Τετάρτη, Ιανουάριος 17, 2018

Τσίπρας

 

 

 

 

 

 

 

Η χούντα του Αλέξη αποφασίζει και παραδίδει τα πάντα…

 

 

 

 

 

Η χούντα του Αλέξη αποφασίζει και παραδίδει τα πάντα…

Η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί την πλέον υποτακτική κυβέρνηση όλων των εποχών και εδώ και καιρό ανταγωνίζεται την γνωστή κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, κατά την γερμανική κατοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναδείχθηκε με τσιτάτα, συνθήματα κενά περιεχομένου και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, την οποία παρέδωσε (παρά το επετειακό κλάμμα της πρωθυπουργικής συμβίας) στο έλεος και στην σε απόλυτο βαθμό εκμετάλλευση των «δανειστών», για 99 χρόνια. Υπογράφει πιστά, βουβά και ανερυθρίαστα οτιδήποτε της ζητηθεί και βυθίζει την χώρα σε οικονομική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, όμως, και προκειμένου να δημιουργήσει ικανό αντιπερισπασμό – αποπροσανατολισμό των πολιτών- στο (επί της Βουλής) έργο παράδοσης των πάντων, έφερε στην επιφάνεια το σύνολο των εθνικών θεμάτων, τόσο με την Τουρκία (με σοβαρά ήδη δείγματα άτακτων υποχωρήσεων έναντι των τουρκικών παρανοϊκών απαιτήσεων εις βάρος της Ελλάδας), όσο και με τα Σκόπια (παραδίδουν το όνομα «Μακεδονία» με την αιτιολόγηση του κλεισίματος ενός χρόνιου εθνικού θέματος), με τη Βουλγαρία (τολμά να προχωρά σε έρευνες και την οργανωμένη ταλαιπωρία Ελλήνων ταξιδιωτών στα βουλγαρικά αεροδρόμια…!) αλλά και με την Αλβανία η οποία προβάλει χωρίς δισταγμούς ζητήματα όπως των Τσάμηδων ενώ ταυτόχρονα καταπατά τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών (διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα) με μηδενικές επιπτώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση που σκύβει σε όλους, αλλά έχει αρχίσει να αποκτά καθεστωτικά χαρακτηριστικά συνεπικουρούμενη από ένα σκοτεινό παρακράτος που δρα στο διαδίκτυο, στα ΜΜΕ αλλά και σε δημόσιες ή κρατικές υπηρεσίες και θέσεις, αποφασίζει και διατάσσει τον εξευτελισμό της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να αιτιολογήσει -με την ελάχιστη επάρκεια- την βιασύνη της για το άνοιγμα θεμάτων που είτε δεν μπορεί να τα διαχειρισθεί είτε δεν επιθυμεί τη γνώμη των άλλων (πολιτικών φορέων) ή και των πολιτών (μέσω δημοψηφίσματος) για να προχωρήσει σε αποφάσεις και ενέργειες υπό το πέλο της (έστω και σχετικής) δημοκρατικότητας. Αντιμετωπίζει, δε, τον οποιονδήποτε ως εγκληματία και χείριστο εχθρό εάν τολμήσει να μην δεχθεί τις θέσεις και αποφάσεις της.

Έτσι, λύσσαξαν πάλι κατά της Εκκλησίας τα ελληνοφοβικά ζόμπι αυτής της αντίχριστης συμμορίας που παριστάνει (εις μάτην ασφαλώς) την ελληνική κυβέρνηση. Τους χάλασε που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στη μελλοντική ονομασία του σκοπιανού μορφώματος.

Ναι, δεν αντέχουν πια ούτε ίχνος αντίρρησης, ακόμη κι αν απέναντί τους έχουν τον ανύπαρκτο, ψοφοδεή και προκλητικά «δικό τους» Ιερώνυμο.

Όθεν και το νέο μπαράζ ανιστόρητης βλακείας περί του ρόλου και των…δικαιωμάτων της Εκκλησίας, δήθεν ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή κλπ, κλπ.

Επιμένουν φυσικά μέσα στην ιδεοληπτική τους ψύχωση ετούτοι οι ανεκδιήγητοι, αγράμματοι κι ανιστόρητοι, ξεγάνωτοι ντενεκέδες να αρνούνται να κατανοήσουν το προφανές: ότι η Εκκλησία δεν έχει απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση και να μιλά και να αντιδρά και να παρεμβαίνει.

Και πάντως (αφού μιλάμε τώρα και για δικαιώματα) έχει πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα από αυτό το ξεφτιλισμένο σκυλολόι που δεν εκπροσωπεί ούτε το 20% του εκλογικού σώματος (ενώ βέβαια ακόμη και απέναντι σε αυτό το ποσοστό είναι ούτως ή άλλως ήδη εδώ και πολύ καιρό ηθικά έκπτωτο, γιατί έχει αθετήσει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο όλα όσα είχε πει προεκλογικά).

Αλλά είπαμε: φωνή κοράκου, κρα…

Και, ποσώς ενδιαφέρει το μέγιστο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών το ότι αυτή η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα τον χρόνο της ύπαρξής της. Εκείνο που ενδιαφέρει, όλους, είναι πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα αυτοί που καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, να παρασύρουν στην πτώση τους ολόκληρη τη χώρα, διαχειριζόμενοι κάκιστα ζητήματα τα οποία είναι πολλαπλάσια από το νοητικό τους μέγεθος, την ηθική τους ισχύ και την πολιτική τους βαρύτητα…
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τόσο το πως αλλά και το πότε οι έλληνες θα αποφασίσουν να στείλουν στον αγύριστο αυτούς τους ανίκανους (επιτηδευμένα;) και επικίνδυνους που με (αυτ)απάτες κατέλαβαν την εξουσία και την ασκούν ακολουθώντας μεθόδους της Στάζι και τριτοκοσμικών δικτατοριών…

Νεκτάριος Δαπέργολας, Κωνσταντίνος Τερζής, Γεωργίου Μιχαήλ, Παναγιωτίδης Μάρκος

Πηγή Ας μιλήσουμε επιτέλους

Posted by Φαίη στο Ιανουαρίου 12, 2018

 

 

 

Τι συζήτησαν Τσίπρας και Τζεντιλόνι στη συνάντησή τους

«Υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας»

Τι συζήτησαν Τσίπρας και Τζεντιλόνι στη συνάντησή τους

Στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι συναντήθηκαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική σε διμερείς σχέσεις μετά τη σύνοδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κέρκυρας. Κυρίως όσον αφορά συνομιλίες για συμφωνία θαλασσίων ζωνών και ενεργειακή συνεργασία, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και συντονισμό στο πλαίσιο της ΕΕ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Παράλληλα, στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ και Ευρωζώνη σε κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού east med, ενώ υπογραμμίστηκαν κοινές θέσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της ΕΕ και τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

NEWSBEAST.GR  10/1/2018

 

 

 

 

Τσίπρας: Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα στο όνομα της ΠΓΔΜ

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση»

Τσίπρας: Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα στο όνομα της ΠΓΔΜ

«Να δουλέψουμε συντονισμένα χωρίς παλινωδίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισηγητικής ομιλίας του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού είχε να κάνει με την οικονομία, ωστόσο αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα που «βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής» είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι: «Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα».

Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις ενώ ανέφερε ότι θα αποτελέσει έτος δικαίωσης για τον ελληνικό λαό καθώς όπως είπε μπήκε με καλούς οιωνούς κυρίως στην οικονομία.

Σχετικά με την πορεία της γ’ αξιολόγησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μπαίνει τώρα στην τελική φάση και όπως είπε «δεχθήκαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα».

Αναγνώρισε ακόμη ότι «επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια».

Ανέφερε ακόμη ότι «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» ανέφερε.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».

NEWSBEAST.GR  8/1/2018

 

 

 

Τσίπρας στο υπουργικό: «Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία»

Posted by kalinda στο Ιανουαρίου 8, 2018

IMG_5699

Την έξοδο από τα μνημόνια θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί και αναμένεται να μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

«Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία» θα τονίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός, σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία, ενώ σύντομη ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό αναμένεται να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το πολυνομοσχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 390 άρθρα και που θα κλείνει τα προαπαιτούμενα εκείνα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση(εκ των 70 συνολικά), προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, κατατίθεται στη Βουλή αύριο Τρίτη .

Θα εισαχθεί δε στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Ιανουαρίου και στην ολομέλεια του σώματος την Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τα πλέον κρίσιμα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και από το δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πολύ περισσότερο καθώς οι δανειστές αναμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους πλειστηριασμούς και να πραγματοποιηθούν αυτοί χωρίς εμπόδια την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση πρωτίστως με το ΚΚΕ που ζητά ήδη την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές ακτιβιστικές ενέργειες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν δεν θα υπάρχει καταψήφιση, πολύ περισσότερο που η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να μην ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Στις κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και οι αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των οικογενειακών επιδομάτων, αλλαγές που αφορούν κυρίως στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο οδικός χάρτης

Ο Αλέξης Τσίπρας, που σημειωτέον, ποτέ δεν έχει μιλήσει ο ίδιος για “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο, εκτιμά ότι ο μεγάλος του στόχος θα επιτευχθεί και τον Αύγουστο του 2018 δεν θα απαιτηθεί νέα δανειακή σύμβαση, κάτι άλλωστε που δεν επιθυμούν και οι δανειστές. Στόχος του είναι να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, να εκταμιευτεί η δόση που εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά πάνω από τα αρχικώς προβλεπόμενα 5,5 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξέλθει η χώρα από τα Μνημόνια.

Η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση -και εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση- θα ξεκινήσει ανεπισήμως τον Φεβρουάριο και επισήμως στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα και θα διεξάγεται παράλληλα με τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας. Τα 82 προαπαιτούμενα θα πρέπει μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο τον προσεχή Μάιο, καθώς το αργότερο αρχές Ιουνίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Όσον αφορά το χρέος η Αθήνα εκτιμά ότι η ελάφρυνση του θα περιλαμβάνει κινήσεις επιμήκυνσης του και, βεβαίως, σταθεροποίησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθεί εάν θα ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, συνεπώς, εάν θα παραμείνει ή όχι στο Πρόγραμμα, αν και πληροφορίες επιμένουν πως τελευταία -και με δεδομένη την αστάθεια που υπάρχει στο Βερολίνο- δεν αποκλείει να συνεχίσει την ερμαφρόδιτη στάση του. Το δε σενάριο της εξαγοράς από τον ESM του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, παραμένει πάνω στο τραπέζι, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για την Αθήνα.

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα μείνουν αδιάθετα από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM, ποσό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 27,5 δισ. και που όπως όλα δείχνουν θα διατεθούν για το μαξιλάρι που θα χρειαστεί να υπάρχει ώστε η χώρα να είναι προστατευμένη το πρώτο διάστημα της εξόδου της στις αγορές.

Ένα μέρος εξ αυτών, πάντως, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με το σχετικό ποσό να υπολογίζεται πλησίον των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μήνυμα

Η έξοδος από τα μνημόνια, πάντως, και παρά το βαθμό ελευθερίας κινήσεων που παρέχει στη χώρα, δεν προσφέρονται για κλίμα νέων παροχών ενόψει και των προσεχών εκλογών, όπως δείχνει να πιστεύει τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απέστειλε το σχετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, μέσω της συνέντευξης του στον Realfm την περασμένη Τρίτη. “Δεν οραματίζομαι το 2018 ως μια επιστροφή στα χρόνια 2008 ή του 2009, λίγο πριν την κρίση” είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας “το πάθημα να γίνει μάθημα” αλλά και προειδοποιώντας πως “δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός το ερμηνεύει ως μια επιπλέον προσπάθεια να παραμείνουν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πριν το καλοκαίρι, πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, εκτιμά ότι το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα Σκόπια, με συμφωνία στο ονοματολογικό, θα τον βοηθήσει αποφασιστικά και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς σε πολιτικό επίπεδο θα κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των μεγάλων ηγετών.

Πηγή: Real.gr

Διαδώστε το!  8/1/2018

 

 

 

 

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις»

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την  επίλυση του ονοματολογικού

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο.

Ο πρωθυπουργός μιλά, επίσης, για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «αμήχανη και ανεύθυνη, προσώρας» τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και καλεί σε «ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, εάν υπάρξει προοπτική λύσης».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»

NEWSBEAST.GR  5/1/2018

 

 

 

 

Τρίτη 02/01/2018

Ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Τσίπρας για την κυβέρνηση

Ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Τσίπρας για την κυβέρνηση

Χαρακτηρίζοντας προτεραιότητά του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο- όταν μιλάει σε συνεργάτες του- να προχωρήσει  το αμέσως επόμενο διάστημα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η λογική σειρά των πραγμάτων βέβαια, θέλει την ηγεσία του Μαξίμου να εστιάζει στο να επικυρωθεί τυπικά στο eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η συμφωνία με τους δανειστές. Από κει και έπειτα ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Ο οποίος, κατά πληροφορίες, θα είναι «διορθωτικού χαρακτήρα» μιας και ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι σε γενικές γραμμές η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή. Πράγμα που σημαίνει ότι δε συντρέχει λόγος να προχωρήσει σε δομικής φύσεως αλλαγές.Όλα πάντως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, αφού μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος και με άλλα «καυτά» θέματα όπως το ονοματολογικό των Σκοπίων, την υπόθεση των «8» Τούρκων αξιωματικών, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας.

Υπουργοί στο...κόκκινο
Σε περίπτωση διορθωτικού ανασχηματισμού, θα γίνει αντικατάσταση ενός μικρού αριθμού υπουργών. Έντονα λέγεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται στο «κόκκινο».Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δέχεται «πυρά» εκ των έσω και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί να...προειδοποιεί με παραίτησή του. Αρκετοί σύντροφοί του, του καταλογίζουν ευθύνες για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ δεν κατάφερε να μετακινηθεί σε κάποιο ευρωπαικό πόστο.Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά πολλούς ενώ κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία την πρόκληση του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανοδική πορεία της οικονομίας, φαίνεται να μην έχει προσαρμοστεί απολύτως στις ιδιαιτερότητες της δημόσιας διοίκησης. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν κρύβει τον βαθύ του σεβασμό για τον Υπουργό με τον οποίον εξάλλου τον συνδέει παλιά γνωριμία. Με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται να φανεί ποια θα είναι η τύχη της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή που βρέθηκε στο στόχαστρο για τους χειρισμούς στο Αγία ΖώνηΙΙ, αλλά και μια σειρά αναπληρωτών υπουργών.

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μαξίμου έχει περάσει κατά καιρούς από σαράντα κύματα. Στην παρούσα φάση όμως, διανύουν ομολογουμένως την καλύτερη περίοδο και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα με τους δανειστές (μέχρι τον Ιούλιο) για την έξοδο από το Πρόγραμμα και τον προσδιορισμό.Δεν είναι λίγοι μάλιστα από την κυβέρνηση όσοι λένε ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά», συμπληρώνοντας ότι είναι λογικό να θέλει και ο ίδιος να καρπωθεί την επιτυχία εξόδου από τα μνημόνια.
Όσο για το Νίκο Φίλη, ο  πρώην υπουργός έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις του ότι από μικρός έχει μάθει στην Αριστερά να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπουργός (πράγμα που φάνηκε και από τη στάση του στον περσινό ανασχηματισμό). Κατά συνέπεια, αναμένεται να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα του προτείνει να αναλάβει εκ νέου χαρτοφυλάκιο και αν ο κ. Φίλης θα συμφωνήσει. Προς ώρας, πάντως, στο Μαξίμου παρακολουθούν απλώς τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

2/1/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided