Παρασκευή, Οκτώβριος 19, 2018

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 10ος

 

 

 

 

 

 

 

Εντυπωσιακές εικόνες από το βασιλιά των φαραγγιών

 

 

 

 

 

 

 

Εντυπωσιακές εικόνες από το βασιλιά των φαραγγιών

Στα βάθη του Γκραν Κάνυον ζουν «οι άνθρωποι των πρασινογάλαζων νερών»

Εντυπωσιακές εικόνες από το βασιλιά των φαραγγιών

Το μεγαλείο της φύσης αποκαλύπτεται στα απόκρημνα βράχια και τους καταρράκτες του Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα.

Το Μεγάλο Φαράγγι σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Ο ποταμός ξεκινά από τα Βραχώδη Όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και έχει αναγνωριστεί ως μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Με μήκος 446 χιλιόμετρα, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιόμετρα και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων σε εξέλιξη γεωλογικών φαινομένων στη γη.

Όσο αφιλόξενο κι αν φαίνεται για τον άνθρωπο, στην πραγματικότητα μια περιοχή του κατοικείται από ιθαγενείς Αμερικανούς που έχουν δημιουργήσει οικισμούς στο φαράγγι. Η φυλή Havasupai που σημαίνει «οι άνθρωποι των πρασινογάλαζων νερών», είναι η μικρότερη εθνοτική ομάδα Ινδιάνων της Αμερικής. Στο χωριό Supai βρίσκει κανείς από ξενώνα μέχρι ταχυδρομείο και σχολείο.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία και rafting στο ποτάμι. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας οι χρωματισμοί που χαρίζει ο ήλιος είναι μοναδικοί, ενώ ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα κυριαρχούν οι αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

grandkanion

Εθνικό Πάρκο Γκραν Κάνυον /ΗΠΑ

Διαφορά ώρας: 10 ώρες πίσω

Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ (1 ευρώ ισοδυναμεί με 1,18 δολάρια )

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 16 ώρες και 50 λεπτά από την Αθήνα για το Λας Βέγκας μέσω Φρανφούρτης και 18 ώρες και 40 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου και Ντένβερ. Από εκεί υπάρχουν πτήσεις για το Εθνικό Πάρκο Γκραν Κάνυον.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΥΟΝ

NEWSBEAST.GR   13/10/2017

 

 

 

 

 

 

 


Μηλιές, το γραφικό χωριό του βουνού των Κενταύρων

Δείτε φωτογραφίες από μια άλλη εποχή

Μηλιές, το γραφικό χωριό του βουνού των Κενταύρων

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όμορφο φυσικό περιβάλλον, ξεχωριστά αξιοθέατα και ο περίφημος «Μουτζούρης» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις Μηλιές ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου.

Χτισμένες σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Βόλου, οι Μηλιές είναι μεταξύ των ομορφότερων ορεινών χωριών του βουνού των Κενταύρων.

Εκεί που λειτουργεί σήμερα το Γυμνάσιο του χωριού λειτουργούσε η ξακουστή «Σχολή των Μηλεών», σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Παρακαταθήκη της και συνέχειά της αποτελεί η βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος», με θησαυρό χιλιάδων σπάνιων βιβλίων και ιστορικών κειμηλίων.

Έμβλημα των Μηλεών αποτελεί και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εξαιρετικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αν και το «ορόσημο» του χωριού είναι αναμφίβολα ο περίφημος «Μουτζούρης», το τρένο που συνδέει τις Μηλιές με τα Άνω Λεχώνια. Από το 1985 θεωρείται διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEWSBEAST.GR  7/10/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided