Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11ος

 

 

 

 

 

 

 

Ο ρόλος των Rothschild: Ιδού ποιος πληρώνει για να «κτισθεί» το προφίλ του Τσίπρα

 

 

 

 

 

 

 


Ο ρόλος των Rothschild: Ιδού ποιος πληρώνει για να «κτισθεί» το προφίλ του Τσίπρα

tsipras-2-696x464

Άγνωστες στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες

του πρωθυπουργού

και αδιευκρίνιστοι οι απώτεροι στόχοι του

Όταν πριν κάποιους μήνες ένας καλός

Γάλλος

συνάδελφος μού μίλησε για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του

Αλέξη Τσίπρα

και για μία εταιρεία που έχει αναλάβει να «φτιάξει» το προφίλ του, θεώρησα ότι αστειευόταν και δεν συνέχισα την συζήτηση.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Άρχισα όμως να αλλάζω γνώμη μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Κάποιες πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου γύρω από την συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός μας με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν η αρχή ενός κουβαριού που άρχισε να ξετυλίγεται και που για την ώρα είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς μέχρι πού θα φθάσει και πώς.

Υπάρχουν όμως γεγονότα που μάς επιτρέπουν υποθέσεις εργασίας, οι οποίες ωστόσο υπάγονται πάντα στον κίνδυνο μίας απρόβλεπτης εξέλιξης. Όπως, για παράδειγμα, η πολύ σοβαρή υπόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνα Πάνου Καμμένου. Ας δούμε, όμως, τα γεγονότα.

Γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξε την Αθήνα του Αλέξη Τσίπρα για να μιλήσει για την Ευρώπη και να διατυπώσει το όραμά του γι’ αυτήν; Δεύτερον, ποιοι και γιατί αποφάσισαν να τιμήσουν τον πρωθυπουργό μας με τα βραβεία του «πολιτικού θάρρους» και του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού»;

Τρίτον, γιατί το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ στήριξε την επίσκεψη Τσίπρα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ;

Απάντηση στο πρώτο ερώτημα: Για τις ευρωεκλογές του 2019, ο Εμμ. Μακρόν φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό κόμμα που θα το συνθέτουν επιμέρους εθνικά κόμματα και το οποίο θα διεκδικήσει την εκπροσώπησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι πολύ πιθανόν ο Αλ. Τσίπρας να έχει ήδη αποδεχθεί συμμετοχή στο σχέδιο αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος να τού έχει υποσχεθεί, λόγω ηλικίας, την ηγεσία αυτού του πανευρωπαϊκού πολιτικού φορέα.

Για τον σκοπό αυτόν, το «κτίσιμο» εικόνας για τον Αλ. Τσίπρα προφανώς έχει αναλάβει η εταιρεία συμβούλων Rothschild and Co, την οποία διαχειρίζεται η όντως λαμπρή οικονομολόγος και ειδική σε θέματα ρυθμίσεως δημοσίων χρεών κυρία Anne-Laure Kiechel, γνωστή για τις διεθνείς διασυνδέσεις της.

Επίσης, η κυρία Kiechel συνδέεται στενά με τον ομήλικό της Αυστρο-Αμερικανό επικοινωνιολόγο, γεννημένον στο Παρίσι το 1975, Felix Marquandt, ο οποίος από το 2000 έχει επιλέξει ως θρησκεία το Ισλάμ και διευθύνει τρεις εταιρείες διεθνών δημοσίων σχέσεων εξειδικευμένες να «χτίζουν» προφίλ ανθρώπων «επωνύμων» που φιλοδοξούν να αποκτήσουν διεθνή βραβεία, όπως το Νόμπελ για παράδειγμα, ή αξιώματα.

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Anne-Laure Kiechel έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον Patrick Wasjman, ιδρυτή της μηνιαίας επιθεώρησης «Politique Internationale», περιοδικό το οποίο από τα πρώτα του βήματα στήριξε η οικογένεια Rothschild, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ο P. Wasjman –που διδάσκει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών– υπήρξε την περίοδο Μάρτιος 1993-Μάϊος 1995 υπεύθυνος του γραφείου του τότε υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Francois Leotard, επί προεδρίας Φρανσουά Μιττεράν και πρωθυπουργίας Εντουάρ Μπαλλαντύρ.

Σήμερα ο P. Wasjman στηρίζει τον Εμμανουέλ Μακρόν και φημολογείται ότι είναι και από τους επιφανείς συμβούλους του σε θέματα Μέσης Ανατολής και Ρωσίας.

Ισχυρά είναι επίσης τα ερείσματά του και στο εβραϊκό λόμπυ των ΗΠΑ, το οποίο σήμερα στηρίζει και την επικείμενη συνεργασία του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία με σκοπό την αναχαίτιση της ιρανικής επιρροής στον μεσανατολικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, λέγεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τους Ισραηλινούς ότι στηρίζει την πρωτοβουλία τους και έχει παρακαλέσει το εβραϊκό λόμπυ να συνδράμει την ελληνική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Από αυτά που προηγούνται είναι κατάδηλο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές όταν θα έχει να ανακοινώσει κάποια «επιτυχία» που θα έχει σχέση με το χρέος της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση δε, ρίχνει μεγάλο βάρος και στο προφίλ του ώστε στους εδώ ιθαγενείς να φανεί ότι είναι ο ανερχόμενος ηγέτης τον οποίο η Ευρώπη έχει περί πολλού.

Ωστόσο, για να εμπεδωθεί ένα παρόμοιο προφίλ θα πρέπει η Ελλάδα να κατέβει κάποια σκαλιά, τόσον οικονομικά όσο και πολιτικά.

Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει καλύτερα από μάς ότι η δύναμη αυταρχικών και νάρκισσων ηγετών βασίζεται στην άγνοια και στην αμορφωσιά.

Μία χώρα της οποίας οι κάτοικοι, επειδή τούς έκοψαν τα δανεικά, εκλέγουν στο Κοινοβούλιό τους την Χρυσή Αυγή, τον Λεβέντη και κάνουν εξουσία το σημερινό κυβερνητικό δίδυμο, θα πει ότι είναι ξοφλημένη από χέρι.

Για έναν πολύ απλό λόγο: οι κάτοικοί της αγνοούν το παρόν και άρα δεν βλέπουν το μέλλον.

29/11/2017

 

 

 

 

 

 

Απόψε στα ΑΤΜ τα αναδρομικά και η σύνταξη για 1 εκατ. συνταξιούχους

Δείτε τα παραδείγματα με τα ποσά - Ποιοι θα πάρουν τα περισσότερα

Απόψε στα ΑΤΜ τα αναδρομικά και η σύνταξη για 1 εκατ. συνταξιούχους

Σύνταξη και αναδρομικά θα λάβουν από σήμερα το βράδυ έως και την 1η Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην εμβόλιμη πληρωμή 18.734 νέων οριστικών και 5.503 νέων προσωρινών συντάξεων.

Πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2016 και αφορούν στην έκδοση οριστικών συντάξεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και κάποιες παλιότερες από το πρώην ΙΚΑ.

Τρίτη 28/11 – εμβόλιμη πληρωμή 11.477 νέων οριστικών κύριων συντάξεων και 3.203 νέων προσωρινών κύριων

Τετάρτη 29/11 και την Παρασκευή 01/12 (πρώην ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) – 7.257 νέες οριστικές κύριες συντάξεις και 2.300 νέες προσωρινές κύριες

Το συνολικό ύψος της πληρωμής των συντάξεων αυτών μαζί με τα αναδρομικά τους ανέρχεται σε 105,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με την τακτική πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, θα επιστραφούν στους συνταξιούχους οι εσφαλμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας. Θυμίζουμε ότι 315 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα (1,4 δισ. ευρώ) έχουν προϋπολογιστεί για τον σκοπό αυτό.

Τα ποσά θα πιστωθούν ανάλογα με την ημερομηνία που ο κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την κύρια σύνταξή του.

Τα αναδρομικά που θα επιστραφούν εφάπαξ ξεκινούν από: 5 ευρώ και φτάνουν90 ευρώ για συντάξεις έως 1.000 ευρώ (μεικτό ποσό πριν από 2012). Αυτό το ποσό αφορά τους περισσότερους συνταξιούχους.

Όσο αυξάνει το μεικτό ποσό της σύνταξης πριν από το 2012 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επιστροφής και για κάποιους λίγους τυχερούς που είχαν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ, τα ποσά της επιστροφής θα κυμαίνονται από 1.200 και θα φτάνουν και τις 3.200 ευρώ

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οι δικαιούχοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τα ποσά που θα διανεμηθούν φτάνουν στα 295 εκατ. ευρώ.

Περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν τα ποσά των αναδρομικών από απόψε στο ΑΤΜ μαζί με τη σύνταξή τους.

Παραδείγματα για τα αναδρομικά

 • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που βγήκε σε σύνταξη πριν το 2010 με αρχικό μικτό ποσό 1.535 ευρώ παίρνει 277 ευρώ αναδρομικά
 • Συνταξιούχος του ΙΚΑ που βγήκε πριν το 2012 με 1.535 ευρώ αρχικό μικτό ποσό και 352 ευρώ επικουρική παίρνει 614 ευρώ.
 • Συνταξιούχος ΔΕΚΟ που βγήκε σε σύνταξη πριν το 2012 με αρχικό μικτό ποσό 3.220 ευρώ παίρνει αναδρομικά 1561 ευρώ.
 • Συνταξιούχος ΔΕΚΟ που βγήκε το 2013 σε σύνταξη με αρχικό ποσό μικτό 2.622 ευρώ παίρνει 860 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι συντάξεις θα καταβληθούν τις παρακάτω ημερομηνίες:

 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή.
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή.
 • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
 • Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 04 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα.
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.

NEWSBEAST.GR   28/11/2017

 

 

 

 

26.11.17

Μέρισμα και διπλή σύνταξη μέχρι τα Χριστούγεννα

(Μη ξεχνάτε: Ο Ιανουάριος έχει 31 ημέρες...)
Δύο συντάξεις καθώς και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθούν στους συνταξιούχους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Αρχικά, από την Τετάρτη στις 29 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΙΚΑ και το Δημόσιο θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου.
Την ίδια ημέρα θα πιστωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Τετάρτη, ενώ το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 02 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή. Το ΕΤΕΑ θα πληρώσει τις επικουρικές του Ιανουαρίου πριν από την Πρωτοχρονιά.

Με τις πληρωμές των συντάξεων του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους και τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν από τις εισφορές υγείας κατά το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι 30 Ιουνίου 2017. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ.
Τις υψηλότερες επιστροφές θα λάβουν όσοι εισέπρατταν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μεικτά (αρχικό ποσό) και είχαν υποστεί τις διαδοχικές περικοπές του 2011 και του 2012.

Έρχεται και το κοινωνικό μέρισμα


Όσοι συνταξιούχοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή επί της ουσίας οι συνταξιούχοι που θα πάρουν μικρά ποσά αναδρομικών, και ταυτόχρονα δεν έχουν καταθέσεις και πληρούν τα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία, θα πληρωθούν κοινωνικό μέρισμα, αρκεί να υποβάλουν σχετική αίτηση στο www.koinonikomerisma.gr, τις επόμενες ημέρες που θα ανοίξει η σχετική εφαρμογή.

Νωρίτερα η σύνταξη Ιανουαρίου


Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, η καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2018 αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες, και συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2018 θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και στις 21 Δεκεμβρίου 2017 από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία.
in.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.11.17

 

 

 

 

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Χρεοκοπία εν λειτουργία


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος*

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αργό θάνατο, ο οποίος θα έχει μεν την ίδια κατάληξη, την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά συνηθίζεται από τους ανθρώπους – οι οποίοι μαθαίνουν σταδιακά να ζουν στη μιζέρια και στη σκλαβιά, συμβιβαζόμενοι με το ότι χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν.
.
«Ο Ελληνισμός, για την ώρα τουλάχιστον, πέτυχε ως γένος, αλλά απέτυχε ως κράτος! Η Ελλάδα πάσχει από μια μόνιμο, πλήρη, και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας της και του ήθους που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολο του! Πιο αναλυτικά, ο λαός αυτός κατά κανόνα εκλέγει την ηγεσία του. Εν τούτοις, όταν αυτή αναλάβει την ευθύνη της εξουσίας (είτε την αριστοκρατία εκπροσωπεί, είτε την αστική τάξη, είτε το προλεταριάτο), κατά έναν μυστηριώδη τρόπο αποξενώνεται από τη βάση που την ανέδειξε και ενεργεί σαν να βρισκόταν σε κάποια άλλη χώρα.
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες των παρεκκλίσεων της ηγεσίας από το ήθος του λαού μας, είναι η εκ του αφανούς και εκ των έξω προστατευτική κατεύθυνση. Αποτέλεσμα και αυτό της απώλειας του έρματος, της παράδοσης. Αντιλαμβάνομαι ότι στην εποχή μας η αλληλεξάρτηση των εθνοτήτων είναι τόση, που η πολιτική δεν μπορεί να αγνοήσει, ως έναν βαθμό, αυτό που θα λέγαμε γενικότερη σκοπιμότητα. Όμως, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην προσαρμοστική πολιτική και στη δουλοπρέπεια! Αυτό είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του ελληνικού λαού, το «τιμιώτατόν» του. Και αυτό του καταπατούν συνεχώς, κατά τον εξοργιστικότερο τρόπο, οι εκπρόσωποί του στην επίσημη διεθνή σκηνή.
Με αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε σε κάτι που θα μου επιτρέψετε να ονομάσω ψευδοφάνεια. Έχουμε, δηλαδή, την τάση να παρουσιαζόμαστε διαρκώς διαφορετικοί από ότι πραγματικά είμαστε. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία, είτε σαν άτομο σταδιοδρομείς είτε σαν σύνολο, από την έλλειψη της γνησιότητας» (Ο. Ελύτης, 15.06.58).

Άποψη

Όπως διαπιστώνεται από το μέρος της συνέντευξης του κ. Ελύτη που παραθέσαμε, τα προβλήματα της Ελλάδας και ο τρόπος αντιμετώπισης τους από την εκάστοτε ηγεσία της είναι διαχρονικά. Παράδειγμα η σημερινή κυβέρνηση της χώρας η οποία, όχι μόνο δεν σεβάστηκε τη μη δουλοπρεπή επιλογή των Πολιτών στο δημοψήφισμα του 2015 που η ίδια δρομολόγησε και υποστήριξε αλλά, πολύ χειρότερα, το αντέστρεψε χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Εκτός αυτού υποχρέωσε αμέσως μετά την πλειοψηφία των βουλευτών να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση/μνημόνια που οι Πολίτες απέρριψαν, με το πιστόλι στον κρόταφο –  φέρνοντας τους δηλαδή προ τετελεσμένων γεγονότων. Το εύλογο αποτέλεσμα ήταν να κατοχυρωθούν πλειοψηφικά όλα τα προηγούμενα μνημόνια και συμβάσεις – να δολοφονηθεί η τελευταία ελπίδα των Ελλήνων καθώς επίσης να σκλαβωθεί η Ελλάδα για τα επόμενα 99 χρόνια.
Η εκ των έξω τώρα «προστατευτική κατεύθυνση» της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης των περισσοτέρων κομμάτων, δεν είναι πια αφανής – αφού το πολιτικό πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα είναι τα διαδοχικά μνημόνια των ξένων, τα οποία είναι εμφανή. Ασφαλώς δε θίγουν τα πιο ευαίσθητα σημεία των Ελλήνων: την αποστροφή τους στη δουλοπρέπεια και το «τιμιώτατον» τους. Όσον αφορά γενικότερα την πολιτική ηγεσία, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι παρουσιάζεται διαφορετικά από ότι πραγματικά είναι, οδηγεί τη χώρα προς την ολοκληρωτική αποτυχία – σύμφωνα πάντοτε με την άποψη του ποιητή.
Περαιτέρω, η Ελλάδα σήμερα βιώνει μία χρεοκοπία εν λειτουργία, όπως στο παράδειγμα μίας επιχείρησης που έχει πτωχεύσει μεν, αλλά διατηρείται από τους πιστωτές της – επειδή θεωρούν πως είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, με τη σταδιακή πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Εν προκειμένω, η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους αλλά, επίσης, των Πολιτών του – οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν, μέσω της αύξησης των φόρων και της μείωσης των εισοδημάτων τους. Μπορεί δε να συσσωρεύονται στην αρχή μη εξυπηρετούμενα χρέη, περί τα 230 δις € ήδη, αλλά στη συνέχεια θα πληρωθούν με διάφορους τρόπους – με κατασχέσεις ακινήτων, με πλειστηριασμούς, με δημεύσεις καταθέσεων κοκ.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αργό, βασανιστικό θάνατο, ο οποίος θα έχει μεν την ίδια κατάληξη, τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά συνηθίζεται σιγά-σιγά από τους ανθρώπους – οι οποίοι μαθαίνουν σταδιακά να ζουν στη μιζέρια και στη σκλαβιά, μεταφορικά στη σπηλιά του Πλάτωνα, θεωρώντας πως είναι η μοναδική τους επιλογή για να επιβιώσουν.
Τα ζητούμενα τώρα από τους Έλληνες που δεν έχουν συνθηκολογήσει ακόμη, είναι τα εξής: (α) η ανάκτηση της εθνικής τους κυριαρχίας, αφού αποστρέφονται τη δουλοπρέπεια (β) μία εναλλακτική λύση στα μνημόνια και (γ) η παραγωγή πλούτου, έτσι ώστε να ξεφύγει η χώρα από τη βαθιά οκταετή ύφεση και την κρίση – άρα ένα σχέδιο αναβίωσης της οικονομίας, προσαρμοσμένο στη νοοτροπία των Ελλήνων και στις δυνατότητες της Ελλάδας.
Όσον αφορά τα δύο πρώτα, οι ενέργειες που οφείλει να δρομολογήσει η Ελλάδα, εάν δεν θέλει να συμβιβαστεί με την «εν λειτουργία χρεοκοπία της», ούτε να ελπίζει στη βοήθεια των ξένων (= διαγραφή μέρους των χρεών της), αφού δεν είναι σωστό να εξαρτάται κανείς από τις αποφάσεις ή την ελεημοσύνη άλλων, έχουν περιγραφεί στην ανάλυση μας «Πάνω από όλα η Ελλάδα» – γνωρίζοντας όμως πως για να τα καταφέρει θα απαιτηθεί μια πολιτική ηγεσία που να έχει το σθένος και την προθυμία να δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς επίσης ένας λαός που όχι μόνο θα τη στηρίξει αλλά, κυρίως, θα προσπαθήσει συλλογικά να παράγει πλούτο. Επιγραμματικά δε η δική μας θέση είναι η παρακάτω:
.
«Δεν υπάρχει σημαντικότερος πολιτικός σκοπός από την ανεξαρτησία ενός Έθνους – ενώ μόνο η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου κράτους μπορεί να εγγυηθεί πως οι Πολίτες του έχουν και μπορούν να έχουν δικαιώματα και ελευθερίες. Εκτός αυτού δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το διεθνή εξευτελισμό που υφιστάμεθα, λόγω της πολιτικής της υποτέλειας και των υποκλίσεων των κυβερνήσεων μας – ενώ η κομματική σήψη και η διαφθορά συνεχίζονται, καταρρακώνοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να ασχολείται με τις αξιολογήσεις, να καταθέσει αμέσως αγωγή εναντίον των παράνομων δανειακών συμβάσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να προβεί σε αναβολή πληρωμών έως ότου αποφασίσει – καταργώντας φυσικά τα μνημόνια, αλλά επιταχύνοντας τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία της. Έτσι θα αποδειχθεί εάν έχουν δίκιο όλοι όσοι νομικοί τις θεωρούν παράνομες, τεκμηριώνοντας σωστά την άποψη τους – ενώ ασφαλώς δεν είναι πια βιώσιμο ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το ιδιωτικό, ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές, δημεύοντας μέσω της φορολογίας και της πολιτικής λιτότητας τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα οφείλει να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης εναντίον των «θεσμών» ύψους 1 τρις €, όσο δηλαδή η ζημία που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία, μία δεύτερη εναντίον της ΕΚΤ για την παράνομη διακοπή της ρευστότητας το 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς επίσης μία τρίτη εναντίον της Γερμανίας – για τις πολεμικές επανορθώσεις που ασφαλώς δικαιούται. Παράλληλα πρέπει να κατατεθούν αγωγές εναντίον όλων των βουλευτών και των ελληνικών κομμάτων που ψήφισαν τα μνημόνια και το PSI, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – καθώς επίσης να ζητηθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ενδεχομένως επίσης από τον Ο.Η.Ε., να αναιρεθούν οι δεσμεύσεις από το PSI, ως παράνομες και καταχρηστικές.
Εάν χαθεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσον αφορά τις δανειακές συμβάσεις κλπ., τότε θα πρέπει να προβεί σε αναβολή πληρωμών εντός του ευρώ, με την επίκληση της εθνικής της κυριαρχίας – ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους της, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή μία αντίστοιχη του ιδιωτικού. Παράλληλα να καταθέσει αίτηση εξόδου της από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, εθνικοποιώντας τις τράπεζες και εκδίδοντας εν πρώτοις ένα παράλληλο νόμισμα – για να αποφευχθούν οι συνήθεις εκβιασμοί της ΕΚΤ στο διετές χρονικό διάστημα που έχει θεσμοθετηθεί, για τις διαπραγματεύσεις εξόδου μίας χώρας από την ΕΕ.
Φυσικά όλα αυτά θα κόστιζαν στην Ελλάδα «αίμα, ιδρώτα και δάκρυα», αλλά η χώρα μας είναι πάμπλουτη από πολλές διαφορετικές πλευρές και μπορεί να τα καταφέρει, εάν λειτουργήσει συλλογικά – ενώ οι Έλληνες το οφείλουν απέναντι στην πατρίδα τους και στις επόμενες γενιές, από τις οποίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τους στερήσουν την ελευθερία, ξεπουλώντας ότι έχουν και δεν έχουν σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς επίσης καταδικάζοντας τους σε σκλάβους χρέους, σε μία αποικία χρέους στο διηνεκές«.
.
Ολοκληρώνοντας, ειδικά όσον αφορά την πολιτική ηγεσία, τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πρέπει να είναι τα εξής: (α) Η γνησιότητα κατά τον Ελύτη, με την έννοια πως θα παρουσιάζεται όπως ακριβώς είναι – με τα ελαττώματα και τα προτερήματα της, χωρίς να κρύβει απολύτως τίποτα και (β) Η δυνατότητα της να στηριχθεί από τους Πολίτες λέγοντας τους όμως την αλήθεια – δηλαδή πως μόνο εάν εργασθούν όλοι μαζί, μέρα και νύχτα, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις ανταμοιβής, θα μπορέσουν να παράγουν πλούτο, αφού η χώρα έχει πλέον ερημωθεί όσον αφορά τον παραγωγικό της ιστό, ενώ θαύματα δεν γίνονται.
Είναι βέβαια δύσκολο να πιστέψουν οι Έλληνες κάποια ηγεσία, ειδικά μετά της επανειλημμένες προδοσίες των τελευταίων ετών – όπου τα κόμματα άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν/κάνουν, ακολουθώντας τελικά την ίδια πολιτική της επαιτείας, της υποτέλειας και των υποκλίσεων, με τις ίδιες δηλώσεις μετάνοιας (= υποταγή στα μνημόνια των ξένων).
Ακόμη πιο δύσκολο είναι να υπάρξει μία ειλικρινής ηγεσία, γνήσια, η οποία να μην ισχυρίζεται πως έχει θεϊκές ικανότητες αλλά κοινή λογική, καθώς επίσης ελαττώματα όπως όλοι οι άνθρωποι – πρόθυμη όμως να σεβαστεί τις επιθυμίες των Πολιτών και να αγωνισθεί μαζί τους για να εκπληρωθούν. Εν τούτοις, είναι η μοναδική δυνατότητα για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία πληρώνοντας το βαρύ τίμημα που προϋποθέτει, καθώς επίσης για να παράγει πλούτο – όπου κάποιες σημερινές γενιές θα πρέπει να θυσιαστούν, εξοφλώντας τα λάθη τους, για να βιώσουν καλύτερες ημέρες οι επόμενες.

*Βασίλης Βιλιάρδος,Οικονομολόγος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ειδικότητα: Mάκρο-οικονομικά / Πολιτική Οικονομία

analyst.gr

 

 

 

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους

Καράκας, 15 Νοεμβρίου. AVN- Η Βενεζουέλα και η Ρωσία υπέγραψαν πρωτόκολλο αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους, όπως ενημέρωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Σιμόν Σέρπα. Η επιχείρηση επέτρεψε την... αναχρηματοδότηση του ποσού των 3.150 εκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το 2026, με ελάχιστους κύκλους πληρωμών τα πρώτα 6 χρόνια.

«Έχουμε υπογράψει με τον αντιπρόεδρο Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, πρωτόκολλο αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους από τη Ρωσία. Η Βενεζουέλα κινείται προς την αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους, προς όφελος του λαού της.», δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό του στο twitter.
Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, Ουίλμαρ Κάστρο Σοτέλντο, δήλωσε ότι η αναχρηματοδότηση αυτή θα δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα, οι οποίες και θα επικεντρωθούν στις 15 παραγωγικές μηχανές.
«Έχουμε μια συμφωνία με πολιτική και οικονομική σημασία. Πολιτική επειδή δείχνει την εμπιστοσύνη και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και οικονομική επειδή ανοίγει νέες ευκαιρίες», δήλωσε ο Σοτέλντο από τη Μόσχα σε μετάδοση του teleSUR.
Υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε διεθνές επίπεδο προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και θα επιτρέψει (η αναδιάρθρωση) την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Ρωσία, Κάρλος Φρίας, επισήμανε ότι η συναλλαγή επιτεύχθηκε «σε πολύ ευνοϊκό πλαίσιο» για τη χώρα, καθώς ανέφερε ότι η πληρωμή των 3.130 εκατομμυρίων σε δολάρια θα πραγματοποιηθεί σε «ευέλικτα χρονικά διαστήματα».
Σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η αναχρηματοδότηση πραγματοποιείται χάρη στη συμφωνία που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 2011 για τη χορήγηση ενός κρατικού δανείου στη Βενεζουέλα.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιτρέψει την κατανομή κεφαλαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη και την αύξηση των δυνατοτήτων έτσι ώστε όλοι οι πιστωτές να επιστρέψουν τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως στη Βενεζουέλα», ανέφερε η Ρώσικη Κυβέρνηση στο κείμενο.
Η επαναδιαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε 13 μέρες μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο της δημιουργίας μίας προεδρικής επιτροπής που θα αναλαμβάνει την εδραίωση της αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας.
Τη Δευτέρα η επιτροπή είχε την πρώτη της συνάντηση με όσους κατέχουν ομόλογα της Βενεζουέλας, από τις ΗΠΑ, τον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Κολομβία, τη Χιλή, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και τη Γερμανία με σκοπό την έναρξη της από κοινού οικοδόμησης αποτελεσματικών μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την τήρηση των διεθνών ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Αναρτήθηκε από

 

 

 

 

 

Παρέμβαση της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς για τον Στουρνάρα!

Να γιατί προσπάθησε να τον καλύψει ο Μητσοτάκης!

Posted by olympiada στο Νοέμβριος 21, 2017

Θέμα στους «Financial Times» οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τον Στουρνάρα, που προκάλεσαν την έρευνα της Δικαιοσύνης

Οι «Financial Times» δικαιώνουν πλήρως τη «δημοκρατία» στο ζήτημα της έρευνας για τον Γιάννη Στουρνάρα και τις «περίεργες διαρροές για τις τράπεζες», ένα θέμα για το οποίο πρόσφατα κατέθεσε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς ο εκδότης της «δημοκρατίας», Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης.

«Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls που επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης» έγραφε χθες η έγκριτη βρετανική εφημερίδα σε εκτενές ρεπορτάζ, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα ερευνά τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας γύρω από φερόμενη διαρροή».

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος», διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου της κεντρικής τράπεζας, που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς».

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε στους «Financial Times» και τόνισε: «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης». Ως προς την Αttica Βank, όπως υποστηρίζει, λεπτομέρειες για το σχετικό πόρισμα εμφανίστηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, «μόνο αφότου (το πόρισμα) κυκλοφόρησε σε υπουργούς και στα 300 μέλη του Κοινοβουλίου».

Μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς άρχισε προκαταρκτική εξέταση για τον Γιάννη Στουρνάρα και τις διαρροές που έγιναν από στενό συνεργάτη του, οι οποίες αφορούν στοιχεία που προκάλεσαν επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος και οδήγησαν σε κατάρρευση την κεφαλαιοποίηση και την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Τι αναδρομικά θα δουν στο ΑΤΜ οι συνταξιούχοι

Στις 29 Νοεμβρίου η πληρωμή

Τι αναδρομικά θα δουν στο ΑΤΜ οι συνταξιούχοι

Ποσά αναδρομικών που κυμαίνονται από 12 ευρώ ως και 1.886 ευρώ θα δουν στα ΑΤΜ στις 29 Νοεμβρίου οι περισσότεροι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων από τις επιστροφές των κρατήσεων ασθενείας που μπήκαν ήδη στους λογαριασμούς τους και πληρώνονται μαζί με τη σύνταξη Δεκεμβρίου στο τέλος Νοεμβρίου.

Τις τελικές πληρωμές που έβγαλαν τα Ταμεία επανυπολογίζοντας τις κρατήσεις ασθενείας για το διάστημα από 1ης/1/2012 έως 30/6/2016 αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος μέσα από έρευνα και αντιπροσωπευτικό δείγμα με πραγματικά στοιχεία συνταξιούχων από κάθε φορέα.

Οι πληρωμές στα ΑΤΜ την 29η Νοεμβρίου δείχνουν ότι:

 • Τα λιγότερα από τα αναδρομικά της εισφοράς ασθενείας παίρνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με ποσά από 44 ως 480 ευρώ. Οι περισσότεροι κινούνται κατά μέσο όρο στα 200 ευρώ και είναι οι «φτωχοί συγγενείς» σε σύγκριση με τους δικαιούχους άλλων Ταμείων. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί και δικαστικοί θα λάβουν περισσότερα.
 • Οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, με αρχική μικτή σύνταξη άνω των 2.300 ευρώ και με καθαρή σύνταξη σήμερα στα 1.300 με 1.380 ευρώ, παίρνουν αναδρομικά ως και 1.886 ευρώ.
 • Συνταξιούχοι ΙΚΑ με καθαρή σύνταξη σήμερα 1.000 ως 1.280 ευρώ δικαιούνται από 12 ευρώ ως 586 ευρώ.
 • Συνταξιούχοι ΝΑΤ με μικτή σύνταξη ή και άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 2.200 ευρώ και με 1.300 ευρώ σήμερα από κύρια και 200 ευρώ από επικουρική παίρνουν επιστροφή ως και 1.010 ευρώ.
 • Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ με καθαρή σύνταξη σήμερα 1.130 ευρώ έχουν επιστροφή ως 278 ευρώ.
Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  17/11/2017

 

 

 

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Αίτηση μέσω Taxisnet θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος βάσει των εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η πλατφόρμα του Taxisnet θα ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, το ποσό του μερίσματος θα είναι εφάπαξ, αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Σε χαμηλοσυνταξιούχους, νέους και άνεργους θα μοιραστεί το ποσό των 720 εκατ. ευρώ. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 9.000 ευρώ και για τα πολυπρόσωπα τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα

Για οικογένειες με δύο παιδιά

 • με εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
 • με εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και
 • με εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά

 • με εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
 • με εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ
 • με εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά

 • με ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
 • με εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
 • με εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.

NEWSBEAST.GR

 

 

 

Νέα χαλάρωση των capital controls

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές

Νέα χαλάρωση των capital controls

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3976) η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με θέμα «Ρυθμίσεις  θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», το οποίο προβλέπει νέα χαλάρωση των capital controls.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των  capital controls ​που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 17 Μαΐου 2017, η νέα υπουργική απόφαση έχει στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα με την απόφαση:

 1. Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχος, για το λόγο αυτό θα υποβάλλεται από τον αιτούντα σχετική υπεύθυνη δήλωση.
 2. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».
 3. Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα.

Οι ανωτέρω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

NEWSBEAST.GR   15/11/2017

 

 

 

 

Σφίγγει ο κλοιός για τον Στουρνάρα:

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία διαφθοράς

Posted by olympiada στο Νοέμβριος 11, 2017

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, που έχει αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση, για τυχόν ευθύνες, για διαρροές στον τύπο, που φέρεται να έγιναν από στενό συνεργάτη του κ. Γιάννη Στουρνάρα, στοιχείων, που προκάλεσαν επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος και οδήγησαν σε κατάρρευση την κεφαλαιοποίηση και την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία», κ. Γιάννης Φιλιππάκης.

Σε δημοσιεύματά της η εφημερίδα έκανε λόγο για «ένα βρόμικο σχέδιο, που απώτερο στόχο έχει να βάλει τρικλοποδιά στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο της από τα Μνημόνια, φαίνεται ότι εξυφαίνεται στα υπόγεια-για να μην πούμε στα ανώγεια-της ΤτΕ, κάνοντας τους επαΐοντες να αναρωτιούνται κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πράγματι της Ελλάδος. Το παιχνίδι που παίζεται με διαρροές και περίεργα SMS, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, προκαλεί ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2015».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Δημοκρατίας», εκείνη την κρίσιμη περίοδο άρχισαν διαρροές στον Τύπο, στις οποίες εμφανίζονταν να έχουν ενεργήσει παράτυπα όσοι ασχολήθηκαν με δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς τόσο πριν όσο και μετά την αύξηση του 2015, και προτού καταλήξει το πόρισμα στα χέρια της διοίκησης της τράπεζας.

Αποτέλεσμα αυτών των διαρροών, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήταν να καταρρεύσει η μετοχή της τράπεζας και να επιβαρυνθεί κι άλλο το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, η «Δημοκρατία» έκανε λόγο για την ύπαρξη SMS στενού συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο πυροδότησε αρκετά δημοσιεύματα, καθώς μιλούσε για δυνητική ζημιά της Πειραιώς.

Θέμα και για δημοσκόπηση

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να παραγγείλει η κεντρική τράπεζα σε εταιρίες συμβούλων, Alvarez and Marshal Hellas και Kantar TNS, δημοσκόπηση σχετικά με τα capital controls και εν συνεχεία να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία» στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης αυτής «επιτείνει την αβεβαιότητα πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, απειλώντας να λειτουργήσουν ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Και συμπλήρωνε ότι «ο επόπτης των τραπεζών στην Ελλάδα, που πρέπει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της εμπιστοσύνης, έδωσε στη δημοσιότητα δημοσκοπικές απαντήσεις του τύπου «μόνο το 36% των πολιτών έχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», το 48% των επιχειρήσεων δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες στην Ελλάδα κ.λπ.»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία» και εφημερίδα «Εστία»

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Capital Controls: Αναλήψεις στο 100% των χρημάτων από το εξωτερικό

katatheseis-katasxesi-580x385_0.jpg

 

Σε νέα ελάφρυνση των capital controls φαίνεται πως οδηγεί άμεσα η σταδιακή ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης. Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών συνηγορεί η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, οι οποίες μείωσαν περαιτέρω την εξάρτησή τους από τον ELA κατά 1,7 δισ. ευρώ (το ανώτατο όριο παροχής ρευστότητας από τον ELA, για το διάστημα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 26,9 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital, η νέα χαλάρωση των περιορισμών βρίσκεται προ των πυλών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με αυτήν αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξ ολοκλήρου (100%) ανάληψης των κεφαλαίων που θα εισαχθούν στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό.

Σήμερα, μετά την τελευταία χαλάρωση των περιορισμών την 1η Σεπτεμβρίου 2017, η ανάληψη κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από το εξωτερικό επιτρέπεται μέχρι ποσοστού 50%. Για χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή από τις 23/7/2016 έως και τις 31/8/2017 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται μέχρι ποσοστού 30%, ενώ για χρηματικά ποσά που έχουν μεταφερθεί από 18/7/2015 μέχρι και 22/7/2016 η ανάληψη είναι δυνατή έως ποσοστού 10%. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρίες που αναφέρονται στους νόμους 27/1975, 959/1976 και στο νομοθετικό διάταγμα 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημαντική χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται και στις συναλλαγές εξαγωγικού εμπορίου. Σήμερα, το όριο που παρέχεται στους εξαγωγείς/εισαγωγείς για τη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, καθορίζεται από τον τζίρο της εταιρίας τους κατά το προηγούμενο έτος και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο αυτού. Με τις αλλαγές που αναμένονται, το χρονικό διάστημα του υπολογισμού αναμένεται να επεκταθεί στα 4 – 5 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίων που θα μπορούν να μεταφέρονται στο εξωτερικό για την άσκηση της εμπορικής λειτουργίας της εταιρίας.

Χαλάρωση, τέλος, των περιορισμών, αναμένεται και σε επίπεδο ανοίγματος νέου λογαριασμού, το οποίο θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι δεν διατηρεί άλλο λογαριασμό.

Σήμερα, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, εφόσον με το άνοιγμά τους δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (CustomerID) στην τράπεζα. Απαγορεύεται επίσης η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών.

Ωστόσο, επιτρέπεται σε εταιρίες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη, ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Επιπλέον, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου Customer ID αποκλειστικά για ορισμένες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως από τον αρμόδιο φορέα και με την προϋπόθεση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον αιτούντα ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν.

 

 

 

 

 

 

130 ελληνικά ονόματα στα Paradise Papers

[ ARti news / Ελλάδα / 06.11.17 ]
IMG_1989
Τα ελληνικά ονόματα που αναφέρονται στα αρχεία αφορούν και σε πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Στα Paradise Papers εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» (Δευτέρα 06/11), αναζητώντας την λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Συχνά, σε αυτού του είδους τα έγγραφα, που προέρχονται από εταιρικά μητρώα, ο όρος «Ελλάδα» συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέϊντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8 έγγραφα), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1). Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiacity trust.

Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, emails, ή και συμβάσεις δανειοδότησης και άλλου τύπου συμβόλαια. Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που τα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλου εγκληματίες.

Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν τους φορολογικούς παραδείσους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν διαφάνεια στις δικαιοδοσίες τους. Πιέζουν ώστε οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεσάζοντες για τη δημιουργία offshore να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους στους πελάτες τους, ώστε να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση χρήματος από εγκληματίες ή και διεφθαρμένους πολιτικούς. Πιέζουν ώστε να σταματήσουν τα νομότυπα τεχνάσματα των πολυεθνικών προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία των κερδών τους.

 

 

 

 

Paradise papers: Έρχεται βόμβα που θα συνταράξει το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Posted by olympiada στο Νοέμβριος 6, 2017

Παγκόσμια ανατριχίλα έχει απλωθεί μετά τις αποκαλύψεις 13 εκατομμυρίων εγγράφων τα οποία εμπλέκουν κορυφαίους πολιτικούς με οφσόρ και αδιαφανή εταιρικά σχήματα σε υπεράκτιους παραδείσους, που κόστισαν οκτώ τρις σε δυτικά κράτη ελέω φοροδιαφυγής.

Μέσα σε αυτά τα έγγραφα λοιπόν, υπάρχει το όνομα κορυφαίου προσώπου πολιτικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα.

Μιλάμε για στενό συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου πολιτικού το οποίο φέρεται να διατηρεί λογαριασμό – μαμούθ σε φορολογικό παράδεισο. Λογαριασμός φυσικά που ποτέ δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές αρχές καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο υπόκειται σε πόθεν έσχες.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι, βλέπουμε την εμπλοκή και ενός άλλου πασίγνωστου προσώπου που ήδη διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη για συμμετοχή του σε προγενέστερη λίστα. Φαίνεται λοιπόν ότι το συγγενικό πρόσωπο του κορυφαίου πολιτικού και ο εν λόγω εμπλεκόμενος, είχαν στήσει φάμπρικα ξεπλύματος χρήματος το οποίο έβγαζαν στο εξωτερικό και απέκρυπταν, με πελάτες αρκετούς ενδιαφερόμενους από το χώρο των επιχειρήσεων, των μέσων και λοιπά. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αποκάλυψη και θεωρείται πλέον θέμα ωρών να δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

6/11/2017    Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Το ΣτΕ απέλυσε ταμία που υπεξαίρεσε €135.159 από δήμο της Κρήτης

Παναγιώτης Τσιμπούκης 05/11/201718:4627
Το ΣτΕ απέλυσε ταμία που υπεξαίρεσε €135.159 από δήμο της ΚρήτηςΟ δημόσιος υπάλληλος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών και παύθηκε από την υπηρεσία του αλλά ζητούσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή για να επιστρέψει στην εργασία του

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκαναν τη χάρη να επιστρέψει στην εργασία του ειδικός ταμίας δήμου της Κρήτης ο οποίος ιδιοποιήθηκε 135.159 ευρώ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και απολύθηκε οριστικά από το πειθαρχικό συμβούλιο των ΟΤΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2004 η οικονομική υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε ταμειακό έλλειμμα ύψους 961.757,31 ευρώ.  Από το έτος 1994 ειδικός ταμίας του Δήμου αρχικά έκανε λόγο για λογιστικό λάθος λόγω της μετάβασης από το απλογραφικό στο διπλογραφικό σύστημα.

Ο ισχυρισμός του αυτός δεν τεκμηριώθηκε και ασκήθηκε σε βάτος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα:
α) της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., τελεσθείσης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολική ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ,
β) της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., τελεσθείσης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και συνολική ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ, γ) της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., με ιδιαίτερα τεχνάσματα, συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ και
δ) της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος Ο.Τ.Α., συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ, τελεσθείσης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται από το άρθρο 1 του ν. 1608/1950.

Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, διενεργήθηκε λογιστικός έλεγχος στο ταμείο του Δήμου από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές που διορίστηκαν από τον  αρμόδιο ανακριτή και διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα ήταν πραγματικό και ανερχόταν σε 963.360,85 ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης τον έκρινε ένοχο για όλα τα αδικήματα εκτός της απάτης και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών.

Όμως, ο ταμίας άσκησε έφεση και το  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης τον έκρινε  ένοχο για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α. συνολικού ποσού 135.159 ευρώ και της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α. και καταδικάστηκε σε  ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Στο μεταξύ, σε βάρος του ταμία κινήθηκε και πειθαρχική διαδικασία. Εκεί υποστήριξε ότι εκτελούσε εντελές του Δημάρχου και ότι είχε καταστραφεί το «πρόχειρο βιβλίο» που τηρούσε με τις πληρωμές και τις άλλες δαπάνες του Δήμου.

Με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. της περιφέρειας Κρήτης, στον ταμία επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της απιστίας, της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και της εντός και εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής.

Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση προκειμένου να επιστρέψει στο Δήμο.

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς και επικύρωσε την οριστική απόλυσή του.

 

 

 

 

 

Bloomberg: Η Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ

HuffPost Greece |  Newsroom
Δημοσιεύθηκε: 01/11/2017 11:11 πμ Ενημερώθηκε: 01/11/2017 12:43 μμ
BOND MARKETS

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή (swap) χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και τη διευκόλυνση της πώλησης νέων ομολόγων στο μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο προγράμματος που θα μπορούσε να αρχίσει στα μέσα του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που είχαν εκδοθεί μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές το 2012, με μέχρι και πέντε ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους τραπεζίτες ενήμερους για το σχέδιο swap- οι οποίο μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα. Οι ωριμάνσεις των νέων ομολόγων ενδεχομένως να είναι οι ίδιες με αυτές των υπαρχόντων (2023-2042).

«Η κίνηση αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει την παρούσα έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων» σύμφωνα με αναλυτές της Pantelakis Securities SA στην Αθήνα. Επίσης, «θα αποφέρει μια αξιοπρεπή καμπύλη απόδοσης, συνδράμοντας στην επιστροφή της χώρας στις αγορές δημοσίου χρέους».

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την περίοδο μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος διάσωσης, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά. Το swap χρέους αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές ομολόγων το 2018, για να δημιουργήσει ένα επαρκές «μαξιλάρι» τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ ώστε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει την ακριβή χρονική στιγμή του swap. Ένα από τα τραπεζικά στελέχη είπε πως η συναλλαγή θα μπορούσε να αρχίσει στις 13 Νοεμβρίου και ο διακανονισμός θα μπορούσε να λάβει χώρα μία εβδομάδα μετά. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση του swap πριν την επόμενη άφιξη των δανειστών της χώρας, που είναι προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα πούλησε την Τετάρτη έντοκα γραμμάτια δημοσίου 26 εβδομάδων, ύψους 1,138 δισ. ευρώ.   1/11/2017

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

Το ανακοίνωσε και επίσημα ο ESM

Ολοκληρώθηκε η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

Την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 800 εκατ. προς την Ελλάδα ανακοίνωσε μέσω Τwitter, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την τελευταία υποδόση που εκκρεμούσε από τη β΄ αξιολόγηση, η οποία προορίζεται εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

ESM @ESM_Press

completed the €0.8 bn disbursement today to for arrears clearance https://goo.gl/UsPcoA

NEWSBEAST.GR   19:25 30/10/2017

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Παράνομη η κατάσχεση χρημάτων από σύνταξη και επιδόματα- Καταδίκη τράπεζας από Ειρηνοδικείο


Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Aπόφαση "φωτιά" που δικάζει τράπεζα ,υποχρεώνοντας την να καταβάλει αποζημίωση για υλική ζημιά και ηθική βλάβη σε καταναλωτές "

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την υπαρ. 561/2017 απόφαση Βόμβα, από το Ειρηνοδικείο Χανίων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε.. ως καταναλωτές, γκρεμίσαμε την κυριαρχία των τραπεζών.Λέμε τέρμα στον φόβο , των τραπεζών.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο, δικάζει την πρακτική των τραπεζών , μη επιτρέποντας τους, να αδειάζουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών. υποχρεώντας με την εν λόγω απόφαση την τράπεζα, να καταβάλει στους καταναλωτές αποζημίωση για υλική ζημιά 8.315,12 και 4.815,12 ευρώ και για ηθική βλάβη 3.500 ευρώ.
Αναλυτικά και σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης :
Αγωγή , κατέθεσε ζευγάρι καταναλωτών ,κατά της Τράπεζας Πειραιώς, συν δικαιούχων σε τραπεζικό λογαριασμό , γιατί η σύζυγος ,συνταξιούχος του ΟΓΑ ,είδε από τον λογαριασμό της να κάνουν "φτερά " τα 428,5 ευρώ (χρήματα από σύνταξη,επιδόματα από την κοινωνική ασφάλιση ή την κοινοτική ενίσχυση) καθώς και άλλου ποσού, καλύπτοντας την οφειλή του συζύγου ,αφαιρώντας από τον λογαριασμό 4.815,12 ευρώ και αφήνοντας σαυτόν, ελάχιστα λεπτά του ευρώ 0,74
Η τράπεζα προχώρησε σε συμψηφισμό του ποσού των 4.815,12 ευρώ, για οφειλή που είχε ο σύζυγος, χωρίς την έγκριση των εναγόντων και χωρίς την κοινοποίηση στην σύζυγο ,η οποία δεν είχε καμία οφειλή, παρά την ενημέρωση που έγινε στον σύζυγο.
Το Δικαστήριο των Χανίων , στο σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι η ενέργεια της τράπεζας, υπήρξε πλήρως παράνομη και η σχετική δήλωση συμψηφισμού άκυρη, καθώς τα χρήματα ήταν από συντάξεις και επιδοτήσεις ελαιόλαδου, που δεν εκχωρούνται και δεν συμψηφίζονται.Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι, η συμπεριφορά της τράπεζας, να αφαιρέσει το ποσό της σύνταξης της συζύγου από τον λογαριασμό, οι καταναλωτές υπέστησαν υλική ζημιά (χρήματα αναγκαία στην διαβίωση τους) αλλά και ηθική βλάβη .
Για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους , το Ειρηνοδικείο των Χανίων με την υπαρ. 561/2017 Ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση , δέχτηκε την Αγωγή ,
Υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλλει εις ολόκληρον στους καταναλωτές (ενάγοντες) συνολικά το ποσό των 8.315,12 ευρώ, 4.815,12 ευρώ ως αποζημίωση για την υλική ζημιά και το ποσό των 3.500 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, νομιμοτόκως.
Επιβάλλει σε βάρος της τράπεζας,τα δικαστικά 'εξοδα των εναγόντων , τα οποία ορίζει στο ποσό των 400 ευρώ.
Συμπερασματικά, για την ΄Ενωση Προστασία Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μιά απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για νέες Αγωγές και για διεκδικήσεις παρανόμων και καταχρηστικών συμψηφισμών απαιτήσεων από κοινούς λογαριασμούς ,αλλά και παρακρατήσεις των μισθών ,συντάξεων, επιδοτήσεων.
Για παράνομες παρακρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της ΄Ένωσης, καθημερινά ,από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 - 13.00, ή να επικοινωνήσουν μαζί μας: Δ/νση: Πλατ.1866 αρ.2 731 00 Χανιά Λακέρδας 11 Ιεράπετρα. Τηλ. : 282109266 -2821092306- 2842020140 Φαξ : 2821092306-2842020140 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Σόιμπλε: Δεν διατάξαμε κανέναν Έλληνα να κόψει συντάξεις

Τα καρφιά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τον Βαρουφάκη

Σόιμπλε: Δεν διατάξαμε κανέναν Έλληνα να κόψει συντάξεις

Αρκετά νωρίς είχε σκεφτεί το Grexit όπως αναφέρει στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε σκέφτηκε να προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ότι το σκέφτηκε «αρκετά νωρίς» και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, πίστευε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών. Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες». Σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος «υπαγόρευε» περικοπές.

«Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις» λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: Πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας».

Ο δημοσιογράφος της FAS επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαινόταν ιδιαίτερα αποφασισμένος να υλοποιήσει το Grexit.

Η απάντηση: «Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση».

Και τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη; Όχι, επιμένει ο Σόιμπλε. «Τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους. Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς. Ο Τσίπρας εξήγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους. Και τότε του απάντησα: "Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε". Κι έτσι έγινε. Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης εστιάζει στη δύσκολη σχέση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2015. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του: «Εκτός από μερικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη. Έχει ήδη διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης. Και δεν ωφέλησε την ίδια του τη χώρα. Στις Βρυξέλλες είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, και με τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αυτοαποκαλείται μαρξιστής. Μπορείς να μιλήσεις μαζί του, παίρνεις σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά του».

Και οι αναφορές περί Βαρουφάκη και Τσακαλώτου συνεχίζονται όπως γράφει η Deutsche Welle: «Όταν ήταν εδώ ο Βαρουφάκης καθόταν κάποιος δίπλα του, τον οποίο δεν γνωρίζαμε ακόμη. Μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα είδος επόπτη. Όταν κόμπαζε ο Βαρουφάκης ότι δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνοδός του έλεγε: εγώ όμως είμαι (μέλος). Ήταν ο διάδοχός του, ο Τσακαλώτος. Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα που αντικατέστησε τον Βαρουφάκη».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι εξέφραζε με ξεκάθαρο τρόπο την αντιπάθειά του προς τον Γιάννη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτείνει τα εξής: «Ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών ήμουν ένας από τους πιο φιλικούς (απέναντί του), είχε κι εκείνος έναν σχετικό σεβασμό για μένα. Έπρεπε να δείτε πώς συμπεριφερόταν στους υπόλοιπους ο Βαρουφάκης. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από μία μικρότερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σοσιαλδημοκράτης μάλιστα, δεν κρατηθήκε. Του φώναξε: Γιάννη, σταμάτα, δεν αντέχω άλλο. Όλο γκρινιάζεις για τις κοινωνικές παροχές που κόβεις. Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας».

NEWSBEAST.GR  9:38 23/10/2017

 

 

 

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ 84 € ΓΙΝΕΤΑΙ 434 €!εικόνα από: http://kikiri-kou.blogspot.gr/2013/12/14.html

Όπως βλέπετε, η ΔΕΗ μετατράπηκε ουσιαστικά σε κερδοσκοπική εισπρακτική εταιρία, η οποία παρέχει επί πληρωμής τις υπηρεσίες τις στη διοίκηση όπως αναφέρει το justiceforgreece.wordpress.com. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί κόπτεται για την είσπραξη όλων των ποσών που επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος. Επειδή από κάθε είσπραξη παίρνει ποσοστό !

Κατά τα άλλα, η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 “για να λειτουργήσει “χάριν του δημοσίου συμφέροντος” με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, να κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.” ( εδώ η σχετική δήλωση της ΔΕΗ http://www.dei.gr/el/i-dei/i-etairia/omilos-dei-ae/dei-ae)

ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΣΤΕ 1934 – 1998 (Η ΔΕΗ δε δικαιούται, ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!)
Εθνική προδοσία και οικονομική εκτέλεση η πώληση του ηλεκτρικού δικτύου (Επίκαιρα, 2-27/11/2013)
Κατά 4 εκατ. ευρώ την ημέρα αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ
50 ευρώ κοστίζει η αίτηση εξαίρεσης από το “χαράτσι” της ΔΕΗ!
Καταγγελία: ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ Η ΔΕΗ …
Μαρινάκης: Η ΔΕΗ χρεώνει κοινωφελείς δραστηριότητες ως εμπορικές

*Πρώτη δημοσίευση και πάντα επίκαιρη 17-12-2013.

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!


Γράφει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Ένα ψέμα, όσο καλοντυμένο κι αν είναι, ταξιδεύει με την ίδια ταχύτητα που μια γυμνή αλήθεια ψάχνει να βρει… τις παντόφλες της!!!

ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΡΟΥΣΚΑ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΤΣΙΠΡΑ
1. Το Κίνημά μας στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, απέτρεψε τον εκπλειστηριασμό 2 πρώτων κατοικιών. Η μία έβγαινε στο σφυρί από τη Eurobank και η άλλη από την HSBC.
2. H συμβολαιογράφος Δήμητρα Ανδριανοπούλου ήταν εκείνη που είχε αναλάβει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας από την Eurobank και η ίδια συμβολαιογράφος, αντικαθιστούσε τον συνάδελφό της, Βασίλειο Σοφιανόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας από την HSBC.
3. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, παρουσιάστηκαν ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ, μόνο 2 συμβολαιογράφοι. Η Δήμητρα Ανδριανοπούλου (η οποία αντικαθιστούσε και τον Βασίλειο Ανδριανόπουλο) και ο Δράγιος Αθανάσιος. Οι συγκεκριμένοι είχαν αναλάβει 3 πλειστηριασμούς από τους 25 συνολικά, που ήταν προγραμματισμένοι να λάβουν χώρα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
4. Οι συμβολαιογράφοι που ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ, ενώ είχαν την υποχρέωση, ήταν οι εξής: α) Μπαρλαμά Μελπομένη (προσήλθε στον προαύλιο χώρο του Ειρηνοδικείου αλλά όχι εντός της αίθουσας εκπρόθεσμα κατά τις 5:05μμ) β) Σγούρα Βαρβάρα γ) Σιμοπούλου Ευφροσύνη δ) Βαλσαμίδου Βασιλική ε) Μπόλτση Ευσταθία στ) Βασιλειάδου Ελένη ζ) Σακκά-Ρεβέλα Αγγελική. Οι συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι, ούτε προσήλθαν αλλά, ούτε όρισαν κάποιον αντικαταστάτη.
5. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συμβολαιογράφος Δράγιος Αθανάσιος (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα), γνωστός μεγαλοκόρακας-πλειστηριατζής, είναι μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. Επίσης μέλος του ΔΣ είναι η έτερη μεγαλοκόρακας, Μπαρλαμά Μελπομένη (Ακαδημίας 85, Αθήνα).
6. Ο συμβολαιογράφος Δράγιος Αθανάσιος είχε αναλάβει πλειστηριασμό μεταξύ 2 ιδιωτών, για τον οποίο το Κίνημά μας του διεμήνυσε σαφέστα ότι δεν θα παρέμβαινε. Για να δημιουργήσει προβοκάτσια και επεισόδιο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο συγκεκριμένος συμβολαιογράφος, άρχισε να ειρωνεύεται και να εξυβρίζει με χυδαίες εκφράσεις τους παρευρισκόμενους διαδηλωτές, δημιουργώντας ένταση. Όταν όμως το σχέδιο του έγινε αντιληπτό και δεν του "βγήκε" τότε, ανερυθρίαστα και χωρίς καμία παρέμβαση από το Κίνημά μας, αποχώρησε ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ, προφασιζόμενος "ανώτερη βία".
7. Από τους συμβολαιογράφους που ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ στο Ειρηνοδικείο Αθηνών α) Η Μπαρλαμά Μελπομένη είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και την εκπλειστηρίαση ακινήτου για οφειλή 1.423.860 ευρώ, για λογαριασμό της Alphabank β) Η Σακκά-Ρεβέλα Αγγελική είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και την εκπλειστηρίαση ακινήτου για οφειλή 1.485.104 ευρώ, για λογαριασμό της Alphabank γ) Η Σιμοπούλου Ευφροσύνη είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και την εκπλειστηρίαση ακινήτου για οφειλή 1.117.000 ευρώ, για λογαριασμό της Eurobank δ) Η Βαλσαμίδου Βασιλική είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και την εκπλειστηρίαση ακινήτου για οφειλή 4.452.982, για λογαριασμό της Alphabank. Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι συμβολαιογράφοι ΔΕΝ ξεκίνησαν, ούτε φυσικά ολοκλήρωσαν τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, μεγάλο-οφειλετών, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και όχι λόγω της δράσης του Κινήματός μας ( όπως ψευδώς και συκοφαντικώς, έχει στο πρόσφατο παρελθόν πει, ο πρόεδρός-υπόδικος του παραδικαστικού κυκλώματος νο2, Γεώργιος Ρούσκας, για ανάλογες περιπτώσεις).
8. Στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, ήταν προγραμματισμένος για σήμερα (μεταξύ άλλων) και ο πλειστηριασμός μια βίλας στα Βόρεια προάστια, του μεγαλοεκδότη Λυμπέρη, για μεγάλη οφειλή. Η συμβολαιογράφος Κιμίνου Ιφιγένεια, που είχε αναλάβει τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό, έλαβε τηλεφώνημα στο γραφείο της από δημοσιογράφο και δήλωσε ΚΩΛΥΜΑ που της απαγόρευε να πάει στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να μείνει στο γραφείο της.
9. Το εύλογο ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ, ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟ-ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ...; Ποιος τους καλύπτει και ποιος τους υποθάλπει; Γιατί ο Ρούσκας, χρησιμοποιώντας τη σφραγίδα του ΣΣΑ, βγάζει συκοφαντικές ανακοινώσεις, ότι το Κίνημά μας, δήθεν αποτρέπει πλειστηριασμούς μεγάλο-οφειλετών ενώ στην πραγματικότητα, οι συμβολαιογράφοι που τους έχουν αναλάβει, απλούστατα δεν εμφανίζονται στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων…;

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ στην Πειραιώς αποκαλύπτουν οι Financial Times!

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 13, 2017

ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Το 2014 λίγο πριν την πτώση Σαμαρά το μεγάλο κόλπο!

Πούλησαν δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ σε Fund για τρακόσια εκατομμύρια εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια τα δανείσει τράπεζα!

Οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα παρουσιάζουν όλες τις πτυχές της πώλησης από την πλευρά της Τράπεζας δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ προς 300 εκατ. Ευρώ σε fund.  Παραβίασαν ακόμα και τα capital control για να μεταφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε οφσόρ!

Συγκεκριμένα οι Financial Times αναφέρουν πως το Fund Libra με έδρα τη Νέα Υόρκη το 2014 προχώρησε στην αγορά δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις από την Πειραιώς καταβάλλοντας 300 εκατ. Ευρώ τα 200 από τα οποία δανείστηκε από την ίδια την τράπεζα.

Ο δημοσιογράφος της FT σημειώνει πως 10 στελέχη της Τράπεζας έχουν παραιτηθεί των θέσεών τους στην Τράπεζα καθώς φαίνεται πως εμπλέκονται τη συγκεκριμένη πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 1,2 δισ των δανείων τα 1,1 αφορούν μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, 80 εκατ. αφορούν δανεισμό επενδύσεων για ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) ενώ ακόμη 30 εκατ. ευρώ φαίνεται πως μοιράστηκαν τα 10 στελέχη της Τράπεζας που έχουν παραιτηθεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως μέρος των δανείων μεταφέρθηκε σε offshore εταιρείες της τράπεζας στην Κύπρο αλλά και στις Παρθένες Νήσους και μάλιστα κατά παράβαση των περιορισμών των Capital Controls εντός του 2015.

Μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πακέτο που έχει πωληθεί στο Fund ανήκει στην Marfin.

ΟΙ Financial Times αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή έρευνα για τη νομιμότητα και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Τράπεζα στη συγκεκριμένη πώληση στις οποίες «εξετάζονται ακόμη και σενάρια για ξέπλυμα χρήματος» όπως δήλωσε πηγή με γνώση της υπόθεσης στην εφημερίδα.

Ο κ. Μεγάλου CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει πως τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν πλήρως καταγραφεί στον ισολογισμό της Τράπεζας για το 2016 και πρόσφατα τόνισε αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος αν και νροπιαστηκά δεν επηρεάζουν την Τράπεζα. Ο κ. Μεγάλου αναφέρει ακόμη πως οι παλαιότερες παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν καλυφθεί, έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και έχουν αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Υπογραμμίζεται επίσης πως τα 10 στελέχη της τράπεζας που παραιτήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017, σημειώνουν πως δεν έπραξαν τίποτε παράνομο και έχουν λάβει μάλιστα και τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/357561/deka-stelehi-tis-peiraios-paraitithikan-se-suneheia-polisis-daneion-se-fund/#ixzz4vOz47xaF
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Διαδώστε το!

 

 

 

Τι αναφέρει η έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου

Σοκ από το ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, χρειάζονται μέτρα €2 δισ!

Σοκ από το ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, χρειάζονται μέτρα €2 δισ!Το Ταμείο προβλέπει ότι το επόμενο έτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει μόλις στο 2,2%, έναντι στόχου γα 3,5% - Οι προβλέψεις για έσοδα, κρατικές δαπάνες και διακύμανση του χρέους μέχρι το 2022

Η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι θετική για την Ελλάδα καθώς υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για τη χώρα μας, το 2018 θα ανέλθει μόλις στο 2,2% του ΑΕΠ, έναντι δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5%.


Η πρόβλεψη του Ταμείου θα μπορούσε να σημαίνει και την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο πριν από λίγες ημέρες «για το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι συμβατό με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει η παραδοχή ότι τελικώς το 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και συγκεκριμένα 3,57%.

Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 θα ανέλθει στο 2,2%, έναντι στόχου για 3,5%. Για να καλυφθεί το κενό ύψους 1,3% -σύμφωνα με το ΔΝΤ- θα πρέπει να υλοποιηθούν νέα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γώργου Χουλιαράκη με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παρά το γεγονός ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν αλλάζει και δημιουργεί προβλήματα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ, και υπό τις παρούσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας «δεν είναι καλή», όπως είπε στο www.protothema.gr πηγή στην Ουάσιγκτον.

Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει ότι θα φτάσει το πλεόνασμα στο 2,21% του ΑΕΠ. Το 2018 η κυβέρνηση αναμένει πλεόνασμα στο 3,57% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 1,7% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά, από 4,2% του ΑΕΠ το 2016.
Το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 2,2% του ΑΕΠ.
Από το 2019 έως το 2022 θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Προκάλεσε κατάπληξη στους αναλυτές η πρόβλεψη του Ταμείου ότι το 2018 η χώρα μας θα σημειώσει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στον αναπτυγμένο κόσμο. (Το ΔΝΤ υπολογίζει και τον ρυθμό ανάπτυξης).

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα από 6,3% του ΑΕΠ το 2016, θα φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2017. Το 2018 θα φτάσει στο 3,1% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,6% και μέχρι το το 2022 θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στο Ταμείο σημειώνουν ότι η χώρα μας κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για τη φετινή χρονιά θα περάσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 1,7%. Το 2018 θα μειωθεί στο 1,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η Ελλάδα θα επανέλθει σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2019. Τα στελέχη του Ταμείου πιστεύουν ότι το 2020 θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, ο οποίος το 2021 εκτιμάται θα φτάσει στο 0,01%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022 θα αγγίζει το 0,4% του ΑΕΠ.

Ελαφρά πτώση των εσόδων τα επόμενα χρόνια προβλέπει το ΔΝΤ

Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν τη χρονιά-στόχο (2022), αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται: Από το 50% του ΑΕΠ το 2016, το Ταμείο σημειώνει ότι τα έσοδα θα φτάσουν το 2017 στο 48,6% του ΑΕΠ. Για τη συνέχεια, το 2018 θα ανέλθει στο 46,9% του ΑΕΠ, το 2019 στο 46,8% του ΑΕΠ, το 2020 στο 46,2% του ΑΕΠ, το 2021 στο 45,3% του ΑΕΠ και το 2022 στο 45,1% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η μείωση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη μείωση των εσόδων.

Η πρόβλεψη για την πορεία των κρατικών δαπανών μέχρι το 2022

Το 2017, οι δαπάνες από 49% του ΑΕΠ το 2016, θα φτάσουν στο 50,3% του ΑΕΠ. Την επόμενη χρονιά στο 48% του ΑΕΠ, το 2019 στο 46,6% του ΑΕΠ, το 2020 στο 46,2% του ΑΕΠ, το 2021 στο 45,4% του ΑΕΠ και το 2022 στο 45,5% του ΑΕΠ.

Η καμπύλη του χρέους της Ελλάδας

Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης, από το 2016 μέχρι το 2022 θα μειωθεί κατά 20,4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα ανέλθουν στο 22,1% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται, το χρέος από 181,6% του ΑΕΠ το 2016, θα αυξηθεί στο 180,2% του ΑΕΠ το 2017.

Του χρόνου, δηλαδή το 2018, το χρέος θα φτάσει στο 184,5% του ΑΕΠ. Θα υπάρξει μείωση στο 177,9% του ΑΕΠ το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 171,4% του ΑΕΠ. Επίσης το 2021 θα φτάσει στο 165,4% του ΑΕΠ και το 2022 το χρέος θα μειωθεί στο 161,2% του ΑΕΠ.

11/10/201716:3082

 

 

 

 

 

 

 

Ειρηνοδικείο Ρόδου

Ρόδος: Δικαστήριο «κούρεψε» χρέος ύψους 225.790 ευρώ και το έκανε 28.500!

Ρόδος: Δικαστήριο «κούρεψε» χρέος ύψους 225.790 ευρώ και το έκανε 28.500!Η 41χρονη μητέρα τριών παιδιών είχε δική της επιχείρηση, η οποία δεν άντεξε στην οικονομική κρίση και πτώχευσε

Ανακούφιση για μία πενταμελή οικογένεια στη Ρόδο προκαλεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου της πόλης να «κουρέψει» δάνεια ύψους 225.790 ευρώ και το οφειλόμενο ποσό να κατέβει στα 28.500 ευρώ, το οποίος θα αποπληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλλε η 41χρονη μητέρα της οικογένειας, η οποία είχε δική της επιχείρηση έως και τον Νοέμβριο του 2010, σύμφωνα με το σάιτ rodiaki.gr. Για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έλαβε το 2006, 2007 και το 2009 δάνεια από δύο τράπεζες συνολικού ποσού 254.290 ευρώ, τα οποία αν και αρχικά κάλυπτε κανονικά, μετά το κλείσιμο της επιχείρησης αυτό στάθηκε αδύνατο. Η 41χρονη όχι μόνο δεν είχε πλέον την επιχείρησή της, αλλά αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά ως ιδιωτική υπάλληλος και να λαμβάνει το ποσό των περίπου 400 ευρώ μηνιαίως, ενώ αντίστοιχο ποσό έπαιρνε και ο σύζυγος του από τη δική του εργασία.

Με τα χρήματα αυτά το ζευγάρι καλούνταν να καλύψει τις ανάγκες της πενταμελούς οικογένειας του, αφού έχουν τρία ανήλικα παιδιά.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η 41χρονη να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνεια της. Έτσι, η 41χρονη μέσω της δικηγόρου της, Νεκταρίας Κρομμύδα προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της, για «κούρεμα» των χρεών της. Τελικά, η 41χρονη θα καταβάλλει πλέον συνολικά το ποσό των 28.500 ευρώ σε συνολικά 300 δόσεις για τα δάνεια που έχει λάβει. Τα πρώτα πέντε χρόνια θα δίνει δόση ύψους 150 ευρώ μηνιαίως και στη συνέχεια θα δίνει σε 240 δόσεις μηνιαίως το υπόλοιπο ποσό των 19.500 ευρώ.  
Πηγή: rodiaki.gr  10/10/201708:094

 

 

 

 

 

Οι 200 μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου με ονοματεπώνυμο

83D814245DB4177C76C9359C7D8C77A7Περιλαμβάνει 6.225 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες – Οι 2.323 έχουν χρέη πάνω από ένα εκατ. ευρώ – Πρόκειται για την επικαιροποιημένη λίστα του Ιουλίου 2016-  Δεν αναφέρονται όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση

Νέα λίστα με 6.225 οφειλέτες «με ονοματεπώνυμο» που χρωστούν 19,7 δισ. στην εφορία και στα τελωνεία. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, άσημοι οι περισσότεροι ή «μπροστινοί», βιτρίνες και «αχυράνθρωποι» χωρίς οικονομική επιφάνεια, που φορτώθηκαν «αμαρτήματα» άλλων για να τους κυνηγάει η εφορία. Μεταξύ όλων, πρώτος «φιγουράρει» και πάλι ο υπόδικος Νικόλαος Κασιμάτης από τη Θεσσαλονίκη που χρωστάει από μόνος του πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Και σε αυτήν ακόμα την περίπτωση βέβαια, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις (705 εκαττομμύρια από συνολική οφειλή 1,26 δισ. ευρώ) είναι μεγαλύτερες από την βασική οφειλή στην εφορία.

Η λίστα περιλαμβάνει όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ. Οι 2.323 εξ αυτών με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ ο καθένας τους, οφείλουν όλοι μαζί τα 17,8 δισ. ευρώ  από τα περίπου 100 δισ. των χρεών στην εφορία και τα τελωνεία.
Η λίστα είναι αυτή που δημοσιοποιήθηκε αρχικά στις 5/7/2016 και είναι  επικαιροποιημένη με στοιχεία ως τις 9 Αυγούστου 2017  και αριθμεί 6.225 φυσικά πρόσωπα. Στην κατάσταση δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρθ.3 ΠΟΛ 1185/2011, οι οφειλές υπό δικαστική αμφισβήτηση καθώς και οι οφειλές αποβιωσάντων και πτωχών.

Η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις Δ.Ο.Υ./ Τελωνεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική ΠΟΛ 1185/2011.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δείτε τη λίστα των οφειλετών εδώ

8/1/2017

 

 

 

 

 

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

End of transaction


- Γεια σας... Να πληρώσω μια δόση ΕΝΦΙΑ...

- Μετρητά;

- Όχι! Μεταφορά. Από τον λογαριασμό μισθοδοσίας μου

- Να σας ενημερώσω πως, για κάθε κίνηση πλέον, υπάρχει μια χρέωση ΕΝΟΣ ευρώ. Ανά κίνηση...

- Δηλαδή, σε πέντε δόσεις θα πληρώσω γαμισιάτικο καπέλο πέντε ευρώ; Και άλλα πέντε η σύζυγος για το ίδιο σπίτι; Σύνολο δέκα ευρώ; Γιατί; Αφού η μισθοδοσία μας μπαίνει σε λογαριασμούς της ΔΙΚΙΑΣ ΣΑΣ τράπεζας!! Μεταφορά ποσού θα κάνετε!

- Ξέρετε, μας ήρθε εγκύκλιος από τα κεντρικά. Από αυτόν τον μήνα έτσι χρεώνονται οι κινήσεις...

- Αν τα πληρώσω μετρητά;;;

- Εχμ... Τότε η χρέωση θα είναι ΕΝΑΜΙΣΥ ευρώ ανά κίνηση...

- Στην εγκύκλιο το λέει κι αυτό;

- Μάλιστα...

- Δηλαδή με μετρητά, η επιβάρυνση θα είναι δεκαπέντε ευρώ επιπλέον; Πενήντα τα εκατό υψηλότερη;

-Μάλιστα…

- Επειδή εσύ δεν φταις σε κάτι, αν σου πω να τους πεις να πάνε να γαμηθούνε να ασπρίσουνε και αυτοί και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, μάλλον δεν θα μπορέσεις να το κάνεις ε;;;

- ... (Συγκαταβατικό χαμόγελο ντροπής και κούνημα κεφαλιού...)

- Κάνε τα μεταφορά ρε φίλε και να τα φάνε κόλλυβα...

".... end of transaction..."
Σπύρος Σιάτρας  3/10/2017

 

 

 

 


Τι θα γίνει αν δεν πληρώσατε τον ΕΝΦΙΑ

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους φορολογούμενους

Τι θα γίνει αν δεν πληρώσατε τον ΕΝΦΙΑ

Έληξε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Εφόσον η προθεσμία έληξε από δω και στο εξής ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές. ΄Η θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Σημειώνεται πως αν κάποιος ήταν ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πλήρωσε τη δόση του ΕΝΦΙΑ, χάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όσοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Για τους «οικονομικά εξαντλημένους» πολίτες από τις φορολογικές -και όχι μόνον- υποχρεώσεις, υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών.

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%.

Ταυτόχρονα όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην εφορία κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Από τους 1.678.160 οφειλέτες η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, στο 57,89% ή σε 971.429 φορολογουμένους.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος.

Από την κατάσχεση γλιτώνουν μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

NEWSBEAST.GR  1/10/2017

 

 

 

 

Η Ρωσία διαγράφει χρέη

rwsia

 

Η Ρωσία διαγράφει χρέη αφρικανικών χωρών ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του από την Γουινέα Αλφά Κοντέ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η διαγραφή των χρεών αυτών έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει σκοπό να βοηθηθούν οι πολύ φτωχές χώρες που έχουν μεγάλα χρέη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία συνεργάζεται ενεργά με τις δομές του ΟΗΕ στο ζήτημα που αφορά την ενίσχυση της σταθερής ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών έως το 2030.

Στα μέσα Ιουνίου η Ρωσία διέγραψε το χρέος της Κιργιζίας που ανέρχονταν στα 240 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσημης βοήθειας που παρέχεται προς τη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

Παρασκευή 29/09/2017

 

 

 

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

TO AKOYΣΕΣ ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ; 270.000 AMOIBH... Ενταση στη Βουλή: 270.000 αμοιβή στο Υπερταμείο για την κόρη της Ξηροτύρη

Για περισσότερο από 2 ώρες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν από τον πρόεδρο και την διευθύνουσα σύμβουλο του Υπερταμείου (η κόρη της βουλευτού του
ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη) να αποκαλύψουν στη Βουλή τις αμοιβές τους. Ο πρόεδρος Γιώργος Διαμαντόπουλος παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα αρνήθηκε αρχικά να αποκαλύψει την αμοιβή που εισπράττει ως πρόεδρος.
«Οι αμοιβές καθορίστηκαν από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης ο οποίος υπολόγισε το εύρος των απολαβών με βάση τα κρατούντα στην αγορά», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε ότι η αμοιβή του είναι το 20% της αμοιβής που έπαιρνε στην εταιρεία ΚΡΑΦΤ.
«Κατ’ ιδίαν θα σας πω το πόσα παίρνω», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ.Σταϊκούρα. «Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό να μην μας λέτε την αμοιβή σας ;»
«Αυτή είναι η απάντησή μου», επέμεινε ο κ.Διαμαντόπουλος.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας: «Δεν είναι σωστή αυτή η απάντηση».
Διαμαντόπουλος: «Η αμοιβή μου θα αναρτηθεί στο site της εταιρείας. Έχω ήδη κάνει πόθεν έσχες. Εδώ τελείωσα».
Σταϊκούρας: «Αυτή είναι η διαφάνειά σας; λυπάμαι»
Η ένταση συνεχίστηκε με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη να λέει «είναι προσβλητικό αυτό που κάνετε και δεν λέτε την αμοιβή σας . Δεν είναι συμμορία το Υπερταμείο, είναι κρατικός οργανισμός. Μέχρι να κλείσει η συνεδρίαση πρέπει να μας πείτε την αμοιβή σας».
Η κ. Αικατερινάρη ανέφερε ότι η η αμοιβή της είναι παρόμοια με εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ.
Ωστόσο όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της επιτροπής επέμειναν τα δύο στελέχη να αποκαλύψουν τις αμοιβές τους.
Κατόπιν των πιέσεων ο κ.Διαμαντοπουλος είπε ότι η αμοιβή του είναι 75.000 το χρόνο μεικτά συν κάποιες αμοιβές από συμβούλια.
Την αμοιβή της αποκάλυψε και η διευθύνουσα σύμβουλος Ράνια Αικατερινάρη η οποία είναι 270.000 ευρώ το χρόνο μεικτά.
ΠΗΓΗ  26/9/2017

 

 

 

Έξοδος της Ελλάδας από το υπερβολικό έλλειμμα με τη σφραγίδα της Ε.Ε.

«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα»

Έξοδος της Ελλάδας από το υπερβολικό έλλειμμα με τη σφραγίδα της Ε.Ε.

Την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία έκλεισε η σχετική διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έπειτα από οκτώ χρόνια υπαγωγής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες που προβλέπονται για τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της σχετικής με την Ελλάδα διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας και επισήμως πλέον ότι το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την τιμή αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι θετική», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώνεται πως από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά και το 2016 μετετράπη σε πλεόνασμα 0,7%.

Παρότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι, αναφέρει επίσης το Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται επίσης να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και ότι εφεξής θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναφέρεται επίσης ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και ότι θα υφίσταται παρακολούθηση και μετά το πρόγραμμα.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα.

NEWSBEAST.GR  26/9/2017

 

 

 

 

Σοκ στις εφορίες: Ζητούν ως ανταλλάγματα υποθήκες ακινήτων για φορολογικές ενημερότητες

eforia-696x500

Μπλόκο σε γονικές παροχές και κληρονομιές στήνει η Eφορία σε όσους εξοφλούν κανονικά μέσω κάποιας ρύθμισης παλιότερες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με δεδομένο ότι για την ολοκλήρωση της αποδοχή κληρονομιάς ή μια γονική παροχή απαιτείται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας η Εφορία αρνείται να το χορηγήσει αν ο φορολογούμενος είναι ενταγμένος σε ρύθμιση αν πρώτα ο υπόχρεος δεν διασφαλίσει το υπόλοιπο της οφειλής του με κάποιο ακίνητο!

H υπαγωγή των φορολογουμένων είτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων, για τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η-3-2015 είτε στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων για τις τρέχουσες οφειλές τους δεν τούς απαλλάσσει από την υποχρέωση να βάλουν υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά τους προκειμένου να λάβουν αποδεικτικά ενημερότητας και να ολοκληρώσουν διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων στα παιδιά τους ή να διεκπεραιώσουν διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας.

Με την ένταξη στην ρύθμιση οφειλών υπάρχει ο όρος ότι το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α) να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη με υποθήκη του ίδιου ή οποιουδήποτε άλλου ακινήτου.

β) να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και των συνυποχρέων προσώπων, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

Ο όρος αυτός σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο και, ταυτόχρονα, θέλει να μεταβιβάσει την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του ή επείγεται να προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς ακινήτων δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομιάς αν προηγουμένως δεν βάλει υποθήκη σε ένα ή περισσότερα ακίνητά του, ακόμη κι αν έχει τακτοποιήσει τα χρέη του.

Η υποχρεωτική εγγραφή υποθήκης, ως εμπόδιο στην διεκπεραίωση υποθέσεων γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών ακινήτων τέθηκε σε όσους φορολογούμενους χρωστούν στο Δημόσιο από τις αρχές του 2014 όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ).

Εκείνη την χρονική στιγμή η τότε λειτουργούσα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βασιζόμενη στο άρθρο 12 του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013) εξέδωσε απόφαση η οποία προβλέπει ότι «στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επʼ αυτού χωρίς τίμημα, δεν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον η είσπραξη της οφειλής δεν είναι διασφαλισμένη».

Η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 του ΚΦΔ συμπεριλαμβανομένων και των όσων ορίζει η απόφαση εκείνη της Γ.Γ.Δ.Ε. (ΠΟΛ. 1274/27-12-2013) προβλέπεται και για όσους τακτοποιούν τα χρέη τους με τις ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr   23/9/2017

 

 


Έρχεται η πρώτη λοταρία του υπουργείου Οικονομικών

Χίλια ευρώ για χίλιους φορολογούμενους, το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο

Έρχεται η πρώτη λοταρία του υπουργείου Οικονομικών

Αναμένεται τις επόμενες μέρες να εκδοθεί η απόφαση για την πρώτη λοταρία που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε μήνα από τώρα και στο εξής θα κληρώνεται το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε 1.000 φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι τυχεροί 1.000 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Η πρώτη λοταρία θα αφορά τις αποδείξεις, για δαπάνες μέσω καρτών, που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο.

Όμως, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η μεγάλη κλήρωση θα γίνει τα Χριστούγεννα, όταν και θα κληρωθεί το ποσό των 1.000 ευρώ σε 8.000 τυχερούς. Και αυτό προκειμένου να διατεθεί όλο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τη Λοταρία το 2017.  Η κλήρωση των Χριστουγέννων θα αφορά τις αποδείξεις συναλλαγών των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο.  Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, από το υπουργείο Οικονομικών τα κέρδη από τη λοταρία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

NEWSBEAST.GR  209/2017

 

 

 

Στοιχεία σοκ: Οι φόροι ενός εργαζόμενου συντηρούν τρεις!

eforia_oura2-696x431

«Κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα που είτε δεν εργάζονται είτε απασχολούνται στο Δημόσιο».

Αυτό επισημαίνεται από τον ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, που κυκλοφόρησε , αποκαλύπτοντας μία από τις όψεις αδιεξόδου του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται προφανώς για ένα μη βιώσιμο σύστημα που οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση των συντάξεων.

Οπως αναλύει το δελτίο, με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται (σήμερα είναι τα 78,5 και 83,7 χρόνια για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat) σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα (ποσοστό γονιμότητας 1,33 το 2015), «το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις επόμενες δεκαετίες».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή μεταξύ άλλων, τα στοιχεία που επικαλείται το δελτίο του ΣΕΒ δείχνουν τα εξής δυσοίωνα χαρακτηριστικά:

• Το 2050 οι Ελληνες θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια, με τον ένα στους τρεις (34%) να είναι άνω των 65 ετών, έναντι 22% το 2020.

• Την ίδια χρονιά θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος σε ένα συνταξιούχο.

• Σε μια άλλη προσέγγιση, το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 15 ετών και άνω των 64 ετών (που κατά τεκμήριο δεν εργάζονται και εξαρτώνται από όσους μπορούν να εργασθούν) θα αυξηθεί το 2050 στο 95% του πληθυσμού 15-64 ετών, από 56% που ήταν το 2016.

• Ο πληθυσμός που δεν εργάζεται για οποιονδήποτε λόγο (λόγω ηλικίας, παραμονής στο σπίτι, ανεργίας κτλ.) είναι σήμερα διπλάσιος από αυτόν που εργάζεται. Διεθνώς, αντιστοιχούν 1,2 – 1,3 μη εργαζόμενοι σε κάθε εργαζόμενο, μια σαφώς πιο βιώσιμη κατάσταση.

• Στις γυναίκες μόνο το 60% του ενεργού πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία είναι ενεργό, ενώ μόνο το 43% εργάζεται, έναντι 67% και 61% στην Ε.Ε.-28 αντιστοίχως. Επίσης, στους νέους 15-24 ετών, μόνο το 25% είναι ενεργό, ενώ μόνο το 14% εργάζεται, έναντι 41% και 33% στην Ε.Ε.-28 αντιστοίχως.

• Στους άνω των 64 ετών, ένα 3,3% είναι ενεργό και ένα 2,9% εργάζεται, έναντι 5,7% και 5,6% στην Ε.Ε. -28 αντιστοίχως. Με άλλα λόγια, 76.100 άτομα στην ηλικία αυτή είναι σήμερα ενεργά στην αγορά εργασίας, αν και αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας 12% (έναντι 9% το 2015) και ένα σχετικά εχθρικό περιβάλλον απασχόλησης. Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, από το 2013 και μετά οι απασχολούμενοι άνω των 64 ετών αρχίζουν και αυξάνονται, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στις γυναίκες άνω των 64 ετών, που προσπαθούν να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα.

Οπως επισημαίνει το δελτίο του ΣΕΒ, από τα στοιχεία αυτά γίνεται φανερό ότι στο μέλλον θα αντιστοιχεί αβάσταχτο φορολογικό βάρος σε κάθε εργαζόμενο, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει συνταξιοδοτική αποταμίευση στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος, σημειώνεται, που περικόπτονται οι συντάξεις και αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Κατά τους συντάκτες του δελτίου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η χώρα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική σε τρεις άξονες:

1. Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς (αντιστροφή του brain drain) και την υποδοχή μεταναστών με αυξημένες δεξιότητες.

2. Τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αύξηση του ρυθμού γεννήσεων και

3. Την ενεργό γήρανση, ώστε να πάψει το συνταξιοδοτικό σύστημα να τιμωρεί συνταξιούχους που δουλεύουν περικόπτοντας τη σύνταξή τους, ενθαρρύνοντας έτσι την παράνομη εργασία.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΣΕΒ σχολιάζουν ότι, «παρά τα προφανή αδιέξοδα, η έμφαση στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας περιορίζεται σε μη βιώσιμες επιλογές: είτε να ξαναγυρίσουμε στις συντάξεις του παρελθόντος είτε να διεκδικήσουμε πάση θυσία να μην αλλάξει το status quo. Η ελληνική κοινωνία αρνείται να αποδεχθεί το αδιέξοδο και η πολιτική τάξη νομοθετεί πρόχειρες λύσεις και μεταθέτει στο μέλλον βιώσιμες επιλογές».  18/9/2017

 

 

 

Επιστροφή έως 3.000 ευρώ για 1 εκατ. συνταξιούχους

Ο ΕΦΚΑ αναλαμβάνει να κάνει τον τελικό υπολογισμό

Επιστροφή έως 3.000 ευρώ για 1 εκατ. συνταξιούχους

Την επιστροφή παρακρατηθέντων εισφορών φαίνεται πως πέτυχαν οι συνταξιούχοι.

Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους.

Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.

Χθες, υπόσχεση και παράλληλα δέσμευση προς τους συνταξιούχους έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία συνταξιούχων έδωσε τη δημόσια δέσμευσή του ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.

Με διάταξη του ν. 4387/2016 (άρθρο 44), αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού, όμως, αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους-συνταξιούχους.

NEWSBEAST.GR   15/9/2017

 

 

 

 

 

Liberation: Τα δάνεια στην Αθήνα πλούτισαν το Βερολίνο

«Αυτά τα κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα»

Liberation: Τα δάνεια στην Αθήνα πλούτισαν το Βερολίνο

Η Γαλλία φαίνεται πως θέλει να στρίψει «το μαχαίρι» σε μια «πληγή» που υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο καθώς σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation υπενθυμίζει πως τα δάνεια με τα οποία φορτώθηκε η Ελλάδα ωφέλησαν τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρονται τα επωφελή αποτελέσματα που είχε το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των Γερμανών Πρασίνων Σβεν –Κρίστιαν Κίντλερ τονίζει μέσα στο άρθρο πως «τα κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».

«Αυτά τα κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Μπορεί μεν να είναι νόμιμο να ωφελείται οικονομικά η Γερμανία από την ελληνική κρίση, αλλά αυτό δεν είναι νόμιμο από ηθική άποψη και βάσει της αρχής της αλληλεγγύης», δηλώνει ο Κίντλερ στο ίδιο άρθρο, που δημοσιεύεται κατά την ημέρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν —ο οποίος υπενθυμίζεται έχει ταχθεί υπέρ της αμοιβαιοποίησης (και) του ελληνικού χρέους— επισκέπτεται την Αθήνα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Liberation διαπιστώνει πως «η όποια συζήτηση για την κρίση του ελληνική χρέους απουσιάζει εντελώς από τη γερμανική προεκλογική εκστρατεία και δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν προτίθεται να θέσει με πιο συγκεκριμένο τρόπο τις προτάσεις του για μία μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, παρά μόνον μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Οποιαδήποτε προσπάθεια να θιγεί έστω και μόνο η ιδέα της αμοιβαιοποίησης του Ευρωπαϊκού χρέους αυτόματα προκαλεί την ιδιαίτερα επιθετική εκστρατεία από μέρους της λαϊκής εφημερίδας Bild Zeitung, η οποία είχε προτείνει στους Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους για να λύσουν το πρόβλημά τους του χρέους».

«Στο πλαίσιο αυτό, ένα δημοσίευμα στην «καρδιά» του καλοκαιριού που παρουσίαζε μια εύγλωττη εικόνα της κατάστασης, σχεδόν πέρασε απαρατήρητο στη Γερμανία: στα μέσα Ιουλίου το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναγνώριζε πως η ελληνική κρίση αποτελεί μία λίαν προσοδοφόρα επιχείρηση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας. Ερωτηθέν από τους Πράσινους, στο πλαίσιο των επερωτήσεων της αντιπολίτευσης για το κυβερνητικό έργο, το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε ότι από το 2010 ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει κερδίσει 1,34 δισεκ. ευρώ από τόκους που πληρώνει η Αθήνα για τις πιστώσεις που της χορήγησε η  Γερμανία. Μόνον το δάνειο που χορήγησε η δημόσια τράπεζα KfW έδωσε τόκους ύψους 393 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά δε, τους τόκους που εισέπραξε η Γερμανία για το ποσοστό που της αναλογούν από το δάνειο που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 955 εκατ. ευρώ από το 2015, γράφει η εφημερίδα. Όπως όμως γράφει η Libeation, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται ελάχιστα συμβιβαστικός προς τους Έλληνες, αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του εάν το κόμμα CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επικρατήσει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Μια είδηση, η οποία ποσώς θα διευκόλυνε τον ήδη τεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών». «Αυτό είναι το πρώτο νέο για την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία που θα πρέπει να κρατήσουν κατά νού οι Έλληνες: ότι ο 75χρονος Σόιμπλε, με θητεία στην Μπούντεσταγκ από το 1972 και αδιαφιλονίκητος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ θα παραμείνει στο Υπουργείο για ακόμη μία θητεία. Όσον αφορά το κόμμα του, οι δημοσκοπήσεις το θέλουν μακράν το επικρατέστερο για τη νίκη, με ποσοστό 38%», επισημαίνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στο Βερολίνο, Ναταλί Βερσιέ.

Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει πως «ο Σόιμπλε αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για τους Έλληνες. Οι αψιμαχίες του με τον Γιάννη Βαρουφάκη, πρώην υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα έχουν μείνει ιστορικές. Καθισμένος πάνω σε έναν πραγματικό θησαυρό —των 24 δισ. ευρώ του πλεονάσματος στον γερμανικό προϋπολογισμό μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και με τα μάτια στραμμένα στις δημογραφικές αλλαγές, που αναμένεται να αποδυναμώσουν για τις μελλοντικές γενιές το απόθεμα των κοινωνικών προϋπολογισμών, ο Υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ προβάλλει αντίσταση σε κάθε προσπάθεια εισαγωγής μιας δόσης αλληλεγγύης στη ζώνη του ευρώ».

Το δε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έχει δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αποφεύγει από την πλευρά του να αντιμετωπίσει με ζέση το ζήτημα ήδη από την άνοιξη, φοβούμενο μήπως κάτι τέτοιο προσφέρει ακόμη ένα πλεονέκτημα στο ακροδεξιό κόμμα των Εναλλακτικών για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είχε ιδρυθεί το 2013 έχοντας καταστατική αρχή ακριβώς την αντίθεση στα σχέδια διάσωσης του ευρώ και ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τις θέσεις κατά της μετανάστευσης. Το ακροδεξιό κόμμα ήδη πιστώνεται από τις δημοσκοπήσεις με ποσοστό που αγγίζει το 10% της πρόθεσης ψήφου και πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να γίνει και η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας στις 24 Σεπτεμβρίου», καταλήγει το δημοσίευμα της Liberation.

NEWSBEAST.GR  7/9/2017

 

 

 

 

«Πνίγεται» ξανά στο χρυσό η Γερμανία

Μαζεύει εσπευσμένα τα αποθέματα από Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι

«Πνίγεται» ξανά στο χρυσό η Γερμανία

Η Μπούντεσμπαγκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, επαναπάτρισε το 50,6% των αποθεμάτων χρυσού, αποκαθιστώντας την οικονομική της σταθερότητα που είχε απωλέσει στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το 98% του γερμανικού χρυσού, συνολικού βάρους 3.378 τόνων, φυλασσόταν σε καταφύγια στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, ώστε να μην το βρουν οι Σοβιετικοί σε περίπτωση πολέμου.

Χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι στην Φρανκφούρτη, αξίας 24 δισ ευρώ, τρία χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η Γερμανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα  χρυσού μετά τις ΗΠΑ.

Το υπόλοιπο από τα γερμανικά αποθέματα θα μείνει στη Νέα Υόρκη (1.236 τόνοι) και 432 τόνοι θα παραμείνουν στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο.

Το 2015 η Μπούντεσμπαγκ είχε δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο 2.300 σελίδων με λεπτομέρειες για το χρυσό, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις δημόσιες αμφιβολίες για το αν ακόμα υπήρχε ο χρυσός.

Όσοι από τους Γερμανούς δεν ήταν φανατικοί οπαδοί του ευρώ, αποτελούσαν σαφώς την μεγαλύτερη ομάδα πίεσης για την επιστροφή του αποθέματος χρυσού από το Μανχάταν στην Φρανκφούρτη.

Τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας δεν υπήρχε βέβαια κίνδυνος να κλαπούν, όπως παραδέχτηκε η κεντρική τράπεζα της χώρας, που είχε την εποπτεία τους και μέχρι φέτος τα διατηρούσε στο Μανχάταν για ιστορικούς λόγους.

Θα μπορούσε επίσης κανείς να αμφισβητήσει τον ρόλο του χρυσού στην εποχή του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Αλλά για ορισμένους Γερμανούς που νοσταλγούν το μάρκο, ο χρυσός είναι μια δικλίδα ασφαλείας στον... αβέβαιο κόσμο της Ευρωζώνης που έχει κλονιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε και σε εκλογική χρονιά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδεχομένως αποφάσισε να τους καθησυχάσει, ότι αν χρειαστεί ο χρυσός της χώρας είναι έτοιμος να υποστηρίξει ένα νέο μάρκο.

«Από καθαρά επιστημονική άποψη θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χρυσός δεν είναι πια απαραίτητος», σχολίαζε στους New York Times, ο Γιοργκ Κράιμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Ωστόσο, η αξιοπιστία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Ο χρυσός θεωρείται αξιόπιστος. Οπότε συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο».

NEWSBEAST.GR  5/9/2017

 

 

 

 

Στο φως δεκαέξι μεγάλες υποθέσεις

Τρανταχτές υποθέσεις από το πάρτι της φοροδιαφυγής αποκάλυψε η ΑΑΔΕ

Τρανταχτές υποθέσεις από το πάρτι της φοροδιαφυγής αποκάλυψε η ΑΑΔΕ

Αφορούν χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων- Δημοσιογράφος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και διοργανωτής γάμων απέκρυψε έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ - Εταιρείες δεν απέδιδαν ΦΠΑ ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Δεκαέξι  μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που ερευνούν οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ ήρθαν στο φως από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. 

Οι υποθέσεις αυτές προέκυψαν κατόπιν διασταύρωσης στοιχείων και πληροφοριών και οι σχετικοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Επισημαίνεται ότι τα ονόματα των παραβατών και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων δεν ανακοινώνονται, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, που είναι οι ακόλουθες: 

1. Ατομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου με αντικείμενο το εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκίνητων και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο εξαρτημάτων κινητής τηλεφωνίας, δεν δήλωσε εισόδημα ύψους 2.899.081,96 €. Επιπλέον διαπιστώθηκε υποβολή ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. με διαφορά φόρου ύψους 1.253.060,27 €.

2. Ελεύθερος επαγγελματίας (δημοσιογράφος) απέκρυψε εισοδήματα ύψους 
518.305,75€.

3. Τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.192,94€.

4. Τυπογραφική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.466.046,59 €.

5. Εμπορική επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο χάρτου στην περιοχή του Πειραιά έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.019.417,22 €.

6. Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το γενικό εμπόριο, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 810.907,30 €.

7. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση γαμήλιων και λοιπών εκδηλώσεων στην περιοχή των βορείων προαστίων, βρέθηκε κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας να μην έχει δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.321.254,79€.

8. Ελεύθερος επαγγελματίας  (Δικηγόρος) της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 232.679,01€, ενώ δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους  9.542,68 €.

9. Ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού στην περιοχή της Χαλκίδας εντοπίσθηκε να μην έχει υποβάλλει δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου ύψους 1.964.586,37 €.

10. Προσωπική εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το εμπόριο καυσίμων δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους 55.623,28 €.

11. ΑΒΕΕ Επεξεργασίας Γάλακτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δε ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία για εμπορεύματα, καθαρής αξίας 119.388,50 €.

12. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαφημίσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας  4.378.397,29 €. Επιπλέον, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ως συναυτουργός, εξέδωσε 258 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 4.378.397,29 €.

13. Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων στην περιοχή της Πάτρας εντοπίσθηκε να εκδίδει αθεώρητα στοιχεία, τα οποία καταχωρούσε ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, αποκρύπτοντας έσοδα καθαρής αξίας 1.899.187,86 € και αναλογούντα ΦΠΑ 435.719,18 €.

14. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην Κρήτη, προσαύξησε την περιουσία του κατά 377.000,00 €, χωρίς να  αντίστοιχη υποβολή των προβλεπομένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

15. Εκδοτική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 884.120,20 €.

16. Ναυτιλιακή εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής, που δραστηριοποιείται σε νησί του νομού Κυκλάδων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α. κατά ποσό φόρου ύψους 332.204,57€.

1/9/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided