιά που μπήκαν στην περίοχη «Natura» (όπως τα Ιμια στην φωτογραφία) έχουν περιληφθεί σε χάρτες οι οποίοι έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Κατά δεύτερον, τα νησιά που έχουν ενταχθεί έχουν το προνόμιο, τόσο η υφαλοκρηπίδα, όσο κι η ΑΟΖ τους προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περιβάλλοντος

Ρουά – Ματ.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 


Ποιοι και γιατί βάλλουν με αντιθεσμικό τρόπο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας

Posted by olympiada στο Ιουνίου 4, 2018

Παίρνουμε τη σκυτάλη από την γενναία διαπίστωση του Γιώργου Λακόπουλου στο χθεσινό το άρθρο, με το οποίο στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο: «Πουθενά αλλού στο δυτικό κόσμο ο αρχηγός του κράτους δεν συκοφαντείται με τόση ελαφρότητα».

Αποκαλύπτουμε λοιπόν ποιοι και γιατί, ως ασήμαντη μειοψηφία του ελληνικού λαού, βάλλουν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον συκοφαντούν απροκάλυπτα.

Πρώτη κατηγορία των εχθρών και συκοφαντών του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τα υπολείμματα του Κώστα Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης. Ο λόγος για τον οποίον το κάνουν είναι προφανής: Διότι όσο υπάρχει ο Προκόπης Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάμπει η αλήθεια για το πως το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη βούλιαξε την Ελλάδα στην διαφθορά και την διαπλοκή. Το σημιτέικο και τα δημοσιογραφικά του όργανα, με πρώτο πιστόλι τον ανεκδιήγητο Πρετεντέρη, θεωρούν ότι εάν αποδυναμώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Θα μπορέσουν να περάσουν το μύθο ότι αυτοί δεν ευθύνονται για το ότι ο τόπος οδηγήθηκε στα βράχια.

Η δεύτερη κατηγορία των εχθρών του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι οι ανεκδιήγητοι νεοφιλελέδες του Μάνου και της Ξαφά που θέλουν να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε πλήρη αποκαραμανλικοποίηση, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φτιάξει ένα δικό του κόμμα, μέσα στο οποίο θα βρουν στέγη όλα αυτά τα ορφανά του νεοφιλελευθερισμού. Είναι αυτοί που εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετάξει έξω καθετί καραμανλικό από τη Νέα Δημοκρατία, έστω και αν αυτό στοιχίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την περιθωριοποίηση της Νέας Δημοκρατίας, αρκεί να βρουν ένα κομματικό κεραμίδι για να καλύψουν μέσα σε αυτό την πολιτική τους ασημαντότητα.

Η τρίτη κατηγορία εχθρών του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά με επικεφαλής τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Το μίσος του Σαμαρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλεται στο ότι στηρίζει χρόνια τον αδελφικό του φίλο και πατριώτη τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όσο υπάρχει αυτή η ελπίδα που ενσαρκώνει ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής ο Σαμαράς δεν μπορεί να πουλήσει το παραμύθι της παλινόρθωσης του. Και φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να αντέξει ξανά το γεγονός ότι είναι στο περιθώριο. Πολλώ μάλλον όταν αυτό του στοιχίζει το ότι φυλλορροούν ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες, διότι ξέρουν ότι ο Σαμαράς δεν έχει καμία προοπτική.

Η τέταρτη κατηγορία εχθρών του Προέδρου της Δημοκρατίας ανήκει στους οπαδούς της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Και τούτο διότι ο πατριωτισμός του Προκόπη Παυλόπουλου και το γεγονός ότι ο πατριωτισμός αυτός θωρακίζεται από το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας διεθνώς και ιδίως στην Ευρωπαΐκή Ένωση, εξευτελίζει το παραμύθι της μονοπώλησης του πατριωτισμού της Χρυσής Αυγής από τους απογόνους του Χίτλερ.

Εάν αρθροίσουμε όλους αυτούς που στρέφονται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εκπροσωπούν ούτε το 10% του ελληνικού λαού. Και πολύ λέμε. Πρόεδρε της Δημοκρατίας έχεις μαζί σου το 90% του ελληνικού λαού. Προχώρα και να θυμάσαι την περίφημη φράση του Σουν Τσου. Να καθίσεις στην άκρη του ποταμού και θα βλέπεις τα κουφάρια τον εχθρό σου να περνάνε από μπροστά σου.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Παυλόπουλος προς Σκόπια:

Ένταξη μόνο με συμφωνία, συμφωνία μόνο με αλλαγή Συντάγματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο GEORGE VITSARAS / SOOC

Ξεκάθαρα μηνύματα προς ΠΓΔΜ, Τουρκία, αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στο Προσφυγικό

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που στη Σόφια πραγματοποιείτο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με αντικείμενο φυσικά το Σκοπιανό.

Αναφερόμενος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ως Ελλάδα ευνοούμε αυτή την προοπτική, αλλά βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γείτονος, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

«Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι' αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών. Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. 'Αρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, τόνισε ότι, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ' αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις και σε ό, τι αφορά την ΑΟΖ και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι αναφορικά με την ΑΟΖ δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για άλλες περιοχές της ΕΕ. Φανταστείτε να προέκυπταν διεκδικήσεις από τρίτα κράτη προς χώρες -μέλη της ΕΕ τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Εσθονίας.

Ως προς το Κυπριακό, αφού επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, τόνισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Όπως παρατήρησε, τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παυλόπουλος: Ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στο Προσφυγικό

Καθοριστικής σημασίας για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την επίδειξη αλληλεγγύης στους τομείς που ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρωτίστως στο, μέγιστο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προσφυγικό ζήτημα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Καλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, πράγμα που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει με ορισμένους άλλους εταίρους της Ελλάδας, στους οποίους «πρέπει βεβαίως να καταστεί σαφές ότι ο σεβασμός του ανθρωπισμού και η πλήρης εφαρμογή των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου είναι αυτονόητη υποχρέωση, της οποίας η μη εκπλήρωση συνεπάγεται κυρώσεις».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης: «Κατά προτεραιότητα πρέπει να εργασθούμε η Ελλάδα και η Εσθονία, ώστε να ενδυναμωθεί επαρκώς ο πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι στο πεδίο της Ευρωζώνης, πρέπει αφενός να εξοπλισθούν, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με τα κατάλληλα μέσα, ώστε ν' αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση χρέους -η οποία, δυστυχώς, επιδεινώνεται από τη σοβούσα παγκόσμια κρίση χρέους- που πλήττει αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, ώστε να καταπολεμηθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους δικαίου, με στόχο την εξάλειψη των μορφωμάτων ακραίου λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας ακόμη και την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κλείνοντας, παρατήρησε, ότι ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, Ελλάδα και Εσθονία, ακριβώς επειδή οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές, καλούνται να συνεργασθούν στενά και να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Η προτεραιότητα αυτή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία λόγω της κρίσιμης, ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς συγκυρίας. Το τονίζω αυτό, διότι είναι προφανές πως, στους ταραγμένους σημερινούς καιρούς -απτό παράδειγμα η εκρηκτική κατάσταση και η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή- η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο τους λαούς της. Και τούτο διότι, με βάση την ιστορία της και τον τελικό προορισμό της, έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και το χρέος να υπερασπισθεί σε πλανητικό επίπεδο θεμελιώδεις αρχές και αξίες για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως είναι, πρωτίστως, οι αρχές και οι αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά της, η κ. Καλγιουλάιτ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι Ελλάδα και Εσθονία μοιράζονται κοινές αξίες και θέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων τόσο στον χρηματο-οικονομικό τομέα, όσο και στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, που να εξασφαλίζουν τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών από τα υποψήφια προς ένταξη μέλη.

Επισήμανε τον δύσκολο ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης των στόχων της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αξία της ευόδωσης αυτού του σχεδίου, καθώς -όπως είπε- κανείς δεν ξέρει που θα ξεσπάσει η επόμενη κρίση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Εσθονίας στις δράσεις της Frontex και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας της, να συνεχίσει τη συνεργασία προς την ίδια κατεύθυνση με την Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον πολλών ομοεθνών της για επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.

news247 17 Μαΐου 2018 13:10

 

 

 

 

Παυλόπουλος:

Εταίροι μας δεν εκπληρώνουν το χρέος αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Εσθονίας

Παυλόπουλος: Εταίροι μας δεν εκπληρώνουν το χρέος αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

«Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Εσθονίας πρέπει να θέσει προ των ευθυνών τους εκείνους τους Εταίρους μας, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν το χρέος Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες. Τους καθιστούμε σαφές ότι το χρέος αυτό συνιστά, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, και νομική υποχρέωση, η μη εκπλήρωση της οποίας συνεπάγεται κυρώσεις» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επανέλαβε, επίσης, ότι Ελλάδα και Εσθονία έχουν εκπληρώσει, και μάλιστα στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις τους ως προς την αντιμετώπιση ενός ζητήματος, στη βάση του οποίου κρίνεται ο Ανθρωπισμός, ως θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα υπογράμμισε «όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος αυτού του χρέους, και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τεράστιες επιπτώσεις για τον Ελληνικό Λαό».

Ως προς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι οι δυο χώρες τάσσονται υπέρ της συμμετοχής κρατών ιδίως από την περιοχή της Βαλκανικής, αλλά διευκρίνισε ότι καθιστούμε σαφές πως η διεύρυνση αυτή και η συνακόλουθη ένταξη των υποψήφιων κρατών προϋποθέτει τον εκ μέρους τους πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, μέρος του οποίου είναι και ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του.

«Το αναφέρω αυτό ιδίως για την περίπτωση της φίλης και γείτονος Τουρκίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον ν' ακολουθήσει Ευρωπαϊκή πορεία. Όμως, είναι αυτονόητο ότι η ευόδωση μιας τέτοιας προοπτικής προϋποθέτει, από την πλευρά της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -και, άρα, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου- ιδίως αφενός ως προς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και, αφετέρου, ως προς τα σύνορά της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ως προς τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί ν' ανεχθεί παρεκκλίσεις ως προς τον εκ μέρους της Τουρκίας σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν, αν συνέβαινε το αντίθετο, θα εδημιουργείτο ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσαν να επικαλεσθούν εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της και άλλες τρίτες χώρες».

Τέλος, επισήμανε ότι Έλληνες και Εσθονοί, ως συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι έχουμε χρέος, να εργασθούμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό όραμα, μια Ευρωπαϊκή Ένωση ομοσπονδιακού τύπου, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Μόνο υπό την προϋπόθεση αυτή, όπως τόνισα και κατά τις κοινές μας δηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει, ιδίως στους ταραγμένους σημερινούς καιρούς -απτό παράδειγμα η εκρηκτική κατάσταση και η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή- να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο τους Λαούς της. Και τούτο διότι, με βάση την Ιστορία της και τον τελικό προορισμό της, έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και το χρέος να υπερασπισθεί, σε πλανητικό επίπεδο, θεμελιώδεις αρχές και αξίες για το μέλλον της Ανθρωπότητας, όπως είναι, πρωτίστως, οι αρχές και οι αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

NEWSBEAST.GR   17/5/2018

 

 

 

Παυλόπουλος:

Η ΠΓΔΜ έδειξε με το προσφυγικό ότι δεν είναι έτοιμη για την ΕΕ

O πρόεδρος της Δημοκρατίας
O πρόεδρος της Δημοκρατίας EUROKINISSI

Μήνυμα Προκόπη Παυλόπουλου από το δημαρχείο του Πολυκάστρου, λίγα χιλιόμετρα από την Ειδομένη, όπου είχε λειτουργήσει ο μεγάλος καταυλισμός προσφύγων και είχαν εκδηλωθεί κρούσματα βίας εις βάρος τους από την πλευρά των αρχών της ΠΓΔΜ

news247 13 Μαΐου 2018 20:25

Στο προσφυγικό η Ελλάδα έδειξε ότι εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στον άνθρωπο, ενώ οι ιθύνοντες της ΠΓΔΜ έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για μια ευρωπαϊκή πορεία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του δήμου Παιονίας Κιλκίς.

Στο δημαρχείο του Πολυκάστρου, λίγα χιλιόμετρα από την Ειδομένη, όπου είχε λειτουργήσει ο μεγάλος καταυλισμός προσφύγων και είχαν εκδηλωθεί κρούσματα βίας εις βάρος τους από την πλευρά των αρχών της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα και υπογράμμισε:

«Εμείς, οι Έλληνες, εδώ στην Ειδομένη, αποδείξαμε τι σημαίνει η Ελλάδα, τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, πόσο πιστοί είμαστε στις αρχές και στις αξίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αντίθετα, οι γείτονες ιθύνοντες της ΠΓΔΜ έδειξαν, ακόμη και αυτή τη στιγμή, την ώρα δηλαδή που "χτυπάνε την πόρτα" της Ευρώπης, ότι δεν είναι έτοιμοι για μια ευρωπαϊκή πορεία. Πρέπει να κάνουν πολλά βήματα, να αποκτήσουν αρχές και αξίες που είναι σύμφυτες με τον πολιτισμό της Ευρώπης, για να μπορέσουν να διαβούν την πόρτα της Ευρώπης».

Ταυτόχρονα απευθύνθηκε και προς ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας:

«Αυτός ο τόπος υπενθυμίζει πολλά και προς ορισμένους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει 'εννομη τάξη. Το να είσαι Ευρωπαίος πολίτης και εταίρος δεν είναι μόνον θέμα δικαιωμάτων. Είναι και θέμα υποχρεώσεων. Και η πρώτιστη υποχρέωση είναι ο σεβασμός του ανθρώπου υπό όρους αλληλεγγύης».

«Στο Προσφυγικό, η Ελλάδα μέσα σε μια κρίση βαθιά, μ' έναν λαό ο οποίος έχει υποστεί τόσα, έδειξε ότι εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στον άνθρωπο και ιδίως απέναντι σ' εκείνον ο οποίος φεύγει από τη φωτιά του πολέμου για να σώσει τη ζωή του», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε καλά τι σημαίνει πρόσφυγας. Ξέρουμε τι σημαίνει "ικέτης" ήδη από την Αρχαιότητα. Γι' αυτό ξέρουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι σ' αυτόν. Αλλά πρέπει να πούμε στους γείτονές μας και, πολύ περισσότερο, στους εταίρους μας ότι οφείλουν να εκπληρώσουν και το δικό τους χρέος. Πριν από τρεις ημέρες βρισκόμουν ως ομιλητής στη Φλωρεντία, σε μια κορυφαία εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου. Ήταν αφιερωμένη στην αρχή της αλληλεγγύης. Κύριος ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος ανέδειξε αυτό ακριβώς: Ποιο είναι το χρέος μας, ιδίως στα θέματα του ανθρωπισμού. Τόνισε δε ρητώς, ότι δεν είναι δυνατόν για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία να φέρουν όλο το βάρος του προσφυγικού. Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή, είναι ένας πλήρης κανόνας δικαίου. Συγκεκριμένες διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου καθορίζουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και ιδίως στο θέμα του προσφυγικού.

Το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών ως προς την τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης στο προσφυγικό. Αν δεν τηρούν αυτές τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπονται. Δεν μπορεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των οικονομικών κανόνων και των οικονομικών υποχρεώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχει η απαραίτητη επιτήρηση, να υπάρχουν κυρώσεις για την παραμικρή παραβίαση, αλλά όταν κρίνονται παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, τότε να υπάρχει από ανοχή ως αδιαφορία».

13/5/2018

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ Καρόλου

Posted by netakias.com στο Μαΐου 9, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=_hPtj0KT5eE

Υψηλότατε,

Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά εσάς και την  Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης,  στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχετε επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την ειλικρινή αγάπη σας για την Χώρα μου.  Αυτή την χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτό.

  1. Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο.
  2. Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.
  • Πέραν των ιστορικών δεσμών, οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  1. Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί.
  2. Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.  Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη.
  3. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της  παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος.  Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως Χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η Χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.
  • Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας.  Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

 

Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ

για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Μπάσκετ, απηύθυνε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Posted by netakias.com στο Μαΐου 7, 2018

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π ΣΛΟΒΑΚΟΣ ΥΠΕΞ LAJCAK M

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έδωσε τα συγχαρητήριά του στην ΑΕΚ για την κατάκτηση του Basketball Champions League.

«Θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη και επάξια ευρωπαϊκή σας διάκριση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Ηχηρή απάντηση του πολιτικού κόσμου για την παραχάραξη της ιστορίας από τον Ερντογάν

pavlo29-2
29/04/2018, 18:02 Upd: 29/04/2018, 19:47 24

Παυλόπουλος: Ίδιον των μεγάλων πολιτικών να μετρούν τα λόγια τους - ΝΔ: Η προκλητική παραχάραξη της ιστορίας υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών - Κίνημα Αλλαγής: Ο Ερντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία

Τις οργισμένες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η μεγάλη πυρκαγιά στη Σμύρνη, το 1922, προκλήθηκε από Έλληνες στρατιώτες που υποχωρούσαν μετά την ήττα του ελληνικού στρατού.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και τα κόμματα, κάνουν λόγο για παραχάραξη της ιστορίας από τον Τούρκο πρόεδρο και για υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Παυλόπουλος: Ίδιον των μεγάλων πολιτικών να μετρούν τα λόγια τους

«Οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του στον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία για τη συμπλήρωση 25 ετών από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη και πρόσθεσε «διακηρύσσουμε ότι είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Αλλά είμαστε λαός και έθνος, ο οποίος δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να απεμπόλησει, έστω και κατ΄ ελάχιστο το έδαφός του, τα σύνορά του, την κυριαρχία του».

Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται «μεγάλοι πολιτικοί» είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας» και συμπλήρωσε: «αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε ημών των Ελλήνων ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό».

Αναφερόμενος στο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας, τον οποίο χαρακτήρισε Ιεράρχη των νοσοκομείων και των φυλακών, διότι ήταν δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη βοήθειας, σημείωσε ότι μας άφησε παρακαταθήκη την αγάπη προς τον πλησίον που «στηρίζει τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους, ο οποίος στις μέρες μας έχει υποστεί τεράστια ρήγματα ιδίως μέσα στην κρίση». «Κι εάν δεν έχει καταρρεύσει, κι εάν αποφύγαμε την κοινωνική έκρηξη, αυτό οφείλεται στην οικογένεια, στην εκκλησία, στην αλληλεγγύη που εμείς οι Έλληνες φροντίζουμε να έχουμε μεταξύ μας στις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΝΔ: Η προκλητική παραχάραξη της ιστορίας υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών

Για «προκλητική παραχάραξη της ιστορίας» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέας Δημοκρατία, με αφορμή όσα είπε ο ηγέτης της γειτονικής χώρας σε προεκλογική του ομιλία στη Σμύρνη.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:
«Η προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπηρετεί αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών και των λαών μας.

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις.

Άλλωστε η Ιστορία έχει καταγράψει ανεξίτηλα τη διαχρονική πορεία και τη συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Και αυτό δεν αλλάζει».

Κίνημα Αλλαγής: Ο Ερντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία

Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «διαστρέφει ξανά την ιστορία», εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε προεκλογική ομιλία του στη Σμύρνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε από το βήμα του ομιλητή ότι τη Σμύρνη έκαψαν οι Έλληνες στρατιώτες κατά την υποχώρησή τους το 1922.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Κινήματος Αλλαγής:

«O κ. Eρντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία, για να τη φέρει στα μέτρα της φανατικής προεκλογικής ρητορικής του.

H καταστροφή της Σμύρνης και όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων είναι από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Το λιγότερο που περίμενε κάποιος λοιπόν είναι σεβασμός».

Ποτάμι: «Το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων

Στην επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κρήτη όπου βρίσκεται. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες, καθώς «το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων»

Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόρασης της Νέας Κρήτης
για την προκλητική στάση της Τουρκίας και την επιθετικότητα Ερντογάν έχει ως εξής:

Η συμπεριφορά του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Θέλω να θυμίσω ότι ο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε μιλήσει για την ελληνοτουρκική φιλία και είχε πει ότι θα κάνει προσπάθειες, έτσι ώστε να γκρεμιστούν τα τείχη και να έχουμε μια σχέση, η οποία θα μας επιτρέψει όλοι μας Έλληνες και Τούρκοι να ζούμε ειρηνικά σε αυτή τη μεριά του πλανήτη. Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό. Εμείς θα πρέπει από τη μια να είμαστε αυστηροί στην τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου για τη θάλασσά μας, για τα νησιά μας. Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια, έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος, ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση. Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τούρκους. Είμαστε καταδικασμένοι, Έλληνες και Τούρκοι, να ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Άρα θα πρέπει και ενισχύουμε σε ότι μας αφορά τις προσπάθειες των δημάρχων μας στα ακριτικά νησιά για συνεννόηση με τους δημάρχους των μικρασιατικών παραλιών έτσι ώστε να υπάρχει και ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

 

 

 

Προκόπης Παυλόπουλος:

Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου!

Posted by kalinda στο Απρίλιος 12, 2018

Την οδύνη του για τον θάνατο του ήρωα πιλότου του

Mirage 2000-5,

Γιώργου Μπαλταδώρου

εξέφρασε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.«Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

 

 

Σάββατο 24/03/2018 - 11:50

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα:

Η Ελλάδα και η Ε.Ε. έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία τους

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Tο μήνυμα αυτό στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. «Υπό τα δεδομένα αυτά -συνεχίζει- η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και τη θέληση αλλά και τη δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους».

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Εορτάζουμε, με τον αρμόζοντα σεβασμό και την δέουσα λαμπρότητα, την Εθνεγερσία του 1821, η οποία αποτέλεσε την «Ανάσταση» του Γένους μας, καθώς οδήγησε στην κατάλυση της μακρόχρονης υποδούλωσης των Προγόνων μας στον οθωμανικό ζυγό και στην δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Τότε οι Έλληνες αναδείχθηκαν, όπως πάντοτε στην ηρωϊκή και μακραίωνη Ιστορία τους, «καὶ παρὰ δύναμιν τολμηταὶ καὶ παρὰ γνώμην κινδυνευταὶ καὶ ἐν τοῖς δεινοῖς εὐέλπιδες». Έτσι αγνόησαν την αριθμητική υπεροχή των κατακτητών και επαναστάτησαν για ν’ ανακτήσουν την Ελευθερία τους που αποτελεί, άλλωστε, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής για το Έθνος μας και τον Λαό μας.

Η Ελληνική Επανάσταση εκδηλώθηκε μέσα σ’ ένα αντίξοο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο διακυβεύονταν κρίσιμα συμφέροντα των τότε μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Και τούτο διότι, αφενός οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν σύμφωνες όσον αφορά την αρχή της νομιμότητας της απόλυτης μοναρχίας, η οποία όμως είχε κλονισθεί απ’ το 1820 με τις εξεγέρσεις της Νότιας Αμερικής εναντίον της Ισπανίας, τις φιλελεύθερες και εθνικές επαναστάσεις του Πεδεμοντίου και της Νεάπολης, καθώς και τον φιλελεύθερο ξεσηκωμό της Ισπανίας εναντίον του απολυταρχισμού των Βουρβώνων. Και, αφετέρου, οι δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας διαφωνούσαν μεταξύ τους για το «Ανατολικό ζήτημα», δοθέντος ότι ο κύριος σκοπός της Αυστρίας και της Αγγλίας ήταν ν’ αναστείλουν την ανησυχητική προώθηση της Ρωσίας προς τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο. Η Ελληνική Επανάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, αρχικώς καταδικάσθηκε από την Ιερά Συμμαχία. Όμως, η εμβληματική επιτυχία της Εθνεγερσίας μας από το 1821 ως το 1824, η εντυπωσιακή ανθεκτικότητά της στις εμφανισθείσες δυσχέρειες από το 1825 ως το 1827, αλλά και το απαράμιλλο κίνημα του Φιλελληνισμού που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, εμπνέοντας ορισμένα από τα πιο εκλεκτά της τέκνα να σταθούν αλληλέγγυα στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία -προσφέροντας μάλιστα τις περιουσίες τους και ενίοτε την ίδια την ζωή τους για την ευόδωση αυτού του Αγώνα- είχαν ως αποτέλεσμα την συγκρότηση από την Ρωσία, την Αγγλία και την Γαλλία της Τριπλής Συμμαχίας, τον Ιούλιο του 1827. Ακολούθησε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, όπου καταστράφηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, γεγονός που σηματοδότησε την τελειωτική νικηφόρα έκβαση του μοναδικού, ως προς τον επιδειχθέντα ηρωϊσμό, ξεσηκωμού των Προγόνων μας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην σημερινή εποχή η Ελλάδα είναι δύναμη προαγωγής και ανάπτυξης Πολιτισμού και Δημοκρατίας, αλλά και δύναμη υπεράσπισης της Ειρήνης και της Ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία σέβεται εμπράκτως και με απόλυτη συνέπεια το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Έτσι, επιδιώκει την φιλία και την συνεργασία με όλους της τους γείτονες, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί, ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, να συμμετάσχει ενεργά στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, μέσω της οικοδόμησης μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και σεβασμού του Κράτους Δικαίου και, κατ’ εξοχήν, του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Οι βασικές αυτές αρχές, που διέπουν με σταθερότητα και συνέπεια την διεθνή συμπεριφορά της Χώρας μας έναντι πάντων, εξειδικεύονται ως εξής στις επιμέρους σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες:

Α. Ως προς την Τουρκία: Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, ευνοούμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς. Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και την θέληση αλλά και την δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους.

Β. Ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του συντάγματός της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο κράτος δικαίου εν γένει. Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού που προανέφερα.

Επίσης, αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο. Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλισθεί λύση δίκαιη και βιώσιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων, ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ’ ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, που αντιτίθενται άλλωστε πλήρως στην κατά το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο έννοια της κυριαρχίας.

Με την ευκαιρία της Εθνικής μας Εορτής της 25ης Μαρτίου έχω χρέος να επισημάνω ότι κατά την ιστορική πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας επιβεβαιώθηκε, μεταξύ άλλων, η ακόλουθη αυταπόδεικτη αλήθεια: Όσες φορές εμείς, οι Έλληνες, πορευθήκαμε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές, που στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές», συμπύκνωσε αποφθεγματικώς ο Εθνικός μας Ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός. Και η αρχή αυτή οφείλει ν’ αποτελεί γνώμονα των προσωπικών και συλλογικών ενεργειών μας, εφεξής και ες αεί. Η πρόσφατη πολύπλευρη κρίση της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας παρέχει αφορμή για πολλαπλά συμπεράσματα. Αναλογιζόμενοι τα σφάλματά μας αλλά και διδασκόμενοι από αυτά, οφείλουμε να εργασθούμε, παρά τις όποιες απολύτως θεμιτές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος πολιτικές μας διαφορές, για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Ελλάδας, για χάρη των επόμενων γενεών. Πρέπει να εργασθούμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, με αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση αλλά και ανυπόκριτη διάθεση για συλλογική δημιουργία υπέρ του Εθνικού και του Δημόσιου Συμφέροντος. Μόνον έτσι θ’ αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός λαμπρού και πανανθρώπινης αξίας παρελθόντος, αλλά και άξιοι συνεχιστές του, ικανοί να εγγυηθούμε στον Λαό μας και το Έθνος μας το μέλλον που οφείλουμε να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει.

Χρόνια πολλά.

 

 

 

 

Το συγκλονιστικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για

την Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Posted by IGOR στο Μαρτίου 22, 2018


Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Απόδημο Ελληνισμό με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25η Μαρτίου:

Εορτάζουμε, με τον αρμόζοντα σεβασμό και την δέουσα λαμπρότητα, την Εθνεγερσία του 1821, η οποία αποτέλεσε την «Ανάσταση» του Γένους μας, καθώς οδήγησε στην κατάλυση της μακρόχρονης υποδούλωσης των Προγόνων μας στον οθωμανικό ζυγό και στην δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Τότε οι Έλληνες αναδείχθηκαν, όπως πάντοτε στην ηρωϊκή και μακραίωνη Ιστορία τους, «καὶ παρὰ δύναμιν τολμηταὶ καὶ παρὰ γνώμην κινδυνευταὶ καὶ ἐν τοῖς δεινοῖς εὐέλπιδες». Έτσι αγνόησαν την αριθμητική υπεροχή των κατακτητών και επαναστάτησαν για ν’ ανακτήσουν την Ελευθερία τους που αποτελεί, άλλωστε, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής για το Έθνος μας και τον Λαό μας.

Ι. Η Ελληνική Επανάσταση εκδηλώθηκε μέσα σ’ ένα αντίξοο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο διακυβεύονταν κρίσιμα συμφέροντα των τότε μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Και τούτο διότι, αφενός οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν σύμφωνες όσον αφορά την αρχή της νομιμότητας της απόλυτης μοναρχίας, η οποία όμως είχε κλονισθεί απ’ το 1820 με τις εξεγέρσεις της Νότιας Αμερικής εναντίον της Ισπανίας, τις φιλελεύθερες και εθνικές επαναστάσεις του Πεδεμοντίου και της Νεάπολης, καθώς και τον φιλελεύθερο ξεσηκωμό της Ισπανίας εναντίον του απολυταρχισμού των Βουρβώνων. Και, αφετέρου, οι δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας διαφωνούσαν μεταξύ τους για το «Ανατολικό ζήτημα», δοθέντος ότι ο κύριος σκοπός της Αυστρίας και της Αγγλίας ήταν ν’ αναστείλουν την ανησυχητική προώθηση της Ρωσίας προς τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο. Η Ελληνική Επανάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, αρχικώς καταδικάσθηκε από την Ιερά Συμμαχία. Όμως, η εμβληματική επιτυχία της Εθνεγερσίας μας από το 1821 ως το 1824, η εντυπωσιακή ανθεκτικότητά της στις εμφανισθείσες δυσχέρειες από το 1825 ως το 1827, αλλά και το απαράμιλλο κίνημα του Φιλελληνισμού που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, εμπνέοντας ορισμένα από τα πιο εκλεκτά της τέκνα να σταθούν αλληλέγγυα στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία -προσφέροντας μάλιστα τις περιουσίες τους και ενίοτε την ίδια την ζωή τους για την ευόδωση αυτού του Αγώνα- είχαν ως αποτέλεσμα την συγκρότηση από την Ρωσία, την Αγγλία και την Γαλλία της Τριπλής Συμμαχίας, τον Ιούλιο του 1827. Ακολούθησε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, όπου καταστράφηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, γεγονός που σηματοδότησε την τελειωτική νικηφόρα έκβαση του μοναδικού, ως προς τον επιδειχθέντα ηρωϊσμό, ξεσηκωμού των Προγόνων μας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΙΙ. Αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία του υπέρ Πατρίδος και Θρησκείας Ιερού Αγώνα του 1821 διεδραμάτισαν, ως γνωστόν, οι απόδημοι Έλληνες, ιδίως δε εκείνοι της Οδησσού, της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, των Παρισίων, του Βελιγραδίου, της Τεργέστης και πολλών άλλων εστιών της Ομογένειας, οι οποίοι συστρατεύθηκαν μ’ ενθουσιασμό και αυταπάρνηση με τους επαναστατημένους αδελφούς τους. Ταυτοχρόνως, με το παράδειγμά τους συνέβαλαν αποφασιστικώς ώστε ν’ ανάψει ο «πυρσός» των αξιών του Φιλελληνισμού σε πολλές γωνιές της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Τούτη την μεγάλη προσφορά των αποδήμων Ελλήνων η σύγχρονη Ελλάδα ουδέποτε λησμόνησε. Όλως αντιθέτως, αισθάνεται εσαεί ευγνώμων γι’ αυτήν.

ΙΙΙ. Στην σημερινή εποχή η Ελλάδα αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που σέβεται εμπράκτως και απολύτως το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Έτσι, επιδιώκει την φιλία και την συνεργασία με όλους της τους γείτονες, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί, ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και σεβασμού του Κράτους Δικαίου, και κατ’ εξοχήν, του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

ΙV. Οι βασικές αυτές αρχές, που διέπουν με σταθερότητα και συνέπεια την διεθνή συμπεριφορά της Χώρας μας έναντι πάντων, εξειδικεύονται ως εξής στις επιμέρους σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες:

Α. Ως προς την Τουρκία: Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, ευνοούμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς. Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και την θέληση αλλά και την δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους.

Β. Ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του συντάγματός της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο κράτος δικαίου εν γένει. Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού που προανέφερα.

V. Επίσης, αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο. Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλισθεί λύση δίκαιη και βιώσιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων, ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ’ ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, που αντιτίθενται άλλωστε πλήρως στην κατά το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο έννοια της κυριαρχίας.

Ολοκληρώνοντας αυτό το μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου εκφράζω, για μιαν ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη του Ελληνικού Λαού προς τον Ελληνισμό της Διασποράς, απανταχού της Γης. Και τούτο διότι αυτός ο Ελληνισμός της Διασποράς, αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Έθνους μας, έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε η Πατρίδα ν’ ακολουθεί την ιστορική της πορεία κατά την κληρονομιά της και τον προορισμό της. Και είμαστε βέβαιοι ότι την ίδια, κι ακόμη μεγαλύτερη, συμβολή θα επιδείξει στο μέλλον, ώστε ο Λαός μας και το Έθνος μας ν’ ανταποκριθούν, όπως μας αναλογεί και μας ταιριάζει, στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Η διορατικότητα του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου όταν συνέχαιρε πρώτος τον Πούτιν για την εκλογή του.

Ο πρώτος ευρωπαίος και δυτικός ηγέτης που συνεχάρη τον Βλαδίμηρο Πούτιν για την επανεκλογή του ήταν, αποδεδειγμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Και τότε τα καρακόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη – με αιχμή του δόρατος το Πρώτο Θέμα – έσπευσαν να τον ψέξουν γιατί δήθεν βιάστηκε. Αμέσως μετά ακολούθησαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, και μάλιστα ορισμένοι όπως ο Μακρόν να του τηλεφωνήσουν για να τον συγχαρούν.Και σήμερα τον συνεχάρη δημόσια ο πρόεδρος των ΗΠΑ ΝΤ. Τραμπ.

Καθένας καταλαβαίνει – εκτός βεβαίως από τα καρακόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη – ότι ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος είναι η γέφυρα της Ευρώπης με τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μόνος ηγέτης της ευρωπαϊκής ένωσης που έχει επισκεφθεί τον Πούτιν στην Μόσχα, τον Ιανουάριο του 2016, ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Και η μόνη χώρα της Δύσης και της ευρωπαϊκής ένωσης που επισκέφθηκε ο Βλαδίμηρος Πούτιν, την άνοιξη του 2016, ήταν η Ελλάδα.

Αλλά που να καταλάβουν τέτοιου επιπέδου διπλωματία ο Κυριάκος και τα μυαλά του Μάνος, Μαυρίδης και Θεοδωρικάκος;

Κατά τα λοιπά ο Κυριάκος σπεύδει στο Κατάρ σαν κλόουν για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Και στο Κατάρ γελάνε μέχρι δακρύων. Εκτός εάν ο Κυριάκος στο Κατάρ, που έχει δεσμούς αίματος με την Τουρκία, έκανε τη γέφυρα της οικογένειας Μητσοτάκη που έχει εγνωσμένης αξίας δεσμούς με τον Ερντογάν και το περιβάλλον του. Άλλωστε είναι γνωστοί οι δεσμοί της οικογένειας Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη με τον τουρκόσπορο Αλίεφ ο οποίος είναι το δεξί χέρι της Τουρκίας και του Ερντογάν. Και φυσικά ο πιο μισητός εχθρός της Αρμενίας.

Άραγε οι Αρμένιοι θα ανοίξουν το στόμα τους – και ξέρουν πολλά – για να πουν πως και γιατί οικογένεια Μητσοτάκη είναι κολλητή του Αζερμπαϊτζάν και του Αλίεφ και δεν χάνει ευκαιρία, σε όλα τα διεθνή φόρα, να πάρει θέση εναντίον της Αρμενίας; Και τολμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη να κάνουν έστω και ένα ταξίδι στην Αρμενία ή να επισκεφθούν την Αρμένικη πρεσβεία στην Αθήνα;

Posted by olympiada στο Μαρτίου 21, 2018    Διαδώστε το!

 

 

 

 

Παυλόπουλος:

Η Ευρώπη ή θα προχωρήσει στην ενοποίηση ή θα διαλυθεί

«Πρέπει να εφεύρουμε μία νέου τύπου ομοσπονδία»

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη ή θα προχωρήσει στην ενοποίηση ή θα διαλυθεί

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας μαζί με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο ντε Σόουζα σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε κατ αρχήν για την αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης και εξήγησε: «Μιλώ για «Αγωνία», όχι για «σκεπτικισμό». Και τούτο διότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε -και ούτε πρόκειται να το πράξουμε, τώρα και στο μέλλον- έστω και κατ' ελάχιστο, την πορεία δόμησης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Όλως αντιθέτως, μας διακατέχει η κοινή αγωνία για την ολοκλήρωσή του, ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης και αναφέρθηκε στο όραμα για την ενοποίηση της Ευρώπης: «Πριν απ' όλα πρέπει να επισημάνω ότι, ιδίως σήμερα, είμαστε πίσω από τους στόχους που έθεσαν οι «Πατέρες» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όταν το οραματίσθηκαν ως «οχυρό άμυνας» έναντι των δεινών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και προκειμένου η Ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει, ποτέ πια, τους εφιάλτες τους».

Συνεχίζοντας ανάφερε: «Οραματιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης... Πρέπει να εφεύρουμε μία νέου τύπου ομοσπονδία η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας...Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες, στους τρεις βασικούς πυλώνες για την επίτευξη της τελικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης:

-Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

-Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

-Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Πορτογαλίας συμφώνησε με την ανάγκη ενοποίησης της Ευρώπης, ωστόσο διαφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του στην "ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης". Ας προχωρήσει η ενοποίηση, πολιτική και οικονομική, είπε χαρακτηριστικά αλλά δεν χρειάζεται να ονομαστεί ομοσπονδία γιατί αυτό θα προσθέσει μία ακόμη διαφορά σε όσες υπάρχουν.

Ο κ. ντε Σόουζα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολίτη της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστούν οι αγωνίες του θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Συμφώνησε δε και στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους αλλά και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

NEWSBEAST.GR 14/3/2018

 

 

Κατά την προσφώνηση στο δείπνο προς τιμή του Πορτογάλου ομολόγου του

Μήνυμα Παυλόπουλου:

Κάθε υπό ένταξη στην ΕΕ κράτος πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο

Μήνυμα Παυλόπουλου: Κάθε υπό ένταξη στην ΕΕ κράτος πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο

«Δεν νοείται ένταξη κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν προηγουμένως δεν έχει επιλύσει, την όποια διαφορά έχει με οιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπενθυμίζουμε προς κάθε κράτος, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ότι οιαδήποτε ενταξιακή προοπτική του εξαρτάται από την πιστή τήρηση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι δεν νοείται ένταξη κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν προηγουμένως δεν έχει επιλύσει, την όποια διαφορά έχει με οιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφερόμενος στο Προσφυγικό τόνισε ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και τον Ανθρωπισμό, ως αξίες που συνθέτουν πυλώνες, κυριολεκτικώς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.


Σημείωσε, επίσης, ότι, οφείλουμε να προστατεύσουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης από τα επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού -ή ακόμη και υπολείμματα ναζισμού- τα οποία υπονομεύουν ευθέως τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κυριότερη αιτία γέννησης και επιβίωσης των μορφωμάτων αυτών είναι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι οποίες απειλούν με ρήξη τον κοινωνικό ιστό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισχυρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, σύμφυτου με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πολιτικών ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, ικανής ν’ αυξάνει επαρκώς το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθυνόμενος στον Πορτογάλο ομόλογό του, σημείωσε ότι εκείνο, που μας «δένει» περισσότερο, ως Λαούς και ως Έθνη, μέσα στην σημερινή κρίσιμη διεθνώς συγκυρία, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι και συνεπείς Ευρωπαίοι, πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι το αποδείξαμε και προσφάτως, όταν με τεράστιες θυσίες -ορισμένες από τις οποίες μάλιστα δεν οφείλονται σε δικά μας λάθη- οι Λαοί μας ακολούθησαν, με αταλάντευτη αποφασιστικότητα, τον Ευρωπαϊκό τους δρόμο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.

«Και τούτο συνέβη όταν, την ίδια περίοδο, άλλοι Εταίροι μας είτε δυστροπούν, αδίκως και αδικαιολογήτως, να επιτελέσουν τα ευρωπαϊκά τους καθήκοντα είτε, ακόμη χειρότερα, εγκαταλείπουν το σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειστικώς και μόνο στη βάση στείρων οικονομικών υπολογισμών», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, επισήμανε πως αυτή η υποδειγματική συνέπεια ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών μας καθηκόντων επιτρέπει στους Λαούς μας να διεκδικούν τον ρόλο που τους αναλογεί, στο πλαίσιο της αποστολής υπεράσπισης του κοινού Ευρωπαϊκού μας Οράματος.

Που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μεσ’ από την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένης στις αρχές και τις αξίες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

14/3/2018

 

 

 

 

Παυλόπουλος: Να κτίσουμε το μέλλον στο ταλέντο της νέας γενιάς

Παυλόπουλος: Να κτίσουμε το μέλλον στο ταλέντο της νέας γενιάς

«Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ταλέντα, το έχει αποδείξει η πορεία του τόπου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο προεδρικό Μέγαρο το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής EDUACT και πρόσθεσε: «το ζήτημα είναι ότι δεν τα έχουμε αναδείξει, όπως θα έπρεπε. Και η καινοτομία μας βοηθάει να το πράξουμε αυτό».

«Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ταλέντα, το έχει αποδείξει η πορεία του τόπου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο προεδρικό Μέγαρο το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής EDUACT και πρόσθεσε: «το ζήτημα είναι ότι δεν τα έχουμε αναδείξει, όπως θα έπρεπε. Και η καινοτομία μας βοηθάει να το πράξουμε αυτό».

«Όσο εισάγουμε τους Έλληνες, τους νέους Έλληνες, στην πληροφορική, στην ρομποτική, στην τεχνική νοημοσύνη, τόσο περισσότερο τους δίνουμε τις δυνατότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξήγησε ότι «όσο η τεχνολογία προάγεται τόσο περισσότερο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Και ξέρετε η ισότητα μεταξύ των νέων για να μπορέσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους εξαρτάται από το πόσες ευκαιρίες τους δίνονται. Να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες. Η τεχνολογία αυτό το επιτρέπει. Μειώνει τις οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των νέων ανθρώπων. ΄Αρα μειώνεται και η απόσταση που τους χωρίζει ως προς την πρόσβαση στη γνώση».

Ο κ. Παυλόπουλος αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της EDUACT, η οποία έχει ως έργο την εισαγωγή της καινοτομίας στο χώρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε - πολλά σε αυτή τη νέα γενιά. Πάνω στην προσπάθεια της οποίας, το ταλέντο της οποίας, τις δυνατότητες της οποίας, μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα».

«Όσο εισάγουμε τους Έλληνες, τους νέους Έλληνες, στην πληροφορική, στην ρομποτική, στην τεχνική νοημοσύνη, τόσο περισσότερο τους δίνουμε τις δυνατότητες να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξήγησε ότι «όσο η τεχνολογία προάγεται τόσο περισσότερο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Και ξέρετε η ισότητα μεταξύ των νέων για να μπορέσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους εξαρτάται από το πόσες ευκαιρίες τους δίνονται. Να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες. Η τεχνολογία αυτό το επιτρέπει. Μειώνει τις οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των νέων ανθρώπων. ΄Αρα μειώνεται και η απόσταση που τους χωρίζει ως προς την πρόσβαση στη γνώση».

Ο κ. Παυλόπουλος αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της EDUACT, η οποία έχει ως έργο την εισαγωγή της καινοτομίας στο χώρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε - πολλά σε αυτή τη νέα γενιά. Πάνω στην προσπάθεια της οποίας, το ταλέντο της οποίας, τις δυνατότητες της οποίας, μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα».  11/3/2018

 

 

 

 

Τετάρτη 07/03/2018 - 11:54

Τους ενόχλησε

Προκόπη Παυλόπουλου

Ενοχλήθηκαν πολύ κάποια «ορφανά» του αλήστου μνήμης «εκσυγχρονισμού», επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε το αυτονόητο:

Ότι με την Τουρκία έχουμε βρεθεί και απέναντι, όταν χρειάστηκε ή, απλώς, οι ιστορικές περιστάσεις το έφεραν έτσι.

Δε δίστασαν να κάνουν λόγο για «πολεμοχαρή» παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, που………..δε συνάδει με το αξίωμα του.

Δηλαδή, στη λογική των εν λόγω σχολιαστών, η υπενθύμιση ιστορικών συμβάντων συνιστά «πολεμοχαρή» στάση, που……….αναμοχλεύει πάθη;

Άραγε, μήπως και η υπενθύμιση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, της υποχρέωσης, της γειτονικής χώρας, να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, όπως και το Δίκαιο της Θάλασσας, ακόμη κι αν δεν έχει προσχωρήσει στις σχετικές συμβάσεις, είναι κι αυτή πολεμοχαρής;

 

 

 

 

Παυλόπουλος: Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ

Παυλόπουλος: Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο

Συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Σε αυτήν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, ιδίως αυτό τον καιρό, απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις, όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουν οι δυο χώρες.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει γιατί, ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στη συνθήκη του Modego Bay, είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει - γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους», ανέφερε αρχικά ο κ. παυλόπουλος.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Άρα, η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά, χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή φόρα και ιδίως στα φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο νέος ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο τις ευχαριστίες του Νίκου Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, υπογράμμισε ότι «παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές της Τουρκίας, εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε ενέργειες, που ενδεχομένως θα ήθελε να μας οδηγήσει η Τουρκία», για σημειώσει στη συνέχεια ότι «δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας, αλλά ενεργούμε με σύνεση και ψυχραιμία».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι Κύπρος και Ελλάδας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τους κανόνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δύο χώρες, οι οποίες είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην περιοχή, πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας την ίδια στιγμή παραβιάζουν δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ήταν αυτό το μήνυμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός πετυχημένα μετέφεραν στους Ευρωπαίους εταίρους τους στην πρόσφατη συνάντηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Και συμπλήρωσε: «Είχαμε πολύ θετική δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το θέμα βρίσκεται στην Ημερήσια Διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί και όλη η συμπεριφορά της Τουρκίας. Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως η Τουρκία θέλει να μας παρασύρει».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι με ηρεμία και σύνεση θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πραγμάτων και ευχαρίστησε και πάλι για τη διαχρονική στήριξη, τόσο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις.

Τον κ. Χριστοδουλίδη συνόδευε στο προεδρικό μέγαρο ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

NEWSBEAST.GR 6/3/2018

 

 

 

 

 

4.3.18

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα:

Αν χρειαστεί, ξέρουμε να είμαστε και απέναντι

Η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, Της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όμως, τόνισε, αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν' αφήνει ίχνος "γκρίζων ζωνών" υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες". Ας μην επινοούν κάποιοι "γκρίζες ζώνες". "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αυτές είναι οι «κρυστάλλινες, ως προς τη διαύγεια και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας» ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Υπογράμμισε, ότι η χώρα μας επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση εκ μέρους τους της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των συνθηκών και της ιστορίας.
armyvoice

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.3.18

 

 

 

 

Παυλόπουλος: Προϋπόθεση για συμφωνία με την ΠΓΔΜ η αλλαγή του Συντάγματος

Με μηνύματα τόσο προς τα Σκόπια όσο και προς την Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Πύδνας - Κολινδρού
news247
Μαρτίου 04 2018 16:45
Adtech Ad

Προϋπόθεση για την αποδοχή μιας συμφωνίας για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού με τη FYROM και για την πορεία της προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η προηγούμενη αλλαγή του συντάγματος της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε, επίσης, μήνυμα και προς την Τουρκία, ότι οι σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνούν μέσα από τον σεβασμό, συνολικώς, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη συνεισφορά και τον ρόλο της εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στα συντάγματα της Ελλάδας αναφέρονται οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας.

Ειδικότερα για τη FYROM, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι έχει ξεκαθαριστεί σε όλους ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και, θεσμικώς, η αποδοχή μιας συμφωνίας μαζί της, χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση του συντάγματός της και χωρίς επιλογή ονομασίας «που θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού», ενώ επεσήμανε ταυτόχρονα και τις ευθύνες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Το όνομα για να λυθεί υπάρχει μια βασική προϋπόθεση, - και αυτή δεν είναι μόνο θέση της Ελλάδας, είναι θέση του ΝΑΤΟ, είναι θέση της ΕΕ- πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά τους» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Ε, δε μπορεί τη στιγμή που έρχονται να κάνουν τον συμβιβασμό που κι εκείνοι επιδιώκουν και να σου λένε: Τον συμβιβασμό αυτόν θα τον κάνουμε αλλά δε μπορούμε να αλλάξουμε τώρα το σύνταγμα θα το αλλάξουμε στο μέλλον. Είναι δημοκρατικό κράτος αυτό; Και άραγε δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, τι κίνδυνο διατρέχει ο ίδιος να δηλώνει έτοιμος να υπογράψει μια συνθήκη, η οποία να αντίκειται με το σύνταγμά του. Φανταστήκατε κανέναν ηγέτη της Δύσης, της ΕΕ να έλεγε κάτι τέτοιο;».

«Αυτό που ζητάμε λοιπόν, είναι γιατί ο πολιτισμός μας, ο νομικός και το ευρωπαϊκό κεκτημένο προϋποθέτουν την αλλαγή του συντάγματος (της ΠΓΔΜ) και στο κάτω, κάτω είναι και ένας σεβασμός προς αυτό το κράτος. Μια προστασία του ίδιου του πρωθυπουργού της FYROM. Τόσο απλό είναι αυτό που ζητάμε» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Να αλλάξουν το σύνταγμά τους και ύστερα, όταν φτάσουμε στην οποιαδήποτε συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα έχει όνομα, το οποίο δε θα αποπνέει αλυτρωτισμό. Κι όταν λέμε, αλυτρωτισμό εννοούμε τρία πράγματα : Δεν μπορεί το όνομα αυτό σε καμία περίπτωση, έστω, να υπονοεί αλλαγή συνόρων. Δεύτερον, δεν μπορεί το όνομα αυτό να παραπέμπει σε εθνότητα εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Και τρίτον, δεν μπορεί το όνομα αυτό να παραπέμπει σε γλώσσα εκτός των συνόρων που θα δημιουργούσε μειονοτικά δικαιώματα και στον τομέα αυτό. Αυτά τα τρία είναι δεδομένα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αυτό το επιβάλλει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της ιστορίας, αλλά ο σεβασμός της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προς «τη θεσμική υπόσταση της ΠΓΔΜ ως δημοκρατικού κράτους δικαίου». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η θέση της χώρας μας είναι απολύτως «στοιχημένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο» και δεν είναι η χώρα μας υπεύθυνη εάν «οι ίδιοι υπονομεύουν με τη στάση τους την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την πορεία προς την ΕΕ».

«Είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι. Αλλαγή του συντάγματος, συζήτηση για όνομα, αλλά όνομα το οποίο θα έχει τις τρεις αυτές εγγυήσεις, που θα τις περιλαμβάνει η πρόσθετη αυτή συμφωνία που θα γίνει. Όχι, αλλαγή συνόρων, όχι εθνότητα εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ, όχι γλώσσα που θα διεκδικούσε εκτός (συνόρων) δικαιώματα τα οποία θα απέρρεαν από ένα τέτοιο όνομα και θα απέπνεαν τάσεις αλυτρωτισμού» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Μήνυμα προς Τουρκία: Ξέρουμε να είμαστε και απέναντι

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν' αφήνει ίχνος "γκρίζων ζωνών" υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες". Ας μην επινοούν κάποιοι "γκρίζες ζώνες". "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αυτές είναι οι «κρυστάλλινες, ως προς τη διαύγεια και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας» ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε, ότι η χώρα μας επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση εκ μέρους τους της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των συνθηκών και της ιστορίας.

Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου έγινε κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Πύδνας- Κολινδρού Πιερίας, με αφορμή την Επανάσταση, γνωστή και ως «Ανταρσία» του Κολινδρού, στις 22 Φεβρουαρίου του 1878, η οποία «υπήρξε το προανάκρουσμα των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την ηγετική προσωπικότητα και τον ρόλο του επισκόπου Κίτρους, Νικόλαου Λούση, στην Επανάσταση του Κολινδρού, το 1878, έκανε αναφορά στον ρόλο της εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες.

«Η εκκλησία στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας και του λαού μας ήταν παρούσα, παρούσα για να υπερασπίζεται την ιστορία και την πατρίδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε γιατί σε όλα τα συντάγματά της χώρας, από το πρώτο σύνταγμα, αναγράφονται οι σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας.

«Σε ποιο άλλο έθνος, σε ποιο άλλο κράτος, η εκκλησία ήταν παρούσα για τη δημιουργία και τη γέννηση του κράτους αυτού. Σε κανένα. Μόνο στην Ελλάδα συνέβη. Αυτή την ιδιομορφία δε θα την τιμήσουμε; Θα ξεχάσουμε;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Άρα, η αναγνώριση του ρόλου της εκκλησία και τότε και τώρα, είναι πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και όχι σύμβολο πίστεως» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε : «Δε θα μας πτοήσει κανενός είδους προσπάθεια, η οποία θα ήθελε να μηδενίσει αυτό τον ρόλο. Γιατί αν ξεχάσουμε την ιστορία θα είμαστε υπεύθυνοι για την ανυπαρξία μέλλοντος».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου, από την αρχαιότητα, τους αγώνες του κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 και εστίασε στην Επανάσταση του Κολινδρού στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, ως μέρος της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 και της εξέγερσης των ελλήνων της Μακεδονίας, που ήρθε ως αντίδραση στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία έθετε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Όπως, είπε, ο κ. Παυλόπουλος, παρά την καταστολή της «Ανταρσίας» στον Κολινδρό και συνολικώς της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, αυτή είχε ως αποτέλεσμα, να ενισχυθεί η διπλωματική θέση της Ελλάδας στο Συνέδριο του Βερολίνου, να αναθεωρηθούν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, η Βουλγαρία να περιορισθεί στα παλαιά της σύνορα, ενώ ταυτόχρονα, η Επανάσταση του Ολύμπου έγινε «προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι οδήγησαν τελικώς στην πολυπόθητη ένωση της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Επανάσταση του Κολινδρού και συνολικά η Επανάσταση του Ολύμπου του 1878, συμβάλλει στην κατανόηση της εθνική μας ιστορίας και «αυτογνωσίας» και συνιστά, «ιδίως σήμερα», ένα «δείκτη πορείας» για τα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή, το δήμαρχο, τις Αρχές και τους κατοίκους του δήμου, ενός τόπου, όπως είπε, με τους «μεγάλους και διαχρονικώς ηρωικούς» αγώνες «υπέρ της πατρίδας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέτυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής, Στέλιος Καστόρης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του στρατού, της εκκλησίας και των τοπικών φορέων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Τουρκία

 

 

 

 

 

«Η συνθήκη της Λωζάνης ούτε αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται»

Το μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία

«Η συνθήκη της Λωζάνης ούτε αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται»

Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της, αλλά και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία ούτε αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και καθορίζει επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Ελευθέριος Βενιζέλος, Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης», στο Πολεμικό Μουσείο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος, τόνισε ότι «εμείς, οι Έλληνες, με βάση την ιστορική μας κληρονομιά, σεβόμαστε τους φίλους μας αλλά δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας. Γι΄ αυτό και η "φύτρα" των Ελλήνων ανθεί και καρπίζει ανά τους αιώνες, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή της έναντι του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος στην εν λόγω βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, την χαρακτήρισε «έργο ζωής» του γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικολάου Παπαδάκη, και σημείωσε ότι πρόκειται για την βιογραφία ενός εθνικού ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας μεταξύ 1910-1936, όταν και διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός.

Έκανε, επίσης, λόγο για μια διαδρομή, με άκρως θετικό το ισοζύγιο προσφοράς υπέρ των πράξεών του, που υπηρέτησαν υποδειγματικώς το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη νεότερη Ιστορία μας.

Όπως σημείωσε, ο κ. Παυλόπουλος, «το ηγετικό πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου διαμόρφωσαν οι μεγάλες αποφάσεις του, και μάλιστα από την μια πλευρά εκείνες που ο λαός μας -"τύχη αγαθή"- ενστερνίσθηκε και ακολούθησε και, από την άλλη πλευρά, εκείνες που, ατυχώς, ο λαός μας υποτίμησε ή και αγνόησε».

Παρατήρησε, ακόμα, ότι τα συστατικά στοιχεία του ηγετικού προτύπου το οποίο ενσάρκωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχουν έντονα τα στοιχεία του θεσμικού και πολιτικού κλασικισμού, και μάλιστα πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας: «Είναι ακριβώς αυτός ο κλασικισμός του ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος αποδεικνύει πόσο επίκαιρο και, συνακόλουθα, πόσο σημαντικό είναι το ηγετικό του πρότυπο για όλους εκείνους οι οποίοι, καθένας υπό την ιδιότητα που του αναλογεί, έχουμε επωμισθεί την τεράστια ευθύνη διαχείρισης της τύχης του τόπου μας και του λαού μας. Ιδίως υπό τις σημερινές, άκρως κρίσιμες, συνθήκες, που προσδιορίζουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούμε, τόσο για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την πολύχρονη δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση, όσο και προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει τον ρόλο που ιστορικώς της αναλογεί αφενός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, αφετέρου δε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και σκηνής, εν γένει».

Αναφερόμενος δε στα συστατικά στοιχεία, που πρέπει να διακρίνουν τον Ηγέτη, «που έχει ανάγκη κατ΄ εξοχήν σήμερα η χώρα μας για την υπεράσπιση του μέλλοντος του λαού και του έθνους μας, κατ΄ ακολουθία δε για την υπεράσπιση της πατρίδας μας» τόνισε τα εξής:

«Το πρώτο -και κύριο- συστατικό στοιχείο του Ηγέτη, που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ο λαός μας, όπως μας το κληροδότησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι το όραμα. Όραμα το οποίο: Είναι το ακριβώς αντίθετο της ουτοπίας και της χίμαιρας. Δοθέντος ότι το όραμα αυτό πρέπει να χτίζεται, πάνω στο στέρεο έδαφος του ρεαλισμού και της επέκεινα πλήρους επίγνωσης των περιστάσεων- "με λογισμό και μ΄ όνειρο", για να θυμηθούμε τον στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Άρα, μας δίνει την δύναμη αλλά και την έμπνευση όχι μόνο να υπερβούμε την παρούσα δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση. Αλλά και να διαδραματίσουμε, δίχως αλαζονεία αλλά και δίχως σύνδρομα μειονεκτικότητας, τον ρόλο που μας αναλογεί:

Από την μια πλευρά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, προς την κατεύθυνση της πλήρους ευρωπαϊκής ενοποίησης υπό όρους Ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ενοποίησης η οποία θα επιτρέψει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει σε πέρας την αποστολή της όχι μόνον έναντι των λαών της αλλά και έναντι της Ανθρωπότητας, ιδίως δια της υπεράσπισης των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και, από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, επομένως του διεθνούς γίγνεσθαι. Διότι, όπως μας διδάσκει το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, σ΄ αυτό το διεθνές πεδίο μπορούμε, πρωταγωνιστώντας στο μέτρο που μας αναλογεί, να υπερασπισθούμε και τον παγκόσμιο ρόλο της Ελλάδας κατά την ιστορική της και πολιτισμική της κληρονομιά, αλλά και τα κάθε είδους εθνικά μας θέματα, έχοντας ως φυσικούς συμμάχους όλους εκείνους, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα για την πορεία της ανθρωπότητας κατά τον προορισμό του ανθρώπου αλλά και κατά την "σισσύφεια" προσπάθειά του να καταστεί, τελικώς, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

Υπ΄ αυτό το πνεύμα διαμηνύουμε προς την φίλη και γείτονα Τουρκία τούτο: Προσβλέπουμε ειλικρινώς σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνθήκη της Λωζάνης ούτε αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται .

Εμείς, οι Έλληνες, με βάση την ιστορική μας κληρονομιά, σεβόμαστε τους φίλους μας αλλά δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας. Γι’ αυτό και η "φύτρα" των Ελλήνων ανθεί και καρπίζει ανά τους αιώνες, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή της έναντι του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας».

Το δεύτερο συστατικό στοιχείο του Ηγέτη που εμπνέει, διαχρονικώς, το ηγετικό πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου συνίσταται, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, στο γεγονός ότι «ο πραγματικός ηγέτης αποστρέφεται τον λαϊκισμό, υφ΄ οιανδήποτε εκδοχή του και συνακόλουθα, δεν "χτίζει" το ηγετικό του πρότυπο με τα ευτελή υλικά της κολακείας του κοινωνικού συνόλου αλλά διδάσκει, με το παράδειγμά του και στα όρια της πολιτικής αυτοθυσίας, ότι ο πολιτικός ταγός καταξιώνεται ιστορικώς όταν επιδιώκει να είναι χρήσιμος για το δημόσιο συμφέρον, και όχι αρεστός κατά περίπτωση και κατά την συγκυρία».

Το τρίτο συστατικό στοιχείο του Ηγέτη, πάντοτε κατά το ηγετικό πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στηρίζεται στο «περίσσευμα ψυχής» που οφείλει να διαθέτει, ώστε να μην παρασύρεται σε πράξεις αντεκδίκησης έναντι των αντιπάλων του, όποιο και αν είναι το μέγεθος της αδικίας που αυτοί του επιφυλάσσουν.

«Ο πραγματικός ηγέτης δεν είναι μνησίκακος και, συνακόλουθα, δεν επιτρέπει στο πολιτικό πάθος των αντιπάλων του να τον αποπροσανατολίζει ως προς την εκπλήρωση της αποστολής που ανέλαβε έναντι του λαού του, με βάση το δημοκρατικώς νομιμοποιημένο όραμά του. Ο πραγματικός ηγέτης είναι ένας διαχρονικός Κιγκινάτος, έτοιμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπό όρους δημόσιου συμφέροντος», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε:

«Αυτό το πρότυπο Ηγέτη ενσάρκωσε, με τον πιο ευγενικό πολιτικώς τρόπο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος π.χ. στην Λωζάννη, το 1923. Όταν, δίχως κανέναν προκαθορισμένο θεσμικώς και πολιτικώς ρόλο, έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση του λαού μας και του έθνους μας, προκειμένου να περισωθεί, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την αντίστοιχη Γενοκτονία, ό,τι μπορούσε ν΄ απομείνει από την Συνθήκη των Σεβρών, του 1920. Ως λαός και ως έθνος οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τότε, χάρη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, συνήφθη η Συνθήκη της Λωζάννης τουλάχιστον κατά το μέτρο που αφορά την Ελλάδα. Συνθήκη η οποία, σήμερα και στο διηνεκές, εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

NEWSBEAST.GR  14/2/2018

 

 

 

 

 

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία

Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του Γκιόργκι Μαρκβελασβίλι

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία

Μήνυμα προς Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του Γκιόργκι Μαρκβελασβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο. Η αντιμετώπιση των γειτόνων της από την Ελλάδα γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, ο κοινός παρονομαστής, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τριπλή τοποθέτησή του από το Κυπριακό, αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα, όπως είπε, στο οποίο η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτή όμως -διευκρίνισε στην επόμενη φράση του- μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του σεβασμού των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς την κυριαρχία των κρατών-μελών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν στην Κύπρο εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα Κατοχής. Όσο υπάρχουν τουρκικές εμμονές, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση της διεμήνυσε ο Πρόεδρος.

Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως οι φιλίες στηρίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου, ο οποίος έκανε εν συνεχεία ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης: Δεν επιδέχεται αναθεώρηση-επικαιροποίηση, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Τούτων δοθέντων, «όταν και εφόσον η Τουρκία σέβεται τις θέσεις για το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης, εδώ είμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Διαφορετικά είναι εκείνη που παίρνει την ευθύνη, αν θα συμβεί το αντίθετο», τόνισε ο Πρόεδρος.

Στο δεύτερο θέμα, αυτό των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της, θέλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά όλα εξαρτώνται από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος -και «το όνομα μπορεί να λυθεί μόνο όταν δεν αποπνέει αλυτρωτισμό».

Για αυτό και ζήτησε, ο βόρειος γείτονάς μας να επιφέρει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη του και ιδίως στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί λύσει στο όνομα χωρίς αλυτρωτισμό.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας. Αναγκαίος όμως ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε θέματα που έχουν τεθεί εκ νέου από την άλλη πλευρά τις ημέρες αυτές: «Κάνει ένα μεγάλο λάθος η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας υποστηρίζοντας δήθεν δικαιώματα κάποιων, που ήταν κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, συνεργάτες των Ναζί», είπε και πρόσθεσε ότι το να θέλει κάποιος να γίνει μέλος της Ε.Ε., και να υποστηρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα συνεργατών των Ναζί, «δεν νομίζω ότι δείχνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή προοπτική».

«Όταν υπάρξει μια άλλη θέση, η Ελλάδα είναι εδώ» για να βοηθήσει τη γειτονική χώρα ως προς την Ε.Ε., κατέληξε.

NEWSBEAST.GR  8/2/2018

 

 

 

 

 

Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του ναζισμού θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει

Δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του ναζισμού θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει

Η αρμόζουσα απάντηση στα υπολείμματα του ναζισμού που ελλοχεύουν στην Ευρώπη, είναι η υπεράσπιση του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, και η περιθωριοποίηση της αδιέξοδης λιτότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν. Και μόνον η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσα στο 2017, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Και για να γίνω σαφέστερος: Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές που υπερασπίζονται από την μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Και, από την άλλη πλευρά, μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα, που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου. Άρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Αναφερόμενος στις καταλυτικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και στα εγκλήματα του ISIS που είναι «ποιοτικώς όμοια μ’ εκείνα της ναζιστικής θηριωδίας» ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν ιερό χρέος ν’ αγωνισθούν για την αποκατάσταση της Ειρήνης, το συντομότερο δυνατό, στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως δε να συμπεριφερθούν στους πρόσφυγες πολέμου, και έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας. Δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης.

NEWSBEAST.GR  29/1/2018

 

 

NEWSBEAST.GR  19/1/2018

Τι συζήτησαν Παυλόπουλος και Ιερώνυμος για το Σκοπιανό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη στάση της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα

Τι συζήτησαν Παυλόπουλος και Ιερώνυμος για το Σκοπιανό

«Συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον τόπο και για τα εθνικά μας θέματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας ζήτησε το πρωί ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εκκλησιαστικές παραμέτρους του ονοματολογικού ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη στάση της Εκκλησίας και στα εθνικά θέματα, μια στάση που, όπως είπε, έχει ως βασικό στόχο, χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής, να ευνοεί τη συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. «Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί-βεβαίως-την έκφραση όλων των απόψεων, όπως ταιριάζει στον τόπο μας. Έναν τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι του Πολιτισμού μας και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού οφείλεται στη Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία αποπνέει έναν πολιτισμό αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τα θέματα αυτά, και η Εκκλησία της Ελλάδος, με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο κ.κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι το θέμα αυτό έχει και άλλες παραμέτρους, και μια από αυτές είναι η εκκλησιαστική, για την οποία ήθελε να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το Εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο.

Αυτό μην το λησμονάτε αυτές τις ώρες».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

 

 

 

 

ΗΠΙΕ ΤΟ ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ

ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ!
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!!!ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!
ΠΡΟΕΔΡΟΙ...
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ...
ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΟΚΑΡΟΥΝ!!!

Το αμίλητο νερό ήπιε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν βγάζει κιχ για την...

Μακεδονία μας η οποία ξεπουλιέται στους Σκοπιανούς από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου!
Την ίδια ώρα, όπως διαβάζουμε από το skeftomasteellhnika.blogspot.gr, υπάρχει ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!!!
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!
Η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία και αντανακλά τα αισθήματα και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

indobserver

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

 

 

 

 

Προκόπης Παυλόπουλος:

Το παρελθόν μας διδάσκει, το παρόν μας χαλυβδώνει,

το μέλλον μας ενώνει για να κατακτήσουμε αυτό που μας αναλογεί

image-230

Ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο έθνος.

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Με πλήρη σεβασμό των διατάξεων του Συντάγματος, οι οποίες προσδιορίζουν και τις θεσμικές συντεταγμένες της αποστολής μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, σας απευθύνω αυτό το μήνυμα λίγο πριν την ανατολή του Νέου Έτους. Μήνυμα το οποίο συμπυκνώνει αφενός μεν -και πρωτίστως- τις θερμές ευχές μου για υγεία, δύναμη και δημιουργία, ατομική και συλλογική, ιδίως σ’ αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Αφετέρου δε τις, οπωσδήποτε αυτονόητες πλην όμως αναγκαίες, υπομνήσεις ως προς το χρέος μας ως Λαού και ως Έθνους απέναντι στην Πατρίδα μας αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια. Χρέος, το οποίο προσδιορίζουν η Ιστορία μας αλλά και η προοπτική μας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει.

Η χρονιά που φεύγει μας υποχρεώνει να μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε ακόμη τις τραγικές επιπτώσεις της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει τραυματίσει βαρύτατα την κοινωνική συνοχή, με κύρια θύματα τις οικονομικώς ασθενέστερες ομάδες του Λαού μας και, κατ’ εξοχήν, την Νέα Γενιά. Πλην όμως η χρονιά αυτή κατέδειξε πως όλοι οι οιωνοί μας νομιμοποιούν να ελπίζουμε, και δη βασίμως, ότι αποφασισμένοι και ενωμένοι -όπως το πράττουμε διαχρονικώς για τα μεγάλα και σημαντικά εθνικά διακυβεύματα- μπορούμε και πρέπει να χαράξουμε, αρχής γενομένης από το 2018, το μέλλον που μας αναλογεί και μας ταιριάζει.

Τούτο είναι καθ’ όλα δυνατό διότι, πέραν των όσων προεξέθεσα, έχουμε ήδη αποδείξει, έναντι πάντων, ότι, παρά την δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση, η Ελλάδα συνιστά πραγματικό πυλώνα δημοκρατικής σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας. Πυλώνα ο οποίος, πέραν των άλλων, καταφέρνει ν’ αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον θανάσιμο κίνδυνο της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, αλλά και να υπερασπίζεται τον Άνθρωπο, όπως αρμόζει στον Πολιτισμό μας, στο πλαίσιο του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος.

Είναι όλα αυτά τα εχέγγυα τα οποία μας παρέχουν, πάντοτε υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, και τα ακόλουθα δικαιώματα:

-Πρώτον, το δικαίωμα όχι μόνο να είναι η Ελλάδα, στο διηνεκές, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Αλλά και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει, κατά το μέτρο που της αναλογεί, στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, επέκεινα, του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τόσο την ιστορική αποστολή της έναντι των Λαών της, όσο και τον πλανητικό της, εξίσου ιστορικό, ρόλο για την εμπέδωση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον Κόσμο. Τούτο όμως προϋποθέτει, επιπλέον, και την επίγνωση των Ευρωπαϊκών Θεσμών αλλά και όλων των Εταίρων μας αναφορικά με τα εξής: Από την μια πλευρά ότι πρέπει να τροποποιηθεί δραστικώς, σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, η αδιέξοδη πολιτική υπερβολικής λιτότητας, έτσι ώστε να στηριχθεί, στην βάση της Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου και η κοινωνική συνοχή στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς και ότι πρέπει να θωρακισθούν οι μηχανισμοί άμυνας απέναντι στην επερχόμενη εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους επίσης σ’ ευρωπαϊκό, και όχι μόνον, επίπεδο. Και, από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει ν’ αποκτήσει την απαιτούμενη δύναμη για την εκπλήρωση της αποστολής του, κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, ο σήμερα ατροφικός πυλώνας της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

– Τα ίδια όμως εχέγγυα που προανέφερα μας δίνουν και ένα ακόμη δικαίωμα. Ήτοι το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, στο ακέραιο, τα Εθνικά μας Θέματα, που είναι βεβαίως και Θέματα της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Τα Θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό:

Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Τέταρτον, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρωτίστως δε του Δικαιώματος στην Ιδιοκτησία και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Τα γεγονότα του 2017, στην Χώρα μας, σ’ Ευρωπαϊκό αλλά και σε Διεθνές επίπεδο, τεκμηριώνουν ότι όλα όσα εξέθεσα δεν συνιστούν επετειακά ευχολόγια κενά περιεχομένου. Όλως αντιθέτως, αναδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες του Λαού μας και του Έθνους μας, όταν απαντούμε στις προκλήσεις των καιρών υπό όρους ευθύνης και αρραγούς ενότητας. Αυτές τις δυνάμεις οφείλουμε ν’ αξιοποιούμε, έχοντας επιπλέον το χρέος να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, ιδίως έναντι της Νέας Γενιάς.

Χρόνια πολλά, καλά κι ελπιδοφόρα. Ελπιδοφόρα όχι με την έννοια της ανέξοδης ουτοπίας, αλλά με την θεμελιωμένη ιστορικώς πεποίθηση ότι μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε επαξίως στις απαιτήσεις που προσδιορίζουν την προοπτική του Λαού μας και του Έθνους μας, την προοπτική της Πατρίδας. Ας είναι οδηγός μας το εξής τρίπτυχο: Το παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο, μας διδάσκει. Το παρόν μας χαλυβδώνει. Το μέλλον, μας ενώνει για να κατακτήσουμε αυτό που μας αναλογεί.

Και πάλι Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά». Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 31, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και τους 24 αιώνες ζωής της.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

«HELLENISTIC ALEXANDRIA:  CELEBRATING 24 CENTURIES»

Αθήνα, 13.12.2017

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να συμμετάσχω στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου σας, με θέμα την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και τους 24 αιώνες ζωής της, μοναδικής στην ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού, αυτής πόλης.  Κατ’ αρχάς, συγχαίρω θερμότατα τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, δηλαδή το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις εργασίες που θα παρουσιασθούν σ’ αυτό το Συνέδριο θ’ αναδειχθούν η τεράστια σημασία των πρωτότυπων ιδεών της ελληνιστικής εποχής και ο ιδιαίτερος νεοτερισμός της ατμόσφαιρας της εποχής, με τρόπο που θα φωτίσει την επίδραση των ελληνιστικών ιδεών στην σύγχρονη φιλοσοφία, στην τέχνη και στην σύγχρονη επιστήμη.

I. Πολλές ανεκδοτολογικές αφηγήσεις συγκροτούν τον θρύλο της Αλεξάνδρειας. Η πιο γνωστή μνημονεύεται από τον ιστορικό του Αλεξάνδρου, Αρριανό (Ἀλεξάνδρου Ἀνάβασις 3.1-3.2): «Ο Αλέξανδρος έβαλε πλώρη για την Αλεξάνδρεια… Όταν έφτασε στην Κάνωβο και έπλευσε γύρω από τη λίμνη Μαρεώτιδα, έφτασε εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αλεξάνδρεια… Τού φάνηκε ότι ο τόπος ήταν ωραιότατος για την ίδρυση μιας πόλης κι ότι μια τέτοια πόλη θα ευημερούσε… Ο ίδιος έκανε το σχέδιο της πόλης, πού θα τοποθετούνταν η αγορά, πόσοι ναοί θα οικοδομούνταν, και προς τιμήν ποιών θεών — κάποιοι από αυτούς θα ήταν ελληνικοί, αλλά και η Ίσιδα η Αιγυπτιακή… Κι επειδή ήθελε να σημειώσει τα όρια του τείχους αλλά δεν είχε με τι να γράψει, έχυσε αλεύρι στο έδαφος κι έτσι έκανε έναν κύκλο με τον οποίο περιέγραψε τα τείχη της πόλης…»

Α. Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε το 331 π.Χ., από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, σε μια παραθαλάσσια τοποθεσία της Αιγύπτου, στα δυτικά του δέλτα του Νείλου, μεταξύ της Μαρεώτιδος λίμνης και της νήσου Φάρου, στην θέση της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Ρακώτιδας. Την έκτισε ο αρχιτέκτονας Δεινοκράτης, σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Περιβαλλόταν από υψηλό τείχος με πύργους, για να προφυλάσσεται από τις επιδρομές.

Β. Η Αλεξάνδρεια έμελλε να γίνει το πιο λαμπρό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ελληνιστικής εποχής. Συγκεκριμένα, άρχισε ν’ ακμάζει όταν έγινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, κατά την βασιλεία του Πτολεμαίου Α′ Σωτήρα (367–282 π.Χ), γιου του Λάγου και ιδρυτή της δυναστείας των Πτολεμαίων ή Λαγιδών. Ο τελευταίος, επικράτησε το 321 π.Χ. στην σύγκρουση των επιγόνων για την κατοχή της σορού του Αλέξανδρου, που θεωρούνταν σύμβολο ισχύος και εξουσίας, και την μετέφερε στην Αλεξάνδρεια, απ’ όπου τελικά χάθηκε μετά την απομάκρυνσή της από τη θέση όπου φυλασσόταν.

Γ. Μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου, η Αλεξάνδρεια στέγασε δύο από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου: Τον κολοσσιαίο φάρο που χτίσθηκε, σύμφωνα με τον Λουκιανό, από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο, και δέσποζε στη νήσο Φάρο, όπως και την περίφημη Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμούσε γύρω στους 500.000 κυλίνδρους. Στην Αλεξάνδρεια οι Πτολεμαίοι έδειξαν όλο τους τον πλούτο και τη μεγαλοπρέπεια, χτίζοντας, μεταξύ άλλων, τα ανάκτορα, το Μουσείο, το Σεραπείο (ναό αφιερωμένο στον ελληνοαιγυπτιακό μυστηριακό θεό Σέραπι), τον ναό της Ίσιδος, το θέατρο αλλά και το Σήμα, ένα μαυσωλείο όπου φυλασσόταν το σώμα του Αλεξάνδρου.

II. Πληθυσμιακά οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας χωρίζονταν σε διακριτές κατηγορίες, τους Αιγύπτιους, τους Ιουδαίους και τους Σύριους, τους Μακεδόνες μισθοφόρους και τους Έλληνες, που συνέρρεαν από κάθε μεριά του ελληνικού κόσμου στην πτολεμαϊκή πρωτεύουσα. Ο όρος «Αλεξανδρινός» κατέληξε να δηλώνει οποιονδήποτε, είτε έμπορο είτε γραφειοκράτη είτε στρατιώτη είτε λόγιο, δραστηριοποιούνταν στην Αλεξάνδρεια και μοιραζόταν μια κοινή πολιτισμική ταυτότητα.

Α. Υπό την δυναστεία των Πτολεμαίων η Αλεξάνδρεια έφτασε να θεωρείται, μέσα σ’ έναν αιώνα, η μεγαλύτερη πόλη του τότε κόσμου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε εντυπωσιακά και η πόλη έγινε κέντρο πολιτισμού και γραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Η Αλεξάνδρεια αναδείχθηκε στο κυρίως κέντρο της ελληνιστικής τέχνης του 3ου – 1ου π.Χ. αι., που δημιουργήθηκε από την αφομοίωση των ελληνικών και ανατολικών στοιχείων. Από τις θετικές επιστήμες αναπτύχθηκαν η Ιατρική, η Γεωμετρία, η Γεωγραφία, η Αστρονομία, η Φυσική (ιδιαίτερα η Μηχανική) και κατά την ελληνιστική εποχή αναπτύχθηκε, για πρώτη φορά στην Αλεξάνδρεια, ως αυτόνομη επιστήμη, η Φιλολογία.

Β. Επιτρέψατέ μου, μάλιστα, στο σημείο αυτό, ν’ αναφερθώ σε μερικές μόνον από τις εξαιρετικές επισημάνσεις που κάνει ο σημαντικός Ολλανδός μαθηματικός  B.L. van der Waerden στο σπουδαίο του βιβλίο, «Η αφύπνιση της επιστήμης», όπου, στο 7ο κεφάλαιo, που έχει τίτλο, «Η Αλεξανδρινή περίοδος (330-200 π.Χ.)», γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με τη διορατικότητα μιας μεγαλοφυΐας, αλλά επίσης με βαθιά γνώση των γεωγραφικών συνθηκών και των δυνατοτήτων μεταφοράς, ο νεαρός ήρωας Αλέξανδρος είχε επιλέξει την Αλεξάνδρεια ως το κέντρο του μελλοντικού κόσμου και είχε ξεκινήσει την οικοδόμηση της πόλης. Πολύ σύντομα, η Αλεξάνδρεια έγινε μια ανθηρή εμπορική μητρόπολη καθώς και ένα πολιτικό κέντρο πρώτης τάξεως. Οι βασιλείς Πτολεμαίος ο Σωτήρ, Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος και Πτολεμαίος ο Ευεργέτης, που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον από το 305 ως το 221 π.Χ., δεν εγκαθίδρυσαν απλώς ένα ισχυρό βασίλειο αλλά προώθησαν τις τέχνες και τις επιστήμες με έναν τρόπο αληθινά ηγεμονικό. Ο πρώτος Πτολεμαίος ίδρυσε το Μουσείο, το οποίο συγκέντρωσε κορυφαίους ποιητές και λόγιους αμειβόμενους πλουσιοπάροχα από τους βασιλικούς θησαυρούς. Περιλάμβανε μια παγκοσμίως ξακουστή βιβλιοθήκη, στην οποία ο Πτολεμαίος ο Ευεργέτης πρόσθεσε ολόκληρες τις συλλογές των βιβλίων του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Όλοι όσοι καλλιεργούσαν τις επιστήμες και τα γράμματα συνέρρευσαν στην Αλεξάνδρεια: φιλόλογοι (που ονομάζονταν γραμματικοί), ιστορικοί, γεωγράφοι, μαθηματικοί, αστρονόμοι, φιλόσοφοι και ποιητές. Ένας εκλεπτυσμένος πολιτισμός βασίλευε σ’ αυτή την ελληνιστική βασιλική αυλή. Τα έργα του Ομήρου αναλύονταν και ξεκαθαρίζονταν από τις αλλοιώσεις, θεμελιώθηκε η επιστήμη της χρονολόγησης, η ποίηση αναπτύχθηκε κι εκλεπτύνθηκε. Στην αστρονομία, γίνονταν προσεκτικές παρατηρήσεις και θεμελιώθηκαν θεωρίες που ερμήνευαν τις παρατηρήσεις, όπως αυτές των επίκυκλων και των έκκεντρων κύκλων. Το αποκορύφωμα αυτής της ανάπτυξης ήταν η μεγάλη Μαθηματική Σύνταξις, η ‘Αλμαγέστη’ του Πτολεμαίου (140 μ.Χ.)· αλλά τα θεμέλια όλων αυτών των θεωριών  τέθηκαν στην Αλεξανδρινή περίοδο. Οι ίδιοι άνθρωποι που έφεραν την τεράστια ανάπτυξη της αστρονομίας, ο Αρίσταρχος, ο Αρχιμήδης, ο Ερατοσθένης και ο Απολλώνιος, ήταν επίσης οι κορυφαίοι μαθηματικοί του καιρού τους και οδήγησαν τα μαθηματικά σε πρωτοφανή άνθηση. Στην αστρονομία ο Ίππαρχος (130 π.Χ.) και ο Πτολεμαίος ολοκλήρωσαν το έργο των μεγάλων Αλεξανδρινών προπατόρων τους».

Γ. Αλλά και ο αλεξανδρινής καταγωγής, κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός, Δημήτρης Χριστοδούλου, με την τεράστια συμβολή στην μελέτη των Μαθηματικών της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και της Υδροδυναμικής, σε μια εξαιρετική διάλεξή του, με τίτλο, «Τα Μαθηματικά στην Αρχαία Αλεξάνδρεια: Ευκλείδης – Αρχιμήδης», αφού επισημαίνει την αξία των βασικών θεωρημάτων του Ευκλείδη, απ’ όλο το έργο του Αρχιμήδη επικεντρώνεται στην ανάλυση ενός από τα θεωρήματά του για την γεωμετρία της σφαίρας, καθώς και στο πλέον εντυπωσιακό του έργο, την Υδροστατική. Είναι φανερό ότι ο τρόπος που ο Αρχιμήδης «οικοδόμησε» την Υδροστατική του άσκησε ιδιαίτερη γοητεία στην αυστηρή μαθηματική σκέψη του Χριστοδούλου και στον τρόπο που ο ίδιος εργάζεται πάνω στα Μαθηματικά της Υδροδυναμικής. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου ολοκληρώνει την διάλεξή του με τ’ ακόλουθα λόγια: «Συνοψίζοντας, ο Αρχιμήδης ταξίδεψε μόνος όλη την πορεία από παρατηρήσεις και πειράματα, εμπειρικούς κανόνες, επινόηση κατάλληλων εννοιών, ανακάλυψη των βασικών αρχών και θεμελίωση θεωριών, ανάπτυξη μαθηματικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στις θεωρίες και, τέλος, την λύση αυτών των προβλημάτων καταλήγοντας στην ποσοτική περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Το σύνολο αποτελεί κατόρθωμα χωρίς παράλληλο στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Με αυτές τις σκέψεις κλείνω την ομιλία μου, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε όλοι με έκδηλο ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ.

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 13, 2017    Διαδώστε το!

 

 

 

 

Στα Σπάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Η κοινωνία στάθηκε όρθια χάρη στον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας

Παυλόπουλος: Η κοινωνία στάθηκε όρθια χάρη στον τρόπο λειτουργίας της ΕκκλησίαςΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τον Ξενώνα της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής - Χρέος όλων μας να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον άνθρωπο» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Την συνεισφορά της Εκκλησίας, αλλά και την υπενθύμιση του άρθρου 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πάσχοντα άνθρωπο, ιδίως όταν φθάνει στο τέλος της ζωής του, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας τον Ξενώνα της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στα Σπάτα Αττικής.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους συμβολισμούς της όλης προσπάθειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Εκκλησίας σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας και τον λαό μας.

«Έχω πει ότι αν δεν έχει εκραγεί η κοινωνία μας, μέσα σ' αυτή την κρίση, το οφείλει εν πολλοίς στην ύπαρξη και την λειτουργία της οικογένειας ως θεσμού, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας απέναντι στην κοινωνία.
Όμως αυτό το έργο δεν αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας μόνο σε περίοδο κρίσης. Γιατί αυτό εδώ το έργο και όταν θα έχει περάσει η κρίση, θα εξακολουθεί να εκπέμπει αυτό που πρέπει να εκπέμψει. Γιατί δεν συναρτάται με την κρίση. Συναρτάται με τον άνθρωπο και την υπεράσπιση του ανθρώπου. Και ταιριάζει στην Εκκλησία μας αυτή η προσφορά. Γιατί θυμίζω εκ νέου, ότι ο ανθρωπισμός και η δίδυμη αδελφή του, η αλληλεγγύη, βασικές αρχές στον αξιακό κώδικα του ευρωπαϊκού και του δυτικού μας πολιτισμού, προέρχονται από την συνεισφορά της χριστιανικής διδασκαλίας» τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα υπενθύμισε, ότι η δράση απέναντι στους ανθρώπους, στον συνάνθρωπο, συνδέεται με την βασική αρχή του Συντάγματος, με την βασική ρήτρα του ελληνικού Συντάγματος, σημειώνοντας:

«Το Σύνταγμά μας, που σε αυτό πρωτοπορεί σχεδόν παγκοσμίως, ξεκινάει στο άρθρο 2 παρ.1, πριν από τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την διακήρυξη μιας βασικής ρήτρας που διαπνέει όλο το Σύνταγμα κατά την ερμηνεία του και την εφαρμογή του. Το Σύνταγμά μας λοιπόν, στο άρθρο 2 παρ.1 θεσπίζει ως βασική του ρήτρα, την ρήτρα της υπεράσπισης της αξίας του ανθρώπου» υπενθύμισε ο Πρόεδρος.

Χρέος όλων μας να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον άνθρωπο» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Το νόημα της ζωής είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας, επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τα εγκαίνια του Ξενώνα Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. 

Μάλιστα υπογράμμισε, ότι είναι χρέος όλων μας «να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον άνθρωπο».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πρωταρχικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο είναι η διδασκαλία του Χριστού και η πνευματική ζωή, «αλλά δεν σταματάμε εδώ» τόνισε και σημείωσε ότι «το συμπληρωματικό έργο είναι ο άνθρωπος που είναι κοντά μας. Να ενδιαφερθούμε και να τον φροντίσουμε σαν να είναι η εικόνα του Θεού».

Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για το ερώτημα που προκύπτει -κατά πολλούς- στις στερνές ώρες της ζωής του ανθρώπου που ταλαιπωρείται: ναι ή όχι στην ευθανασία; «Έρχεται, όμως, η μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και λέει “όχι”. Αυτή την εικόνα του Θεού, αυτόν τον άνθρωπο, οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε μέχρι της τελικής του πνοής» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πρόσθεσε, επ' αυτού, ότι «οι άνθρωποι που ασπάζονται αυτήν την πλευρά της ζωής, παλεύουν να χτίσουν προσπάθειες και χώρους ώστε ο άνθρωπος να έχει την αγάπη και την ευεργεσία μέχρι να κλείσει τα μάτια του».

Ακολούθως, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, για το σημαντικό έργο το οποίο εγκαινίασαν σήμερα.

Κατόπιν, ο μητροπολίτης Μεσογαίας αναφέρθηκε στην ιστορία και στο όραμα της συγκεκριμένης δομής και εν συνεχεία παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δομές, καθώς και τις ευχαριστίες των ασθενών.


Επίσης, η κ. Αλίκη Τσερκέζογλου, διευθύντρια της «Γαλιλαίας» και η δρ Daniela Mosoiu, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανακουφιστικής Φροντίδας μοιράστηκαν εμπειρίες, βιώματα και γνώσεις.

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κληρικοί και πλήθος κόσμου. Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

13/12/2017

 

 

 

 

 

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να σβήσουν

«Το οφείλουν στο Έθνος των Ελλήνων, στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα»

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να σβήσουν

Την προσφορά του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 10 ετών από την σύσταση του Ιδρύματος και της έκθεσης των νέων ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη γενναιόδωρη συμβολή του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αναφορικά με τις ενάλιες έρευνες του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα ευρήματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το φορτίο του Ναυαγίου όσο και για το ίδιο το Ναυάγιο, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στην διερεύνηση των παραγόντων και των συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκλησή του.

Όπως ανέφερε, ο κ. Παυλόπουλος: «Το πλοίο -ή τα πλοία;- που ναυάγησε στα Αντικύθηρα μετέφερε, μάλλον από την Ρόδο, ένα πολύτιμο φορτίο του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ρώμη ή, ίσως, στις Συρακούσες. Και μόνον αυτό αρκεί για να καταδείξει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την εμβληματική «μετεκένωση» του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ρώμη, επέκεινα δε και πάντοτε μέσω του Βυζαντίου, στην Αναγέννηση. Οφείλουμε αυτή την ομολογία ιδίως φέτος, που τιμούμε το Έτος Αδριανού, του Αυτοκράτορα Ιανού, ο οποίος κοιτάζει, αδιάκοπα μέσα στους αιώνες, με τη μια πλευρά του την Ρώμη και με την άλλη την Αθήνα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την προσφορά του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στον Πολιτισμό μας γενικότερα και ευχήθηκε η προσφορά του, όχι μόνο να συνεχισθεί, αλλά ν' αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

«Πρωτίστως σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν πρέπει να μας κάμψουν αλλά, όλως αντιθέτως, πρέπει να μας δώσουν την δύναμη ν' αποδείξουμε αυτό το οποίο μαρτυρούν οι αιώνες της Ιστορίας μας: Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να «σβήσουν». Το οφείλουν στο Έθνος των Ελλήνων, στην Ευρώπη και σ' ολόκληρη την Ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

NEWSBEAST.GR  11/12/2017

 

 

 

 

ΕΥΓΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ, ΑΛΕΞΗ, ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ. ΑΙΔΩΣ ΣΗΜΙΤΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Για πρώτη φορά Τούρκος επίσημος στη Θράκη δεν μίλησε για τουρκική μειονότητα αλλά για μουσουλμανική!

Ερντογάν προς μουσουλμάνους: Να σέβεστε την ελληνική σημαία και τα σύνορα

Για πρώτη φορά Τούρκος επίσημος στη Θράκη δεν μίλησε για τουρκική μειονότητα αλλά για μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή και είναι Τούρκοι, Πομάκοι και Ρομά.

Επισημαίνεται αυτό το στοιχείο διότι ο Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε μια πάγια ορολογία που χρησιμοποιεί η ελληνική διπλωματία εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με την οποία η μουσουλμανική μειονότητα αποτελείται από τρία μεγάλα σύνολα εθνικά. Τους Πομάκους που είναι σλαβόφωνοι από καταγωγή, τους Ρομά οι οποίοι ομιλούν τις δικές τους διαλέκτους και τους τουρκογενείς οι οποίοι ομιλούν την τουρκική.

Απευθυνόμενος λοιπόν στο συγκεντρωμένο πλήθος στο μειονοτικό σχολείο που επισκέφθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους παρισταμένους να σέβονται την ελληνική σημαία και τα σύνορα της χώρας τους «όπως εμείς την Τουρκία σεβόμαστε τα σύνορα μας και τη σημαία μας» για να συμπληρώσει λίγο αργότερα «οφείλεται να συνεισφέρεστε με την οικονομική σας δραστηριότητα και το εμπόριο στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας διότι όσο ισχυρότερη είναι αυτή τόσο ισχυρότεροι θα γίνετε και εσείς» για να καταλήξει «δεν θέλουμε να αφομοιωθείτε, θέλουμε όμως να ενσωματωθείτε στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας».

Δείτε φωτογραφίες και video από την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο:

http://www.zougla.gr/greece/article/erntogan-pros-mousoulmanous-tis-8rakis-na-seveste-tin-eliniki-simea-ke-ta-sinora-tis-eladas

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 8, 2017     Διαδώστε το!

 

 

 

 

Παυλόπουλος για UNICEF: «Έχουμε στοιχειώδες χρέος να στηρίξουμε ενεργώς την μεγάλη προσπάθειά της»


Ιατροφαρμακευτική προστασία και εμβολιασμό επιδιώκει η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF να παρέχει στα παιδιά που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, με Τηλεμαραθώνιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη και πραγματοποιείται στο στούντιο της ΕΡΤ και με το σύνθημα «Ένα ευρώ, μία ζωή». Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην σημερινή διοργάνωση συμμετέχουν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές και συγγραφείς. Μηνύματα στέλνει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, προσφορές δίνουν σχολεία, Δήμοι και Περιφέρειες ενώ αντιπροσωπείες από τον χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ προσφέρουν για δημοπρασία αθλητικά προϊόντα υπογεγραμμένα από παίκτες ομάδων.

Στοιχειώδες χρέος χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την στήριξη ενεργώς της προσπάθειας της UNICEF να συμπαρασταθεί στα παιδιά, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες του Κόσμου για τον εμβολιασμό των παιδιών, σε μήνυμά του στον Τηλεμαραθώνιο της UNICEF και της ΕΡΤ.

«Αν κάνουμε μιαν ειλικρινή αποτίμηση των συνεπειών της διπλής παγκόσμιας κρίσης, της οικονομικής κρίσης και της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος, καταλήγουμε, χωρίς αμφιβολία, σ’ ένα πραγματικά θλιβερό συμπέρασμα: Τα μεγαλύτερα θύματά της είναι τα παιδιά. Έχουμε λοιπόν στοιχειώδες χρέος να στηρίξουμε ενεργώς την μεγάλη προσπάθεια της UNICEF να συμπαρασταθεί στα παιδιά, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες του Κόσμου» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε αυτή την συγκεκριμένη εκστρατεία της UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών, αφού ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει πολλά δεινά, τα οποία εμφανίζονται νομοτελειακώς αργότερα με καταστροφικά αποτελέσματα» και κατέληξε με την επισήμανση «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρώ στοιχειώδες χρέος μου να προσθέσω, για μιαν ακόμη φορά, και την δική μου φωνή στην ενίσχυση του αγώνα της UNICEF».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  4/12/2017

Διαδώστε το!

 

 

 


Ολόκληρη η ιστορική ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου για την απελευθέρωση της Κύπρου ως απόλυτη υποχρέωση της ΕΕ: Οι περιορισμοί της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πλήττουν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού δικαίου.

Με ξεχωριστή λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Προκόπη Παυλόπουλου σε Επίτιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη αναγνώρισης και επιβράβευσης της πολυετούς Ακαδημαϊκής πορείας και προσφοράς του στη Νομική Επιστήμη και της εν γένει προσφοράς του στην πολιτική ζωή του Τόπου.

Την τελετή απονομής, στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησαν με την παρουσία τους, πρυτάνεις, υπουργοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί καθηγητές, δικαστικοί, φίλοι και στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και πολλοί πρώην φοιτητές από την Νομική Σχολή Αθηνών .

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς ανήκει στις προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή του τόπου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ακαδημαϊκή του πορεία ως καθηγητή της Νομικής και πρόσθεσε ότι οι γνώσεις του και η στήριξή του στις κοινωνικές αξίες και στην δημοκρατία αποτελούν εγγύηση ενότητας του έθνους . Όπως υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος δεν έπαψε ποτέ να είναι καθηγητής, παρέμεινε επιστημονικά δραστήριος αποτελώντας μια ευαίσθητη και πολυεπίπεδη προσωπικότητα.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο οποίος εξήρε την ακαδημαϊκή και συγγραφική πορεία του Πρ. Παυλόπουλου υπογραμμίζοντας ότι η επιστήμη του μετέχει και στην πολιτική του πράξη και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές του τον αγάπησαν πραγματικά γιατί τους κέρδισε με την αφοσίωσή του ως διδάσκαλος. Τέλος υπογράμμισε ότι το επιστημονικό του έργο ακολουθεί την πολιτική του σταδιοδρομία σημειώνοντας ότι θεωρεία και πράξη βρήκαν στο πρόσωπό του τον τέλειο εκφραστή.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης, αφού ευχαρίστησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημόπουλο και τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρόπουλο, για την ιδιαίτερη τιμή, πρόσθεσε ότι καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας ποτέ δεν εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και η ακαδημαϊκή του θητεία τον βοήθησε και στην άσκηση των πολιτειακών του καθηκόντων. Κάνοντας λόγο για κατάθεση ψυχής ο κ Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η σταδιοδρομία του στο πανεπιστήμιο αποτέλεσε και αποτελεί εφόδιο για την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος υπογραμμίζοντας ότι με αυτά τα εφόδια θα φθάσει έως το τέλος. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως Επίτιμος πλέον Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφώνησε ομιλία με θέμα «Η Σύγχρονη Έννοια της Κυριαρχίας στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναλύοντας με επιστημονικά επιχειρήματα κρίσιμα ζητήματα στη σχέση μεταξύ Κρατών-μελών και ΕΕ.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ                                                                                       ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εισαγωγή

Στο πλαίσιο της κλασικής θεωρίας του Συνταγματικού Δικαίου η Κυριαρχία αποτελεί το ένα από τα τρία θεμελιώδη στοιχεία της Εξουσίας ως βασικής συνιστώσας της έννοιας του Κράτους εν γένει.

Α. Συγκεκριμένα -και κατά το λεγόμενο «βεστφαλιανό υπόδειγμα», το οποίο έχει τις ρίζες του στην Συνθήκη της Βεστφαλίας του 1648 και τείνει πια να ξεπερασθεί από την εξέλιξη της διεθνούς πραγματικότητας- σύμφωνα με την ως άνω κλασική συνταγματική θεωρία ως Εξουσία νοείται η αυτοδύναμη και θεσμικώς οργανωμένη ικανότητα μονομερούς επιβολής ορισμένης θέλησης επί άλλων θελήσεων υπό όρους Κυριαρχίας.

Β. Κατά τούτο λοιπόν η κρατική Εξουσία είναι Κυρίαρχη, με την έννοια ότι έχει την θεσμικώς και πολιτικώς κατοχυρωμένη δύναμη ν’ αποφασίζει αυτοδυνάμως αν και κατά πόσον μπορεί ν’ αυτοπεριορισθεί.  Η έννοια της Kυριαρχίας στην συνταγματική θεωρία πολλά οφείλει στον Jean Bodin και στο έργο του «Les six livres de la République» (1576). Ειδικότερα δε η Kυριαρχία αποτελεί ένα εκ των συστατικών στοιχείων της υπόστασης του Kράτους και διακρίνεται σ’ εξωτερική και εσωτερική: Ως εξωτερική Kυριαρχία νοείται η μη υπαγωγή του Kράτους σε άλλoυς φορείς εξουσίας εκτός από το ίδιο, ήτοι η ανεξαρτησία του. Ως εσωτερική δε Kυριαρχία νοείται η εξουσία του να ρυθμίζει, κατ’ αποκλειστικότητα, όλες τις υποθέσεις εντός της επικράτειάς του, ήτοι η «αρμοδιότητα της αρμοδιότητας» («Kompetenz-Kompetenz»).

Ι. Η Κυριαρχία μετά την όσμωση του κλασικού Συνταγματικού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο παράδειγμα των δυτικοευρωπαϊκών εθνικών κρατών, η εξωτερική και η εσωτερική Kυριαρχία εν πολλοίς ταυτίζονται: Η πρώτη εκλαμβάνεται ως «εθνική Kυριαρχία», υπό την μορφή της ανεξαρτησίας του Κράτους έναντι άλλων Kρατών και, συνακόλουθα, της θεσμικής ισότητάς του με αυτά. Η δε δεύτερη εκλαμβάνεται ως «λαϊκή Κυριαρχία», υπό την εκδοχή ότι πηγή κάθε εξουσίας εντός του Kράτους είναι ο Λαός.

Α. Το θεσμικό πλαίσιο της σύγχρονης έννοιας της Κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πεδίο του κλασικού συνταγματικού δικαίου θεμελιώδης είναι η διάκριση μεταξύ πηγής της συνταγματικής εξουσίας («pouvoir constituant») και της αρμοδιότητας άσκησης της συντεταγμένης εξουσίας («pouvoir constitué»), η οποία επίσης ανήκει στον Λαό (βλ. άρθρο 1 παρ. 3 του Ελληνικού Συντάγματος: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα», την φράση του A. Linkoln στην ομιλία του «Gettysburg Address» (1863): «Government of the people, by the people, for the people», καθώς και την υιοθέτησή της στο άρθρο 2 παρ. 5 του Συντάγματος της Γαλλίας: «Son principe est: gouvernement du peuple, par le peuple et pour le peuple».).

1. Η κλασική αντίληψη περί Kυριαρχίας βρέθηκε ενώπιον νέων προκλήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδίως δε μετά την Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), οπότε και ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολιτική πλέον ένωση κρατών, με την μορφή της συνομοσπονδίας («Staatenverbund»). Έννοιας η οποία κινείται μεταξύ της απλής και χαλαρής ομοσπονδίας κρατών («Staatenbund») και του ομοσπονδιακού κράτους («Bundesstaat»). Το ζήτημα είναι κατά πόσον, και μέχρι ποίου βαθμού, η συμμετοχή ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απονομή σειράς αρμοδιοτήτων σ’ αυτήν συνάδουν προς την Kυριαρχία του, καθώς τα κράτη-μέλη, καίτοι κυρίαρχα και μεταξύ τους ισότιμα, απώλεσαν εν μέρει, έναντι της Ένωσης, την «αρμοδιότητα της αρμοδιότητας».

α) Η συζήτηση για το θέμα τούτο απέκτησε πρακτική διάσταση ιδίως στο πλαίσιο του προβλήματος της υπεροχής του ευρωπαϊκού έναντι του εσωτερικού δικαίου των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματός τους, καθώς μια πλήρης υπεροχή του πρώτου έναντι του δευτέρου θα σήμαινε, per definitionem, ουσιαστικώς την γενικευμένη απώλεια της Κυριαρχίας τους.

β) Κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), όπως διαμορφώθηκε ήδη με την απόφαση της 15ης Ιουλίου1964 στην υπόθεση Costa/ENEL (6/64), η υπεροχή είναι πλήρης, καθώς κρίθηκε ότι: Με το ευρωπαϊκό δίκαιο δημιουργήθηκε μια «ιδιαίτερη, αυτοτελής και αυτόνομη έννομη τάξη», το δίκαιο της οποίας «απορρέει από αυτόνομη πηγή δικαίου», ώστε «δεν είναι δυνατόν, λόγω του ιδιόμορφου πρωτότυπου χαρακτήρα του, να του αντιτάσσεται οποιοδήποτε εσωτερικό νομοθετικό κείμενο, χωρίς να χάνει τον κοινοτικό του χαρακτήρα και χωρίς να διακυβεύεται η νομική βάση της ίδιας της Κοινότητας». Μάλιστα, ως προς την Κυριαρχία των κρατών-μελών, κρίθηκε ότι «η εκ μέρους τους μεταβίβαση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις της Συνθήκης από την εσωτερική τους έννομη τάξη στην κοινοτική συνεπάγεται οριστικό περιορισμό των Κυριαρχικών δικαιωμάτων τους». «Ιδρύοντας μία Κοινότητα απεριόριστης διάρκειας, έχουσα δικά της όργανα, νομική προσωπικότητα, ικανότητα δικαίου, ικανότητα διεθνούς εκπροσώπησης και ιδίως πραγματικές εξουσίες, απορρέουσες από τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους και την μεταβίβαση εξουσιών τους στην Κοινότητα, τα κράτη-μέλη περιόρισαν, αν και σε ορισμένους μόνο τομείς, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και δημιούργησαν έτσι ένα σύστημα δικαίου εφαρμοζόμενο τόσο στους υπηκόους τους όσο και σ’ αυτά τα ίδια».

2. Αντιθέτως, στην θεωρία αλλά και στη νομολογία των εθνικών δικαστηρίων, πρωτίστως δε στη νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (BVerfG) και του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, δεν επικράτησε η «μονιστική» αυτή προσέγγιση του ΔΕΕ, αλλά υιοθετήθηκε, σε γενικές γραμμές, η «δυαδική» θεωρία, κατά την οποία υφίστανται, ταυτοχρόνως, η ευρωπαϊκή και η εθνική ως δύο παράλληλες έννομες τάξεις:

α) Κατά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τα κράτη-μέλη, ως συμβαλλόμενα μεταξύ τους κράτη, διατηρούν ακέραιη την (εξωτερική) Κυριαρχία τους, παραμένοντας «κύριοι των Συνθηκών» («Herren der Verträge»). Το δε ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελεί, στο σύνολό του, όχι μιαν αυτόνομη, αλλά παράγωγη απλώς έννομη τάξη, η οποία ισχύει στο εσωτερικό των κρατών-μελών βάσει σχετικής συνταγματικής διάταξης, υπό την μορφή εξουσιοδότησης εφαρμογής του («Anwendungsbefehl», πρβλ. το άρθρο 23 του Γερμανικού και το άρθρο 28 του Ελληνικού Συντάγματος).  Σε κάθε περίπτωση, ως όριο ισχύος του ευρωπαϊκού δικαίου νοούνται οι θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος που συνθέτουν τον πυρήνα τους, άλλως την ταυτότητά του. Εξ ού και ο δικαστικός έλεγχος του BVerfG περιορίζεται στον λεγόμενο «έλεγχο συνταγματικής ταυτότητας» («Identitätskontrolle», βλ. πάγια νομολογία και, προσφάτως, την απόφαση του BVerfG της 15ης Δεκεμβρίου 2015 περί του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης). Αντιστοίχως, η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, που επιβάλλεται να γίνεται σεβαστή ως αρχή συναγόμενη από τη νομολογία του ΔΕΕ, δεν έχει την έννοια ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο κατισχύει συνολικώς του εθνικού, αλλ’ απλώς ότι γίνεται αποδεκτή η «προτεραιότητα της εφαρμογής του» στις έννομες σχέσεις, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του («Anwendungsvorrang»). Η κατά τη νομολογία του ΔΕΕ επιβεβλημένη υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου επιτελεί δηλαδή, κατ’ ουσίαν, απλώς την λειτουργία ενός κανόνα διευθέτησης σύγκρουσης, όπως είναι γνωστός από το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και ο οποίος επιτάσσει ότι στις έννομες σχέσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου, το τελευταίο εφαρμόζεται αντί του εθνικού, χωρίς όμως να το καταργεί. Και τούτο διότι δεν νοείται κατάργηση του εσωτερικού δικαίου ενός κυρίαρχου κράτους, με αυτονόητο αποτέλεσμα σε περίπτωση αποχώρησης ενός κράτους-μέλους από την Ένωση να εξακολουθεί να ισχύει απροσκόπτως το εθνικό του δίκαιο. Θα πρέπει δε να επισημανθεί η πολύ σημαντική, σε σχέση με την παρούσα θεματική, «γραμμική» σύνδεση της κρατικής κυριαρχίας με την δημοκρατική αρχή και την άσκηση οικονομικής πολιτικής, την οποία υπενθύμισε το BVerfG με αφορμή την απόφασή του ν’ αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ σχετικά με τη συμβατότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (πρόγραμμα ΟΜΤ) -που εκπόνησε η ΕΚΤ- με τη ΣΛΕΕ.  Στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι: «Η απόφαση [του Κοινοβουλίου] για τα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες αποτελεί θεμελιώδες μέρος της ικανότητας ενός συνταγματικού κράτους να διαμορφώνει τον δημοκρατικό του χαρακτήρα.  Συνεπώς, η Γερμανική Βουλή πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες.  Αναγκαία προϋπόθεση της διαφύλαξης της συνταγματικής ταυτότητας του Κράτους είναι ότι ο Νομοθέτης λαμβάνει τις αποφάσεις του για τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες χωρίς να ετεροκαθορίζεται εκ μέρους άλλων οργάνων και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. και ότι μονίμως παραμένει «ο Κύριος των αποφάσεών του».

β) Κατά δε το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας («Conseil Constitutionnel»), με βάση ιδίως την απόφασή του 653/2012 που αφορά τον αν και κατά πόσον ο κυρωτικός νόμος της Συνθήκης Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 2.3.2013 είναι σύμφωνος με τις διατάξεις του Γαλλικού Συντάγματος, δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα ευθείας υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου, έναντι των διατάξεων του Γαλλικού Συντάγματος.  Τούτο συνάγεται ευθέως από τις περί Κυριαρχίας της Γαλλίας διατάξεις του άρθρου 3 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη –η οποία διατηρεί πάντα την κανονιστική της ισχύ στο πλαίσιο της γαλλικής έννομης τάξης- και του άρθρου 88 του Γαλλικού Συντάγματος, που προσδιορίζουν το πώς η Γαλλική Δημοκρατία μετέχει, κανονιστικώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερμηνεύοντας, συνδυαστικώς, τις ως άνω διατάξεις, το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο δέχθηκε ότι η προς κύρωση Συνθήκη δεν συνεπάγεται –ούτε μπορεί να συνεπάγεται- μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του γαλλικού Κράτους.  Δοθέντος ότι, κατά την γαλλική έννομη τάξη και την ιεραρχία της, το γαλλικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει μεταβίβαση τέτοιων αρμοδιοτήτων.

3. Ως την Συνθήκη της Λισσαβώνας (2009), η θεωρία «περί προτεραιότητας εφαρμογής» του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου παρουσίαζε το πρόβλημα ότι, κατά τη νομολογία του ΔΕΕ, η Ένωση αποτελούσε «μία κοινότητα απεριόριστης διάρκειας» και, συνακόλουθα, από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου δεν ήταν νοητή αποχώρηση κράτους-μέλους και εκ νέου εφαρμογή αποκλειστικώς του εθνικού δικαίου. Όμως, δια της ρητής εισαγωγής στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του δικαιώματος κράτους-μέλους ν’ αποχωρήσει από αυτήν, κατά τις διατάξεις του άρθρου 50 ΣυνθΕΕ, το ίδιο το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο αναγνώρισε πλέον ρητώς τόσο την προκύπτουσα από την Κυριαρχία των κρατών-μελών δυνατότητά τους ν’ αποχωρήσουν, όσο και, εμμέσως, τον παράγωγο χαρακτήρα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Και τούτο διότι στην θεωρητική περίπτωση αποχώρησης όλων των κρατών-μελών, δεν θα υφίστατο πλέον «κοινότητα απεριόριστης διαρκείας» και «αυτόνομη» ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Επομένως, μετά την Συνθήκη της Λισσαβώνας, το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο ρητώς πλέον αναγνωρίζει ότι, ουσιαστικώς, η ίδια η υπόσταση, η φύση και η μελλοντική επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έννομης τάξης της ερείδονται, καταρχήν, στην Κυριαρχία των κρατών-μελών της, η οποία μετατρέπεται, αυτοθρόως, σε sine qua non προϋπόθεσή της.

4. Η Κυριαρχία των κρατών-μελών έχει και –εξαιρετικώς κρίσιμη μάλιστα- πρακτική σημασία για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκδηλώνεται με τους εξής τέσσερις, συμπληρωματικούς μεταξύ τους, τρόπους:

α) Τον πλήρη σεβασμό της αρμοδιότητας των κρατών-μελών στους τομείς, η αρμοδιότητα ρύθμισης των οποίων δεν έχει απονεμηθεί στην Ένωση κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 ΣυνθΕΕ.

β) Την στενή ερμηνεία των δοτών αρμοδιοτήτων της και την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας ως προς την άσκησή τους, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 και 3 ΣυνθΕΕ, σε συνδυασμό με το  Πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 2.

γ) Την διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας των κρατών-μελών κατά την λήψη αποφάσεων σε σειρά ευαίσθητων ζητημάτων που άπτονται των θεμελιωδών συμφερόντων των κρατών-μελών («quodomnestangit».)

δ) Καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της δημοκρατικής αρχής.

5. Ως προς τον πλήρη σεβασμό της αρμοδιότητας των κρατών-μελών στους τομείς, η αρμοδιότητα ρύθμισης των οποίων δεν έχει απονεμηθεί στην Ένωση, κρίσιμη είναι ιδίως η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 ΣυνθΕΕ, σύμφωνα με την οποία: «Η Ένωση σέβεται την ισότητα των κρατών-μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς και την εθνική τους ταυτότητα που είναι συμφυής με τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Σέβεται τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους, ιδίως δε τις λειτουργίες που αποβλέπουν στην διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, την διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ειδικότερα, η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους-μέλους».

στ) Αντιστοίχως, σύμφωνα με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΕ F.G.Jacobs, στην υπόθεση «Επιτροπή κατά Ελλάδος (C-120/94)», σχετικά με την επιβολή embargo στα Σκόπια κατά τις διατάξεις του άρθρου 224 (νυν 347) ΣυνθΛΕΕ, λόγω ακριβώς της απορρέουσας από την Κυριαρχία των κρατών-μελών αποκλειστικής τους αρμοδιότητας να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια, «αν ένα κράτος-μέλος θεωρεί, ορθώς ή εσφαλμένως, ότι η στάση τρίτης χώρας απειλεί ζωτικά του συμφέροντα, την εδαφική του ακεραιότητα ή την ίδια την ύπαρξη του, τότε στο κράτος-μέλος εναπόκειται να καθορίσει πώς θα αντιδράσει στην εκλαμβανομένη ως απειλή στάση της τρίτης χώρας […] και δεν απόκειται στο Δικαστήριο να κρίνει τη σκοπιμότητα της αντίδρασής του […]. Η απόφαση λήψης τέτοιων μέτρων είναι, κατ’ ουσίαν, πολιτικής [και όχι νομικής] φύσης». Επιπλέον, «το μόνο όριο που τίθεται στην αυτονομία των κρατών-μελών είναι ότι δεν μπορούν ν’ ασκούν καταχρηστικώς τις εξουσίες τους. Είναι σαφές ότι ένα κράτος-μέλος ασκεί καταχρηστικώς τις εξουσίες του, κάθε φορά που ο πραγματικός του σκοπός, με την επιβολή embargo στο εμπόριο με τρίτη χώρα, δεν είναι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε πολιτικής διαμάχης με την τρίτη χώρα, αλλά η προστασία της οικονομίας του ή η προστασία των συμφερόντων των εγχωρίων επιχειρήσεων».

ζ) Συμπερασματικώς, η Κυριαρχία των κρατών-μελών αποτελεί θεμέλιο αλλά και προϋπόθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δράση της οποίας περιορίζεται στις αρμοδιότητες που της έχουν απονεμηθεί από τα κράτη-μέλη. Στους τομείς, η αρμοδιότητα ρύθμισης των οποίων δεν έχει απονεμηθεί από τα κράτη-μέλη στην Ένωση, όπως είναι ιδίως τα θέματα της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας, της διατήρησης της δημόσιας τάξης και της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, τα κράτη-μέλη παραμένουν αποκλειστικώς αρμόδια, βάσει της εθνικής τους Κυριαρχίας. Ο μόνος δε περιορισμός που δύναται να τους τεθεί από το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι η απαγόρευση καταχρηστικής άσκησης των εξουσιών τους προς προστασία της οικονομίας ή των συμφερόντων των εγχώριων επιχειρήσεών τους.

2. Από την γραμματική αλλά και την τελολογική ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 2 της ΣυνθΕΕ συνάγεται ότι, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, η έννοια της Κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους περιλαμβάνει –για λόγους που αφορούν την ίδια την συνοχή και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης- μεταξύ άλλων την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ασφάλεια.

α) Επισημαίνεται, ότι η θωράκιση της Κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, σχετίζεται αμέσως με την δυνατότητα ακώλυτης εφαρμογής του σε όλη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ειδικότερα:

α1) Ως απόρροια της αρχής της Κυριαρχίας των κρατών-μελών και της αρχής της δοτής αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη- μέλη παραμένουν αποκλειστικώς αρμόδια για όλους τους τομείς, η αρμοδιότητα ρύθμισης των οποίων δεν έχει απονεμηθεί στην Ένωση. Στους τομείς αυτούς εμπίπτει ιδίως η εθνική ασφάλεια, σύμφωνα δε με την ρητή –όπως εκτέθηκε πιο πάνω- διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 εδαφ. 2 και 3 ΣυνθΕΕ:  «Η Ένωση σέβεται τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους, ιδίως δε τις λειτουργίες που αποβλέπουν στην διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, την διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ειδικότερα, η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους-μέλους». Η διάταξη αυτή αφορά πρωτίστως τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών και διασφαλίζει την αποκλειστική, καταρχήν, εξουσία των κρατών-μελών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και όχι έναντι τρίτων- να ρυθμίζουν τα θέματα της εθνικής τους ασφάλειας. Η ιδιαίτερη σημασία του τομέα αυτού προκύπτει ήδη από την γραμματική ερμηνεία της εν λόγω διάταξης, καθώς το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αναφέρεται απλώς σε «αρμοδιότητα», αλλά  –και δη a fortiori- σε αποκλειστική «ευθύνη» κάθε κράτους-μέλους για την εθνική ασφάλεια («sole responsibility», «alleinige Verantwortung», «la seule responsabilité»)

α2) Η έννοια αυτή της ευθύνης, η οποία σημαίνει όχι μόνο την ex ante εξουσία ρύθμισης μιας κατάστασης αλλά και την ex post ανάληψη του βάρους των συνεπειών της εκάστοτε ασκηθείσας εξουσίας ή ληφθείσας απόφασης, αποτελεί θεμέλιο λίθο της αρχής της αποτελεσματικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου («effet utile»). Δεδομένου ότι βασικό εργαλείο εξασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής του αποτελεί η αξίωση αποζημίωσης του εκάστοτε θιγομένου κατά του κράτους-μέλους, το οποίο παρέβη, με πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του, διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου (βλ. πάγια νομολογία του ΔΕΕ, ιδίως δε την υπόθεση Francovich C-6/90).

α3) Ζητήματα ευθύνης κράτους-μέλους, λόγω παράβασης του ευρωπαϊκού δικαίου από πράξεις συνδεόμενες με την εθνική του ασφάλεια, είναι δυνατό να τεθούν στο μέτρο που κατά την πάγια νομολογία του ΔΕΕ: «Μολονότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση της εσωτερικής και εξωτερικής τους ασφάλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά διαφεύγουν πλήρως της εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου […] και όπως […] έχει αποφανθεί το Δικαστήριο, η Συνθήκη προβλέπει την δυνατότητα ρητών παρεκκλίσεων, σε περίπτωση καταστάσεων ικανών να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια, μόνο σε συγκεκριμένα άρθρα της Συνθήκης, τα οποία αφορούν εξαιρετικές και σαφώς προσδιορισμένες περιπτώσεις, [ώστε] δεν μπορεί να συναχθεί από τα άρθρα αυτά η ύπαρξη γενικής και εγγενούς στην Συνθήκη επιφύλαξης  που εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την δημόσια ασφάλεια. Η αναγνώριση της ύπαρξης γενικής επιφύλαξης, εκτός των συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θέτουν οι διατάξεις της Συνθήκης, θα μπορούσε να θίξει τον δεσμευτικό χαρακτήρα και την ομοιόμορφη εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου» (βλ. ΔΕΕ, υπόθεση C409/05, παρ. 50).

β) Αυτονόητη προϋπόθεση ευθύνης κράτους-μέλους για παραβάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου είναι ο καταλογισμός των επίμαχων πράξεων και παραλείψεων σε όργανά του. Αν η παραβίαση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου δεν έχει προκληθεί από όργανα κράτους-μέλους, δεν θεμελιώνεται αντίστοιχη αξίωση αποζημίωσης και τίθεται απλώς ζήτημα μη αποτελεσματικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου. Ειδικά για την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρούσα μεταβατική κατ’ ανάγκην περίοδο, είναι νοητή προσβολή του ευρωπαϊκού δικαίου, που δεν μπορεί να καταλογισθεί στα όργανά της, καθώς ισχύει το ιδιόμορφο καθεστώς να έχει μεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρη η επικράτειά της, σύμφωνα όμως με το Πρωτόκολλο 10 της πράξης προσχώρησης: «Η εφαρμογή του κεκτημένου αναστέλλεται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο». Άλλωστε, κατά τη νομολογία του ΔΕΕ, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζονται, από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, ως οι μόνες αρμόδιες για την εκτέλεσή του.

β1) Μάλιστα η νομολογία του ΔΕΕ, ερμηνεύοντας το Πρωτόκολλο 10 στην υπόθεση που αφορούσε ακίνητο Ελληνοκυπρίου ευρισκόμενο στο βόρειο τμήμα της νήσου (ΔΕΕ υποθ.C-420/07 – Αποστολίδης κατά Orams), συνέδεσε ευθέως την έννοια της άσκησης  αποτελεσματικού ελέγχου εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εισβολή και παραμονή αλλοδαπής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή: «Το ακίνητο βρίσκεται στη Λάπηθο της Επαρχίας Κυρηνείας, η οποία περιλαμβάνεται στο βόρειο τμήμα. Ανήκε στην οικογένεια του Μ. Αποστολίδη, η οποία και το κατείχε πριν από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974. Ανήκουσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οικογένεια του Μ. Αποστολίδη αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της και εγκαταστάθηκε στο τμήμα της νήσου που ελέγχεται πράγματι από την Κυπριακή Κυβέρνηση» (σκ. 18). Η έννοια του αποτελεσματικού ελέγχου, όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο 10, συναρτάται ευθέως με την έννοια της Κυριαρχίας, αποτελώντας έκφανση της άσκησής της (βλ. τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΕ J.Kokott, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, στην υπόθεση C-420/07, σκ. 99: «Δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να γίνει εκτέλεση στην Κύπρο, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δύναται ν’ ασκήσει Κυριαρχία στην περιοχή όπου κείται το εν λόγω ακίνητο»). Ωστόσο, κρίθηκε ότι η κατά τ’ ανωτέρω αναστολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις οποίες η Κυβέρνηση του ως άνω κράτους-μέλους δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, «δεν εμποδίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και συγκεκριμένα του κανονισμού 44/2001 για την διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, επί απόφασης η οποία εκδόθηκε από κυπριακό δικαστήριο εδρεύον στο τμήμα της νήσου το οποίο ελέγχεται πράγματι από την Κυπριακή Κυβέρνηση, αλλ’ αφορά ακίνητο το οποίο κείται στις εν λόγω περιοχές. Περαιτέρω, το γεγονός ότι απόφαση που εξέδωσαν τα δικαστήρια ενός κράτους-μέλους σχετικά με ακίνητο, που κείται σε περιοχή του κράτους-μέλους αυτού, στην οποία η κυβέρνηση του εν λόγω κράτους-μέλους δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεσθεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν συνιστά λόγο άρνησης αναγνώρισης ή εκτέλεσης ούτε συνεπάγεται ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εκτελεστή» (σκ. 39, 71). Η κατά τ’ ανωτέρω ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου και σε υποθέσεις που αναφέρονται στο βόρειο τμήμα της Νήσου ερείδεται στην σκέψη ότι στο Πρωτόκολλο 10 «γίνεται λόγος περί αναστολής του κεκτημένου στην περιοχή αυτή και όχι όσον αφορά την περιοχή αυτή» (Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΕ J.Kokott, όπ.παρ.).

β2) Επομένως, από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, το status quo συνιστά μια στρεβλή κατάσταση που μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκούν «αποτελεσματικό έλεγχο» στο βόρειο τμήμα της Νήσου και οι  αποφάσεις δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να εκτελεσθούν στον τόπο αυτό, με συνέπεια να γεννάται η αναγκαιότητα εκτέλεσής τους σε άλλα κράτη-μέλη. Συνακόλουθα, επειδή αντίστοιχη δυνατότητα «καταφυγής» σ’ άλλο κράτος-μέλος per definitionem δεν υφίσταται στο πλαίσιο της αξίωσης αποζημίωσης κατά κράτους-μέλους για παραβάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου, και προκειμένου να μην τίθενται εμπόδια στην αποτελεσματική εφαρμογή του δια της παγίωσης της προαναφερόμενης στρεβλότητας, επέκταση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στο βόρειο τμήμα της νήσου νοείται μόνο σε περίπτωση ανάκτησης του αποτελεσματικού ελέγχου όλης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τούτο διότι πρώτον, θα είναι θεωρητικώς και πρακτικώς δυνατό να προκληθούν παραβάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου εντός της επικράτειας κράτους-μέλους που δεν θα μπορούν να καταλογισθούν σε όργανά του και οι θιγόμενοι να στερηθούν έτσι της, θεμελιώδους για το ευρωπαϊκό δίκαιο, αξίωσης αποζημίωσής τους. Και, δεύτερον αλλά και γενικότερα, ένα κράτος-μέλος που προσκρούει σ’ εμπόδια κατά την άσκηση της Κυριαρχίας του και δεν έχει τον αποτελεσματικό έλεγχο της επικράτειάς του, αντιστοίχως κινδυνεύει να μην μπορεί να θεσπίσει, στο πλαίσιο της «διαδικαστικής του αυτονομίας»procedural autonomy of EU member states», «Verfahrensautonomie der Mitgliedstaaten»), όλα τ’ απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου. Η οποία εφαρμογή είναι θεμελιώδης υποχρέωσή του, κατά τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου, πρωτογενούς αλλά και παραγώγου.

γ) Από τ’ ανωτέρω λοιπόν συνάγεται ότι, παρότι δεν είναι δυνατόν για λόγους κατανομής αρμοδιοτήτων οι διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου να επιβάλλουν ρητώς και ευθέως οτιδήποτε εμπίπτει στον τομέα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών, το πνεύμα του ευρωπαϊκού δικαίου ευνοεί –και, εν τέλει, κατ’ αποτέλεσμα επιβάλλει- τον μέγιστο δυνατό έλεγχο της επικράτειάς τους από τα ίδια στο πλαίσιο της Κυριαρχίας τους, ως προϋπόθεση της αποτελεσματικής, ουσιαστικής και ομοιόμορφης εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου από τα κράτη-μέλη, εντός του πεδίου της διαδικαστικής τους αυτονομίας.

γ1) Αυτό έχει ως συνέπεια πως οτιδήποτε εμποδίζει τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν αυτή την θεμελιώδη υποχρέωση εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο της επικράτειάς τους, είναι ευθέως αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, αρχής γενομένης από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 ΣυνθΕΕ.  Υπό τα δεδομένα αυτά λοιπόν περιορισμοί της Κυριαρχίας -π.χ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διαιώνισης παραμονής στρατευμάτων κατοχής στην επικράτειά της καθώς και μέσω της συνέχισης ύπαρξης εγγυητριών δυνάμεων και δη τρίτων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση- πλήττουν ευθέως τον πυρήνα του ευρωπαϊκού δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου.

γ2) Το δε γεγονός ότι σήμερα υπάρχει αυτό το «υβριδικό» σύστημα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν αποτελεί, κατ’ ουδένα τρόπο, επιχείρημα υπέρ μιας, ενδεχομένως, αντίθετης άποψης.  Και τούτο διότι, όπως είναι πρόδηλο, το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε επειδή ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό καθεστώς τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εγγυητριών δυνάμεων.  Και δημιουργήθηκε, αυτονοήτως, ως καθαρώς μεταβατικό.  Κατά λογική λοιπόν ακολουθία το μεταβατικό αυτό καθεστώς δεν είναι νοητό –ως μη συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο- μετά την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη επέκταση εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτειά της.

γ3) Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαιώνιση του μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αφού, σε περίπτωση εισβολής σε αυτό εκ μέρους οιουδήποτε τρίτου κράτους, το τελευταίο θα μπορούσε να επικαλεσθεί το προηγούμενο της Κύπρου για να θεμελιώσει «δικαιώματα» παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Posted by olympiada στο Νοέμβριος 22, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Προκόπης Παυλόπουλος: Ελλάδα και Πολωνία δεν «ταξιδεύουν» εντός της ΕΕ με «πηδάλια» ιδιοτέλειας

Posted by olympiada στο Νοέμβριος 21, 2017

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ κ. ANDRZEJ DUDA

Αθήνα, 20.11.2017

Κύριε Πρόεδρε,

I. Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, Εσάς και την Κυρία Duda, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψής σας στην Ελλάδα.  Θέλω να πιστεύω -προσωπικώς είμαι βέβαιος- ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει έναν πραγματικό σταθμό στην κοινή πορεία των Κρατών και των Λαών μας. Έχω ιστορικό χρέος να επισημάνω ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, η Πολωνία και η Ελλάδα, διατηρούν μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς.  Το 2019 θα εορτάσουμε τα 100 έτη από την σύναψη των μεταξύ μας διπλωματικών σχέσεων.  Επιπλέον θα ήταν μεγάλη παράλειψη το να μην αναφερθώ στο ήθος και την εργατικότητα των Πολωνών που ζουν στην Ελλάδα.  Οι ως άνω δεσμοί στηρίζονται επίσης στο στέρεο έδαφος μιας συμπόρευσης για την εμπέδωση των θεμελιωδών αρχών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.  Μπορούμε λοιπόν, με βάση αυτήν ακριβώς την συμπόρευση, να διακηρύσσουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για τους Λαούς μας η Ελευθερία είναι αρχή κυριολεκτικώς υπαρξιακή.  Με την έννοια ότι οι Έλληνες και οι Πολωνοί, οι Πολωνοί και οι Έλληνες, μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και να διεκδικούμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει, σύμφωνα με την Ιστορία και την προοπτική καθενός μας.

II. Την σύγχρονη και μελλοντική μας συμπόρευση προσδιορίζει, ως πυξίδα και δείκτης πορείας, η κοινή μας ιδιότητα ως κρατών-μελών της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Εμείς, οι Έλληνες, αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι συμβάλαμε ενεργώς -και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Χώρα σας- στην ένταξη της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.  Και τώρα είμαστε έτοιμοι ν’ αγωνισθούμε από κοινού για την οριστική καταξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει πάλι ισχυρή προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας.  Μ’ αυτόν τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα θα γίνει και πάλι ελκυστικό και θ’ αποφύγει συμπτώματα όπως εκείνο του Brexit. Και εδώ μου παρέχεται η ευκαιρία να επισημάνω ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, η Πολωνία και η Ελλάδα, ακολουθούμε με συνέπεια τον ευρωπαϊκό μας δρόμο και υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό μέλλον, ακριβώς επειδή οι Λαοί μας έχουν όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν «ταξιδεύουν» εντός αυτής με «πηδάλια» ιδιοτέλειας, πολύ δε περισσότερο με «σημαίες ευκαιρίας».

III. Όπως επισήμανα σήμερα το μεσημέρι, το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα συμπυκνώνεται στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.  Η οποία συνεπάγεται μιάν Ευρωπαϊκή Ένωση με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στη βάση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που μπορεί έτσι να φέρει σε πέρας τον δικό της ιστορικό πλανητικό ρόλο.  Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, προς όφελος της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

IIII. Η κατά τ’ ανωτέρω ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης προϋποθέτει, χωρίς αμφιβολία, κυρίως την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου.  Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων αλλά πρωτίστως, αφενός την συνεπή εφαρμογή του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου από κάθε αποδέκτη του                -επομένως τόσο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κράτη-μέλη-  και, αφετέρου, την επιβολή των προβλεπόμενων από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρώσεων σε καθέναν ο οποίος παραβιάζει τις διατάξεις του.  Με τον τρόπο αυτόν θα επέλθει και η απαραίτητη μείωση του, διαβρωτικού για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, δημοκρατικού ελλείμματος που εξακολουθεί, δυστυχώς, να παρατηρείται και που δεν είναι συμβατό με την Δημοκρατική Αρχή, η οποία πρέπει να είναι το θεσμικό «σήμα κατατεθέν» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

V. Η σημερινή κρίσιμη πραγματικότητα καταδεικνύει ότι σ’ αυτήν την πορεία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ενίσχυση του άξονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς όσο θα έπρεπε στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS. Τούτο δε αν και ήταν όταν μάλιστα ήταν και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το «πολεμικό θέατρο» της Μέσης Ανατολής αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι από παλιά γνωστές οι αδυναμίες του άξονα της ΚΕΠΠΑ, ο οποίος πάσχει από σημαντικά θεσμικά και πολιτικά κενά.  Και ναι μεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβώνας, πλην όμως οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν να προσχωρήσουμε σε ακόμη πιο ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ.

VI. Τούτο συνεπάγεται, περαιτέρω, και:

• Τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 1 εδ. α΄ της ΣυνθΕΕ.  Στο σημείο αυτό χαιρετίζουμε -διότι οι Χώρες μας πρωταγωνίστησαν εν προκειμένω- την εντελώς πρόσφατη Συμφωνία στενότερης συνεργασίας για την δημιουργία της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), την οποία υπέγραψε την 13 Νοεμβρίου η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Καθώς και τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό των διατάξεων των άρθρων 77 επ. της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατ’ εξοχήν του άρθρου 80 που ρητώς αναφέρεται στην ως άνω αρχή της Αλληλεγγύης.  Τονίζω εκ νέου ότι η επίδειξη πραγματικής Αλληλεγγύης ως προς το μείζον Προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο περισσότερο σημαντική, όσο το ζήτημα αυτό είναι υπαρξιακό για την κοινή μας Ευρωπαϊκή Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι Ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα Ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,

VII. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σ’ Εσάς και την Κυρία Duda υγεία, ευτυχία και καλή επιτυχία στα υψηλά σας καθήκοντα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας.  Και στον Φίλο Λαό της Πολωνίας ευημερία και προκοπή, προκειμένου να συνεχίζει την δημιουργική του πορεία διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

«Το Πολυτεχνείο πηγή άντλησης διδαγμάτων για την αξία της Ελευθερίας»

Το μήνυμα του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για την επέτειο μνήμης

«Το Πολυτεχνείο πηγή άντλησης διδαγμάτων για την αξία της Ελευθερίας»

Το νόημα της Ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά, που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των μελών του Κοινωνικού Συνόλου.

Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας ότι η επέτειος αυτή αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για την θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Επέτειος μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας, αποτελεί ταυτοχρόνως - κυρίως δε κατά την σημερινή συγκυρία - πηγή άντλησης διδαγμάτων και για την θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και αυτού τούτου του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Υπ' αυτό το πνεύμα, το νόημα της Ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά, που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των μελών του Κοινωνικού Συνόλου».

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  16/11/2017

 

 

 

 

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Παυλόπουλος προς την Τουρκία

Αποδοκίμασε και τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Παυλόπουλος προς την Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Σιάτιστα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό Ζυγό, χαρακτηρίζοντας ως ανιστόρητες τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων.

«Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή». Το ότι υπάρχει επικίνδυνη απειλή, εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ανέφερε ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο Ελληνικό έδαφος αλλά είναι και Ευρωπαϊκό και «εμείς έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, αποδοκίμασε τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».

Σημείωσε δε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συνθήκη ορίζει ρητά την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία κατοχυρώνονται πλήρως οι θρησκευτικές της ελευθερίες. Κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα να σέβονται την ιστορία της και το διεθνές δίκαιο, «είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «το λέω αυτό για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα ‘χει συνέπειες».

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους δεκάδες πολίτες της Σιάτιστας στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Λιλιαν Βουδούρη» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όμως άλλο τόσο είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θα υποστείλουμε ποτέ την σημαία υπεράσπισης των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Από την Σιάτιστα όπου οι πολίτες της είχαν σημαντική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως ο Σιατιστινός Θεοχάρης Γ. Τουρούντζιας, έμπορος, όπου συνελήφθη μαζί με τον Ρήγα και στραγγαλίσθηκε στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι, η την υποδοχή που επεφύλαξαν στον Παύλο Μελά και τη συμμετοχή πολλών Σιατιστινών στα αντάρτικα σώματα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να διαμηνύσει προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ότι «η Ελλάδα αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ανέφερε ότι «η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό» και υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη τα οποία αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των υφιστάμενων συνόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του στην γειτονική Αλβανία και στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας με τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά. Τόνισε ότι «προωθούμε με ειλικρίνεια τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» ότι ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική της χώρας και ανέφερε ότι συμπεριφορές που παραβιάζουν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως π.χ. «τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το κορυφαίο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία υπονομεύουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Δήμαρχος Βοίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος υπενθύμισε ότι η Σιάτιστα υποδέχεται Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μετά από 40 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη του Κωνσταντίνου Τσάτσου και δήλωσε ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Σιάτιστας. Στην συνέχεια του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ενώ του προσφέρθηκε κι ένας Πάπυρος, τον οποίο φιλοτέχνησαν οι Μοναχές της Μονής Μικροκάστρου.

Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση όπου μαθητές από τα σχολεία της Σιάτιστας αλλά και τμήματα του στρατού της πυροσβεστικής και των εφέδρων καταδρομέων παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε και το «Αρχοντικό της Πούλκως», ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα της Μακεδονίας που πριν από τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη ανέλαβε την ξενάγηση στους χώρους και τους ορόφους του κτιρίου. Ο κ. Παυλόπουλος εντυπωσιάστηκε από τον γραπτό διάκοσμο του καλοκαιρινού δωματίου και από το περίτεχνο στο τζάκι του ανδρικού οντά στο Ά όροφο του κτιρίου. Επισκέφθηκε όλους τους χώρους του αρχοντικού, ρώτησε να μάθει πόσα αρχοντικά περιμένουν την ακόμη την ανακαίνισή τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα με την συνδρομή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας να μπορέσουν να αποκατασταθούν σύντομα.

Την κυβέρνηση στα Ελευθέρια της πόλης της Σιάτιστας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ ήταν παρόντες οι βουλευτές Κοζάνης και Καστοριάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Κοζάνης και Καστοριάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος μετά το τέλος των εκδηλώσεων επισκέφθηκε το Τσοτύλι Κοζάνης όπου παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αδικοχαμένου ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Η επίσκεψη του ΠτΔ έγινε μετά από πρόσκληση της οικογένειας του ειδικού φρουρού.

NEWSBEAST.GR   4/11/2017

 

 


Κορυφαία πρωτοβουλία Παυλόπουλου – Κοτζιά. Τη Δευτέρα η Αθήνα γέφυρα Ανατολής και Δύσης!

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 30, 2017

Για δεύτερη φορά η Αθήνα γίνεται η γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές τη Δευτέρα, ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που ξεκίνησε ως στοίχημα πριν δύο χρόνια και φέτος παίρνει θεσμικό χαρακτήρα καθιστώντας την Ελλάδα βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου, καθώς και ουσιαστικής προσέγγισης μεταξύ των συμμετεχόντων στην προσπάθεια της υπεράσπισης του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Πλουραλισμού στη Μ. Ανατολή και της προώθησης κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διεθνή συνάντηση που θα δώσει εκ νέου την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντες διαύλους διαλόγου με σκοπό την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εντέλει, την ειρηνική συνύπαρξη και μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολυσυλλεκτικότητα των συμμετοχών δείχνει το εύρος των ζητημάτων που τίθενται προς συζήτηση και προβληματισμό, καθώς ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν «οριζόντιο» ζητούμενο για το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών της περιοχής.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι  υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και της Παλαιστίνης, Ριάντ Μάλκι, ο υφυπουργός του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Θα παραστούν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Κύπρου, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντες θρησκευτικοί ηγέτες από το Μουσουλμανικό και Εβραϊκό κόσμο που θα εκπροσωπήσουν το σύνολο σχεδόν των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ιδιαίτερη είναι η βαρύτητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία στην εκδήλωση αυτή, γεγονός που επισήμανε με ικανοποίηση ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη Διάσκεψη στην προχθεσινή  συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στους δημοσιογράφους. Εμφανώς ενδεικτική της μεγάλης σημασίας είναι ότι αμέσως μετά το ανοιχτό άνοιγμα των εργασιών, θα απευθύνει χαιρετισμό  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Προκόπης Παυλόπουλος,  ενώ το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δύο γεύματα, ένα γεύμα που παραθέτει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοσμικούς καλεσμένους, και ένα δεύτερο που παραθέτει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους θρησκευτικούς, τους Πατριάρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους Ραβίνους, τους Μουφτήδες, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και τους άλλους καθολικούς ηγέτες.  Και το βράδυ το δείπνο θα το ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη  ικανοποίηση εξέφρασε επίσης ο κ. Κοτζιάς  για την πολύ μεγάλη αποδοχή που είχε η πρώτη Διάσκεψη  οποία «γέννησε» πολλές πρωτοβουλίες και πάρα πολλές εκδηλώσεις, σε τουλάχιστον 80 κράτη του κόσμου με το ίδιο αντικείμενο. «Εγώ- είπε- θεωρώ καλό ότι ένα θέμα που το βάλαμε εμείς πρώτοι σε αυτή την έκταση αποδείχτηκε ότι είναι ένα θέμα που τουλάχιστον συγκινεί ανθρώπους με βαθιά αισθήματα και αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ανθρωπότητα, την οποία μάλιστα θέλουμε να θεωρούμε πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Η Μέση Ανατολή, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών υπήρξε «τόπος και χώρος γέννησης ισχυρών και σπουδαίων πολιτισμών, αλλά και των θρησκειών, των μοντέρνων τουλάχιστον, που υπάρχουν στη Δύση. Συνυπήρχαν για 2.000 χρόνια οι πολιτισμοί και οι θρησκείες σε αυτές τις χώρες. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της ανθρωπότητας και απωλέσθη μέσα από την τρομοκρατία, την καταδίωξη μικρών θρησκευτικών ομάδων, του χριστιανισμού σε όλες του τις παραλλαγές, την υποχώρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που υπήρχε σε αυτές τις χώρες και ιδιαίτερα του μορφωμένου ισλαμικού στοιχείου που διέδωσε διαφορετικούς πολιτισμούς».

Και πρόσθεσε: «Η περιοχή αυτή έγινε φορέας και χωνευτήρι αυτών των πολιτισμών και αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει στην εικόνα που βλέπουμε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Η απώλεια αυτή δεν είναι μόνο απώλεια ζωής ανθρώπων -κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς θλιβερό-, δεν είναι μόνο η καταστροφή του μέλλοντος νέων ανθρώπων -που είναι τραγικό-, αλλά είναι και μια απώλεια του πλούτου όλης της ανθρωπότητας, καθώς συνυπήρχαν διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις και θρησκευτικές για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή».

Διαδώστε το!

 

 

 

Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Αλβανούς και ουτσεκάδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Posted by netakias.com στο Οκτώβριος 16, 2017

https://www.youtube.com/watch?v=v6VpSq0lEsY

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΙΤΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΝΕΟ ΟΥΤΣΕΚΑ

Μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διεξάγονται για τον Ιωάννη Καποδίστρια.«Ο Ιωάννης Καποδίστριας μάς προσφέρει διαχρονικά το πρότυπο ενός μεγάλου ηγέτη. Ενός μεγάλου ηγέτη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρότυπο το οποίο είχε μεταξύ άλλων, δύο χαρακτηριστικά, το όραμα και τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αυτό μάς εμπνέει εμάς του Έλληνες, αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους που έχουν φιλο

δοξίες να μπουν στην ΕΕ. Και το λέω για τη γειτονική μας Αλβανία, τη χώρα με την οποία θέλουμε πάντα να έχουμε καλές σχέσεις και οι οποίες ευνοούν την ενταξιακή πορεία της. Όμως, συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας είναι συμπεριφορές ωμής παραβίασης δικαιωμάτων του ανθρώπου και συμβαίνει με τις μειονότητες ή παραδείγματος χάριν όπως με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Ήδη, η Αλβανία δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Πάντως, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη».

Διαδώστε το!  16/10/2017

 

 

 

 

Ο Παυλόπουλος άλλαξε την Ευρώπη!

Η πρότασή του, σήμερα κεντρικό θέμα στο #Eurogroup!

Ο #ESM γίνεται «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

pavlopoulos-prokopis Που είναι σήμερα τα δημοσιογραφικά περιτρίμματα που χλεύαζαν, χωμένοι μέσα στην άγνοια και την διαπλοκή τους;

Τυχαίο που η πρόταση της Ελλάδας συζητείται τώρα που αποχωρεί ο Σόιμπλε, καθώς είναι από τις τελευταίες συνεδριάσεις που θα συμμετέχει ο απερχόμενος Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, προσπαθώντας ακόμη και τώρα να το τορπιλίσει;

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα μια πρωτοβουλία του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γίνεται πραγματικότητα!

Μια πραγματικότητα που έχει σκοπό να αλλάξει την Ευρώπη και να μην επαναληφθεί το δράμα της Ελλάδας ποτέ ξανά.

Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Ελληνας ΠτΔ είχε προτείνει την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο κάτι που σήμερα θα είναι στην Ατζέντα των συζητήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτείνουν επισήμως να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτήν την πρόταση με την οποία συμφωνεί, καταρχήν, και το Βερολίνο, ο Σόιμπλε μέχρι τελευταία στιγμή δεν συναινεί στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών, θέλει την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι και θέλει αυτός ο οργανισμός την Τεχνοκρατών να είναι υπεράνω των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών και λογοδοσίας σε αυτούς.

Κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος ότι πρέπει, όχι μόνον να αποφευχθεί, αλλά να αντιστραφεί πλήρως, δηλαδή οι Τεχνοκράτες να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ να υπάρχει και Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών που θα έχει θέση και ψήφο στο Eurogroup εκπροσωπώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΝΑΙ, ΚΙ ΟΜΩΣ, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!»

Posted by netakias.com στο Οκτώβριος 9, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Δευτέρα  02/10/2017

Παυλόπουλος: Εθνική και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων

Παυλόπουλος: Εθνική και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης στο δημαρχείο Ροδολίβους, τόνισε ότι «Ενεργώς νομικές», νόμιμες, απαράγραπτες και «δικαστικώς επιδιώξιμες» είναι οι αξιώσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων είναι «εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, με αφορμή την 76η επέτειο από ολοκαύτωμα της Κορμίστας κατά την διάρκεια της κατοχής, επεσήμανε τους κινδύνους από την επανεμφάνιση «διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων» στην Ευρώπη. Υπογράμμισε, ότι η «δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί λαοί» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «αποφασιστικότητα» και «αποτελεσματικότητα» τα αίτια που προκαλούν την άνοδο της εκλογικής επιρροής τους, κυρίως, με την εξάλειψη των έντονων ανισοτήτων και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους Δικαίου, εντός της Ε.Ε. και πρόσθεσε:

«Η άνοδος της εκλογικής επιρροής λαϊκιστικών και ακροδεξιών-ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία, αποδεικνύει ότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που πιστεύουμε στην Δημοκρατία και την Ειρήνη. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η τελική πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους Ομοσπονδίας. Σ’ αυτό το μεγάλο όραμα της ενιαίας Ευρώπης, με την Ελλάδα να συμμετέχει σ’ αυτήν ισότιμα μ’ όλα τα άλλα μέλη της και να πρωταγωνιστεί στις διεργασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφιέρωσε την ζωή του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το μεγάλο αυτό τέκνο της Ελλάδας, που γεννήθηκε στην δική σας γη, στην Πρώτη».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Αμφίπολης από την ίδρυση της το 437 π. Χ. το πέρασμα της από την Αθηναϊκή στην Σπαρτιατική κυριαρχία, και στη Μακεδονική της εποχή, με την κατάληψη της το 357 π. Χ. «από τον Φίλιππο τον Β′, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα να καταστεί μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων».

Για τον Τύμβο Καστά πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει η ανασκαφή αυτού του «αναμφισβήτητως και αναντιρρήτως Μακεδονικού» μνημείου και να συμβάλλει στην αλήθεια και στην ιστορια της ήδη τεκμηριωμένης ελληνικότητας της Μακεδονιας», ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα του Τύμβου «Καστά» και σε όσα έχει φέρει μέχρι τώρα και θα φέρει και στο μέλλον, στο φως, η αρχαιολογική σκαπάνη.

Αναφερόμενος στη FYROM ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακη της προοπτική στην Ε.Ε όμως τόνισε ότι η Ε.Ε.«έχει κανόνες» και σημείωσε ότι πέρα από την παραχαραξη του ονόματος δεν είναι δυνατόν να υπαρχει χώρα της Ε.Ε. με όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ίδια η γειτονική χώρα υπονομευει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στους ενενήντα έναν εκτελεσθέντες από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής της Κορμίστας και στο Ολοκαύτωμα της κοινότητας, την 1η Οκτωβρίου 1941 καθώς επίσης και στο Ολοκαύτωμα των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλλια, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, από τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού, στις 17 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι στην Κορμίστα υπάρχει και η Μονή Εικοσιφοινίσσης, η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό, στο δεύτερο μισό του 9ου ή στις αρχές του 10ου αιώνα και πρόσθεσε: «Από αυτήν εκλάπησαν από τους αδίστακτους Βουλγάρους επιδρομείς, στις 27 Μαρτίου 1917, βαρύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία διεκδικούμε αδιακόπως, θέτοντας και την σημερινή βουλγαρική πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φρικαλεότητες που υπέστησαν, το φθινόπωρο του 1941, χωριά και κάτοικοι της περιοχής, από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

«Αξίζει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι κατά τις σφαγές που έγιναν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 1941 στη Δράμα και σε 25 χωριά αυτής, καθώς και στις περιοχές των Σερρών και της Καβάλας, εκτελέσθηκαν 5000 περίπου αθώοι Έλληνες πολίτες. Για τα εγκλήματα αυτά ευθύνεται η τότε φασιστική Βουλγαρική κυβέρνηση. Στην Κορμίστα εγκλημάτησαν κατά των Ελλήνων οι Βούλγαροι, ενώ στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια εκτελέσθηκαν 230 κάτοικοί τους από τους Γερμανούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής: Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη, όσο και μέσα στην Ε.Ε.

«Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα, που εκπέμπει το ολοκαύτωμα της Κορμίστας, ως προς τους «κινδύνους» που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη και για τον υπόλοιπο κόσμο, «η επανεμφάνιση διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων».

«Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς λαούς που την συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία της Κορμίστας και στην τελετή μνήμης για τα θύματα της κατοχής, όπου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Ακολούθησε, στο δημαρχείο Ροδολίβους, η ανάγνωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρη Κορδόπουλο και η ανακήρυξη, από τον δήμαρχο Αμφίπολης, Κωνσταντίνο Μελίτο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κορμίστα του δήμου Αμφίπολης υποδέχθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζίτζικωστας, οι βουλευτές Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ) και Μιχάλης Τζελέπης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μέλιτος, κ.α.

 

 

 

 

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ: Κύριε Πρόεδρε ΠΩΣ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ την κατάργηση ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ και ΕΠΑΡΣΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ;


Πότε θα εκδώσετε Προεδρικό Διάταγμα να τιμούν όλο το χρόνο τα σχολεία, όσους έπεσαν για την Ελληνική Σημαία και να μην παραλείπουν να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο;

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Όταν εκλεχθήκατε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας μας, ο Λαός γέμισε ελπίδες ότι θα ήσασταν το φράγμα, που θα συγκρατούσε το νερό από την πλημμύρα. Δυστυχώς αποδείχθηκαν «υπεραισιόδοξες» οι προσδοκίες ... Το φράγμα έσπασε και το νερό, ως κατακλυσμός, έφτασε στον κόσμο δημιουργώντας ένα έλος από πτώματα σε αποσύνθεση.
Και μέσα στην αποσύνθεση αυτή «προεξάρχει» το τελευταίο Προεδρικό σας Διάταγμα για την κατάργηση του Εθνικού μας Ύμνου και της έπαρσης της σημαίας.
Για την πράξη αυτή αρμόζει όλοι οι Έλληνες να βάλουμε την Σημαία μας να κυματίζει ΜΕΣΙΣΤΙΑ στα Σχολεία, στα μπαλκόνια, στις Εκκλησιές και στα Μοναστήρια μας.
Η πράξη αυτή δεν συγκρίνεται με τους χαμένους πολέμους του 1897 και της Μικρασιατικής καταστροφής, διότι τότε, αν και ζήσανε οι πρόγονοί μας χαμένους πολέμους, είχαν, κάτι που σήμερα αυτοκαταστρέφουμε: το «ΟΡΑΜΑ» !
Την ημέρα που ασπάζεστε την εικόνα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου , και τα στρατιωτικά αγήματα σας απονέμουν τιμές μπροστά στη Γαλανόλευκη, ας έλθουν στο νου σας:
- ο Καγιαλεδάκης πού έκανε το σώμα του κοντάρι σημαίας το 1897,
- ο Εύζωνας Κουκίδης που έπεσε από τον Ιερό Βράχο τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία το 1941 ,
- η ακριτική κυρά της Ρω και η κυρά των Μαρασίων που μια ζωή σήκωναν περήφανα την ελληνική σημαία,
- η καταστροφή της Έλλης από τους φασίστες Ιταλούς,
- τα χαμένα πτώματα που βρίσκονται θαμμένα στην Βόρειο Ήπειρο,
- ο ήρωας Σολωμός Σολωμού που έπεσε για τη Σημαία στην Κύπρο το 1996 και ο Τάσος Ισαάκ...
Γι΄ όλα τα παραπάνω πότε θα εκδώσετε Προεδρικό Διάταγμα, να τα διδάσκονται κάθε μέρα τα παιδιά στα σχολεία;
Η ΕΚΚΛΗΣΗ αυτή γράφεται χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και εθνικιστικές ακρότητες, αλλά με πολύ αγάπη και ανησυχία για το μέλλον της πατρίδας μας.
Πιστεύουμε στο τρίπτυχο των θεσμών που κρατούν αυτό το Έθνος: «Θρησκεία, Πατρίδα, Οικογένεια» και είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Αυτό θα το μεταδώσουμε και στα παιδιά μας.
Το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων ζητά να σκεφτείτε ξανά πολύ προσεκτικά όλη τη δέσμη των διαταγμάτων του Υπουργείου α-παιδείας και α-θρησκευμάτων και να ανακαλέσετε το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράψατε, σύμφωνα με την εξουσία που έχετε ως πρώτος Άρχων της χώρας.
Δεν κάνουν οι θεσμοί τα πρόσωπα, αλλά τα πρόσωπα κάνουν τους θεσμούς και μένουν στην ιστορία!
Αυτές οι σκέψεις δεν είναι απλές υποδείξεις στο πρόσωπό σας, αλλά απαιτήσεις αγάπης και μεγάλου πόνου του Ελληνικού Λαού, από τον οποίον, όπως ενδελεχώς γνωρίζετε ως ακαδημαϊκός διδάσκαλος, πηγάζουν όλες οι εξουσίες.


Πηγή: Τράπεζα Ιδεών μέσω infognomonpolitics

 

 

 

ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος «Να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και τα ναζιστικά μορφώματα στην Ελλάδα

και την Ευρώπη-Οι Γερμανικές Επανορθώσεις ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Posted by netakias.com στο Σεπτεμβρίου 18, 2017

«Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

 

ΣΗΜΕΙΑ ANTIΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ Σ’ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ BIANNOY

Άνω Βιάννος, 17.9.2017

Κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ θερμώς για την μεγάλη τιμή την οποία σήμερα μου περιποιείτε, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, απονέμοντάς μου τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Βιάννου. Ενός ηρωικού, με όλη τη σημασία της λέξης, Τόπου, με συνεχή παρουσία στους μεγάλους υπέρ του Έθνους αγώνες, η οποία κορυφώθηκε με την εξαιρετικής σημασίας συμβολή του στην Κρητική Αντίσταση κατά των Γερμανών στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Αντίσταση, η οποία προκάλεσε την μήνιν των τότε κατακτητών και τους οδήγησε να προβούν σε μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί μία από ηρωϊκότερες ως προς το φρόνημα και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων, αλλά και τις τραγικότερες ως προς την κατάληξή τους, ιστορίες της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Ναζί κατακτητών. Συνιστά, ταυτοχρόνως, μαύρη σελίδα για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του 20ου αιώνα, καθώς επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό της Ευρώπης σ’ αυτήν την περίοδο ως «Σκοτεινής Ηπείρου», από τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ. Σήμερα, κατά την 74η επέτειο των τραγικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο διάστημα από 14-16 Σεπτεμβρίου 1943, κλίνουμε όλοι μας ευλαβικά το γόνυ εμπρός στα μνημεία αυτής της ανελέητης σφαγής και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της.

Ι. Επιτρέψατέ μου, λοιπόν, ν’ αναφερθώ, έστω και δι’ ολίγων, στα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών:

Α. Ως γνωστόν, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, το Ηράκλειο βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή, ενώ το Λασίθι αλλά και τα χωριά της Βιάννου ήταν υπό Ιταλική κατοχή. Από την κατάληψη της Κρήτης, έως το 1942, δημιουργήθηκαν στην περιοχή ομάδες Αντίστασης από τους κατοίκους της. Μία από τις ομάδες αυτές ήταν του Μανόλη Μπαντουβά. Από το 1942 και μετά οι Γερμανοί άρχισαν να παρεμβαίνουν στην περιοχή, κυρίως στην Βιάννο και στα παραλιακά χωριά της Άρβης και του Τσούτσουρου. Τον Μάιο του 1943 εγκατέστησαν φυλάκιο με τρείς στρατιώτες στην Κάτω Σύμη.

Β. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, η Ιταλία συνθηκολογεί και αρχίζει να φημολογείται ότι οι Άγγλοι θα επιχειρούσαν απόβαση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην παραλία των επαρχιών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Ακόμη διεκινείτο η φήμη ότι ο Μπαντουβάς βρισκόταν σε συνεννόηση με τον διοικητή των ιταλικών στρατευμάτων του Ν. Λασιθίου, στρατηγό Κάρτα, για να παραδώσουν οι Ιταλοί τον οπλισμό τους στους αντάρτες και, όσοι από αυτούς ήθελαν, να πολεμήσουν μαζί τους Κρήτες εναντίον των Γερμανών.

1. Τα νέα αυτά δημιούργησαν κλίμα ενθουσιασμού στους κατοίκους. Ο Μπαντουβάς, το βράδυ της 9ης προς την 10η Σεπτεμβρίου 1943, δίνει διαταγή να εξουδετερωθεί το φυλάκιο. Οι αντάρτες εισβάλλουν στο φυλάκιο την νύχτα και επιχειρούν να συλλάβουν κοιμώμενους δύο Γερμανούς στρατιώτες, όμως ακολουθεί μάχη κατά την οποία οι Γερμανοί σκοτώνονται. Οι Γερμανοί, όταν εντοπίζουν τα πτώματα, στέλνουν 165 άντρες στην περιοχή, προκειμένου να διερευνήσουν τι έγινε. Ο Μπαντουβάς στήνει ενέδρα με τέσσερις ομάδες ανταρτών, με επικεφαλής τους Χρήστο Μπαντουβά, Γιώργη Νιριανό, Γιάννη Ποδιά και Δημήτρη Παπά, τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις στην Κάτω Σύμη και στα υψώματα που βρίσκονται στην ανατολική και δυτική πλευρά της κοιλάδας, μέσα από την οποία περνά ο δρόμος προς την Κάτω Σύμη. Οι Γερμανοί, για την προστασία τους από τους αντάρτες, είχαν πιάσει αιχμαλώτους από τα γύρω χωριά, τους οποίους είχαν βάλει μπροστά, σαν ασπίδα. Σκόπευαν να τους εκτελέσουν ως αντίποινα για τον φόνο των δύο Γερμανών στρατιωτών.

2. Κατά τις 10 το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου, αρχίζουν να μπαίνουν στην κοιλάδα με τους ομήρους μπροστά. Οι αντάρτες, που αναγνώρισαν τους ομήρους, επιτέθηκαν στους Γερμανούς από ανατολικά, με αποτέλεσμα οι όμηροι να ελευθερωθούν και να ενωθούν με τους αντάρτες. Ακολούθησε μεγάλη μάχη στην περιοχή μεταξύ Σύμης και Πεύκου, η οποία κράτησε μέχρι αργά και στην οποία ηττήθηκαν οι Γερμανοί.

Γ. Ο στρατηγός Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, που ακολούθως έγινε γνωστός και ως «ο σφαγέας της Κρήτης», εξοργισμένος για την ήττα του, εκδίδει την ακόλουθη διαταγή: «Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών, καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

1. Πάνω από 2000 άντρες του γερμανικού στρατού κατέφθασαν έτσι στη Βιάννο και χωρίστηκαν σε ομάδες, για να θέσουν σ’ εφαρμογή την συστηματική καταστροφή των χωριών και την εξολόθρευση των κατοίκων τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου, την παραμονή των ομαδικών εκτελέσεων, συγκέντρωσαν στον Άγιο Βασίλειο όσους βρίσκονταν εκεί και τους διαβεβαίωσαν ότι όσοι θα επέστρεφαν στα σπίτια τους δεν θα πάθαιναν τίποτα, ενώ όσοι θα βρίσκονταν εκτός αυτών θα θεωρούνταν αντάρτες, οπότε θα εκτελούνταν επί τόπου και τα σπίτια τους θα καίγονταν. Η είδηση διαδόθηκε και στα γύρω χωριά, οπότε πολλοί που κρύβονταν γύρισαν στα σπίτια τους.

2. Την επόμενη ημέρα το πρωί, ξεκίνησε η καταστροφή. Την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 1943, δηλαδή ανήμερα της εορτής του Τίμιου Σταυρού, έβαλαν φωτιά στον Πεύκο και στην Σύμη. Ταυτόχρονα επιδόθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις, λεηλασίες βανδαλισμούς και κατεδαφίσεις, αφενός στα χωριά Κεφαλοβρύσι, Κάτω Σύμη, Πεύκο, Βαχό, Αμιρά, Άγιο Βασίλειο, Άνω Βιάννο, Συκολόγο, Κρεββατά, Καλάμι και Λουτράκι, της περιοχής της Βιάννου. Και, αφετέρου, στα χωριά, Μύρτο, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθους, Μάλλες, Χριστό, καθώς και Μεταξοχώρι (πρώην Παρσά), της περιοχής της Ιεράπετρας. Όλοι οι άνδρες ηλικίας από 16 ετών και άνω που βρέθηκαν στα προαναφερθέντα χωριά εκτελέσθηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το βράδυ οι Γερμανοί γιόρτασαν τη νίκη τους, μεθώντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, χλεύαζαν τις γυναίκες που έκλαιγαν τους νεκρούς τους και εξυμνούσαν τον Χίτλερ και την Γερμανία. Τρομοκρατώντας τους επιζήσαντες, δεν επέτρεψαν αρχικά να ταφούν τα πτώματα, διαπράττοντας μεγίστη ύβρη προς τους νεκρούς. Κι όταν, κατόπιν, το επέτρεψαν, αυτό ήταν δύσκολο έως αδύνατο, γιατί οι χαροκαμένες γυναίκες και τα ορφανά δεν είχαν τα απαιτούμενα προς τούτο εργαλεία και το έδαφος ήταν σκληρό. Τις παραπάνω φρικαλεότητες, που ευτελίζουν πλήρως τον Άνθρωπο και τις σύμφυτες προς αυτόν Αξίες, προσβάλλοντας κάθε έννοια Ανθρώπινου αλλά και Θεϊκού Νόμου, περιγράφει η περίφημη έκθεση της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», που φέρει την υπογραφή των σπουδαίων πνευματικών μας ανθρώπων, Ν. Καζαντζάκη, Ι. Κακριδή και Ι. Καλλιτσουνάκη. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω Έκθεση, την οποία ανακάλυψε ο Δήμος Ηρακλείου μετά από προσπάθειες πολλών ετών, συνετάγη κατόπιν εντολής της Κυβερνήσεως Βούλγαρη, «προς διαπίστωσιν των υπό των Γερμανών και Ιταλών κατά την διάρκειαν της κατοχής διαπραχθεισών ωμοτήτων εν Κρήτη», κι αφού προηγήθηκε περιοδεία στο Νησί στο διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945.

Δ. Εκτός από τις εκτελέσεις, οι Γερμανοί έκλεισαν στο Γυμνάσιο της Άνω Βιάννου 137 άντρες από τα χωριά Καλάμι και Συκολόγο, ενώ μέσα στο σχολείο είχαν συγκεντρώσει και άλλους ομήρους, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και γυναίκες. Έτσι, εν συνόλω, οι εγκλεισθέντες από τους Γερμανούς στο Γυμνάσιο πρέπει να ήταν περίπου 300 άτομα, τα οποία σκόπευαν να εκτελέσουν, εάν οι αντάρτες δεν απελευθέρωναν τους ομήρους που είχαν πάρει μαζί τους. Οι αντάρτες όμως δεν ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ανταλλαγή και η εκτέλεση αποφεύχθηκε, χάρη στις δραματικές προσπάθειες και παραστάσεις των αντιπροσώπων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Εκκλησίας. Κυρίως, χάρη στις επίμονες προσπάθειες του τότε Αρχιμανδρίτη και αργότερα Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, Ευγένιου Ψαλιδάκη, και του τότε Επισκόπου Πέτρας, Διονύσιου Μαραγκουδάκη. Οι όμηροι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 25 Σεπτεμβρίου 1943. Ένα μήνα αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, ειδικά συνεργεία Γερμανών κατεδάφισαν με δυναμίτες και πυρπόλησαν τα χωριά Κεφαλοβρύσι, Κρεββατά Πεύκο, Σύμη, Καλάμι και Συκολόγο, καθώς και τα χωριά της δυτικής Ιεράπετρας, Μύρτο, Γδόχια, Μουρνιές, καθώς και τον οικισμό “Καημένου” της Ρίζας.

Ε. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά από εκείνο των Καλαβρύτων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων θεωρείται πως είναι 461 άτομα, όμως πολλές πηγές υποστηρίζουν πως ξεπερνάει τα 500. Πάνω από 1000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πήρε δεκαετίες στα περισσότερα χωριά προκειμένου να καταφέρουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, ενώ όσα χωριά κάηκαν συθέμελα, τελικώς ερήμωσαν. Ο στρατηγός Μύλλερ συνελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό στην Ανατολική Πρωσία και εκδόθηκε στην Ελλάδα, μαζί με τον Μπρούνο Μπράουερ, όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 9 Δεκεμβρίου του 1946. Εκτελέστηκε στις 20 Μαΐου 1947.

II. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής: Όπως έχω επανειλλημένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη.

ΙΙI. Τιμώντας σήμερατην 74η επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, διαπιστώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δηλαδή δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

IV. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου εκπέμπει, όμως, SOS και για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, η επανεμφάνιση διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων. Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς Λαούς που την συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Δήμαρχε,

Αναχωρώντας από την Μαρτυρική Βιάννο, με τον άκρως τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Δημότη της, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα εξέθεσα θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Επιπλέον, παίρνω μαζί μου, στις νοερές αποσκευές μου, τις καλύτερες αναμνήσεις της έξοχης φιλοξενίας που μου επιφυλάξατε, για την οποία και πάλι βαθύτατα σας ευχαριστώ.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

 

Έθεσε επίσημα το μεγάλο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Έθεσε επίσημα το μεγάλο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Τολμηρή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι απαιτήσεις είναι διαχρονικές και δικαστικά επιδιώξιμες

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επανέφερε στο παρασκήνιο το μεγάλο εθνικό ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Με τόλμη και αποφασιστικότητα ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Μιλώντας με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και αυτή του κορυφαίου νομικού ο κ. Παυλόπουλος επιχείρησε να αφυπνίσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες έχουν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τα γερμανικά συμφέροντα και δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Η ολική επαναφορά ενός ζητήματος που πέρα από τα στενά οικονομικά πλαίσια αποτελεί ηθικό χρέος προς τους εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιασθέντες από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που κατέστρεψαν τη χώρα και άρπαξαν τους θησαυρούς της.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει ευαισθητοποιήσει ακόμα και Γερμανούς διανοούμενους που αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδος.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και στηρίζεται στα δάνεια της τρόικας, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τον ραγιαδισμό που επιδεικνύουν τα λεγόμενα μνημονιακά κόμματα τα οποία αρνούνται να θέσουν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για να μην θυμώσει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ.

Ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία θέτουν και άλλες χώρες.

Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Πολωνία, διεκδικώντας πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.

Βέβαια οι καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Τα κατοχικά στρατεύματα κατέστρεψαν όλες τις υποδομές, βομβάρδισαν τα περισσότερα κτίρια, επιδόθηκαν σε σφαγές ακόμα και νηπίων και βέβαια άρπαξαν με τη μορφή… δανείου όλα τα αποθεματικά της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε "και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες", κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι». Τούτο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το ιστορικό και μαρτυρικό χωριό των Ανωγείων, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος από τις Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις το 1944.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε : «Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O κ. Παυλόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο δήμος για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».

Οι θυσίες των Ελλήνων αναγνωρίζονται

«Επιτέλους αναγνωρίζονται οι θυσίες αυτού του λαού, ο οποίος για να μείνει στην Ευρώπη έκανε πολλά. Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το σημείο ενώθηκαν και υπερασπίστηκαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι Έλληνες με πολλές θυσίες, για λάθη που δεν ήταν μόνο δικά τους, επέλεξαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Άλλοι, χωρίς, θυσίες επέλεξαν το δρόμο της εξόδου. Το ποιος είναι τελικά πραγματικός Ευρωπαίος εύκολα το καταλαβαίνει κανείς. Εμείς το αποδεικνύουμε καθημερινά». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος σε υπουργούς, βουλευτές, εκπρόσωπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και δημάρχους της Κρήτης - κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Ανωγείων σήμερα το μεσημέρι - αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ περί σεβασμού του αγώνα των Ελλήνων.

«Έτσι εκλαμβάνω», σημείωσε, «τη χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ και θεωρώ πως αυτό είναι μία αναγνώριση στη σημασία της Ελλάδας και του αγώνα των Ελλήνων να παραμείνουν και να αγωνιστούν για την ιδέα της Ευρώπης. Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, που πρέπει να εξάρω από τη χθεσινή ομιλία της. Εμείς έχουμε πει πολλές φορές πως θέλουμε μία Ευρώπη, η οποία θα βαθαίνει τις ρίζες της. Δεν θα είναι μία οικονομική και νομισματική μόνο Ευρώπη. Θα είναι εκείνη που οραματίστηκαν όσοι την έχτισαν για να μη ξαναζήσουμε ποτέ τους εφιάλτες του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου. Ναι, ένα μεγάλο τμήμα αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποτιμούμε καθόλου την πρόοδο που συντελέστηκε μέσα από την οικονομική και νομισματική ένωση. Δεν ξεχνάμε, όμως, ποτέ ότι ο ρόλος της Ευρώπης θα ολοκληρωθεί μόνο όταν υπάρξει και η θεσμική της ενοποίηση. Όταν οι θεσμοί θα λειτουργούν για να κρατηθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη».

«Οι αρχές αυτές», τόνισε, «που στηρίζεται και θα στηριχθεί η Ευρώπη είναι οι αρχές που εμείς λέμε πάντοτε και χθες επισήμανε και η καγκελάριος. Είναι οι αρχές της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτές τις αξίες αγωνιζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας για να χτίσουμε την Ευρώπη. Και θα την χτίσουμε αυτή την Ευρώπη που έχει ανάγκη ο κόσμος ολόκληρος, γιατί όπως λέω πάντα ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός. Η Ευρώπη έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει που δεν μπορεί καμία άλλη δύναμη. Στην Ιστορία της υφηλίου η Ευρώπη έμεινε και θα μείνει, όχι ως η μεγάλη οικονομική δύναμη, ούτε ως η μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλλά η μόνη δύναμη που μπορεί, να υπερασπίζεται τον άνθρωπο στην πορεία του και την ολοκλήρωση του προορισμού του».

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος «εμείς οι Έλληνες ζώντας μέσα στην Ευρώπη, οραματιζόμενοι και χτίζοντας μαζί με τους εταίρους μας αυτή την Ευρώπη, λέμε σε όλους τους γείτονες μας, ιδίως στην Τουρκία, ότι είμαστε εδώ να ενισχύσουμε την πορεία της στην Ευρώπη, γιατί θέλουμε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και την γείτονα, τους θέλουμε κοντά σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία. Πορεία, όμως, που έχει προϋποθέσεις. Για να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να τηρήσεις ορισμένες υποχρεώσεις. Και αυτές είναι οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο έχει ορίσει ότι πρέπει να σεβόμαστε τα σύνορά μας, να σεβόμαστε την κυριαρχία μας, να σεβόμαστε το έδαφός μας, κάθε λαός. Λέμε, λοιπόν, ότι εμείς εδώ είμαστε, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές, να βοηθήσουμε την πορεία όλων προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Είμαστε εδώ, όμως, και για να υπερασπιστούμε το έδαφος μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας, που είναι παράλληλα έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

15/8/2017

 

 

 

 

 

 

Συντριπτική νίκη του έθνους η καρατόμηση του αχυρανθρώπου της Τουρκίας, Έιντε.

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ ΤΩΝ NOOR1, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Κοτζιάς όχι μόνον διέλυσαν τις τουρκικές ονειρώξεις για «νέο Ανάν», αλλά εξώθησαν σε παραίτηση τον φαύλο Έιντε. Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία όπου ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχωρεί ντροπιασμένος και αποδομημένος.

Ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας από τους κορυφαίους γνώστες του διεθνούς δικαίου, θωράκισε τις ελληνικές θέσεις στις πρόσφατες συζητήσεις για το κυπριακό. Ο Νίκος Κοτζιάς, αυτός ο πραγματικός πατριώτης, δίδαξε υπερήφανη, εθνική διπλωματία, αποκαλύπτοντας την κατάλληλη στιγμή τον ρόλο του Έιντε, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πολιτευθεί στην Νορβηγία»!  Ας ψάξει να βρει κόμμα με αρχηγό Κουίσλιγκ, ας μην ξεχνάμε πως ο διαβόητος Κουίσλινγκ ήταν νορβηγός σαν τον Έιντε, για να είναι στο πολιτικό του στοιχείο.

Το επαίσχυντο σχέδιο Ανάν ανήκει οριστικά στο παρελθόν, όπως και οι θιασώτες του. Ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, τα εκδοτικά χοιροστάσια και η Ντόρα Μπακογιάννη.  Έτσι ακριβώς θα γραφτούν και στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας, οι θιασώτες και οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και οι βραχίονες του υποκόσμου.

Posted by olympiada στο Αύγουστος 3, 2017

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Παυλόπουλος: Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά

Αιχμηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τη γείτονα χώρα

Παυλόπουλος: Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά

Μήνυμα προς την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Δ’ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, ενώ παράλληλα, επισήμανε το χρέος της Πολιτείας, για την διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης για τη Ήπειρο.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην συμβολή των Ηπειρωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, στους εθνικούς ευεργέτες και «στην τεράστια προσφορά τους, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτισμική άποψη, στο ν’ αποκτήσει, όχι μόνον η Ήπειρος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα, σημαντικό μέρος της σύγχρονης φυσιογνωμίας της» και πρόσθεσε:

Αυτός ο τόπος, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να αποτελέσει ξανά την πρωτοπορία στην ανάκαμψη της Ελλάδας και να δείξουμε και στον λαό ότι μπορούμε, αλλά και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν γονατίζει ποτέ, έχει τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα θα προχωράει στον ευρωπαϊκό της ρόλο.

«Επιτρέψατε μου να τονίσω, ότι η Πολιτεία έχει χρέος ν’ ανοίξει νέες προοπτικές για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου. Ευτυχώς, χάρη σε σημαντικά τεχνικά έργα που έγιναν σ’ αυτήν, και ιδίως χάρη στην Εγνατία Οδό, αλλά και στις μελέτες που γίνονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη των ορεινών και γεωγραφικώς απομονωμένων περιοχών της, σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Ηπείρου και πολλούς δήμους της με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διαμορφώνονται σταδιακά οι προϋποθέσεις για μια σταθερή και εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ηπείρου τόσο στο εγγύς, όσο και στο απώτερο μέλλον», ανέφερε επίσης ο κ. Παυλόπουλος.

Τόνισε επίσης πως η Ήπειρος, όπως και ολόκληρη η χώρα, «έχει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης», ειδικά σήμερα που «η Ελλάδα ανήκει, με την πολύτιμη συμβολή όλων σχεδόν των δημοκρατικών πολιτικών μας δυνάμεων, σταθερά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μάλιστα, στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, ως αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε και την εθνική ελληνική μειονότητα, της οποίας κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά στη γείτονα Αλβανία, όπως, άλλωστε, αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου. Διότι, μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου, πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οι ομοεθνείς πρέπει να ζήσουν σε κράτος δικαίου, και αν δεν το τηρείς το κράτος δικαίου είναι ανάχωμα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας: «Στην Ευρώπη δεν γίνεται κανένας μέλος με εκπτώσεις. Εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον πήχη που η Ευρώπη έχει θέσει για τα κράτη που θέλουν να γίνουν κομμάτι που ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Η Ελλάδα, έχει πάντοτε στραμμένο, με μητρική αγάπη, το βλέμμα της στους ομοεθνείς μας και τους διαβεβαιώνει, ότι όπως η ίδια σέβεται και τηρεί με ευλάβεια το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, αναμένει ανάλογη συμπεριφορά και από την Αλβανία, εφόσον αυτή επιθυμεί να γίνει στο μέλλον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμανε, με έμφαση, όπως είπε κ. Παυλόπουλος: «Η προκλητική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η οποία συντελείται από πλευράς αρχών της Αλβανίας, ιδίως μέσα από την κατεδάφιση κτιρίων που ανήκουν σε ομοεθνείς μας, κάθε άλλο παρά ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

NEWSBEAST.GR   28/7/2017

 

 

 

 

 


Τουρκική πρόκληση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε Παυλόπουλο και Καμμένο

Τουρκική πρόκληση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε διπλή πρόκληση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προχώρησε σήμερα η Τουρκία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε ακριτικά νησιά.

Η πρώτη παρενόχληση σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Οι χειριστές των τουρκικών ραντάρ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Λίγο αργότερα, επικοινώνησαν με το Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Τούρκοι προειδοποίησαν εκ νέου ότι η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR, παρά το ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ επισκέφθηκαν σήμερα το 549 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Σύμη, καθώς και την Πυραυλάκατο «ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ» που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού στο πλαίσιο της αποστολής της. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβησαν στη Χίο, όπου επισκέπτονται την 96 ΑΔΤΕ. Θα διανυκτερεύσουν στη Χίο και αύριο θα επισκεφθούν την Παναγιά Οινουσσών, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Εν τω μεταξύ, σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και δύο ελικόπτερα- προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

NEWSBEAST.GR  18/7/2017

 

 

 


Ράπισμα στους υβριστές του Προκόπη Παυλόπουλου, ακόμα και η χαλκευμένη δημοσκόπηση!

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ ΤΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ!

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συσπειρώνει το έθνος απέναντι στην διαπλοκή και τον υπόκοσμο.

Όσοι δεν συμπαθούν τον Παυλόπουλο, αγαπούν τον Μητσοτάκη. Το 28,9% των αρνητικών απόψεων για τον ΠτΔ, είναι οι θετικές απόψεις για τον Μητσοτάκη. Ούτε τα προσχήματα για το φουσκωμένο ποσοστό που του φύτεψαν, ελέω της πολεμικής κατά του Προκόπη Παυλόπουλου.

Όσο για την «κυρία τίποτα» Φώφη Γεννηματά που όλη η διαπλοκή την έχει στην γυάλα για να μην φθαρεί, φτάνει με το ζόρι το 14,5% σε θετικές γνώμες.  Η γυναίκα το μόνο που έχει κάνει μέχρι σήμερα, είναι να βρίζει τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Κώστα Καραμανλή.

Φυσικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός, πράγμα που δείχνει ότι παρά την προπαγάνδα του υποκόσμου και της διαπλοκής, η χώρα συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του.  Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί τον εγγυητή για το ίδιο το πολίτευμα αυτές τις μαύρες ημέρες στις οποίες ζούμε.

Προκόπης Παυλόπουλος: 55,5% θετικά 28,9% αρνητικά
Κυριακος Μητσοτάκης 28,9 θετικά και 60% αρνητικά.
Φώφη 14,5 θετικά και 70,4 αρνητικά!

Posted by olympiada στο Ιουλίου 7, 2017

Διαδώστε το!

 

Προκόπης Παυλόπουλος: Το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου να αποτελέσει ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη οικονομική παγκοσμιοποίηση

Posted by olympiada στο Ιουνίου 20, 2017

Για ακόμα μία φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύει την πανευρωπαϊκώς ηγετική ακαδημαϊκή του υπόσταση και επάρκεια.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Θεσσαλονίκη, 20.6.2017

«Η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης»
Εισαγωγή
Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές του, μετά τις εφιαλτικές εμπειρίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για να φθάσει ως την τελική του ολοκλήρωση, δηλαδή την πλήρη ενοποίησή του με την μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης υπό θεσμικούς όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Α. Η ως άνω διαπίστωση οδηγεί στο, νομοτελειακό, συμπέρασμα ότι αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθη στασιμότητα οδηγεί, επίσης νομοτελειακώς, στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και τούτο διότι η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία.
Β. Εξ αυτού συνάγεται ότι προκειμένου να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση –άρα και η συνακόλουθη, εκ φύσεως, νομισματική και οικονομική ενοποίηση- πρέπει να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης υπό όρους –όπως ήδη σημειώθηκε- Ομοσπονδίας και Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Τις προαναφερόμενες θεσμικές αντηρίδες καθορίζει, expressisverbis, το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, με κανονιστική κοιτίδα την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣυνθΕΕ).
I.​Το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία ως θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προοπτικής ενοποίησής της.
Η ΣυνθΕΕ ορίζει ότι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αφενός το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και, αφετέρου, η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Οι επιμέρους διατάξεις είναι άκρως εύγλωττες:
Α. Οι περί Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου διατάξεις.
Η ΣυνθΕΕ ορίζει ρητώς ότι η τελική ενοποίησή της εξαρτάται από την εμπέδωση των επιμέρους αρχών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Τούτο τεκμηριώνουν ιδίως:
1. Το Προοίμιο της ΣυνθΕΕ, που ορίζει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαιώνουν «την προσήλωσή τους στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου».
2. Οι διατάξεις του άρθρου 2 εδ. α΄ της ΣυνθΕΕ, που ορίζουν ότι: «Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες».
3. Επιπλέον, μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης αυτός αποτελεί, κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 της ΣυνθΕΕ, μέρος του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, έχοντας την ίδια νομική ισχύ με τις Συνθήκες. Ενόψει δε της περί Κράτους Δικαίου νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η έννοια του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου συνδιαμορφώνεται, ως προς το περιεχόμενό της, και από τις διατάξεις του Χάρτη, ούσα αρρήκτως συνδεδεμένη με αυτόν.
4. Τέλος, η νομολογία του ΔΕΕ, κατά την οποία: «Ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου αποτελεί μια εκ των πρωταρχικών αξιών στις οποίες στηρίζεται η Ένωση […] και εκτός αυτού, ο σεβασμός του κράτους δικαίου συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την προσχώρηση στην Ένωση, δυνάμει του άρθρου 49 ΣυνθΕΕ» (Γεν. Δικαστήριο, Υποθ. Τ-348/14, σκ. 98, Τ-346/14, σκ. 97 και Τ-340/14 σκ. 87).
Β. Οι περί Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας διατάξεις.
Επιπροσθέτως, η ΣυνθΕΕ προβλέπει ότι θεμελιώδης πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση της τελικής της ενοποίησης είναι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.
1. Χαρακτηριστικές είναι οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1της ΣυνθΕΕ: «Η λειτουργία της Ένωσης θεμελιώνεται στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία».
2. Όμως βασικό στοιχείο και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, δίχως το οποίο διακινδυνεύεται η ίδια η υπόστασή της όπως καταδεικνύει η πορεία της θεσμικής και πολιτικής της εξέλιξης, είναι το Κράτος Δικαίου, με πυρήνα του την έννοια της Δικαιοσύνης υφ’ όλες της τις εκφάνσεις. Κυρίως δε υπό την έκφανση της προστασίας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μ’ έμφαση στα Δικαιώματα τα οποία εγγυώνται την Κοινωνική Δικαιοσύνη και, επέκεινα, το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.

Γ. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατά τ’ ανωτέρω υφή του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου καθορίζει και τα βασικά χαρακτηριστικά του, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο Άνθρωπος και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του. Του λόγου το ασφαλές τεκμηριώνουν οι προμνημονευόμενες διατάξεις της ΣυνθΕΕ, όπως καταστρώνονται:
1. Στο Προοίμιό της, εκεί όπου τα κράτη-μέλη επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους:
α)«Στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου».
β) «Στα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, όπως ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που υπογράφηκε στο Τορίνο στις 18 Οκτωβρίου 1961 και τον Κοινοτικό Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989».
2. Στις διατάξεις του άρθρου 2: «Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη-μέλη εντός κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».
3. Στις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 ΣυνθΕΕ όπου, όπως προεκτέθηκε: «Η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που περιέχονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Δεκεμβρίου 2000, όπως προσαρμόσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2007, στο Στρασβούργο, ο οποίος έχει το ίδιο νομικό κύρος με τις Συνθήκες».

II.​Η έννοια και οι συνιστώσες του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου.
Με βάση την κατά τ’ ανωτέρω σειρά συλλογισμών καθίσταται προφανές, ότι η εκπλήρωση του στόχου της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει ως θεμελιώδη προϋπόθεση την εμπέδωση του κατά την ευρωπαϊκή έννομη τάξη κράτους δικαίου. Εξ ου και η ανάλυση που ακολουθεί προσανατολίζεται αποκλειστικώς προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενες διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου προσδιορίζουν επαρκώς την έννοια του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου καθώς και τα επιμέρους συστατικά του στοιχεία. Καθοριστικής σημασίας για την εξειδίκευση της σημασίας αλλά και των έννομων συνεπειών αυτών των διατάξεων αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου είναι η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Συγκεκριμένα:
Α. Από την «ευρωπαϊκή κοινότητα δικαίου»…
Ήδη από τις απαρχές άσκησης της δικαιοδοσίας του, και διαδραματίζοντας τον φυσικό του ρόλο στο πλαίσιο όχι μόνο της αποτύπωσης αλλά και της ώθησης προς τα εμπρός της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, το ΔΕΕ προσδιόρισε τα βασικά διακριτικά γνωρίσματα του όλου ευρωπαϊκού δικαίου. Και, ειδικότερα, αφενός την πληρότητα και, αφετέρου, την ιδιαιτερότητά του. Τα δύο ως άνω διακριτικά γνωρίσματα αποτυπώνονται μ’ ενάργεια σε δύο, «εμβληματικές», ως προς τη νομολογιακή τους αξία, αποφάσεις: Στην απόφαση 5.2.1963, VanGendenLoos και στην απόφαση 15.7.1964, Costac. E.N.E.L. Το ακόλουθο σκεπτικό της πρώτης από τις προαναφερόμενες αποφάσεις είναι εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό ως προς την θεσμική περιγραφή και οριοθέτηση των κατά τ’ ανωτέρω διακριτικών γνωρισμάτων: «Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες διεθνείς συνθήκες η Συνθήκη ΕΟΚ εγκαθίδρυσε, ευθύς ως ίσχυσε, μιαν ιδιαίτερη έννομη τάξη, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του νομικού συστήματος των κρατών-μελών και δεσμεύει τα δικαστήριά τους. Ιδρύοντας μια Κοινότητα απεριόριστης διάρκειας, προκειμένου με δικά της όργανα, με νομική προσωπικότητα, με δικαιοπρακτική ικανότητα, με ικανότητα διεθνούς αντιπροσώπευσης και ιδιαίτερα με πραγματικές εξουσίες που προέρχονται είτε από τον περιορισμό των κρατικών αρμοδιοτήτων υπέρ της Κοινότητας είτε από την μεταβίβασή τους σε αυτή, τα Κράτη περιόρισαν, σε ολίγα έστω θέματα, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, δημιουργώντας έτσι ένα corpusjuris, εφαρμοστέο τόσο στους υπηκόους τους όσο και σε αυτά τα ίδια». Το σκεπτικό αυτό του ΔΕΕ επιτρέπει την συναγωγή του συμπεράσματος ότι η νομολογία του συνομολογεί και την διαμόρφωση:

1. Η ιδιαιτερότητα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
Μιας «ιδιαίτερης» ευρωπαϊκής έννομης τάξης, η οποία βασίζεται:
α) Στην «αυτονομία». Με την έννοια της παραγωγής των κανόνων που την συνθέτουν από ίδια -δηλαδή ξεχωριστά και, συνεπώς, ανεξάρτητα σε σχέση μ’ εκείνα των κρατών-μελών- δικαιοπαραγωγικά όργανα.
β) Και στην «ιδιομορφία». Με την έννοια της διαφορετικότητας της δομής της αλλά, πέραν τούτου, και της αμεσότητας της ρύθμισης των έννομων σχέσεων, οι οποίες εμπίπτουν στο κανονιστικό της πλαίσιο.
2. Η πορεία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
Μιας υπό ολοκλήρωση «κοινότητας δικαίου», η οποία έρχεται να συμπληρώσει, από πλευράς αποτελεσματικής λειτουργίας, και την «αυτονομία» και την «ιδιομορφία» της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 2/13 γνωμοδότηση του ΔΕΕ της 18ης Δεκεμβρίου 2014 περί προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ): «Βάσει των ανωτέρω ουσιωδών χαρακτηριστικών του δικαίου της Ένωσης έχει διαμορφωθεί ένα συγκροτημένο πλέγμα αρχών, κανόνων και εννόμων σχέσεων που τελούν σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους και δεσμεύουν αμοιβαία την Ένωση και τα κράτη-μέλη της, καθώς και τα κράτη-μέλη μεταξύ τους, τα οποία, όπως υπενθυμίζει το άρθρο 1, δεύτερο εδάφιο, ΣυνθΕΕ, μετέχουν στο εξής στη «διαδικασία μιας διαρκώς στενότερης ένωσης των λαών της Ευρώπης». Υπ’ αυτά τα δεδομένα, η «κοινότητα δικαίου» συνεπάγεται αφενός το «ωφέλιμο αποτέλεσμα» του ευρωπαϊκού κανόνα δικαίου. Και, αφετέρου, την θεμελίωση της «αρχής της νομιμότητας» της δράσης όλων των ευρωπαϊκών οργάνων –και όχι μόνον, όπως θα εκτεθεί στη συνέχεια- κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Β. …στο «Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου».
Η, σύμφωνα πάντα με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, συγκεκριμένη οριοθέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων -κατά κυριολεξία κυριαρχικών αρμοδιοτήτων- των κρατών-μελών υπέρ των αρμοδιοτήτων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει περαιτέρω ως αναγκαία συνέπεια και την κατά ενιαίο τρόπο θεώρηση των σχέσεων της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις επιμέρους έννομες τάξεις των κρατών-μελών.
1.​Το κανονιστικό περιεχόμενο.
Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα του ότι η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής έννομης τάξης μπορεί, από την ίδια τη φύση της, να διασφαλισθεί μόνο μέσα από την θέσπιση των, σύμφυτων με αυτήν, εγγυήσεων εναρμόνισής της με τις έννομες τάξεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
α)Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση 2/13 του ΔΕΕ της 8ης Δεκεμβρίου 2014, σκ. 168: «Το νομικό αυτό μόρφωμα εδράζεται στη θεμελιώδη παραδοχή ότι κάθε κράτος-μέλος αποδέχεται από κοινού με αυτό, μια σειρά κοινών αξιών επί των οποίων στηρίζεται η Ένωση, όπως διευκρινίζει το άρθρο 2 ΣΕΕ. Η παραδοχή αυτή συνεπάγεται και δικαιολογεί την ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών ως προς την αναγνώριση των εν λόγω αξιών και, επομένως, ως προς την τήρηση του δικαίου της Ένωσης που υλοποιεί τις αξίες αυτές».
β) Βεβαίως η προμνημονευόμενη εναρμόνιση πρέπει να συντελείται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Από τα δεδομένα αυτά συνάγεται και η αρχή ότι η ίδια η υπόσταση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης εξαρτάται αφενός από την ιεραρχική δομή των κανόνων που την συνθέτουν. Και, αφετέρου, από την τήρηση της «ευρωπαϊκής» αρχής της νομιμότητας εκ μέρους των κάθε είδους οργάνων της και των οργάνων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους. Την κατά τα ανωτέρω σύνθεση του διπτύχου κανόνων δικαίου που διέπουν την αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών οργάνων και ουσιαστικής λειτουργίας ευρωπαϊκών μηχανισμών σε περιπτώσεις παραβίασής τους από αυτά, ήτοι τη σύνθεση που οδηγεί στη θεσμική κατοχύρωση ενός Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, αποδίδει διαχρονικώς η νομολογία του ΔΕΕ υπό τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
2.​Η «ευρωπαϊκή» αρχή της νομιμότητας.
Κατά πρώτο λόγο η νομολογία του ΔΕΕ αποδέχεται και καθιερώνει το πρώτο συνθετικό της παραδοσιακής έννοιας του κράτους δικαίου, ήτοι της αρχής της νομιμότητας, με την έννοια της προηγούμενης θεσμοθέτησης κανόνων δικαίου που διέπουν την άσκηση των κάθε είδους αρμοδιοτήτων των οργάνων της (βλ. π.χ. την απόφαση 17.12.1970, Einfuhr- undVorratsstellefürGetreideundFuttermittel κατά Koster και Berodt&Co). Συγκεκριμένα, κατά την ως άνω νομολογία, η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, σύμφωνα με την ιεραρχία των κανόνων που την συνθέτουν, επιβάλλει και την αρχή κατά την οποία όλα τα όργανα, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών της, κατά την άσκηση αρμοδιοτήτων που αναγνωρίζει σε αυτά το ευρωπαϊκό δίκαιο οφείλουν να εφαρμόζουν το σύνολο των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου.
3.​Οι «ευρωπαϊκοί» κυρωτικοί μηχανισμοί.
Κατά δεύτερο λόγο, η ίδια ως άνω νομολογία αποδέχεται και καθιερώνει και το δεύτερο συνθετικό του κράτους δικαίου, ήτοι την αρχή της θεσμοθέτησης κυρωτικών μηχανισμών -και μάλιστα κατά προτεραιότητα δικαστικών- τεταγμένων στην αποστολή της αποτελεσματικής τήρησης των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο κανόνας τήρησης της αρχής της ευρωπαϊκής νομιμότητας αφορά όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Και τούτο διότι καλύπτει, κατά λογική νομική ακολουθία, όπως αυτή συνάγεται από τα δεδομένα της νομολογίας του ΔΕΕ και όπως συνοπτικώς προεκτέθηκε:
α) Τόσο την δράση των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. π.χ. την απόφαση 29.10.1983, Κόμμα των Οικολόγων «LesVerts» κατά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
β) Όσο και την δράση των οργάνων των κρατών-μελών της, βεβαίως κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους που διέπονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως χαρακτηριστικά αποφαίνεται το ΔΕΕ (σκεπτικό αρ. 32) στην απόφαση 19.11.1991, AndreaFrancovich και DanilaBonifaci και λοιποί κατά Ιταλικής Δημοκρατίας: «Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει και από πάγια νομολογία, στα εθνικά δικαστήρια, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εφαρμογή, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, εναπόκειται να διασφαλίζουν τα πλήρη αποτελέσματα των κανόνων αυτών και να προστατεύουν τα δικαιώματα που οι κανόνες αυτοί απονέμουν στους ιδιώτες». (Πρβλ. και τις προγενέστερες αποφάσεις του ΔΕΕ 9.3.1978, Simmenthal και 19.6.1990, TheQueen κατά SecretaryofStateforTransport, exparte: FactortameLtd και λοιπών.).
Επίλογος
Η ανάλυση που προηγήθηκε οδηγεί, αναποδράστως, στις ακόλουθες διαπιστώσεις:
Α. Το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, σύμφωνα με αυτό τούτο το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο –στη βάση της ΣυνθΕΕ και της ΣΛΕΕ- αποτελεί την αναντικατάστατη θεσμική βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και από τον σεβασμό της οποίας εξαρτάται η τελική του ενοποίηση.
Β. Το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου προϋποθέτει, προκειμένου να επιτελέσει την ως άνω αποστολή του, αφενός την θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και, αφετέρου, την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων –πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.
Γ. Κάθε είδους κενά, αναφορικά με τον σεβασμό των κατά τ’ ανωτέρω θεμελιωδών συνιστωσών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Το σύμπτωμα κανονιστικής καχεξίας και επέκεινα, της θεσμικής «αφάνειας» του Eurogroup, με τις εντεύθεν συνέπειες -όπως τούτο διαπιστώθηκε από το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο,το ΔΕΕ, με την απόφασή του της 20.6.2016 «LedraAdvertising,» και όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο ΠιέρΜοσκοβισί- αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα κενού του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δοθέντος ότι η εντεύθεν προκύπτουσα επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» αποδεικνύει ότι οι αρμοί του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου δεν είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς τους ενδεχόμενους –και ήδη ορατούς- κινδύνους από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις μιας θεσμικώς ανεξέλεγκτης οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Διαδώστε το!

Παυλόπουλος σε Σόιμπλε: Οι εμμονές σου, κίνδυνος για την Ευρώπη

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ«Μια μεγάλη ευκαιρία, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, στην οποία καλεί τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου» ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ, σχετικά με τον Β. Σόιμπλε.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρόεδρος εκτιμά ότι το σημερινό Εurogroup στο Λουξεμβούργο αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη. «Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Πολλές είναι όμως και οι αναφορές ειδικότερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον ρόλο που διαδραματίζει στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος.

«Ο φίλος μας, ο Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνει πολύ συχνά ότι η Ευρωζώνη πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Έχει δίκιο. Το Eurogroup πρέπει τώρα να συγκεκριμενοποιήσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει ήδη υποσχεθεί. Pacta sunt servanda, οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται ?αυτό ισχύει και εν προκειμένω. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραβεί τα δικά του λεγόμενα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος. Σχετικά με το κατά πόσο μια απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εφικτή πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Πρ. Παυλόπουλος εκτιμά πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

«Ένας σοβαρός Ευρωπαίος όπως ο Β. Σόιμπλε θα ήθελε να πάρει τη σωστή απόφαση πριν από τις εκλογές» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική εικόνα που έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην ελληνική κοινή γνώμη και στο κατά πόσο ο Έλληνας Πρόεδρος τον θεωρεί «μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό» ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά: «Ναι, και για το λόγο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξει αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα και ολόκληρη της ευρωζώνη. Θα ήταν κρίμα, αν ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος, που δεν θα τηρούσε να υπεσχημένα. Αυτό δεν θα άξιζε σε μια ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τέλος τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους. Τονίζει επίσης ότι «είναι για εμάς σημαντικό, οι εταίροι μας να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Διαφορετικά η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε γνωρίζει τη σημασία που έχει ο ίδιος ως προσωπικότητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και φυσικά πρέπει να επίσης να λάβει υπόψη τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ αλλά και του υπουργου Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Όλοι αυτοί βλέπουν την Ελλάδα όχι αποκομμένη από την Ευρώπη, αλλά πάντα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία ή την Ιταλία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ασκηθούμε στην αλληλεγγύη. Αυτό να δώσει δύναμη στην Ευρώπη» υπογραμμίζει.

Posted by olympiada στο Ιουνίου 15, 2017

Διαδώστε το!

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided