Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Μιχανοκίνηση 10ος

 

 

 

 

 

 

 

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες στην εφορία

 

 

 

 

 

 

 

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες στην εφορία

teli-kukloforias-autokinita-ethniki-odos-arxeiou.jpg

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα έχουν όσοι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην εφορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, δηλώνοντας «ακινησία».

Συγκεκριμένα, όσοι θα υποβάλλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31-12-2017 θα αποφύγουν:

Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2018. Τα τέλη παραμένουν ακριβά κυρίως για όσους κατέχουν Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 αφού το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αλλαγή. Τα τέλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κυμαίνονται από 615 έως 1.380 ευρώ.

Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.029 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ξεκινά από τα 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για ΙΧ 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και το κυβισμό του αυτοκινήτου ξεκινούν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν στα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Κατάθεση πινακίδων

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και θέλουν να αποφύγουν τις φοροεπιβαρύνσεις αποσύροντας από την κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Δήλωση ακινησίας

Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).

Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα ΙΧ (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

 

 

 

 

 

Τέλη κυκλοφορίας 2018: Δείτε τι θα πληρώσετε φέτος

pliromi_evro_xrimata_teli_dei_aftodioikisi.jpg

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αναμένεται να κυμανθούν τα τέλη κυκλοφορίας 2018.

Παρά τις συζητήσεις για αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας που θα έφερναν ενδεχομένως και ελαφρύνσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, τελικά, όπως όλα δείχνουν τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα.

Μικρές μεταβολές θα υπάρξουν για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι πολύτεκνοι και τα ΑμΕΑ.

Η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2018 αναμένεται ως το τέλος Νοεμβρίου και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι τα «σενάρια» που είχαν διακινηθεί μιλούσαν για αλλαγές με βάση την άδεια κυκλοφορίας ή για μείωση των τελών με ταυτόχρονη αύξηση άλλου φόρου, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν θα ισχύσει τελικά.

 

 

 

 

 

Τέλος το… φακελάκι για το δίπλωμα οδήγησης

diploma-odhghshs.jpg

Με έναν εντελώς νέο τρόπο θα εκδίδονται τα διπλώματα οδήγησης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορά τα διπλώματα.

Οι εξετάσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, θα γίνονται ηλεκτρονικά.

«Στις εξετάσεις ο εξεταστής θα βρίσκεται σε απόσταση από τον εξεταζόμενο» είπε διευκρινίζοντας ότι όλη η διαδικασία θα ελέγχεται από ένα control system ώστε να μη βγαίνουν διπλώματα με… φακελάκι στον εξεταστή.

Παράλληλα θα ελέγχεται ηλεκτρονικά και όλη η διαδικασία πριν τις εξετάσεις, αναφορικά με τα υποχρεωτικά μαθήματα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος για το δίπλωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη «με την ψηφιοποίηση των σχολών οδήγησης θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μαθημάτων για την πιστοποίηση των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας μέσω συστήματος που θα ελέγχει την παρουσία των εκπαιδευόμενων στον χώρο διδασκαλίας» είπε.

 

 

 

 

 

Το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν Ελληνικό

1211-0-fd48064d2b442c2349281934e8fdee59 (Custom)

Aπό το ένα νησί στο άλλο. Από τη Μεγάλη Βρετανία στη Σύρο. Πρόκειται για το σύντομο ταξίδι του ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield 8000, το οποίο σήμερα δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από ιστορική αναφορά και μακρινή ανάμνηση.

Ο Γουλανδρής έφερε την παραγωγή του από την Αγγλία στο νησί των Κυκλάδων στο τέλος του 1973. Το 1976 το εργοστάσιο της Enfield στη Σύρο έβαζε οριστικά λουκέτο με το Γουλανδρή να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τα εμπόδια, τα οποία ο ίδιος επικαλούταν ότι έθετε στο δρόμο του το ελληνικό κράτος.

Δύο πρόσωπα που σχετίστηκαν στενά με το ελληνικό αυτοκίνητο της Σύρου μίλησαν στο news.gr. Ο μηχανικός Αλέξανδρος Μαραντζίδης, ήταν εκείνος που έφερε ένα Enfield και ανέλαβε την ανακατασκευή του στη Σύρο και ο Αντώνης Γαβαλάς, προϊστάμενος του εργοστασίου για τα δύο και κάτι χρόνια που αυτό λειτούργησε στο νησί.

Μιλούν για τον ιδρυτή του εργοστασίου, για τα εμπόδια που συνάντησε το E8000, διαγράφοντας δια λόγου τη δική τους διαδρομή στο χρόνο.

«Το Enfield 8000 ήταν από τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Και δεν αποτελεί αξιοπερίεργο γεγονός.

Γιατί εάν επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω – περίπου στο 1860-, το πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχτηκε με τη γέννηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ηλεκτρικό. Στη συνέχεια ο Daimler και ο Benz δημιούργησαν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος κυριάρχησε στην αγορά αυτοκινήτου», λέει ο Αλέξανδρος Μαραντζίδης.

«Στη δεκαετία του 1960 ήταν η αρχή της πετρελαϊκής κρίσης. Η τάση της εποχής επέβαλε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να υλοποιήσουν επενδύσεις για τη δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τότε ήρθε η Enfield Automotive, η οποία παρουσίασε το Ε465, πρόγονο του ελληνικού Ε800.

Tην ίδια περίοδο η βρετανική εταιρεία ηλεκτρισμού ξεκίνησε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν η British Leyland, η Ford και η Enfield. To διακύβευμα του διαγωνισμού ήταν ποιος θα δημιουργούσε το ιδανικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Με βάση τις προδιαγραφές, τα αυτοκίνητα έπρεπε να περάσουν από crash test που θα καθόριζαν το επίπεδο ασφάλειας του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα θα δοκιμάζονταν σε συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους του Λονδίνου, ούτως ώστε να αποδειχθεί εάν ήταν πλήρως λειτουργικά», αφηγείται ο κ. Μαραντζίδης.

Πρόεδρος της Enfield Automotive ήταν τότε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο οποίος σχεδίασε το Ε8000. Η Enfield κέρδισε εν τέλει το διαγωνισμό της βρετανικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Την ίδια περίοδο ο εφοπλιστής, Γιάννης Γουλανδρής, ο οποίος είχε αγοράσει τα ναυπηγία Νεωρίου, αγόρασε την Enfield Automotive για να συνεχίσει την παραγωγή στην Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=1Ob-6VK1o-I

Η έδρα της Εnfield ήταν στο Isle of Wight, όπου ξεκίνησε η παραγωγή του E8000. Λίγο καιρό μετά την έναρξη της παραγωγής, πραγματοποιήθηκαν απεργίες στο εργοστάσιο από τους εργαζόμενους. Ο Γουλανδρής έκλεισε το project, μεταφέροντας το σύνολο της παραγωγής στη Σύρο.

To πρώτο Enfield παραγωγής στο εργοστάσιο του Νεωρίου

Το παρασκήνιο της εξαγοράς και η κόντρα με τον Αδρακτά

Όπως λέει ο Αλέξανδρος Μαραντζίδης, το εργοστάσιο δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις ενός παλαιού νηματουργιού, εκεί που σήμερα βρίσκεται το σούπερ μάρκετ Νεώριο. «Στο παρασκήνιο της εξαγοράς της Enfield, ο Αδρακτάς ήρθε σε αντιπαράθεση με το Γουλανδρή, καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έρθει το Enfield 8000 στην Ελλάδα. Πίστευε ότι ο εφοπλιστής ήθελε είχε στόχο να παρεμποδίσει την παραγωγή του αυτοκινήτου».

Το εργοστάσιο όπως είναι σήμερα

«Ακριβώς την ίδια εποχή, ο Ρήγκαν ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια είχε ζητήσει να σταλούν δύο αυτοκίνητα Enfield στην Αμερική, εξετάζοντας τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής εκεί. Τελικά όμως η γραμμή παραγωγής ήρθε στη Σύρο. Μάλιστα ο Αδραχτάς δεν ήρθε ποτέ στη Σύρο λόγω της ρήξης του με το Γουλανδρή. Αντιθέτως ο ιδιοκτήτης προσέλαβε έναν άλλο σχεδιαστή τον John Ackroyd, o οποίος εγκαταστάθηκε και εργάστηκε στη Σύρο».

Για να στελεχώσει το εργοστάσιο, ο Γουλανδρής προσέλαβε ντόπιους τεχνίτες, όλοι τους καραβομαραγκοί, ενώ κανένας διέθετε εμπειρία στη δημιουργία οχημάτων. «Δημιούργησαν ξύλινα καλούπια για να διαμορφώσουν το αυτοκίνητο. Μάλιστα ο Ackroyd δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους εργάτες καθότι κανένας τους δεν μιλούσε αγγλικά.

Γι’ αυτό και επικοινωνούσε μαζί τους, δείχνοντάς τους τα σχέδια, στα οποία τους υποδείκνυε τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν», όπως λέει ο κύριος Μαραντζίδης.

Τα πρωτότυπα χειρόγραφα σχέδια του John Ackroyd

Τα πρωτότυπα χειρόγραφα σχέδια του John Ackroyd

Εξαγωγή ακόμα και στην Αυστραλία

https://www.youtube.com/watch?v=OTzfYNKLDjQ

Το αυτοκίνητο ταξίδεψε σε πολλές περιοχές του κόσμου, ακόμα και στην Αυστραλία ή στη Σαουδική Αραβία . Συνολικά υπολογίζεται ότι βγήκαν λίγα περισσότερα από 100 αυτοκίνητα στην κυκλοφορία.

Το παρασκήνιο για το λουκέτο στο εργοστάσιο

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους σταμάτησε η παραγωγή και έκλεισε το εργοστάσιο, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μαραντζίδη, ήταν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονταν στο τελωνείο. «Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να παραλάβουν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, τα ανταλλακτικά που έρχονταν από το εξωτερικό, περνούσαν αρκετές ημέρες.

Επίσης το Enfield δεν έλαβε ποτέ έγκριση τύπου από το ελληνικό κράτος. Άλλες φήμες της εποχής ανέφεραν ότι ο Γουλανδρής έφερε την παραγωγή στη Σύρο, γιατί είχε κλείσει καλά συμβόλαια με τους πετρελαιάδες της εποχής και δεν ήθελε να διαταραχθούν οι συμφωνίες από την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Κάποιοι υποστήριζαν ότι εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, τα μόνα καράβια που κυκλοφορούσαν ήταν του Γουλανδρή».

Πριν από μερικά χρόνια ο Μαραντζίδης εντόπισε ένα Enfield 8000 στη Μεγάλη Βρετανία. Με χορηγία από την οικογένεια Γουλανδρή το αυτοκίνητο έφτασε στη Σύρο. «Η οικογένεια Γουλανδρή προσέφερε όλα τα χρήματα που απαιτούνταν. Είχα αναλάβει προσωπικά τη διαδικασία εκτελωνισμού του και την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ταξινομήθηκε και δωρήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ελλάδας».

Το πρώτο SUV και η λιμουζίνα της εποχής από ελληνικά χέρια

Εκτός από τη γραμμή του Enfield o Γουλανδρής έφερε στην Ελλάδα το σχεδιαστή Γιώργο Μιχαήλ. Εκείνος προχώρησε σε βελτιώσεις στο σχεδιασμό του Enfield, ενώ σχεδίασε και το πρώτο SUV στον κόσμο, το οποίο ονομάστηκε Chicago. Ένα όχημα 5.000 κυβικών, ήταν το πρώτο όχημα ελεύθερου χρόνου εκείνης της εποχής. Παράχθηκαν μόνο δύο κομμάτια. Ο σχεδιασμός του ήταν 100% ελληνικός και ο κινητήρας αμερικάνικος. Επίσης παράχθηκε και μία πολυτελής λιμουζίνα της εποχής, η Safari, το ένα και μοναδικό κομμάτι που παράχθηκε βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Αντώνης Γαβαλάς, προϊστάμενος αποθήκης Enfield

«Δούλευα στο Νεώριο για εφτά χρόνια. Κατά τον 6ο και τον 7ο χρόνο παρουσίας μου στην εταιρεία, ο Γουλανδρής ξεκίνησε να κάνει αυτοκίνητα. Τότε με απέσπασε στην Enfield», αφηγείται ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο αυτοκινήτου της Σύρου και συνεργάτης του εφοπλιστή.

«Το εστιατόριο στελεχώθηκε από άσχετους – στην κυριολεξία – καραβομαραγκούς, οι οποίοι εκτός από τα ξύλινα καλούπια, στα οποία διαμορφώναμε τις λαμαρίνες, δημιούργησαν και τις πρέσες που χρησιμοποιούσαμε. Η μοναδική τους εμπειρία ήταν στα βαπόρια. Οι αδελφοί Καλογιάννη, ο Ευστρατίου, ο Παπουτσάκης. Και αυτοί οι άνθρωποι τα κατάφεραν!».

Καθώς αναπολεί, μιλάει για τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκε για εφτά χρόνια…

«Μακάρι όσοι πίνουν το αίμα των εργαζόμενων σήμερα να ήταν σαν το Γουλανδρή. Τον άνθρωπο που καθόμουν δίπλα του στην καρέκλα και η πρώτη του κουβέντα ήταν ότι είχε πάρει παίκτες για τον Ολυμπιακό – τον Κρητικόπουλο. Αμέσως μετά ζητούσε ανθρώπους να δουλεύουν δίπλα του για να τους πληρώνει. Όποιος έβαζε το μυαλό του να δουλέψει έβγαζε χρήματα από το Γουλανδρή. Όσοι ζητούσαν απλώς να βγάλουν χρήματα, τους έδιωχνε».

«Συνήθιζε να μου λέει: “Aντώνη διέθεσα 100 εκατομμύρια από το χαρτζιλίκι μου και το ελληνικό κράτος δεν μου έδωσε ποτέ το δικαίωμα να κάνω επίσημη δοκιμή του αυτοκινήτου”».

«Αναγκαστικά φτιάχναμε πινακίδες από χαρτόνι με τη λέξη “ΔΟΚΙΜΗ” για να τεστάρουμε τα αυτοκίνητα. Ζούσαμε με το φόβο, μήπως μας πιάσουν την ώρα που κυκλοφορούσαμε τα αυτοκίνητα στους δρόμους της Σύρου. Το παράπονό του ήταν ότι ενώ προσέφερε πολλά λεφτά, στο τέλος και εμείς οι εργαζόμενοι σηκώσαμε μαύρες σημαίες επειδή έκλεισε το ναυπηγείο», λέει ο Αντώνης Γαβαλάς.

Το λουκέτο

«Κατά διαβολική σύμπτωση», θυμάται, «έκλεισα εγώ ο ίδιος το εργοστάσιο. Ήταν μία μέρα που ψιλοχιόνιζε. Ο Γουλανδρής μου έδωσε εντολή να βάλω λουκέτο. “Έχουν εξαντληθεί τα λεφτά μου και δεν θέλω να πάρω δάνειο, ούτε να αντλήσω κεφάλαια από τα καράβια μου. Αφού δεν με βοηθάει κανένας, θα το κλείσω”, είχε πει εκείνη τη μέρα. Την ίδια μέρα όμως που έβαλα το κλειδί στην πόρτα, ήρθε ένα τέλεξ με παραγγελία για 100 αυτοκίνητα και προορισμό την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία. Τελικά το εργοστάσιο έκλεισε. Κι ο Γουλανδρής δεν έμαθε ποτέ για το τέλεξ. Είχε λάβει τις αποφάσεις του».

Εξηγώντας του λόγους για τους οποίους σταμάτησε το εργοστάσιο ο κύριος Γαβαλάς έχει τη δική του σαφή εικόνα για τα γεγονότα: «η πραγματικότητα είναι ότι τα ανταλλακτικά που έρχονταν από Αγγλία στην Ελλάδα, κόστιζαν τα διπλάσια χρήματα απ’ ό,τι θα κόστιζαν εάν παράγονταν εδώ. Χάναμε ακόμα και τρεις μέρες για να δώσει την έγκρισή του το τελωνείο. Λίγο έλειψε να μπω φυλακή δύο φορές. Ήταν Χριστούγεννα και Πάσχα. Και την τελευταία στιγμή με πρόλαβε ο Γουλανδρής.

Ο λόγος ήταν ότι οι τελωνειακοί δεν έβγαζαν τις μολυβοσφραγίδες από τα εμπορεύματα για να μπορέσω να τα παραλάβω και να δουλέψει ο κόσμος. Κι εγώ αποφάσισα να τις σπάσω. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ήρθαν να με συλλάβουν. “Αφήστε τον να δουλέψει γιατί θα σας σπάσω το κεφάλι”, είχε πει τότε στους τελωνειακούς ο κυρ Γιάννης. Ωστόσο κανένας δεν βοηθούσε να προχωρήσει η παραγωγή. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάτι για την Ελλάδα, αλλά το κράτος δεν μας βοήθησε ούτε στιγμή».

Τεχνικά χαρακτηριστικά του E8000

Κινητήρας 6 kw (8ps)

Σασί φτιαγμένο από ατσάλι

Αλουμινένιο κουβούκλιο

Διέθετε 8 μπαταρίες (τέσσερις μπροστά-τέσσερις πίσω)

Την ίδια στιγμή ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει σήμερα ισχύ από 60 kw έως και 400 kw.  Πηγή

 

 

 

 

 

 

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Καλά ΝΕΑ!! Σε κυκλοφορία το πρώτο Ελληνικό αυτοκίνητο !


Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα από μια συνεργασία ελληνικής εταιρίας με βιομηχανία στην Κίνα, ενώ χρειάστηκαν τρία χρόνια, ώστε να ετοιμαστεί ένα τελικό προϊόν και τελικά να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στους χώρους της 82ης ΔΕΘ. Ο λόγος για το διθέσιο ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, με την ονομασία «Ecocar», που «είναι σε γραμμή παραγωγής και όχι πρωτότυπο, καρπός συνεργασίας Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, ενώ ήδη πωλείται στην ελληνική αγορά», όπως τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» o υπεύθυνος της εταιρίας Ecosun, Γιώργος Καζαντζίδης. Η ελληνική εταιρεία είναι εκείνη που συμμετείχε στη διαδικασία εξέλιξης και δημιουργίας «του ηλεκτρικού τμήματος του οχήματος σε ότι αφορά τις ειδικές μπαταρίες, τους ελεγκτές και τα σχετικά υποσυστήματα του ηλεκτρικού τμήματος» του αμιγώς ηλεκτρικού διθέσιου οχήματος.

Με δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων, το μικρό αυτοκίνητο έχει ήδη πάρει έγκριση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ -σύμφωνα με τον κ.Καζαντζίδη- ήδη έχουν ταξινομηθεί τα πρώτα οχήματα στην ελληνική αγορά. «Πρόκειται για δύο διαφορετικά οχήματα, το ένα από τα οποία είναι ένα όχημα πόλης, που παίρνει άδεια κυκλοφορίας ως τετράτροχο Ι.Χ αυτοκίνητο και το άλλο κυκλοφορεί στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων» εξηγεί, με το ένα όχημα «να διαθέτει κινητήρα low speed και ισχύ 3KW και το έτερο να ανήκει στην κατηγορία των high speed με τελική ταχύτητα έως και 80 χλμ/ώρα».

Τα μοντέλα που έχουν προκύψει από την ελληνοκινεζική συνεργασία είναι κυρίως αυτοκίνητα πόλης, που έχουν ενσωματωμένο ειδικό φορτιστή και «με μια μέση ταχύτητα 40χλμ/ώρα μπορούν να κινηθούν για 100 έως και 120 χιλιόμετρα» σύμφωνα με τους δημιουργούς του. Με τη χρήση των ειδικών φορτιστών που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους δε, «θα μπορεί κάποιος να το φορτίσει εάν φτάσει για παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα σε έναν φορτιστή ταχείας φόρτισης, μέσα σε λεπτά, στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας».

Για να «γεμίσει» με ενέργεια από μια κανονική παροχή ηλεκτρισμού στο 100% ένα όχημα, «χρειάζεται από έξι έως οκτώ ώρες» αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης, που σημειώνει πως «με μήκος μικρότερο από δύο μέτρα και εικοσιπέντε εκατοστά για τα ηλεκτρικά διθέσια αυτοκίνητα και πλάτος ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά, μειώνονται τα μεγάλα οχήματα στο κέντρο μιας πόλης».

Σημαντική εξέλιξη πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη, σε ό,τι αφορά τη χρήση αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, θα είναι η δημιουργία δικτύων φόρτισης σε δημόσιους χώρους. «Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως έχουν εγκριθεί και αδειοδοτηθεί 120 σταθμοί στην Αθήνα, γίνονται κινήσεις και για τη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να δημιουργηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε όσοι διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα από πιο μακρινούς προορισμούς να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε αστικά κέντρα και να εξυπηρετούνται με γρήγορη φόρτιση και όχι μόνο την κανονική» κατέληξε.

katerinipress.gr  17/9/2017

 

 

 

H Ford στην Φρανκφούρτη 2017

Mustang, EcoSport, Ranger Black Edition και Tourneo Custom κάνουν ευρωπαϊκό ντεμπούτο

H Ford στην Φρανκφούρτη 2017

Η Ford ετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό εκθεσιακό ντεμπούτο των νέων Mustang, EcoSport (SUV), Ranger Black Edition pickup και του επιβατικού Tourneo Custom στο φετινό Σαλόνι της Φρανκφούρτης.

Προβάλλοντας την ποικίλη Ευρωπαϊκή γκάμα μοντέλων της εταιρίας, η έκδοση περιορισμένης παραγωγής Ranger Black Edition σε πρώτη εμφάνιση θα πλαισιώσει μία κομψότερη και ισχυρότερη έκδοση της θρυλικής Mustang, ένα ικανότερο και πιο άνετο EcoSport SUV, και ένα πιο ευέλικτο, πολυτελές Tourneo Custom οκτώ/εννέα θέσεων.

Η ολοκληρωμένη γκάμα του νέου Ford Fiesta (συμπεριλαμβανομένων των Fiesta Active crossover και Fiesta ST που θα κυκλοφορήσουν του χρόνου στην αγορά) θα εκτίθενται δίπλα στην αποκλειστική, επετειακή έκδοση Ford GT ’67 Heritage, βαμμένη σε μοναδικό κόκκινο χρώμα με λευκές ρίγες, προς τιμήν του αγωνιστικού GT40 Mark IV που κέρδισε στο 1967 Le Mans.

Ο Steven Armstrong, group vice president & president, Ford Motor Company, Ευρώπης, Μ. Ανατολής & Αφρικής, θα απευθύνει χαιρετιστήρια ομιλία με το όραμα της Ford για το μέλλον της μετακίνησης και θα ανακοινώσει μία νέα πρωτοβουλία Smart Mobility στην εκδήλωση New Mobility World media night, που θα γίνει στο περίπτερο της μάρκας στις12 Σεπτεμβρίου.

frneoin1 frneoin2 frneoin3

NEWSBEAST.GR  10/9/2017

 

 

 

 

 

Αυτά είναι τα δικαιώματά σας όταν σας σταματούν με το αυτοκίνητο για αστυνομικό έλεγχο

Posted by kalinda στο Σεπτεμβρίου 6, 2017

IMG_8881Τι πρέπε να γνωρίζετε σε περίπτωση που σας σταματήσουν με το αυτοκίνητο για αστυνομικό έλεγχο.

Ο αστυνομικός έλεγχος με αυτοκίνητο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Όλοι όσοι οδηγούμε έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πού σταματούν, όμως, τα δικαιώματα ενός ελέγχου και πού αρχίζουν τα δικαιώματα του πολίτη;

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

• Σε περίπτωση ελέγχου αλκοτέστ, δεν μπορείτε και εσείς να αρνηθείτε την μέτρηση, διότι θεωρείται αυτόφωρο αδίκημα. Όμως έχετε δικαίωμα να αμφισβητήσετε τα αποτελέσματα και να ζητήσετε να εξεταστείτε αιματολογικά.

• Στις περιπτώσεις ελέγχου ταχύτητας με ηλεκτρονικά μέσα, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να σας δείξει την ένδειξη του ραντάρ. Όμως έχετε δικαίωμα να αμφισβητήσετε την ένδειξη και να μην υπογράψετε τη βεβαίωση παράβασης, ακολουθώντας όμως τη δικαστική οδό.

• Έχετε δικαίωμα να σας μιλούν στον πληθυντικό οι αστυνομικοί, με την προϋπόθεση και η δική σας συμπεριφορά να είναι καθ’ όλα άψογη.

• Εφόσον επιδείξετε στα αστυνομικά όργανα τα στοιχεία σας, δεν έχουν δικαίωμα να σας μεταφέρουν για εξακρίβωση στοιχείων. Όμως σε περιπτώσεις όπου για παράδειγμα υπάρχει συνωνυμία με φυγόποινο πρόσωπο (που εκκρεμεί εις βάρος του καταδίκη ή έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο), μπορεί να σας μεταφέρουν στο Τμήμα, μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν έχετε καμία σχέση με το άτομο αυτό.

• Σε περιπτώσεις κράτησης, πρέπει να σας έχει γνωστοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο κρατήστε και να σας επιτραπεί η επικοινωνία με δικηγόρο ή με συγγενικά σας πρόσωπα.

• Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να σας δίνουν τα στοιχεία τους, εφόσον τους τα ζητήσετε. Αν δεν σας τα δώσουν, μπορείτε και εσείς να συγκρατήσετε τον αριθμό κυκλοφορίας του περιπολικού ή τους διακριτικούς αριθμούς που φέρουν οι αστυνομικοί στη στολή τους (στο ύψος των ώμων).

• Αν η συμπεριφορά σας είναι εριστική, τότε οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα να σας προσαγάγουν με το αιτιολογικό της απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής ως απείθεια νοείται η άρνηση οποιοδήποτε ελέγχου και ως αντίσταση νοείται οποιαδήποτε άσκηση σωματικής βίας, ακολουθώντας τις διαδικασίες του αυτοφώρου.

• Σύμφωνα με το άρθρο 278 (παράγραφος 2), του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορούν να σας βάλουν χειροπέδες μόνο όταν θεωρείστε ύποπτος φυγής για κάποιο αδίκημα.

• Έχετε δικαίωμα αν σας ζητηθεί σωματικός έλεγχος, να απαιτήσετε να γίνει από άτομο του ιδίου φύλου.

• Αν σε μπλόκο αστυνομικών σας γίνετε έλεγχος με όπλο προτεταμένο, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε να το απομακρύνουν.

• Μπορείτε κατά περίπτωση, να καταθέσετε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας, απειλή, εξύβριση και για σωματική βλάβη.

• Αν σας ζητηθεί να παραδώσετε το δίπλωμα σας, εξαιτίας κάποιας παράβασης και δεν το πράξετε, θεωρείται αυτόφωρο αδίκημα.

• Οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα αν το κρίνουν αναγκαίο, να σας ψάξουν το αμάξι, τα προσωπικά σας πράγματα, καθώς και να προχωρήσουν σε σωματικό έλεγχο.

• Είτε πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα, είτε για εξακρίβωση στοιχείων, αν η παραμονή μας στο Αστυνομικό Τμήμα είναι παρατεταμένη, μπορείτε και εσείς να καταθέσετε μήνυση για παράνομη κράτηση.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των αστυνομικών

• Ο αστυνομικός πρέπει -και οφείλει- να εκτελεί τα καθήκοντά του όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

• Υποχρεούται να σέβεται την αξία του ανθρώπου και να μεριμνά για την προστασία των δικαιωμάτων του ως άτομο.

• Ενεργεί πάντα με σκοπό την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

• Ενεργεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας, της επιείκειας, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας του ατόμου.

• Οφείλει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα και διατεταγμένη υπηρεσία.

• Εφαρμόζει το νόμο με κοινωνική ευαισθησία και ουδέποτε υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια της διακριτικής ευχέρειας που του παρέχουν.

• Όταν επεμβαίνει, υποχρεούται να δηλώσει την ιδιότητά του, την ταυτότητά του και την υπηρεσία του.

• Οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια του κάθε ατόμου.

• Δεν επιφέρει, δεν προκαλεί και δεν ανέχεται πράξεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και αναφέρει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Δε χρησιμοποιεί βίαια μέσα χωρίς λόγο.

• Σέβεται τον άνθρωπο που σταματά για έλεγχο και ιδίως αν πρόκειται για ανήλικους ή γυναίκες ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μια καλή συνεργασία με αστυνομικά όργανα, σε οποιοδήποτε έλεγχο, προϋποθέτει και άψογη συμπεριφορά από πλευράς πολιτών. Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε

• Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σταματάμε σε κάθε ενδεχόμενο σήμα αστυνομικού, σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου.

• Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν τα στοιχεία του οχήματος. Καλό θα είναι όχι μόνο να απαιτήσουμε καλή συμπεριφορά από την πλευρά των αστυνομικών, αλλά την ίδια συμπεριφορά να επιδείξουμε και εμείς. Αν πρόκειται για έλεγχο αυτοκινήτου, θα πρέπει να ρωτήσουμε για ποιο λόγο γίνεται.

• Αν ο αστυνομικός αρνηθεί να σας τα παράσχει τα στοιχεία του, μπορείτε και εσείς να φτάσετε έως το διοικητή του τμήματος όπου ανήκει. Σε κάθε περίπτωση, έχουν υποχρέωση οι προϊστάμενοι των αστυνομικών τμημάτων να σας δεχτούν, προκειμένου να ακούσουν την καταγγελία σας.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Παράβολο 20 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν 300.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

ix.jpg

 

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα διασταύρωση των στοιχεία για τα ανασφάλιστα οχήματα με τα προβλεπόμενα πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 250 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» πρόβλημα αποτελούν παλαιά οχήματα που κλάπηκαν ή καταστράφηκαν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να διαθέτουν πιστοποιητικό καταστροφής.

Στην προσπάθεια να σβηστούν από τα μητρώα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων παλιά οχήματα άνω των 14 ετών τα οποία έχουν καταστραφεί ή οχήματα τα οποία έχουν κλαπεί θα πρέπει οι (πρώην πλέον) ιδιοκτήτες τους να υποβάλλουν μια σχετική αίτηση για την οποία θα πληρώσουν και ένα παράβολο των 20 ευρώ.

Ουσιαστικά θα κληθούν 300.000 άτομα (τόσοι υπολογίζονται) να πληρώσουν 20 ευρώ.

 

 

Ελλάδα: Πόσα και ποια αυτοκίνητα αγοράζουμε;

Ελλάδα: Πόσα και ποια αυτοκίνητα αγοράζουμε;

Προοδευτικά ανοδικές είναι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη χώρα μας, με την ανελαστική ανάγκη (το παλιό αυτοκίνητο ζητάει πολλά για συντήρηση, κατανάλωση κλπ) να στέλνει στις εκθέσεις, πολλούς από τους αγοραστές .

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Αυτή είναι και η βασικότερη αιτία των λιανικών πωλήσεων πέρα από την επιθυμία-ανάγκη της ανανέωσης, με το νέο και το πιο σύγχρονο.

Από την άλλη, οι «εταιρικές» πωλήσεις και τα αυτοκίνητα που προορίζονται για rent a car, παίζουν το σημαντικότερο ρόλο σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της αγοράς και αυτό μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αυτοκινήτου, το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και το πρώτο του επομένου, οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να κάνουν focus στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αφήνουν και καλύτερο κέρδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πωλήσεων, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έχουν πουληθεί 58.777 νέα αυτοκίνητα (Euro6), έναντι 54.447 το 2016 (αύξηση 8,0%).
Για να καταλάβουμε τις διαφορές, το προ κρίσης 2008, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν πουληθεί 187.592 αυτοκίνητα! Δηλαδή πωλούνταν περίπου 26.000 καινούργια αυτοκίνητα το μήνα.

Αντίστοιχα το -βαθιάς κρίσης- 2013, κατά το πρώτο επτάμηνο πουλήθηκαν μόλις 36.882 αυτοκίνητα. Τότε βέβαια η ανελαστική ανάγκη ήταν σαφώς μικρότερη από σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, με τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2008 να είναι σήμερα ήδη εννέα ετών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΚΡΙΒΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ότι αφορά τις περιοχές, η Αττική κρατάει τα σκήπτρα των πωλήσεων, δυσανάλογα μάλιστα ακόμα και με πληθυσμιακή αναγωγή. Για του λόγου το αληθές, από τα 8.421 νέα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν, τα 5.633 είναι στην Αττική και τα υπόλοιπα σε όλη την Ελλάδα.
Κι αν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων είναι ο καθρέπτης της οικονομικής κατάστασης της κοινωνίας, τότε καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην επαρχία.

Οι προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς, είναι ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, με τις τράπεζες να δείχνουν πιο έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, με μια καλή προκαταβολή βέβαια (συνήθως το 30% της αξίας του αυτοκινήτου).

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΜΑΡΚΑ

ΑΘΗΝΑ ΤΟΥΟΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ TOYOTA
ΗΠΕΙΡΟΣ VOLKSWAGEN
ΘΕΣΣΑΛΙΑ SUZUKI
ΘΡΑΚΗ PEUGEOT + OPEL
ΚΡΗΤΗ PEUGEOT
ΑΙΓΑΙΟ HYUNDAI
IONIO FIAT
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ NISSAN
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TOYOTA
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ SUZUKI

1/9/2017

 

Αυτή είναι η νέα Porsche Cayenne

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής Δημοσίευση: 30 Αυγ. 2017 18:01

Adtech Ad

Η Porsche παρουσίασε την 3η γενιά του SUV μοντέλου της Cayenne.Έχοντας σημειώσει περισσότερες από 760.000 συνολικά πωλήσεις, η νέα Cayenne, σύμφωνα με την φίρμα από το Τσουφενχάουζεν, διαθέτει τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν σε κάθε νέο μοντέλο της.

AdTech Ad

Σχεδιαστικά, η νέα Cayenne διαθέτει νέα στοιχεία, χωρίς όμως να απομονώσει το παρελθόν της. Κύρια γνωρίσματά της, τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και ο νέος εμπρός προφυλακτήρας με τις μεγάλες εισαγωγές αέρα.

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις, η νέα Porsche Cayenne έχει μεγαλώσει σε μήκος, φτάνοντας πλέον τα 4,92 μέτρα, όπως και στο πλάτος, το οποίο είναι 1,98 μέτρα. Παρ’ όλη όμως την αύξηση του μήκους, το μεταξόνιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 2,895 μέτρα. Οι παραπάνω αλλαγές έχουν φέρει καλύτερη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων, με τον χώρο αποσκευών να φτάνει τα 770 λίτρα.

Ο οδηγός της Cayenne έχει στην διάθεσή του δύο οθόνες full HD 7 ιντσών, που βρίσκονται στον πίνακα οργάνων, όπως και μία οθόνη αφής 12,3 ιντσών, που περιλαμβάνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Porsche Connect Plus.

Η αλουμινένια πλατφόρμα MLB στην οποία βασίζεται η Cayenne, δίνει χαμηλότερο βάρος κατά 65 κιλά, αλλά και αυξημένη ακαμψία.

Νέα είναι και η γκάμα των κινητήρων. Αρχικά η Cayenne θα διατιθεται σε δύο εκδόσεις, με την πρώτη να φοράει τον V6 turbo κινητήρα των 3,0 λίτρων, απόδοσης 340 ίππων και 45,9 χλγμ ροπής…

www.driveandtravel.gr  30/8/2017

 

 

 

 

Έρχεται το BMW i8 Roadster

Το τρίτο μέλος της γενιάς BMW i

Έρχεται το BMW i8 Roadster

Το i8 Roadster είναι το τρίτο μέλος της ηλεκτρικής οικογένειας BMWi. Πρόκειται βέβαια για την ανοικτή έκδοση του i8 και είναι ένα ακόμα υβριδικό plug-in BMWi με eDrive και κατανάλωση ενέργειας 15,4 kWh / 100 χλμ, με κατανάλωση καυσίμου 2,0 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόνο 45 γρ / χλμ.

Έχουμε δηλαδή και εδώ να κάνουμε με ένα σπορ μοντέλο που έχει τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων ενός μικρού αυτοκινήτου, ενώ το δυνατό του σημείο είναι ο ιδανικός συνδυασμός ηλεκτροκινητήρα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

rtoreitb3 rtoreitb4

Το i8 Roadster βασίζεται στη σχεδίαση χαμηλού βάρους, καθώς οι μηχανικοί έχουν αφαιρέσει από το αυτοκίνητο, από κάθε περιττό κιλό υιοθετώντας την αρχιτεκτονική LifeDrive που αποτελείται από δύο ξεχωριστές μονάδες, με πρώτη την μονάδα Drive (ένα αλουμινένιο πλαίσιο που περιλαμβάνει εμπρός τον ηλεκτροκινητήρα και πίσω τον 3κύλινδρο κινητήρας βενζίνης, ενώ μια μπαταρία υψηλής τάσης «συνδέει» τα δύο τμήματα. Η άλλη μονάδα με το όνομα Life, είναι η καμπίνα των επιβατών κατασκευασμένη από ανθρακονήματα υψηλής αντοχής, με ελάχιστο βάρος.

rtoreitb2

Συνολικά, πρόκειται για τον -μέχρι σήμερα- καλύτερο τρόπο, ώστε να συνδυάσει κάποιος ένα σπορ μοντέλο με την ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον που επιβάλλει η εποχή μας.

Το i8 Roadster θα βγει στην παραγωγή το 2018.

Νίκος Τσάδαρης NEWSBEAST.GR  29/8/2017

 

 

 

 

Εκθαμβωτική η νέα BMW M5

Το sedan υψηλών επιδόσεων της εταιρίας αποκτά για πρώτη φορά σύστημα M xDrive AWD

Εκθαμβωτική η νέα BMW M5

Η νέα BMW M5 (κατανάλωση μικτού κύκλου: 10,5 l/100 km*, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 241 g/km*) προάγει τη BMW M GmbH σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς το sedan υψηλών επιδόσεων αποκτά για πρώτη φορά σύστημα M xDrive AWD. Αυτή η νέα φιλοσοφία δίνει νέα διάσταση στις δυναμικές δυνατότητες της Μ5, αναβαθμίζοντας την καθημερινή πρακτικότητα σε όλες τις οδηγικές συνθήκες. Το νέο αυτοκίνητο έχει τις ρίζες του σε ένα πρωτότυπο (το πολυτελές 4θυρο business sedan αγωνιστικού στυλ) που πρωτοείδαμε το 1984, με την πρώτη M5.

Το M xDrive που δημιούργησε η BMW M GmbH είναι -κατά τον κατασκευαστή- το πιο συναρπαστικό σύστημα AWD στην κατηγορία υψηλών επιδόσεων. Χρησιμοποιεί κεντρικό κιβώτιο τετρακίνησης με πολύδισκο συμπλέκτη και κατανέμει την ισχύ μεταβλητά μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Ένα ακόμα συστατικό κορυφαίας πρόσφυσης σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες είναι το Active M Differential στον πίσω άξονα, που επίσης λειτουργεί μεταβλητά και προσφέρει ποσοστό εμπλοκής από 0 έως 100%.

antyoimbm2 antyoimbm9 Ο χαρακτήρας του M xDrive ρυθμίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του οδηγού, που μπορεί να επιλέξει από πέντε διαφορετικά σεταρίσματα, ανάλογα με τους συνδυασμούς των DSC modes (DSC on, MDM, DSC off) και των M xDrive modes (4WD, 4WD Sport, 2WD). Στο βασικό σετάρισμα, με ενεργοποιημένο το DSC (Dynamic Stability Control) και 4WD, το σύστημα επιτρέπει ελαφρά ολίσθηση των πίσω τροχών κατά την επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών. Στο M Dynamic mode (MDM, 4WD Sport), το M xDrive επιτρέπει ελεγχόμενες υπερστροφές ισχύος (drifts). Τα τρία M xDrive modes με το DSC απενεργοποιημένο προορίζεται για ενθουσιώδεις οδηγούς και κυρίως για χρήση στην πίστα. Εδώ, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από τρία σεταρίσματα που περιλαμβάνουν και αμιγή πίσω κίνηση (2WD). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει δυνατότητα επιλογής της γωνίας ντριφταρίσματος, για γνήσια οδηγική απόλαυση.

Τα μεγάλα αποθέματα ισχύος της M5 παράγει ένας κινητήρας 4.4 λίτρων V8 bi-turbo, τεχνολογίας M TwinPower Turbo. Οι μηχανικοί του τμήματος M προχώρησαν σε σημαντικές βελτιώσεις του κινητήρα του απερχόμενου μοντέλου. Για παράδειγμα, νέοι υπερσυμπιεστές, υπέρ αποδοτική ψύξη αέρα υπερπλήρωσης και αυξημένη πίεση ψεκασμού καυσίμου αυξάνουν την ισχύ και κυρίως, τη ροπή. Ο κινητήρας αποδίδει 600 ίππους στις 5.600 - 6.700 στροφές, ενώ τεράστια ροπή 750 Nm είναι στη διάθεση του οδηγού από τις 1.800 στροφές μόλις, και παραμένει διαθέσιμη μέχρι τις 5.600 στροφές.

antyoimbm3 antyoimbm10

Μία ηλεκτρονικά χαρτογραφημένη, αντλία λαδιού πλήρως μεταβλητής παροχής διασφαλίζει την απαιτούμενη τροφοδοσία στη νέα M5, ακόμα και στην πίστα. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του αυτοκινήτου μιλάνε από μόνες τους: επιτάχυνση 0 - 100 χλμ/ώρα σε 3,4’’, 0 - 200 χλμ/ώρα σε 11,1΄΄. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 χλμ/ώρα από τον ηλεκτρονικό κόφτη, ενώ το προαιρετικό M Driver’s Package μπορεί να παρατείνει την απόλαυση μέχρι τα 305 χλμ/ώρα.

Η νέα M5 μεταφέρει όλη αυτή την κινητήρια ισχύ μέσω ενός ειδικά χαρτογραφημένου 8τάχυτου κιβωτίου M Steptronic με Drivelogic. Σε D mode προσφέρει την άνεση και ευκολία των πλήρως αυτόματων αλλαγών σχέσεων, αλλά μπορεί να αλλάξει σε σειριακή λειτουργία με μηχανικές αλλαγές, μέσω του κομψού επιλογέα στην κεντρική κονσόλα ή των χειριστηρίων του τιμονιού (paddles). Με το Drivelogic, τα χαρακτηριστικά του κιβωτίου ρυθμίζονται σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Για χρήση στην πίστα, το 8τάχυτο M Steptronic αλλάζει ταχύτητες σαν αστραπή, προσφέροντας στη νέα M5 εξαιρετική ευελιξία και δυναμική αίσθηση.

antyoimbm27antyoimbm26

Η ανάρτηση της νέας M5 είναι ομοίως σχεδιασμένη με στόχο τη μέγιστη πρόσφυση σε καθημερινή χρήση και τις υψηλές δυναμικές επιδόσεις στην πίστα. Όπως ο κινητήρας, το κιβώτιο και το σύστημα M xDrive, το σύστημα βελτιώθηκε από ειδικούς και οδηγούς αγώνων, μεταξύ άλλων, στην πιο απαιτητική πίστα δοκιμών σε όλο τον κόσμο, στο Nürburgring Nordschleife. Προηγμένα ενισχυτικά στοιχεία μπροστά και πίσω, διασφαλίζουν μία εξαιρετικά άκαμπτη δομή αμαξώματος και άμεση πληροφόρηση από το αυτοκίνητο (feedback), κυρίως σε έντονα σπορ οδηγικό στιλ.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέγει μεταξύ των Comfort, Sport και Sport Plus modes για το σύστημα Variable Damper Control (VDC) (που έχει ρύθμιση ειδική για Μ) και το σύστημα διεύθυνσης M Servotronic. Τα χαρακτηριστικά του κινητήρα διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού μέσω των Efficient, Sport και Sport Plus modes. Μέσω των δύο μπουτόν M1 και M2 στο δερμάτινο τιμόνι M αποθηκεύονται δύο σεταρίσματα, συνδυάζοντας τις προτιμήσεις του οδηγού για κινητήρα, κιβώτιο και ανάρτηση και τα M xDrive mode, το DSC mode και τις ρυθμίσεις του Head-Up-Display. Ο οδηγός ενεργοποιεί το σετάρισμα που προτιμά πιέζοντας το σχετικό μπουτόν.

antyoimbm14 antyoimbm15

Το αμάξωμα της M5 περιλαμβάνει αναβαθμίσεις σε σχέση με το στάνταρ μοντέλο της Σειράς 5, ώστε να ανταπεξέρχεται στις υψηλότερες απαιτήσεις. Οι μηχανικοί έχουν επανασχεδιάσει τα φαρδύτερα εμπρός πλαϊνά πάνελ και το ένθετο του εμπρός προφυλακτήρα, ώστε να συμπεριλάβουν μεγαλύτερα ανοίγματα για τον αέρα που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης και τα φρένα. Νέος είναι και ο πίσω διαχύτης, ενώ οι τέσσερις απολήξεις του συστήματος εξαγωγής υποδηλώνουν οπτικά την πλούσια ισχύ του μοντέλου και παράγουν τον κατάλληλο σπορ ήχο, μέσω των πεταλούδων ελέγχου. Ο οδηγός μπορεί με ένα μπουτόν να ρυθμίσει τον ήχο του κινητήρα σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Το καπό (σχεδίασης Μ), κατασκευάζεται από αλουμίνιο και έχει εντυπωσιακές ανάγλυφες γραμμές, που εκτείνονται μέχρι την οροφή από CFRP, κάτι στάνταρ στη νέα M5. Με τη μείωση βάρους που επιτυγχάνεται χάρη στην οροφή CFRP και άλλα εξαρτήματα όπως το σύστημα εξάτμισης, η νέα M5 με M xDrive AWD είναι ελαφρύτερη από την προκάτοχό της.

antyoimbm16 antyoimbm11

Η τελευταία M5 φέρει στάνταρ συνθετικά φρένα M, που είναι ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα από χυτοσίδηρο και επομένως μειώνουν το βάρος του αυτοκινήτου. Με μπλε 6πίστονες δαγκάνες μπροστά και μονοπίστοντες πλευστές πίσω, συν διάτρητα, εσωτερικά αεριζόμενα δισκόφρενα παντού, τα συνθετικά φρένα M παρέχουν την ισχύ ακινητοποίησης που ταιριάζει στις ικανότητες του αυτοκινήτου. Τα (προαιρετικά) carbon φρένα M, που αναγνωρίζονται από τις χρυσαφί δαγκάνες και εξοικονομούν επιπλέον 23 κιλά από το βάρος της M5, αντέχουν ακόμα σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Η M5 εξοπλίζεται στάνταρ με γυαλισμένες 19άρες ζάντες με πέντε διπλές ακτίνες (εμπρός: 9.5 x 19, πίσω: 10.5 x 19) σε Orbit Grey και ειδικά ελαστικά M (εμπρός: 275/40 R 19, πίσω: 285/40 R 19). Ζάντες 20 ιντσών διατίθενται προαιρετικά (εμπρός: ελαστικά 275/35 R 20 σε ζάντες 9.5 x 20, πίσω: ελαστικά 285/35 R 20 σε ζάντες 10.5 x 20). Ο στάνταρ εξοπλισμός της νέας M5 περιλαμβάνει δερμάτινα καθίσματα Merino και M με ηλεκτρική ρύθμιση. Η λίστα προαιρετικών επιλογών περιέχει νέα καθίσματα Μ πολλαπλών λειτουργιών, με δομή τύπου μπάκετ και ακόμα καλύτερη πλευρική στήριξη.

antyoimbm12 antyoimbm6

Το μοντέλο θα διατίθεται για παραγγελία από το Σεπτέμβριο του 2017, στην τιμή των €117.900, και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2018. Την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του στάνταρ μοντέλου M5, έχει προγραμματιστεί το λανσάρισμα της M5 First Edition. Αυτή η ειδική έκδοση με περιορισμένη παρτίδα παραγωγής 400 οχημάτων σε όλο τον κόσμο, είναι βαμμένη σε BMW Individual Frozen Dark Red Metallic, φέρει αποκλειστικό εξοπλισμό και κοστίζει €19.500 επιπλέον σε σχέση με το στάνταρ μοντέλο.

antyoimbm4 antyoimbm5antyoimbm7 antyoimbm9antyoimbm13 antyoimbm18 antyoimbm19 antyoimbm20 antyoimbm21 antyoimbm23 antyoimbm24

Νίκος Τσάδαρης

NEWSBEAST.GR  28/8/2017

 

 

 

Πολλές πρεμιέρες στο 67ο Σαλόνι της Φρανκφούρτης για την Opel

Όλα τα νέα μοντέλα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου

Πολλές πρεμιέρες στο 67ο Σαλόνι της Φρανκφούρτης για την Opel

Με το νέο δόγμα της «Το μέλλον ανήκει σε όλους», η Opel πρόσφατα εντάχθηκε στον όμιλο PSA (Peugeot-Citroen-DS), για τη δημιουργία ενός αληθινού Ευρωπαίου πρωταθλητή. Οι επισκέπτες της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 14 - 24 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να διαπιστώσουν από κοντά τι σημαίνει αυτό, καθώς αρκετά μοντέλα με το «σήμα του Κεραυνού» θα γιορτάζουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο περίπτερο της μάρκας.

Την παρέλαση ανοίγει το νέο Grandland X, προϊόν συνεργασίας Opel και PSA, σχεδιασμένο κυριολεκτικά από λευκό φύλλο χαρτί. Με δυναμικές γραμμές, κορυφαίες τεχνολογίες, κλασικά χαρακτηριστικά SUV και άφθονους χώρους για μέχρι πέντε άτομα με τις αποσκευές τους, θα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος στην ανερχόμενη κατηγορία SUV.

Παγκόσμια πρεμιέρα Νο2, το νέο Insignia GSi με σπορ πλαίσιο, και Νο3, το νέο Insignia Country Tourer. Ενώ το Insignia GSi είναι ένα σπορ μοντέλο υψηλών απαιτήσεων, το Country Tourer θα προσελκύσει όσους προτιμούν ένα κομψό, πρακτικό station wagon με εμφάνιση και δυνατότητες off-road. Και τα δύο διαθέτουν το σύστημα τετρακίνησης με κατανομή ροπής (torque vectoring). Τέλος, οι λάτρεις του εξατομικευμένου στιλ θα ενθουσιαστούν με τη νέα φιλοσοφία Opel Exclusive.

Επιπλέον, η Opel έχει προγραμματίσει το ντεμπούτο των νέων μεγάλων van του bestseller Vivaro, συμπεριλαμβανομένου του Vivaro Tourer. Πρόκειται για ευέλικτες και άνετες επιβατικές εκδόσεις. Για παράδειγμα, το Vivaro Tourer με περιστρεφόμενο πάγκο καθισμάτων ή ατομικά καθίσματα 2ης σειράς, με αντίστοιχη λειτουργία και αναδιπλούμενο τραπεζάκι, μπορεί να μετατραπεί σε ένα κομψό και πρακτικό business lounge σε χρόνο μηδέν.

Όλα τα νέα μοντέλα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με τον CEO της Opel, Michael Lohscheller, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, 9:10 - 9:25 π.μ.

Opel Grandland X

Το Grandland X χαρακτηρίζεται από σύγχρονες, δυναμικές γραμμές, μία μοντέρνα εκτός δρόμου εμφάνιση και υπερυψωμένα καθίσματα με καλή σφαιρική ορατότητα, όπως αρμόζει σε ένα SUV, σε συνδυασμό με πολλές νέες τεχνολογίες και άφθονους χώρους και άνεση για μέχρι πέντε επιβάτες. Η γκάμα σύγχρονων, κορυφαίων συστημάτων υποστήριξης και άνεσης που προορίζεται για το νέο Grandland X περιλαμβάνει: Σύστημα Διατήρησης & Προσαρμογής Ταχύτητας [Adaptive Cruise Control (ACC)] με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking), Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System), Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist) και Κάμερα 360°, αλλά και το σύστημα Προσαρμοζόμενου Εμπρόσθιου Φωτισμού [Adaptive Forward Lighting (AFL)] με προβολείς LED.

ponfrk2 ponfrk4

Το νέο μοντέλο υπόσχεται οδηγική απόλαυση κάθε στιγμή και σε όλα τα εδάφη, γεγονός που οφείλεται και στο προαιρετικό Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης (Grip Control) που διασφαλίζει άριστη πρόσφυση και σταθερή συμπεριφορά σε όλες τις οδικές συνθήκες, από χιόνι και λάσπη μέχρι αμμώδη και βρεγμένα εδάφη.

Εργονομικά καθίσματα με πιστοποίηση AGR (Campaign for Healthier Backs), θερμαινόμενο τιμόνι και θερμαινόμενα καθίσματα μπροστά και πίσω, παρέχουν κορυφαία άνεση. Η πίσω πόρτα που ανοίγει και κλείνει με μία απλή κίνηση του ποδιού διευκολύνει την πρόσβαση από το εξωτερικό. Επιπλέον, οδηγοί και επιβάτες απολαμβάνουν κορυφαία συνδεσιμότητα με την τελευταία γενιά συστημάτων IntelliLink που είναι συμβατά με Android Auto και Apple CarPlay, καθώς και το σύστημα προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar, που τώρα περιλαμβάνει Wi-Fi Hotspot και νέες υπηρεσίες όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο και αναζήτηση χώρου στάθμευσης.

ponfrk3

Πλούσια εξοπλισμένο, το Grandland X μήκους 4,48 μ. και τρίτο μέλος της οικογένειας Opel X,  θα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος στην ανερχόμενη κατηγορία SUV, όπου το μερίδιο των συμπαγών SUV έχει αυξηθεί από 7% το 2010,  σε σχεδόν 20%,  σήμερα.

Opel Insignia GSi

Το νέο Insignia GSi είναι ένα σπορ όχημα για όσους αναζητούν κάτι ξεχωριστό. Ένα αυτοκίνητο για τον οδηγό σε όλα τα είδη δρόμων. Το στάνταρ πλαίσιο FlexRide με πολύ δυναμικό σετάρισμα που προσαρμόζεται στο οδηγικό στιλ και τις επικρατούσες οδικές συνθήκες σε κλάσματα δευτερολέπτου, καθώς και τα νέα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4 S σε ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο πρόσφυσης, μαζί και με το «έξυπνο» σύστημα τετρακίνησης με κατανομή ροπής.

ponfrk5

Με αυτήν την τεχνολογία το νέο Insignia GSi, ανταποκρίνεται πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ακρίβεια στις εντολές του συστήματος διεύθυνσης, ενώ προσφέρει άριστη πλευρική πρόσφυση για μέγιστη ευστάθεια όπως και εξαιρετικό κράτημα. Το νέο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο λειτουργεί και μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού (shift-paddles) για πιο ενεργή συμμετοχή του οδηγού. Τυπικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς Insignia είναι ο συνδυασμός σχεδίασης ελαφρού βάρους, χαμηλού κέντρου βάρους και υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα 2.0 λίτρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άριστη ισορροπία και πολύ καλή αναλογία ισχύος-βάρους, αρετές που επιβεβαιώνονται και στο χρονόμετρο.

«Το νέο Insignia GSi είναι σαφώς ταχύτερο, χρονομετρημένο στην πίστα Nürburgring Nordschleife, από το ισχυρότερο Insignia OPC της προηγούμενης γενιάς» κατέληξε ο Υπεύθυνος Αυτοκινήτων Επιδόσεων & Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Volker Strycek, κατά τη διάρκεια δοκιμών. Ένας από τους λόγους είναι ότι το GSi είναι κατά 160 κιλά ελαφρύτερο από ένα παρεμφερές Insignia OPC 2.8 V6 Turbo.

ponfrk6

Ανάλογο με τις επιδόσεις, είναι και το εξωτερικό. Με μεγάλους χρωμιωμένους αεραγωγούς μπροστά και απέριττο πίσω τμήμα με αεροτομή για την απαραίτητη αεροδυναμική πίεση στον πίσω άξονα, η εμφάνιση του GSi εναρμονίζεται με τις επιδόσεις του. Τα ενσωματωμένα σπορ, δερμάτινα καθίσματα με πιστοποίηση AGR (ειδικά σχεδιασμένα για το GSi), το δερμάτινο σπορ τιμόνι και τα αλουμινένια πεντάλ αποτελούν τις τελικές πινελιές.

Opel Insignia Country Tourer

Το νέο Insignia Country Tourer ολοκληρώνει την παρουσία του Insignia στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης. Μία ακόμα έκδοση Insignia, με τη δική της ξεχωριστή γοητεία και στιβαρότητα αλλά και με στιλ. Η ασημί ποδιά τονίζει την αντοχή του αυτοκινήτου. Ανάγλυφα μαύρα προστατευτικά στο κάτω τμήμα και οι θόλοι των τροχών αναδεικνύουν την ανθεκτική του «φύση». Το πίσω  τμήμα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν την περιπετειώδη φύση του μοντέλου, όπως μία ασημί ποδιά και διπλή απόληξη εξαγωγής που ενισχύουν την αίσθηση πλάτους.

Όσοι επιθυμούν τις εκτός ασφάλτου περιπλανήσεις, θα εκτιμήσουν τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος κατά 20 χιλιοστά μαζί με το σύστημα τετρακίνησης με κατανομή ροπής Twinster και τη νέα πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων, ενώ οι ισχυροί κινητήρες turbo εξασφαλίζουν ζωηρές επιδόσεις.

ponfrk7

Το νέο Insignia Country Tourer είναι πάνω απ’ όλα εξαιρετικά πρακτικό και χάρη στην προαιρετική πίσω πόρτα που λειτουργεί ανέπαφα (μέσω αισθητήρα), τη στάνταρ σχάρα οροφής και μία πλούσια γκάμα υπερσύγχρονων συστημάτων υποστήριξης, δυνατότητες συνδεσιμότητας και χαρακτηριστικά άνεσης.

Τέλος, μετά την επίσημη ανακοίνωση την άνοιξη στη Γενεύη, η Έκθεση της Φρανκφούρτης έχει την τιμή να φιλοξενεί το πρώτο Insignia σε έκδοση Opel Exclusive. Η φιλοσοφία εξατομίκευσης επιτρέπει στους αγοραστές του Insignia να επιλέγουν ακριβώς την απόχρωση που θέλουν. Προς το παρόν διατίθενται 15 αποχρώσεις επιπλέον της στάνταρ γκάμας, αλλά τους επόμενους μήνες η μάρκα θα προσφέρει απεριόριστο αριθμό επιλογών.

ponfrk8

Μία αγαπημένη σκιά ματιών ή απόχρωση αυτοκινήτου vintage θα αποτελούν υπόδειγμα για τη δημιουργία του επιθυμητού χρωματικού τόνου. Ενώ τα στάνταρ μοντέλα Insignia διαθέτουν άφθονα στοιχεία χρωμίου, το High Gloss Black Pack χαρίζει στην έκδοση Exclusive μία έξτρα σπορ πινελιά, καθώς η μπάρα της μάσκας, οι διακοσμητικές λωρίδες των παραθύρων και άλλα, όπως οι εξωτερικοί καθρέπτες, αποκτούν ένα γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα. Επίσης, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από περισσότερα σχέδια ζαντών αλουμινίου. Η σειρά Exclusive σύντομα θα επεκταθεί με περισσότερες προτάσεις δερμάτινου σαλονιού και διακοσμητικών στιλιστικών  στοιχείων: έτσι θα δημιουργούνται μοναδικά αυτοκίνητα, εξατομικευμένα σύμφωνα με το γούστο του ιδιοκτήτη τους.

Επιπλέον, κάθε Insignia που θα παραγγέλνεται σαν έκδοση Exclusive θα διαθέτει πολλά κορυφαία στάνταρ χαρακτηριστικά: Navi 900 IntelliLink με έγχρωμη οθόνη αφής οκτώ ιντσών, θερμο-απορροφητικό κρύσταλλο Solar Protect και επαναστατικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix.

Opel Vivaro Tourer

Το νέο επιβατικό van, Vivaro Tourer και ένα ακόμα νέο Vivaro γιορτάζουν την πρεμιέρα τους στο IAA. Χάρη στις πολυάριθμες δυνατότητες διαμόρφωσης εσωτερικού, το Vivaro είναι ήδη το δημοφιλέστερο επαγγελματικό όχημα της Opel. Με τις νέες, άνετες και ευέλικτες επιβατικές εκδόσεις του, το μεγάλο van ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, καθώς διαθέτει  -σχεδόν-  τα πάντα: εξοπλισμό και ανέσεις 1ης κατηγορίας, επιπέδου επιβατικού αυτοκινήτου, μεταβλητές διατάξεις καθισμάτων και καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης, ακόμα και Cruise Control με περιοριστή ταχύτητας, στάνταρ.

ponfrk9 ponfrk10

Στην καμπίνα επιβατών, η ευελιξία και η άνεση έχουν τον πρώτο λόγο κάνοντας το νέο Vivaro Tourer ιδανικό σαν business lounge 1ης κατηγορίας. Η δεύτερη σειρά καθισμάτων με λειτουργία «Easy Entry» περιστρέφεται εύκολα σε ράγες κατά 180 μοίρες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ευχάριστη, «face-to-face» επικοινωνία. Το ευρύχωρο van είναι ακόμα πιο άνετο με δύο προαιρετικά καθίσματα που περιστρέφονται κατά 360 μοίρες και αναδιπλούμενο τραπεζάκι. Laptop και άλλες κινητές συσκευές συνδέονται μέσω θυρών USB και μιας πρίζας 220 volt. Φώτα LED στην επένδυση οροφής προσφέρουν πλούσιο φωτισμό στο εσωτερικό. Το Vivaro Tourer διαθέτει επίσης μία αποκλειστική εξωτερική εμφάνιση που τονίζεται από εντυπωσιακές μαύρες λαβές σε όλες τις πόρτες, φιμέ κρύσταλλα και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Νίκος Τσάδαρης NEWSBEAST.GR  26/8/2017

 

 

BMW Concept Z4, ελευθερία σε τέσσερις τροχούς

Ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο roadster, με λιτές, συμπαγείς αναλογίες και δυναμική σιλουέτα

BMW Concept Z4, ελευθερία σε τέσσερις τροχούς

Τη σκηνή του Concours d’Elegance στο Pebble Beach επέλεξε το BMW Group για να παρουσιάσει ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο roadster, την Concept Z4 με λιτές, συμπαγείς αναλογίες και δυναμική σιλουέτα. Το εντυπωσιακό πρωτότυπο δίνει μία γεύση από την έκδοση παραγωγής που θα αποκαλυφθεί του χρόνου.

«Η BMW Concept Z4 είναι το απόλυτο οδηγικό εργαλείο», δήλωσε ο Adrian van Hooydonk, στέλεχος του BMW Group Design. «Απογυμνώνοντας το αυτοκίνητο από κάθε τι περιττό και αφήνοντας τα απολύτως απαραίτητα, ο οδηγός μπορεί να βιώνει όλα τα συστατικά της οδηγικής απόλαυσης με εξαιρετική αμεσότητα. Η απόλυτη ελευθερία σε τέσσερις τροχούς».

Η σπορ και πρωτοποριακή Concept Z4 θλοποιεί το όραμα του Group για ένα σύγχρονο μοντέλο roadster. «Η Concept Z4 αποτυπώνει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας από όλες τις απόψεις και σε κάθε λεπτομέρεια.», συνεχίζει ο van Hooydonk.

Σχεδίαση

b,fmdbn,mz2

Η Concept Z4 υιοθετεί κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία roadster, όπως μακρύ μεταξόνιο, χαμηλωμένη, αεροδυναμική σιλουέτα και συμπαγές πίσω τμήμα, αλλά με ‘φρέσκο περιτύλιγμα’ που αποτυπώνει τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της φίρμας. Ένα πιο κοντό καπό και «κοφτοί» πρόβολοι διασφαλίζουν ότι ο οδηγός κάθεται πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου συγκριτικά με προηγούμενες BMW roadster, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει πιο σπορ αίσθηση και ευελιξία, οδηγώντας. Το σφηνοειδές περίγραμμα του αυτοκινήτου προσδίδει μία αίσθηση κίνησης ακόμα και όταν είναι σταματημένη. Οι μεγάλοι «θόλοι» που εκτείνονται πίσω από την καμπίνα ενσωματώνουν την λειτουργία των rollover bars και προσφέρουν μία σπορ κατάληξη στο χαμηλωμένο πίσω τμήμα.

Το ανάγλυφο εμπρός τμήμα που θυμίζει ρύγχος καρχαρία εκτείνεται αρμονικά στα πλευρά. Η νέα σχεδιαστική κατεύθυνση φαίνεται εδώ σε κάποιες ακριβείς γραμμές που συνθέτουν καθαρές επιφάνειες, ενώ οι όγκοι του αμαξώματος είναι δυναμικά ανάγλυφοι. Επομένως, οι επιφάνειες και οι φόρμες δημιουργούν μία εξαιρετικά μοντέρνα και συναισθηματικά ισχυρή εντύπωση. Τα μεγάλα Air Breathers πίσω από τους εμπρός τροχούς οριοθετούν και την αρχή των περίτεχνων πλευρικών επιφανειών που δίνουν την εντύπωση ότι διαμορφώνονται από τη ροή αέρα καθώς εξέρχεται από τα Air Breathers. Οι επιφάνειες παίζουν με το φως και τη σκιά καθώς αναπτύσσονται ανοδικά προς τα πίσω, και στη συνέχεια δημιουργούν τους μυώδεις θόλους τροχών και τους σπορ όγκους. Όλα αυτά παραπέμπουν στην πίσω κίνηση του αυτοκινήτου. Το παιχνίδι γραμμών και επιφανειών υπογραμμίζει το σφηνοειδές σχήμα των πλευρών και τους προσδίδει μεγαλύτερο δυναμισμό, ενώ τα χαμηλά μαρσπιέ με τη χαρακτηριστική πτυχή τους μειώνουν οπτικά την απόσταση του αμαξώματος από το δρόμο, μία αίσθηση που είναι ακόμα πιο έντονη σε προφίλ όψη.

Η εξωτερική βαφή Energetic Orange frozen αναδεικνύει τις αντιθέσεις φωτός και σκιάς των επιφανειών τονίζοντας τον τρισδιάστατο χαρακτήρα του εξωτερικού και οι ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών σε σπορ, δίχρωμη 2άκτινη σχεδίαση προσθέτουν επιπλέον στιλιστικές πινελιές στο προφίλ.

Εμπρός

b,fmdbn,mz3

Η σχεδίαση του εμπρός τμήματος της υποδηλώνει αναμφίβολα σπορ ταπεραμέντο. Η σχέση μεταξύ χαμηλής μάσκας και θέσης των προβολέων ψηλότερα παραπέμπει σκόπιμα στη σχέση της Concept Z4 με την Z8. Αντί των συνηθισμένων μπαρών, στο εσωτερικό της μάσκας παρατηρούμε ένα πλέγμα, του οποίου ο κάθετος προσανατολισμός θυμίζει τη σπορ, λειτουργική σχεδίαση των πρώτων BMW roadster όπως η 328 Mille Miglia. Σε μία αποστασιοποίηση από τα κλασικά πρότυπα της μάρκας, η Concept Z4 υιοθετεί κάθετη διάταξη των προβολέων με τέσσερα ‘μάτια’ και δύο επικαλυπτόμενους σωλήνες σε κάθε πλευρά. Τα φλας εστιάζουν διαγώνια από πάνω και προς τη μάσκα και το ανάγλυφο καπό με τα βράγχια ακολουθεί την καμπύλη πορεία των τροχών, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αλλά αρμονικό εμπρός τμήμα.

Η σπορ ποδιά διαθέτει ανάγλυφη επιφάνειά της και οι τρεις μεγάλοι αεραγωγοί υποδηλώνουν τον ισχυρό κινητήρα και τις υψηλές επιδόσεις. Το μεγάλο ένθετο από ανθρακονήματα στον κεντρικό αεραγωγό προέρχεται από το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και αναδεικνύει το δυναμικό χαρακτήρα του εμπρός τμήματος.

Πίσω

b,fmdbn,mz4

Στη σχεδίαση της Concept Z4 παρατηρούμε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά της πλούσιας roadster παράδοσης της φίρμας, αναβαθμισμένα με γνώμονα το μέλλον. Το φαρδύ και χαμηλωμένο πίσω τμήμα συνεχίζει τις γραμμές του προφίλ, ενσωματώνοντάς τις σε μια μοντέρνα ερμηνεία επιφανειών και στιλιστικών ένθετων. Οι θόλοι των τροχών προσθέτουν εύρος που τονίζεται από τα λεπτά, σχήματος L πίσω φώτα δίνοντας έμφαση στο σπορ στήσιμο. Πάνω από τα πίσω φώτα, το πορτ μπαγκάζ (που καταλήγει σε μία εντυπωσιακή αεροτομή) εκτείνεται στις προεκτάσεις των θόλων των τροχών, ενώ πιο κάτω, μεγάλοι αεραγωγοί στην πίσω ποδιά συνεισφέρουν στη δυναμική εντύπωση. Επιπλέον, ο διαχύτης από ανθρακονήματα προσθέτει μία σπορ πινελιά ολοκληρώνοντας το κάτω άκρο του πίσω τμήματος.

Εσωτερικό

b,fmdbn,mz5

Η συγγένεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού της Concept Z4 είναι εμφανής στις φόρμες και τους χρωματικούς συνδυασμούς. Οι σχεδιαστές εσωτερικού εμπνεύστηκαν από τον ισχυρό, τρισδιάστατο χαρακτήρα του εξωτερικού και πρόσθεσαν μεγαλύτερη ένταση στο δυναμικό σύνολο. Η χρωματική αρμονία εσωτερικού και εξωτερικού δημιουργεί έναν σαφή οπτικό σύνδεσμο μεταξύ τους, με μόνο στοιχείο διαφοροποίησης μία φινετσάτη, χρωμιωμένη διακοσμητική λωρίδα.

Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει την έμφαση στην οδηγική εμπειρία. Το κάθισμα του οδηγού και οι επενδύσεις θυρών, το ταμπλό οργάνων και η κεντρική κονσόλα έχουν μαύρο φινίρισμα για να ξεχωρίζουν από τις ασορτί πορτοκαλί αποχρώσεις του εξωτερικού και το υπόλοιπο εσωτερικό. Το cockpit περιβάλλει τον οδηγό σαν κάψουλα και έτσι επιτυγχάνεται ένα αμιγώς οδηγικό περιβάλλον με άριστη ορατότητα, όπου το τιμόνι και οι γύρω μαύρες επιφάνειες είναι προσανατολισμένα στο πνεύμα της συνολικής οδηγοκεντρικής φιλοσοφίας.

Το ταμπλό και η κεντρική οθόνη πληροφοριών με πολλές ενδείξεις υψηλής ποιότητας είναι ενσωματωμένα στο cockpit σύμφωνα με βέλτιστα εργονομικά πρότυπα. Οι δύο ενδείξεις τοποθετούνται τώρα στο ίδιο ύψος σχεδόν και πολύ κοντά μεταξύ τους, και συνεργάζονται για να προσφέρουν τις κατάλληλες πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ποια στοιχεία θέλει να εμφανίσει (μέσω μιας απτικής εντολής) από το διαθέσιμο περιεχόμενο στην οθόνη πληροφοριών – καθοδήγηση διαδρομής, playlists ή άλλες πληροφορίες. Πάνω από το ταμπλό, το Head-Up Display παρουσιάζει τις κυριότερες πληροφορίες οδήγησης στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού.

b,fmdbn,mz6

Το σπορ ταμπλό από την πλευρά του οδηγού είναι απίστευτα ελαφρύ, ενώ η διάταξη επιφανειών και ακμών διαχωρίζει τους όγκους, τονίζοντας την ανάγλυφη, σπορ σχεδίαση, ενώ «αγκαλιάζοντας» την καμπίνα από τις πόρτες μέχρι τον πίνακα οργάνων, η σχεδίαση αυξάνει την αίσθηση προστασίας και στα δύο καθίσματα.

Τέλος, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας επικέντρωσης στα απαραίτητα, όλα τα χειριστήρια είναι ομαδοποιημένα σε «νησίδες λειτουργίας». Τίποτα δεν αποσπά τον οδηγό από την οδηγική εμπειρία, καθώς και ο διάκοσμος της καμπίνας είναι επίσης μινιμαλιστικού χαρακτήρα. Τα φινετσάτα υλικά, οι μελετημένες πινελιές χρωμίου και τα εξαγωνικά μοτίβα των καθισμάτων αποτελούν στοιχεία πολυτέλειας και αποκλειστικού περιβάλλοντος, ενώ τα διακοσμητικά μαρσπιέ από ανθρακονήματα και ανάγλυφα, ασύμμετρα λογότυπα στα καθίσματα και το ταμπλό, επισφραγίζουν το σπορ χαρακτήρα του εσωτερικού.

b,fmdbn,mz7

b,fmdbn,mz8

b,fmdbn,mz9

b,fmdbn,mz10

b,fmdbn,mz11

NEWSBEAST.GR  22/8/2017


«Αλαλούμ» με τις νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για τα πετρελαιοκίνητα

- Αυξήσεις έως 235% (φωτό)

Η εφαρμογή του νέου μοντέλου μέτρησης των εκπομπών ρύπων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει «τρύπα» στην τσέπη 800.000 ιδιοκτητών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.
Οι αυξήσεις που θα προκύψουν, με τις νέες μετρήσεις, στις εκπομπές ρύπων θα φέρουν και αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Αυτές υπολογίζονται από 15% ως και 235%.
Δεν είναι όμως μόνο τα τέλη κυκλοφορίας, οι τιμές τόσο των καινούργιων, όσο και των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθούν λόγω της αλλαγής των τιμών εκπομπής CO2.
Η διαφορά στις τι
μές τελών κυκλοφορίας με αύξηση των εκπομπών CO2
Για έναν κάτοχο αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων 180 γραμματίων CO2 τα τέλη, εάν οι εκπομπές αυξηθούν στα 182 γραμμάρια, τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν από τα 441 ευρώ στα 505 ευρώ.
Αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων στα 250 γραμμάρια, εάν αλλάξουν οι τιμές ρύπων και πλέον υπολογιστεί το όχημά του με 280 γραμμάρια τότε τα τέλη κυκλοφορίας θα εκτιναχθούν από τα 762 ευρώ το 2017 στα 1,041 ευρώ το 2018.
Για ένα ιδιοκτήτη Ι.Χ. με εκπομπές ρύπων 120 γραμμάρια και τέλη κυκλοφορίας στα 117 ευρώ το 2017 εάν η μέτρηση υπολογιστεί με 161 γραμμάρια το 2018 θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 394 ευρώ.
Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων 140 γραμμάρια CO2 που πλήρωσε 168 ευρώ για τέλη το 2017 με την αλλαγή των τιμών εκπομπής ρύπων στα 181 γραμμάρια τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 θα είναι 335 ευρώ.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.8.17

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided