Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότησή της στην Τουρκία σε 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη ενίσχυσε το καθεστώς του Ερντογάν ως ο μεγαλύτερος μοναδικός χρηματοοικονομικός αποδέκτης της τράπεζας.
Η ΕΤΑΑ αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους αναλυτές και σχολιαστές για την υποστήριξή της σε μια χώρα με ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελλείψεις.
Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η τράπεζα λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της δημοκρατίας.
Η οικονομική υποστήριξη για την Τουρκία αυξήθηκε κατά 68% από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν το 2019, σε 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η τράπεζα την Πέμπτη. Αυτό συγκρίθηκε με την αύξηση των συνολικών επενδύσεων της τράπεζας πέρυσι κατά 9%.
«Η προτεραιότητα της ΕΤΑΑ στην Τουρκία το 2020 ήταν η παροχή ζωτικής σημασίας στήριξης στην πραγματική οικονομία μέσω της συνεργασίας με τοπικές τράπεζες εταίρους. Η τράπεζα διοχέτευσε ρεκόρ 893 εκατομμυρίων ευρώ σε τουρκικές τράπεζες για να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας στον ιδιωτικό τομέα τα απαραίτητα κεφάλαια», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας.
Οι επενδύσεις της τράπεζας στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερες από τα 1,41 δισ. Ευρώ που ξόδεψε στην Κεντρική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής, όπου το σύνολο μειώθηκε. Επίσης, η χρηματοδότηση ήταν 81% μεγαλύτερη από τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η ΕΤΑΑ μείωσε επίσης τις επενδύσεις της πέρυσι στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.
Τον Δεκέμβριο, η ΕΤΑΑ υπερασπίστηκε μια πολιτική δανεισμού σε αυταρχικά έθνη όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λευκορωσία, λέγοντας ότι ήθελε να «βοηθήσει τις χώρες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η επίσημη εντολή της ΕΤΑΑ είναι να λειτουργεί σε χώρες που έχουν δεσμευτεί και εφαρμόζουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς.
“Εάν διακόψετε τη χρηματοδότηση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξετε την εξέλιξη της χώρας – και τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας”, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της ΕΤΑΑ Odile Renaud-Basso, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών., έγραψαν οι Financial Times τον περασμένο μήνα.
Η ΕΤΑΑ ανέφερε στην έκθεση της Πέμπτης ότι μέρος της χρηματοδότησης πήγε επίσης στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa.
Οι αθροιστικές επενδύσεις από την ΕΤΑΑ στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 329 έργα, το 93% των οποίων προορίζεται για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΕΤΑΑ.
Η ΕΤΑΑ ανήκει σε 69 χώρες, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μόλις 139 είχαν επιστρέψει στην Τουρκία το 2020
Μόλις 139 είχαν επιστρέψει στην Τουρκία το 2020
«Υπό προετοιμασία» βρίσκεται η απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας για
επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης
ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Μάλλον στις Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να κάνουν την Ελλάδα διεθνές "πάρκινγκ"
την ίδια στιγμή που το ημερήσιο αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο από αλλοδαπούς που προσπαθούν να "ενσωματωθούν".
Δυστυχώς σταδιακά με την πολιτική του "μπολιάσματος" η κοινωνία αρχίζει και ζει με υποθέσεις όπως το ειδεχθές έγκλημα στον Δομοκό μεταξύ Πακιστανών ή της διπλής δολοφονίας στο Λουτράκι ή όταν παράνομοι μετανάστες έχουν κάνει κατάληψη σε σπίτι στη Χίο και τόσα άλλα.
Πίσω στην ελληνική αίτηση και για το αν θα επιστραφούν 1.450 αλλοδαποί η Κομισιόν σε ένα αστείο ακόμα σκεπτικό συμπληρώνει ότι «η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξακολουθεί να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια συνέχισης των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «με την ίδια επιστολή, η Ελλάδα υπέβαλε επίσης αίτημα για βοήθεια από τη Frontex» και καταλήγει ότι «ο οργανισμός μπορεί να παράσχει πρακτική βοήθεια στην πραγματοποίηση επιστροφών σύμφωνα με την εντολή του».
Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν και τη Frontex για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία
Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 ατόμων ξένης καταγωγής που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, κατέθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα ζητάει να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 μετανάστες που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. 14/01/2021
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι ως φαίνεται εντάξει με τις υποχρεώσεις της, τις δεσμεύσεις της.
Όχι, βέβαια, πάντα, αλλά μόνο σε εκείνες τις υποχρεώσεις, που μη εκπλήρωση τους επηρεάζει τους ισχυρούς της Ένωση. Πρόσφατα η Ε.Ε.
προχώρησε σε καταβολή στην Τουρκία, του συνόλου των 6 δισ. ευρώ,
που της είχε υποσχεθεί, βάσει του συμφώνου μετανάστευσης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016.
Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο ποσό των 4,7 δισ. είχε ήδη καταβληθεί. Είναι γνωστό πως η συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα, που επιτεύχθηκε μετά από πολλές συζητήσεις. Έκτοτε η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συμφωνία αυτή και «ψήνει το ψάρι στα χείλη» των Ευρωπαίων.
Απειλή και εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσει και θα ανοίξει την «στρόφιγγα» και να… πλημμυρήσει την Ευρώπη με μετανάστες.
ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτό τον κίνδυνο η Ευρώπη, λοιπόν, σπεύδει να πληρώσει την Τουρκία με μια νέα δόση χρημάτων. Η Ε.Ε. είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, όχι, όμως, η Τουρκία, που ποτέ τις δεν υλοποιεί τις αναληφθέντες από αυτή δεσμεύσεις. Δεν έχει καμία σχέση με τις υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει. Και τούτο δεν αφορά αυτές που έχει συμφωνήσει με την Ένωση αλλά γενικότερα με όλους τους διεθνείς παίκτες. Εμείς στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, βιώνουμε διαχρονικά αυτή τη στάση και την συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας.
ΕΠΙ του θέματος αυτού, ο δημοσιογράφος Edouard de Mareschal σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» παρατηρεί το γεγονός, ότι η πληρωμή της τελευταίας δόσης έρχεται σε ένα τεταμένο πλαίσιο, καθώς οι 27 πρόσφατα αποφάσισαν για (ανώδυνες) κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, για τους επιθετικούς ελιγμούς της στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς και αποφάσεις, ενέργειες, κινήσεις γενικότερα λαμβάνονται σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται ευρύτερα στο πολιτικό περιβάλλον. Συνεπώς, η Ε.Ε. σκοπίμως δεν έλαβε υπόψη τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας όταν έκανε το έμβασμα προς την Άγκυρα. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς να εξετάζονται πολιτικά τα δεδομένα της χρονικής στιγμής.
ΠΑΝΤΩΣ, επειδή επρόκειτο για οικονομική βοήθεια, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να… διευκολύνει την Ένωση για να του παραχωρηθεί η νέα δόση χρημάτων, χωρίς δυσκολίες και συζήτηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ε.Ε. Νέα σελίδα, που θα πρέπει φυσικά να οδηγήσει στην επανεγγραφή της συμφωνίας του 2016. Κι αυτό θα γίνει, εάν και εφόσον, η συμφωνία θα είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της κατοχικής δύναμης. Αυτό εννοεί η Άγκυρα όταν κάνει λόγο για επανεγγραφή της συμφωνίας.
Ο ΓΑΛΛΟΣ δημοσιογράφος της «Φιγκαρό», επισημαίνει πως τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Κύπρου τα επικαλείται τακτικά ο Ερντογάν, απειλώντας να ρίξει στους δρόμους της Ευρώπης τους περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που ζουν επί του παρόντος στο έδαφος του. Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη, επειδή δεν είναι ενωμένη ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως όταν γίνονται τα χατίρια της κατοχικής Τουρκίας τόσο περισσότερο θα θέτει αξιώσεις. Αυτή είναι η διαχρονική τακτική της κατοχικής δύναμης και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι στην Ε.Ε. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ.
Επιβεβαιώνονται πλέον όσα περιμέναμε και όσα σας είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία!
Στην ουσία, οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά Ελλάδας-Κύπρου δεν υπάρχουν πουθενά, με την ΕΕ να ''αδειάζουν'' και πάλι την Αθήνα!
Σύμφωνα με το προσχέδιο “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας”.
Οι 27 δηλώνουν στο προσχέδιο ότι είναι “ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού” και τονίζουν ότι “λόγω αυτών των επιθέσεων κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ΕΕ θα υποστηρίξει τις κοινές αξίες που υποστηρίζουν τις πλουραλιστικές μας κοινωνίες και θα συνεχίσει να επιδιώκει με αποφασιστικότητα τις κοινές προσπάθειές της για την υπεράσπισή τους”.
“Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως οι υπάρχουσες αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης την παρουσίαση της Κομισιόν για μια νέα ατζέντα της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ζητεί να προωθηθούν οι σχετικές εργασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει όλες τις μορφές επιθέσεων κατά των ελευθεριών έκφρασης και θρησκείας ή πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και υπογραμμίζει τη σημασία της καταπολέμησης της υποκίνησης στο μίσος και τη βία καθώς και στη μισαλλοδοξία. Χαιρετίζει την έγκριση της δήλωσης του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού”.
Σημειώνει ακόμα ότι “είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση και να αντιμετωπιστούν οι ιδεολογίες πίσω από την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου”.
“Είναι σημαντικό οι αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές να μπορούν να ασκούν τις νόμιμες εξουσίες τους για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να προωθηθούν οι εργασίες για τη διατήρηση δεδομένων για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, υπό το φως της τελευταίας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών”, αναφέρει το ΔΕΕ.
καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για πλήρη χρήση των ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων και συστημάτων πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά την εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων σχετικών δεδομένων για πρόσωπα που αξιολογούνται από μεμονωμένα κράτη μέλη ως σοβαρές τρομοκρατικές ή βίαιες εξτρεμιστικές απειλές
“μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Τόνισε τη σημασία μιας ισχυρής στρατηγικής διατλαντικής εταιρικής σχέσης που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων.
Η ΕΕ προσβλέπει σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, τη συνεργασία σε ψηφιακά και τεχνολογικά θέματα, την ενίσχυση του αμοιβαίου εμπορίου, την αντιμετώπιση εμπορικών διαφορών, τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, την προώθηση της πολυμέρειαα, καθώς και την ειρήνη και την ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις κοινές προτεραιότητες με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.”
“Μια δημοκρατική, πιο σταθερή, πιο πράσινη και πιο ευημερούσα νότια γειτονία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης, είμαστε αποφασισμένοι να ξαναρχίσουμε να τονίσουμε και να αναπτύσσουμε αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται σε μια κοινή γεωγραφία και ιστορία”.
“Θέλουμε να καταπολεμήσουμε από κοινού την πανδημία COVID-19, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των κοινωνιών μας, να διατηρήσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κινητικότητας και της μετανάστευσης και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους και στις δύο ακτές της Μεσογείου.”
“Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τη στρατηγική ατζέντα 2019-2024 και τις βασικές αρχές της πολιτικής γειτονίας και θα υποστηρίζονται από την αποτελεσματική χρήση όλων των μέσων μας. Θα αναπτύξουμε ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο βάσει κοινών προτεραιοτήτων και εστίασης σε συγκεκριμένη μεσογειακή αντίδραση και κοινή διαχείριση σε τομείς όπως το περιβάλλον, η συνδεσιμότητα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός και οι φυσικοί πόροι. Από αυτήν την άποψη, είναι σημαντικό να προβλεφθεί ένας ισχυρός ρόλος για την κοινωνία των πολιτών.”
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην επικείμενη Κοινή Ανακοίνωση της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονιά. Αυτό θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε όλη τη Μεσόγειο και να οδηγήσει σε ενισχυμένη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση κοινών ευκαιριών.”
Τέλος, όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ostrovets της Λευκορωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “επαναλαμβάνει τη σημασία της διασφάλισης της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας.”
https://www.youtube.com/watch?v=8bM_-2wa8v8&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?v=mS3hKEOGWbE&feature=emb_logo
Πενταπόσταγμα 8/12/2020
Nέες πληροφορίες έρχονται για την Σύνοδο Κορυφής. Προηγουμένως το Πενταπόσταγμα
σας ενημέρωσε ποιο θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Γερμανία.
Ο ύμνος της Καγκελαρίου στην γείτονα για την στάση της στο προσφυγικό αλλά και η σιωπή της στο ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων, δείχνουν ότι το μέγιστο που μπορεί να αναμένει κανείς από την Γερμανία στη φάση αυτή, είναι η συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων με ρήτρα ενεργοποίησης τους στο εγγύς μέλλον.
Μόνο αν οι Τούρκοι προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο με την αποστολή γεωτρύπανου, προοπτική που οι Γερμανοί γενικώς απεύχονται ελπίζοντας ότι μετά την καρατόμηση Μπαιράκ και την άνοδο των επιτοκίων ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε στάδιο οικονομικής ωρίμανσης και αναθεωρεί. Ωρίμανσης που σημαίνει ότι κατανοεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία του και δεν θα ρισκάρει νέες προκλήσεις στην Μεσόγειο για να το παροξύνει. Ευσεβείς γερμανικοί πόθοι ίσως.
Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούν να δεχθούν οι Γερμανοί υπό τον φόβο ενός νέου πρσφυγικού κύματος, αλλά και της ακύρωσης της παραγγελίας των υποβρυχίων.
Οι κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν:
Πρώτον, έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας που θα πλήξει τον τουρισμό της Τουρκίας
Μιλώντας σε διεθνές forum ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η επιχείρηση Ειρήνη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ενάντια στην Τουρκία».
Όπως υποστήριξε, η διοίκηση της «Επιχείρησης Ειρήνη» έδωσε διαταγή για επιβίβαση σε εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία, χωρίς να υπάρχει συγκατάθεση.
«Αυτό ήταν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Διαμαρτυρόμεθα εντόνως γι αυτή την παράνομη πράξη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Όμως ο Τούρκος υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει το «δηλητήριό» του για την Ευρώπη.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Ευρώπη γίνεται μέρα με την ημέρα όμηρος λαϊκίστικης, ρατσιστικής και αντι-προσφυγικής ρητορικής. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι όραμα και μετριοπάθεια. Η λαικίστικη και ρατσιστική ρητορική το μόνο που θα προσφέρουν είναι να ενισχύσουν τους ριζοσπάστες και την τρομοκρατία», είπε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου στο ίδιο forum.
Του Νίκου Ιγγλέση• Μέλους ΙΗΑ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδείχτηκαν γελοίοι.• Η Τουρκία εξήλθε αλώβητη και συνεχίζει.• Ελλάδα και Κύπρος έχασαν μια ακόμη μάχη.
Η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/20) απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πόσο πολιτικά γελοία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να επιβάλλει, έστω και ανώδυνες, κυρώσεις σε μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε την ελάχιστη ουσιαστική βοήθεια σε δύο κράτη – μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, που υφίστανται, για χρόνια, την τουρκική επιθετικότητα.
Μπορεί μόνο να κάνει αμφίσημες δηλώσεις που παραπέμπουν τη λύση των σημερινών προβλημάτων στο μέλλον, αν και όταν υπάρξει ομοφωνία. Θα ξανασυζητήσει για την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο.Η ΕΕ είναι ένας «πολιτικός νάνος» που δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστικήγεωπολιτική επιρροή. Το μόνο που έχει συνηθίσει να κάνει είναι να προσπαθεί να «δωροδοκήσει»τους άλλους διεθνείς παίκτες προκειμένου να εναρμονιστούν με τα συμφέροντά της. Έτσι, στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπόσχεται στην Τουρκία, «αν είναι καλό παιδί», να δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές (κατάργηση βίζας) και τη συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης. Όλα αυτά θα έχουν οικονομικό όφελος για την Άγκυρα και οι Ευρωπαίοι ελπίζουν «να τσιμπήσει». Το πιθανότερο είναι ότι και τα οικονομικά οφέλη θα εισπράξει και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της θασυνεχίσει να υλοποιεί.
Η Τουρκία περνάει αλώβητη και από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συνεχίσει να παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Α. Αιγαίου. Θα συνεχίσει να διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ. Θα συνεχίσει να θεωρεί νόμιμο το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Θα συνεχίσει τις εξερευνήσεις και γεωτρήσεις μέσα στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσει τις υβριδικές επιχειρήσεις με τη διοχέτευση λαθρομεταναστών – εποίκων σε Ελλάδα και Κύπρο και άλλα πολλά. Παράλληλα θα αρχίσει τις διερευνητικές επαφές, που δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με στόχο να ρίξει την ευθύνη της αποτυχίας τους στη δήθεν αδιάλλακτη Αθήνα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχασαν μια ακόμη μάχη και «μυαλό δε λένε να βάλουν». Οι «ισχυροί σύμμαχοι» που θα τους προστάτευαν από την τουρκική επιθετικότητα, ούτε θέλουν ούτε μπορούν, γιατί απλώς στην Ευρωβαβέλ είναι αδύνατον να συνεννοηθούν. Η ηγεμονεύουσα στην ΕΕ φιλοτουρκική Γερμανία δίνει το τέμπο.
Η Αθήνα πήγε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας «βάλει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια».Δήλωνε προκαταβολικά, ως μη όφειλε, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αποδέχτηκε τις διερευνητικές επαφές πριν τη Σύνοδο Κορυφής επιτρέποντας έτσι στο Βερολίνο και τους συμμάχους του να επικαλεστούν ότι οι κυρώσεις δε θα ευνοήσουν το διάλογο που τώρα αρχίζει. Αυτή η ΕΕ είναι για τα «μπάζα». Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να στηρίζεται σ’ αυτήν για να αντιμετωπίσει ένα αναθεωρητικό κράτος που επιδιώκει να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη και θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Περισσότερη αξιοπιστία από την ΕΕ ως σύνολο,μπορούν να έχουν διακρατικές συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία ή χώρες εκτός της Ένωσης όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Αναστασιάδης, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο μηχανισμός προπαγάνδας και τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης θα αναλάβουν στη συνέχεια να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» στους πολίτες. Αθήνα και Λευκωσία δεν τόλμησαν να ασκήσουν, από κοινού, veto σ’ όλες τις αποφάσεις της ΕΕ μέχρι ότου επιβληθούν στην Τουρκία αυστηρές κυρώσεις και όχι χάδια. Δεν τόλμησαν να στείλουν την ΕΕ σε υπαρξιακή κρίση προκειμένου να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. (Βλέπε σχετικά άρθρα «Veto τώρα»22-9-20 και «Ελληνική και τουρκική ατζέντα»18-8-20 στην www.ellinikiantistasi.gr).
Όπως το 2010 στην Ελλάδα, όπως το 2013 στην Κύπρο, όπως το 2018 (Συμφωνία των Πρεσπών), όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι εγχώριες πολιτικές ηγεσίες προτάσσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και όχι αυτά του Ελληνισμού. Αν αυτό δεν αλλάξει σύντομα το έθνος των Ελλήνων θα αντιμετωπίσει απόλυτο υπαρξιακό κίνδυνο.
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.10.20
Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε φτάσει στην κατάθεση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ του τρίτου διαδοχικού προσχεδίου αφού τα δυο πρώτα είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν ικανοποιούσαν την Ελληνική και την Τουρκική πλευρά που διεμήνυσαν πως δεν θα το υπογράψουν καθώς δεν υπήρχε η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων «καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με αντικείμενο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφωνιών με την Κύπρο» και υπογραμμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην επίλυση του κυπριακού».
Στο νέο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων και αυτών που περιέχονται στο άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των κρατών μελών».
Όπως εξήγησε δε ο ανταποκριτής των FT, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει αναφορά συγκεκριμένα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για τη χρήση όλων των εργαλείων στη βάση των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο. Το Politico επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο και αναφέρει ότι το νέο προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά και πάλι δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις»".
Πριν το δείπνο, πραγματοποιήθηκε 45λεπτη διακοπή κατά την οποία έγινε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη με τους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.
NEWSBEAST.GR 2/10/2020
Newsroom Ενημερώθηκε στις: 01.10.2020 - 23:31
Τη "χρυσή τόμη" παλεύουν να βρουν στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την απόρριψη του προσχεδίου από την ελληνική κυβέρνησης, καθώς απουσιάζαν οι αναφορές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο “τραπέζι” θα βρεθεί νέο προσχέδιο, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει -μέχρι στιγμής- το περιεχόμενο του κειμένου του.
Ολοκληρώθηκε η εξαμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας, προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προέδρου της Κομισιόν, για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέο προσχέδιο συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».
Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:
Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με το STAR:
– ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».
– ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».
– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».
– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».
Τώρα, άρχισε το δείπνο, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται με άλλα ζητήματα της ατζέντας, όπως οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι.
Η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία.
Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης.
Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.
Την ίδια ώρα γίνεται γνωστό ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, αφαιρώντας ένα από τα τελευταία επιχειρήματα -και ελπίδα- της ελληνικής πλευράς , ότι δεν πάνε πια όλα τόσο άσχημα στα εθνικά θέματα. Η αλήθεια είναι ότι πάνε ….καταστροφικά!
Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
https://www.youtube.com/watch?v=O6FhunYb_5Y&feature=emb_logo
Pentapostagma 1/10/2020
Newsroom Ενημερώθηκε στις: 01.10.2020 - 20:09
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Μετά την αιφνίδια αλλαγή της ατζέντας από τον Σ. Μισέλ, όπως διέρρευσε, υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας για το προσχέδιο κείμενο.
Η Ευρώπη είναι διχασμένη αναφορικά με τη μελλοντική σχέση της Τουρκίας, ενώ το ζήτημα των κυρώσεων φαίνεται να απομακρύνεται.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «μπλοκάρισμα» του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από την Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για διαφωνία της Ελλάδας με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Η Αθήνα αρνείται το προσχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, και σημειώνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να το κάνει δεκτό.
Περισσότερα σε λίγο.
Newsroom Ελληνοτουρκικά 29.09.2020 - 22:49
Για ακόμη μία φορά φαίνεται η απροθυμία της Ευρώπης -πλην ορισμένων κρατών- να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας, που αν και τύποις έχει αποσύρει τον στόλο και το ερευνητικό από την Α. Μεσόγειο, δεν έχει σταματήσει λεπτό να απειλεί ακόμη και με πόλεμο στην Α.Μεσόγειο.
Η "ηχηρή απάντηση" της Ευρώπης λοιπόν σε όλα αυτά, είναι να συζητηθεί το ζήτημα της Α. Μεσογείου, στο ... δείπνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που "μοίρασε" ο Σαρλ Μισέλ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ενημερώνει για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε για 1-2 Οκτωβρίου έπειτα από κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας».
Στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης θα βρεθούν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες και τα πρότυπά μας», αναφέρει.
Στο τέλος της συνεδρίασης, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση Ναβάλνι και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν στο δείπνο.
Στην επιστολή ειδικότερα αναφέρεται:
«Το δείπνο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.»
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και οι αιματηρές συρράξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα, οι 27 ηγέτες θα μιλήσουν για την εξέλιξη της πανδημίας, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά και τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρεί αύριο, Τετάρτη για τις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα σημείωσε ότι επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου.
Σε ένα απίστευτο σκάνδαλο είναι έτοιμη να προχωρήσει η ΕΕ. Εδώ και μέρες οι Βρυξέλλες πιέζουν σε έντονο βαθμό την Κύπρο να πάρει πίσω το βέτο που έβαλε στην Λευκορωσία.
Η ΕΕ θεωρεί θέμα αξιοπιστίας τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, με την Λευκωσία να αντιστέκεται σθεναρά. Όμως οι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα και έτσι θέλουν να περάσουν κυρώσεις χωρίς την συγκατάθεση της Κύπρου!
Πρόκειται για μία ''πραξικοπιματική'' κίνηση, η οποία θα προκαλέσει αναταράξεις στα θεμέλια της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, στη Σύνοδο Κορυφής απομακρύνεται το ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία καθώς πολλές χώρες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις διερευνητικές συνομιλίε
https://www.youtube.com/watch?v=Z-bXUyViXgc&feature=emb_logo
Αναρτήθηκε από Aνατροπή Τώρα 29/9/2020
Η Ευρώπη για άλλη μία φορά εγκταταλείπει τον Ελληνισμό. Πλέον το παράδοξο θα ήταν να υποστηρίξει τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου. Η ΕΕ συμπεριφέρεται ως σαν να είναι η Τουρκία μέλος της Ένωσης, κάνοντας απαντωτά ''δώρα'' στον Ερντογάν.
Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Υποβαθμισμένο το θέμα της Τουρκίας
Με τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ξεκινάει η κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων για την ελληνοτουρκική κρίση. Το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία είναι χαμηλά στην ατζέντα, ενώ ο Μπορέλ δεν ανέφερε ούτε μία φορά την λέξη Τουρκία στις σημερινές του δηλώσεις, ενδεικτικό της αδιαφορίας των Βρυξελλών για την κατάσταση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Δείτε βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=zzk80Pkesuc&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?v=fY6NxQV2e2M&feature=emb_logo
Μία «παλέτα» με διαφορετικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία, ώστε να κλιμακώνεται ενδεχομένως η πίεση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση μη-συμμορφωσης, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ προς το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, παρουσία του Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ”Εγγραφο Επιλογών» παρουσιάστηκε προφορικά από τον Μπορέλ στο Βερολίνο, ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσής του προς υποβολή σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί αναλυτικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου).
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται 7 συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά στέκεται σε τέσσερα σημεία - συμπεράσματα που προκύπτουν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο άτυπο συμβούλιο του Βερολίνου:
1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδες του Συμβουλίου προτάσεων για επιπλέον καταχωρήσεις στο υφιστάμενο-προτεινόμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
3. Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
4. Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Ερωτηθείς σχετικά με την ”κόκκινη γραμμή” της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».
«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του οποίου προήδρευσε και τόνισε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.
HUFF POST Αντώνης Φουρλής28/8/2020
Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, ενώ έστειλε ακόμη ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
«Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.», για να διευκρινίσει ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».
Ο κ. Μπορέλ προέτρεψε τη γειτονική χώρα να απέχει από μονομερείς που «δυναμιτίζουν» το κλίμα. «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου του οποίου προήδρευσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων.
«Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
NEWSBEAST.GR 28/8/2020
Newsroom eleftherostypos.gr
Περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο πυροδοτεί η ανακοίνωση της ‘Αγκυρας για γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ειδικότερα η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:
«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.
Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 16 Αυγούστου 2020
Μια ακόμα νύχτα σκληρών διαπραγματεύσεων είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να ικανοποιηθούν όλοι στο φλέγον ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που υπήρχε από τις Βρυξέλλες στο τραπέζι πλέον βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 είναι δάνεια.
Αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 η πρόταση του Σαρλ Μισέλ παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.
Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η εν εξελίξει Σύνοδος Κορυφής πλησιάζει να σπάσει το ρεκόρ διάρκειας της Συνόδου της Νίκαιας που είχε πραγματοποιηθεί το 2000. Το ρεκόρ θα «σπάσει» αν οι ηγέτες της ΕΕ δεν βγουν μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων έως τις 4.30 πμ (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «15» είχαν ληφθεί αποφάσεις που αργότερα οδήγησαν στην διεύρυνση (με την Κύπρο, την Μάλτα και τις ανατολικές χώρες) και είχε διαρκέσει 90 ώρες!
NEWSBEAST.GR 21/07/2020 1:53
Έπειτα από μία νύχτα διαβουλεύσεων, στις 05:30 περίπου το πρωί ξεκίνησε η ολομέλεια στο
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.
Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter.
Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.
Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο
Το αδιέξοδο δεν ήρθη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στις συνομιλίες των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών για το σχέδιο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν υποστεί βαριά χτυπήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να απευθύνει έκκληση να επιτευχθεί συμβιβασμός έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου Κορυφής που κοντεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας.
Ο Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες ότι πάνω από 600.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και ότι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν πλάι-πλάι μπροστά σε αυτή την κρίση χωρίς προηγούμενο.
«Η ελπίδα μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ότι ο τίτλος (...) αύριο θα είναι πως η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτήν την Mission impossible», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεχόμενου δείπνου των ηγετών στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η ολόψυχη ελπίδα μου (...) έπειτα από τρεις ημέρες ασταμάτητης δουλειάς».
Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.
Διπλωματικές πηγές λένε ότι δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να τερματιστεί χωρίς συμφωνία και να δοθεί νέο ραντεβού τον επόμενο μήνα, ωστόσο καθώς συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις ως τα ξημερώματα, φαινόταν ακόμη πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης.
Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το ταμείο ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία...) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα προτιμούσε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα «φιλόδοξο» πακέτο βοήθειας, παρά να κλείσουν μια συμφωνία με βιάση και με οποιοδήποτε κόστος.
«Το ιδανικό θα ήταν η συμφωνία των ηγετών να είναι φιλόδοξη σε όρους μεγέθους και σύνθεσης του πακέτου (...) έστω κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος», εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το σχόλιο αυτό της Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει χαλαρά την πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης των χρηματαγορών σε περίπτωση αποτυχίας της συνόδου, αφού η ΕΚΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να προσθέσει κρατικά χρέη στο χαρτοφυλάκιό της από τη δευτερογενή αγορά.
Μια ομάδα «φειδωλών» χωρών της βόρειας Ευρώπης πιέζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δωρεών ή επιχορηγήσεων να είναι μικρότερο και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ταμείου να διατεθεί υπό τη μορφή δανείων.
Οι τεταμένες συνομιλίες, που κοντεύουν να φθάσουν σε διάρκεια τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια (Γαλλία) πριν από 20 χρόνια, υπογραμμίζουν το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της — Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία — για «εκβιασμό».
Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντανακλά πολιτικές πραγματικότητες στην πατρίδα του, όπου οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη δυσαρέσκεια το γεγονός πως η χώρα αυτή, αναλογικά, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καθαρούς χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ο Ρούτε και το συντηρητικό κόμμα του, το VVD, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ευρωσκεπτικιστικών ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές του Μαρτίου.
Η απόπειρα εξεύρεσης συμβιβασμού απέτυχε χθες. Η εισήγηση να διατεθούν 400 δισεκ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισεκ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που θέλει το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.
Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για την πρόταση να υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.
Για αρκετούς αναλυτές, αυτή η σύνοδος αποτελεί κρίσιμη στιγμή τα σχεδόν 70 χρόνια του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν οι ηγέτες δεν μπορέσουν καταλήξουν σε συμφωνία, πιθανόν θα προκαλέσουν αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και θα δώσουν τροφή στη σεναριολογία και στις αμφιβολίες για το μέλλον της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.
Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.
«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.
Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Ο Μακρόν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.
Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.
Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.
Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».
«Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, έκρινε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν από λίγο ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.
«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.
Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Ρούτε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.
Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
NEWSBEAST.GR 20/7/2020
Newsroom eleftherostypos.gr
Τετραήμερο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περάσουν οι «27» ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής στου ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι το γεγονός ότι τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία φαίνεται πως ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια.
Η προσδοκία είναι νέα πρόταση που θα κομίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο δείπνο των ηγετών θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο πάζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία να αντιδρούν.
Παρά τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά και Νότου για τους πόρους του Ταμείου την εκ νέου παράταση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει αισιόδοξος.
Την ελπίδα ότι την Κυριακή θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έρθουν τελικά σε συμφωνία,στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 και το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.
Κατά τη σημερινή ημέρα, που προβλέπεται μακρά, υπήρξαν συζητήσεις ανά «ομάδες». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Χωρίς συμφωνία έπαυσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εντείνει τις προσπάθειες για σύγκλιση με νέα πρόταση πριν την επανέναρξη της Συνόδου την Κυριακή.
Ο εκπρόσωπος του Μισέλ ανέβασε στο Twitter φωτογραφία με άδεια την αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέροντας πως ο πρόεδρος θα συγκαλέσει εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής τη Σύνοδο (13:00 ώρα Ελλάδος).
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν χωρίς αποτέλεσμα τις διαβουλεύσεις του Σαββάτου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές συνισταμένες για το πώς και με ποια κατανομή των ποσών θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης να αναρρώσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την πανδημία.
Το στίγμα όσων έγιναν στις Βρυξέλλες έδωσε εκπρόσωπος της ΕΕ λέγοντας στο Reuters πως η συμφωνία αποδεικνύεται δύσκολη.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Σαρλ Μισέλ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, αναμένεται να παρουσιάσει το πρωί της Κυριακής νέα πρόταση αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης από το Ταμείο, πριν αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, το μεσημέρι.
Σε καλύτερο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη ζητήματα επαναλήφθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο πριν τις 10, ώρα Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένο το δείπνο των ηγετών.
Προηγήθηκαν διμερείς και πολυμερείς επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι ολοφάνερες διαφορές αλλά και να γίνουν βήματα προόδου στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα το Σάββατο συμβιβαστική πρόταση - που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι η τελευταία. Προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και να αυξηθεί αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια. Στόχος του ήταν να μαλακώσει με τον τρόπο αυτό τους «σκληρούς», τις λεγόμενες «φειδωλές» ή «οικονόμες» χώρες, που αντιστέκονταν και μπλόκαραν τις συνομιλίες.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.
«Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Facebook, δίνοντας το στίγμα των διαβουλεύσεων.
Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Eμανουέλ Μακρόν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε τρία σημεία: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι φαινόταν πως δεν υπήρχε περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Κούρτς από την πλευρά του υποστήριξε σε αυστριακά ΜΜΕ ότι οι θέσεις των «σκληρών» κέρδιζαν έδαφος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης παρενέβη και για να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο
Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
NEWSBEAST.GR 19/7/2020
Newsroom eleftherostypos.gr
Σε αδιέξοδο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής, η οποία είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξει σε μια συμφωνία.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αναζητούνται και πρέπει να βρεθούν λύσεις προς το συμφέρον όλων».
«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».
Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
H σκληρή στάση των Βόρειων
Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής έγιναν διακριτά από νωρίς, με τους Ολλανδούς να θέτουν σκληρούς όρους για τις χρηματοδοτήσεις. Βασικό πεδίο διαφωνίας ήταν η πρόταση Ρούτε να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν χώρες που ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία ζήτησε να μην υπάρχει καμία διασύνδεση κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης. Την άτεγκτη στάση των Βορείων σχολίασε και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι φειδωλές χώρες έχουν ράψει με σκληρή κλωστή τα πορτοφόλια τους.
Σύμφωνα με το Politico, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς υποστήριξε ότι η θέση των «τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) έχει πλέον την υποστήριξη και της Φινλανδίας. «Οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» προσέθεσε ο Κουρτς, προκαλώντας ανησυχία στο Νότο.
Νέα πρόταση Μισέλ;
Ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα μια πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα και να «μαλακώσει» τους Ολλανδούς. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε γρήγορη λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Μισέλ αναμένεται τις προσεχείς ώρες να καταθέσει μια νέα πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία μεγαλώνει.
Η θέση της Ελλάδας
Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε τρία σημεία: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι φαινόταν πως δεν υπήρχε περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
22:22 18 Ιουλίου 2020
Newsroom eleftherostypos.gr
Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν ομόφωνα την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Όπως ανακοίνωσε η Λευκωσία, κατά τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη
Κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία είχαν θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παρέμβαση του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».
Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρές κυρώσεις στη Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους 27
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Newsroom eleftherostypos.gr
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε απόψε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.
Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.
Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε.
Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.
Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico και τον David M. Herszenhorn, η συζήτηση των ηγετών περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες:
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, οι ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί γενικά, όπως αναμενόταν, η Δανία «να ηγηθεί της επιβάρυνσης» στο συνολικό ανώτατο όριο του προϋπολογισμού και να διατηρήσει τη μείωση εισφορών, ενώ η Γαλλία πιέζει να τερματίσει τις επιστροφές μια για πάντα.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έκανε μια νέα προσέγγιση, σύμφωνα με το Politico, που ονομάζεται «μηχανισμός διακανονισμού εκταμιεύσεων». Από την πλευρά του, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ έχουν καταστήσει σαφές ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να είναι το ελάχιστο και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω περικοπές.
Παράλληλα, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες παραμένουν επικεντρωμένοι σε αυτά τα τρία θέματα και υπάρχει μια καλή διάθεση απ’ όλο το τραπέζι. Αυτό χαρακτήρισε ως «καλό σημάδι». «Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία στο δωμάτιο δεν έχει ανέβει ουσιαστικά. Φαίνεται ότι οι ηγέτες διατηρούν την ενέργειά τους για αυτό που θα έρθει αύριο», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Η εταιρία Aselsan, στα πλαίσια του προγράμματος ATES που είχε αναλάβει το πρόγραμμα ATES με σκοπό την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, ολοκλήρωσε τις παραδόσεις του Κινητού Συστήματος Συνοριακής Ασφάλειας.
Τα εναπομείναντα 10 συστήματα συνοριακής ασφάλειας που στηρίχθηκαν με πόρους από την ΕΕ, ολοκλήρωσαν τις δοκιμές τους και παραδόθηκαν σε συνοριακές μονάδες της Αδριανούπολης και του Κιρκλαρελί. Με αυτό τον τρόπο τα Κινητά Συστήματα Συνοριακής Ασφάλειας ATES που ασκούν τα καθήκοντα τους στα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία έφτασαν τα 57.
20 από αυτά τα συστήματα παραδόθηκαν τον Απρίλιο του 2019 και 27 υστήματα είχαν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό κόστος ήταν 30 εκ. ευρώ, περιλάμβανε την προμήθεια 57 θωρακισμένων οχημάτων παρατήρησης και μετά από διαγωνισμό ανοιχτό, την δουλειά ανέλαβε η ASELSAN .
Ως πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε το θωρακισμένο όχημα Hızır 4×4 της εταιρίας Katmerciler. Για τον συνδυασμό και την λειτουργία των αισθητήρων που φέρει το όχημα, παρήχθη ειδικό πρωτότυπο λογισμικό από την εταιρία ASELSAN.
Το όχημα περιέχει το Ραντάρ Ξηράς Acar της εταιρίας ASELSAN, το σύστημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων Şahingözü-OD, τον ασύρματο ξηράς 9661 V/UHF και το σύστημα εντοπισμού πυρών Seda.
Χάρη στους αισθητήρες που φέρει το όχημα θα καλύπτονται οι ανάγκες εγγύς, μεσαίας και μακράς παρατήρησης των στρατιωτικών μονάδων, μέρα και νύχτα και ανεξαρτήτωνς καιρικών συνθηκών. Στόχος ο οποίος θα εντοπίζεται με το ραντάρ, ή η θέση ενός ελεύθερου σκοπευτή που βάλει, θα εντοπίζεται επί χάρτου η θέση του και θα παρακολουθείται με θερμική κάμερα. Επίσης όλες αυτές οι εικόνες θα καταγράφονται.
Χάρη στα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην Θράκη, θα εντοπίζονται οι παράνομοι μετανάστες και οι λαθρέμποροι. Θα συμβάλει το σύστημα στην ασφάλεια των συνόρων Τουρκίας-ΕΕ.
https://www.takvim.com.tr/ekonomi/2020/04/29/bati-siniri-aselsanin-atesine-emanet-sinir-hattinda-gorev-yapan-ates-mobil-sinir-guvenlik-sistemi-sayisi-57ye-yukseldi/1
29/4/2020
Σχ. : Μένεις άφωνος ! Συναινέσαμε δηλαδή σαν Ελλάδα εντός της ΕΕ, στην χρηματοδότηση του οπλισμού του εχθρού μας ! Κ
αι πριν από 2 μήνες είδαμε πόσο βοήθησαν αυτά τα οχήματα στην συνοριακή ασφάλεια του Έβρου…
Θα γελάνε οι Τούρκοι με την ηλιθιότητα μας και την ηλιθιότητα των Ευρωπαίων. Οι Τούρκοι εξόπλισαν τα σύνορα τους με υπερσύγχρονα οχήματα χρηματοδοτημένα από τhν ΕΕ και μετά εκβιάζουν κιόλας, ζητώντας κι άλλα χρήματα ! Καλά μας κάνουν !
Αλήθεια εμείς διαθέτουμε κάτι ανάλογο ;;;;;
Με συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το Eurogroup, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως η χρυσή τομή βρέθηκε σε ένα πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική του ESM όσο διαρκεί η κρίση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μάλιστα, η τηλεδιάσκεψη, ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα!
Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.
Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη - η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου - και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.
«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19», μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες.
NEWSBEAST.GR 10/4/2020Διακόπηκε το Eurogroup για να συνεχιστεί την Πέμπτη.
Τα βόρεια κράτη, δηλαδή η Γερμανία και οι δορυφόροι της, ζητούν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.
Αποδέχονται χαλαρά κριτήρια για τώρα, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Εν ολίγοις οι Γερμανοί κάνουν κάτι εντελώς ανήθικο. Όσο υπάρχει η κρίση της πανδημίας, υπάρχει και γιαυτήν, μόλις όμως τελειώσει, τότε που οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της θα έχουν ισοπεδωθεί, περισσότερο απ΄'ότι αυτή, τότε μνημόνια και εξαθλίωση.
Το είχαμε γράψει στο pronews.gr μόλις η Γερμανία σηκωθεί πρώτη, θα ζητάει «τα κεφάλια μας», καθώς στο DNA της χώρας υπάρχει η «φιλοτομαριστική» προδιάθεση ενός πρώην νομάδα λαού (κάτι που έχουν και οι Τούρκοι βέβαια, άλλοι νομάδες).
Οι νομάδες όταν έχουν ανάγκη ζητούν αλληλεγγύη, όταν βρουν τους άλλους σε ανάγκη, αλλίμονό τους...
Γράψαμε: «Η περίοδος χάριτος στο «ξοδεύουμε όσα λεφτά χρειάζονται για να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας» θα λάβει άμεσα τέλος μόλις η Γερμανία προλάβει να συνέλθει πρώτη από τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν ολίγοις εάν η Γερμανία πάρει μπροστά πρώτη από όλους τους άλλους τότε... λυπηθείτε μας.»
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα αλλά αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα μείνουν στα λόγια ή αν θα είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ρήξη. Διότι η Γερμανία χωρίς ΕΕ δεν είναι τίποτα...
Η λογική των Γερμανών είναι απλή. Θεωρούν ότι οι δικιές τους ζημιές είναι μικρότερες των υπολοίπων και συνεπώς μπορούν να τους «πατήσουν στον λαιμό».
Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που στην ουσία θα δικαιώνει την Γερμανία.
«Δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία» έγραψε στο Twitter o Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη του Eurogroup.
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 8/4/2020
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να παρουσιάσει αυτόν τον «οδικό χάρτη», την ώρα που δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία και η Δανία, έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για τη σταδιακή άρση των μέτρων.
Όμως, οι Επίτροποι θα περιοριστούν τελικά σε μια «συζήτηση προσανατολισμού» για το θέμα, χωρίς να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Κατά συνέπεια, η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε η πρόεδρος της Κομισιόν αναβάλλεται.
Η χρονική στιγμή φαινόταν ότι ήταν η κατάλληλη, επειδή ορισμένες χώρες-μέλη είχαν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ. Όμως, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ήταν ταυτόχρονα και μια «ευαίσθητη» χρονικά περίοδος, επειδή η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας.
«Η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι μια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει «μετά το Πάσχα» των Καθολικών.
Η Αυστρία έδωσε τη Δευτέρα ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για την πανδημία, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου.
Την ίδια ώρα ένα οικονομικό εκτυλίσσεται θρίλερ, καθώς oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όχι μόνο ξεκίνησε αργότερα, αλλά και διακόπηκε προσωρινά το βράδυ -γεγονός ενδεικτικό των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών του Βορρά και του Νότου.
Αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να διακόψουν για μία ώρα, αλλά αργότερα υπήρξε παράταση για ένα δίωρο.
«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Θα συνεχίσουμε…» ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε στις 9 ώρα Βρυξελλών (10 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε.
Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε εκ νέου στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας.
Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά – Νότου η Μαδρίτη κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση οποία προβλέπει: Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.
Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασι
Pentapostagma 8/4/2020
Πισώπλατη "μαχαιριά" για ακόμα μια φορά από την Ευρώπη, καθώς αποδεχόμενοι τους τουρκικούς εκβιασμούς με το προσφυγικό ετοιμάζεται να δώσει στην Άγκυρα 500 εκατομμύρια ευρώ και "να λάβει και άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Άγκυρα".
Ουσιαστικά η Ευρώπη στέλνει μήνυμα αδυναμίας στην Τουρκίας και επιβεβαιώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να λάβει ότι ζητήσει με την τακτική του εκβιασμού. Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να λάβει όλα τα διπλωματικά μέτρα ώστε να εμποδίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια στην Τουρκία, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν βοηθούν Σύριους πρόσφυγες, αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερους.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εξήγησε αυτή η πηγή. Η Επιτροπή, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει επίσης να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για Τούρκους υπηκόους.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων για τους πρόσφυγες. Από τα 6 δισ. ευρώ, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στον κατευνασμό της Άγκυρας, η οποία αποφάσισε να επιτρέψει στους μετανάστες και στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ με σκοπό να αποκτήσει νέα υποστήριξη των Βρυξελλών. Έπειτα την ανακοίνωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα.
«Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ΕΕ «απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης» από την Τουρκία για «πολιτικούς σκοπούς».
Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Τουρκία, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη γερμανική Bild είπε ότι οι Έλληνες σκότωσαν τρεις πρόσφυγες και έχουν τραυματίσει πολλούς ακόμη.
Την ίδια ώρα βάζει όρους λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία. Παράλληλα προσθέτει πως η Ε.Ε θα πρέπει να παράσχει βοήθεια στην Άγκυρα για να εμποδιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άσαντ.
Ακόμη ζητά να εγκατασταθούν Σύροι στα εδάφη που εγκατέλειψαν οι Κούρδοι καθώς και να δοθούν επιπλέον χρήματα για το προσφυγικό. Αναλύοντας τις απαιτήσεις Τσαβούσογλου ο ανταποκριτής του Open TV στο Βερολίνο Παντελής Βαλασσόπουλος λέει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ «χτυπάει» την Ελλάδα για να πάρει πράγματα από την Ευρώπη.
https://www.youtube.com/watch?v=YPHhQNll00o&feature=emb_logo
Pentapostagma 5/3/2020
Αναρτήθηκε από EFENPRESS 12/11/2019
Αναρτήθηκε από EFENPRESS
Ο απερχόμενος πρόεδρος και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες»
Οπως αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή: «τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να επιτύχουμε μια σαφή και ουσιώδη απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Αν η ΕΕ αποφασίσει τώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αυτό θα αποτελεί μια δοκιμασία της ικανότητας της Ενωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει στο μέλλον.
Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία. Για να μπορέσει η ΕΕ να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, το βήμα προς την ενσωμάτωση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης, θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούσε μια σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρου και αποφασιστικότητας», ανέφεραν.
Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα γίνει πολύ σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ
Οι Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου θεωρήθηκαν από πολλούς ως οι πιο κρίσιμες στην μέχρι τώρα πορεία της ενωμένης Ευρώπης, καθώς έλαβαν χώρα μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Από το 2010 και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε μερικές από τις πιο σημαντικές κρίσεις στην ιστορία της, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση του 2009-10 και την προσφυγική κρίση του 2015, έως την αποχώρηση -για πρώτη φορά στην ιστορία της- ενός κράτους-μέλους και μάλιστα από τα πιο ισχυρά, και τέλος την απειλητική άνοδο ακροδεξιών-ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, οι οποίες ευθέως υπονομεύουν την ύπαρξή της. Σε αυτό το διαμορφωμένο πλαίσιο, οι Ευρωπαϊκές Εκλογές απέκτησαν σπουδαίο ενδιαφέρον και οι πολίτες της Ένωσης κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον, έχοντας στο μυαλό τους όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα.
Παρά τις αισθητά μειωμένες ροές ανθρώπων προς τις πρώτες χώρες υποδοχής, το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναμφισβήτητα συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και τις πολιτικές ελίτ. Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιστοτόπου για την Ένταξη (EuropeanWebsiteonIntegration-EWSI) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στην οποία το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετείχε ως συντονιστής του Project για την Ελλάδα, αποτυπώθηκαν μερικά εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα την στάση που θα κρατήσουν ως προς αυτό το ζήτημα οι ευρωβουλευτές στην νέα Ευρωβουλή.
Η έρευνα διενεργήθηκε και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σαν βασικό σκοπό είχε να εξετάσει αν και κατά πόσο τα πολιτικά κόμματα συζήτησαν προεκλογικά για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αν περιλαμβανόταν στα προεκλογικά προγράμματά τους.
Κάνοντας μια επισκόπηση στα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης γίνεται φανερό ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν στην ατζέντα των περισσότερων κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι:
Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας και τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στο e-mail σας. Μάθετε Περισσότερα
175 πολιτικά κόμματα από όλη την Ευρώπη κατάφεραν να κερδίσουν έστω και μία (1) έδρα στη νέα Ευρωβουλή. Από αυτά, τα 156 δημοσίευσαν προεκλογικά το πρόγραμμά τους. Τα 92 από τα 156 κόμματα έθεσαν με κάποιο τρόπο το ζήτημα της ένταξης στην καμπάνια τους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 422 Ευρωβουλευτές (56% του συνόλου του Ευρωκοινοβουλίου). Μια μικρή πλειοψηφία, λοιπόν, των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε προεκλογική καμπάνια με κόμματα τα οποία είχαν ενταγμένα στο πρόγραμμά τους την συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών ή των προσφύγων.Μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία ευρωβουλευτών θα υποστήριζε πιο γενναία μέτρα της ΕΕ για την προώθηση πολιτικών ένταξης.
Τα πιο δημοφιλή θέματα που συνδέονται με την ένταξη, αφορούν κυρίως τη διαφορετικότητα και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που σχετίζονται με τις διακρίσεις (55 κόμματα που αντιστοιχούν σε 259 Ευρωβουλευτές έκαναν αναφορά σε αυτά). Το αμέσως επόμενο πιο δημοφιλές ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ένταξη (έγινε αναφορά από 28 πολιτικά κόμματα με 95 ευρωβουλευτές).
Από την εξέταση των πολιτικών μανιφέστων γίνεται φανερό, ότι πολλά κόμματα υποστηρίζουν μέτρα για περισσότερη κοινοτική χρηματοδότηση για δήμους και περιφέρειες όσον αφορά την ένταξη. Κόμματα και ευρωβουλευτές προερχόμενοι από τις κύριες χώρες προορισμού των αιτούντων άσυλο, όπως π.χ η Γερμανία και το Βέλγιο είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν σε ζητήματα χρηματοδότησης από ό, τι τα κόμματα και οι βουλευτές από άλλες χώρες.
Όπως είναι αναμενόμενο, τα κόμματα που ανήκουν στις συντηρητικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν ανησυχίες για τις μεταναστευτικές ροές και επιθυμούν τον περιορισμό του ρόλου της ΕΕ ως προς την ένταξη. Αντίθετα, τα κόμματα που έχουν αναφορές στην Σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά, την Αριστερά και τους Πράσινους επιδιώκουν την ενίσχυση των πολιτικών ένταξης.
Σε χώρες οι οποίες ιστορικά υποδέχονται μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών, όπως το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία κ.α. τα κόμματα είναι πιο πιθανό να προωθήσουν μέτρα σχετικά με την απασχόληση και τη γλώσσα. Αντίθετα, πολιτικά κόμματα από χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες υποδέχτηκαν τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2015, επικεντρώνονται σε ζητήματα αύξησης των κονδυλίων και προϋπολογισμού.
Δεν υπάρχει εμφανής σύνδεση μεταξύ της κοινής γνώμης και και των πολιτικών ελίτ αναφορικά με την ένταξη και τον ρόλο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι τα κόμματα δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν το πώς οι ψηφοφόροι αισθάνονται τον ρόλο της ΕΕ όσον αφορά την ένταξη των μεταναστών.
Η μελέτη του EWSI δείχνει καθαρά ότι το μεταναστευτικό και η ένταξη παραμένει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής. Και αυτό, γιατί αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτό από πολλούς στην Ευρώπη, ότι έχει έρθει η ώρα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Να περάσουμε, δηλαδή, σταδιακά από την λογική της αποτροπής ως μόνη λύση για την διαχείριση του μεταναστευτικού σε μια λογική που θα μεριμνά για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής και αρμονικής συνύπαρξης των μεταναστών με τους λαούς της Ευρώπης.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα δημοσιευμένη στα Αγγλικά, εδώ
Η «αθώα περιστερά» κα Λαγκάρντ μαζί με τους "συνενόχους" της
Επιχειρώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες του Ταμείου, επέμεινε στην αποδοτική, όπως εκτιμά, γραμμή των καλοπροαίρετων «λαθών» που σημειώθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εκείνες τις δραματικές ώρες προείχε το αίτημα της γονατισμένης χώρας και των μοιραίων κυβερνήσεών της για βοήθεια.
Προφανώς η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την απέκρυψαν τόσο τα μέλη της τρόικας όσο και οι εγχώριοι υπηρέτες τους σε κόμματα και ΜΜΕ, που ύφαναν πρόθυμα τον μύθο των οκνηρών νότιων, ελεεινολογώντας τους Ελληνες προκειμένου να τεθούν σε ηθική ομηρία και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι εξοντωτικές πολιτικές τους που είχαν ως πρώτο στόχο τη διάσωση του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης.
ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΗΔΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΒΡΑΙΙΚΗΣ ΣΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ... ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ... ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Άλλωστε η ... "δικαιοσύνη", έχει χαρακτηρίσει ... "ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ"
ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΟ ΑΝΕΙΠΩΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ!
Καλλιόπη Σουφλή
=
Η «αθώα περιστερά» κα Λαγκάρντ μαζί με τους "συνενόχους" της |
Παραδέχτηκε το παρασκήνιο για την επιβολή των Μνημονίων και διαμήνυσε: «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας»
Στην αφοπλιστική παραδοχή ότι τα μέλη της τρόικας -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- από κοινού συναποφάσισαν και συνεπώς ευθύνονται για την επιβολή του Προγράμματος Σταθερότητας που βύθισε στη δυστυχία τους Ελληνες προχώρησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.
Τραβώντας μάλιστα λίγο παραπάνω τη ζοφερή κουρτίνα των σκοτεινών παρασκηνίων, αποκάλυψε έμμεσα έναν θαυμαστό κόσμο αλληλοσπαρασσόμενων φατριών, όπου «πολλές αποφάσεις λαμβάνονταν από πολλούς εμπλεκομένους» και όλοι μαζί στο τέλος, όπως αποδείχθηκε, συναποφάσιζαν την καταδίκη και τη βαριά ομηρία της χώρας.
Η ίδια μάλιστα, υπακούοντας στους σιδερένιους κανόνες της ομερτά, έστειλε εμφανώς απειλητικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο στοχοποιούν την Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ για την εγκληματική εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και τη λεηλασία της Ελλάδας, διαμηνύοντας λακωνικά «δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας»!
Από τις δηλώσεις της, πάντως, προκύπτει ευθέως ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συντελέστηκαν σε βάρος της χώρας μας και άλλα, απίστευτα εγκλήματα, πέραν όσων ήδη έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά.
Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ίδια συναινεί -και ασφαλώς επιδιώκει- να «ξεχαστούν» και να συγκαλυφθούν όλα αυτά, μολονότι οδήγησαν στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας και στην πολυετή μνημονιακή λαίλαπα.
«Αθώα περιστερά»
Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει το ΔΝΤ ως την «αθώα περιστερά» της υπόθεσης, ενώ ήταν σαφές ότι το Ταμείο είχε αναλάβει υποκριτικά τον ρόλο του «καλού», έναντι των «κακών» Ευρωπαίων, στο παιχνίδι εξόντωσης και υποταγής της χώρας μας.
Και, πάντως, εάν η κύρια Λαγκάρντ ήθελε να είναι ειλικρινής στην παραδοχή για τα υψηλά πλεονάσματα, θα μπορούσε να εισηγηθεί από τη νέα θέση της την άμεση -και όχι μελλοντική- μείωσή τους...
Μιλώντας «ακόμα ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ», όπως ξεκαθάρισε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής λίγο προτού αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στο τιμόνι της ΕΚΤ, η κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
Και επιχειρώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες του Ταμείου, επέμεινε στην αποδοτική, όπως εκτιμά, γραμμή των καλοπροαίρετων «λαθών» που σημειώθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εκείνες τις δραματικές ώρες προείχε το αίτημα της γονατισμένης χώρας και των μοιραίων κυβερνήσεών της για βοήθεια.
Προφανώς η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την απέκρυψαν τόσο τα μέλη της τρόικας όσο και οι εγχώριοι υπηρέτες τους σε κόμματα και ΜΜΕ, που ύφαναν πρόθυμα τον μύθο των οκνηρών νότιων, ελεεινολογώντας τους Ελληνες προκειμένου να τεθούν σε ηθική ομηρία και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι εξοντωτικές πολιτικές τους που είχαν ως πρώτο στόχο τη διάσωση του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης.
Συνοπτικά, η κυρία Λαγκάρντ:
• Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική που έχει ασκήσει η Κομισιόν στο ΔΝΤ για τη στάση του, έστειλε ηχηρή προειδοποίηση λέγοντας: «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα...» κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όλοι έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα του ελληνικού λαού.
• Αποκάλυψε δε, διαχέοντας την εγκληματική ευθύνη, ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα, η οποία, όπως ωμά παραδέχθηκε δίχως αντίκρισμα πλέον, «είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας».
• Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει εξαρχής να περιοριστούν τα πλεονάσματα στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ. Λησμόνησε, βεβαίως, ότι το Ταμείο, υπερθεματίζοντας σε αντιλαϊκή αγριότητα, εισηγούνταν, στην περίπτωση που επιβάλλονταν, όπως συνέβη, πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.
Τότε που η Ουάσινγκτον αξίωνε επιτακτικά -μεταξύ άλλων- δραστική μείωση του αφορολογήτου, περικοπές στην ασφαλιστική δαπάνη, ακραία ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας και αύξηση των ορίων ηλικίας, για να δώσει τη συγκατάθεσή της κάθε φορά για νέα εκδικητικά μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Πηγή: dimokratianews.gr Πηγή
Σήμερα, 15 Απριλίου 2019, τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόταση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΆΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά, για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας.
Ο Νότης Μαριάς στις 2 Απριλίου 2019 είχε ζητήσει με επιστολή του προς στον Γενικό Γραμματέα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) να περιληφθεί το θέμα στην Ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο από 15 έως 18 Απριλίου και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.
Το ECR αποδέχθηκε την πρόταση του Νότη Μαριά και υπέβαλε αρμοδίως τη σχετική πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι υπόλοιπες Πολιτικές Ομάδες, πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του Νότη Μαριά και των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR).
Έτσι το θέμα θα κριθεί πλέον σήμερα στο Στρασβούργο.
Ο κύβος ερρίφθη.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 18:00 ώρα Ελλάδος ΕΔΩ
Η ΕΕ διά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απείλησε τόσο στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρουεμάδι, ότι… θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς εκτιμά ότι «η Αλβανία είναι στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου και αυτό πρέπει να αποτραπεί οπωσδηποτε»
Επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη και επικίνδυνη» στην Αλβανία που συγκλονίζεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Ράμα.
Ο Ταγιάνι μίλησε μάλιστα και για «Μυστικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας», χωρίς να προσδιορίζει ποιες είναι αυτές.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ απειλεί να αναλάβει αυτή την διακυβέρνηση μιας ξένης χώρας που δεν είναι καν μέλος της!
Ποιος είπε ότι η αποικιοποίηση της Ελλάδας με το έρεβος των Μνημονίων δεν άνοιξε την όρεξη στις Βρυξέλλες να συνεχίσουν και με χώρες που δεν είναι ούτε καν μέλη της;
Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειες
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αναλάβουμε προσωρινά την διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταγιάνι.
Την Πέμπτη οι διαδηλωτές επιχείρησαν πρώτα να εμποδίσουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εισέλθουν στη Βουλή και στη συνέχεια επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν τη Βουλή παράνομη και επανέλαβαν, το αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, από τον οποίο ζητούν όχι απλώς να παραιτηθεί αλλά και να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στη Βουλή και να συλλάβει, τους εγκληματίες, όπως τους χαρακτήρισε, κυβερνητικούς βουλευτές, «Πριν το κάνει ο λαός».
Μάλιστα, σήμερα κάλεσε τους οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή και σχολιάζοντας την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Πόλεμο θέλετε πόλεμο θα έχετε», ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε: «Σπάστε τους τα λάστιχα των αυτοκινήτων, σπάστε τους τα τζάμια σε όποιον αδίκως σας τιμωρεί».
Ανακοίνωσε,δε, ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να οργανωθεί ακόμα μεγαλύτερη και μαχητικότερη διαδήλωση στα Τίρανα, με αίτημα την διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Λάδι στη φωτιά του τεταμένου πολιτικού κλίματος έριξαν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις δυτικών παραγόντων.
Ειδικότερα, ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα , Bernd Borchardt, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι στην Αλβανία κυκλοφορούν 2 δισεκατομμύρια “βρώμικα” ευρώ προερχόμενα από ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις επικείμενες εκλογές.
pronews.gr 3/3/2019
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.
«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.
Οι 28 της ΕΕ συμφωνούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών σε εθελοντική βάση σε χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σε αυτά τα κέντρα θα γίνεται το σκανάρισμα των αιτούντων άσυλο. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκαν να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ίδιου του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ως το τέλος του χρόνου.
Μετά από απαίτηση των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη πως αυτή η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα πρέπει να γίνει με ομοφωνία.
Τουλάχιστον έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να λάβουν στο έδαφός τους μετανάστες που θα φτάνουν σε «κέντρα αποβίβασης».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε το ζήτημα πιο συγκεκριμένο και τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.
Η Ιταλία, που νωρίτερα μπλόκαρε την έκδοση συμπερασμάτων, συμφώνησε με την τελική διατύπωση για το μεταναστευτικό, ξεμπλοκάροντας και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28, στις 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα), μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και διμερών επαφών του Πρωθυπουργού Κόντε, κυρίως με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.
Σημειώνεται ότι η στάση της Ιταλίας είχε οδηγήσει στην αναβολή της ενημέρωσης των Προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ προς τον Τύπο για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας πριν το δείπνο, καθώς ο Τζ. Κόντε αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο ως τότε κείμενο των συμπερασμάτων (που αφορούσε την άμυνα, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη διεύρυνση και την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο), ώστε να πετύχει καλύτερες διατυπώσεις στο κείμενο του μεταναστευτικού, που δεν είχε ακόμα συζητηθεί.
Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που πρόβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία.
«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας εννέα και πλέον ωρών.
Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.
Μετά τη συμφωνία της Ιταλίας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ - Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία μέχρι τις 04:30.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ικανοποιημένος για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ τα ξημερώματα, τονίζοντας πως η Ρώμη θα λάβει αργότερα αποφάσεις για το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.
«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη μαραθώνια συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», πρόσθεσε.
Ο Κόντε αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις διαστάσεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ιδίως την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. Διευκρίνισε πως η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της.
«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε», τόνισε ο Κόντε, που πήρε μέρος στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής.
Θετική ένδειξη χαρακτήρισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.
«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο», είπε η Μέρκελ. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος.
NEWSBEAST.GR 29/6/2018
Posted by olympiada στο Απρίλιος 19, 2018
Την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Ωστόσο, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες σχετικά με το ποια απόφαση μπορεί να ληφθεί, καθότι υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι τότε. Έχουμε κάπου δυόμισι μήνες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά και γενναία, όπως κάναμε τους τελευταίους 10 μήνες. Κάνατε βήματα που ήταν αδιανόητα πριν από 10 μήνες.
Γι ‘ αυτό είμαι αισιόδοξη. Ο καιρός υπάρχει, μπορεί να αξιοποιηθεί όπως αξιοποιήθηκε από εσάς και την Ελλάδα σε αυτούς τους μήνες και τις εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι είναι δυνατό να προκύψει αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να εισέλθω στο περιεχόμενο αυτού του θέματος, διότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί σίγουρα να λάβει μια θετική απόφαση. Διαφορετικά, εμείς δεν θα απευθύναμε σύσταση αν πιστεύαμε ότι δεν είναι έτσι» δήλωσε η κ.Μογκερίνι.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, για έβδομη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβουμε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις, διότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα με την Ελλάδα εγγυάται πραγματικά κάτι τέτοιο. Θα είμαστε όλοι ευτυχείς αν βρούμε μια λύση, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεβ.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, διότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν επαρκούν μέχρι τότε, ο Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι η πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και πρόσθεσε:
«Εάν κατορθώσουμε να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος κατά τον Μάιο, θα δείτε ότι υπάρχει χρόνος για όλα, επειδή πρόκειται για νομικές πτυχές που είναι επιλύσιμες. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και πιστεύω ότι ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον θα υπάρξει πιθανώς καλύτερη στιγμή για να βρεθεί μια λύση που να είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, η οποία θα προστατεύει την ταυτότητα, καθώς και το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως άλλωστε είπε και ο κ.Κοτζιάς».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να εξετάσει με τις ηγεσίες των χωρών αυτών την ευρωπαϊκή τους προοπτική, μετά και την δημοσιοποίηση, χθες, των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες διεύρυνσης (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία).
Η κ.Μογκεκρίνι επαίνεσε σήμερα την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει επιτύχει τους τελευταίους δέκα μήνες, μετά την οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται η συνέχιση και η επιτάχυνση των προσπαθειών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αυτός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα καθίσουν στο τραπέζι μαζί με τον Ερντογάν για ένα δείπνο εργασίας στη Βάρνα, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Βουλγαρίας. Στο μενού βρίσκονται πολλά ακανθώδη θέματα.
Στον κατάλογο φιγουράρουν πάνω-πάνω η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η αμφιλεγόμενη διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, η κλινικά νεκρή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης κούρδων ανταρτών στη Συρία.
Σαν να μην έφθαναν αυτά, η συνάντηση σημειώνεται μερικές ημέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Με αυτό το φόντο, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και θα είναι παρών στο δείπνο, δεν κρύβει πως περιμένει μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση.
Πάντως κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει συμφέρον να εκτροχιάσει τον διάλογο. Για την Τουρκία, η ΕΕ παραμένει πολύτιμος εμπορικός εταίρος. Για τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα συνεχίζει να είναι απαραίτητος σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.
«Η σύνοδος στη Βάρνα θα δώσει την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στα δύο μέρη, παρότι δεν αναμένεται καμιά αληθινή πρόοδος», συνόψισε η Ζανά Ζαμπούρ, τουρκολόγος του CERI/Sciences Po.
«Ειλικρινής διάλογος»;
Η ένταση ανέβηκε μια βαθμίδα την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, έπειτα από αλλεπάλληλα επεισόδια.
Η Τουρκία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ κι εξέφρασε παράλληλα την οργή της για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις όσον αφορά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε εναντίον της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στην περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.
«Η μάζα των προβλημάτων για τα οποία βρίσκονται σε διένεξη η Τουρκία και η ΕΕ δεν παύει να διογκώνεται», αναγνώρισε ο Γιούνκερ, πάντως υποσχέθηκε έναν «ειλικρινή και ανοικτό διάλογο» με τον Ερντογάν. Η ΕΕ, επέμεινε παρ’ όλ’ αυτά, «επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία (της) με την Τουρκία».
Μια από τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016 για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων και επέτρεψε να μειωθούν σημαντικά οι διελεύσεις προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.
Ο Ερντογάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις «καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των χρημάτων, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία δισεκατομμύρια.
«Εταιρική σχέση»;
Εξάλλου, η Άγκυρα αξιώνει να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό είναι «προτεραιότητα» για την Άγκυρα, αλλά πιθανόν «αποτελεί ψευδαίσθηση εάν πιστεύει ότι η ΕΕ θα κάνει παραχωρήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα», εκτιμά η Ζανά Ζαμπούρ.
Μολονότι η Άγκυρα πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα κατευναστικά σινιάλα προς ορισμένες χώρες μέλη, κυρίως τη Γερμανία, αποφυλακίζοντας για παράδειγμα δημοσιογράφους που είχε φυλακίσει, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρίχνει μια βαριά σκιά στη Βάρνα.
Η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις που εξαπολύθηκαν στην Τουρκία μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος. Πάνω από 55.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, άλλοι 160.000 αποτάχθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν.
Η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που τελεί σε ισχύ στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 έχει οδηγήσει σε «σοβαρές» παραβιάσεις των δικαιωμάτων «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», σημείωνε εκφράζοντας έντονη ανησυχία ο ΟΗΕ σε έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη Βάρνα, αλλά οι περισσότεροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν περιμένουν να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ερντογάν στο Παρίσι τον Ιανουάριο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έριξε ξανά την ιδέα αποκατάστασης μιας «εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία, καθώς η εισδοχή της μοιάζει λιγότερη πιθανή από ποτέ.
onalert 26/3/2018
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22.2.18
«Ανήσυχος» δήλωσε για την χρονική διάρκεια και την έκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πολλοί από εμάς είμαστε ανήσυχοι σήμερα για την έκταση και τη χρονική διάρκεια της κατάστασης έκτασης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνήθηκε ενώπιον μαθητευόμενων δικαστικών στην Άγκυρα. Ο Τόρμπγιορν Γιάγκλντ αναφέρθηκε ειδικότερα στις συλλήψεις δημοσιογράφων, βουλευτών, δημάρχων και μελών οργανώσεων υπεράσπισης των αθρωπίνων δικαιωμάτων και επεσήμανε τη σημασία τους για «μία δημοκρατία αποτελεσματική και λειτουργική».
«Η εφαρμογή υπερβολικά εκτεταμένων διώξεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ατμόσφαιρας τρόμου στο σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για την οποία η τουρκική ηγεσία επιρρίπτει στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Άνευ προηγουμένου πογκρόμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ 50.000 συνελήφθησαν. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να εξετάσει τις προσφυγές των ανθρώπων που έχουν διωχθεί, σεβόμενη την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει βομβαρδισθεί με προσφυγές.
«Η υπερφόρτωση του Δικαστηρίου θα εγείρει το θέμα της ικανότητας και τς βούλησης της Τουρκίας να επιβάλει σεβασμό της Συνθήκης», προειδοποίησε ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ επιμένοντας στη σημασία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η αρμοδότητα του οποίου ετέθη υπό αμφισβήτησιν τον τελευταίο μήνα όταν τα πρωτοβάθμια τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν ως προς μία από τις αποφάσεις του που αφορά την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων και συγγραφέων. «Εάν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται, το κράτος δικαίου κλονίζεται», είπε.
NEWSBEAST.GR 16/2/2018
Την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση Τραμπ, το μεταναστευτικό και την επέκταση των κυρώσεων κατά τις Ρωσίας συζητούν οι "28" ηγέτες της της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δεύτερο τμήμα των εργασιών του Συμβουλίου.
Πριν από τη συζήτηση για τα τρία αυτά θέματα οι "28" συζήτησαν για την ευρωπαϊκή άμυνα ενώ κατέληξαν και σε συμπεράσματα για την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, την εκπαίδευση και τη κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το sigmalive σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, οι 28 επισημαίνουν στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, πως παρότι οι πολιτικές αυτές παραμένουν εθνική αρμοδιότητα, "πολλά μπορούν να επιτευχθούν με κοινή προσπάθεια, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας".
Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε, η κοινωνική διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ "υπενθύμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη, να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινωνική διάσταση της Ένωσης η οποία θα βασίζεται στην κοινή δέσμευση και σε καθιερωμένες αρμοδιότητες και να προωθηθεί η σύγκλιση μέσω προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και από τους κοινωνικούς εταίρους".
Ως πρώτο βήμα, κατά τους "28", θα πρέπει να προωθηθούν τα ακόλουθα:
- εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, με δέοντα σεβασμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους· καλείται η Επιτροπή να προτείνει την κατάλληλη παρακολούθηση
- διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με το «νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο» σε επίπεδο ΕΕ·
- ταχεία πρόοδος επί των εκκρεμών κοινωνικών φακέλων σε επίπεδο ΕΕ και ετοιμότητα εξέτασης των μελλοντικών πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2018·
- επακολούθηση των προτεραιοτήτων του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων·
- περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στην εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου για τις διαδρομές αναβάθμισης των δεξιοτήτων που προορίζεται για τα άτομα με τις περισσότερες ανάγκες σε δεξιότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα θέματα τον Μάρτιο του 2018 για να εξασφαλίσει τις δέουσες επακόλουθες ενέργειες
Σε ό,τι αφορά την παιδεία και τον πολιτισμό, οι 28 σημειώνουν ότι "είναι κομβικής σημασίας για την οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας".
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους, να προωθήσουν τις εργασίες με σκοπό:
- την ενίσχυση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, μεταξύ άλλων μέσω ενός ουσιαστικά ενισχυμένου, χωρίς αποκλεισμούς και διευρυμένου προγράμματος Erasmus +·
- την ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων σε όλη την ΕΕ μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι περίπου «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», δηλ. δικτύων πανεπιστημίων «από τη βάση προς την κορυφή» σε όλη την ΕΕ, που θα επιτρέπουν στους σπουδαστές να λαμβάνουν τίτλο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ και θα συμβάλλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων·
- την ενίσχυση της εκμάθησης γλωσσών, ώστε περισσότεροι νέοι να μιλούν τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές γλώσσες επιπλέον της μητρικής τους·
- την προώθηση της κινητικότητας και της συμμετοχής των σπουδαστών σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και μέσω «ευρωπαϊκής σπουδαστικής ταυτότητας»·
- την προώθηση της συνεργασίας των κρατών μελών για την αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του κατάλληλου πλαισίου·
- την αξιοποίηση της ευκαιρίας του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς για να αυξηθεί η ενημέρωση όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική σημασία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Κομισιόν καλείται να υποβάλει, όπου συντρέχει λόγος, προτάσεις για συστάσεις του Συμβουλίου την άνοιξη του 2018 με σκοπό την έγκρισή τους από το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για:
- τις προκλήσεις σχετικά με τις δεξιότητες που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την παιδεία για τα ψηφιακά μέσα και την τεχνητή νοημοσύνη·
- την ανάγκη για χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, βασιζόμενη στη διά βίου μάθηση και καθοδηγούμενη από την καινοτομία·
- το νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο συνθηκών για την ανάπτυξη των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, καθώς και της κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα.
Τέλος σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής «One Planet Summit» που πραγματοποιήθηκε τις 12 Δεκεμβρίου 2017 στο Παρίσι με στόχο την αύξηση των δημόσιων και των ιδιωτικών πόρων υπέρ της δράσης για το κλίμα, σε συνέχεια της COP 23 που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη και καθ’ οδόν προς την COP 24 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε και κατά την οποία θα εγκριθεί η δέσμη υλοποίησης της συμφωνίας των Παρισίων.
Επιβεβαιώνει με έμφαση τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της υπέρ της ταχείας και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Παρισίων, καθώς και ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν πρωτοπόρο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της έγκρισης των εκκρεμών νομοθετικών προτάσεων σε επίπεδο ΕΕ. 15/12/2017
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα ελληνικά νησιά σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών «μη αποδεκτή».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τη διαχείριση του προσφυγικού στις Βρυξέλλες, ο κ. Τίμερμανς τη χαρακτήρισε «μη αποδεκτή» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε καθημερινή βάση με τις ελληνικές και με τις τοπικές Αρχές, για τη βελτίωσή της. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε εκφράσει τη δυσφορία για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα νησιά, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα με οικονομικούς πόρους.
Ωστόσο, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη, γιατί, όπως είπε, οι πρόσφυγες έχουν νομική προστασία και δικαίωμα προσφυγής αν πιστεύουν ότι το αίτημά τους για άσυλο απορρίφθηκε άδικα και αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Γι' αυτό, πρόσθεσε, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε βήμα-βήμα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί πολύ σύντομα» σημείωσε.
NEWSBEAST.GR 7/12/2017
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.9.17