Σάββατο, Μάρτιος 24, 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2ος

Φθιώτιδα: «Κούρεμα» 95% στα δάνεια 4μελους οικογένειας

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Φθιώτιδα: «Κούρεμα» 95% στα δάνεια 4μελους οικογένειας

Απόφαση ανάσα, από το Ειρηνοδικείο Αταλάντης, για...
4μελή οικογένεια από τη Λοκρίδα - Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας Σοφία Σταυράκη.

Μία απόφαση που δίνει ελπίδες σε χιλιάδες νοικοκυριά που χρωστάνε σε τράπεζες εξαιτίας της κρίσης, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αταλάντης για 4μελη οικογένεια από τη Λοκρίδα που χρωστούσε το ποσό των 98.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αυτή, η οικογένεια καλείται να επιστρέψει το ποσό των 5.120 ευρώ κάτι που φέρνει «κούρεμα» σε ποσοστό 95%, δίνοντας ελπίδες για ένα αύριο με λιγότερο άγχος για εκείνους, αλλά και για όσους δανειολήπτες δείξουν διάθεση για τακτοποίηση των εκκρεμών οικονομικών τους υποθέσεων με τις τράπεζες.

«Η ειλικρινής διάθεση των πελατών μου να αποπληρώσουν ότι μπορούσαν, παρουσιάζοντας τα πραγματικά στοιχεία τους μετά την κρίση, οδήγησε το Δικαστήριο σε αυτή την απόφαση που επιτρέπει και σε πολλούς άλλους ειλικρινείς δανειολήπτες να ελπίζουν…», λέει η δικηγόρος Σοφία Σταυράκη που μίλησε στο LamiaReport:

 

 

Το χρέος διπλασιάστηκε μέσα στην ευρωζώνη σε

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο


Ένα τεράστιο ψέμα που διαδίδεται ευρύτατα τελευταία είναι η υπόθεση ότι, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία,η Ιταλία,η Κύπρος έχουν βγει απο τα μνημόνια και πορεύονται ικανοποιητικά. Στην πραγματικότητα και οι χώρες αυτές σέρνονται οικονομικά και το δημόσιο χρέος τους διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια μέσα στην ευρωζώνη.Συγκεκριμένα, μεταξύ 2008 και 2015 το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε ως ακολούθως στις κάτωθι χώρες :

Στην Ελλάδα από 130% σε 181%
Στην Ιταλία από 112% σε 157%
Στην Πορτογαλία από 82% σε 149%
Στην Ιρλανδία από 47% σε 89%
Στην Κύπρο από 55% σε 110% και πάνω απ΄όλα
Στην Ισπανία από 47% σε 110%

Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται απο την Eurostat αναδεικνύουν το μέγεθος του ψέματος και τις καταστροφικές οικονομικές συνθήκες για τις χώρες της περιφέρειας μέσα και από την ευρωζώνη.
Το Ελληνικό χρέος
Ειδικότερα για την Ελλάδα,υποστηρίζεται από διάφορους οικονομολογούντες και αναλυτές του κατεστημένου στα κατοχικά ΜΜΕ ότι, είμαστε υπόλογοι για το χρέος μας που οφείλεται στην κακοδιαχείριση που έκαναν οι κυβερνήσεις στο παρελθόν. Με το πονηρό αυτό επιχείρημα, βομβαρδίζεται συστηματικά ο ελληνικός λαός ώστε να δεχτεί τις ευθύνες της χώρας μας για τα σημερινά αδιέξοδα. Να δεχτεί δηλ. ο απλός πολίτης ότι, η εποχή της ευημερίας του παρελθόντος οφειλόταν αποκλειστικά σε δανεικά και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε όλοι μαζί το λογαριασμό.Άλλωστε σύμφωνα και με το γνωστό Παγκάλειο δόγμα “όλοι μαζί τα φάγαμε”.
“Κακώς κάκιστα ευημερούσατε επι δραχμής” μας λένε οι Εταίροι και οι εδώ εγκάθετοί τους. Και για αυτό,”τώρα δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πέσετε στο χώμα, να γίνεται πάμφτωχοι, να πεινάσετε, να μεταναστεύσετε στο εξωτερικό, να μας παραχωρήσετε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις περιουσίες και ολόκληρη τη χώρα”.
Το πρώτο ζήτημα και ερώτημα που προκύπτει είναι πως οι δανειστές μας έδιναν τεράστια δάνεια αφού είμασταν αφερέγγυοι; Και το δεύτερο: Αν το χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν όπως υποστηρίζεται, τότε πως εξηγείται η ένταξή μας στην ευρωζώνη το 2002, αφού βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μια χώρα να έχει μικρό ή ανεκτό χρέος;
Χωρίς να αντιπαρερχόμαστε την κακοδιαχείριση ιδιαίτερα της περιόδου Σημίτη με τις υπέρογκες και αδιαφανείς δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς και τους Ολυμπιακούς αγώνες, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Στην πραγματικότητα,το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους οφείλεται σε κρατικά δάνεια με επαχθείς όρους και επιτόκια για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού κυρίως από Γερμανία,Γαλλία και ΗΠΑ και κυρίως στην επιβάρυνηση του κρατικού προϋπολογισμού με ποσά της τάξης των 250 δις από ζημιές των ελληνικών τραπεζών.Οι τεράστιες αυτές τραπεζικές ζημιές δημιουργήθηκαν μέσα στην ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους σε τοξικά ομόλογα και δάνεια κυρίως από το εξωτερικό που ήταν αδυνατο να εξυπηρετηθούν ύστερα από την έκκρηξη της διεθνούς κρίσης του 2008.
Στη συνέχεια,οι ελληνικές τράπεζες αφού εκκαθαρίστηκαν από τοξικές ζημιές και βάρη, ξεπουλήθηκαν-στην πραγματικότητα υφαρπάστηκαν- από ξενα τραπεζικά funds- “Γύπες” σε τιμές ευτελιστικές, με μια πρωτοφανή διαδικασία όπου δεν επιτράπηκε η συμμετοχή Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών. Με άλλα λόγια, ζημιές των ελληνικών τραπεζών ύψους περίπου 250 δις ευρώ, «ξεπλύθηκαν» με τη μεταβίβασή του στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και βαφτίστηκαν δημόσιο χρέος. Και στη συνέχεια, οι ελληνικές τράπεζες υφαρπάστηκαν από τους ξένους κατακτητές έναντι πινακίου φακής. Αυτή είναι απίστευτη όσο και τραγική αλήθεια.
Γεγονός είναι ότι, οι ελληνικές κυβερνήσεις ελέγχονται για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών στο παρελθόν και αυτό δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα. Αλλά είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι, το άλμα του χρέους σημειώθηκε στην εποχή της ευρωζώνης όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω ιστόγραμμα που προέρχεται από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας της Eurostat.
Και όσο και αν φάινεται απίστευτο είναι επίσης γεγονός ότι, το χρέος που δημιουργήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια μέσα στην ευρωζώνη, ισοδυναμεί περίπου με το χρέος που δημιουργήθηκε τα εκατό τελευταία χρόνια με τη δραχμή.
Πορεία ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1970 μέχρι το 2016 (πηγή:Eurostat)


ΠΗΓΗ   31/1/2018

 

 

 

 

 

Κυριακή 28/01/2018 - 20:57

Η εντολή δόθηκε από το Eurogroup: Αυτό είναι το βασικό σενάριο ελάφρυνσης του χρέους!

Η εντολή δόθηκε από το Eurogroup: Αυτό είναι το βασικό σενάριο ελάφρυνσης του χρέους!

Η εντολή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει δοθεί από τα κέντρα εξουσίας των Βρυξελλών! Το Eurogroup, συζητά ανοικτά πλέον την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για την μείωση του και τα τεχνικά κλιμάκια, του ευρωμηχανισμού, έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται τα σενάρια ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να περάσουν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.  Όποιο σχέδιο και αν αποφασιστεί η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακοινώσει τίποτα πριν από τον Ιούνιο και αφού έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Αυτό, γιατί παρά τα βήματα προόδου, υπάρχει ακόμα μία μερίδα εκπροσώπων μέσα στο Eurogroup, που δεν εμπιστεύονται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν δεν έχει κάτι να περιμένει από τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του βάρους που έχει το ελληνικό χρέος, αναμένεται να δώσει ανάσα στην ελληνική αγορά, να ανοίξει την πόρτα τους ξένους επενδυτές που δίσταζαν να ποντάρουν στην ελληνική επιστροφή και να δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε η κυβέρνηση να χαλαρώσει των ασφυκτικό κλοιό υπερφορολόγησης που έχει περιορίσει την οικονομία.

Στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας «task force», μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα έχει μοναδικό σκοπό να αναλύσει το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του EuroWorking Group (χέρι-χέρι με το ΔΝΤ), ώστε να βρεθεί η φόρμουλα που θα εξασφαλίσει  τη βιωσιμότητα του χρέους. Συμφωνία, αναμένεται μέχρι το τέλος Μαρτίου, αν και υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις, όπως ο μη σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Δίχως να κλείσει αυτή η πηγή αβεβαιότητας για την Ευρώπη, δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος σε κανένα από τα μεγάλα θέματα.  
Όπως έχει γίνει γνωστό, το σενάριο που θεωρείται πιο πιθανό από τους θεσμούς, περιλαμβάνει ένα «μπουκέτο» παρεμβάσεων. Επιμήκυνση χρόνου ωριμάσεων δανείων και κλείδωμα επιτοκίων, θεωρούνται σίγουρες και συζητάτε μόνο το πόσο μεγάλη θα είναι η ελάφρυνσή τους. Στο τραπέζι, βρίσκεται και η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, από τον ESM, με μέρος από τα αδιάθετα κονδύλια του δανείου των 86 δις ευρώ που έχει πάρει η Ελλάδα, μαζί με το τρίτο πρόγραμμα. Το επιτόκιο που πληρώνει η χώρα στο ΔΝΤ είναι αρκετά ακριβό, σε αντίθεση με αυτό στα δάνεια του ESM, που είναι κάτω από την μονάδα!

«Κλειδί» για την επίτευξη όλων των προαναφερθέντων στόχων, είναι να μειωθούν τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν μετά το 2022 που εκπνέει η περίοδος χάριτος του μεγάλου βάρους του δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
Σύμφωνα με το πρόγραμμα όπως είναι τώρα, θα πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο  περίπου 6 δις ευρώ για δάνεια περίπου 224 δις ευρώ στους θεσμούς, η συντριπτική πλειονότητά αυτών είναι στον ESM.  Ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, έχουν υπεραποδώσει όπως έχει παραδεχτεί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αγκάθι» ήταν και παραμένει η σημαντική πιθανότητα, να έρθουν αμφισβητήσεις για τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων του μνημονίου, από το ΔΝΤ.  Τα στελέχη του, έχουν αμφισβητήσει ανοικτά τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.  Προς το παρόν, η ελληνική Οικονομία έχει ξεπεράσει όλους τους στόχου της διαψεύδοντας προηγούμενες εκτιμήσεις των δανειστών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προβάλει παράλογες απαιτήσεις. Όμως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τον Μάιο. Τότε θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, που θα έχουν βγει από τον Απρίλιο.  Αν υπάρξει αρνητική αναθεώρηση της περσυνής πορείας, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα επιμείνει για επίσπευση στην εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου να γίνει από το 2019 αντί το 2020.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει και τα 650 ευρώ ανά έτος για πολλούς φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Πέρα από το αφορολόγητο, γνώστες των εξελίξεων επιμένουν ότι δεν συζητούνται νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Ανάσα, αναμένεται να έρθει τις επόμενες δεκαετίες, όταν όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο αποπληρωμής του χρέους, που θα συνδέει τα ποσά των δόσεων, με την ετήσια ανάπτυξη της Οικονομίας.                                                                                        28/1/2018

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα ξεκίνησε ο δανεισμός του Κράτους. Το πρώτο δάνειο της Επανάστασης

Τα δάνεια του '21
Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β' Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.
Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.
Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.
Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα αποστέλλονταν στις Τράπεζες Λογοθέτη και Βαρφ, που έδρευσαν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο και θα παραδίδονταν τμηματικά στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση της επιτροπής που την αποτελούσαν ο Λόρδος Βύρων, ο συνταγματάρχης Στάνχοπ και ο Λάζαρος Κουντουριώτης.
Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης και ως έμμεση αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. Πάντως, οι ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του θα διαψευστούν οικτρά, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει η παράταξη Κουντουριώτη την εμφύλια διαμάχη. Μεγάλη ευθύνη για τους δυσμενείς όρους σύναψης του δανείου είχαν και οι δύο διαπραγματευτές, ο γιαννιώτης πολιτικός Ανδρέας Λουριώτης και ο σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ιωάννης Ορλάνδος, οι οποίοι σπατάλησαν μεγάλα ποσά στο Λονδίνο, ζώντας πολυτελώς, σε αντίθεση με τους αγωνιστές, που πολεμούσαν με μεγάλες στερήσεις.
Στις 31 Ιουλίου 1824, το Βουλευτικό αποφασίζει τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών κι ενώ η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Το δεύτερο δάνειο ανέλαβε ο τραπεζιτικός οίκος των αδελφών Ρικάρδο με ονομαστικό κεφάλαιο 2.000.000 λιρών (26 Ιανουαρίου 1825). Τη διαπραγματευτική ομάδα αποτελούσαν και πάλι οι Λουριώτης και Ορλάνδος. Όπως και στο πρώτο δάνειο, το καθαρό ποσό περιορίστηκε στις 816.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.
Ενώ, όμως, το ποσό του πρώτου δανείου το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, έστω και με σκανδαλώδη τρόπο, τη διαχείριση του δεύτερου δανείου ανέλαβαν οι άγγλοι τραπεζίτες και τα μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, παραγκωνίζοντας τους έλληνες εκπροσώπους. Από το δάνειο διατέθηκαν: 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων, από τα οποία λίγα έφθασαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα («Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής») και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες μόνο η μία («Ελλάς») ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη. Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.
Και τα δύο δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης (1838) κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
sansimera.gr

Σαν σήμερα: 1821.Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει την έναρξη της επανάστασης

1821.... Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Στο σπίτι του Αντρέα Λόντου, ο Παπαφλέσσας παρουσιάζει στους προύχοντες πληρεξούσια γράμματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τους διαβάζει διαταγή να ετοιμάσουν 25.000 άνδρες. Ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.
1825.... Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη και τον Οίκο Ρικάρδο, το δεύτερο δάνειο της Ανεξαρτησίας. Το ονομαστικό κεφάλαιο του δανείου είναι 2.000.000 λίρες, από τις οποίες το καθαρό ποσό περιορίζεται στις 816.000 λίρες.
1828.... Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, προσωρινή έδρα της κυβέρνησής του, ως ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
1936.... Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου" και επικεφαλής το Νικόλαο Πλουμπίδη. Λαμβάνει 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό κόμμα 72.
1941.... Αρχίζει η μάχη της Τρεμπεσίνας. Ο ελληνικός στρατός κυριεύει τις ανατολικές πλαγιές του όρους.
1995.... Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, ματαιώνει την επίσκεψή του στο Άουσβιτς, ύστερα απο την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σκοπιανή σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων του ναζιστικού στρατοπέδου.

Αναρτήθηκε από στις 9:00 π.μ.

Το πέτυχαν κι αυτό:

ImageHandler (7)

Με περισσότερους φόρους εισέπραξαν λιγότερα έσοδα το 2017-Βαρύ το τίμημα για την ανάπτυξη

Μόνον με κατασχέσεις και ρυθμίσεις χρεών εισπράττει έσοδα το κράτος πια – Κάτω οι εισπράξεις από άμεσους φόρους, ΕΝΦΙΑ και φόρους στην περιουσία – Πάνω μόνο τα έσοδα από έμμεσους φόρους

Όλοι χαμένοι βγήκαν το 2017 από την «καταιγίδα» νέων φόρων που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης ήταν να εισπράξει λιγότερα έσοδα το κράτος, αντί να τα αυξήσει. Το τίμημα όμως ήταν βαρύ, κυρίως, για την αγορά και την ανάπτυξη, αφού η χώρα αγκομαχώντας προσπαθεί για τρίτο συνεχόμενο χρόνο ξανά να βγει από την ύφεση, από την οποία είχε ξεκολλήσει το 2014.

Για το 2017 το υπουργείο Οικονομικών είχε επιδιώξει να εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα 2,513 δισ. μέσω της εφαρμογής μέτρων όπως αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα και αγροτικές δραστηριότητες, αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες, αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, μπίρα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου και επιβολή νέων φόρων σε καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα, συνδρομητική τηλεόραση και σταθερή τηλεφωνία.

Αντί για επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ όμως, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2017 αποκαλύπτουν ότι:

– Οι συνολικές εισπράξεις φόρων (προ επιστροφών) το 2017 μειώθηκαν κατά 103 εκατομμύρια ευρώ, από 53,140 δισ. το 2016 πριν επιβληθούν τα νέα μέτρα, σε 53,037 δισ. το 2017

-Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν το 2017 κατά 1,009 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 49,982 δισ. ευρώ το 2016  σε 48,973 δισ. –και σε μια χρονιά που υποτίθεται πως η οικονομία βάδιζε προς την ανάπτυξη αντί ύφεσης που είχε σημειωθεί το 2016!

– Τα συνολικά καθαρά έσοδα που έμειναν στα ταμεία του Κράτους μειώθηκαν κατά 2,738 δισ. ευρώ, από 54,161 δισ. ευρώ, σε 51,423 δισ. ευρώ το 2017. Και αυτό παρότι μπήκαν και 1,190 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση από ιδιωτικοποιήσεις που έκανε το 2017 η κυβέρνηση (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).

Το ποιοι φόροι απέδωσαν έσοδα και ποιοι όχι, καταγράφεται αναλυτικά στο τελευταίο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού για το 2017:

– Άμεσοι φόροι εισοδήματος: καταγράφουν μείωση εσόδων κατά 406 εκατ. ευρώ. Το 2016 είχαν  εισπραχθεί 13,379 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι 12,973 δισ. ευρώ.

– ΕΝΦΙΑ – Φόροι στην Περιουσία: Μείωση εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ. Το 2016 είχαν εισπραχθεί 3,604 δισ. ευρώ ενώ το 2017 μπήκαν στα ταμεία 3,254 δισ. ευρώ.

– Έμμεσοι φόροι: αύξηση εσόδων κατά 1,262 δις. ευρώ. Από τον ΦΠΑ εισπράχθηκαν 780 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα σε σχέση με το 2016 λόγω της αύξησης στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και του τουρισμού. Αυξημένοι κατά 174 εκατ. ευρώ είναι και οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης. Ωστόσο μειωμένα είναι τα έσοδα από τα καπνικά παρά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

– Κατασχέσεις και ρυθμίσεις για Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ) :  τα έσοδα από άμεσους φόρους ΠΟΕ αυξήθηκαν το 2017 σε 1,930 δισ ευρώ έναντι 1,765 δισ ευρώ που ήταν το 2016 (+ 165 εκατ. ευρώ) ενώ από έμμεσους φόρους ΠΟΕ αυξήθηκαν σε 965 εκατ. ευρώ έναντι 753 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 (+212 εκατ. ευρώ).

Δείτε τον χαρακτηριστικό πίνακα:

http://www.protothema.gr

 

 

 

 

 

Χρέος και επόμενη ημέρα ελληνικής οικονομίας,

στις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ – Μοσκοβισί

IMG_6734

Καίριας σημασίας αναμένονται να είναι οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τις οποίες ολοκληρώνεται το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός, στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, έρχονται μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και ενώ η χώρα, έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, εισέρχεται ουσιαστικά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έτσι, στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ – στις 17:00, όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους. Ζήτημα επί του οποίου, το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτηση για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο (χρέος και επόμενη μέρα) αναμένεται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν από νωρίς το πρωί με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09:30?με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς (Arkady Dvorkovich), με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12:30.

Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Στα ζητήματα της διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, η χώρα μας έχει ιδιαίτερο βάρος. Posted by netakias.com στο Ιανουαρίου 25, 2018

Διαδώστε το!

 

 

 

 

-O πλουτοκράτης υπουργός που θησαύρισε με χαρτοφυλάκια των JP Morgan

-Black Rock-

Mανιφέστο

-φωτιά του ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ κατά του Τσακαλώτου

tsakalotos61516021374-1024x683

Aπίστευτος εξευτελισμός του Τσακαλώτου από τον Ρουβίκωνα, ο οποίος αφού έκανε ΝΤΟΥ στο υπ. Οικονομικών εξέδωσε ένα μανιφέστο-φωτιά κατά Τσίπρα και Τσακαλώτου!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας και η αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποίησαν εισβολή στο Υπουργείο Οικονομικών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και στα δυσβάσταχτα μέτρα εναντίον των κατώτερων στρωμάτων.

Ρουβίκωνας-Α.ΣΥ.ΝΦ: Εισβολή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχεδόν πανηγυρίζοντας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει την τρίτη αξιολόγηση περνώντας στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό πρόκειται να συμβεί, όπως μας διαβεβαίωσε, δίχως ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Από μία πλευρά, πράγματι, λέει μέρος της αλήθειας. Είναι εκείνη η αλήθεια εξαιτίας της οποίας η κυβέρνηση των Συριζανέλ ανάγκασε το Γερούν Ντάϊσεμπλουμ -και λοιπούς μαφιόζους διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- να καταθέσει τα δημόσια συγχαρητήριά του, γιατί πια «με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, σχεδόν όλα γίνονται πιο εύκολα». Είναι εκείνη η αλήθεια που υποχρέωσε το σύνδεσμο βιομηχάνων(Σ.Ε.Β.) να επιδοκιμάσει με έντονο τρόπο την κυβέρνηση για το καινούριο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατά την άποψή τους «αποτυπώνει τη θετική όψη των κατά τα λοιπά «δαιμονοποιημένων» μνημονίων που εξαρχής είχαν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό κράτους και αγορών».

Είναι εκείνη η αλήθεια που έχει φέρει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, απόγνωσης και μελαγχολίας, καθώς με το ρυθμό που η σημερινή κυβέρνηση νομοθετεί και ξεπουλά τα εναπομείναντα ασημικά, ο ίδιος δεν θα βρει τίποτα να εκποιήσει όταν έρθει η σειρά του να στρογγυλοκαθήσει στην εξουσία (παρά μονάχα να ισοπεδώσει τα Εξάρχεια). Είναι η αλήθεια που εδράζεται στο ότι το πολυνομοσχέδιο δεν θα φορτώσει ούτε ένα Ευρώ στις πλάτες των εχόντων, των εκμεταλλευτών, του κεφαλαίου, στους χρηματοδότες της σημερινής αλλά και κάθε κυβέρνησης.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική αλήθεια που δεν γίνεται να βγει από τα χείλη του πρωθυπουργού και εξαιτίας της βρεθήκαμε σήμερα εδώ, σε ένα ακόμα άβατο της αστικής «δημοκρατίας», στο σφαγείο του Τσακαλώτου, στο άντρο του πλουτοκράτη υπουργού που θησαύρισε με χαρτοφυλάκια της JP Morgan και της Black Rock, στον τόπο όπου σφαγιάζονται εισοδήματα, συντάξεις και ζωές ανθρώπων, στα γραφεία που παίρνονται αποφάσεις για το ποιος θα ζήσει πλουσιοπάροχα και ποιος θα οδηγηθεί στην πλήρη εξαθλίωση και εν τέλει στην αυτοκτονία.

Είναι εκείνη η αλήθεια που διαπνέει το νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο (πλούσιου σε αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα) και δεν αφορά μόνο το περαιτέρω ξεζούμισμα των συνήθων υπόπτων, δηλαδή των παροικούντων στα κατώτερα στρώματα της κοινωνικής πυραμίδας, οι οποίοι δέχονται ανηλεή επίθεση την τελευταία επταετία, δεν αφορά μόνο κόψιμο επιδομάτων, μισθών ή συντάξεων, δεν αναφέρεται μόνο σε ματωμένα πλεονάσματα και κόφτες, αλλά φέρνει στο προσκήνιο δύο κεκτημένα που καμία δεξιά κυβέρνηση ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να αμφισβητήσει.

Οι υπάλληλοι των δανειστών που υποδύονται άριστα το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να απαγορεύσουν δια νόμου τις απεργίες και να πλειστηριάσουν χιλιάδες πρώτες κατοικίες με ηλεκτρονικά μέσα. Ωρύονται ότι αυτές οι κινήσεις θα τους δώσουν τα κλειδιά για να διαρρήξουν τη κερκόπορτα των μνημονίων που με τέτοια συνέπεια υπηρέτησαν έως σήμερα.

Βρεθήκαμε εδώ(φτάνοντας μέχρι το γραφείο του Υπουργού Τσακαλώτου)-για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Απέναντι στην καινούρια φοροληστρική λαίλαπα, στη πρωτοφανή επίθεση του δικαιώματος της απεργίας και της στέγασης, οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε πρωτοφανή αντίσταση. Πολύπλευρη και πολυμέτωπη άγρια ταξική πάλη που θα καταστήσει τις βουλές της ανενεργές. Επίθεση σε κάθε ιμάντα που μεταβιβάζει αυτή την απάνθρωπη πολιτική, είτε εκείνοι συνδέονται με τα υψηλότερα των εξουσιαστικών κλιμακίων, είτε με τα χαμηλότερα που καλούνται να διεκπεραιώσουν τη βρώμικη δουλειά, όπως συμβαίνει με τους συμβολαιογράφους που σκέφτονται να συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς.

Ως συλλογικότητα έχουμε πολλάκις με κείμενά μας αναφερθεί στο μείζον τούτο ζήτημα. Τα καινούρια δεδομένα που πρόσθεσε το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση στον καμβά της αντιπαράθεσης με την κοινωνία, αφορούν τη ψήφιση κατασταλτικών νόμων απέναντι σε όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς. Οι νέες αντιλαϊκές πινελιές, υποταγμένες και πλήρως εναρμονισμένες με τα μνημονιακά κελεύσματα, αποσκοπούν στο να κάμψουν τις αντιδράσεις, να τρομοκρατήσουν και εν τέλει να απενεργοποιήσουν το διογκούμενο μαζικό κίνημα που αναπτύχθηκε σιγά σιγά απ’άκρη σ’άκρη της χώρας. Εις το εξής κάθε κίνημα, κάθε συλλογικότητα, κάθε πολιτικό υποκείμενο, κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος που εμποδίζει τη διενέργεια πλειστηριασμών (είτε με ειρηνικές συγκεντρώσεις, είτε με πιο αναβαθμισμένες μεθόδους), με μια τροπολογία που φέρει επάξια το χαρακτηρισμό του «Ιδιώνυμου», μπαίνει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Με αυτό το ύστατο μέτρο οι κυβερνώντες φιλοδοξούν,ότι ανεπηρέαστοι θα επιδοθούν στο ξεπούλημα της πρώτης κατοικίας, κάτι που από εδώ και πέρα επικυρώθηκε νομικά.

Απαντάμε τόσο στη κυβέρνηση, όσο και στους τραπεζίτες, στα διεθνή μαφιόζικα funds και στον εκτελεστικό βραχίονα όλων τούτων, δηλαδή στους συμβολαιογράφους που ακονίζουν τα δόντια τους (με προεξέχοντα τον υπόδικο πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής των συμβολαιογραφικών συλλόγων, Γιώργο Ρούσκα – για αυτό το συγκεκριμένο κατακάθι και το ποιόν του απαιτείται ξεχωριστό πολυσέλιδο κείμενο), ότι κανένα πολυνομοσχέδιο, καμία τροπολογία, κανένας νόμος, καμία κατασταλτική μέθοδος δε σταμάτησε ποτέ το δίκιο και αυτό θα το κατανοήσει εμφατικά όλος αυτός ο συφερτός που αναφέραμε, λίαν συντόμως.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Στο στόχαστρο των κατασχέσεων και προ των πυλών των πλειστηριασμών βρίσκονται 4,2 εκατομμύρια φορολογουμένων. Από αυτούς, 3 εκατομμύρια χρωστούν κάτι λιγότερο από 3.000 Ευρώ. Εξ αυτών,είναι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι όσοι έχουν υποστεί κατασχέσεις και 2 εκατομμύρια ακόμα βρίσκονται στα πρόθυρα. Από την αρχή του καινούριου χρόνου,ακόμα και μία μέρα καθυστέρησης στην όποια ρύθμιση έχει γίνει, σηματοδοτεί το τέλος της. Στον χορό των κατασχέσεων μπαίνουν δυναμικά και οι εφορίες, οι οποίες οσονούπω,για ευτελή χρέη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να αποπληρώσει μία φτωχή οικογένεια, αποκτούν δικαίωμα άμεσου πλειστηριασμού. Οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές είναι να πλειστηριάζονται μίνιμουμ 1000 ακίνητα το μήνα, υπάρχουν όμως και άλλες αναγνώσεις που μιλούν για εκποιήσεις άνω των 50.000 σπιτιών μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Ανάμεσα σε αυτά και χιλιάδες πρώτες κατοικίες. Για εμάς είναι τραγωδία έστω και μία οικογένεια της τάξης μας να χάσει το κατάλυμά της και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, με τις όποιες μικρές δυνάμεις διαθέτουμε, για να τους σταματήσουμε.

Κάθε συμβολαιογράφος που εντάσσεται στη λίστα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτομάτως εντάσσεται και στη δική μας λίστα. Όπου και αν βρίσκεται, όποιος και αν είναι. Θα τον ξετρυπώσουμε και θα’ναι ντάλα μεσημέρι.

Στο ζήτημα της απεργίας, είναι πραγματικά απορίας άξιο -με την εύθυμη πλευρά της απόλυτης γελοιοποίησης και του εξευτελισμού των κυβερνώντων- το πώς πολιτικά ανδρείκελα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση με εκλογικά ποσοστά της τάξης του 25% επί του 50% του εκλογικού σώματος που ακόμα ασκεί αυτή την αναθετική και αναχρονιστική συνήθεια της συμμετοχής στο αστικό εκλογικό πανηγύρι, τολμούν να συζητούν για πλειοψηφίες.

Δηλαδή, με απλά λόγια, η κυβέρνηση που εκπροσωπεί περίπου κάτι παραπάνω από το 10% επί του συνόλου του ελληνικού λαού, απαιτεί το ποσοστό του 50+ 1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών κατά τη διάρκεια συνελεύσεων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για να νομιμοποιηθεί η όποια επικείμενη απόφαση περί απεργίας. Γνωρίζουμε,ότι οι 24ωρες απεργίες και οι εθιμοτυπικές πορείες ρουτίνας με προκαθορισμένη αρχή και τέλος, δε θα μπορέσουν να εκτραχύνουν τα πράγματα, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κομματικός, εργοδοτικός ή γραφειοκρατικός συνδικαλισμός που λειτουργεί συντεχνιακά και προπάντων ψηφοθηρικά, ήταν και παραμένει ακίνδυνος σε αντίθεση με τα ακηδεμόνευτα και ανεξάρτητα σωματεία βάσης, όπως επίσης, μπορεί να υποστηρίζουμε τον επαναστατικό και ανειρήνευτο συνδικαλισμό που δρα με γνώμονα την κοινωνική απελευθέρωση, δεν παύουμε όμως να συντασσόμαστε με το δικαίωμα κάθε εργάτη, σε όποιο σωματείο και αν ανήκει, να απεργεί όταν θελήσει να απεργήσει. Η απεργία δεν χαρίστηκε, κατακτήθηκε με αίμα και αν χρειαστεί, με ανάλογους αγώνες θα διαφυλαχτεί.

Στέλνουμε συντροφικό σινιάλο σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, κάθε συλλογικότητα και κίνημα που ορθώνει οδόφραγμα απέναντι σε όλους εκείνους που απλώνουν το χέρι τους στην πρώτη κατοικία, που ξηλώνουν κοινωνικά κεκτημένα, που φτωχοποιούν και επιτίθενται στην τάξη μας. Παράλληλα, καλούμε τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, εκείνους που άμεσα απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο, τους εκμεταλλευόμενους και τους απόκληρους αυτού του κόσμου, να πλαισιώσουν τον αγώνα μας. Το κράτος αισθάνεται παντοδύναμο κρατώντας και το καρπούζι και το μαχαίρι. Ας το αφοπλίσουμε…

  • Από την πρώτη κατοικία έως την απεργία, δεν έχει τέλος του Σύριζα η αλητεία.
  • Κανένας μόνος του απέναντι στο κράτος.
  • Αγώνας μέχρι την πλήρη κατάλυση του καπιταλισμού και κάθε εξουσίας.

Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας

19/1/2018

 

 

 

 

Παρασκευή 12/01/2018 - 16:48

Handelsblatt: 290 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την οικονομική κρίση

Handelsblatt: 290 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την οικονομική κρίση

Χάρη στα χαμηλά επιτόκια η Γερμανία κατέβαλε τα τελευταία χρόνια πολύ λιγότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Υπολογισμοί της Bundesbank κάνουν λόγο για 290 δις ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι το κοινό νόμισμα επεφύλασσε στους Γερμανούς αποταμιευτές δυσάρεστες εκπλήξεις. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και λόγω των χαμηλών επιτοκίων, οι χρηματικές περιουσίες των Γερμανών συρρικνώθηκαν αισθητά: μόνον το 2017 κατά 38 δις ευρώ όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται όμως μόνον για τη μισή αλήθεια, αναφέρει η DW.

Διότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Γερμανία κατέβαλε πολύ λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της απ΄ ότι παλαιότερα. Από το 2008 συγκεκριμένα, το γερμανικό δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά 290 δις ευρώ σε τόκους. Μόνον το 2017 η ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν 50 δις ευρώ λιγότερα επιτόκια σε σύγκριση με την εποχή προ κρίσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν προσωρινοί υπολογισμοί της γερμανικής Bundesbank που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Κατακόρυφη μείωση των επιτοκίων
Για την ανάλυσή της αυτή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνέκρινε το επίπεδο των επιτοκίων του 2007, τη χρονιά δηλαδή πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, με τα εκάστοτε επίπεδα των χρόνων που ακολούθησαν. Ενώ η Γερμανία δανείζονταν το 2007 με επιτόκια μέσης απόδοσης 4,23%, έφτασε να δανείζεται το 2017 έναντι επιτοκίων μόλις 1,86%. Η συνεχής πτώση των επιτοκίων δανεισμού είχε φυσικά ως αποτέλεσμα το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει όλο και λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ενώ για παράδειγμα η ομοσπονδία κατέβαλε το 2008 40,2 δις ευρώ σε τόκους, το 2016 πλήρωσε μόλις 17,5 δις ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα μισά.

Ενώ η Γερμανία δανείζονταν το 2007 με επιτόκια μέσης απόδοσης 4,23%, έφτασε να δανείζεται το 2017 έναντι επιτοκίων μόλις 1,86%
Η τεράστια αυτή εξοικονόμηση ωφελεί φυσικά και τους Γερμανούς φορολογούμενους και αποταμιευτές, επισημαίνει η Handelsblatt. Διότι τα χρήματα στους προϋπολογισμούς της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων και των δήμων και κοινοτήτων που έπρεπε να καταβληθούν παλαιότερα για την αποπληρωμή επιτοκίων μπορούν να επενδύονται, για παράδειγμα, στην εκπαίδευση ή στις υποδομές. Ή και για τη μείωση της φορολογίας την οποία διαπραγματεύονται τα δυο μεγάλα κόμματα στις εν εξελίξει διερευνητικές.

Όχι σε σπατάλες
Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν πάντως τους δυνητικούς εταίρους να μην εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Διότι όταν ανέβουν και πάλι τα επιτόκια -και αυτό σύμφωνα με τους ίδιους είναι απλά θέμα χρόνου- τότε θα αυξηθεί και το κόστος δανεισμού για τα δημόσια ταμεία. Εάν αυξάνονταν το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας κατά μόλις μια ποσοστιαία μονάδα, το δημόσιο θα έπρεπε να καταβάλει κάθε χρόνο 20 δις ευρώ περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

12/1/2018

 

 

 

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ!


ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ! ΒΙΝΤΕΟ

Είναι παράνομοι όλοι οι πλειστηριασμοί κατοικιών που διενεργούνται σε βάρος των πολιτών! Οι Τράπεζες σε συμπαιγνία με το Δημόσιο, ενώ έχουν εξοφληθεί εισπράττουν για δεύτερη φορά τα δάνεια! Ναι, όπως το....
ακούτε! Ενώ το Δημόσιο χορήγησε 233 δις ευρώ στις Τράπεζες, με την υποχρέωση οι τελευταές να δώσουν αυτά τα χρήματα στους πολίτες και την αγορά, οι τραπεζίτες τα τσέπωσαν και ήρθε το Δημόσιο να βγάλει απόφαση παράνομη και αντισυνταγματική, πως τα χρέη των τραπεζών θα τα πληρώσει ο λαός!!! Αυτό έχει ως συνέπεια, ενώ οι Τράπεζες έχουν ήδη εξοφληθεί με 233 δις ευρώ, κυνηγούν τώρα τους πολίτες στα δικαστήρια για να ξανα-εισπράξουν για δεύτερη φορά τα ποσά για τα οποία έχουν εξοφληθεί. Και στο δόλιο αυτό παιχνίδι, δυστυχώς συμμετέχουν και οι δικαστές οι οποίοι, ως φαίνεται, εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των Τραπεζών και σε βάρος του λαού!
Υπάρχουν όμως πολλοί πολίτες και φορείς οι οποίοι κινούνται δικαστικά με μηνύσεις σε βάρος των τραπεζών, του Δημοσίου και των ίδιων των δικαστών, κινούμενη εναντίον τους και με αυτόφωρη διαδικασία για απάτη και σύμπραξη σε κλοπή σε βάρος των δανειοληπτών!
Το κίνημα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ, αλλά και πολίτες, όπως ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Παράσχος Αγανικόλας έχουν κινήσει τέτοιες μηνυτήριες διαδικασίες.
Δείτε το παρακάτω βίντεο από το 28.52'' και θα διαπιστώσετε τι γίνεται στα δικαστήρια και πώς μπορείτε να σώσετε το σπίτι σας

indobserver Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

 

 

 

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στην εφορία

Δείτε αναλυτικά όσα προβλέπει η νέα απόφαση

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στην εφορία

Σημαντικές αλλαγές έρχονται μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στην εφορία.

Μέχρι σήμερα αν ένας φορολογούμενος είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, ήταν σε ρύθμιση, πλήρωνε κανονικά και ήθελε να πουλήσει ένα ακίνητο για να εξοφλήσει τελείως, βρισκόταν μπροστά σε σοβαρά ζητήματα.

Για να ανοίξει ο δρόμος της μεταβίβασης ενός ακινήτου του οποίου η αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ήταν χαμηλότερη από το ύψος της οφειλής, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η διασφάλιση των συνολικών οφειλών που απέμεναν, από εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση (ΠΟΛ 1275/2013) όριζε πως η βεβαίωση οφειλής στην περίπτωση που εκδίδεται λόγω μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας, πέραν των προϋποθέσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 θα πρέπει να συντρέχουν και οι παρακάτω:

α) Αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από το συμβολαιογράφο το σύνολο του προϊόντος του τιμήματος και μέχρι του ύψους των οφειλών, το οποίο αναγράφεται επί της βεβαίωσης και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, οπότε σημειώνεται επί της βεβαίωσης αντίστοιχη ένδειξη.

β) δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας, παρά μόνον οι ανωτέρω οφειλές.

Με νέα απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή αυτό αλλάζει και ορίζεται πλέον πως κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (που επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, στην περίπτωση όπου το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

Η νέα διατύπωση της επίμαχης παραγράφου έχει ως εξής:

Αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από το συμβολαιογράφο το σύνολο του προϊόντος του τιμήματος και μέχρι του ύψους των οφειλών, το οποίο αναγράφεται επί της βεβαίωσης και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ' αυτού, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές που αντιστοιχούν στη διαφορά της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού και του τιμήματος διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, οπότε σημειώνεται επί της βεβαίωσης αντίστοιχη ένδειξη.

Με τη νέα της μορφή, η συγκεκριμένη παράγραφος μπορεί να περιορίσει σημαντικά το ύψος των οφειλών που θα πρέπει να καλυφθούν για την έκδοση βεβαίωσης οφειλής διευκολύνοντας έτσι τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση οφειλής, έχει διάρκεια ισχύος ενός μήνα από την έκδοση της. Υπογράφεται, κατ’ εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, από τον Προϊστάμενο οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, εφόσον εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων και από τον αρμόδιο Προϊστάμενο για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης), όταν εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού. Σε περίπτωση αρμοδιότητας περισσότερων της μιας υπηρεσιών, υπογράφεται από τον Προϊστάμενο μιας εξ’ αυτών κατόπιν συνεννόησης με τους υπολοίπους.

Όταν εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου, το αναγραφόμενο επί της βεβαίωσης προς παρακράτηση ποσό, αποδίδεται από το συμβολαιογράφο στην εκδούσα τη βεβαίωση υπηρεσία εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Ειδικά, στην περίπτωση κατά την οποία αγοραστής είναι Αρχή του Δημοσίου ή το τίμημα προβλέπεται να καταβληθεί στον πωλητή με χορήγηση δανείου στον αγοραστή από αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά Πιστωτικά Ιδρύματα, τότε ο όρος αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης, η δε Δημόσια Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα αναλαμβάνει να αποδώσει το αναγραφόμενο επί της βεβαίωσης προς παρακράτηση ποσό μέσα σε τρεις ημέρες από την εκταμίευση του ποσού και όχι αργότερα από δύο μήνες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου.

Γενικώς, εάν για οιοδήποτε λόγο δεν εκπληρωθούν οι όροι παρακράτησης και απόδοσης του παρόντος άρθρου, και οι οποίοι έχουν αναγραφεί επί της βεβαίωσης, θεωρείται ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης καταρτίσθηκε χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας. Ο τελευταίος αυτός όρος αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

NEWSBEAST.GR  8/1/2018

 

 

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη

σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ

Η ‘κατάκτηση της Ευρώπης’ από την Γερμανία επετεύχθη σε τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, η Γερμανία επέτυχε την ενοποίηση της Δυτικής με Ανατολική γερμανία, κάνοντας καραμπόλα εκμετάλλευσης. Αφενός εκλεισε Ανατολικογερμανικές παραγωγικές εταιρίες και φτωχοποίησε 15 εκατομμύρια εργατικό δυναμικο, της Ανατολικής πλευράς (οι μισθοί των δυο περιοχών ακόμη και τωρα δεν εχουν εξισωθεί) ρίχνοντας το δικό της κόστος, και διευρυνοντας την αγορά της σε βαρος αλλων γερμανων!

Ανάπτυξη με απλήρωτες υποχρεώσεις πάνω απο 1 τρις!

Δεύτερον η Γερμανία αθέτησε την πληρωμή των πολεμικών της υποχρεώσεων προς τρίτες χώρες που αποφασίστηκαν στην ‘Potsdam Conference’ που εγινε τον Αυγουστο του 1945, ενώ αντίθετα οι άλλες χώρες που έχασαν τον πόλεμο, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία και Ιταλία πλήρωσαν τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλαν. Εκτιμάται ότι μόνο προς την Ελλάδα οι αποζημιώσεις που η Γερμανία αθέτησε να πληρώσει ανέρχονται περίπου σε 300 δις ΕΥΡΩ, δηλαδή 150% του Ελληνικού ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις αυτές έπρεπε να γίνουν άμεσα πληρωτέες από τη Γερμανία προς Ελλάδα και άλλες χώρες με την ενοποίηση (1990). Να σημειώσουμε εδώ ότι η Γερμανία δεν είχε πληρώσει ούτε τις πολεμικές αποζημιώσεις που όφειλε από τον …πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τις οποίες η πτωχή πλην τίμια Ελλάς ‘κούρεψε’ κατά 50% από την Δυτική Γερμανία το 1952, ώστε να προικοδοτήσει τους χρεοκοπημένους Γερμανούς! Το μεγάλο κόλπο όμως της Γερμανίας ήταν το ΕΥΡΩ και η συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας!

Το τρίτο κόλπο: ΕΥΡΩ και η συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας!

Καθώς η Γερμανία έπρεπε να βρεί έναν τρόπο αφενός να ενσωματώσει τους Ανατολικο-Γερμανούς με ‘μισθούς γαλέρας’ στην νέα ‘διευρυμένη’ Γερμανία, αφετέρου να τσακίσει τις οικονομίες χωρών που κατάφερναν να κρατάνε ανταγωνιστικότητα με νομίσματα που διολίσθαιναν, όπως Γαλλία Ιταλία, Ισπανία, και να δημιουργήσουν μια νέα ‘τεράστια δεξαμενή’ με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και απεγνωσμένους προλετάριους, όπως ακριβώς έκανε λεηλατώντας την Ανατολική Γερμανία. Το κόλπο ήταν ο συνδυασμός ενός σκληρού νομίσματος (του ΕΥΡΩ) και 3 σαδιστικών όρων που θα βαφτίζονταν ευφημιστικά ‘Συνθήκη Σταθερότητας και…Ανάπτυξης’ (Stability and Growth Pact)! Το κόλπο σκέφτηκε ο Τέο Βάιγκελ (Theo Waigel) το τότε σιδερένιο χέρι των Γερμανικών πολυεθνικών και Υπουργος Οικονομικών του καγκελάριου Κόλ. Ο Βάιγκελ, επάξιος προκάτοχος του γνωστού Σόιμπλε, ηταν εκείνος που κατάφερε προς έκπληξη τότε της Παγκόσμιας κοινότητας να εκβιάσει τους Γάλλους και να επιβάλλει δια της σιδηράς πυγμής τους όρους αυτούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι πονηρό έχει η Συνθήκη ‘Σταθερότητας’;

Η συνθήκη βάζοντας εξωπραγματικά χαμηλούς όρους ‘μέγιστου ελλείματος προυπολογισμού’ (1%, και σε κρίση μεχρι 3%), σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού και Χρέους προς ΑΕΠ όχι πάνω από 60%, έβαζε όλη την Ευρώπη σε μια διπλή μέγγενη. Αφενός πίεζε τις χώρες της ΕΕ με παραδοσιακά χαλαρά νομίσματα όπως Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, σε χρεοκοπία, αφετέρου εισήγαγε έτσι ‘δια πυρός και σιδήρου’ εξωπραγματικά κριτήρια ώστε να τις θέσει υπό τον μακροοικονομικό έλεγχο της ισχυρής Γερμανίας τις οικονομίες τους, κάτι που επέτυχε.

Πριν το ΕΥΡΩ Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία αναπτύσσονταν γοργά

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν καταφέρει να υποτιμούν κατά μέσο όρο το νόμισμά τους ετησίως κατά 3,8% , 9,1% και 7,3% αντίστοιχα, κατά την περίοδο 1973-1995, επιτυγχάνοντας ετσι να έχουν ζωηρή εγχωρια παραγωγή και ανταγωνιστικό κόστος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων εθνών (UN Conference on Trade and Development -UNCTAD) ενώ στην περίοδο 1970-2000, η Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπερδιπλασίασαν τις βιομηχανική τους παραγωγή (Ιταλία από 112 σε 289 δις δολάρια, Γαλλία 122 σε 245, Ισπανία από 58 σε 149 δις δολάρια) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Γερμανία που ειχε μολις 50% αύξηση (από 368 σε 550δις μόνο) η κατάσταση άλλαξε αρδην, με το ΕΥΡΩ και την ‘συνθηκη σταθερότητας’!

Μετα το ΕΥΡΩ- ‘σύμφωνο σταθερότητας’, όλα τα οφέλη στην Γερμανία μόνο!

Με την ένταξη στο ΕΥΡΩ και με την επιβολή των Γερμανικών κριτηρίων ‘Σταθερότητας’ όχι μόνο χρεοκόπησαν οι εσωτερικές αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας, αλλά και οι βιομηχανίες των χωρών αυτών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μόνο ότι όχι μόνο η Γερμανική παραγωγή αυξήθηκε ουσιαστικά ενώ εκείνη Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας μεταβλήθηκε οριακά ή μειώθηκε. Η παραγωγή της Ιταλίας έπεσε στην περίοδο ΕΥΡΩ 2000-2014 απο 289 σε 257 δις δολάρια, της Γαλλίας ανέβηκε μόλις 11% (από 245 στα 267 δις) και της Ισπανίας έπεσε από 149 σε 134 δις! Αντίθετα της Γερμανίας αυξήθηκε από 550 σε 680 δις ΕΥΡΩ! Η Γερμανία έτσι κατάφερε να παραμείνει 4η βιομηχανική χώρα στον κόσμο, ενώ η Γαλλία είναι πλέον 7η , η Ιταλία 8η και η Ισπανία…15η χάνοντας πολλές ανταγωνιστικές θέσεις η καθεμία!

Συμπέρασμα

Η Γερμανία κατάφερε αφενός με την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων, να μην πληρώσει αποζημιώσεις τρισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ προς τρίτες χώρες, χρηματοδοτώντας με υποχρεώσεις έναντι όλων μας την ανάπτυξή της, αφετέρου με το σκληρό νόμισμα ΕΥΡΩ και τις συνθήκες σταθερότητας που επέβαλε, όχι μόνο κατάφερε την εκμετάλλευση εκατομμυρίων άλλων Γερμανών, αλλα και τη φτωχοποίηση της μισής Ευρώπης.

Τελικά το ‘Γερμανικό σύστημα’ πέτυχε, δια της μεθόδου του κανιβαλισμού, εξοντώνοντας δηλαδή όλους εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους!

Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
new-economy.gr
εικόνα   4/1/2018

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided