Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019

ΚΟΣΜΟΣ 7ος

 

 

 

 

 

 

 

Ικανοποιημένος ο Πούτιν από την «πρώτη πραγματική συνάντηση» με τον Τραμπ

 

Ικανοποιημένος ο Πούτιν από την «πρώτη πραγματική συνάντηση» με τον Τραμπ

«Ελπίζω ότι αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο»

Ικανοποιημένος ο Πούτιν από την «πρώτη πραγματική συνάντηση» με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες «άρχισαν να κατανοούν ο ένας τον άλλο καλύτερα».

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη πραγματική μας συνάντηση (…). Είχαμε μια καλή συζήτηση (…) και ελπίζω ότι αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι διεθνείς σχέσεις πέρασαν από μια δύσκολη περίοδο…. Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από πολύ καιρό, η κατάσταση στον κόσμο άλλαξε δραματικά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικές προκλήσεις» επιβεβαίωσε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση «σε έναν ικανοποιητικό βαθμό της εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα αλληλεπίδρασης επί όλων των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», υποστήριξε ο Πούτιν.

Για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε το θέμα της αποκαλούμενης ρωσικής ανάμειξης (στις αμερικανικές εκλογές του 2016). Έπρεπε να επαναλάβω ό,τι έχω πει και στο παρελθόν, ότι το ρωσικό κράτος δεν επενέβη ποτέ και δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της οικονομίας, της παγκόσμιας ασφάλειας και των περιβαλλοντικών απειλών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε:

«Οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία μας επιθυμία να βελτιωθεί η κατάσταση… να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

«Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές».

«Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

NEWSBEAST.GR   16/7/2018

 

 

 

 

 

 

Ζήτημα χρόνου η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τους πρόσφυγες

Ζήτημα χρόνου η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τους πρόσφυγες-Εξακολουθεί να απειλεί ο Ζεεχόφερ
Ενημερώθηκε: 07/07/18 - 23:01

Η Γερμανίδα υπουργός  Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρεί ότι η συμφωνία επαναπροώθησης με την Ελλάδα είναι ζήτημα χρόνου και την καθορίζει στα τέλη του Ιουλίου.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την συμβιβαστική λύση στο προσφυγικό και από τα τρία  κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού,  ο Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί ξανά με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Από την πλευρά του ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.

Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.

Όρμπαν: Η επαναπροώθηση μεταναστών να γίνεται προς την Ελλάδα επειδή είναι το πρώτο σημείο εισόδου!

Βέβαιη ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απλά ζήτημα χρόνου εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke τοποθετεί τη διμερή συμφωνία στα τέλη του μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα». Παράλληλα η γερμανίδα υπουργός θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ: «Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».

Πηγή: DW

 

 

 

Τραμπ σε Μακρόν: Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;

Πρότεινε στη Γαλλία να υπογράψει διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ

Τραμπ σε Μακρόν: Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;

Στη συνάντηση που είχαν τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο

ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

με τον

Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν,

ο πρώτος του πρότεινε να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να συνάψουν οι χώρες τους μια διμερή συμφωνία συνεργασίας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα

Washington Post.

«Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;» φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας προβάλλοντας ένα σαφέστατα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την προτροπή αυτή επιβεβαίωσε και μια διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τραμπ εδώ και μήνες εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της ΕΕ, καταγγέλοντας αδιάκοπα τις «άδικες», όπως τις θεωρεί, εμπορικές πρακτικές της, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δημιουργήθηκε για να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ», είπε την Τετάρτη σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Ντακότα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα αυτό κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ αλλά απάντησε διφορούμενα, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πρόταση του Τραμπ.

NEWSBEAST.GR  29/6/2018

 

 

 

 

 

 

 

26.6.18

«Παγώνει» η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και πΓΔΜ.

Ποιες χώρες διαφωνούν

Η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ και της Αλβανίας με την ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για τη Διεύρυνση της ΕΕ υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν να το αναβάλουν.
Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του, με τον πιο σαφή τρόπο, πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019. «Είναι σημαντικό για εμάς, αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» επισήμανε.
Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Όπως πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της πΓΔΜ από αυτήν της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλε στη σταθεροποίησή της. Γι′ αυτόν τον λόγο, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι προτιμότερο να πορευτούν μαζί με τις υποψηφιότητές τους στην ΕΕ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
huffingtonpost

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.6.18

 

 

 

 

 

 

25.6.18

Γιατί Γαλλία και Ολλανδία δεν θέλουν Αλβανία και ΠΓΔΜ στην ΕΕ

– Ποιοι είναι οι λόγοι!

Επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν Γαλλία και Ολλανδία τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, τη στιγμή που η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει την πρόοδο στα Δυτικά Βαλκάνια λαμβάνοντας «τη σωστή απόφαση».
Έχοντας στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ ελπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί και εν συνεχεία οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. να ανάψουν «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της Ε.Ε., αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, άποψη που διατηρεί ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Άλλοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, σημειώνουν ότι βασική ανησυχία του Μακρόν είναι το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως έχει εκφράσει φόβους για άνοδο της ακροδεξιάς.
Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωμάτες τους οποίους επίσης επικαλείται το Reuters, Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της Ε.Ε. για γεωπολιτικούς λόγους και για να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
Στην ίδια κατεύθυνση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει αύριο Τρίτη στο Λουξεμβούργο, να λάβει «τη σωστή απόφαση» σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.
Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
«Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη – μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση».
«Τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την Ε.Ε. να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε λόγο για «εντυπωσιακή» πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ , στην οποία η ίδια ήταν παρούσα και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί.
tribune

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25.6.18

 

 

 

 

 

Με τελετή γάμου όπου το ένα μέλος άλλαξε όνομα παρομοιάζει την υπογραφή συμφωνίας το BBC

- Τι γράφει ο Διεθνής Τύπος

Με τελετή γάμου όπου το ένα μέλος άλλαξε όνομα παρομοιάζει την υπογραφή συμφωνίας το BBC - Τι γράφει ο Διεθνής Τύπος
Ενημερώθηκε: 17/06/18 - 16:39

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού συνέπεσε νωρίτερα σήμερα με την έλευση, στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, του πλοίου Aquarius, γαλλογερμανικής ΜΚΟ, το οποίο μετέφερε μέρος των μεταναστών που διέσωσε πριν από μία εβδομάδα από τη Μεσόγειο. Έτσι πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ ήταν η είδηση αυτή που είχε κυριαρχήσει τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο καθώς η Ιταλία, λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης, είπε όχι στην είσοδο των μεταναστών, όπως έκανε και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Aquarius να περιπλανάται στη Μεσόγειο για αρκετές ημέρες.

Οι συνθήκες διαβίωσης πάνω στο πλοίο που είχε υπεράριθμους επιβάτες ήταν άθλιες. Τη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε έδωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία και ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του ο διεθνής Τύπος αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες με τίτλους που έκαναν λόγο για μια "ιστορική συμφωνία".

AFP: Το Γαλλικο Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε εκτενές του τηλεγράφημα φιλοξενεί τις δηλώσεις και των δύο πρωθυπουργών, αναφέρει λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία του Ζάεφ και επισημαίνει ότι οι Ζάεφ και Τσίπρας "έχουν διαφορά μόλις λίγων μηνών και είναι αμφότεροι γεννημένοι το 1974 και ότι ενώ αντιμετώπισαν τις έντονα εχθρικές αντιδράσεις στην πατρίδα τους προχώρησαν και οι δύο στην υπογραφή της συμφωνίας".

Reuters: Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μνημονεύει, μεταξύ άλλων, τον βετεράνο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί ένα τέταρτο του αιώνα, ασχολήθηκε με την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίμιτς χαρακτήρισε "αξιέπαινη" τη συμφωνία και εξήρε τόσο τους δύο πρωθυπουργούς όσο και τους δύο ΥΠΕΞ. Ήταν, όπως είπε ο Νίμιτς και αναφέρει το πρακτορείο, ένα παράδειγμα του "πώς οι γείτονες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα αν ασχοληθούν πραγματικά με αυτό". "Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου", είπε ο Νίμιτς, ο οποίος έκλεισε τα 79 του χρόνια. "Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα, γιατί δύο πρωθυπουργοί θα μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο".

Οι δύο χώρες "αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν σήμερα στην άκρη τρεις δεκαετίες διαμάχης καθώς συμφώνησαν σε ένα νέο όνομα για το βαλκανικό κράτος, που πιθανόν θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι θα εγείρουν αντιρρήσεις", σημειώνει το Reuters.

"Μια μεγάλη ανησυχία είναι η Ρωσία. Η Μόσχα έχει εμφανώς αρνηθεί να στηρίξει τη συμφωνία. Γνωρίζει ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ", λέει ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου St. Mary's, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

"Θα υπάρξουν φόβοι ότι η Ρωσία πιθανόν τώρα να επιχειρήσει με κάποιον τρόπο να επηρεάσει την ψηφοφορία. Δεδομένων των πρόσφατων κατηγοριών για ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα άλλων χωρών, αυτή θα είναι μια σημαντική ανησυχία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ", συνεχίζει.

BBC: "Θύμιζε το σκηνικό για την τέλεση γάμου. Μια λευκή εξέδρα τοποθετημένη στις όχθες μιας γραφικής λίμνης. Και πράγματι, ένας από τους συμμετέχοντες συμφωνούσε σε αυτή την τελετή να αλλάξει το όνομά του". Με αυτή την παρομοίωση ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στα Βαλκάνια, Γκάι Ντε Λόνεϊ, περιγράφει τους Ψαράδες των Πρεσπών, όπου έγινε σήμερα η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

"Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διαμάχης, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα ονομάζεται σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο κοινό κάνει ένα νεύμα και χαμογελάει. Αυτός είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο χώρες. Χαρακτήρισε τους πρωθυπουργούς και τους ΥΠΕΞ (της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ) 'τέσσερις εξαιρετικούς ηγέτες' με 'πολιτικό σθένος, όραμα και διπλωματικές ικανότητες ' ", συνεχίζει στο σχόλιό του ο δημοσιογράφος του ΒΒC.

RT: Στην ιστοσελίδα του το ρωσικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο RT αναφέρεται στην υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έλευση στην εξουσία της ΠΓΔΜ του Ζόραν Ζάεφ, "ο οποίος διαδέχτηκε τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό" Νίκολα Γκρουέφσκι.

Το RT υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με την ρωσική επιρροή στην περιοχή ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας.

Γαλλικά μέσα: Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

"Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, μια δήλωση που παραθέτει η εφημερίδα.

"Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό" είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής.

Sputnik: Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τίτλο "Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία" και αναφέρθηκε στην απευθείας μετάδοση της τελετής υπογραφής από την ΕΡΤ.

Το ρωσικό πρακτορείο, μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά στις πολιτικές διαφωνίες και στους λόγους που μπλόκαραν την υπογραφή συμφωνίας μέχρι σήμερα.

FAZ: Ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες

Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών. "Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού" γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι "οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

"Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία" γράφει η FAZ.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Eξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "Κάναμε ένα ιστορικό βήμα", καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι "η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους" καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .

Die Zeit : Μόνο η Ελλάδα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία

"Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό" γράφει η γερμανική Die Zeit. "Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η πΓΔΜ ,θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία»

"Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Έλληνας ομόλογός του, ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψαν παρουσία των ηγετών τους ,Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο ψαροχώρι Ψαράδες στη Λίμνη Πρέσπα τη συμφωνία που σφραγίζει έναν συμβιβασμό. Το αποτέλεσμα: Η γειτονική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται μόνο Μακεδονία. Αν και το όνομα παραμένει στον πυρήνα, παίρνει μια σημαντική προσθήκη: Η ανεξάρτητη χώρα θα πρέπει πλέον να φέρει την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

"Η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών ,αλλά και σε ένα δημοψήφισμα μεταξύ του πληθυσμού της πΓΔΜ " τονίζει η Die Zeit και προσθέτει:" Υπάρχει αντίσταση και στις δύο χώρες. Η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απορρίπτει τη συμφωνία. Ωστόσο, μια πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η συντηρητική αντιπολίτευση εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε το Σάββατο με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση της πΓΔΜ και ο πρόεδρός της Γκεόργκι Ιβάνοφ έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία ".

"Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους Ψαράδες για ένα «θαρραλέο, ιστορικό και απαραίτητο βήμα για τους λαούς μας». Η συμφωνία "ανοίγει δρόμο για ειρήνη, αδελφοσύνη και ανάπτυξη για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη". Ο ομόλογός του στη γειτονική χώρα, Ζόραν Ζαέφ , δήλωσε: "Έχουμε μετακινήσει πραγματικά βουνά." Και οι δύο χώρες "αφήνουν πίσω τους το παρελθόν και βλέπουν στο μέλλον".

"Η πΓΔΜ είναι ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης από το 1991. Την εποχή εκείνη, η γιουγκοσλαβική δημοκρατία δηλώνεται ανεξάρτητη - και έδωσε το όνομα αυτό. Αλλά η Μακεδονία είναι ταυτόχρονα το όνομα μιας βόρειας ελληνικής επαρχίας. Και γι 'αυτό εδώ και δεκαετίες υπήρχε μια σκληρή διαμάχη για το όνομα μεταξύ των γειτονικών χωρών, που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις τους. Πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν ότι ο γείτονας θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις στην επαρχία της Μακεδονίας . Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας εμπόδισαν επίσης την περαιτέρω προσέγγιση της Μακεδονίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ' καταλήγει η Die Zeit.

 

 

 

Μάθιου Νίμιτς: Μια δουλειά είχε να κάνει και δεν φαντάζεσαι πόσα έπαιρνε

O Matthew Nimetz από τη συνάντηση του 2013 (AP Photo/Boris Grdanoski)

O Matthew Nimetz από τη συνάντηση του 2013 (AP Photo/Boris Grdanoski) AP

Eίκοσι επτά χρόνια υπάρχει ένα θέμα, ως προς το όνομα της χώρας που βρίσκεται τόσο κοντά μας, όσο και μακριά μας. Τα 24 αυτό το ζήτημα το χειρίζεται ο ίδιος άνθρωπος. Το News 24/7 παρουσιάζει τι δουλειά κάνει ο Matthew Nimetz και πόσα χρήματα "βγάζει".

Νίκη Μπάκουλη
14 Ιουνίου 2018 07:28

O τίτλος που επέλεξε το BBC, για το αφιέρωμα που έκανε στον Matthew Nimetz, είναι... ό,τι σκέφτεσαι, ό,τι σκεφτόμαστε όλοι, όταν ακούμε το συγκεκριμένο όνομα. Δηλαδή, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, μετά το νοσοκομείο -που για την ιστορία, αφορά ακρωνύμιο του Νοσηλευτικό ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Ο άνθρωπος που έχει επικεντρωθεί σε μια λέξη για 24 χρόνια

Συνήθως, αυτή τη φράση διαδέχεται το “μια δουλειά είχες να κάνεις” και το ΤΟΡ3 με... χαριτωμένες (ή όχι τόσο χαριτωμένες) ατάκες που αφορούν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ “κλείνει” με το “πού στέλνουμε βιογραφικά;”, για τη δουλειά του. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι λίγο πιο σύνθετη για τον άνθρωπο που ανέλαβε αυτό που για δεκαετίες θα αναφερόταν -παγκοσμίως- ως “Μακεδονικό” και στην Ελλάδα ως “Σκοπιανό”.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

(AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Το θέμα υπάρχει από το 1991 “οπότε η Macedonia κήρυξε την ανεξαρτησία της, από τη Γιουγκοσλαβία. Την επόμενη χρονιά, ένα εκατομμύριο Έλληνες -το 1/10 του πληθυσμού- διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης”, αναφέρει το BBC, “οι διαδηλώσεις είχαν ως συνέπεια να “πέσει” ο πρωθυπουργός και να κλείσει ο αντικαταστάτης του, Ανδρέας Παπανδρέου την πρόσβαση της Macedonia στα ελληνικά λιμάνια, γιατί “ήταν πραγματική απειλή”, όπως είχε πει. Και είχε βάση η δήλωση του. Μέσα στις τρεις τελευταίες γενιές, αυτού του είδους οι απειλές ήταν πραγματικές για τη χώρα. Το αίσθημα του “είμαστε πάντα περιστοιχισμένοι”. Στα Βαλκάνια, κάθε χώρα έχει ιστορία “διαμελισμού” ή πολέμων με τους γείτονες, σε κάποιο σημείο”. Αν έχεις εξοργιστεί με το “Macedonia”, είναι ο τρόπος που ανέφεραν την περιοχή παντού στον πλανήτη, πλην της Ελλάδος, εξ ου και χρησιμοποιήθηκε ο όρος από το BBC.

Μάθιου Νίμιτς: Μια δουλειά είχε να κάνει και δεν φαντάζεσαι πόσα έπαιρνε

O Robin O'Neil


Bonus: ο Nimetz δεν ήταν ο πρώτος διαμεσολαβητής της διαφωνίας για το όνομα. Το όνομα εκείνου που ανέλαβε την αρχή ήταν Robin O'Neil και μέσα στα χρόνια επέμενε πως η FYROM δεν θα έπρεπε να διαπραγματεύεται. Δεν μακροημέρευσε. Ας ασχοληθούμε λοιπόν, με τον Nimetz.

Έχει γενέθλια στις 17 Ιουνίου

Σε τρεις ημέρες, θα “κλείσει” τα 79. Γεννήθηκε στο Brooklyn, όπου ζούσε η, εβραϊκής καταγωγής, οικογένεια του. Ο γιος του Joseph και της Elsie αποφοίτησε από το Erasmus Hall High School, δημόσιο σχολείο της περιοχής. Πήρε πτυχίο, στη νομική, από το Williams College (1960) και bachelor από το Harvard, το 1965. Διετέλεσε και πρόεδρος της Harvard Law Review, εφημερίδας των φοιτητών, με επίκεντρο τα νομικά θέματα που απασχολούν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την προηγούμενη χρονιά.

Τον επέλεξε ο άνθρωπος που άλλαξε τη Νέα Υόρκη

Βρήκε αμέσως δουλειά, ως δικαστικός υπάλληλος του Marshall Harlan, Δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Έμεινε εκεί μια διετία, έως ότου βρήκε δουλειά στο Λευκό Οίκο, στο επιτελείο του Lyndon B. Johnson -36ου προέδρου των ΗΠΑ. Και εκεί πέρασε δυο χρόνια (από τον Ιούλιου του '67 έως τον Γενάρη του '69). Μετά προσελήφθη σε νομική εταιρία της Νέας Υόρκης. Ήταν συνεργάτης έως το 1973. Την επόμενη τετραετία την πέρασε ως συνέταιρος. Έπειτα, έφυγε.

O Carey δείχνει το Ηyatt Hotel που επρόκειτο να

O Carey δείχνει το Ηyatt Hotel που επρόκειτο να "σηκώσουν" στη Νέα Υόρκη οι Trump (AP Photo) AP

Δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση να γίνει ο άμεσος συνεργάτης του νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Hugh Carey. Μιας ιστορικής μορφής της πλέον πολυπολιτισμικής πόλης του πλανήτη. Μια στιγμή να εξηγηθούμε: ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός κυβερνήτης του “Μεγάλου Μήλου”, έπειτα από 16 χρόνια, εκείνος που χειρίστηκε εξαιρετικά την οικονομική κρίση της Νέας Υόρκης, στα μέσα του '70 -σε αυτόν χρωστά η περιοχή την ανάπτυξη περιοχών εκτός του Manhattan-, αυτός που δεν άφηνε τους συντηρητικούς νομοθέτες να επαναφέρουν τη θανατική ποινή, που έβγαλε από τα άσυλα τους ψυχικά ασθενείς και τα ΑμεΑ, που μείωσε τους φόρους των πολιτών, αύξησε αυτόν των επιχειρήσεων και έδινε απαλλαγές στους νέους επενδυτές. Όλα αυτά τα έκανε σε συνεργασία με τον -30χρονο τότε- Nimetz, που είχε πάρει επ' ώμου το λιμάνι και τις υπηρεσίες υγείας.

Οι δέκα -ταυτόχρονες- σημαντικές δουλειές

Toν Γενάρη του 1979 ο Jimmy Carter (Πλανητάρχης από το 1977 έως το 1981) τον πρότεινε για Υφυπουργό Εξωτερικών, για τα θέματα ασφαλείας, επιστήμης και τεχνολογίας. Είχε παραιτηθεί η Lucy Wilson Benson, η πρώτη γυναίκα που πήρε ποτέ αξίωμα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ -στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είχε δοθεί η ευθύνη του ελέγχου των όπλων και των διεθνών σχέσεων ασφαλείας. Η θέση είχε μείνει κενή, ο Nimetz ήταν ήδη Σύμβουλος στο Υπουργείο -από το 1977-, οπότε το θέμα “κούμπωσε”. Μια στιγμή όμως, να εξηγήσω τι σήμαινε να παρέχει συμβουλές στον Υπουργό Εξωτερικών, Cyrus Vance ή για την ακρίβεια, να δουλεύει για εκείνον.

Είχε την πλήρη ευθύνη του Κυπριακού, των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοτουρκικής διαμάχης, μέχρι τα συνοριακά ζητήματα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ.

Ήταν υπεύθυνος και για την εφαρμογή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Ας συντονιστούμε στην ίδια συχνότητα: την 1η Αυγούστου 1975, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (για την Ελλάδα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) από 35 χώρες -εκτός ήταν η Αλβανία- υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας πολυμερή Συμφωνία ειρηνικής συνύπαρξης. Το θεμελιώδες τμήμα, για τη μακρά ειρηνευτική περίοδο στην Ευρώπη και δη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ- ήταν αυτό που ανέφερε πως “τα κράτη – μέρη συμφωνούν ότι θα σέβονται αμοιβαία την κυρίαρχη ισότητα μεταξύ τους, και την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις”. Παρεμπιπτόντως, τα κράτη ανέλαβαν και την υποχρέωση σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Tην 1η Αυγούστου του 1975, τριάντα πέντε έθνη υπέγραψαν το έγγραφο που διατήρησε την ειρήνη, στην Ευρώπη, για πολλές δεκαετίες. (AP Photo/stf) Tην 1η Αυγούστου του 1975, τριάντα πέντε έθνη υπέγραψαν το έγγραφο που διατήρησε την ειρήνη, στην Ευρώπη, για πολλές δεκαετίες. (AP Photo/stf) ASSOCIATED PRESS

Τον Δεκέμβρη 1979 πήρε την προαγωγή που σου είπα (έγινε Υφυπουργός Εξωτερικών στα θέματα ασφαλείας, τεχνολογίας και επιστήμης) και ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την εποπτεία των προγραμμάτων ασφαλείας, την έμπνευση -και την εφαρμογή- όπλων, ώστε να μη διαδοθούν τα πυρηνικά όπλα. Ήταν και ο τύπος που χειριζόταν τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε επίπεδο διεθνούς επικοινωνίας. Φυσικά, ανέλαβε και τον πρώτο λόγο της πολιτικής στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η κυβέρνηση Carter (1981) επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα. Έγινε συνέταιρος σε άλλη δικηγορική εταιρία της Νέας Υόρκης και αφοσιώθηκε στο διεθνή και επιχειρηματικό νόμο. Όπως περνούσαν τα χρόνια, ανέλαβε το επιχειρηματικό τμήμα και μετά όλη την εταιρία. Κάπως έτσι πέρασαν 19 χρόνια. Δηλαδή, όχι έτσι ακριβώς, αφού παράλληλα έκανε και άλλα πράγματα.

Η συνεργασία με τον Clinton και το Σκοπιανό

Τον Μάρτιο του 1994 τον προσέγγισε ο Bill Clinton για να του ζητήσει να γίνει ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του, στο Μακεδονικό. Ανέλαβε δηλαδή, να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια λύση, με το όνομα. Ήταν αυτός που είχε την έμπνευση να υπογραφεί Εσωτερική Συμφωνία (τον Σεπτέμβρη του 1995), από τις δυο χώρες, στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1999 τον όρισαν προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σχετικά με τη διαφωνία για το όνομα.

Και τότε άρχισε το “μια δουλειά είχες να κάνεις” που ήδη έχεις καταλάβει ότι δεν είναι μόνο μία, αφού παράλληλα κάνει άλλα πενήντα πράγματα -πέραν της δουλειάς του στη General Atlantic LLC, εταιρία επενδύσεων κεφαλαίων στην τεχνολογία και το internet, μετέχει και σε πολλά ιδρύματα και ινστιτούτα, που αφορούν και το περιβάλλον.

Ο ρόλος του διαπραγματευτή μεταξύ Ελλάδας και FYROM του αποφέρει 1 δολάριο το χρόνο. Δεν έχει ομάδα, δεν έχει budget.

Οι δεκαετίες έρχονταν και χάνονταν, η διαφωνία ωστόσο παρέμενε, με εκείνον να δηλώνει πάντα βέβαιος πως κάποια στιγμή το θέμα θα λήξει “όπως έληξαν άλλα, για παράδειγμα αυτό της Βορείου Ιρλανδίας και της επανένωσης της Γερμανίας”. Σίγουρα δεν του πήραν τον ίδιο χρόνο προσπαθειών. Ξέρει ότι έχει σκεφτεί το συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως περισσότερο από τον καθένα. “Συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων των χωρών. Θα απογοητεύσω όμως, όποιον πιστέψει πως αυτή είναι η δουλειά από την οποία ζω”. Και κάπως έτσι γκρεμίστηκε -για πάντα το όνειρο.

“Η δουλειά μου δεν είναι να σκέφτομαι όλη μέρα επίθετα που θα μπουν μπροστά από το Μακεδονία. Ξέρω πως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως κάθομαι και σκέφτομαι επίθετα, όπως το Νέα ή το Πάνω, για να βάλω πριν το όνομα. Το θέμα όμως, έχει ιστορική σημασία”.

Το BBC ενημέρωσε το κοινό του πως “από το 1994, ο Nimetz προσπαθεί να διαπραγματευτεί το τέλος της -αναμφίβολα- πιο περίεργης διεθνούς διαμάχης του πλανήτη, στην οποία η Ελλάδα ενίσταται ως το όνομα της Macedonia και αρνείται να της επιτρέψει την είσοδο στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, έως ότου βρεθεί λύση.

Η Ελλάδα λέει πως το όνομα “Μacedonia” υποδηλώνει πως η χώρα έχει εδαφικές φιλοδοξίες επί της Μακεδονίας, της Ελλάδας, μιας επαρχίας στο βόρειο μέρος της χώρας- και να διεκδικήσει την εθνική κληρονομιά της Ελλάδας”. Κάπου εδώ, θα ήθελα να εστιάσω στην προτίμηση του BBC να αναφέρει την Ελλάδα, ως “Greece” και στους Έλληνες ως “Greeks”. Λέξη που προέρχεται από το λατινικό Graecus, δηλαδή του “Γραικός”. Αλλά ας μην ανοίξουμε και αυτό το θέμα.

Το βρετανικό μέσο αποκαλύπτει τι παθαίνει όποιος ταξιδιώτης μπαίνει στο Βόρειο Ελλάδα, από τη FYROM και όποιος κάνει την αντίθετη διαδρομή: ναι, βλέπει και από τις δυο μεριές “καλωσήλθατε στη Μακεδονία”.

Μάθιου Νίμιτς: Μια δουλειά είχε να κάνει και δεν φαντάζεσαι πόσα έπαιρνε

H Macedonia μπήκε στα Ηνωμένα Έθνη, συμφωνώντας να την αποκαλούν The Former Yugoslav Republic of Macedonia” (FYROM), για όλους τους επίσημους σκοπούς. Δεν προτάθηκε ως μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Γεγονός που δημιούργησε άλλα θέματα. Όπως “το να χρησιμοποιείς τον όρο σε προτάσεις” λέει ο Nimetz που έδωσε και ένα παράδειγμα: “Ο Ban Ki-moon, πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μια φορά μπερδεύτηκε και είπε σε ομιλία του “Former Yugoslav Republic of Yugoslav”. Εκείνη την ημέρα ήλθε και απαίτησε από εμένα να λύσω το θέμα, γιατί όπως μου είπε, τον τρέλαινε”.

Δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί από την προσπάθεια

Ο Nimetz ομολογεί πως όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα στις δυο -και πλέον- δεκαετίες που ασχολείται με το ζήτημα, δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί. “Δεν είναι ποτέ βαρετό. Σκεφτείτε πως τα επιτελεία των ανθρώπων που διαχειρίζονται το θέμα, αλλάζουν όλη την ώρα.

“Σκεφτείτε το έναν σκηνοθέτη θεάτρου που αναλαμβάνει να “ανεβάσει” τον “Άμλετ”, με διαφορετικές σκηνές και ηθοποιούς. Θα βαριόσασταν ποτέ;”

Θυμίζει πως όταν πρωτοανέλαβε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Στο όριο του να βγουν εκτός ελέγχου. “Τότε πίστευα πως θα καταλήξουμε κάπου, σύντομα. Μίλησα με τα εμπλεκόμενα μέρη και μου είπαν“ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Ας συζητήσουμε για κάποια χρόνια, να ηρεμήσουν τα πράγματα, να αλλάξουν οι κυβερνήσεις”. Μόνο που τα πράγματα δεν ήλθαν έτσι ακριβώς”. Μέσα στα χρόνια πολλές ήταν οι προτάσεις (Νέα Μακεδονία, Σλαβο-Μακεδονία, Δημοκρατία των Σκοπίων). Κάποια στιγμή τέθηκε στο τραπέζι το “Πάνω Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το “Δημοκρατία της Πάνω Μακεδονίας”. Για την ακρίβεια, αυτά υπήρξαν ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.

 

Στις 11 Νοεμβρίου του 2014, πριν τη συνέχιση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, η ιστοσελίδα Balkan Insight είχε αποκαλύψει την πρόταση που επρόκειτο να κάνει ο Nimetz. Ήταν το “Upper Republic of Macedonia” και η ημερομηνία του σχετικού εγγράφου ήταν η 9η Απριλίου του 2013. Η Ελλάδα είχε ζητήσει να αναφέρεται ένα επίθετο, ακριβώς πριν τη λέξη “Μακεδονία”. Ο Nimetz είχε κρίνει ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί το επίθετο πριν τη λέξη “Δημοκρατία”. Κάτι που ήθελε και η άλλη πλευρά.

Ως γλώσσα ανέφερε την “Macedonian/Makedonski” και έδωσε ως παράδειγμα, το γεγονός ότι τα έγγραφα θα έπρεπε να μεταφραστούν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά και τα Macedonian/Makedonski. Επέμεινε πως επρόκειτο για συμβιβασμό, μεταξύ της επιμονής της FYROM να υπάρχει το “Macedonian” και αυτής της Ελλάδας να μην επιτρέπεται η συγκεκριμένη λέξη. Η χώρα μας είχε πει πως ανέχεται έως το “Makedonski” (στα λατινικά το Macedonian). Σημείωση: εντός των συνόρων της FYROM θα μπορούσε να χρησιμοποιείται το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ο Nimetz είχε ξεκαθαρίσει πως δεν ενθάρρυνε την άμεση ή έμμεση αλλαγή του Συντάγματος, των Σκοπίων και απέρριπτε την ιδέα του δημοψηφίσματος. Τη συνέχεια μάλλον την ξέρετε.

Δεν διαπραγματεύομαι εθνικές ταυτότητες

Οι απορρίψεις μαζεύτηκαν πολλές, με τον Nimetz να επιμένει πως “το θέμα θα λυθεί, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου”. Πέρυσι είχε εκφράσει την αισιοδοξία του πως το τέλος είναι κοντά. Και αυτό είναι να κάνει με την άνοδο του Zoran Zaev, στην κυβέρνηση της FYROM, αλλά και την ανάγκη της χώρας του να μπει στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη “γεγονός που θα της δώσει διαβεβαιώσεις, νομιμότητα, οικονομικές ευκαιρίες και μια αίσθηση του μόνιμου”.

Ξέρει ότι το να περάσει η όποια πρόταση εγκριθεί από τις κυβερνήσεις, από τη διαδικασία δημοψηφίσματος θα είναι πολύ δύσκολο. Ξέρει όμως, και ότι “δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική ταυτότητα. Αν το κάναμε αυτό, δεν θα ήμουν εγώ εδώ”. Ο φαν της παγκοσμιοποίησης, Nimetz πιστεύει πως “υπάρχει φυλετική άποψη για εμάς, ως είδη. Είναι δύσκολο να νιώσεις άνετα, μέσα στην παγκοσμιοποίηση, ακόμα και για ανθρώπους όπως εγώ”.

Σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη θέση-αλλά μετά αποφάσισε πως δεν επέτρεπε στον εαυτό του να μην "κλείσει" το θέμα.

Την εποχή που η FYROM αποφάσισε να γεμίσει τη χώρα με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να δώσει το όνομα του στο διεθνή αερολιμένα, η Ελλάδα είχε εξοργιστεί και ο Nimetz έφτασε κοντά στο να υποβάλει παραίτηση. “Είχα πει σε ρεπόρτερ των Σκοπίων “δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνετε, γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εκπληκτικός στρατιωτικός ηγέτης μεν, αλλά κατέστρεψε τόσα πολλά. Σκότωσε τόσους πολλούς”. Μετά... άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως. Και από τις δυο πλευρές. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες, που παρά λίγο να παραιτηθώ”.

Ο Nikola Dimitrov, ο Matthew Nimetz και ο Νίκος Κοτζιάς (AP Photo/Ronald Zak)

Ο Nikola Dimitrov, ο Matthew Nimetz και ο Νίκος Κοτζιάς (AP Photo/Ronald Zak) AP Έπειτα σκέφτηκε πως έχει επενδύσει τόσο χρόνο που δεν δέχεται πια, να “κλείσει” το θέμα, χωρίς εκείνον. Kαι κάπως έτσι φτάσαμε στην Τρίτη 12/6, όταν ήλθε η συμφωνία. Τώρα, μένει να συναντηθούν στις Πρέσπες, για να υπογράψουν τα συμφωνηθέντα.

14/6/2018

 

 

 

 

 

 

Αποχωρεί εσπευσμένα από τη σύνοδο της G7 o Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές

Αποχωρεί εσπευσμένα από τη σύνοδο της G7 o Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποχωρεί εσπευσμένα από τη διάσκεψη της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών G7, πριν από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.

Μία τέτοια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις… ρωγμές που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σε μία ανακοίνωση από την διάσκεψη των χωρών της ομάδας G7 στον Καναδά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Τέλος στην εμπορική εκμετάλλευση των ΗΠΑ από τις άλλες χώρες»

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Ωστόσο, δεν κατηγόρησε τις άλλες χώρες για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης και η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην G7 μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό. Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία «αποστολή ειρήνη

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR 9/6/2018

 

 

 

 

Με εγγυητή την ΕΕ πιθανή συμφωνία για Σκοπιανό

- Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Με εγγυητή την ΕΕ πιθανή συμφωνία για Σκοπιανό - Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος χθες και δεν έκρυψε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες  με τον ομόλογό του. «Οι προσδοκίες μου είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε τα τελευταία μέτρα είναι «πάντα τα πιο δύσκολα», ενώ με τη σειρά του ο Ζόραν Ζάεφ ευχήθηκε οι συνομιλίες «να είναι επιτυχημένες». Όπως είπε, είναι «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, το περιβόητο erga omnes, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα έχει ήδη υπολογίσει και το πακέτο των δικών της υποχωρήσεων, με βασικό στόχο, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένως από τις δύο πλευρές, να διατηρηθεί η διακριτή ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Εντονο ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. στην προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και στις διεργασίες μέσα στην ΠΓΔΜ για τη διαδικασία επικύρωσης και έγκρισης της λύσης εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, εφόσον, βεβαίως, αυτή επιτευχθεί.

Στη Σόφια, ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλαπλές επαφές, όχι μόνο για το ονοματολογικό, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Χθες, επίσης, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε μικρή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει λύση. «Υπάρχει ακόμα χρόνος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πολύ περισσότερα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Και έχω λόγους για να είμαι αισιόδοξος», είπε ο κ. Χαν, ο οποίος, πάντως, υπογράμμισε ότι η «ιδιοκτησία» της συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά σε Αθήνα και Σκόπια με την Ε.Ε. να συνδράμει μόνο όταν της ζητείται.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα. Κρίσιμα όμως είναι δύο ζητήματα:

Πρώτον, να συμφωνηθούν τα πάντα και με απόλυτη σαφήνεια, να μην αφεθεί τίποτα για το μέλλον και να μην υπάρχουν θολές διατυπώσεις, οι οποίες θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες.

Δεύτερον, οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν τα Σκόπια να είναι απόλυτες και να μην μπορούν να ανατραπούν από κάθε είδους εσωτερικές πολιτικές αλλαγές.

Πληροφορίες δείχνουν προς ένα μοντέλο διεθνούς συνθήκης, με εγγυήσεις από την Ε.Ε., για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.Για την ελληνική πλευρά όρος εκ των ων ουκ άνευ, είναι η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes), και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ο σχεδιασμός, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική έκβαση, παρεμένει οι δύο ηγέτες να ξανασυναντηθούν για να βάλουν την πολιτική σφραγίδα της συμφωνίας.

Και η επικρατέστερη τοποθεσία στο τραπέζι του σχεδιασμού, εξακολουθεί να είναι οι Πρέσπες.

Ενημερώθηκε: 17/05/18 - 11:41

 

 

 

Ο Σόρος φεύγει από την Ουγγαρία, στο Βερολίνο η έδρα του

Ο πολυδισεκατομμυριούχος είχε αποκαλέσει τον Βίκτορ Ορμπάν Νο. 1 εχθρό της χώρας

Ο Σόρος φεύγει από την Ουγγαρία, στο Βερολίνο η έδρα του

«Μήνυμα» στον Βίκτορ Ορμπάν στέλνει ο ουγγρο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς, όπως ανακοίνωσε, το ίδρυμά του αποχωρεί από την Ουγγαρία αντιδρώντας αντιδρώντας στις «κατασταλτικές» πολιτικές της κυβέρνησης.

«Αντιμέτωπο με ένα πολιτικό και δικαιικό περιβάλλον όλο και περισσότερο κατασταλτικό στην Ουγγαρία, το Ιδρυμα Open Society (OSF) μεταφέρει τις διεθνείς του δραστηριότητες και το προσωπικό του από την Βουδαπέστη στην γερμανική πρωτεύουσα», ανακοίνωσε το ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εδώ και έναν χρόνο, και κατά κλιμακούμενο τρόπο καθώς πλησίαζαν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, ο Βίκτορ Ορμπάν στράφηκε εναντίον του Τζορτζ Σόρος και τον ανήγαγε σε Νο. 1 εχθρό της χώρας.

Το ίδρυμα του ουγγρο-αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος που χρηματοδοτεί σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία, όπου είναι παρόν εδώ και πολλές δεκαετίες και μεταφέρει τις δραστηριότητές του στο Βερολίνο αντιδρώντας στις «κατασταλτικές» πολιτικές της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν.

«Αντιμέτωπο με ένα πολιτικό και δικαιικό περιβάλλον όλο και περισσότερο κατασταλτικό στην Ουγγαρία, το Ιδρυμα Open Society (OSF) μεταφέρει τις διεθνείς του δραστηριότητες και το προσωπικό του από την Βουδαπέστη στην γερμανική πρωτεύουσα», ανακοίνωσε το ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος.

Εδώ και έναν χρόνο, και κατά κλιμακούμενο τρόπο καθώς πλησίαζαν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, ο Βίκτορ Ορμπάν στράφηκε εναντίον του Τζορτζ Σόρος και τον ανήγαγε σε Νο. 1 εχθρό της χώρας.

Σύμφωνα με τον ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος επανεξελέγη θριαμβευτικά στην ηγεσία της χώρας, ο Τζορτζ Σόρος «επιδιώκει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία και την Ευρώπη με μετανάστες και οι οργανώσεις που χρηματοδοτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, είναι το εργαλείο του για την επίτευξη αυτού του στόχου (!)».

«Εχει καταστεί αδύνατη η προστασία των επιχειρήσεών μας και του προσωπικού μας στην Ουγγαρία απέναντι στην αυθαίρετη ανάμειξη της κυβέρνησης», έγραψε ο πρόεδρος του ιδρύματος OSF Πάτρικ Γκάσπαρντ σε ανακοίνωσε που έδωσε στην δημοσιότητα.

Προσάπτει επίσης στην κυβέρνηση του Ορμπάν ότι «δυσφήμισε, έδωσε μία ψευδή εικόνα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και κατέστειλε την κοινωνία των πολιτών για να αντλήσει πολιτικά οφέλη, χρησιμοποιώντας μίας άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ευρωπαϊκης Ενωσης τακτική».

Σειρά νόμων που ψηφίσθηκαν στην Ουγγαρία το 2017 ενισχύουν το πλαίσιο ελέγχου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία και απειλούν την λειτουργία στην Βουδαπέστη του αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο έχει επίσης ιδρυθεί από τον Τζορτζ Σόρος.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες νέο πακέτο νόμων που έχει επονομασθεί «Stop Soros» και προβλέπει την φορολόγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων «που υποστηρίζουν την μετανάστευση».

Ολα αυτά τα νομοθετικά μέτρα έχουν επισύρει τις αυστηρές επικρίσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εκατό περίπου εργαζόμενοι του ιδρύματος θα μεταφερθούν στο Βερολίνο, αλλά το OSF, που έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη, θα συνεχίσει «να υποστηρίζει το σημαντικό έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της διαφάνειας και της εκπαίδευσης».

Το ίδρυμα ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος στη δεκαετία του 1980, έχει παρουσία σε δεκάδες χώρες και, στην Ουγγαρία, δαπανά περί το ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως υποστηρίζοντας περί τις 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

NEWSBEAST.GR   15/5/2018

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Ζακλίν ντε Ρομιγί:

"Αν η Ελλάδα μάς ζητούσε πίσω όλες τις λέξεις της που έχουμε δανειστεί, ο Δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε..."

Η Ζακλίν Ντε Ρομιγί, η μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια, έφυγε από τη ζωή το 2010 πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω της ένα πλουσιότατο και σημαντικότατο έργο, και για μας τους Έλληνες ιδιαιτέρως τιμητικό.

Ζακλίν ντε Ρομιγί: Αν η Ελλάδα μάς ζητούσε πίσω όλες τις λέξεις της που έχουμε δανειστεί, ο Δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε
Ήταν η πρώτη γυναίκα στην έδρα της Επιγραφικής και της Φιλολογίας και η δεύτερη γυναίκα μετά τη Γιουρσενάρ, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, θαυμάστρια της ελληνικής σκέψης.

Λάτρης της ελληνικής ιστορίας, η μεγάλη κυρία των κλασικών γραμμάτων και παθιασμένη διανοούμενη υπήρξε η πρώτη νεαρή γυναίκα που κέρδισε τον ετήσιο διαγωνισμό Concours Général της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του Collège de France, και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός της Γαλλικής Ακαδημίας, μετά την Marguerite Yourcenar. Στις 5 Νοεμβρίου 2008, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Δημήτρη Σιούφα, με το βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής σε τελετή που έγινε στο Παρίσι. Το 1995, απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα ενώ, το 2000, ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του ελληνισμού.
Οι εργασίες της, που καλύπτουν όλο το φάσμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας: Όμηρο, Τραγικούς, σοφιστές, Θουκυδίδη, τον οποίο κατεξοχήν μετέφρασε, αποδεικνύουν τη σημασία που απέδιδε στα ελληνικά γράμματα. Γι’ αυτό άλλωστε το 1992 ίδρυσε την Ένωση για την Υπεράσπιση των Κλασικών Σπουδών.
Σ’ αυτήν ανήκει η φράση: «Αν η Ελλάδα μάς ζητούσε πίσω όλες τις λέξεις της που έχουμε δανειστεί, ο Δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε».
Στο βιβλίο της «Γιατί η Ελλάδα;», παρά το γεγονός ότι αυτά που γράφει έχουν συμβεί πριν από είκοσι πέντε αιώνες, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και η ανάγνωσή τους θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους Έλληνες.
Το βιβλίο εξηγεί πώς η νεαρή Ζακλίν διάβασε στα σχολικά της χρόνια Θουκυδίδη και πώς η εντύπωση που της προκάλεσε ο ένας από τους δύο πατέρες της Ιστορίας (μαζί με τον Ηρόδοτο) κατεύθυνε την κλίση της στη μελέτη της κλασικής Ελλάδας, στην οποία θα αφιέρωνε τη ζωή της. Το δοκίμιο κάνει έναν απολογισμό, με τρόπο σαφή, ψυχαγωγικό και βαθύ –σπάνιος συνδυασμός για ειδικό– εκείνου του θαυμαστού 5ου αιώνα προ Κοινής Εποχής στον οποίο ιστορία, φιλοσοφία, τραγωδία, πολιτική, ρητορική, ιατρική, γλυπτική έφτασαν στο απόγειό τους στην Ελλάδα, και έθεσαν τα θεμέλια γι’ αυτό που τελικά θα ονομαζόταν δυτικός πολιτισμός.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

Κατ’ αρχήν κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ότι ο άνθρωπος που εξύμνησαν οι Έλληνες ήταν ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αγαπούσε τη ζωή και τις γιορτές, τα συμπόσια, τον έρωτα, τη δόξα. Μερικοί συγγραφείς μίλησαν γι’ αυτό περισσότερο από άλλους: ό­πως ο Ησίοδος, οι λυρικοί, ο Αριστοφάνης. Από τον Όμηρο όμως ως τα χορικά των τραγωδιών, αυτή η πλευρά δεν λείπει ποτέ. Πρέπει να το θυμίσουμε έντονα -διότι κατ’ αρχήν αυτό είναι η εκπληκτική γοητεία της ελληνικής λογοτεχνίας, υστέρα διότι μια τέ­τοια αγάπη για τη ζωή ανυψώνει περισσότερο το τίμημα του πάθους για να την εννοήσουμε, να την κατακτήσουμε και να υψωθούμε από τα συγκεκριμένα αυτά θέλγητρα προς μία σκέψη αρμονική προς αυτά. Η μίξη αυτών των δύο καθιστά την Ελλάδα μοναδική.
Επιπλέον, ακόμα και αν αποκαταστήσουμε αυτή τη διάσταση – που ηθελημένα αφήσαμε κατά μέρος σε μία μελέτη αφιερωμένη σε ένα μόνο θέμα – διακινδυνεύουμε πάλι να ξεχάσουμε ότι η ανάλυση που περιέχεται στα κείμενα αντιπροσωπεύει μία μόνο όψη της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού.
Βεβαίως, η άποψη αυτή είναι η πιο αυθεντική. Διότι κανένας άλλος πολιτισμός δεν είχε τόσο πάθος για την τέχνη του λόγου, της απόδειξης και της ανάλυσης: και αυτό, χωρίς αμφιβολία, πα­ραμένει το πιο αξιοσημείωτο γεγονός του ελληνισμού. Η επιδίωξη όμως της καθολικότητας που μαρτυρούν τα κείμενα, αν είναι τόσο χαρακτηριστική, θα πρέπει να ξαναβρεθεί επίσης στην τέχνη, στη θρησκεία, στη ζωή και στα ήθη.
Θα χρειάζονταν ακόμη πολλά βιβλία για να αποδειχθεί ότι έ­τσι είναι, αν χρησιμοποιήσουμε αναλύσεις πιο αόριστες από αυ­τές που προσφέρουν τα κείμενα: μόνο τα κείμενα μας δείχνουν αυτό που έχουν να πουν χωρίς διφορούμενα. Και όμως μπορούμε να θυμίσουμε ότι, ως προς την τέχνη και τη θρησκεία, έχουν δοθεί σύντομες ενδείξεις όταν το απαιτούσε η ανάπτυξη του θέ­ματος. Και επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε εδώ.

Η ελληνική τέχνη είναι κατ’ αρχήν ιδιαίτερα ανθρώπινη. Αρκεί να σκεφτούμε την Αίγυπτο ή την Ινδία για να μετρήσουμε τη δια­φορά. Ακόμα και όταν παριστάνει γίγαντες και τέρατα, πλησιάζει όλο και περισσότερο την ανθρώπινη μορφή. Στις μάχες μεταξύ θεών και γιγάντων μόλις διακρίνουμε τους μεν από τους δε: όλοι μοιάζουν με ανθρώπους (όπως στο διάζωμα του θησαυρού των Σιφνίων στους Δελφούς). Και όταν ένας θεός και ένας άνθρωπος βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον, μόλις διακρίνουμε αν ο θεός είναι μεγαλύτερος από τον άνθρωπο: όπως στο διάζωμα του θησαυρού των Αθηναίων, πάντα στους Δελφούς. Η σκέψη μας πηγαίνει στις σχέσεις που έχουν οι ήρωες και οι θεοί στον Όμηρο…
Εξάλλου, η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών, ιδιαίτερα κατά την αρχαϊκή εποχή, περιβάλλεται -όπως είδαμε- από μια γενίκευση και από μια συγκράτηση που αποκλείουν τα ατομικά χαρακτηριστικά και τα τονισμένα συναισθήματα. Αν αυτό συμβαίνει από έλλειψη πείρας ή από συνειδητή επιθυμία, δεν έχει σημασία: τα αγάλματα που μας υποδέχονται στα μουσεία έχουν την αγέ­ρωχη περίσκεψη του εξωπραγματικού και μας συγκινούν πολύ περισσότερο.
Τέλος, ο ελληνικός ναός είναι από μόνος του ένα μνημείο με α­πέριττες γραμμές, στο οποίο η γλυπτική κατέχει μια πολύ οριοθετημένη θέση. Βρίσκεται στα μέτρα του ανθρώπου. Δεν έχει ούτε την έπαρση των πυραμίδων ούτε την πληθώρα των γλυπτών του Ανγκόρ*. Είναι ίσως η ιδέα, παραπλανητική από πρώτη άποψη, που εκφράζει ο Περικλής στο Θουκυδίδη όταν δηλώνει: «Φιλοκαλούμεν γαρ μετ’ ευτελείας».
Έτσι, η ίδια επιδίωξη προς το γενικό, το ανθρώπινο, το καθολικό εκφράζεται και στην τέχνη όπως και στη λογοτεχνία.

Όσο για τη θρησκεία, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε άλλη πιο κοντά στον άνθρωπο. Ο ανθρωπομορφισμός είναι ο κανόνας. Και εάν στις απαρχές υπήρξαν ζώα που ταυτίστηκαν με τους θεούς, από το έπος του Ομήρου έγιναν απλά ευνοούμενα αυτών των θεών. Επιπλέον, οι θεοί είναι ποικίλοι και, εξαιτίας των συνεχών συγκρούσεων μεταξύ τους, ο άνθρωπος καταφεύγει στον ένα ή στον άλλον. Σίγουρα, οι θεοί μπορούν να χτυπούν, και ιδίως ο Δίας, ο βασιλιάς τους. Αλλά οι άνθρωποι, παρ’ ότι το ξέ­ρουν, δεν ζουν μέσα στον τρόμο ούτε στην υποταγή. Οι ποιητές κοροϊδεύουν τους θεούς όταν βρουν την ευκαιρία: εν τούτοις δεν καταποντίζονται στις καταστροφές. Οι άνθρωποι φοβούνται λι­γότερο τους θεούς όσο πιο ελεύθερα επικοινωνούν μαζί τους, ε­φόσον δεν έχουν ούτε δόγμα ούτε κλήρο. Και επιπλέον υπάρχουν οι ενδιάμεσοι και οι δυνατότητες επικοινωνίας -με τους ήρωες, που είναι σχεδόν ημίθεοι, και με τους χρησμούς από τους οποίους μπορούν να ζητήσουν συμβουλή. Αν προσθέσουμε ότι οι θεοί είναι πρόγονοι πολλών οικογενειών και οι προστάτες της μιας ή της άλ­λης πόλης, εκτιμούμε πόσο μειώνεται η απόσταση ανάμεσα στο θείο και στο ανθρώπινο. Το είδαμε όταν μιλήσαμε για τον Όμη­ρο. Αργότερα, οι δοξασίες επέτρεψαν πολύ πιο προσωπικές σχέ­σεις με τη θεότητα. Αυτό παρέμεινε αληθινό ως το τέλος του ελ­ληνισμού και διευκόλυνε, μερικές φορές, τις μεταλλαγές με το χρι­στιανισμό.
Επίσης, αυτοί οι πολλαπλοί θεοί, με τις αρκετά ελαστικές δι­καιοδοσίες, μπερδεύτηκαν στην Ελλάδα με πολλές προσφιλείς δραστηριότητες. Έτσι έγιναν και αυτοί ένα είδος συμβόλων με κα­θολική αξία. Για έναν Έλληνα της κλασικής εποχής, η Αφροδίτη εί­ναι η εικόνα του έρωτα, η Άρτεμις εικόνα της αγνότητας, ο Άρης του πολέμου. Έτσι ξαναβρίσκουμε, όπως αλλού, τη γλώσσα των συμβόλων, κατά την οποία κάθε οντότητα που ανήκει στο μύθο περιέχει μια σημασία πολύ γενική για τον άνθρωπο.
Αυτό ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους λόγους που εξελί­χθηκαν τόσο άνετα οι ανταλλαγές και οι αφομοιώσεις με τις άλλες θρησκείες. Οπωσδήποτε η ελληνική θρησκεία δεν ήταν εθνική. Οι θεοί μπορούσαν να έχουν προνομιακούς δεσμούς με μία πόλη (ό­πως η Αθηνά με την Αθήνα): αυτό δεν τους εμπόδιζε να αναγνω­ρίζονται και να τιμώνται και αλλού -ενδεχομένως και στους βαρ­βάρους. Όταν είχαν άλλα ονόματα, οι Έλληνες έκριναν ότι υπήρ­χε κάποια παραλλαγή και η απόδειξη βρίσκεται στον Ηρόδοτο. Ήταν, γενικά, μία θρησκεία που αποδεχόταν και συγχρόνως γινό­ταν εύκολα αποδεκτή. Ξέρουμε πως ο απόστολος Παύλος βασί­στηκε, όταν βρέθηκε στην Αθήνα, στην ύπαρξη της λατρείας «τω Αγνώστω θεώ». Αλλά, χωρίς να φτάσει ως το Χριστιανισμό, ο Glen Bowersock επέμεινε πρόσφατα στο ρόλο που είχε η ελληνική θρησκεία στην ενοποίηση του όψιμου παγανισμού. Αυτή η κουλ­τούρα, γράφει, «πρόσφερε στη γλώσσα το μύθο και την εικόνα, το μέσον να εκφραστούν οι τοπικές παραδόσεις με τρόπο εύληπτο και πιο καθολικά κατανοητό». Όπως πάντοτε, η άνοδος προς το καθολικό, στο διανοητικό πεδίο, διευκολύνει, πράγματι, το άνοιγ­μα προς το καθολικό, στο επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων.
Αλλά οι ίδιες αυτές λέξεις τραβούν την προσοχή σε ένα τρίτο κενό, σοβαρότερο, στην ανάπτυξη που παρουσιάζουμε σε τούτο το βιβλίο. Και όμως είχαμε απομακρυθεί για καλά από τις ανθρώ­πινες σχέσεις! Από τις πρώτες σελίδες, με τον Όμηρο, είχαμε επι­σημάνει μία απίθανη διάθεση στην αποδοχή των άλλων -μια έλ­λειψη εθνοκεντρισμού, μια κατανόηση, μια εξαιρετική φιλοφροσύνη όχι μόνο κατά την αρχαϊκή εποχή αλλά σε όλες τις εποχές. Εί­δαμε στη συνέχεια ν’ ανατέλλει με τον Ηρόδοτο μια σπάνια ανε­κτικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ερώτημα επειδή οι συγγραφείς μιλούσαν γι’ αυτό και μάλιστα με επιμονή. Αλλά, στο σύνολο, η έκταση της πνευματικής προσπάθειας που επιτελέ­σθηκε σε έναν αιώνα, έσβησε λίγο πολύ για μας τις ανθρώπινες α­ξίες. Και πώς να μιλήσουμε για έναν πολιτισμό χωρίς ν’ αναφέρουμε εκείνο που πρόσφερε σε αυτόν τον τομέα;
Καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα πρόσφερε στον κόσμο την τέ­λεια και ιδανική έκφραση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Και δεν είναι λίγο! Αυτές οι δύο μεγάλες ιδέες προσήλκυσαν και άλλες κατά τη ροή τους. Προκάλεσαν σίγουρα το σεβασμό στους νό­μους (που συναντήσαμε μιλώντας για τη δημοκρατία), καθώς και τη φιλοπατρία και την έννοια της γενναιότητας. Αλλά προκάλε­σαν επίσης την επιθυμία να υποστηρίξουν τους καταπιεζόμενους, να απελευθερώσουν τα θύματα, ακόμα και να ριψοκινδυνεύσουν για την υπεράσπισή τους: είναι ένας από τους τίτλους τιμής που η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί. Οι δύο αυτές ιδέ­ες συνυφασμένες αποδείχθηκαν ζωογόνες και ευρύτατες. Ήταν ήδη άνοιγμα προς τους άλλους.
Το λαμπρό όμως αυτό ξεκίνημα δεν πρέπει να μας κάνει να ξε­χνάμε εκείνο που, πέρα από το νόμο και τους κανόνες του, προ­χωρούσε προς την ίδια κατεύθυνση πιο διακριτικά.

Ο νόμος, γιατί; Τον συναντήσαμε εδώ στο πολιτικό πλαίσιο της δημοκρατίας: είναι καιρός ν’ ανατρέξουμε λίγο πιο πίσω. Με τους Έλληνες πρέπει πάντα να γίνει αυτή η κίνηση. Τότε εκτιμάμε ότι ο νόμος εσήμαινε γι’ αυτούς, πριν απ’ όλα, το αντίθετο της βίας. Οι Έλληνες δεν έπαψαν να ορθώνονται εναντίον της βίας. Εμίσησαν τον πόλεμο, την αυθαιρεσία, την αταξία. Για τον πόλεμο αυτό είναι γνωστό. Ήδη στον Όμηρο, ο πόλε­μος είναι χώρος του ηρωισμού, αλλά επίσης της οδύνης και του θανάτου. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου, προκαλεί φρίκη ακόμα και στο Δία: «Είναι για μένα ο πιο μισητός από όλους τους θεούς, που μένουν στον Όλυμπο, γιατί πάντα του αρέσουν τα μαλώματα και οι πόλεμοι και οι μάχες».
Η καταδίκη του πολέμου διαπερνά πράγματι όλα τα ελληνικά κείμενα. Υπάρχει στον Ηρόδοτο, στον οποίον εμπνέει τη διάσημη φράση: «Διότι κανένας δεν είναι τόσον ανόητος, ώστε να προτι­μά τον πόλεμον από την ειρήνην, αφού κατ’ αυτήν μεν τα παιδιά θάπτουν τον πατέρα, ενώ κατά τον πόλεμον οι πατέρες τα παι­διά». Υπάρχει στον Αισχύλο, στα μεγάλα χορικά της οδύνης και στην εικόνα τη σχετική με τον πόλεμο της Τροίας: «Κι ο Άρης σω­μάτων αργυραμοιβός και ζυγιαστής των κονταριών στη μάχη, στέλνει από την Τροία στους δικούς βαρεία και πικροθρήνητη α­πό την πυρά μονάχη αντίς τον άντρα – βολικά γεμίζοντας ένα λεβέτι με μια φούχτα στάχτη». Βρίσκεται ιδιαίτερα στον Ευριπί­δη με τους φοβερούς μονόλογους των Ικέτιδων όπου ο κήρυκας λέει ότι οι άνθρωποι μέσα στην τρέλα τους «κυνηγάμε πολέμους και σκλαβώνουμε όποιους βρούμε πιο αδύνατους, άντρας τον ά­ντρα, η πόλη την άλλη πόλη». Υπάρχει επίσης στον Αριστο­φάνη. Υπάρχει παντού.
Εξάλλου, το κείμενο του Ευριπίδη που αναφέραμε δείχνει κα­θαρά ότι, πίσω από την καταδίκη του πολέμου για τα δεινά που προκαλεί, οι Έλληνες διέκριναν καθαρά ότι αυτός καθ’ εαυτός ο πόλεμος ήταν απαράδεκτος. Προϋπόθεση του ήταν αποκλειστι­κά η δύναμη. Το σκάνδαλο όμως της κυριαρχίας της δύναμης το εί­χαν αντιληφθεί από τις απαρχές. Ήδη ο Ησίοδος το απεικόνισε στο θαυμάσιο απόλογο με το γεράκι και το αηδόνι που αναφέρ­θηκε στο κεφάλαιο το σχετικό με τον Πίνδαρο.
Η ίδια διαμαρτυρία εμπνέει τον Προμηθέα του Αισχύλου όπου η αυθαιρεσία του Δία εκπροσωπείται από το Κράτος και τη Βία. Ξαναβρίσκεται σε όλες τις αναλύσεις τις σχετικές με την τυραννία και ιδιαίτερα με την τυραννία μεταξύ πόλεων, που είναι ο ιμπε­ριαλισμός: το να κυβερνάς με τη βία σημαίνει να κυβερνάς με εξα­ναγκασμό, αντίθετα προς τη θέληση των ανθρώπων. Ξαναβρί­σκεται στις θεωρητικές και ανελέητες αναλύσεις του Θουκυδίδη (στο διάλογο των Μηλίων, στο 5ο βιβλίο) και στον Πλάτωνα (με τον Καλλικλή στο Γοργία).
Η Ελλάδα ήταν σαν να είχε κινητοποιηθεί εναντίον της βίας και τούτο ενέπνευσε το φλογερό σεβασμό της προς το νόμο. Το συ­ναίσθημα όμως αυτό ερμηνεύτηκε επίσης με ευρύτερες μορφές διότι στη βία αντιτίθεται επίσης η πειθώ.
Με τις αναφορές που είναι συγκεντρωμένες σε τούτο το κε­φάλαιο του συμπεράσματος, ίσως εκπλαγούμε βλέποντας το κεί­μενο να αλλάζει ύφος, ενώ θα περιμέναμε γενικές ιδέες και περι­λήψεις, σχόλια και αναφορές. Είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουμε διαφορετικά. Εάν θέλουμε να τονίσουμε, διατρέχοντας έστω βια­στικά, τη σημασία των αξιών που καθόρισε η Ελλάδα και κληρο­δότησε στο δυτικό κόσμο, πρέπει να προσφέρουμε στον ανα­γνώστη κάτι σαν ανθοδέσμη από αυτά τα κείμενα που έθρεψαν τον κόσμο επί αιώνες. Οι αξίες δηλώνουν ότι η απόδειξη είναι δυ­νατή και ότι οι επαληθεύσεις δεν είναι αδικαιολόγητες. Ιδίως με την πληθώρα τους αποδεικνύουν καθαρά ότι πρόκειται για αξίες πολύτιμες για όλους τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, ανεξάρτητα από διαφορετικές νοοτροπίες ή λογοτεχνικά είδη. Ίσως αφήσουν στο πέρασμα τους -ποιος ξέρει;- το θάμβος που προ­καλεί ένας ενθουσιασμός φωτεινός, και πάντα λίγο πολύ μεταδο­τικός. Και τέλος μια ανθοδέσμη: τι ωραιότερο να προσφέρει κα­νείς για να αποχωρήσει;
Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, πρέπει να σπεύσουμε να συνδέσουμε το νόμο με την πειθώ, η οποία παρεμβαίνει παντού, όπου δεν κυβερνά ο νόμος. Διέπει τις συμφωνίες. Δεν κουράζεται να αντιτίθεται στη βία. Πώς να μη θυμηθούμε ότι όλα τα φονικά και όλες οι εκδικήσεις, που αποτελούν την Ορέστεια του Αισχύ­λου, συντρίβονται πάνω στη δίκαιη ανώτατη εξουσία ενός δικα­στηρίου, και ότι η Αθηνά, τότε, αναλαμβάνει να πείσει τις Ερινύες παρά να τις εξαναγκάσει, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ομολογία πίστης του ελληνισμού στο αποκορύφωμα του, όταν η Αθηνά ε­πικαλείται «τη θεία Πειθώ» που δίνει στο λόγο της «τη μαγική γλυκύτητα» (Ευμενίδες 885-886). Και για ν’ απαντήσουμε με αν­θρώπινη γλώσσα στα λόγια της θεάς, θα μπορούσαμε ν’ αναφέ­ρουμε το νεαρό Νεοπτόλεμο του Σοφοκλή που επεδίωκε να πεί­σει το Φιλοκτήτη παρά να τον εξαπατήσει επωφελούμενος από την πλεονεκτική του θέση. Να πείθεις: ήταν το κίνητρο αυτής της δημοκρατίας για την οποία ήταν τόσο υπερήφανοι οι Αθηναίοι, α­φήνοντας τον εξαναγκασμό στους τυράννους.
Θα έλεγε κανείς ότι τα λόγια αυτά δεν ταιριάζουν με τον ιμπε­ριαλισμό, που ήταν μια τυραννία. Αλλά ποιος μας το είπε, αν όχι οι Αθηναίοι, που είχαν συνείδηση αυτής της κατάστασης και ήταν ικανοί να την ελέγχουν με οξυδέρκεια. Ο Θουκυδίδης είπε και ο Ισοκράτης υπερθεμάτισε ότι ο τύραννος και το Κράτος-τύραννος είναι καταδικασμένα να καταστραφούν. Από αυτά τα δύο, απο­κάλυψαν το σχήμα αυτής της «ασθένειας» περιγράφοντας την με μία μορφή γενική που ισχύει για πάντα.
Πρέπει όμως να προσθέσουμε ότι μετά από μια τέτοια εμπει­ρία και τη σαφή αντίληψη του κακού, οι Έλληνες διέδωσαν επίσης την ιδέα όλων των δυνατών συμφωνιών μεταξύ Κρατών. Και, ό­πως η Αθήνα ήξερε να τα ξεχάσει όλα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και να βρει για τη συμφιλίωση των πολιτών ένα υπόδειγμα που δεν ξεπεράστηκε ποτέ, το ίδιο οι Έλληνες ανακάλυψαν τη βασική αρχή για συμφωνίες, διαιτησίες, συνθήκες, συμμαχίες, ομοσπον­δίες και συνομοσπονδίες. Δεν κατάφεραν μεν να ενωθούν αλλά έ­θεσαν τις αρχές, υπέδειξαν τι έπρεπε να αποφευχθεί και ποιοί ή­σαν οι όροι που έπρεπε να τηρηθούν. Κι εδώ επίσης ζούμε από την κληρονομιά τους και από εκείνο που αυτή παρήγαγε.
Όλα αυτά όμως ανήκουν στην κατηγορία των διακανονισμών και του δικαίου. Οι Έλληνες δεν προχώρησαν πέρα από αυτά; Δεν είχαν τίποτα που να τους ωθήσει προς τους άλλους, προς εκείνους με τους οποίους δεν τους συνέδεε καμιά συνθήκη και καμιά γραπτή υποχρέωση; Η Αθήνα μιλούσε για ανοχή στις ιδιωτικές σχέσεις. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα που να ξεπερνά αυτό το πλαίσιο;
Και εδώ είναι το θαύμα: Γιατί ο λαός αυτός, που χαιρόταν τη γραπτή διατύπωση και τις σταθερές βάσεις που πρόσφερε σε ό­λους, ανακάλυψε εν τούτοις την ιδέα των άγραφων νόμων για ό­λα όσα υπήρχαν πέρα από τη δικαιοδοσία των νόμων. Οι άγραφοι αυτοί νόμοι είναι γνωστοί από το εγκώμιο του Σοφοκλή στην Αντιγόνη και στον Οιδίποδα Τύραννο. Επιβάλλουν, λόγου χάριν, το σεβασμό προς τους ικέτες και τους κήρυκες, την ταφή των νε­κρών και τη βοήθεια στους καταπιεζόμενους. Αντίθετα όμως με τους γραπτούς νόμους, το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι νόμοι είναι παγκόσμιοι. Συχνά τους αποκαλούσαν «κοινούς νόμους των Ελλή­νων». Σε άλλα κείμενα υπάρχει η ιδέα ότι ισχύουν για όλους. Δια­βάζουμε γι’ αυτούς στον Ξενοφώντα ότι «εις κάθε τόπον δια τα ί­δια πράγματα τους παραδέχονται» και καλύτερα στον Ισοκράτη ότι είναι «ένας πατροπαράδοτος νόμος, που όλοι οι άνθρωποι τον τηρούν ανέκαθεν, γιατί νομίζουν, ότι δεν τον εθέσπισαν άνθρωποι παρά τον επέβαλε κάποια ανωτέρα δύναμις». Και ο Αριστο­τέλης προσδιορίζει ότι οι άγραφοι νόμοι αναγνωρίζονται από την κοινή αποδοχή.
Η ελληνική αυτή επινόηση έγινε παγκόσμια: με αυτήν αρχί­ζουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι η ώρα που ο ίδιος ο Αριστοτέλης δίνει ξεχωριστή θέση στην ευθύτητα, μία ε­σωτερική διάθεση αρκετά ευέλικτη, δίπλα στη δικαιοσύνη, και στην οποία εκδηλώνονται σχεδόν παντού οι ιδέες της πραότητας, της κατανόησης και της επιείκιας.
Το άνοιγμα προς τους άλλους, που ξεκινούσε με τον αγώνα ε­ναντίον της βίας, ολοκληρώνεται εδώ για να ξεπεράσει όλο μαζί και το πλαίσιο της πόλης, ακόμα και της ίδιας της Ελλάδας και την αυστηρότητα των βασικών απαιτήσεων.
Η Ελλάδα της εποχής εκείνης δεν επινόησε τίποτα το τόσο ά­μεσο και συναισθηματικό όσο η χριστιανική αγάπη που αγκαλιά­ζει όλα τα πλάσματα στο όνομα του χριστιανικού μηνύματος. Αλλά η επιδίωξη της για την καθολικότητα την έκανε να βρει, μέ­σα στην κοινή ιδιότητα των ανθρώπων, την πηγή μιας αδελφικής επικοινωνίας. Όταν ο καθένας συνειδητοποιεί ότι είναι άνθρω­πος, τότε «μπαίνει στη θέση» των άλλων ανθρώπων. Και όπως η παγκοσμιότητα των ιδεών στον Πλάτωνα γίνεται πόλος έλξης και αντικείμενο χαράς ή επιθυμίας, κατά τον ίδιον τρόπο, η παγκο­σμιότητα των ανθρωπίνων καταστάσεων, στην οποία παραπέ­μπει πάντοτε η ελληνική σκέψη, γίνεται πηγή συμπάθειας και α­νεκτικότητας ως προς τους άλλους ανθρώπους.
Αυτό γίνεται αισθητό ήδη από τον 5ο αιώνα. Και μας συγκινεί όταν βλέπουμε στον Αίαντα του Σοφοκλή, τον Οδυσσέα να αρνείται να περιγελάσει τον εχθρό του, ακριβώς επειδή συνειδητά συμ­μερίζεται την κατάσταση του. Το λέει στην Αθηνά χωρίς έμφαση αλλά με πεποίθηση:
«Κανένα εγώ δεν ξέρω. Όμως με πιάνει θλίψη γι’ αυτόν τον έρμο, ας είναι εχθρός μου, που συμφορά φριχτή τον έ­χει ζώσει. Γιατί δε συλλογιέμαι τη δική του μόνο την τύχη, μα και τη δικιά μου, μια και το βλέπω ξάστερα πως άλλο τίπο­τα οι ζωντανοί δεν είμαστε, μονάχα κούφιες σκιές, φαντά­σματα κι αγέρας».
Λίγο αργότερα, ο Μένανδρος θα υπερθεματίσει και σε αυτόν πρέπει να αποδοθεί η ωραία φράση του Τερέντιου: «Είμαι άνθρω­πος και τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο».

Η αναφορά αυτή σε μια κοινή ανθρώπινη μοίρα δεν ήταν ήδη λανθάνουσα στον τρόπο με τον οποίον ο Όμηρος μιλούσε πάντα για τους «θνητούς»;
Οπωσδήποτε, συνετέλεσε, κατά την κλασική εποχή, στην εμ­φάνιση μιας καινούργιας λέξης για μια καινούργια αρετή. Η λέξη φιλανθρωπία, που δεν είχε πάρει ακόμα την έννοια της σημερινής «φιλανθρωπίας», ήταν η αγάπη για τους ανθρώπους, θα μπο­ρούσαμε να πούμε «ανθρωπισμός».
Φτάνουμε, πράγματι, σε μία τελείως διαφορετική σημασία του όρου αυτού. Γιατί έχει πολλές, που όλες προέρχονται από την Ελλάδα. Η λέξη «ανθρωπισμός» σημαίνει προφανώς την ανθρώπι­νη μοίρα, αυτήν που όλοι οι συγγραφείς θέλησαν να προσδιορί­σουν στο έπος, στην τραγωδία, στην ιστορία. Εξάλλου, επειδή η κατάσταση αυτή είναι κοινή σε όλους, η λέξη αποκτά αθροιστική έννοια που σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι συμμετέ­χουν σε αυτή την κατάσταση. Τέλος, επειδή η έννοια αυτής της συλλογικότητας προκαλεί την αλληλεγγύη, η λέξη γίνεται συνώνυ­μη της καλωσύνης για τους ανθρώπους. Ο όρος «απόδειξη αν­θρωπισμού» θυμίζει την αλληλεγγύη και την εφαρμογή της.

Θα θέλαμε να πούμε ότι οι σημασίες αυτές που μεταβιβάστη­καν με τα αρχαία κείμενα είναι παρούσες στην ονομασία που εί­χαν κάποτε οι κλασικές σπουδές όταν τις αποκαλούσαν «ανθρω­πιστικές».
Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες τις εφάρμοσαν περισσό­τερο από άλλους λαούς; Ασφαλώς όχι. Παραβίαζαν τους γρα­πτούς και άγραφους νόμους, κατά περίσταση, όπως όλος ο κό­σμος. Είχαν σκλάβους που υπέταξαν με τη βία. Η Αθήνα υπήρξε μία αυτοκρατορία-τυραννία. Και η δημοκρατία ακόμα μετετράπη κάποτε -το λέει ο Αριστοτέλης- σε οχλοκρατία. Η έλλειψη ανοχής πολλαπλασίασε στην πόλη τις δίκες για ασέβεια, θανάτωσαν το Σωκράτη. Υπήρξαν περίοδοι εθνικών αντιθέσεων και εμφυλίων πολέμων όπως και σε μας. Οι Έλληνες όμως ήξεραν τουλάχιστον να πουν τι θα έπρεπε να είναι, να προσδιορίσουν αξίες και καμιά φορά να πεθάνουν γι’ αυτές.
Οπωσδήποτε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ήταν οι μόνοι που το έκαναν. Οι αξίες που περιγράψαμε εδώ υπήρξαν χωρίς αμφι­βολία και αλλού. Ίσως μια μέρα το μάθουμε, ίσως όχι… Και εδώ α­κόμα, οι Έλληνες είχαν τη μοναδική αυτή τιμή -που απεικονίζει θαυμάσια την κυρίαρχη ιδέα του βιβλίου- να διατυπώσουν τις διάφορες αυτές αξίες, να τις ορίσουν, να προβάλλουν, από αόρι­στες εμπνεύσεις ή παραδόσεις, στις οποίες παραμένουν οι άλλοι, μια εικόνα σαφή, φωτεινή, παγκόσμια, η οποία, ζώντας μέσα στα κείμενα, μπορούσε να επικοινωνεί με τις άλλες ή ακόμα να ενι­σχύεται από αυτές, όταν εκείνες ήταν μόνο συγκεχυμένες και λαν­θάνουσες. Ασφαλώς, πολλοί λαοί θα είχαν παραδεχθεί ότι μια α­δελφή οφείλει να θάψει τον αδελφό της. Οι λαοί όμως αυτοί δεν έ­γραψαν μια Αντιγόνη. Τα αισθήματα αναπτύσσονται σε επαφή με τις λέξεις και τα παραδείγματα, όπως ένα φυτό που δέχεται το φως του ήλιου.
Και το αποτέλεσμα είναι ότι οι λέξεις και αυτά τα παραδείγ­ματα ογκώθηκαν και αυξήθηκαν σε όλους τους λαούς που βρέθηκαν σε άμεση ή έμμεση επαφή με την αρχαία Ελλάδα. Παρά τα μέ­τρα αποκλεισμού των τελευταίων δεκαετιών, η επιρροή συνεχίζε­ται. Μπορεί να μην αναγνωρίζουμε την προέλευση αλλά δεν μπορούμε ν’ αρνηθούμε ότι υπήρξε και ότι έχει συμβάλει σε αυτό που είμαστε.
Είναι περίεργο να διαπιστώνουμε, στη σημερινή εποχή της άρνησης των ελληνικών σπουδών, ότι η επιρροή αυτή εκδηλώνεται με δύο μορφές πολύ διαφορετικές και άνισης σημασίας. Η πρώτη είναι ορατή και φαινομενικά τουλάχιστον πολύ επιφανειακή. Εκφράζεται με τη συνήθεια, με την προσφυγή σε κύρια ονόματα και σε αόριστους μυθολογικούς υπαινιγμούς. Ο μίτος της Αριάδνης, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα είναι αναμνήσεις ελληνικές. Το ίδιο και οι Ολυμπιακοί αγώνες και ο Μαραθώνιος δρόμος. Η Ευρώπη που σφυρηλατούμε με γρήγορους ρυθμούς έχει ελληνικό όνομα και επικαλείται πρόθυμα μία ηρωίδα που απήγαγε ο Δίας, που ί­σως να μην είναι η σωστή. Όλοι οι θεατές της τηλεόρασης συνεχί­ζουν ν’ ακούν φράσεις όπως: «Η Αριάδνη 5 θα συναντήσει τον Ερμή». Και οι πιο αμαθείς από τους νέους διανοούμενους χρησι­μοποιούν την ελληνική λέξη έρως με περισσότερη διάθεση από την αντίστοιχη γαλλική.
Η συνήθεια αυτή με διασκεδάζει. Δεν βασίζεται σε καμιά σο­βαρή γνώση αλλά παρόλα αυτά είναι αποκαλυπτική. Προϋποθέ­τει, σε μερικές περιπτώσεις, το γεγονός ότι οι ελληνικές λέξεις διατηρούν τη δύναμη και τη λάμψη τους: ο έρως δεν είναι ούτε η φιλία ούτε η αγάπη: ο έρως είναι πραγματικά σαφέστερη έν­νοια από την αγάπη. Συχνότερα, αυτές οι χρήσεις προϋποθέτουν την ακτινοβολία των συμβόλων ακόμα και όταν έχουν απομα­κρυνθεί από το αρχικό τους νόημα και έχουν αποκοπεί από τις ρί­ζες τους: το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και ο Μαραθώνιος δεν θα ε­πιβίωναν εάν πάρα πολλές γενιές δεν είχαν ακούσει να γίνεται λό­γος γι’ αυτές τις οριακές σκηνές του φονικού και του κατορθώμα­τος. Και τέλος, θα διαπιστώσουμε ότι οι χρήσεις αυτές συνδέονται με την εξέλιξη της διεθνούς ζωής: τα ελληνικά σύμβολα ανήκουν σε όλους ή σε κανένα. Και, όπως σε πολλούς άλλους χώρους, η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα για την οποία θα πω, ακόμα μια φορά, ότι είναι οικουμενική.

Αλλά, εάν αυτές οι επιβιώσεις με διασκεδάζουν -μικρά παγό­βουνα που επιπλέουν χωρίς προορισμό, χωρίς να γνωρίζει πια κανείς γιατί βρίσκονται εκεί- υπάρχει μια άλλη επιβίωση πολύ πιο βαθειά και αγνοημένη σχεδόν από όλους. Είτε το θέλουμε είτε όχι, δημιουργήθηκε από ιδέες που βιώνουν μέσα μας χωρίς να το ξέ­ρουμε -σαν την καρδιά και το αίμα μας- και οι οποίες, μέσα από ποικίλα ενδιάμεσα προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Πράγμα­τι, η ελληνική κληρονομιά, εδραιωμένη στην επιδίωξη του καθολι­κού, έγινε το ίδιο το πνεύμα του δικού μας δυτικού πολιτισμού. Η καταδίκη της βίας, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός προς τη δικαιοσύ­νη, η αγάπη για την ελευθερία, είναι λίγο πολύ τα συνθήματα αυ­τών που επικαλούνται τη δημοκρατία. Και πίσω από τα συνθή­ματα κρύβονται ολοζώντανες δυνάμεις στις οποίες είναι επικίνδυ­νο σήμερα ν’ αντισταθούμε. Αντίθετα, την εποχή που δημιουργείται η Ευρώπη, νομίζουμε ότι δεν στερείται ενδιαφέροντος ν’ αναγνωρίσουμε αυτή την οφειλή που έχουμε την τάση να την ξεχνά­με.
Όταν βλέπουμε Τσέχους διαφωνούντες να επικαλούνται τα μαθήματα του Θουκυδίδη κατά της τυραννίας, υπάρχει ασφαλώς εκεί μια συμπύκνωση. Και οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν σίγουρα το Θουκυδίδη. Η στάση τους όμως είναι απόλυτα σύμ­φωνη με το δίδαγμα της Ελλάδας και δεν θα ήταν ίσως κατανοητή χωρίς την πρώτη ώθηση που δόθηκε εκεί πριν 25 αιώνες.
Και εδώ μιλάμε για πολιτική. Η ευαισθησία όμως στις χώρες μας, ο τρόπος της σκέψης, η προσπάθεια για διαύγεια, η επιστή­μη, η φιλοσοφία -αυτός ο αγώνας που σχεδόν δεν σταμάτησε πο­τέ από τότε- επαναφέρουν στα πρώτα τολμηρά βήματα της Ελλάδας στους διάφορους αυτούς τομείς.
Αλλά έστω και αν φτάνουνε σήμερα στο σημείο να κόβουμε την επαφή με εκείνη την προνομιακή στιγμή στην ιστορία της αν­θρωπότητας, δεν θα καταστρέψουμε αυτή τη μακρά ωρίμανση, η οποία στην πορεία της μας πρόσφερε τους καρπούς της. Μια τέτοια αποκοπή θα ήταν όμως παράλογη, ένοχη και επι­κίνδυνη. Προσπαθώντας ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα «Γιατί η Ελλάδα;»,απαντάμε πάντα λίγο στην πιο πεζή και συνηθισμένη ε­ρώτηση: «Γιατί τα ελληνικά;»
Και σε τελική ανάλυση και σ’ αυτό ακόμα οι Αθηναίοι εκείνης της εποχής είχαν πλήρη συνείδηση του τι έπρατταν και του ρόλου που ήταν άξιοι να διαδραματίσουν. Ο Θουκυδίδης μας λέει, μέσω του Περικλή, ότι η Αθήνα είναι για την Ελλάδα ένα «ζωντανό δί­δαγμα», μία «αγωγή», μία «παίδευσις». Η Αθήνα υπήρξε για τους Έλληνες και οι Έλληνες για όλους εμάς: το γεγονός ότι είχε τόσο έ­ντονη την προαίσθηση, με ενθαρρύνει και με μαγεύει.

dinfo.gr   11/5/2018

 

 

 

 

Αεροπορική βάση-«τείχος» στο Ισραήλ δημιουργούν οι Ρώσοι

στην ΑΒ Al-Shayrat στα σύνορα με Λίβανο

Αεροπορική βάση «τείχος» στην ισραηλινή Αεροπορία «κατασκευάζουν» οι Ρώσοι στην δυτική  Συρία κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, οπού μέσω αυτής ουσιαστικά ο εναέριος χώρος του Λιβάνου περνά σε ρωσική εποπτεία.

Η βάση είναι η  Al-Shayrat την οποία τον Απρίλιο του 2017 οι ΗΠΑ είχαν βομβαρδίσει με τουλάχιστον 60 Tomahawk με αφορμή τα γνωστά μυθεύματα περί χρήσης χημικών όπλων από την συριακή κυβέρνηση.
Η βάση η οποία βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από τα σύνορα με το Λίβανο (δεν την χωρίζουν ούτε 30 χλμ.) πρόκειται να αναβαθμιστεί σημαντικά, με τη δημιουργία νέων υποδομών, νέων καταφυγίων αεροσκαφών και επιδιόρθωση των υφισταμένων και πλήθος διευκολύνσεων για το προσωπικό.
Ας μην λησμονείται ότι η υπάρχουσα αεροπορική βάση Khmemeim βορειότερα στην επαρχία της Λαττάκεια, δημιουργήθηκε ως αεροπορική βάση το 2015 καθώς μέχρι τότε ήταν το διεθνές αεροδρόμιο Bassel Al-Assad.
Αυτό σημαίνει ότι στερείται ειδικών προστατευόμενων χώρων τουλάχιστον για τα μαχητικά αεροσκάφη κάτι που η βάση Al-Shayrat  μπορεί να προσφέρει.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που μέσω δορυφορικών φωτογραφιών είναι εύκολο να διαπιστωθεί πόσα και ποια μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας βρίσκονται στη Συρία αφού είναι παρατεταγμένα στην… πίστα.
Έτσι η ρωσική Αεροπορία θέλει μια τουλάχιστον βάση στρατιωτικών προδιαγραφών και για αυτό αποφάσισε να μισθώσει ουσιαστικά την Al-Shayrat από την συριακή Αεροπορία.
Κυριότερα όμως η Ρωσία έρχεται τόσο κοντά στα σύνορα του Λιβάνου και κατά συνέπεια πλησιέστερα και στο Ισραήλ είναι η αυξημένη δραστηριότητα της IAF πάνω από το Λίβανο (πρακτικά πετά όποτε και όπου θέλει αφού ο Λίβανος δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη) και έτσι θα ελέγχει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου απαγορεύοντας στους Ισραηλινούς να τον χρησιμοποιούν για επιθέσεις εναντίον στόχων (συριακών ή ιρανικών) στη Συρία.
Φυσικά στη βάση Al-Shayrat πρόκειται να μεταφερθούν και αντιαεροπορικά συστήματα και εάν σε αυτά περιλαμβάνονται και S-400 τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σημασία της συγκεκριμένης βάσης για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσική Αεροπορία διατηρεί στη βάση Khmemeim 12 Su-34,  9 Su-24Μ2 3 Su-30SM (2 μετά το τελευταίο ατύχημα) 8 Su-35S, 2 ιπτάμενα ραντάρ A-50U, 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου Il-38, 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Il-20M και μερικά μεταφορικά.
Επιπλέον από την βάση εξορμούν 12 επιθετικά ελικόπτερα Mi-24P/35M, 6 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28N, 4 επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και 4 μεταφορικά Mi-8AMTSh.
Όπως επομένως είναι εύλογο η διασπορά των δυνάμεων αυτών είναι επιτακτική καθώς σε ένα «ακραίο» σενάριο όλη η ρωσική Αεροπορία θα μπορούσε να καταστραφεί στην… πίστα  εάν εξαπολυόταν ένα μαζικό κτύπημα κατά της Khmemeim.
https://www.youtube.com/watch?v=fJc9UtagCh8
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5.5.18

 

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ:

Το πρώτο «χαστούκι» από την Ρωσία στη Τουρκία

μετά από καιρό «έπεσε» στην κυπριακή ΑΟΖ!

Η Μόσχα ζήτησε από την Λευκωσία να της εγκρίνει άσκηση του ρωσικού Ναυτικού με χρήση πυρών σε μια περιοχή που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι τουρκικής αρμοδιότητας, αναγνωρίζοντας έτσι την κυπριακή κυριαρχία!
Η Λευκωσία απάντησε καταφατικά και εξέδωσε NAVTEX για δύο θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Αμμοχώστου και δυτικά της Πάφου, αναφέροντας μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εκτελέσουν και εκτοξεύσεις πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος!
Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα, ζήτησε από την Μόσχα να ανακαλέσει το αίτημα αδείας προς την Λευκωσία, όμως οι Ρώσοι επέμειναν ότι «Κυριαρχία ή δικαίωμα αστυνόμευσης σε αυτές τις περιοχές έχει μόνο η Κύπρος» και απέρριψαν το τουρκικό αίτημα.
Εν συνεχεία η Άγκυρα μέσω του σταθμού Αττάλειας, εξέδωσε δικής της NAVTEX, επιχειρώντας να μπλοκάρει την ρωσική άσκηση και η Λευκωσία  απάντησε με anti-NAVTEX, καλώντας ως η μόνη αρμόδια Αρχή, τους ναυτιλομένους όπως αγνοήσουν την αντίστοιχη τουρκική οδηγία.
Παράλληλα, στην κυπριακή NAVTEX υπάρχει προειδοποίηση ότι η εν λόγω περιοχή καθίσταται πολύ επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα.
Η Μόσχα ήδη ανακοίνωσε ότι θεωρεί ως μόνη έγκυρη την κυπριακή NAVTEX και ότι θα εκτελέσει την άσκηση κανονικά, προειδοποιώντας τα τουρκικά σκάφη να μην πλησιάσουν την περιοχή.
Κυβερνητικές πηγές από την Λευκωσία εξέφραζαν την ευαρέσκειά τους για την στάση της Ρωσίας.
Είναι η πρώτη σοβαρή διαφοροποίηση Μόσχας και Αγκυρας για μείζον θέμα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
H ρωσική κίνηση ήρθε ως απάντηση σε σειρά ενεργειών της Αγκυρας στην Κύπρο, καθώς η Μόσχα δεν θέλει σε καμία περίπτωση την ισχυροποίηση της Τουρκίας στο νησί και γενικά στην Α.Μεσόγειο.
Ετσι είχαμε επίσκεψη του Τούρκου διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στον Ερντογάν παρουσία της ανωτάτης τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και των τεσσάρων Κλάδων σε μια μυστική κλειστή συνεδρίαση.
Ενισχύσεις τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε οπλικά συστήματα καταφθάνουν συνέχεια στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ μεγάλη τουρκική αεροναυτική βάση κατασκευάζεται στην Αμμόχωστο, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Τύμπου.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 30.4.18

 

 

 

 

 

 

 

Αιφνιδιαστική επίθεση Ρώσων και Σύρων σε Κούρδους & Αμερικανούς στον Ευφράτη

- Αντιμέτωπα ρωσικά & αμερικανικά μαχητικά

Σκηνικό μεγάλης επερχόμενης κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ξετυλίγεται, για ακόμη μια φορά στην περιοχή του Ευφράτη. Συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά δυνάμεων του SDF (των μονάδων των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) καταλαμβάνοντας τέσσερα χωριά, την ώρα που αμερικανικά και ρωσικά μαχητικά πετούν στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα οι συριακές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μονάδα ειδικών δυναμεων του ρωσικού Στρατού, με αιφνιδιαστική επίθεση κατέλαβαν τα χωριά al-Junina, al-Jiaa, Shamret al-Hessan και Hawiqit al-Maishia, στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη στην επαρχία της DeirEzZor.
Στο έδαφος βρίσκονται δύο αμερικανικές μονάδες, οι οποίες αποσύρθηκαν για να μην έρθουν σε «θερμή» επαφή με τους Ρώσους.
Πληροφορίες αναφέρουν για φονικές μάχες μεταξύ των συριακών και των κουρδικών δυνάμεων.
Ο συριακός Στρατός υποστηρίζεται από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά στην περιοχή έσπευσαν και αμερικανικά μαχητικά προκειμένου να αναχαιτίσουν την επίθεση!
Τέσσερα ρωσικά Su-25 εκτελούν αποστολές εγγύς υποστήριξης, μαζί με δύο επΙθετικά ελικόπτερα Ka-52, ενώ δύο Su-35S περιπολούν αρκετά υψηλότερα για να αναχαιτίσουν τυχόν αμερικανική αεροπορική απειλή.
Η κατάσταση περιγράφεται ως ιδιαίτερα  ρευστή και τεταμένη ανάμεσα στη ρωσική και την αμερικανική Αεροπορία την ώρα που η Μόσχα έχει στείλει στη Συρία τουλάχιστον 8 Su-35S ενώ έχει αναφερθεί και η ύπαρξη αριθμού Su-57.
Το κλίμα στη Συρία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι γενικότερα τεταμένο, με Αμερικανούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει εκτεταμένη χρήση μέσων ηλεκτρονικών παρεμβολών κατά αμερικανικών αεροσκαφών.
SANA’s reporter: Syrian Arab Army liberates villages of al-Junina, al-Jiaa, Shamret al-Hessan and Hawiqit al-Maishia in eastern bank of Euphrates River which were under the control of the so-called “Syrian Democratic Forces.”
— SANAEnglishOfficial (@SANAEnOfficial) April 29, 2018
Η περιοχή που απελευθέρωσαν οι συριακές  δυνάμεις (με την διακεκομμένη γραμμή). Με το κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχει το SDF και με το πράσινο δυνάμεις του FSA/Al-Nusra.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που συριακές δυνάμεις είχαν αποπειραθεί να επιτεθούν κατά Κούρδων του SDF τον Φεβρουάριο είχε καταλήξει σε αμερικανική αεροπορική επίθεση με τα δυτικά ΜΜΕ να αναφέρουν τα θάνατο 300 Ρώσων μισθοφόρων.
Αυτή την φορά τα ρωσικά μαχητικά εγγυώνται ότι τα αμερικανικά AH-64 Apache και τα F-15E δεν θα πλησιάσουν...

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=EhNmrAG-RUc
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.4.18

 

 

 

 

 

 

26.4.18

Mετά την Ρωσία και το ΝΑΤΟ πουλάει στην Τουρκία α/α μακρού βεληνεκούς - «Ασφυξία» για την ΠΑ

Mετά την Ρωσία και το ΝΑΤΟ πουλάει στην Τουρκία α/α μακρού βεληνεκούς δημιουργώντας πλέον συνθήκες «ασφυξίας» για την ΠΑ.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις 27 Απριλίου «η Τουρκία συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T».
Πρόκειται για το σύστημα το οποίο θα αποτελέσει την βάση του «εθνικού τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς»
«Είναι εθνική απόφαση (των κρατών μελών του ΝΑΤΟ-σ.σ) όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσουν, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα προσέθεσε «χαιρετίζω το γεγονός, ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot και το ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T».
Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016.
Την συμφωνία για την αγορά τους εκ μέρους της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 και σχεδόν ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι είχε δοθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400.
Έτσι, η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε να προβεί σε αγορά των S-400.
Αυτό όμως δεν την εμποδίζει από το να αποκτήσει παρόμοια συστήματα και από τις χώρες του ΝΑΤΟ..
Έτσι η Τουρκία πιστή στην πολιτική της «καζάν καζάν» (κερδίζεις κερδίζω, δηλαδή κερδίζω εγώ μόνο) αποκτά τα «the best of both worlds» οπλικά συστήματα που εκπληρώνουν και ικανοποιούν τις ανάγκες της.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.4.18

 

 

 

 

Δοκιμάζεται σήμερα η φιλία Μακρόν-Τραμπ

Καυτά θέματα και διαφωνίες στην ατζέντα των συνομιλιών τους

Δοκιμάζεται σήμερα η φιλία Μακρόν-Τραμπ

Σε δοκιμασία θα υποβάλλουν σήμερα τη φιλία τους, συζητώντας θέματα στα οποία διαφωνούν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμμανουέλ Μακρόν, με πρώτα στην ατζέντα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμπορικό πόλεμο.

Μετά από μια θερμή υποδοχή και ένα δείπνο μετά των συζύγων τους ο Μακρόν θα προσπαθήσει να αλλάξει την άποψη του Τραμπ σε πολλά θέματα.

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο όπου θα συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο επί μισή ώρα και στη συνέχεια για μία ώρα μαζί με τους συνεργάτες τους μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.

Χθες στη διάρκεια του δείπνου που είχαν οι Μακρόν και Τραμπ μαζί με τις συζύγους τους συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, «τις δημοσκοπήσεις του προέδρου Τραμπ και την προετοιμασία για τις ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μεταξύ των άλλων ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στο dιαδίκτυο και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκαν όμως και σε θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θέλει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

AP_17194730701571

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας και πάλι «την πολύ φιλική και προσωπική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο πιο φλέγον ζήτημα: τι θα γίνει με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ θέλει να αποδεσμευθεί, αν δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που επιβάλλονται στην Τεχεράνη. Αυτό φοβάται η Γαλλία και οι άλλες δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Τις τελευταίες δύο ημέρες η Ρωσία, η Κίνα και η Βρετανία έχουν επαναλάβει ότι επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, επανέλαβε την Κυριακή.

Ωστόσο η γαλλική προεδρία δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι «τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά», καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι «θα σκίσει» τη συμφωνία. Δεν πρέπει να αναμένεται κάποια «διπλωματική πρόοδος» μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το Παρίσι, το οποίο θέλει να προτείνει ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Η κατάσταση είναι επείγουσα διότι στις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία.

AP_18113774331079

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, το Παρίσι ανησυχεί λιγότερο.

Την 1η Μαΐου λήγει η προσωρινή εξαίρεση που είχε λάβει η ΕΕ, όμως η Γαλλία ελπίζει ότι η εξαίρεση αυτή θα γίνει μόνιμη. «Δεν κάνουμε εμπορικό πόλεμο με τους εταίρους μας», εκτίμησε ο Μακρόν την Κυριακή.

Η σημερινή ημέρα θα είναι διπλωματικά φορτισμένη: έπειτα από τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο και μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μακρόν θα γευματίσαει με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζον Σάλιβαν, τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμή του Γάλλου προέδρου με την παρουσία πολλών καλεσμένων στον Λευκό Οίκο.

AP_18113781467290Trump US FranceΜΑΚΡΟΝ ΤΡΑΜΠΜΑΚΡΟΝ ΤΡΑΜΠ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Τρόμος στην Τουρκία από την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου

– Έρχεται ανακήρυξη κοινής ΑΟΖ;


Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και το ενδεχόμενο ανακήρυξης κοινής ΑΟΖ τρομάζουν την Τουρκία. Εκτενή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρονται στην συνάντηση που είχαν χθες στο Κάιρο οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Σιντχί Σουμπχί και Πάνος Καμμένος και εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναπτύσσει στενές σχέσεις τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ. Οι δύο αυτές χώρες είναι εχθρικές απέναντι στον καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αιγυπτιακού στρατού, ο υπουργός Άμυνας Σουμπχί με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, αναφέρθηκαν στη στρατιωτική συνεργασία σε διάφορα θέματα και αξιολόγησαν τις εξελίξεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε σε περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί πώς ήδη οι ασκήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν μια ενιαία άποψη σε διάφορους τομείς, ιδίως στην ειρήνη και την ασφάλεια, εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας με την Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν αυξήσει τις μεταξύ τους δραστηριότητες, τόσο στο οικονομικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο, ειδικά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2013.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Αλ Αχράμ” στην αγγλόφωνη διαδικτυακή της έκδοση αναφέρθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και σημειώνει πώς ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημερινό επίπεδο συνεργασίας και διαβούλευσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών συμμετείχαν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Πλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Τσούκας, καταλήγει το ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας.

 

 

 

 

 

Καταιγιστικές εξελίξεις:

Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο και 7 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Posted by kalinda στο Απρίλιος 10, 2018

440E6271-9804-46A3-8E3B-3B7B397EC400Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, που είχαν σαν συνέπεια να ανέβει ξανά το θερμόμετρο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη από την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία.

Συγκεκριμένα το αεροπλανοφόρο σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη και ανοιχτά της Συρίας θα βρει το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».

Αργότερα, σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα βρίσκεται και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.

Αυτή θα περιλαμβάνει «επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας και προσπάθειες συνεργασίας με συμμάχους και εταίρους», θα παράσχει «την ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων και θα ενισχύσει τη συνεργασία στην ασφάλεια, ενώ θα προωθήσει τη ναυτική παρουσία» στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το «Harry S. Truman» θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και τον στόλο που το συνοδεύει, που ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή, τον προηγούμενο μήνα.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Τσεχία και Πολωνία συγχαίρουν τον Όρμπαν για τη νίκη στις εκλογές

Για επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης μιλά η Βαρσοβία

Τσεχία και Πολωνία συγχαίρουν τον Όρμπαν για τη νίκη στις εκλογές

Την ανυπομονησία του να συνεργαστεί με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, συγχαίροντάς τον μέσω Twitter για την «πειστική» νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Από την πλευρά του και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Όρμπαν, τον πιο στενό σύμμαχο της Βαρσοβίας απέναντι στις Βρυξέλλες, για την εκλογική του νίκη. «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ποτέ εύκολος», σχολίασε ο Μοραβιέτσκι στο μήνυμά του στο Twitter και «η στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας δείχνει ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει».

Ευχήθηκε μάλιστα στον Όρμπαν να έχει κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεχόμενης θητείας του στην πρωθυπουργία «μόνο επιτυχίες για την Ουγγαρία και την Ευρώπη».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και απεσταλμένος της Πολωνίας στην ΕΕ Κόνραντ Σιμάνσκι δήλωσε ότι η νίκη του Όρμπαν αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης.

«Πρόκειται για επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης», σχολίασε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN-24. «Η χειραφέτηση αυτή δεν έχει στόχο να πολεμήσει κάποιον, αλλά να αναγάγει την κεντρική Ευρώπη σε έναν πολύ εποικοδομητικό εταίρο στην Ευρώπη και την ΕΕ» εξήγησε.

NEWSBEAST.GR  9/4/2018

 

 

 

 

 

EKTAKTO – ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ από Αμερικανό Γερουσιαστή:

«ΛΑΘΟΣ η αναγνώριση των Σκοπίων ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το 2004!

Να μην γίνει και ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ!»

(ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΦΩΤΟ)

g1

Mε μία επιστολή δυναμίτη, ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ εκφράζει την στήριξη του τόσο προς την ιστορική κινητοποίηση της 18ης Μαρτίου που διεξήγαγαν η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης  για την Μακεδονία έξω από τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και για το ευρύτερο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μάλιστα ο Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσει δεν διστάζει στην επιστολή του να χαρακτηρίσει ως ΛΑΘΟΣ την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα από την Αμερικανική Κυβέρνηση το 2004. Τονίζει επίσης ότι αν και τώρα επιτρέψουμε την χρήση του όρου Μακεδονία, θα πρόκειται για ένα ακόμα ιστορικό λάθος, αφού όπως επισημαίνει η όποια λύση θα πρέπει να έρθει με σεβασμό στην ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής, καθώς η Μακεδονία είναι Ελληνική.

g2

Ο δημοφιλής πολιτικός συνεχίζει λέγοντας ότι «οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κατανοούν την ιστορική πραγματικότητα και να υπερασπίζονται τα ιστορικά στοιχεία.

Ο Μενέντεζ, από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς της Αμερικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάνει αναφορά και στις ανησυχίες του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής το 1944, του Εντουαρντ Στετίνιους, για τα σχέδια του Τίτο όσον αφορά την δημιουργία του κρατιδίου των ΣΚοπίων. Τέλος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον μεγάλο Αλέξανδρο και την συνεισφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Δημήτρης ΦΙλιππίδης/hellasfm.us  22/3/2018

 

 

 

 

 

Συγχαρητήρια Τραμπ στον Πούτιν, ετοιμάζεται συνάντηση κορυφής!

Posted by olympiada στο Μαρτίου 21, 2018

O Τραμπ θα Συναντήσει τον Πούτιν                                          «Στο Όχι Απώτερο Μέλλον»

Με έκτακτο μήνυμα στο διαδίκτυο, το Ρωσικά κανάλι RT μεταδίδει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και ότι δήλωσε ότι θα συναντηθεί μαζί του στο όχι μακρινό μέλλον, για να συζητήσουν το θέμα της κούρσας των εξοπλισμών, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου».

Η είδηση μεταδίδεται ταυτόχρονα με πρακτορειακές φωτογραφίες των 23 Ρώσων διπλωματών που αναχωρούν από την ρωσική πρεσβεία του Λονδίνου, κατόπιν της απέλασής τους από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέϊ, λόγω της απόπειρας δολοφονίας πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του, με επιστημονικά αμφισβητούμενη τοξική ουσία, «ρωσικής προέλευσης» κατά την βρετανική κυβερνητική εκδοχή και ενώ η βρετανική αστυνομία ανακοινώνει ότι οι έρευνες περί την εγκληματική ενέργεια και τους ενόχους θα απαιτήσουν χρόνο τουλάχιστον μηνός.

Παράλληλα το αμερικανικό πρακτορείο Zero Hedge μεταδίδει ότι « Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ διακινδύνευσε την βρετανική οργή συγχαίροντας τον Πρόεδρο Πούτιν για την επανεκλογή του, μόλις μια μέρα μετά την έκφραση της «ανεπιφύλακτης υποστήριξης» της Ε Ε στην Βρετανία, για την απόπειρα κατά του κατασκόπου στο Σώλσμπερυ».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ έγραψε σήμερα στον Ρώσο Πρόεδρο «Εξοχώτατε, Κύριε Πρόεδρε, Επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας».

Για την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει, ότι εκτός των συγχαρητηρίων, οι δύο ηγέτες εξέτασαν την δυνατότητα μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου και ότι και οι δύο εξέφρασαν ενδιαφέρον για την έναρξη οικονομικής συνεργασίας.                                                            Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την στρατηγική σταθερότητα, την Βόρειο Κορέα και την ενέργεια.

Το Κρεμλίνο αξιολογεί την συνομιλία ως « εποικοδομητική, επιπέδου εργασίας και εστιασμένη σε επισωρευμένα διμερή προβλήματα»

Μιχαήλ Στυλιανού

 

 

 

 

Μόσχα: Σκανδαλώδης πρόκληση η απέλαση διπλωματών

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας

με ταξιδιωτική οδηγία του Φόρεϊν Όφις

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας με ταξιδιωτική οδηγία του Φόρεϊν Όφις

Το Λονδίνο προειδοποιεί τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στη Ρωσία για «εχθρικές αντιδράσεις» - Νωρίτερα η Μέι είχε ανακοινώσει την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών  - Η Βρετανία αναζητά νέους προμηθευτές φυσικού αερίου

Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία. Λίγο μετά την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι ότι θα απελάσει 23 Ρώσους  διπλωμάτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο "εχθρικών αντιδράσεων" απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα αυτή, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

"Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο" αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
"Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις" συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ.

Απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η Βρετανία


Την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο κατά του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση εδώ και 30 χρόνια. Ταυτόχρονα, οι βρετανικές αρχές θα «παγώσουν» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν κριθεί ότι μπορούν να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία των πολιτών. 

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας στο Κοινοβούλιο την απόφαση της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε η Μέι, οι διπλωμάτες έχουν αναγνωριστεί ως αδήλωτοι αξιωματικοί πληροφοριών, που έχουν μία εβδομάδα διορία για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου αναζητά το Λονδίνο

Η Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

"Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας" είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Φέτος η Βρετανία παρέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, συνολικά στην Ευρώπη, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συνεργαστεί με "όποιον είναι στην (αμερικανική) κυβέρνηση" ώστε να τηρηθεί μια "σκληρή γραμμή" απέναντι στη Ρωσία. Έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε για την ανταπόκριση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που απολύθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες πριν καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ευθύνεται πιθανότατα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

"Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας", κατέληξε

Παγώνουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφασή της έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια. 

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα, για να ανακοινώσει κατά την ομιλία της ότι η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού ρώσου πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ.
«Τραγικό» που ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον δρόμο» 

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Επίσης, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει νομοθετικά σε μέτρα που θα προστατεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την εχθρική κρατική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν νέα νομοθετήματα κατά της κατασκοπείας. 

«Δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους»

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τους Ρώσους που πηγαίνουν στη Βρετανία. 

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε λόγο για εχθρική δράση Ρώσων κατασκόπων σε βρετανικό έδαφος. «Δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε. 

«Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε. 

Δέσμη μέτρων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας 

«Το πρωί προήδρευσα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου αποφασίσαμε: 

Άμεσες δράσεις για τη διάλυση του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρωτοβουλίες με τη μορφή επείγοντος για την ανάπτυξη νέων εξουσιών για την αντιμετώπιση όλων των μορφών εχθρικής κρατικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση ότι όσοι επιθυμούν να ασκήσουν τέτοια δραστηριότητα δεν μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόσθετα μέτρα για την αναστολή όλων των προγραμματισμένων επαφών υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσική Ομοσπονδία»

Επίσης, ο Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Ήδη, έχει αποσυρθεί η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.  Επίσης, ακυρώνεται η παρουσία πρωθυπουργών ή μελών της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει το καλοκαίρι στη Ρωσία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν. 


H Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνη της, καθώς η ίδια συνομίλησε με συμμάχους που στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη. 

Δεν δεχόμαστε απειλές

Η βρετανίδα πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα της θα ορθώσει το ανάστημά της στις ρωσικές απειλές. «Χθες τη νύκτα, είδα ότι ο ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι μία χώρα που δέχεται τελεσίγραφα. Ε λοιπόν, εγώ μπορώ να πω...το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια χώρα που δέχεται απειλές και θα ορθώσει το ανάστημά του απεναντί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Με αντίμετρα απειλεί η Μόσχα

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

https://www.youtube.com/watch?v=J8dOC-Br2Eg

15/3/2018


 

 

 

7.3.18

Και οι Άραβες ενάντια στην Τουρκία

– Πρίγκιπας Μοχάμεντ:

«Η Τουρκία μέρος του τριγώνου του κακού»

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πήρε ανοιχτή θέση απέναντι στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως κομμάτι του «τριγώνου του κακού» μαζί με το Ιράν και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα όσα γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Σορούκ και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα η εφημερίδα μεταφέρει αυτολεξεί τη φράση που χρησιμοποίησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας:
«Το σύγχρονο τρίγωνο του κακού αποτελείται από το Ιράν, την Τουρκία και τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες».
Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επανιδρύσει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που χάθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι δηλώσεις του αποδεικνύουν αυτό που έγραψε το TRIBUNE από την πρώτη στιγμή που ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ έγινε ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, ότι δηλαδή η Σαουδική Αραβία πέρασε απέναντι στην Τουρκία και ότι ο αραβικός κόσμος αποφάσισε να εμποδίσει την παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο Σαουδάραβας Διάδοχος κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Αιγύπτιους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο.
Πρόκειται για τεράστιου μεγέθους γεωπολιτική εξέλιξη, την οποία γνωρίζαμε αλλά -για να είμαστε ειλικρινείς- δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας θα προχωρούσε ανοιχτά σε μια τέτοια δήλωση.
Με απλά λόγια: Και οι Άραβες ανοιχτά ενάντια στους Τούρκους.
tribune

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.3.18

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Ο 6ος Στόλος κατεβαίνει «ασπίδα» στα πλοία της ExxonMobil

– Άφωνος ο Ερντογάν κοιτά τη Μεγάλη Αρμάδα


Ταραχή επικρατεί στο Λευκό Παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος βλέπει την ιστορία (Ναυμαχία της Ναυπάκτου) να επαναλαμβάνεται. Μετά τις απειλές Ερντογάν ότι θα βυθίσει τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο χαλιφάτο των ημιπαραφρόνων για το ποιος είναι η υπερδύναμη.

Έτσι ο πανίσχυρος 6ος Στόλος πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψει τα αμερικανικά ερευνητικά πλοία από τους Τούρκους πειρατές και να εγγυηθεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Τώρα αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν ο Ερντογάν, που έχει στόμα μεγαλύτερο από το μπόι του, θα αναμετρηθεί με την ιστορία επαναλαμβάνοντάς την. Δηλαδή, θα τολμήσει να επιτεθεί στον δυτικό στόλο;

Οι στιγμές είναι ιστορικές. Και η ιστορία διδάσκει ότι ενώ η Δύση παραδοσιακά έδειχνε ανοχή στους Τούρκους, όποτε οι Τούρκοι πέρασαν την κόκκινη γραμμή, οι χριστιανικές χώρες ενώθηκαν και κατέστρεψαν τα οθωμανικά όνειρα για παγκόσμια κυριαρχία. Θα συμβεί το ίδιο και τώρα;

Πάντως το ρεπορτάζ είναι σαφές. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να φτάσει το προσεχές διάστημα, μεγάλος αριθμός αμερικανικών πλοίων, ημερομηνία που συμπίπτει με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Exxon Mobil.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, με την άφιξη αυτή να πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην περιοχή έχει σταλεί το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima», το οποίο μεταφέρει ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και 2.500 πεζοναύτες, προς ενίσχυση του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, η αμερικανική ναυτική δύναμη διαθέτει ακόμη πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke Class», τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Sputnik, στην Μεσόγειο έφτασαν και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Μην ξεχνάμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει αυστηρά την Άγκυρα, όταν μπλόκαρε το ιταλικό γεωτρύπανο, ότι μετά ακολουθούν οι Αμερικανοί και τότε θα δούμε τι είναι ικανοί να κάνουν.

tribune.gr   7/3/2018

 

 

 


Ανακοινώθηκαν τα υπουργεία που θα αναλάβει το CDU στη νέα κυβέρνηση

Για «καλό μίγμα ανθρώπων αλλά και επώδυνες αποφάσεις», έκανε λόγο η Μέρκελ

Ανακοινώθηκαν τα υπουργεία που θα αναλάβει το CDU στη νέα κυβέρνηση

Για «καλό μίγμα νέων προσώπων και έμπειρων δυνάμεων», αλλά και για «επώδυνες αποφάσεις», έκανε λόγο η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας πριν από λίγο τις προτάσεις της για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές θέσεις που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατά τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Συγκεκριμένα, ο μέχρι τώρα επιτελάρχης της Καγκελαρίας και μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είναι η επιλογή του κόμματος για το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στο υπουργείο 'Αμυνας. Στην κυβέρνηση παραμένει ακόμη ο μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, ο οποίος αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Σπαν ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της Καγκελαρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό, η ίδια ωστόσο, ερωτώμενη σχετικά, φάνηκε να μην αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα. "Μιλάω με τον Γενς Σπαν το ίδιο όπως και με τους άλλους υπουργούς. Το ότι κάνει και κάποιες κριτικές παρατηρήσεις, συμβαίνει και με άλλους και είναι ΟΚ. Και στην συνομιλία με τον Γενς Σπαν αποκόμισα την εντύπωση ότι το θέμα και για τους δυο μας είναι η ουσία - το πώς δηλαδή θα προχωρήσουμε μπροστά την Γερμανία", δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Η έκπληξη στις επιλογές της Καγκελαρίου ακούει στο όνομα 'Ανια Κάρλιτσεκ. Η 46χρονη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU εκλέγεται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και δεν προέρχεται, όπως συνηθίζεται, από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η Καγκελάριος πάντως τόνισε ότι την περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Διατροφής αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος του κόμματος και εκ των πλέον προβεβλημένων στελεχών Γιούλια Κλέκνερ, ενώ την θέση του κ. Αλτμάιερ στην Καγκελαρία θα καλύψει ο 45χρονος αναισθησιολόγος Χέλγκε Μπράουν, ένα από τα πλέον έμπιστα στελέχη της Καγκελαρίου του οποίου η συμβουλή έχει κατ΄επανάληψη ζητηθεί εμπιστευτικά σε καταστάσεις κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τους υφυπουργούς που υπάγονται στην Καγκελαρία, η Μόνικα Γκρούτερς παραμένει αρμόδια για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ τα θέματα Ενσωμάτωσης και Μετανάστευσης αναλαμβάνει η Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς.

Τις προτάσεις του κόμματος θα πρέπει τυπικά να εγκρίνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ αύριο, στο έκτακτο συνέδριο του CDU, αναμένεται να εγκριθεί η συμμετοχή του CDU στον κυβερνητικό συνασπισμό και να ψηφιστεί η νέα γενική γραμματέας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

NEWSBEAST.GR  25/2/2018

 

 

 

Ιστορική συμφωνία

-χαστούκι στον Ερντογάν για τα ενεργειακά μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ

Posted by infiltr8or στο Φεβρουαρίου 20, 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΨΟΥΣ 15 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ

Σε μια ιστορική συμφωνία-δικαίωση για τους αρχιτέκτονες της πλέον σημαντικής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, Προκόπη Παυλόπουλο, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά, η Αίγυπτος και το Ισραήλ απομονώνουν την Τουρκία, ισχυροποιώντας παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία, τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Η συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δυο χωρών αλλάζει τα δεδομένα στο γεωστρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί έναν πανίσχυρο άξονα ενάντια στις ηγεμονικές βλέψεις του ψευτοσουλτάνου Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, Noble και Delek σχεδιάζουν να προμηθεύσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για περίπου 10 χρόνια, στην εταιρεία Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan του Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί και το επιστέγασμα μιας διαδικασίας σεισμικών γεωπολιτικών μεταβολών, καθώς οι δυο χώρες που εμπλέκονται, έχουν παρελθόν μίσους, καθώς έχουν αντιπαρατεθεί στους αιματηρούς αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία και με την Κύπρο για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ σύμφωνα με τα λόγια του Μεντχάτ Γιούσεφ, πρώην επικεφαλής της κρατικής αιγυπτιακής ενεργειακής εταιρίας Egyptian General Petroleum Corporation, το Κάιρο συνεχίζει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο «και την περιοχή συνολικά», μια εύσχημη και διπλωματικώς… ορθή διατύπωση για να περιλάβει το Ισραήλ χωρίς να το κατονομάζει.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED

Υπενθυμίζεται πως στις επαναστατικές – ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχει και το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας, που από τις αρχές του 2017 προμηθεύεται ισραηλινό φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Ταμάρ» για εργοστάσιο χημικών που διαθέτει στις ακτές της Νεκρής Θάλασσας, καθώς επίσης και από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για την εταιρία ηλεκτρισμού NEPCO. Η συμφωνία υπεγράφη το 2016 και αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του 2019.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική Noble Energy ελέγχει το 39,66% του «Λεβιάθαν» και το 32,5% του «Ταμάρ». Η ισραηλινή Delek Drilling έχει το 45,34% του «Λεβιάθαν» και το 22% του «Ταμάρ». Ποσοστό 15% του «Λεβιάθαν» ελέγχει η Ratio Oil Exploration, ενώ η Isramco Negev 2 LP, ελέγχει το 28,75% του «Ταμάρ».

infiltr8or

Διαδώστε το!

 

 Επεισόδιο με δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου Γιλντιρίμ και Μέρκελ

Ύψωσε φωτογραφίες από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν

Επεισόδιο με δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου Γιλντιρίμ και Μέρκελ

Πολλά εμπόδια στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία εξακολουθεί να διαπιστώνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ τόνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Και οι δύο ηγέτες πάντως επισήμαναν ότι η αποψινή συνάντηση αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Αρκετή δουλειά» πρέπει να γίνει ακόμη, σύμφωνα με τη Μέρκελ και σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας αλλά και τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης.

Η βούληση για συζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες στην διαδικασία επαναπροσέγγισης, τόνισε η Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η υπόθεση Γιουτζέλ οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων και παραμένει ένα βάρος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, με όρους κράτους δικαίου.

Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δίκη του Ντενίζ Γιουτζέλ, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι, όπως και η Γερμανία, ένα κράτος δικαίου και ότι η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ζήτησε μάλιστα κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας στα τουρκικά δικαστήρια, λόγω των υποθέσεων που αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία. Η Τουρκία δεν θέλει η υπόθεση Γιουτζέλ «ή παρόμοιες υποθέσεις», να ζημιώσουν τις σχέσεις της με την Γερμανία, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κούρδων μαχητών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η Τουρκία, με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει όχι μόνο τους δικούς της πολίτες, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την εξάπλωση της τρομοκρατικού κινδύνου στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι φωτογραφίες από το Αφρίν και η απάντηση του Γιλντιρίμ

«Οι επιθέσεις στο Αφρίν υπηρετούν αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση YPG είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ. Στο σημείο αυτό δημοσιογράφος ύψωσε φωτογραφίες από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν, για να απαντήσει ο κ. Γιλντιρίμ ότι οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες και αποτελούν κουρδική προπαγάνδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς της βίζας για τους τούρκους πολίτες και την Τελωνειακή Ένωση, η Μέρκελ τόνισε ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους όρους με την συμφωνία για το προσφυγικό. «Υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει και από τη δική μας σκοπιά μια διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης θα την δούμε μόνο όταν θα έχουμε πειστεί περισσότερο από την πρόοδο για τους μηχανισμούς του κράτους δικαίου. Παρακολουθούμε τα πράγματα πολύ εντατικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πολύ χρόνο και σίγουρα κάποιες ενέργειες προκειμένου να μπορούμε καν να κοιτάξουμε στο μέλλον. Άρα δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα», τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στην Άγκυρα.

Η Μέρκελ σημείωσε πάντως ότι η αποψινή επίσκεψη αποτελεί δείγμα αμοιβαίας βούλησης να συζητήσουμε εντατικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε μια κοινή βάση αξιών. «Αυτό όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο», διευκρίνισε.

NEWSBEAST.GR  15/2/2018

 

 

 


«Μύδροι» από τον Σέρβο Πρέσβη κατά των Σκοπίων

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 3, 2018

Ο Nτούσαν Σπασόγιεβιτς, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, μίλησε για το ζήτημα της μετονομασίας των Σκοπίων και εξαπέλυσε επίθεση στα Σκόπια.

Ερωτώμενος από το δημοσιογράφο της ΚΡΗΤΗ TV, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια και τα Σκόπια, ο Σέρβος Πρέσβης έδωσε μία αποστομωτική απάντηση: «Κάναμε πολύ μεγάλο λάθος που αναγνωρίσαμε το 1996 τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων ως πΓΔΜ».

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η τοποθέτησή του, αφού αντιπροσωπεύει την ίδια ώρα την πολιτική στάση της γείτονος χώρας, Σερβίας.

Ο ίδιος, όταν του ζητήθηκε να κρίνει τη στάση που έχει τηρηθεί τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των Σκοπίων το τελευταίο διάστημα, με φόντο τις συζητήσεις για τη μετονομασία, αρκέστηκε στο να πει ότι η Σερβία θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, όποια στάση κι αν κρατήσει αυτή.

Πηγή:neakriti.gr

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ:

"ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ". ΑΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ...


ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Athanasios Efstathios Drougos

«Το κίνημα της Ιλλυρίδας έχει μια πρόταση για το όνομα ως ομοσπονδιακό κράτος», σημειώνει το δημοσίευμα...

Το Κίνημα της Ιλλυρίδας, ένα πολιτικό κίνημα που είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αφού εκφράζει μερίδα των Αλβανών των Σκοπίων, προέβη σε πρόταση για την ονομασία της χώρας, όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα.

«Ζητούμε από τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν εντολή από τον ΟΗΕ να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος της χώρας μας, να εισακούσουν την πρότασή μας. Το νέο όνομα αντικατοπτρίζει την πραγματική εδαφική συνοχή.

Αυτό είναι «Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία» (Балканска Федеративна Република)», αναφέρει η ανακοίνωση που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το σχέδιο έχει δύο ομοσπονδιακές μονάδες: τη Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’ και τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας.

«Με την πράξη αυτής της μετονομασίας, θα γίνει εξισορρόπηση των εθνοτήτων στο νέο κράτος και θα σβήσουν οι εσωτερικές πολώσεις και, τέλος, θα ξεκινήσει η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο της χώρας, με τα συνήθη πρότυπα διαβίωσης για μια αξιοπρεπή ζωή.

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση θα υποστηριχθεί από όλους τους πολίτες της χώρας.

Μια για πάντα θα σταθεροποιηθεί το κομμάτι αυτό των Βαλκανίων από τις ηγεμονικές φιλοδοξίες», αναφέρει το κίνημα της Ιλλυρίδας.

indobserver Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

 

 

 

 

 

Συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Ανοίγει ο δρόμος για επίσημες διαπραγματεύσεις και τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας

Συμφωνία Μέρκελ - Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Οι Συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία επί προσχεδίου επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές των δύο κομμάτων.

Η επιτυχής αυτή έκβαση των συνομιλιών γεννά αισιοδοξία για τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας, που επικρατεί εδώ και μήνες στη χώρα.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για λεπτομερείς διαπραγματεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες και βάζει τέλος τόσο στην αβεβαιότητα που ταλανίζει τη Γερμανία όσο και από τα πάμπολλα ερωτήματα για το πόσο θα καταφέρει η Μέρκελ να μείνει στη θέση της και να εξαντλήσει τη θητεία της.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

 

Διαξιφισμοί Μακρόν-Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Έχουμε «κουραστεί» να περιμένουμε την πιθανή ένταξή μας, διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος

Διαξιφισμοί Μακρόν-Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τεταμένο ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ακόμη στον τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΚΡΟΝ

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερντογάν κατά δημοσιογράφων

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΚΡΟΝ

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Ερντογάν τα έβαλε και με τους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι ορισμένοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν, αφού ο Μακρόν είχε επισημάνει ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"» που τους στηρίζουν, σημείωσε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διατύπωσε λίγο νωρίτερα την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΚΡΟΝ

νελήφθησαν στο κύμα εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided