Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019

Κουτσούμπας:

 

 

 

 

 

 

 

Τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν τόσοι κομμουνιστές είναι ζωντανά

 

 

 

Κουτσούμπας: Τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν τόσοι κομμουνιστές είναι ζωντανά

Στεφάνι στο μνημείο των ηγετών του κομμουνιστικού κινήματος στο Βερολίνο κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

Κουτσούμπας: Τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν τόσοι κομμουνιστές είναι ζωντανά

Ζωντανά και επίκαιρα είναι τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν οι κομμουνιστές και μας καλούν στον αγώνα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καταθέτοντας νωρίτερα σήμερα στεφάνι στο μνημείο των ηγετών του γερμανικού και παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, στο Βερολίνο.

«Εδώ από το Βερολίνο, σήμερα, τιμάμε τους ηρωικούς νεκρούς του αγώνα. Της ελληνικής εργατικής τάξης, της γερμανικής εργατικής τάξης, του επαναστατικού κινήματος, του διεθνούς κινήματος, που πρόσφεραν πολλά στην ανθρωπότητα, στις χώρες τους, για να μπορέσουν οι νέες γενιές να ζήσουν καλύτερα», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων/

«Τα οράματα, τα ιδανικά, για τα οποία έπεσαν όλοι αυτοί οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές, είναι ζωντανά, είναι επίκαιρα, και μας καλούν στον αγώνα, ώστε να τα κάνουμε πράξη», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Κουτσούμπας μίλησε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σορφχάιντε, βορειοανατολικά του Βερολίνου, στο κτίριο όπου το 1973 φιλοξενήθηκε το 9ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε χώρους ιστορικής σημασίας τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, μεταξύ άλλων την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Ράιχσταγκ, το Σοβιετικό Μνημείο στο Τίεργκάρτεν, το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, αλλά και το μνημείο αφιερωμένο στην Ρόζα Λούξεμπουργκ και στον Καρλ Λίμπκνεχτ, το μνημείο Μπελογιάννη και το σοβιετικό μνημείο στο Πάρκο Τρέπτοουερ.

NEWSBEAST.GR   4/11/2018

 

 

 

 

 

«Ο Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον Καμμένο για να πουλάει ψευτοαριστερά συνθήματα»

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα σε συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

«Ο Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον Καμμένο για να πουλάει ψευτοαριστερά συνθήματα»

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία σε συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάλεσε σε μαζική καταδίκη εκ μέρους του λαού της πολιτικής «που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών εγκληματικών σχεδιασμών και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας».

Η αποψινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διήμερων πανελλαδικών κινητοποιήσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «ενάντια στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και τα στρατηγεία που έχουν εγκαταστήσει στη χώρα μας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στις νέες βάσεις θανάτου που ετοιμάζεται να λειτουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ο κ, Κουτσούμπας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε οτι παρά την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για «τους δήθεν διαφορετικούς ρόλους Τσίπρα-Καμμένου», έχουν «κοινό σκοπό να σύρουν τον λαό στην κοινή γραμμή της υπόκλισης στον ευρωατλαντισμό», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι και ο κοινός παρανομαστής με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί έτσι εκτιμά η άρχουσα αστική τάξη, που είναι η 'μήτρα' όλων των καθεστωτικών κομμάτων, πως μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της».

Είπε ότι «ο Τσίπρας προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον Καμμένο, για να μπορεί να πουλάει ψευτοαριστερά συνθήματα» αλλά «τους προδίδουν τα αίσχη που έχουν κάνει μέχρι τώρα» καθώς «ήδη έχουν μαυρίσει την Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις», ενώ συμμετέχουν και στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε «δίπλα στο εμπόριο της ελπίδας και το εμπόριο κάποιων αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων» και πρόσθεσε πως «σήμερα, είναι ξεδιάντροπη η λογική του, όπως και όλων εκείνων που υποστηρίζουν την εμφάνιση νέων βάσεων στη χώρα μας. Μάλιστα, όλοι αυτοί αναγνωρίζουν πως αυτές είναι φονικό εργαλείο καταστροφής και πολέμου, μα προτάσσουν πως αυτές 'θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών' σε μια σειρά τομείς».

«Η όποια δυσωδία των χαμαιτυπείων δεν μπορεί να συγκριθεί με την μπόχα των επιχειρημάτων Τσίπρα-Καμμένου και των κονδυλοφόρων που ταΐζονται από τα μυστικά κονδύλια των μηχανισμών τους» είπε, επισημαίνοντας ότι «η κατευθυνόμενη αυτή επιχειρηματολογία στοχεύει εκείνα τα λαϊκά στρώματα, που χτυπημένα από την καπιταλιστική κρίση λένε 'ίσως έτσι να βρεθεί κανένα μεροκάματο, αφού αν δεν ήταν εδώ οι βάσεις θα ήταν κάπου αλλού'...

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας δεν πρέπει να στενέψουν τη σκέψη τους, δεν πρέπει να κοιτούν κοντόφθαλμα. Γιατί το ξεροκόμματο που μπορεί να φάνε προσώρας, την άλλη στιγμή θα το ξεράσουν» τόνισε.

Επικαλούμενος δήλωση του Π. Καμμένου σε πρόσφατη συνέντευξή του περί ύπαρξης γραφείου του ΝΑΤΟ σε κάθε μονάδα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, έθεσε τα ερωτήματα

α) Υπάρχουν στελέχη στα προαναφερόμενα ΝΑΤΟϊκά γραφεία που υπηρετούν σε μόνιμη βάση τις ιμπεριαλιστικές αποστολές;

β) Γιατί τα γραφεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα οργανογράμματα των μονάδων; Είναι μυστικά; Κι αν ναι, ποιοι ακριβώς τα γνωρίζουν;

γ) Ποιο είναι το κόστος αυτών των υπηρεσιών, αλλά και η συνολική δαπάνη της χώρας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Κανένα στέλεχος των ΕΔ ανεξαρτήτως βαθμού ή κλάδου που ανήκει, δεν έχει λόγο να στελεχώνει και να υπηρετεί μεταξύ άλλων και σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, που ματώνουν λαούς της περιοχής» υπογράμμισε.

Είπε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ υπηρετεί συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί στοχεύσεις τους στην ευρύτερη περιοχή» και σημείωσε ότι «αυτή είναι η ακριβής μετάφραση της περιβόητης 'γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας', που δεν εκφράζει κανένα απολύτως λαϊκό συμφέρον».

Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ «όπως δείχνουν όλες οι αποφάσεις κορυφής του και οι άλλες δομές του, συνεχίζει την εγκληματική του δράση, που γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός 'απλώνεται' σε νέες γεωγραφικές περιοχές, αναβαθμίζει τους σχεδιασμούς του και με τη χρήση νέων υπερσύγχρονων καταστροφικών όπλων, μεταξύ άλλων και των πυρηνικών».

Σημείωσε ότι «μαζί με το ΝΑΤΟ βαδίζει και η ΕΕ με την παραπέρα στρατιωτικοποίήσή της». Επισήμανε ότι «η καπιταλιστική μηχανή δεν παίρνει μπροστά» μετά την καπιταλιστική κρίση, προσθέτοντας ότι οι αντιθέσεις οξύνονται, ενώ «η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, που είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης το 1987, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πόσο βαριά εκτεθειμένη είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εξελίσσεται σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών».

Αναφέρθηκε στο «μεγάλο φορτίο πυρίτιδας» που κουβαλούν τα Βαλκάνια και το οποίο αυξάνεται «γεωμετρικά με τον στόχο που έχει τεθεί από τους Αμερικάνους κι Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μιλώντας για την «άτυπη» ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία από την 1η Ιανουαρίου 2019, ως πρώτο βήμα «για τη Μεγάλη ή μεγαλύτερη Αλβανία» είπε ότι είναι αρνητική εξέλιξη «και για τον αλβανικό λαό και τους άλλους λαούς, που προσπαθούν να τους εθίσουν στο 'ναρκωτικό' του μεγαλοϊδεατισμού, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στην περιοχή μας και κρύβει τα κοινά συμφέροντα των λαών απέναντι στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που τους καταδυναστεύουν και που είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος».

»Το ντόμινο της αλλαγής συνόρων, των στρατιωτικών επεμβάσεων, των διαμελισμών χωρών, όπως δείχνει και η Συρία, είναι στο βασικό 'μενού' της εποχής του ιμπεριαλισμού που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς» τόνισε.

Εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του ΚΚΕ για την πολλαπλώς εκδηλούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, που «στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης».

«Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφησυχάζει το λαό, πότε με τις δήθεν 'στρατηγικές σχέσεις' της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δήθεν αποτελούν 'ασπίδα' και πότε εφευρίσκοντας προσχήματα περί καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν και μέρα παρά μέρα διαψεύδεται από τις διαρκείς απειλές Ερντογάν για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου» είπε.

Τόνισε ότι «το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, στη βάση της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα».

«Μας κάνει εντύπωση όμως, ότι τέτοια σοβαρά θέματα τίθενται με επικοινωνιακό τρόπο, στο πόδι, κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής παράδοσης-παραλαβής. Τα θέματα αυτά που έχουν διεθνείς διαστάσεις κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και αντιπαραθέσεων, απαιτούν μεγάλη προσοχή, πορεία απεμπλοκής από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν αυτά τα ζητήματα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε φορά» επισήμανε.

«Σε κάθε περίπτωση» συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας ,«ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι σήμερα όμηρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Είπε ακόμα ότι μια «διζωνική, δικοινοτική λογική των λεγόμενων 'συνιστώντων κρατών', που οδηγεί σε μια χαλαρή όπως την αποκαλούν 'ομοσπονδία', δεν θα είναι λύση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται, με απρόβλεπτες πάντα τραγικές συνέπειες για τους λαούς».

Το ΚΚΕ, τόνισε, «εκφράζει χρόνια την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, καταδικάζει αποφασιστικά την κατοχή και παλεύει για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με το λαό αφέντη στον τόπο του».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μαζί με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία απαιτούν:

Να μην χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Καμιά συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να δυναμώσει η κοινή πάλη κι αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Υπογράμμισε ότι καθημερινά προβάλλει πιο έντονα η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του αντιμονοπωλιακού-αντικαπιταλιστικού αγώνα, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της πάλης του λαού θα βγάλει ως την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την εργατική εξουσία, που θα εξαλείψει και τις αιτίες που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στην 20η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διοργανωθεί στην Αθήνα και η οποία συμπίπτει με την κορυφαία εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και κατέληξε, τονίζοντας «η συνεπής πάλη για την ειρήνη, για τη συναδέλφωση των λαών συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τον σοσιαλισμό, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν».

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ολοκληρώθηκε με πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

NEWSBEAST.GR   24/10/2018

 

 

 

 

Κουτσούμπας:

Υπάρχει μεγάλο εγκληματικό στοιχείο στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Όλα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ και αύριο θα διεκδικήσουν ζητήματα μειονότητας»

Κουτσούμπας: Υπάρχει μεγάλο εγκληματικό στοιχείο στη Συμφωνία των Πρεσπών

Βρισκόμαστε σε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και εδώ δυστυχώς, πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ και οι συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, τονίζει αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που διαδραματίζονται στα βόρεια σύνορα μας και το Β. Κόσοβο, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζει «μεγάλο εγκληματικό στοιχείο» στη Συμφωνία των Πρεσπών, το γεγονός ότι έγινε, για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και βεβαίως σε μια πορεία στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογραμμίζει ότι με τη συμφωνία αυτή δεν λύθηκε αλλά επιδεινώθηκε το πρόβλημα. Προσθέτει ότι οι αναγνωρίσεις «Μακεδόνας πολίτης» και «μακεδονική γλώσσα» καθιστούν τη συμφωνία «απαράδεκτη και επικίνδυνη», καθώς «όλα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ και αύριο θα διεκδικήσουν ζητήματα μειονότητας».

Κάνει λόγο για ανιστόρητους και ερωτά γιατί «δεν λένε καθαρά ότι είναι σλαβομακεδονική η γλώσσα, να συμφωνήσουμε κι εμείς, γιατί δεν λένε ότι ο πολίτης αυτός θα είναι πολίτης της Β. Μακεδονίας, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά ενιαία Μακεδονία;». Η άποψη του ΚΚΕ για τα αναπάντητα ερωτηματικά σημειώνει ο γγ ΚΚΕ είναι γιατί «θεωρούμε ότι έγιναν σκόπιμα, ακριβώς για να αφήνουν ανοιχτή την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και αύριο σε ανύποπτο χρόνο να εγερθούν ζητήματα».

Σε ότι αφορά την περικοπή ή μη των συντάξεων ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι «έχουν γίνει 21 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία χρόνια και ότι το ΕΚΑΣ, τέλη του ’19, τελειώνει οριστικά και τελεσίδικα». Τονίζει ότι η «οποιαδήποτε μικρή αναβολή δε λύνει το πρόβλημα» και ζητά την «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, διότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν μειώσεις, καθώς η εποπτεία είναι εδώ και ο έλεγχος για τα δημόσια οικονομικά δε σταμάτησε. Επιπλέον δεν συμμερίζεται αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας για «ήρεμη μακροχρόνια καπιταλιστική ανάκαμψη» και εκφράζει την ανησυχία του για την «μεγάλη αστάθεια» που παρουσιάζει η οικονομία στην ευρωζώνη «με τους ανταγωνισμούς Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας κ.λπ».

Αποδίδει τη διαφοροποίηση της στάσης του κ. Τσίπρα από την συντεταγμένη αρνητική ως προς την κοπή των συντάξεων θέση των άλλων κοινοβουλευτικών αρχηγών, στην προσπάθεια αποφυγής τυχών δυσμενών επιπτώσεων από πλευράς εταίρων, λέγοντας ότι διαπραγματεύτηκε το ζήτημα ζητώντας προσωρινή οικονομική χαλάρωση ενόψει εκλογών.

Σε ότι αφορά τον χρόνο των εκλογών ο κ. Κουτσουμπας εκφράζει την πεποίθηση ότι θα διεξαχθούν «σίγουρα το Μάιο – βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές – μία Κυριακή και η επόμενη και δεν βλέπω να πηγαίνουν για του χρόνου τον Σεπτέμβριο, που έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση με βάση τον εκλογικό νόμο να πάει».

Για την πορεία του ΚΚΕ υπογραμμίζει τη σταθερότητα που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα. Δηλώνει ότι «Εμείς βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη» και πρέπει κι ο ελληνικός λαός να ανταποκριθεί και να μην πέσει στο δίλημμα του διπολισμού.

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

 

Κουτσούμπας για διάγγελμα Τσίπρα: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν

Το σχόλιο του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Κουτσούμπας για διάγγελμα Τσίπρα: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν

«Τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, θύμισε ο πρωθυπουργός με το σημερινό του διάγγελμα», σχολιάζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί «να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια, αλλά αντίθετα «δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με κάποια ψίχουλα».

«Καθαρή έξοδος για το λαό σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», διαμηνύει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και καταλήγει:

«Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ταχθούν ούτε με τη Σκύλλα ούτε με τη Χάρυβδη, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ. Ας επιλέξουν μεταξύ τους ποιο από τα δύο τέρατα θυμίζει ο κάλπικος διπολισμός τους. Εμείς θα επιλέξουμε τη δική μας “Ιθάκη”, που μας δίνει το ωραίο ταξίδι του αγώνα, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει! Αυτή η “Ιθάκη” σίγουρα "δε θα μας γελάσει"».

NEWSBEAST.GR 21/8/2018

 

 

 

 

Κουτσούμπας:

Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKINISSI

Είπε ότι "όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό".

news247 05 Ιουλίου 2018 18:24

Για «κούφιους διαπληκτισμούς» κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. «Δεν θα σας αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσετε τη φαρσοκωμωδία της τεχνητής πόλωσης. Και οι δύο, με τους κολαούζους σας, είστε το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι «όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό», ενώ και οι αντιπαραθέσεις «για το ποιος πολιτικός είναι απατεώνας ή ανίκανος διαχειριστής δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις σας, να περικοπούν τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις, να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο, να συνεχιστούν οι λαϊκές θυσίες για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ ως την «πιο αποκαλυπτική μαρτυρία για το τι έρχεται την επόμενη μέρα», όπως είπε, τόνισε ότι «είναι ολοφάνερο, ότι χέρι - χέρι οι δανειστές και η εγχώρια άρχουσα τάξη έχουν δρομολογήσει τις χειρότερες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους».

Χαρακτήρισε πρόκληση τόσο το να μιλά η κυβέρνηση, για «δίπολο ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και να λαμβάνει επαίνους από τα επιτελεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής κυβέρνησης και της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όσο και το εμφανίζει ως δήθεν βαθιές διαφορές με τη ΝΔ «το αν θα αναστείλετε για μερικούς μήνες στην ουσία, άντε μέχρι τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, τις δεσμεύσεις σας να πετσοκόψετε τις συντάξεις».

Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, είπε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση «εάν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει τους συνταξιούχους και όχι να τους κοροϊδέψει πάλι μέχρι τις επόμενες εκλογές», να ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που συζητιέται την ερχόμενη Τρίτη του υπουργείου Εργασίας, για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16, που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

«Επίσης, προχωρήστε στην άμεση κατάργηση του άρθρου 12 του "νόμου Κατρούγκαλου", για να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας, όπως ήταν πριν τον νόμο αυτό» επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης μεγάλη πρόκληση να εμφανίζει η κυβέρνηση ως φιλολαϊκή στροφή τη μείωση του ΦΠΑ, που η ίδια αύξησε, και μόνο σε πέντε νησιά και όχι στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου, προσθέτοντας: «είστε όλοι υπόλογοι γιατί με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που το ψήφισαν - η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- δεσμευτήκατε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνουμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας - που συζητιέται κι αυτή την Τρίτη - και σας προκαλούμε να το ψηφίσετε, εάν δεν έχετε σκοπό πάλι να κοροϊδέψετε για αυτό το εξάμηνο τους νησιώτες που πραγματικά υποφέρουν» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση να έχουν ληφθεί μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για όλα τα επόμενα χρόνια «και η κυβέρνηση λέει ότι αυτά αντισταθμίζονται από ορισμένα βοηθήματα που θα δοθούν μόνο μία φορά σε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως ακραίας φτώχειας».

«Με τη φαρσοκωμωδία της γραβάτας, είχατε το θράσος να βγείτε στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσετε πως "λύσατε" το ζήτημα του χρέους, πως το πρόβλημα διευθετήθηκε δήθεν μέσα απ' τη σκληρή σας διαπραγμάτευση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το μόνο που κερδίσατε με τη διαπραγμάτευση είναι η δυνατότητα να μην αποπληρώνει το κράτος δάνεια προς τον EFSF για μια δεκαετία, σπρώχνοντας τα λίγο προς το πίσω».

Αυτό επιτρέπει, συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, «ασφάλεια σε όσους δανείσουν σήμερα στο ελληνικό κράτος πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αφού τη δεκαετία που εξασφαλίσατε, δεν έχει άλλες μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι αρκεί να σκεφτούν ποιος πληρώνει και ποιος θα ωφεληθεί από τη νέα ρύθμιση του χρέους».

Είπε ότι η συμφωνία της κυβέρνηση «δεσμεύει τους εργαζόμενους της χώρας σε τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, του 3,5% για τα επόμενα 4 χρόνια και στη συνέχεια, για πλεονάσματα αδιευκρίνιστου ύψους, πάνω απ' το 2,2% μέχρι το 2060, φορτώνοντας σε τρεις γενιές Ελλήνων εργαζόμενων να αποπληρώνουν τα διάφορα δάνεια».

«Η νέα ρύθμιση λοιπόν του χρέους, σημαίνει πως ο λαός, ξανά, θα ματώνει» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως δεύτερο ψέμα του πρωθυπουργού τα περί τέλους της εποπτείας, τονίζοντας «η συμφωνία που υπογράψατε, προβλέπει ένα συνεχές, μόνιμο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα» και ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως «όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, θα διατηρηθούν».

«Το πιο "ωμό" ψέμα σας είναι πως με τη συμφωνία που υπογράψατε, τα βάσανα των εργαζόμενων τελειώνουν» είπε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι η μέχρι σήμερα σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων θα θωρακιστεί στο διηνεκές, ότι η μεταμνημονιακή περίοδος μεταφράζεται σε νέες σκληρές θυσίες για τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της συμφωνίας, με νέα φορολογική αφαίμαξη του λαού, επιθετική επέκταση των πλειστηριασμών και διατήρηση των καθηλωμένων μισθών με μοναδικό κριτήριο την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται σαφείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας, της Ύδρευσης και των Μεταφορών.

«Ιδιωτικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν σε τεράστια εκτίναξη του κόστους για τα λαϊκά στρώματα, για τις λαϊκές οικογένειες», υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει μέτρα που εγγυώνται την καπιταλιστική κερδοφορία και γι' αυτό «σας κρατάνε τα πολιτικά αφεντικά σας και σας αξιοποιούν σε αυτή μόνο την κατεύθυνση» προσθέτοντας: «Η ανάπτυξή σας πατάει πάνω στο τσάκισμα των εργαζόμενων, στη διατήρηση αντιλαϊκών μέτρων, σε νέα μέτρα που θα έρθουν για φθηνή εργατική δύναμη. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να φοβούνται αυτή την ανάπτυξή σας».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει αναλάβει τον ρόλο του σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή διακινδυνεύοντας ακόμα και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι η ανάπτυξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση μόνο βάσανα θα του αποφέρει.

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό επιτυχημένο διαχειριστή του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό και η ΝΔ δυσκολεύεται να σας αντιπολιτευτεί επί της ουσίας και ανακαλύπτει ακόμα και "αριστερά" στοιχεία στην πολιτική σας, εκεί που δεν υπάρχουν, διακινδυνεύοντας πλέον ακόμα και τη σοβαρότητά της, ως το βασικό αστικό κόμμα που εκφράζει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου».

«Τα περί "φωτός - σκότους", "προόδου - συντήρησης", "ακροδεξιάς - ακροαριστεράς¨" και κολοκύθια τούμπανα, είναι μόνο για να κρύψουν την πλήρη ταύτιση και των δυο σας στη σημερινή κυρίαρχη και άκρως επικίνδυνη ευρωατλαντική πολιτική» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Είναι στο χέρι του λαού μας, των εργαζομένων, των νέων να βγουν στο προσκήνιο, να οργανώσουν την αντεπίθεση τους ενάντια σε όλους εσάς που τους ματώνετε τα όνειρα, που τους κλέβετε την ίδια τη ζωή. Εμείς, σ' αυτή τη μάχη θα είμαστε παρόντες, κάθε ώρα κάθε στιγμή, με δυναμισμό και με συνέπεια».

 

 

 

 

 

 

Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους

Δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ο γ.γ. του ΚΚΕ

Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους

«Νέα παραμύθια και νέες υποσχέσεις στο λαό προκειμένου να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε από τη σκληρή λιτότητα που εφάρμοσε θα δώσει από τον Αύγουστο ο κ. Τσίπρας» σημείωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

«Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πολύ νωπές οι υποσχέσεις του προγράμματος του Θεσσαλονίκης» επισήμανε ο γγ. του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει», προσθέτοντας ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι.

«Αποτελεί εμπαιγμό του λαού η επαναδιαπραγμάτευση της μείωσης των συντάξεων, πρόκειται για μετρά ψηφισμένα, και δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους… Τους ξέρει καλά ο λαός» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

NEWSBEAST.GR  16/5/2018

 

 

 

 

 

ΚΚΕ: Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

«Καταδικάζουμε την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων»

ΚΚΕ: Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

Οργανωμένη επίθεση «ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων» κατά προσφύγων μεταναστών χαρακτηρίζει τα χθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Λέσβου το ΚΚΕ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης, απαιτεί «εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά».

Πιο συγκεκριμένα, ο Περισσός καταδικάζει «την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot».

Ενώ επισημαίνει ότι «ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί».

«Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα ευθύνεται, γιατί δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα hot spots, από τις ζημιές που έχουν υποστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ «απαιτεί εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν».

«Οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες αξιοποίησαν το κάλεσμα που είχε προηγηθεί, για συλλαλητήριο στο χώρο ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στη Μυτιλήνη, υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, προκειμένου να προσδώσουν, στο έτοιμο σχέδιο βίας και τραμπουκισμών που είχαν κατά των προσφύγων, δήθεν πατριωτικό χαρακτήρα», αναφέρει, ακόμα, η ανακοίνωση.

«Για τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν ευθύνονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες, τους οποίους στοχοποιούν η ναζιστική ΧΑ και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει», τονίζει το ΚΚΕ προσθέτοντας «οι κίνδυνοι εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πώς θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της ενέργειας».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου «να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Να δυναμώσει την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων απ' τα νησιά και συνολικά απ' τη χώρα μας».

NEWSBEAST.GR  23/4/2018

 

 

 

 

Κουτσούμπας:

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που ματώνει τον λαό

«Έτσι όπως προχωράει η κατάσταση, θα έχουμε πολεμική εμπλοκή, θερμό επεισόδιο»

Κουτσούμπας: Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που ματώνει τον λαό

Ένα όχι τυχαίο γεγονός, που αποτελεί στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη σύλληψη και την κράτηση σε τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, «η Τουρκία, πέραν του Α. Αιγαίου και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει προβλήματα και στη Θράκη, επί εδάφους δηλαδή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού στον ελληνικό λαό, ο οποίος, χωρίς να καλλιεργείται κλίμα φόβου, πρέπει να είναι ενημερωμένος.

Τόνισε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει και η συνολική της ευθύνη για την πολιτική της, καθώς κάνει λόγο για την δήθεν «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας η οποία στην πραγματικότητα είναι «αναβάθμιση αποσταθεροποιητική, αναβάθμιση της ανασφάλειας, αναβάθμιση μόνο κάποιων οικονομικών συμφερόντων της αστικής τάξης της Ελλάδας, όπως και κάποιων διεθνών συμμάχων της, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και μόνο αυτό».

«Για τον ελληνικό λαό σημαίνει ότι εμπλέκεται στους ανταγωνισμούς αυτής της αναβάθμισης, που οδηγεί σε επεμβάσεις και σε νέους επικίνδυνους σχεδιασμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και από αυτή τη σκοπιά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, οδηγούμαστε βήμα το βήμα σε κλιμάκωση, σε πολεμική εμπλοκή. Εμείς εκτιμάμε ότι έτσι όπως προχωράει η κατάσταση, θα έχουμε πολεμική εμπλοκή, θα έχουμε θερμό επεισόδιο».

Με τον κ. Κουτσούμπα -μεταξύ άλλων- να προσθέτει: «Ταυτόχρονα, εμείς το λέμε από τώρα, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση, που είναι μια αστική κυβέρνηση, και θα χειρίζεται τον πόλεμο και θα οδηγεί τον λαό να ματώνει, όπως τώρα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, ματώνει τον ελληνικό λαό με τα οικονομικά μέτρα».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν πρόκειται να υπάρξει, υπενθυμίζοντας ότι θα υπάρχει επιτροπεία τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Είπε ακόμα ότι δεν θα καταργηθούν οι 1.000 και πλέον εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων, ενώ δεν πρόκειται να γίνει αναπλήρωση του λαϊκού εισοδήματος, παρά τα ψίχουλα που πιθανόν να δοθούν με διάφορα προγράμματα. Ακόμα δεν θα λυθεί και το πρόβλημα της ανεργίας, παρά την επισφαλή ανάκαμψη για την οποία μιλούν.

«Η λύση είναι άλλη διέξοδος, με άλλη εξουσία, με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της λαϊκής εξουσίας, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει και «έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πραγματικά ανεξάρτητη και αυτοδύναμη πολιτική, αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, συνεργασία με όλους τους λαούς, ενώ το κύριο είναι πώς θα αναπτύξεις την φιλία και τη συνεργασία με όλους τους λαούς».

NEWSBEAST.GR  16/3/2018

 

 

 

 

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία

Κουτσούμπας: Θέλουν να λύσουν το Σκοπιανό κρατώντας τη σημαία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

27/02/201822:154
Κουτσούμπας: Θέλουν να λύσουν το Σκοπιανό κρατώντας τη σημαία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις εξελίξεις στη Συρία τονίζοντας ότι εκεί δοκιμάζονται και οι γεωπολιτικές και οικονομικές συμμαχίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, που μπορεί να επιταχύνουν γενικότερες εξελίξεις

Έκκληση για επαγρύπνηση απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την αποψινή ομιλία του στη συγκέντρωση της κομματικής οργάνσης Αττικής, στην πλατεία Συντάγματος. 

«Κανείς να μην πιαστεί στα δίχτυα του εθνικισμού που δηλητηριάζει τους λαούς, για να κρύψει ότι οι εργάτες σε όλες τις χώρες έχουν τον ίδιο αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους, τους αστούς και το σάπιο σύστημά τους» τόνισε.

Έκανε λόγο για επικίνδυνα σχέδια που απεργάζονται ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και τους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και των αγορών, μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ μίλησε και για τον "ηγεμονικό ρόλο" που διεκδικεί η Τουρκία. 
Για το Σκοπιανό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας κρατώντας τη σημαία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ «όχι τυχαία με ορίζοντα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη - και την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό», τονίζοντας ότι εγγύηση είναι η μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Πραγματική λύση "σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, που αυτό σημαίνει αλλαγές τώρα και όχι στο απώτερο μέλλον στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό και να ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει ιστορικά διαμορφωμένο «μακεδονικό» έθνος, «μακεδονική» εθνότητα, «μακεδονική» γλώσσα, που είναι η βάση του αλυτρωτισμού και ότι εγείρουν ζητήματα ύπαρξης μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων, δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων της κλπ», σημείωσε ο κ.Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε: «Η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, που σήμερα δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά έχει μοιραστεί με βάση τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου μεταξύ βαλκανικών χωρών. Με αυτή την έννοια και το σύνθημα διάφορων θερμοκέφαλων ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική εγείρει αλυτρωτισμό, εθνικισμό, διεκδικήσεις σε βάρος εδαφών άλλων διαμορφωμένων πλέον κρατών»

Ως προς τις εξελίξεις στη Συρία, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι εκεί δοκιμάζονται και οι γεωπολιτικές και οικονομικές συμμαχίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, που μπορεί να επιταχύνουν γενικότερες εξελίξεις" και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ "επιδιώκοντας να βάλουν ταφόπλακα στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης για βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ".

Μετά το πέρας της ομιλίας του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

«Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»

Παφίλης: Έχουμε δεχθεί προπηλακισμούς και απίστευτες επιθέσεις για τη θέση μας

«Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»

«Όλος ο καυγάς που γίνεται, υποτίθεται για το όνομα (της ΠΓΔΜ) και όλα τα υπόλοιπα, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα ψηφίσουν ή όχι, κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι όλα αυτά τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στο να γίνει συζήτηση, να βρεθεί λύση, όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, αλλά επειδή αυτό απαιτείται από το ΝΑΤΟ για να κλείσει και με την ένταξη της ΠΓΔΜ, και είναι φανερό γιατί, και βέβαια και στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

«Αυτό τι προμηνύει; Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουργούν και τις εστίες πολέμου και τις εντάσεις. Είναι αυτοί, και δεν πρέπει να ξεχνάει ο ελληνικός λαός, που βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία. Είναι αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια στην λογική του 'διαίρει και βασίλευε' και στη δημιουργία προτεκτοράτων, είναι αυτοί που έφτιαξαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου» πρόσθεσε.

Ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, είπε ότι κάποιος πρέπει «να γυρίσει λίγο πίσω και να σκεφθεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεύτερον τι έλεγαν όλα τα κόμματα που σήμερα 'βγαίνουν στα κεραμίδια' το 1992 όταν προέκυψε το θέμα του ονόματος».

«Και τότε όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και οι άλλοι που ήταν ενταγμένοι σε αυτά τα κόμματα έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, έλεγαν ότι δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο το όνομα 'Μακεδονία' και το ΚΚΕ τότε είχε πει: Αποδεχόμαστε ένα όνομα σύνθετο που θα περιέχει και το 'Μακεδονία' με τον όρο ότι θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν και μπορεί να είναι καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρξει αμοιβαία εγγύηση και συμφωνία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων και ότι εγγυώνται τα σύνορα που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί».

Υπενθύμισε ότι τότε το ΚΚΕ είχε δεχθεί προπηλακισμούς και απίστευτες επιθέσεις.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ συμφωνίας με γεωγραφική περιγραφή, «αν οι ΑΝΕΛ πουν όχι», καθώς «η πολιτική συγκυρία είναι περίεργη στην Ελλάδα, υπάρχει πρόβλημα αν θα έχει δεδηλωμένη η κυβέρνηση», απάντησε ότι «αν δεν δούμε το σύνολο της συμφωνίας δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

Είπε ότι το ΚΚΕ «δεν είχε και δεν έχει πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν εξαρτά την θέση του από τους συσχετισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ «πήγε τότε κόντρα σε όλο το ρεύμα, μάλιστα ο μακαρίτης Λ. Κύρκος μας είχε πει 'όλοι πλην Λακεδαιμονίων' και του είχαμε απαντήσει 'οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν στις Θερμοπύλες' με την έννοια ότι είχαμε μια σταθερή θέση και περιγράφαμε που είναι το πρόβλημα».

Τέλος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παφίλης διατύπωσε το ερώτημα «γιατί δεν μιλούσε κανείς όταν η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (όπως λεγόταν τότε) ήταν ενταγμένη στην ενιαία Γιουγκοσλαβία» προσθέτοντας «γιατί τότε έπαιζαν άλλα παιχνίδια γεωπολιτικά μέσα από το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί τότε η Γιουγκοσλαβία είχε συγκρουστεί με την Σοβιετική Ένωση και τότε δεν έβγαζε κουβέντα κανένας εδώ».

NEWSBEAST.GR  29/12/2017

 

 

 

Η «παρεξήγηση» με τους βουλευτές του ΚΚΕ και τους άνδρες των ΜΑΤ

Η αστυνομία δεν επέτρεπε στον κ. Κουτσούμπα και τους υπόλοιπους να περάσουν

Η «παρεξήγηση» με τους βουλευτές του ΚΚΕ και τους άνδρες των ΜΑΤ

Από μία «παρεξήγηση» στιγματίστηκε η διαδήλωση του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή κατά των πλειστηριασμών και της επίμαχης τροπολογίας που θα προβλέπει ποινές για όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

Όταν η πορεία του ΠΑΜΕ είχε φτάσει στη συμβολή της Αμαλίας με τη Βασιλίσσης Σοφίας υπήρχε φραγμός από τα ΜΑΤ με κλούβες. Ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος προσπάθησαν να περάσουν τον φραγμό για να εισέλθουν από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής αλλά εμποδίστηκαν αρχικά από τους άνδρες της αστυνομίας.

ughruioh1

Μετά από μία ολιγόλεπτη αντιδικία, οι βουλευτές του ΚΚΕ πέρασαν ενώ και οι κλούβες αποχώρησαν από το σημείο με αποτέλεσμα η πορεία να φτάσει μέχρι την πλαϊνή είσοδο της Βουλής.

ughruioh2 ughruioh4 ughruioh5 riguri1 riguri2 riguri3 riguri4

Βίντεο - φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

NEWSBEAST.GR

https://www.youtube.com/watch?v=94BxfBT92x0

19:10   21/12/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided