Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018

Τσίπρας

 

 

 

 

 

 

 

[ΒΙΝΤΕΟ] Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επί τάπητος στον Ερντογάν το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, τις τουρκικές προκλήσεις και το Κυπριακό

 

 

 

 

 

[ΒΙΝΤΕΟ] Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επί τάπητος στον Ερντογάν

το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, τις τουρκικές προκλήσεις και το Κυπριακό

Posted by netakias.com στο Ιουλίου 12, 2018

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΝΑΤΟ,NATO, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,ΑΙΓΑΙΟ,ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ,ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ,ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ,ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ,

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και ενώ ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Έθεσα με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ως μια ανοιχτή πληγή του ΝΑΤΟ και υπογράμμισα με ένταση ως ανοιχτή πληγή το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται ακόμα στην Αδριανούπολη, ένα πρωτοφανές περιστατικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα όσα είπε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν ήταν η πιο εύκολη συνάντηση, διήρκησε δύο ώρες, θίξαμε σχεδόν όλη την ατζέντα, έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των στρατιωτικών μας. Ο κ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στο θέμα των 8 αξιωματικών που ζήτησαν σε εμάς άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματός του. Κατέστησα σαφές πως η Ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Υπογράμμισα επίσης ότι για την κυβέρνηση πως οι πραξικοπηματίες, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Συμφωνήσαμε πως η εν λόγω συνεργασία έχει μεγάλη σημασία την περίοδο αυτή».

«Του υπενθύμισα του κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν θετικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί συνεχίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Του έθεσα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της παραβατικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της έντασης» τόνισε και συνέχισε:

«Συζητήσαμε και για το Κυπριακό και τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει στενή επαφή μεταξύ των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.

«Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική». Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ’τη συμφωνία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΝΑΤΟ,NATO, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,ΑΙΓΑΙΟ,ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ,ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ,ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ,ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ,

Διαδώστε το!


 

 

 

 

 

 

 

Μυρίζει ανασχηματισμός:

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους βουλευτές του

Ανασχηματισμός εν όψει; Τι βάζει να κάνουν ο Τσίπρας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ενημερώθηκε: 09/07/18 - 22:19

Από αξιολόγηση φαίνεται ότι θα περάσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, με ένα ιδιότυπο βαθμολόγιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να τους βαθμολογήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στο να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο. Τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες (από το 1 μέχρι το 100) θα παραλάβει σε φάκελο και θα δει μόνο ο πρωθυπουργός, στο τέλος της εβδομάδας.

Η κίνηση αυτή, βέβαια, ενισχύει τα σενάρια ανασχηματισμού, και, καθώς φαίνεται, στις όποιες επιλογές του πρωθυπουργού, θα «μετρήσει» και η γνώμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Δείτε το..βαθμολόγιο:

"

 

 

29.6.18

Νέο σοκ από Α.Τσίπρα για Σκόπια:

«Έχουν το δικαίωμα να λέγονται “Μακεδόνες” όπως και οι Έλληνες να λέγονται… Έλληνες»

Με νέες δηλώσεις σοκ προχώρησε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας απο τις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, αναφερόμενος στη συμφωνία για την εκχώρηση της Μακεδονίας παραδεχόμενος τελικά ότι οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως αυτοί θέλουν!
Μάλιστα ο ίδιος φαίνεται πως έχει βάλει ως στόχο να αναγορευτεί επίτιμος πολίτης των Σκοπίων, από τους Σκοπιανούς, αφού προπαγανδίζει τη "Βόρεια Μακεδονία" όπου βρεθεί και όπου σταθεί.
έτσι ο πρωθυπουργός, δήλωσε "αισιόδοξος" ότι μέχρι την άνοιξη του 2020 η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ζάεφ, ότι οι «γείτονες» εξασφάλισαν το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, όπως και οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να τους αποκαλούν όπως θέλουν".
Δηλαδή ο Τσίπρος μας δίνει το... δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Έλληνες και στους Σκοπιανούς να αποκαλούνται  "Μακεδόνες".
Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε είναι σημαντικό ότι πλέον δεν θα αναφέρονται ως «Μακεδόνες» αλλά ως «Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην DW ότι «λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου»
pronews
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.6.18

 

 

 

 

 

15.6.18

Τσίπρα: Ενώπιος ενωπίω με την Ιστορία


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη

Τώρα που διαμορφώνονται οι συσχετισμοί των δυνάμεων, για την πρόταση δυσπιστίας, η αξία του καθενός είναι κρίσιμη και καθοριστική.
Το άρθρο απευθύνεται σε όλους τους βουλευτές, αλλά κυρίως, σε εσένα κύριε Τσίπρα: Σήμερα και αύριο είναι η δική σου Ημέρα.
Θα σταθείς απέναντι στην Ιστορία, την Ελλάδα, το Έθνος, τις μελλοντικές γενιές.
Σήμερα είσαι στο σταυροδρόμι, που θα σημαδέψει και θα ακολουθεί το «είναι» σου.
Όλους κάποια στιγμή η ζωή, μας φέρνει μπροστά σε σημαντικά σταυροδρόμια που καθορίζουν την ζωή μας, την κοινωνική αποδοχή ή απαξία μας, έως και την υστεροφημία μας.
Λειτουργούν σαν το μαρκάρισμα με πυρακτωμένο σίδερο, που σε σημαδεύουν ή και σε στιγματίζουν, ανεξίτηλα, για όλη σου την ζωή και ακόμη πέρα απ΄ αυτή, στην Αιωνιότητα.
Κύριε Τσίπρα, είσαι στο ιστορικό σου μονοπάτι και στέκεσαι στις Θερμοπύλες. Ένας τόπος, ένα τοπωνύμιο, δύο δρόμοι, δύο ονόματα, δύο συμπεριφορές, δύο προσεγγίσεις και οπτικές. Δύο στάσεις ζωής.
Και το αποτέλεσμα Ένα: Ιστορική Ζωή ή Ιστορικός Θάνατος. Περνάς στην Αιωνιότητα ή χάνεσαι στον Καιάδα. Δόξα ή Κατακραυγή.
Οι Πέρσες, της κατά κόσμον υπεροχής, απέναντι στους 300 Έλληνες, της κατά κόσμον αδυναμίας, αλλά της Υπεροχής του Πνεύματος και της Ιδέας.
Οι συμβολισμοί προκλητικοί. Ξανά 300, πρόμαχοι των Ελλήνων και του Πνεύματος και κάποιος έχει τον ρόλο του Λεωνίδα. Θα σταθούν επάξια στις περιστάσεις;
Και ξανά, προβάλουν εμπρός τους και εμπρός μας, τρείς λέξεις: Θερμοπύλες, Λεωνίδας, αλλά και Εφιάλτης.
Και ο Λεωνίδας Μόνος, σαν τον Οδυσσέα δεμένος στο κατάρτι, πρέπει να περάσει και τις Σειρήνες, και τις Συμπληγάδες και την Σκύλα και την Χάρυβδη.
Η Ελλάδα θα περάσει, είναι βέβαιο, είναι το Ιστορικό της πεπρωμένο. Ο Οδυσσέας θα περάσει…; Και με ποιες απώλειες, σε έρμους κωπηλάτες και ζημιές στο ταλαίπωρο σκαρί τους;
Είναι κάποιες στιγμές απύθμενης, απόλυτης Μοναξιάς. Η στιγμή του σκληρού διλήμματος και της απόφασης. Της Μεγάλης απόφασης, που δεν έχει υπαναχώρηση και θα προδιαγράψει το μέλλον του Έθνους.
Όταν αυτό που σου ζητάνε, είναι Εθνικά επιζήμιο, όταν το δίλημμα είναι αδιέξοδο, εκεί κανταριάζονται οι Ηγέτες: Ή λες ΟΧΙ, ή αυτοκτονείς, ή αποχωρείς… και λες: «Όχι», εάν είσαι Γίγαντας! «Αυτοκτονείς», όταν είσαι Τίμιος, ανήμπορος και δέσμιος.. «Αποχωρείς», όταν είσαι μικρός, ειλικρινής και αδύναμος.. Λες «ναι», όταν είσαι Γελοίος, Τιποτένιος και Χαμερπής, … «γερμανογιουσουφάκι» …
Όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση σε κρίσιμες θέσεις, ξέρουν ότι σε τέτοιες στιγμές υπάρχει μια μόνο ευχή: «Η μοίρα να μην σε φέρει σε τέτοια διλήμματα».
Μόνος, απέναντι στο ιστορικό άπειρο του μέλλοντος. Γύρω σου, κόσμος πολύς και σύμβουλοι. όλοι για σένα αμίλητοι. Και όταν μιλούν και θορυβούν, δεν σου ακούγονται. Απόλυτη Μοναξιά… Μέσα σε τόση οχλοβοή…!
Είσαι μόνος με την ιστορία, τις μελλοντικές γενιές αλλά και τους αποθαμένους. Μια τεράστια συστολή του ιστορικού χρόνου…
Ασφαλής σύμβουλος και μόνος οδηγός προβάλλουν τα ιστορικά πρότυπα. Το «Μολών λαβέ», τα «ΟΧΙ» και τη στάση του Παπαδόπουλου Τάσου. Και αλλοίμονο σε αυτούς που δεν έχουν Ιστορία ή δεν έχουν βιώσει την Ιστορία τους.
Παρέλαβες την έννοια της Μακεδονίας Ιστορικό φωτεινό Μετέωρο και δεν θα την παραδώσεις μεταλλαγμένο γενόσημο, Ξένο Κράτος.
Τάσος Παπαδόπουλος: Ένας ενάντια σε όλους. Αυτός όμως συνεπήρε τον Λαό του. Αυτός πέρασε στην Ιστορία, στην Αθανασία. Αυτός έγινε Σύμβολο. Οι άλλοι σέρνονται ανάμεσά μας και εισπράττουν τον οίκτο και την καταφρόνια μας.
Είναι και ο δρόμος των «Τσολάκογλου» και των «Νενέκων», ονόματα που τόσο συχνά και περιφρονητικά τα αναφέρει η αριστερή φρασεολογία.
Τσίπρα, Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, ο Θεός να σου δώσει την φώτιση και το Ηθικό Σθένος να σταθείς άξιος συνεχιστείς των εθνικών μας προγόνων.
Αλλιώς μια ελπίδα μας μένει. Ο Θεός να τυφλώσει με υπεροψία, την αδιαλλαξία των Σκοπιανών.
Η Λαϊκή Βούληση είναι δηλωμένη. Δεν σε εξουσιοδοτούμε για προδοτική υπογραφή.
Οι ξένοι δεν μας έκαμψαν το Εθνικό μας φρόνημα. Χάσαμε την οικονομία μας, χάσαμε την Εθνική μας Κυριαρχία, χάσαμε τα παιδιά μας, αλλά ΔΕΝ καμφθήκαμε και ΔΕΝ δίνουμε την Εθνική μας Αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο.
Από το να καταντήσουμε Εθελόδουλοι, προτιμούμε να Αυτοθυσιαστούμε…!
Το εκρηκτικότερο κοινωνικό μείγμα είναι ο Λαός που ζει στον άνεμο της Ελευθερίας και που δεν του έχει μείνει να χάσει τίποτα άλλο.
Ο «Πόλεμος του ΜΗ έχοντος», είναι προδιαγεγραμμένος σε Νίκη του αδυνάτου.
Θα μας βρεις μπροστά σου, θα μας βρεις στις επάλξεις, στα Εθνικά μετερίζια. Εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, τόπος Ηρώων και αδούλωτων Μαρτύρων.
«Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα τὰ ἱερὰ, οὐδ' ἐγκαταλείψω τὸν παραστάτην, …ἀμυνῶ δὲ καὶ ὑπὲρ ἱερῶν καὶ ὁσίων καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν. καὶ τὴν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω...» (δλδ σε Νεοελ Αποδ.) «Δε θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά, ούτε θα εγκαταλείψω τον διπλανό συμμαχητή μου, …θα αμυνθώ και για τα ιερά και τα όσια και μόνος και μαζί με πολλούς και την πατρίδα δε θα παραδώσω μικρότερη…»
Σου ευχόμαστε την ύστατη στιγμή, να δείξεις στάση γενναία και Ελληνοπρεπή. Να περάσεις στην Αιωνιότητα και να μην χαθείς στον Καιάδα.
Κύριε Τσίπρα, είναι η μέρα  σου. Ενώπιος ενωπίω με την Ιστορία Αυτή η μέρα είναι μία, στην ζωή και μάλιστα τυχαίνει σε λίγους ανθρώπους.

Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

Αναρτήθηκε από Vangelis Athanasiadis στις 15.6.18

 

 

 

 

 

 

Νέα καθυστέρηση:

Όχι τηλεφώνημα, αλλά... ανακοίνωση από τα Σκόπια

Νέα καθυστέρηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Νέα καθυστέρηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων παρατηρείται μετά και τις τελευταίες επαφές που έλαβαν χώρα μεταξύ της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους και της  ελληνικής κυβέρνησης.

Ενώ η ελληνική ηγεσία ανέμενε τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέδωσε μία απλή ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και κυβέρνηση της πΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος.

Οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος, λέει η κυβέρνηση της πΓΔΜ και τονίζει πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» αναφέρει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Ενημερώθηκε: 10/06/18 - 09:28

 

 

 

 

Τσίπρας: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό αθλητισμό

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

"Αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό αθλητισμό και στις καρδιές όσων ξέρουν να εκτιμούν τη σεμνότητα και την ανιδιοτελή προσφορά", αναφέρει ο πρωθυπουργός

news247 10 Ιουνίου 2018 16:53

Το δικό του αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο είπε ο πρωθυπουργός.

"Αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Τον άνθρωπο, τον επιχειρηματία, τον αθλητικό παράγοντα άλλου τύπου, τον θεμελιωτή του μεγάλου μπασκετικού Παναθηναϊκού" αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και προσθέτει:

"Αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό αθλητισμό και στις καρδιές όσων ξέρουν να εκτιμούν τη σεμνότητα και την ανιδιοτελή προσφορά".

Βούτσης: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος προσέφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα

Τη θλίψη του για την απώλεια του προέδρου της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ και πρώην προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Παύλου Γιαννακόπουλου, εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε για τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου:

"Με λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου, λίγο μετά τον χαμό του αδελφού του Κώστα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε ένας επιτυχημένος Έλληνας φαρμακοβιομήχανος, ο οποίος προσέφερε στην Ελλάδα επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας κι άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα και την ανάπτυξη. Επίσης, ως Πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, έφερε στην Ελλάδα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ. Στους οικείους του, στην οικογένεια των εργαζομένων της ΒΙΑΝΕΞ και στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου".

 

 

 

 

 

Τσίπρας: Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας

«Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας»

Τσίπρας: Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας

Το σημερινό συνέδριο του ΣΕΒ είναι «το τελευταίο που διεξάγεται υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πολυετής κρίση και το καθεστώς των μνημονίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι και «το πρώτο συνέδριο που συμπίπτει με την οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα και σε μια νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις».

«Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης» και πως «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης». «Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια», τόνισε.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την προοπτική λύσης που διαγράφεται στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, τόνισε ότι αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Τόνισε ότι «είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία».

Σημείωσε ότι «δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θεσμοί κι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα απερίφραστα αυτή την προσπάθεια, για να υπογραμμίσει πως «τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Για τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόνισε ότι «διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Έστειλε το μήνυμα ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις (σ.σ. Ιταλία) «όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου» και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε πως «προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης, είναι η πολιτική σταθερότητα», για να προσθέσει ότι «είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση».

NEWSBEAST.GR  29/5/2018

 

 

 

"Πάμε να πάρουμε πίσω το όνομα Μακεδονία"

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Μπουτάρης Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Μπουτάρης KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι "επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε στο Σκοπιανό". Ταυτόχρονα, απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, διαμηνύοντας: "Θα ήμουν ανόητος, να μη θέλω να είμαι Πρωθυπουργός μίας χώρας, που θα αποφασίζει πλέον μόνη της".

news247 25 Μαΐου 2018 12:13

Μήνυμα αντεπίθεσης στο Σκοπιανό θέλησε να στείλει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας απάντηση στις βολές που έχει εξαπολύσει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό.

Ο κύριος Τσίπρας δηλώνει ότι "επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι και όχι να παραδώσουμε στο Σκοπιανό", εξηγώντας ότι μία καθαρή λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος, σε συνδυασμό με απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της πΓΔΜ θα αποκλείσει ατυχείς ερμηνείες και παρεξηγήσεις γύρω από την Ιστορία της Μακεδονίας, που ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα.

"Πάμε να πάρουμε πίσω το όνομα της Μακεδονίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Η αντιπολίτευση ονειρεύεται καρβέλια" με το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα ανοιχτά ζητήματα των ημερών.

"Θα ήμουν ανόητος, να μη θέλω να είμαι Πρωθυπουργός μίας χώρας, που θα αποφασίζει πλέον μόνη της" μετά την έξοδο από το μνημόνιο και την διευθέτηση για το χρέος, υπογραμμίζει ο Αλέλξης Τσίπρας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της ένα ολόκληρο χρόνο μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ώστε να δώσει δείγματα μίας άλλης πολιτικής, χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία για να αποσυνδέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προσδιόρισε τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή "το φθινόπωρο του 2019".

Απαντώντας τέλος στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε αντί άλλου σχολίου τη φράση: "Η αντιπολίτευση ονειρεύεται καρβέλια".

Απάντηση της ΝΔ για την πΓΔΜ

«Ο πρωθυπουργός που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μία ονομασία στα Σκόπια». Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει: «Προφανώς, θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της "Μακεδονίας του Ίλιντεν" το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο».

news247 25 Μαΐου 2018 12:13

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ο Αλέξης:

Οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018!

7CA98D16-F0AD-451B-BC8E-F7BF3ED11106

Οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη, χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ο Πρωθυπουργός Αλέξης κατα  την ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία.

Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Posted by kalinda στο Μαΐου 23, 2018

Διαδώστε το!

Τσίπρας:

Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο.

Προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, προϋπόθεση το χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Το αναπτυξιακό σχέδιο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, με έμφαση σε τρεις άξονες για τα εργασιακά, ενώ ανακοίνωσε την επιδότηση μέρους ενοικίου και στεγαστικού δανείου για 1,2 εκ πολίτες . Έκρινε θετικά την αξιολόγηση και έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ανάγκης ρύθμισης του χρέους στα πλαίσια που έχουν προδιαγραφεί από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου

Βίκυ Σαμαρά
21 Μαΐου 2018 15:04

Η κυριότερη προτεραιότητα μετά την τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ρύθμισης του χρέους, εντός του πλαισίου που έχει προδιαγραφεί από το Eurogroup πέρυσι τον Ιούνιο, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το σχέδιο της επόμενης ημέρας,.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα θα δίνει έμφαση στην προστασία των εργαζόμενων με τρία κύρια σημεία στρατηγικής:

Εθνικό σχέδιο 3ετίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση κατώτατου μισθού.

Δήλωσε άλλωστε κλείνοντας πως η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα απο τα μνημόνια και να αφήσει οριστικά πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της χρεοκοπίας, για όλους αυτούς που συγκροτούν "την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας" και τόνισε : "Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα."

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση και εκτίμησε ότι αυτή περιλαμβάνει μία σειρά απο θετικές ρυθμίσεις, θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τις ανησυχίες μελών της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως για τη ΔΕΗ, αλλά και να απαντήσει σε πιέσεις για νέα μέτρα.

"Πρώτον, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, Υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων απο όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα επόμενα έτη. Και διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019", είπε ο κ.Τσίπρας.

Σημείωσε δε, θέλοντας να καταδείξει ότι θα εφαρμοστούν και τα ήδη συμφωνηθέντα, αλλά και νέα αντίμετρα, ότι: "Επίσης, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, όπως είχαν προσδιοριστεί τον περασμένο Μάϊο. Ενώ παράλληλα, πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών."

Εκτενή αναφορά έκανε και στο "αγκάθι" της ΔΕΗ: "Όσον αφορά τον τομέα της Ενέργειας, στον οποίο παρά το όργιο προπαγάνδας περί πλήρους διάλυσης και ξεπουλήματος, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις που τελικά ενισχύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των εταιριών της ενέργειας.

- Με τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ,

ενώ παράλληλα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο.

- Με τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή, που και αυτό συνεισφέρει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ,

ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται αμετάβλητα τα τιμολόγια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

- Και τέλος με τη διατήρηση των δικτύων και των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε δημόσιο έλεγχο,

με παράλληλη διατήρηση μέρους της παρουσίας του δημοσίου στην εμπορική δραστηριότητα."

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης συμφωνήθηκαν ρυθμίσεις προς όφελος κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές και του 2017, και περαιτέρω απολοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε κλάδους όπως η μεταποίηση) αλλά και διατάξεις για το κοινωνικό κράτος (αύξηση του επιπέδου του claw back, επιδότηση μέρους του ενοικίου αλλά και δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προυπολογισμού 617 εκατ.€, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατομμύρια πολίτες).

"Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο", σημείωσε ο κ.Τσίπρας, αλλά πρόσθεσε: "Δεν είναι όμως το μοναδικό. Απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα, στην τελική ευθεία που ήδη έχουμε μπει.Το πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους."

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας με νόημα και απευθυνόμενος εμμέσως στους εταίρους και δη στο Βερολίνο πως: "Οι συζητήσεις αυτές όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, Όσο όμως και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό – το 15% του ΑΕΠ - που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας."

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε επομένως ότι: "Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που, ήδη, καταγράφεται."

Έσπευσε πάντως για άλλη μία φορά να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες των εταίρων για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

"Η Ελλάδα, ως μια κανονική χώρα πλέον, ως μια χώρα του Σύγχρονου Δυτικού Κόσμου στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

οφείλει να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και πώς θα το πετύχει. Φυσικά, το κείμενο αυτό περιλαμβάνει και δεσμέυσεις.

Μόνο που οι δεσμεύσεις αυτές είναι πρωτίστως έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής."

Σημείωσε εξάλλου ότι αυτή τη διαδικασία της εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής, την ακολούθησαν τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία όταν εξήλθαν των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όρισε επίσης ως βάση αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου "τη δημοσιονομική σταθερότητα που έχουμε πλέον κατακτήσει και μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας". Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 2015, υπεραποδίδει διαρκώς έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός αυτό την καθιστά επιτέλους αξιόπιστη και διαβεβαίωσε πως: "Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης."

Επανέλαβε ωστόσο ότι κρίσιμη παράμετρος αποτελεί και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει ήδη διαφανεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Χρέος

Πήρε erga omnes και Staff Level Agreement και άφησε την "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό οδήγησαν αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως θέμα τις συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βούλα Κεχαγιά
20 Μαΐου 2018 08:24

Οι θεσμοί κατέληξαν με το οικονομικό επιτελείο σε τεχνική συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης και ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε από τα Σκόπια για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται το erga omnes για το ονοματολογικό, δηλαδή ονομασία κοινής χρήσης έναντι όλων.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου οδηγήθηκε στην απόφαση να απορρίψει την πρόταση της ΠΓΔΜ για την ονομασία «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» διαπιστώνοντας ότι προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τα άλλα πολιτικά κόμματα αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ζύγισε τα δεδομένα και αποφάσισε ότι μία τέτοια πρόταση δεν θα διευκόλυνε στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης.

Ως εκ τούτου και μετά την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών του επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός υπονόησε για πρώτη φορά μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τελευταία πρόταση του Ζάεφ δεν γίνεται αποδεκτή επισημαίνοντας ότι αναζητείται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας που ούτως ή άλλως δεν είχε απαντήσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την πρόταση περί «Ίλιντεν» περίμενε τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. Μετά τις ανακοινώσεις του Ζόραν Ζάεφ που αποδέχτηκε το erga omnes και συγχρόνως εμφανίστηκε έτοιμος να «περάσει» το όνομα Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια το Μαξίμου έκρινε ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα έπρεπε να επισημοποιηθεί.

Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου καλωσορίστηκε η αποδοχή του erga omnes από τον Ζόραν Ζάεφ και συγχρόνως απορρίφθηκε η πρόταση του για την ονομασία με προτροπή προς την σκοπιανή πλευρά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην βάση των γνωστών ήδη προτάσεων που έχουν κατατεθεί και μέσω του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Τα γεγονότα του Σαββάτου οδήγησαν αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως θέμα τις συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε για πλατιές συμμαχίες και για αποφυγή των λαθών που έγιναν στις εκλογές του 2014 όταν το κόμμα δεν έκανε γενναίο άνοιγμα προς την κοινωνία.

Επιφυλάξεις για την πολιτική των συμμαχιών εξέφρασαν περισσότερο στελέχη των τοπικών κοινωνιών παρά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην συνεδρίαση μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα κατεβάσει την πρόταση νόμου για την κατάτμηση των περιφερειών τις επόμενες εβδομάδες, όμως την ρύθμιση για την ψήφο στους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού θα την φέρει προς ψήφιση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και η εισήγηση ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία αφού μετρήθηκαν μόνο τρία λευκά και κανένα κατά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Τσίπρας
Βούλα Κεχαγιά   20 Μαΐου 2018 08:24

Τσίπρας: Κενή περιεχομένου η συζήτηση για το Σκοπιανό χωρίς τις δύο προϋποθέσεις

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία

Τσίπρας: Κενή περιεχομένου η συζήτηση για το Σκοπιανό χωρίς τις δύο προϋποθέσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενος σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι «κενή περιεχομένου» η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύγχρονη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για την πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού ο κ Τσίπρας ανέφερε πως εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού εκεί που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νέα μας παιδιά.

Τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για υποκριτική πρόταση από την πλευρά της ΝΔ.

https://www.youtube.com/watch?v=6t1rk_AoiKg

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  18/5/2018

«Το ΕΣΚ επικρότησε τις προσπάθειες για

κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό»

ΠΟΛΙΤΙΚΉ /Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, 20:06:53 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:53 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ στη Σόφια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής Συνόδου του ΕΣΚ στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Συγκεκριμένα, στις αναρτήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

«Στη Σύνοδο του @PES_PSE οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

«Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

 

 

 

Συνάντηση Τσίπρα

- Ζάεφ ανακοινώθηκε μετά τις 6ωρες συζητήσεις μεταξύ Νίμιτς, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

4351537
12/05/2018, 17:26 54

Την ανακοίνωση έκανε ο Μάθιου Νίμιτς από το Σούνιο - Το πλαίσιο της πρότασης που συζητήθηκε περιλαμβάνει όνομα erga omnes, σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός 2 ετών και ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. 

Ο κ.Νίμιτς ανακοίνωσε τη συνάντηση με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Τι συζήτησαν στην τριμερή Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων για το ονοματολογικό που έπεσε στο τραπέζι περιλαμβάνει ένα όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός 2 ετών αλλά άμεση ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συνομιλιών Ελλάδα και ΠΓΔΜ οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων , κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes.

Πρώτος στόχος για τα Σκόπια είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους. Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η ΠΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το σύνταγμά τους. Τώρα τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών και αυτό είναι μια θετική αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία –πλαίσιο θα προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Είναι προς το παρόν άγνωστο, αν ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη βουλή την συμφωνία ή θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να κατατεθεί στο κοινοβούλιο στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, αν καταλήξουν σε αυτό το πλαίσιο.

Ως προς την ονομασία εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η Nova Macedonia και θέματα σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Στην συμφωνία θα προβλέπεται ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα ισχύει άμεσα για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο δύο ετών θα ισχύσει και στο εσωτερικό της χώρας , αφού τροποποιηθεί το σύνταγμά της. Το δίδυμο Ζάεφ –Ντιμιτρόφ , παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί, κυρίως από ΕΕ και εσχάτως από τις ΗΠΑ, παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ότι προς το παρόν, είναι αδύνατη η αλλαγή του συντάγματος, αλλά στην συμφωνία θα δεσμεύονται ότι η αλλαγή του συντάγματος θα πραγματοποιηθεί εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ίσως προηγηθεί δημοψήφισμα.

Η Αθήνα όμως, θέλει διασφαλίσεις ότι στους 24 μήνες που θα ακολουθήσουν δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία , όπως συνέβη και με την προσωρινή ονομασία «ΠΓΔΜ». Γι αυτό θα επιμείνει σε έναν οδικό χάρτη , ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις, προφανώς εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών ανακατατάξεων ή εξαιτίας αναδίπλωσης της κυβέρνησης Ζάεφ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πιθανό ο Ζάεφ, μετά την συμφωνία με την Ελλάδα και αφού η ΠΓΔΜ πάρει καταρχήν συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα και να προσφύγει σε εκλογές, με στόχο να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη και να περάσει την αναθεώρηση του συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα κριθεί ως προς το περιεχόμενό της μόνο αφού γίνει πλήρως γνωστή, καθώς πολλές φορές μέχρι τώρα, πολλά σενάρια και εκδοχές μιας λύσης ανατράπηκαν στην πορεία.

 

 

 

 

Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Β.Νετανιάχου
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Β.Νετανιάχου KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

“Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Συμφωνία με Αναστασιάδη- Νετανιάχου για υπογραφή εντός του 2018 της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και οπτικών ινών. Αναφορές σε Κυπριακό- Ιράν- Συρία

Βίκυ Σαμαρά
08 Μαΐου 2018 14:55

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου μετά την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, κατά την οποία συζητήθηκε η υπογραφή εντός του 2018 της συμφωνίας για τον “τριπλό αγωγό” φυσικού αερίου (East Med), ηλεκτρισμού και οπτικών ινών.

“Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο κ.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί κοινή θέση και των τριών χωρών, οι οποίες θα εντείνουν τη συνεργασία τους προς αυτή την κατεύθυνση “ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μία λογική σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας”.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε εξάλλου ότι στόχος της τριμερούς είναι η Μεσόγειος να αποτελεί θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, όχι εντάσεων, υπογραμμίζοντας ότι “στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ενότητα, σταθερότητα και συνεργασία”.

Αντικείμενο συζήτησης της τριμερούς ήταν ο αγωγός East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω Κύπρου και Κρήτης. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθεί και ο Eurasian Interconnector, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα θα διαθέτει δυνατότητα οπτικών ινών. Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ. Νετανιάχου εξήραν τη σημασία του τριπλού αυτού αγωγού, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση εξόχως εποικοδομητική καθώς όπως είπε “συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τη διακρατική το συντομότερο, εντός του 2018”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για τους “ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη”, οι οποίοι όπως τόνισε συμβάλλουν καθοριστικά στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, κάτι που αποτελεί και στρατηγική της ΕΕ.

Καθώς η τριμερής πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ήταν αυτονόητο ότι θα συζητείτο και το Κυπριακό και ο κ.Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη στις προσπάθειες του κ.Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος- μέλος της ΕΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού. “Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο γραμματέας του ΟΗΕ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Από την πλευρά του ο κ.Νετανιάχου έθεσε όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα του Ιράν, εκφράζοντας ανησυχία για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τη συγκεκριμένη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να εγκαταστήσει όπλα στο έδαφος της Συρίας και εκτίμησε ότι θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει ιρανικές βάσεις στη Μεσόγειο για υποβρύχια. “Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα”, είπε ο κ.Νετανιάχου.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι: “Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Ισραήλ, όμως εξέφρασα την άποψη ότι πιθανή κατάργηση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά πιθανόν να οδηγήσει την περιοχή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, πράγμα που δε θα είναι ωφέλιμο για κανέναν”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου στο σημείο αυτό ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη για την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους για ασφάλεια σταθερότητα και συν- ανάπτυξη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ΝΑ Μεσογείου προς τον ευρωπαϊκό χώρο.

Αναφέρθηκε επίσης στην καταστροφή της Συρίας και την αύξηση των προσφυγικών ροών με συνέπειες που η Ελλάδα υφίσταται άμεσα, τονιζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες το συντομότερο στις χώρες τους.

9/5/2018

 

 

 

 

Πέμπτη 26/04/2018 - 12:32

Τσίπρας:

Συμφωνήσαμε με τον κ. Γιούνκερ ότι είναι η τελευταία του επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα

Τσίπρας: Συμφωνήσαμε με τον κ. Γιούνκερ ότι είναι η τελευταία του επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα

«Με τη καθοριστική στήριξη και συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ και της Επιτροπής, είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup», επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ´ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι' αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Έχουμε κάνει αλλαγές στη χώρα»

Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε κατά την είσοδο του κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα». Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ Jean-Claude Juncker στο Μέγαρο Μαξίμου:

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που έχει αυτή τη στιγμή ο κ. Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα "κλείσει" και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών καταλαμβάνουν και οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέραν της οικονομίας, στη συζήτηση Τσίπρα-Γιούνκερ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την καθοριστικής σημασίας συμβολή του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, στην Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπως είπε. Και τον διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την συμβολή του. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, σημείωσε ότι ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, εκείνος παρέμεινε πιστός στον ελληνικό λαό.

Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων.

Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

 

 

 

Τσίπρας: “Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός” - Είναι τα μνημόνια και ο ανθελληνισμός;

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 - 14:28
46 Shares

Τσίπρας: “Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός” - Είναι τα μνημόνια και ο ανθελληνισμός;

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κατοχικός πρωθυπουργός των μνημονίων, έστειλε χθες… αντιφασιστικό μήνυμα λόγω της… ημέρας.

Ιδού τι έγραψε ο Αλέξης: «Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός, ο ολοκληρωτισμός και ο απομονωτισμός, αλλά η διαρκής εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα και η διεύρυνση των δικαιωμάτων».

Και ποιο είναι άραγε το μέλλον της Ελλάδος, Αλέξη; Τα μνημόνια που μας φόρτωσες εσύ και οι υπόλοιποι του «συνταγματικού τόξου»;

(ΥΓ): Είναι αστείο να μιλάει ένα ορφανό των Στάλιν και Τσαουσέσκου για «ολοκληρωτισμό».

Και χρειάζεται πολύ θράσος… Αλλά αυτός έκανε το «όχι» του ελληνικού λαού «ναι σε όλα», στον ολοκληρωτισμό θα κολλήσει;

 

 

 

Τσίπρας για Ερντογάν:

Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν

«Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την κλιμάκωση γιατί δεν οδηγεί πουθενά»

Τσίπρας για Ερντογάν: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν

«Ας αφήσουν τις επιθέσεις κι ας προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός, μέσα από την τοποθέτησή του προς το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σχολίασε αρχικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ειδικότερα γύρω από το Συριακό που αποτελεί και τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής με ισχυρές διεθνής συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την κλιμάκωση γιατί δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως: «Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας -την πΓΔΜ, την Αλβανία- χωρίς υποχωρήσεις σε πάγιες εθνικές μας θέσεις».

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να μη χάσει τη στοχοπροσήλωσή της και να μην υπάρξει εφησυχασμός, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.

Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

NEWSBEAST.GR  3/4/2018

 

 

 

 

Τσίπρας σε Ερντογάν:

Η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργός και κράτος δικαίου, όχι σουλτάνο

Σκληρή απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Τσίπρας σε Ερντογάν: Η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργός και κράτος δικαίου, όχι σουλτάνο

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, που «συνεχίζει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζεται:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις».

Και συνεχίζει σε αυστηρό τόνο: «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

(φωτογραφία αρχείου)

NEWSBEAST.GR  1/4/2018

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο που μίλησε ο Τσίπρας

epeisodia_tsipras2
28/03/2018, 20:07 18

Ορισμένοι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να περάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ - Χτύπησαν με τα κοντάρια από τις σημαίες τους αστυνομικούς, που απάντησαν με κρότου-λάμψης

Συμπλοκή σημειώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Grand Hotel στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, έξω από το ξενοδοχείο, υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να αποτρέψουν την πρόσβαση σε μέλη του ΠΑΜΕ και διάφορα συνδικάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του ΠΑΜΕ καθώς και ροδακινοπαραγωγοί από την Πέλλα προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, χρησιμοποιώντας κοντάρια από σημαίες. Οι αστυνομικοί απάντησαν, πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
https://www.youtube.com/watch?v=RjmGTM_EFEQepeisodia_tsipras epeisodia_tsipras2
epeisodia_tsipras4

 

 

 

 

 

 

Handelsblatt:

Θα πάει σε πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας πριν τις νέες περικοπές;

43083348_303

Τις αποκλίσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για τη μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και θεωρεί ότι είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Χάσμα ανάμεσα στα μεταμνημονιακά σχέδια του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στα αντίστοιχα των δανειστών διακρίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής της έκδοσης, «τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το τέλος επρόκειτο να γίνει θεαματικό: τον Αύγουστο εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευθεί τότε από τα δάνεια στήριξης και να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Η μισητή τρόικα να εγκαταλείψει τη χώρα διά παντός και η αποικία χρέους να γίνει και πάλι κυρίαρχο κράτος –επιτέλους. 'Θα ξαναπάρουμε πίσω τα κλειδιά' υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμπατριώτες του», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει μέχρι τον Αύγουστο από τους ευρωπαίους εταίρους του μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, να πάει ενισχυμένος σε εκλογές «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019» και να τις κερδίσει.

«Αυτό ήταν το σχέδιο», όμως «η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επισημαίνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ' εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η 'καθαρή έξοδος', με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται (…) ολοένα και περισσότερο».

Η οικονομική εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Αμφότεροι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνεπάγονται αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Διέξοδος οι πρόωρες εκλογές;

Η Handelsblatt κάνει λόγο για μια ανησυχία που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους δανειστές της Ελλάδας, αναφερόμενη στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρας ότι υπό την πίεση των δανειστών αναγκάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία ο ίδιος δεν πιστεύει. «Αυτό ενισχύει τους φόβους των δανειστών ότι ο Τσίπρας θα αντιστρέψει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα τερματίσει την δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει να εξαρτάται από δάνεια στήριξης».

Το δημοσίευμα παρατηρεί τέλος τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και η οικονομία δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες. Με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξει και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019 αντί για έναν χρόνο αργότερα) ίσως από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές, εκτιμά ο γερμανός ανταποκριτής και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου είναι πιθανό (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) να καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ήδη έναν χρόνο πριν από το τέλος της κανονικής νομοθετικής περιόδου».

27/3/2018

 

 

 

 

 

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΛΟΥΠΙ!

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΛΟΥΠΙ!

Πατριώτες κλωνοποιήστε τον μπας και χάσουμε το πρωτότυπο!
Αλέξη ΜηεχωνΤσίπα, να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς κάτι! Δεν είσαι εκλεγμένος ηγέτης, είσαι άρπαγας της εξουσίας κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο που σέβεται τον εαυτό του, γιατί είναι της πάσης πλέον γνωστό, ότι με ΨΕΜΑΤΑ & ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν με τα ποσοστά σου να κυβερνάς τη χώρα παίρνοντας αποφάσεις για 10.000.000 Έλληνες κι άλλους τόσους της διασποράς, ξαναγράφοντας την ιστορία μας παίζοντας με την ύπαρξη ενός ολόκληρου Έθνους!!!
Πότε θα καταλάβεις ανόητε σαλτιμπάγκε των Εξαρχείων, παλιόπαιδο και εφιάλτη της Ελλάδος, ότι κάθε στιγμή που περνά διαλύεις τη χώρα σου; Τι σου φταίει αυτός ο τόπος, ξεχνάς ότι είναι η πατρίδα σου;
Τι να σου πρωτοχρεώσουμε δοσίλογε κι ανόητε, πέραν του ότι είσαι η ντροπή της Ελλάδος! Καυχιέσαι γι αυτά που κάνεις γιατί υπέγραψες και έδωσες τα πάντα και δεν καταλαβαίνεις ότι θα ‘πρεπε να ντρέπεσαι και να κρύβεσαι ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, γιατί αυτό καταδεικνύει το μέγεθος της προδοσίας σου!

ΠΑΡΕ ΗΛΙΘΙΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΕΣΤΩ & ΤΩΡΑ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΤΙ!
ΟΤΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ & ΘΕΣΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΤΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ, ΕΣΥ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΕΩΣ & ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΣΟΥ ΝΑ ΕΝΔΙΔΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΙΜΟΣ ΙΚΕΤΗΣ & ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΟΛΟ & ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΑ & ΛΑΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ!!!

Και επειδή είσαι τόσο ανώριμος και ανόητος που δεν γνωρίζεις καν τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ενός άντρα και ενός αρσενικού και πριν ρωτήσεις να σου εξηγήσουν τι εννοώ, θα σου πω απλά ότι άντρας δεν είναι αυτός που πάει με μια γυναίκα γιατί το ίδιο κάνει κάθε αρσενικό πάνω στον πλανήτη, όπως κι ένας αρουραίος ή ένα σκουλήκι…!
Αν έμπαιναν στο σπίτι σου αναίσχυντε σκυφτούλη και βίαζαν τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου και την επόμενη μέρα ξανάρχονταν να σας βιάσουν πάλι παίρνοντας κι όλο το βιος σου, τι θα έκανες σκατόψυχε νεκροθάφτη εκατομμυρίων Ελλήνων;
Θα ‘πεφτες στα τέσσερα όπως κάνεις τώρα ή θα τιμούσες σαν άντρας τα παντελόνια σου; Κι αν έκανες το δεύτερο, πράγμα δύσκολο για σένα, γιατί δεν κάνεις το ίδιο για την πατρίδα σου;
Πότε θα μάθεις να ισιώνεις την πλάτη σου και να σηκώνεις το παράστημα σου, να σέβεσαι τον λόγο σου, τις υποσχέσεις σου και τα παντελόνια που φοράς; Γιατί δεν αντιδράς μονίμως σε τίποτα και υπογράφεις τα πάντα ξεπουλώντας λαό και πατρίδα;

Πώς τολμάς να προδίδεις τον λαό σου παραδίδοντας τα σπίτια και τις περιουσίες του στα χέρια κάθε FUNDS & ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ; Τι κάνεις άθλιε προδότη; Είσαι εσύ Έλληνας, ηγέτης και Πρωθυπουργός της Ελλάδος; Τι θα γίνει τελικά με σένα Πανκαταστροφικό μίασμα ψεύτο-Τσε Γκεβάρα;

Έκλεψες τα πάντα απ’ τον λαό κοροϊδεύοντας τον από την πρώτη στιγμή που άρχισες να διεκδικείς την εξουσία! Του πήρες και του παίρνεις τα σπίτια του, τις συντάξεις του μαζί και τις ψυχές του κάθε στιγμή και μέρα και τώρα θα προδώσεις και την πατρίδα σου, που γι αυτό ακόμα και οι δικοί σου πρόγονοι έδωσαν τη ζωή τους!
Τι κάνεις ιερόσυλε, παλιόπαιδο κι αρρωστημένε προδότη; Πώς τολμάς να πατάς ακόμα αυτά τα βαμμένα με αίμα ιερά χώματα;

Λίγες οι μέρες σου προσκυνημένε κι άρχισε να τις μετράς, ο λαός είναι εδώ και η στιγμή που θα πληρώσεις για τα εγκλήματα σου δεν αργεί!!!

Β. Αναγνώστου
Συγγραφέας- αρθρογράφος

manifesto.com.gr  17/3/2018

 

 

 

 

 

Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν:

Μην παίζετε παιχνίδια με την Ελλάδα

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο»

Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: Μην παίζετε παιχνίδια με την Ελλάδα

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν».

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ό,τι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης».

Ειδικότερα, μιλώντας για τα εθνικά θέματα και τη στάση του κ. Μητσοτάκη, του είπε ότι «καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης προκειμένου να αποκτήσουμε επικοινωνιακά οφέλη». Σχολίασε πως είχε την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να τα αφήσει έξω το τελευταίο διάστημα, «δεν αντέξατε όμως στον πειρασμό και ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση». «Εγώ δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο που εσείς μπήκατε», του είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πράγματι η περιοχή μας τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας, ότι αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων μας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, ότι έχουμε γύρω μας μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που εγκυμονούν ανησυχίες».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί «επιπολαιότητας» της κυβέρνησης στους χειρισμούς για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εδώ και 3 χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτή την εύθραυστη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας», κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα διαδοχικά αυτά τα χρόνια και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Τόνισε πως αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά χάρη σε συστηματική και στρατηγική προσπάθεια με στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής και μέσα από μια πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς της χώρας προς τους γείτονες μας.

Επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες μας και κάλεσε να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο θερμό επεισόδιο στα Ίμια πριν από 20 χρόνια και το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια. Σημείωσε ότι λόγω των διαύλων επικοινωνίας που εγκαθίδρυσε η κυβέρνηση με τον «δύσκολο γείτονα», στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ πριν από 20 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν και μάλιστα κατόπιν μιας τραγικής εξέλιξης. Θύμισε επίσης ότι τότε η ΕΕ με τα συμπεράσματα σε απόφαση της παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, ενώ τώρα υπήρξε ανακοίνωση Τουσκ εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ με την οξύτατη αναφορά και την απόλυτη καταδίκη στην προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Στα εθνικά θέματα δεν χωρά ανευθυνότητα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρέπεμψε σε δήλωση του κ. Κυρανάκη στη δημόσια τηλεόραση, ότι τοποθετήθηκε προκλητικά πως η τουρκική παραβατικότητα οφείλεται στην «προκλητικότητα» της Ελλάδας στο Αιγαίο. «Υιοθετείτε αυτή την άποψη του στενού σας συνεργάτη;», ρώτησε τον κ Μητσοτάκη. «Να είστε σοβαρότεροι και υπευθυνότεροι όταν μιλάτε για εθνικά θέματα», τόνισε.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε κι όταν είχα την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό», καταλογίζοντας του ότι έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε στον Τούρκο ομόλογό του για την ελληνικότητα των Ιμίων. «Και λίγες μέρες αργότερα, όταν ήσασταν στο Μόναχο, καθίσατε σε ένα τραπεζάκι στο οποίο υπήρχε μονάχα η τουρκική σημαία και βεβαίως, εσείς σωστά ενδεχομένως δεν κάνατε το λιοντάρι», πρόσθεσε για να σχολιάσει: «Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά κι άλλα πίσω. Εγώ κ. Μητσοτάκη ό,τι είχα πει σε ό,τι αφορά στην αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα είπα μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται πράγματι ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματα μας. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αδιαπραγμάτευτη η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως κράτος-μέλος της ΕΕ», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ότι είναι πάντα ανοικτή για συνεννόηση και συνεργασία όχι όμως για παιχνίδια. «Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους, παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζουν», υπογράμμισε.

NEWSBEAST.GR   08/03/2018

 

 

 

 

 

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Επικοινωνία Τσίπρα- Γκουτέρες: Η Τουρκία να κατανοήσει ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός συνήθους μεθοριακού συμβάντος, θα αποβεί εις βάρος της. Χαμηλοί τόνοι δημόσια, κλιμακούμενες ενέργειες της Αθήνας στο παρασκήνιο

Την ανάγκη “να μην αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο” η υπόθεση κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές μετά την άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως "χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της".

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση εντείνεται σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καίτοι η Αθήνα συνεχίζει να εκτιμά ότι δε θα εξελιχθεί σε “διπλωματικό θρίλερ”, όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνεδρίαση πως το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, προς το παρόν η κυβέρνηση δε θα προβεί σε δημόσιες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, αν και στο παρασκήνιο αυτές όχι απλώς εντείνονται, αλλά δεν αφορούν μόνο τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τα διεθνή fora. Μ’ άλλα λόγια, για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν σκοπεύει να τηλεφωνήσει είτε στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είτε στον ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σημειωτέον ότι στην άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου τέθηκε επί τάπητος και η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνομιλία Τσίπρα με το ΓΓ του ΟΗΕ

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε εν τω μεταξύ ο κ.Τσίπρας. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Τέλος, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα οικονομίας, με κυβερνητικές πηγές να διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται “σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, στη συνεδρίαση υπήρξε ανασκόπηση της ολοκληρωθείσης τρίτης αξιολόγησης και ξεκίνησε η προετοιμασία για την τέταρτη και τελευταία.

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαρτίου 06 2018 15:53   Γιώργος Μελιγγώνης

 

 

 

«Φως παντού, φως σε όλα»

Τσίπρας για διαφθορά: Αντιδρούν με όρους συμμορίας για να μείνει η δράση τους στο σκοτάδι

Τσίπρας για διαφθορά: Αντιδρούν με όρους συμμορίας για να μείνει η δράση τους στο σκοτάδιΤο σχόλιο του πρωθυπουργού για τις αποκαλύψεις της γερμανικής Δικαιοσύνης σχετικά με τις μίζες σε βαλίτσες σε κρατικούς αξιωματούχους για τα έργα στο Μετρό

Τη νέα υπόθεση διαφθοράς που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από ένα 24ωρο και αφορά σε μίζες για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας που φέρεται να ανακάλυψε η γερμανική Δικαιοσύνη, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Eφημερίδα των Συντακτών.

«Οι βαλίτσες προς κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα για την περίοδο 2003-2007 που αποκάλυψε η γερμανική δικαιοσύνη, είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της διαφθοράς, με την οποία είχε δέσει την Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστημα. Κυκλώματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμοίραζαν κυριολεκτικά τα ιμάτια του ελληνικού λαού, πολλά χρόνια πριν μας οδηγήσουν στην κρίση και τα μνημόνια.
Δεν χωράει σήμερα καμία αμφιβολία, μετά τα εξοπλιστικά, τη Siemens, τη Novartis και τις μίζες του μετρό, ότι σε ανώτατο κρατικός και πολιτικό επίπεδο είχε απλώσει τα πλοκάμια της μια συμμορία διαφθοράς. Ότι οι μίζες, προκαθορισμένες σε ποσοστά μάλιστα, ήταν για χρόνια πίσω από πολλά από τα έργα και τις προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου. Ότι η διαφθορά είχε γίνει κανόνας στις σχέσεις μεταξύ του κράτους και μεγάλων εταιρειών. Ότι μαύρο χρήμα κυκλοφορούσε με βαλίτσες, τσάντες και κρυφούς λογαριασμούς για να φτάσει σε τσέπες κρατικών και πολιτικών λειτουργών ακόμα και κομμάτων εξουσίας που λειτουργούσαν με όρους μαφίας. 

Αυτή η κατάσταση για την οποία υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι εξηγεί και τις αντιδράσεις ορισμένων εκπροσώπων αυτού του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, μετά τις αποκαλύψεις στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο της Novartis. Μηνύσεις κατά εισαγγελέων, μηνύσεις κατά μαρτύρων, μηνύσεις κατά υπουργών ακόμα και εναντίον του πρωθυπουργού, εμφυλιοπολεμική ρητορική και καταγγελίες περί σκευωρίας. Πρόκειται απλούστατα για μια αντίδραση πάλι με όρους συμμορίας που αποσκοπεί να εκφοβίσει τη Δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και τους μάρτυρες για να μείνει στο σκοτάδι η δράση της.

Με το σκοτάδι όμως τελειώσαμε. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναστενάζει σε βαλίτσες, τσάντες και σκοτεινούς λογαριασμούς. Η κυβέρνηση, κι εγώ και προσωπικά, θα επιμείνουμε ως το τέλος: Φως παντού, φως σε όλα! Έτσι που οι ένοχοι να δώσουν λόγο των πράξεών τους, οι αθώοι να απαλλαγούν από κάθε σκιά υποψίας και να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε εκείνους που επιλέγει να κυβερνούν τη χώρα»                                                                                            3/3/2018

 

 

 

 

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

Γιατί αρνήθηκε ο Τσίπρας να δοθούν όπλα στους κατοίκους των νησιών


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γιατί αρνήθηκε ο Τσίπρας να δοθούν όπλα στους κατοίκους των νησιών

Όπως μάθαμε μόλις χθες:

Πρόταση-βόμβα από τα Επιτελεία στον Α.Τσίπρα: «Να δώσουμε όπλα και να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες πριν να είναι αργά»

Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ο Τσίπρας αρνήθηκε γιατί τρέμει στην ιδέα των ενόπλων πολιτών οι οποίοι μπορεί να στραφούν τόσο κατά των λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στα νησιά, όσο και προς ...άλλες κατευθύνσεις...

Οι Αρχηγοί εγγυήθηκαν για όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, σε αέρα και θάλασσα αλλά θεωρούν πως είναι ευάλωτο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, σε κάποιου είδους απόβαση, την οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι κάτοικοι των νησιών εφ' όσον ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι.

Εφ΄ όσον έχουν έτσι όπως προαναφέραμε τ απράγματα, την ευθύνη για ότι γίνει πλέον φέρουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας.

hggiken

 

 

 

 

Συνάντηση Τσίπρα με επτά γερουσιαστές του Αμερικανικού Κογκρέσου στο Μαξίμου

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, η πΓΔΜ και η Τουρκία στο επίκεντρο

Συνάντηση Τσίπρα με επτά γερουσιαστές του Αμερικανικού Κογκρέσου στο Μαξίμου

 

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και

οι περιφερειακές εξελίξεις,

με έμφαση στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή,

το ονοματολογικό της πΓΔΜ και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων,

ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας του πρωθυπουργού,

Αλέξη Τσίπρα,

κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι, με επτά γερουσιαστές του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το Γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου.

Συνάντηση Τσίπρα με επτά γερουσιαστές του Αμερικανικού Κογκρέσου στο Μαξίμου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία γερουσιαστών του Αμερικανικού Κογκρέσου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

NEWSBEAST.GR  24/2/2018

 

 

 

 

Ηχηρό Το μήνυμα του Πρωθυπουργού σε Τουρκία και Σκόπια

CA5FAC68-7972-406A-BC50-98DC2B361C1C

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τις αυξανόμενες αεροναυτικές προκλήσεις στο Αιγαίο κατά το περασμένο έτος, αλλά και τους «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια ως «απάραδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο».

«Είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, τόνισα ότι ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ρέπει να μάθει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία «κόκκινη γραμμή» για την Ε.Ε.. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Ήδη προέβη σε σχετική δήλωση ο Ντόναλντ Τουσκ».

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπογράμμισε: «Προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Είμαστε εδώ για να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε με τους εταίρους για το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Ως προς το ονοματολογικό επανέλαβα ότι η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση» ξεκαθαρίζοντας, πάντως, προς απάντηση στα όσα δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ ότι είναι «αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».

«Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρέπει να δοθεί λύση, για αυτό πήρα την πρωτοβουλία να συναντήσω τον ομόλογό μου στο Νταβός να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο», υπογράμμισε και επισήμανε: «Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας».

Όσο για την πρόσφατη επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας». Σε ό,τι αφορά στη συναίνεση που απαιτείται εντός Ελλάδας για τη λύση του θέματος των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός είπε: «Αν φθάσουμε σε λύση, η οποία θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, που μπορεί να έχει προοπτική, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση τόσο με τον κυβερνητικό μας εταίρο όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα…».

https://www.youtube.com/watch?v=a5LiOoqsZtg

Posted by kalinda στο Φεβρουαρίου 23, 2018    Διαδώστε το!

 

 

 

Σειρά έχουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μογκερίνι και Γιούνκερ

Τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ για το Σκοπιανό στη Σύνοδο της ΕΕ

Τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ για το Σκοπιανό στη Σύνοδο της ΕΕΕνώ την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος αποκαλούσε τον Ζόραν Ζάεφ «Μακεδόνα», και χρησιμοποίησε 10 φορές τη λέξη «Μακεδονία», κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ για να βρεθεί λύση»

Τετ α τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές οηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στην Άνγκελα Μέρκελ την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αλλά και ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση. 

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι δύο μέρες νωρίτερα, μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» δέκα φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για να αναφερθεί στην γείτονα χώρα.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ εκκρεμεί συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Και στις δύο συναντήσεις θα συζητήσει για την περιοδεία Γιούνκερ-Μογκερίνι τις επόμενες μέρες σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει για το ονοματολογικό τη πΓΔΜ και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Επίσης, από κοινού ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  23/02/201813:531

 

 

 

 

 

Τουρκική προκλητικότητα και ΠΓΔΜ στις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη

Τουρκική προκλητικότητα και ΠΓΔΜ στις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Σειρά επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει απόψε το βράδυ συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι ο κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει αύριο τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επίσης αύριο, Παρασκευή, πέραν των εργασιών της συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών, με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι (μαζί με τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις Τσίπρα – Μέρκελ – Μπορίσοφ – Γιούνκερ, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό. Στη συνάντηση Τσίπρα - Μογκερίνι θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Σημειώνεται πως η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.

NEWSBEAST.GR  22/2/2018

 

 

 

 

Στη Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας για Σκοπιανό, Τουρκία και Ίμια

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά και έκλεισαν «ραντεβού» για την Παρασκευή

Στη Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας για Σκοπιανό, Τουρκία και Ίμια

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ήδη μίλησαν στο τηλέφωνο.

Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες σε σχέση με το Σκοπιανό , την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα Ίμια και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επιπλέον, συζήτησαν για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα δει την κ. Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, αλλά και προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

NEWSBEAST.GR   12:59  20/02/2018

 

 

 

 

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Να τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές προκλήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Να τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον τούρκο ομόλογό του ότι «γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

ΣNEWSBEAST.GR  13/2/2018

 

 

 

 

 

Τετ α τετ Τσίπρα – Μοσκοβισί στο Μαξίμου

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την Πέμπτη

Τετ α τετ Τσίπρα – Μοσκοβισί στο Μαξίμου

Με τον Πρόεδρο της Γεωργίας και τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, συναντάται αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 15:00 με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και εν συνεχεία, στις 17:45, με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι.

NEWSBEAST.GR   7/2/2018

 

 

 

 

Τσίπρας: 'Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό'

Μετά τον κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων, μίλησε για ευρύτερη συναίνεση και στηλίτευσε τη στάση του Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο
Βίκυ Σαμαρά
Ιανουαρίου 27 2018 20:58

Τη δέσμευση ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει με πατριωτική ευθύνη μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωση του μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι από τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει ότι υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων και ευρύτερης συναίνεσης. Διαχώρισε όμως τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο και τον κατηγόρησε ότι: “αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του. “

Σημείωσε εξάλλου ότι: “Χρειάζεται σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων”.

O κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, χάρη στη στάση της κυβέρνησης Ζάεφ, και προειδοποίησε ότι εάν χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για λύση τώρα, θα ήταν ενάντια στα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, αλλα και σε βάρος της σταθερότητας στην περιοχή. Ενέτεξε άλλωστε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Επισήμανε ότι η συμβολική κίνηση Ζάεφ να μετονομάσει το αεροδρόμιο και την εθνική οδό από “Μέγας Αλέξανδρος” δεν αρκεί, εάν δεν αναληφθούν σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Έκανε λόγο για ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων και διευκρίνισε ότι έναντι όλων σημαίνει και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες με τη γειτονική επίσης Αλβανία.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Συνάντησα σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

Θεωρώ δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας.

Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω.

Στο εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενημέρωσα διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Εξήγησα ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια.

Ειδικότερα, τόνισα ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζαεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονικής Σκοπίων, απο Οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας.

Αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ.

Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής.

Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη.

Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό.

Το κρισιμότερο όμως σημείο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Δεν αποτελεί δηλαδή θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Δίοτι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα.

Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας.

Είναι λοιπόν, το λιγότερο, υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα - όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο – για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού.

Χρειάζεται σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ανταλλάχτηκαν απόψεις και άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις, τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς όλων.

Νομίζω ότι με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση, εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία.

Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση.

Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του.

Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή.»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

 

 

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο Ζάεφ θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες

για άρση των αλυτρωτικών άρθρων του Συντάγματος

Posted by netakias.com στο Ιανουαρίου 24, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=XeMy6CqCaZ8

thefaq.gr

Στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη λήξη της συνάντησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας παρακολουθούν ότι έχουμε την επιθυμία να γεφυρώσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα υπευθυνότητας. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον. Ο Ζόραν θα προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ είμαι διατεθειμένος διαδικασίες που είχε σταματήσει η Ελλάδα, να τις ξεπαγώσουμε», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, για μια ονομασία έναντι όλων, και διαμήνυσε πως η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, περνάει από την λύση: «Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των διμερών θεμάτων. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (erga omnes). Ανταλλάξαμε ιδέες στο πλαίσιο αυτό και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ».

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο κ. Ζάεφ, συμπληρώνοντας ότι “θέλουμε να είμαστε εαίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών”.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ζάεφ: Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό

Δυόμιση ώρες διήρκεσε το κρίσιμο τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ζάεφ: Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό

Περίπου δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σε κοινές τους δηλώσεις μετά την κρίσιμη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν».

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας πως τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις.

«Γνωρίζω ότι σήμερα μα παρακολουθούν πολλοί και από τις δυο χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό, άλλοι με ελπίδα», παρατήρησε και εξέφρασε την επιθυμία των δύο πλευρών «να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών μας σε στέρεα θεμέλια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να διευκρινίσει πως «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

«Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγοντα ήδη στα πλαίσια των ΗΕ».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε επίσης το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων.

NEWSBEAST.GR

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ

Στο επίκεντρο το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού

Αλέξη Τσίπρα

με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ,

Ζόραν Ζάεφ,

στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.

Η Αθήνα θεωρεί τη στάση αυτή θετική, αλλά περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

NEWSBEAST.GR   24/1/2018

 

 

 

 

Τρίτη 23/01/2018 - 23:59

Στο Νταβός ο Τσίπρας

Στο Νταβός ο Τσίπρας

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με Ζάεφ για το Σκοπιανό

Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, αναμένεται φέτος σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπεράσουν τις 3​000. Ωστόσο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην «ιδιαίτερης κρισιμότητας» συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, η οποία τονίζει ωστόσο ότι μένει να φανεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την εθνική θέση και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος. Κυβερνητικές πηγές προσδοκούν να καταγραφεί πρόοδος και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει καλή θέληση. Όσο για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιπούς γείτονες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ (ήτοι τον Αλβανό ομόλογό του, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό) είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι το Σκοπιανό είναι θέμα διμερές, ξεκόβοντας τυχόν έμμεσες πιέσεις.

Τετ α τετ και με Λαγκάρντ-Μοσκοβισί

Πέρα από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ο Πρωθυπουργός αύριο θα έχει στο Νταβός τετ-α-τετ τόσο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με την κ. Λαγκάρντ, αναμένεται να βρεθεί - σύμφωνα με πληροφορίες-  η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα του χρέους, με το ΔΝΤ έχει να εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί, με τη συζήτηση κατά τις ίδιες πληροφορίες να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Μπαράζ συναντήσεων

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες ημέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα.Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

24/1/2018

 

 

 

Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας – Κρίσιμες συναντήσεις για Σκοπιανό και χρέος!

IMG_6613

Στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου αναμένεται να έχει πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων σε 4 βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ με τον ομόλογο του της γείτονος Ζόραν Ζάεφ.

Του Φοίβου Κλαυδιανού

O δεύτερος τις διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την πέρασμα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή, για τις οποίες θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί). Ο τρίτος τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. Και ο τέταρτος τις επενδύσεις.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων επενδυτικού ενδιαφέροντος με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συζήτηση του πρωθυπουργού με την κυρία Λαγκάρντ, δεδομένης της επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκκίνηση των τεχνικών συζητήσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους (πλέον και με την επίσημη σφραγίδα του χθεσινού Eurogroup).

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, με τον οποίο η συζήτηση αναμένεται να προσανατολιστεί στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερης κρισιμότητας θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη, η αυριανή συνάντηση με τον κύριο Ζάεφ, ο οποίος έχει δείξει διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφραζαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική κυβέρνηση, με την σημείωση όμως ότι μένουν να φανούν και στην πράξη αυτές οι προθέσεις και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μαθιου Νίμιτς. Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός στον ομόλογο του.

Αρκετά σχετική με το θέμα της ΠΓΔΜ, θα είναι η συνάντηση με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιαοχάνες Χαν, καθώς αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, για την οποία έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:

-Τρίτη 23/01/2018

17:00: Συναντήσεις με επενδυτές

18:30: Συμμετοχή στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

-Τετάρτη 24/01/2018

13:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

14:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ

-Πέμπτη 25/01/2018

09:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

10:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα

12:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς

13:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί

17:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ

Posted by kalinda στο Ιανουαρίου 23, 2018

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Το μόνο έξυπνο πράγμα που μπορεί να κάνει ο Τσίπρας με το Μακεδονικό

«Στα 1914 και στα 1918, είδαμε πως πάρθηκαν οι ιστορικέςαποφάσεις για τον πόλεμο και την ειρήνη, όχι σύμφωνα με τηλογική κι απ’ τους υπεύθυνους, αλλά από άτομα που τα κάλυπτε η σκιά, από άτομα με τον πιο αμφίβολο χαρακτήρα, και με πολύ περιορισμένη διανοητικότητα. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ακόμα πως, στο διφορούμενο και συχνά εγκληματικό παιχνίδι της πολιτικής, όπου οι λαοί εμπιστεύονται, εύπιστα πάντα, τα παιδιά τους και το μέλλον τους, δεν υπερισχύουν οι άνθρωποι με τις πλατιές και ηθικές ιδέες, αλλά αυτοί οι επαγγελματίες παίκτες, που τους αποκαλούμε διπλωμάτες – αυτοί οι καλλιτέχνες με τα γρήγορα χέρια, με τα κούφια λόγια και με τα ψυχρά νεύρα». Στέφαν Τσβάιχ, «Ιωσήφ Φουσέ»
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

To πιο έξυπνο πράγμα και το καλύτερο για τη χώρα (και για την ίδια) που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη στιγμή, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να βρει έναν κομψό τρόπο να «προσγειώσει» το μακεδονικό που, ανοήτως και ιδιοτελώς άνοιξε, για να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς, νομίζοντας ότι αυτό θα της αποφέρει πολιτικά οφέλη. ‘Όχι γιατί θα ήταν άσχημα να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση σε αυτό το ζήτημα, αλλά γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν ούτε οι αντικειμενικές, ούτε οι υποκειμενικές δυνατότητες να λυθεί τώρα. Αντίθετα, με τον τρόπο που το χειρίζεται η κυβέρνηση κινδυνεύει να οδηγήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αφενός σε μια εθνική ήττα, που θα έρθει μάλιστα να προστεθεί στην ήττα του 2015, αφετέρου σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Είναι πάρα πολύ μεγάλες οι παγίδες που κρύβει η υπόθεση του μακεδονικού, και για μας, και για την όλη κατάσταση στα Βαλκάνια, ακόμα και για τη σταθερότητα του γειτονικού κράτους, παγίδες που μόνο μερικές μπορούμε τώρα να φανταστούμε, και που υπερβαίνουν στην πραγματικότητα τις δυνατότητες του ελληνικού πολιτικού και κρατικού συστήματος να τις διαχειρισθεί. Η κατάσταση στα Βαλκάνια εμπλέκεται άμεσα με μία βαρειά αυτοκρατορική στρατηγική, την περικύκλωση της Ρωσίας, αλλά επίσης επηρεάζει την κρίση της ΕΕ, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον άγριο εμφύλιο που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του Imperium, μεταξύ του κόμματος των παγκοσμιοποιητών τύπου Φουκουγιάμα και των οπαδών του Διαρκούς Πολέμου και Χάους τύπου Χάντιγκτον.

Εκτός βεβαίως αν η κυβέρνηση μπορεί,  πρώτον, να φέρει πραγματικά μια λύση που να ακυρώνει τον σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό στην πραγματικότητα, στη γραμμή δηλαδή του Βουκουρεστίου του 2008, όχι μια «λύση-φερετζέ», όπως αυτή που οι πληροφορίες τη φέρουν να διαπραγματεύεται. Και δεύτερον αν μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό για την ορθότητά της. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα εθνική ήττα, ή ακόμα και η αίσθηση μιας τέτοιας ήττας. Και τρίτον, αν μπορούν και τα Σκόπια να δεχθούν μια τέτοια λύση, χωρίς να διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν.
Τίποτα δεν δείχνει ότι έχει γίνει η προετοιμασία για κάτι τέτοιο ή ότι είναι σε θέση να το φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση. Ενώ και τα ίδια τα Σκόπια παραμένουν βαθύτατα διχασμένα.

Όταν ο Βούτσης γίνεται οπαδός του Πάγκαλου!

Φαίνεται όμως ότι μάλλον και η ίδια η κυβέρνηση δεν πολυπιστεύει ότι θα βρει ικανοποιητική λύση, για την οποία μάλιστα θα μπορέσει να πείσει τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει διαρκώς την αντίθεσή της σε δημοψήφισμα, την ανάγκη του οποίου επιβάλουν και θεμελιώδεις λόγοι δημοκρατίας, αλλά και η ανάγκη να πάρει μια τόσο κρίσιμη απόφαση ο ελληνικός λαός, που θα υποστεί τις συνέπειές της και όχι πολιτικοί που δεν φαίνεται να διαθέτουν μεγάλη ικανότητα να λένε ‘Όχι προς το εξωτερικό.

Και ο μεν κ. Πάγκαλος που δεν έχει κόμπλεξ να εκφράζει την βαθύτατη περιφρόνησή του προς τους άλλους ανθρώπους και τον ελληνικό λαό είναι συνεπής να απορρίπτει το δημοψήφισμα. Ο κ. Βούτσης όμως, που το κόμμα του προκήρυξε δημοψήφισμα πριν δυόμισυ χρόνια; Γιατί δεν θέλει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα για τη χώρα του, για την ιστορία της, για το μέλλον της; ‘Όχι, μας λέει, θα αποφασίσει ο ίδιος, ο κ. Αλέξης, ο κ. Κυριάκος και η κ. Φώφη. Θα αποφασίσουν οι βουλευτές των οποίων προεδρεύει και οι οποίοι ψηφίζουν, χωρίς να ντρέπονται, χιλιάδες σελίδες πρόχειρα μεταφρασμένων κειμένων από τα αγγλικά, τα οποία δεν έχουν διαβάσει, στον μεγαλύτερο εξευτελισμό της έννοιας της δημοκρατίας που έχει σημειωθεί ποτέ παγκοσμίως.

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι που έχουν επιφυλάξεις και για τον πολιτικό λόγο που εκφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, και για ορισμένους από τους «παράγοντες» που έχουν εμφυλλοχωρήσει στις κινητοποιήσεις για το θέμα του ονόματος. Αντιλαμβανόμαστε τις επιφυλάξεις τους και ορισμένες τις συμμεριζόμαστε. Αλλά κρίνουμε ως κατ’ αρχήν πολύ θετικό το ότι μια σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού διαθέτει εθνικά αντανακλαστικά και δεν θέλει να αφήσει τις πολιτικές ηγεσίες να δράσουν όπως αυτές νομίζουν, αδιαφορώντας για τη γνώμη των πολιτών. Αν ο ελληνικός λαός αφήσει τους πολιτικούς να καθορίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας και του έθνους, μάλλον θα εκλείψουν αμφότερα, όπως πάμε. Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη θα θυμήσει σήμερα, με τη δύναμη της διαμαρτυρίας της, στην ελληνική πολιτική τάξη ότι υπάρχει ακόμα ο ελληνικός λαός και πρέπει να τον παίρνει υπόψιν της.

Ελπίζουμε ταυτόχρονα ότι το κίνημα που τώρα αναπτύσσεται θα αποφύγει τις μαξιμαλιστικές ρητορείες χωρίς σκέψη και θα διακριθεί για τη σοβαρότητα και τον ορθολογισμό των επιλογών του. Οι Μιλόσεβιτς, οι Κάρατζιτς, οι Μλάντιτς, μπορεί μεν να είναι συμπαθείς σε ορισμένους, για την αποφασιστικότητα και την πίστη στο έθνος τους, αλλά το κατέστρεψαν, όχι γιατί αντιστάθηκαν, αλλά λόγω του τρόπου που το έκαναν.

Ελπίζουμε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει να το εκμεταλλευθούν διάφορες δυνάμεις για αλλότριους σκοπούς και δεν θα εμφανίσει τις παθολογίες και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που οδήγησαν τελικά, εκεί που οδήγησαν, το αντιμνημονιακό κίνημα. Ο πατριωτισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση όπως και η σοβαρότητα και συνέπεια το πιο ουσιώδες εν ανεπαρκεία σε αυτή τη χώρα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται ως «πλυντήριο» ανθρώπων που υποστήριξαν αυταρχικά και αντεθνικά καθεστώτα. Ούτε είναι δυνατόν να εκδηλώνεται αλά καρτ. Δεν μπορείς π.χ. να λες ναι σε όλα στους πιστωτές που καταστρέφουν και λεηλατούν την χώρα σου, αλλά να κάνεις εθνική αντίσταση προς τους … Σλαβομακεδόνες!

Να λυθεί η διαφορά, αλλά πως;

Φυσικά θα ήταν ευχής έργο από μία άποψη να λυθεί πραγματικά η διαφορά με τα Σκόπια, με ειλικρίνεια και με σεβασμό στα δικαιώματα όλων και στην ιστορική αλήθεια, και να ανοίξουν νέοι δρόμοι στη συνεργασία μας με τη γειτονική χώρα, που αν κάποιος την απειλεί, μάλλον δεν είναι οι ‘Ελληνες, αλλά Αλβανοί και Βούλγαροι και, κυρίως, οι υπερατλαντικοί «ειρηνοποιοί». Η πΓΔΜ θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο ως γέφυρα Ελλάδας και Σερβίας.

Αλλά πρέπει να μπορεί να γίνει, να μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη και σταθερή λύση. Αλλοιώς θα εξυπηρετήσουμε τους (πολύ κακούς παρεπιπτόντως) σκοπούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά θα χαλάσουμε μεν ακόμα περισσότερο τελικά τις σχέσεις μας και θα αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στα Βαλκάνια, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδας, πολύ περισσότερο η λύση βιωθεί ως μία ακόμα εθνική ήττα ή εθνική προδοσία για τον ελληνικό λαό.

Αρνούμενοι το δημοψήφισμα, οι κυβερνώντες θέλουν να απαλλαγούν και από την ανάγκη να αγωνιστούν πολιτικά για να πείσουν  τους ανθρώπους για την ορθότητα της πολιτικής τους κι από την ευθύνη τους γι’ αυτά που κάνουν και λένε. Στερούνται επίσης, με τον τρόπο αυτό, ενός πολύ ισχυρού διαπραγματευτικού όπλου.

Φοβούμεθα ότι η Αθήνα ήδη ολισθαίνει, σύμφωνα τουλάχιστο με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, σε ένα διπλωματικό Βατερλώ, του οποίου μάλιστα δεν συνειδητοποιεί τις συνέπειες ούτε καν για την ίδια, συζητώντας ένα όνομα (Νέα Μακεδονία) που, αντί να τον ακυρώνει, συνιστά όχημα του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού, ενώ μοιάζει να έχει αποδεχθεί τη διπλή ονομασία (άλλη στο σύνταγμα, άλλη διεθνώς) και τη χρήση για την εθνότητα, την υπηκοότητα και τη γλώσσα της λέξης «μακεδονική». Μακάρι φυσικά να μας διαψεύσει, είμαστε οι πρώτοι που θα τη χειροκροτήσουμε, αλλά η πολιτεία της σε όλα τα θέματα μέχρι τώρα δικαιολογεί πολύ μεγάλες επιφυλάξεις.

Ακόμα όμως κι αν στο τέλος δεν φτάσει μέχρις εκεί και αναγκαστεί να κάνει πίσω, κινδυνεύει να προκαλέσει μια απολύτως αχρείαστη κρίση με τα Σκόπια ή να συμβάλλει στην αποσταθεροποίησή τους με όλη αυτή την υπόθεση.

Ο γράφων δεν πιστεύει ότι η απόρριψη της σύνθετης ονομασίας είναι σωστή, γιατί μια τέτοια θέση δεν είναι διεθνώς υπερασπίσιμη, απομονώνει και δεν προωθεί τα συμφέροντα της χώρας. Συχνά στην Ελλάδα, ο φραστικός μαξιμαλισμός προετοιμάζει τελικά  τις εθνικές όπως και τις κοινωνικές ήττες. Για να είναι όμως μια σύνθετη ονομασία λύση, πρέπει να αντανακλά την ιστορική πραγματικότητα, που είναι ότι η πΓΔΜ συνιστά τμήμα και όχι το σύνολο μιας κατεξοχήν πολυεθνικής περιοχής που αποκαλείται εδώ και πολλούς αιώνες Μακεδονία, ευρύτερης από την αρχαία Μακεδονία, τμήματα της οποίας βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, την πΔΓΜ και τη Βουλγαρία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με διπλή ονομασία, με άλλα να ορίζει το σύνταγμα και άλλα η διμερής συμφωνία, με απερίγραπτες θεωρίες που διαστρεβλώνουν την ιστορία, όπως ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου, όταν ο άνθρωπος πέθανε 900 χρόνια προτού εμφανισθούν σλαβικά φύλα στη Βαλκανική  κλπ. κλπ. Γιατί τότε θα πρόκειται για έναν κάλπικο, δήθεν συμβιβασμό που θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η λύση δεν αρκεί να είναι διπλωματικά σωστή, πρέπει να γίνεται και κατανοητή και αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών, αν είναι να λύσουμε και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα, και αν είναι να διατηρήσουμε και όχι να πλήξουμε τη δική μας εθνική συνοχή. Αυτός είναι επίσης ένας επιπλέον λόγος που ο γράφων υπεστήριξε ότι τα δημοψηφίσματα επιβάλλονται σε ένα τέτοιο θέμα.

Λύση ερήμην των κοινωνιών

Πάει υποτίθεται να λυθεί ένα ζήτημα για το οποίο δύο χώρες και οι λαοί τους αντιπαρατίθενται επί ένα τέταρτο αιώνα, και που εμπλέκει τα πιο βαθιά στρώματα της εθνικής τους συνείδησης όπως είναι διαμορφωμένη, πως όμως πάει να λυθεί; ‘Εγινε καμιά κουβέντα εντός των δύο κοινωνιών και μεταξύ τους; Τίποτα. Το μόνο που γίνεται είναι (όπως και στην Κύπρο) μια κουβέντα στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής, με σκοπό να βρεθεί μια λύση-καπέλο, που θα φορέσουν στις δύο χώρες διάφοροι διεθνείς αξιωματούχοι.

Αυτοί, δεν ενδιαφέρονται για τη λύση των προβλημάτων της Βαλκανικής, αλλά για τη διαιώνισή τους με άλλες μορφές, ώστε να μπορούν οι τρίτοι, επιδέξιοι εμπρηστές, να επεμβαίνουν μετά, υποδυόμενοι τους πυροσβέστες. Θέλουν να επιβάλλουν λύσεις που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων δυνάμεων, δυνάμεων που, αντίθετα από ότι λένε, χρειάζονται απελπιστικά την αστάθεια, όχι τη σταθερότητα. (Γι’ αυτό σε κάθε φάση της γιουγκοσλαβικής διάλυσης δεν προτίμησαν τις αμιγείς λύσεις, αλλά άφηναν πάντα μια εστία αστάθειας, ανά πάσα στιγμή να μπορούν να βάλουν φωτιά, για να έρθουν μετά δήθεν να τη σβήσουν! Π.χ. έσπρωξαν στην ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία, αρνούνται όμως ταυτόχρονα να επιτρέψουν την ένωση της αμιγώς σερβικής Μιτρόβιτσα με τη Σερβία. ‘Οποτε γουστάρουν είναι με τα «καταπιεσμένα» έθνη, όποτε γουστάρουν γίνονται «πολυεθνικοί»).

Οπορτουνισμός και ασυναρτησία

Ούτε καν μεταξύ μας οι ‘Ελληνες δεν έχουμε κουβεντιάσει σε βάθος το θέμα, βασικές πτυχές του οποίου αγνοεί ο ελληνικός λαός, που επιπλέον βομβαρδίζεται από τους πολιτικούς του και τα μέσα, κανονικά και σόσιαλ, με ανακρίβειες και ανοησίες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήγε στο Βελιγράδι και μας τρέλλανε όλους, λέγοντας ότι οι Σλαβομακεδόνες δεν πρέπει να διεκδικούν το μονοπώλιο της κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Μα δεν ξέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε τουλάχιστο 900 χρόνια προτού έρθουν οι Σλάβοι στα Βαλκάνια; Και ακόμα κι αν δεν το ξέρει, δεν υπάρχει κανείς γύρω του να του το πει; Βγαίνει κατόπιν ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και δηλώνει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και η κληρονομιά του ενώνουν τους δύο λαούς.

Πάμε δηλαδή να λύσουμε υποτίθεται ένα θέμα, πάμε να βασίσουμε μια ειρήνη πάνω στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Ποτέ μια τέτοια διαστρέβλωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή, δίκαιη, ειλικρινή λύση, προδίδει στην πραγματικότητα το κάλπικο μιας υποτιθέμενης συνεννόησης, που δεν την πιστεύουν τα δύο μέρη, αλλά τους την επιβάλλει με το ζόρι κάποιος τρίτος και που θα είναι έτοιμοι να την ανατρέψουν, στην πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί.

Αλλά και στην εσωτερική συζήτηση για το μακεδονικό αυτό που έχει κυριαρχήσει είναι  ο πολιτικός οπορτουνισμός, η δημαγωγία, η ασυναρτησία και οι βρισιές, με το ένα «στρατόπεδο» να κατηγορεί το άλλο για «εθνικισμό», «πρωτογονισμό» και «χρυσαυγιτισμό», και το άλλο να απαντά με κατηγορίες για εθνική προδοσία, έστω και αν, το δεύτερο αυτό «στρατόπεδο», διαθέτει τουλάχιστο κάποια ενστικτώδη εθνικά αντανακλαστικά. Βρίζουμε ο ένας τον άλλο, κάτι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθούμε να αναιρέσουμε τα επιχειρήματά του με τα δικά μας.

Ο κίνδυνος από το άνοιγμα του μακεδονικού τώρα, με αυτούς τους όρους και από αυτή την κυβέρνηση, είναι ότι απειλεί την εθνική συνοχή και το φρόνημα του ελληνικού λαού, την ίδια την ιδέα που έχει για το έθνος του και το κράτος του. Και στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα η διατήρηση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής του ελληνικού λαού είναι όρος για την επιβίωσή του. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει τόσο από «ακρωτηριασμό», να χάσει εδάφη, όσο κι αν δεν μπορεί κανείς να παίρνει αψήφιστα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς μάλιστα η κοπτοραπτική εθνών και κρατών έχει γίνει παγκόσμια μόδα στις μέρες μας.

Κυρίως όμως οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό πόλεμο είναι που δέχεται από το 2009-10, όχι στρατιωτική εισβολή, πόλεμο που αποβλέπει στην αποσύνθεση, την καταστροφή και αρπαγή τελικά του κράτους της (όπως και του κυπριακού). Εξακολουθεί ασφαλώς να υπάρχει η σκιά των επεκτατισμών του εξ ανατολών γείτονα, κυρίως είναι όμως η εσωτερική αποσάθρωση από την οποία κινδυνεύει το ελληνικό κράτος-έθνος, στόχος προτεραιότητας των Αγορών και του γεωπολιτικού και πολιτιστικού νέο-ιμπεριαλισμού.

Αλλά και από τη γενικότερη τάση σε μια Ευρώπη όπου τα έθνη κράτη επιχειρείται να πιαστούν σάντουιτς, ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και την ΕΕ, τη δικτατορία του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου από τη μια, και την Ευρώπη των περιφερειών από την άλλη. ‘Όχι βέβαια για σκοπούς προόδου, ειρήνης και δημοκρατίας, αλλά για να διαλυθούν και τα τελευταία επίπεδα όπου οι λαοί μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα τους για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, για νάχουν μια επιρροή στις αποφάσεις και τη διεκδίκηση ενός κοινωνικού κράτους. Να μας κάνουν δηλαδή ανήμπορα και απρόσωπα νομαδικά ζώα, όπως τους πρόσφυγες που βλέπουμε να θαλασσοπνίγονται. Γι’ αυτό και είναι εθνικά επικίνδυνη,  απολύτως ανεύθυνη αλλά και χαρακτηριστική των κινδύνων που συνεπιφέρει η άσκεφτη έγερση του μακεδονικού, η ξαφνική συζήτηση για «Λίγκα του Βορρά».

‘Ένα κράτος και ένα έθνος δεν είναι μόνο μια θεσμική και μια υλική πραγματικότητα. Είναι και η ιδέα του. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα ως χώρα, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει αύριο η ΕΕ και αν εμείς θα είμαστε μέλη της, έχουμε ένα σωρό παράξενους γείτονες και επιπλέον ζούμε σε μια εποχή τεκτονικών, παγκόσμιων αναταράξεων. Δεν κυττάμε καλύτερα να διατηρήσουμε το μόντους βιβέντι, τα σύνορά μας, αυτά που τώρα έχουμε, αντί να αναλαμβάνουμε σε τόσο επικίνδυνες εποχές φιλόδοξα ανόητες πρωτοβουλίες;

Οι επικίνδυνες κυβερνητικές πρωτοβουλίες

‘Όλα λοιπόν κατατείνουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις να λυθεί με τρόπο αξιοπρεπή και αξιόπιστο το θέμα του ονόματος και, πάντως, δεν φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία της η κυβέρνηση αυτή να είναι σε θέση να το κάνει (1). Ακόμα δε κι αν μπορούσε να βρει αξιοπρεπή λύση, δεν έχει έως τώρα δείξει να διαθέτει τις πολιτικές ικανότητες, την κατανόηση σε βάθος του πως είναι συγκροτημένη η εθνική συνείδηση και το εθνικό συλλογικό ασυνείδητο, ούτε έχει το κύρος που θα απαιτούνταν, για να περάσει μια λύση στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να διχάσει τον ελληνικό λαό και χωρίς να δημιουργήσει, στα καλά καθούμενα, μια ακόμα απειλή για την δημοκρατική και εθνική μας συνοχή. Αν επιμείνει, αρνούμενη μάλιστα να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, κινδυνεύει είτε να προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις, είτε να χαρίσει στον ελληνικό λαό την αίσθηση μιας ακόμα μεγάλης ήττας, που θα αποδιαλύσει το φρόνημα και το ηθικό του.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αν πιστέψουμε τα γκάλοπ, είναι στη γραμμή «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα», δηλαδή σε γραμμή αντίθετη με τα βασικά κόμματα της χώρας, που άλλωστε, ενσάρκωση του καιροσκοπισμού, δεν επεχείρησαν ποτέ να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό ποια ακριβώς είναι η θέση ενός εκάστου και γιατί την υποστηρίζουν. Ακόμα και σήμερα παίζουν διαρκώς και όλα τον παπά, παίζουν με τις λέξεις και με τη νοημοσύνη μας. Αν είναι ακόμα πολιτικά κόμματα κι αν πιστεύουν ότι έχουν δίκηο, πρώτον ας πούνε με σαφήνεια τι νομίζουν, δεύτερο ας αγωνιστούν να αλλάξουν τα μυαλά των Ελλήνων και να τους πείσουν για το δίκηο τους.

Πάντως δεν γίνεται να κάνει μια χώρα εξωτερική πολιτική με πολύ μεγάλα ποσοστά του λαού έντονα αντίθετα στη γραμμή της. Δεν είναι οι χώρες ιδιοκτησία των πολιτικών τους. Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν αυτή την απλή αλήθεια οι πολιτικοί μας; ‘Όπως πάμε στο τέλος, ακόμα κι αν δεν «λυθεί» το θέμα με την πΓΔΜ, θα καταφέρουμε να προκαλέσουμε μια απολύτως αχρείαστη κρίση με τον βόρειο γείτονά μας, αλλά και στο εσωτερικό μας.

Το πολιτικό συμφέρον του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ

Τον αρθρογράφο τον ενδιαφέρει η χώρα του, όχι το μέλλον του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε εντούτοις, μπας και φανεί χρήσιμο, να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η πολιτική αυτή εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για τον ίδιο και το κόμμα του.

Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ τη γλύτωσαν πολύ φτηνά (μέχρι τώρα τουλάχιστο) από το πρωτοφανές κάζο της πανωλεθρίας και άνευ όρων συνθηκολόγησης του 2015. Υπό τις συνθήκες, είναι όντως κατόρθωμα ότι κατάφεραν, αν είναι σωστά τα γκάλοπ, να διατηρήσουν τη μισή εκλογική τους βάση (2).

Μόνο που η στάμνα πάει πολλές φορές στο πηγάδι, κάποια στιγμή όμως σπάει. Κι αυτό θα συμβεί στο τέλος, αν ο Υπουργός των Εξωτερικών του κ. Τσίπρα συνεχίσει τις προσπάθειες να λύσει το μακεδονικό, το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και να ικανοποιεί εν γένει όλα όσα του ζητάει ο άξονας Τραμπ-Νετανιάχου, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου «γεωπολιτικού μνημονίου» που αποβλέπει να αφαιρέσει από τον ελληνικό λαό, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τα τελευταία χαρτιά, τα τελευταία στοιχεία εθνικής ισχύος, που του έχουν απομείνει και που αφορούν την τεράστια γεωπολιτική σημασία του χώρου που κατοικεί και του οποίου διαθέτει και τους τίτλους ιδιοκτησίας και το πολιτιστικό «στρατηγικό βάθος» του, την ήπια ισχύ των Ελλήνων, ως φορέα μιας από τις σημαντικότερες παραδόσεις στην  ιστορία του ανθρώπινου Γένους.

ΣΥΡΙΖΑ και εξωτερική πολιτική

Πολύ περισσότερο, με δεδομένο ότι και το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση δυστυχώς έχουν κυριολεκτικά «μαύρα μεσάνυχτα» από εξωτερική, αμυντική και διεθνή πολιτική, γεγονός που τους καθιστά και ευκολότατα χειραγωγήσιμους, από όποιον θέλει και μπορεί να το κάνει, για τις δικές του επιδιώξεις. (Λυπούμαστε πολύ που χρησιμοποιούμε τέτοιους, βαρείς χαρακτηρισμούς, αλλά φοβόμαστε ότι δεν μας επιτρέπεται να ωραιοποιούμε καταστάσεις, σε τόσο κρίσιμα ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να τους τεκμηριώσουμε πλήρως αν κάποιος θέλει να τους αμφισβητήσει).

Τίποτα δεν δείχνει να υπάρχει σπουδαία αντικειμενική, ή υποκειμενική δυνατότητα να λυθούν σήμερα κάπως αξιοπρεπώς, στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα και τα διεθνή πράγματα, προβλήματα όπως το μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά ή το κυπριακό, πολύ περισσότερο από μια κυβέρνηση όπως η σημερινή. Προβλήματα που δεν μπόρεσαν άλλωστε να λύσουν πρωθυπουργοί της εμβέλειας ενός Κωνσταντίνου Καραμανλή ή ενός Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε και κανείς άλλος, σε συνθήκες πολύ καλύτερες και ευνοϊκότερες από σήμερα και με διαπραγματευτές απείρως σοβαρότερους, από την κυβέρνηση που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τους Πιστωτές το 2015. Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τι θα γίνει με την παρούσα κυβέρνηση, και στην αδυναμία που βρίσκεται η χώρα, ίσως στο χειρότερο σημείο της εθνικής της ύπαρξης δύο αιώνων, αν διαπραγματευθεί στα σοβαρά, υπό τις παρούσες συνθήκες, με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς κλπ.
Είναι καλό στη ζωή να ξέρει κανείς τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.

Όποιος λέει το αντίθετο στον Πρωθυπουργό, ότι δηλαδή μπορεί να καταγάγει θριάμβους  στην εξωτερική πολιτική, το πιθανότερο τον κοροϊδεύει και προσπαθεί να τον χειραγωγήσει επιδέξια, εκμεταλλευόμενος την κατανοητή ανάγκη του να παρουσιάσει κάποια μεγάλη επιτυχία και την παντελή άγνοιά του για τα θέματα αυτά.

Αλλά δις εξ αμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού. Ο κ. Τσίπρας ξέρει (ή τουλάχιστον θάπρεπε να ξέρει) τι αξίζουν οι συμβουλές και οι πληροφορίες που τούδωσαν αυτοί που νόμιζε δικούς του και αξιόπιστους ανθρώπους, στον δρόμο που τον οδήγησε στο Τρίτο Μνημόνιο.  Αφού δεν φρόντισε και δεν θέλησε να φτιάξει έναν πολιτικό οργανισμό, που να μπορέσει να δώσει μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το νεοαποικιακό καθεστώς, τουλάχιστο ας κυττάξει να τα κάνει όσο καλύτερα μπορεί στο εσωτερικό της χώρας στις δεδομένες συνθήκες, μπας και πετύχει μια κάπως αξιοπρεπή παρουσία στις επόμενες εκλογές, ας δει μην του δώσουνε και τίποτα για το χρέος (που πολύ αμφιβάλλουμε). Γιατί με τα άλλα που του προτείνουν στην εξωτερική πολιτική θα την πληρώσει πολύ άσχημα η χώρα, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει εμάς, αλλά θα το φάει στο τέλος και το δικό του το κεφάλι.

Πριν από αυτόν και πολλοί άλλοι πίστεψαν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά οι ίδιοι στηρίζοντας τις επιλογές των Αμερικανών. Τελευταίο παράδειγμα ο Γιώργος Παπανσδρέου, πολλοί συνεργάτες του οποίου είναι τώρα και συνεργάτες του Τσίπρα. Τι απέγινε αυτός ο πολιτικός;

Μέχρι στιγμής, η «τουρκική αδιαλλαξία» έχει σώσει από την καταστροφή την Κυπριακή Δημοκρατία. Μακάρι να το κάνει έστω ο σλαβομακεδόνικος εθνικισμός στο θέμα που μας προέκυψε ξαφνικά με το όνομα της πΓΔΜ. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίζει επ’  άπειρον να είναι τυχερή. Θα γίνει στο τέλος κάπου το κακό.

Παίζοντας με τον ελληνικό εθνισμό

Στην καλύτερη για τον ίδιο περίπτωση, ο Τσίπρας, με τέτοιες «πρωτοβουλίες», θα στρέψει εναντίον του την εναπομένουσα δύναμη του ελληνικού εθνισμού (3). Θα φτιάξει δηλαδή μια «Εναλλακτική για την Ελλάδα», μια «Λίγκα του Βορρά» ή μια πιο ευπαρουσίαστη Χρυσή Αυγή, που θα αντλήσει δύναμη από τα ορφανά του 2015, που δεν είναι και λίγα και από τα κατεστραμμένα κοινωνικά στρώματα της χώρας, που κάπου πρέπει στο τέλος να διοχετεύσουν την οργή τους (και προς τον ΣΥΡΙΖΑ). Θα φτιάξει δηλαδή μόνος του την αντιπολίτευση που δεν έχει σήμερα!!!

Το αστείο μάλιστα, αν επιτρέπεται  να το λέμε έτσι, είναι ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, που πασχίζει να ικανοποιήσει, θα είναι, το πιθανότερο, παρασκηνιακά πίσω και από το νέο πολιτικό μόρφωμα! Γιατί οι φίλοι μας της Αυτοκρατορίας δεν παίζουν ποτέ με ένα μόνο άλογο, δεν έχουν ποτέ ένα μόνο σχέδιο.

Στη χειρότερη περίπτωση, ο Τσίπρας θα προκαλέσει, με την εξωτερική πολιτική του, και άμεσα εθνική, μετά την κοινωνική καταστροφή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για «ένα 1974 από την ανάποδη».

Το 1974 η δικτατορία προκάλεσε μια εθνική καταστροφή, ακολουθώντας τις υποδείξεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους, ως αποτέλεσμα της οποίας κατέρρευσε το δικτατορικό καθεστώς και εμπεδώθηκε η ηγεμονία της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Αν τώρα, μια ψευδώνυμη, τυχοδιωκτική και κυνική, δήθεν «Αριστερά» πρωταγωνιστήσει, όπως της ζητάνε οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους να κάνει, στην επίθεση κατά των εναπομενόντων στοιχείων κρατικής ισχύος και κυριαρχίας του ελληνικού λαού στο ανατολικό Αιγαίο, στη Βόρειο Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Κύπρο, τότε θα καταστραφεί μεν ολοσχερώς η ίδια, αλλά θα συμπαρασυρθεί πιθανώς και ότι έχει εναπομείνει από στοιχεία δημοκρατικού καθεστώτος στην Ελλάδα, γράφοντας έτσι το Ρέκβιεμ για το σχέδιο ενός ελληνικού κράτους, όπως το οραματίστηκαν οι Φιλικοί, ο Ρήγας και ο Κολοκοτρώνης.

Σημειώσεις
  1. Χώρια που, αντίθετα με τη μαζική και απολύτως ψευδή προπαγάνδα των κυρίαρχων Μέσων,  δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της ΕΕ, της σταθερότητας στα Βαλκάνια και της ειρήνης στην Ευρώπη, ούτε η ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ούτε η αποβολή οποιασδήποτε ρωσικής επιρροής από τη χερσόνησο. Αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι εσφαλμένη η σπουδή της Αθήνας στο μακεδονικό, όπως και στο κυπριακό.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε το αναμενόμενο από πολλούς τίμημα τον Σεπτέμβριο του 2015, για πολύ συγκεκριμένους, μη επαναλήψιμους λόγους. Δεν το πλήρωσε πρώτον, γιατί ο ελληνικός λαός, υπό το σοκ όσων συνέβησαν τον Ιούλιο και στερούμενος ενημέρωσης, δεν είχε καν καταλάβει τον Σεπτέμβριο 2015 τι ακριβώς είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο, γιατί δεν ήθελε να παραδεχτεί την έκταση που εξαπατήθηκε, προτιμούσε να πιστεύει ότι ο Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε και συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορούσε τίποτα και δεν μπορούσε τίποτα γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ετοιμαστεί για τη μάχη που έπρεπε να δώσει και που δεν είχε καμία διάθεση να δώσει. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι, αντί να προετοιμάσει τη μάχη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε, όπως και τόσοι άλλοι πριν από αυτή, στις καλές υπηρεσίες των γνωστών διεθνών Νταβατζήδων, που διαφεντεύουν αυτή τη χώρα, να της βρουν λύση. Τρίτο, γιατί δεν υπήρχε στον ορίζοντα κανείς άλλος να αναλάβει την «εργολαβία» που παράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μέση, ούτε ο ηττημένος λαός και το ηττημένο έθνος είχαν το παραμικρό κουράγιο να αρχίσουν ξανά από την αρχή, αφού δέχτηκαν ένα τόσο συντριπτικό ηθικο-ψυχολογικό χτύπημα. Τέταρτο, γιατί ο ελληνικός λαός δεν έβλεπε τον λόγο να επιστρέψει στα ίδια κόμματα που είχαν ήδη χρεωκοπήσει στη συνείδησή του, όντας υπεύθυνα για την κρίση και για τον ερχομό και την εφαρμογή των Μνημονίων και Δανειακών που κατέστρεψαν και υποδούλωσαν την Ελλάδα. Παραμένει σήμερα σε κατάσταση πρωτοφανούς απάθειας και μαζικής κατάθλιψης γιατί νοιώθει ότι είναι παγιδευμένος, ότι δεν έχει λύση.
  3. Ο ίδιος ο Τσίπρας και το κόμμα του δεν ξέρουν πως ήρθαν στην εξουσία, ότι δηλαδή τους οδήγησε εκεί η δύναμη του ελληνικού εθνισμού και η ανάγκη να βρει ο ελληνικός λαός μια διέξοδο, χρησιμοποιώντας το μόνο εργαλείο που, στις συνθήκες, του φαινόταν διαθέσιμο. Νομίζουν ότι τους είδαν κάποια στιγμή στο δρόμο και είπαν «τι σπουδαίος κύριος είναι αυτός ο Μπαλτάς, ο Φλαμπουράρης, ο Παπάς, ο Τσακαλώτος, τι ωραία τα λένε, πως και δεν τους πήραμε πρέφα ως τα σήμερα» και αποφάσισαν οι άνθρωποι να τους ψηφίσουν. Εξεπλάγησαν κάπως και οι ίδιοι με το γεγονός, γιατί ούτε καν αυτοί δεν είχαν ποτέ σε τέτοια εκτίμηση τον εαυτό τους, αλλά δεν είπαν όχι σε αυτό το απρόσμενο δώρο και αποφάσισαν να συμπεράνουν ότι οφείλεται στα κρυφά μέχρι τότε χαρίσματά τους.
Είναι σαν κάποιος να κερδίζει ξαφνικά τον πρώτο λαχνό και να γίνεται εκατομμυριούχος. Οι γύρω του του λένε τι σπουδαίος είναι, τι ωραία τα λέει, πόσο όμορφος είναι. ‘Εχει δύο επιλογές. ‘Η να τους πιστέψει, ή να καταλάβει ότι δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και απλώς τον δουλεύουν. Συνήθως οι άνθρωποι προτιμούν να αυταπατώνται.
Παρά την αλλεργία του μεγαλύτερου μέρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τη λέξη Έθνος και «τα παράγωγά του», η πολύ επιτυχής και ευφυής αντιγραφή από τον Τσίπρα ιδεών που παρήχθησαν εκτός του κόμματός του και που εστίαζαν στον εθνικό χαρακτήρα της μνημονιακής καταστροφής ήταν που τον κατέστησε φαινομενικά, στη συνείδηση των Ελλήνων, αλλά όχι στην πραγματικότητα, εργαλείο «εθνικής απελευθέρωσης», που έγινε, στον καιρό των Μνημονίων, συνώνυμη της κοινωνικής σωτηρίας.

‘Όπως συνέβη, υπό πολύ διαφορετικές ασφαλώς συνθήκης, στη γερμανική κατοχή με το ΕΑΜ και με το ΠΑΣΟΚ πολύ αργότερα, η σύντηξη του εθνικού και του κοινωνικού στοιχείου έδωσε την ακαταμάχητη πολιτική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την άνοδό του. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις φτηνές ρητορείες και στις επικοινωνιακές εντυπώσεις. ‘Ετσι, στην πρώτη επαφή με την πραγματικότητα και χωρίς καν πολλές αντιδράσεις και αντιστάσεις, έπαθε melting down, μετετράπη στο αντίθετό του, από κόμμα της «ριζοσπαστικής αριστεράς» σε κόμμα του «ριζοσπαστικού νεοφιλελευθερισμού». Μεταμορφώθηκε σε ένα είδος κατσαρίδας, για να χρησιμοποιήσουμε τη μεταφορά του Φραντς Κάφκα στο μεγαλοφυιές ομώνυμο κείμενό του.

Σήμερα, μοιάζουν να ζουν στον δικό τους κόσμο, εκλαμβάνοντας την απάθεια των Ελλήνων, προϊόν του σοκ του 2015 και της συνείδησης ότι είναι παγιδευμένοι, χωρίς κανέναν να τους υπερασπιστεί, ως προσχώρηση στους ίδιους και πολιτική τους  επιτυχία. Ξεχνάνε όμως πόσο πονηρή είναι μερικές φορές η Ιστορία.


Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 21/1/2018

 

 

 

«Λύση που δεν θα αφήνει περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων»

«Μήνυμα» Τσίπρα στα Σκόπια: Δεν είναι μόνο το όνομα το πρόβλημα...

19/01/201819:4497
«Μήνυμα» Τσίπρα στα Σκόπια: Δεν είναι μόνο το όνομα το πρόβλημα...«Θέλουμε λύση που δεν θα αφήνει περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων» είπε ο πρωθυπουργός - «Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων»

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επθιτροπής του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν είναι μόνο το όνομα που συνιστά το πρόβλημα, αλλά και άλλα στοιχεία σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα σημεία εκείνα εκ των οποίων εκπορεύεται αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων...μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει όμως μένει να το δούμε στη πράξη.
Σημείωσε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα "υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας".

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό".

Εύσημα στον Αρχιεπίσκοπο

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, "ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία".

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που "δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κος Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης". Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».

«Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μέτωπο κατά της διαπλοκής: «Ακόμα δεν είδατε τίποτα»

Μιλώντας για τη... διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και η πορεία των πραγμάτων, επαλήθευσαν αυτούς τους φόβους».

Σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι το σύστημα της μίζας, των ημετέρων και φυσικά του τριγώνου της διαπλοκής, έχει φτάσει στα όριά του την τελευταία τριετία». Σχολίασε ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, παίζουν τα ρέστα τους, για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση «που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους».

Σε αυτό το σημείο παρέπεμψε στην πρόσφατη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα...», διαβεβαιώνοντας ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό.

Στην τελική ευθεία για έξοδο από τα μνημόνια

«Μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος.

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει «η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος».

Υπογράμμισε ότι «η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον». «Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ.

«Αποδεικνύουμε όμως, στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας", πρόσθεσε, "ότι είμαστε ταυτόχρονα η Αριστερά της ευθύνης».

Αμέσως μετά εξαπέλυσε νέα επίθεση σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: 

«Tα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ» και πρόσθεσε: «Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018».

Αναφέρθηκε επίσης εν περιλήψει στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. 

«Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το '17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά», είπε και συμπλήρωσε «Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί».

 

 

 

18.1.18

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ιερώνυμος για συλλαλητήρια και Σκοπιανό

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις

Καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έπειτα και από τη χθεσινή συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τους πρέσβεις των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε νωρίτερα (στις 17:00) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο «φλέγον» ζήτημα της ονομασίας. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο των όσων ειπώθηκαν με τον κ. Τσίπρα, αλλά και να σχολιάσει τις πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για πέντε ονόματα που έφερε στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός μετέβη από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, προ ολίγων ημερών, η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, με τον πρώτο να υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν δέχεται λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και τον δεύτερο να απαντά ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, αλλά είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». Αυτό τόνισε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου, υπό προϋποθέσεις...

Κυβερνητικές πηγές, σημειωτέον, ανέφεραν ότι, σε περίπτωση που σημειωθεί σαφής πρόοδος στις διαβουλεύσεις Αθήνας και Σκοπίων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.
protothema

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 18.1.18

 

 

 

Η χούντα του Αλέξη αποφασίζει και παραδίδει τα πάντα…

Η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί την πλέον υποτακτική κυβέρνηση όλων των εποχών και εδώ και καιρό ανταγωνίζεται την γνωστή κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, κατά την γερμανική κατοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναδείχθηκε με τσιτάτα, συνθήματα κενά περιεχομένου και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, την οποία παρέδωσε (παρά το επετειακό κλάμμα της πρωθυπουργικής συμβίας) στο έλεος και στην σε απόλυτο βαθμό εκμετάλλευση των «δανειστών», για 99 χρόνια. Υπογράφει πιστά, βουβά και ανερυθρίαστα οτιδήποτε της ζητηθεί και βυθίζει την χώρα σε οικονομική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, όμως, και προκειμένου να δημιουργήσει ικανό αντιπερισπασμό – αποπροσανατολισμό των πολιτών- στο (επί της Βουλής) έργο παράδοσης των πάντων, έφερε στην επιφάνεια το σύνολο των εθνικών θεμάτων, τόσο με την Τουρκία (με σοβαρά ήδη δείγματα άτακτων υποχωρήσεων έναντι των τουρκικών παρανοϊκών απαιτήσεων εις βάρος της Ελλάδας), όσο και με τα Σκόπια (παραδίδουν το όνομα «Μακεδονία» με την αιτιολόγηση του κλεισίματος ενός χρόνιου εθνικού θέματος), με τη Βουλγαρία (τολμά να προχωρά σε έρευνες και την οργανωμένη ταλαιπωρία Ελλήνων ταξιδιωτών στα βουλγαρικά αεροδρόμια…!) αλλά και με την Αλβανία η οποία προβάλει χωρίς δισταγμούς ζητήματα όπως των Τσάμηδων ενώ ταυτόχρονα καταπατά τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών (διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα) με μηδενικές επιπτώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση που σκύβει σε όλους, αλλά έχει αρχίσει να αποκτά καθεστωτικά χαρακτηριστικά συνεπικουρούμενη από ένα σκοτεινό παρακράτος που δρα στο διαδίκτυο, στα ΜΜΕ αλλά και σε δημόσιες ή κρατικές υπηρεσίες και θέσεις, αποφασίζει και διατάσσει τον εξευτελισμό της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να αιτιολογήσει -με την ελάχιστη επάρκεια- την βιασύνη της για το άνοιγμα θεμάτων που είτε δεν μπορεί να τα διαχειρισθεί είτε δεν επιθυμεί τη γνώμη των άλλων (πολιτικών φορέων) ή και των πολιτών (μέσω δημοψηφίσματος) για να προχωρήσει σε αποφάσεις και ενέργειες υπό το πέλο της (έστω και σχετικής) δημοκρατικότητας. Αντιμετωπίζει, δε, τον οποιονδήποτε ως εγκληματία και χείριστο εχθρό εάν τολμήσει να μην δεχθεί τις θέσεις και αποφάσεις της.

Έτσι, λύσσαξαν πάλι κατά της Εκκλησίας τα ελληνοφοβικά ζόμπι αυτής της αντίχριστης συμμορίας που παριστάνει (εις μάτην ασφαλώς) την ελληνική κυβέρνηση. Τους χάλασε που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στη μελλοντική ονομασία του σκοπιανού μορφώματος.

Ναι, δεν αντέχουν πια ούτε ίχνος αντίρρησης, ακόμη κι αν απέναντί τους έχουν τον ανύπαρκτο, ψοφοδεή και προκλητικά «δικό τους» Ιερώνυμο.

Όθεν και το νέο μπαράζ ανιστόρητης βλακείας περί του ρόλου και των…δικαιωμάτων της Εκκλησίας, δήθεν ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή κλπ, κλπ.

Επιμένουν φυσικά μέσα στην ιδεοληπτική τους ψύχωση ετούτοι οι ανεκδιήγητοι, αγράμματοι κι ανιστόρητοι, ξεγάνωτοι ντενεκέδες να αρνούνται να κατανοήσουν το προφανές: ότι η Εκκλησία δεν έχει απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση και να μιλά και να αντιδρά και να παρεμβαίνει.

Και πάντως (αφού μιλάμε τώρα και για δικαιώματα) έχει πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα από αυτό το ξεφτιλισμένο σκυλολόι που δεν εκπροσωπεί ούτε το 20% του εκλογικού σώματος (ενώ βέβαια ακόμη και απέναντι σε αυτό το ποσοστό είναι ούτως ή άλλως ήδη εδώ και πολύ καιρό ηθικά έκπτωτο, γιατί έχει αθετήσει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο όλα όσα είχε πει προεκλογικά).

Αλλά είπαμε: φωνή κοράκου, κρα…

Και, ποσώς ενδιαφέρει το μέγιστο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών το ότι αυτή η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα τον χρόνο της ύπαρξής της. Εκείνο που ενδιαφέρει, όλους, είναι πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα αυτοί που καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, να παρασύρουν στην πτώση τους ολόκληρη τη χώρα, διαχειριζόμενοι κάκιστα ζητήματα τα οποία είναι πολλαπλάσια από το νοητικό τους μέγεθος, την ηθική τους ισχύ και την πολιτική τους βαρύτητα…
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τόσο το πως αλλά και το πότε οι έλληνες θα αποφασίσουν να στείλουν στον αγύριστο αυτούς τους ανίκανους (επιτηδευμένα;) και επικίνδυνους που με (αυτ)απάτες κατέλαβαν την εξουσία και την ασκούν ακολουθώντας μεθόδους της Στάζι και τριτοκοσμικών δικτατοριών…

Νεκτάριος Δαπέργολας, Κωνσταντίνος Τερζής, Γεωργίου Μιχαήλ, Παναγιωτίδης Μάρκος

Πηγή Ας μιλήσουμε επιτέλους

Posted by Φαίη στο Ιανουαρίου 12, 2018

 

 

 

Τι συζήτησαν Τσίπρας και Τζεντιλόνι στη συνάντησή τους

«Υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας»

Τι συζήτησαν Τσίπρας και Τζεντιλόνι στη συνάντησή τους

Στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι συναντήθηκαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική σε διμερείς σχέσεις μετά τη σύνοδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κέρκυρας. Κυρίως όσον αφορά συνομιλίες για συμφωνία θαλασσίων ζωνών και ενεργειακή συνεργασία, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και συντονισμό στο πλαίσιο της ΕΕ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Παράλληλα, στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ και Ευρωζώνη σε κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού east med, ενώ υπογραμμίστηκαν κοινές θέσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της ΕΕ και τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

NEWSBEAST.GR  10/1/2018

 

 

 

 

Τσίπρας: Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα στο όνομα της ΠΓΔΜ

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση»

Τσίπρας: Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα στο όνομα της ΠΓΔΜ

«Να δουλέψουμε συντονισμένα χωρίς παλινωδίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισηγητικής ομιλίας του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού είχε να κάνει με την οικονομία, ωστόσο αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα που «βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής» είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι: «Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα».

Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις ενώ ανέφερε ότι θα αποτελέσει έτος δικαίωσης για τον ελληνικό λαό καθώς όπως είπε μπήκε με καλούς οιωνούς κυρίως στην οικονομία.

Σχετικά με την πορεία της γ’ αξιολόγησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μπαίνει τώρα στην τελική φάση και όπως είπε «δεχθήκαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα».

Αναγνώρισε ακόμη ότι «επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια».

Ανέφερε ακόμη ότι «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» ανέφερε.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».

NEWSBEAST.GR  8/1/2018

 

 

 

Τσίπρας στο υπουργικό: «Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία»

Posted by kalinda στο Ιανουαρίου 8, 2018

IMG_5699

Την έξοδο από τα μνημόνια θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί και αναμένεται να μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

«Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία» θα τονίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός, σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία, ενώ σύντομη ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό αναμένεται να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το πολυνομοσχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 390 άρθρα και που θα κλείνει τα προαπαιτούμενα εκείνα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση(εκ των 70 συνολικά), προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, κατατίθεται στη Βουλή αύριο Τρίτη .

Θα εισαχθεί δε στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Ιανουαρίου και στην ολομέλεια του σώματος την Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τα πλέον κρίσιμα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και από το δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πολύ περισσότερο καθώς οι δανειστές αναμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους πλειστηριασμούς και να πραγματοποιηθούν αυτοί χωρίς εμπόδια την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση πρωτίστως με το ΚΚΕ που ζητά ήδη την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές ακτιβιστικές ενέργειες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν δεν θα υπάρχει καταψήφιση, πολύ περισσότερο που η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να μην ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Στις κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και οι αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των οικογενειακών επιδομάτων, αλλαγές που αφορούν κυρίως στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο οδικός χάρτης

Ο Αλέξης Τσίπρας, που σημειωτέον, ποτέ δεν έχει μιλήσει ο ίδιος για “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο, εκτιμά ότι ο μεγάλος του στόχος θα επιτευχθεί και τον Αύγουστο του 2018 δεν θα απαιτηθεί νέα δανειακή σύμβαση, κάτι άλλωστε που δεν επιθυμούν και οι δανειστές. Στόχος του είναι να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, να εκταμιευτεί η δόση που εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά πάνω από τα αρχικώς προβλεπόμενα 5,5 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξέλθει η χώρα από τα Μνημόνια.

Η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση -και εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση- θα ξεκινήσει ανεπισήμως τον Φεβρουάριο και επισήμως στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα και θα διεξάγεται παράλληλα με τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας. Τα 82 προαπαιτούμενα θα πρέπει μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο τον προσεχή Μάιο, καθώς το αργότερο αρχές Ιουνίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Όσον αφορά το χρέος η Αθήνα εκτιμά ότι η ελάφρυνση του θα περιλαμβάνει κινήσεις επιμήκυνσης του και, βεβαίως, σταθεροποίησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθεί εάν θα ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, συνεπώς, εάν θα παραμείνει ή όχι στο Πρόγραμμα, αν και πληροφορίες επιμένουν πως τελευταία -και με δεδομένη την αστάθεια που υπάρχει στο Βερολίνο- δεν αποκλείει να συνεχίσει την ερμαφρόδιτη στάση του. Το δε σενάριο της εξαγοράς από τον ESM του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, παραμένει πάνω στο τραπέζι, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για την Αθήνα.

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα μείνουν αδιάθετα από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM, ποσό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 27,5 δισ. και που όπως όλα δείχνουν θα διατεθούν για το μαξιλάρι που θα χρειαστεί να υπάρχει ώστε η χώρα να είναι προστατευμένη το πρώτο διάστημα της εξόδου της στις αγορές.

Ένα μέρος εξ αυτών, πάντως, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με το σχετικό ποσό να υπολογίζεται πλησίον των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μήνυμα

Η έξοδος από τα μνημόνια, πάντως, και παρά το βαθμό ελευθερίας κινήσεων που παρέχει στη χώρα, δεν προσφέρονται για κλίμα νέων παροχών ενόψει και των προσεχών εκλογών, όπως δείχνει να πιστεύει τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απέστειλε το σχετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, μέσω της συνέντευξης του στον Realfm την περασμένη Τρίτη. “Δεν οραματίζομαι το 2018 ως μια επιστροφή στα χρόνια 2008 ή του 2009, λίγο πριν την κρίση” είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας “το πάθημα να γίνει μάθημα” αλλά και προειδοποιώντας πως “δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός το ερμηνεύει ως μια επιπλέον προσπάθεια να παραμείνουν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πριν το καλοκαίρι, πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, εκτιμά ότι το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα Σκόπια, με συμφωνία στο ονοματολογικό, θα τον βοηθήσει αποφασιστικά και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς σε πολιτικό επίπεδο θα κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των μεγάλων ηγετών.

Πηγή: Real.gr

Διαδώστε το!  8/1/2018

 

 

 

 

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις»

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την  επίλυση του ονοματολογικού

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο.

Ο πρωθυπουργός μιλά, επίσης, για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «αμήχανη και ανεύθυνη, προσώρας» τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και καλεί σε «ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, εάν υπάρξει προοπτική λύσης».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»

NEWSBEAST.GR  5/1/2018

 

 

 

 

Τρίτη 02/01/2018

Ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Τσίπρας για την κυβέρνηση

Ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Τσίπρας για την κυβέρνηση

Χαρακτηρίζοντας προτεραιότητά του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο- όταν μιλάει σε συνεργάτες του- να προχωρήσει  το αμέσως επόμενο διάστημα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η λογική σειρά των πραγμάτων βέβαια, θέλει την ηγεσία του Μαξίμου να εστιάζει στο να επικυρωθεί τυπικά στο eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η συμφωνία με τους δανειστές. Από κει και έπειτα ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Ο οποίος, κατά πληροφορίες, θα είναι «διορθωτικού χαρακτήρα» μιας και ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι σε γενικές γραμμές η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή. Πράγμα που σημαίνει ότι δε συντρέχει λόγος να προχωρήσει σε δομικής φύσεως αλλαγές.Όλα πάντως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, αφού μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος και με άλλα «καυτά» θέματα όπως το ονοματολογικό των Σκοπίων, την υπόθεση των «8» Τούρκων αξιωματικών, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας.

Υπουργοί στο...κόκκινο
Σε περίπτωση διορθωτικού ανασχηματισμού, θα γίνει αντικατάσταση ενός μικρού αριθμού υπουργών. Έντονα λέγεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται στο «κόκκινο».Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δέχεται «πυρά» εκ των έσω και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί να...προειδοποιεί με παραίτησή του. Αρκετοί σύντροφοί του, του καταλογίζουν ευθύνες για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ δεν κατάφερε να μετακινηθεί σε κάποιο ευρωπαικό πόστο.Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά πολλούς ενώ κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία την πρόκληση του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανοδική πορεία της οικονομίας, φαίνεται να μην έχει προσαρμοστεί απολύτως στις ιδιαιτερότητες της δημόσιας διοίκησης. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν κρύβει τον βαθύ του σεβασμό για τον Υπουργό με τον οποίον εξάλλου τον συνδέει παλιά γνωριμία. Με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται να φανεί ποια θα είναι η τύχη της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή που βρέθηκε στο στόχαστρο για τους χειρισμούς στο Αγία ΖώνηΙΙ, αλλά και μια σειρά αναπληρωτών υπουργών.

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μαξίμου έχει περάσει κατά καιρούς από σαράντα κύματα. Στην παρούσα φάση όμως, διανύουν ομολογουμένως την καλύτερη περίοδο και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα με τους δανειστές (μέχρι τον Ιούλιο) για την έξοδο από το Πρόγραμμα και τον προσδιορισμό.Δεν είναι λίγοι μάλιστα από την κυβέρνηση όσοι λένε ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά», συμπληρώνοντας ότι είναι λογικό να θέλει και ο ίδιος να καρπωθεί την επιτυχία εξόδου από τα μνημόνια.
Όσο για το Νίκο Φίλη, ο  πρώην υπουργός έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις του ότι από μικρός έχει μάθει στην Αριστερά να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπουργός (πράγμα που φάνηκε και από τη στάση του στον περσινό ανασχηματισμό). Κατά συνέπεια, αναμένεται να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα του προτείνει να αναλάβει εκ νέου χαρτοφυλάκιο και αν ο κ. Φίλης θα συμφωνήσει. Προς ώρας, πάντως, στο Μαξίμου παρακολουθούν απλώς τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

2/1/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided