Δευτέρα, Δεκέμβριος 17, 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8ος

 

 

 

 

 

 

 

Μάτι

 

 

Στους 97 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι

- Υπέκυψε εγκαυματίας

Αεροφωτογραφία από το Μάτι ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά

Αεροφωτογραφία από το Μάτι ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά EUROKINISSI

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 83 ενώ από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 14 άτομα» ανακοίνωσε επισήμως η Πυροσβεστική.

news247 27 Αυγούστου 2018 11:19

Στους 97 έφτασαν επίσημα οι νεκροί από την φωτιά στο Μάτι της Αττικής, ενώ ταυτοποιήθηκαν και οι δύο σοροί που παρέμεναν αταυτοποίητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, "ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 97. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 83 ενώ από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 14 άτομα".

Σε ό,τι αφορά στις 2 σορούς που δεν είχαν ταυτοποιηθεί, τελικά, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που διέμενε σε σπίτι φίλου του και ταυτοποιήθηκε από οδοντικό υλικό, ενώ η δεύτερη ανήκει σε 45χρονο, ο οποίος δεν είχε αναζητηθεί αλλά τελικά εμφανίστηκε συγγενής του.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε, καθώς κατέληξε ένας 76χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο Θριάσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Πυροσβεστική

 

 

 

 

 

 

Κατέθεση «φωτιά» της Βαρβάρας Φύτρου για το Μάτι:

Βρείτε ποιοι φταίνε, υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση

oikogeneiaf
26/08/2018, 19:11 8

Έχει  καταθέσει μήνυση κατά της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκηνώ καταλόγισε ευθύνες και στους τέως αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ - Τι λέει ο δικηγόρος της

Με μία κατάθεση κόλαφο η Βαρβάρα Φύτρου, που έχασε τον σύζυγο και τα παιδιά της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιέγραψε τη θέση της για τα όσα εκτυλίχθηκαν τη «μαύρη» Δευτέρα της 23ης Ιουλίου.

Η κα Φύτρου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακή, στάθηκε στη μήνυση που είχε καταθέσει πριν από μία εβδομάδα κατά των Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους Σωτήριο Τερζούδη, τέως αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρέπει να βρείτε ποιοι φταίνε. Εγώ θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους υπεύθυνους για ό,τι έγινε εκείνο το απόγευμα και έχασα την οικογένειά μου» κατέθεσε.

«Σας παραδίδω τη μήνυσή μου. Εμμένω σε όσα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και κακουργηματική έκθεση. Για όλα τα άλλα να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα βρείτε. Δείτε ποιοι φταίνε και ποιοι όχι. Θεωρώ ότι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι αποκλειστικά είναι αυτοί τους οποίους κατήγγειλα με τη μήνυσή μου» πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

«Δεν υπήρχαν κρουνοί, ούτε περιπολίες, ούτε καν αντιπυρικές  ζώνες»

Ο δικηγόρος της κα Φύτρου, Βασίλης Καπερνάρος εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, πως δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά το σχέδιο πολιτικής προστασίας αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έκανε τίποτα απολύτως.

Οπως αναφέρουν τα έγγραφα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Μαραθώνα, που είχε γίνει τον Απρίλιο, γινόταν λόγος για τα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική προστασία του δήμου. «Ο τομέας πολιτικής προστασίας στον Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας από τον Δήμο».

«Η προσβασιμότητα των ακτών θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά από το ΣΒΑΚ αλλά και να υιοθετήσει προτάσεις και λύσεις μέσα από τη διαβούλευση. Θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο πρότασης για την πρόσβαση στο παράκτιο άλσος, το οποίο θα αποτελεί μετά από διαβούλευση τη θέση του Δήμου και θα έχει και τη σύμφωνη άποψη των δημοτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον στρατηγικό σχεδιασμό.

«Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 185 από το 2007, έξι μήνες αφότου αναλάβει δήμαρχος πρέπει να καταρτίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αυτό δεν έγινε ποτέ στον Δήμο Μαραθώνα, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το νόμο. Η κ. Δούρου είχε ενημερωθεί. Για την τήρηση της νομιμότητας και για την εφαρμογή των διατάξεων που προστατεύουν τη δημόσια τάξη υπεύθυνη είναι η Εισαγγελία. Εχουμε έναν νόμο ο οποίος δεν τηρήθηκε» δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Καπερνάρος και πρόσθεσε: «Ο καθένας με τη δική του αναλογία έχει ευθύνη. Γιατί δεν καταρτίστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα εν προκειμένω; Ερχεται στο δημοτικό συμβούλιο του Απριλίου πριν από τις πυρκαγιές και λέει πως πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για την πολιτική προστασία. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα στείλει αυτά στην Περιφέρεια.

«Δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί. Δεν υπήρχαν εγκατεστημένες περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων. Δεν υπήρχαν καν αντιπυρικές ζώνες. Δεν υπήρχαν άνθρωποι σχετικοί να ενημερώσουν τον κόσμο για την πυρκαγιά. Δεν υπήρχαν ούτε κανόνια εκτόξευσης νερού στον Δήμο. Δεν υπήρχε πρόνοια προσπέλασης στη θάλασσα. Δεν υπήρχαν οι αρμόδιοι άνθρωποι να εκκενώσουν και να λάβουν μέτρα για το χώρο. Δεν υπήρχε τίποτα από τα όσα απαιτεί ο νόμος για την πολιτική προστασία. Ξεσπάει η φωτιά, ξεκινάει από το Νταού Πεντέλης και καίγονται στο Μάτι. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και το σύστημα είναι εντελώς ανύπαρκτο, κόβουν το δρόμο στη Μαραθώνος και στέλνουν τα αυτοκίνητα κάτω στο Μάτι και στην παραλία, όπου εγκλωβίζονται άτομα και καίγονται. Αν πήγαιναν τα οχήματα η φωτιά θα έσβηνε στο Νταού Πεντέλης», επισήμανε ο δικηγόρος της κα Φύτρου.

«Εν τω μεταξύ, η αδράνειά τους και οι εγκληματικές τους ανθρωποκτόνες πράξεις και παραλείψεις αποδεικνύονται διότι μία άλλη υπηρεσία δημοτική εφαρμόζει πρόγραμμα επιχειρησιακό που λέγεται “Θεμιστοκλής” και αυτός είναι ο Δήμος Αθηναίων. Τι κάνει λοιπόν; Συγκεντρώνει αμέσως τα πούλμαν που με σύμβαση είχε δεσμεύσει. Στέλνει Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, στέλνει τους αρμόδιους που ήταν εκπαιδευμένοι γι’ αυτό το λόγο και προβλέποντας πιθανή πυρκαγιά σε άμεσο χρόνο παίρνουν 721 παιδιά μαζί με 50 πρόσκοπους και τα μεταφέρουν στους γονείς τους. Την ίδια ώρα πιο πάνω και πλησιέστερα της φωτιάς ήταν το Λύρειο Ιδρυμα όπου και εκεί σώθηκαν οι άνθρωποι. Κάποιοι άνθρωποι έκαναν αυτό που έπρεπε και άλλοι δεν έκαναν τίποτα και είχαμε 96 νεκρούς. Να μας πουν γιατί έκοψαν το δρόμο και γιατί δόθηκε προτεραιότητα σε εκκενώσεις σε άλλα σημεία», επισήμανε ο κ. Καπερνάρος.

26/08/2018, 19:11 8

 

 

 

 

 


Καταπέλτης κατά πάντων τέσσερις πανεπιστημιακοί που έζησαν την φρίκη στο Μάτι

Καταπέλτης κατά πάντων τέσσερις πανεπιστημιακοί που έζησαν την φρίκη στο Μάτι: Παλεύαμε αβοήθητοι επί ώρες
Ενημερώθηκε: 25/08/18 - 16:27

Τέσσερις πανεπιστημιακοί που έζησαν από κοντά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και γλίτωσαν, στρέφονται τώρα εναντίον παντός υπευθύνου.

Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί, αναφέρουν τα όσα έζησαν στην πύρινη κόλαση στο Μάτι, για την βοήθεια που δεν δέχτηκαν επί ώρες. παρά τις εκκλήσεις τους ενώ , ήδη δήλωσαν στον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο παράσταση πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου,

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ στο μεσημεριανό δελτίο του ΑΝΤ1, οι τέσσερις πανεπιστημιακοί και τα παιδιά τους πάλευαν επί οκτώ ώρες, μόνοι κι αβοήθητοι στα βράχια. Εκλιπαρούσαν με συνεχείς κλήσεις τους στο λιμεναρχείο της Ραφήνας να τους περισυλλέξουν σκάφη του Λιμενικού.Κανένας όμως δεν ανταποκρίθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Οι τέσσερις πανεπιστημιακοί στρέφονται εναντίον όλων των φορέων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης,δηλαδή κατά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και ειδικότερα κατά του λιμενάρχη Ραφήνας,τον οποίο κατηγορούν για λάθος χειρισμούς.

Οι αναπάντητες κλήσεις

"

Οι αναπάντητες κλήσεις τους, είναι καταγεγραμμένες στους λογαριασμούς τους κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, με υπόμνημά τους ζητούν από τον εισαγγελέα να λάβουν από το λιμεναρχείο Ραφήνας και αρχηγείο του Λιμενικού αντίγραφο των συνομιλιών των πολιτών τόσο με το λιμεναρχείο Ραφήνας και τον αριθμό 108, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στο καταγραφικό σύστημα, προκειμένου να γίνει γνωστό τι ώρα δόθηκαν εντολές διάσωσης και τι ώρες πήραν για παραλαβή τα πλοιάρια.

«Μαζί με τη γυναίκα μου και τη μία μας κόρη κατευθυνθήκαμε προς την πλησιέστερη παραλία όντας πανικόβλητοι και με μόνη πυξίδα το ένστικτο της επιβίωσης. Οι υπόλοιποι εγκλωβίστηκαν σε άλλη κοντινή παραλία. Διατρέξαμε μεγάλο κίνδυνο, παραμένοντας επί ώρες μέσα στο νερό και πάνω στα βράχια, περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να καταφτάσουν. Πονούσαμε από τα εγκαύματα, τις πληγές και τον τρόμο που μας είχε προκληθεί κατά την προσπάθειά μας να απομακρυνθούμε από το μένος της πύρινης λαίλαπας» ανέφερε ένας εκ των πυρόπληκτων πανεπιστημιακών στην κατάθεσή του.

Γιατί στρέφονται κατά του λιμενάρχη Ραφήνας

Οι τέσσερις πυρόπληκτοι στρέφονται κατά του Λιμενάρχη Ραφήνας και για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον, γιατί τις ώρες της φονικής πυρκαγιάς άφησε να δένουν πλοία της γραμμής στο λιμάνι, αποβιβάζοντας εκατοντάδες επιβάτες με τα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να εγκλωβιστούν στους παραλιακούς δρόμους στο Κόκκινο Λιμανάκι  και δεύτερον γιατί, κατά την είσοδό τους στο λιμάνι τα πλοία προκαλούσαν έντονο κυματισμούς στους γύρω κόλπους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πάλευαν να κολυμπήσουν.

 

 

 

 

 

 

ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ… ΑΡΑΓΕ,

ΘΑ ΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΣΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ Η ΒΟΥΛΗ;

Μήνυση κατά των υπευθύνων της τραγωδίας στο Μάτι, κατέθεσε η οικογένεια Φύτρου, η οποία θρηνεί τρία θύματα (τον πατέρα Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο του παιδιά,

την 15χρονη Εβίτα –που έπεσε από μεγάλο ύψος στα βράχια της παραλίας στην προσπάθειά της να σωθεί- και

τον 11χρονο Ανδρέα).

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα για το ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση η με ενδεχόμενο δόλο. Μεταξύ των μηνυομένων είναι και οι Σκουρλέτης και Τόσκας, οι οποίοι είναι πολιτικά πρόσωπα, άρα είναι απαραίτητη η άρση της ασυλίας τους, για να καθίσουν στο σκαμνί. Για να δούμε, ποια θα είναι η στάση των βουλευτών των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», που άρουν τις ασυλίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για «ψύλλου πήδημα». Άραγε, θα πράξουν το ίδιο και με τους υπευθύνους της τραγωδίας;

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Μαζεύτηκαν 40 εκατ. € για Πυρόπληκτους και

τα δίνουν στους Λάθρο(;;;;;)

Οι Πυρόπληκτοι δεν είδαν ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ! (;;;;;) ΝΤΡΟΠΗ


Επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας πυρόπληκτοι, χωρίς να παρέμβει στο ελάχιστο το παρακράτος που κυβερνά...
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ.....
ΘΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΣΕΠΕΣ, ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ.
ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ.

Καλλιόπη Σουφλή

Λάβαμε αυτό το μήνυμα από έναν φίλο μας στα Fb και σας την παραθέτουμε
Φίλοι μου..
Θέλω την προσοχή σας και την βοήθεια σας.
Πήγα στο Μάτι.
Δεν θα σας πω πολλά..αν έτσι είναι ο πόλεμος..Τότε έχουμε πόλεμο!
Οι εικόνες αποκαρδιωτικές..παντού κηδειοχαρτα..λιωμένα παιδικά παιχνίδια θυμίζουν πως κάποτε υπήρχε ζωή.. τα σπίτια ολοκληρωτικά ισοπεδωμένα.
Η φύση νεκρή..οταν πήγα στα ξαδέρφια μου δεν ήξερα τι να πω..

Ήταν μαζεμένοι με φίλους πυρόπληκτους κ περίμεναν μήπως περάσει κάποιος..
ΚΆΝΕΙΣ ΌΜΩΣ!!!
Την πρώτη εβδομάδα που είχε “ζουμί”το θέμα όλοι Εκεί!
Δεν θα μιλήσω για τους εθελοντές..είναι οι μόνοι που είναι ακόμα Εκεί!!
Οι κάτοικοι όμως κυριολεκτικά είναι μόνοι!!
Μαζεύτηκαν τόσα χρήματα,που είναι?
Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιτέλους..σε 1 μήνα ανοίγουν τα σχολεία, πως θα πάνε αυτά τα παιδιά σχολείο??
πέρασαν τα χειρότερα, έζησαν κ δεν έχουν σπίτι..
κοινοποιήστε το μήνυμα μου, να ακουστεί η αλήθεια!
13 μέρες έχουν περάσει και ήδη είναι μόνοι..να τονίσω φίλοι μου πως η αξιοπρέπεια τους είναι τόση που αυτοί με παρηγορούσαν από την εικόνα που είδα!
Ελάτε να βοηθήσουμε, αν κάνουμε “φασαρια” ισως παρουν τα χρήματα που ο κόσμος έδωσε !
23-7-18 Δεν ξεχνώ !
Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να τους ξεχασει!

Προωθήστε το μήνυμα..
Πάμε να ακουστούμε!
Το κακό όταν χτυπάει την πόρτα του γείτονα δεν αργεί κ στην δική μας..
...ας πάνε μια φορά τα χρήματα στα σωστά χέρια!

Πηγή
attikanea

 

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018

Να μπουν στη φυλακή και πολιτικοί για τη φωτιά στο Μάτι: Διώξεις για κακουργήματα με ονοματεπώνυμο

Βασιλική Κόκκαλη

Και πολιτικά πρόσωπα ψάχνουν οι εισαγγελείς - Αποφασισμένοι να απαγγείλουν κατηγορίες έως τις 8 Σεπτεμβρίου - Θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι κορυφαία στελέχη της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των δήμων
Η «εθνική τραγωδία» ή το «ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης», όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική θα έχει, όπως όλα δείχνουν, ενόχους με ονοματεπώνυμο. Και μάλιστα ενόχους για τέλεση κακουργημάτων! Οι παραλείψεις, οι παλινωδίες και η βαριά αμέλεια των αρμοδίων ξεδιπλώνονται μέσα από στοιχεία και μαρτυρίες που προσκομίζονται στους εισαγγελείς που διενεργούν τη σχετική έρευνα. «Η απαγγελία κατηγοριών και η άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων αυτή τη φορά αποτελούν μονόδρομο για τις εισαγγελικές αρχές», διαβλέπουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τη δυναμική της έρευνας.
Το πιθανότερο είναι ότι έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου -χρονικό διάστημα που έχει «μαρκαριστεί» για κυβερνητικές φιέστες και πανηγυρισμούς- υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι θα κληθούν να περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα. Οχι για να καταθέσουν ως μάρτυρες, αλλά για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αφορούν στα όσα -δεν- έπραξαν όταν οι φλόγες άρχισαν να ζώνουν το Μάτι, με αποτέλεσμα 93 άτομα να φύγουν από τη ζωή με τον πιο φρικτό τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το τοπίο γύρω από τον επιμερισμό των ποινικών ευθυνών για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχει αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζει. Περισσότεροι από 30 μάρτυρες από δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Τροχαία, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων που διενεργούν τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, της κυρίας Βαρβάρας Γνεσούλη και του κ. Ηλία Ζαγοραίου, προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας που μετέχει προσωπικά στην έρευνα. Κάποιοι από αυτούς έχουν εισφέρει με τις καταθέσεις τους σημαντικά στοιχεία στην έρευνα, ενώ για κάποιους άλλους δεν αποκλείεται το status στο οποίο τώρα βρίσκονται να αλλάξει και από μάρτυρες να γίνουν ύποπτοι, δηλαδή εν δυνάμει κατηγορούμενοι.

Υπάρχει όμως και εκείνη η κατηγορία των εμπλεκόμενων αξιωματούχων, κατά τον νόμο αποκλειστικά αρμοδίων να μεριμνήσουν για την πρόληψη της καταστροφής, που δεν έχουν περάσει το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου να καταθέσουν και τα πρόσωπα αυτά δεν προστατεύονται από τη βουλευτική ασυλία. Ακόμη, οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι δεν έχουν κληθεί για να δώσουν μαρτυρική κατάθεση, κάτι που θα κληθούν να κάνουν στο άμεσο μέλλον, όχι όμως με την ιδιότητα του μάρτυρα αλλά του υπόπτου, δηλαδή εν δυνάμει κατηγορούμενου.

Η κλήτευση αρχικά εμπλεκομένων ως υπόπτων από τους εισαγγελείς είναι στην ουσία προάγγελος των ποινικών διώξεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα πως όποιος καλείται με την ιδιότητα του υπόπτου στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας καθίσταται αυτομάτως και κατηγορούμενου.

Εγκλήματα διά παραλείψεως

Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου έχουν μπει στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς καθώς και πρόσωπα που βρίσκονται στην κορυφή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόσωπα επιφορτισμένα με το καθήκον να προλάβουν και να προφυλάξουν τους πολίτες από μια τέτοια καταστροφή, όπως αυτή που έπληξε την Ανατολική Αττική, η οποία κατέληξε τελικά σε εκατόμβη θυμάτων. Τα υπό διερεύνηση αδικήματα από τους εισαγγελείς είναι πολλά και εφόσον στοιχειοθετηθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις: ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελούμενη από υπόχρεο κατά συρροή, έκθεση σε κίνδυνο, εμπρησμός, παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί αυθαιρέτων κ.ά. Εγκλήματα που τελέστηκαν διά παραλείψεων από πρόσωπα που αν και κατείχαν καίριες θέσεις ευθύνης δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να πάρουν μια σειρά από μέτρα πρόληψης, τα οποία εντέλει την κρίσιμη στιγμή συντέλεσαν αιτιωδώς στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Εξάλλου για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική υπάρχει νομικό προηγούμενο. Πρόκειται για τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, με την οποία κρίθηκε ότι παρά την υψηλή επικινδυνότητα εκείνης της ημέρας δεν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα ενημέρωσης των πολιτών, ό,τι δηλαδή συνέβη και στο Μάτι, όπως έχουν καταγγείλει κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Οπως είχε κρίνει ο Αρειος Πάγος για τις πυρκαγιές στην Ηλεία, οι κάτοικοι έπρεπε να είχαν ενημερωθεί από σειρήνες και μεγάφωνα ότι η φωτιά τούς απειλεί, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 108 του Νόμου 4249/2014 την ευθύνη απομάκρυνσής τους έχουν οι κατά τόπους δήμαρχοι και σε περίπτωση που επηρεάζονται πάνω από ένας δήμοι η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη. Μάλιστα, την απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου την έχουν στα χέρια τους από την πρώτη στιγμή οι δύο εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα.

Επίκληση άλλωστε της απόφασης του Αρείου Πάγου για την Ηλεία γίνεται και από τους συγγενείς δύο εκ των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, που κατέθεσαν την πρώτη μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Αντώνη Φούσα. Στη μήνυσή τους κάνουν λόγο για 12 εγκληματικές αμέλειες κατά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική καρμπόν με τις αμέλειες που διαπιστώθηκαν κατά τις πυρκαγιές στην Ηλεία.

Δώδεκα παραλείψεις

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων, με βάση τους ισχύοντες νόμους, τον «Ξενοκράτη» και τις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την Ηλεία, οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εντοπίζονται στις εξής παραλείψεις:
1 Στο εάν υπήρξε ειδικό σχέδιο -πέραν του «Ξενοκράτη»- αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο και εάν εφαρμόστηκε.
2 Στο εάν εγκαίρως είχαν
καθαριστεί οι δρόμοι κ.λπ.
3 Στο εάν είχαν ανοιχτεί
αντιπυρικές ζώνες.
4 Στο εάν υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί, γεμάτοι νερό και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
5 Στο εάν την προηγούμενη μέρα της καταστροφής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις επικίνδυνες Περιφέρειες και εν προκειμένω στην Αττική σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και τον βαθμό επικινδυνότητας και εάν η ίδια Γραμματεία παρακολούθησε και έλεγξε την εκτέλεση αυτής της απόφασης.
6 Στο εάν ύστερα από το έγγραφο αυτό ενεργοποιήθηκαν η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με τα ειδικά γραφεία της Πολιτικής τους Προστασίας (Περιφέρειας και Δήμων).
7 Στο εάν συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα τόσο της Περιφέρειας Αττικής (ΣΟΠΠ) όσο και των οικείων δήμων (ΣΤΟ) και εάν ενεργοποιήθηκαν αμέσως υπό την αντίστοιχη προεδρία του περιφερειάρχη και του δημάρχου.
8 Στο εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας.
9 Στο εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν τους κινδυνεύοντες κατοίκους ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους, κάτω από τον πανικό τους και χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.
10 Στο εάν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων. Αρμόδιοι δε είναι, σε επίπεδο Περιφέρειας, ο οικείος περιφερειάρχης και σε επίπεδο δήμου κάθε δήμαρχος. Επομένως, οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής είναι τεράστιες, όπως και του Δήμου Μαραθώνος.
11 Στο εάν ρυθμίστηκε με ασφάλεια η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις καιόμενες περιοχές.
12 Στο εάν έγινε ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων και ιδίως των εθελοντικών οργανώσεων και των ιδιωτών και εάν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σχετικά μηχανήματα των ιδιωτών τα οποία θα έπρεπε να ήταν καταγεγραμμένα από πριν.

Αντικειμενικά ευρήματα

Πέρα όμως από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέγουν, οι δύο εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, επενδύουν πολλά και στα αντικειμενικά ευρήματα της έρευνάς τους, όπως η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σκοπός είναι να μη μείνει τίποτα ανεξερεύνητο, με στόχο όχι μόνο να αποδοθούν γενικά και αόριστα ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, αλλά να ασκηθούν ποινικές διώξεις για συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Και μάλιστα, διώξεις που θα μπορέσουν να σταθούν σε ένα ποινικό ακροατήριο και δεν θα καταπέσουν, κάτι που αν συμβεί θα ισοδυναμεί με ατιμωρησία όσων ευθύνονται για τη βιβλική καταστροφή της 23ης Ιουλίου.

Εξάλλου, οι εισαγγελείς παρουσία και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είχαν πραγματοποιήσει προ ημερών αυτοψία στις καμένες περιοχές για περισσότερο από έξι ώρες, προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη για το τι ακριβώς συνέβη στο Μάτι, που αποτέλεσε παγίδα θανάτου για δεκάδες πολίτες.

Η εξέλιξη της έρευνας πάντως αναμένεται να περάσει στο επόμενο στάδιο προς τα τέλη Αυγούστου. Και αυτό διότι τότε είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχουν δώσει οι εισαγγελείς στην Πυροσβεστική και σε άλλες υπηρεσίες να τους διαβιβάσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητήσει (πραγματογνωμοσύνη και προανακριτικό υλικό). Οταν τα στοιχεία αυτά φτάσουν στην Ευελπίδων και ολοκληρωθούν και οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων στα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Μάκρης, Ραφήνας και το Λιμεναρχείο Νέας Μάκρης, αναμένεται να αρχίσει και η κλήτευση των πρώτων υπόπτων, των προσώπων εκείνων δηλαδή που στο τέλος θα βρεθούν στη θέση του κατηγορούμενου. Αρχές Σεπτεμβρίου δηλαδή το αργότερο, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι υψηλά ιστάμενοι θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δεινή θέση...

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς έχουν ορίσει για τις ανάγκες της έρευνας και ανεξάρτητο πραγματογνώμονα πυραγό, ο οποίος θα συντάξει το δικό του πόρισμα λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Φυσικά, στο κέντρο της εισαγγελικής έρευνας θα μπουν καταγγελίες και στοιχεία για αναντιστοιχίες στους χρόνους επέμβασης που καταθέτουν οι μάρτυρες σε σχέση με αυτούς που έχουν καταγραφεί στο αρχείο της Πυροσβεστικής. Εφόσον αυτές οι καταγγελίες αποδειχθούν, θα στοιχειοθετήσουν από μόνες τους μια άλλη κατηγορία αδικημάτων.

Επίσης, αναμένεται να σταλούν στους εισαγγελείς απαντήσεις σε σειρά αιτημάτων που έχουν στείλει σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Με αυτά ζητούν έγγραφη ενημέρωση για συγκεκριμένα στοιχεία, όπως συνομιλίες και επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων και τα οποία θα αξιολογήσουν. Τέλος, με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται και το μείζον ζήτημα των πολεοδομικών παραβάσεων στο αποκαλούμενο «οικόπεδο του θανάτου» όπου απανθρακώθηκαν 27 άτομα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, έδωσε παραγγελία να διενεργηθεί έρευνα ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Πρώτο Θέμα

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Μάτι, 20 ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία: Οι συγκλονιστικές ιστορίες επιζώντων

mati
Βασίλης Γούλας, Λίνα Κεκέση
12/08/2018, 09:07 39

Παναγιώτης Ράμφος: «Κάποιες γυναίκες είχαν μείνει χωρίς ρούχα, είχαν καεί τα μαλλιά τους, έγινε ένα μεγάλο ποδοπάτημα και επικρατούσε αλαλούμ» - Κατερίνα Μαλά: «Μπήκα στη μέση του δρόμου, σταμάτησα την κυκλοφορία και φώναζα χτυπώντας τα καπό: “Κάντε αναστροφή και πηγαίνετε προς Νέα Μάκρη, διαφορετικά θα καείτε σαν τα ποντίκια.” Με άκουσαν όλοι, πάνω από 50 αυτοκίνητα»

Είκοσι ημέρες έχουν περάσει από το απόγευμα της «Μαύρης Δευτέρας» που τουλάχιστον 93 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης κα κατέληξε στο Μάτι και στη Ραφήνα. Κι όσο οι ημέρες περνούν οι κάτοικοι προσπαθούν με όσες ψυχικές δυνάμεις τους έχουν απομείνει να επουλώσουν τις πληγές τους.

Οδηγώντας στη Μαραθώνος προς το Μάτι στρίβοντας ελαφρά αριστερά μετά το φανάρι της Ραφήνας, η σκέψη αρχίζει να παίζει περίεργα παιχνίδια, όταν τα μάτια ξανασυναντούν τις ίδιες εκείνες εικόνες με τα καμμένα σπίτια και το άλλοτε δάσος που υπήρχε στην αριστερή πλευρά της Μαραθώνος προς Νέο Βουτζά.

Η ανάγκη να θυμούνται όλοι τι έγινε εκείνο το απόγευμα προς βράδυ της 23ης Ιουλίου οδήγησε το protothema.gr να βρει ανθρώπους που έζησαν τον εφιάλτη, αλλά και να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε η φράση «μη μας ξεχάσετε» έβγαινε από κάθε στόμα μικρού ή μεγάλου από τις πρώτες κιόλας ημέρες, όταν ο πύρινος εφιάλτης είχε ολοκληρωθεί και μετρούσαμε απώλειες.

Στρίβοντας δεξιά από τη Μαραθώνος στην οδό Κυανής Ακτής προς την παραλία αυτό που αντικρίζει κανείς και από τις δυο πλευρές του δρόμου είναι οικόπεδα κι αυλές βαμμένα στο μαύρο. Τα περισσότερα σπίτια αποκαΐδια, άλλα με γκρεμισμένες τις σκεπές, άλλα βομβαρδισμένα. Τα περισσότερα μαύρα πεύκα έχουν αρχίσει να κόβονται από υλοτόμους ενώ η περιοχή έχει μια περίεργη οσμή.

Στην οδό Κύπρου είναι το σπίτι του Παναγιώτη Ράμφου και της μητέρας του Αγγελικής. Η φωτιά το κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι δυο τους κοιμούνται στον μικρό κήπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της καμένης οικίας τους. Ο 36χρονος ήταν ένας από τους ήρωες του Ματιού που αψηφώντας τον κίνδυνο βοήθησε όσους περισσότερους μπορούσε.

ramfos2

«Βούτηξα τη μάνα μου και την πέταξα μέσα στη θάλασσα»

«Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Ήταν ένα τσουνάμι φλόγας. Λέω στη μάνα μου, όπως είμαστε φεύγουμε, τώρα όμως! Ήξερα ότι θα μπούμε στη θάλασσα για να σωθούμε. Δεν υπήρχε περίπτωση. Φύγαμε προς τους καπνούς και μου λέει η μάνα μου: "Πού πας από δω;" Είμαι φυσικοθεραπευτής και έπρεπε να σώσω άλλον έναν άνθρωπο, του οποίου η γυναίκα είναι τετραπληγική. Σταμάταγα κάποια αμάξια για να με βοηθήσουν και δεν σταμάταγε κανένας. Ήταν αλλόφρονες όλοι. Κάποιος Άγιος με βοήθησε εκείνη την ώρα και τους έβαλα μέσα στο αυτοκίνητό τους. Του λέω πάτα γκάζι και πηγαίνετε στη θάλασσα. Με κοίταγε ο άνθρωπος γιατί είχε σπασμένο πόδι. Του λέω μην με κοιτάς και φύγε, όπως είσαι. Στη θάλασσα έφτασα με τα πόδια μαζί με τη μάνα μου. Παράτησα το αυτοκίνητο στη Μυκόνου και Αργυράς Ακτής σε ένα γκαραζ μπροστά γιατί δεν περνούσε τίποτα. Ήταν τρακαρισμένα, παρατημένα αμάξια και δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα. Αλλοφροσύνη. Πώς βλέπεις σε ταινίες του σινεμά, με διπλό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βούτηξα τη μάνα μου γιατί η φωτιά άρχισε πλέον να μας καίει. Τη βούτηξα και την πέταξα μέσα στη θάλασσα» θυμάται ο Παναγιώτης Ράμφος που με κίνδυνο τη ζωή του, αφού είχε σώσει τη μητέρα του έτρεξε να σώσει και άλλους, ενώ η περιγραφή του συγκλονίζει: «Η φωτογραφία που έχω ανεβάσει στο facebook μαζί με τη μάνα μου στην παραλία είναι μετά το πρώτο κύμα γιατί υπήρξε και δεύτερο κύμα που δεν το γνωρίζουν πολλοί. Έγινε αναζωπύρωση και έσκασαν κάποιες μποτίλιες και κάποια αυτοκίνητα κι ενώ είχαμε σκεπάσει ένα πτώμα, είχαμε δώσει κάποιες πετσέτες σε κάποιες γυναίκες γιατί είχαν μείνει χωρίς ρούχα, χωρίς μαλλιά, είχαν καεί τα μαλλιά τους, έγινε ένα μεγάλο ποδοπάτημα και επικράτησε και πάλι αλαλούμ. Τη μητέρα μου δεν την άφησα ούτε στιγμή. Ωστόσο αργότερα μετά και το δεύτερο κύμα, με άλλα άτομα ξαναγυρίσαμε πίσω να βοηθήσουμε κάποια γεροντάκια που ήταν πεσμένοι, καμένοι μέσα σε χορτάρια, πηδούσε κόσμος από τα μπαλκόνια, είδα έναν αποτεφρωμένο πάνω σε ένα μηχανάκι και δεν είχαν προλάβει να ξεκολλήσουν τα χέρια του από το μηχανάκι, πάνω στη Ποσειδώνος».

ramfos1

«Δεν θέλω ελεημοσύνη»

Ο Παναγιώτης Ράμφος μόλις την περασμένη Τετάρτη έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη προκειμένου να του ζητήσει να τον βοηθήσει να εργαστεί ως φυσικοθεραπευτής. «Η επόμενη μέρα μας βρίσκει μόνο με συγγενείς και φίλους. Βοήθεια δεν έχουμε λάβει. Έχω στείλει ένα email στον κ. Πολάκη να με βοηθήσει. Υπάρχουν ενενήντα θέσεις εργασίας φυσικοθεραπευτή. Εγώ είμαι με μηδέν φορολογική δήλωση κι άνεργος πάρα πολλά χρόνια και του ζήτησα να με βάλει στο νοσοκομείο να κάνω τη δουλειά μου, να βοηθήσω αυτούς που έχουν απομείνει ζωντανοί και είναι τραυματίες στα νοσοκομεία, να πάω αύριο το πρωί να κάνω τη δουλειά μου. Δεν θέλω ελεημοσύνη, θέλω να προσφέρω, θέλω να μπορέσω να βάλω δυο τούβλα να ξαναβάλω την 80χρονη μάνα μου μέσα στο σπίτι και να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

Κατεβαίνοντας προς την Ποσειδώνος συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Νερό υπάρχει στο Μάτι και στις πληγείσες περιοχές μονάχα το ρεύμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως και για αυτό γίνεται ένας αγώνας δρόμου. Η εικόνα δεν αλλάζει καμένα σπίτια, οικόπεδα στο χρώμα της νύχτας, κατεστραμμένες σκεπές, καμένα αυτοκίνητα. Άνθρωποι λιγοστοί.


ramfos3
ramfos4

«Κάντε αναστροφή και πηγαίνετε προς Νέα Μάκρη, διαφορετικά θα καείτε σαν τα ποντίκια!»

Φτάνουμε μέχρι το Ναυτικό Όμιλο κι εκεί συναντάμε την κυρία Κατερίνα Μαλά. Ήταν από τους πυρόπληκτους που συμμετείχε στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μαζί με ανθρώπους από Μάτι και Νέο Βουτζά, παρουσία των υπουργών Χρίστου Σπίρτζη και Γιώργου Σταθάκη. Η κυρία Κατερίνα Μαλά ήταν η γυναίκα που σταμάτησε τα αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Νέα Μάκρη στο Μάτι το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας και τους έδιωχνε πάλι προς τα πίσω: «Η φωτιά δεν κρατιόταν όταν έφθασε στο Μάτι. Εκείνο το απόγευμα θυμάμαι μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε προς Νέα Μάκρη. Πιο πριν τηλεφωνούσα σε γείτονες και έτρεχα στις πολυκατοικίες που ήταν κοντά και βγάζαμε κόσμο για να σωθεί. Τους φώναζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε στην παραλία. Λίγο πριν μπούμε στο αυτοκίνητο είδα αυτοκίνητα να έρχονται προς Μάτι. Σαν τρελή έδιωξα τους δικούς μου, μπήκα στη μέση του δρόμου, σταμάτησα την κυκλοφορία και φώναζα χτυπώντας τα καπό: “Κάντε αναστροφή και πηγαίνετε προς Νέα Μάκρη, διαφορετικά θα καείτε σαν τα ποντίκια.” Με άκουσαν όλοι, πάνω από 50 αυτοκίνητα».

mala

Όσον αφορά τη συμμετοχή της στη συνάντηση του πρωθυπουργού με πυρόπληκτους από Μάτι και Νέο Βουτζά η κυρία Μαλά επισήμανε πως πήγαν με σκοπό να δουν αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που ήταν παρόντες είχαν καταλάβει τα δεδομένα της περιοχής και να συζητήσουν για τους τρεις άξονες στους οποίους θα έπρεπε να κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση. «Πέντε άτομα χωρίς να έχει οργανωθεί κάτι στείλαμε την Παρασκευή 27 Ιουλίου μια επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να τον συναντήσουμε. Πράγματι την Δευτέρα 30 Ιουλίου μας απάντησαν πως ο πρωθυπουργός δέχεται, αλλά δεν πήγαμε αμέσως γιατί θέλαμε πρώτα να θάψουμε τους νεκρούς μας. Μετά από δυο αναβολές πήγαμε την Δευτέρα 6 Αυγούστου και συζητήσαμε πάνω σε τρεις άξονες. Αυτόν της υγείας ότι δηλαδή θα πρέπει να μετρηθούν τα ποσοστά αμιάντου και μολύβδου στην ατμόσφαιρα και πώς θα είμαστε υγιείς εμείς που θα μείνουμε εδώ πάλι. Αυτός της αποκατάστασης των σπιτιών και των περιουσιών μας και αυτόν της ασφάλειας δηλαδή πώς ο τόπος μας θα είναι ασφαλής σε πλημμύρες και σε φωτιές. Για το πρώτο μας είπαν πως ήδη συνεργεία του Δημόκριτου κάνουν έρευνες αλλά αυτό θα είναι λίγο χρονοβόρο γιατί θα πρέπει να παρθούν δείγματα και μετά από βροχή. Για το θέμα της αποκατάστασης μας είπαν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν κατεδαφίσεις πρώτα των σπιτιών που είναι ασφαλη δηλαδή δεν έχουν αμίαντο αφού αυτά που έχουν αμίαντο θα γίνουν οι κατεδαφίσεις με ειδικά συνεργεία. Στη συνέχεια μας είπαν ότι θα μπορεί ή ο ιδιώτης να ασχοληθεί με την αποκατάσταση του σπιτιού του από μόνος του με δάνειο που θα βγάλει το κράτος ή θα μπορεί το σπίτι να το αναλάβουν τεχνικές εταιρείες που θα συνεργαστούν και θα δίνουν το κλειδί στο χέρι στον ιδιοκτήτη. Μας είπαν ότι θα αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Ήδη υλοτόμοι κόβουν και φτιάχνουν κορμοδέματα ενώ συζητήθηκε και η ανάπλαση του περιβάλλοντος. Μάλιστα μας είπαν ότι θα κάνουν πρότυπο οικισμό το Μάτι. Φυσικά όλα αυτά ήταν σε μια συζήτηση τριών ωρών. Δεν πήραμε κάτι γραπτώς και απλά ελπίζουμε να τα τηρήσουν» επισήμανε στο protothema.gr η κυρία Κατερίνα Μαλά.

Επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε χωρίς κάποια πρόταση ή απόφαση ήταν και ο διεθνής αγώνας του Μαραθωνίου που είναι το Νοέμβριο. Οι πυρόπληκτοι έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα καθώς αναρωτήθηκαν τι θα γίνει στη Μαραθώνος εκεί όπου δεξιά και αριστερά υπάρχουν καμένα. Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε άμεση απάντηση, ωστόσο όπως είπε η κυρία Μαλά ήταν ένα θέμα που καταγράφηκε στις σημειώσεις των υπουργών.

Η κυρία Μαρία Μπούρμπα ήταν από εκείνους που το σπίτι τους δεν καταστράφηκε αλλά υπέστη σημαντικές φθορές η ίδια μαζί με την 18χρονη κόρη της και την ηλικιωμένη μητέρα της σώθηκαν στο παρά πέντε χάρη στην αυτοθυσία του αστυνομικού διευθυντή βορειοανατολικής Αττικής Δημήτρη Παντελή.

Aggeliki_Mikaela

«Ορμάει μέσα από καπνούς και φλόγες και βγάζει την κόρη μου και τη μητέρα μου και τις βάζει μέσα στο αυτοκίνητο»

«Θυμάμαι ότι είχα ξαπλώσει και ξύπνησα από φωνές και ουρλιαχτά. Πετάχτηκα έξω από το σπίτι και κοιτώντας προς το Νέο Βουτζά έβλεπα τις φλόγες να κατεβαίνουν μαζί με ένα κύμα καπνού τόσο πολύ γρήγορα που ίσα κατάφερα να φωνάξω στην κόρη μου και στην μητέρα μου. Εκείνες ήταν μέσα στο σπίτι την ώρα που η φωτιά κύκλωνε το σπίτι μας και προσπαθούσαν να πάρουν κάποια πράγματα. Εγώ τους φώναζα. Πάω να μπω μέσα και εκείνη τη στιγμή ήρθε ο κ. Δημήτρης Παντελής διευθυντής της αστυνομίας που βρισκόταν με το αυτοκίνητό του και άρχισε να μου φωνάζει "είσαι τρελή! Φύγε να σωθείς!" του λέω είναι η κόρη μου και η μητέρα μου μέσα. Και με φωνές μου ξαναλέει "φύγε θα καείς ζωντανή!". Και ορμάει μέσα από καπνούς και φλόγες και βγάζει την κόρη μου και τη μητέρα μου και τις βάζει μέσα στο αυτοκίνητο. Θέλω να ευχαριστήσω αυτόν τον άνθρωπο γιατί χωρίς την αυτοθυσία του θα ήμασταν νεκρές».

Η συγκλονιστική περιγραφή της Μαρίας Μπούρμπα συνεχίζεται και η φωνή της σπάει όταν μιλά για την κόρη της η οποία όταν σώθηκε από τον αστυνομικό στη συνέχεια προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι της για να δει τον πατέρα της. «Με τον πατέρα της κόρης μου ήμαστε χωρισμένοι αλλά μένει πιο κάτω από το σπίτι μας. Η κόρη μου προσπάθησε να επιστρέψει στο σημείο για να μάθει και να δει τον πατέρα της. Μου έλεγε "μητέρα πρέπει να πάω να δω, ίσως δεν θα τον ξαναδώ" και έτρεχε προς τα πίσω αλλά την σταμάτησα βλέποντας όλη αυτή τη φρίκη και το θάνατο», λέει στο protothema.gr η κυρία Μαρία Μπούρμπα και προσθέτει: «Πιστεύω ότι όσοι ζήσαμε μείναμε ζωντανοί για να περιγράφουμε τα γεγονότα για να μην ξεχαστεί αυτός ο τόπος».

Maria-Bourba
Maria_Bourba1
mati
mati1
mati2
mati3
mati4
mati5
mati6
12/8/2018

 

 

 

 

 

 

11/08/2018 14:11 EEST

Στους 94 οι νεκροί από την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι

Eurokinissi

Στους 94 έφθασαν οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Τελευταία, στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων, είναι μια γυναίκα, που άφησε την τελευταία της πνοή στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με εγκαύματα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί 81 νεκροί, δύο σοροί είναι αταυτοποίητες, καθώς δεν έχουν βρεθεί συγγενείς, ενώ έντεκα άνθρωποι κατέληξαν στα νοσοκομεία.

 

 

 

 

 

Φωτιά στο Μάτι: Αυτή είναι η λίστα των νεκρών

kamennw_arthroo1
09/08/2018, 11:12 59

Πρόκειται για 44 γυναίκες, 35 άνδρες, 11 παιδιά και δύο θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί - Δόθηκε στη δημοσιότητα 17 ημέρες μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι

Τη λίστα με τα 92 θύματα από τη φωτιά στο Μάτι που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασιάς 17 ημέρες μετά την εθνική τραγωδία δημοσιεύει το protothema.gr.

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 γυναικών, 35 ανδρών, 11 παιδιών αλλά και οι δύο σοροί που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Το πιο μικρό θύμα της ανείπωτης αυτής τραγωδίας είναι το 6 μηνών βρέφος και το μεγαλύερο μια γυναίκα 93 ετών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται δύο Πολωνοί υπήκοοι, μια γυναίκα από τη Γεωργία, ένας Ιρλανδός και ένας Βέλγος.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 93 καθώς κατέληξε μια 78χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

lista-nekroi-1
lista-nekroi-2
lista-nekroi-3
lista-nekroi-4
lista-nekroi-5
9/8/2018

 

 

 

 


Στους 92 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι.

Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής.

08/08/2018 16:44 EEST

Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής. Στους 92 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι

Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Eurokinissi

Ενώ η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, αυξάνεται και ο απολογισμός των θυμάτων που άφησε πίσω της.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της πυροσβεστικής, ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 92.

Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81. Παραμένουν δε οι δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, εννιά άτομα.

Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Παράλληλα, με την εξέταση του νέου αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου συνεχίστηκε η προκαταρκτική εξέταση για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με τη συνάδελφό του εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη.

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 25 μάρτυρες, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 30 στο τέλος της έρευνας. Με βάση τη λίστα των θυμάτων που περιλαμβάνει 92 νεκρούς -εκ των οποίων δύο μη ταυτοποιημένοι- η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των θυμάτων στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

 

 

 

 

 

Φωτιά στο Μάτι:

Παραμένουν 36 εγκαυματίες στα νοσοκομεία

fotias
07/08/2018, 14:59

Εισαγγελική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι:

Αρχίζουν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων

kammena_main01
Βασιλική Κόκκαλη
07/08/2018, 18:07 5

Οι συγγενείς των θυμάτων θα κληθούν να καταθέσουν, με εισαγγελική παραγγελία, στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των βασικών μαρτύρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Σε κομβικό σημείο εισέρχεται πλέον η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Αττική. Και αυτό γιατί τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Ήδη, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος και η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Βαρβαρα Γνεσούλη έχουν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων της πυρκαγιάς. Έτσι, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων. Οι καταθέσεις τους θα ληφθούν με εισαγγελική παραγγελία από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των βασικών μαρτύρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι θα αποστέλλουν στους εισαγγελικούς λειτουργούς έγγραφα, τα στοιχεία από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Πυροσβεστικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένα παιδί στο νοσοκομείο Αγία Σοφία

Δεκαπέντε ημέρες μετά από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, από την οποία έχασαν την ζωή τους 91 άνθρωποι, στα νοσοκομεία παραμένουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 36 εγκαυματίες.

Από αυτούς έξι άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένα παιδί στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

 

 

 

 

 

 

06/08/2018 08:40 EEST

Στους 91 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι. Πέθανε ένας 95χρονος που νοσηλευόταν στο Θριάσιο

Barcroft Media via Getty Images

Γυναίκα εγκαυματίας 95 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου Νοσοκομείου, κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι σε 91. Ακόμη, 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ένα παιδί εξακολουθεί νανοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 

 

 

 

05/08/2018 09:45 EEST | Updated 9 ώρες πριν

Στους 90 πλέον οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι. Πέθαναν στον Ευαγγελισμό δύο εγκαυματίες

Κατέληξε γυναίκα εγκαυματίας 55 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ευαγγελισμού» καθώς και ένας 85χρονος άνδρας.

Ακόμη, 37 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

 

 

 

Ο τελευταίος άνθρωπος που σώθηκε από το οικόπεδο της φρίκης: Ήταν πανικός με συνεχείς εκρήξεις.

Posted by kalinda στο Αύγουστος 5, 2018

F222B011-7B57-45C3-AAC0-8A4300AAAE94

  • Γνώριζε καλά την περιοχή
  • «Κοίταγα πίσω αλλά δεν έβλεπα κανέναν να πλησιάζει. Ήταν ένας εφιάλτης»
  • Ο φόβος και ο πανικός δεν επέτρεψαν στους υπόλοιπους να φύγουν από το οικόπεδο
  • «Άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του άνδρα, ο οποίος μπήκε τελευταίος στο οικόπεδο φρίκης στο Μάτι, όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και κατάφερε να παραμείνει ζωντανός.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, αυτός και η οικογένειά του κατάφεραν να σωθούν, ενώ ο ίδιος έχει σπίτι στο Μάτι και γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή.

«Η φωτιά νόμιζες ότι ερχόταν από τον ουρανό. Μας κύκλωνε χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Πρόλαβα και κατάφερα να φύγω τελευταίος. Κοίταγα πίσω αλλά δεν έβλεπα κανέναν να πλησιάζει. Ήταν ένας εφιάλτης»,διηγείται για τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε στην πύρινη κόλαση. «Ήταν πανικός με συνεχείς εκρήξεις και φλόγες που μας κυνηγούσαν. Άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν αλλά δεν υπήρχαν περιθώρια», λέει στη συνέχεια.

Οι 26 άνθρωποι, που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στο οικόπεδο πλάι στη θάλασσα έχασαν τη ζωή τους μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Οι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής όταν είδαν τη φωτιά να τους πλησιάζει, προσπάθησαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα, μη γνωρίζοντας ότι μπροστά τους υπήρχε γκρεμός και όχι παραλία.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, οι τεράστιες φλόγες, ο φόβος και ο πανικός που είναι λογικό να αισθάνονταν, δεν τους επέτρεψαν να φύγουν από το οικόπεδο και να βρουν τα σκαλοπάτια που βρίσκονται λίγο πιο κάτω και τα οποία θα τους οδηγούσαν στην παραλία.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 


Φωτιά στο Μάτι:

Οι 26 άργησαν, λέει συγγενής του ιδιοκτήτη του οικοπέδου του θανάτου

oikopedo6
04/08/2018, 21:02 24

«Από πίσω μου η φωτιά ήταν τρία μέτρα. Όπως με βλέπετε έπεσα στη θάλασσα. Έπεσα μέσα όπως με βλέπετε. Ούτε παπούτσια δεν έχω», είπε η γυναίκα

Σοκάρει η μαρτυρία της πεθεράς του ιδιοκτήτη του μοιραίου οικοπέδου, όπου πριν από περίπου δύο εβδομάδες βρήκαν φρικτό θάνατο από την πυρκαγιά στο Μάτι 21 άτομα, καθώς παγιδεύτηκαν μέσα στο οικόπεδο, ενώ οι φωτιά ωθούμενη από τους δυνατούς ανέμους έκαιγε τα πάντα γύρω.

Αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ αργότερα όταν μαθεύτηκε ότι το οικόπεδο διαθέτει μία μικρή πόρτα, υπήρξε ντόρος για το αν αυτή ήταν αοιχτή ή κλειστή και αν τα θύματα πρόλαβαν ή όχι να τη δούν.

«Την ανοίξαμε την πορτα» λέει η γυναίκα και συμπληρώνει πως «πέρασαν ένα σωρό άνθρωποι και έφτασαν στη θάλασσα», τονίζοντας πως «οι υπόλοιποι 26 άργησαν»

«Από πίσω μου η φωτιά ήταν τρία μέτρα. Όπως με βλέπετε έπεσα στη θάλασσα. Έπεσα μέσα όπως με βλέπετε. Ούτε παπούτσια δεν έχω»

Για τους μοιραίους 26 είπε «δεν καταλάβαμε ότι εγκλωβίστηκαν» ενώ συμπλήρωσε: «τους άκουσα ότι έρχονταν από πίσω μου. Εγώ έτρεχα».

Έπρεπε να βουτάς συνέχεια για να μην πιάσει φωτιά στο κεφάλι σου, είπε η γυναίκα.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι βρέθηκαν άνθρωποι καμμένοι μέσα στο σπίτι, άνθρωποι που κρύφτηκαν εκεί σε μία απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Μαρτυρία ηλικιωμένης στον ANT1
https://www.youtube.com/watch?v=CTjzxHDNdWw

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided