Πέμπτη, Αύγουστος 13, 2020

Ηνωμένο Βασίλειο

 

Πως απέσυρε την κάρτα του πολίτη η Αγγλία

 

 

 

 

 

 

Πως απέσυρε την κάρτα του πολίτη η Αγγλία

Δείτε τους λόγους που δεν ήθελαν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες ενώ οι δικοί μας προδότες βιάζονται να μας φακελώσουν.

Δείτε τον αγώνα ενός Βρετανού πολιτικού που έδωσε μάχη για να καταστραφούν οι βάσεις δεδομένων τις οποίες τώρα φιάχνει ο υπουργός Κουρουμπλής.

Πως απέσυρε την κάρτα του πολίτη η Αγγλία

https://www.youtube.com/watch?v=Sv7aydyq0wE&feature=emb_logo

triklopodia 13/5/2020

 

 

 

 

Βρετανία: Επιλεκτικές βίζες μόνο σε ...άριστους στη μετά Brexit εποχή

Βρετανία: Επιλεκτικές βίζες μόνο σε ...άριστους στη μετά Brexit εποχή

Η Βρετανία θα δώσει έμφαση στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, στην -μετά το Brexit- περίοδο, υιοθετώντας ένα μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στην προσέλκυση μονάδων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδια της, ώστε να τερματίσει την εξάρτησή της

“από το φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης.”

Οι ανησυχίες από τις συνέπειες του υψηλού αριθμού των μεταναστών από την Ευρώπη, ήταν μία από τις ουσιαστικές διαστάσεις για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, το 2016.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών.

Το νέο σύστημα θα λειτουργεί με την συλλογή μονάδων για ειδικές δεξιότητες και προσόντα για τον καθορισμό των μισθών και την ανάθεση εργασίας, με την έκδοση βίζας να είναι δυνατή μόνο για αυτούς που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες μονάδες.

 

 

 

Θρίαμβος με αυτοδυναμία για τον Μπόρις Τζόνσον

Θρίαμβος με αυτοδυναμία για τον Μπόρις ΤζόνσονΟι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον
κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία
86 εδρών στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία,
εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων,
σύμφωνα με τα exit polls.

Οι Εργατικοί κερδίζουν 191 έδρες.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες

ενώ οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Στις κάλπες οι Βρετανοί

Στις κάλπες οι Βρετανοί Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στη Βρετανία, προκειμένου οι πολίτες να κρίνουν όχι μόνο το μέλλον του Brexit, αλλά ίσως και εκείνο του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (ώρα Βρετανίας) και θα ξεκινήσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας. Από την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, καθώς το ερώτημα - λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας -εξακολουθεί να παραμένει εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.

Την ίδια ώρα, εκνευρισμό στα όρια του πανικού προκάλεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ η δημοσκόπηση της YouGov. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες στο 34% και το Συντηρητικό, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα - 100.000 ερωτηθέντων. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται. Αν η τάση συνεχιστεί τις λίγες ώρες που απομένουν, η περίπτωση νίκης χωρίς όμως αυτοδυναμία για τους Τόρις δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η δημοσκόπηση της YouGov καταγράφει επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαίων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα οφείλεται και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ.

Πάντως, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τείχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016 - Μίντλαντς και βόρειες περιοχές -, διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες, θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκωτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτήν τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Στη Σκωτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.

Ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου. Στις περιοχές αυτές στηρίζεται κυρίως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συγκεντρώνει πιο ξεκάθαρα την ψήφο των Remainers) και θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην τύχη των Συντηρητικών, εάν οι προηγούμενες ενδείξεις δεν πετύχουν. Οι Εργατικοί ελπίζουν επίσης στην επικράτηση σε αυτές τις περιοχές και στη διατήρηση εδρών που είχαν κερδίσει το 2017 (Κάντερμπερι, Ρίντινγκ Ιστ, Γόργουικ κ.ά.). Η αναμέτρηση εντός του Λονδίνου αναμένεται απρόβλεπτη, εξαιτίας της επικράτησης των Φιλελεύθερων, κυρίως σε έδρες όπως του Κένσινγτον, του Σίτι του Λονδίνου και του Ουέστιμινστερ, Φίντσλεϊ, Γκόλντερς Γκριν κ.α.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με έρευνα της YouGov την Τρίτη, περισσότερες από 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019

Έκθεμα του Βρετανικού Μουσείου αποκαλύπτει ότι χάρτης, ήρωες, συνθήματα Σκοπιανών

είναι όλα βουλγάρικα!


Γράφει ο Σωκράτης Πουλής.
ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ, ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΗΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ
Ένα μαντήλι, με χρονολογία κατασκευής το έτος 1939, σε σχήμα τετράγωνο, απεικονίζει τον γνωστό χάρτη της βουλγαρικής “Μακεδονίας”. Στον χάρτη αναγράφεται η περιοχή ως Македония και όχι ως Македонија (την ορθογραφία ως γνωστόν την άλλαξε στους Σκοπιανούς μετά από 6 χρόνια ο Τίτο, ο οποίος άλλαξε εσκεμμένα το βουλγαρικό αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν οι Σκοπιανοί για να τους αποβουλγαροποιήσει δημιουργώντας παράλληλα μια τεχνητή “μακεδονική γλώσσα”). Ο βουλγαρικός χάρτης στο μαντήλι περιβάλλεται από όλους τους Βούλγαρους ήρωες που πολέμησαν για την ένταξη της Μακεδονίας στη Βουλγαρία (είτε άμεσα είτε σταδιακά μέσω αρχικής αυτονομίας) στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα πρόσωπα που εικονίζονται στο μαντήλι είναι τα εξής:
Επάνω Αριστερά: ο Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903), ο πασίγνωστος Βούλγαρος επαναστάτης και δάσκαλος της βουλγαρικής γλώσσας. Δίπλα του είναι γραμμένα τα συνθήματα «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες» (που όπως έγραψα χθες είναι αγγλικής εμπνεύσεως σύνθημα που χρησιμοποίησαν οι Βούλγαροι στους αγώνες τους, και «Πάντα πάλη για τη Μακεδονία».
Επάνω, στο κέντρο: ο Τόντορ Αλεξάντροφ. Η Βουλγαρική εθνικότητά του αναγνωρίζεται και από αρκετούς ακαδημαϊκούς των Σκοπίων (!) όπως από τον Ιβάν Καταρτζίεφ, διευθυντή του τμήματος ιστορικών σπουδών της “Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών” και επίσης από τον διευθυντή του κρατικού ιστορικού αρχείου Ζόραν Τοντορόφσκι. Ο Καταρτζίεφ μάλιστα θεωρεί όλους τους επαναστάτες της περιόδου που έδρασαν στην περιοχή της Μακεδονίας ως Βούλγαρους, και ο Τοντορόφσκι επιβεβαιώνει και αυτός ότι “όλοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους Βούλγαρους”. Ο Τόντορ Αλεξάντροφ δολοφονήθηκε το 1924, όταν διαπραγματευόταν η IMRO με την Κομιντέρν για συνεργασία μεταξύ κομμουνιστών και ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κινήματος, επειδή αρνήθηκε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία. Το σύνθημα δίπλα του λέει «Για εκείνα που αγωνιζόμαστε, γι ‘αυτό θα πεθάνουμε».
Επάνω δεξιά: ο Ντάμε Γκρούεφ (1871-1906) ιδρυτής του αρχικού IMRO. Πριν γίνει επαναστάτης ήταν εκπαιδευτικός σε βουλγαρικά σχολεία στο Σμίλεβο, την Πρίλαπο και το Μοναστήρι. Το καλοκαίρι του 1893 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου προσλήφθηκε ως διορθωτής σε βουλγαρικό τυπογραφείο. Εκεί, την 23η Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ίδρυσε από κοινού με τους Αντόν Δημητρόφ, Χρίστο Τατάρτσεφ, Ιβάν Χατζηνικόλοφ, Πέταρ Ποπάρσοφ και Χρίστο Μπαταντζίεφ την οργάνωση ΕΜΕΟ (IMRO), αναλαμβάνοντας χρέη γραμματέα και ταμία, ενώ τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε μαζί με τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των κομιτατζήδων. Παράλληλα διετέλεσε καθηγητής στο Βουλγαρικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και επιθεωρητής βουλγαρικών σχολείων, θέση από την οποία μερίμνησε για την οργάνωση των ανά τόπους μυστικών επιτροπών της οργάνωσης και συνέλαβε στη διάδοση επαναστατικών ιδεών στις τάξεις των μαθητών. Ιδεολογικά, ο Γκρούεφ σύγκλινε προς το κίνημα των Λαζαριστών, οι οποίοι απέβλεπαν στην εισαγωγή μιας γλωσσικής μεταρρύθμισης με σκοπό την ενίσχυση της ενότητας του βουλγαρικού έθνους και απέρριπταν την πολιτική αποστασιοποίησης μεταξύ Βουλγαρίας – Μακεδονίας. Τα συνθήματα στο μαντήλι γράφουν «Ιλίντεν – μια λαμπερή ημερομηνία για τη Μακεδονία». «Να είστε φρουρός και αλήθεια για το θάνατο γι ‘ αυτήν» και τέλος «η Μακεδονία είναι η μητέρα της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης».
Κάτω δεξιά: η Μάρα Μπουνέβα (), η οποία σκότωσε έναν Σέρβο δικηγόρο που καταδίκασε Βούλγαρους φοιτητές προσάπτοντάς τους πολιτικές κατηγορίες. Πυροβολήθηκε το 1928. Το σύνθημα αναφέρει: «Να είστε υπερήφανοι που είστε από τη Μακεδονία».
Κάτω, στο κέντρο: οι Άγιοι Κύριλλος και Άγιος Μεθόδιος μεταφράζουν εκκλησιαστικά κείμενα στα βουλγαρικά τον 9ο αιώνα. Το σλόγκαν αναφέρει: «Η Μακεδονία έδωσε παιδεία σε όλους τους Σλάβους».
Κάτω αριστερά: Ο Βλάντο Τσερνοζέμσκι. Βούλγαρος επαναστάτης, γνωστός και ως «Βλάντο ο Σωφέρ». Ο Τσερνοζέμσκι ξεκίνησε την επαναστατική του δραστηριότητα το 1922, όταν εντάχθηκε στην Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ). Σύντομα, έγινε εκτελεστής της ΕΜΕΟ. Σκότωσε δύο σημαίνοντες Βούλγαρους πολιτικούς, τον κομμουνιστή Δήμο Χατζηδήμωφ, και το μέλος της ΕΜΕΟ Ναούμ Τομαλέφσκι. Και στις δύο περιπτώσεις καταδικάστηκε σε θάνατο, την πρώτη φορά δραπέτευσε από τη φυλακή και τη δεύτερη απελευθερώθηκε. Μετά την απελευθέρωσή του το 1932, έγινε εκπαιδευτής της κροατικής φασιστικής οργάνωσης των Ουστάσι. Εκπαίδευσε μια ομάδα των Ουστάσι για να δολοφονήσουν τον βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ της Γιουγκοσλαβίας, τελικά όμως τον σκότωσε ο ίδιος τον Αλέξανδρο Α΄ στις 9 Οκτωβρίου 1934 στη Μασσαλία. Το ένα από τα συνθήματα αναφέρει: «Η Μ.Π.Ο. είναι ένας αξιόπιστος φύλακας της Μακεδονίας στην Αμερική» και το άλλο «Χωρίς ανεξάρτητη Μακεδονία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια».
ΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΕΘΝΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΟΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ…
ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Δείτε τώρα πώς περιγράφει το Βρετανικό Μουσείο αυτό το έκθεμα:
Description: Scarf, tabby woven, made of silk (?), square in shape; made for the Macedonian nationalist movement of the 1930s, and printed in red and black on a cream ground with a map of Macedonia surrounded by all the HEROES OF THE MACEDONIAN MOVEMENT, as follows: κλπ.
Πουθενά δεν λένε ότι οι εικονιζόμενοι είναι Βούλγαροι ούτε αναφέρουν ποια οργάνωση το έφτιαξε… Καταλάβατε? Φτιάχτηκε λέει για το μακεδονικό εθνικιστικό κίνημα. Αλήθεια, πώς νιώθουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ενιαία γεωγραφική Μακεδονία των Βουλγάρων που εικονίζεται στο εθνικιστικό μαντήλι είναι τα πραγματικά όρια της “σύγχρονης γεωγραφικής Μακεδονίας” που “μοιράστηκε σε ποσοστά”?
Το εν λόγω μαντήλι, όπως φαίνεται στο κάτω αριστερό μέρος του, το έφτιαξε η γνωστή βουλγαρική οργάνωση ΜΠΟ (Македонска патриотична организация), που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ και για την οποία έχω γράψει αναλυτικά τι χαρακτήρα είχε και εξακολουθεί να έχει μέχρι σήμερα:
ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
===Για πληρότητα, αντιγράφουμε και το κείμενο για την εν λόγω οργάνωση ==
Η ιστορία αυτής της οργάνωσης αποκαλύπτει ξεκάθαρα ποια είναι η πραγματική προέλευση των Σλάβων που κατοικούν βορείως της ελληνικής επικράτειας και ποιος ήταν ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ο πραγματικός στόχος
Η «Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση»
Η «Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση» («Macedonian Patriotic Organization») [στο εξής: Μ.Π.Ο.] είναι η παλαιότερη οργάνωση των Αμερικανών και των Καναδών «μακεδονικής» καταγωγής στη Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε στο Fort Wayne της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1922, από μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Αρχικά ονομάστηκε Μακεδονική Πολιτική Οργάνωση αλλά άλλαξε στη συνέχεια το όνομά της το 1952.
Ο αρχικός στόχος της Μ.Π.Ο. ήταν να υποστηρίξει την επίλυση του Μακεδονικού Ζητήματος μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους στο οποίο όλες οι εθνοτικές ομάδες θα απολάμβαναν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. [1] Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Μ.Π.Ο. έχει εξελιχθεί σημαντικά και σήμερα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που προάγει και διαφυλάσσει τα έθιμα, την ιστορία και τις παραδόσεις των «Αμερικανο-Μακεδόνων» και των «Καναδο-Μακεδόνων». [2] Στο παρελθόν, η οργάνωση προωθούσε γενικά την άποψη ότι οι «Σλαβομακεδόνες είναι Βούλγαροι», [3] [4] αλλά σήμερα εξισώνει τους «Βουλγαρο-Μακεδόνες» με τους «εθνικά Μακεδόνες». [5] [6] Η Μ.Π.Ο. υποστηρίζει πλήρως το κράτος της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και συμμετέχει στην προώθηση και υπεράσπιση της πολιτικής του κράτους των Σκοπίων στις ΗΠΑ και στον Καναδά. [7]
Από το 1926 η Μ.Π.Ο. εκδίδει την εφημερίδα «Macedonian Tribune» («Μακεδονικό Βήμα»), η οποία είναι η παλαιότερη «μακεδονική» εφημερίδα παγκοσμίως που κυκλοφορεί συνεχώςχωρίς καμία χρονική διακοπή από το 1926. Αρχικά εκδιδόταν στη βουλγαρική γλώσσα [8], αλλά σταδιακά η εφημερίδα άρχισε να περιλαμβάνει και άρθρα γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. [9] Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δημοσιεύει άρθρα μόνο στην αγγλική γλώσσα. [10]
Ιστορία της Οργάνωσης
Η οθωμανική κακοδιοίκηση στη Μακεδονία και την περιφερειακή της περιοχή κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και η εξέγερση του Ίλιντεν το 1903 προκάλεσε τη μετανάστευση χιλιάδων «Μακεδόνων» σε άλλες ασφαλείς περιοχές, και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 υπήρχαν περίπου 35.000 «Μακεδόνες» μετανάστες στη Βόρεια Αμερική, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν εκεί αισίως, εργαζόμενοι σε διάφορες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή η πλειονότητα του σλαβικού πληθυσμού της Μακεδονίας αυτοπροσδιοριζόταν ως Μακεδόνες-Βούλγαροι και θεωρούσαν εαυτούς τμήμα του βουλγαρικού λαού. Την ίδια αντίληψη είχε και η πλειονότητα των πρώτων «Μακεδόνων» μεταναστών στη Βόρεια Αμερική. Όλες οι πρώτες τους εκκλησίες, τα σχολεία, οι φιλανθρωπικές ενώσεις και τα πολιτιστικά κέντρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά ονομάστηκαν «μακεδονο-βουλγαρικά», υπογραμμίζοντας την ισχυρή τους τοπική και πολιτιστική ταυτότητα.
Οι πρώτες ενώσεις των «Μακεδόνων» στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογούνται στο 1899, με την ίδρυση της «Μακεδονο-Βουλγαρικής Εταιρείας Vasil Levski». Άλλες ενώσεις που δημιουργήθηκαν μετά είναι η «Βουλγαρο-Μακεδονική Αμερικανική Επιτροπή», που ιδρύθηκε το 1904, η «Nadezhda» [«Ελπίδα»], που ιδρύθηκε το 1908 κ.ά. Τον Σεπτέμβριο του 1913 εκπρόσωποι από «μακεδονικές» οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά συναντήθηκαν στο Σικάγο του Ιλλινόις για να συγκροτήσουν μια «Μακεδονο-Βουλγαρική Εθνική Ένωση». Η Ένωση εξέδιδε την εφημερίδα «Svoboda» [«Ελευθερία»] και είχε ως στόχο την αυτονομία της περιοχής της -συμβατικά λεγόμενης- «Οθωμανικής Μακεδονίας» όπως επίσης και της περιοχής της Αδριανούπολης. Ορισμένα μέλη αυτών των οργανώσεων συμμετείχαν στους Βαλκανικούς Πόλεμους ως εθελοντές στο «Μακεδονικό-Αδριανουπολιτικό Εθελοντικό Σώμα», που ήταν στρατιωτικό τμήμα εθελοντών του Βουλγαρικού Στρατού. [11]
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις περιοχές που ενσωματώθηκαν στο σερβικό και το ελληνικό κράτος, οι νέες διοικήσεις απομάκρυναν τους περισσότερους Βούλγαρους ιερείς και δασκάλους από τις περιοχές που αυτοί μέχρι τότε δρούσαν. Αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες για τους «Μακεδόνες» στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς προκάλεσε ένα κύμα απογοήτευσης, απάθειας και αδιαφορίας για το θέμα της Μακεδονίας. Όλες οι προσπάθειες για κοινή δράση των «μακεδονικών» ομάδων απέτυχαν και τελικά η κατάσταση οδήγησε σε πλήρη απογοήτευση τη «Μακεδονο-Βουλγαρική Εθνική Ένωση». [12]
Ίδρυση της οργάνωσης και ιδεολογία
Η «Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση» (Μ.Π.Ο.) σχηματίστηκε σε αυτά τα ταραγμένα χρόνια μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι προοπτικές για ελευθερία πολλών «καταπιεσμένων ομάδων» διακόπηκαν. Οι εκκλήσεις για έναν νέο αγώνα προήλθαν αρχικά από το Fort Wayne της πολιτείας της Indiana και από το Steelton της πολιτείας της Πενσυλβάνια, πόλεις που αποτελούσαν προμαχώνες της «μακεδονικής» μετανάστευσης, και ακολουθήθηκαν από άλλες «μακεδονικές» ομάδες στην Ιντιανάπολη, το Γκάρυ, την Ιντιάνα, το Λάνσινγκ, το Ντιτρόιτ, το Ντέιτον, το Σπρίνγκφιλντ, το Οχάιο, το Σινσινάτι και τη Νέα Υόρκη. Το Fort Wayne επελέγη ως ο τόπος του Πρώτου Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου 1922, με λίγους εκπροσώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν βετεράνοι του Ίλιντεν. Αυτό το Πρώτο Συνέδριο σχεδίασε ένα πλαίσιο, εντός του οποίου θα μπορούσε να σχηματιστεί μια νέα οργάνωση, και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εξεύρεση κατάλληλου ονόματος για αυτήν. Η πρόταση για δημιουργία φορέα με το όνομα «Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση» απορρίφθηκε επειδή μετά την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η λέξη «πατριώτης» είχε αποκτήσει αρνητικό πρόσημο λόγω της ήττας. Το Συνέδριο προέκρινε το όνομα «Μακεδονική Πολιτική Οργάνωση», που εγκρίθηκε, αλλά το 1956 το όνομα άλλαξε και προκρίθηκε η αρχική πρόταση του ονόματος «Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση».
Το καταστατικό της Μ.Π.Ο. από το 1925 καθόρισε τον κύριο σκοπό της λειτουργίας της: «ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ/ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ». [13] Σε όλα τα ετήσια Συνέδρια που ακολούθησαν, οι εκπρόσωποι οριστικοποίησαν το Καταστατικό της οργάνωσης. Τα αμετάβλητα θεμελιώδη στοιχεία του καταστατικού αυτού εξακολουθούν να καθοδηγούν τη Μ.Π.Ο. και σήμερα, στην αυγή της τρίτης χιλιετίας. Το πρώτο άρθρο του Κανονισμού της Μ.Π.Ο. αναφέρει: «Οι Μακεδόνες μετανάστες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθώς και οι απόγονοί τους, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, φύλο ή πεποίθηση, συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα κοινής οργανωμένης δραστηριότητας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, σχηματίζοντας τη Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση με το σύνθημα “Η Μακεδονία στους Μακεδόνες”». Αυτή η ιστορική φράση, «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες», που υιοθετήθηκε ως το επίσημο σύνθημα της Μ.Π.Ο., πρωτοεμφανίστηκε σε διακήρυξη του Βρετανού πρωθυπουργού Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, ο οποίος το 1897 είχε εκφράσει τις απόψεις του για το Μακεδονικό Ζήτημα.
Ο Κανονισμός της οργάνωσης (http://macedonian.org/joomla/index.php…) καθορίζει στο άρθρο 6 την επιλεξιμότητα για την ιδιότητα του μέλους της Μ.Π.Ο.: «Τακτικό μέλος της οργάνωσης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών, γεννημένος στη Μακεδονία ή άτομο μακεδονικής καταγωγής, ο οποίος αποδέχεται και προωθεί τους στόχους του Κανονισμού λειτουργίας και προσφέρεται να συνδράμει στην εκπλήρωση του σκοπού του Οργανισμού». Όπως γράφτηκε εξαρχής, η πρόσληψη αρχικά της έννοιας «Μακεδόνας» και «Μακεδόνας μετανάστης» είχε μόνο γεωγραφικό και όχι εθνικό περιεχόμενο και ίσχυε εξίσου για όλες τις εθνοτικές ομάδες της Μακεδονίας, οι οποίες εκείνη την εποχή περιελάμβαναν τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους, τους Τούρκους, τους Αλβανούς, τους Έλληνες και μερικές άλλες ομάδες όπως οι τσιγγάνοι κ.ά. [14] Ακόμα και η τελευταία τροποποίηση των κανονισμών, του έτους 2016, διατηρεί αυτόν τον ορισμό για τους όρους «Μακεδόνες» και «Μακεδόνες μετανάστες». [15]
Βασικός σκοπός της Μ.Π.Ο., όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Κανονισμού, είναι: «Να εργαστούμε για να ενισχύσουμε τα συναισθήματα πίστης και πατριωτισμού μεταξύ των μεταναστών και των απογόνων τους στις αντίστοιχες χώρες όπου ζουν – τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά» και «να αγωνιστούμε με νόμιμο τρόπο για την εγκαθίδρυση της Μακεδονίας ως ανεξάρτητου κράτους εντός των «ιστορικών και γεωγραφικών της ορίων», το οποίο θα πρέπει να εγγυάται συνταγματικά, εθνοτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες σε όλους τους πολίτες».
Για την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών, οι ιδρυτές της Μ.Π.Ο. ορίζουν στο άρθρο 4 του Κανονισμού πολύ συγκεκριμένα μέσα δράσης: η Οργάνωση «δημοσιεύει εφημερίδες, βιβλία και φυλλάδια για τη διάδοση της αλήθειας σχετικά με τα “δίκαια” της Μακεδονίας και ενημερώνει την κοινή γνώμη για τη σωστή επίλυση του μακεδονικού προβλήματος». Επίσης, «παρουσιάζει τα “μακεδονικά” δίκαια ενώπιον ξένων εθνών, νομοθετικών οργάνων, διεθνών ιδρυμάτων και εταιρειών, μέσω μνημονίων συνεργασίας, αναφορών, δηλώσεων, διαμαρτυριών, ψηφισμάτων κ.λπ.»
Πρώιμος ακτιβισμός
Από την ίδρυσή της, η Μ.Π.Ο. έχει υποστηρίξει την οργάνωση και εκπαίδευση των μεταναστών με συγκεκριμένες πολιτικές αξίες και επίσης μεριμνά για την προετοιμασία τους ώστε να αγωνιστούν υπέρ της «απελευθέρωσης» των Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά δεκαετιών, η Μ.Π.Ο. έστρεψε τις δραστηριότητές της προς την εγκαθίδρυση ενός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ που θα «εγγυηθεί συνταγματικά, εθνοτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες όλων των πολιτών του». [16]
Οι διάφορες φάσεις που πέρασε το Μακεδονικό Ζήτημα έχουν ασκήσει πίεση στη Μ.Π.Ο. για να αναπτύξει νέα σύγχρονα μέσα για την επίτευξη των στόχων της. Για την προώθηση των σκοπών που ορίζονται από τον Κανονισμό της Μ.Π.Ο., οι αντιπρόσωποι του 4ου ετήσιου Συνεδρίου, που διεξήχθη το 1925 στην Ιντιανάπολη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εφημερίδα, που θα ήταν πλέον το επίσημο όργανο της οργάνωσης. Η εφημερίδα αυτή είναι η «Macedonian Tribune», που τέθηκε εξαρχής υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Μ.Π.Ο., Jordan Tchkatroff, και ξεκίνησε την κυκλοφορία της στις 10 Φεβρουαρίου 1927.
Κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940, η Μ.Π.Ο. υποστήριξε ανοιχτά την ατζέντα της δεξιάς φατρίας του Εσωτερικού Μακεδονικού Επαναστατικού Οργανισμού (IMRO), υπό την ηγεσία του Ivan Mihailov. Αυτό αναγνωρίζεται εξάλλου και από μια έκθεση αναλυτών της CIA, του 1953, η οποία χαρακτήριζε τη Μ.Π.Ο. ως «τον αμερικανικό κλάδο του IMRO» και εξηγούσε ότι μέσω του τότε γραμματέως Luben Dimitroff η οργάνωση είχε ενεργήσει ως όργανο συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Mihailov. [17] Η επιρροή του Ivan Mihailov στη Μ.Π.Ο. τελικά μειώθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν μια νεότερη γενιά ηγετών, με επικεφαλής τον Ivan Lebamoff και τον Christo Nizamoff, αντιπαρατέθηκε στον αυταρχισμό του Mihailov και απομάκρυνε τους υποστηρικτές του από τις ηγετικές θέσεις της οργάνωσης. [18]
Όταν η Βουλγαρία κατέλαβε ως σύμμαχος του Χίτλερ τμήματα της λεγόμενης «Μακεδονίας του Βαρδάρη» και της ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, τον Απρίλιο του 1941, η Μ.Π.Ο. αρχικά συνεχάρη τη Βουλγαρία για τις ενέργειές της και υποστήριξε την πολιτική της επανεισαγωγής της βουλγαρικής γλώσσας και της τοποθέτησης Βούλγαρων ιερέων στις κατακτηθείσες περιοχές. Ωστόσο, η Μ.Π.Ο. άλλαξε τη στάση της σε αυτό το θέμα, όταν η Βουλγαρία κήρυξε πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Δεκέμβριο του 1941, και από εκείνη την περίοδο υποστήριξε πλήρως την πολεμική προσπάθεια των ΗΠΑ.
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μ.Π.Ο. ήταν ανοιχτά αντίθετή στα κομμουνιστικά καθεστώτα που σχηματίστηκαν στο Βελιγράδι και τη Σόφια, και επίσης αντίθετη προς την ελληνική «καταπιεστική» όπως τη χαρακτήριζε κυβέρνηση. Στην περίπτωση της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας, η Μ.Π.Ο. έστειλε αρχικά μια επιστολή στον Josip Broz Tito συγχαίροντάς τον για την ίδρυση μιας αυτόνομης «Μακεδονίας» μέσα στην Ομοσπονδία [19], όμως η οργάνωση σύντομα αντέδρασε στον ιστοριογραφικό ρεβιζιονισμό που έλαβε χώρα στη Γιουγκοσλαβία με στόχο τη μείωση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας στη Μακεδονία. Στη δεκαετία του ’70, η εφημερίδα «Macedonian Tribune» δημοσίευε και πάλι τακτικά άρθρα και εκκλήσεις του τελευταίου ηγέτη του IMRO Ivan Mihailov. Τα απομνημονεύματά του που ήταν γραμμένα στα βουλγαρικά διαφημίζονταν από τη εφημερίδα αλλά δεν διαβάζονταν με ευκολία λόγω της δυσκολίας κατανόησης της βουλγαρικής γλώσσας από τους μετανάστες στην Αμερική. [20]
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μ.Π.Ο. υποστήριζε σταθερά έναντι των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς παράγοντες την επίλυση του Μακεδονικού Ζητήματος με «αυτοδιοίκηση για τους Μακεδόνες» σε ένα κράτος-προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών. Η οργάνωση επίσης εργάστηκε για τη διεθνή ευαισθητοποίηση ως προς τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις τρεις περιοχές της Μακεδονίας». [21]
Με την πάροδο των χρόνων πολλοί Αμερικανοί μακεδονο-βουλγαρικής καταγωγής άρχισαν να έχουν όλο και λιγότερες γνώσεις για τη Βουλγαρία και συχνά αυτοαναγνωρίζονταν πλέον απλά ως Μακεδόνες. [22] Επίσης, τη δεκαετία του 1990 η Μ.Π.Ο. άρχισε να δέχεται ανοιχτά και να «αγκαλιάζει» την «εθνική μακεδονική ταυτότητα», παράλληλα με τη μακεδονο-βουλγαρική εθνική ταυτότητα των ιδρυτών της. Στις 22 Φεβρουαρίου 1990, η «Macedonian Tribune» δημοσίευσε ένα άρθρο του τότε προέδρου της οργάνωσης Ivan Lebamoff, στο οποίο δήλωνε ότι η Μ.Π.Ο. ανταποκρινόταν στη μετακομμουνιστική αλλαγή που συντελείτο στη Μακεδονία, σε ολόκληρο τον κόσμο και στην ίδια την οργάνωση αναγνωρίζοντας την «πραγματικότητα της εθνικής μακεδονικής ταυτότητας» και προσκαλούσε τους «Μακεδόνες» να ενταχθούν στις τάξεις της Μ.Π.Ο. ως ίσοι. [23] Η Μ.Π.Ο. ατενίζει την αυγή του 21ου αιώνα με μεγάλο ενθουσιασμό που συνδέεται με την ίδρυση του ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους – της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η οργάνωση διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «Βόρειας Μακεδονίας». Η περιοχή αποσχίστηκε από την κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, τροποποιώντας το συνταγματικό της όνομα από «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Λίγες μόνο μέρες μετά την κοινοποίηση της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της τότε «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», μια αντιπροσωπία της Μ.Π.Ο. επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για να αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως ανεξάρτητο κράτος. Η αντιπροσωπία έγινε δεκτή από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Dan Coats και Richard Lugar, από την Ιντιάνα, καθώς και από ακτιβιστικά μέλη της Μ.Π.Ο. που ήταν διορισμένοι στον Οίκο των Αντιπροσώπων (House of Representatives). [24] Παράλληλα, υπήρχαν και διπλωματικές δραστηριότητες των αξιωματούχων από τα Σκόπια, που έφεραν τελικά αποτελέσματα και στις 8 Απριλίου του 1992 η χώρα έγινε δεκτή στον ΟΗΕ.
Προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις για διεθνή αναγνώριση του νέου κράτους, ο Πρόεδρος της Μ.Π.Ο. Ivan Lebamoff έστειλε ένα Ψήφισμα, που είχε συνταχθεί στο ετήσιο Συνέδριο του Μ.Π.Ο., στο Ντιτρόιτ, με αποδέκτες πολλούς αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο. [25] Τον Σεπτέμβριο του 1992 η Μ.Π.Ο. διοργάνωσε το «Φόρουμ για την Ενότητα των Μακεδόνων», στο οποίο συμμετείχαν οι ηγέτες της οργάνωσης, οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» του Τορόντο και εκπρόσωποι του κόμματος VMRO-DPMNE από τα Σκόπια. Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν για έναν κοινό στόχο ‒ μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Μακεδονία, και το αποτέλεσμα του Φόρουμ ήταν ένα ψήφισμα στο οποίο απαίτησαν διεθνή αναγνώριση της χώρας. [26] Τον Δεκέμβριο του 1992, η Μ.Π.Ο. άρχισε να συντονίζει τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη FYROM.
Τόσο η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους, όσο και το γεγονός ότι το κράτος αυτό χρησιμοποίησε το όνομα «Μακεδονία» δημιούργησε μεγάλη πολιτική ένταση στην Ελλάδα, η οποία χάραξε πολιτική διπλωματικής και πολιτικής σύγκρουσης με τη FYROM, γνωστή διεθνώς με τον όρο «διαμάχη για την ονομασία της Μακεδονίας» («Macedonia naming dispute»). Σε όλη τη διάρκεια της διαφωνίας περί ονοματοδοσίας, η Μ.Π.Ο. υποστήριξε επισήμως το δικαίωμα της FYROM να χρησιμοποιήσει το παλαιό συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 1992, η ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά διαδήλωνε ενάντια στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της FYROM και πρωτίστως ενάντια στο νέο όνομα του κράτους που περιείχε τη λέξη Μακεδονία. Η θέση ήταν ότι η Μακεδονία ήταν αρχαία ελληνική ονομασία και ότι το νεοανακυρηχθέν ανεξάρτητο κράτος έκλεβε το όνομα αυτό από τους Έλληνες [27]. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής απαίτησε επίσης να μην αναγνωριστεί με το όνομα Μακεδονία η ανεξαρτησία του νέου κράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. [28] Σε αντίδραση προς αυτό, ο Πρόεδρος του Μ.Π.Ο. Ivan Lebamoff έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στους πατριάρχες και τους επισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών παγκοσμίως καθώς και σε πολλές εφημερίδες. Ζήτησε επίσης από τους «Αμερικανο-Μακεδόνες» να αυξήσουν τις προπαγανδιστικές τους δραστηριότητες για να αναγνωριστεί διεθνώς η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το συντομότερο δυνατό. Οι «Μακεδονο-Αμερικανοί» ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του με μαζική καμπάνια συγγραφής άρθρων σε αμερικανικές εφημερίδες και με τηλεφωνικές κλήσεις για άσκηση πίεσης προς Αμερικανούς Γερουσιαστές. [29]
Η Μ.Π.Ο. χρησιμοποίησε επίσης την επιρροή της στη Γερουσία των ΗΠΑ για να βοηθήσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της FYROM. Ο πρόεδρος της Μ.Π.Ο. Ivan Lebamoff ζήτησε από τον Γερουσιαστή της Ιντιάνα Lugar να προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στη FYROM. Ο Lebamoff ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της FYROM Κίρο Γκλιγκόροφ για την πρότασή του αυτή. Η πρόταση του Μ.Π.Ο. υποστηρίχθηκε επίσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κοινοβουλίου, Rep. Fascell. Τον Νοέμβριο του 1992, η Μ.Π.Ο. ζήτησε από τους «Μακεδονο-Αμερικανούς» να καλέσουν απευθείας την Άμεση Γραμμή του Λευκού Οίκου για να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Μπους να αναγνωρίσει αμέσως τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». [30]
Το 1994, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Μ.Π.Ο. επισκέφθηκαν πολλές φορές την Ουάσινγκτον, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αναγνωρίσει επισήμως το νέο κράτος. Για τον λόγο αυτό, η Μ.Π.Ο. αποφάσισε να πραγματοποιήσει το 76ο Συνέδριό της το 1995 στην Ουάσιγκτον. Βασική ομιλήτρια του Συνεδρίου του 1995 ήταν η Jane Kirkpatrick, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 1996, ο Πρόεδρος του Μ.Π.Ο. στρατηγός Boris Chaleff συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, στον οποίο και άσκησε πίεση για μια γρήγορη αποδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ. [31]
Τον Ιούλιο του 1998, ο πρώτος Πρέσβης της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ επισκέφθηκε την έδρα της Μ.Π.Ο. στο Φορτ Γουέιν. Το 2004, μια αντιπροσωπία της Μ.Π.Ο. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, για να πεισθεί ο Πρόεδρος να αναγνωρίσει τη FYROM με το «συνταγματικό» της όνομα, το οποίο και έκανε η κυβέρνησή του Μπους το 2004. [32]
Η Μ.Π.Ο. σήμερα
Από την ίδρυσή της το 1922, η «Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση» έχει μετασχηματιστεί σημαντικά και σήμερα αναγνωρίζεται ως «Παμμακεδονική» μη κερδοσκοπική οργάνωση που διατηρεί τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία Αμερικανών και Καναδών πολιτών «μακεδονικής» καταγωγής, εκθειάζοντας τα επιτεύγματά τους και τη συνεισφορά τους στην αμερικανική και την καναδική κοινωνία. Συνεχίζει ασφαλώς να διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Όσον αφορά το θέμα της στάσης της Μ.Π.Ο. ως προς το θέμα της «ιστορικής» και της σύγχρονης «μακεδονικής ταυτότητας», το 2015, ο τότε πρόεδρος Jordan Lebamoff έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Macedonian Tribune», όπου και εξήγησε ότι, όταν επισκεπτόταν τους συγγενείς του στην Καστοριά, στη Φλώρινα και στα Σκόπια, συνήθιζε να έχει μαζί του τρεις επιστολές: μία γραμμένη στη βουλγαρική γλώσσα, μία στη «μακεδονική» και μία άλλη στην ελληνική γλώσσα. Εξηγεί στο ίδιο άρθρο ότι ανεξάρτητα από το αν οι συγγενείς του πίστευαν ότι είναι Έλληνες, Βούλγαροι ή «Μακεδόνες», γι’ αυτόν αποτελούσαν όλοι μια οικογένεια. Περαιτέρω, στο εν λόγω άρθρο αναφέρει τα εξής: [33]
«Το Φορτ Γουέιν, όπως και άλλες πόλεις, έχει μια πολυποίκιλη μακεδονική κοινότητα. Κάποιοι αισθάνονται ότι είναι Μακεδόνες βουλγαρικής καταγωγής, κάποιοι ότι είναι Έλληνες Μακεδόνες και άλλοι απλώς Μακεδόνες: Είμαι φίλος με όλους! Η συζήτηση για το ποιος είναι Μακεδόνας και ποια είναι η πραγματική μας ταυτότητα πρέπει να είναι υγιής. Δεν πρέπει να είναι διαιρετική. Η Μ.Π.Ο. είναι αρκετά μεγάλη για όλες τις ιδέες μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ. Αλλά θυμηθείτε τη διακήρυξη της αποστολής μας: δουλεύουμε για να κάνουμε τη Μακεδονία μια «Ελβετία των Βαλκανίων». Ένα μέρος που είναι ασφαλές για όλους. Έναν χώρο που δεν θα παρεμβαίνει σε κανένα ανθρώπινο δικαίωμα.»
Οι διάφοροι εθνικοί προσδιορισμοί που σχετίζονται με το όνομα Μακεδονία έχουν συχνά προκαλέσει πολλές παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα, το 1992 ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Alfonse D’Amato προσφώνησε τον πρώην πρόεδρο της Μ.Π.Ο. Ivan Lebamoff ως διακεκριμένο μέλος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας! Ο Lebamoff απάντησε ότι δεν είναι Έλληνας και ότι ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Στην απάντησή του, ο Lebamoff δήλωσε επιπλέον ότι: [34]
«Είμαστε Σλάβοι που μιλούν μια διάλεκτο παρόμοια με τη βουλγαρική γλώσσα. Το αλφάβητό μας είναι κυριλλικό. Ενώ ορισμένοι Μακεδόνες θεωρούν τους εαυτούς τους Βούλγαρους από τη Μακεδονία, υπάρχει μια άλλη ομάδα που θεωρούν τους εαυτούς τους καθαρά Μακεδόνες.»
Αναφορικά με το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα της Μ.Π.Ο., το 2012 το παλιό στέλεχος της Μ.Π.Ο. και πρώην συντάκτης της εφημερίδας «Macedonian Tribune» Lou Todorov δήλωσε ότι η Μ.Π.Ο. δεν είναι ούτε «εθνικά μακεδονική» ούτε «εθνικά βουλγαρική» οργάνωση, αλλά είναι μια πατριωτική οργάνωση «όλων των λαών της Μακεδονίας», που μοιράζεται το ιδεώδες μιας ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Για να επεξηγήσει καλύτερα το θέμα αυτό, είπε ότι: [35]
«Το γεγονός ότι κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικά Μακεδόνας, ως εθνικά Βούλγαρος ή ως εθνικά Έλληνας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υποστηρίζει και την ελεύθερη, ανεξάρτητη ή ενωμένη Μακεδονία. Όπως γνωρίζετε, υπήρχαν πολλοί Γιουγκοσλάβοι-Μακεδόνες που είχαν ως ιδανικό τη Γιουγκοσλαβία ή Βούλγαροι-Μακεδόνες που είχαν ως ιδανικό τη Μεγάλη Βουλγαρία ή Έλληνες Μακεδόνες των οποίων το ιδανικό ήταν η Ελλάδα. Προφανώς, καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει τα ίδια πατριωτικά συναισθήματα ή τις ίδιες φιλοδοξίες με τα μέλη της Μ.Π.Ο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες εθνικές οργανώσεις στον κόσμο, αλλά υπάρχει μόνο μία οργάνωση όπως η Μ.Π.Ο., μια πατριωτική οργάνωση όλων των λαών της Μακεδονίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, της οποίας το ιδεώδες είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενωμένη Μακεδονία.
Όσον αφορά τη σχέση της Μ.Π.Ο. με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το 2018, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Π.Ο. Nick Stefanoff δήλωσε τα εξής: [36]
«Θέλω η Δημοκρατία της Μακεδονίας να γίνει το Ισραήλ μας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θέλω η Δημοκρατία της Μακεδονίας να είναι ο ενοποιητικός παράγοντας όλων των Μακεδόνων εντός της Δημοκρατίας και σε ολόκληρο τον κόσμο, μια δημοκρατία για την οποία όλοι οι Μακεδόνες θα μπορούν να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και εθνικές τους διαθέσεις και μια Μακεδονία όπου όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες θα είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν εκείνους τους Μακεδόνες που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι Μακεδόνες και το αντίστροφο. Ωστόσο, πριν ακόμη συμβεί αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεχίσει να υφίσταται και θα μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μόνο όταν καταστεί λιγότερο ευάλωτη και ασταθής και πιο βιώσιμη και ασφαλής! (Κάποιοι έλεγαν ότι η αμοιβαία αποδοχή και των Μακεδόνων και των Βουλγάρων-Μακεδόνων δεν θα συμβεί ποτέ, λόγω απροθυμίας και από τις δύο πλευρές, αλλά πιστεύω ότι με την εστίαση στο κοινό σημείο της μακεδονικής ταυτότητας, θα έρθει η ημέρα που αυτό θα συμβεί και πρέπει να συμβεί).»
Τα σκάνδαλα στα Σκόπια και η Μ.Π.Ο.
Σε μια ανεπίσημη συνέντευξη για μια «μακεδονική» εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος της Μ.Π.Ο. George Lebamoff επέκρινε έντονα την έλλειψη δημοκρατίας στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς και τις επίσημες παρερμηνείες της Ιστορίας από τα Σκόπια, δίνοντας έμφαση στη βουλγαρική ιστορική κληρονομιά στη χώρα. [37] Κατά το ετήσιο Συνέδριο της Μ.Π.Ο. του έτους 2009, ο πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Andrea Alusheff λέγεται ότι αφαίρεσε παράτυπα το σχετικό μέρος του Κανονισμού που έκανε λόγο για «Ελβετία των Βαλκανίων» και το οποίο είχε εισαχθεί από τη Μ.Π.Ο. του Τορόντο, λόγω της φιλοβουλγαρικής μεροληψίας του. [38] Μετά τη λήξη της θητείας του Alusheff, η νέα Κεντρική Επιτροπή επανέφερε τα σχετικά κείμενα περί «Ελβετίας των Βαλκανίων». Από την άλλη πλευρά, ένα πρώην τμήμα του Μ.Π.Ο. από το Τορόντο, που ονομάστηκε «Μ.Π.Ο. Luben Dimitroff», [39] διασπάστηκε από το καναδικό Μ.Π.Ο. και άρχισε να εκδίδει μια δεύτερη εφημερίδα πάλι με τον τίτλο «Macedonian Tribune» [40] στη βουλγαρική γλώσσα και με την προ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βουλγαρική ορθογραφία, εκφράζοντας φιλοβουλγαρικές απόψεις. Αυτή η έκδοση κυκλοφορεί ως μη εξουσιοδοτημένη από την «επίσημη» Μ.Π.Ο. [41]
To site της οργάνωσης:
http://www.macedonian.org/About/default.asp
Η σελίδα της στο Facebook:
https://www.facebook.com/Macedonian-Patriotic-Organization-1528164447396874/
______________
Χρονολόγιο γεγονότων:
1922 MPO founded, Fort Wayne
1925 Macedonian Press Bureau founded, New York City
1927 Macedonian Tribune first published on February 10, Indianapolis
1927 National MPO Ladies’ Section founded
1940 Almanac Macedonia published 1946 National YMPO founded
1983 Macedonian Tribune moved to Fort Wayne
1986 Freedom Monument dedicated, Fort Wayne
1990 Indiana Historic Marker dedicated at site of first Macedonian Tribune office, Indianapolis
1994 MPO purchases Macedonian Tribune Building, Fort Wayne
1995 Macedonian Veterans Association founded
1995 Macedonian Professional Association founded
1995 Wreath Laid at Tomb of the Unknowns, Arlington National Cemetery
1996 MPO establishes Homepage on the World Wide Web at www.macedonian.org
Τοπικά Τμήματα της Μ.Π.Ο.
H Μ.Π.Ο. έχει σήμερα 7 Τοπικά Παραρτήματα σε πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά: [42]
1. Chicago, Illinois, MPO “Pirin”
2. Columbus, Ohio, MPO “Freedom”
3. Detroit, Michigan, MPO “Fatherland”
4. Fort Wayne, Indiana, MPO “Kostur”
5. New Jersey Region, MPO “Strumishkata Petorka”
6. Toronto, MPO “Victory”
7. Youngstown, Ohio, MPO “Todor Alexandroff”
Πρότερα (μη λειτουργούντα) Τμήματα της Μ.Π.Ο.
1. Brownsville, Pennsylvania MPO “Jordan Tchkatroff”
2. Canton, Ohio, MPO “Boris Sarafoff”
3. Chicago, Illinois, MPO “Independence”
4. Cincinnati, Ohio, MPO “Bistritsa”
5. Cleveland, Ohio, MPO “Vardar”
6. Gary, Indiana, MPO “Rodina”
7. Granite City, Illinois MPO “Bashtin Krai”
8. Indianapolis, Indiana, MPO “Damian Grueff”
9. Lackawanna, New York, MPO “Jordan Gurkoff”
10. Lorain, Ohio, MPO “Alexander the Great”
11. Los Angeles, California, MPO “Brothers Miladinoff”
12. Mansfield, Ohio, MPO “Ohrid”
13. Massillon, Ohio, MPO “Christo Matoff”
14. Newark, New Jersey, MPO “Strumishkata Petorka”
15. Northwest Indiana Region, MPO “Rodina”
16. Phoenix, Arizona, MPO “United”
17. Rochester, New York, MPO “Simeon Eftimoff”
18. Steelton, Pennsylvania, MPO “Prilep”
19. Springfield, Ohio, MPO “Solun”
20. Syracuse, New York, MPO “Independent Macedonia”
21. Washington, D.C., MPO “Liberty”
22. Toronto, MPO “Pravda”
23. Toronto, Ontario, MPO “Switzerland of the Balkans”
24. Toronto, Ontario, MPO “Luben Dimitroff”
25. Sao Paulo, Brazil, MPO “Strumishkata Petorka”
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. “Tumbling Walls Revisited” by Ivan Lebamoff. Macedonian Tribune. February 22, 1990
3. PAGE ONE: Major Events of the 20th Century. Central Committee of the Macedonian Patriotic Organization. Fort Wayne, Indiana. 1999.
4. The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World, Page 87 by Loring M. Danforth. https://books.google.gr/books?
id=ZmesOn_HhfEC&pg=PA87&dq=MPO++Bulgarian+Macedonian&sig=zrq2WyXkgDBYEXY8qZKh4bHCQhY&redir_esc=y#v=onepage&q=MPO%20%20Bulgarian%20Macedonian&f=false
5. “MPO – 90 Years of Struggle for a Macedonian State”. Dr. Lubomir Todorov. 91th Annual MPO Convention in Fort Wayne, Indiana. September 2, 2012. http://macedonian.org/…/conv2…/todorov_conv2012%20speech.pdf
6. “New Energy, Old Values”. Jordan Lebamoff. Macedonian Tribune, January 8, 2015. Page 2
8. Pelisterski, Hristo (February 17, 1927). “Our Oath”. Macedonian Tribune. 1 (9): 1.
9. Panov, Lou (November 1, 1991). “Macedonians May Now Speak Out”. Macedonian Tribune. 64 (3081): 1.
10. North Macedonia – the controversy continues (an editorial), Nick (August 2, 2018). “Stefanoff”. Macedonian Tribune. 92(3488): 1.
11. Веселин Николов Трайков, Трендафил Митев, Документи за Македония на българската емиграция в САЩ, Канада и Австралия: т. 1, Макед. науч. инст., 1995, ISBN 954818723X, стр. 41.
12. “MPO History – Founding Fathers Organize MPO in 1922 During Turbulent Years Following First World War” by Christo N. Nizamoff http://www.macedonian.org/joomla/index.php…
13. In Re Incorporation: The Macedonian Political Organization of the United States of America and Canada, Indiana Secretary of State, July 6, 1925; Articles of Incorporation, The Indianapolis News (Indianapolis, Indiana), Jul 7, 1925, Page 28
14. “Note” to Article 28 in the first chart of MPO
15. Section 9. Nondiscrimination: The MPO shall in the conduct of its affairs have no restriction or limitation based upon race, color, religion, disability, political affiliation, gender, sexual orientation, gender identification, or employment status. The terms “Macedonians” and “Macedonian immigrants” used in these bylaws pertain equally to all nationality groups in Macedonia–Bulgarians, Aroumanians, Turks, Albanians, and others. As used in these MPO Bylaws, these terms have only geographic and not ethnographic meaning.
16. Article 4 in the first chart of MPO
17. Background Whereabouts and Activities of Ivan Mihailov, 16 April 1953 https://www.cia.gov/…/docume…/cia-rdp83-00423r000300710001-9
18. “Иван Михайлов – отвъд легендите, Том I”. Гаджев, Иван. УИ „Св. Климент Охридски”, София, 2007. [Page 22]
19. “The Uncomfortable Truth about the Macedonian Political Organization”. Victor Sinadinoski. Independently published, 2018 [Page 31]
20. South Slavic Immigration in America. George J. Prpic, John Carroll University. Twayne Publishers. A division of G. K. Hall & Co., Boston, p. 249. http://macedonia.kroraina.com/en/gp2/gp_21.htm
21. PAGE ONE: Major Events of the 20th Century. Central Committee of the Macedonian Patriotic Organization. Fort Wayne, Indiana. 1999.
22. Macedonians in the USA, Politics. Harvard Encyclopedia of American Ethnic Groups, p. 692, edited by Stephan Thernstrom 1980, Belknap Press of Harvard University, Reproduced 2001 with permission of the publisher
23. “Tumbling Walls Revisited” by Ivan Lebamoff. Macedonian Tribune. February 22, 1990 [Page 3]
24. “MPO presses for free Macedonia in D.C.” Macedonian Tribune. November 28, 1991
25. “Delovanje makedonskih izseljencev iz ZDA in Kanade za neodvisnost in mednarodno priznanje Makedonije” by Matjaz Klemenčič. Studia Historica Slovenica 5(1–2–3): 585–605. Ljubljana, 2005. [Page 592–593]
26. “Delovanje makedonskih izseljencev iz ZDA in Kanade za neodvisnost in mednarodno priznanje Makedonije” by Matjaz Klemenčič. Studia Historica Slovenica 5(1–2–3): 585–605. Ljubljana, 2005. [Page 597]
27. “The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World”, by Loring Danforth. Princeton University Press. Princeton. 1995. [Page 30-32]
28. “Letter from Archbishop of North and South America to Parishioners”. Macedonian Tribune. May 14, 1992
29. “Delovanje makedonskih izseljencev iz ZDA in Kanade za neodvisnost in mednarodno priznanje Makedonije” by Matjaz Klemenčič. Studia Historica Slovenica 5(1–2–3): 585–605. Ljubljana, 2005. [Page 599–600]
30. “Delovanje makedonskih izseljencev iz ZDA in Kanade za neodvisnost in mednarodno priznanje Makedonije” by Matjaz Klemenčič. Studia Historica Slovenica 5(1–2–3): 585–605. Ljubljana, 2005. [Page 603]
31. Macedonian Tribune. July 11, 1996 [Page 1]
32. “MPO – 90 Years of Struggle for a Macedonian State”. Dr. Lubomir Todorov. 91th Annual MPO Convention in Fort Wayne, Indiana. September 2, 2012. http://macedonian.org/…/conv2…/todorov_conv2012%20speech.pdf
33. “New Energy, Old Values”. Jordan Lebamoff. Macedonian Tribune, January 8, 2015. Page 2
34. “Ivan A. Lebamoff to US Senator Alfonse M. D’Amato”. Macedonian Tribune. May 28, 1992
35. “MPO – 90 Years of Struggle for a Macedonian State”. Dr. Lubomir Todorov. 91th Annual MPO Convention in Fort Wayne, Indiana. September 2, 2012. http://macedonian.org/…/conv2…/todorov_conv2012%20speech.pdf
36. “The Macedonian Republic’s need for stability and the ethnic Albanian issue”. Nick Stefanoff. Macedonian Tribune, May 3, 2018. Page 3
37. Kапитал, број 300, 28.07.2005 – Ексклузивно: Џорџ Лебамов – MPO (Македонска патриотическа организација)Вака немате иднина! Archived September 6, 2012, at Archive.today http://www.macedoniantruth.OGR/forum/showthread.php…
38. Labro Korolov Media BG, October 30, 2009[permanent dead link]
39. Μετάφραση από την αγγλική σελίδα για την PMOEncyclopedia of Canada’s peoples – Paul R. Magocsi, Multicultural History, p. 292, University of Toronto Press, 1999 ISBN 0-8020-2938-8. https://books.google.gr/books…
__________________
Μετάφραση κειμένου από τη σελίδα:
Η αντίστοιχη ελληνική σελίδα δυστυχώς δεν παρουσιάζει παρά μόνο ελάχιστες πληροφορίες για την οργάνωση αυτή:
Εικόνες:
1) Η σημαία του 6ου Τάγματος της Οχρίδας του Εθελοντικού Σώματος Μακεδονίας-Αδριανουπόλεως του βουλγαρικού στρατού κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Απεικονίζει τη βουλγαρική σημαία και ήταν το λάβαρο των εθελοντών μεταναστών από το Gary της Indiana. Η συντομογραφία M.O.B.N.O. αντιστοιχεί στο македоно-одринска Българската народна организация = Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Βουλγαρική Λαϊκή Οργάνωση.
2) Μέλη του Τμήματος της Μ.Π.Ο. «Μέγας Αλέξανδρος» από το Lorain, Οχάιο, το 1924 (ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗς ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ…)
3) Η επίσημη απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη στην αναφορά της οργάνωσης για δημιουργία μακεδονικού κράτους-προτεκτοράτου του ΟΗΕ, που απεστάλη από το 32η ετήσιο Συνέδριο της Μ.Π.Ο. (1953)
4) T-shirt από Συνέδριο της Μ.Π.Ο. της δεκαετίας του ’80: ο βουλγαρικής εμπνεύσεως χάρτης της «γεωγραφικής Μακεδονίας» με το Άγαλμα της Ελευθερίας.
===
Υστερόγραφο.
Τελικά οι αλλαγές που έκαναν οι Σκοπιανοί ήταν περισσότερες! όπως βλέπουμε σε σχετική παλαιότερη ανάρτηση του σάϊτ History of Macedonia, έχουμε τα εξής
Είναι από τις πιο διάσημες φωτογραφίες Σκοπιανών που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Απεικονίζει Σκοπιανούς που διαδηλώνουν στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Είναι όμως και ενδεικτική της συστηματικής παραποίησης της Ιστορίας, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της Σκοπιανής προπαγάνδας.
Ο αλυτρωτικός χάρτης της Μακεδονίας που αναπαριστά το πανό παραπέμπει σε ένα Ιστορικό πόστερ του MPO.
Mόνο που οι Σκοπιανοί πιάστηκαν στην φωτογραφία να το έχουν παραποιήσει ακόμα και αυτό.
Το αυθεντικό Βουλγαρικό poster του MPO. Παρατηρείστε τις “αλλαγές”:
Το αυθεντικό περιέχει κάτω αριστερά και δεξιά, εικόνες των Βάνκο Μιχαίλοφ και Μάρα Μπούνεβα αντίστοιχα. Οι Σκοπιανοί πρόσθεσαν αντ΄αυτών εικόνα του Σαντάνσκι.
Το ίδιο συμβαίνει και πιο πάνω. Ο Τ. Αλεξάντροφ έχει αντικατασταθεί από τον Ν. Χατζηντίμοφ.
Ο λόγος εμφανής. Οι πρώτοι δεν έχαναν ευκαιρία να δηλώνουν ότι είναι Βούλγαροι.
Αν αναρωτιέστε γιατί λείπει το κείμενο στα δεξιά του αυθεντικού poster από το παραποιημένο poster των Σκοπιανών, η εξήγηση είναι απλή.
Η αυθεντική επιγραφή δηλώνει: “Η Μακεδονία είναι η κοιτίδα της Βουλγαρικής Αναβίωσης”
====
Πηγή: Αντίβαρο

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Ἕνας ἄνθρωπος χωνευτῆρι ...ἐθνῶν ἤ

Alexander Boris de Pfeffel Johnson,ὁ νέος πρωθυπουργός τῆς Ἀγγλίας !


Ξέρετε πώς περιέγραψε τόν ἐαυτό του,ὁ Μπόρις,γιά τήν μεγάλη ποικιλία τῶν καταβολῶν του; με ένα συνδυασμό Μουσουλμάνων, Εβραίων και Χριστιανών ως προ-παππούδων. «one-man melting pot»,ἕνας ἄνθρωπος χωνευτῆρι !

Βρέ τόν Μπόρις τόν πολύ-πολύ-πολυτισμικό, ὄνομα καί πρᾶγμα !
Τό χωνευτῆρι τῶν λαῶν καί ἐθνοτήτων ! ! !


Κῦττα τί μπορεῖς νά μάθῃς,ὅταν ψάχνης γιά ἔναν ἄγγλο πού λέγεται Μπόρις ... !


Ἀλί Κεμάλ,ὁ πρό-πρό πάππος τοῦ Μπόρις.Κῦττα μεγαλεῖα ΕΔΩ
Ὁ πρό-παπποῦς τοῦ πατρός Μπόρις Τζόνσον,δῆλα δή ὁ πρό-πρό-πάππος του,ἦταν ἕνας Τοῦρκο-Κιρκισιανός στήν καταγωγή ὀνόματι
Ἀλί Κεμάλ !
Δημοσιογράφος τό ἐπάγγελμα.
Οἱ Κιρκισιανοί εἶναι μία ἐθνοτική ὀμάδα στά βορειοδυτικά τοῦ Καυκάσου.
Πολλοί Cirkassians μιλούν επίσης Τουρκικά , Ρωσικά , Αγγλικά , Αραβικά και Εβραϊκά , εξορίστηκαν από τη Ρωσία σε εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , όπου ζουν σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς.Οι περισσότεροι Circassians είναι σουνίτες μουσουλμάνοι (ἐδῶ)
Ἕνας Χάζαρος,νά πῶ;

Σημασία ἔχει πώς οἱ Κιρκασιανοί παντοῦ ...χωρᾶνε καί βολεύονται εἴτε ἦταν οἱ Βυζαντινοί πού τούς ἔκαναν χριστιανούς εἴτε οἱ ὀθωμανοί πού μαζικῶς τούς μετέβαλαν σέ μουσλίμ. Ἕ, μετά μέ τούς Ῥώσσους τά πράγματα εἶχαν ἀγριέψῃ γιά τά καλά! Ἔπεσε λεπίδι,πού λένε καί πολλοί βρέθηκαν ἐκτοπισμένοι μέχρι καί τό Ἰσραήλ ! Διαβᾶστε περισσότερα ἐδῶ : Κιρκασσιανοί
Η μητέρα του Johnson ήταν η Charlotte Fawcett,καλλιτέχνης από μια οικογένεια φιλελεύθερων διανοουμένων...Κόρη του δικηγόρου Sir James Fawcett και εγγονή του Elias Avery Lowe , παλαιολόγος , που ήταν Ρώσος Εβραίος μετανάστης στις ΗΠΑ.
Μέσω του Elias, ο Τζόνσον προέρχεται από ορθόδοξο ραβίνο από τη Λιθουανία.
Ἔλα μωρέ,λέω καί ἐγώ : Μπόρις ; !
Ξέρετε πώς περιέγραψε τόν ἐαυτό του,ὁ Μπόρις,γιά τήν μεγάλη ποικιλία τῶν καταβολῶν του; με ένα συνδυασμό Μουσουλμάνων, Εβραίων και Χριστιανών ως προ-παππούδων. «one-man melting pot»,ἕνας ἄνθρωπος χωνευτῆρι !

Βρέ τόν Μπόρις τόν πολύ-πολύ-πολυτισμικό,ὄνομα καί πρᾶγμα ! Τό χωνευτῆρι τῶν λαῶν καί ἐθνοτήτων ! ! !
Τήν ἀδελφοῦλα τοῦ Μπόρις,ξέρετε πώς τήν λένε; Ῥαχήλ ! Τί ἄλλο ; Καί τόν μικρότερο ἀδερφό του ; Ἰωσήφ,τί ἄλλο;

ὁ πατήρ τοῦ Μπόρις,Στάνλεϊ,δις-ἐγγονός τοῦ Ἀλί Κεμάλ καί ἐγγονός τοῦ Ὀσμάν πού ἔγινε Wilfred !
Καί ὁ μπαμπάκας του,ὁ Stanley,ὁ δις-ἐγγονός τοῦ Ἀλί Κεμάλ,τό 1966 δούλευε στήν Παγκόσμια Τράπεζα στήν Οὐάσινγκτον. Πολύ ...δραστήριος ἄνθρωπος καί μέ πολλά ...βραβεῖα ! ! !

Έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Παγκόσμια Τράπεζα , έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και ήταν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρόληψης της Ρύπανσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1973 έως το 1979. Είναι σύμβουλος του Gorilla Organization και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Plantlife International . Το 1983 έλαβε το βραβείο RSPCA Richard Martin για εξαιρετικές υπηρεσίες για την καλή μεταχείριση των ζώων και το 1984 έλαβε το βραβείο Greenpeace για εξαιρετικές υπηρεσίες για το περιβάλλον. Είναι πρεσβευτής της Σύμβασης του UNEP για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών άγριων ζώων με έδρα τη Βόννη της Γερμανίας.
Έχει εκδώσει μια σειρά βιβλίων που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα και εννέα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων ο Επίτροπος , που έγινε μια ταινία του 1998 με πρωταγωνιστή τον John Hurt . Το 1962 κέρδισε το βραβείο Newdigate για ποίηση.(ἐδῶ)

Ἔμ ἐγγονός τοῦ Ἀλί Κεμάλ,νά μήν εἶναι τόσον ἔξυπνος καί πολυπράγμων ; ! Ἔτσι καί ὁ υἱός,δέν εἶχε πού νά μοιάσῃ,κυριολεκτικῶς,λέμε !

Ὅσο γιά τό ...ἀριστοκρατικό de Pfeffel διαβᾶστε ἐδῶ :

BORIS JOHNSON - HOW WE DID IT

Πάντως ἔχει πολλά ἐνδιαφέροντα τό βιογραφικό τοῦ Μπόρις -Ἀλεξάντερ Τζόνσον (ἐδῶ),ἴσως κάποια στιγμή νά γράψουμε κάτι ἀπό αὐτά. Ἴσως... Τό σίγουρο εἶναι πώς εἶχε τίς ῥίζες καί τήν ...κληρονομιά γιά τήν ἐξουσία ...


Υ.Γ. Γιά τόν πατέρα τοῦ Μπόρις,μᾶς πληροφόρησε ὁ φίλος Διηνέκης,πώς ἔχει ἐδῶ καί μία 15ετία περίπου,σπίτι στό Πήλιο. Ὅντως ἔχει :

At home with Boris's dad: Stanley Johnson and family in their Greek villa

Μέ τήν δεύτερη σύζυγό του Τζένιφερ καί τόν υἱό τους Μάξιμίλιαν,στό Πήλιο

Γιά τό βρεττανός πράκτωρ,δέν βρῆκα κάτι. Ἀλλά ποτέ δέν ξέρεις μέ τέτοιες περιπλανήσεις ἀνά τήν ὑφήλιον,τόσες θέσεις ...

Εύχαριστοῦμε,Διηνέκη γιά τίς πολύτιμες πληροφορίες ! Νά εἶσαι καλά,ἀγαπητέ !

Υ.Γ.2 Ἐπεί δή,ΠΑΝΤΑ,σ᾿ἀκοῦμε Διηνέκη καί ἐπεί δή ποτέ δέν γράφεις κάτι χωρίς νά τό ἔχῃς διασταυρώσῃ,νά σ᾿εὐχαριστήσουμε γιά ἀκόμη μία φορά γιά τόν κόπον πού ἔκανες καί βρῆκες τήν πολύτιμη πληροφορία περί κατασκόπου τοῦ πατρός Μπόρις !

Συμπληρώνουμε,λοιπόν,τό πολύτιμο στοιχεῖο στό ἀνωτέρῳ θέμα,ἀπό τήν γνωστή Τέλεγκραφ :

Ὁ πατέρας τοῦ Μπόρις Τζόνσον,Στάνλεϋ,ἀποκαλύπτει τήν πρώϊμη σταδιοδρομία του ὡς ἀρχάριος κατάσκοπος


Ἡ Πελασγική


Πηγή

 

 

 

 

Συνάντηση Τραμπ-Μέι: Ολα στο τραπέζι, ακόμη και το NHS

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσβλέπει σε μια «εξαιρετική» συμφωνία αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει «αγκάθι».

Συνάντηση Τραμπ-Μέι: Ολα στο τραπέζι, ακόμη και το

MANDEL NGAN via Getty Images  04/06/2019

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα βρίσκεται «στο τραπέζι» των συνομιλιών για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ μετά το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Τερέζα Μέι, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει μια «εξαιρετική» συμφωνία με τη Βρετανία, που θα διπλασιάσει ή θα τριπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση Τραμπ-Μέι: Ολα στο τραπέζι, ακόμη και το

Carlos Barria / Reuters

«Νομίζω ότι όλα είναι στο τραπέζι μιας εμπορικής συμφωνίας» απάντησε στα σχόλια που θέλουν τη βρετανική κυβέρνηση να προβάλει αντίσταση σε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Οταν ασχολείσαι με το εμπόριο, όλα είναι στο τραπέζι, το ίδιο συμβαίνει και με το NHS ή οτιδήποτε άλλο, πολύ περισσότερο από αυτό, αλλά όλα θα είναι στο τραπέζι απόλυτα» τόνισε.

Από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Βρετανίας απάντησε γρήγορα: «Το θέμα για την πραγματοποίηση εμπορικών συμφωνιών είναι φυσικά να διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές και να καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει ή δεν πρέπει να περιέχει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία».

Συνάντηση Τραμπ-Μέι: Ολα στο τραπέζι, ακόμη και το

Carlos Barria / Reuters

Αμφότεροι, πάντως, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έκβαση της συνάντησής τους, ανταλάσσοντας ευχαριστίες στο twitter.

Thank you @Theresa_May!???????????????? https://t.co/zFJj47UuHO

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 Ιουνίου 2019

Ο Τραμπ έκανε δηλώσεις, μεταξύ άλλων, για το εμπόριο, το δείπνο με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τις αμυντικές δαπάνες, τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τους υποψήφιους διαδόχους της Τερέζας Μέι, τo Brexit και τις διαδηλώσεις εναντίον του.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη βασίλισσα, με τον οποία είχαμε ένα όμορφο δείπνο χθες το βράδυ. Ενας φανταστικός άνθρωπος, μια φανταστική γυναίκα» είπε για το δείπνο που είχε μαζί της το βράδυ της Δευτέρας.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες τόνισε πως αυτές πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. «Η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος στο NATO. Η πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι σύμμαχοί μας στο NATO πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Και οι δύο μας εργαζόμαστε πολύ σκληρά ως προς αυτό… Αναμένουμε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών να ανταποκριθεί στο κατώτατο όριο του 2% του ΑΕΠ. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έχουν άλλη επιλογή» είπε.

Εμπορική συμφωνία μετά το Brexit

«Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ δεσμεύονται σε μια εκπληκτική εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε μια τέτοια εμπορική συμφωνία, θα έλεγα οι διπλάσιες κι ακόμα κι οι τριπλάσιες σε σύγκριση με όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο επικείμενο Brexit δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα συμβεί και πιθανόν θα έπρεπε να συμβεί. Πρόκειται για μια φοβερή, μια φοβερή χώρα που θέλει την ταυτότητά της, θέλει να έχει τα σύνορά της, θέλει να διαχειρίζεται η ίδια τις υποθέσεις της. Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ ιδιαίτερο μέρος».

«Οχι» σε συνάντηση με τον Κόρμπιν

«Δεν γνωρίζω τον Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, δεν του έχω μιλήσει ποτέ. Ηθελε να συναντηθούμε σήμερα ή αύριο κι εγώ αποφάσισα ότι δεν θα το έκανα αυτό» ανέφερε για τον ηγέτη των Εργατικών.

«Νομίζω ότι είναι, όπως εγώ το βλέπω, κάτι σαν μια αρνητική δύναμη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν τα πράγματα σωστά αντί να ασκούν κριτική. Πραγματικά, δεν μου αρέσουν όσοι επικρίνουν όπως μου αρέσουν και σέβομαι τους ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα σωστά» συμπλήρωσε.

Το χρίσμα σε Τζόνσον ή Χαντ

Ερωτηθείς σχετικά με την κούρσα διαδοχής της Τερέζας Μέι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ. είναι ισχυροί υποψήφιοι για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ αναφέρθηκε και στον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

«Γνωρίζω τον Μπόρις, τον συμπαθώ. Τον συμπαθώ εδώ και καιρό. Νομίζω ότι θα έκανε πολύ καλή δουλειά» είπς και πρόσθεσε: «Γνωρίζω τον Τζέρεμι, νομίζω ότι θα έκανε πολύ καλή δουλειά. Δεν γνωρίζω τον Μάικλ, θα έκανε, άραγε, καλή δουλειά; Τζέρεμι, πες μου».

Δεν είδε διαδηλώσεις

Αναφορικά με τις διαδηλώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορφμή την παρουσία του εκεί υπογράμμισε: «Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να ζητωκραυγάζουν κι ακόμη κι εδώ σήμερα ήρθαν χιλιάδες άνθρωποι για να ζητωκραυγάσουν και κατόπιν ακούω ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κι εγώ διερωτήθηκα, πού είναι οι διαδηλώσεις; Δεν βλέπω διαδηλώσεις. Είδα μια μικρή διαδήλωση σήμερα όταν ήρθα, πολύ μικρή, επομένως πολλά από αυτά είναι fake news. Επικρατούσε μια φοβερή ατμόσφαιρα και αγάπη, υπήρχε φοβερή αγάπη… Δεν είδα διαδηλώσεις παρά μόνο πριν από λίγο και ήταν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, που τοποθετήθηκαν για πολιτικούς λόγους, επομένως ήταν fake news» υποστήριξε.

Πηγή: HuffPost UK

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Εκτακτο: Κλαίγοντας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός στις 7 Ιουνίου


Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε η Μέι την αποχώρησή της
ΚΟΣΜΟΣ
24|05|2019 | 12:09
H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ξέσπασε σε λυγμούς / Φωτογραφία: ΑΡ/Alastair Grant
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι το τέλος της πρωθυπουργίας της μετά την μαζική ανταρσία στο κόμμα της για τα σχέδιά της για το Brexit.

Εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά η Μέι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος στις 7 Ιουνίου και την πρωθυπουργία -αν και θα παραμείνει στο πόστο της μέχρι την εκλογή διαδόχου-. «Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου», είπε. «Έκανα το παν για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είναι και θα παραμένει ένα θέμα που θα μου προκαλεί βαθιά θλίψη ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit», τόνισε. «Προσπάθησα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνω ακόμη κι όταν οι πιθανότητες αποτυχίας φάνταζαν ψηλές. Αλλά μου είναι πλέον σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί ένας νέος πρωθυπουργός της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε αδυνατώντας σχεδόν να συνεχίσει το λόγο της καθώς την έπνιγαν τα δάκρυα κι εξέφραζε την περηφάνεια της που υπηρέτησε τη χώρα.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της. Της ανακοίνωσης της Μέι είχε προηγηθεί μια συνάντηση το πρωί με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς και η οποία είχε συνεδριάσει την Τετάρτη για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί δεύτερη εντός ενός έτους πρόταση μομφής κατά της Μέι. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης παρέμενε σφραγισμένο σε φάκελο μέχρι που η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί. Η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι έρχεται ενόψει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, όπου το κόμμα της αναμένεται να πέσει έως και στην πέμπτη θέση. Η Μέι ήλπιζε να παραμείνει στο πόστο της μέχρι να περάσει από τη Βουλή την συμφωνία της για το Brexit, που θα επέτρεπε στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ το καλοκαίρι. Αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της όταν ανώτερα στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου κατέστησαν σαφές ότι δεν θα στήριζαν πλέον τα σχέδιά της για το Brexit.

H δέσμευση της Μέι προ ημερών να επιτραπεί σε μέλη της Βουλής να ψηφίσουν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit προκάλεσε την απομάκρυνση των πρώην αφοσιωμένων συμμάχων της, με την υπουργό αρμόδια για της σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, Αντρέα Λίντσομ να παραιτείται την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κίνηση που ανάγκασε τη Μέι να βάλει στο συρτάρι το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, είπε χθες στη Μέι να μην επιχειρήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ντέιβιντ της είπε να αποσύρει την πρόταση για ψηφοφορία επί νέου δημοψηφίσματος.

Τι θα γίνει τώρα που η Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της

Οι Συντηρητικοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι, αν και αναμένεται να επιταχύνουν τη διαδικασία ώστε να διασφαλίσουν την εκλογή νέου πρωθυπουργού αρκετά πριν τη λήξη της παράτασης του Brexit στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το κατασταστικό των Τόρηδων οι βουλευτές του πρέπει να επιλέξουν δύο υποψηφίους, από τους οποίους θα προκύψει ο νέος ηγέτες μετά από ψηφοφορία.
Φαβορί για τη διαδοχή ο Μπόρις Τζόνσον

Οι περισσότεροι από τους οπαδούς των Τόρηδων φαίνεται ότι έχουν ήδη αποφασίσει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είναι ο καταλληλότερος για να αναστήσει το κόμμα από τη δημοσκοπική κατρακύλα και να χειριστεί το χάος του Breixt. 36% θεωρούν σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Mail οτι ο Τζόνσον πρέπει να είναι ο επόμενος ηγέτης, με τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ μακράν δεύτερο με 9%, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ τρίτο με 7% και τον νυν υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ τέταρτο με 5%. Από τις γυναίκες υποψηφίους η πρώην υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο Αντρέα Λίντσομ, που παραιτήθηκε την Τετάρτη, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 3%, όσο και η επίσης υπέρμαχος του Brexit και πρώην παρουσιάστρια Έστερ ΜακΒη. Με την εκλογή του διαδόχου της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρηδων να αναμένεται περί τα τέλη Ιουλίου οι αντίπαλοι του Τζόνσον έχουν σκληρό αγώνα μπροστά τους για να καλύψουν το μεγάλο του προβάδισμα.

O Τζόνσον κερδίζει έδαφος παρά την αμφιλεγόμενη φήμη του μεταξύ πολλών μετριοπαθών στο κόμμα, αλλά αναμένεται να υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι ο πρώην ΥΠ ΕΞ θα περάσει στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας. Το 2016 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα διαδοχής του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν τον στήριζαν αρκετοί βουλευτές των Τόρηδων.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/tramp-pithano-i-huawei-na-mpei-se-emporiki-symfonia

 

 

 

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

Ακαδημαϊκός απολύθηκε για σχόλια κατά του Σόρος και του Ισλαμ


Ο συντηρητικός ακαδημαϊκός Roger Scruton απολύθηκε από την θέση του ως κυβερνητικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή αμφισβήτησε εάν η ισλαμοφοβία είναι πραγματική, δηλώνοντας επίσης ότι ο Σόρος έχτισε μια «αυτοκρατορία» στην Ουγγαρία και τέλος σχολιάζοντας ότι οι Κινέζοι είναι ο ένας «αντίγραφο» του άλλου.

Κατά τη συζήτηση περί ισλαμοφοβίας σε σύντομη συνέντευξη στο περιοδικό New Statesman, ο Scruton σχολίασε τον όρο ως μια λέξη που «εφευρέθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να σταματήσει η συζήτηση ενός μεγάλου ζητήματος.» Ο 75χρονος Scruton,επίσης επικρίθηκε ως ρατσιστής για την εκφοβισμό των Κινέζων από το Κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο Scruton επέκρινε επίσης τον δισεκατομμυριούχο George Soros, δηλώνοντας: «Όποιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει μια αυτοκρατορία Soros στην Ουγγαρία δεν έχει παρατηρήσει τα γεγονότα.»

Άμεσα κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο ακαδημαϊκός «απολύθηκε για τα απαράδεκτα σχόλιά του».

Ο Scruton είναι φιλόσοφος και συγγραφέας γνωστός για την εργασία του για την αισθητική και τον πολιτισμό και για την υπεράσπιση της συντηρητικής πολιτικής φιλοσοφίας. Διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ και έχει μελετήσει στο American Enterprise Institute. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας και της Βρετανικής Ακαδημίας. Το 2016, τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘για «υπηρεσίες φιλοσοφίας, διδασκαλίας και δημόσιας εκπαίδευσης».


Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 50 βιβλίων για την αισθητική, την τέχνη και τη μουσική.

Ο Scruton υπερασπίστηκε τον εαυτό του αναφορικά με τις κατηγορίες ότι τα σχόλιά του ήταν ρατσιστικά. «Έχω προσβεβληθεί και πληγωθεί από κατηγορίες ότι είμαι αντισημιτικός ή με οποιοδήποτε τρόπο«ισλαμοφοβικός». Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια «, ανέφερε σε δήλωση.

«Εάν οι άνθρωποι διαβάσουν τα σχόλιά μου σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ Σόρος και Ουγγαρίας, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι κατά κανένα τρόπο αντισημιτικά, μάλιστα ακριβώς το αντίθετο», πρόσθεσε. «Οι δηλώσεις μου για τα Ισλαμικά κράτη δείχνουν μόνο την αποτυχία αυτών των κρατών, κάτι που είναι γεγονός».

Ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε: «Αυτά τα σχόλια είναι βαθιά επιθετικά και εντελώς απαράδεκτα και είναι σωστό ότι έχει απολυθεί».

 

 

 

 

Brexit: Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι

theresa_may_art

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «έχασε» με ψήφους με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ - Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών ζήτησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν  - 75 Συντηρητικοί κατά της πρότασης Μέι

Μία ακόμη πολιτική ήττα γνώρισε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι μία πιθανή καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης, θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία του Brexit, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να «χαθεί» η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση, ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου.

Οι παραινέσεις της Τερέζα Μέι, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν ούτε από τους βουλευτές του κόμματός της, καθώς 75 Συντηρητικοί καταψήφισαν τη Συμφωνία Αποχώρησης που πρότεινε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιφέρει δραματικές πολιτικές εξελίξεις.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, τονίζοντας χαρακλτηριστικά: «Η κυβέρνηση ηττήθηκε για δεύτερη φορά και πλέον πρέπει να παραδεχτεί ότι η Συμφωνία της είναι πεθαμένη».  Πρόσθεσε, δε, πως ενώ η χώρα θα ετοιμάζεται για εκλογές, σύμφωνα με το αίτημά του, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να προετοιμάζεται για μία νέα διαπραγμάτευση αναφορικά με το Brexit.

Μπαρνιέ: Μεταβατική περίοδος μόνο με Συμφωνία Αποχώρησης

Η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο πριν την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της Συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση».

 

 

 

 

 

 

Brexit:

Ξεκινούν οι αιτήσεις "μόνιμης κατοικίας" μέσω κινητού τηλεφώνου για τους Ευρωπαίους πολίτες

Brexit Brexit AP

Το καθεστώς "μόνιμου κατοίκου" αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους τους Ευρωπαίους που επιθυμούν να παραμείνουν κάτοικοι Βρετανίας ακόμη και μετά το Brexit.

news247 21 Ιανουαρίου 2019

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους όσοι Ευρωπαίοι πολίτες, μόνιμα εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουν να παραμείνουν στη χώρα αυτή και μετά το Brexit, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν και εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όλοι τους θα πρέπει να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί καθεστώς "μόνιμου κατοίκου" ("settled status") για να συνεχίσουν να εργάζονται ή να λαμβάνουν επιδόματα μετά το "διαζύγιο" του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να απλοποιήσει, όσο γίνεται, τη διαδικασία. Στην εφαρμογή αυτή (προς το παρόν δεν λειτουργεί στα iPhone) οι χρήστες θα πρέπει να τραβήξουν φωτογραφία το βιομετρικό διαβατήριό τους και το πρόσωπό τους για να ταυτοποιηθούν. Κατόπιν, "μεταφέρονται" σε μια ιστοσελίδα όπου επιβεβαιώνουν τη διεύθυνσή τους και δίνουν την έγκρισή τους για να επαληθευτεί η φορολογική κατάστασή τους. Στο τρίτο βήμα, θα πρέπει να δηλώσουν το ποινικό μητρώο τους.

Αν έχουν κάποια καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το αίτημά τους ενδέχεται να απορριφθεί. Κατά τη δοκιμαστική φάση της εφαρμογής, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της "δοκιμής": το 81% των αιτημάτων εξετάστηκαν μέσε σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αν και κανένα αίτημα δεν απορρίφθηκε, περίπου το 10% από αυτά δεν είχαν λάβει ακόμη απάντηση από τις αρχές, τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της δοκιμαστικής φάσης.

"Είμαστε σε καλό δρόμο", είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Κάρολιν Νόουκς. Ορισμένοι αιτούντες πάντως δεν διστάζουν να επικρίνουν το σύστημα αυτό. "Η περίπτωσή μου θα έπρεπε να είναι απλή", σχολίασε ο Πολωνός δημοσιογράφος Γιάκουμπ Κρούπα, που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 6,5 χρόνια. Όμως η εφαρμογή του ζητάει "περισσότερες αποδείξεις" για τον τόπο κατοικίας του.

"Το σύστημα δεν αναγνωρίζει ότι βρισκόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τόσο μεγάλο διάστημα", εξήγησε. "Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, όμως είναι προφανώς ενοχλητικό", πρόσθεσε. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποσπάσει 1.900 υπαλλήλους που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα αιτήματα και τις ερωτήσεις των πολιτών.

"Είναι ένα σημαντικό τεστ για το υπουργείο, το διακύβευμα είναι υψηλό", σχολίασε η Τζιλ Ρούτερ, ειδική σε θέματα μετανάστευσης στο ινστιτούτο British Future. "Αν όλα πάνε καλά, η Βρετανία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι είναι καλοδεχούμενοι και ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση. Αν δεν πάνε καλά, οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες", προειδοποίησε. Η διαδικασία στοίχιζε 65 λίρες (74 ευρώ) για όσους δεν διέθεταν ήδη καθεστώς μόνιμου κατοίκου, όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει αυτό το σχέδιο επιβολής τέλους.

Μετά τις 30 Μαρτίου, τα αιτήματα θα μπορούν να στέλνονται ταχυδρομικά ή να υποβάλλονται αυτοπροσώπως στις τοπικές αρχές. Εφόσον Λονδίνο και Βρυξέλλες καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα τέλη του 2020 θα μπορούν και αυτοί να υποβάλουν αίτημα, αρκεί να το κάνουν πριν από τις 30 Ιουνίου 2021.

Χωρίς συμφωνία, μόνο όσοι είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία

 

 

 

 

 

 

 

Brexit: Επικυρώθηκε το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε. (video)

25 Νοεμβρίου 2018

Ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες,στη σημερινή σύνοδο κορυφής,τη

συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

και πλέον το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η επικύρωσή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.
H 600 σελίδων συμφωνία ορίζει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου, καλύπτοντας τα δικαιώματα των πολιτών, τον λογαριασμό του διαζυγίου και το θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Συνοδεύεται από μία 26σελιδη πολιτική διακήρυξη, η οποία θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη θλίψη τους για το διαζύγιο με το Λονδίνο και προειδοποίησαν τους Βρετανούς βουλευτές, που καλούνται να επικυρώσουν τη συμφωνία, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Απευθυνόμενη στους Βρετανούς πολίτες, η Τερέζα Μέι κάλεσε τους υποστηρικτές και τους πολέμιους του Μπρέξιτ να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων, του προϋπολογισμού και της νομοθεσίας τους, τονίζοντας για τη συμφωνία, ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη αλλά και η μόνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έγραψε στο twitter: Η σημερινή συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισορροπημένη, αποτελεί δε, μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την ΕΕ. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ- ΗΒ. #EUCO

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Συμφωνία προστατεύει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς έχουν ρυθμιστεί όλα τα θέματα που αφορούν σε γεωγραφικές σημάνσεις στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναφορικά με την ΚΕΠΑ δημιουργείται για πρώτη φορά καθεστώς πρώην μέλους, με ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα αφορά μόνον τη σχέση με τη Βρετανία και δεν δημιουργεί γενικό κανόνα για τις σχέσεις με άλλες χώρας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ωστόσο ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Με τους Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι αρκετούς βουλευτές των Συντηρητικών να διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν στο έρθει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ προειδοποίησε ότι εάν απορριφθεί δεν αποκλείεται να πέσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, το βορειοιρλανδικό κόμμα απειλεί να αποσύρει την στήριξή του στη Μέι εάν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία.

Με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2019 ενώ επαναλαμβάνει τη βούληση της Ένωσης να έχει στο μέλλον όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την εκτίμηση ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία,εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,χαρακτηρίζοντας πάντως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «μια τραγωδία».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με επίκεντρο το Κυπριακό και τον συντονισμό των επικείμενων τριμερών συνόδων με την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και την τριμερή σε επίπεδο κορυφής με το Ισραήλ, από την οποία αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για ΕΡΤ: Γιώργος Συριόπουλος

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής: Προκαταρκτική συμφωνία χωρίς νικητές για το Brexit (video)

Μοιράσου το άρθρο:

 

 

 

 

 

 

 

Μέι: Η επίλυση του ονοματολογικού θα αποφέρει καθαρά οφέλη και στις δύο χώρες

«Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να βρούμε λύση», δήλωσε ο Ζάεβ

Μέι: Η επίλυση του ονοματολογικού θα αποφέρει καθαρά οφέλη και στις δύο χώρες

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποίησε σήμερα, μετά τη σύνοδο στη Σόφια, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η κ. Μέι δήλωσε, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεβ, πως η πΓΔΜ έχει δεσμευτεί σε λύση στο θέμα του ονόματος, υπογράμμισε πως η λύση αυτή θα αποφέρει καθαρά οφέλη και στις δύο χώρες και εξέφρασε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζόραν Ζάεβ ανέφερε από την πλευρά του πως η φιλία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας μεγαλώνει, «οικοδομείται εμπιστοσύνη και πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να βρούμε λύση». Η εκδοχή η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές είναι μια συνολική λύση και όχι τμηματικές λύσεις, ανέφερε ο Ζάεβ και υπογράμμισε πως με την συνέχιση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των δύο χωρών «επιθυμούμε να διαπιστώσουμε αν πράγματι μπορεί να γίνει αποδεκτή η λύση από τις δύο πλευρές».

NEWSBEAST.GR   17/5/2018

 

 

 

 

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Αγγλία:

Δείτε τους λόγους που δεν ήθελαν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

ενώ οι δικοί μας προδότες βιάζονται να μας φακελώσουν.


Αγγλία: Δείτε τους λόγους που δεν ήθελαν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες ενώ οι δικοί μας προδότες βιάζονται να μας φακελώσουν.
Δείτε τους λόγους που δεν ήθελαν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες ενώ οι δικοί μας προδότες βιάζονται να μας φακελώσουν.Δείτε τον αγώνα ενός Βρετανού πολιτικού που έδωσε μάχη για να καταστραφούν οι βάσεις δεδομένων τις οποίες τώρα βιάστηκε κι ετοίμασε η κατοχική μας κυβέρνηση..ttps://www.youtube.com/watch?v=Sv7aydyq0wE
asimpiestos

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΣ - ΣΚΩΤΙΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Μετά από συλλογή πληροφοριών και στοιχείων ο ΕΟΕ σας παρουσιάζει το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ του

-ΣΚΩΤΙΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΣ-. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ.....https://www.youtube.com/watch?v=dUfyIYT-OMY
Δείτε επίσης:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ… ΟΙ ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO!!

ΘΟΥΛΗ - ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΑ- ΝΑΖΙ..ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Ρώσικος ΧΑΡΤΗΣ μας ΔΕΙΧΝΕΙ που ΗΤΑΝ η ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΑ ! ! !

 

 

 

 

 

 

6.2.18

Ύποπτες μεθοδεύσεις από τη Βρετανία στο Σκοπιανό:

«Να γίνει η πΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ με ή χωρίς την λύση της ονομασίας»!

Οι..."αδελφές" από τη Βρετανία μίλησαν! Juan
Στην γνωστή ανθελληνική της πρακτική επιδίδεται πάλι η Βρετανία, δρώντας ως «λαγός» κύκλων του ΝΑΤΟ, στο θέμα των Σκοπίων, αυτή τη φορά επιχειρώντας να παρακάμψει  το ναυάγιο των συνομιλιών για το θέμα του ονόματος, με στόχο να μπει στην βορειοατλαντική συμμαχία η πΓΔΜ.
Σύμφωνα με έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων γίνεται σύσταση στην οποία αναφέρεται ότι τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ είτε λυθεί είτε όχι το θέμα της ονομασίας, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να πλήξει διπλά την Ελλάδα:
Δηλαδή και να γίνει η αρχή για την άσκηση αφόρητων πιέσεων  στην Αθήνα προκειμένου να ενδώσει χωρίς να κάνει χρήση του βέτο και φυσικά χάνοντας έτσι το κυριότερο διαπραγματευτικό της χαρτί σε ότι αφορά την ονομασία και τα αλυτρωτικα του γειτονικού κρατιδίου.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν την επίσκεψή του στην γείτονα υπογράμμισε ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια η πΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, η Μεγάλη Βρετανία, ισχυρότατο μέλος του ΝΑΤΟ  και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί την ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία με ή χωρίς συμφωνία για το όνομα.
Το έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων, της Άνω Βουλής της Μεγάλης Βρετανίας, είναι αποκαλυπτικό καθώς το Σώμα καλεί την κυβέρνηση της χώρας να ενισχύσει τις προσπάθειάς των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ακόμα και χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ σκιαγραφεί και τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα για να περιφρουρήσει την εθνική αξιοπρέπεια στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως η ελληνική απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία: Ή απειλή άσκησης βέτο ή χρήσης βέτο, εάν αυτό απαιτηθεί.
Το συγκεκριμένο έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων χαιρετίζει επίσης την βοήθεια της κυβέρνησης της αυτής Μεγαλειότητας προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την «Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων

pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 6.2.18

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμό προανήγγειλε η Τερέζα Μέι

Προηγήθηκε η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Ανασχηματισμό προανήγγειλε η Τερέζα Μέι

Σε ανασχηματισμό του υπουργικού της συμβουλίου θα προχωρήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, και μάλιστα σύντομα, όπως η ίδια προανήγγειλε μιλώντας στο BBC.

Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από την αναγκαστική παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντάμιαν Γκριν τον Δεκέμβριο.

Η Μέι ωστόσο αρνήθηκε να επεκταθεί.

«Προφανώς, η αποχώρηση του Ντάμιαν Γκριν πριν από τα Χριστούγεννα σημαίνει πως ορισμένες αλλαγές πρέπει όντως να γίνουν, και θα κάνω ορισμένες αλλαγές» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

NEWSBEAST.GR

Διαβάστε ακόμα

7 Ιανουαρίου 2018

 

 

 

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Λονδίνο 1953: Oταν η Ελλάδα "κούρευε" το γερμανικό χρέος!


Στις 27 Φεβρουαρίου 1953 οι πιστωτές της Γερμανίας,

μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να "κουρέψουν¨" το χρέος της.

Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισεκατομμύρια μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία και η Νότιος Αφρική. Η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου έξι μήνες και στις 8 Αυγούστου 1953 υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου για τα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη (London Agreement on German External Debts), που προέβλεπε «κούρεμα» κατά 60% και αποπληρωμή τους με μάρκα σε 30 χρόνια.

Ένας σημαντικός όρος της συμφωνίας ήταν ότι αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Δυτική Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων της από το εξαγωγικό εμπόριο. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρεσβευτής μας στο Λονδίνο, Λέων Β. Μελάς, και κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 3480/56 (ΦΕΚ 6/7.1.1956).

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, βοήθησαν καθοριστικά στην οικονομική «απογείωση» της καθημαγμένης από τον πόλεμο Δυτικής Γερμανίας και τη βοήθησε να ενταχθεί ομαλά στους διεθνείς θεσμούς. Λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, η αποπληρωμή του χρέους ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δυτική Γερμανία.

Η τελευταία δόση του πληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στον αστερισμό του πρώτου μνημονίου.

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους το 1953 χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ATTAC κ.ά.) για τη διεκδίκηση διαγραφής του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών του Τρίτου Κόσμου. Το επικαλέστηκε για το ελληνικό χρέος και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

pronews.gr  2/1/2018

 

 

 

Ανοίγει ο δρόμος για τις συνομιλίες του Δεκεμβρίου

Τα βρήκαν Βρετανία - Κομισιόν για τον «λογαριασμό» του Brexit

Τα βρήκαν Βρετανία - Κομισιόν για τον «λογαριασμό» του BrexitΣτα 45-55 δισ. ευρώ το ποσό που θα ζητηθεί από τη Βρετανία - Γεύμα εργασίας Μέι και Γιούνκερ την ερχόμενη Δευτέρα

Σε διακανονισμό για το επονομαζόμενο «λογαριασμό Brexit» κατέληξαν η Βρετανία και η ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο σε μία πιθανή σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες του Δεκεμβρίου για το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου των εμπορικών σχέσεών τους μετά το «διαζύγιο», όπως αποκάλυψε η Telegraph.

Πηγές και από τις δύο πλευρές είπαν στην εφημερίδα ότι έχει επιτευχθεί μια «κατ' αρχήν συμφωνία» σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητεί η Κομισιόν, ενόψει του κρίσιμου γεύματος εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι πηγές, που δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι οι όροι συμφωνήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, μετά από εντατικές, παρασκηνιακές συνομιλίες που είχε ο Βρετανός διαπραγματευτής Όλιβερ Ρόμπινς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσό που θα ζητηθεί από τη Βρετανία κυμαίνεται μεταξύ 45-55 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος αμφισβήτησε την εγκυρότητα του δημοσιεύματος της εφημερίδας Daily Telegraph.
Δεν αναγνωρίζω αυτήν την παρουσίαση των διαπραγματεύσεων» είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

28/11/2017

Επίθεση Τερέζα Μέι σε Ρωσία

Η πρωθυπουργός της Αγγλίας κατηγόρησε το Κρεμλίνο πως επεμβαίνει σε εκλογές

Επίθεση Τερέζα Μέι σε Ρωσία

Η Βρετανία δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει μια επιτυχή άμεση ανάμιξη στο εκλογικό σύστημά της, το οποίο είναι ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σε χθεσινή ομιλία της η Μέι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επεμβαίνει σε εκλογές».

«Ήμασταν σαφείς ότι πιστεύουμε πως το εκλογικό μας σύστημα είναι από τα πιο ισχυρά στον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Δεν νομίζω πως έχουμε δει οποιοδήποτε στοιχείο οιασδήποτε επιτυχούς άμεσης ανάμιξης στις δημοκρατικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

«Περισσότερο ευτυχισμένοι οι Βρετανοί μετά την απόφαση για το Brexit»

Τι δείχνει η ετήσια έκθεση της ONS

«Περισσότερο ευτυχισμένοι οι Βρετανοί μετά την απόφαση για το Brexit»

Περισσότεροι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και ευτυχισμένοι εμφανίζονται οι Βρετανοί κατά το πρώτο 12μηνο μετά την περυσινή ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit σε σχέση με ένα 12μηνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), τα μέσα ποσοστά ευτυχίας των Βρετανών αυξήθηκαν οριακά μεταξύ των 12μήνων έως τον Ιούνιο του 2016 και έως τον Ιουνίο του 2017.

Ο Μάθιου Στιλ, αξιωματούχος της ONS, δήλωσε: «Τα σημερινά στοιχεία, τα πρώτα που βασίζονται σε ένα πλήρες έτος στοιχείων μετά από το δημοψήφισμα της ΕΕ, δείχνουν μικρές αυξήσεις στο πώς οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βαθμολογούν το πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους, την ευτυχία τους και το αίσθημα ότι τα όσα κάνουν στη ζωή αξίζουν. Η βελτίωση οφείλεται στην Αγγλία – τη μοναδική περιοχή όπου η βαθμολογία της ποιότητας ζωής βελτιώθηκε σε πέρυσι».

Η ONS δήλωσε ότι τα στοιχεία της δείχνουν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα μέσα ποσοστά άγχους στη Βρετανία μεταξύ των 12μηνων που έληξαν τον Ιούνιο του 2016 και του 2017. Η μέση βαθμολογία για τους τέσσερις δείκτες προσωπικής ευημερίας ανέρχεται στο 7,7 στα 10 για την ικανοποίηση με την ζωή τους, στο 7,9 στα 10 για το αίσθημα ότι κάνουν κάτι στη ζωή τους που αξίζει, στο 7,5 στα 10 για την ευτυχία και στο 2,9 στα 10 για το άγχος.

Η ONS είπε ότι για το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2017, η μέση βαθμολογία των Βρετανών για το πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους έφθασε το υψηλότερο επίπεδό τους από τότε που ξεκίνησε η βαθμολόγηση της προσωπικής ευημερίας το 2011.

NEWSBEAST.GR  7/11/2017

Στους 58 οι νεκροί στον φλεγόμενο πύργο του Λονδίνου

Υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης του Grenfell Tower

Στους 58 οι νεκροί στον φλεγόμενο πύργο του Λονδίνου

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 58 άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών του Λονδίνου.

«Δυστυχώς υπάρχουν 58 άνθρωποι, οι οποίοι, όπως έχουμε ενημερωθεί, βρίσκονταν στο Grenfell Tower εκείνη την νύχτα και οι οποίοι αγνοούνται και δυστυχώς θα πρέπει να υποθέσω ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο επικεφαλής του Σώματος Στιούαρτ Κάντι προς τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να αλλάξει, όπως αναφέρει το Reuters.

Η αστυνομία έκανε μέχρι σήμερα λόγο για 30 νεκρούς. Ο Κάντι είπε ότι στους 58 περιλαμβάνονται οι 30 αυτοί.

Οι αρχές του Λονδίνου και ειδικότερα η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να κλείσουν δύο γραμμές του Μετρό υπό τον φόβο της κατάρρευσης του Grenfell Tower.

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ με επιζήσαντες της πυρκαγιάς στο κτίριο Grenfell Tower καθώς και με εθελοντές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Η πρωθυπουργός προεδρεύει σήμερα το πρωί διακυβερνητικής συνάντησης για να διασφαλιστεί ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υποστηριχθούν οι πληγέντες από την τραγωδία», είπε ο ίδιος.

NEWSBEAST.GR  17/6/2017

 


Άγνωστος αριθμός νεκρών μέσα στον φλεγόμενο πύργο στο Λονδίνο

Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική για τη γιγαντιαία φωτιά

Άγνωστος αριθμός νεκρών μέσα στον φλεγόμενο πύργο στο Λονδίνο

Νεκροί είναι αρκετοί από τους ενοίκους του πύργου Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο.

Η επικεφαλής της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί, ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσοι είναι οι νεκροί μέσα στο κτίριο των 27 ορόφων λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης.

Άλλωστε η φωτιά καίει ακόμη στο εσωτερικό του κτιρίου και οι πυροσβέστες δεν έχουν μπει σε όλα τα διαμερίσματα.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην γιγάντια πυρκαγιά που έκαψε το πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων είναι πιθανόν να βρίσκεται ακόμη στο εσωτερικό του.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι μεταφέραμε 30 τραυματίες σε πέντε νοσοκομεία», δήλωσε ο Στιούαρτ Κράιτστον, υποδιευθυντής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα.

Ο πρώτος αυτός απολογισμός κινδυνεύει να αυξηθεί, αφού υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στο εσωτερικό του 27ώροφου κτιρίου που βρίσκεται στην συνοικία Νορθ Κένσινγκτον, κοντά στο Σέφερντς Μπους.

Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, γύρω στα μεσάνυκτα, το κτίριο εξακολουθούσε να καίγεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διακόσιοι πυροσβέστες και 40 πυροσβεστικά οχήματα συνέχιζαν τις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς, η οποία προκλήθηκε από άγνωστη προς το παρόν αιτία.

Εγγραφα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι ομάδα κατοίκων διαμαρτυρόταν επιμόνως για την κατάσταση του κτιρίου και τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Το κτίριο των 120 διαμερισμάτων το οποίο κτίσθηκε το 1974 έχει σχεδόν ολοσχερώς απανθρακωθεί.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρέθηκε επί τόπου, η αστυνομία εκκένωσε πολλά από τα γειτονικά κτίρια για τον κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς από φλεγόμενα ιπτάμενα συντρίμμια.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουγαν κραυγές από το κτίριο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για έναν άνδρα που εμφανίσθηκε να κουνά ένα άσπρο πανί σε ένα παράθυρο.

Ο Τζόντι Μάρτιν, που έφθασε στον τόπο της καταστροφής μαζί με το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, διηγήθηκε στο BBC ότι άκουσε κραυγές και είδε έναν άνθρωπο να πέφτει στο κενό και μία γυναίκα να κρατά το παιδί της στο παράθυρο.

https://www.youtube.com/watch?v=z9wgnmVcrsw

NEWSBEAST.GR   9:53 14/06/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided