Τρίτη, Σεπτέμβριος 22, 2020

Καρκίνος Παχέος Εντέρου:

 

 

 

 

 

 

 

έρευνα

 

Καρκίνος Παχέος Εντέρου:

Η εξέταση που καταργεί την κολονοσκόπηση

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που καταργεί την κολονοσκόπηση
ygeiamou.gr team 06/03/2019

Το τεστ κοπράνων που γίνεται στο σπίτι αποδεικνύεται, υπό προϋποθέσεις, εξίσου αποτελεσματικό με την κολονοσκόπηση στον πρώιμο έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Regenstrief και δημοσιεύθηκε στο Science Daily απεφάνθη ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντικαταστήσουν την εξέταση της κολονοσκόπησης με ένα ετήσιο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών έχει παρατηρηθεί μείωση στα ποσοστά του εν λόγω καρκίνου χάρη στην τακτικότερη εξέταση, ο τυπικός έλεγχος για τη νόσο που πραγματοποιείται μέσω της κολονοσκόπησης είναι μια διαδικασία επεμβατική, χρονοβόρα, δαπανηρή και δυσάρεστη, όλα δηλαδή τα στοιχεία που εμποδίζουν την πιο συνεπή και εκτεταμένη πληθυσμιακά εξέταση.

Αντίθετα, τα τεστ κοπράνων στο σπίτι αποτελούν μια μακράν ευκολότερη λύση, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι, για άτομα χωρίς συμπτώματα ή σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτά τα τεστ συνιστούν εξαιρετικά εργαλεία ελέγχου σε πρώτο στάδιο.

Για να αποδείξουν αυτή τη θεώρηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 και πλέον προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 120.255 συμμετέχοντες, οι οποίοι πραγματοποίησαν το  ανοσοχημικό τεστ κοπράνων (FIT) και στη συνέχεια έκαναν και κολονοσκόπηση. Όταν, λοιπόν, συνέκριναν τις δύο μεθόδους εξέτασης, το τεστ FIT παρουσίασε υψηλό ποσοστό ανίχνευσης.

Αν και η κολονοσκόπηση εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη για άτομα άνω των 45 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου, τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι, εφόσον ένα τεστ FIT βγει αρνητικό, η κολονοσκόπηση πιθανόν να μην είναι απαραίτητη.

Το μειονέκτημα του τεστ FIT, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης και γαστρεντερολόγο του Regenstrief Institute, Δρ. Thomas Imperiale, είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με μια κολονοσκόπηση, η οποία, εάν βγει αρνητική, δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί για διάστημα 10 ετών.

Πάντως, ήδη σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιταλία, οι κολονοσκοπήσεις γίνονται σε ετήσια βάση μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου και το τεστ FIT είναι το συνιστώμενο μέτρο ελέγχου για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τακτική κολονοσκόπηση παραμένει απαραίτητη για τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, τα περιστατικά του οποίου αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, καθιστώντας τον έλεγχο πιο σημαντικό από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία την περασμένη χρονιά μείωσε ακόμα περισσότερο την ηλικία στην οποία συστήνει την έναρξη του ελέγχου, μειώνοντας την ενδεδειγμένη ηλικία στα 45 έτη, από τα 50.

 

 

 

Καρκίνος εντέρου:

Αυτή είναι η τροφή που σκοτώνει το 75% των όγκων σύμφωνα με νέα έρευνα

1

Kάθε φορά που ακούγεται μια είδηση για νίκη κατά μιας μορφής καρκίνου οι ελπίδες για τους ασθενείς αναπτερώνονται.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ και την τρίτη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Παρά τη συχνότητά της, τα αίτιά της παραμένουν ασαφή. Οι επιστήμονες ωστόσο, πιστεύουν ότι η ασθένεια μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή δυτικού τύπου, η οποία είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες.

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Μετά από σχετική έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα γιαούρτι με βάση το μπρόκολο θα μπορούσε να αποτρέψει, ακόμη και να θεραπεύσει, τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι με βάση τη γνωστή υπερτροφή, τα οφέλη της οποίας για τον οργανισμό είναι αναρίθμητα, σκότωσε το 75% των όγκων σε ποντίκια και περισσότερα από 95 κύτταρα καρκίνου του εντέρου που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο.

Το μπρόκολο περιέχει σουλφόνη, μια χημική ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο, ενώ το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της χλωρίδας του στομάχου και των εντέρων.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γιαούρτι με βάση το μπρόκολο αποτελεί θεραπεία για τη νόσο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο προληπτικά όσο και για την απομάκρυνση των υπόλοιπων καρκινικών κυττάρων μετά τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

«Μια συναρπαστική πτυχή της στρατηγικής μας είναι ότι απλά εκμεταλλεύεται τον τρόπο ζωής μας, μετατρέποντας ενδεχομένως τη συνήθη διατροφή μας σε ένα βιώσιμο, χαμηλού κόστους θεραπευτικό σχήμα », δήλωσε ο ερευνητής Matthew Chang, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Ο καθηγητής Matthew Chang και ο Δρ Chun-Loong Ho δημιούργησαν έναν ακίνδυνο τύπο βακτηρίων που ονομάζονται E. coli Nissle, τα οποία βρίσκονται στο έντερο.

Χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους τα εξέλιξαν σε ένα προβιοτικό, το οποίο προσκολλήθηκε στην επιφάνεια των κυττάρων του καρκίνου του εντέρου και απελευθέρωσε ένα ένζυμο που μετέτρεψε μια ουσία που βρέθηκε στο μπρόκολο και τα άλλα σταυροειδή λαχανικά σε ένα ισχυρό αντικαρκινικό παράγοντα.

Στις δοκιμές σκότωσε σχεδόν όλα τα κύτταρα καρκίνου του εντέρου που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο.

Η εντυπωσιακή συνέχεια ήταν ότι ο συνδυασμός γιαουρτιού και μπρόκολου σκότωσε το 75% των καρκινικών όγκων σε ποντίκια με τη νόσο.

Οι όγκοι που ανιχνεύθηκαν στα τρωκτικά ήταν τρεις φορές μικρότεροι από αυτούς της ομάδας που δεν τράφηκε με το συγκεκριμένο μείγμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μέτρο πρόληψης όσο και για την απομάκρυνση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων μετά τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

Είναι πιθανό, μελλοντικά οι άνθρωποι να λαμβάνουν προβιοτικά ως συμπλήρωμα διατροφής σε συνδυασμό με μπρόκολο για την πρόληψη την νόσου καθώς και την αποτροπή της επανεμφάνισής της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το μείγμα δεν είχε καμία επίδραση στα κύτταρα άλλων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του στομάχου.

Ο Δρ Ho πρόσθεσε: «Οι μητέρες έχουν δίκιο τελικά: η κατανάλωση λαχανικών είναι σημαντική».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ειδικά βακτήρια και μια δόση μπρόκολου καθημερινά, μπορούν να κρατήσουν τον καρκίνο μακριά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering.

 

 

 


Καρκίνος Παχέος Εντέρου:

Ποιο είδος άσκησης τον σταματά

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ποιο είδος άσκησης τον σταματάygeiamou.gr team 01/03/2019 17:50:16

Η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology μετά από ένα σύντομο πρόγραμμα άσκησης υψηλής έντασης (HIIT), η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου μειώθηκε ενώ επίσης αυξήθηκαν οι δείκτες της φλεγμονής.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές εστίαζαν στις θετικές επιδράσεις της άσκησης ως προς τη δομή του σώματος. Ωστόσο αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιδράσεις που επέρχονται από ένα σύντομο πρόγραμμα υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης HIIT, είναι επίσης σημαντικές.

Οι αλλαγές που ακολουθούν την προπόνηση HIIT δείχνουν ότι οι μελέτες που επικεντρώνονται στις επιδράσεις της άσκησης μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στη μάχη κατά του καρκίνου. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τη σημαντικότητα της άσκησης και της διατήρησης ενός ενεργού τρόπου ζωής από άποψη φυσικής κατάστασης.

Η μελέτη διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Queensland σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο και οι ερευνητές εξέτασαν πάσχοντες από  καρκίνο του παχέος εντέρου που ακολουθούσαν είτε ένα πρόγραμμα HIIT, είτε δώδεκα άλλου τύπου προγράμματα σε τέσσερις εβδομάδες. Τα δείγματα του αίματός τους συλλέχθηκαν είτε άμεσα μετά από κάθε πρόγραμμα άσκησης είτε στην περίοδο ξεκούρασης μετά από τέσσερις βδομάδες προπόνησης και ακολούθως αναλύθηκαν για να μελετηθεί ή εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων.

Με δεδομένο ωστόσο ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να παρατηρηθούν τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με το πώς αυτά αναπτύσσονται στο ανθρώπινο σώμα, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μεταφραστούν αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπινους όγκους.

Ο James Devin, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δήλωσε: «Έχουμε δείξει ότι η άσκηση μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Η αξιοποίηση του HIIT συγκεκριμένα αυξάνει τις φλεγμονές άμεσα μετά την άσκηση οι οποίες εικάζεται ότι θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων».

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής με ενεργή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι σημαντικός για την πρόληψη των νεοπλασιών του παχέος εντέρου. «Σκοπεύουμε πια να εξετάσουμε πώς εξελίσσονται αυτές οι αλλαγές και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων οι βιοδείκτες στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους».

 

Γενετικό τεστ εντοπίζει αν χρειάζεστε άμεση θεραπεία ή όχι

Ο νέος βιοδείκτης βασίζεται στο βαθμό έκφρασης τριών συγκεκριμένων γονιδίων στον ασθενή και μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ο καρκίνος θα αποδειχθεί επιθετικός και δυνητικά θανατηφόρος.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα γενετικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει και να προβλέψει ποιοι άνθρωποι με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να κάνουν άμεσα θεραπεία και ποιοι μπορούν να την αποφύγουν ή να την καθυστερήσουν, επειδή ο όγκος τους αναμένεται να εξελιχθεί με πολύ αργό ρυθμό.
Ο νέος βιοδείκτης βασίζεται στο βαθμό έκφρασης τριών συγκεκριμένων γονιδίων στον ασθενή και μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ο καρκίνος θα αποδειχθεί επιθετικός και δυνητικά θανατηφόρος.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ουρολογικής ογκολογίας Κόρι Αμπάτε-Σεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», έκαναν πειράματα με ποντίκια και εντόπισαν τρία γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση (FGFR1, PMP22 και CDKN1A), τα οποία από κοινού μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την μελλοντική έκβαση ενός όγκου. Όταν το τεστ βγει αρνητικό, ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται επιθετικός και απαιτεί άμεση θεραπεία.
Οι επιστήμονες έλεγξαν την προγνωστική αποτελεσματικότητα του τεστ κάνοντας βιοψία όγκων σε 43 καρκινοπαθείς, από τους οποίους τελικά, σε μια περίοδο δέκα ετών, οι 14 είχαν εμφανίσει προχωρημένο καρκίνο. Το γενετικό τεστ των τριών γονιδίων εντόπισε σωστά (εκ των υστέρων) και τους 14 ασθενείς με τους επιθετικούς όγκους.
«Τουλάχιστον σε αυτή την προκαταρκτική δοκιμή, μπορέσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια ποιοί ασθενείς με αρχικά χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη τελικά θα ανέπτυσσαν προχωρημένο καρκίνο και ποιοί όχι», δήλωσε η δρ Αμπάτε-Σεν. Οι ερευνητές σχεδιάζουν, σε επόμενη φάση, να αξιολογήσουν το τεστ με μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, σε βάθος χρόνου πλέον και όχι αναδρομική.
Οι γιατροί σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη και το βαθμό επιθετικότητάς του, ξεκινώντας συνήθως με το τεστ αίματος PSA, καθώς και την ψηλάφηση. Στη συνέχεια και εφόσον έχουν υπάρξει ύποπτες ενδείξεις, ακολουθεί η βιοψία δείγματος του ιστού του προστάτη για την ανίχνευση τυχόν καρκινικών κυττάρων και την αξιολόγηση του βαθμού κακοήθειας, ανάλογα με την εμφάνιση αυτών των κυττάρων. Οι ασθενείς χωρίζονται τότε σε δύο ομάδες, μία που απαιτεί άμεση θεραπεία και μία άλλη που περιορίζεται στην περιοδική παρακολούθηση του όγκου.
Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνδρες που κατατάσσονται αρχικά στη δεύτερη ομάδα χαμηλού κινδύνου, σταδιακά αναπτύσσουν προχωρημένο μεταστατικό -και τελικά θανατηφόρο- καρκίνο. Αν ένας ασθενής αργήσει να ξεκινήσει τη θεραπεία, μπορεί να χάσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για την έγκαιρη αντιμετώπιση του όγκου στα αρχικά ακόμα στάδια του.
Από την άλλη, όμως, μια περιττή επιθετική θεραπεία (με χειρουργική αφαίρεση του προστάτη) μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για την ποιότητα ζωής του ασθενούς (ακράτεια ούρων, σεξουαλική ανικανότητα). Το νέο γενετικό τεστ θα μπορούσε να διαφωτίσει καλύτερα τους γιατρούς για την προβλεπόμενη μελλοντική εξέλιξη κάθε όγκου, οπότε ο ασθενής δεν θα έχει ούτε καθυστερημένη, ούτε περιττή θεραπεία.
Πηγή: http://www.briefingnews.gr/

Read more:

http://www.osiaefxi.com/2013/09/blog-post_247.html#ixzz2egXTG2vf Αναρτήθηκε από στις 13.9.2013

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided