Σάββατο, Μάρτιος 24, 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12ος

Κοινωνικό μέρισμα σε Ινδούς, Αιγύπτιους, Αλβανούς και… Γερμανούς!

 

 

 

 

 

Κοινωνικό μέρισμα σε Ινδούς, Αιγύπτιους, Αλβανούς και… Γερμανούς!

ImageHandler (4)

Πολίτες… 172 διαφορετικών υπηκοοτήτων μεταξύ των δικαιούχων – 9.700 που το έλαβαν, είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Φιλιππίνες και Κίνα – 97.000 είναι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία – 1.500 είναι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία

Τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα είναι η σημερινή, ωστόσο τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής, είναι εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το κοινωνικό μέρισμα έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, πολίτες 172 διαφορετικών υπηκοοτήτων! Ανάμεσα τους βρίσκονται Ινδοί, Αιγύπτιοι, Φιλιππινέζοι, Αλβανοί, Βούλγαροι και άλλοι.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και υπήκοοι που προέρχονται ακόμα και από Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει πως:

– 9.700 που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο και Φιλιππίνες, άλλοι 400 από την Κίνα, που εργάζονται στην Ελλάδα.

– 97.000 από τους δικαιούχους είναι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

– 1.500 δικαιούχοι είναι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία.

Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος (www.koinonikomerisma.gr) έμεινε ανοιχτή και σήμερα, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου να συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες δικαιούχων, που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή -για τελευταία ημέρα- για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων για τις οποίες προωθείται η θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμισης με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων απ’ αυτήν την κατηγορία. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

-Ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.

-Μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω για τα οποία επίσης, δεν θα ισχύσει το παραπάνω κριτήριο.

– Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.

– Νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.

27/12/2017

 

 

 

 

ΟΛΑ τα δάνεια της Ελλάδας από το 1821 ως σήμερα – Τι πληρώσαμε και σε ποιους!

daneia_1 (Custom)

Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια) ευρώ διαβάστε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

– Είναι η Ελλάδα το απείθαρχο και ατίθασο παιδί της Ευρώπης και ένα από τα πλέον ατίθασα παγκοσμίως;

– Είμαστε τεμπέληδες και κατά το κοινώς λεγόμενο «μπαταξήδες» που δεν πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές μας;

– Είμαστε ένας λαός καλοπερασάκηδων που αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με τις συμβατικές υποχρεώσεις μας έναντι των … «συμμάχων» μας;

Ερωτήματα που μπορεί να απαντηθούν μόνο αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και μάλιστα εκ της Εθνικής παλιγγενεσίας με την Επανάσταση του 1821.

Αλλά ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση της έρευνας για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, χωρισμένη σε χρονικές περιόδους!

Η Ελληνική Επανάσταση είχε λάβει δάνεια ακόμη και για καριοφίλια που δεν παραλάβαμε ποτέ πριν το 1821, γεγονός που έμελλε να σηματοδοτήσει τι θα επακολουθήσει αργότερα. Ετσι η ιστορία του Δημοσίου χρέους της χώρας μας χωρίζεται σε πολλές περιόδους τις οποίες και τις κατηγοριοποιούμε

Πρώτη περίοδος 1824 με 1897

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε ΔΕΚΑ (10) εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλλικά Φράγκα. Το πόσο «καλά παιδιά» ήμασταν καθώς και πόσο τοκογλύφοι υπήρξαν οι … πρόγονοι του Ντομινίκ Στρος-Καν (δεν ξέρω αν τότε είχαν καμαριέρες) φαίνεται από το γεγονός, ότι ενώ η αναγραφόμενη αξία των ΔΕΚΑ αυτών δανείων , ήταν 770 εκ. γαλλικά Φράγκα, εντούτοις στο χέρι πήραμε μόνο … 464 εκ.!!! Τα υπόλοιπα δεν μας δόθηκαν ποτέ μιας κα αποτέλεσαν … έξοδα φακέλων των Τραπεζών, καθώς και ότι άλλο μπορεί να χρεώσει ένας γνήσιος τοκογλύφος !!!
Από ποιους τα πήραμε όμως;

• Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες

• Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.

• Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.

•Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος

•Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.7 εκ. γ.φ.

Την εποχή αυτή μεγάλη δύναμη είχε ο Στρατός. Οι πελατειακές σχέσεις όμως καθώς και η διαχείριση τους ήταν ακριβώς η ίδια με την σημερινή. Ετσι , η χώρα μας που διέθετε 20.000 τακτικό στρατό, έπαιρνε όλα αυτά τα δάνεια για να συντηρεί τους αξιωματικούς και να τους μισθοδοτεί! Φτάσαμε έτσι να έχουμε … 12.000 Αξιωματικούς. Δηλαδή, 1,4 αξιωματικοί για κάθε 2 φανταράκια! Το θέμα ήταν λοιπόν ποιος διέταξε ποιον μιας όλοι καταλάβατε τι σκοπό είχαν τα δάνεια μας. Δάνεια που μας έδιναν με φειδώ οι μεγάλες δυνάμεις γιατί προσέβλεπαν στον πλούτο της χώρα μας μετά την απελευθέρωσή της και μας υποχρέωναν να στρατικοποιήσουμε την Ελλάδα για να αντέξει ως νεοσύστατο κράτος (δεν ξέρω αν σας φέρνει στο μυαλό κάτι από το σύγχρονο 7 προς 10 καθώς και την κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία) !!!

Οι περισσότεροι καπετάνιοι τότε, εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ενώ ένας Στρατηγός έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες στην ουσία πλήρωνε μόνο 3.000 μιας και είχε μόνο τόσους !!!

Η πρώτη πτώχευση ήταν θέμα χρόνου και ήρθε μόλις το 1825 .

Το 1826 ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Α. Ζαίμης και στο ταμείο του κράτους βρήκε μόνο … 16 γρόσια! Δηλαδή ούτε καν μια λίρα !!!!
Τότε λοιπόν η Ελλάς ονομάστηκε για πρώτη φορά Ψωροκώσταινα

Περίοδος του Οθωνα

Όταν έγινε Βασιλιάς ο Οθωνας, πήρε κι αυτός ένα … δανειάκι και μάλιστα με την εγγύηση των τριών μεγάλων Δυνάμεων (όπως βλέπετε υπήρχε και τότε μια … Τρόικα)!

Η κάθε μια εγγυήτρια δύναμη … εγγυήθηκε για το 1/3 του δανείου με μια διαφορά! Την τρίτη δόση η οποία ήταν 20 εκ. γαλλικά φράγκα δεν καταβλήθηκε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ στη χώρα μας. (Σας θυμίζει τίποτε αυτό άραγε;)

Πάντως όσα πήρε ο Οθωνας, δηλαδή οι δύο προηγούμενες δόσεις , σύνολο 20. εκ γαλ. Φράγκα , οι Έλληνες δε τα είδαν στις τσέπες τους μιας και το 57% κατακρατήθηκε από την δανειοδότρια τράπεζα κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία κυρίως σε έξοδα του … Βαυαρικού στρατού (πάλι οι Γερμανοί δηλαδή στη μέση)!!!

Τελικά η καθαρή εισροή , από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν μόλις 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο.

Με αυτά και μ αυτά , φτάσαμε στο 1843 οπότε είχαμε και τη δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Η Τρικουπική περίοδος

Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει. Τώρα αν αυτό σας θυμίζει κάποιο νεότερο πολιτικό της Ελλάδος, σίγουρα δεν φταίμε εμείς. Αλλά κάπου έχει πάει το μυαλό σας ε;;;

Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού.

Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γαλλικά φράγκα.

Και όπως ήταν φυσικό, ο υπερδανεισμός με τοκογλυφικούς όρους , έφερε και πάλι το 1893 την τρίτη χρεοκοπία στην χώρα μας.

Ετσι μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός μας έφθασε όπως είπαμε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία “στο χέρι πήραμε” 389 εκ. γ.φ. δηλαδή μόλις το 50,5%. Με την συνηθισμένη τακτική δηλαδή, υπογράψαμε στους τοκογλύφους «γραμμάτια» και στο χέρι πήραμε μόλις τα μισά. Και φυσικά τα τοκοχρεολύσια … έτρεχαν!!!

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα πληρώσανε τελικά τα τρισέγγονα του Τρικούπη εις το ακέραιο και δέκα φορές πάνω!!

Ετσι το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον ?Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (κάτι θα σας θυμίζει ο όρος αυτός ε;) και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ. (κάτι σαν α 110 δις που πήρε ο Γιώργος δηλαδή)

Απ’ αυτό το 62% καταβλήθηκε ως … αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας κυρίως για την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τον πόλεμο του 1897. Το 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης. Πάντως φανήκαμε αρκετά … «κύριοι» αφού πληρώσαμε αποζημίωση σε αυτούς που παράνομα μας κατείχαν (αν και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε για την περίπτωση αυτή μια πολύ γνωστή λέξη που αρχίζει με το γράμμα «Μ»)

Ακολουθεί μια δεύτερη περίοδος από το 1900 ως το 1945

Ως το 1914 υπάρχει μια περίοδος στην οποία αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα και υποχωρεί ο κρατικός. Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.

Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ.

Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914.

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν :

– Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων (από τότε ήταν της μόδας να πληρώνει η Ελλάδα χρεολύσια προηγούμενων δανείων με … νέα δάνεια).

– Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και

– Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι την περίοδο αυτή υπογράψαμε νέα δάνεια για να πληρώνουμε τα παλιά.

Από το 1915 ως το 1923 η Ελλάδα του διχασμού βρίσκεται εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απ’ αυτήν. Εδώ αρχίζουν και τα πραγματικά … δανειακά (πλην όμως τοκογλυφικά) ευτράπελα !!!

Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.) ενώ σε έξαρση βρίσκεται και ο εσωτερικός δανεισμός.

Ενώ η χώρα στην ουσία δεν μπορούσε να δανειστεί, και ουδείς γνώριζε το παραμικρό στο Κοινοβούλιο, ξαφνικά όλοι άρχισαν να μιλούν για δύο μυστικά δάνεια και μάλιστα μεγάλα!

Ένα το 1915 και ένα το 1916 , ισόποσα από 40 εκ μάρκα έκαστο.
Τα 80 εκ μάρκα αυτά δεν είχαν εγγραφεί πουθενά !!! Η Κυβέρνηση Σκουλούδη τα κράτησε εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και δεν τα ανέγραψε πουθενά λες και πρόκειται για δάνειο κάποιου … «μπακάλη της γειτονιάς» !!!

Η υπόθεση έφτασε το 1918 στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο στο οποίο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας!!

Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί σε κανένα συντεταγμένο κράτος παρά μόνο σε Αφρικανικές Δημοκρατίες όπου οι Φύλαρχοι είχαν το … γενικό κουμάντο !!

ΤΟ ΠΟΙΟ ΑΙΣΧΡΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ … ever !!!

Την περίοδο αυτή υπογράψαμε και λάβαμε το πιο αισχρό δάνειο που έχει πάρει ποτέ χώρα! Αισχρό όχι για το μέγεθός του, μιας και ήταν σχετικά μικρό αλλά επαίσχυντο για τον λόγο που το λάβαμε! Προσέξτε λοιπόν:

Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός, αποτελούμενος από δυνάμεις της Β.Ελλάδος, έχυσε το αίμα του για να καταλάβει μια στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομική γραμμή! Την γραμμή Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης! Και το πέτυχε αυτό! Η γραμμή κατελήφθη από τον Ελληνικό Στρατό. Φαίνεται όμως ότι οι “Σύμμαχοι” είχαν άλλα σχέδια για μας!

Ενώ την καταλάβαμε εμείς, ξαφνικά οι Γάλλοι αποφάσισαν ότι … η γραμμή τους ανήκει, στα πλαίσια της “συμμαχικής μοιρασιάς” ! Όμως ήταν κάτι που υπήρχε σε Ελληνικά εδάφη και δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο! Ετσι μας εξανάγκασαν να την αγοράσουμε!!!!

Κι επειδή ως συνήθως δεν είχαμε λεφτά, μας έδωσαν το δάνειο και μάλιστα σε δολάρια. Μας έδωσαν ένα Καναδικό (δηλαδή Γαλλικό) δάνειο 8.000.000 δολαρίων για να πληρώσουμε στους Γάλλους μια σιδηροδρομική γραμμή την οποία εμείς την είχαμε καταλάβει με τον στρατό μας !!!!

Είπε κανείς τίποτα;


Περίοδος Μεσοπολέμου 1924 με 1932

Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση.

Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές!!!

Από το 1924 μέχρι το 1930
εισέρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.

Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά (9) εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ.

Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.

Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απ’ όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ. (σας θυμίζει κάτι άραγε αυτό; σας θυμίζω προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο : «το 1994 χρωστούσαμε 90 δις ευρώ πληρώσαμε 517 δις ως το 2010 και παρ όλα αυτά χρωστάμε άλλα 340 δις»)

Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.

Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση των παλαιών.

1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.

Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.

Το δημόσιο χρέος συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.

Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.

Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα ΕΙΚΟΣΙΟΚΤΩ (28) εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ.

Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.

Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει! Καταλάβατε το μέγεθος της τοκογλυφίας;

Περίοδος Δικτατορίας 1967 με 1974

Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει πολύ μικρή αύξηση.

Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δανειακού Χρέους εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ.

Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσίων έργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δημόσιο Χρέος ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.

Περίοδος Μεταπολίτευσης 1975 με 1981 (Κυβέρνηση Καραμανλή)

Το προπολεμικό εξωτερικό Δημόσιο Χρέος, λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.

Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρία από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.


Περίοδος 1981 με 1989 (Κυβέρνηση Α.Παπανδρέου)

Ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά. Οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.

Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δημόσιο Χρέος το οποίο είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.

Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθη για την εξυπηρέτηση των δανείων!!! Φοβερά μεγάλο ποσοστό! Εκεί κάπου στο 1987 αρχίζει ο Γολγοθάς της Ελλάδος!

Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.

Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει για την χώρα μας, έσοδο τακτικό αλλά και έξοδο υπέρβαρο.

Είμαστε σίγουροι ότι αν ψάξουμε σε μεγαλύτερο βάθος ιστορικά τα αρχεία της χώρας μας θα βρούμε και άλλα τέτοια πολλά! Το θέμα όμως είναι, και φαίνεται σε όλη του ην μεγαλοπρέπεια, ότι η Ελλάδα όχι απλά ΔΕΝ αποτέλεσε το «κακομαθημένο παιδί» των συμμάχων και τον «μπαταχτσή» της κοινότητας, αλλά αποτέλεσε τον μεγάλο πελάτη των Δυτικών Τραπεζών και έναν από τους καλύτερους σε όλη την Δυτική Οικονομία ! Τόσο καλό που οι Δυτικές τράπεζες δεν είχαν καμία όρεξη να σταματήσουν να δανείζουν γιατί επί 200 χρόνια πλήρωνε αδιαμαρτύρητα!!!

Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα κλασικό παράδειγμα στο οποίο στηρίχτηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή Δυτική Οικονομία, όταν αποφάσισε να μεταβληθεί σε «χρεοκρατία» (debtocracy) και ειδικά από την εποχή που ο χρυσός αποτελούσε το αντίκρισμα του πλούτου μιας χώρας! Όταν σταμάτησε αυτό και το χρήμα «γεννιόνταν» από το χρέος (Θεωρία «το χρέος γεννά χρήμα») η Ελλάδα αποτέλεσε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης των προηγμένων Δυτικών κρατών όχι μόνο γιατί πλήρωνε τοκογλυφικά δάνεια αλλά κυρίως γιατί με τα δάνεια αυτά αγόραζε στρατιωτικό υλικό και προϊόντα των χωρών που της δάνειζαν!!!

Ετσι, απ’ ότι είδατε τα τελευταία 200 χρόνια,

– πληρώναμε δάνεια τα οποία δεν τα λάβαμε ποτέ,

– είτε πληρώναμε μέχρι και 200 φορές πάνω την αξία τους ,

– είτε πληρώναμε δάνεια για πράγματα που χύσαμε το αίμα μας για να τα αποκτήσουμε!

Φτάσαμε στο σημείο να αποπληρώνουμε δάνεια της πρώτης περιόδου της Επαναστάσεως του 1821 μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, και οι κατ όνομα σύμμαχοί μας να κερδίζουν τεράστια ποσά από χρεολύσια κάθε χρόνο, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα!

Και ουδέποτε διαμαρτυρηθήκαμε ως λαός! Τα πληρώναμε εργαζόμενοι άοκνα και αγόγγυστα! Πληρώνουμε ακόμη και τους αιμοσταγείς κλέφτες του γερμανικού Ράιχ που στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατέκλεψαν την περιουσία της χώρας μας, ρούφηξαν τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και ρήμαξαν τον τόπο! Κατοχικές δυνάμεις που κατάσφαξαν τον Ελληνικό λαό και ουδέποτε μας αποζημίωσαν. Ενώ εμείς είχαμε αποζημιώσει ακόμη και τους Οθωμανούς που μας κατείχαν παράνομα επί 4 αιώνες!!!!

Από τις λίγες αυτές γραμμές που σας παραθέτουμε, είναι πλέον πρόδηλο ότι η χώρα μας ήταν από παλιά «άνδρο των διεθνών πλιατσικολόγων» !

– Μπορεί να μας έδωσαν ψίχουλα για να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία μας, αλλά το εξαργύρωσαν επί δύο σχεδόν αιώνες! Για 200 χρόνια ο Ελληνας πληρώνει «αέρα» στους Γερμανούς και στους λοιπούς Φραγκολεβαντίνους, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία. Από το αστρονομικό ποσό που έχουμε πληρώσει τα 200 αυτά χρόνια, ζήτημα να έχουμε λάβει στην πραγματικότητα ένα 25% και ίσως να είναι και μικρότερο.

Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

Αυτό λοιπόν το άρθρο, κάθε Ελληνας του Εξωτερικού, είτε μένει σε χώρες της ΕΕ. είτε εκτός, πρέπει να το μεταφράσει σε κάθε γλώσσα και να το διανείμει όπου και όπως μπορεί! Να το διαδώσει για να καταλάβουν οι λαοί πόσο μας κόστισε η ανεξαρτησία μας και τι πληρώνουμε επί σχεδόν 200 χρόνια στα κοράκια που διέλυσαν τη χώρα μας! Να το εμπεδώσουν καλά γιατί έρχεται η σειρά τους!

Μεταφράστε το, διαδώστε το και βοηθήστε στην προσπάθεια να καταλάβουν οι λαοί του κόσμου ότι ο Ελληνας ήταν ο πλέον καλοπληρωτής δανείων τα τελευταία 200 χρόνια! Και αυτά που μας ζητάνε σήμερα, δεν είτε τίποτε άλλο παρά υπερ-τοκοχρεολύσια, ανακεφαλαιοποιήσεις τόκων και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήμα το οποίο το λάβαμε στα χέρια μας ποτέ, και το σπαταλήσαμε.

Ετσι το παρουσιάζουν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί γιατί έτσι τους βολεύει, μιας και είναι οι κύριοι δράστες του εγκλήματος και αυτοί οι οποίοι καρπώθηκαν τον Ελληνικό πλούτο !!!

Κάντε λοιπόν την μετάφραση και στείλτε το σήμερα κιόλας για να αφυπνίσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη !!!

Πηγή: aegeantimes 19/12/2017

 

 

17.12.17

Νέα «βόμβα» με αναδρομικά συνταξιούχων. (;)

Νέα «βόμβα» επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους που φτάνουν έως και τα 1.650 ευρώ για τους τελευταίους 18 μήνες αποκαλύπτεται μέσα από τις λάθος ή ακόμη και παράνομες κρατήσεις που συνεχίζει να επιβάλλει η κυβέρνηση επί των κύριων συντάξεων που μαζί με επικουρικές ή μερίσματα υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Οι λάθος κρατήσεις συνίστανται στο γεγονός ότι μέχρι και το 2015 οι μειώσεις σε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ γίνονταν βάσει του νόμου 4092/2012 με κλίμακες 5%, 10%, 15% και 20% στο άθροισμα των καταβαλλόμενων ποσών κύριων συντάξεων, επικουρικών και μερισμάτων. Όμως, μέσα στο 2016 μετά το νόμο Κατρούγκαλου, που έκοψε τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 50% αλλά και τις επικουρικές άνω και του 50%, το συνολικό ποσό των συντάξεων που θα έπρεπε να έχει τη μείωση του ν. 4093/2012 δεν άλλαξε.
Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να επιβαρύνονται ως προς την κύρια σύνταξη με τις περικοπές 5% έως 20% επί του «παλιού» αθροίσματος πριν δηλαδή από τις μειώσεις σε επικουρικές και μερίσματα. Οι μειώσεις του ν. 4093 δηλαδή επιβάλλονταν σε ποσά που δεν εισέπρατταν!
Ένας συνταξιούχος, για παράδειγμα, που είχε 1.200 ευρώ κύρια και 350 ευρώ επικουρική (πριν από τη μείωση του νόμου Κατρούγκαλου) είχε κράτηση βάσει του ν. 4093 στο άθροισμα των 1.550 ευρώ, με κλίμακα περικοπής 10% και στην κύρια και 10% στην επικουρική. Εν προκειμένω, η κύρια κοβόταν κατά 120 ευρώ και η επικουρική κατά 35 ευρώ.
Με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι επικουρικές που με τις κύριες ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ επανυπολογίστηκαν και μειώθηκαν πάνω και από 50% και κυρίως στις περιπτώσεις των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο τρόπος που έγινε η άγρια αυτή μείωση ήταν αυθαίρετος και δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι αποδοχές ούτε οι εισφορές ούτε καν τα αναλογιστικά δεδομένα επανυπολογισμού συντάξεων. Δικαιούχος επικουρικής ΙΚΑ έπαιρνε 550 ευρώ μικτά (320 ευρώ καθαρά) και βρέθηκε με τον επανυπολογισμό στα 157 ευρώ μικτά (περίπου 127 ευρώ καθαρά), παρότι είχε 35 χρόνια εισφορών με μισθό 28ης ασφαλιστικής κλάσης.
Παρά τα πρωτοφανή κουρέματα όμως που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με το τρίτο Μνημόνιο και δεν εξηγήθηκαν ποτέ στους πολίτες, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα κρυφό κούρεμα σε κύριες συντάξεις!
Το «κούρεμα» στις κύριες είναι μέχρι και 85 ευρώ το μήνα και προέρχεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέχισε να χρεώνει τους συνταξιούχους τις ίδιες μειώσεις που είχαν από το νόμο 4093/2012, παρότι το νέο τους άθροισμα σύνταξης ήταν πολύ μικρότερο εξαιτίας των περικοπών στα μερίσματα 260.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και στις επικουρικές 300.000 συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, Δημοσίου και άλλων Ταμείων που έγιναν μέσα στο 2016.
Για παράδειγμα, η επικουρική των 350 ευρώ που μειώθηκε στα 127 ευρώ εξακολουθεί και συνυπολογίζεται ως ποσό στο εξαγόμενο άθροισμα συντάξεων, στα 350 ευρώ και όχι στα 127 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό μαζί με την κύρια να παραμένει σε πολλές περιπτώσεις όπως παλιά, δηλαδή πάνω από τα 1.500 ευρώ, ενώ το πραγματικό άθροισμα είναι πλέον πολύ πιο κάτω, στα 1.400 ή 1.300 ευρώ.
Η μείωση όμως του νόμου 4093 δεν επιβάλλεται επί αθροίσματος στα 1.300 ευρώ, αλλά επί του παλιού ποσού άνω των 1.500 ευρώ. Με το πραγματικό άθροισμα (1.300 ευρώ), ο συνταξιούχος θα είχε μόνο στην κύρια σύνταξη μείωση 5% βάσει του ν. 4093/12, δηλαδή αν η κύρια καταβαλλόμενη σύνταξη είναι 1.200 ευρώ, έχει μείωση 60 ευρώ από το νόμο του 2012. Επειδή όμως η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας – Οικονομικών), όπως και η ΗΔΙΚΑ, συνεχίζουν να θεωρούν ως άθροισμα συντάξεων τα 1.500 ευρώ, επιβάλλουν τη μείωση του ν. 4093 με το ποσοστό της επόμενης κλίμακας που είναι 10%. Και η περικοπή στην κύρια σύνταξη είναι 120 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι 60 ευρώ!
Η τακτική αυτή ακολουθείται πιστά και κατά γράμμα από την ΗΔΙΚΑ, που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στο όριο αλλαγής κλίμακας να έχουν μεγαλύτερη ως και διπλάσια περικοπή, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε η σύνταξη να έχει μικρότερη μείωση γιατί «μίκρυνε» το άθροισμά της μετά τον επανυπολογισμό που έγινε σε επικουρικές και μερίσματα.
Το κρυφό «κούρεμα» στις κύριες συνίσταται ακριβώς σε αυτό: Ότι τα Ταμεία και κυρίως το Δημόσιο επιβάλλουν μειώσεις 120 αντί 60 ευρώ ή -όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται- μειώσεις 254 αντί 170 ευρώ, σε ανύπαρκτο άθροισμα συντάξεων!
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται από την 1η/1/2016 που ισχύουν οι αναδρομικές μειώσεις στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου και συνεχίστηκε και μετά τις αναδρομικές μειώσεις επικουρικών από 1/6/2016.
Στο διάστημα αυτό των 24 ή 18 μηνών (ανάλογα με το τι έπαιρναν οι συνταξιούχοι από μέρισμα ή/και από επικουρική σύνταξη πριν και μετά τις μειώσεις) θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν και οι ανάλογες περικοπές του νόμου 4093/2012. Σε όποιες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα από 1.500 έως 2.000 πριν από τις μειώσεις μερισμάτων/επικουρικών και επιβαλλόταν μείωση 10% από το νόμο 4093, θα εδικαιολογείτο να έχουν την ίδια μείωση (10%) αν και μετά τις περικοπές σε μερίσματα ή/και επικουρικές το άθροισμα κύριας, επικουρικής, μερίσματος ήταν πάνω από τα 1.500 ευρώ.
Σε περιπτώσεις, όμως, που είναι ίσως και η πλειονότητα, που το νέο άθροισμα συντάξεων έπεσε κάτω από 1.500 ευρώ, η μείωση του νόμου 4093 θα έπρεπε να πέσει και αυτή στην πρώτη κλίμακα, δηλαδή στο 5%, που ισχύει για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Αυτό δεν συνέβη και η απόδειξη είναι τα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων που εμφανίζουν την ίδια μείωση του νόμου 4093, σε μικρότερο άθροισμα σύνταξης που δικαιολογεί και μικρότερο ποσοστό μείωσης.
Οι λάθος κρατήσεις και λάθος υπολογισμοί των περικοπών του ν. 4093 στις κύριες συντάξεις κρύβουν ένα «κούρεμα» που επιβάλλει η κυβέρνηση σε εικονικά ποσά, όπως ακριβώς γινόταν και με τις εισφορές ασθένειας που αναγκάστηκε να επιστρέψει αναδρομικά από 1/1/2012 έως 30/6/2016, με ένα εφάπαξ ποσό που κατά μέσο όρο ήταν 250 ευρώ σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.
Οι λάθος κρατήσεις όμως του ν. 4093, που γίνονται από το 2016 έως και σήμερα, είναι πολλαπλάσιες και τα τυχόν αναδρομικά που επιδικαστούν σε συνταξιούχους που θα προσφύγουν στα δικαστήρια ξεκινούν από 400-600 ευρώ και φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1.650 ευρώ.
Το νομικό άλλοθι, ωστόσο, που εφηύραν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για να κρύψουν την υποχρέωση επιστροφής νέων αναδρομικών στις συντάξεις λόγω των φουσκωμένων κρατήσεων του ν. 4093 είναι ότι έσπευσαν και έβαλαν στο νόμο 4387/2016 (νόμο Κατρούγκαλου) διάταξη του άρθρου 14 που λέει στην παράγραφο 2.α ότι «μέχρι την 31η.12.2018, οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31η.12.2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις».
Αυτή τη διάταξη επικαλούνται σήμερα οι υπηρεσίες των Ταμείων όταν οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις παραφουσκωμένες μειώσεις του νόμου 4093 στην κύρια σύνταξη, παρότι το άθροισμά τους με τις κομμένες επικουρικές και τα μερίσματα των 60 έως 140 ευρώ είναι μικρότερο από αυτό του 2014 και με τη λογική των πραγμάτων θα έπρεπε να έχουν και μικρότερο ποσοστό περικοπής από το νόμο 4093, δηλαδή 10% αντί 15% ή 5% αντί 10% ή ακόμη και 0% αντί 5%.
Υπουργείο και ΜΤΠΥ ομολογούν τις… διογκωμένες μειώσεις
Προς επίρρωση και απόδειξη της… λαθροχειρίας και της παράνομης μείωσης που γίνεται στις κύριες συντάξεις είναι και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που βγήκε μετά τη μείωση των μερισμάτων που έκανε το ΜΤΠΥ σε 260.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Στην εγκύκλιο (με ΑΔΑ: Ω5ΛΠ465Θ1Ω-88Ρ) αναφέρεται ότι «από 1/1/2016 το μέρισμα αναπροσαρμόστηκε και δεν υπόκειται πλέον στις μειώσεις των ν. 4024/11 και 4093/12».


Σε συνέχεια της εγκυκλίου του υπουργείου, το ΜΤΠΥ ομολογεί, και μάλιστα στην ιστοσελίδα του (στήλη ερωτήσεις – απαντήσεις), ότι οι κρατήσεις του ν. 4093 επιβάλλονται σε εικονικά ποσά!!! Λέει συγκεκριμένα (και μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας) ότι: «Ειδικώς για τον υπολογισμό της μείωσης του ν. 4093/2012, περιλαμβάνεται στο άθροισμα των συντάξεων και το μέρισμα του ΜΤΠΥ όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31η/12/2014».
Η ομολογία αυτή είναι... βόμβα, γιατί το μεν υπουργείο λέει ότι από τη στιγμή που το μέρισμα κουρεύτηκε δεν χρειάζεται να κουρευτεί εκ νέου με το νόμο 4093 και την ίδια στιγμή το ΜΤΠΥ λέει ότι ναι μεν έγιναν οι μειώσεις, αλλά ειδικά για τον υπολογισμό των κρατήσεων του ν. 4093 στην κύρια σύνταξη το άθροισμα των ποσών περιλαμβάνει το παλιό πριν από τις περικοπές μέρισμα και όχι το νέο που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα!
Το ίδιο έγινε και με τις επικουρικές που μειώθηκαν πέρυσι. Οι συνταξιούχοι παίρνουν πλέον λιγότερα στο άθροισμα κύριας και επικουρικής (π.χ. 1.100 + 200 = 1.300 ευρώ) αλλά «τρώνε» τις ίδιες μειώσεις του νόμου 4093 που είχαν στο παλιό άθροισμα πριν κοπεί η επικουρική!
Η ΗΔΙΚΑ και τα Ταμεία (κυρίως το Δημόσιο) υπολογίζουν, λοιπόν, τη μείωση της κύριας σύνταξης με ποσοστά 5% ή 10% ή και 15% του νόμου 4093, βάζοντας στο άθροισμα την παλιά και υψηλότερη επικουρική (π.χ. 1.100+450=1.550 ευρώ με μείωση ν. 4093 στο 10% επί της κύριας σύνταξης), ενώ με το νέο και μικρότερο ποσό (1.100+200=1.300 ευρώ) η μείωση θα έπρεπε να είναι 5%, γιατί το πραγματικό άθροισμα είναι κάτω από 1.500 ευρώ.
Πρόκειται για καταφανέστατη αδικία και επιτηδευμένη μείωση κύριων συντάξεων που δεν μπορεί να συνεχίζεται απροκάλυπτα, μια που οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με παράνομες περικοπές που ήρθαν διά της πλαγίας οδού και συνεχίζονται εκτός νόμου.
http://staratalogia.blogspot.gr
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 17.12.17

 

 

 

 

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!


από αναγνώστη μας (με κάθε επιφύλαξη)

Το κοινωνικό μέρισμα από το οποίο αποκλείονται πολλοί Έλληνες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με διάφορους απίθανους και παρανοϊκούς λόγους το δίνει στους λαθρομετανάστες!!!

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πει αρχικώς ότι όλοι θα πάρουν από ...800 ευρώ, δυστυχώς δεν θα γίνει γιατί είναι μια κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων, ανθελλήνων, προδοτών, αντίχριστων και λαθρο-ισλαμιστών.

Η ελληνική πραγματικότητα για το κοινωνικό μέρισμα είναι άλλη...

Για τους Έλληνες...

Όσοι Έλληνες δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή ανήκουν σε άλλο φορέα του δημοσίου που δεν είναι στο ΙΚΑ θεωρούνται ανασφάλιστοι δεν παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα και το κυριότερο που δεν έχουν ένσημα στο ΙΚΑ. Αυτούς τους Έλληνες που είναι πλειοψηφία σε όλη την Ελλάδα τους αποκλείει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!!!

Επίσης αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα και τα φιλοξενούμενα άνεργα παιδιά ελληνόπουλα που φιλοξενούν οι ελληνικές οικογένειές τους!!!

Επίσης αποκλείονται οι περισσότεροι Έλληνες όπως άνεργοι, ΑΜΕΑ, άστεγοι και κλπ από το κοινωνικό μέρισμα για διάφορους απίθανους παρανοϊκούς λόγους με κριτήρια χωρίς λογική...

Για να πάρουν Έλληνες το κοινωνικό μέρισμα οι Έλληνες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ και να έχουν ένσημα στο ΙΚΑ και να είναι στο ΕΦΚΑ ή αν είναι σε άλλο φορέα του δημοσίου πρέπει να έχουν ένσημα στο ΙΚΑ και μετά να μπουν στο ΕΦΚΑ για να εγκριθούν στην αίτηση!!!

Για τους Έλληνες πληγέντες κατοίκους της Μάνδρας, Μεγάρων, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Αγρινίου και λοιπών πληγέντων κατοίκων πόλεων σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει πως δεν καταλαβαίνει!!!

Πάντως ένας μικρός αριθμός Ελλήνων θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα από 0 έως 350 ευρώ περίπου και αν θα τα πάρουν...

Για τους λαθρομετανάστες παράνομους και... νόμιμους...

Για τους λαθρομετανάστες που είναι παράνομα-νόμιμα (που είναι Αλβανοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και κλπ) και ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα είτε είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, είτε είναι ανασφάλιστοι φιλοξενούνται από κάποιους άλλους ομοεθνείς τους ή αλλοεθνείς τους παίρνουν παίρνουν κανονικά το κοινωνικό μέρισμα που είναι από 800 ευρώ και πάνω!!!

Επίσης οι λαθρομετανάστες που εργάζονται και σε διάφορες δουλειές... του ιδιωτικού τομέα νομίμως παίρνουν και αυτοί το κοινωνικό μέρισμα που είναι από 800 ευρώ και πάνω!!!

Που σημαίνει απλά ότι το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι λαθρομετανάστες και μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που το κοινωνικό μέρισμα θα είναι από 800 ευρώ και πάνω είτε είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, είτε δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, είτε είναι σε άλλο φορέα του δημοσίου, είτε δεν είναι άλλο φορέα του δημοσίου, είτε φιλοξενούνται από κάποιους...

indobserver

 

 

 

Τα κείμενα διαψεύδουν την «καθαρή έξοδο»

Νέο Μνημόνιο: Νωρίτερα η μείωση αφορολόγητου, πλειστηριασμοί και από την εφορία

Κωστής Πλάντζος, Αργύρης Παπαστάθης11/12/201706:0131
Νέο Μνημόνιο: Νωρίτερα η μείωση αφορολόγητου, πλειστηριασμοί και από την εφορία

Σαφής η αναφορά στην πώληση της ΔΕΗ και άλλες ιδιωτικοποιήσεις - Ακόμα και αύξηση του κατώτατου ΦΠΑ στις δεσμεύεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την φορολογία - Συνολικά εκκρεμούν 150 δράσεις για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα

Τις πρόσθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθώς και αυτές που επαναλαμβάνονται περιλαμβάνουν οι 49 σελίδες του αναθεωρημένου μνημονίου που αποκάλυψε την Κυριακή η «Καθημερινή».

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 82 βασικά παραδοτέα (key deliverables) για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αφού πρώτα ολοκληρώσει τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα (prior actions) που εκκρεμούν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Συνολικά εκκρεμούν περισσότερες από 150 δράσεις για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να ανοίξει το δρόμο για το επόμενο. 
Διότι την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 στο κείμενο που συνομολόγησε με τους Θεσμούς περιλαμβάνεται κανονικά η ψηφισμένη από τη Βουλή μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 5 του κειμένου, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει νωρίτερα (από το 2019 αντί για το 2020) τη μείωση αφορολόγητου «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και από την εφορία

Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση «για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές» (σελ. 6). 

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τις άλλες οφειλές.

Στο κείμενο γίνεται επίσης σαφής μνεία στην πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και στην ανάγκη να ξεκολλήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κλπ.). Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη Αναπτυξιακή Τράπεζα στο μνημόνιο τονίζεται ότι «δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό ούτε θα συμμετέχει σε απευθείας δανεισμό».

Στο φως το τρικ με το μέρισμα

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αποκαλύπτει ότι:

-Το «κοινωνικό μέρισμα» προέκυψε επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε μέσα στο 2017 στους οικονομικά αδύναμους όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο ως κονδύλια για Κοινωνικές δαπάνες (underspending)

-Από την υπερβάλλουσα λιτότητα στην οποία υπέβαλε την χώρα το 2017, η κυβέρνηση κρατάει «κάβα» τουλάχιστον 900 εκατομμύρια σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» για το 2018, προνοώντας για την περίπτωση που τον Απρίλιο η Eurostat ανακοινώσει ότι τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ήταν μικρότερο.

-Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεσμευμένη για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

- Εκτός από την λήψη από το 2019 των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2020 (μείωση αφορολογήτου κλπ.) το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει και ότι οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν τελικώς τα ψηφισμένα από τη Βουλή «αντίμετρα» θα ισχύσουν και σε ποιο βαθμό.

Προαπαιτούμενα μέτρα φορολογικής πολιτικής

Στα φορολογικά, μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής: 

1.  Μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.

2.  Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου ΦΠΑ.

3.  Ευθυγράμμιση του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων Εισόδου (ΚΕΔΕ) με τις διατάξεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

4. Να αλλάξουν οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν εκείνες που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».

5.  Να επανεξεταστεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6.  Να εξαλειφθούν τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.

7.  Επέκταση του μηχανισμού ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε πλειστηριασμούς από τις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ θα θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).

8.  Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας.

Επίσης:

- Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς  

- Μέχρι τον Μάιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), οι αρχές θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων από τον Φόρο Ακινήτων (βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ)  προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

- Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.

- Η ΑΑΔΕ θα στελεχωθεί με νέους ελεγκτές και θα ισχύσει νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης των στελεχών της.

Ιδιωτικοποιήσεις με στόχο έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η λίστα είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει:

1. Ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού

2. Πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

3. Πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

4. Πώληση του 5% του ΟΤΕ (ως τον Μάρτιο 2018).

5.  Μέχρι τον Μάρτιο 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ

6.  Μέχρι Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης ή άλλης μορφής ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη σε σχέση με την πώληση.

7.  Πώληση ΟΛΘ: θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018.

8.   Πώληση ΔΕΣΦΑ: η διαδικασία επιλογής του πλειοδότη επενδυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018.

9.   Εγνατία Οδός: οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή που συμφωνήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ (ως τον Απρίλιο του 2018). Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών (ως τον Μάρτιο του 2018).

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου

 

 

 


 

Παρασκευή 08/12/2017 - 22:00

Ντάισελμπλουμ: Βάλαμε την Ελλάδα στο μνημόνιο για να σωθούν οι ξένοι επενδυτές

Ντάισελμπλουμ: Βάλαμε την Ελλάδα στο μνημόνιο για να σωθούν οι ξένοι επενδυτές

 

ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ των Ελλήνων δωσίλογων ήταν ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα καρακόλια της Τρόικας στην Ελλάδα και οι προπαγανδιστές των μνημονίων έφτασαν σε σημείο να τον προτρέπουν με συνθήματα όπως Γερούν γερά… για λήψη και άλλων αντιλαϊκών μέτρων.

Το σύστημα της διαπλοκής, που είχε αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδα των τοκογλύφων, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα τα χρεοκοπημένα κανάλια και τα συγκροτήματα της συμφοράς, που αναγκάστηκαν στην πορεία να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φέσι στις τράπεζες και το δημόσιο, νόμιζε ότι τρομοκρατώντας τον ελληνικό λαό θα διασωθεί το ίδιο.

Μόνο που οι δωσίλογοι διαχρονικά είναι μιας χρήσεως και όταν τελειώνει ο προδοτικός ρόλος τους τους βγάζουν την κουκούλα και τους πετάνε στις χωματερές.

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τώρα που έφυγε από πρόεδρος του Eurogroup και δεν είναι αναγκασμένος να παραμυθιάζει τον κόσμο, είπε την αλήθεια για το μνημόνιο.

Μια μεγάλη αλήθεια που συνιστά κόλαφο για τους Έλληνες δωσίλογους και το παλιό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το πρώτο μνημόνιο στήθηκε για να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα.

Για να μην μειωθούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι τοκογλύφοι διέλυσαν μια ολόκληρη χώρα, οδηγώντας τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Με τα αλλεπάλληλα μνημόνια, η τρόικα και οι ξένοι τοκογλύφοι, κατάφεραν να αρπάξουν σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας με το κόλπο του υπερταμείου, στο οποίο έχουν περάσει οι ΔΕΚΟ και τα ακίνητα, να ελέγξουν τις τράπεζες και μέσω των κόκκινων δανείων να αρπάξουν τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά εξαιτίας των εφιαλτικών μνημονίων.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την αλήθεια και οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι έκαναν καλά τη δουλειά τους μεταβάλλοντας την Ελλάδα σε αποικία χρέους για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει για την προδοσία που συντελέστηκε σε βάρος του λαού και της χώρας.

Τα άλλοθι πλέον έχουν τελειώσει και οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το έγκλημα που συντελέστηκε.

Η προδοσία ήταν συνειδητή γιατί όλοι γνώριζαν τη σκοπιμότητα των μνημονίων.

Μετά τις αποκαλύψεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ καθίσταται επιτακτική η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για να διερευνηθούν οι ευθύνες.

Βέβαια υπό άλλες συνθήκες όσοι πρόδωσαν το λαό και ΄τη χώρα θα έπρεπε να οδηγηθούν στο Γουδή.

B’μέρος

Ντάισελμπλουμ: Βάλαμε την Ελλάδα στο μνημόνιο για να σωθούν οι ξένοι επενδυτές

Τα μεγάλα λάθη των πρώτων μνημονίων, ομολόγησε κυνικά ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, παρεχόμενος ότι «ο βασικός στόχος κυρίως του πρώτου ελληνικού μνημονίου ήταν να σωθούν επενδυτές εκτός Ελλάδας».

Στο πλαίσιο του τακτικού οικονομικού διαλόγου, στο ευρωκοινοβούλιο, ο Ολλανδός πολιτικός, έδειξε τις μεγάλες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι “ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και για αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων”.

Απαντώντας στο Ν. Μαριά, τόνισε ότι "επρόκειτο για μια τεράστια κρίση, καθώς κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αφήνοντας πολλές χώρες με υψηλό χρέος", αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ήταν προτεραιότητα οι λαοί ή διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας, αλλά όλες οι κινήσεις έγιναν για να προστατευτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποφευχθεί η πτώση του ντόμινο της κρίσης, που θα συμπαρέσυρε και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε αντιδιαστολή, στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα χρειάστηκαν μόνο 4,5 δις ευρώ για τις τράπεζες καθώς είχε μεγάλη συμμετοχή ο ιδιωτικός τομέας, άρα υπήρχε και άλλος τρόπος, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στα πρώτα προγράμματα, με το ρίσκο (και τις απώλειες), αντί για τους ιδιώτες να το επωμίζεται ο ελληνικός λαός.

Η συζήτηση απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στα «λάθη» του παρελθόντος και εξήρε το έργο που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Από το 2015, η Ελλάδα εφάρμοσε ένα εντυπωσιακό και ευρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες δαπάνες, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και προϊόντων», είπε σχολιάζοντας ότι είναι καλές εξελίξεις που οδηγούν στο τέλος του προγράμματος.

Κοντά σε λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «βρισκόμαστε κοντά» σε μια ιδιωτική λύση έτσι ώστε να μη επιβαρυνθούν και πάλι οι φορολογούμενοι, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνονται τα απαραίτητα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα είναι αυτές τα θύματα των πλειστηριασμών.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στα όσα είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι «Θα προτιμούσα αυτά να μας τα λέγατε και όταν ήσασταν πολύ ισχυρός Πρόεδρος του Eurogroup. Όπως την αλήθεια ότι “με το μνημόνιο και τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν για την Ελλάδα κυρίως σώθηκαν οι τράπεζες”, και όχι οι Έλληνες πολίτες».

Στο τραπέζι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ρώτησε τον Ολλανδό πολιτικό, αν επειδή από το δάνειο των 86 δις ευρώ του γ’  προγράμματος ο κ. Ρέγκλινγκ έχει πει ότι ένα μέρος του δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσε να δοθεί για την εξόφληση δανείων, προς το ΔΝΤ για παράδειγμα, που έχουν υψηλά επιτόκια, «εσείς προσωπικά υποστηρίζετε αυτή την πρόταση ως ένα συγκεκριμένο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που δεν θα δημιουργούσε πρόσθετο βάρος για κανέναν;».

Απαντώντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι « από οικονομική άποψη το καταλαβαίνω γιατί τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά, ενώ τα ευρωπαϊκά πιο φθηνά. Όταν μιλάμε για θέματα χρέους, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πολύ αργότερα, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς, τόσο το καλύτερο. Θα δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους και πιο μακροπρόθεσμα, ώστε να εξετάσουμε τι ακόμα πρέπει να γίνει. Το να μειώσουμε το βάρος του χρέους, είναι μια από τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Να αλλάξουμε το πακέτο των δανείων».

Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι «υπάρχει από την άλλη μεριά και το πολιτικό ζήτημα, ότι δηλαδή, θέλουμε να παραμείνει το ΔΝΤ και να παραμείνει και αυτό υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα. Οπότε οριστική απάντηση δεν μπορώ να σας δώσω, εξαρτάται από το Eurogroup».

Τον Ιανουάριο η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την γ’ αξιολόγηση αλλά και στην πιθανή έγκριση της εκταμίευσης στο επόμενο Eurogroup, στη βάση της εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των προαπαιτούμενων.

Ανέφερε ότι μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης στις αρχές του 2018 θα επανατεθεί το ζήτημα των μέτρων για το χρέος. Όπως είπε, ο ESM εφάρμοσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ήδη από τον Ιανουάριο θα συζητηθούν περισσότερα μέτρα με στόχο να στηριχθεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα και μεσοπρόθεσμα να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους. «Πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018».

Τέλος, για τον νέοεκλεγέντα Μάριο Σεντένo, δήλωσε πολύ ευτυχής «και τον συνεχάρηκα και εδώ για την ανάληψη των νέων του αρμοδιοτήτων. Πιστεύω πως η επιτυχία της Πορτογαλίας, που κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί έλαβε πολύ δύσκολες αποφάσεις, όμως η Πορτογαλία πάει πάρα πολύ καλά και ο Μάριο Σεντένo, το έχει διαχειριστεί αυτό πάρα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, και είναι μια συμβολική ανταμοιβή για τις προσπάθειες που κατέβαλε, το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει την Προεδρία του Eurogroup. Του εύχομαι κάθε επιτυχία».

9/12/2017

 

 

 

 

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Πόθεν έσχες: Πρώτη φορά Αριστερά με... βίλες και λεφτά


Δεν προκαλούν ίλιγγο τα "πόθεν έσχες"... πρόκληση είναι για τον φτωχοποιημένο λαό...

Τα... "φτωχαδάκια" της Αριστεράς, με τις... δεξιότατες τσέπες...

Αυτά τα υποκριτικά φασιστερά, επέλεξαν 2.000.000 ελληνόφωνοι.

Καλλιόπη Σουφλή

Παπαδημητρίου, Αντωνοπούλου, Σταθάκης και Τσακαλώτος μεταξύ των υπουργών της Αριστεράς με καταθέσεις που προκαλούν ίλιγγο
Τα πλούσια πορτοφόλια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ γκρέμισαν για μία ακόμα φορά τον μύθο της φτωχής Αριστεράς.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε καταθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επενδύσεις στα «κερδοσκοπικά» funds, βίλες και μονοκατοικίες, ακόμα και με πισίνες, σε πλούσιες περιοχές συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο πόρρω απέχει από τον ταπεινό τρόπο ζωής τον οποίο υποστήριζε πως πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μακράν πλουσιότερη της δεύτερης η κοινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του υπουργού Οικονομίας Δήμου Παπαδημητρίου με τη σύζυγό του αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, καθώς από μόνα τους τα εισοδήματα του έτους ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Μόνο για το 2015 ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ετήσια εισοδήματα 453.429 δολαρίων ΗΠΑ, εξηγώντας ότι προέρχονται από μισθοδοσία, τόκους και επενδυτικά κέρδη.

Η κυρία Αντωνοπούλου για την ίδια χρονιά δήλωσε εισοδήματα 70.637 ευρώ. Επενδυτικά προϊόντα αξίας 2.725.881 δολαρίων, εισοδήματα περίπου 500.000 ευρώ, υψηλές καταθέσεις «κοσμούν» το «πόθεν έσχες» του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου δηλώνει για το 2015 εισοδήματα 453.429 δολάρια και η κυρία Αντωνοπούλου 70.637 ευρώ. Η αξία μάλιστα του χαρτοφυλακίου του κ. Παπαδημητρίου σε επενδυτικά προϊόντα αποτιμάται σε περίπου 2.500.000 δολάρια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας διατηρεί στην Ελλάδα καταθέσεις στο όνομά της 11.400 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της παρουσιάζει καταθέσεις ύψους 480.154 δολαρίων, κυρίως σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως την JP Morgan, την HSBC και άλλες.

Σχετικά με την ακίνητη περιουσία τους, διαθέτουν ένα διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μια βίλα στη Σύρο 300 τ.μ. με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Μάλιστα, η βίλα διαθέτει και μια πισίνα 80 τ.μ.!

Αρκετά βαρύ είναι και το «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας να επιμένει να επενδύει και το 2015 στα άλλοτε «επάρατα» και αποκαλούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κοράκια» funds των διεθνών αγορών.

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε για το 2015 εισοδήματα περίπου 63.000 ευρώ, ενώ σχεδόν διπλάσια και συγκεκριμένα 130.000 ευρώ ήταν τα δηλωθέντα εισοδήματα της συζύγου του.

Το χαρτοφυλάκιο

Η αριστερή διακυβέρνηση δεν επηρέασε τον κ. Τσακαλώτο, καθώς διατήρησε μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεών του σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικών σχημάτων όπως BlackRock, Goldman Sachs, FTIF-Templeton Global Bond Fundad και Japan Portfolio.

Η συνολική αποτίμηση αυτών των τίτλων κατά τη χρονική περίοδο την οποία αφορά η δήλωση «πόθεν έσχες» ήταν 440.000 ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος διατηρεί αποταμιεύσεις 53.000 ευρώ περίπου, ενώ η σύζυγός του ποσό περίπου 155.000 ευρώ.Πλούσιο, ως αναμενόταν λόγω και της εύπορης οικογένειάς του, και το «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, η δήλωση του οποίου είχε απασχολήσει εντονότατα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του ξεχασμένου εκατομμυρίου.

Ο κ. Σταθάκης είχε εισοδήματα σχεδόν 76.000 ευρώ, τα περισσότερα από τη βουλευτική αποζημίωση και τα 11.008,68 από ακίνητα.

Αίσθηση προκαλεί πάντως η υποσημείωση του ίδιου του υπουργού ότι χρειάστηκε να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση μόλις στις 15/11/2017. Στο χαρτοφυλάκιό του ο υπουργός δείχνει να προτιμά αμοιβαία κεφάλαια, ενώ κατέχει και μετοχές της Hellenic Seaways.

Η συνολική αποτίμηση φτάνει τα 279.486 ευρώ. Συμμετοχές σε αρκετά ακίνητα δηλώνει η σύζυγός του, ενώ ο ίδιος δήλωσε συμμετοχή σε ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, τρία καταστήματα στα Χανιά και δύο οικόπεδα (80,98 τ.μ., 79,59 τ.μ. και 74,31 τ.μ.), ένα οικόπεδο στη Νέα Κυδωνία (746,09 τ.μ.) και άλλο ένα στον Πλατανιά Χανίων (992,60 τ.μ.), ένα βοσκότοπο 35 στρεμμάτων στα Χανιά και τρεις αποθήκες στην ίδια πόλη.

Υψηλές καταθέσεις, πάνω από 200.000 ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ ακόμα 107.000 ευρώ δήλωσε η σύζυγός του σε κοινό λογαριασμό με ενήλικο τέκνο του ζευγαριού.

Τις καταθέσεις της, ύψους 87.000 λιρών, αλλά και ένα μικρό διαμέρισμα 32 τετραγωνικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) διατήρησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Συνολικές καταθέσεις κοντά στα 300.000 ευρώ δήλωσε για τα 2015 ο νυν υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, διατηρώντας και λογαριασμό στη Βρετανία με 3.728 λίρες.
Αρκετά υψηλές οι καταθέσεις και του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, καθώς προσέγγισαν τα 450.000 ευρώ.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου»

Πηγή

 

 

 

 

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

"Πόθεν έσχες": Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Τα «πόθεν έσχες» χρήσης 2015 των πολιτικών αρχηγών βλέπουν το φως της δημοσιότητα από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης...
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η συζυγός του, Μπέτυ Μπαζιάνα έχουν συνολικά εισοδήματα 81490,42 ευρώ. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η συζυγός του, Μαρέβα, δήλωσαν εισόδημα ύψους 1.003.771 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο συζυγός της Ανδρέας Τσούνης, έχουν δηλώσει συνολικά εισοδήματα 92.816,38 ευρώ.

Η κ. Γεννηματά δηλώνει μετοχές στην Εθνική Τράπεζα και τον Αστέρα Βουλιαγμένης που αποτιμώνται σε 431 ευρώ. Ο σύζυγός της διαθέτει θυρίδα στην Alpha Bank.

Οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 74.832,79 ευρώ και σε 23798,08 δολάρια.

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης καταγράφονται, μαζί με τον σύζυγό της, 34 εγγραφές ακινήτων σε Αθήνα, Εύβοια και Αργολίδα.

Η ίδια έχει στην κατοχή της ΙΧ 1560 κ.ε. Οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονται σε 8997 ευρώ.

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο πιο φτωχός από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τα συνολικά εισοδήματα του κ. Κουτσούμπα για το 2015 ανήλθαν σε 70.973 ευρώ, που προέρχονται από τη βουλευτική του αποζημίωση και κατατέθηκαν στα γραφεία του κόμματος.

Η σύζυγος του Αναστασία δήλωσε 19.315 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δεν διαθέτει μετοχές ούτε τραπεζική θυρίδα, έχει όμως τρεις τρεχούμενους λογαριασμούς όψεως συνολικού ύψους 11.639 ευρώ, ενώ η σύζυγος του έχει δύο ύψους 8.546 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του προέρχονται από γονική παροχή και είναι δύο διαμερίσματα για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ένα στη Λειβαδιά και ένα ισόγειο στη Λαμία, ενώ η σύζυγος του διαθέτει ένα ημιτελές διαμέρισμα στη Λειβαδιά.

Το «πόθεν έσχες» του Σταύρου Θεοδωράκη

Τα στοιχεία που αφορούν τον επικεφαλής του Ποταμιού,Σταύρο Θεοδωράκη, και τη σύζυγό του, Δομνίκη Λυμπεροπούλου, δείχνουν πως το συνολικό του εισόδημα ανέρχεται στα 90.962 ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πλούσιο σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 125.000 ευρώ, ενώ υπήρξε και πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων συνολικής αποτίμησης 45.544 ευρώ. Επίσης η σύζυγος του πούλησε μετοχές αξίας 1.409 ευρώ και απέκτησε άλλες αξίας 135 ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ανέρχονται συνολικά σε 253.686 ευρώ και 11.531 δολάρια. Η σύζυγος του έχει καταθέσεις 69.265 ευρώ, ενώ η κόρη του διατηρεί λογαριασμό που της άνοιξε η νονά της με το ποσό των 3.838 ευρώ.

Το 2015 ο Σταύρος Θεοδωράκης μετείχε σε εταιρεία εστίασης με ποσοστό 82%, ενώ διατηρούσε και ατομική επιχείρηση παροχής δημοσιογραφικών υπηρεσιών.

Τι δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δηλώνει 47.724 ευρώ εισόδημα από ακίνητη περιουσία, 70.777 ευρώ από λοιπά εισοδήματα (βουλευτική αποζημίωση) και 125.000 ευρώ από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Η σύζυγός του Ελένη Τζούλη δήλωσε 31.435,51 ευρώ από εισοδήματα και 2,76 ευρώ από τόκους καταθέσεων.

Οι τραπεζικές καταθέσεις του Πάνου Καμμένου ανέρχονται σε 129.182,09 ευρώ, 0,95 βρετανικές λίρες, 16,99 δολάρια ΗΠΑ και της συζύγου του σε 19.496,02 ευρώ.

Το ζεύγος Καμμένου δηλώνει ιδιοκτησία ή συμμετοχή σε 14 ακίνητα ενώ σε πέντε ακίνητα εμφανίζονται ως δικαιούχα τα παιδιά τους.

Ο κ. Καμμένος πούλησε ένα αυτοκίνητο έναντι 100.000€ ενώ έχει ακόμα ένα 5.967 κυβικών. Η σύζυγός του δήλωσε ιδιοκτήτρια Ι.Χ 1969 κυβικών. Πούλησε σκάφος έναντι 25.000 ευρώ και αγόρασε νέο καταβάλλοντας 45.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε μέτοχος της οικογενειακής επιχείρησης Η.ΚΑΜΜΕΝΟΣ Α.Ε με κεφάλαιο εισφοράς 163.900 ευρώ.

Η δήλωση του Βασίλη Λεβέντη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και η σύζυγός του Αναστασία Μεντεσίδου δήλωσαν το 2015 συνολικά εισοδήματα 52.207,06 ευρώ.

Η σύζυγος του διαθέτει επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, αποτίμησης 2968 ευρώ. Οι καταθέσεις του Βασίλη Λεβέντη ανήλθαν το 2015 σε 50.330,37 ευρώ και της συζύγου του σε 9132,63 ευρώ.

Στη δήλωση πόθεν έσχες το ζεύγους Λεβέντη, εμφανίζονται 7 εγγραφές ακινήτων στα Κύθηρα και τη Βάρη.

Ο κ. Λεβέντης διαθέτει 2 ΙΧ, 1800 κ.ε. και 1350 κ.ε. αντίστοιχα και η σύζυγος ένα ΙΧ 800 κ.ε.

Και οι δύο διαθέτουν μετοχές στην εταιρία EX.COM.ΑΕ, ενώ ο κ. Λεβέντης έχει δάνειο στην Eurobank με υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό 157.591,21 ευρώ.

Το «πόθεν έσχες» του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια δηλώνουν εισοδήματα 174.009,85. Από τα 74.887.94 ευρώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος δηλώνει 45.165,75 ευρώ ως πηγή εισοδήματος «άλλη περίπτωση» και από τα 99.121.91 ευρώ η Ελένη Ζαρούλια με την ίδια αιτιολογία δηλώνει τα 48.003,00 ευρώ.

Η Ελενη Ζαρούλια διατηρεί θυρίδα στην Alpha Bank από το 2003. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος διατηρεί 3 λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα, 2 μηδενικούς και 1 με 85.495,61 ευρώ. Επίσης στην Τράπεζα Πειραιώς έχει 51.469,91 και 139,91στην Alpha Bank.

Η Ελένη Ζαρούλια διατηρεί 4 λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα (1 μηδενικός) με συνολικό ποσό καταθέσεων 77.663.83 ευρώ.

Στη δήλωση τους εμφανίζουν και οι δύο 10 εγγραφές ακινήτων σε Αττική και Γύθειο.

Η κα. Ζαρούλια δηλώνει ένα αυτοκίνητο 1.595 κ.ε., ενώ ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται να κατέχει το 100% μιας ατομικής επιχείρησης και η σύζυγος του το 15% της "Λυδία Ξενοδοχιακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.».

Αναρτήθηκε στις 9:41:00 μ.μ.

 

 

 

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Το μεγάλο deal πίσω από τους πλειστηριασμούς. Οι ίδιες οι τράπεζες θα αγοράσουν τα σπίτια που θα πλειστηριάσουν


Σε σωτήρια συμφωνία για τους ισολογισμούς των τραπεζών εν όψει των stress tests,

αλλά και για τη στήριξη των τιμών στην αγορά του real estate, έχουν καταλήξει ΕΚΤ (SSM) και τράπεζες.
Σύμφωνα με το "deal" των δύο πλευρών, υπολογίζεται ότι το 75% των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέχρι και μέσα στην επόμενη χρονιά, θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες μέσω της επιτρεπόμενης τακτικής των credit bids.
Αυτό σημαίνει ότι στις ελληνικές τράπεζες θα επιτραπεί να αποκτήσουν ενδεχομένως πάνω από 10.000 ακίνητα από αυτά που θα βγάζουν οι ίδιες σε πλειστηριασμό, αγοράζοντάς τα στην τιμή πρώτης εκκίνησης. Αυτή η τιμή θα είναι περίπου η ίδια με αυτή που τα ακίνητα είναι "χρεωμένα" στους ισολογισμούς τους.
Η δυνατότητα αυτή προφανώς δεν συνάδει με την τραπεζική λειτουργία, αφού μετατρέπει τις τράπεζες σε εταιρείες ακινήτων. Θα εφαρμοστεί όμως εκτάκτως και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με διττό στόχο.
Αφενός, να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο άτακτης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων εξαιτίας των μαζικών πλειστηριασμών, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 40% από την έναρξη της κρίσης.
Αφετέρου, να επιτρέψει στις τράπεζες να πάνε στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου με βελτιωμένη την εικόνα των ισολογισμών τους και προστατευμένα τα κεφάλαιά τους από ζημίες που θα κατέγραφαν στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί απαξίωναν τα ακίνητα στην αγορά .
Η πορεία του "deal" SSM και τραπεζών θα παρακολουθείται από τον επόπτη, ο οποίος, κάποια στιγμή μέσα στο 2018, αναμένεται να θέσει στις τράπεζες τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα πρέπει να μεταπωλήσουν τα ακίνητα που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς.
Σύνθετη πρόκληση
Το υπόβαθρο της συμφωνίας SSM - τραπεζών έχει μπει πολύ νωρίτερα από την καθυστερημένη έναρξη των πλειστηριασμών, με απώτερο ζητούμενο να συνδυαστεί η επιτάχυνση στις ανακτήσεις ενεχύρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (και άρα η γρηγορότερη μείωση των NPEs), με τη διαφύλαξη της αξίας των ενεχύρων αυτών. Και όλο αυτό, κατά τρόπο που να καθίσταται εφικτό σε μια οικονομία με κρίση και έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, και επιπλέον χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την πορεία των ελληνικών τραπεζών προς τα πανευρωπαϊκά stress tests.
Η απάντηση στη σύνθετη αυτή πρόκληση δίνεται με την παροχή δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν οι ίδιες ως αγοραστές πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών, αλλάζοντας στην ουσία την ταυτότητα των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα καταγραφούν ενισχυτικά στους ισολογισμούς τους.
Έτσι, οι τράπεζες θα καταγράψουν σημερινές επισφαλείς απαιτήσεις τους ως πάγια στοιχεία τους, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό και τη ζητούμενη δραστικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Το σχέδιο
Στο πλαίσιο αυτό και βάσει του σχεδίου της συμφωνίας με τον SSM, οι τράπεζες δεν θα αφήσουν κανέναν από τους πλειστηριασμούς να καταλήξει άγονος, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Ακόμα περισσότερο, θα επιδιώξουν ο πλειστηριασμός των ακινήτων να μην πάει σε δεύτερο ή τρίτο γύρο, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω στο 80% ή στο 60%-65% η τιμή πρώτης εκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, εφόσον θα διαβλέπουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα προς πλειστηριασμό ακίνητα, θα "χτυπούν" οι ίδιες τα ακίνητα, σε τιμές που δεν θα απαξιώνουν τις αξίες στις οποίες τα έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Ο στόχος είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση προβλέψεων και αξίας ενεχύρων που έχουν γραμμένες στα βιβλία τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι, ώστε όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά, να μη γράψουν ζημίες.
Και αυτό διότι ο SSM δεν αρκείται στο να μην αποβούν άκαρποι οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες να αγοράσουν απλώς τα ακίνητα, εμφανίζοντας ανάκτηση ενεχύρων. Το μείζον, για το οποίο έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες, είναι να μπορούν να μεταπωλήσουν τα ακίνητα στις τιμές που θα τα αγοράσουν.
Για τις τράπεζες, οι αγορές των ακινήτων κατά πλειοψηφία από τις ίδιες στους πλειστηριασμούς, θα μειώσουν μεν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αυξήσουν όμως το σύνολο των risk weighted assets από πλευράς παγίων.
Τα risk weighted assets είναι τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.
Έτσι, ενώ στην περίπτωση ενός δανείου οι τράπεζες πρέπει να παρακρατούν κεφάλαια ίσα με το 8% του 100% του ποσού που έχουν χορηγήσει, για τα ακίνητα πρέπει να υπολογίζουν το 8% στο 150% της αξίας των ακινήτων. Η υποχρέωση αυτή θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αυξημένες ανάγκες για παρακρατούμενα κεφάλαια συνεπεία της αύξησης του όγκου των ακινήτων που θα περιέλθουν σε αυτές από πλειστηριασμούς και τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν.
Δεν θα οδηγήσει, όμως, σε κεφαλαιακές ζημίες ενόψει των stress tests, αφού οι τράπεζες θα κερδίσουν χρόνο για να εκποιήσουν τα ενέχυρά τους μελλοντικά.
Όταν –όπως ποντάρουν– η οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη φάση, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα έχει τονωθεί και τα προσφερόμενα τιμήματα θα έχουν ενισχυθεί.
Το στοίχημα της ανάπτυξης
Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον ώστε να επιτρέψει τη μέγιστη αξία ανάκτησης των ενεχύρων των τραπεζών.
Κατά τις διαβουλεύσεις τους με τον SSM ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της σχεδιαζόμενης γραμμής άμυνας που κατέληξε στο "deal" με τις εποπτικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκτιμήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα απαιτηθούν 3-5 χρόνια για την πλήρη ανάκτηση της αξίας των ενεχύρων τους. Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίτερα ακίνητα από το στοκ που θα έχουν σωρεύσει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα γράψουν ζημίες. Κατόπιν αυτού, το προσδοκώμενο είναι να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη της Οικονομίας έτσι ώστε οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν και οι τράπεζες να καταφέρουν να πάρουν το upside των τιμών από τα επίπεδα αγοράς.
Στο ρίσκο να μεταπωλήσουν τα ακίνητα με ζημία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που θα έχουν εν τω μεταξύ οι τράπεζες από τη διακράτηση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ετησίως στο 5%, ενώ υπολογισμένο στην 5ετία –που είναι ο μέγιστος χρόνος στον οποίο οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να έχουν ανακτήσει τις αξίες των ενεχύρων τους–, ανεβαίνει στο 25%. Πρόκειται για κόστος που οι τράπεζες θα πάρουν εμπροσθοβαρώς, προβαίνοντας στα impairments (απομειώσεις) των ακινήτων στους ισολογισμούς τους.
Και όλα τα παραπάνω καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλαδή εφόσον οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ήδη τις αναλογούσες προβλέψεις για την κάλυψη των δανείων που έχουν δώσει και δεν εξυπηρετούνται.
Η μεταπώληση
Προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεταπώληση των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να είναι έτοιμες στον χρονικό ορίζοντα που θα τους θέσει ο SSM, οι τράπεζες αναμένεται πολύ σύντομα να αναζητήσουν συνεργασίες με διεθνή open funds ακινήτων και εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα, με προοπτική μαζικής μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια συμμετοχής στα open funds ακινήτων, προσδοκώντας να κερδίσουν από την υπεραξία που θα δημιουργεί η διαχείριση των ακινήτων από αυτά.
Γενικότερα, οι ανάγκες που θα προκύψουν για τις τράπεζες ως επακόλουθο των αγορών ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, θα αφορούν και την τακτοποίηση των ακινήτων αυτών. Και αυτό διότι ενώ η αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό μπορεί να γίνεται χωρίς την απαίτηση για έλεγχο του ακινήτου, για τη μεταπώληση το ακίνητο πρέπει να είναι πλήρως τακτοποιημένο. Πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα οι τράπεζες θα χρειαστούν την τεχνογνωσία και τη συνδρομή εταιρειών εξειδικευμένων στη διαχείριση ακινήτων, καταρχάς για τον τεχνικό και νομικό έλεγχο των ακινήτων που θα αποκτήσουν από τους πλειστηριασμούς.
Η τακτοποίηση των ακινήτων, μάλιστα, θα επεκταθεί σε όλο το χαρτοφυλάκιο ενεχύρων, μη εξυπηρετούμενων αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο και τον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών πλειστηριασμών.
Σημειώνεται ότι σήμερα στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών επικρατεί χαοτική κατάσταση, αφού το ίδιο ακίνητο μπορεί να είναι περασμένο ως διπλό και τριπλό collateral (δηλαδή να συνιστά εμπράγματη εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνειο), μπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραμμένο και με άλλο κωδικό (π.χ. άλλο κωδικό να φέρει το διαμέρισμα, άλλο το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εμφανίζονται ψευδή μισθώματα σε ακίνητα, να μην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να μην έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές να μην μπορούν να καταστούν δυνατές.
Η πρεμιέρα και τα e - auctions
Η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών και η επανεκκίνηση των φυσικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου στα Ειρηνοδικεία, έγινε επεισοδιακά, με ΜΑΤ, ξύλο, ύβρεις, ρίψη χημικών, τραυματισμούς και την κυβέρνηση να υπερασπίζεται το δίκαιο και αναγκαίο των πλειστηριασμών, ειδικά στις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.
Με ηλεκτρονική μορφή έγιναν οι πρώτοι 2 πολλαπλοί πλειστηριασμοί (πρόκειται για πλειστηριασμούς που γίνονται για περισσότερα από ένα ακίνητα με ενιαία διαδικασία) με επισπεύδουσα τη Eurobank. O πρώτος αφορούσε 4 αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ και απέβη άγονος, ο δεύτερος αφορούσε μεζονέτα 360 τ.μ. με 2 θέσεις στάθμευσης στην Κηφισιά και κατακυρώθηκε στην επισπεύδουσα τράπεζα έναντι 780.000 ευρώ.
Για την ερχόμενη Τετάρτη 6/12, μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα αφορούν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μάρτιο - Σεπτέμβριο προγραμματίζονται μηνιαίως 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα ανέβουν στους 2.000 σε μηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Σταδιακά, οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία θα αντικατασταθούν πλήρως από τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού από την έδρα του συμβολαιογράφου.
Ο νόμος (4472/2017 με τον οποίο επήλθε σειρά τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και με το άρθρο 959 Α ορίζει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), προβλέπει ότι με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (σε πρώτη φάση, πάντως, e-auctions θα γίνονται μόνο Τετάρτες). Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι επιθυμεί ο πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά.
Έδρα του πλειστηριασμού που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο θα είναι το γραφείο του συμβολαιογράφου. Με το νέο σύστημα, στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Τα στοιχεία των προς πλειστηριασμό ακινήτων (περιγραφή, φωτογραφίες, πιστοποιητικά, αποτίμηση) θα δημοσιεύονται σε δικτυακή πύλη, η οποία θα συνδέεται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί.
Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα εγγράφονται στη δημοπρασία και θα υποβάλουν τις προσφορές τους. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής της.
Σημειώνεται ότι το σύστημα θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, αλλά όχι στοιχεία για τον προσφέροντα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός της καθορισμένης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει υποβολή προσφορών της τελευταίας στιγμής.
Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν διαφοροποιεί την προδικασία για τους πλειστηριασμούς σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει ήδη ο νόμος.

Από τη Νένα Μαλλιάρα
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
ΠΗΓΗ  5/12/2017

 

 

 

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ


Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Κάποιοι στρέφονται εναντίον του συμπατριώτη μας εκείνου που επένδυσε στην Ελλάδα και κάνουν την πάπια, σαν δειλά υποκείμενα, για όσους έβγαλαν όλο το χρήμα της Ελλάδας στο εξωτερικό και μας πτώχευσαν.

Προσέξτε τι γίνεται εδώ. Ηδονίζονται κάποιοι γιατί βγαίνουν έστω ακριβά σπίτια στον πλειστηριασμό, με το προπαγανδιστικό σύνθημα «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Κατ’ αρχήν κανείς μας δεν γνωρίζει εάν αυτός ο άνθρωπος που δανείστηκε και πήρε ένα μεγάλο σπίτι, δεν βρέθηκε μετά σε οικονομική αδυναμία εξ αιτίας της χρεοκοπίας κράτους και τραπεζών. Δεν έχασε δηλαδή τη δουλειά του ή την επιχείρησή του…

Έπειτα αυτός πήρε δανεικά και αγόρασε σπίτι στην πατρίδα του. Έριξε δηλαδή τα χρήματα του δανείου και προφανώς και δικά του μέσα στην ελληνική αγορά, από τα οποία χρήματα έφαγαν ένα σωρό επαγγέλματα, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω των φόρων αγοράς κ.λ.π. Αυτόν λοιπόν τον καταδικάζουμε και ηδονιζόμαστε που χάνει και το σπίτι του ή οτιδήποτε άλλο που επένδυσε στην πατρίδα του.

Αντίθετα έναν άλλο που πήρε δάνεια εκατομμυρίων και τα έβγαλε στο εξωτερικό, σε γερμανικά ομόλογα ή σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους, δεν τον αγγίζουμε καν. Δεν μιλάμε γι’ αυτόν, σαν κάτι που δεν μας αφορά, αν και αυτός είναι ακριβώς η αιτία της χρεοκοπίας μας. Είναι αυτός που προκάλεσε την κρίση και τώρα την επιτείνει επίτηδες, προκειμένου να έρθει και να μας αγοράσει όλους, ακόμα και τα ίδια μας τα σώματα για ένα κομμάτι ψωμί. Και είναι ακόμα αυτός που δεν αφήνει τη χώρα να χρεοκοπήσει επίσημα, αλλά την σέρνει σε μια μετακυλιόμενη χρεοκοπία, γιατί στην πρώτη περίπτωση, οι δανειστές της Ελλάδας θα του κατάσχουν τα χρήματα όπου έχει στο εξωτερικό, ως χρήματα ελληνικών συμφερόντων. Εξαθλιωνόμαστε λοιπόν όλοι εμείς για να γλιτώσει αυτός τα «νόμιμα κλοπιμαία» και αντίθετα ηδονιζόμαστε που χάνει αυτός που επένδυσε στην πατρίδα μας.

Πρέπει να είμαστε όλοι για τα μπάζα, ακόμα και όσοι διαφωνούν αλλά σιωπούν.

Μου φαίνεται ότι δεν έχουμε πλέον γιατριά. Η παρακμή μας παρασύρει όλους μαζί της και μας ηδονίζει που κάποιοι πέφτουν πιο γρήγορα. Αλλά έρχεται η σειρά όλων μας. Κανείς δεν θα γλιτώσει εκτός και αν συνειδητοποιήσουμε τι μας κάνουν.

 

 

 

 

Ανακοίνωση – κόλαφος των θεσμών: Πέταξαν έξω το ΔΝΤ! Το εγκληματικό μνημόνιο Παπανδρέου απόψε έλαβε τέλος.

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 2, 2017

Απόψε έχουμε μία από τις ιστορικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης που όμως περνάει στα ψιλά. Πριν από λίγο ήρθε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση των θεσμών που στην ουσία επιβεβαιώνει το κλείσιμο της αξιολόγησης! Γιατί όμως έκλεισε τόσο γρήγορα και αναίμακτα αυτή αξιολόγηση; Γιατί δεν είχαμε το θρίλερ που αντιμετωπίζαμε τα τελευταία δύο χρόνια σε κάθε διαφορετική περίπτωση; Την απάντηση την δίνει ίδια η ανακοίνωση, από την οποία απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στο ΔΝΤ. Η ανακοίνωση περιγραφή ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα πλέον λειτουργεί αποκλειστικά στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, σηματοδοτώντας την απεμπλοκή της πατρίδας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και σήμερα αποδεικνύεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στο πρόγραμμα. Απόψε λοιπόν η Ελλάδα επανήλθε και τυπικά στην ευρωπαΐκή ένωση, από την οποία είχε βγει μέχρι και τον Ιούλιο του 2015. Με ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει σκληρά μέτρα, δεν έχει όμως βρετανικό δίκαιο και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Η δήλωση των Θεσμών:

Την επίτευξη της συμφωνίας (staff level agreement) με τις ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.

Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στη δήλωση.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαδώστε το!

 

 

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ: ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ! ΚΟΡΟΪΔΟ ΛΑΕ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕ ΤΟΥΣ! ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.


Ο εξαίρετος οικονομολόγος και συγγραφέας, Τζανέτος Γκούσκος και ο...

δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ιωάννης Παπαζήσης, αποκαλύπτουν οτι τα κόμματα που θέλουν να μας σώσουν δεν μπορούν ούτε τα ίδια να σωθούν από τα τεράστια χρέη τους...

Δείτε περισσότερα από εδώ http://www.eoellas.org/category/apoka...

https://www.youtube.com/watch?v=AsSCQ-W8VHw
indobserver  2/12/2017

 

 

 

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Το Μεγάλο Στέγνωμα

- Η αβάσταχτη βεβαιότητα του τέλους

Aκόμα κι αν η ανάπτυξη
εμφανιστεί εξ ουρανού τρόπον τινά,
όπως οι εξωγήινοι στο Independence day, το στέγνωμα που έχει πέσει στην Αγορά δεν είναι μόνον άνευ προηγουμένου αλλά και με Οικονομικούς όρους απόλυτα θανατηφόρο για την ίδια την Ελληνική Οικονομία και τους
Πολίτες της.
Στο διάγραμμα μπορούμε να απολαύσουμε την πορεία του δείκτη
Προσφοράς χρήματος - Μ4 -
στην Ελλάδα των μνημονίων
τα τελευταία χρόνια:
Money Supply in Greece
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ των δεινών στην αγορά. Η εξαφάνιση του χρήματος σε κάθε του μορφή. Συγκεκριμένα ο δείκτης Μ4 μετράει:
 • Νομισματική βάση
 • Χαρτονομίσματα και κέρματα μη τραπεζικού κοινού
 • Καταθέσεις όψεως
 • Επιταγές
 • Διαθέσιμα εμπορικών τραπεζών
 • Ημερήσιες καταθέσεις (overnight deposits)
 • Προθεσμιακές καταθέσεις
 • Καταθέσεις ταμιευτηρίων
 • Συμφωνίες επαναγοράς (repos)
 • Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς
 • Τίτλοι χρηματαγοράς και χρεόγραφα διάρκειας έως 2 ετών
 • Τραπεζικά ομόλογα
 • Τίτλοι δημοσίου διάρκειας 1 έτους
 • Τοποθετήσεις ιδιωτικού μη νομισματικού / χρηματοπιστωτικού τομέα σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων
 • Καταθέσεις σε συνάλλαγμα
 • Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων
To M4 oυσιαστικά μετράει τα πάντα. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών για την επακριβή του απεικόνιση ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ = Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ, ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΦΥΓΕ αλλά συνεχίζει να μας εγκαταλείπει, και τα βατραχάκια μέσα σε αυτήν τη μικρή λιμνούλα έχουν αρχίσει να πεθαίνουν, τόσο απλά και τόσο απειλητικά. Αυτό αντιμετωπίζουμε…
Δείτε καί την πορεία της κατανάλωσης των νοικοκυριών:
Households Consumption in Greece
Τί ελπίδα υπάρχει σε μια οικονομία που η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ δεν ανανεώνεται μέσω εξαγωγών;
Μα εδώ προκύπτει κι άλλο πρόβλημα: Οι περίφημες επενδύσεις που συνωστίζονται έξω από την πόρτα μας δε θα είναι απαραίτητα ωφέλιμες. Παράδειγμα προς κατανόηση: αν μία ξένη εταιρεία δε δημιουργεί υπεραξία η οποία να προσμετράται στην αύξηση του εγχώριου Μ4 μέσω εξαγωγών, ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ στην ασφυκτιούσα Οικονομία της ταλαιπωρημένης Ελλάδος.
Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας των αστείων μισθών,  ενώ θα ρουφάνε το Μ4 με λύσσα στέλνοντάς το στο εξωτερικό. Στο τέλος θα είναι και επιβλαβείς από πάνω.
Μην περιμένετε, λοιπόν, ούτε τους εξωγήινους, ούτε τους εκλιπαρούντες επενδυτές. Η αγορά στεγνώνει από χρήμα και αυτό σημαίνει 100% εξόντωση.
Είμαστε φρόνιμα βατραχάκια και πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.
ΟΚ μπράβο μας. Μας δίνουν συγχαρητήρια και καμαρώνουμε.
Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτό μας οδηγεί σε απολύτως βέβαιο θάνατο οικονομικό και κοινωνικό.
Άρα, τώρα τί κάνουμε;
Πώς μπορούμε να είμαστε καί συνεπείς κύριοι αλλά να ζούμε καί φρόνιμοι καί ζωντανοί;
Χωρίς εξαγωγές είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ.
Πώς ακριβώς, όμως, θα παράγουμε εξαγωγές, όταν η φορολογία που έχει επιβληθεί είναι τόσο επιθετική κατά του Πολίτη, που φαντάζει παραμυθένια;
Απάντηση: Δε θα παράγουμε εξαγωγές και προφανώς η απόλυτη διάλυση της Ελληνικής Οικονομίας είναι απλά βέβαιη.
Αν δεν αυξηθεί το Μ4, έχουμε τελειώσει, και ό,τι άλλο διαδίδεται είναι τουλάχιστον διασκεδαστικό.
Καλό Υπόλοιπο σε όλους και Καλή Διασκέδαση στη μικρή μας λιμνούλα που ξεμένει από νερό…

macroskopio.gr  1/12/2017

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided