Παρασκευή, Οκτώβριος 19, 2018

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 10ος

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες (Εικόνες & Βίντεο)

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Κρήτη: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες (Εικόνες & Βίντεο)


Μοναδικές ομορφιές αλλά και περίεργα μέρη που τα ακολουθούν διάφοροι θρύλοι ολοκληρώνουν το πανέμορφο σκηνικό της Κρήτης.
Ένα από αυτά τα μέρη είναι και το βουλισμένο αλώνι το όνομα του οποίου το έδωσαν οι Κρητικοί λόγω της καθίζησης του εδάφους.
Λίγο πριν από το χωριό Μάραθος, στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ρεθύμνου, βρίσκεται ένα μέρος που καταλαμβάνει πάντα μια θέση στις λίστες με τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης.


Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στη γεωλογία και ονομάζεται δολίνη. Συνήθως έχει μικρές διαστάσεις 20 -50 μέτρα διάμετρο και 5- 10 μέτρα βάθος. Κι ενώ τις πιο πολλές φορές οι επιστήμονες μπορούν να πουν για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε αυτήν την περίπτωση  η εξήγηση δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη και οι διαστάσεις, που φτάνουν τα 50 μέτρα βάθος και 90 μέτρα διάμετρο, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα….
Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει από τους ειδικούς, πριν από εκατοντάδες χρόνια, κάτω από το συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε ένα σπήλαιο του οποίου η οροφή υποχώρησε. Ωστόσο, το σπήλαιο δεν έχει ανακαλυφθεί και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την ύπαρξή του.


Ο θρύλος του Προφήτη Ηλία

Την ώρα που η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, η λαϊκή παράδοση από την άλλη θέλει στο σημείο αυτό να βρισκόταν ένα μεγάλο αλώνι το οποίο βούλιαξε μέσα στη γη παρασύροντας και τον ιδιοκτήτη του.
Ένα καλοκαίρι, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία ο γεωργός πήγε στο αλώνι μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του για να αλωνίσει, παρόλο που τη μέρα αυτή δεν αλωνίζουν.


Έτσι ο Προφήτης Ηλίας για να τον τιμωρήσει βούλιαξε το αλώνι που κατάπιε τον γεωργό και την οικογένειά του. Λέγεται μάλιστα πως από τότε και κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου, ακούγεται ο ήχος των άχυρων που θροίζουν και το τραγούδι της κόρης του γεωργού «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»
Το Βουλισμένο Αλώνι είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς λάτρεις της αναρρίχησης καθώς έχει διαδρομές από εκπαιδευτικές μέχρι πολύ δύσκολες. Η αμφιθεατρική του διάταξη προσφέρει πολύ καλή ακουστική και γι’αυτό ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις είχε προτείνει να διαμορφωθεί σε υπαίθριο θέατρο.

https://www.youtube.com/watch?v=yb-FGI88bMU
kontranews

Παραμυθένιες εικόνες στη Βενετία του Βορρά

Γραφικά κανάλια και ολάνθιστοι κήποι στο μικρό ολλανδικό χωριό Γκίθορν

Παραμυθένιες εικόνες στη Βενετία του Βορρά

Με την πρώτη ματιά το ολλανδικό χωριό φαίνεται σαν να έχει βγει από παιδικό παραμύθι.

Εντυπωσιακά σπιτάκια ξεπροβάλλουν μέσα από ολάνθιστους κήπους και καταπράσινες αυλές ενώ γύρω κυλάνε γάργαρα νερά.

Το γραφικό χωριό Γκίθορν βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία του Overijssel και δεν έχει καθόλου δρόμους. Τα κανάλια του χωριού φτάνουν τα 7,5 χιλιόμετρα και αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως η «Βενετία του Βορρά».

Είναι ήσυχο και ειδυλλιακό μέρος και η ιδιαίτερη ομορφιά του προσελκύει τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Στη μαγεμένη γειτονιά υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι για ποδήλατα, ενώ οι μετακινήσεις γίνονται με τις χαρακτηριστικές βάρκες Giethoorn στα πολλά κανάλια του χωριού.

Το 1958 γυρίστηκε στο χωριό η ταινία Fanfare και έκτοτε το Γκίθορν έγινε ευρύτερα γνωστό. Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί κάποιο από τα εστιατόρια και τα καφέ με θέα που δύσκολα βρίσκει κανείς.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑΓκίθορν / Ολλανδία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Η πτήση από Αθήνα διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά και από Θεσσαλονίκη 3 ώρες και 5 λεπτά. Από το Άμστερνταμ φτάνει κανείς στο Γκίθορν με λεωφορείο σε 2,5 ώρες.

ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΚΙΘΟΡΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

NEWSBEAST.GR   12/10/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided