Τετάρτη, Μάρτιος 21, 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 9ος

 

 

 

 

 

 

 

Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη του μεγάλου στρατηλάτη στο Ιράκ τυχαία από Drone της @CIA!

 

 

 

 

 

 

Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη του μεγάλου στρατηλάτη στο Ιράκ τυχαία από Drone της @CIA!

Posted by netakias.com στο Σεπτεμβρίου 26, 2017

115

Οι αρχαιολόγοι από το Ιράκ και τη Μεγάλη Βρετανία έφεραν στο φως μια πόλη-κλειδί στην πορεία των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται μάλιστα για μια πόλη που χτίστηκε είτε για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης στα Γαυγάμηλα, είτε μετά από αυτή για την εδραίωση της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πόλη του 331 π. Χ. Η οποία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία.

Η CIA και το μυστικό της πόλης

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά ότι στη θέση Νταρμπάντ ι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ.

Όλα αυτά μπορεί σε εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να μην λένε και πολλά. Ωστόσο πρόκειται για μια θέση κοντά στο χωριό Γαυγάμηλα, όπου έγινε η ιστορική μάχη που έδωσε στον Αλέξανδρο το θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Άρβυλα τη σημερινή Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ιστορικά η θέση δεν είχε καμία σημασία για τη CIA. Οι Αμερικανοί ωστόσο ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή που βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία και έτσι από τη δεκαετία του 1960 είχαν βάλει μπροστά την επιχείρηση Corona για την πλήρη χαρτογράφησή της.

Έτσι κατασκοπευτικοί δορυφόροι μπήκαν μπροστά και κατέγραψαν τα πάντα. Στις εικόνες από το στρατηγικής σημασίας σημείο φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης.

Άλλωστε η ονομασία Καλάτγκα Νταρμπάντ σημαίνει στην κουρδική γλώσσα κάστρο στο ορεινό πέρασμα.

Οι δεκαετίες πέρασαν και τα στοιχεία της CIA αποχαρακτηρίστηκαν. Έφτασαν ως τα χέρια των ειδικών του Βρετανικού Μουσείου οι οποίοι γνώριζαν την σημασία της περιοχής την περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Όταν είδαν τις εικόνες πάρθηκε η απόφαση για έρευνα.

Η έρευνα άργησε σχεδόν 20 χρόνια από την περίοδο του αποχαρακτηρισμού των δορυφορικών εικόνων της CIA, ωστόσο είχε αποτελέσματα.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μάλιστα drones για να οριοθετήσουν την περιοχή μέσα στην οποία θα έκαναν την έρευνά τους.

Έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στο σχεδιάγραμμα των ειδικών φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει εντοπιστεί το εξωτερικό τείχος, αλλά και η ακρόπολη, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ναοί.

alexander-1

Διαδώστε το!  26/9/2017

 

 

 

 

Αποκαλύφθηκε το μυστικό κατασκευής των Πυραμίδων της Αιγύπτου

Πάπυρος δείχνει πώς οι εργάτες εξέτρεπαν το νερό του Νείλου

Αποκαλύφθηκε το μυστικό κατασκευής των Πυραμίδων της Αιγύπτου

Οι Πυραμίδες της Γκίζας, που στο θέαμά τους προκαλούν επιφωνήματα θαυμασμού, αποτελούν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου και ένα τα διασημότερα και παλιότερα σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αμφισβητήσει τους Αιγύπτιους για το πώς κατάφεραν να φτιάξουν ένα τέτοιο δημιούργημα την εποχή του Χαλκού.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης οι αρχαιολόγοι έχουν στα χέρια τους αποδείξεις που ρίχνουν φως στο πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους ασβεστόλιθου και γρανίτη για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα το 2600 π.Χ.

Με 146 μέτρα ύψος είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες τις πυραμίδες, ενώ μέχρι τον Μεσαίωνα αποτελούσε το μεγαλύτερο οικοδόμημα της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχαιολόγοι οι εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούσαν με σχοινιά. Για τη μεταφορά είχε κατασκευαστεί ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι, που βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων από τη βάση της πυραμίδας.

Η ανακάλυψη έγινε μέσω ενός παπύρου που βρέθηκε στο λιμάνι Wadi Al-Jarf, που ήταν γραμμένος από τον Merer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για μια ομάδα 40 εργατών. Στο ημερολόγιό του περιέγραφε πώς οι εργάτες, ανοίγοντας τεράστια αναχώματα, εξέτρεπαν το νερό του Νείλου και το διοχέτευαν προς την Πυραμίδα, μέσω καναλιών που κατασκεύαζαν.

Οι νέες αποκαλύψεις αναμένεται να μεταδοθούν μέσω ντοκιμαντέρ στο Channel 4.

NEWSBEAST.GR  25/9/2017

 

 

 

Το ταξίδι του BBC στη Σπιναλόγκα: Ένα σκοτεινό νησί γεμάτο μυστήριο

22/09/201719:201
Το ταξίδι του BBC στη Σπιναλόγκα: Ένα σκοτεινό νησί γεμάτο μυστήριο

Το λεπροκομείο, οι ζωές των εξόριστων ασθενών και η σιωπή χρόνων που έσπασε μέσα από το «Νησί» περιγράφονται στο οδοιπορικό του βρετανικού δικτύου στο νησί που στιγματίστηκε

Στον πάλαι ποτέ τόπο των λεπρών, τη Σπιναλόγκα και την ιστορία της βρέθηκε το βρετανικό δίκτυο, BBC, σε ένα οδοιπορικό που αποκαλύπτει μυστικά και ιστορίες από το μικρό νησάκι απέναντι από το χωριό Πλάκα, στην Ελούντα της Κρήτης.

«Αυτό το μικρό νησάκι στον Κόλπο Μιραμπέλου στέκεται σκιερό και κατασκότεινο σαν να το έβαψε κανείς με κάρβουνο, ενώ η χερσόνησος της Σπιναλόγκα περιστρέφεται γύρω από το νησί όπως η ουρά μίας γάτας που κοιμάται», περιγράφει η αρθρογράφος στην πρώτη της εντύπωση από το νησί.

Το BBC, κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή, αναφέρει ότι βραχώδες νησάκι υπηρέτησε ως στρατιωτικό οχυρό κατά τη διάρκεια του Ενετικού (και αργότερα Οθωμανικού) ζυγού. Μία μεσαιωνική ακρόπολη μαρτυρά αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας του νησιού. Το 1904, αφότου οι Κρητικοί εκδίωξαν τους Οθωμανούς από τη Σπιναλόγκα, το νησάκι μετατράπηκε σε λεπροκομείο, όπου μέχρι το 1913, οπότε και η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα, στέλνονταν όσοι έπασχαν από την ασθένεια. Στο απόγειό της το νησί μετρούσε σχεδόν 400 κατοίκους. 


Η λέπρα, η οποία προκαλούσε ουλές και παραμορφώσεις στο δέρμα, καθώς και βλάβες στα νεύρα, ήταν και ένα μεγάλο κοινωνικό στίγμα για τους ασθενείς. Οι λεπροί στιγματίζονταν από τις οικογένειές τους, την κοινωνία, ακόμη και τους γιατρούς. Από τη στιγμή της διάγνωσης, κατάσχονταν τα σπίτια τους και οι οικονομικοί τους λογαριασμοί, έχαναν το δικαίωμα της ιθαγένειάς τους, ενώ ανακαλούνταν οι ταυτότητές τους. 

Στη συνέχεια στέλνονταν στη Σπιναλόγκα, όπου ποτέ δεν λάμβαναν θεραπεία για την αρρώστεια. Ο μόνος γιατρός που έφτανε στο νησί έκανε τη διαδρομή από την Πλάκα, μόνο αν κάποιος προσβαλλόταν από κάποια άλλη ασθένεια.  Παρόλο που βρέθηκε θεραπεία για τη λέπρα στις αρχές του 1940, η Ελλάδα κράτησε το λεπροκομείο σε λειτουργία μέχρι το 1957. 

Μόνο αφότου ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας επισκέφθηκε το νησί και συνέταξε μία καταδικαστική αναφορά, καταγγέλοντας τον γιατρό του νησιού και το κράτος για ελλιπή ιατρικής περίθαλψης και άθλιες συνθήκες διαβίωσεης νοσηλείας, η κυβέρνηση έκλεισε τη Σπιναλόγκα.

Το «Νησί» έσπασε χρόνια σιωπής


«Μόλις διάβασα το best seller της Βικτόρια Χίσλοπ "Το νησί", ένα μελοδραματικό μυθιστόρημα για οικογενειακά μυστικά, προδοσίες και ερωτικές ιστορίες στην κοινότητα των λεπρών, επέστρεψα για να μάθω ποια πραγματικά ήταν η ζωή των ανθρώπων που εξορίζονταν στη Σπιναλόγκα», αναφέρει η αρθρογράφος. Για δεκαετίες μετά το κλείσιμο της Σπιναλόγκα, λίγα ήταν γνωστά για το νησί. Η κυβέρνηση, προκειμένου να σβήσει κάθε ίχνος για την ύπαξη της αποικίας, έκαψε όλα τα αρχεία της. Αλλά και όσο επιβίωσαν από την ασθένεια αρνήθηκαν να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Για πολλά χρόνια η Σπιναλόγκα ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ. 

Αλλά το μυθιστόρημα της Χίσλοπ, μαζί με την τηλεοπτική μεταφορά του, άλλαξαν όλα αυτά. Έτσι έγινε γνωστό το ηλιόλουστο χωριό με τα βενετσιάνικα πέτρινα σπίτια και τα υπόλοιπα ερείπια μιας διαφορετικής εποχής. Ξαφνικά, οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για αυτό, όλοι πια είχαν κάτι να πουν.

«Το κράτος, στην προσπάθειά του να  σβήσει τη ρετσινιά, ήθελε να καταστρέψει κάθε  ίχνος της αποικίας των λεπρών. Όμως τη δεκαετία του '80 συνειδητοποίησαν ότι οι τουρίστες έρχονταν για έναν συγκεκριμένο σκοπό εκεί: για να επισκεφθούν την αποικία των λεπρών»,  ανέφερε ο Μορίς Μπορν, ένας εθνολόγος και συγγραφέας «Οι ζωές και οι θάνατοι των Κρητικών λεπρών» που συνόδευσε την αποστολή του BBC στη Σπιναλόγκα. 

Κάτω από μία άλλη αψίδα περνά ο λεγόμενος εμπορικός δρόμος, μία σκιερή λωρίδα με καταστήματα, ένα καφενείο και ένα μικρό σχολείο. Η μία πλευρά του έχει αποκατασταθεί για τουριστικούς σκοπούς. Όχι πολύ μακριά από εκεί, στέκεται ακόμη ένα πέτρινο κτίριο που φιλοξενεί τον αποτεφρωτήρα, όπου καίγονταν τα μολυσμένα ρούχα.

Ο συγγραφέας συνέχισε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ζωής στο νησί. «Πριν τη δεκαετία του '30 οι κάτοικοι της Σπιναλόγκας ζούσαν σε μία «ξέφρενη κατάσταση εγωισμού, σκεπτόμενοι μόνο την επιβίωση. Κανείς δεν φρόντιζε τον άλλον, ο παπάς δυσκολευόταν να βρει ανθρώπους να τον βοηθήσουν για να θάψει τους νεκρούς», αναφέρει.

Η Αδελφότητα που βελτίωσε τη ζωή τους


Μέχρι που έφτασε εκεί ο Ρεμουνδάκης και δημιούργησε την Αδελφότητα των Ασθενών της Σπιναλόγκα, μία κοινότητα αφιερωμένη στην βελτίωση των συνθηκών στο νησί, κάτι που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Η ομάδα πίεσε την τότε ελληνική κυβέρνηση για το δικαίωμα στο γάμο και τη λειτουργία επιχειρήσεων.«Μέχρι τη σύσταση της Αδελφότητας όλα όσα υπολογίζονταν ήταν το φαγητό, ο τζόγος και η ρακί. Όμως η Αδελφότητα δούλεψε για να εγκαθιδρύσει την τάξη και μία καλύτερη ποιότητα ζωής στο νησί. Διοργανώθηκαν συναυλίες από κατοίκους με ταλέντο στη  μουσική, ορισμένοι δώρισαν και ένα κασετόφωνο, το οποίο φυλάχθηκε σε ένα από τα καφενεία. Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες της Αδελφότητας ήταν να απαγορεύσουν τους καθρέφτες. Κανείς δεν θα ήθελε να δει τον εαυτό του. Όμως ήταν αδύνατον να μην παρατηρήσει κανείς τις παραμορφώσεις που προκαλούσε η νόσος στους άλλους ασθενείς που ζούσαν δίπλα τους. Αναζητούσαν την απομόνωση ώστε να ξεφεύγουν από το πρόσωπο του άλλου

Το 1938 οι κάτοικοι πήραν την άδεια του κράτους για να καταστρέψουν μέρος του μεσαιωνικού τείχους και να καθαρίσουν το μονοπάτι στην περίμετρο του νησιού, ώστε να γίνεται προσβάσιμο και από αυτούς που είχε αφήσει ανάπηρους η ασθένεια. Το νέο μονοπάτι παρείχε στους εκτοπισμένους μία αίσθηση ελευθερίας. 

«Όταν άρχισαν να έρχονται τουρίστες τη δεκαετία του '80  πολλοί ήθελαν να επισκεφθούν το κοιμητήριο. Το 2013 τα οστά των λεπρών είχαν τοποθετηθεί σε ένα οστεοφυλάκιο δίπλα στο κοιμητήριο καλυμμένο από πλάκες σκυροδέματος», σημείωσε. 

Το νησί ήταν ήσυχο και το μόνο που ακουγόταν ήταν ο άνεμος και ο ήχος των κάποιων βενζινάκατων. Στην είσοδο του κοιμητηρίου μία μικρή πλάκα κάνει έκκλησει για το σεβασμό αυτών των ψυχών που τάφηκαν στη βραχώδη πλαγιά με θέα τη θάλασσα και των βουνών της Κρήτης, αναφέρει το BBC. 

«Μπορεί να χρειάστηκαν δεκαετίες για να πει την ιστορία του, αλλά αυτοί που ποτέ δεν δραπέτευσαν από τη Σπιναλόγκα τελικά βρήκαν την ειρήνη...», καταλήγει το άρθρο.                                                                                                                                                                                     23/9/2017

 

 

 

 

Ιστορική ανακάλυψη!Βρέθηκε ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας

Posted by olympiada στο Σεπτεμβρίου 21, 2017

Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήρθε στο φως από τις ανασκαφές στην Εύβοια. Ελβετική αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε έναν διάσημο υπαίθριο τόπο λατρείας της αρχαιότητας, το ναό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος.

Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα περίπου και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες, κοντά στο μικρό ψαροχώρι Αμάρυνθος της Εύβοιας, δηλαδή 10 χιλιόμετρα μακριά από την αρχική τοποθεσία όπου εκτιμούσαν οι αρχαιολόγοι ότι βρισκόταν.

Από το 2007 η έρευνα διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Karl Reber.

Ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος βρέθηκε στην Αμάρυνθο της Εύβοιας

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήματα ενός μεγάλου τοίχου που χρονολογείται από την κλασική εποχή και ο οποίος, εκτιμάται ότι αποτελούσε μέρος στοάς που βρισκόταν δίπλα από τον ναό.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν στην Αμάρυνθο το 2012, όταν η ελβετική αρχαιολογική ομάδα έφερε στο φως ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου.

Σήμερα, μετά την εύρεση και επιγραφών στον χώρο, η ελβετική αρχαιολογική ομάδα είναι σίγουρη ότι έχει εντοπίσει την σωστή τοποθεσία του ναού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, όπου και κατέληγε κάθε χρόνο η λατρευτική πομπή που ξεκινούσε από την ευημερούσα εμπορική πόλη της Ερέτριας, που βρισκόταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Εκεί, συμμετείχαν σε γιορτές προς τιμή της Αρτέμιδος, της θεάς του κυνηγιού στην ελληνική μυθολογία. Η Άρτεμις λατρευόταν ως η προστάτιδα θεά της Αμαρύνθου, της πόλης που πήρε το όνομά της από έναν άνδρα της Ερέτριας που γοητεύτηκε από την θεά.

Πηγές: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Διαδώστε το!

 

 

 

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχαίος ελληνικός ιωνικός ναός ανακαλύφθηκε στα Γάδαρα στην Ιορδανία


Αρχαίος ελληνικός ιωνικός ναός ανακαλύφθηκε στα Γάδαρα στην Ιορδανία…


theonlinepress.gr

 

 

 

 

Τι σημαίνει η λέξη αγχίνοια; Αυτό δηλαδή που λείπει από το σημερινό πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας!

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το έλλειμμα της αγχίνοιας συναντάται κατά κόρον σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου... πολύ δε περισσότερο στην πολιτική - Δείτε γιατί.

Ο όρος «Αγχίνοια» ετυμολογείται εκ του επιρρήματος «αγχι»- (ετυμολογουμένου εκ του ρήματος «άγχω», ήτοι σφίγγω, δηλαδή εγγύς, πλησίον), και του ουσιαστικού «νούς».

Παράγωγο της «Αγχινοίας» είναι το επίθετο «αγχίνους» που απαντάται ήδη στα ομηρικά έπη (ως «αγχίνοος», «Οδύσσεια» 5.332).

Αντίθετα της «Αγχινοίας» είναι η «Βραδύνοια», αλλά και η «Αμβλύνοια», δηλαδή η νοητική ανικανότητα.

Ως ανθρώπινη ιδιότητα, σημαίνει ευστροφία, ταχύνοια, οξύνοια, οξύτητα του μυαλού, αλλά ως Αρετή την ικανότητα να κατανοεί κάποιος τα πράγματα ως αυτό που πραγματικά είναι, καθώς και να επιλέγει την καλύτερη ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες καταστάσεις.

Η «Αγχίνοια» δηλαδή ως «Αρετή» είναι η ικανότητα για ορθή εκτίμηση και ορθή κρίση, μία ικανότητα ιδιαιτέρως απαραίτητη για την λήψη δικαίων αποφάσεων.

Αυτό δηλαδή που λείπει από το σημερινό πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας.

newsbomb.gr  18/9/2017

 

 

 

Η πόλη όπου ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κρασί στον κόσμο

Μαγευτικές φωτογραφίες από το Ιράν

Η πόλη όπου ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κρασί στον κόσμο

Με ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών, παραδοσιακή περσική αρχιτεκτονική και πανέμορφους κήπους το Σιράζ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Περσίας.

Η εντυπωσιακή πόλη του Ιράν και πρωτεύουσα της επαρχίας Φαρς βρίσκεται νοτιοδυτικά της χώρας ενώ σε απόσταση 57 χλμ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολης.

Λίγο έξω από την πόλη ανακαλύφθηκε το παλαιότερο δείγμα κρασιού στον κόσμο που χρονολογείται 7 χιλιάδες χρόνια πριν. Το Σιράζ αποτελεί και γενέθλια πόλη δύο διάσημων ποιητών του Ιράν.

Στο ροζ τζαμί με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, οι δέσμες φωτός διέρχονται μέσω των πολύχρωμων βιτρό χρωματίζοντας εντυπωσιακά το εσωτερικό.

Το μνημείο Shah Cheragh είναι διακοσμημένο από χιλιάδες καθρέπτες και πολύχρωμους θόλους. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του Ιράν και φιλοξενεί τους τάφους δύο αδελφών, που υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Σιράζ.

Οι κήποι του Παραδείσου κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα και βρίσκονται στη βόρεια όχθη του ποταμού Κουσκ. Η μεγάλη πισίνα με το συντριβάνι, ο βραχώδης κήπος, τα τρεχούμενα νερά και τα σπάνια κυπαρίσσια χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες στον επισκέπτη.

Αξίζει μια επίσκεψη στο παζάρι της πόλης με κεραμικά, αντίκες, υφάσματα και μοναδικά περσικά χαλιά καθώς και το παλάτι του 11ου αιώνα.

Βορειανατολικά της πόλης βρίσκεται η Περσέπολη που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή της UNESCO με τα πρώτα ερείπια να χρονολογούνται από το 515 π.Χ.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

siraz

Σιράζ / Ιράν

Διαφορά ώρας: Μιάμιση ώρα μπροστά

Νόμισμα: Ριάλ του Ιράν (1 ευρώ ισοδυναμεί με 39.899 Ριάλ).

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες και 25 λεπτά από την Αθήνα για Τεχεράνη και 9 ώρες και 30 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη για Τεχεράνη μέσω Βιέννης. Από την Τεχεράνη φτάνετε στο Σιράζ με πτήση διάρκειας 1 ώρας και 25 λεπτών.

ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ

ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ

ΣΙΡΑΖ ΙΡΑΝ

NEWSBEAST.GR   17/9/2017

 

 

 

 

Οικολογικό έγκλημα με αποτύπωμα και υπογραφή:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,

ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ,

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΤΗ ΓΙΑ 28 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

2275629
Η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας καθώς και οι Τελωνιακές Αρχές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν τα στραβά μάτια, καλύπτοντας τον βεβαρυμμένου παρελθόντος πλοιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» που βυθίστηκε τα χαράματα της περασμένης Κυριακής έξω από την Σαλαμίνα.

Τα πράγματα παίρνουν και νέες διαστάσεις μετά την διαπίστωση πως το πλοίο «Αγία Ζώνη 2» που προκάλεσε βυθιζόμενο τη ρύπανση στον Σαρωνικό έπλεε από τα τέλη Ιουλίου χωρίς πιστοποιητικά αξιοπλοΐαςΤο «zougla.gr» περιέγραψε τις λεπτομέρειες του πλου του καραβιού από την στιγμή που έδεσε για φόρτωση στα ΕΛΠΕ της Ελευσίνας έως την βύθισή του ρίχνοντας φως στα κομβικά ζητήματα. Το γεγονός ότι δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου αλλά και την διαπίστωση πως την ώρα του ναυαγίου στο σκάφος βρίσκονταν μόνον 2 μέλη του πληρώματος. Και τα δύο αυτά στοιχεία συνιστούν πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Το «zougla.gr» επίσης αποκάλυψε το βεβαρυμμένο παρελθόν του πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη 2» με την υπόθεση λαθρεμπορίας (παράνομης μετάγγισης φορτίου) το 2013 στο Πέραμα οπότε και κατασχέθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά κατόπιν εντολής Εισαγγελέα τα άλλα δύο πλοία του Θεόδωρου Κουντούρη. Τελικά ο Κουντούρης απηλλάγη με βούλευμα αφού πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Του επιστράφηκαν τα δύο καράβια του και συνέχισε τις δραστηριότητές του σαν να μην τρέχει τίποτε.

Αλλά τα πράγματα παίρνουν και νέες διαστάσεις μετά την διαπίστωση πως το πλοίο «Αγία Ζώνη 2» που προκάλεσε βυθιζόμενο τη ρύπανση στον Σαρωνικό έπλεε από τα τέλη Ιουλίου χωρίς πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και ο συγκεκριμένος Κλάδος του Υπουργείου εξέδωσαν δύο έγγραφες παρατάσεις δίνοντας στο προβληματικό αυτό σκάφος και τον ιδιοκτήτη του την δυνατότητα να πλέει ανεξέλεγκτα μέχρι να συμβεί το μοιραίο.

Αν κανείς συνυπολογίσει το κόστος του παλαιού (από το 1972) αυτού σκαριού και το κόστος του φορτίου καυσίμων που έφερε, θα διαπιστώσει πως το φορτίο κόστιζε πολύ περισσότερο από το ίδιο το σκάφος που δεν διάθετε πλέον ούτε έγγραφα αξιοπλοΐας και άρα κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πλοιοκτήτη δεν θα μπορούσε να είναι ασφαλισμένο. Και όταν μιλάμε για ασφάλεια δεν εννοούμε μόνον εκείνη προς τρίτους αλλά την άλλη την δαπανηρή (clump) αλλά απαραίτητη κατά τον νόμο που καλύπτει το ενδεχόμενο πρόκλησης ρύπανσης.

Θ. Κουντούρης
Θ. Κουντούρης

Το ανώτατο όριο ασφάλιστρου σε τέτοιες περιπτώσεις φθάνει το 1 δις ευρώ. Αν το «Αγία Ζώνη 2» δεν διαθέτει τέτοια ασφάλιση τότε τη δαπάνη για την απορρύπανση του Σαρωνικού θα κληθεί να καταβάλει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δύο φορές τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πλοιοκτήτης Θ. Κουντούρης δήλωσε σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις πώς το «Αγία Ζώνη 2» ήταν ανασφάλιστο. Επίσης αναφερόμενος στο παρελθόν του και την λαθρεμπορία παραδέχτηκε τα γεγονότα αλλά τα παρέκαμψε δηλώνοντας πως τελικά απηλλάγη από την Δικαιοσύνη ωσάν οι αποφάσεις αυτές να λειτουργούν ως «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» δια κάθε νόσον και κάθε παρανομία στο μέλλον.

Οι ευθύνες του Υπουργείου Ναυτιλίας

Α) Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ το Λιμεναρχείο που μονίμως λειτουργεί στον προβλήτα φόρτωσης στα ΕΛΠΕ όφειλε κατά τον νόμο να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ανδρών του πληρώματος που το βράδυ του ναυαγίου βρίσκονταν στο «Αγία Ζώνη 2» το οποίο φόρτωνε καύσιμα για παράδοση στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.

Β) Ο αρμόδιος Κλάδος του ΥΕΝ γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες για την κατάσταση του συγκεκριμένου σκάφους και παρόλα αυτά εξέδωσε δύο έγγραφα με παράταση της άδειας αξιοπλοΐας του «Αγία Ζώνη 2». Όλως περιέργως το ναυάγιο συνέπεσε χρονικά με την λήξη και της δεύτερης παράτασης.

Δείτε τα έγγραφα της παράτασης:Γ) το Λιμεναρχείο Πειραιά είχε στην διάθεσή του τον φάκελο του πλοιοκτήτη Θεόδωρου Κουντούρη ο οποίος ασχολείται με το λαθρεμπόριο καυσίμων στην ζώνη Ελευσίνα – Πειραιά τουλάχιστον από το 1991 σύμφωνα με τα αρχεία (το 1991 ήταν η πρώτη προφυλάκιση του για παράνομη μετάγγιση από πλοιάριο σε βυτίο). Θα έπρεπε δηλαδή οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος να ήταν δύο και τρεις φορές προσεκτικότερες και αυστηρότερες ως προς την «διευκόλυνση» αδειοδότησης και παροχής πιστοποιητικών ή παρατάσεων στον εν λόγω πλοιοκτήτη. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Δ) Πώς το Υπουργείο Ναυτιλίας διατείνεται πως το «Αγία Ζώνη 2» ήταν νομίμως ασφαλισμένο την ημέρα του ναυαγίου ακόμη και για ενδεχόμενο ρύπανσης (ειπώθηκε επισήμως κατά την συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου) την στιγμή που ο πλοιοκτήτης δηλώνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Κουντούρης δήλωσε: «Το πλοίο δεν ήταν ασφαλισμένο σαν αξία αλλά μόνον προς τρίτους, για αστική ευθύνη. Για τα υπόλοιπα (;) δεν είναι ασφαλισμένο». Πόθεν προκύπτει κατά το Υπουργείο ότι ήταν ασφαλισμένο για θέματα ρύπανσης όταν μάλιστα επίσημα το ΥΕΝ αρνείται πεισματικά να ενημερώσει για το ύψος των ασφαλίστρων;

Ε) Έχει διατάξει το ΥΕΝ και άρα το Λιμεναρχείο Πειραιά προκαταρτική έρευνα για το ενδεχόμενο τελέσεως εγκληματικών πράξεων από την στιγμή του απόπλου του «Αγία Ζώνη 2» από τον προβλήτα των ΕΛΠΕ για να αγκυροβολήσει λίγο αργότερα ένα με δύο μίλια μακριά και στο σημείο Αταλάντη; Ερευνάται αν στο διάστημα αυτό υπήρξε ή όχι μετακίνηση πληρώματος; Ο καπετάνιος και ο Α Μηχανικός του πλοίου έχουν προσαχθεί για ανάκριση. Πώς εξηγούν το γεγονός ότι την ώρα του ναυαγίου παρόντα στο πλοίο ήταν μόνον 2 μέλη του πληρώματος και ποια ήταν τελικά αυτά;

Η υπόθεση «Ζωγεριά» και «Κόλπου Βουλιαγμένης»

Το «zougla .gr» ανέδειξε πρόσφατα και άλλες υποθέσεις όπου το Υπουργείο Ναυτιλίας και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία εμπλέκονται σε πρωτόγνωρες υποθέσεις ρουσφετιών και παραβάσεων του υφισταμένου Ναυτικού Διακαίου αλλά και των ηθών και εθίμων που διέπουν την ναυσιπλοΐα.

Στη Ζωγεριά Σπετσών μετά από την δημοσίευση μιας διάταξης που αποδίδεται στο τοπικό Λιμεναρχείο στο Φύλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του Νοεμβρίου 2016 ένας ολόκληρος κόλπος αποστειρώθηκε και απαγορεύτηκε ο κατάπλους σκαφών με πρόσχημα την «προστασία των λουομένων». Ήταν σκανδαλώδης και στοχευμένη αυτή η διάταξη και αφορούσε τη διασφάλιση ελέγχου του κόλπου από τα συμφέροντα γνωστού επιχειρηματία όστις κατέχει τη συνολική έκταση που περικλείει τη Ζωγεριά. Μετά από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του zougla.gr τα σκάφη μεν επανήλθαν για να αγκυροβολήσουν στον κόλπο, πλην όμως το περιβόητο ΦΕΚ παραμένει και όσο παραμένει αποτελεί ντροπή για την ίδια την αξιοπιστία και υπόσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, την πολιτική και φυσική του ηγεσία.

Στον κόλπο της Βουλιαγμένης και μάλιστα σε ικανή απόσταση ασφαλείας από την παραλία, πάλι καλοκαιριάτικα το τοπικό Λιμεναρχείο επέβαλε απαγόρευση προσέγγισης και ελεύθερης κολύμβησης σε σκάφη χωρίς να εξηγείται ο λόγος και με επίκληση διατάξεων. Πρόκειται για σκανδαλώδη ενέργεια επίσης που καταδεικνύει πως οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν επί της ουσίας εξωθεσμικά και κατά το δοκούν με επίκληση διατάξεων που προκαλούν τον γέλωτα αλλά αποτελούν και πρόκληση για τους πολίτες.

http://www.zougla.gr/  17/9/2017

 

 

 

Διάσημοι συγκέντρωσαν 14 εκατ. για τους πληγέντες των τυφώνων

Ο τηλεμαραθώνιος μεταδόθηκε ζωντανά από ραδιόφωνο, καλωδιακή τηλεόραση και ψηφιακές πλατφόρμες

Διάσημοι συγκέντρωσαν 14 εκατ. για τους πληγέντες των τυφώνων

Περισσότερα από 14 εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσαν για τα θύματα των κυκλώνων Χάρβεϊ και Ίρμα αστέρες του Χόλιγουντ που συμμετείχαν σε τηλεμαραθώνιο ο οποίος μεταδόθηκε ζωντανά από ραδιόφωνο, καλωδιακή τηλεόραση και ψηφιακές πλατφόρμες.

Διασημότητες, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο,ο Τζέιμι Φοξ, ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο Τομ Χανκς, η Μπιγιονσέ, ο Τζάστιν Μπίμπερ, συναντήθηκαν στον τηλεμαραθώνιο «Hand in Hand» με τραγούδια και ιστορίες επιβίωσης στις φυσικές καταστροφές.

https://www.youtube.com/watch?v=COWi38H2Dbc

Κατά τη διάρκεια του show, ο Στίβεν Κόλμπερτ είπε ότι η Apple Inc. προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια. Σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα, η Μπιγιονσέ επέμεινε στην επείγουσα ανάγκη για ανακούφιση των θυμάτων του Χάρβεϊ που έπληξε τη γενέτειρά της, το Χιούστον: «Οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις. Δεν βλέπουν αν είσαι μετανάστης, μαύρος ή λευκός, Ισπανόφωνος ή Ασιάτης, εβραίος ή μουσουλμάνος... σ' αυτό είμαστε όλοι μαζί».

Hand in Hand5

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μετάδοση του τηλεμαραθώνιου γινόταν από Νέα Υόρκη, Νάσβιλ και Λος Άντζελες. Από το τελευταίο, ο Στίβι Γουόντερ εγκαινίασε το event τραγουδώντας το «Lean On Me». Από τη Νάσβιλ, η Νικόλ Κίντμαν είπε την ιστορία ενός κοριτσιού που επέζησε επειδή είχε γραπωθεί στο πτώμα της μητέρας της, ενώ ο τραγουδιστής R&B, Usher και ο σταρ της κάντρι Μπλέικ Σέλτον τραγούδησαν το «Stand By Me».

https://www.youtube.com/watch?v=Iws0iXkkC-c

Hand in Hand4 Hand in Hand3

Hilary Duff attends the Hand in Hand: A Benefit for Hurricane Harvey Relief held at Universal Studios Back Lot on Tuesday, Sept. 12, 2017 in Universal City, Calif. (Photo by John Salangsang/Invision/AP)
Hilary Duff attends the Hand in Hand: A Benefit for Hurricane Harvey Relief held at Universal Studios Back Lot on Tuesday, Sept. 12, 2017 in Universal City, Calif. (Photo by John Salangsang/Invision/AP)

NEWSBEAST.GR  14/9/2017

 

 

 

Φ.Νίτσε: «Δεν έχει πολεμηθεί κανείς λαός όσο οι Έλληνες»

nitse (Custom)
Οι Νεοταξίτες εδώ και αιώνες προσπαθούν να καταστρέψουν τον Ελληνισμό, και την Ελληνορθοδοξία που είναι συνέχεια του Ελληνισμού.

Ας φωνάζουν κάποιοι αρχαιολάτρες, η Ορθοδοξία είναι η εξελληνισμένη εκδοχή των διδαχών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ο οποίος ήταν ελληνίζοντας από την εξελληνισμένη και ελληνόφωνη Γαλλιλαία των 110 ελληνικών πόλεων! Για αιώνες υπήρξε διαμαχη μεταξύ Ελληνορθοδοξίας και Αρχαιοελληνισμού κατευθυνόμενη από τους εχθρούς του ελληνικού έθνους. Καιρός να παύσει η ανοησία αυτή και να βάλουν όλοι μυαλό. Χρειαζόμαστε την βοήθεια του Θεού και των Προγόνων μας.

Δείτε τι έλεγαν τεράστιοι άνθρωποι του πνεύματος για τον Ελληνισμό και την προσφορά μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και το που θα ήταν ο πλανήτης χωρίς εμάς.

«Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και να έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ, από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτα σε αυτήν.»

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε)

«Η τελευταία λέξη της γης,

όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή,

θα είναι ΕΛΛΑΣ!»

Ρισπέν Ζαν (Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας)

1. Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.

2. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.

3. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη…

Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.

1. Από την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας.

2. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)

3. Από την φυσική σας, χημεία

4. Από την αστρονομική σας

5. Από την πολιτική σας

6. Από την καθημερινότητα σας.

Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…

Θα πείτε «δεν γίνεται».

Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση!

Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…

Η πρόκληση πάντως ισχύει.

Ρισπέν Ζαν (Αλγερία 1849 – Παρίσι 1926). Γάλλος λογοτέχνης και δραματουργός.

Και όμως η Νέα Τάξη σε συνεργασία με τους ντόπιους πράκτορες «προοδευτικών» υποτίθεται ιδεών θέλουν να εξαλείψουν τον Ελληνισμό, γιατί έτσι θα καταργηθεί η ελευθερία του πνεύματος, κάτι που η Νέα Τάξη επιθυμεί γιατί είναι εμπόδιο στα σχέδιά της για Παγκόσμια Δικτατορία.Ας μάθουμε όλοι μας τι έχουμε προσφέρει και ας φροντίσουμε να ξαναπροσφέρουμε δεν είναι δύσκολο το έχουμε στο DNA  μας.

Ο έχων ώτα δια να ακούει ας ακούει

 

 

 

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Το τέλος του έθνους - κράτους:

Πως η Ε.Ε. ετοιμάζει επίθεση σε όποιο κράτος δεν δέχεται "μετανάστες"

Ποια κράτη θεωρεί προτεκτοράτα της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν θέση όσον αφορά το εάν η κυβέρνηση της Πολωνίας παραβαίνει τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα, καθώς οι Βρυξέλλες μοιάζουν να οδεύουν προς νέα κλιμάκωση της πίεσης που ασκούν στη Βαρσοβία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των ποσοστώσεων βάσει των οποίων τα κράτη κλήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες που επανεγκαθίστανται από τη Μεσόγειο, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Η Πολωνία έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην ΕΕ, που ολοένα βαθαίνει, με επίκεντρο το κράτος δικαίου, αφότου ανέλαβε την εξουσία το πατρωτικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στα τέλη του 2015.

Το PiS αρνείται ότι υποσκάπτει τα δημοκρατικά πρότυπα, όμως η Κομισιόν, άλλα κράτη μέλη, η πολωνική αντιπολίτευση και ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες για τη μεταρρύθμιση με βάση την οποία το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας υπήχθη σε στενότερο έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία.

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για το θέμα, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ θεωρείται ότι είναι πλέον πιο πιθανό να προχωρήσει σε μέτρα χωρίς προηγούμενο εναντίον της Βαρσοβίας.

Από την πλευρά της, η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι η Πολωνία θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί μετανάστες

«Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε η Σίντλο προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη της ΕΕ να εξετάσουν την κατάσταση στην Πολωνία ξανά σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών την 25η Σεπτεμβρίου.

Στο συμβούλιο αυτό δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία κυρώσεων βάσει του Άρθρου 7, αναμένεται πάντως να διαπιστωθεί εάν οι υπόλοιπες χώρες μέλη έχουν τη βούληση να προχωρήσουν.

el.gr   7/9/2017

 

 

 

 

Η ιστορία της ανθρωπότητας ξεκίνησε από το Καστέλι Χανίων

Απίστευτη ανακάλυψη ανατρέπει την ανθρώπινη ιστορία

8454ddd2-90e9-430b-af0c-3c8e777e6d0b
Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στο Καστέλι Χανίων ανατρέπει τη θεωρία για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπου

Την επικρατούσα θεωρία ως προς την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή του Καστελίου Χανίων, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες σε περιοδικό του οίκου Elsevier.

Πρόκειται για ίχνη δίποδης βάδισης, που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski, στη διάρκεια των διακοπών του στο νησί μας, και άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα, που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας, μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους.

Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατη τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων, όπως πιστεύαμε παλιά.

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα το Αυστραλοπίθηκου στην Νότια και Ανατολική Αφρική, αναφέρει το sciencedaily, είχε θεωρηθεί πως η καταγωγή του ανθρώπου τοποθετείται στην Αφρική.

Πιο πρόσφατα απολιθώματα στην ίδια περιοχή ενδυνάμωσαν την θέση πως οι hominins, δηλαδή αυτοί που προηγήθηκαν του ανθρώπου, όχι μόνο κατάγονται από την Αφρική αλλά παρέμειναν απομονωμένοι εκεί για αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν διασκορπιστούν στην Ευρώπη και την Ασία.

Η ανακάλυψη όμως των απολιθωμάτων των 5,7 εκατομμυρίων ετών στην Κρήτη ανατρέπει αυτή την απλοποιημένη εικόνα που υπήρχε και υπαινίσσεται μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα.

Τα απολιθώματα ανθρώπινης βάδισης έχουν ένα πολύ ευδιάκριτο σχήμα πολύ διαφορετικό από κάθε άλλου ζώου . Το αποτύπωμα του ποδιού του κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου του, του μεγάλου πιθήκου, μοιάζει περισσότερο με παλάμη χεριού. Τα απολιθώματα βάδισης στον Τράχηλο, στην Δυτική Κρήτη, έχουν μια φόρμα που παραπέμπει αλάνθαστα σε άνθρωπο. Κυρίως αυτό φαίνεται στα δάκτυλα καθώς το μεγάλο του δάκτυλο είναι όμοιο με το δικό μας σε σχήμα, μέγεθος και θέση ενώ υπάρχουν και άλλες ομοιότητες στο πέλμα.

Έτσι δείχνουν ξεκάθαρα πως ανήκουν σε έναν από τους πρώτους hominin, κατά κάποιο τρόπο προγενέστερο εκείνου που βρέθηκε στο Laetoli της Τανζανίας στην Αφρική. Τα απολιθώματα ανθρώπινης βάδισης στην Κρήτη έγιναν πάνω σε μια αμμώδη ακτή, ενδεχομένως στο δέλτα ενός μικρού ποταμού, ενώ εκείνα στο Laetoli έγιναν πάνω σε ηφαιστειακή στάχτη.

Την περίοδο που έγιναν τα απολιθώματα στην Κρήτη, που είναι γνωστή ως ύστερο Μειόκαινο, η έρημος της Σαχάρας δεν υπήρχε ενώ η Κρήτη δεν είχε ακόμα αποκοπεί από την υπόλοιπη Ελλάδα κατά συνέπεια δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πως οι πρώτοι hominins είχαν ένα ευρύ φάσμα εξάπλωσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, όπως και στην Αφρική αφήνοντας έτσι τα αποτυπώματα τους σε μια μεσογειακή ακτή, που κάποια μέρα θα αποτελούσε τμήμα του νησιού της Κρήτης

Αξίζει ν αναφέρουμε πως στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες, ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς.

Πηγή: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης , ScienceDaily  6/9/2017

 

 

 

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιος είναι ο άγνωστος πολιτισμός που κρύβει... η Αρκτική; (vid)


Τη σημερινή εποχή, οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στην Αρκτική, θεωρούν πως ομιλούν για μία απέραντη παγωμένη έκταση, έρημη και δίχως ζωή.

Όμως, στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις πως πέραν των ιθαγενών Εσκιμώων, υπήρξε ένας άλλος πολιτισμός, εμφανώς ανεπτυγμένος.

Μάλιστα, πλείστοι αρχαίοι λαοί, όπως και οι Έλληνες ανέφεραν την ύπαρξη του λαού των «Υπερβορείων», όπου κατοικούσαν στην ομώνυμη γη, η οποία παρά τη ψύχρα της Αρκτικής ίχε λιβάδια και πολύ πράσινο. Φυσικά, η τεχνολογία τους ήταν αρκετά υψηλή.

Ακολούθως, και οι Γερμανικές φυλές πίστευαν στην ύπαρξη μιας παρόμοιας εθνοτικής ομάδας, που κατοικούσαν στην περιβόητη νήσο της Θούλης. Μάλιστα ο Αδόλφος Χίτλερ και πολλοί θεωρητικοί του Γερμανικο΄θ Εθνικοσοσιαλισμού πίστευαν πως η «Λευκή Φυλή» προήλθε από τη Θούλη, αλλά και πως πολυ΄πιθανόν εκεί να ήταν η είσοδος προς την Κοίλη Γη.
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=XZYrSsYF7Ko
pronews.gr

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided